Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia."

Transkriptio

1 Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa useampia pelipaketteja. Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Ensimmäisissä 9 liuskassa on värireunat, joiden mukaisille väripapereille nämä sivut on tarkoitus tulostaa. Tarvitset 3 vihreää, 3 sinistä, 1 keltaisen ja 2 oranssia paperiarkkia. Muut sivut tulostetaan valkoiselle paperille tai pahville. Pelilauta sekä ohjeet jokaiselle pelaajalle ovat neljässä viimeisessä liuskassa. Pelilauta on olemassa kahtena erilaisena kappaleena: vaakasuorana sivuna, jonka voit ensin tulostaa ja sitten valokopioida A3-kokoiselle paperille tai kahtena pystysuorana A4-sivuna, jotka voidaan liimata tai teipata yhteen. Pelilaudan tulee olla lopulta A3-kokoinen, tämä on tärkeää! Ohjesivu on hyvä tulostaa väripaperille, tosin valkoinenkin käy. Huolehdi siitä, että pelilautoja ja ohjesivuja on yhtä monta kuin pelaajia. Peli-iloa! Lisätietoja saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen:

2 C O M M O N S D E E D Nimi mainittava-ei jälkiperäisiä teoksia-ei kaupalliseen käyttöön 2.5 Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta Seuraavilla ehdoilla Nimi mainittava. Teoksen tekijä on ilmoitettava siten kuin tekijä tai teoksen lisensoija on sen määrännyt. (www.playdecide.org) Ei-kaupalliseen käyttöön. Teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Ei jälkiperäisiä teoksia. Teosta ei saa muuttaa, muunnella tai käyttää toisen teoksen pohjana. Uudelleenkäyttäessäsi tai levittäessäsi tätä teosta, sinun tulee tehdä selväksi muille tämän teoksen käyttäjille nämä lisenssiehdot. Tämän lisenssin rajoituksista voidaan luopua tekijänoikeuden omistajan antamalla luvalla. Tämä lisenssi ei vaikuta tekijänoikeuslaissa sallittuun yksityiskopiointioikeuteen tai muiden lakien myöntämiin oikeuksiin. Koko lisenssin lakitekstin voit lukea osoitteessa: Oikeuksista luopuminen:

3 Tietokortti 1 Mitä kantasolut ovat? Kantasolut ovat ihmiskehon "yleissoluja", jotka voivat sekä kopioida itseään että tuottaa muunlaisia soluja. Tietokortti 2 Alkioiden ja aikuisten kantasolut Alkiossa kantasolut erilaistuvat hitaasti tuottamaan kaikki kehon solut. Aikuisen kudoksissa kantasolujen tehtävä on tuottaa uusia soluja ihmisen elämän ajan. Tietokortti 3 Mistä kantasoluja saadaan? Ihmisen kantasoluja on saatu: Alkioista Joistain aikuisen kudoksista (esim. luuytimestä) Napanuoran verestä Tietokortti 4 Kantasolujen varastointi ja käyttö Tutkijat pystyvät eristämään kantasoluja ja säilyttämään niitä rajoittamattoman ajan laboratorioissa. Joitain kantasoluja on voitu ohjata kehittymään muuntyyppisiksi soluiksi (esim. hermo- ja ihosoluiksi). Tietokortti 7 Tutkimuksen tämänhetkinen tilanne Tutkimus on varhaisessa vaiheessa. Jonain päivänä kantasoluilla voidaan ehkä tehdä solujen korvaushoitoja, mutta vielä ei tiedetä, miten tehokkaita hoidot ovat. Tietokortti 5 Kantasolujen hyödyt Kantasolut, tai niistä saadut kehon solut, voivat ehkä hidastaa tai jopa pysäyttää joitain rappeuttavia sairauksia, korjata vahingoittunutta kudosta tai parantaa palovammoja. Tietokortti 8 Kantasolujen saaminen alkioista Alkiokantasoluja saadaan yleensä noin viikon ikäisistä alkioista. Tämän jälkeen alkio tuhotaan. Tietokortti 6 Mitä rappeuttavat sairaudet ovat? Niin lapset kuin vanhuksetkin voivat kärsiä rappeuttavista sairauksista. Tällaisia sairauksia ovat: Parkinsonin tauti diabetes kystinen fibroosi MS-tauti lihasdystrofia leukemia hepatiitti osteoporoosi Tietokortti 9 Millaisista alkioista kantasoluja saadaan? Tutkimustarkoituksiin käytettävistä alkioista suurin osa on ylijäämäalkioita esim. koeputkihedelmöityshoidoista. Joissain tapauksissa ne on luotu erityisesti tutkimustarkoituksiin.

4 Tietokortti 10 Ylijäämäalkiot Koeputkihedelmöityksessä syntyy ylijäämäalkioita, kun luodaan enemmän alkioita kuin halutaan istuttaa. Tällä hetkellä Euroopassa on satoja tuhansia tällaisia alkioita varastoituna. Tietokortti 11 Aikuisen kantasolut Kantasoluja löytyy aikuisen kudoksista kuten luuytimestä ja aivoista. Niitä on määrällisesti vähän ja niihin on vaikea päästä käsiksi. Tietokortti 12 Aikuisen kantasolujen rajoitukset Aikuisen kantasolut tuottavat yleensä vain muutaman tyyppisiä soluja riippuen niiden sijainnista (esim. luuytimen kantasolut tuottavat verisoluja, mutta eivät maksan soluja). Tietokortti 13 Ratkaisu aikuisen kantasolujen rajoituksiin Tuoreiden tutkimustulosten mukaan aikuisen kantasoluista saattaa olla mahdollista saada erilaisia soluja (esim. luuytimen soluista hermosoluja). Tutkimus on kuitenkin vielä alkuvaiheessa. Tietokortti 14 Kantasoluja napanuoran verestä Syntymän yhteydessä napanuoran veressä on kantasoluja. Niitä on enemmän kuin aikuisen kantasoluja, ne ovat helpommin saatavilla ja saattavat aiheuttaa vähemmän hylkimisreaktioita. Tietokortti 15 Napanuoran veren tallettaminen Jos napanuoran verisoluista voidaan saada toisentyyppisiä soluja, napanuoran verta voitaisiin tallettaa pakastamalla syntymän yhteydessä, jotta kantasoluja olisi saatavilla myöhemmin elämässä. Tietokortti vuorokauden raja Alkio kiinnittyy kohtuun ja hermojärjestelmän ensimmäinen vaihe (ns. alkuuurre) kehittyy kolmannella viikolla. 14 vuorokautta on lainmukainen takaraja alkiotutkimukselle. Tietokortti 17 Miksi raja on 14 vuorokautta? Ennen 14 vuorokauden tutkimusrajaa alkio saattaa jakaantua kaksosiksi ja monet alkiot kokevat luonnollisen keskenmenon. Tietokortti 18 Eri maissa on eri säännöt Joissain EU-maissa alkiokantasolututkimus on täysin kielletty. Joissain maissa tutkimus on sallittua ainoastaan koeputkihedelmöityksistä ylijääneillä alkioilla. Iso-Britannia sallii alkioiden luomisen tutkimustarkoituksiin, myös alkioiden kloonauksen.

5 Tietokortti 19 Kloonauksen tarkoitus ja kloonausprosessi Isossa-Britanniassa on kiellettyä kloonata ihmisvauva, mutta laillista luoda kloonattu ihmisalkio kantasolujen tuottamista varten. Prosesseissa ei ole eroa, vaan kloonaustarkoitus ratkaisee. Tietokortti 20 Ensimmäiset kloonatut ihmisen kantasolut Vuonna 2004 saatiin ensimmäiset kantasolut kloonatusta ihmisalkiosta. Niiden avulla on tutkittu sairaita soluja ja solujen prosesseja ja niitä on myös käytetty terapeuttiseen kloonaukseen. Tietokortti 21 Hylkimisreaktion estäminen Terapeuttinen kloonaus pyrkii estämään potilaan kehoa hylkimästä kantasoluja vieraana kudoksena. Se tapahtuu ottamalla soluja kloonatusta alkiosta, joka on luotu potilaan omista soluista. Tietokortti 22 Miten terapeuttinen kloonaus tapahtuu? Terapeuttisessa kloonauksessa otetaan soluja potilaan kehosta ja ne yhdistetään munasoluun, josta on poistettu sen DNA. Näin luodaan kloonattu alkio potilaasta. Tietokortti 23 Abortti sosiaalisten tai lääketieteellisten syiden perusteella 12. raskausviikko on raja sosiaalisista syistä tehtävälle abortille. Erityistapauksissa abortti voidaan tehdä 20. raskausviikolle asti. Lääketieteellisten syiden perusteella abortti on sallittu 24. raskausviikolle asti. Tietokortti 24 Kloonaus ja YK Vuonna 2004 YK:n kloonauskielto kumottiin. Kaikki jäsenvaltiot vastustavat lisääntymistarkoituksessa tapahtuvaa kloonausta, mutta jotkut maat haluaisivat kieltää myös kloonatuilla alkioilla tehtävän tutkimuksen, jonka muut taas sallisivat. Tietokortti 25 Sikiön kehitys Sikiön aivojen rakenne kehittyy 10. raskausviikkoon mennessä. 12. raskausviikko on raja sosiaalisista syistä tehtävälle abortille. Erityistapauksissa abortti voidaan tehdä 20. raskausviikolle asti. Silloin sikiö alkaa reagoida valoon, ääneen ja muihin aistiärsykkeisiin. Lain mukainen raja alkiotutkimukselle on kuitenkin 14 päivää.

6 1 Suuret mahdollisuudet 2 Elämä 3 Mikä on alkio? Jos kantasolututkimuksen vastustajat eivät estä alkiokantasolujen käyttöönottoa, on mahdollista hoitaa useita nykyisin vielä kuolemaan johtavia sairauksia. Milloin ihmiselämä alkaa? Onko 14 päivän ikäinen alkio pelkkä solupallo; potentiaalinen ja kehittyvä ihmisolento; jo täysin ihminen? 4 Oikeutus tutkimukselle 5 Eettinen vaihtokauppa? 6 Kenen moraaliset arvot? Onko nykyisin kuolemaan johtavien sairauksien hoito riittävä oikeutus ihmisalkioilla tapahtuvalle kantasolututkimukselle? Onko alkioilla tehtävä kantasolututkimus väärin, koska ei ole hyväksyttävää tuhota uutta elämää edes sairaan ihmisen pelastamiseksi? Pitäisikö meidän päättää itse millaisessa maailmassa haluamme elää ja olla välittämättä aiemmista moraaliarvoista? 7 Tiede ja ihmisarvot Pitäisikö meidän varjella syvään juurtuneita ihmisarvoja eikä taipua kehittyvän tieteen luoman paineen alla? 8 Mihin tarkoitukseen alkioita on oikeutettua käyttää? Onko väärin luoda alkioita ainoastaan kantasolututkimusta varten, mutta hyväksyttävää käyttää tutkimuksessa keinohedelmöityksen ja alkiovalinnan ylijäämäalkioita, jotka muuten tuhottaisiin? 9 Varaosakoneita? Jos alkioita luodaan ainoastaan kantasolulähteiksi, kohdellaanko niitä silloin varaosavarastoina?

7 10 Muita raskauteen liittyviä kysymyksiä Tuleeko meidän sallia koeputkihedelmöitys ja PGD (alkion valinta geneettisten sairauksien välttämiseksi)? 11 Missä raja kulkee? Onko kloonattujen alkioiden luominen ja käyttö askel lähemmäksi vauvojen kloonausta? 12 Askel kerrallaan? Pitäisikö kloonattuja alkioita käyttää tutkimukseen vasta sen jälkeen, kun ylijäämäalkioiden ja aikuisen kudoksen kantasolujen kaikki mahdollisuudet on tarkasti tutkittu? 13 Millaiset moraaliset rajat tieteellä pitäisi olla? Pitäisikö meidän asettaa tieteelle moraaliset rajat, jotka sallisivat ainoastaan sellaisen kantasolututkimuksen, jossa ei käytetä alkioita? Saisimmeko silti kantasoluista kaiken toivotun hyödyn irti? 14 Alkiotutkimuksen ja abortin rajat Perustuvatko alkiotutkimuksen 14 päivän raja ja abortin 24 viikon raja tieteeseen, moraaliin vai ovatko ne vain satunnaisia lakiin perustuvia rajoja? 15 Tieteen rajoittaminen On ehdotettu, että YK kieltäisi kloonauksen. Pitäisikö yhteiskunnan pyrkiä rajoittamaan tiettyjä tieteen sovellutuksia? Vai tehdäänkö kaikki, minkä tiede mahdollistaa? 16 Kenen pitäisi olla mukana? Kenen pitäisi olla mukana kehittämässä kantasoluteknologioita ja kantasoluhoitoja hallituksen, yksityisten firmojen vai säätiöiden? 17 Mihin muuhun tutkimusrahat voisi käyttää? Pitäisikö kantasolututkimukseen tarkoitetut rahat ennemmin siirtää ulkomaanapubudjettiin, jotta köyhien maiden terveydenhoitoa voitaisiin parantaa? 18 Kantasolututkimuksen vaikutus kehitysmaissa Pienentääkö vai suurentaako kantasoluteknologia köyhien ja rikkaiden maiden välistä jakoa?

8 19 Kantasolututkimus ei koske vain alkioita Jos kantasolututkimuksen rahoitus lopetettaisiin, loppuisi myös aikuisen kantasolujen tutkiminen leukemian hoitoon käytettävissä luuydinsiirroissa. 20 Toiveiden herättäminen Annammeko väärää toivoa parantumisesta ihmisille, jotka sairastavat rappeuttavia tauteja? 21 Alkiotutkimus ja elämänlaatu Miten pitkälle kiistanalaista alkiotutkimusta on oikeutettua viedä, jotta ikääntyvä väestö eläisi pidempään? Entä jos erittäin vanhojen ihmisten elämänlaatua ei voida juuri parantaa? 22 Kuoleman hyväksyminen 23 Demokratiakysymys 24 Yhteiskunnan rooli Onko lääketieteellisellä tutkimuksella rajaa? Missä vaiheessa meidän tulee hyväksyä kuolevaisuutemme ja kärsimyksen olemassaolo? Kuinka demokraattista kantasolututkimukseen liittyvien määräysten laatiminen on ja kuinka demokraattista sen tulisi olla? Tutkijat eivät voi itse laatia omiin tarkoituksiinsa soveltuvia sääntöjä. Tämä koskee myös lääketieteellistä tutkimusta. Yhteiskunnalla on oikeus sanoa mielipiteensä siitä, mitä tulisi ja mitä ei tulisi tutkia.

9 Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu.

10 Kerro ryhmälle, kuka mielestäsi maksaa (niin kulut kuin seurauksetkin) ja millä tavoin. Selitä lyhyesti muille pelaajille mitä seurauksia tuleville sukupolville koituu. Mitä mieltä uskot tiedotusvälineiden olevan tästä kaikesta? Liittyykö asiaan riskejä? Jos liittyy, kerro se ryhmälle ja pyydä kahta muuta pelaajaa keksimään lisää riskejä. Kuvittele, mitä isovanhempasi sanoisivat aiheesta! Kerro myös ryhmälle. Onko peliryhmä kohtelias ja välttelee aiheeseen liittyvistä tabuista puhumista? Jos näin on, sano Me emme ole puhuneet ja aloita keskustelu. Vaikuttaako tämä luontoon? Kerro ryhmälle, mitä mieltä olet. Jos sinulla on vielä mielipiteistä asiasta, joita et ole ilmaissut ryhmälle, tee se nyt. Ota tarinakortti. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro mielipiteesi ryhmälle.

11 Onko oikeutettua käyttää rahaa tällaiseen tutkimukseen ottaen huomioon epäoikeudenmukaisesti jakautuvan terveydenhuollon Euroopan ja Afrikan maiden välillä? Ovatko ihmisten tarpeet tärkeämmät kuin puhekyvyttömien, kuten eläinten ja alkioiden? Meidän tulee maksimoida ihmiselämä ja käyttää kaikki tutkimusmahdollisuudet hyväksi auttaaksemme sairaita ihmisiä. Oletko samaa mieltä? Valitse tarinakortti, joka eroaa omasta mielipiteestäsi. Kerro ryhmälle miten oma näkökantasi eroaa tai on samanlainen kuin tarinan henkilön. Selvitä, mitä mieltä oikealla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Keksi väite, joka tukee hänen näkemystään. Selvitä, mitä mieltä vasemmalla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Ole tarkoituksella hänen kanssaan eri mieltä. Valitse tarinakortti, jonka henkilö on kaukana omasta kannastasi. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro muille pelaajille mielipiteesi.

12 Tarinakortti 1 Marian tarina Tarinakortti 2 Liz Hopeful Tarinakortti 3 Isä O Reilly Marian kuukautiset ovat myöhässä ja hän epäilee olevansa raskaana. Marian saamat neuvot ovat ristiriitaisia. Hänen äitinsä on sitä mieltä, että elämä alkaa sillä hetkellä, kun siittiö hedelmöittää munasolun. Lääkärin mukaan alkio on ensimmäisinä päivinä vain kasa kantasoluja. Marian poikaystävä hyväksyy abortin normaaliin 12 viikon rajaan asti, mutta Maria tietää, että jo 10 viikon ikäisen sikiön aivojen rakenne on valmis ja sen kasvot näyttävät ihmiseltä. Maria on hämmentynyt. Liz Hopeful on ollut naimisissa viisi vuotta. Hän haluaisi todella mielellään lapsia, mutta niitä ei ole vielä kuulunut. Liz ja hänen miehensä ovat aloittaneet koeputkihedelmöityshoidot. Ensimmäinen hoitokerta ei onnistunut, mutta säilössä on vielä kuusi alkiota, joilla kaikilla on nimet. Eräässä kaavakkeessa kysyttiin, olisivatko he valmiita lahjoittamaan ylimääräisiä alkioita kantasolututkimukseen. Liziä kauhistuttaa ajatus siitä, että alkioilla tehtäisiin kokeita. Isä O Reilly on katolinen pappi. Hän näkee paljon kärsimystä niin omassa maassaan kuin maailmanlaajuisestikin ja tuntee syvää myötätuntoa. Uskollisena kirkkonsa opeille hän uskoo, että ihmisalkion elämä on pyhä hedelmöittymisestä lähtien. Tästä johtuen on mahdotonta hyväksyä minkäänlaista alkiotutkimusta. Kokeita pitäisi tehdä ainoastaan napanuoran veren kantasoluilla. Hänen mielestään tutkijat eivät ota huomioon hengellistä näkökantaa ja heidän pitäisi saada opastusta kirkonmiehiltä. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

13 Tarinakortti 4 Tomaini Minde Tarinakortti 5 Sir Grant Cameron Tarinakortti 6 Janice Fortune Tomaini Minde on 12-vuotias. Hänen isänsä kuoli AIDSiin useita vuosia sitten. Tomaini asuu köyhässä Tansaniassa. Hän näkee ihmisten kuolevan aliravitsemukseen ja malarian ja tuberkuloosin kaltaisiin tauteihin. Tomaini tietää, että hoitokeinoja on olemassa, mutta hänelle sanotaan aina, että Tansanialla ei ole varaa niihin. Hänen opettajansa on kertonut erittäin kalliista kantasolututkimuksesta, jota rikkaissa maissa tehdään. Miksi tällaiseen uuteen tutkimukseen pannaan niin paljon rahaa, kun tuberkuloosiinkaan ei ole tarpeeksi lääkkeitä? Sir Grant Cameron on johtavan alkiokantasolututkimusryhmän johtaja. Hän on järkyttynyt alkiotutkimusta vastustavien vetoomuksista, joilla hänen mielestään selkeästi yritetään vedota ihmisten tunteisiin. Aivan kehityksen alkuvaiheessa olevalle solupallolle on järjetöntä antaa ihmisen moraalinen asema. Antaessaan lausuntoja tiedotusvälineille hän peräänkuuluttaa älykästä ja järkevää keskustelua asiasta. Miten ihmiset voivat kieltää niin monilta parantumisen mahdollisuuden? Sir Cameronin mielestä on moraalitonta estää tutkimus, jonka avulla voitaisiin löytää parannuskeinoja moniin sairauksiin. Janice Fortune on ollut yrittäjä koko ikänsä. Hän on perustanut yrityksen, joka luo ihmisen kantasoluja tutkimustarkoituksiin ja mahdollista varsinaista käyttöä varten. Hän välittää sairaista ihmisistä ja on tietoinen asiaan liittyvistä eettisistä kysymyksistä. Hänen suurin huolensa on kuitenkin se, miten pitää yritys hengissä, kun kantasolujen todellinen tarve saattaa olla jopa 10 vuoden päässä. Jos alkioilla näytetään saatavan parhaat tulokset, hän aikoo käyttää niitä. Jos taas aikuisen kantasolut vaikuttavat lupaavimmilta, hän valitsee sen vaihtoehdon. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

14 Tarinakortti 7 Ted Murdoch Tarinakortti 8 Amanda Prentice Tarinakortti 9 Zed Omega Ted Murdoch on 50-vuotias ja menestynyt urallaan. Perhe on Tedille tärkeä ja hän odottaa innolla eläkkeelle jäämistä. Hänellä on kuitenkin todettu Parkinsonin tauti. Tauti vaikuttaa jo hänen toimintakykyynsä ja se on pelottavaa. Ted tulee menehtymään hitaasti ja aiheuttaa todennäköisesti paljon murhetta perheelleen. Hän ei halua olla taakka kenellekään. Ted on kuullut kantasoluhoidoista ja uskoo, että niiden avulla voitaisiin pelastaa hänenkaltaisiaan ihmisiä. Hän ryhtyy tukemaan vahvasti alkiokantasolututkimusta. Yhdessä tauti voidaan varmasti nujertaa. Amanda on nuori solubiologi johtavassa kantasolututkimuslaitoksessa. Hallitus antoi hiljattain hänen esimiehelleen luvan käyttää kloonattuja alkioita, jotka on luotu motoneuronitautia sairastavan potilaan verestä. Kantasoluja saataisiin tämänkaltaisista potilaista ja niistä luotaisiin varasto soluja, joissa tauti esiintyy. Amandalla on pahoja aavistuksia alkioiden luomisesta ainoastaan tutkimustarkoituksiin. Hän on huolissaan siitä, että riippumattomat tutkijat voisivat käyttää tutkimustuloksia kloonattujen vauvojen tekemiseen. Projekti on vielä teoria-asteella, mutta saattaa saavuttaa todellisen läpimurron vaikean sairauden tutkimisessa. Amanda kamppailee selvittääkseen oman mielipiteensä. Zed on transhumanisti. Hänen mielestään uudistava lääketiede kantasolututkimuksineen on vain lyhyen ajan tavoite. Hän odottaa, että kloonaus ja geneettinen, kyberneettinen, kantasolu- ja nanoteknologiatutkimus avaavat tien ihmisen geneettiselle muuntelulle ja monille muille tekniikoille. Näiden avulla ei ainoastaan pystyttäisi pääsemään eroon geneettisistä sairauksista vaan voitaisiin myös parantaa ihmistä. Voisimme parantaa älyämme, aistejamme, kestävyyttämme ja estää ikääntymisen. Zed halveksii nykyistä uskonnollista ja eettistä lyhytnäköisyyttämme. Meidän tulisi ottaa ihmisyyden kohtalo omiin käsiimme. Kaikenlainen säännöstely saattaa kieltää meiltä tuon kohtalon. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

15 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

16 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

17 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

18 Kannanotot kantasoluihin Kantasolututkimusta tulee suorittaa ainoastaan aikuisen tai napanuoran veren kantasoluilla. Aikuisen ja napanuoran veren kantasolujen lisäksi kantasolututkimusta voidaan tehdä myös alle 14 vuorokauden ikäisillä ylijäämäalkioilla, jotka muussa tapauksessa tuhottaisiin. Edellisen vaihtoehdon lisäksi kantasolututkimusta voidaan tehdä myös alkioilla, jotka on luotu koeputkihedelmöityksellä nimenomaan tutkimustarkoituksiin. Edellisen vaihtoehdon lisäksi alkioita voidaan myös kloonata kantasolututkimusta varten. Tämän ryhmän kannanotto: Tuen Hyväksyn En hyväksy En ota kantaa Äänestystulos Kokonaisäänestystulokset löydät osoitteesta: password: vote

19 on stem cells Tarinakortti Tietokortti Tietokortti Ensimmäisiä ajatuksia Johdanto Kantasolut ovat ihmiskehon yleissoluja, jotka käyttäytyvät kahdella eri tavalla. Ne voivat sekä kopioida itseään että tuottaa muunlaisia soluja. Varhainen alkio sisältää kantasoluja, jotka hitaasti erilaistuvat tuottamaan kaikki kehon solut. Aseta tarinakortti tähän. Aseta ensimmäinen tietokortti tähän. Aseta toinen tietokortti tähän. Kirjoita ylös ne ajatukset, jotka tulivat ensimmäisinä mieleesi, ja käytä valkoisia kortteja lisätäksesi näkökulmia. Kantasolujen lääketieteellinen merkitys Alkioista peräisin olevia kantasoluja ei siirretä suoraan aikuisen kehoon, koska ne saattaisivat jatkaa itsensä kopioimista ja muuttua syöpäsoluiksi. Laboratorioolosuhteissa solut voidaan kuitenkin periaatteessa ohjata kasvamaan miksi tahansa ihmiskehon soluksi. Näin voidaan luoda soluvarasto sellaisia soluja varten, joita ei voi normaalisti korvata, kuten sydän- ja hermosolut. Esimerkiksi selkäydinvammapotilaita voidaan ehkä auttaa ruiskuttamalla hermosoluja selkäytimeen. Hermosolut saattaisivat hidastaa tai jopa pysäyttää Parkinsonin taudin. Haimasolut voisivat pitää diabeteksen hallinnassa ja niin edelleen. Mahdollisuudet ovat valtavat, mutta näin tutkimuksen alkuvaiheessa on vaikea tietää, kuinka monesta näistä toiveista lopulta tulee toimivia hoitomuotoja. Toisaalta alkioiden käyttö tällä tavalla on myös hyvin kiistanalaista. Kannanotot 1. Kantasolututkimusta tulee suorittaa ainoastaan aikuisen tai napanuoran veren kantasoluilla. 2. Aikuisen ja napanuoran veren kantasolujen lisäksi kantasolututkimusta voidaan tehdä myös alle 14 vuorokauden ikäisillä ylijäämäalkioilla, jotka muussa tapauksessa tuhottaisiin. 3. Edellisen vaihtoehdon lisäksi kantasolututkimusta voidaan tehdä myös alkioilla, jotka on luotu koeputkihedelmöityksellä nimenomaan tutkimustar koituksiin. 4. Edellisen vaihtoehdon lisäksi alkioita voidaan myös kloonata kantasolututki musta varten. Aseta ensimmäinen näkökulmakortti tähän. Aseta toinen näkökulmakortti tähän. Aseta haastekortti tähän, jos haluat. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa.... ja vielä yksi Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. Kirjatkaa keskustelu ylös 3. Ryhmän yhteinen mielipide Kootkaa eri keskustelunaiheiden perustelut yhteen. Voitteko ryhmänä saada aikaan positiivisen sopuratkaisun ja päätyä yhteisesti tietyn kannanoton puolelle? Voitte luoda myös aivan uuden kannanoton niin halutessanne. ± 30 MIN. ± 20 MIN. 4. Toiminta Mene osoitteeseen ja: syötä ryhmäsi tulokset Decide-tietopankkiin; tutki, mitä mieltä muut eurooppalaiset ovat aiheesta; lue lisää aiheesta; lataa itsellesi ja ystävillesi uusi peli; ota selvää, miten voit vaikuttaa asioihin pelattuasi Decide-peliä.

20 on stem cells Johdanto Kantasolut ovat ihmiskehon yleissoluja, jotka käyttäytyvät kahdella eri tavalla. Ne voivat sekä kopioida itseään että tuottaa muunlaisia soluja. Varhainen alkio sisältää kantasoluja, jotka hitaasti erilaistuvat tuottamaan kaikki kehon solut. Tarinakortti Aseta tarinakortti tähän. Kantasolujen lääketieteellinen merkitys Alkioista peräisin olevia kantasoluja ei siirretä suoraan aikuisen kehoon, koska ne saattaisivat jatkaa itsensä kopioimista ja muuttua syöpäsoluiksi. Laboratorioolosuhteissa solut voidaan kuitenkin periaatteessa ohjata kasvamaan miksi tahansa ihmiskehon soluksi. Näin voidaan luoda soluvarasto sellaisia soluja varten, joita ei voi normaalisti korvata, kuten sydän- ja hermosolut. Esimerkiksi selkäydinvammapotilaita voidaan ehkä auttaa ruiskuttamalla hermosoluja selkäytimeen. Hermosolut saattaisivat hidastaa tai jopa pysäyttää Parkinsonin taudin. Haimasolut voisivat pitää diabeteksen hallinnassa ja niin edelleen. Mahdollisuudet ovat valtavat, mutta näin tutkimuksen alkuvaiheessa on vaikea tietää, kuinka monesta näistä toiveista lopulta tulee toimivia hoitomuotoja. Toisaalta alkioiden käyttö tällä tavalla on myös hyvin kiistanalaista. Kannanotot 1. Kantasolututkimusta tulee suorittaa ainoastaan aikuisen tai napanuoran veren kantasoluilla. 2. Aikuisen ja napanuoran veren kantasolujen lisäksi kantasolututkimusta voidaan tehdä myös alle 14 vuorokauden ikäisillä ylijäämäalkioilla, jotka muussa tapauksessa tuhottaisiin. 3. Edellisen vaihtoehdon lisäksi kantasolututkimusta voidaan tehdä myös alkioilla, jotka on luotu koeputkihedelmöityksellä nimenomaan tutkimustar koituksiin. 4. Edellisen vaihtoehdon lisäksi alkioita voidaan myös kloonata kantasolututki musta varten. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa. Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. ± 30 MIN.

21 Tietokortti Tietokortti Ensimmäisiä ajatuksia Aseta ensimmäinen tietokortti tähän. Aseta toinen tietokortti tähän. Kirjoita ylös ne ajatukset, jotka tulivat ensimmäisinä mieleesi, ja käytä valkoisia kortteja lisätäksesi näkökulmia. Aseta ensimmäinen näkökulmakortti tähän. Aseta toinen näkökulmakortti tähän. Aseta haastekortti tähän, jos haluat.... ja vielä yksi Kirjatkaa keskustelu ylös 3. Ryhmän yhteinen mielipide Kootkaa eri keskustelunaiheiden perustelut yhteen. Voitteko ryhmänä saada aikaan positiivisen sopuratkaisun ja päätyä yhteisesti tietyn kannanoton puolelle? Voitte luoda myös aivan uuden kannanoton niin halutessanne. ± 20 MIN. 4. Toiminta Mene osoitteeseen ja: syötä ryhmäsi tulokset Decide-tietopankkiin; tutki, mitä mieltä muut eurooppalaiset ovat aiheesta; lue lisää aiheesta; lataa itsellesi ja ystävillesi uusi peli; ota selvää, miten voit vaikuttaa asioihin pelattuasi Decide-peliä.

22

Ihmisen kantasolut, kloonaus ja tutkimus

Ihmisen kantasolut, kloonaus ja tutkimus e Ihmisen kantasolut, kloonaus ja tutkimus e Tutkimuseettinen neuvottelukunta TENK Valtakunnallinen terveydenhuollon eettinen neuvottelukunta ETENE ETENE:n lääketieteellinen tutkimuseettinen jaosto TUKIJA

Lisätiedot

Bioteknologian vallankumous

Bioteknologian vallankumous Kääntänyt: www.scientix.eu Keskustelujatkumo 3: Bioteknologian vallankumous Esittely: Bioteknologian avulla näemme elävän olennon sisimpään, geeneihin, ja pystymme jopa muuttamaan niitä. Mutta missä määrin

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen Luova ympäristö lasten omaaloitteisen toiminnan tukemiseksi (Miten käytimme TRIZ:a lasten TV-pelin suunnittelutyössä?) Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) 2013 Opetusaineisto on valmistunut

Lisätiedot

Ihmisen kantasoluihin perustuvien keksintöjen patentointi Euroopassa

Ihmisen kantasoluihin perustuvien keksintöjen patentointi Euroopassa Aalto University Professional Development Ihmisen kantasoluihin perustuvien keksintöjen patentointi Euroopassa Patentit-Teollisuus-Tekniikka 2011-2012 Erikoistyö Kirsi Paukku CROSSOVER AMMATILLISEN KEHITTYMISEN

Lisätiedot

Kuinka kertoa sikiön poikkeavuuksien seulonnasta

Kuinka kertoa sikiön poikkeavuuksien seulonnasta OPAS Kuinka kertoa sikiön poikkeavuuksien seulonnasta Opas äitiyshuollon työntekijöille Jaana Leipälä, Kaija Hänninen, Ulla Saalasti-Koskinen, Marjukka Mäkelä 2 2 2009 Kirjoittajat ja THL Suomen kielen

Lisätiedot

Kehittyvä ihmiskunta

Kehittyvä ihmiskunta Kehittyvä ihmiskunta Kaj Sotala Kehittyvä ihmiskunta Kaj Sotala Kehittyvä ihmiskunta Uuden teknologian uhkaavat mahdollisuudet Finn Lectura ISBN 978-951-792-434-4 Copyright Kaj Sotala Finn Lectura Ulkoasu

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

Geeniperimä ja sairaudet Avohoitotalon rakennustyö käyntiin Terveydenhuoltolaki tulee

Geeniperimä ja sairaudet Avohoitotalon rakennustyö käyntiin Terveydenhuoltolaki tulee POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI OULUN YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA OULASKANKAAN SAIRAALA VISALAN SAIRAALA 4/2008 Geeniperimä ja sairaudet Avohoitotalon rakennustyö käyntiin Terveydenhuoltolaki tulee 1

Lisätiedot

Ohjeita Six Thinking Hats menetelmän eli kuuden hatun menetelmän käyttämiseen

Ohjeita Six Thinking Hats menetelmän eli kuuden hatun menetelmän käyttämiseen Ohjeita Six Thinking Hats menetelmän eli kuuden hatun menetelmän käyttämiseen Hattutekniikan ideana on se, että eri rooleissa sanomme mielipiteemme asioista helpommin kuin omana itsenämme. Sanomme sellaisiakin

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Opas lapsen oikeuksiin

Opas lapsen oikeuksiin Opas lapsen oikeuksiin LUOKILLE 3-6 Lähdemateriaalista toimittanut: Veera Videnius Toimituskunta: Inka Hetemäki, Hanna Hämäläinen, Aino Sarkia ja Tanja Suvilaakso. Painopaikka T-Print Ky, Hyvinkää Taittaja:

Lisätiedot

Kodin remontointi Taivas vai helvetti?

Kodin remontointi Taivas vai helvetti? Consultants for Strategic Futures Kodin remontointi Taivas vai helvetti? Tiivin trendiraportti 2014 Me kaikki Tiivituotteella työskentelevät haluamme ovi- ja ikkunatuotteidemme kautta parantaa suomalaisten

Lisätiedot

SEKSUAALIKASVATUSTA NUORILLE - OPETTAJAN OPAS - SARI MÄKI ERITYISTASON SEKSUAALITERAPEUTTI (NACS)

SEKSUAALIKASVATUSTA NUORILLE - OPETTAJAN OPAS - SARI MÄKI ERITYISTASON SEKSUAALITERAPEUTTI (NACS) SEKSUAALIKASVATUSTA NUORILLE - OPETTAJAN OPAS - SARI MÄKI ERITYISTASON SEKSUAALITERAPEUTTI (NACS) 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 OPPAAN KÄYTTÖ 4 1.1 SEKSUAALISUUS 4 1.2 SEKSUAALIOIKEUDET 4 1.3 SEKSUAALITERVEYS 5

Lisätiedot

Verkkopalvelun ostajan miniopas

Verkkopalvelun ostajan miniopas ! Saatteeksi 4 Verkkopalvelun uudistuksen ABC 5 Kultainen kysymys! 5! Ketterästi vai vesiputousmallilla?! 6! Älä unohda hakukoneita!! 8! Hinnoittelumallit 11 Kiinteä hinta! 11! Sprinttiperusteinen hinta!

Lisätiedot

Juha Varto. Filosofian taito

Juha Varto. Filosofian taito filosofian taito Juha Varto Filosofian taito copyright Juha Varto 2005 (1992) 3 T ä m ä t e k s t i o n t a r k o i t e t t u l u e t t a v a k s i. T e k s t i ä e i v o i k ä y t t ä ä j o n k i n y

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus LAPSET PUHEEKSI - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia Manuaali ja lokikirja Tytti Solantaus 1 SISÄLLYS LAPSET PUHEEKSI -TYÖMENETELMÄN TAUSTA JA PERIAATTEET... 3 JOHDANTO... 3 TOIMIVA LAPSI&PERHE

Lisätiedot

Terveyteen liittyvät geenitestit

Terveyteen liittyvät geenitestit Terveyteen liittyvät geenitestit Terveyteen liittyvät geenitestit Jokaisella meistä on vanhemmiltamme perittynä oma yksilöllinen geenivalikoimamme. Tämä geneettinen rakenteemme yhdessä erilaisten ympäristön

Lisätiedot

Ohjelmistojen lokalisointi ja kansainvälistäminen

Ohjelmistojen lokalisointi ja kansainvälistäminen Ohjelmistojen lokalisointi ja kansainvälistäminen Matti Riikonen 24.8.2006 Joensuun yliopisto Tietojenkäsittelytiede Pro gradu -tutkielma Tiivistelmä Tämän tutkielman aiheena on kansainvälisen ohjelmiston

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

pysyminen raittiina terence t. gorski merlene miller käsikirja uusiutumisen ehkäisystä kemiallisessa riippuvuudessa

pysyminen raittiina terence t. gorski merlene miller käsikirja uusiutumisen ehkäisystä kemiallisessa riippuvuudessa terence t. gorski merlene miller pysyminen raittiina käsikirja uusiutumisen ehkäisystä kemiallisessa riippuvuudessa Oppimisessa on pikemminkin kysymys asenteesta kuin lahjakkuudesta SISÄLTÖ ESIPUHE JOHDANTO

Lisätiedot

HUNTINGTONIN TAUTI Tietoa Huntington-perheille ja hoitohenkilökunnalle

HUNTINGTONIN TAUTI Tietoa Huntington-perheille ja hoitohenkilökunnalle HUNTINGTONIN TAUTI Tietoa Huntington-perheille ja hoitohenkilökunnalle HUNTINGTONIN TAUTI Tietoa Huntington-perheille ja hoitohenkilökunnalle Oppaan kirjoittajat: Perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri

Lisätiedot

Mitä jokaisen kristityn tulisi tietää islamista

Mitä jokaisen kristityn tulisi tietää islamista Mitä jokaisen kristityn tulisi tietää islamista Ruqayyah Waris Maqsood ISBN 978-951-97604-1-4 SISÄLLYSLUETTELO Ensimmäinen osa Muslimit eivät ole vihollisia ristiretket ovat ohi! 12 Uskontunnustus 12 Usko

Lisätiedot

Pois tuskasta. Sisällys

Pois tuskasta. Sisällys 2 Pois tuskasta Sisällys 1. Johdanto... 4 2. Hyväksyminen... 12 3. Kuunteleminen... 25 4. Rakkaus... 40 5. Irti päästäminen... 51 6. Kuuluminen... 65 7. Sureminen... 72 8. Viha... 83 9. Pelko... 93 10.

Lisätiedot

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on

Lisätiedot