YHTEISKUNTATUTKIMUKSEN Valintakokeen koodinumero 3 TUTKINTO-OHJELMA Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YHTEISKUNTATUTKIMUKSEN Valintakokeen koodinumero 3 TUTKINTO-OHJELMA Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)"

Transkriptio

1 YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA tunnus YHTEISKUNTATUTKIMUKSEN Valintakokeen koodinumero 3 TUTKINTO-OHJELMA Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma, kirjallisuuskoe Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelmaan pyrkivien on lisäksi vastattava aineistokokeeseen. Kiinnitä huomiota käsialan luettavuuteen! 1. Määrittele seuraavat Erving Goffmanin käsitteet: performanssi, kasvojen suojelu ja osallistumiskehikko. (6 p) 1 (4)

2 YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA tunnus Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma, kirjallisuuskoe 2. Miten Anu Isotalo määrittelee käsitteen rodullistaminen? (6 p) 3. Mistä köyhyydessä on kysymys Amartya Senin toimintavalmiuksien viitekehyksessä? (6 p) 2 (4)

3 YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA tunnus Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma, kirjallisuuskoe 4. Mitkä asiat tuottavat osallisuutta ja osattomuutta yhteiskunnan eri alueilla? (12 p) Kirjoita yllä olevasta aiheesta essee. Essee on rajattu, yhtenäinen ja jäsennelty kirjoitelma, joka koostuu kokonaisista lauseista. Essee ei saa ylittää sille annettua tilaa. Esseen arvioinnissa huomioidaan sisällön ohella vastaajan johdonmukainen pohdinta, vastauksen rakenne ja kielellinen selkeys. Otsikoi esseesi. Käytä mahdollisimman montaa artikkelia ja viittaa niihin selkeästi. (Vastaustila jatkuu seuraavalla sivulla). 3 (4)

4 YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA tunnus Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma, kirjallisuuskoe 4 (4)

5 YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA tunnus YHTEISKUNTATUTKIMUKSEN Valintakokeen koodinumero 2 TUTKINTO-OHJELMA Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma, aineistokoe Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelmaan pyrkivien on lisäksi vastattava kirjallisuuskokeeseen. Kiinnitä huomiota käsialan luettavuuteen! 1. Mitä johtopäätöksiä voidaan tehdä suomalaistaustaisten ja ulkomaalaistaustaisten nuorten osallisuudesta kuvion 1 perusteella? (2 p) 2. Millaisia eroja naisten ja miesten välillä on kuvion 2 perusteella? (3 p)

6 YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA tunnus 3. Millaisia muutoksia naisten ja miesten työttömyydessä on taulukon 1 mukaan tapahtunut kyseisenä ajanjaksona? Kerro millainen muutos on ollut ja minkä ajanjakson aikana muutos on tapahtunut. (2 p) 4. Erään tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyöhön osallistui ensimmäisenä vuonna 30 prosenttia väestöstä. Seuraavana vuonna vapaaehtoistyöhön osallistuneiden osuus nousi 100 prosenttia, ja kolmantena vuonna laski 15 prosenttiyksikköä. Montako prosenttia väestöstä osallistui vapaaehtoistyöhön kolmantena vuonna? (3 p)

7 YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA tunnus 5. Pohdi osallisuuden ja aktiivisuuden suhdetta aineistossa. Käytä hyväksesi valintakoeartikkeleita ja viittaa niihin selkeästi (10 p)

8 YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA tunnus

9 YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA tunnus 6. Minkälaisen työttömän hahmon aineistosta voi tunnistaa? Suhteuta havaintosi valintakoeartikkeleihin ja viittaa niihin selkeästi. (10 p)

10 YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA tunnus

11 Yhteiskuntatutkimuksen valintakoe 2018 Tay Kirjallisuuskoe / mallivastaukset Vastauksista 1 3 on saanut täydet pisteet, kun on maininnut vaadittavat asiat tai näkemykset artikkeleihin perustuen ja lyhyesti kuvaillut näiden tekijöiden sisällön ja merkityksen. Erityisen korkeiden pisteiden edellytyksenä on pidetty johdonmukaisen ja selkeästi jäsennellyn vastauksen kirjoittamista. Pelkkä luettelointi ei ole riittänyt täysiin pisteisiin. Keskeisiä aineksia pääsykoevastaukseen tarjosivat seuraavat teemat: 1. Määrittele seuraavat Erving Goffmanin käsitteet: performanssi, kasvojen suojelu ja osallistumiskehikko. (6 p) Käsitteellä performanssi Goffman vertasi vuorovaikutustilannetta teatterinäytökseen, jossa ihmiset muokkaavat itsestään antamaansa käsitystä ulkoasullaan ja käytöksellään: esitetään ammattiroolia tai tuotetaan identiteettiä yleisön eli toisten toimijoiden kanssa. Kasvojen suojelulla hän viittasi tilanteeseen, jossa positiivisen käsityksen ylläpitäminen itsestä epäonnistuu: tällöin toiset kompensoivat tilapäistä epäonnistumista esimerkiksi huumorilla. Osallistumiskehikossa on kyse siitä, miten ihmiset suuntautuvat toistensa läsnäoloon: millaisia puhuja- ja kuulijarooleja he omaksuvat ja asettavat toisilleen keskusteluun osallistuessaan. Ruusuvuori, s. 7 8 (kappale Tilanteinen vuorovaikutus itsenäisenä, omalakisena tutkimuskohteena ) 2. Miten Anu Isotalo määrittelee käsitteen rodullistaminen? (6 p) Rodullistaminen on prosessi, jossa tiettyyn ryhmään liitetään tai on liitetty piirteitä, joita pidetään pysyvinä ja ominaisina. Rodullistaminen kohdistuu henkilöihin, jotka määritellään edustamaan tiettyä ryhmää. Rodullistaminen on usein sukupuolittunutta tai kulttuuriin tai uskontoon liittyvää. Rodun merkitykset eivät palaudu biologiaan tai näkyviin fyysisiin ominaisuuksiin. Ruumiin rodullisuus tuotetaan historiallisissa, taloudellisissa, poliittisissa ja sukupuolitetuissa valtasuhteissa. Rotu on tulosta ideologioiden ja ihmisten ruumiillisten piirteiden vuorovaikutuksesta. Isotalo, s. 5 (kappale Rasismi, kaupunkitila ja vastarinta ) 3. Mistä köyhyydessä on kysymys Amartya Senin toimintavalmiuksien viitekehyksessä? (6 p) Senin mukaan köyhyydessä ei ole kysymys rahasta vaan toimintavalmiuksien puutteesta. Ihmisellä tulisi olla vapaus tavoitella kulttuurisesti ja yhteiskunnallisesti arvostettuja asioita. Tähän tarvitaan toimintavalmiuksia, joita voidaan parantaa kohtuullisen toimeentulon, oppimisen, tarpeenmukaisten palveluiden ja läpinäkyvän päätöksenteon avulla. Osa toimintavalmiuksista on synnynnäisiä, osa hankittuja ja osa muodostuu toimintaympäristössä ja sen valtasuhteissa ja asenteissa kyse on toimijuudesta. Isola, s. 596 (kappale Mitä osattomuus on? )

12 Arviointikriteerit / kirjallisuuskoe-essee / v pääsykokeet, yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma ============================================== Esseevastaus / ohje 4. Mitkä asiat tuottavat osallisuutta ja osattomuutta yhteiskunnan eri osa-alueilla? (12 p) Kirjoita yllä olevasta aiheesta essee. Essee on rajattu, yhtenäinen ja jäsennelty kirjoitelma, joka koostuu kokonaisista lauseista. Essee ei saa ylittää sille annettua tilaa. Esseen arvioinnissa huomioidaan sisällön ohella vastaajan johdonmukainen pohdinta, vastauksen rakenne ja kielellinen selkeys. Otsikoi esseesi. Käytä mahdollisimman montaa artikkelia ja viittaa niihin selkeästi. Vastausten arviointikriteerit pistettä Vastaus on otsikoitu siten, että otsikko on teoreettisesti ideoitu, jäsennetty ja rajattu, ja rajaus jäsentää myös koko vastausta. Vastaus on kirjoitettu tieteellisellä tyylillä ja hyvällä suomen kielellä. Siinä viitataan mahdollisimman moneen pääsykoeartikkeliin mutta siinä suhteessa, kun otsikon mukaan on järkevää. Viittaustyyli voi vaihdella (mainitaan artikkelin aihe, kirjoittaja, nimi, numero tms.). Artikkelien käsittely vastauksessa on perusteellista, täsmällistä ja käsitteellistä, mikä ilmenee mm. siten, että essee on temaattinen kokonaisuus. Teoreettisesta jäsennyksestä ja kriittisyydestä palkitaan pistettä Myös nämä vastaukset on pääosin kirjoitettu tieteellisellä tyylillä ja ne ovat informatiivisia. Otsikko ei kuitenkaan täysin vastaa vastauksen sisältöä tai vastaus on otsikoitu löysästi tai mekaanisesti siten, että otsikko on otettu tehtävän ohjeesta: esimerkiksi Osallisuus ja osattomuus yhteiskunnan eri osa-alueilla. Jos otsikko on puolestaan lennokas, muttei vastaa sisältöä, vastaus ei yllä täysiin pisteisiin. Vastauksessa on viitattu useampaan artikkeliin, mutta niiden käsittelytapa ei ole täysin jäsentynyt, vaan mekaanisesti referoiva, epätäsmällinen tai luettelonomainen. Jos otsikko puuttuu, voi saada vain 9 pistettä. Poikkeustapauksessa, vaikka otsikko puuttuu, vastauksen jäsentyneisyys ja informatiivisuus voi nostaa pistemäärää. 7-8 pistettä Otsikoinnista huolimatta vastaus voi olla referoiva, luetteloiva, niukka, hajanainen ja/tai luonnosmainen, tai siinä mainitaan lyhyesti vain pari kolme artikkelia. Tähän pisteluokkaan voi kuulua myös vastaus, joka on muuten jäsentynyt ja asiapitoinen, mutta selvät viittaukset artikkeleihin puuttuvat kokonaan. Vastaus voi sisältää myös epätäsmällisyyksiä tai väärinymmärryksiä käsitteiden suhteen tai se muistuttaa käytännön ohjelmajulistusta esimerkiksi osallisuuden lisäämistavoista. Kielellisessä ilmaisussa voi olla puutteita. (Vastaavia puutteita voi olla myös edellisessä pisteluokassa, mutta ne eivät ole hallitsevia). Tämän pisteluokan vastaus

13 sisältää kuitenkin artikkeleissa esiin tullutta asiaa. (Artikkeleiden viittauskäytäntöjen eroissa on otettu huomioon se, ettei kaikissa pääsykoesaleissa ollut näkyvissä artikkeliluetteloa. Tällöin hyväksyttiin myös suuripiirteisempi viittaamistapa.) 5-6 pistettä Vastaus on melko heikko tietomäärän suhteen tai hyvin niukka ja luonnosmainen. 5-6 pisteen vastauksessa teksti ei ole tieteellisen tyylin mukaista, vaan siinä on yleistietoihin ja omiin mielipiteisiin perustuvaa pohdintaa, eikä teksti selvästi perustu artikkeleihin. Vastaus voi sisältää myös väärinymmärryksiä käsitteiden suhteen. Esitystapa ei ole tieteellisen kirjoittamisen mukainen. 3-4 pistettä Vastaukset tässä pisteluokassa saattavat koostua omista mielipiteistä ja yleistiedoista, eikä niillä ole selkeästi ilmaistua suhdetta pääsykoeartikkeleihin. 1-2 pistettä Vastauksessa on vain muutama niukka ajatus liittyen osallisuuteen ja osattomuuteen.

14 Yhteiskuntatutkimuksen valintakoe 2018 Tay Aineistokoe / mallivastaukset Vastauksista 1 4 on saanut täydet pisteet, kun on maininnut kysytyt asiat tai näkemykset aineistoon perustuen. Pisteitä on saanut seuraavista vastauksista: Kuvio 1 NEET-aste, eli niiden nuorten osuus ikäluokasta, jotka eivät olleet työssä, opiskelemassa eivätkä varusmiespalvelussa vuonna 2014 sukupuolen ja syntyperän mukaan, % Lähde: UTH-tutkimus 2014, Tilastokeskus Kysymys: Mitä johtopäätöksiä voidaan tehdä suomalaistaustaisten ja ulkomaalaistaustaisten nuorten osallisuudesta kuvion 1 perusteella? (2p) Vastaus: Suomalaistaustaisen miesten osallistuminen NEET-asteella mitattuna on hieman vähäisempää kuin ulkomaalaistaustaisten miesten. Ulkomaalaistaustaisten naisten osallistuminen selkeästi vähäisintä tutkituista ryhmistä. Siinä missä suomalaistaustaisten naisten osallistumisen aste poikkeaa miesten osallistumisesta vain muutaman prosenttiyksikön, ulkomaalaistaustaisten naisten osallistumisen ero on merkittävä. Tarkasteltaessa naisia ja miehiä yhteensä, ulkomaalaistaustaisten osallistuminen on vähäisempää kuin suomalaistaustaisten. Tämä johtuu juuri ulkomaalaistaustaisten naisten selkeästi vähäisemmästä osallistumisesta. Kuvio 2 Työttömät (18 64-vuotiaat) perheaseman ja sukupuolen mukaan 2016, lkm

15 *Muut-luokka sisältää perheasemaltaan lapsen asemassa olevat, laitosväestöön kuuluvat sekä luokittelemattomat ** Yksi aikuinen, lapsia Lähde: Työssäkäyntitilasto, Tilastokeskus Kysymys: Millaisia eroja naisten ja miesten välillä on kuvion 2 perusteella? (3p) Vastaus: Kuvion 2 perusteella perheisiin kuuluvat miehet ovat selvästi suurin työttömien ryhmä. Niiden työttömien naisten ja miesten välillä, joilla on avio/avopuoliso mutta ei lapsia, eroa ei juuri ole. Sen sijaan niiden joukossa, joilla on avo/aviopuoliso ja lapsia, naiset ovat hieman miehiä useammin työttömänä. Taloukset, joissa on yksi aikuinen ja lapsia, ovat selvästi useammin naisen kuin miehen muodostamia. Luokassa muut, jossa on ilmoitettu perheasemaltaan lapsen asemassa olevat, laitosväestöön kuuluvat sekä luokittelemattomat, miehet ovat yliedustettuina naisiin nähden. Taulukko 1. Työllisyyden muutokset 2017/I 2018/I Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan, vuotiaat Vuosi/Neljännes Muutos 2017/I 2018/I 2017/I /I 1000 henkeä Prosenttia (%) Työvoima yhteensä ,9 Työlliset yhteensä ,6 Työttömät yhteensä ,4 miehet ,5 naiset ,0 Työvoiman ulkopuolella olevat ,5

16 piilotyöttömät ,6 Muutos-sarake laskettu pyöristämättömistä luvuista. Tiedot ovat ILO/EU -määritelmän mukaisia. Kysymys: Millaisia muutoksia naisten ja miesten työttömyydessä on taulukon 1 mukaan tapahtunut kyseisenä ajanjaksona? Kerro millainen muutos on ollut ja minkä ajanjakson aikana muutos on tapahtunut. (2p) Vastaus: Taulukko kuvaa työllisyyden muutoksia vuosien 2017 ja 2018 ensimmäisten neljännesten (tammi-maaliskuu) välillä. Kyseisenä aikana miesten työttömyys on laskenut selvästi (10,5 %) mutta naisten työttömyys on kasvanut hiukan (3 %). Kysymys: Erään tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyöhön osallistui ensimmäisenä vuonna 30 prosenttia väestöstä. Seuraavana vuonna vapaaehtoistyöhön osallistuneiden määrä nousi 100 prosenttia, ja kolmantena vuonna laski 15 prosenttiyksikköä. Montako prosenttia väestöstä osallistui vapaaehtoistyöhön kolmantena vuonna? (3p) Vastaus: 45 prosenttia. Yhteiskuntatutkimus arviointikriteerit aineistokokeen esseekysymyksille 5 ja 6 Esseevastausten arvioinnissa kiinnitettiin huomiota seuraaviin vastauksen osa-alueisiin: sisältö, jäsennys, esitystapa ja kieliasu. Keskeistä on, että vastaus on pysynyt aiheessa, eikä ole polveillut aiheesta sivuun. Hyvässä vastauksessa on osattu rajata aiheen kannalta olennainen sisältö valintakoeartikkeleista ja se on osattu kytkeä aineiston analyysiin. Pelkkä oikean asian maininta tai listaaminen valintakoeartikkeleista ei ole riittänyt korkeisiin pisteisiin, jos esseessä ei osoiteta asian yhteyttä aineistoon. Pelkällä aineiston analyysillä ilman viittauksia pääsykoeartikkeleiden sisältöihin ei myöskään ole saavuttanut korkeita pisteitä. Täysi pistemäärä on edellyttänyt, että vastaus on kirjoitettu hyvällä suomen kielellä ja valintakoeartikkeleihin on viitattu selkeästi. Omiin mielipiteisiin tai niin sanottuun yleistietoon perustuvat vastaukset eivät ole saaneet korkeita pistemääriä. Korkein pistemäärä on edellyttänyt, että vastaaja on ymmärtänyt myös valintakoeartikkeleiden kriittisen näkökulman, eikä ole vain mekaanisesti referoinut aineistoa ja artikkeleita. Hyvässä vastauksessa on hyödynnetty mieluiten useampaa aineistoa ja viitattu useampaan valintakoeartikkeliin. Poikkeuksellisen syvällisellä ja jäsentyneellä analyysillä on voinut saada korkeat pisteet, vaikka ei olisi maininnut kaikkia keskeisiä näkökulmia.

17 Esseet ovat teksteinä kokonaisuuksia, jolloin sisältöä, kieliasua ja esitystapaa ei voi täysin erottaa toisistaan. Huonosti kirjoitettu ja jäsennetty usein osoittaa, että vastaaja ei ole ymmärtänyt kirjoittamaansa. Hyvä vastaus on johdonmukainen ja määrittelee aiheen kannalta keskeiset käsitteensä tarkasti.

1. Määrittele seuraavat Erving Goffmanin käsitteet: performanssi, kasvojen suojelu ja osallistumiskehikko. (6 p)

1. Määrittele seuraavat Erving Goffmanin käsitteet: performanssi, kasvojen suojelu ja osallistumiskehikko. (6 p) Yhteiskuntatutkimuksen valintakoe 2018 Tay Kirjallisuuskoe / mallivastaukset Vastauksista 1 3 on saanut täydet pisteet, kun on maininnut vaadittavat asiat tai näkemykset artikkeleihin perustuen ja lyhyesti

Lisätiedot

YHTEISKUNTATUTKIMUKSEN Valintakokeen koodinumero 3 TUTKINTO-OHJELMA Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

YHTEISKUNTATUTKIMUKSEN Valintakokeen koodinumero 3 TUTKINTO-OHJELMA Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA YHTEISKUNTATUTKIMUKSEN Valintakokeen koodinumero 3 TUTKINTO-OHJELMA Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma, kirjallisuuskoe Yhteiskuntatutkimuksen

Lisätiedot

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE TAMPEREEN YLIOPISTO TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE 12.6.2006 Tiedotusopin valintakoe koostuu neljästä tehtäväkokonaisuudesta. Valintakokeesta voi saada yhteensä 60 pistettä. Kokeen eri osat tuottavat pisteitä

Lisätiedot

Kotoutuminen, maahanmuuttajat. Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Liisa Larja

Kotoutuminen, maahanmuuttajat. Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Liisa Larja Kotoutuminen, maahanmuuttajat Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Liisa Larja 9.3.2017 % Naisten heikko työllistyminen painaa ulkomaalaistaustaisten työllisyysastetta alas 80 70 60 Työllisyysaste

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma

Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma Teknisiä merkintöjä: SOS Sivu: 1 (26) Nimi: Henkilötunnus: Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 3.5.2019 klo 10.00 15.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla.

Lisätiedot

Tutkimusyksikön johtajan/tutkinto-ohjelman vastuunhenkilön hyväksyntä

Tutkimusyksikön johtajan/tutkinto-ohjelman vastuunhenkilön hyväksyntä Oulun yliopisto Hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusyksikkö PRO GRADU-TUTKIELMAN ARVIOINTILOMAKE Tutkielman tekijä(t): Tutkielman nimi: Pääaine: Tutkielman ohjaaja(t): Tutkielman arviointi Tutkielman

Lisätiedot

Kysymyksiin on vastattava hyvällä asiasuomella, kokonaisin lausein. Jokaisen kysymyksen yhteydessä on kerrottu maksimipistemäärä.

Kysymyksiin on vastattava hyvällä asiasuomella, kokonaisin lausein. Jokaisen kysymyksen yhteydessä on kerrottu maksimipistemäärä. Sukunimi Etunimet Henkilötunnus VALINTAKOKEEN KYSYMYKSET Vastaa kaikkiin kysymyksiin selkeällä käsialalla käyttäen ainoastaan kysymysten alla olevaa vastaustilaa. Vastausten tulee perustua kunkin kysymyksen

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 7:2018

TILASTOKATSAUS 7:2018 Tilastokatsaus 6:12 TILASTOKATSAUS 7:18 1 17.12.18 SUOMALAIS- JA ULKOMAALAISTAUSTAISEN VÄESTÖN PÄÄASIAL- LINEN TOIMINTA VANTAALLA 00 16 Tässä tilastokatsauksessa tarkastellaan Vantaan väestön pääasiallista

Lisätiedot

Aikuiskoulutustutkimus2006

Aikuiskoulutustutkimus2006 2007 Aikuiskoulutustutkimus2006 Ennakkotietoja Helsinki 21.5.2007 Tietoja lainattaessa lähteenä mainittava Tilastokeskus. Aikuiskoulutuksessa 1,7 miljoonaa henkilöä Aikuiskoulutukseen eli erityisesti aikuisia

Lisätiedot

Kysymyksiin on vastattava hyvällä asiasuomella, kokonaisin lausein. Jokaisen kysymyksen yhteydessä on kerrottu maksimipistemäärä.

Kysymyksiin on vastattava hyvällä asiasuomella, kokonaisin lausein. Jokaisen kysymyksen yhteydessä on kerrottu maksimipistemäärä. Sukunimi Etunimet Henkilötunnus VALINTAKOKEEN KYSYMYKSET Vastaa kaikkiin kysymyksiin selkeällä käsialalla käyttäen ainoastaan kysymysten alla olevaa vastaustilaa. Vastausten tulee perustua kunkin kysymyksen

Lisätiedot

Koulutusohjelman vastuunhenkilön hyväksyntä nimen selvennys, virka-asema / arvo

Koulutusohjelman vastuunhenkilön hyväksyntä nimen selvennys, virka-asema / arvo Oulun yliopisto Lääketieteellinen tiedekunta Terveystieteiden laitos PRO GRADU-TUTKIELMAN ARVIOINTILOMAKE Tutkielman tekijä(t): Tutkielman nimi: Pääaine: Tutkielman ohjaaja(t): Tutkielman arviointi Tutkielman

Lisätiedot

SOSIAALITYÖN YHTEISVALINTA VALINTAKOE

SOSIAALITYÖN YHTEISVALINTA VALINTAKOE SOSIAALITYÖN YHTEISVALINTA VALINTAKOE 2.6.2010 OSIO IA Kirjaan perustuva koe Valintakoe on yhteinen seuraaviin yliopistoihin sosiaalityön oppiaineeseen hakeville: Helsingin yliopisto Itä Suomen yliopisto,

Lisätiedot

2. KUVIOTEHTÄVÄT Tehtävissä edellytetään vastausta olennaiselta osaltaan kuvioesityksiin perustuvana annettujen ohjeiden mukaan.

2. KUVIOTEHTÄVÄT Tehtävissä edellytetään vastausta olennaiselta osaltaan kuvioesityksiin perustuvana annettujen ohjeiden mukaan. TAMPEREEN YLIOPISTO Kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunta HALLINTOTIETEIDEN KANDIDAATIN JA MAISTERIN TUTKINNOT/kunnallisalan koulutus VALINTAKOE 7.6.2006 KELLO 10-14 Sukunimi Etunimet Henkilötunnus Pisteet

Lisätiedot

YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN HAKUKOHTEEN VALINTAKOE TO klo (Filosofia, sosiologia, valtio-oppi, yhteiskuntapolitiikka)

YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN HAKUKOHTEEN VALINTAKOE TO klo (Filosofia, sosiologia, valtio-oppi, yhteiskuntapolitiikka) Jyväskylän Yliopisto Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta YHTEISKUNTATIETEIDEN JA FILOSOFIAN HAKUKOHTEEN VALINTAKOE TO 6.6.2013 klo 12 15. (Filosofia, sosiologia, valtio-oppi, yhteiskuntapolitiikka) OHJEET

Lisätiedot

Sosiaalipolitiikkaan pyrkivien on lisäksi vastattava kysymyksiin teoksesta Anttonen & Sipilä, Suomalaista sosiaalipolitiikkaa (2000).

Sosiaalipolitiikkaan pyrkivien on lisäksi vastattava kysymyksiin teoksesta Anttonen & Sipilä, Suomalaista sosiaalipolitiikkaa (2000). tunnus SOSIAALIPOLITIIKKA AINEISTOKOE Sosiaalipolitiikkaan pyrkivien on lisäksi vastattava kysymyksiin teoksesta Anttonen & Sipilä, Suomalaista sosiaalipolitiikkaa (2000). Perehdy aineistoon ja vastaa

Lisätiedot

Yritykset, työpaikat, työttömyys

Yritykset, työpaikat, työttömyys Toimintaympäristön tila Espoossa 2017 Yritykset, työpaikat, työttömyys Konserniesikunta, Strategiayksikkö Lähteet: Tilastokeskus, Työ- ja elinkeinoministeriö, Kaupunkitutkimus TA Oy, Espoon yrittäjät Oy

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma

Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Teknisiä merkintöjä: POLVI Sivu: 1 (43) Nimi: Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 8.5.2019 klo 10.00 15.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla.

Lisätiedot

Lausunto koskien teemaa "Maahanmuuttajanaisten työllisyys ja työttömyys"

Lausunto koskien teemaa Maahanmuuttajanaisten työllisyys ja työttömyys 1 (6) Lausunto koskien teemaa "Maahanmuuttajanaisten työllisyys ja työttömyys" Lausuntoa pyydettiin hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi kotoutumisen edistämisestä teemaan "Maahanmuuttajanaisten

Lisätiedot

Pro gradu -tutkielmien arvostelu maantieteessä

Pro gradu -tutkielmien arvostelu maantieteessä Pro gradu -tutkielmien arvostelu maantieteessä Tutkielman arvostelussa on käytössä viisiportainen asteikko (1-5): o Ykkönen (1) merkitsee, että työ on hyväksyttävissä, mutta siinä on huomattavia puutteita.

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: klo

Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: klo Teknisiä merkintöjä: POLVI Sivu: 1 (42) Hakukohteen nimi: Politiikan ja viestinnän kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 21.5.2018 klo 10.00 15.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita

Lisätiedot

Työttömyyskatsaus Heinäkuu 2019

Työttömyyskatsaus Heinäkuu 2019 Turun työttömyysaste kuukausittain 1/2016-7/2019 20 18 16 14 12 13,0 2016 2017 2018 2019 10 8 tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu Työttömyyskatsaus Heinäkuu 2019 Konsernihallinto/Strategia

Lisätiedot

Työmarkkinoilta kadonneet

Työmarkkinoilta kadonneet Julkinen BoF Online 6 2014 Työmarkkinoilta kadonneet Seppo Orjasniemi Tässä julkaisussa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen Pankin kantaa. Suomen Pankki Rahapolitiikka-

Lisätiedot

SOSIAALITYÖN YHTEISVALINTA VALINTAKOE

SOSIAALITYÖN YHTEISVALINTA VALINTAKOE SOSIAALITYÖN YHTEISVALINTA Valintakoe on yhteinen seuraaviin yliopistoihin sosiaalityön oppiaineeseen hakeville: Jyväskylän yliopisto Lapin yliopisto Tampereen yliopisto Tampereen yliopisto, Porin yksikkö

Lisätiedot

Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: klo

Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: klo Teknisiä merkintöjä: SOS Sivu: 1 (27) Nimi: Hakukohteen nimi: Sosiaalitieteiden kandiohjelma Kokeen päivämäärä ja aika: 25.5.2018 klo 10.00 15.00 Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi tekstaamalla. Kirjoita

Lisätiedot

ÄIDINKIELEN TEKSTITAIDON KOE

ÄIDINKIELEN TEKSTITAIDON KOE ÄIDINKIELEN TEKSTITAIDON KOE ERITASOISTEN SUORITUSTEN TUNTOMERKKEJÄ o pistettä vastaus ei täytä tehtävänantoa vastaus osoittaa, että kokelas ei ole ymmärtänyt lukemaansa vastauksessa ei ole tehtävän edellyttämiä

Lisätiedot

Sukunimi: Etunimet: Henkilötunnus:

Sukunimi: Etunimet: Henkilötunnus: Sukunimi: Etunimet: Henkilötunnus: VALINTAKOKEEN KYSYMYKSET Vastaa kaikkiin kysymyksiin selvällä käsialalla käyttäen ainoastaan kysymysten alla olevaa vastaustilaa. Vastausten tulee perustua kunkin kysymyksen

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 4:2017

TILASTOKATSAUS 4:2017 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 4:201 1.10.201 TYÖTTÖMÄT VANTAALLA 200 2016 Työttömyysaste oli Vantaalla 11, prosenttia vuoden 2016 lopussa. Laskua edellisvuoteen oli 0,5 prosenttiyksikköä, mikä johtui

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Syventävien opintojen tutkielman arviointi

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Syventävien opintojen tutkielman arviointi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Syventävien opintojen tutkielman arviointi Syventävien opintojen tutkielmat arvioidaan 5-portaisella asteikolla arvosanoilla (1) välttävä, (2) tyydyttävä, (3) hyvä,

Lisätiedot

01/2016 ELÄKETURVAKESKUKSEN TUTKIMUKSIA TIIVISTELMÄ. Juha Rantala ja Marja Riihelä. Eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloerot vuosina 1995 2013

01/2016 ELÄKETURVAKESKUKSEN TUTKIMUKSIA TIIVISTELMÄ. Juha Rantala ja Marja Riihelä. Eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloerot vuosina 1995 2013 01/2016 ELÄKETURVAKESKUKSEN TUTKIMUKSIA TIIVISTELMÄ Juha Rantala ja Marja Riihelä Eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloerot vuosina 1995 2013 Sukupuolten välinen tasa-arvo on keskeinen arvo suomalaisessa

Lisätiedot

Hallintotieteen ja soveltavan psykologian sekä johtamisen valintakoe 2016

Hallintotieteen ja soveltavan psykologian sekä johtamisen valintakoe 2016 Hallintotieteen ja soveltavan psykologian sekä johtamisen valintakoe 2016 Kokeen osat Kirjallisuusosio (enimmäispistemäärä 45) Tehtävä I Prosessikonsultoinnin uusi aalto (enimmäispistemäärä 15) Tehtävä

Lisätiedot

Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet

Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma Seminaarityöskentelyohjeet Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto 2017 1 Yleistä Eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielman seminaarityöskentelyyn

Lisätiedot

Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Kirsi Tarkka

Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Kirsi Tarkka Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Kirsi Tarkka 12.11.2018 Rovaniemi Varhaiskasvatus otsikoissa! Päiväkodit sulkevat ovensa seurakunnalta

Lisätiedot

Aikuiskoulutustutkimus 2006

Aikuiskoulutustutkimus 2006 Koulutus 2008 Aikuiskoulutustutkimus 2006 Aikuiskoulutukseen osallistuminen Aikuiskoulutuksessa 1,7 miljoonaa henkilöä Aikuiskoulutukseen eli erityisesti aikuisia varten järjestettyyn koulutukseen osallistui

Lisätiedot

LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT. Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa

LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT. Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa LIITE 2: YAMK-OPINNÄYTETYÖN ARVIOINTIKRITEERIT Arvioinnin osa-alueet ylempään AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa I TEHTÄVÄN ASETTELU Työelämälähtöisyys: opinnäytetyö hyödyttää työelämää, kehittää

Lisätiedot

Yritykset, työpaikat, työttömyys

Yritykset, työpaikat, työttömyys Yritykset, työpaikat, työttömyys Konserniesikunta, Strategia ja kehittäminen Lähteet: Tilastokeskus, Työ- ja elinkeinoministeriö, Kaupunkitutkimus TA Oy, Espoon yrittäjät Oy 10.4.2017 Yritykset, työpaikat,

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 16:2016

TILASTOKATSAUS 16:2016 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 16:2016 1 26.8.2016 PITKÄAIKAISTYÖTTÖMÄT VANTAALLA Pitkäaikaistyöttömiä oli Vantaalla vuoden 2015 lopussa 4 850. Heistä useampi kuin kaksi viidestä oli ollut työttömänä

Lisätiedot

YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA, LAPIN YLIOPISTO. Tehtävä I (max 15 pistettä) Vastaajan nimi. Hallintotieteen valintakoe

YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA, LAPIN YLIOPISTO. Tehtävä I (max 15 pistettä) Vastaajan nimi. Hallintotieteen valintakoe 1 YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNTA, LAPIN YLIOPISTO Hallintotieteen valintakoe 10.6.2008 Valintakokeessa on tehtävät I, II ja III. Jokaiselle tehtävälle on oma oheismateriaalinsa. Kokeen yhteispistemäärä

Lisätiedot

Onko eläkeköyhyys faktaa vai fiktiota? - Eläkkeiden tasot ja ostovoiman kehitys Juha Rantala Ekonomisti Eläketurvakeskus

Onko eläkeköyhyys faktaa vai fiktiota? - Eläkkeiden tasot ja ostovoiman kehitys Juha Rantala Ekonomisti Eläketurvakeskus Onko eläkeköyhyys faktaa vai fiktiota? - Eläkkeiden tasot ja ostovoiman kehitys Juha Rantala Ekonomisti Eläketurvakeskus Eläkeläiset ry:n seminaari, Kuntoranta 27.4.2017 Esityksen sisältö 1) Taustaa. -

Lisätiedot

Filosofisen tiedekunnan syventävien opintojen opinnäytetöiden arviointi DP 270/2019

Filosofisen tiedekunnan syventävien opintojen opinnäytetöiden arviointi DP 270/2019 Filosofisen tiedekunnan syventävien opintojen opinnäytetöiden arviointi DP 270/2019 Tutkielman arviointikriteerit ovat seuraavat: Tutkimusaihe ja tutkimuksen tarkoitus Teoreettinen perehtyneisyys ja tutkimuskirjallisuus

Lisätiedot

Yritykset, työpaikat, työttömyys

Yritykset, työpaikat, työttömyys Yritykset, työpaikat, työttömyys Lähteet: Tilastokeskus, Työ- ja elinkeinoministeriö, Kaupunkitutkimus TA Oy Yritykset, työpaikat, työttömyys Sisällys: Yritykset ja työpaikat Työllisyys ja työttömyys 2

Lisätiedot

OPAS PSYKOLOGIAN ESSEEVASTAAMISEEN

OPAS PSYKOLOGIAN ESSEEVASTAAMISEEN OPAS PSYKOLOGIAN ESSEEVASTAAMISEEN 2018 Millainen on hyvä psykologian esseevastaus? Hyvä vastausteksti vastaa kysyttyyn, taustoittaa teorioin, vetoaa tehtyihin tutkimuksiin, antaa selkeitä esimerkkejä,

Lisätiedot

HENKILÖTUNNUS: KOETULOS: pistettä

HENKILÖTUNNUS: KOETULOS: pistettä TAMPEREEN YLIOPISTO KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Hakukohde: Elinikäinen oppiminen ja kasvatus VALINTAKOE 3.6.2014 Vastaa jokaiseen kysymykseen selvällä käsialalla. Artikkeleita ei saa pitää esillä kokeen

Lisätiedot

Helsingin työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys alueittain

Helsingin työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys alueittain HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN verkkojulkaisuja 2004 22 Helsingin työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys alueittain 31.12.2003 Verkkojulkaisu ISSN 1458-5707 ISBN 952-473-325-0 Painettuna ISSN 1455-7231

Lisätiedot

Tieteellisen kirjoittamisen kurssi, kevät Teemu Kerola. Referaatti. Valitse tutkielman aihepiiriin sopiva artikkeli

Tieteellisen kirjoittamisen kurssi, kevät Teemu Kerola. Referaatti. Valitse tutkielman aihepiiriin sopiva artikkeli Teemu Kerola Tieteellisen kirjoittamisen kurssi Ryhmä 4, kevät 2010 http://www.cs.helsinki.fi/u/arytkone/tiki/sisalto.html Referaatti Aine, tutkielma Kypsyysnäyte Esitelmä Arvostelu Kirjoittaminen 1 Referaatti

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien työllisyyskatsaus 2. vuosineljännes 2003

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien työllisyyskatsaus 2. vuosineljännes 2003 TEK Tutkimus Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien työllisyyskatsaus 2. vuosineljännes 2003 Tutkimus/HT 05.08.2003 Työttömyydessä tyypillistä kasvua keväästä kesään Työttömien diplomi-insinöörien ja arkkitehtien

Lisätiedot

t i l a s t o j a HELSINGIN TYÖTTÖMYYS JA PITKÄAIKAISTYÖTTÖMYYS ALUEITTAIN

t i l a s t o j a HELSINGIN TYÖTTÖMYYS JA PITKÄAIKAISTYÖTTÖMYYS ALUEITTAIN H E L S I N G I N K A U P U N G I N T I E T O K E S K U S t i l a s t o j a 2009 20 HELSINGIN TYÖTTÖMYYS JA PITKÄAIKAISTYÖTTÖMYYS ALUEITTAIN 31.12.2008 Käänne työttömyyden kehityksessä Helsingin työttömyysaste

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 5:2018

TILASTOKATSAUS 5:2018 Tilastokatsaus 6:12 TILASTOKATSAUS 5:18 1 10.9.18 TYÖTTÖMÄT VANTAALLA 08 17 Työttömyysaste oli Vantaalla tasan 10 prosenttia vuoden 17 lopussa. Laskua edellisvuoteen oli peräti 1,9 prosenttiyksikköä, mikä

Lisätiedot

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan:

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen pedagogiseen tietoon 3. opetussuunnitelmalliseen

Lisätiedot

Työttömyyskatsaus Tammikuu 2016

Työttömyyskatsaus Tammikuu 2016 Työttömyyskatsaus Tammikuu 2016 Turussa oli työttömiä työnhakijoita tammikuun lopussa 15700, miehiä 9059 ja naisia 6641. Turun työttömyysaste oli 17,2 %, lisäystä edellisvuodesta 0,3 prosenttiyksikköä.

Lisätiedot

t i l a s t o j a HELSINGIN TYÖTTÖMYYS ALUEITTAIN H E L S I N G I N K A U P U N G I N T I E T O K E S K U S

t i l a s t o j a HELSINGIN TYÖTTÖMYYS ALUEITTAIN H E L S I N G I N K A U P U N G I N T I E T O K E S K U S H E L S I N G I N K A U P U N G I N T I E T O K E S K U S t i l a s t o j a 2010 35 HELSINGIN TYÖTTÖMYYS ALUEITTAIN 31.12.2009 Alle 25-vuotiaiden työttömyysaste peruspiireittäin Helsingissä 2009. Nuorten

Lisätiedot

Minkälaisessa kunnassa sinä haluaisit asua?

Minkälaisessa kunnassa sinä haluaisit asua? Minkälaisessa kunnassa sinä haluaisit asua? STTK:N TULEVAISUUSLUOTAIN Tavoitteena on hakea tuoreita näkemyksiä vuoden 2012 kunnallisvaalien ohjelmatyötä varten sekä omaan edunvalvontaan. Luotaus oli avoinna

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 15:2016

TILASTOKATSAUS 15:2016 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 15:2016 1 25.8.2016 TYÖTTÖMÄT VANTAALLA 31.12.2015 Työttömyysaste oli Vantaalla 12,4 prosenttia vuoden 2015 lopussa. Työttömien määrä kasvoi kaikilla suuralueilla,

Lisätiedot

Tutkimus. Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien. Työllisyyskatsaus. 1. vuosineljännes

Tutkimus. Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien. Työllisyyskatsaus. 1. vuosineljännes Tutkimus Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien Työllisyyskatsaus 1. vuosineljännes 2006 www.tek.fi Eero Siljander Diplomi-insinööri ja arkkitehtikunnan työllisyys on kasvanut ja työttömyys vähentynyt 0,2

Lisätiedot

Työttömyyskatsaus Syyskuu 2019

Työttömyyskatsaus Syyskuu 2019 Turun työttömyysaste kuukausittain 1/2016-9/2019 20 18 16 14 12 2016 2017 2018 2019 10 10,5 8 tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu Työttömyyskatsaus Syyskuu 2019 Konsernihallinto/Strategia

Lisätiedot

Työttömyys kasvoi Etelä-Savossa heinäkuussa. Työllisyyskatsaus, heinäkuu klo 9.00

Työttömyys kasvoi Etelä-Savossa heinäkuussa. Työllisyyskatsaus, heinäkuu klo 9.00 NÄKYMIÄ ELOKUU 2015 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Työttömyys kasvoi Etelä-Savossa heinäkuussa Työllisyyskatsaus, heinäkuu 2015 25.8.2015 klo 9.00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa oli heinäkuun lopussa työttömänä

Lisätiedot

Työttömyyskatsaus Syyskuu 2015

Työttömyyskatsaus Syyskuu 2015 Työttömyyskatsaus Syyskuu 2015 Turussa oli työttömiä työnhakijoita syyskuun lopussa 14884, joista miehiä 8349 ja naisia 6535. Turun työttömyysaste oli %, lisäystä edellisvuodesta 0,9 prosenttiyksikköä.

Lisätiedot

Kandidaatintutkielma, ryhmän ohjaus Teemu Kerola. Referaatti

Kandidaatintutkielma, ryhmän ohjaus Teemu Kerola. Referaatti Teemu Kerola Kandidaatintutkielma Ryhmä 3, kevät 2013 (Tieteellisen kirjoittamisen kurssi, tiki) Referaatti, aine, tutkielma Kypsyysnäyte Esitelmä Arvostelu Kirjoittaminen Aiheiden valinta 1 Referaatti

Lisätiedot

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle Pärnänen Anna Erikoistutkija Väestö- ja elinolotilastot Muistio 29.3.2016 1 (1) Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle Asiantuntijakuuleminen nollatuntisopimuksista Tilastokeskus selvitti vuonna 2014 työvoimatutkimuksen

Lisätiedot

Tutkielman rakenne. Tellervo Korhonen. Tutki Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto

Tutkielman rakenne. Tellervo Korhonen. Tutki Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Tutkielman rakenne Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Tutki 2 12.3.2014 1 Periaatteet tieteellisessä tekstissä Tieteellä omat traditionsa Esitystavassa Rakenteessa Perusajatus tieteellisen raportin

Lisätiedot

Psyykkinen toimintakyky

Psyykkinen toimintakyky Psyykkinen toimintakyky Toimintakyky = ihmisen ominaisuuksien ja ympäristön suhde : kun ympäristö vastaa yksilön ominaisuuksia, ihminen kykenee toimimaan jos ihmisellä ei ole fyysisiä tai psykososiaalisia

Lisätiedot

Yritykset, työpaikat, työttömyys

Yritykset, työpaikat, työttömyys Toimintaympäristön tila Espoossa 2018 Yritykset, työpaikat, työttömyys Konserniesikunta, Strategiayksikkö Lähteet: Tilastokeskus, Työ- ja elinkeinoministeriö, Kaupunkitutkimus TA Oy Toimintaympäristön

Lisätiedot

Hallintotieteen, johtamisen ja soveltavan psykologian valintakoe 2017

Hallintotieteen, johtamisen ja soveltavan psykologian valintakoe 2017 Hallintotieteen, johtamisen ja soveltavan psykologian valintakoe 2017 Kokeen osat Kirjallisuusosio (enimmäispistemäärä 45) Tehtävä I Autenttinen johtaminen (enimmäispistemäärä 15) Tehtävä II Talouden eri

Lisätiedot

Työttömien määrä laskee kesää kohti viime vuoden tapaan. Työllisyyskatsaus, huhtikuu klo 9.00

Työttömien määrä laskee kesää kohti viime vuoden tapaan. Työllisyyskatsaus, huhtikuu klo 9.00 NÄKYMIÄ TOUKOKUU 2015 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Työttömien määrä laskee kesää kohti viime vuoden tapaan Työllisyyskatsaus, huhtikuu 2015 27.5.2015 klo 9.00 Työttömät työnhakijat Etelä-Savossa oli huhtikuun

Lisätiedot

Toimintaympäristö: Työllisyys

Toimintaympäristö: Työllisyys Toimintaympäristö: Työllisyys Tampere 24.3.2009 Jenni Kallio Prosenttia 31.12. 14,0-19,4 (13) 11,0-13,9 (25) 8,0-10,9 (32) 6,0-7,9 (20) 3,6-5,9 (13) Työllisyys 2008 % 25,0 22,5 Työttömyys kääntyi nousuun

Lisätiedot

Nuoret ja pärjäämisen edellytykset

Nuoret ja pärjäämisen edellytykset Nuoret ja pärjäämisen edellytykset Anna-Maria Isola & Sokra-koordinaatio 5.9.2016 Nuoruuden erityispiirteitä Identiteetti alkaa rakentua Kieli Mahdolliset maailmat Pakolliset Välttämättömät Luvalliset

Lisätiedot

Kuvattu ja tulkittu kokemus. Kokemuksen tutkimus -seminaari, Oulu VTL Satu Liimakka, Helsingin yliopisto

Kuvattu ja tulkittu kokemus. Kokemuksen tutkimus -seminaari, Oulu VTL Satu Liimakka, Helsingin yliopisto Kuvattu ja tulkittu kokemus Kokemuksen tutkimus -seminaari, Oulu 15.4.2011 VTL Satu Liimakka, Helsingin yliopisto Esityksen taustaa Tekeillä oleva sosiaalipsykologian väitöskirja nuorten naisten ruumiinkokemuksista,

Lisätiedot

TYÖLLISYYSTAVOITTEET RAKENTEELLISEN TYÖTTÖMYYDEN JA VÄESTÖENNUSTEIDEN VALOSSA

TYÖLLISYYSTAVOITTEET RAKENTEELLISEN TYÖTTÖMYYDEN JA VÄESTÖENNUSTEIDEN VALOSSA TYÖLLISYYSTAVOITTEET RAKENTEELLISEN TYÖTTÖMYYDEN JA VÄESTÖENNUSTEIDEN VALOSSA Jussi Pyykkönen 200 000 UUTTA TYÖPAIKKAA! TEM-Analyysi: 200 000 uutta työpaikkaa hallituskaudessa ei ole vaativa tavoite -

Lisätiedot

TYÖLLISYYSKATSAUS 2008 '09 '10 '11 '12 '13

TYÖLLISYYSKATSAUS 2008 '09 '10 '11 '12 '13 TYÖLLISYYSKATSAUS Lisätiedot: Ennakkotiedot: MAALISKUU 213 puh. 29 54 85 ja 29 54 851 Julkistettavissa 23.4.213 klo 9. www.tem.fi/tyollisyyskatsaus ISSN 1797-3694 (pdf) 35 3 ' 25 2 (1) 15 1 5 (2) Kuvio

Lisätiedot

Suomen koulutustaso kansainvälisessä vertailussa

Suomen koulutustaso kansainvälisessä vertailussa Suomen koulutustaso kansainvälisessä vertailussa Mika Tuononen Suomalaisten koulutustaso on korkea vai onko näin sittenkään? Korkeakoulutuksen laajuudesta ja mahdollisesta ylimitoituksesta on keskusteltu

Lisätiedot

HISTORIATIETEIDEN OPISKELU OULUN YLIOPISTOSSA

HISTORIATIETEIDEN OPISKELU OULUN YLIOPISTOSSA HISTORIATIETEIDEN OPISKELU OULUN YLIOPISTOSSA Abipäivät 2018 MIKSI HISTORIA & OULUN YLIOPISTO? Huippuopetusta Huippututkimusta Kansainvälinen Hyvä henki Tiedeyhteisön jäseneksi heti Verkostoidut tulevaisuutta

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 3:2019

TILASTOKATSAUS 3:2019 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 3:2019 1 8.10.2019 TYÖTTÖMÄT VANTAALLA 2009 2018 Työttömyysaste oli Vantaalla 8,7 prosenttia vuoden 2018 lopussa, mikä oli 1,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisenä

Lisätiedot

Työttömyyskatsaus Kesäkuu 2015

Työttömyyskatsaus Kesäkuu 2015 Työttömyyskatsaus Kesäkuu 2015 Edellisvuoden kesäkuuhun verrattuna Turun työttömyysaste nousi 1,3 prosenttiyksikköä. 18 16 16,9 16,7 16,2 15,9 15,7 18,1 14 12 % 10 8 6 4 2 0 2014 2015 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Lisätiedot

Eläkkeet ja kansantalous. Keva-päivä 26.5.2011. Seppo Honkapohja Suomen Pankki*

Eläkkeet ja kansantalous. Keva-päivä 26.5.2011. Seppo Honkapohja Suomen Pankki* Eläkkeet ja kansantalous Keva-päivä 26.5.2011 Seppo Honkapohja Suomen Pankki* *Esitetyt näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä vastaa SP:n kantaa. 1 I. Eläkejärjestelmät: kansantaloudellisia peruskysymyksiä

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus 2009

Sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus 2009 TILASTORAPORTTI Statistikrapport Statistical report Sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus 2009 Reijo Ailasmaa +358 29 524 7062 reijo.ailasmaa@thl.fi Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN Hanna Vilkka Mikä on havainto? - merkki (sana, lause, ajatus, ominaisuus, toiminta, teko, suhde) + sen merkitys (huom. myös

Lisätiedot

Työttömyyskatsaus Lokakuu 2015

Työttömyyskatsaus Lokakuu 2015 Työttömyyskatsaus Lokakuu 2015 Turussa oli työttömiä työnhakijoita lokakuun lopussa 14576, joista miehiä 8272 ja naisia 6304. Turun työttömyysaste oli 16,0 %, lisäystä edellisvuodesta 0,4 prosenttiyksikköä.

Lisätiedot

TYÖLLISYYSKATSAUS 2008 '09 '10 '11 '12 '13

TYÖLLISYYSKATSAUS 2008 '09 '10 '11 '12 '13 TYÖLLISYYSKATSAUS Lisätiedot: Ennakkotiedot: KESÄKUU 213 puh. 29 54 85 ja 29 54 851 Julkistettavissa 23.7.213 klo 9. www.tem.fi/tyollisyyskatsaus ISSN 1797-3694 (pdf) 35 ' 3 25 2 (1) 15 1 5 (2) 28 '9 '1

Lisätiedot

Etelä-Savossa TE-toimiston aktivointipalveluissa 350 henkilöä edellisvuoden lokakuuta vähemmän. Työllisyyskatsaus, lokakuu klo 9.

Etelä-Savossa TE-toimiston aktivointipalveluissa 350 henkilöä edellisvuoden lokakuuta vähemmän. Työllisyyskatsaus, lokakuu klo 9. NÄKYMIÄ MARRASKUU 2015 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Etelä-Savossa TE-toimiston aktivointipalveluissa 350 henkilöä edellisvuoden lokakuuta vähemmän Työllisyyskatsaus, lokakuu 2015 24.11.2015 klo 9.00 Työttömät

Lisätiedot

Lausunto opinnäytetyöstä (YAMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika:

Lausunto opinnäytetyöstä (YAMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika: Lausunto opinnäytetyöstä (YAMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika: 1. Tehtävän asettelu Työelämälähtöisyys ja työelämän tarpeisiin vastaaminen Ammatillinen osaaminen ja sen kehittymisen

Lisätiedot

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen

Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Teoreettisen viitekehyksen rakentaminen Eeva Willberg Pro seminaari ja kandidaatin opinnäytetyö 26.1.09 Tutkimuksen teoreettinen viitekehys Tarkoittaa tutkimusilmiöön keskeisesti liittyvän tutkimuksen

Lisätiedot

Työttömyyskatsaus Toukokuu 2019

Työttömyyskatsaus Toukokuu 2019 Turun työttömyysaste kuukausittain 1/2016-5/2019 20 18 16 14 12 2016 2017 2018 2019 10 10,8 8 tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu Työttömyyskatsaus Toukokuu 2019 Konsernihallinto/Strategia

Lisätiedot

ViVa osaamista, laatua ja vaikuttavuutta työllistämiseen Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus työllisyyspalveluissa

ViVa osaamista, laatua ja vaikuttavuutta työllistämiseen Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus työllisyyspalveluissa ViVa osaamista, laatua ja vaikuttavuutta työllistämiseen Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus työllisyyspalveluissa Nelli Ruotsalainen, hankesuunnittelija nelli.ruotsalainen@espoo.fi Kaksivuotinen Euroopan Sosiaalirahasto

Lisätiedot

Palkkatuella työllistettyjen määrä lähes puolittunut Etelä-Savossa vuodentakaisesta. Työllisyyskatsaus, marraskuu klo 9.

Palkkatuella työllistettyjen määrä lähes puolittunut Etelä-Savossa vuodentakaisesta. Työllisyyskatsaus, marraskuu klo 9. NÄKYMIÄ JOULUKUU 2015 ETELÄ-SAVON ELY-KESKUS Palkkatuella työllistettyjen määrä lähes puolittunut Etelä-Savossa vuodentakaisesta Työllisyyskatsaus, marraskuu 2015 22.12.2015 klo 9.00 Työttömät työnhakijat

Lisätiedot

SUKUPUOLI IKÄÄNTYVÄSSÄ YHTEISKUNNASSA YTI-LUENNOT 30.10.2012 HANNA OJALA KT, TUTKIJATOHTORI TUTKIJAKOLLEGIUM HANNA.L.OJALA@UTA.FI

SUKUPUOLI IKÄÄNTYVÄSSÄ YHTEISKUNNASSA YTI-LUENNOT 30.10.2012 HANNA OJALA KT, TUTKIJATOHTORI TUTKIJAKOLLEGIUM HANNA.L.OJALA@UTA.FI SUKUPUOLI IKÄÄNTYVÄSSÄ YHTEISKUNNASSA YTI-LUENNOT 30.10.2012 HANNA OJALA KT, TUTKIJATOHTORI TUTKIJAKOLLEGIUM HANNA.L.OJALA@UTA.FI Kunnes kaupunki meidät erottaa / HS 23.11.2008 2 TÄLLÄ LUENNOLLA (1) Aiheena

Lisätiedot

Esseeohje Tarkoitus Rakenne

Esseeohje Tarkoitus Rakenne Teologinen tiedekunta 24.10.2017 Yleiset esseeohjeet 2017 Opettaja tarkentaa tarvittaessa esim. kirjallisuutta ja mahdollisia lähteitä koskevaa ohjeistusta Esseeohje Tarkoitus Akateeminen essee on tieteellisen

Lisätiedot

Työttömyyskatsaus Tammikuu 2019

Työttömyyskatsaus Tammikuu 2019 Turun työttömyysaste kuukausittain 1/2016-1/2019 20 18 16 14 12 11,9 2016 2017 2018 2019 10 8 tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu Työttömyyskatsaus Tammikuu 2019 Konsernihallinto/Strategia

Lisätiedot

Vaikutukset tasa-arvoon? Eeva Honkanummi va Kehittämispäällikkö Espoon kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi Turku

Vaikutukset tasa-arvoon? Eeva Honkanummi va Kehittämispäällikkö Espoon kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi Turku Vaikutukset tasa-arvoon? Eeva Honkanummi va Kehittämispäällikkö Espoon kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi Turku Vaikuttavuus Tämän seminaarin esittelyteksti: pohditaan naisten ja miesten tasaarvon merkitystä

Lisätiedot

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 1. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2014

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 1. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2014 14 2014 TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 1. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2014 Helsingin työllisyysaste oli vuoden 2014 ensimmäisellä neljänneksellä 71,8 prosenttia. Naisilla työllisyysaste oli 72,2 prosenttia

Lisätiedot

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN Pertti Alasuutari Lyhyt kuvaus Monografia koostuu kolmesta pääosasta: 1. Johdantoluku 2. Sisältöluvut 3. Päätäntäluku Lyhyt kuvaus Yksittäinen luku koostuu kolmesta osasta

Lisätiedot

Helsingin mallin vaikuttavuustutkimus pilottikaudella

Helsingin mallin vaikuttavuustutkimus pilottikaudella Helsingin mallin vaikuttavuustutkimus pilottikaudella 2016 2018 5.1.2019 Tutkimukseen osallistuminen Tutkimukseen osallistuneet (prosenttia) Ei vastannut puhelimeen (n=1513) 49,2 Vastasi, ei osallistunut

Lisätiedot

Työttömyyskatsaus Huhtikuu 2019

Työttömyyskatsaus Huhtikuu 2019 Turun työttömyysaste kuukausittain 1/2016-4/2019 20 18 16 14 12 2016 2017 2018 2019 10 10,5 8 tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu Työttömyyskatsaus Huhtikuu 2019 Konsernihallinto/Strategia

Lisätiedot

Pisteytystaulukko / toimintatavat (CAF)

Pisteytystaulukko / toimintatavat (CAF) STEA CAF-kriteerit Pisteytystaulukko / toimintatavat (CAF) Toiminta-arviointialueiden pisteytystaulukko Emme ole toimineet aktiivisesti ja järjestelmällisesti tässä asiassa. Ei tietoja /ei näyttöä arviointialueelta

Lisätiedot

TYÖLLISYYSKATSAUS 2008 '09 '10 '11 '12 '13 '14

TYÖLLISYYSKATSAUS 2008 '09 '10 '11 '12 '13 '14 TYÖLLISYYSKATSAUS Lisätiedot: Ennakkotiedot: KESÄKUU 214 puh. 29 4 8 Julkistettavissa 22.7.214 klo 9. www.tem.fi/tyollisyyskatsaus ISSN 1797-3694 (pdf) 4 ' 3 3 2 (1) 2 1 1 (2) Kuvio 1. Työttömät työnhakijat

Lisätiedot

Matalasti koulutettujen osallistumisesta koulutukseen ja siihen vaikuttamisesta kansainvälinen ja kansallinen näkökulma

Matalasti koulutettujen osallistumisesta koulutukseen ja siihen vaikuttamisesta kansainvälinen ja kansallinen näkökulma Matalasti koulutettujen osallistumisesta koulutukseen ja siihen vaikuttamisesta kansainvälinen ja kansallinen näkökulma Ari Antikainen & Hanne Laukkanen Joensuun yliopisto email: ari.antikainen(at)joensuu.fi

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

Naisten osuus teknillistieteellisen alan ylemmässä koulutuksessa kasvanut vuosina 1995 2005

Naisten osuus teknillistieteellisen alan ylemmässä koulutuksessa kasvanut vuosina 1995 2005 Naisten osuus teknillistieteellisen alan ylemmässä koulutuksessa kasvanut vuosina 1995 25 Erika Sassi ja Piia Simpanen Tinataan-verkostohanke 26 Suomessa naisten osuus tekniikan alalla on ollut kasvussa

Lisätiedot

TYÖLLISYYSKATSAUS 2008 '09 '10 '11 '12 '13 '14

TYÖLLISYYSKATSAUS 2008 '09 '10 '11 '12 '13 '14 TYÖLLISYYSKATSAUS Lisätiedot: Ennakkotiedot: SYYSKUU 214 puh. 29 54 85 Julkistettavissa 21.1.214 klo 9. www.tem.fi/tyollisyyskatsaus ISSN 1797-3694 (pdf) 4 ' 35 3 25 (1) 2 15 1 5 (2) 28 '9 '1 '11 '12 '13

Lisätiedot

Lausunto opinnäytetyöstä (AMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika:

Lausunto opinnäytetyöstä (AMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika: Lausunto opinnäytetyöstä (AMK-tutkinto) Tekijä/tekijät: Työn nimi: Paikka ja aika: 1. Tehtävän asettelu Työelämälähtöisyys ja työelämän tarpeisiin vastaaminen Ammatillinen osaaminen ja sen kehittymisen

Lisätiedot

On olemassa jotain yleisiä kirjoitusohjeita, joita voit hyödyntää artikkelin kirjoittamisessa:

On olemassa jotain yleisiä kirjoitusohjeita, joita voit hyödyntää artikkelin kirjoittamisessa: Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2011 2012 Kehittämistyöstä artikkeliksi 1. Mikä on artikkeli? Artikkeli on jotain asiaa, ilmiötä tai teemaa käsittelevä tutkittuun tai havainnoituun tietoon perustuva

Lisätiedot