ULKOISET ARVIOINNIT. Ohjeita. Sisäiset tarkastajat ry Ammatillisten asioiden toimikunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ULKOISET ARVIOINNIT. Ohjeita. Sisäiset tarkastajat ry Ammatillisten asioiden toimikunta 20.1.2014"

Transkriptio

1 ULKOISET ARVIOINNIT Ohjeita Sisäiset tarkastajat ry Ammatillisten asioiden toimikunta

2 Sisällys 1. IIA:N AMMATILLISEN OHJEISTUKSEN VAATIMUKSET LAADUN VARMISTUS- JA KEHITTÄMISOHJELMA ULKOINEN ARVIOINTI KOKONAISUUDESSAAN ULKOPUOLISEN TOTEUTTAMANA ULKOINEN ARVIOINTI RIIPPUMATTOMAN TAHON VARMISTAMANA ITSEARVIOINTINA ULKOISELLE ARVIOIJALLE ASETETUT VAATIMUKSET ULKOISEN ARVIOINNIN MENETTELYIDEN YLLÄPITO Sisäiset tarkastajat ry:n ammatillisen asioiden toimikunta on laatinut tämän kuvauksen pyrkien ottamaan huomioon ammatillisesta viitekehyksestä tulevat vaatimukset ja suositukset. Laadinnassa on hyödynnetty toimikunnan käytössä olleita esimerkkejä eri organisaatioiden soveltamista ulkoisen arvioinnin käytännöistä. Se ei ole välttämättä sellaisenaan siirrettävissä mihinkään organisaatioon, vaan se on sovitettava oman organisaation tarpeisiin ja käytäntöihin. Ohjeessa on neuvoja ulkoisen arvioinnin laajuuden määrittämiseen ja arvioijan valintaan sekä arvioinnin toteuttamiseen. Se on siten tarkoitettu sekä arvioinnin kohteelle että ulkoiselle arvioijalle.

3 3 1. IIA:N AMMATILLISEN OHJEISTUKSEN VAATIMUKSET 1300 Laadun varmistus- ja kehittämisohjelma Sisäisen tarkastuksen johtajan tulee kehittää laadun varmistus- ja kehittämisohjelma sekä ylläpitää sitä. Ohjelman on katettava kaikki sisäisen tarkastuksen toiminnon osa-alueet Laadun varmistus- ja kehittämisohjelman vaatimukset Laadun varmistus- ja kehittämisohjelmaan tulee sisällyttää sekä sisäiset että ulkoiset arvioinnit Ulkoiset arvioinnit Pätevän ja riippumattoman, organisaation ulkopuolisen arvioijan tai arviointiryhmän tulee toteuttaa ulkoinen arviointi vähintään kerran viidessä vuodessa. Sisäisen tarkastuksen johtajan tulee keskustella hallituksen kanssa ulkoisen arvioinnin toteutustavasta ja -tiheydestä ulkoisen arvioijan tai arviointiryhmän pätevyysvaatimuksista ja riippumattomuudesta, mukaan lukien mahdollisista eturistiriidoista. Tulkinta: Ulkoinen arviointi voidaan toteuttaa kokonaan ulkopuolisen tahon tekemänä tai riippumattoman ulkopuolisen tahon varmistamana itsearviointina. Pätevä arvioija tai arviointiryhmä osoittaa kelpoisuutensa kahdella alueella: sisäisen tarkastuksen ammattitaidossa ja ulkoisessa arviointiprosessissa. Pätevyys voidaan näyttää kokemuksen ja teoriatiedon yhdistelmänä. Erityisen arvokasta on kokemus, joka on kertynyt samankokoisista tai rakenteeltaan samanlaisista organisaatioista, samalta sektorilta tai toimialalta sekä teknisistä kysymyksistä. Arviointiryhmän jokaisen jäsenen ei tarvitse olla pätevä kaikilla alueilla vaan ryhmän tulee kokonaisuutena olla pätevä. Sisäisen tarkastuksen johtaja käyttää ammatillista harkintaa arvioidessaan, onko arvioija tai arviointiryhmä riittävän pätevä. Riippumattomuus merkitsee sitä, ettei arvioijalla tai arviointiryhmällä ole todellisia eikä mahdollisia eturistiriitoja suhteessa siihen organisaatioon, jonka sisäisen tarkastuksen toiminnosta arvioinnissa on kysymys ja ettei arvioija tai arviointiryhmä kuulu ao. organisaatioon eikä ole tämän määräysvallassa Laadun varmistus- ja kehittämisohjelmaa koskeva raportointi Sisäisen tarkastuksen johtajan tulee raportoida laadun varmistus- ja kehittämisohjelman tulokset organisaation ylimmälle johdolle ja hallitukselle. Tulkinta: Laadun varmistus- ja kehittämisohjelman tulosten raportoinnin muoto, sisältö ja tiheys määritellään ylimmän johdon ja hallituksen kanssa käytävissä keskusteluissa. Siinä otetaan huomioon sisäisen tarkastuksen toimintaohjeessa kuvatut sisäisen tarkastuksen toiminnon ja sisäisen tarkastuksen johtajan velvollisuudet. Sen osoittamiseksi, että sisäinen tarkastus noudattaa sisäisen tar-

4 kastuksen määritelmää, eettisiä sääntöjä ja ammattistandardeja, ulkoisten sekä säännöllisesti toteutettavien sisäisten arviointien tulokset raportoidaan ao. arviointien valmistuttua. Jatkuvan seurannan tulokset raportoidaan vähintään vuosittain. Tuloksiin sisältyy arvioijan tai arviointiryhmän johtopäätös siitä, missä määrin sisäinen tarkastus noudattaa sisäisen tarkastuksen määritelmää, eettisiä sääntöjä ja ammattistandardeja Noudatetaan sisäisen tarkastuksen kansainvälisiä ammattistandardeja" -maininnan käyttö Sisäisen tarkastuksen johtaja voi todeta sisäisen tarkastuksen toiminnon noudattavan sisäisen tarkastuksen kansainvälisiä ammattistandardeja ainoastaan, jos laadun varmistus- ja kehittämisohjelman tulokset osoittavat standardeja noudatetun. Tulkinta: Sisäisen tarkastuksen toiminto noudattaa ammattistandardeja, kun se toimii tavalla, jonka sisäisen tarkastuksen määritelmä, eettiset säännöt ja ammattistandardit määrittävät. Laadun varmistus- ja kehittämisohjelman tulokset perustuvat sisäisiin laadunarviointeihin (koskee kaikkia sisäisen tarkastuksen toimintoja) ja ulkoisiin laadunarviointeihin (koskee vähintään viisi vuotta vanhoja sisäisen tarkastuksen toimintoja) Ammattistandardien noudattamatta jättämisestä ilmoittaminen Kun sisäisen tarkastuksen määritelmän, eettisten sääntöjen tai ammattistandardien vaatimusten täyttämättä jääminen vaikuttaa sisäisen tarkastuksen toiminnon tehtäväkentän laajuuteen tai toimintaan, sisäisen tarkastuksen johtajan tulee ilmoittaa tästä organisaation ylimmälle johdolle ja hallitukselle. IIA on julkaissut yllä oleviin ammattistandardeihin liittyvät, ulkoisia arviointeja käsittelevät käytännön ohjeet laadun varmistus- ja kehittämisohjelmasta (1300-1) laadun varmistus- ja kehittämisohjelmalle asetetuista vaatimuksista (1310-1) ulkoisista arvioinneista (1312-1) riippumattoman ulkopuolisen tahon varmistamin itsearvioinnein toteutetuista ulkoisista arvioinneista (1312-2) ulkopuolisen arviointiryhmän jäsenten riippumattomuudesta yksityisellä sektorilla (1312-3) ulkopuolisen arviointiryhmän jäsenten riippumattomuudesta julkisella sektorilla (1312-4) siitä, millä edellytyksillä sisäinen tarkastus voi käyttää mainintaa noudatetaan sisäisen tarkastuksen kansainvälisiä ammattistandardeja (1321-1). Hyödyllistä ohjeistusta on myös työohjeessa Quality Assurance and Improvement Program (IIA Practice Guide, March 2012). Muun muassa laadun varmistus- ja kehittämisohjelman haasteita pienten sisäisen tarkastuksen yksiköiden kannalta on käsitelty työohjeessa Assisting Small Internal Audit Activities in Implementing the International Standards for the Professional Practice of Internal Auditing (IIA Practice Guide, April 2011).

5 IIA:n julkaisema Quality Assessment Manual for the Internal Audit Activity sisältää yksityiskohtaista opastusta ja työkaluja sisäisten ja ulkoisten arviointien toteuttamiseen. Teos on myynnissä IIA:n kirjakaupassa LAADUN VARMISTUS- JA KEHITTÄMISOHJELMA IIA:n ammattistandardien mukaan sisäisellä tarkastuksella on oltava laadunvarmistus- ja kehittämisohjelma, joka kattaa sisäisen tarkastuksen toiminnon kaikki osa-alueet: toiminnon johtamisen ja hallinnon, ammatilliset käytännöt ja raportoinnin. Ohjelman tarkoituksena on varmistua siitä, että sisäisen tarkastuksen toiminta vastaa sisäisen tarkastuksen määritelmää, eettisiä sääntöjä ja ammattistandardeja sisäinen tarkastus tuottaa lisäarvoa organisaatiolle ja tukee sen tavoitteiden saavuttamista sisäisen tarkastuksen toimintaohje, tavoitteet, politiikat ja menettelyt ovat asianmukaiset ja riittävät toiminta on säädösten, määräysten ja alan parhaiden käytäntöjen mukaista sisäisen tarkastuksen tarkastusavaruus on kattava sisäisen tarkastuksen toiminnon omat riskit on tunnistettu ja ne hallitaan asianmukaisesti sisäisen tarkastuksen toimintoa kehitetään jatkuvasti. Laadunvarmistus- ja kehittämisohjelman tulee sisältää sekä sisäiset että ulkoiset arvioinnit. Sisäisissä arvioinneissa 1 erotetaan kaksi fokukseltaan erilaista menettelyä: Sisäisen tarkastuksen toiminnon jatkuvassa seurannassa arviointi on toimeksiantokohtaista ja liittyy saumattomasti sisäisen tarkastuksen päivittäisiin rutiineihin. Säännöllisin välein tehtävissä itsearvioinneissa tarkastelunäkökulma kattaa sisäisen tarkastuksen toiminnan kokonaisuutena. Ammattistandardit edellyttävät ulkoisten arviointien toteuttamista vähintään viiden vuoden välein. Mikäli tästä poiketaan, asia on syytä kirjata sisäisen tarkastuksen toimintaohjeeseen. Ulkoiset arvioinnit voidaan teettää kokonaan ulkopuolisen arvioijan tekeminä arviointeina tai ulkopuolisen tahon varmistamina sisäisinä arviointeina. Ulkoisten arviointien eri menettelyitä käsitellään tarkemmin jäljempänä luvuissa 3 5. Laadunvarmistus- ja kehittämisohjelman tulee kattaa myös se sisäisen tarkastuksen työ, joka on annettu ulkopuolisen toimijan tehtäväksi. Menettelyt on syytä kirjata sopimukseen. Sisäisen tarkastuksen johtajan on vähintään vuosittain raportoitava hallitukselle ja ylimmälle johdolle laadunvarmistus- ja kehittämisohjelman toimenpiteistä ja niiden tuloksista. Raportointiin on sisällytettävä myös korjaavat toimenpiteet ja niiden toteutuksen aste. Siinä on lisäksi mainittava olennaiset vielä jäljellä olevat poikkeamat ammattistandardeista. Sisäinen tarkastus voi todeta noudattavansa kansainvälisiä ammattistandardeja vain, jos laadunvarmistus- ja kehittämisohjelman tulokset tukevat toteamusta. Maininta edellyttää, että myös ulkoinen arviointi on toteutettu ja että sen tu- 1 Ammatillisten asioiden toimikunta on laatinut sisäisistä arvioinneista erillisen ohjeen.

6 6 lokset osoittavat sisäisen tarkastuksen toimivan sisäisen tarkastuksen määritelmän, eettisten sääntöjen ja ammattistandardien mukaisesti. Seuraavan sivun kuvassa 1 on esitetty pähkinänkuoressa sisäisen tarkastuksen laadunvarmistus- ja kehittämisohjelman ajatusmalli. Kuva 1. Sisäisen tarkastuksen laadunvarmistus- ja kehittämisohjelman ajatusmalli. (Lähde: Quality Assurance and Improvement Program, IIA Practice Guide, March 2012) 3. ULKOINEN ARVIOINTI KOKONAISUUDESSAAN ULKOPUOLISEN TOTEUTTAMANA Sisäisen tarkastuksen ammattistandardit edellyttävät ulkoisen arvioinnin teettämistä vähintään viiden vuoden välein. Hallitus voi sisäisen tarkastuksen johtajan kanssa käymien keskusteluiden perusteella päätyä siihen, että arviointi on tarpeen tehdä tätä useammin. Arviointi voidaan tehdä kokonaan ulkoisena arviointina taikka ulkopuolisen tahon varmistamana itsearviointina. Tässä kappaleessa käsitellään ensin mainittua toteutustapaa; jälkimmäistä käsitellään kappaleessa 4. Toteutustavasta riippumatta ulkopuoliselta arvioijalta edellytetään riippumatonta asemaa, objektiivista toimintatapaa ja tiettyjä osaamis- ja pätevyysvaatimuksia. Näitä käsitellään tarkemmin kappaleessa 5. Ulkoisen arvioinnin tulee kattaa koko sisäisen tarkastuksen työ. Siinä tulee arvioida vähintään sitä, kuinka hyvin sisäisen tarkastuksen toiminto noudattaa sisäisen tarkastuksen määritelmää ja kansainvälisiä ammattistandardeja sekä toimivatko sisäiset tarkastajat eettisten sääntöjen mukaisesti. Toimeksiantoon on kuitenkin hyvä sisällyttää myös esimerkiksi sen arviointi, onko sisäisen tarkastuksen toimintaohje asianmukainen ja toimitaanko sen mukaisesti

7 tuottaako sisäinen tarkastus riittävästi lisäarvoa organisaatiolle, erityisesti ylimmälle johdolle ja hallitukselle, ja tukeeko se siten organisaation tavoitteiden toteutumista millaiset sisäisen tarkastuksen toiminnon toimintatavat ja työkalut ovat suhteessa verrokkiorganisaatioihin (vertailussa voi käyttää esimerkiksi IIA:n GAIN-verkostosta saatavaa tietoa, alan ammattilehtiä, tutkimusjulkaisuja jne.) noudattaako sisäisen tarkastuksen toiminto alan parhaita käytäntöjä. Se taho, jolle sisäinen tarkastus toiminnallisesti raportoi, valitsee ne henkilöt, jotka toimivat ulkoisena arvioijana tai arviointiryhmän jäseninä 2. Sisäisen tarkastuksen johtaja voi olla valmistelemassa valintaa. Toimeksiannon vähimmäislaajuuden ylittävistä arviointiosuuksista tulee keskustella ylimmän johdon ja hallituksen kanssa. Hallituksen voidaan katsoa olevan ulkoisen arvioinnin lopullinen tilaaja. Toimeksiannon tavoitteet ja laajuus sekä arvioitavan sisäisen tarkastuksen toiminnon koko ja maantieteellinen hajautuneisuus määräävät, kuinka suuri arviointiryhmä tarvitaan. Toimeksiannon toteuttajan edellytetään esittävän tarvittaessa kehittämissuosituksia arviointinsa pohjalta. Ulkoisen arvioinnin toteutuksessa voidaan soveltaa seuraavassa käsiteltyä 10- vaiheista polkua. Vaiheita kannattaa räätälöidä ja lisätä tarpeen vaatiessa. 7 1) Perehtyminen toimeksiannon kohdetta koskevaan kirjalliseen aineistoon Arviointisuunnitelman laadinnan pohjaksi arvioijan on tarkkaan perehdyttävä kohteeseen. Sisäisen tarkastuksen toiminnolta on aiheellista pyytää ainakin seuraava aineisto: organisaation tuorein toimintakertomus tilinpäätöstietoineen organisaatiokaavio organisaation strategia sekä keskeiset toimintapolitiikat ja suunnitteluasiakirjat organisaation ohjaus- ja johtamisjärjestelmän kuvaus organisaation sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan politiikat (esim. CO- SO/COSO ERMin noudattaminen) ja menettelyt hallituksen, tarkastusvaliokunnan, johtoryhmän tms. pöytäkirjat siltä osin kuin niissä käsitellään sisäistä tarkastusta tai riskienhallintaa keskeiset toimintaa kuvaavat operatiiviset raportit sisäisen tarkastuksen toimintaohje ja keskeiset toimintapolitiikat, mukaan lukien laadun varmistus- ja kehittämisohjelman kuvaus sisäisen tarkastuksen tuorein toimintakertomus ja keskeiset toimintaa koskevat mittarit ja niiden arvojen kehitys tietoa sisäisen tarkastuksen toiminnasta ja hallinnosta sekä henkilöstön määrästä, tehtävistä ja kokemuksesta luettelo tarkastus- ja konsultointitoimeksiannoista viimeksi kuluneelta 12 kuukaudelta sisäisen tarkastuksen toiminnansuunnitteluasiakirjat 2 Arvioijalta ja arviointiryhmältä vaadittavia osaamis- ja pätevyysvaatimuksia käsitellään tarkemmin jäljempänä kappaleessa 5.

8 8 viimeksi toteutetun itsearvioinnin ja ulkoisen arvioinnin tulokset. Lisäksi arvioija voi pyytää etukäteen keskeisiä tahoja vastaamaan kyselyyn, joka sisältää em. teemoja koskevia täsmentäviä kysymyksiä. Kyselyssä voidaan esimerkiksi tiedustella sisäisen tarkastuksen johtajan käsityksiä sisäisen tarkastuksen toiminnon suhteista keskeisiin sisäisiin ja ulkoisiin sidosryhmiin, yhteistyön toimivuudesta, kehittämistarpeista ja -suunnitelmista jne. 2) Arvioinnin työsuunnitelman luonnostelu 3) Aloitushaastattelut Perehdyttyään edellisessä kohdassa saamaansa aineistoon arvioija laatii työlle alustavan suunnitelman. Siihen kirjataan muun muassa arvioinnin tavoitteet, laajuus, arviointiperusteet, arvioinnin toteutuksessa käytettävät menettelyt, aikataulu ja raportointimenettelyt. Aloitushaastattelu on tarpeen käydä ainakin sisäisen tarkastuksen johtajan kanssa. Siinä käydään läpi alustava arvioinnin työsuunnitelma ja samalla voidaan varmistaa, että toimeksiannon tavoitteista ja sisällöstä on yhteinen näkemys. Arvioija voi samalla esittää perehtymisaineiston perusteella heränneitä kysymyksiä. Aloitushaastattelussa on mahdollista sopia keinoista, joilla arvioinnissa tarvittava informaatio kerätään, esimerkiksi keille sidosryhmille asiakaspalautekysely on syytä lähettää ja miten sen suhteen muutoin toimitaan tai miten mahdollinen sisäisen tarkastuksen henkilöstölle suunnattu kysely toteutetaan. Arvioinnin työsuunnitelma viimeistellään tämän jälkeen. 4) Asiakkailta ja sisäisen tarkastuksen toiminnon henkilöstöltä mahdollisilla kyselyillä kerättävä informaatio Kyselyt - mikäli informaatio päätetään kerätä niiden avulla - ja niiden vastausten analysointi on syytä suorittaa ennen haastatteluita ja muita toimeksiannon kohteessa toteutettavaa arviointityötä. Kyselyt voidaan toteuttaa sähköpostitse tai jollakin internetpohjaisella työkalulla. Kyselyiden organisoinnissa on tärkeää varmistaa vastaajien anonymiteetti sekä kysymysten ja arviointiasteikkojen selkeys ja yksikäsitteisyys. Kyselyn laajuus tulee miettiä tarkoin ja keskittyä vain olennaisiin asioihin. Kyselyiden vastaajajoukko on tarpeen laatia niin laajaksi, että vastausten voidaan arvioida olevan riittävän edustavia (ts. kussakin asiakasryhmässä kysely on lähetettävä riittävän monelle henkilölle, sisäisen tarkastuksen henkilöstölle suunnattu kysely on useimmiten hyvä lähettää kaikille tarkastajille). Kyselyn toteuttamistapa ja vastausten käyttöön liittyvät menettelyt on tehtävä selväksi vastaajille. Yhteenveto kyselyn tuloksista tulee antaa ainakin sisäisen tarkastuksen johtajan käyttöön. 5) Aineiston syvällinen arviointi Tämä vaihe on arviointiprosessin pitkäkestoisin vaihe. Siinä käydään läpi sisäiselle tarkastukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamista, tarkastus- ja kon-

9 6) Haastattelut sultointitoimeksiantojen työpapereita ja raportteja (yleensä otoksena), sisäisen tarkastuksen toimintaohjetta, toimintapolitiikkoja ja hallinnollisia menettelyitä sekä tarpeellisilta osin muita kohdassa 2 mainittuja dokumentteja. Lisäksi siinä arvioidaan sisäisen tarkastuksen toiminnon riippumattomuutta ja resursointia, sisäisen tarkastuksen henkilöstön osaamista ja kokemusta, tutkitaan suunnittelu- ja riskienarviointimenettelyitä sekä suorituksen mittaamisessa käytettäviä toimintatapoja, sisäisen tarkastuksen yhteistyötä ylimmän johdon, hallituksen, tilintarkastajien sekä viranomaisten kanssa jne. Arviointi kattaa sisäisen tarkastuksen toiminnan kaikki alueet. Haastatteluissa on mahdollista kuulla keskeisten asiakkaiden - hallituksen, ylimmän johdon sekä tarkastuskohteiden edustajien - näkemyksiä sisäisen tarkastuksen toimintoon kohdistetuista odotuksista ja niiden toteutumisesta, tarkastus- ja konsultointityön tuomasta lisäarvosta (esimerkiksi siitä, miten sisäinen tarkastus tukee johtoa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan kehittämisessä), tarkastushenkilöstön pätevyydestä, työn laadusta ja toiminnon kehittämistarpeista. Näistä asioista on hyvä haastatella ainakin hallituksen puheenjohtajaa, mahdollisesti sen muitakin jäseniä, ylimmän johdon edustajia sekä tilintarkastajia (tai muita arviointi- ja varmistustehtäviä suorittavia tahoja). Haastatteluiden ajankohdat on syytä sopia mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Sisäisen tarkastuksen henkilöstön haastatteluissa voidaan keskustella muun muassa hallituksen ja ylimmän johdon sisäistä tarkastusta koskevista odotuksista, sisäisen tarkastuksen toiminnon johtamisesta, tarkastustyön toteutuksesta, osaamisen ylläpidosta ja kehittämisestä, sidosryhmäyhteistyöstä jne. 7) Laadun ja prosessien kehittämistoimenpiteiden arviointi Arvioinnissa on tärkeää perehtyä aiempien sisäisten ja ulkoisten laatuarviointien tuloksiin sekä suunniteltuihin ja jo toteutettuihin kehittämistoimenpiteisiin. Arvioijan on hyvä perehtyä myös sisäisen tarkastuksen mahdollisten muiden kehittämishankkeiden tuloksiin. Myös sisäistä tarkastusta koskevien riskiarviointien sekä asiakastyytyväisyys- ja työtyytyväisyyskyselyiden tulokset ja niiden perusteella suunnitellut ja toteutetut toimenpiteet on niin ikään syytä ottaa huomioon. 8) Kerätyn tiedon analysointi Kirjallisen aineiston, haastatteluiden ja kyselyiden pohjalta saatua tietoa arvioidaan suhteessa kansainvälisiin ammattistandardeihin, eettisiin sääntöihin, alan parhaisiin käytäntöihin, viitekehyksiin, organisaation ja sisäisen tarkastuksen toimintapolitiikkoihin, asiakkaiden odotuksiin jne. Kuten tarkastuksissakin, arvioijan on tarpeen pyrkiä selvittämään mahdollisten erojen syyt ja vaikutukset sekä poikkeamien vakavuus. 9) Yhteenvedon laatiminen havainnoista ja suosituksista, päätöskokous Arvioija laatii havainnoistaan ja suosituksista yhteenvedon (voi olla jo raporttiluonnos), joka esitellään ainakin sisäisen tarkastuksen johtajalle, mieluiten 9

10 10 koko sisäisen tarkastuksen henkilöstölle päätöskokouksessa. Yhteenveto on suositeltavaa jakaa kokoukseen osallistujille jo etukäteen. Yhteenvedossa on annettava vähintään arvio sisäisen tarkastuksen määritelmän, ammattistandardien ja eettisten sääntöjen noudattamisesta sekä johtopäätös siitä, voiko sisäisen tarkastuksen toiminto käyttää mainintaa noudatetaan sisäisen tarkastuksen kansainvälisiä ammattistandardeja. Lisäksi yhteenvedon on katettava mahdolliset muut toimeksiantoon sisältyvät tavoitteet. Päätöskokouksessa voidaan käydä keskustelua yhteenvetoon nostetuista havainnoista ja keinoista havaittujen poikkeamien korjaamiseksi. Samassa yhteydessä sisäisen tarkastuksen johtaja (ja mahdollisesti muukin sisäisen tarkastuksen henkilöstö) voivat kommentoida yhteenvedon sisältöä ja esittää siitä kysymyksiä. 10) Raportointi Päätöskeskustelun perusteella laaditaan (korjattu) raporttiluonnos, jossa esitettyihin suosituksiin sisäisen tarkastuksen johtajaa pyydetään antamaan omat kannanottonsa ja toimenpidesuunnitelmansa. Lopullinen raportti toimenpidesuunnitelmineen jaetaan hallituksen puheenjohtajalle ja ylimmälle johdolle sekä sisäisen tarkastuksen johtajalle (ja mahdollisesti muulle sisäisen tarkastuksen henkilöstölle) ja hänen hallinnolliselle esimiehelleen. Toimeksiannossa on voitu sopia tätä laajemmastakin jakelusta. Sisäisen tarkastuksen johtaja voi joka tapauksessa oman harkintansa mukaa jakaa raportin muillekin. On suositeltavaa, että ulkoisen arvioinnin tulosten raportointi hallitukselle ja ylimmälle johdolle ei jää kirjallisen dokumentin varaan vaan että arvioija esittelee tulokset heille myös suullisesti. Ulkoisen arvioinnin tulokset on hyvä käydä läpi koko sisäisen tarkastuksen toiminnon henkilöstön kesken. Läpikäyntiin on helposti liitettävissä koulutuksellisia osuuksia. 4. ULKOINEN ARVIOINTI RIIPPUMATTOMAN TAHON VARMISTAMANA ITSEARVIOINTI- NA Kokonaan ulkopuolisin voimin tehty arviointi tuottaa kattavimman näkemyksen sisäisen tarkastuksen toiminnon laadusta ja kehittämistarpeista. Se on samalla kuitenkin myös raskain ja kallein ulkoisen arvioinnin toteutustapa. Erityisesti pienen sisäisen tarkastuksen toiminnon näkökulmasta voi olla käyttökelpoista toteuttaa ulkoinen arviointi yhdistämällä sisäinen arviointi ja sen varmistus ulkopuolisen riippumattoman tahon suorittamana. Myös isompi sisäisen tarkastuksen toiminto voi harkita tällaisen toteutustavan käyttöä, mikäli ulkoinen arviointi on jo aiemmin toteutettu kokonaan ulkopuolisin voimin.

11 Riippumattoman tahon validoimana itsearviointina toteutettu ulkoinen arviointi on usein laajuudeltaan suppeampi kuin kokonaan ulkopuolisin voimin tehty arviointi. Vähimmäisvaatimuksena siinäkin on arvioida, kuinka hyvin sisäisen tarkastuksen toiminto noudattaa sisäisen tarkastuksen määritelmää, kansainvälisiä ammattistandardeja ja eettisiä sääntöjä. Usein siihen sisällytetään myös sen arviointi, täyttääkö sisäisen tarkastuksen toiminto keskeisten sidosryhmien odotukset. Sen sijaan esimerkiksi vertailu alan parhaisiin käytäntöihin jätetään usein arvioinnin ulkopuolelle tai se toteutetaan vain suppeana. Tässä tarkoitettuun menettelyyn sisältyvässä itsearvioinnissa on noudatettava sisäisiä arviointeja koskevia ammattistandardeja ja käytännön ohjeita. Lisäneuvoja on ammatillisten asioiden toimikunnan laatimassa sisäisiä arviointeja koskevassa ohjeessa, joka löytyy Sisäiset tarkastajat ry:n jäsensivuilta. Ulkoinen varmistus on suositeltavaa kytkeä itsearviointiprosessiin aivan alusta lähtien siten, että itsearviointi ja varmistus toteutetaan lomittain tai rinnakkain. Riippumattomassa varmistuksessa voidaan soveltaa edellisessä kappaleessa kuvattua 10-kohtaista polkua. Keskeisiä vaiheita ovat seuraavat: Perehdytään ennakkomateriaaliin ja kartoitetaan kysymykset, joihin myöhemmillä arviointikäynneillä ja haastatteluissa on järkevää keskittyä ja joihin halutaan saada vastaukset. Paikan päällä toteutettavassa arvioinnissa tutkitaan itsearvioinnin toteutustapaa ja tuloksia sekä tehdään testauksia esimerkiksi tarkastuksen työpaperien pohjalta. Pyritään varmistumaan siitä, että standardien noudattamista koskeville itsearvioinnin tuloksille on olemassa riittävät perusteet. Tutkitaan, miten sisäisen arvioinnin tulokset on viestitty ylimmälle johdolle ja hallitukselle. Haastatellaan sisäisen tarkastuksen johtajan hallinnollista esimiestä, muita ylimmän johdon edustajia sekä hallituksen tai tarkastusvaliokunnan puheenjohtajaa ja mahdollisesti muitakin jäseniä. Haastatteluiden laajuuden määrittämisessä on käytettävä harkintaa, jotta edellä mainittuja tahoja ei tarpeettomasti vaivattaisi samoilla kysymyksillä, jotka jo mahdollisesti on esitetty itsearvioinnin yhteydessä. Tämä koskee erityisesti organisaation perustietoja ja muita toimeksiantoa taustoittavia kysymyksiä. Varmistajan tulee kuitenkin itse saada ensikäden tietoa keskeisten sidosryhmien käsityksistä. Arvioija laatii työstään ja sen tuloksista yhteenvedon (voi olla varmistusraportin luonnos), joka esitellään ainakin sisäisen tarkastuksen johtajalle, mieluiten koko sisäisen tarkastuksen henkilöstölle päätöskokouksessa. Yhteenvedossa tulee esittää johtopäätös ammattistandardien noudattamisen tasosta. Siihen voidaan tarpeen mukaan sisällyttää sellaisia kehittämisehdotuksia, jotka eivät ole tulleet esiin itsearviointiosuudessa. Yhteenveto on suositeltavaa jakaa kokoukseen osallistujille jo etukäteen. Päätöskokouksessa voidaan käydä keskustelua yhteenvetoon nostetuista havainnoista ja suosituksista. Samassa yhteydessä sisäisen tarkastuksen johtaja (ja mahdollisesti muukin sisäisen tarkastuksen henkilöstö) voivat kommentoida yhteenvedon sisältöä ja esittää siitä kysymyksiä. 11

12 Lopullinen raportti itsearvioinnista ja sen tulosten varmistuksesta jaetaan ainakin sisäisen tarkastuksen johtajan hallinnolliselle esimiehelle sekä hallituksen tai tarkastusvaliokunnan puheenjohtajalle ULKOISELLE ARVIOIJALLE ASETETUT VAATIMUKSET Toimeksiannon tavoitteet ja laajuus sekä arvioitavan sisäisen tarkastuksen toiminnon koko ja maantieteellinen hajautuneisuus määräävät, kuinka suuri arviointiryhmä tarvitaan. IIA:n ammatillinen ohjeistus edellyttää ulkoiselta arvioijalta ja arviointiryhmältä riippumattomuutta ja objektiivista asennetta. Lisäksi osaamiselle ja kokemukselle asetetaan tiettyjä yleisiä vaatimuksia. Näitä on käsitelty verraten laajasti käytännön ohjeessa Riippumattomuuden voidaan katsoa vaarantua esimerkiksi seuraavissa tapauksissa: arvioija toimii samassa organisaatiossa tai konsernissa (käytännön ohjeen perusteella esimerkiksi eri ministeriöiden sisäisten tarkastusten toimintojen voidaan kuitenkin katsoa olevan toisistaan riippumattomia) arvioija on organisaation tilintarkastaja arvioijalla on ollut tai on merkittäviä konsultointitoimeksiantoja organisaatiossa arvioija on ollut hiljakkoin saman organisaation palveluksessa. Vaikka riippumattomuutta heikentäviä tekijöitä ei todellisuudessa olisikaan olemassa, on otettava huomioon, miltä asiaintila ulkopuolisesta voi näyttää. Arvioijat ovat siis useimmissa tapauksissa jonkin muun organisaation sisäisiä tarkastajia, ulkoisen laadunarvioinnin palveluja tuottavia konsultteja tai tilintarkastajia (ei mielellään kuitenkaan oman organisaation tilintarkastajia). Ulkoinen arviointi voidaan toteuttaa myös eri organisaatioiden sisäisten tarkastusten vertaisarviointeina, mutta riippumattomuuden varmistamiseksi osapuolia on silloin oltava vähintään kolme (ts. kahden sisäisen tarkastuksen toiminnon ristiinarviointi ei ole hyväksyttävä menettely). Arvioijilta ja arviointiryhmän jäseniltä edellytetään voimassa olevien ammattistandardien syvällistä tuntemista, alan parhaiden käytäntöjen hyvää hallintaa sekä vähintään kolmen vuoden kokemusta sisäisestä tarkastuksesta tai vastaavantasoisesta konsultointityöstä. Heidän on myös oltava sisäisen tarkastuksen ammattitutkinnon suorittaneita. Lisäksi heiltä vaaditaan hyviä analysointi- ja viestintätaitoja. Arviointiryhmän vetäjälle ja itsearviointien riippumattomalle todentajalle käytännön ohjeessa on asetettu lisävaatimuksia: Hänellä on oltava kokemusta laadunarviointiryhmässä toimimisesta ja sisäisen tarkastuksen johtajana tai vastaavassa sisäisen tarkastuksen esimiestehtävässä toimimisesta. Lisäksi vaaditaan, että hän on suorittanut IIA:n laadunarviointikurssin tai saanut muutoin vastaavan koulutuksen.

13 Arvioijilta tai arviointiryhmältä kokonaisuutena edellytetään myös teknistä ja arviointikohteen toimialan kannalta olennaista osaamista, esimerkiksi tietotekniikan ja riskienhallinnan alueelta ULKOISEN ARVIOINNIN MENETTELYIDEN YLLÄPITO Sisäisen tarkastuksen toiminnan laadunvarmistus ja kehittäminen edellyttävät myös arviointimenettelyjen jatkuvaa ylläpitämistä. Menettelyitä tulisi arvioida vähintään vuosittain, mutta esimerkiksi jatkuvan seurannan yhteydessä syntyvät kehittämistarpeet on syytä kirjata sitä mukaa kuin ne havaitaan, jotta ne voidaan ottaa huomioon seuraavaa ulkoista arviointia ja sen sisältöä määritettäessä. Arviointimenettelyiden kehittämisessä tulee ottaa huomioon ainakin IIA:n ammatillisessa ohjeistuksessa tapahtuneet muutokset organisaation sisäisessä ja ulkoisessa toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset jatkuvan seurannan tulokset sisäisen arvioinnin tulokset ulkoisen arvioinnin tulokset kehittämissuunnitelmien toteutuminen.

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE Hallitus 4.2.2019 1 Järvenpään kaupungin sisäisen tarkastuksen ohje Järvenpään kaupunki ja Keravan kaupunki ovat järjestäneet sisäisen tarkastuksen yhteistyösopimuksella

Lisätiedot

Varman sisäinen tarkastus. Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja

Varman sisäinen tarkastus. Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja Varman sisäinen tarkastus Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous 19.5.2014 Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja Toiminnan säännösperusta Finanssivalvonnan ohje: Mikäli valvottavan

Lisätiedot

ULKOA OSTETUT SISÄISEN TARKASTUKSEN PALVELUT

ULKOA OSTETUT SISÄISEN TARKASTUKSEN PALVELUT ULKOA OSTETUT SISÄISEN TARKASTUKSEN PALVELUT Ohjeita Sisäiset tarkastajat ry Ammatillisten asioiden toimikunta 8.12.2014 Sisällys 1. IIA:N AMMATILLISEN OHJEISTUKSEN VAATIMUKSET... 3 2. YLEISTÄ ULKOA HANKITTUJEN

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNKI. Sisäisen tarkastuksen ohjesääntö. Hyväksytty 11.6.2007

ORIVEDEN KAUPUNKI. Sisäisen tarkastuksen ohjesääntö. Hyväksytty 11.6.2007 ORIVEDEN KAUPUNKI Sisäisen tarkastuksen ohjesääntö Hyväksytty 11.6.2007 Voimaantulo 1.7.2007 Sisällysluettelo ORIVEDEN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJESÄÄNTÖ 5 1 Soveltamisala 5 2 Tarkoitus ja periaatteet

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE 1 Sisällysluettelo Järvenpään kaupungin sisäisen tarkastuksen ohje... 3 Sisäisen tarkastuksen ohjeen tarkoitus... 3 Sisäisen tarkastuksen tarkoitus... 3

Lisätiedot

Sisäisen tarkastuksen ohje

Sisäisen tarkastuksen ohje Sisäisen tarkastuksen ohje Kuntayhtymähallitus 17.3.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS JA PERIAATTEET 3 2 TEHTÄVÄT JA ARVIOINTIPERUSTEET 3 3 ASEMA, TOIMIVALTA JA TIETOJENSAANTIOIKEUS 3 4 AMMATILLINEN OSAAMINEN

Lisätiedot

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Hall. 01.04.2014 Valt. 29.04.2014 1 Voimaantulo 01.07.2014 1 Lainsäädännöllinen perusta ja soveltamisala Kuntalain 13

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTA- OHJE LUONNOS

RAAHEN KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTA- OHJE LUONNOS RAAHEN KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTA- OHJE LUONNOS 2 Sisältö 1 Sisäisen tarkastuksen toimintaohjeen tarkoitus... 3 2 Sisäisen tarkastuksen tarkoitus... 3 3 Sisäisen tarkastuksen järjestäminen

Lisätiedot

SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTAOHJE. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä. Hyväksytty kuntayhtymän hallituksessa xx.x.

SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTAOHJE. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä. Hyväksytty kuntayhtymän hallituksessa xx.x. SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTAOHJE Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Hyväksytty kuntayhtymän hallituksessa xx.x.2017, 2 Sisällysluettelo 1 SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTAOHJEEN

Lisätiedot

Pohjois Karjalan sairaanhoito ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän (PKSSK) sisäisen tarkastuksen toimintaohje

Pohjois Karjalan sairaanhoito ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän (PKSSK) sisäisen tarkastuksen toimintaohje Pohjois Karjalan sairaanhoito ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän (PKSSK) sisäisen tarkastuksen toimintaohje 1 Sisäisen tarkastuksen toimintaohjeen tarkoitus Toimintaohje määrittelee PKSSK konsernin sisäisen

Lisätiedot

Sisäisen tarkastuksen toimintasääntö. Hyväksytty , tarkastustoimikunta

Sisäisen tarkastuksen toimintasääntö. Hyväksytty , tarkastustoimikunta Sisäisen tarkastuksen toimintasääntö Hyväksytty 4.9.2017, tarkastustoimikunta Konsernihallinto 1(4) 1 Sisäisen tarkastuksen toiminta-ajatus on riippumatonta ja objektiivista arviointi- ja varmistus- sekä

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston tarkastus- ja varmennustoiminnan ohjesääntö

Jyväskylän yliopiston tarkastus- ja varmennustoiminnan ohjesääntö 1 Jyväskylän yliopiston tarkastus- ja varmennustoiminnan ohjesääntö Hyväksytty yliopiston hallituksen kokouksessa 23.11.2012 1 Tarkastus- ja varmennustoiminta Sisäinen valvonta on yliopiston päätöksentekoelinten,

Lisätiedot

Maakunnan sisäinen tarkastus

Maakunnan sisäinen tarkastus Maakunnan sisäinen tarkastus Julkissektoritoimikunta [Valitse pvm.] [Painos 1, vuosikerta 1] SISÄISEN TARKASTUKSEN JÄRJESTÄMISPERIAATTEET Maakuntahallituksen tulee huolehtia maakunnan sisäisestä valvonnasta

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Sisäinen valvonta ja riskienhallinta käsitteinä Kuntalain säännökset kuntayhtymän sisäisestä

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Sijoituspalveluyrityksille MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 20.1.2009 Muutos 5 :ään, kv 12.12.2012 85 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kaupungin hallinnon ja talouden valvonta

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SIILINJÄRVEN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIILINJÄRVEN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1 Lainsäädännöllinen perusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2013 Nro 17. Kotkan kaupungin. SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty kaupunginhallituksessa 21.10.2013, tulee voimaan heti)

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2013 Nro 17. Kotkan kaupungin. SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty kaupunginhallituksessa 21.10.2013, tulee voimaan heti) Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2013 Nro 17 SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty kaupunginhallituksessa 21.10.2013, tulee voimaan heti) 1 Sisäinen valvonta 2 Sisäisen tarkastuksen tarkoitus

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET P A I M I O N K A U P U N K I SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 12.2.2015 11 Voimaan 1.3.2015 alkaen 1 Sisällysluettelo Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 3 Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta 1 Keski-Pohjanmaan liiton hallintosääntö 1.1.2011 30 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Ulkoinen valvonta järjestetään toimivasta johdosta riippumattomaksi. Ulkoisesta valvonnasta vastaavat tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Yhtymähallitus 23.11.2017 Yhtymävaltuusto 1.12.2017 Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 2(5) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

TOIMINTA- VARMUUS. SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTAPERIAATTEET Suomen Pankin johtokunnan päätös 21.1.2014

TOIMINTA- VARMUUS. SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTAPERIAATTEET Suomen Pankin johtokunnan päätös 21.1.2014 MUISTIO 2013-702 1 (8) SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINTAPERIAATTEET Suomen Pankin johtokunnan päätös IAC ASIAKKAAT johtokunta esimiehet ja henkilöstö tilintarkastajat PALVELUT arviot toimintavarmuudesta kehittämisehdotukset

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KOKKOLAN KAUPUNKI Syyskuu 2014 Keskushallinto SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN TAVOITE JA TARKOITUS; KÄSITTEET 3. SISÄISEN

Lisätiedot

HALLINNOINTIKOODI (CORPORATE GOVERNANCE)

HALLINNOINTIKOODI (CORPORATE GOVERNANCE) HALLINNOINTIKOODI (CORPORATE GOVERNANCE) 20.5.2010 1 / 5 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy Finlands Universitetsfastigheter Ab:n (jäljempänä yhtiö ) päätöksenteossa ja hallinnossa noudatetaan osakeyhtiölakia

Lisätiedot

Eurooppalainen vertaisarviointi

Eurooppalainen vertaisarviointi Eurooppalainen vertaisarviointi 18.3.2013 Mitä vertaisarviointi on? Vertaisarviointi on ulkoisen arvioinnin muoto, joka tukee laadun varmistamista ja kehittämistä arvioitavassa oppilaitoksessa. Ulkoisten

Lisätiedot

UPM-KYMMENE OYJ HALLITUKSEN TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS

UPM-KYMMENE OYJ HALLITUKSEN TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS UPM-KYMMENE OYJ HALLITUKSEN TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS UPM-KYMMENE OYJ TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS UPM-Kymmene Oyj:n (jäljempänä yhtiö) hallitus on hyväksynyt tämän tarkastusvaliokunnan työjärjestyksen

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Kh 12.8.2019 1 Sisällys 1. LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 2. SOVELTAMISALA... 2 3. KÄSITEMÄÄRITTELYÄ... 3 4. SISÄISEN VALVONNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1 Parikkalan kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta Öo Liite/Kvalt 13.10.2014, 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Isonkyrön kunta Isonkyrön kunnan ja kuntakonsernin 1 (5) Sisällys 1 Lainsäädäntöperusta

Lisätiedot

Toivakan kunnan sisäisen valvonnan ja kokonaisvaltaisen riskienhallinnan perusteet

Toivakan kunnan sisäisen valvonnan ja kokonaisvaltaisen riskienhallinnan perusteet Toivakan kunnan sisäisen valvonnan ja kokonaisvaltaisen riskienhallinnan perusteet 1 (5) 1. Soveltamisala Sisäisen valvonnan ja siihen osana sisältyvän kokonaisvaltaisen riskienhallinnan perusteilla luodaan

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ Johtoryhmä 7.4.2015 Yhtymähallitus 27.4.2015 SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA Sisällys 1. Lainsäädäntö 3 2. Soveltamisala

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja Riskienhallinnan perusteet

Sisäisen valvonnan ja Riskienhallinnan perusteet Sisäisen valvonnan ja Riskienhallinnan perusteet 9.5.2018 Sisällys 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 2 2. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tavoite ja tarkoitus... 2 3. Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 11.11.2011 1 (6) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7.10.2011, Dnro 10/2011 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta

Lisätiedot

Paula Niemi SISÄINEN TARKASTUS KÄYTÄNNÖSSÄ

Paula Niemi SISÄINEN TARKASTUS KÄYTÄNNÖSSÄ Paula Niemi SISÄINEN TARKASTUS KÄYTÄNNÖSSÄ Alma Talent Helsinki 2018 Copyright 2018 Alma Talent Oy ja Paula Niemi ISBN 978-952-14-3438-9 ISBN 978-952-14-3439-6 (sähkökirja) ISBN 978-952-14-3440-2 (verkkokirja)

Lisätiedot

UPM-KYMMENE OYJ HALLITUKSEN TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS

UPM-KYMMENE OYJ HALLITUKSEN TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS UPM-KYMMENE OYJ HALLITUKSEN TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS UPM-KYMMENE OYJ TARKASTUSVALIOKUNNANTYÖJÄRJESTYS UPM-Kymmene Oyj:n (jäljempänä yhtiö) hallitus on hyväksynyt tämän tarkastusvaliokunnan työjärjestyksen

Lisätiedot

LAADUNVALVONTAJÄRJESTELMÄ- JA TOIMEKSIANTOLOMAKE

LAADUNVALVONTAJÄRJESTELMÄ- JA TOIMEKSIANTOLOMAKE LAADUNVALVONTAJÄRJESTELMÄ- JA TOIMEKSIANTOLOMAKE Pyydämme palauttamaan täytetyn lomakkeen osoitteeseen laatu@chamber.fi. Tarkastettava tilintarkastaja Laaduntarkastaja Laadunvalvontajärjestelmän kartoitus

Lisätiedot

Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä

Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä Tarkastuslautakunnan, tilintarkastuksen ja sisäisen tarkastuksen tehtävät Valtuuston perehdytystilaisuus 18.9.2017 Konsernihallinto Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä

Lisätiedot

Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 1 Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Valtuusto 23.3.2015 16 2 Vieremän kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain

Lisätiedot

SAARIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VAL- VONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SAARIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VAL- VONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1 SAARIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VAL- VONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Sisällys Johdanto... 2 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan lainsäädännöllinen perusta ja soveltamisala...

Lisätiedot

Maakuntien muutosjohtajien verkostotapaaminen Sisäiset tarkastajat ry The IIA Finland

Maakuntien muutosjohtajien verkostotapaaminen Sisäiset tarkastajat ry The IIA Finland Maakuntien muutosjohtajien verkostotapaaminen 15.2.2018 Sisäiset tarkastajat ry The IIA Finland Kaarina Sinersalo toiminnanjohtaja, CISA, Sisäiset tarkastajat ry Riikka Koivunen julkissektoritmk pj., Sisäiset

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin

Lisätiedot

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Sisäisen tarkastuksen tutkimuksesta Tampereen yliopisto 2.6.2017 Väitöskirjatutkija, KHT, JHT, CIA Jaakko Rönkkö Slide 1 Väitöskirjatutkimuksen lähtökohdat Tutkimustyön

Lisätiedot

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2 (5) 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2.3 Tilintarkastuskertomus Kuntalain 73 75 säädetään tilintarkastajan tehtävistä. Tilintarkastajan on tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden

Lisätiedot

NORDIC ALUMINIUM OYJ:N SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ

NORDIC ALUMINIUM OYJ:N SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ 1(5) NORDIC ALUMINIUM OYJ:N SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT) Tämä selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä on käsitelty Nordic Aluminium Oyj:n hallituksen kokouksessa

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Valtiokonttori Ohje 1 (6) Tietoturvapolitiikka Valtion IT -palvelukeskus Valtiokonttori Ohje 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus Valtion IT-palvelukeskuksessa...

Lisätiedot

Huippuyksiköiden taloudelliset vastuut ja velvollisuudet

Huippuyksiköiden taloudelliset vastuut ja velvollisuudet Huippuyksiköiden taloudelliset vastuut ja velvollisuudet Huippuyksikköseminaari 14.12.2011 Sisäinen tarkastaja Seija Henttinen Sisäinen valvonta tarkoittaa TOIMINTAPROSESSEIHIN SISÄÄN VIETYJÄ RAKENTEITA,

Lisätiedot

Kaarinan kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteet. Luonnos 0 (6) 12.3.2014

Kaarinan kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteet. Luonnos 0 (6) 12.3.2014 Luonnos 0 (6) 12.3.2014 Kaarinan kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteet Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 8.12.2014 123. Voimaantulo 8.12.2014. 1 (6) Sisällys 1 Lainsäädäntöperusta

Lisätiedot

Tarkastuskomitean mandaatti

Tarkastuskomitean mandaatti EKP JULKINEN Tarkastuskomitean mandaatti Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto on perustanut EKP:n työjärjestyksen artiklan 9a nojalla korkean tason tarkastuskomitean. Se vahvistaa nykyisiä sisäisen ja

Lisätiedot

FINAS - akkreditointipalvelu. Tuija Sinervo

FINAS - akkreditointipalvelu. Tuija Sinervo FINAS - akkreditointipalvelu Tuija Sinervo ESITYKSEN SISÄLTÖ Mitä akkreditointi on FINAS-akkreditointipalvelu Akkreditoinnin kansainvälisyys Akkreditointiprosessi AKKREDITOINTI Kansainvälisiin kriteereihin

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Sipoon kunta Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Voimaantulo xx.xx.2017 Kunnanvaltuusto xx.x.2017 Sisällysluettelo 1 Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 2 2 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan

Lisätiedot

Miksi auditoidaan? Pirkko Puranen FT, Ylitarkastaja

Miksi auditoidaan? Pirkko Puranen FT, Ylitarkastaja Miksi auditoidaan? Pirkko Puranen FT, Ylitarkastaja Vaatimus kudoslaitoksille: Fimean määräys 3/2014 Liite V 6. Laatukatselmus 6.1 Toiminnoille, joille lupaa haetaan, on oltava käytössä auditointijärjestelmä.

Lisätiedot

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1 (6) Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1. Toimintasuunnitelman tausta Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

Inarin kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

Inarin kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 0 Inarin kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Valtuusto / /2017 1 Sisällysluettelo 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...2 2. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tavoite ja tarkoitus;

Lisätiedot

Riippumattomat arviointilaitokset

Riippumattomat arviointilaitokset Riippumattomat arviointilaitokset CSM Riskienhallinta -asetuksen mukainen riippumaton arviointi Komission asetus (352/2009/EY) yhteisestä turvallisuusmenetelmästä, CSM riskienhallinta-asetus, vaatii rautatiejärjestelmässä

Lisätiedot

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä TIETOTILINPÄÄTÖS Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä 20.5.2014 TSV:n tsto/ylitarkastaja Arto Ylipartanen 2 LUENNON AIHEET 1.

Lisätiedot

OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely

OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely Työseminaari Vaasassa - Laadunhallintajärjestelmien itsearviointiosaaminen Vaasa 15.1.2015 klo 9.15-10.45 OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien

Lisätiedot

SISÄLLYS ESIPUHE... 10

SISÄLLYS ESIPUHE... 10 SISÄLLYS ESIPUHE... 10 1 JOHDANTO... 13 1.1 Mitä on sisäinen valvonta ja miksi se on tärkeää?... 13 1.1.1 Sisäisen valvonnan määritelmiä... 13 1.1.2 Sisäisen valvonnan ja sisäisen tarkastuksen suhde. 19

Lisätiedot

Riskienhallinta. Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Tela

Riskienhallinta. Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Tela Riskienhallinta Minna Lehmuskero Johtaja, analyysitoiminnot Tela Twitter: @MinnaLehmuskero Mihin riskienhallintaa tarvitaan? Riskienhallinta on osa sisäistä valvontaa. Riskienhallinnan tavoitteena on eläkkeensaajien

Lisätiedot

Ryhmätyö 1 EQAVET-suosituksen ohjeellisten kuvaajien hyödyntäminen

Ryhmätyö 1 EQAVET-suosituksen ohjeellisten kuvaajien hyödyntäminen Ryhmätyö 1 EQAVET-suosituksen ohjeellisten kuvaajien hyödyntäminen Taustaa Ammatillisen koulutuksen laadunvarmistuksen eurooppalaisen viitekehyksen perustamisesta annetussa suosituksessa (EQAVET-suositus)

Lisätiedot

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013 Sisäinen valvonta ja riskienhallinta Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus Sisällys 1. Johdanto 2. Nykytilanne 3. Sisäinen valvonta 4. Riskienhallinta 5. Kuntalain muutos 1.7.2012 1. Johdanto Sisäinen

Lisätiedot

17.12.2015 PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN

17.12.2015 PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN 1 (5) PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kuntayhtymän hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että

Lisätiedot

6.10.2015. Esimiestyö on pääsääntöisesti vaativampaa kuin esimiehen johtaman tiimin/ryhmän toimihenkilöiden tekemä työ.

6.10.2015. Esimiestyö on pääsääntöisesti vaativampaa kuin esimiehen johtaman tiimin/ryhmän toimihenkilöiden tekemä työ. Henkilöstöosasto 6.10.2015 ESIMIESTYÖN VAATIVUUSLUOKITUS Yleistä Esimiestyön vaativuuden arviointi perustuu vahvistettuun toimenkuvaukseen. Esimies toimii usein myös itse asiantuntijana, jolloin toimenkuvaukseen

Lisätiedot

Suomen Tilintarkastajat ry luonnos kommentoitavaksi 2.5.2016

Suomen Tilintarkastajat ry luonnos kommentoitavaksi 2.5.2016 Tämä tilintarkastuskertomusmalli on laadittu uudistetun ISA 700:n liitteessä olevan esimerkin 1 ja hallituksen esityksen (HE 70/2016) tilintarkastuslain muuttamisesta pohjalta. Tässä mallissa toimintakertomus

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA Kunnanvaltuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista (13

Lisätiedot

Heinolan kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Heinolan kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Heinolan kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Kaupunginhallitutuksen käsittely xx.xx.2014 Kaupunginvaltuuston käsittely xx.xx.2014 Voimaantulo 1.1.2014 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

Kankaanpään kaupunki SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kankaanpään kaupunki SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 2 Sisällys SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET... 3 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tavoite ja tarkoitus... 3 Vastuut

Lisätiedot

Vastuualueen ja tulosyksikön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi ja järjestäminen (pohjaehdotus)

Vastuualueen ja tulosyksikön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi ja järjestäminen (pohjaehdotus) Vastuualueen ja tulosyksikön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi ja järjestäminen 2012 2014 (pohjaehdotus) Arviointilomakkeiden tarkoitus Kunkin vastuualueen ja tulosyksikön sisäisen valvonnan

Lisätiedot

OHJE 1 (5) 16.12.2011 VALMERI-KYSELYN KÄYTTÖOHJEET. Kyselyn sisältö ja tarkoitus

OHJE 1 (5) 16.12.2011 VALMERI-KYSELYN KÄYTTÖOHJEET. Kyselyn sisältö ja tarkoitus OHJE 1 (5) VALMERI-KYSELYN KÄYTTÖOHJEET Kyselyn sisältö ja tarkoitus Valmeri-kysely on työntekijöille suunnattu tiivis työolosuhdekysely, jolla saadaan yleiskuva henkilöstön käsityksistä työoloistaan kyselyn

Lisätiedot

Tässä ohjeessa sovittuja periaatteita on noudatettava myös uusia PKS -yhteisöjä / säätiöitä perustettaessa.

Tässä ohjeessa sovittuja periaatteita on noudatettava myös uusia PKS -yhteisöjä / säätiöitä perustettaessa. HYVÄ HALLINTOTAPA PKS -YHTEISÖISSÄ Tämä ohje on tarkoitettu Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien yhteisesti omistamien yhteisöjen (osakeyhtiöt, kuntayhtymät ja yhdistykset) ja säätiöiden

Lisätiedot

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Kuntakonsernien riskienhallinnan arviointi Vs. tarkastusjohtaja Markus Kiviaho JHTT, CGAP, CRMA Kuntakonsernien riskienhallinnan arvioinnin lähtökohtia ja kriteerejä

Lisätiedot

Konsernijohdon vastuu tuloksellisesta johtamisesta ja riskienhallinnasta. Markus Kiviaho, Johtaja, sisäinen tarkastus JHTT, CGAP

Konsernijohdon vastuu tuloksellisesta johtamisesta ja riskienhallinnasta. Markus Kiviaho, Johtaja, sisäinen tarkastus JHTT, CGAP Konsernijohdon vastuu tuloksellisesta johtamisesta ja riskienhallinnasta Markus Kiviaho, Johtaja, sisäinen tarkastus JHTT, CGAP Konsernijohdon vastuu tuloksellisesta johtamisesta Konsernijohdon vastuulla

Lisätiedot

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET 2 luku Toimielinorganisaatio 9 Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnassa on 7 (5?) jäsentä, joista kaupunginvaltuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja

Lisätiedot

itsmf Finland Conference 2016 Focus Markus Leinonen COBIT ja governance

itsmf Finland Conference 2016 Focus Markus Leinonen COBIT ja governance itsmf Finland Conference 2016 Focus Markus Leinonen COBIT ja governance Markus Leinonen M.Sc. (Econ.), CIA, CISA Senior Manager, Internal Controls Cargotec Oyj 1984 1986 1992 1995 1997 1997 2002 2002 2008

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 1.12.2014

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 1.12.2014 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 1.12.2014 Hallitus xx.xx.2014 Valtuusto xx.xx.2014 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 1.12.2014 lukien Johdanto Savon koulutuskuntayhtymän

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö

Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö 1 Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö 2 luku Toimielinorganisaatio 9 Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnassa on seitsemän jäsentä, joista valtuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Lisätiedot

Sisäisen tarkastuksen ja yhteistyöryhmien palautteet toimintatapaan. Ismo Kohonen

Sisäisen tarkastuksen ja yhteistyöryhmien palautteet toimintatapaan. Ismo Kohonen Sisäisen tarkastuksen ja yhteistyöryhmien palautteet toimintatapaan Ismo Kohonen 17.8.2016 Sisäisen tarkastuksen kohde, laajuus ja rajaukset Tarkastuksen kohde oli Väylänpidon alueurakkasopimusten hallinnan

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

PÄLKÄNEEN KUNNAN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PÄLKÄNEEN KUNNAN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Käsittely : Kunnanvaltuuston hyväksymä xx.xx.2014 xx Kunnanhallitus xx.xx.xxxx xx Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 3 2. SISÄISEN VALVONNAN

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1. 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1. 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1

1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1. 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1. 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 Tarkastussääntö 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 2 Lautakunnan kokoonpano 1 3 Lautakunnan kokoukset 1 4 Lautakunnan tehtävät

Lisätiedot

Läpinäkyvyysraportti. Idman Vilèn Grant Thornton Oy

Läpinäkyvyysraportti. Idman Vilèn Grant Thornton Oy Läpinäkyvyysraportti Idman Vilèn Grant Thornton Oy Header 2 1 Oikeudellinen muoto ja omistussuhteet Idman Vilén Grant Thornton Oy on suomalainen osakeyhtiö. Yhtiön omistavat henkilöinä sen palveluksessa

Lisätiedot

Laatu ratkaisee Tukimateriaalia. Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017

Laatu ratkaisee Tukimateriaalia. Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017 Laatu ratkaisee Tukimateriaalia Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017 Työpajan Laatu ratkaisee tukimateriaalia Osaamisperusteiset tutkinnon perusteet ja koulutukset

Lisätiedot

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2016

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2016 1 (6) Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2016 1. Toimintasuunnitelman tausta Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. 1. Johdanto

MÄNTSÄLÄN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. 1. Johdanto MÄNTSÄLÄN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1. Johdanto Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja sisäisen tarkastuksen ohje

Sisäisen valvonnan ja sisäisen tarkastuksen ohje Sisäisen valvonnan ja sisäisen tarkastuksen ohje Kuntayhtymähallitus 22.4.2014 2 Sisäisen valvonnan ohje SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHTAMIS- JA HALLINTOJÄRJESTELMÄ SEKÄ KUNTAYHTYMÄN VALVONNAN RAKENNE... 3 1.1

Lisätiedot

JOKILATVOJEN TILAPALVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ

JOKILATVOJEN TILAPALVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKILATVOJEN TILAPALVELUIDEN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO VALVONTAJÄRJESTELMÄ...5 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta...5 TARKASTUSLAUTAKUNTA...5 2 Lautakunnan kokoonpano...5 3 Lautakunnan

Lisätiedot

YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS)

YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS) YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS) S I S Ä L T Ö I Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon osat ja muodostuminen ---------------------------------------- 3 II Yritysjohtamisen

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymäkonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymäkonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 1 (8) Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymäkonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 2 (8) Sisäinen valvonta ja riskienhallinta

Lisätiedot

Esitys arviointikehikosta ja sen hyväksymisestä lausuntokierrokselle

Esitys arviointikehikosta ja sen hyväksymisestä lausuntokierrokselle Esitys arviointikehikosta ja sen hyväksymisestä lausuntokierrokselle Sari Nousiainen VM/VVC Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan neuvottelukunta..07 Valtiovarain controller -toiminto Arviointikehikko,

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet: Vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit

Määräykset ja ohjeet: Vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit : Määräykset ja ohjeet: Vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit Liite 3 - OPR ilmoitus ja hakemusmenettelyt Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Valtion. ylimmän johdon valintaperusteet

Valtion. ylimmän johdon valintaperusteet Valtion ylimmän johdon valintaperusteet pähkinänkuoressa Valtionhallinnon johtajapolitiikkaa koskevan valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti valtiovarainministeriö on täsmentänyt yhdessä ministeriöiden

Lisätiedot

1. Soveltamisala. 2. Päämäärä. 3. Reunaehto. 4. Arviointiprosessi HSEQ ARVIOINTIMENETTELYN KUVAUS

1. Soveltamisala. 2. Päämäärä. 3. Reunaehto. 4. Arviointiprosessi HSEQ ARVIOINTIMENETTELYN KUVAUS Sisältö 1. Soveltamisala... 2 2. Päämäärä... 2 3. Reunaehto... 2 4. Arviointiprosessi... 2 5. Arviointiperusteet... 3 6. Itsearviointi... 4 7. Arvioinnin suunnittelu ja aineiston arviointi... 5 7.1 Aloitus...

Lisätiedot

SISÄISEN TARKASTAJAN ARKIPÄIVÄ SISÄISEN TARKASTAJAN MONINAISET TEHTÄVÄT

SISÄISEN TARKASTAJAN ARKIPÄIVÄ SISÄISEN TARKASTAJAN MONINAISET TEHTÄVÄT SISÄISEN TARKASTAJAN ARKIPÄIVÄ SISÄISEN TARKASTAJAN MONINAISET TEHTÄVÄT Sisäiset tarkastajat ry Tavoitteiden saavuttaminen Yritykset harjoittavat liiketoimintaa pääasiassa tuottaakseen voittoa. Oppilaitoksilla,

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN KONSERNIOHJE

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN KONSERNIOHJE 1 Kv 3.3.2008 Sääntö tulee voimaan heti Kumottu 20.12.2000 hyväksymä konserniohje HYVINKÄÄN KAUPUNGIN KONSERNIOHJE Tarkoitus ja tavoite Soveltamisala Sitovuus Hyvinkään kaupungin konserniohjeella tuetaan

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi

Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi 1 Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi Pirjo Berg, Anna Maksimainen & Olli Tolkki 16.11.2010 Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi Taustaa STM velvoittaa sairaanhoitopiirit laatimaan

Lisätiedot

273 Tarkastustoimi (sisäinen tarkastus) Helsingin seurakuntayhtymässä

273 Tarkastustoimi (sisäinen tarkastus) Helsingin seurakuntayhtymässä 438/2014 273 Tarkastustoimi (sisäinen tarkastus) Helsingin seurakuntayhtymässä 2015-2017 Päätösehdotus Tarkastuspäällikkö Kari Liinakoski 1) hyväksyy tarkastustoimen kehittämisen ja resursoinnin lähtökohdaksi

Lisätiedot

Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta

Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta 1990 2020 Eduskunnan tarkastusvaliokunnan kuuleminen ke 26.4.2017 klo 11.30 Elli Aaltonen Pääjohtaja Kansaneläkelaitos 1. Kelaan kohdistuva budjettiohjaus- ja valvontamekanismit

Lisätiedot