Kulttuurivoltti-hanke Pilottiprojekti: Reittiliikennettä kulttuuripoluilla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kulttuurivoltti-hanke 13.5.2015 Pilottiprojekti: Reittiliikennettä kulttuuripoluilla"

Transkriptio

1 Kulttuurivoltti-hanke Pilottiprojekti: Reittiliikennettä kulttuuripoluilla Työryhmä: Jaana Kemppainen, kulttuurituottaja, Lasten kulttuurikeskus Laku, Kotka Jaana Vuorio-Palmumaa, kulttuurikasvatuskoordinaattori, Kouvola Pauliina Sakki, matkailu- ja kulttuurisihteeri, Pyhtää KULTTUURIPOLKUJEN KULJETUKSET KOLMESSA KYMENLAAKSON KUNNASSA Kulttuuripoluissa keskeistä on kulttuurin ja taiteen kokemusten tasa-arvoinen jakaminen kaikille kunnan oppilaille. Oppilaat kulkevat itse tai heidät kuljetetaan kulttuurin luo tai taiteilijat kulkevat oppilaiden luo, niin että koko ikäluokka saa samanlaisen kokemuksen riippumatta koulun sijainnista tai yksittäisen koulun mahdollisuudesta tarjota kulttuuripalveluita oppilaille. Koulut, jotka sijaitsevat keskuksissa, voivat käyttää kulttuuripalveluita vaivattomasti ilman kuljetuskustannuksia. Pitkien välimatkojen takana sijaitsevat koulut joutuvat tekemään järjestelyjä ja valintoja ajankäytön, kuljetusjärjestelyjen ja kustannusten kanssa. Kulkemiseen tai kuljetuksiin liittyvät mahdollisuudet ja pulmat voivat myös vaikuttaa, mitä taiteen- tai kulttuurin lajeja kulttuuripolkuun valitaan. Oppilaat kulkevat kävellen, pyörällä, paikallisliikenteen bussivuoroilla tai tilauskuljetuksella. Kuvaamme kahden jo toimivan kulttuuripolun kulkemisen ja kuljettamisen ratkaisut käytännön tasolla, molemmilla kunnilla on parin vuoden kokemus kulttuuripoluistaan. Valitsimme kaksi hyvin erilaista kuntaa. Toinen kunta on pitkien välimatkojen Kouvola, joka on maa-alaltaan suuri kuntaliitos Pohjois-Kymenlaaksossa. Kouvolassa laaja maaseutu sekä teolliset entiset ns. kuntakeskukset ovat tunnusomaista. Toinen kunta on maaseutumainen rannikkokunta Pyhtää. Pyhtäätä halkoo Venäjälle vievä moottoritie. Kolmas pilotin kunta on Kotka, jossa kulttuuripolku on suunnitteluvaiheessa. Kotkan esija perusopetuksen kulttuurikasvatussuunnitelmasta tulee kunnan opetussuunnitelman liite ja sen vuosittaista kouluarjen toteutusta kulttuuripolkua harjoitellaan lukuvuonna Kouvolasta ja Pyhtäältä saatujen kuljetuskokemusten ohjaamana suunnittelemme Kotkan taide- ja kulttuuritarjonnasta kulttuuripolulle sisällön, jossa erilaiset kulkemisen ja kuljetuksen tarpeet ja mahdollisuudet huomioidaan. Kotka sijaitsee Kymijoen suistossa Suomenlahden rannikolla Pyhtään itäisenä naapurina. Satama, teollisuus, puistot ja Meripäivät ovat kotkalaista taidetta ja kulttuuria määritteleviä tekijöitä. (liite 1.)

2 Kuvaukset tarjoavat esimerkkejä suunnitteluvaiheessa oleville kulttuuripoluille ja vertailumahdollisuuden jo olemassa oleville. Liitteessä 1. esitetään kuntien kulttuuripolut luokka-asteittain ja taiteenaloittain. (liite 1) PYHTÄÄ Pyhtään kunta Pyhtään kunnan asukasluku oli 5358 vuoden 2014 lopulla, peruskoululaisia oli 523. Kunnan pinta- ala on 780 km², josta maa- aluetta on 325 km² ja merta 446 km². Pyhtää sijaitsee Kymijoen suistossa Suomenlahden rannikolla saaristoineen, viljelyalueineen ja soineen. Kunnan pitkään historiaan kuuluu aika Vanhan Suomen raja-alueena. Pyhtää on Suomen itäisin kaksikielinen kunta. Pyhtään kulttuuripolku Pyhtään kulttuuripolku järjestetään luokan oppilaille. Jokaisella luokka-asteella on oma taiteenalansa. Luokka-asteittain toimitaan Huutjärven yli 400 oppilaan koulussa. Kunnan kolme muuta koulua ovat niin pieniä, että kulkevat kulttuuripolulla aina kaksi luokka-astetta yhdessä luokat käyvät ensin kulttuuripolun ykkösluokan taiteenalan ja seuraavana vuonna toisen luokan teeman luokat ja luokat toimivat samoin yhdessä. Joissakin tilanteissa pienillä kouluilla toiminta järjestetään luokille ja luokille yhdessä. Pyhtään koulut Esiopetusta annetaan neljässä koulussa, joista kolme on suomenkielisiä ja yksi ruotsinkielinen. Alakouluja on kaksi suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen. Kunnan suurin koulu on suomenkielinen yhtenäiskoulu. Yläkouluja ei ole ja ruotsinkieliset oppilaat jatkavat 7.- luokalla Kotkassa ruotsinkielisessä yhtenäiskoulussa. Pyhtään perusopetuksessa oli oppilaita luokilla yhteensä 523 syksyllä Keskimäärin oppilasmäärä luokka-asteella on 58 oppilasta. Oppilaat jakautuvat yhden suuren koulun ja kolmen pienen koulun kesken. Huutjärven yhtenäiskoulussa on yli 400 oppilasta ja kolme alakoulua on pieniä kyläkouluja. Huutjärven koulu lk 426 oppilasta Hirvikosken koulu lk 26 Suur-Ahvenkosken koulu lk 40 Pyttis Svenska Skola lk 31

3 Kolme kouluista sijaitsee kunnan eteläosassa E18-tien läheisyydessä ja yksi lähellä kunnan pohjoisrajaa. Pohjoinen Hirvikosken koulu sijaitsee Vastilan kylässä 18 km päässä moottoritiestä. Pyhtään kulttuuri Pyhtäällä on kaksi keskusta kumpikin kunnan eteläosassa lähellä moottoritietä. Kirkonkylässä sijaitsee keskiaikainen Pyhän Henrikin kivikirkko ja Stockforsin tehdasalue, jotka ovat paikkakunnan kulttuurisia turistikohteita. Siltakylän alueelle on keskittynyt liikeelämä ja hallinto. Huutjärvellä suurimman koulun läheisyydessä sijaitsee kirjasto, jossa on myös kunnan näyttelytila. Kuntaan ostetaan kirjastoautopalvelua Kotkasta. Kesäisin Purolassa toimii Pyhtään Harrastajateatteri ja Kaunissaaressa on avoinna Saaristolaismuseo. Kaunissaaren museon lisäksi kunnassa toimii muutama muu yksityinen museo. Pyhtäällä on kiinnostavia kulttuurimaisemia ja Ahvenkoskella vanha Ruotsin ja Venäjän valtioiden välinen raja. Kunnassa toimii muutama yksityinen kotimuseo, joiden käyttöä on suunniteltu osaksi kulttuuripolkua. Stockforsin tehdasalueella järjestetään perinteisesti taidenäyttely, josta on muodostunut pidetty paikallinen vierailukohde kulttuuripolun ohjelmaan. Pyhtääläiset käyvät koulussa ja töissä naapurikunnissa Loviisassa, Kotkassa ja Haminassa. Naapurikuntien kulttuurikohteita on otettu mukaan kulttuuripolkuun. Pyhtäällä toimii Harrastajateatteri koulun kesäloman aikana, näin ollen muut teatteriseurueet ovat tulleet Pyhtään kouluille tai oppilaat on kuljetettu lähialueen teattereihin. Pyhtään kulttuuripolun kuljetukset Julkinen liikenne on Pyhtäällä vähäistä. Vuorobussit kuljettavat koululaisia ja työhön menijöitä kouluaamuina kouluihin ja naapurikuntiin ja iltapäivällä takaisin. Pyöräteitä on vähän, mutta viime vuosina niitä on rakennettu lisää ja parhaillaankin on rakennustöitä käynnissä mm. Purolassa. Välimatkat koulujen ja kulttuurin välillä ovat pääosin liian pitkiä pyörämatkoiksi. Kävellen oppilaat pääsevät vain Huutjärven koululta kirjastoon, jonne matkaa on 50 m. Oppilaiden kulkeminen tai kuljetus kulttuuripolun kohteisiin tapahtuu pääsääntöisesti tilausajoina tai toisena vaihtoehtona taiteilija tai muu kulttuurin toimija tulee koululle. Kulttuuri- ja matkailusihteeri tuottaa kulttuuripolun sisältöä ja kuljetuksia. Hän sopii kuljetukset kunnan kilpailuttaman liikennöitsijän kanssa. Nykyinen palveluntuottaja valittiin tarjouskilpailun perusteella vuonna Sopimus kestää vuoteen 2016 ja sitä voidaan jatkaa kahdella lisävuodella. Kulttuuripolulla liikutaan yleensä vuosiluokittain ja vuosiluokan koko on oppilasta. Muutamissa ikäryhmissä on niin suuri määrä lapsia, ettei alueen liikennöitsijöillä, kilpailutetulla eikä muilla, ole tarpeeksi tilavia autoja. Suurimpiin busseihin mahtuu 60 henkilöä.

4 Näissä kuljetuksissa joudutaan tilaamaan kaksi bussia, mikä aiheuttaa budjetin ylityksiä. Kulttuuripolku on saanut ajoittain tukijoita kuljetuksiin, esimerkiksi Pyhtään seurakunta avusti vierailua Stockforsiin ja Pyhän Henrikin kirkolle lukuvuonna Vuoden 2014 kustannukset Luokka Tapahtuma Paikka Osallistujia Sisältö Tilausajot lk Konsertit Huutjärvi, Suur-Ahvenk lk Sadunkerrontaa Huutjärvi lk Sadunkerrontaa Hirvikoski lk Sadunkerrontaa Suur-Ahvenkoski , lk Keisarillinen kalastusmaja Kotka lk Taidenäyttely ja kivikirkko Pyhtää lk Merikeskus Vellamo Kotka lk Teatteri Hamina lk Ateneum Tove Jansson Helsinki lk Kulttuuripassit 63 0 Yhteensä Kulttuuripolun kokonaiskustannukset vuonna 2014 olivat 3154, josta kuljetusten osuus oli 55 %. Yhtä oppilasta kohden kulttuuripolku maksoi 6. KOUVOLA Kouvolan kaupunki Kouvolassa, vuodesta 2009 lähtien kuuden kunnan liitoskunnassa, on asukasta, joista peruskoululaisia on tällä hetkellä yhteensä Pinta-alaltaan kaupunki on km², josta maapinta-ala km². Kouvola on pitkien välimatkojen kaupunki Pohjois-Kymenlaaksossa. Kouvolassa on tunnusomaista laaja maaseutu sekä entiset teolliset kuntakeskukset. Kymijoki halkoo etelästä pohjoiseen monen taajaman kohdalta kaupunkia. Kaupunki tunnetaan myös rautatiestä, joka kulkee etelästä pohjoiseen ja lännestä itään kaupungin kautta. Kaupunkia halkoo myös etelästä pohjoiseen Kymijoki, jonka molemmin puolin laaja maaseutu taajamineen. Kulttuurikasvatussuunnitelma Lennokki Kouvolan kulttuuripolkuun, Lennokkiin (Lasten ja nuorten kulttuurikasvatusohjelma) osallistui taidelajeittain ja ikäluokittain yhteensä 7130 oppilasta vuonna Lennokki sisältää peruskoulujen luokat ja K9 kulttuurikortti jaetaan taidelaitoksien yhteistyöllä kaikille 9. -luokkalaisille. Lennokki-esite:

5 Kouvolan koulut Kouvolassa on 38 peruskoulua, joista 15 on yläkoulua (liite 2) Kouvolan kulttuuri Taidelaitokset Kouvolan Teatteri, Anjalankosken Teatteri, Kuusankosken teatteri, kulttuuritalot Kuusankoskitalo elokuvateattereineen, näyttelytiloineen ja Kouvola-talo, taidemuseo Poikilo sekä monet kulttuurihistorialliset paikallismuseot ja teollisuusmuseot Verlassa ja Inkeroisissa sijaitsevat entisissä kuntakeskuksissa Kuusankoskella, Kouvolassa, Valkealassa, Jaalassa, Elimäellä ja entisen Anjalankosken alueella taajamissa Myllykoskella, Anjalassa, Sippolassa, Kaipiaisissa. Pohjois-Kymen musiikki-opisto sijaitsee Kouvolassa, sekä kirjastot eri puolilla kaupunkia. Kouvolan Lennokin kuljetukset Kulttuurikasvatusohjelmassa taidekasvatusvierailut sijoittuvat tanssissa, musiikissa, teatteri/draamassa ja elokuvakasvatuksessa pääasiassa kouluille, muut taidelajit suosivat taidelaitosvierailuita, joista aiheutuu kuljetuskustannuksia. Esimerkiksi kuvataiteen osiossa 7. -luokkien oppilaat vierailevat museopedagogin ohjauksessa luokittain taidemuseolla. Kirjallisuus osiossa 2. -luokkalaiset vierailevat lähikirjastoissa, 1.- luokkien oppilaat kulttuuriperintöosuudessaan museoissa, 6. -luokkien oppilaat arkkitehtuuriosiossaan vierailevat Inkeroisissa Alvar Aalto kohteissa. Kulttuuritaloissa Kouvola-talolla ja Kuusankoskitalolla järjestettävät Lempo kansanmusiikin konsertit, Pohjois-Kymen musiikkiopiston oopperat, erilaiset teatteriesitykset ja tanssinäytökset työpajoineen tarvitsevat tilaratkaisuja, jolloin oppilaiden kuljettaminen on näihin tarkoituksenomaista. Samaan näytökseen, esitykseen mahtuu yhdellä kertaa usein satoja lapsia, työpajoihin kymmeniä. Oppilaat kuljetetaan monilta kouluilta laajalta alueelta kulttuuritaloihin (elokuvan-, teatterin-, musiikin- ja tanssin saleihin). Lennokin kuljetukset ovat osa koko Kouvolan koulukuljetuksia. Lennokin osalta ne hoidetaan koordinoidusti kaupungin kulttuurikasvatuskoordinaattorin ja joukkoliikennelogistikon yhteistyönä. Kulttuurikasvatuskoordinaattorin tehtävänä on suunnitella Lennokin tarjonta, sisältö sekä esitysten ja työpajojen tilaratkaisut. Hän sopii peruskoulujen rehtoreiden ja kulttuuriyhdysopettajien kanssa peruskoulut, joiden oppilaita kuljetetaan. Peruskoulujen valinnan apuna kutakin sisältökokonaisuutta varten käytetään koulujen sijainnista kertovaa karttaa (liite 2). Kulttuurikasvatuskoordinaattori ilmoittaa yksilöidyt oppilasmäärät eli koulujen kuljetustarpeet joukkoliikennelogistikolle, joka hoitaa koulukuljetusten kilpailuttamisen liikennöitsijöiltä. Joukkoliikennelogistikko puolestaan suunnittelee kuljetusten reitit sekä pyytää liikennöitsijöiltä tarjoukset. Edullisin tarjous voittaa saaden tilauksen kuljetuksesta. Kuljetusreittiin vaikuttaa samalta maantieteelliseltä suunnalta osallistuvat koulut sekä kuljetusoppilaiden

6 tarpeet. Järjestämisen tapoihin vaikuttavat kuljetuspalveluiden kilpailutus. Kuljetuksiin vaikuttavat kaupungin peruskoulujen suuri lukumäärä (38 kpl) laajalla maantieteellisellä alueella. Koulukuljetukset ovat Suomen suurimpien joukossa. Vuoden 2014 taidekasvatusvierailut kouluilla 1.lk Kulttuuriperintökasvatus 30 vierailua 10 koulua 640 oppilasta 2.lk Kirjallisuus lk Tanssi lk Musiikki lk Teatteri/draama lk Kuvataide lk Elokuvakasvatus Vuoden 2014 kuljetukset Koululaiskonsertit kulttuuritaloilla 648 oppilasta 9 koulua, 4.-luokat Musiikkiopiston oopperanäytökset koulua, 4.-luokat Lastenteatterifestivaalien näytökset alakoulua Taidemuseovierailut, 22 kuljetusta luokkalaisia Käden taitojen päivä 185 pien- ja erityisryhmät Kouvolan Lennokin kustannukset Taajamien lukumäärällä on merkittävä vaikutus oppilaskohtaisien kuljetusten kustannuksiin. Kulttuurikasvatusohjelman vierailuihin ja työpajoihin osallistui viime vuonna yhteensä oppilasta, vuosiluokat Ohjelman sisältö maksaa 5 / oppilas. Tämän lisäksi tulevat kuljetuskustannukset, jotka yritetään sisällyttää kokonaisbudjettiin mukaan. Kuljetusten yhteissumma oli viime vuonna Karkeasti laskien kuljetuskulut ovat tällä hetkellä 1/3 osa koko kulttuurikasvatusohjelmaan varatusta määrärahasta. Määräraha kulttuuripolkuun on ollut kaksi lukuvuotta kaupungin Kulttuurisen Hyvinvoinnin edistämisen/kulttuurikasvatuksen vuosittaisessa budjetissa. Kuljetusten järjestämisestä aiheutuviin kustannuksiin sisältyy tekijöitä, jotka eivät ole kaikki riippuvaisia etäisyyksistä, kunnan koosta ja rakenteesta. Kulttuuripolun sisällön tarve määrittää kuljetusten tarpeet. Tärkein keino kustannustehokkuuden parantamiseksi on kuljetusreittien suunnittelu, aikataulujen yhteensovittaminen (tehdään Kouvolan kaupungin peruskouluissa rehtoreiden ja kulttuuriyhdysopettajien sekä taidekasvatusvierailijoiden kanssa) sekä kilpailuttamisen hyödyntäminen ja sen kehittäminen. Yhteistyö kuljetuslogistiikan asiantuntijan kanssa on ensiarvoisen tärkeää.

7 KOTKA Kotkan kaupunki Kotkan kaupungin asukasluku oli henkeä vuoden 2013 lopussa. Kunnan järjestämässä esiopetuksessa on 554 oppilasta- ja perusopetuksessa on 4781 oppilasta. Ruotsinkielinen yksityinen yhtenäiskoulu kerää oppilaita myös alueen muista kunnista. Kunnan kokonaispinta-ala on 950 km², josta maapinta-alaa on 271 km². Kotkan maantiede on saaria, merta ja jokisuistoa. Kotkan kulttuuripolku Kulttuuripolku tutustuttaa esi- ja perusopetuksen oppilaat kotkalaiseen taiteeseen ja kulttuurin. Kulttuuripolulla oppilaat kohtaavat kirjastotätejä, muusikoita ja lavasteiden tekijöitä ym. taiteen ja kulttuurin tekijöitä. He oppivat koulun lisäksi kulttuurilaitoksissa, puistoissa, verkossa ym. paikoissa, jossa kotkalaista kulttuuria tehdään. Tavoitteena on saavuttaa jokainen oppilas lukuvuodessa. Kuinka monta prosenttia oppilasmäärästä tavoitetaan, mittaa toiminnan tehokkuutta. Kotkan koulut Kotkassa on 13 esiopetuksen yksikköä, 15 alakoulua, 4 yläkoulua ja 1 yhtenäiskoulu, Kotkassa toimii myös ruotsinkielinen yhtenäiskoulu, joka on yksityinen oppilaitos. Kulttuuripolulla kulkee kymmenen vuosiluokkaa, yhden vuosiluokan suuruus on keskimäärin 532 oppilasta. Kotkan kulttuuri Kulttuuripolun näkökulmasta kulttuurin hyvä tarjonta tuottaa valintojen ja niiden perustelujen vaikeuden. Vaikka toimijoita on runsaasti ja kulttuurilaitoksilla perinteisesti laadukasta yhteistyötä päiväkotien ja koulujen kanssa, kulttuuripolku työpajoineen ja vierailuineen on omanlaisensa taidekasvatuksen laji. Kulttuuripolun kautta syntyy uutta kysyntää ja luo haasteita ammattilaisten osaaminen kasvulle. Kaupungin keskustaan Kotkansaarelle sijoittuu suurin osa kulttuurilaitoksista ja muista kulttuuripalveluja tuottavista toimijoista. Kantasatamassa Merikeskus Vellamossa sijaitsee Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo. Kymi Sinfonietta on Kouvolan ja Kotkan yhteinen orkesteri. Kirjastojen lisäksi kaupungissa toimii Kotkan kaupunginteatteri ja Galleria Uusikuva. Monipuolisesta toimijajoukosta esimerkkinä on uraauurtavaa näyttelytoimintaa tuottava Kotkan valokuvakeskus ja monipuolista teatteritoimintaa järjestävä Karhulan työväennäyttämö, jotka ovat yhdistyksiä. Historiasta kertovat lukujen vaihteessa rakennettujen Ruotsinsalmen ja Kyminlinnan linnoituksien säilyneet ra-

8 kennelmat. Katariinan Meripuisto on monipuolinen puisto- ja virkistysalue Kotkansaaren etelärannalla, jota suosivat kaupunkilaisten lisäksi matkailijat. Kotkaan perustettiin kansallinen kaupunkipuisto vuonna Kotkan kuljetukset Taide ja kulttuuri on keskittynyt keskustaan Kotkansaarelle, mutta välimatkat etäisimpiin kouluihin eivät ole kovinkaan pitkät. Kulttuuripolun suunnittelussa on tutkittu koulujen lähiympäristöjen mahdollisuudet oppimisen kohteena ja oppimisympäristönä. Kirjasto tai kirjastoauto on kaikkien koulujen lähistöllä, samoin puistoja on kaikkialla lähietäisyydellä. Kotkassa koulujen etäisyydet kulttuurista ovat siedettävät. Oppilaiden siirtymisen mahdollisia tapoja selvitellään tapauskohtaisesti ja etusijalle asetetaan muut vaihtoehdot kuin tilausajot. Oppilaiden kulkeminen tai kuljetus kulttuuripolun kohteisiin voi tapahtua kävellen, pyörällä, paikallisliikenteen vuorobusseilla tai tilausajona. Oppilaiden ikä, vuodenaika, etäisyys kohteesta ja turvallisuus vaikuttavat kulkemistavan valintaan. Koulut ovat asiantuntijoita oman koulunsa oppilaista ja kulkemisesta kaupungin sisällä. Kulttuurituottaja suunnittelee koulujen ja koulukuljetuksista vastaavan kaupungin työntekijän kanssa siirtymisten kokonaisuutta. Useissa tapauksissa käytössä tulee olemaan useampi kulkutapa. Suunnitelma Kotkan kulttuuripoluksi kuljetuksineen Esiopetus Kirjasto Esiopetuksen oppilaat tutustuvat kirjastoon ja kirjaston työntekijöihin. He saavat kirjastokortin ja tutustuvat asioihin, joita kirjastossa voi tehdä tehtävien ja työpajojen avulla. Kahdesta toimintavaihtoehdosta ensimmäinen on lähikirjastot ja kirjastoautot ja kulkeminen kävellen. Lähikirjastot ja kirjastoautot ovat lasten elämän lähipiirissä koulun kaltaisesti ja palvelun käyttäjiksi opettelu on tavoitteena. Toisena vaihtoehtona ovat kuljetukset pääkirjastoon, mitä etäällä sijaitsevat koulut ovat toivoneet. Pääkirjastossa on monipuolisemmat palvelut ja henkilökunta. Pääkirjasto on hyödyllistä tuntea, koska se on myös turvallinen kohtaamis- ja ajanviettopaikka Kotkansaarella käymisten yhteyteen. 1.lk Kulttuuriperintö Kulttuuriperintöä Kotkassa toteuttaa Kymenlaakson museo 1.-luokkalaisille. Museo sijaitsee Kantasatamassa Kotkansaarella. Kävelymatkan päässä paikka on 80 oppilaalle kahdesta koulusta, loput ikäluokasta kulkevat vuoroliikenteen busseilla tai tilausajoilla. 2.lk Musiikki 2.-luokkalaiset tutustuvat orkesterimusiikkiin ja -soittimiin Kymi Sinfonietan ja Kotkan seudun musiikkiopiston yhteistyönä. Työpajat voidaan viedä kouluille tai ne voidaan pitää Kotkan Konserttitalolla tai musiikkiopistolla. Kaikki kulkemisen vaihtoehdot voidaan ottaa käyttöön.

9 3.lk Rakennettu ympäristö, muotoilu Kotkan puistot ovat 3.-luokkalaisten tutkimisen kohteena ja opiskeluympäristönä. Kulttuurin toimijoiksi on ilmoittautunut useampi taho: puistotyöntekijät, käsityö- ja kuvataiteilijat, matkailuoppaat, jätefirma. Koska puistoja on koulujen lähistöllä, kuljetuksia ei tarvita. 4.lk Kirjallisuus Kirjallisuus ja kirjoittaminen kirjastotädin, kirjailijan tai virtuaalikirjailijan johdolla järjestetään 4.-luokkalaisille. Työpajat tapahtuvat kirjastoissa, koululla tai virtuaalisesti. Taitelija kulkee koululle tai oppilaat kulkevat tai kuljetetaan kirjastolle tai toiselle koululle. 5.lk Teatteri 5.-luokkalaiset tutustuvat Teatteritalon päivänä teatterin kulisseihin. He kohtaavat näyttelijöitä, ohjaajia, lavastajia, puvustajia ja muita ammattilaisia. Oppilaiden saapuminen teatteritalolle tapahtuu monella eri tavalla. 6.lk Tanssi Tanssin työpajaan osallistuvat Kotkassa 6.-luokkalaiset. Työpajat pidetään kouluilla tanssitaiteilijan ohjaamina. Taitelija matkustaa kouluille. 7.lk Maailmankulttuurit Suomen merimuseon työpajassa 7.-luokkalaiset tutustuvat satamaan, laivoihin ja merenkulkuun. Työpajassa tutkitaan ihmisten, tavaroiden ja kulttuurien siirtymistä ympäri maailman. Oppilaat kulkevat tai kuljetetaan Merikeskus Vellamoon. 8.lk Media Media pitää sisällään monia lajeja. Kotkassa on pelialan osaamista ammattikorkeakoulussa ja alan yrityksissä. 8.-luokkalaiset saavat kouluun alan ammattilaisen kertomaan työstään ja pitämään työpajaa pelinrakentamista. Samalla he tutustuvat kulttuurialan yrittäjyyteen. 9.lk Tapahtuma, kulttuuripassi 9.-luokkalaisten kulttuuripolku on omaa tekemistä, itse tuotettu tapahtuma kouluun tai muualle. Kulttuuripassi on myös oman valinnan mukaan osallistumista kotkalaiseen taide - ja kulttuurinäytöksiin ym. Kulttuuripassia voi käyttää myös koulupäivän aikana luokittain. Kuljetustarvetta voi syntyä tapahtumatuotannossa ja luokkien yhteisissä kulttuuripassien käytössä. Pääsääntöisesti kulttuuripassi on oppilaan omaehtoista koulupäivän ulkopuolista tekemistä ja omaa kulkemista.

10 KULTTUURIPOLUT LUOKKA-ASTEITTAIN JA TAITEENALOITTAIN LIITE 1 Pyhtään Kulttuuripolku 1. lk kirjallisuus 2. lk musiikki 3. lk kotiseutu 4. lk kuvataide 5. lk historia 6. lk esittävä taide 7. lk elokuvat, Moving Image 8. lk retki pääkaupunkiseudulle taidelaitokseen 9. lk itsenäinen kulttuurikävijä, kulttuuripassi Kouvolan Lennokki 1. lk kulttuuriperintökasvatus 2. lk kirjallisuus 3. lk tanssi 4. lk musiikki 5. lk teatteri 6. lk arkkitehtuuri 7. lk kuvataide 8. lk media- ja elokuvakasvatus 9. lk vapaavalintaiset taidelajit, K9-kortti Kotkan Kulttuuripolku-luonnos esiopetus 1.lk 2.lk 3.lk 4.lk 5.lk 6.lk 7.lk 8.lk 9.lk kirjasto kulttuuriperintö musiikki muotoilu, rakennettu ympäristö kirjallisuus teatteri tanssi maailmankulttuuri media kulttuuripassi, tapahtumat

11 KARTTA: KOUVOLA JA KOULUT LIITE 2

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Varhaiskasvatus Vierailu, Esitys, Muu, Vierailu, Esitys, Muu Mikä on osallistuva lapsi- tai ryhmämäärä? Tarvitaanko kuljetuksia? Mitkä ovat arvioidut kustannukset?

Lisätiedot

10 Kymenlaakso. 10.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti KYMENLAAKSO

10 Kymenlaakso. 10.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti KYMENLAAKSO Kulttuuria kartalla 10 Kymenlaakso 10.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 10.1. KYMENLAAKSO Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 3 kpl Taajaan asutut: - kpl Maaseutumaiset: 4 kpl Kymenlaakson

Lisätiedot

Imatran kulttuuripolku. Koulujen kulttuurikasvatusohjelma

Imatran kulttuuripolku. Koulujen kulttuurikasvatusohjelma Imatran kulttuuripolku Koulujen kulttuurikasvatusohjelma Kulttuuripolku on osa opetussuunnitelmaa Kulttuuripolku on kulttuuri-ja taidekasvatussuunnitelma joka sisältyy Imatran kaupungin perusopetuksen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Asianro 8220/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Asianro 8220/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) 6 Asianro 8220/12.03.01.03/2015 Kuopion kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma 2016 Hyvinvoinnin edistämisen johtaja Heli Norja Kansalaistoiminnan aktivointiyksikkö

Lisätiedot

Lappeenrannan kulttuuripolku

Lappeenrannan kulttuuripolku Lappeenrannan kulttuuripolku Kulttuuripolku on suunnitelma, jonka avulla toteutetaan koulujen taide- ja kulttuurikasvatusta. Sisällöt ja teemat pohjautuvat opetussuunnitelman Ihmisenä kasvamisen aihekokonaisuuteen.

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen lautakunta liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski

Kasvun ja oppimisen lautakunta liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski Kasvun ja oppimisen lautakunta 17.5.2018 liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski Kasvun ja oppimisen lautakunta 17.5.2018 liite nro 1 (2/9) Kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

Äänekosken kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma LUOKKA TAITEENALA TAVOITE MITÄ OPPIAINEET TYÖTAPA PAIKKA YHTEISTYÖSSÄ

Äänekosken kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma LUOKKA TAITEENALA TAVOITE MITÄ OPPIAINEET TYÖTAPA PAIKKA YHTEISTYÖSSÄ LUOKKA TTEENALA TAVOITE MITÄ OPPINEET TYÖTAPA PKKA YHTEISTYÖSSÄ Eskarit Musiikki Elämyksellinen Musiikista KU, MU, Museon Äänekosken Musiikkiopisto taidekokemus kuvaksi työpaja Taidemuseo Taidemuseo 1.lk

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNNAN KOULUKULJETUSPERIAATTEET 1.8.2015 ALKAEN

LEMPÄÄLÄN KUNNAN KOULUKULJETUSPERIAATTEET 1.8.2015 ALKAEN LEMPÄÄLÄN KUNNAN KOULUKULJETUSPERIAATTEET 1.8.2015 ALKAEN YLEISET PERIAATTEET Perusopetuslain 32 :n mukaisesti perusopetusta, esiopetusta tai lisäopetusta saavalla oppilaalla on oikeus saada maksuton koulukuljetus,

Lisätiedot

Entisen Vuolijoen kunnan alue

Entisen Vuolijoen kunnan alue 1 Entisen Vuolijoen kunnan alue Entisen Vuolijoen kunnan alueella sijaitsee kaksi koulua: Otanmäen koulu ja Vuolijoen koulu. Otanmäen koulu, luokat 1 9 Tilanne syksyllä 2015: Otanmäen yläkoulun aineenopetus

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET 1.8.2013 alkaen 1. Lainsäädäntöä 2. Oppilaan vakituinen asuinpaikka 3. Koulumatka 4. Tien vaarallisuus 5. Yksittäinen taksikuljetus

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI Kasvun ja oppimisen palvelualue 4.2.2016

KUOPION KAUPUNKI Kasvun ja oppimisen palvelualue 4.2.2016 1 KUOPION KAUPUNKI Kasvun ja oppimisen palvelualue 4.2.2016 Perusopetuksen rehtorit ja koulusihteerit, päiväkodinjohtajat KOULUKULJETUSTEN HOITO LUKUVUONNA 2016-2017 Koulun rehtori ja päiväkodinjohtaja

Lisätiedot

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuri- ja liikuntapalvelut 21.8.2017 Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuripalvelut sekä liikuntapalvelut lukuina 2017 KULTTUURI- OSALLISTUJIA 9780 VARHAISKASVATUKSESTA (0-6 -VUOTIAAT) PERUSOPETUKSEN

Lisätiedot

KULTTUURIPOLKU. Raili Takolader: Retkellä. Hankasalmen kunnan taidekokoelma. Hankasalmen lasten ja nuorten kulttuurikasvatussuunnitelma

KULTTUURIPOLKU. Raili Takolader: Retkellä. Hankasalmen kunnan taidekokoelma. Hankasalmen lasten ja nuorten kulttuurikasvatussuunnitelma Liite siv.ltk 14.6.2016 61 KULTTUURIPOLKU Raili Takolader: Retkellä. Hankasalmen kunnan taidekokoelma Hankasalmen lasten ja nuorten kulttuurikasvatussuunnitelma 2016-2017 Vahvistettu siv.ltk 14.6.2016:

Lisätiedot

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA 1 KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA NIVALAN KAUPUNKI 2018 2 Sisältö 1 Mikä on kulttuurikasvatussuunnitelma?... 3 2 Kulttuurikasvatussuunnitelman arvot ja tavoitteet... 3 3 Kulttuurikasvatussuunnitelman kohderyhmä...

Lisätiedot

Länkipohjan koulun ja Kuoreveden yhtenäiskoulun oppilaaksiottoalueiden rajan tarkastelu

Länkipohjan koulun ja Kuoreveden yhtenäiskoulun oppilaaksiottoalueiden rajan tarkastelu Länkipohjan koulun ja Kuoreveden yhtenäiskoulun oppilaaksiottoalueiden rajan tarkastelu 20.2.2017 Prosessi Kaksi kuntalaisaloitetta koskien oppilaaksiottoalueen muutosta (kuntalaki 23 ); aloitteet pitävät

Lisätiedot

Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat

Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat Mikä on Taikalamppu? Lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten verkosto Perustettu

Lisätiedot

Kulttuurikasvatussuunnitelma takaa kaikille lapsille ja nuorille tasaarvoisen mahdollisuuden kokea monipuolisesti paikallista kulttuuria.

Kulttuurikasvatussuunnitelma takaa kaikille lapsille ja nuorille tasaarvoisen mahdollisuuden kokea monipuolisesti paikallista kulttuuria. Isonkyrön kunta Kulttuurikasvatussuunnitelma takaa kaikille lapsille ja nuorille tasaarvoisen mahdollisuuden kokea monipuolisesti paikallista kulttuuria. Kulttuurikasvatus auttaa lapsia ja nuoria tuntemaan

Lisätiedot

Ajankohtaista koulukuljetuksista

Ajankohtaista koulukuljetuksista Ajankohtaista koulukuljetuksista Karhukuntien liikenneturvallisuusja koulukuljetusseminaari 4. 5.10.2012 Kai Leppimäki, Porin kaupungin koulutusvirasto Porin koulutoimen kuljetusoppilaat Tilastopäivän

Lisätiedot

Kulttuurikasvatussuunnitelma

Kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelma Utajärvi Hyväksytty: kunnanhallitus / 2017 Työryhmä: Satu Grip, Tarja Vimpari, Maria Oraviita, Minna Grönstrand ja Liisa Virta. Määritelmiä Kulttuuria on kaikki se moninaisuus,

Lisätiedot

Kesällä on aikaa tarinoille. Kymenlaakson. museoita. Aukioloajat Yhteystiedot

Kesällä on aikaa tarinoille. Kymenlaakson. museoita. Aukioloajat Yhteystiedot Kesällä on aikaa tarinoille. Kymenlaakson museoita Aukioloajat Yhteystiedot 2016 1 Kesällä on aikaa tarinoille. Monipuolinen Kymenlaakso toivottaa sinut tervetulleeksi museoelämysten pariin. Sisällys Hamina...4

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminta lukujen valossa IV Kulttuuritoiminnan kustannukset 24 kaupungissa vuonna 2016

Kuntien kulttuuritoiminta lukujen valossa IV Kulttuuritoiminnan kustannukset 24 kaupungissa vuonna 2016 Kuntien kulttuuritoiminta lukujen valossa IV Kulttuuritoiminnan kustannukset 24 kaupungissa vuonna 2016 Suomen Kuntaliitto, 24 kaupunkia ja Cupore Cuporen raportissa Kuopion asukasluku 2016 on virheellinen,

Lisätiedot

HEINÄKUU - lomanvietto

HEINÄKUU - lomanvietto HEINÄKUU - lomanvietto Heinäkuu teema Lomanvietto sijoittui Suomen suosituimpaan lomakuukauteen ja oli kevyttä kesäistä Stockfors Art Fair Navetta Blues Vastilan regatta Pyhtään kunnan ympäristötapahtuma

Lisätiedot

14 Pohjois-Karjala. 14.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

14 Pohjois-Karjala. 14.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 14 Pohjois-Karjala 14.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 14.1. POHJOIS-KARJALA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 1 kpl Taajaan asutut: 4 kpl Maaseutumaiset: 9 kpl

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 8.8.2007 LIITE

Sivistyslautakunta 8.8.2007 LIITE 1 (8) KIRKKONUMMEN ESI- JA PERUSOPETUKSEN KOULUKULJETUKSIA KOSKEVAT PERIAATTEET Hyväksytty sivistyslautakunnassa 8.8.2007 71 Voimassa 1.8.2007 alkaen 2 (8) Koulumatkoja koskeva lainsäädäntö...3 Koulumatkan

Lisätiedot

3 Etelä-Karjala. 3.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

3 Etelä-Karjala. 3.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 3 Etelä-Karjala 3.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Etelä-Karjalan maakunta jakautuu kahteen seutukuntaan ja kymmeneen kuntaan. Kunnista Imatra ja maakuntakeskus Lappeenranta

Lisätiedot

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen saatavuuden parantaminen -kärkihankkeen tulokset Niilo Mäki Instituutin arviointi

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen saatavuuden parantaminen -kärkihankkeen tulokset Niilo Mäki Instituutin arviointi Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen saatavuuden parantaminen -kärkihankkeen tulokset Niilo Mäki Instituutin arviointi Hanna Koskimies ylitarkastaja OKM/ KUPO 15.3.18 Kokonaisrahoitus vuosille 2016-2018

Lisätiedot

KULTTUURIPOLKU. Hankasalmen lasten ja nuorten kulttuuriopetussuunnitelma. Hyväksytty Hankasalmen sivistyslautakunnassa 17.5.

KULTTUURIPOLKU. Hankasalmen lasten ja nuorten kulttuuriopetussuunnitelma. Hyväksytty Hankasalmen sivistyslautakunnassa 17.5. KULTTUURIPOLKU lasten ja nuorten kulttuuriopetussuunnitelma Hyväksytty sivistyslautakunnassa 17.5.2011 27 1 Johdanto Kulttuuripolku on hankasalmelainen tavoitteellisen kulttuurikasvatuksen suunnitelma.

Lisätiedot

Sivistysjohtajan päätösesitys: Sivistyslautakunta päättää hyväksyä perusopetuksen ja koulun esiopetuksen kuljetussäännön liitteen nro 1 mukaisesti.

Sivistysjohtajan päätösesitys: Sivistyslautakunta päättää hyväksyä perusopetuksen ja koulun esiopetuksen kuljetussäännön liitteen nro 1 mukaisesti. Sivistyslautakunta 24 24.03.2015 Sivistyslautakunta 36 28.04.2015 Sivistyslautakunta 50 02.06.2015 Sivistyslautakunta 20 01.03.2016 Sivistyslautakunta 32 19.04.2016 Koulukuljetussäännön päivittäminen /

Lisätiedot

Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset

Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset Oppilasmäärät 2019 ja ennuste 2020-2025 perusopetus esiopetus ei ole mukana luvuissa

Lisätiedot

Uudenkaupungin koulukuljetus- ohjeistus

Uudenkaupungin koulukuljetus- ohjeistus Uudenkaupungin koulukuljetus- ohjeistus Perusopetuslaissa ja Uudenkaupungin kaupungin koulutoimen periaatepäätöksissä määritellään ne ehdot joiden mukaan kunta järjestää oppilaalle koulukuljetuksen. Muiden

Lisätiedot

Esi- ja perusopetuksen kulttuuripolku. esiopetuksesta 9. luokalle

Esi- ja perusopetuksen kulttuuripolku. esiopetuksesta 9. luokalle Esi- ja perusopetuksen kulttuuripolku esiopetuksesta 9. luokalle 4.5.2015 Esiopetusvuosi: Lasten leikkikulttuuri Lapsi tutustuu esiopetuksen leikkiympäristöön ja sen mahdollisuuksiin uusien tietojen ja

Lisätiedot

Pirkkalan kunnan koulukuljetusperiaatteet 1.8.2014 lähtien

Pirkkalan kunnan koulukuljetusperiaatteet 1.8.2014 lähtien Pirkkalan kunnan koulukuljetusperiaatteet 1.8.2014 lähtien Koulukuljetusperiaatteet pähkinänkuoressa Esi- ja perusopetuksen oppilaiden koulumatkalla tarkoitetaan kodin ja koulun välistä yhdensuuntaista

Lisätiedot

Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelmat

Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelmat Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelmat 2018-2019 Tarja Suhonen Lukuvuosisuunnitelman rakenne 1. Opetuksen yleinen järjestäminen 1.1 Johtamisjärjestelmä 1.2 Tiedottaminen 1.3 Työ- ja loma-ajat 1.4 Tuntikehys,

Lisätiedot

Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET

Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET Sivistyslautakunta 6.8.2012 Sisällys 1. JOHDANTO...3 2. PERUSOPETUS...3 2.1 OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN...3 2.2 OPPILAAT...3 2.3 OPPILASKULJETUKSET...4

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOU- LUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOU- LUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen 1 2 KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOU- LUKULJETUSTEN PERIAATTEET 1.8.2011 alkaen Perusopetuslain 6 :n mukaan opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden koulumatkat ovat

Lisätiedot

19 Uusimaa Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

19 Uusimaa Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 19 Uusimaa 19.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 19.1. UUSIMAA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 13 kpl Taajaan asutut: 6 kpl Maaseutumaiset: 9 kpl Uusimaa on väkiluvultaan

Lisätiedot

Paja-veso 10.10.2015 Aittakorven koulu

Paja-veso 10.10.2015 Aittakorven koulu Paja-veso 10.10.2015 Aittakorven koulu Aikataulu 8.15-8.50 Aamukahvit 9.00 Aloituspuheenvuoro Juha Henriksson 9.15-10.00 Maailma muuttuu entä opettajuus? Helsingin yliopiston kasvatustieteen Emeritusprofessori

Lisätiedot

Kulttuuriohjelman rakenne

Kulttuuriohjelman rakenne kulttuurikasvatus Kulttuuriohjelman rakenne käyntikohde Kirjasto (kirjastoon tutustuminen) s.16 Sinfonia Lahti s.14 luokka-aste Kaupunginteatteri s.12 Hiihtomuseo s.7 Kirjasto (kirjavinkkaus) s.16 Taidemuseo

Lisätiedot

8 Keski-Pohjanmaa. 8.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

8 Keski-Pohjanmaa. 8.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 8 Keski-Pohjanmaa 8.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 8.1. KESKI-POHJANMAA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 3 kpl Taajaan asutut: 1 kpl Maaseutumaiset: 6 kpl Keski-Pohjanmaa

Lisätiedot

KOULUKULJETUSOPAS 2015

KOULUKULJETUSOPAS 2015 KOULUKULJETUSOPAS 2015 Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 13.10.2015 RAUMAN KAUPUNGISSA NOUDATETTAVAT KOULUKULJETUSTEN YLEISET PERIAATTEET KOULUMATKOJA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ Perusopetuslaki 6 Oppilaan

Lisätiedot

TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA

TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA 2008-2010 TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA hanke Miksi? OPS:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen Yhteyksien luominen koulujen ja Turun alueen luonto- ja kestävän kehityksen

Lisätiedot

PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK Päivitetty

PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK Päivitetty PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK 2019 2020 Päivitetty 14.1.2019 A2 VALINTA 5. ja 6. LUOKALLE Mikäli oppilas ei valitse vapaaehtoista kieltä, siirry tekemään valinnaisainevalintoja!

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016

PYHTÄÄN KUNTA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 PYHTÄÄN KUNTA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 JOHDANTO Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on turvata lapselle tuttu ja turvallinen paikka viettää koulun jälkeistä

Lisätiedot

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS 2 PALVELUKUVAUS TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 LIIKENNÖINTIKOHTEIDEN YLEISKUVAUS... 2 2 KALUSTOLLE ASETETTAVAT VAATIMUKSET...

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE

PYHTÄÄN KUNTA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE PYHTÄÄN KUNTA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2019-2020 JOHDANTO Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on tarjota lapselle tuttu ja turvallinen paikka viettää

Lisätiedot

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Viitekehyksenä perusopetuksen laatukriteerit ja varhaiskasvatuksessa viitekehyksenä on käytetty Valtakunnallisia varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Suomussalmi uuden lain toimeenpanijana. Joni Kinnunen

Suomussalmi uuden lain toimeenpanijana. Joni Kinnunen Suomussalmi uuden lain toimeenpanijana Joni Kinnunen 20.3.2019 Suomussalmi Noin 8000 asukkaan kunta Kainuussa Väestö vähenee ja ikääntyy Pitkät välimatkat Taiteen ammattilaisten kapea kärki, yhteisön ja

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016...

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... i SISÄLLYSLUETTELO KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... 4 40, KASKO 19.5.2015 17:30 Sivu 2 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO

Lisätiedot

KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma

KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelman tarkoituksena on taata kaikille oppilaille yhtäläiset oikeudet kulttuuriin. Kulttuurikasvatussuunnitelma tukee koulujen

Lisätiedot

Tarjouskilpailu on avoin kaikille, joilla on oikeus ostoliikenteen harjoittamiseen.

Tarjouskilpailu on avoin kaikille, joilla on oikeus ostoliikenteen harjoittamiseen. TARJOUSPYYNTÖ: LAIHIAN KUNNAN KOULULAISKULJETUKSET Ostoliikenteen tarjouspyyntö koululaiskuljetukset Pyydämme tarjoustanne jäljempänä määritellyn ostoliikenteen hoitamisesta alla mainittujen asiakirjojen

Lisätiedot

Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelma osana seudullista opetussuunnitelmaa

Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelma osana seudullista opetussuunnitelmaa Kulttuuriketju Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelma osana seudullista opetussuunnitelmaa Mikä Kulttuuriketju? Lastenkulttuurikeskus Verson koordinoima Keski-Savon seudullinen kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

LAHJAKAS OPPILAS HAASTAA KERHONOHJAAJAN

LAHJAKAS OPPILAS HAASTAA KERHONOHJAAJAN LAHJAKAS OPPILAS HAASTAA KERHONOHJAAJAN Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus 26.9.2011 Apulaisrehtori Arja Makkonen, Kitee KITEE sijaitsee Itä Suomessa, Keski Karjalassa kaupungin

Lisätiedot

Taidetestaajat Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi

Taidetestaajat Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi Taidetestaajat 2017-2020 Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi 24.11.2016 Anu-Maarit Moilanen, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto Veli-Markus Tapio, Suomen Kulttuurirahasto Taide lähtee kasista!

Lisätiedot

Maksuton koulukuljetus koulutien vaarallisuuden perusteella lukien

Maksuton koulukuljetus koulutien vaarallisuuden perusteella lukien Koulutuslautakunta 40 14.05.2014 Koulutuslautakunta 47 11.06.2014 Maksuton koulukuljetus koulutien vaarallisuuden perusteella 1.8.2014 lukien 358/12.01.03/2014 Koulutuslautakunta 14.05.2014 40 Perusopetuslaki

Lisätiedot

PYHTÄÄN SEKÄ PYHTÄÄ-KOTKA -LIIKENTEEN OSTOSOPIMUS 1.1.2016 ALKAEN YLEISINFO KUNNISTA JA LIIKENTEESTÄ

PYHTÄÄN SEKÄ PYHTÄÄ-KOTKA -LIIKENTEEN OSTOSOPIMUS 1.1.2016 ALKAEN YLEISINFO KUNNISTA JA LIIKENTEESTÄ PYHTÄÄN SEKÄ PYHTÄÄ-KOTKA -LIIKENTEEN OSTOSOPIMUS 1.1.2016 ALKAEN YLEISINFO KUNNISTA JA LIIKENTEESTÄ Päivämäärä 8.9.2015 Laatija Mika Piipponen Hyväksyjä Etelä-Kymenlaakson henkilökuljetusyksikkö Kotkantie

Lisätiedot

KOULUMATKOJEN JÄRJESTÄMISPERIAATTEET KOUVOLAN KAUPUNGISSA

KOULUMATKOJEN JÄRJESTÄMISPERIAATTEET KOUVOLAN KAUPUNGISSA LIITE. Koulukuljetusperiaatteet KULJETUSOIKEUDEN MUODOSTUMINEN Perusopetuslain 32 :n mukaan esi-, perus- ja lisäopetusta saavalle oppilaalle on järjestettävä kuljetus tai maksettava riittävä korvaus, mikäli

Lisätiedot

VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT

VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT Tutkitut vaihtoehdot Nykyverkko, parannettuna VE 0 + Kahden koulun malli VE 1 Kolmen koulun malli VE 2 Neljän koulun malli VE 3 Huom! Molemmat eivät

Lisätiedot

Yli-Maarian koulu. YMA ja Moision yksikkö

Yli-Maarian koulu. YMA ja Moision yksikkö Yli-Maarian koulu YMA ja Moision yksikkö 1.8.2018 Kaupunginvaltuuston 18.4.2011 hyväksymäyli-maarian koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma Alun perin Yli-Maarian koulu mitoitettiin vain

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGIN KOULUKULJETUSOPAS

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGIN KOULUKULJETUSOPAS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGIN KOULUKULJETUSOPAS Kasvun ja oppimisen lautakunta 29.4.2014 2 SISÄLTÖ 1 KOULUMATKOJA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ... 3 Perusopetuslaki 32... 3 Oppilaan koulupaikan määräytyminen... 3 2 ESIKOULU-

Lisätiedot

Kulttuurin virta. Elokuu 2014. Tausta

Kulttuurin virta. Elokuu 2014. Tausta Kulttuurin virta Elokuu 2014 Tausta Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Joensuun kaupungin kulttuuripalveluille 60 000 euroa Kulttuurin virtaa -hankkeen käynnistämiseksi. Hanke alkoi tammikuun 2014 alusta

Lisätiedot

Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä

Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä Palveluverkkomuutosten taustalla I Toiminnan laatu Kaiken palvelutuotannon ja toiminnan lähtökohtana pitää olla kuntalainen (tuotantolähtöisyys

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus

Kuulemistilaisuus Tervon kunta Kuulemistilaisuus 15.4.2019 Tervon kunta yläkouluselvitys 2018-2019 Petteri Ristikangas kunnanjohtaja Kunnanhallitus asetti yläkouluselvitys toimikunnan valmisteluryhmäksi toimikaudelle 7.11.2018-31.3.2019.

Lisätiedot

MUURAMEN KOULUKULJETUSSÄÄNTÖ

MUURAMEN KOULUKULJETUSSÄÄNTÖ 1 Muuramen kunta/opetuspalvelut Hyvinvoinnin ja palveluiden lautakunta 19.3.2019 21 /LIITE P 1 MUURAMEN KOULUKULJETUSSÄÄNTÖ 2 1. Lainsäädäntö 1.1. Perusopetuslaki 6 /Oppilaan koulupaikan määräytyminen

Lisätiedot

Lohjan esikoulujen ja peruskoulujen koulumatkakuljetusten periaatteet 1.8.2016 alkaen

Lohjan esikoulujen ja peruskoulujen koulumatkakuljetusten periaatteet 1.8.2016 alkaen Lohjan esikoulujen ja peruskoulujen koulumatkakuljetusten periaatteet 1.8.2016 alkaen Kasvatus- ja opetuslautakunta on 16.12.2015 137 päättänyt hyväksyä Lohjan esikoulujen ja peruskoulujen koulumatkaperiaatteet

Lisätiedot

19 Uusimaa. 19.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

19 Uusimaa. 19.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 19 Uusimaa 19.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 19.1. UUSIMAA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 13 kpl Taajaan asutut: 6 kpl Maaseutumaiset: 9 kpl Uusimaa on väkiluvultaan

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

arx.hameenlinna.fi/kulttuuripolku

arx.hameenlinna.fi/kulttuuripolku arx.hameenlinna.fi/kulttuuripolku 3 LAPSEN OIKEUS KULTTUURIIN JA TAITEESEEN - Facebook: ARXHameenlinna - Instagram: @arxgrammi 4 5 arx.hameenlinna.fi/kulttuuripolku 6 7 Seiskaluokkalaisten Kulttuuripolulla

Lisätiedot

KERHONJÄRJESTÄJILLE, KOULUILLE JA OPETTAJILLE

KERHONJÄRJESTÄJILLE, KOULUILLE JA OPETTAJILLE KOULUN KERHOTOIMINNAN KÄSIKIRJA 2 KERHONJÄRJESTÄJILLE, KOULUILLE JA OPETTAJILLE SUVI LAPPALAINEN LAHDEN KAUPUNKI LASTEN JA NUORTEN KASVU Sisällysluettelo 1. Koulun kerhotoiminnan järjestäminen 2. Kerhotoiminnan

Lisätiedot

Kulttuurikasvatussuunnitelma / Alavieska Ulla-Mari Kivi

Kulttuurikasvatussuunnitelma / Alavieska Ulla-Mari Kivi Kulttuurikasvatussuunnitelma / Alavieska Ulla-Mari Kivi 12.5.2017 Dokumentti on luotu Kulttuurikasvatussuunnitelma.fi-palvelussa: http://kulttuurikasvatussuunnitelma.fi/suunnitelma/alavieska-3/ 1. KUNTA

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 Ilpo Tervonen, 18.8.2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Hillatien koulussa on turvallinen ja kaikkia kannustava työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Kulttuurin rooli uuden Valtakunnallisen Opetussuunnitelman perusteissa Kulttuurinen osaaminen

Lisätiedot

Markkinavuoropuhelu , koulukuljetukset

Markkinavuoropuhelu , koulukuljetukset Markkinavuoropuhelu 5.6.2018, koulukuljetukset 13.6.2018 1 Aiheet: Tilaajavastuulaki Dokumentit Luotettava kumppani Nykyiset koulukuljetukset Lakimuutoksia Hankinnan kohteet Kilpailutus Kilpailutuksen

Lisätiedot

4 Etelä-Pohjanmaa. 4.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

4 Etelä-Pohjanmaa. 4.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 4 Etelä-Pohjanmaa 4.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 4.1 ETELÄ-POHJANMAA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 1 kpl Taajaan asutut: 5 kpl Maaseutumaiset: 13 kpl Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Kylään maisemaan -hanke. Loviisa Alueryhmän tapaaminen

Kylään maisemaan -hanke. Loviisa Alueryhmän tapaaminen Kylään maisemaan -hanke Loviisa 15.5.2019 Alueryhmän tapaaminen Hanke lyhyesti tavoitteena on kehittää ja edistää kulttuuriympäristöön perustuvaa yrittäjyyttä nostaa maaseudun arvostusta asukkaiden ja

Lisätiedot

Opetus-ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyn 2019 tulokset

Opetus-ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyn 2019 tulokset Opetus-ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyn 2019 tulokset neuvotteleva virkamies Iina Berden, opetus- ja kulttuuriministeriö varatoimitusjohtaja Tuomo Lähdeniemi, Fountain Park 3.4.2019 Karakallion

Lisätiedot

Teollisuuden ja yhdyskuntien ravinnekuormitus vesiin: FOSFORI (Kymenlaakso)

Teollisuuden ja yhdyskuntien ravinnekuormitus vesiin: FOSFORI (Kymenlaakso) VUOSI 2010 TEOLLISUUS Teollisuuden ja yhdyskuntien ravinnekuormitus vesiin: FOSFORI (Kymenlaakso) Klikkaamalla graafin palkkeja näet ko. vuoden päästöt oikealla, jossa myös linkit puhdistamokohtaisiin

Lisätiedot

Palveluverkostoon liittyvät mahdolliset koulukuljetusmuutokset ja reitit

Palveluverkostoon liittyvät mahdolliset koulukuljetusmuutokset ja reitit Palveluverkostoon liittyvät mahdolliset koulukuljetusmuutokset ja reitit Alla olevissa dioissa koulukuljetusmahdollisuuksia on selvitetty tällä hetkellä kouluissa olevien 4.-6. luokkalaisten määrillä ja

Lisätiedot

KOTKAN PAIKALLIS- SEKÄ KOTKA-HAMINA - LIIKENTEEN OSTOSOPIMUS 1.7.2016 ALKAEN YLEISINFO KAUPUNGISTA JA LIIKENTEESTÄ

KOTKAN PAIKALLIS- SEKÄ KOTKA-HAMINA - LIIKENTEEN OSTOSOPIMUS 1.7.2016 ALKAEN YLEISINFO KAUPUNGISTA JA LIIKENTEESTÄ KOTKAN PAIKALLIS- SEKÄ KOTKA-HAMINA - LIIKENTEEN OSTOSOPIMUS 1.7.2016 ALKAEN YLEISINFO KAUPUNGISTA JA LIIKENTEESTÄ Päivämäärä 10.8.2015 Laatija Mika Piipponen Hyväksyjä Etelä-Kymenlaakson henkilökuljetusyksikkö

Lisätiedot

LUOvUUS Pohjois-Pohjanmaan luovan talouden kehittämisohjelma Kansalaisopisto luovan talouden toimintaympäristönä

LUOvUUS Pohjois-Pohjanmaan luovan talouden kehittämisohjelma Kansalaisopisto luovan talouden toimintaympäristönä LUOvUUS Pohjois-Pohjanmaan luovan talouden kehittämisohjelma 2018 Kansalaisopisto luovan talouden toimintaympäristönä YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus Jokaisella on oikeus ja tasaarvoinen

Lisätiedot

Kulttuurikansion toteutus

Kulttuurikansion toteutus Kulttuurikansio KULTTUURIKANSIO Perusopetuksen 9. luokan oppilas voi antaa erityisen näytön kulttuuri- ja taideaktiivisuudestaan toteuttamalla äidinkielen oppiaineeseen sisältyvän vapaavalintaisen Kulttuurikansiotehtäväkokonaisuuden.

Lisätiedot

Oppilaskuljetus Keiteleen kunnan esi- ja perusopetuksessa lukuvuonna 2015-16

Oppilaskuljetus Keiteleen kunnan esi- ja perusopetuksessa lukuvuonna 2015-16 1 Oppilaskuljetus Keiteleen kunnan esi- ja perusopetuksessa lukuvuonna 2015-16 Tämä tiedote löytyy kunnan kotisivuilta osoitteesta: www.keitele.fi => Palvelut => Opetus ja koulutus => Koulumatkat ja -kuljetus.

Lisätiedot

Khall 13.5.2013 245 Sivu 1 / 6 MUHOKSEN KUNTA KOULUKULJETUSTEN JÄRJESTÄMISPERIAATTEET

Khall 13.5.2013 245 Sivu 1 / 6 MUHOKSEN KUNTA KOULUKULJETUSTEN JÄRJESTÄMISPERIAATTEET Khall 13.5.2013 245 Sivu 1 / 6 MUHOKSEN KUNTA KOULUKULJETUSTEN JÄRJESTÄMISPERIAATTEET Koulumatkoja koskeva lainsäädäntö Esi- ja perusopetuksen koulumatkoista on säädetty perusopetuslaissa. Perusopetuslaki

Lisätiedot

IIN KUNNAN KOULUKULJETUSOHJE alkaen

IIN KUNNAN KOULUKULJETUSOHJE alkaen IIN KUNNAN KOULUKULJETUSOHJE 1.2.2017 alkaen Perusopetuslaki 32 1 ja 2 mom: Jos perusopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan

Lisätiedot

SELL-hanke ja Strateginen yleiskaavatyö

SELL-hanke ja Strateginen yleiskaavatyö SELL-hanke ja Strateginen yleiskaavatyö 1. SELL uudistumisvoimaa rakennemuutokseen 2. Strateginen kokonaissuunnitelma työn alla 3. Elinkeinokehittämistä SELLissä 4. MAL lia muilta SELL-hanke ja Strateginen

Lisätiedot

Koululaisten iltapäivätoiminta

Koululaisten iltapäivätoiminta Koululaisten iltapäivätoiminta Lukuvuosi 2015 2016 Huolenpitoa ja kavereita Turvallinen iltapäivä koulupäivän jälkeen Helsingissä järjestetään 1. 2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille iltapäivätoimintaa

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 23.8.2018 Kaisa Koskela, Kulttuurin tulosyksikkö Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Kulttuurin tulosyksikkö Kulttuurilautakunta Svenska

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

KOULUKULJETUSTEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET

KOULUKULJETUSTEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET Liite Koplk 3.12.2014 102 Lohjan esikoulujen ja peruskoulujen koulumatkakuljetusten periaatteet 1.8.2015 alkaen Kasvatus- ja opetuslautakunta on 3.12.2014 xxx päättänyt hyväksyä Lohjan esikoulujen ja peruskoulujen

Lisätiedot

19 % 1,2. Museokäyntien ennätysvuosi % museokäynneistä oli maksettuja käyntejä. TILASTOKORTTI 2/2016 MUSEOKÄYNTIEN KASVU

19 % 1,2. Museokäyntien ennätysvuosi % museokäynneistä oli maksettuja käyntejä. TILASTOKORTTI 2/2016 MUSEOKÄYNTIEN KASVU Museokäyntien ennätysvuosi 2016 MUSEOKÄYNTIEN KASVU Vuonna 2016 Suomen ammatillisesti hoidetuissa museoissa tehtiin kaikkien aikojen käyntiennätys. Museokäyntejä tilastoitiin kaikissa museokohteissa yhteensä

Lisätiedot

Ateljeet ja taiteilijakodit: Asunta-ateljee (Heikki Asunnan taiteilija-ateljee), Kalela (Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee)

Ateljeet ja taiteilijakodit: Asunta-ateljee (Heikki Asunnan taiteilija-ateljee), Kalela (Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee) Ruoveden kunnan kulttuurikasvatussuunnitelma 2016 Dokumentti on luotu Kulttuurikasvatussuunnitelma. fi-palvelussa: http://kulttuurikasvatussuunnitelma.fi/suunnitelma/ruoveden-kunta-2/ Kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus 15.4.2010 Helsinki, Paasitorni Taiteen perusopetuksen kehittäminen Opetustuntikohtaisen taiteen perusopetus:

Lisätiedot

Koulukuljetukset Tammelan kunta - 1(5) PROCOMP SOLUTIONS OY Tammelan kunta, koulukuljetukset

Koulukuljetukset Tammelan kunta - 1(5) PROCOMP SOLUTIONS OY Tammelan kunta, koulukuljetukset Koulukuljetukset Tammelan kunta - 1(5) PROCOMP SOLUTIONS OY 13.11.2016 Tammelan kunta, koulukuljetukset Koulukuljetukset Tammelan kunta - 2(5) Koulukuljetukset Kouluverkkoselvityksessä on käsitelty vaihtoehtoisia

Lisätiedot

7 Kanta-Häme. 7.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

7 Kanta-Häme. 7.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 7 Kanta-Häme 7.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 7.1. KANTA-HÄME Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 3 kpl Taajaan asutut: 2 kpl Maaseutumaiset: 6 kpl Kanta-Hämeen

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNKI PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI 2014-2015. 1. Soveltamisala

KAARINAN KAUPUNKI PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI 2014-2015. 1. Soveltamisala KAARINAN KAUPUNKI 1 PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI 2014-2015 1. Soveltamisala Lasten aamu- ja iltapäivätoimintaa säätelee Perusopetuslaki (628/1998). Mikäli kunta

Lisätiedot

20 Varsinais-Suomi. 20.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

20 Varsinais-Suomi. 20.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 20 Varsinais-Suomi 20.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 20.1. VARSINAIS-SUOMI Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 4 kpl Taajaan asutut: 9 kpl Maaseutumaiset: 15 kpl

Lisätiedot

ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON

ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON ÄLÄ VASTAA TÄHÄN VERSIOON Opetus- ja kulttuuriministeriön koululaiskysely 2017 Hei, vuosi sitten lähetin kouluusi kyselyn, mitä sinä ja muut oppilaat haluaisitte harrastaa koulussa iltapäivisin. Kyselyyn

Lisätiedot

Kajaanin kaupunki Sivistyspalvelut

Kajaanin kaupunki Sivistyspalvelut Kajaanin kaupunki Sivistyspalvelut 14.2.2013 KAJAANIN KAUPUNGIN PERUSKOULUJEN OPPILAAKSI OTTAMISEN PERIAATTEET JA OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 1.8.2013 ALKAEN Hyväksytty Kajaanin sivistyslautakunnan kokouksessa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107 20.03.2013 Sivu 1 / 1 1428/12.01.01/2013 107 Taiteen perusopetus varhaiskasvatuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Mattila Virpi, puh. (09) 816 23022 Suihkonen Jaana, puh. (09) 816 52353 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot