SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS JA KESKI-SUOMEN LIITON MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA KESKI-SUOMEN LIITON MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2013 2014"

Transkriptio

1 MUISTIO SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS JA KESKI-SUOMEN LIITON MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA Jyväskylän seutu, keskiviikkona klo 9.00, Keski-Suomen Talo, Koppelo MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMINEN SEUDUN ESITYKSET LÄHIVUOSIEN TOIMENPITEIKSI - ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN - OSAAMISEN VAHVISTAMINEN - HYVINVOIVA KANSALAINEN - VETOVOIMAINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Hannu Korhonen Keski-Suomen liitosta avasi kokouksen. Tilaisuuden tarkoituksena on etsiä lähivuosien tärkeimpiä kehittämiskohteita kuulemalla toimijoiden näkemyksiä. Esityslistalle nostetut otsikot ovat maakuntaohjelman sisältöjen mukaiset. AVAUS JA KATSAUS SEUDUN KEHITTÄMISNÄKYMIIN, seudun edustaja Timo Rusanen, Jyväskylän kaupunki Kaupungissa halutaan terävöittää ja selkiyttää elinkeinopoliittisia vastuita. Satsattu kuitutuotteisiin ja nanolaitteisiin, tiivistämistä ehkä tarvittaisiin. Innovaatiokeskittymä on tärkeä: - halutaan kokoavaksi teemaksi - hahmottumassa mitä Innovaatiokeskittymä tarkoittaa - tärkeä synnyttää yhteinen käsitys ja visio innovaatiokeskittymästä jos sitä lähdetään vetämään kärkenä tulevaisuudessa - voiko kaupunki olla testialusta uusille innovaatioille? - iso ja tärkeä asia luoda mahdollisuuksia aihioiden kokeiluun, tiiviimpi perehtyminen kehittämishankkeiden sisältöön - Ari Hiltunen Jykesistä vetää valmistelua VETOVOIMAINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Seutu on vetovoimainen. Jyväskylä on ollut ja on Suomen ykkösiä vetovoimaisuudessa. Miten tätä voisi vielä vahvistaa? Pitkän tähtäimen brändin rakentaminen luotava.

2 Laajakaista- kaikille: a) Hankkeen etenemisen varmistaminen. b) Mitä uusia kehittämismahdollisuuksia valokuituyhteys mahdollistaa? Pohdittavia kysymyksiä: Rakennemuutos: Metso, puolustusvoimauudistus - Luotu työryhmät. Valmiudet joustavaan yhteistoimintaan luotava. Luotava selkeä tahtotila kaikille toimijoille, että Jyväskylän seutu on valmis toimimaan kaikissa tilanteissa. Reaktioherkkyys. Mistä löytyy kehityksen kärjet metsäteollisuudessa? Onko kuitupohjaisissa tai nanomateriaalissa vai näiden yhdistelmissä vai jossain muualla? Osteoporoosin diagnostiikassa? Mitä tehdään Laajakaistalla? Syntyykö koulutushankkeita siihen liittyen, mahdollistaako langattomien palveluiden kehittymisen maaseudulla? esim. Uudenmuotoisen joukkoliikenteen järjestämisen? Jyväskylän seudun kärkihankkeet: VT 4 Palokka -Vaajakoski- kehätie Raideliikenteen kehittäminen Matkustajalentoliikenteen turvaaminen Onko uusia tapoja kärkihankkeiden edistämiseen? Miten pitäisi toimia jos lentoliikenne loppuu? Tulisiko laatia suunnitelma sitä varten että näin kävisi? Suunnittelujärjestelmien kehittäminen on tietynlaisen murroksen edessä. Esko Koliseva, Laukaan kunta Valtakunnassa ollaan samassa tilanteessa joka puolella, ei ole selvää näkyä mihin päin Suomea luotsataan. Toimenpiteet lyhytkestoisia, eivät tuo tuloksia. Onko opittavaa muualta? Pitäisikö keskittyä vain muutamaan kärkeen joita vietäisiin sitkeästi eteenpäin eikä pyrittäisi kehittämään monia yhtä aikaa?

3 Jorma Nokkala, Muuramen Yrittäjät ry Maakunnassa on menossa Parempi johtaa hyvin hanke. Myös yrityksissä ollaan ymmällä valuuttakriisien ym. keskellä. Muistetaan, että Suomi on yksi kilpaileva osa Eurooppaa ja maailmaa. Kilpailukyvyssä Suomi noin 20 % jäljessä Saksaan nähden. Innovaatiokeskittymä on jo kaupallistettu, pitäisikö lähteä ennemminkin viljelemään uusia palveluideoita? Ideat pitää tulla yritysten kautta. Uusilla innovaatioilla pärjätään. Ei pitäisi liikaa sektoroida, koska kaikki sektorit vaikuttavat yhdessä elinkeinotoimen kehittämiseen. Miltä näyttää ulospäin? Mitkä todelliset teot? Miten niistä kerrotaan? Ei puhuta enää projektista vaan prosessista = innostus, vastuutus, toteutus ja kiitos! Teppo Sirniö, Petäjäveden kunta: Ennen oli hyvä henki, puhallettiin yhteiseen hiileen. Nyt yhteisen tekemisen meininki on jollakin tavalla jäissä. Mihin olemme menossa? Mihin maakuntaa ja maata viedään? Tulevaisuuden visiointi suhteellisen vaikeaa. Pitää päästä nopeasti pois tästä tilanteesta. Jos isot kuntaliitokset tai päätökset kuntayhteistyöstä pitää tehdä, ne pitää tehdä nopeasti ja saada nopeasti liikkeelle. Petäjäveden kärkihankkeita: VT 23 VT8 Laajakaista kaikille hanke Petäjäveden kunnan palvelut mahdollistavat työssäkäynnin Jyväskylän seudulla ilman että Jyväskylän tarvitsee investoida siihen, ja toisinpäin. Voisiko kuntayhteistyön kehittämiseen syntyä uudenlaista innovaatiota? Keski-Suomi on Etelä-Pohjanmaan kanssa mukana etäpalvelupilotissa. Hankkeen esimerkkejä seurataan tarkasti valtakunnan tasolla. Tässä on uuden palvelukanavan mahdollisuus. Juha Valkama, Uuraisten kunta Alueella on tekemisen meininki vaikka ollaankin ymmällään. Väestön kasvu Jyväskylässä ja kehyskunnissa on positiivisen ilmapiirin luoja. Kaavat, erityisesti neljäs vaihemaakuntakaava täytyisi olla mahdollistava alueille, jossa on selkeästi väestönkasvua ja vetovoimaa esim. Hirvaskangas, Äänekoski ja Uurainen. Kaavoituksella mahdollistaminen toisi positiivisia signaaleja. Lentoliikennekysymys näyttäytyy kysymysmerkkinä. Keski-Suomen liiton liikennejärjestelmäsuunnitelmassa yritetään turvata lentoliikenne ainakin siihen asti että saadaan nopeampi junayhteys. Selkeys mitä turvataan, nopeaa raidetta vai lentoliikennettä? Jyväskylän lentoasema ja Tikkakoski eivät ole kehittyneet alueena jos vertaa esim. Kuopion lentoasemaan. Toisaalta junayhteydet ovat sieltä hankalampia.

4 Laajakaista: - Olisi hyvä jos kunnilla olisi enemmän yhteistyötä Laajakaista projektissa. - Onko liitolla roolia jatkossa tässä? Tulisi olla esim. vauhdittamaan hankkeen oikeilla urilla pysymistä. - Laajakaista on äärimmäisen tärkeä hanke. Miten voidaan hyödyntää? Markkinat? Mitä erilaisia innovaatioita syntyy? Liiton rooli jatkossa Laajakaista ja ICT-strategian toimeenpanoasioissa rajanvetokysymys. Timo Mäki-Kuutti liitossa uusi ICT-kehittämispäällikkö, johon voidaan olla näiden asioiden puitteissa yhteydessä. Ari Hiltunen, Jykes Oy Mikä on Keski-Suomen liiton rooli lentokentän kehittämiseen? Pitäisikö lentokentät tulla maakuntavetoiseksi? Tätä keskustelua on käyty ja mietitty joillakin alueilla. Skandinaviassa asian suhteen on kirjava käytäntö, esim. Ruotsissa maakunnilla on enemmän roolia kenttien kehittämisessä. Yritykset miettivät itse kovasti tulevaisuutta. Julkisten toimijoiden roolia tässä kannattaa miettiä tarkasti. Roolien terävöittämistä tarvitaan. Nyt tehdään jonkin verran päällekkäistä toimintaa ja resursseja käytetään paljon. Mikä on Keski-Suomen liiton rooli elinkeinopolitiikassa? Onko seutukunnallinen vai maakunnallinen? Mihin voidaan vaikuttaa ja mihin ei? Jos mietitään elinkeinopolitiikkaa ja yritysten menestystä, pitää oppilaitoksista saada oikeanlaista väkeä, toimintaympäristöt pitää olla kunnossa ja kaavoitus pitää olla kunnossa. Hiltunen haluaa nostaa keskusteluun myös kysymyksen, ollaanko tehty riittävästi niiden pkyritysten eteen jotka ovat jostain syystä menettäneet liiketoimintaa? Hiltunen kertoi vielä tiedoksi, että Keksintösäätiö muuttaa Keski-Suomen Taloon. Tämä on hyvä tietää ja väylää kannattaa käyttää. Hannu Korhonen kertoi liiton rooleista ja perustehtävistä, joista yksi on kaavoitus. Liitto voi olla mukana kehittämisessä myös tekemällä tiivistä yhteistyötä koulutusorganisaatioiden kanssa. Liitto on mukana myös sote-selvityksissä, joita ei välttämättä tehdä muilla alueilla vastaavanlaisesti. Sakari Liimatainen, Jyväskylän ylipisto Lentoliikenne on noussut keskustelussa vahvasti esiin. Yliopisto pyrkii kansainvälistymään voimakkaasti. Yliopiston kannalta on todella tärkeää varmistaa kansainväliset lentoliikenneyhteydet. Akuuttiasia tällä hetkellä on Koulutuksen arviointikeskuksen sijoittuminen ja sen ympärillä käytävä keskustelu.

5 Arviointikeskuksen sijoittumiseen on linjattu kolmea vaihtoehtoa: Turku, Helsinki ja Jyväskylä. Jos arviointikeskuksen sijoittaminen Jyväskylään nostettaisiin totsussa yhdeksi asiaksi, valintaan saataisiin painetta tätäkin kautta. Tuija Mäkinen, Keski-Suomen liiton maakuntahallitus Mäkinen kummeksui organisaatioiden erilaisia käytäntöjä suosia lentomatkustamista. Esko Koliseva, Laukaan kunta Kolisevan mielestä olisi tärkeää, että organisaatiot, jotka tarvitsevat paljon lentoyhteyksiä olisivat myös itse tukemassa lentoliikenteen kehittämistä. OSAAVAN TYÖVOIMAN SAATAVUUS, koulutusorganisaatioiden edustajat Terttu Kiviranta, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Toisen asteen koulutuksen osalta mennään elinkeinoelämä edellä. Millä tavalla voidaan ennakoida tulevia vuosia 5-10 vuoden päähän? Ennakointiyhteistyö on toiminut maakunnassa hyvin, toivotaan että jatkuu myös tulevina vuosina. Osaamisen kehittämisessä ei pärjätä yksin, tarvitaan kumppaniksi yritykset. Teemana esim. työllistyminen ja työttömyys / nuorisotyöttömyys. Työpaikkoja tarvitaan, pyritty tukemaan Y4 -hengen yrittäjyyttä. Myös jatkossa painotetaan sitä, että nuoret voisivat siirtyä koulusta suoraan yrittäjiksi. Lisää yhteistyötä eri koulutusasteiden kesken tähän. Nostettava esiin myös nuorten toiveet, mihin hakeutuvat ja mitä voitaisiin yhdessä sille tehdä? Hakeutuuko nuoret niille aloille joita ennakoinnin puitteissa tarjotaan? Pääasiassa kyllä, mutta ei aina toteudu esim. metallialalla, jossa hakijamäärät ensisijaiseen koulutukseen oli tänä keväänä 71 henkilöä, kun viime keväänä se oli 250 henkilöä. Opinto-ohjausta ja tukitoimintaa tarvitaan jo ennen hakemista. Jyväskylä on vetovoimainen myös koulutuksen puolella paitsi maakunnan ulkopuolelta, myös maakunnan sisältä. Vaikka muualla olisi opiskelupaikka, silti haetaan Jyväskylään ammattistartin kautta miettimään mihin haluttaisiin suuntautua. Yhteiskuntatakuuseen liittyviin asioihin liittyen ennakkotiedot kertovat, että vuoteen 2016 mennessä toisen asteen koulutuksen resurssivähennys on 10-15%. Oppisopimuspaikkoja on jo vähennetty. Muiden osalta OKM:n kirjettä odotellaan vielä. Yhteiskuntatakuun myötä resursseja siirretään nuorille, miten tämä vaikuttaa aikuisiin, onko aikuiskoulutuksesta pois?

6 Jorma Nokkala, Muuramen Yrittäjät Ennakoinnin virheellisyyttä pitäisi pystyä korvaamaan oppisopimuksilla. Miten kehitys näyttäytyy kilpailukyvyn puolella? Terttu Kiviranta, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Kiviranta totesi, että laskelmat tulevat OKM:n puolelta, eikä osaa sanoa onko alueelliset erot huomioitu. Kuinka vuoropuhelu yritysten, seutujen ja paikallisten toimijoiden kesken saadaan sujumaan, myös koulutuksensuunnittelijoiden kesken? Olisiko oppisopimus tai joku muu jolla paikattaisiin? Pirjo Peräaho, Keski-Suomen liitto Uusi EU:n ohjelmakausi kestää vuoteen 2020 asti. Uudessa ohjelmassa nuoret nousee esiin. Keski-Suomessa voitaisiin asettaa tavoitteeksi saada nuorisoasiat kuntoon jo neljän vuoden sisällä. Petrikki Tukiainen, Villinikkarit Oy Ennakointityössä yrittäjien edustajana olleena mietti, tarvittaisiinko johtamisen muutos? Jorma Nokkala, Muuramen Yrittäjät Tilastot takana ja loppujoustavuus lopussa. Ei yritykset tiedä tilanteestaan 15-vuoden päähän. Sakari Liimatainen, Jyväskylän yliopisto Ei ymmärretä kapeina koulutusputkina. Pystyttävä muuttamaan rakenteiden muuttuessa. Hannu Ikonen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Innovaatiokeskittymään on tartuttava nyt. JAMK:in tulokulma on yrittäjyyden tulokulma. Tätä pidetään tärkeänä. Yksi JAMK:in näkökulma on, että halutaan avoimia oppimisympäristöjä. Voidaan tehdä yhteistyötä yritysten ja muiden koulutusorganisaatioiden kesken. Erillisiä pieniä rahoituspaketteja pitäisi koota yhteen. Ennakointi osoittanut jo vuosia, että sosiaali- ja terveysasiantuntijoita tarvitaan. Koulutuksen aloituspaikkoja ollaan nostettu jo vuodesta 2009 siitä mitä OKM on asettanut. Alkaa vaikuttamaan tietyllä viiveellä. Tekniikan puolella TAMK:in kanssa tehtävä tiivis yhteistyö paikkaa osittain tarvetta. Matkailu- ja ravitsemuspuolen leikkaukset kohdistuu englanninkieliseen puoleen. Opetussuunnitelmien uudistaminen on iso juttu. Tiivistä keskustelua talon sisällä ja sidosryhmien kesken käydään siitä, minkälaisia sisältöjä opetussuunnitelmiin rakennetaan. Uusi rahoituslaki ja koulutusvastuulaki korostavat korkeakoulujen tuloksellisuutta. Aikuiskoulutuksen uudet muodot,

7 esim. erikoistumiskoulutukset joiden rooli ja merkitys toiminnassa tulee korostumaan tulevaisuudessa. Sakari Liimatainen, Jyväskylä yliopisto Sopimusneuvottelut vuosiksi käyty. Jyväskylän yliopisto pärjäsi kisassa hyvin. Saatiin kasvua vaikka lähtökohtaisesti näytti että pitää tiivistää. Jyväskylän yliopistoa ei katsota enää maakuntakorkeakouluna vaan kansainvälisenä yliopistona. Kauppakorkeakoulun tulo vaikuttaa ja tulee näkymään elinkeinoelämän puolella. Tästä eteenpäin miettimisen paikka tulee olemaan yliopiston taloudessa. Työuria pitää pidentää -tämä näkyy valinnoissa, läpäisyä tehostetaan, yhteistyötä muiden koulutusorganisaatioiden kesken syvennetään, yrittäjyysopintoja lisätään, näkyvyyttä lukioon päin lisätään, aikuiskoulutuksen uudelleen arviointia tehdään ym. Kansainvälistyminen - kv-henkilöstö, kv-opiskelijat ja heidän tutkinnot, kv- tutkimus ja kv-tutkimusrahoitus - kv-puoli tulee näkymään alueella elinkeinoelämän kannalta - kv-opiskelijat työharjoittelijoina tuovat hyötyä yrityksille, tähän kannatta suhtautua positiivisesti Innovaatiokeskittymä - Tekes-rahoitus on kasvanut ja tulee edelleen kasvamaan -> vipuvaikutusta jolla saadaan OPM:n rahaa. Työelämä ja yrittäjyys - viedään vahvasti opetussuunnitelmaan. Koulutuksen rahoitus uutena asiana - mietitään mitä tämä tarkoittaisi. Juha S. Niemelä, Keski-Suomen ELY-keskus Puheenvuoroissa on korostunut tietämättömyys mihin ollaan menossa. Maailma ja Suomi muuttuu. Isoja asioita ollaan tekemässä jotta pärjättäisiin; kuntarakennetta uudistetaan, oppilaitosuudistuksia on meneillään. Ennakointi ja yritysten mukaan saanti ennakointiin on äärimmäisen tärkeää. Opintojen loppuvaiheessa on tärkeää, että osumatarkkuus osuisi kohdalle. Innovaatiokeskittymästä tehty tiekartta ei välttämättä osunut 100% maaliin. Juha Niemelä nosti esiin Jykesin järjestämän ison kuulemistilaisuuden yrityksissä, jolla pyritään kuulemaan yritysmaailmaa ja tuomaan vahvasti heidän äänensä innovaatiokeskittymän valmisteluun. Kaikki on elinkeinopolitiikkaa. Yksi tärkeä on kasvusopimukset, jotka tulee hallitusohjelmasta. Ohjeet tulossa lähiaikoina. Innovaatiokeskittymä on osa kasvusopimuskeskustelua. Koko maakunnalle tärkeä. Jos päästään kasvusopimuksen piiriin, pitäisi

8 sopia minkä verran EU-rahoja tähän laitetaan jotta joitain asioita voidaan viedä eteenpäin. Yksi iso asia on tulevan EU-ohjelmakauden valmistelu. Ollaan vähän oppositiossa verrattuna muihin Länsi-Suomen alueisiin, me haluttaisiin vahva elinkeinopuolen näkemys mukaan. Eija Heinonen, Keski-Suomen ELY-keskus Tänä vuonna meneillään ELY:n strategisen tulossopimuksen tarkistuskierros. Tulossopimukseen ei paljoa muutospaineita tällä hetkellä. Viime syksynä haettu keskisuomalaiset näkökulmat. Painopisteita on noussut mm. yritystoiminta, maakunnan vetovoimaisuus ja alueen kehittäminen kaikkineen, Jyväskylän asema maakunnan veturina, nuorten työttömyys ja työttömyys kaiken kaikkiaan. Vuosittain keskitytään johonkin näistä. Tämä tilaisuus on hyvä kuulemistilaisuus joka täsmentää tätä. Kaksi kertaa vuodessa käytävä aluetalouskatsaus nähdään tärkeänä. Saadaan ennakointitietoa alueen toimijoilta puoleksi vuodeksi ja vuodeksi eteenpäin. Tuija Mäkinen, Keski-Suomen liiton maakuntahallitus Työhyvinvointi ja sairauspoissaolot ovat olleet esillä kunnissa, liittyvät myös henkilöstön ikääntymiseen. Työterveyslaitoksen professori Guy Ahonen on tulossa puhumaan työhyvinvoinnin kustannuksista. Mukaan osallistuvat Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen liitto. Timo Rusanen, Jyväskylän kaupunki Puolustusvoimauudistus merkitsee merkittävää työpaikkalisäystä alueelle. Miten realisoituu? Jyväskylästä on myös paljon lähdössä väkeä. Uusimmat laskelmat kertovat +300 henkilön lisäystä. Liitolla aikoinaan ilmailualan klusterisuunnitelmia, kaivetaan ne esille. Tikkakoski tulee nousemaan vahvasti. Mitä liiketoimintamahdollisuuksia tämä toisi? Klusterisuunnittelun alussa yksi aihio oli ilmailuklusterin kehittäminen. Ollaan edetty toisen asteen puolelta. Bisnesskytkös jäänyt matkan päähän. Ei pystytty näyttämään kuinka paljon rahaa siinä liikkuisi. Uudelleen herättely edellyttäisi voimien kokoamista. Timo Rusanen, Jyväskylän kaupunki Mitä osaamista tulee tulevasta joukosta perheineen? Toimitaan tarmokkaasti, ne jotka menettävät työpaikan, heille tarjottaisiin vaihtoehtoja esim. koulutuksen muodossa. Ari Hiltunen, Jykes Oy

9 Lentoliikenneyhteyksien takia myös rahtiliikenne on pysähtynyt. Ilmailuliiketoiminnan yritystoiminnan isoin toimija on Ilmavoimat. Tämä on haasteellista, koska ei kerro mitä tekee, tuetaan siltä osin miltä pystytään. Pirjo Peräaho, Keski-Suomen liitto Käytännössä irtisanottavat ovat pääosin naisia (toimisto, keittiö, siivous). Upseeriporukka jää ja heille järjestetään jatkosuunnitelmat. Lähteekö perheet mukaan jotka tuovat verotulot? sitä kannattaa miettiä ja siihen tarvitaan vetovoimakysymyksiä (koulut, päivähoidot, ym.). Petrikki Tukiainen, Villinikkarit Oy Elinkeinoelämän kolmen kiteytys: 1) Tulevan työvoiman puolelle, koulutuksen puolelle > keksitään se työpaikka tänne, ei odoteta että julkinen sektori luo sen. Ajatus: kaikki ovat vastuussa siitä että luo itselleen oman tulevaisuuden. 2) yrittäjyysilmapiiri lähtökohtana, voisi olla kampanja: kysy ensin yrittäjältä kampanja. 3) johtajuuteen liittyvä: johda rohkeasti. Meitä kannustetaan riskinottoon. Konkretisoituu isolta osin valintoina. Ei pitäisi olla niin monia kärkihankkeita esittää maakunnasta, vaan keskittyä muutamaan. On valintakysymys ja onko kaikilla kanttia valita vain muutama? Hannu kiitti hyvästä keskustelusta. Tämä oli juuri oikeansuuntaista ja sitä mitä haettiin ja hyvässä hengessä. Muistion vakuudeksi Päivi Blå

10 LÄSNÄ Tiina Lamminmäki, Keski-Suomen ELY-keskus Vuokko Marttila, TE-toimisto Hannu Ikonen, JAMK Sari Linturi-Sahlman, Toivakan kunta Terttu Kiviranta, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Pirjo Peräaho, Keski-Suomen liitto Tuija Mäkinen, Keski-Suomen liiton maakuntahallitus Riitta Saarinen, Jyväskylän aikuisopisto Petra Leppäharju-Lipitsä, Jyväskylän aikuisopisto Kirsi Mukkala, Keski-Suomen liitto Satu Mursula, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Ari Hiltunen, Jykes Oy Eeva-Liisa Koivumäki, Jykes Oy Jorma Nokkala, Muuramen Yrittäjät ry Esko Koliseva, Laukaan kunta Sakari Liimatainen, Jyväskylän yliopisto Eeva-Liisa Tilkanen, Nuorten Keski-Suomi ry Anu Tokila, Keski-Suomen liitto Seija Kiiskilä, Keski-Suomi Ennakoi / JAMK Teppo Sirniö, Petäjäveden kunta Juha S. Niemelä, Keski-Suomen ELY-keskus Eija Heinonen, Keski-Suomen ELY-keskus Päivi Halinen, Keski-Suomen ELY-keskus Helena Pihlajasaari, Keski-Suomen liiton maakuntahallitus Satu Kelin, Petäjäveden kunta Petrikki Tukiainen, Villinikkarit Oy Timo Rusanen, Jyväskylän kaupunki Juha Valkama, Uuraisten kunta Merja Lahti, Keski-Suomen liitto Päivi Blå, Keski-Suomen liitto

Ennakointi on yhteistyötä. Koska tulevaisuutta ei voi tietää, se on tehtävä.

Ennakointi on yhteistyötä. Koska tulevaisuutta ei voi tietää, se on tehtävä. Mitä ennakointi on ja miten siihen tulee suhtautua Seija Kiiskilä, Keski-Suomi ennakoi Mistä työvoima 2020 26.08.2011 Ennakointi on yhteistyötä Koska tulevaisuutta ei voi tietää, se on tehtävä. 2 1 Tehdäänkö

Lisätiedot

Keski-Suomen kasvuohjelma

Keski-Suomen kasvuohjelma Keski-Suomen kasvuohjelma Keski-Suomen maakuntaohjelma 2011-2014 Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto Lähtökohdat Tavoitteena selkeä ja helppokäyttöinen ohjelma toteuttajille konkreettinen! Taustalla maakuntasuunnitelman

Lisätiedot

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia 2010-2015 Satakunnan YES-keskus Projektipäällikkö Jenni Rajahalme Miksi maakunnallinen strategia? - OKM:n linjaukset 2009 herättivät kysymyksen:

Lisätiedot

Keski-Suomi ennakoi.

Keski-Suomi ennakoi. Keski-Suomi ennakoi. Ennakointi ei ole tulevaisuuden ennustamista, koska tulevaisuus on aina avoin ja myös arvaamaton. Tulevaisuutta on mahdotonta suunnitella tarkkaan, mutta voimme luoda erilaisia vaihtoehtoisia

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 20.1.2012 Hannu Korhonen KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 1 Maakuntaohjelma linjaa valintoja 1 VISIONA YKSILÖLÄHTÖINEN, YHTEISÖLLINEN JA ELÄMÄNMAKUINEN KESKI-SUOMI Hyvinvointi on keskeinen kilpailukykytekijä

Lisätiedot

Mikä on tärkeää ammatillisen koulutuksen kehittämisessä? AmKesu-aluetilaisuuksien ryhmätöiden yhteenveto. (marraskuun 2015 tilaisuudet)

Mikä on tärkeää ammatillisen koulutuksen kehittämisessä? AmKesu-aluetilaisuuksien ryhmätöiden yhteenveto. (marraskuun 2015 tilaisuudet) Mikä on tärkeää ammatillisen koulutuksen kehittämisessä? AmKesu-aluetilaisuuksien ryhmätöiden yhteenveto (marraskuun 2015 tilaisuudet) Mikä on tärkeää toisen asteen ammatillisen koulutuksen kehittämisessä?

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka

Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka MALPE 1 Tehtäväalueen kuvaus ja määrittelyt Ryhmän selvitysalueeseen kuuluivat seuraavat: kaavoitus, maapolitiikka ja maaomaisuus, maankäyttö, liikenneverkko ja

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö Elinkeino-ohjelman yrityskysely Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö 4.11.2016 Avaustyöseminaari 23.8.2016 60 osallistujaa Kansainvälistymistyöpaja 8.9.2016 n. 40 osallistujaa Jatkotyöseminaari

Lisätiedot

Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen

Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen Maakunnallinen yhteistyö Juha S. Niemelä 27.11.2008 Yhteistyön lähtökohdat Yhdessä tekemisen kulttuuri Työllisyystilastot nousukaudenkin aikana

Lisätiedot

YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI

YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI Maakuntajohtaja Ossi Savolainen Uudenmaan liitto 24.11.2009 UUDENMAAN LIITTO: hyvinvointia ja kilpailukykyä alueelle Uudenmaan liitto on maakunnan kehittäjä luo edellytyksiä

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisen tulossuunnitelman valmistelu

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisen tulossuunnitelman valmistelu Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisen tulossuunnitelman valmistelu Johtaja Juha S. Niemelä, Keski-Suomen TE-keskus MYR-seminaari seminaari, 10.9.2009 1 Toimintaympäristön

Lisätiedot

Vaikuttavuutta alueella - onnistuneet auekehityscaset. Osaaminen ja innovaatiotoiminta Etelä-Pohjanmaalla. Rehtori Tapio Varmola

Vaikuttavuutta alueella - onnistuneet auekehityscaset. Osaaminen ja innovaatiotoiminta Etelä-Pohjanmaalla. Rehtori Tapio Varmola Vaikuttavuutta alueella - onnistuneet auekehityscaset Osaaminen ja innovaatiotoiminta Etelä-Pohjanmaalla Rehtori Tapio Varmola Taustaksi Millainen toiminta-alue on Etelä- Pohjanmaa? Koulutustaso Etelä-Pohjanmaalla

Lisätiedot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot 2015 Botniastrategia Kansainvälinen Nuorekas Vahva pedagoginen osaaminen Korkea teknologia Toiminnallinen yhteistyö Mikro- ja pk-yrittäjyys Vaikuttavuus Arvostettu aikuiskoulutus Tutkimus ja innovaatiot

Lisätiedot

MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ. 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto

MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ. 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto 1 Sisältö 1) Näkökulmia maakunnan heikkoudet, uhat, vahvuudet ja mahdollisuudet 2) Haluttu muutos

Lisätiedot

Hallituksen yrittäjyyshanke

Hallituksen yrittäjyyshanke Hallituksen yrittäjyyshanke Valtion ja kuntien rooli elinkeinopolitiikassa / Kuntamarkkinat 14.9.2016 Teollisuusneuvos Ulla Hiekkanen-Mäkelä Yritys- ja alueosasto Yritysrakenne Suomessa Suomessa on 283

Lisätiedot

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 30.11.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 17.1.2013

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

PORIN KAUPUNKISEUDUN KASVUSOPIMUKSEN JA INKA-OHJELMAN TILANNEKATSAUS

PORIN KAUPUNKISEUDUN KASVUSOPIMUKSEN JA INKA-OHJELMAN TILANNEKATSAUS PORIN KAUPUNKISEUDUN KASVUSOPIMUKSEN JA INKA-OHJELMAN TILANNEKATSAUS Kehittämispäällikkö Timo Aro, Porin kaupunki Satakunnan Tulevaisuusfoorumi 10.10.2013 Liisanpuisto, Pori Porin kaupunki Kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Keski-Suomi nyt entä tulevaisuudessa?

Keski-Suomi nyt entä tulevaisuudessa? Keski-Suomi nyt entä tulevaisuudessa? Keskisuomalaistaustaisten vaikuttajien tapaaminen 8.12.2015, Botta, Helsinki Maakuntajohtaja, Anita Mikkonen Keski-Suomessa on 23 kuntaa, joissa asuu 5 % koko maan

Lisätiedot

Toimivat työmarkkinat Osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen - kehittämisohjelma

Toimivat työmarkkinat Osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen - kehittämisohjelma Toimivat työmarkkinat Osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen - kehittämisohjelma 2009-2013 Laadittu ja päivitetään vuosittain MYR:n nimeämän Osaamis-ja työllisyystyöryhmän ohjauksessa Vuonna 2010 yksi neljästä

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Ranua. Ranua. Mannerheimintie 76 A PL 999, Helsinki

Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Ranua. Ranua. Mannerheimintie 76 A PL 999, Helsinki Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 1 Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 2 Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 SISÄLLYS ELINKEINOPOLIITTINEN MITTARISTO 2014 RANUA... 3 KUNTIEN ELINVOIMA JA YRITTÄJYYS

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA Vipuvoimaa EU:lta Keski-Suomeen 2007-2013 Koulutustilaisuudet 23.11. ja 4.12.2007 www.keskisuomi.fi/eulehti Pirjo Peräaho Hilkka Laine Keski-Suomen liitto LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi. Siksi

Lisätiedot

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Komission esitykset tulevan rakennerahastokauden osalta

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Loimaan kaupunginhallituksen elinkeinotoimen linjaus. Elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö OSKARI

Loimaan kaupunginhallituksen elinkeinotoimen linjaus. Elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö OSKARI Loimaan kaupunginhallituksen elinkeinotoimen linjaus Elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö OSKARI Suomen kasvukolmio Alueellisesti Loimaa kuuluu Suomen kasvukolmioon Suomen Kasvukolmio eli Helsinki-Tampere-Turku

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 28.9.2016 Alue-ennakoinnin vuosikello 2016 Tulevaisuufoorumi (Satli) Maakunnallisen suunnittelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina

Lisätiedot

Toimivat työmarkkinat osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen

Toimivat työmarkkinat osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen Toimivat työmarkkinat osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen Kehittämisteemat Elise Tarvainen Keski-Suomen liitto Tavoitetila 2013 Keski-Suomessa on toimivat työmarkkinat. Maakunnan työllisyysaste ylittää

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN RAHOITUSMALLIN KESKUSTELUTILAISUUS

AMMATTIKORKEAKOULUJEN RAHOITUSMALLIN KESKUSTELUTILAISUUS AMMATTIKORKEAKOULUJEN RAHOITUSMALLIN KESKUSTELUTILAISUUS Ylijohtaja Tapio Kosunen 20.11.2014, Helsinki Seminaari ammattikorkeakoulujen rahoitusmallista vuodesta 2017 alkaen 11.00 Lounas 11.50 Seminaarin

Lisätiedot

Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 4/19/201 6

Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 4/19/201 6 Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 1 4/19/201 6 Mihin meitä korkeakoulusektorilla ja koulutuksessa yleisesti haastetaan? Hallituksen yksi strateginen painopiste: Osaaminen ja

Lisätiedot

Nuorisotakuun toteuttaminen

Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuun toteuttaminen Hyvinvointi- ja turvallisuuspalveluja sekä nuorisotakuun toteutumista koskeva kehittämisneuvottelu 4.8.2013 Saariselkä Lapin ELY-keskus Tiina Keränen 11.9.2013 Nuorisotakuu

Lisätiedot

Rakenteet murroksessa Koulutuksen ennakointi ratkaisevassa asemassa 29.11.2012

Rakenteet murroksessa Koulutuksen ennakointi ratkaisevassa asemassa 29.11.2012 Rakenteet murroksessa Koulutuksen ennakointi ratkaisevassa asemassa 29.11.2012 Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Mikko Väisänen, Pohjois-Pohjanmaan liitto 15-vuotiaat vuosina 2008 ja 2020 2 410 1 898-21,3

Lisätiedot

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta KAAKKOIS-SUOMEN LUOVIEN ALOJEN KEHITTÄMISVERKOSTON KOKOUS 3/2016 Kirsi Kaunisharju 26.10.2016 Sote- ja maakuntauudistus Hallituksen linjaus 5.4.2016:

Lisätiedot

Yhdessä tehtyä. katsaus Keski-Suomen Opin ovi -hankkeen toimintaan ja tuloksiin

Yhdessä tehtyä. katsaus Keski-Suomen Opin ovi -hankkeen toimintaan ja tuloksiin Yhdessä tehtyä katsaus Keski-Suomen Opin ovi -hankkeen toimintaan ja tuloksiin Eeva Mäkinen, projektipäällikkö, Jyväskylän aikuisopisto Sinikka Hakkarainen, projektisuunnittelija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 18.2.2016 Maakunnallinen alue-ennakointi Alueellista ennakointia hyödynnetään mm. : Maakuntasuunnitelman, maakuntaohjelman ja maakuntakaavan laadinta, toteutus

Lisätiedot

Lapin digiohjelma 2020 Luonnos Ritva Kauhanen

Lapin digiohjelma 2020 Luonnos Ritva Kauhanen 1 Lapin digiohjelma 2020 Luonnos Ritva Kauhanen Ohjelman valmistelu Maakunnan kehittämisrahahanke Ramboll Management Consulting työn toteuttajana Ohjelmatyötä valmisteltu työpajasarjalla. Ensimmäisessä

Lisätiedot

Koulutus- ja osaamistarpeen ennakointi. Neuvotteleva virkamies Ville Heinonen

Koulutus- ja osaamistarpeen ennakointi. Neuvotteleva virkamies Ville Heinonen Koulutus- ja osaamistarpeen ennakointi Neuvotteleva virkamies Ville Heinonen 1 Ennakoinnin määritelmästä Ennakointi on käytettävissä olevalle nykytilaa ja menneisyyttä koskevalle tiedolle perustuvaa tulevan

Lisätiedot

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 TAUSTATIETOA OHJELMATYÖSTÄ Lapin liiton johdolla alueelle tuotetaan uusi tietoyhteiskuntaohjelma. Työ käynnistyi keväällä ja valmistuu vuoden

Lisätiedot

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittämissuunnitelma (Amkesu) Etelä-Pohjanmaa

Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittämissuunnitelma (Amkesu) Etelä-Pohjanmaa Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittämissuunnitelma (Amkesu) Etelä-Pohjanmaa Koulutuksen järjestäjän tiedot (yhteystahona toimivan koulutuksen järjestäjän tiedot) Seinäjoen koulutuskuntayhtymä,

Lisätiedot

Alueelliset innovaatiot ja kokeilut -varojen alueellinen jako 2016 Ennakoitu rakennemuutos, euroa Kasvusopimukset, euroa Yhteensä, euroa Uudenmaan liitto 317 000 1 466 000 1 783 000 Hämeen liitto 183 000

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

SUHOn kevätpäivät Kajaanissa Ajankohtaisia asioita OAJ:sta. Koulutusjohtaja Heljä Misukka 13.4.2012

SUHOn kevätpäivät Kajaanissa Ajankohtaisia asioita OAJ:sta. Koulutusjohtaja Heljä Misukka 13.4.2012 SUHOn kevätpäivät Kajaanissa Ajankohtaisia asioita OAJ:sta Koulutusjohtaja Heljä Misukka 13.4.2012 On lottovoitto syntyä Suomeen - vai onko? OAJ:n teemat: 1. Koulutuksen tasa-arvo ja palvelujen saatavuus

Lisätiedot

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA....YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU TEKSTI: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija Toukola, Tarja

Lisätiedot

Vaasan seutu elinvoimainen seutu Elinvoimastrategian käynnistäminen Susanna Slotte-Kock Kehitysjohtaja

Vaasan seutu elinvoimainen seutu Elinvoimastrategian käynnistäminen Susanna Slotte-Kock Kehitysjohtaja Vaasan seutu elinvoimainen seutu Elinvoimastrategian käynnistäminen 30.1.2014 Susanna Slotte-Kock Kehitysjohtaja Tutkimus paljastaa: Vaasan seutu kovassa vauhdissa Aluetutkija Timo Aro: 'Viiden kaupunkiseudun

Lisätiedot

Ohjaamo osana ESR-toimintaa

Ohjaamo osana ESR-toimintaa Ohjaamo osana ESR-toimintaa Kohti ohjaamoa 23.9.2014 Merja Rossi Ohjelmakausi 2014-2020 yksi ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - Suomen rakennerahasto-ohjelma Sekä Euroopan sosiaalirahaston ESR

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa. Timo Vesiluoma

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa. Timo Vesiluoma ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa Timo Vesiluoma 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi.

Lisätiedot

UUDENLAISEEN ENNAKOINTIAJATTELUUN

UUDENLAISEEN ENNAKOINTIAJATTELUUN UUDENLAISEEN ENNAKOINTIAJATTELUUN Työ-, koulutus- ja elinkeinoasiainneuvoston ennakointijaoston esitys työvoima- ja koulutustarpeen ennakoinnin kehittämiseksi Työvoima- ja koulutustarpeiden ennakointi

Lisätiedot

Kasvun ja elinvoiman näkökulma maakuntauudistuksessa. Elinkeinoministeri Olli Rehn Oikeus- ja työministeri Jari Lindström

Kasvun ja elinvoiman näkökulma maakuntauudistuksessa. Elinkeinoministeri Olli Rehn Oikeus- ja työministeri Jari Lindström Kasvun ja elinvoiman näkökulma maakuntauudistuksessa Elinkeinoministeri Olli Rehn Oikeus- ja työministeri Jari Lindström Elinkeinoministeri Olli Rehn Uudistuksen tuettava kasvua Tavoitteenamme on suunnata

Lisätiedot

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko Kysymykset 1. 1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko OHJAUKSEN TOIMINTAPOLITIIKKA ALUEELLISELLA TASOLLA Alueellisesti tulisi määritellä tahot, joita tarvitaan alueellisten ohjauksen palvelujärjestelyjen

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 MAASEUTUJAOSTON KOKOUS

KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 MAASEUTUJAOSTON KOKOUS KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 KOKOUSTIEDOT MAASEUTUJAOSTON KOKOUS Aika: klo 9.00 12.15 Paikka: Kukkaismäen maaseutumatkailutila, Jämsän Juokslahti,

Lisätiedot

Työpaja Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus

Työpaja Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus Työpaja 4 3.3 Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle 15.4.2015 Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus 3.3 Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen Tutkinnon

Lisätiedot

Maakunnan kehitysnäkymät ja järjestöjen rooli maakunnan kehittämisessä

Maakunnan kehitysnäkymät ja järjestöjen rooli maakunnan kehittämisessä Maakunnan kehitysnäkymät ja järjestöjen rooli maakunnan kehittämisessä Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto Liittojen päätehtävät Alueiden käyttö - Maakuntasuunnitelma ja kaava - Yhdyskuntarakenne, liikenne,

Lisätiedot

Kansainvälisyys maakunnissa. Siru Korkala

Kansainvälisyys maakunnissa. Siru Korkala Kansainvälisyys maakunnissa Siru Korkala 26.11.2012 Mitä tutkittiin? Miten kansainvälinen aktiivisuus jakautuu alueellisesti? Miten kansainvälisyys on huomioitu maakuntasuunnitelmissa? Mitä kansainvälisyys

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunginvaltuuston talous ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Suunnitteluprosessin uudistaminen

Suunnitteluprosessin uudistaminen Suunnitteluprosessin uudistaminen Liikennejärjestelmäpäivä 20.4.2016 Matti Levomäki Suunnitteluprosessin uudistaminen TAVOITE Suunnittelun toimintatapojen kehittäminen siten, että ne tuottavat vaikuttavimmat

Lisätiedot

Eturivin taitajia Strategia Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto

Eturivin taitajia Strategia Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Eturivin taitajia Strategia 2015-2017 Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Eturivin taitajia Opiskelijan parhaaksi Työelämän parhaaksi Laadukasta koulutusta, joustavasti ja uudistuen Osaava,

Lisätiedot

Elinikäinen ohjaus. Keskisuomalaisia askelmerkkejä eteenpäin

Elinikäinen ohjaus. Keskisuomalaisia askelmerkkejä eteenpäin Elinikäinen ohjaus Keskisuomalaisia askelmerkkejä eteenpäin 27.11.2012 Tästä on hyvä jatkaa Maakunnallinen ohjauksen kehittämisryhmä Syntyi OpinOven strategiaryhmän pohjalta MYR:n OSAT työryhmän alatyöryhmä

Lisätiedot

Kainuun ELY-keskus 2013

Kainuun ELY-keskus 2013 Kainuun ELY-keskus 2013 haasteita, painotuksia ja toimenpiteitä KAINUUN TYÖLLISYYSFOORUMI - SOLIDARCITY KONFERENSSI 9.10.2012 Kainuun ELY-keskus Strategiapäällikkö Juha Puranen Haasteita, painotuksia 2013+

Lisätiedot

MAAKUNNAN TILA JA LÄHIAJAN HAASTEET

MAAKUNNAN TILA JA LÄHIAJAN HAASTEET 5.10.2012 MAAKUNNAN TILA JA LÄHIAJAN HAASTEET Anita Mikkonen 1 KESKI-SUOMEN VISIO Yhteistyön, yrittäjyyden ja osaamisen Keski-Suomi Maakuntavaltuuston hyväksymä 8.6.2010 1. Uusimpia tilastoja ja ennakointia:

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN RAKENNEMUUTOKSEEN

ETELÄ-KARJALAN RAKENNEMUUTOKSEEN ETELÄ-KARJALAN VARAUTUMISSUUNNITELMA RAKENNEMUUTOKSEEN MYR 22.2.2016 Kauppakatu 40 D, 53100 Lappeenranta Tel +358 (5) 6163 100 etunimi.sukunimi@ekarjala.fi kirjaamo@ekarjala.fi www.ekarjala.fi 22.2.2016

Lisätiedot

Itä-Suomen maahanmuuttostrategia 2017

Itä-Suomen maahanmuuttostrategia 2017 Kansainvälinen Itä-Suomi Itä-Suomen maahanmuuttostrategia 2017 Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala Strategia julkaistu 17.9.2012 http://urn.fi/urn:isbn:978-952-257-607-1 Tarkoitus 5 vuoden ajanjakso,

Lisätiedot

Hallitusohjelma ja rakennerahastot. Strategian toteuttamisen linjauksia

Hallitusohjelma ja rakennerahastot. Strategian toteuttamisen linjauksia Hallitusohjelma ja rakennerahastot Strategian toteuttamisen linjauksia Vipuvoimaa EU:lta Rakennerahastokauden 2007 2013 käynnistystilaisuus Valtiosihteeri Anssi Paasivirta Kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Katsaus Opetushallitukselle toimitettujen AmKesujen sisältöihin

Katsaus Opetushallitukselle toimitettujen AmKesujen sisältöihin Katsaus Opetushallitukselle toimitettujen AmKesujen sisältöihin Joensuu 3.12.2014 Minna Bálint Alueelliset suunnitelmat Opetushallitukseen toimitettu 16 alueellista suunnitelmaa Suunnitelmat sisällöltään

Lisätiedot

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisstrategia 2014-2020 Sivu 1 9.6.2014 Toiminta-alue 43 930 asukasta 5 554 km 2 Sivu 2 9.6.2014 MMM, Mavi Kunnat kuntaraha 20% ELY-keskus yhteistyö Leader-ryhmä -tj.

Lisätiedot

Kainuun liitto KAINUU-OHJELMA

Kainuun liitto KAINUU-OHJELMA Kainuun liitto KAINUU-OHJELMA Maakuntasuunnitelma ja -ohjelma Heimo Keränen 26.5.2014 26.5.2014 Kainuun liitto Iso taustakuva 23.5.2014 Kainuun liitto 2000-luvulla paradigman muutos: hajautetun hyvinvointivaltion

Lisätiedot

Ammatilliset oppilaitokset osana aluekehitysverkostoa

Ammatilliset oppilaitokset osana aluekehitysverkostoa Ammatilliset oppilaitokset osana aluekehitysverkostoa 21.9.2012 Kari Puumalainen Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä Kuntayhtymän johtaja Ammatillisen koulutuksen aluekehitysrooli Ammatillisen koulutuksen tarkoituksena

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen

Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen Seudullinen ilmastostrategia hyväksytty kunnissa 2010 seutu Suomen kärkitasoa päästöjen vähentämisessä vähennys vuosina 1990 2030

Lisätiedot

Miten alueelliset innovaatiot ja kokeilut sekä muut hallituksen kärkihankkeet tukevat kasvua?

Miten alueelliset innovaatiot ja kokeilut sekä muut hallituksen kärkihankkeet tukevat kasvua? Miten alueelliset innovaatiot ja kokeilut sekä muut hallituksen kärkihankkeet tukevat kasvua? Elinkeinoministeri Olli Rehn Alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) resurssiviisaan kasvun tukena Tapahtumatalo

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus Seutuhallitus Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet Lisää kilpailukykyä Kasvulle

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma

Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden info- ja koulutustilaisuus 14.11.2013 Valtion virastotalo Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma EU-koordinaattori Mika Villa, Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Uudistuva teollisuus Satakunnassa - Teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti

Uudistuva teollisuus Satakunnassa - Teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti Uudistuva teollisuus Satakunnassa - Teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti Teollisuuden uusiutuminen on Satakunnan maakunnan kärkitavoite Teollisuuden uusiutumisen edistäminen on keskeinen Satakunnan

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI

KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI KESKI-SUOMEN LIITON STRATEGIASEMINAARI JA KUNTALIITON MAAKUNTAKIERROS KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI 6.9.2013 Kimmo Vähäjylkkä Aluejohtaja, AIRIX Ympäristö Strategista maankäytön suunnittelua / KEHITTÄMISVYÖHYKKEET

Lisätiedot

Kansainvälisyys korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa Tomi Halonen

Kansainvälisyys korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa Tomi Halonen Kansainvälisyys korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa 7.3.2012 Tomi Halonen Ohjauksen kokonaisuus ja välineet Politiikkaohjaus Hallitusohjelma Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma Säädösohjaus

Lisätiedot

MAL ja maakuntakaavoitus. Merja Vikman-Kanerva

MAL ja maakuntakaavoitus. Merja Vikman-Kanerva MAL ja maakuntakaavoitus Merja Vikman-Kanerva 16.9.2015 Maakuntakaavojen ja yhteisten yleiskaavojen vahvistamisesta luovutaan Vahvistusmenettelyä koskevat säännökset kumotaan YM:n rooli muuttuu valvontatehtävän

Lisätiedot

Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke

Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke 18.6.2010 Hannu Simi, Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä Valtakunnallinen Koulutuksen

Lisätiedot

Lappi kuvaan 2030 maakunnallisen ennakointihankkeen keskeiset tulokset. Päivi Holopainen, ennakointikoordinaattori Lapin liitto

Lappi kuvaan 2030 maakunnallisen ennakointihankkeen keskeiset tulokset. Päivi Holopainen, ennakointikoordinaattori Lapin liitto Lappi kuvaan 2030 maakunnallisen ennakointihankkeen keskeiset tulokset Päivi Holopainen, ennakointikoordinaattori Lapin liitto Maakunnallisen ennakoinnin toimintamalli ja ennakoinnin välineet: Ennakoinnin

Lisätiedot

Avauspuheenvuoro kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen. Ohjaus yrittäjyyteen Kaakkois-Suomen ELO-verkosto

Avauspuheenvuoro kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen. Ohjaus yrittäjyyteen Kaakkois-Suomen ELO-verkosto Avauspuheenvuoro kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen Ohjaus yrittäjyyteen 27.10.2015 Kaakkois-Suomen ELO-verkosto Ohjaus yrittäjyyteen tilaisuuden teemana TYÖELÄMÄTAIDOT JA YRITTÄJYYS Oivallinen mahdollisuus

Lisätiedot

Alueiden resilienssin eli muutosjoustavuuden arviointi. Satakuntaliitto

Alueiden resilienssin eli muutosjoustavuuden arviointi. Satakuntaliitto Alueiden resilienssin eli muutosjoustavuuden arviointi Satakuntaliitto 26.4.2016 Resilienssi on tunnistettu keskeiseksi menestystekijäksi - muutosjoustavat alueet menestyvät Satakuntaan on laadittu uusi

Lisätiedot

Leader rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa. Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry

Leader rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa. Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry Leader 2014-2020 - rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry Sivu 1 17.11.2014 ü Leader-ryhmät kaikille avoimia maaseudun kehittämisyhdistyksiä. ü Tavoitteena yritysten ja yhdistysten

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkistrategia 2014-

Jyväskylän kaupunkistrategia 2014- Jyväskylän kaupunkistrategia 2014- Pertti Malkki Henkilöstöjohtaja Kaupungin johtoryhmä 29.1.2014 Talpo 17.2.2014 Kaupungin johtoryhmä 13.3.2014 Yhteistyötoimikunta 14.3.2014 Kaupunginhallitus 17.3.2014

Lisätiedot

Hippolis- Hevosalan osaamiskeskus

Hippolis- Hevosalan osaamiskeskus Hippolis- Hevosalan osaamiskeskus Kasvava hevosala Hevosalan tiedon, taidon, voimavarojen ja osaamisen kokoamisella tiiviiseen yhteistoimintaan on suuri merkitys hevosalan ja alueellisten hevoskeskittymien

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen avaimet luonnosta

Lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen avaimet luonnosta Lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen avaimet luonnosta Forssan seudun Green Care klusterihankkeen 2016 2017 aloitusseminaari 16.2.2016 Yliopettaja Päivi Homan-Helenius HAMK ja tutkija Anja Yli-Viikari

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT , Helsinki, Messukeskus. Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Tilaisuuden avaus. VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT , Helsinki, Messukeskus. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Tilaisuuden avaus VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT 7.12.2015, Helsinki, Messukeskus Pääjohtaja Aulis Pitkälä Digitaalisen oppimisen ja pedagogiikan nykytila - vahvuuksia ja kehittämiskohteita

Lisätiedot

Digijohtajaksi! Digijohtaminen ja työhyvinvointi pk-yrityksissä

Digijohtajaksi! Digijohtaminen ja työhyvinvointi pk-yrityksissä Digijohtajaksi! Digijohtaminen ja työhyvinvointi pk-yrityksissä 14.3.2016-13.3.2019 Toimintalinja: 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus Erityistavoite: 7.1. Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyö

Keski-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyö Keski-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyö Liikkumispalveluiden työpaja 27.10.2016 Janna Räisänen, aluesuunnittelija KOPIKALIsta ja KAKEPOLIsta Pohjois-Suomen liikenne ja logistiikkastrategiaan Kokkolan,

Lisätiedot

Yhteistoimintalainsäädännön uudistaminen

Yhteistoimintalainsäädännön uudistaminen Yhteistoimintalainsäädännön uudistaminen 14.2.2017 Taustaa Nykyisen YT-lain tavoitteet: 1. Edistää työnantajan ja työntekijän välistä sekä henkilöstöryhmien keskinäistä vuorovaikutusta perustuen oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Energianeuvonta maakunnan näkökulmasta. Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Riitta Murto-Laitinen, Uudenmaan liitto

Energianeuvonta maakunnan näkökulmasta. Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Riitta Murto-Laitinen, Uudenmaan liitto Energianeuvonta maakunnan näkökulmasta Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Riitta Murto-Laitinen, Uudenmaan liitto Maakunnan liitot Lakisääteisiä kuntayhtymiä Osa kunnallishallintoa Ylin päätösvalta maakuntavaltuustolla

Lisätiedot

Lapin nuorten mahdollisuudet kuntapäättäjien näkökulmasta. Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Rovaniemi

Lapin nuorten mahdollisuudet kuntapäättäjien näkökulmasta. Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Rovaniemi Lapin nuorten mahdollisuudet kuntapäättäjien näkökulmasta Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Rovaniemi 18.9.2012 Nuorisopolitiikan kehittäminen Iso yhteinen ponnistus Kuntien rooli paikallisyhteisön

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013

KUOPION KAUPUNKISTRATEGIA. hyväksytty päivitetty 2013 KUOPION 2020 KAUPUNKISTRATEGIA hyväksytty 2010 - päivitetty 2013 Arvot/ toimintaperiaatteet toimivat organisaation toiminnan ohjenuorina ROHKEUS Rohkeutta on tehdä asioita toisin kuin muut erottua, olla

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 25.10.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 16.11.2012

Lisätiedot

Henkilöstöjohtamisen haasteita eilen, tänään, huomenna

Henkilöstöjohtamisen haasteita eilen, tänään, huomenna Henkilöstöjohtamisen haasteita eilen, tänään, huomenna Henkilöstöjohdon seminaari 27.3.2012 Varatoimitusjohtaja Eija Lehto-Kannisto Henkilöstöjohtamisen haasteita eilen Perspektiivinä viimeiset noin 10

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku. Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku Pääjohtaja Aulis Pitkälä Suomen ammatillinen koulutus tulevaisuuden haasteisiin vastaajana Ammatillista koulutusta kehitetty

Lisätiedot

Sopimukset tukemaan uudistuvia kaupunkiseutuja. Erityisasiantuntija Olli T. Alho Työ- ja elinkeinoministeriö / Alueosasto 7.5.2012

Sopimukset tukemaan uudistuvia kaupunkiseutuja. Erityisasiantuntija Olli T. Alho Työ- ja elinkeinoministeriö / Alueosasto 7.5.2012 Sopimukset tukemaan uudistuvia kaupunkiseutuja Erityisasiantuntija Olli T. Alho Työ- ja elinkeinoministeriö / Alueosasto 7.5.2012 Kaupunkien merkitys kansantalouden kannalta Kaupunkien merkitys kansantalouden

Lisätiedot

RATKAISUJA HAASTEISIIN

RATKAISUJA HAASTEISIIN RATKAISUJA HAASTEISIIN EduFuturan Nopeat startit 2017 Aiheet Haku Rahoitus Johtoryhmän linjaus 18.1.2017 EduFutura Jyväskylä muodostaa tunnustetuilla kärkialoilla Suomeen merkittävän oppimisen, tutkimuksen,

Lisätiedot