VIHDIN KUNNANKIRJASTO: LAPSET JA NUORET 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIHDIN KUNNANKIRJASTO: LAPSET JA NUORET 2012"

Transkriptio

1 VIHDIN KUNNANKIRJASTO: LAPSET JA NUORET 2012 SATUTUNNIT kirjastossa ja päiväkodeilla Molemmissa kirjastoissa pidettiin viikoittain kaikille avoimet, maksuttomat satutunnit. Keväällä 2012 kaksi kertaa kuussa pidetyt vauvasatutunnit lopetettiin kesällä vähäisen kiinnostuksen vuoksi. Syksyllä iltasatutuntien määrää lisättiin neljään kertaan kuussa (molemmissa kirjastoissa siis kaksi kertaa/kk), suosittuja iltasatuja jatketaankin keväällä Satutuntiryhmä piti myös useita teemallisia satutunteja vuoden aikana, näihin kutsuttiin myös päiväkoti- ja kouluryhmiä. Teemoina olivat mm. karhu ja talviuni, avaruus, hyvät tavat, Nukkumatti. Vuoden viimeisiä satutunteja juhlistettiin Heinähatun ja Vilttitossun hattuteatterilla. Kirjaston satutäti vieraili myös Vihdin seurakunnan perhetapahtumissa. Satutunteja pidettiin myös kirjastossa vieraileville ryhmille sekä vierailtiin Ojakkalan MLL:n perhekahvilassa, Tervalammen päiväkodilla, Vihtiiärven päiväkodilla, Huhmarnummen päiväkodilla, Pajuniityn päiväkodilla, Ojakkalan päiväkodilla sekä Metsäpolun päiväkodilla. Lankilan päiväkodilla vierailtiin useampana päivänä Pikku Myynä ja Hemulina pitämässä satutunteja. Daghemmat Alexandran lapsille piti syksyllä pääkirjastossa ruotsinkielistä pöytäteatteria Porvoon maakuntakirjaston kirjavinkkari. Kirjastossa pidettiin kunnallisille ja yksityisille perhepäivähoitajille omia satuaamuja, keväällä ja syksyllä molemmissa kirjastoissa kaksi kertaa eli yhteensä kahdeksan satuaamua. Näistä pidettiin ja niitä jatketaan ensi vuonna. Satutuntiryhmä kokoontui ideoimaan satutunteja kolme kertaa. Pääkirjastossa ja päiväkodeilla satutunteja pidettiin 100 kertaa, Kirkonkylän kirjastossa 57 kertaa. Yhteensä satuhetkiä oli 157 kpl, näihin osallistui 1619 lasta.

2 LUKEMISEN TUKEMINEN: Kirjavinkkaukset, Lukuakvaario, Lorupussi, Lukudiplomi Kirjavinkkaukset Pääkirjaston lasten- ja nuortenosaston kirjastonhoitaja piti kirjavinkkausta ryhmille kirjastoissa ja kouluilla. Kouluista vierailtiin vuoden aikaan Huhmarnummen koululla, Härkälän koululla, Vihdin yhteiskoululla, Tervalammen koululla, Kirkkoniemen - Pappilanpellon koululla, Haimoon koululla, Kuoppanummen koululla, Nummelan koululla, Oinasjoen koululla, Ojakkalan koululla, Vihtijärven koululla ja Otalammen koululla. Nummela Skolan oppilaille järjestettiin keväällä ja syksyllä kirjavinkkausta ruotsiksi, syksyllä Porvoon maakuntakirjaston kirjavinkkari vieraili Vihdissä. Kirkkoniemen, Pappilanpellon, Kuoppanummen ja Nummelan koulun oppilaita vieraili pääkirjastossa ja Kirkonkylän kirjastossa kirjavinkkauksessa. Ns. genrekirjavinkkausta (nuoret aikuiset, fantasia, scifi, kauhu, sarjakuvat tai dekkarit) pidettiin Vihdin Yhteiskoulun, Nummelanharjun sekä Otalammen koulukeskuksen yläkoululaisille. Lisäksi järjestettiin sarjakuvaan liittyviä opetustunteja (kuvien tulkitseminen, piirtäminen tai historia) kirjastossa tai kouluilla eri-ikäisille alakoululaisille ja muutamalle aikuisryhmälle. Syksyllä 2012 henkilöstötilanteen vuoksi rajoitettiin haja-asutusalueiden kouluilla ja päiväkodeilla vierailuja: kirjavinkkausta pidettiin vain kirjastoissa vieraileville ryhmille. Erillistä määrärahaa kirjavinkkaukseen eli sijaisen palkkaamiseen kirjavinkkarille ei ollut kuluvana vuonna käytettävissä. Pääkirjastossa ja eri kouluilla 73 ryhmälle, oppilaita oli Kirkonkylän kirjastossa vinkattiin 7 kertaa, oppilaita oli 312. Yhteensä vinkkausta pidettiin koululaisille 80 kertaa, kuulijoita 1765 oppilasta. Kuluvan vuoden aikana vinkattiin kirjoja myös neljälle pääkirjastossa vierailevalle aikuisopiskelijaryhmälle, kuulijoita oli 29. Lukuakvaario ja lorupussi Kesä-elokuun aikana kirjastoihin oli mahdollista palauttaa ns. lukukaloja, eli jokaisesta lukemastaan kirjasta sai oman kalan kalastusverkkoihin. Eniten lukeneet palkittiin, samoin kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin kirjapalkintoja. Osanottajia oli yhteensä 80, he lukivat kesän aikana 869 kirjaa.

3 Keväällä alakouluilla ja päiväkotiryhmillä oli mahdollisuus lähettää loruja, runoja ja piirustuksia perinteiseen lorupussiin, lorupussia on julkaistu jo yli 30 vuotta. Tänä vuonna aiheena oli sirkus. Kaikille työnsä lähettäneille annettiin oma lorupussi. Lorupussiin lähetettiin töitä 240 kpl. Kirjakassit Kouluilla ja päiväkodeille koottiin pyynnöstä erilaisiin teemoihin liittyviä kasseja. Tietokirjojen lainaaminen tätä kautta lisääntyi edelleen : kouluille tilattiin tietokirjoja eri aiheista luokan esitelmien tekoa varten. Tässä näkyy koulukirjastojen heikko tilanne, eikä kirjasto pysty vastaamaan kaikkeen kysyntään. Päiväkodit pyysivät paljon eri teemoihin liittyviä kasseja, esimerkiksi sisarukset, hyvät tavat, monikulttuurisuus. Pääkirjastossa tehtiin vuoden aikana 213 kassia Kirkonkylän kirjastossa 50 kassia Yhteensä 263 kassia, joissa kirjoja ja muuta aineistoa 5887 kpl. Lukudiplomit ja Satumestarin diplomi Lukki-kirjastojen yhteiseen Lukupuu-lukudiplomiin ei tehty kuluvana vuonna muutoksia, kouluilla Lukupuu on otettu hyvin vastaan. Vihdin kunnankirjastosta laadittiin syksyllä ruotsinkielinen versio. Päiväkodeilla lapset suorittivat Satumestarin diplomia, jossa luetaan yhdessä ääneen tietty määrä kirjoja, kirjoja luetaan diplomia varten myös kotona TIETOKILPAILUT Alle 15-vuotiaille pidettiin kuukausittain vaihtuva tietokilpailu, 10 eri aiheesta, kesällä tietokilpailun korvasi Lukuakvaario. Osan tietokilpailuista laativat kirjaston TET-oppilaat. Kaikkien osallistujien kesken arvottiin kirjapalkintoja. Pääkirjastoon ja kirjastoautoon vastauksia tuli yhteensä 1722 kpl, Kirkonkylän kirjastoon 277 kpl, yhteensä tietokilpailuihin osallistui 1999 lasta. PÄIVÄKOTIRYHMIEN VIERAILUT KIRJASTOSSA Kirjavinkkauksen, satutuntien ja th-opetuksen lisäksi kirjastoissa kävi koululuokkia ja eskarilaisia tutustumassa yleensä kirjastoon, mm. siihen mitä tapahtuu tiskin takana ja mistä uudet kirjat tulevat. Pääkirjastossa 29 ryhmää, lapsia 364. Kirkonkylän kirjastossa 13 ryhmää, lapsia 139. Yhteensä 42 ryhmää, 503 lasta. TH-OPETUKSET KOULULAISILLE JA OPISKELIJOILLE Pidettiin pääasiassa yläkoululaislle ja ammattikoululaisille, mutta myös muutamalle alakoululuokalle opetettiin tiedonhaun perusteita. Pääkirjaston ryhmät: 47, oppilaita 948 Kirkonkylän kirjaston ryhmät 23, oppilaita 293 Yhteensä 70 koululaisluokkaa ja 1241 oppilasta.

4 MUUT TAPAHTUMAT Suosittu vihtiläinen Taikuri Samir esiintyi pääkirjastossa ja Kirkonkylän kirjastossa. Kesäkuussa pidettiin kaksi kertaa Merirosvoseikkailu Vihdin kunnan kesäleiriläisille pääkirjastossa, kesäleireillä oli luokkalaisia. Marraskuussa pääkirjastossa järjestettiin maksuton lasten konsertti, jossa esiintyi Rasinkangas ja Ohilyönti orkesteri. Paikalla oli yli sata lasta vanhempineen. Museo ja kirjasto järjestivät yhteistyössä Museo menee pipariksi -kierrokset, joihin kutsuttiin päiväkoti- ja kouluryhmiä, näihin osallistui 190 lasta. Tapahtumassa tutustuttiin museon piparinäyttelyn avulla mausteiden ja piparkakkujen historiaan sekä luettiin satuja. Kirjasto osallistui myös museon Lasten junapäivään, missä tutustuttiin vihtiläiseen rautatiehistoriaan koululuokkien kanssa. Lankilan päiväkodissa pidettiin kaksi elokuvanäytöstä: katsottiin Sammakko-piirrettyjä. Heinäkuussa järjestettiin molemmissa kirjastoissa yhteensä 6 tunnin sarjakuvanpiirustuskurssi, jota veti vapaaehtoisena vihtiläinen Minna-Karoliina Heino. Suosio yllätti, ensi vuodelle yritetään saada sarjakuvapajan järjestämiseksi avustusta. Helteistä huolimatta sarjakuvakurssille osallistui 104 lasta. Wuosisatamarkkinapäivänä Kirkonkylän kirjastossa oli torni auki, jossa vapaaehtoisvoimin järjestettiin mahdollisuus tavata mm. tornin prinsessa. Jouluna tornissa oli mahdollisuus tavata tonttuja. Lokakuussa Mielikirjapäivän kunniaksi Kuoppanummen koulun 2-9A -luokka teki valokuvatarinan Myyrä kaupungissa, näyttely oli esillä pääkirjastossa lokakuun ajan. Työt myös lahjoitettiin kirjaston Vihti-kokoelmaan. Pääkirjastossa kolme päiväkotityhmää piti töistään näyttelyitä. Joulukuussa Nummelan koulun viidesluokkalaiset suunnittelivat itse pääkirjaston joulukuusen koristeet kierrätysmateriaalista ja koristelivat kuusen. Heille tarjottiin pipareita ja mehua kiitoksena. LUKKI-YHTEISTYÖ Lukki-lastentyöryhmä kokoontui kerran. Yhteisessä googlen arkistossa jaetaan materiaalia muiden Lukki-kirjastojen käyttöön, kuten tietokilpailuja, valikoimaluetteloita ja opetusmateriaalia.. Syksyllä Lukki-kirjastojen henkilökuntaa kokoontui yhdessä ideoimaan tulevia projekteja ja yhteistyömahdollisuuksia. Lastenosaston kirjastonhoitaja koulutti Lukki-kirjastojen henkilökuntaa sarjakuvan historiaan ja kuvien tulkitsemiseen Vihdissä ja Lohjalla. KOKOELMA Pääkirjaston lasten - ja nuortenosaston kokoelmatyötä jatkettiin: kuluvana vuonna panostettiin lukemaan opettelevien kirjoihin, kuvakirjoihin, ruotsinkielisen kokoelmaan ja tietokirjoihin. Hankinnoissa huomioitiin myös kirjastoauton tarpeet. Nuorten osaston hyllyjakoa muutettiin. Opasteita uudistettiin. Lasten satuhuoneen somistus vaihdettiin avaruusteemaan.

5 PROJEKTIRAHOITUS Lukki-kirjastojen yhteiseen Tekijänoikeus tutuksi-projektiin palkattiin ulkopuolinen tekijä, Kopioston tarkastaja Juha Kallanranta. Hän kiersi kevään ja syksyn aikana kertomassa tekijänoikeuden perusasioita Lukki-alueen kouluilla, pääasiassa kuudesluokkalaisille. Opetusta sai lähes 3000 koululaista. Rahoitus tuli ELY-keskuksesta. Myös henkillökunnalle järjestettiin opetusta Vihdissä ja Lohjalla: Juha Kallanrannan lisäksi Vantaan kirjaston Heikki Poroila luennoi kirjaston, nuorison ja liikunnan henkilöstölle. Vihdin kirjaston Digitarina- projektiin saatiin rahoitus ELY-keskukselta. Otalammen koulukeskuksen yläkoulujen oppilaita ja opettajia osallistui digitarinaprojektiin, samoin Vanjärven koulun kuudesluokkalaiset opettajansa kanssa. Rahoituksen turvin palkattiin asiantuntijoita opettamaan opettajia ja koululaisia. Lisäksi keväällä ja syksyllä järjestettiin kaksipäiväinen kurssi digitarinamenetelmästä, kursseille osallistui kirjaston henkilökunnan lisäksi opettajia ja päiväkotien henkilökuntaa. Pääasiallinen opettaja projektin aikana oli Metropolian Saija Heinonen. MUUTA Kaikille ekaluokkalaisille lähetettiin elokuussa kirjaston kokoama tutustumispaketti koulujen kautta, joka sisälsi korttihakemuksen lisäksi kirjanmerkin ja erilaisia valikoimaluetteloita. Syksyllä 2012 uudistettiin yhteisökorttikäytäntöjä, rinnakkaiskäytäntöjä purettiin ja sääntöjä selkeytettiin. Kaikille päiväkotiryhmillä ja opettajilla on mahdollisuus hankkia ns. yhteisökortti, jolla voi lainata kirjastosta. Kirjastoauton kävijä- ja lainausluvut nousivat merkittävästi syksyn 2012 aikana. Kirjastoauto käy kaikilla haja-asutusalueen kouluilla ja päiväkodeilla. Lisäksi kirjastoauto oli mukana Vihdin seurakunnan järjestämässä perhepäivässä. Kirjaston maksuttomia tapahtumia lapsiperheille koottiin eri toimijoiden yhteiseen perhekalenteriin.

6 Kirjavinkkauksissa ja kirjanäyttelyissä huomioitiin valtakunnalliset teemaviikot, kuten lukuviikko, luontoviikko, Lainan päivä jne.

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS 2012

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS 2012 VIHDIN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS 2012 Vihdin kunnankirjaston vuosi 2012 oli toiminnallisesti erittäin hyvä. Keskimäärin hyvin pienellä henkilöstöresurssilla ja jo useamman vuoden samana pysyneellä

Lisätiedot

Vihdin kunnankirjaston ohjelmatarjotin

Vihdin kunnankirjaston ohjelmatarjotin Vihdin kunnankirjaston ohjelmatarjotin Koulu- ja päiväkotiyhteistyö 2016-2017 Viimeksi päivitetty 30.1.2017 Vihdin kunnankirjasto 2 Ohjelmatarjottimen taustaa Kirjaston, päiväkodin ja koulun yhteistyö

Lisätiedot

Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri. Torstai Lohjan kaupunginkirjasto

Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri. Torstai Lohjan kaupunginkirjasto Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri Torstai 29.9.2016 Lohjan kaupunginkirjasto Melina Aremaa esittäytyy Aloitin pedagogisena informaatikkona 1.7.2016 Koulutus: lastentarhanopettaja, kirjasto- ja tietopalvelualan

Lisätiedot

REITTI 1 MA-PE. Lisäajo ei sisälly reitin hintaan. SUURKEITTIÖ KUOPPANUMMI Loiskaajantie 3 Purku ja PK aamupuurot mukaan 7:30

REITTI 1 MA-PE. Lisäajo ei sisälly reitin hintaan. SUURKEITTIÖ KUOPPANUMMI Loiskaajantie 3 Purku ja PK aamupuurot mukaan 7:30 Hallintokeskus 7.9.2012 13:46 2013.- VAKIOREITTIT.xls 1 REITTI 7h 7:30 8:00 REITTI 1 MA-PE SUURKEITTIÖ KUOPPANUMMI Loiskaajantie 3 Purku ja PK aamupuurot mukaan PK Asemanvieri Asemantie 9 aamupuuro ja

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Tämä on pääkirjasto. Kokkolassa on myös lähikirjastoja: Koivuhaan, Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kirjastot. Keskussairaalassa on laitoskirjasto, joka on potilaiden

Lisätiedot

Havaintoja Vihdin 2014 palveluverkkoselvityksestä. Antti Peisa, Vanjärvi

Havaintoja Vihdin 2014 palveluverkkoselvityksestä. Antti Peisa, Vanjärvi Havaintoja Vihdin 2014 palveluverkkoselvityksestä Antti Peisa, Vanjärvi antti.peisa@gmail.com Yleistä selvityksestä Tehty keväällä 2014, Granlund Oy & Kuntamaisema Oy Lisäksi kerätty tietoa kunnan kiinteistökannasta,

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 3. - 4. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TILASTOJA JA TOIMINTAA V. 2008 (suluissa v. 2007 luvut)

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TILASTOJA JA TOIMINTAA V. 2008 (suluissa v. 2007 luvut) VIHDIN KUNNANKIRJASTON TILASTOJA JA TOIMINTAA V. 2008 (suluissa v. 2007 luvut) Lainaus lisääntyi Vihdin kunnankirjastossa 5 % v. 2008. Eniten kasvua oli kirjastoautossa, 11 %. Pääkirjastossa lainaus lisääntyi

Lisätiedot

Kirjaston ja koulun, päivähoidon sekä Luksian yhteistyö

Kirjaston ja koulun, päivähoidon sekä Luksian yhteistyö Kirjaston ja koulun, päivähoidon sekä Luksian yhteistyö Päivitetty 19.5.2011 Vihdin kunnankirjasto 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 3 2. Yhteistyömuodot 4 2.1. Kirjastokäynnit 4 2.2. Kirjaesittelyt ja vinkkaus

Lisätiedot

Lapuan kirjaston ja alakoulujen yhteistyösuunnitelma

Lapuan kirjaston ja alakoulujen yhteistyösuunnitelma Lapuan kirjaston ja alakoulujen yhteistyösuunnitelma 1. Säännöllinen yhteistyö 2. Tehokas tiedottaminen 3. Tiedonhakutaidot ja lukemaan innostaminen 4. Tasapuoliset kirjastopalvelut 5. Tiedonhallinta-

Lisätiedot

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TILASTOJA JA TOIMINTAA V. 2010 (suluissa v. 2009 luvut)

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TILASTOJA JA TOIMINTAA V. 2010 (suluissa v. 2009 luvut) VIHDIN KUNNANKIRJASTON TILASTOJA JA TOIMINTAA V. 2010 (suluissa v. 2009 luvut) Lainaus väheni Vihdin kunnankirjastossa 1 % (+1 %) v. 2010 ja se oli 511 443 (514 545). Pääkirjastossa lainaus oli 370 168

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY Toimintakertomus 2010 Sisältö 1. Toiminnan ydinalueet 1 2. Toiminta 1 2.1 Säännöllinen toiminta 1 2.2 Tapahtumat 1 2.3 Tapahtumia, joihin osallistuimme

Lisätiedot

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TILASTOJA JA TOIMINTAA V. 2006

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TILASTOJA JA TOIMINTAA V. 2006 VIHDIN KUNNANKIRJASTON TILASTOJA JA TOIMINTAA V. 2006 (suluissa v. 2005 luvut) Vuonna 2006 vietettiin Vihdin kunnankirjaston 90-vuotisjuhlavuotta. Pitäjänkirjasto perustettiin Vihtiin v. 1851, mutta kirjaston

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 1. - 2. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Varhaiskasvatus Vierailu, Esitys, Muu, Vierailu, Esitys, Muu Mikä on osallistuva lapsi- tai ryhmämäärä? Tarvitaanko kuljetuksia? Mitkä ovat arvioidut kustannukset?

Lisätiedot

Kirjasto- ja kulttuuripalvelut LAINAUS muutos muutos% Pääkirjasto ,3. Kirjastoauto ,5

Kirjasto- ja kulttuuripalvelut LAINAUS muutos muutos% Pääkirjasto ,3. Kirjastoauto ,5 Kirjasto- ja kulttuuripalvelut 2017 as.luku 1.1.2018 42 176 1.1.2017 42 024 TILASTOTIETOJA 2017 KIRJASTOPALVELUT LAINAUS 2017 2016 muutos muutos% Pääkirjasto 218 332 233 136-14 804-6,3 Kirjastoauto 71

Lisätiedot

Tartu tassuun hankkeen laajennus

Tartu tassuun hankkeen laajennus Tartu tassuun hankkeen laajennus Koira-avusteisia muisteluhetkiä vanhuksille ja kirjoitushetkiä lapsille Heidi Heiniö Hyvinvointia kirjastosta koulutus Pori 20.9.2016 Taustaa - Lukukoirahankkeet Luetaan

Lisätiedot

Minun ja sinun. - meidän kirjastomme. Sisältää ETUKUPONKEJA kirjaston palveluihin, katso s.6!

Minun ja sinun. - meidän kirjastomme. Sisältää ETUKUPONKEJA kirjaston palveluihin, katso s.6! Minun ja sinun - meidän kirjastomme Sisältää ETUKUPONKEJA kirjaston palveluihin, katso s.6! Minun ja sinun 2 meidän kirjastomme Kokemuksia, ideoita ja tunteita Kirjastossa on säpinää ja hiljaisuutta, vanhoja

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 5. - 6. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut

Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut Salla Palmi-Felin Johtava informaatikko, Media- ja musiikkipalvelut Lastukirjastot.fi Palvelua kaikenikäisille Ketkä opastavat?

Lisätiedot

KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA. Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto

KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA. Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto Johdannoksi Ei riitä, että kirjastolla on hyvät kokoelmat. Lisäksi asiakkaiden tulisi löytää niiden luo.

Lisätiedot

Sukunimi Matkapuhelin Sijainti Toiminimike 50 30 50 50

Sukunimi Matkapuhelin Sijainti Toiminimike 50 30 50 50 Sukunimi Matkapuhelin Sijainti Toiminimike 50 30 50 50 VIHTI Ahlqvist 0440421335 Vihdin yhteiskoulu opinto-ohjaaja Ahlstedt 0500818024 Kunnanvirasto terveystarkastaja Ahonen 0503609321 Nuorisokeskus nuoriso-ohjaaja

Lisätiedot

Yleisötilaisuudet 16.3. ja 18.3.2010. Koulu- ja päiväkotiverkon suunnittelun tilanne

Yleisötilaisuudet 16.3. ja 18.3.2010. Koulu- ja päiväkotiverkon suunnittelun tilanne Yleisötilaisuudet 16.3. ja 18.3.2010 Koulu- ja päiväkotiverkon suunnittelun tilanne Avaus Tiina Noro, työryhmän pj. Palveluverkkotyö Palveluverkkotyöryhmän kokoonpano : Tiina Noro (pj.), Kari Viherkanto

Lisätiedot

VIHDIN KUNTA. Pöytäkirja 11/ (11) Kasvatus- ja koulutuslautakunta. Aika klo 17:00-18:43. Kunnanvirasto, edustustila, 4.

VIHDIN KUNTA. Pöytäkirja 11/ (11) Kasvatus- ja koulutuslautakunta. Aika klo 17:00-18:43. Kunnanvirasto, edustustila, 4. Pöytäkirja 11/2016 1 (11) Kasvatus- ja koulutuslautakunta Aika 01.11.2016 klo 17:00-18:43 Paikka Kunnanvirasto, edustustila, 4. kerros Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 50 Esiopetuksen toimintasuunnitelmat

Lisätiedot

Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus

Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus Pyrimme kirjaston ja koulun tiiviin yhteistyön avulla tukemaan kouluissa tehtävää monipuolista lukuinnon ja -ilon edistämistyötä. Lisäksi haluamme

Lisätiedot

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille 1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille A. Näin suoritat lukudiplomin 1. Ohjeet alakoululaisille Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi

Lisätiedot

Vihdin nuorisopalvelut

Vihdin nuorisopalvelut Vihdin nuorisopalvelut 2013-2014 Nuorisotalotoiminta Klubille, Nummelan nuorisokeskukseen ja Oharille, kirkonkylän kerhokeskukseen voi tulla viettämään aikaa ystävien kanssa, pelailemaan tai vaan oleskelemaan.

Lisätiedot

Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen 2007

Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen 2007 Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen 2007 Kulttuuri- ja kansalaistoiminnan lautakunta ja nuorisolautakunta Kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen tulosalue/kulttuuri- ja kansalaistoiminnan lautakunta Näkökulma/päämäärä

Lisätiedot

Lukudiplomikirjojen suoritustapoja 1-6-luokille

Lukudiplomikirjojen suoritustapoja 1-6-luokille Lukudiplomikirjojen suoritustapoja 1-6-luokille Piirustustehtävä 1. Uusi kansikuva kirjalle 2. Päähenkilön tai tärkeän tapahtuman piirtäminen 3. Mainoksen tai sarjakuvan piirtäminen kirjan tapahtumista

Lisätiedot

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja

Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Virtuaalipoluilla edistämään nuorten informaatio- ja medialukutaitoja Maija Saraste Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin kirjastotapaaminen Saransk 7.10.2011 1 Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeenlinna

Lisätiedot

LUKUPÄIVÄKIRJA 2015 2016

LUKUPÄIVÄKIRJA 2015 2016 LOUNA-KIRJASTOJEN LUKUDIPLOMIN LUKUPÄIVÄKIRJA 2015 2016 Tämän lukupäiväkirjan omistaa: Nimi: Koulu: Luokka: 1 Kirjoita tähän LUKUPÄIVÄKIRJAAN kaikki lukudiplomia varten lukemasi kirjat. Lukuvuoden (syksy

Lisätiedot

LIITE 1: TOIMINTAOHJEET AIHEETTOMIIN POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEKSI. Poissaolo koulusta ilman huoltajien ilmoitusta

LIITE 1: TOIMINTAOHJEET AIHEETTOMIIN POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEKSI. Poissaolo koulusta ilman huoltajien ilmoitusta LIITE 1: TOIMINTAOHJEET AIHEETTOMIIN POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEKSI Poissaolo koulusta ilman huoltajien ilmoitusta 3 poissaolopäivänä luokanvalvoja ottaa yhteyden kotiin Syy poissaoloille aiheellinen Epäillään

Lisätiedot

Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia.

Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia. Valtionosuudet Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia. Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan 1.8.2016

Lisätiedot

Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa

Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa AIKATAULU VIRITÄ! -tapahtumista Perhonjokilaakson alueella Aikataulu päivittyy edelleen riippuen kunkin yhteisön toiveista ja tarpeista. Osa tilaisuuksista on avoimia,

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI S2-oppilaiden diplomivihko 5. - 6. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin

Lisätiedot

Kirjastot lukemisen kumppanina

Kirjastot lukemisen kumppanina Kirjastot lukemisen kumppanina Lukujälkiä käpäläpassiin lukudiplomi lapsille, jotka eivät vielä osaa lukea Kirjasto vauva- ja taaperoperheiden sekä varhaiskasvatuksen lukuharrastukseen tukena TOENPERÄN

Lisätiedot

B) Hiekkakentät: kk hiekkakenttä, Väinämöisentien hiekkakenttä, Lankilan hiekkakenttä, Hiidenrannan hiekkakenttä

B) Hiekkakentät: kk hiekkakenttä, Väinämöisentien hiekkakenttä, Lankilan hiekkakenttä, Hiidenrannan hiekkakenttä urheilualueiden (kenttien) vuokraamisen prosessin kuvaus (versio 12.01.2016 Marjo Ojajärvi, Kirsti Kalliokoski, Antti Luukkanen, Jarkko Riipinen, Tero Nevala, Raija Ranta-Porkka, Taru A Tausta Haku Valmistelu

Lisätiedot

Mikkelin seutukirjasto

Mikkelin seutukirjasto Mikkelin seutukirjasto Tarinoita, tietoa, taitoja, tiloja Kevät 2018 15.3.2018 s. 1 Kirjastot Suomessa Kaikille avoimia: - Yleiset kirjastot (kaupunkien ja kuntien omia tai yhteisiä) - Tieteelliset kirjastot

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696 Kommentti (näkyy vain ylläpitäjille): Täyttäjän nimi: Täyttäjän puhelinnumero: Täyttäjän sähköpostiosoite: Kunta: Seutukunta: Maakunta: Maakuntakirjastoalue: Lääni: Suuralue: Alavieska Ylivieska Pohjois-Pohjanmaa

Lisätiedot

Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapsivaikutusten arviointi kunta- ja palvelumuutoksissa hanke Sirpaleena Toikka 2.4.2008 Aihealueiden toteutus huhtikuussa 2008 Nuorimmat lapset (3-7 vuotiaat) piirtävät/

Lisätiedot

Vuoden aikana tapahtuu

Vuoden aikana tapahtuu Suuri Lukuseikkailu Suuri lukuseikkailu on kaikkien yhteinen lukemisen ja kirjallisuuden juhla! Se nostaa esiin lasten ja nuorten kirjallisuutta ja lukuharrastusta koko Suomi 100-juhlavuoden ajan. Lukuseikkailu

Lisätiedot

Miten muutettiin kaikki?

Miten muutettiin kaikki? Miten muutettiin kaikki? Kirjastopalvelua tunteella ja tärkeydellä Rovaniemi 25.4.2017 Hilkka Heikkinen Kemin kaupungin kirjastotoimenjohtaja Taustaa Kirjasto valmistui 1990 Entisistä kirjastotiloista

Lisätiedot

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset.

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset. Sivistyslautakunta Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä tukea kaikkia

Lisätiedot

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5.

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. 2013 Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. Liisa BenHenia, Eija Kämäräinen, Pirkko Lindberg, Raija Seppänen, Ari Koistinen, Jarkko Oinonen AVI ELY 10.6.2013 Lähiyhteistyön

Lisätiedot

Koulupäivisin Reitti: perillä n. Liikennöitsijä (M-P) 6:55 (7:10) Vihti-Pääkslahti-Irjala-Vihti 7:30 8:05 (8:20) Vihti-Pääkslahti-Irjala-Vihti 8:40

Koulupäivisin Reitti: perillä n. Liikennöitsijä (M-P) 6:55 (7:10) Vihti-Pääkslahti-Irjala-Vihti 7:30 8:05 (8:20) Vihti-Pääkslahti-Irjala-Vihti 8:40 OSTOVUOROT KAUDELLA LV 2015-2016 ja 2016-2017 Koulupäivisin Reitti: perillä n. Liikennöitsijä (M-P) 6:55 (7:10) Vihti-Pääkslahti-Irjala-Vihti 7:30 8:05 (8:20) Vihti-Pääkslahti-Irjala-Vihti 8:40 Vihdin

Lisätiedot

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 Hallintokunta Sitovuustaso Kustannuspaikka Vapaa-aikalautakunta Liikunta ja urheilu 434, 437, 445 ja 465 Järjestetään monipuolisia liikuntamuotoja eri-ikäisille kuntalaisille.

Lisätiedot

Sisällys Palvelut... 3 Kaukopalvelut... 3 Tietopalvelu... 3 Laitteisto... 3 Asiakastietokoneet... 3 Kopiokone... 3 Mikrofilmin ja -korttien

Sisällys Palvelut... 3 Kaukopalvelut... 3 Tietopalvelu... 3 Laitteisto... 3 Asiakastietokoneet... 3 Kopiokone... 3 Mikrofilmin ja -korttien Sisällys Palvelut... 3 Kaukopalvelut... 3 Tietopalvelu... 3 Laitteisto... 3 Asiakastietokoneet... 3 Kopiokone... 3 Mikrofilmin ja -korttien lukulaitteet... 3 Tilat... 4 Kokoushuone... 4 Sukututkimustyöpiste...

Lisätiedot

Mikan esitys ja Kirjastot ja media raportti on Laatu-hankkeen wikissä. (http://laatuakirjastoon.wikispaces.com/)

Mikan esitys ja Kirjastot ja media raportti on Laatu-hankkeen wikissä. (http://laatuakirjastoon.wikispaces.com/) Laatu-hanke, Teemaryhmä C (mediakasvatus ja tietoyhteiskuntapalvelut), kokoontuminen 18.4.2013 klo 10.00-14.00 Kouvolan kaupunginkirjaston Mediamajassa Paikalla:,Marja Tervonen (Kouvola), Annukka Harjula

Lisätiedot

LUKUDIPLOMI 2.lk NIMI

LUKUDIPLOMI 2.lk NIMI LUKUDIPLOMI 2.lk NIMI Hyvä huoltaja! Kädessäsi olevan Lukudiplomin tavoitteena on tukea lasten lukuharrastusta ja lisätä kirjallisuuden tuntemusta. Lukudiplomien suorittaminen aloitettiin Mikkelissä jo

Lisätiedot

PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO

PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO Hyvä kirjasto elävä alue Mikkeli 13.11.2012 13.11.2012 Kirjastotoimenjohtaja Eila Ainali 1 Kirja pienen kirjaston tarpeisiin - viime vuoden urakkana oli kirja 13.11.2012

Lisätiedot

Palveluverkkotyö. Tilannekatsaus 4.6.2009

Palveluverkkotyö. Tilannekatsaus 4.6.2009 Palveluverkkotyö Tilannekatsaus 4.6.2009 koulutus alakoulut 1.-6.lk yläkoulut 7.-9.lk lukio varhaiskasvatus päivähoito esikoulu iltapäivätoiminta nuorisopalvelu kirjasto ja tietopalvelut museopalvelut

Lisätiedot

Asiakaslähtöisyys Espoon Entressen kirjastossa. Anni Kääriäinen marraskuu 2015

Asiakaslähtöisyys Espoon Entressen kirjastossa. Anni Kääriäinen marraskuu 2015 Asiakaslähtöisyys Espoon Entressen kirjastossa Anni Kääriäinen marraskuu 2015 Entressen kirjasto 2014 Avoinna 348 pv, yli 3500 h Kävijöitä yli 420 000 Lainoja yli 526 000 Tapahtumia yli 600 kpl Osallistujia

Lisätiedot

KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma

KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelman tarkoituksena on taata kaikille oppilaille yhtäläiset oikeudet kulttuuriin. Kulttuurikasvatussuunnitelma tukee koulujen

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Selkis-diplomivihko 1. - 2. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto

Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto Informaatikot Oulussa muodostavat asiantuntijaryhmän Vastaava informaatikko 5 informaatikkoa 1 pääkirjastossa 2 aluekirjastoissa 2 kombikirjastoissa Koulukirjaston

Lisätiedot

ANTOISAA VUODENALKUA. Tässä uutiskirjeessä:

ANTOISAA VUODENALKUA. Tässä uutiskirjeessä: 9.1.2019 ANTOISAA VUODENALKUA Vuoden alun terveiset ARXista heti alkuvuoteen on muutama tärkeä ilmoittautuminen. Työpajailemaan ja opastuksille ARXiin ja Taidemuseolle sekä viikolla 12 järjestettävään

Lisätiedot

ALLE KOULUIKÄISET LAPSET MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI PERJANTAI PÄIVÄKERHO klo 9.00 11.30 Koskelan seurakuntakoti

ALLE KOULUIKÄISET LAPSET MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI PERJANTAI PÄIVÄKERHO klo 9.00 11.30 Koskelan seurakuntakoti ALLE KOULUIKÄISET LAPSET PÄIVÄKERHO klo 9.00 11.30 Maksutonta varhaiskasvatus 3-5 vuotiaille Lisätietoa ja ilmoittautumiset: Teija Kokko 050-5347 477 tai Tiina-Kaisa Kaikkonen 050-4334 094 PÄIVÄKERHO klo

Lisätiedot

Kirjaston tilastot. Kävijät vuonna 2004...1. Lainaus 2004...2. Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2004...3

Kirjaston tilastot. Kävijät vuonna 2004...1. Lainaus 2004...2. Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2004...3 Kirjaston tilastot 2004 Kävijät vuonna 2004...1 Lainaus 2004...2 Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2004...3 Aineistojen lainaus aineistolajeittain 2004...4 Kirjojen lainaus 2004...5 Musiikkiäänitteiden

Lisätiedot

Palveluverkkoselvitys 2014

Palveluverkkoselvitys 2014 Palveluverkkoselvitys 2014 Johdanto... 2 Perusopetusverkon nykytilanne... 3 Yhteenveto... 3 Yksikkökohtainen tarkastelu... 3 Varhaiskasvatusverkon nykytilanne... 5 Yhteenveto... 5 Yksikkökohtainen tarkastelu...

Lisätiedot

LUKUDIPLOMI 1.lk NIMI

LUKUDIPLOMI 1.lk NIMI LUKUDIPLOMI 1.lk NIMI Hyvä huoltaja! Kädessäsi olevan Lukudiplomin tavoitteena on tukea lasten lukuharrastusta ja lisätä kirjallisuuden tuntemusta. Lukudiplomien suorittaminen aloitettiin Mikkelissä jo

Lisätiedot

- lukuintoa lapsiperheille ja päivähoidon työntekijöille

- lukuintoa lapsiperheille ja päivähoidon työntekijöille - lukuintoa lapsiperheille ja päivähoidon työntekijöille PELASTETAAN ILTASATU! -HANKE Kesto 6 kk (10/2017 3/2018) Valtionavustusta Pohjois-Suomen AVI:lta 20 000 euroa Hanketyöntekijänä kirjastosihteeri

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Omppu-diplomivihko 3.-4. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

Pääkirjastossa tapahtuu

Pääkirjastossa tapahtuu Pääkirjastossa tapahtuu Syksy 2018 Salon kaupunginkirjasto Keskustelua ylikulutuksesta ja elämäntavan kohtuullistamisesta lehtialueella ti 4.9. klo 16:00 19:00 Paikalla mm. Eeva-Stiina Lönnemo, Paula Lönnemo

Lisätiedot

-ohjelman vaikuttavuus Seurantatutkimuksen ALUSTAVIA TULOKSIA Lukuinto-pilottikoulujen oppilaiden kyselyiden vertailun perusteella

-ohjelman vaikuttavuus Seurantatutkimuksen ALUSTAVIA TULOKSIA Lukuinto-pilottikoulujen oppilaiden kyselyiden vertailun perusteella -ohjelman vaikuttavuus Seurantatutkimuksen ALUSTAVIA TULOKSIA Lukuinto-pilottikoulujen oppilaiden kyselyiden vertailun perusteella Annette Ukkola Oulun yliopisto Tuloksista - lähteenä kolme eri kyselyä

Lisätiedot

HEI! Saat myös värityskuvan. Sitä saa värittää sitä mukaa, kun teet tehtäviä. Kun kaikki tehtävät on tehty, olet sytyttänyt lukuliekin.

HEI! Saat myös värityskuvan. Sitä saa värittää sitä mukaa, kun teet tehtäviä. Kun kaikki tehtävät on tehty, olet sytyttänyt lukuliekin. TÄ M Ä N V I H KO N OMI S TAA : HEI! Minä olen Lieska Lohikäärme. Tehtäväni on sytyttää lukuliekki, voisitko sinä auttaa minua? Lukuliekki syttyy, kun luetaan yhdessä kirjoja ja tehdään kivoja tehtäviä!

Lisätiedot

Lukijoiden tekemisen taito

Lukijoiden tekemisen taito Lukijoiden tekemisen taito Sisältö Lukijoiden tekemisen taito...1 1. Tausta...2 1.1 Kirjastot...2 1.1.1 Hangon kaupunginkirjasto...2 1.1.2 Raaseporin kaupunginkirjasto...2 1.1.3 Inkoon kunnankirjasto...3

Lisätiedot

CC BY-NC 4.0 Mick Haufe/Flickr KARKKILAN KIRJASTON, PÄIVÄKOTIEN JA KOULUJEN YHTEISTYÖ LUKUVUONNA

CC BY-NC 4.0 Mick Haufe/Flickr KARKKILAN KIRJASTON, PÄIVÄKOTIEN JA KOULUJEN YHTEISTYÖ LUKUVUONNA 1 CC BY-NC 4.0 Mick Haufe/Flickr KARKKILAN KIRJASTON, PÄIVÄKOTIEN JA KOULUJEN YHTEISTYÖ LUKUVUONNA 2016-2017 2 Tervehdys Karkkilan kirjastosta! Tässä esitteessä kerrotaan, mitä palveluja Karkkilan kaupunginkirjasto

Lisätiedot

Tule tule hyvä tieto!

Tule tule hyvä tieto! Tule tule hyvä tieto! Jyväskylän kirjastojen ja kaupungin opetuspalvelujen suunnitelma informaatiolukutaidon edistämisestä IV Valtakunnalliset koulukirjastopäivät Kuopiossa 25.-26.4.2012 - Koulukirjastot

Lisätiedot

Inga Petäjäsoja ja Saija Satomaa Avi

Inga Petäjäsoja ja Saija Satomaa Avi Inga Petäjäsoja ja Saija Satomaa Avi 29.9.2015 Vuoden 2014-15 Inga oli ohjausryhmässä Keväällä 2015 laitehankinnat VESO-päivillä kirjaston hankkeen esittely koulujen sähköinen kysely viranhaltijoille,

Lisätiedot

Terveyskeskuspäivystys arkisin klo 8-16 Nummelan terveysasema, Nummenselkä 2, Nummela (09) 4258 2100

Terveyskeskuspäivystys arkisin klo 8-16 Nummelan terveysasema, Nummenselkä 2, Nummela (09) 4258 2100 HÄTÄNUMEROT Yleinen hätänumero 112 Poliisin hätänumero 112 Sairaankuljetus 112 Sosiaalipäivystys 112 Terveyskeskuspäivystys arkisin klo 8-16 Nummelan terveysasema, Nummenselkä 2, Nummela (09) 4258 2100

Lisätiedot

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely 2012. Yhteenveto lapsiasiakkaiden kyselystä

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely 2012. Yhteenveto lapsiasiakkaiden kyselystä Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely 2012 Yhteenveto lapsiasiakkaiden kyselystä 2 Sisältö 1 Kirjastoautopalvelujen asiakaskyselyn toteutus...2 2 Käyttäjät...3 2.1 Sukupuoli...3 2.2 Ikä...4 3 Asiakkaan

Lisätiedot

Pirkkalan peruskoulujen ja kirjaston yhteistyo sopimus

Pirkkalan peruskoulujen ja kirjaston yhteistyo sopimus Pirkkalan peruskoulujen ja kirjaston yhteistyo sopimus 2019 2022 Sisällys 1. Yhteistyösopimuksen tarkoitus, tavoitteet ja seuranta... 4 2. Yhteydenotot ja yhteyshenkilöt... 4 3. Kirjaston tarjonta peruskouluille...

Lisätiedot

HYVINVOINTILAUTAKUNTA Vuosi 2017 Asukasluku TA Sivistys- ja vapaa-aikajaosto

HYVINVOINTILAUTAKUNTA Vuosi 2017 Asukasluku TA Sivistys- ja vapaa-aikajaosto HYVINVOINTILAUTAKUNTA Vuosi Asukasluku TA 76 125 Sivistys- ja vapaa-aikajaosto 470 Konservatorio Vastuuhenkilö: konservatorion rehtori Musiikkiopisto ja musiikin ammatillinen koulutus. TP2016 TA TOT 03/

Lisätiedot

TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA

TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA 2008-2010 TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA hanke Miksi? OPS:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen Yhteyksien luominen koulujen ja Turun alueen luonto- ja kestävän kehityksen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. DOMIK v. 2014/2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. DOMIK v. 2014/2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA DOMIK v. 2014/2015 Vuosi Domikissa etenee viikoittain vaihtuvien teemojen mukaan. Domikissa toteutetaan uutta varhaiskasvatussuunnitelmaa, joka on laadittu kaksikielistä perhepäiväkotia

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI S2-oppilaiden diplomivihko 1. - 2. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin

Lisätiedot

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet:

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: innostaa ja kannustaa lasta lukemaan herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin antaa elämyksiä ja herättää

Lisätiedot

Friday, December 7, 2018 at 7:49:38 AM Eastern European Standard Time. Page 1 of 6 TULEVIA TAPAHTUMIA

Friday, December 7, 2018 at 7:49:38 AM Eastern European Standard Time. Page 1 of 6 TULEVIA TAPAHTUMIA Friday, December 7, 2018 at 7:49:38 AM Eastern European Standard Time Subject: FW: Viikkovies, 48 Date: Friday, 7 December 2018 at 7.48.19 Eastern European Standard Time From: Mari Hedberg To: Helsingin

Lisätiedot

Kulttuurikasvatussuunnitelma takaa kaikille lapsille ja nuorille tasaarvoisen mahdollisuuden kokea monipuolisesti paikallista kulttuuria.

Kulttuurikasvatussuunnitelma takaa kaikille lapsille ja nuorille tasaarvoisen mahdollisuuden kokea monipuolisesti paikallista kulttuuria. Isonkyrön kunta Kulttuurikasvatussuunnitelma takaa kaikille lapsille ja nuorille tasaarvoisen mahdollisuuden kokea monipuolisesti paikallista kulttuuria. Kulttuurikasvatus auttaa lapsia ja nuoria tuntemaan

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 Oppilashuolto ja Turvallisuuden edistäminen

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 Oppilashuolto ja Turvallisuuden edistäminen PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 Oppilashuolto ja Turvallisuuden edistäminen 5.4 Oppilashuolto Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään oppilas- ja opiskelijahuoltolain

Lisätiedot

Yhdessä ja erikseen koulun ja kirjaston kehittämispäivä Oulun pääkirjastossa

Yhdessä ja erikseen koulun ja kirjaston kehittämispäivä Oulun pääkirjastossa Anne Heinonen Yhdessä ja erikseen koulun ja kirjaston kehittämispäivä Oulun pääkirjastossa 28.9.2017 Monilukutaituri Mediaviidakossa hankkeen esittely Tuon terveisiet Mediakasvatuskeskus Metkasta ja erityisesti

Lisätiedot

Espoon kaupunginkirjasto Asukaskysely/Espoonlahti Syksy 2014

Espoon kaupunginkirjasto Asukaskysely/Espoonlahti Syksy 2014 Espoonlahden kirjastoverkko Asukaskyselyn yhteenveto Taustatiedot Millainen on sinun kirjastosi -asukaskysely lähettiin Espoonlahden kaikkiin talouksiin elokuussa 2014. Ne taloudet, joilla on mainostenjakokielto,

Lisätiedot

Tulevaisuuden kirjasto keskustelu Otakantaa.fi:ssä

Tulevaisuuden kirjasto keskustelu Otakantaa.fi:ssä Tulevaisuuden kirjasto keskustelu Otakantaa.fi:ssä Kooste keskustelun sisällöstä Oili Salminen Oikeusministeriö demokratian vastuualue 3.12.2008 Otakantaa.fi-esittely Verkkofoorumi, jossa kansalaiset voivat

Lisätiedot

Kestävän kehityksen vuosipolku 2013-14

Kestävän kehityksen vuosipolku 2013-14 Kestävän kehityksen vuosipolku 2013-14 Ympäristöraadin koulutuspäivä Kokoonnuimme syyskuussa alakoululla, jolloin ylä-ja alakoulun raatilaisilla oli mahdollisuus tutustua Iltapäivällä yläkoulun raati kävi

Lisätiedot

Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen. Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi

Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen. Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen valossa Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi PIRLS 2011 Progress in International Reading Literacy Study IEA-järjestön hanke Toteutetaan viiden vuoden välein (2001

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintakertomus www.ylojarvi.fi Lainaus, kävijät ja aukiolotunnit Ylöjärven kirjaston kokonaislainaus oli 676 562 ja se nousi hieman edellisestä vuodesta. Yksiköistä kirjastoauto ja pääkirjasto

Lisätiedot

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin?

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Yhteensä 25 teatteri- ja musiikkiesitystä (9800 euroa) Kirjakassit (1000 euroa) Kirjakasseissa

Lisätiedot

Mitä Jumala voi tehdä. yhden papin kautta. kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön?

Mitä Jumala voi tehdä. yhden papin kautta. kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön? Mitä Jumala voi tehdä yhden papin kautta kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön? Tätä kaikkea on Kohtaamispaikka Johtoryhmä Näky-ryhmä Iltamessu Solut Alfa-tiimi Rukoustiimi

Lisätiedot

Oiva kirjastot Alavus Töysä - Ähtäri RAPORTTI OIVA KIRJASTOJEN VARASTOINTI- PROJEKTISTA

Oiva kirjastot Alavus Töysä - Ähtäri RAPORTTI OIVA KIRJASTOJEN VARASTOINTI- PROJEKTISTA Oiva kirjastot Alavus Töysä - Ähtäri RAPORTTI OIVA KIRJASTOJEN VARASTOINTI- PROJEKTISTA ajalla 2.5. 16.11.2008 SISÄLLYS 1. LÄHTÖTILANNE. 3 2. TAVOITTEET... 4 3. TOTEUTUS... 5 4. ARVIOINTIA. 6 LIITE Varastointi-

Lisätiedot

KULTTUURI LÄHIYMPÄRISTÖSSÄMME. Tiina Lepistö Lastentarhanopettaja Päiväkoti Seuravuorenkatu 7

KULTTUURI LÄHIYMPÄRISTÖSSÄMME. Tiina Lepistö Lastentarhanopettaja Päiväkoti Seuravuorenkatu 7 KULTTUURI LÄHIYMPÄRISTÖSSÄMME Tiina Lepistö Lastentarhanopettaja Päiväkoti Seuravuorenkatu 7 1 Päiväkotimme Perustettu 1992 Sijaitsee Paattisilla kirkonkylämäisessä maalaisympäristössä 80 lasta 1-6 -vuotiaita

Lisätiedot

KAKSIKIELISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTYÖ

KAKSIKIELISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTYÖ KAKSIKIELISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTYÖ LAHTI 23.5.2018 Susanne Ahlroth Aluehallintovirasto Ruotsinkielinen sivistystoimen yksikkö SVENSKA SAMARBETSGRUPPEN FÖR UTVECKLINGSUPPDRAG RUOTSINKIELINEN KEHITTÄMISTEHTÄVIEN

Lisätiedot

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 TERVETULOA KONKKARONKKAAN! Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2016 Holmin talon alakerrassa avautui maaliskuussa 2014 kokeellinen työpajatila - KONKKARONKKA. Uusissa

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun SYYSKUU Vanhempainilta 7. luokkalaisten huoltajille lokakuun loppuun Alueen vastaava nuoriso-ohjaaja

Lisätiedot

Sivistysosaston osavuosiraportti 1-8/2014

Sivistysosaston osavuosiraportti 1-8/2014 Sivistysosaston osavuosiraportti 1-8/2014 Sivistysosasto Tasaisen kulutuksen mukaan sivistysosaston sitovuustasoilla on pysytty talousarvion asettamissa rajoissa. Koululaiset ovat osallistuneet kunnan

Lisätiedot

Kirjastoverkko. Palveluverkko- ja. 23 20.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 19 24.02.2015 126/00.01.

Kirjastoverkko. Palveluverkko- ja. 23 20.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 19 24.02.2015 126/00.01. Palveluverkko- ja 23 20.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 19 24.02.2015 Kirjastoverkko 126/00.01.02/2015 PALRYH 20.01.2015 23 Lohjan kaupunginkirjastoon kuuluvat pääkirjasto

Lisätiedot

Uudenkaupungin museon PEDAGOGINEN TARJONTA 1. OPASTUKSET

Uudenkaupungin museon PEDAGOGINEN TARJONTA 1. OPASTUKSET Uudenkaupungin museon PEDAGOGINEN TARJONTA 1. OPASTUKSET Uudenkaupungin museo järjestää opastuksia aikuis- ja lapsiryhmille. Opastuksia on tarjolla Wahlbergin talon, Luotsituvan, Merimiehenkodin ja Kalannin

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeen maakuntakirjasto 25.3.2011 Kuntaliitoksen myötä kaupunki siirtyi tilaaja-tuottaja

Lisätiedot