Maa Arviointitoimitukset I

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maa-20.3382 Arviointitoimitukset I"

Transkriptio

1 Maa Arviointitoimitukset I YKSITYISTIETOIMITUS (viittaukset esityksessä yksityistielakiin) ª Arvo Vitikainen / 2015

2 YKSITYISTIETOIMITUKSEN RUNKO 1. Kokousaika- ja paikka 2. Vireilletulo ja tiedottaminen 3. Toimitusmiehet ja asianosaiset 4. Laillisuus 5. Asiakirjat 6. Päätös toimituksen tekemisestä 7. Toimitusmenettelyn selostus 8. Selvitys tiehankkeesta 9. Asianosaisten mielipiteet hankkeesta 10. Edellytykset 12. Tien suunnittelu ja rahoitus 13. Tarpeelliset luvat(maantie/rata, ym. liittymä,ylitys,alitus) 14. Sivutoimitukset (rajankäynti) 15. Tienpitovelvollisuus (mahdollinen alustava yksiköinti) 16. Korvaukset (selostus, vaatimusten kirjaus) 17. Maastokatselmus (päätös suorittamisesta) 18. Toimitsijan valinta 19. Jatkokokousten ilmoitus ===== 20. Kartta ja mittaus 21. Maastokatselmuksen selostus 22. Mahdollisten uusien asianosaisten mielipiteiden kuuleminen 23. Tiepäätös- YksTL 38 asioista 24. Selostus sivutoimituksista 25. Tiekunnan perustaminen 26. Tien nimi 27. Toimituskustannukset 28. Tieto kiinteistörekisteriin merkitsemisestä 29. Muut asiat 30. Lopetus ja valitusosoitus

3 YKSITYISTIETOIMITUKSEN VIREILLETULO: Määräystä tietoimitukseen on haettava kirjallisesti siltä Maanmittauslaitokselta. Jos tie on kokonaan alueella, jonka kiiteistörekisteriä pitää kunta, toimitusta haetaan kunnan kiinteistörekisterin pitäjältä ). Hakemukseen on liitettävä mikäli mahdollista (41.2 ) mm. kartta tien sijainnista, luettelo kohdekiinteistöistä, maanomistajista ja vuokra-, rasite- ja muun nautintaoikeuden haltijoista. Hakijan tulee olla: - kiinteistön omistaja ja yhteisomistajalla (39.1 ), - määräalan omistaja (2 ) - yhteisen alueen osakas (39.1 ) - kunta (39.1 ), - tiekunta, jonka tietä asia koskee (39.4 ) - kaivoksen omistaja (2.1 ), - toisen maalla olevan pysyvän rakennuksen tai laitoksen omistaja, jos olosuhteiden harkitaan niin vaativan (2.1 ) - kiinteistön haltija, jolla on pysyvä taikka elinaikainen tai muutoin määräämättömän ajan jatkuva oikeus hallita kiinteistöä (2.2 ).

4 SELITYS: kiinteistön haltija, jolla on pysyvä taikka elinaikainen tai muutoin määräämättömän ajan jatkuva oikeus hallita kiinteistöä. -Kruunun kaupungille antamasta lahjoitusmaasta vakaalla hallintaoikeudella ehdollisen tontin saanut yksityinen henkilö, - Testamentin nojalla kiinteistöön elinikäisen käyttöoikeuden saanut henkilö, - Kiinteistön luovuttaja, joka on pidättänyt oikeuden hallita elinikänsä kiinteistöä,

5 TOIMITUSMIEHET (40 ): Toimitusinsinööri ja kaksi uskottua miestä (KML 6 :n 1 mom). Toimituksen voi toimitusinsinööri suorittaa ilman uskottuja miehiä, jos uskottujen miesten käyttäminen ei ole tarpeellista eikä kukaan asianosainen uskottujen miesten käyttämistä vaadi. Toimitusinsinöörinä voi olla maanmittauslaitoksen tai kunnan palveluksessa oleva diplomi-insinööri, insinööri tai teknikko (KML 5 ja 5 a :T. Toimitusmiehet voivat kutsua asiantuntijan avustamaan, jos katsovat sen tarpeelliseksi (42 )

6 ASIANOSAISET ( ):= PUHEVALTA TOIMITUKSESSA Asianosainen tietoimituksessa on hakija ja muu henkilö, jonka oikeutta tai etua toimitus välittömästi koskee. Jos kiinteistö tai siihen kohdistuva oikeus on toimituksen aikana siirtynyt uudelle omistajalle tai haltijalle, sitoo häntä toimituksessa se, mihin aikaisempi omistaja tai oikeudenhaltija on suostunut tai velvoitettu. q hakija, q kiinteistön omistaja, jos asia koskee hänen kiinteistöään ml. esim. imissio q määräalan omistaja, jos asia koskee hänen oikeuttaan, q kunta, siltä osin kun on kyse tien sijoittamisesta (44.5 ) q tiekunta, jonka tietä asia koskee q kaivoksen omistaja, q toisen maalla olevan pysyvän rakennuksen tai laitoksen omistaja, jos olosuhteiden harkitaan niin vaativan q YksTL 2.2 :n mukainen kiinteistön haltija, jos asia koskee hänen oikeuttaan (pysyvän oikeuden haltija) q elinkeinonharjoittaja, jos asia koskee hänen oikeuttaan q nautinta-, rasite- ja käyttöoikeudenhaltija, jos asia koskee hänen oikeuttaan

7 OIKEUS ESITTÄÄ LAUSUNTO 44 Lausunnonantajalla ei ole oikeutta valittaa q tielautakunta, q kunnanhallitus tien tekemistä koskevassa kysymyksessä (44.4 ) [tien sijoittamista koskevassa asiassa kunta on asianosainen 44.5 ] q Ely-keskus, jos kyse tien rakentamisesta tai siirtämisestä q yleisen tien alueelle, tiehallinto q rautatien alueelle, ratahallintokeskus q kanavan alueelle, merenkulkupiiri HUOM YksTL 99b liittymäluvan tarve maatie- ja ratalain mukaan. Lausunnonantajille on tiedotettava tietoimituksesta. Suositeltavaa tiedottaa myös museovirastolle, jos alueella muinaismuisto. Entäpä: Metsälautakunta, metsänhoitoyhdistys, ympäristönsuojeluyhdistys, jokamiehen oikeuden loukkaus/kansalainen?

8 TIETOIMITUKSESSA KÄSITELTÄVÄT ASIAT (38 ): JOS TOIMITUS ON TULLUT VIREILLE LUETTELON JONKIN KOHDAN PERUSTEELLA, VOIDAAN TOIMITUKSESSA RATKAISTA MYÖS MUUT LUETTELOSA TARKOITETUT KYSEISTÄ TIETÄ KOSKEVAT ASIAT!! Tietoimituksessa on asian laadun mukaan käsiteltävä ja ratkaistava seuraavat asiat: 1) tämän lain 8 :ssä tarkoitetun tieoikeuden antaminen; 2) tieoikeuden perustaminen sellaiseen tiehen, johon muulla kuin kiinteistön omistajalla tai haltijalla ei ole pysyvää oikeutta; 3) 9 :n 2 momentissa, 9 a :ssä, 10 :n 2 ja 3 momentissa sekä 11, 12 ja 13 :ssä tarkoitetut asiat; Ks. Seuraava sivu!

9 9.2 Jos olosuhteiden muuttumisen johdosta liikenne kiinteistölle on tarkoituksenmukaisemmin järjestettävissä toisen ennestään olevan tien kautta, voidaan kiinteistölle (1 momentissa säädetyin edellytyksin) antaa tieoikeus tällaiseen tiehen ja sille aikaisemmin annettu tieoikeus samalla lakkauttaa. 9a Milloin tieosakkaan tienkäyttö on muuttunut siten, että siitä aiheutuu kiinteistölle, jonka alueella tie on, tai toiselle tieosakkaalle kohtuutonta haittaa, voidaan tieosakkaan kiinteistölle kuuluva tieoikeus lakkauttaa, jos tämän oikeuden sijaan samalla annetaan 8 :n 1 momentissa tai 9 :n 1 momentissa tarkoitettu tieoikeus. Jos kohtuutonta haittaa ei voida poistaa 1 momentissa tarkoitetuin järjestelyin ja jos tieoikeus on välttämätön haittaa aiheuttavan osakkaan kiinteistön tarkoituksenmukaiselle käyttämiselle, on hänen korvattava tien käytössä tapahtuneesta muutoksesta johtuva lisähaitta.

10 10 Elinkeinonharjoittajalle on annettava oikeus käyttää olemassa olevaa tietä -Jos olosuhteet ovat muuttuneet siten, että tien käyttö olisi tarkoituksenmukaisemmin järjestettävissä toisen tien kautta voidaan antaa oikeus tämän tien käyttämiseen -Jos elinkeinonharjoittajan tien käyttö muuttunut niin, että aiheutuu kohtuutonta haittaa kiinteistölle tai tieosakkaalle voidaan oikeus lakkauttaa jos oikeuden sijaan voidaan antaa toiseen tiehen - ellei voida lisähaitta on elinkeinoharjoittajan korvattava.

11 12 kohtuuttomien kustannusten välttämiseksi oikeus ottaa soraa, kiveä tai muuta tienpitoainetta toisen kiinteistön alueelta ellei siitä aiheudu huomattavaa haittaa po. kiinteistölle 13 kohtuuttomien kustannusten välttämiseksi puutavaran varastopaikka, auton pitopaikka, venevalkama- ja laituripaikka 4) mikä on ennestään olevan tien asema ja leveys ja onko jollakin oikeus tiehen tai vastaava muuhun lakiin perustuva pysyvä käyttöoikeus, milloin niistä on epätietoisuutta;

12 5) ketkä ovat tieosakkaita; 6) tieyksiköiden sekä käyttömaksujen ja niiden perusteiden vahvistaminen; 7) minkä ajan kuluessa tie on tehtävä valmiiksi, jos määräajan asettaminen katsotaan tarpeelliseksi; 8) onko ja minkä laajuisena annettava 17 :n 2 ja 3 momentissa tarkoitettu oikeus tai 18 :n ja 19 :n 1 momentissa mainittu kielto; Ks. Seuraava sivu!

13 17.2 poistaa tiealueen ulkopuolelta liikenneturvallisuutta ilmeiseti vaarantavat puut ja pensaat tai niiden oksat. Tontilla, rakennuspaikalla ja puutarhassa kasvavat ja erityiseen hoitoon muutoin otetut puut ja pensaat vain erittäin painavista sysistä siirtää uuden tien rakentamisen tai tien siirtämisen esteenä oleva laite, rakennelma tai erillinen rakennus, jota ei käytetä asuntona soveliaaseen paikkaan, jos siirtämättä jättäminen nostaisi kustannuksia melkoisesti tai huomattavaa hankaluutta. Siirtämisestä ei saa aiheutua vahinkoa tai sanottavaa haittaa omistajalle. OBS! ANNETAAN OIKEUS POISTAA JA SIIRTÄÄ EI MÄÄRÄTÄ POISTAMAAN TAI SIIRTÄMÄÄN. 18 kielto pitää tiellä veräjää tai puomia. 19 kielto ilman tielautakunnan lupaa rakentaa rakennusta tai liikenneturvallisuutta vaarantavaa aitaa tai muuta pysyvää laitetta yksityisen tien tai sen osan varrelle enintään 12 m etäisyydelle ajoradan keskiviivasta.

14 9) kuinka toimituskustannukset on jaettava asianosaisten kesken; 10) korvaukset; sekä 11) muut tämän lain mukaisesti käsiteltävät asiat, jollei niitä säädetä muussa järjestyksessä ratkaistaviksi Jos tie on päätetty tehdä, on sitä varten tarvittavista alueista laadittava kartta ja tarvittaessa kustannusarvio tien tekemisestä. Milloin 1 momentin 7 kohdassa tarkoitettu määräaika asetetaan, kustannusarvio on kuitenkin aina laadittava. Tiealueet samoin kuin 12 ja 13 :ssä tarkoitetut alueet on tarpeellisin osin merkittävä maastoon.

15 ASIANOSAISTEN SOPIMUS (49 ): Milloin asianosaiset ovat sopineet tieoikeutta tai tienpitoa koskevista kysymyksistä, on tietoimituksessa tutkittava, voidaanko sopimus kokonaan tai osittain hyväksyä toimituksen perusteeksi. Jos havaitaan, että sopimus on ristiriidassa 7 :n 2 tai 3 momentin säännösten kanssa tahi tulisi ilmeisesti rasittamaan kiinteistöä huomattavasti enemmän, kuin tämän lain säännökset edellyttävät, ei sopimusta ole näiltä osin hyväksyttävä. 7.2 tietä ei saa tehdä, jos - sitä ei ole pidettävä aikaisemmat yhteydet huomioon ottaen tarkoituksenmukaisena, - aiheutuu huomattavaa luonnon turmeltumista tai kulttuuriarvojen vähentymistä tai muu niihin verrattava yleisen edun loukkaus, (CASE VALKOSELKÄTIKKA) - olemassa olevan tai vastaisen detaljikaavan toteutuminen saattaa vaikeutua, 7.3 sama koskee myös muuta toimenpidettä kuin tien tekemistä

16 TIEKUNNAN PERUSTAMINEN (50 ): Tietoimituksessa, jossa päätetään uuden tien rakentamisesta tai tieoikeuden perustamisesta ennestään olevaan tiehen, on samalla määrättävä tietä koskevien asioiden hoitamista varten perustettavaksi tieosakkaiden muodostama tiekunta, jos sitä tieosakkaiden lukumäärän tai tien pidon asianmukaisen hoitamisen vuoksi tai muusta tällaisesta syystä on pidettävä tarpeellisena. - tieosakasten lukumäärä - tien asianmukainen hoitaminen - muu tällainen syy

17 Sen mukaan kuin harkitaan tarkoituksenmukaiseksi, voidaan muodostaa tiekunta koko tietä tai sen määrättyä osaa varten taikka perustaa eri tiekunnat tien eri osia varten. Uutta rakentamatonta tietä ja ennestään olevaa tietä varten älköön kuitenkaan määrättäkö perustettavaksi yhteistä tiekuntaa, jos enemmistö ennestään olevan tien läsnä olevista osakkaista sitä vastustaa.

18 Kun tiekunta on määrätty perustettavaksi, on tieosakkaiden 66 :n säännökset huomioon ottaen tietoimituksessa päätettävä, onko tiekunnan toimielimenä oleva toimitsijamies vai kolmijäseninen hoitokunta sekä mitä nimitystä tiestä on käytettävä. Samalla on tieosakkaiden valittava toimitsijamies ja tälle varamies tai hoitokunnan jäsenet ja näille kaksi varamiestä. 66 Äänestys tiekunnan kokouksessa tieyksiköiden mukaan Max äänimäärä 30 % kokouksessa paikalla olevista tieyksiköistä

19 SIVUTOIMITUKSET (38 ): - kiinteistönmääritys - tilusvaihto ja alueen siirtäminen tai liittäminen kiinteistöön rahakorvausta vastaan

20 TOIMITUSKUSTANNUKSET (47 ) q Tietoimituksen kustannukset on hakijan suoritettava. q q q q Jos toimituksessa on asianosaisina useita tieosakkaita, toimituskustannukset voidaan määrätä tieosakkaiden suoritettaviksi tieyksikköjen mukaan tai, jollei tätä jakoperustetta johonkin tieosakkaaseen voida kohtuudella soveltaa, sen mukaan kuin harkitaan kohtuulliseksi Asianosainen, joka ei ole tieosakas, voidaan, milloin sitä asian laatu huomioon ottaen on pidettävä kohtuullisena, määrätä suorittamaan kustannukset tai osa niistä vähentämällä vastaavasti muiden maksuvelvollisten osuuksia. Milloin tietoimitusta on haettu aiheettomasti, jäävät kustannukset hakijan vastattaviksi. Jos tiekunta on perustettu, voidaan tieosakkaiden suoritettava määrä 1 momentissa tarkoitetuista kustannuksista periä tiekunnalta. Mitä 1 ja 2 momentissa on säädetty, koskee soveltuvin osin myös 38 a, 38 b, 38 c ja 38 d :ssä tarkoitettujen toimenpiteiden kustannuksia.

KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT

KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT Milloin kysymys on ennestään olevasta tiestä (= tarkoitetaan yksityistä tietä, johon muulla kuin rasitetun kiinteistön omistajalla tai haltijalla on pysyvä käyttöoikeus /KKO

Lisätiedot

KORVAUKSET. m Korvaukset on käsiteltävä viran puolesta m Täyden korvauksen periaate m Käypä hinta ennen lunastusta olleen tilanteen mukaan

KORVAUKSET. m Korvaukset on käsiteltävä viran puolesta m Täyden korvauksen periaate m Käypä hinta ennen lunastusta olleen tilanteen mukaan KORVAUKSET 33 Maan luovuttamisesta sekä vahingosta, haitasta tai kustannuksista, jotka tähän lakiin perustuvasta toimenpiteestä aiheutuvat kiinteistön omistajalle, tieosakkaalle tai 10 :ssä tarkoitetun

Lisätiedot

Yksityistielain keskeinen sisältö

Yksityistielain keskeinen sisältö Yksityistielain keskeinen sisältö 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1-7a 2 LUKU Tieoikeus sekä muut tienpitoa ja tien käyttöä varten tarvittavat oikeudet 8-21 Yksityistielain soveltamisala Ei julkisen vallan ylläpitämät

Lisätiedot

Yksityistietoimitus. Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivät 19.-20.5.2011 Mikko Kuoppala Johtava asiantuntija Maanmittauslaitos

Yksityistietoimitus. Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivät 19.-20.5.2011 Mikko Kuoppala Johtava asiantuntija Maanmittauslaitos Yksityistietoimitus Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivät 19.-20.5.2011 Mikko Kuoppala Johtava asiantuntija Maanmittauslaitos 1 Yksityinen tie Yksityinen tie: Ei ole julkisin varoin ylläpidetty Sitä voivat

Lisätiedot

Tien pito käsittää tien tekemisen ja kunnossapidon. Tien tekeminen

Tien pito käsittää tien tekemisen ja kunnossapidon. Tien tekeminen YKSITYISTIELAKI 1 Koskee kaikkia yksityisiä teitä, lukuun ottamatta sellaisia teitä, joita ainoastaan kiinteistön omistajalla on oikeus käyttää (edellytetään pysyvää käyttöoikeutta). 6 Tien pito käsittää

Lisätiedot

20 MAASTOLIIKENNELAIN MUKAINEN MOOTTORIKELKKAILUREITTI- JA ULKOILULAIN MUKAINEN ULKOILUREITTITOIMITUS

20 MAASTOLIIKENNELAIN MUKAINEN MOOTTORIKELKKAILUREITTI- JA ULKOILULAIN MUKAINEN ULKOILUREITTITOIMITUS 1 (9) 20 MAASTOLIIKENNELAIN MUKAINEN MOOTTORIKELKKAILUREITTI- JA ULKOILULAIN MUKAINEN ULKOILUREITTITOIMITUS 20.1 YLEISTÄ... 2 20.1.1 Sovellettavat säädökset... 2 20.1.2 Moottorikelkkailureitti, ulkoilureitti...

Lisätiedot

KUNNAN TIELAUTAKUNTA

KUNNAN TIELAUTAKUNTA Kunnan tielautakunnan ja Maanmittauslaitoksen toimitukset yksityisteillä KUNNAN TIELAUTAKUNTA Yks.TL 6a : Tässä laissa tarkoitettuja tehtäviä varten kunnassa tulee olla tielautakunta tai kunnan määräämä

Lisätiedot

REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT. Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari

REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT. Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari REITTITOIMITUS MOOTTORIKELKKAILUREITIT Harri Mäki 10.12.2015 REILA-seminaari 2 Sovellettavat säädökset Sovelletaan maastoliikennelakia (1710/1995). Lisäksi soveltuvin osin ulkoilulain (606/1973) säännöksiä

Lisätiedot

Kemijärven kaupunki Yt Isännöinti, Mika Rahja

Kemijärven kaupunki Yt Isännöinti, Mika Rahja Kemijärven kaupunki 14.5-17.5.2018 Suomen tieverkko voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään 1. Maantiet ovat valtion ylläpitämiä teitä -> tienpitäjänä valtio 2. Kadut ovat asemakaava-alueiden teitä ->

Lisätiedot

Maanmittaustoimiston yksityistietoimitukset

Maanmittaustoimiston yksityistietoimitukset Maanmittaustoimiston yksityistietoimitukset Jyrki Virtala, maanmittausinsinööri (Di) Maanmittauslaitos, Tampereen palvelupiste Käsiteltävät asiat 1. Yleisiä seikkoja toimituskäytännöstä 2. Yksityistietoimitusprosessi

Lisätiedot

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet.

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet. Ulkoilulaki 606/73 ULKOILUREITTI Arvo Vitikainen 2016 Ulkoilureitit Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeätä saada johdetuksi ulkoilijain kulkeminen kiinteistön kautta eikä siitä aiheudu huomattavaa

Lisätiedot

Maanmittaustoimitukset sukupolvenvaihdoksessa

Maanmittaustoimitukset sukupolvenvaihdoksessa Maanmittaustoimitukset sukupolvenvaihdoksessa Polvelta Toiselle -messut Kouvola 6.5.2016 Mikko Pekonen Maanmittauslaitos Yli 200-vuotias Maanmittauslaitos tekee erilaisia maanmittaustoimituksiakuten esimerkiksi

Lisätiedot

Laki yksityisistä teistä 15.6.1962/358

Laki yksityisistä teistä 15.6.1962/358 Page 1 of 39 FINLEX - Edita Publishing Oy Laki yksityisistä teistä 15.6.1962/358 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Tämä laki koskee kaikkia yksityisiä teitä, sellaisia

Lisätiedot

Yksityistielaki muuttuu!

Yksityistielaki muuttuu! Yksityistielaki muuttuu! Jaakko Rahja Yksityistielaki muuttuu 2018! Lakiluonnos on lausuntokierroksella Lakiluonnos on sivulla www.lvm.fi Lakiesitys annetaan eduskunnalle kevätkesällä 2017 Laki tullee

Lisätiedot

Asialista/ Pöytäkirjanote. Osallistujat Lausunto luonnoksesta esitykseksi yksityistielaiksi... 2

Asialista/ Pöytäkirjanote. Osallistujat Lausunto luonnoksesta esitykseksi yksityistielaiksi... 2 Asialista/ Nro 1/2017 Kokousaika Kokouspaikka klo 15:00 Terästalo, Peräseinäjoki, Kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELTÄVÄT ASIAT Osallistujat... 1 3 Lausunto luonnoksesta esitykseksi yksityistielaiksi...

Lisätiedot

TIEJAOSTON TEHTÄVÄT. Tielautakunnan hallinnolliset tehtävät Tielautakunnan yksityistielain mukaiset tehtävät. Tielautakunnan toimivalta Hakemusasiat

TIEJAOSTON TEHTÄVÄT. Tielautakunnan hallinnolliset tehtävät Tielautakunnan yksityistielain mukaiset tehtävät. Tielautakunnan toimivalta Hakemusasiat TIEJAOSTON TEHTÄVÄT Tielautakunnan hallinnolliset tehtävät Tielautakunnan yksityistielain mukaiset tehtävät Tielautakunnan toimivalta Hakemusasiat Erimielisyydet kun tiekuntaa ei ole perustettu Katselmukset

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1078. Laki. oikeudesta työntekijän tekemiin keksintöihin annetun lain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta 2000

SISÄLLYS. N:o 1078. Laki. oikeudesta työntekijän tekemiin keksintöihin annetun lain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta 2000 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2000 Julkaistu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2000 N:o 1078 1082 SISÄLLYS N:o Sivu 1078 Laki oikeudesta työntekijän tekemiin keksintöihin annetun lain muuttamisesta... 2833 1079

Lisätiedot

Tiekuntien ja isännöitsijöiden vastuut ja vakuuttaminen. Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivä 8.10.2015 Erkki Nieminen If Vahinkovakuutusyhtiö Oy

Tiekuntien ja isännöitsijöiden vastuut ja vakuuttaminen. Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivä 8.10.2015 Erkki Nieminen If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Tiekuntien ja isännöitsijöiden vastuut ja vakuuttaminen Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivä 8.10.2015 Erkki Nieminen If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Tiekunnat Yksityiset tiet ovat yksityisten kiinteistönomistajien

Lisätiedot

11 RASITETOIMITUS 1 (7)

11 RASITETOIMITUS 1 (7) 1 (7) 11 RASITETOIMITUS 11.1 TOIMITUKSEN VIREILLETULO... 2 11.2 KOKOUKSEN TIEDOT... 2 11.3 TIEDOTTAMINEN... 2 11.4 KOKOUKSEN LAILLISUUS... 2 11.5 TOIMITUKSEN TARKOITUS... 3 11.6 EDELLYTYKSET... 3 11.6.1

Lisätiedot

VÄHÄN ASIAA TIEKUNNAN TOIMINNASTA

VÄHÄN ASIAA TIEKUNNAN TOIMINNASTA VÄHÄN ASIAA TIEKUNNAN TOIMINNASTA ERILAISIA TEITÄ Yleiset tiet hoitaa ELY-keskus (Tiehallinto) http://www.ely-keskus.fi/fi/sivut/default.aspx Tienkäyttäjän linja puh: 0200-2100 Kaavatiet (kadut) hoitaa

Lisätiedot

Yksityistielaki. jr

Yksityistielaki. jr Yksityistielaki Esitys on pääperiaatteiltaan ja rakenteeltaan hyvä. Ns. kansalaislakina sen tulee olla oikeudenmukainen, sitä tulee kyetä myös maallikoiden käyttää. Käytettävyyden, tieosakkaiden ja ulkopuolisten

Lisätiedot

PKMOn tieilta. Tieasiat metsätalouden kannalta. Lars Weckman Maanmittauslaitos

PKMOn tieilta. Tieasiat metsätalouden kannalta. Lars Weckman Maanmittauslaitos 1 PKMOn tieilta Tieasiat metsätalouden kannalta Lars Weckman Maanmittauslaitos 28.2.2017 2 Illan aiheet: Yksityistien määritelmät ja termit Metsänomistajan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet Mitä metsäkiinteistön

Lisätiedot

Yksityistielain muutokset kunnan tehtäviin v. 2019

Yksityistielain muutokset kunnan tehtäviin v. 2019 Yksityistielain muutokset kunnan tehtäviin v. 2019 Laki https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180560 LVM Yksityistielain voimaantulon infotilaisuus 9.10.2018 https://www.youtube.com/watch?v=xuqcpwwuors

Lisätiedot

Kiinteistötoimitukset, rajat ym. ProAgrian Vältä lakitupa sopimustietoa maatalousyrittäjille -koulutus 22.11.2011

Kiinteistötoimitukset, rajat ym. ProAgrian Vältä lakitupa sopimustietoa maatalousyrittäjille -koulutus 22.11.2011 Kiinteistötoimitukset, rajat ym. ProAgrian Vältä lakitupa sopimustietoa maatalousyrittäjille -koulutus 22.11.2011 Arviointipäällikkö Mika Summala Pohjois-Karjalan maanmittaustoimisto 1 MAANMITTAUSLAITOS

Lisätiedot

Yksityistielaki. jr

Yksityistielaki. jr Yksityistielaki Esitys on pääperiaatteiltaan ja rakenteeltaan hyvä. Ns. kansalaislakina sen tulee olla oikeudenmukainen, sitä tulee kyetä myös maallikoiden käyttää. Käytettävyyden, tieosakkaiden ja ulkopuolisten

Lisätiedot

YKSITYISTIEN AVUSTUSHAKEMUS

YKSITYISTIEN AVUSTUSHAKEMUS Vastaanottomerkinnät Hakemus saapunut Vastaanottaja YKSITYISTIEN AVUSTUSHAKEMUS VUODELLE Tien osoitejärjestelmä nimi Tien pituus (m) Tien asuttupituus(m) Tietä koskevat tiedot Tien liikenne ja niiden osuudet

Lisätiedot

Asemapiirros ja / tai rakennuspiirustus, johon rasite/rasitteet on selkeästi merkitty Vuokrasopimuksen jäljennös (vuokratontin osalta)

Asemapiirros ja / tai rakennuspiirustus, johon rasite/rasitteet on selkeästi merkitty Vuokrasopimuksen jäljennös (vuokratontin osalta) LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Rakennusvalvonta PL 38 53101 LAPPEENRANTA HAKEMUS RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMISEKSI RASITTEEN PERUSTAMISEN HAKIJAKIINTEISTÖT Kaupunginosa Kortteli Tontti Katuosoite Tontin haltijat

Lisätiedot

Yksityistieilta 7.4.2008

Yksityistieilta 7.4.2008 Yksityistieilta 7.4.2008 Yksityistieilta 7.4.2008 * 18.10 Kokousmenettelystä ja muuta hallintoasiaa * 18.30 Tieyksiköinti ja käyttömaksut * 18.45 Mikä kummajainen on tieisännöitsijä * 18.50 Pankkipalveluja

Lisätiedot

LOHKOMINEN. Mikä lohkominen on?

LOHKOMINEN. Mikä lohkominen on? LOHKOMINEN Mikä lohkominen on? Esim. asemakaavan mukainen tontti (rakennuspaikka) myydään määräalana ja muodostetaan uudeksi kiinteistöksi lohkomalla. Lohkominen on kiinteistötoimitus, jossa määräala tai

Lisätiedot

Päristele talven ihmemaassa

Päristele talven ihmemaassa Maastoliikennelaki (1710/95) MOOTTORIKELKKAILUREITTI Arvo Vitikainen 2016 Päristele talven ihmemaassa Koe ikimuistoiset hetket moottorikelkkasafarilla. Nauti luonnon kauneudesta ja Lapin eksotiikasta.

Lisätiedot

Kiinteistötoimitukset metsätilalla

Kiinteistötoimitukset metsätilalla Kiinteistötoimitukset metsätilalla Kalle Konttinen 040-5636066, kalle.konttinen@maanmittauslaitos.fi Esityksen sisältö Maanmittauslaitoksen organisaatiouudistus Yleistä kiinteistötoimituksista Kiinteistötoimitukset

Lisätiedot

Kuusamon kaupungin Tiejaoston puheenjohtaja. Kuusamon kaupungin Tiejaoston puheenjohtaja

Kuusamon kaupungin Tiejaoston puheenjohtaja. Kuusamon kaupungin Tiejaoston puheenjohtaja 21.2.2019 Kuusamon kaupungin Tiejaoston puheenjohtaja Kuusamon kaupunki Maanmittauslaitos Kuusamon kaupunki Kuusamon kaupungin Tiejaoston puheenjohtaja Vaihde 040 8608 600 yhdyskuntatekniikka@kuusamo.fi

Lisätiedot

HINNASTO KIINTEISTÖTOIMITUKSET 2016

HINNASTO KIINTEISTÖTOIMITUKSET 2016 HINNASTO KIINTEISTÖTOIMITUKSET 2016 Kiinteistötoimitusmaksu muodostuu keskimäärin seuraavasti: Noin 20 % toimituksen valmistelu ja arkistotutkimukset Noin 30 % toimituskokoukset ja maastotyöt Noin 50 %

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 51/2004 vp. Hallituksen esitys laeiksi maankäyttö- ja rakennuslain sekä kiinteistönmuodostamislain muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 51/2004 vp. Hallituksen esitys laeiksi maankäyttö- ja rakennuslain sekä kiinteistönmuodostamislain muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 51/2004 vp Hallituksen esitys laeiksi maankäyttö- ja rakennuslain sekä kiinteistönmuodostamislain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2003 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN TAKSA KIINTEISTÖTOIMITUS-MAKSUISTA SEKÄ KIINTEISTÖINSINÖÖRIN PÄÄTÖKSISTÄ

KAJAANIN KAUPUNGIN TAKSA KIINTEISTÖTOIMITUS-MAKSUISTA SEKÄ KIINTEISTÖINSINÖÖRIN PÄÄTÖKSISTÄ KAJAANIN KAUPUNGIN TAKSA KIINTEISTÖTOIMITUS-MAKSUISTA SEKÄ KIINTEISTÖINSINÖÖRIN PÄÄTÖKSISTÄ Taksa, jonka mukaan kunnalle suoritetaan maksu kiinteistötoimitusmaksulain (558/95) 1 :ssä tarkoitetuista toimituksista,

Lisätiedot

Tieoikeus. copyright Yt isännöinti Oy

Tieoikeus. copyright Yt isännöinti Oy Tieoikeus o Oikeus käyttää toisen kiinteistön aluetta pysyvästi kulkuyhteyttä varten o On annettava jos se on tärkeä kiinteistön tarkoituksenmukaista käyttämistä varten, o eikä siitä aiheudu huomattavaa

Lisätiedot

TI Kari Niemi. Yksityistien hallinto

TI Kari Niemi. Yksityistien hallinto Yksityistien hallinto Tiekunnan kokouksessa päätettäviä asioita Tieoikeuden myöntäminen Tieyksiköt ja käyttömaksut sekä niiden perusteet Talousarvion vahvistaminen ja varainhoitokauden pituus Maksuunpanoluettelon

Lisätiedot

Alueellinen yksityistietoimitus

Alueellinen yksityistietoimitus Alueellinen yksityistietoimitus Alueellinen yksityistietoimitus on kiinteistötoimitus Sillä voi saattaa rajatun alueen tieoikeudet vastaamaan nykykäyttöä Tilusjärjestelytoimitus Alueellinen yksityistietoimitus

Lisätiedot

Tietoimitusjaosto nro 2/2014 10.6.2014 SISÄLLYSLUETTELO

Tietoimitusjaosto nro 2/2014 10.6.2014 SISÄLLYSLUETTELO nro 2/2014 SISÄLLYSLUETTELO TIETOIMJ 6 Kokouksen järjestäytyminen TIETOIMJ 7 Valitus koskien metsätien rikkomista ja korjaamista. TIETOIMJ 8 Valitus Kalliojärven tiekunnan vuosikokouksesta Sivu 2 Nro 2/2014

Lisätiedot

Tiekunnan tehtävät, päätösvalta ja hallinto. Esko Hämäläinen Porvoo 22.10.2013

Tiekunnan tehtävät, päätösvalta ja hallinto. Esko Hämäläinen Porvoo 22.10.2013 Tiekunnan tehtävät, päätösvalta ja hallinto Esko Hämäläinen Porvoo 22.10.2013 Yleisiä lähtökohtia Tieosakkaat vastaavat yksityistien tienpidosta yhdessä. Tie on pidettävä tarkoitustaan vastaavassa kunnossa.

Lisätiedot

1. Tiedottaminen Kokouksesta on tiedotettu Maanmittauslaitoksen diaarijärjestelmän mukaisesti kutsukirjeillä.

1. Tiedottaminen Kokouksesta on tiedotettu Maanmittauslaitoksen diaarijärjestelmän mukaisesti kutsukirjeillä. Toimitusnumero 2015-519189 1(5) Yksityistietoimitus Kohde: Uuden kaupungin 895-474-1-39 Lyökin luotsiasema ja 895-490-1-70 Hyökyranta Aika: 24.1.2017 kello 10.00 Paikka: Kalantitalo, Pankkitie 1, Kalanti

Lisätiedot

7 Valitus Lahnaniemen yksityistien tiekunnan vuosikokuksesta 26.4.2015

7 Valitus Lahnaniemen yksityistien tiekunnan vuosikokuksesta 26.4.2015 Mäntyharju Kokouskutsu 1 (12) Aika 17.06.2015, klo 16:30 Paikka Kunnantalo, teknisen johtajan huone Käsiteltävät asiat 5 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 6 Pöytäkirjan tarkastus 7 Valitus Lahnaniemen

Lisätiedot

3 ERILLISEN ALUEEN TILAKSI MUODOSTAMINEN JA KIINTEISTÖÖN LIITTÄMINEN

3 ERILLISEN ALUEEN TILAKSI MUODOSTAMINEN JA KIINTEISTÖÖN LIITTÄMINEN 1 (5) 3 ERILLISEN ALUEEN TILAKSI MUODOSTAMINEN JA KIINTEISTÖÖN LIITTÄMINEN 3.1 Yleistä... 2 3.2 Toimituksen vireilletulo... 2 3.3 Toimitusmiehet... 2 3.4 Asianosaiset... 2 3.5 Toimitusmenettely... 2 3.5.1

Lisätiedot

Yksityistieilta. Tanja Mynttinen tieisännöitsijäopiskelija

Yksityistieilta. Tanja Mynttinen tieisännöitsijäopiskelija Yksityistieilta Tanja Mynttinen tieisännöitsijäopiskelija Uusi yksityistielaki 2019/2020 voimaan? Aikataulu elää koko ajan Lakiuudistuksella haetaan nykyaikaistamista ja selkeyttämistä olemassa olevaan

Lisätiedot

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle Olli Mäenpää 16.3.2018 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys yksityistielaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 147/2017 vp) Hallituksen esitys eduskunnalle yksityistielaiksi ja eräiksi

Lisätiedot

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa.

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa. Toimitusnumero 2017-571143 1(7) Alueellinen tietoimitus (budj.) Kohde: Useita yksiköitä... Aika: 25.9.2018 kello 09.30 Paikka: Naantalin kaupungintalo, valtuustosali Toimitusinsinööri: Henri Wilcken Läsnäolijat:

Lisätiedot

VÄHÄN ASIAA TIEKUNNAN TOIMINNASTA

VÄHÄN ASIAA TIEKUNNAN TOIMINNASTA VÄHÄN ASIAA TIEKUNNAN TOIMINNASTA ERILLAISIA TEITÄ Yleiset tiet hoitaa ELY-keskus (Tiehallinto) Kaavatiet (kadut) hoitaa kunta Yksityistiet: Tiekunnan tiestön hoidosta vastaa tiekunta Kiinteistöjen omien

Lisätiedot

18 YKSITYISTIETOIMITUS

18 YKSITYISTIETOIMITUS 1 (15) 18 YKSITYISTIETOIMITUS 18.1 YLEISTÄ... 3 18.2 TOIMITUSKOKOUS... 3 18.3 TIEDOTTAMINEN... 3 18.4 KOKOUKSEN LAILLISUUS... 3 18.5 TOIMITUKSEN VIREILLETULO JA SEN TARKOITUS... 3 18.6 ARKISTOTUTKIMUKSET...

Lisätiedot

Paikka: Euran osuuspankin Kiukaisten konttorin kokoushuone Eurakoskentie 38, 27400 Kiukainen.

Paikka: Euran osuuspankin Kiukaisten konttorin kokoushuone Eurakoskentie 38, 27400 Kiukainen. Toimitusnumero 2007-228546 1(5) Uusjako Kohde: Aika: 7.8.2014 kello 10.00 Alhonkulma-Laihian tilusjärjestelyn toimitusalue Paikka: Euran osuuspankin Kiukaisten konttorin kokoushuone Eurakoskentie 38, 27400

Lisätiedot

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Sari Lajunen, lakimies, Liikennevirasto Tiealueen ja sen osan lakkauttaminen Sari Lajunen 2 Maantielaki 88 : maantien lakkaaminen Maantielaki 89 : maantien lakkauttaminen

Lisätiedot

Maankäyttöpalveluiden taksa

Maankäyttöpalveluiden taksa MAANKÄYTTÖPALVELUIDEN TAKSAT Sisällysluettelo: 1. YLEISTÄ TAKSOISTA... 2 1.1. Hyväksyminen ja voimaantulo... 2 1.2. Arvonlisävero... 2 2. ASEMAKAAVAN JA ERILLISEN TONTTIJAON LAATIMISESTA JA MUUTOKSESTA

Lisätiedot

Yhteismetsä. omistusratkaisuna. Yhteismetsän perustaminen ja oman maan liittäminen yhteismetsään

Yhteismetsä. omistusratkaisuna. Yhteismetsän perustaminen ja oman maan liittäminen yhteismetsään Yhteismetsä omistusratkaisuna Yhteismetsän perustaminen ja oman maan liittäminen yhteismetsään Kalle Konttinen 040-5636066, kalle.konttinen@maanmittauslaitos.fi Esityksen sisältö 1. Yhteismetsien taustoista

Lisätiedot

Yhteismetsä omistusratkaisuna

Yhteismetsä omistusratkaisuna Yhteismetsä omistusratkaisuna Yhteismetsän perustaminen ja oman maan liittäminen yhteismetsään Kalle Konttinen 040-5636066, kalle.konttinen@maanmittauslaitos.fi Esityksen sisältö 1. Yhteismetsien taustoista

Lisätiedot

Kokous on laillinen eikä muutakaan estettä kokoukselle ole olemassa.

Kokous on laillinen eikä muutakaan estettä kokoukselle ole olemassa. Toimitusnumero 2015-495738 1(6) Alueellinen tietoimitus (budj.) Kohde: Akaa (20), Useita yksiköitä Aika: 24.4.2015 kello 09.30 Paikka: Toimitusinsinööri: Läsnäolijat: Maanmittauslaitos, Tampereen palvelupiste,

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1188. Laki kiinteistönmuodostamislain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 1996

SISÄLLYS. N:o 1188. Laki kiinteistönmuodostamislain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 1996 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1996 Julkaistu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1996 N:o 1188 1191 SISÄLLYS N:o Sivu 1188 Laki kiinteistönmuodostamislain muuttamisesta... 3433 1189 Kiinteistönmuodostamisasetus...

Lisätiedot

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa.

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa. Toimitusnumero 2018-587547 1(7) Alueellinen tietoimitus (budj.) Kohde: Useita yksiköitä... Aika: 25.1.2019 kello 09.30 Paikka: Naantalin kaupungintalo Valtuustosali Toimitusinsinööri: Henri Wilcken Läsnäolijat:

Lisätiedot

Yksityisteiden hallinnosta

Yksityisteiden hallinnosta Yksityisteiden hallinnosta Elina Kasteenpohja Suomen Tieyhdistys 1 Järjestäytymätön tie (71 ja 72 ) Tiekunta ei ole tarpeen, jos osakkaita vain muutama Tienpitoon liittyvistä asioista sovitaan yleensä

Lisätiedot

18 YKSITYISTIETOIMITUS

18 YKSITYISTIETOIMITUS 1 (18) 18 YKSITYISTIETOIMITUS 18.1 YLEISTÄ... 3 18.2 TOIMITUSKOKOUS... 3 18.3 TIEDOTTAMINEN... 3 18.4 KOKOUKSEN LAILLISUUS... 3 18.5 TOIMITUKSEN VIREILLETULO JA SEN TARKOITUS... 4 18.6 ARKISTOTUTKIMUKSET...

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012. 1057/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012. 1057/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012 1057/2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maanmittauslaitoksen maksuista sekä kaupanvahvistuksesta perittävistä maksuista ja

Lisätiedot

Tieavustushakemus Lappeenrannan kaupungille v. 2015

Tieavustushakemus Lappeenrannan kaupungille v. 2015 Tieavustushakemus Lappeenrannan kaupungille v. 2015 Tiekunnan/tien nimi Tiekunnan/tien _ pankkitiedot pankki/konttori tilinumero (täytetään vain jos muuttunut) Tien sijainti Esitetään erillisellä karttaliitteellä,

Lisätiedot

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa.

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa. Toimitusnumero 2018-596212 1(6) Alueellinen tietoimitus (budj.) Kohde: Useita yksiköitä... Aika: 27.5.2019 kello 09.30 Paikka: Naantalin kaupungintalo Valtuustosali Toimitusinsinööri: Henri Wilcken Läsnäolijat:

Lisätiedot

Yksityistielain vaikutukset kunnan tehtäviin

Yksityistielain vaikutukset kunnan tehtäviin Yksityistielain vaikutukset kunnan tehtäviin Johanna Vilkuna ja Minna Mättö, Kuntaliitto Tielautakuntien tehtävät lakkaavat Tielautakuntien yksityistielain mukaiset tehtävät lakkaavat 31.12.2019. Tielautakunnat:»

Lisätiedot

Yhteismetsistä. Tero Laitinen ,

Yhteismetsistä. Tero Laitinen , Yhteismetsistä Tero Laitinen 040-8017886, tero.laitinen@maanmittauslaitos.fi Metsäkiinteistöt perinnönjaossa ja kiinteistötoimituksissa (vaihtoehdot) Omistus ja metsätilat halutaan pitää ennallaan (ei

Lisätiedot

Lunastusmenettely. 1 Ilkka Alm

Lunastusmenettely. 1 Ilkka Alm Lunastusmenettely 1 Ilkka Alm 1 Lunastuslainsäädäntö 2 Lunastuslupa ja lunastustoimitus 3 Voimajohtoalueen lunastuskorvaukset 2 Ilkka Alm Laki kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta

Lisätiedot

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa.

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa. Toimitusnumero 2016-527036 1(6) Alueellinen tietoimitus (budj.) Kohde: Useita yksiköitä... Aika: 8.5.2017 kello 09.00 Paikka: Salon kaupungintalo, valtuustosali Tammi Tehdaskatu 2, Salo Toimitusinsinööri:

Lisätiedot

UTAJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2018 1

UTAJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2018 1 UTAJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2018 1 Lupa- ja valvontalautakunta AIKA 15.08.2018 17:00-18:26 PAIKKA Roomari sali KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 9 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 10 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 4 Palvantien toimitus 3

Sisällysluettelo. 4 Palvantien toimitus 3 Naantalin kaupunki Pöytäkirja 4/2018 1 Teknisen lautakunnan tiejaosto 14.03.2019 Sisällysluettelo Sivu 4 Palvantien toimitus 3 Naantalin kaupunki Pöytäkirja 4/2018 2 Teknisen lautakunnan tiejaosto 14.03.2019

Lisätiedot

Esimerkkilän-Mallilan yksityistien tiekunnan säännöt

Esimerkkilän-Mallilan yksityistien tiekunnan säännöt 1 Esimerkkilän-Mallilan yksityistien tiekunnan säännöt Laadittu 28.3.2003, päivitetty viimeksi 5.11.2015 TIEOSAKKUUS 1. Tieosakkaita ovat tieoikeuden omaavien kiinteistöjen ja määräalojen omistajat tai

Lisätiedot

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa.

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa. Toimitusnumero 2018-581139 1(6) Alueellinen tietoimitus (budj.) Kohde: Useita yksiköitä... Aika: 25.9.2018 kello 12.00 Paikka: Naantalin kaupungintalo, valtuustosali Toimitusinsinööri: Henri Wilcken Läsnäolijat:

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Yhdyskuntatekniikan lautakunta Tiejaosto puhelin 09-29672302 huhtikuu 2008 YKSITYISTIEAVUSTUKSET VUODELLE 2008

KIRKKONUMMEN KUNTA Yhdyskuntatekniikan lautakunta Tiejaosto puhelin 09-29672302 huhtikuu 2008 YKSITYISTIEAVUSTUKSET VUODELLE 2008 Yhdyskuntatekniikan lautakunta Tiejaosto puhelin 09-29672302 huhtikuu 2008 YKSITYISTIEAVUSTUKSET VUODELLE 2008 Yksityisteiden kunnossapitoon, perusparannukseen sekä tievalaistuksen rakentamiseen tarkoitetut

Lisätiedot

Päätös. Laki. yksityisistä teistä annetun lain muuttamisesta

Päätös. Laki. yksityisistä teistä annetun lain muuttamisesta EV 170/2000 vp - HE 166/2000 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 170/2000 vp Hallituksen esitys laeiksi yksityisistä teistä annetun lain ja yleisistä teistä annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Laki. kestävän metsätalouden määräaikaisen rahoituslain muuttamisesta

Laki. kestävän metsätalouden määräaikaisen rahoituslain muuttamisesta Laki kestävän metsätalouden määräaikaisen rahoituslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan kestävän metsätalouden määräaikaisen rahoituslain (34/2015) 14, muutetaan 3 :n 3 momentti,

Lisätiedot

o Kempeleen kunta o klo copyright Yt isännöinti Oy

o Kempeleen kunta o klo copyright Yt isännöinti Oy o Kempeleen kunta o 13.3.2019 klo 18.00-21.00 Suomen tieverkko voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään 1. Maantiet ovat valtion ylläpitämiä teitä -> tienpitäjänä valtio 2. Kadut ovat asemakaava-alueiden

Lisätiedot

- Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa.

- Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa. Toimitusnumero 2018-583526 1(6) Alueellinen tietoimitus (budj.) Kohde: Useita yksiköitä... Aika: 19.2.2019 kello 12.00 Paikka: Taivassalon nuorisokoti Toimitusinsinööri: Henri Wilcken Läsnäolijat: - Toimitusvalmistelija

Lisätiedot

RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN

RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN Rakennusvalvonnan ohjeita nro 45 LAHDEN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimiala Rakennusvalvonta Kärkölä, Lahti 12.4.2016 Rakennusrasitehakemus Rakennusrasitteita koskevat

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/2011 1 (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/3 06.09.2011

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/2011 1 (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/3 06.09.2011 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 27/2011 1 (5) 459 Vaatimus eräiden Villanellan yksityistien tiekunnan 21.6.2011 pidetyssä vuosikokouksessa tehtyjen päätösten saattamisesta tielautakunnan ratkaistavaksi HEL

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 209. Rakennuslautakunta 22.11.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 209. Rakennuslautakunta 22.11.2012 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 22.11.2012 Sivu 1 / 1 4912/10.03.00/2012 209 Uhkasakolla tehostetun päävelvoitteen asettaminen kiinteistöllä varastoitavan merikontin poistamiseksi, 49-61-71-1, Viherkalliontie 8, 02710

Lisätiedot

Kunta: Loimaa (430): Useita yksiköitä... Aika: kello Loimaan kaupungin Alastaron toimipisteen valtuustosali Alastaro.

Kunta: Loimaa (430): Useita yksiköitä... Aika: kello Loimaan kaupungin Alastaron toimipisteen valtuustosali Alastaro. Toimitusnumero 2016-531865 1(7) Alueellinen tietoimitus (budj.) Kohde: Kunta: Loimaa (430): Useita yksiköitä... Aika: 2.12.2016 kello 09.00 Paikka: Toimitusinsinööri: Läsnäolijat: Loimaan kaupungin Alastaron

Lisätiedot

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa.

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa. Toimitusnumero 2018-585519 1(6) Alueellinen tietoimitus (budj.) Kohde: Useita yksiköitä... Aika: 30.1.2019 kello 12:00 Paikka: Salon kaupungintalo Valtuustosali Tammi Toimitusinsinööri: Henri Wilcken Läsnäolijat:

Lisätiedot

Kiinteistötoimitusmaksutaksa

Kiinteistötoimitusmaksutaksa Imatran kaupunki TAKSA 1 (6) Kiinteistötoimitusmaksutaksa Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 19.10.2015 72, lainvoimainen 27.11.2015, kuulutettu voimaan 2.12.2015. Tämä taksa tulee voimaan 1.1.2016. (Maksuluokka

Lisätiedot

Ojitusisännöinti ja vesilaki. Ojitusisännöinti ja vesilaki. Pori ja Seinäjoki Vesitalousasiantuntija Ari Sallmén

Ojitusisännöinti ja vesilaki. Ojitusisännöinti ja vesilaki. Pori ja Seinäjoki Vesitalousasiantuntija Ari Sallmén Ojitusisännöinti ja vesilaki Ojitusisännöinti ja vesilaki. Pori ja Seinäjoki 22 23.2.2017 Vesitalousasiantuntija Ari Sallmén Ojittaminen on Ojituksella tarkoitetaan maan kuivattamiseksi taikka muunlaisen

Lisätiedot

Yksityisteiden hallinnosta (YTL 7. luku)

Yksityisteiden hallinnosta (YTL 7. luku) Yksityisteiden hallinnosta (YTL 7. luku) Tiekunnan päätösvalta Tieosakkaat päättävät tienpidosta ja tiekuntaa koskevista asioista tiekunnan kokouksessa (64 ) tieoikeuden tai tienkäyttöoikeuden myöntämisestä

Lisätiedot

Uusi yksityistielaki. Simo Takalammi

Uusi yksityistielaki. Simo Takalammi Uusi yksityistielaki Simo Takalammi Yksityistielain kokonaisuudistus Vuoden 1962 laki vanhentunut ja erittäin vaikeaselkoinen Uusi laki voimaan 1.1.2019 Perusteena edelleen kiinteistön omistus Kustannukset

Lisätiedot

Huom! Tiejaoston päätöksen mukaisesti vuonna 2011 tiekunnille ei myönnetä tievalaistusavustuksia.

Huom! Tiejaoston päätöksen mukaisesti vuonna 2011 tiekunnille ei myönnetä tievalaistusavustuksia. KIRKKONUMMEN KUNTA Yhdyskuntatekniikan lautakunnan tiejaosto PL 20, 02401 KIRKKONUMMI Puh. 050 538 4957 TIEAVUSTUSHAKEMUS TIEKUNNAN NIMI: AVUSTUSTA HAETAAN VUODELLE 2011 Kunnossapitoon *Perusparannukseen

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA 01.10.2014/08.10.2014 TEKNISEN LAUTAKUNNAN KOKOUS. Aika: Keskiviikko 08.10.2014 klo 18.00. Käsiteltävät asiat:

TEKNINEN LAUTAKUNTA 01.10.2014/08.10.2014 TEKNISEN LAUTAKUNNAN KOKOUS. Aika: Keskiviikko 08.10.2014 klo 18.00. Käsiteltävät asiat: SIIKAISTEN KUNTA ASIALISTA/KOKOUSKUTSU 01.10.2014/08.10.2014 TEKNISEN LAUTAKUNNAN KOKOUS Aika: Keskiviikko 08.10.2014 klo 18.00 Paikka: Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat: 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS Sivu 1/2 TALOYHTIÖ Asunto-osakeyhtiön nimi ja osoite Huoneiston numero OSAKAS Huoneiston osakkeenomistajan nimi ja puhelinnumero

Lisätiedot

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen. Sivu. 1 Kiinteistönhoitajan paikan täyttäminen... 2

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen. Sivu. 1 Kiinteistönhoitajan paikan täyttäminen... 2 SIEVIN KUNTA KOKOUSKUTSU 4/2016 Sivu 1 toimitettu 01.06.2016 Tekninen lautakunta Aika: TI 07.06.2016 kello 19.00 HUOM! Kokoontuminen klo 17:00 kunnantalon pihalle, josta lähdetään puistokierrokselle Paikka:

Lisätiedot

TIEAVUSTUSHAKEMUS LAPPEENRANNAN KAUPUNGILLE V LIITE 2

TIEAVUSTUSHAKEMUS LAPPEENRANNAN KAUPUNGILLE V LIITE 2 TIEAVUSTUSHAKEMUS LAPPEENRANNAN KAUPUNGILLE V. 2011 LIITE 2 Tiekunnan/tien nimi Tien sijainti Esitetään erillisellä karttaliitteellä, jos tie ei ole edellisenä vuonna saanut kaupungin avustusta. Tiekunta

Lisätiedot

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa.

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa. Toimitusnumero 2018-589376 1(6) Alueellinen tietoimitus (budj.) Kohde: Useita yksiköitä... Aika: 6.6.2019 kello 09.00 Paikka: Salon kaupungintalo, valtuustosali Tammi Tehdaskatu 2, Salo Toimitusinsinööri:

Lisätiedot

1.1 Naantalin kaupunki (y-tunnus ), rasitetun kiinteistön Pakinainen omistajana, sekä

1.1 Naantalin kaupunki (y-tunnus ), rasitetun kiinteistön Pakinainen omistajana, sekä NAANTALIN KAUPUNKI SOPIMUS RASITETIESTÄ PAKINAINEN 10.4.2017 Luonnos 1 1 SOPIJAPUOLET 1.1 Naantalin kaupunki (y-tunnus 0135457-2), rasitetun kiinteistön 529-528-1-183 Pakinainen omistajana, sekä 1.2 Juha

Lisätiedot

Maa-20.3382 Arviointitoimitukset I

Maa-20.3382 Arviointitoimitukset I Maa-20.3382 Arviointitoimitukset I Kurssin tavoitteet: q Opiskelija ymmärtää yksityistietoimituksen ja eri tyyppisten lunastustoimitusten toimitusmenettelyn. q Osaa soveltaa kiinteistölainsäädäntöä näissä

Lisätiedot

YKSITYISTIELAKI (560/2018) Astunut voimaan Kumonnut lain Laki yksityisitä teistä (358/1962)

YKSITYISTIELAKI (560/2018) Astunut voimaan Kumonnut lain Laki yksityisitä teistä (358/1962) YKSITYISTIELAKI (560/2018) Astunut voimaan 1.1.2019 Kumonnut lain Laki yksityisitä teistä (358/1962) Oleellisimmat muutokset Tielautakunnat lakkaavat Viranomaisten rooli muuttuu (kunta ja ELY-keskus) Ulkopuolinen

Lisätiedot

Lainkohdat Laki yksityisistä teistä (YksTL) 43-44, Kiinteistönmuodostamislaki (KML) Kiinteistönmuodostamisasetus (KMA) 38, 42, 43

Lainkohdat Laki yksityisistä teistä (YksTL) 43-44, Kiinteistönmuodostamislaki (KML) Kiinteistönmuodostamisasetus (KMA) 38, 42, 43 Toimitusnumero 2018-574885 1(6) Alueellinen tietoimitus (budj.) Kohde: Kunta: Forssa (061); useita yksiköitä Aika: 10.10.2018 kello 09.30 Paikka: Forssan kaupungintalon valtuustosali, osoite Turuntie 18,

Lisätiedot

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa.

Läsnäolijat esitetty erillisessä läsnäololuettelossa. Toimitusnumero 2018-584615 1(7) Alueellinen tietoimitus (budj.) Kohde: Useita yksiköitä Aika: 30.1.2019 kello 09.00 Paikka: Salon kaupungintalo Valtuustosali Tammi Toimitusinsinööri: Henri Wilcken Läsnäolijat:

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TEHTÄVÄT OJITUS- ASIOISSA

YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TEHTÄVÄT OJITUS- ASIOISSA YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TEHTÄVÄT OJITUS- ASIOISSA SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 1 1.1 Ojituksen käsite vesilaissa... 1 1.2 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen rooli ojitusasioissa... 1 2. Päätösasiat...

Lisätiedot

RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN

RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN Lomakkeet ja neuvonta Rakennusvalvonta, Rauhankatu 3 (1.krs), 18100 Heinola puh. (03) 849 3573 ja 849 3574 Hakemusasiakirjat hakemus rasitesopimus 2 kpl asemapiirros ja/tai

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 63 13.06.2013. 63 Asianro 1749/10.03.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 63 13.06.2013. 63 Asianro 1749/10.03.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) 63 Asianro 1749/10.03.00/2013 Rakennustyön keskeyttäminen / 11-6-1 / Pohjolankatu 18 / käyttövesiputkiston korjaustyö Vs. rakennustarkastaja Ilkka Korhonen Alueellinen

Lisätiedot

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN Kari Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Salo 6.3.2013 Oikeus vesialueen ruoppaukseen VL 2:6: Lietteestä, matalikosta tai muusta niihin verrattavasta

Lisätiedot