Katja Lehtinen, Pauliina Marttila, Pia Olkinuora TEHTÄVÄPAKETTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Katja Lehtinen, Pauliina Marttila, Pia Olkinuora TEHTÄVÄPAKETTI"

Transkriptio

1 TEHTÄVÄPAKETTI Tämä tehtäväpaketti on suunniteltu optometrian opiskelijoille/opettajille ja muille asiasta kiinnostuneille. Optometrian opiskelijat voivat hyödyntää tehtäviä muun muassa tenttiin valmistautumisessaan. Optometrian opettajat voivat puolestaan käyttää tehtäviä teoriaopetuksen tukena. Myös valmiit optikot/optometristit voivat esimerkiksi virkistää muistiaan tehtävien avulla. Tehtävien aiheet pohjautuvat näöntutkimusopintojen opintojaksolle SOXCN02 Subjektiivinen silmän taittovirheen määrittäminen ja binokulaarinen näkeminen. Olemme käyttäneet tehtävien ja niiden vastausten rakentamisessa apunamme kyseisen opintojakson luentomateriaalia ja muistiinpanoja. Tehtävät on suunniteltu tulostettavaan muotoon, joten tehtävien tekeminen on mahdollista ilman tietokonetta. Suosittelemme tulostamaan tehtäväpaketin väritulosteena, koska osassa tehtävistä on käytetty apuna värikuvaa. Vastaukset jokaiseen tehtävään löytyvät tehtäväpaketin lopusta. Tehtäväpaketti on osa syksyllä 2008 valmistunutta opinnäytetyötämme Harjoitus tekee optometristin Tehtäväpaketti näöntutkimusopintojen tueksi.

2 SISÄLLYS 1. Esitiedot 2. Peittokoe 3. Astigmaattisuuden määrittäminen 4. Akkommodaatio 5. Worthin valot 6. Polarisaatiokentät 7. Bichrome Balance 8. Binokulaarisen näkemisen perusteet 9. Stereoskooppisen näkemisen perusteet 10. Subjektiivisen kaukovirheen määritys Vastaukset

3 1. Esitiedot 1. Mitä tietoja selvität anamneesista tehdessäsi? 2. Miksi anamneesis on tärkeä? 3. Mitä voit päätellä asiakkaan näkötilanteesta seuraavissa tapauksissa saamiesi esitietojen perusteella? a) Kun luen pitkään, tuntuu että rivit hyppivät. b) Näen mielestäni muuten hyvin, mutta lukiessani pitkään kirjaa päätä alkaa särkeä. c) Työskentelen 8 tuntia päivässä näyttöpäätteellä. Kun lähden kotiin, kestää kauan tarkentaa kauas. Esimerkiksi liikennemerkit näyttävät sumeilta. d) Peitän usein toisen silmäni, kun katson illalla tv:tä. 4. Kun tiedustelet asiakkaalta yleissairauksia, mitkä ovat esimerkiksi sellaisia sairauksia, jotka vaikuttavat silmiin/näköön ja miten ne vaikuttavat? 5. Kun kysyt lääkityksistä, mitkä lääkkeet vaikuttavat ja miten ne vaikuttavat silmiin/näköön? Mainitse tärkeimpiä/yleisimpiä.

4 2. Peittokoe 1. Mikä on peittokokeen merkitys? 2. Miten suoritat peittokokeen? 3. Jos asiakkaan silmät eivät kumpikaan peitettäessä liiku, mitä tämä kertoo? 4. Peität toisen silmän ja otat peittolapun sen edestä pois. Jos peitetty silmä liikkuu sisältä ulospäin, mitä tämä kertoo? Mitä jos peittämätön silmä liikkuu näin, kun peität toisen silmän? 5. Peitetty silmä liikkuu ulkoa sisäänpäin. Mitä tämä kertoo? Mitä tarkoittaa, jos peittämätön silmä liikkuu näin peittäessäsi toisen silmän? 6. Peitetty silmä liikkuu ylhäältä alaspäin. Mitä tämä kertoo? Mitä tarkoittaa, jos peittämätön silmä liikkuu näin peittäessäsi toisen silmän? 7. Peitetty silmä liikkuu alhaalta ylöspäin. Mitä tämä kertoo? Mitä tarkoittaa, jos peittämätön silmä liikkuu näin peittäessäsi toisen silmän? 8. Molemmat silmät liikkuvat samaan suuntaan. Mitä tämä kertoo? 9. Miksi peittokoe tehdään pääsääntöisesti käytössä olevalla lasikorjauksella?

5 3. Astigmaattisuuden määrittäminen 1. Asiakas näkee kellokuviosta suunnat 3 ja 9 sekä 4 ja 10 terävinä. Mikä on miinussylinterin akselin suunta? 2. Täydennä puuttuvat sanat. Astigmaattisuuden määrän voi määrittää a). Apuna määrityksessä voidaan käyttää suuntaa antavaa b). Tällä voimme selvittää c) sijainnin verkkokalvotasolla. Piirrä pääleikkaustasot verkkokalvotasolla tilanteessa, jossa asiakkaan silmälasikorjaus on sf +2.0 cyl 3.0 ax 180⁰ d). Verkkokalvolla sijaitsee e), kun olen saavuttanut parhaan sfäärisen astigmaattista silmää tutkiessani. 3. Piirrä pääleikkaustasot verkkokalvolle, kun a) silmän voimakkuussuunnat ovat ⁰ ja ⁰ b) korjaavan linssin voimakkuus on sf 2.0 cyl 1.0 ax 90⁰ c) silmän voimakkuussuunnat ovat ⁰ ja ⁰ d) korjaavan linssin voimakkuus on sf +4.0 cyl 1.0 ax 180⁰ 4. Mikä on korjaavan linssin voimakkuus, jos pääleikkaustasot sijaitsevat verkkokalvotasolla seuraavasti (yksi väli aina 1 dpt) a) b) c)

6 d) e) f) g) h) 5. Mitä astigmaattisuus tarkoittaa verkkokalvotasolla? 6. Miten voit määrittää astigmaattisuuden määrän? 7. Miten selvität kellokuviolla miinussylinterin akselinsuunnan? 8. Miten pääleikkaustasot sijaitsevat verkkokalvotasolla, kun olet saavuttanut sfäärisen ekvivalentin astigmaattista silmää tutkiessasi?

7 4. Akkommodaatio 1. Mitä on a) akkommodaatio? b) akkommodaatio alue? c) akkommodaatiolaajuus? 2. Millä kaavalla voit laskea normaalin akkommodaatiolaajuuden? Kirjoita kaava ja laske a) minimi, keskimääräinen ja maksimi akkommodaatiolaajuus 20 vuotiaalla b) minimi, keskimääräinen ja maksimi akkommodaatiolaajuus 30 vuotiaalla c) minimi, keskimääräinen ja maksimi akkommodaatiolaajuus 40 vuotiaalla 3. Miten ikä vaikuttaa akkommodaatiolaajuuteen? 4. Jos 55 vuotiaalla asiakkaallasi on akkommodaatiolaajuutta jäljellä 1.50 dpt, kuinka paljon hän käyttää tästä miellyttävästi? 5. Jos akkommodaatiolaajuus on normaalia alempi, mistä se voi johtua? Mikä helpottaisi tilannetta? 6. Millaisia erilaisia tapoja/testejä on mitata akkommodaatiota? Millaiset asiat vaikuttavat testien tulokseen? 7. Akkommodaatiota mittaavat testit: a) Kun tutkit akkommodaatiolaajuutta testillä 1), testimerkki on. Tässä mittauksessa tarkastellaan 2) hämärtymistä. Visusvaatimus pysyy 3). Akkommodaatiolaajuus on hämärtymispisteen 4). b) Push up testissä asiakas katsoo 1), jota tuodaan lähemmäs kunnes se 2). Se on visus arvoltaan 3). 4) käänteisarvo on akkommodaatiolaajuus. c) Vakio add:ssa eli 1) laitat kaukorefraktion päälle 2) add. Asiakas katsoo 3), jonka avulla määritetään lähin ja kauimmainen piste. Näiden välinen 4) on akkommodaatiolaajuus dioptrioissa. Kenellä vakio add ei toimi? Mitä testi kertoo kaukorefraktiosta? d) 1) tutkimusetäisyys pysyy vakiona 2) cm:ssä. 3) linssejä lisätään 4) dpt:n välein kunnes optotyyppi 5). Akkommodaatiossa on 6) lisäysten määrä, johon 7) etäisyyden vaatima akkommodaatio. e) Suhteellisessa akkommodaatiossa haetaan NRA eli 1) ja PRA eli 2). Ensin mitataan 3). NRA:ta mitattaessa lisätään 4) voimakkuutta ja PRA:ta mitattaessa 5) voimakkuutta. NRA 6) akkommodaatiota ja PRA 7) akkommodaatiota.

8 8. Miten akkommodaatio saattaa vaikuttaa refraktioon? 9. Miksi nuori hyperooppi saavuttaa korkeimman visusarvon yleensä myös refraktiovirhettään heikommalla linssillä? 10. Miksi sumutetaan? Mitä sumutuksessa tapahtuu verkkokalvolla? 11. Miksi liiallinen sumuttaminen on huono asia akkommodaation kannalta?

9 5. Worthin valot 1. Worthin valot testiin valitsen asiakkaalle suotimiksi a) Polarisaatiosuotimet b) Puna vihersuotimet c) Ei suotimia d) Skia linssit 2. Mistä johtuu, että asiakas näkee Worthin valot testissä testimerkit seuraavilla tavoilla? a) b) 3. Miten tilanteeseen 2. a) voisi vaikuttaa? Auttaisivatko silmälasit? 4. Mitä tarkoittaa, jos asiakas näkee testimerkit seuraavanlaisesti? 5. Mitä voisi tarkoittaa, jos asiakas sanoo näkevänsä seuraavat testimerkit? 6. Pohdi mitä testimerkkejä asiakas näkee ja miten ne ovat sijoittuneet, jos asiakkaalla on exoforiaa. 7. Pohdi miten vuorotteleva näkö tulee ilmi Worthin valoilla. 8. Missä tilanteessa Worthin valot testiä voi käyttää?

10 9. Alimmaisin pallo voi näkyä joko punaisena, vihreänä tai sen väri voi vaihdella. Mitä tästä voi päätellä? 10. Piirrä testimerkit exoforiatilanteessa. Piirrä myös se miten näköakselit kulkevat silmästä testimerkkeihin.

11 6. Polarisaatiokentät 1. Mihin tarkoitukseen, miksi ja miten polarisaatiokenttiä käytetään? 2. Jos asiakas näkee molempien kenttien optotyypit yhtä terävinä, mitä se kertoo asiakkaan näkötilanteesta? Jos asiakas näkee ylemmän kentän optotyypit epätarkempina kuin alemman kentän optotyypit, mitä se kertoo asiakkaan näkötilanteesta? Mitä teet? Jos asiakas näkee alemman kentän optotyypit epätarkempina kuin ylemmän kentän optotyypit, mitä se kertoo asiakkaan näkötilanteesta? Mitä teet?

12 5. Yläkenttä on liikkunut oikealle ja alakenttä vasemmalle. Mitä tämä kertoo? Yläkenttä on liikkunut vasemmalle ja alakenttä oikealle. Mitä tämä kertoo? Joskus polarisaatiokentät testi ei toimi. Mistä tämä johtuu ja mitä sitten voi tehdä?

13 7. Bichrome Balance 1. Mitkä suotimet valitset testiin ja miksi? 2. Lisää puuttuvat sanat Bichrome balance testissä oikea silmä näkee numerot a) ja b). Vasen silmä näkee numerot c) ja d). Lähtötilanteessa tulee molempien e) numeroiden olla paremmat. Asiakas näkee 6 paremmin kuin 9 ja 3 paremmin kuin 5. Lisäät f) silmän eteen g) voimakkuutta, jotta saavutat lähtötilanteen. Sen jälkeen lisäät h) voimakkuutta molempiin silmiin i) dpt kerrallaan, kunnes j) pohjalla olevat numerot näkyvät selvemmin. Ohjeistus tehtäviin 3, 4 ja 5: kuvissa vaaleammat numerot havainnollistavat epätarkempina näkyviä numeroita. 3. Lähtötilanteessa asiakas näki punaisella pohjalla olevat numerot terävämmin kuin vihreällä pohjalla olevat numerot. Lisättyäsi 0.25 dpt OA, tilanne on seuraavanlainen: Mitä teet, jotta saat refraktion tasapainoon?

14 4. Asiakas näkee kuvan osoittamalla tavalla. Mitä teet, jotta pääset ns. lähtötilanteeseen? Asiakas näkee kuvan osoittamalla tavalla. Miten saat tasapainotuksen tehtyä niin, että punaiset tulevat tarkemmiksi? Piirrä tilanne, jossa oikean silmän kuva supressoituu. Mistä tämä voisi johtua? 7. Miten tasapainotus tehdään Bichrome balance testillä? 8. Miten refraktion tasapainottaminen onnistuu, jos ei ole Bichrome balance testimerkkiä käytössä?

15 8. Binokulaarisen näkemisen perusteet 1. Mitä on binokulariteetti? Mitkä ovat sen edellytykset? 2. Voiko binokulariteettiä synnyttää lasikorjauksella? 3. Selitä a) sensorinen fuusio b) motorinen fuusio c) supressio d) okluusio e) monovision f) vuorotteleva näkö 4. Miten saavutetaan normaali binokulariteetti? 5. Millä testeillä voit tutkia binokulariteettiä? 6. Mitä muutoksia joudut todennäköisesti tekemään refraktioon siirtyessäsi monokulaarisesta binokulaariseen tilanteeseen?

16 9. Stereoskooppisen näkemisen perusteet 1. Mitä stereoskooppinen näkeminen on? 2. Mitkä kolme vihjettä kertovat syvyyden havaitsemisesta? Selitä tarkemmin näiden kolmen ominaisuudet. 3. Selitä sanat: a) stereopsis b) horopteri c) panumin alue d) fuusio e) diplopia 4. Minne fiksaatiopisteen takana sijaitsevat kohteet kuvautuvat verkkokalvolla? 5. Mikä on binokulariteetin merkitys stereoskooppisessa näkemisessä? 6. Miten stereonäöntarkkuus ilmaistaan? Mitä pidetään hyvänä stereonäön rajana? 7. Pohdi stereonäön merkitystä. 8. Millä testeillä stereonäköä mitataan? 9. Asiakas on saanut stereonäöntarkkuudeksi 40 ja hänen siskonsa 15 samalla testillä mitattuna. Kummallako on parempi stereonäöntarkkuus? 10. Kaksi asiakasta ovat molemmat saaneet Titmus testillä mitattuna stereonäöntarkkuuksiksi 40. Mitä tämä kertoo heidän stereonäöstään?

17 10. Subjektiivisen kaukovirheen määritys 1. Mitä sinun tulee tehdä ennen varsinaista subjektiivisen kaukovirheen refraktointia? 2. Miten määrität parhaan sfäärisen? 3. Mihin käytät punavihertestiä? Mihin sen toiminta perustuu? 4. Miten tutkit astigmaattisuutta? 5. Miksi refraktio tasapainotetaan? 6. Pohdi mono ja binokulaarisen tarkastuksen eroja ja hyötyjä?

VALONTAITTOMITTARIN KÄYTTÖ

VALONTAITTOMITTARIN KÄYTTÖ VALONTAITTOMITTARIN KÄYTTÖ MERKITSE KUVAAN VALONTAITTOMITTARIN OSAT. 1. Okulaarin säätörengas 2. Asteikkorengas 3. Käyttökatkaisin 4. Linssipitimen vapautin 5. Linssialusta 6. Linssipidin 7. Linssipöytä

Lisätiedot

Ihminen havaitsijana: Luento 10. Jukka Häkkinen ME-C2600

Ihminen havaitsijana: Luento 10. Jukka Häkkinen ME-C2600 Ihminen havaitsijana: Luento 10 Jukka Häkkinen ME-C2600 Kevät 2016 1 Luento 10 Kolmiulotteisuus 2 Kolmiulotteisuusvihjeet Okulomotoriset Monokulaarisia Binokulaarisia Muut aistit Akkommodaatio Konvergenssi

Lisätiedot

Rakenteisen kirjaamisen abc. Satu Autio, optometristi yamk, lehtori Metropolia AMK

Rakenteisen kirjaamisen abc. Satu Autio, optometristi yamk, lehtori Metropolia AMK Rakenteisen kirjaamisen abc Satu Autio, optometristi yamk, lehtori Metropolia AMK Julkaisut aiheesta abc potilastiedon rakenteet tietoa, joka kirjataan ja tallennetaan etukäteen sovitun rakenteen avulla

Lisätiedot

Ihminen havaitsijana: Luento 9. Jukka Häkkinen ME-C2000

Ihminen havaitsijana: Luento 9. Jukka Häkkinen ME-C2000 Ihminen havaitsijana: Luento 9 Jukka Häkkinen ME-C2000 Kevät 2018 1 Luento 9 Kolmiulotteisuus 2 Kolmiulotteisuusvihjeet Okulomotoriset Monokulaarisia Binokulaarisia Muut aistit Akkommodaatio Konvergenssi

Lisätiedot

Forioiden mittausopas

Forioiden mittausopas 1 Forioiden mittausopas Piilokarsastusten eri mittausmenetelmiä Forian mittausmenetelmiä Esittelemme tässä yhden tavan mitata piilokarsastuksen määrää eri menetelmillä Käyttämämme menetelmät: 1. Prismasauva

Lisätiedot

Näöntutkimuksen oppimateriaali

Näöntutkimuksen oppimateriaali Näöntutkimuksen oppimateriaali Sisällys Anamneesi Asetus optikon ammatin harjoittamisesta Yleissairaudet Lääkkeet Peittokoe Piilokarsastus eli foria Reservit Konvergenssin lähipiste Vapaa visus Objektiivinen

Lisätiedot

Luento 4 Kolmiulotteiset kuvat. fotogrammetriaan ja kaukokartoitukseen

Luento 4 Kolmiulotteiset kuvat. fotogrammetriaan ja kaukokartoitukseen Luento 4 Kolmiulotteiset kuvat 1 Kuvan kolmiulotteisuus 2 Stereokuva 3 Aiheita Parallaksi. Stereoskopia. Stereoskooppinen näkeminen. Stereomallin kokonaisplastiikka. Stereokuvaus. Dokumentointi stereodiakuvin.

Lisätiedot

Taru Heiskanen & Elisa Koskela NÄÖNTUTKIMUS AIKUISEN ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA

Taru Heiskanen & Elisa Koskela NÄÖNTUTKIMUS AIKUISEN ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA Taru Heiskanen & Elisa Koskela NÄÖNTUTKIMUS AIKUISEN ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA NÄÖNTUTKIMUS AIKUISEN ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA Taru Heiskanen & Elisa Koskela Opinnäytetyö Syksy 2012 Optometrian koulutusohjelma

Lisätiedot

Hyvä optometristin tutkimuskäytäntö -ohjeistus

Hyvä optometristin tutkimuskäytäntö -ohjeistus Hyvä optometristin tutkimuskäytäntö -ohjeistus Johdanto Optometria on itsenäinen, säädelty terveydenhuollon ala, jonka ammattilaiset ovat koulutettuja optometristeja. Optometristit ovat perusterveydenhuollossa

Lisätiedot

ORTOPTISTEN MENETELMIEN TULOKSIA ERILAISTEN ASTENOOPPISTEN OIREIDEN HOIDOSSA. Kirjallisuuskatsaus

ORTOPTISTEN MENETELMIEN TULOKSIA ERILAISTEN ASTENOOPPISTEN OIREIDEN HOIDOSSA. Kirjallisuuskatsaus ORTOPTISTEN MENETELMIEN TULOKSIA ERILAISTEN ASTENOOPPISTEN OIREIDEN HOIDOSSA Kirjallisuuskatsaus ORTOPTISTEN MENETELMIEN TULOKSIA ERILAISTEN ASTENOOPPISTEN OIREIDEN HOIDOSSA Kirjallisuuskatsaus Tiina Jurvelin

Lisätiedot

OHJEITA ORTOPTISIIN HARJOITTEISIIN

OHJEITA ORTOPTISIIN HARJOITTEISIIN OHJEITA ORTOPTISIIN HARJOITTEISIIN Satu Mäkelä, Johanna Nikkilä, Kirsi Saranlinna Nämä sivut sisältävät ohjeita ortoptisiin harjoitteisiin, joita voidaan käyttää akkommodaation, konvergenssin ja exoforian

Lisätiedot

Karsastus ja amblyopia Varhaiskommunikaation ongelmat Akkommodaatio Hypotoonisten lasten lasit

Karsastus ja amblyopia Varhaiskommunikaation ongelmat Akkommodaatio Hypotoonisten lasten lasit Hoitolasit Lea Hyvärinen, LKT, FAAP Kehitysneuropsykologian dosentti, Helsingin yliopisto Kuntoutustieteen professori h.c., Dortmundin teknillinen yliopisto www.lea-test.fi Optometriapäivät 2011 1 Karsastus

Lisätiedot

Kaksoiskuviako? Internet-opas forioiden mittausmenetelmistä. Sanna Leväniemi Heidi Tyynelä

Kaksoiskuviako? Internet-opas forioiden mittausmenetelmistä. Sanna Leväniemi Heidi Tyynelä Kaksoiskuviako? Internet-opas forioiden mittausmenetelmistä Optometrian koulutusohjelma, Optometristi Opinnäytetyö 30.10.2008 Sanna Leväniemi Heidi Tyynelä Metropolia Ammattikorkeakoulu Hyvinvointi ja

Lisätiedot

silmät näköhermot näköaivokuori

silmät näköhermot näköaivokuori Näön tutkiminen ja tulkinta Terveydenhoitajapäivät 6.2.2009 Oulu Taru Korja Toimitusjohtaja, optikko, KM Optisen Alan Tiedotuskeskus www.optometria.fi 1 Näkeminen on aivotyötä silmät näköhermot näköaivokuori

Lisätiedot

Silmälaseja maailmalle eväitä mukaan lähteville

Silmälaseja maailmalle eväitä mukaan lähteville Silmälaseja maailmalle eväitä mukaan lähteville 1 Silmälaseja maailmalle eväitä mukaan lähteville Johdanto... 2 Esimerkkipäivä... 2 Tilat ja välineet... 3 Ennakko-odotuksia... 3 Paikalliset apujoukot...

Lisätiedot

S-114.2720 Havaitseminen ja toiminta

S-114.2720 Havaitseminen ja toiminta S-114.2720 Havaitseminen ja toiminta Heikki Hyyti 60451P Harjoitustyö 2 visuaalinen prosessointi Treismanin FIT Kuva 1. Kuvassa on Treismanin kokeen ensimmäinen osio, jossa piti etsiä vihreätä T kirjainta.

Lisätiedot

Näetkö oikeasti hyvin vai kuvitteletko?

Näetkö oikeasti hyvin vai kuvitteletko? Oona Schroderus, Anni Tölli ja Hanna-Mari Vääntäjä Näetkö oikeasti hyvin vai kuvitteletko? Näönseulonta Metropolian Ammattikorkeakoulun opiskelijoille Metropolia Ammattikorkeakoulu Optometristi Optometrian

Lisätiedot

Nuorison TERVEYSTODISTUS

Nuorison TERVEYSTODISTUS 321 kentät laite, mikä Silmälasien tai piilolasien käyttö ajettaessa kojeen käyttö ajettaessa Käytettävä ole käytettävä Käytettävä ole käytettävä Vakuutan antamani tiedot oikeiksi Terveystodistus 1 322

Lisätiedot

RATKAISUT: 16. Peilit ja linssit

RATKAISUT: 16. Peilit ja linssit Physica 9 1 painos 1(6) : 161 a) Kupera linssi on linssi, jonka on keskeltä paksumpi kuin reunoilta b) Kupera peili on peili, jossa heijastava pinta on kaarevan pinnan ulkopinnalla c) Polttopiste on piste,

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

766323A Mekaniikka, osa 2, kl 2015 Harjoitus 4

766323A Mekaniikka, osa 2, kl 2015 Harjoitus 4 766323A Mekaniikka, osa 2, kl 2015 Harjoitus 4 0. MUISTA: Tenttitehtävä tulevassa päätekokeessa: Fysiikan säilymislait ja symmetria. (Tästä tehtävästä voi saada tentissä kolme ylimääräistä pistettä. Nämä

Lisätiedot

MySchenker tulostimen ohjeet

MySchenker tulostimen ohjeet MySchenker tulostimen ohjeet Paperirullan asettaminen tulostimeen 1. Avaa tulostin painamalla etulevyn OPEN painikkeesta ja nostamalla kansi kevyesti yläasentoonsa Paperirullan asettaminen tulostimeen

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

Kuljettajan näön tutkiminen SOT koulutuskierros Helsinki -Jyväskylä Oulu Tampere Turku -Pori -Seinäjoki Kuopio -Joensuu

Kuljettajan näön tutkiminen SOT koulutuskierros Helsinki -Jyväskylä Oulu Tampere Turku -Pori -Seinäjoki Kuopio -Joensuu Kuljettajan näön tutkiminen SOT koulutuskierros 26.2. - 7.3. Helsinki -Jyväskylä Oulu Tampere Turku -Pori -Seinäjoki Kuopio -Joensuu Sisältö Lainsäädäntömuutokset Ajokorttilain ja ajoterveysasetuksen näkövaatimukset

Lisätiedot

Optiikan Eettinen Neuvosto Hyväksynyt OEN

Optiikan Eettinen Neuvosto Hyväksynyt OEN Optiikan Eettinen Neuvosto Hyväksynyt 27.11.2006 1.1 Odotukset ja motivaatio piilolasien hankintaan 1.2 Aikaisempi piilolasikokemus 1.3 Sairauksien ja mahdollisten lääkitysten kartoitus 1.4 Käyttöolosuhteiden

Lisätiedot

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon KA1-kurssi on ehkä mahdollista läpäistä, vaikkei osaisikaan piirtää suoraa yhtälön perusteella. Mutta muut kansiksen kurssit, no

Lisätiedot

Nuorison TERVEYSTODISTUS

Nuorison TERVEYSTODISTUS yhteisnäkö kentät laite Värinäkö Tarkka Heikko Värisokea ituus, mikä kojeen käyttö ajettaessa ole käytettävä ole käytettävä Vakuutan antamani tiedot oikeiksi Terveystodistus 1 RINTEL OY uh. (09) 829 4600

Lisätiedot

TAKAMIESTEN KETTERYYS- HARJOITTEITA. Timo Lehto 2005 Vierumäen Urheiluopisto

TAKAMIESTEN KETTERYYS- HARJOITTEITA. Timo Lehto 2005 Vierumäen Urheiluopisto TAKAMIESTEN KETTERYYS- HARJOITTEITA Timo Lehto 2005 Vierumäen Urheiluopisto SISÄLLYSLUETTELO Harjoitteet: LANTION KÄÄNTÖ VIIVALLA VASTAANTULO 90 ASTETTA 45 ASTETTA TOLPPA/KULMA POST/CORNER KESKIKENTTÄ

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Toiminnallisen näön profiili

Toiminnallisen näön profiili Toiminnallisen näön profiili siirtämässä tietoa lääkäreiden, kuntoutusryhmän ja koulujen välillä Lea Hyvärinen, LKT Helsingin yliopisto Dortmundin teknillinen yliopisto www.lea-test.fi 2 Toiminnallinen

Lisätiedot

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

KOULUIKÄISEN LAPSEN NÄÖNTARKASTUS NÄÖNTUTKIJAN NÄKÖKULMASTA

KOULUIKÄISEN LAPSEN NÄÖNTARKASTUS NÄÖNTUTKIJAN NÄKÖKULMASTA KOULUIKÄISEN LAPSEN NÄÖNTARKASTUS NÄÖNTUTKIJAN NÄKÖKULMASTA Saija Salo Taija Tuomisto Opinnäytetyö Syksy 2010 Optometrian koulutusohjelma Oulun seudun ammattikorkeakoulu Oulun seudun ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Uudet näkökyvyn ajoterveysvaatimukset, niiden tutkiminen ja arviointi

Uudet näkökyvyn ajoterveysvaatimukset, niiden tutkiminen ja arviointi Uudet näkökyvyn ajoterveysvaatimukset, niiden tutkiminen ja arviointi Maija Mäntyjärvi Silmätautiopin professori, emerita Itä-Suomen yliopisto Kuopio Konsultoiva silmälääkäri TTL Helsinki Laki ja asetus

Lisätiedot

Matemaattista mallintamista

Matemaattista mallintamista Johdatus GeoGebraan Matemaattista mallintamista Harjoitus 2A. Tutkitaan eksponentiaalista kasvua ja eksponenttifunktioita Auringonkukka (Helianthus annuus) on yksivuotinen kasvi, jonka varren pituus voi

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Binokulaarinen näkö tutkithan?

Binokulaarinen näkö tutkithan? Mira Mustonen, Kristiina Reijonen, Jenni Sahi Binokulaarinen näkö tutkithan? Kyselytutkimus optikoille binokulaarinäön tutkimisesta ja tukemisesta linssiratkaisuilla Metropolia Ammattikorkeakoulu Optometristi

Lisätiedot

Opas monitehojen ostajalle KATRIN DIETER, RIIKKA YLI-KOHTAMÄKI

Opas monitehojen ostajalle KATRIN DIETER, RIIKKA YLI-KOHTAMÄKI Opas monitehojen ostajalle KATRIN DIETER, RIIKKA YLI-KOHTAMÄKI Opas monitehojen ostajalle KATRIN DIETER, RIIKKA YLI-KOHTAMÄKI Sisällys 6 MIKSI TARVITSET MONITEHOT? 7 MONITEHOLINSSIN RAKENNE 8 PINNOITTEET

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunneklinikka Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunnekehoterapia on luontaishoitomenetelmä, joka on kehittynyt erilaisten luontaishoitomenetelmien yhdistämisestä yhdeksi hoitomuodoksi.

Lisätiedot

Harjoitustehtävät 6: mallivastaukset

Harjoitustehtävät 6: mallivastaukset Harjoitustehtävät 6: mallivastaukset Niku Määttänen & Timo Autio Makrotaloustiede 31C00200, talvi 2018 1. Maat X ja Y ovat muuten identtisiä joustavan valuuttakurssin avotalouksia, mutta maan X keskuspankki

Lisätiedot

33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ

33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ TYÖOHJE 14.7.2010 JMK, TSU 33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ Laitteisto: Kuva 1. Kytkentä solenoidin ja toroidin magneettikenttien mittausta varten. Käytä samaa digitaalista jännitemittaria molempien

Lisätiedot

1. STEREOKUVAPARIN OTTAMINEN ANAGLYFIKUVIA VARTEN. Hyvien stereokuvien ottaminen edellyttää kahden perusasian ymmärtämistä.

1. STEREOKUVAPARIN OTTAMINEN ANAGLYFIKUVIA VARTEN. Hyvien stereokuvien ottaminen edellyttää kahden perusasian ymmärtämistä. 3-D ANAGLYFIKUVIEN TUOTTAMINEN Fotogrammetrian ja kaukokartoituksen laboratorio Teknillinen korkeakoulu Petri Rönnholm Perustyövaiheet: A. Ota stereokuvapari B. Poista vasemmasta kuvasta vihreä ja sininen

Lisätiedot

POWERPOINT HARJOITUKSET OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN

POWERPOINT HARJOITUKSET OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN POWERPOINT HARJOITUKSET 3.1-3.7 OMAN ESITYSPOHJAN RAKENTAMINEN Tässä harjoituksessa luomme oman perustyylin, teemme omat värit, oman fonttiteeman, mukautamme perustyyliä ja tallennamme luomuksemme. 1/5

Lisätiedot

Työ 2324B 4h. VALON KULKU AINEESSA

Työ 2324B 4h. VALON KULKU AINEESSA TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1/5 Työ 2324B 4h. VALON KULKU AINEESSA TYÖN TAVOITE Työssä perehdytään optisiin ilmiöihin tutkimalla valon kulkua linssisysteemeissä ja prismassa. Tavoitteena on saada

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Toiminnallisen näön profiili

Toiminnallisen näön profiili Toiminnallisen näön profiili siirtämässä tietoa Lea Hyvärinen, LKT Helsingin yliopisto Dortmundin teknillinen yliopisto www.lea-test.fi 2 Toiminnallinen näkö Silmien motoriset toiminnot - Fiksaatio, seuraamisliikkeet,

Lisätiedot

ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI)

ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI) ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 3 2 KOKEIDEN SUORITTAMINEN 3 2.1 Sisäänkirjautuminen 3 2.2 Ääniasetusten testaus kuullunymmärtämiskoetta varten 5 2.3 Kokeen suorittaminen

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

PALAUTUKSEN PERUSTOIMINNALLISUUDEN KUVAUS

PALAUTUKSEN PERUSTOIMINNALLISUUDEN KUVAUS PALAUTUKSEN PERUSTOIMINNALLISUUDEN KUVAUS Palautuksen tekemiseen liittyvät seuraavat vaiheet: Sovi asiakkaan kanssa tuotteen palautuksesta haluamallasi tavalla Varmista, että asiakkaan sähköpostiosoite

Lisätiedot

NIKE MAXSIGHT AURINKOSUOJAPIILOLASIT -KÄYTTÄJÄTUTKIMUS JALKAPALLOILIJOILLE

NIKE MAXSIGHT AURINKOSUOJAPIILOLASIT -KÄYTTÄJÄTUTKIMUS JALKAPALLOILIJOILLE NIKE MAXSIGHT AURINKOSUOJAPIILOLASIT -KÄYTTÄJÄTUTKIMUS JALKAPALLOILIJOILLE Optometrian koulutusohjelma, Optometristi Opinnäytetyö Kevät 2007 Sanna Kähkönen Terhikki Uusitalo HELSINGIN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

HARJOITUS 4 1. (E 5.29):

HARJOITUS 4 1. (E 5.29): HARJOITUS 4 1. (E 5.29): Työkalulaatikko, jonka massa on 45,0 kg, on levossa vaakasuoralla lattialla. Kohdistat laatikkoon asteittain kasvavan vaakasuoran työntövoiman ja havaitset, että laatikko alkaa

Lisätiedot

Elokuvissa exottaa? Laura Aho Anna Hakala Amanda Mäkelä Anna Pesonen. Tutkimus 3D-elokuvien vaikutuksista näkemiseen. Metropolia Ammattikorkeakoulu

Elokuvissa exottaa? Laura Aho Anna Hakala Amanda Mäkelä Anna Pesonen. Tutkimus 3D-elokuvien vaikutuksista näkemiseen. Metropolia Ammattikorkeakoulu Laura Aho Anna Hakala Amanda Mäkelä Anna Pesonen Elokuvissa exottaa? Tutkimus 3D-elokuvien vaikutuksista näkemiseen Metropolia Ammattikorkeakoulu Optometristi Optometrian koulutusohjelma Opinnäytetyö 22.11.2013

Lisätiedot

Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2

Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2 Digikamerasta kuvakirjaan Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2 Hannu Räisänen 2011 Akun ja kortin poisto Akun ja kortin poisto Sisäinen muisti Kamerassa saattaa olla myös sisäinen muisti

Lisätiedot

1.1 Magneettinen vuorovaikutus

1.1 Magneettinen vuorovaikutus 1.1 Magneettinen vuorovaikutus Magneettien välillä on niiden asennosta riippuen veto-, hylkimis- ja vääntövaikutuksia. Magneettinen vuorovaikutus on etävuorovaikutus Magneeti pohjoiseen kääntyvää päätä

Lisätiedot

VEIJOLLA ON LASTENREUMA

VEIJOLLA ON LASTENREUMA VEIJOLLA ON LASTENREUMA T ässä on Veijo ja hänen äitinsä. Veijo on 4-vuotias, tavallinen poika. Veijo sairastaa lastenreumaa. Lastenreuma tarkoittaa sitä, että nivelet ovat kipeät ja tulehtuneet. Nivelet

Lisätiedot

Kantaako siivet? Irene Kontio. Katsaus lähiforiamittausten eroihin Graeffen menetelmällä ja Maddoxin siivellä. Metropolia Ammattikorkeakoulu

Kantaako siivet? Irene Kontio. Katsaus lähiforiamittausten eroihin Graeffen menetelmällä ja Maddoxin siivellä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Irene Kontio Kantaako siivet? Katsaus lähiforiamittausten eroihin Graeffen menetelmällä ja Maddoxin siivellä Metropolia Ammattikorkeakoulu Optometristi (AMK) Optometrian koulutusohjelma Opinnäytetyö 17.10.2016

Lisätiedot

Optometrian rakenteinen kirjaaminen

Optometrian rakenteinen kirjaaminen Optometrian rakenteinen kirjaaminen Sisällys Esipuhe... 3 Käsitteitä ja lyhenteitä... 4 Johdanto... 6 Tutkimuksen tulosyy ja esitiedot... 8 Refraktio... 9 Esitutkimukset...10 Taittovirheen määritys...11

Lisätiedot

Toimintaperiaate: 2. Kytke virta vastaanottimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä "horsealarm receiver only".

Toimintaperiaate: 2. Kytke virta vastaanottimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä horsealarm receiver only. Toimintaperiaate: 1. Kytke virta toistimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä "RadioLink only". Kun virta on kytketty toistimeen, laitteen vihreä valo välähtää. 2. Kytke virta vastaanottimeen

Lisätiedot

OPTOMETRIAN RAKENTEINEN KIRJAAMINEN

OPTOMETRIAN RAKENTEINEN KIRJAAMINEN OPTOMETRIAN RAKENTEINEN KIRJAAMINEN 1 2 SISÄLLYS Esipuhe 3 Käsitteitä ja lyhenteitä 4 Johdanto 6 Tutkimuksen tulosyy ja esitiedot 6 Refraktio 7 Esitutkimukset 7 Taittovirheen määritys 8 Yhteisnäkö 8 Akkommodaatio

Lisätiedot

Toiminnallinen taso: Luodaan sääntöjä ominaisuuksien perusteella

Toiminnallinen taso: Luodaan sääntöjä ominaisuuksien perusteella Harjoite 10: LUOKITELLAAN KUVIOITA Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: Eteneminen: Kognitiivinen taso: P: Aikajärjestys, IR: Suhteet, sarjan järjestäminen Toiminnallinen taso: Luodaan sääntöjä ominaisuuksien

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista b) Olen oman pelini tuomari c)huomioin toiset pelaajat GOLFIN ETIKETTI 2 Mitä seuraavista asioista teet

Lisätiedot

Tasohyppelypeli. Piirrä grafiikat. Toteuta pelihahmon putoaminen ja alustalle jääminen:

Tasohyppelypeli. Piirrä grafiikat. Toteuta pelihahmon putoaminen ja alustalle jääminen: Tasohyppelypeli 1 Pelissä ohjaat liikkuvaa ja hyppivää hahmoa vaihtelevanmuotoisessa maastossa tavoitteenasi päästä maaliin. Mallipelinä Yhden levelin tasohyppely, tekijänä Antonbury Piirrä grafiikat Pelaajan

Lisätiedot

Floodfore säätutka sateet

Floodfore säätutka sateet Floodfore säätutka sateet Yleisesti käytetyt menetelmät: Pakotetaan tutkasateet tavalla tai toisella sademittariarvoihin lähellä sademittareita säilyttäen taas kauempana tutkasateet. (katso esim. RAINMUSIC

Lisätiedot

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA

SUMUINEN AAMU METALLINKIERRÄTYSLAITOKSELLA sivu 1/6 KOHDERYHMÄ: Työ on suunniteltu lukion kurssille KE4, jolla käsitellään teollisuuden tärkeitä raaka-aineita sekä hapetus-pelkitysreaktioita. Työtä voidaan käyttää myös yläkoululaisille, kunhan

Lisätiedot

Valon havaitseminen. Näkövirheet ja silmän sairaudet. Silmä Näkö ja optiikka. Taittuminen. Valo. Heijastuminen

Valon havaitseminen. Näkövirheet ja silmän sairaudet. Silmä Näkö ja optiikka. Taittuminen. Valo. Heijastuminen Näkö Valon havaitseminen Silmä Näkö ja optiikka Näkövirheet ja silmän sairaudet Valo Taittuminen Heijastuminen Silmä Mitä silmän osia tunnistat? Värikalvo? Pupilli? Sarveiskalvo? Kovakalvo? Suonikalvo?

Lisätiedot

Lapsen näön seulonta neuvolassa Mihin suositukset perustuvat? Päivi Lindahl Silmätautien erikoislääkäri HYKS silmätautien klinikka Lasten yksikkö

Lapsen näön seulonta neuvolassa Mihin suositukset perustuvat? Päivi Lindahl Silmätautien erikoislääkäri HYKS silmätautien klinikka Lasten yksikkö Lapsen näön seulonta neuvolassa Mihin suositukset perustuvat? Päivi Lindahl Silmätautien erikoislääkäri HYKS silmätautien klinikka Lasten yksikkö Suositusten lähtökohdat Määräaikaistarkastusten minimointi

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Lineaarinen yhtälöryhmä

Lineaarinen yhtälöryhmä Lineaarinen yhtälöryhmä 1 / 39 Lineaarinen yhtälö Määritelmä 1 Lineaarinen yhtälö on muotoa a 1 x 1 + a 2 x 2 + + a n x n = b, missä a i, b R, i = 1,..., n ovat tunnettuja ja x i R, i = 1,..., n ovat tuntemattomia.

Lisätiedot

OMAN KUVAN JA/TAI TEKSTIN SUUNNITTELU, VINYYLILEIKKURILLA LEIKKAAMINEN JA SIIRTÄMINEN T-PAITAAN

OMAN KUVAN JA/TAI TEKSTIN SUUNNITTELU, VINYYLILEIKKURILLA LEIKKAAMINEN JA SIIRTÄMINEN T-PAITAAN OMAN KUVAN JA/TAI TEKSTIN SUUNNITTELU, VINYYLILEIKKURILLA LEIKKAAMINEN JA SIIRTÄMINEN T-PAITAAN - Tässä ohjeessa suunnittelu on tehty Silhouette Studio -ohjelmalla ja vinyylileikkurina Silhouette Came

Lisätiedot

4. Oheisessa 4x4 ruudukossa jokainen merkki tarkoittaa jotakin lukua. Mikä lukua salmiakki vastaa?

4. Oheisessa 4x4 ruudukossa jokainen merkki tarkoittaa jotakin lukua. Mikä lukua salmiakki vastaa? Peruskoulun matematiikkakilpailu Loppukilpailu perjantaina 30.1.2015 OSA 1 Ratkaisuaika 30 min Pistemäärä 20 Tässä osassa ei käytetä laskinta. Kaikkiin tehtäviin laskuja, kuvia tai muita perusteluja näkyviin.

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti, erityislastentarhanopettaja Eva Iisakka, Haapaniemen päiväkoti, lastenhoitaja Sanna Leppänen, Linnan päiväkoti,

Lisätiedot

Osuma vai ohilyönti?

Osuma vai ohilyönti? Osuma vai ohilyönti? Tutkimus Tampereen seudun pesäpalloilijoiden urheilunäkemisestä Optometrian koulutusohjelma, optometristi Opinnäytetyö 28.10.2009 Jaakko Hannuksela Sari Mukari Metropolia Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Tehtävä 3: Ongelmanratkaisutehtävä

Tehtävä 3: Ongelmanratkaisutehtävä Tehtävä 3: Ongelmanratkaisutehtävä Kysymys 3.1 Seuraavat kortit tulee kääntää: ympyrä: tämän kortin selkäpuolen tulee olla punainen sininen: etupuolella ei saa olla ympyrää Seuraavia kortteja ei tarvitse

Lisätiedot

y=-3x+2 y=2x-3 y=3x+2 x = = 6

y=-3x+2 y=2x-3 y=3x+2 x = = 6 MAA Koe, Arto Hekkanen ja Jussi Tyni 5.5.015 Loppukoe LASKE ILMAN LASKINTA. 1. Yhdistä kuvaaja ja sen yhtälö a) 3 b) 1 c) 5 d) Suoran yhtälö 1) y=3x ) 3x+y =0 3) x y 3=0 ) y= 3x 3 5) y= 3x 6) 3x y+=0 y=-3x+

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

KAIHI-, LINSSI- JA LASERLEIKKAUKSET

KAIHI-, LINSSI- JA LASERLEIKKAUKSET KAIHI-, LINSSI- JA LASERLEIKKAUKSET TAITTOVIRHEKIRURGIA SILMÄHOITAJAPÄIVÄT 5.10.2013, KUOPIO OPTIKKO MIKKO NEVALA Espoo Hämeenlinna Jyväskylä Kotka Kuopio Lahti Pori Seinäjoki Tampere Turku Vantaa KEITÄ

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti Lopputyö: sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti,

Lisätiedot

Sinusta tulee soteajan. Juha Päällysaho, O.D. Ph.D. näköfysiologi, optometristi

Sinusta tulee soteajan. Juha Päällysaho, O.D. Ph.D. näköfysiologi, optometristi Sinusta tulee soteajan optikko Juha Päällysaho, O.D. Ph.D. näköfysiologi, optometristi Sote-ajan optikon toimenkuva Valvira - 29.8.2013, Optikon ja silmälääkärin välinen työnjako ja potilaan informointi:

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3 Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3 1 Epäyhtälöitä Aivan aluksi lienee syytä esittää luvun itseisarvon määritelmä: { x kun x 0 x = x kun x < 0 Siispä esimerkiksi 10 = 10 ja 10 = 10. Seuraavaksi listaus

Lisätiedot

OHJE 2: Jatkavat oppilaat

OHJE 2: Jatkavat oppilaat OHJE 2: Jatkavat oppilaat Sinulla on jo Peda.net -tunnukset ja Omassa tilassasi Kulkuri-sivu. Jos jompikumpi puuttuu, lue ensin OHJE 1: Uudet oppilaat. Kirjaudu ensin sisään Peda.nettiin osoitteessa https://peda.net.

Lisätiedot

LEGO EV3 Datalogging mittauksia

LEGO EV3 Datalogging mittauksia LEGO EV3 Datalogging mittauksia Tehtäväkortit 19.2017 Energiamittari/ Tehtäväkortti / 2017Innokas 1 Ledin palamisajan määrittäminen Generaattorin kytkeminen Kytke generaattori energiamittarin sisääntuloon

Lisätiedot

Valon määrä ratkaisee Aukko

Valon määrä ratkaisee Aukko Valon määrä ratkaisee Aukko syväterävyys Suljinaika ISO liike ja terävyys valoherkkyys ja kohina Valon määrä ratkaisee / ajan esivalinta Bulb käytössä M-tilassa, valottaa niin kauan kuin painetaan laukaisinta

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen Päätin tehdä tällaisen ohjeen, koska jotkut ovat sitä kyselleet suomeksi. Tämä on vapaa käännös eräästä ohjeesta, joka on suunnattu Evoille (joka on koettu toimivaksi

Lisätiedot

Vertailukuntien valinta

Vertailukuntien valinta Vertailukuntien valinta Vertailukunniksi kannattaa yleensä valita kuntia, jotka mm. ovat suunnilleen samankokoisia kuin oma kunta edustavat suunnilleen samankaltaista rakennetta kuin oma kunta (ikäjakauma,

Lisätiedot

OHJEITA ORTOPTISIIN HARJOITTEISIIN

OHJEITA ORTOPTISIIN HARJOITTEISIIN OHJEITA ORTOPTISIIN HARJOITTEISIIN Internet-opas Optometrian koulutusohjelma, Optometristi Opinnäytetyö 31.10.2006 Satu Mäkelä Johanna Nikkilä Kirsi Saranlinna HELSINGIN AMMATTIKORKEAKOULU STADIA Sosiaali-

Lisätiedot

Matot halutulla designilla.

Matot halutulla designilla. Matot halutulla designilla. Aulamaton tummat ja usein harmaat sävyt ovat luonnollisesti hyviä syksyllä ja talvella, kun matto on kovalla koetuksella. Ulkona on likaista ja jaloissa kantautuu sisälle lunta,

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Foriat, anamneesi ja graafinen analyysi

Foriat, anamneesi ja graafinen analyysi Foriat, anamneesi ja graafinen analyysi Tutkimus anamneesin ja forioiden yhteyksistä Optometrian koulutusohjelma, Optometristi Opinnäytetyö 20.4.2009 Leo Kaukomies Harri Rauhamäki Arttu Saari Metropolia

Lisätiedot

Kouluikäisten laajennetun näöntutkimisen pilotti kevät 2012. * kokemuksia ja tuloksia 20.10.2012

Kouluikäisten laajennetun näöntutkimisen pilotti kevät 2012. * kokemuksia ja tuloksia 20.10.2012 20.10.2012 Kouluikäisten laajennetun näöntutkimisen pilotti kevät 2012 * kokemuksia ja tuloksia 20.10.2012 Kouluterveydenhoitajien kokemuksia Rauman kaupunki Sosiaali- ja terveysvirasto Satu Alapeteri

Lisätiedot

KAAVAT. Sisällysluettelo

KAAVAT. Sisällysluettelo Excel 2013 Kaavat Sisällysluettelo KAAVAT KAAVAT... 1 Kaavan tekeminen... 2 Kaavan tekeminen osoittamalla... 2 Kaavan kopioiminen... 3 Kaavan kirjoittaminen... 3 Summa-funktion lisääminen... 4 Suorat eli

Lisätiedot

Nerokasta näkemistä. Näöntarkastuksen tulevaisuus

Nerokasta näkemistä. Näöntarkastuksen tulevaisuus Nerokasta näkemistä Näöntarkastuksen tulevaisuus Intensiivinen älylaitteiden käyttäminen lisää näköstressiä Tietokoneet, tablet-laitteet sekä älypuhelimet ovat tulleet olennaiseksi osaksi päivittäistä

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot