KIRKKONUMMEN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KIRKKONUMMEN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2008"

Transkriptio

1 KIRKKONUMMEN KUNTA Kirjastotoimi KIRKKONUMMEN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2008 Kirjaston tehtävänä on edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden ja taiteen harrastukseen, jatkuvaan tietojen, taitojen ja kansalaisvalmiuksien kehittämiseen sekä elinikäiseen oppimiseen. Tavoitteena on edistää myös virtuaalisen ja vuorovaikutteisten verkkopalvelujen ja niiden sivistyksellisten sisältöjen kehittymistä. Vuonna 2008 kirjattiin lainausta eli 20,98 lainaa asukasta* kohti koko maan keskiarvon ollessa 18,92. Edellisenä vuonna lainaus oli 20,0 asukasta kohti ja koko maan keskiarvo oli 19,21. Vuoden 2008 kävijämäärä oli eli 13,7 käyntiä asukasta kohti (koko maan keskiarvo ,55). Kävijämäärä nousi edelliseen vuoteen nähden 5,5%.Yhä useampi asiakas käyttää kirjastoa myös internetin kautta kotoa käsin. Internetin kautta tapahtuneita virtuaalikäyntejä kirjaston tietokannassa kirjattiin , mikä on 22,5 % enemmän edelliseen vuoteen verrattuna. Kirjaston käyttömenot asukasta kohti olivat 50,60 euroa ja yhden lainan hinta oli 2,41 euroa. Koko maassa yhden lainan keskihinta oli 2,80 ja kirjastotoimintaan käytettiin 52,91 euroa per asukas. Aineistoa hankittiin 7,15 eurolla ja koko maassa 7,49 eurolla per asukas. Pääkirjastossa otettiin käyttöön uusi pikalaina-järjestelmä. Uutta kaunokirjallisuutta saa lainaksi kahdeksi viikoksi. Kirjoja ei voi varata eikä lainoja uusia. Pääkirjastossa aloitti toimintansa BookCrossing eli kirjojen vapautusliike. Kiinnostuneet voivat vapautuspöydältä ottaa kirjan ja vastineeksi jättää toisen kirjan tilalle. Kirjat voi rekisteröidä bookcrossing-sivulla internetissä ja sillä tavoin voi seurata kirjan matkaa kädestä käteen. Kirkkonummen pääkirjastoon on tullut langaton verkkoyhteys. Asiakkaat voivat käyttää internetiä omilla kannettavilla tietokoneillaan ja kännyköillään. Nelli -tiedonhakuportaali on nyt käytettävissä Kirkkonummen kirjastoissa. Portaalin kautta voi tehdä tiedonhakuja useammasta tietokannasta yhtä aikaa. Uudenmaan Nelli on Uudenmaan yleisten kirjastojen yhteinen hanke. Kirkkonummen kirjastoissa vietettiin marraskuussa ensimmäistä kertaa Kirjanummi-tapahtumaa. Päiväsaikaan kirjastoihin kutsuttiin peruskoulun ja lukion oppilaita tapaamaan kirjailijoita. Lauantai- ja iltatilaisuudet olivat avoimia kaikille. Kirkkonummi osallistuu Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska litteratursällskapetin yhdessä käynnistämään Kirjatalkoot-hankkeeseen vuosina

2 Kun kunta korottaa kirjamäärärahaa 10%:lla, rahastot avustavat summalla, joka on puolet siitä. 2 Ensimmäisenä Suomessa Kirkkonummen kirjasto on julkaissut sarjan videovinkkauksia eli videokuvattuja kirjaesittelyjä internetissä. Esiteltyjen kirjojen yhteisenä tekijänä on Kirkkonummi. Kirkkonummen videoharrastajat on vastannut ohjauksesta ja teknisestä toteutuksesta. Projekti on toteutettu Opetusministeriön avustuksella ( ). Etelä-Suomen lääninhallituksen tuella (7 000 ) käynnistettiin Lukusankari eli kirjallisuuden ajokortti-projekti. Kiitos Etelä-Suomen lääninhallituksen avustuksen (6 000 ) kunnan kaikki kakkosluokkalaiset saivat seurata teatteriesitystä Peukaloliisa. *asukasluku Kunnan kirjastolaitos Kunnan kirjastolaitokseen kuuluu pääkirjasto, Masalan kirjasto, Veikkolan kirjasto ja kirjastoauto. Lisäksi kirjastotoimintaa on Kirkkonummen vanhainkodissa, Kirkkonummen terveyskeskuksessa sekä kotipalvelutoimintana. Kirjaston kävijämäärä pääkirjasto kirjastoauto Masala Veikkola yhteensä Aukiolo Aukiolotunteja oli vuoden aikana pääkirjastossa 3019, kirjastoautossa 1052 (pysäkkiaika), Masalan kirjastossa 1481 ja Veikkolan kirjastossa Pääkirjaston aukioloaikoja vähennettiin ja kirjastoauto ei ajanut välisenä aikana. Masalan kirjasto oli suljettuna lauantaisin Veikkolan kirjastolla oli lauantaiaukiolo lähtien. Kirjakokoelma Kunnan kirjastoissa oli yhteensä aineistoyksikköä, joista kirjoja oli Asukasta kohden tämä merkitsee 5,48 yksikköä, joista 4,67 kirjoja. Vuoden aikana hankittiin yksikköä, joista kirjoja , ja poistettiin aineistoyksikköä.

3 Kirjahankinnan kielijakauma: 3 suomenkielisiä 79,2 % ruotsinkielisiä 17,3 % vieraskielisiä 3,5 % Lainaus pääkirjasto kirjastoauto Masala Veikkola kotipalvelu ja (4 074) (3 829) lainausasemat kaukolainat (1 068 ) (1 125) yhteensä Lainaajien lukumäärä oli Kunnan asukkaista 43,42 % oli lainaajia. Kaukopalvelu Kirjasto toimitti asiakkailleen kaukolainaa muista kirjastoista ja lähetti omasta kokoelmastaan lainaksi muihin kirjastoihin 60 teosta. Pääkirjasto Aikuistenosaston toiminta Pari vuotta sitten alkanut ja suuren suosion saanut luento- ja keskustelutilaisuuksien sarja, "Teematreffit - Tematräffar", jatkui tänä vuonna. Kevään aikana puhujina olivat Ulla-Maija Rönkä (Ohjeita Jooga-viidakossa etenemiseen. Millainen olisi oma polkusi?), Kati Lintonen (Luonnon ja luontokuvan lumo I.K. Inhan kuvia katsellen) sekä Dorrit von Fieandt (Keramik och kultur i Kyrkslätt). Syksyn treffeillä teemana oli paikallishistoria ja puhujina Heikki A. Reenpää joka kertoi Kirkkonummi-muistojaan sekä Sigbritt Backman (Ortnamn i Kyrkslätt). Teematreffeille osallistui vuoden aikana yhteensä n. 190 henkilöä. Menestyksekkäiden Teematreffien innostamina aloitimme syksyllä uuden ohjelmasarjan - "Senioritreffit- Seniorträffar". Treffit järjestettiin aamupäivisin joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona ja ohjelmassa oli luentoja, kirjailijavierailuja, tietoa uudesta Kirkkonummesta sekä muita ajankohtaisia aiheita. Senioritreffien syksyn vierailijoina olivat kirjailija Vivi-Ann Sjögren joka tarjosi puhetta ja purtavaa, rakennuttajainsinööri Eero Vartiainen antoi tilannekatsauksen Kirkkonummen keskustan rakentamisesta, kirjaston henkilökunta opasti internetin käytössä ja kirjastonjohtaja Kirsti Ahlsten antoi kaunokirjallisia vinkkejä teemalla "Elämää edestakaisin". Senioritreffit olivat erittäin suosittuja ja syksyn aikana niihin osallistui yhteensä n. 150 henkilöä.

4 Lasten- ja nuortenosaston toiminta 4 Taiteiden yötä vietettiin kirjastossa karaoken tahdissa ja ohjelmassa oli tuttuun tapaan myös neulekahvila. Lauantaina Kirkkonummi-päivillä oli poistokirjojen myyntiä ja lauluyhdistys VisLa sekä Sambic-ryhmä viihdyttivät asiakkaita. Sture Lindholm luennoi aiheesta "Sigurdsin kaarti- Kirkkonummen tapahtumat 1918" Kirkkonummen seudun sukututkijat ry:n järjestämässä tilaisuudessa. Molempina päivinä oli kirjaston aulassa tarjolla herkkuja. Lokakuussa YTV jätehuollon valokuvanäyttely Kaatopaikan tavarataivas oli esillä pääkirjaston aulassa. "Kirjanummi" -kirjatreffit vietettiin Viikon aikana oli tarjolla kirjailijavierailuja ja muuta kirjoihin liittyvää ohjelmaa kaikenikäisille. Päivätilaisuuksiin kutsuttiin yläasteen sekä lukion oppilaita, iltatilaisuudet olivat avoimia kaikille. Kirjastossa vierailivat mm. seuraavat kirjailijat: Mikaela Sundström, Leena Lehtolainen, Kaisa Leka, Reija Keskiaho, Annika Luther ja Merete Mazzarella. Kirjastonkäytön opetusta ja kirjavinkkausta on annettu sekä yläasteen että lukion oppilaille. Tämän lisäksi on myös järjestetty kirjastonkäytön opetusta erityisryhmille. Lasten- ja nuortenosastolla jatkettiin menestyksekkäiksi todettuja toimintamuotoja ja kehitettiin myös uusia. Vauvakahviloita järjestettiin kahdesti keväällä. Lorujen ja leikkien parissa kohtasivat 29 vauvaa ja vanhempaa. Satutunneille osallistui lapsia runsaslukuisesti. Satutäteinä jatkoivat Sirkka Suni ja Tove Fagerholm. Satutunteja pidettiin suomeksi ja ruotsiksi vuoden aikana yhteensä 140 kertaa ja niissä kävi 1481 lasta. Suomenkielisiä satutunteja oli kaksi viikossa 3- ja 4-6- vuotiaille ja ruotsinkielisiä yksi 3-6-vuotiaille. Uutena toimintamuotona järjestettiin perhepäivähoitajien lapsille yksi satutunti viikossa. Syksyllä aloitettiin kirjakummitoiminta Neidonkallion päiväkodin kanssa. Pyrkimyksenä on tutustuttaa lapsia kirjojen ja lukemisen pariin ja erityisesti uuteen suomalaiseen lastenkirjatuotantoon sekä ruokkia lasten mielikuvitusta kertomalla heille kirjoista. Lapsiryhmä kokoontui kolmesti kuuntelemaan lastenkirjoista. Osallistujia oli 36. Kirjaleikkiä leikittiin 16 kertaa 222 esikoululaisen kanssa suomeksi ja ruotsiksi. Esikoululaiset saivat oman kirjastopassin osallistuttuaan kirjaleikkiin, jossa heille tuli tutuksi kirjan kestävä käsittely, kuvakirjojen sijoittelu kirjastossa ja lainaamis- ja palauttamistapahtumien oppiminen leikin keinoin. Koulutulokkaille jaettiin heti lukuvuoden alkaessa luokissaan tietopaketti kirjastosta, ja kaikki ensimmäisten luokkien oppilaat saivat kirjastovierailunsa päätteeksi kirjastokortin. Kirjastonkäytönopetusta annettiin viidelle ykkösluokalle, yhteensä 76 oppilaalle.

5 5 Kolmasluokkalaisille suunnattu Lukujuna-kampanjaa jatkettiin. 13 vinkkauksessa oli 220 osallistujaa pääkirjaston alueella. Kolmasluokkalaiset suorittivat ennätysmäärän diplomeita. Kaikista oppilaista diplomin sai 91,6 %. Suomenkielisistä oppilaista diplomin suoritti 95 % ja ruotsinkielisistä 82 %. Syksyllä projektia jatkettiin uusien kolmasluokkalaisten keskuudessa uusituilla kirjalistoilla. Tiedonhaun alkeita opetettiin neljännen luokan oppilaille kevätkaudella. Yhdeksälle ryhmälle kerrottiin web-kirjastosta, ja oppilaat saivat harjoitella tehtävien avulla etsimään tietoa kirjaston aineistotietokannasta. Osallistujia oli 184. Vuoden alusta aloitettiin uuden Lukusankari kirjallisuuden ajokortti projektin toteutus. Se on viides- ja kuudesluokkalaisille suunnattu lukuohjelma, jonka toteuttamiseen kirjasto sai Etelä-Suomen lääninhallitukselta määrärahan. Oppilaat suorittavat kirjallisuuden ajokortin lukemalla kirjoja seitsemästä kirjallisuuden eri lajityypistä. Kolmeen lajityyppiin tutustutaan viidennellä ja neljään lajityyppiin kuudennella luokalla. Oppilaat lukevat vähintään yhden kirjan seuraavista lajityypeistä: 1. Housut tutisemaan Jännitys 2. Skulaa ylämummoon Harrasteet 3. Puhekuplien pauloissa Sarjakuvat 4. Tuttuja jo isovanhemmille Klassikot 5. Tulessa Elämä ja ihmissuhteet 6. Taikapölyä ja kyberavaruutta Fantasia ja scifi 7. Minua et hämää! - Tietokirjat Nettisivustolla oppilaat saavat valita itselleen poika- tai tyttöhahmon ja nimetä sen. Kun oppilas on lukenut kirjalistalta kirjan, hän vastaa siitä esitettyihin kysymyksiin ja kertoo esim. jostain kiinnostavasta asiasta kirjassa. Oppilas saa samalla valita hahmolleen varusteen, esim. vampyyrin hampaat, lukutoukan kirjan tai viikinkikypärän. Kirjasto tarkastaa vastaukset. Kun viidennen luokan kirjat on luettu, vähintään yksi kirja per lajityyppi, hahmo ylennetään lukunoviisiksi ja se saa lukunoviisin kilven ja bannerin. Vastaavasti kun kuudennen luokan kirjat on luettu, hahmo saa lukusankarin kilven ja bannerin. Ohjelma toteutettiin myös ruotsinkielisenä versiona. Ohjelma alkoi kaikille kunnan viidesluokkalaisille luokka kerrallaan suunnatulla kirjavinkkauksella ja ohjelman esittelyllä. Kirkkonummella on suomenkielisiä viitosluokkia 20 ja ruotsinkielisiä 10. Hahmoja oli toukokuun loppuun mennessä luotu 253, ja lukunoviiseja näistä on 62. Oppilaat jatkoivat kirjojen lukemista ja hahmojensa kehittämistä. Syksyllä kuudennelle luokalle siirtyneet oppilaat saivat uuden vinkkauskerran kuudennen luokan lajityypin kirjoista, ja Lukusankari aloitettiin alusta uusien viidesluokkalaisten kanssa. 30 vinkkauksessa oli 603 osallistujaa pääkirjaston alueella. Vuodenvaihteessa lukunoviiseja oli 134 ja lukusankareita 11. Kirkkonummi-päivillä lastenkirjasairaala päivysti kahtena päivänä. 174 lasta sai korjata joko oman rikkoontuneen kirjansa tai valita hoitojonosta kirjaston kirjan, jonka sai omakseen korjattuaan sen hoitajan avustuksella. Mangaworkshopissa

6 oli 50 osallistujaa. 6 Näyttelijöiden Jonna Casagranden ja Tove Qvickströmin Tandem-teatteri esitti H.C. Andersenin klassikkosatuun perustuvan Peukaloliisan (Tummelisa). Teatteriammattilaisten dramatisoima satu esitettiin koko kunnan kaikille kakkosluokkalaisille. Pääkirjaston kahdeksassa esityksessä oli 336 kakkosluokkalaista. Kirjanummi-kirjallisuusviikolla kirkkonummelainen kirjailija Timo Parvela kertoi kirjojensa synnystä kolmessa eri esityksessä. Häntä oli kuulemassa luokan oppilasta. Kirjailija Anna Gullichsenin kahta esitystä seurasi 64 päiväkoti-ikäistä ja kakkosluokkalaista oppilasta. Pohjola-Norden järjesti kaksikielisen yhteislaulutilaisuuden "Nordiska visor -Pohjoismaisia lauluja" nelosluokkalaisille. Kehitysyhteistyöjärjestö Plan-Suomi esitti Syntymäpäivän metsästys - nukketeatteriesityksen. Syntymärekisteröintiin keskittyvää interaktiivista nukketeatteriesitystä oli seuraamassa 47 ekaluokkalaista. Kahdessa ruotsinkielisessä Jakten på födelsedagen -esityksessä oli katsojana 102 päiväkotilasta. Suomen Luonnonsuojeluliiton täyttäessä 70 vuotta järjesti Kirkkonummen Ympäristönsuojeluyhdistys piirustuskilpailun 6-vuotiaille. Kevät koittaa - kilpailun työt olivat näytteillä lastenosastolla. Musiikkiosasto Musiikkiosaston avajaisia vietettiin karaoken merkeissä Kirkkonummi-päivien yhteydessä perjantaina Laulattajana toimi Juhani Hyvönen. Porkkala-salin näyttelyt Lauantaina marraskuun 8. päivänä Kirkkonummen kirjasto oli mukana Toivelaulukirjatempauksessa. Kyseessä oli yhteislaulutilaisuus jossa 19 eri kirjastoa ympäri Suomea lauloivat lauluja Suuri toivelaulukirjasarjan eri osista. Kirkkonummella laulettiin osasta numero 8. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Kirkkonummen musiikkiopiston kanssa Kirkkonummen taideyhdistys Kyrklätts konstförening Vuosinäyttely - Årsutställning St. Petersburg Orthodox Theology and Ecclesiastical Art Institute Freskoja Ikoneja Piirustuksia - Fresker Ikoner Teckningar Majlis Lestinen Ajan kuvia Tidens bilder Akvarelleja, öljyväritöitä, pienoispatsaita Akvareller, oljemålningar, statyetter

7 Kirkkonummen kansalaisopisto Kyrkslätts medborgarinstitut Oppilastöitä Elevarbeten Kirkkonummen Perinnepurjehdusyhdistys St. Nikolaus 10 vuotta perinnepurjehdusta ja nuorisotyötä 10 år med allmogesegling och ungdomsarbete Valokuvanäyttely - Fotografiutställning Kirkkonummen kuvataidekoulu Kyrkslätts bildkonstskola Oppilastöitä Elevarbeten Carl-Johan Krogius Ajopuuteoria - Drivvedsteori Elvi Cederholm Maalauksia ja grafiikkaa - Målningar och grafik Manga-näyttely - Mangautställning Kirkkonummen työkeskus - Kyrkslätts arbetscentral Työkeskus tänään Arbetscentralen idag Anja Tolin, Kimmo Tolin, Jani Tolin, Toni Tolin Tolin 3 sukupolvea - 3 generationer Tolin Pekka Lehtonen Kuikkajärvi - Storlomssjön Valokuvanäyttely Fotografiutställning Kirkkonummen taideyhdistys - Kyrkslätts konstförening Vuosinäyttely Årsutställning Kirjastoauto Kirjastoauto jatkoi lasten lukemisharrastuksen edistämistä ja ylläpitämistä käymällä lähes jokaisessa kirkkonummelaisessa koulussa eli palvelemalla yli sataa luokkaa ja noin kahdeksaakymmentä päiväkotiryhmää.

8 Kaikki ekaluokkalaiset saivat perinteeksi tulleen aloittajaispaketin ja kirjastokortin samalla kun heitä opastettiin kirjaston käyttöön. Lainaukset olivat edelleen kiitettävällä tasolla yltäen yli sadantuhannen. Lukuprojektit ja useat kirjavinkkaukset näyttävät olevan edellytys lukemisharrastuksen virittämiseksi ja ylläpitämiseksi. Pienoisnäyttelyt ovat jo tavaksi tullut toiminto ja niissä tuotiin esille tietoa ja taitoa. Kirjastoauto oli mukana Tenava-messuilla Varuboden Areenalla lauantaina Masalan kirjasto Kirjasto oli avoinna 30 tuntia kuutena päivänä viikossa, kesäkuun 23. päivästä elokuun 16. päivään asti kirjasto oli avoinna 25 viikkotuntia. Aukiolopäiviä kertyi vuoden sisällä 296 ja aukiolotunteja Kirjastossa järjestettiin viikoittaiset satutunnit 32 kertaa, sadunlukijana toimi Else Pankkonen keväällä ja henkilökunta syksyllä. Sirkka Sunin vauvakahvila loruleikkeineen pidettiin kaksi kertaa. Kirjastonkäytön esiopetusta järjestettiin 10 eskariryhmälle kirjaleikin muodossa. Nissnikun koulun ensimmäisten luokkien oppilaille jaettiin kirjastopaketit koulussa ja tehdessään vastavierailun kirjastoon koulutulokkaat tutustuivat kirjastoon ja saivat kirjastokorttinsa. Riitta Keipin kirjavinkkauksia kirjastossa järjestettiin Nissnikun koulun luokan oppilaille. Aikuisten kirjoja vinkattiin kahdelle aikuisryhmälle. Tiedonhaun opetusta järjestettiin Nissnikun koulun 4. luokille. Sepän koulun 7. luokkien oppilaat kävivät verkkokirjasto-ohjauksessa ja tiedonhaun opetuksessa. Masalan kirjasto osallistui Kirkkonummen kirjaston Kirjanummiviikkoon. Kirkkonummen kirjaston ystävät ry:n kanssa yhteistyössä järjestettiin ohjelmaa koululaisille ja aikuisille. Ohjelmaan kuului kirjailijavierailija Johanna Venho Masalan ja Nissnikun koulun 4-luokkalaisille ja runoilta aikuisille, sekä Emma Puikkosen vetämänä 9-luokkalaisille Mihin minä suuntaan -työpajat, joista myöhemmin toteutettiin myös näyttely kirjastoon. Keväällä oli lastenteatteriesitys Topeliuksen sadut päiväkotiryhmille ja Planin Jakten på födelsedag ruotsinkielisille eskareille ja Bobäckin koulun 1-luokille. Syksyllä oli teatteri Casagranden esitys Peukaloliisa (Tummelisa) Masalan koulun 1-luokkalaisille sekä Nissnikun ja Bobäckin koulun 1-2 luokkalaisille. Masala-treffit järjestettiin kaksi kertaa, kevään aiheena avaruus (Kirkkonummen Komeetasta Seppo Linnaluoto) ja syksyn aiheena Terveyspalvelut lapsiperheille Kirkkonummella (ylilääkäri Helena Varonen). Musiikkiopiston kitararyhmä esiintyi kirjastossa kaksi kertaa. Kirkkonummen sanapaja järjesti kirjastossa kerran viikossa kokoontuvat teemasanapajat alle kouluikäisille ja pienille koululaisille. Kirjastossa kokoontui

9 9 myös äitien kirjoitusryhmä. Yhdistyksen ja Kansalaisopiston kanssa yhteistyössä kokoontui kirjallisuuspiiri kirjastossa. Vetäjinä toimivat Satu Tarkki ja Kristina Svensson. Kirjaston näyttelytilassa oli näytteillä yksityishenkilöiden, harrastajataiteilijoiden, YTV:n ja yhdistysten töitä yhteensä kahdeksan näyttelyä. Kirjaston kokoustila oli paikallisten yhdistysten, kirjallisuuspiirin ja sadunlukijan käytössä. Kirjasto osallistui Nuorisotalon 10-vuotisjuhlaan. Veikkolan kirjasto Veikkolan kirjasto oli auki viitenä päivänä viikossa viisi tuntia päivässä (25 tuntia viikossa) tammikuun alusta syyskuun alkuun. Syyskuusta alkaen kirjasto oli auki myös lauantaisin, eli 30 tuntia viikossa. Aukiolopäiviä kertyi 270 ja aukiolotunteja Satutunteja järjestettiin perjantaisin yhteensä 31 kertaa. Esikoululaisille järjestettiin kirjaleikkejä, ensiluokkalaiset saivat kirjastonkäytön opetusta ja neljäsluokkalaiset tiedonhaun opetusta. Kirjavinkkausta oli tarjolla Lukujuna-projektin yhteydessä Veikkolan koulun kolmansille luokille sekä Lukusankari-projektin yhteydessä 5. ja 6.luokille Vinkkaajana toimi edelleen Riitta Keipi. Vuoden aikana kirjastossa oli neljä lastenteatteriesitystä, jotka kaikki olivat yleisömenestyksiä. Lasten teatteri (Riitta Elstelä ja Laura Karpasuo) esitti 1.4. Topeliuksen eläinsatuihin perustuvan näytelmän "Eläinten elämää 2". Esitys houkutteli yleisöä tuvan täydeltä (75 henkeä). Sponsorina oli Kirjaston ystävät. Veikkolan kartanoteatterin käsinukkepiiri esitti nukkenäytelmän "Kekkerit omenatarhassa" (68 henkeä). Kirjaston syystapahtumassa 6.9. Bojan Baric esitti nukketeatterinäytelmän Pinokkio (77 henkeä). Jonna Casagrande esitti Veikkolan koulun toisluokkalaisille näytelmän Peukaloliisa (125 henkeä). Kirjaston syystapahtuma järjestettiin 6.9., jolloin Veikkolan kirjasto oli ensimmäistä kertaa avoinna lauantaina. Kirjaston ystävät ja Sanapaja olivat mukana järjestelyissä. Kirjakirpputorin ja kahvion lisäksi oli lapsille tarjolla neljä satuvarttia, joiden aikana neljä eri lukijaa esiintyi satuteltassa. Nuorille oli järjestetty korutyöpaja, jossa valmistui kauniita helmisormuksia. Aikaisemmin mainittu nukketeatteriesitys Pinokkio saavutti huippusuosion. Lisäksi kirjaston aulassa oli näytteillä kuvia ajankohtaisista kirjoista: Franz Raschbacherin piirroksia tuoreesta Wahlbergin elämänkerran suomennoksesta "Elämäni kulku", jonka Kirjaston ystävät kustansi. Esillä oli myös valokuvasuurennoksia Jussi Puikkosen kuvateoksesta "On Vacation", joka ilmestyi myöhemmin syksyllä Saksassa. Kirjanummi-viikolla kirjastossa kävi kirjailijavieraana Sofi Oksanen (30 henkeä) sekä Timo Parvela, joka esiintyi 120 ala-asteen oppilaalle. Lisäksi kirjailija Arja Puikkonen järjesti ZumZum-kirjansa pohjalta koulukiusaamista käsittelevän työpajan Evitskogiin Veikkolan alueelta hajasijoitetun koulun 4. ja 5.luokille.

10 8.11. oli kirjaston yläkerrassa yhteislaulutilaisuus, jonka sponsoroi kirjasto (säestys) ja järjesti Kartanoteatteri. Innokkaita osallistujia yli kaksi tuntia kestäneessä tilaisuudessa oli n. 30 henkeä. Kirjaston aulan näyttelytilassa oli jälleen kerran esillä Kuvataidekoulun, Koti- ja kouluyhdistyksen kuvataidekerhon sekä päiväkotilasten ja Sanapajan lasten töitä. Kansalaisopiston kuvataiteen aikuisryhmien (Veikkolan ja Kylmälän ryhmät) töitä oli näytteillä. Myös muutama yksityishenkilö piti oman näyttelynsä. Huhtikuussa oli vaihtoehtoisen tanssitaiteen viikko, johon kuului näyttely ja päivittäisiä tanssi-improvisaatioita järjestäjänä Pauliinauru. Syksyllä oli esillä suomalaisten nuorten manga-piirrosten näyttely. Kirjastolla kokoontui vuonna 2008 edelleen kolme Sanapajan ryhmää: 4-6- vuotiaille, 7-9-vuotiaille ja yli 9-vuotiaille. Lapsia oli yhteensä n Sosiaalinen kirjastotyö Kirkkonummen vanhainkodin siirtokirjakokoelmasta lainattiin 13 asiakkaalle 939 lainaa. Terveysaseman vuodeosastolla ja päiväosastolla oli siirtokirjakokoelma, josta lainattiin 130 asiakkaalle 1327 lainaa. Palvelukeskukselle toimitettiin 320 lainaa. Kotipalvelua käytti 26 asiakasta, jotka lainasivat 958 kirjaa. Äänikirjoja toimitettiin 530 kappaletta näkövammaisten kirjastosta 30 asiakkaalle..

Toimintakertomus 2009

Toimintakertomus 2009 Toimintakertomus 2009 Seinäjoen kaupunginkirjastomaakuntakirjasto SEINÄJOEN KAUPUNKI Kaupunginkirjastomaakuntakirjasto SISÄLLYSLUETTELO Vuosi 2009 2 Suunnittelun vuosi 3 Kasvojenpesua ja nuorennusleikkauksia

Lisätiedot

Toimintakertomus 2008

Toimintakertomus 2008 Toimintakertomus 2008 Sisällysluettelo Helsingin kaupunginkirjasto ja HelMet-kirjasto pähkinänkuoressa 3 Kirjastotoimen johtajan katsaus: Eläköön kirjasto! 5 Helsingin kaupunginkirjastolle Suomen laatupalkinto

Lisätiedot

Katsaus kirjaston toimintaan... 1

Katsaus kirjaston toimintaan... 1 Sisällysluettelo Katsaus kirjaston toimintaan... 1 Kirjastoverkko: Kouvolan kirjastot... 3 Kouvolan pääkirjasto... 3 Elimäen ja Inkeroisten kirjastot... 6 Haanojan ja Korian kirjastot... 6 Kuusankosken

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2009 Juhlavuosi 2009 Mennyt vuosi merkitsi kirjastolle sekä juhlaa että muutosta. Kokkolan kirjastotalon ja kirjastoauton 10-vuotisjuhlavuonna tuotiin kokkolalainen kirjallisuus ja kirjailijat

Lisätiedot

Varkauden kaupunginkirjasto. Toimintakertomus

Varkauden kaupunginkirjasto. Toimintakertomus Varkauden kaupunginkirjasto Toimintakertomus 1 SISÄLLYS o Kirjastotoimenjohtajan katsaus. 2 o Kirjaston palvelut 3 Lainauspalvelut. 3 Kirjat kotiin -palvelu.. 5 Aineistokokoelma.. 5 Tilat, laitteet ja

Lisätiedot

Seinäjoen kaupunginkirjastomaakuntakirjasto

Seinäjoen kaupunginkirjastomaakuntakirjasto Seinäjoen kaupunginkirjastomaakuntakirjasto toimintakertomus 2008 Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, Koulukatu 21, 60100 Seinäjoki puh. 06-416 2318, fax. 06-416 2315, www.seinajoki.fi SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2014. Kuopion kaupunginkirjasto Pohjois-Savon maakuntakirjasto

TOIMINTAKERTOMUS 2014. Kuopion kaupunginkirjasto Pohjois-Savon maakuntakirjasto TOIMINTAKERTOMUS 2014 Kuopion kaupunginkirjasto Pohjois-Savon maakuntakirjasto Kirjaston toimintaa 2014 Vuosi 2014 käynnistyi uusien lainausautomaattien käyttöönotolla. Automaatteja tuli pääkirjaston lisäksi

Lisätiedot

Toimittanut Katja Jokiniemi Design Jouni Malmborg

Toimittanut Katja Jokiniemi Design Jouni Malmborg Toimittanut Katja Jokiniemi Design Jouni Malmborg 2 TERTTU LEHTOLA kirjastotoimenjohtaja Kulunut vuosi oli isojen säästöjen aikaa. Säästöt kohdistuivat sekä henkilöstöön että kirjastoaineistoon. Kirjaston

Lisätiedot

Toimintakertomus. Lappeenrannan maakuntakirjasto

Toimintakertomus. Lappeenrannan maakuntakirjasto Toimintakertomus 2014 Lappeenrannan maakuntakirjasto JALAT MAASSA TUNTOSARVET TULEVAISUUDESSA Lappeenrannan maakuntakirjaston henkilökunta ja asiakkaat tulevat muistamaan vuoden 2014 vuotena, jolloin

Lisätiedot

Vapaa-aikakeskuksen toimintakertomus 2013 on täällä.

Vapaa-aikakeskuksen toimintakertomus 2013 on täällä. Vapaa-aikakeskuksen toimintakertomus 2013 on täällä. kulttuuritoimi kirjastotoimi liikuntatoimi nuorisotoimi SISÄLLYSLUETTELO Vapaa-aikakeskus 3 Vapaa-aikapalvelut 3 Vapaa-aikalautakunta 4 Kulttuuripalvelut

Lisätiedot

Lapuan kirjaston ja alakoulujen yhteistyösuunnitelma

Lapuan kirjaston ja alakoulujen yhteistyösuunnitelma Lapuan kirjaston ja alakoulujen yhteistyösuunnitelma 1. Säännöllinen yhteistyö 2. Tehokas tiedottaminen 3. Tiedonhakutaidot ja lukemaan innostaminen 4. Tasapuoliset kirjastopalvelut 5. Tiedonhallinta-

Lisätiedot

LAIHIAN KIRJASTOLAITOKSEN SYNTY

LAIHIAN KIRJASTOLAITOKSEN SYNTY LAIHIAN KIRJASTOLAITOKSEN SYNTY Laihian kirjaston syntysanat lausui pastori J.Cederberg Laihian kirkossa 6.6.1858 ja tätä kyseistä kirkkokuulutusta pidetään Laihian lainakirjaston perustuskirjana: Niillä

Lisätiedot

ADOPTIVFAMILJER RF 21.3.2011

ADOPTIVFAMILJER RF 21.3.2011 ADOPTIOPERHEET RY, TOIMINTAKERTOMUS ADOPTIVFAMILJER RF 21.3.2011 TOIMINTAVUOSI 2010 Yleistä Kulunut toimikausi oli yhdistyksen neljästoista. Yhdistyksen toiminnan vakiintuminen jatkui Raha-automaattiyhdistyksen

Lisätiedot

Johtajan katsaus JOHTAJAN KATSAUS

Johtajan katsaus JOHTAJAN KATSAUS SUOMEN VIRON INSTITUUTIN TOIMINTAVUOSI 2012 SUOMEN VIRON INSTITUUTIN TOIMINTAVUOSI 2012 Sisältö Johtajan katsaus 5 Yleisö ja ohjelmisto Hankkeet ja tapahtumat 6 Kirjastotoiminta 8 Kiertonäyttelytoiminta

Lisätiedot

Oulaisten kaupungin koulujen ja kirjaston yhteistyösuunnitelma

Oulaisten kaupungin koulujen ja kirjaston yhteistyösuunnitelma Oulaisten kaupungin koulujen ja kirjaston yhteistyösuunnitelma Sivistyslautakunnan hyväksymä 2010. Päivitetty http://www.oulainen.fi/kirjastopalvelut. SISÄLLYS Toimintasuunnitelman tavoitteet s. 2 Tavoitteet

Lisätiedot

Kirjastoverkko. Palveluverkko- ja. 23 20.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 19 24.02.2015 126/00.01.

Kirjastoverkko. Palveluverkko- ja. 23 20.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 19 24.02.2015 126/00.01. Palveluverkko- ja 23 20.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 19 24.02.2015 Kirjastoverkko 126/00.01.02/2015 PALRYH 20.01.2015 23 Lohjan kaupunginkirjastoon kuuluvat pääkirjasto

Lisätiedot

Kirjastoverkko. Palveluverkko- ja

Kirjastoverkko. Palveluverkko- ja Palveluverkko- ja 23 20.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 19 24.02.2015 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 26 25.03.2015 Kirjastoverkko 126/00.01.02/2015 PALRYH 20.01.2015

Lisätiedot

Monitaideyhdistys Piste ry Vuoden 2009 toimintakertomus 22.04.2010 y-tunnus 2141971-6 www.pistery.org. Sisällys

Monitaideyhdistys Piste ry Vuoden 2009 toimintakertomus 22.04.2010 y-tunnus 2141971-6 www.pistery.org. Sisällys Monitaideyhdistys Piste ry TOIMINTAKERTOMUS 2009 Sisällys 1 Lyhyesti...3 2 Organisaatio...3 2.1 Jäsenet...3 2.2 Yleiskokoukset...4 2.3 Hallitus...4 2.4 Työntekijät...4 3 Toiminnan tavoitteet vuonna 2009...4

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 2013

TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 2013 Suomen kirjainstituutin säätiö TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 2013 Suomen kirjainstituutin säätiön hallitus 6.3.2014 ja 12.4.2014. Hurjaa menoa! Kiljusen herrasväen vallaton maailma. Hulvaton perhe merihädässä

Lisätiedot

KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA

KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA Anne Heinonen KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA - katsaus kirjaston ja koulun yhteistyöhön Anne Heinonen KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA - katsaus kirjaston ja koulun yhteistyöhön Piirroskuvat:

Lisätiedot

Olga Ruoho. Nakkilan kunnankirjasto 150 vuotta

Olga Ruoho. Nakkilan kunnankirjasto 150 vuotta Olga Ruoho Nakkilan kunnankirjasto 150 vuotta 1 Olga Ruoho Nakkilan kunnankirjasto 150 vuotta 2 Kustantaja Nakkilan kunta / kunnankirjasto Nakkila Painopaikka: Multiprint 2013 ISBN 978-952-68053-0-6 (nid.)

Lisätiedot

kohti leikkivää kirkkoa Lapsi on ilo 06 t o i m i n t a k e r t o m u s

kohti leikkivää kirkkoa Lapsi on ilo 06 t o i m i n t a k e r t o m u s S u o m e n E v. - L u t. S e u r a k u n t i e n L a p s i t y ö n K e s k u s r y kohti leikkivää kirkkoa Lapsi on ilo 06 t o i m i n t a k e r t o m u s K O H T I L E I K K I V Ä Ä K I R K K O A Sisällys

Lisätiedot

ADOPTIVFAMILJER RF 13.3.2010 TOIMINTAVUOSI 2009

ADOPTIVFAMILJER RF 13.3.2010 TOIMINTAVUOSI 2009 ADOPTIOPERHEET RY, TOIMINTAKERTOMUS ADOPTIVFAMILJER RF 13.3.2010 TOIMINTAVUOSI 2009 Yleistä Kulunut toimikausi oli yhdistyksen kolmastoista. Yhdistyksen toiminnan vakiintuminen jatkui Raha-automaattiyhdistyksen

Lisätiedot

Kirjasto tervehdyttää

Kirjasto tervehdyttää 0 2013 Kirjasto tervehdyttää Projekti erilaisten asiakasryhmien kohtaamisesta, hakeutuvasta kirjastotyöstä sekä toiminnan ja palveluiden kehittämisestä erityisryhmien ehdoilla Johanna Jyrkinen Porin kaupunginkirjasto

Lisätiedot

Celia - Näkövammaisten kirjasto

Celia - Näkövammaisten kirjasto Celia - Näkövammaisten kirjasto Toimintakertomus 3.4.2012 1 Sisältö 1. Johdon katsaus toimintaan... 2 2. Vaikuttavuus... 5 3. Toiminnallinen tehokkuus... 7 4. Tuotokset ja laadunhallinta... 8 4.1. Suoritteiden

Lisätiedot

JOENSUUN SEUTUKIRJASTON KOKOELMIEN ARVIOINTI JASKA

JOENSUUN SEUTUKIRJASTON KOKOELMIEN ARVIOINTI JASKA JOENSUUN SEUTUKIRJASTON KOKOELMIEN ARVIOINTI JASKA 1 Tiivistelmä Joensuun seutukirjaston kokoelmien arviointi = JASKA. Joensuu : Joensuun seutukirjasto, 2011. 118 s. : kuv., taul. + liitteet. PDF Tässä

Lisätiedot

Kokoelmassa on 90 755 yksikköä eri aineistoja; suurimpina ryhminä kirjat (85 %) ja musiikkiäänitteet (8 %).

Kokoelmassa on 90 755 yksikköä eri aineistoja; suurimpina ryhminä kirjat (85 %) ja musiikkiäänitteet (8 %). KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT Yleiskuvaus toiminnasta ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen Kulttuuripalveluiden tavoitteena on kirjaston, museon ja musiikkiopiston ja yleisten kulttuuripalveluiden

Lisätiedot

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnan käyttöön

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnan käyttöön Kestävän kehityksen hyvät käytännöt lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnan käyttöön 1 Kestävän kehityksen hyvät käytännöt lasten ja nuorten vapaa-ajantoiminnan käyttöön Tähän esitteeseen on koottu kaikki

Lisätiedot

Tietoa, taitoa, tarinoita 1/2013 LUKUKOIRA- TOIMINTA SÄKYLÄSSÄ. Kulttuuripersoona. Alpo Suhonen. Porin kirjastoauto täyttää 10 vuotta!

Tietoa, taitoa, tarinoita 1/2013 LUKUKOIRA- TOIMINTA SÄKYLÄSSÄ. Kulttuuripersoona. Alpo Suhonen. Porin kirjastoauto täyttää 10 vuotta! 1/2013 atakirjastot Tietoa, taitoa, tarinoita Porin kirjastoauto täyttää 10 vuotta! LUKUKOIRA- TOIMINTA SÄKYLÄSSÄ Kulttuuripersoona Alpo Suhonen Pääkirjoitus Kirjastolle ja käyttäjälle voi muodostua elinikäinen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2012 1. TOIMINNANJOHTAJAN KATSAUS

TOIMINTAKERTOMUS 2012 1. TOIMINNANJOHTAJAN KATSAUS TOIMINTAKERTOMUS 2012 1. TOIMINNANJOHTAJAN KATSAUS 2. KIRJAILIJAVIERAILUT 2.1 VIERAILUMÄÄRÄN KASVU 2.2 KIRJAILIJAVIERAILU-UUDISTUS 2.3 KIRJAILIJA JOKA KOULUUN EN FÖRFATTARE TILL VARJE SKOLA 2.4 YHTEISTYÖ

Lisätiedot