TYYLI Työelämäjaksoja ja työssäoppimista yliopisto-opintoihin. TTK:n ja Ark TK:n yhteinen Kesäkoulu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TYYLI Työelämäjaksoja ja työssäoppimista yliopisto-opintoihin. TTK:n ja Ark TK:n yhteinen Kesäkoulu"

Transkriptio

1 1 TYYLI Työelämäjaksoja ja työssäoppimista yliopisto-opintoihin TTK:n ja Ark TK:n yhteinen Kesäkoulu Loppuraportti kesällä 2016 toteutuneesta Tyyli-hankkeen pilotista Oulun yliopiston Teknillisen tiedekunnan ja Arkkitehtuurin tiedekunnan tutkinto-ohjelmissa Yliopisto-opettaja Matti Kangaspuoskari Yliopisto-opettaja Petri Aarnio

2 2 SISÄLTÖ 1. TYYLI-HANKE 2. KESÄKOULUN KUVAUS JA TAVOITTEET 3. PILOTIN KUVAUS JA TOTEUTUS 4. TULOKSIA JA ARVIOINTIA 5. YHTEENVETO JA KEHITTÄMISSUOSITUKSIA

3 3 1. TYYLI-HANKE Tyyli-hankkeen sisältö on projektipäätöksen mukaisesti seuraava: "Tyyli - työelämäjaksoja ja työssäoppimista yliopisto-opintoihin" hanke haluaa parantaa opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja tasapuolisia työllistymismahdollisuuksia sekä opiskelumotivaatiota ja edistää opintojen etenemistä. Nämä kaikki ovat kytkeytyneitä toisiinsa. Tavoitteena on mahdollistaa opiskelijoille tasavertaisesti hyvät lähtökohdat työmarkkinoille jo opiskelunsa aikana. Erityishuomio kohdistetaan aloille, jotka eivät suoraan valmista tiettyyn ammattiin. Hankkeessa on mukana kuusi yliopistoa: Aalto-yliopisto, Lapin yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Turun yliopisto. Näiden yliopistojen yhteisen kehittelyn avulla pyritään saamaan aikaan uusia harjoittelun ja työelämäjaksojen toimintamalleja yliopistojen koulutusohjelmiin. Opintojen aikainen kuten kesäaikainen työssäkäynti halutaan tehdä tavoitteelliseksi ja arvioida saatu työkokemus työssä tapahtuvan oppimisen näkökulmasta (opinnollistaminen). Tällöin työkokemus voidaan myös opintopisteyttää ja siten edistää opintojen etenemistä tutkintojen suoritusaikojen lyhentymisen ja opintojen työelämäkytkennän lisääntymisen kautta. Tavoitteena on parantaa koulutusohjelmien työelämäkytkentää ja tukea koulutuksen johtoa opetussuunnitelmien kehittämisessä. Hankkeessa kehitettävä ja toteutettava koulutus lisää opettajien työelämäosaamista ja parantaa heidän valmiuksiaan suunnitella ja toteuttaa työelämälähtöisiä opintojaksoja, luoda työelämäkontakteja sekä tukea opiskelijan urasuunnittelua ja työllistymistä. Työnantajien ja yritysten edustajia otetaan aiempaa systemaattisemmin ja laajemmin mukaan opetussuunnitelmatyöhön ja opintojen suunnitteluun ja toteutukseen. Hankkeen kehitystyön tulokset tehdään valtakunnallisesti levitettäviksi toimintamalleiksi. Hankkeessa kehitettyjä työelämäyhteistyöhön ja työelämäosaamiseen liittyviä käytäntöjä ja toimintatapoja voidaan laajentaa otettavaksi käyttöön useissa eri koulutusohjelmissa ja Suomen koko yliopistokentässä.

4 4 Hanke tukee yliopistojen välistä osaamisen vaihtoa ja mahdollistaa valtakunnallisesti yliopistojen välisten yhteistyömallien syntymistä. Hanke luo uusia toimintatapoja yliopistoopetuksen ja työelämän edustajien väliselle yhteydenpidolle ja yhteistyölle. Toimenpiteet ovat hankkeessa mukana olevien yliopistojen strategioiden sekä hallitusohjelman, maakuntaohjelmien ja Lappi-sopimuksen mukaisia. Hanke tukee Itämerija Pohjois-Suomen -strategioita sekä EU:n kymmenvuotista Eurooppa 2020 kasvustrategiaa, jonka avulla pyritään mm. vahvistamaan EU:n kilpailukykyä ja työllisyyttä.

5 5 2. KESÄKOULUN KUVAUS JA TAVOITTEET Oulun yliopiston Kesäkoulu on yksi osa edellä kuvattua kuuden yliopiston Tyyli-hanketta. Kesäkoulu on Arkkitehtuurin tiedekunnan ja Teknillisen tiedekunnan konetekniikan ja ympäristötekniikan yhteinen pilottiprojekti, jossa opiskelijat muodostavat poikkitieteellisiä suunnitteluryhmiä ratkomaan työelämälähtöisiä suunnittelutehtäviä. Kesäkoulu sijoittuu tavanomaisen harjoittelun ja opintojakson välimaastoon. Kurssitehtävä on harjoitustyö, jota lähestytään työelämälähtöisesti ja sen tarkoitus on antaa opiskelijalle työkokemusta, parantaa opiskelijan työllistymismahdollisuuksia ja luoda opiskelijalle mahdollisuus kesäopintoihin sekä tuottaa Tyylissä mukana oleville yliopistoille Kesäkoulusta malli omiin tutkinto-ohjelmiin sovellettavaksi. Kesäkoulu toteutettiin Matti Kangaspuoskarin (TTK) ja Petri Aarnion (Ark TK) muodostaman tiimin toimesta. Kehittämistyötä tukevat ja ohjaavat mainittujen tiedekuntien koulutusdekaanit sekä Tyylihanketiimi. Toimeksianto saatiin Oulun kaupungilta. Tätä tilaajatahoa edustivat kaupungininsinööri Pasi Heikkilä, kaupunginarkkitehti Jari Heikkilä ja asemakaavapäällikkö Mikko Törmänen. Sidosryhmiä edustivat projektipäällikkö Reijo Vaarala Ramboll oy, Pasi Haapakorva Oulun polkupyöräilijät ry. ja Jorma Ehrnrooth Solibri oy. TTK:n koulutusdekaani Juha Tanskanen linjasi Kesäkoulun tavoitteet Koulutusneuvoston kokouksessa seuraavasti: Rakennusalan yritysten toimeksiantojen pohjalta toteutettava suurhankkeiden suunnittelun ja projektoinnin monitieteinen kesäkoulu. (5-10 opintopistettä, palvelee kolmea tutkinto-ohjelmaa Konetekniikka, Ympäristötekniikka ja Arkkitehtuuri. Kesäkoulu mahdollistaa opiskelun kesällä myös muun harjoittelun tai kesätyön ohella, parantaa merkittävästi opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja lisää yliopiston ja yritysten yhteistyötä, hankkeen kokemuksia ja toimintamalleja voi soveltaa myös muille koulutusaloille.)

6 6 Kesäkoulun oppimistavoitteet kohdistuvat työelämätaitoihin jotka parantavat opiskelijan työllistymismahdollisuuksia. Tärkeimpiä Kesäkoulussa harjoiteltuja teemoja olivat: - Vuorovaikutustaidot. Osallistujat muodostavat monitieteellisiä työryhmiä jossa kukin jäsen toimii oman alansa asiantuntijana. Lopputulokseen pääsy vaatii neuvottelutaitoja ja kompromisseja. - Projektityöskentelytaidot. Työryhmät laativat itse omat aikataulunsa ja työskentelytapansa tiedekuntien antaman yleisaikataulun puitteissa. - Esiintymistaidot. Ryhmä esittelee työnsä etenemistä ohjaajille, tilaajalle ja kollegoille. - Tietomallinnustaidot. Arkkitehtien ja rakennesuunnittelijoiden tietomallien törmäystarkastelu laaditaan eri suunnitelmien yhteensovittamiseksi. - Suunnittelutaidot. Opiskelijan suunnittelutaidot kehittyvät tehtävän poiketessa luonteeltaan opinto-ohjelmaan kuuluvista tehtävistä. Edellä mainittujen tavoitteiden rinnalla Kesäkoulussa toteutui myös yleisempiä tavoitteita, esimerkiksi opiskelijat suorittivat kesäopintoja kesätöiden rinnalla ja Tyyli-hankkeessa mukana olevat yliopistot saivat Kesäkoulusta mallin omiin tutkinto-ohjelmiinsa sovellettavaksi.

7 7 3. PILOTIN KUVAUS JA TOTEUTUS Kesällä 2016 toteutettu Kesäkoulu oli pilotti jonka toimeksianto saatiin Oulun kaupungilta. Tehtävänä oli suunnitella oululainen polkupyöräkatosmallisto joka sisältää Oulu-brändin ja joka soveltuu sijoitettavaksi erilaisiin Oulun kaupungissa luonteeltaan erilaisiin paikkoihin. Pyöräkatos tuli olla käyttökelpoinen ympäri vuoden koska Oulu on tyypillisesti talvipyöräilykaupunki. Katoksen oli lisäksi oltava muunneltava esim. kokonsa puolesta, ja siihen tuli tarvittaessa pystyä sijoittamaan aputiloja kuten pyörän huoltoa ja pyörien vuokrausta tukevia tiloja. Kuva 1. Kesäkoulun opiskelijarekrytointiin laadittua materiaalia (Petri Aarnio).

8 8 TYYLI Kesäkoulun 2016 pilotissa muodostettiin viisi ryhmää joista jokainen koostui arkkitehtuurin opiskelijoista ja insinööriopiskelijoista. Neljä ryhmää muodostui maisterivaiheen opiskelijoista ja yksi ryhmä sisälsi vain kandivaiheen opiskelijoita. Kandiryhmällä oli itsenäinen tehtävä jonka aikataulullisesti ja sisällöllisesti tuki maisterivaiheen ryhmien työskentelyä. Kandiryhmän jäsenet toimivat myös maisterivaiheen ryhmissä avustavissa tehtävissä. Maisterivaiheen opiskelijoista muodostuvat ryhmät olivat Kesäkoulun ydin. Kukin ryhmä toimi itsenäisesti ja lähestyi annettua suunnittelutehtävää työelämälähtöisesti laatien luonnoksia ja tuottaen projektityön edetessä tarkemmat suunnitelmat suunnittelukohteesta. Kukin ryhmä laati oman työskentelyaikataulunsa noudattaen kesäkoulun yleisaikataulua (Kuva 3) ja aikataulussa sovittuja yhteisiä seminaaripäiviä. Kesäkoulun aikataulu mahdollisti opiskelijalle samanaikaisen työssäkäynnin. Pääsääntöisesti kaikki Kesäkouluun osallistuvat opiskelijat olivatkin töissä Kesäkoulun aikana. Läsnäolo seminaari- ja esittelypäivinä (muutama ilta- tai aamupäivä) oli kuitenkin välttämätöntä. Lisäksi Kesäkoulussa toteutettiin tietomallinnukseen keskittyvä intensiivijakso joka sisälsi opetusta. Tähän opetukseen ryhmien jäsenten oli välttämätöntä osallistua. Ryhmien muodostusta ja rakennetta havainnollistaa Kuva 2. Kuva 2. Kesäkoulun ryhmien rakenne ja sidosryhmät (Petri Aarnio).

9 9 Kesäkoulu yleisaikataulu toteutettiin alla olevan Kuvan 3 mukaisesti. Kuva 3. Kesäkoulun yleisaikataulu (Petri Aarnio). Opiskelijoiden opintosuoritukset kirjattiin tutkinto-ohjelmissa olevien vaihtuvasisältöisten kurssien avulla. Arkkitehtuurin opiskelijat saivat suoritusmerkinnät kandivaiheen kurssina A Rakennusopin vaihtuvasisältöinen kurssi 5,0 op. tai maisterivaiheen kurssina S Rakennusopin vaihtuvasisältöinen kurssi 10,0 op. Rakennesuunnittelua opiskelevat insinööriopiskelijat saivat suoritusmerkinnät kandivaiheen kurssina S Rakennesuunnittelun ja rakentamisteknologian vaihtuva opintojakso 5,0 op. ja maisterivaiheen kurssina S Rakennesuunnittelun ja rakentamisteknologian vaihtuva opintojakso 10,0 op.. Kurssiarviointi toteutettiin siten että kunkin ryhmän lopputuotosta arvioitiin kokonaisuutena ja ryhmän kaikille jäsenille annettiin sama arvosana. Käytetyn työajan tuntiseuranta tapahtui kunkin opiskelijan tuntikortin avulla ja palautettujen töiden laadullinen arvio sisälsi arvion sekä arkkitehtuurin että rakennesuunnittelun näkökulmasta. Myös tilaajan arviot palautettujen töiden laadusta otettiin huomioon.

10 10 4. TULOKSIA JA ARVIOINTIA Tyyli Kesäkoulun 2016 tuloksia voidaan arvioida tilaajan toimineen Oulun kaupungin kannalta, Tyyli-hankkeen kannalta että myös opiskelijoiden kannalta. Tyyli Kesäkoulun pilotin tuloksena syntyi kandiryhmän toimesta tilaajana toimineelle Oulun kaupungille selvitys olemassa olevista pyöräkatosmalleista ja niiden soveltuvuudesta Oulun ydinkeskustaan. Neljä maisterivaiheen opiskelijoista muodostuvaa ryhmää luovutti tilaajalle kukin oman suunnitelmansa Ouluun soveltuvasta pyöräkatosmallistosta. Suunnitelmat sisälsivät arkkitehtisuunnittelun ja rakennesuunnittelun osiot sekä visualisoinnin jossa suunniteltu rakenne on sijoitettu Oulun kaupungin keskeisille paikoille. Töiden loppuseminaari Oulun kaupungin Ympäristötalolla oli onnistunut tilaisuus. Ryhmien pitämät esitelmät olivat korkeatasoisia ja tilaajataho vaikutti hyvin tyytyväiseltä ryhmien esittämiin ratkaisuihin. Tilaisuutta olisi ollut mahdollista markkinoida laajemminkin tilaajana toimineen Oulun kaupungin organisaatiossa sekä avata tilaisuus kaikille asiasta kiinnostuneille tahoille. Kesäkoulun pilottiluonne johti tarpeettomaan varovaisuuteen loppuseminaarin markkinoinnissa. Tyyli-hankkeen kannalta Kesäkoulun tuloksena oli toteutunut pilotti jossa opiskelijat, Oulun yliopiston eri yksiköt ja yritykset toimivat yhdessä kehittäen toimintaansa. Tyylissä mukana olevat yliopistot saivat Kesäkoulusta mallin joka mahdollisesti on siirrettävissä heidän omiin tutkintoohjelmiinsa. Kesäkoulua esiteltiin Tyyli-hankkeeseen osallistuville henkilöille ja kyseisten yliopistojen tutkinto-ohjelmien vastuuhenkilöille useissa suullisissa esitelmissä ja poster-esitelmissä vuoden 2016 aikana. Seuraavalla sivulla Kuvassa 4 on esimerkki Kesäkoulua esittelevästä posterista joka oli esillä PedaForum-päivillä Jyväskylässä

11 Kuva 4. Kesäkoulun poster (Petri Aarnio ja Matti Kangaspuoskari). 11

12 12 Kesäkoulun onnistumista voidaan arvioida myös toteutetun opiskelijapalautekyselyn tulosten analysoinnilla. Opiskelijat olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä toteutuneeseen Kesäkouluun. Kiitosta saivat erityisesti autenttinen suunnittelutehtävä ja mahdollisuus työskennellä monitieteellisessä ryhmässä. Palautteessa toivottiin Kesäkoulun jatkuvan tulevaisuudessa toteutuneen formaatin muodossa. Opiskelijapalautteen pohjalta kehitettävää on esim. ryhmäohjauksessa. Palautteessa toivottiin opetusta erityisesti ryhmätyöskentelyn aikataulun suunnitteluun, tosin aikataulutuksen vapaus toivottiin säilyvän nykyisellä tasolla. Alla olevassa Taulukossa 1 on esitetty esimerkki analysoidusta opiskelijapalautteesta. Taulukko 1. Esimerkki analysoidusta opiskelijapalautteesta.

13 13 5. YHTEENVETO JA KEHITTÄMISSUOSITUKSIA Kesäkoulu oli Tyyli-hankkeeseen liittyvä pilotti jossa opiskelijat oppivat suunnittelualan liittyviä työelämäprosesseja. Kesäkoulun oppimistavoitteet liittyvät työelämätaitoihin. Pilotissa opiskelijat muodostivat monitieteellisen ryhmän joka ratkaisi tilaajan antaman todellisen suunnittelutehtävän. Työskentelyn vaiheita olivat ryhmän aikataulun suunnittelu, luonnossuunnittelu, toteutuskuvasuunnittelu, visualisointi, tietomallinnus, suunnittelukokoukset ja viranomaisesittelyt sekä valmiin työn luovutus ja loppuseminaari. Ensimmäisen kerran toteutettavaan pilottiin liittyy aina epävarmuus onnistumisesta mutta Kesäkoulun voidaan katsoa onnistuneen: opiskelijat olivat tyytyväisiä uudentyyppisestä suunnittelutehtävästä ja tavasta toteuttaa opintokurssi, tiedekunnat olivat paitsi tyytyväisiä suoritusten tasoon, mutta myös siihen mahdolliseen tulevaisuuden malliin, jonka mukaisesti kesäopintoja voidaan järjestää. Oulun kaupunki oli tyytyväinen uusista ideoista sekä Tyyli-toimijat kesäkouluformaatista. Todennäköisesti pilotissa tilaajana toiminut Oulun kaupunki tulee jatkossakin olemaan kiinnostunut toteuttamaan vastaavia kesäprojekteja. Kesäkoulun vakinaistaminen nykyisessä muodossaan vaatii Oulun yliopiston tiedekunnilta toimia joilla opetusresurssit ja rahoitus kohdistetaan kesäopintojen toteuttamiseen. Nykyisessä rahoitusmallissa tutkimusyksiköiden opetuksen perusrahoitus tulee parin vuoden viiveellä ja lasketaan määrällisistä tuloksista kolmen vuoden keskiarvona. Kesäkoulun vakinaistaminen vaatii siis käynnistysvaiheessa noin neljän vuoden ajan vuosittaisen erillisavustuksen, esim. strategiarahaa. Kesäkoulussa toteutettu projektityö olisi toisaalta oiva mahdollisuus valmistautua kolmannen lukukauden tuloon. Kesäkoulun kaltainen varsin itsenäinen projekti voisi olla myös tutkimusyksikön talouden kannalta katsottuna kustannustehokas tapa tuottaa syventävä opintojakso ja nopeuttaa opiskelijoiden valmistumista. Myös 55 op. suoritus opintovuoden aikana helpottuu kesäopintojen avulla. Tällä on nykyisessä rahoitusmallissa yliopistoille suuri merkitys. Kesäkoulun opiskelijarekrytointia on kehitettävä insinööriosastoilla. Tiedotusta on lisättävä sillä opiskelu kesätöiden ohessa on uusi ajatus teekkareille. Valitettavan monet ilmoittautuneet peruivat osallistumisensa kun kesätyöpaikka varmistui. Lisäksi on huomattava että toteutuneessa pilotissa Ympäristötekniikan opiskelijat eivät olleet kiinnostuneita Kesäkoulusta. Syyt on selvitettävä. Syynä voi olla tiedon puute tai se että opinnot kirjautuvat opinnoiksi Konetekniikan tutkinto-ohjelman

14 14 koodilla. Väärän tutkinto-ohjelman koodi vaatii opintojen rakenteelta riittävää vapaasti valittavien kurssien määrää ja opiskelijan HOPSin päivitystä. Kaikki tutkinnon rakenteesta johtuvat esteet on selvitettävä ja poistettava.

Yritysyhteistyö TTY:n opintojaksolla

Yritysyhteistyö TTY:n opintojaksolla Yritysyhteistyö TTY:n opintojaksolla Eila Pajarre.4.08 Oulun yliopisto Turun yliopisto Lapin yliopisto Aalto-yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto w w w. t y y l

Lisätiedot

Tyyli Työelämäjaksoja ja työssäoppimista yliopistoopintoihin. Tyyli-hankeraportti

Tyyli Työelämäjaksoja ja työssäoppimista yliopistoopintoihin. Tyyli-hankeraportti Tyyli Työelämäjaksoja ja työssäoppimista yliopistoopintoihin (2015-2018) Tyyli-hankeraportti Ideoita opintojen aikaisen työskentelyn opinnollistamiseksi Oulun yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa

Lisätiedot

Työharjoittelun opinnollistaminen & työelämäkurssit

Työharjoittelun opinnollistaminen & työelämäkurssit Työharjoittelun opinnollistaminen & työelämäkurssit Anne Mäkelä, Biokemian ja molekyylilääketieteen tdk, Oulun yliopisto Päivi Palosaari-Aubry, Kemian tekniikan korkeakoulu, Aalto-yliopisto Oulun yliopisto

Lisätiedot

Yritysyhteistyö ja työelämävalmiuksien kehittäminen opetuksessa

Yritysyhteistyö ja työelämävalmiuksien kehittäminen opetuksessa Yritysyhteistyö ja työelämävalmiuksien kehittäminen opetuksessa Eila Pajarteen alustus TTY:n tapahtumassa 0.9.018 Työ tekijäänsä opettaa? Vastavalmistuneiden työllistyminen ja työelämätaidot Oulun yliopisto

Lisätiedot

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Turun ammattikorkeakoulu, TYT:n Innovointiraha 2012 LOPPURAPORTTI Projektin nimi Monialaiset tutkimuspajat pvm 20.12.2012 1 (7) PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Monialaiset tutkimuspajat Tekniikka, ympäristö ja

Lisätiedot

HOPS KTK 2.vsk Teknillinen tiedekunta Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1

HOPS KTK 2.vsk Teknillinen tiedekunta Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1 HOPS KTK 2.vsk 5.9.2013 Teknillinen tiedekunta 5.9.2013 Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1 HOPS KTK 2. vsk Henkilökohtainen opintosuunnitelma opiskelutaidot ehops Mahdollisuus ehopsin tekemiseen

Lisätiedot

Opetuksen johdon foorumi

Opetuksen johdon foorumi Opetuksen johdon foorumi 6.6.2017 helenatompuri Oulun yliopisto Turun yliopisto Lapin yliopisto Aalto-yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto www. t y y l i h a n

Lisätiedot

TYYLI-HANKESUUNNITELMASTA keskeiset otteet

TYYLI-HANKESUUNNITELMASTA keskeiset otteet TYYLI-HANKESUUNNITELMASTA keskeiset otteet Tyyli Työelämäjaksoja ja työssäoppimista yliopisto-opintoihin Taustatietoa: Yhteishanke, joka toteutuu ajalla 1.4.2015 31.3.2018. Rahoituspäätös Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Kauppatieteet 25 op perusopintokokonaisuus. Kauppatieteellisen alan verkkoopetusyhteistyönä

Kauppatieteet 25 op perusopintokokonaisuus. Kauppatieteellisen alan verkkoopetusyhteistyönä Kauppatieteet 25 op perusopintokokonaisuus Kauppatieteellisen alan verkkoopetusyhteistyönä Yhteistyön osapuolet Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Svenska Handelshögskolan Hanken Itä-Suomen yliopiston

Lisätiedot

TYYLI-HANKE: kokemuksia ja tuloksia

TYYLI-HANKE: kokemuksia ja tuloksia TYYLI-HANKE: kokemuksia ja tuloksia 23.4.2018 Oulun yliopisto Turun yliopisto Lapin yliopisto Aalto-yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto w w w. t y y l i h a n

Lisätiedot

HENKILÖSTÖKOULUTUSTA TYÖELÄMÄYHTEISTYÖN EDISTÄMISEEN YLIOPISTO- OPETUKSESSA

HENKILÖSTÖKOULUTUSTA TYÖELÄMÄYHTEISTYÖN EDISTÄMISEEN YLIOPISTO- OPETUKSESSA HENKILÖSTÖKOULUTUSTA TYÖELÄMÄYHTEISTYÖN EDISTÄMISEEN YLIOPISTO- OPETUKSESSA Kirsti Haihu & Matti Lappalainen, Turun yliopisto Tari Rantasuo & Tytti Tenhula, Oulu yliopisto Päivi Palosaari-Aubry, Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä

Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä Esimerkkinä Palvelujen markkinointi kurssin verkkototeutus Virpi Näsänen 16.11.2016 Lähtökohtatilanne Sovimme Aalto-yliopiston

Lisätiedot

HOPS ja opintojen suunnittelu

HOPS ja opintojen suunnittelu HOPS ja opintojen suunnittelu Hanna-Mari Kivinen, 8.12.2010 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Fysiikan laitos Mikä ihmeen HOPS? HOPS eli Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma HOPS kuuluu 1.8.2005

Lisätiedot

TYYLI-HANKE - kokemuksia ja tuloksia

TYYLI-HANKE - kokemuksia ja tuloksia TYYLI-HANKE - kokemuksia ja tuloksia 6.6.2018 Oulun yliopisto Turun yliopisto Lapin yliopisto Aalto-yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto w w w. t y y l i h a n

Lisätiedot

LUKUVUODEN TUNTIRESURSSIEN HYÖTYKÄYTTÖ Yliopisto-opintojen mitoitusseminaari 14.5.2003 Innopoli, Espoo Työpaja 3 Elina Jaakkola OY & Markku Ihonen TaY

LUKUVUODEN TUNTIRESURSSIEN HYÖTYKÄYTTÖ Yliopisto-opintojen mitoitusseminaari 14.5.2003 Innopoli, Espoo Työpaja 3 Elina Jaakkola OY & Markku Ihonen TaY LUKUVUODEN TUNTIRESURSSIEN HYÖTYKÄYTTÖ Yliopisto-opintojen mitoitusseminaari 14.5.2003 Innopoli, Espoo Työpaja 3 Elina Jaakkola OY & Markku Ihonen TaY Onko ongelmana ajan puuttuminen vai sen käyttäminen?

Lisätiedot

TYYLI-HANKE keskeisiä kokemuksia ja tuloksia

TYYLI-HANKE keskeisiä kokemuksia ja tuloksia TYYLI-HANKE 2016-2018 - keskeisiä kokemuksia ja tuloksia Syyskuu 2018 Oulun yliopisto Turun yliopisto Lapin yliopisto Aalto-yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Lisätiedot

TYÖPAJA: Työelämätaitojen opetuksen tukeminen

TYÖPAJA: Työelämätaitojen opetuksen tukeminen TYÖPAJA: Työelämätaitojen opetuksen tukeminen Matti Lappalainen (TY), Eila Pajarre (TTY), Virve Pekkarinen (Aalto), Tytti Tenhula (OY), Paula Vaskuri (OY) & Terhi Virkki-Hatakka (LUT) Oulun yliopisto Turun

Lisätiedot

LIITE 4 VASTAUSTEN JAKAANTUMINEN KRITEEREITTÄIN VERTAISARVIOINTI VERKKOVIRTA -HANKKEESSA OPINTOJEN AIKAISEN TYÖN OPINNOLLISTAMINEN

LIITE 4 VASTAUSTEN JAKAANTUMINEN KRITEEREITTÄIN VERTAISARVIOINTI VERKKOVIRTA -HANKKEESSA OPINTOJEN AIKAISEN TYÖN OPINNOLLISTAMINEN LIITE 4 VASTAUSTEN JAKAANTUMINEN KRITEEREITTÄIN VERTAISARVIOINTI VERKKOVIRTA -HANKKEESSA OPINTOJEN AIKAISEN TYÖN OPINNOLLISTAMINEN Vertaisarvioinnissa olivat mukana seuraavat koulutusorganisaatiot: - Centria

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo)

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Osuvaa osaamista Sujuvat siirtymät: Valtakunnalliset, koulutuksen järjestäjien yhteistyöhön perustuvat siirtymävaiheiden palvelut, toimintamallit ja pedagogiset ratkaisut Korkeakouluista työelämään: Valtakunnallinen

Lisätiedot

EUROSTUDENT VI - SEMINAARI. Petri Haltia

EUROSTUDENT VI - SEMINAARI. Petri Haltia EUROSTUDENT VI - SEMINAARI Petri Haltia 1.3.2016 Eurostudent FI = Opiskelijatutkimus 2014 Relevanssi kansalliselle koulutuspolitiikalle, Euroopan komissiolle, Bolognan prosessiin Suomen osuus Eurostudent

Lisätiedot

Ajatuksista, odotuksista ja tavoitteista. Tapani Vuorinen Ohjelmajohtaja

Ajatuksista, odotuksista ja tavoitteista. Tapani Vuorinen Ohjelmajohtaja Ajatuksista, odotuksista ja tavoitteista Tapani Vuorinen Ohjelmajohtaja Koulutusta ohjaavat ajatukset ja tavoitteet Ministeriö Työnantaja Määrälliset tavoitteet Valmiudet Opiskelija Yliopisto Asiantuntija

Lisätiedot

Työelämäsuuntautuneen oppimisen ohjaaminen työelämätaitoihin orientoivan kurssin välityksellä

Työelämäsuuntautuneen oppimisen ohjaaminen työelämätaitoihin orientoivan kurssin välityksellä Työelämäsuuntautuneen oppimisen ohjaaminen työelämätaitoihin orientoivan kurssin välityksellä Pitching 10.2.2017 Lela Kuusela Email: etunimi.sukunimi@aalto.fi Harjoittelukurssien vuosikello opiskelijoille

Lisätiedot

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka Haku maisterikoulutukseen (Oulun yliopisto) ( 15.12.2014 klo 08:00 30.1.2015 klo 15:00 ) Hakija voi hakea vain yhteen teknillisen tiedekunnan maisteriohjelmaan

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg Heli Alatalo Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

OPINTOPOLKU Varhaiskasvatuksen opintosuunnan opiskelijoille kasvatustieteen maisteriohjelmassa Opintojen jakautuminen periodeihin lukuvuonna

OPINTOPOLKU Varhaiskasvatuksen opintosuunnan opiskelijoille kasvatustieteen maisteriohjelmassa Opintojen jakautuminen periodeihin lukuvuonna OPINTOPOLKU Varhaiskasvatuksen opintosuunnan opiskelijoille kasvatustieteen maisteriohjelmassa Opintojen jakautuminen periodeihin lukuvuonna 2019-2020 KASVATUSTIETEEN MAISTERIN TUTKINTO (Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

TYÖELÄMÄOPINNOT laaja-alainen maisteriohjelma. Info kevät 2018

TYÖELÄMÄOPINNOT laaja-alainen maisteriohjelma. Info kevät 2018 TYÖELÄMÄOPINNOT laaja-alainen maisteriohjelma Info kevät 2018 Työelämäopinn ot 10 op keväällä 2018 Harjoittelua 200 h, pedagogista ryhmäohjausta 8 h verkossa/optimassa tai seminaareissa sekä itsenäistä

Lisätiedot

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun!

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti Uusi valokuva -erikoistumisopinnot Opinto-opas 2006-2007 UUSI VALOKUVA -ERIKOISTUMISOPINNOT 30 OP Erikoistumisopinnot

Lisätiedot

Teknillistieteellisten alojen opintoprosessien seuraaminen, arviointi ja kehittäminen

Teknillistieteellisten alojen opintoprosessien seuraaminen, arviointi ja kehittäminen Teknillistieteellisten alojen opintoprosessien seuraaminen, arviointi ja kehittäminen Peda-forum 21.5.2008 Opintojenseuranta hanke 2005-2008 Opintoprosessien seurantahanke Mukana kaikki teknillistieteelliset

Lisätiedot

Kokemuksia ja havaintoja työelämäläheisyydestä korkeakouluissa

Kokemuksia ja havaintoja työelämäläheisyydestä korkeakouluissa Kokemuksia ja havaintoja työelämäläheisyydestä korkeakouluissa Peda Forum-päivät Turussa 15.-16.8.2018 Jenni Koponen Metropolia AMK & Eetu Heikkinen Oulun yliopisto Esityksen runko Ketä me ollaan? Mitä

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, osa 3 28.9.2016 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö LTLY16 Orientoivat opinnot ja HOPS, 2 op Orientoivat opinnot, osat 1-3 Tutkinto-ohjelmien omat infot HOPS: tutkinto-ohjelmien

Lisätiedot

Ympärivuotisen opiskelun nykytila korkeakoulujen vastausten perusteella

Ympärivuotisen opiskelun nykytila korkeakoulujen vastausten perusteella Ympärivuotisen opiskelun nykytila korkeakoulujen vastausten perusteella Maija Innola Keskustelutilaisuus ympärivuotisen opiskelun edistämisestä 17.3.2014 Lukukausien parempi hyödyntäminen Lukukaudet tai

Lisätiedot

Tekniikan alan yliopistoopiskelijoiden työssäkäynti 2014

Tekniikan alan yliopistoopiskelijoiden työssäkäynti 2014 Tekniikan alan yliopistoopiskelijoiden työssäkäynti 2014 Esittäjän nimi 24.11.2014 1 Sisältö: Keskeisiä tuloksia Aineiston kuvailu Taustatiedot (Sp, ikä, yliopisto, tutkinnot, vuosikurssi, opintopisteet)

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA Mikkelin ammattikorkeakoulun pedagogisen strategian mukaan ohjauksen tavoitteena on edistää opiskelijoiden sitoutumista opiskeluunsa, tukea

Lisätiedot

Projektikurssi biotieteiden laitoksella 2012-2014

Projektikurssi biotieteiden laitoksella 2012-2014 Projektikurssi biotieteiden laitoksella 2012-2014 Jukka.T. Lehtonen@Helsinki.Fi Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta 3/11/15 1 Lähtökohtana Projektisuunnittelun ja hallinnan taitojen merkitys korostunut

Lisätiedot

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa AHOT-käytännöt Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 2 Sisältö Reunaehtoja Aiempien tutkintojen hyväksilukeminen Aiempien / muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen Muun osaamisen tunnustaminen

Lisätiedot

Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa

Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa Metropolia ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelma Mervi Nyman Koulutusohjelman toteutuksen lähtökohdat Koulutusohjelman opetussuunnitelma perustuu

Lisätiedot

Ydinteema on oppimisen ohjaaminen ja erityisesti opetuksen suunnittelu.

Ydinteema on oppimisen ohjaaminen ja erityisesti opetuksen suunnittelu. A-jakso: viikot 45 50 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 10-14 Aloitusseminaari ABC-jakson harjoittelijoille ti 23.10.2011 klo 12.30-14.00. C jakson infotilaisuus ti 19.2. 2013 Normaalikoulun luokka B

Lisätiedot

Ympärivuotinen opiskelu opintojen ja ohjauksen sekä opintotehokkuuden näkökulmista

Ympärivuotinen opiskelu opintojen ja ohjauksen sekä opintotehokkuuden näkökulmista Ympärivuotinen opiskelu opintojen ja ohjauksen sekä opintotehokkuuden näkökulmista Oppiminen kannattaa aina S. Niinistö-Sivuranta Laurea 17.3.2014 www.laurea.fi Oppia voi milloin vain Mitä Laureassa on

Lisätiedot

Työpaja Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / LSuominen

Työpaja Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / LSuominen Hops-ohjausohjaus maatalousmetsätieteellisessä tiedekunnassa Työpaja 18.8.2011 Leena Suominen ja Outi Vlk Valkama www.helsinki.fi/yliopisto 8.9.2011 1 Hops periaatteet HY:ssä (hops-työryhmän loppuraportti

Lisätiedot

Ohjatun perusharjoittelun tiedotustilaisuus syksy 2013

Ohjatun perusharjoittelun tiedotustilaisuus syksy 2013 Ohjatun perusharjoittelun tiedotustilaisuus syksy 2013 HY:n Viikin normaalikoulu 21.10.2013 Reijo Honkanen, rehtori Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Tervetuloa Viikin norssiin Viikin normaalikoulussa

Lisätiedot

Opintojen suunnittelu ja opintoneuvonta

Opintojen suunnittelu ja opintoneuvonta Opintojen suunnittelu ja opintoneuvonta 7 Opintojen suunnittelu ja opintoneuvonta Yliopisto julkaisee yleisoppaan, jokaista tiedekuntaa varten oman opinto-oppaan sekä kieliopintoja varten on erillisen

Lisätiedot

Etunimi Sukunimi

Etunimi Sukunimi PORIN YLIOPISTOKESKUKSEN OPISKELIJAN ASIANTUNTIJAPROFIILI Vilma Wiro ASTe Akateeminen asiantuntijuus Satakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen tueksi (ESR) 2 PORIN YLIOPISTOKESKUS Kolme yliopistoa: Tampereen

Lisätiedot

Kokemuksia 2+1 mallista yritysnäkökulmasta Kirsi Mettälä, Skanska

Kokemuksia 2+1 mallista yritysnäkökulmasta Kirsi Mettälä, Skanska Kokemuksia 2+1 mallista yritysnäkökulmasta Kirsi Mettälä, Skanska 2 2016 Me olemme Skanska Skanska maailmalla Yhdysvallat Norja Ruotsi Suomi Iso- Britannia Tanska Puola Tsekin tasavalta Slovakia Unkari

Lisätiedot

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus 3.5.2017 Mihin tarkoitukseen uraseuranta? Korkeakoulujen

Lisätiedot

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Tampereen yliopisto Johtamiskorkeakoulu Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Tässä ohjaussuunnitelmassa kuvataan kauppatieteiden tutkinto-ohjelman

Lisätiedot

TIPTOP. Tietoon perustuvaa tukea opiskelijan opinto- ja urapolulle

TIPTOP. Tietoon perustuvaa tukea opiskelijan opinto- ja urapolulle TIPTOP Tietoon perustuvaa tukea opiskelijan opinto- ja urapolulle 14.2.2013 Pakollinen dia ESR-rahoitteinen projekti (12/2011 7/2014), 2 M Tukee Raketti-projektin tavoitteita luomalla syrjäytymisvaarassa

Lisätiedot

Yhdyskuntasuunnittelun näkymiä

Yhdyskuntasuunnittelun näkymiä Yhdyskuntasuunnittelun näkymiä Osaamistarpeita ja yhteistyömahdollisuuksia Yliopettaja Eeva Aarrevaara 1 Yhdyskuntasuunnittelun AMK-opetus Lahdessa AMK-tutkinnossa kaksi pääainetta: Ympäristö- ja energiatekniikka

Lisätiedot

TOHTOS-Tohtorikoulutuksen työelämäyhteyksien kehittäminen

TOHTOS-Tohtorikoulutuksen työelämäyhteyksien kehittäminen TOHTOS-Tohtorikoulutuksen työelämäyhteyksien kehittäminen Minne menet tulevaisuuden tohtori? Nuorten tutkijoiden urasuunnittelua tukemassa. TOHTOS-hankkeen loppuseminaari 13.2.2019 TOHTOS Tohtorikoulutuksen

Lisätiedot

Kohti matematiikan opettajuutta - aineenopettajaopiskelijoille suunnatut matematiikan opintojaksot

Kohti matematiikan opettajuutta - aineenopettajaopiskelijoille suunnatut matematiikan opintojaksot Kohti matematiikan opettajuutta - aineenopettajaopiskelijoille suunnatut matematiikan opintojaksot 15.8.2018 Simo Ali-Löytty, Terhi Kaarakka ja Elina Viro Sisältö TTY:n aineenopettajakoulutuksen tutkintorakenne

Lisätiedot

Tyyli-hanketyö ja pilotti: Työn opinnollistaminen Oulun yliopisto, terveystieteet

Tyyli-hanketyö ja pilotti: Työn opinnollistaminen Oulun yliopisto, terveystieteet Tyyli-hanketyö ja pilotti: Työn opinnollistaminen Oulun yliopisto, terveystieteet Prof. Maria Kääriäinen, lokakuu 2017 Oulun yliopisto Turun yliopisto Lapin yliopisto Aalto-yliopisto Tampereen teknillinen

Lisätiedot

Oulun yliopiston ensimmäisen vuoden opintoprosessin sisäinen auditointi 2011

Oulun yliopiston ensimmäisen vuoden opintoprosessin sisäinen auditointi 2011 Oulun yliopiston ensimmäisen vuoden opintoprosessin sisäinen auditointi 2011 Prosessi ja tulokset 30.5.2011 Yleistä Oulun yliopiston koulutusneuvosto päätti 16.2.2011 kokouksessaan toteuttaa sisäisen auditoinnin

Lisätiedot

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta Ulla Laakkonen KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta 5.4.2017 Teknillinen tiedekunta Pääaineinfon ohjelma Pääaineen valintamenettely Ohjelman esittely Tuotantotalouden esittely Tietotekniikkan/tietojärjestelmätieteen

Lisätiedot

Tulevaisuuden tuotteet ja tuotanto

Tulevaisuuden tuotteet ja tuotanto Ohjelmassa toteutetaan uusi kehitys- ja koulutuskonsepti, jossa kehitetään sekä yritysten liiketoimintaa että henkilöstön osaamista ja tutkintotasolta toiselle opiskelua. Ohjelman ytimen muodostaa pitkä

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs Inarinsaamen kielen opetus 2018 2019 Anarâškielâ máttááttâs 2018 2019 Syksy 2018 / Čohčâ 2018 Perusopinnot / Vuáđu-uápuh 683659P Inarinsaamen peruskurssi I (5 op) 683660P Inarinsaamen suullinen käyttö

Lisätiedot

Hyrian ja Laurean jatkoväylä projektiopintomalli

Hyrian ja Laurean jatkoväylä projektiopintomalli Jatkoväylä-seminaari Haaga-Helia 9.5.2017 Kaisa Tsupari Hyrian ja Laurean jatkoväylä projektiopintomalli 1 HYRIA KOULUTUS 9.5.2017 Liiketalouden pt/ nuoret Mahdollisuus suorittaa tutkinnonosa (15 osp)

Lisätiedot

Curriculum mapping - mikä, miten ja mihin?

Curriculum mapping - mikä, miten ja mihin? Maria Kääriäinen, Eila Pajarre, Päivi Palosaari-Aubry Peda-forum, 17.8.2017 Curriculum mapping - mikä, miten ja mihin? Oulun yliopisto Turun yliopisto Lapin yliopisto Aalto-yliopisto Tampereen teknillinen

Lisätiedot

Sijoittumisseuranta 2013 Vuonna 2012 maisteriksi valmistuneiden tilanne ja mielipiteet vuoden 2013 lopulla

Sijoittumisseuranta 2013 Vuonna 2012 maisteriksi valmistuneiden tilanne ja mielipiteet vuoden 2013 lopulla Sijoittumisseuranta 13 Vuonna 12 maisteriksi valmistuneiden tilanne ja mielipiteet vuoden 13 lopulla Jyväskylän yliopisto - koko aineisto (kyselyn vastausprosentti 4 %) Jari Penttilä Jyväskylän yliopisto/työelämäpalvelut

Lisätiedot

Ohjatun perusharjoittelun tiedotustilaisuus syksy 2014

Ohjatun perusharjoittelun tiedotustilaisuus syksy 2014 Ohjatun perusharjoittelun tiedotustilaisuus syksy 2014 HY:n Viikin normaalikoulu 20.10.2014 Reijo Honkanen, rehtori Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Tervetuloa Viikin norssiin Viikin normaalikoulussa

Lisätiedot

Tutkinnon suorittaneiden ura- ja työmarkkinaseuranta v valmistuneiden tilanne syksyllä Teknillinen tiedekunta

Tutkinnon suorittaneiden ura- ja työmarkkinaseuranta v valmistuneiden tilanne syksyllä Teknillinen tiedekunta Tutkinnon suorittaneiden ura- ja työmarkkinaseuranta v. 2006 valmistuneiden tilanne syksyllä 2011 Teknillinen tiedekunta Saatteeksi Tässä annetut tiedot valmistuneiden työllistymisestä ja heidän mielipiteistään

Lisätiedot

Kysely sosiaalityö pääaineena vuosina valmistuneille

Kysely sosiaalityö pääaineena vuosina valmistuneille Kysely sosiaalityö pääaineena vuosina 2005-2007 valmistuneille TAUSTATIEDOT 1) Sukupuoli nmlkj mies nmlkj nainen 2) Opintojen aloitusvuosi 3) Valmistumisvuosi 4) Millä perusteella valitsit opiskelupaikkasi?

Lisätiedot

Tutkinnon suorittaneiden ura- ja työmarkkinaseuranta vuonna 2007 valmistuneiden tilanne syksyllä 2012. Teknillinen tiedekunta

Tutkinnon suorittaneiden ura- ja työmarkkinaseuranta vuonna 2007 valmistuneiden tilanne syksyllä 2012. Teknillinen tiedekunta Tutkinnon suorittaneiden ura- ja työmarkkinaseuranta vuonna 2007 valmistuneiden tilanne syksyllä 2012 Teknillinen tiedekunta Saatteeksi Tässä annetut tiedot valmistuneiden työllistymisestä ja heidän mielipiteistään

Lisätiedot

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit. Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit. Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015 Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015 1. Koulutus- ja opetussuunnittelu, aliprosessit 1. Korkeakoulun koulutusvastuiden strateginen suunnittelu 2. Koulutuksen

Lisätiedot

Miksi osaamisen tunnistamisen, arvioinnin ja tunnustamisen kysymykset ovat hyvin ajankohtaisia ammatillisen koulutuksen kentässä?

Miksi osaamisen tunnistamisen, arvioinnin ja tunnustamisen kysymykset ovat hyvin ajankohtaisia ammatillisen koulutuksen kentässä? Miksi osaamisen tunnistamisen, arvioinnin ja tunnustamisen kysymykset ovat hyvin ajankohtaisia ammatillisen koulutuksen kentässä? Millä tavalla nämä kysymykset liittyvät koulutuksen ja työelämän yhteistyön

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs Inarinsaamen kielen opetus 2019 2020 Anarâškielâ máttááttâs 2019 2020 Syksy 2019 / Čohčâ 2019 Perusopinnot / Vuáđu-uápuh 683659P Inarinsaamen peruskurssi I (5 op) 683660P Inarinsaamen suullinen käyttö

Lisätiedot

Tutkintorakenteen uudistaminen. Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén

Tutkintorakenteen uudistaminen. Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén Tutkintorakenteen uudistaminen Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén 13.10.2011 Hallitusohjelma Koulutustarjonta mitoitetaan kansakunnan sivistystarpeiden ja työmarkkinoiden

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, osa 3 28.10.2015 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö LTLY16 Orientoivat opinnot ja HOPS, 2 op Orientoivat opinnot, osat 1-3 Tutkinto-ohjelmien omat infot HOPS: tutkinto-ohjelmien

Lisätiedot

Laatu linjakkuus ja osaamisperustaisuus koulutusohjelmassa case farmasia

Laatu linjakkuus ja osaamisperustaisuus koulutusohjelmassa case farmasia Laatu linjakkuus ja osaamisperustaisuus koulutusohjelmassa case farmasia Oppimisseikkailu 8.3.2017 Nina Katajavuori, Outi Salminen, Katariina Vuorensola Farmasian tiedekunta 1 Farmasian koulutusohjelmat

Lisätiedot

Teknistieteellisen alan opintoprosessien seuraaminen, arviointi ja kehittäminen. Katariina Alha, OY Jenni Kärkkäinen, TTY

Teknistieteellisen alan opintoprosessien seuraaminen, arviointi ja kehittäminen. Katariina Alha, OY Jenni Kärkkäinen, TTY 1 Teknistieteellisen alan opintoprosessien seuraaminen, arviointi ja kehittäminen Katariina Alha, OY Jenni Kärkkäinen, TTY Hankkeen taustaa 2 KORKEAKOULUT TIETEENALAT Korkeakoulut matriisiorganisaationa

Lisätiedot

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano 3. 4.12.2009, Helsinki Liisa Metsola Ammattikoulutuksen kehittäminen-yksikkö Liiisa.metsola@oph.fi Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö Yrittäjyys Sampossa Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö paivi.ovaska@edusampo.fi Menossa olevat yrittäjyyden kehittämishankkeet Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta (ESR) Sampon ja

Lisätiedot

TYÖN OPINNOLLISTAMINEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA

TYÖN OPINNOLLISTAMINEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA TYÖN OPINNOLLISTAMINEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA OPO-päivä 10.11.2016 Eeva-Leena Forma opetuksen kehittämispäällikkö Opiskelijalähtöinen Korkeakoululähtöinen työn opinnollistaminen Työpaikkalähtöinen OPISKELIJALÄHTÖINEN

Lisätiedot

Onnistuneella työharjoittelulla kiinni osaamisen perusteisiin

Onnistuneella työharjoittelulla kiinni osaamisen perusteisiin Onnistuneella työharjoittelulla kiinni osaamisen perusteisiin HENRY Foorumi 2012 Lisa Forss Liiketoimintajohtaja, Taitoprofiilit/StaffEdu Oy 1 Taitoprofiilit/StaffEdu Oy Koulutuspalveluita työhallinnolle

Lisätiedot

Opetusmenetelmien valinnan perusteita. Strateginen rasti Markku Ihonen

Opetusmenetelmien valinnan perusteita. Strateginen rasti Markku Ihonen Opetusmenetelmien valinnan perusteita Strateginen rasti 26.1.2012 Markku Ihonen Alustuksen osaamistavoitteita Alustuksen jälkeen osallistuja tunnistaa ja osaa eritellä keskeiset opetusmenetelmien valintaan

Lisätiedot

Monitieteinen työelämäprojekti työelämävalmiuksia ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta

Monitieteinen työelämäprojekti työelämävalmiuksia ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta Monitieteinen työelämäprojekti työelämävalmiuksia ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta Mikko Vesisenaho (JY / Agora Center), Juho Heikkinen (JY / Agora Center & TTL) & Ville Isomöttönen (JY /TTL) http://agoracenter.jyu.fi

Lisätiedot

Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä

Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä 1 Tämänhetkisiä ongelmia työn ja opintojen integroinnissa Opiskelijoiden opintojen aikaista työssäkäyntiä ja siinä syntyvää osaamista ei riittävässä

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op Pedaopas 2016-2017 KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Näkökulmia Diploma Supplementiin /Päivi Aho

Näkökulmia Diploma Supplementiin /Päivi Aho Näkökulmia Diploma Supplementiin 28.08.2018/Päivi Aho Uudistuva DS mitäh!? mitä nyt jo tietojärjestelmässä olevia opiskelijan osaamista kuvaavia tietoja voitaisiin tuoda DS:ään? miten nykyisiä tietojärjestelmiä

Lisätiedot

Opintojen ohjaus. Elina Late, ohjausvastaava Orientoivat

Opintojen ohjaus. Elina Late, ohjausvastaava Orientoivat Opintojen ohjaus Elina Late, ohjausvastaava Orientoivat 29.8.2017 Opiskelu yliopistossa Yliopisto-opintoihin kuuluu olennaisena osana akateeminen vapaus ja toisaalta myös vastuu omista opinnoista ja niiden

Lisätiedot

Opintoja koskevan tutkimus- palautetiedon hyödyntäminen yliopistossa. Leena Ahrio Kehittämispäällikkö, YTT

Opintoja koskevan tutkimus- palautetiedon hyödyntäminen yliopistossa. Leena Ahrio Kehittämispäällikkö, YTT Opintoja koskevan tutkimus- palautetiedon hyödyntäminen yliopistossa Leena Ahrio Kehittämispäällikkö, YTT 17.9.2014 Mikä on koulutuksen johtamisen tavoite? Yliopistokoulutuksen tavoite? Mitä halutaan tukea

Lisätiedot

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017- UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-24.9.2015 Opetussuunnitelmatyön aikataulu Syyskuu 2015: Rehtorin päätös opetussuunnitelmatyön yhteisiksi tavoitteiksi / linjauksiksi 24.9.2015: opetussuunnitelmatyön aloitusseminaari

Lisätiedot

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon perusteiden ja koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman hierarkia Laki ja asetukset Ammatillisen

Lisätiedot

OPINTOJEN SUUNNITTELU OSANA OPINTOPOLKUA. Opintoihin orientoitumisen luento

OPINTOJEN SUUNNITTELU OSANA OPINTOPOLKUA. Opintoihin orientoitumisen luento OPINTOJEN SUUNNITTELU OSANA OPINTOPOLKUA Opintoihin orientoitumisen luento 27.8.2014 Odotukset opiskelulle Keskustele pienessä ryhmässä: Mitä odotat tulevilta luokanopettajaopinnoiltasi? Millaisia taitoja

Lisätiedot

Työssäoppimisen laajentaminen ja kehittäminen ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikan lähtökohtien mukaisesti. 1 Hankkeen tavoitteet...

Työssäoppimisen laajentaminen ja kehittäminen ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikan lähtökohtien mukaisesti. 1 Hankkeen tavoitteet... 1 (6) Päivämäärä: Osahankkeen nimi Suunnitelman laatija(t): Ritva Vartiainen Työssäoppimisen laajentaminen ja kehittäminen ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikan lähtökohtien mukaisesti Valtionavustus

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Työelämän ajokortti hanke insinöörien työelämätietouden kehittäjänä

Työelämän ajokortti hanke insinöörien työelämätietouden kehittäjänä Työelämän ajokortti hanke insinöörien työelämätietouden kehittäjänä Insinöörit 100 vuotta foorumi 4.10.2012 Tampere Liisa Huovinen, Riina Nousiainen Ammattiliitto Pro Työelämän ajokortti opintojakso valmistaa

Lisätiedot

BJ20A1700 Johdatus kemiantekniikan opiskeluun HOPS

BJ20A1700 Johdatus kemiantekniikan opiskeluun HOPS BJ20A1700 Johdatus kemiantekniikan opiskeluun HOPS 17.9.2013 Ritva Tuunila Opintojen suunnittelu - Hops HOPS eli henkilökohtainen opinto/opiskelusuunnitelma tarkoittaa opiskelijan tekemää suunnitelmaa

Lisätiedot

OPISKELIJOIDEN KESÄTYÖKYSELY 2009

OPISKELIJOIDEN KESÄTYÖKYSELY 2009 OPISKELIJOIDEN KESÄTYÖKYSELY 2009, n = 315 1 Tiivistettynä 2 Keskeiset tulokset 3 Kuvat 1 TIIVISTETTYNÄ Rakennusalaa opiskelee yliopistotasolla enemmän ja lahjakkaampaa ainesta kuin aikoihin. Työnteko

Lisätiedot

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Tampereen yliopisto Johtamiskorkeakoulu Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Tässä ohjaussuunnitelmassa kuvataan kauppatieteiden tutkinto-ohjelman

Lisätiedot

Ohjaus ja osaamisidentiteetti Johanna Ollila, projektipäällikkö Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus

Ohjaus ja osaamisidentiteetti Johanna Ollila, projektipäällikkö Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus Ohjaus ja osaamisidentiteetti 1.11.2018 Johanna Ollila, projektipäällikkö Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus OSATA Osaamispolkuja tulevaisuuteen Kohderyhmät: 2. asteella opiskelevat nuoret,

Lisätiedot

OPPISOPIMUSFOORUMI 21.11.2013

OPPISOPIMUSFOORUMI 21.11.2013 OPPISOPIMUSFOORUMI 21.11.2013 1. 2+1 TOTEUTUKSEN KRITEERIT 2. 2+1 MALLIN TOTEUTUS RAKENNUSALALLA 3. OPPIMISPOLKUJA 4. POSITIIVISTA / POHDITTAVAA Oppisopimusfoorumi Hannu Rinne TUTKINNON TAVOITTEET KOLMELLE

Lisätiedot

Teologinen tutkinto ja työelämä - Urasuunnitteluluento

Teologinen tutkinto ja työelämä - Urasuunnitteluluento Teologinen tutkinto ja työelämä - Urasuunnitteluluento 18.3.2008 Kaisa-Liisa Pehkonen-Suoranta, työelämäyhteyksien suunnittelija / Teologinen tiedekunta Valintoja ja urasuunnittelua Mikä opinnoissasi on

Lisätiedot

HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE

HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE Opettajan pedagogiset opinnot yliopisto-opettajille Pilottikoulutus 2011-2013, Oulun yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta Harjoittelu (laaja-alainen opettaja) 7 op HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE Harjoittelusta

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen raportti. Niina Lampi & Juha Salmi. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen raportti. Niina Lampi & Juha Salmi. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2015 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala Julkinen raportti Niina Lampi & Juha Salmi Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO 10TUSISÄLLYSLUETTELOU10T... 2 10TUJohdantoU10T...

Lisätiedot

Moduulivalintainfo

Moduulivalintainfo Moduulivalintainfo 8.2.2019 TALONRAKENNUSTEKNIIKKA Sisältää kaksi syventymisalaa Rakennesuunnittelun moduuli Tuotantotekniikan moduuli Yhteiset suuntaavat opinnot sisältävät laajan perustan talonrakenteiden

Lisätiedot

Tutkinnon suorittaneiden ura- ja työmarkkinaseuranta vuonna 2012 valmistuneiden tilanne syksyllä 2017

Tutkinnon suorittaneiden ura- ja työmarkkinaseuranta vuonna 2012 valmistuneiden tilanne syksyllä 2017 Tutkinnon suorittaneiden ura- ja työmarkkinaseuranta vuonna 2012 valmistuneiden tilanne syksyllä 2017 Teknillinen tiedekunta Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta Arkkitehtuurin tiedekunta Saatteeksi Tässä

Lisätiedot

Syventävien opintojen opinnäytetyö

Syventävien opintojen opinnäytetyö Syventävien opintojen opinnäytetyö 17. 11.2017 OPINNÄYTE Valtioneuvoston asetuksen (2004/794) 15 mukaan tutkinnon pääaineen tai siihen rinnastettavan kokonaisuuden tai koulutusohjelman syventäviin opintoihin

Lisätiedot