Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia."

Transkriptio

1 Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa useampia pelipaketteja. Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Ensimmäisissä 9 liuskassa on värireunat, joiden mukaisille väripapereille nämä sivut on tarkoitus tulostaa. Tarvitset 3 vihreää, 3 sinistä, 1 keltaisen ja 2 oranssia paperiarkkia. Muut sivut tulostetaan valkoiselle paperille tai pahville. Pelilauta sekä ohjeet jokaiselle pelaajalle ovat neljässä viimeisessä liuskassa. Pelilauta on olemassa kahtena erilaisena kappaleena: vaakasuorana sivuna, jonka voit ensin tulostaa ja sitten valokopioida A3-kokoiselle paperille tai kahtena pystysuorana A4-sivuna, jotka voidaan liimata tai teipata yhteen. Pelilaudan tulee olla lopulta A3-kokoinen, tämä on tärkeää! Ohjesivu on hyvä tulostaa väripaperille, tosin valkoinenkin käy. Huolehdi siitä, että pelilautoja ja ohjesivuja on yhtä monta kuin pelaajia. Peli-iloa! Lisätietoja saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: info@playdecide.org

2 C O M M O N S D E E D Nimi mainittava-ei jälkiperäisiä teoksia-ei kaupalliseen käyttöön 2.5 Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta Seuraavilla ehdoilla Nimi mainittava. Teoksen tekijä on ilmoitettava siten kuin tekijä tai teoksen lisensoija on sen määrännyt. ( Ei-kaupalliseen käyttöön. Teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Ei jälkiperäisiä teoksia. Teosta ei saa muuttaa, muunnella tai käyttää toisen teoksen pohjana. Uudelleenkäyttäessäsi tai levittäessäsi tätä teosta, sinun tulee tehdä selväksi muille tämän teoksen käyttäjille nämä lisenssiehdot. Tämän lisenssin rajoituksista voidaan luopua tekijänoikeuden omistajan antamalla luvalla. Tämä lisenssi ei vaikuta tekijänoikeuslaissa sallittuun yksityiskopiointioikeuteen tai muiden lakien myöntämiin oikeuksiin. Koko lisenssin lakitekstin voit lukea osoitteessa: Oikeuksista luopuminen:

3 Tietokortti 1 Mitä kantasolut ovat? Kantasolut ovat ihmiskehon "yleissoluja", jotka voivat sekä kopioida itseään että tuottaa muunlaisia soluja. Tietokortti 2 Alkioiden ja aikuisten kantasolut Alkiossa kantasolut erilaistuvat hitaasti tuottamaan kaikki kehon solut. Aikuisen kudoksissa kantasolujen tehtävä on tuottaa uusia soluja ihmisen elämän ajan. Tietokortti 3 Mistä kantasoluja saadaan? Ihmisen kantasoluja on saatu: Alkioista Joistain aikuisen kudoksista (esim. luuytimestä) Napanuoran verestä Tietokortti 4 Kantasolujen varastointi ja käyttö Tutkijat pystyvät eristämään kantasoluja ja säilyttämään niitä rajoittamattoman ajan laboratorioissa. Joitain kantasoluja on voitu ohjata kehittymään muuntyyppisiksi soluiksi (esim. hermo- ja ihosoluiksi). Tietokortti 7 Tutkimuksen tämänhetkinen tilanne Tutkimus on varhaisessa vaiheessa. Jonain päivänä kantasoluilla voidaan ehkä tehdä solujen korvaushoitoja, mutta vielä ei tiedetä, miten tehokkaita hoidot ovat. Tietokortti 5 Kantasolujen hyödyt Kantasolut, tai niistä saadut kehon solut, voivat ehkä hidastaa tai jopa pysäyttää joitain rappeuttavia sairauksia, korjata vahingoittunutta kudosta tai parantaa palovammoja. Tietokortti 8 Kantasolujen saaminen alkioista Alkiokantasoluja saadaan yleensä noin viikon ikäisistä alkioista. Tämän jälkeen alkio tuhotaan. Tietokortti 6 Mitä rappeuttavat sairaudet ovat? Niin lapset kuin vanhuksetkin voivat kärsiä rappeuttavista sairauksista. Tällaisia sairauksia ovat: Parkinsonin tauti diabetes kystinen fibroosi MS-tauti lihasdystrofia leukemia hepatiitti osteoporoosi Tietokortti 9 Millaisista alkioista kantasoluja saadaan? Tutkimustarkoituksiin käytettävistä alkioista suurin osa on ylijäämäalkioita esim. koeputkihedelmöityshoidoista. Joissain tapauksissa ne on luotu erityisesti tutkimustarkoituksiin.

4 Tietokortti 10 Ylijäämäalkiot Koeputkihedelmöityksessä syntyy ylijäämäalkioita, kun luodaan enemmän alkioita kuin halutaan istuttaa. Tällä hetkellä Euroopassa on satoja tuhansia tällaisia alkioita varastoituna. Tietokortti 11 Aikuisen kantasolut Kantasoluja löytyy aikuisen kudoksista kuten luuytimestä ja aivoista. Niitä on määrällisesti vähän ja niihin on vaikea päästä käsiksi. Tietokortti 12 Aikuisen kantasolujen rajoitukset Aikuisen kantasolut tuottavat yleensä vain muutaman tyyppisiä soluja riippuen niiden sijainnista (esim. luuytimen kantasolut tuottavat verisoluja, mutta eivät maksan soluja). Tietokortti 13 Ratkaisu aikuisen kantasolujen rajoituksiin Tuoreiden tutkimustulosten mukaan aikuisen kantasoluista saattaa olla mahdollista saada erilaisia soluja (esim. luuytimen soluista hermosoluja). Tutkimus on kuitenkin vielä alkuvaiheessa. Tietokortti 14 Kantasoluja napanuoran verestä Syntymän yhteydessä napanuoran veressä on kantasoluja. Niitä on enemmän kuin aikuisen kantasoluja, ne ovat helpommin saatavilla ja saattavat aiheuttaa vähemmän hylkimisreaktioita. Tietokortti 15 Napanuoran veren tallettaminen Jos napanuoran verisoluista voidaan saada toisentyyppisiä soluja, napanuoran verta voitaisiin tallettaa pakastamalla syntymän yhteydessä, jotta kantasoluja olisi saatavilla myöhemmin elämässä. Tietokortti vuorokauden raja Alkio kiinnittyy kohtuun ja hermojärjestelmän ensimmäinen vaihe (ns. alkuuurre) kehittyy kolmannella viikolla. 14 vuorokautta on lainmukainen takaraja alkiotutkimukselle. Tietokortti 17 Miksi raja on 14 vuorokautta? Ennen 14 vuorokauden tutkimusrajaa alkio saattaa jakaantua kaksosiksi ja monet alkiot kokevat luonnollisen keskenmenon. Tietokortti 18 Eri maissa on eri säännöt Joissain EU-maissa alkiokantasolututkimus on täysin kielletty. Joissain maissa tutkimus on sallittua ainoastaan koeputkihedelmöityksistä ylijääneillä alkioilla. Iso-Britannia sallii alkioiden luomisen tutkimustarkoituksiin, myös alkioiden kloonauksen.

5 Tietokortti 19 Kloonauksen tarkoitus ja kloonausprosessi Isossa-Britanniassa on kiellettyä kloonata ihmisvauva, mutta laillista luoda kloonattu ihmisalkio kantasolujen tuottamista varten. Prosesseissa ei ole eroa, vaan kloonaustarkoitus ratkaisee. Tietokortti 20 Ensimmäiset kloonatut ihmisen kantasolut Vuonna 2004 saatiin ensimmäiset kantasolut kloonatusta ihmisalkiosta. Niiden avulla on tutkittu sairaita soluja ja solujen prosesseja ja niitä on myös käytetty terapeuttiseen kloonaukseen. Tietokortti 21 Hylkimisreaktion estäminen Terapeuttinen kloonaus pyrkii estämään potilaan kehoa hylkimästä kantasoluja vieraana kudoksena. Se tapahtuu ottamalla soluja kloonatusta alkiosta, joka on luotu potilaan omista soluista. Tietokortti 22 Miten terapeuttinen kloonaus tapahtuu? Terapeuttisessa kloonauksessa otetaan soluja potilaan kehosta ja ne yhdistetään munasoluun, josta on poistettu sen DNA. Näin luodaan kloonattu alkio potilaasta. Tietokortti 23 Abortti sosiaalisten tai lääketieteellisten syiden perusteella 12. raskausviikko on raja sosiaalisista syistä tehtävälle abortille. Erityistapauksissa abortti voidaan tehdä 20. raskausviikolle asti. Lääketieteellisten syiden perusteella abortti on sallittu 24. raskausviikolle asti. Tietokortti 24 Kloonaus ja YK Vuonna 2004 YK:n kloonauskielto kumottiin. Kaikki jäsenvaltiot vastustavat lisääntymistarkoituksessa tapahtuvaa kloonausta, mutta jotkut maat haluaisivat kieltää myös kloonatuilla alkioilla tehtävän tutkimuksen, jonka muut taas sallisivat. Tietokortti 25 Sikiön kehitys Sikiön aivojen rakenne kehittyy 10. raskausviikkoon mennessä. 12. raskausviikko on raja sosiaalisista syistä tehtävälle abortille. Erityistapauksissa abortti voidaan tehdä 20. raskausviikolle asti. Silloin sikiö alkaa reagoida valoon, ääneen ja muihin aistiärsykkeisiin. Lain mukainen raja alkiotutkimukselle on kuitenkin 14 päivää.

6 1 Suuret mahdollisuudet 2 Elämä 3 Mikä on alkio? Jos kantasolututkimuksen vastustajat eivät estä alkiokantasolujen käyttöönottoa, on mahdollista hoitaa useita nykyisin vielä kuolemaan johtavia sairauksia. Milloin ihmiselämä alkaa? Onko 14 päivän ikäinen alkio pelkkä solupallo; potentiaalinen ja kehittyvä ihmisolento; jo täysin ihminen? 4 Oikeutus tutkimukselle 5 Eettinen vaihtokauppa? 6 Kenen moraaliset arvot? Onko nykyisin kuolemaan johtavien sairauksien hoito riittävä oikeutus ihmisalkioilla tapahtuvalle kantasolututkimukselle? Onko alkioilla tehtävä kantasolututkimus väärin, koska ei ole hyväksyttävää tuhota uutta elämää edes sairaan ihmisen pelastamiseksi? Pitäisikö meidän päättää itse millaisessa maailmassa haluamme elää ja olla välittämättä aiemmista moraaliarvoista? 7 Tiede ja ihmisarvot Pitäisikö meidän varjella syvään juurtuneita ihmisarvoja eikä taipua kehittyvän tieteen luoman paineen alla? 8 Mihin tarkoitukseen alkioita on oikeutettua käyttää? Onko väärin luoda alkioita ainoastaan kantasolututkimusta varten, mutta hyväksyttävää käyttää tutkimuksessa keinohedelmöityksen ja alkiovalinnan ylijäämäalkioita, jotka muuten tuhottaisiin? 9 Varaosakoneita? Jos alkioita luodaan ainoastaan kantasolulähteiksi, kohdellaanko niitä silloin varaosavarastoina?

7 10 Muita raskauteen liittyviä kysymyksiä Tuleeko meidän sallia koeputkihedelmöitys ja PGD (alkion valinta geneettisten sairauksien välttämiseksi)? 11 Missä raja kulkee? Onko kloonattujen alkioiden luominen ja käyttö askel lähemmäksi vauvojen kloonausta? 12 Askel kerrallaan? Pitäisikö kloonattuja alkioita käyttää tutkimukseen vasta sen jälkeen, kun ylijäämäalkioiden ja aikuisen kudoksen kantasolujen kaikki mahdollisuudet on tarkasti tutkittu? 13 Millaiset moraaliset rajat tieteellä pitäisi olla? Pitäisikö meidän asettaa tieteelle moraaliset rajat, jotka sallisivat ainoastaan sellaisen kantasolututkimuksen, jossa ei käytetä alkioita? Saisimmeko silti kantasoluista kaiken toivotun hyödyn irti? 14 Alkiotutkimuksen ja abortin rajat Perustuvatko alkiotutkimuksen 14 päivän raja ja abortin 24 viikon raja tieteeseen, moraaliin vai ovatko ne vain satunnaisia lakiin perustuvia rajoja? 15 Tieteen rajoittaminen On ehdotettu, että YK kieltäisi kloonauksen. Pitäisikö yhteiskunnan pyrkiä rajoittamaan tiettyjä tieteen sovellutuksia? Vai tehdäänkö kaikki, minkä tiede mahdollistaa? 16 Kenen pitäisi olla mukana? Kenen pitäisi olla mukana kehittämässä kantasoluteknologioita ja kantasoluhoitoja hallituksen, yksityisten firmojen vai säätiöiden? 17 Mihin muuhun tutkimusrahat voisi käyttää? Pitäisikö kantasolututkimukseen tarkoitetut rahat ennemmin siirtää ulkomaanapubudjettiin, jotta köyhien maiden terveydenhoitoa voitaisiin parantaa? 18 Kantasolututkimuksen vaikutus kehitysmaissa Pienentääkö vai suurentaako kantasoluteknologia köyhien ja rikkaiden maiden välistä jakoa?

8 19 Kantasolututkimus ei koske vain alkioita Jos kantasolututkimuksen rahoitus lopetettaisiin, loppuisi myös aikuisen kantasolujen tutkiminen leukemian hoitoon käytettävissä luuydinsiirroissa. 20 Toiveiden herättäminen Annammeko väärää toivoa parantumisesta ihmisille, jotka sairastavat rappeuttavia tauteja? 21 Alkiotutkimus ja elämänlaatu Miten pitkälle kiistanalaista alkiotutkimusta on oikeutettua viedä, jotta ikääntyvä väestö eläisi pidempään? Entä jos erittäin vanhojen ihmisten elämänlaatua ei voida juuri parantaa? 22 Kuoleman hyväksyminen 23 Demokratiakysymys 24 Yhteiskunnan rooli Onko lääketieteellisellä tutkimuksella rajaa? Missä vaiheessa meidän tulee hyväksyä kuolevaisuutemme ja kärsimyksen olemassaolo? Kuinka demokraattista kantasolututkimukseen liittyvien määräysten laatiminen on ja kuinka demokraattista sen tulisi olla? Tutkijat eivät voi itse laatia omiin tarkoituksiinsa soveltuvia sääntöjä. Tämä koskee myös lääketieteellistä tutkimusta. Yhteiskunnalla on oikeus sanoa mielipiteensä siitä, mitä tulisi ja mitä ei tulisi tutkia.

9 Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu.

10 Kerro ryhmälle, kuka mielestäsi maksaa (niin kulut kuin seurauksetkin) ja millä tavoin. Selitä lyhyesti muille pelaajille mitä seurauksia tuleville sukupolville koituu. Mitä mieltä uskot tiedotusvälineiden olevan tästä kaikesta? Liittyykö asiaan riskejä? Jos liittyy, kerro se ryhmälle ja pyydä kahta muuta pelaajaa keksimään lisää riskejä. Kuvittele, mitä isovanhempasi sanoisivat aiheesta! Kerro myös ryhmälle. Onko peliryhmä kohtelias ja välttelee aiheeseen liittyvistä tabuista puhumista? Jos näin on, sano Me emme ole puhuneet ja aloita keskustelu. Vaikuttaako tämä luontoon? Kerro ryhmälle, mitä mieltä olet. Jos sinulla on vielä mielipiteistä asiasta, joita et ole ilmaissut ryhmälle, tee se nyt. Ota tarinakortti. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro mielipiteesi ryhmälle.

11 Onko oikeutettua käyttää rahaa tällaiseen tutkimukseen ottaen huomioon epäoikeudenmukaisesti jakautuvan terveydenhuollon Euroopan ja Afrikan maiden välillä? Ovatko ihmisten tarpeet tärkeämmät kuin puhekyvyttömien, kuten eläinten ja alkioiden? Meidän tulee maksimoida ihmiselämä ja käyttää kaikki tutkimusmahdollisuudet hyväksi auttaaksemme sairaita ihmisiä. Oletko samaa mieltä? Valitse tarinakortti, joka eroaa omasta mielipiteestäsi. Kerro ryhmälle miten oma näkökantasi eroaa tai on samanlainen kuin tarinan henkilön. Selvitä, mitä mieltä oikealla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Keksi väite, joka tukee hänen näkemystään. Selvitä, mitä mieltä vasemmalla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Ole tarkoituksella hänen kanssaan eri mieltä. Valitse tarinakortti, jonka henkilö on kaukana omasta kannastasi. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro muille pelaajille mielipiteesi.

12 Tarinakortti 1 Marian tarina Tarinakortti 2 Liz Hopeful Tarinakortti 3 Isä O Reilly Marian kuukautiset ovat myöhässä ja hän epäilee olevansa raskaana. Marian saamat neuvot ovat ristiriitaisia. Hänen äitinsä on sitä mieltä, että elämä alkaa sillä hetkellä, kun siittiö hedelmöittää munasolun. Lääkärin mukaan alkio on ensimmäisinä päivinä vain kasa kantasoluja. Marian poikaystävä hyväksyy abortin normaaliin 12 viikon rajaan asti, mutta Maria tietää, että jo 10 viikon ikäisen sikiön aivojen rakenne on valmis ja sen kasvot näyttävät ihmiseltä. Maria on hämmentynyt. Liz Hopeful on ollut naimisissa viisi vuotta. Hän haluaisi todella mielellään lapsia, mutta niitä ei ole vielä kuulunut. Liz ja hänen miehensä ovat aloittaneet koeputkihedelmöityshoidot. Ensimmäinen hoitokerta ei onnistunut, mutta säilössä on vielä kuusi alkiota, joilla kaikilla on nimet. Eräässä kaavakkeessa kysyttiin, olisivatko he valmiita lahjoittamaan ylimääräisiä alkioita kantasolututkimukseen. Liziä kauhistuttaa ajatus siitä, että alkioilla tehtäisiin kokeita. Isä O Reilly on katolinen pappi. Hän näkee paljon kärsimystä niin omassa maassaan kuin maailmanlaajuisestikin ja tuntee syvää myötätuntoa. Uskollisena kirkkonsa opeille hän uskoo, että ihmisalkion elämä on pyhä hedelmöittymisestä lähtien. Tästä johtuen on mahdotonta hyväksyä minkäänlaista alkiotutkimusta. Kokeita pitäisi tehdä ainoastaan napanuoran veren kantasoluilla. Hänen mielestään tutkijat eivät ota huomioon hengellistä näkökantaa ja heidän pitäisi saada opastusta kirkonmiehiltä. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

13 Tarinakortti 4 Tomaini Minde Tarinakortti 5 Sir Grant Cameron Tarinakortti 6 Janice Fortune Tomaini Minde on 12-vuotias. Hänen isänsä kuoli AIDSiin useita vuosia sitten. Tomaini asuu köyhässä Tansaniassa. Hän näkee ihmisten kuolevan aliravitsemukseen ja malarian ja tuberkuloosin kaltaisiin tauteihin. Tomaini tietää, että hoitokeinoja on olemassa, mutta hänelle sanotaan aina, että Tansanialla ei ole varaa niihin. Hänen opettajansa on kertonut erittäin kalliista kantasolututkimuksesta, jota rikkaissa maissa tehdään. Miksi tällaiseen uuteen tutkimukseen pannaan niin paljon rahaa, kun tuberkuloosiinkaan ei ole tarpeeksi lääkkeitä? Sir Grant Cameron on johtavan alkiokantasolututkimusryhmän johtaja. Hän on järkyttynyt alkiotutkimusta vastustavien vetoomuksista, joilla hänen mielestään selkeästi yritetään vedota ihmisten tunteisiin. Aivan kehityksen alkuvaiheessa olevalle solupallolle on järjetöntä antaa ihmisen moraalinen asema. Antaessaan lausuntoja tiedotusvälineille hän peräänkuuluttaa älykästä ja järkevää keskustelua asiasta. Miten ihmiset voivat kieltää niin monilta parantumisen mahdollisuuden? Sir Cameronin mielestä on moraalitonta estää tutkimus, jonka avulla voitaisiin löytää parannuskeinoja moniin sairauksiin. Janice Fortune on ollut yrittäjä koko ikänsä. Hän on perustanut yrityksen, joka luo ihmisen kantasoluja tutkimustarkoituksiin ja mahdollista varsinaista käyttöä varten. Hän välittää sairaista ihmisistä ja on tietoinen asiaan liittyvistä eettisistä kysymyksistä. Hänen suurin huolensa on kuitenkin se, miten pitää yritys hengissä, kun kantasolujen todellinen tarve saattaa olla jopa 10 vuoden päässä. Jos alkioilla näytetään saatavan parhaat tulokset, hän aikoo käyttää niitä. Jos taas aikuisen kantasolut vaikuttavat lupaavimmilta, hän valitsee sen vaihtoehdon. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

14 Tarinakortti 7 Ted Murdoch Tarinakortti 8 Amanda Prentice Tarinakortti 9 Zed Omega Ted Murdoch on 50-vuotias ja menestynyt urallaan. Perhe on Tedille tärkeä ja hän odottaa innolla eläkkeelle jäämistä. Hänellä on kuitenkin todettu Parkinsonin tauti. Tauti vaikuttaa jo hänen toimintakykyynsä ja se on pelottavaa. Ted tulee menehtymään hitaasti ja aiheuttaa todennäköisesti paljon murhetta perheelleen. Hän ei halua olla taakka kenellekään. Ted on kuullut kantasoluhoidoista ja uskoo, että niiden avulla voitaisiin pelastaa hänenkaltaisiaan ihmisiä. Hän ryhtyy tukemaan vahvasti alkiokantasolututkimusta. Yhdessä tauti voidaan varmasti nujertaa. Amanda on nuori solubiologi johtavassa kantasolututkimuslaitoksessa. Hallitus antoi hiljattain hänen esimiehelleen luvan käyttää kloonattuja alkioita, jotka on luotu motoneuronitautia sairastavan potilaan verestä. Kantasoluja saataisiin tämänkaltaisista potilaista ja niistä luotaisiin varasto soluja, joissa tauti esiintyy. Amandalla on pahoja aavistuksia alkioiden luomisesta ainoastaan tutkimustarkoituksiin. Hän on huolissaan siitä, että riippumattomat tutkijat voisivat käyttää tutkimustuloksia kloonattujen vauvojen tekemiseen. Projekti on vielä teoria-asteella, mutta saattaa saavuttaa todellisen läpimurron vaikean sairauden tutkimisessa. Amanda kamppailee selvittääkseen oman mielipiteensä. Zed on transhumanisti. Hänen mielestään uudistava lääketiede kantasolututkimuksineen on vain lyhyen ajan tavoite. Hän odottaa, että kloonaus ja geneettinen, kyberneettinen, kantasolu- ja nanoteknologiatutkimus avaavat tien ihmisen geneettiselle muuntelulle ja monille muille tekniikoille. Näiden avulla ei ainoastaan pystyttäisi pääsemään eroon geneettisistä sairauksista vaan voitaisiin myös parantaa ihmistä. Voisimme parantaa älyämme, aistejamme, kestävyyttämme ja estää ikääntymisen. Zed halveksii nykyistä uskonnollista ja eettistä lyhytnäköisyyttämme. Meidän tulisi ottaa ihmisyyden kohtalo omiin käsiimme. Kaikenlainen säännöstely saattaa kieltää meiltä tuon kohtalon. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

15 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

16 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

17 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

18 Kannanotot kantasoluihin Kantasolututkimusta tulee suorittaa ainoastaan aikuisen tai napanuoran veren kantasoluilla. Aikuisen ja napanuoran veren kantasolujen lisäksi kantasolututkimusta voidaan tehdä myös alle 14 vuorokauden ikäisillä ylijäämäalkioilla, jotka muussa tapauksessa tuhottaisiin. Edellisen vaihtoehdon lisäksi kantasolututkimusta voidaan tehdä myös alkioilla, jotka on luotu koeputkihedelmöityksellä nimenomaan tutkimustarkoituksiin. Edellisen vaihtoehdon lisäksi alkioita voidaan myös kloonata kantasolututkimusta varten. Tämän ryhmän kannanotto: Tuen Hyväksyn En hyväksy En ota kantaa Äänestystulos Kokonaisäänestystulokset löydät osoitteesta: password: vote

19 on stem cells Tarinakortti Tietokortti Tietokortti Ensimmäisiä ajatuksia Johdanto Kantasolut ovat ihmiskehon yleissoluja, jotka käyttäytyvät kahdella eri tavalla. Ne voivat sekä kopioida itseään että tuottaa muunlaisia soluja. Varhainen alkio sisältää kantasoluja, jotka hitaasti erilaistuvat tuottamaan kaikki kehon solut. Aseta tarinakortti tähän. Aseta ensimmäinen tietokortti tähän. Aseta toinen tietokortti tähän. Kirjoita ylös ne ajatukset, jotka tulivat ensimmäisinä mieleesi, ja käytä valkoisia kortteja lisätäksesi näkökulmia. Kantasolujen lääketieteellinen merkitys Alkioista peräisin olevia kantasoluja ei siirretä suoraan aikuisen kehoon, koska ne saattaisivat jatkaa itsensä kopioimista ja muuttua syöpäsoluiksi. Laboratorioolosuhteissa solut voidaan kuitenkin periaatteessa ohjata kasvamaan miksi tahansa ihmiskehon soluksi. Näin voidaan luoda soluvarasto sellaisia soluja varten, joita ei voi normaalisti korvata, kuten sydän- ja hermosolut. Esimerkiksi selkäydinvammapotilaita voidaan ehkä auttaa ruiskuttamalla hermosoluja selkäytimeen. Hermosolut saattaisivat hidastaa tai jopa pysäyttää Parkinsonin taudin. Haimasolut voisivat pitää diabeteksen hallinnassa ja niin edelleen. Mahdollisuudet ovat valtavat, mutta näin tutkimuksen alkuvaiheessa on vaikea tietää, kuinka monesta näistä toiveista lopulta tulee toimivia hoitomuotoja. Toisaalta alkioiden käyttö tällä tavalla on myös hyvin kiistanalaista. Kannanotot 1. Kantasolututkimusta tulee suorittaa ainoastaan aikuisen tai napanuoran veren kantasoluilla. 2. Aikuisen ja napanuoran veren kantasolujen lisäksi kantasolututkimusta voidaan tehdä myös alle 14 vuorokauden ikäisillä ylijäämäalkioilla, jotka muussa tapauksessa tuhottaisiin. 3. Edellisen vaihtoehdon lisäksi kantasolututkimusta voidaan tehdä myös alkioilla, jotka on luotu koeputkihedelmöityksellä nimenomaan tutkimustar koituksiin. 4. Edellisen vaihtoehdon lisäksi alkioita voidaan myös kloonata kantasolututki musta varten. Aseta ensimmäinen näkökulmakortti tähän. Aseta toinen näkökulmakortti tähän. Aseta haastekortti tähän, jos haluat. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa.... ja vielä yksi Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. Kirjatkaa keskustelu ylös 3. Ryhmän yhteinen mielipide Kootkaa eri keskustelunaiheiden perustelut yhteen. Voitteko ryhmänä saada aikaan positiivisen sopuratkaisun ja päätyä yhteisesti tietyn kannanoton puolelle? Voitte luoda myös aivan uuden kannanoton niin halutessanne. ± 30 MIN. ± 20 MIN. 4. Toiminta Mene osoitteeseen ja: syötä ryhmäsi tulokset Decide-tietopankkiin; tutki, mitä mieltä muut eurooppalaiset ovat aiheesta; lue lisää aiheesta; lataa itsellesi ja ystävillesi uusi peli; ota selvää, miten voit vaikuttaa asioihin pelattuasi Decide-peliä.

20 on stem cells Johdanto Kantasolut ovat ihmiskehon yleissoluja, jotka käyttäytyvät kahdella eri tavalla. Ne voivat sekä kopioida itseään että tuottaa muunlaisia soluja. Varhainen alkio sisältää kantasoluja, jotka hitaasti erilaistuvat tuottamaan kaikki kehon solut. Tarinakortti Aseta tarinakortti tähän. Kantasolujen lääketieteellinen merkitys Alkioista peräisin olevia kantasoluja ei siirretä suoraan aikuisen kehoon, koska ne saattaisivat jatkaa itsensä kopioimista ja muuttua syöpäsoluiksi. Laboratorioolosuhteissa solut voidaan kuitenkin periaatteessa ohjata kasvamaan miksi tahansa ihmiskehon soluksi. Näin voidaan luoda soluvarasto sellaisia soluja varten, joita ei voi normaalisti korvata, kuten sydän- ja hermosolut. Esimerkiksi selkäydinvammapotilaita voidaan ehkä auttaa ruiskuttamalla hermosoluja selkäytimeen. Hermosolut saattaisivat hidastaa tai jopa pysäyttää Parkinsonin taudin. Haimasolut voisivat pitää diabeteksen hallinnassa ja niin edelleen. Mahdollisuudet ovat valtavat, mutta näin tutkimuksen alkuvaiheessa on vaikea tietää, kuinka monesta näistä toiveista lopulta tulee toimivia hoitomuotoja. Toisaalta alkioiden käyttö tällä tavalla on myös hyvin kiistanalaista. Kannanotot 1. Kantasolututkimusta tulee suorittaa ainoastaan aikuisen tai napanuoran veren kantasoluilla. 2. Aikuisen ja napanuoran veren kantasolujen lisäksi kantasolututkimusta voidaan tehdä myös alle 14 vuorokauden ikäisillä ylijäämäalkioilla, jotka muussa tapauksessa tuhottaisiin. 3. Edellisen vaihtoehdon lisäksi kantasolututkimusta voidaan tehdä myös alkioilla, jotka on luotu koeputkihedelmöityksellä nimenomaan tutkimustar koituksiin. 4. Edellisen vaihtoehdon lisäksi alkioita voidaan myös kloonata kantasolututki musta varten. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa. Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. ± 30 MIN.

21 Tietokortti Tietokortti Ensimmäisiä ajatuksia Aseta ensimmäinen tietokortti tähän. Aseta toinen tietokortti tähän. Kirjoita ylös ne ajatukset, jotka tulivat ensimmäisinä mieleesi, ja käytä valkoisia kortteja lisätäksesi näkökulmia. Aseta ensimmäinen näkökulmakortti tähän. Aseta toinen näkökulmakortti tähän. Aseta haastekortti tähän, jos haluat.... ja vielä yksi Kirjatkaa keskustelu ylös 3. Ryhmän yhteinen mielipide Kootkaa eri keskustelunaiheiden perustelut yhteen. Voitteko ryhmänä saada aikaan positiivisen sopuratkaisun ja päätyä yhteisesti tietyn kannanoton puolelle? Voitte luoda myös aivan uuden kannanoton niin halutessanne. ± 20 MIN. 4. Toiminta Mene osoitteeseen ja: syötä ryhmäsi tulokset Decide-tietopankkiin; tutki, mitä mieltä muut eurooppalaiset ovat aiheesta; lue lisää aiheesta; lataa itsellesi ja ystävillesi uusi peli; ota selvää, miten voit vaikuttaa asioihin pelattuasi Decide-peliä.

22

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Kantasolututkimuksen etiikasta - uusimmat näkymät. Timo Tuuri HUS, Naistenklinikka Biomedicum kantasolukeskus

Kantasolututkimuksen etiikasta - uusimmat näkymät. Timo Tuuri HUS, Naistenklinikka Biomedicum kantasolukeskus Kantasolututkimuksen etiikasta - uusimmat näkymät Timo Tuuri HUS, Naistenklinikka Biomedicum kantasolukeskus Kantasolut A) Kyky jakautua itsensä kaltaisiksi soluiksi (uusiutumiskyky) B) Kyky erilaistua

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunta VÄLIAIKAINEN 2003/0151(CNS) 22. syyskuuta 2003 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunnalta teollisuus-,

Lisätiedot

Avainsanat: BI5 III Biotekniikan sovelluksia 9. Perimä ja terveys.

Avainsanat: BI5 III Biotekniikan sovelluksia 9. Perimä ja terveys. Avainsanat: mutaatio Monitekijäinen sairaus Kromosomisairaus Sukupuu Suomalainen tautiperintö Geeniterapia Suora geeninsiirto Epäsuora geeninsiirto Kantasolut Totipotentti Pluripotentti Multipotentti Kudospankki

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

EETTISIÄ ONGELMIA. v 1.2. 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä?

EETTISIÄ ONGELMIA. v 1.2. 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? Auktoriteetin hyvä EETTISIÄ ONGELMIA v 1.2 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? 2. Jos auktoriteetti on jumalolento, onko senkään hyvä aina hyvä? 3. Olet saanut tehtäväksesi

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

EETTISIÄ ONGELMIA. v Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä?

EETTISIÄ ONGELMIA. v Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? Auktoriteetin hyvä EETTISIÄ ONGELMIA v 1.3 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? 2. Jos auktoriteetti on jumalolento, onko senkään hyvä aina hyvä? 3. Olet saanut tehtäväksesi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Modernin bioteknologian sääntelyn erityiskysymyksiä

Modernin bioteknologian sääntelyn erityiskysymyksiä Modernin bioteknologian sääntelyn erityiskysymyksiä Laura Walin OTT, FT Laura Walin 2.10.2012 Luentorunko 1. Sääntelyn kohde ja sääntelyinstrumentit 2. Case: Alkiotutkimus 3. Case: Biopankit 4. Bio-oikeus

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin.

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. TEKIJÄNOIKEUS (Kopiereg - Derechos d autor - Müəlliflik hüquqları

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1. Johdanto

Sisällysluettelo. 1. Johdanto Säännöt Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Sisältö 4 3. Alkuvalmistelut 5 4. Pelin aloitus ja kulku 6 5. Pelin lopetus 9 6. Vaikea peli ja muut pelimuunnelmat 10 1. Johdanto Pelilauta on 25 ruudusta muodostuva

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Miten lapsettomuutta hoidetaan? Hoitovaihtoehdoista Lapsettomuushoitojen arkipäivän kysymyksiä 24.5.2013

Miten lapsettomuutta hoidetaan? Hoitovaihtoehdoista Lapsettomuushoitojen arkipäivän kysymyksiä 24.5.2013 Miten lapsettomuutta hoidetaan? Hoitovaihtoehdoista Lapsettomuushoitojen arkipäivän kysymyksiä 24.5.2013 Milloin tutkimuksiin? Perustutkimukset kun raskautta on yritetty vuosi Kun asia alkaa askarruttaa

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Erivedge -valmisteen raskaudenehkäisyohjelma

Erivedge -valmisteen raskaudenehkäisyohjelma Erivedge -valmisteen raskaudenehkäisyohjelma Tärkeää tietoa Erivedge -valmistetta käyttäville mies- ja naispotilaille raskauden ehkäisemisestä ja ehkäisystä. 1 2 Sisältö 1. Johdanto 1.1. Mitä Erivedge

Lisätiedot

Yksinhuoltajana monikkoperheessä

Yksinhuoltajana monikkoperheessä Yksinhuoltajana monikkoperheessä J A N N A R A N T A L A L A S T E N P S Y K I A T R I A N E R I K O I S L Ä Ä K Ä R I P A R I - JA P E R H E P S Y K O T E R A P E U T T I 4. 9. 2 0 1 5 w w w. j a n n

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Kysely syöpäpotilaiden hoidosta Tulokset FIN-P-CARF /18

Kysely syöpäpotilaiden hoidosta Tulokset FIN-P-CARF /18 Kysely syöpäpotilaiden hoidosta Tulokset FIN-P-CARF-0918-0844-9/18 OTOS Näissä tuloksissa on mukana tulokset, jotka on kerätty ajalla 4.5 18..18. Tässä esityksessä tuloksia tarkastellaan seuraavien kohderyhmien

Lisätiedot

Lapsi tutkimuskohteena - eettinen ennakkoarviointi ja aineistojen arkistoinnin etiikka

Lapsi tutkimuskohteena - eettinen ennakkoarviointi ja aineistojen arkistoinnin etiikka Lapsi tutkimuskohteena - eettinen ennakkoarviointi ja aineistojen arkistoinnin etiikka Arja Kuula, Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto Erilaiset aineistot yhteiskuntatieteissä - Esimerkkeinä lastensuojelu-

Lisätiedot

Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Susanna Snellman Vyyhti-hanke

Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Susanna Snellman Vyyhti-hanke Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Case: Vyyhtipeli Susanna Snellman Vyyhti-hanke Pelillisyys vai peli? - Pelillistäminen tarkoittaa toiminnon tai menetelmän pelillistämistä (joskus se voi olla myös leikillistämistä)

Lisätiedot

ISÄKSI KASVAMASSA ISÄN JA VAUVAN VÄLINEN SUHDE

ISÄKSI KASVAMASSA ISÄN JA VAUVAN VÄLINEN SUHDE ISÄKSI KASVAMASSA ISÄN JA VAUVAN VÄLINEN SUHDE Tieto isäksi tulemisesta Isän ja vauvan välinen suhde saa alkunsa jo silloin kun pariskunta suunnittelee vauvaa ja viimeistään silloin kun isä saa tiedon

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Ihmisen kantasolut, kloonaus ja tutkimus

Ihmisen kantasolut, kloonaus ja tutkimus e Ihmisen kantasolut, kloonaus ja tutkimus e Tutkimuseettinen neuvottelukunta TENK Valtakunnallinen terveydenhuollon eettinen neuvottelukunta ETENE ETENE:n lääketieteellinen tutkimuseettinen jaosto TUKIJA

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

Näin käytät GROW-kortteja

Näin käytät GROW-kortteja Mikä on GROW? GROW-korttipeli perustuu Graham Alexanderin, Alan Finen ja John Whitmoren kehittämään GROWmalliin, jossa erilaisia pulmatilanteita ja haasteita käsitellään valmentajan kysymysten avulla ratkaisukeskeisesti.

Lisätiedot

LÄÄKKELLINEN RASKAUDENKESKEYTYS / KESKENMENO

LÄÄKKELLINEN RASKAUDENKESKEYTYS / KESKENMENO LÄÄKKELLINEN RASKAUDENKESKEYTYS / KESKENMENO POTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN Aidon kohtaamisen kautta ihmiset voivat ymmärtää toisiaan ja itseään paremmin. Kohdatuksi tullessaan ihminen saa henkäyksen kokonaisesta

Lisätiedot

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja.

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja. AQUA ROMANA Vesi oli elintärkeä ja keskeinen edellytys Rooman imperiumin kehitykselle. Vedensaannin turvaamiseksi taitavimmat rakennusmestarit rakensivat valtavan pitkiä akvedukteja, joita pidetään antiikin

Lisätiedot

Reumaliiton tavoitteena on saada reumasairaille oikea hoito oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa tarkoituksenmukaisella tavalla.

Reumaliiton tavoitteena on saada reumasairaille oikea hoito oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa tarkoituksenmukaisella tavalla. 19.3.2015 Reumaliiton tavoitteena on saada reumasairaille oikea hoito oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa tarkoituksenmukaisella tavalla. LIITON TOIMINTA-AJATUS KITEYTETTIIN 14.9.2015 REUMALIITON JA

Lisätiedot

Nuoren itsetunnon vahvistaminen

Nuoren itsetunnon vahvistaminen Nuoren itsetunnon vahvistaminen Eväitä vanhemmuuteen 24.10.2013 Tuulevi Larri Psyk.sh, työnohjaaja Kriisi-ja perhetyöntekijä SPR, Nuorten Turvatalo Mitä itsetunto oikein onkaan Pieni katsaus tunnetaitoihin

Lisätiedot

Positiivisten asioiden korostaminen. Hilla Levo, dosentti, KNK-erikoislääkäri

Positiivisten asioiden korostaminen. Hilla Levo, dosentti, KNK-erikoislääkäri Positiivisten asioiden korostaminen Hilla Levo, dosentti, KNK-erikoislääkäri Krooninen sairaus - Pitkäaikainen sairaus = muuttunut terveydentila, mikä ei korjaannu yksinkertaisella kirurgisella toimenpiteellä

Lisätiedot

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunneklinikka Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunnekehoterapia on luontaishoitomenetelmä, joka on kehittynyt erilaisten luontaishoitomenetelmien yhdistämisestä yhdeksi hoitomuodoksi.

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi Rules of Coerceo by Coerceo Company Finnish translation by Janne Henriksson SÄÄNNÖT Language: English / Suomi Tekijänoikeus Mitään tämän dokumentin osaa ei saa jäljentää, kopioida tai välittää missään

Lisätiedot

Lasten luovuuden rohkaisu ja tarinallisuuden merkitys siinä kuvataideopettajan silmin

Lasten luovuuden rohkaisu ja tarinallisuuden merkitys siinä kuvataideopettajan silmin Lasten luovuuden rohkaisu ja tarinallisuuden merkitys siinä kuvataideopettajan silmin Vattumadon talo päiväkotiprojekti eskareille Valoveistos ja Varjoteatteri Merja Isomaa-James, Tuija Mettinen LÄHTÖTILANNE

Lisätiedot

Johdanto... 9 Luku 1. Systeemi... 19 Luku 2. Terveys... 43

Johdanto... 9 Luku 1. Systeemi... 19 Luku 2. Terveys... 43 Sisällysluettelo Johdanto... 9 Luku 1. Systeemi... 19 Systeeminäkemys... 20 Kehon ja mielen yhteistyö johtaa terveyteen tai sairauteen... 22 Systeeminen ihmiskäsitys... 29 Ihmiskäsitys kehittyy jatkuvasti...

Lisätiedot

NÄYTTEENLUOVUTTAJIEN TIEDOTTAMINEN JA KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUUTOKSET 20.9.2004 ARPO AROMAA

NÄYTTEENLUOVUTTAJIEN TIEDOTTAMINEN JA KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUUTOKSET 20.9.2004 ARPO AROMAA NÄYTTEENLUOVUTTAJIEN TIEDOTTAMINEN JA KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUUTOKSET TILANTEEN KUVAUS Vuosi 0 Tutkimus tavoitteineen Suostumus Näytteet Muut tiedot Vuosi 10-30 Tutkimus: uusi vai entinen käyttötarkoitus

Lisätiedot

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon.

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. ääripäistä tasapainoon Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. Tekemisestä saa nauttia. Oikeasti. mutta jos rentoutuminen ja "vain oleminen" ahdistaa, voi olla että suorittamisen

Lisätiedot

ZA4816. Flash Eurobarometer 238 (Europeans' Attitudes Towards Animal Cloning) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4816. Flash Eurobarometer 238 (Europeans' Attitudes Towards Animal Cloning) Country Specific Questionnaire Finland ZA4816 Flash Eurobarometer 238 (Europeans' Attitudes Towards Animal Cloning) Country Specific Questionnaire Finland FLASH EUROBAROMETER ON CONSUMER ATTITUDES TOWARDS ANIMAL CLONING GENERAL BACKGROUND KNOWLEDGE

Lisätiedot

HOITOTAHDON JA HOITOLINJAUSTEN MÄÄRITTÄMINEN JA NOUDATTAMINEN. 25.5.2010 Mari Kärkkäinen

HOITOTAHDON JA HOITOLINJAUSTEN MÄÄRITTÄMINEN JA NOUDATTAMINEN. 25.5.2010 Mari Kärkkäinen HOITOTAHDON JA HOITOLINJAUSTEN MÄÄRITTÄMINEN JA NOUDATTAMINEN HOITOLINJAUS Tavoitteena on, että potilas saa oikean hoidon oikeaan aikaan oikeassa paikassa. HOITOLINJAUS JA HOITOTAHTO Hoitolinjauksen teko

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Pelaajat siirtävät nappuloitaan vastakkaisiin suuntiin pelilaudalla. Peli alkaa näin. Tuplauskuutio asetetaan yhtä kauas kummastakin pelaajasta.

Pelaajat siirtävät nappuloitaan vastakkaisiin suuntiin pelilaudalla. Peli alkaa näin. Tuplauskuutio asetetaan yhtä kauas kummastakin pelaajasta. DVD Backgammon Pelin tavoite Pelin tavoitteena on siirtää kaikki omat pelinappulat omalle sisäkentälle ja sieltä pois laudalta. Se pelaaja, joka ensimmäisenä on poistanut kaikki pelinappulansa pelilaudalta,

Lisätiedot

Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot

Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot Ohjelmistoliiketoiminta-seminaari Jyväskylä, 11.4.2007 Matti Saastamoinen Suomen open source -keskus COSS COSS - Centre for Open Source Solutions Kansallinen

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Ilmoitus oikeuksista

Ilmoitus oikeuksista Ilmoitus oikeuksista Tästä lehtisestä saat tärkeää tietoa oikeuksista, jotka sinulla on ollessasi Oikeuksilla tarkoitetaan tärkeitä vapauksia ja apua, jotka ovat lain mukaan saatavilla kaikille. Kun tiedät

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Pelivaihtoehtoja. Enemmän vaihtelua peliin saa käyttämällä erikoislaattoja. Jännittävimmillään Alfapet on, kun miinusruudut ovat mukana pelissä!

Pelivaihtoehtoja. Enemmän vaihtelua peliin saa käyttämällä erikoislaattoja. Jännittävimmillään Alfapet on, kun miinusruudut ovat mukana pelissä! Pelivaihtoehtoja Yksinkertaisin vaihtoehto: lfapetia voi pelata monella eri tavalla. Yksinkertaisimmassa vaihtoehdossa käytetään ainoastaan kirjainlaattoja. Pelilaudan miinusruudut ovat tavallisia ruutuja,

Lisätiedot

Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta. Mika Lehkosuo

Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta. Mika Lehkosuo Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta Mika Lehkosuo KIRJE PELAAJILLE Moi Pelaajat, Pelirohkeus on sana joka usein esiintyy, kun kuvataan meidän pelitapaamme ja ajatteluamme jalkapallon

Lisätiedot

JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS

JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS Koulutuksen sisältö 1. Meidän pelin osa-alueet 2. Luonne 3. Oppimisympäristö - oppimistaidot 4. Vuorovaikutus 1. Valmentajien välinen 2. Pelaajien välinen

Lisätiedot

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta Tarkkailuharjoitus 4..4. Tarkkailu- harjoitus Tarkkailuvihkotekniikka Alla on kuvattu askel askeleelta etenevät ohjeet siitä, kuinka kuluttajien tarpeita voidaan paljastaa. Tämä metodi auttaa sinua tekemään

Lisätiedot

Sikiöseulonnat. Opas raskaana oleville. www.eksote.fi

Sikiöseulonnat. Opas raskaana oleville. www.eksote.fi Sikiöseulonnat Opas raskaana oleville www.eksote.fi Raskauden seuranta ja sikiötutkimukset ovat osa suomalaista äitiyshuoltoa. Niiden tarkoitus on todeta, onko raskaus edennyt normaalisti, sekä saada tietoja

Lisätiedot

Lataa Parkinsonin tauti - Ulf Schenkmanis. Lataa

Lataa Parkinsonin tauti - Ulf Schenkmanis. Lataa Lataa Parkinsonin tauti - Ulf Schenkmanis Lataa Kirjailija: Ulf Schenkmanis ISBN: 9789510311165 Sivumäärä: 84 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 37.99 Mb Parkinsonin tautiin voi sairastua kuka tahansa. Vaikka

Lisätiedot

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA?

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? Tekijänoikeudet ja tietosuoja verkossa Ella Kiesi 26.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Vaikuttava lainsäädäntö Tekijänoikeuslaki 404/1961

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET ROBOGEM_Ohjevihko_148x210mm.indd 1 PELIN TAVOITE Robotit laskeutuvat kaukaiselle planeetalle etsimään timantteja, joista saavat lisää virtaa aluksiinsa. Ohjelmoi

Lisätiedot

Ympäristöpeli Kipinä. Ympäristöpeli Kipinä on saatavilla sähköisenä osoitteessa: www.kierratyskeskus.fi/vety/julkaisut

Ympäristöpeli Kipinä. Ympäristöpeli Kipinä on saatavilla sähköisenä osoitteessa: www.kierratyskeskus.fi/vety/julkaisut Ympäristöpeli Kipinä Ympäristöpeli Kipinä on kevyt ja hauska tapa käsitellä ympäristötietoa. Se on suunnattu aikuisille, ja siinä on kahdeksan perusteemaa. Pelin kortteihin voivat tarttua ihan tavalliset

Lisätiedot

Luku 20. Biotekniikka

Luku 20. Biotekniikka 1. Harjoittele käsitteitä Biotekniikkaa on tekniikka, jossa käytetään hyväksi fysiikkaa. tekniikka, jossa käytetään hyväksi puuta. tekniikka, jossa käytetään hyväksi eläviä eliöitä. puutarhakasvien siementen

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Trafficars - Ruuhkaara

Trafficars - Ruuhkaara 760104 Trafficars - Ruuhkaara 2 5 pelaajaa Ikäsuositus 5+, 8+ Peliaika 10 15 minuuttia Pelipaketin sisältö 50 autokorttia 12 erikoiskorttia ohjevihko Pelissä: Opitaan liikkumaan lukualueella 0 50. Harjoitellaan

Lisätiedot

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi.

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Moni tekijä vaikuttaa vointiisi. Mitä paremmin

Lisätiedot

Isotretinoin riskinhallintaohjelma. Isotretinoin Orion (isotretinoiini) Potilaan opas. Raskauden ja sikiöaltistuksen ehkäisy

Isotretinoin riskinhallintaohjelma. Isotretinoin Orion (isotretinoiini) Potilaan opas. Raskauden ja sikiöaltistuksen ehkäisy Isotretinoin riskinhallintaohjelma Isotretinoin Orion (isotretinoiini) Potilaan opas Raskauden ja sikiöaltistuksen ehkäisy TÄMÄN ESITTEEN TARKOITUS Tämä esite sisältää tärkeitä tietoja etenkin hedelmällisessä

Lisätiedot

21.5.2014 Copyright www.videomarkkinointi.info

21.5.2014 Copyright www.videomarkkinointi.info 1 Tervetuloa kolmannelle jaksolle! Tähän jaksoon sisältyy testi, miten käytät oman aikasi? Saat vinkkejä miten omat unelmat saadaan kirkkaaksi. Jotta voit ne toteuttaa Tarvitset suunnitelman ja työkalut.

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Itsetunto. Itsetunto tarkoittaa ihmisen tunteita ja ajatuksia itsestään sekä sitä miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään.

Itsetunto. Itsetunto tarkoittaa ihmisen tunteita ja ajatuksia itsestään sekä sitä miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään. Itsetunto Itsetunto tarkoittaa ihmisen tunteita ja ajatuksia itsestään sekä sitä miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään. Kaikista tärkein vaihe itsetunnon kehittymisessä on lapsuus ja nuoruus. Olen

Lisätiedot

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Parempi kokonaisuus.

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Parempi kokonaisuus. Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Parempi kokonaisuus. Potilastietojen yhdistäminen otetaan nyt käyttöön

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

Suomen Lihastautirekisteri osana kansainvälistä yhteistyötä. Jaana Lähdetie Erikoislääkäri, Suomen Lihastautirekisterin vastuuhenkilö TYKS

Suomen Lihastautirekisteri osana kansainvälistä yhteistyötä. Jaana Lähdetie Erikoislääkäri, Suomen Lihastautirekisterin vastuuhenkilö TYKS Suomen Lihastautirekisteri osana kansainvälistä yhteistyötä Jaana Lähdetie Erikoislääkäri, Suomen Lihastautirekisterin vastuuhenkilö TYKS Taustaa Miksi uudet tutkimustulokset lihastautien perimmäisistä

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

Pelin tavoitteena on kerätä eniten eläin-pelimerkkejä ennen takaisin leiriin palaamista.

Pelin tavoitteena on kerätä eniten eläin-pelimerkkejä ennen takaisin leiriin palaamista. OHJE / PELIOHJE 1 (5) Eläinsafari yli 5-vuotiaille pelilauta 4 värikästä jeeppi-pelikorttia 4 värikästä kortinpidikettä 2 noppaa 40 eläinkorttia, joissa 1-3 eläintä laskutaitoa taktikointia Kasatkaa pelilauta.

Lisätiedot

Irja Öun Geriatrian erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys

Irja Öun Geriatrian erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Irja Öun Geriatrian erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Lääkärin koulutus korostaa biologista näkökulmaa Kuolema biologinen psykologinen kulttuurinen eettinen ja uskonnollinen näkökulma

Lisätiedot

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa 14.11.2018. STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Tervetuloa State of World Population 2018 raportin julkaisutilaisuuteen. Tämän vuoden raportti kertoo

Lisätiedot

Paypal tilin avaaminen, ohjeita ja neuvoja suomenkielellä.

Paypal tilin avaaminen, ohjeita ja neuvoja suomenkielellä. Paypal tilin avaaminen, ohjeita ja neuvoja suomenkielellä. ALUKSI LUO SÄHKÖPOSTIOSOITE PAYPAL TILIÄSI VARTEN: Esim. ilmainen Hotmail -sähköpostitili käy tähän tarkoitukseen hyvin. Muista kirjoittaa salanat

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA MITÄ ROKOTUKSIA? Muistatko mitä rokotuksia olet saanut ja minkä viimeiseksi? Miten huolehdit koulun jälkeen rokotuksistasi? Mikrobit uhkaavat elimistöä Mikrobit voivat olla bakteereita,

Lisätiedot

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html Sivu 1/5 Pelin sisältö 104 numeroitua laattaa (numeroitu 1-13) 2 laattaa kutakin neljää väriä (musta, oranssi, sininen ja punainen) 2 jokerilaattaa, 4 laattatelinettä, pelisäännöt Pelin tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Lakisääteisen eettisen toimikunnan tehtävät alueellinen yhteistyö

Lakisääteisen eettisen toimikunnan tehtävät alueellinen yhteistyö Lakisääteisen eettisen toimikunnan tehtävät alueellinen yhteistyö Tapani Keränen Itä-Suomen yliopisto; Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, tutkimusyksikkö ja eettinen toimikunta 21.3.2012 1 Alueelliset eettiset

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot