LIIKUNTANEUVONTA. Järvenpäässä. Tässä mallissa on käytetty pohjana Helsingin liikuntaneuvonnan perehdytysmateriaalia 2.7.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIIKUNTANEUVONTA. Järvenpäässä. Tässä mallissa on käytetty pohjana Helsingin liikuntaneuvonnan perehdytysmateriaalia 2.7."

Transkriptio

1 LIIKUNTANEUVONTA Järvenpäässä Tässä mallissa on käytetty pohjana Helsingin liikuntaneuvonnan perehdytysmateriaalia Tiina Kuronen

2 LIIKUNTANEUVONTA Järvenpään liikuntapalvelut

3 JOHDANTO Väestön fyysinen inaktiivisuus ja liikunnan vähäisyys aiheuttavat merkittäviä haasteita yhteiskunnallemme. Liikkumaton elämäntapa lisää monia kansansairauksia, ikääntymisestä aiheutuvia ongelmia ja kansantaloudellisia kustannuksia. Lisäksi työelämän tuottavuus ja kilpailukyky heikentyvät. Liikkumattomuudella katsotaan myös olevan vaikuttavuutta väestöryhmien välisiin terveys- ja hyvinvointieroihin. Liikuntaneuvonta on yksi keino terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien liikuntaaktiivisuuden lisäämiseen, liikunnalliseen elämäntapaan ohjaamiseen ja motivoimiseen (Muutosta liikkeellä 2013, Valtakunnalliset yhteiset linjaukset terveyttä ja hyvinvointia edistävään liikuntaan 2020).

4 1. LIIKUNTANEUVONTA Keino aktivoida terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia, passiivisia kaikenikäisiä kuntalaisia Kohdennettua, poikkihallinnollista toimintaa ja moniammatillista yhteistyötä Toteutetaan pääsääntöisesti yksilöneuvontana, motivoivan haastattelun keinoin, ja jossakin vaiheessa asiakasprosesseja on ryhmäneuvontaa Lisäksi aktivoinnin välineinä mm. sähköiset kannusteet (sähköposti/puhelinkontakti) sekä erilaiset tukimateriaalit (kuntokalenterit ym) Seurantana erilaiset mittaukset ja kyselyt kohderyhmästä riippuen Tavoitteena käytäntöjen vakiinnuttaminen mm. koulutuksien ja perehdytyksen avulla Lisäksi käytäntöjen seuranta ja arviointi Liikuntaneuvonta on osallistujille maksutonta

5 2. MOTIVAATIO Miksi asiakas lisäisi liikkumistaan? Mitä tavoittelee? Motivaatio on: avain muutokseen moniulotteinen ilmiö dynaaminen ja vaihteleva tila altis sosiaalisen kanssakäymisen vaikutuksille Motivaatioon on mahdollista vaikuttaa: sitä voi herättää, kasvattaa ja vahvistaa aidossa keskinäisessä dialogisessa vuorovaikutuksessa. Dialoginen vuorovaikutus tarkoittaa tasa-arvoista kumppanuutta ja keskustelua, jossa osapuolilla on oikeus tulla kuulluksi (vaikuttaa) ja kuunnella (vaikuttua). Muutosmotivaation rakentaminen yhteistyössä tarkoittaa, että asiakasta autetaan tulemaan valmiiksi, halukkaaksi ja kykeneväksi. Liikuntaneuvojan aito, kunnioittava, lämmin, ystävällinen ja myötätuntoinen asennoituminen ja toiminta virittää muutosoptimismia ja vahvistaa muutosmotivaatiota. Tavoitteena voimistaa yksilön sisäistä motivaatiota muutokseen selvittämällä ongelmakäyttäytymiseen sisältyvää ristiriitaa. (Koski-Jännes A 2008) Tekeekö asiakas valintoja arjessa tavoitteensa mukaisesti?

6 3. MOTIVOIVA HAASTATTELU Motivoiva haastattelu on asiakaskeskeinen ohjausmenetelmä, jonka tavoitteena on voimistaa yksilön sisäistä motivaatiota muutokseen tutkimalla ja selvittämällä käyttäytymiseen sisältyvää ambivalenssia eli ristiriitaa. Vuorovaikutusta käytetään muutoksen voimana. ( fi) Professori William Millerin kehittämässä menetelmässä lähdetään siitä, että ihmisessä itsessään on muutoksen edellytykset, ne täytyy vain etsiä esiin vetoamalla haastateltavan omiin havaintoihin, tavoitteisiin ja arvoihin. Työntekijä kunnioittaa haastateltavan kykyä ja oikeutta valita itse omat tavoitteensa. ( Motivoivan haastattelun peruselementteinä ovat: yhteistyö herättely; muutoksen elementit ovat ihmisessä itsessään ne täytyy vain etsiä vetoamalla esim. haasteisiin ja arvoihin itsemääräytyminen; neuvoja kunnioittaa asiakkaan kykyjä ja oikeutta valita itse omat tavoitteensa (Koski-Jännes A 2008) Kuunteleminen tärkeää! On hyvä muistaa, että vuorovaikutustilanteen syntymiseen vaikuttaa neuvojan oma käytös. Kriittisyys ja käännytysinto voi herättää asiakkaassa kieltoa ja vastarintaa, kun taas tilanteessa luotu turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri vaikuttaa enneminkin asiakkaaseen myönteisesti ja avoimuutta lisäävästi.

7 4. MUUTOKSEN VAIHEET Esiharkintavaihe (Precontemplation) Harkintavaihe (Contemplation) Valmisteluvaihe (Prepation) Toimintavaihe (Action) Ylläpitovaihe (Maintenance) Pysyvä muutos (Exit) Retkahdus (Relapse) - voi sijoittua muutoksen eri kohtiin Prochaska J & DiClemente C (1982, 1983)

8 4.1 MUUTOKSEN VAIHEET ASIAKKAAN muutosvaihe ESIHARKINTAVAIHE En liiku suositusten mukaisesti. En kuitenkaan näe tarvetta muuttua, enkä halua muuttaa käyttäytymistäni tai en usko käyttäytymisen muutokseen. HARKINTAVAIHE Liikunnan lisääminen tekisi minulle hyvää ja harkitsen muutosta. En kuitenkaan vielä ole valmis muuttamaan käyttäytymistäni. VALMISTAUTUMISVAIHE Olen motivoitunut ja valmis lisäämään liikunnan harrastamista lähiaikoina. Teen jo pieniä muutoksia liikuntakäyttäytymisessäni Miten LIIKUNTANEUVOJA voi tukea muutosta - muutosvalmiuden arviointi - havahduttaminen - huomion kiinnittäminen seurauksiin - tutki ristiriitaa ja vaihtoehtoja - tutki muutoksen etuja ja haittoja - tue asiakkaan itseluottamusta - auta asiakasta suunnitelman laatimisessa - auta asiakasta asettamaan muutossuunnitelma kaiken muun edelle

9 4.1 MUUTOKSEN VAIHEET TOIMINTAVAIHE Toimin jo muutospäätökseni mukaisesti ja sitoudun siihen. Olen lisännyt liikunnan määrää YLLÄPITOVAIHE Olen ylläpitänyt lisättyä liikunnan määrää ainakin puoli vuotta. PYSYVÄ MUUTOS Ei tarvetta palata aikaisempiin tottumuksiin. Repsahdukset eivät enää huoleta. Liikunta on pysyvä osa elämäntapaani. RETKAHDUS Koen epäonnistuneeni ja kyvytön hallitsemaan huonoa tilannetta. Olen toivoton tapaus ja ehkä masentunut. Riski palata vanhaan toimintatapaan on lisääntynyt. - etsi hyviä ratkaisuja - hyödynnä muutosta tukevia sosiaalisia suhteita - palkintojen käyttö - mielihaluja laukaisevien tekijöiden tunnistaminen - retkahdusta ehkäisevien tekniikoiden soveltaminen - elämätavan vakiinnuttaminen - liikuntaneuvojan työ on tehty - osoita myötätuntoa - retkahduksen tulkinta oppimiskokemukseksi - tue uutta muutosyritystä

10 4.2 PERUSMENETELMIÄ VAHVISTA JA TUE ilmeillä, nyökkäyksillä anna myönteistä palautetta älä esitä kohteliaisuuksia ellet voi olla vilpitön vältä väittelyä ja älä anna valmiita ohjeita TEE AVOIMIA KYSYMYKSIÄ niihin ei voi vastata vain kyllä tai ei ei sellaisia, joihin jo tiedät vastauksen älä tyrkytä muutosta, vaan tarjoa eri vaihtoehtoja vaihda toimintamallia, jos asiakas vastustaa KÄYTÄ HEIJASTAVAA KUUNTELUA esitä lisäkysymyksiä toista toisin sanoin mitä kuulit tarkista, oletko ymmärtänyt kuulemasi oikein vertauskuvat avuksi hyödynnä hyökkäystä TEE TIIVISTELMIÄ/YHTEEVETOJA KUULEMASTASI se osoittaa, että olet kuunnellut vältä omien tulkintojen lisäämisiä Koski-Jännes A (2008) Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos Tampereen yliopisto

11 5. YKSILÖNEUVONTA Liikuntaneuvonta on asiakkaan ja liikuntaneuvojan välinen vuorovaikutusprosessi, joka etenee vastavuoroisena keskusteluna ja yhteisten sopimusten tekemisenä. Sitoutumista ei tapahdu, jos ohjeet ovat ns. ylhäältä päin annettuja, epärealistisia tai sopimattomia ihmisen omiin tarpeisiin tai elämätilanteisiin. Elintapamuutoksen, kuten painonhallinnan onnistumisen edellytyksiä ovat mm. asiakkaan oma motivaatio, toiminta ja voimavarat. (Alahuhta 2010, Toropainen E ym. 2013, Fogerholm 2007, Nupponen R ja Suni J 2011) Yksilöllisyys tarkoittaa, että tietoa fyysisen aktiivisuuden merkityksestä terveydelle sovitetaan asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin, edellytyksiin ja elämäntilanteeseen mahdollisimman hyvin. Lisäksi neuvonnan tavoitteet ja toteutus sovitetaan asiakkaan pyrkimyksiin, terveydentilaan sekä siihen, miten valmis hän on tarkastelemaan ja muuttamaan omia toimintatapojaan (Nupponen R ja Suni J 2011).

12 5. YKSILÖNEUVONTA HYVÄ LIIKUNTANEUVONTANEUVONTATILANNE: tasapuolinen vuorovaikutus asiakkaan kuuleminen vähittäinen eteneminen asiakkaan aktiivinen osallistuminen keskittyminen ongelmanratkaisuun Keskustelussa pyritään kehittämään asiakkaan omia näkemyksiä ja taitoja, jotta ne tukevat hänen terveyttään, hyvinvointiaan ja toimintakykyään. Yhteisessä keskustelussa tulisi päätyä aina johonkin konkreettiseen ja kirjattavaan ehdotukseen. Asiakkaan tehtävä on kokeilla sitä käytännössä. Ammattilaisen olisi kyettävä tunnistamaan, miten asiakkaan valmiuksia oman osuutensa hoitamiseen kehitetään ja tuetaan sekä mikä on asiakkaalle paras etenemisjärjestys ja aikataulu. (Nupponen R ja Suni J 2014).

13 6. RYHMÄNEUVONTA Esim. PPP, kutsuttuna työttömien hyvinvointiryhmään, ENED-ryhmään tai vaikkapa omaishoitajien virkistysiltapäivään Ryhmämuotoisen ja yksilöllisen liikuntaneuvonnan yleiset tavoitteet ovat samat. Ryhmämuotoisen liikuntaneuvonnan edut ovat vertaistuki, joka motivoi ja helpottaa yksilön kannalta uusien asioiden oppimista (Elo-ranta & Virkki 2011). Ryhmän katsotaankin olevan ihmisen luonnollinen oppimisympäristö (Nikkola 2011). Ryhmäohjauksen etuja ovat mm. tuen ja vinkkien saaminen vertaisilta, oman tilanteen vertaaminen muihin sekä tunnistaminen, että ei ole yksin ongelmien kanssa (Laitinen 2008). Ryhmän syntyminen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, vaan ryhmän syntymisprosessi eli ryhmäytyminen vie oman aikansa. Barke ja Frey (1997) kuvaavat ryhmän kehittymistä neljän vaiheen avulla. 1. Ryhmään liittyminen 2. Toisten kohtaaminen 3. Työhön ryhtyminen 4. Ryhmän lopettaminen. Ohjaajan tulisikin kuunnella ryhmäläisiä ja huomioida toiminnan suunnittelussa myös ryhmäläisten toiveet ja mahdollinen ryhmäytymisen vaihe. (Nikkola 2011).

14 6. RYHMÄNEUVONTA TAVOITTEET Ryhmäyttää => tutustuminen, ilmapiiri, luottamus Kokemusten jakaminen hyvät vinkit arjesta Oppiminen Ajattelun kehittäminen Oivalluttaa Uusien näkökulmien antaminen Ongelmien ratkaiseminen Voimaannuttaa Vastuuttaa MENETELMIÄ Erilaiset virittäytymisharjoitukset Ongelman ratkaisumallien harjoittelua ja arviointia vaiheittain sekä ryhmässä että välitehtävinä Tulevaisuuspaja, jossa ryhmäläiset luovat omalle käyttäytymiselleen tavoitteita ja arvioivat kokemuksiaan. (Laitinen, Hannonen jne. Rapatti 2006)

15 6. RYHMÄNEUVONTA RYHMÄOHJAAJAN ROOLI Vertaisryhmän ohjaaja ei ole ryhmän jäsenten asioiden ja ongelmien analysoija, terapeutti tai kaiken tietävä neuvoja vaan ennemminkin mahdollistaja / fasilitoija. Ohjaajan tulisi toimia ryhmässään siten, että kurssilaiset voivat säilyä oman elämänsä asiantuntijoina. Ohjaajan on hyvä olla tietoinen siitä, että kaikki ryhmät käyvät läpi tietynlaisia vaiheita huolimatta siitä, miten niitä ohjataan. Vaiheet eivät aina etene koulukirjamaisesti ja terävimpiä särmiä voidaan lievittää, jos ilmapiirin rakentamiseen on panostettu Ryhmänvetäjän tehtävänä on auttaa ryhmää selviämään vaiheeseen, jossa aito vuorovaikutus ryhmän jäsenten välillä lisääntyy ja pystytään sopimaan yhdessä tavoista toimia. (Heiskanen T & Hiisijärvi S).

16 7. LIIKUNTA OSANA HOITOPOLKUA -PROSESSI Sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstö Liikkumattoman asiakkaan tunnistaminen Liikkumisen puheeksi ottaminen, Asiakkaan ohjaaminen eteenpäin (sähköinen liikkumiskysely) Seurantatapaamiset; liikkumisen huomiointi, tulosten arviointi Liikuntapalvelut LIIKUNTANEUVONTA (vo ~30min) suoravastaanotto ilman ajan var. PEGASOS resurssi KURONTII ma Just krs 1 ti Toimintakeskus, 1krs Myllytie 11 LIIKUNTAINFO asiakkaalle / työntekijälle tueksi to klo p a) matalan kynnyksen liikuntaryhmä b) liikunnan starttiryhmä c) liikuntapäivystys 3.sektorin ryhmät / harrastetoiminta (yhdistykset/seurat) Mahdollisuus yhteistyöhön; Ryhmämuotoinen elintapaohjaus / Hyvinvointistartit pienryhmässä; pienryhmä liikuntaneuvonta, liikuntakokeilut p

17 8. PROSESSIN SYKLI Ulos Sisäänotto Seuranta, mittaukset ja arviointi Liikuntaneuvonta Sähköpostikannusteet Tavoite Asenne Motivaatio Resurssit Yksilö -tai ryhmätuki Repsahdus, pudotus Vertaisryhmä Liikuntakokeilut

18 8.1 PROSESSIN KULKU ENSIMMÄINEN TAPAAMINEN (kts haastattelulomake pohja) tilannekartoitus nykyiseen tilanteeseen johtanut historia, aikaisemmat ja nykyiset liikuntatottumukset A) Mittaukset? B) Muutosvaihe/ motivaatiotila haluanko muutosta? Muutosvalmius 1-10 (jana) mitä olen valmis tekemään muutoksen eteen? (näkökulman muutos) olenko valmis sitoutumaan muutokseen? (muutoksen määrä suhteessa aikaan) nykyisen tilanteen 100 % hyväksyminen C) Muutoksen suunnittelu eteneminen pienin askelin arkiaktiivisuuden korostaminen ensimmäinen askel TOINEN TAPAAMINEN tuntemukset 3 kk:n ajalta seurantamittaukset sekä Liikuntaharava-kysely, tulokset ja niiden läpikäyminen jatkosuunnitelma, tulevaisuuden hahmottaminen 1. kerran muutosvaihe/motivaatiotilan kertaus myönteinen palaute ja kannustus itsenäiseen toimintaan

19 9. Aikaa Sinulle! hankkeen aikana kehitetty liikuntaneuvonnan malli Liikuntaneuvonta kohdennettu vähän liikkuviin työikäisiin, joilla on riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, DM2 riskipisteet >12 ovat jo sairastuneet tyypin 2 diabetekseen BMI yli 30 Asiakkaat tavoitetaan pääsääntöisesti terveysasemien henkilökunnan (lääkäri, diabeteshoitaja, terveydenhoitaja, fysioterapeutti) ohjauksen kautta. Osa asiakkaista ohjautuu painonhallinta- ja ened-ryhmien jatkona Aiemmin v asiakkaat tulivat ajanvarauksen kautta, liikunnanohjaajan vastaanotolle 60min ja asiakkaat kirjattiin aina pegasokseen; alkukartoitus/liikkuminen, liiikkumissuunnitelma ja miten jatkoseuranta hoidetaan. Vuonna 2017 asiakkaat tulevat non-stoppina, ilman ajanvarausta Vuonna 2018 asiakkaat kirjataan tilastointilomakkeeseen sekä Pegasokseen; osa asiakkaista käy vain kerran, osa useammin yksilöllisyys ja räätälöity palvelupolku

20 9.1 Liikuntaneuvonnan prosessi LIIKUNTANEUVONTA yksilö-/pienryhmäohjaus, liikkumissuunnitelma, a) pidempi prosessi 3-4 tapaamista b) yksittäinen käynti, tarvittaessa yhteydenotto LIIKUNTANEUVONTA 1.käynti - kartoitetaan lähtötilanne; arjen mahdollisuudet, asiakkaan liikkumishistoria TARVE ja TAVOITE asiakkaan toiveet ja tavoitteet - tehdään alustava LIIKKUMISSUUNNITELMA - Kirjaaminen a) SEURANTA / KANNUSTUS, 2-3 tapaamista + yhteydenpito sähköisesti/puhelimitse Liikuntatutustumiset/-kokeilut tarvittaessa ohjatusti, aktiiviseen arkeen kannustaminen Haasteet, suunnitelman tarkistus / jatkosuunnitelma ja arviointi b) OMAEHTOINEN LIIKKUMINEN, yhteydenotto tarvittaessa Liikunnan starttiryhmät Liikuntapäivystykset; kuntosali, vesijuoksu, senioripuisto.. Kaikille avoimet kevennetyt / kohdennetut liikuntaryhmät 20

21 9.2 PROSESSIN KULKU ENSIMMÄINEN TAPAAMINEN Tavoitteet: Lähtötason kartoittaminen, asiakkaan elämäntilanteen ja aikaisemman liikuntahistorian selvittäminen Pysyvän elämäntapamuutoksen perusteiden selvittäminen Yhteisymmärryksen saavuttaminen ja myönteisen ilmapiirin luominen A) Mittaukset, haluaako asiakas alkumittauksia voiko hän tehdä ne itse? (JUST omahoito pisteellä onnistuu mm verenpainemittaus, vyötärönympärys, paino) Päiväkirjat, askelmittarit tms B) Muutosvaihe/ motivaatiotila haluanko muutosta? Muutosvalmius 1-10 (jana) mitä olen valmis tekemään muutoksen eteen? (näkökulman muutos) olenko valmis sitoutumaan muutokseen? (muutoksen määrä suhteessa aikaan) nykyisen tilanteen 100 % hyväksyminen C) Muutoksen suunnittelu eteneminen pienin askelin, muutoksen suunta ratkaisee esim. muutoskuvio arkiaktiivisuuden korostaminen, itsekannustus esim. tähtitaivas Suunnitelman toimivuus esim. suunnistajan kartta ensimmäinen askel

22 9.3 PROSESSIN KULKU TOINEN TAPAAMINEN Tavoitteet: prosessin käynnistymisen tarkastaminen Suunnitelman muutostarpeen arviointi rohkaisevan fiiliksen luominen A) ensimmäisen kuukauden tuntemukset, fiilikset B) onko tarvetta muuttaa suunnitelmaa C) kannustaminen, toteutuneiden hyvien asioiden korostaminen KOLMAS TAPAAMINEN Tavoitteet: tilanteen tarkistus välitavoitteen arviointi Jatkosuunnitelman tarpeen arviointi A) tuntemukset menneestä 12 kk B) toiset seurantamittaukset? ja tulokset sekä niiden läpikäyminen C) suunnitelman toteutumisen tarkistaminen D) jatkosuunnitelman tarve vai jatketaanko samalla

23 9.4 PROSESSIN KULKU NELJÄS TAPAAMINEN Tavoite tilanteen tarkistus kokemusten kuulostelu vaikutusten arviointi jatkosuunnitelman teko itsenäiseen hyvinvoinnin hallintaan kannustaminen A) tuntemukset jälkimmäisestä koko vuodesta/kahdesta vuodesta B) kolmannet mittaukset sekä tulokset ja niiden läpikäyminen C) jatkosuunnitelma, tulevaisuuden hahmottaminen D) ensimmäisen kerran muutosvaihe/motivaatiotilan kertaus E) myönteinen palaute ja kannustus itsenäiseen toimintaan

24 9.5 KANNUSTEET JA VERTAISTUKIRYHMÄT SÄHKÖISET KANNUSTEET liikuntaneuvoja voi kysyä kuulumisia asiakkaalta sähköpostilla/puhelimitse tavoitteena on motivoida ja aktivoida asiakkaita omatoimisuuteen mahdollisten henkilökohtaisten tapaamisten välissä (tähän suunnitteilla digitaaliset mahdollisuudet/automaattinen tekstiviestimahdollisuus) RYHMÄT matalankynnyksen liikuntaryhmät toiminnan sisällöstä vastavat liikunnanohjaajat, mutta ryhmäläisten toiveet ja tarpeet otetaan huomioon toiminnan suunnittelussa soveltuvia liikuntamuotoja; kuntosali, kehonhuolto, kevennetty jumppa, vesiliikunta ym MUUT LIIKUNTARYHMÄT liikuntapäivystykset (kuntosali, vesijuoksu, ulkopuisto), joissa ohjaus on maksuton asiakkaalle (sis.pääsy maksaa) liikuntaneuvontaan tulevilla on mahdollisuus kokeilla maksutta yhden kerran (VIP) liikuntapalveluiden kausitoimintaan kuuluvia erikseen sovittuja kevyitä / matalankynnyksen liikuntaryhmiä.

25 10. IKÄÄNTYVIEN LIIKUNTANEUVONTA KOHDERYHMÄ Iäkkäät järvenpääläiset, joilla on: haasteita arjessa selviytymisessä vaikeuksia ulkona liikkumisessa mielialan laskua ja / tai sosiaalisten kontaktien vähyyttä Kohderyhmä tavoitetaan: terveysasemien henkilökunnan (lääkäri, terveydenhoitaja, fysioterapeutti) ohjauksen kautta sosiaali- ja lähityöntekijöiden kautta, omais-/kotihoidon henkilöstön kautta Myllytien toimintakeskuksen aulan liikuntaneuvontapisteellä Tavoitteet: lisätä liikuntaa arkeen motivoitua ohjattuun liikuntaan rohkaistua säännölliseen liikkumiseen tavata uusia ihmisiä

26 11. MITTAUKSET Mittaustilanne olisi hyvä vakioida; sama kellonaika, olosuhteet (ruokailu, juominen jne.) Tee mittaukset, jos mahdollista 2 tuntia syömisen tai suuren vesimäärän juomisen jälkeen Kehonkoostumus (Omron bf-511) Kehonkoostumusmittaus tehdään Omronin kehonkoostumusmittarilla (bf-511), jolla mitataan Henkilön paino, painoindeksi (BMI) sekä viskeraalinen rasva (VFat), eli sisäelinten ympärille kertynyt rasva. Paino BMI Viskeraalinen rasva Verenpaine, vyötäröympärys, paino; on mahdollista mitata JUSTin OMApisteellä

27 11.1 MITTAUKSET Vyötärönympärys Miehellä yli 100 cm ja naisella yli 90 cm vyötärönympärys lisää huomattavasti sairauksien vaaraa. Lievästi suurentunut vaara on, kun vyötärönympärys on miehellä yli 90 cm ja naisella yli 80 cm. Vyötärönympärys mitataan alimman kylkiluun ja suoliluun yläreunan puolivälistä normaalin uloshengityksen lopussa itse olen neuvonut navan kohdalta, niin tulisi aina samasta kohdasta, jos asiakas itse mittaa.. Elintapa-, motivaatiokyselyä voi käyttää, jos siihen näkee tarvetta

28 11.3 ELINTAPA- JA MOTIVAATIOKYSELY

29

30 12. VÄLINEITÄ YKSILÖ- JA RYHMÄNEUVONTAAN Liikuntaneuvonta on henkilö- tai ryhmäkohtaista, tavoitteellista toimintaa. Työkalut ovat tarkoitettu mm. asiakkaiden motivointiin, neuvonnan ja puheeksiottamisen avuksi. Työkaluja voi myös käyttää elintapamuutoksen mielikuvina ja havainnollistamisen keinoina sekä ryhmäyttämisen apuna. Liikuntaneuvonta on yksilöllistä tai ryhmäkohtaista, joten työkaluja sovelletaan kunkin tilanteen sekä tarpeiden ja mukaisesti.

31 12.1 MUUTOKSEN ETENEMINEN 1-2kk 6kk 1 v Tämän hetkinen tilanne Impulsiivinen muutoskokeilu Toimiva muutos Suominen H (2013)

32 12.1 MUUTOKSEN ETENEMINEN Pysyvä muutos alkaa aina ajatusprosessista. Muutoksen sisältö määräytyy lähtötason mukaan. Kaiken muutoksen pitää tuntua mahdolliselta ja positiiviselta. Määrä ei ole ratkaiseva vaan suunta. Vihreässä kuviossa jokainen aalto kuvaa pientä repsahdusta suunnitelmasta, mutta ei kuitenkaan estä muutoksen etenemistä. Punaisessa kuviossa jyrkkä alamäki johtuu impulsiivisesta päätöksestä muuttaa elämänsä kerralla kuntoon. Koska ihminen ei voi suorittaa onnellisuuttaan johtaa tämä lähes aina vanhaan toimintamalliin palaamiseen. Sen ollessa negatiivinen suhteessa terveyteen, painonhallintaan sekä henkiseen hyvinvointiin tulos on kuvatun kaltainen. Ei ole tärkeää edetä kauas lähtötasosta vuodessa, mutta on tärkeää ymmärtää, missä voisi olla ja miksi on tällä hetkellä huonossa kunnossa ja ylipainoinen (vihreän ja punaisen kuvion välimatka). Vuoden päästä on tavoite pystyä itse hallitsemaan omaa hyvinvointiaan. Se tarkoittaa parantunutta: omien tunnetilojen tunnistamista, repsahdusten ennakoimiskykyä, oman toiminnan yleistä tiedostamista, halua tehdä hyviä ratkaisuja omaan hyvinvointiin liittyen. On hyvä puhua viiden vuoden prosessista. Kysymys: missä haluan olla viiden vuoden päästä? on tehokas keino aktivoida asiakas ajattelemaan tulevaisuuttaan. Se auttaa myös ymmärtämään kiireettömyyden tärkeyttä ja keskittymään tuntemuksiin vaakalukemien sijaan.

33 12.2 HYVINVOINNIN TÄHTITAIVAS Jokainen hyvinvointia lisäävä teko päivässäsi vastaa yhtä tähteä Mitä enemmän tähtiä keräät päivääsi sitä valoisampi on taivas. Pienikin aktiivisuutta lisäävä/ ravinnon laatua parantava ratkaisu on tähden arvoinen Suominen H (2013)

34 12.3 SUUNNISTAJAN KARTTA Rastilta rastille on mahdotonta kulkea ilman karttaa eikä silloinkaan suoraan. Kiintopisteet pitävät reitillä ja oikeassa suunnassa. Kivet ja kuopat ohjaavat takaisin oikeaan suuntaan. Suunnitelma on elämäntapamuutoksen tekijän kartta. Suominen H (2013)

35 12.4 AJANKÄYTTÖ Jokaisella meistä on oma päivä-, viikko- ja jopa vuosirytmimme, jonka mukaan elämme. Työttömyys, sairastuminen, eläkkeelle jäänti tai jokin muu vastaava elämänmuutos voi sekoittaa ja muuttaa ihmisen ajankäyttöä. Yhtäkkiä päivä ei jäsennykään tietyillä turvalliselta tuntuvilla rutiineilla. Jos aikaa jostain syystä on käytettävissä aiempaa enemmän tai sen painopiste muuttuu, on syytä miettiä ja suunnitella ajankäyttöään uudelleen. Koko elämä on oppimista, ihminen voi tietoisesti kehittää itseään ja löytää mielekästä sisältöä päiviinsä ja muodostaa uudenlaisen päivä- ja viikkorytmin. (Möller S 2004)

36 12.4 AJANKÄYTÖN YMPYRÄ Alla oleva ympyrä on jaettu 24 lohkoon, joista jokainen kuvaa yhtä tuntia päivästäsi. Merkitse ympyrään lohkoja hyödyntäen päiväohjelmasi eli mitä tavallinen arkipäiväsi pitää sisällään ja kuinka paljon aikaa sinulta menee päivittäin kuhunkin asiaan (itsestä huolehtiminen, nukkuminen, kotityöt, harrastukset ) (Möller S 2004)

37 13. RYHMÄTOIMINTAMALLEJA

38 13.1 RYHMÄTOIMINTAMALLEJA TUPLATIIMIMALLI Ryhmätyöskentelytapa, jossa pyritään ryhmätyömenetelmin ratkaisemaan jokin ongelma keksimällä uusia ideoita ja ratkaisuja, ja valitsemalla näistä parhaimmat toteutettavaksi. (Innotiimi Oy) Työskentelytavalla pyritään nopeuttamaan ja varmistamaan ideointia poistamalla henkisiä ja sosiaalisia esteitä. Käytetään usein prosessienkehittämisessä, koska sen avulla saadaan aikaan uusia ideoita sekä sitoutetaan ryhmän jäsenet hyväksymään ja toteuttamaan itse valitsemansa ratkaisut (Marsh Esimerkki kahden kerran ryhmätapaamisesta Tuplatiiminä käsitellään elämäntapamuutosprosessia ensimmäinen tapaaminen - onnistumiset toinen tapaaminen - haasteet Pareittain Neljän hengen ryhmissä Ohjaajan johdolla nostaen tärkeimmät asiat pinnalle

39 14. RAVINTOKYSELY

40 15. KIRJAAMINEN KIRJAAMINEN Liikuntaneuvonnan asiakkaat kirjataan tilastointilomakkeeseen anonyymeinä sekä Pegasokseen tarkemmin Liikuntaneuvonnan asiakkaiden tavoitteet sekä mittaustulokset tms ovat osa vaikuttavuuden seurantaa. Haastattelulomakkeen tai Elintapa- ja motivaatiokyselyn ensimmäisen ja viimeisen käynnin tulokset kirjataan myöhempää vertailua varten vaikuttavuus.

41 16. LISÄTIETOJA Motivoiva haastattelu: Muutosvaihemalli: Findex.php%2FSA%2Farticle%2Fdownload%2F2484%2F3392&ei=_SnqUr_nA5GP4gSL5YCoDQ&usg=AFQjCNHvNdtkxvqTXwdg-OR-- hda2hkytw Elintapaohjaus ja tyypin 2 diabetes: Aikuisten liikuntamotivaatioon vaikuttavat tekijät: Ravinto: Nuoret:

42 LÄHDELUETTELO Muutosta liikkeellä! Valtakunnalliset yhteiset linjaukset terveyttä ja hyvinvointia edistävään liikuntaan Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2013:10. Tampere: Suomen yliopistopaino. Järvenpään kaupungin liikuntastrategia Koski-Jännes, A Motivoiva haastattelu diat, Tampereen yliopisto: sosiologian ja psykologian laitos. Prochaska J & DiClemente, C Transtheoretical therapy: Toward a more integrative model of change. Psychotherapy: Theory, Research & Practice, Vol 19(3). Prochaska, J & DiClemente, C Stages and processes of self-change of smoking: Toward an integrative model of change. Journal of Consulting and Clinical Psychology. Suominen, H Alahuhta, M Tyypin 2 diabeteksen riskiryhmään kuuluvien työikäisten henkilöiden painonhallinnan ja elintapamuutoksen tunnuspiirteitä. Oulun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, terveystieteiden laitos. Juvenes print: Tampere. Toropainen e ym 2013 Käypä hoito suositus Tyypin 2 diabetes. Suomalainen lääkäriseura Duodecim. Eloranta, T & Virkki, S Ohjaus hoitotyössa. Sanoma Pro Oy. Nupponen, R & Suni, J Henkilökohtainen liikuntaneuvonta. Kirjassa Terveysliikunta. Möller, S Sattumista suunnitelmallisuuteen. Lapsen elämäntilanteen kartoitus lastensuojelussa. Jyväskylä: Pesäpuu. Nikkola, T Oppimisen esteen ja mahdollisuudet ryhmässä. Syyllisyyden kehittyminen syntipukki-ilmiöksi opiskeluryhmässä ohjaajan tulkitsemana. Jyväskylän yliopisto, kasvatustieteellinen tiedekunta. Jyväskylän yliopisto painotalo: Jyväskylä. Laitinen, J ym Rapatti Ratkaisuja pattitilanteisiin. Työterveyslaitoksen julkaisuja. Heiskanen, T. & Hiisijärvi, S. Toiminnalliset menetelmät. Elä! sivuston verkkojulkaisut. Viitattu Bischoff, H.A. ym Identifying a cut-off point for normal mobility: A comparison of the timed 'up and go' test in communitydwelling and institutionalized elderly women. Age and Ageing 32 (3). Marsh, Laatutyökalut A:sta Ö:hön. Rastor, Helsinki. (Quality Toolkit, An A-Z of Tools and Techniques Fogerholm, M Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2007:1 Laitinen, J ruokatieto.fi/uutiset/ryhmäntuki-auttaa-ehkaisemaan-kakkostyypin-diabetesta.fi. Viitattu Barke, C & Frey, L.R kielikompassi.jyu.fi/puheviestinta/tietomajakka/viestintaryhmissa_rr Viitattu

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhteistyöllä. Liikunnan palveluketju. Järvenpään kaupunki

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhteistyöllä. Liikunnan palveluketju. Järvenpään kaupunki Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhteistyöllä Liikunnan palveluketju Järvenpään kaupunki 5.1.2017 Liikunnan palveluketju Järvenpäässä Liikunta osana hoitopolkua -prosessi Asiakkaan ohjaus palveluketjussa

Lisätiedot

Elintapaohjaus paljon palveluja käyttävillä asiakkailla. Kristiina Kariniemi-Örmälä Terveyden edistämisen johtaja VESOTE-kick off 31.5.

Elintapaohjaus paljon palveluja käyttävillä asiakkailla. Kristiina Kariniemi-Örmälä Terveyden edistämisen johtaja VESOTE-kick off 31.5. Elintapaohjaus paljon palveluja käyttävillä asiakkailla Kristiina Kariniemi-Örmälä Terveyden edistämisen johtaja VESOTE-kick off 31.5.2017 Hyvinvointia vahvistava kunta Mitä on hyvinvointi? Mahdollistaa

Lisätiedot

Miten herättää syrjäytyneen motivaatio?

Miten herättää syrjäytyneen motivaatio? Miten herättää syrjäytyneen motivaatio? 2.10.2015 Raija Kerätär www.oorninki.fi Paltamon opetuksia Työterveyshuollon keinovalikoima, esim. terveystarkastukset eivät sovellettunakaan täysin sovi pitkään

Lisätiedot

Yhteistyö soljuu soten ja liikuntapalveluiden kesken. Tiina Kuronen, hankekoordinaattori Järvenpään kaupungin liikuntapalvelut

Yhteistyö soljuu soten ja liikuntapalveluiden kesken. Tiina Kuronen, hankekoordinaattori Järvenpään kaupungin liikuntapalvelut Yhteistyö soljuu soten ja liikuntapalveluiden kesken Tiina Kuronen, hankekoordinaattori Järvenpään kaupungin liikuntapalvelut 16.3.2017 Järvenpää lukuina KAUPPALA 1951, KAUPUNKI 1967 KUNNALLISVERO 19,75

Lisätiedot

ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983)

ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983) ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983) 1. Esiharkinta ei aikomusta muuttaa käyttäytymistä ongelman kieltäminen ja vähätteleminen ei tiedosteta muutoksen tarpeellisuutta

Lisätiedot

14.4. 2015 Mai-Brit Salo

14.4. 2015 Mai-Brit Salo 14.4. 2015 Mai-Brit Salo Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (PHLU) Alueellinen liikunnan ja urheilun järjestö, toimimme 18 kunnan alueella Päijät-Hämeessä Olemme yksi 15 aluejärjestöstä Autamme urheiluseuroja

Lisätiedot

Liikuntaan aktivointi saumattoman palveluketjun keinoin. Tampere 26.5.2015 Sari Kivimäki, KKI-ohjelma

Liikuntaan aktivointi saumattoman palveluketjun keinoin. Tampere 26.5.2015 Sari Kivimäki, KKI-ohjelma Liikuntaan aktivointi saumattoman palveluketjun keinoin Tampere 26.5.2015 Sari Kivimäki, KKI-ohjelma Palveluketju liikkumaan ja kohta aktiivisempaa elämäntapaa Liikuntaneuvonta osaksi liikunnan palveluketjua

Lisätiedot

MONTA TIETÄ MUUTOKSEEN

MONTA TIETÄ MUUTOKSEEN 1 MONTA TIETÄ MUUTOKSEEN MUUTOSREITTI - Pohdintaa: Mikä elämässä on arvokasta? - Tahtoa - Uskoa omiin vaikutusmahdollisuuksiin - Uskoa omiin kykyihin ja taitoihin - Päätöksentekoa - Tavoitteita - Aikaa

Lisätiedot

LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut

LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA 5.9.2017 VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut Liikuntatoimen rooli elintapaohjauksessa Liikuntalaki määrittää kunnan tehtävät

Lisätiedot

Laatua liikuntaneuvontaan

Laatua liikuntaneuvontaan Laatua liikuntaneuvontaan 24.8.2013 Liikuntaneuvonnan asema Terveydenhuoltolaki edellyttää terveysneuvontaa kunnan kaikkiin terveydenhuoltopalveluihin sekä väestön terveyden ja hyvinvoinnin seuraamista.

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Hyvän elämän analyysi

Hyvän elämän analyysi Hyvinvointia työstä Hyvän elämän analyysi Virikkeitä elämäntilanteen ja muutostarpeen arviointiin yksin tai ryhmässä 13.4.2017 Työterveyslaitos Kroppa ja nuppi kuntoon! -palvelu www.ttl.fi 2 Metafora Outo

Lisätiedot

Kohti liikunnan saumatonta palveluketjua

Kohti liikunnan saumatonta palveluketjua Kohti liikunnan saumatonta palveluketjua Oulu 26.1.2016 Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma 1. Palveluketju liikkumaan ja kohti aktiivisempaa elämäntapaa 2. Liikuntaneuvontaprosessin

Lisätiedot

Miten tähän on tultu?

Miten tähän on tultu? Miten tähän on tultu? Dec 11th 2003 From The Economist print edition Dec 11th 2003 The Economist Mitä ylipaino ja huono kunto/ vähäinen liikunta aiheuttaa? Tyypin 2 diabetes (moninkertaistuu) Sepelvaltimotauti

Lisätiedot

Liikkumisen edistäminen omassa työssäni Ota kaveri mukaan!

Liikkumisen edistäminen omassa työssäni Ota kaveri mukaan! Liikkumisen edistäminen omassa työssäni Ota kaveri mukaan! Liikunnan palveluketju vahvaksi suunnitelmista toiminnaksi 26.5.2015 Erja Toropainen THM, tutkija Liikuntaneuvontaan vaikuttavia seikkoja Yhteiskunta

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3

Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3 Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3 Työpajan vetäjä: Sampsa Kivistö /HLU 1 Työpaja 3: Hallintokuntien välisen yhteistyön kehittäminen ja vakiinnuttaminen Tehtävä 1: ESITTÄYTYMINEN

Lisätiedot

Mika Vuori. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen

Mika Vuori. Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen Mika Vuori Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen KKI-päivät/ Laatua liikunnan palveluketjuun 18.3.2015 Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen ydinprosessin palvelutilaukset (Tilinpäätösennuste 2014) ennaltaehkäisevät

Lisätiedot

Toimintakyvyn edistäminen

Toimintakyvyn edistäminen Toimintakyvyn edistäminen Luokka Tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset Prosessin lähtötilanne Prosessin lopputilanne Prosessin keskeiset resurssit

Lisätiedot

Liikkuja polku verkostotapaaminen

Liikkuja polku verkostotapaaminen Liikkuja polku verkostotapaaminen 29.11.2018 Antti Pelto-Huikko Juha Heikkala Järjestön strateginen johtaminen Vaikuttavuuden arviointi Järjestöjen vaikuttavuus Vaikuttavuusketjut Vaikuttavuusketju on

Lisätiedot

LIIKUNTANEUVONNAN TOIMINTASUUNNITELMA

LIIKUNTANEUVONNAN TOIMINTASUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Vapaa-aikapalvelut 19.10.2015 PL 50 21531 PAIMIO LIIKUNTANEUVONNAN TOIMINTASUUNNITELMA Yleistä Väestön fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan vähäisyys aiheuttaa merkittäviä ja yhä kasvavia

Lisätiedot

ERILAISET OPPIJAT. Harrastusmahdollisuudet ja heille suunnattavissa oleva toiminta Haapavesi Raija Näppä ja Kalle Tolonen

ERILAISET OPPIJAT. Harrastusmahdollisuudet ja heille suunnattavissa oleva toiminta Haapavesi Raija Näppä ja Kalle Tolonen ERILAISET OPPIJAT Harrastusmahdollisuudet ja heille suunnattavissa oleva toiminta 20.9.2013 Haapavesi Raija Näppä ja Kalle Tolonen Perustana aito kohtaaminen Nuoren tulee kokea toiminta itselleen merkitykselliseksi

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot

LIIKU MIELI HYVÄKSI-SEMINAARI 27.8.2013. Täsmälääke-hanke LIIKETTÄ - hankkeen osahanke Lahdessa vuosina 2011-2013

LIIKU MIELI HYVÄKSI-SEMINAARI 27.8.2013. Täsmälääke-hanke LIIKETTÄ - hankkeen osahanke Lahdessa vuosina 2011-2013 LIIKU MIELI HYVÄKSI-SEMINAARI 27.8.2013 Täsmälääke-hanke LIIKETTÄ - hankkeen osahanke Lahdessa vuosina 2011-2013 Kehitetään ja toteutetaan terveysliikuntaryhmiä Mielenterveyskuntoutujille ja syrjäytymisvaarassa

Lisätiedot

Hanna Leskelä, fysioterapeutti Reetta Kananoja, avopalveluohjaaja

Hanna Leskelä, fysioterapeutti Reetta Kananoja, avopalveluohjaaja Hanna Leskelä, fysioterapeutti Reetta Kananoja, avopalveluohjaaja Lääkärin rooli toimintakykyä tukevan ja edistävän työn korostamisessa Kunnon Hoitaja koulutus kaipaa tuekseen laajan organisaation tuen

Lisätiedot

RYHMÄOHJAUKSEN HAASTEET JA ONNISTUMISET TUULA LEINO TERVEYDENHOITAJA, SHLM

RYHMÄOHJAUKSEN HAASTEET JA ONNISTUMISET TUULA LEINO TERVEYDENHOITAJA, SHLM RYHMÄOHJAUKSEN HAASTEET JA ONNISTUMISET TUULA LEINO TERVEYDENHOITAJA, SHLM 03.10.2017 ESITTELY Toimin Porin Perusturvassa sairaanhoitaja-terveydenhoitajana, Itäisellä alueella 4 päivää Ulvilassa ja yhden

Lisätiedot

Liikahdus Elämäntapa

Liikahdus Elämäntapa Liikahdus Elämäntapa Tanja Lujanen Hyvinvointipalvelut Tanja Lujanen 040 568 0580 www.hyvaote.fi tanja.lujanen@hyvaote.fi 2 Liikahdus Elämäntapa Matalankynnyksen projekti 2013-2015 liikuntatottumusten

Lisätiedot

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Vaikuttava elintapaohjaus Neuvokas perhe työvälineillä 1/2 Tutkimusnäytön mukaan vaikuttavan elintapaohjuksen elementtejä

Lisätiedot

Ideoita liikuntaneuvontaan

Ideoita liikuntaneuvontaan Ideoita liikuntaneuvontaan Eira Taulaniemi, liikuntasuunnittelija, fysioterapeutti Suomen Diabetesliitto ry Diabetesosaaja 2018 23.-24.1.2018 Diabetes ja liikunta Tyypin 1 diabetes Tyypin 2 diabetes Insuliini

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamisen tuki ryhmässä. Muutos Motivaatio Vuorovaikutus 28 päivää ilman

Tupakoinnin lopettamisen tuki ryhmässä. Muutos Motivaatio Vuorovaikutus 28 päivää ilman Tupakoinnin lopettamisen tuki ryhmässä Muutos Motivaatio Vuorovaikutus 28 päivää ilman 1 Muutoksen vaiheet Esiharkintavaihe (haluttomuus) Harkintavaihe (ambivalentti)

Lisätiedot

ROVASEUDUN KEHITTEILLÄ OLEVA MALLINNUS NEUROPSYKIATRISEN ASIAKKAAN PROSESSISTA DIAGNOSOINTI

ROVASEUDUN KEHITTEILLÄ OLEVA MALLINNUS NEUROPSYKIATRISEN ASIAKKAAN PROSESSISTA DIAGNOSOINTI ROVASEUDUN KEHITTEILLÄ OLEVA MALLINNUS NEUROPSYKIATRISEN ASIAKKAAN PROSESSISTA EPÄILY KONSULTAATIO/ SEULONTA DIAGNOSOINTI HOITO KUNTOUTUS Asiakas itse Läheiset TE-palvelut Sosiaalipalvelut Koulut/oppilaitokset

Lisätiedot

F Y S I O T E R A P I A K O U L U I L L A L A P P E E N R A N N A N L I I K K U V A K O U L U T I I M I

F Y S I O T E R A P I A K O U L U I L L A L A P P E E N R A N N A N L I I K K U V A K O U L U T I I M I F Y S I O T E R A P I A K O U L U I L L A L A P P E E N R A N N A N L I I K K U V A K O U L U T I I M I LIIKKUVA KOULUTIIMI 15 koululiikunnanohjaajaa + 1 fysioterapeutti Koulufysioterapeutin tehtävät:

Lisätiedot

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri

Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää. Anna Viipuri Toimintakyvyn edistäminen osana kotihoidon perustehtävää Anna Viipuri 30.9.2014 Toimintakyky Ihminen on kokonaisuus, toimintakyvyn tukeminen on kokonaisvaltaista. Se on haastavaa, mikä edellyttää hoitajalta

Lisätiedot

Liikuntaneuvonnalla on nyt näytön paikka

Liikuntaneuvonnalla on nyt näytön paikka Liikuntaneuvonnalla on nyt näytön paikka Jyrki Komulainen Ohjelmajohtaja, dosentti Kunnossa kaiken ikää (KKI) ohjelma Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES Maakunnallinen liikuntaneuvonta

Lisätiedot

LIIKUNTANEUVONTA PÄIJÄT-HÄMEESSÄ

LIIKUNTANEUVONTA PÄIJÄT-HÄMEESSÄ LIIKUNTANEUVONTA PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (PHLU) Liikunnan aluejärjestö Toimii 16 kunnan alueella Jäseniä ovat seurat, kunnat ja muut yhteisöt Toimisto sijaitsee Lahden Urheilukeskuksessa

Lisätiedot

LIIKUNNAN PALVELUKETJU OULUSSA

LIIKUNNAN PALVELUKETJU OULUSSA LIIKUNNAN PALVELUKETJU OULUSSA Tiina Pekkala, liikuntakoordinaattori 11.11.2015 Pohjois-Suomen AVI Muutosta liikkeellä! Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu LINJAUS 3. Liikunnan nostaminen keskeiseksi

Lisätiedot

Ryhmästä lisävoimaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen!

Ryhmästä lisävoimaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen! Ryhmästä lisävoimaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen! Aluesihteeri Veijo Kivistö Aivoliitto ry p. 040 5430 009 sp. veijo.kivisto@aivoliitto.fi Aivoliitto ry Suomen Parkinson-liitto ry Suomen Parkinson-liitto

Lisätiedot

LUONTO- JA ELÄMYSTOIMINTA TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE

LUONTO- JA ELÄMYSTOIMINTA TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE TUTKINNONSUORITTAJAN NIMI: LUONTO- JA ELÄMYSTOIMINTA TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE ARVIOINNIN KOHTEET ARVIOINTIKRITEERIT 1. Työprosessin hallinta Toimintakokonaisuuksien suunnittelu suunnittelee

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen Miten lisätä hallintokuntien välistä yhteistyötä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja kuntien liikuntapalveluketjuja

Lisätiedot

Palaute oppimisessa ja ohjaamisessa

Palaute oppimisessa ja ohjaamisessa Palaute oppimisessa ja ohjaamisessa Kirsi Viitanen Palautteen merkitys oppijalle Oppimisen edistäminen Osaamisen tunnistaminen Ongelmanratkaisun kehittäminen Ryhmässä toimiminen vuorovaikutustaidot Itsetuntemuksen

Lisätiedot

SUUPOHJAN ALUEEN LIIKUNTANEUVONTA HANKE

SUUPOHJAN ALUEEN LIIKUNTANEUVONTA HANKE SUUPOHJAN ALUEEN LIIKUNTANEUVONTA HANKE HANKKEEN PÄÄMÄÄRÄ JA TAVOITTEET Suupohjan alueen liikuntaneuvonta hankkeen tavoitteena on selvittää kohdekuntien liikuntaneuvonnan tilanne ja kehittää sekä vakiinnuttaa

Lisätiedot

Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus

Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus Hyvään elämään kuuluu Itsemääräämisoikeuden toteutuminen sekä oikeus kunnioittavaan kohteluun vuorovaikutukseen ja oman tahdon ilmaisuun tulla aidosti kuulluksi ja

Lisätiedot

Terveydenhoitaja Raija Rantala Liikuntasuositukset ja liikuntaneuvonta Kuulotutkimukset Verenpaineen mittaukset. Semppi-piste

Terveydenhoitaja Raija Rantala Liikuntasuositukset ja liikuntaneuvonta Kuulotutkimukset Verenpaineen mittaukset. Semppi-piste Helsinki 21.-22.4.2015 Terveydenhoitaja Raija Rantala Liikuntasuositukset ja liikuntaneuvonta Kuulotutkimukset Verenpaineen mittaukset Semppi-piste - Liikuntaneuvonta Terveysliikunta Ikääntyminen ja tasapaino

Lisätiedot

Liikunnan palveluketju ja liikuntaneuvonta. Kokkola 30.1.2015 Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää -ohjelma

Liikunnan palveluketju ja liikuntaneuvonta. Kokkola 30.1.2015 Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää -ohjelma Liikunnan palveluketju ja liikuntaneuvonta Kokkola 30.1.2015 Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää -ohjelma Palveluketju liikkumaan ja kohta aktiivisempaa elämäntapaa Liikuntaneuvonta osaksi

Lisätiedot

KKI-PÄIVÄT

KKI-PÄIVÄT Asiakas ja arvot -elintapamuutosprosessin keskiössä Anu Kangasniemi PsT, terveyspsykologian erikoispsykologi, LitM, sert. liikunta- ja urheilupsykologi Puheenvuoron teemoja Arvo- ja hyväksyntäpohjainen

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

ELINTAPAOHJAUKSEN PROSESSI JÄRVI-POHJANMAAN TK:SSA

ELINTAPAOHJAUKSEN PROSESSI JÄRVI-POHJANMAAN TK:SSA ELINTAPAOHJAUKSEN PROSESSI JÄRVI-POHJANMAAN TK:SSA Elintapaohjauksen määritelmä: Tavoitteena ylläpitää ja edistää terveyttä ja hyvinvointia Elintapaohjauksella tuetaan riskihenkilöitä tekemään terveyttä

Lisätiedot

Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus. Ulla Heimonen & Minna Piirainen

Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus. Ulla Heimonen & Minna Piirainen Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus Ulla Heimonen & Minna Piirainen Nuoret haluavat, että Aikuinen pysähtyy nuoria varten, vaikka tuntisikin asian sillä hetkellä vähemmän tärkeäksi. Aikuinen

Lisätiedot

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Riikka Hirvasniemi, TtM, projektipäällikkö Anne Rajala, th, projektityöntekijä Kehittämistyön tausta KASTE- ohjelma Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelma 2007-2017

Lisätiedot

Erilaisille oppijoille selkeyttä jatkosuunnitelmiin

Erilaisille oppijoille selkeyttä jatkosuunnitelmiin Erilaisille oppijoille selkeyttä jatkosuunnitelmiin Tiina Myllymäki Projektivastaava / Työhönvalmentaja 3kk Ohjaava työhönvalmennuspalvelu projekti 3kk Ohjaava työhönvalmennuspalvelu projekti (2015 2017)

Lisätiedot

Meillä on matala kynnys käykää vaan peremmälle!

Meillä on matala kynnys käykää vaan peremmälle! Meillä on matala kynnys käykää vaan peremmälle! Sosiaali- ja terveystoimiala Lahden Terveyskioskista Neuvontaa kaikenikäisille Lahti avasi ensimmäisenä suurena kaupunkina Terveyskioskin 10.3.2010 Kauppakeskus

Lisätiedot

OMA VÄYLÄ HANKE RYHMÄMUOTOINEN KUNTOUTUS

OMA VÄYLÄ HANKE RYHMÄMUOTOINEN KUNTOUTUS OMA VÄYLÄ HANKE RYHMÄMUOTOINEN KUNTOUTUS RYHMÄKOKO 2-8 RYHMIEN KOKOONPANO MIETITTÄVÄ TARKOIN, RATKAISEVINTA YHTEINEN ELÄMÄNTILANNE TOIMINNALLISET KEINOT JA RYHMÄLÄISTEN OMA AKTIIVINEN TOIMINTA RYHMIEN

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

ALUEELLINEN ASIAKASRAATI VÄINÖLÄN PÄIVÄKOTI

ALUEELLINEN ASIAKASRAATI VÄINÖLÄN PÄIVÄKOTI ALUEELLINEN ASIAKASRAATI VÄINÖLÄN PÄIVÄKOTI 12.12.2016 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Varhaiskasvatuksen tehtävä on vahvistaa lasten hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä taitoja sekä ohjata

Lisätiedot

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Miksi vesiliikuntaa? Monipuolista uimaseuratoimintaa! Esimerkki Tampereelta https://youtu.be/nk2u0b6_2gs https://youtu.be/8ji4lkvdqcg

Lisätiedot

Toimintakyvyn tukeminen ja kuntoutus

Toimintakyvyn tukeminen ja kuntoutus Toimintakyvyn tukeminen ja kuntoutus Luokka Tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset Prosessin lähtötilanne Prosessin lopputilanne Prosessin keskeiset

Lisätiedot

Ryhmätapaamisten lukumäärän vaikutus onnistumiseen painonhallinnassa.

Ryhmätapaamisten lukumäärän vaikutus onnistumiseen painonhallinnassa. Ryhmätapaamisten lukumäärän vaikutus onnistumiseen painonhallinnassa. 16 14 12 Osallistujat Onnistujat Osallistujien ja onnistujien lukumäärä 1 8 6 4 2 Alle kolme kertaa Kolme kertaa Neljä kertaa Viisi

Lisätiedot

Kohti liikunnan saumatonta palveluketjua Eriku Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma

Kohti liikunnan saumatonta palveluketjua Eriku Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma Kohti liikunnan saumatonta palveluketjua Eriku 3.12.2015 Sari Kivimäki Kenttäpäällikkö Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma 1. Palveluketju liikkumaan ja kohti aktiivisempaa elämäntapaa 2. Liikuntaneuvonnan

Lisätiedot

Atooppinen ihottuma - kuinka ohjaan ja motivoin?

Atooppinen ihottuma - kuinka ohjaan ja motivoin? Atooppinen ihottuma - kuinka ohjaan ja motivoin? Carita Baykan, sh Teija Leikkari, sh SEKS Ihot/pkl 16.3.2017 Atopiapotilas Ihotautien poliklinikalla Lähete, lääkäri ohjelmoi kiireellisyyden, potilaalle

Lisätiedot

Rentoutusryhmän pilotointi Järvenpäässä. Unettomuuden lääkkeetön hoito

Rentoutusryhmän pilotointi Järvenpäässä. Unettomuuden lääkkeetön hoito Rentoutusryhmän pilotointi Järvenpäässä Unettomuuden lääkkeetön hoito Tiina Kuronen, liikunnanohjaaja, Liikuntapalvelut, Järvenpään kaupunki 6.3.2018 Mitä tulee huomioida, kun lähdetään suunnittelemaan

Lisätiedot

MOTIVOIVA KESKUSTELU OPISKELIJAOHJAUKSESSA. Outi Konsell TtM, työnohjaaja, psykoterapeutti

MOTIVOIVA KESKUSTELU OPISKELIJAOHJAUKSESSA. Outi Konsell TtM, työnohjaaja, psykoterapeutti MOTIVOIVA KESKUSTELU OPISKELIJAOHJAUKSESSA Outi Konsell 3.5.2016 TtM, työnohjaaja, psykoterapeutti Koulutuksen tavoitteet ja sisältö Oppia keinoja toimia ratkaisukeskeisesti ja motivoivasti haastavissa

Lisätiedot

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet.0.0 JS Partners Oy Toimiva työyhteisö selkeät tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt tarkoituksenmukaiset työvälineet

Lisätiedot

Tules potilaan painonhallintapolku (BMI >30) ja aikuisten lihavuuden hoitoketju

Tules potilaan painonhallintapolku (BMI >30) ja aikuisten lihavuuden hoitoketju Tules potilaan painonhallintapolku (BMI >30) ja aikuisten lihavuuden hoitoketju Leea Järvi terveyden edistämisen koordinaattori Sirpa Hyyrönmäki Terveysliikuntakoordinaattori PPSHP / perusterveydenhuollon

Lisätiedot

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa.

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Päivähoidon laatukriteerit Hakeminen Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Henkilökunta tuntee päivähoitoyksikkönsä

Lisätiedot

Liikunta lasten ja nuorten terveyden edistäjänä

Liikunta lasten ja nuorten terveyden edistäjänä Liikunta lasten ja nuorten terveyden edistäjänä V Valtakunnallinen kansanterveyspäivä 15.1.2009 Helsinki Tuija Tammelin Erikoistutkija, FT, LitM Työterveyslaitos, Oulu Lasten ja nuorten fyysinen aktiivisuus,

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Oulun TOPPI Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin?

Miten tästä eteenpäin? Miten tästä eteenpäin? 2019 Millaisia vaikutuksia elintavoilla on hyvinvointiisi ja terveyteesi? Keskustele parin kanssa tai ryhmässä aiheena oman terveyden arviointi Tunnista, mitkä asiat ovat edistäneet

Lisätiedot

Koko perheen liikunnan edistäminen Anu Kangasniemi, LitM, laillistettu psykologi LIKES-tutkimuskeskus 18.10.2012. www.likes.fi

Koko perheen liikunnan edistäminen Anu Kangasniemi, LitM, laillistettu psykologi LIKES-tutkimuskeskus 18.10.2012. www.likes.fi Koko perheen liikunnan edistäminen Anu Kangasniemi, LitM, laillistettu psykologi LIKES-tutkimuskeskus 18.10.2012 Sisältö Johdanto Motivointi muutokseen arvotyöskentelyn ja itselle tärkeiden asioiden avulla

Lisätiedot

Motivoiva haastattelu

Motivoiva haastattelu Motivoiva haastattelu Motivoiva interventio The FRAMES ( RAAMIT) koostuu seuraavista osasista: Feedback ( Ainetietous) käsittää henkilökohtaisen riskin tai heikennyksen, joka saadaan yksilön päihteidenkäytön

Lisätiedot

MOTIVOIVA TYÖ-OTEKOULUTUS. Lolan Lindroos sh, kouluttaja, konsultti

MOTIVOIVA TYÖ-OTEKOULUTUS. Lolan Lindroos sh, kouluttaja, konsultti MOTIVOIVA TYÖ-OTEKOULUTUS Lolan Lindroos sh, kouluttaja, konsultti Mikä saa ihmiset yleensä muuttumaan? - hätä tai ahdinko - kriittiset elämän tapahtumat - kognitiivinen arviointi ( etuja / haittoja) -

Lisätiedot

NUORTEN TIETO- JA NEUVONTAPALVELU TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE

NUORTEN TIETO- JA NEUVONTAPALVELU TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE TUTKINNONSUORITTAJAN NIMI: NUORTEN TIETO- JA NEUVONTAPALVELU TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE ARVIOINNIN KOHTEET ARVIOINTIKRITEERIT 1. Työprosessin hallinta Toimintakokonaisuuksien suunnittelu suunnittelee

Lisätiedot

työseminaari 10.6.2010 Alice Pekkala Kartanonväkikoti

työseminaari 10.6.2010 Alice Pekkala Kartanonväkikoti Terveydenhuoltoalan l siirtoergonomian i asiantuntija ij ja työseminaari 10.6.2010 Kannattavaa kumppanuuttakuntouttavallakuntouttavalla työotteella Alice Pekkala Kartanonväkikoti Kartanonväki kodit kdit

Lisätiedot

HYVÄ KÄYTÄNTÖ PIENRYHMÄOHJAUS OPETTAJATUUTORIN TYÖSSÄ. Helena Rautiainen

HYVÄ KÄYTÄNTÖ PIENRYHMÄOHJAUS OPETTAJATUUTORIN TYÖSSÄ. Helena Rautiainen HYVÄ KÄYTÄNTÖ PIENRYHMÄOHJAUS OPETTAJATUUTORIN TYÖSSÄ Helena Rautiainen 26.8.2014 1 OPETTAJATUUTORITOIMINTA Opettajatuutorit ovat ammattikorkeakoulun opintojen ohjauksessa erittäin keskeisiä toimijoita.

Lisätiedot

Tasapainoilua arjessa lapsen ylipaino. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Tasapainoilua arjessa lapsen ylipaino. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Tasapainoilua arjessa lapsen ylipaino. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Mistä lähteä liikkeelle, jos oman lapsen paino huolestuttaa? Miten lapsen

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta Uudistuva esiopetus Helsinki 4.12.2014 Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Uudistus luo mahdollisuuksia Pohtia omaa opettajuutta Pohtia

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan ja

Lisätiedot

Lapsen arki arvoon! Salla Sipari

Lapsen arki arvoon! Salla Sipari Lapsen arki arvoon! Salla Sipari 13.3.2013 Tulokulmia dialogiin Lapsen oppiminen Kasvatusta ja kuntoutusta yhdessä Kuntouttava arki arki kuntouttavaksi Kehittäjäkumppanuus 13.3.2013 Salla Sipari 2 Miksi

Lisätiedot

LIIKKUMISLÄHETE OPAS S I S Ä LT Ö LÄHETTEEN KÄYTTÖÖNOTTO LÄHETENEUVONTAPROSESSI LÄHETE LIIKUNTANEUVONTA SEURANTA

LIIKKUMISLÄHETE OPAS S I S Ä LT Ö LÄHETTEEN KÄYTTÖÖNOTTO LÄHETENEUVONTAPROSESSI LÄHETE LIIKUNTANEUVONTA SEURANTA S I S Ä LT Ö LÄHETTEEN KÄYTTÖÖNOTTO LÄHETENEUVONTAPROSESSI LÄHETE LIIKUNTANEUVONTA SEURANTA LIIKKUMISLÄHETE ASIAKASKAAVAKE (malli). LIIKUNTASUOSITUKSET LAPSET JA NUORET AIKUISET LIIKKUMISLÄHETE OPAS *

Lisätiedot

LIIKUNNANOHJAUS TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE

LIIKUNNANOHJAUS TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE TUTKINNONSUORITTAJAN NIMI: LIIKUNNANOHJAUS TUTKINTOTILAISUUDEN ARVIOINTILOMAKE ARVIOINNIN KOHTEET ARVIOINTIKRITEERIT 1. Työprosessin hallinta Toimintakokonaisuuksien suunnittelu suunnittelee toimintaa

Lisätiedot

Kouluhyvinvoinnin vahvistaminen osallisuutta kehittämällä TIINA ANNEVIRTA, OKL, TURUN YLIOPISTO EMMI VIRTANEN, KESKUSKOULU, LIETO

Kouluhyvinvoinnin vahvistaminen osallisuutta kehittämällä TIINA ANNEVIRTA, OKL, TURUN YLIOPISTO EMMI VIRTANEN, KESKUSKOULU, LIETO Kouluhyvinvoinnin vahvistaminen osallisuutta kehittämällä TIINA ANNEVIRTA, OKL, TURUN YLIOPISTO EMMI VIRTANEN, KESKUSKOULU, LIETO Hyvinvointia tukeva kouluarki 2 Koululla on yhä tärkeämpi rooli lapsen

Lisätiedot

Raskausdiabeetikon hyvä hoito avain tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn

Raskausdiabeetikon hyvä hoito avain tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn Raskausdiabeetikon hyvä hoito avain tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn Sari 15.3.2019 Synnyttäjien painoindeksi (BMI) 25 29,9 kg/m 2 ja 30 kg/m 2 ikäryhmittäin 2017 THL perinataalitilasto 2017 Alle 20 vuotiaat

Lisätiedot

YTHS:n mini-interventio (liikunta)

YTHS:n mini-interventio (liikunta) YTHS:n mini-interventio (liikunta) - Toimintamalli terveydenhoitajille Sähköisessä terveyskyselyssä annettujen vastausten tulkintaan - Toimintamallia voi lisäksi käyttää YTHS:n vastaanottotoiminnan osana

Lisätiedot

Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3

Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Opiskelijan nimi: Ryhmä: 1. Työprosessin hallinta Arvioinnin kohteet Toimintakokonaisuuksien suunnittelu Arviointikriteerit Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 suunnittelee toimintaa yhdessä ohjattavien

Lisätiedot

LiPaKe liikuntaneuvonta osana liikunnan palveluketjua Lounais-Suomessa

LiPaKe liikuntaneuvonta osana liikunnan palveluketjua Lounais-Suomessa LiPaKe liikuntaneuvonta osana liikunnan palveluketjua Lounais-Suomessa Susanna Laivoranta-Nyman ylilääkäri, terveyspalvelujen palvelulinjajohtaja Perusturvakuntayhtymä Akseli Tino-Taneli Tanttu terveysliikunnan

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

Sepelvaltimotautipotilaan ohjauksen työkaluja. Vuokko Pihlainen Kliinisen hoitotyön asiantuntija

Sepelvaltimotautipotilaan ohjauksen työkaluja. Vuokko Pihlainen Kliinisen hoitotyön asiantuntija Sepelvaltimotautipotilaan ohjauksen työkaluja Kliinisen hoitotyön asiantuntija 28.102016 Esityksen sisältönä Potilasohjauksen näkökulmia Kehittämistyön lähtökohtia Potilasohjauksen nykykäytäntöjä ja menetelmiä

Lisätiedot

JS PARTNERS OY:N VALMENNUKSET

JS PARTNERS OY:N VALMENNUKSET JS PARTNERS OY:N VALMENNUKSET Palaute Ajankäyttö Työhyvinvointi Myynti Yhteistyö Työyhteisötaidot Kehityskeskustelu Esimiestaidot Asiakaspalvelu Vuorovaikutus Rekrytointi Tutkimukset ja kartoitukset Vaativat

Lisätiedot

PARASTA OHJELMISTA! VALTAKUNNALLISET OHJELMAT LASTEN JA NUORTEN LIIKKUMISEN LISÄÄMISEEN

PARASTA OHJELMISTA! VALTAKUNNALLISET OHJELMAT LASTEN JA NUORTEN LIIKKUMISEN LISÄÄMISEEN PARASTA OHJELMISTA! VALTAKUNNALLISET OHJELMAT LASTEN JA NUORTEN LIIKKUMISEN LISÄÄMISEEN Lisää liikettä! Perusopetuksen opetussuunnitelma ja varhaiskasvatuslaki edellyttävät lasten ja nuorten aktiivisuuden

Lisätiedot

Salo Ulla Soukainen

Salo Ulla Soukainen Johtajan työkirja 2.10.2018 Salo Ulla Soukainen Tervetuloa! Tämän iltapäivän tavoitteet: Tutustua päivitettyyn Johtajan työkirjaan sekä siihen, miten työkirjaa voidaan hyödyntää Ilo kasvaa liikkuen ohjelman

Lisätiedot

Innostu liikkeelle Järvenpään kaupunki Tiina kuronen

Innostu liikkeelle Järvenpään kaupunki Tiina kuronen Innostu liikkeelle Järvenpään kaupunki Tiina kuronen 1.10.2015 Arvot ja niiden mukaan eläminen Mitkä asiat ovat sinulle kaikista tärkeimpiä? Elätkö ja teetkö arvojesi mukaisia valintoja? Toimitko arvojesi

Lisätiedot

MONIKULTTUURINEN TOIMINNAN OHJAUS

MONIKULTTUURINEN TOIMINNAN OHJAUS MONIKULTTUURINEN TOIMINNAN OHJAUS Ammattitaitovaatimukset tuntee omat kulttuuriset arvonsa ja lähtökohtansa sekä tunnistaa kulttuuri-identiteetin merkityksen yksilölle hyväksyy itsensä ja toiset tasavertaisina

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Ajankohtaiset asiat Syksyn verkoston päivämäärät: 26.10 Jatketaan tämän kerran teemoja 14.11. Rovaniemen kaupungin kotikuntoutuksen

Lisätiedot

Eläkkeelle jääminen mahdollisuutena. Elina Karvinen, ohjelmajohtaja

Eläkkeelle jääminen mahdollisuutena. Elina Karvinen, ohjelmajohtaja Eläkkeelle jääminen mahdollisuutena Elina Karvinen, ohjelmajohtaja 23.3.2018 Al www.utu.fi/firea Eläkkeelle jäännin plussat ja miinukset Kuinka paljon tuoreita eläkeläisiä 60+ sinun kunnassasi? Ketkä

Lisätiedot

Terveyskunnon testaus liikuntaa aloittaville

Terveyskunnon testaus liikuntaa aloittaville Terveyskunnon testaus liikuntaa aloittaville Pauliina Husu TtT, erikoistutkija UKK-instituutti Kuntotestauspäivät, 21.3.2019 Terveyskunto fyysistä kuntoa määrittävät kehon rakenteet ja toiminnot, joilla

Lisätiedot

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki liikunnassa Terhi Huovinen, Jyväskylän yliopisto

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki liikunnassa Terhi Huovinen, Jyväskylän yliopisto 4.11.2015 Liikkuva koulu seminaari Hämeenlinna Ohjaus, eriyttäminen ja tuki liikunnassa Terhi Huovinen, Jyväskylän yliopisto Vähän liikkuville liikuntatunnit merkityksellisiä: Vapaa-ajallaan fyysisesti

Lisätiedot

Kasvun kikatusta leikin lumoissa

Kasvun kikatusta leikin lumoissa Kasvun kikatusta leikin lumoissa Tarkastelukiikarissa toimintakulttuurin kehittäminen ja sitä ohjaavat periaatteet Osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Inklusiivisessa toimintakulttuurissa edistetään

Lisätiedot

Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta mielenterveysongelmaisille? Anne Lemmetty

Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta mielenterveysongelmaisille? Anne Lemmetty Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta mielenterveysongelmaisille? 15.10.2013 Anne Lemmetty Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta mielenterveysongelmaisille?

Lisätiedot