SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS JA KESKI-SUOMEN LIITON MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA KESKI-SUOMEN LIITON MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2013 2014"

Transkriptio

1 MUISTIO SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS JA KESKI-SUOMEN LIITON MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA Jyväskylän seutu, keskiviikkona klo 9.00, Keski-Suomen Talo, Koppelo MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMINEN SEUDUN ESITYKSET LÄHIVUOSIEN TOIMENPITEIKSI - ELINKEINOJEN KEHITTÄMINEN - OSAAMISEN VAHVISTAMINEN - HYVINVOIVA KANSALAINEN - VETOVOIMAINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Hannu Korhonen Keski-Suomen liitosta avasi kokouksen. Tilaisuuden tarkoituksena on etsiä lähivuosien tärkeimpiä kehittämiskohteita kuulemalla toimijoiden näkemyksiä. Esityslistalle nostetut otsikot ovat maakuntaohjelman sisältöjen mukaiset. AVAUS JA KATSAUS SEUDUN KEHITTÄMISNÄKYMIIN, seudun edustaja Timo Rusanen, Jyväskylän kaupunki Kaupungissa halutaan terävöittää ja selkiyttää elinkeinopoliittisia vastuita. Satsattu kuitutuotteisiin ja nanolaitteisiin, tiivistämistä ehkä tarvittaisiin. Innovaatiokeskittymä on tärkeä: - halutaan kokoavaksi teemaksi - hahmottumassa mitä Innovaatiokeskittymä tarkoittaa - tärkeä synnyttää yhteinen käsitys ja visio innovaatiokeskittymästä jos sitä lähdetään vetämään kärkenä tulevaisuudessa - voiko kaupunki olla testialusta uusille innovaatioille? - iso ja tärkeä asia luoda mahdollisuuksia aihioiden kokeiluun, tiiviimpi perehtyminen kehittämishankkeiden sisältöön - Ari Hiltunen Jykesistä vetää valmistelua VETOVOIMAINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Seutu on vetovoimainen. Jyväskylä on ollut ja on Suomen ykkösiä vetovoimaisuudessa. Miten tätä voisi vielä vahvistaa? Pitkän tähtäimen brändin rakentaminen luotava.

2 Laajakaista- kaikille: a) Hankkeen etenemisen varmistaminen. b) Mitä uusia kehittämismahdollisuuksia valokuituyhteys mahdollistaa? Pohdittavia kysymyksiä: Rakennemuutos: Metso, puolustusvoimauudistus - Luotu työryhmät. Valmiudet joustavaan yhteistoimintaan luotava. Luotava selkeä tahtotila kaikille toimijoille, että Jyväskylän seutu on valmis toimimaan kaikissa tilanteissa. Reaktioherkkyys. Mistä löytyy kehityksen kärjet metsäteollisuudessa? Onko kuitupohjaisissa tai nanomateriaalissa vai näiden yhdistelmissä vai jossain muualla? Osteoporoosin diagnostiikassa? Mitä tehdään Laajakaistalla? Syntyykö koulutushankkeita siihen liittyen, mahdollistaako langattomien palveluiden kehittymisen maaseudulla? esim. Uudenmuotoisen joukkoliikenteen järjestämisen? Jyväskylän seudun kärkihankkeet: VT 4 Palokka -Vaajakoski- kehätie Raideliikenteen kehittäminen Matkustajalentoliikenteen turvaaminen Onko uusia tapoja kärkihankkeiden edistämiseen? Miten pitäisi toimia jos lentoliikenne loppuu? Tulisiko laatia suunnitelma sitä varten että näin kävisi? Suunnittelujärjestelmien kehittäminen on tietynlaisen murroksen edessä. Esko Koliseva, Laukaan kunta Valtakunnassa ollaan samassa tilanteessa joka puolella, ei ole selvää näkyä mihin päin Suomea luotsataan. Toimenpiteet lyhytkestoisia, eivät tuo tuloksia. Onko opittavaa muualta? Pitäisikö keskittyä vain muutamaan kärkeen joita vietäisiin sitkeästi eteenpäin eikä pyrittäisi kehittämään monia yhtä aikaa?

3 Jorma Nokkala, Muuramen Yrittäjät ry Maakunnassa on menossa Parempi johtaa hyvin hanke. Myös yrityksissä ollaan ymmällä valuuttakriisien ym. keskellä. Muistetaan, että Suomi on yksi kilpaileva osa Eurooppaa ja maailmaa. Kilpailukyvyssä Suomi noin 20 % jäljessä Saksaan nähden. Innovaatiokeskittymä on jo kaupallistettu, pitäisikö lähteä ennemminkin viljelemään uusia palveluideoita? Ideat pitää tulla yritysten kautta. Uusilla innovaatioilla pärjätään. Ei pitäisi liikaa sektoroida, koska kaikki sektorit vaikuttavat yhdessä elinkeinotoimen kehittämiseen. Miltä näyttää ulospäin? Mitkä todelliset teot? Miten niistä kerrotaan? Ei puhuta enää projektista vaan prosessista = innostus, vastuutus, toteutus ja kiitos! Teppo Sirniö, Petäjäveden kunta: Ennen oli hyvä henki, puhallettiin yhteiseen hiileen. Nyt yhteisen tekemisen meininki on jollakin tavalla jäissä. Mihin olemme menossa? Mihin maakuntaa ja maata viedään? Tulevaisuuden visiointi suhteellisen vaikeaa. Pitää päästä nopeasti pois tästä tilanteesta. Jos isot kuntaliitokset tai päätökset kuntayhteistyöstä pitää tehdä, ne pitää tehdä nopeasti ja saada nopeasti liikkeelle. Petäjäveden kärkihankkeita: VT 23 VT8 Laajakaista kaikille hanke Petäjäveden kunnan palvelut mahdollistavat työssäkäynnin Jyväskylän seudulla ilman että Jyväskylän tarvitsee investoida siihen, ja toisinpäin. Voisiko kuntayhteistyön kehittämiseen syntyä uudenlaista innovaatiota? Keski-Suomi on Etelä-Pohjanmaan kanssa mukana etäpalvelupilotissa. Hankkeen esimerkkejä seurataan tarkasti valtakunnan tasolla. Tässä on uuden palvelukanavan mahdollisuus. Juha Valkama, Uuraisten kunta Alueella on tekemisen meininki vaikka ollaankin ymmällään. Väestön kasvu Jyväskylässä ja kehyskunnissa on positiivisen ilmapiirin luoja. Kaavat, erityisesti neljäs vaihemaakuntakaava täytyisi olla mahdollistava alueille, jossa on selkeästi väestönkasvua ja vetovoimaa esim. Hirvaskangas, Äänekoski ja Uurainen. Kaavoituksella mahdollistaminen toisi positiivisia signaaleja. Lentoliikennekysymys näyttäytyy kysymysmerkkinä. Keski-Suomen liiton liikennejärjestelmäsuunnitelmassa yritetään turvata lentoliikenne ainakin siihen asti että saadaan nopeampi junayhteys. Selkeys mitä turvataan, nopeaa raidetta vai lentoliikennettä? Jyväskylän lentoasema ja Tikkakoski eivät ole kehittyneet alueena jos vertaa esim. Kuopion lentoasemaan. Toisaalta junayhteydet ovat sieltä hankalampia.

4 Laajakaista: - Olisi hyvä jos kunnilla olisi enemmän yhteistyötä Laajakaista projektissa. - Onko liitolla roolia jatkossa tässä? Tulisi olla esim. vauhdittamaan hankkeen oikeilla urilla pysymistä. - Laajakaista on äärimmäisen tärkeä hanke. Miten voidaan hyödyntää? Markkinat? Mitä erilaisia innovaatioita syntyy? Liiton rooli jatkossa Laajakaista ja ICT-strategian toimeenpanoasioissa rajanvetokysymys. Timo Mäki-Kuutti liitossa uusi ICT-kehittämispäällikkö, johon voidaan olla näiden asioiden puitteissa yhteydessä. Ari Hiltunen, Jykes Oy Mikä on Keski-Suomen liiton rooli lentokentän kehittämiseen? Pitäisikö lentokentät tulla maakuntavetoiseksi? Tätä keskustelua on käyty ja mietitty joillakin alueilla. Skandinaviassa asian suhteen on kirjava käytäntö, esim. Ruotsissa maakunnilla on enemmän roolia kenttien kehittämisessä. Yritykset miettivät itse kovasti tulevaisuutta. Julkisten toimijoiden roolia tässä kannattaa miettiä tarkasti. Roolien terävöittämistä tarvitaan. Nyt tehdään jonkin verran päällekkäistä toimintaa ja resursseja käytetään paljon. Mikä on Keski-Suomen liiton rooli elinkeinopolitiikassa? Onko seutukunnallinen vai maakunnallinen? Mihin voidaan vaikuttaa ja mihin ei? Jos mietitään elinkeinopolitiikkaa ja yritysten menestystä, pitää oppilaitoksista saada oikeanlaista väkeä, toimintaympäristöt pitää olla kunnossa ja kaavoitus pitää olla kunnossa. Hiltunen haluaa nostaa keskusteluun myös kysymyksen, ollaanko tehty riittävästi niiden pkyritysten eteen jotka ovat jostain syystä menettäneet liiketoimintaa? Hiltunen kertoi vielä tiedoksi, että Keksintösäätiö muuttaa Keski-Suomen Taloon. Tämä on hyvä tietää ja väylää kannattaa käyttää. Hannu Korhonen kertoi liiton rooleista ja perustehtävistä, joista yksi on kaavoitus. Liitto voi olla mukana kehittämisessä myös tekemällä tiivistä yhteistyötä koulutusorganisaatioiden kanssa. Liitto on mukana myös sote-selvityksissä, joita ei välttämättä tehdä muilla alueilla vastaavanlaisesti. Sakari Liimatainen, Jyväskylän ylipisto Lentoliikenne on noussut keskustelussa vahvasti esiin. Yliopisto pyrkii kansainvälistymään voimakkaasti. Yliopiston kannalta on todella tärkeää varmistaa kansainväliset lentoliikenneyhteydet. Akuuttiasia tällä hetkellä on Koulutuksen arviointikeskuksen sijoittuminen ja sen ympärillä käytävä keskustelu.

5 Arviointikeskuksen sijoittumiseen on linjattu kolmea vaihtoehtoa: Turku, Helsinki ja Jyväskylä. Jos arviointikeskuksen sijoittaminen Jyväskylään nostettaisiin totsussa yhdeksi asiaksi, valintaan saataisiin painetta tätäkin kautta. Tuija Mäkinen, Keski-Suomen liiton maakuntahallitus Mäkinen kummeksui organisaatioiden erilaisia käytäntöjä suosia lentomatkustamista. Esko Koliseva, Laukaan kunta Kolisevan mielestä olisi tärkeää, että organisaatiot, jotka tarvitsevat paljon lentoyhteyksiä olisivat myös itse tukemassa lentoliikenteen kehittämistä. OSAAVAN TYÖVOIMAN SAATAVUUS, koulutusorganisaatioiden edustajat Terttu Kiviranta, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Toisen asteen koulutuksen osalta mennään elinkeinoelämä edellä. Millä tavalla voidaan ennakoida tulevia vuosia 5-10 vuoden päähän? Ennakointiyhteistyö on toiminut maakunnassa hyvin, toivotaan että jatkuu myös tulevina vuosina. Osaamisen kehittämisessä ei pärjätä yksin, tarvitaan kumppaniksi yritykset. Teemana esim. työllistyminen ja työttömyys / nuorisotyöttömyys. Työpaikkoja tarvitaan, pyritty tukemaan Y4 -hengen yrittäjyyttä. Myös jatkossa painotetaan sitä, että nuoret voisivat siirtyä koulusta suoraan yrittäjiksi. Lisää yhteistyötä eri koulutusasteiden kesken tähän. Nostettava esiin myös nuorten toiveet, mihin hakeutuvat ja mitä voitaisiin yhdessä sille tehdä? Hakeutuuko nuoret niille aloille joita ennakoinnin puitteissa tarjotaan? Pääasiassa kyllä, mutta ei aina toteudu esim. metallialalla, jossa hakijamäärät ensisijaiseen koulutukseen oli tänä keväänä 71 henkilöä, kun viime keväänä se oli 250 henkilöä. Opinto-ohjausta ja tukitoimintaa tarvitaan jo ennen hakemista. Jyväskylä on vetovoimainen myös koulutuksen puolella paitsi maakunnan ulkopuolelta, myös maakunnan sisältä. Vaikka muualla olisi opiskelupaikka, silti haetaan Jyväskylään ammattistartin kautta miettimään mihin haluttaisiin suuntautua. Yhteiskuntatakuuseen liittyviin asioihin liittyen ennakkotiedot kertovat, että vuoteen 2016 mennessä toisen asteen koulutuksen resurssivähennys on 10-15%. Oppisopimuspaikkoja on jo vähennetty. Muiden osalta OKM:n kirjettä odotellaan vielä. Yhteiskuntatakuun myötä resursseja siirretään nuorille, miten tämä vaikuttaa aikuisiin, onko aikuiskoulutuksesta pois?

6 Jorma Nokkala, Muuramen Yrittäjät Ennakoinnin virheellisyyttä pitäisi pystyä korvaamaan oppisopimuksilla. Miten kehitys näyttäytyy kilpailukyvyn puolella? Terttu Kiviranta, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Kiviranta totesi, että laskelmat tulevat OKM:n puolelta, eikä osaa sanoa onko alueelliset erot huomioitu. Kuinka vuoropuhelu yritysten, seutujen ja paikallisten toimijoiden kesken saadaan sujumaan, myös koulutuksensuunnittelijoiden kesken? Olisiko oppisopimus tai joku muu jolla paikattaisiin? Pirjo Peräaho, Keski-Suomen liitto Uusi EU:n ohjelmakausi kestää vuoteen 2020 asti. Uudessa ohjelmassa nuoret nousee esiin. Keski-Suomessa voitaisiin asettaa tavoitteeksi saada nuorisoasiat kuntoon jo neljän vuoden sisällä. Petrikki Tukiainen, Villinikkarit Oy Ennakointityössä yrittäjien edustajana olleena mietti, tarvittaisiinko johtamisen muutos? Jorma Nokkala, Muuramen Yrittäjät Tilastot takana ja loppujoustavuus lopussa. Ei yritykset tiedä tilanteestaan 15-vuoden päähän. Sakari Liimatainen, Jyväskylän yliopisto Ei ymmärretä kapeina koulutusputkina. Pystyttävä muuttamaan rakenteiden muuttuessa. Hannu Ikonen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Innovaatiokeskittymään on tartuttava nyt. JAMK:in tulokulma on yrittäjyyden tulokulma. Tätä pidetään tärkeänä. Yksi JAMK:in näkökulma on, että halutaan avoimia oppimisympäristöjä. Voidaan tehdä yhteistyötä yritysten ja muiden koulutusorganisaatioiden kesken. Erillisiä pieniä rahoituspaketteja pitäisi koota yhteen. Ennakointi osoittanut jo vuosia, että sosiaali- ja terveysasiantuntijoita tarvitaan. Koulutuksen aloituspaikkoja ollaan nostettu jo vuodesta 2009 siitä mitä OKM on asettanut. Alkaa vaikuttamaan tietyllä viiveellä. Tekniikan puolella TAMK:in kanssa tehtävä tiivis yhteistyö paikkaa osittain tarvetta. Matkailu- ja ravitsemuspuolen leikkaukset kohdistuu englanninkieliseen puoleen. Opetussuunnitelmien uudistaminen on iso juttu. Tiivistä keskustelua talon sisällä ja sidosryhmien kesken käydään siitä, minkälaisia sisältöjä opetussuunnitelmiin rakennetaan. Uusi rahoituslaki ja koulutusvastuulaki korostavat korkeakoulujen tuloksellisuutta. Aikuiskoulutuksen uudet muodot,

7 esim. erikoistumiskoulutukset joiden rooli ja merkitys toiminnassa tulee korostumaan tulevaisuudessa. Sakari Liimatainen, Jyväskylä yliopisto Sopimusneuvottelut vuosiksi käyty. Jyväskylän yliopisto pärjäsi kisassa hyvin. Saatiin kasvua vaikka lähtökohtaisesti näytti että pitää tiivistää. Jyväskylän yliopistoa ei katsota enää maakuntakorkeakouluna vaan kansainvälisenä yliopistona. Kauppakorkeakoulun tulo vaikuttaa ja tulee näkymään elinkeinoelämän puolella. Tästä eteenpäin miettimisen paikka tulee olemaan yliopiston taloudessa. Työuria pitää pidentää -tämä näkyy valinnoissa, läpäisyä tehostetaan, yhteistyötä muiden koulutusorganisaatioiden kesken syvennetään, yrittäjyysopintoja lisätään, näkyvyyttä lukioon päin lisätään, aikuiskoulutuksen uudelleen arviointia tehdään ym. Kansainvälistyminen - kv-henkilöstö, kv-opiskelijat ja heidän tutkinnot, kv- tutkimus ja kv-tutkimusrahoitus - kv-puoli tulee näkymään alueella elinkeinoelämän kannalta - kv-opiskelijat työharjoittelijoina tuovat hyötyä yrityksille, tähän kannatta suhtautua positiivisesti Innovaatiokeskittymä - Tekes-rahoitus on kasvanut ja tulee edelleen kasvamaan -> vipuvaikutusta jolla saadaan OPM:n rahaa. Työelämä ja yrittäjyys - viedään vahvasti opetussuunnitelmaan. Koulutuksen rahoitus uutena asiana - mietitään mitä tämä tarkoittaisi. Juha S. Niemelä, Keski-Suomen ELY-keskus Puheenvuoroissa on korostunut tietämättömyys mihin ollaan menossa. Maailma ja Suomi muuttuu. Isoja asioita ollaan tekemässä jotta pärjättäisiin; kuntarakennetta uudistetaan, oppilaitosuudistuksia on meneillään. Ennakointi ja yritysten mukaan saanti ennakointiin on äärimmäisen tärkeää. Opintojen loppuvaiheessa on tärkeää, että osumatarkkuus osuisi kohdalle. Innovaatiokeskittymästä tehty tiekartta ei välttämättä osunut 100% maaliin. Juha Niemelä nosti esiin Jykesin järjestämän ison kuulemistilaisuuden yrityksissä, jolla pyritään kuulemaan yritysmaailmaa ja tuomaan vahvasti heidän äänensä innovaatiokeskittymän valmisteluun. Kaikki on elinkeinopolitiikkaa. Yksi tärkeä on kasvusopimukset, jotka tulee hallitusohjelmasta. Ohjeet tulossa lähiaikoina. Innovaatiokeskittymä on osa kasvusopimuskeskustelua. Koko maakunnalle tärkeä. Jos päästään kasvusopimuksen piiriin, pitäisi

8 sopia minkä verran EU-rahoja tähän laitetaan jotta joitain asioita voidaan viedä eteenpäin. Yksi iso asia on tulevan EU-ohjelmakauden valmistelu. Ollaan vähän oppositiossa verrattuna muihin Länsi-Suomen alueisiin, me haluttaisiin vahva elinkeinopuolen näkemys mukaan. Eija Heinonen, Keski-Suomen ELY-keskus Tänä vuonna meneillään ELY:n strategisen tulossopimuksen tarkistuskierros. Tulossopimukseen ei paljoa muutospaineita tällä hetkellä. Viime syksynä haettu keskisuomalaiset näkökulmat. Painopisteita on noussut mm. yritystoiminta, maakunnan vetovoimaisuus ja alueen kehittäminen kaikkineen, Jyväskylän asema maakunnan veturina, nuorten työttömyys ja työttömyys kaiken kaikkiaan. Vuosittain keskitytään johonkin näistä. Tämä tilaisuus on hyvä kuulemistilaisuus joka täsmentää tätä. Kaksi kertaa vuodessa käytävä aluetalouskatsaus nähdään tärkeänä. Saadaan ennakointitietoa alueen toimijoilta puoleksi vuodeksi ja vuodeksi eteenpäin. Tuija Mäkinen, Keski-Suomen liiton maakuntahallitus Työhyvinvointi ja sairauspoissaolot ovat olleet esillä kunnissa, liittyvät myös henkilöstön ikääntymiseen. Työterveyslaitoksen professori Guy Ahonen on tulossa puhumaan työhyvinvoinnin kustannuksista. Mukaan osallistuvat Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen liitto. Timo Rusanen, Jyväskylän kaupunki Puolustusvoimauudistus merkitsee merkittävää työpaikkalisäystä alueelle. Miten realisoituu? Jyväskylästä on myös paljon lähdössä väkeä. Uusimmat laskelmat kertovat +300 henkilön lisäystä. Liitolla aikoinaan ilmailualan klusterisuunnitelmia, kaivetaan ne esille. Tikkakoski tulee nousemaan vahvasti. Mitä liiketoimintamahdollisuuksia tämä toisi? Klusterisuunnittelun alussa yksi aihio oli ilmailuklusterin kehittäminen. Ollaan edetty toisen asteen puolelta. Bisnesskytkös jäänyt matkan päähän. Ei pystytty näyttämään kuinka paljon rahaa siinä liikkuisi. Uudelleen herättely edellyttäisi voimien kokoamista. Timo Rusanen, Jyväskylän kaupunki Mitä osaamista tulee tulevasta joukosta perheineen? Toimitaan tarmokkaasti, ne jotka menettävät työpaikan, heille tarjottaisiin vaihtoehtoja esim. koulutuksen muodossa. Ari Hiltunen, Jykes Oy

9 Lentoliikenneyhteyksien takia myös rahtiliikenne on pysähtynyt. Ilmailuliiketoiminnan yritystoiminnan isoin toimija on Ilmavoimat. Tämä on haasteellista, koska ei kerro mitä tekee, tuetaan siltä osin miltä pystytään. Pirjo Peräaho, Keski-Suomen liitto Käytännössä irtisanottavat ovat pääosin naisia (toimisto, keittiö, siivous). Upseeriporukka jää ja heille järjestetään jatkosuunnitelmat. Lähteekö perheet mukaan jotka tuovat verotulot? sitä kannattaa miettiä ja siihen tarvitaan vetovoimakysymyksiä (koulut, päivähoidot, ym.). Petrikki Tukiainen, Villinikkarit Oy Elinkeinoelämän kolmen kiteytys: 1) Tulevan työvoiman puolelle, koulutuksen puolelle > keksitään se työpaikka tänne, ei odoteta että julkinen sektori luo sen. Ajatus: kaikki ovat vastuussa siitä että luo itselleen oman tulevaisuuden. 2) yrittäjyysilmapiiri lähtökohtana, voisi olla kampanja: kysy ensin yrittäjältä kampanja. 3) johtajuuteen liittyvä: johda rohkeasti. Meitä kannustetaan riskinottoon. Konkretisoituu isolta osin valintoina. Ei pitäisi olla niin monia kärkihankkeita esittää maakunnasta, vaan keskittyä muutamaan. On valintakysymys ja onko kaikilla kanttia valita vain muutama? Hannu kiitti hyvästä keskustelusta. Tämä oli juuri oikeansuuntaista ja sitä mitä haettiin ja hyvässä hengessä. Muistion vakuudeksi Päivi Blå

10 LÄSNÄ Tiina Lamminmäki, Keski-Suomen ELY-keskus Vuokko Marttila, TE-toimisto Hannu Ikonen, JAMK Sari Linturi-Sahlman, Toivakan kunta Terttu Kiviranta, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Pirjo Peräaho, Keski-Suomen liitto Tuija Mäkinen, Keski-Suomen liiton maakuntahallitus Riitta Saarinen, Jyväskylän aikuisopisto Petra Leppäharju-Lipitsä, Jyväskylän aikuisopisto Kirsi Mukkala, Keski-Suomen liitto Satu Mursula, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Ari Hiltunen, Jykes Oy Eeva-Liisa Koivumäki, Jykes Oy Jorma Nokkala, Muuramen Yrittäjät ry Esko Koliseva, Laukaan kunta Sakari Liimatainen, Jyväskylän yliopisto Eeva-Liisa Tilkanen, Nuorten Keski-Suomi ry Anu Tokila, Keski-Suomen liitto Seija Kiiskilä, Keski-Suomi Ennakoi / JAMK Teppo Sirniö, Petäjäveden kunta Juha S. Niemelä, Keski-Suomen ELY-keskus Eija Heinonen, Keski-Suomen ELY-keskus Päivi Halinen, Keski-Suomen ELY-keskus Helena Pihlajasaari, Keski-Suomen liiton maakuntahallitus Satu Kelin, Petäjäveden kunta Petrikki Tukiainen, Villinikkarit Oy Timo Rusanen, Jyväskylän kaupunki Juha Valkama, Uuraisten kunta Merja Lahti, Keski-Suomen liitto Päivi Blå, Keski-Suomen liitto

Ennakointi on yhteistyötä. Koska tulevaisuutta ei voi tietää, se on tehtävä.

Ennakointi on yhteistyötä. Koska tulevaisuutta ei voi tietää, se on tehtävä. Mitä ennakointi on ja miten siihen tulee suhtautua Seija Kiiskilä, Keski-Suomi ennakoi Mistä työvoima 2020 26.08.2011 Ennakointi on yhteistyötä Koska tulevaisuutta ei voi tietää, se on tehtävä. 2 1 Tehdäänkö

Lisätiedot

SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2012 2013

SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2012 2013 MUISTIO SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2012 2013 Jyväskylän seutu perjantaina 9.9.2011 klo 13-15, Priimus, Oppio 1. AVAUS,

Lisätiedot

JOHTAMINEN JA YHTEISTYÖ

JOHTAMINEN JA YHTEISTYÖ Kohtalonkysymys: toteutuuko kansalaisdemokratia suurkunnissa? Keski Suomessa on 23 kuntaa. Kuntayhteistyötä tehdään erityisesti soten, ammatillisen koulutuksen ja elinkeinojen edistämisen asioissa. Maakunnallisesti

Lisätiedot

Seutukierros 28.8.2012 klo 9-11 Ruotsulan hovi

Seutukierros 28.8.2012 klo 9-11 Ruotsulan hovi Seutukierros 28.8.2012 klo 9-11 Ruotsulan hovi 1. AVAUS JA KATSAUS SEUDUN KEHITTYMISNÄKYMIIN, Ilkka Salminen, Jämsän kaupunki 2. MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMINEN Seudun esitykset lähivuosien toimenpiteiksi

Lisätiedot

Keski-Suomi ennakoi.

Keski-Suomi ennakoi. Keski-Suomi ennakoi. Ennakointi ei ole tulevaisuuden ennustamista, koska tulevaisuus on aina avoin ja myös arvaamaton. Tulevaisuutta on mahdotonta suunnitella tarkkaan, mutta voimme luoda erilaisia vaihtoehtoisia

Lisätiedot

Kasvusopimuskäytäntö, Pohjois-Pohjanmaan liitto 16.10.13. Timo Mäkitalo, tutkimuspäällikkö Claes Krüger, kehittämispäällikkö

Kasvusopimuskäytäntö, Pohjois-Pohjanmaan liitto 16.10.13. Timo Mäkitalo, tutkimuspäällikkö Claes Krüger, kehittämispäällikkö käytäntö, Pohjois-Pohjanmaan liitto 16.10.13 Timo Mäkitalo, tutkimuspäällikkö Claes Krüger, kehittämispäällikkö Kuinka Oulu turvaa elinvoiman ja kasvun muutoksessa? Nuori ikärakenne luo perustan koulutuksen

Lisätiedot

Eduskunta. Ennakoinnin institutionaalinen viitekehys. Valtioneuvosto. Tulevaisuusvaliokunta. Tutkimuslaitokset Tekes.

Eduskunta. Ennakoinnin institutionaalinen viitekehys. Valtioneuvosto. Tulevaisuusvaliokunta. Tutkimuslaitokset Tekes. Ennakoinnin institutionaalinen viitekehys Ministeriöt, keskusvirastot ja laitokset Eduskunta Valtioneuvosto Tulevaisuusvaliokunta TEM (Tekes), OKM, SM, MMM (Evira ja Mavi), YM, LVM Valtioneuvoston ennakointiverkosto

Lisätiedot

KUNTALIITOKSEN TAVOITTEENA LISÄÄ ELINVOIMAA - ONNISTUUKO JYVÄSKYLÄSSÄ? Kaupunginjohtaja Markku Andersson 30.08.2012

KUNTALIITOKSEN TAVOITTEENA LISÄÄ ELINVOIMAA - ONNISTUUKO JYVÄSKYLÄSSÄ? Kaupunginjohtaja Markku Andersson 30.08.2012 KUNTALIITOKSEN TAVOITTEENA LISÄÄ ELINVOIMAA - ONNISTUUKO JYVÄSKYLÄSSÄ? Kaupunginjohtaja Markku Andersson 30.08.2012 UUSI JYVÄSKYLÄ 2009 ASUKKAITA 130 000 MAAPINTA-ALA 106 km2 1172 km2 UURAINEN LAUKAA HANKASALMI

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ELY-KESKUKSEN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2014-2015 JA KESKI-SUOMEN LIITON MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2014

KESKI-SUOMEN ELY-KESKUKSEN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2014-2015 JA KESKI-SUOMEN LIITON MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2014 MUISTIO SEUTUKIERROS: JYVÄSKYLÄN SEUTU Perjantaina 16.8.2013 klo 12.00, Keski-Suomen Talo, Koppelo KESKI-SUOMEN ELY-KESKUKSEN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2014-2015 JA KESKI-SUOMEN LIITON MAAKUNTAOHJELMAN

Lisätiedot

Ulos toimistosta. Mikkelin kesäpäivä 11.-12.06.2015. Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto

Ulos toimistosta. Mikkelin kesäpäivä 11.-12.06.2015. Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto Ulos toimistosta Mikkelin kesäpäivä 11.-12.06.2015 Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto Esityksen sisältö TE-palvelut Suomessa Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimistoksi 2013 Virkamiehestä

Lisätiedot

JÄMSÄN SEUTUKIERROS KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA KESKI-SUOMEN LII- TON MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2013 2015

JÄMSÄN SEUTUKIERROS KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA KESKI-SUOMEN LII- TON MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2013 2015 JÄMSÄN SEUTUKIERROS MUISTIO KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA KESKI-SUOMEN LII- TON MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2013 2015 Jämsän seutu, tiistaina 28.8.2012 klo 9.00, Ruotsulan

Lisätiedot

Kehittyvä Ääneseutu 2020

Kehittyvä Ääneseutu 2020 Kehittyvä Ääneseutu 2020 1 Ääneseutu 2020 Äänekoski on elinvoimainen, monipuolisen elinkeino- ja palvelutoiminnan sekä kasvava asumisen keskus. Äänekoski on Jyväskylän kaupunkiseudun palvelu- ja tuotannollisen

Lisätiedot

Kilpailukyky-ja elinkeinopolitiikan terävöittäminen (KELPO) Valtuustoseminaari 5.-6.2.2013 Risto Kortelainen, muutosjohtaja

Kilpailukyky-ja elinkeinopolitiikan terävöittäminen (KELPO) Valtuustoseminaari 5.-6.2.2013 Risto Kortelainen, muutosjohtaja Kilpailukyky-ja elinkeinopolitiikan terävöittäminen (KELPO) Valtuustoseminaari 5.-6.2.2013 Risto Kortelainen, muutosjohtaja 1.2.2013 Kilpailukyky- ja elinkeinopolitiikan terävöittäminen KELPO(1) Talousarvio

Lisätiedot

Uudenmaan työvoima- ja koulutustarve AMKESU aluetilaisuus Uudellamaalla 29.11.2013. Juha Eskelinen johtaja, aluekehittäminen Uudenmaan liitto

Uudenmaan työvoima- ja koulutustarve AMKESU aluetilaisuus Uudellamaalla 29.11.2013. Juha Eskelinen johtaja, aluekehittäminen Uudenmaan liitto Uudenmaan työvoima- ja koulutustarve AMKESU aluetilaisuus Uudellamaalla 29.11.2013 Juha Eskelinen johtaja, aluekehittäminen Uudenmaan liitto Työllisyys ja työvoimatarve nyt Alustava arvio työvoimatarpeen

Lisätiedot

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 Aluekeskusohjelman toteutus Aluekeskusohjelman kansallisesta koordinoinnista vastaa työ- ja elinkeinoministeriöministeriö

Lisätiedot

PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017

PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017 TIEDOTUSTILAISUUS Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017 LUONNOS Ohjelmaa valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä Henkilöstö Asukkaat Asiantuntijaraadit

Lisätiedot

Maakuntaohjelman tilannekatsaus. Maakuntavaltuusto 29.11.2010 Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliitto

Maakuntaohjelman tilannekatsaus. Maakuntavaltuusto 29.11.2010 Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliitto Maakuntaohjelman tilannekatsaus Maakuntavaltuusto 29.11.2010 Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliitto MAAKUNNAN SUUNNITTELUN KOKONAISUUS UUSIUTUVA ETELÄ-SAVO -STRATEGIA Budj. rahoitus MAAKUNTAOHJELMA

Lisätiedot

Yritetään ja työllistetään. Kehittämispäällikkö Seija Mustonen

Yritetään ja työllistetään. Kehittämispäällikkö Seija Mustonen Yritetään ja työllistetään Kehittämispäällikkö Seija Mustonen Oulu / Syyskuu 2013 Työttömien lukumäärä 18 000 16 000 14 000 12 000 13 226 Kaikki työttömät Yli 50- vuotiaat 14,4% 27,0% Henkilöä 10 000 8

Lisätiedot

Rauman kauppakamarin strategia. Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät.

Rauman kauppakamarin strategia. Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät. Rauman kauppakamarin strategia Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät. Rauman kauppakamarin visio, missio eli toiminta-ajatus ja arvot Kauppakamarin päämäärät

Lisätiedot

SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2012 2013

SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2012 2013 MUISTIO SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2012 2013 JÄMSÄN SEUTU torstaina 8.9.2011 klo 9-11 Ravintola Patapirtti Uusi Yijälän

Lisätiedot

Aikuiskoulutus Pohjois-Savossa

Aikuiskoulutus Pohjois-Savossa Aikuiskoulutus Pohjois-Savossa Aikuiskoulutusstrategian laadinta ja toimeenpano Pohjois-Savossa: koulutusorganisaatioiden yhteistyö Aikuiskoulutuksen rooli elinkeinoelämän ja maakunnan kehittämisessä,

Lisätiedot

MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ. 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto

MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ. 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto MAAKUNNAN KEHITTÄMISEN KÄRJET 2014+ HANKESUUNNITTELUN VÄLINEENÄ 14.5.2013 Juha Hertsi Päijät-Hämeen liitto 1 Sisältö 1) Näkökulmia maakunnan heikkoudet, uhat, vahvuudet ja mahdollisuudet 2) Haluttu muutos

Lisätiedot

Toimivat työmarkkinat Osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen - kehittämisohjelma

Toimivat työmarkkinat Osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen - kehittämisohjelma Toimivat työmarkkinat Osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen - kehittämisohjelma 2009-2013 Laadittu ja päivitetään vuosittain MYR:n nimeämän Osaamis-ja työllisyystyöryhmän ohjauksessa Vuonna 2010 yksi neljästä

Lisätiedot

TE-palvelu-uudistus TEM 19.8.2013

TE-palvelu-uudistus TEM 19.8.2013 TE-palvelu-uudistus TEM 19.8.2013 TE-palvelu-uudistus tikun nokassa Ison palvelu- ja toimintatapamuutoksen johtaminen on edelleen vaiheessa suunta on selvillä, vaikutukset näkyvät viiveellä Mediamielikuvana

Lisätiedot

Vaikuttavuutta alueella - onnistuneet auekehityscaset. Osaaminen ja innovaatiotoiminta Etelä-Pohjanmaalla. Rehtori Tapio Varmola

Vaikuttavuutta alueella - onnistuneet auekehityscaset. Osaaminen ja innovaatiotoiminta Etelä-Pohjanmaalla. Rehtori Tapio Varmola Vaikuttavuutta alueella - onnistuneet auekehityscaset Osaaminen ja innovaatiotoiminta Etelä-Pohjanmaalla Rehtori Tapio Varmola Taustaksi Millainen toiminta-alue on Etelä- Pohjanmaa? Koulutustaso Etelä-Pohjanmaalla

Lisätiedot

Piispala 11.09.2014 Saarijärven Viitasaaren seutu. Eero Ylitalo

Piispala 11.09.2014 Saarijärven Viitasaaren seutu. Eero Ylitalo Piispala 11.09.2014 Saarijärven Viitasaaren seutu Eero Ylitalo Agenda Avaus ja katsaus seudun kehittämisnäkymiin Eero Ylitalo, Seudun joryn pj. Keski-Suomen strategian vuosien 2014-2017 valinnat Maakuntaliiton

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JA TYÖELÄMÄN KEHITTYVÄ YHTEISTYÖ

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JA TYÖELÄMÄN KEHITTYVÄ YHTEISTYÖ AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JA TYÖELÄMÄN KEHITTYVÄ YHTEISTYÖ Myötätuulessa toimintaa ja tuloksia ammatilliseen koulutukseen 19.-21.3.2012 Helsinki-Tukholma-Helsinki, M/S Silja Serenade Hallitusneuvos Merja

Lisätiedot

BIOTALOUDEN TYÖLLISYYS- JA KOULUTUSNÄKYMÄT

BIOTALOUDEN TYÖLLISYYS- JA KOULUTUSNÄKYMÄT 12.2.2015 Hannu Korhonen BIOTALOUDEN TYÖLLISYYS- JA KOULUTUSNÄKYMÄT Keski-Suomi on osaava ja hyvinvoiva bio- ja digitalouden kansainvälinen maakunta 1 Keski-Suomen strategia: Biotalous toimii Keski-Suomen

Lisätiedot

Kasvun polut ja kasvuyrittäjyys osana kaupunkiseudun elinvoimaa. Kaupunginvaltuuston seminaari 30.9.2013 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen

Kasvun polut ja kasvuyrittäjyys osana kaupunkiseudun elinvoimaa. Kaupunginvaltuuston seminaari 30.9.2013 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen Kasvun polut ja kasvuyrittäjyys osana kaupunkiseudun elinvoimaa Kaupunginvaltuuston seminaari 30.9.2013 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen 3 000 Perustettujen yritysten lkm suurilla kaupunkiseuduilla 2006-2012

Lisätiedot

Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI, JOSSA KAIKKIEN ON HYVÄ OLLA KERAVA ON METROPOLIALUEEN YRITYSYSTÄVÄLLISIN KUNTA

Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI, JOSSA KAIKKIEN ON HYVÄ OLLA KERAVA ON METROPOLIALUEEN YRITYSYSTÄVÄLLISIN KUNTA 1. Keravan kaupungin visio KERAVA ON METROPOLIALUEEN KÄRJESSÄ KULKEVA, VETO-VOIMAINEN, ROHKEA, MENESTYVÄ JA UUTTA LUOVA KAUPUNKI, JOSSA PALVELUT JA LUONTO OVAT JOKAISTA LÄHELLÄ Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI,

Lisätiedot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot 2015 Botniastrategia Kansainvälinen Nuorekas Vahva pedagoginen osaaminen Korkea teknologia Toiminnallinen yhteistyö Mikro- ja pk-yrittäjyys Vaikuttavuus Arvostettu aikuiskoulutus Tutkimus ja innovaatiot

Lisätiedot

28.10.2013 Ari Hiltunen

28.10.2013 Ari Hiltunen 28.10.2013 Ari Hiltunen Kaupunginhallituksen kokous 28.10.2013 Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Mitattavuus ja vaikuttavuus Välittömät vaikutukset eli mitä tehdään ja välilliset tulokset muiden toimijoiden

Lisätiedot

MAAKUNNAN SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄ JA KESKI-SUOMEN LIITON TEHTÄVÄT

MAAKUNNAN SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄ JA KESKI-SUOMEN LIITON TEHTÄVÄT 6.3.2013 Hannu Korhonen MAAKUNNAN SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄ JA KESKI-SUOMEN LIITON TEHTÄVÄT Yhteisen kehittämistahdon muodostaja Strateginen suunnittelija ja kehittäjä Aktiivinen edunvalvoja 1 TOIMINNAN

Lisätiedot

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat Kaakkois-Suomen ELY-keskus Strategiset valinnat Tulossopimusesityksen pitkän aikavälin strategiset tavoitteet Rajallinen määrä asioita Linjassa hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden kanssa Linjassa maakuntaohjelmien

Lisätiedot

Uudenmaan työvoima- ja koulutustarve AMKESU aluetilaisuus Helsingissä 22.11.2013. Olli Pekka Hatanpää, suunnittelupäällikkö, Uudenmaan liitto

Uudenmaan työvoima- ja koulutustarve AMKESU aluetilaisuus Helsingissä 22.11.2013. Olli Pekka Hatanpää, suunnittelupäällikkö, Uudenmaan liitto Uudenmaan työvoima- ja koulutustarve AMKESU aluetilaisuus Helsingissä 22.11.2013 Olli Pekka Hatanpää, suunnittelupäällikkö, Uudenmaan liitto Työllisyys ja työvoimatarve nyt Alustava arvio työvoimatarpeen

Lisätiedot

Kilpailukykyinen Jyväskylän kaupunkiseutu ja elinkeinotoiminnan kehittäminen ja tehostaminen KV 30.9.2013 Kaupunginjohtaja Markku Andersson

Kilpailukykyinen Jyväskylän kaupunkiseutu ja elinkeinotoiminnan kehittäminen ja tehostaminen KV 30.9.2013 Kaupunginjohtaja Markku Andersson Kilpailukykyinen Jyväskylän kaupunkiseutu ja elinkeinotoiminnan kehittäminen ja tehostaminen KV 30.9.2013 Kaupunginjohtaja Markku Andersson Markku Andersson Miten hyvät veronmaksajat saadaan pysymään

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelma 2015-2020

Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Painopisteet: Yrittäjyysmyönteisen ilmapiirin edistäminen Toimintaedellytysten luominen elinkeinoelämälle Seudullisen yhteistyön Yrittäjyysmyönteisen

Lisätiedot

YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI

YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI Maakuntajohtaja Ossi Savolainen Uudenmaan liitto 24.11.2009 UUDENMAAN LIITTO: hyvinvointia ja kilpailukykyä alueelle Uudenmaan liitto on maakunnan kehittäjä luo edellytyksiä

Lisätiedot

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 30.11.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 17.1.2013

Lisätiedot

Manner-Suomen ESR ohjelma

Manner-Suomen ESR ohjelma Manner-Suomen ESR ohjelma Toimintalinja 1: Työorganisaatioiden, työssä olevan työvoiman ja yritysten kehittäminen sekä yrittäjyyden lisääminen (ESR) Kehittää pk-yritysten valmiuksia ennakoida ja hallita

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

Keski-Suomi nyt entä tulevaisuudessa?

Keski-Suomi nyt entä tulevaisuudessa? Keski-Suomi nyt entä tulevaisuudessa? Keskisuomalaistaustaisten vaikuttajien tapaaminen 8.12.2015, Botta, Helsinki Maakuntajohtaja, Anita Mikkonen Keski-Suomessa on 23 kuntaa, joissa asuu 5 % koko maan

Lisätiedot

Yhdessä tehtyä. katsaus Keski-Suomen Opin ovi -hankkeen toimintaan ja tuloksiin

Yhdessä tehtyä. katsaus Keski-Suomen Opin ovi -hankkeen toimintaan ja tuloksiin Yhdessä tehtyä katsaus Keski-Suomen Opin ovi -hankkeen toimintaan ja tuloksiin Eeva Mäkinen, projektipäällikkö, Jyväskylän aikuisopisto Sinikka Hakkarainen, projektisuunnittelija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Keski-Suomen Osuuspankkiliiton tulevaisuus seminaari Ikaalisten Kylpylä 7.- 8.11.2008

Keski-Suomen Osuuspankkiliiton tulevaisuus seminaari Ikaalisten Kylpylä 7.- 8.11.2008 KESKI-SUOMEN SUOMEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen Osuuspankkiliiton tulevaisuus seminaari Ikaalisten Kylpylä 7.- 8.11.2008 maakuntajohtaja Anita Mikkonen Keski-Suomen liitto Visio Keski-Suomi tilastojen

Lisätiedot

Etelä-Savon Teollisuuden osaajat

Etelä-Savon Teollisuuden osaajat Etelä-Savon Teollisuuden osaajat YHTEISTYÖSSÄ MUKANA Eteläsavolainen verkostohanke Rahoitus: rakennerahastot (ESR), Etelä-Savon ELY - keskus Kokonaishanke 896 000 ESR -rahan osuus 581 000 Hallinnoijana

Lisätiedot

ARENEN YRITTÄJYYSSUOSITUKSET

ARENEN YRITTÄJYYSSUOSITUKSET ARENEN YRITTÄJYYSSUOSITUKSET Yrittäjyyssuositukset Arenen verkkosivuilla Arene ry Suomen Yrittäjät Riikka Ahmaniemi (JAMK), Kari Ristimäki (SeAMK), Lauri Tuomi (HAAGA-HELIA), Mika Tuuliainen (Suomen Yrittäjät),

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kannonkoski. Kannonkoski. Mannerheimintie 76 A PL 999, 00101 Helsinki 09 229 221 toimisto@yrittajat.

Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kannonkoski. Kannonkoski. Mannerheimintie 76 A PL 999, 00101 Helsinki 09 229 221 toimisto@yrittajat. Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 1 Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 2 Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 SISÄLLYS ELINKEINOPOLIITTINEN MITTARISTO 2014 KANNONKOSKI... 3 KUNTIEN ELINVOIMA JA YRITTÄJYYS

Lisätiedot

Ohjelmaperusteinen kehittäminen ja isot hankkeet osana kaupungin vetovoimaisuutta

Ohjelmaperusteinen kehittäminen ja isot hankkeet osana kaupungin vetovoimaisuutta 1 Tampereen pormestarin puheenvuoro Suomalais Saksalaisessa Ystävyyskuntakokouksessa 17.6.2011 Ohjelmaperusteinen kehittäminen ja isot hankkeet osana kaupungin vetovoimaisuutta Hyvät suomalais saksalaisen

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 PIRKANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA Pirkanmaan visio Vuonna 2025 Pirkanmaa on vauras, rohkeasti uudistumiskykyinen, osaamista hyödyntävä kasvumaakunta. Pirkanmaalla

Lisätiedot

STRATEGIAKARTTA. Multian kunnan ARVOT - VISIO - MISSIO MENESTYSTEKIJÄT - TAVOITTEET MITTARIT

STRATEGIAKARTTA. Multian kunnan ARVOT - VISIO - MISSIO MENESTYSTEKIJÄT - TAVOITTEET MITTARIT MULTIA 2020 STRATEGIAKARTTA Multian kunnan - - MENESTYSTEKIJÄT - TAVOITTEET MITTARIT Käytännön toimenpiteet on kirjoitettu toimialojen tuloskortteihin Kunnanvaltuusto 11/2011 MULTIA Kuntaparikunta Jyvässeudulla

Lisätiedot

Työhyvinvointia yhteisesti kehittämällä - TEDI

Työhyvinvointia yhteisesti kehittämällä - TEDI Työhyvinvointia yhteisesti kehittämällä - TEDI Pirjo Sirola-Karvinen, projektipäällikkö p. 0500 444575 Merja Turpeinen, tutkija p. 030 4742669 Maria Rautio, kehittämispäällikkö Päivi Husman, hankkeen vastuullinen

Lisätiedot

Elinvoimainen Seinäjoki Kuntamarkkinat 11.9.2013. SEEK/jp

Elinvoimainen Seinäjoki Kuntamarkkinat 11.9.2013. SEEK/jp Elinvoimainen Seinäjoki Kuntamarkkinat 11.9.2013 SEEK/jp SEINÄJOKI PERÄSEINÄJOKI Seinäjoki + Peräseinäjoki + Nurmo ja Ylistaro 31.12.2004 1.1.2005 1.1.2009 Asukkaita 32.000 35.939 57.000 Työpaikkoja 19.206

Lisätiedot

Rakenteet murroksessa Koulutuksen ennakointi ratkaisevassa asemassa 29.11.2012

Rakenteet murroksessa Koulutuksen ennakointi ratkaisevassa asemassa 29.11.2012 Rakenteet murroksessa Koulutuksen ennakointi ratkaisevassa asemassa 29.11.2012 Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Mikko Väisänen, Pohjois-Pohjanmaan liitto 15-vuotiaat vuosina 2008 ja 2020 2 410 1 898-21,3

Lisätiedot

26.1.2015 Ari Hiltunen

26.1.2015 Ari Hiltunen 26.1.2015 Ari Hiltunen Kilpailukyvyn ja elinkeinopolitiikan ohjaus- ja toimintakokonaisuus Selonteko Jyväskylän valtuustolle 26.1.2015 Toimitusjohtaja Ari Hiltunen 2. Jyväskylän Yritystehdas 3. Tehokkaat

Lisätiedot

Kunta-alan tulevaisuuden osaamistarpeet ja henkilöstön saatavuus. 9.2.2012 Eväitä työelämän ja koulutuksen kohtaamiseen Riikka-Maria Yli-Suomu

Kunta-alan tulevaisuuden osaamistarpeet ja henkilöstön saatavuus. 9.2.2012 Eväitä työelämän ja koulutuksen kohtaamiseen Riikka-Maria Yli-Suomu Kunta-alan tulevaisuuden osaamistarpeet ja henkilöstön saatavuus 9.2.2012 Eväitä työelämän ja koulutuksen kohtaamiseen Riikka-Maria Yli-Suomu Kunnallinen henkilöstö 434 000 Järjestystoimi 1,9 % Sosiaalitoimi

Lisätiedot

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta KAAKKOIS-SUOMEN LUOVIEN ALOJEN KEHITTÄMISVERKOSTON KOKOUS 3/2016 Kirsi Kaunisharju 26.10.2016 Sote- ja maakuntauudistus Hallituksen linjaus 5.4.2016:

Lisätiedot

Osaamisen ennakointi kuntapalveluissa. 1.3.2011-31.12.2013 Projektipäällikkö Raija Keuro Projektikoordinaattori Leena Lehtinen

Osaamisen ennakointi kuntapalveluissa. 1.3.2011-31.12.2013 Projektipäällikkö Raija Keuro Projektikoordinaattori Leena Lehtinen Osaamisen ennakointi kuntapalveluissa 1.3.2011-31.12.2013 Projektipäällikkö Raija Keuro Projektikoordinaattori Leena Lehtinen Henkilöstövoimavarojen kehittäminen - osaamisalueen toiminta KT Kuntatyönantajat

Lisätiedot

Loimaan kaupunginhallituksen elinkeinotoimen linjaus. Elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö OSKARI

Loimaan kaupunginhallituksen elinkeinotoimen linjaus. Elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö OSKARI Loimaan kaupunginhallituksen elinkeinotoimen linjaus Elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö OSKARI Suomen kasvukolmio Alueellisesti Loimaa kuuluu Suomen kasvukolmioon Suomen Kasvukolmio eli Helsinki-Tampere-Turku

Lisätiedot

KMO:n määräaikaisen työryhmän ehdotukset. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016

KMO:n määräaikaisen työryhmän ehdotukset. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 KMO:n määräaikaisen työryhmän ehdotukset Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen yksikkö Kansallisen metsäohjelman määräaikainen työryhmä

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittämissuunnitelma (Amkesu) Etelä-Pohjanmaa

Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittämissuunnitelma (Amkesu) Etelä-Pohjanmaa Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittämissuunnitelma (Amkesu) Etelä-Pohjanmaa Koulutuksen järjestäjän tiedot (yhteystahona toimivan koulutuksen järjestäjän tiedot) Seinäjoen koulutuskuntayhtymä,

Lisätiedot

INNOVAATIOPOLITIIKAN MUUTOSTRENDIT MIKSI JA MITEN? Johtaja Timo Kekkonen, Innovaatioympäristö ja osaaminen, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK

INNOVAATIOPOLITIIKAN MUUTOSTRENDIT MIKSI JA MITEN? Johtaja Timo Kekkonen, Innovaatioympäristö ja osaaminen, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK INNOVAATIOPOLITIIKAN MUUTOSTRENDIT MIKSI JA MITEN? Johtaja Timo Kekkonen, Innovaatioympäristö ja osaaminen, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK Mikä on innovaatio innovaatiostrategia innovaatiopolitiikka???

Lisätiedot

Alue- ja rakennepolitiikan ajankohtaispäivät 27.-28.11.2012 ELY-keskusten ja maakuntien liittojen tehtävät tulevaisuudessa

Alue- ja rakennepolitiikan ajankohtaispäivät 27.-28.11.2012 ELY-keskusten ja maakuntien liittojen tehtävät tulevaisuudessa Alue- ja rakennepolitiikan ajankohtaispäivät 27.-28.11.2012 ELY-keskusten ja maakuntien liittojen tehtävät tulevaisuudessa Leena Gunnar Ylijohtaja, KASELY 1 ELYjen toiminta-ajatus (ELY-laki) Elinkeino-,

Lisätiedot

Toimivat työmarkkinat osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen

Toimivat työmarkkinat osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen Toimivat työmarkkinat osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen Jyväskylän seudun työryhmän näkemyksiä 27.11.2008 2008 Olli Patrikainen Johtaja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy Kannattavan Kannattavan

Lisätiedot

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Komission esitykset tulevan rakennerahastokauden osalta

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjyyskatsaus 2007

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjyyskatsaus 2007 Etelä-Pohjanmaan Yrittäjyyskatsaus 2007 Yrittäjyysohjelma Etelä-Pohjanmaa Yrittäjyyskatsauksen tavoitteet Tarkastella poikkileikkauksena keväällä 2007, miltä Etelä-Pohjanmaan maakunta yrittäjyyden näkökulmasta

Lisätiedot

Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 4/19/201 6

Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 4/19/201 6 Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 1 4/19/201 6 Mihin meitä korkeakoulusektorilla ja koulutuksessa yleisesti haastetaan? Hallituksen yksi strateginen painopiste: Osaaminen ja

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen ohjelma

Elinkeinopoliittinen ohjelma Elinkeinopoliittinen ohjelma Kunnan visio vuodelle 2025 Marttila on elinvoimainen ja yhteisöllinen, maltillisesti kasvava kunta, joka järjestää asukkailleen laadukkaat ja edulliset palvelut sekä turvaa

Lisätiedot

Nuorisotakuu. Timo Mulari timo.mulari@alli.fi

Nuorisotakuu. Timo Mulari timo.mulari@alli.fi Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishanke Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi ry Hyvinkään kaupunki Lohjan kaupunki Porvoon kaupunki Nuorisotutkimusseura ry Nuorisotakuu Timo Mulari timo.mulari@alli.fi

Lisätiedot

Alueyhteistyön kehittäminen määrällisten koulutustarpeiden ennakoinnissa

Alueyhteistyön kehittäminen määrällisten koulutustarpeiden ennakoinnissa Alueyhteistyön kehittäminen määrällisten koulutustarpeiden ennakoinnissa Ennakointiyksikkö Samuli Leveälahti 15.12.2004 Osaamisen ja sivistyksen asialla Ennakoinnin ESR hanke Opetushallituksessa 1.1.2004

Lisätiedot

Kunnat ja yrittäjät yhdessä Loppi 18.9.2013

Kunnat ja yrittäjät yhdessä Loppi 18.9.2013 1 Kunnat ja yrittäjät yhdessä Loppi 18.9.2013 116 000 jäsenyritystä 21 aluejärjestöä 400 paikallisyhdistystä 53 toimialajärjestöä yli 4000 luottamushenkilöä 1500 jäsentä kuntien valtuustoissa 55000 Elinkeinorakenne

Lisätiedot

Vaasan seutu elinvoimainen seutu Elinvoimastrategian käynnistäminen Susanna Slotte-Kock Kehitysjohtaja

Vaasan seutu elinvoimainen seutu Elinvoimastrategian käynnistäminen Susanna Slotte-Kock Kehitysjohtaja Vaasan seutu elinvoimainen seutu Elinvoimastrategian käynnistäminen 30.1.2014 Susanna Slotte-Kock Kehitysjohtaja Tutkimus paljastaa: Vaasan seutu kovassa vauhdissa Aluetutkija Timo Aro: 'Viiden kaupunkiseudun

Lisätiedot

Alueelliset innovaatiot ja kokeilut -varojen alueellinen jako 2016 Ennakoitu rakennemuutos, euroa Kasvusopimukset, euroa Yhteensä, euroa Uudenmaan liitto 317 000 1 466 000 1 783 000 Hämeen liitto 183 000

Lisätiedot

KERAVA ONNELLINEN JA HYVÄNMAKUINEN KAUPUNKI Elinkeino-ohjelma

KERAVA ONNELLINEN JA HYVÄNMAKUINEN KAUPUNKI Elinkeino-ohjelma KERAVA ONNELLINEN JA HYVÄNMAKUINEN KAUPUNKI Elinkeino-ohjelma SISÄLTÖ Visio & Missio... Elinkeino-ohjelman tavoitteet... Vahvuudet... Painopistealueet... Keskustan kehittäminen Keravasta seudullinen kaupankeskus...

Lisätiedot

YAMK-KOULUTUS VAHVAKSI TKI-VAIKUTTAJAKSI. Projektipäällikkö Minttu Lampinen, KTT minttu.lampinen@hamk.fi

YAMK-KOULUTUS VAHVAKSI TKI-VAIKUTTAJAKSI. Projektipäällikkö Minttu Lampinen, KTT minttu.lampinen@hamk.fi YAMK-KOULUTUS VAHVAKSI TKI-VAIKUTTAJAKSI Projektipäällikkö Minttu Lampinen, KTT minttu.lampinen@hamk.fi Mukana Suomen kaikki ammattikorkeakoulut Hankkeen tavoitteena on: Uudistaa YAMK-toimintoja Profiloida

Lisätiedot

Kestävästi kasvava, älykkäästi uudistuva

Kestävästi kasvava, älykkäästi uudistuva Kestävästi kasvava, älykkäästi uudistuva Joensuun seudun kestävä ja älykkäästi uudistuva kasvu edellyttää, että kaikki käytettävissä olevat voimavarat suunnataan entistäkin määrätietoisemmin kaikkein lupaavimmille

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN RAKENNEMUUTOKSEEN

ETELÄ-KARJALAN RAKENNEMUUTOKSEEN ETELÄ-KARJALAN VARAUTUMISSUUNNITELMA RAKENNEMUUTOKSEEN MYR 22.2.2016 Kauppakatu 40 D, 53100 Lappeenranta Tel +358 (5) 6163 100 etunimi.sukunimi@ekarjala.fi kirjaamo@ekarjala.fi www.ekarjala.fi 22.2.2016

Lisätiedot

ALUEELLISEN TOIMINNAN MALLI VERSIO 1.0

ALUEELLISEN TOIMINNAN MALLI VERSIO 1.0 1 ALUEELLISEN TOIMINNAN MALLI VERSIO 1.0 HYVÄKSYTTY OHJAUSRYHMÄSSÄ 9.12.2014 teemu.japisson@valo.fi www.sport.fi Lähtökohdat eli miksi tarvitaan muutosta 2 kentän toimijat (seuratoimijat, urheilijat, liikkujat,

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa. Timo Vesiluoma

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa. Timo Vesiluoma ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa Timo Vesiluoma 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi.

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 MAASEUTUJAOSTON KOKOUS

KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 MAASEUTUJAOSTON KOKOUS KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 KOKOUSTIEDOT MAASEUTUJAOSTON KOKOUS Aika: klo 9.00 12.15 Paikka: Kukkaismäen maaseutumatkailutila, Jämsän Juokslahti,

Lisätiedot

Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta, 23.8.2014

Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta, 23.8.2014 Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta, 23.8.2014 Ennakoima yhessä! - Lapin ennakoinnin toimintamalli Pohjalla tiivis yhteistyö alueviranomaisten,

Lisätiedot

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 TAUSTATIETOA OHJELMATYÖSTÄ Lapin liiton johdolla alueelle tuotetaan uusi tietoyhteiskuntaohjelma. Työ käynnistyi keväällä ja valmistuu vuoden

Lisätiedot

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA....YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU TEKSTI: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija Toukola, Tarja

Lisätiedot

Yhteisiä tekoja. www.tyohyvinvointifoorumi.fi

Yhteisiä tekoja. www.tyohyvinvointifoorumi.fi Yhteisiä tekoja www.tyohyvinvointifoorumi.fi www.tyohyvinvointifoorumi.fi 1 Työhyvinvointifoorumi on hyvien käytäntöjen jakamista ja niistä oppimista verkostotapaamisia ja yhteistyön vahvistamista valtakunnallista,

Lisätiedot

Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet

Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet Työministerin erityisavustaja, VTT Pilvi Torsti Osuuskuntayrittäjyys uusia liiketoimintamalleja seminaari 13.11.2012 Yhteiskuntatakuun taustoja 110

Lisätiedot

Team Finland-verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia investointeja sekä maakuvaa.

Team Finland-verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia investointeja sekä maakuvaa. TEAM FINLAND: TAUSTAA Team Finland-verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia investointeja sekä maakuvaa. Taustatekijät 1. Maailmantalouden

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulut yhteistyötä tiivistämässä ja enemmänkin

Ammattikorkeakoulut yhteistyötä tiivistämässä ja enemmänkin Ammattikorkeakoulut yhteistyötä tiivistämässä ja enemmänkin Päivi Karttunen vararehtori 16.6.2009 Päivi Karttunen 1 Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen (1) OPM 2008: Rakenteellisen kehittämisen

Lisätiedot

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko Kysymykset 1. 1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko OHJAUKSEN TOIMINTAPOLITIIKKA ALUEELLISELLA TASOLLA Alueellisesti tulisi määritellä tahot, joita tarvitaan alueellisten ohjauksen palvelujärjestelyjen

Lisätiedot

Ideasta suunnitelmaksi

Ideasta suunnitelmaksi Ideasta suunnitelmaksi Lainsäädäntö ja ohjelma-asiakirja Laki eräiden työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan ohjelmien ja hankkeiden rahoittamisesta 1652/2009 Valtioneuvoston asetus eräiden työ- ja

Lisätiedot

Maakunnan kehitysnäkymät ja järjestöjen rooli maakunnan kehittämisessä

Maakunnan kehitysnäkymät ja järjestöjen rooli maakunnan kehittämisessä Maakunnan kehitysnäkymät ja järjestöjen rooli maakunnan kehittämisessä Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto Liittojen päätehtävät Alueiden käyttö - Maakuntasuunnitelma ja kaava - Yhdyskuntarakenne, liikenne,

Lisätiedot

SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2012 2013

SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2012 2013 MUISTIO SEUTUKIERROS: KESKI-SUOMEN ELYN STRATEGINEN TULOSSOPIMUS 2012-2015 JA MAAKUNTAOHJELMAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2012 2013 JOUTSAN SEUTU perjantaina 9.9.2011 klo 9-11, valtuustosali 1. AVAUS, seudun

Lisätiedot

PALMA ennakoiva asiakaspalvelumalli -hanke Ennakointifoorum 7.11.2013

PALMA ennakoiva asiakaspalvelumalli -hanke Ennakointifoorum 7.11.2013 PALMA ennakoiva asiakaspalvelumalli -hanke Ennakointifoorum 7.11.2013 Ilkka Eerola tuotemyyntipäällikkö Ami-säätiö, Amiedu Amiedu - ammatillinen aikuiskouluttaja Yli 35 vuoden kokemus aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

Kasvun ja elinvoiman näkökulma maakuntauudistuksessa. Elinkeinoministeri Olli Rehn Oikeus- ja työministeri Jari Lindström

Kasvun ja elinvoiman näkökulma maakuntauudistuksessa. Elinkeinoministeri Olli Rehn Oikeus- ja työministeri Jari Lindström Kasvun ja elinvoiman näkökulma maakuntauudistuksessa Elinkeinoministeri Olli Rehn Oikeus- ja työministeri Jari Lindström Elinkeinoministeri Olli Rehn Uudistuksen tuettava kasvua Tavoitteenamme on suunnata

Lisätiedot

SUHOn kevätpäivät Kajaanissa Ajankohtaisia asioita OAJ:sta. Koulutusjohtaja Heljä Misukka 13.4.2012

SUHOn kevätpäivät Kajaanissa Ajankohtaisia asioita OAJ:sta. Koulutusjohtaja Heljä Misukka 13.4.2012 SUHOn kevätpäivät Kajaanissa Ajankohtaisia asioita OAJ:sta Koulutusjohtaja Heljä Misukka 13.4.2012 On lottovoitto syntyä Suomeen - vai onko? OAJ:n teemat: 1. Koulutuksen tasa-arvo ja palvelujen saatavuus

Lisätiedot

Yhteenveto Oppituki-hankkeen kyselystä sidosryhmille

Yhteenveto Oppituki-hankkeen kyselystä sidosryhmille Yhteenveto Oppituki-hankkeen kyselystä sidosryhmille Sidosryhmätyöpaja 4.9.2013 Koulutuspäällikkö Matti Tuusa 10.9.2013 1 Kyselyn tuloksia 10.9.2013 2 Taustatiedot Kysely lähetettiin 18 henkilölle, joista

Lisätiedot

Kasvusopimusten ja INKAohjelman valmistelutilanne

Kasvusopimusten ja INKAohjelman valmistelutilanne Kasvusopimusten ja INKAohjelman valmistelutilanne Olli T. Alho Alueosasto 16.4.2013 Tausta ja tavoitteet Suurten kaupunkiseutujen kansainvälisen kilpailukyvyn ja veturiroolin vahvistaminen Elinkeinoelämän

Lisätiedot

2013 Muuttuva Yrittäjyys- riittääkö kilpailukyky

2013 Muuttuva Yrittäjyys- riittääkö kilpailukyky Satakuntaliitto 19.07.2013 2013 Muuttuva Yrittäjyys- riittääkö kilpailukyky 2 5300 jäsenyrittäjää Työllistää 24 000 27 paikallisyhdistystä 300 luottamusyrittäjää 3 EDUNVALVONNAN PAINOPISTEET 1. Suomen

Lisätiedot

Kainuun ELY-keskus 2013

Kainuun ELY-keskus 2013 Kainuun ELY-keskus 2013 haasteita, painotuksia ja toimenpiteitä KAINUUN TYÖLLISYYSFOORUMI - SOLIDARCITY KONFERENSSI 9.10.2012 Kainuun ELY-keskus Strategiapäällikkö Juha Puranen Haasteita, painotuksia 2013+

Lisätiedot

Parempaan ja tuottavampaan työelämään Satakunnassa

Parempaan ja tuottavampaan työelämään Satakunnassa Parempaan ja tuottavampaan työelämään Satakunnassa Pori 2.9.2015 Anne Jortikka Visio Työelämästrategia Suomen työelämä Euroopan paras vuoteen 2020 Työelämän laadun ja tuottavuuden samanaikainen kehittäminen

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään

Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Hyvän johtamisen kriteerit julkiselle sektorille: Hyvällä johtamisella hyvään työelämään 8.5.2014 MARJUKKA LAINE, TYÖTERVEYSLAITOS 0 Verkoston lähtökohta ja tehtävät Hallitusohjelma 2011: Perustetaan Työterveyslaitoksen

Lisätiedot