rakennushistoriallinen: kylän rakentamistavalle tyypillinen hyvin säilynyt eteiskamaritupa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "rakennushistoriallinen: kylän rakentamistavalle tyypillinen hyvin säilynyt eteiskamaritupa"

Transkriptio

1 Rakennuksen nimi: Hermannas Verneras Rnr: S Osoite: Sommarösundsv.476 Rakennustyyppi: pientila Rakennusvuosi: 1850 Korjausvuodet: ei tiedossa Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennukset: 1 Vuoraus: päärakennus: punamullattu pystyrimalaudoitus, piharakennukset: pystysuuntainen keltaiseksi maalattu laudoitus (autotalli), punamullattu lomalaudoitus (varasto) Katemateriaali: päärakennus: konesaumattu pelti, piharakennus: aaltopelti Arvotus: 1 historiallinen: rakennuspaikalla on asutushistoriallista merkitystä rakennushistoriallinen: kylän rakentamistavalle tyypillinen hyvin säilynyt eteiskamaritupa maisemallinen: maisemallisesti arvokas kokonaisuus Sommarösundintien ympäristössä Lisätietoja: Eteiskamaritupa on rakennettu 1860-luvulla, rakennus toimii nykyisin tontille rakennetun uudemman päärakennuksen vierastupana. Rakennuksessa on säilynyt alkuperäiset piirteet: julkisivu on punamullalla käsiteltyä pystylaudoitusta, listat ovat valkoiset ja katemateriaali on pelti. Harjakaton keskeltä nousee punatiilinen savupiippu ja rakennuksen sokkeli on luonnonkiveä. Ikkunat ovat t-tyyppiset ja niiden puitteet ovat valkoiset. Alueelle ominaisesti puolitoistakerroksisen rakennuksen ylemmän kerroksen ikkunat ovat pitkillä sivuilla alempaa kerrosta pienemmät. Ulko-oven yläreunassa on kaksiruutuinen ikkuna, ovessa on kauniisti punamullatuin listoin koristeltu puupanelointi. Rakennuksen sisätiloissa on kauniit vanhat puiset paneeliovet sekä vanha avonainen tulisija. Pihapiiriin kuuluu kaksi piharakennusta, joista toisen julkisivuverhous on alueelle tyypillinen: seinät ovat punamullalla käsiteltyä lautaverhousta, ilmettä raikastavat valkoiset listat ja puupaneloidut ovet on käsitelty keltamullalla, katemateriaali on pelti. Toinen piharakennuksista on uudempi ja sen seinät ovat vaaleaa peittomaalattua pystylaudoitusta, listat ovat valkoiset ja katemateriaali on saumattu pelti.

2 123 eteiskamaritupa Kuvia sisätiloista

3 Yhteiset autotalli (yllä) ja ulkorakennus (alla) kohteen 90. kanssa 124

4 Rakennuksen nimi: Hermannas Verneras Rnr: S Osoite: Sommarösundsv.476 Rakennustyyppi: Maatila Rakennusvuosi: 1932 Korjausvuodet: 1937 (toinen kerros) Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, (piharakennukset: 1, lueteltu kohteen nro 89 yhteydessä) Vuoraus: keltaiseksi maalattu pystyrimalaudoitus Katemateriaali: konesaumattu pelti Arvotus: 3 maisemallinen: maisemallisesti arvokas kokonaisuus Sommarösundintien ympäristössä Lisätietoja: 1930-luvulla rakennettu päärakennus on osa kohteen 89 pihapiiriä. Rakennuksen julkisivuverhous on vaaleaa, peittomaalattua pystylaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset. Ikkunat ovat t-tyyppiset ja niiden puitteet on sävytetty ruskeiksi. Ikkunoita kehystävät listat on koristeltu taidokkain puuyksityiskohdin. Pitkillä sivuilla toisen kerroksen ikkunat ovat ensimmäistä kerrosta pienemmät ja ne on pystysuuntaan symmetrisesti kahtia jaetut. Pohjaltaan L-mallisen päärakennuksen harjakaton materiaali on saumattu pelti, rakennuksen keskeltä nousevat kaksi punatiilistä savupiippua. Pihapiirin ulkorakennukset on käsitelty kohteen numero 89 yhteydessä.

5 Rakennuksen nimi: Landbond Herr Rnr: M Osoite: Sommarösundsv. Rakennustyyppi: Maatila Rakennusvuosi: 1800-luvun loppu Korjausvuodet: 1947 Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennukset: 1 Vuoraus: punamullattu pystyrimalaudoitus Katemateriaali: konesaumattu pelti Arvotus: 2 rakennushistoriallinen: sekä päärakennus että piharakennukset edustavat paikallista rakentamistapaa maisemallinen: maisemallisesti arvokas kokonaisuus Sommarösundintien ympäristössä Lisätietoja: 1800-luvun lopulla rakennettu tila on saanut nykyisen ulkoasunsa vuonna 1947 tehdyn laajennuksen ja peruskorjauksen myötä. Päärakennuksen hallitseva piirre on pääjulkisivun kaksikerroksiset, satulakattoiset osat jotka liittyvät kohtisuoraan rakennuksen päärunkoon. Kapearunkoisten päätyjen väliin jää lapekattoinen avokuisti. Rakennuksessa on punamullalla käsitelty pystysuuntainen lautaverhous, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset ja sokkeli on luonnonkiveä. Polveileva harjakatto on materiaaliltaan vihreäksi maalattua saumattua peltiä. Pystysuuntaiset ikkunat ovat neljä- tai kuusiruutuiset. Ulko-ovi on kauniisti paneloitu pariovi, jossa on ilmeisimmin säilynyt alkuperäinen heloitus. Pihapiiriin kuuluu kolme piharakennusta, jotka on päärakennuksen tavoin suunnattu siten, että päädyt katsovat kohti merta. Puharakennusten julkisivuverhous on alueelle tyypillinen: seinät ovat punamullalla käsiteltyä lautaverhousta, katemateriaali on pelti ja listat ovat raikkaan valkoiset. Piharakennuksissa on säilynyt vanhoja, kauniita puuovia ilmeisimmin alkuperäisillä heloituksilla. Valokuvia

6 127 näkymä meren suunnasta piharakennuksia

7 Rakennuksen nimi: Koilonas Rnr: M Osoite: Sommarösundsv.481 Rakennustyyppi: Maatila Rakennusvuosi: 1800-luvun alku Korjausvuodet: 1978 Kerrosluku: päärakennus: 2, piharakennukset: 1 Vuoraus: punamullattu pystyrimalaudoitus Katemateriaali: konesaumattu pelti Arvotus: 2 rakennushistoriallinen: päärakennus edustaa paikallista rakentamistapaa maisemallinen: maisemallisesti arvokas kokonaisuus Sommarösundintien ympäristössä Lisätietoja: 1800-luvun alussa rakennettu tila on säilyttänyt osittain alkuperäiset piirteensä, vaikka päärakennusta on korjattu ja jatkettu 1970-luvulla. Päärakennuksessa on saumatulla pellillä katettu harjakatto. Julkisivuverhous on punamullalla käsiteltyä pystyrimalaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset. Rakennuksessa on lapekattoinen avokuisti sekä parvekkeet toisen kerroksen päädyissä. Kuistin ja parvekkeen kaiteissa sekä kuistin räystäässä on käytetty koristellista puurimoitusta, joka mukailee rakennuksen tyyliä. Päärakennuksen ikkunat ovat neliruutuiset, tosin viistonurkkaista erkkeriä kiertää nauhamaisesti yhdeksänruutiset ikkunat. Ylemmän kerroksen ikkunat ovat alueelle tyypillisesti alempaa kerrosta pienemmät. Päärakennuksessa on kauniisti paneloitu, pieniruudullisin ikkunoin aukotettu ja keltamullalla maalattu pariovi, jota kehystävät kapeat ikkuna-aukot. Rakennuksen toinen sisäänkäynti on suunnattu tielle ja se on osa vaakalaudoitettua umpikuistia, yksinkertainen ovi on maalattu keltamullalla. Pihapiirissä sijaitsee myös punamullalla käsitelty piharakennus, jonka listat ovat valkoiset ja ovet keltamullatut. Piharakennuksen lapekaton materiaali on pelti. Rannassa on harmaa, lautaverhottu ja harjakattoinen saunarakennus.

8 129 asuinrakennus piharakennuksia

9 Rakennuksen nimi: Låas Hannesas Rnr: Osoite: Sundbådavägen 1 Rakennustyyppi: maatila Rakennusvuosi: vanha päärakennus 1900 (purettu 2010), uusi päärakennus 2010, navetta 1940-l, verstas 1950-l Korjausvuodet: - Kerrosluku: päärakennus: 1, piharakennukset: 1 Vuoraus: päärakennus: vaalea peittomaalattu pystylaudoitus, piharakennukset: punamullattu pystyrimalaudoitus/tiili Katemateriaali: konesaumattu pelti/pelti Arvotus: 3 maisemallinen: pihapiiri on maisemallisesti arvokas kokonaisuus ja sen läpi kulkee Sundbådavägen Lisätietoja: Vuonna 1900 rakennetun tilan päärakennusta korjattiin vuonna 1932, mutta päärakennus on purettu ja korvattu vuonnna 2010 puurakenteisella asuinrakennuksella. Päärakennuksessa on vaalea, peittomaalattu pystylaudoitus, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset. Puolitoistakerroksisen rakennuksen harjakatossa on profiilipeltikate. Pääsääntöisesti kuusiruutuiset ikkunat ovat nykyajalle tyypillisesti syvällä julkisivupinnassa. Pihapiirissä on säilynyt vanhoja piharakennuksia. Piharakennuksissa on punamullalla käsitelty pystylaudoitus, navetassa on osittain tiiliseinää, jossa ikkunoiden yläpuolella on kauniit holvaukset. Nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, puuovet on maalattu keltamullalla ja niissä on osittain säilynyt kauniit, vanhat heloitukset. Piharakennusten harjakattojen katemateriaali on pelti.

10 piharakennuksia 131

11 Rakennuksen nimi: Berglunds Rnr: S Osoite: Sommarösundsv. Rakennustyyppi: kalastajan asuintila Rakennusvuosi: 1918 Korjausvuodet: 1960 Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennukset: 1 Vuoraus: päärakennus: vaalea pystyrimalaudoitus, piharakennukset: punamullattu pystyrimalaudoitus Katemateriaali: konesaumattu pelti Arvotus: 2 rakennushistoriallinen: sekä päärakennus että piharakennukset edustavat paikallista rakentamistapaa maisemallinen: pihapiiri on maisemallisesti arvokas kokonaisuus aivan kalasataman läheisyydessä. Lisätietoja: Lähellä kalasatamaa sijaitseva vanha kalastajan asuintila on rakennettu vuonna 1918 ja sitä on korjattu 1960-luvulla. Päärakennuksen ulkoasu on säilyttänyt alkuperäiset piirteensä, sisätilat on uusittu. Puolitoistakerroksinen, harjakattoinen päärakennus on ulkovuoraukseltaan vaaleaa, peittomaalattua pystylaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat on sävytetty tummemmaksi. Katemateriaali on saumattu pelti ja harjakaton keskeltä nousee punatiilinen, kapea savupiippu. Rakennuksessa on neliruutuiset ikkunat, jotka ovat ylemmässä kerroksessa alueelle tyypillisesti ensimmäistä kerrosta pienemmät. Sisäänkäynti tapahtuu kauniisti hamaanruneiden, puupaneloitujen pariovien kautta, jonka yläosaa koristaa kaksiruutuinen ikkuna. Piharakennuksissa on alueelle tyypillinen ulkoasu: julkisivuverhous on punamullalla käsiteltyä laudoitusta, listat ovat valkoiset ja harjakattojen materiaalina on pelti. Vanhoissa puuovissa on säilynyt kaunis haloitus, puuovet on maalattu keltamullalla. Säilymistä uhkaa rakennuksen pitkään kestänyt tyhjillään olo.

12 133 asuinrakennus piharakennuksia

13 Kohteen nimi: Sveabryggon Rnr: Osoite: Sommarösundsv. Rakennustyyppi: Kalastussatama Rakennusvuosi: luku Korjausvuodet: Arvotus: 1 historiallinen: vanha kalasatama rakennushistoriallinen: kerroksellinen kokonaisuus eri aikakausien vene- ja kalastajavajoja maisemallinen: vajojen muodostama kokonaisuus meren rannalla Lisätietoja: 1900-luvulla rakennettu satama toimii edelleen tänäkin päivänä. Satama aluetta on ajan myötä korjattu, mutta alueella säilyneissä venevajoissa on säilynyt alkuperäisiä piirteitä. Suorakaiteen muotoiset, harjakattoiset venevajat on suunnattu siten, että niiden päädyt katsovat kohti merta. Pienipiirteiset vajat muodostavatkin mereltä katsottuna rantaan kauniin silhuetin. Rakennusten julkisivuverhous on yhteneväinen: seinät ovat punamullattua pystylaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaali on pääsääntöisesti pelti. Ovet ovat suurimmaksi osaksi alueelle ominaiseen tapaan maalattu keltamullalla ja niiden puupaneloitua pintaa somistaa monessa tapauksessa vanha heloitus. Luonnonkiviset sokkelit sulautuvat rannan kivikkoiseen kallioon. Satama-alue muodostaa historiallisen kokonaisuuden, jolla on sekä rakennushistoriallista että maisemallista arvoa.

14 kuvia kalasatamasta 135

15 Rakennuksen nimi: Heikus Sanderas Rnr: R Osoite: Sundbådavägen 11 Rakennustyyppi: Asuinrakennus Rakennusvuosi: vanha päärakennus 1877 (saanut purkuluvan), uusi päärakennus 2012 Korjausvuodet: 1975 Arvotus: - Lisätietoja: Vuonna 1877 rakennettu asuinrakennus on remontoitu 1970-luvulla. Puolitoistakerroksisessa, harjakattoisessa rakennuksessa on noppamainen muoto. Rakennus on vuoden 1975 korjausten yhteydessä saanut uudet ikkunat, jotka ovat epäsymmetrisesti jaoitellut ja puitteiltaan valkoiset. Julkisivuverhous on punamullalla käsiteltyä pystyrimalaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset. Harjakaton katemateriaali on pelti, harjan keskeltä nousee kauniisti muurattu punatiilinen, porrastettu savupiippu. Kohteen piharakennukset ovat ulkoasultaa alueella tunnusomaisesti punamullalla käsiteltyä laudoitusta, listat ovat valkoiset ja katemateriaali on pelti. Piharakennusten ovissa on osittain säilynyt vanha heloitus. Pieni autotalli on ilmeisimmin 1970-luvulta ja siinä on ajalle tyypillisesti otsamainen, räystästä kirtävä lautaverhottu kotelointi. Pihapiirissä on uusi vaalean vihreäksi maalattu yksikerroksinen päärakennus. purettava asuinrakennus

16 piharakennuksia ja venevaja 137

17 Rakennuksen nimi: Hjerpis Rnr: Osoite: Sundbådavägen 8 Rakennustyyppi:Asuinrakennus Rakennusvuosi: 1890 Korjausvuodet: 1994 Kerrosluku: päärakennus: 1 + ullakko, piharakennukset: 1 Vuoraus: päärakennus: punamullan sävyinen pystylaudoitus Katemateriaali: profiilipelti Arvotus: 3 maisemallinen: pihapiiri on maisemallisesti arvokas osa Sundbådavägenin ympäristöä Lisätietoja: Vuonna 1890 rakennettu talo on remontoitu täysin 1990-luvulla. Rakennuksen julkisivuverhous on punamullan sävyistä pystylaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaali on profiilipelti. Ikkunat ovat pääsääntöisesti t-tyyppiä ja niiden puitteet ovat valkoiset. Kohteen piharakennukset ovat ulkoasultaa alueella tunnusomaisesti punamullalla käsiteltyä laudoitusta, listat ovat valkoiset ja katemateriaali on pelti. Tien puolella pihapiiriä reunustaa punamullalla käsitelty puuaita.

18 Rakennuksen nimi: Landbond Erk Rnr: Osoite: Sundbådavägen 15 Rakennustyyppi: Asuinrakennus Rakennusvuosi: 1919 Korjausvuodet: 1963 Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennukset: 1 Vuoraus: päärakennus: punamullattu pystyrimalaudoitus, piharakennukset: punamullattu pystyrimalaudoitus, mökki: punaiseksi maalattu hirsipinta Katemateriaali: aaltopelti Arvotus: 2 rakennushistoriallinen: piharakennukset edustavat paikallista rakentamistapaa maisemallinen: pihapiiri on maisemallisesti arvokas Lisätietoja: Vuonna 1919 rakennettu päärakennus on remontoitu 1960-luvun alussa. Päärakennuksessa on punamullalla käsitelty pystylaudoitus, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaali on pelti. Ikkunat ovat vaakasuuntaiset ja epäsymmetrisesti jaotellut, puitteet ovat tummat. Rakennuksen vahvin piirre on pääjulkisivun poikkiharjainen, kaksikerroksinen osa, jossa alakerrassa on avokuisti ja yläpuolella pieni parveke. Kohteen piharakennukset ovat ulkoasultaa alueella tunnusomaisesti punamullalla käsiteltyä laudoitusta, listat ovat valkoiset ja katemateriaali on pelti. Ovet on pääsääntöisesti käsitelty keltamullalla ja niissä on osittain säilynyt vanha heloitus. Piharakennuksista suurin on kapea runkoinen ja L:n mallinen, se rajaa pihapiiriä hyvin. Pihapiiriin kuuluu myös uudempi, pitkänurkkainen hirsirakennus. Puolitoistakerroksinen, harjakattoinen rakennus on käsitelty punamullalla, listat ja nurkkien hirsien päädyt ovat valkeat. Ikkunat ovat tuuletusruudulliset ja niiden puitteet on tummat.

19 piharakennuksia 140

20 Rakennuksen nimi: Sanderas Rnr: Osoite: Sundbådavägen 17 Rakennustyyppi: kalastajan asuintila Rakennusvuosi: 1890 Korjausvuodet: 1970-luvulla Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennukset: 1 Vuoraus: punamullattu pystyrimalaudoitus Katemateriaali: päärakennus: konesaumattu pelti, piharakennukset:profiilipelti Arvotus:1 historiallinen: asutushistoriallista arvoa vanhana kalastajan asuinpaikkana rakennushistoriallinen: päärakennus edustaa paikallista rakentamistapaa maisemallinen: maisemallisesti arvokas kokonaisuus Sommarösundin ympäristössä Lisätietoja: Vanha kalastajan asuintila on rakennettu vuonna 1890, rakennusta on remontoitu 1970-luvulla. Rakennuksen julkisivuverhous on punamullalla kasiteltyä pystylaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaali on saumattu pelti. Pohjoissivulla julkisivussa on punainen peltiverhous. Puolitoistakerroksisessa rakennuksessa on harjakatto, jota kunnostettiin inventoinnin aikana. ikkunat ovat ilmeisimmin alkuperäiset ja neliruudulliset, ikkunoita kehystävissä listoissa on taidokkaita puuyksityiskohtia. Pihapiiriin kuuluu kaksi piharakennusta, joissa on tumma lautaverhous sekä valkoiset listat. Katemateriaali on profiilipelti. Suuremmassa on pieniruutuiset ikkunat, pienempi on ilmeisesti uudempi ja toimii saunana.

21 142 asuinrakennus piharakennuksia

22 Rakennuksen nimi: Bennis Rnr: X Osoite: Sundbådavägen 31 Rakennustyyppi: Asuinrakennus Rakennusvuosi: 1923 Korjausvuodet: 1953 Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennukset: 1 Vuoraus: punaiseksi maalattu pystylaudoitus Katemateriaali: konesaumattu pelti Arvotus: 3 maisemallinen: maisemallisesti arvokas kokonaisuus Sommarösundin ympäristössä Lisätietoja: Päärakennuksen julkisivuverhous on punamullan sävyiseksi käsiteltyä pystylaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset ja katemateriaalina on saumattu pelti. Ikkunat on vaihdettu 1950-luvun korjauksen yhteydessä ajalle tyypillisiin epäsymmetrisesti jaoteltuihin, tuuletusruudullisiin ikkunoihin. Pihapiiriin kuuluu kaksi piharakennusta, joiden julkisivuverhous on alueelle tyypillinen: seinät ovat punamullalla käsiteltyä lautaverhousta, ilmettä raikastavat valkoiset listat ja puupaneloidut ovet on käsitelty keltamullalla. Aivan tien varressa sijaistevassa piharakennuksessa on osittain luonnonkivinen seinä.

23 piharakennuksia 144

24 Rakennuksen nimi: Kal Gustas-Hugo Rnr: Osoite: Markvägen 58 Rakennustyyppi: Asuinrakennus Rakennusvuosi: 1940 Korjausvuodet: 1980-luvulla Kerrosluku: päärakennus: 1 + ullakko, piharakennus: 1 Vuoraus: punamullattu pystyrimalaudoitus Katemateriaali: päärakennus: konesaumattu pelti, piharakennus: aaltopelti Arvotus: 2 rakennushistoriallinen: päärakennus edustaa paikallista rakentamistapaa Lisätietoja: Asuinrakennus on vuodelta 1940 ja se on säilyttänyt alkuperäisen ulkoasunsa. Puolitoistakerroksisen rakennuksen pohjamuoto on L:n mallinen. Julkisivuverhous on punamullalla käsiteltyä pystyrimalaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaalina on saumattu pelti. Harjakaton keskeltä nousee puaniitilinen, porrastettu savupiippu. Ikkunat ovat t-tyyppiä ja niiden puitteet ovat valkoiset. Sisäänkäynti tapahtuu avokuistin kautta, jossa on kaiteessa ja katossa valkoiset puurimat. Piharakennuksessa on alueelle tunnusomainen julkisivuverhous: seinät ovat punamullalla käsiteltyä pystylaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaalina on pelti. Ovet on maalattu keltamullalla.

25 146 piharakennus, kohde nro Rakennuksen nimi: Kal Gustas Rnr: Osoite: Markvägen 70 Rakennustyyppi: pientila Rakennusvuosi: 1800-luku, siirretty 1910 Korjausvuodet: ei tiedossa Kerrosluku: päärakennukset: 1 + ullakko, piharakennus: 1 Vuoraus: vanha päärakennus: punamullattu pystyrimalaudoitus, uusi päärakennus: peittomaalattu vaakalaudoitus Katemateriaali: päärakennukset: konesaumattu pelti, piharakennus: aaltopelti Arvotus: 2 rakennushistoriallinen: vanha päärakennus edustaa paikallista rakentamistapaa Lisätietoja: Vanha päärakennus on alun perin rakennettu 1800-luvulla ja siirretty nykyiselle paikalleen vuonna Pihapiiriin kuuluu myös uudempi asuinrakennus ilmeisimmin 1900-luvun lopulta. Vanhassa päärakennuksessa on kaunis kaksikerroksinen kuisti, jonka viistetyt kumat jatkuvat aumattuna

26 147 kattomuotona. Julkisivuverhous on punamullalla käsiteltyä pystylaudoistusta, tosin maali on eteläsivulta osittain kulunut pois. Nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaalina on pelti. Harjan keskeltä nousee punatiilinen savupiippu. Ikkunat ovat pääosin neliruuruiset, eteläsivulla on leveämpi kuusiruutuinen ikkuna. Pihapiiriin kuuluu myös kauniisti harmaantunut piharakennus, jossa on pystylaudoitus ja peltikate. vanha asuinrakennus piharakennus uusi asuinrakennus

27 Rakennuksen nimi: kalavaja Rnr: Osoite: Östravägen Rakennustyyppi: kalavaja Rakennusvuosi: 1800-luku Korjausvuodet: ei tiedossa materiaali: hirsi Arvotus: 1 historiallinen: vanha kalasatama rakennushistoriallinen: hyvin säilynyt hirsirakenteinen kalavaja Lisätietoja: Pieni aittamainen kalavaja on harjakattoinen ja siinä on säilynyt alkuperäiset ruoteet. Hirsiseinä jatkuu poskina kannattaen räystästä muodostaen aittaan pienen katoksen oven suulle. Toiselta sivulta poskia on osittain sahattu. Pitkillä sivuilla rakennetta tukevat följärit. Kauniissa, vanhassa puuovessa on säilynyt myös alkuperäinen heloitus.

28 Rakennuksen nimi: Backas Rnr: E Osoite: Östravägen 22 Rakennustyyppi: Småbrukargård Rakennusvuosi: 1900 Korjausvuodet: ei tiedossa Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennus: 1 Vuoraus: punamullattu pystyrimalaudoitus Katemateriaali: konesaumattu pelti Arvotus: 2 rakennushistoriallinen: sekä päärakennus että piharakennus edustavat paikallista rakentamistapaa maisemallinen: maisemallisesti arvokas kokonaisuus Östravägenin ympäristössä Lisätietoja: Puolitoistakerroksisen rakennuksen pohjamuoto on L:n mallinen. Julkisivuverhous on punamullalla käsiteltyä pystyrimalaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaalina on saumattu pelti. Harjakaton keskeltä nousee punatiilinen savupiippu. Ikkunat ovat t- tyyppiä ja niiden puitteet ovat valkoiset. Sisäänkäynti tapahtuu kuistin sivuseinältä katoksen kautta, jossa on kaiteessa ja katossa valkoiset puurimat. Piharakennuksessa on alueelle tunnusomainen julkisivuverhous: seinät ovat punamullalla käsiteltyä pystyrimalaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaalina on pelti. Ovet on maalattu keltamullalla. Pitkä, pohjamuodoltaan L:n mallinen piharakennus rajaa pihaa tehokkaasti. Keskellä pihaa on kaunis vanha kaivo, jossa on pieni kate.

29 150 asuinrakennus piharakennus

30 Rakennuksen nimi: Färms Rnr: Osoite: Kärrasvägen 7 Rakennustyyppi: Maatila Rakennusvuosi: 1931 Korjausvuodet: ei tiedossa Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennus: 1 Vuoraus: päärakennus: okran sävyinen vaakalaudoitus, piharakennus: punamullattu pystyrimalaudoitus/tiili Katemateriaali: konesaumattu pelti Arvotus:2 rakennushistoriallinen: sekä päärakennus että piharakennus edustavat paikallista rakentamistapaa maisemallinen: pihapiiri muodostaa maisemallisesti arvokkaan kokonaisuuden Kärrasvägenin ympäristössä Päärakennuksen näyttävin osa on kaksikerroksinen kuisti, joka liittyy kohtisuoraan rakennuksen pääosaan. Rakennuksen julkisivuverhous on peittomaalattua vaakalaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaali on saumattu pelti. Ikkunat ovat pääosin t-tyyppiä ja niiden puitteen on tummat. Alueelle tyypillisesti ylemmän kerroksen ikkunat ovat pitkillä sivuilla alempaa kerrosta pienemmät. Sisäänkäynti rakennukseen tapahtuu kauniiden puisten pariovien kautta, joiden yläosassa on kaksiruutuinen ikkuna. Pihapiiriin kuuluu myös pitkähkö piharakennus, jonka toinen pääty on punatiilinen ja muilta osin punamullalla käsiteltyä pystylaudoitusta. Harjakattoisen rakennuksen katemateriaali on pelti. Julkisivuaukotuksen ja nurkkien listat ovat valkoiset, ovet on maalattu keltamullalla. Pihapiirissä on myös pieni punamullalla maalattu leikkimökki, jossa on kauniit kuusiruutuiset ikkunat.

31 152 asuinrakennus piharakennukset

32 Rakennuksen nimi:kärras Rnr: R Osoite: Kärrasvägen 22 Rakennustyyppi: Maatila Rakennusvuosi: 1859 Korjausvuodet: ei tiedossa Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennukset: 1 Vuoraus: punamullattu pystyrimalaudoitus/pystylaudoitus Katemateriaali: päärakennus: konesaumattu pelti, piharakennukset: aaltopelti Arvotus: 2 historiallinen: rakennuspaikalla on asutushistoriallista arvoa rakennushistoriallinen: pihapiirissä sijaitsee vanha otsallinen pikkuaitta Lisätietoja: Päärakennus on harjakattoinen ja puolitoistakerroksinen rakennus, jonka pääjulkisivulla on avokuisti ja sen yläpuolella yläkerroksen korotettu osa. Rakennuksen julkisivuverhous on punamullalla käsiteltyä pystylaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaalina on saumattu pelti. Pihapiiriin kuuluu muun muassa kaunis, vanha otsallinen pikku aitta. Molempien piharakennusten julkisivuverhous on alueelle ominainen: seinät ovat punamullalla käsiteltyä pystylaudoitusta, julkisivuaukotuksen ja nurkkien listat ovat valkoiset, katemateriaalina on pelti. Ovet ovat maalattu keltamullalla ja niissä on säilynyt osittain vanha heloitus.

33 piharakennukset 154

34 Rakennuksen nimi: Smedis Sigfridas Rnr: Osoite: Östravägen Rakennustyyppi: pientila Rakennusvuosi: 1900 Korjausvuodet:ei tiedossa Kerrosluku: päärakennus: 2, piharakennukset: 1 Vuoraus: punamullattu pystyrimalaudoitus Katemateriaali: päärakennus: konesaumattu pelti, hirsivaja: aaltopelti Arvotus: 1 rakennushistoriallinen: sekä päärakennus että piharakennus edustavat paikallista rakentamistapaa maisemallinen: maisemallisesti arvokas kokonaisuus Östravägenin ympäristössä Lisätietoja: Päärakennus on pohjamuodoltaan L:n mallinen ja sen julkisivuverhous on alueelle tunnusomainen: seinät ovat punamullalla käsiteltyä pystylaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaalina on saumattu pelti. Ikkunat ovat kuusiruutuiset ja toisessa kerroksessa päätyjä lukuun ottamatta alempaa kerrosta pienemmät. Ulko-ovi on kauniisti puupaneloitu. Piharakennuksessa on alueelle tunnusomainen julkisivuverhous: seinät ovat punamullalla käsiteltyä pystylaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaalina on pelti. Ovet on maalattu keltamullalla. Pihapiiriä selkeästi rajaavassa L:n mallisessa piharakennuksessa on kahden sisäänkäynnin kohdalla frontonit, jotka rytmittävät rakennuksen pitkää massaa. Pihapiiriin kuuluu myös kauniisti harmaantunut, pitkänurkkainen hirsivaja, jossa on peltikate.

35 156 asuinrakennus piharakennukset

36 Rakennuksen nimi: Janas Rnr: Osoite: Östravägen 66 Rakennustyyppi: maatila Rakennusvuosi: 1800-luvun loppu Korjausvuodet: 1962 Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennus: 1+ullakko Vuoraus: punamullattu pystyrimalaudoitus Katemateriaali: konesaumattu pelti Arvotus: 3 maisemallinen: pihapiiri on maisemallisesti arvokas kokonaisuus Lisätietoja: 1800-luvun lopulla rakennettu tila on korjattu vuonna Päärakennus on puolitoistakerroksinen ja harjakattoinen. Julkisivuverhous on punamullalla käsiteltyä pystyrimalaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaalina on saumattu pelti. Ikkunat ovat epäsymmetrisesti jaoitellut ja tuuletusruudulliset, niiden puitteet ovat valkoiset. Rakennuksessa on yksikerroksinen laajennusosa, joka on ilmeisimmin lisätty 1960-luvulla tehtyjen korjausten yhteydessä. Tien varressa sijaitsee suurehko talousrakennus, jonka julkisivuverhous on yhteneväinen päärakennuksen kanssa: seinät ovat punamullalla käsiteltyä pystylaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaali on pelti.

37 Rakennuksen nimi: Abbis Rnr: Osoite: Östravägen Rakennustyyppi: maatila Rakennusvuosi: 1840, siirretty 1902 Korjausvuodet: ei tiedossa Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennus: 1 Vuoraus: päärakennus: keltaiseksi maalattu pystyrimalaudoitus, piharakennus: punamullattu pystylaudoitus Katemateriaali: päärakennus: konesaumattu pelti, piharakennus: aaltopelti Arvotus: 3 maisemallinen: pihapiiri on maisemallisesti arvokas kokonaisuus Lisätietoja:. Puolitoistakerroksisen, harjakattoisen päärakennuksen näyttävin osa on pääjulkisivulla sijaitseva avokuisti. Rakennuksen julkisivuverhous on vaaleaa, peittomaalattua pystyrimalaudoitusta, listat ovat valkoiset ja katemateriaalina on saumattu pelti. Rakennuksessa on t-tyyppiset ikkunat, joiden puitteet ovat valkoiset. Toisessa kerroksessa ikkunat ovat pitkillä sivuilla alempaa kerrosta pienemmät. Harjakaton keskeltä nousee punatiilinen, porrastettu savupiippu. Piharakennuksessa on alueelle tunnusomainen julkisivuverhous: seinät ovat punamullalla käsiteltyä pystylaudoitusta, julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaalina on pelti. Ovet on maalattu keltamullalla. Tien puolella pihapiiriä rajaa kaunis, matala luonnonkivinen aita. Rakennusten muodostama pihapiiri on maisemallisesti arvokas kokonaisuus.

38 Rakennuksen nimi: Jakopas Rnr: Osoite: Sommarövägen 10 Rakennustyyppi:Maatila Rakennusvuosi: 1945 Korjausvuodet: laajennus 1976 Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, piharakennukset: 1 Vuoraus: päärakennus: vaaleaksi maalattu pystyrimalaudoitus, piharakennukset:punamullattu pystyrimalaudoitus Katemateriaali: päärakennus: profiilipelti, piharakennukset: aaltopelti Arvotus: 2 rakennushistoriallinen: piharakennukset edustavat paikallista rakentamistapaa Lisätietoja: Puolitoistakerroksisessa, harjakattoisessa päärakennuksessa on vaalea, peittomaalattu pystylaudoitus. Ikkunat ovat t-tyyppiä, jonka yläosa on jaettu vielä kolmeen ruutuun. Ikkunoita kehystää valkoiset, puukoristellut listat. Rakennuksen katemateriaali on profiilipelti. Sisäänkäynti tapahtuu avokuistin kautta ja ulko-ovi on ilmeisesti vanha sekä puupaneloitu. Pihapiiriin kuuluu useampi piharakennus, joissa on alueelle tyypillinen julkisivuvuoraus: seinät ovat punamullalla käsiteltyä pystylaudoitusta, nurkkien ja julkisivuaukotuksen listat ovat valkoiset, katemateriaali on pelti. Ovet on maalattu keltamullalla ja niissä on osittain kaunis, vanha heloitus. Vanhassa aitassa erottuu hirsirunko ja siinä on kauniit kuusiruutuiset ikkunat.

39 160 asuinrakennus piharakennukset

40 Rakennuksen nimi: Gammelgårds Rnr: P Osoite: Österändsvägen 15 Rakennustyyppi: Maatila Rakennusvuosi: 1750 Korjausvuodet: 1955 Kerrosluku: päärakennus: 1 ½ /2, piharakennukset: 1 Vuoraus: päärakennus: punamullattu pystyrimalaudoitus, piharakennuksessa lisäksi luonnonkivi Katemateriaali: aaltopelti Arvotus:1 historiallinen: yksi kylän vanhoista kantatiloista, rakennuspaikalla on asutushistoriallista arvoa rakennushistoriallinen: päärakennus on alun perin 1700-luvulta, rakennuksen 2-ovinen saaristolaiskuisti on arvokas variaatio kylän rakentamistavoista maisemallinen: pihapiiri on maisemallisesti arvokas kokonaisuus Lisätietoja: Gammelgårds on yksi Södra Vallgrundin kantatiloista. Päärakennus on rakennettu 1750-luvulla, ja sitä on remontoitu vuonna Rakennuksen näyttävin osa on pääjulkisivu, jolla sijaitsee kaksikerroksinen saaristolaiskuisti. Kuistin nurkat on viistetty ja katto muodostuu kahdesta harjakatosta, jotka sijoittuvat kohtisuorasti päärunkoon. Kuistiosassa on kauniit neljä- ja kuusiruutuiset ikkunat sekä kaksi pariovellista sisäänkäyntiä. Nurkkien listat kaartuvat kohti räystästä muodostaen alueelle tunnusomaisen rakennusaiheen. Rakennuksen julkisivuvuoraus on punamullalla käsiteltyä pystylaudoitusta, listat ovat valkoiset ja katemateriaali on pelti. Päärungon ikkunat on uusittu ilmeisimmin 1950-luvun korjausten yhteydessä yksiruutuisiin ikkunoihin. Pihapiiriin kuuluu kaksi ptkänomaista piharakennusta, joiden julkisivuverhous on punamullalla käsiteltyä pystylaudoitusta, listat ovat valkoiset ja katemateriaali on pelti. Toisen rakennuksen päädyssä on osittain luonnonkivistä seinää. Rakennuksissa on säilynyt vanhoja kauniita ikkunoita ja ovia.

rakennushistoriallinen: päärakennus edustaa paikallista rakennusperinnettä

rakennushistoriallinen: päärakennus edustaa paikallista rakennusperinnettä 73 51. Rakennuksen nimi: Kallis Viktoras Rnr: 49948700040120Y Osoite: Sommarösundsvägen Rakennustyyppi: Maatila Rakennusvuosi: 1928 Korjausvuodet: 1986 Kerrosluku: päärakennus: 1 ½, osittain 2, piharakennus:1

Lisätiedot

Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Kolmikannan ja Koirniemen osayleiskaava-alueella

Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Kolmikannan ja Koirniemen osayleiskaava-alueella LIITE 2. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten inventointi Parikkalan kunta Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Kolmikannan ja Koirniemen osayleiskaava-alueella Ramboll

Lisätiedot

Parikkalan kunta. Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Uukuniemen yleiskaava-alueella

Parikkalan kunta. Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Uukuniemen yleiskaava-alueella Parikkalan kunta Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Uukuniemen yleiskaava-alueella 82136257 9.1.2013 Parikkalan kunta Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi

Lisätiedot

Nurmijärven rakennusperintöselvitys LUONNOS 08.09.2009 - Kohteet

Nurmijärven rakennusperintöselvitys LUONNOS 08.09.2009 - Kohteet Nurmijärven rakennusperintöselvitys LUONNOS 08.09.2009 - Kohteet 1 Kuoppamäki Metsäkyläntie 36, 01800 Klaukkala Korkean sokkelin omaava, jyrkkäharjakattoinen asuinrakennus Metsäkylän maisemassa puutarhaisella

Lisätiedot

18.9.2003 Annaelina Isola, aluearkkitehti (17.3.2010 Mikko Korhonen, Elina Marjakangas)

18.9.2003 Annaelina Isola, aluearkkitehti (17.3.2010 Mikko Korhonen, Elina Marjakangas) Haapaveden osayleiskaava 2030 / Liite 2 Keskustan alueen 2000-2003 inventoidut paikallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset kohteet ja aluekokonaisuudet. luetteloa on täydennetty 2009 ja 2010. 18.9.2003

Lisätiedot

Maisemassa tila erottuu pitkälle Tynnyrkiventielle.

Maisemassa tila erottuu pitkälle Tynnyrkiventielle. Inventointinumero 1 16.8.2012 Pöysärinmäki Tynnyrkiventie 121 Kiinteistötunnus 536-434- 0033-0000 Juha Soltin, Kirsi Soltin Suojainen pihapiiri Pöysärinmäen rinteessä. Talosta näkymä länteen peltojen yli.

Lisätiedot

PÄSSINMÄEN RAKENNUSINVENTOINTI

PÄSSINMÄEN RAKENNUSINVENTOINTI PÄSSINMÄEN RAKENNUSINVENTOINTI Valkeakosken kaupunkisuunnittelu 2013 Yleistä alueen aikakaudesta ja tyypillisistä piirteistä Pässinmäki on alun perin vapaasti muodostunutta työläisasuinaluetta, joka on

Lisätiedot

SOANLAHDENKADUN YMPÄRISTÖN ALUE- JA RAKENNUSINVENTOINTI

SOANLAHDENKADUN YMPÄRISTÖN ALUE- JA RAKENNUSINVENTOINTI SOANLAHDENKADUN YMPÄRISTÖN ALUE- JA RAKENNUSINVENTOINTI Osa B: Inventoidut rakennukset Pekka Piiparinen 2014 Arkkitehtitoimisto Torikka & Karttunen 2 SISÄLTÖ JOHDANTO 3 INVENTOIDUT RAKENNUKSET 5 Pielisensuunkatu

Lisätiedot

Äänekosken rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 160 Keski-Suomen museo 2006

Äänekosken rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 160 Keski-Suomen museo 2006 Äänekosken rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 160 Alue: Valion rakennukset Lyhyt kuvaus: Valion tehdas, jonka ensimmäinen osa valmistunut 1952. Vieressä vanha konttorirakennus v.

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI. 5. kaupunginosan korttelin 20 rakennushistoriallinen selvitys. osa. rakentaminen

RAAHEN KAUPUNKI. 5. kaupunginosan korttelin 20 rakennushistoriallinen selvitys. osa. rakentaminen RAAHEN KAUPUNKI 5. kaupunginosan korttelin 20 rakennushistoriallinen selvitys osa rakentaminen 30.4.2009 Esko Puijola arkkitehti SAFA Raahen 5. kaupunginosan korttelin 20 rakennushistoriallinen selvitys

Lisätiedot

3. Kohde. 5. Kaup. osa/kortteli/talo 6. Kohdetyyppi

3. Kohde. 5. Kaup. osa/kortteli/talo 6. Kohdetyyppi SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO 1. Lääni 2. Kunta 4. Kylä/Rekisterinumero Lapväärtti/ 2:23 7. Peruskartta/Koordinaatit 1232 08 / X=6 905 906, Y=529 106 10. RAKENNUKSEN KUVAUS Rakennus n:o Nyk.

Lisätiedot

RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS SUOVUOREN TILAKESKUKSEN RAKENNUKSISTA Tontti 529-22-12-1 (529-425-1-32)

RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS SUOVUOREN TILAKESKUKSEN RAKENNUKSISTA Tontti 529-22-12-1 (529-425-1-32) RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS SUOVUOREN TILAKESKUKSEN RAKENNUKSISTA Tontti 529-22-12-1 (529-425-1-32) Varsinais-Suomen maakuntamuseo/jaana Salmi/Paula Saarento 31.5.2010 1 Suovuori mainitaan keskiajalla

Lisätiedot

Historia. 1 Asuinrakennus. Kylänojan Vanhatalo Karviansalmen. suunnasta nähtynä. Ilmakuva vuodelta 1990 Mikko Nurminen ja Längelmäen

Historia. 1 Asuinrakennus. Kylänojan Vanhatalo Karviansalmen. suunnasta nähtynä. Ilmakuva vuodelta 1990 Mikko Nurminen ja Längelmäen Kylänojan Vanhatalo Karviansalmen rannalla. Pohjoisen suunnasta nähtynä. Ilmakuva vuodelta 1990 Mikko Nurminen ja Längelmäen kunta. Historia Kylänojan yksinäistalo, perintötalo no 1, Karvia halottiin isojaon

Lisätiedot

3.8 JOKELA. Historia. Jokelan rakennuskanta. kanta

3.8 JOKELA. Historia. Jokelan rakennuskanta. kanta JOKELA 3.8 Jokela on useassa vaiheessa rakentunut taajamakokonaisuus, joka sisältää erilaisia arvokkaita ympäristöjä. Arvokkain osa taajamaa on Jokelan tiilitehtaan alue, jolla on teollisuusympäristönä

Lisätiedot

Yhteenveto Sipoon saariston ja rannikon osayleiskaava-alueen kulttuurihistoriallisista arvoista. Raportti 2.3.2008 Tmi Lauri Putkonen

Yhteenveto Sipoon saariston ja rannikon osayleiskaava-alueen kulttuurihistoriallisista arvoista. Raportti 2.3.2008 Tmi Lauri Putkonen Yhteenveto Sipoon saariston ja rannikon osayleiskaava-alueen kulttuurihistoriallisista arvoista Raportti 2.3.2008 Tmi Lauri Putkonen 1 Yhteenveto Sipoon saariston ja rannikon osayleiskaava-alueen kulttuurihistoriallisista

Lisätiedot

Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007

Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007 Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007 Kohde: Heinäjoen vanha maantiesilta Kohdekuva: Osoite: Rekisteri nro: Omistaja / os./puh: Lyhyt kuvaus:

Lisätiedot

kunta: Jyväskylä inventointihankkeet Jyväskylän täydennysinventointi 2010 lausunnot

kunta: Jyväskylä inventointihankkeet Jyväskylän täydennysinventointi 2010 lausunnot kunta: Jyväskylä kylä: Jyväskylä kiinteistötunnus: 20-47-1 sijainti: Huhta 1, 40340 Jyväskylä / PL 1, 40341 Jyväskylä tyyppi: sairaanhoito ja sosiaalihuolto ajoitus: 1945-1974 ajoitusselite: 1958 / 1968

Lisätiedot

TOIJALAN KAUPUNKI. Sataman alueen rakennus- ja maisemainventointi. 27.10.2006 Jari Heiskanen

TOIJALAN KAUPUNKI. Sataman alueen rakennus- ja maisemainventointi. 27.10.2006 Jari Heiskanen TOIJALAN KAUPUNKI Sataman alueen rakennus- ja maisemainventointi 27.10.2006 Jari Heiskanen Sisällysluettelo : Takamaasta vapaa-ajan kohteeksi 1. Johdanto 1 Karttaliite 1. Inventoidut kohteet, arvoalueet

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPAOHJEET Haikan suojelukaava 33:006. Asemakaavan muutos ja laajennus Kaavan päiväys: 19.02.2009

RAKENTAMISTAPAOHJEET Haikan suojelukaava 33:006. Asemakaavan muutos ja laajennus Kaavan päiväys: 19.02.2009 RAKENTAMISTAPAOHJEET Haikan suojelukaava 33:006 Asemakaavan muutos ja laajennus Kaavan päiväys: 19.02.2009 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT / KAAVOITUS 1 JOHDANTO Tämä asiakirja on tarkoitettu

Lisätiedot

UNTAMALAN RAKENNUSTAPAOHJEET

UNTAMALAN RAKENNUSTAPAOHJEET 1 LAITILAN KAUPUNKI UNTAMALAN RAKENNUSTAPAOHJEET Näiden ohjeiden tarkoitus on antaa Untamalan kylän uudis- ja korjausrakentamiselle sellaiset yhteiset puitteet, joita noudattamalla kylän sekä sitä ympäröivän

Lisätiedot

SYSMÄN ARKKITEHTUURIA. Neljä reittiä kirkonkylässä

SYSMÄN ARKKITEHTUURIA. Neljä reittiä kirkonkylässä LOPULLINEN VERSIO 28.6.12 SYSMÄN ARKKITEHTUURIA. Neljä reittiä kirkonkylässä A. RAITIN RISTEILY Sysmän kirkonkylään etelästä saapuva näkee tieltä useita vanhojen maatilojen päärakennuksia - Korvenrannan,

Lisätiedot

Lohjan rakennetun. inventointiluettelo

Lohjan rakennetun. inventointiluettelo Lohjan rakennetun ympäristön inventointiluettelo Lohjan kaupunkisuunnittelukeskus ja Lohjan Museo 2007 Lohjan rakennetun ympäristön inventointiluettelo Inventointityö Katariina Ockenström 2002 Valokuvat

Lisätiedot

R A K E N N U S T A P A O H J E

R A K E N N U S T A P A O H J E MUNSAARI SIKOSAARI KOIVUNIEMI R A K E N N U S T A P A O H J E LIITTYY ASEMAKAAVAAN Nro. 0909 Kotkan kaupunki, Kaupunkisuunnittelu / Kaavoitus, 2011 LUONNOS 3.2.2012! RAKENNUSTAPAOHJEEN TAVOITTEET Tämä

Lisätiedot

PÄLKÄNE, KUNTAKESKUS NUIJANMÄKI 2 ASEMAKAAVAN MUUTOS

PÄLKÄNE, KUNTAKESKUS NUIJANMÄKI 2 ASEMAKAAVAN MUUTOS PÄLKÄNE, KUNTAKESKUS NUIJANMÄKI 2 ASEMAKAAVAN MUUTOS Kiinteistöt Sirkanlinna 24:45, Harjunsuu 24:125, Syrjänpää RN:o 24:27 ja Sorala RN:o 24:112 Asemakaavan muutos koskee korttelia 126, puistoaluetta ja

Lisätiedot

RAKENNUSTAPAOHJEET A N T T I L A N M Ä K I

RAKENNUSTAPAOHJEET A N T T I L A N M Ä K I RAKENNUSTAPAOHJEET A N T T I L A N M Ä K I TEKNINEN JA YMPÄRISTÖTOIMIALA / MAANKÄYTTÖ 10.06.2009 YLEISTÄ 3 TAVOITTEET HISTORIA 4 YMPÄRISTÖÄ JA PIHOJA KOSKEVAT OHJEET 5 YMPÄRISTÖN LUONNE JA PERINTEINEN

Lisätiedot

Kerkkoon asemakaava - Rakentamistapaohje

Kerkkoon asemakaava - Rakentamistapaohje Kerkkoon asemakaava - Rakentamistapaohje Rakentamistapaohje liittyy asemakaavoihin AK 353ja AK 490 Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu 29.10.2013 1 Aluksi Kulttuurimaisema on ihmisen käyttämää ja hoitamaa

Lisätiedot

RINTAMAMIESTALOJEN KORJAUS- JA. RAKENTAMISTAPAOHJEET nro 14/08 IMATRAN KAUPUNKI KAAVOITUS JA YLEISSUUNNITTELU 2008

RINTAMAMIESTALOJEN KORJAUS- JA. RAKENTAMISTAPAOHJEET nro 14/08 IMATRAN KAUPUNKI KAAVOITUS JA YLEISSUUNNITTELU 2008 RINTAMAMIESTALOJEN KORJAUS- JA RAKENTAMISTAPAOHJEET nro 14/08 IMATRAN KAUPUNKI KAAVOITUS JA YLEISSUUNNITTELU 2008 Hyväksytty ymp- ja rak.ltk 11.11.2008 179 RAKENTAMISTAPAOHJEET RINTAMAMIESTALOILLE 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

R5.16 Koivuniemen koulu

R5.16 Koivuniemen koulu R5.16 Koivuniemen koulu Oriveden rakennusinventointi 2003 Suulliset lähteet Anneli Hyvärinen Kulttuurihistoriallinen arvo Historiallinen Rakennushist. Ympäristöarvo Perustelu sivistyshistoria rakennusperinteinen

Lisätiedot

TÖRRÖNKANGAS PUDASJÄRVI. Sepänkatu 9 A 7, 90100 OULU puh. 08-883030

TÖRRÖNKANGAS PUDASJÄRVI. Sepänkatu 9 A 7, 90100 OULU puh. 08-883030 TÖRRÖNKANGAS PUDASJÄRVI Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten inventointi PUDASJÄRVI Sepänkatu 9 A 7, 90100 OULU puh. 08-883030 2 Esipuhe Törrönkankaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset

Lisätiedot

HÅKANSBÖLEN KARTANO PÄÄRAKENNUKSEN RAKENNUSHISTORIASELVITYS

HÅKANSBÖLEN KARTANO PÄÄRAKENNUKSEN RAKENNUSHISTORIASELVITYS HÅKANSBÖLEN KARTANO PÄÄRAKENNUKSEN RAKENNUSHISTORIASELVITYS ARKKITEHTITOIMISTO SCHULMAN OY 2007 Arkkitehtitoimisto Schulman Oy Håkansbölen kartano/ Päärakennuksen rakennushistoriaselvitys Sisällys Johdanto

Lisätiedot