Lasten ja perheiden palvelut

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lasten ja perheiden palvelut"

Transkriptio

1 Lasten ja perheiden palvelut Esiselvitysvaihe II loppuraportti

2 Sisällysluettelo 1. Tärkeimmät nostot (dia 3) 2. Viestit jatkovalmisteluun sekä jatkotoimenpiteet ja esitykset VATEn ratkaistavaksi/ päätettäväksi esitettävistä asioista (dia 4) 3. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi (diat 5-14) 4. Yhteistyö, oppiminen ja tiedon jakaminen (diat 15-16) 5. Jatkotoimenpiteet (diat 17-18) 6. Riskienhallinta (dia 19) 7. Lasten ja perheiden palvelujen jatkovalmistelu (dia 20) 8. Liitteet 8.1. Lasten ja perheiden palvelujen sote-ryhmän integroitumis- ja järjestämisesitys ( dia 22) 8.2. Perhekeskuspalvelut ja perhekeskusalueet (diat 23-35) 8.3. Lapset, nuoret ja perheet Pirkanmaalla Hyvinvoinnin, sosiaali- ja terveyspalvelujen ja asiakastyytyväisyyden tarkastelua viidellä alueella. (diat 36-37) 8.4. Lasten ja perheiden perhekeskus-, erityis- ja vaativan tason palvelujen palvelukuvaukset, kriteerit palvelujen saamiseksi ja tuotantotapaesitykset (diat 38-39)

3 3 1. Tärkeimmät nostot Onnistumiset Kehittämisehdotukset Työryhmä on työstänyt lasten ja perheiden palvelut perhekeskus-, erityis- ja vaativan tason palveluihin. Perhekeskusalue-ehdotukset on työstetty yhdessä kuntien kanssa. Työryhmän työllä on vahva STM:n ja OKM:n tuki ja ohjaus. LAPE-hankkeessa on pilotoitu uudistuksen mukaisia toimintamalleja. Alkuperäisen työryhmän tehtävien jaon myötä sote-valmistelu on muuttunut systemaattisemmaksi ja hallittavammaksi. Työryhmän ja alatyöryhmien jäsenten sitoutuminen työskentelyyn on ollut alusta lähtien vahvaa ja tuottaa tulosta. Työryhmän jäsenet työstättävät valmistelussa olevia asioita omissa ala- tai taustaryhmissään. Työhön on osallistettu laaja joukko ammattilaisia, esimiehiä, johtoa ja asiakkaita sote-, sivistys-, järjestö- ja seurakunta-, yritys- ja oppilaitoskentältä. Yhteistyötä eri työryhmien kanssa on hyvä tiivistää. Erityisesti liikelaitostyöryhmällä, lasten ja perheiden palvelujen, aikuisten sosiaalipalvelujen, mielenterveys- ja päihdepalvelujen, vammaispalvelujen, sote-keskuksen sekä ICMT-työryhmien työllä on vahva yhteinen pinta. Luovuttavien organisaatioiden satsaus valmistelutyöhön on merkittävä. Työpanoksen kohtuullistamiseksi valmistelutyö tulisi tehdä mahdollisimman helpoksi (esimerkiksi oleelliset valmistelussa tarvittavat tiedot tulisi olla helposti käsiteltävässä muodossa, täsmälliset tehtäväksiannot, työnjaot ja osallistamisen laajuuden mietintä). Riskit Sote- ja maakuntauudistuksen toteutumiseen liittyvä epävarmuus heikentää valmisteluun osallistuneiden sekä heidän taustaorganisaatioidensa ammattilaisten sitoutumista valmistelutyöhön. Sote- ja maakuntauudistuksen monituottajamalli hajottaa nykyiset lasten ja perheiden palvelujen kokonaisuudet. LAPE-hankkeella pyritään rakentamaan vahvat yhteistyökäytännöt ennen järjestämisvastuu jakautumista. On riski, että hankkeen aikana työstetyt toimintamallit eivät jää eloon. Tuleva muutos on haastaa erityisesti terveydenhuollon sisäistä integraatiota ja luo terveyspalvelujen työntekijöille uudenlaiset työmarkkinat. On riski, että osaajat siirtyvät yksityissektorin palvelukseen, jos maakunta ei houkuttele työnantajana. Tämä heikentää maakunnan tarjoaman hoidon/hoivan tasoa ja kilpailukykyä.

4 Viestit jatkovalmisteluun Ensivaiheen linjattavat/päätettävät asiat Myöhemmässä vaiheessa päätettävät asiat (VATE) 2. Viestit jatkovalmisteluun sekä jatkotoimenpiteet ja esitykset VATEn ratkaistavaksi/ päätettäväksi esitettävistä asioista Lasten ja perheiden palvelujen työryhmän työn on hyvä jatkua; työn laajuus, keskeneräisyys ja linkitys LAPEhankkeeseen. Erityisesti liikelaitoksen ja sen sisäisten substanssiryhmien sekä ICMT-työ hyvä integroida nykyistä vahvemmin yhteen. Toivotaan linjattavan valmistelun tarkkuustaso. Valmistelun resurssointi vuodesta 2019 lukien tulee olla suhteessa valmistelun laajuuteen ja vaadittavaan tarkkuustasoon. Perhekeskusalueet ja perhekeskustoimintamalli. Lasten ja perheiden palvelujen digitalisointisuunnitelma ja toimenpiteet valmisteluvaiheessa. Pirkanmaan palvelukuvaukset ja kriteerit. Järjestämissuunnitelma lasten ja perheiden palvelujen osalta. Lasten ja perheiden palvelujen organisoituminen, palvelupisteet ja organisaatio viranhaltijoineen. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma. Päätösten hallittu siirto maakuntaan

5 3. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi Tavoitteiden ja lopputulosten toteutuminen Arvosana 1-5, 1=heikko, 5 = erinomainen Kommentit Nykytilanteen kuvauksen täydennystarpeet pyydetään kunnista. Riskienhallinta valmistuu. 1/ Koostettu nykytilanteen täydennystarpeet joulukuussa Tehty kartoitusta palvelujen käytöstä, lasten ja nuorten hyvinvoinnista sekä taustatiedoista Sotkanet-, AvoHilmo- ja tilastokeskuksen tietojen pohjalta. Viiden alueen/perhekeskusalueiden alueanalyysit valmistuivat kesäkuussa. Riskienhallintaa työstettiin väli- ja loppuraportointivaiheissa alatyöryhmissä ja pääryhmässä. Tehtävä valmistui aikataulussa. Tarkempi kysely palvelujen käytöstä ja henkilöstöresursseista lähtee kuntiin sen jälkeen, kun lait hyväksytään. Työryhmästä on esitetty toive, että indikaattoritieto koottaisiin niin, että se olisi tarjolla valmisteluun osallistuville helposti käytettävässä muodossa. Tehtävänä syksy : Nykytilan kuvauksen täydentäminen vuoden 2017 toimintalukujen, talouden ja henkilöstötietojen osalta.

6 3. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi Tavoitteiden ja lopputulosten toteutuminen Arvosana 1-5, 1=heikko, 5 = erinomainen Kommentit Lasten, nuorten ja perheiden palveluverkkoesitys valmistuu (sis. sähköiset palvelut). Käsitellään järjestäjän ja tuottajan tehtävät. Väliraportti valmistuu. 5 Palveluverkkotehtäväksianto valmistui aikataulussa. Työryhmästä tehtiin esitys perhekeskus-, erityis- ja vaativan tason palvelujen integroitumis- ja järjestämisesityksen maakuntavalmistelun johtoryhmälle ja ohjausryhmälle. Saatiin linjaus, että valmistelutyötä voidaan jatkaa tehdyn esityksen pohjalta. Perhekeskuspalvelujen verkoston alue-ehdotukset käsiteltiin kuntien LAPEryhmissä, maakunnan LAPE-ryhmässä ja sote-valmisteluryhmässä. Valmistunut ehdotus luovutettiin palveluverkkotyöryhmän käsittelyyn kesäkuussa. Sähköisten palvelujen nykytila ja kehittämistarpeet on työstetty ja toimitettu eteenpäin Pirkanmaan valmistelussa. Sähköistä perhekeskusta työstetään valtakunnallisesti, Pirkanmaalla valtakunnallisessa valmistelussa on iso rooli. Järjestäjän ja tuottajan tehtäviä on käsitelty perusteellisesti esiselvitysvaihe I:n aikaan, tarkennettu tehtäviä eri keskusteluissa. Tehtävänä syksy : Perhekeskus-, erityis- ja vaativan tason palvelujen ja henkilöstön sijoittumisesitys, yhteistyö palveluverkkotyöryhmän kanssa. Sähköisten palvelujen käytön laajentaminen ja tarvittavan kehittämistyön käynnistäminen

7 3. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi Tavoitteiden ja lopputulosten toteutuminen Arvosana 1-5, 1=heikko, 5 = erinomainen Tarveselvitys lasten, nuorten ja perheiden palveluille vuodelle 2020 ja 2025 valmistuu. 4/ Valmistelutyö tarveselvityksen osalta etenee. Palvelukuvaukset, kriteerit eri palvelujen saamiseksi, tuotantotapa ja kriteerit täyttävien palvelua tarvitsevien määrästä valmistuvat kesäkuun aikana. Tarveselvityksen tekeminen ja painopisteen siirtosuunnitelma edellyttää kuitenkin tarkempaa pohjatietoa ja vahvempaa yhteistä keskustelua työryhmässä. Tästä syystä palvelutarveselvitys siirrettiin käsiteltäväksi syksyyn, jolloin kuntakyselyn tulokset on käytettävissä. Tehtävänä syksy : Palvelutarve-esitys eri palvelujen osalta ja painopisteiden valintaesitys vuodelle 2020 ja vuodelle (Säästöesitys samassa) Resurssien allokointiesitys täydentyvän ja tarkentuvan alueanalyysin pohjalta.

8 3. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi Tavoitteiden ja lopputulosten toteutuminen Arvosana 1-5, 1=heikko, 5 = erinomainen Syötteet maakuntastrategiaan ovat valmistuneet. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmatyö käynnistyy. 3/ Lasten ja perheiden palvelujen strategiatyöpaja pidettiin ja syötteet maakuntastrategiatyöhön valmistuivat. Työpajatyöskentelyyn osallistui lasten ja perheiden palvelujen työryhmän jäseniä, maakunnan LAPE-ryhmän jäseniä, LAPEhanke Pippurin koordinaattorit, nuoria ja kokemusasiantuntijoita sekä valtakunnallista lapsistrategiatyössä mukana oleva MLL:n johtava asiantuntija Esa Iivonen ja projektipäällikkö Riku Siren Pirkanmaan liitosta. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmatyö käynnistettiin samassa yhteydessä. Kesäkuussa valmistunut alueanalyysitieto toimii käynnistyvän keskustelun ja työn pohjana. Tehtävänä syksy : Maakunnallisen lastensuojelulain mukaisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman systemaattinen ja suunnitelmallinen työ käynnistyy. Suunnitelma valmistuu vuoden 2019 aikana.

9 3. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi Tavoitteiden ja lopputulosten toteutuminen Arvosana 1-5, 1=heikko, 5 = erinomainen Valinnanvapauden vaikutusten arviointi. Asiakassetelipalveluehdotukset valmistuvat. 4/ Valinnanvapauden vaikutuksia käsiteltiin työryhmässä huolellisesti. Työryhmän johtopäätökset syötettiin Pirkanmaan liiton valinnanvapauslausuntoon. Asiakassetelipalveluehdotukset käsiteltiin aikataulussa (ei ehdotettu vietävän uusia palveluja asiakassetelipalveluiksi vuoden Ehdotetaan hallittua ja suunnitelmallista laajentamista, mikäli maakunnassa palveluvalikoiman laajennukseen päädytään). Tehtävänä syksy : Osallistuminen asiakassetelipalvelun valmisteluun (etenkin kotipalvelun osalta). Lasten ja perheiden näkökulma tuottaminen sote-keskuksen palveluihin ja erityisesti sosiaaliohjauspalvelun rakentamiseen. Maakunta työnantajana: henkilöstön vetovoimaan vaikuttavat tekijät on kartoitettu. 5/ Henkilöstön vetovoimaan vaikuttavat tekijät on kartoitettu ja käsitelty työryhmässä. Tarkempi substanssikohtainen työ jatkuu syksyllä Tehtävänä syksy : Tehdään suunnitelma erityisesti rekrytointihaasteellisten ammattiryhmien rekrytoinnin edistämiseksi.

10 3. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi Tavoitteiden ja lopputulosten toteutuminen Arvosana 1-5, 1=heikko, 5 = erinomainen Kommentit Perhekeskustoiminta- ja esitykset yhdyspintatoimintamalleiksi ovat valmistuneet. Loppuraportti valmistuu. 6/ Raami Pirkanmaan perhekeskustoimintamalliksi työstettiin maakunnallisessa kehittämisryhmässä ja sitä pilotoidaan kokonaisuudessaan Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla sekä Hervanta-Vuores alueilla. Eri osakokonaisuuksien pilotointi on meneillään eri puolilla Pirkanmaata. Kansallisen tason yhdyspintatoimintaesityksiä on käsitelty eri foorumeilla ja viety tiedoksi myös muille valmistelijoille. Loppuraportti valmistui aikataulussa. Tehtävänä syksy : Pirkanmaan perhekeskustoimintamalli valmistuu lopulliseen muotoonsa. Toimintamalli levitetään ja juurrutetaan käytäntöön koko maakunnan tasolla. Yhdyspintatyön nykyistä vahvempi kehittämistyö käynnistyy vuonna LAPE-muutosakatemiat toteutetaan pirkanmaalaisille lasten ja perheiden palvelujen esimiehille syksyn 2018-kevään 2020 välisenä aikana.

11 3. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi Tavoitteiden ja lopputulosten toteutuminen Arvosana 1-5, 1=heikko, 5 = erinomainen Kommentit Henkilöstön koulutus- ja osaamistarpeet on kartoitettu. Päätösten lapsivaikutusten ennakkoarviointiprosessi on kuvattu ja pilotoitu. 6/ Henkilöstön koulutus- ja osaamistarpeita on kartoitettu alatyöryhmissä ja LAPEtyössä. Koulutussuunnitelma valmistuu loppuvuodesta Lapsivaikutusten ennakkoarviointimallia on työstetty maakunnallisesti Pirkanmaan LAPE-hankkeessa ja sitä pilotoidaan Nokialla, Tampereella ja Mänttä-Vilppulassa. Lapsivaikutusten ennakkoarvioinnista on järjestetty maakunnallinen koulutustilaisuus. Tehtävänä : Lapsivaikutusten ennakkoarviointimalli työstetään lopulliseen muotoonsa. Käyttöönoton levittämiseksi järjestetään maakunnallinen koulutustilaisuus ja jalkautetaan mallin käyttöönotto kuntiin kuntien toivomalla tavalla. Varmistetaan, että lapsivaikutusten arviointi on ennakkoarvioinnin osa-alue maakunnallisessa päätöksentekojärjestelmässä. Muu valmistunut työ 4 Palvelukuvaukset, kriteerit palvelujen saamiseksi ja tuotantotapa valmistuivat lasten ja perheiden palvelujen osalta kesäkuun loppuun mennessä. Tehtävänä : Pirkanmaan palvelukuvauksen kaikki tietotarpeet lasten ja perheiden palvelujen osalta työstetään loppuun. Työstetään tuotannon käsikirja valmiiksi.

12 3. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi Tavoitteiden ja lopputulosten toteutuminen Arvosana 1-5, 1=heikko, 5 = erinomainen Kommentit Viestintä 4 Sote- ja LAPE-työryhmien työskentely sekä jalkautumiset kuntiin, eri työryhmiin ja asukastilaisuuksiin ovat muodostuneet viestinnän vuorovaikutteiseksi osaksi. Lasten ja perheiden palvelujen sote- ja LAPE-työn puitteissa kuntakäyntejä on ollut erittäin paljon. Maakunnan LAPE-ryhmässä on kaikkien kuntien, PSHP:n, sosiaalialan osaamiskeskuksen, järjestöjen, seurakuntien ja oppilaitosten edustajat, joten kyseinen työryhmä on muodostunut erittäin tärkeäksi vuorovaikutteiseksi viestintäryhmäksi. Sote-alaryhmistä äitiys- ja lastenneuvolapalvelujen, oppilas- ja opiskeluhuollon ja lasten ja perheiden sosiaalipalvelujen työryhmä ovat järjestäneet maakunnalliset seminaarit. Yhteisiä tilaisuuksia ovat olleet strategiaseminaari , maakunnallinen LAPE-info , sivistys- ja sote-johtajien kesäpäivät sekä lukuisat maakunnalliset LAPE-tilaisuudet, joita on järjestetty keväästä 2017 lähtien. Lasten ja perheiden palvelujen sote-valmistelusta ja LAPE-hankkeen etenemisestä kirjoitetaan säännöllisesti uutiskirje, jota jaetaan sähköpostitse sekä sosiaalisen median kautta laajalle joukolle. Valmistelusta viestitään aktiiviesti Facebookin ja Twitterin kautta. Blogeja on kirjoitettu useita.

13 3. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi Tavoitteiden ja lopputulosten toteutuminen Arvosana 1-5, 1=heikko, 5 = erinomainen Kommentit Osallistaminen 4 Lasten ja perheiden palvelujen työryhmä on osallistanut laajaa joukkoa ammattilaisia. Työryhmän tehtäviä käsitellään jokaisessa viidessä alatyöryhmässä ja LAPEkoordinaattoreiden työryhmässä. Jokaisessa maakunnallisessa tilaisuudessa on tarjottu mahdollisuus osallistua valmistelutyöhön tai vähintäänkin kommentointimahdollisuus tehtyyn valmistelutyöhön. Lasten ja perheiden palvelujen sote-valmistelun asioita käsitellään maakunnan LAPEryhmässä ja kuntien LAPE-ryhmissä. Tällä tavoin jokaisen kunnan, PSHP:n, sosiaalialan osaamiskeskuksen, oppilaitosten, järjestöjen ja seurakuntien ääni saadaan kuuluviin. Lasten ja perheiden palvelujen ammattilaisia on mukana maakunnallisessa LAPE-työssä useita satoja. Vaikuta lasten ja perheiden palveluihin kyselyyn on saatu yli 900 vastausta eripuolilta Pirkanmaata. Saatuja kehittämisehdotuksia on hyödynnetty sote- ja LAPEvalmistelutyössä. LAPE-kehittämisryhmissä ja seminaareissa on mukana kokemusasiantuntijoita. Sote- ja LAPE-työn osalta on osallistuttu useisiin kuntalaisuuksiin, joissa on voitu osallistaa asukkaita ja ammattilaisia.

14 3. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi Erityisesti alkuvuodesta 2018 yhteisiä tehtäväksiantoja oli paljon, mikä hidasti työryhmän oman työn etenemistä. Tiettyjen tehtäväksiantojen muuttuminen kesken työstön aiheutti hämmennystä. Tietoon perustuvan suunnittelun haaste on suuri, työryhmillä ei ole käytettävissä ajantasaista tietoa, eikä tieto ole helposti käsiteltävässä Tavoitteiden ja lopputulosten toteutuminen Arvosana 1-5, 1=heikko, 5 = erinomainen Kommentit Kokonaisarvio työryhmän työstä 5 Työryhmä on työskennellyt tiiviisti ja aktiivisesti. Keskusteluilmapiiri on turvallinen. Kokousten ulkopuolella on tehty työmäärä on suuri. Alatyöryhmien puheenjohtajilla on ollut erityinen vastuu oman työryhmänsä työn etenemisestä ja substanssinäkökulman tuomisesta yhteiseen keskusteluun. Työryhmän työskentely on selkeytynyt esiselvitysvaihe I:stä. Alkuperäisen työryhmän tehtävät jaettiin kolmelle työryhmälle, alatyöryhmien työskentelyä on selkiytettiin ja työtä koordinoidaan vahvemmin. Kokonaisarvio esivalmistelun II vaiheesta Lasten ja perheiden palvelujen sote-valmistelun ja LAPE-hankkeen sidos on helpottanut valmistelun konkretisointia, joskin aiheuttanut tunteen, että tehtävää on todella paljon. Osa tehtävistä on vastuutettu LAPE-hankkeelle. Tämä on mahdollistanut kehitettävien mallien pilotoinnin ja toimeenpanon käytäntöön eri puolilla Pirkanmaata. Toiminta- ja työskentelymallit palvelukokonaisuuksissa ja eri kokonaisuuksien kesken valmistuvat syksyllä Työryhmien työn aiempaa vahvempi yhteinen koordinointi on selkeyttänyt tehtävää työtä ja tuonut ryhtiä valmisteluun.

15 4. Yhteistyö, oppiminen ja tiedon jakaminen Missä onnistuttiin Kommentit Yhteistyön toteutuminen Oma työryhmä: työryhmän rakenne on monialainen ja tukee itsessään yhteistyön toteutumista. Jalkautumista on tehty eri tahoille huomattavassa määrin. Integraation näkökulma on laajentunut; yhteinen pinta ja työ sote, sivistys- järjestöjen, seurakuntien ja yritysten kanssa. Valmistelu on ollut asiakaslähtöistä ja asukkaiden näkökulmaa painotetaan, ammattikuntien edunvalvonta-asiaa ei ole juuri esiintynyt. Tahtotila on ollut olemassa siihen, että parhaita mahdollisia ratkaisuja etsitään. LAPE-hanke tukee työtä tähän suuntaan. LAPEkieli on muodostunut yhteiseksi kieleksi työryhmässä ja kentällä. Yhteistyö muihin ryhmiin: Lasten ja perheiden palvelujen edustajat ovat palveluverkkotyön alaryhmässä, asiakas- ja palveluohjaus-, ICTM- ja TKI-, osallistumisen työryhmissä. Lasten ja perheidenpalvelujen työryhmässä on vammaispalvelujen edustaja. Kaksisuuntainen viestintä näihin ryhmiin toimii. Muiden työryhmien osalta yhteistyökäytänteissä kehitettävää. Tiedon jakaminen Oma työryhmä: Hyvällä tasolla, ks. Viestinä ja osallistaminen kohta.

16 4. Yhteistyö, oppiminen ja tiedon jakaminen Mitä pitäisi parantaa ja kehittää Kommentit Yhteistyön toteutuminen Yhteistyö muiden valmistelutyöryhmien kesken tulisi olla suunnitelmallisempaa ja koordinoidumpaa yhteistyötä. Työryhmätyöskentely on vienyt paljon työaikaa luovuttavista organisaatioista. Valmistelun jatkuessa luovuttavien organisaatioiden kanssa on hyvä käydä keskustelua oleellisesti valmisteluun osallistuvien henkilöiden työajan käytöstä. Tiedon jakaminen Tulosten hyödyntäminen ja jalkauttaminen Sähköpostitse tai työtilatyöskentelyn kautta jaettava tieto ei ole riittävää eikä aika riitä muiden työryhmien työn seuraamiseen sitä kautta. Oleellinen tieto tulisi olla helposti sisäistettävässä muodossa tarjolla kaikille työryhmän jäsenille. Lisäksi valmistelutyön näkökulmasta oleellinen indikaattori- ja tilastotieto tulisi olla helposti käytettävissä ja löydettävissä työryhmän työntekijöille päällekkäisen tiedonkeruun välttämiseksi. Tiedon jakaminen on haaste, johon on työryhmän jäsenten osalta vaikea keksiä ratkaisua. Liiton valmistelijoiden osalta tiimien ja scrum-työskentelyn myötä paremmalla tasolla. LAPEn kautta on voitu hyödyntää ja jalkauttaa tehtävää työtä. Pilotoitu kokonaisuuksia. Kehitettyjen ja pilotoitujen kokonaisuuksien systemaattisempi levittäminen ja juurruttaminen käynnistyy syksyllä Valmistelutyötä on tehty laajan ammattilaisjoukon kanssa ja mukana olevia organisaatioita on paljon. Tämä itsessään on käynnistänyt muutosajattelun luovuttavissa organisaatioissa. Päätöksentekojärjestelmään ei ole vielä viety muita kuin hankkeen aikana työstettyjä asioita.

17 Toimenpide 5. Jatkotoimenpiteet Kommentit Mahdolliset jatkoprojektit: Lasten ja perheiden palvelujen työryhmän työskentelyn jatkuminen syksystä 2018 lukien. Nykyisen LAPE-hankkeen saattaminen loppuun vuoden 2018 loppuun mennessä. LAPE-työn rahoitus osajatko vuodelle Työryhmän työn on tarkoituksenmukaista jatkua myös esiselvitysvaihe II:n jälkeen. Kokonaisuus on laaja ja tehtävä on kesken. STM:n kärkihanke jatkuu vuoden 2018 loppuun, sote-ryhmässä tehtävä työ tukee myös hanketta ja päinvastoin. LAPE-työn rahoitus vuoden 2019 osalta on selkeytynyt; muutosagenttien rahoitus jatkuu, kunta-agentit voidaan palkata erva-alueille, LAPE-muutosakatemiat tarjotaan maakuntiin ja tiettyjä osakokonaisuuksia viedään eteenpäin kansallisen tason ohjauksella. LAPE-työ tulee viedä sote-toimintaan ja rakenteisiin, huomioon otettava organisaatiota ja organisoitumista, palvelukuvauksia ja ketjuja sekä asiakasohjausmalleja valmisteltaessa. Pirkanmaan perhekeskustoimintamalli valmistuu lopulliseen muotoonsa. Toimintamalli levitetään ja juurrutetaan käytäntöön koko maakunnan tasolla. Varhaiskasvatuksen, koulu-, oppilaitos- ja vapaa-aikapalvelujen kehittämistyö valmistuu. Lastensuojelun systeemisen tiimimallin käyttöönottoa laajennetaan ja uusia tiimejä koulutetaan systeemiseen työskentelyyn. Horisontaalisen ja vertikaalisen yhteistyön toimintakäytännöt kuvataan lopulliseen muotoonsa ja toimintamallit levitetään ja juurrutetaan koko Pirkanmaan tasoisiksi. OT-keskustoimintamalli on työstetään valmiiksi STM:n ohjauksessa ja vahvassa yhteistyössä Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sekä muiden viiden erva-alueen maakuntien kanssa. OT-keskuksen rahoitus ja muut toimintaedellytykset on varmistettu. Lapsivaikutusten ennakkoarviointimenettely kuvataan ja otetaan käyttöön eri puolilla Pirkanmaata. Yhdyspintatyön vahva kehittämistyö käynnistyy vuonna LAPE-muutosakatemiat toteutetaan pirkanmaalaisille lasten ja perheiden palvelujen esimiehille syksyn 2018-kevään 2020 välisenä aikana. Maakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on hyvä työstää valmiiksi vuoden 2019 aikana. Maakuntatasoinen lasten ja nuorten palvelujen johtoryhmä/lape-ryhmä on hyvä perustaa, kunnissa vastaavat

18 Toimenpide 5. Jatkotoimenpiteet Esitykset VATEn ratkaistavaksi/ päätettäväksi esitettävistä asioista Kommentit Ryhmän työskentelyn jatko ja rooli suhteessa muiden työryhmien työskentelyyn. Perhekeskusalueet toivotaan linjattavan jo poliittisessa ohjausryhmässä ja johtoryhmässä. Tämä mahdollistaisi etupainotteisen konkreettisen toimeenpanon. Valmistelun tarkkuustaso on hyvä linjata ja kohdentaa valmisteluresurssointi tämän mukaisesti. Lasten ja perheiden palvelujen digitalisaation edistämistä edellyttävät konkreettiset toimenpiteet on hyvä linjata mahdollisimman nopeasti. VATE-vaiheessa ratkaistavat/päätettävät asiat: Valmistuvat Pirkanmaan palvelukuvaukset ja kriteerit palvelujen saamiseksi. Järjestämissuunnitelma lasten ja perheiden palvelujen osalta. Lasten ja perheiden palvelujen organisoituminen, palvelupisteet ja organisaatio viranhaltijoineen. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma. Päätösten hallittu siirto maakuntaan; tehtävä etupainotteisesti esitykset siitä, että kuinka järjestämisvastuun siirto huomioidaan päätöksiä tehtäessä viimeistään vuoden 2019 aikana. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hallittu siirto.

19 6. Päivitetty riskienhallinta Valmistelun riskienhallintateemaa on käsitelty lasten ja perheiden palvelujen työryhmässä sekä sen alaryhmissä. Työryhmän näkökulmasta keskeisimmät riskit ohessa: Valmistelevat kokonaisuudet ovat laajoja, rajaaminen on vaikeaa ja yhdyspintoja sekä katvealueita on erittäin paljon. Erityisesti nuoret ryhmänä ovat sellainen, joka uhkaa jäädä valmistelussa lasten ja perheiden sekä aikuisten palvelujen valmistelutyön ulkopuolelle. Valmistelua tehdään omien töiden ohella, tiukalla aikataululla ja riittämättömin lähtötiedoin. Tämä vaikuttaa valmistelutyön laatuun. Yhteistyö muiden valmisteluryhmien kanssa jää vähäiseksi. Tämä lisää päällekkäisen työn tekemistä ja heikentää valmistelun tasoa. Henkilöstön, asiakkaiden ja alueen eri kuntien osallistaminen jää riittämättömäksi. Tiedottamisesta huolimatta lähiesimiehet, työntekijät ja kuntalaiset eivät hahmota muutoksen merkittävyyttä. Uudistukseen ja lainsäädännön etenemiseen liittyvä kasvava epävarmuus sekä epätietoisuus lakien yksityiskohdista ja tulkinnoista vaikuttavat valmistelutyöhön sitoutumiseen sekä valmisteluvaiheen tuotosten eteenpäin viemiseen. Palveluverkon suunnittelussa ja tuotannon organisoinnissa ei kyetä tekemään tarkoituksenmukaista jakoa resurssien ja palveluiden suhteen. Tiedolla johtamisen tai valmistelun työkalut ovat olemattomat. Tämä lisää riskiä, että tehdään vääriä johtopäätöksiä tai valintoja valmistelussa

20 7. Lasten ja perheiden palvelujen jatkovalmistelu Täydennetään nykytilan kuvausta vuoden 2017 toimintalukujen, talouden ja henkilöstötietojen osalta. Tehdään palvelutarve-esitys sekä painopisteiden valintaesitys vuodelle 2020 ja vuodelle (Säästöesitys samassa) Tehdään perhekeskus-, erityis- ja vaativan tason palvelujen ja henkilöstön sijoittumis- ja resurssien allokoimisesitys eri alueille yhteistyössä palveluverkko- ja liikelaitostyöryhmän kanssa. Laajennetaan sähköisten palvelujen käyttöä ja käynnistetään tarvittava kehittämistyö yhteistyössä kuntien ja PSHP:n kanssa. Lapsi- ja perhepalvelut Työstetään LAPE-hankkeessa maakunnalliset toimintamallit loppuun ja tarkennetaan toimintamallien osalta tehtyä levittämis- ja juurruttamissuunnitelmaa. Viedään toimintamallit maakunnan LAPE-ryhmän kautta kunnalliseen päätöksentekoon. Sisällytetään kehitetyt ja maakunnallisesti hyväksytyt toimintamallit lasten ja perheiden palvelujen ammattilaisten työtä ohjaavaan tuotannon käsikirjaan. Tehdään tiivistä yhteistyötä liikelaitosvalmistelun kanssa. Osallistutaan asiakassetelipalvelun valmisteluun (etenkin kotipalvelun osalta). Tuotetaan Lasten ja perheiden näkökulma sote-keskuksen palveluihin ja erityisesti sosiaaliohjauspalvelun rakentamiseen. Käynnistetään maakunnallisen lastensuojelulain mukaisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman systemaattinen ja suunnitelmallinen työ yhteistyössä kuntien kanssa. Suunnitelma valmistuu vuoden 2019 aikana. Pirkanmaan palvelukuvauksen kaikki tietotarpeet lasten ja perheiden palvelujen osalta työstetään loppuun. Työstetään tuotannon käsikirja valmiiksi. Yhdyspintatyön nykyistä vahvempi kehittämistyö käynnistyy vuonna LAPE-muutosakatemiat toteutetaan pirkanmaalaisille lasten ja perheiden palvelujen esimiehille syksyn kevään 2020 välisenä aikana. Tehdään suunnitelma erityisesti rekrytointihaasteellisten ammattiryhmien rekrytoinnin edistämiseksi

21 8. Liitteet

22 8.1. Lasten ja perheiden palvelujen sote-ryhmän integroitumis- ja järjestämisesitys Malli verkostoi maakunnan, kunnan, yritysten, järjestöjen, seurakuntien ja valtion palvelut asukas-/asiakaslähtöisiksi kokonaisuuksiksi. Sote-palvelut lihavoitu. Painopisteen siirto perhekeskustason palveluihin lisää lasten ja nuorten hyvinvointia sekä tuottaa kustannussäästöjä. OT: Pirkanmaa,Kanta- Häme, Etelä- Pohjanmaa n asukasta Päihdehuollon erityispalvelut näiden valmistelu omassa työryhmässä Vaativa taso: asukasta (koko Pirkanmaa) Asiakaslähtöinen yhteistyö (sovitut konsultaatio- ja työparikäytännöt sekä palveluketjut), sujuva tiedonkulku, yhteensopivat järjestelmät. Yhteistyö myös aikuisten palvelujen kanssa. TAYS keskitetyt nuorisopsykiatriset palvelut (avo- ja osastohoito) Eva-osasto Alaikäisten oikeuspsykiatria OT-keskus Lasten ja nuorten somaattisen erikoissairaanhoidon avovastaanotto Etsivä nuorisotyö, nuorten työpajatoiminta TAYS keskitetyt lastenpsykiatriset palvelut (avo- ja osastohoito) Lastenpsykiatrinen aluepoliklinikka Nuorisopsykiatrinen aluepoliklinkka Varhaiskasvatus, Perusopetus, oppilaitokset ja kuntien terveyttä ja hyvinvointia edistävä toiminta TAYS keskitetyt lasten ja nuorten somaattiset palvelut Asiakasohjaus Luotsi Keskusäitiysneuvola Maakunnan omat/yksityiset lastensuojelulaitokset Lastensuojelun sosiaalityö, Äitiys- ja lastenneuvolat, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, kotipalvelu, perhetyö, kasvatus- ja perheneuvonta, erotyö, lapsiperheiden sosiaalityö, tukihenkilö- ja tukiperhepalvelut, vertaistukipalvelut, kohtaamispaikat, asiakas- ja palveluohjaus. Omissa työryhmissä valmisteltavat: Sotekeskus. Lasten ja nuorten suun terveydenhuolto. Toiminta-, puhe- ja fysioterapiapalvelut. Perhekeskus on verkostomainen ja yhteen sovitettu palvelukokonaisuus, joka on tarjolla asukkaan väestöpohjille. Tehostettu perhetyö Järjestöjen ja seurakuntien toiminta ja palvelut KELA Perhekeskustaso: asukasta Perhehoidon tuki Kolmannen sektorin ja yritysten tuottamat erityispalvelut Adoptiopalvelut Päiväperhon päihde- ja mielenterveyspalvelut lapsiperheille Rikosseuraamuslaitoksen palvelut Perheoikeudelliset palvelut Vammaispalvelut näiden valmistelu omassa ryhmässään Erityistaso: asukasta

23 8.2. Perhekeskusalue-ehdotukset

24 Perhekeskuksen maakunnallinen työstö Perhekeskuksen tehtävät ja perhekeskustasolle kuuluvat palvelut määritelty kansallisessa ja maakunnallisessa LAPE-työssä. Perhekeskuksen toimintamallia on työstetty maakunnallisissa kehittämisryhmissä. Tällä hetkellä on menossa kehitettyjen toimintamallien pilotointivaihe. Verkostomaisesti toimivan perhekeskuksen alueen määrittely on nähty tärkeäksi arkityön yhteistyökäyntänteiden ja verkoston johtamisen näkökulmasta. Alue-esityksiä on työstetty maakunnallisesti seuraavasti: Kunnilta on pyydettiin näkemys optimaalisiksi perhekeskusalueiksi omalla alueellaan (viidestä valmistelualueesta) mennessä. Kuntien vastaukset olivat käsittelyssä maakunnan LAPE-ryhmässä , lasten ja perheiden palvelujen sote-ryhmässä , palveluverkkotyöryhmän alaryhmässä etelän osalta ja kuntien sote- ja sivistysjohtajien kesäpäivillä Ehdotukset lähetettiin vielä pikakommenteille kuntiin siten, että vastaukset pyydettiin mennessä. Alueista erityisesti itä on sellainen, josta ei ole saatu yhtenäistä näkemystä. Keskisen alueen osalta alue-ehdotuksia tulee vielä tasapainottaa. Muiden alueiden osalta kuntien näkemys alueiksi on hyvin yhtenäinen. Verkostomaisesti toimivan perhekeskuksen johtamisen kysymyksiä on työstetty LAPEn maakunnallisessa johtamisen kehittämisryhmässä sekä sivistys- ja sote-johtajien kesäpäivillä. Työ jatkuu elokuussa Perhekeskuspilotit arvioidaan syksyllä Pirkanmaan perhekeskusmalli työstetään valmiiksi maakunnallisessa kehittämisryhmässä, maakunnan LAPE-ryhmässä sekä lasten ja perheiden palvelujen sote-ryhmässä

25 Perhekeskuksen tehtävät ja palvelut

26 Perhekeskuksen tehtävät Perhekeskuksen tehtävät määritelty kansallisesti. Pirkanmaan edustus on ollut mukana miettimässä tehtäviä.

27 Perhekeskustoimintamallin palvelut Kokonaisvaltaista ja asiakaslähtöistä apua oikeaan aikaan

28 Perhekeskustoimintamallin palvelut ja toiminnot Ennen lapsen syntymää 0 6 v v v v. Äitiysneuvola Lastenneuvola Varhaiskasvatus ml. avoin varhaiskasvatus Esiopetus Opiskeluhuolto Perusopetus Opiskeluhuolto Nuorisopalvelut Perusopetus Opiskeluhuolto Nuorisopalvelut Toisen asteen koulutus Opiskeluhuolto Nuorisopalvelut KAIKISSA IKÄVAIHEISSA TARJOLLA OLEVAT PALVELUT JA TOIMINNOT Kohtaamispaikka Vertaistuki Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Vapaa-aikapalvelut Suun terveydenhuolto Lääkäripalvelut Ehkäisyneuvonta Kotipalvelu Perhetyö Kasvatus- ja perheneuvonta Eropalvelut Psykologipalvelut Fysio-, puhe- ja toimintaterapia Ravitsemusterapia Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta Sosiaalityö Kelan etuudet ja palvelut Muut lapsiperheiden ja aikuisten palvelut

29 Perhekeskusalue-ehdotukset

30 Perhekeskusalueet/etelä Perhekeskus 1: Valkeakoski Akaa Urjala (väestöpohja as, lasten määrä 8746) Perhekeskus 2: Lempäälä Vesilahti (väestöpohja , lasten määrä 7490) Perhekeskus 3: Hervanta Vuores (väestöpohja , lasten määrä 4532) Perhekeskus 3, n as. Perhekeskus 2, n as. Perhekeskus 1, n as

31 Perhekeskusalueet/lounas Perhekeskusalue 1: Sastamala ja Punkalaidun (väestöpohja , lasten määrä 5242) Perhekeskusalue 2: Nokia (väestöpohja as. lasten määrä 7691) Perhekeskusalue 3: Tesoma, Rahola, Myllypuro-Kalkku, Haukiluoma-Ikuri-Lamminpää (väestöpohja as., lasten määrä 6123) Perhekeskus 1, n as. Perhekeskus 2, n as. Perhekeskus 3, as

32 Perhekeskusalueet/luode Perhekeskus 1: Parkano, Kihniö, Ikaalinen, Hämeenkyrö (+ Viljakkala Ylöjärvestä, mahd. Pohjois-Kuru) Asukkaita , lapsia Luvut ilman Viljakkalaa ja Pohjois-Kurua. Perhekeskus 2: Ylöjärvi (ilman Siivikkalaa, Viljakkalaa ja Pohjois-Kurua) Asukkaita , lapsia Näistä ei ole vähennetty Siivikkalan, Viljakkalan ja Pohjois- Kurun väestöpohjaa. Arvio asukasmääräksi n as. Perhekeskus 1, Asukkaita > Perhekeskus 2, Asukkaita n as. Perhekeskus 3 Asukkaita n Perhekeskus 3: Luoteis-Tampere, Lielahti, Lentävänniemi, ml. Siivikkala. Asukkaita ilman Siivikkalaa , joista lapsia Tarkistettava väestöpohjat

33 Perhekeskusalueet/itä vaatii jatkotyöstöä Perhekeskus 1: Vaihtoehto a) Virrat, Ruovesi, Mänttä-Vilppula, Juupajoki (asukaspohja as., lapsia 5 081) Vaihtoehto b) Virrat, Ruovesi, Mänttä-Vilppula, Juupajoki, Kämmenniemi, Olkahinen, Tasanne,Terälahti (sis. Teisko), Velaatta+ Orivesi Teisko, Aitolahti (väestöpohja as., lapsia 6 836) Perhekeskus 1, asukkaita vaihtoehdosta riippuen n Perhekeskus 2: Kangasala, Pälkäne, Kuhmoinen (asukaspohja asukasta, lasten määrä 8946) Perhekeskus 3: Vaihtoehto a) Linnainmaa, Aitolahti, Kaukajärvi, Kämmenniemi, Teisko, Leinola, Vehmainen, Holvasti, Olkahinen, Tasanne, Takahuhti, Pappila, Terälahti, Velaatta+ Orivesi (asukaspohja , lapsia ) Perhekeskus 2, asukkaita n Vaihtoehto b) Linnainmaa, Leinola, Vehmainen, Kaukajärvi, Holvasti, Takahuhti, Pappila, Messukylä (väestöpohja as., lapsia 7 702)

34 Perhekeskusalueet/keskinen väestöpohjat täydentyvät myöhemmin, vaatii jatkotyöstöä Perhekeskus 1: Pirkkala/Härmälä HATANPÄÄ, Multisilta, Härmälä-Rantaperkiö, Koivistonkylä, Peltolammi, Killo, Suuppa, Toivio (väestöpohja as., lapsia 3 539), Pirkkala n (Luvut ilman Pirkkalaa, Killoa, Suuppaa ja Toiviota) yht Perhekeskus 2 (Tammerkoskesta itään): Tammerkoski, Kaleva, Keskussairaala-alue, Kauppi, Kissanmaa, Lapinniemi, Käpylä, Nekala, Osmonmäki-Petsamo (väestöpohja as., lapsia 6 125) Perhekeskus 3 (Tammerkoskesta länteen): Itä-Amuri-Tammerkoski, Länsi-Amuri, Pispala, Tahmela, Tampere keskus läntinen (väestöpohja as., lapsia 2016) TIPOTIE PERHEIDEN TALO HÄRMÄLÄ-HATANPÄÄ / PELTOLAMMI?

35 Kommentit kunnista itä ja keskinen alue Idän alueen osalta suurin eriävä näkemys liittyy siihen, että a) kuuluisikovatko Orivesi ja tietyt Tampereen alueet samaan alueeseen? kannatus: Orivesi, Mänttä-Vilppula, Virrat, Juupajoki, Ruovesi b) muodostaisivatko Orivesi, Mänttä-Vilppula, Juupajoki, Virrat, Ruovesi sekä tietyt Tampereen alueet yhden perhekeskusalueen? (kannatus: Tampere). Kangasalan, Pälkäneen ja Kuhmoisten alueen osalta ei ole tullut muutosesityksiä näiden kuntien muodostavaan perhekeskusalueeseen (perhekeskus 2) Keskisen alueen kuntia ovat Tampere ja Orivesi. Tarpeet jatkotyöstölle: Ehdotetut perhekeskusalueet ovat epätasapainossa väestö- ja lapsimäärän suhteen. Tältä osin kummastakin kunnasta tuli ajatus tarkentaa keskisen alueen perhekeskusalueita. Tampere tuonut karttaan esiin hyvinvointikeskukset perhekeskusalueiden sijaan. Valmistelun aikana on tullut muualtakin toive, että verkostomaisesti toimivan perhekeskuksen ja hyvinvointikeskusten yhteyttä aukaistaan jatkovalmistelussa

36 8.3. Lapset, nuoret ja perheet Pirkanmaalla Hyvinvoinnin, sosiaali- ja terveyspalvelujen ja asiakastyytyväisyyden tarkastelua viidellä alueella

37 Tehdyn työn taustasta ja sijainnista Harjoittelija Essi Vallbacka on työstänyt harjoittelunsa ( ) aikana aluekuvauksen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointitiedoista, palvelujen käytöstä sekä Vaikuta lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista. Pohjana työssä on käytetty viiden alueen mallia sekä edellä tässä loppuraportissa mainittuja perhekeskusalueita. Työ on vaillinainen Tampereen tietojen osalta, koska julkisista tietolähteistä ei saada ulos tietoja postinumeroalueittain. Tästä johtuen koko keskisen alueen hyvinvointi- ja palvelujen käyttötieto uupuu. Neljän muun alueen osalta perhekeskus 3 versioista ei ole tietoja (alueet muodostuvat Tampereen kaupunginosista). Valmistelun edetessä täydennetään aluetietoa siltä osin kuin Tampereelta saadaan postinumerokohtaista tietoa. Valmistunut raportti sekä aluekohtaisesti kootut tiedot löytyvät Lasten ja perheiden palvelut työryhmäsivustolta kansiosta Essi Vallbackan harjoittelussa työstämiä aineistoja

38 8.4. Lasten ja perheiden perhekeskus-, erityis- ja vaativan tason palvelujen palvelukuvaukset, kriteerit palvelujen saamiseksi ja tuotantotapaesitykset

39 Tehdyn työn taustasta ja sijainnista Lasten ja perheiden palvelujen osalta palvelukuvaustyö on käynnistetty syksyllä 2017 ns. tuotannon käsikirjan pohjalta. Valmistelun edetessä palvelujen kuvaustoivetta esitettiin mm. järjestäjän, talouden ja tietohallinnon tarpeisiin. Tästä johtuen lasten ja perheiden palvelujen työsuunnitelmaa muutettiin niin, että kuvataan suppeammin kaikkien lasten ja perheiden palvelujen osalta palvelukuvaukset, kriteerit palvelujen saamiseksi ja tuotantotapa mennessä annetun yleisen tehtäväksiannon mukaisesti täydennetään pyydetyt muut tietotarpeet annetun aikataulun mukaisesti ( ) mennessä kirjoitetaan tuotannon toiminnan tarpeisiin tuotannon käsikirja myöhäisemmässä vaiheessa (aikataulua tarkennetaan sen jälkeen, kun on valtakunnan tason tieto uudistuksen etenemisaikataulusta). Palvelut on kuvataan toimeksiannon mukaisesti yhteiseen palveluluokitus dokumenttiin. Lasten ja perheiden palvelukuvaukset (41 kpl) on viety yhteen word-dokumenttiin perhekeskusja erityis- ja vaativan tason palvelukokonaisuuksiin jaoteltuina. Kyseinen dokumentti löytyy Lasten ja perheiden palvelujen työryhmäsivuston etusivulta sekä kyseisen linkin takaa urcedoc=%7b9d72c638-dd31-4a80-861b- B524539A8C7C%7D&file=lasten%20ja%20perheiden%20palvelujen%20palvelukuvaukset% %20suppea.docx&action=default&mobileredirect=true

Perhekeskusalueet ja toiveet erityistason palvelujen palvelupisteiksi

Perhekeskusalueet ja toiveet erityistason palvelujen palvelupisteiksi Perhekeskusalueet ja toiveet erityistason palvelujen palvelupisteiksi Titta Pelttari LAPE-muutosagentti/projektipäällikkö Pirkanmaan liitto 26.4.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Palveluverkon suunnittelua ohjaavat

Lisätiedot

Ajankohtaista lasten ja perheiden palvelujen sote-valmistelusta

Ajankohtaista lasten ja perheiden palvelujen sote-valmistelusta Ajankohtaista lasten ja perheiden palvelujen sote-valmistelusta LAPE-muutosagentti/Projektipäällikkö Titta Pelttari 30.4.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi www.pirkanmaa2019.fi Hebu- ja asiakassetelivalmistelu

Lisätiedot

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ klo Koilliskeskus, Kivi Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ klo Koilliskeskus, Kivi Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ 14.6.2018 klo 9.00-11.30 Koilliskeskus, Kivi Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa TÄNÄÄN Ajankohtaiset asiat Viime kokouksen muistio (20.4.2018) Tulevat

Lisätiedot

Lasten ja perheiden palvelujen johtamisen rakenteet muutoksessa. Titta Pelttari

Lasten ja perheiden palvelujen johtamisen rakenteet muutoksessa. Titta Pelttari Lasten ja perheiden palvelujen johtamisen rakenteet muutoksessa Titta Pelttari 26.9.2018 Sote- ja maakuntauudistus muuttaa lasten ja perheiden palvelujen johtamisen rakenteita muun muassa seuraavasti Nykyiset

Lisätiedot

SOTE, Lape, OT, Vip Mitä ihmettä???

SOTE, Lape, OT, Vip Mitä ihmettä??? SOTE, Lape, OT, Vip Mitä ihmettä??? VIP Vaativan erityisen tuen ohjaus- ja palveluverkostojen 4. alueellinen verkostopäivä 11.1.2019 Titta Pelttari, LAPE-muutosagentti Miksi muutosta (SOTE, Lape, OT, Vip)

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHEPALVELUT KOHTI MAAKUNNAN JÄRJESTÄMISVASTUUTA

LAPSI- JA PERHEPALVELUT KOHTI MAAKUNNAN JÄRJESTÄMISVASTUUTA LAPSI- JA PERHEPALVELUT KOHTI MAAKUNNAN JÄRJESTÄMISVASTUUTA Ehdotus teemaryhmän ja tämän alaryhmien, maakunnan LAPE-ryhmän ja Pirkanmaan LAPE-hanke Pippurin työskentelylle 9/2017-> 6.9.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi

Lisätiedot

Erityis- ja vaativan tason palveluiden kehittäminen Pirkanmaalla

Erityis- ja vaativan tason palveluiden kehittäminen Pirkanmaalla Pirkanmaan LAPE Pippuri Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE /STM Erityis- ja vaativan tason palveluiden kehittäminen Pirkanmaalla Kehittäjäryhmä 08.05.2018 Asialistalla 1. Ajankohtaiset terveiset

Lisätiedot

Maakunnan LAPE ryhmä klo Pirkanmaan liitto. Koordinaattorit Maria Antikainen ja Susanna Raivio

Maakunnan LAPE ryhmä klo Pirkanmaan liitto. Koordinaattorit Maria Antikainen ja Susanna Raivio Maakunnan LAPE ryhmä 16.4.2018 klo 9.00 11.00 Pirkanmaan liitto Koordinaattorit Maria Antikainen ja Susanna Raivio VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS, TOINEN ASTE JA VAPAA-AIKA Millä tasoilla työskennellään?

Lisätiedot

LAPE KYMENLAAKSO Yhdessä kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita

LAPE KYMENLAAKSO Yhdessä kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita LAPE KYMENLAAKSO Yhdessä kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Hallituksen kärkihanke, valtakunnallinen toimeenpano-ohjelma Projektihenkilöstö Tarja Tammekas, Projektipäällikkö Hankeaika 2017-2018

Lisätiedot

Hankkeen ja muutosagen4n työn tulokset

Hankkeen ja muutosagen4n työn tulokset Hankkeen ja muutosagen4n työn tulokset LAPE Pohjanmaa: Lapsi- ja perhe keskiössä 1 Pohjanmaan LAPE-hanke Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman maakunnallinen hanke Rahoitus 1.1.2017-31.12.2018, työntekijät

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS LAPSEN KEHITYKSEN TUKENA

VARHAISKASVATUS LAPSEN KEHITYKSEN TUKENA VARHAISKASVATUS LAPSEN KEHITYKSEN TUKENA Kehittämistyöryhmän tapaaminen 21.11.2017 klo 13.00-16.00 Tipotien sosiaali- ja terveysasema Pirkanmaan LAPE TÄNÄÄN Tervetuloa ja kahvia Edellisen kokouksen muistio

Lisätiedot

Vuoden 2019 työskentelysuunnitelmaa. Perhekeskusagenttien valmennus LAPE-muutosagentti Titta Pelttari

Vuoden 2019 työskentelysuunnitelmaa. Perhekeskusagenttien valmennus LAPE-muutosagentti Titta Pelttari Vuoden 2019 työskentelysuunnitelmaa Perhekeskusagenttien valmennus 5.12.2018 LAPE-muutosagentti Titta Pelttari Pirkanmaalla tehtävä LAPE-työ vuonna 2019 Maakunnan ja kuntien LAPE-ryhmien työ jatkuu myös

Lisätiedot

Ajankohtaista soteuudistuksesta

Ajankohtaista soteuudistuksesta Ajankohtaista soteuudistuksesta 14.2.2019 Soste, Järjestöt muutoksessa Sinikka Salo, HLT, EHL, Sote-muutosjohtaja Sosiaali- ja terveysministeriö 14.2.2019 Sosiaali- ja terveysministeriö 14.2.2019 Sosiaali-

Lisätiedot

EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 Vaalipäivänä äänestäneiden lukumäärä (alustava tieto) Lukumääriin ei lasketa ennakkoon äänestäneitä

EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 Vaalipäivänä äänestäneiden lukumäärä (alustava tieto) Lukumääriin ei lasketa ennakkoon äänestäneitä EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 äänestäneiden 001 Tammerkoski EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 äänestäneiden 002 Keskusta EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 2 äänestäneiden 003 Kaakinmaa EDUSKUNTAVAALIT

Lisätiedot

Perhekeskustoimintamallin kokonaisuus

Perhekeskustoimintamallin kokonaisuus Perhekeskustoimintamallin kokonaisuus Maakunnallisten perhekeskushankkeiden vastuuhenkilöt ja muut toimijat 27.3.2017 Marjaana Pelkonen, STM:n vastuuhenkilö 1 15.2.2017 Perhekeskustoimintamalli Lähipalvelujen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS LAPSEN KEHITYKSEN TUKENA

VARHAISKASVATUS LAPSEN KEHITYKSEN TUKENA VARHAISKASVATUS LAPSEN KEHITYKSEN TUKENA Kehittämistyöryhmän tapaaminen 22.2.2018 klo 9.00-12.00 Tipotien sosiaali- ja terveysasema, Luentosali, Tampere Pirkanmaan LAPE TÄNÄÄN 1. Tervetuloa, alkusanat,

Lisätiedot

Ohjava - työryhmä. Loppuraportointi

Ohjava - työryhmä. Loppuraportointi Ohjava - työryhmä Loppuraportointi 30.6.2018 30.7.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Sisällysluettelo 1. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi (dia 3) 2. Yhteistyö, oppiminen ja tiedon jakaminen

Lisätiedot

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ KLO Laivapuiston perhetalo Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ KLO Laivapuiston perhetalo Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ 14.12.2017 KLO 8.30-11.00 Laivapuiston perhetalo Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa TÄNÄÄN Teemana nuorisoikäisten palvelut ja osallisuus perhekeskustoimintamallissa

Lisätiedot

Osallistuminen teemaryhmä

Osallistuminen teemaryhmä Osallistuminen teemaryhmä Loppuraportointi 30.6.2018 30.7.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi 1.Osallistumisen teemaryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi Tavoitteiden ja lopputulosten toteutuminen

Lisätiedot

Tampereen LAPE-hanke. Perhekeskuspilotti

Tampereen LAPE-hanke. Perhekeskuspilotti Tampereen LAPE-hanke Perhekeskuspilotti 1 Tampereen perhekeskuspilotti pilotti käynnistynyt vuoden 2017 lopulla-2018 alussa kehittämistyötä ohjaa pilotin ohjausryhmä 5 nimettyä agenttia: Leena Kostiainen

Lisätiedot

LAPE Pohjois-Savo tulokset

LAPE Pohjois-Savo tulokset LAPE Pohjois-Savo tulokset YHDESSÄ! hanke 1 Perustiedot Toiminta-aika: 1.1.2017 31.12.2018 Kehittämiskohteet: 1) Perhekeskustoimintamallin kehittäminen ja käyttöönotto 2) Erityis- ja vaativimman tason

Lisätiedot

Koulu, oppilaitos ja vapaa-aika lapsen ja nuoren hyvinvoinnin tukena

Koulu, oppilaitos ja vapaa-aika lapsen ja nuoren hyvinvoinnin tukena Koulu, oppilaitos ja vapaa-aika lapsen ja nuoren hyvinvoinnin tukena Kehittämistyöryhmän tapaaminen 19.9.2017 klo 13.00-16.00 Tipotien terveysasema, luentosali 1 Susanna Raivio Tänään 1. Tervetuloa, kahvia

Lisätiedot

Mika Niemelä: Lapset puheeksi työn teoreettinen tausta ja juurruttaminen osaksi arjen työtä

Mika Niemelä: Lapset puheeksi työn teoreettinen tausta ja juurruttaminen osaksi arjen työtä Iltapäivä kulku klo 12.00 Tervetuloa klo 12.10 Mika Niemelä: Lapset puheeksi työn teoreettinen tausta ja juurruttaminen osaksi arjen työtä klo 13.30 Kahvit klo 13.50 Todistusten jako ja kouluttajien kokemuksia

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Millaista tukea maakuntien muutostyöhön tarvitaan? Arja Hastrup, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Millaista tukea maakuntien muutostyöhön tarvitaan? Arja Hastrup, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Millaista tukea maakuntien muutostyöhön tarvitaan? Arja Hastrup, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 27.1.2017 LAPE muutostyöhön tukea Tuumasta toimeen Lape maakunnallinen

Lisätiedot

Perhe- ja sosiaalipalvelut

Perhe- ja sosiaalipalvelut Esiselvitys Perhe- ja sosiaalipalvelut Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtoryhmän jäsenet ovat perhe- ja sosiaalipalveluiden asiantuntijoita, jotka edustavat Etelä-Pohjanmaan eri alueita, järjestöjä ja

Lisätiedot

Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukena - kehittämistyöryhmä. Susanna Raivio ja Maria Antikainen

Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukena - kehittämistyöryhmä. Susanna Raivio ja Maria Antikainen Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukena - kehittämistyöryhmä 1 Susanna Raivio ja Maria Antikainen Kehittämisryhmän koostumus Ryhmän koordinaattorit Maria Antikainen ja Susanna Raivio Jäsenkunnat: Kangasala,

Lisätiedot

Kuntien LAPE-ryhmien ehdotukset perhekeskusalueiksi, erityispalvelujen palvelupisteiksi ja verkostomaisen toimintatavan edistämiseksi

Kuntien LAPE-ryhmien ehdotukset perhekeskusalueiksi, erityispalvelujen palvelupisteiksi ja verkostomaisen toimintatavan edistämiseksi Kuntien LAPE-ryhmien ehdotukset perhekeskusalueiksi, erityispalvelujen palvelupisteiksi ja verkostomaisen toimintatavan edistämiseksi Maakunnan LAPE-ryhmä 14.5.2018 18.5.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Kuntien

Lisätiedot

Pelastustoimi ja varautuminen -työryhmä

Pelastustoimi ja varautuminen -työryhmä Pelastustoimi ja varautuminen -työryhmä 5.6.2018 Esivalmistelun toisen vaiheen loppuraportti 30.7.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Sisällysluettelo 1. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi

Lisätiedot

Perhekeskusagenttien verkoston työskentely 2019 Maakunnan LAPE-ryhmässä tehdystä siltaamissuunnitelmasta 2019 poimittua..

Perhekeskusagenttien verkoston työskentely 2019 Maakunnan LAPE-ryhmässä tehdystä siltaamissuunnitelmasta 2019 poimittua.. Perhekeskusagenttien verkoston työskentely 2019 Maakunnan LAPE-ryhmässä 19.11.2018 tehdystä siltaamissuunnitelmasta 2019 poimittua.. Maakunnan Lape-ryhmälle esitettyjä siltaamistoimia koskettaen perhekeskusagentteja

Lisätiedot

Lape-hankkeen tulokset

Lape-hankkeen tulokset Lape-hankkeen tulokset P-K LAPE Pohjois-Karjala Valtakunnallinen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE 1 Hankkeen perustiedot P-K LAPE Hankeaika: 1.3.2017-31.12.2018 Kärkihanke: Lapsi- ja perhepalveluiden

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelukuvausten laadinta

Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelukuvausten laadinta Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelukuvausten laadinta UUDENMAAN LANUPE- RYHMÄ 10.1.2018 TYÖRUKKASEN 3.1.2018 TUOTOKSET/NUMMIKOSKI, CANTELL-FORSBLOM, HEISKALA, IIVONEN, REPOKARI, RANTA, HOLMSTRÖM,

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö ja muut aikuisten palvelut -Mitä ne ovat?

Aikuissosiaalityö ja muut aikuisten palvelut -Mitä ne ovat? Aikuissosiaalityö ja muut aikuisten palvelut -Mitä ne ovat? Perhekeskustoimintamallin ja aikuisten palvelujen yhdyspinnat työpaja Sirpa Karjalainen Hankekoordinaattori PRO SOS aikuissosiaalityön kehittämishanke

Lisätiedot

Maakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma työkalu yhteiseen työhön

Maakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma työkalu yhteiseen työhön Maakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2019 2022 - työkalu yhteiseen työhön Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma kunnan tai useamman kunnan yhteinen lastensuojelulaissa (12 ) määritelty

Lisätiedot

Perhekeskusfoorumi Hankepäällikkö Pia Suvivuo

Perhekeskusfoorumi Hankepäällikkö Pia Suvivuo Perhekeskusfoorumi 20.9.2017 Hankepäällikkö Pia Suvivuo Hankkeen kehittämiskokonaisuus Lapsiystävällinen maakunta - toimintakulttuurin muutos Matalan kynnyksen palvelut, peruspalvelut Sähköiset palvelut

Lisätiedot

Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaan LAPE Pippuri

Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaan LAPE Pippuri Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen 2.10.2017 Pirkanmaan LAPE Pippuri 1 4.10.2017 Päivi Viitanen-Marchegiano Päivän ohjelma 2.10.2017 Kuulumiskierros Terveiset THL:n Valtakunnallisilta LAPE-päiviltä

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa. Mari Patronen YTM, M.A. European Studies, EMBA

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa. Mari Patronen YTM, M.A. European Studies, EMBA Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 14.11.2016 YTM, M.A. European Studies, EMBA Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen tavoitteet 1. Nykyaikaistaa ja uudistaa

Lisätiedot

LAPE- muutosagenttien ja projektinjohtajien tapaaminen Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena

LAPE- muutosagenttien ja projektinjohtajien tapaaminen Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena LAPE- muutosagenttien ja projektinjohtajien tapaaminen Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Kehittämistyön suuntaviivat Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten

Lisätiedot

ICMT- ja digitalisaatiotyöryhmä

ICMT- ja digitalisaatiotyöryhmä ICMT- ja digitalisaatiotyöryhmä Loppuraportti 30.6.2018 30.7.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Sisällysluettelo 1. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi (diat 3-6) 2. Yhteistyö, oppiminen

Lisätiedot

Sote- ja LAPE-valmistelutyötä tekevien ryhmien organisoituminen, tehtävät ja aikataulut

Sote- ja LAPE-valmistelutyötä tekevien ryhmien organisoituminen, tehtävät ja aikataulut Sote- ja LAPE-valmistelutyötä tekevien ryhmien organisoituminen, tehtävät ja aikataulut 11.10.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Sote-valmistelun vaiheet LAPE-hanke päättyy 31.12.2018 Esivalmisteluvaihe I Esivalmisteluvaihe

Lisätiedot

Pirkanmaan Lapen eteneminen. Ohjausryhmän kokous

Pirkanmaan Lapen eteneminen. Ohjausryhmän kokous Pirkanmaan Lapen eteneminen Ohjausryhmän kokous 3.4.2017 1 18.5.2017 Hankkeen etenemisen tilanne Täydennetty ja saatuun valtionavustukseen sopeutettu hankehakemus toimitettu Sosiaali- ja terveysministeriöön

Lisätiedot

Satakunnan perhekeskustoimintamalli Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Luonnos

Satakunnan perhekeskustoimintamalli Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Luonnos Satakunnan perhekeskustoimintamalli Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Luonnos 10.10.17 Satakunnan perhekeskus Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Verkostomainen palvelukokonaisuus Kokoaa yhteen

Lisätiedot

Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM

Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi 13.11.2018 Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM Palveluintegraation muutosohjelmaa koskevia linjauksia Palveluintegraation muutosohjelma kokoa

Lisätiedot

Tiedolla johtaminen - työryhmä

Tiedolla johtaminen - työryhmä Tiedolla johtaminen - työryhmä Loppuraportointi 30.6.2018 30.7.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Sisällysluettelo 1. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi (dia 3) 2. Yhteistyö, oppiminen

Lisätiedot

Johtaminen. Lape Pirkanmaa

Johtaminen. Lape Pirkanmaa Johtaminen Lape Pirkanmaa TAVOITTEET HANKESUUNNITELMASSA edistää yhteensovittavaa johtamista ja verkostojohtamista lapsi-, nuoriso- ja perhepalveluissa johtamisen tulee tulevaisuudessa kohdentua laajojen

Lisätiedot

Pirkanmaan perhekeskustoimintamalli Ohjeita pilotointiin

Pirkanmaan perhekeskustoimintamalli Ohjeita pilotointiin Pirkanmaan perhekeskustoimintamalli Ohjeita pilotointiin Pirkanmaan LAPE Pippuri 1 Perhekeskustoimintamallin valtakunnalliset suuntaviivat 2 Perhekeskuksen toimijaverkosto Erityispalvelujen tuki, konsultaatiot

Lisätiedot

MAAKUNNALLINEN PERHEKESKUSTOIMINTAMALLIN KEHITTÄMINEN. - Perhekeskuskortti

MAAKUNNALLINEN PERHEKESKUSTOIMINTAMALLIN KEHITTÄMINEN. - Perhekeskuskortti MAAKUNNALLINEN PERHEKESKUSTOIMINTAMALLIN KEHITTÄMINEN - Perhekeskuskortti Etelä-Pohjanmaan lasten ja perheiden palveluiden kehittämishanke 2017 2018 SISÄLTÖ: ALUEEN TAUSTATIEDOT Perhekeskuksen taustatiedot

Lisätiedot

PoPSTer-hankkeen arviointikysely. Kooste tuloksista

PoPSTer-hankkeen arviointikysely. Kooste tuloksista PoPSTer-hankkeen arviointikysely Kooste tuloksista 13.2.2018 PoPSTer-hankkeen arviointikysely Vastausprosentti Kysely toteutettiin 10. 15.1.2018 Se lähetettiin 370 hankkeessa mukana olleelle henkilölle,

Lisätiedot

Maakuntauudistus Pirkanmaalta

Maakuntauudistus Pirkanmaalta Maakuntauudistus Pirkanmaalta Kirsi Sario, ympäristöterveyspäällikkö, Pirteva 27.10.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Ympäristöterveydenhuollon yksiköt Keurusselkä (Jämsä, Keuruu, Mänttä-Vilppula, Virrat, Kuhmoinen

Lisätiedot

Palvelusetelikokeilujen makusote-yhteydet

Palvelusetelikokeilujen makusote-yhteydet PALVELUSETELIKOKEILUT Palvelusetelikokeilujen makusote-yhteydet Taustamateriaali 6.2.2019 hankehenkilöstön työkokoukseen TAMPERE Valinnanvapauskokeilut tuottivat keskeistä tietoa valtakunnallisen soteuudistuksen

Lisätiedot

VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA

VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA Perhekeskuskoordinaattori Suvi Pokela VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS Perhekeskus sisältää palveluverkoston kaikki palvelut ja huolehtii tarpeenmukaisten ja lakisääteisten

Lisätiedot

VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA Perhekeskustiimit

VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA Perhekeskustiimit VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA Perhekeskustiimit Kokkola 14.5 Perhonjokilaakso 20.5 Lestijokilaakso 21.5 Perhekeskuskoordinaattori Suvi Pokela PERHEKESKUKSEN PALVELUVERKOSTO 2 20.5.2019 > Lisää

Lisätiedot

Maakunnan tietohallinto ja ICTpalvelutuotannon

Maakunnan tietohallinto ja ICTpalvelutuotannon Maakunnan tietohallinto ja ICTpalvelutuotannon organisointi Karri Vainio, Rami Nurmi Pirkanmaan maakuntatilaisuus 9.5.2018 ICT-muutoksen onnistumisen edellytykset 1.Tunnistetaan maakunnittain eroava lähtötilanne,

Lisätiedot

Ajankohtaista lasten ja perheiden palvelujen sote-valmistelusta

Ajankohtaista lasten ja perheiden palvelujen sote-valmistelusta Ajankohtaista lasten ja perheiden palvelujen sote-valmistelusta LAPE-muutosagentti/Projektipäällikkö Titta Pelttari 17.5.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Yleistä sote- ja maakuntavalmistelusta Pirkanmaalla

Lisätiedot

HYVINVOINTIKERTOMUKSET LÄNSI- JA SISÄ-SUOMEN ALUEELLA

HYVINVOINTIKERTOMUKSET LÄNSI- JA SISÄ-SUOMEN ALUEELLA HYVINVOINTIKERTOMUKSET LÄNSI- JA SISÄ-SUOMEN ALUEELLA Ylitarkastaja Sini Männistö, Pirkanmaan alueellisen terveyden edistämisen neuvottelukunnan kokous 4.12.2015 3.12.2015 1 TAUSTAA Kunnilla velvollisuus

Lisätiedot

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa Työpaja 1 17.4.2018 13.4.2018 Etelä-Pohjanmaa/Penninkangas/Saukko 1 ETELÄ-POHJANMAA 13.4.2018 Esityksen

Lisätiedot

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ KLO Tampereen kulttuuripalvelut Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ KLO Tampereen kulttuuripalvelut Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ 24.11.2017 KLO 9.00-11.30 Tampereen kulttuuripalvelut Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa TÄNÄÄN Esittäytymiskierros? Lisäys listalle: terveiset valtakunnallisilta

Lisätiedot

Ikäneuvo kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella

Ikäneuvo kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella Ikäneuvo kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I&O) -kärkihanke Lähtökohdat ja tavoitteet kärkihankkeelle

Lisätiedot

Ikäneuvo kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella

Ikäneuvo kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella Ikäneuvo kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella Ikäneuvo-hankkeessa luodaan Pirkanmaalle yhteinen neuvonta ja asiakasohjaus toiminto Hankkeessa kehitetään Pirkanmaan yhteinen ikäihmisten

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE 1 2 Lapsen etu ja vanhemmuuden tuki Ensisijaista uudistuksessa on Ø lapsen etu ja oikeudet Ø vanhemmuuden tuki Perheet saavat tarvitsemansa avun ja tuen oikeaan

Lisätiedot

Rikostaustaisten ja heidän perheidensä sotepalvelut

Rikostaustaisten ja heidän perheidensä sotepalvelut Rikostaustaisten ja heidän perheidensä sotepalvelut 13.2.2019 Vankeusaika mahdollisuutena-loppuseminaari Sinikka Salo, HLT, EHL, Sote-muutosjohtaja Sosiaali- ja terveysministeriö 13.2.2019 Sosiaali- ja

Lisätiedot

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA Pohjanmaa, Satakunta, Varsinais-Suomi Työpaja 1 17.4.2018 13.4.2018 Tilanne Pohjanmaa / Pia Vähäkangas ja Riku Niemistö 1 ÖSTERBOTTEN /

Lisätiedot

1. Mihin kehittämistyöryhmään kuulut?

1. Mihin kehittämistyöryhmään kuulut? . Mihin kehittämistyöryhmään kuulut? Maahanmuuttajapalvelut Lape muutosagentti Maakunnallinen Kohtaamispaikka työryhmä Perhekeskustoimintamallin kunnallinen Lape-ohjausryhmä Eropalvelut Erityis- ja vaativan

Lisätiedot

Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme?

Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme? Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme? Hanne Kalmari PsL, kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Lape-muutosohjelman hankepäällikkö Muutos tehdään yhdessä

Lisätiedot

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon valmistelu Itä-Uudenmaan valmistelutyö tehdään osana koko Uudenmaan sote-alueen ja valtakunnallisen

Lisätiedot

(LAPE) , / STM

(LAPE) , / STM Ehkäisevän väkivaltatyön kehittäminen Pirkanmaalla 19.9.2017 Tampereen Tipotien sosiaali- ja terveysasema, Tipotie 4, Pyynikki-kabinetti Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) / STM 1 21.9.2017

Lisätiedot

Muutokseen valmistautuminen etenee

Muutokseen valmistautuminen etenee Muutokseen valmistautuminen etenee Tampereen työmarkkinaseminaari 17.5.2017 Kari Hakari muutosjohtaja Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle Kari Hakari Muutosjohtaja

Lisätiedot

- palvelutuotanto - yhdyspinnat - hallittu siirto ja prosessin ohjaus (järjestämisen ja tuotannon yhteensovittaminen).

- palvelutuotanto - yhdyspinnat - hallittu siirto ja prosessin ohjaus (järjestämisen ja tuotannon yhteensovittaminen). Väliaikainen valmistelutoimielin 89 19.12.2017 Väliaikainen valmistelutoimielin 5 09.01.2018 Sote-valmistelun organisoituminen LLVate 19.12.2017 89 Väliaikainen valmistelutoimielin on kokouksessaan 24.10.2017

Lisätiedot

Perhekeskustoimintamallin kehittäminen Pirkanmaalla

Perhekeskustoimintamallin kehittäminen Pirkanmaalla Perhekeskustoimintamallin kehittäminen Pirkanmaalla Koulun, oppilaitoksen ja vapaa-ajan kehittämistyöryhmä Maria Antikainen Pirkanmaan LAPE Perhekeskustoimintamallin suuntaviivoja Perhekeskustoimintamalli

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta ja Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden verkosto

Terveyden edistämisen neuvottelukunta ja Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden verkosto Terveyden edistämisen neuvottelukunta ja Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden verkosto Kokous 9.2.2018 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Aiheet Pienryhmätyöskentely 1 Ehdotus Pirkanmaan hyvinvointikoordinaattoreiden

Lisätiedot

Perhekeskustoimintamalli Kehittämistyöryhmän tapaaminen Torstaina klo 9-12 Tipotien sosiaali- ja terveysasema Pirkanmaan LAPE Pippuri

Perhekeskustoimintamalli Kehittämistyöryhmän tapaaminen Torstaina klo 9-12 Tipotien sosiaali- ja terveysasema Pirkanmaan LAPE Pippuri Perhekeskustoimintamalli Kehittämistyöryhmän tapaaminen Torstaina 26.10.2017 klo 9-12 Tipotien sosiaali- ja terveysasema Pirkanmaan LAPE Pippuri 1 26.10.2017 Päivi Viitanen-Marchegiano ja Maria Antikainen

Lisätiedot

LAPE- päivät Kansallinen ja maakunnallinen kehittämistyö varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos kokonaisuudessa

LAPE- päivät Kansallinen ja maakunnallinen kehittämistyö varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos kokonaisuudessa LAPE- päivät 30.5.2017 Kansallinen ja maakunnallinen kehittämistyö varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos kokonaisuudessa Kehittämistyön suuntaviivat Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1 Kulttuurilautakunta 24.03.2015 Sivu 1 / 1 1682/00.01.02/2013 16 Väliraportti lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2013-16) toimeenpanosta ja suunnitelman täydentäminen oppilashuollon osalta (Kh/Kv)

Lisätiedot

Missä Pirkanmaalla nyt mennään?

Missä Pirkanmaalla nyt mennään? Missä Pirkanmaalla nyt mennään? Ministeri Saarikon ministerikierros Tampere 25.10.2017 Kari Hakari muutosjohtaja 31.10.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin

Lisätiedot

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelma. Varsinais-Suomen LAPE-Akatemia Pasi Oksanen

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelma. Varsinais-Suomen LAPE-Akatemia Pasi Oksanen Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Varsinais-Suomen LAPE-Akatemia 17.5.2019 Pasi Oksanen Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Terveydenhuoltolaki (1326/2010) edellyttää,

Lisätiedot

Ikäneuvo kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella

Ikäneuvo kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella Ikäneuvo kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella Ikäneuvo-hanke mahdollistaa asiakasohjauksen kehittämisen ja kokeilun Pirkanmaalla Hankkeessa kehitetään Pirkanmaalle yhteinen ikääntyneiden

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMA

LAPSI- JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMA 2 27.2.2017 Maakunnallisen ja kansallisen muutostyön valmistelu LAPEn hankesuunnitelma > teemakohtaiset toimenpidesuunnitelmat sekä tiivistelmät Valtionavustushakemukset/Ha kujulistus Hakuaika 1.9. 4.11.2016

Lisätiedot

Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukena

Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukena Varhaiskasvatus lapsen hyvinvoinnin tukena Kehittämistyöryhmän tapaaminen 18.9.2017 klo 13.00-16.00 Tipotien terveysasema, luentosali 1 Susanna Raivio ja Maria Antikainen Tänään 1. Tervetuloa, kahvia ja

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Satakunnassa

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Satakunnassa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Satakunnassa SATULA-hanke Pomarkku 4.12.2017 Tiina Tenho ja Mirja Isoviita Mikä on lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma? Kärkihanke, jonka vastuuministeriöinä

Lisätiedot

Perhekeskustoimintamalli Kehittämistyöryhmän tapaaminen Ti klo Tipotien sosiaali- ja terveysasema Pirkanmaan LAPE Pippuri

Perhekeskustoimintamalli Kehittämistyöryhmän tapaaminen Ti klo Tipotien sosiaali- ja terveysasema Pirkanmaan LAPE Pippuri Perhekeskustoimintamalli Kehittämistyöryhmän tapaaminen Ti 15.8.2017 klo 13-16 Tipotien sosiaali- ja terveysasema Pirkanmaan LAPE Pippuri 1 15.8.2017 Päivi Viitanen-Marchegiano, Jaana Koivisto, Maria Antikainen

Lisätiedot

Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut. Miettinen & Miettunen

Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut. Miettinen & Miettunen Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut 1 5.2.2018 13.06.2017 asialistalla 1. Lyhyesti LAPE -kuulumisista kansallisella tasolla sekä Pirkanmaalla 2. Edellisen kokouksen tehtävän

Lisätiedot

Kärkihanke Lape Kymenlaakso

Kärkihanke Lape Kymenlaakso Kärkihanke Lape Kymenlaakso 1 Kärkihanke Lape-Kymenlaakso Hankkeen omistaja: Kotkan kaupunki Hankekumppanit: Kymenlaakson kunnat, Carea Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymä Yhteiseen

Lisätiedot

Lape kärkihankkeen toimeenpano Etelä-Pohjanmaalla. Eija Ala-Toppari-Peltola Lape muutosagentti

Lape kärkihankkeen toimeenpano Etelä-Pohjanmaalla. Eija Ala-Toppari-Peltola Lape muutosagentti Lape kärkihankkeen toimeenpano Etelä-Pohjanmaalla Eija Ala-Toppari-Peltola Lape muutosagentti Miten muutosta lasten ja perheiden palveluissa toteutetaan? Lasten, nuorten ja perheiden oikea-aikainen ja

Lisätiedot

Integratiivisen työn osa-alueet

Integratiivisen työn osa-alueet Integratiivisen työn osa-alueet - Malli kehitettiin osana pääkaupunkiseudun LAPE-hanketta (lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma) 2017-2018 - Integratiivisen työn mallinnusta on käytetty LAPE-hankkeessa

Lisätiedot

Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto. Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut

Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto. Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut Sote-liikelaitos Liikelaitoksen toimipisteessä arvioidaan asiakkaan palvelutarve ja asiakkaalle tehdään

Lisätiedot

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle Sote- ja maakuntauudistuksen tilannekatsaus Tampereen kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari 2.5.2017 Kari Hakari

Lisätiedot

Mukava Kainuu. Muutosta, kasvua ja vahvistusta perhekeskuksiin Kainuussa Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija

Mukava Kainuu. Muutosta, kasvua ja vahvistusta perhekeskuksiin Kainuussa Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija Mukava Kainuu Muutosta, kasvua ja vahvistusta perhekeskuksiin Kainuussa Mukava Kainuu Perhekeskustoimintamallin kehittäminen Visio: Lapset ensin Lapsiystävällinen maakunta Tavoitteena on 1. Muuttaa, kasvattaa

Lisätiedot

Kysely kuntien sivistysjohdolle lasten ja perheiden palveluiden valmistelusta sote- ja maakuntauudistuksessa Kyselyn tuloksia

Kysely kuntien sivistysjohdolle lasten ja perheiden palveluiden valmistelusta sote- ja maakuntauudistuksessa Kyselyn tuloksia Kysely kuntien sivistysjohdolle lasten ja perheiden palveluiden valmistelusta sote- ja maakuntauudistuksessa Kyselyn tuloksia Irmeli Myllymäki Projektipäällikkö, Opetus ja kulttuuri -yksikkö Kyselyn toteuttaminen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 23.04.2015 Sivu 1 / 1 1682/00.01.02/2013 13 Väliraportti lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2013-16) toimeenpanosta ja suunnitelman täydentäminen oppilashuollon osalta (Kh/Kv) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo

Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo Missä mennään? 21.8.2018 Perhekeskustoiminnan lähtökohdat perustuu YK:n lasten oikeuksien noudattamiseen ja lapsija perheystävälliseen toimintakulttuuriin hyvinvoiva

Lisätiedot

Pälvi Kaukonen, THL Marjo Malja, Ritva Halila, STM

Pälvi Kaukonen, THL Marjo Malja, Ritva Halila, STM Valtakunnallinen työskentely osaamis- ja tukikeskusten suunnittelemiseksi LAPE Osaamis- ja tukikeskukset (OT-keskukset) viidelle yhteistyöalueelle Palvelujen koordinointia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Kunnan tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Se koskee kaikkia yhdistyksiäkin!

Kunnan tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Se koskee kaikkia yhdistyksiäkin! APUVA! Kunnan tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Se koskee kaikkia yhdistyksiäkin! Järjestöillä ja kunnilla yhteinen tavoite: ihmisten hyvinvointi Pitäisi saada uusia aktiiveja, koska

Lisätiedot

OPISKELUTERVEYDEN- HUOLLON PALVELUT JA SOTE-MAAKUNTA - UUDISTUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

OPISKELUTERVEYDEN- HUOLLON PALVELUT JA SOTE-MAAKUNTA - UUDISTUKSEEN VALMISTAUTUMINEN OPISKELUTERVEYDEN- HUOLLON PALVELUT JA SOTE-MAAKUNTA - UUDISTUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Kysely OTH-verkostolle 2018 9.10.2018 Kehittämispäällikkö Susanna Fagerlund-Jalokinos 1 ONKO OMASSA KUNNASSASI/TULEVASSA

Lisätiedot

Pystyy tekemään elämäänsä liittyviä päätöksiä Päätöksenteko 80,7 77,3 77, ,2 83,4 86,5 81, ,4 81,8 80,2

Pystyy tekemään elämäänsä liittyviä päätöksiä Päätöksenteko 80,7 77,3 77, ,2 83,4 86,5 81, ,4 81,8 80,2 LAPE-AKATEMIA TAMPEREELLA 6.6.2019: Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan hyvinvointiympyrän taustatiedot Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kouluterveyskyselyn uusimmat luvut Kanta-Hämeestä ja Pirkanmaalta:

Lisätiedot

Uuden soten kulmakivet

Uuden soten kulmakivet Mikä ihmeen SOTE? Uuden soten kulmakivet 1. Palvelut järjestää tulevaisuudessa 18 maakuntaa 2. Palvelut tarpeen mukaan 3. Valinnanvapaus 4. Kustannusten kasvun hillintä 5. Digitalisaatio VIDEO: Mikä SOTE?

Lisätiedot

PIRKANMAAN LAPE-HANKE = PIPPURI = PIRKANMAAN PERHEIDEN PAVELUIDEN UUDISTAMINEN RAIKKAITA INNOVAATIOITA

PIRKANMAAN LAPE-HANKE = PIPPURI = PIRKANMAAN PERHEIDEN PAVELUIDEN UUDISTAMINEN RAIKKAITA INNOVAATIOITA PIRKANMAAN LAPE-HANKE = PIPPURI = PIRKANMAAN PERHEIDEN PAVELUIDEN UUDISTAMINEN RAIKKAITA INNOVAATIOITA Hanke toteutuu Alueellisesti laajana; mukana ovat kaikki maakunnan kunnat Monitoimijaisesti; mukana

Lisätiedot

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4. Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.2018 Satakunnan maakuntauudistuksen tarkennettu toimintasuunnitelma ajalle

Lisätiedot

Lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut

Lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut Lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut 9.8.2018 Miksi Perhekeskuksen palveluverkostoon on koottu kaikki lakisääteiset sosiaali- ja terveyspalvelut, joilla pystytään parhaiten varmistamaan kaikkien

Lisätiedot

Matalan kynnyksen oikea-aikaista tukemista kouluissa ja oppilaitoksissa

Matalan kynnyksen oikea-aikaista tukemista kouluissa ja oppilaitoksissa Opiskelija- ja oppilashuolto sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuolto (LAPEteemaryhmän alatyöryhmä) PALVELULUPAUS: Matalan kynnyksen oikea-aikaista tukemista kouluissa ja oppilaitoksissa Palvelujen organisointi

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHEPALVELUJEN MUUTOSOHJELMA LAPE. LAPE Oma Häme, projektisuunnittelija Liisa Jormalainen

LAPSI- JA PERHEPALVELUJEN MUUTOSOHJELMA LAPE. LAPE Oma Häme, projektisuunnittelija Liisa Jormalainen LAPSI- JA PERHEPALVELUJEN MUUTOSOHJELMA LAPE, projektisuunnittelija Liisa Jormalainen Hallituksen kärkihanke LAPE Lapsi- ja perhepalvelut uudistetaan vuosina 2016-2018 siten, että ne vastaavat nykyistä

Lisätiedot

Yleislääketieteen yksiköiden rooli järjestämissuunnitelman valmistelussa

Yleislääketieteen yksiköiden rooli järjestämissuunnitelman valmistelussa Yleislääketieteen yksiköiden rooli järjestämissuunnitelman valmistelussa Doris Holmberg-Marttila YL, vastuualuejohtaja Yleislääketieteen vastuualue, PSHP Terveyskeskusten johdon neuvottelupäivät Kuntaliitto

Lisätiedot