Kulttuurikasvatussuunnitelma / Alavieska Ulla-Mari Kivi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kulttuurikasvatussuunnitelma / Alavieska Ulla-Mari Kivi"

Transkriptio

1 Kulttuurikasvatussuunnitelma / Alavieska Ulla-Mari Kivi Dokumentti on luotu Kulttuurikasvatussuunnitelma.fi-palvelussa: 1. KUNTA TAI ALUE Alavieska 2. VASTUUHENKILÖN TAI TYÖRYHMÄN MÄÄRITTÄMINEN a. Kenelle kulttuurikasvatussuunnitelman laatiminen on vastuutettu? Ulla-Mari Kivi, kirjastotoimenjohtaja b. Ketkä ovat mukana laatimassa kunnan kulttuurikasvatussuunnitelmaa? Eija Saarela, hallinto-ja sivistysjohtaja Päivi Korkiakoski, vs.rehtori Helena Häivälä, päiväkodin johtaja 3. OMAT ARVOT JA TAVOITTEET Mitkä arvot ohjaavat suunnitelman laatimista? Mitkä ovat sen tavoitteet? Alavieskan kunnan kulttuurikasvatussuunnitelman tavoitteena on taata lapsille ja nuorille yhdenvertainen mahdollisuus kokea ja luoda taidetta, kulttuuria ja kulttuuriperintöä. Yhdenvertaisuus merkitsee sitä, että oppilas tutustuu oppivelvollisuutensa aikana mahdollisimman monipuolisesti kulttuurinlajeihin. Suunnitelma tukee systemaattista kulttuurikasvatustyötä. Monipuolinen kulttuuriin tutustuminen rikastuttaa yksilön kokemusmaaimaa ja avaa ovia tulevaisuuden kulttuuritoimijana tai kulttuurikuluttajana. 4. OMAN ALUEEN KULTTUURIKOHTEIDEN JA -KOKEMUSTEN LISTAAMINEN a. Mitä taide- ja kulttuurikohteita kunnassanne ja lähialueilla on tarjolla? - Alavieskan kirkko ja kellotapuli - Linnakallio, riihikirkko ja pahkakirkko - Alavieskan kunnankirjasto - Hannulan kotiseututalo - Kotiseutumuseo - Someronkylän museo - Verrosen luhtiaitta - Valo Verrosen galleria - Pasi Huttusen taide-ateljee - Eeli-Design ateljee - Kunnarin hopiatroopi, Saarenkylä - Utsjoen evakkojen muistokivi, Koissuon hautausmaa - Alavieskan 1. ja 2. kirkon muistomerkki, Tikkasen hautausmaa - Pirtti- Villen Jumalan tulen kantajan hautamuistomerkki. Tikkasen hautausmaa - sodassa kaatuneiden muistomerkit ja haudat, Alavieskan kirkko - Sotaanlähdön muistomerkki (1989) Alavieskan kirkkotarha - Niittumies, puuveistos Alavieskan kunnantalo - Äitimuistomerkki, kirjaston piha. - Kalliokanava - Järviojan kaivajien muistomerkki - Sotavuosina kaatuneiden muistolaatta Alavieskan seurakuntatalo - Kulttuuritalo

2 Akustiikka, Ylivieska - Alavieska-viikko, kotiseutuviikko heinäkuussa - kesäteatteri, Linnakallio - konsertit kirkossa, Alavieska-salissa ja Omavieskassa - kirjailijavierailut kirjasto ja yhtenäiskoulu - alueteatterivierailut - kuukausittain vaihtuva taidenäyttely, kirjasto b. Mitä muita taide- ja kulttuurielämyksiä tarjoavia toimijoita alueella on? - Alavieskan kotiseutuyhdistys - Hannulan kotimuseoyhdistys - Nuorten teatteriryhmä, kansalaisopisto - Kirjailijat: Raili Alahautala, Anna-Liisa Linnala - kirjoittajapiiri, kansalaisopisto - musiikkiopisto - EeliDesign - Ateljee Pasi Huttunen - alueteatterivierailut, Kajaanin kaupinginteatteri - Alavieskan seurakunta - Alavieskan kunnan nuorisotoimi c. Minkälaisia koko kunnan tasolle laajennettavia, kulttuurikasvatukseen liittyviä hyviä käytäntöjä kunnasta löytyy? Lukuponi Moona, Vaarin talli 5. SUUNNITELMAN LAATIMINEN a. Toiminta luokka-asteittain Varhaiskasvatus 0-3v, Varhaiskasvatus 4-5v, Esikoulu, 1-2 luokka, 3-4 luokka, 5-6 luokka, 7. luokka, 8. luokka, 9. luokka VARHAISKASVATUS 0-3-VUOTIAAT Arkkitehtuuri: Alavieskan kirkko ja Linnakallion toiminta-alue Sanataide ja kirjallisuus: kirjaston käyttäjäksi opettelu, kirajston satutunnit, lastenkirjallisuus lapsiryhmien käytössä päivittäin, sadutus Musiikki: vierailevat musiikkiesitykset ja viikottaiset laulutuokiot ja musiikkihetket lapsiryhmissä Teatteri: vierailuesitykset, tikkuteatteri, esiintymisharjoitukset, itse tehdyt teatteri-tai sirkusesitykset Kuvataide: tuotetaan itse taidetta, järjestetään taidenäyttely kirjastolla ja tutustutaan kirjaston taidenäyttelyihin. Tavoitteena on tutustuttaa lapset monipuolisesti kulttuuritarjontaan., Työpaja kirjaston, koulun ja seurakunnan kanssa. Mikä on osallistuva lapsi- tai ryhmämäärä? Tarvitaanko kuljetuksia? Viisi eri päiväkotiryhmää, lisäksi perhepäivähoitoryhmät (4-5), eskareiden ip-ryhmä ja Tanhualan ryhmis. Kuljetuksia tarvitaan, mikäli lähdetään kuntakeskusta kauemmaksi.

3 VARHAISKASVATUS 4-5-VUOTIAAT Arkkitehtuuri: Alavieskan kirkko ja Linnakallion toiminta-alue Sanataide ja kirjallisuus: kirjaston käyttäjäksi opettelu, kirajston satutunnit, lastenkirjallisuus lapsiryhmien käytössä päivittäin, sadutus Musiikki: vierailevat musiikkiesitykset ja viikottaiset laulutuokiot ja musiikkihetket lapsiryhmissä Teatteri: vierailuesitykset, tikkuteatteri, esiintymisharjoitukset, itse tehdyt teatteri-tai sirkusesitykset Kuvataide: tuotetaan itse taidetta, järjestetään taidenäyttely kirjastolla ja tutustutaan kirjaston taidenäyttelyihin. Tavoitteena on tutustuttaa lapset monipuolisesti kulttuuritarjontaan., Työpaja kirjaston, koulun ja seurakunnan kanssa. Mikä on osallistuva lapsi- tai ryhmämäärä? Tarvitaanko kuljetuksia? Viisi eri päiväkotiryhmää, lisäksi perhepäivähoitoryhmät (4-5), eskareiden ip-ryhmä ja Tanhualan ryhmis. Kuljetuksia tarvitaan, mikäli lähdetään kuntakeskusta kauemmaksi. ESIKOULU - Osuuspankin kuvataidekilpailu - Arkkitehtuuri/kulttuuriperintö: Alavieskan kirkko ja tapuli - Sanataide ja kirjallisuus: Kirjaston satutunnit, kirjailijavieraat, kirjastokäynnit - Musiikki: koululla vieailevat musiikkiesitykset ja/tai kulttuuritalon Akustiikan konsertti - Teatteri: koulululla vierailevat teatteriesitykset, kirjastossa vierailevat esitykset ja/tai kulttuuritalo Akustiikassa vierailu Tavoitteena on tutustuttaa lapset lähialueen monipuoliseen kulttuuritarjontaan. kirjaston, koulun ja seurakunnan kanssa. Mikä on osallistuva lapsi- tai ryhmämäärä? Tarvitaanko kuljetuksia? Osallistujien määrä: esiopetuksen kolme ryhmää. Alavieskan keskustan ulkopuolelle suuntautuvat retket ja tutustumiset vaativat linja-autokuljetuksen. Matkan hinta määräytyy matkan pituuden mukaan. Muita kustannuksia ovat lippu- ja pääsymaksukulut.

4 1.-2. LUOKKA - Arkkitehtuuri: vierailu Alavieskan kirkossa (jos ei esiopetuksessa toteutunut) - Paikalliskulttuuri/kulttuuriperintö: vierailu kotiseutumuseossa - Kuvataide: osallistuminen Osuuspankin järjestämään kuvataidekilpailuun, vierailu paikalliseen taidenäyttelyyn - Elokuva: tutustutaan lastenelokuviin - Sanataide ja kirjallisuus: kirjastokäynnit, kirjavinkkaus, kirjailijavierailut, lukudiplomi - Musiikki: osallistuminen mahdollisiin konsertteihin, koulun omat musiikkiesitykset - Teatteri: osallistuminen mahdolliseen teatteriesitykseen, omat esitykset koulun juhlissa kirjaston, museon ja seurakunnan kanssa LUOKKA - Kuvataide: tutustutaan paikallisten taiteilijoiden töihin retkinä ja tutustaan kirjaston taidenäyttelyihin. Erityisteemana on sarjakuvataide, jota toteutetaan tutustumalla sarjakuviin, mutta myös valmistamalla itse sarjakuvia. Osallistutaan Osuuspankin järjestämään kuvataidekilpailuun. - Elokuva: yksi uusi ajankohtainen elokuva koulussa ilmaiseksi, lisäksi tutustutaan muuhun tarjontaan. Koululle hankitaan elokuvalisenssi, jonka ansiosta koulussa voi esittää vapaasti DVD-elokuvia. Oppilaat osallistuva myös Koulujen elokuvaviikkoon. Kolmannen luokan oppilaat kuvaavat ja editoivat pieniä esityksiä, joissa hyödynnetään tietotekniikkaa (esimerkiksi imovie, Movie maker). Neljännen luokat oppilaat hyödyntävät myös äänimaailmaa ja muita tehosteita esityksissä. - Sanataide ja kirjallisuus: kirjastovierailut, kirjavinkkaukset, mahdolliset kirjalahjoitukset, lukudiplomi. Kirjastoseikkailu neljännellä luokalla. Ilmaisutaitoon liittyvän tapahtuman järjestäminen koulussa. Oppilaat ovat itse tekijöinä puheilmaisun, musiikillisen tai liikunnallisen ilmaisun keinoin. - Media: Nettietikettiin tutustuminen - Musiikki: kaksi konsertti/musiikkiesitystä, joista toinen lastenmusiikkia ja toinen soitinmusiikkikonsertti. - Teatteri: mahdollisuus nähdä ikäryhmälle sopiva teatteriesitys vuosittain koulussa. - Kulttuuripassi: 3.luokan oppilaat saavat kulttuuripassin. Passissa on kahdeksan eri tapahtumaa/ideaa tapahtumaksi, joista kuusi tulee toteutetuksi koulussa. Kaksi tapahtumaa jää kodin valinnoiksi. Keväällä kortin palauttaneet osallistuvat arvontaan tai järjestetään "kulttuurikutsut".

5 kirjaston, musiikkiopiston, osuuspankiin ja vierailevien teatteriryhmien kanssa. Koulukohtainen elokuvalisenssi maksaa 3,50 euroa/oppilas/vuosi. Hintaan lisätään alv 24 % LUOKKA - Kulttuuriperintö: vierailu kotiseutumuseoon, vierailu Linnakalliolle ja vierailu Alavieskan kirkkkoon. - Kuvataide: kirjaston taidenäyttelyt, tutustutaan paikallisten taiteilijoiden töihin, Osuuspankin kuvataidekilpailu - Elokuva: käynti elokuvissa tai elokuvan katsominen koulussa - Sanataide ja kirjallisuus: kirjastovierailut, kirjavinkkaukset, kirjailijavierailut, laajempi tutustuminen suomalaisen kirjallisuuden merkkihenkilöihin - Media: Alavieska-lehti + muut paikallislehdet (esimerkiksi toimittajan vierailu, osallistuminen lehden sisällön tuottamiseen) - Musiikki: koulun juhlien musiikkiesitykset, konsertteihin osallistuminen mahdollisuuksien mukaan - Teatteri: teatterissa käynti tai teatteriesityksen katsominen koulussa, koulun juhlien esitykset kirjaston, Alavieska-lehden toimituksen, paikallisten kulttuuritoimijoiden, osuuspankin ja vierailevien esiintyjien kanssa. 7. LUOKKA - Osuuspankin kuvataidekilpailu - Kulttuuriperintö/arkkitehtuuri: vierailu Kalajoen Plassilla (Havula) - Sanataide ja kirjallisuus: kirjastokäynnit, tiedonhankinnan opetustunnit kirjastossa, kirjavinkkaus, kirjailijavieraat - Musiikki: mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi musiikkiopiston konsertit - Teatteri: teatteriesitys koululla kirjaston, musiikkiopiston ja vierailevien teatteriryhmien kanssa.

6 Matkakustannukset Kalajoelle, jonne tarvitaan linja-autokuljetus. 8. LUOKKA - Arkkitehtuuri/kulttuuriperintö/rakennettu ympäristö: oman kunnan rakennuksiin ja kohteisiin tutustuminen (kirkko, museot, muistomerkit) - Kuvataide: oman kunnan ateljeet ja muut taidenäyttelyt, lähikuntien taidemuseoihin ja näyttelyihin tutustuminen, omien taidenäyttelyjen järjestäminen kirjastoon, yhteisöllisten taidetempausten järjestäminen - Elokuva: Elokuvaviikko - Sanataide ja kirjallisuus: kirjastokäynnit, kirjavinkkaus, kirjailijavieraat - Musiikki: musiikkiopiston konsertit - Teatteri: teatteriesityksen seuraaminen koululla tai teatterissa - Taidetestaajat- projektiin osallistuminen. Vierailu kahteen kohteeseen seuraavista: Oulun taidemuseo, Oulun musiikkijuhlasäätiö, Oulun kaupunginteatteri, Helsingin kaupunginteatteri, Suomen kansallisteatteri, Suomen valokuvataiteen museo, Tanssikaari/Compañía Kaari & Roni Martin, Tapiola Sinfonietta, Teatteri Taimine, Yleisradio/Radion sinfoniaorkesteri, Espoon taidemuseo EMMA, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja Tanssiteatteri Raatikko. kirjaston, musiikkiopiston ja vierailevien teatteriryhmien kanssa 9. LUOKKA - Sanataide ja kirjallisuus: kirjastokäynnit, kirjavinkkaus, kirjailijavierailut - Musiikki: musiikkiopiston konsertit - Teatteri: teatteriesityksen seuraaminen koulussa tai teatterissa kirjaston, musiikkiopiston ja vierailevien teatteriryhmien kanssa. b. Vuoden teema

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Varhaiskasvatus Vierailu, Esitys, Muu, Vierailu, Esitys, Muu Mikä on osallistuva lapsi- tai ryhmämäärä? Tarvitaanko kuljetuksia? Mitkä ovat arvioidut kustannukset?

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen lautakunta liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski

Kasvun ja oppimisen lautakunta liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski Kasvun ja oppimisen lautakunta 17.5.2018 liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski Kasvun ja oppimisen lautakunta 17.5.2018 liite nro 1 (2/9) Kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Johdanto Kulttuurikasvatussuunnitelma on kunnan tai alueen suunnitelma siitä, miten kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatusta toteutetaan kunnassa tai alueella osana

Lisätiedot

Ateljeet ja taiteilijakodit: Asunta-ateljee (Heikki Asunnan taiteilija-ateljee), Kalela (Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee)

Ateljeet ja taiteilijakodit: Asunta-ateljee (Heikki Asunnan taiteilija-ateljee), Kalela (Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee) Ruoveden kunnan kulttuurikasvatussuunnitelma 2016 Dokumentti on luotu Kulttuurikasvatussuunnitelma. fi-palvelussa: http://kulttuurikasvatussuunnitelma.fi/suunnitelma/ruoveden-kunta-2/ Kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

KULTTUURIPOLKU. Hankasalmen lasten ja nuorten kulttuuriopetussuunnitelma. Hyväksytty Hankasalmen sivistyslautakunnassa 17.5.

KULTTUURIPOLKU. Hankasalmen lasten ja nuorten kulttuuriopetussuunnitelma. Hyväksytty Hankasalmen sivistyslautakunnassa 17.5. KULTTUURIPOLKU lasten ja nuorten kulttuuriopetussuunnitelma Hyväksytty sivistyslautakunnassa 17.5.2011 27 1 Johdanto Kulttuuripolku on hankasalmelainen tavoitteellisen kulttuurikasvatuksen suunnitelma.

Lisätiedot

Äänekosken kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma LUOKKA TAITEENALA TAVOITE MITÄ OPPIAINEET TYÖTAPA PAIKKA YHTEISTYÖSSÄ

Äänekosken kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma LUOKKA TAITEENALA TAVOITE MITÄ OPPIAINEET TYÖTAPA PAIKKA YHTEISTYÖSSÄ LUOKKA TTEENALA TAVOITE MITÄ OPPINEET TYÖTAPA PKKA YHTEISTYÖSSÄ Eskarit Musiikki Elämyksellinen Musiikista KU, MU, Museon Äänekosken Musiikkiopisto taidekokemus kuvaksi työpaja Taidemuseo Taidemuseo 1.lk

Lisätiedot

Kulttuurikasvatussuunnitelma

Kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelma Utajärvi Hyväksytty: kunnanhallitus / 2017 Työryhmä: Satu Grip, Tarja Vimpari, Maria Oraviita, Minna Grönstrand ja Liisa Virta. Määritelmiä Kulttuuria on kaikki se moninaisuus,

Lisätiedot

Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelma osana seudullista opetussuunnitelmaa

Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelma osana seudullista opetussuunnitelmaa Kulttuuriketju Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelma osana seudullista opetussuunnitelmaa Mikä Kulttuuriketju? Lastenkulttuurikeskus Verson koordinoima Keski-Savon seudullinen kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

KULTTUURIPOLKU. Raili Takolader: Retkellä. Hankasalmen kunnan taidekokoelma. Hankasalmen lasten ja nuorten kulttuurikasvatussuunnitelma

KULTTUURIPOLKU. Raili Takolader: Retkellä. Hankasalmen kunnan taidekokoelma. Hankasalmen lasten ja nuorten kulttuurikasvatussuunnitelma Liite siv.ltk 14.6.2016 61 KULTTUURIPOLKU Raili Takolader: Retkellä. Hankasalmen kunnan taidekokoelma Hankasalmen lasten ja nuorten kulttuurikasvatussuunnitelma 2016-2017 Vahvistettu siv.ltk 14.6.2016:

Lisätiedot

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA 1 KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA NIVALAN KAUPUNKI 2018 2 Sisältö 1 Mikä on kulttuurikasvatussuunnitelma?... 3 2 Kulttuurikasvatussuunnitelman arvot ja tavoitteet... 3 3 Kulttuurikasvatussuunnitelman kohderyhmä...

Lisätiedot

Kulttuurikasvatussuunnitelma takaa kaikille lapsille ja nuorille tasaarvoisen mahdollisuuden kokea monipuolisesti paikallista kulttuuria.

Kulttuurikasvatussuunnitelma takaa kaikille lapsille ja nuorille tasaarvoisen mahdollisuuden kokea monipuolisesti paikallista kulttuuria. Isonkyrön kunta Kulttuurikasvatussuunnitelma takaa kaikille lapsille ja nuorille tasaarvoisen mahdollisuuden kokea monipuolisesti paikallista kulttuuria. Kulttuurikasvatus auttaa lapsia ja nuoria tuntemaan

Lisätiedot

Kulttuurikasvatussuunnitelma

Kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelma Utajärvi Työryhmä: Satu Grip, Tarja Vimpari, Maria Oraviita, Minna Grönstrand ja Liisa Virta. Määritelmiä Kulttuuria on kaikki se moninaisuus, joka muodostuu yhteiskunnalle

Lisätiedot

Harjavallan kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma

Harjavallan kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma Harjavallan kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 3 KÄSITTEITÄ... 3 KASVATA KULTTUURILLA EHEYTÄ OPETUSTA... 3 KOULUJEN JA KULTTUURIN YHTEISTYÖSUUNNITELMA... 4 ESKARI JA

Lisätiedot

Imatran kaupunki. Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku

Imatran kaupunki. Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku Imatran kaupunki Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku Kulttuuri- ja liikuntapolku Kulttuuri- ja liikuntapolku on kulttuuri, taide- ja liikuntakasvatussuunnitelma joka sisältyy Imatran kaupungin

Lisätiedot

Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelmat

Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelmat Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelmat 2018-2019 Tarja Suhonen Lukuvuosisuunnitelman rakenne 1. Opetuksen yleinen järjestäminen 1.1 Johtamisjärjestelmä 1.2 Tiedottaminen 1.3 Työ- ja loma-ajat 1.4 Tuntikehys,

Lisätiedot

Alavieskan kunnankirjasto

Alavieskan kunnankirjasto 2016 Alavieskan kunnankirjasto Ulla-Mari Kivi Alavieskan kunnan kirjastotoimen toimintakertomus ja tilastot vuodelta 2016 Kirjaston käyttäjät ja käyttö Alavieskan kirjastoa käytti 1510 lainaajaa vuonna

Lisätiedot

Kauhavan esi- ja perusopetuksen KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA

Kauhavan esi- ja perusopetuksen KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kauhavan esi- ja perusopetuksen KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Miksi kulttuurikasvatusta?... 3 1.1 Taidekasvatuksen merkitys lapselle ja nuorelle... 3 1.2 Kuntien kulttuuritoimintalaki...

Lisätiedot

KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma

KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelman tarkoituksena on taata kaikille oppilaille yhtäläiset oikeudet kulttuuriin. Kulttuurikasvatussuunnitelma tukee koulujen

Lisätiedot

Suomussalmi uuden lain toimeenpanijana. Joni Kinnunen

Suomussalmi uuden lain toimeenpanijana. Joni Kinnunen Suomussalmi uuden lain toimeenpanijana Joni Kinnunen 20.3.2019 Suomussalmi Noin 8000 asukkaan kunta Kainuussa Väestö vähenee ja ikääntyy Pitkät välimatkat Taiteen ammattilaisten kapea kärki, yhteisön ja

Lisätiedot

IISALMEN PERUSOPETUKSEN KULTTUURIKASVATUS- OHJELMA

IISALMEN PERUSOPETUKSEN KULTTUURIKASVATUS- OHJELMA IISALMEN PERUSOPETUKSEN KULTTUURIKASVATUS- OHJELMA 2 Iisalmen perusopetuksen kulttuurikasvatusohjelma Kulttuurikasvatusohjelman tavoitteena on rikastuttaa opetussuunnitelmaa ja tuoda kulttuuri luonnolliseksi

Lisätiedot

Esi- ja perusopetuksen kulttuuripolku. esiopetuksesta 9. luokalle

Esi- ja perusopetuksen kulttuuripolku. esiopetuksesta 9. luokalle Esi- ja perusopetuksen kulttuuripolku esiopetuksesta 9. luokalle 4.5.2015 Esiopetusvuosi: Lasten leikkikulttuuri Lapsi tutustuu esiopetuksen leikkiympäristöön ja sen mahdollisuuksiin uusien tietojen ja

Lisätiedot

Henkilöstömuutoksia edelliseen vuoteen:

Henkilöstömuutoksia edelliseen vuoteen: Henkilöstömuutoksia edelliseen vuoteen: Fysiikan ja kemian opettajan Riitta Kraftin viransijaisena syksyllä aloitti Jenna Joki- Erkkilä Koulukuraattorina aloitti 1.8. lähtien Kirsi Sarja Koulunkäyntiavustaja

Lisätiedot

Juhlaviikon ohjelmia Maanantai 19.9. Avoimia ovia: Piilolan päiväkoti, Äänekoski Kansalaisopisto, Äänekoski klo 14-18 Nuorisotila Sumppu, Sumiainen

Juhlaviikon ohjelmia Maanantai 19.9. Avoimia ovia: Piilolan päiväkoti, Äänekoski Kansalaisopisto, Äänekoski klo 14-18 Nuorisotila Sumppu, Sumiainen Juhlaviikon ohjelmia Maanantai 19.9. - lasten töiden näyttelyn avajaiset klo 14-18 Nuorisotila Sumppu, Sumiainen klo 15-18.45 Nuorisotiedotuspiste Nurkkeli, Äänekoski Näyttelyitä: klo 12-19, vapaa pääsy

Lisätiedot

Tp 2010 Ta 2011 Käyttö 1-6/10 Käyttö 1-6/11 Käyttö-% Menot 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 Tulot Netto 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1

Tp 2010 Ta 2011 Käyttö 1-6/10 Käyttö 1-6/11 Käyttö-% Menot 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 Tulot Netto 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 SIVISTYSPALVELUT 310 Sivistyslautakunta Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat esi- ja perusopetus kansalaisopisto musiikkiopisto kirjastopalvelut nuorisotyö museo muu kulttuuritoiminta liikuntapalvelut

Lisätiedot

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuri- ja liikuntapalvelut 21.8.2017 Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuripalvelut sekä liikuntapalvelut lukuina 2017 KULTTUURI- OSALLISTUJIA 9780 VARHAISKASVATUKSESTA (0-6 -VUOTIAAT) PERUSOPETUKSEN

Lisätiedot

Taidetestaajat Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi

Taidetestaajat Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi Taidetestaajat 2017-2020 Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi 24.11.2016 Anu-Maarit Moilanen, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto Veli-Markus Tapio, Suomen Kulttuurirahasto Taide lähtee kasista!

Lisätiedot

Sisällys Palvelut... 3 Kaukopalvelut... 3 Tietopalvelu... 3 Laitteisto... 3 Asiakastietokoneet... 3 Kopiokone... 3 Mikrofilmin ja -korttien

Sisällys Palvelut... 3 Kaukopalvelut... 3 Tietopalvelu... 3 Laitteisto... 3 Asiakastietokoneet... 3 Kopiokone... 3 Mikrofilmin ja -korttien Sisällys Palvelut... 3 Kaukopalvelut... 3 Tietopalvelu... 3 Laitteisto... 3 Asiakastietokoneet... 3 Kopiokone... 3 Mikrofilmin ja -korttien lukulaitteet... 3 Tilat... 4 Kokoushuone... 4 Sukututkimustyöpiste...

Lisätiedot

Juupajoen. peruskoulun. yhteistyösuunnitelma

Juupajoen. peruskoulun. yhteistyösuunnitelma Juupajoen peruskoulun yhteistyösuunnitelma 2 0 1 7 JOHDANTO Juupajoen kunnan yhteistyösuunnitelma on laadittu osaksi uutta opetussuunnitelmaa. Suunnitelma tarkistetaan ja päivitetään tarvittaessa vuosittain.

Lisätiedot

NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat erillisenä tämän luettelon lopussa.

NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat erillisenä tämän luettelon lopussa. KULTTUURITAPAHTUMAT VUONNA 2015 NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 8.12.2015 tuli hänen syntymästään kuluneeksi 150 vuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat

Lisätiedot

KULTTUURI LÄHIYMPÄRISTÖSSÄMME. Tiina Lepistö Lastentarhanopettaja Päiväkoti Seuravuorenkatu 7

KULTTUURI LÄHIYMPÄRISTÖSSÄMME. Tiina Lepistö Lastentarhanopettaja Päiväkoti Seuravuorenkatu 7 KULTTUURI LÄHIYMPÄRISTÖSSÄMME Tiina Lepistö Lastentarhanopettaja Päiväkoti Seuravuorenkatu 7 1 Päiväkotimme Perustettu 1992 Sijaitsee Paattisilla kirkonkylämäisessä maalaisympäristössä 80 lasta 1-6 -vuotiaita

Lisätiedot

Juhlaviikon ohjelma

Juhlaviikon ohjelma Päivitetty 24.9.2018 Juhlaviikon ohjelma 24. 30.9.2018 Ma 24.9.2018 - Vesirieha 3 4-vuotiaille uimahallilla tasatunnein klo 16.00 18.00. Vapaa pääsy! Ei ennakkoilmoittautumista. - Elokuvailta Nuorisovintillä

Lisätiedot

Forssan kaupunki / Wahren-Keskus Kulttuuripassi 3.-4.-luokkalaisille : lukujärjestys 1 (6)

Forssan kaupunki / Wahren-Keskus Kulttuuripassi 3.-4.-luokkalaisille : lukujärjestys 1 (6) Forssan kaupunki / Wahren-Keskus Kulttuuripassi 3.-4.-luokkalaisille : lukujärjestys 1 (6) viikko 11 Kuvataidekoulu Luonnonhistoriallinen museo Luonnonhistoriallinen museo Luonnonhistoriallinen museo Klo:

Lisätiedot

Unajan koulun valinnaisaineet

Unajan koulun valinnaisaineet Unajan koulun valinnaisaineet Liikunta 5. luokalla Syvennetään liikkumisen perustaitoja: liikkuvuutta, voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Opitaan yhteistyötaitoja, ryhmässä ja yksilönä toimimista. Liikkumisen

Lisätiedot

Kulttuurikasvatus osana Keski-Savon seudullista OPS:ia

Kulttuurikasvatus osana Keski-Savon seudullista OPS:ia Kulttuurikasvatus Keski-Savon seudulliseen OPSiin 2015 2016 1 Kulttuurikasvatus osana Keski-Savon seudullista OPS:ia Lastenkulttuurikeskus Verso on mukana valtakunnallisessa Kulttuurivoltti-hankkeessa,

Lisätiedot

Otsikko/ kirjoitetaan Calibri fontilla pistekoko noin 14 tai 16, lihavoitu

Otsikko/ kirjoitetaan Calibri fontilla pistekoko noin 14 tai 16, lihavoitu Kulttuurin virtaa Liperissä - Liperin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen yhteinen kulttuurikasvatussuunnitelma Otsikko/ kirjoitetaan Calibri fontilla pistekoko noin 14 tai 16, lihavoitu Sisällys 1. Kulttuurikasvatus

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO

PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO Hyvä kirjasto elävä alue Mikkeli 13.11.2012 13.11.2012 Kirjastotoimenjohtaja Eila Ainali 1 Kirja pienen kirjaston tarpeisiin - viime vuoden urakkana oli kirja 13.11.2012

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2012 1 (5) 754 Valtuutettu Zahra Abdullan toivomusponsi maahanmuuttajalasten tutustuttamisesta suomalaiseen kulttuuriin Pöydälle päätti panna asian pöydälle. apulaiskaupunginjohtaja

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Karamzinin koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA

VALINNAISAINEEN VALINTA VALINNAISAINEEN VALINTA Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2018 2019. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

Juhlaviikon ohjelma

Juhlaviikon ohjelma Päivitetty 18.9.2018 Juhlaviikon ohjelma 24. 30.9.2018 Ma 24.9.2018 - Vesirieha 3 4-vuotiaille uimahallilla tasatunnein klo 16.00 18.00. Vapaa pääsy! Ei ennakkoilmoittautumista. - Elokuvailta Nuorisovintillä

Lisätiedot

Kysely Kaikukortin haltijoille

Kysely Kaikukortin haltijoille Kysely Kaikukortin haltijoille 22.9.-27.10.2017 Hyvä Kaikukortin haltija! Kaikukortti-toimintaa on kokeiltu Kainuussa nyt toista vuotta. Tämän kyselyn tavoitteena on saada tietoa siitä, miten käyttökelpoisena

Lisätiedot

Q1 Rasti seuraavasta kohdat, jotka kuvaavat kulttuuritottumuksiasi:

Q1 Rasti seuraavasta kohdat, jotka kuvaavat kulttuuritottumuksiasi: Q1 Rasti seuraavasta kohdat, jotka kuvaavat kulttuuritottumuksiasi: Vastattu: 115 Ohitettu: 0 Katson elokuvia/sar... Seuraan säännöllises... Harrastan tanssia tai... Osallistun kansalais- t... Luen kirjoja,

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT. Toteutunut

SIVISTYSPALVELUT. Toteutunut SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat esi- ja perusopetus kansalaisopisto musiikkiopisto kirjastopalvelut nuorisotyö museo muu kulttuuritoiminta liikuntapalvelut raittiustyö Sivistyslautakunta

Lisätiedot

Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat

Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat Mikä on Taikalamppu? Lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten verkosto Perustettu

Lisätiedot

Kulttuurikansion toteutus

Kulttuurikansion toteutus Kulttuurikansio KULTTUURIKANSIO Perusopetuksen 9. luokan oppilas voi antaa erityisen näytön kulttuuri- ja taideaktiivisuudestaan toteuttamalla äidinkielen oppiaineeseen sisältyvän vapaavalintaisen Kulttuurikansiotehtäväkokonaisuuden.

Lisätiedot

Koulujen Kulttuuripolku luokat

Koulujen Kulttuuripolku luokat Koulujen Kulttuuripolku 1.-9. luokat 3.9.2013 1lk kevät: Meidän koulu ja sen ympäristö Yhden oppitunnin retki koululla ja sen ympäristössä. Pohditaan miten ympäristö on muokkautunut nykyiseen muotoonsa,

Lisätiedot

Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut

Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut Salla Palmi-Felin Johtava informaatikko, Media- ja musiikkipalvelut Lastukirjastot.fi Palvelua kaikenikäisille Ketkä opastavat?

Lisätiedot

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Kulttuurin rooli uuden Valtakunnallisen Opetussuunnitelman perusteissa Kulttuurinen osaaminen

Lisätiedot

Imatran kulttuuripolku. Koulujen kulttuurikasvatusohjelma

Imatran kulttuuripolku. Koulujen kulttuurikasvatusohjelma Imatran kulttuuripolku Koulujen kulttuurikasvatusohjelma Kulttuuripolku on osa opetussuunnitelmaa Kulttuuripolku on kulttuuri-ja taidekasvatussuunnitelma joka sisältyy Imatran kaupungin perusopetuksen

Lisätiedot

Kulttuurista hyvinvointia!

Kulttuurista hyvinvointia! 1 (12) Kulttuurista hyvinvointia! Kuopiossa toimii Kulttuurisen vammaistyön yhteistyöryhmä, jota koordinoi Kuopion kaupunki. Toiminnan tavoitteena on pyrkiä mahdollistamaan taiteen ja kulttuurin keinoin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaskisavu-Pentinkulma 30.10.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Taide lähtee kasista! Koulumme osallistuu Taidetestaajiin. Tietopaketti opettajankokoukseen Syksy 2018

Taide lähtee kasista! Koulumme osallistuu Taidetestaajiin. Tietopaketti opettajankokoukseen Syksy 2018 Taide lähtee kasista! Koulumme osallistuu Taidetestaajiin Tietopaketti opettajankokoukseen Syksy 2018 Satsaus koulujen kulttuurikasvatukseen Taidestaajat on Suomen historian suurin nuorille suunnattu kulttuurihanke.

Lisätiedot

Kulttuuritoimi. Kulttuurista vetovoimaa!

Kulttuuritoimi. Kulttuurista vetovoimaa! Kulttuuritoimi Kulttuurista vetovoimaa! ORGANISAATIO Kurikan kaupunginvaltuusto pj. Lasse Mukkala jäseniä 78 Kaupungin hallitus pj. Juhani Mäki jäseniä 12 Vapaa-aikalautakunta aikalautakunta pj. Minna

Lisätiedot

Juhlaviikon ohjelma

Juhlaviikon ohjelma Päivitetty 14.9.2018 Juhlaviikon ohjelma 24. 30.9.2018 Ma 24.9.2018 - Vesirieha 3 4-vuotiaille uimahallilla tasatunnein klo 16.00 18.00. Vapaa pääsy! Ei ennakkoilmoittautumista. - Elokuvailta Nuorisovintillä

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2019 2020. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Asianro 8220/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Asianro 8220/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) 6 Asianro 8220/12.03.01.03/2015 Kuopion kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma 2016 Hyvinvoinnin edistämisen johtaja Heli Norja Kansalaistoiminnan aktivointiyksikkö

Lisätiedot

KULTTUURIKASVATUS- SUUNNITELMA

KULTTUURIKASVATUS- SUUNNITELMA KULTTUURIKASVATUS- SUUNNITELMA 2016 2017 1 www.kulttuurikaakko.fi KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA www.kulttuurikaakko.fi Johdanto... 5 Tavoitteet... 6 Varhaiskasvatus SEIKKAILUJEN SATUPOLKU... 7 Esiopetus

Lisätiedot

Elävää musiikkia Runoesityksiä Kulttuuridiplomien jako 100 leikkiä kirjastoihin Luontokuvia

Elävää musiikkia Runoesityksiä Kulttuuridiplomien jako 100 leikkiä kirjastoihin Luontokuvia Etkot kirjastossa 5.12.2017 Lapsille ja aikuisille! Ei pukukoodia. Kouvolan kirjastot kutsuvat kaikki Linnan juhlien etkoille 5.12.2017 juhlistamaan satavuotiasta Suomea. Elävää musiikkia Runoesityksiä

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden käyttötutkimus 2011

Tampereen kaupunki Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden käyttötutkimus 2011 Tampereen kaupunki Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden käyttötutkimus 2011 Tutkimusraportti 23.11.2011 KAISA MÄKI-KIHNIÄ Tutkimuskonsultti JUUSO HEINISUO Tutkimuspäällikkö, raportointi T U T K I M U K

Lisätiedot

HAKASUON KOULUN LUKUVUOSISUUNNITELMA 2013-2014. 1. Toiminta-ajatus Olemme hyvä kasvupaikka. 2. Painopistealueet ja keskeiset tavoitteet

HAKASUON KOULUN LUKUVUOSISUUNNITELMA 2013-2014. 1. Toiminta-ajatus Olemme hyvä kasvupaikka. 2. Painopistealueet ja keskeiset tavoitteet HAKASUON KOULUN LUKUVUOSISUUNNITELMA 2013-2014 1. Toiminta-ajatus Olemme hyvä kasvupaikka. 2. Painopistealueet ja keskeiset tavoitteet Koko koulu: kiireettömyys perinteet hyvinvointi: yhdessä tekeminen

Lisätiedot

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Tulosalue: **HALLINTO ja sen toteutuminen Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Avoimuus, julkisuus Todentaminen Pöytäkirjat julkaistaan verkossa Resurssien hallinta Kustannusten

Lisätiedot

MEIJÄN KULTSU Joensuun seudun kulttuurikasvatussuunnitelma

MEIJÄN KULTSU Joensuun seudun kulttuurikasvatussuunnitelma MEIJÄN KULTSU Joensuun seudun kulttuurikasvatussuunnitelma Joel Ikonen: Näyttämö Ilomantsi Joensuu Juuka Kontiolahti Liperi Outokumpu Polvijärvi Sisällys Kulttuurikasvatussuunnitelman laatiminen... 1 Kulttuurikasvatus

Lisätiedot

LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 2018 Varhaiskasvatuksemme pohjautuu Luumäen varhaiskasvatussuunnitelmaan 2017 ja kunkin Lapsen (omaan) varhaiskasvatussuunnitelmaan sekä Luumäen kunnan

Lisätiedot

Kulttuuria kaikille Kaikukortti Kainuussa. Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu Hanna-Riikka Karjalainen, Paltamon kunta 7.2.

Kulttuuria kaikille Kaikukortti Kainuussa. Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu Hanna-Riikka Karjalainen, Paltamon kunta 7.2. Kulttuuria kaikille Kaikukortti Kainuussa Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu Hanna-Riikka Karjalainen, Paltamon kunta 7.2.2018 Mikä Kaikukortti on? - Pahvinen, maksuton henkilökohtainen kortti

Lisätiedot

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 23.8.2018 Kaisa Koskela, Kulttuurin tulosyksikkö Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Kulttuurin tulosyksikkö Kulttuurilautakunta Svenska

Lisätiedot

Päiväys Hakija Avustuksen käyttötarkoitus Anottu Ehdotus Päätös "Ruma ankanpoikanen" tanssisatu 2012 27.2.2012 Balettikoulu Heli Aalto

Päiväys Hakija Avustuksen käyttötarkoitus Anottu Ehdotus Päätös Ruma ankanpoikanen tanssisatu 2012 27.2.2012 Balettikoulu Heli Aalto Kohdeavustukset 2012, kulttuuripalvelut, erä 1. Päiväys Hakija Avustuksen käyttötarkoitus Anottu Ehdotus Päätös "Ruma ankanpoikanen" tanssisatu 2012 27.2.2012 Balettikoulu Heli Aalto /Espoon Kannusali

Lisätiedot

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista.

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista. 31 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen tehtävänä on tukea ja kannustaa ihmisen jatkuvaa henkistä kasvua, vastata kasvun tarpeisiin ja kuntalaisten lisääntyvän koulutustarpeen ja vapaa-ajan tuomiin haasteisiin.

Lisätiedot

12.00 Hannulan talo Perinneruoka pepu, hinta 5, lapsille ilmainen

12.00 Hannulan talo Perinneruoka pepu, hinta 5, lapsille ilmainen M A A N A N T A I 1 5. 7. 12.00 Hannulan talo Perinneruoka pepu, hinta 5, lapsille ilmainen 14.00 Hannulan talo Kesäpäivän karaoke, vetäjänä Jouko Herranen. Lasten karaoke klo 14-15 ja aikuisten karaoke

Lisätiedot

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5.

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. 2013 Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. Liisa BenHenia, Eija Kämäräinen, Pirkko Lindberg, Raija Seppänen, Ari Koistinen, Jarkko Oinonen AVI ELY 10.6.2013 Lähiyhteistyön

Lisätiedot

Q1 Rasti seuraavasta kohdat, jotka kuvaavat kulttuuritottumuksiasi:

Q1 Rasti seuraavasta kohdat, jotka kuvaavat kulttuuritottumuksiasi: Q1 Rasti seuraavasta kohdat, jotka kuvaavat kulttuuritottumuksiasi: Vastattu: 133 Ohitettu: 0 Katson elokuvia/sar... Seuraan säännöllises... Harrastan tanssia tai... Osallistun kansalais- t... Luen kirjoja,

Lisätiedot

kirjastossa

kirjastossa ETKOT kirjastossa 5.12.2017 Lap ja aik sille Ei pu uisille! kukoo dia. Kouvolan kirjastot kutsuvat kaikki Linnan juhlien etkoille 5.12.2017 juhlistamaan satavuotiasta Suomea. ELÄVÄÄ MUSIIKKIA RUNOESITYKSIÄ

Lisätiedot

Rajattomasti kestävä kehitys

Rajattomasti kestävä kehitys Rajattomasti kestävä kehitys Maailmankansalainen ja media Raimo Salo Maahanmuuttajien opetuksen koordinaattori Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 Kohderyhmä Valmistavan opetuksen

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä tasolla (kouluarvosanalla > 8.5)

Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä tasolla (kouluarvosanalla > 8.5) Tulosalue: **HALLINTO Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite Toteuma Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä (kouluarvosanalla > 8.5) Toteuma 8,3. Tavoite ei Avoimuus, julkisuus Todentaminen

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

HONKIMAAN PÄIVÄKODIN KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA 2014-2015

HONKIMAAN PÄIVÄKODIN KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA 2014-2015 HONKIMAAN PÄIVÄKODIN KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA 2014-2015 Tutustumme suomalaisiin perinnejuhlapäiviin omilla osastoillamme. (Ystävänpäivää juhlistamme kokoontumalla laulamaan yhdessä ystävyyteen liittyviä

Lisätiedot

Luontokaupunki Kajaani kasvun kärjessä Lautakuntien yhteinen seminaari Ruuhijärvi SK

Luontokaupunki Kajaani kasvun kärjessä Lautakuntien yhteinen seminaari Ruuhijärvi SK Luontokaupunki Kajaani kasvun kärjessä 2022 Lautakuntien yhteinen seminaari 19.6.2019 Ruuhijärvi SK Hyvää elämää älykkäässä kaupungissa huomioidaan monimuotoinen ja muuttuva asiakasnäkökulma palveluita

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminta lukujen valossa IV Kulttuuritoiminnan kustannukset 24 kaupungissa vuonna 2016

Kuntien kulttuuritoiminta lukujen valossa IV Kulttuuritoiminnan kustannukset 24 kaupungissa vuonna 2016 Kuntien kulttuuritoiminta lukujen valossa IV Kulttuuritoiminnan kustannukset 24 kaupungissa vuonna 2016 Suomen Kuntaliitto, 24 kaupunkia ja Cupore Cuporen raportissa Kuopion asukasluku 2016 on virheellinen,

Lisätiedot

Alustava käyttösuunnitelma 2019 vs. 2018

Alustava käyttösuunnitelma 2019 vs. 2018 Alustava käyttösuunnitelma 2019 vs. 2018 TA-tili TA /SEUKO 2 RAHAPELITOIMINNAN VOITTOVARAT TAITEEN EDISTÄMISEEN TA 2018 TAE 2019 29.80.52. MOMENTTI YHTEENSÄ 238 294 000 246 260 000 1) Luova työ ja tuotanto

Lisätiedot

Hei, vuotias. Iisalmi. Keitele. Kiuruvesi. Lapinlahti. Pielavesi. Sonkajärvi. Sukeva (Sonkajärvi) Vieremä. muu kunta, mikä

Hei, vuotias. Iisalmi. Keitele. Kiuruvesi. Lapinlahti. Pielavesi. Sonkajärvi. Sukeva (Sonkajärvi) Vieremä. muu kunta, mikä VAPAA-AIKA YLÄ-SAVOSSA Hei, 16-29-vuotias Vastaa kyselyyn ja voita leffalippuja! Jaamme lisäksi 7 x 500 euron rahapotteja Ylä-Savossa toteutettavan musiikkitapahtuman, katutaideprojektin, lyhytelokuvan,

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

Strateginen tavoite Strategiamittarit Toimenpiteet, resurssit ja ajoitus

Strateginen tavoite Strategiamittarit Toimenpiteet, resurssit ja ajoitus Vapaa-ajan lautakunta LIITE 1 vapaa-ajan ltk 38 /20.10.2016 Kärsämäen kunnan vuosille 2016-2021 laaditun strategian vision mukaan Kärsämäki on luova ja kansainvälinen, yrittäjyyttä ja asukkaiden viihtyvyyttä

Lisätiedot

7. Monikulttuuriset lapset

7. Monikulttuuriset lapset ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA lv 2013-2014 SISÄLLYSLUETTELO Sivu Ei ole lvsuunnitelmassa 1. Käsittelytiedot 2. Esiopetuksen toiminta-ajatus 3. Esiopetuksen opetussuunnitelma 4. Kasvatuksen ja oppimisen

Lisätiedot

Lappeenrannan kulttuuripolku

Lappeenrannan kulttuuripolku Lappeenrannan kulttuuripolku Kulttuuripolku on suunnitelma, jonka avulla toteutetaan koulujen taide- ja kulttuurikasvatusta. Sisällöt ja teemat pohjautuvat opetussuunnitelman Ihmisenä kasvamisen aihekokonaisuuteen.

Lisätiedot

- Kaikukortilla maksuttomia kulttuurielämyksiä Kempeleessä

- Kaikukortilla maksuttomia kulttuurielämyksiä Kempeleessä 2019 - Kaikukortilla maksuttomia kulttuurielämyksiä Kempeleessä Kiinnostaako kulttuuri? Kulttuuri kuuluu kaikille. Kaikilla on oikeus käydä konserteissa, festivaaleilla, museoissa ja teattereissa vaikka

Lisätiedot

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen saatavuuden parantaminen -kärkihankkeen tulokset Niilo Mäki Instituutin arviointi

Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen saatavuuden parantaminen -kärkihankkeen tulokset Niilo Mäki Instituutin arviointi Lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen saatavuuden parantaminen -kärkihankkeen tulokset Niilo Mäki Instituutin arviointi Hanna Koskimies ylitarkastaja OKM/ KUPO 15.3.18 Kokonaisrahoitus vuosille 2016-2018

Lisätiedot

Minun ja sinun. - meidän kirjastomme. Sisältää ETUKUPONKEJA kirjaston palveluihin, katso s.6!

Minun ja sinun. - meidän kirjastomme. Sisältää ETUKUPONKEJA kirjaston palveluihin, katso s.6! Minun ja sinun - meidän kirjastomme Sisältää ETUKUPONKEJA kirjaston palveluihin, katso s.6! Minun ja sinun 2 meidän kirjastomme Kokemuksia, ideoita ja tunteita Kirjastossa on säpinää ja hiljaisuutta, vanhoja

Lisätiedot

TUPOKSEN YHTENÄISKOULUN TAPAHTUMAKALENTERI LV

TUPOKSEN YHTENÄISKOULUN TAPAHTUMAKALENTERI LV TUPOKSEN YHTENÄISKOULUN TAPAHTUMAKALENTERI LV. 2016 17 Päivitetty 13.9.16. Koulumme tavoitteet tänä lukuvuotena: TVT:n pedagogisen käytön kehittäminen koulupäivän toiminnallisuuden ja liikunnallisuuden

Lisätiedot

Kysely Kaikukortin haltijoille

Kysely Kaikukortin haltijoille 1 Kysely Kaikukortin haltijoille Hyvä Kaikukortin haltija! Kaikukortti-toimintaa on kokeiltu Lappeenrannassa nyt 1.6.2017 lähtien. Tämän kyselyn tavoitteena on saada tietoa siitä, miten käyttökelpoisena

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot 4. Jatkot 5. Tutustu Kiasmaan 6. Seuraa meitä 7. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro -käynnillä

Lisätiedot

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Työpaja 16.4.2015 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi ja neuvonta Tiedotus:

Lisätiedot

Night Light Disco klo 20.30-00.30 Virillä. Liput 3. Alaikäraja 13 vuotta. Yhteyshenkilö Arja Hietala p. 044-5395271. Järjestää nuorisotoimi.

Night Light Disco klo 20.30-00.30 Virillä. Liput 3. Alaikäraja 13 vuotta. Yhteyshenkilö Arja Hietala p. 044-5395271. Järjestää nuorisotoimi. ALAVIESKA-PÄIVIEN OHJELMA 2010 TIISTAI 13.7. Perhospuutarhapäivä klo 17.30-19.30 Hannulan Kotiseutumuseolla (Jatkolantie 5, Takaloperä). Tervetuloa tutustumaan perhospuutarhaan Jukka Ollilan johdolla.

Lisätiedot

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset.

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset. Sivistyslautakunta Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä tukea kaikkia

Lisätiedot

1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista.

1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista. Vapaa-aikalautakunta Strategian toteutumista tukevat toiminnalliset tavoitteet: 1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista. Toteutuminen: Selvitys vaihtoehtoisista

Lisätiedot

Laskennallisille menoille ja tuloille on oma kohtansa käyttökustannusten ja käyttötuottojen taulukoissa.

Laskennallisille menoille ja tuloille on oma kohtansa käyttökustannusten ja käyttötuottojen taulukoissa. Kuntien kulttuuritoiminnan kustannukset 2010 Vastausohjeet Yleiset vastausohjeet Tässä kyselyssä kootaan tietoa kuntien kulttuuritoiminnan kustannuksista. Kulttuuritoiminnalla tarkoitetaan kirjastoissa,

Lisätiedot

Alavieskan kunnankirjasto

Alavieskan kunnankirjasto Alavieskan kunnankirjasto Ulla-Mari Kivi Kuvassa: Julia Saukko, kuva: Ulla-Mari Kivi Alavieskan kunnan kirjastotoimen toimintakertomus ja tilastot vuodelta Kirjaston käyttäjät ja käyttö Alavieskan kirjastoa

Lisätiedot

Opetus-ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyn 2019 tulokset

Opetus-ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyn 2019 tulokset Opetus-ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyn 2019 tulokset neuvotteleva virkamies Iina Berden, opetus- ja kulttuuriministeriö varatoimitusjohtaja Tuomo Lähdeniemi, Fountain Park 3.4.2019 Karakallion

Lisätiedot