Harjoittelun seuranta. Kisakallio 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Harjoittelun seuranta. Kisakallio 2014"

Transkriptio

1 Harjoittelun seuranta Kisakallio 2014

2 Mitä harjoittelun seuranta on? Mitä tiedämme kv. huipputason urheilijoista / joukkueista liittyen harjottelun seurantaa Toistuvasti huippusuorituksiin yltävät urheilijat ovat varsin tietoisia omasta tekemisestään Harjoittelun määrän ja laadun omatoiminen tarkkaileminen ja analysointikyky (Apuvälineet käytössä ja/tai oma pään sisäinen tietokone ;) Kyky hienosäätää omaa tekemisen tasoa harjoituksen sisällä, harjoitusviikossa, harjoitussyklissä, vuositasolla Testien, kontrolliharjoitteiden, harjoituspäiväkirjan pitäminen omatoimisesti kauden läpi osana päivittäis-harjoittelua Apuvälineiden käyttö niiden resurssien mukaan mitä olemassa on.

3 Mitä harjoittelun seuranta Valmentajan näkökulmasta: on? Tieto urheilijan taustasta aina oleellisin Päivittäistasolla, viikkotasolla, pidemmät harjoitussyklit Miten mitoittaa harjoittelun vaatimustaso (määrä / kovuus / harjoitteet) oikein jos ei tiedä mistä tullaan? Miten käyttää kontrolliharjoituksia tai testejä jos ei tiedetä ns. normitaso Aina jää asioita kuitenkin piiloon, joihin ei ehkä päästä kiinni (ruokailu, lepo, netin käyttö, ym.) Kokonaisrasittumisen ymmärtäminen monesti valmentajalle varsin haasteellista.

4 Mistä liikeelle? Harjoituspäiväkirjan pitäminen on kaikista toimenpiteistä kaikista oleellisin. Jos ei tätä ole, (ja valmentajan nähtävillä) niin riisutaan valmentajilta mahdollisuus käyttää omaa asiantuntemusta / kokemusta auttaakseen urheilijaa Jos tätä ei ole, niin viikko/kuukausi/vuositason harjoittelun suunnittelu vs. toteutus voi olla tyystin eri maailmoista (vaikka valmentaja luulee että tietää mitä urheilijat tekevät.

5 Esimerkki viime kaudelta: Kaksi joukkueemme jäsentä, käytännössä saman ajan leireillä, ja hyvin pitkälti saman harjoitusohjelman toteuttajia. Päällisin puolin voisi ajatella että isoja heittoja ei ole siinä että mitä toteutus on jos mitataan tunneissa tai laadussa (paljonko mitäkin on tehty) Kuitenkin: vuositasolla erot ovat huimia!

6 2014 / Urheilija 1. Tunnit: 803 harjoitustuntia 2014 / Urheilija 2. Tunnit: 629 harjoitustuntia

7 Lajiharjoittelu: Urheilija 1. NO+NK 7,4h MK-MK+ 23,3h VK-VK+ 68,5h PK-PK+ 334,6h YHT: 433,9h! Urheilija 2. NO+NK 1,4h MK-MK+ 15,4h VK-VK+ 64,2 PK-PK+ 229h YHT: 310,1h

8 Emme pysty pysymään riittävän hyvin kärryillä siitä mitä todellisuudessa toteutuu, jos ei ole koko ajan tapahtuvaa dokumentointia oikeasti toteutuneesta harjoittelusta.! Näin vaikka ko. urheilijat ovat suuren osan lajiharjoituskaudesta samojen silmien alla. Miksi: Kenelläkään ei ole sellaisia aivonystyröitä että pystyy joka päivä laskemaan yhteen kumuloitunutta harjoittelun määrää ja intensiteettejä useilla urheilijalla. Jokapäiväiset pienet valinnat tekevät vuositasolla hirveän eron, esim. toinen suorittaa useimmiten muutaman nopeusvedon joka kerta PK- lenkkien päätteeksi, toinen jättää mieluummin tekemättä (syystä tai toisesta).

9 Mitä neuvoksi? Harjoituspäiväkirjan pitäminen ja sillä tarkkuudella että siitä oikeasti on valmentajalle (ja urheilijalle itselleen ensisijaisesti) apua. Norjan tapa toimia:https://www.olt-dagbok.net/#/ Login

10 Muita apuvälineitä? Rasituksen seuranta harjoittelussa / elämisessä Harjoittelussa: Perinteinen, sykemittari, kello, matka / kontrolliaika, leposyke/ortostaattinen sykeseuranta Nykyään: GPS, tahtimittari Voimatason mittaus varren kautta (WATT) Firstbeat tai vastaava sykevälivaihtelu 24h / yösykesuranta Voima/nopeus/teho muuttjien seuranta lajissa tai lajin voimaliikkeissä

11 Apuvälineet Sykemittari: Kertoo elimistön reagoinnista tiettyyn intensiteetin (tuotetun wattimäärän sykevaste) - Harjoittelu sykkeen kautta ei ole harjoittelua vauhdin kautta - Vauhti voi olla mitä vaan ja syke voi olla mitä vaan (rasitustila, olosuhteet, tekniikka, jne.)

12 Apuvälineet GPS/nopeus/Tahti: GPS kertoo mitä nopeutta edetään ja tahti millä määrällä vetoja / min tämä nopeus saavutetaan. - Vauhti kertoo vauhdin, ei että miten koville ko. vauhti ottaa. GPS + syke kertoo myös miten koville joutuu tietyn vauhdin ylläpitämiseksi. = eniten käytetty yhdistelmä harjoittelun päivittäis-seurannassa tänä päivänä. - Tahti/min/tietty vauhti kertoo että miten tehokas yksittäinen veto on (tekniikka/voima/veto) ja miten taitava meloja on kuljettamaan kajakkia eteenpäin vedon päätteeksi (liuku)

13 Apuvälineet Tahtimittarit Ehkä keskeisin valmentajien työkalu (kellon lisäksi) tänä päivänä ratamelonnassa Miksi: Alemmilla tehoalueilla: Kertoo niin helposti siitä miten tekniikka ja voimantuotto toimii yhteen urheilijalla Harjoituksen aikana (väsyminen näkyy ensimmäisenä tahdin kautta) Urheilijoien välillä: tekniikan tehokkuuden erot eri urheilijoilla eri vauhtialueilla. Esim. Saksa ei paljon katso sykkeen perään vaan tehonmääritys on tahti (ja siihen sisäänrakennettuna että annetulla tahdilla tulee liikkua mahdollisimman nopeasti)

14 Apuvälineet Tahdin kautta valmentaminen / harjoitteleminen Ajaa myös väjäämättä siihen että urheilija itse oppii tiedostamaan millä tahdilla lähtee vetämään kilpailusuoritusta Aja vääjäämättä siihen että urheilija itse oppii tekemään raceplanin tahdin kautta ja osaa pitää tästä kiinni.

15 Apuvälineet NZL / Carrington Tahti + nopeus + myös wattimäärän mittaus käytössä treeneissä ja kilpailuissa Harjoittelu siis myös tuotetun tehon kautta.

16 Apuvälineet One Giant Leap

17 Rasituksen seuranta Suomessa: Firstbeat sports sykevälivaihtelun seuranta. Käytössä aika laajalti, myös melonnassa Omatoimisesti, itse analysoiden, päivästä toiseen. Vaatii urheilijalta paneutumista asiaan ja investoinnit laitteistoon.

18 Rasituksen seuranta Firstbeat: onko hyötyä vai ei? Varmasti on. Mutta ei satunnaisesti, lyhytjaksoisesti, tai sinnepäin tehtynä. Pitää ymmärtää että harjoittelun tarkoitus on rasittaa elimistöä (myös yli) ja siitä palautuminen.

19 Rasituksen seuranta Firstbeat parhaimmillaan: Urheilijan oma tuntemus oman kehon vasteeseen harjoittelussa paranee (saa apuja ymmärtämään että milloin lähestyy omaa limittiä, kauanko yleensä kestää siitä toipuminen, ja sitä kautta miten rytmittää kovat vs. kevyet paremmin). Valmentajille selkeä lisäapu ymmärtämään missä mennään, (se mikä ei näy HPK:ssa, eikä kommenteissa).

20 Voima/Nopeus/Teho Voimantuottonopeus erittäin oleellinen asia kun lähestytään sprinttimatkojen lajivaatimuksia Alkaa myös ensimmäisenä tippumaan hermostollisen väsymyksen myötä, toimii siten kontrollina tämän asian suhteen Mutta miten päästään siihen kiinni, miten se havainnoidaan? Simällä Apuvälineillä

21 Voima/Nopeus/Teho

22 Ronald Rauhe

23 Voima/Nopeus/Teho Mittarointiin tulee päästä 200m melojien osalta. Osana päivittäisharjoittelua, leireillä. Ei ole autuaaksi tekevä asia tämäkään, mutta niin selkeä harjoittelun seurannan apuväline, sprinttimatkojen harjoittelun purevuuden seurantaan (ja myös yleisesti rasitustilan kontrolloimiseen).

24 Tärkeysjärjestys kuitenkin tämä: 1. Harjoituspäiväkirja ja oman harjoitus/rasitustilan parempi omaseuranta sekä työvälineitä valmentajille tämän kautta. 2. Tahtimittarit, syke ja GPS käytön ymmärtäminen osana harjoittelun seurantaa, ja oman rasituksen seurantaa 3. Muut apuvälineet: Firstbeat tai voima/teho seurannat. Meidän tulisi päästä kohtaan kolme, mutta jos 1. ja 2. ontuu niin kohdan kolme apuvälineistä on aika vähän apuja kokonaistilanteen hahmottamiseen.

25 Kiitos!

Ilman hyviä maalimiehiä ei voi olla hyvin purevia koiria eikä suojelutyöskentelyä.

Ilman hyviä maalimiehiä ei voi olla hyvin purevia koiria eikä suojelutyöskentelyä. Suomen Mondioringyhdistys ry, kirjoittanut Neal Wallis Kirjoittajan huomioita: Alla olevat kommentit on lisätty helpottamaan maalimiesten kenttätyöskentelyä ja työnsä ymmärtämistä. Ne eivät missään nimessä

Lisätiedot

SUUNTO ON. How Not. Rely on Luck WHEN OPTIMIZING YOUR TRAINING EFFECT. HARJOITTELUOPAS

SUUNTO ON. How Not. Rely on Luck WHEN OPTIMIZING YOUR TRAINING EFFECT. HARJOITTELUOPAS SUUNTO ON How Not to Rely on Luck WHEN OPTIMIZING YOUR TRAINING EFFECT. HARJOITTELUOPAS SUUNTO ON ihmisille, joilla ei ole varaa luottaa vain onneensa VARMISTA OPTIMAALINEN HARJOITTELUVAIKUTUS. SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Kyselynetti. Ilmaiset nettikyselyt - helposti. Raportointi : VarPS:n jäsen kysely. Oletko VarPS:n jäsen? Kuinka kauan olet harrastanut koirien kanssa?

Kyselynetti. Ilmaiset nettikyselyt - helposti. Raportointi : VarPS:n jäsen kysely. Oletko VarPS:n jäsen? Kuinka kauan olet harrastanut koirien kanssa? yselynetti - ilmaiset ja helposti toteutettavat nettikyselyt / 6 3.1.2014 11:31 Kyselynetti Ilmaiset nettikyselyt - helposti Raportointi : VarPS:n jäsen kysely Kyselyn yleistietoja : Näytä vastaajien tiedot.

Lisätiedot

SINETTISEURATOIMINTA

SINETTISEURATOIMINTA SINETTISEURATOIMINTA Lupaus laadusta urheilevan lapsen ja nuoren parhaaksi Sinettiseurojen auditointi Sinettikriteerien toteutuminen arvioidaan säännöllisin väliajoin kehittämistilaisuuden muotoon rakennetun

Lisätiedot

STPS 06-JOUKKUEEN PELAAJIEN OMATOIMINEN HARJOITTELU

STPS 06-JOUKKUEEN PELAAJIEN OMATOIMINEN HARJOITTELU STPS 06-JOUKKUEEN PELAAJIEN OMATOIMINEN HARJOITTELU SISÄLLYSLUETTELO 1. Sisällysluettelo 2 2. Alkusanat 3 3. Koordinaatio-, ketteryys- ja kehonhallintaharjoitteita 4 3.1 Naruhyppely 4 3.2 Kuperkeikka eteen

Lisätiedot

VIETTISEMINAARI Juha Korri. Mitä on vietti? Miksi viettejä pitäisi käyttää?

VIETTISEMINAARI Juha Korri. Mitä on vietti? Miksi viettejä pitäisi käyttää? VIETTISEMINAARI Juha Korri Luennoitsija Juha Korri on pitkän linjan palveluskoiraharrastaja. Hän on kouluttanut koiria jo 25 vuotta palveluskoiralajeihin ja edennyt siinä huipulle edustaen Suomea useasti

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

HARJOITTELE ITSESI VUOKSI, KEHITÄ ITSEÄSI URHEILIJANA. JOS FUSKAAAT, PETÄT ITSEÄSI

HARJOITTELE ITSESI VUOKSI, KEHITÄ ITSEÄSI URHEILIJANA. JOS FUSKAAAT, PETÄT ITSEÄSI 1 Markku Gardin X/2013 Porin Ässien valmennuspäällikkö Jouni Myllymaa pyysi minulta näkemyksiä siitä, miten lasten ja nuorten valmentamisessa voidaan synnyttää ns. sisäistä motivaatiota. Miten saadaan

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT. menestyvän verkkokaupan perustamisessa

Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT. menestyvän verkkokaupan perustamisessa Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT menestyvän verkkokaupan perustamisessa Onko tavoitteenasi perustaa verkkokauppa, jolla saat tehtyä kannattavaa bisnestä? Tiesitkö, että edellytykset

Lisätiedot

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

Käytettävyysohjattu vuorovaikutussuunnittelu: JFunnel malli ( käytettävyyssuppilo )

Käytettävyysohjattu vuorovaikutussuunnittelu: JFunnel malli ( käytettävyyssuppilo ) 1 (13) Käytettävyysohjattu vuorovaikutussuunnittelu: JFunnel malli ( käytettävyyssuppilo ) Timo Jokela, FT timo.jokela@joticon.fi Tiivistelmä Tämän dokumentissa kuvataan käyttäjäkeskeisen suunnittelun

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Mitä on hyvä valmentaminen?

Mitä on hyvä valmentaminen? Mitä on hyvä valmentaminen? Valmentajan tulisi tarkastella toimintaansa suhteessa kysymykseen mitä on hyvä valmentaminen? mahdollisimman usein. Toinen mielenkiintoinen ja tärkeä asia pohdittavaksi on kysymys

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

Stephens, Soudun fysiikka ja fysiologia. Soudan nopeammin, VETO

Stephens, Soudun fysiikka ja fysiologia. Soudan nopeammin, VETO Stephens, Soudun fysiikka ja fysiologia. Soudan nopeammin, VETO Soudussa kuten muissakin urheilumuodoissa, tulos on riippuvainen sekä fysiikasta että fysiologiasta. Nämä kaksi aluetta laajasti ottaen sekä

Lisätiedot

K&F PROFESSIONAL. Crosstrainerit. Tapahtumaraportteja. 1 /2014 12.vuosikerta 9 ISSN 1458-9648 www.kf-lehti.com

K&F PROFESSIONAL. Crosstrainerit. Tapahtumaraportteja. 1 /2014 12.vuosikerta 9 ISSN 1458-9648 www.kf-lehti.com 1 /2014 12.vuosikerta 9 ISSN 1458-9648 www.kf-lehti.com K&F PROFESSIONAL Crosstrainerit Tapahtumaraportteja Yhteenveto: Vuosi 2013 4 K&F Professional 1/2014 K&F PROFESSIONAL Kustantaja: K&F-lehdet /

Lisätiedot

Karl-Magnus Spiik Ky 1 (5)

Karl-Magnus Spiik Ky 1 (5) Karl-Magnus Spiik Ky 1 (5) OY:N ILMAPIIRIMITTARIN TULOKSET YLEISTÄ Tämä kirjallinen arvio perustuu ilmapiirimittarin tuloksiin. Todellisuus on paljon muutakin ja asiat ovat moniulotteisempia. Yhteenvedosta

Lisätiedot

Vaistomaisilla reaktioilla tarkoitetaan niitä tiedostamattomia, paniikinomaisia toimintoja, joita teet pelästyessäsi. Ne

Vaistomaisilla reaktioilla tarkoitetaan niitä tiedostamattomia, paniikinomaisia toimintoja, joita teet pelästyessäsi. Ne 16 Vaaralliset vaistot Vaistomaisilla reaktioilla tarkoitetaan niitä tiedostamattomia, paniikinomaisia toimintoja, joita teet pelästyessäsi. Ne tulevat suunnittelematta, refleksinomaisesti, ennen kuin

Lisätiedot

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Juuso Ilander & Matti Latvala Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Huhtikuu 2015 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 TEOREETTINEN KEHYS 4 2.1 Asiantuntijuus 4 2.2

Lisätiedot

Pekka Belt, Matti Möttönen & Janne Härkönen. Vinkkejä väitöskirjaprosessin nopeuttamiseen

Pekka Belt, Matti Möttönen & Janne Härkönen. Vinkkejä väitöskirjaprosessin nopeuttamiseen Pekka Belt, Matti Möttönen & Janne Härkönen Vinkkejä väitöskirjaprosessin nopeuttamiseen Oulun yliopiston Tuotantotalouden osaston työpapereita 1 / 2010 Oulun yliopiston Tuotantotalouden osaston työpapereita

Lisätiedot

ONNISTUNUT MUUTOS. Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin

ONNISTUNUT MUUTOS. Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin ONNISTUNUT MUUTOS Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO 3 Onnistuneen muutoksen lähtökohdat 4 2 MUUTOKSEN JOHTAMINEN 5 2.1 Muutoksen lähtökohdat 5 Muutosvoimat

Lisätiedot

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS 1 KETOOSIDIEETTI Kiinteän ja rasvattoman unelmavartalon saavuttaminen ei ole ikinä ollut niin helppoa kuin tässä artikkelissa kerrottujen menetelmien käyttöönottamisen jälkeen. Lihakset kasvavat, läskit

Lisätiedot

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS 1 Minna Haarala TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Case Mainoset ja Maigrafi Oy Liiketalouden koulutusohjelma 2004 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn taustaa...

Lisätiedot

Ratsastuksen Lajianalyysi

Ratsastuksen Lajianalyysi Ratsastuksen Lajianalyysi Mitä fyysisiä ominaisuuksia ratsastajalta vaaditaan? Ratsastajan ravinto-opas Anne Hyttinen, valmentajan ammattitutkinnon opinnäytetyö 2009 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO 3 2. RATSASTUS

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPAS KUNTOILUUN 19628325.00 SWE/FIN A FIN

HENKILÖKOHTAINEN OPAS KUNTOILUUN 19628325.00 SWE/FIN A FIN 19628325.00 SWE/FIN A FIN HENKILÖKOHTAINEN OPAS KUNTOILUUN SISÄLLYS 1. ALOITA KUNTOILU...2 2. TAVOITTEIDEN ASETTAMINEN...4 3. RAJOITTAMATON MÄÄRÄ VAIHTOEHTOJA...7 4. KUNNON TESTAAMINEN...10 5. HENKILÖKOHTAINEN

Lisätiedot

Seuraavilla ohjeilla pystyt ottamaan luonnollisen asennon suhteessa tauluun:

Seuraavilla ohjeilla pystyt ottamaan luonnollisen asennon suhteessa tauluun: Asento Asento määrittää kuinka sinun tulisi seisoa saadaksesi liikkumattoman tuen ammuntaan. Asento täytyy pystyä ottamaan joka kerta luonnollisesti ja samalla tavalla, tai muuten osumakasassa tapahtuu

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

6. Skedulointi eli vuoronnus

6. Skedulointi eli vuoronnus 100 Sulautettu ohjelmointi 6. Skedulointi eli vuoronnus Skeduloinnin eli vuoronnuksen (scheduling) tehtävä voidaan tiivistää kysymykseen, miten seuraavaksi suoritukseen otettava prosessi valitaan. Valintaperusteita

Lisätiedot

Kristiina Härkäpää Kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajien suomen kielen taidon huomioon ottamisesta kuntoutus- ja työllistymispalveluissa

Kristiina Härkäpää Kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajien suomen kielen taidon huomioon ottamisesta kuntoutus- ja työllistymispalveluissa Työpapereita 67/2014 Kristiina Härkäpää Kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajien suomen kielen taidon huomioon ottamisesta kuntoutus- ja työllistymispalveluissa KELAN TUTKIMUSOSASTO Kirjoittaja Kristiina

Lisätiedot