Epävirallinen suomennos

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Epävirallinen suomennos"

Transkriptio

1 Epävirallinen suomennos Venäjän federaation puolustusministeriön aineisto, joka esitettiin Malaysia Airlines -lentoyhtiön Boeing 777-lentokoneen turmaa koskevassa tiedotustilaisuudessa Kansainvälisellä lentoväylällä Amsterdamista Kuala Lumpurin matkalla olleen Boeing-777- matkustajalentokoneen alasputoamisesta on viime aikoina kuulunut paljon ristiriitaista tietoa. Sen vuoksi Venäjän puolustusministeriö on katsonut välttämättömäksi esittää objektiivisen valvonnan tiedot, jotka on antanut Venäjän Federaation asevoimien yleisesikunta. Kaavassa näkyy kansainvälinen lentoväylä, jota pitkin Boeing-777-lentokoneen oli pitänyt lentää. Donetskiin asti lentokone lensikin määrätyn ilmakäytävän puitteissa, mutta sittemmin se poikkesi reitistään pohjoiseen, jolloin kone etääntyi käytävän vasemmasta rajasta korkeintaan 14 km. Myöhemmin oli nähtävissä, että Boeing-777 teki manööverin yrittäessään palata määrätylle ilmakäytävälle. Malesialainen miehistö ei kuitenkaan ehtinyt saattaa aloittamaansa manööveriä loppuun. Kello lähtien rekisteröitiin lentokoneen nopeuden vakaata laskemista, ja kello sitä osoittava merkki hävisi kokonaan venäläisten tutkien näyttöpäätteistä. Kysymykseen siitä, mikä oli syynä siirtymiselle lentoväylän rajojen ulkopuolelle navigointivirhe vai Dnepropetrovskin ilmaliikenteen ohjausviranomaisen ukrainalaisen lennonjohtajan määräysten noudattaminen voidaan varmuudella vastata ainoastaan lentokoneen tapahtumia koskevan tiedon tallentavien niin sanottujen mustien laatikkojen ja lennonjohtajien välisten keskustelujen tutkimuksen jälkeen. Venäjän puolustusministeriön tietojen mukaan päivänä, jolloin malesialainen Boeing-777 putosi, Donetskin liepeille sijoitettu Ukrainan asevoimien ilmatorjuntaryhmä koostui 3 4 Buk-M1- ilmatorjuntaohjusjärjestelmän divisioonasta. Buk-M1 pystyy tuhoamaan maalin korkeintaan 35 km etäisyydellä ja 22 km korkeudella. Mitä varten ja ketä vastaan ukrainalaiset asevoimat olivat sijoittaneet niin ison ilmatorjuntaryhmän Donetskin läheisyyteen? Vapaaehtoistaistelijoillahan ei ole lentokoneita. Kaavassa näkyy, että lennon reitti sekä malesialaislentokoneen oletettu tuhoamispaikka ovat Ukrainan asevoimien Buk-M1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän toiminta-alueella. Venäjän puolustusministeriöllä on kuvia Ukrainan armeijan ilmatorjuntavälineiden sijoituksen tietyistä paikoista maan kaakkoisosassa.

2 2 Kuvissa 1-3 on esitetty heinäkuun 14. päivän tilanteen mukaiset tiedot: kuvassa 1 ovat Buk-M1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän laukaisulaitteet Luhanskin alueella; kuvassa 2 ovat ilmatorjunnan tutka-asemat Donetskin alueella; kuvassa 3 ovat tutka-asema, ilmatorjuntalaitteita, muun muassa Buk-M1- ilmatorjuntaohjusjärjestelmän liikkuva laukaisulaite. Sen sijaan (kuva 4) mainittu laukaisulaite puuttuu. Kuvassa 5 on nähtävissä, että saman päivän aamuna Zaroshtshinskoje-taajaman tienoilla (8 km Shahtjorskin kaupungista etelään) havaittiin Buk-M1-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän patteristo. Nousee kysymys, miksi se oli joutunut mainitulle alueelle, vapaaehtoistaistelijoiden hallinnassa olevan alueen läheisyyteen ja tragediaa välittömästi edeltäneenä aikana? Samalla alueella tehdyt kuvaukset (kuva 6) osoittivat, että patteristo siirrettiin pois sen aiemmasta asemasta. Sen lisäksi nimenomaan mennessä Ukrainan 9C18 Kupol-M1-tutka-asemien toiminta oli kasvanut maksimitasolleen. Kuvassa näkyy, että toimivia asemia oli seitsemän, kahdeksan ja niitä oli jo yhdeksän. Sen sijaan lähtien tutka-asemien toiminnan intensiivisyys laski jyrkästi ja tällä hetkellä niitä on 2 3 kappaletta. Mistä se johtuu, on vielä selvitettävä. Kuvasta käyvät ilmi ilmatilanteen objektiivisen valvonnan tiedot Donetskin alueen yllä kello ja kello välisenä aikana (Moskovan aikaa). Sinä aikana ilmassa oli kolme siviililentokonetta, jotka suorittivat säännöllisiä lentoja. Venäjän ilmatilanteen valvontavälineet havaitsivat myös, että Ukrainan asevoimien lentokone, oletettavasti Su-25, nousi ilmaan malesialaisen Boeing-777-lentokoneen suunnassa (mainittu lentokone tuhoutui 17.7.). Etäisyys Su-25-koneen ja Boeing-777-koneen välillä oli 3 5 km. Taktisten ja teknisten ominaisuuksiensa puolesta Su-25-lentokone kykenee nousemaan maksimissaan 10 km korkeudelle lyhyeksi ajanjaksoksi. Sen tavanomaiseen aseistukseen kuuluu ilmasta ilmaan laukaistava P-60-ohjus, joka kaappaa ja tuhoaa maalin korkeintaan 12 km etäisyydellä ja taatulla tavalla korkeintaan 5 km etäisyydellä.

3 3 Mikä oli tuon taistelulentokoneen tavoitteena, kun se lensi siviili-ilmailulle tarkoitetulla ilmaväylällä lähes samaan aikaan ja samalla korkeudella matkustajalentokoneen kanssa? Olisi hyvä saada vastaus tähän kysymykseen. Todisteena esitetylle tiedolle ovat videokuvat, jotka otettiin Ilmaliikenteen ohjausjärjestelmän Rostovin aluekeskuksessa ja jotka puolustusministeriö sai tänään. Videokuvassa on esillä lennonjohtajan tieto ilmatilanteesta Donetskin yllä kello ja kello välisenä aikana (Moskovan aikaa). Vasemmassa yläkulmassa on Boeing-772-lentokonetta osoittava merkki (lentokone suorittaa lentoa reitillä Kööpenhamina Singapore). Sen alapuolella on Boeing-777-lentokonetta osoittava merkki (lentokone suorittaa lentoa reitillä Amsterdam Kuala Lumpur). Oikealla on Boeing-778-lentokonetta osoittava merkki (lentokone suorittaa lentoa reitillä Delhi- Birmingham). Kaikki kolme lentokonetta ovat vakaasti havaittavissa Ilmaliikenteen ohjausjärjestelmän ja Venäjän puolustusjärjestelmän kolmesta tutka-asemasta. Boeing-777-lentokone liikkuu Venäjän federaation valtionrajan suuntaan, ja sen on määrä ylittää se TONAK-pisteessä. Lennonjohtaja, joka seuraa lentokoneen lentoa, tiedustelee jatkuvasti sen parametrejä ja tarkistaa niiden vastaavuutta ennalta asetettujen parametrien kanssa. Kello km:n etäisyydellä Venäjän rajasta 300 asteen atsimuutilla lentokone alkoi jyrkästi menettää korkeuttaan, mikä selvästi näkyy lentokoneen ominaisuuksia kuvaavalla taululla. Kun lentokoneen nopeus oli laskenut 200 km/h tasolle kello 17.21:35, Boeing-777-lentokoneen tuhoamispaikalle ilmaantui uusi ilmassa olevaa kohdetta osoittava merkki. Kyseenä oleva kohde oli vakaasti havaittavissa Ust-Donetskin ja Buturinskojen tutka-asemista neljän minuutin ajan.

4 4 Lennonjohtaja, joka tiedustelee uuden kohteen ominaisuuksia, ei voi saada sen parametrejä, koska mitä todennäköisimmin lentokone ei ole varustettu toisen vaiheen havaitsemisjärjestelmällä, mikä on luonteenomaista sotilaslentokoneille. Aiemmin kyseisen ilmakohteen havaitseminen ei ollut mahdollista, koska ilmatilannetta valvotaan päivystysjärjestyksessä, jolloin tällä etäisyydellä ovat havaittavissa yli 5 km korkeudella olevat lentokoneet. Lentokoneen havaitseminen tuli mahdolliseksi, kun se oli oli kasvattanut korkeuttaan. Sitä seurannut lennon parametrien muuttuminen lentokurssilla todistaa siitä, että lentokone lentää ilmassa Boeing-777-lentokoneen tuhoamisalueella ja seuraa tilanteen kehittymistä. Aiemmin Ukrainan viralliset edustajat kertoivat, että kyseisenä päivänä lentokoneturman alueella ei ollut Ukrainan sotilaslentokoneita. Kuten näette, asianlaita ei ole niin. Myös amerikkalaisille kollegoillemme on esitettävä yksi kysymys. Yhdysvaltain edustajien mukaan Yhdysvalloilla on satelliittikuvia, jotka vahvistavat, että nimenomaan vapaaehtoistaistelijat laukaisivat ohjuksen malesialaiskoneen suuntaan. Kukaan ei ole kuitenkaan nähnyt niitä kuvia. Venäjän puolustusministeriön laskelmien mukaan 17. heinäkuuta kello ja kello välisenä aikana (Moskovan aikaa) Kaakkois-Ukrainan yllä todellakin lensi amerikkalainen avaruuslaite, joka kuuluu kokeelliseen STSS-avaruusjärjestelmään, joka on tarkoitettu eri pituisille matkoille laukaistavien ohjusten havaitsemista ja valvontaa varten. Mikäli Yhdysvaltain osapuolella on tuon satelliitin ottamia kuvia, pyytäisimme, että ne esitetään kansainväliselle yhteisölle perinpohjaista tutkimista varten. Olipa se sattumaa tai ei, malesialaisen Boeing-777-lentokoneen turma tapahtui samana aikana, kun amerikkalainen satelliitti valvoi Ukrainan aluetta. Esitetty informaatio perustuu objektiivisiin ja paikkansapitäviin tietoihin, jotka on saatu Venäjän erilaisten teknisten välineiden avulla, kun taas Venäjän federaatiolle esitetyt syytökset ovat aivan perättömiä. Esimerkkinä siitä voidaan mainita joukkoviestimissä näytetty Buk-M1- laukaisulaitteen siirtäminen trailerilla, joka tapahtuu ikään kuin Ukrainasta Venäjän alueelle. Aineiston tekaisu on ilmeistä.

5 5 Kuvat tehtiin Krasnoarmeiskin kaupungissa, mikä tulee ilmi siitä, että tien varrella olevassa mainoksessa lukee erään autokaupan osoite Dnepropetrovskaja, 34. Krasnoarmeisk on kuitenkin ollut Ukrainan armeijan hallinnassa lähtien. Siinä yhteydessä Venäjän puolustusministeriöllä on useita kysymyksiä. Mikä laukaisulaite se on? Minne sitä kuljetettiin? Missä se on tällä hetkellä? Miksi se on ladattu epätäydellä ohjussarjalla? Milloin sillä laukaistiin ohjuksia viimeksi? Venäjän federaatio ei ole toimittanut vapaaehtoistaisteilijoille Buk-M1- ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä, kuin myöskään muita aseita tai sotatekniikkaa. Venäjän puolustusministeriön laatima aineisto lähetetään tänään Euroopan johtavien maiden ja Malesian asiantuntijoille. Niistä on apua ilmatilassa Donetskin yllä tapahtuneen lentokoneturman objektiivisessa tutkinnassa. Venäjän puolustusministeriö tulee jatkossakin informoimaan uusista tiedoista, jotka ilmenevät malesialaisen Boeing-777-lentokoneen turmaan liittyen. Objektiivisen valvonnan aineisto (kuvat) Ilmaliikenteen ohjausjärjestelmän objektiivisen valvonnan tiedot (video)

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden MAB2: Geometrian lähtökohdat 2 Aluksi Aloitetaan lyhyellä katsauksella geometrian historiaan. Jatketaan sen jälkeen kuvailemalla geometrian atomeja, jotka ovat piste ja kulma. Johdetaan näistä lähtien

Lisätiedot

LUKU 13. Onnettomuuden kulku 13.1. Sääolosuhteet. 13.2 Tapahtumien kulku. 13.2.1 Johdanto

LUKU 13. Onnettomuuden kulku 13.1. Sääolosuhteet. 13.2 Tapahtumien kulku. 13.2.1 Johdanto LUKU 13 Onnettomuuden kulku 131 Sääolosuhteet Sääolosuhteet onnettomuuspaikalla noin klo 0100 olivat ankarat, mutta eivät pahimmat mahdolliset Tuuli oli lounaasta ja sen nopeus oli keskimäärin 18 20 m/

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa

Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa Sosiaalisen polkumyynnin torjunta kuljetusalalla POHJOISMAINEN KULJETUSTYÖVÄEN FEDERAATIO 2008 Kirjoittajat: Bo Rönngren, Malte Segerdahl

Lisätiedot

Venäjän federaation presidentin Vladimir Putinin suuri lehdistötilaisuus

Venäjän federaation presidentin Vladimir Putinin suuri lehdistötilaisuus Venäjän federaation presidentin Vladimir Putinin suuri lehdistötilaisuus 18. joulukuuta 2014, Moskova 18. joulukuuta 2014 Vladimir Putinin lehdistötilaisuus. Kuva: Venäjän presidentin lehdistöpalvelu (otteita

Lisätiedot

1.Kuvauksen lähtöaineisto

1.Kuvauksen lähtöaineisto 1.Kuvauksen lähtöaineisto 1 Tieteen tehtävänä on uuden tiedon hankkiminen. Käyttäytymistieteet tutkivat elollisten olioiden käyttäytymistä voidakseen ymmärtää sitä tai ainakin löytääkseen siitä säännönmukaisuuksia;

Lisätiedot

Koeajasta työsopimussuhteessa

Koeajasta työsopimussuhteessa Liisa Lehtimäki Koeajasta työsopimussuhteessa 1. Johdanto Koeajan tarkoitus kuvataan yleensä myönteiseksi työsuhteen molemmille osapuolille. Kumpikin voi testata odotustensa täyttymistä; työtekijä työn

Lisätiedot

Luutnantti Heinz Lange samoin Hopstenissa. Siivekäs puukenkä oli 1./JG 21:n tunnus.

Luutnantti Heinz Lange samoin Hopstenissa. Siivekäs puukenkä oli 1./JG 21:n tunnus. 106 Yliluutnantti Scholzin lentueen mekaanikot Hopstenin lentokentällä marraskuussa 1939. Luutnantti Heinz Lange samoin Hopstenissa. Siivekäs puukenkä oli 1./JG 21:n tunnus. ILMASOTAA LÄNNESSÄ 113 I/JG

Lisätiedot

Tällä kertaa vain kävi näin

Tällä kertaa vain kävi näin Tällä kertaa vain kävi näin Työtapaturmatarinoita Helsingin kaupungilta Julkaisija: Helsingin kaupungin henkilöstökeskus Osoite: PL 4500, 00099 Helsingin kaupunki (Ensi linja 1, 00530 Helsinki) Tilaukset:

Lisätiedot

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Käyttöohjekirja Suomi Kesäkuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan yhteisössä täytyy hävittää erillisessä jätehuoltopisteessä.

Lisätiedot

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen Luova ympäristö lasten omaaloitteisen toiminnan tukemiseksi (Miten käytimme TRIZ:a lasten TV-pelin suunnittelutyössä?) Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) 2013 Opetusaineisto on valmistunut

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Kuninkaantien matkailutie: yritysverkoston yhteistyö

Kuninkaantien matkailutie: yritysverkoston yhteistyö Uudenmaan liiton julkaisuja E 83-2005 Uudenmaan liitto Kuninkaantien matkailutie: yritysverkoston yhteistyö Uudenmaan liiton julkaisuja E 83-2005 Kuninkaantien matkailutie: Yritysverkoston yhteistyö LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Tieto, totuus, tiede (2004)

Tieto, totuus, tiede (2004) 1 Tieto, totuus, tiede (2004) Keskustelijat: Eero Byckling Viljo Martikainen Heikki Mäntylä Jyrki Rossi Jyrki Tyrkkö 2.1.2004 Heikki Mäntylä Hyvät Luonnonfilosofit, Joululoman jälkeen on syytä palata taas

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

Missä se raja kulkee? Moskovan rauhansopimuksen rajojen synty ja seuraukset

Missä se raja kulkee? Moskovan rauhansopimuksen rajojen synty ja seuraukset Missä se raja kulkee? Moskovan rauhansopimuksen rajojen synty ja seuraukset Suomen historian pro gradu -tutkielma Maaliskuu 2008 Historian oppiaineryhmä Joensuun yliopisto Timo Pulkkinen Sisällys 1. Johdanto

Lisätiedot

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA

Lisätiedot

Talous- ja rahaliitto euro

Talous- ja rahaliitto euro VALOKEILASSA EUROOPAN UNIONIN POLITIIKKA Talous- ja rahaliitto euro Vakauden, kasvun ja vaurauden edistäminen unionissa Unionin kasvua edistävä taloudellinen ympäristö perustuu hyvin toimivaan talous-

Lisätiedot

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS TUTKINTOTYÖRAPORTTI NEKALAN STARKIN PALVELUN LAATU Kohderyhmänä alueelliset rakennusliikeasiakkaat Mia Pietiläinen Liiketalouden koulutusohjelma joulukuu 2005

Lisätiedot

417 VAPAA-AJAN ASUNTOJEN OMISTUS JA KÄYTTÖ ESISELVITYS EKOTEHOKKUUDEN KARTOITUSTA VARTEN

417 VAPAA-AJAN ASUNTOJEN OMISTUS JA KÄYTTÖ ESISELVITYS EKOTEHOKKUUDEN KARTOITUSTA VARTEN VATT-KESKUSTELUALOITTEITA VATT DISCUSSION PAPERS 417 VAPAA-AJAN ASUNTOJEN OMISTUS JA KÄYTTÖ ESISELVITYS EKOTEHOKKUUDEN KARTOITUSTA VARTEN Adriaan Perrels Elina Kangas Valtion taloudellinen tutkimuskeskus

Lisätiedot

Vastuun rajankäyntiä - Sijoituspalveluiden vahingonkorvaustilanteet Arvopaperilautakunnassa

Vastuun rajankäyntiä - Sijoituspalveluiden vahingonkorvaustilanteet Arvopaperilautakunnassa Vastuun rajankäyntiä - Sijoituspalveluiden vahingonkorvaustilanteet Arvopaperilautakunnassa 29.11.2013 Vesa Sainio ja Ville Raulos Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE Vastuun rajankäyntiä - Sijoituspalveluiden

Lisätiedot

Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2014

Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2014 Tiede, teknologia ja tietoyhteiskunta Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö Puolet suomalaisista mukana yhteisöpalveluissa Korjaus. Julkistusta korjattu... Korjatut kohdat on merkitty punaisella.

Lisätiedot

Suomen sisäiset lentokuljetukset ja niiden merkitys huoltovarmuudelle

Suomen sisäiset lentokuljetukset ja niiden merkitys huoltovarmuudelle Suomen sisäiset lentokuljetukset ja niiden merkitys huoltovarmuudelle 2 Suomen sisäiset lentokuljetukset ja niiden merkitys huoltovarmuudelle 3 www.huoltovarmuus.fi Huoltovarmuudella tarkoitetaan kykyä

Lisätiedot

Suomi ja Nato. Suomen Atlantti-Seuran 10-vuotisjulkaisu. Toim. Terhi Suominen Jyrki Karvinen

Suomi ja Nato. Suomen Atlantti-Seuran 10-vuotisjulkaisu. Toim. Terhi Suominen Jyrki Karvinen Suomen Atlantti-Seuran 10-vuotisjulkaisu Suomi ja Nato Toim. Terhi Suominen Jyrki Karvinen SUOMEN ATLANTTI-SEURA Finlands Atlantsällskap Atlantic Council of Finland suomi ja nato Suomen Atlantti-Seuran

Lisätiedot

Tieto tietojenkäsittelytieteessä

Tieto tietojenkäsittelytieteessä Tieto tietojenkäsittelytieteessä Jesse Hauninen 14.4.2008 Joensuun yliopisto Tietojenkäsittelytieteen ja tilastotieteen laitos Pro gradu -tutkielma Tiivistelmä Tiedosta kuulee puhuttavan jatkuvasti. Yhteiskunnan

Lisätiedot

MAA- JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS 20.3.2014 29.2.2016

MAA- JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS 20.3.2014 29.2.2016 MAA- JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS 20.3.2014 29.2.2016 INFRA ry:n ja Rakennusliitto ry:n välinen TYÖEHTOSOPIMUS AJALLE 20.3.2014 29.2.2016 ISBN 978-952-269-117-0 ISBN 978-952-269-118-7 (pdf) Taitto:

Lisätiedot

Talouden kehitykseen liittyvät kasvun

Talouden kehitykseen liittyvät kasvun Suomen talouden kasvun vaiheet ja vaihtelut 1860 2010 Riitta Hjerppe Talouden kehitykseen liittyvät kasvun ohella lamat. Lamakeskustelu ajankohtaistui taas, kun Yhdysvalloista lähtöisin ollut vuoden 2008

Lisätiedot

iii Helsingissä 12.1.2001 Keijo Paunio Hannele Kuusi Tapio Markkanen Matti Sarvas Toomas Kotkas

iii Helsingissä 12.1.2001 Keijo Paunio Hannele Kuusi Tapio Markkanen Matti Sarvas Toomas Kotkas Opetusministeriölle Opetusministeriö antoi 11.4.2000 Tutkimuseettiselle neuvottelukunnalle toimeksiannon selvittää tutkijoiden ja elinkeinoelämän väliseen yhteistyöhön liittyviä eettisiä kysymyksiä ja

Lisätiedot

Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2013

Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2013 Tiede, teknologia ja tietoyhteiskunta Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö Yli neljännes -vuotiaista käyttää internetiä Internetin käyttö yleistyy edelleen. prosenttia -vuotiaasta väestöstä käytti

Lisätiedot

aika ja sen Ja maailman suurinta hulluutta olisi järjestää elämänsä kellonlyöntien eikä terveen järjen ja ymmärryksen Rabelais

aika ja sen Ja maailman suurinta hulluutta olisi järjestää elämänsä kellonlyöntien eikä terveen järjen ja ymmärryksen Rabelais arto tukiainen tarkasti suunniteltu aika ja sen varjopuolet Ja maailman suurinta hulluutta olisi järjestää elämänsä kellonlyöntien eikä terveen järjen ja ymmärryksen mukaan. Rabelais Kirjoitukseni koskee

Lisätiedot