Parhaat käytännöt toimistossa Fiksu vähentää jätettä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Parhaat käytännöt toimistossa Fiksu vähentää jätettä"

Transkriptio

1 Parhaat käytännöt toimistossa Fiksu vähentää jätettä

2 PARHAAT KÄYTÄNNÖT TOIMISTOSSA Sisältö Tie vähäjätteiseen toimistoon... 3 Jäte- ja hankintakustannukset kuriin... 3 Tuloksia mallin avulla... 4 Johdon sitoutuminen ja vastuuhenkilöiden valinta... 4 Nykytilan selvitys, seuranta ja mittarit... 5 Tavoitteet ja keinot... 6 Teemat ja toimet jätteen vähentämiseksi... 7 Paperivuoret matalaksi... 7 Keinot on monet... 9 Kestävät hankinnat Kierrätä tehokkaasti Motivointi ja tiedotus LIITE: Ohje kirjallisen materiaalin toimittamisesta...12 Aineiston on tuottanut HSY Jätehuollon Jätteen synnyn ehkäisy -projekti.. Teemasivusto on osoitteessa Esitteen painatus saa rahoitusta Julia hankkeesta, joka kuuluu EU:n Life+ -ohjelmaan. (LIFE ENV/FIN/000145). Kerro palautetta, uusia ideoita tai kokemuksia: jate.neuvonta@hsy.fi Kuvat: HSY / Hannu Bask

3 PARHAAT KÄYTÄNNÖT TOIMISTOSSA Tie vähäjätteiseen toimistoon Tämä Parhaat käytännöt -malli on tehty helpottamaan toimiston tietä materiaalitehokkuuteen. Mallissa on sekä strategisia päätöksiä vaativia ohjeita että jokaiselle työntekijälle ja ympäristövastaavalle sopivia vinkkejä. Keinot jätteen vähentämiseen toimistossa ovat olemassa. Kaato paikalle joutuvan tavaran määrä vähenee kierrättämällä, mutta jätteen kokonaismäärä vähenee vain, kun jätettä ei synny. Jäte- ja hankintakustannukset kuriin Ehkäisemällä jätteen syntyä voidaan saavuttaa merkittäviä talou dellisia säästöjä. Kun tuote ei päädy jätteeksi, leikataan jäte kuluja ja usein vielä enemmän hankintakuluja. Esimerkiksi kaksipuolinen kopiointi vähentää toimis topaperin han kintamenot lähes puoleen. Pienen tynyt paperinkulutus vähen tää myös muita kustannuksia. Mappeja ja hyllytilaa tarvi taan vähemmän. Kopiokoneet ja tulostimet kestävät pitem pään, ja postituskulut pienentyvät. Toimistolaitteiden käyttöikä pitenee myös, kun jo hankinta vaiheessa pyritään muun muassa huollettavuuteen, päivitet tävyyteen ja pitkiin takuuaikoihin. Jätteen vähentäminen onkin viisasta taloudenpitoa.

4 PARHAAT KÄYTÄNNÖT TOIMISTOSSA Tuloksia mallin avulla Mallia voi hyödyntää osana ympäristö- tai laatujärjestelmää, esimerkiksi Green Office -ohjelmaa. Jätteen synnyn ehkäisyn mittarit kannattaa sisällyttää tulospalkkaukseen. Näin ne motivoivat työntekijöitä materiaalitehokkuuteen. Jos järjestelmää ei vielä ole, mallista saat oivan apuvälineen sellaisen luomiseen. Malliin on koottu jätteen vähentämisen keinoja teemoittain. Keinot on kirjattu myös kahteen käytännölliseen tarkistuslistaan. Toimistossa työskentelevän tarkistuslistassa ovat toi mintatavat, joihin kukin voi vaikuttaa. Ympäristövastaavan listaan on koottu seikkoja, jotka vaativat päätöksiä tai yhteistä sopimista. Käytä ideoita soveltuvin osin. Sähköisiä listoja voit muokata toimiston työkenttää vastaavaksi. Jätteen synnyn ehkäisyllä (JSE) tarkoitetaan niitä toimia, joiden avulla jätettä ei synny. Tuloksena on jätteen kokonaismäärän vähentyminen. Esimerkiksi vuokraaminen vähentää hankittavien laitteiden määrää. Laadullista vähentämistä taas on haitallisten tai myrkyllisten aineiden käytön korvaaminen. Materiaalitehokkuus sisältää sekä jätteen synnyn ehkäisyn että kierrätyksen. Se kuvaa, paljonko tuotteen tai palvelun valmistuksessa ja käytössä on kulutettu luonnonvaroja, suhteessa siitä saatuun hyötyyn. Vähemmällä saadaan enemmän. Johdon sitoutuminen ja vastuuhenkilöiden valinta Suuressa toimistossa yhden ihmisen mahdollisuudet edistää jätteen synnyn ehkäisyä ovat rajalliset. Siksi tarvitaan ympäristöryhmä asioiden viemiseksi käytännön tasolle. Pienessä työyhteisössä yhdenkin henkilön panoksella voi saada paljon aikaan. Lähtökohtana on johdon sitoutuminen, jotta tuloksia saadaan myös pidemmällä aikavälillä. Myös henkilökunnan motivoinnin kannalta on tärkeää, että johto selkeästi ilmaisee tukevansa asetettua päämäärää. Johto nimeää ympäristöryhmän tai -vastaavan ja käsittelee tuodut ehdotukset. Toiminnan ydin on ympäristöryhmä. Se organisoi nykytilan kartoituksen, miettii tavoitteet, ideoi keinot ja tiedottaa ympäristöasioista sekä johdolle että henkilökunnalle. Useassa organisaatiossa on jo eri yksiköihin nimetty ympäristövastaavia, jotka yhdessä muodostavat toimivan verkoston tai ympäristöryhmän. Työryhmä voi edistää muitakin ympäristöasioita, mutta tämä malli keskittyy jätteen synnyn ehkäisyyn. Vastuu tuloksekkaasta jätteen vähentämisestä on jokaisella toimiston työntekijällä. Ympäristövastaava toimii katalyyttina ja tiedon välittäjänä. Green Office on Suomen WWF:n kehittämä maksullinen toimistojen ympäristöpalvelu. Green Office -verkostossa on mukana yli 130 organisaatiota, joissa työskentelee noin työntekijää. Vuonna 2008 kukin työntekijä käytti 500 arkkia vähemmän paperia kuin edellisenä vuonna mm. tulosta malla vähemmän ja kaksipuolisesti sekä siirtymällä sähköiseen asiakirjahallintaan.

5 PARHAAT KÄYTÄNNÖT TOIMISTOSSA Nykytilan selvitys, seuranta ja mittarit Työn käynnistämiseksi on tunnettava toimiston lähtötilanne. Aluksi selvitetään: jätemäärä kustakin kerättävästä jätelajista / vuosi valittujen tuotteiden hankintamäärät / vuosi toiminnot, jotka tuottavat eniten jätettä kussakin yksikössä. Selvityksen perusteella valitaan vuosittain seurattavat materiaalitehokkuuden mittarit. Hyviä indikaattoreita ovat jätteen ja hankintojen määrät. Mittareita seuraamalla neuvontaa osataan ohjata oikeaan paikkaan. Hyödyllinen työväline jätemäärien tarkastelussa on Petra, joka on HSY:n internetissä ylläpitämä jätetietojen vertailujärjestelmä. Petra on luottamuksellinen ja tarkoitettu kaikille Suomessa toimiville yrityksille ja julkisyhteisöille. Pääkaupunkiseudulla palvelu on maksuton. Järjestelmä tarjoaa ohjeet jätteen määrän seurantaan ja arviointiin. Jätemäärät voi syöttää suoraan Petra-palveluun, joka vertaa yksittäisen yrityksen tietoja muihin saman toimialan yrityksiin ja muihin samantyyppisiin kiinteistöihin. Pidemmällä aikajänteellä saa käsityksen oman toimiston kehityksestä jätteen vähentämisessä. Petraan voi tutustua osoiteessa Hankintoja kuvaavat mittarit valitaan toiminnan luonteen ja tiedon saatavuuden perusteella. Valinnan taustaksi on hyvä arvioida materiaalien, tarvikkeiden ja laitteiden hankintamäärät ja kustannukset yhden vuoden ajalta. Sen perusteella päätetään, mitkä mittarit otetaan käyttöön. Esimerkiksi kopio- ja tulostusmäärien seuranta on monille toimistoille käypä mittari.

6 PARHAAT KÄYTÄNNÖT TOIMISTOSSA Toimiston mittareissa kulutusmäärän voi yleensä suhteuttaa henkilöstömäärään. Tarpeen mukaan kulutusta voi peilata liikevaihtoon, asiakasmäärään tai muuhun toiminnan laajuutta kuvaavaan lukuun. Jätehuollon mittareita: Kokonaisjätemäärä, kg/henkilötyövuosi Kierrätysaste, %* Hyötykäyttöaste, %* * Kierrätys on jätteen hyödyntämistä materiaalina. Hyötykäyttö kattaa lisäksi energiana hyödyntämisen. Hankintoja kuvaavia mittareita: Kopiopaperin kulutus, arkkia/työntekijä Käsipyyhepapereiden kulutus, kg/henkilötyövuosi Kertakäyttöastioiden kulutus, kg/henkilötyövuosi. Esimerkkejä muista mittareista: Niiden hankintojen osuus, joissa käytetään ympäristövaatimuksia Tulostus- ja kopiomäärät eri koneilla, arkkia/ vuosi Toimistolaitteiden hankintakustannukset, euroa/ vuosi Tulostusmusteet ja -kasetit, euroa/vuosi. Ilmastolaskurin avulla toimistossa voidaan arvioida muun muassa paperinkulutuksen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt. Tavoitteet ja keinot Nykytilan selvityksen jälkeen ympäristöryhmä aset taa tavoitteet ja ideoi keinot jätteen synnyn ehkäi syyn. Tavoitteet saavutetaan parhaiten, kun ne asetetaan realistisesti, voimavarat huomioiden. vuosittain sovitaan yksi konkreettinen tehtävä jonkin jäte- tai kulutusmäärän pienentämiseksi. Ensimmäisen vuoden tehtävänä voi olla kulutuksen ja jätemäärien seurannan järjestäminen. ne liitetään osaksi organisaation muuta tavoitejärjestelmää kuten ympäristö- tai tulospalkkiojärjestelmä. Keinoja pohtivassa ideariihessä hyviä apuja ovat nykytilan selvityksen tiedot ja tämän mallin kaksi tarkistuslistaa. Ne auttavat ympäristö ryhmää suunnittelussa sekä teemojen käsit te lyssä. Yksi tarkistuslista on tarkoitettu ympäristöryhmän toiminnan tueksi ja ideapankiksi. Toinen tarkistuslista on jokaisen toimistossa työskentelevän käyttöön ja hyvä työkalu uusien työntekijöiden perehdytyksessä. Kun tavoitteet on asetettu ja keinot päätetty, sovitaan toimien aikataulu vastuuhenkilöt tiedotus henkilökunnalle raportointi ympäristöryhmälle raportointi johdolle. Jätteen vähentämisessä jokaisen panos on tärkeä. Siksi henkilökunnalle tiedottaminen, motivointi ja koulutus ovat tärkeässä osassa.

7 PARHAAT KÄYTÄNNÖT TOIMISTOSSA Teemat ja toimet jätteen vähentämiseksi PAPERIVUORET MATALAKSI Toimistossa syntyvistä jätteistä suuri osa on paperia. Tavallisimmat keinot kutistaa tätä materiaalivirtaa ovat paperiviestinnän korvaaminen sähköisellä viestinnällä sekä kaksipuolinen tulostaminen ja kopiointi. Hallinnon sähköistäminen on merkittävä ja monin paikoin vielä käyttämätön mahdollisuus vähentää paperia. Esimerkki Helsingin Energian toimistoissa on jo pitkään aktiivisesti vähennetty paperin kulutusta. Hyviä tuloksia on saavutettu ohjeistamalla tulostusta ja kopiointia sekä siirtymällä sähköiseen laskutukseen ja sähköisiin lomakkeisiin (katso kuva). HELSINGIN ENERGIAN PAPERINKULUTUS VUOSINA Miljoonaa arkkia KUVA. Helsingin Energian paperinkulutus vuosina Huom! Seurantajärjestelmän muutos Paperittomassa kokouksessa esityslista ja muu aineisto heijastetaan datatykillä nähtäväksi. Kokouskutsun yhteydessä kannattaa mainita, että materiaaleja ei tarvitse tulostaa mukaan. Muistio toimitetaan sähköisenä osallistujille. Helsingin kaupunki on päättänyt, että sähköinen kokous tehdään mahdolliseksi johtajistolle, kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle vuoteen 2011 mennessä sekä kaikille lautakunnille lähivuosina. Paperinsäästöpotentiaali on suuri, sillä esimerkiksi lautakuntien esityslistoihin ja pöytäkirjoihin käytetään paljon paperia. Talous- ja henkilöstöhallinnon sähköistäminen sääs tää paperia, työaikaa ja rahaa. Pelkästään valtio ja kunnat vastaanottavat ja lähettävät yhteensä yli 40 miljoonaa laskua vuodessa. Henkilöstöhallinnossa käsitellään yli puolen miljoonan työntekijän loma-anomukset ja palkkatositteet. On laskettu, että yhden paperisen ostolaskun käsittely maksaa valtion hallinnossa noin 30 euroa ja sähköisen laskun käsittely noin 9 euroa. Lähde: vivere.fi, heinäkuu Käsittelemällä laskut sähköisesti Tapiola-ryhmä säästää aikaa yhteensä yli 1,5 henkilötyövuotta eli noin tuntia vuodessa. Lähde: Green Office.

8 PARHAAT KÄYTÄNNÖT TOIMISTOSSA Helsingin kaupungin sähköisellä lomanhallintajärjestelmällä paperinkulutus vähenee vuodessa noin arkilla, kun kaikki verkkotunnuksen omaavaa kau pungin työntekijää tulevat palvelun piiriin. Lähde: Helsingin kaupungin ympäristökeskus. ETNO:n (European Telecommunications Network Operators Association) ja WWF:n ilmastonmuutosta kuvaavan selvityksen mukaan noin asiakkaan siirtyminen sähköiseen laskuun vähentäisi hiilidioksidipäästöjä 10,94 tonnia vuosittain. Lähde: TeliaSonera Finland, tiedote heinäkuu Valtionhallinnon tavoite on vastaanottaa ainoastaan sähköisiä laskuja vuoden 2009 loppuun mennessä. Myös Helsingin kaupunki on asettanut tavoitteekseen siirtyä vastaanottamaan ainoastaan verkkolaskuja alkaen. Sähköinen arkistointi on hyvä vaihtoehto perinteiselle paperidokumenttien arkistoinnille, samalla tila-tarve pienenee huomattavasti. Hallinnollisten asiakirjojen säilytyksestä on syytä muistaa, että CD- ja DVD-rom-levyjen kestoikä on lyhyempi kuin laissa säädetty säilytysaika. Kaupalliset järjestelmät usein takaavat arkiston säilytyksen halutuksi ajaksi. Suomen Posti Oyj:ssä arkistointitilan tarve väheni 50 paperihyllymetristä 12 CD-levyyn, kun palkanlaskennassa siir ryttiin sähköiseen arkistointiin. Asiakkuuksien hallinnassa voidaan hyödyntää laajalti uutta tieto- ja viestintätekniikkaa. Tietoverkkojen avulla voidaan hoitaa joko osittain tai kokonaan muun muassa tuotteen tilaus ja maksaminen, markkinointi, tarjousten pyytäminen tai antaminen, asiakaspalvelu, ajanvaraukset ja sopimusten teko.

9 PARHAAT KÄYTÄNNÖT TOIMISTOSSA Kun Tiimari Oyj otti käyttöön intranetin, tulostaminen väheni miljoonalla arkilla vuodessa. Lähde: Tiimari Oyj, tiedote Siirtyminen sähköiseen laskutus- ja maksantajärjestelmään on tuonut Tapiola-ryhmälle euron vuotuiset kustannussäästöt pelkästään paperinhankinnan ja postituskulujen osalta. Lähde: Green Office. Sähköinen viestintä ja hallinto vähentävät paperinkulutusta, mutta samalla energiankulutus kasvaa. Muista energiatehokkuus laitteiden valinnassa ja käytössä! KEINOT ON MONET Kestoastiat ja kankaiset käsipyyherullat vähentävät jätettä merkittävästi, sillä kertakäyttöastiat ja paperipyyhkeet muodostavat monessa toimistossa huomattavan jäte-erän. Kangaspyyhe on ekotehokas. Käyttö- eli kuivauskertaa kohti laskettu materiaalien kulutus (MIPS) on kangaspyyhkeellä 3,2 grammaa, mutta paperipyyhkeellä 17 grammaa. Jätettä pyyherullasta kertyy kaksi kiloa. Tällä saadaan kuivauskertoja sama määrä kuin arkilla kertakäyttöpaperia, josta syntyy jätettä kiloa. Kierrosta poistetut rullapyyhkeet leikataan paloiksi ja käytetään vielä uudelleen esimerkiksi korjaamoissa. Lähde: Lindström Oy. Hävikkiä voidaan ennaltaehkäistä tarkentamalla materiaalitilauksia. Esimerkiksi seuraamalla painotuotteiden poistoja, painosmääriä on helpompi arvioida. Organisaation sisäisellä kierrätyspörssillä toiselle tarpeeton toimistokaluste tai -tarvike löytää uuden käyttäjän. Laitteet ja tavarat palvelevat kauemmin, kun niitä käytetään ohjeiden mukaan, huolletaan, korjataan ja päivitetään. Tunnusomaista erityisesti tietokoneille on laitteiden ja ohjelmistojen nopea tekninen kehitys ja tästä johtuva tiheä uusimistarve. Sähköja elektroniikkaromun määrä kasvaa noin kolme kertaa nopeammin kuin yhdyskuntajätteen määrä keskimäärin.

10 PARHAAT KÄYTÄNNÖT TOIMISTOSSA Jätteen haitallisuuden vähentäminen on osa jätteen synnyn ehkäisyä. Esimerkiksi siivouskemikaalit ja värikasetit voivat sisältää haitallisia aineita, mutta saatavana on ympäristöystävällisempiä, myös ympäristömerkittyjä vaihtoehtoja. KESTÄVÄT HANKINNAT Julkinen hankintalainsäädäntö säätelee, miten julkisia hankintoja tehdään. Lainsäädäntö ei kuitenkaan määrää, mitä hankitaan. Valtioneuvosto teki keväällä 2009 periaatepäätöksen, jolla kannustetaan kaikkia julkisia toimijoita kestäviin hankintoihin. Julkisen sektorin hankintalait ja -määräykset eivät säätele yksityisen sektorin toimintaa, mutta monet alla olevat tietokannat ja referenssit sisältävät hyödyllistä tietoa myös yrityksille. Ekohankintaverkosto on kuntien yhteistyöverkosto, joka palvelee hankinnoista vastaavia jäseniään tiedonvaihto- ja keskustelufoorumina. Verkoston puheenjohtajana toimii Helsingin kaupunki vuosina Mallin lopussa on ohje, joka kannattaa antaa ulkopuolisille kirjallisten materiaalien toimittajille. Sen voi liittää esimerkiksi tarjouspyyntöön tai sopimukseen. Hankintoja tekevän muistilista: Tarvitaanko kyseistä hankintaa? Selvitäänkö pienemmällä määrällä? Täyttääkö tarpeeni paremmin palvelu vai tavara? Mitä korjaus- ja huoltopalveluja laitteelle tarvitaan? Palveleeko laite pidempään ohjelmistopäivityksellä? Millaisia ympäristövaatimuksia hankinnoille asetetaan? Lisätietoa Euroopan komission ohjekirja Ympäristöä säästäviä hankintoja ec.europa.eu/environment/gpp/pdf/handbook_fi.pdf Suomen ympäristökeskuksen julkisten hankintojen ympäristöopas Ympäristöä säästävät hankinnat ympäristöhallinnon verkkosivuilla Kestävät julkiset hankinnat julkinen sektori kestävien hankintojen edelläkävijäksi (pdf) Hymonet, ympäristöhankintojen tietokanta Pohjoismaisen ympäristömerkin saaneiden tuotteiden luettelo Motiva Oy kehittää palveluja, työkaluja ja toimintatapoja materiaalitehokkuuden edistämiseen yrityksille ja julkiselle sektorille.

11 PARHAAT KÄYTÄNNÖT TOIMISTOSSA Kierrätä tehokkaasti Myös kierrätys kuluttaa luonnonvaroja. Hyödyntämällä saadaan talteen vain osa niistä luonnonvaroista, jotka on käytetty tuotteen valmistamiseen ja kuljetuksiin. Siksi jätteen synnyn ehkäisy on tärkeintä. Jäte jota ei pystytty välttämään, kannattaa ohjata hyödynnettäväksi, ensisijaisesti materiaalina uusiotuotteisiin ja toissijaisesti polttamalla energiaksi. Pääkaupunkiseudun jätehuoltomääräyksissä on perusvaatimukset kierrätykseen toimistossa. Lajitteluvelvoitteet koskevat mm. biojätettä, keräyspahvia ja keräyskartonkia. Ne tulee lajitella hyötykäyttöön, mikäli niitä syntyy kiinteistöllä yli 50 kg viikossa. Keräyskelpoista paperia ei saa laittaa sekajätteeseen. Keräys paperin talteenotosta ja hyödyntämisestä säädetään jäte laissa. Ota yhteyttä kiinteistön isännöitsijään, kun haluat kehittää jätehuoltoa. Sekajäte on kalleinta jätettä. Usein saadaan kustannussäästöjä, kun osa sekajäteastioista korvataan hyödynnettävän materiaalin astioilla. Myös energiajae, pakkauslasi tai metalli kannattaa lajitella, mikäli niitä syntyy paljon. Ongelmajätteet on aina lajiteltava erikseen muusta jätteestä. Motivointi ja tiedotus Näin on aina tehty -ajattelusta luopuminen voi olla vaikeaa. Uusiin toimintatapoihin tottuminen vie aikaa, siksi ympäristöryhmän pitää tiedottaa uusista käytännöistä henkilökunnalle hyvin, ajoissa ja toistuvasti. Selkeä ohjeistus on kaiken perusta. Jätteen vähentämisen ja lajittelun on hyvä kuulua soveltuviin koulutuksiin ja uusien työntekijöiden perehdyttämiseen. Innostavia ja osallistavia motivointikeinoja ovat tapahtumat, kilpailut ja teemapäivät. Kannustakaa työtovereita esittämään uusia ideoita palkitsemalla aloitteita. Erityisen motivoivaa on, jos saavutettuja säästöjä voidaan käyttää henkilöstön virkistäytymiseen tai muuhun palkitsemiseen. Jos paperinsäästö on liitetty tavoitteeksi tulospalkkiojärjestelmään, jokaisella työntekijällä on hyvä kannustin vähentää paperinkulutustaan.

12 Toukokuu 2010 LIITE Ohje kirjallisen materiaalin toimittamisesta Organisaatio X pyrkii pienentämään toiminnastaan ympäristölle aiheutuvaa kuormitusta sekä vähentämään erityisesti syntyvän jätteen määrää. Ympäristöasioiden huomioimista edellytetään myös organisaatio X: n käyttämiltä palvelujen tarjoajilta. Ympäristökuormituksen vähentämisessä kiinnitetään erityistä huomiota toimistopaperin käytön vähentämiseen. Kirjalli sen materiaalin toimittamisessa organisaatio X suosittelee seuraavia käytäntöjä, ellei toisin ole sovittu: Asiakirjat tulee toimittaa ensisijaisesti sähköisessä muodossa. Myös asiakirjat kommentoidaan sähköisesti. Kirjallisesti toimitettavan materiaalin tulee olla kaksipuolisesti tulostettu/kopioitu. Asiakirjat tulee muotoilla paperia säästäviksi esimerkiksi pienentämällä kirjasinkokoa, marginaaleja ja sivuja. Luettavuuden säilyminen on kuitenkin aina varmistettava. Laajemmissa asiakirjoissa tulostetaan/kopioidaan vain muuttuneet osat koko asiakirjan tulostamisen/ kopioinnin sijaan. Materiaalin taitossa tulee huomioida se, että tuotteeseen ei jää tarpeettomia tyhjiä sivuja. Kokouksissa tulee mahdollisuuksien mukaan käyttää datatykkiä, jotta kalvoja ja papereita ei tulosteta tarpeettomasti. Liikenteen vähentämiseksi kokouksien sijaan suositaan sähköpostia, puhelinta tai kirjepostia. HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä PL 100, HSY, Opastinsilta 6 A, Helsinki Puh , Fax , HRM Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster PB 100, HRM, Semaforbron 6 A, Helsingfors Tfn , Fax ,

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Fiksu Ammattilainen YLEINEN YMPÄRISTÖTIETOUS Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Ryhmän jäsenet: Kartoituspäivämäärä ja aika: Täytä lomake jokaisessa kohteessa kun saat tiedot selville.

Lisätiedot

Kiinteistön käyttäjien rooli energiansäästössä. Susan Tönnes, HSY Seututieto

Kiinteistön käyttäjien rooli energiansäästössä. Susan Tönnes, HSY Seututieto Kiinteistön käyttäjien rooli energiansäästössä, HSY Seututieto Esityksen sisältö HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä Julia 2030 hanke lyhyesti Ekotukihenkilötoiminta avain käyttäjätottumusten

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Catering-ala TYÖSSÄOPPIMISJAKSO Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa hotelli-ravintolassa. Tehtävänäsi on selvittää,

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun ilmastoraportti

Pääkaupunkiseudun ilmastoraportti Pääkaupunkiseudun ilmastoraportti Avainindikaattorit 2013 Irma Karjalainen Tulosaluejohtaja, HSY HSY:n ilmastoaamiainen 19.11.2014, Helsinki Avainindikaattorit 1. Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista sisältää ympäristövaatimuksia v. 2015, 50 % v. 2020.

Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista sisältää ympäristövaatimuksia v. 2015, 50 % v. 2020. 1 (6) NUORISOPALVELUIDEN YMPÄRISTÖOHJELMA SIPOON KUNTA Versio 1 1.11.2010 PÄÄMÄÄRÄ: MATERIAALIEN JA LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄ KULUTUS. Tavoite 1: Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista

Lisätiedot

Ekokompassi avainhenkilöiden koulutus. Irina Niinivaara 2015

Ekokompassi avainhenkilöiden koulutus. Irina Niinivaara 2015 Ekokompassi avainhenkilöiden koulutus Irina Niinivaara 2015 Kierrätys on (vain) osaratkaisu Kuvitus: Sopiva Design Jätelaki Etusijajärjestys: 1. Jätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen 2. Uudelleenkäytön

Lisätiedot

Tartu tositoimiin! Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen

Tartu tositoimiin! Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Tartu tositoimiin! Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Ilmasto vuonna 2030 Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi ja Kerava ovat päättäneet yhdessä ryhtyä toimiin ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Ympäristöasioiden hoito yrityksessä 1 (5) Opiskelijan tehtävälomake 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa hotelli-ravintolassa. Tehtävänäsi on selvittää, miten jätteen synnyn ehkäisy ja muut ympäristöasiat

Lisätiedot

Sähkönkulutus on kasvussa

Sähkönkulutus on kasvussa Sähkönkulutus on kasvussa Palvelu- ja julkisen sektorin osuus sähkön kokonaiskulutuksesta Suomessa on 19 %. Yksittäisen toimistorakennuksen sähkön kulutus voi jakautua esimerkiksi näin. Palvelu- ja toimistorakennuksessa

Lisätiedot

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa TOIMINNALLASI ON ISO VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN Suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy kiinteistöjen käytönaikaisista päivittäisistä toiminnoista,

Lisätiedot

Ympäristöohjelma kaudelle:

Ympäristöohjelma kaudelle: Yritys Ympäristövastaava tai -tiimi Ympäristöohjelman tekijä(t) Kiinteistö-KYS Oy Päivämäärä (päivitetty viimeksi) 18.1.2018 Ympäristöpolitiikka Ympäristöohjelma kaudelle: 2018-2019,, Kati Lundgren Kiinteistö-KYS

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka 15.11.2016 Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Mitä on kiertotalous? 3. Yhdyskuntajätehuolto ja kierrätys

Lisätiedot

HSY:n jätehuollon vuositilasto 2014

HSY:n jätehuollon vuositilasto 2014 HSY:n jätehuollon vuositilasto 214 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster Helsinki Region Environmental Services Authority Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Lisätiedot

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70%

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% Laura Kemppainen, Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj RAKENNUSTOIMINNAN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN Rakennustoiminnan jätehuolto on järjestettävä jätelain

Lisätiedot

Tulostaminen ja ympäristövaikutukset

Tulostaminen ja ympäristövaikutukset Tulostaminen ja ympäristövaikutukset Kuinka tulostusratkaisuilla voidaan vaikuttaa yrityksesi tulokseen ja ympäristövaikutukseen. Seppo Haapanen Markkinointipäällikkö HP IPG HP:n ympäristövastuu t Ympäristövastuu

Lisätiedot

Green Office -ympäristöraportti 2011

Green Office -ympäristöraportti 2011 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster Helsinki Region Environmental Services Authority Green Office -ympäristöraportti 11 Pasilan päätoimipiste

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

OMISTAUTUNUT YMPÄRISTÖLLE

OMISTAUTUNUT YMPÄRISTÖLLE YOU DRINK WE CARE OMISTAUTUNUT YMPÄRISTÖLLE Vesi on yksi planeettamme kallisarvoisimmista luonnonvaroista ja sen ollessa yrityksemme päätuote, tiedostamme kuinka tärkeää sen suojeleminen on. Valitsemalla

Lisätiedot

Purkukatselmus ja valtakunnallinen jätesuunniltema. Kouvola Erityisasiantuntija Matti Kuittinen

Purkukatselmus ja valtakunnallinen jätesuunniltema. Kouvola Erityisasiantuntija Matti Kuittinen Purkukatselmus ja valtakunnallinen jätesuunniltema Kouvola 21.11.2017 Erityisasiantuntija Matti Kuittinen Hiilineutraali 2045 Johtava maa kiertotaloudessa 2025 Esittäjän nimi alatunnisteeseen 2 Rakennettu

Lisätiedot

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT Osallistujamäärä alle 20 Leirialue nimi (leiriläiset) 2050 koko

Lisätiedot

JÄTTEENKÄSITTELIJÄN KIERTOTALOUSTULEVAISUUS

JÄTTEENKÄSITTELIJÄN KIERTOTALOUSTULEVAISUUS JÄTTEENKÄSITTELIJÄN KIERTOTALOUSTULEVAISUUS MOLOK OY Hannu Jokinen toimitusjohtaja 1 Veikko Salli kehitti jätteen syväkeräys menetelmän vuonna 1991 2 MOLOK OY Tuotanto ja pääkonttori Nokialla Liikevaihto

Lisätiedot

Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä

Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster Helsinki Region Environmental Services Authority Raportit ja

Lisätiedot

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen Keskustelutilaisuus Ylitarkastaja Sirje Stén

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen Keskustelutilaisuus Ylitarkastaja Sirje Stén Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023 Keskustelutilaisuus 30.5.2017 Ylitarkastaja Sirje Stén 1 Valtakunnallinen jätesuunnitelma Strateginen suunnitelma jätehuollon

Lisätiedot

Opas tulostamisen kustannuksien vähentämiseen

Opas tulostamisen kustannuksien vähentämiseen Opas tulostamisen kustannuksien vähentämiseen Sisällysluettelo 1. Tulosta mustavalkoisena 2. Kaksipuoleinen tulostus 3. Käytä verkkotulostimia, mielellään monitoimilaitteita 4. Asemoi useampi sivu tulostettavaa

Lisätiedot

Kestävä kehitys kirjastoissa (3K)

Kestävä kehitys kirjastoissa (3K) Kestävä kehitys kirjastoissa (3K) kysely 1.-10.2.2012 Suomen yleisille kirjastoille ekologisen kestävyyden tilasta Leila Sonkkanen Suunnittelija Helsingin kaupunginkirjasto grafiikka Jouni Juntumaa Erikoissuunnittelija

Lisätiedot

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS Hyvä ekotukihenkilö, Käsissäsi on ekotukitoiminnan alkukartoituslomake. Sen avulla saatte helposti kuvan oman työyhteisönne energian- ja vedenkulutuksesta, lajittelusta ja

Lisätiedot

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023 Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023 Ramate- seminaari 7.11. 2017 Erityisasiantuntija Sirje Stén 1 2 Valtakunnallinen jätesuunnitelma Strateginen suunnitelma jätehuollon

Lisätiedot

Hankinnat ja ympäristö

Hankinnat ja ympäristö Hankinnat ja ympäristö Markus Lukin Helsingin kaupungin ympäristökeskus 27.2.2008 27.2.2008 Markus Lukin 1 Miksi hankintojen ympäristöasiat tärkeitä? o Suorat ympäristövaikutukset vähenevät o Hankintojen

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Ympäristö ja terveys. Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä

Ympäristö ja terveys. Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä Ympäristö ja terveys Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä 13.11.2009 Eija Enberg 2 13.11.2009 Eija Enberg 3 Ympäristötyön ohjaus Työ aloitettu 1998, ISO 14001 pohjana Ympäristökäsikirja Ympäristötyöryhmä

Lisätiedot

Opiskelijan palveluksessa

Opiskelijan palveluksessa 1 Opiskelijan palveluksessa Ylioppilaskunnan yritystoimintaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta hoitaa liiketoimintaansa HYY Yhtymän kautta. 2 Yhtymän tehtävänä on: - tuottaa voittoa omistajalleen jotta

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Tuotamme jätettä Yhdyskuntajätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 2,4-2,8 miljoonaa tonnia Henkilöä kohden jätettä syntyy noin 500kg vuodessa Tällä hetkellä suurin osa

Lisätiedot

Cleantech hankinnat, kilpailuetua yrityksille

Cleantech hankinnat, kilpailuetua yrityksille Cleantech hankinnat, kilpailuetua yrityksille Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus HINKU yritystilaisuus Uudessakaupungissa 11.11.2014 Mikä yritys hyötyy cleantechhankinnoista? Yritykset, jotka osaavat

Lisätiedot

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen

Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset. Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Harjoituksia 2013 oikeat vastaukset Jätteiden lajittelu & jätteiden hyödyntäminen Ristikko Täytä ristikon vaakarivit annettujen vihjeiden avulla. Selvitä pystyriville muodostuva sana. 1. -keräykseen kuuluvat

Lisätiedot

Mikä ihmeen e-lasku? E-laskutietoa yritysten käyttöön

Mikä ihmeen e-lasku? E-laskutietoa yritysten käyttöön Mikä ihmeen e-lasku? E-laskutietoa yritysten käyttöön Mikä e-lasku on? Hei olen Bill Virtanen, e-laskuasiantuntija. Tutustutaan yhdessä e-laskuun tositarkoituksella! E-lasku on kuluttajille tarjottava

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOHJELMA A200 10.02.2009

YMPÄRISTÖOHJELMA A200 10.02.2009 A200 10.02.2009 A200 2/7 1. Y M P Ä R I S T Ö O H J E L M A 1. 1 Y m p ä r i s t ö o h j e l m a n t a u s t a j a t a r k o i t u s on konsulttitoimintaa harjoittava yritys, jonka palveluihin kuuluu mm.

Lisätiedot

Ravintola-alan ympäristöasiat

Ravintola-alan ympäristöasiat Ravintola-alan ympäristöasiat Helsingin ympäristökeskus 03.11.2008 Ympäristökouluttaja Erja Mähönen Miljöönääri Oy Erja.mahonen@miljoonaari.fi Miksi? Laki vaatii - esim. jätelaki Hyvä yrityskansalaisuus

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Rakennusala KARTOITUS TYÖSSÄOPPIMISJAKSOLLA Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa rakennusalan yrityksessä. Tehtävänäsi

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Autoala KARTOITUS TYÖSSÄOPPIMISJAKSOLLA Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa sähkö-, elektroniikka- tai tietotekniikka-alan

Lisätiedot

Green Office -vuosiraportointikooste kevät 2014

Green Office -vuosiraportointikooste kevät 2014 1. JOHDANTO... 2 2. YHTEENVETO VERKOSTON TULOKSISTA... 3 2.1. ENERGIANKULUTUS... 5 2.1.1. Sähkönkulutus... 5 2.1.2. Lämmönkulutus... 6 2.2. HENKILÖLIIKENNE... 7 2.2.1. Tieliikenne... 7 2.2.2. Raideliikenne...

Lisätiedot

Global Warming Images / WWF-Canon. Green Office -ympäristöjärjestelmä Helka Julkunen Green Office -päällikkö

Global Warming Images / WWF-Canon. Green Office -ympäristöjärjestelmä Helka Julkunen Green Office -päällikkö Global Warming Images / WWF-Canon Green Office -ympäristöjärjestelmä Helka Julkunen Green Office -päällikkö Green Office on kotoisin Suomesta WWF Suomi kehitti Green Office -ohjelman vuonna 2002 Green

Lisätiedot

Vapaaehtoiset Green Deal - sopimukset. Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät , ympäristöministeriö Asiantuntija Leena-Kaisa Piekkari

Vapaaehtoiset Green Deal - sopimukset. Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät , ympäristöministeriö Asiantuntija Leena-Kaisa Piekkari Vapaaehtoiset Green Deal - sopimukset Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät 7.11.2018, ympäristöministeriö Asiantuntija Leena-Kaisa Piekkari Mikä on Green Deal? Green Deal on vapaaehtoinen sopimus

Lisätiedot

Biojätteen synnyn ehkäisyn neuvonta kokemuksia HSY:ssä

Biojätteen synnyn ehkäisyn neuvonta kokemuksia HSY:ssä Biojätteen synnyn ehkäisyn neuvonta kokemuksia HSY:ssä Biojätteen ehkäisyllä järkevään jätepolitiikkaan seminaari 25.1.2011 Minna Partti, jätehuolto/neuvonta 25.1.11 Jäteneuvonta Neuvonnan kohderyhmät

Lisätiedot

Ympäristövaatimukset hankinnoissa -monitoimilaitteet ja kopiokoneet

Ympäristövaatimukset hankinnoissa -monitoimilaitteet ja kopiokoneet 09/10/2007 LUONNOS Ympäristövaatimukset hankinnoissa -monitoimilaitteet ja kopiokoneet Seuraava luonnos vaatimuksista pohjautuu pääsääntöisesti IEE GreenLabelsPurchase - projektissa tuotettuihin aineistoihin,

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

HELSINGIN PERUSKOULUJEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET JÄTEKUSTANNUKSIIN. 4V-hanke Susanna Saloranta 3.6.2010

HELSINGIN PERUSKOULUJEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET JÄTEKUSTANNUKSIIN. 4V-hanke Susanna Saloranta 3.6.2010 HELSINGIN PERUSKOULUJEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET JÄTEKUSTANNUKSIIN 4V-hanke Susanna Saloranta 3.6.2010 AIHE JA ESITELMÄN RAKENNE Tutkimuskysymys: syntyykö kuntatasolla euromääräisiä

Lisätiedot

Taksa. HSY:n vesihuollon taksa 1.1.2014 alkaen

Taksa. HSY:n vesihuollon taksa 1.1.2014 alkaen Taksa HSY:n vesihuollon taksa 1.1.2014 alkaen 2 HSY:n vesihuollon taksa 1.1.2014 HSY:n vesihuollon taksa 1.1.2014 3 HSY:n vesihuollon taksa HSY:n vesihuollon taksaan sisältyvät veden käyttömaksut, perusmaksut

Lisätiedot

Valtioneuvoston periaatepäätös innovatiivisista cleantech -hankinnoista. Juho Korteniemi Cleantechin strateginen ohjelma 11.4.2013

Valtioneuvoston periaatepäätös innovatiivisista cleantech -hankinnoista. Juho Korteniemi Cleantechin strateginen ohjelma 11.4.2013 Valtioneuvoston periaatepäätös innovatiivisista cleantech -hankinnoista Juho Korteniemi Cleantechin strateginen ohjelma 11.4.2013 Yleistä Periaatepäätös saatavilla www.tem.fi/cleantech Valmistelun päävastuussa

Lisätiedot

Hankintojen merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa

Hankintojen merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa Hankintojen merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa Lamminpäivät 3.10.2013 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy 3.10.2013 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy 1 Esityksen sisältö Lyhyesti Motivasta ja kestävien

Lisätiedot

Kirjaamo Helsinki. Helen Oy:llä ei ole lausuttavaa asiasta. t. Kyösti Oasmaa

Kirjaamo Helsinki. Helen Oy:llä ei ole lausuttavaa asiasta. t. Kyösti Oasmaa Lähettäjä: Lähetetty: Vastaanottaja: Aihe: Oasmaa Kyösti 22. toukokuuta 2017 12:52 HEL 2016-004948, Lauttasaarentie 8 asemakaavan muutos Helen Oy:llä ei ole lausuttavaa asiasta.

Lisätiedot

Visma Netvisor. Kaikki mitä pk-yritys tarvitsee liiketoiminnan ohjaamiseen. RAPORTOINTI Asiakashallinta Myynnin seuranta Myynnin ennusteet

Visma Netvisor. Kaikki mitä pk-yritys tarvitsee liiketoiminnan ohjaamiseen. RAPORTOINTI Asiakashallinta Myynnin seuranta Myynnin ennusteet Visma Netvisor Kaikki mitä pk-yritys tarvitsee liiketoiminnan ohjaamiseen CRM JA MYYNTI PROJEKTINHALLINTA TYÖAIKA JA KULUT AUTOMATISOITU LASKUTUS RAPORTOINTI Asiakashallinta Myynnin seuranta Myynnin ennusteet

Lisätiedot

Green Office ympäristöjärjestelmä

Green Office ympäristöjärjestelmä Green Office ympäristöjärjestelmä Suunnittelu, toteutus ja seuranta Ympäristökoordinaattori Veli-Heikki Vänttinen Yliopistopalveluiden laatuvastaavien kokous 23.5.2012 Mikä on Green Office? WWF:n kehittämä

Lisätiedot

KOKOEKO seminaari Ympäristönäkökohdat hankinnoissa. Leena Piekkola Kuopion seudun hankintatoimi 29.10.2008

KOKOEKO seminaari Ympäristönäkökohdat hankinnoissa. Leena Piekkola Kuopion seudun hankintatoimi 29.10.2008 KOKOEKO seminaari Ympäristönäkökohdat hankinnoissa Leena Piekkola Kuopion seudun hankintatoimi 29.10.2008 Miten julkiset hankinnat liittyvät ympäristöön? Viranomaiset ovat huomattava kuluttajaryhmä Euroopassa:

Lisätiedot

Ympäristökoulutus. Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Ympäristökoulutus. Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Ympäristökoulutus Jaana Romppainen Ympäristövastaava Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Sisältö JYYn ympäristösektori Ympäristövaliokunta Jätteiden lajittelu Kierrättäminen Ympäristöopas Ympäristökilpailu

Lisätiedot

Ratkaisuja kierrätyksen lisäämiseksi kokeiluhankkeiden tuloksia. Sirje Stén, ympäristöministeriö Kiertotalous nyt Helsinki 15.2.

Ratkaisuja kierrätyksen lisäämiseksi kokeiluhankkeiden tuloksia. Sirje Stén, ympäristöministeriö Kiertotalous nyt Helsinki 15.2. Ratkaisuja kierrätyksen lisäämiseksi kokeiluhankkeiden tuloksia Sirje Stén, ympäristöministeriö Kiertotalous nyt Helsinki 15.2.2019 Yhdyskuntajätteen kierrätyksen kokeiluhankkeet Käytännön keinoja yhdyskuntajätteen

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus TTS:N ORGANISAATIO TIIMIT KOULUTUSPÄÄLLIKÖT ESKO NOUSIAINEN rehtori/koulutusjohtaja TUKIPALVELUT HALLINTOPALVELUT (Talous

Lisätiedot

Taksa. HSY:n vesihuollon taksa 1.1.2015 alkaen

Taksa. HSY:n vesihuollon taksa 1.1.2015 alkaen Taksa HSY:n vesihuollon taksa 1.1.2015 alkaen 2 HSY:n vesihuollon taksa 1.1.2015 HSY:n vesihuollon taksa 1.1.2015 3 HSY:n vesihuollon taksa HSY:n vesihuollon taksaan sisältyvät veden käyttömaksut, perusmaksut

Lisätiedot

Tampereen yliopiston jätesuunnitelma 2007 2010

Tampereen yliopiston jätesuunnitelma 2007 2010 Tampereen yliopiston jätesuunnitelma 2007 2010 TAMPEREEN YLIOPISTO JÄTESUUNNITELMA VUOSILLE 2007 2010 Hyväksytty hallintokeskuksessa 13.12.2007. 2 1. Johdanto Tampereen yliopiston jätesuunnitelma on osa

Lisätiedot

Hinnasto. HSY:n vesihuollon. alkaen

Hinnasto. HSY:n vesihuollon. alkaen Hinnasto HSY:n vesihuollon palvelumaksuhinnasto 1.1.2016 alkaen 2 HSY:n vesihuollon palvelumaksuhinnasto 1.1.2016 alkaen HSY:n vesihuollon palvelumaksuhinnasto 1.1.2016 alkaen 3 HSY:n vesihuollon palvelumaksuhinnasto

Lisätiedot

Julkisen sektorin energiatehokkuus TEM:n energiatehokkuussuunnitelma

Julkisen sektorin energiatehokkuus TEM:n energiatehokkuussuunnitelma Julkisen sektorin energiatehokkuus TEM:n energiatehokkuussuunnitelma Heikki Väisänen Energiaosasto 25.4.2013 TEM:n suunnitelman laatimisesta Taustalla valtioneuvoston periaatepäätöksen kirjaus ja sen taustalla

Lisätiedot

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN 30.10.2014 Hyvä ympäristö ei synny sattumalta. Se on yhteinen juttu. Kiertokapula Oy:n tehtävänä on huolehtia mahdollisimman ympäristöystävällisesti

Lisätiedot

Rakennusten energiatehokkuus kuntien ekotukitoiminnassa Hyvät esimerkit pääkaupunkiseudulta

Rakennusten energiatehokkuus kuntien ekotukitoiminnassa Hyvät esimerkit pääkaupunkiseudulta Rakennusten energiatehokkuus kuntien ekotukitoiminnassa Hyvät esimerkit pääkaupunkiseudulta Anna Sjövall Ympäristöasiantuntija Vantaan ympäristökeskus 29.10.2013 Mitä ekotukitoiminta on? Ekotukitoiminta

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma

Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma Julkisen sektorin energiatehokkuusseminaari 25.4.2013 Satu Pääkkönen Mikä on Etevästi ELYssä -ohjelma? Uudenmaan ELYn ympäristöohjelma, johon on integroitu

Lisätiedot

Työkalu WWF:n Green Office -vuosiraportointia varten (pohjatietoja indikaattoreista)

Työkalu WWF:n Green Office -vuosiraportointia varten (pohjatietoja indikaattoreista) Olennaisena osana Green Office -ympäristöjärjestelmää on vuosittain keväisin suoritettava vuosiraportointi. Raportointia varten jokaisen organisaation on valittava vähintään kolme kulutustaan kuvaava muuttujaa,

Lisätiedot

PILOTTIKIINTEISTÖJEN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT VUONNA 2009. Toimitilojen käyttö -projekti Julia 2030 EU Life+ -hanke

PILOTTIKIINTEISTÖJEN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT VUONNA 2009. Toimitilojen käyttö -projekti Julia 2030 EU Life+ -hanke PILOTTIKIINTEISTÖJEN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT VUONNA 2009 Toimitilojen käyttö -projekti Julia 2030 EU Life+ -hanke HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut PILOTTIKIINTEISTÖJEN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT VUONNA

Lisätiedot

Rauman kaupunki Yrityspalvelut

Rauman kaupunki Yrityspalvelut Rauman kaupunki Yrityspalvelut Energiatehokkuuden, päästöjen ja kustannusten laskennalla vaikutetaan yritysten imagoon ja kilpailukykyyn Esittelyaineistoa Reijo Laine Senior & Sons Oy Rauman kaupunki lähti

Lisätiedot

Jätteen energiahyödyntäminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö. Markku Salo Jätelaitosyhdistys ry 8.11.2007

Jätteen energiahyödyntäminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö. Markku Salo Jätelaitosyhdistys ry 8.11.2007 Jätteen energiahyödyntäminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö Markku Salo Jätelaitosyhdistys ry 8.11.2007 Kuntien jätehuoltotehtävät Jätehuollon järjestäminen kunnan näkökulmasta, Kuntaliitto 2006 huolehtia

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS

TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS Kilpailuparin Numero: Kilpailijoiden Nimet: TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS Tehtävä tehdään lyijykynällä tälle tehtäväpaperille. Lisäpaperia saa tarvittaessa käyttää, käytetyt lisäpaperit tulee myös palauttaa

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA YMPÄRISTÖASIOISTA. Marika Nyyssönen Milla Heiskanen

AJANKOHTAISTA YMPÄRISTÖASIOISTA. Marika Nyyssönen Milla Heiskanen AJANKOHTAISTA YMPÄRISTÖASIOISTA Marika Nyyssönen Milla Heiskanen Esimerkkejä ympäristötyöstä vuodelta 2018 Ympäristöohjelma ja Ekokompassi -sertifikaatti Jätehuollon teemavuosi Ympäristötiimi Tehokasta

Lisätiedot

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä.

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Helsinki aikoo vähentää CO 2 -päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Jotta tavoitteet saavutetaan, tarvitaan uudenlaista yhteistyötä kaupungin, sen asukkaiden, kansalaisjärjestöjen sekä yritysten

Lisätiedot

Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana

Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana Nuukuusviikko asian ytimessä: kestävä kulutus kansalaisjärjestöjen teemana Sini Veuro Projektisihteeri Kansalaisjärjestöjen kierrätysliike 17.04.2008 Kepeää Elämää! seminaari Kierrätysliike Kansalaisjärjestöjen

Lisätiedot

13.6.2016 Kuntayhtymän hallitus VAASAN SAIRAANHOITOPIIRIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2016-2020 Vaasan sairaanhoitopiirin ympäristöohjelma on hyväksytty hallituksen kokouksessa 28.5.2010. Ohjelma tarkastettiin 13.6.2016.

Lisätiedot

Green Office -ympäristöraportti 2012

Green Office -ympäristöraportti 2012 Green Office -ympäristöraportti 1 Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster Helsinki Region Environmental Services Authority Pasilan toimipiste Esipuhe

Lisätiedot

Vihreät IT-hankinnat. IT2008-päivät 23.10.2008 Timo Rantanen yksikön päällikkö, ICT Hansel Oy

Vihreät IT-hankinnat. IT2008-päivät 23.10.2008 Timo Rantanen yksikön päällikkö, ICT Hansel Oy Vihreät IT-hankinnat IT2008-päivät 23.10.2008 yksikön päällikkö, ICT Hansel Oy 1 Vihreät IT-hankinnat Miksi vihreitä julkisia hankintoja? Mitä ovat vihreät julkiset hankinnat? Ympäristöasioiden huomioiminen

Lisätiedot

Kestävän asumisen työkalupakki vuokrataloyhtiöille

Kestävän asumisen työkalupakki vuokrataloyhtiöille Kestävän asumisen työkalupakki vuokrataloyhtiöille Yhteenveto 27.5. Taustaa: - valmis 11/10 - Tehty yhteistyössä mm. kuntien vuokrataloyhtiöiden, asukkaiden edustajien, kaupunkien asiantuntijoiden ja alan

Lisätiedot

LAUSUNTO HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEESTA KIERRÄTYKSEN EDISTÄMISEKSI

LAUSUNTO HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEESTA KIERRÄTYKSEN EDISTÄMISEKSI Hallitus 51 24.04.2015 LAUSUNTO HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEESTA KIERRÄTYKSEN EDISTÄMISEKSI 994/00.02.023.0230/2015 Hallitus 51 Esittelijä Toimialajohtaja Petri Kouvo Valmistelija

Lisätiedot

2. Millä tavoin yritys pyrkii välttämään turhan jätteen syntymistä? Mainitse 2 3 esimerkkiä.

2. Millä tavoin yritys pyrkii välttämään turhan jätteen syntymistä? Mainitse 2 3 esimerkkiä. Kartoitus työssäoppimisjaksolla Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Opiskelijan tehtävälomake 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa sähkö-, elektroniikka- tai tietotekniikka-alan tuotantolaitoksessa,

Lisätiedot

Vastuullinen elinkaaren hallinta tekstiilipalveluissa

Vastuullinen elinkaaren hallinta tekstiilipalveluissa Vastuullinen elinkaaren hallinta tekstiilipalveluissa Kestävät hankinnat ja tekstiilivuokraus 1 Lindström lyhyesti Vuonna 1848 perustettu perheyritys (Roihan suku) Liikevaihto 228 M (2007); 2200 hlö Tarjoaa

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

Markkinavuoropuhelu cleantech-hankintojen vauhdittajana Motivan neuvontapalvelu

Markkinavuoropuhelu cleantech-hankintojen vauhdittajana Motivan neuvontapalvelu Markkinavuoropuhelu cleantech-hankintojen vauhdittajana Motivan neuvontapalvelu Julkiset hankinnat Cleantech-innovaatioiden edistäjinä seminaari 2.12.2009 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Esityksen sisältö

Lisätiedot

Taksa. HSY:n vesihuollon taksa alkaen

Taksa. HSY:n vesihuollon taksa alkaen Taksa HSY:n vesihuollon taksa 1.1.2016 alkaen 2 HSY:n vesihuollon taksa 1.1.2016 alkaen HSY:n hallitus päätti 16.10.2015 kokouksessaan 1.1.2016 alkaen voimassa olevan HSY:n vesihuollon taksan. Lisätietoja

Lisätiedot

Tarjouspyyntö monitoimilaitteista

Tarjouspyyntö monitoimilaitteista Sivu 1 / 5 Tarjouspyyntö monitoimilaitteista Tilaaja Epilepsialiito ry Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki Y-tunnus: 0221136-2 Hankintamenettely Hankintamenettelynä käytetään avointa menettelyä. Hankinnasta

Lisätiedot

RESCA päätösseminaari 18.3.2014. Suurten kaupunkien uusiutuvat energiaratkaisut ja pilotit

RESCA päätösseminaari 18.3.2014. Suurten kaupunkien uusiutuvat energiaratkaisut ja pilotit ä ä Tuula Salminen 17.3.2014 Tampereen Särkänniemi Oy Suomen suurimpia vapaa-ajanviettokeskuksia - omistaja Tampereen kaupunki Kävijämäärä n. 650.000 asiakasta/a Liikevaihto n. 20-22 milj Henkilöstö vakituisia

Lisätiedot

RAKENNUSTYÖMAIDEN JÄTEHUOLTO JA ROBOTIIKAN HYÖDYNTÄMISEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET

RAKENNUSTYÖMAIDEN JÄTEHUOLTO JA ROBOTIIKAN HYÖDYNTÄMISEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET RAKENNUSTYÖMAIDEN JÄTEHUOLTO JA ROBOTIIKAN HYÖDYNTÄMISEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET SUEZ ENVIRONNEMENT Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin ympäristöhuoltoyhtiö SITA Suomi Oy kuuluu kansainväliseen

Lisätiedot

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS Hyvä ekotukihenkilö, Käsissäsi on ekotukitoiminnan alkukartoituslomake. Sen avulla saatte helposti kuvan oman työyhteisönne energian- ja vedenkulutuksesta, lajittelusta ja

Lisätiedot

Minna Rauhala Laura Grönlund Meilahden anestesia- ja leikkausosasto

Minna Rauhala Laura Grönlund Meilahden anestesia- ja leikkausosasto Minna Rauhala Laura Grönlund Meilahden anestesia- ja leikkausosasto Olemme anestesiasairaanhoitajia Teemme kolmivuorotyötä varallaoloineen kuten kaikki muutkin sairaanhoitajat osastollamme Toimimme kaikkien

Lisätiedot

Helsingin ekotukitoiminta arvioitu millaisia olivatkaan tulokset? Pia Bäckman & Pirita Kuikka

Helsingin ekotukitoiminta arvioitu millaisia olivatkaan tulokset? Pia Bäckman & Pirita Kuikka Helsingin ekotukitoiminta arvioitu millaisia olivatkaan tulokset? Pia Bäckman & Pirita Kuikka 9.11.2011 Vaikutusten arviointi Gaia Consulting Oy taloudellisten ja ympäristöllisten vaikutusten arviointi

Lisätiedot

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään Jätteistä bioenergiaa ja ravinnetuotteita - mädätyksen monet mahdollisuudet Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa, Suomen ympäristökeskus ENY-C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa, Suomen ympäristökeskus ENY-C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa, Suomen ympäristökeskus 14.11.2017 ENY-C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Sisältö 1. Johdanto 2. Kiertotalous Määritelmä Esimerkkejä Vaikutukset Suomessa 3. Jätehuolto

Lisätiedot

Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat. Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy

Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat. Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Kestävien julkisten hankintojen neuvontapalvelu Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Kuljetusketjujen energiakatselmus

Kuljetusketjujen energiakatselmus Kuljetusketjujen energiakatselmus Helsingin messukeskus 17.5.2006 Pertti Koski 1 Motiva Oy tuottaa palveluja uusiutuvan energian ja energian tehokkaamman käytön lisäämiseksi. 2 Motivan palvelut Energianhallinnan

Lisätiedot

Kunnat kiertotalouden kiihdyttämöiksi toimenpide kerrallaan esimerkkejä edelläkävijäkuntien toimenpiteistä

Kunnat kiertotalouden kiihdyttämöiksi toimenpide kerrallaan esimerkkejä edelläkävijäkuntien toimenpiteistä Kunnat kiertotalouden kiihdyttämöiksi toimenpide kerrallaan esimerkkejä edelläkävijäkuntien toimenpiteistä Kunnat kiertotalouden edelläkävijöinä ja yhteistyökumppaneina 20.11.2017 Tuuli Myllymaa Suomen

Lisätiedot

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS Hyvä ekotukihenkilö, Käsissäsi on ekotukitoiminnan alkukartoituslomake. Sen avulla saatte helposti kuvan oman työyhteisönne energian- ja vedenkulutuksesta, lajittelusta ja

Lisätiedot

Nykytilan selvittämisestä kohti jätehuollon tiekarttaa. Tiina Karppinen Keski-Suomen liitto

Nykytilan selvittämisestä kohti jätehuollon tiekarttaa. Tiina Karppinen Keski-Suomen liitto Nykytilan selvittämisestä kohti jätehuollon tiekarttaa Tiina Karppinen Keski-Suomen liitto 25.10.2017 1 Sisältö Keski-Suomen jätehuollon nykytilakatsaus Kuntien jätehuollon organisoituminen Yhdyskuntajätteet

Lisätiedot

JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut

JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Sisältö Kestävä kuluttaminen ja kohtuus Jätteen synnyn ehkäisy Tuotteen elinkaari Ekotehokkuus Ekologinen

Lisätiedot

Basware Käyttäjäpäivät 20.-21.9.2011

Basware Käyttäjäpäivät 20.-21.9.2011 Basware Käyttäjäpäivät 20.-21.9.2011 CASE Valtiokonttori: Kokemukset verkkolaskuista Voiko toimittajan pakottaa lähettämään verkkolaskuja? Miten verkkolasku tehostaa ostolaskujen käsittelyä? Kristiina

Lisätiedot

MATERIAALITEHOKKUUS JA JÄTTEET

MATERIAALITEHOKKUUS JA JÄTTEET MATERIAALITEHOKKUUS JA JÄTTEET Materiaalitehokkuus ja jätteenhallinta kattavat eläinraaka-aineen kaikkien osien hyödyntämisen, pakkausmateriaalien käytön pienentämisen sekä tuotantohävikin ja ruokajätteen

Lisätiedot

Maapallon rajat ovat tulossa vastaan

Maapallon rajat ovat tulossa vastaan Maapallon rajat ovat tulossa vastaan BIOS 3 jakso 3 Talouskasvun priorisointi on tapahtunut ympäristön kustannuksella, mikä on johtanut mittaviin ympäristöongelmiin. Lisäksi taloudellinen eriarvoisuus

Lisätiedot