Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia."

Transkriptio

1 Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa useampia pelipaketteja. Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Ensimmäisissä 9 liuskassa on värireunat, joiden mukaisille väripapereille nämä sivut on tarkoitus tulostaa. Tarvitset 3 vihreää, 3 sinistä, 1 keltaisen ja 2 oranssia paperiarkkia. Muut sivut tulostetaan valkoiselle paperille tai pahville. Pelilauta sekä ohjeet jokaiselle pelaajalle ovat neljässä viimeisessä liuskassa. Pelilauta on olemassa kahtena erilaisena kappaleena: vaakasuorana sivuna, jonka voit ensin tulostaa ja sitten valokopioida A3-kokoiselle paperille tai kahtena pystysuorana A4-sivuna, jotka voidaan liimata tai teipata yhteen. Pelilaudan tulee olla lopulta A3-kokoinen, tämä on tärkeää! Ohjesivu on hyvä tulostaa väripaperille, tosin valkoinenkin käy. Huolehdi siitä, että pelilautoja ja ohjesivuja on yhtä monta kuin pelaajia. Peli-iloa! Lisätietoja saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen:

2 C O M M O N S D E E D Nimi mainittava-ei jälkiperäisiä teoksia-ei kaupalliseen käyttöön 2.5 Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta Seuraavilla ehdoilla Nimi mainittava. Teoksen tekijä on ilmoitettava siten kuin tekijä tai teoksen lisensoija on sen määrännyt. (www.playdecide.org) Ei-kaupalliseen käyttöön. Teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Ei jälkiperäisiä teoksia. Teosta ei saa muuttaa, muunnella tai käyttää toisen teoksen pohjana. Uudelleenkäyttäessäsi tai levittäessäsi tätä teosta, sinun tulee tehdä selväksi muille tämän teoksen käyttäjille nämä lisenssiehdot. Tämän lisenssin rajoituksista voidaan luopua tekijänoikeuden omistajan antamalla luvalla. Tämä lisenssi ei vaikuta tekijänoikeuslaissa sallittuun yksityiskopiointioikeuteen tai muiden lakien myöntämiin oikeuksiin. Koko lisenssin lakitekstin voit lukea osoitteessa: Oikeuksista luopuminen:

3 Tietokortti 1 AIDS ja HIV AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) on vakavin HIV-tartunnan vaihe. Se on seurausta virustartunnan saaneen henkilön vastustuskyvyn tuhoutumisesta. Tietokortti 2 Vastustuskyky Vastustuskyky on kehon puolustusjärjestelmä. Valkosolut torjuvat tartunnan aiheuttajia ja sairauksia. HIV heikentää tätä puolustusjärjestelmää hyökkäämällä soluja vastaan ja tuhoamalla ne. Tietokortti 3 Milloin HIV-potilaalle tehdään AIDStaudinmääritys? 1. Kun henkilöllä on liian vähän CD4-soluja (tartunnan aiheuttajia vastustavia valkosoluja), tai 2. Henkilö sairastuu AIDSille luonteenomaiseen sairauteen (joka on harvinainen HIVnegatiivisella). Tietokortti 4 HAART (Highly Active Antiretroviral Therapy) HAART on tällä hetkellä tehokkain hoitomuoto. Sen tarkoitus on estää AIDSin kehittyminen. Mahdollisia sivuvaikutuksia ovat: maksaongelmat diabetes korkea kolesteroli hemofiliapotilailla lisääntynyt verenvuoto hermo-ongelmat Tietokortti 5 Lääkitykselle vastustuskykyiset virukset HIV voi muuttaa muotoaan eli läpikäydä mutaation HIVlääkityksen aikana. Tämä voi johtaa siihen, että HIV:tä ei saada hallintaan samalla lääkityksellä. Tietokortti 6 HIV ja raskaus Kukaan ei voi tietää varmuudella, syntyykö HIVpositiivisen äidin lapsi HIVtartunnan saaneena. On näyttöä siitä, että lääke nimeltä ZDV on pienentänyt HIV:n siirtymisriskiä lapselle lähes 70%. Tietokortti 7 HIV-positiivisen henkilön sukupuolikumppaneille ilmoittaminen Joidenkin maiden HIVklinikoilla on nimetön palvelu, jonka avulla sukupuolikumppaneille kerrotaan altistumisesta HIV:lle. Ilmoituksen antajan nimeä ja ilmoituksen ajankohtaa ei kuitenkaan kerrota. Tietokortti 8 HIV-tartunnat Euroopassa Uudet HIVtartunnat Uudet AIDStapaukset Muutos % % AIDS-tapausten vähentyminen selittyy pääosin HAART-hoidolla, joka otettiin käyttöön vuonna 1997 (katso tietokortti 4). Tietokortti 9 Baltian maiden epidemia Huomattavin kasvu uusien HIV-tapausten määrässä on tapahtunut Baltian maissa (Viro, Latvia, Liettua).

4 Tietokortti 10 Eurooppalaiset raportointijärjestelmät HIV-tartunnoista raportointi on yhä edelleen puutteellista. Osalla niistä maista, joissa on suurimmat HIV/AIDSepidemiat (Italia ja Espanja), ei vielä ole kansallista raportointijärjestelmää. Tietokortti 11 Italia ja Espanja Vuonna 2003 lähes puolet Euroopan Unionin 25 eri maan uusista tautitapauksista löytyi Italiasta (27%) ja Espanjasta (21%). Kuitenkin ne edustavat ainoastaan 22 prosenttia EU:n koko väestöstä. Tietokortti 12 Naisten osuus uusista AIDS-tautitapauksista Euroopassa Naisten osuus koko tautitapausten määrästä on nousussa: 1985 : 10% 1995: 20% 2003: 27% Tietokortti 13 AIDS-tapausten merkittävimmät tartuntatavat Euroopassa vuonna % Heteroseksuaalinen sukupuolikontakti 31% Suonensisäisten huumeiden käyttö 19% Homo/biseksuaalinen sukupuolikontakti Tietokortti 16 Karanteeni Tietokortti 14 Euroopan naapurivaltiot Uusien tartuntojen määrä on lisääntynyt eniten Venäjällä, Ukrainassa ja niiden lähellä olevissa valtioissa. Niin Venäjällä kuin Ukrainassakin yksi aikuinen sadasta on saanut tartunnan. Tietokortti 17 Riskikäyttäytyminen Tietokortti 15 Rangaistusten tavoitteet Rangaistusten tavoitteet ovat: 1. Estää rikollista uusimasta tekoaan vankeusaikanaan 2. Auttaa rikollista muuttamaan käyttäytymistään 3. Rangaista väärästä teosta 4. Estää rikollista käytöstä tulevaisuudessa Tietokortti 18 Piittaamattomuus Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ei ole mitään yleistä terveyttä vaarantavaa perustetta, joka oikeuttaisi eristyksen tai karanteenin vain HIV-tartunnan tai sen epäilyn vuoksi. Riskikäyttäytymiseen ja siten HIV-tartunnan saamiseen voi joutua pakotettuna (esimerkiksi raiskauksen tai huumeneulan piston yhteydessä) tai riskikäyttäytyminen voi olla tietoinen valinta (esimerkiksi myöntyminen suojaamattomaan seksiin, yhteisten neulojen käyttö). Yleensä kyseessä täytyy olla törkeä piittaamattomuus ja toisen turvallisuuden vaarantaminen ennen kuin henkilö voidaan tuomita rikokseen syyllistyneenä.

5 Tietokortti 19 HI-virus Tietokortti 20 Tartunnan ehkäiseminen Tietokortti 21 Kondomin käyttö Huolimatta nykyään käytössä olevista hoitomuodoista odotettavissa ei ole, että HIvirus saataisiin lähitulevaisuudessa lääkkeillä kokonaan poistettua kehosta. Siten HIV-positiivisella ihmisellä on aina tartuttamisriski. Jokainen HIV-tartunta, joka havaitaan ja jonka hoito aloitetaan varhaisessa vaiheessa, ehkäisee arviolta jatkotartuntaa. Johdonmukaisesti käytettynä kondomin käyttö vähentää tartuntariskiä 80% verrattuna suojaamattomaan seksiin. Tietokortti 22 Seksitekniikat Joillakin seksitekniikoilla viruksen tartuntariski on niin vähäinen, että HIVpositiivinen henkilö voi harrastaa suhteellisen turvallista seksiä ilman kondomia. Tietokortti 23 Erilaiset rikolliset aikomukset Tahallisuus: henkilö toivoo vahingoittavansa jotakuta Piittaamattomuus: henkilö ottaa merkittävän tietoisen riskin, että vahingoittaa jotakuta Vastuuttomuus: henkilön tarkoituksena ei ole vahingoittaa, mutta ei kuitenkaan toimi aktiivisesti estääkseen vahingon Tietokortti 24 Tuomiot HIV:n tartuttamisesta Ainakin 130 ihmistä Euroopassa on tuomittu HIviruksen tahallisesta tartuttamisesta tai tartunnalle altistamisesta. 90% tapauksista altistaminen tapahtui molemminpuolisesti myöntyväisen seksin yhteydessä.

6 1 Köyhyys ja AIDS Tutkimuksissa on havaittu suora yhteys köyhyyden ja AIDS-tapausten välillä. Lisäksi köyhyyteen liittyvät sosioekonomiset ongelmat kuten riittävän terveydenhuollon puute lisäävät HIV-tartunnan riskiä. 2 Leimautuminen ja välinpitämättömyys Liian usein leimautuminen ja välinpitämättömyys ovat ruokkineet AIDS-epidemiaa ajaen ongelman maan alle. Tämä on ollut poikkeuksellisen tuhoisaa silloin, kun poliittiset päättäjät eivät tiedosta epidemiaa eivätkä käy ongelman kimppuun. 3 Tartuntojen leviämisen hallinta Kolme tärkeintä asiaa leviämisen hallitsemisessa ovat: ehkäisy, lääkitys ja hoito sekä tukijärjestelmät ja yhteistyö. Suurin osa näistä toimista ei kuulu Euroopan Unionin toimivaltaan vaan on yksittäisten jäsenvaltioiden vastuulla. 4 Politiikan tavoitteet Päätavoitteiden tulisi olla: 1. HIV:n leviämisen ehkäisy 2. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen 5 Auttaako vankeusrangaistus? HIV-positiivisen henkilön vankeusrangaistus ei estä häntä tartuttamasta virusta joko toisiin vankeihin tai kumppaniinsa tämän vieraillessa vankilassa. 6 Eurooppalainen strategia 1. Kannustaa ehkäisemään tartuntaa, esimerkiksi korostaa turvallisia seksitapoja 2. Parantaa erityisesti siirtolaisten ja köyhien ihmisten mahdollisuuksia päästä HIV-testauksen ja terveydenhuollon piiriin 7 Rangaistus? 8 Leimautuminen 9 Pelote testaukselle Rangaistus on yleensä oikeutettu vain sellaisesta teosta, joka on moraalisesti paheksuttavaa. Rangaistus ei suoranaisesti liity varsinaiseen pääasiaan eli HIV:n leviämisen estämiseen. Erillisen HIV-rikoslain säätäminen, räikeä julkisuus tiedotusvälineissä tai poliitikkojen kärkevät kommentit yksittäisistä oikeustapauksista leimaavat HIV-positiiviset ihmiset mahdollisiksi rikollisiksi ja yleisesti vaarallisiksi. Henkilö voi jättää käymättä HIV-testissä, jos HIVpositiivisuus ja sen tiedostaminen saattavat johtaa rikossyytteeseen.

7 10 Valheellinen turvallisuudentunne HIV-positiivisuuden kriminalisointi voi synnyttää valheellisen turvallisuudentunteen HIVnegatiivisissa ihmisissä. Tartuntariski ei vähene suojaamattomassa seksissä, vaikka tartunnalle altistaminen tulkittaisiin rikokseksi. 11 Henkilökohtainen yksityisyys Henkilökohtainen yksityisyys vaarantuu helposti, ellei neuvontatoimia ja terveystietoja pidetä luottamuksellisina. Samoin yksityisyys kärsii, mikäli oikeudenkäynnit ovat julkisia. 12 Valinta on vapaa Ihmisten ei tarvitse tietää seksikumppaneidensa HIVtilannetta tehdäkseen valintoja. Aina on mahdollista valita kondomin käyttö ja välttää riskialttiita seksitapoja. 13 Minkä pitäisi olla laitonta? Jos henkilö suostuu vapaaehtoisesti altistumaan tartunnalle tiedostaen kumppanin HIVpositiivisuuden, rikossyytteitä ei voida nostaa HIVpositiivista kumppania vastaan. 14 Laki ja faktat Hyvät lait nojautuvat perusteltuun tietoon. AIDSlainsäädäntöä ei voida perustella tietämättömyydellä, pelolla, poliittisen edun tavoittelulla tai kovien rangaistusten vaatimuksella. 15 Ihmisoikeuksien tärkeys HIV/AIDS-epidemioista saatu kokemus osoittaa, että ihmisoikeuksien korostaminen ja niistä huolehtiminen on olennaista taudin hallinnassa. 16 Ihmisoikeusloukkaukset Rangaistuksen langettaminen pelkän HIVtartunnan vuoksi loukkaa ihmisoikeuksia, erityisesti tasavertaisuutta lain edessä sekä syrjintään liittyvää lainsäädäntöä. 17 Testauksen hyödyt Pääasiallinen syy käydä HIVtestissä on saada sairauteen hoitoa. Kuitenkin suurin osa HIV/AIDS-potilaista asuu maissa, joissa hoitoa ei ole saatavilla tai se on hintansa vuoksi ulottumattomissa. 18 Milloin rangaistus on oikeutettu? Osa naisista elää tilanteessa, jossa kondomin käytön ehdottaminen aviomiehelle johtaa fyysiseen pahoinpitelyyn. Jos nämä naiset ovat HIVpositiivisia, tulisiko heitä rangaista viruksen tartuttamisesta? Entä onko rangaistavaa, jos he saavat tartunnan aviomieheltään suojaamattoman seksin yhteydessä?

8 19 Minkä tulisi olla laitonta 1? Tulisiko lain ulottua pelkästään tapauksiin, joissa HI-virus on todella tartutettu vai myös tapauksiin, joissa virus olisi mahdollisesti voinut tarttua? 20 Minkä tulisi olla laitonta 2? Kaiken riskialttiin toiminnan, jossa toinen osapuoli ei ole selkeästi myöntyväinen, pitäisi johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen riippumatta osapuolten HIV-tilasta. 21 Tartuntariski Tartuntariski on suurin, kun HI-virusten määrä veressä on suurimmillaan yleensä näin on heti tartunnansaannin jälkeen ennen hoidon aloittamista. Yhtä lailla tartuntariski lisääntyy, kun HIV yhdistyy muihin sukupuolitauteihin tai tulehduksiin. 22 Kahden kauppa 23 Lain suojan tarve 24 Vastuumme Kun kaksi yksilöä ovat seksisuhteessa, molemmat ovat vastuussa terveydestään ja eitoivottujen vaikutusten ehkäisystä (kuten raskaus tai sukupuolitauti). Tartuntataudeilta kuten HIV:ltä voi suojautua. Jos tietoa tartunnan tavoista ja tartunnan ehkäisemisestä jaetaan riittävästi, lain suojaa ei tarvita. Yhteiskunta ei voi toimia ilman, että me kaikki otamme vastuuta toistemme hyvinvoinnista. Tämä tarkoittaa myös HIV:n ja muiden tartuntatautien leviämisen ehkäisemistä.

9 Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu.

10 Kerro ryhmälle, kuka mielestäsi maksaa (niin kulut kuin seurauksetkin) ja millä tavoin. Selitä lyhyesti muille pelaajille mitä seurauksia tuleville sukupolville koituu. Mitä mieltä uskot tiedotusvälineiden olevan tästä kaikesta? Liittyykö asiaan riskejä? Jos liittyy, kerro se ryhmälle ja pyydä kahta muuta pelaajaa keksimään lisää riskejä. Kuvittele, mitä isovanhempasi sanoisivat aiheesta! Kerro myös ryhmälle. Onko peliryhmä kohtelias ja välttelee aiheeseen liittyvistä tabuista puhumista? Jos näin on, sano Me emme ole puhuneet ja aloita keskustelu. Vaikuttaako tämä luontoon? Kerro ryhmälle, mitä mieltä olet. Jos sinulla on vielä mielipiteistä asiasta, joita et ole ilmaissut ryhmälle, tee se nyt. Ota tarinakortti. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro mielipiteesi ryhmälle.

11 Onko oikeutettua käyttää rahaa tällaiseen tutkimukseen ottaen huomioon epäoikeudenmukaisesti jakautuvan terveydenhuollon Euroopan ja Afrikan maiden välillä? Ovatko ihmisten tarpeet tärkeämmät kuin puhekyvyttömien, kuten eläinten ja alkioiden? Meidän tulee maksimoida ihmiselämä ja käyttää kaikki tutkimusmahdollisuudet hyväksi auttaaksemme sairaita ihmisiä. Oletko samaa mieltä? Valitse tarinakortti, joka eroaa omasta mielipiteestäsi. Kerro ryhmälle miten oma näkökantasi eroaa tai on samanlainen kuin tarinan henkilön. Selvitä, mitä mieltä oikealla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Keksi väite, joka tukee hänen näkemystään. Selvitä, mitä mieltä vasemmalla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Ole tarkoituksella hänen kanssaan eri mieltä. Valitse tarinakortti, jonka henkilö on kaukana omasta kannastasi. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro muille pelaajille mielipiteesi.

12 Tarinakortti 1 Richard Schmidt Tarinakortti 2 Christophe Morat Tarinakortti 3 Mohammed Dica Yhdysvaltalaista lääkäriä Richard Schmidtiä syytettiin rakastajansa Janice Trahanin tahallisesta tartuttamisesta erään potilaansa HIV-positiivisella verellä. Janice väitti Schmidtin antaneen virusta sisältäneen veriruiskeen hänelle kostomielessä Janicen yritettyä erota suhteesta. Schmidtin potilas todettiin tieteellisten tutkimusten jälkeen todennäköisimmäksi tartuntalähteeksi. Schmidt todettiin syylliseksi ja sai 50 vuoden vankeusrangaistuksen. Kesäkuussa 2004 Christophe Morat todettiin syylliseksi ja sai kuuden vuoden vankeusrangaistuksen; syyte oli myrkytyksestä, sillä Ranskalla ei ole erillistä HIV-lainsäädäntöä. Hän ei ollut kertonut HIVpositiivisuudestaan kahdelle naiselle, jotka molemmat saivat tartunnan. Femmes Positives on ranskalainen järjestö, joka ajaa erillisen HIVlainsäädännön asiaa Ranskassa. Ryhmän toiveena on saada oikeus panna syytteeseen entisiä rakastajia. Sekä tapaus Morat että Femmes Positives -ryhmä ovat herättäneet myrskyisän keskustelun siitä, pitäisikö HIV-positiiviset ihmiset jakaa uhreiksi ja rikollisiksi lain edessä ja pitäisikö jaetun vastuun periaatteen jäädä voimaan. Isossa-Britanniassa maaliskuussa 2005 Mohammed Dica todettiin syylliseksi piittaamattomasta (ei siis tahallisesta) vaikean ruumiinvamman tuottamisesta kahdelle naiselle. Hän väitti naisten olleen myöntyväisiä suojaamattomaan seksiin. Syyttäjä totesi kuitenkin hänen hyvin tietäen olevansa HIVpositiivinen aktiivisesti suostutelleen toisen naisista seksiin ilman kondomia. Hän myös antoi toisen naisista jäädä siihen uskoon, että hän on HIVnegatiivinen sekä lisäksi varakas, sinkku ja lakimies. Todellisuudessa hän oli HIVpositiivinen, työtön ja naimisissa oleva perheenisä. Hän sai neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

13 Tarinakortti 4 Tuntematon nainen Tarinakortti 5 Justin Dalley Tarinakortti 6 Kanadan Punainen Risti Toukokuussa 2005: kanadalaista äitiä syytettiin piittaamattomasta ruumiinvamman tuottamisesta hänen kieltäydyttyään hoidosta ennen ja jälkeen lapsen syntymän. Lisäksi hän jätti huomiotta neuvontatoimet, joilla olisi voitu ehkäistä lapsen sairastuminen. Lapsi syntyi kuitenkin terveenä vuonna Seuraavana vuonna nainen tuli uudestaan raskaaksi ja vaihtoi terveydenhuoltojärjestelmästä toiseen. Uusille lääkäreille hän ei kertonut HIV-positiivisuudestaan, joten syntyvä lapsi ei saanut tartuntaa ehkäisevää lääkitystä. Vaikka äiti ei ensimmäisen lapsen kohdalla lääkäreiden neuvosta imettänytkään, toista lasta hän imetti. Tämä johti lapsen sairastumiseen. Kesäkuussa 2005 uusiseelantilainen Justin Dalley tuomittiin vahingonteosta oltuaan suojaamattomassa seksisuhteessa tyttöystävänsä kanssa ilmoittamatta HIVpositiivisuudestaan. Tyttö ei saanut tartuntaa mutta valehteli kuitenkin Dalleyn perheelle saaneensa tartunnan. Myöhemmin hän myönsi valheen; syytteet nostettiin kuitenkin vedoten henkiseen järkytykseen, jonka poikaystävän sairauden paljastuminen oli aiheuttanut. Dalley tuomittiin 300 tunnin yhdyskuntapalveluun, puolen vuoden valvontaan sekä 1000 dollarin vahingonkorvauksiin. Kesäkuussa 2005 Kanadan Punainen Risti haastettiin oikeuteen yli tuhannen kanadalaisen saatua HIVtartunnan saastuneista verituotteista 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa. Punainen Risti ei ollut ottanut käyttöön HIV:n ja hepatiitin testausjärjestelmää heti testien tultua markkinoille. Järjestö myönsi syyllisyytensä, pyysi julkisesti anteeksi ja lupasi runsaita korvauksia uhreille, jolloin syytteistä luovuttiin dollarin sakon maksamisen lisäksi järjestö lahjoitti 1,5 miljoonaa dollaria (ei yleisölahjoituksista) ensisijaisesti sijoitettavaksi sairastuneiden lasten stipendeihin ja toissijaisesti lääketieteellisten virheiden tutkimukseen. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

14 Tarinakortti 7 Pavlos Georgiou Tarinakortti 8 Feston Konzani Valkoinen kortti Kyproslainen kalastaja Pavlos Georgiou tartutti HIV:n rakastajattareensa, britti Janette Pinkiin lomaromanssin aikana. Neiti Pink sai lopulta oikeusistuimen Kyproksella suostuteltua haasteeseen vuonna Georgiou tuomittiin 15 kuukauden vankeusrangaistukseen. Samaan aikaan Ison-Britannian hallitus ilmoitti, että vuoden 1861 asetusta henkilöön kohdistuvista rikoksista tulee uudistaa. Uudistuksessa tahallisesta, ei kuitenkaan piittaamattomasta, taudin tartuttamisesta kovin rangaistus voisi olla elinkautinen. Uudistusta ei ole toteutettu. Katso myös piittaamattomuustapaus Mohammed Dica. Vuonna 2000 Feston Konzani, Isossa-Britanniassa asuva afrikkalainen turvapaikanhakija sai HIV-positiivisen diagnoosin ja häntä kehotettiin varoittamaan tulevia sukupuolikumppaneita tilastaan. Myöhemmin hän kuitenkin jätti kertomatta tilastaan kolmelle naiselle tartuttaen heidät kaikki. Naiset haastoivat Konzanin oikeuteen. Konzani vetosi molemminpuoliseen myöntyväisyyteen suojaamattomassa seksissä. Vuonna 2004 hänet tuomittiin kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Tuomari painotti, että kyseessä on ennakkotapaus ja rangaistus on viesti muille HIV-positiivisille. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

15 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

16 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

17 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

18 Kannanotot HIV/AIDS-lainsäädäntöön Tuen Säädetään erillinen HIVrikoslaki. Muokataan olemassa olevasta rikosoikeudesta (kuten yleisen terveyden vaarantamisesta, rikoksesta yksityishenkilöä vastaan, pahoinpitelystä jne) erillinen HIVrikoslaki ja mahdollistetaan siten kaikista HIV-tartuttamisen muodoista tahattomasta piittaamattomaan syyttäminen. Velvoitetaan HIV-positiiviset ilmoittamaan tilastaan. Velvoitetaan lailla HIV-positiiviset ihmiset ilmoittamaan tilastaan ennen tartunnalle altistavaa kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, myös siinä tapauksessa, että kanssakäyminen on molemmin puolin myöntyväistä. Käytetään lainsäädäntöä ilman erillistä HIV-rikoslakia. Sovelletaan joko olemassa olevaa rikosoikeutta tai yleistä terveyslainsäädäntöä tapauskohtaisesti kuitenkaan säätämättä erillistä HIV-rikoslakia tahal lista, piittaamatonta tai tahatonta tartuttamista varten. Panostetaan tartunnan ehkäisyyn ja yleiseen neuvontaan. Panostetaan tartunnan ehkäisyyn ja yleiseen neuvontaan lakipykälien sijasta. Tämä tarkoittaa palvelujen kehittämistä: 1. mahdollisuutta HIVtestaukseen, jossa neuvontaa saatavilla, 2. tiedottamista HIV-tartunnan ehkäisymenetelmistä, ja 3. tarvittavien taloudellisten, sosiaalisten ja henkilökohtaisten tukitoimien antamista, joilla pienennetään HIV-viruksen tartuttamisriskiä. Tämän ryhmän kannanotto: Hyväksyn En hyväksy En ota kantaa Äänestystulos Kokonaisäänestystulokset löydät osoitteesta: password: vote

19 on HIV/AIDS Tarinakortti Tietokortti Tietokortti Ensimmäisiä ajatuksia HIV/AIDS ja oikeudellinen vastuu HIV-positiivisia ihmisiä on usein syytetty HI-viruksen (Human Immunodeficiency Virus) tahallisesta tartuttamisesta. Myös pelkästä tartunnalle altistamisesta on nostettu rikossyytteitä ja jopa langetettu ankaria rangaistuksia. Tämän vuoksi osa oikeusistuimista on ryhtynyt muokkaamaan lainsäädäntöä. Aihe on saanut paljon huomiota sekä tiedotusvälineissä että yliopistomaailmassa. Pelkästään Euroopassa satoja ihmisiä on syytetty ja useita tuomittu. Nämä tapaukset pakottavat pohtimaan, onko rikosoikeudellinen käytäntö viisain menettelytapa käsitellä HIV-tartunnalle altistamista vai pitäisikö julkista terveyslainsäädäntöä soveltaa. Yksittäiset tapaukset, etenkin runsaasti tiedotusvälineiden huomiota saavat, muokkaavat helposti yleistä mielipidettä terveyslainsäädännön soveltamisen suuntaan. Aseta tarinakortti tähän. Aseta ensimmäinen tietokortti tähän. Aseta toinen tietokortti tähän. Kirjoita ylös ne ajatukset, jotka tulivat ensimmäisinä mieleesi, ja käytä valkoisia kortteja lisätäksesi näkökulmia. Kannanotot 1. Säädetään erillinen HIV-rikoslaki Muokataan olemassa olevasta rikosoikeudesta (kuten yleisen terveyden vaarantamisesta, rikoksesta yksityishenkilöä vastaan, pahoinpitelystä jne) erillinen HIV-rikoslaki ja mahdollistetaan siten kaikista HIV-tartuttamisen muodoista tahattomasta piittaamattomaan syyttäminen. 2. Velvoitetaan HIV-positiiviset ilmoittamaan tilastaan Velvoitetaan lailla HIV-positiiviset ihmiset ilmoittamaan tilastaan ennen tartun nalle altistavaa kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, myös siinä tapauk sessa, että kanssakäyminen on molemmin puolin myöntyväistä. 3. Käytetään lainsäädäntöä ilman erillistä HIV-rikoslakia Sovelletaan joko olemassa olevaa rikosoikeutta tai yleistä terveyslainsäädän töä tapauskohtaisesti kuitenkaan säätämättä erillistä HIV-rikoslakia tahal lista, piittaamatonta tai tahatonta tartuttamista varten. 4. Panostetaan tartunnan ehkäisyyn ja yleiseen neuvontaan Panostetaan tartunnan ehkäisyyn ja yleiseen neuvontaan lakipykälien sijasta. Tämä tarkoittaa palvelujen kehittämistä: 1. mahdollisuutta HIV-testaukseen, jossa neuvontaa saatavilla 2. tiedottamista HIV-tartunnan ehkäisymene telmistä ja 3. tarvittavien taloudellisten, sosiaalisten ja henkilökohtaisten tukitoimien antamista, joilla pienennetään HI-viruksen tartuttamisriskiä. Aseta ensimmäinen näkökulmakortti tähän. Aseta toinen näkökulmakortti tähän. Aseta haastekortti tähän, jos haluat. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa.... ja vielä yksi Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. Kirjatkaa keskustelu ylös 3. Ryhmän yhteinen mielipide Kootkaa eri keskustelunaiheiden perustelut yhteen. Voitteko ryhmänä saada aikaan positiivisen sopuratkaisun ja päätyä yhteisesti tietyn kannanoton puolelle? Voitte luoda myös aivan uuden kannanoton niin halutessanne. ± 30 MIN. ± 20 MIN. 4. Toiminta Mene osoitteeseen ja: syötä ryhmäsi tulokset Decide-tietopankkiin; tutki, mitä mieltä muut eurooppalaiset ovat aiheesta; lue lisää aiheesta; lataa itsellesi ja ystävillesi uusi peli; ota selvää, miten voit vaikuttaa asioihin pelattuasi Decide-peliä.

20 on HIV/AIDS HIV/AIDS ja oikeudellinen vastuu HIV-positiivisia ihmisiä on usein syytetty HI-viruksen (Human Immunodeficiency Virus) tahallisesta tartuttamisesta. Myös pelkästä tartunnalle altistamisesta on nostettu rikossyytteitä ja jopa langetettu ankaria rangaistuksia. Tämän vuoksi osa oikeusistuimista on ryhtynyt muokkaamaan lainsäädäntöä. Aihe on saanut paljon huomiota sekä tiedotusvälineissä että yliopistomaailmassa. Pelkästään Euroopassa satoja ihmisiä on syytetty ja useita tuomittu. Nämä tapaukset pakottavat pohtimaan, onko rikosoikeudellinen käytäntö viisain menettelytapa käsitellä HIV-tartunnalle altistamista vai pitäisikö julkista terveyslainsäädäntöä soveltaa. Yksittäiset tapaukset, etenkin runsaasti tiedotusvälineiden huomiota saavat, muokkaavat helposti yleistä mielipidettä terveyslainsäädännön soveltamisen suuntaan. Tarinakortti Aseta tarinakortti tähän. Kannanotot 1. Säädetään erillinen HIV-rikoslaki Muokataan olemassa olevasta rikosoikeudesta (kuten yleisen terveyden vaarantamisesta, rikoksesta yksityishenkilöä vastaan, pahoinpitelystä jne) erillinen HIV-rikoslaki ja mahdollistetaan siten kaikista HIV-tartuttamisen muodoista tahattomasta piittaamattomaan syyttäminen. 2. Velvoitetaan HIV-positiiviset ilmoittamaan tilastaan Velvoitetaan lailla HIV-positiiviset ihmiset ilmoittamaan tilastaan ennen tartun nalle altistavaa kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, myös siinä tapauk sessa, että kanssakäyminen on molemmin puolin myöntyväistä. 3. Käytetään lainsäädäntöä ilman erillistä HIV-rikoslakia Sovelletaan joko olemassa olevaa rikosoikeutta tai yleistä terveyslainsäädän töä tapauskohtaisesti kuitenkaan säätämättä erillistä HIV-rikoslakia tahal lista, piittaamatonta tai tahatonta tartuttamista varten. 4. Panostetaan tartunnan ehkäisyyn ja yleiseen neuvontaan Panostetaan tartunnan ehkäisyyn ja yleiseen neuvontaan lakipykälien sijasta. Tämä tarkoittaa palvelujen kehittämistä: 1. mahdollisuutta HIV-testaukseen, jossa neuvontaa saatavilla 2. tiedottamista HIV-tartunnan ehkäisymene telmistä ja 3. tarvittavien taloudellisten, sosiaalisten ja henkilökohtaisten tukitoimien antamista, joilla pienennetään HI-viruksen tartuttamisriskiä. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa. Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. ± 30 MIN.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

HIV-SEULONTA ÄITIYSNEUVOLOISSA

HIV-SEULONTA ÄITIYSNEUVOLOISSA HIV-TIETOPAKETTI PERUSTERVEYDENHUOLLOSSA TOIMIVILLE HIV-SEULONTA ÄITIYSNEUVOLOISSA Kansanterveyslaitos 1997 HIV-TIETOPAKETTI PERUSTERVEYDENHUOLLOSSA TOIMIVILLE HIV-SEULONTA ÄITIYSNEUVOLOISSA Toimittaneet

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ YK:N VÄESTÖRAHASTON VUOSIRAPORTISTA 2004 STATE OF WORLD POPULATION 2004

TIIVISTELMÄ YK:N VÄESTÖRAHASTON VUOSIRAPORTISTA 2004 STATE OF WORLD POPULATION 2004 TIIVISTELMÄ YK:N VÄESTÖRAHASTON VUOSIRAPORTISTA 2004 STATE OF WORLD POPULATION 2004 Seksuaali- ja lisääntymisterveyden tila maailmassa 10 vuotta YK:n väestö- ja kehityskonferenssista Sisällys JOHDANTO

Lisätiedot

Elämä hiv-positiivisena

Elämä hiv-positiivisena Elämä hiv-positiivisena LUKIJALLE Tämä esite tarjoaa lukijalleen tietoa elämästä hiv-positiivisena. Esite on tehty yhteistyössä HUS:n Infektiosairauksien poliklinikan ja Hiv-tukikeskuksen kanssa. 2 Miksi

Lisätiedot

Hivin ABC MAAILMAN AIDS-PÄIVÄN TOIMIKUNTA 2014

Hivin ABC MAAILMAN AIDS-PÄIVÄN TOIMIKUNTA 2014 MAAILMAN AIDS-PÄIVÄN TOIMIKUNTA 2014 Johdanto Ensimmäiset hiv-tartunnat havaittiin Suomessa yli 30 vuotta sitten. Tuolloin tauti eteni useimmiten aids-vaiheeseen ja tartunnan saaneen ennuste oli huono.

Lisätiedot

Opettajanopas syrjinnän estämiseen

Opettajanopas syrjinnän estämiseen Opettajanopas syrjinnän estämiseen Lähdemateriaalista toimittanut: Mari Hakojärvi Käännökset: Milla Mäkinen, Saija Ohtonen Taitto: Point Panic Kuvat: UNICEF Kannen kuva: UNICEF/ Alpine Fund/ Garth Willis

Lisätiedot

Lapsen oikeudet välineenä eettisessä kasvatuksessa

Lapsen oikeudet välineenä eettisessä kasvatuksessa Opettajalle: Lapsen oikeudet välineenä eettisessä kasvatuksessa Kaikilla ihmisillä riippumatta siitä, missä he elävät, mitä ikäryhmää tai kansallisuutta he edustavat on sama ihmisarvo ja samat perustarpeet.

Lisätiedot

Pahoittelen vielä kerran sitä, että olen aiheuttanut lukijoilleni mielimurhetta väärillä opetuksillani tässä asiassa.

Pahoittelen vielä kerran sitä, että olen aiheuttanut lukijoilleni mielimurhetta väärillä opetuksillani tässä asiassa. Ehkäisy ja abortit Viesti lukijoilleni Rauhaa! Olen muuttanut hiljattain suhtautumistani suopeammaksi ehkäisyä kohtaan. Pyydän anteeksi lukijoiltani sitä, että olen kirjoittanut tunteettomasti ja kylmästi

Lisätiedot

" Huumausaineen käytöstä ja huumausaineen käyttöön liittyvästä muusta rikoslain

 Huumausaineen käytöstä ja huumausaineen käyttöön liittyvästä muusta rikoslain 2 JOHDANTO Työskennellessäni Järvenpään kaupungin päihdeasiainkeskuksessa Sosiaali- ja Terveysministeriön rahoittamassa projektissa nimeltään Huumausainerikoksesta kiinnijääneen nuoren hoitoonohjaus, minulle

Lisätiedot

Paperiton, älä sairastu -puheita universaalin terveydenhuollon puolesta. Anna Kontula & Taneli Hämäläinen

Paperiton, älä sairastu -puheita universaalin terveydenhuollon puolesta. Anna Kontula & Taneli Hämäläinen pamfletti_final.indd 1 Paperiton, älä sairastu -puheita universaalin terveydenhuollon puolesta Anna Kontula & Taneli Hämäläinen 23.7.2015 13:48:47 Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry Lintulahdenkatu 10,

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Suomen Mielenterveysseura Rikosuhripäivystys. Käytännön OIKEUSOPAS. väkivaltarikoksen uhrille. Toimittanut Jaana Koivukangas

Suomen Mielenterveysseura Rikosuhripäivystys. Käytännön OIKEUSOPAS. väkivaltarikoksen uhrille. Toimittanut Jaana Koivukangas Suomen Mielenterveysseura Rikosuhripäivystys Käytännön OIKEUSOPAS väkivaltarikoksen uhrille Toimittanut Jaana Koivukangas Käytännön OIKEUSOPAS väkivaltarikoksen uhrille Toimittanut Jaana Koivukangas Julkaisijat:

Lisätiedot

VOIKO JA SAAKO KULTTUURIA MUUTTAA?

VOIKO JA SAAKO KULTTUURIA MUUTTAA? VOIKO JA SAAKO KULTTUURIA MUUTTAA? Perhekasvatustyön tukiohjelma auttaa afrikkalaisia oman kulttuurinsa myönteisiin muutoksiin Anna Kaarina Palmu Kehittämishanke Marraskuu 2012 Seksuaaliterapian ammatilliset

Lisätiedot

III osa TERVE-KURSSIN OPETUSSISÄLLÖT

III osa TERVE-KURSSIN OPETUSSISÄLLÖT III-osa TERVE-KURSSIN OPETUSSISÄLLÖT HUUMEITA KÄYTTÄVIEN TERVEYSNEUVONTATYÖ VANKILOISSA: I osa II osa III osa TERVEYSNEUVONNAN PERUSTEET TERVE-KURSSIN OHJAAJAN OPAS TERVE-KURSSIN OPETUSSISÄLLÖT KRITS Terve-projekti

Lisätiedot

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio Johdanto Läheisen hoitaminen voi olla eräs kaikkein stressaavimmista ja rasittavimmista kokemuksista. Samalla se voi kuitenkin olla erittäin antoisaa molemmille osapuolille. Vaikka omaishoitosuhde vetoaa

Lisätiedot

Positiiviset ry:n jäsentiedote 1/2010

Positiiviset ry:n jäsentiedote 1/2010 Henkiriepu Positiiviset ry:n jäsentiedote 1/2010 SISÄLLYS 1/2010 3 PUHEENJOHTAJALTA 4 TOIMISTON JA HALLITUKSEN KUULUMISIA 7 Hallituksen jäseniä esittäytyy 8 Maailman Aids-päivä 2009 ja DUBLININ KONFERENSSISTA

Lisätiedot

UBUNTU. Hiv on politiikkaa Etelä-Afrikassa. Kun katson tätä kuvaa, näen mitä olen ja mitä en ole ja mihin uskon ja mihin en.

UBUNTU. Hiv on politiikkaa Etelä-Afrikassa. Kun katson tätä kuvaa, näen mitä olen ja mitä en ole ja mihin uskon ja mihin en. UBUNTU Hiv on politiikkaa Etelä-Afrikassa Kun katson tätä kuvaa, näen mitä olen ja mitä en ole ja mihin uskon ja mihin en. Kun katson tätä kuvaa, näen mitä olen ja mitä en ole ja mihin uskon ja mihin en.

Lisätiedot

Oikeutesi netissä. Opas oppitunnin vetäjälle

Oikeutesi netissä. Opas oppitunnin vetäjälle Oikeutesi netissä Opas oppitunnin vetäjälle Viisaasti verkossa Oikeutesi netissä opas oppitunnin vetäjälle Oikeutesi netissä Opetustunti yläkouluikäisille Viisaasti verkossa -hanke Finnish Internet Awareness

Lisätiedot

MIKÄ ON KUMIKOULU? 2 Tietoa nuorilta nuorille 2 Miksi Kumikoulu on ajankohtainen? 2 Oppitunnin sisältö 3 Kuka voi toimia vetäjänä?

MIKÄ ON KUMIKOULU? 2 Tietoa nuorilta nuorille 2 Miksi Kumikoulu on ajankohtainen? 2 Oppitunnin sisältö 3 Kuka voi toimia vetäjänä? SISÄLTÖ MIKÄ ON KUMIKOULU? 2 Tietoa nuorilta nuorille 2 Miksi Kumikoulu on ajankohtainen? 2 Oppitunnin sisältö 3 Kuka voi toimia vetäjänä? 3 OPPITUNNIN ALKUVALMISTELUT 4 TUNNIN KULKU JA AIKATAULU 5 Tarinat

Lisätiedot

MAAILMA. Työelämän perusoikeudet voimaan myös kotitalouksissa

MAAILMA. Työelämän perusoikeudet voimaan myös kotitalouksissa työn 2/2010 MAAILMA Työelämän perusoikeudet voimaan myös kotitalouksissa ILO 90 vuotta Työaika ILOn erityissuojelussa työnmaailma Kuva: ILO Brittiläinen taloustieteilijä 1930 John Maynard Keynes uskoi,

Lisätiedot

BREAKING THE TABOO. Ikääntyneiden naisten kaltoinkohtelu perheissä: tunnista ja toimi!

BREAKING THE TABOO. Ikääntyneiden naisten kaltoinkohtelu perheissä: tunnista ja toimi! BREAKING THE TABOO Ikääntyneiden naisten kaltoinkohtelu perheissä: tunnista ja toimi! KIRJOITTAJAT: ITÄVALTA Austrian Red Cross Claudia Gröschel, Charlotte Strümpel, Cornelia Hackl Forschungsinstitut des

Lisätiedot

HIV-POSITIIVINEN ÄITI NEUVOLASSA

HIV-POSITIIVINEN ÄITI NEUVOLASSA HIV-POSITIIVINEN ÄITI NEUVOLASSA Äitien kokemuksia Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Hämeenlinna 12.5.2011 Anni Hovila OPINNÄYTETYÖ Hoitotyön koulutusohjelma Hämeenlinna Työn nimi

Lisätiedot

Työn nimi: Terveyden edistäminen marginaaliryhmässä ulkomaalaisten seksityöntekijöiden raskauden ehkäisy

Työn nimi: Terveyden edistäminen marginaaliryhmässä ulkomaalaisten seksityöntekijöiden raskauden ehkäisy OPINNÄYTETYÖN TIIVISTELMÄ DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULU / ALPPIKADUN YKSIKKÖ Tekijä: Henno Maire Työn nimi: Terveyden edistäminen marginaaliryhmässä ulkomaalaisten seksityöntekijöiden raskauden ehkäisy Julkaisupaikka

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus

Käypä hoito -suositus Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen asettama työryhmä Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön epäilyn tutkiminen Päivitetty 22.5.2013 Käypä hoito -suositus

Lisätiedot

HIV-HOITOTYÖN KÄSIKIRJA. 3. uudistettu painos

HIV-HOITOTYÖN KÄSIKIRJA. 3. uudistettu painos 1 HIV-HOITOTYÖN KÄSIKIRJA 3. uudistettu painos 2 3. uudistettu painos Suomen HIV/aids-sairaanhoitajayhdistys ry, Hiv-säätiö/Hiv-tukikeskus ja HUS, HYKS, Infektiosairauksien yksikkö, Auroran Infektiosairauksien

Lisätiedot

Henkiriepu. Positiiviset ry:n jäsentiedote 3/2009

Henkiriepu. Positiiviset ry:n jäsentiedote 3/2009 Henkiriepu Positiiviset ry:n jäsentiedote 3/2009 SISÄLLYS 3/2009 3 POSITIIVISET RY 20 VUOTTA 4 Vaikuttamista 20 vuotta 7 Toivon voima 9 Toimintaa 20 vuotta 14 Positiivisiin toivon talkoisiin 15 20-VUOTISJUHLAT

Lisätiedot

Internet-pohjainen koulutuspaketti sukupuolten tasa-arvon edistämisestä kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyössä

Internet-pohjainen koulutuspaketti sukupuolten tasa-arvon edistämisestä kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyössä Internet-pohjainen koulutuspaketti sukupuolten tasa-arvon edistämisestä kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyössä 10.06.2003 1 / 26 I Etusivu Sukupuolten välinen tasa-arvo kuuluu Suomen kehitysmaapolitiikan

Lisätiedot

Luku Huumeministeri Osmo Soininvaaran kirjasta Ministerikyyti, WSOY 2002 Osmo Soininvaara 2002. Huumeministeri

Luku Huumeministeri Osmo Soininvaaran kirjasta Ministerikyyti, WSOY 2002 Osmo Soininvaara 2002. Huumeministeri Huumeministeri Epäkiitollisimpia tehtäviä peruspalveluministerillä oli toimia huumepolitiikasta vastaavana ministerinä. Epäkiitollinen se oli toisaalta siksi, ettei minulla ollut alaan ennen ministerikauttani

Lisätiedot

OLEN HARVINAINEN. Harvinaisten sairauksien päivän kyselyn tuloksia 2012

OLEN HARVINAINEN. Harvinaisten sairauksien päivän kyselyn tuloksia 2012 Harvinaisten sairauksien päivän kyselyn tuloksia 2012 OLEN HARVINAINEN Harvinaisiin sairaus- ja vammaryhmiin kuuluvien kokemuksia ja ajatuksia palveluista, vertaistuesta ja arjen haasteista Toimituskunta

Lisätiedot