Voimaa arkeen. kurssitoiminta. Kevöt 2019

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Voimaa arkeen. kurssitoiminta. Kevöt 2019"

Transkriptio

1 Voimaa arkeen kurssitoiminta Kevöt 2019

2 Sisällys 1.Yleistä ja ohjeita 2.Mitä on kokemusasiantuntijuus? 3.MTEA1, osat 1,2 ja 3 4.Suru 5.Oma elämäntarina, osat 1,2 ja 3 6.Pedagogiset taidot 7.Psyykkinen trauma, osat 1 ja 2 8.Ihmisen psyykkinen kehitys, osat 1 ja 2 9.Mindfulness 10.Ohjaajana ryhmässä 11.Miten aistiharhat syntyvät ja miten niitä voidaan hoitaa? 12.Viestintä- ja mediataidot 13.Väkivalta 14.Sosiaalietuudet kuntoutuksen tukena 15.Kokemusasiantuntijakoulutus

3 YLEISTÄ JA OHJEITA Oletko kiinnostunut mielen hyvinvointiin, toipumiseen ja elämänhallintaan liittyvistä teemoista? Voimaa arkeen kurssitoiminta on osa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koulutustoimintaa, jonka tavoitteena on tukea mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sekä omaisten voimavaroja ja arjessa selviytymistä. Tämän lisäksi kurssitoiminta tarjoaa oppimisen mahdollisuuden mielenterveys- ja päihdetyötä tekeville ammattilaisille, alan opiskelijoille ja jokaiselle mielenterveyden teemoista kiinnostuneille! Kouluttajina jokaisella kurssilla toimivat kokemusasiantuntija ja ammattilainen yhdessä. Osa kursseista on kestoltaan yhden iltapäivän mittaisia, jotkut koostuvat useammasta kokoontumiskerrasta. Kurssit ovat ilmaisia ja kaikille avoimia! Jos kurssilla on materiaalimaksu niin se on erikseen mainittu. Huomioitavia asioita! Koulutuksiin ilmoittaudutaan ilmoittautumislinkkien kautta Poikkeuksia: EPSHP:n työntekijät ilmoittautuvat vain HRtyöpöydän koulutuskalenterin kautta Ryhmät voi ilmoittaa myös sähköpostilla Jos luento joudutaan perumaan, siitä tiedotetaan osallistujan ilmoittamaan sähköpostiin ja puhelinnumeroon sekä Voimaa arkeen -nettisivuilla

4 MITÄ ON KOKEMUSASIANTUNTIJUUS? KOKEMUSASIANTUNTIJAKOORDINAATTORI, PROJEKTITYÖNTEKIJÄ, PSYK. SH. MIKKO KETOLA SEKÄ PROJEKTITYÖNTEKIJÄ/KOKEMUSASIANTUNTIJA TIINA RINTAMÄKI Koulutuspäivä on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita kokemusasiantuntijatoiminnasta. Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta mielenterveys- ja/tai päihdeongelmasta joko niistä itse kärsivänä, niistä toipuneena tai palveluita käyttäneen tai omaisena tai läheisenä. Kokemusasiantuntijakoulutus antaa valmiudet toimia kokemusasiantuntijana, vertaistoimijana ja kokemuskouluttajana. Kokemusasiantuntijat kertovat omista kokemuksistaan erilaisissa tehtävissä sekä ajatuksia kokemusasiantuntijuudesta. Tiistai klo T/B- talo, Koulutustila Tikanpesä, Björkenheimin puistotie Ilmoittautuminen pe mennessä:

5 MTEA 1, OSAT 1-3 HTM, PSYK. SH MERVI ROPPONEN SEKÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA Mielenterveyden ensiapu 1 (MTEA1) -koulutus on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille. Painopiste on mielenterveysosaamisen vahvistamisessa sekä oman ja toisten hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Koulutuksen tavoitteena on lisätä tietämystä mielenterveyteen vaikuttavista tekijöistä, lisätä valmiuksia tunnistaa, kohdata ja auttaa mielenterveysongelmista kärsiviä lähimmäisiä, muuttaa asenteita positiivisempaan suuntaan, vähentää leimautumista ja siitä aiheutuvaa häpeää. Kurssi vahvistaa omia voimavaroja ja antaa rohkeutta huolehtia omasta ja lähimmäisten mielenterveydestä. 1- osa torstai klo 12-16, pieni luentosali, Hanneksenrinne 7 2- osa torstai klo 12-16, pieni luentosali, Hanneksenrinne 7 3- osa torstai klo 12-16, pieni luentosali, Hanneksenrinne 7 Ilmoittautuminen kaikkiin kolmeen osioon to mennessä:

6 SURU JOHTAVA SAIRAALAPASTORI ARTTURI KIVINEVA SEKÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA Millaista on suomalainen suru? Mitä nykytutkimus siitä sanoo? Entä millaisia vaiheita surussa kohtaamme? Vai pitäisikö puhua vain yksilöllisestä ja yksilöllisesti suruprosessista? Traumaa ilman surua, surua ilman traumaa ja traumaattista surua- miten trauma ja suru liittyvät toisiinsa? Tarvitseeko surusta selvitä? Entä miten tunnistaa tarve: millaista apua surussa tarvitaan ja millaisia selviytymiskeinoja ihmisellä itsellään on? Tiistai klo Seinäjoen keskussairaalan iso luentosali, 3. krs, Hanneksenrinne 7 Ilmoittautuminen pe mennessä:

7 OMA ELÄMÄNTARINA OSAT 1-3 PSYKOLOGI, PSYKOTERAPEUTTI JYRKI TUULARI SEKÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA Elämäntarinan kirjoittaminen koostuu kolmesta neljän tunnin osioista, joiden aikana tehdään pieniä kirjoitusharjoituksia sekä syvennytään kirjoittamisen perusasioihin. Kurssin aluksi selkiytetään kirjoittamiseen olennaisesti kytkeytyviä lausetyyppejä: ilmoitus-, aistimus- ja tunnustuslauseita, jotka luovat kunnollisen perustan mille tahansa tekstille. Elämäntarinaa kurssilla hahmotetaan elämänviivan avulla; siinä jokaisen osallistujan oma elämä hahmottuu seitsenvuotiskausiin, joista nostetaan esiin oleellisia elämäntapahtumia ja kehitystehtäviä. 1-osa: torstai klo Seinäjoen keskussairaalan iso luentosali, 3krs. Hanneksenrinne 7 2-osa: tiistai klo Seinäjoen keskussairaalan pieni luentosali, 3krs. Hanneksenrinne 3-osa: tiistai klo Seinäjoen keskussairaalan pieni luentosali, 3krs. Hanneksenrinne 7 Ilmoittautuminen kaikkiin kolmeen osioon pe mennessä:

8 PEDAGOGISET TAIDOT HTM, PSYK.SH MERVI ROPPONEN SEKÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA Pedagogisten taitojen osiossa perehdymme siihen, mitä kaikkea on otettava huomioon erilaisten ryhmien vetämisessä ja mistä syntyy hyvä luento. Keskitymme myös tunnetaitoihin, motivaatioon ja myönteisyyteen sekä niiden merkitykseen opetus- ja oppimistilanteissa. Torstai klo Seinäjoen keskussairaalan pieni luentosali, 3. krs, Hanneksenrinne 7 Ilmoittautuminen ma mennessä:

9 PSYYKKINEN TRAUMA OSAT 1-2 TRAUMATERAPEUTTI, SH. KIRSI KIVILUOMA, TRAUMATERAPEUTTI, PSYKOLOGI ELINA RANTANEN SEKÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA SINI KIRVESMÄKI Mikä on psyykkinen trauma? Miten se vaikuttaa elämään? Miten sitä hoidetaan? Ensimmäisessä osiossa keskitytään trauman syntyyn ja toisessa sen hoitoon. 1- osa tiistai klo Seinäjoen keskussairaalan iso luentosali, 3. krs. Hanneksenrinne 7 Ilmoittautuminen pe mennessä: 2- osa tiistai klo Seinäjoen keskussairaalan iso luentosali, 3. krs. Hanneksenrinne 7 Ilmoittautuminen pe mennessä:

10 IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS OSAT 1-2 HTM. PSYK.SH MERVI ROPPONEN SEKÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA Ihmisen elämänkaari on eri kehitysvaiheiden ainutkertainen kokonaisuus, jonka tarkastelu kertoo kehityksen vaiheittaisuudesta. Elämänkaari jaetaan karkeasti lapsuuteen, nuoruuteen, aikuisuuteen ja vanhuuteen. Luennoissa keskitymme käsittelemään mm. perimän ja ympäristön vaikutuksia psyykkiseen kehitykseen. 1-osa: torstai klo osa: torstai klo Seinäjoen keskussairaala, pieni luentosali, 3.krs, Hanneksenrinne 7. Ilmoittautuminen pe mennessä:

11 MINDFULLNES PSYKIATRIAAN ERIKOISTUVA LÄÄKÄRI OSKARI VENTILÄ SEKÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA Kiristääkö pipo? Ovatko ajatuksesi tai ihmissuhteesi umpisolmussa? Lämpimästi tervetuloa Voimaa arkeen luennolle, jonka teemana on mindfulness eli tietoinen läsnäolo stressinhallinnan ja vuorovaikutustaitojen näkökulmasta. Tarkoituksena on harjoitella tietoisen läsnäolon perusteita selkeästi ja käytännönläheisesti, sekä opetella soveltamaan niitä arkielämän haastaviin vuorovaikutustilanteisiin. Iltapäivä soveltuu erinomaisesti niin ensikertalaisille kuin pidempäänkin harjoittaneille. Tiistai klo Seinäjoen keskussairaalan iso luentosali 3krs, Hanneksenrinne 7 Ilmoittautuminen pe mennessä:

12 OHJAAJANA RYHMÄSSÄ TEATTERI-ILMAISUN OHJAAJA KATJA KUJALA SEKÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA Ohjaajana ryhmässä luennolla tarkastelemme ohjaajan roolia ja ohjaustyyliä ryhmässä. Käymme läpi ryhmän muodostumista ja sen eri vaiheita. Tarkastelemme myös ryhmäläisten erilaisia rooleja ryhmässä sekä haemme toimintamalleja haastaviin tilanteisiin. Luento sisältää sekä teoriaa, että erilaisia harjoitteita. Torstai klo Seinäjoen keskussairaalan pieni luentosali, 3. krs, Hanneksenrinne 7 Ilmoittautuminen ma mennessä:

13 AISTIHARHAT- MITEN NE SYNTYVÄT JA MITEN NIITÄ HOIDETAAN PSYKIATRI ELINA HIETALA SEKÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA Koulutuspäivän aikana käsitellään kuvia apuna käyttäen mitä aivoissa tapahtuu aistiharhan aikana. Tavoitteena on ymmärtää pääpiirteissään miten aistiharhat syntyvät ja miten niitä voidaan hoitaa. Päivän aikana käydään läpi lääkkeellisiä ja lääkkeettömiä aistiharhan hoitokeinoja sekä keskustellaan aiheeseen liittyvistä asioista kouluttajan, kokemusasiantuntijan ja ryhmän kesken. Torstai klo Seinäjoen keskussairaalan iso luentosali 3krs, Hanneksenrinne 7 Ilmoittautuminen ma mennessä:

14 VIESTINTÄ- JA MEDIATAIDOT TERTTU KARHUMAA SEKÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA Luennon aikana puhutaan viestinnän eri näkökulmista. Iltapäivän aikana selviävät mm. viestinnän tehtävät ja viestintäosaamisen osatekijät. Puhumme lisäksi median kohtaamisesta, valeuutisista ja uutiskriteereistä. Käymme läpi myös sitä, miten uutiskynnys yleistetään ja miten kannattaa valmistautua haastatteluihin. Tiistai klo Seinäjoen keskussairaalan pieni luentosali, 3.krs, Hanneksenrinne 7. Ilmoittautuminen pe mennessä: Huom! EPSHP:n työntekijöiden ilmoittautuminen vain HR-työpöydän kautta!

15 VÄKIVALTA PERHEPSYKOTERAPEUTTI VELI-MATTI SAARINEN SEKÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA Mitä kaikkea väkivalta aiheuttaa? Pääsisältönä ovat väkivallan vaikutukset ja ylisukupolvinen siirtyminen. Voiko väkivaltaisuutta jotenkin ymmärtää? Miten väkivallan kierteen voi katkaista? Torstai klo Y-talo, Kokoustila Tupa, Koskenalantie 18 Ilmoittautuminen ti mennessä:

16 SOSIAALIETUUDET KUNTOUTUKSEN TUKENA SOSIAALITYÖNTEKIJÄT SATU HUHTALA JA VIRVA MALINEN SEKÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA Sosiaaliturvan tarkoituksena on turvata ihmisille riittävä toimeentulo ja huolenpito kaikissa elämäntilanteissa. Sosiaaliturva koostuu palveluista ja toimeentulon turvaavista etuuksista. Torstai klo Seinäjoen keskussairaalan pieni luentosali 3.krs, Hanneksenrinne 7. Ilmoittautuminen ti mennessä:

17 KOKEMUSASIANTUNTIJAKOULUTUS Oletko kiinnostunut toimimaan kokemusasiantuntijana mielenterveys- ja päihdetyössä? Kokemusasiantuntijalla tarkoitetaan kokemusasiantuntijakoulutuksen käynyttä henkilöä, jolla on omakohtaista kokemusta mielenterveys- ja päihdeongelmista, joko niistä itse kärsivänä, niistä toipuneena, palveluita käyttäneenä, omaisena tai läheisenä. Kokemusasiantuntija toimii palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa, vertaistoimijana tai kokemuskouluttajana. Kokemusasiantuntija-koulutus koostuu kursseista, jotka suoritetaan Voimaa arkeen -kurssitoiminnan kautta sekä ryhmätapaamisista. Haku kokemusasiantuntijakoulutukseen on syksyisin. Kaikki hakijat haastatellaan ryhmähaastattelussa, jonka jälkeen koulutukseen valituille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Kokemusasiantuntijakoulutukseen liittyvät kurssit alkavat aina tammikuun alussa. Kokemusasiantuntijapätevyyden suorittaminen kestää noin vuoden. Pakollisten kurssien lisäksi voit osallistua myös muille sinua kiinnostaville kursseille. Hakemuksia koulutukseen voi tiedustella Mikolta, Tiinalta, Kristalta tai omalta hoitotaholta. Yhteystiedot:

18 Yhteystiedot:

Voimaa arkeen kurssitoiminta. Kevät 2018

Voimaa arkeen kurssitoiminta. Kevät 2018 Voimaa arkeen kurssitoiminta Kevät 2018 Sisällys 1. Yleistä ja ohjeita 2. Mitä on kokemusasiantuntijuus? 3. MTEA1, osat 1-3 4. Kognitiiviset taidot 5. Suru 6. Ihmisen psyykkinen kehitys, osat 1 ja 2 7.

Lisätiedot

KOKEMUSASIANTUNTIJA -KOULUTUS

KOKEMUSASIANTUNTIJA -KOULUTUS Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin järjestämä KOKEMUSASIANTUNTIJA -KOULUTUS päihde- ja mielenterveyskuntoutujille sekä heidän läheisille KOKEMUSASIANTUNTIJAKOULUTUS Oletko kiinnostunut toimimaan kokemusasiantuntijana

Lisätiedot

KOKEMUSASIANTUNTIJA -KOULUTUS

KOKEMUSASIANTUNTIJA -KOULUTUS Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin järjestämä KOKEMUSASIANTUNTIJA -KOULUTUS päihde- ja mielenterveyskuntoutujille sekä heidän läheisille KOKEMUSASIANTUNTIJAKOULUTUS Oletko kiinnostunut toimimaan kokemusasiantuntijana

Lisätiedot

Voimaa arkeen. kurssitoiminta. syksy 2018

Voimaa arkeen. kurssitoiminta. syksy 2018 Voimaa arkeen kurssitoiminta syksy 2018 Sisällys 1. Yleistä ja ohjeita 2. Viestintä- ja mediataidot 3. Avaa tunnelukkosi, osat 1 ja 2 4. Masennus 5. Psykoterapiat 6. Riippuvuudet, osat 1 ja 2 7. Kaksisuuntainen

Lisätiedot

Mitä on kokemusasiantuntijuus?

Mitä on kokemusasiantuntijuus? Mitä on kokemusasiantuntijuus? www.epshp.fi/voimaa 16.1.2018 Kokemusasiantuntija koulutus Kokemusasiantuntijakoulutus on rakennettu Voimaa arkeen - kurssitoiminnan sisälle, koulutus kestää 10 kk tammikuujoulukuu

Lisätiedot

Voimaa arkeen. kurssitoiminta. Syksy 2019

Voimaa arkeen. kurssitoiminta. Syksy 2019 Voimaa arkeen kurssitoiminta Syksy 2019 Sisällys 1. Yleistä ja ohjeita 2. Esiintymistaidot osat 1, 2 ja 3 3. Avaa tunnelukkosi osat 1 ja 2 4. Kipu osat 1 ja 2 5. Psykoterapiat 6. Diabetes 7. Seksuaalisuus

Lisätiedot

Voimaa arkeen -kurssitoiminta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä

Voimaa arkeen -kurssitoiminta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä Ihmisen terveyden tähden Voimaa arkeen -kurssitoiminta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä Kokemuksellisuus Vertaisuus Mahdollisuus www.epshp.fi/voimaa 2 voimaa.arkeen@epshp.fi www.epshp.fi/voimaa Mitä

Lisätiedot

Asiakkaan osallisuus, kokemusasiantuntijatoiminta ja Voimaa-arkeen -kurssitoiminta

Asiakkaan osallisuus, kokemusasiantuntijatoiminta ja Voimaa-arkeen -kurssitoiminta Asiakkaan osallisuus, kokemusasiantuntijatoiminta ja Voimaa-arkeen -kurssitoiminta Pohjanmaa-hanke 2005 2014 Juhlaseminaari Seinäjoella 25 26.3.2015 yh, TtT, YTM Minna Laitila Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijakoulutus ja kokemusasiantuntijoiden jalkautuminen

Kokemusasiantuntijakoulutus ja kokemusasiantuntijoiden jalkautuminen Kokemusasiantuntijakoulutus ja kokemusasiantuntijoiden jalkautuminen Mielen avain Kokemusasiantuntijakoulutus Kokemusasiantuntija 1) Käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen 2) Kokemusta mielenterveys- ja/tai

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaisille. joka lisää hyvinvointia

Maahanmuuttajataustaisille. joka lisää hyvinvointia Suomen Mielenterveysseuran OVI-hanke tarjoaa Maahanmuuttajataustaisille tietoa, joka lisää hyvinvointia Aiheina ovat mielen hyvinvointi ja voimavarat maahanmuuttoon liittyvät tunteet miten voi auttaa itseä

Lisätiedot

Yhdessä hyvä OTE- Etelä-Karjala

Yhdessä hyvä OTE- Etelä-Karjala - Etelä-Karjala Kokemusasiantuntijakoulutus - kokeilu 2018 Koulutuksen järjestäjänä oli Eksote ja yhteistyökumppanina OTEhanke ja Järjestö 2.0- hanke sekä Mielenterveyden keskusliitto. Koulutus oli laajuudeltaan

Lisätiedot

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen

Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015. kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Omaisnäkökulma psyykkiseen sairastamiseen 25.3.2015 kokemusasiantuntija Hilkka Marttinen omaisten tuki- ja neuvontatyöntekijä Johanna Puranen Jämsänkatu 2, Vallila FinFami Uusimaa ry Omaiset mielenterveyden

Lisätiedot

Päihde- ja mielenterveystyön ammatillinen ja vertaiskokemus yhdessä - Kokemus yhdistävänä tekijänä ammattilaisen ja asiakkaan välillä

Päihde- ja mielenterveystyön ammatillinen ja vertaiskokemus yhdessä - Kokemus yhdistävänä tekijänä ammattilaisen ja asiakkaan välillä Päihde- ja mielenterveystyön ammatillinen ja vertaiskokemus yhdessä - Kokemus yhdistävänä tekijänä ammattilaisen ja asiakkaan välillä Valtakunnalliset päihde- ja mielenterveyspäivät 10.10.2013 Tiina Saarinen

Lisätiedot

vs. Kehittämisylihoitaja Pekka Makkonen Kokemusasiantuntija Veikko Markkula , Lehmusvalkama

vs. Kehittämisylihoitaja Pekka Makkonen Kokemusasiantuntija Veikko Markkula , Lehmusvalkama vs. Kehittämisylihoitaja Pekka Makkonen Kokemusasiantuntija Veikko Markkula 2.11.2017, Lehmusvalkama Terveydenhuollon / sosiaalihuollon ammattilainen Hoito Potilas / asiakas palveluidenkäyttäjä VSSHP

Lisätiedot

ESIMIESTEN KOULUTUS 2019

ESIMIESTEN KOULUTUS 2019 ESIMIESTEN KOULUTUS 2019 PAM ESIMIESKOULUTUKSET 2019 POMOKAHVIT WEBINAARISARJA 22.2., 26.4., 13.9., 25.10 verkossa (huom. pari päivää muuttunut) Esimiehille omat aamukahviwebinaarit. Keskustelua ajankohtaisista

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Hyvät käytännöt toipumisorientaation edistämisessä

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Hyvät käytännöt toipumisorientaation edistämisessä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Hyvät käytännöt toipumisorientaation edistämisessä Häpeästä toivoon seminaari 12.4.2019 Suunnittelukoordinaattori Marja Koivumäki Kokemusasiantuntija Raija Pohjola Marja

Lisätiedot

Kohtaamispaikka toimii Mikkelissä osoitteessa Lönnrotinkatu 3 ja on kaikille auki ke-pe ja la

Kohtaamispaikka toimii Mikkelissä osoitteessa Lönnrotinkatu 3 ja on kaikille auki ke-pe ja la Miksi Virike? Virike on mielenterveys- ja päihdekuntoutujille suunnattu yhdistys Mikkelissä. Virikkeen toiminnassa korostuvat vertaistuki, kokemusasiantuntijuus ja kohtaamispaikan toiminta. Virikkeen toiminnan

Lisätiedot

Epshp Kokemusasiantuntijat Petri Karoskoski

Epshp Kokemusasiantuntijat Petri Karoskoski Epshp Kokemusasiantuntijat Klo 9.00 Tervetulokahvit Klo 9.15 11.00 Kokemusasiantuntijoiden esiinnousu Klo 11.00 12.00 Lounas Klo 12.00 13.15 Kokemusasiantuntijuus käytännössä Klo 13.15 13.45 Kahvi Klo

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijuuden ABC

Kokemusasiantuntijuuden ABC Kokemusasiantuntijuuden ABC 1. Terminologiaa Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta sairauksista tietää, millaista on elää näiden ongelmien kanssa, millaista sairastaa, olla hoidossa

Lisätiedot

Mielenterveysseura mielenterveyden vahvistajana työelämässä

Mielenterveysseura mielenterveyden vahvistajana työelämässä Mielenterveysseura mielenterveyden vahvistajana työelämässä Avoimet ovet 28.2.2018 Sinikka Kaakkuriniemi järjestöjohtaja 1 Mielenterveyden häiriöt ja ongelmat ovat yleisiä Lähes jokainen kokee jossain

Lisätiedot

Vertais- ja kokemustoimijoiden foorumi Kallion virastotalo Tiina Saarinen Kehittämissuunnittelija A-klinikkasäätiö

Vertais- ja kokemustoimijoiden foorumi Kallion virastotalo Tiina Saarinen Kehittämissuunnittelija A-klinikkasäätiö Vertais- ja kokemustoimijoiden foorumi 12.3.2012 Kallion virastotalo Tiina Saarinen Kehittämissuunnittelija A-klinikkasäätiö Tietopuu Tietopuu-sivuston www.a-klinikka.fi/tietopuu/ tarkoituksena on jakaa

Lisätiedot

Tarinainstituutin. -koulutus

Tarinainstituutin. -koulutus Tarinainstituutin -koulutus Kuvaoriginaali: Linnunradan mittaaja, Juhani Tammenpää Sinulle, joka työskentelet ryhmien kanssa sovellusalueina työnohjaus, terapia, kasvatus, koulutus, taide, seurakuntatyö

Lisätiedot

Koulutuksellista toimintaa. Kevät-kesä 2019

Koulutuksellista toimintaa. Kevät-kesä 2019 Koulutuksellista toimintaa Kevät-kesä 2019 28.3.2019 2 Hyvän mielen talon järjestämät koulutukset ovat maksuttomia, ellei koulutuksen kohdalla toisin mainita. HYVINVOINTIA TUKEVAT KOULUTUKSET Mielenterveyden

Lisätiedot

Tarinainstituutin. -koulutus

Tarinainstituutin. -koulutus Tarinainstituutin -koulutus Sinulle, joka työskentelet ryhmien kanssa, sovellusalueina työnohjaus, terapia, kasvatus, koulutus, taide, seurakuntatyö tai muu yhteisöllinen työ. TERVETULOA Tarinainstituuttiin!

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijuuden mahdollisuudet työn kehittämisen välineenä. Päivi Rissanen, kokemusasiantuntija, kouluttaja, VTL 8.11.

Kokemusasiantuntijuuden mahdollisuudet työn kehittämisen välineenä. Päivi Rissanen, kokemusasiantuntija, kouluttaja, VTL 8.11. Kokemusasiantuntijuuden mahdollisuudet työn kehittämisen välineenä Päivi Rissanen, kokemusasiantuntija, kouluttaja, VTL 8.11.2012 Vantaa Kokemusasiantuntija Omakohtaista kokemusta mielenterveys- ja/tai

Lisätiedot

Uutta Suomessa mielenterveyden ensiapu. Mikko Häikiö Pohjanmaa hanke Vaasa 11.5.2007

Uutta Suomessa mielenterveyden ensiapu. Mikko Häikiö Pohjanmaa hanke Vaasa 11.5.2007 Uutta Suomessa mielenterveyden ensiapu Mikko Häikiö Pohjanmaa hanke Vaasa 11.5.2007 Pohjanmaa hankkeen toiminta alue Vaasan sairaanhoitopiiri väestömäärä n. 174 300 pinta ala 7930 km 2 Etelä Pohjanmaan

Lisätiedot

Jatko-opintoja psykologiasta kiinnostuneille

Jatko-opintoja psykologiasta kiinnostuneille Jatko-opintoja psykologiasta kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön mm. erilaisten työelämäprojektien

Lisätiedot

SYKSYN 2017 KOULUTUKSET

SYKSYN 2017 KOULUTUKSET 1 SYKSYN 2017 KOULUTUKSET Mielenterveys elämäntaitona -koulutus Mtea1 (14 ot) Yrittäjien Hyvinvointikoulutus, MTEA1 Lähes kaikki syksyn koulutukset ovat hanke-koulutuksia ja maksuttomia osallistujille!

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA

AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA AVOIMEN YLIOPISTON KEVÄÄN KURSSITARJONTA 010851 TYÖHYVINVOINTI 5 op Salo 5.4.-1.6., 12 oppituntia AMK D113, Ylhäistentie 2 KTM Tiina Rantanen Kurssimaksu 62 sekä avoimen yliopiston maksu 50. Erikoiskurssi.

Lisätiedot

MAANANTAI 26.1.2015 TYÖHYVINVOINTIVIIKKO 26.1. - 30.1.2015. Paikka: Tyks, T-sairaala, Johan Haartman sali

MAANANTAI 26.1.2015 TYÖHYVINVOINTIVIIKKO 26.1. - 30.1.2015. Paikka: Tyks, T-sairaala, Johan Haartman sali MAANANTAI 26.1.2015 Teema: Työaika-autonomia ja -ergonomia Työaikaergonomia VSSHP:ssä sekä yleisesti Aika: 12.00-14.00 Luennoitsija: Tutkimusprofessori Mikko Härmä/Työterveyslaitos Työaikojen suunnittelussa

Lisätiedot

Tehdään yhdessä! Tukea nopeasti, monitoimijaisuutta tarpeen mukaan

Tehdään yhdessä! Tukea nopeasti, monitoimijaisuutta tarpeen mukaan Tehdään yhdessä! Tukea nopeasti, monitoimijaisuutta tarpeen mukaan Etelä-Pohjanmaan LAPE-seminaari lasten ja perheiden parissa toimiville tahoille (viranhaltijat, luottamushenkilöt, kunnat, seurakunnat,

Lisätiedot

(OPI) Kuntoutujan arvioitilomake

(OPI) Kuntoutujan arvioitilomake (OPI) Kuntoutun arvioitilomake 01. Ohan nimi 02. Kyselyyn vastaamisen päivämäärä 03. Kuntoutuslaitos 1. Kiipula 2. Verve 04. Monesko toteutunut kurssi on kyseessä? Ensimmäinen Toinen Kolmas Neljäs 05.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 Vertaistukiryhmät nuorille aikuisille 2019 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS -RYHMÄ... 6

Lisätiedot

Hyvää mieltä perheen arkeen

Hyvää mieltä perheen arkeen Hyvää mieltä perheen arkeen Marja Snellman-, KM, LO, Sos.tt. Suomen Mielenterveysseura Maailman vanhin mielenterveysjärjestö Sitoutumaton kansanterveys- ja kansalaisjärjestö Mielenterveysseura pyrkii siirtämään

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

AIKUISKASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017

AIKUISKASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017 AIKUISKASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017 Opintojakso Aikataulu Ka1/Aa1/Ea1/PO1/PEDAp1/ Luennot (EDU1): apeda p1 ti 5.9. klo 16.15 17.45 Arto Jauhiainen Johdatus kasvatustieteisiin to 7.9. klo 16.15

Lisätiedot

Mela viljelijöiden hyvinvoinnin tukena mitä uutta tarjolla? Hyvinvointi- ja virkistyspäivä Ikaalisissa Märta Strömberg-Nygård

Mela viljelijöiden hyvinvoinnin tukena mitä uutta tarjolla? Hyvinvointi- ja virkistyspäivä Ikaalisissa Märta Strömberg-Nygård Mela viljelijöiden hyvinvoinnin tukena mitä uutta tarjolla? Hyvinvointi- ja virkistyspäivä Ikaalisissa 1.11.2017 Märta Strömberg-Nygård Maatalousyrittäjille apua vaikeisiin elämäntilanteisiin Välitä viljelijästä

Lisätiedot

Kasvamisen tuska nuoren mielen suojaaminen hyvinvoinnin keinoin. Ps Tiina Röning

Kasvamisen tuska nuoren mielen suojaaminen hyvinvoinnin keinoin. Ps Tiina Röning Kasvamisen tuska nuoren mielen suojaaminen hyvinvoinnin keinoin. Ps Tiina Röning Mielenterveys ja mielen sairaus ovat Mielenterveyden häiriöistä kaksi eri asiaa tehdään diagnoosi, niitä hoidetaan ja parannetaan

Lisätiedot

Kokemustieto päätöksenteossa asiantuntijana kehittäjäkumppani

Kokemustieto päätöksenteossa asiantuntijana kehittäjäkumppani Kokemustieto päätöksenteossa asiantuntijana kehittäjäkumppani Susanna Mutanen, projektityöntekijä KSSHP Asiakkaat- ja sote: Mitä merkitsee osallisuus ja valinnanvapaus? Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Perusterveydenhuollon

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Fasilitointi: Kati Korhonen-Yrjänheikki, TEK; Dokumentointi työpajassa: Ida Mielityinen, TEK; Fläppien dokumentointi tulosraporttia varten:

Lisätiedot

Perheet Keskiöön! Perheet keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke

Perheet Keskiöön! Perheet keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke Perheet keskiöön! Lape-info 28.2.2019 Järjestöagentti Matti Virtasalo Perheet Keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke 2018 2020. 1 70 järjestön yhteisen

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijatoiminnan käyttöönotto Keski-Suomessa. -meidän tarina. Nina Peränen ja Annukka Harjula

Kokemusasiantuntijatoiminnan käyttöönotto Keski-Suomessa. -meidän tarina. Nina Peränen ja Annukka Harjula Kokemusasiantuntijatoiminnan käyttöönotto Keski-Suomessa -meidän tarina Nina Peränen ja Annukka Harjula 16.9.2014 Ensimmäinen koulutus käynnistyy tammikuussa 2013 ja päättyi syyskuussa 2013 koulutus kesti

Lisätiedot

Mindfulness ja työssä jaksaminen kokemuksellinen työpaja Minna Maksniemi

Mindfulness ja työssä jaksaminen kokemuksellinen työpaja Minna Maksniemi Kohti lasta - Pohjoisen Suomen varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen päivät 1. 2.11.2018 Mindfulness ja työssä jaksaminen kokemuksellinen työpaja 1.11.2018 Minna Maksniemi Minne tahansa menetkin,

Lisätiedot

Mielenterveys voimavarana. Psykologi, psykoterapeutti YET Tiina Röning TAYS/ EVA

Mielenterveys voimavarana. Psykologi, psykoterapeutti YET Tiina Röning TAYS/ EVA Mielenterveys voimavarana Psykologi, psykoterapeutti YET Tiina Röning TAYS/ EVA Mitä mielenterveys tarkoittaa Mielen terveys vs. mielen sairaus? Mielen kokemus hyvinvoinnista ja tasapainosta Sisäisiä,

Lisätiedot

A130A0760 Ekonomin viestintätaidot

A130A0760 Ekonomin viestintätaidot A130A0760 Ekonomin viestintätaidot Johdanto ja ohjeita kurssille Opettajat: Päivi Maijanen-Kyläheiko Heidi Parkkinen Lauri Haiko Mirka Rahman Päivän ohjelma 9.15 10.00 Esittäytyminen 10.00 10.45 Kurssin

Lisätiedot

Monta tarinaa yhteisillä poluilla -seminaari

Monta tarinaa yhteisillä poluilla -seminaari Monta tarinaa yhteisillä poluilla -seminaari 20. 21.10.2016 Jyväskylä Monta tarinaa yhteisillä poluilla 20-21.10.2016 Päihdetyön seminaari järjestetään jo neljättä kertaa. Olemme rakentaneet seminaarin

Lisätiedot

YHDESSÄ OPPIMISEN TAIDOT JA RYHMÄDYNAMIIKKA

YHDESSÄ OPPIMISEN TAIDOT JA RYHMÄDYNAMIIKKA KUTSU ESAVI/5965/2016 Etelä-Suomi 21.6.2016 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Miten ohjaan yksilön ja ryhmän taitoja tukemaan uuden opetussuunnitelman mukaista oppimista? Tervetuloa

Lisätiedot

Kurssikirje VOIKUKKIA-ohjaajakoulutus Paikka x

Kurssikirje VOIKUKKIA-ohjaajakoulutus Paikka x Kurssikirje VOIKUKKIA-ohjaajakoulutus Paikka x AIKA: päivämäärät ja kellonajat PAIKKA: Osoite ja yhteystiedot Tervetuloa koulutukseen! Koulutus antaa valmiudet toimia huostaanotettujen lasten vanhempien

Lisätiedot

Omaisyhdistys satakuntalaisille

Omaisyhdistys satakuntalaisille Omaisyhdistys satakuntalaisille 5.2.2015 Perustettu 2009 Hallituskatu 10 28100 Pori Toiminnanohjaaja Jaakko Viitala Tammikuu 2015 Isolinnankatu 16 28100 Pori Toiminnanjohtaja Elina Uusivuori Henkilöstö

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS

Lisätiedot

VALMENNUSOHJELMAN / INTERVENTION KUVAUS

VALMENNUSOHJELMAN / INTERVENTION KUVAUS Myötätunto itseä kohtaan - ohjelman tutkiminen ja kehittäminen suomalaisen työelämän tarpeisiin TSR hankenumero 115274 MYÖTÄTUNNON MULLISTAVA VOIMA HELSINGIN YLIOPISTON TUTKIMUSHANKE VALMENNUSOHJELMAN

Lisätiedot

Omaistyön perustehtävä

Omaistyön perustehtävä Omaistyön perustehtävä Valtakunnallinen omaistyö Hyvinvoiva omainen Alueellinen omaistyö Olen onnellinen, että tulin käyneeksi Prospect-kurssin! Se oli minulle erittäin voimauttava kokemus. Tänään olen

Lisätiedot

koulutusta kevät 2018

koulutusta kevät 2018 Ohjaajille ja valmentajille maksutonta koulutusta kevät 2018 Yhteistyössä seuraparlamentti, Salo liikkuu yhdessä -hanke ja LiikU SALO LIIKKUU YHDESSÄ kenelle? Ohjaaja- ja valmentajakoulutukset ovat tarkoitettu

Lisätiedot

KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet. Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU

KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet. Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU KYKYVIISARIkeskeiset käsitteet KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU www.ttl.fi 2 Mitä työkyky on? Työkyky rakentuu

Lisätiedot

Seinäjoen keskussairaala. Hyvä omainen

Seinäjoen keskussairaala. Hyvä omainen Hyvä omainen 2 (8) Sisällys Johdanto... 3 Vainajan säilytys... 4 Vainajan omaisuus... 4 Hautauslupa ja ruumiinavaus... 4 Vainajan noutaminen... 5 Perhe-eläke... 5 Vakuutukset... 5 Perunkirjoitus... 6 Hautajaisjärjestelyt...

Lisätiedot

OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos

OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos Jyväskylän yliopiston linjaukset opetussuunnitelmiin ja opetusohjelmiin lukuvuosille 2017-2020

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina

Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Närståendevårdare och Vänner Förbundet rf Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina OPASTAVA HANKE 2012-2016

Lisätiedot

Alakouluhanke Workshop

Alakouluhanke Workshop Valtakunnallinen nuorisotyön koulutus Tampereella 22.-23.4.2013 Alakouluhanke Workshop Mieli-päivien sessio Pienet mielet lapset ja perheet Riikka Nurmi KM, LO, draamaopettaja Kriisit ja selviytymisen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017 KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017 Opintojakso Aikataulu Ka1/Aa1/Ea1/PO1/PEDAp1/ Luennot (EDU1): apeda p1 ti 5.9. klo 16.15 17.45 Arto Jauhiainen Johdatus kasvatustieteisiin to 7.9. klo 16.15 17.45

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAISEN MIELENTERVEYSHÄIRIÖT JA KÄYTTÄYTYMINEN. Anneli Tynjälä Johtava psykologi, psykoterapeutti VET PKSSK

KEHITYSVAMMAISEN MIELENTERVEYSHÄIRIÖT JA KÄYTTÄYTYMINEN. Anneli Tynjälä Johtava psykologi, psykoterapeutti VET PKSSK KEHITYSVAMMAISEN MIELENTERVEYSHÄIRIÖT JA KÄYTTÄYTYMINEN Anneli Tynjälä Johtava psykologi, psykoterapeutti VET PKSSK 1 HAASTAVASTA KÄYTTÄYTYMISESTÄ ja MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖISTÄ KEHITYSVAMMAISILLA Kehitysvammaisista

Lisätiedot

Koulukatu 51 B, Vaasa

Koulukatu 51 B, Vaasa J Ä S E N K I R J E S Y K S Y 2 0 1 9 JÄSENYHTEISÖ MAHIS Y H D E S S Ä, E R I K S E E N, Y H T E I S Ö L L I S E S T I, Y K S I L Ö L L I S E S T I Koulukatu 51 B, 65100 Vaasa YHTEYSTIEDOT T O I M I N

Lisätiedot

Ikääntyminen ja henkiset voimavarat

Ikääntyminen ja henkiset voimavarat Ikääntyminen ja henkiset voimavarat Agronomiliiton tilaisuus 5.11.2013 Vuoden psykologi Toimialapäällikkö, PsT Sirkkaliisa Heimonen Ikäinstituutti Ikäinstituutti - hyvän vanhenemisen asiantuntija Tehtävänä

Lisätiedot

Mielenterveys voimavarana

Mielenterveys voimavarana Hyvinvoiva oppilaitos - Tietoa ja hyviä käytänteitä opetukseen Mielenterveys voimavarana Psykologi Psykoterapeutti, YET Tiina Röning Yhteistyössä: Mielen hyvinvoinnin opettajakoulutukset, SMS Mielen terveys

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS RYHMÄT...

Lisätiedot

Ryhmäkuntoutus ammattilaisvertaisyhteistyönä

Ryhmäkuntoutus ammattilaisvertaisyhteistyönä Ryhmäkuntoutus ammattilaisvertaisyhteistyönä sosiaaliterapeutti Marjo Tolonen, Järvenpään kaupungin päihde- ja mielenterveyspalvelut kokemusasiantuntija Jouko Raunimaa, KoKoA ry Ideoinnista toteutukseen

Lisätiedot

LÄHEISILLE KAIKKEA SAA TEHDÄ. KAIKKEA PITÄÄ TEHDÄ. KAIKKIA OVIA PITÄÄ TEMPOA, VÄRISEVÄÄ SIELUA KAIKKIA KUITA KURKOTELLA. YKSI ON EHTO, ELINEHTO:

LÄHEISILLE KAIKKEA SAA TEHDÄ. KAIKKEA PITÄÄ TEHDÄ. KAIKKIA OVIA PITÄÄ TEMPOA, VÄRISEVÄÄ SIELUA KAIKKIA KUITA KURKOTELLA. YKSI ON EHTO, ELINEHTO: LÄHEISILLE KAIKKEASAATEHDÄ. KAIKKEAPITÄÄTEHDÄ. KAIKKIAOVIAPITÄÄTEMPOA, KAIKKIAKUITAKURKOTELLA. YKSIONEHTO, ELINEHTO: VÄRISEVÄÄSIELUA EISAATALLATA. TOMMYTABERMANN Etelän SYLIry Läheisille 1 11 ETELÄN SYLIRYONVALTAKUNNALLISENSYÖMISHÄIRIÖLIITTO

Lisätiedot

SYKSY 2013. Kansalaistoiminnan keskus Puisto. Yhteystiedot:

SYKSY 2013. Kansalaistoiminnan keskus Puisto. Yhteystiedot: Yhteystiedot: Koordinaattori Suvi Nousiainen p. 050 323 7588 suvi.nousiainen@ muotiala.fi Koordinaattori Risto Lahtinen p. 050 380 3456 risto.lahtinen@muotiala.fi Koordinaattori Kati Hankkila p. 050 358

Lisätiedot

Sosiaalisen toimintakyvyn turvaaminen akuuttihoidossa

Sosiaalisen toimintakyvyn turvaaminen akuuttihoidossa Sosiaalisen toimintakyvyn turvaaminen akuuttihoidossa päivystystilanteen haasteet ja mahdollisuudet sosiaalisen kuntoutuksen näkökulmasta Järvenpään SOSKU-hankkeen seminaari 7.11.2017 Outi Hietala, erikoistutkija-kehittäjä

Lisätiedot

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE TIINA SILVONEN JÄRVISEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY / OMAISOIVA TEIJA MATALAMÄKI FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY 16.4.2019 FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY Yksi Suomen

Lisätiedot

Kokijasta asiantuntijaksi

Kokijasta asiantuntijaksi Kokijasta asiantuntijaksi Kokemuskouluttaja Pirkko Haikola Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry Opastava hankkeen seminaari Työväenmuseo Werstas auditorio 29.5.2013 Kokija asiantuntija? Kuka on

Lisätiedot

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus KEVÄT 2018 Jyväskylän Kansalaisopisto Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus Monikulttuurikeskus Gloria Huhtasuon asukasyhdistys Jyvälän Setlementti ry SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ

Lisätiedot

HAKEMUS KRIMINAALIHUOLLON TUKISÄÄTIÖN KUNTOUTTAVIIN TUKIASUMISPALVELUIHIN

HAKEMUS KRIMINAALIHUOLLON TUKISÄÄTIÖN KUNTOUTTAVIIN TUKIASUMISPALVELUIHIN HAKEMUS KRIMINAALIHUOLLON TUKISÄÄTIÖN KUNTOUTTAVIIN TUKIASUMISPALVELUIHIN Täytä tämä hakemus yhdessä vankilan työntekijän, yhdyskuntaseuraamustoimiston työntekijän tai sosiaalityöntekijän kanssa Tällä

Lisätiedot

RATKAISUKESKEINEN TAIDETERAPIA

RATKAISUKESKEINEN TAIDETERAPIA Solution Focused Art -kuvataideterapian koulutusohjelma 60 op RATKAISUKESKEINEN TAIDETERAPIA Ratkaisukeskeinen taideterapiakoulutus on aikuiskoulutusta, joka on tarkoitettu terveys-, sosiaali-, kasvatus-,

Lisätiedot

Mielenterveystaidot koululaisille Levi 5. 7.9.2011

Mielenterveystaidot koululaisille Levi 5. 7.9.2011 Mielenterveystaidot koululaisille Levi 5. 7.9.2011 Elina Marjamäki, VTM Hankekoordinaattori Suomen Mielenterveysseura Mielenterveys Elämäntaitoa, jota voi tukea, vahvistaa, oppia ja opettaa Mielenterveyttä

Lisätiedot

Kokemusohjaus mielenterveys- ja päihdetyön työmuotona

Kokemusohjaus mielenterveys- ja päihdetyön työmuotona Kokemusohjaus mielenterveys- ja päihdetyön työmuotona Valtakunnalliset aikuissosiaalityön päivät 25.-26.1.2017, Lahti Vastaava kokemusohjaaja, YTL Mervi Piiroinen 1. Mitä kokemusohjaus on? - Uusi mielenterveys-

Lisätiedot

SEKSUAALITERVEYDEN HOITOPOLKU

SEKSUAALITERVEYDEN HOITOPOLKU SEKSUAALITERVEYDEN HOITOPOLKU ASIAKAS TARVE Ongelma Tehtävänjako ja lähetekriteerit terveydenhuollossa Perusterveydenhuolto Erikoissairaanhoito OHJAUS Kaikki asiakastyötä tekevät ammattilaiset Sisältö

Lisätiedot

Hakuohje PUHUMALLA PARAS -kurssiketjuun 2009

Hakuohje PUHUMALLA PARAS -kurssiketjuun 2009 Puhumalla paras -kurssiketju Hakuohje 2009 Hakuohje PUHUMALLA PARAS -kurssiketjuun 2009 Puhumalla paras puhelinrinki vapaaehtois- ja vertaistoiminnan tukena Puhelin yhdistää Puhuminen ja ajatusten vaihtaminen

Lisätiedot

VALINNAISET OPINNOT Laajuus: Ajoitus: Kood Ilmoittautuminen weboodissa (ja päättyy 06.03.2016.)

VALINNAISET OPINNOT Laajuus: Ajoitus: Kood Ilmoittautuminen weboodissa (ja päättyy 06.03.2016.) VALINNAISET OPINNOT Valinnaisia opintoja pedagogisten opintojen yleistavoitteiden suuntaisesti tarjoavat normaalikoulu, kasvatustiede ja ainedidaktiikka. Laajuus: 3 opintopistettä Ajoitus: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

Tukea tunteiden ja vaikeiden kokemusten käsittelyyn: Tasapainovalmennusmalli maahanmuuttajille

Tukea tunteiden ja vaikeiden kokemusten käsittelyyn: Tasapainovalmennusmalli maahanmuuttajille Tukea tunteiden ja vaikeiden kokemusten käsittelyyn: Tasapainovalmennusmalli maahanmuuttajille 24.4.2018 Suvi Piironen Asiantuntija Suomen Mielenterveysseura, SOS-kriisikeskus Maahanmuuttajataustaisille

Lisätiedot

ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI

ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI ETSIVÄ OMAISTYÖ MALLI Huoli puheeksi ikääntyvän omaisasia sanoiksi OPAS AMMATTILAISILLE Sain toivoa tulevaan. Oli helpottavaa, kun sai purkaa pahaa oloa. Vahvistui ajatus, että itsestä täytyy pitää huolta.

Lisätiedot

Hyvä läheisyhteistyö ja sen merkitys hyvä elämän mahdollistajana Askeleita aikuisuuteen seminaari 28.11.2014

Hyvä läheisyhteistyö ja sen merkitys hyvä elämän mahdollistajana Askeleita aikuisuuteen seminaari 28.11.2014 Hyvä läheisyhteistyö ja sen merkitys hyvä elämän mahdollistajana Askeleita aikuisuuteen seminaari 28.11.2014 Eija Stengård, johtava psykologi Mielenterveys- ja päihdepalvelut Tampereen kaupunki Omaisten

Lisätiedot

Mielenterveys voimavarana

Mielenterveys voimavarana Mielenterveys voimavarana Rokua 28.11.2105 Psykologi Psykoterapeutti, YET Tiina Röning 1 Mielenterveysseura Mielen terveys ja sairaus ovat kaksi eri asiaa Mielenterveyden häiriöistä tehdään diagnoosi,

Lisätiedot

Harppaa elämäsi muutokseen!

Harppaa elämäsi muutokseen! Bongaa putoava Harppaa elämäsi muutokseen! Miksi en juuri minä? Odotatko ihmettä? Toiveista todeksi? KEVÄÄN 2012 TOIMINTA OSAAVA OHJAUS KEVÄÄN 2012 UUDET RYHMÄT Tietokone tutuksi, opiskelutaidot käyttöön!

Lisätiedot

AINEENOPETTAJAN PEDAGOGISTEN OPINTOJEN SOVELTUVUUSKOEAIKATAULUT (vk 20) 1+ VAIHEEN HAKIJAT

AINEENOPETTAJAN PEDAGOGISTEN OPINTOJEN SOVELTUVUUSKOEAIKATAULUT (vk 20) 1+ VAIHEEN HAKIJAT AINEENOPETTAJAN PEDAGOGISTEN OPINTOJEN SOVELTUVUUSKOEAIKATAULUT (vk 20) 1+ VAIHEEN HAKIJAT HUOM! - aikataulut on julkaistu opiskelijanumeroilla - saavuthan ajoissa paikalle ilmoitetun salin ulkopuolelle

Lisätiedot

Kiinnostavaa tekemistä selvinpäin alueellisella ryhmätoiminnalla arkeen kiinni. Petri Hälikkä

Kiinnostavaa tekemistä selvinpäin alueellisella ryhmätoiminnalla arkeen kiinni. Petri Hälikkä Kiinnostavaa tekemistä selvinpäin alueellisella ryhmätoiminnalla arkeen kiinni Petri Hälikkä Tapatuunaus-hanke pähkinänkuoressa Tapatuunaus Työttömien ja työvoiman ulkopuolella olevien alkoholinkäytön

Lisätiedot

Toimintakyky. Toimiva kotihoito Lappiin , Heikki Alatalo

Toimintakyky. Toimiva kotihoito Lappiin , Heikki Alatalo Toimintakyky Toimiva kotihoito Lappiin 10.4.2018, 19.4.2018 Mitä toimintakyky on? Mitä ajatuksia toimintakyky käsite herättää? Mitä toimintakyky on? Toimintakyky tarkoittaa ihmisen fyysisiä, psyykkisiä

Lisätiedot

Hyvä Isokyröläinen! Perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen

Hyvä Isokyröläinen! Perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen PÄIVITETTY 2016 Hyvä Isokyröläinen! Perusterveydenhuollon palvelut Isonkyrön kunnan asukkaille tuottaa ja järjestää yhteistoimintasopimuksen perusteella Seinäjoen kaupunki. Tässä esitteessä kerrotaan järjestettävien

Lisätiedot

Pohjanmaa-hanke 2005-2014

Pohjanmaa-hanke 2005-2014 Kohti pohjalaista hyvinvointia Pohjanmaa-hanke 2005-2014 osana Välittäjä 2009 ja Tervein mielin Pohjois- Suomessa hanketta tällä hetkellä Vaasa 3.2.2011 Antero Lassila ylilääkäri, Pohjanmaa-hanke, Epshp

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Haku Käsityön taiteen syventäviin opintoihin Sivu 1 / 9 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden

Lisätiedot

SAIRASTAVILLE JA TOIPUVILLE

SAIRASTAVILLE JA TOIPUVILLE SAIRASTAVILLEJA TOIPUVILLE KAIKKEASAATEHDÄ. KAIKKEAPITÄÄTEHDÄ. KAIKKIAOVIAPITÄÄTEMPOA, KAIKKIAKUITAKURKOTELLA. YKSIONEHTO, ELINEHTO: VÄRISEVÄÄSIELUA EISAATALLATA. TOMMYTABERMANN Etelän SYLIry Sairastavillejatoipuville

Lisätiedot

AVOKUNTOUTUSVERKOSTON TAPAAMINEN klo

AVOKUNTOUTUSVERKOSTON TAPAAMINEN klo AVOKUNTOUTUSVERKOSTON TAPAAMINEN 30.10.2018 klo 12.00-16.00 Ryhmämuotoisen etäkuntoutuksen käytännön toteutus Nettisivut: Facebook: Avokuntoutusverkosto (suljettu ryhmä) AVOKUNTOUTUSVERKOSTO Kaikkien avo-

Lisätiedot

KOULUTTAUDU SEKSUAALISEN HYVINVOINNIN OSAAJAKSI

KOULUTTAUDU SEKSUAALISEN HYVINVOINNIN OSAAJAKSI KOULUTTAUDU SEKSUAALISEN HYVINVOINNIN OSAAJAKSI LISÄOSAAMISTA JA TUKEA OMAAN TYÖHÖN Lyhytkestoiset, ammatillista osaamista tukevat koulutukset on tarkoitettu kaikille seksologian parissa työskenteleville.

Lisätiedot

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta 23.09.2014 1 Nuorisotakuu osana nuorisotoimea 1. Nuorten työpajatoiminta 2. Etsivä nuorisotyö 3. Monialainen yhteistyö 2 1. Nuorten työpajat Nuorten työpajoilla

Lisätiedot

PSYKOLOGIA. Opetuksen tavoitteet

PSYKOLOGIA. Opetuksen tavoitteet PSYKOLOGIA Ihmisen toimintaa tutkivana tieteenä psykologia antaa opiskelijalle valmiuksia havainnoida ja ymmärtää monipuolisesti ihmistä ja hänen toimintaansa vaikuttavia tekijöitä. Psykologisen tiedon

Lisätiedot

Mielen hyvinvoinnin edistäminen oppilaitoksissa

Mielen hyvinvoinnin edistäminen oppilaitoksissa Mielen hyvinvoinnin edistäminen oppilaitoksissa Sosiaali- ja terveysalan opettaja Jaana Kivipelto-Karjalainen Projektisuunnittelija Elina Korhonen Kehityspäällikkö Ulla Ruuskanen Mielen hyvinvointi projekti

Lisätiedot

Psykodraamaa ja toiminnallista työotetta koulutusta kohtaamiseen

Psykodraamaa ja toiminnallista työotetta koulutusta kohtaamiseen Psykodraamaa ja toiminnallista työotetta koulutusta kohtaamiseen Sininen Kolmio Oy järjestää psyko-ja sosiodraamamenetelmien koulutusta vuonna 2013-14. Koulutuskokonaisuus käsittää 1. Perusvalmiudet psyko-

Lisätiedot

SEURAA OPETUSAIKATAULUA - MUUTOKSET NÄKYVÄT PUNAISELLA! SYKSY lv. Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi

SEURAA OPETUSAIKATAULUA - MUUTOKSET NÄKYVÄT PUNAISELLA! SYKSY lv. Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi SYKSY 2018. Seuraa opetusaikataulua päivitysten havaitsemiseksi Muutokset on merkitty punaisella! TURUN YLIOPISTO 2.7.2018/17.9.2018/29.10.2018 HOIT3111 TUTKIMUSSEMINAARI 2 4 op Opettajat: Jaana Koskenniemi,

Lisätiedot