KYMENLAAKSON SISÄVESIEN KALASTUKSENVALVONTASUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KYMENLAAKSON SISÄVESIEN KALASTUKSENVALVONTASUUNNITELMA 2013-2018"

Transkriptio

1 1 KYMENLAAKSON SISÄVESIEN KALASTUKSENVALVONTASUUNNITELMA Martti Puska Kymenlaakson kalatalouskeskus ry 2013

2 2 KYMENLAAKSON SISÄVESIEN KALASTUKSENVALVONTASUUNNITELMA SISÄLTÖ: YLEISKUVAUS KALASTUSALUEISTA Kymijoen kalastusalue Iitin-Jaalan kalastusalue Vuohijärven kalastusalue Summa-, Vehka- ja Virojoen kalastusalue Valkealan kalastusalue KALASTUSALUEIDEN SÄÄTELY- JA KIELTOPÄÄTÖKSET Lohi- ja siikapitoiset vedet KALASTUKSENVALVONTA Arvio kalastuksenvalvonnan tarpeesta MENETTELYTAVAT KALASTUKSENVALVONNASSA Asiakkaan kohtaaminen Huomauttaminen Toimenpiteestä luopuminen Talteenottomenettely Näyttömääräys Alamitat ja rauhoitusajat KALASTUKSENVALVOJAT/ RESURSSIT KALASTUKSENVALVOJAN VALTUUTUSMALLI 17

3 3 7.0 VIITTEET 19 LIITTEET 20

4 4 1.0 YLEISKUVAUKSET KALASTUSALUEISTA Kymenlaakson sisävesialueella on viisi kalastusaluetta, jotka ovat Kymijoen - (510), Vuohijärven - (502), Valkealan - (503), Iitin-Jaalan (501) ja Summa-, Vehka- ja Virojoen kalastusalue (511). Kalastusalueiden pinta-ala on yhteensä n ha. Kuva 1, Kalastusalueet. Kuva 1. Kymenlaakson kalastusalueet Kalastusalueilla kalastetaan ahkerasti. Pyyntipäivät (onginta, pilkintä, viehekalastus, muu kalastus) kalastusalueilla (5) variaatiokertoimin vuonna 2009 oli yhteensä päivää (Riista- ja kalatalous tutkimuksia ja selvityksiä 1/2011). 1.1 Kymijoen kalastusalue Kymijoen kalastusalue (510) sijaitsee Kymijoen vesistöalueella (14) Kouvolan kaupungin ja Pyhtään kunnan alueella (kuva2). Kalastusalueen vesipinta-ala on 3407 ha. Kalastusalueen jäseninä on 20 osakaskuntaa ja 1 yksityisvesiyksikköä. Lisäksi jäseninä ovat virkistyskalastajien järjestö ja 2 ammattikalastajien järjestöä. Jäsenosakaskunnat ovat järjestäytyneitä.

5 5 Kuva2. Kymijoen kalastusalue ( Kalastus kalastusalueella on vilkasta. Viimeisen Suomi kalastaa selvityksen mukaan Kymijoen kalastusalueen vedet ovat suosittuja vapaa-ajankalastajien keskuudessa. Vuonna 2009 vapaaajankalastajat käyttivät pyydyspäiviä Kymijoen kalastusalueella yhteensä n päivää (Rktl; Suomi kalastaa vapaa-ajankalastus kalastusalueilla). Alueella toimii 3 yhtenäislupa-aluetta, jotka ovat Kymijoen Kuusankosken vapakalastusalue, Viialan Ummeljoen yhteislupa-alue ja Keskikymen erityislupa-alue. Kalastusalueella on 4 valtuutettua kalastuksenvalvojaa, ja lisäksi kalatalouskeskuksen toimihenkilö on valtuutettu ulkopuolisena suorittamaan valvontaa (alihankinta). 1.2 Iitin-Jaalan kalastusalue Iitin-Jaalan kalastusalue (501) sijaitsee Kymijoen vesistöalueella (14) Iitin kunnan ja Kouvolan kaupungin alueella (kuva 3). Kalastusalueen vesipinta-ala on ha. Yksityisvesien osuus on n. 3 %. Kalastusalueen jäseninä on 17 osakaskuntaa, 2 vesienhallintayksikköä ja 2 yksityisvesiyksikköä. Lisäksi jäseninä ovat virkistyskalastajien järjestö ja 2 ammattikalastajien järjestöä. Jäsenosakaskunnat ovat järjestäytyneitä.

6 6 Kuva 3. Iitin-Jaalan kalastusalue ( Kalastus kalastusalueella on suosittua hyvien kuhakantojen takia. Viimeisen Suomi kalastaa selvityksen mukaan vuonna 2009 vapaa-ajankalastajat käyttivät pyydyspäiviä Iitin-Jaalan kalastusalueella yhteensä n päivää (Rktl; Suomi kalastaa vapaa-ajankalastus kalastusalueilla). Alueella toimii 2 yhtenäislupa-aluetta, jotka ovat Iitin ja Pyhäjärven viehealueet. Kymijoella toimii Säyhteen viehekalastusalue. Urajärvellä on suoritettu hoitokalastuksia Iitin- Kirkonkylän ja Niinimäen- Radansuun osakaskuntien toimesta. Kalastusalueella on 4 valtuutettua kalastuksenvalvojaa, ja lisäksi kalatalouskeskuksen toimihenkilö on valtuutettu suorittamaan ulkopuolisena valvontaa (alihankinta). 1.3 Vuohijärven kalastusalue Vuohijärven kalastusalue (502) sijaitsee Kymijoen päävesistöalueen (14) Mäntyharjunreitin vesistöalueella Kouvolan kaupungin alueella. Kalastusalueen vesipinta-ala on ha (kuva 4). Yksityisvesien osuus on n. 3 %. Kalastusalueen jäseninä on 23 osakaskuntaa, 1 vesienhallintayksikkö ja 1 valtion vesienhallintayksikkö. Lisäksi jäseninä ovat virkistyskalastajien järjestö ja 2 ammattikalastajien järjestöä. Jäsenosakaskunnat ovat järjestäytyneitä.

7 7 Kuva 4. Vuohijärven kalastusalue ( Vuohijärvellä esiintyy taimenta, järvilohta ja nieriää, jotka kiinnostavat kalamiehiä. Viimeisen Suomi kalastaa selvityksen mukaan vuonna 2009 vapaa-ajankalastajat käyttivät pyydyspäiviä Vuohijärven kalastusalueella yhteensä n päivää (Rktl; Suomi kalastaa vapaaajankalastus kalastusalueilla). Alueella toimii 3 yhtenäislupa-aluetta, jotka ovat Karijärven, Vuohijärven ja Niska-Suolajärven viehealueet. Lintukymellä toimii Puolakankosken erityislupa-alue. Kalastusalueella on 5 valtuutettua kalastuksenvalvojaa, ja lisäksi kalatalouskeskuksen toimihenkilö on valtuutettu ulkopuolisena suorittamaan valvontaa (alihankinta). 1.4 Summa-, Vehka- ja Virojoen kalastusalue Summa-, Vehka- ja Virojoen kalastusalue (511) sijaitsee Summa, Vehka ja Virojoen vesistöalueilla (13, 12, 11) sijoittuen Miehikkälän-, Luumäen-, Virolahden kunnan, sekä Haminan- ja Kouvolan kaupungin alueille (kuva 5). Kalastusalueen vesipinta-ala on 5146,3 ha. Yksityisvesien osuus on n. 3,5 %. Kalastusalueen jäseninä on 20 osakaskuntaa ja 1 yksityisvesiyksikköä. Lisäksi jäseninä ovat virkistyskalastajien järjestö ja 2 ammattikalastajien järjestöä. Jäsenosakaskunnat ovat järjestäytyneitä.

8 8 Kuva 5. Summa-, Vehka- ja Virojoen kalastusalue ( Kalastus kalastusalueella on maltillista ja levittäytyy laajoille alueille jokivarsiin ja järville. Viimeisen Suomi kalastaa selvityksen mukaan Summa-, Vehka- ja Virojoen kalastusalueen vedet ovat suosittuja rauhallisia kalapaikkoja kaipaavien vapaa-ajankalastajien keskuudessa. Vuonna 2009 vapaa-ajankalastajat käyttivät pyydyspäiviä SVV:n kalastusalueella yhteensä n päivää (Rktl; Suomi kalastaa vapaa-ajankalastus kalastusalueilla). Alueella toimii 1 yhtenäislupa-alue, jotka on Summajoen viehelupa-alue. Lupia myytiin vuonna kpl. Kalastusalueella on 1 valtuutettua kalastuksenvalvojaa, ja lisäksi kalatalouskeskuksen toimihenkilö on valtuutettu ulkopuolisena suorittamaan valvontaa (alihankinta). 1.5 Valkealan kalastusalue Valkealan kalastusalue (503) sijaitsee Kymijoen vesistöalueen (14) Harjunjoen-Lappalan- Rapojärven valuma-alueella (14.18) (kuva 6). Alue sijoittuu Kouvolan kaupungin alueelle.

9 9 Kalastusalueen vesipinta-ala on 4886,7 ha. Yksityisvesien osuus on n. 1 %. Kalastusalueen jäseninä on 21 osakaskuntaa. Lisäksi jäseninä ovat virkistyskalastajien järjestö ja 2 ammattikalastajien järjestöä. Jäsenosakaskunnat ovat järjestäytyneitä. Kuva 6. Valkealan kalastusalue ( Kalastusalueen hyvät kuhakannat kiinnostavat kalastajia. Viimeisen Suomi kalastaa selvityksen mukaan vuonna 2009 vapaa-ajankalastajat käyttivät pyydyspäiviä Valkealan kalastusalueella yhteensä n päivää (Rktl; Suomi kalastaa vapaa-ajankalastus kalastusalueilla). Alueella toimii 2 yhtenäislupa-aluetta, jotka ovat Kyykosken viehealue ja Valkealan Utin viehealueet. Kalastusalueella on 6 valtuutettua kalastuksenvalvojaa, ja lisäksi kalatalouskeskuksen toimihenkilö on valtuutettu suorittamaan ulkopuolisena valvontaa (alihankinta).

10 KALASTUSALUEIDEN SÄÄTELY JA KIELTOPÄÄTÖKSET Kalastusalueet ovat tehneet useita kalastuslain 32 :n mukaisia kalastusta koskevia säätelytoimenpiteitä kuten verkon solmuvälin alimman mitan määräämistä tietyn kalalajin suotuisan kannan turvaamiseksi. Samoin perustein on tehty myös kalastuslain 35 :n mukaisia kalalajien alamittapäätöksiä. Oheisessa taulukossa on voimassaolevat säätely ja kieltopäätökset (taulukko 1) Alamitat Taimen Järvilohi Harjus Kuha Hauki Voimassa Huom. Kymijoen kalastusalue 60 cm 40 cm 45 cm Iitin-Jaalan kalastusalue 45 cm Summa-, Vehka- ja Virojoen kalastusalue 40 cm Vehkajoki Valkealan kalastusalue 50 cm Solmuvälit Taimen Järvilohi Harjus Kuha Hauki Muikku Voimassa Huom. Kymijoen kalastusalue 55 mm Muhjärvellä Kymijoen kalastusalue Kuhan kuturauhoitus Muhjärvellä Iitin-Jaalan kalastusalue 55 mm > 23 mm Vuohijärven kalastusalue Summa-, Vehka- ja Virojoen kalastusalue Valkealan kalastusalue mm > 23 mm Päätökset padon alla KL 26 Päätöksen sisältö Voimassa Huom. Kymijoen kalastusalue Padon alapuolisen 100 m kalastuskiellon poisto Anjalan voimalaitos Iitin-Jaalan kalastusalue Kalastuskiellon pidentäminen padon alla 500 m Vuolenkosken voimalaitos Iitin-Jaalan kalastusalue Kalastuskiellon pidentäminen padon alla 400 m Mankalan voimalaitos Vuohijärven kalastusalue Padon alapuolisen 100 m kalastuskiellon poisto Puolakankosken säännöstelypato Valkealan kalastusalue Padon alapuolisen 100 m kalastuskiellon poisto Ruokokosken voimalaitos Taulukko 1. Kalastusalueiden säätely- ja kieltopäätökset Tarkempia tietoja päätösten sisällöstä ja rajauksista saa www-osoitteesta: Lohi- ja siikapitoiset vedet Lohi- ja siikapitoisissa vesissä on omat kalastusta koskevat rajoituksensa. Näitä ovat kalastuslain 8 :n yleiskalastusoikeuksien rajaaminen lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski ja virtapaikoilta. Kalastusasetuksen 12 :ssä mainittujen pyyntivälineiden (atrain, harppuuna ym.) käyttö on kiellettyä muutenkin lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski ja virtapaikoissa. Lisäksi kalojen tartuttaminen ulkopuolelta rokastaminen on kielletty, kuten myös koukkukalastus matosyöttiä käyttäen tai harri-laudalla (kalastusasetus 12 2 mom). Kalastusasetuksen 17 :n nojalla on määrätty lohikalojen kuturauhoituksista joessa, purossa, koskessa ja virtapaikassa. Tässä on huomioitava, että vesimuodostuman ei tarvitse olla lohi- ja siikapitoiseksi määritetty, jotta

11 11 lohikalojen kuturauhoituksen edellytykset täyttyvät. Ely-Keskus kalatalousviranomaisena määrittelee lohi- ja siikapitoiset koski- ja virtapaikat. Lisäksi Ely-Keskus voi myöntää lupia poiketa kuturauhoituksista jos erityiset syyt antavat tähän mahdollisuuden. Lohi- ja siikapitoiset alueet Kaakkois-Suomessa on esitelty liitteessä KALASTUKSENVALVONTA Kymenlaakson maakunnassa kalastuksenvalvontaa on tehty osakaskuntien, kalastusalueiden ja Kymenlaakson kalatalouskeskuksen toimesta (alihankintana). Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen myöntämien kalatalouden edistämisvarojen turvin kalastusalueet ovat lisänneet ulkopuolista kalastuksenvalvontaa vesialueillaan. Kalastuksenvalvontaa toteuttaneet kalastusalueet ovat olleet: Summa-, Vehka ja Virojoen -, Kymijoen-, Valkealan-, Iitin-Jaalan ja Vuohijärven kalastusalue. Kymenlaakson kalatalouskeskus ry on toteuttanut kalastuksenvalvontaa viiden kalastusalueen vesillä. Kymenlaakson kalatalouskeskuksella on käytössä valvontavene ja kaksi kalastuksenvalvojaa. Valvontaveneeseen on saatu rahoitusta kalatalouden edistämisrahoista vuonna 2007, jolloin kalastuksenvalvontaa on aloitettu suorittamaan tehostetusti. Kalatalouskeskuksen valvonnoissa aloitusvuonna 2007 kiinni jääneiden luvattomien kalastajien määrä oli Kymenlaakson vesialueella n. 12 %. Näyttömääräyksiä jaettiin n. 21%:lle asiakkaista. Vuonna 2012 vastaavasti luvattomia kalastajia ei tavattu tavanomaisen valvonnan yhteydessä, valvonnan keskittyessä pyydysten merkintään. Erityiskohteiden valvontojen yhteydessä tavattiin luvattomia kalastajia säännöllisesti. Pyydysten merkintää koskeva lakimuutos astui voimaan Kauden 2012 aikana tarkistettiin 278 kpl, joista 88 kpl sai huomautuksen ohjauslipukkeilla. Huomautettujen osuus oli 31,6 %. Vuonna 2014 tarkistettuja pyydyksiä oli 496 kpl, joista 73 kpl sai huomautuksen ohjauslipukkeella pikku puutteista. Huomautettujen osuus oli 14,7% (vuonna ,8 %). Pyydysten oikeassa merkinnässä on tapahtunut kehitystä. Pyydysten merkinnässä havaittuja puutteita ovat epätäydelliset nimi ja yhteystiedot, epäselvät yhteystiedot, pyydysten merkintä ei ole kalastuslain 33 :n mukaan vesiliikenteen selvästi havaittavissa. Kalastuksenvalvontaa on suoritettu opastavalla linjalla ohjausmerkeillä ohjeistaen. Tietoon tulleita talteenottoja oli 29 kpl. Talteenottoon johtaa nimi- ja yhteystietojen puuttuminen, kalastusoikeuden osoittavan merkistön (lommi) puuttuminen sekä piittaamattomuus ravustus- ja kalastusajoista (Kymenlaakson kalatalouskeskus, Kalastuksenvalvontaraportti 2013 ja 2014). 3.1 Arvio kalastuksenvalvonnan tarpeesta

12 12 Kymijoen kalastusalueella kalastuksenvalvonnan painopistealueet ovat Voikkaan pato, jossa on säännöllistä salakalastusta. Keltin voimalaitoksen alapuoli, jossa kalastajat unohtavat 100 m padon alapuolisen rauhoitusalueen. Voikkaa Keltti alue kuuluu Kymijoen Kuusankosken vapakalastusalueeseen, mutta valvonta on vähäistä. Kymijoki välillä Keltti Inkeroinen on kalastettavissa lääninluvalla. Täällä liikkuu myös kalastajia ja olisi hyvä suorittaa valvontaa aina välillä. Myllykosken pato on mahdollinen valvonnan kohde, mutta vaatii veneen. Anjalan voimalaitospadon alapuolelta alkaa Keski-Kymen erityiskalastusalue, joka jatkuu Ahvionkoskille asti. Alueella on aktiivista valvontaa, joten valvonnan tarve on vähäinen. Hirvivuolteen säännöstelypato on salakalastajien suosiossa, eli tärkeä valvontakohde. Muhjärvi on merkittävä kuhan lisääntymisalue Kymijoella. Muhjärvellä on voimassa kuhan kuturauhoitus , joten valvonta on erittäin tarpeellista. Myös alimpien patojen alue kuten Koivukosken kalatien (myös tulevan Korkeakosken kalatien) yläpuolella on tärkeää valvonta-aluetta. Länsihaarassa Hirvikoski, Klåsarön- ja Ediskosken padot on pidettävä silmällä. Tammijärvellä voisi myös valvontaa tehostaa. Lohen nousun parantuminen Kymijoen yläosille tulee lisäämään valvonnan tarvetta. Verkkokalastus lohen kutuaikaan, alamitat ja kielletyillä alueilla pyynti pitää kalastuksenvalvojat kiireisinä. Valvontatarve on tulevaisuudessa lohien nousun parantuessa ainakin 1 henkilötyökuukautta. Iitin-Jaalan kalastusalueella mahdollisesti eniten salakalastettu alue on Mankalan voimalaitoksen alakanava. Vaikka alueella on ollut valvontaa, asiakkaita riittää. Alue on hyvin kalaisaa aluetta, ja monet velvoiteistutukset pudotetaan täällä vesiin. Järvialtailla kuten Konnivesi, Pyhäjärvi, Urajärvi ym. tilanne on kohtuullisen hyvä, mutta valvonnalla on ehkäisevä vaikutus salakalastukseen. Omat valvojat tekivät 96 käyntiä Mankalaan kaudella Kalatalouskeskus teki 9 valvontamatkaa järvialtaille. Pyydysten merkinnän valvominen, Mankalan voimalan alue ja kuhan alamittamuutos 2014 alusta työllistävät valvontaa. Valvontatarve on 0,5-1 henkilötyökuukautta. Vuohijärven kalastusalueella Voikosken voimanlaitoksen alla ei juuri salakalastajia ole, koska asutusta on aivan lähituntumassa ja Woikosken tehtaat ovat vieressä. Siikakosken voimalaitos syrjäisen sijainnin vuoksi on otollinen salakalastuskohde. Järvialtailla on tilanne kohtuullisen hyvä näkyvän kalastuksenvalvonnan ansiosta. Aina välillä kuuluu tietoja salakalastajista Verlan voimalaitoksen alueelta. Vuohijärvellä, Karijärvella ja Iso-Ruhmasjärvellä on valvonnan tarve vähäisempi. Puolakankoskella asuu valvoja lähellä ja salakalastus ei siksi ole yleistä. Sonnanjoella on tarve valvoa, koska alue on laaja ja paikallisella osakaskunnalla ei ole omaa valvojaa. Valvonnan tarve on 0,5 henkilötyökuukautta. Summa-, Vehka- ja Virojoen kalastusalueen vedet ovat levittäytyneet laajalle alueelle. Kalastajat levittäytyvät harvakseltaan ja kontaktit ovat harvassa. Paikalliset valvojat olisivat ensiarvoisen tärkeitä. Suuremmilla järvialtailla pyydystenmerkintää tulisi valvoa. Vaelluskalojen nousun parantuessa tulevaisuudessa Summajoella valvonnan tarve tulee kasvamaan. Metsäkylän padon alue ja myöhemmin mahdollisen kalatien alueen valvonta olisi prioriteettilistalla tärkein. Vehkajoella ja Virojoella valvontaa tulisi tehdä myös paikallisin voimin. Kalastusalueella ei ole nyt

13 13 kuin 1 valvoja. Kalojen alamitat ja pyydysten merkintä työllistävät valvojia. Valvonnan tarve on 0,25 henkilötyökuukautta. Valkealan kalastusalueen järvialtailla Lappalanjärvellä on kovin kalastuspaine. Kuhan alamitta on kaikissa kuhapitoisissa vesissä 50 cm. Rapojärvellä, Karhulanjärvellä ja muilla järvillä kalastus on maltillisempaa. Kalastuksensäätely ja alamitta työllistävät alueen valvontaa. Väliväylällä on Jyräänjoen erityislupa-alue, jossa on omat valvojat. Samoin Kyykosken erityislupa-alue on valtuuttanut valvojan alueelleen. Näkyvä valvonta on tarpeellisella alueella. Valvonnan tarve on 0,5 henkilötyökuukautta. 4.0 MENETTELYTAVAT KALASTUKSENVALVONNASSA Kalastuksenvalvonnassa on hyvä noudattaa yhteisiä menettelytapoja. Tähän liittyen pidettiin kalastuksenvalvonnan ja viranomaisten (rajavartiolaitos/ merivartiolaitos, poliisi, kalatalousviranomaiset, metsähallitus) kanssa kalastuksenvalvontaa kehittävä yhteistyökokous Kotkassa. Tilaisuudessa käytiin läpi eri tahojen valvontatyötä ja vertailtiin tuloksia. Samalla voitiin neuvotella hyvistä menettelytavoista kalastuksenvalvontaprosessin eri vaiheissa. 4.1 Asiakkaan kohtaaminen Kun kohdataan asiakas valvontatilanteessa, tervehtimisen jälkeen esittäydytään nimeltä ja kerrotaan millä asioilla ollaan. Esitetään valvojankortti, tunnus ja tarvittaessa valtuutus tähän tehtävään alueella. Pyritään toimimaan rauhallisesti ja asiakaspalveluhenkisesti niin että asiakas olisi tyytyväinen tilanteessa. Tarvittaessa pyydetään henkilötodistus iän selvittämiseksi. Kalastuksenvalvontaan kuuluvasta tehtävästä tai toimenpiteestä ei saa aiheutua suurempaa haittaa tai vahinkoa kuin kalastuksenvalvonnan toteuttamiseksi on välttämätöntä (KL 96 a ). Kalastuksenvalvoja toimii tehtävässään virkavastuulla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kalastuksenvalvojan tunnukset päällä ollaan vain tehtävällä. Kalastuksenvalvojan kortista ja tunnuksesta on säädetty kalastuslain 97b :ssä. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella säädetään tarkemmin kortista ja tunnuksesta (liite 3, MMM:n asetus kalastuksenvalvojan kortista ja tunnuksesta). Asiakkaalla on pysähtymisvelvollisuus valvontatilanteessa (KL 104 ). Valvojalla voi olla käytössään pysäytysmerkki tai nostetaan käsi pystyyn merkiksi. Pysäytysmerkin käyttöä tulee tarkkaan harkita. Jos asiakas näyttää haluttomalta pysähtyä tarkastettavaksi, voidaan pysäyttämistä tehostaa näyttämällä pysäytysmerkkiä. Ei käytetä pysäytysmerkkiä paikallaan olevien asiakkaiden kanssa, jotta ei provosoida tilanteessa tarpeettomasti.

14 14 Vetouistelijan pysäyttäminen tarkastettavaksi ei ole aivan välttämätöntä. Pyydetään asiakasta säilyttämään veto, valvontavene voidaan ajaa veneen keulapuolelle ja kiinnittyä ajon aikana. Tämä onnistuu jos valvojia on kaksi. Jos lupa-asiat eivät ole kunnossa, vene täytyy pysäyttää selvittelyn ja lomakkeiden täytön ajaksi. 4.2 Huomauttaminen Jos kalastusta koskevien määräysten rikkominen on olosuhteet huomioiden vähäinen, voidaan tekoon syyllistyneelle antaa huomautus (KL 104 b ). Pyydykseen voidaan laittaa ohjausmerkki (kiinnitys nippusiteellä on nopeaa) jos pyydysten merkintä ei ole aivan kalastuslain 33 mukaista. Tällöin puutteita on esim. yhteystiedoissa yms. (kuva 7.). Kuva 7. Huomaustusmerkki Jos kyseinen pyydys on seuraavallakin tarkistuksella puutteellisesti merkitty, on ryhdyttävä talteenottomenettelyyn. Asiakkaalle jolla on vähäinen määräysten rikkominen kyseessä, voidaan antaa kirjallinen huomautus, josta on tehtävä tapahtumailmoitus. Poliisin neuvo on ollut, että suullinen huomautus on monesti ollut parempi kuin paperilla annettu. Kalastuksenvalvojan on hyvä jättää kunnossa oleviin pyydyksiin merkintä (ohjausmerkki) pyydyksen tarkastuksesta, vaikka kaikki on ollut kunnossa. Tämä helpottaa myös valvojaa seuraavalla valvontareissulla kun tarkistettu pyydys erottuu kauempaa kiikaroitaessa. Tällä on myös positiivinen vaikutus valvontaan ja kanssakäymiseen asiakkaiden kanssa (kuva 8.). Kuva 8. Tarkistusmerkki 4.3 Toimenpiteestä luopuminen

15 15 Toimenpiteestä luopuminen tarkoittaa sitä, että jos toimenpiteen loppuun saattaminen aiheuttaa kohtuuttomia seuraamuksia rikkomuksen laatu ja toimenpiteellä tavoiteltava tulos huomioiden (KL 104 c ). Esimerkiksi jos asiakas lähtee pysäytettäessä yllättäen karkuun ja asiakkaan seuraaminen on vaarallista suhteessa epäiltyyn rikkomukseen, tällöin luovutaan takaa-ajosta. Merkitään tarpeelliset tiedot tilanteesta, epäilty rikkomus, kuten veneen merkki, malli, moottori, veneen rekisterinumero ja henkilön tuntomerkit. Nämä tiedot ilmoitetaan poliisille, joka jatkaa myöhemmin toimenpidettä. Tilanteessa voidaan epäillä luvatonta kalastusta, pysähtymismerkin noudattamatta jättämistä ja henkilötietojen salaamista. 4.4 Talteenottomenettely Talteenottomenettelystä säädetään kalastuslain 102 :ssä. Kun pyydyksessä ei ole nimi- ja yhteystietoja, ei kalastusoikeuden osoittavia merkkejä, jos yksikin kalastuslain momentin 1,2 ja 3 kohdat eivät täyty, voidaan aloittaa talteenottomenettely. Talteenotosta on ilmoitettava alueen poliisille, tämä voidaan tehdä hätäkeskuksen (112) kautta. Kouvolan ja Kotkan poliisit ovat ohjeistaneet ottamaan poliisiin yhteyttä hätäkeskuksen kautta. Esittäydytään nimellä ja kerrotaan millä asioilla ollaan. Ilmoitetaan kalastuksenvalvojan tunnuskortin numero. Pyydetään ilmoittamaan pyydyksen talteenotosta alueen poliisille. Ilmoitetaan talteenoton laatu, talteenottopaikka (esim. gps-tiedot) ja kerrotaan minkä ajan kuluessa talteenotto toimitetaan poliisilaitokselle. Lisäksi ilmoitetaan pyydyksissä oleva saalis. Tarvittaessa pyydetään poliisia ottamaan yhteyttä esimerkiksi pyydyksen hävittämiseksi ja saaliin kohtalon selvittämiseksi. Valokuvan otto hävitettävästä pyydyksestä ja mahdollisesta saaliista on eduksi ottaa. Talteenotto toimitetaan sovitusti poliisin haltuun. Talteenottopaikalle pyritään jättämään tieto talteenotosta esim. ohjausmerkillä, ja missä talteenotto on säilytyksessä (kuva 9). Kuva 9. Talteenottoilmoitus Kouvolan poliisilaitokselle toimitettava näyttömääräys/ tapahtumailmoitus viedään poliisin ilmoitusten vastaanottoon. Kouvolan poliisilla on hyvät varastotilat, joihin talteenotot varastoidaan. Poliisi huolehtii asioiden jatkoselvittelystä ja arvioi epäillyt tapaukset. Talteenotot 6 kuukauden säilytyksen jälkeen (jos niitä ei kysellä, ja asian selvittely ei käynnisty) myydään pakkohuutokaupalla tai hävitetään. Vähäarvoiset talteenotot (alle 20 ) voidaan hävittää poliisin luvalla. Talteenoton yhteydessä saadun kalansaaliin jatkokäsittelystä (vapauttaminen, säilyttäminen, hävittäminen) päättää poliisi.

16 Näyttömääräys/ tapahtumailmoitus Näyttömääräyksestä säädetään kalastuslain 104 a :ssä. Pääsääntöisesti kalastuslupien puuttuminen antaa mahdollisuuden näyttömääräyksen antamiseen asiakkaalle. Näyttömääräyksen sisällöstä on säädetty Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa, jossa sisällöstä sanotaan seuraavaa: Kalastuslain 104 a :ssä tarkoitettuun näyttömääräykseen tulee merkitä seuraavat tiedot: 1) toimenpiteiden kohteena olevan henkilötunnus ja muut tunnistetiedot sekä yhteystiedot; 2) tapahtuma-aika ja tapahtumapaikka; 3) selvitys tapahtumasta tai epäilty rikkomus, jonka selvittämiseksi toimenpiteeseen on ryhdytty; 4) toimenpide, joka näyttömääräyksen saajan tulee suorittaa; 5) poliisilaitos tai paikka, jossa näyttö on suoritettava; 6) toimenpiteen kohteena olevan henkilön allekirjoitus; 7) näyttömääräyksen antajan allekirjoitus; sekä 8) näyttämisen yhteydessä saadut tiedot sekä se, mihin toimenpiteeseen näyttö on johtanut (poliisin merkinnät) Kouvolan ja Kotkan poliisin ohjeistuksen mukaan näyttömääräys voidaan kirjata poliisin internetsivuilla olevan sähköisen rikosilmoituksen kautta ( Tai jos on aikaa, voi sen jättää poliisilaitoksen ilmoitusten vastaanottoon. Asetuksen mukaisia näyttömääräyslomakkeita/ tapahtumailmoituksia on saatavilla kalatalouden neuvontajärjestöiltä (lomake, liite 2). Tapahtumailmoituksesta säädetään kalastuslain 104 d :ssä. Nykyisissä näyttämääräys/tapahtumailmoitus lomakkeissa on huomioitu tarvittavien tietojen kirjaukset. Tapahtumailmoitus voidaan jättää talteenoton yhteydessä poliisille. Kalastuksenvalvojan on jätettävä vuoden tapahtumailmoitukset vuosittain ELY-Keskukselle toimintavuotta seuraavan tammikuun loppuun mennessä. 4.6 Alamitat ja rauhoitusajat Kalastuslain pääperiaate on että alamittainen kala on laskettava vapaaksi elävänä tai kuolleena. Pyydykseen jäänyt alamittainen kala on laskettava vapaaksi välittömästi. Rauhoitettua kalaa ei saa pyytää sellaisella pyydyksellä, joka soveltuu siihen erityisen hyvin. Rauhoitusaikana pyydyksestä saatu kala tai rapu on viipymättä palautettava veteen takaisin. Poliisin tehtäväksi jää harkita toteutuuko rikkomus tai rikos. Jos asiakkaalla on alamittaisia kaloja tai rauhoitusaikana

17 17 pyydyksissä on rauhoitettuja kaloja tai rapuja, ei huomautuksella enää selviä. Poliisi päättää mitä luvattomalla pyynnillä saadulla saaliilla tehdään. Toimenpiteinä tapahtumailmoitus ja mahdolliset talteenotot tehdään noudattaen edellä kappaleessa mainittuja toimia. 5.0 KALASTUKSENVALVOJAT/ RESURSSIT Kymenlaakson sisävesialueen vaikutuspiirissä on kalastuksenvalvontaa koskevan lain mukaisia kalastuksenvalvojia 50 henkilöä. Näistä noin 20 henkilöä on kalastusalueen valtuuttamia. Kymijoen kalastusalueella on 4 valtuutettua valvojaa, Iitin-Jaalan kalastusalueella on 4 kalastuksenvalvojaa, Vuohijärven kalastusalueella on 5 kalastuksenvalvojaa, Valkealan kalastusalueella 6 kalastuksenvalvojaa ja Summa-, Vehka- ja Virojoen kalastusalueella 1 kalastuksenvalvoja. Lisäksi kalatalouskeskuksen toimihenkilö on valtuutettu toimimaan kalastusalueilla kalastuksenvalvojana. Summa-, Vehka- ja Virojoen kalastusalueella olisi tarve lisätä kalastuksenvalvojia, muiden kalastusalueiden osalta voidaan pitää resursseja tyydyttävällä tasolla. Kalastuksenvalvojien tiedotus on järjestetty kalatalouskeskuksen kautta sähköpostiryhminä. 6.0 KALASTUKSENVALVOJAN VALTUUTUS kalastuksenvalvojan valtuutuksesta ja toimialueesta on säädetty kalastuslain 98 :ssä. Kalastuksenvalvojan valtuutuksen voi antaa kalastusalueen hallitus kokouksessaan ja osakaskunnan kyseessä ollessa osakaskunnan vuosikokous. Valtuuttajat ovat velvollisia ilmoittamaan valtuutuksen sisällöstä ja voimassaolosta 2 kuukauden kuluessa sen voimaantulosta Ely-Keskukselle. On huomattava valtuutusta annettaessa, että kalastuksenvalvojaksi hyväksyminen on voimassa 10 vuotta. Kalastuksenvalvojan valtuutusmalli voi olla seuraavanlainen: KALASTUSALUE/ OSAKASKUNTA ELY-keskus Kalatalous Salpausselänkatu KOUVOLA Viite: Viitaten kalastuslain 98 mukaiseen valtuutukseen. Asia: Kalastusalue/ osakaskunta on antanut seuraaville henkilöille valtuutuksen valvoa kalastusta alueellaan. Osakaskunnan kiinteistörekisteritunnus:

18 18 1) Kalastusalue/osakaskunta on kokouksessaan päättänyt valtuuttaa kalastuksenvalvojiksi seuraavat: Kalle Kalamies ( K) Kouvolasta ja Ville Uistelijan ( K) Kouvolasta. Valtuutukset ovat voimassa 10 vuotta päättyen vuoden 20 loppuun. Valtuutettujen on suoritettava hyväksytysti 97a koulutus ja tultava ELY-keskuksen hyväksymäksi kalastuksenvalvojaksi viimeistään laissa säädetyn siirtymäajan puitteissa. 2) Valtuutus on voimassa liitteenä olevan vesialuekartan mukaisella alueella. 3) Toimintaohjeena on Kymenlaakson sisävesien kalastuksenvalvontasuunnitelma Allekirjoitus ja päiväys

19 VIITTEET Kalastussäädöksiä 2013, Kalatalouden keskusliitto n:o 137, 16 uudistettu painos, 88 s. Kurkilahti, M., Moilanen, P., Seppänen, E. & Toivonen, A-L Suomi kalastaa 2009, vapaa-ajan kalastus kalastusalueilla. Riista ja kalatalous, tutkimuksia ja selvityksiä 1/2011, 47 s. Puska, M Kalastuksenvalvontaraportti Kymenlaakson kalatalouskeskus 2013, moniste 2s.

20 20 Kalastusasetuksen (1116/82) 51 b :n mukainen määritys LIITE1. Päivämäärä / T y ö v o ima - j a e l i n k e i n o k e s k u s Kaakkois-Suomen työvoima- ja elinkeinokeskuksen toimialueella sijaitsevat lohi ja siikapitoiset vesistöt, joiden koski- ja virtapaikoissa jokamiehenoikeuteen perustuva onkiminen ja pilkkiminen sekä läänikohtaisen viehekortin nojalla tapahtuva kalastaminen on kielletty (KL 8 ). Dnro Vesistö Kunta Peruskartta Hiitolanjoki Rautjärvi Kelkanjoki Anjalankoski Saaramaanjärvi Summanjoki Korpijärven reitti Suomenniemi ,09 Kukasjärvi Kuolimo Kuolimon reitti Savitaipale Ahvenkoski, Kärnänkoski, Partakoski, Siikakoski Kymijoki Iitti ,12 Vuolenkosken voimalaitos - Mankalan voimalaitos Kymijoki Valkeala ,06,08 Pyhäjärvi - Keltin voimalaitospato Kuusankoski Elimäki Kymijoki Anjalankoski ,12 Anjalankosken voimalaitospato - Suomenlahti Kotka ,05,07-12 Pyhtää Lohijoki Rautjärvi Mustajoki Lappeenranta ,12 Myllyjoen reitti Jaala Karijärvi Niskajärvi Mäntyharjun reitti Valkeala ,09 Voikosken voimalaitospato - Lintukymen silta Jaala ,07,09 Rautjoki Jaala Ruokojärvi Karijärvi Kaakkois-Suomen TE-keskus, kalatalousyksikkö, Salpausselänkatu 22, KOUVOLA, puh , telefax

21 21 T y ö v o I m a - j a e l i n k e i n o k e s k u s Vesistö Kunta Peruskartta Saarasjärvenoja Virolahti ,11 Sarajoki Rautjärvi Silamusjoki Rautjärvi Sippolan-, Humal-, Silmun- ja Saveronjoki Anjalankoski ,03 Saittaranjärvi - Summanjoki Summanjoki Anjalankoski ,02,03 Mölöjärvi - Suomenlahti Hamina ,04,05 Torsanjoki Rautjärvi Pieni-Torsa Silamus Urpalanjoki Miehikkälä ,05 Salajärvi valtakunnanraja Vaalimaanjoki Virolahti ,02 Mattilan Myllykoski - valtakunnanraja Miehikkälä Valkealan reitti Luumäki ,11 Kannuskoski - Virranniemi Valkeala ,03,06 Vehkajoki Hamina ,04,05 Ihamaanjärvi Suomenlahti Vilajoki Ylämaa Korppinen - Pukalus Sotkalampi - Pukalus Virojoki Miehikkälä Virojärvi - Pitkäkoski ,12 Virojoki Virolahti ,11 Kantturakosken voimalaitospato Suomenlahti Vuoksi Imatra ,06 Saimaa valtakunnanraja Tällä määrityksellä kumotaan Kaakkois-Suomen TE-keskuksen antama määritys dnro Kalatalousjohtaja Tuomas Oikari Kalastusmestari Vesa Vanninen Kaakkois-Suomen TE-keskus, kalatalousyksikkö, Salpausselänkatu 22, KOUVOLA, puh , telefax T y ö v o I m a - j a e l i n k e i n o k e s k u s

22 LIITE 2. 22

23 23

24 24

25 LIITE 3. 25

26 26

27 27

Kalastuksenvalvontaa (ko?) 1.4.2012 Tuntuipa hyvältä 2012-2013 löysinrantein 2014 ruuvia kiristettii Mitäpä sitten?

Kalastuksenvalvontaa (ko?) 1.4.2012 Tuntuipa hyvältä 2012-2013 löysinrantein 2014 ruuvia kiristettii Mitäpä sitten? Kalastuksenvalvontaa (ko?) 1.4. Tuntuipa hyvältä -2013 löysinrantein 2014 ruuvia kiristettii Mitäpä sitten? Toimivaltuudet mikä muuttuu? Myyjän varastoa ei saa tarkastaa Velvollisuus hävittää laittomia

Lisätiedot

Uudet säännökset. järjestöpäällikkö Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto

Uudet säännökset. järjestöpäällikkö Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto Uudet säännökset järjestöpäällikkö Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto Tässä esityksessä HE 271/2010 ja valiokuntien lausunnot KalastusL uudistettavat kalastuksenvalvontasäännökset, mm:toimivalta, koulutus,

Lisätiedot

Kalastuksen valvonta muuttui

Kalastuksen valvonta muuttui Kalastuksen valvonta muuttui 1.4.2012 Pyydysten merkintä Kalastuksen valvojien koulutus Alamittaiset laskettava välittömästi veteen Ym. Pirkanmaan kalatalouskeskus ry. tekee Pirkanmaalla valvontatehtäviä

Lisätiedot

Raportti 23/2017 Jokitalkkari-hankkeen kalastuksenvalvontaraportti 2017

Raportti 23/2017 Jokitalkkari-hankkeen kalastuksenvalvontaraportti 2017 Raportti 23/2017 Jokitalkkari-hankkeen kalastuksenvalvontaraportti 2017 Velimatti Leinonen Olli Sivonen Raportti 23/2017 Jokitalkkari-hankkeen kalastuksenvalvontaraportti 2017 20.12.2017 Laatijat: Velimatti

Lisätiedot

Miksi kalastusta valvotaan?

Miksi kalastusta valvotaan? Miksi kalastusta valvotaan? Osa kalaveden ja kalakantojen hoitoa Kalastuslain 1 : kalavarojen ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä käyttö ja hoito turvataan kalavarojen kestävä ja monipuolinen

Lisätiedot

muutetaan kalastuslain (286/1982) 33, 36 ja 89, 13 luvun otsikko, ja 108 :n 1 momentti,

muutetaan kalastuslain (286/1982) 33, 36 ja 89, 13 luvun otsikko, ja 108 :n 1 momentti, Viitetiedot På svenska Annettu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2011 Laki kalastuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan kalastuslain (286/1982) 33, 36 ja 89, 13 luvun otsikko,

Lisätiedot

Päätös. Laki. kalastuslain muuttamisesta

Päätös. Laki. kalastuslain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 363/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi kalastuslain muuttamisesta ja kalastuslain muuttamisesta annetun lain 108 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 29 päivänä maaliskuuta 2011. 270/2011 Laki. kalastuslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2011

Julkaistu Helsingissä 29 päivänä maaliskuuta 2011. 270/2011 Laki. kalastuslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 29 päivänä maaliskuuta 2011 270/2011 Laki kalastuslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan

Lisätiedot

Uusi kalastusasetus ohjaa KESTÄVÄÄN kalastukseen Vuoksen vesistöalueella

Uusi kalastusasetus ohjaa KESTÄVÄÄN kalastukseen Vuoksen vesistöalueella Uusi kalastusasetus ohjaa KESTÄVÄÄN kalastukseen Vuoksen vesistöalueella Veli-Matti Kaijomaa/ELY-kalatalouspalvelut / Järvi- Suomi 3.12..2015 1 Valikoiva kalastus Valikoivassa kalastuksessa kalastaja ohjaa

Lisätiedot

UUSI KALASTUSLAKI ja vesialueen omistajan oikeudet. Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen vuosikokous 2015

UUSI KALASTUSLAKI ja vesialueen omistajan oikeudet. Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen vuosikokous 2015 UUSI KALASTUSLAKI ja vesialueen omistajan oikeudet Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen vuosikokous 2015 Kalastuslain valmistelun vaiheet Työryhmävalmistelu käyntiin 2008 Ensimmäinen luonnos julkistettiin

Lisätiedot

Raportti 23/2018 Jokitalkkari-hankkeen kalastuksenvalvontaraportti 2018

Raportti 23/2018 Jokitalkkari-hankkeen kalastuksenvalvontaraportti 2018 Raportti 23/2018 Jokitalkkari-hankkeen kalastuksenvalvontaraportti 2018 Oula Tolvanen Raportti 23/2018 Jokitalkkari-hankkeen kalastuksenvalvontaraportti 2018 7.11.2018 Laatijat: Oula Tolvanen Kannen valokuvat:

Lisätiedot

Kalastonhoito ja kalastaminen Paimelanlahdella ja Vähäselällä

Kalastonhoito ja kalastaminen Paimelanlahdella ja Vähäselällä Kalastonhoito ja kalastaminen Paimelanlahdella ja Vähäselällä Matti Kotakorpi Vesiensuojelusuunnittelija LSYP Keskustelutilaisuus Paimelan koulu 18.9.2014 Esityksen sisältö Osakaskunnan ja kalastusalueen

Lisätiedot

Viite: Uudenmaan maaseutuelinkeinopiirin päätökset 25.4.1997:

Viite: Uudenmaan maaseutuelinkeinopiirin päätökset 25.4.1997: PÄÄTÖS Dnro 28/5715-2014 23.9.2014 Uusimaa / Kalatalouspalvelut Jakelussa mainituille Viite: Uudenmaan maaseutuelinkeinopiirin päätökset 25.4.1997: Siuntionjoen vesistön lohipitoisuus Dnro 2786/97/97 Karjaanjoen

Lisätiedot

Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014

Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014 Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014 EU:n osarahoitteinen hanke (50%). Hankkeen kustannusarvio on noin 620 000 euroa. Hankkeella on rahoittajia 39 kpl. Neljä vesistöaluetta

Lisätiedot

Sisä-Suomen poliisilaitos Kokemuksia kalastuksenvalvonnasta. vanhempi konstaapeli Mikko Pitkänen

Sisä-Suomen poliisilaitos Kokemuksia kalastuksenvalvonnasta. vanhempi konstaapeli Mikko Pitkänen Sisä-Suomen poliisilaitos Kokemuksia kalastuksenvalvonnasta vanhempi konstaapeli Mikko Pitkänen 1 1. Lainsäädäntö 2. Vesialueiden rajat 3. Kalastusoikeus ja vaadittavat luvat 4. Pyyntivälineiden ja saaliin

Lisätiedot

OULUJOEN PÄÄUOMAN MONTAN PATOALTAAN YLÄOSAN

OULUJOEN PÄÄUOMAN MONTAN PATOALTAAN YLÄOSAN OULUJOEN PÄÄUOMAN MONTAN PATOALTAAN YLÄOSAN VIRKISTYSKALASTUKSELLISEN KÄYTÖN KEHITTÄMINEN ESISUUNNITELMA 3/2014 *Kehittämispäällikkö Kyösti Honkala *Suunnittelija, kalastusmestari Matti Hiltunen Tavoite

Lisätiedot

UUSI KALASTUSLAKI. Eduskunnan hyväksymä 13.3.2015 Voimaan 1.1.2016

UUSI KALASTUSLAKI. Eduskunnan hyväksymä 13.3.2015 Voimaan 1.1.2016 UUSI KALASTUSLAKI Eduskunnan hyväksymä 13.3.2015 Voimaan 1.1.2016 Valmistelun vaiheet Ensimmäinen luonnos uudesta kalastuslaista julkistettiin joulukuussa 2013 Lausuntokierros talvella 2014, annettiin

Lisätiedot

Miksi yhteinen vesialue?

Miksi yhteinen vesialue? Miksi yhteinen vesialue? Paimelanlahden ja Vähäselän alueen keskustelutilaisuudet 25. ja 26.3.2015 Ilkka Vesikko Miksi yhteinen vesialue? Kalastuksen järjestäminen Lupien myynti ja hinnoittelu Yhteiset

Lisätiedot

RAPORTTI KALASTUKSEN VALVONTA HANKE POHJOIS-KARJALASSA 2010

RAPORTTI KALASTUKSEN VALVONTA HANKE POHJOIS-KARJALASSA 2010 RAPORTTI KALASTUKSEN VALVONTA HANKE POHJOIS-KARJALASSA 2010 SAMI KURENNIEMI POHJOIS KARJALAN KALATALOUSKESKUS RY 2 1. ALUKSI Pohjois-Karjalassa aloitettiin hankemuotoinen kalastuksen valvonta vuonna 2008.

Lisätiedot

UUDEN KALASTUSLAIN TULKINTAAN LIITTYVÄ TOIMINTAOHJE

UUDEN KALASTUSLAIN TULKINTAAN LIITTYVÄ TOIMINTAOHJE Pohjois-Savon poliisilaitos OHJE 1 (5) Päivämäärä 1.1.2013 Voimassaoloaika - toistaiseksi Säädösperuste Muuttaa/Kumoaa Kohderyhmät Poliisi UUDEN KALASTUSLAIN TULKINTAAN LIITTYVÄ TOIMINTAOHJE Kalastuslakia

Lisätiedot

Uuden kalastuslainsäädännön jalkauttaminen

Uuden kalastuslainsäädännön jalkauttaminen Uuden kalastuslainsäädännön jalkauttaminen Toiminnanjohtaja Markku Myllylä Kalatalouden Keskusliitto Kalastusaluepäivä Jämsä 18.11.2015 Yleiskalastusoikeudet Nykyinen kalastuksenhoitomaksu (24 ) ja läänikohtainen

Lisätiedot

Vaelluskalojen kestävä kalastus

Vaelluskalojen kestävä kalastus Vaelluskalojen kestävä kalastus 30.11.2016 Petter Nissén, Kalastuslakipäivät 1.-2.12.2016 1 30.11.2016 2 Kalastajan toimintaa ohjaavat Kalastuslaki ja asetus Erilliset asetukset EU säädökset Rajajokien

Lisätiedot

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö 5.12.2007 1

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö 5.12.2007 1 Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö 5.12.2007 1 Vapaa-ajankalastus Suomessa ja Lapissa Poroeno 2001 5.12.2007 SVK / Petter Nissén 25.10.2007 2 Vapaa-ajankalastajat Suomessa n. 1,93 milj. vapaa-ajankalastajaa

Lisätiedot

Kalastusrajoitukset, vaelluskalavesistöt ja kalastusrajoituspalvelu

Kalastusrajoitukset, vaelluskalavesistöt ja kalastusrajoituspalvelu Kalastusrajoitukset, vaelluskalavesistöt ja kalastusrajoituspalvelu Kalastuslakipäivät 7.-8.12.2015 Varsinais-Suomen ELY-keskus, Markku Marttinen, kalatalouspalvelut-yksikkö 8.12.2015 1 Uusi kalastuslaki

Lisätiedot

Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014

Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014 Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014 EU:n osarahoitteinen hanke (50%). Hankkeen kustannusarvio on noin 620 000 euroa. Hankkeella on rahoittajia 39 kpl. Neljä vesistöaluetta

Lisätiedot

Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014

Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014 Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011 2014 Etelä-Savon ELY-keskuksen kalatalousryhmän hallinnoima EU:n osarahoitteinen hanke (50 %). Hankkeen kustannusarvio on noin 600 000 euroa.

Lisätiedot

säädetyt pykälät siirretty sellaisenaan uuteen Kalastusta koskevat säännökset muuttuvat

säädetyt pykälät siirretty sellaisenaan uuteen Kalastusta koskevat säännökset muuttuvat U i kalastuslaki Uusi k l l ki Kalastuksenvalvonta 1.1.2016 voimaan tulevan lain mukaan Lyhyesti Valvontasäännökset eivät muutu 2012 säädetyt pykälät siirretty sellaisenaan uuteen lakiin Vain numerot muuttuvat

Lisätiedot

PYHTÄÄN KALASTUSALUE KALASTUKSEN VALVONTA RAPORTTI 2011

PYHTÄÄN KALASTUSALUE KALASTUKSEN VALVONTA RAPORTTI 2011 PYHTÄÄN KALASTUSALUE KALASTUKSEN VALVONTA RAPORTTI 2011 KALASTUKSEN VALVONNAN RAPORTTI 1 1. VALVONTA-AJANKOHTA Päivämäärä 29.5.2011 Klo 15 17 (1 valvoja) Säätila Pilvinen Tuulen nopeus n 5 m/s Etelä Kaakko

Lisätiedot

Saimaalle kalaan? Tietoa tarvittavista kalastusluvista, Saimaan kalastusrajoituksista ja pyydysten merkinnästä.

Saimaalle kalaan? Tietoa tarvittavista kalastusluvista, Saimaan kalastusrajoituksista ja pyydysten merkinnästä. Saimaalle kalaan? Tietoa tarvittavista kalastusluvista, Saimaan kalastusrajoituksista ja pyydysten merkinnästä. Kalastuslupa Kalastuslupa muodostuu kahdesta erikseen maksettavasta osasta: valtion kalastonhoitomaksusta

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus (ns. ANTTILA)

Valtioneuvoston asetus (ns. ANTTILA) Annettu Helsingissä 28 päivänä maaliskuuta 2008 Valtioneuvoston asetus (ns. ANTTILA) lohenkalastuksen rajoituksista Pohjanlahdella ja Simojoessa Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty maa-

Lisätiedot

Katsaus Suomen kalastuslakiin ja asetukseen sekä yhteisaluelakiin

Katsaus Suomen kalastuslakiin ja asetukseen sekä yhteisaluelakiin Katsaus Suomen kalastuslakiin ja asetukseen sekä yhteisaluelakiin 1 Vuoden 1983 alussa otettiin käyttöön uudistettu kalastuslaki luotiin paikallistasolle kalastusaluejärjestelmä Yhteisaluelain, kalastuslain

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Puruveden kalastusalue

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Puruveden kalastusalue Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Puruveden kalastusalue Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT... 4 1.1 Harjus... 4 1.2 Järvilohi... 4 1.3 Järvitaimen... 4 1.4 Saimaannieriä... 4 2. TOIMENPITEET...

Lisätiedot

Merkitse pyydyksesi oikein

Merkitse pyydyksesi oikein Merkitse pyydyksesi oikein Kalastuslakia uudistettiin huhtikuun alusta 2012. Seisovien ja kiinteiden pyydysten, kuten verkko, katiska, pitkäsiima tai rysä, selvästi havaittava merkintä on nyt pakollista.

Lisätiedot

HAVAINTOJA KAAKKOIS-SUOMEN KALATALOUDESTA

HAVAINTOJA KAAKKOIS-SUOMEN KALATALOUDESTA HAVAINTOJA KAAKKOIS-SUOMEN KALATALOUDESTA Kalatalousjohtaja Tuomas Oikari tuomas.oikari@te-keskus.fi Kotka 31.10.2007 Kaakkois-Suomen TE-keskus on kauppa- ja teollisuusministeriön, maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kyläniemen osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kyläniemen osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kyläniemen osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN HARJUS... 4 2. KALASTUKSEN SÄÄNTELY HARJUSALUEILLA... 5 2.1 Solmuvälirajoitus... 5 2.2 Rauhoitusalue... 5 3. LÄHTEET...

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Partakosken alueella

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Partakosken alueella Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Partakosken alueella Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN JÄRVITAIMEN... 4 2. TOIMENPITEET... 5 2.1 Rasvaevällisten vapauttaminen... 5 2.2 Saaliskiintiö... 5 2.3 Koukkumäärärajoitus...

Lisätiedot

Merkitse pyydyksesi oikein

Merkitse pyydyksesi oikein Merkitse pyydyksesi oikein Kalastuslakia uudistettiin huhtikuun alusta 2012. Seisovien ja kiinteiden pyydysten, kuten verkko, katiska, pitkäsiima tai rysä, selvästi havaittava merkintä on nyt pakollista.

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus kalastuksesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään kalastuslain (379/2015) nojalla: 1 luku Saalista koskevat säännökset 1 Rauhoitetut kalalajit ja -kannat Seuraavat kalat

Lisätiedot

yhteistyötahot Risto Vesa

yhteistyötahot Risto Vesa Kalastuksenvalvojan yhteistyötahot y H:ki, 9.6.2015 Risto Vesa Tässä esityksessä Yhteistyötahot Viranomaiset Toimeksiantaja Asiakkaat Kollegat Neuvonta 96 Valvontaviranomaiset ja kalastuksenvalvojat Poliisi,

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vekara-Lohilahden osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vekara-Lohilahden osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vekara-Lohilahden osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAISET LOHIKALAT... 4 1.1 Harjus... 4 1.2 Järvilohi... 4 1.3 Järvitaimen... 4 2. TOIMENPITEET... 5 2.1 Solmuvälirajoitus...

Lisätiedot

Lakinäkökulmaa kalastuksen järjestämiseen

Lakinäkökulmaa kalastuksen järjestämiseen Lakinäkökulmaa kalastuksen järjestämiseen Vesa Vanninen Varsinais-Suomen ELY-keskus Simpelejärven kuhaseminaari 7.10.2017 Valtion alueellinen kalataloushallinto uudistui v. 2015 alusta lähtien 1.1.2020

Lisätiedot

UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ

UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ UUSI KALASTUSLAKI PARANTAA KALAKANTOJEN ELINVOIMAISUUTTA JA KALASTUKSEN EDELLYTYKSIÄ 1 Lain tavoitteet Tavoitteena selkeä ja tietoon perustuva kalastuksen järjestäminen, jolla edistetään 1. kalavarojen

Lisätiedot

Puulan kalastustiedustelu 2015

Puulan kalastustiedustelu 2015 26.2.2016 Puulan kalastustiedustelu 2015 Hyvä kalastaja! Puulan kalastusalue tekee Puulan viehekalastusta koskevan kalastustiedustelun. Kysely on lähetty kaikille niille Puulan vieheluvan ostaneille kalastajille,

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kattelussaaren osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kattelussaaren osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kattelussaaren osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN HARJUS... 4 2. KALASTUKSEN SÄÄNTELY HARJUSALUEILLA... 5 2.1 Solmuvälirajoitus... 5 2.2 Rauhoitusalue... 5

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Karsturanta-Kesolan yhteisten vesialueiden osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Karsturanta-Kesolan yhteisten vesialueiden osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Karsturanta-Kesolan yhteisten vesialueiden osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN HARJUS... 4 2. KALASTUKSEN SÄÄNTELY HARJUSALUEILLA... 5 2.1 Solmuvälirajoitus...

Lisätiedot

15.5.2012. www.jarvilohi.fi 15.5.2012

15.5.2012. www.jarvilohi.fi 15.5.2012 15.5.2012 15.5.2012 Hankkeen yleistavoite Hankkeen yleistavoitteena on Saimaan arvokkaiden lohikalakantojen perinnöllisen monimuotoisuuden säilyttäminen ja kantojen tilan paraneminen kestävää kalastusta

Lisätiedot

Kalastusasetus. Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään kalastuslain ( 1 luku. Saalista koskevat määräykset. Kalojen rauhoittaminen

Kalastusasetus. Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään kalastuslain ( 1 luku. Saalista koskevat määräykset. Kalojen rauhoittaminen Luonnos 2.4.2015 Kalastusasetus Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään kalastuslain ( /2015) nojalla: 1 luku Saalista koskevat määräykset 1 Kalojen rauhoittaminen Seuraavat kalat ovat rauhoitettuja:

Lisätiedot

RUTALAHDEN OSAKASKUNTA PÖYTÄKIRJA 1(2)

RUTALAHDEN OSAKASKUNTA PÖYTÄKIRJA 1(2) RUTALAHDEN OSAKASKUNTA PÖYTÄKIRJA 1(2) VUOSIKOKOUS Aika ti 21.4.2015. klo 18.00 19.05 Paikka Nisulan kylätalo 1 KOKOUKSEN AVAUS Osakaskunnan pj. Jouko Vanhatalo avasi kokouksen. 2 VALITAAN KOKOUKSELLE

Lisätiedot

KALASTUKSEN VALVONNAN TOTEUTUS INARILLA. Inarin kalastusalueen isännöitsijä Hannu Paananen

KALASTUKSEN VALVONNAN TOTEUTUS INARILLA. Inarin kalastusalueen isännöitsijä Hannu Paananen KALASTUKSEN VALVONNAN TOTEUTUS INARILLA Inarin kalastusalueen isännöitsijä Hannu Paananen Kalastusalueen vedet Inarin kalastusalue käsittää Inarin kunnan, jossa on noin 7000 asukasta. Alueen pinta-ala

Lisätiedot

Merkitse pyydyksesi oikein

Merkitse pyydyksesi oikein Merkitse pyydyksesi oikein Kalastuslakia uudistettiin huhtikuun alusta 2012. Seisovien ja kiinteiden pyydysten, kuten verkko, katiska, pitkäsiima tai rysä, selvästi havaittava merkintä on nyt pakollista.

Lisätiedot

Kalastuksen säätely ja poikkeusluvat

Kalastuksen säätely ja poikkeusluvat Kalastuksen säätely ja poikkeusluvat Kalastusaluepäivät Huhmarissa 17.3.2017 1 Esityksen sisältö Kalastuksen kiellot, rajoitukset ja poikkeusluvat kalastuslainsäädännössä. Eräitä esimerkkejä Yksityiskohtaista

Lisätiedot

PYHTÄÄN KALASTUSALUE KALASTUKSEN VALVONTA RAPORTTI 2010

PYHTÄÄN KALASTUSALUE KALASTUKSEN VALVONTA RAPORTTI 2010 PYHTÄÄN KALASTUSALUE KALASTUKSEN VALVONTA RAPORTTI 2010 KALASTUKSEN VALVONNAN RAPORTTI: Nro 1 1. VALVONTA-AJANKOHTA Päivämäärä 23.9.2010 Klo 12:00 16:00 X 1 valvoja Säätila Puolipilvinen Tuulen nopeus

Lisätiedot

LAHTELAISEN KALASTUSOPAS

LAHTELAISEN KALASTUSOPAS LAHTELAISEN KALASTUSOPAS Lahtelaisen kalastusopas-hanke on saanut avustusta kalastonhoitomaksuvaroista Pohjois-Savon ELY-keskukselta. 1 Kalastus on monipuolinen harrastus joka tarjoaa saaliin ohella liikuntaa

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen säätelystä Kemi-Ounasjoelle vaelluskalojen elämänkierron turvaamiseksi

Ehdotus kalastuksen säätelystä Kemi-Ounasjoelle vaelluskalojen elämänkierron turvaamiseksi Ehdotus kalastuksen säätelystä Kemi-Ounasjoelle vaelluskalojen elämänkierron turvaamiseksi Kemi-Ounasjoen kalastusjärjestelyt -hanke Lapin ELY-keskus 9.9.2014 l 9.9.2014 / JK Sisällysluettelo 1. Yleiset

Lisätiedot

Metsähallituksen irkistyskalastuskohteiden kehittäminen

Metsähallituksen irkistyskalastuskohteiden kehittäminen Metsähallituksen irkistyskalastuskohteiden kehittäminen Lohi palaa kotiin seminaari 27.11.2014 Heikki Laitala Virkistyskalastuskohteet Lappi Yli-Kemi Metsähallituksen Lapin virkistyskalastuskohteille myydään

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Ala-Kuolimon osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Ala-Kuolimon osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Ala-Kuolimon osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN SAIMAANNIERIÄ... 4 2. TOIMENPITEET... 4 2.1 Saimaannieriän rauhoituspiiri... 4 2.2 Saimaannieriän lisääntymisalueet...

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Pitkälahden osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Pitkälahden osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Pitkälahden osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT...4 1.1 Järvitaimen...4 1.2 Saimaannieriä...4 2. TOIMENPITEET...5 2.1 Rasvaeväleikkauksiin siirtyminen...5

Lisätiedot

Kalastuksenvalvonnan kustannustehokkuuden selvitys Pohjois- Pohjois Karjalassa

Kalastuksenvalvonnan kustannustehokkuuden selvitys Pohjois- Pohjois Karjalassa Kalastuksenvalvonnan kustannustehokkuuden selvitys Pohjois-Karjalassa kuva: Risto Vesa P-K Kalatalouskeskus valvojana Ensimmäisen valvontaveneen hankinta v.1993 Valvonnan hiipuminen 2000-luvulle siirryttäessä

Lisätiedot

PÄÄTÖSLUONNOS. Varsinais-Suomi Kalatalouspalvelut 23.5.2014 1863/5715/2014

PÄÄTÖSLUONNOS. Varsinais-Suomi Kalatalouspalvelut 23.5.2014 1863/5715/2014 PÄÄTÖSLUONNOS Varsinais-Suomi Kalatalouspalvelut Pvm Dnro 23.5.2014 1863/5715/2014 ASIA: TAUSTAA Vesistöjen tai vesistönosien kalastuslain 119 mukainen määrittely lohi- ja siikapitoisiksi Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Himalansaaren osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Himalansaaren osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Himalansaaren osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT... 4 1.1 Saimaannieriä... 4 2. TOIMENPITEET... 4 2.1 Saimaannieriän lisääntymisalueet... 4 2.2.

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kylänlahden osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kylänlahden osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kylänlahden osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN HARJUS... 4 2. KALASTUKSEN SÄÄNTELY HARJUSALUEILLA... 4 2.1 Solmuvälirajoitus... 4 2.2 Rauhoitusalue... 4 3.

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vuonislahden osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vuonislahden osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vuonislahden osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN HARJUS... 4 2. KALASTUKSEN SÄÄNTELY HARJUSALUEILLA... 4 2.1 Solmuvälirajoitus... 4 2.2 Rauhoitusalue... 4 3.

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Luonterin kalastusalue

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Luonterin kalastusalue Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Luonterin kalastusalue Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT...4 1.1 Järvitaimen...4 1.2 Saimaannieriä...4 2. TOIMENPITEET...5 2.1 Rasvaeväleikkauksiin siirtyminen...5

Lisätiedot

KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012

KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012 KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n julkaisu no 234/2013 Markku Kuisma ISSN 1458-8064 TIIVISTELMÄ Tämä julkaisu

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Partakosken alueella

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Partakosken alueella Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Partakosken alueella Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN JÄRVITAIMEN...4 2. TOIMENPITEET...5 2.1 Rasvaevällisten vapauttaminen...5 2.2 Saaliskiintiö...5 2.3 Koukkumäärärajoitus...5

Lisätiedot

13.7.2011 Puula-forum Kalevi Puukko

13.7.2011 Puula-forum Kalevi Puukko Puulavesi sijaitsee Etelä-Savossa, Hirvensalmen ja Kangasniemen kuntien ja Mikkelin kaupungin alueella. Sen pinta-ala on 330 km², ja se on Suomen 13. suurin järvi. Vesistön keskisyvyys on 9,2 metriä ja

Lisätiedot

Elinkeino-, liikenne- ja j%py ympäristökeskus

Elinkeino-, liikenne- ja j%py ympäristökeskus KUU LUTUS Annetusta päätöksestä Elinkeino-, liikenne- ja 6.6.2017 j%py ympäristökeskus Diaarinumero: 597/5715/2014 Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympädstökeskuksen (ELY keskus) kalatalousyksikkö

Lisätiedot

Ajankohtaista kalataloudesta. Toiminnanjohtaja Markku Myllylä Kalatalouden Keskusliitto Rovaniemi 14.11.2014

Ajankohtaista kalataloudesta. Toiminnanjohtaja Markku Myllylä Kalatalouden Keskusliitto Rovaniemi 14.11.2014 Ajankohtaista kalataloudesta Toiminnanjohtaja Markku Myllylä Kalatalouden Keskusliitto Rovaniemi 14.11.2014 Esityksen otsikoita Uusi tutkimuslaitos LUKE 1.1.2015 alkaen Kolmen Kala-ELY:n malli 1.1.2015

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus. - pyydysten merkinnästä - kalastuksenvalvojien koulutuksesta ja kokeesta. luonnos

Valtioneuvoston asetus. - pyydysten merkinnästä - kalastuksenvalvojien koulutuksesta ja kokeesta. luonnos Valtioneuvoston asetus - pyydysten merkinnästä - kalastuksenvalvojien koulutuksesta ja kokeesta luonnos Miksi merkinnästä säädetään asetuksella? Luonnoksen perustelujen mukaan mm: Pyydysten selvästi havaittava

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Koirus-Sotkan kalastusalue

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Koirus-Sotkan kalastusalue Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Koirus-Sotkan kalastusalue Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN JÄRVITAIMEN... 4 2. RASVAEVÄLEIKKAUSMENETELMÄ... 4 3. TOIMENPITEET... 5 3.1 Rasvaeväleikkausmenetelmään siirtyminen...

Lisätiedot

Kalastuksen valvonta muuttui

Kalastuksen valvonta muuttui Kalastuksen valvonta muuttui 1.4.2012 Pyydysten merkintä Kalastuksen valvojille tutkinto Raportointi entistä tärkeämpää Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry:n valvontatyökalu Ennen tehtiin näin: Kartta missä

Lisätiedot

Kalastuslain toimeenpano Metsähallituksen tehtävissä

Kalastuslain toimeenpano Metsähallituksen tehtävissä Kalastuslain toimeenpano Metsähallituksen tehtävissä Ylitarkastaja Mikko Malin Kalastuslakipäivät 7.-8.12.2015 Tampere 1 Metsähallitukselle tulossa uusia tehtäviä Kalastonhoitomaksun kerääminen Valtion

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vieremän kalastusalue

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vieremän kalastusalue Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vieremän kalastusalue Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN JÄRVITAIMEN... 4 2. RASVAEVÄLEIKKAUSMENETELMÄ... 4 3. TOIMENPITEET... 5 3.1 Rasvaeväleikkausmenetelmään siirtyminen...

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kuolimon kalastusalue

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kuolimon kalastusalue Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kuolimon kalastusalue Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT...4 1.1 Harjus...4 1.2 Järvitaimen...4 1.3 Saimaannieriä...4 2. TOIMENPITEET...5 2.1 Rasvaevällisten

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Keski-Karjalan kalastusalue

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Keski-Karjalan kalastusalue Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Keski-Karjalan kalastusalue Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT... 4 1.1 Harjus... 4 1.2 Järvilohi... 4 1.3 Järvitaimen... 4 2. TOIMENPITEET... 5 2.1 Rasvaevällisten

Lisätiedot

- tietoa kaloista, kestävästä kalastuksesta, pyydysten merkinnästä ja lupamyynnistä

- tietoa kaloista, kestävästä kalastuksesta, pyydysten merkinnästä ja lupamyynnistä www.puula.fi - tietoa kaloista, kestävästä kalastuksesta, pyydysten merkinnästä ja lupamyynnistä Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011-14 Mikkeli 2014 Tekijä: Projektipäällikkö Teemu

Lisätiedot

Yksi lupa lähes koko maahan. Valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset maksut yhdistyivät kalastonhoitomaksuksi.

Yksi lupa lähes koko maahan. Valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset maksut yhdistyivät kalastonhoitomaksuksi. Yksi lupa lähes koko maahan. Valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtaiset maksut yhdistyivät kalastonhoitomaksuksi. 1 Kalastonhoitomaksu 2016 Vuoden 2016 alusta alkaen 18 64-vuotiaat kalastajat maksavat

Lisätiedot

Koskikaran talvikannan laskenta

Koskikaran talvikannan laskenta Koskikaran talvikannan laskenta Koskikara on talvisin tuttu näky virtaavien vesien varrella. Kymenlaaksossa karoja voi tavata muun muassa Kymijoen koskipaikoissa. vesipappi istuu jään reunalla tai kivellä

Lisätiedot

PÄÄTÖSLUONNOS Dnro 33/5710-2012 31.1.2014

PÄÄTÖSLUONNOS Dnro 33/5710-2012 31.1.2014 O Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 31.1.2014 PÄÄTÖSLUONNOS Dnro 33/5710-2012 Kalastuslain (286182) 11 :n mukainen onkimis-, pilkkimis- ja viehekalas tuskielto Ala-Koitajoella, Joensuu ja Ilomantsi

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Jänhiälän vesialueiden osakaskunta

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Jänhiälän vesialueiden osakaskunta Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Jänhiälän vesialueiden osakaskunta Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN HARJUS... 4 2. KALASTUKSEN SÄÄNTELY HARJUSALUEILLA... 4 2.1 Solmuvälirajoitus... 4 3. LÄHTEET... 4

Lisätiedot

Vapaa-ajankalastajat, kommenttipuheenvuoro KL ja KA

Vapaa-ajankalastajat, kommenttipuheenvuoro KL ja KA Vapaa-ajankalastajat, kommenttipuheenvuoro KL ja KA Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakuntien yhteinen kalastusaluepäivä 18.11.2015 Kalastuslaki voimaan 1.1.2016 Kalastusasetusluonnoksen

Lisätiedot

Silakkalitkan ja kelaongen käytön salliminen yleiskalastusoikeuksilla on hyvä uudistus.

Silakkalitkan ja kelaongen käytön salliminen yleiskalastusoikeuksilla on hyvä uudistus. Maa- ja metsätalousministeriölle Helsinki Fishing ry:n lausunto kalastuslain uudistuksesta 4 Määritelmät Kalastusoppaat eivät ole kaupallisia kalastajia eivätkä vapaa-ajankalastajia. Omaksi numeroiduksi

Lisätiedot

ETELÄ SAIMAAN ja VUOKSEN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU VUOSINA 2001-2011

ETELÄ SAIMAAN ja VUOKSEN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU VUOSINA 2001-2011 ETELÄ SAIMAAN ja VUOKSEN KALATALOUDELLINEN TARKKAILU VUOSINA 2001-2011 Aarno Karels Etelä - Karjalan kalatalouskeskus ry Troolikalastus Saimaalla Puumala 5.11.2012 ETELÄ SAIMAAN ja VUOKSEN KALATALOUDELLINEN

Lisätiedot

Taimen ja kalatalouspolitiikka vertailussa Päijänne ja Vättern

Taimen ja kalatalouspolitiikka vertailussa Päijänne ja Vättern Taimen ja kalatalouspolitiikka vertailussa ja Mikko Jokilahti Jukka Syrjänen, Olli Sivonen, Kimmo Sivonen Jyväskylän yliopisto Konneveden kalatutkimus ry Keski-Suomen kalastusaluepäivä Jyväskylä 13.12.2013

Lisätiedot

Päijänteen kalastuskysely 2011

Päijänteen kalastuskysely 2011 5.3.2012 KESKI-SUOMEN KALATALOUSKESKUS ry PL 112, Kauppakatu 19 B 40101 JYVÄSKYLÄ Timo Meronen 040 0735 286 Matti Havumäki 040 1626 400 etunimi.sukunimi@ahven.net Päijänteen kalastuskysely 2011 Hyvä kalastaja!

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Annettu julkipanon jälkeen 20.10.2004 1650/5715/04

PÄÄTÖS 1 (5) Annettu julkipanon jälkeen 20.10.2004 1650/5715/04 PÄÄTÖS 1 (5) Annettu julkipanon jälkeen 20.10.2004 1650/5715/04 Viite Kalastuslain (286/82) 119 ASIA POHJOIS-KARJALAN LOHI- JA SIIKAPITOISET VESISTÖT TAUSTAA Yleiskalastusoikeudet Onginta ja pilkintä ovat

Lisätiedot

Meillä syöty lohi on lähes aina Norjassa kasvatettua kassilohta. Kassilohi on auttanut Itämeren lohikantojen elpymistä

Meillä syöty lohi on lähes aina Norjassa kasvatettua kassilohta. Kassilohi on auttanut Itämeren lohikantojen elpymistä Rovaniemi Meillä syöty lohi on lähes aina Norjassa kasvatettua kassilohta Kassilohi on auttanut Itämeren lohikantojen elpymistä Maa- ja metsätalousministeriön asettama työryhmä on koonnut yhteen tutkituntiedon

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Louhi-Yöveden kalastusalue

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Louhi-Yöveden kalastusalue Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Louhi-Yöveden kalastusalue Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT...4 1.1 Harjus...4 1.2 Järvilohi...4 1.3 Järvitaimen...4 1.4 Saimaannieriä...4 2. TOIMENPITEET...5

Lisätiedot

KALASTUKSEN JÄRJESTÄMINEN KEMIJÄRVEN OSAKASKUNNAN VESILLÄ 2012

KALASTUKSEN JÄRJESTÄMINEN KEMIJÄRVEN OSAKASKUNNAN VESILLÄ 2012 Kemijärven osakaskunta TIEDOTE Vapaudenkatu 6 98100 Kemijärvi puh.0400-39985 9.1.2012 KALASTUKSEN JÄRJESTÄMINEN KEMIJÄRVEN OSAKASKUNNAN VESILLÄ 2012 KALASTUSLUPIEN HINNAT Maksuluokka Voimassaolo Hinta

Lisätiedot

Valitus. Valitus Uudenmaan Ely-keskuksen päätöksestä, jonka diaarinumero on Dnro 1479/5716-2013

Valitus. Valitus Uudenmaan Ely-keskuksen päätöksestä, jonka diaarinumero on Dnro 1479/5716-2013 1 Maaseutuelinkeinojen valituslautakunta Kaisaniemenkatu 4 A PL 820, 00101 Helsinki Valitus Uudenmaan Ely-keskuksen päätöksestä, jonka diaarinumero on Dnro 1479/5716-2013 1. Taustaa Kalastusasetuksen 17

Lisätiedot

POHJOIS-KEITELEEN KALASTUSALUE KERTOMUS TILIKAUDEN 1.1. - 31.12.2014 TOIMINNASTA

POHJOIS-KEITELEEN KALASTUSALUE KERTOMUS TILIKAUDEN 1.1. - 31.12.2014 TOIMINNASTA POHJOIS-KEITELEEN KALASTUSALUE KERTOMUS TILIKAUDEN 1.1. - 31.12.2014 TOIMINNASTA VIITASAARI 2015 1. Hallinto ja kokoukset Kalastusalueen kokous pidettiin Viitasaaren kaupungintalolla 16. huhtikuuta. Äänivaltaisia

Lisätiedot

Vesijärven Enonselkä lähikalastuskohteena Mitä se tarjoaa?

Vesijärven Enonselkä lähikalastuskohteena Mitä se tarjoaa? Vesijärven Enonselkä lähikalastuskohteena Mitä se tarjoaa? Lähikalastusseminaari 10.11.2016 Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut Vesijärvi -Vesijärvi on luontaisesti kirkasvetinen

Lisätiedot

Miten uusi kalastuslaki parantaa ammattikalastuksen edellytyksiä?

Miten uusi kalastuslaki parantaa ammattikalastuksen edellytyksiä? Miten uusi kalastuslaki parantaa ammattikalastuksen edellytyksiä? Ammattikalastajien koulutusristeily 5.2. 2015 Kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho ELY-keskus/ Kalatalouspalvelut 10.2.2015 1 WWF Lähtötilanne

Lisätiedot

KALASTUSILTA UTSJOELLA Pekka A. Keränen

KALASTUSILTA UTSJOELLA Pekka A. Keränen KALASTUSILTA UTSJOELLA 21.6.2016 Pekka A. Keränen 1. Ylä-Lapin kalastuslupa (KaL 10 1 mom) 10 Oikeus Ylä-Lapin kalastuslupaan Henkilöllä, jonka kotikuntalain (201/1994) 2 :ssä tarkoitettu kotikunta on

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kaavin-Juojärven kalastusalue

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kaavin-Juojärven kalastusalue Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Kaavin-Juojärven kalastusalue Sisällysluettelo 1. UHANALAINEN JÄRVITAIMEN... 4 2. RASVAEVÄLEIKKAUSMENETELMÄ... 4 3. TOIMENPITEET... 5 3.1 Rasvaeväleikkausmenetelmään

Lisätiedot

Suomenlahden kalakannat ja kalastus. Suomenlahden tila ja tulevaisuus seminaari

Suomenlahden kalakannat ja kalastus. Suomenlahden tila ja tulevaisuus seminaari Suomenlahden kalakannat ja kalastus. Suomenlahden tila ja tulevaisuus seminaari 25.1.2018 Mikko Koivurinta Varsinais-Suomen ELY-keskus / kalatalouspalvelut-yksikkö Helsingin aluetoimisto 1 Sisältö 1. Kalakannat

Lisätiedot

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vuokalan kalastusalue

Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vuokalan kalastusalue Ehdotus kalastuksen järjestämisestä Vuokalan kalastusalue Sisällysluettelo 1. UHANALAISET KOHDELAJIT... 4 1.1 Harjus... 4 1.2 Järvilohi... 4 1.3 Järvitaimen... 4 1.4 Saimaannieriä... 4 2. TOIMENPITEET...

Lisätiedot

Lapin kalastusaluepäivät Saariselkä 15-16.11.2012

Lapin kalastusaluepäivät Saariselkä 15-16.11.2012 Lapin kalastusaluepäivät Saariselkä 15-16.11.2012 20.11.2012 Kalastuksen valvonta Lapissa järjestetty koetilaisuudet Rovaniemellä, Ivalossa ja Ylläksellä Kokeen hyväksyttävästi suorittanut 138 henkilöä

Lisätiedot

Itä-Puulan - Korpijärven osakaskunta

Itä-Puulan - Korpijärven osakaskunta Itä-Puulan - Korpijärven osakaskunta www.itapuula.net - tietoa kaloista, kestävästä kalastuksesta, pyydysten merkinnästä ja lupamyynnistä Kestävän kalastuksen ja luontomatkailun kehittämishanke 2011-14

Lisätiedot

Kalastuksen säätely ja poikkeusluvat

Kalastuksen säätely ja poikkeusluvat Kalastuksen säätely ja poikkeusluvat Kalastusaluepäivät Jämsässä 15.12.2016 1 Esityksen sisältö Kalastuksen kiellot, rajoitukset ja poikkeusluvat kalastuslainsäädännössä. Eräitä esimerkkejä Yksityiskohtaista

Lisätiedot