O P A S T A J A L L E

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "O P A S T A J A L L E"

Transkriptio

1 Laserkatu LAPPEENRANTA Puh Salpausselänkatu 40 A KOUVOLA Puh N E T T O P A S I - T A J A L L E Laserkatu LAPPEENRANTA Puh Salpausselänkatu 40 A KOUVOLA Puh N E T T O P A S I - T A J A L L E

2 Nettiopastaja toimii ikääntyneiden ihmisten vapaaehtoisena vertaisohjaajana sähköisten palveluiden käytössä. Opastettava voi olla älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen käyttäjä. Nettiopastajan ei tarvitse osata kaikkea, tavallisen kansalaisen tiedot ja taidot riittävät. Antoisia kohtaamisia nettiopastuksen merkeissä! Seuraa Osku -hankkeen edistymistä: Nettiopastaja toimii ikääntyneiden ihmisten vapaaehtoisena vertaisohjaajana sähköisten palveluiden käytössä. Opastettava voi olla älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen käyttäjä. Nettiopastajan ei tarvitse osata kaikkea, tavallisen kansalaisen tiedot ja taidot riittävät. Antoisia kohtaamisia nettiopastuksen merkeissä! Seuraa Osku -hankkeen edistymistä:

3 Nettiopastus lyhyesti Nettiopastus lyhyesti Osalliseksi tietoyhteiskunnasta hanke Osku Osku -hanke edistää ikäihmisten valmiuksia käyttää sähköisiä palveluita. Hankkeen toisena tavoitteena on luoda vertaisohjaaja verkosto, jossa vertaisohjaajat eli nettiopastajat toimivat ikäihmisten tukena sähköisten palveluiden käytössä. Hanke toteutetaan EU:n maaseutu- rahaston tuella. Lisäksi hanketta rahoittavat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote sekä Lemin, Luumäen, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen, Taipalsaaren, Miehikkälän ja Virolahden kunnat. Hanketta toteuttaa Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom ajalla Lue lisää mediasivistysmateriaalia: Hyvä nettiopastaja on: Kohtelias Kunnioittava Kannustava Motivoiva Rohkaiseva Empaattinen Osalliseksi tietoyhteiskunnasta hanke Osku Osku -hanke edistää ikäihmisten valmiuksia käyttää sähköisiä palveluita. Hankkeen toisena tavoitteena on luoda vertaisohjaaja verkosto, jossa vertaisohjaajat eli nettiopastajat toimivat ikäihmisten tukena sähköisten palveluiden käytössä. Hanke toteutetaan EU:n maaseutu- rahaston tuella. Lisäksi hanketta rahoittavat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote sekä Lemin, Luumäen, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen, Taipalsaaren, Miehikkälän ja Virolahden kunnat. Hanketta toteuttaa Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom ajalla Lue lisää mediasivistysmateriaalia: Hyvä nettiopastaja on: Kohtelias Kunnioittava Kannustava Motivoiva Rohkaiseva Empaattinen

4 Saako nettiopastaja palkkaa? Saako nettiopastaja palkkaa? Nettiopastajan tehtävät Nettiopastaja neuvoo toisia ikäihmisiä älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen käytössä sekä kannustaa heitä käyttämään sähköisiä palveluita. Nettiopastaja auttaa aina yhtä ihmistä kerrallaan. Nettiopastaja ei tee asioita opastettavan puolesta, vaan kertoo ja neuvoo miten asia tehdään. Tärkeimpiä oppeja ikäihmisille usein on se, miten ja mistä tietoa haetaan. Opastettava voi tarvita apua esim. sähköpostin luomiseen, pankissa asiointiin tai hotellivarauksen tekemiseen. Usein kysyttyjä sivustoja ovat Kela, verohallinto sekä terveyteen liittyvät sivustot ja palvelut. Vastuu nettiopastustoiminnasta on sillä organisaatiolla, jossa vapaaehtoinen toimii. Nettiopastajan tehtävät Nettiopastaja neuvoo toisia ikäihmisiä älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen käytössä sekä kannustaa heitä käyttämään sähköisiä palveluita. Nettiopastaja auttaa aina yhtä ihmistä kerrallaan. Nettiopastaja ei tee asioita opastettavan puolesta, vaan kertoo ja neuvoo miten asia tehdään. Tärkeimpiä oppeja ikäihmisille usein on se, miten ja mistä tietoa haetaan. Opastettava voi tarvita apua esim. sähköpostin luomiseen, pankissa asiointiin tai hotellivarauksen tekemiseen. Usein kysyttyjä sivustoja ovat Kela, verohallinto sekä terveyteen liittyvät sivustot ja palvelut. Vastuu nettiopastustoiminnasta on sillä organisaatiolla, jossa vapaaehtoinen toimii.

5 maalaisjärjellä voit kuitenkin harkita, otatko vastaan esimerkiksi opastettavan kanssa sinulle tarjotut kahvit ja pullat. Voit myös kysyä nettiopastusta järjestävältä taholta mahdollisuutta saada korvauksia matkakuluihin. Saako nettiopastaja palkkaa? Nettiopastajan palkka on hyvä mieli. Opastuksesta ei oteta vastaan rahaa, vaikka opastettava sitä tarjoaisikin. Myös aineellisen tavaran tai esim. kahvin ja pullan vastaanottamisessa kannattaa olla tarkkana. Selkeintä on kieltäytyä kaikesta tarjotusta hyödykkeestä, mutta omalla maalaisjärjellä voit kuitenkin harkita, otatko vastaan esimerkiksi opastettavan kanssa sinulle tarjotut kahvit ja pullat. Voit myös kysyä nettiopastusta järjestävältä taholta mahdollisuutta saada korvauksia matkakuluihin. Nettiopastajan tehtävät Nettiopastajan palkka on hyvä mieli. Opastuksesta ei oteta vastaan rahaa, vaikka opastettava sitä tarjoaisikin. Myös aineellisen tavaran tai esim. kahvin ja pullan vastaanottamisessa kannattaa olla tarkkana. Selkeintä on kieltäytyä kaikesta tarjotusta hyödykkeestä, mutta omalla Nettiopastaja voi määritellä itse kuinka paljon osallistuu toimintaan. Opastaja hoitaa vastuullisesti lupaamansa tehtävät. Opastaa voi kerran, tilapäisesti, satunnaisesti tai säännöllisesti. Vapaaehtoisena toimimisen voi lopettaa kun se ei enää itselle sovi. Toimintaan osallistuminen kannattaa aina mitoittaa omien mahdollisuuksien ja oman jaksamisen mukaan. Nettiopastajan tehtävät Saako nettiopastaja palkkaa? Nettiopastaja voi määritellä itse kuinka paljon osallistuu toimintaan. Opastaja hoitaa vastuullisesti lupaamansa tehtävät. Opastaa voi kerran, tilapäisesti, satunnaisesti tai säännöllisesti. Vapaaehtoisena toimimisen voi lopettaa kun se ei enää itselle sovi. Toimintaan osallistuminen kannattaa aina mitoittaa omien mahdollisuuksien ja oman jaksamisen mukaan.

6 Tietosuoja Tietosuoja Ikäihmisen oppimistaidot Monet ikääntyneet ihmiset kokevat toisen ikääntyneen parhaana opastajana nettiasioissa. Ikäihminen ymmärtää paremmin toisen ikäihmisen oppimistaidot ja -edellytykset Pitkän elämänkokemuksen myötä löytyy helpommin yhteinen kieli Nettiopastajalla on kärsivällisyyttä asioiden toistamiseen ja tahti on sopivaa Nettiopastajan käyttämä kieli tietotekniikasta ei ole liian koukeroista ja hankalaa Opastuksessa edetään pienin askelin ja kertaamalla Lue lisää tietosuojasta: Ikäihmisen oppimistaidot Monet ikääntyneet ihmiset kokevat toisen ikääntyneen parhaana opastajana nettiasioissa. Ikäihminen ymmärtää paremmin toisen ikäihmisen oppimistaidot ja -edellytykset Pitkän elämänkokemuksen myötä löytyy helpommin yhteinen kieli Nettiopastajalla on kärsivällisyyttä asioiden toistamiseen ja tahti on sopivaa Nettiopastajan käyttämä kieli tietotekniikasta ei ole liian koukeroista ja hankalaa Opastuksessa edetään pienin askelin ja kertaamalla Lue lisää tietosuojasta:

7 Ikäihmisen oppimistaidot Ikäihmisen oppimistaidot Tietosuoja Opastettavalle on hyvä kertoa tietosuojasta. Tietosuojan hallinta ja ymmärtäminen tuo ikäihmiselle tunteen, että oikein käytettynä sähköisten palveluiden käyttö on turvallista. On hyvä miettiä yhdessä ikäihmisen kanssa mitä tietoja on turvallista itsestään luovuttaa ja missä niitä mahdollisesti kysytään. Opastettavalle on hyvä myös kertoa ja mitä tietoja ei kannata antaa ulkopuolisille. Esimerkkejä, joiden luovuttamista kannattaa miettiä: Salasanat Käyttäjätunnukset Henkilökohtaiset asiat, kuten terveystiedot. Muista huomioida ikäihmisen: Fyysinen kunto, esim. huonontunut kuulo tai näkö Hienomotoriikan heikkous esim. käsissä Heikentynyt kyky painaa mieleen asioita Koulutustausta Erilaiset oppimistyylit Lue myös erilaiset oppimistyylit: Tietosuoja Opastettavalle on hyvä kertoa tietosuojasta. Tietosuojan hallinta ja ymmärtäminen tuo ikäihmiselle tunteen, että oikein käytettynä sähköisten palveluiden käyttö on turvallista. On hyvä miettiä yhdessä ikäihmisen kanssa mitä tietoja on turvallista itsestään luovuttaa ja missä niitä mahdollisesti kysytään. Opastettavalle on hyvä myös kertoa ja mitä tietoja ei kannata antaa ulkopuolisille. Esimerkkejä, joiden luovuttamista kannattaa miettiä: Salasanat Käyttäjätunnukset Henkilökohtaiset asiat, kuten terveystiedot. Muista huomioida ikäihmisen: Fyysinen kunto, esim. huonontunut kuulo tai näkö Hienomotoriikan heikkous esim. käsissä Heikentynyt kyky painaa mieleen asioita Koulutustausta Erilaiset oppimistyylit Lue myös erilaiset oppimistyylit:

8 Luottamuksellisuus Luottamuksellisuus Lue myös laki vaitiolovelvollisuudesta: Luottamuksellisuus Vapaaehtoinen nettiopastaja on vaitiolovelvollinen eikä puhu opastettavan henkilökohtaisista tai luottamuksellisista asioista ulkopuolisille. Mikäli nettiopastaja saa tietoonsa epäilyttäviä tai askarruttavia asioita (esim. terveystietoja) voi hän aina keskustella nettiopastustoiminnan vastuuhenkilön kanssa vaitiolovelvollisuutta kunnioittaen. Vaitiolovelvollisuus jatkuu myös sen jälkeen, kun nettiopastus päättyy. Lue myös laki vaitiolovelvollisuudesta: Luottamuksellisuus Vapaaehtoinen nettiopastaja on vaitiolovelvollinen eikä puhu opastettavan henkilökohtaisista tai luottamuksellisista asioista ulkopuolisille. Mikäli nettiopastaja saa tietoonsa epäilyttäviä tai askarruttavia asioita (esim. terveystietoja) voi hän aina keskustella nettiopastustoiminnan vastuuhenkilön kanssa vaitiolovelvollisuutta kunnioittaen. Vaitiolovelvollisuus jatkuu myös sen jälkeen, kun nettiopastus päättyy.

Verkosta virtaa Vertaisopastajan opas. Vinkkejä vapaaehtoistyöhön laitteiden ja netin käytön vertaisopastajana

Verkosta virtaa Vertaisopastajan opas. Vinkkejä vapaaehtoistyöhön laitteiden ja netin käytön vertaisopastajana Verkosta virtaa Vertaisopastajan opas Vinkkejä vapaaehtoistyöhön laitteiden ja netin käytön vertaisopastajana Tervetuloa vertaisopastajaksi! Verkosta virtaa -toiminnan vertaisopastajaksi ovat tervetulleita

Lisätiedot

OPAS DIGIKUMMILLE Digi haltuun! hanke

OPAS DIGIKUMMILLE Digi haltuun! hanke OPAS DIGIKUMMILLE Digi haltuun! hanke Kuka on digikummi? Digikummit ovat vapaaehtoisia asukkaita, jotka opastavat omien taitojensa mukaan internetin, tietokoneen, älylaitteiden ja sähköisten palveluiden

Lisätiedot

RAPORTTI 1 (15)

RAPORTTI 1 (15) RAPORTTI 1 (15) LOPPURAPORTTI 1.2.2016 RAPORTTI 2 (15) Sisällysluettelo 1 Hankkeen toteuttaja... 3 2 Hankkeen nimi ja hanketunnus... 3 3 Yhteenveto hankkeesta... 4 4 Raportti... 4 4.1 Hankkeen tavoitteet...

Lisätiedot

Vertaisopastuksella verkkoon

Vertaisopastuksella verkkoon Vertaisopastuksella verkkoon Hanna Kaisti Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Tehdään yhdessä: osallistava tapahtumatuotanto kirjastossa 13.10.2016. Pori Vertaisopastus Vertaisopastus on vapaaehtoisten kirjaston

Lisätiedot

UUSI LIIKKUMISEN PALVELUMALLI ETELÄ-KARJALAAN

UUSI LIIKKUMISEN PALVELUMALLI ETELÄ-KARJALAAN UUSI LIIKKUMISEN PALVELUMALLI ETELÄ-KARJALAAN 1 HANKKEEN KOKEILUT / Hankkeessa toteutetaan kaksi (2) kokeilua: / Imatran seudun kuntien kutsutaksipalvelu / Eksoten kotihoidon asiakaspalvelun tehostaminen

Lisätiedot

Vanhustyön keskusliitto. SeniorSurf. Ikääntyneet ihmiset vapaaehtoisina vertaisohjaajina Miten organisaatio käynnistää nettiopastuksen?

Vanhustyön keskusliitto. SeniorSurf. Ikääntyneet ihmiset vapaaehtoisina vertaisohjaajina Miten organisaatio käynnistää nettiopastuksen? Vanhustyön keskusliitto SeniorSurf Ikääntyneet ihmiset vapaaehtoisina vertaisohjaajina Miten organisaatio käynnistää nettiopastuksen? Ikääntyneet ihmiset vapaaehtoisina vertaisohjaajina Miten organisaatio

Lisätiedot

Yhteinen koti maalla hanke. Yhteisöllisen senioriasumisen suunnittelupäivä

Yhteinen koti maalla hanke. Yhteisöllisen senioriasumisen suunnittelupäivä Yhteinen koti maalla hanke Yhteisöllisen senioriasumisen suunnittelupäivä 1.9.2017 Päivän ohjelma: 9.30 Aamukahvit ja päivän aloitus Jamilahden tervehdys, Jamilahden rehtori Sanna Gango Yhteinen koti maalla

Lisätiedot

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite 2016

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite 2016 www.eksote.fi Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite 2016 Asiointi- ja virkistysmatkat Hakeminen Vaikeavammaisten kuljetuspalvelua voi hakea henkilö, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka

Lisätiedot

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite Asiointi- ja virkistysmatkat Hakeminen Vaikeavammaisten kuljetuspalvelua voi hakea henkilö, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka ei vammansa tai sairautensa

Lisätiedot

OHJAUSRYHMÄ IMATRA PARIKKALA RAUTJÄRVI RUOKOLAHTI LAPPEENRANTA LEMI LUUMÄKI SAVITAIPALE TAIPALSAARI

OHJAUSRYHMÄ IMATRA PARIKKALA RAUTJÄRVI RUOKOLAHTI LAPPEENRANTA LEMI LUUMÄKI SAVITAIPALE TAIPALSAARI OHJAUSRYHMÄ 13.6.2014 1 Selvitysperusteet Etelä-Karjalassa Kuntarakennelaki on tullut voimaan 1.7.2013. Kuntarakennelain 1 a luvussa (478/2013) säädetään kuntarakenneuudistuksen toteuttamisesta. Luvussa

Lisätiedot

VÄESTÖ KANSALAISUUDEN JA KIELEN MUKAAN ETELÄ- KARJALASSA, LAPPEENRANNASSA JA IMATRALLA

VÄESTÖ KANSALAISUUDEN JA KIELEN MUKAAN ETELÄ- KARJALASSA, LAPPEENRANNASSA JA IMATRALLA VÄESTÖ KANSALAISUUDEN JA KIELEN MUKAAN ETELÄ- KARJALASSA, LAPPEENRANNASSA JA IMATRALLA Tilastoja vuosilta 1997-2018 Etelä-Karjalassa, Lappeenrannassa ja Imatralla asuvat ulkomaan kansalaiset 1997-2018

Lisätiedot

TAULUKKO 1 KUNTIEN RAHOITTAMAT KULJETUKSET VUONNA 2010 MAAKUNNITTAIN KÄYTTÖTARPEEN MUKAAN (1 000 ) TAULUKKO 2

TAULUKKO 1 KUNTIEN RAHOITTAMAT KULJETUKSET VUONNA 2010 MAAKUNNITTAIN KÄYTTÖTARPEEN MUKAAN (1 000 ) TAULUKKO 2 TAULUKKO 1 KUNTIEN RAHOITTAMAT KULJETUKSET VUONNA 2010 MAAKUNNITTAIN KÄYTTÖTARPEEN MUKAAN (1 000 ) Alue Avoin joukko- Opetustoim. Sos. toimen Terv.huollon Yhteensä 2009 2008 liikenne kulj. kulj. kulj.

Lisätiedot

TeHoSa-Lappeenranta Lappeenranta / Taipalsaari. TeHoSa-Savitaipale Savitaipale / Lemi. TeHoSa-Luumäki Luumäki / Ylämaa

TeHoSa-Lappeenranta Lappeenranta / Taipalsaari. TeHoSa-Savitaipale Savitaipale / Lemi. TeHoSa-Luumäki Luumäki / Ylämaa akohtaiset palvelut Kunt Kotiin annettavat palvelut Ikäihmisten kotona selviytymistä tuetaan järjestämällä erilaisia palveluja kotiin. Kotiin annettavia palveluita on kotihoito, kotihoidon tukipalvelut,

Lisätiedot

Heinäkuun työllisyyskatsaus 7/2012

Heinäkuun työllisyyskatsaus 7/2012 2011 tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu 2012 tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä -5,7-6,4-6,7-5,7-5,7-4,5-4,3-4,5-4,0-3,9-2,9-2,6-0,6 1,1 2,5 2,9 3,0 3,2 4,0 NÄKYMIÄ

Lisätiedot

TAULUKKO 1 KUNTIEN RAHOITTAMAT KULJETUKSET VUONNA 2013 MAAKUNNITTAIN KÄYTTÖTARPEEN MUKAAN (1 000 ) TAULUKKO 2

TAULUKKO 1 KUNTIEN RAHOITTAMAT KULJETUKSET VUONNA 2013 MAAKUNNITTAIN KÄYTTÖTARPEEN MUKAAN (1 000 ) TAULUKKO 2 TAULUKKO 1 KUNTIEN RAHOITTAMAT KULJETUKSET VUONNA 2013 MAAKUNNITTAIN KÄYTTÖTARPEEN MUKAAN (1 000 ) Alue Avoin joukko- Opetustoim. Sos. toimen Yhteensä 2012 2011 liikenne kulj. kulj. 2013 Etelä-Karjala

Lisätiedot

Ikäjakauma kunnittain, Eksoten alue

Ikäjakauma kunnittain, Eksoten alue Ikäjakauma kunnittain, Eksoten alue Kunta Ikäluokat 2003 2013 2025 Imatra Yhteensä 29 969 ikäryhmän osuus 28 219 ikäryhmän osuus 26 467 ikäryhmän osuus 0-14 4 491 15,0 % 3 658 13,0 % 3 371 12,7 % 15-64

Lisätiedot

TAULUKKO 1 KUNTIEN RAHOITTAMAT KULJETUKSET VUONNA 2012 MAAKUNNITTAIN KÄYTTÖTARPEEN MUKAAN (1 000 ) TAULUKKO 2

TAULUKKO 1 KUNTIEN RAHOITTAMAT KULJETUKSET VUONNA 2012 MAAKUNNITTAIN KÄYTTÖTARPEEN MUKAAN (1 000 ) TAULUKKO 2 TAULUKKO 1 KUNTIEN RAHOITTAMAT KULJETUKSET VUONNA 2012 MAAKUNNITTAIN KÄYTTÖTARPEEN MUKAAN (1 000 ) Alue Avoin joukko- Opetustoim. Sos. toimen Yhteensä 2011 2010 liikenne kulj. kulj. 2012 Etelä-Karjala

Lisätiedot

Marraskuun työllisyyskatsaus 11/2013

Marraskuun työllisyyskatsaus 11/2013 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2013 KAAKKOIS-SUOMEN ELY-KESKUS Marraskuun työllisyyskatsaus 11/2013 Julkaisuvapaa tiistaina 20.12.2013 klo 9.00 Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus marraskuu 2013 Kaakkois-Suomessa oli

Lisätiedot

1. Ilmoitus Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Etelä-Karjalan sosiaali- terveyspiiri) Kotisivu Sähköposti Puhelin

1. Ilmoitus Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Etelä-Karjalan sosiaali- terveyspiiri) Kotisivu Sähköposti Puhelin ILMOITTAUTUMINEN EKSOTEN YKSITYISET PALVELUT-SIVUSTOLLE 1. Ilmoitus Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Etelä-Karjalan sosiaali- terveyspiiri) Uusi ilmoitus Toiminnan muutos, mikä?

Lisätiedot

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo Puolueettomuus Vapaaehtoistoiminnassa toimitaan tasapuolisesti kaikkien edun mukaisesti. Vapaaehtoinen ei asetu kenenkään puolelle vaan pyrkii toimimaan yhteistyössä eri osapuolten kanssa. Mahdollisissa

Lisätiedot

Ikäihmiset ja pankkipalvelut. DigiAgeTalk Lea Stenberg

Ikäihmiset ja pankkipalvelut. DigiAgeTalk Lea Stenberg Ikäihmiset ja pankkipalvelut DigiAgeTalk2018 5.6.2018 Lea Stenberg Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry valtakunnallista vanhustyötä tekevä, 65-vuotias asiantuntijajärjestö kehitämme vanhuspalveluja,

Lisätiedot

Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu

Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu www.eksote.fi Asiointi- ja virkistysmatkat Hakeminen Vaikeavammaisten kuljetuspalvelua voi hakea henkilö, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka

Lisätiedot

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014)

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Vanhuspalvelulain toteuttamiseen haettu hanke Rahoitus tulee

Lisätiedot

POTILASASIAMIESTYÖ

POTILASASIAMIESTYÖ POTILASASIAMIESTYÖ Etelä-Suomen aluehallintovirasto Koulutuspäivät 12.5.2017 Tuomas Kumpula Sosiaali- ja potilasasiamies Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Esityksen sisältö Potilasasiamiehen tehtävät

Lisätiedot

Yhdessä enemmän Maaseudun päivittämisestä yrittäjyyden supervuoteen

Yhdessä enemmän Maaseudun päivittämisestä yrittäjyyden supervuoteen Yhdessä enemmän Maaseudun päivittämisestä yrittäjyyden supervuoteen Tilannekatsaus Huhti-toukokuu 2016 Jyrki Pitkänen KASELY Maaseutupalvelut Maaseuturahoitus Kaakkois-Suomessa 2014-2020 Myöntökehys 2014-2020

Lisätiedot

TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/

TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/ TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 13 Vanhusneuvosto AIKA 25.10.2016 klo 13:06-14:39 PAIKKA Ruorisilta KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 11 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 15 12 Pöytäkirjan tarkastajat

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen aluetapaaminen , Lappeenranta

Kaakkois-Suomen aluetapaaminen , Lappeenranta Kaakkois-Suomen aluetapaaminen 3.11.2015, Lappeenranta ASIALISTA klo 12.00 Kahvit klo 12.30 Tervetuloa ja esittely- ja kuulumiskierros klo 13.00 Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Lainsäädäntö - vapaaehtoistoiminnan este vai kannustin? Vapaaehtoistoiminta vanhustyössä -seminaari 25.9.2014 Elina Willberg

Lainsäädäntö - vapaaehtoistoiminnan este vai kannustin? Vapaaehtoistoiminta vanhustyössä -seminaari 25.9.2014 Elina Willberg Lainsäädäntö - vapaaehtoistoiminnan este vai kannustin? Vapaaehtoistoiminta vanhustyössä -seminaari 25.9.2014 Elina Willberg Vapaaehtoistoiminta opas, toimintamalli ja kokeilu - Osa Tampereella toteutettavaa

Lisätiedot

Palveluja pyörillä - Mallu-auto

Palveluja pyörillä - Mallu-auto Palveluja pyörillä - Mallu-auto 22.5.2014 Marika Wikström-Koikkalainen, koordinaattori Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Me olemme Eksote Vastaamme alueemme sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudesta

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

SOCOM T IEDOTE. Socomin Lappeenrannan toimisto muuttaa uusiin tiloihin

SOCOM T IEDOTE. Socomin Lappeenrannan toimisto muuttaa uusiin tiloihin Socomin Lappeenrannan toimisto muuttaa uusiin tiloihin 19.12. Lappeenrannan toimipisteen uusi osoite on Kipparinkatu 1,. Toimisto sijaitsee aivan Lappeenrannan sataman tuntumassa. Järjestämme uusissa tiloissa

Lisätiedot

Vapaaehtoisena nettiopastajana Eläkeliitossa

Vapaaehtoisena nettiopastajana Eläkeliitossa Vapaaehtoisena nettiopastajana Eläkeliitossa Kirjoittajat: Marja Pakarinen, Ida-Maria Pankka, Jouni Ahonen Ulkoasu ja taitto: Kati Rosenberg Kannen kuva: LähiVerkko-projekti / Maria Miklas Paino: Grano

Lisätiedot

Yhteenveto. Perlacon Oy: Selvitys Etelä-Karjalan kuntien kantokyvystä

Yhteenveto. Perlacon Oy: Selvitys Etelä-Karjalan kuntien kantokyvystä Yhteenveto Perlacon Oy: Selvitys Etelä-Karjalan kuntien kantokyvystä Väestö Väestö Asukasluvussa alenemaa, Tilastokeskuksen ennuste on pahasti jälkeenjäänyt, nekin kunnat ja kaupungit, joihin on ennakoitu

Lisätiedot

Etsitkö työlle tekijää? Hyödynnä työhönvalmennusta.

Etsitkö työlle tekijää? Hyödynnä työhönvalmennusta. Etsitkö työlle tekijää? Hyödynnä työhönvalmennusta www.eksote.fi Onko yrityksessäsi työtehtäviä, jotka ovat vailla tekijää ja niiden tekemiseen menee vain muutama tunti päivässä? Olisivatko lisäkädet tarpeen

Lisätiedot

maakunnallistuvat palvelut

maakunnallistuvat palvelut Virtu.fi ja sähköistyvät maakunnallistuvat palvelut Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Sähköisten palveluiden etuja ovat: Palveluiden saatavuus 24/7 Palveluita kotisohvalta Palvelutarjoomon monipuolisuus

Lisätiedot

SOSIAALI- JA POTILASASIAMIES- TOIMINTA

SOSIAALI- JA POTILASASIAMIES- TOIMINTA SOSIAALI- JA POTILASASIAMIES- TOIMINTA 1. PALVELUN ASIAKKAAT Palvelun ostaja: sopimuskunnat, kuntayhtymä, yksityinen terveydenhuollon toimintayksikkö Kuntalaiset: yksityishenkilöt, järjestöt/kolmas sektori,

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Omakanta on kansalaisille tarkoitettu verkkopalvelu

Omakanta on kansalaisille tarkoitettu verkkopalvelu Omakanta portti omiin terveystietoihisi Omakanta on kansalaisille tarkoitettu verkkopalvelu näet omat hoitotietosi ja sähköiset reseptisi voit itse päättää, miten terveystietojasi käytetään terveystietosi

Lisätiedot

Lokakuun työllisyyskatsaus 10/2012

Lokakuun työllisyyskatsaus 10/2012 NÄKYMIÄ LOKAKUU 2012 Lokakuun työllisyyskatsaus 10/2012 Julkaisuvapaa tiistaina 20.11.2012 klo 9.00 Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus lokakuu 2012 Työttömänä olevien työnhakijoiden määrä oli lokakuun lopussa

Lisätiedot

KAKSIN ON KIVEMPAA JA TURVALLISEMPAA Kanssaliikkuja liikkumisen mahdollistajana. suunnittelija Heli Starck, Kotka

KAKSIN ON KIVEMPAA JA TURVALLISEMPAA Kanssaliikkuja liikkumisen mahdollistajana. suunnittelija Heli Starck, Kotka KAKSIN ON KIVEMPAA JA TURVALLISEMPAA Kanssaliikkuja liikkumisen mahdollistajana suunnittelija Heli Starck, 15.2.2017 Kotka Al Voimaa vanhuuteen -ohjelma 2005- Edistää hyvää vanhuutta terveysliikunnan keinoin

Lisätiedot

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry / Ikäteknologiakeskus Kooste järjestöjen Digiverkoston tapaamisesta Antti Pelto-Huikko / SOSTE

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry / Ikäteknologiakeskus Kooste järjestöjen Digiverkoston tapaamisesta Antti Pelto-Huikko / SOSTE Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry / Ikäteknologiakeskus Kooste järjestöjen Digiverkoston tapaamisesta 3.5.2017 Antti Pelto-Huikko / SOSTE Tänään keskustellaan seuraavista teemoista Miten ikäihmiset

Lisätiedot

Yhdessä enemmän Maaseudun päivittämisestä yrittäjyyden supervuoteen

Yhdessä enemmän Maaseudun päivittämisestä yrittäjyyden supervuoteen Yhdessä enemmän Maaseudun päivittämisestä yrittäjyyden supervuoteen Lappeenranta 11.3.2016 Kouvola 15.3.2016 Jyrki Pitkänen KASELY Maaseutupalvelut Maaseuturahoitus Kaakkois-Suomessa 2014-2020 Myöntökehys

Lisätiedot

EKSOTE VUOSINA 2017 JA Eksoten kehitystä ajanjaksolla

EKSOTE VUOSINA 2017 JA Eksoten kehitystä ajanjaksolla EKSOTE VUOSINA 2017 JA 2030 Eksoten kehitystä ajanjaksolla 2010-2040 THL:n arviointi syksy 2018 Eksote on pitkällä, v. 2010 so ja te integroitu Mukana kaikissa kärkihankkeissa Eksoten palvelurakenne erityisen

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Lokakuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto.

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Lokakuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa Lokakuu 2014. Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Terminologiaa Alle 25-vuotiaiden virta yli 3kk työttömyyteen, % Alle 25-vuotiaiden kolmen kuukauden työttömyyden ylittävien

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Syyskuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto.

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Syyskuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa Syyskuu 2014. Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Terminologiaa Alle 25-vuotiaiden virta yli 3kk työttömyyteen, % Alle 25-vuotiaiden kolmen kuukauden työttömyyden ylittävien

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Syyskuu Lähde: TEM, työnvälitystilasto.

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Syyskuu Lähde: TEM, työnvälitystilasto. Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa Syyskuu 2015. Lähde: TEM, työnvälitystilasto. Terminologiaa Alle 25-vuotiaiden virta yli 3kk työttömyyteen, % Alle 25-vuotiaiden kolmen kuukauden työttömyyden ylittävien

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Toukokuu Lähde: TEM, työnvälitystilasto.

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Toukokuu Lähde: TEM, työnvälitystilasto. Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa Toukokuu. Lähde: TEM, työnvälitystilasto. Terminologiaa Alle 25-vuotiaiden virta yli 3kk työttömyyteen, % Alle 25-vuotiaiden kolmen kuukauden työttömyyden ylittävien

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Lokakuu Lähde: TEM, työnvälitystilasto.

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Lokakuu Lähde: TEM, työnvälitystilasto. Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa Lokakuu 2015. Lähde: TEM, työnvälitystilasto. Terminologiaa Alle 25-vuotiaiden virta yli 3kk työttömyyteen, % Alle 25-vuotiaiden kolmen kuukauden työttömyyden ylittävien

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Maaliskuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto.

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Maaliskuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa Maaliskuu. Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Terminologiaa Alle 25-vuotiaiden virta yli 3kk työttömyyteen, % Alle 25-vuotiaiden kolmen kuukauden työttömyyden ylittävien

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Elokuu Lähde: TEM, työnvälitystilasto.

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Elokuu Lähde: TEM, työnvälitystilasto. Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa Elokuu 2015. Lähde: TEM, työnvälitystilasto. Terminologiaa Alle 25-vuotiaiden virta yli 3kk työttömyyteen, % Alle 25-vuotiaiden kolmen kuukauden työttömyyden ylittävien

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Marraskuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto.

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Marraskuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa Marraskuu. Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Terminologiaa Alle 25-vuotiaiden virta yli 3kk työttömyyteen, % Alle 25-vuotiaiden kolmen kuukauden työttömyyden ylittävien

Lisätiedot

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Sitra auttavan vapaaehtoistyön kehittäjänä. 29.10.2014 Eeva Päivärinta, johtava asiantuntija, Sitra

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Sitra auttavan vapaaehtoistyön kehittäjänä. 29.10.2014 Eeva Päivärinta, johtava asiantuntija, Sitra Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Sitra auttavan vapaaehtoistyön kehittäjänä 29.10.2014 Sitra luo edellytyksiä ja tukee tekemistä Sitra on unilukkari, joka herättelee ihmisiä keskustelemaan ikääntyvän

Lisätiedot

3 Etelä-Karjala. 3.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

3 Etelä-Karjala. 3.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 3 Etelä-Karjala 3.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Etelä-Karjalan maakunta jakautuu kahteen seutukuntaan ja kymmeneen kuntaan. Kunnista Imatra ja maakuntakeskus Lappeenranta

Lisätiedot

Ikääntyneen väestön DIGITAIDOT - mitä jokaisen kirjastolaisen olisi hyvä tietää. Kati Harkoma, Vallin Ikäteknologiakeskus

Ikääntyneen väestön DIGITAIDOT - mitä jokaisen kirjastolaisen olisi hyvä tietää. Kati Harkoma, Vallin Ikäteknologiakeskus Ikääntyneen väestön DIGITAIDOT - mitä jokaisen kirjastolaisen olisi hyvä tietää Kati Harkoma, Vallin Ikäteknologiakeskus Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry.......................................................................

Lisätiedot

Tuula Kontio KAAKKOIS- SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS OY, SOCOM

Tuula Kontio KAAKKOIS- SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS OY, SOCOM Tuula Kontio KAAKKOIS- SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS OY, SOCOM KOULUTUSSUUNNITELMA Tietotekniikan vertaisohjaajakoulutus järjestöille ja yhdistyksille Kohderyhmä/pääsyvaatimukset Koulutus on tarkoitettu

Lisätiedot

Julkiset elintarvikehankinnat Etelä-Karjalassa. Elina Särmälä

Julkiset elintarvikehankinnat Etelä-Karjalassa. Elina Särmälä Julkiset elintarvikehankinnat Etelä-Karjalassa Elina Särmälä 7.2.2017 Lappeenrannan hankintapalvelujen elintarvikehankintarenkaaseen kuuluvat tahot Hankintapalveluiden asiakkaina Etelä-Karjalan kunnat:

Lisätiedot

LASTENSUOJELUN EDUNVALVONNAN KOORDINAATIO

LASTENSUOJELUN EDUNVALVONNAN KOORDINAATIO LASTENSUOJELUN EDUNVALVONNAN KOORDINAATIO 1. ASIAKKAAT Kaakkois-Suomen kunnat (Kouvola, Kotka, Hamina, Pyhtää, Miehikkälä, Virojoki, Eksote) : lastensuojelun työntekijät poliisi käräjäoikeus maistraatti

Lisätiedot

Lokakuun työllisyyskatsaus 10/2013

Lokakuun työllisyyskatsaus 10/2013 NÄKYMIÄ LOKAKUU 2013 Lokakuun työllikatsaus 10/2013 Julkaisuvapaa tiistaina 26.11.2013 klo 9.00 Kaakkois-Suomen työllikatsaus kuu 2013 Työttömyyden kuva ei ole Kaakkois-Suomessa olennaisesti muuttunut

Lisätiedot

Omakanta on kansalaisille tarkoitettu verkkopalvelu

Omakanta on kansalaisille tarkoitettu verkkopalvelu Omakanta portti omiin terveystietoihisi Omakanta on kansalaisille tarkoitettu verkkopalvelu näet omat hoitotietosi ja sähköiset reseptisi voit itse päättää, miten terveystietojasi käytetään terveystietosi

Lisätiedot

ENTER ry N Ziessler 12/2016

ENTER ry N Ziessler 12/2016 Yhteenveto: Opastusaiheet marraskuussa 2016 Opastusaiheiden seuranta toteutettiin marraskuussa 2016. Kyselyyn vastasi yhteensä 49 opastajaa, jotka raportoivat yhteensä 223 opastusksesta. Suurin osa opastuksista

Lisätiedot

ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI!

ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI! ILOA ELÄMÄÄN - TULE VAPAAEHTOISEKSI! Vapaaehtoistyön periaatteet Vapaaehtoisten toiminta on tärkeä tapa tuoda vaihtelua, iloa ja virkistystä ikäihmisten arkeen sekä asumispalveluissa että kotihoidossa.

Lisätiedot

Kansa-koulu-II. Määrämuotoisen kirjaamisen tuki sosiaalialalla Sivi Talvensola Kansa-koulu-II-hanke

Kansa-koulu-II. Määrämuotoisen kirjaamisen tuki sosiaalialalla Sivi Talvensola Kansa-koulu-II-hanke Kansa-koulu-II Määrämuotoisen kirjaamisen tuki sosiaalialalla 2.4.2019 Sivi Talvensola Kansa-koulu-II-hanke Kansa-koulu-II-hanke Kansa-koulu-II-hanke tukee määrämuotoisen kirjaamisen toimeenpanoa sosiaalialalla

Lisätiedot

Tietosuojaseloste 1 (8)

Tietosuojaseloste 1 (8) Tietosuojaseloste 1 (8) Hamina - Iitti - Kotka - Kouvola Miehikkälä - Pyhtää - Virolahti Seloste henkilötietojen käsittelytoimista ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679)

Lisätiedot

SOCOM T IEDOTE. Vuoden 2018 alusta tuli voimaan uusia säädöksiä ja säädösmuutoksia TAMMIKUU Hyvää alkanutta uudistusten vuotta 2018!

SOCOM T IEDOTE. Vuoden 2018 alusta tuli voimaan uusia säädöksiä ja säädösmuutoksia TAMMIKUU Hyvää alkanutta uudistusten vuotta 2018! Tervehdys Socomilta! STM julkaisi 22.1. valinnanvapauslakiesitysluonnoksen, johon on tehty muutoksia lausuntokierroksen pohjalta. Lakiesitys on nyt lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavana ja sen

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan koulutus

Vapaaehtoistoiminnan koulutus Vapaaehtoistoiminnan koulutus 24.1.2017 Yksinäinen vanhus Yksinäinen vanhus VAPAAEHTOISTYÖ VAI VAPAAEHTOISTOIMINTA? 1800 1850 1900 1950 1970 2000 Vapaaehtoistoiminnan historia Vastavuoroinen auttaminen

Lisätiedot

AVIn rahoituksella uusia tuulia. Valtionavustus lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen 2014. Hakuaika 28.2.2014

AVIn rahoituksella uusia tuulia. Valtionavustus lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen 2014. Hakuaika 28.2.2014 AVIn rahoituksella uusia tuulia Valtionavustus lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen 2014 Hakuaika 28.2.2014 1 Lasten ja nuorten liikunnan kehittämisavustuksen tavoitteena on: - erilaisten toimintamallien

Lisätiedot

Ikäihmisten ja heidän omaistensa tapaamis- ja infopiste Tsaikka -palvelumalli

Ikäihmisten ja heidän omaistensa tapaamis- ja infopiste Tsaikka -palvelumalli Ikäihmisten ja heidän omaistensa tapaamis- ja infopiste Tsaikka -palvelumalli 1. Lähteet, joista venäjänkieliset ikääntyneet voivat saada tietoa Tsaikan toiminnasta 2. Viestintäkanavat, joiden kautta asiakas

Lisätiedot

Olen vuotias 1/10. Olen - vuotias. Kaikki vastaajat (N=384) yli 65

Olen vuotias 1/10. Olen - vuotias. Kaikki vastaajat (N=384) yli 65 Olen vuotias Olen - vuotias 86 79 81 55 36 38 9-14 15-24 25-34 35-44 45-54 55-64 yli 65 1/1 Olen Olen 25 4 1 15 5 Mies ainen 2/1 Missä kunnassa asut? Missä kunnassa asut? 1 125 1 69 54 36 28 18 24 1 Lappeenranta

Lisätiedot

AJATUKSIA OHJAAMOSTA. Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto Antti Ronkainen. Kaakkois-Suomen TE-toimisto

AJATUKSIA OHJAAMOSTA. Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto Antti Ronkainen. Kaakkois-Suomen TE-toimisto AJATUKSIA OHJAAMOSTA Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto Antti Ronkainen 1 Kaakkois-Suomen TE-toimisto 2 4.2.2015 Kaakkois-Suomen TE-toimisto Esityksen otsikko Nuorisotakuun piiriin kuuluvat työttömät

Lisätiedot

Helsingin kaupungin digineuvonta. Digineuvonnan. Digineuvonnan palvelukuvaus osa 1 Stadi digiksi! palvelukuvaus osa 3 Saavutettavuus ja saatavuus

Helsingin kaupungin digineuvonta. Digineuvonnan. Digineuvonnan palvelukuvaus osa 1 Stadi digiksi! palvelukuvaus osa 3 Saavutettavuus ja saatavuus Helsingin kaupungin palvelukuvaus osa 1 Stadi digiksi! palvelukuvaus osa 3 Saavutettavuus ja saatavuus palvelukuvaus osa 2 Yhdessä ja vastuullisesti Digitaalinen Helsinki Maailman toimivin kaupunki Ota

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus marraskuu 2015

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus marraskuu 2015 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2015 KAAKKOIS-SUOMEN ELY-KESKUS Kaakkois-Suomen työllikatsaus kuu 2015 Julkaisuvapaa tiistaina 22.12.2015 klo 9.00 Parikkala Ruokolahti Rautjärvi Savitaipale Taipalsaari Imatra Lemi Iitti

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Huhti-toukokuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Peruskyberturvallisuus. Arjessa ja vapaa-ajalla koskee jokaista meitä

Peruskyberturvallisuus. Arjessa ja vapaa-ajalla koskee jokaista meitä Peruskyberturvallisuus Arjessa ja vapaa-ajalla koskee jokaista meitä Miten valmistaudutaan kyberuhkiin? Käytä harkintaa Älä avaa epäilyttäviä sähköposteja tai klikkaa epäilyttäviä linkkejä ja liitetiedostoja

Lisätiedot

Sote ammattilainen ennaltaehkäise ja toimi asiakasta kuullen. POPmaakunta

Sote ammattilainen ennaltaehkäise ja toimi asiakasta kuullen. POPmaakunta Sote ammattilainen ennaltaehkäise ja toimi asiakasta kuullen Harrastukset Aikaa on Mielekäs tekeminen Edullisia harrasteita Työhistoria /voimavara Toimivan arjen kannalta uusien taitojen opettelu Ikäyliopisto

Lisätiedot

GERONTOLOGINEN PALVELUOHJAUS

GERONTOLOGINEN PALVELUOHJAUS GERONTOLOGINEN PALVELUOHJAUS GERONOMIN PALVELUOHJAUS- JA NEUVONTAOSAAMINEN IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUOHJAUKSESSA PÄIVI TORVINEN-SANDHOLM SUOMEN SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN (STM 2017) LAATUSUOSITUSTEN MUKAAN

Lisätiedot

Digi haltuun! (Valtakunnallinen projekti ) Susanna Saarvo

Digi haltuun! (Valtakunnallinen projekti ) Susanna Saarvo Digi haltuun! (Valtakunnallinen projekti 2017-2020) Susanna Saarvo Yhteistyökumppanit Kansalaisopistojen liitto (KoLry) ADHD-liitto A-Kiltojen Liitto Epilepsialiitto Mielenterveyden Keskusliitto Kuurojen

Lisätiedot

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi Maaseutuohjelman eteneminen, hanke- ja yritystuet tilanne 30.9.2018 Jyrki Pitkänen KASELY 17.10.2018 Manner-Suomen maaseutuohjelma Sisältää mm. seuraavat toimenpiteet

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus joulukuu 2015

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus joulukuu 2015 NÄKYMIÄ JOULUKUU 2015 KAAKKOIS-SUOMEN ELY-KESKUS Kaakkois-Suomen työllikatsaus kuu 2015 Julkaisuvapaa keskiviikkona 27.1.2016 klo 9.00 Parikkala Ruokolahti Rautjärvi Savitaipale Taipalsaari Imatra Lemi

Lisätiedot

Kuljetuspalvelua ei voi käyttää lääkäri-, sairaala- ja kuntoutusmatkoihin. Näihin on mahdollisuus saada Kelan korvaus.

Kuljetuspalvelua ei voi käyttää lääkäri-, sairaala- ja kuntoutusmatkoihin. Näihin on mahdollisuus saada Kelan korvaus. Vammaispalvelut Viranomainen täyttää Hakemus saapunut / / Vireillepano / / Selvitys / / Vireillepano / / Selvitys / / Tietoa vaikeavammaisten kuljetuspalvelusta Vammaispalvelulain mukaista vaikeavammaisten

Lisätiedot

OPASTUSAIHEKYSELY /2017 Vastauksia 215 kpl Koonnut Nina Ziessler

OPASTUSAIHEKYSELY /2017 Vastauksia 215 kpl Koonnut Nina Ziessler OPASTUSAIHEKYSELY 10-11/2017 Vastauksia 215 kpl Koonnut Nina Ziessler 30.11.2017 Opastusaihekyselyn toteutus Kysely toteutettiin webropol-lomakkeella ja lähetettiin kaikille Enterin vapaaehtoisille vertaisopastajille

Lisätiedot

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin n IKÄIHMISTEN KUNTOUTTAVAN PÄIVÄTOIMINNAN MYÖNTÄMISPERUSTEET VUONNA 2016 Ikäihmisten kuntouttava päivätoiminta Ikäihmisten kuntouttavan päivätoiminnan Päivitetty: 14.12.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Ikäihmisten

Lisätiedot

PalveluSantran perustehtävät:

PalveluSantran perustehtävät: palveluneuvontaa ikääntyville Päijät-Hämeessä ( - ja paljon muuta) 27.5.2014 Pirjo Nieminen toiminnanjohtaja Päijät-Hämeen hyvinvointipalvelujen kehitys ry PalveluSantran perustehtävät: Tarjota palveluneuvontaa

Lisätiedot

Marraskuun työllisyyskatsaus 11/2012

Marraskuun työllisyyskatsaus 11/2012 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2012 Marraskuun työllikatsaus 11/2012 Julkaisuvapaa perjantaina 21.12.2012 klo 9.00 Kaakkois-Suomen työllikatsaus kuu 2012 Työttömänä olevia työnhakijoita oli kuun lopussa Kaakkois-Suomessa

Lisätiedot

Helmikuun työllisyyskatsaus 2/2013

Helmikuun työllisyyskatsaus 2/2013 NÄKYMIÄ HELMIKUU 2013 KAAKKOIS-SUOMEN ELY-KESKUS Helmikuun työllikatsaus 2/2013 Julkaisuvapaa tiistaina 26.3.2013 klo 9.00 Kaakkois-Suomen työllikatsaus kuu 2013 Työttömänä olevia työnhakijoista oli Kaakkois-Suomessa

Lisätiedot

1-4/2016 Liikevaihto ,72. Liiketoiminnan muut tuotot 200,00

1-4/2016 Liikevaihto ,72. Liiketoiminnan muut tuotot 200,00 1-4/2016 Liikevaihto 840 677,72 300, Yleiset myyntitilit 840 677,72 3000, Myynti 840 677,72 Liiketoiminnan muut tuotot 200,00 3980, Muut tuotot 200,00 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat

Lisätiedot

LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi

LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi Kuvat: Suomen Punainen Risti Itsetuntemus ja erilaisuuden hyväksyminen Kun opimme tiedostamaan omien ajattelu- ja toimintatapojemme taustalla vaikuttavia

Lisätiedot

Tietosuoja asumisneuvonnan arjessa

Tietosuoja asumisneuvonnan arjessa 1 Tietosuoja asumisneuvonnan arjessa Y-Säätiön asumisneuvonta ja tietosuoja - lähtökohtia Osa työturvallisuutta Y-Kodit ja M2-Kodit, asukkaat samassa asemassa Asumisneuvonta on vuokranantajan omaa toimintaa,

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Yhteyshenkilö Satu Sikanen Hankinnan kohteena on Etelä-Karjalan maakunta-areenaa koskeva esiselvitys.

Yhteyshenkilö Satu Sikanen Hankinnan kohteena on Etelä-Karjalan maakunta-areenaa koskeva esiselvitys. TARJOUSPYYNTÖ 1. HANKINTAYKSIKKÖ Etelä-Karjalan liitto Kauppakatu 40 D 53100 Lappeenranta ekarjala.fi/liitto Yhteyshenkilö Satu Sikanen satu.sikanen@ekarjala.fi 0400 661318 2. HANKINTAMENETTELY Kyseessä

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 64 :n mukaisesta tarkkailusuunnitelman hyväksymisestä

Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 64 :n mukaisesta tarkkailusuunnitelman hyväksymisestä PÄÄTÖS KASELY/814/2016 Etelä-S 18.5.2018 annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 64 :n mukaisesta tarkkailusuunnitelman hyväksymisestä HAKIJA Vapo Oy Graanintie 7 50190

Lisätiedot

Ehdotus merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen alueella yhteenveto annetuista lausunnoista

Ehdotus merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen alueella yhteenveto annetuista lausunnoista Ehdotus merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen alueella yhteenveto annetuista lausunnoista Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus teki ehdotuksen merkittäviksi tulvariskialueiksi

Lisätiedot

Toukokuun työllisyyskatsaus 5/2014

Toukokuun työllisyyskatsaus 5/2014 NÄKYMIÄ TOUKOIKUU 2014 Toukokuun työllisyyskatsaus 5/2014 Julkaisuvapaa tiistaina 24.6.2014 klo 9.00 Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus toukokuu 2014 Työttömyys on lisääntynyt toukokuussa hieman enemmän

Lisätiedot

Yhteistyöllä tavoitteeseen esimerkkejä Voimaa vanhuuteen -kunnista Voimaa vanhuuteen starttiseminaari

Yhteistyöllä tavoitteeseen esimerkkejä Voimaa vanhuuteen -kunnista Voimaa vanhuuteen starttiseminaari Yhteistyöllä tavoitteeseen esimerkkejä Voimaa vanhuuteen -kunnista Voimaa vanhuuteen starttiseminaari 1.-2.11.2016 Al Ikääntyneiden liikunnan hyvät toimintatavat Ohjaajien kouluttaminen Voima- ja tasapainoharjoittelu

Lisätiedot

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005

Läheiset ry. Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja. o Perustettu vuonna 2002. o Jäseniä noin 320. o TAVATA-projekti 2003-2005 Etelä-Karjalan Omaishoitajat ja Läheiset ry o Perustettu vuonna 2002 o Jäseniä noin 320 o TAVATA-projekti 2003-2005 o VOIMAVARAKETJU projekti 2006-2008 o KATVE-projekti 2009 2011 o PUHUMALLA PUHTIA TAPAAMALLA

Lisätiedot

30.3.2015. edelläkävijänä maassa ja osaltaan pystynyt parantamaan toiminnan tavoitteeliisuutta ja lisännyt oppimista toisten hyvistä käytännöistä.

30.3.2015. edelläkävijänä maassa ja osaltaan pystynyt parantamaan toiminnan tavoitteeliisuutta ja lisännyt oppimista toisten hyvistä käytännöistä. LAPPEENØNAN KAUPUNKI Kirjaamv tjänster I services KASELY/622/2015 30.3.2015 Kaakkois-Suomen kunnat Kela, Etelä -Karjalan vakuutuspiiri Kela, Kymenlaakson vakuutuspiiri ASIA Työllisyys - ja erityisesti

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN VAPAAEHTOISTOIMINTA

IKÄIHMISTEN VAPAAEHTOISTOIMINTA IKÄIHMISTEN VAPAAEHTOISTOIMINTA Kaikki tiet vievät LLKY:ään LLKY:n vapaaehtoistoiminta on tarkoitettu syrjäytymisvaarassa oleville ikääntyneille suupohjalaisille. Vapaaehtoistoiminnan avulla pyritään lisäämään

Lisätiedot

Kuntakohtaiset palvelut

Kuntakohtaiset palvelut Liite 4 Kuntakhtaiset palvelut Kuntakhtaiset palvelut Ktiin annettavat palvelut Ikäihmisten ktna selviytymistä tuetaan järjestämällä erilaisia palveluja ktiin. Ktiin annettavia palveluita n ktihit, ktihidn

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo Kotona kokonainen elämä Ikäihmisten

Lisätiedot

Psoriasisliiton sivusto Keskustelufoorumin käyttöohje 1

Psoriasisliiton sivusto Keskustelufoorumin käyttöohje 1 Keskustelufoorumin käyttöohje 1 Psoriasisliiton keskustelufoorumin käyttöohjeet Yleiset periaatteet Psoriasisliiton keskustelufoorumi on keskustelupalsta psoriasista sairastaville ja heidän läheisilleen

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: _22.12.2015_ Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Lappeenrannan kaupunki

Lisätiedot