SUOMALAISET SOSIAALISESSA MEDIASSA 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUOMALAISET SOSIAALISESSA MEDIASSA 2014"

Transkriptio

1 SUOMALAISET SOSIAALISESSA MEDIASSA 2014 Grapevine Median tuottaman kyselytutkimuksen tuloksia Grapevine Media Oy

2 Johdanto Toteutustapa Internetkysely välisenä aikana sosiaalisen median käyttäjien keskuudessa Vastaajat rekrytoitiin sosiaalisen median kautta Vastaajia 225 (kaikki suomalaisia) Naisia 70,1% Miehiä 29,2% Haluttiin tietää Mitä sosiaalisen median palveluita suomalaiset käyttävät ja kuinka usein? Miksi suomalaiset seuraavat yrityksiä sosiaalisessa mediassa? Minkälaista sisältöä yritysten somesivuilla halutaan nähdä? Miten yritysten läsnäolo ja käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa vaikuttaa yritysmielikuviin? Mitkä yritykset ovat onnistuneesti ottaneet somen haltuun?

3 Tutkittavat sosiaalisen median sivustot Facebook Instagram Youtube Twitter LinkedIn Google+ Pinterest

4 Mitä käytetään ja kuinka usein? SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ

5 Kuinka suuri osa käyttää sosiaalisen median palveluita? % kaikista kyselyyn vastanneista 100% 99% 68% Youtube Facebook Instagram 59% 50% 50% 41% Twitter LinkedIn Google+ Pinterest

6 Huom! Kaavioissa ei ole huomioitu vastaajia, jotka eivät käytä lainkaan ko. somepalveluita.

7 Sosiaalinen media on integroitunut pysyvästi arkeemme. Facebookin käyttäjistä 90,6% vastasi käyttävänsä palvelua monta kertaa päivässä. Vuonna 2010* vastaava luku oli 78,4%. *Lähde: Grapevine Median Facebook-käyttäjäkysely syksyltä ,4% naisista käyttää Facebookia monta kertaa päivässä. 80% miehistä käyttää Facebookia monta kertaa päivässä.

8

9 Eniten puhelimella käytetyt palvelut 93,4%* 90,6% 68,6% *Vuonna 2010 vain 32,1% käytti Facebookia kännykällä Lähde: Grapevine Median Facebookkäyttäjäkysely syksyltä 2010.

10

11 Sosiaalista mediaa käytetään monipuolisesti eri tarkoituksiin. Yritysten seuraaminen 59,2% 54,2% 53% Ostosvinkkien ja suositusten etsiminen Inspiraation hakeminen 82,1% 21,9% 20,9% 54,5% Youtubea vlogien seuraamiseen ja musiikin kuunteluun. Katson Youtubesta tutorialvideoita. Oppimistarkoitukseen LinkedIniä työnhakuun ja työmarkkinoiden seuraamiseen. Verkostoitumiseen. Henkilöbrändäykseen ja markkinointiin. Google+:aa pakko käyttää integraation takia, muuten en käyttäisi.

12 Miksi ja miten paljon yrityksiä seurataan somessa? YRITYSTEN SEURAAMINEN SOSIAALISESSA MEDIASSA

13

14

15 Yleisimmät tavat löytää yritysten somesivuja: 1. Sattumalta 2. Hakutoiminnolla 3. Ystävän/seuratun käyttäjän kautta 52,5% on löytänyt seurattavia Facebook-sivuja kilpailun tai arvonnan kautta Yrityksiä on löytynyt somesta myös: Blogien kautta Podcasteista Mainosbannerien kautta

16

17 Yleisimmät syyt seurata yritystä sosiaalisessa mediassa: 1. Kiinnostava tieto ja sisältö 2. Mielenkiinto yritystä kohtaan Bloggaajan suositus Ei kiinnosta seurata yritysten sivuja. Haluan vain pitää yhteyttä kavereihin ja perheeseen. Seuraan, koska tuttuni työskentelee yrityksessä 38% 32% à työntekijät rohkeasti esiin verkkoon sanansaattajiksi!

18 Kiinnostava sisältö ja arvonnat koukuttavat yhä paremmin Facebookissa. Lähde: Grapevine Median Facebook-käyttäjäkysely syksyltä 2010.

19

20 Lopetan seuraamisen, jos yrityksen julkaisema sisältö ei ole tarpeeksi mielenkiintoista. Tylsä sisältö on yleisin syy lopettaa seuraaminen kaikilla somesivuilla. 65,6% 62,2% 54,5% 46,6% 44,9% 43,3% 34,5%

21 Käyttäjien toiveet yritysten julkaisemalle sisällölle YRITYSSIVUJEN SISÄLTÖ

22

23 Eri kanavissa toimii erilainen sisältö. Viestit kannattaa räätälöidä sekä kohderyhmälle että julkaisualustalle. Kun haluat tiedottaa tuotteistasi Yritys antaa positiivisen kuvan kiinnostavalla tiedolla ja vinkeillä. Kun haluat inspiroida Kun haluat kuulla palautetta asiakkailtasi Useat ravintolat ja vaatekaupat julkaisevat tarjouksia ja hintoja somessa ja nämä ovat pelkkää plussaa.

24 Millaista sisältöä haluaisit nähdä yritysten Facebook-sivuilla? 2010 Tarjouksia ja etuja 72,6% Uutuudet ja tuotteet 61,4% Hyvää sisältöä (vinkit, ohjeet) 55,0% Kilpailuja 46,1% Tietoa tapahtumista 43,2% Tarinoita yrityksestä 19,0% Lähde: Grapevine Median Facebookkäyttäjäkysely syksyltä Tietoa tuotteista ja palveluista 78,0% Kokemuksia ja kommentteja asiakkailta 72,3% Tarjouksia ja arvontoja 68,6% Inspiraatiota ja fiilistelyä 67,3% Vinkkejä, neuvoja, DIY-ohjeita yms. 65,4% Yhteisöllisyyttä ja keskustelua 54,1% Tarinoita yrityksen toiminnasta 52,2%

25

26 Kaikkia ei voi miellyttää. Facebook-sivut, joita ei päivitetty tarpeeksi usein, aiheuttivat negatiivisen mielikuvan. Heti, jos yritys ei ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa, negatiivinen mielikuva lisääntyy. Lopetin seuraamisen liiallisen Instagram-postailun vuoksi. Inhoan, jos mainoksia ym. tulee joka päivä. Liian usein tapahtuva spämmäily ärsyttää. Yrityksellesi sopivan julkaisutahdin löydät vain kokeilemalla ja kohderyhmääsi kuuntelemalla.

27 Missä määrin läsnäolo somessa vaikuttaa käyttäjien mielikuviin? SOSIAALISEN MEDIAN VAIKUTUS YRITYSMIELIKUVIIN

28

29 Yrityksen LinkedIn- ja Facebook-sivut vaikuttavat vahvimmin käyttäjien mielikuviin yrityksestä. Facebookissa seuraan useita yrityksiä ja sillä, miten ne mainostavat tai tuovat itseään julki on suuri merkitys kulutukseni kannalta. Somesivut vaikuttavat paljon: 45,9% 38,4%% Yritykset, joilla ei ole Facebook- tai Twitter-tiliä vaikuttavat siltä, että ne pelkäävät julkista asiakaspalautetta. Pysyn kaukana sellaisista yrityksistä.

30 Positiivisesti yritysmielikuviin vaikuttaa Aktiivinen ja vuorovaikutteinen asiakaspalvelu Laadukkaat kuvat ja sopiva postaustahti Aktiivinen keskustelu Hyvin esillä olevat ajankohtaiset tarjoukset Blogiarvonnat ja bloggaajien suositukset Yrityskuvaan sopiva huumori somessa Aidot tarinat ilahduttavat Kotimaisuuden korostaminen

31 Sosiaalinen media sopii myös B2B-yrityksille. Isommat ja B2B-puolen yritykset tai yllättävän toimialan edustajat esimerkiksi Instagramissa herättävät positiivisia mielikuvia. Uudet, luovat tavat olla esillä ilahduttavat.

32 Negatiivisesti yritysmielikuviin vaikuttaa Liian ahkera ja spämmäävä postaustahti Jos sisältö on pelkkää mainosta ja arvontaa Jos yrityksellä ei ole ollenkaan FB- tai Twitter-tiliä Palautteisiin ja kysymyksiin vastaamattomuus Sisällön sensurointi Kirjoitusvirheet ja huolimattomuus Huonosti otetut kuvat

33 Sisällön tulee olla rentoa Somessa pitää muistaa rentous, siksi esimerkiksi pienempiä brändejä ja merkkejä on kivempi seurata kuin jättiyrityksiä. muttei huolimatonta. Yritys voi saada mielessäni helposti negatiivisen kuvan, jos somesisältö ei ole asiallista. Tällaisia tapauksia ovat olleet esimerkiksi liian henkilökohtaisten mielipiteiden tai yksityisasioiden esilletuonti tai huono kielioppi.

34 Vastaajien positiivisia ja negatiivisia muistijälkiä CASE-ESIMERKKEJÄ SOMEN VAIKUTUKSESTA MIELIKUVIIN

35 Valio Asiakaspalvelua Valion asiakaspalvelu on toteutettu erinomaisesti sosiaalisessa mediassa. Yritysimagon rakentamista Valion Facebook-sivu on vaikuttanut mielikuvaani todella positiivisesti. Ostokäyttäytymiseen vaikuttamista Valio Aura julkaisee usein reseptejä, joissa on käytetty aurajuustoa. Tämä antaa idean ruoanlaittoon ja aurajuuston ostamiseen.

36 Fazer Ripeä asiakaspalvelu Läsnä useassa eri kanavassa Monipuolinen sisältö ja laadukkaat kuvat Nopea vuorovaikutus yrityksen toiminnan ja henkilökunnan kanssa on herättänyt positiivisia mielikuvia.

37 Varusteleka Laaja läsnäolo ja selkeä oma ääni somessa Tarkkaan kohderyhmälle suunniteltua sisältöä à Naisille suunnatut Varusteleka for Women sivut Facebookissa ja Pinterestissä Firmalle sopivaa huumoria Facebookpäivityksissä. Sosiaalinen media hyvin linjassa verkkokaupan tuotekuvausten kanssa.

38 Sosiaalinen media toimii myös tiedotuskanavana. Nykyään ajankohtaista tietoa ei haeta teksti-tv:stä, vaan somesta. VR Asiakaspalvelija paikalla Facebookissa ja Twitterissä päivisin klo 8-20 Twitterissä myös tiedotusta ja uutisointia junaliikenteestä. Aina ajankohtaiset tarjoukset hyvin esillä. Hoitaa asiakaspalvelunsa todella hyvin Facebookin ja Twitterin välityksellä. Finnair Finnairin ja Helsinki-Vantaan lentokentän Facebook-sivut ovat vaikuttaneet positiivisesti. Sieltä löydän nopeasti tiedon mahdollisista myöhästymisistä ja lakoista. Somessa hyviä panostuksia, jotka luovat parempaa mielikuvaa koko brändistä.

39 Valjasta koko henkilökuntasi käyttöön ja osoita asiantuntijuutesi. Asuksella on ollut tapana lähettää henkilökuntaa kertomaan tuotteista/tekniikasta tietyille Youtube-kanaville. Tämä antaa hyvän mahdollisuuden tutustua tarkemmin siihen, että miksi yritys päätti tehdä tietyn tuotteen kanssa juuri näin. Nämä henkilöt eivät myöskään ole yrityksen PR-osastoa, vaan tekniikkapuolen ihmisiä, joten hevonp*skan määrä vähenee eksponentiaalisesti.

40 Somessa koukuttaa Interaktiivisuus Hesburgerilla oli Facebookissa hyvä hampurilaisgeneraattori, josta pystyi voittamaan hampurilaisia. Se oli hyvä mainoskikka ja vaikutti positiivisesti mielikuviini. Osallistaminen YLE urheiluviikonlopun juontajat ovat ottaneet Twitterin ja katsojat hyvin mukaan: kiinnostavat twiitit kertovat reaaliajassa, mitä tapahtuu + pääsee myös itse kommentoimaan lähetystä. YLE onnistunut myös muutenkin somessa viimeaikoina (urheiluviikonloppu, Sotshi). Lähestyttävyys Verkkokauppa.com on melko aktiivinen Facebookissa ja vastailee asiakkaidensa kyselyihin. Tämä antaa hyvän ja helposti lähestyttävän kuvan yrityksestä. Avain on ehkä se, että kuluttaja ei koe palveluntarjoajan olevan liian vaikeasti tavoitettavissa.

41 Some vaikuttaa kulutustottumuksiin välittömästi ja välillisesti. HIFK:n fanikauppa päivittää aktiivisesti kauden aikana tarjouksista ja erilaisista kampanjoista ja itselleni sillä on iso merkitys osto-päätöksessä. Käytän Facebookia paljon ja sieltä nappaan parhaat tarjoukset. Zalando mainosti uusia kesämekkoja Facebookissa. Ne saivat minut katsomaan tuotteita verkkokauppaan. En ostanut mitään, mutta tulipa mieleen, mihin menen, jos niitä kesämekkoja joskus tarvitsisi.

42 Sosiaalisessa mediassa tuntemattomampikin yritys voi tulla löydetyksi. The Exhibitionists-kahvila: En tuntisi yritystä lainkaan ilman somea ja heti ensi tutustumisesta lähtien yritys on vaikuttanut mielikuvissani todella positiiviselta ja kiinnostavalta. Espanjalainen frozen yogurt-ketju llaollao sai minut kiinnostumaan tuotteesta Facebook-päivityksillään. Pienemmät ja tuntemattomammat brändit ovat tulleet tutuiksi ja antaneet hyvän kuvan laadukkailla kuvilla ja sopivalla julkaisutahdilla.

43 Liika mainostaminen ärsyttää muista siis ero tuotteista kertomisen ja tuputtamisen välillä. Gigantti markkinoi tuotteitaan sosiaalisen median kautta lähinnä tuotekilpailuilla "tykkää meistä, niin olet mukana arvonnassa. Mielestäni vastaanottajille tulisi tarjota myös muunlaista sisältöä kuin vain arvontoja. Miellän itseni erilaisten arvontojen ystäväksi, mutta liika on kuitenkin liikaa. Älä jää tuppisuuksi sosiaalisessa mediassa tai vetäydy kuoreesi huonon palautteen pelossa. Mielikuvani MTV3:sta muuttui negatiiviseksi, koska sivuilla ei vastata käyttäjien kysymyksiin lainkaan! Pahinta mitä yritys voi somessa tehdä, on sensuroida sisältöä. Toivon myös vuoropuhelua: varsinkin jos asiakas kysyy jotain, on hyvää asiakaspalvelua vastata.

44 Someskandaalin muisto säilyy pitkään. Negatiivisesti mielikuviin vaikuttavat lähinnä Midhill-ravintolan tyyliset tapaukset, joissa kohdellaan asiakkaita huonosti ja ei osata some-etikettiä. Midhillin tökerö Facebookkäyttäytyminen muutti mielikuvaa ravintolasta ja Hans Välimäestä negatiiviseksi.

45 YHTEENVETO

46 Suomalaiset somessa Facebook on osa arkea. Siellä seurataan kavereiden elämää ja viimeisimpiä uutisia sekä jaetaan omia kuulumisia monta kertaa päivässä. Youtubea käytetään harvemmin, mutta sen käyttö on vakiintunutta. Lähes jokainen suomalainen on joskus katsellut videoita Youtubesta. Instagram ja Twitter ovat kasvavia yhteisöjä. LinkedIn, Google+ ja Pinterest ovat pienemmän piirin sivustoja, joita käytetään tiettyyn tarkoitukseen. Suomalaiset seuraavat mielellään yrityksiä sosiaalisessa mediassa. Yrityksistä, tuotteista ja tarinoista ollaan kiinnostuneita ja niistä halutaan kuulla lisää somen kautta. Alennukset, arvonnat ja kilpailut ovat hyvä tapa saada suomalaiset seuraamaan, mutta kiinnostavalla sisällöllä heistä tehdään pysyviä faneja. Yritysten seuraaminen lopetetaan herkästi, mikäli sisältö koetaan tylsäksi. Yritysten käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa vaikuttaa vahvasti suomalaisten yritysmielikuviin.

47 Yritykset somessa Yrityksiltä kaivataan sosiaalisessa mediassa paitsi asiakkaille räätälöityä, kiehtovaa sisältöä, myös ajankohtaisista asioista ja tuotteista tiedottamista. Eri somepalveluista haetaan eri asioita muista tämä valitessasi omia läsnäolon kanaviasi. Panosta näihin: Aktiivinen ja käyttäjät huomioiva asiakaspalvelu myös verkossa Brändillesi sopivien kanavien valinta Kohderyhmäsi huomiointi sisällöntuotannossa Oman äänesi löytäminen ja yrityksen arvojen viestiminen somessa

48 Yritykset somessa Sosiaalinen media ei ole enää vain rohkeiden edelläkävijöiden juttu: asiakkaat olettavat niin pienten kuin suurtenkin yritysten löytyvän somesta. Somehiljaisuus tai peräti täysi poissaolo koetaan asiakkaiden ja palautteen pelkäämiseksi. Unohda siis nämä somessa Sisällön sensurointi Käyttäjien huomiotta jättäminen Liiallinen mainonta somessa Saman sisällön toistaminen jokaisessa somepalvelussa

49 LISÄTIETOJA Sosiaalinen media ja miten yritykset voivat sitä hyödyntää: Marika Siniaalto Toimitusjohtaja Kyselytutkimuksen toteutus ja tulokset: Mari Eskelinen Markkinointikoordinaattori

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media osana julkisten organisaatioiden viestintää HELMIKUU 2014 Sisällysluettelo 2 Sisällysluettelo... 2 3 Johdanto... 3 Kirjoittajat... 6 Kansalaisen näkökulma...

Lisätiedot

Sosiaalisen median strategia

Sosiaalisen median strategia Sosiaalisen median strategia Fiksu toiminta somessa tukee työtämme Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus Sisällysluettelo Sosiaalisen median strategia 1. Sosiaalisen median opas 1.1. MEKU sosiaalisessa mediassa

Lisätiedot

Yrityksen Facebookmarkkinointiopas

Yrityksen Facebookmarkkinointiopas Yrityksen Facebookmarkkinointiopas Sami Vesamo - Voimatiimi Voimatiimi.fi Sivu 1 Sisällysluettelo Alkusanat... 3 Miksi yrityksen kannattaa markkinoida Facebookissa?... 4 Mikä on Facebook?... 4 Menestyvän

Lisätiedot

Verkkokauppiaan Facebook-opas

Verkkokauppiaan Facebook-opas Verkkokauppiaan Facebook-opas Miksi kirjoitin tämän oppaan? Autan työkseni verkkokauppiaita kasvattamaan myyntiä. Keskustelen viikottain useiden eri alojen verkkokauppaiden kanssa. Riippumatta toimialasta,

Lisätiedot

Blogimarkkinoinnin vaikutus miesten ostopäätöksen syntyyn

Blogimarkkinoinnin vaikutus miesten ostopäätöksen syntyyn Blogimarkkinoinnin vaikutus miesten ostopäätöksen syntyyn Heikkilä, Erika Lehikoinen, Elisa 2014 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara Blogimarkkinoinnin vaikutus miesten ostopäätöksen syntyyn

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa Työkalupakki järjestöjen viestintään Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa 2 Viestintätyökalupakin sisältö: 1. Miksi kertoa toiminnastanne tiedotusvälineille?

Lisätiedot

OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA

OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA Mitä ja miksi? Markkinointi on yksi tärkeimmistä avaimista onnistuneeseen tapahtumaan. Tämä markkinointiopas on tehty käyttöösi tapahtumajärjestämisen

Lisätiedot

Luo kasvua uusilla markkinointikanavilla. Jukka-Pekka Toivonen, markkinointipäällikkö TinyGiant Oy 18.2.2015

Luo kasvua uusilla markkinointikanavilla. Jukka-Pekka Toivonen, markkinointipäällikkö TinyGiant Oy 18.2.2015 Luo kasvua uusilla markkinointikanavilla Jukka-Pekka Toivonen, markkinointipäällikkö TinyGiant Oy 18.2.2015 Lyhyesti luennoitsijasta Jukka-Pekka Toivonen, 30 v TinyGiant Oy:n markkinointipäällikkö Koulutus

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / Markkinointi. Tiia Moilanen TUNNETTUUSTUTKIMUS TEKE OY:LLE

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / Markkinointi. Tiia Moilanen TUNNETTUUSTUTKIMUS TEKE OY:LLE KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma / Markkinointi Tiia Moilanen TUNNETTUUSTUTKIMUS TEKE OY:LLE Opinnäytetyö 2015 TIIVISTELMÄ KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää

Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Puutarhatalouden koulutusohjelma Lepaa, kevät 2015 Oma Allekirjoituksesi Ville Miettinen & Jussi

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

LIIDIT HALTUUN MARKKINOINTIVIESTINNÄN AVULLA YRITYSASIAKASPALVELUSSA

LIIDIT HALTUUN MARKKINOINTIVIESTINNÄN AVULLA YRITYSASIAKASPALVELUSSA Opinnäytetyö (AMK) Liiketalous Markkinointi urheilijoille 2011 Kim Kärkkäinen LIIDIT HALTUUN MARKKINOINTIVIESTINNÄN AVULLA YRITYSASIAKASPALVELUSSA OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Sosiaalisen median palveluiden hyödyntäminen teollisuusyrityksissä

Sosiaalisen median palveluiden hyödyntäminen teollisuusyrityksissä JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Sosiaalisen median palveluiden hyödyntäminen teollisuusyrityksissä Case Wärtsilä Oyj:n kilpailijat Markkinointi, Seminaarityö Lokakuu 2011 Laatija:

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN B2B- YMPÄRISTÖSSÄ

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN B2B- YMPÄRISTÖSSÄ Opinnäytetyö (AMK) Tietojenkäsittely Tietojärjestelmät 2010 Jussi-Matti Korpela SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN B2B- YMPÄRISTÖSSÄ Case Markkinointitoimisto ÖÖÖ Oy OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS Suomen ensimmäinen, aito ja alkuperäinen Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS janne niini / Fiercer media 1 Lue kuinka Facebook-markkinoinnin avulla kasvatat brändiäsi kustannustehokkaasti ja tarkasti eri

Lisätiedot

Helmikuu 2014 DIGITAALINEN MARKKINOINTI. OSA 1: Oma media. DICOLE - Digitaalisen liiketoiminnan kiihdyttämö

Helmikuu 2014 DIGITAALINEN MARKKINOINTI. OSA 1: Oma media. DICOLE - Digitaalisen liiketoiminnan kiihdyttämö Helmikuu 2014 DIGITAALINEN MARKKINOINTI OSA 1: Oma media DICOLE - Digitaalisen liiketoiminnan kiihdyttämö 1 Oma media Rakenna vetovoimainen verkkopresenssi 1.1 Mikä on digitaalista markkinointia? 2 1.2

Lisätiedot

Miten syntyy onnistunut verkkokauppakokemus?

Miten syntyy onnistunut verkkokauppakokemus? Miten syntyy onnistunut verkkokauppakokemus? Andersson, Tia 2015 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara Miten syntyy onnistunut verkkokauppakokemus? Andersson Tia Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Hyvän verkkosisällön opas Versio 1.0 12.11.2012

Hyvän verkkosisällön opas Versio 1.0 12.11.2012 Hyvän verkkosisällön opas Versio 1.0 12.11.2012 1/14 MRS. MUIR & GHOSTWRITERS 2012 HYVÄN VERKKOSISÄLLÖN OPAS Tässä materiaalissa käsittelemme hyvää verkkosisältöä ja verkkokirjoittamisen tapoja ja tyylejä,

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA MARKKINOINTI

VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA MARKKINOINTI VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA MARKKINOINTI Olli Kopakkala VERKKOKAUPAN INTERNET-MARKKINOINNIN TOIMEPITEIDEN KUSTANNUSTEHOKAS ALLOKOINTI KÄVIJÄSEURANNAN TUOTTAMIA TIETOJA HYÖDYNTÄEN Markkinoinnin

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA

SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Sara Häkkinen SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ SUOMEN TEATTERIT RY:N JÄSENTEATTEREISSA Opinnäytetyö Kulttuurituotannon koulutusohjelma Huhtikuu 2015 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 31.3.2015 Tekijä(t) Sara

Lisätiedot

Some-markkinoinnin. trendit

Some-markkinoinnin. trendit Some-markkinoinnin trendit 24 johtavan kotimaisen asiantuntijan näkemys 2014 Helene Auramo / Jussi-Pekka Erkkola / Ida Hakola / Jani Halme / Karoliina Harjanne / Antti Isokangas / Juho Jokinen / Kati Keronen

Lisätiedot

Verkkomarkkinoinnin opas

Verkkomarkkinoinnin opas Verkkomarkkinoinnin opas 1 Modernia markkinointia verkossa Tämä opas on tehty sinulle, verkkomarkkinoinnista kiinnostunut yrittäjä, olet sitten vasta-alkaja tai jo konkari. Alkavalla yrittäjällä on harvoin

Lisätiedot

Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää

Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Puutarhatalouden koulutusohjelma Lepaa, kevät 2015 Oma Allekirjoituksesi Ville Miettinen & Jussi

Lisätiedot

Sosiaalisen median työkalupakki pk-yritykselle. Tampere 24.3.2015 Hanna Puro, Zento Oy

Sosiaalisen median työkalupakki pk-yritykselle. Tampere 24.3.2015 Hanna Puro, Zento Oy Sosiaalisen median työkalupakki pk-yritykselle Tampere 24.3.2015 Hanna Puro, Zento Oy Hanna Puro, Zento Oy Toimitusjohtaja ja sosiaalisen median valmentaja Sisällöntuotannon ja verkkoviestinnän ammattilainen.

Lisätiedot

Ohjeistus Facebook-sivuihin Oulun InnoMajakka -hankkeen yhteistyökumppaneille

Ohjeistus Facebook-sivuihin Oulun InnoMajakka -hankkeen yhteistyökumppaneille Ohjeistus Facebook-sivuihin Oulun InnoMajakka -hankkeen yhteistyökumppaneille Sisältö Pakollinen taustatyö ennen toteutusta... 4 Miten FB-sivu yritykselle perustetaan?... 5 Sivun muokkaaminen... 8 Tietojen

Lisätiedot