Puistopuutarhuri Pirkko Tikka: Monivuotisten puutarhakasvien leikkaukset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Puistopuutarhuri Pirkko Tikka: Monivuotisten puutarhakasvien leikkaukset"

Transkriptio

1 Puistopuutarhuri Pirkko Tikka: Monivuotisten puutarhakasvien leikkaukset

2 Leikkaamisen perusteita Vähäinenkin leikkaaminen vaikuttaa kasvin ulkonäköön ja hyvinvointiin. Leikkauksilla voi edistää kukintaa ja hedelmien kehittymistä: sisä- ja alaosistaan lähes lehdetön yli-ikäinen kasvi saadaan uusiutumaan tyvestä saakka. Leikkaa vain syystä. Kasvien leikkaamiselle pitäisi aina olla syy. Pelkkä tapa ja naapurin esimerkki ei riitä syyksi. Ajoita leikkaukset oikein. Leikkaa hyvillä välineillä.

3 Miten leikataan? Kasveja on parempi leikata usein, mutta vähän kerrallaan kuin harvoin ja runsaasti. Minkä tahansa kasvin nuorentaminen onnistuukin aina muutamia vanhimpia versoja poistamalla. Runsaasti tyvestä versovat kasvit sietävät voimakasta alasleikkausta eli kaikki versojen katkaisua varhain keväällä cm korkeudelta maasta. Kasveja leikataan yleensä niin että niiden luontainen kasvutapa säilyy. Samaa kasvia voi leikata päämäärästä riippuen monella tavalla. Verso katkaistaan noin 1 cm terveen silmun yläpuolelta. Leikkauspinnan tulee olla sileä ja puhdas (välineet oltava kunnossa).

4 Omenapuun oksan poisto sahaamalla

5 Milloin leikataan? Istutusleikkaus: taimet leikataan keväällä heti istutuksen jälkeen tai syysistutusta seuraavana keväänä. Versot lyhennetään cm:n korkeudelta maan pinnasta. Varttuneet pensaat leikataan varhain keväällä. Keväällä ja alkukesällä: kukkivien pensaiden, kuten norjanangervon vanhimpia oksia voidaan leikata myös kukinnan jälkeen. Joka vuosi pensaista leikataan maahan painuvat, toisia oksia hankaavat, pensaan sisään kasvavat tai lajin muotoon sopimattomat oksat. Kuolleet ja etenkin sairaat oksat poistetaan välittömästi. Harventaminen: pitää nuorekkaana. Ensimmäiset vuotensa pensaat saavat varttua omia aikojaan, mutta vähitellen on hyvä alkaa niiden harventaminen. Harvenna: aroniat, heidet, hopeapensaat, kanukat, kauno- ja rusokuusamat, kellokuusama, kotakuusama, marjaomenapensas, onnenpensaat, pensashanhikit, pensasvaahterat, pähkinäpensas, ruusukvitteni, syreenit, terijoensalava, tuhkapensaat, tuomipihlajat, tyrni ja vihmat. Alasleikkaus: helppoa ja tehokasta. Helposti uudistuville pensaille sopii hyvin alasleikkaus. Leikkaa alas: pensasangervot (paju, norjan, virpi, keiju, ruusu- ja japaninangervo), pihlaja-angervo, happomarjat, pensasruusut (kurttu, hansa, keijun- ja nukkeruusu), lumimarja, punapaju, kääpiöpunapaju ja tuoksuvatukka.

6 Milloin leikataan? Mieluiten varhain keväällä, ennen silmujen avautumista. Runsaasti mahlaa vuotavat kasvilajit leikataan loppukesällä (hevoskastanjat, jalopähkinät, kirsikat, koivut, luumut, tuomet ja vaahterat). Kuolleet ja sairaat verson osat saa poistaa milloin tahansa koska eloton solukko ei vuoda.

7 Millä leikataan? Oksasakset eli sekatöörit. Leikataan ohuita n. sentin paksuisia versoja ja oksia. Ohileikkaavassa mallissa on molemmat terät leikkaavat, sen sijaan alasinmallissa yksi teristä leikkaa ja toinen toimii leikkausliikkeen pysäyttävänä alasimena. Ohileikkaavat sekatöörit eivät litistä oksaa, mutta alasinmalliset sakset jättävät siistimmän leikkausjäljen. Raivaus - eli voimasakset. Kaksin käsin käytettävät sakset, jotka myös ovat joko ohileikkaavat tai alasinmalliset. Pitkävartisilla raivaussaksilla pääsee leikkaamaan puita ja pensaita melko korkealta. Pensasaitasakset. Soveltuvat aitakasvien muotoiluun. Oksasaha. Sopii hyvin paksujen, halkaisijaltaan yli 2 cm:n oksien ja haarojen poistamiseen. Terävähampainen kaarisaha helpottaa hankalien oksakulmien poistoa.

8 Leikkausvälineitä

9 Monitoimileikkuri teleskooppivarrella

10 Lehtipuut Puut leikataan lepotilaisina Mahlaa vuotavat puulajit: vaahterat, hevoskastanjat, jalopähkinät, kirsikat ja luumut leikataan loppukesällä. Oksien leikkaustapa Leikkaus ulottuu terveeseen puuhun saakka. Ohuet oksat poistetaan oksasaksilla elävän, ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta. Oksa tulisi poistaa ennen kuin se on yli 5 cm tyvestä paksu, jotta haava jää pieneksi. Paksut oksat sahataan lopullista leikkauskohtaa kauempaa, ensin alapuolelta, sitten yläpuolelta. Näin oksa ei repeä rungosta asti. Puiden istutusleikkaus Sekä syksyllä että kesällä istutuille puille tehdään istutusleikkaus keväällä. Taimesta poistetaan kilpalatvat sekä latvuksen sisään kasvavat, toisiaan hankaavat, vaurioituneet oksat.

11 Oksien leikkaustapa 1.Oksaa sahataan ensin alapuolelta,2.sitten yläpuolelta. Oksa katkeaa näin kauempaa rungosta ja jäljelle jäävä kevyt tynkä poistetaan läheltä runkoa. 3. Paksunnoksena erottuva oksakaulus pitää jättää, sillä se suojaa puuta lahottajasieniltä. Lisäksi haava jää näin mahdollisimman pieneksi. Toisaalta puuhun ei saa jättää oksan tynkää, koska se estää haavan umpeen kasvamisen.

12 Hoitoleikkaukset ajoissa Mahdollisesti poistettavia versoja ovat 1. kilpalatva 2. latvuksen sisään kasvava oksa, joka hankaa jossain vaiheessa muita oksia. 3. liian alhaalla sijaitseva oksa, sillä puun alta pitää yleensä mahtua kulkemaan. 4. puun tyvestä tai rungon alaosasta kasvavat versot sekä juurivesat.

13 Vaikeat puiden leikkaukset ammattilaiselle Suuret, lahonneet, arvokkaat puut Taajama-alueiden puut jossa lähistöllä rakennuksia, sähkölinjoja tms. Turvallisuus otettava huomioon. Ammattilaiset arvioivat puun kunnon mm. puututkan avulla.

14 Älä leikkaa näin!

15 Kirsikkapuut Kirsikkapuusta harvennetaan tarpeen mukaan nuoruusvaiheessa olevia oksia, jotta taimesta kehittyy tasapainoinen. Vanhasta puusta poistetaan pelkästään vioittuneita ja kuolleita versoja. Jotta puu ei pääse kasvamaan liian korkeaksi, siitä leikataan pystykasvuisimmat oksat. Hedelmäpuut Omenapuun nuorentaminen Omenapuu nuorennetaan parin, kolmen kevättalven aikana. Vanhasta puusta poistetaan alas kaartuvien oksien latvat ylöspäin suuntautuvan oksahaaran takaa. Latvuksen sisäosan oksia harvennetaan. Vanhat kääpiöversot poistetaan osittain tai kokonaan. Omenapuusta matala Jos latva madalletaan, se katkaistaan ylöspäin suuntautuvan haaran yläpuolelta. Pääoksia typistetään 1-1,5 m päästä rungosta, sivulle suuntautuvan oksan jälkeen.

16 Luumupuut Perinteiset luumu- ja kriikunapuiden lajikkeet kasvavat hillitysti ja niiden leikkaustarve on vähäinen. Puita leikataan samaan tapaan kuin omenapuitakin. Kuivuneet, vioittuneet ja hankaavat oksat poistetaan.

17 Istutusleikkaus Omena- ja päärynäpuut Istutusleikkaus tehdään keväällä (myös kesällä ja syksyllä istutetuille puille): latvaversoa lyhennetään reilusti sopivan silmun yläpuolelta ja mahdollinen kilpalatva poistetaan. Sivuoksia lyhennetään noin kolmasosa.

18 Liian terävässä kulmassa olevat oksat, sillä ne eivät kestä välttämättä sadon painosta aiheutuvaa rasitusta. Toisiaan hankaavat oksat liian tiheästi kasvavat oksat, joita harvennetaan, jotta ilmavuus puussa paranee. Liian alhaalla roikkuvat oksat, jotka voivat haitata nurmikon leikkuuta. Vanhan omenapuun leikkaus

19 Marjapensaat Istutusleikkaus Runsaasti haarautuneita marjapensaiden taimia ei tarvitse leikata istutettaessa. Sen sijaan taimet, joissa on enintään viisi oksaa, leikataan sentin korkeudelta ylimmän haarautumiskohdan yläpuolelta. Leikkauksen avulla pensaaseen kehittyy useampia haaroja. Istutusleikkausta ei suositella Öjebyn - mustaherukalle, sillä siitä tulee silloin helposti maahan lamoava. Nuoren pensaan leikkaus Istutuksen jälkeisinä 4 5 vuotena marjapensaita tarvitsee leikata vain vähän. Heikoimmat versot typistetään ensimmäisen terveen silmun yläpuolelta, jolloin silmusta kehittyy vahva verso poistetun tilalle. Vioittuneet, kuolleet ja maahan painuvat oksat poistetaan.

20 Marjapensaiden nuorennus Jos marjapensasta ei ole leikattu lainkaan moneen vuoteen, se nuorennetaan mieluiten 2 3 vuoden aikana. Kunakin keväänä poistetaan 1/3 1/2 versoista maata myöten. Poistettavat haarat valitaan vanhimpien joukosta. Tuholaisten tai kasvitautien vaivaamaa ja ikivanhaa pensasta ei kannata nuorentaa, vaan sen tilalle tai aivan uuteen paikkaan istutetaan uusia, terveitä taimia. Ilmava ja pystyoksainen pensas, jossa on sopivasti satoa tuottavia oksia sekä uusia versoja. Musta- ja viherherukassa tavoitteena on oksaa. Paras sato saadaan 2 4-vuotiaista oksista. Uusia versoja jätetään vuosittain 7 8. Puna- ja valkoherukassa tavoitteena on satoa tuottavaa oksaa. Paras sato saadaan 3 5-vuotiaista oksista. Uusia versoja jätetään vuosittain 5 6. Karviaisessa puolestaan oksaa on riittävä määrä. Paras sato saadaan 3 5- vuotiaista oksista. Karviaiset tekevät niukasti uusia versoja.

21

22 Vadelmat Vadelmapensas kannattaa myös leikata säännöllisesti. Sadon tuotanto paranee, kun leikkaus tehdään asianmukaisesti. Istutuksen yhteydessä kaikki versot leikataan 30 cm:n korkeudelta, terveen silmun yläpuolelta. Vadelmat leikataan sadonkorjuun jälkeen tai kevättalvella lepotilassa. Versot leikataan pois maata myöten. Kaikki satoa antaneet versot poistetaan. Yksivuotiaita, satoa tuottamattomia versoja harvennetaan niin, että versojen väliksi jää 10 cm:ä (noin kämmenen leveys). Käytävälle leviävät versot poistetaan.

23

24 Viiniköynnös Ensimmäinen talvileikkaus tehdään marras-joulukuussa tai helmi-maaliskuussa Kestävimmät lajikkeet Zilga ja Supaga leikataan syksyllä loka marraskuussa, sillä keväällä leikattaessa vuotavat runsaasti 1.Vuosi talvi Versot leikataan cm:n mittaisiksi. Suojataan talvisuojalla. 2.Vuosi talvi Jätetään neljä oksaa. Ne leikataan 6 7 silmun yläpuolelta. Suojataan talvisuojalla. 3.Vuosi kesä Kesällä uudet sivuversot typistetään 1 2 lehden yläpuolelta. Uudet runkoversot poistetaan. Elokuun alussa kaikkien versojen latvoista leikataan cm. Loka marraskuussa neljä pääoksaa leikataan jättäen kesän kasvusta 6 7 silmua, muihin versoihin jätetään kaksi silmua. Suojataan talvisuojalla.

25

26 Kärhöt Kärhöjen istutusleikkaus Jalo-, lyhty- ja tiukukärhöjen juurenniska tulee cm maanpinnan alle, sillä niiden paksu juuristo on kylmänarka. Istutusleikkaus tekee juuristosta vahvemman, kun kärhöt eivät kuluta kaikkia voimiaan kukkimiseen heti ensimmäisenä vuonna. Seuraavina kesinä kasvu ja kukinta on sitäkin vahvempaa. Versot lyhennetään istutettaessa suunnilleen 30 sentin korkeudelta maan pinnasta tai 2 3 silmuparin yläpuolelta. Vanhoilla versoilla kukkivat kärhöt Seuraavat kevätkesällä kukkaan puhkeavat lajit: alppi-, korean-, kruunu-, pagodi- ja siperiankärhö. Ne kukkivat edellisenä kesänä kehittyneillä versoilla. Leikkaus tehdään varovaisesti, jotta kukintaa ei menetetä. Köynnöksestä poistetaan kuolleet, heikot ja huonosti kukkivat vanhat haarat. Koska elottomien ja terveiden versojen erottaminen toisistaan on vaikeaa varhain keväällä, leikkauksen voi jättää myöhäiskevääseen tai kukinnan jälkeiseen aikaan. Kun leikkaus tehdään pian kukkien lakastuttua, kärhö ehtii kasvattaa kukkasilmut seuraavaa kevättä varten.

27 Lehtipensasaita Aitataimien istutusleikkaus. Aitaan valitaan mieluiten pensaslaji, joka uusiutuu helposti. Aitataimet ovat yleensä paljasjuurisia, joten ne istutetaan lepotilaisina keväällä tai syksyllä. Istutusleikkaus tehdään aina keväällä. Haaroittumattomat piiskataimet typistetään cm:n mittaisiksi, ja haaroittuneet taimet leikataan noin 10 cm haaroittumiskohdan yläpuolelta. Näin oksia syntyy enemmmän ja aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Aidan kasvatus: istutuksen jälkeisinä vuosina leikattava aita kasvatetaan haluttuun korkeuteen. Täydellisen näkösuojan antaa 180 cm korkea aita. Ihanteellinen aita on alaosastaan cm leveä ja aita kapenee hieman ylöspäin. Yläosastaan levenevä aita kerää lunta ja varjostaa alaosan versoja.

28

29 Aidan nuorentaminen Jos aita on hoidon puutteessa menettänyt muotonsa tai sen alaosa on aukkoinen, tehdään nuorennusleikkaus. Aikaisin keväällä ennen kasvuun lähtöä kaikki pensaat katkaistaan sentin korkeudelta maan maan pinnasta ja aloitetaan aidan kasvatus alusta. (huom. näin ei voi tehdä havukasveille) Uudet silmut puhkeavat parhaiten leikkauspinnan lähettyviltä. Puolen metrin tai metrin korkeudelta leikattu aita ei tuuheudu riittävästi alhaalta, vaan uudet versot kasvavat luutamaisesti heti leikkauskohdan alapuolelta ja alaosa jää edelleen harvaksi. Maan väsymisen takia myös kasvupaikan tyvelle on hyvä lisätä runsaasti uutta muhevaa ja lannoitettua multaa.

30 Havukasviaidat Havuaidan kasvatus Leikattavana aitana on muistettava leikata vuosittain, jos meinaa pitää aidan hallitun kokoisena. Ikivihreää aitaa ei voi leikata alas ja aloittaa kasvattamista uudestaan niin kuin lehtipensaita. Havuaita leikataan oksien ollessa lepotilassa maaliskuussa. Leikkaus saa aikaan niin sanottujen uinuvien silmujen puhkeamisen ja aidasta kasvaa tuuhea. Kuusiaitaa leikataan vuosittain ja tuija- ja marjakuusiaitaa joka toinen vuosi.

31

32 Havupuut ja pensaat Vuorimänty leikataan kesäkuun lopulla juhannuksena. Vuorimännyn vuosikasvu kehittyy touko kesäkuussa. Suotuisissa oloissa vuosikasvaimet voivat venyä hyvinkin pitkiksi. Oksan kärjessä olevia versoja lyhennetään 1/3 1/2. Toinen vaihtoehto on poistaa keskimmäiset vuosikasvaimet kokonaan. Haavoja ei tarvitse käsitellä haavanhoitoaineella. Juhannuksen aikana tehtynä typistäminen käy kätevästi käsin taittamalla. Hieman jos ajoitus viivästyy niin kärjet katkeaa saksillakin. Kääpiövuorimäntyä ei välttämättä tarvitse näin typistää mutta siitäkin tulee tuuheampi jos silloin tällöin varsinkin alku vuosina typistää.

33 Havupuut eivät paljon tarvitse leikkausta. Istutuksen yhteydessäkään ei leikkaus yleensä ole tarpeen. Jos taimessa on kaksi latvaa, toinen niistä voidaan poistaa.

34 Lehtipensaat Istutusleikkaus Hyvin haaroittuneita astiataimia ei tarvitse leikata istutuksen yhteydessä. Sen sijaan niukkaoksaiset astiataimet ja paljasjuuriset taimet leikataan jotta ne haaroittuvat alaosastaan lähtien. Leikkaus tehdään aina keväällä, vahvat versot katkaistaan cm ensimmäisen haaroittumiskohdan yläpuolelta. Vuosittaiset hoitoleikkaukset Pensaat leikataan pääsääntöisesti varhain keväällä. Hoitoleikkauksessa poistetaan toisiaan hankaavista oksista heikompi sekä liian tiheässä olevat, maahan lamoavat ja muut pensaan kasvutapaan sopimattomat versot. Milloin pensas nuorennetaan Nuorennusleikkauksen ajankohdan voi valita sen mukaan, mihin versonosiin kukkasilmut kehittyvät. Keväällä ja alkukesällä kukkivien pensaiden kukkasilmut sijaitsevat edellisenä kesänä kasvaneissa versoissa.

35 Nuorennus harventaen Vähän tyviversoja muodostavista pensaista poistetaan vanhimmat, huonosti kukkivat versot maan pintaa myöten-yleensä varhain keväällä (marjaomenapensas,aroniat, hortensiat, sirotuomipihlaja, jalosyreenit, vihmat ja tuhkapensaat). Kohtalaisesti tyviversoja muodostavista pensaista on syytä poistaa vanhimpia versoja varhain keväällä (jasmikkeet, kanukat, kuusamat ja pensashanhikit).

36 Nuorennus alasleikaten Pensaan voi nuorentaa voimakkaasti alasleikkauksen avulla ja se tehdään aina ennen silmujen avautumista. Kun pensas alasleikataan, jokainen verso katkaistaan pensaan koosta riippuen cm korkeudelta maan pinnasta. Leikkausten tiheys riippuu lajista.

37 Saman vuoden versoilla kukkivat lajit, kuten pallohortensia, koivu- ja keijuangervo voi periaatteessa leikata alas vaikkapa joka kevät menettämättä kertaakaan kukintaa. Runsaasti juurivesoja muodostavat pensaat, kuten pihlaja- ja pajuangervo kestävät alasleikkauksen 3-5 vuoden välein.

38 Omajuuriset runkopensaat Rungollisen pensaan latvuksesta karsitaan aika ajoin vanhimmat, huonosti kukkivat versot ja päärungosta mahdollisesti kasvat vesat. Vartettujen pensaiden leikkaus poikkeaa omajuuristen pensaiden leikkaustavasta. Ainavihannat lehtipensaat Alppiruusut eivät kaipaa yleensä leikkausta mutta lumen vioittamat versot typistetään keväällä terveeseen oksaan saakka. Mahoniasta poistetaan ruskettuneet osat varhain keväällä.

39 Nuorennus harventaen vanhimpia versoja

40 Nuorennus alasleikkaamalla

41 Ryhmäruusut Leikkaus keväällä Istutusvuoden jälkeen sekä paljasjuurisia että astiataimina ostettuja ryhmäruusuja leikataan samalla tavalla keväällä. Paras aika leikkauksille koittaa ankarien yöpakkasten päätyttyä, mutta ennen silmujen kasvuun lähtöä. Kevätleikkaus muistuttaa istutusleikkausta.

42 Runkoruusun leikkaus Yksirunkoisten ruusujen istutusleikkaus ja vuosittainen hoitoleikkaus ovat samankaltaisia ja ne tehdään varhain keväällä. Edellisen vuoden kasvustosta jätetään jäljelle 4 8 vahvinta versoa, isoon ruusuyksilöön jopa kymmenkunta versoa. Kukin vahva oksa leikataan noin 20 sentin mittaiseksi. Runkoa ei katkaista missään vaiheessa. Siitä poistetaan kesällä mahdolliset villiversot. Kuihtuneet kukat leikataan ensimmäisen täysikasvuisen, viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta.

43 Jaloruusujen leikkaus Ruusut eivät kuki, ellei niitä leikkaa joka kevät. Jaloruusujen leikkaus tehdään, kun taimi on lehdetön ja lepotilassa. Oksista jätetään ainoastaan 3 5 vahvinta versoa. Nekin typistetään 3 5 silmun korkeudelta noin cm korkeiksi.

44 Riippapuiden leikkaus Myös riippapuita leikattaessa on muistettava, ettei jätä oksatappeja yms. tynkiä. Riippuvaoksaisten puiden latvuksesta tehdään sateenvarjomainen jolloin riippuvilla oksilla on tilaa kasvaa. Latvasta poistetaan tai typistetään kohtisuoraan alas ja ylöspäin kasvavat verson haarat. Riippapuun tyvestä ja perusrungosta kasvavat versot poistetaan jättämättä tynkiä. Hyvin lähellä runkoa alaspäin kasvavat oksat kannattaa poistaa kokonaan. Yleisimpiä riippapuita ovat rautatieomenapuu, kyynelkoivu ja seuraavien puiden Pendula -nimiset lajikkeet: riipparaita, riippapihlaja, riippasaarni ja riippajalaja.

45 Riippapihlajan leikkaus

46

47

PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET

PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET Matti Lahtinen 7.3.2013 PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET Osa puuvartisista kasveista kukkii vasta toisen vuoden versoille. Esimerkki; jos norjanangervo ja syreeni leikataan lyhyeksi keväällä, ne eivät kuki

Lisätiedot

Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi.

Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensas Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensasta leikataan ainoastaan harventamalla, jotta se saadaan kukkimaan täydessä loistossaan. Vanhoista

Lisätiedot

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka 7.11.2016 Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka Taloyhtiön pihan pensaat ovat osittain varsin hyväkuntoisia, mutta osa alueista on pahoin rikkaruohottuneita, jolloin pensaat kasvavat kituliaasti.

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET

VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET 1 (7) VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET KEVÄT HOITO Lannoita puut ja pensaat kevätlannoitteella (Kemiran puutarhan yleislannos 1 dl / pensas (5-10 kg / aari) tai Biolanin lannoiteaineet 20 30 l/ aari) annosteluohjeet

Lisätiedot

23330 Pensaat ja köynnökset

23330 Pensaat ja köynnökset InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 23330 Pensaat ja köynnökset Infra 2015 Määrämittausohje 2333. 23330.1 Pensas- ja köynnösistutusten materiaalit Taimien toimittaja kuuluu Elintarviketurvallisuusviraston

Lisätiedot

Viherympäristöliiton hyväksymät

Viherympäristöliiton hyväksymät Viherympäristöliiton hyväksymät Taimitarhakasvien lajitteluohjeet viherrakentamiseen Nämä ovat Viherympäristöliitto ry:n suositus taimitarhakasvien lajittelu- ja niputusohjeiksi. Jos näitä ohjeita sovelletaan

Lisätiedot

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia.

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Acer rubrum / Punavaahterat Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Tällaisilta leikkausten tulisi näyttää Havainnot

Lisätiedot

Myytäessä taimia vähittäin ei ruukkukokoa tai silmulukua tarvitse ilmoittaa. Tukkumyynnissä nämä tiedot on kuitenkin aina ilmoitettava.

Myytäessä taimia vähittäin ei ruukkukokoa tai silmulukua tarvitse ilmoittaa. Tukkumyynnissä nämä tiedot on kuitenkin aina ilmoitettava. PERENNAT Taimien tulee olla voimakkaita, ja niiden juuristojen tulee olla hyvin kehittyneitä. Juuripaakun on oltava läpijuurtunut. Heikkojuuriset lajit on myytävä astia- tai paakkutaimina. Myytäessä myös

Lisätiedot

Runko: Tomografiassa halkeamien takia lahoa sensoreitten 3-4 ja 6-7 välissä. Kaksi isoa pintaruhjetta ja lahoa sensori 4-5 alapuolella.

Runko: Tomografiassa halkeamien takia lahoa sensoreitten 3-4 ja 6-7 välissä. Kaksi isoa pintaruhjetta ja lahoa sensori 4-5 alapuolella. Pintaruhjeita, lahoa 290. Tilia cordata 290. Tilia cordata 126 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 48,7 cm keskimäärin 48 % Kaivettu juuristoalueella. Pintaruhjeita ja lahoa. Iso, kuollut oksa Asfaltti

Lisätiedot

Opinnäytetyö Jari Saarinen

Opinnäytetyö Jari Saarinen Opinnäytetyö Jari Saarinen Työn numero 21/06 Työn nimi Työn ohjaaja Kimmo Tikkanen Sivumäärä CD Tiivistelmä: Tässä opinnäytetyössä käsittelen pensaiden leikkaamista ja eri leikkaustapoja. Miksi pensaita

Lisätiedot

Fiskarsin pieni puutarhaopas

Fiskarsin pieni puutarhaopas Fiskarsin pieni puutarhaopas Kevennä otetta. Nauti puutarhasta. Kevennä otetta. Nauti puutarhasta. Raivaussaksien terissä on eroja Saksiterä sopii erittäin tarkkaan leikkaamiseen, koska voit leikata myös

Lisätiedot

ü)^ Taimet / . Käytetään 2-vuotisia avojuurisia . Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a L7

ü)^ Taimet / . Käytetään 2-vuotisia avojuurisia . Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a L7 22.1.20L7 Taimet /. Käytetään 2-vuotisia avojuurisia "knip"taimia jossa on 5-8 sivuversoa.. Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a Latva/ohtoverso Tuotanto-oksat lkkuna I Alaoksat/pöytä

Lisätiedot

ALPPIRUUSUPUISTO SUONENJOKI

ALPPIRUUSUPUISTO SUONENJOKI ALPPIRUUSUPUISTO SUONENJOKI KOULUKATU 2; IISVEDENTIEN JA KOULUKADUN KULMASSA SISÄ-SAVON MIELENTERVEYSSEURA JUHLAVUODEN 2017 TEEMAT: SUOMI100 -ITSENÄISYYDEN JUHLAVUOSI (1917-2017): 'YHDESSÄ' SUOMEN MIELENTERVEYSSEURA

Lisätiedot

KOTIPIHAN ISTUTUSOHJE

KOTIPIHAN ISTUTUSOHJE KOTIPIHAN ISTUTUSOHJE Istutus on helppoa, kun opit perusasiat. Tästä työohjeesta saat tietoa, kuinka istutat puutarhan monivuotiset kasvit: pensaat, puut, perennat ja köynnökset. Sisältää: Ensin paikat

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

Marjaomenapuu. Aamurusko. Cowichan (ent. Kadetti ) FinE. Hopa. PURPPURAOMENAPUUT Purpurea -ryhmä I VII

Marjaomenapuu. Aamurusko. Cowichan (ent. Kadetti ) FinE. Hopa. PURPPURAOMENAPUUT Purpurea -ryhmä I VII !"#$%&'"(')*+,,& Marjaomenapuu I VII Malus baccata Leveälatvuksinen pikkupuu. Lehdistö on vaaleanvihreä. Nuput ovat vaaleanpunaiset, valkoiset tai punertavat. Valkoiset kukat halk. n. 5 cm. Hedelmät punaiset

Lisätiedot

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Kasvupaikan valinta Kirsikkapuulle valitaan pihasta valoisa, kostea ja aurinkoinen paikka. Parhaiten

Lisätiedot

KÄRHÖJEN JA KÖYNNÖSTEN ISTUTUS JA HOITO

KÄRHÖJEN JA KÖYNNÖSTEN ISTUTUS JA HOITO Isokukkaiset kärhöt ovat monien mielestä kauneimpia meillä kasvatetuista köynnöksistä. Pelkäämme turhaan kärhöjen talvehtimista, sillä oikein istutettuina ja hoidettuina ne talvehtivat suojaisessa paikassa

Lisätiedot

Terttuherukan viljely ja lajikkeet

Terttuherukan viljely ja lajikkeet Kuvat Luke (S. Karhu, K. Laine) ja internet-kuvakaappaukset Terttuherukan viljely ja lajikkeet Saila Karhu & Jorma Hellstén Luonnonvarakeskus Piikkiö Tuoreherukan tuotanto -teemapäivä 8.11.2017 Marjamaat

Lisätiedot

Hautausmaiden kasvit -puut -pensaat -perennat -köynnökset -kesäkukat VIHERALUEIDEN HOITO JA HAUTAUSMAAN KASVIT SUNTION ON:

Hautausmaiden kasvit -puut -pensaat -perennat -köynnökset -kesäkukat VIHERALUEIDEN HOITO JA HAUTAUSMAAN KASVIT SUNTION ON: VIHERALUEIDEN HOITO JA HAUTAUSMAAN KASVIT SUNTION ON: osattava valita hautausmaille soveltuvat kasvit hallittava kasvien istutus ja hoito osattava tavallisimpien kasvinsuojelumenetelmien käyttö tunnettava

Lisätiedot

Håkansbölen kartanon työväenmäki Matti Liski ja Niina Alapeteri Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy PUUT 29.1.2008 LIITE 2 nro alue nro laji Suomalainen nimi halkaisija (cm) kuntoluokk a ikäluokka Muut

Lisätiedot

Taimikonhoito. Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme

Taimikonhoito. Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme Taimikonhoito Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme Taimitermejä Pieni taimikko: keskipituus alle 1,3 metriä Varttunut taimikko: keskipituus yli 1,3 metriä, keskiläpimitta alle 8 cm Ylispuustoinen

Lisätiedot

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E Digikasvio Oleg ja Konsta 8E Vaahteran parhaita tuntomerkkejä ovat isot 3- tai 5-halkioiset lehdet.vaahtera kasvaa 10 20 metriä korkeaksi. Pvm: 13.9.2011 Paikka: Varisssuo Kasvupaikka: Sekametsä Vaahtera

Lisätiedot

Runko: Halkeamia ja kuorettomia alueita ja runsaasti lahoa. Laho nousee myös onkalosta tyvellä. Poistettu iso oksa rungosta.

Runko: Halkeamia ja kuorettomia alueita ja runsaasti lahoa. Laho nousee myös onkalosta tyvellä. Poistettu iso oksa rungosta. 94. Quercus robur 94. Quercus robur 28 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 122,8 cm keskimäärin 70 % Poistettu iso oksa Paljon. Suuri laho-onkalo, joka on yksi metriä syvä sondilla mitattuna. Onkalo

Lisätiedot

OHJEKIRJA KURKKUKASVIEN

OHJEKIRJA KURKKUKASVIEN OHJEKIRJA KURKKUKASVIEN VARTTAMISESTA: Kärkivarttaminen ja yhden sirkkalehden liitosvarte Varttamisen hyödyt Tautikontrolli maalevintäisten tautien ja tuholaisten leviämisen välttäminen resistentin perusrungon

Lisätiedot

Myytäessä taimia vähittäin ei ruukkukokoa tai silmulukua tarvitse ilmoittaa. Tukkumyynnissä nämä tiedot on kuitenkin aina ilmoitettava.

Myytäessä taimia vähittäin ei ruukkukokoa tai silmulukua tarvitse ilmoittaa. Tukkumyynnissä nämä tiedot on kuitenkin aina ilmoitettava. PERENNAT Taimien tulee olla voimakkaita, ja niiden juuristojen tulee olla hyvin kehittyneitä. Juuripaakun on oltava läpijuurtunut. Heikkojuuriset lajit on myytävä astia- tai paakkutaimina. Myytäessä myös

Lisätiedot

As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1

As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1 As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1 Asunto-osakeyhtiö Mäkärän tontin puut kuntoarvioitiin marraskuussa 2014. Kuntoarvioinnissa puista tutkittiin silmämääräisesti puun tyven, rungon ja latvuksen kunto. Lisäksi

Lisätiedot

Herukkaviljelmän perustaminen

Herukkaviljelmän perustaminen Herukkaviljelmän perustaminen Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula Tutkija Kati Hoppula Suonenjoki 15.11.2013 Herukkaviljelmän sijainti Ei hallanaralle paikalle. Itärinne vähiten hallanarka,

Lisätiedot

Taimien istutusohjeet

Taimien istutusohjeet Taimien istutusohjeet Kärhöjen istutus Kasvupaikka: Aurinkoinen Kasvualusta: Tasaisen hikevä, runsasravinteinen, kalkittu ja salaojitettu kasvualusta. Kasvin tyvellä maan tulisi olla hiekkapitoista, mikä

Lisätiedot

Saskatoonin viljely Amelanchier alnifolia. Kainuun ammattiopisto, aikuiskoulutus

Saskatoonin viljely Amelanchier alnifolia. Kainuun ammattiopisto, aikuiskoulutus Saskatoonin viljely Amelanchier alnifolia Yleistietoa Viljelty Pohjois-Amerikassa 1900-luvulta saakka Nykyiset lajikkeet peräisin luonnonkannoista Nimetty saskatoon kaupungin mukaan Kasvin tuntomerkit

Lisätiedot

Runko: Laho nousee runkoon. Isoja oksia poistettu kaksi kappaletta. Nämä leikkaukset ovat flush cut-leikkauksia.

Runko: Laho nousee runkoon. Isoja oksia poistettu kaksi kappaletta. Nämä leikkaukset ovat flush cut-leikkauksia. 112. Quercus robur 112. Quercus robur 75 cm syvä onkalo vähän alaviistoon, 54 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 70,7 cm keskimäärin 45 % Kaivettu juuristoalueella. Suuri onkalo sensorien 4 ja

Lisätiedot

Viherympäristöliiton hyväksymät Taimitarhakasvien lajitteluohjeet viherrakentamiseen

Viherympäristöliiton hyväksymät Taimitarhakasvien lajitteluohjeet viherrakentamiseen Viherympäristöliiton hyväksymät Taimitarhakasvien lajitteluohjeet viherrakentamiseen Nämä ovat Viherympäristöliitto ry:n suositus taimitarhakasvien lajittelu- ja niputusohjeiksi. Jos näitä ohjeita sovelletaan

Lisätiedot

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA Tervetuloa vuonna 2000 2001 Kivimäenpuistoon rakennettuun Alppiruusutarhaan. Alppiruusutarhan tarkoituksena on esitellä kotimaisia rhododendronlajikkeita. Kanervakasviheimon

Lisätiedot

VIHERTYÖOHJE. JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi. Liitetään kaivulupaan NURMIKOT. Rakennustyöaikainen suojaus

VIHERTYÖOHJE. JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi. Liitetään kaivulupaan NURMIKOT. Rakennustyöaikainen suojaus 1 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi Liitetään kaivulupaan VIHERTYÖOHJE NURMIKOT Rakennustyöaikainen suojaus Säilytettävä nurmikko suojataan rakentamalla tukeva aita (korkeus 1,5 m) nurmikkoalueen ympärille,

Lisätiedot

KOSKEN TL KESKUSTAN HOITO- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAN MÄÄRÄLUETTELO JA KUSTANNUSARVIO, sisältää alv 24%

KOSKEN TL KESKUSTAN HOITO- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAN MÄÄRÄLUETTELO JA KUSTANNUSARVIO, sisältää alv 24% KOSKEN TL KESKUSTAN HOITO- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAN MÄÄRÄLUETTELO JA KUSTANNUSARVIO, sisältää alv 24% Alue Kustannuslaji kuvaus määrä yksikkö hinta/yks kokonaishin ta Kunnanvirasto Puiden/pensaiden hoitoleikkaus

Lisätiedot

LEHMON PUUTARHATILA OY Hinnasto 2014 Kukkakauppa ruukkukukat viherkasvit leikkokukat sidontatyöt lahjatavarat Taimitarha koristepuut ja -pensaat hedelmäpuut, marjakasvit perennat, kesäkukat lannoitteet,

Lisätiedot

KESÄNEILIKKA LOBELIA PETUNIA ORVOKKI

KESÄNEILIKKA LOBELIA PETUNIA ORVOKKI LOBELIA Sopii kaikenlaisiin istutuksiin, myös amppeliin. Viihtyy parhaiten puolivarjossa tai varjossa. On parhaimmillaan itseään voimakkaamman kasvin reunakasvina. Riippuva kasvutapa, voidaan istuttaa

Lisätiedot

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV Vadelmat AIKAISET LAJIKKEET Muskoka FinE I IV Keskikokoiset tai suuret marjat ovat pyöreitä ja väriltään tummanpunaisia. Aromikkaat, makeat marjat. Satoisa tai runsassatoinen lajike pakastukseen. Hennohkot,

Lisätiedot

KAIVOLAN PIENTALOALUEEN 1. OSA-ALUE

KAIVOLAN PIENTALOALUEEN 1. OSA-ALUE RAKENTAMISOHJE KAIVOLAN PIENTALOALUEEN 1. OSA-ALUE Sisällysluettelo Sivu Sijaintikartta 1 Yleistä 2 Rakennusten sijainti tontilla 3 Rakennustyypit 3 Perustaminen 3 Aidat, istutukset, pihat 4 Suunnittelu

Lisätiedot

TEKSTI ja KUVAT Sari Toikkanen

TEKSTI ja KUVAT Sari Toikkanen TEKSTI ja KUVAT Sari Toikkanen 62 1 2 1. Havutko yksivärisiä? Vasemmalla sinertävänvihreä serbiankuusi, keskellä serbiankuuseen vartettu punertava kääpiöpurppurakuusi ja oikealla keltainen kultakuusi,

Lisätiedot

Metsään peruskurssi, luento 4 Taimikonhoito ja taimikon varhaishoito

Metsään peruskurssi, luento 4 Taimikonhoito ja taimikon varhaishoito Metsään peruskurssi, luento 4 Taimikonhoito ja taimikon varhaishoito Lassi Hakulinen 2.10.2013 TAIMIKON VARHAISHOITO JA TAIMIKONHOITO - kehitysluokat, yleistä taimikonhoidosta - taimikon varhaishoito -

Lisätiedot

Violetta kanadanatsalea FinE. Kevätatsalea FinE. Kuningasatsalea Estelle FinE. Ruususen Uni FinE. Puistoatsalea Adalmina FinE I V

Violetta kanadanatsalea FinE. Kevätatsalea FinE. Kuningasatsalea Estelle FinE. Ruususen Uni FinE. Puistoatsalea Adalmina FinE I V Atsaleat Violetta kanadanatsalea FinE I V Yksi talvenkestävimmistä lajikkeistamme. Aurinkoisella paikalla kauniin pyöreäksi kehittyvä pensas on erittäin hento ja tuuhea. Kukkii sinivioletein, perhosmaisin

Lisätiedot

Karviaisen viljely. Marjamaat -hanke. Erikoismarjojen viljely ja Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä

Karviaisen viljely. Marjamaat -hanke. Erikoismarjojen viljely ja Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Karviaisen viljely Erikoismarjojen viljely 25.4. ja 9.5.2018 Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä Karviaisen viljely Suomessa Puutarhatilastot

Lisätiedot

Kurtturuusun torjuntaohje

Kurtturuusun torjuntaohje Kurtturuusun torjuntaohje 1 Kurtturuusun tunnistaminen Monivuotinen pensas, kasvaa 0,5 1,5 m korkeaksi Lehdet kiiltävät, tumman vihreät ja uurteiset Syksyllä lehdet kellastuvat Varressa ja oksissa tiheästi

Lisätiedot

Toimenpiteet: tarkkailtava

Toimenpiteet: tarkkailtava 31.8.2017 1 ( 8) PUIDEN KUNTOARVIO 16.8.2017 Jankan tila Tontin puusto käytiin läpi silmämääräisesti arvioiden sekä käyttäen apuna resistograph -mikroporaa. Mahdollista uutta rakentamista varten kuntoarviossa

Lisätiedot

3541 Puuistutusten tekeminen

3541 Puuistutusten tekeminen 1 3541 Puuistutusten tekeminen 3541.1 Puuistutusten materiaalit 3541.1.1 Puut Taimien toimittaja kuuluu Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ylläpitämään taimiaineistorekisteriin. Taimet täyttävät taimiaineistosta

Lisätiedot

LEHMON PUUTARHATILA OY Hinnasto 2012 Kukkakauppa ruukkukukat viherkasvit leikkokukat sidontatyöt lahjatavarat Taimitarha koristepuut ja -pensaat hedelmäpuut, marjakasvit perennat, kesäkukat lannoitteet,

Lisätiedot

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015.

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. Yleistä asemakaavasta ja rakennustapaohjeista Rakennustapaohjeet täydentävät asemakaavan

Lisätiedot

Hedelmän- ja marjanviljely

Hedelmän- ja marjanviljely Hedelmän- ja marjanviljely 1 Sisällysluettelo 1.Hedelmän- ja marjanviljely Suomessa 2. Hema-kasvien viljelyn edellytykset ilmasto maaperä katteet lannoitus istutus kastelu taudit ja tuholaiset lajikevalinta

Lisätiedot

Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma

Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma 1.10.2015 Helsingin kaupunki Rakennusvirasto Keskuspuiston ulkoilumetsiä hoidetaan luonnonmukaisesti

Lisätiedot

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Sopivan puun valitseminen Valitse muodoltaan ja rakenteeltaan sopiva puu ja varmista, että se on terve. Tämä on erittäin tärkeää, jotta majalla on tukeva

Lisätiedot

Rauduskoivun pystykarsintakoe

Rauduskoivun pystykarsintakoe Rauduskoivun pystykarsintakoe - ensituloksia karsinta-ajankohdan ja menetelmän vaikutuksista 2006-2011 Pentti Niemistö 21.8.2012 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute

Lisätiedot

Marjakasvien vuotuisia hoitotöitä

Marjakasvien vuotuisia hoitotöitä UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Marjakasvien vuotuisia hoitotöitä Aloittavien marjanviljelijöiden työpaja 4. tapaaminen 4.4. Joensuu Koonnut Marjo Marttinen ProAgria Keski-Suomi

Lisätiedot

IMELÄKIRSIKAT. FANAL I-II Saksa. HUVIMAJA I-IV Suomi. NORDIA I-IV Ruotsi, Balsgård. SIKKOLA I-IV (V) Suomi

IMELÄKIRSIKAT. FANAL I-II Saksa. HUVIMAJA I-IV Suomi. NORDIA I-IV Ruotsi, Balsgård. SIKKOLA I-IV (V) Suomi IMELÄKIRSIKAT FANAL I-II Saksa Melko voimakaskasvuinen puu. Leveä ja melko tiivis latvus, hieman riippuvat oksat. Aikainen ja runsas sato. Hedelmä keskisuuri, litteänpyöreä ja tumma violetinpunainen. Malto

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Raudus ja hieskoivu. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Raudus ja hieskoivu. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Raudus ja hieskoivu Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Suomessa kasvatettavat puulajit Yleisimmät puulajit: Mänty Kuusi Rauduskoivu Hieskoivu

Lisätiedot

Koivun laatukasvatusketjut. Pentti Niemistö 21.8.2012

Koivun laatukasvatusketjut. Pentti Niemistö 21.8.2012 Koivun laatukasvatusketjut Pentti Niemistö 21.8.2012 Raudus vai Hies Raudus- ja hieskoivun laatuerot Rauduskoivut kasvavat järeämmiksi ja suoremmiksi syynä puulaji sinänsä, mutta myös kasvupaikka, joka

Lisätiedot

KUUN VAIHEET JA PUUTARHANHOITO

KUUN VAIHEET JA PUUTARHANHOITO KUUN VAIHEET JA PUUTARHANHOITO KUUN VAIHEET JA PUUTARHANHOITO -VERKKOKURSSI SARI WECKSTRÖM / SARIN PUUTARHAKURSSIT http://sarinpuutarhat.blogspot.com www.puutarhastudio.fi PERUSTERMIT 1. Kuun vaiheet usein

Lisätiedot

Sami Kiema puunhoidon työnjohtaja Helsingin kaupungin Stara, Läntinen kaupunkitekniikka Viikki 16.10.2012

Sami Kiema puunhoidon työnjohtaja Helsingin kaupungin Stara, Läntinen kaupunkitekniikka Viikki 16.10.2012 Sami Kiema puunhoidon työnjohtaja Helsingin kaupungin Stara, Läntinen kaupunkitekniikka Viikki 16.10.2012 Nykyään: Mikä kääpä, mitä aiheuttaa puulle, tarvitaanko mittauksia, onko puu jo riskitekijä ympäristölle,

Lisätiedot

Taimet täyttävät taimiaineistolain (1205/94 ja laki sen muuttamisesta 727/00) ja sen perusteella annetuissa säädöksissä määrätyt vaatimukset.

Taimet täyttävät taimiaineistolain (1205/94 ja laki sen muuttamisesta 727/00) ja sen perusteella annetuissa säädöksissä määrätyt vaatimukset. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 23311 Puistopuut Puistopuulla tarkoitetaan puisto- tai muille viheralueille tai pihoille istutettavia puita, joiden rungonkorkeudelle ei aseteta erityisiä vaatimuksia.

Lisätiedot

Sadonkorjuun välineet Orsikehikko

Sadonkorjuun välineet Orsikehikko Sadonkorjuun välineet Orsikehikko Sadonkorjuu on aika, jolloin omavaraistaloudessa tulee käyttöön eniten työvälineitä samaan aikaan. Lyhyessä ajassa joudumme käsittelemään suuria määriä juureksia ja siemeniä.

Lisätiedot

Taimesta omenapuuksi ohjeita kotipuutarhurille omenapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista

Taimesta omenapuuksi ohjeita kotipuutarhurille omenapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Taimesta omenapuuksi ohjeita kotipuutarhurille omenapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Kasvupaikan valinta Kun omenapuun paikkaa valitaan, on kiinnitettävä huomiota maan kosteuteen, tuulisuuteen,

Lisätiedot

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Pohjois-Suomi Ohje hakkuukoneen kuljettajalle HARVENNUKSEN TAVOITTEET Harvennuksen tavoitteena on keskittää metsikön puuntuotoskyky terveisiin,

Lisätiedot

MenSe -raivauspää. sähkölinjojen tehokkaaseen ja turvalliseen raivaukseen. Käyttöpäivä 9.10.2014. Marja-Leena Mentula MenSe Oy 9.10.2014 www.mense.

MenSe -raivauspää. sähkölinjojen tehokkaaseen ja turvalliseen raivaukseen. Käyttöpäivä 9.10.2014. Marja-Leena Mentula MenSe Oy 9.10.2014 www.mense. MenSe -raivauspää sähkölinjojen tehokkaaseen ja turvalliseen raivaukseen Käyttöpäivä 9.10.2014 MenSe Oy Perustettu 1996 Tuotantotilat Kaakkois-Suomessa Taavetissa. Suunnittelu,valmistus ja myynti. Konepaja

Lisätiedot

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskarsin ShapeCutter Plus-muotoleikkurilla leikkaat helposti erilaisia muotoja joko muotosabluunoiden avulla tai vapaalla kädellä. Muotoleikkuri sopii erilaisille

Lisätiedot

#45647894497':;'<9:;94497'5=8>6?7;'@AABC'D=9<<;'?997769<<E'FBGHIJ';:;47;<;9<6DK;;'79678;'

#45647894497':;'<9:;94497'5=8>6?7;'@AABC'D=9<<;'?997769<<E'FBGHIJ';:;47;<;9<6DK;;'79678;' !""#$%&'%(%)*+'*+)'&,%!"#$$!%!&'$(&&!&')(#"*+,-&'$+./-*#-/+*' ' $!0**!1-0$#&*2,-&'"-%#*3$"-* Puu, kunto hyvä Puu, kunto erittäin huono Puu, kuntoa seurattava Valaisin Roska-astia #45647894497':;'

Lisätiedot

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatin viljely Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatti (Solanum lycopersicum) Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti on tärkein kasvihuonevihanneksemme. Vuonna 2014

Lisätiedot

PIKKUPETUNIA (japaninkello) AMPPELIPETUNIA (Surfinia) AMPPELILOBELIA LUMIHIUTALE

PIKKUPETUNIA (japaninkello) AMPPELIPETUNIA (Surfinia) AMPPELILOBELIA LUMIHIUTALE AMPPELIPETUNIA (Surfinia) Suosittu amppelikukka, joka kukkii ahkerasti koko kesän. Sopii puolivarjoon tai aurinkoon. Kastele ja lannoita säännöllisesti. Käytetään myös parvekelaatikoissa ja maanpeittokasvina.

Lisätiedot

Karhunvadelman viljely

Karhunvadelman viljely UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Karhunvadelman viljely Erikoismarjojen viljely 25.4. ja 9.5.2018 Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä Onko karhunvadelmalle kysyntää?

Lisätiedot

Kanadalaisten koeruusujen hoito-ohjeita 20.9.15

Kanadalaisten koeruusujen hoito-ohjeita 20.9.15 KANADALAISTEN PENSASRUUSUJEN TALVENKESTÄVYYSKOE 2016-2019 1(6) Kanadalaisten koeruusujen hoito-ohjeita 20.9.15 Kokeeseen osallistumisen reunaehdot: Nämä kanadalaisten ruusujen hoito-ohjeet ovat vain suosituksia,

Lisätiedot

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Etelä-Suomi Ohje hakkuukoneen kuljettajalle HARVENNUKSEN TAVOITTEET Harvennuksen tavoitteena on keskittää metsikön puuntuotoskyky terveisiin,

Lisätiedot

Taimikonhoitoon vaikuttavat biologiset tekijät

Taimikonhoitoon vaikuttavat biologiset tekijät 1.1.1 Taimikonhoitoon vaikuttavat biologiset tekijät Lehtipuiden kasvu ja vesominen Jari Miina, METLA Lehtipuita syntyy aina, - hakkuu/raivauskannot vesovat - haavan ja harmaalepän juurivesat - siemensyntyiset

Lisätiedot

A `St. Michel (Mikkeli) `Haaga`

A `St. Michel (Mikkeli)  `Haaga` A `St. Michel (Mikkeli) Kukka on nuppuasteella vaaleanpunainen, auetessaan lähes valkoinen, vaaleanvihreä pilkkuinen. Lajike on kotimaisista alppiruusuista talvenkestävin ja se kukkii kotimaista alppiruusuista

Lisätiedot

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Katse syyshoitoon Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta Mikkeli 3.11.2017 Matala V. 2006: Mansikan viljely Syyshoito eli sadonkorjuun jälkeiset

Lisätiedot

Lahon aste Yhteensä Pysty- Maa- Yhteensä Pysty- Maa-

Lahon aste Yhteensä Pysty- Maa- Yhteensä Pysty- Maa- Liitetaulukko 43. Kuolleen puuston tilavuus lahon asteen mukaan metsä- ja kitumaalla. Ahvenanmaa Mänty 110 29 139 16 13 29 10 22 32 0 10 10 6 137 80 216 Kuusi 65 24 89 24 19 43 5 13 18 0 10 10 12 94 78

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Auroranlinnan isännöimien kiinteistöjen viheralueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS

Kiinteistö Oy Auroranlinnan isännöimien kiinteistöjen viheralueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS n isännöimien kiinteistöjen viheralueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS TÄSSÄ URAKASSA NOUDATETAAN KIINTEISTÖRYL 09 Tässä työselostuksessa mainituin poikkeuksin 27.12.2012 Laatinut: Piha- ja puistosuunnittelu

Lisätiedot

Humalan viljely - esimerkkejä ja havaintoja

Humalan viljely - esimerkkejä ja havaintoja Humalan viljely - esimerkkejä ja havaintoja Humala-info Pyhäjärvi-instituutti 15.2.2018 Johanna Pihala 1 Kasvupaikka Lämmin, aurinkoinen paikka, suojassa kovilta tuulilta Toisaalta sopivasta tuulesta voi

Lisätiedot

Taimikonhoito. Mänty Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin

Taimikonhoito. Mänty Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikonhoito Mänty Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikonhoito Tavoitteena luoda sopivalla tiheydellä ja puulajisuhteella

Lisätiedot

Helsingin puistojen kääpiä. Sami Kiema, Heikki Kotiranta ja Kaarina Heikkonen

Helsingin puistojen kääpiä. Sami Kiema, Heikki Kotiranta ja Kaarina Heikkonen Helsingin puistojen kääpiä, ja Kaarina Heikkonen 1 Useimmat käävät ovat lahottajia Käävät ovat sieniä, jotka koostuvat sienirihmastosta ja itiöemistä. Rihmasto on näkymättömissä puun sisällä tai maaperässä.

Lisätiedot

Vapaudenkatu, vaihtoehtoja siirrettäviksi istutusastioiksi välikaistalle

Vapaudenkatu, vaihtoehtoja siirrettäviksi istutusastioiksi välikaistalle A-betoni, istutusastia TORI Tori on suorakaiteenmuotoinen sileä- tai rouhepintainen istutusastia. Leveys on 400 mm, pituus 1000 mm ja korkeus 400 mm. Paino 220 kg. Tori ja Puisto sarjojen istutusastioita

Lisätiedot

LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN

LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN Yleistä Rakennettiinpa muurikivistä ladottavaa seinämää vain muutaman kymmenen senttimetrin korkuisena, tai pariin metriin nousevana

Lisätiedot

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Nurmikon käyttäminen Hemmanetin valmiit nurmikot kestävät heti että niitten päälle kävellään. Mutta alussa kannattaa olla vähän varovainen ettei rasita nurmikkoa liikaa

Lisätiedot

Arboristi / Hortonomi Teppo Suoranta puh

Arboristi / Hortonomi Teppo Suoranta puh 3 4 5 6 1 2 7 Puut tutkittiin ensiksi silmämääräisesti. Tyvet ovat jonkin verran liian syvällä johtuen täyttömaasta. Halkeamia ja laho-onkaloita ei ole. Kasvupaikalla on tiivis maa ja pinta on katettu

Lisätiedot

KOTIPIHAN PERENNAOHJE

KOTIPIHAN PERENNAOHJE KOTIPIHAN PERENNAOHJE Miten rakennetaan perennaryhmiä erilaisille kasvupaikoille: auringosta varjoon, kuivasta kosteaan? Tässä työohjeessa on monivuotisten kukkien istutusohjeita ja hoitoa helpottavia

Lisätiedot

Kolin kansallispuiston luontopolut ENNALLISTAJAN POLKU OPETTAJAN JA OPPILAAN AINEISTOT. Toimittaneet Eevi Nieminen, Kalle Eerikäinen ja Lasse Lovén

Kolin kansallispuiston luontopolut ENNALLISTAJAN POLKU OPETTAJAN JA OPPILAAN AINEISTOT. Toimittaneet Eevi Nieminen, Kalle Eerikäinen ja Lasse Lovén Kolin kansallispuiston luontopolut ENNALLISTAJAN POLKU OPETTAJAN JA OPPILAAN AINEISTOT Toimittaneet Eevi Nieminen, Kalle Eerikäinen ja Lasse Lovén ENNALLISTAJAN POLKU KARTTA Pohjakartta Maanmittauslaitos,

Lisätiedot

- METSÄNHOIDON JA HAKKUIDEN KÄSITTELY-YKSIKKÖ. - PUUSTOLTAAN JA MAAPOHJALTAAN YHTENÄINEN ALUE - JAKOPERUSTEENA MYÖS KEHITYSLUOKKA

- METSÄNHOIDON JA HAKKUIDEN KÄSITTELY-YKSIKKÖ. - PUUSTOLTAAN JA MAAPOHJALTAAN YHTENÄINEN ALUE - JAKOPERUSTEENA MYÖS KEHITYSLUOKKA METSIKKÖKUVIO - METSÄNHOIDON JA HAKKUIDEN KÄSITTELY-YKSIKKÖ. - PUUSTOLTAAN JA MAAPOHJALTAAN YHTENÄINEN ALUE - JAKOPERUSTEENA MYÖS KEHITYSLUOKKA TOIMENPITEET 1 2 Kuva: Tavoiteneuvontakansio,Uudistaminen

Lisätiedot

Marjasinikuusama. Lonicera caerulea var. edulis. var. kamtschatica

Marjasinikuusama. Lonicera caerulea var. edulis. var. kamtschatica Marjasinikuusama Lonicera caerulea var. edulis Lonicera caerulea var. kamtschatica Alkuperä ja hakusanat 2 Haskaps, Blue Honeysuckle, Honeyberry haskap Japani honeyberry Venäjä kamtschatica ja edulis Venäläiset

Lisätiedot

Heka-Maunula Oy:n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS

Heka-Maunula Oy:n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS :n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS TÄSSÄ URAKASSA NOUDATETAAN KIINTEISTÖRYL 09 Tässä työselostuksessa mainituin poikkeuksin 18.11.2014 Laatinut: Piha- ja puistosuunnittelu

Lisätiedot

Havupuut. Juniperus communis f. suecica V Pilarikataja. Erittäin sitkeä ja talvenkestävä kapean pilarimainen kataja. Korkeus 3 7 m.

Havupuut. Juniperus communis f. suecica V Pilarikataja. Erittäin sitkeä ja talvenkestävä kapean pilarimainen kataja. Korkeus 3 7 m. Havupuut Abies concolor III Harmaapihta. Leveä kartiomainen kasvutapa, korkeus 10 20 m. Säännölliset vaakasuorat oksat ja isot siniharmaat, litteät, pehmeät neulaset. Viihtyy aurinkoisella tai osan päivää

Lisätiedot

- FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI

- FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI Muistilista pihan syystöihin WWW.PIHAILO.FI - FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI Kaikki valmista kevättä varten! Syksy on loistavaa aikaa puutarhatöille: maa ja ilma ovat

Lisätiedot

Tervasroso. Risto Jalkanen. Luonnonvarakeskus. Rovaniemi. Luonnonvarakeskus. Luonnonvarakeskus. Lapin metsätalouspäivät, Rovaniemi

Tervasroso. Risto Jalkanen. Luonnonvarakeskus. Rovaniemi. Luonnonvarakeskus. Luonnonvarakeskus. Lapin metsätalouspäivät, Rovaniemi Tervasroso Risto Jalkanen Luonnonvarakeskus Rovaniemi 1 Lapin metsätalouspäivät, Rovaniemi Perinteinen tervasroso Peridermium pini - männystä mäntyyn 2 Lapin metsätalouspäivät, Rovaniemi Aggressiivinen

Lisätiedot

ALKUSANAT...4 1. NURMIKON HOITO...4 HOIDON TAVOITE...4 NURMIKON HOITOTYÖOHJEISTUS...4 A. Käyttönurmikon hoito...4 1.1. Kevätkunnostus...4 1.2.

ALKUSANAT...4 1. NURMIKON HOITO...4 HOIDON TAVOITE...4 NURMIKON HOITOTYÖOHJEISTUS...4 A. Käyttönurmikon hoito...4 1.1. Kevätkunnostus...4 1.2. ALKUSANAT...4 1. NURMIKON HOITO...4 HOIDON TAVOITE...4 NURMIKON HOITOTYÖOHJEISTUS...4 A. Käyttönurmikon hoito...4 1.1. Kevätkunnostus...4 1.2. Leikkuu...4 1.3. Syyskunnostus...5 1.4. Rajaus...5 1.5. Lannoitus

Lisätiedot

Rintamamiestalon puutarhan kunnostus. Anu Tarkia Opinnäytetyö 20.10.2015 Puutarhatalouden perustutkinto Ammattiopisto Livia / Maaseutuopisto

Rintamamiestalon puutarhan kunnostus. Anu Tarkia Opinnäytetyö 20.10.2015 Puutarhatalouden perustutkinto Ammattiopisto Livia / Maaseutuopisto Rintamamiestalon puutarhan kunnostus Anu Tarkia Opinnäytetyö 20.10.2015 Puutarhatalouden perustutkinto Ammattiopisto Livia / Maaseutuopisto Kohde Vuonna 1947 rakennetun rintamamiestalon puutarhan kunnostustyöt

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

HOITOSUUNNITELMAN LAATIMINEN JA OMAVALVONTASUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN

HOITOSUUNNITELMAN LAATIMINEN JA OMAVALVONTASUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN HOITOSUUNNITELMAN LAATIMINEN JA OMAVALVONTASUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Maisemasuunnittelun koulutusohjelma Lepaa, kevät 2014 Maiju Tynjälä TIIVISTELMÄ LEPAA Maisemasuunnittelun

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

Jättiputken torjuntaohjeita. osa 1

Jättiputken torjuntaohjeita. osa 1 Jättiputken torjuntaohjeita Valitse sopiva torjuntamenetelmä Jos esiintymä on pieni tai se sijaitsee vesistön tai talousvesikaivon vieressä, marja/hedelmäpuiden tai pellon läheisyydessä: NIITTÄMINEN, KITKEMINEN

Lisätiedot

Herukat: Taimet ja lajikkeet

Herukat: Taimet ja lajikkeet Herukat: Taimet ja lajikkeet Kalle Hoppula Kati Hoppula 23.1.2017 Herukoiden taimityypit Juurtumaton lepotilainen pistokas viljelijä juurruttaa itse Hintataso 30-75 snt/kpl, lisenssimaksu määrittää hintaa.

Lisätiedot

Pystypuusta lattialankuksi

Pystypuusta lattialankuksi Pystypuusta lattialankuksi Naapuripalstallamme tehtiin eräänä talvena avohakkuu, jonka seurauksena seuraavan kesän puhurituulet kaatoivat useita suuria kuusia oman metsäpalstamme suojattomasta reunasta.

Lisätiedot

Laatumäntyä erirakenteiskasvatuksella koesuunnitelma ja toteutus

Laatumäntyä erirakenteiskasvatuksella koesuunnitelma ja toteutus Laatumäntyä erirakenteiskasvatuksella koesuunnitelma ja toteutus Riikka Piispanen Luonnonvarakeskus Erirakenteiskasvatus männiköissä näin se voi toimia (Sauli Valkonen ja Riikka Piispanen) Erirakenteis-

Lisätiedot

Kuviotiedot Kunta Alue Ms pääpuulaji. Monimuotoisuus ja erityispiirteet C1 Lähimetsä Osin aukkoinen. Monimuotoisuus ja erityispiirteet

Kuviotiedot Kunta Alue Ms pääpuulaji. Monimuotoisuus ja erityispiirteet C1 Lähimetsä Osin aukkoinen. Monimuotoisuus ja erityispiirteet Kunta Alue Ms 169 1 3 Kuvio Pa, ha Kasvupaikka ja Kuviotiedot 2016 Sivu 1 / 15 Kunta 169 Alue 1 Ms 3?? jne. Lohko 1 123 0,7 Kuiva kangas ja vastaava suo Nuori kasvatusmetsikkö 40 59 41 8 0 0 0 19 7 2 2

Lisätiedot