kompostipohja äestetään kun lehmät ovat lypsyllä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "kompostipohja äestetään kun lehmät ovat lypsyllä"

Transkriptio

1 Tilakäyntikohteet Maidontuottajien matka Wisconsiniin Zanderin tila, Barneveld Jerry Zanderin tilalla on noin 150 lehmää ja 230 hehtaaria peltoa. Kaikki nuorikarja kasvatetaan itse, yli 4 kuukautisista lähellä poikimista oleviin hiehoihin ovat eri paikassa, joka on kuitenkin tilan omistama ja hoitama. Umpilehmiä pidetään laitumella ympäri vuoden. Talviaikana ne pääsevät katokseen suojaan. Kaikki peltotyöt tehdään itse, lukuun ottamatta puintia. Lehmät poikivat suurimmaksi osaksi laitumelle. Vasikat ovat 2 kuukauteen asti igluissa, sen jälkeen 2 kuukautta ryhmäkarsinoissa. Tila rakensi uuden eläinhallin 140 lehmälle 2006 ja samanaikaisesti vanhaan parsinavettaan korjattiin lypsyasema. Navetta on kompostipohjainen, kuivikkeena käytetään hienoa vanhan puun käsittelystä tulevaa sahajauhoa, joka on kuivaa. Kuivikepohjaa äestetään 2 kertaa päivässä, aina silloin kun lehmät ovat lypsyllä. Kompostipohjaan lisätään kuiviketta kesällä 4-6 viikon välein, muina aikoina 2 viikon välein. Kuivikekustannus on dollaria vuodessa eli noin 300 dollaria / lehmä / vuosi. Kuivikepohjaa on 9 m2 / lehmä. Kompostipohja tyhjätään 2 kertaa vuodessa. kompostipohja äestetään kun lehmät ovat lypsyllä Navetta on rakennettu niin että kompostipohja-alue voidaan muuttaa tarvittaessa makuuparsille. Jerry Zanderin syitä valita kompostipohja makuuparsipihaton sijaan oli neljä. Ensiksi ei tarvitse korjata makuuparsia, toiseksi ei tarvitse käyttää hiekkakuiviketta, kolmanneksi se, että ei tarvitse rakentaa kallista lantalaa ja neljänneksi tila voi levittää lannan itse, ei tarvitse käyttää urakoitsijaa. Navetassa on eristetty katto mutta lämpötila pidetään talvella lähes samana mitä ulkona. Eristeenä on käytetty noin 2 cm paksua mineraalivillamattoa. Lannanpoisto on bobcatilla, navetassa on pituussuuntainen kallistus.

2 Tilan maidon soluluku on noin Solujen nousu kertoo siitä, että kuiviketta pitää lisätä. Tyypillisin utaretulehdusbakteeri on e-coli. Eläinten jalkaterveys on isännän mielestä parempi kuin alueen makuuparsipihatoissa keskimäärin. Sorkkahoito tehdään 1-2 kertaa vuodessa. Lypsäviä lehmiä pidetään kahdessa ryhmässä, ryhmäjako on tehty lehmien iän mukaan. Seosrehu on sama molemmille ryhmille Eläinhallin ja lypsyaseman saneerauksen kustannus oli dollaria, eli noin 2500 euroa / lehmäpaikka. Tilalla on osa-aikaisia työntekijöitä 7-8, pääsääntöisesti opiskelijoita. Keskituotos on paunaa, eli noin kiloa. Navettatyöt vaativat noin henkilötyötuntia päivässä, jolloin tuotettu maitomäärä on noin litraa / henkilötyötunti. Lypsyasema on 2x12 swing over lypsyasema (lypsy-yksiköitä puolet lypsypaikoista) Lypsy kestää noin 2 tuntia 20 minuuttia kerrallaan eli lypsynopeus on noin 55 lehmää tunnissa yhden lypsäjän lypsäessä. Lypsyasema on ns barabone, lehmät ovat 70 asteen kulmassa ja ne lypsetään takajalkojen välistä. Asemalla on hydynnetty vanhoja putkilypsykoneen lypsy-yksiköitä 8 kappaletta, 4 on hankittu lisää. edullinen swing-over lypsyasema Dan Truttmannin tila, Blanchardville Truttmannin tilalla on sukupolven vaihdos käynnissä. Dan on opiskellut yliopistossa, mutta halusi jatkaa maidontuotantoa kotitilallaan. Tila on laajentanut vaiheittain. Lehmät olivat Danin tullessa tilalle 40- paikkaisessa parsinavetassa, josta lehmämäärää lisättiin pitämällä lehmiä laitumella ja käyttämällä parsinavettaa lypsyasemana. Seuraavaksi rakennettiin uusi lypsyasema, jossa samalla tavoin lehmät olivat laitumella myös talviaikana ja kävivät vain lypsyllä. Tällä tavalla tila lisäsi lehmämäärää.

3 tilalla lehmät olivat monenkirjavia risteytyksiä Vuonna 2002 rakennettiin ensimmäinen makuuhalli lypsyaseman viereen ja muutaman vuoden välein tätä makuuhallia pidennettiin niin että oli tilat yhteensä 180 lehmälle. Nykyisessä navetassa on makuuparsissa parsipedit, joissa on käytetty kuivikkeena biokaasulaitokselta saatua kuivaa lantaa. Soluluku lantaa kuivikkeena käytettäessä on ollut koko ajan noin Lypsyasema on 2x14 swing over, joka on laajennettavissa 2x17 mittaiseksi. Nyt rakenteilla on uusi puurakenteinen makuuhalli 300 lehmälle, josta on eläinten siirtokäytävä nykyiselle lypsyasemalle. Uusi makuuhalli on 2+2 rivinen, ruokintapöytä keskellä. uuden pihaton rakenteet ovat hyvin kevyet, maatalousrakennuksilla ei ole varsinaisia rakennusmääräyksiä

4 Crave Brothers, Waterloo Crave brothersin tilalla omistajia on 4. Lypsyssä on lehmiä 1300, umpilehmät mukaan lukien yhteensä Lehmät ovat kahdessa eri paikassa. Tila kavattaa kaiken nuorikarjan itse. Rehuvarasto on keskitetty päätilalle, rehu viedään sieltä sivutilalle 10 kilometrin päähän. Tilan pinta-ala on noin 900 hehtaaria, lisäksi tehdään yhteistyötä kuuden eri tilan kanssa, joille levitetään lantaa, joille myydään sonnivasikat ja joilta ostetaan rehua. Kaikki peltotyöt tehdään itse, ainoastaan lannanlevitys ja puinti on ulkoistettu. Lanta levitetään vetoletkulaitteistolla suoraan maan sisään. Tila on ollut nykyisellä pääpaikallaan 31 vuotta, yhtiömuotona on perhemuotoinen osakeyhtiö. Veljekset omistavat omat talonsa itse. Toiminta alkoi parsinavetalla, jossa oli 80 lehmää. Tämän jälkeen navetan viereen rakennettiin ulkotarha ja lehmämäärää lisättiin pitämällä osaa lehmistä ulkona. Crave brothersien tila oli ensimmäisiä tiloja Wisconsinissa, joka siirtyi käyttämään seosrehua ja varastoi rehun laakasiiloissa tilalle rakennettiin uusi makuuparsihalli jota laajennettiin 2 vuoden päästä rakennettiin 2x16 lypsyasema. Ilmakuva Crave Brothersien tilasta, alimpana tilan juustola Tila perusti juustolan naapuritilan hankinnan jälkeen, lisäsi lehmämäärää rakentamalla uusia eläinhalleja, biokaasulaitos tuli tilan viereen ja rakensi myös uudet laakasiilot. Tila ei omista biokaasulaitosta, toimittaa sinne ainoastaan lannan, mutta käyttää hyväksi myös laitoksen lantaa kuivikkeena ja lämpöä. Juustola on tilan pyörittämä, siellä on 45 työntekijää. Maito pumpataan juustolaan maanalaista putkea pitkin. Tilan maidosta 80 % menee juustolaan. Juustolan liikevaihto on miljoonaa dollaria. Lypsykarjatilan puolella on 35 työntekijää sisältäen omistajat, liikevaihto on noin 6-7 miljoonaa dollaria. Tilan tavoite on olla tehokas. Tuotanto on nyt 95 paunaa / lehmä / päivä (noin 43 kg), tilan tuottama maitomäärä päivässä on noin paunaa (noin litraa), tila tuottaa maitoa noin 330 litraa maitoa / henkilötyötunti. Juustolan pyörittämisen edellytyksenä on, että on riittävästi työvoimaa ja kyky pyörittää sitä, on oltava rahaa ja visio olla erilainen. Tilan juusto vastaa noin 1 % Wisconsinin erikoisjuustojen markkinoista, juustoja myydään myös muualla Yhdysvalloissa jälleenmyyjien kautta.

5 Lypsyasema on täydessä kapasiteetissa. 7 tuntia lypsyä ja 1 tunti pesua. Asemalla 1000 lehmän lypsy onnistuu helposti. Lypsyasema on parabone ( 70 asteen kalanruoto) ja sitä on vuosien aikana paranneltu ja korjailtu, mm asennettiin toinen maitoputki. Lypsyaseman alla on laitekellari. Soluluku on Tilalla on kiinnitetty erityistä huomiota energiatehokkuuteen. On hankittu kalliimpia, vähemmän energiaa kuluttavia koneita ja laitteita. Myös vanhinta 20 vuotta vanhaa pihattoa on korjattu. Viime vuonna siihen rakennettiin uusi katto ja samalla navettaa korotettiin paremman ilmanvaihdon aikaansaamiseksi. Lypsettävät lehmät ovat kahdeksassa eri ryhmässä. Poikineet ovat omassa ryhmässä ja saavat omaa väkevämpää apetta. Ensikoilla ja myös siemennysvaiheessa olevilla on oma ryhmä. ritiläpalkkeja ei puhdistettu lainkaan Vasikat siirretään poikimisen jälkeen vasikkalaan, joka on saneerattu vanhasta parsinavetasta. Vasikat ovat siellä 6 viikkoon saakka. Tämän jälkeen ne siirretään vieroitettujen vasikoiden olkipohjanavettaan, jossa ne ovat 5 viikkoon saakka. Tästä eteenpäin hiehot ovat makuuparsikasvatuksessa, johon ne totutetaan käyttämällä olkea kuivikkeena makuuparsissa ensimmäisessä ryhmässä.

6 vanha parsinavetta muutettu vasikkalaksi Varsinaisia hiehonavettoja on kaksi. Epätyypillisesti ruokintalantakäytävät ovat ulkona, katon alla ei ole kuin makuuparret. Ajatuksena on se, että hiehot saavat liikkua enemmän. Siemennys ja tiineystarkistus tehdään ruokintapöydällä kun kaikki eläimet ovat lukittuna heti ruokinnan jälkeen. Crave Brothersien tila valmistautuu sukupolvenvaihdokseen, joten mitään isoja investointeja ei ennen sitä tehdä. Ainoastaan heinävaraston rakentaminen ja lisämaan hankinta läheltä on suunnitelmissa. Laufenbergin tila, Waunakee Tilaa pitää kaksi veljestä, lehmiä on nyt 200, uudessa navetassa on tilaa 240 lehmälle. Lisäksi tilalla on 200 emakkoa. Pinta-alaa on 280 hehtaaria. Ennen uutta navettaa lehmät olivat 85-paikkaisessa parsinavetassa. Lisäksi lehmiä oli 85 ulkona, jotka lypsettiin samassa navetassa. Uusi navetta rakennettiin 2010, se maksoi 2,5 miljoonaa dollaria sisältäen navetan alla olevan lietevaraston. Navetan eläinliikenne on ns milk first, eli lehmillä on vapaa pääsy lypsylle, ruokintaoastolle ei pääse kuin älyportin kautta. Robottikäyntejä on nyt 2,5 ja päivätuotos on noin 75 paunaa (noin 33 kg). Soluluku on normalisti Ajettavia lehmiä on normaalisti aamulla 4, illalla 6. Useimmiten matalatuottoisia tai jalkavaivaisia lehmiä. Lehmät ovat kahden robotin ryhmissä, toisessa ovat nuoret lehmät ja toisessa vanhemmat lehmät.

7 uutta cross ventiltion navettaa on ulkoapäin vaikea tunnistaa navetaksi Suurin syy siirtyä robottilypsyyn oli työn säästö. Tilan ei tarvitse nyt käyttää ulkopuolista työvoimaa. Tila käyttää aikaa uudessa navetassa yhteensä 9 henkilötyötuntia, kaikki kotieläintyön mukaan laskien tila tuottaa noin 350 litraa maitoa / henkilötyötunti. Makuuparsissa on vesiparsipedit. Ruokintapöydät ovat navetan molemmilla reunoilla ja makuuparsirivejä on yhteenä 8. Navetan katto on eristetty ja ilmanvaihto on ns cross ventilation eli toisella seinällä on verhoseinä ja toisella seinällä imurit. Poikivat lypsetään aina robotilla. Jalkavikaisille ja eroteltaville on omat osastot molemmissa ryhmissä, joista on pääsy robotille. Navetan alla on 7500 m3 lietesäiliö. Navetan sisäkorkeus on noin 4,5 metriä ja eristettä on katossa 10 cm. näkymä ruokintapöydältä robotin odotusalueelle

8 Tilan vasikkala on saneerattu vanhaan navettaan. Vasikoille ei ole yksilökarsinoita, vaan ne siirettään suoraan ryhmäkarsinaan, jossa on juottoautomaatti. Ensimmäisessä karsinassa vasikat olevat päivää, jonka jälkeen ne siirtyvät toiseen karsinaan, jossa ne vierotetaan. vanha navetta hyödynnetty edullisesti nuorikarjalle, katossa tuloilmakanavat Vasikkalassa on tuloilmakanava, joka puhaltaa ilmaa navettaan. Tuloilman mitoituksessa tavoite on vaihtaa vasikkalan ilma 4 kertaa tunnissa. Kesäaikana käytetään lisäksi navetan päädyssä olevaa imuria, ns tunneliilmanvaihtona. Lämpötilaa navetassa pyritään pitämään lähes samana kuin ulkona. Pikkuvasikoille pidetään takkeja kylmänä aikana 3 viikon ikäiseksi saakka. Lanta tyhjätään bobcatilla. Engen tila, Sauk City Tilaa pitää kolme veljestä isänsä kanssa. Tilanpito aloitettiin 1952, jollon heillä oli 50 lehmää parsinavetassa. Tällä hetkellä lypsyssä olevia lehmä on 660, kokonaislehmämäärän ollessa noin 800. Tilalle rakennettiin vuonna 2000 uusi navetta noin 3 kilometrin päähän nykyisestä talouskeskuksesta. Entinen lypsykarjanavetta on saneerattu hiehoille ja nuorikarjalle. Peltoa tilalla on noin 550 hehtaaria. Kaikki peltotyöt tehdään itse.

9 hiehot vanhassa lypsykarjapihatossa, jota on myös laajennettu Kiimantarkkailu perustuu havainnointiin ja ns. hyppymerkkeihin. Kaikki eläimet keinosiemennetään, lisäksi käytetään tilasonnia. Hiehojen poikimaikä on kuukautta, siemennys on pääosin iän, mutta myös jossain määrin hiehojen koon mukaan. Hiehojen vaatimaa työaika on noin 4 tuntia päivässä. Hiehonavetassa on raappa, talvella kylmillä keleillä raappa ei toimi ja silloin lanta tyhjätään bobcatilla. Hiehojen ruokinnassa käytetään kuivaa heinää. Hiehojen lannan kuivuus aiheuttaa ongelmia lannan liikkumisessa kokoojakuiluissa. Lypsynavetassa on 2x16 rinnakkaislypsyasema, lypsy kestää noin 4,5 tuntia. Kahden lypsäjän voimin lypsytehokkuus on noin lehmää tunnissa. Päivätuotos / lehmä on noin 90 paunaa ( 40 kg), tilalla käytetään BST:tä. Lypsäjät tekevät myös 12 tunnin työvuorossaan muutakin kun lypsävät. He saavat 100 dollarin bonuksen kuukaudessa jos solut ovat alle Tilalla tuotetaan noin 400 litraa maitoa / henkilötyötunti. lypsyasema

10 Navetassa on hiekkaparret vain poikimista odottaville sekä umpilehmille. Jos nyt tehtäisiin uusi navetta, kaikki parret olisivat hiekkaparsia. Poikiville on oma lypsyasema, jossa lypsetään lisäksi utaretulehdusryhmä. Nämä lehmät lypsetään tilan omistajien toimesta 2 kertaa päivässä. Eläinten siirtelyyn kiinnitetty erityistä huomiota, yhden henkilön pitää pystyä siirtämään eläimiä. eläinten siirtokäytävä Lypsyryhmiä on 4, korkeatuottoiset ensikot, korkeatuottoiset lehmät, sekä kaksi muuta ryhmää, ryhmäkoko on kussakin 160 lehmää. Myös lehmänavetassa käytetään hyppymerkkejä kiimantarkkailussa. Siemennyksessä ja BST:n piikityksessä käytetään käsittelykujaa. Blue Star tila, De Forest Tilan omistavat 2 veljestä sekä heidän lapsensa. Tila on perustettu v Navettoja on yhteensä kolmessa eri paikassa, 1200, 900 ja 500 lypsettävälle lehmälle. Kokonaislehmämäärä on noin Pinta-alaa tilalla on yhteensä noin 1800 hehtaaria, lisäksi sato tehdään noin 700 hehtaarilta. Yhdessä navetoista on vain lypsyssä olevia lehmiä, joten eläinten siirtelyä on paljon, mutta sitä ei koeta ongelmaksi. Työntekijöitä kaikilla kolmella tilalla sisältäen perheenjäsenet (18) on yhteensä noin 50. Maitotuotos on noin litraa / päivä. Soluluku on noin Lehmät poikivat keskimäärin 4 kertaa. Kaikissa navetoissa on Germania merkkinen pikapoisto kalanruotolypsyasema, joista kahdessa on laitekellari. Navetoissa on käytössä Afikimin seurantajärjestelmä. Siihen sisältyy maidon mittaus, erotteluportin käyttö sekä aktiivisuusmittaus.

11 tämä lypsyasema on 15 vuotta vanha, se on käytössä lähes ympäri vuorokauden Vasikoiden maito, myös ternimaito, pastöroidaan. Vasikat rokotetaan heti syntymän jälkeen ja siitä 30 minuutin päästä ne saavat ternimaitoa. Vasikat erotetaan emästään heti poikimisen jälkeen. Lehmät siirretään poikimakarsinaan heti kun nähdään että poikiminen alkaa. Vastasyntyneille käytetään lämpölamppuja ja takkeja kylmänä aikana. Lisäksi vasikoilta otetaan verinäytteitä ja ternimaitoa tutkitaan. Vasikkalassa on yksilökarsinat, jotka pestään painepesurilla aina vasikan lähtemisen jälkeen. Vasikkalaan on jälkikäteen asennettu tuloilmakanava, joka on parantanut vasikoiden olosuhteita. Vasikkalan ilmanvaihdosta on tehty tutkimus Madisonin yliopistossa. Karsinan lattioissa on lämmitys, lisäksi tuloilmaa voidaan lämmittää. Vasikkalan lämpötila on muutaman asteen korkeampi kuin ulkona talviaikana. Vasikkakuolleisuus on 1-2%. Työntekijöitä koulutetaan havainnoimaan vasikkoja. Heillä on mallikirja, jossa on esimerkein näytetty miltä vasikat näyttävät eri tilanteissa. molemmissa vasikkaloissa oli kahdessa rivissä 110 karsinaa, tuloilmakanava keskellä

12 karsinoiden takaosassa oli hiekalla ja kutterilla kuivitettu makuualue Vasikat ovat yksilökarsinoissa noin 2 kuukauteen saakka, jonka jälkeen yksilökarsinoista muutetaan ryhmäkarsinoita poistamalla väliaitoja. Tämän jälkeen vasikat siirtyvät avoseinäiseen kasvattamoon, jossa ne ovat 10 kuukauteen saakka. Ryhmäkoko on tässä navetassa 30 eläintä, alkuvaiheessa pienempi. 10 kuukauden jälkeen vasikat siirtyvät makuuparsikasvattamoihin. Tilan tavoitteena on laajentaa yhtä navetoista ja nostaa kokonaislehmämäärää tuhannella lehmällä. Rosy lane Holsteins, Watertown Tilan omistajat, Holtermanin perhe, ottivat tilan haltuun Ei ollut pääomia eikä perintöjä, vain velkaa opinnoista tila rakensi 140 pihaton jota laajennettiin rakennettiin uusi ns cross ventilation makuuhalli. Lehmiä on lypsyssä 900, kokonaislehmämäärä on noin Maitotuotos on 43 litraa / lehmä / päivä. Soluluku on Tila käyttää BST-hormonia. Pitoisuudet ovat rasva 4,0 ja valkuainen 3,1. Navettatyöt vaativat 3800 tuntia työtä kuukaudessa, tila tuottaa noin 300 litraa maitoa / henkilötyötunti. Tilalla on pinta-alaa 700 hehtaaria ja työntekijöitä on 23. Peltotyöt tehdään itse. Lisäksi tila tekee koneurakointia.

13 lietteen sekoituksessa käytettiin joystickillä ohjattavaa kelluvaa ja liikkuvaa sekoittajaa Rosy Lane Holsteins on jalostustila, ja lehmät genomitestataan. Tila panostaa myös lehmien terveyteen, vierailuhetkellä vain 4 lehmää oli lääkityksen alla. Terveys on myös jalostustavoite. Viime talvena 6 viikon aikana ei lääkitty yhtäkään lehmää. Hiehojen poikimaikä on 22,5 kuukautta. Maidon hinta on nyt 20,83 dollaria / 100 paunaa (noin 36 eurocenttiä / litra) Tuotantokustannus tilalla oli 18,80 dollaria / 100 paunaa. 3 vuotta sitten tuotantokustannus oli 14 dollaria, kun rehu oli halpaa. Lypsyasema on 2x12 rinnakkaislypsyasema, joka pyörii ympäri vuorokauden. Ensikot lypsetään omana ryhmänään. Hiekkaan menee vuodessa noin dollaria, lehmää kohden kustannus on noin 71 dollaria vuodessa ja noin 0,2 dollaria päivässä. Hiekka maksaa 7 dollaria / tonni. Tilan mielestä hiekkaparsi on paras, mutta pitää olla tarkkana hiekan laadun kanssa, ei saa olla orgaanisia aineita mukana. Tila käyttää pestyä hiekkaa. Hiekan erottelulaitetta ei ole, koska ei haluta huoltoa ja seurantaa sekä laite on kallis. Tämän vuoksi betonilaguunista joudutaan kaivamaan jonkin verran hiekkaa pois.

14 hiekkaparret Uusi cross-ventilation navetta on Wisconsinissa ensimmäisiä. Siinä on myös viilennyskennosto, jota käytetään kun ulkolämpötila on yli +23 C. Sisälämpötila navetassa talviaikana on alimmillaan -9 C. Eristettä on katossa 10 cm. 500 lehmän hallin hinta oli 2100 dollaria / parsipaikka. Perinteinen makuuparsipihatto olisi maksanut 1800 dollaria / parsipaikka. Tilan mukaan uudessa eläinhallissa lehmät tuottivat kesällä noin kilon enemmän maitoa päivässä ja kuluttivat rehua noin 1 kuiva-ainekilon verran vähemmän rehua. Imureiden vaatima sähkö maksaa 1 paunan (0,45 litraa) maitotuoton verran päivässä, noin 1 %. uudessa navetassa toisella sivuseinällä viilennyskennot

15 ja toisella puolella imurit Hiehonavetassa ei käytetä visuaalista kiimantarkkailua, vaan käytössä on select siresin myymä select detect kiimantarkkailujärjestelmä. Laitteiston hinta oli dollaria sisältäen pannat 120 eläimelle. Hiehojen siemennys alkaa vuoden ikäisenä. Vasikat saavat pelkästään maitojauhetta, vieroitus tapahtuu 2 kuukauden iässä. Tavoitteena on tuplata syntymäpaino siihen mennessä, 75 % vasikoista, yleensä pienimmät, saavuttavat sen. Päiväkasvu on noin 0,6 kg, vasikkakuolleisuus 2%. Hoards Dairyman tila, Fort Atkinson

16 Tila on tärkeä osa lehteä, näkee mitkä asiat ovat maidontuottajille oikeasti tärkeitä, oikeassa valossa, ja mitä maidontuottajat oikeasti haluavat tietää. Jos tilalla tulee kysymys, johon ei löydy vastausta, sama ongelma on mysö varmasti muilla tuhansilla maidontuottajilla. Hoardsin tilalla on 180 hehtaaria peltoa, saman verran vuokrattua. Pellolla kasvaa sinimailasta, maissia ja vehnää. Appeessa käytetään heinää, maissisäilörehua, tiivistettä, heraa, mäskiä ja maissia. Tilan tavoitteena on ollut erikoistua asioihin, jotka se osaa tehdä parhaiten. Kaikki muut työt on ulkoistettu. Näin on saavutettu tehokkuutta. Hiehojen ja myös vasikoiden kasvatus on ulkoistettu, vasikat lähtevät 5-7 päivän iässä. Lehmiä on lypsyssä yhteensä 450, joista 300 on jerseytä ja 150 guernseytä. Kokonaislehmämäärä on yli 500. Päivätuotos on molemmilla roduilla noin 30 kg / päivä, guernseyllä hiukan korkeampi. Soluluku kiimantarkkailussa käytetään hyppymerkkejä ja aktiivisuusmittausta. Guernsey-lehmien ryhmä Tila käyttää TMR-tracker järjestelmää, jolla saadaan ruokinta hyvin tarkaksi. Tämä sen vuoksi että ei haluta rehujätettä, koska tilalla ei ole hiehoja. Tästä on myös hyötyä kun rehu on kallista. Lypsyasema on delaval 2x10 pikapoisto kalanruoto, jonka alla on laitekellari. Asemalla käytetään vedinten pesuharjaa. Kalanruotoon siirtymisen yksi syy oli, että ei haluta typistää lehmien häntiä. Vanha parsinavetta on saneerattu jersey-lehmien makuuhalliksi. Muutos maksoi dollaria. Lisäksi vanha hiehonavetta muutettiin kuivikepohjaiseksi poikimista odottavien ja poikineiden osastoksi. Tämä paransi lehmien terveystilannetta huomattavasti.

17

Matkaraportti tilakäynneiltä Wisconsinissa

Matkaraportti tilakäynneiltä Wisconsinissa Matkaraportti tilakäynneiltä Wisconsinissa 3-10.10. 2013 Sunburst Dairy Tilalla on yhteensä 600 lehmää, peltoa on 750 eekkeriä (noin 350 ha), joista omaa on 250 eekkeriä ja vuokrattua 500. Tila rakensi

Lisätiedot

Osa II. Hyvinvointi- ja hoitotilat. Kuinka suunnitella ja käyttää niitä? Mitä voi saavuttaa?

Osa II. Hyvinvointi- ja hoitotilat. Kuinka suunnitella ja käyttää niitä? Mitä voi saavuttaa? Osa II Hyvinvointi- ja hoitotilat Kuinka suunnitella ja käyttää niitä? Mitä voi saavuttaa? Hyvinvointi- ja hoitotilat Ennen poikimista Poikimisen aikana Poikimisen jälkeen Hyvinvointi Hyvinvointi- ja hoitotilat

Lisätiedot

Maailmanlaajuinen kokemus erilaisissa ilmastoissa

Maailmanlaajuinen kokemus erilaisissa ilmastoissa Maailmanlaajuinen kokemus erilaisissa ilmastoissa Viro Iran Venäjä Saudi Arabia Suunnittelua yksilöllisten vaatimusten mukaan Estonia Dairy Ranta Åsbro Mjölk Kokkonen Estonia Dairy High Plains Dairy 2004

Lisätiedot

Erilaisia nuorkarja- ja umpilehmätiloja

Erilaisia nuorkarja- ja umpilehmätiloja Erilaisia nuorkarja- ja umpilehmätiloja Valion navettaseminaari 9.2.2017 Arto Karila talouden ja johtamisen erityisasiantuntija ProAgria Etelä-Savo VOIT KIRJOITTAA TÄHN TÄRKEÄN ASIAN HANKKEESTA Valion

Lisätiedot

Tankit täyteen Hämeessä, Nupit Kaakkoon ja Lehmänmaitoa Uudeltamaalta hankkeiden opintomatka 3. 4.11.2009

Tankit täyteen Hämeessä, Nupit Kaakkoon ja Lehmänmaitoa Uudeltamaalta hankkeiden opintomatka 3. 4.11.2009 Tankit täyteen Hämeessä, Nupit Kaakkoon ja Lehmänmaitoa Uudeltamaalta hankkeiden opintomatka 3. 4.11.2009 Retkellä tutustuimme sekä parsinavetoihin että pihattoihin. Kohteet olivat myös hyvin eri kokoisia

Lisätiedot

MILJOONA LITRAA YKSILLÄ HARTEILLA -

MILJOONA LITRAA YKSILLÄ HARTEILLA - 2.2.2017 MILJOONA LITRAA YKSILLÄ HARTEILLA - HUOMIO TYÖN TEHOKKUUTEEN JO NAVETTASUUNNITTELUSSA Kehittämisneuvoja OSK ItäMaito 1 2.2.2017 HUIPPUOSAAJA. MILLÄ EVÄILLÄ..? 2 Valtakunnallinen huippuosaaja Navetan

Lisätiedot

KANTONIEMEN TILAN INVESTOINTIRATKAISUT, NIIDEN TAUSTAT JA TOIMIVUUS

KANTONIEMEN TILAN INVESTOINTIRATKAISUT, NIIDEN TAUSTAT JA TOIMIVUUS KANTONIEMEN TILAN INVESTOINTIRATKAISUT, NIIDEN TAUSTAT JA TOIMIVUUS 1. Vähän tilan historiasta ja menneisyydestä 2. Kehityksen ja rakentamisen vaiheita menneestä nykypäivään 3. Valitut ratkaisut ja niiden

Lisätiedot

Työmäärän vaihtelu automaattilypsy- navetoissa 4Dbarn projekti Maitoyrittäjät ry vuosikokousseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA

Työmäärän vaihtelu automaattilypsy- navetoissa 4Dbarn projekti Maitoyrittäjät ry vuosikokousseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Työmäärän vaihtelu automaattilypsy- navetoissa 4Dbarn projekti 11.3 2015 Maitoyrittäjät ry vuosikokousseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Robottinavettatutkimus V. 2014 aikana 33 robottinavettaa

Lisätiedot

Maitovalmennus, Helsinki 3.9.2015 Pihaton suunnittelulla voidaan vaikuttaa arjen sujuvuuteen Jouni Pitkäranta, arkkitehti SAFA

Maitovalmennus, Helsinki 3.9.2015 Pihaton suunnittelulla voidaan vaikuttaa arjen sujuvuuteen Jouni Pitkäranta, arkkitehti SAFA Maitovalmennus, Helsinki 3.9.2015 Pihaton suunnittelulla voidaan vaikuttaa arjen sujuvuuteen Jouni Pitkäranta, arkkitehti SAFA Pihatto on kuin akkuporakone, maidontuotanto on kuin taulun kiinnittäminen

Lisätiedot

Maitotilayrittäjä Jukka Määttä, Arvolan Karjapiha Oy

Maitotilayrittäjä Jukka Määttä, Arvolan Karjapiha Oy Maitotilayrittäjä Jukka Määttä, Arvolan Karjapiha Oy Lean pilottihanke 2014-2015 Valion alkutuotanto kokoonkutsuja Suomen Yrittäjäopisto järjesti Seinäjoella kolme kokoontumista+opintomatka Tanskaan pienryhmät+oma

Lisätiedot

Raisioagro, Merja Holma JOGURTTIA JA JUHLIA LAAJENNUKSEN SIJAAN

Raisioagro, Merja Holma JOGURTTIA JA JUHLIA LAAJENNUKSEN SIJAAN Raisioagro, Merja Holma 21.11.2014 JOGURTTIA JA JUHLIA LAAJENNUKSEN SIJAAN Kaikki Saksan tilat eivät kasvata liikevaihtoaan lehmämäärää lisäämällä. Diers-Hofin tilalla on 300 lehmää, joiden maidosta kolmannes

Lisätiedot

Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I. Jeanne Wormuth

Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I. Jeanne Wormuth Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I Jeanne Wormuth CY Heifer Farm Yleistä Jeannen taustaa Agway aloitti hiehojen kasvatustoiminnan joulukuussa 1998 Tilat 4000 hiehon sopimuskasvatukseen CY Farms

Lisätiedot

VENE JA 3M HANKKEIDEN KESÄRETKI OKRA NÄYTTELYYN JA NAVETTAKOHTEISIIN 3.-5.7.2012

VENE JA 3M HANKKEIDEN KESÄRETKI OKRA NÄYTTELYYN JA NAVETTAKOHTEISIIN 3.-5.7.2012 VENE JA 3M HANKKEIDEN KESÄRETKI OKRA NÄYTTELYYN JA NAVETTAKOHTEISIIN 3.-5.7.2012 VENE- ja 3M-hanke järjestivät yhteisen opintomatkan Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan maidontuottajille 3.-5.7.2012. Matkalle

Lisätiedot

Kokemuksia nuorkarjan ruokinnasta, osa 1 vasikat

Kokemuksia nuorkarjan ruokinnasta, osa 1 vasikat Kokemuksia nuorkarjan ruokinnasta, osa 1 vasikat Kanada, Ontario Minna Norismaa Valtakunnallinen huippuosaaja lehmien ruokinta, hyvinvointi ja terveys ProAgria Pohjois-Karjala, Joensuu minna.norismaa(at)proagria.fi,

Lisätiedot

Suomalaisen nuorkarjan ongelmakohtia ja käytännön ratkaisuja

Suomalaisen nuorkarjan ongelmakohtia ja käytännön ratkaisuja Suomalaisen nuorkarjan ongelmakohtia ja käytännön ratkaisuja Valion navettaseminaari 8.2.2011 Kaija Laitinen Osuuskunta Tuottajain Maito Nuorkarjatiloissa on useimmiten parannettavaa Nuorkarjatiloissa

Lisätiedot

Hiehoprosessin tehostamisella säästöjä ja lisää maitoeuroja

Hiehoprosessin tehostamisella säästöjä ja lisää maitoeuroja Hiehoprosessin tehostamisella säästöjä ja lisää maitoeuroja Tulosseminaari 24.4.2013 Minna Norismaa Cow Signals adviser ProAgria huippuosaaja- Lypsylehmien ruokinta, hyvinvointi ja terveys ProAgria Pohjois-Karjala

Lisätiedot

Raisioagro, Merja Holma SAKSALAISTILAT LAAJENTAVAT KIINTIÖIDEN POISTUESSA

Raisioagro, Merja Holma SAKSALAISTILAT LAAJENTAVAT KIINTIÖIDEN POISTUESSA Raisioagro, Merja Holma 21.11.2014 SAKSALAISTILAT LAAJENTAVAT KIINTIÖIDEN POISTUESSA Saksalaistilat valmistautuvat kiintiöiden poistumiseen laajentumalla. Laajennukset suunnitellaan huolella ja toteutetaan

Lisätiedot

Eläinten käsittelytilat. Valio navettaseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Cowhomes / 4dbarn

Eläinten käsittelytilat. Valio navettaseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Cowhomes / 4dbarn Eläinten käsittelytilat Valio navettaseminaari 10.2 2016 Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Cowhomes / 4dbarn Piirustuksissani lukee eläinten käsittelyalue eihän sen näin pitänyt mennä Robottinavettatutkimus

Lisätiedot

Vasikoille omat tilat Valio navettaseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA

Vasikoille omat tilat Valio navettaseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Vasikoille omat tilat Valio navettaseminaari 4.2.2015 Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Vasikkalan vaatimukset - hoitaja? Toimiva ja helppohoitoinen Miellyttävä työympäristö Kustannustehokas Terveet ja

Lisätiedot

Terveyden rahasyöpöt ProAgria Maitovalmennus Virpi Seppänen, Kalle Leino

Terveyden rahasyöpöt ProAgria Maitovalmennus Virpi Seppänen, Kalle Leino Terveyden rahasyöpöt ProAgria Maitovalmennus 5.9.2019 Virpi Seppänen, Kalle Leino Miksi eläinten terveyttä /hedelmällisyyttä hoidetaan? Eläin ei saa kärsiä. Ihmisiin ei saa tarttua tauteja. Maidon laatu

Lisätiedot

Automaattilypsy-navetan toiminnallisuus -hankkeen kysely

Automaattilypsy-navetan toiminnallisuus -hankkeen kysely Automaattilypsy-navetan toiminnallisuus -hankkeen kysely Automaattilypsy 1. Milloin automaattilypsy on aloitettu tilallanne? kkvvvv 2. Minkä merkkinen lypsyrobotti teillä on? DeLaval VMS Lely RDS 3. Lypsyrobottien/

Lisätiedot

LANTAKOLA MAKUUPARSIEN PUHDISTAMISEEN

LANTAKOLA MAKUUPARSIEN PUHDISTAMISEEN LANTAKOLA MAKUUPARSIEN PUHDISTAMISEEN Aution maatila Tilavierailu 02/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 16.5.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden

Lisätiedot

HIEHON KASVATUS JUOTOLTAVIEROITUKSELTA POIKIMISEEN - ruokinta, hoito, kasvun seuranta ja valmentautuminen lehmäksi

HIEHON KASVATUS JUOTOLTAVIEROITUKSELTA POIKIMISEEN - ruokinta, hoito, kasvun seuranta ja valmentautuminen lehmäksi HIEHON KASVATUS JUOTOLTAVIEROITUKSELTA POIKIMISEEN - ruokinta, hoito, kasvun seuranta ja valmentautuminen lehmäksi Vasikka alle 3 kk Kolmena ensimmäisenä kuukautena lehmävasikkaa voidaan ruokkia täysin

Lisätiedot

Maitoyrittäjien opintomatka keväiseen Etelä-Ruotsiin

Maitoyrittäjien opintomatka keväiseen Etelä-Ruotsiin Maitoyrittäjien opintomatka keväiseen Etelä-Ruotsiin 8.-9.4.2015 Rosdala Gård Pääkohteena matkalla oli hyvästä managementistä ja korkeasta tuotoksesta tunnettu Rosdala Gård, jossa on 600 lehmää. Holsteinpainotteisen

Lisätiedot

KARSINARATKAISUJA VALION VASIKKAOPPAASEEN 2011. Sisällysluettelo. Ari Vatanen, Kaija Laitinen, ja Tomi Silvast

KARSINARATKAISUJA VALION VASIKKAOPPAASEEN 2011. Sisällysluettelo. Ari Vatanen, Kaija Laitinen, ja Tomi Silvast VALION VASIKKAOPPAASEEN 2011 KARSINARATKAISUJA Ari Vatanen, Kaija Laitinen, ja Tomi Silvast Sisällysluettelo 1. Avaus, Heikki Kemppi 2. Vasikkatilan vaatimukset ja hyvät toimintatavat 3. Kuivikkeet 4.

Lisätiedot

VENE-opintomatka Pohjois-Savo 6-8.7.2010

VENE-opintomatka Pohjois-Savo 6-8.7.2010 MATKAKERTOMUS VENE-opintomatka Pohjois-Savo 6-8.7.2010 6.7.2010 Maitoaho Ay, Kiuruvesi Ensimmäinen kohde oli Kiuvedellä Maitoaho Ay, jossa on kolme osakasta: Kämäräinen Jarno tj., Kemppainen Hannu ja Kämäräinen

Lisätiedot

Lypsykarjan tuotosseurannan tulokset 2015

Lypsykarjan tuotosseurannan tulokset 2015 Lypsykarjan tuotosseurannan tulokset 2015 Sanna Nokka, ProAgria Keskusten Liitto Tulosseminaari 5.4.2016 Tuotosseurannan raakadata rikastuu tiedoksi Asiakas Tiedon käsittely Laskenta Tilastot, tutkimus,

Lisätiedot

MaitoManagement 2020

MaitoManagement 2020 MaitoManagement 2020 Hiehoprosessin tehostaminen Tavoitteena on tuottaa maitoa taloudellisesti ja tehokkaasti tilakokonaisuus huomioiden. Maidontuotannon tehokkuutta seurataan mm. seuraavilla mittareilla:

Lisätiedot

Maarit Kärki MTT InnoNauta. Emolehmätuotannon rakennukset

Maarit Kärki MTT InnoNauta. Emolehmätuotannon rakennukset Maarit Kärki MTT InnoNauta Emolehmätuotannon rakennukset Emorakennus mieluiten kylmäpihatto Osakuvikepihatto jossa lantakäytävä ja makuualue erikseen, makuualueen muotoilu joko vinopohja, syvä kuivikepohja

Lisätiedot

TARKASTUSOSA VASIKAT (NAUTA ALLE 6 KK)

TARKASTUSOSA VASIKAT (NAUTA ALLE 6 KK) Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKAT JA NAUDAT YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys vasikoiden suojelua

Lisätiedot

Matkakertomus Maidontuottajien ammattimatkasta Kanadaan keväällä 2012 (28.3-4.4.2012)

Matkakertomus Maidontuottajien ammattimatkasta Kanadaan keväällä 2012 (28.3-4.4.2012) Matkakertomus Maidontuottajien ammattimatkasta Kanadaan keväällä 2012 (28.3-4.4.2012) Marjo Posio ja Hanne Aho, ProAgria Oulu, MaitoManagement 2020 -hanke Ryhmäkuva on otettu Conleen tilan vanhan navetan

Lisätiedot

HIEHOKASVATUKSEN ROOLI MAITOTILAYRITYKSESSÄ. Tarja Paatero Certified CowSignals trainer ProAgria Oulu

HIEHOKASVATUKSEN ROOLI MAITOTILAYRITYKSESSÄ. Tarja Paatero Certified CowSignals trainer  ProAgria Oulu HIEHOKASVATUKSEN ROOLI MAITOTILAYRITYKSESSÄ Tarja Paatero Certified CowSignals trainer www.cowsignals.com ProAgria Oulu 1 Hiehokasvatuksen tavoite Tuottaa terve ja runsasmaitoinen lypsylehmä vähin kustannuksin.

Lisätiedot

Aperehuruokinnan periaatteet

Aperehuruokinnan periaatteet Aperehuruokinnan periaatteet Lehmien kaikki rehut sekoitetaan keskenään Seosta annetaan vapaasti Lehmä säätelee itse syöntiään tuotostasoaan vastaavaksi Ummessa olevien ja hiehojen ruokintaa pitää rajoittaa

Lisätiedot

Vasikkalan ilmanvaihto Mustiala Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA

Vasikkalan ilmanvaihto Mustiala Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Vasikkalan ilmanvaihto Mustiala 14.10.2014 Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Vasikkaosaston sijoituksesta yleensä: Ei samaan tilaan lehmien kanssa Navetan tautipaine, kosteus ja lämpötilaolosuhteet Ei

Lisätiedot

9. Utareterveysongelmat isoilla tiloilla Laura Kulkas Valio Oy Ongelmien luonne Ison karjan hallinta vaatii hyvin suunnitellun ja toimivan systematiikan! Pienemmissä karjoissa voi selvitä vähäläisellä

Lisätiedot

Lähtökohtana työtehokkuus Navettarastit , Kunnonpaikka 4dBarn Oy Marjo Posio

Lähtökohtana työtehokkuus Navettarastit , Kunnonpaikka 4dBarn Oy Marjo Posio Lähtökohtana työtehokkuus Navettarastit 3.3.2017, Kunnonpaikka 4dBarn Oy Marjo Posio Esityksen sisältö: Testaa nopeutesi! Esittely Marjo Posio Robottinavettatutkimuksen taustaa Pihatossa tehdyt havainnot

Lisätiedot

Tuotosseurannan tulokset 2014. Sanna Nokka, ProAgria Keskusten Liitto

Tuotosseurannan tulokset 2014. Sanna Nokka, ProAgria Keskusten Liitto Tuotosseurannan tulokset 2014 Sanna Nokka, ProAgria Keskusten Liitto Tuotosseuranta 2014 6 180 karjaa: 73 % kaikista, verrattuna ed. vuoteen -4,8%. Kokonaisuutena tilamäärä väheni 5,4 % ed. vuoteen verrattuna

Lisätiedot

Automaattilypsyä tehokkaasti- tiedotushanke

Automaattilypsyä tehokkaasti- tiedotushanke Automaattilypsyä tehokkaasti- tiedotushanke - Automaattilypsytilan tuottavuutta pyritään edistämään tiedonvälityksen keinoin Toteuttajat: Työtehoseura TTS ProAgria Etelä-Pohjanmaa Toiminta-alue on Etelä-Pohjanmaa

Lisätiedot

ProAgria Keskusten Liitto, Sanna Nokka ja Tuija Huhtamäki

ProAgria Keskusten Liitto, Sanna Nokka ja Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto, Sanna Nokka ja Tuija Huhtamäki Yhteistä työsarkaa Maitomäärän pysyminen ja tasaisuus Navettainvestointien onnistuminen Uudiseläimet, ruokinta, kokonaisuuden johtaminen Nurmiviljelyn

Lisätiedot

Mukava parsi kutsuu levolle - maatessa maitoa tulee

Mukava parsi kutsuu levolle - maatessa maitoa tulee Mukava parsi kutsuu levolle - maatessa maitoa tulee Hyvät eläinten olosuhteet lisäävät terveyttä ja maitoa! Lehmän vuorokausi: Lypsyllä max 3-4 h/vrk Makuulla 14 h/vrk pari tuntia sikeää unta märehtii,

Lisätiedot

Lypsykarjan tuotosseurannan tulokset 2016

Lypsykarjan tuotosseurannan tulokset 2016 Lypsykarjan tuotosseurannan tulokset 2016 Kuva: Sanna Nokka Sanna Nokka, ProAgria Keskusten Liitto 29.3.2017 ProAgria Maito tulosseminaari 2017 9:45 Tuotosseuranta-tilojen tuotokset vuodelta 2016, johtava

Lisätiedot

MAIDONTUOTANNON LAAJENTAMINEN TASAINEN KASVU

MAIDONTUOTANNON LAAJENTAMINEN TASAINEN KASVU MAIDONTUOTANNON LAAJENTAMINEN TASAINEN KASVU MTY Hannu ja Heikki Ylinen Tilavierailu 10/2011 Mika Turunen ja Anne-Mari Malvisto 15.5.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon

Lisätiedot

Lypsykarjan tuotosseurannan tulokset 2017

Lypsykarjan tuotosseurannan tulokset 2017 Lypsykarjan tuotosseurannan tulokset 2017 Kuva: Sanna Nokka Tuotosseuranta 2017 5028 karjaa: 72 % kaikista, verrattuna ed. vuoteen - 7%. 218 498 lehmää: 81 % kaikista, lehmämäärän vähennys verrattuna edelliseen

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Vasikoita (<6kk) Lypsylehmiä Emolehmiä Muita yht. kpl. nautoja

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Vasikoita (<6kk) Lypsylehmiä Emolehmiä Muita yht. kpl. nautoja Laiminlyönnit kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKKA JA NAUTA YLI 6 KK Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama selvitys vasikoiden suojelua

Lisätiedot

KANTONIEMEN TILAN INVESTOINTIRATKAISUT, NIIDEN TAUSTAT JA TOIMIVUUS

KANTONIEMEN TILAN INVESTOINTIRATKAISUT, NIIDEN TAUSTAT JA TOIMIVUUS KANTONIEMEN TILAN INVESTOINTIRATKAISUT, NIIDEN TAUSTAT JA TOIMIVUUS Juha Kantoniemi Valion navettaseminaari 8-9.2.2012 Rantasipi Airport Congress Center, Vantaa 1. Vähän tilan historiasta ja menneisyydestä

Lisätiedot

Taloudenhallinta navettainvestoinnissa. Vesa Lapatto Savitaipale

Taloudenhallinta navettainvestoinnissa. Vesa Lapatto Savitaipale Taloudenhallinta navettainvestoinnissa Vesa Lapatto Savitaipale Mäkelän tila Yrittäjät Nina ja Vesa Lapatto Työntekijöitä 2 Pojat Juho ja Joonas Peltoa 118 ha Metsää 56 ha Lehmiä 170 nuorkarjaa 160 Lähtökohta

Lisätiedot

Ryhmäkoon vaikutukset hengitystietulehduksiin, eläinlääkäri, Tuomas Herva, Atria

Ryhmäkoon vaikutukset hengitystietulehduksiin, eläinlääkäri, Tuomas Herva, Atria Ryhmäkoon vaikutukset hengitystietulehduksiin, eläinlääkäri, Tuomas Herva, Atria 2014-09-02 1 Koejärjestely Purupohja L3 L6 Iso karsina 7 * 11 m 40 vasikkaa Purupohja L2 L5 L1 L4 välivarasto Pesu yms.3*3

Lisätiedot

Käytännön sovelluksia Suomessa Iris Kaimio. Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri

Käytännön sovelluksia Suomessa Iris Kaimio. Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri Käytännön sovelluksia Suomessa Iris Kaimio Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri Kustannusten alentaminen Eläinten uudistus Hedelmällisyys Ruokinnan tehokkuus Ennaltaehkäisevä

Lisätiedot

Larenwood Farms Ltd. Chris M c Laren. Käännös Jaana Kiljunen, Valio, lisää kuvia alkuperäisessä esityksessä

Larenwood Farms Ltd. Chris M c Laren. Käännös Jaana Kiljunen, Valio, lisää kuvia alkuperäisessä esityksessä Larenwood Farms Ltd. Chris M c Laren Käännös Jaana Kiljunen, Valio, lisää kuvia alkuperäisessä esityksessä Esityksen sisältö Historiaa Miksi rakentaa uutta Rakentamisen pääperiaatteet Makuuparsivaihtoehdot

Lisätiedot

COMBIMASTER -RUOKINTAROBOTTI PARSINAVETASSA

COMBIMASTER -RUOKINTAROBOTTI PARSINAVETASSA COMBIMASTER -RUOKINTAROBOTTI PARSINAVETASSA Tiina ja Marko Roumio Tilavierailu 06/2010 Anne-Mari Malvisto, Juha Kuula ja Mika Turunen 15.5.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon

Lisätiedot

Matkakertomus USA Wisconsin 6.10. 13.10.2011

Matkakertomus USA Wisconsin 6.10. 13.10.2011 MaitoManagement 2020 Matkakertomus USA Wisconsin 6.10. 13.10.2011 Tiina Karlström, ProAgria Oulu, MaitoManagement2020-hanke Wisconsinin osavaltiossa on 12000 maidontuottajaa (vuonna 1985 tiloja oli 28000).

Lisätiedot

Lypsykarjan tuotosseurannan tulokset 2018

Lypsykarjan tuotosseurannan tulokset 2018 Lypsykarjan tuotosseurannan tulokset 2018 Kuva: Sanna Nokka Sanna Nokka, ProAgria Keskusten Liitto Sanna.nokka@proagria.fi p. 040 167 6363 Vuosi 2018 oli Tuotosseurannan 120. toimintavuosi Suomessa Lypsykarjan

Lisätiedot

ETT:n Eläintautivakuutusseminaari 16.3.2016. Yli-tervalan Maatila Tuomo Anttila

ETT:n Eläintautivakuutusseminaari 16.3.2016. Yli-tervalan Maatila Tuomo Anttila ETT:n Eläintautivakuutusseminaari 16.3.2016 Yli-tervalan Maatila Tuomo Anttila Taustatietoa Hiehohotellitoimintaa vuodesta 2011 Asiakkaana 10 tilaa Tällä hetkellä 450 hiehoa Vasikat tulevat 3kk:n iässä

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointikorvaus. Naudat 2015 9.4.2015 1

Eläinten hyvinvointikorvaus. Naudat 2015 9.4.2015 1 Eläinten hyvinvointikorvaus Naudat 2015 9.4.2015 1 Yleistä sitoumuksesta Sitoumus tehdään 1.5.2015 31.12.2016 väliseksi ajaksi Seuraava mahdollisuus hakea sitoumusta 11/2016, koskien vuotta 2017 (vuonna

Lisätiedot

Perhon yksikkö/ Keski-Pohjanmaan maaseutuopisto

Perhon yksikkö/ Keski-Pohjanmaan maaseutuopisto 1 VASIKKA, NUORKARJA SISÄLTÖ 1.a Vastasyntynyt vasikka poikimisen apu... 2 1.b Vastapoikinut lehmä... 3 2. Ensimmäinen juotto ternimaidon antaminen... 5 3. Vastasyntyneet vasikat navan puhdistus... 7 4.

Lisätiedot

Riittävästi vettä, enemmän maitoa

Riittävästi vettä, enemmän maitoa Riittävästi vettä, enemmän maitoa DeLaval juomakupit ja -altaat Maidosta noin 90 % on vettä, joten ei ole kovin yllättävää, että veden saannilla on merkittävä vaikutus maidontuotantoon. Yhtälö on yksinkertainen:

Lisätiedot

Älä työnnä rehua SEKOITA SE UUDELLEEN

Älä työnnä rehua SEKOITA SE UUDELLEEN Älä työnnä rehua SEKOITA SE UUDELLEEN DeLaval OptiDuo ÄLÄ PELKÄSTÄÄN TYÖNNÄ REHUA Kun rehua siirretään säännöllisesti takaisin ruokintapöydälle, lehmät pääsevät rehuun paremmin käsiksi, mutta se ei merkitse

Lisätiedot

VASIKOIDEN JA NUORKARJAN OSASTO PIHA- TON YHTEYDESSÄ OLEVAAN ENTISEEN PARSINAVETTAAN

VASIKOIDEN JA NUORKARJAN OSASTO PIHA- TON YHTEYDESSÄ OLEVAAN ENTISEEN PARSINAVETTAAN VASIKOIDEN JA NUORKARJAN OSASTO PIHA- TON YHTEYDESSÄ OLEVAAN ENTISEEN PARSINAVETTAAN Seija ja Heikki Kangasaho Tilavierailu 02/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 4.9.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Lisätiedot

DeLaval AMR - tulevaisuuden suurtiloille. DeLaval AMR : Maailman ensimmäinen automaattinen karusellilypsy.

DeLaval AMR - tulevaisuuden suurtiloille. DeLaval AMR : Maailman ensimmäinen automaattinen karusellilypsy. DeLaval AMR - tulevaisuuden suurtiloille DeLaval AMR : Maailman ensimmäinen automaattinen karusellilypsy. Suuri kapasiteetti automaattinen lypsy tulevaisuuden suurkarjalle Miksi DeLaval AMR? YK:n ennusteen

Lisätiedot

Tavoitteena tienata enemmän rahaa puhtain käsin

Tavoitteena tienata enemmän rahaa puhtain käsin MaitoManagement 2020 Matkakertomus tilavierailut Hollanti sekä EuroTier2012 messut http://www.globaldairyfarmers.com http://en.wikipedia.org/wiki/agrifirm http://www.agrifirm.com Tavoitteena tienata enemmän

Lisätiedot

FARMI 2020-opintomatka 2.-4.4.2014 Nokia Edeniin

FARMI 2020-opintomatka 2.-4.4.2014 Nokia Edeniin FARMI 2020-opintomatka 2.-4.4.2014 Nokia Edeniin 2.4.2014 Opintomatkalle startattiin Kannuksesta Koivukartanosta M. Rauman linja-autolla klo 9.00. Seinäjoella Agrimarket tarjosi ruuan ja sen jälkeen kuultiin

Lisätiedot

Oivalluksia eri maiden karjamanagementista tavoiteltavat huiput ja varottavat sudenkuopat Maitovalmennus

Oivalluksia eri maiden karjamanagementista tavoiteltavat huiput ja varottavat sudenkuopat Maitovalmennus Oivalluksia eri maiden karjamanagementista tavoiteltavat huiput ja varottavat sudenkuopat Maitovalmennus 6.9.2018 Petri Koivisto projektipäällikkö MaitoLiideri-hanke ProAgria Oulu ASKELMERKKEJÄ, MaitoLiideri

Lisätiedot

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Maitoa mahan täydeltä Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Imetys Vasikkapiilo Vieroitus Imetys Emänsä alla vasikat imevät n. 4-6 kertaa vuorokaudessa, yht. 10-12 l / vrk Ensimmäisten viikkojen

Lisätiedot

DeLaval Pihatto DelPro tuotannonohjaus

DeLaval Pihatto DelPro tuotannonohjaus DeLaval Pihatto Varma ratkaisu Rakennus myytävissä eteenpäin Laadukas testatut ratkaisut Nopea tuotanto saadaan nopeasti käyntiin Kustannustehokas Helppo vain yksi yhteistyökumppani DeLaval Pihatto DeLaval

Lisätiedot

ESITIEDOT: LYPSYKARJA- JA EMOLEHMÄTILAT

ESITIEDOT: LYPSYKARJA- JA EMOLEHMÄTILAT ETU-Nautatautiryhmä 2.9.2011 Laatija ELL Mira J. Tenhunen Laadukas Tuotantoketju-hanke ESITIEDOT: LYPSYKARJA- JA EMOLEHMÄTILAT 1. TIETOJA TILASTA 1.1. TILAN TUOTANTOMUOTO/MUODOT 1.2. ELÄINMÄÄRÄT, RYHMÄT

Lisätiedot

Lypsykarjan eläinten ryhmittely- Robotin takakierto

Lypsykarjan eläinten ryhmittely- Robotin takakierto Lypsykarjan eläinten ryhmittely- Robotin takakierto Vasikkatilan vasikoiden ehdoilla KESTO-Kestävä karjatalous Savonia Iislami11.4.2014 Tapani Kivinen, MTT, Hanke lyhykäisesti Asiantuntijatyöryhmä Tutkijat

Lisätiedot

Kuivikepohja. Lehmän onni vai hoitajan ongelma

Kuivikepohja. Lehmän onni vai hoitajan ongelma Kuivikepohja Lehmän onni vai hoitajan ongelma Aina tilakohtainen vaihtoehto Kuunnellaan asiakasta Tarpeiden tunnistaminen Ulkopuolinen puolueeton näkökulma Nykytilanne ja visio tulevaisuudesta Erilaisten

Lisätiedot

TAPELIN LUOMUSIKA Tilan historiaa 1969 lihasikalan rakentaminen 240 lihasialle ja vaihto lypsylehmistä lihasikoihin, peltoa n. 16 ha 1982 sukupolven vaihdos 1999 Yhdistelmäsikalan rakentaminen 70 emakolle

Lisätiedot

Maitosektorin uudistuminen Wisconsinissa

Maitosektorin uudistuminen Wisconsinissa Maitosektorin uudistuminen Wisconsinissa Kasvavat Wisconsinin perhemaitotilat David W. Kammel Biological Systems Engineering UW Madison Ilmasto ja pinta-ala Pinta-ala Wisconsin 169,637 km2 Suomi 338,145

Lisätiedot

Vasikoiden ja hiehojen kasvatusolosuhteiden ja hoidon näkökulmia Hyvin suunnitellut tilat antavat paremman lähtökohdan hiehoille

Vasikoiden ja hiehojen kasvatusolosuhteiden ja hoidon näkökulmia Hyvin suunnitellut tilat antavat paremman lähtökohdan hiehoille Vasikoiden ja hiehojen kasvatusolosuhteiden ja hoidon näkökulmia Hyvin suunnitellut tilat antavat paremman lähtökohdan hiehoille David W. Kammel BSE- UW-Madison Vaihtoehdot kasvatustiloissa ja hoidossa

Lisätiedot

VASIKKAHUOLTOTILA PARSINAVETASSA

VASIKKAHUOLTOTILA PARSINAVETASSA VASIKKAHUOLTOTILA PARSINAVETASSA Tiina ja Jyrki Heinonen Tilavierailu 03/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 10.5.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden

Lisätiedot

Lypsykarjanavetan energiankulutus. Valion navettaseminaari, Pasi Eskelinen

Lypsykarjanavetan energiankulutus. Valion navettaseminaari, Pasi Eskelinen Lypsykarjanavetan energiankulutus Valion navettaseminaari, Pasi Eskelinen 4.2.2015 ERKKA hanke Energiatehokas tuotantorakennus Keskeisinä tutkimuskohteina maalämpö, uusiutuvat energiaratkaisut ja energiatehokkuus

Lisätiedot

Lypsykarjatilan seosreseptin suunnittelu. Mustiala Heikki Ikävalko

Lypsykarjatilan seosreseptin suunnittelu. Mustiala Heikki Ikävalko Lypsykarjatilan seosreseptin suunnittelu Mustiala Heikki Ikävalko Lypsykarjatilan seosruokintamuodot Seosruokinta Suomessa pohjautuu kahteen menetelmään Täydennetty seosruokinta (PMR) Seosruokinta (TMR)

Lisätiedot

Teknologia / Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta Sivu 1 / 19

Teknologia / Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta Sivu 1 / 19 Teknologia / Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta Sivu 1 / 19 YLEISTÄ Saksan opintomatka kohdennettiin maakunnan maidontuottajille. Matkalle alustavasti varattiin paikka kymmenelle yrittäjälle ja hankevetäjille.

Lisätiedot

Rakennusinvestointi: -tuottavat lehmät vai susi jo syntyissään?

Rakennusinvestointi: -tuottavat lehmät vai susi jo syntyissään? Rakennusinvestointi: -tuottavat lehmät vai susi jo syntyissään? Terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela ProAgria Oulu Navettainvestoinnin Tavoite Toimiva, tuottava tila Vähemmän työtä/eläin Enemmän laadukasta

Lisätiedot

`Nautojen ja hevosten paikkamäärä eri eläinsuojarakennuksissa (tuleva tilanne) Liite 7.1 Haudat ja hevoset

`Nautojen ja hevosten paikkamäärä eri eläinsuojarakennuksissa (tuleva tilanne) Liite 7.1 Haudat ja hevoset `Nautojen ja hevosten paikkamäärä eri eläinsuojarakennuksissa (tuleva tilanne) Liite 7.1 Haudat ja hevoset Eläinsuoja (nimeä rakennus) Eläinsuoja (nimeä rakennus) Eläinsuoja (nimeä rakennus) Eläinsuoja

Lisätiedot

Käytännön kokemuksia M. bovis tartunnan hallinnasta lypsykarjatiloilla

Käytännön kokemuksia M. bovis tartunnan hallinnasta lypsykarjatiloilla Käytännön kokemuksia M. bovis tartunnan hallinnasta lypsykarjatiloilla 17.1.2018 Laura Kulkas Terveydenhuolto eläinlääkäri Valio Oy M. BOVIS tartunnan riskienhallinnan periaatteellinen kaava Tartunta todetaan

Lisätiedot

Robottinavetan suunnittelu. Jack Rodenburg

Robottinavetan suunnittelu. Jack Rodenburg Robottinavetan suunnittelu Jack Rodenburg Navettasuunnittelun kulmakivet 192'-8" A 16' O N 12' H 125'-8" B D 8' 17' 4' 8' G C F P E L I K 8'-10" J 11'-8" B M 10'-2" 12' 10' N O A 16' Q UTILITY 40' CL 2700

Lisätiedot

Robottinavetan suunnittelu

Robottinavetan suunnittelu I 2700 8' 4' 8' 13.2.2012 Robottinavetan suunnittelu Jack Rodenburg Navettasuunnittelun kulmakivet 192'-8" A 16' O N 12' H 125'-8" B D 17' G C F P E L K 8'-10" J 11'-8" B M 10'-2" 12' 10' A 16' O Q N UTILITY

Lisätiedot

Edullista lypsytehoa laajentavalle tilalle DeLaval MidiLine ML3100

Edullista lypsytehoa laajentavalle tilalle DeLaval MidiLine ML3100 Edullista lypsytehoa laajentavalle tilalle DeLaval MidiLine ML3100 Tyylikäs design. Tehokkuuden huippua. DeLaval MidiLine ML3100 lypsyaseman tyylikäs ja nykyaikainen muotoilu kertoo sen edistyksellisistä

Lisätiedot

Tartu sorkkaan Ajotulehduksen hoito ELT Heli Simojoki Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, HY

Tartu sorkkaan Ajotulehduksen hoito ELT Heli Simojoki Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, HY Tartu sorkkaan Ajotulehduksen hoito ELT Heli Simojoki Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, HY Kun ajotulehdus iskee Pysähdytään rauhassa suunnittelemaan Sovitaan yhdessä mitä tehdään Eläinlääkäriltä

Lisätiedot

MaitoManagement 2020 VASIKOIDEN ALKUKASVATUS KANADALAISILLA KÄRKITILOILLA

MaitoManagement 2020 VASIKOIDEN ALKUKASVATUS KANADALAISILLA KÄRKITILOILLA MaitoManagement 2020 VASIKOIDEN ALKUKASVATUS KANADALAISILLA KÄRKITILOILLA Opintomatkani Kanadaan marraskuussa 2008 suuntautui Ontarion alueelle. Kiersimme kaikkiaan 12 maitotilalla hakemassa oppia, kuinka

Lisätiedot

Opintomatka 10-12.4.2013 Vuokatti

Opintomatka 10-12.4.2013 Vuokatti Matkaraportti Opintomatka 10-12.4.2013 Vuokatti 10.4.2013 Matkalle lähdettiin Taipaleen Pasin täydellä pikkubussilla 17 hengen voimin. Mukana oli 15 maidontuottajaa, Jari Korva Pohjolan Maidolta ja Timo

Lisätiedot

Tuotosseurannan tulokset 2013

Tuotosseurannan tulokset 2013 Tuotosseurannan tulokset 2013 ProTuotos 2013 6 489 karjaa: 72 % kaikista, verrattuna ed. vuoteen -5,5%. Kokonaisuutena tilamäärä väheni 6,3 % ed. vuoteen verrattuna 228 954 lehmää: 81 % kaikista, lehmämäärän

Lisätiedot

Kokemuksia maidontuotannosta kotoisia tuotantopanoksia hyödyntäen

Kokemuksia maidontuotannosta kotoisia tuotantopanoksia hyödyntäen Kokemuksia maidontuotannosta kotoisia tuotantopanoksia hyödyntäen Vesa Tikka maidontuottaja Kurikka Seinäjoki 1.2.2018 1.2.2018 Tikka V. Kokemuksia kotoisista 1 Peltoa 850 ha ja sopimusviljelynä 250 ha

Lisätiedot

DELPRO-TUOTANNONOHJAUS- JÄRJESTELMÄ PARSINAVETASSA

DELPRO-TUOTANNONOHJAUS- JÄRJESTELMÄ PARSINAVETASSA DELPRO-TUOTANNONOHJAUS- JÄRJESTELMÄ PARSINAVETASSA Petri ja Katja Palokangas Tilavierailu 02/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 29.10.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon

Lisätiedot

OPI PARHAILTA HAASTATTELUN TULOKSET TANSKAN 20:LTÄ PARHAALTA TILALTA

OPI PARHAILTA HAASTATTELUN TULOKSET TANSKAN 20:LTÄ PARHAALTA TILALTA OPI PARHAILTA HAASTATTELUN TULOKSET TANSKAN 20:LTÄ PARHAALTA TILALTA 29. oktober 1... 2018 PÄIVÄN AIHEENA Miksi tarkastella top 10 viljelijöitä? Mitä haluamme tietää? Keitä he ovat? Mitä he tekevät? Mitä

Lisätiedot

Miljoona litraa yksillä harteilla

Miljoona litraa yksillä harteilla Miljoona litraa yksillä harteilla Tero Kanala Kehittämisneuvoja ProAgria ryhmä maito huippuosaaja koulutettava Osuuskunta ItäMaito Miksi näin? 2020 57 lypsävää/tila (Suomen Gallup Elintarviketieto Maitotilojen

Lisätiedot

HYMY hankkeen OPINTOMATKA HOLLANTIIN JA SAKSAAN 24. 28.10.2013 Matkaraportti

HYMY hankkeen OPINTOMATKA HOLLANTIIN JA SAKSAAN 24. 28.10.2013 Matkaraportti HYMY hankkeen OPINTOMATKA HOLLANTIIN JA SAKSAAN 24. 28.10.2013 Matkaraportti Nuorille maatilan sukupolvenvaihdosta suunnitteleville tai äskettäin sukupolvenvaihdoksen tehneille nuorille järjestettiin opintomatka

Lisätiedot

Lypsyn eläinliikennekokemuksia osa 2: Automaattilypsy

Lypsyn eläinliikennekokemuksia osa 2: Automaattilypsy Lypsyn eläinliikennekokemuksia osa 2: Automaattilypsy Valion navettaseminaari 8.2.2011 Vantaa MTT Maitokoneet Esa Manninen ja Kaj Nyman Kuvat: Esa Manninen ja Kaj Nyman, jos ei muuta mainita AMS tilasto

Lisätiedot

Kustannukset kohdallaan mihin on varaa?

Kustannukset kohdallaan mihin on varaa? Kustannukset kohdallaan mihin on varaa? Tuomo Rissanen Valion Navettaseminaari 10-11.2.2016 Vt. Toimitusjohtaja, ProAgria Pohjois-Savo tuomo.rissanen@proagria.fi 0405638749 Case, 130 lehmän navetan investoinnin

Lisätiedot

Pohjalaisen maidontuottajan mietteitä Savonlinnan seudulta Sari Saari-Muhonen Mikkeli

Pohjalaisen maidontuottajan mietteitä Savonlinnan seudulta Sari Saari-Muhonen Mikkeli Pohjalaisen maidontuottajan mietteitä Savonlinnan seudulta Sari Saari-Muhonen Mikkeli 7.6.2018 Iskolan (= Muholan ) Tila 1711 Tilan pihapiiriä Isäntäväki Sari ja Jari Miika, Joona ja Matias Tilan kehitys:

Lisätiedot

Uudet nautarakennusmallit parhaat käytännöt

Uudet nautarakennusmallit parhaat käytännöt Uudet nautarakennusmallit parhaat käytännöt Tuottavat, hyvinvoivat eläimet kustannustehokkaasti Lämmin, tilava juottamo toimii miellyttävänä kasvuympäristönä ja takaa tuottavat, hyvinvoivat eläimet., rakennussuunnittelija

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS SIKA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Hiehoterveiset Wisconsinista. Antti Juntunen Faba Palvelu

Hiehoterveiset Wisconsinista. Antti Juntunen Faba Palvelu Hiehoterveiset Wisconsinista Antti Juntunen Faba Palvelu Hiehologistiikka tilojen välillä Lypsykarjatilat pääosin ulkoistaneet uudistushiehojen kasvatuksen -sopimuskasvatusta -yksikkökoot suuria tilakoko

Lisätiedot

Viileä hetki tuo mukavuutta lehmillesi

Viileä hetki tuo mukavuutta lehmillesi Viileä hetki tuo mukavuutta lehmillesi DeLaval viilennyspuhaltimet Ratkaisu Sinulle - Joka päiväksi Hyvä ilmanvaihto (riittävästi puhdasta ja raikasta ilmaa) on eläinten mukavuuden yksi avaintekijä vastasyntyneistä

Lisätiedot

Toiminnallinen navettasuunnittelu

Toiminnallinen navettasuunnittelu Toiminnallinen navettasuunnittelu Jack Rodenburg (Ennen eläkkeelle jäämistä 34 vuotta navettasuunnittelun spesilaistina Ontarion Maatalousministeriössä) Tämän tiimin kanssa Hollannissa olen oppinut paljon

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS SIKA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Riittävästi vettä, enemmän maitoa

Riittävästi vettä, enemmän maitoa Riittävästi vettä, enemmän maitoa DeLaval juomakupit ja -altaat Maidosta noin 90 % on vettä, joten ei ole kovin yllättävää, että veden saannilla on merkittävä vaikutus maidontuotantoon. Yhtälö on yksinkertainen:

Lisätiedot

Ennen lypsyä maitohuone ja lypsyasema laitetaan lypsyvalmiuteen, ilta lypsyllä ennen lypsyä ja iltatarkastuksella(ei kaikkea) aamua varten.

Ennen lypsyä maitohuone ja lypsyasema laitetaan lypsyvalmiuteen, ilta lypsyllä ennen lypsyä ja iltatarkastuksella(ei kaikkea) aamua varten. Lypsy Lypsyn valmistelut Ennen lypsyä maitohuone ja lypsyasema laitetaan lypsyvalmiuteen, ilta lypsyllä ennen lypsyä ja iltatarkastuksella(ei kaikkea) aamua varten. Maitohuone: Laitetaan uusi siiviläsukka.

Lisätiedot