SIILINJÄRVI; JUURUSVESI-KUUSLAHTI, KAAVA-ALUEEN RAKENNUSKULTTUURIN TARKASTELU JA KOHTEIDEN KUVAUS. EHDOTUS Arkkitehtuuritoimisto J-P Husso

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIILINJÄRVI; JUURUSVESI-KUUSLAHTI, KAAVA-ALUEEN RAKENNUSKULTTUURIN TARKASTELU JA KOHTEIDEN KUVAUS. EHDOTUS 23.11.2015 Arkkitehtuuritoimisto J-P Husso"

Transkriptio

1 Sivu 1/19 SIILINJÄRVI; JUURUSVESI-KUUSLAHTI, KAAVA-ALUEEN RAKENNUSKULTTUURIN TARKASTELU JA KOHTEIDEN KUVAUS. EHDOTUS Arkkitehtuuritoimisto J-P Husso MERKINTÖJEN SELITYKSET kohdenumero esim. JK1 = inventointikohteen järjestysnumero hierarkinen luokka: P = paikallinen, M = maakunnallinen, V = valtakunnallinen [tämä luokittelu ei vielä tehty kohteille; tulossa... ] arvoluokka: HI = historiallinen, = rakennushistoriallinen, MA = maisemallinen Ehdotus rakennuskohteiden luokittelutunnuksista kohteiden merkittävyyden mukaan: luokittelutunnus I-III, I= Rakennushistoriallisesti inventointialueen merkittävimmät rakennukset ja aluekokonaisuudet, joiden säilyminen on syytä turvata esim. yleis- tai asemakaavalla. Luokittelun mukainen väritunnus myös kohdenumerossa esim. JK1. II = Kohde on rakentamisaikansa tyypin hyvä esimerkki ja hyvin tai melko hyvin säilynyt. Kohteiden säilymisen turvaaminen ei ole välttämätöntä. Luokittelun mukainen väritunnus myös kohdenumerossa esim. JK III= Muut vähempiarvoiset inventoidut kohteet, joihin ei kohdistuisi erityisiä suojeluintressejä. Kohde on mainitsemisen arvoinen, vaikkakin tavanomainen rakennusaikansa edustaja, tai on voinut olla aiemmin tyylikkäämpi, mutta muutosten tai kunnon huonontumisen myötä menettänyt aiempaa edustavuuttaan. Voi olla aluekokonaisuuden osana. Voi myös olla esimerkinomaisena kohteena mukana, vaikka muitakin vastaavantasoisia, mutta kohteiksi ottamattomia on inventointialueella tai kunnan muissa osissa. Luokittelun mukainen väritunnus myös kohdenumerossa esim. JK Kartassa Siilinjärven Juurusvesi-Kuuslahti rakennuskulttuurin tarkastelualue ja myös laadittavana olevan kaavan suunnittelualue esitetty punaisella rajauksella. Kohteiden merkittävyysluokkien I ja II -rakennuskohteina luetteloidut: JK1, JK20, on esitetty yllä. Merkittävyysluokan III -kohteet JK30... esitetään erillisillä liitekartoilla. (Näillä tarkemmilla kartoilla myös rak.inv. kohteet I ja II)

2 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 2/19 Alueen yleiskuvaus Kuuslahden inventointialueelle ominaista ovat avarat viljelymaisemat, jotka on jo satojakin vuosia sitten raivattu vesistöjen loiville rantarinteille. Maatilarakentaminen on sijoittunut yleisesti ottaen sopusuhtaisesti peltojen tuntumaan, usein tukeutuen metsäsaarekkeisiin. Vesistöt ovat pääsääntöisesti pohjois-eteläsuuntaisia ja kapeahkoja, joiden väliin jää kaksi pitkää niemeä monine rantaviivaa rikkovine erikokoisine lahtineen ja saarineen. Juurusveden alueen saaristo on vanhastaan ollut harvaan asuttua, monet saarista täysin asumattomia. Kesämökkirakentaminen näihin saariin ajoittuu pääosin viimeisten viiden vuosikymmenen ajalle, ollen yleensä pienehköjä (aika vaatimattoman kokoisia) kesämökkejä. Maisemallisesti merkittävät tai tyypilliset alueet. alla muutamia esimerkkejä Kuuslahden viljelymaisemia, tässä Vuorelan rantarinnepelloilta näkymä etelään. Alueen itäosaa; Savisalon peltoja, oikeassa reunassa Savisalon maatilan talouskeskus. Juurusveden järvinäkymiä Iso-Mänty -saaren kohdilta Urimon läntisen rantapellon ja Haapavedentien suuntaan. Juurusveden kesämökkirannat ovat monin paikoin kallioisia.

3 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 3/19 Mainitsemisen arvoisia esimerkkejä alueen rakennuskannasta ovat: I = Rakennushistoriallisesti inventointialueen merkittävimmät rakennukset ja aluekokonaisuudet: Rakennushistoriallisesti inventointialueen merkittävimmät rakennukset ja aluekokonaisuudet, joiden säilyminen on syytä turvata esim. yleis- tai asemakaavalla Kuuslahden entinen koulu osoite: Kuuslahti, Viismäki 1, Kuuslahti tunnus kartalla: JK6 kiinteistötunnus: Viismäki Vuonna 1906 kansakouluksi jugendtyylisenä tehty rakennus on nykyisin asuinkäytössä. Sen julkisivujen mitoitus on mittakaavallisesti hämäävä; ikkunoiden ja ovien koko on huomattavasti tavanomaista reilumpi, joten rakennus näyttää todellista pienemmältä. Koillispäädyn tornimainen laajennusosa on tehty 1990-luvulla. Pihapiirissä on vuonna 1937 tehty talousrakennus. Koulun entinen sauna on etäämmällä, nyt toiseen tonttiin kuuluvana. Kuuslahden työväentalo osoite: Nilsiäntie 882, Kuuslahti tunnus kartalla: JK10 kiinteistötunnus: omistaja: Vasemmistoliiton Siilinjärven työväenyhdistys ry, M Talkoilla hirrestä rakennettu Kuuslahden työventalo valmistui vuonna Sittemmin sitä on laajennettu ja tehty sisätiloihinkin muutoksia. Kaunisaho (Ranta-Aho) osoite: Haapavedentie 384, Kuuslahti tunnus kartalla: JK21 kiinteistötunnus: , M Tilan päärakennus on ja 1930-lukujen vaihteesta. Ikkunajako on yhä rakennusajalleen tyypillinen. Tiilinavettaa alettu rakentamaan vuonna Vastapäätä päärakennusta on kookas, leveärunkoinen ja kaksikerroksinen aitta-varastorakennus. Peltoaukeaman reunassa olevaa pihapiiriä rajaa huoliteltu kuusiaita. Savisalo osoite: Savisalontie 151, Pieksänkoski tunnus kartalla: JK52 kiinteistötunnus: , M Seudun maatilarakennustyylistä poikkeava Savisalon tilan asuinrakennus on tehty vuonna 1933, 1½-kerroksisena, koko seinärakenne muuraten poltetusta punatiilestä betonirakenteisen kellarikerroksen päälle. Kaksikerroksinen lasikuisti-sisäänkäyntiosa lienee ollut tarkoitus tehdä myös tiilestä (on piirustuksia), mutta se on toteutettu lautarakenteisena. Tiilirakenteisten ulkoseinien ulkopinta on puhtaaksimuurattua, sisäpinnat rapattuja.

4 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 4/19 Rahvo -saarena osoite: Rahvo tunnus kartalla: JK72 kiinteistötunnus: Hevosten kesälaitumena olevan Rahvo -saaren vanha asuinpaikka, jonka pihapiirissä ovat vielä: asuinrakennus, saunarakennus ja pitkä, mutta kapearunkoinen navetta-talousrakennus. Ne ovat pääosin pelkkahirrestä tehtyjä, mutta myös lautaverhottuja rakennusten väli- ja lisäosia niissä on. II = rakentamisaikansa rakennustyypin hyvä esimerkki: Kohde on rakentamisaikansa tyypin hyvä esimerkki ja hyvin tai melko hyvin säilynyt. Kohteiden säilymisen turvaaminen ei ole välttämätöntä. Lipetti eli Kuusela osoite: Kinnusentie 90, Kuuslahti tunnus kartalla: JK9 kiinteistötunnus: Tätä vanhaa asuinpaikkaa lienee viljellyt Kuuslahden hovin torppari tai palkollinen. Luultavasti 1800-luvulla paritupaisena tehdystä asuinrakennuksesta on lounaispääty purettu ja siihen tehty muitakin muutoksia. Sen lähellä oleva vuoraamaton hirsinen pienehkö aitta kiviperustuksineen saattaa olla asuinrakennustakin vanhempi. Kuuslahden hovi osoite: Nilsiäntie 875, Kuuslahti tunnus kartalla: JK11 kiinteistötunnus: , M Kuuslahden hovi on Kuuslahden kantatiloja, paikalla asuttu jo vuosisatoja; omistajista tietoa ainakin luvun puolivälistä alkaen. Tilan aiempi päärakennus on toiminut väliaikaisena kunnalliskotina 1920-luvulla. Nykyinen asuinrakennus on tehty 1946 käyttäen hirsiä aiemmasta. Kansakoulu oli tilalla vuosina ; mm. käsityöluokka ja keittola oli päärakennuksen pohjoispuolisessa erillisrakennuksessa, jonka ikä ei ole tiedossa. Navetta on peräisin 1880-luvulta. Se on suuri kaksikerroksinen kivinavetta (jopa 100 lehmälle). Nykyisin se on huonokuntoinen ja käytössä vain osittain varastona. Lantalan kiviset nurkkapylväät puisine kattorakenteineen ovat luhistuneet. Mm. Nilsiäntieltä hyvin näkyvät, maisemallisesti merkittävät järveen viettävät peltomaisemat ovat edelleen viljeltyjä. Kyllölä osoite: Haapavedentie 201, Kuuslahti tunnus kartalla: JK20 kiinteistötunnus: , M Kyllölän omistajana on ollut Gutzeit OY noin 1800-luvun lopulta vuoteen Nykyinen omistajasuku muutti paikalle ja 1900-luvun vaihteessa asuen aluksi vuokralla. Hirsinen asuinrakennus on tehty 1870-luvulla. Se on alkuaan ollut suurempi, mutta rakennuksen pohjoispäässä ollut salin puoli purettiin 1940-luvun alussa. Rannan puoleisella rinnepellolla on vanha lato. Pihan rakennuksiin kuuluvat asuinrakennuksen lisäksi navetta, kalustovaja ja ajoneuvotalli sekä aitta. Hieman taempana on kuivaamo ja pieni vaja.

5 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 5/19 Urimo osoite: Haapavedentie 498, Kuuslahti tunnus kartalla: JK22 kiinteistötunnus: , M Urimon tila Urimolahden rannalla on yksi Kuuslahden vanhimpia asuinpaikkoja. Se mainitaan isonjaon aikaisessa maarekisterissä. Nykyisen asuinrakennuksen vanhimmat osat ovat 1700-luvun puolivälistä. Se on kookas puolitoistakerroksinen, luonnonkiviperustukselle tehty hirsirakennus. Pihan puolella on poikkipäädyllä katettu ja umpeen laudoitettu kuisti. Talo on vuorattu vaakalaudoituksella 1900-luvun alussa. Nyt yläosassa on pystylaudoitustakin. Ikkunat on osin uusittu suurempina ja eri mallisina kuin entiset T-ikkunat olivat. Vastapäätä asuinrakennusta oleva navetta, jonka vanhimmat osat on tehty 1822, on luhistunut kasaan; luultavasti katto on ensin vuotanut lahottaen rakenteita. Hirsirunkoinen aitta vuodelta 1809, on osittain kaksikerroksinen luhtiaitta. Laajalahti osoite: Laajalahdentie 71, Kuuslahti tunnus kartalla: JK23 kiinteistötunnus: Pihapiiriin Urimosta siirretty pieni yksihuoneinen aitta näyttää vanhalta, lienee ja 1800-luvun vaihteesta. Sen hirret ovat jo osittain säärasitusten kuluttamia, joten nurkkasalvoksissa väljyyttä ja sen myötä seinät eivät enää ole pysyneet suorina. 1½-kerroksinen asuinrakennus on vuodelta 1959; ikkunat kapeine listoituksineen vaikuttavat olevan samalta ajalta. Pelkkahirrestä tehdyn saunan ikä ei ole tiedossa, voi olla 1950 tai -60-luvulta. Vuorela osoite: Kiukoonlahdentie 24, Kuuslahti tunnus kartalla: JK25 kiinteistötunnus: , M Hienosti rinnepeltojen ja metsän rajaukseen sijoittuvat maatilan rakennukset. Maisemallisesti merkittävä. Rantapellolla on harvinaistuvaa mallia oleva pyöröhirsinen heinälato, jonka seinät levenevät ylöspäin kohotessaan. 1½-kerroksisen asuinrakennuksen julkisivuissa on rakennustyypille vieraita muotoaiheita; kaarevia sahauksia on tehty ikkunapielilautoihin. Julkisivuverhouksena on nyt pystysuuntainen lomalaudoitus ilman jakolistoja. Rakennusta on laajennettu yksikerroksisella osalla, jonka katto on samassa kaltevuudessa pääkaton kanssa. Haapaniemi osoite: Koivuniementie 43, Kuuslahti tunnus kartalla: JK26 kiinteistötunnus: , M Komeassa järveen rajautuvassa avarassa peltomaisemassa sijaitseva Haapaniemen tila on maisemallisesti vaikuttava näky. Maatilan vanhat, nyt jo käyttämättöminä rapistuvat maalaamattomat rakennukset on tehty mäkikumpareelle varsin lähekkäin toisiaan, muodostamaan yhdeltä sivulta avonaisen pihapiirin. Keskimmäisen, 1800-luvulta olevan ns. pihanpäärakennuksen katto on jo romahtanut. Vanhimmat osat entisestä asuinrakennuksesta ovat myös 1800-luvulta, kuin myös sitä vastapäätä oleva kaksikerroksinen hirsiaitta. Suuri tiilinavetta sijaitsee selvästi erillään, samoin uudemmat, yhä maatalouden käytössä olevat rakennukset.

6 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 6/19 Pajuaho osoite: Hoskantie 8, Kuuslahti tunnus kartalla: JK31 kiinteistötunnus: , M Maatilan rakennuksia, jotka ovat säilytetty hyvässä kunnossa ja vanhassa olemuksessaan. Tosin puunavetan ylisille johtava ajoluiska on poistettu. Asuinrakennus on vuodelta 1947, muut rakennukset nuorempia. Lähellä tietä on hirsisauna, jonka poikkeava korkeus selitty sillä, että yläkertaan on tehty viljankuivaamo. Kuhalahti osoite: Kuhalahdentie 92, Pajulahti tunnus kartalla: JK37 kiinteistötunnus: Tämän ns. kylmän tilan pellot on raivattu metsään vuodesta 1948 alkaen, jolloin valmistui hirsinen asuinrakennus. Sitä on laajennettu vuonna Rantasauna (savusauna) on tehty hirrestä vuonna Nykyinen navetta, vuodelta 1963, oli käytössä n. kymmenen vuotta, sitten lehmistä luovuttiin. Vännilänharju osoite: Vännilänharjuntie 55, Kuuslahti tunnus kartalla: JK40 kiinteistötunnus: , M Vännilänharjun tila on ollut asuttu ja viljelty vuosisatoja. Omistajista tietoa jo vuodesta 1640 alkaen. Pihapiirin vanhin rakennus on nyt varastokäytössä oleva vilja-aitta, joka on mahdollisesti rakennettu jo 1700-luvulla. Pihan reunalla on 1927 tehty puolitoistakerroksinen pitkäaitta, jossa varastoaittoja, puuliiteri ja entinen maitohuone. Rantaan viettävässä peltorinteessä on 1950-luvulla tehty sauna persoonallisine katoksen vinopilareineen. Viinaniemi osoite: Viinaniemi 57, Kuuslahti tunnus kartalla: JK44 kiinteistötunnus: Viinaniemen entisen maataloustilan pihapiirin vanhoista rakennuksista on enää jäljellä hirsinen aitta. Tämä luultavasti 1800-luvulta peräisin oleva kaksihuoneinen aitta on tehty luonnonkiviperustukselle, joka on joko painunut maaperään ja/tai maa-ainesta on kertynyt aitan ympärille. Tervasalmi osoite: Tervasalmentie 45, Kuuslahti tunnus kartalla: JK46 kiinteistötunnus: , M Hienolla maisemapaikalla sijaitsevan Tervasalmen maatilan pihapiiristä on purettu kivinavetta ja aitta, mutta hirsinen asuinrakennus 1900-luvun alusta on yhä vanhassa ulkoasussaan, tosin kuistin pulpettikatto on muutettu harjakatoksi.

7 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 7/19 Neulaniemi (tai Neulamäki) osoite: Tervasalmentie 130, Kuuslahti tunnus kartalla: JK47 kiinteistötunnus: Pienehkö asuinrakennus nykyisin metsäisessä rantarinteessä. Osa ulkoseinistä on vuoraamatonta pelkkahirttä, osa pystylauta-rimapinnalla; taloa on vuosikymmeniä sitten laajennettu levittämällä. Pihassa pienehkö talousrakennus, jossa lienee ollut navettatilakin. 60-luvun kesämökkihenkinen rantasauna on pyöröhirttä. Salmela (aiemmin Holstila) osoite: Saarikyläntie 882, Pajulahti tunnus kartalla: JK48 kiinteistötunnus: , M Salmelan maatilan asuinrakennus on pääosin vuoraamatonta pelkkahirttä, tehty sotien jälkeen. Päädyt ja sivuseinien yläosat (ullakon osuus) pystylautarimaa, samoin sisäänkäyntiosa pulpettikattoineen. Rinteessä, hieman pihapiiristä erillään oleva pieni ja matala yksihuoneinen aitta on maalaamatonta pelkkahirttä. Pienen (ikkuna-)aukon peittona olevassa yhdessä hirressä kaiverrusteksti: KP 1919; aitan hirsinä nähtävästi käytetty muualta tähän siirrettyjä. Hattuniemi osoite: Hatunraitti 228, Kuuslahti tunnus kartalla: JK49 kiinteistötunnus: Hattuniemessä olleen pienen maatilan rakennuksista on jäljellä pienehkö puunavetta. Maalaamattomat seinät ovat osaksi hirttä, osaksi pystylautaa. Hattulahti osoite: Virmanniementie 31, Kuuslahti tunnus kartalla: JK50 kiinteistötunnus: Asuinrakennus on tehty hirrestä, metsänä olleelle uudistilalle vuonna 1940, tontti ostettu rakentajan sisaren Vanhapaikka-tilasta. Hattulahdessa asuttiin ilman tieyhteyttä vuoteen 1971 asti. Navetta, jossa oli tilat kolmelle lehmälle, hevoselle ja possulle, on purettu. Nyt pystylaudoituksella verhotussa asuinrakennuksessa on kellari ja ullakolla yksi huone. Taloa vastapäätä on lautarakenteinen talousrakennus. Vanha hirsinen savusauna rannassa on korvattu uudella.

8 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 8/19 Rantala osoite: Rantalantie 91, Kuuslahti tunnus kartalla: JK51 kiinteistötunnus: , M Rantalan päärakennus Puutosselän rannalla on tehty 1920-luvun alussa. Se on puolitoistakerroksinen hirsirakennus, joka on vuorattu pystylomalaudalla. Avaran pihan eteläsivulla on tyhjillään oleva 1930-luvulla rakennettu kookas navetta. Se on kaksikerroksinen tiili- ja hirsirunkoinen, puuosiltaan pystyrimalaudoituksella verhottu rakennus. Vastapäätä navettaa on kaksihuoneinen aitta + jatkeena liiteriosa. Savisalontie 89 osoite: Savisalontie 89, Pieksänkoski tunnus kartalla: JK53 kiinteistötunnus: luvun matala pientalo, joka nykyään vapaa-ajankäytössä, on säilytetty vanhassa asussaan. Rannassa hirsirakenteinen sauna, jonka pelkkahirret lienevät muualla olleesta rakennuksesta purettuja. Savisalontie 93 osoite: Savisalontie 93, Pieksänkoski tunnus kartalla: JK54 kiinteistötunnus: Vuonna 1973 pilariperustuksille tehty lautarakenteinen kesämökki selkeän tyylikäs aikansa edustaja. Rantasauna on tehty vuotta aiemmin, myös samaan tyyliin käyttäen kolmen pilarin ryhmittelyä katoksen kannattajissa. Savisalontie 181 osoite: Savisalontie 181, Pieksänkoski tunnus kartalla: JK55 kiinteistötunnus: Esimerkki lukujen kookkaasta hirsihuvilasta. Tehty järeästä vuoluraudalla vuollusta pyöröhirrestä, ilman päätykatosten pilareita; sivuseinien hirret jatkuvat porrastetusti ulokkeena katoksen osalle. Loivan katon leveät ja paksut räystäsrakenteet täydentävät rakennusten edustushuvilamaista tyyliä. Pulpettikattoinen ja Minerit-levyverhottu kokoontumisrakennus Nilsiäntien varrella. Remontti käynnissä. Nuorisoseuran Juhlatalo osoite: Nilsiäntie 919, Kuuslahti tunnus kartalla: JK59 kiinteistötunnus:

9 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 9/19 Keisari osoite: Nilsiäntie 892, Kuuslahti tunnus kartalla: JK58 kiinteistötunnus: , M Kuuslahden pulpettikattoinen kyläkauppa on tehty Nilsiäntien ja radan väliin. Nyt asuin- ja varastokäytössä. Matalamman osan julkisivuremontissa siihen on lisätty rakennuksen tyyliin kuulumattomat ikkuna- ja ovipielilaudat ja ulkonurkkalaudat. Ruuskansalo osoite: Hattulahdentie 41, Kuuslahti tunnus kartalla: JK63 kiinteistötunnus: Hyvin rakennustyylissään säilynyt jälleenrakennuskauden rakentamisen esimerkki, maatilan 1½-kerroksinen ja kellarillinen asuinrakennus. Karhunlahti osoite: Tuliniementie 113, Kuuslahti tunnus kartalla: JK64 kiinteistötunnus: Pienehkö vaakapaneloitu asuinrakennus vanhoine ikkunoineen. Pihassa pienehkö lautavuorattu talousrakennus; aitta-liiteri sisäänvedettyine kuisteineen. Rantasaunassa persoonallinen kattomuoto; harjakatto jatkuu katoksen osalla pulpettikattona. Ryönänlahdentie 38 osoite: Ryönänlahdentie 38, Kuuslahti tunnus kartalla: JK65 kiinteistötunnus: Pienehkö kapearunkoinen pientilan asuinrakennus on säilytetty hienosti vanhassa tyylissään ikkunoineen ja ulkoverhouksineen ja -värityksineen. Pihapiirissä myös lautarakenteisia talousrakennuksia. Harvalaisentie 98 osoite: Harvalaisentie 98, Kuuslahti tunnus kartalla: JK68 kiinteistötunnus: luvun 1½-kerroksinen pientalo, jonka ulkoasu on säilytetty alkuperäistyylissä; mm. lasikuisti on ennallaan, kun sitä ei ole tarvinnut laajentaa saunatiloiksi, sillä ne sijaitsevat kellarissa.

10 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 10/19 Hukka -saarena osoite: Hukka tunnus kartalla: JK69 kiinteistötunnus: Saareen tehty, hirsipinnalla oleva asuinrakennus voi olla peräisin ajalta ennen 1900-luvun puoliväliä. Hirret ikkunoineen ja ovineen saatettu tuoda muualta puretusta talosta. Perustuksissa lohkottua kiveä nurkissa ja muualla betonivalu. Rossipohja. Jo osittain metsittyneessä pihapiirissä myös rantasauna, puuvaja-talousrakennus, puucee ja maakellari. Erillään pyöröhirsinen kesämökki, ehkä 1970-luvulta. Ihan rannassa on pari metriä suuntaansa oleva vaja, jota lienee käyttäneet kalastajat sääsuojanaan. Vaikka seininä on vain yksinkertainen lauta avorakoineen, on siihen tehty myös muurattu tulisija piippuineen. NikinsaarenA osoite: Nikinsaari tunnus kartalla: JK70 kiinteistötunnus: Vanha maatila Nikinsaaressa, jonka pihapiirissä vielä asuinrakennus, aitta-talousrakennus ja navetta, joka on seudun harvoja punatiilisiä tiilinavetoita. Otus -saarena osoite: Otus tunnus kartalla: JK71 kiinteistötunnus: Osittain hevosten laidunkäytössä olevalla vanhalla pientilalla on hieman toisistaan erillään hirrestä tehty, pystyrima+lautaverhottu asuinrakennus, pelkkahirsinen rantasauna, osittain hirsinen pieni navetta-talousrakennus ja lato. SaunasaarenA osoite: Saunasaari tunnus kartalla: JK73 kiinteistötunnus: , M 1950-luvun kesämökki-idylliä tyypillisimmillään. Kallioiselle rantarinteelle, veden äärelle tehty rantasauna ja hieman ylemmäksi kesämökki ovat molemmat punaiseksi maalattua lautaa. Rakennukset on pidetty kunnossa ilman merkittäviä tyylillisiä muutoksia ulkoasuun.

11 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 11/19 III = Muut vähempiarvoiset inventoidut kohteet: Muut vähempiarvoiset inventoidut kohteet, joihin ei kohdistuisi erityisiä suojeluintressejä. Kohde on mainitsemisen arvoinen, vaikkakin tavanomainen rakennusaikansa edustaja, tai on voinut olla aiemmin tyylikkäämpi, mutta muutosten tai kunnon huonontumisen myötä menettänyt aiempaa edustavuuttaan. Voi olla aluekokonaisuuden osana. Voi myös olla esimerkinomaisena kohteena mukana, vaikka muitakin vastaavantasoisia, mutta kohteiksi ottamattomia on inventointialueella tai kunnan muissa osissa. Metsästysmaja osoite: Kiieksentie 12, Kuuslahti tunnus kartalla: JK2 kiinteistötunnus: omistaja: Kuopion Erä-Veikot Hirsinen rantasaunarakennus on upotettu osittain rantapenkkaan. Vieressä vaakapaneelilla verhottu hirsimökki, jonka kerrotaan remontoidun tulipalossa osittain vaurioituneesta vanhasta metsästysmajasta. Ranta 1 osoite: Ranta 1, Kuuslahti tunnus kartalla: JK3 kiinteistötunnus: , M Hirrestä tehty riihi on siirretty tähän nykysijaintiinsa Nilsiäntien pohjoispuolelta, Asikkalan pellon laidassa kasvavan rauhoitetun männyn, ns. Asikkalan riihipetäjän luota. Hirsirakenteessa on puutapituksia vain ovien ja ikkunoiden pielissä, silti hirret yhä tiiviisti suorina seininä; tekijät olleet ammattilaisia, kun ovat osanneet kaataa hyvälaatuiset puut oikeana aikana ja tehdä hirsien sovitukset huolella. Riihihuoneen jatkeena, hirsisen väliseinän erottamana on kaksikerroksinen aittaosa. Säisä osoite: Kuusrannantie 6, Kuuslahti tunnus kartalla: JK5 kiinteistötunnus: Vanhasta pientilasta on jäljellä enää hirsinen matala saunarakennus ja kaksiosainen pieni hirsiaitta. Asuinrakennus purettiin tielinjalta kevyenliikenteen väylän työmaan alkaessa. Lappalaisen mökki osoite: Nilsiäntie 704, Kuuslahti tunnus kartalla: JK7 kiinteistötunnus: luvulla tehty hirsirunkoinen ja puolitoistakerroksinen asuinrakennus on muuttunut remonttien myötä, mutta sen vanha perushahmo on tallella. Navetta on purettu.

12 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 12/19 Ikola osoite: Nilsiäntie 891, Kuuslahti tunnus kartalla: JK12 kiinteistötunnus: , M Ikolan tila on erotettu Kuuslahden Hovin maista. Rakennukset on tehty pihan kolmelle sivulle 1930-luvulla, maantien puoleinen länsisivu on avoin. Sitä vastapäätä on asuinrakennus; kellarillinen puolitoistakerroksinen hirsirakennus, joka on vuorattu peiterimalaudoituksella (vaakasuuntainen jakolista ullakon korkeudella). Sivuilla toisiaan vastakkain sijaitsevat navetta ja aittarakennus, joiden molempien julkisivuissa hirttä + rima-lautaa. Autioitumisen myötä varsinkin asuinrakennus on kärsinyt ilkivallasta; mm. ikkunat on rikottu luvun 1½-kerroksisen asuinrakennuksen talousrakennukset lienevät samoilta ajoilta. Lähdemäki osoite: Harvalaisentie 111, Kuuslahti tunnus kartalla: JK14 kiinteistötunnus: Otrasuo osoite: Nilsiäntie 948, Kuuslahti tunnus kartalla: JK16 kiinteistötunnus: Otrasuo on maataloustila, vanhimmat piharakennukset ovat 1940-luvulta. Nykyinen asuinrakennus, joka on tehty 1969, edustaa rakennusaikansa uutta pientalotyyppiä ns. konttipäätyineen. Kettukallio osoite: Kettukalliontie 6 (Nilsiäntie 933), Kuuslahti tunnus kartalla: JK17 kiinteistötunnus: , M 1950-luvulla tehtyä entistä VR:n ratavartijan asuinrakennusta on muutettu peruskorjauksessa, mutta erillinen hirsirakenteinen sauna on vanhassa asussaan, näkyen hyvin viereiselle Nilsiäntielle. Marjomäen pientalot (alue) osoite: Marjomäentie, Kuuslahti tunnus kartalla: JK18 kiinteistötunnus: x-x (useita eri kiinteistöjä) Eri ikäisten pientalojen kokonaisuus. Vanhimmista rakennuksista osa on purettu uusien tieltä tai niille on tehty merkittäviä muutostöitä.

13 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 13/19 Maatilan asuinrakennusta on jatkettu taannoisessa peruskorjauksessa. Kuusiruutuiset ikkunat on uusittu. Saarenmaa osoite: Nilsiäntie 1010, Kuuslahti tunnus kartalla: JK24 kiinteistötunnus: Säyneensuontie 25 osoite: Säynesuontie 25, Kuuslahti tunnus kartalla: JK30 kiinteistötunnus: Pienehkön maatilan entisiä tuotanto- ja varastorakennuksia, jotka edelleen melko hyvin vanhassa asussaan. Asuinrakennus 1960-luvun matala, Mineritverhottu. Heikkilä osoite: Pajukoski 9, Kuuslahti tunnus kartalla: JK32 kiinteistötunnus: ja Kestikievarinakin toimineen entisen torpan piha on jaettu kahdeksi erilliseksi pihapiiriksi, joihin on sittemmin tehty lisärakentamista. Vanhin asuinrakennus on 1900-luvun alusta. Tämän hirsituvan orressa on yhä näkyvillä talossa yöpyneiden "käyntikortteja"; leimakirveellä lyötyjä eri metsäyhtiöiden tunnuksia. Tulisalmi osoite: Tuliniementie 8, Kuuslahti tunnus kartalla: JK33 kiinteistötunnus: tai 1940-luvulla tehdyn jyrkkäkattoisen asuinrakennuksen ulkoverhous ei ole alkuperäistyylissään, vaan 1980-luvun remontin jäljiltä oleva pystysuuntainen lomalaudoitus. Tulilahti osoite: Tulilahdentie 74 (ei ole numeroa), Kuuslahti tunnus kartalla: JK35 kiinteistötunnus: ½-kerroksinen ns. rintamamiestalo, jossa koko rannan puoleisen sivun pituinen lasikuisti. Se ei liene alkuperäinen.

14 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 14/19 Vaivio eli Aijasniemi osoite: Saarikyläntie 195, Kuuslahti tunnus kartalla: JK36 kiinteistötunnus: , M Maatila, jonka 1930-luvun alussa tehty navetta on hirsirakenteinen lautaseinäistä lantalaa lukuun ottamatta. Myös 1930-luvun alusta olevaa asuinrakennusta on laajennettu ja muutettu luvun rantasauna on samaa tyyliä kuin sukulaistaloon, Vännilänharjuun, samaan aikaan tehty saunarakennus. Koivurinteen 1940-luvun lopulla tehty asuinrakennus on nykyään vapaa-ajan käytössä. Koivurinne osoite: Saarikyläntie 298, Kuuslahti tunnus kartalla: JK38 kiinteistötunnus: Puutelahti osoite: Saarikyläntie 347, Kuuslahti tunnus kartalla: JK41 kiinteistötunnus: , M Vuonna 1917 Vännilänharjusta erotetun Puutelahden tilan asuinrakennuksen vanhin osa on vuodelta Sitä on laajennettu ja remontoitu moneen otteeseen, joten nykyasu ei ole alkuperäinen. Avoimessa peltomaisemassa olevaa pihapiiriä hallitsevat kookas navetta, varastotilat ja konesuoja, jotka ovat luvulta ja sen jälkeen tehtyjä. Saarela osoite: Saarikyläntie 503 ja 505, Pajulahti tunnus kartalla: JK43 kiinteistötunnus: , M Saarelan maatilalla on yhä karjataloutta. Lehmät laiduntavat myös lähimetsissä pitäen vesakot ja lehtipuiden alaoksat kurissa, joten maisemassa on yhä perinteistä karjatilan ominaispiirrettä, myös latoineen. Tilan talouskeskuksen rakennukset sijoittuvat mäkikumpareelle. Vanhimpia niistä ovat aitta. Asuinrakennuksia on useampi. Viinaniemen pohjoispuolinen naapuri osoite: Viinaniemi 41, Siilinjärvi tunnus kartalla: JK56 kiinteistötunnus: luvun rakennustyyliä päätyjen ulokkeeksi laudoitetuin konttipäädyin.

15 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 15/19 Viinaniemen lounaispuolinen naapuri osoite: Viinaniemi 65, Siilinjärvi tunnus kartalla: JK57 kiinteistötunnus: Pienehkö kesämökki pilariperustuksella, joka luultavasti tehty käyttäen muualla olleesta rakennuksesta purettuja pelkkahirsiä. Rannan puoleisen sivulappeen puolella olevan katoksen päädyissä tyylikäs Esimerkki pienehköstä asuinrakennuksesta. Katteena harvinaistuva huopakate kolmiorimoin. Nilsiäntie 1039 osoite: Nilsiäntie 1039, Kuuslahti tunnus kartalla: JK60 kiinteistötunnus: Lassinmaa osoite: Haapavedentie 15, Kuuslahti tunnus kartalla: JK61 kiinteistötunnus: , M Tyylikäs esimerkki sotien jälkeisen ajan navettarakentamisesta; rinteeseen sijoittuva alaosa tehty sementtitiilistä muuraten ja yläosa lautarakenteisena. Vaakalaudoituksella verhottu pientalo todennäköisesti 1960-luvulta, jossa persoonalliset katoksen vinot pilarit. Koivuniementie 168 (Väänänen) osoite: Koivuniementie 168, Kuuslahti tunnus kartalla: JK62 kiinteistötunnus: Saarikyläntie 239 osoite: Saarikyläntie 239, Kuuslahti tunnus kartalla: JK66 kiinteistötunnus: Vaakalaudoitettu kesämökki tai 1970 luvulta.

16 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 16/19 Saarikyläntie n.600 (Saarenniemi) osoite: Saarikyläntie 239, Kuuslahti tunnus kartalla: JK67 kiinteistötunnus: Lato kylätien varressa on tehty käyttäen jonkun vanhemman rakennuksen purkuhirsiä. Aiempi umpiseinä on muuttunut avoraolliseksi kun on tehty uudet nurkkasalvokset. vanhat nurkkien loveukset on jätetty ristinurkkiin katkaisematta niitä pois. IV = inventointiluettelon ulkopuolelle nyt jätettävät aikaisemmat kohteet: Asikkala osoite: Rannantie 29, Kuuslahti tunnus kartalla: 1 kiinteistötunnus: Vanha Asikkalan tilan asuinrakennus on muutettu ja uudistettu 1970-luvulla pihapiirissä toimineen konepajan toimisto- ja ruokalatiloiksi, mm. ikkunamalli muuttaen ja julkisivuksi on asennettu profiilipelti. Samoin pihapiirissä on tehty muutoksia; konepajan tuotanto- ja varastohalleja rakennettu. Autiotila osoite: Nilsiäntie 722, Siilinjärvi tunnus kartalla: 4 kiinteistötunnus: Ns. Keinäsen paikan kaikki rakennukset radan ja Nilsiäntien välistä on purettu. Piilahti osoite: Nilsiäntie 793, Kuuslahti tunnus kartalla: 8 kiinteistötunnus: Nilsiäntien tuntumassa ollut kyläkauppa on purettu kevyenliikenteen väylän teon takia. Jäljellä olevaa talousrakennusta (entinen riihi) on muutettu.

17 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 17/19. Paikalla olleet vanhat rakennukset on purettu uuden pientalon tieltä muutama vuosi sitten. Harvala (Päivärinne) osoite: Harvalaisentie 54, Kuuslahti tunnus kartalla: 13 kiinteistötunnus: Juhola osoite: Raasiontie 408, Kuuslahti tunnus kartalla: 15 kiinteistötunnus: ei inventointialueella (vaikkakin ihan rajalla) Peltola osoite: Marjomäentie 91, Kuuslahti tunnus kartalla: 19 kiinteistötunnus: Maanviljelystilan rakennukset, joita on muutettu ja tehty uudehko asuinrakennus. On toki maisemallisesti mainitsemisen arvoinen. Kesäranta osoite: Koivuniementie 85, Kuuslahti tunnus kartalla: 27 kiinteistötunnus: Tilan maat on ostettu Haapaniemen tilasta vuonna Vuonna 1952 tehtyä asuinrakennusta on muutettu ja uudistettu lähiaikoina. Vanha talousrakennus on vielä vanhassa asussaan. Koivuniemi osoite: Koivuniementie 125, Kuuslahti tunnus kartalla: 28 kiinteistötunnus: Maatilan rakennukset purettu, paitsi navetta, joka muutettu kalustohalliksi.

18 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 18/19 Säyneensuo osoite: Säynesuontie, Kuuslahti tunnus kartalla: 29 kiinteistötunnus: x-x useita kiinteistöjä Pientaloasutuksen ryhmittymä, jossa eri ikäistä rakentamista, mutta vanhaa ja merkittävää ei kuitenkaan siinä määrin, että olisi alueeksi ottamisen arvoinen. Tuliniemi osoite: Tuliniementie 110, Kuuslahti tunnus kartalla: 34 kiinteistötunnus: Tilan vanhoista rakennuksista on jäljellä enää lautaverhottu talousrakennus; aitta-liiteri. Uudispiha osoite: Vännilänharjuntie noin 10, Kuuslahti tunnus kartalla: 39 kiinteistötunnus: Uudispihan tila on erotettu läheisestä Vännilänharjun tilasta sisarosuutena vuonna Se myytiin sota-aikana valtiolle ja otettiin pika-asutuksen käyttöön. Osa asuinrakennuksesta on ollut 1912 rakennettu riihi, yksikerroksinen hirsirakennus, joka korjattiin ja laajennettiin asuinrakennukseksi Sittemmin taloa on remontoitu ja laajennettu ja pihapiiriin tehty uusia rakennuksia maatalouden tarpeisiin, joiden myötä rakennushistoriallinen merkittävyys on heikentynyt. Uitonsalmi osoite: Saarikyläntie 463, Pajulahti tunnus kartalla: 42 kiinteistötunnus: Pienehköön 1½ kerroksiseen asuinrakennukseen on tehty muutoksia (Minerit-ulkoverhous, laajennusosa, ikkunat uusittu erilaisiksi).

19 Siilinjärvi; Juurusvesi-Kuuslahti, rakennuskulttuurin tarkastelu ehdotus Sivu 19/19 Vanhapaikka osoite: Hattulahdentie 9, Pajulahti tunnus kartalla: 45 kiinteistötunnus: Nyt uusi rapattu asuinrakennus. valokuvat kuvattu ja , kuvaaja J-P Husso. Pääsääntöisesti sisätiloja ei ole inventoitu. Arkkitehtuuritoimisto J-P Husso Juha-Pekka Husso, arkkitehti Paavo Kolin katu 4 B puh TAMPERE sähköposti: jphusso(at)kolumbus.fi

IISVEDEN JA MIEKKAVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVA-ALUEEN RAKENNUS- KULTTUURI-INVENTOINTI EHDOTUS Arkkitehtuuritoimisto J-P Husso

IISVEDEN JA MIEKKAVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVA-ALUEEN RAKENNUS- KULTTUURI-INVENTOINTI EHDOTUS Arkkitehtuuritoimisto J-P Husso Sivu 1/6 IISVEDEN JA MIEKKAVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVA-ALUEEN RAKENNUS- KULTTUURI-INVENTOINTI EHDOTUS 13.11.2017 Arkkitehtuuritoimisto J- Husso MERKINTÖJEN SELITYKSET kohdenumero esim. 90 = inventointikohteen

Lisätiedot

1(36) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola

1(36) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 1A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 7 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

RAUMAN SATAMAN LAAJENNUSALUEEN RAKENNUSINVENTOINTI Hanna Partanen syyskuu 2008 Maanpään asemakaava-alueen kohdelistaus

RAUMAN SATAMAN LAAJENNUSALUEEN RAKENNUSINVENTOINTI Hanna Partanen syyskuu 2008 Maanpään asemakaava-alueen kohdelistaus RAUMAN SATAMAN LAAJENNUSALUEEN RAKENNUSINVENTOINTI Hanna Partanen syyskuu 2008 Maanpään asemakaava-alueen kohdelistaus 11. Kesäranta 684-403-1-50 1 Tila on perustettu 1940-luvun puolivälissä kesänviettopaikaksi.

Lisätiedot

1(54) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola

1(54) SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 5A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 5 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6.

Lisätiedot

PIRTTIKOSKEN RANTAOSAYLEISKAAVA

PIRTTIKOSKEN RANTAOSAYLEISKAAVA PIRTTIKOSKEN RANTAOSAYLEISKAAVA PAIKALLISESTI ARVOKKAIDEN RAKENNUSKOHTEIDEN TARKISTUSINVENTOINTI 2018 Arvoluokitus Suositusten värikoodit R = rakennushistoriallinen = Suositellaan suojeltavan kaavassa

Lisätiedot

Länsi-Suomen ympäristökeskus Teuvan keskustan ja kauppilan OYK-inventointi

Länsi-Suomen ympäristökeskus Teuvan keskustan ja kauppilan OYK-inventointi Kohderaportti Länsi-Suomen ympäristökeskus n keskustan ja kauppilan OYK-inventointi Säntintien varrella koivukuja Pihapiirin ulkopuolella sijaitsee riihikartano karjarakennus maakellari hirsirunkoinen

Lisätiedot

Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta

Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta Liite raporttiin Turtosen tilan inventointi Turtosen alueen säilynyt rakennuskanta Turtosen pihapiirissä on tällä hetkellä viisi rakennusta - päärakennus - aittarakennus - entinen sikala - kalustovaja

Lisätiedot

Paltamon kunta Oulujärven rantayleiskaava 22.4.2008. Suojeltavat rakennukset ja pihapiirit

Paltamon kunta Oulujärven rantayleiskaava 22.4.2008. Suojeltavat rakennukset ja pihapiirit Paltamon kunta Oulujärven rantayleiskaava.4.008 Suojeltavat rakennukset ja pihapiirit Suojeltaviksi rakennuksiksi tai pihapiireiksi (sr) on kaavassa merkitty seuraavat rakennustaiteellisesti, kulttuurihistoriallisesti

Lisätiedot

kesämökki X X X 2X X X 7 nuorempia 4 1950-l 1+1 Jälleenrakennusajan omakotitalo X X 2 Käyttämätön 5 X X X X X X 6 lopussa torppa) ja liiveri

kesämökki X X X 2X X X 7 nuorempia 4 1950-l 1+1 Jälleenrakennusajan omakotitalo X X 2 Käyttämätön 5 X X X X X X 6 lopussa torppa) ja liiveri 1 VALTAALAN, ORISMALAN JA NAPUENKYLÄN VANHAN RAKENNUSKANNAN ARVOTUSLUONNOS v. 2002 RAKENNUSKANNAN ARVOTUS/ KAJ HÖGLUND, POHJANMAAN MUSEO JA TIINA LEHTISAARI, INVENTOIJA 29.05.2007 määrä 1 1953 1+1 Jälleenrakennusajan

Lisätiedot

koivuranta-895-472-0007-0003 1/13

koivuranta-895-472-0007-0003 1/13 koivuranta-895-472-0007-0003 1/13 Uusikaupunki (895) Vohdensaari (472) Koivuranta 895-472-0007-0003 1 001 Talonpoikaistalo 002 Navetta 003 Sauna 004 Vaja Osoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Historia

Lisätiedot

JUURUSVESI-KUUSLAHTI KAAVOITUSALUEEN RAKENNUSKULTTUURIN TARKASTELU Inventoinnin karttaliite 4.1

JUURUSVESI-KUUSLAHTI KAAVOITUSALUEEN RAKENNUSKULTTUURIN TARKASTELU Inventoinnin karttaliite 4.1 JK6 JK9 JK10 JK21 JK25 JK11 JK20 JK26 JK37 JK31 JK59 JK68 JK58 JK2 JK3 JK5 JK7 JK12 JK16 JK14 JK17 JK18 JK24 JK30 JK35 JK60 JK61 JK62 84.0 133.1 83.7 83.2 90.4 8 82.0 Haapasaari Ruohoniemi Puutosvesi Pajusaari

Lisätiedot

Anjalankatu, asemakaavan muutos, rakennusinventointi Karttaliite. Alueen historia

Anjalankatu, asemakaavan muutos, rakennusinventointi Karttaliite. Alueen historia Karttaliite Alueen historia Salon kauppala 1943 Vuoden 1943 kartassa Anjalankadun (Anjalantie) varrella on rakennuksia, jotka sijoittuvat katulinjaan. Tontin takaosassa on talousrakennuksia. Terhinkadun

Lisätiedot

RAKENNUS 4 (sr) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6.

RAKENNUS 4 (sr) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6. SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 4E 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 4 (sr) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

Juurusvesi Kuuslahti yleiskaava. Yleiskaavaselostus ehdotus 20.11.2015

Juurusvesi Kuuslahti yleiskaava. Yleiskaavaselostus ehdotus 20.11.2015 Juurusvesi Kuuslahti yleiskaava Yleiskaavaselostus ehdotus 20.11.2015 Johdanto Siilinjärven kunnanhallitus teki 31.3.2014 74 päätöksen Juurusvesi - Kuuslahti yleiskaavatyön laadinnasta ja päätti asettaa

Lisätiedot

AK 471b Haikon kartanon ympäristö Selvitys 2 Selvitys rakennuskannasta ja rakennusaloista

AK 471b Haikon kartanon ympäristö Selvitys 2 Selvitys rakennuskannasta ja rakennusaloista AK 471b Haikon kartanon ympäristö Selvitys 2 Selvitys rakennuskannasta ja rakennusaloista 1. Asuintonttien rakennukset 1-519 135 k-m² (tieto citygisistä) 1964 Kuvat eteläisestä julkisivusta ja huoltotiestä,

Lisätiedot

LIITE 5 VIKARHOLMENIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUKSEN VANHAN HUVILARAKENNUSKANNAN RAKENNUSINVENTOINTI

LIITE 5 VIKARHOLMENIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUKSEN VANHAN HUVILARAKENNUSKANNAN RAKENNUSINVENTOINTI LIITE 5 VIKARHOLMENIN ASEMAKAAVAN LAAJENNUKSEN VANHAN HUVILARAKENNUSKANNAN RAKENNUSINVENTOINTI RANTATIE 68 (RNr 7:116) Hirsirunkoinen kesämökki on rakennettu 1930-luvun lopulla, todennäköisesti vuonna

Lisätiedot

LIITE 1 RAKENNUSINVENTOINTIKOHTEET

LIITE 1 RAKENNUSINVENTOINTIKOHTEET LIITE 1 RAKENNUSINVENTOINTIKOHTEET Page 1 of 2 kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto Hailuodon rakennusinventointi HAILUOTO KIRKONKYLÄ RUONALA Ruonalan porakivinavetta on komealla paikalla Rantatien

Lisätiedot

Kalliola /10

Kalliola /10 Kalliola- 1/10 Uusikaupunki (895) Kuivarauma (482) Kalliola 1 001 Muu asuinrakennus 002 Kellari, kellarivaja 003 Navetta 004 Muu karjarakennus 005 Sauna Osoite: Postinumero: Postitoimipaikka: Historia

Lisätiedot

2. Kohde RANTALAN PAPPILA JA MAASEURAKUNNAN VIRASTO- JA ASUINTALO. 5. Kohdetyyppi

2. Kohde RANTALAN PAPPILA JA MAASEURAKUNNAN VIRASTO- JA ASUINTALO. 5. Kohdetyyppi SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Kunta Iisalmi 2. Kohde RANTALAN PAPPILA JA MAASEURAKUNNAN VIRASTO- JA ASUINTALO 3. Numero 204 4. Kiinteistötunnus 140-407-18-339

Lisätiedot

p/1 (29) PETÄJÄ Petäjän asuinrakennus pihapiireineen luvulta. Pihapiirissä useita, osin huonokuntoisia rakennuksia.

p/1 (29) PETÄJÄ Petäjän asuinrakennus pihapiireineen luvulta. Pihapiirissä useita, osin huonokuntoisia rakennuksia. PAIKALLISESTI ARVOKKAAT RAKENNUSKULTTUURIKOHTEET Liite 8 Numerointi osayleiskaavan mukainen, suluissa inventointinumero (Lapin kulttuuriympäristöt tutuiksi hankkeen inventointitulokset, Lapin ympäristökeskus,

Lisätiedot

Säilyneisyys ja arvottaminen

Säilyneisyys ja arvottaminen Raahen 5. kaupunginosan korttelin 18 rakennushistoriallinen selvitys ja arvottaminen 4465-4288 Raahe 5. kaupunginosan korttelin 18 rakennushistoriaselvitys. Suunnittelukeskus Oy 1 Säilyneisyyden kriteerit

Lisätiedot

K O H D E I N V E N T O I N T I L O M A K E

K O H D E I N V E N T O I N T I L O M A K E InventointiNro: M200 Sava Kylä / Kaup Osa, Rek Nro: 789-40-0002 Koordinaatit: P: 6737425 Postiosoite Katu: Muurolantie 85A Kohteen kuvaus: Yhteisökodin asuinrivitalo ja hoitolaitos Asuinrakennus / hoitolaitos

Lisätiedot

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 Rakennukset, kulttuurihistoria Korpelan tilan entisessä talouskeskuksessa sijaitsevat asuinrakennus,

Lisätiedot

SILIKALLIO 11.10.2006 RAKENTAMISTAPAOHJEET

SILIKALLIO 11.10.2006 RAKENTAMISTAPAOHJEET 1 / 12 Ohjeet koskevat tontteja: 1562-1 1562-2 1562-3 1562-5 1562-6 1563-1 1563-2 1563-3 1564-1 1564-2 Näille tonteille saa rakentaa 1-1½ -kerroksisia rakennuksia, joissa on puiset, tiiliset tai rapatut

Lisätiedot

Pyhännän kirkonkylän yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitys

Pyhännän kirkonkylän yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitys 30.10.2017 Pyhännän kirkonkylän yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitys Kulttuuriympäristöselvitys on laadittu yleiskaavatasoisena selvityksenä alueen paikallisesti arvokkaiden rakennuskohteiden ja kulttuuriympäristöjen

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN RÄISÄLÄN JA SUOMUN RAKENNETTU KULTTUURIYMPÄRISTÖ

KEMIJÄRVEN RÄISÄLÄN JA SUOMUN RAKENNETTU KULTTUURIYMPÄRISTÖ KEMIJÄRVEN RÄISÄLÄN JA SUOMUN RAKENNETTU KULTTUURIYMPÄRISTÖ TMI LAURI PUTKONEN 25.11.2009 1 Kannen kuvat: Ylhäällä Suomutunturin kotaravintola ja Suomulinnan seuratalo, keskellä Ala-Kumpulan vanhan ulkorakennuksen

Lisätiedot

MUURUVESI, KAAVA-ALUEEN RAKENNUSKULTTUURIN TARKASTELU JA KOHTEIDEN KUVAUS. Ehdotus Arkkitehtuuritoimisto J-P Husso

MUURUVESI, KAAVA-ALUEEN RAKENNUSKULTTUURIN TARKASTELU JA KOHTEIDEN KUVAUS. Ehdotus Arkkitehtuuritoimisto J-P Husso UURUVESI, KAAVA-ALUEEN RAKENNUSKULTTUURIN TARKASTELU JA KOHTEIDEN KUVAUS. Ehdotus 12.12.2015 Arkkitehtuuritoimisto J- Husso Sivu 1/9 ERKINTÖJEN SELITYKSET kohdenumero esim. 5 = inventointikohteen järjestysnumero

Lisätiedot

laaja kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto RAAHE 17. KAUPUNGINOSA HAKALAN KORJAAMO

laaja kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto RAAHE 17. KAUPUNGINOSA HAKALAN KORJAAMO 12/4/2018 Pohjois-Pohjanmaan liitto laaja kohderaportti laaja kohderaportti Pohjois-Pohjanmaan liitto RAAHE 17. KAUPUNGINOSA HAKALAN KORJAAMO Idän puoleinen pääty ja julkisivu Ouluntielle. (Kuva: Kaisa

Lisätiedot

asutushistoria, sosiaalihistoria maisemallisesti keskeinen sijainti

asutushistoria, sosiaalihistoria maisemallisesti keskeinen sijainti 2. LEHTINEN KIINTEISTÖLOMAKE Kaupunginosa / kylä Stormi Kiinteistö id 2 Kunta Sastamala Kiinteistötunnus 2-11 / Lehtinen Osoite Soukontie Alue Aluetyyppi mäkitupa-alue Peruskartta Kohdetyyppi asuinrakennus

Lisätiedot

SILIKALLIO ITÄ - AK: 15-010 11.3.2008 RAKENTAMISTAPAOHJEET

SILIKALLIO ITÄ - AK: 15-010 11.3.2008 RAKENTAMISTAPAOHJEET Ohjeet koskevat tonttia: 1558-15 Tälle tontille voi rakentaa 1-1½kerroksisen asuin- tai asuntolaraken- nuksen, jossa on puujulkisivut. 2- kerroksinen osuus rakennuksen alasta saa olla enintään 50%. Ullakon

Lisätiedot

Miljöö, rakennettu ympäristö sekä vanha rakennuskanta ja rakennetun ympäristön suojelukohteet

Miljöö, rakennettu ympäristö sekä vanha rakennuskanta ja rakennetun ympäristön suojelukohteet 1 Virttaan asemakaava Liite 2 Kyläalueen kuvaus Miljöö, rakennettu ympäristö sekä vanha rakennuskanta ja rakennetun ympäristön suojelukohteet Sr- ja/tai /s-merkityt kohteet ovat luokitukseltaan paikallisesti

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kohderaportti

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kohderaportti Page 1 of 2 laaja kohderaportti Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Pohjanmaan inventointi, EPO Purmojärven rantayleiskaavaan liittyvä inventointi KAUHAVA PURMOJÄRVI (KORTESJÄRVI) AHONRANTA Ahonrannan tilan päärakennus

Lisätiedot

Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin.

Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin. ARVOALUE: ASEMAN SEUTU Asemanseudun arvoalue=punainen rasteri. Punaiset renkaat viittaavat alueen kiinteistöinventoihin. Kuvaus Arvoalueeksi on rajattu aseman seudulta alue, johon kuuluu Vammalan rautatieaseman

Lisätiedot

Asemakaava 517 Tarmolankatu 2. Rakennustapaohje

Asemakaava 517 Tarmolankatu 2. Rakennustapaohje Liite 6 Bilaga 6 Asemakaava 517 Tarmolankatu 2 Rakennustapaohje Rakennettuympäristö alueella edustaa eri aikakausia ja rakennustyylejä. Tällä rakennustapaohjeella pyritään luomaan sen luonteeseen sopivat

Lisätiedot

RAKENNUS 15 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6.

RAKENNUS 15 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo 6. SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 3A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 15 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit

Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit 2729-2733 Untolan alue sijaitsee Littoisten kaupunginosassa, Paaskunnan ja Lähteenmäen asuinalueiden välissä. Alueen rakennuskanta on pääasiassa uudehkoa.

Lisätiedot

Sisaruspohjan osayleiskaava-alueella sijaitsevat Tampereen aitolahden ja Teiskon rakennuskultturi 2008 julkaisun mukaiset rakennuskulttuurikohteet

Sisaruspohjan osayleiskaava-alueella sijaitsevat Tampereen aitolahden ja Teiskon rakennuskultturi 2008 julkaisun mukaiset rakennuskulttuurikohteet Liite 4 Sisaruspohjan osayleiskaava-alueella sijaitsevat Tampereen aitolahden ja Teiskon rakennuskultturi 2008 julkaisun mukaiset rakennuskulttuurikohteet PIRILÄ 1122 Piriläntie 54, Värmälä-2-268 RM II:

Lisätiedot

m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva.

m kaava-alueen rajan ulkopuolella oleva viiva. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 1.011 1.021 1.041 1.0411 1.042 1.0421 2.07 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. Mikäli rakennuksen pituus on yli 12 metriä,

Lisätiedot

Talo Osakeyhtiö Kuopion Tulliportinkatu 27, 70100 Kuopio

Talo Osakeyhtiö Kuopion Tulliportinkatu 27, 70100 Kuopio LIITE 7 Talo Osakeyhtiö Kuopion Tulliportinkatu 27, 70100 Kuopio Kohdeinventointi Laatija: Kiinteistökehitys Ko-Va Oy / Väinö Korhonen Pvm: 9.4.2014 KOHDEINVENTOINTILOMAKE ITÄ-SUOMI KUOPIO Kaupunginosa:

Lisätiedot

Levin ympäristön matkailumaiseman ja maankäytön kehittäminen 80 Raporttisarja osa 4, OSAYLEISKAAVA Suunnittelukeskus Oy

Levin ympäristön matkailumaiseman ja maankäytön kehittäminen 80 Raporttisarja osa 4, OSAYLEISKAAVA Suunnittelukeskus Oy Kittilän kunta Levin ympäristön matkailumaiseman ja maankäytön kehittäminen 80 Suunnittelukeskus Oy 25.2.2008 SR-7 3418282, 7538753 Hanhivaara 4:17 1930-l Alkuperäinen, pieteetillä entisöity päärakennus

Lisätiedot

Pihassa on samoin paikallisesta liuskeisesta kivestä rakennettu navetta (ikä? mahdollisesti 1920-30-luku?).

Pihassa on samoin paikallisesta liuskeisesta kivestä rakennettu navetta (ikä? mahdollisesti 1920-30-luku?). SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Kuopio 3. Kohde 2. Kunta Iisalmi 4. Kylä/rekisterinumero Pörsänmäki 21:3 5. Kaup.osa/Kortteli/Talo 6. Kohdetyyppi MUSEOVIRASTO TUHKAKANGAS

Lisätiedot

KESÄRANNAN ALUEINVENTOINTI

KESÄRANNAN ALUEINVENTOINTI KESÄRANNAN ALUEINVENTOINTI KESÄRANNAN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS Pikku-Keskuskarin, Sonninnokan ja Tiironnokan alueet Kuva 1 suunnittelualueen rajaus opaskartalla Suunnittelualue Asemakaavan suunnittelualue

Lisätiedot

28 Merituulia KIINTEISTÖLOMAKE. Hakkarala Kunta. Kylä

28 Merituulia KIINTEISTÖLOMAKE. Hakkarala Kunta. Kylä 28 Merituulia KIINTEISTÖLOMAKE Kylä Hakkarala Kunta Osoite Pyylammentie 38, 71800 Aluetyyppi haja-asutusalue Kohdetyyppi liikenne Hist. tilatyyppi vahtitupa Kiinteistötunnus 749-401- Alue 0 Peruskartta

Lisätiedot

Erityispiirteet säilytetty alkuperäisasussaan, kansallisromanttisessa tyylissä 8. Kuvat

Erityispiirteet säilytetty alkuperäisasussaan, kansallisromanttisessa tyylissä 8. Kuvat 1 Meijeri 7. Rakennuksen kuvaus Vanha meijeri Nykyinen käyttö Ei käytössä Alkuperäinen käyttö Meijeri Rakentamisaika 1907 Kerrosluku 2 Kivijalka luonnonkivi/betoni Runko luonnonkivi Katemateriaali pelti

Lisätiedot

Kittilän kunta Atrin alueen asemakaava ja asemakaavan muutos

Kittilän kunta Atrin alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Kittilän kunta Atrin alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Rakentamistapaohjeet 15.5.2008 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 1 2 RAKENTAMISTA KOSKEVAT OHJEET KAAVASSA... 2 3 KAAVIOKUVA... 4 4 ALUEEN RAKENTAMISTA

Lisätiedot

Rakennushistoriallisesti ja/tai rakennustaiteellisesti arvokkaat kohteet, jotka osayleiskaavalla osoitetaan suojeltaviksi kohteiksi

Rakennushistoriallisesti ja/tai rakennustaiteellisesti arvokkaat kohteet, jotka osayleiskaavalla osoitetaan suojeltaviksi kohteiksi LIITE 14, ARVOKKAAT RAKENNUKSET, ARVOTTAMISPERUSTEET Rakennushistoriallisesti ja/tai rakennustaiteellisesti arvokkaat kohteet, jotka osayleiskaavalla osoitetaan Rakennustaiteellisin, kulttuurihistoriallisin

Lisätiedot

rakennushistoriallinen: kylän rakentamistavalle tyypillinen hyvin säilynyt eteiskamaritupa

rakennushistoriallinen: kylän rakentamistavalle tyypillinen hyvin säilynyt eteiskamaritupa 122 89. Rakennuksen nimi: Hermannas Verneras Rnr: 49948700050096S Osoite: Sommarösundsv.476 Rakennustyyppi: pientila Rakennusvuosi: 1850 Korjausvuodet: ei tiedossa Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennukset:

Lisätiedot

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI !jo / '1/2. 20/2.. Janakkala, Sauvala, RATALAHTI 26.9.2007, Kaija Kiiveri-Hakkarainen, Anu Laurila Yleiskuva Ratalahden torpasta 26.9.2007. Ratalahden sijainti Renko ja Janakkalan rajan tuntumassa. Kohde:

Lisätiedot

KUORTANEENJÄRVEN POHJOISOSAN OYK- RAKENNUSKULTTUURIKOHTEIDEN ARVOLUOKITUS - ARVOLUOKITUSNEUVOTTELU

KUORTANEENJÄRVEN POHJOISOSAN OYK- RAKENNUSKULTTUURIKOHTEIDEN ARVOLUOKITUS - ARVOLUOKITUSNEUVOTTELU LIITE 6-1 (6) LUKUMÄÄRÄT YHTEENSÄ 46 24 4 Keski-Seppälä 300-401-43-69 1890/RHR. Keski-Seppälän tilan asuinrakennus on perinteistä kaksifooninkista tyyppiä. rakennusentointi 2016-17, Seppälän asutus) Se

Lisätiedot

3 LÄHTÖKOHDAT. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus

3 LÄHTÖKOHDAT. 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus 3 LÄHTÖKOHDAT 3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista 3.1.1 Alueen yleiskuvaus Suunnittelualue sijaitsee Ilmajoen keskustassa rajautuen Ilkantiehen, Keskustiehen ja Kyrönjokeen. Suunnittelualueen pinta-ala

Lisätiedot

Lausuntopyyntö asemakaavoituksen edellytyksistä korttelissa 8093

Lausuntopyyntö asemakaavoituksen edellytyksistä korttelissa 8093 YMPÄRISTÖPALVELUT Kaavoitus Lausuntopyyntö 7.11.2016 Pohjois-Pohjanmaan museo Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Lausuntopyyntö asemakaavoituksen edellytyksistä korttelissa 8093 Kempeleen

Lisätiedot

Kuntokartoitus katselmus Prijuutissa 2.12.2013

Kuntokartoitus katselmus Prijuutissa 2.12.2013 Insinööritoimisto Kimmo Kaitila Oy RAPORTTI Tuusulan kunta/ Tilakeskus Kuntokartoitus katselmus Prijuutissa 2.12.2013 Kohde on Hyrylässä Ajomiehentiellä sijaitseva vanha kauppiastalo ( tila 3:282 ). Rakennus

Lisätiedot

RAAHE - MIKONKARIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

RAAHE - MIKONKARIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA RAAHE - MIKONKARIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA RAKENNUSINVENTOINTI 04.04.2006 RAPORTTILIITE 30.06.2005 RAAHEN KAUPUNKI 2005 RAKENNUSINVENTOINTI 07.09.2004, 03.03.2005 2(7) ALUE 1 1. Kalamaja/varasto b = 62/1

Lisätiedot

AS OY KASTINLINNAN KOHDEINVENTOINTI, KORTTELIN 131 TONTTI 5

AS OY KASTINLINNAN KOHDEINVENTOINTI, KORTTELIN 131 TONTTI 5 1 (11) 15.12.2009 AS OY KASTINLINNAN KOHDEINVENTOINTI, KORTTELIN 131 TONTTI 5 Liittyy asemakaavaan 8286 Keskellä As Oy Kastinlinna As Oy Kastinlinnan sisäpiha KOHDEINVENTOINTI, AS OY KASTINLINNA 1. Lääni

Lisätiedot

VALKEAKOSKI Vallon asemakaava. Rakennustapaohjeet

VALKEAKOSKI Vallon asemakaava. Rakennustapaohjeet Korttelit 9, 10 ja 11 Teema: MODERNI Erityispiirteet Rakennuspaikat sijoittuvat avoimelle peltoaukealle kaupungin sisääntuloväylän varrelle. Rakennuksiin haetaan modernia muotokieltä. Rakennuksen sijoitus

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA (KAAVA-ALUEEN RAJAUS) JA ILMAKUVA 1 UUSIKYKÄ III A ASEMAKAAVAN MUUTOS Kohde Asemakaavamuutok-sen tarkoitus Kaavoitus tilanne Asemakaava ja asemakaavan muutos: Uusikylä III A:

Lisätiedot

RUOKOLAHTI, HUUHKAN ALUEET I JA II

RUOKOLAHTI, HUUHKAN ALUEET I JA II 56100 RUOKOLAHTI 19.12.2008 1(11) RUOKOLAHTI, HUUHKAN ALUEET I JA II 1 YLEISTÄ Huuhkan alueet liittyvät Salosaaren jo rakennettuun taajama-alueeseen. Ne muodostavat Vaittilantien länsipuolelle uuden asuinaluekokonaisuuden

Lisätiedot

Onks tääl tämmöstäki ollu?

Onks tääl tämmöstäki ollu? Onks tääl tämmöstäki ollu? Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihanke Nautelankosken museo Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt kokonaisuus Dokumentointihanke tallettaa

Lisätiedot

KOTKA 35. KAUPUNGINOSA SUULISNIEMI RAKENTAMISTAPAOHJEET KORTTELILLE 63, 64 JA OSALLE KORTTELIA 58.

KOTKA 35. KAUPUNGINOSA SUULISNIEMI RAKENTAMISTAPAOHJEET KORTTELILLE 63, 64 JA OSALLE KORTTELIA 58. KOTKA 35. KAUPUNGINOSA SUULISNIEMI RAKENTAMISTAPAOHJEET KORTTELILLE 63, 64 JA OSALLE KORTTELIA 58. 1 ASEMAKAAVAMÄÄRÄYKSET: AO-korttelialueen tonteilla talousrakennus saa olla enintään 50 m2. AP-korttelialueella

Lisätiedot

I - ja II -luokan kohteet

I - ja II -luokan kohteet SIILINJÄRVI; KEHVO VÄÄNÄLÄNRANTA YM, KAAVA-ALUEEN RAKENNUSKULTTUURIN TARKASTELU JA KOHTEIDEN KUVAUS. EHDOTUS, 24.3.2017 Arkkitehtuuritoimisto J-P Husso I - ja II -luokan kohteet Sivu 1/26 MERKINTÖJEN SELITYKSET

Lisätiedot

RAKENNUSINVENTONTI 13.09 2013. Hangon kantakaupungin kortteli 518. Johanna Laaksonen. Korttelin 518 sijainti opaskartalla.

RAKENNUSINVENTONTI 13.09 2013. Hangon kantakaupungin kortteli 518. Johanna Laaksonen. Korttelin 518 sijainti opaskartalla. RAKENNUSINVENTONTI 13.09 2013 Hangon kantakaupungin kortteli 518 Johanna Laaksonen Korttelin 518 sijainti opaskartalla. 1 2 16 15 4 11 12 5 7 17 18 20 19 14 13 Korttelin 518 nykyinen tonttijako kantakartalla.

Lisätiedot

PAASKUNNAN RAKENTAMISTAPAOHJEET Korttelit 2714-2727

PAASKUNNAN RAKENTAMISTAPAOHJEET Korttelit 2714-2727 KAARINAN KAUPUNKI SUUNNITTELUKESKUS OY 1 KAARINAN KAUPUNKI PAASKUNNAN RAKENTAMISTAPAOHJEET Korttelit 2714-2727 Rakennussuunnittelun alkuvaiheessa on hyvä neuvotella rakennustarkastajan kanssa rakentamisen

Lisätiedot

Kunta Sastamala Kiinteistötunnus Lehtimäki / 7-33. Nykyinen tilatyyppi Inventointi pvm. 2.8.2012

Kunta Sastamala Kiinteistötunnus Lehtimäki / 7-33. Nykyinen tilatyyppi Inventointi pvm. 2.8.2012 Stormin kyläosayleiskaava Kohdeinventoinnit 37-61 37. LEHTIMÄKI KIINTEISTÖLOMAKE Kaupunginosa / kylä Stormi Kiinteistö id 37 Kunta Sastamala Kiinteistötunnus Lehtimäki / 7-33 Osoite Käärmeenmaantie Alue

Lisätiedot

PIHAPIIRI SUOMALAISTEN PIHARAKENNUKSET. www.kimara.fi 1

PIHAPIIRI SUOMALAISTEN PIHARAKENNUKSET. www.kimara.fi 1 www.kimara.fi 1 Kimara mallisto on laajentunut kattamaan myös hieman kevyemmistä hirsistä toteutetut piharakennukset. Tyylikkäät ja laadukkaat rakennukset on suunniteltu nimenomaan isompien Kimara rakennusten

Lisätiedot

PAJAKATU 2. Rakennushistoriaselvitys. Tampereen Infratuotanto Liikelaitos Suunnittelupalvelut Asemakaavasuunnittelu 26.9.2009

PAJAKATU 2. Rakennushistoriaselvitys. Tampereen Infratuotanto Liikelaitos Suunnittelupalvelut Asemakaavasuunnittelu 26.9.2009 PAJAKATU 2 Rakennushistoriaselvitys Tampereen Infratuotanto Liikelaitos Suunnittelupalvelut Asemakaavasuunnittelu 26.9.2009 1 Pajakatu 2 rakennushistoriaselvitys Inventointi Yleistiedot osoite Pajakatu

Lisätiedot

Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit ja kortteli 21060), yleiset määräykset

Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit ja kortteli 21060), yleiset määräykset Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit 21050-21051 ja kortteli 21060), yleiset määräykset Nunnan radanvarren asemakaava-alue sijaitsee likimääräisesti Littoistentien, Nunnanpellon

Lisätiedot

ASEMAKAAVA NO 7546 HOLVASTI RAKENTAMISTAPAOHJEET

ASEMAKAAVA NO 7546 HOLVASTI RAKENTAMISTAPAOHJEET ASEMAKAAVA NO 7546 HOLVASTI RAKENTAMISTAPAOHJEET ro-7546-1, tontit 5741-1 4 Talotyyppi: Tontit ovat erillispientalojen korttelialuetta (AO). Kerrosluku: Kerrosluku on kaksi. Asuinrakennukseen on rakennettava

Lisätiedot

Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat

Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit 6441-6443 ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat Kuhilaspellon alue sijaitsee Voivalan kaupunginosassa, pääasiassa Koronniityntien länsipuolella.

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.02 Asuinpientalojen korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.02 Asuinpientalojen korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.02 Asuinpientalojen korttelialue. 1.03 Rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten

Lisätiedot

Tarkastettu omakotitalo

Tarkastettu omakotitalo Tarkastettu omakotitalo Asuinrakennuksen ja varastorakennuksen väli on pieni, jonka vuoksi varasto on tehty julkisivujen osalta kivirakenteisena (paloturvallisuus) Asuinrakennuksen parvekkeen pilareiden

Lisätiedot

SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 6A 2. Kunta Kokkola

SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO. 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 6A 2. Kunta Kokkola SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Lääni Länsi-Suomen lääni 3. Kohde ALUE 6A 2. Kunta Kokkola RAKENNUS 8 (s) 4. Kylä/rekisterinumero 5. Kaup.osa/kortteli/talo

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI KAAVOITUS

RAUMAN KAUPUNKI KAAVOITUS M O N N A N U M M I R A K E N T A M I S T A P A O H J E E T RAUMAN KAUPUNKI KAAVOITUS 8.10.2002 Lähtökohdat Monnanummen alue sijaitsee kaupunki- ja maalaismaiseman rajavyöhykkeellä. Se rajautuu pohjoisessa

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/kk/kk_alue_raportti.aspx?alue_id=10...

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/kk/kk_alue_raportti.aspx?alue_id=10... Page 1 of 2 alueraportti Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Purmojärven rantayleiskaavaan liittyvä inventointi KAUHAVA PURMOJÄRVI (KORTESJÄRVI) PURMOJÄRVEN KYLÄNRAITTI pohjakartta Maanmittauslaitos lupanro 001/HTA/08

Lisätiedot

LIITE 1 DOKUMENTOINTI RAKENTEET. Yleistä

LIITE 1 DOKUMENTOINTI RAKENTEET. Yleistä 1 DOKUMENTOINTI LIITE 1 RAKENTEET Yleistä Rakenteet arvioitiin silmämääräisesti 19.3.2009. Asiantuntija-apuna arvioinnissa olivat mukana Pälkäneen kunnan rakennusmestari Asko Valkama ja Pirkanmaan maakuntamuseon

Lisätiedot

YLÄ-PISPALA, ASEMAKAAVAN MUUTOS, PISPALAN ASEMAKAAVAN UUDISTAMISEN

YLÄ-PISPALA, ASEMAKAAVAN MUUTOS, PISPALAN ASEMAKAAVAN UUDISTAMISEN YLÄ-PISPALA, ASEMAKAAVAN MUUTOS, PISPALAN ASEMAKAAVAN UUDISTAMISEN I -VAIHE, KAAVAT 8256 JA 8257. LUONNOS. KOHDELUETTELO KAAVAN 8256 KULTTUURIHISTORIALLISESTI ARVOKKAISTA ALUEISTA, PIHAPIIREISTÄ, RAKENTEISTA

Lisätiedot

RAKENTAMIS- JA KORJAAMISTAPAOHJEET ASEMANSEUTU I:N ASEMAKAAVA-ALUE

RAKENTAMIS- JA KORJAAMISTAPAOHJEET ASEMANSEUTU I:N ASEMAKAAVA-ALUE Akaan kaupunki Myllytie 3 PL 34, 37801 Toijala Kaavoitus ja maankäyttö kaupunginhallitus 21.6.2011 26.4.2011 Lasse Majuri vs. kaavoituspäällikkö RAKENTAMIS- JA KORJAAMISTAPAOHJEET ASEMANSEUTU I:N ASEMAKAAVA-ALUE

Lisätiedot

TERVEISIÄ TARVAALASTA

TERVEISIÄ TARVAALASTA TERVEISIÄ TARVAALASTA TIESITKÖ, ETTÄ TARVAALA ON MAAKUNNALLISESTI ARVOKASTA MAISEMA- ALUETTA. TARVAALASSA ON MYÖS VALTAKUNNALLISESTI ARVOKASTA RAKENNUSPERINNETTÄ. NO NIIN, ASIAAN! eli hieman taustaa Sotilasvirkata-losta

Lisätiedot

KOHDEINVENTOINTI, kohde 29

KOHDEINVENTOINTI, kohde 29 KOHDEINVENTOINTI, kohde 29 Kylä Häijää Kiinteistötunnus 790-555-1-77 / Mäkipää Kunta Sastamala Omistaja Osoite Kylänraitti 74 Rakennusten lukumäärä Aluetyyppi Taajama Hist. tilatyyppi Kohdetyyppi Asuinrakennus

Lisätiedot

YLÄ-PISPALA, ASEMAKAAVAN MUUTOS, PISPALAN ASEMAKAAVAN UUDISTAMISEN

YLÄ-PISPALA, ASEMAKAAVAN MUUTOS, PISPALAN ASEMAKAAVAN UUDISTAMISEN YLÄ-PISPALA, ASEMAKAAVAN MUUTOS, PISPALAN ASEMAKAAVAN UUDISTAMISEN I -VAIHE, KAAVAT 8256 JA 8257. LUONNOS. KOHDELUETTELO KAAVAN 8257 KULTTUURIHISTORIALLISESTI ARVOKKAISTA ALUEISTA, PIHAPIIREISTÄ JA RAKENNUKSISTA

Lisätiedot

NS. KOLKAN TALON KULTTUURIHISTORIALLISTEN ARVOJEN SELVITYS

NS. KOLKAN TALON KULTTUURIHISTORIALLISTEN ARVOJEN SELVITYS Kolkan pohjoisen teollisuusalueen asemakaava ja asemakaavan muutos, kaavaselostus, liite 4: Ns. Kolkan talon kulttuurihistoriallisten arvojen selvitys URJALAN KUNTA NS. KOLKAN TALON KULTTUURIHISTORIALLISTEN

Lisätiedot

LUONNONLÄHEISTÄ JA RAUHALLISTA ASUMISTA SAIMAAN ÄÄRELLÄ

LUONNONLÄHEISTÄ JA RAUHALLISTA ASUMISTA SAIMAAN ÄÄRELLÄ 1.5.2012 TAIPALSAAREN KUNTA RAKENTAMISTAPAOHJE PAPPILANNIEMEN ASUNTOALUE LUONNONLÄHEISTÄ JA RAUHALLISTA ASUMISTA SAIMAAN ÄÄRELLÄ Pappilanniemi tarjoaa laadukkaan ympäristön asumiselle. Vaihtelevat maastonmuodot

Lisätiedot

Hulkkionkaaren asemakaavan II-alueen rakentamistapaohjeet, korttelit ja 6625

Hulkkionkaaren asemakaavan II-alueen rakentamistapaohjeet, korttelit ja 6625 Hulkkionkaaren asemakaavan II-alueen rakentamistapaohjeet, korttelit 6618-6621 ja 6625 Hulkkionkaaren II-alue sijaitsee Voivalan kaupunginosassa, Hulkkiontien ja Rajakaaren koillispuolella. Alue on pääasiassa

Lisätiedot

VT18 JA MT621 OSAYLEISKAAVA

VT18 JA MT621 OSAYLEISKAAVA Vastaanottaja KEURUUN KAUPUNKI Asiakirjatyyppi Selvitys Päivämäärä 1.9.2012, tark. 24.6.2014 VT18 JA MT621 OSAYLEISKAAVA RAKENNUSKANNAN SELVITYS Tarkastus 1.9.2012 Päivämäärä 1.9.2012, tark. 24.6.2014

Lisätiedot

Palomääräykset Rakentamisessa noudatetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman osaa E1 Rakennusten paloturvallisuus, määräykset ja ohjeet ( ).

Palomääräykset Rakentamisessa noudatetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman osaa E1 Rakennusten paloturvallisuus, määräykset ja ohjeet ( ). ESPOO / ÅMINNE KORTTELISUUNNITELMA JA RAKENNUSTAPAOHJEET Korttelit 45085, 45087, 45088 ja 45089 Yleistä Korttelisuunnitelma käsittää rakentamistapaohjeet ja korttelisuunnitelmakartan. Korttelisuunnitelmalla

Lisätiedot

Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin. Kalhonkylä, Hartola. Kyläajelu 13.6.2013. Auli hirvonen

Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin. Kalhonkylä, Hartola. Kyläajelu 13.6.2013. Auli hirvonen KYLÄKÄVELYRAPORTTI 2013 Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin Kalhonkylä, Hartola Kyläajelu 13.6.2013 Auli hirvonen Kalhon kyläajelu toteutettiin 13.6.2013. Ajelulle oli ennakkoilmoittautuminen. Mukaan mahtui

Lisätiedot

TVH:n Oulun tiemestaripiirin tukikohta Rouskutie 1, Oulu RAKENNUSHISTORIASELVITYS. Arkkitehtitoimisto Pia Krogius 2014

TVH:n Oulun tiemestaripiirin tukikohta Rouskutie 1, Oulu RAKENNUSHISTORIASELVITYS. Arkkitehtitoimisto Pia Krogius 2014 TVH:n Oulun tiemestaripiirin tukikohta Rouskutie 1, Oulu RAKENNUSHISTORIASELVITYS Arkkitehtitoimisto Pia Krogius 2014 SISÄLLYS JOHDANTO Kohde Yllä näkymä tontilta. Etualalla toimistorakennus, takana huoltamorakennus.

Lisätiedot

NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI)

NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI) Ympa 31.10.2002 Ympa liite VIHDIN KUNTA NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI) RAKENTAMISOHJE KORTTELEILLE 417 JA 457 TEKNINEN JA YMPÄRISTÖKESKUS 31.10.2002

Lisätiedot

Rakennuslupa. Lisätietoja rakentamisesta ja luvista: www.valkeakoski.fi Tekniset palvelut Rakentaminen

Rakennuslupa. Lisätietoja rakentamisesta ja luvista: www.valkeakoski.fi Tekniset palvelut Rakentaminen 8.5.2007 RAKENNUSTAPAOHJEET VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN TONTEILLE Tontti nro 3-22-6 Kauppilankatu 14 Tontti nro 3-32-5 Maijaniitynkatu 25 Tontti nro 4-51-3 Jyräänkatu 5 Tontti nro 4-26-8 Hakakatu 10 Tontti

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_alue_inventointiraportti.aspx?alu...

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_alue_inventointiraportti.aspx?alu... Sivu 1/7 PAKKI - SATAKUNNAN MUSEO / ALUEEN INVENTOINTIRAPORTTI Kreulanrannan inventointialue Merjalan rakennushistoriallisesti, maisemallisesti ja elinkeinohistoriallisesti merkittävä tontti jokirannassa

Lisätiedot

2. Kohde Iisalmen sairaalan asuinrivitalo, R2. 5. Kohdetyyppi

2. Kohde Iisalmen sairaalan asuinrivitalo, R2. 5. Kohdetyyppi SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO MUSEOVIRASTO KOHDEINVENTOINTILOMAKE 1. Kunta Iisalmi 4. Kiinteistötunnus 140-1-36-1-3 6. Koordinaatit 7. Osoite 9. RAKENNUKSEN KUVAUS Riistakatu 23 2. Kohde Iisalmen

Lisätiedot

Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Kolmikannan ja Koirniemen osayleiskaava-alueella

Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Kolmikannan ja Koirniemen osayleiskaava-alueella LIITE 2. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten inventointi Parikkalan kunta Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Kolmikannan ja Koirniemen osayleiskaava-alueella Ramboll

Lisätiedot

Varkauden rakennettu kulttuuriperintö

Varkauden rakennettu kulttuuriperintö Varkauden rakennettu kulttuuriperintö 2005/2007 inventoinnit Kangaslammin kirkonkylä Inventointinumero: Manttu 261 Kohteen nimi: Maatila Lumpeela 262 Maatila Kivenlahti 263 Pappila 264 pajaharju, museo

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN RAUTATIELÄISYMPÄRISTÖT, ASUINALUE

PIEKSÄMÄEN RAUTATIELÄISYMPÄRISTÖT, ASUINALUE Alueraportti https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/es/es_alue_raportti.aspx... 1 / 3 26.11.2018 klo 11.08 PIEKSÄMÄEN RAUTATIELÄISYMPÄRISTÖT, ASUINALUE Maakunta: Etelä-Savo 10494 Kunta: Pieksämäki

Lisätiedot

Lempäälä. Linnajärventien itäosan asemakaava-alueen kulttuurihistoriaselvitys Kaavoitusarkkitehti Soili Lampinen, Lempäälän kunta

Lempäälä. Linnajärventien itäosan asemakaava-alueen kulttuurihistoriaselvitys Kaavoitusarkkitehti Soili Lampinen, Lempäälän kunta Lempäälä Linnajärventien itäosan asemakaava-alueen kulttuurihistoriaselvitys Kaavoitusarkkitehti Soili Lampinen, Lempäälän kunta 31.1.2018 1 Alueen sijainti Linnajärventien itäosan asemakaava-alue sijaitsee

Lisätiedot

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET ITÄ-TAMMISTO RAKENNUSTAPAOHJEET KORTTELIT 24-27 NAANTALI 18.08.2010 NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET A R K K I T E H T I T O I M I S T O T A R M O M U S T O N E N O Y LEHMUSTIE 27 A 20720 TURKU

Lisätiedot

MUURUVESI, KAAVA-ALUEEN RAKENNUSKULTTUURIN TARKASTELU JA KOHTEIDEN KUVAUS Arkkitehtuuritoimisto J-P Husso

MUURUVESI, KAAVA-ALUEEN RAKENNUSKULTTUURIN TARKASTELU JA KOHTEIDEN KUVAUS Arkkitehtuuritoimisto J-P Husso UURUVESI, KAAVA-ALUEEN RAKENNUSKULTTUURIN TARKASTELU JA KOHTEIDEN KUVAUS. 29.10.2016 Arkkitehtuuritoimisto J- Husso Sivu 1/9 ERKINTÖJEN SELITYKSET kohdenumero esim. 5 = inventointikohteen järjestysnumero

Lisätiedot

Lounais-Empon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit , 7301 tontit 2-4, 7302 ja 7304

Lounais-Empon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit , 7301 tontit 2-4, 7302 ja 7304 Lounais-Empon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit 7299-7300, 7301 tontit 2-4, 7302 ja 7304 Lounais-Empon alue sijaitsee Kuusistossa Empon asemakaavoitetun pientaloalueen lounaiskulmassa.

Lisätiedot

Taipalsaaren Kattelussaari - Jänkäsalo osayleiskaavan rakennetun kulttuuriympäristön inventoinnin täydentäminen

Taipalsaaren Kattelussaari - Jänkäsalo osayleiskaavan rakennetun kulttuuriympäristön inventoinnin täydentäminen Taipalsaaren Kattelussaari - Jänkäsalo osayleiskaavan rakennetun kulttuuriympäristön inventoinnin täydentäminen 11.12.2012 Tmi Lauri Putkonen FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Taipalsaaren Kattelussaari

Lisätiedot

Uusikaupunki (895) Kukkainen (483) Koivuniem

Uusikaupunki (895) Kukkainen (483) Koivuniem Uusikaupunki (895) Kukkainen (483) Koivuniem 895-483-0001-0051 1 001 Torppa 002 Vaja Postinumero: Postitoimipaikka: Historia ja ympäristö Aluetyyppi: Historiallinen tilatyyppi: Asutushistoria: Lähiympäristö:

Lisätiedot

Onks tääl tämmöstäki ollu?

Onks tääl tämmöstäki ollu? Onks tääl tämmöstäki ollu? Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihanke Nautelankosken museo Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt kokonaisuus Dokumentointihanke tallettaa

Lisätiedot