Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia."

Transkriptio

1 Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa useampia pelipaketteja. Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Ensimmäisissä 9 liuskassa on värireunat, joiden mukaisille väripapereille nämä sivut on tarkoitus tulostaa. Tarvitset 3 vihreää, 3 sinistä, 1 keltaisen ja 2 oranssia paperiarkkia. Muut sivut tulostetaan valkoiselle paperille tai pahville. Pelilauta sekä ohjeet jokaiselle pelaajalle ovat neljässä viimeisessä liuskassa. Pelilauta on olemassa kahtena erilaisena kappaleena: vaakasuorana sivuna, jonka voit ensin tulostaa ja sitten valokopioida A3-kokoiselle paperille tai kahtena pystysuorana A4-sivuna, jotka voidaan liimata tai teipata yhteen. Pelilaudan tulee olla lopulta A3-kokoinen, tämä on tärkeää! Ohjesivu on hyvä tulostaa väripaperille, tosin valkoinenkin käy. Huolehdi siitä, että pelilautoja ja ohjesivuja on yhtä monta kuin pelaajia. Peli-iloa! Lisätietoja saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: info@playdecide.org

2 C O M M O N S D E E D Nimi mainittava-ei jälkiperäisiä teoksia-ei kaupalliseen käyttöön 2.5 Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta Seuraavilla ehdoilla Nimi mainittava. Teoksen tekijä on ilmoitettava siten kuin tekijä tai teoksen lisensoija on sen määrännyt. ( Ei-kaupalliseen käyttöön. Teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Ei jälkiperäisiä teoksia. Teosta ei saa muuttaa, muunnella tai käyttää toisen teoksen pohjana. Uudelleenkäyttäessäsi tai levittäessäsi tätä teosta, sinun tulee tehdä selväksi muille tämän teoksen käyttäjille nämä lisenssiehdot. Tämän lisenssin rajoituksista voidaan luopua tekijänoikeuden omistajan antamalla luvalla. Tämä lisenssi ei vaikuta tekijänoikeuslaissa sallittuun yksityiskopiointioikeuteen tai muiden lakien myöntämiin oikeuksiin. Koko lisenssin lakitekstin voit lukea osoitteessa: Oikeuksista luopuminen:

3 Tietokortti 1 AIDS ja HIV AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) on vakavin HIV-tartunnan vaihe. Se on seurausta virustartunnan saaneen henkilön vastustuskyvyn tuhoutumisesta. Tietokortti 2 Vastustuskyky Vastustuskyky on kehon puolustusjärjestelmä. Valkosolut torjuvat tartunnan aiheuttajia ja sairauksia. HIV heikentää tätä puolustusjärjestelmää hyökkäämällä soluja vastaan ja tuhoamalla ne. Tietokortti 3 Milloin HIV-potilaalle tehdään AIDStaudinmääritys? 1. Kun henkilöllä on liian vähän CD4-soluja (tartunnan aiheuttajia vastustavia valkosoluja), tai 2. Henkilö sairastuu AIDSille luonteenomaiseen sairauteen (joka on harvinainen HIVnegatiivisella). Tietokortti 4 HAART (Highly Active Antiretroviral Therapy) HAART on tällä hetkellä tehokkain hoitomuoto. Sen tarkoitus on estää AIDSin kehittyminen. Mahdollisia sivuvaikutuksia ovat: maksaongelmat diabetes korkea kolesteroli hemofiliapotilailla lisääntynyt verenvuoto hermo-ongelmat Tietokortti 5 Lääkitykselle vastustuskykyiset virukset HIV voi muuttaa muotoaan eli läpikäydä mutaation HIVlääkityksen aikana. Tämä voi johtaa siihen, että HIV:tä ei saada hallintaan samalla lääkityksellä. Tietokortti 6 HIV ja raskaus Kukaan ei voi tietää varmuudella, syntyykö HIVpositiivisen äidin lapsi HIVtartunnan saaneena. On näyttöä siitä, että lääke nimeltä ZDV on pienentänyt HIV:n siirtymisriskiä lapselle lähes 70%. Tietokortti 7 HIV-positiivisen henkilön sukupuolikumppaneille ilmoittaminen Joidenkin maiden HIVklinikoilla on nimetön palvelu, jonka avulla sukupuolikumppaneille kerrotaan altistumisesta HIV:lle. Ilmoituksen antajan nimeä ja ilmoituksen ajankohtaa ei kuitenkaan kerrota. Tietokortti 8 HIV-tartunnat Euroopassa Uudet HIVtartunnat Uudet AIDStapaukset Muutos % % AIDS-tapausten vähentyminen selittyy pääosin HAART-hoidolla, joka otettiin käyttöön vuonna 1997 (katso tietokortti 4). Tietokortti 9 Baltian maiden epidemia Huomattavin kasvu uusien HIV-tapausten määrässä on tapahtunut Baltian maissa (Viro, Latvia, Liettua).

4 Tietokortti 10 Eurooppalaiset raportointijärjestelmät HIV-tartunnoista raportointi on yhä edelleen puutteellista. Osalla niistä maista, joissa on suurimmat HIV/AIDSepidemiat (Italia ja Espanja), ei vielä ole kansallista raportointijärjestelmää. Tietokortti 11 Italia ja Espanja Vuonna 2003 lähes puolet Euroopan Unionin 25 eri maan uusista tautitapauksista löytyi Italiasta (27%) ja Espanjasta (21%). Kuitenkin ne edustavat ainoastaan 22 prosenttia EU:n koko väestöstä. Tietokortti 12 Naisten osuus uusista AIDS-tautitapauksista Euroopassa Naisten osuus koko tautitapausten määrästä on nousussa: 1985 : 10% 1995: 20% 2003: 27% Tietokortti 13 AIDS-tapausten merkittävimmät tartuntatavat Euroopassa vuonna % Heteroseksuaalinen sukupuolikontakti 31% Suonensisäisten huumeiden käyttö 19% Homo/biseksuaalinen sukupuolikontakti Tietokortti 16 Karanteeni Tietokortti 14 Euroopan naapurivaltiot Uusien tartuntojen määrä on lisääntynyt eniten Venäjällä, Ukrainassa ja niiden lähellä olevissa valtioissa. Niin Venäjällä kuin Ukrainassakin yksi aikuinen sadasta on saanut tartunnan. Tietokortti 17 Riskikäyttäytyminen Tietokortti 15 Rangaistusten tavoitteet Rangaistusten tavoitteet ovat: 1. Estää rikollista uusimasta tekoaan vankeusaikanaan 2. Auttaa rikollista muuttamaan käyttäytymistään 3. Rangaista väärästä teosta 4. Estää rikollista käytöstä tulevaisuudessa Tietokortti 18 Piittaamattomuus Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ei ole mitään yleistä terveyttä vaarantavaa perustetta, joka oikeuttaisi eristyksen tai karanteenin vain HIV-tartunnan tai sen epäilyn vuoksi. Riskikäyttäytymiseen ja siten HIV-tartunnan saamiseen voi joutua pakotettuna (esimerkiksi raiskauksen tai huumeneulan piston yhteydessä) tai riskikäyttäytyminen voi olla tietoinen valinta (esimerkiksi myöntyminen suojaamattomaan seksiin, yhteisten neulojen käyttö). Yleensä kyseessä täytyy olla törkeä piittaamattomuus ja toisen turvallisuuden vaarantaminen ennen kuin henkilö voidaan tuomita rikokseen syyllistyneenä.

5 Tietokortti 19 HI-virus Tietokortti 20 Tartunnan ehkäiseminen Tietokortti 21 Kondomin käyttö Huolimatta nykyään käytössä olevista hoitomuodoista odotettavissa ei ole, että HIvirus saataisiin lähitulevaisuudessa lääkkeillä kokonaan poistettua kehosta. Siten HIV-positiivisella ihmisellä on aina tartuttamisriski. Jokainen HIV-tartunta, joka havaitaan ja jonka hoito aloitetaan varhaisessa vaiheessa, ehkäisee arviolta jatkotartuntaa. Johdonmukaisesti käytettynä kondomin käyttö vähentää tartuntariskiä 80% verrattuna suojaamattomaan seksiin. Tietokortti 22 Seksitekniikat Joillakin seksitekniikoilla viruksen tartuntariski on niin vähäinen, että HIVpositiivinen henkilö voi harrastaa suhteellisen turvallista seksiä ilman kondomia. Tietokortti 23 Erilaiset rikolliset aikomukset Tahallisuus: henkilö toivoo vahingoittavansa jotakuta Piittaamattomuus: henkilö ottaa merkittävän tietoisen riskin, että vahingoittaa jotakuta Vastuuttomuus: henkilön tarkoituksena ei ole vahingoittaa, mutta ei kuitenkaan toimi aktiivisesti estääkseen vahingon Tietokortti 24 Tuomiot HIV:n tartuttamisesta Ainakin 130 ihmistä Euroopassa on tuomittu HIviruksen tahallisesta tartuttamisesta tai tartunnalle altistamisesta. 90% tapauksista altistaminen tapahtui molemminpuolisesti myöntyväisen seksin yhteydessä.

6 1 Köyhyys ja AIDS Tutkimuksissa on havaittu suora yhteys köyhyyden ja AIDS-tapausten välillä. Lisäksi köyhyyteen liittyvät sosioekonomiset ongelmat kuten riittävän terveydenhuollon puute lisäävät HIV-tartunnan riskiä. 2 Leimautuminen ja välinpitämättömyys Liian usein leimautuminen ja välinpitämättömyys ovat ruokkineet AIDS-epidemiaa ajaen ongelman maan alle. Tämä on ollut poikkeuksellisen tuhoisaa silloin, kun poliittiset päättäjät eivät tiedosta epidemiaa eivätkä käy ongelman kimppuun. 3 Tartuntojen leviämisen hallinta Kolme tärkeintä asiaa leviämisen hallitsemisessa ovat: ehkäisy, lääkitys ja hoito sekä tukijärjestelmät ja yhteistyö. Suurin osa näistä toimista ei kuulu Euroopan Unionin toimivaltaan vaan on yksittäisten jäsenvaltioiden vastuulla. 4 Politiikan tavoitteet Päätavoitteiden tulisi olla: 1. HIV:n leviämisen ehkäisy 2. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen 5 Auttaako vankeusrangaistus? HIV-positiivisen henkilön vankeusrangaistus ei estä häntä tartuttamasta virusta joko toisiin vankeihin tai kumppaniinsa tämän vieraillessa vankilassa. 6 Eurooppalainen strategia 1. Kannustaa ehkäisemään tartuntaa, esimerkiksi korostaa turvallisia seksitapoja 2. Parantaa erityisesti siirtolaisten ja köyhien ihmisten mahdollisuuksia päästä HIV-testauksen ja terveydenhuollon piiriin 7 Rangaistus? 8 Leimautuminen 9 Pelote testaukselle Rangaistus on yleensä oikeutettu vain sellaisesta teosta, joka on moraalisesti paheksuttavaa. Rangaistus ei suoranaisesti liity varsinaiseen pääasiaan eli HIV:n leviämisen estämiseen. Erillisen HIV-rikoslain säätäminen, räikeä julkisuus tiedotusvälineissä tai poliitikkojen kärkevät kommentit yksittäisistä oikeustapauksista leimaavat HIV-positiiviset ihmiset mahdollisiksi rikollisiksi ja yleisesti vaarallisiksi. Henkilö voi jättää käymättä HIV-testissä, jos HIVpositiivisuus ja sen tiedostaminen saattavat johtaa rikossyytteeseen.

7 10 Valheellinen turvallisuudentunne HIV-positiivisuuden kriminalisointi voi synnyttää valheellisen turvallisuudentunteen HIVnegatiivisissa ihmisissä. Tartuntariski ei vähene suojaamattomassa seksissä, vaikka tartunnalle altistaminen tulkittaisiin rikokseksi. 11 Henkilökohtainen yksityisyys Henkilökohtainen yksityisyys vaarantuu helposti, ellei neuvontatoimia ja terveystietoja pidetä luottamuksellisina. Samoin yksityisyys kärsii, mikäli oikeudenkäynnit ovat julkisia. 12 Valinta on vapaa Ihmisten ei tarvitse tietää seksikumppaneidensa HIVtilannetta tehdäkseen valintoja. Aina on mahdollista valita kondomin käyttö ja välttää riskialttiita seksitapoja. 13 Minkä pitäisi olla laitonta? Jos henkilö suostuu vapaaehtoisesti altistumaan tartunnalle tiedostaen kumppanin HIVpositiivisuuden, rikossyytteitä ei voida nostaa HIVpositiivista kumppania vastaan. 14 Laki ja faktat Hyvät lait nojautuvat perusteltuun tietoon. AIDSlainsäädäntöä ei voida perustella tietämättömyydellä, pelolla, poliittisen edun tavoittelulla tai kovien rangaistusten vaatimuksella. 15 Ihmisoikeuksien tärkeys HIV/AIDS-epidemioista saatu kokemus osoittaa, että ihmisoikeuksien korostaminen ja niistä huolehtiminen on olennaista taudin hallinnassa. 16 Ihmisoikeusloukkaukset Rangaistuksen langettaminen pelkän HIVtartunnan vuoksi loukkaa ihmisoikeuksia, erityisesti tasavertaisuutta lain edessä sekä syrjintään liittyvää lainsäädäntöä. 17 Testauksen hyödyt Pääasiallinen syy käydä HIVtestissä on saada sairauteen hoitoa. Kuitenkin suurin osa HIV/AIDS-potilaista asuu maissa, joissa hoitoa ei ole saatavilla tai se on hintansa vuoksi ulottumattomissa. 18 Milloin rangaistus on oikeutettu? Osa naisista elää tilanteessa, jossa kondomin käytön ehdottaminen aviomiehelle johtaa fyysiseen pahoinpitelyyn. Jos nämä naiset ovat HIVpositiivisia, tulisiko heitä rangaista viruksen tartuttamisesta? Entä onko rangaistavaa, jos he saavat tartunnan aviomieheltään suojaamattoman seksin yhteydessä?

8 19 Minkä tulisi olla laitonta 1? Tulisiko lain ulottua pelkästään tapauksiin, joissa HI-virus on todella tartutettu vai myös tapauksiin, joissa virus olisi mahdollisesti voinut tarttua? 20 Minkä tulisi olla laitonta 2? Kaiken riskialttiin toiminnan, jossa toinen osapuoli ei ole selkeästi myöntyväinen, pitäisi johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen riippumatta osapuolten HIV-tilasta. 21 Tartuntariski Tartuntariski on suurin, kun HI-virusten määrä veressä on suurimmillaan yleensä näin on heti tartunnansaannin jälkeen ennen hoidon aloittamista. Yhtä lailla tartuntariski lisääntyy, kun HIV yhdistyy muihin sukupuolitauteihin tai tulehduksiin. 22 Kahden kauppa 23 Lain suojan tarve 24 Vastuumme Kun kaksi yksilöä ovat seksisuhteessa, molemmat ovat vastuussa terveydestään ja eitoivottujen vaikutusten ehkäisystä (kuten raskaus tai sukupuolitauti). Tartuntataudeilta kuten HIV:ltä voi suojautua. Jos tietoa tartunnan tavoista ja tartunnan ehkäisemisestä jaetaan riittävästi, lain suojaa ei tarvita. Yhteiskunta ei voi toimia ilman, että me kaikki otamme vastuuta toistemme hyvinvoinnista. Tämä tarkoittaa myös HIV:n ja muiden tartuntatautien leviämisen ehkäisemistä.

9 Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu.

10 Kerro ryhmälle, kuka mielestäsi maksaa (niin kulut kuin seurauksetkin) ja millä tavoin. Selitä lyhyesti muille pelaajille mitä seurauksia tuleville sukupolville koituu. Mitä mieltä uskot tiedotusvälineiden olevan tästä kaikesta? Liittyykö asiaan riskejä? Jos liittyy, kerro se ryhmälle ja pyydä kahta muuta pelaajaa keksimään lisää riskejä. Kuvittele, mitä isovanhempasi sanoisivat aiheesta! Kerro myös ryhmälle. Onko peliryhmä kohtelias ja välttelee aiheeseen liittyvistä tabuista puhumista? Jos näin on, sano Me emme ole puhuneet ja aloita keskustelu. Vaikuttaako tämä luontoon? Kerro ryhmälle, mitä mieltä olet. Jos sinulla on vielä mielipiteistä asiasta, joita et ole ilmaissut ryhmälle, tee se nyt. Ota tarinakortti. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro mielipiteesi ryhmälle.

11 Onko oikeutettua käyttää rahaa tällaiseen tutkimukseen ottaen huomioon epäoikeudenmukaisesti jakautuvan terveydenhuollon Euroopan ja Afrikan maiden välillä? Ovatko ihmisten tarpeet tärkeämmät kuin puhekyvyttömien, kuten eläinten ja alkioiden? Meidän tulee maksimoida ihmiselämä ja käyttää kaikki tutkimusmahdollisuudet hyväksi auttaaksemme sairaita ihmisiä. Oletko samaa mieltä? Valitse tarinakortti, joka eroaa omasta mielipiteestäsi. Kerro ryhmälle miten oma näkökantasi eroaa tai on samanlainen kuin tarinan henkilön. Selvitä, mitä mieltä oikealla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Keksi väite, joka tukee hänen näkemystään. Selvitä, mitä mieltä vasemmalla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Ole tarkoituksella hänen kanssaan eri mieltä. Valitse tarinakortti, jonka henkilö on kaukana omasta kannastasi. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro muille pelaajille mielipiteesi.

12 Tarinakortti 1 Richard Schmidt Tarinakortti 2 Christophe Morat Tarinakortti 3 Mohammed Dica Yhdysvaltalaista lääkäriä Richard Schmidtiä syytettiin rakastajansa Janice Trahanin tahallisesta tartuttamisesta erään potilaansa HIV-positiivisella verellä. Janice väitti Schmidtin antaneen virusta sisältäneen veriruiskeen hänelle kostomielessä Janicen yritettyä erota suhteesta. Schmidtin potilas todettiin tieteellisten tutkimusten jälkeen todennäköisimmäksi tartuntalähteeksi. Schmidt todettiin syylliseksi ja sai 50 vuoden vankeusrangaistuksen. Kesäkuussa 2004 Christophe Morat todettiin syylliseksi ja sai kuuden vuoden vankeusrangaistuksen; syyte oli myrkytyksestä, sillä Ranskalla ei ole erillistä HIV-lainsäädäntöä. Hän ei ollut kertonut HIVpositiivisuudestaan kahdelle naiselle, jotka molemmat saivat tartunnan. Femmes Positives on ranskalainen järjestö, joka ajaa erillisen HIVlainsäädännön asiaa Ranskassa. Ryhmän toiveena on saada oikeus panna syytteeseen entisiä rakastajia. Sekä tapaus Morat että Femmes Positives -ryhmä ovat herättäneet myrskyisän keskustelun siitä, pitäisikö HIV-positiiviset ihmiset jakaa uhreiksi ja rikollisiksi lain edessä ja pitäisikö jaetun vastuun periaatteen jäädä voimaan. Isossa-Britanniassa maaliskuussa 2005 Mohammed Dica todettiin syylliseksi piittaamattomasta (ei siis tahallisesta) vaikean ruumiinvamman tuottamisesta kahdelle naiselle. Hän väitti naisten olleen myöntyväisiä suojaamattomaan seksiin. Syyttäjä totesi kuitenkin hänen hyvin tietäen olevansa HIVpositiivinen aktiivisesti suostutelleen toisen naisista seksiin ilman kondomia. Hän myös antoi toisen naisista jäädä siihen uskoon, että hän on HIVnegatiivinen sekä lisäksi varakas, sinkku ja lakimies. Todellisuudessa hän oli HIVpositiivinen, työtön ja naimisissa oleva perheenisä. Hän sai neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

13 Tarinakortti 4 Tuntematon nainen Tarinakortti 5 Justin Dalley Tarinakortti 6 Kanadan Punainen Risti Toukokuussa 2005: kanadalaista äitiä syytettiin piittaamattomasta ruumiinvamman tuottamisesta hänen kieltäydyttyään hoidosta ennen ja jälkeen lapsen syntymän. Lisäksi hän jätti huomiotta neuvontatoimet, joilla olisi voitu ehkäistä lapsen sairastuminen. Lapsi syntyi kuitenkin terveenä vuonna Seuraavana vuonna nainen tuli uudestaan raskaaksi ja vaihtoi terveydenhuoltojärjestelmästä toiseen. Uusille lääkäreille hän ei kertonut HIV-positiivisuudestaan, joten syntyvä lapsi ei saanut tartuntaa ehkäisevää lääkitystä. Vaikka äiti ei ensimmäisen lapsen kohdalla lääkäreiden neuvosta imettänytkään, toista lasta hän imetti. Tämä johti lapsen sairastumiseen. Kesäkuussa 2005 uusiseelantilainen Justin Dalley tuomittiin vahingonteosta oltuaan suojaamattomassa seksisuhteessa tyttöystävänsä kanssa ilmoittamatta HIVpositiivisuudestaan. Tyttö ei saanut tartuntaa mutta valehteli kuitenkin Dalleyn perheelle saaneensa tartunnan. Myöhemmin hän myönsi valheen; syytteet nostettiin kuitenkin vedoten henkiseen järkytykseen, jonka poikaystävän sairauden paljastuminen oli aiheuttanut. Dalley tuomittiin 300 tunnin yhdyskuntapalveluun, puolen vuoden valvontaan sekä 1000 dollarin vahingonkorvauksiin. Kesäkuussa 2005 Kanadan Punainen Risti haastettiin oikeuteen yli tuhannen kanadalaisen saatua HIVtartunnan saastuneista verituotteista 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa. Punainen Risti ei ollut ottanut käyttöön HIV:n ja hepatiitin testausjärjestelmää heti testien tultua markkinoille. Järjestö myönsi syyllisyytensä, pyysi julkisesti anteeksi ja lupasi runsaita korvauksia uhreille, jolloin syytteistä luovuttiin dollarin sakon maksamisen lisäksi järjestö lahjoitti 1,5 miljoonaa dollaria (ei yleisölahjoituksista) ensisijaisesti sijoitettavaksi sairastuneiden lasten stipendeihin ja toissijaisesti lääketieteellisten virheiden tutkimukseen. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

14 Tarinakortti 7 Pavlos Georgiou Tarinakortti 8 Feston Konzani Valkoinen kortti Kyproslainen kalastaja Pavlos Georgiou tartutti HIV:n rakastajattareensa, britti Janette Pinkiin lomaromanssin aikana. Neiti Pink sai lopulta oikeusistuimen Kyproksella suostuteltua haasteeseen vuonna Georgiou tuomittiin 15 kuukauden vankeusrangaistukseen. Samaan aikaan Ison-Britannian hallitus ilmoitti, että vuoden 1861 asetusta henkilöön kohdistuvista rikoksista tulee uudistaa. Uudistuksessa tahallisesta, ei kuitenkaan piittaamattomasta, taudin tartuttamisesta kovin rangaistus voisi olla elinkautinen. Uudistusta ei ole toteutettu. Katso myös piittaamattomuustapaus Mohammed Dica. Vuonna 2000 Feston Konzani, Isossa-Britanniassa asuva afrikkalainen turvapaikanhakija sai HIV-positiivisen diagnoosin ja häntä kehotettiin varoittamaan tulevia sukupuolikumppaneita tilastaan. Myöhemmin hän kuitenkin jätti kertomatta tilastaan kolmelle naiselle tartuttaen heidät kaikki. Naiset haastoivat Konzanin oikeuteen. Konzani vetosi molemminpuoliseen myöntyväisyyteen suojaamattomassa seksissä. Vuonna 2004 hänet tuomittiin kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Tuomari painotti, että kyseessä on ennakkotapaus ja rangaistus on viesti muille HIV-positiivisille. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

15 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

16 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

17 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

18 Kannanotot HIV/AIDS-lainsäädäntöön Tuen Säädetään erillinen HIVrikoslaki. Muokataan olemassa olevasta rikosoikeudesta (kuten yleisen terveyden vaarantamisesta, rikoksesta yksityishenkilöä vastaan, pahoinpitelystä jne) erillinen HIVrikoslaki ja mahdollistetaan siten kaikista HIV-tartuttamisen muodoista tahattomasta piittaamattomaan syyttäminen. Velvoitetaan HIV-positiiviset ilmoittamaan tilastaan. Velvoitetaan lailla HIV-positiiviset ihmiset ilmoittamaan tilastaan ennen tartunnalle altistavaa kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, myös siinä tapauksessa, että kanssakäyminen on molemmin puolin myöntyväistä. Käytetään lainsäädäntöä ilman erillistä HIV-rikoslakia. Sovelletaan joko olemassa olevaa rikosoikeutta tai yleistä terveyslainsäädäntöä tapauskohtaisesti kuitenkaan säätämättä erillistä HIV-rikoslakia tahal lista, piittaamatonta tai tahatonta tartuttamista varten. Panostetaan tartunnan ehkäisyyn ja yleiseen neuvontaan. Panostetaan tartunnan ehkäisyyn ja yleiseen neuvontaan lakipykälien sijasta. Tämä tarkoittaa palvelujen kehittämistä: 1. mahdollisuutta HIVtestaukseen, jossa neuvontaa saatavilla, 2. tiedottamista HIV-tartunnan ehkäisymenetelmistä, ja 3. tarvittavien taloudellisten, sosiaalisten ja henkilökohtaisten tukitoimien antamista, joilla pienennetään HIV-viruksen tartuttamisriskiä. Tämän ryhmän kannanotto: Hyväksyn En hyväksy En ota kantaa Äänestystulos Kokonaisäänestystulokset löydät osoitteesta: password: vote

19 on HIV/AIDS Tarinakortti Tietokortti Tietokortti Ensimmäisiä ajatuksia HIV/AIDS ja oikeudellinen vastuu HIV-positiivisia ihmisiä on usein syytetty HI-viruksen (Human Immunodeficiency Virus) tahallisesta tartuttamisesta. Myös pelkästä tartunnalle altistamisesta on nostettu rikossyytteitä ja jopa langetettu ankaria rangaistuksia. Tämän vuoksi osa oikeusistuimista on ryhtynyt muokkaamaan lainsäädäntöä. Aihe on saanut paljon huomiota sekä tiedotusvälineissä että yliopistomaailmassa. Pelkästään Euroopassa satoja ihmisiä on syytetty ja useita tuomittu. Nämä tapaukset pakottavat pohtimaan, onko rikosoikeudellinen käytäntö viisain menettelytapa käsitellä HIV-tartunnalle altistamista vai pitäisikö julkista terveyslainsäädäntöä soveltaa. Yksittäiset tapaukset, etenkin runsaasti tiedotusvälineiden huomiota saavat, muokkaavat helposti yleistä mielipidettä terveyslainsäädännön soveltamisen suuntaan. Aseta tarinakortti tähän. Aseta ensimmäinen tietokortti tähän. Aseta toinen tietokortti tähän. Kirjoita ylös ne ajatukset, jotka tulivat ensimmäisinä mieleesi, ja käytä valkoisia kortteja lisätäksesi näkökulmia. Kannanotot 1. Säädetään erillinen HIV-rikoslaki Muokataan olemassa olevasta rikosoikeudesta (kuten yleisen terveyden vaarantamisesta, rikoksesta yksityishenkilöä vastaan, pahoinpitelystä jne) erillinen HIV-rikoslaki ja mahdollistetaan siten kaikista HIV-tartuttamisen muodoista tahattomasta piittaamattomaan syyttäminen. 2. Velvoitetaan HIV-positiiviset ilmoittamaan tilastaan Velvoitetaan lailla HIV-positiiviset ihmiset ilmoittamaan tilastaan ennen tartun nalle altistavaa kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, myös siinä tapauk sessa, että kanssakäyminen on molemmin puolin myöntyväistä. 3. Käytetään lainsäädäntöä ilman erillistä HIV-rikoslakia Sovelletaan joko olemassa olevaa rikosoikeutta tai yleistä terveyslainsäädän töä tapauskohtaisesti kuitenkaan säätämättä erillistä HIV-rikoslakia tahal lista, piittaamatonta tai tahatonta tartuttamista varten. 4. Panostetaan tartunnan ehkäisyyn ja yleiseen neuvontaan Panostetaan tartunnan ehkäisyyn ja yleiseen neuvontaan lakipykälien sijasta. Tämä tarkoittaa palvelujen kehittämistä: 1. mahdollisuutta HIV-testaukseen, jossa neuvontaa saatavilla 2. tiedottamista HIV-tartunnan ehkäisymene telmistä ja 3. tarvittavien taloudellisten, sosiaalisten ja henkilökohtaisten tukitoimien antamista, joilla pienennetään HI-viruksen tartuttamisriskiä. Aseta ensimmäinen näkökulmakortti tähän. Aseta toinen näkökulmakortti tähän. Aseta haastekortti tähän, jos haluat. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa.... ja vielä yksi Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. Kirjatkaa keskustelu ylös 3. Ryhmän yhteinen mielipide Kootkaa eri keskustelunaiheiden perustelut yhteen. Voitteko ryhmänä saada aikaan positiivisen sopuratkaisun ja päätyä yhteisesti tietyn kannanoton puolelle? Voitte luoda myös aivan uuden kannanoton niin halutessanne. ± 30 MIN. ± 20 MIN. 4. Toiminta Mene osoitteeseen ja: syötä ryhmäsi tulokset Decide-tietopankkiin; tutki, mitä mieltä muut eurooppalaiset ovat aiheesta; lue lisää aiheesta; lataa itsellesi ja ystävillesi uusi peli; ota selvää, miten voit vaikuttaa asioihin pelattuasi Decide-peliä.

20 on HIV/AIDS HIV/AIDS ja oikeudellinen vastuu HIV-positiivisia ihmisiä on usein syytetty HI-viruksen (Human Immunodeficiency Virus) tahallisesta tartuttamisesta. Myös pelkästä tartunnalle altistamisesta on nostettu rikossyytteitä ja jopa langetettu ankaria rangaistuksia. Tämän vuoksi osa oikeusistuimista on ryhtynyt muokkaamaan lainsäädäntöä. Aihe on saanut paljon huomiota sekä tiedotusvälineissä että yliopistomaailmassa. Pelkästään Euroopassa satoja ihmisiä on syytetty ja useita tuomittu. Nämä tapaukset pakottavat pohtimaan, onko rikosoikeudellinen käytäntö viisain menettelytapa käsitellä HIV-tartunnalle altistamista vai pitäisikö julkista terveyslainsäädäntöä soveltaa. Yksittäiset tapaukset, etenkin runsaasti tiedotusvälineiden huomiota saavat, muokkaavat helposti yleistä mielipidettä terveyslainsäädännön soveltamisen suuntaan. Tarinakortti Aseta tarinakortti tähän. Kannanotot 1. Säädetään erillinen HIV-rikoslaki Muokataan olemassa olevasta rikosoikeudesta (kuten yleisen terveyden vaarantamisesta, rikoksesta yksityishenkilöä vastaan, pahoinpitelystä jne) erillinen HIV-rikoslaki ja mahdollistetaan siten kaikista HIV-tartuttamisen muodoista tahattomasta piittaamattomaan syyttäminen. 2. Velvoitetaan HIV-positiiviset ilmoittamaan tilastaan Velvoitetaan lailla HIV-positiiviset ihmiset ilmoittamaan tilastaan ennen tartun nalle altistavaa kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, myös siinä tapauk sessa, että kanssakäyminen on molemmin puolin myöntyväistä. 3. Käytetään lainsäädäntöä ilman erillistä HIV-rikoslakia Sovelletaan joko olemassa olevaa rikosoikeutta tai yleistä terveyslainsäädän töä tapauskohtaisesti kuitenkaan säätämättä erillistä HIV-rikoslakia tahal lista, piittaamatonta tai tahatonta tartuttamista varten. 4. Panostetaan tartunnan ehkäisyyn ja yleiseen neuvontaan Panostetaan tartunnan ehkäisyyn ja yleiseen neuvontaan lakipykälien sijasta. Tämä tarkoittaa palvelujen kehittämistä: 1. mahdollisuutta HIV-testaukseen, jossa neuvontaa saatavilla 2. tiedottamista HIV-tartunnan ehkäisymene telmistä ja 3. tarvittavien taloudellisten, sosiaalisten ja henkilökohtaisten tukitoimien antamista, joilla pienennetään HI-viruksen tartuttamisriskiä. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa. Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. ± 30 MIN.

Hiv tutuksi. Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015. Batulo Essak HIV-tukikeskus

Hiv tutuksi. Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015. Batulo Essak HIV-tukikeskus Hiv tutuksi Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015 Batulo Essak HIV-tukikeskus 1 Täyttä elämää hivin kanssa www.tuberkuloosi.fi/materiaali/animaatiot/ 2 Näitte juuri hivistä kertovan

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Maailman aids-päivä Harjoitus 2: Totta vai tarua

Maailman aids-päivä Harjoitus 2: Totta vai tarua Maailman aids-päivä 1.12. Harjoitus 2: vai tarua Tarkoitus: Opetella hivin perusteita Aika: Harjoitus kestää noin 30min Tarvittavat välineet: Moniste alla olevasta taulukosta jokaiselle nuorelle Vaativuustaso:

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

KORKEIMMAN OIKEUDEN HIV-TAPAUKSET XVII VALTAKUNNALLINEN HIV- KOULUTUSTILAISUUS, KE 11.2.2016, BIOMEDICUM APULAISPROFESSORI SAKARI MELANDER, HY

KORKEIMMAN OIKEUDEN HIV-TAPAUKSET XVII VALTAKUNNALLINEN HIV- KOULUTUSTILAISUUS, KE 11.2.2016, BIOMEDICUM APULAISPROFESSORI SAKARI MELANDER, HY KORKEIMMAN OIKEUDEN HIV-TAPAUKSET XVII VALTAKUNNALLINEN HIV- KOULUTUSTILAISUUS, KE 11.2.2016, BIOMEDICUM APULAISPROFESSORI SAKARI MELANDER, HY AIEMPI NÄKEMYS Rikosoikeudellisesti ankara lähestymistapa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Maailman aids-päivä Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus

Maailman aids-päivä Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus Maailman aids-päivä 1.12.2015 Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus Maailman aids-päivä Maailman Terveysjärjestö WHO julisti vuonna 1988 Maailman aidspäivän 1. joulukuuta vietettäväksi

Lisätiedot

HIV. ja ikääntyminen

HIV. ja ikääntyminen HIV ja ikääntyminen LUKIJALLE Tämä esite tarjoaa lukijalleen tietoa ikääntymisen vaikutuksista elämään hiv-positiivisena. Esite on tehty yhteistyössä HUS:n Infektiosairauksien poliklinikan ja Hiv-tukikeskuksen

Lisätiedot

Testataanko samalla hiv? Terveysalan ammattilaisille

Testataanko samalla hiv? Terveysalan ammattilaisille Testataanko samalla hiv? Terveysalan ammattilaisille Hiv voi tarttua: emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia suuseksissä ilman kondomia jaettujen huumeruiskujen välityksellä hiv-positiiviselta äidiltä

Lisätiedot

Tutkittavan tiedote ja tietoinen suostumus HIV-negatiiviselle kumppanille. PARTNER-tutkimus

Tutkittavan tiedote ja tietoinen suostumus HIV-negatiiviselle kumppanille. PARTNER-tutkimus Tutkittavan tiedote ja tietoinen suostumus HIV-negatiiviselle kumppanille PARTNER-tutkimus PARTNER-tutkimus on tutkimus, joka tehdään pareille, joissa: (i) toinen osapuoli on HIV-positiivinen ja toinen

Lisätiedot

Lukijalle. HUS:in Naistenklinikan ja Hiv-säätiön yhteistyönä.

Lukijalle. HUS:in Naistenklinikan ja Hiv-säätiön yhteistyönä. HIV ja raskaus Lukijalle Esite on suunnattu hiv-positiivisille raskautta suunnitteleville tai raskaana oleville naisille ja perheille. Esitteessä käsitellään hiv-tartunnan huomioimista raskautta suunniteltaessa

Lisätiedot

Hiv/aidsista ei ole aina helppo puhua, mutta tietoa tarvitaan

Hiv/aidsista ei ole aina helppo puhua, mutta tietoa tarvitaan Nuoret keskittyvät kuuntelemaan hiv/aids-aiheisella vertaiskouluttajan tunnilla Umzimkhulun lukiossa. Hiv/aidsista ei ole aina helppo puhua, mutta tietoa tarvitaan Apple! Ryminää, juoksevia nuoria ja naurua.

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Esite on suunnattu hiv-positiivisille raskautta suunnitteleville tai raskaana oleville naisille ja perheille. Esitteessä käsitellään hiv-tartunnan

Esite on suunnattu hiv-positiivisille raskautta suunnitteleville tai raskaana oleville naisille ja perheille. Esitteessä käsitellään hiv-tartunnan HIV ja raskaus 1 Lukijalle Esite on suunnattu hiv-positiivisille raskautta suunnitteleville tai raskaana oleville naisille ja perheille. Esitteessä käsitellään hiv-tartunnan huomioimista raskautta suunniteltaessa

Lisätiedot

Voinko saada HIV-tartunnan työssäni?

Voinko saada HIV-tartunnan työssäni? Voinko saada HIV-tartunnan työssäni? Koulutuspäivä vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015 Haastateltavana: LT Pia Kivelä, HUS Tartuntataudit VOK:ssa Turvapaikan hakijoilla tarttuvia tauteja,

Lisätiedot

Kuultavana stv:ssä HE 13/2016 vp

Kuultavana stv:ssä HE 13/2016 vp Kuultavana stv:ssä 05.04.2016 HE 13/2016 vp Hannu Syrjälä, osastonylilääkäri PPSHP:n tartuntataudeista vastaava lääkäri Tartuntatautilakia uudistavan työryhmän jäsen Tartuntatautilain tulee olla selkeä

Lisätiedot

VERIVAROTOIMIEN MERKITSEMISEN MERKITYS KÄYTÄNNÖSSÄ

VERIVAROTOIMIEN MERKITSEMISEN MERKITYS KÄYTÄNNÖSSÄ VERIVAROTOIMIEN MERKITSEMISEN MERKITYS KÄYTÄNNÖSSÄ TYKS:n Infektiopoliklinikka Sh Tanja Sindén 16.5.2017 VERITEITSE TARTTUVAT TAUDIT: B-hepatiitti C-hepatiitti HIV 1 VERITEITSE TARTTUVAT TAUDIT, tartunnan

Lisätiedot

HIV ja ammatilliset kysymykset. 15.2.2012 Matti Ristola

HIV ja ammatilliset kysymykset. 15.2.2012 Matti Ristola HIV ja ammatilliset kysymykset 15.2.2012 Matti Ristola Perustelut HIV-positiivisten ammatillisiin rajoituksiin Tartunnanvaara Vaikutus toimintakykyyn Hammaslääkärin vastaanottoon liittyneet HIV-tartunnat

Lisätiedot

Vastuu. Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi

Vastuu. Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Vastuu Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Avainsanat: hyvitys, korvaus, tekijänoikeusrikkomus, tekijänoikeusrikos, tekijänoikeus, taloudelliset oikeudet, teos, YouTube Vastuu Siviilioikeudellinen

Lisätiedot

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa 14.11.2018. STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Tervetuloa State of World Population 2018 raportin julkaisutilaisuuteen. Tämän vuoden raportti kertoo

Lisätiedot

Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot

Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot Ohjelmistoliiketoiminta-seminaari Jyväskylä, 11.4.2007 Matti Saastamoinen Suomen open source -keskus COSS COSS - Centre for Open Source Solutions Kansallinen

Lisätiedot

Testataanko samalla hiv

Testataanko samalla hiv Testataanko samalla hiv? Terveysalan ammattilaisille 1 Hiv voi tarttua: emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia suuseksissä ilman kondomia jaettujen huumeruiskujen välityksellä hiv-positiiviselta äidiltä

Lisätiedot

PARTNER-tutkimus. Sinua on pyydetty osallistumaan tähän tutkimukseen, koska olet tässä parissa HIV-positiivinen kumppani.

PARTNER-tutkimus. Sinua on pyydetty osallistumaan tähän tutkimukseen, koska olet tässä parissa HIV-positiivinen kumppani. Tutkittavan tiedote ja tietoinen suostumus HIV-positiiviselle kumppanille PARTNER-tutkimus PARTNER-tutkimus on tutkimus, joka tehdään pareille, joissa: (i) toinen osapuoli on HIV-positiivinen ja toinen

Lisätiedot

SEKSITAUDIT Hiv-säätiö / Aids-tukikeskus Vaihde 0207 465 700 (ma - pe 9-16) Neuvonta ja ajanvaraus 0207 465 705 (ma - pe 10-15.30) www.aidstukikeskus.fi SEKSUAALITERVEYS Rakkaus, seksuaalisuus ja seksi

Lisätiedot

Eurooppalaistuva rikosoikeus OTT, VT, dosentti Sakari Melander Nuorten akatemiaklubi, ma 21.11.2011

Eurooppalaistuva rikosoikeus OTT, VT, dosentti Sakari Melander Nuorten akatemiaklubi, ma 21.11.2011 Eurooppalaistuva rikosoikeus OTT, VT, dosentti Sakari Melander Nuorten akatemiaklubi, ma 21.11.2011 21.11.2011 1 Rikosoikeus kansallista vai jotakin muuta? 21.11.2011 2 Rikosoikeuden eurooppalaistuminen

Lisätiedot

LÄHTÖVAIHEEN KYSELY - HIV-NEGATIIVINEN NAINEN

LÄHTÖVAIHEEN KYSELY - HIV-NEGATIIVINEN NAINEN OHJEET TUTKIMUSHENKILÖKUNNALLE: Antakaa tutkimukseen osallistujien täyttää tämä lähtövaiheen kysely tutkimukseen ilmoittauduttaessa. Varmistakaa, että annatte oikean kyselylomakkeen. Kun kyselylomake on

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 748. Laki

SISÄLLYS. N:o 748. Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 1999 N:o 748 752 SISÄLLYS N:o Sivu 748 Laki rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä

Lisätiedot

HIV-potilaan raskauden seuranta. Elina Korhonen, kätilö HYKS, Naistenklinikka

HIV-potilaan raskauden seuranta. Elina Korhonen, kätilö HYKS, Naistenklinikka HIV-potilaan raskauden seuranta Elina Korhonen, kätilö HYKS, Naistenklinikka Naistenklinikan HIVpoliklinikka raskauden seuranta tapahtuu keskitetysti NKL:n äitiyspoliklinikalla erikoislääkäri Marja Kaijomaa

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

mykofenolaattimefotiili Opas potilaalle Tietoa syntymättömään lapseen kohdistuvista riskeistä

mykofenolaattimefotiili Opas potilaalle Tietoa syntymättömään lapseen kohdistuvista riskeistä mykofenolaattimefotiili Opas potilaalle Tietoa syntymättömään lapseen kohdistuvista riskeistä Laatimispäivä: Huhtikuu 2016 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Mitkä hoidon riskit ovat?... 3 Ketä riski koskee?...

Lisätiedot

Kyky ja halu selviytyä erilaisista elämäntilanteista

Kyky ja halu selviytyä erilaisista elämäntilanteista Terveys Antakaa esimerkkejä a. terveyden eri ulottuvuuksista b. siitä, kuinka eri ulottuvuudet vaikuttavat toisiinsa. c. Minkälaisia kykyjä ja/tai taitoja yksilö tarvitsee terveyden ylläpitoon 1 Terveys

Lisätiedot

LÄHTÖVAIHEEN KYSELY - HIV-POSITIIVINEN MIES

LÄHTÖVAIHEEN KYSELY - HIV-POSITIIVINEN MIES OHJEET TUTKIMUSHENKILÖKUNNALLE: Antakaa tutkimukseen osallistujien täyttää tämä lähtövaiheen kysely tutkimukseen ilmoittauduttaessa. Varmistakaa, että annatte oikean kyselylomakkeen. Kun kyselylomake on

Lisätiedot

Paljonko maksat eurosta -peli

Paljonko maksat eurosta -peli Paljonko maksat eurosta -peli - Ajattele todellinen tilanne ja toimi oman näkemyksesi mukaisesti - Tee tarjous eurosta: * Korkein tarjous voittaa euron. * Huonoimman tarjouksen esittäjä joutuu maksamaan

Lisätiedot

Isotretinoin riskinhallintaohjelma. Isotretinoin Orion (isotretinoiini) Potilaan opas. Raskauden ja sikiöaltistuksen ehkäisy

Isotretinoin riskinhallintaohjelma. Isotretinoin Orion (isotretinoiini) Potilaan opas. Raskauden ja sikiöaltistuksen ehkäisy Isotretinoin riskinhallintaohjelma Isotretinoin Orion (isotretinoiini) Potilaan opas Raskauden ja sikiöaltistuksen ehkäisy TÄMÄN ESITTEEN TARKOITUS Tämä esite sisältää tärkeitä tietoja etenkin hedelmällisessä

Lisätiedot

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys

Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tietokilpailu 3 Seksuaalirikoksen tunnistaminen ja avun hakemisen tärkeys Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä seksuaalirikoksiin ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää pienryhmissä

Lisätiedot

Hiv ja ikääntyminen 1.

Hiv ja ikääntyminen 1. Hiv ja ikääntyminen 1. Lukijalle Tämä esite tarjoaa lukijalle tietoa siitä, miten ikääntyminen vaikuttaa hiv-tartunnan kanssa elämiseen. Esite on tehty yhteistyössä HUS:n Infektiosairauksien poliklinikan

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Istuntoasiakirja 2009 12.11.2008 B6-0584/2008 PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS neuvoston ja komission julkilausumien johdosta työjärjestyksen 103 artiklan 2 kohdan mukaisesti esittäjä(t):

Lisätiedot

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA SARAN JA TUOMAKSEN TARINA Opettajalle Sara on 15-vuotias ja Tuomas 17. He ovat seurustelleet parisen kuukautta. He olivat olleet yhdynnässä ensimmäistä kertaa eräissä bileissä, joissa he olivat myös juoneet

Lisätiedot

Laki, nuoret ja netti. Opetu s - ministeriö

Laki, nuoret ja netti. Opetu s - ministeriö Laki, nuoret ja netti Opetu s - ministeriö Netti on osa nuorten arkea Yhteydenpitoa kavereihin, tiedostojen vaihtoa, harrastusryhmiä, fanitusta, pelaamista, tiedon hakua, oppimista, asioiden hoitamista,

Lisätiedot

Raskauden- ja sikiöaikaisen altistuksen ehkäisyohjelma. (asitretiini) 10 mg:n ja 25 mg:n kovat kapselit

Raskauden- ja sikiöaikaisen altistuksen ehkäisyohjelma. (asitretiini) 10 mg:n ja 25 mg:n kovat kapselit Raskauden- ja sikiöaikaisen altistuksen ehkäisyohjelma Potilaan opas (asitretiini) 10 mg:n ja 25 mg:n kovat kapselit Tämän esitteen tarkoitus Tämä esite sisältää tärkeitä tietoja etenkin hedelmällisessä

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

Lataa Lintuinfluenssa - Pekka Reinikainen. Lataa

Lataa Lintuinfluenssa - Pekka Reinikainen. Lataa Lataa Lintuinfluenssa - Pekka Reinikainen Lataa Kirjailija: Pekka Reinikainen ISBN: 9789515851574 Sivumäärä: 96 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 14.12 Mb Milloin lintuinfluenssa on täällä? Maailman terveysjärjestö

Lisätiedot

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti 2012-2016 Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien (World Association for Sexual Health, WAS 2014)

Lisätiedot

Potilaan opas. Acitretin Orifarm 10 mg ja 25 mg. Raskauden- ja sikiöaikaisen altistuksen ehkäisyohjelma 03/2018/FI/66949

Potilaan opas. Acitretin Orifarm 10 mg ja 25 mg. Raskauden- ja sikiöaikaisen altistuksen ehkäisyohjelma 03/2018/FI/66949 Potilaan opas Acitretin Orifarm 10 mg ja 25 mg Raskauden- ja sikiöaikaisen altistuksen ehkäisyohjelma 03/2018/ Tämän esitteen tarkoitus Tämä esite sisältää tärkeitä tietoja etenkin hedelmällisessä iässä

Lisätiedot

Elämä hiv-positiivisena

Elämä hiv-positiivisena Elämä hiv-positiivisena LUKIJALLE Tämä esite tarjoaa lukijalleen tietoa elämästä hiv-positiivisena. Esite on tehty yhteistyössä HUS:n Infektiosairauksien poliklinikan ja Hiv-tukikeskuksen kanssa. 2 Miksi

Lisätiedot

Hiv ja hepatiitit Suomessa

Hiv ja hepatiitit Suomessa Hiv ja hepatiitit Suomessa Karjalan XII Lääketiedepäivät Petroskoi 14.6.2012 Henrikki Brummer-Korvenkontio Virologian yksikkö Hiv-tartunnat Suomessa TTR -Yhteensä 2952 tartuntaa -69 % tartunnoista suomalaisilla

Lisätiedot

Elämä hiv-positiivisena

Elämä hiv-positiivisena Elämä hiv-positiivisena Lukijalle Mikä on hiv? Miten hiviä hoidetaan? Millaista on elämä hiv-positiivisena? Mistä saat tietoa ja apua? Tästä esitteestä saat tietoa siitä, mikä on hiv ja millainen sairaus

Lisätiedot

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka

Lisätiedot

EU:n mallin mukainen ilmoitus oikeuksista rikoksesta epäillyille ja syytteeseen asetetuille rikosoikeudenkäynneissä

EU:n mallin mukainen ilmoitus oikeuksista rikoksesta epäillyille ja syytteeseen asetetuille rikosoikeudenkäynneissä Suomi EU:n mallin mukainen ilmoitus oikeuksista rikoksesta epäillyille ja syytteeseen asetetuille rikosoikeudenkäynneissä Sinulla on oikeus säilyttää itselläsi tämä ilmoitus oikeuksistasi pidätyksesi ajan.

Lisätiedot

POTILAAN OPAS MAVENCLAD. Potilaan opas. Kladribiini (MAVENCLAD) RMP, versio 1.0 Fimean hyväksymä

POTILAAN OPAS MAVENCLAD. Potilaan opas. Kladribiini (MAVENCLAD) RMP, versio 1.0 Fimean hyväksymä MAVENCLAD Potilaan opas POTILAAN OPAS RISKIENHALLINNAN KOULUTUSMATERIAALI FI/CLA/1117/0050 Tärkeää tietoa MAVENCLAD-hoidon aloittaville potilaille Sisällys MAVENCLAD-valmisteen esittely Kuinka MAVENCLAD-hoito

Lisätiedot

Perusasiat Totta ja tarua Tarua. Totta

Perusasiat Totta ja tarua Tarua. Totta Perusasiat ja tarua Tarua Hiviin ja aidsiin liittyy paljon väärinkäsityksiä. Kaikki hivistä tai aidsista kuulemasi tiedot eivät ole totta. Tämä esitteessä kerrotaan, mikä on totta ja mikä on tarua. Hiv-hoidolla

Lisätiedot

Aikuiset maahan muuttaneet - seksuaaliterveys, -oikeudet ja -kasvatus

Aikuiset maahan muuttaneet - seksuaaliterveys, -oikeudet ja -kasvatus e Aikuiset maahan muuttaneet - seksuaaliterveys, -oikeudet ja -kasvatus Suomen laki Suomen lainsäädännön perusperiaatteet kuuluvat kotoutuvan henkilön yleisinformaation tarpeeseen. Valitettavan usein informaatio

Lisätiedot

LÄÄKÄRIN TARKISTUSLISTA/VAHVISTUSLOMAKE MÄÄRÄTTÄESSÄ LÄÄKETTÄ NAISPOTILAILLE. (alitretinoiini) Lääkärin materiaalit. Potilaan nimi.

LÄÄKÄRIN TARKISTUSLISTA/VAHVISTUSLOMAKE MÄÄRÄTTÄESSÄ LÄÄKETTÄ NAISPOTILAILLE. (alitretinoiini) Lääkärin materiaalit. Potilaan nimi. LÄÄKÄRIN TARKISTUSLISTA/VAHVISTUSLOMAKE MÄÄRÄTTÄESSÄ LÄÄKETTÄ NAISPOTILAILLE (alitretinoiini) Lääkärin materiaalit Potilaan nimi alitretinoiini Lääkärin materiaalit Lääkärin tarkistuslista/vahvistuslomake

Lisätiedot

HÄTÄKESKUSLAITOKSEN OIKEUSTAPAUKSET

HÄTÄKESKUSLAITOKSEN OIKEUSTAPAUKSET HÄTÄKESKUSLAITOKSEN OIKEUSTAPAUKSET www.112.fi Esitys 1. Yleistä 2. Oikeustapaukset 3. Virkamiehen velvollisuuksista 4. Virkarikokset Suomessa 5. Johtopäätökset www.112.fi 1. Yleistä Hätäkeskuslaitoksen

Lisätiedot

EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp

EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä tehdyn yleissopimuksen eräiden määräysten

Lisätiedot

Tietoa hivistä Hiv tarttuu heikosti. Hiv ei leviä ilman tai kosketuksen välityksellä, eikä missään arkipäivän tilanteissa.

Tietoa hivistä Hiv tarttuu heikosti. Hiv ei leviä ilman tai kosketuksen välityksellä, eikä missään arkipäivän tilanteissa. Hiv ja raskaus 1. Lukijalle Esite on suunnattu hiv-tartunnan saaneille raskautta suunnitteleville tai raskaana oleville naisille ja perheille. Esitteessä käsitellään hiv-tartunnan huomioimista raskautta

Lisätiedot

Vast. 2. Vankeuden yleinen minimi 14 päivää 7 v 6 kk (10 x ¾ [0,75 %]).

Vast. 2. Vankeuden yleinen minimi 14 päivää 7 v 6 kk (10 x ¾ [0,75 %]). SEURAAMUSJÄRJESTELMÄN LUENTOSARJA SL 2010 YLIOPISTONLEHTORI SAKARI MELANDER HARJOITUSTEHTÄVIÄ RANGAISTUSASTEIKON LIEVENTÄMINEN Kys. 1. 17-vuotiasta A:ta syytetään taposta (RL 21:1:n mukaan taposta tuomitaan

Lisätiedot

LÄHTÖVAIHEEN KYSELY - HIV-POSITIIVINEN NAINEN

LÄHTÖVAIHEEN KYSELY - HIV-POSITIIVINEN NAINEN OHJEET TUTKIMUSHENKILÖKUNNALLE: Antakaa tutkimukseen osallistujien täyttää tämä lähtövaiheen kysely tutkimukseen ilmoittauduttaessa. Varmistakaa, että annatte oikean kyselylomakkeen. Kun kyselylomake on

Lisätiedot

Isotretinoin Actavis

Isotretinoin Actavis Raskauden ja sikiöaltistuksen ehkäisyohjelma Potilaan opas Isotretinoin Actavis (isotretinoiini) 10 mg:n ja 20 mg:n pehmeät kapselit Isotretinoin Potilaan opas Tämän esitteen tarkoitus Tämä esite sisältää

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Veren välityksellä tarttuvat taudit. Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola

Veren välityksellä tarttuvat taudit. Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola Veren välityksellä tarttuvat taudit Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola Veren välityksellä tarttuvat taudit merkittävä tartunnanvaara taudeissa, joissa mikrobia

Lisätiedot

Tietokilpailu 4 Tunnistammeko koulussa tapahtuvat rikokset

Tietokilpailu 4 Tunnistammeko koulussa tapahtuvat rikokset Tietokilpailu 4 Tunnistammeko koulussa tapahtuvat rikokset Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä kouluissa tapahtuvien rikosten tunnistamisesta ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

Ymmärrämmekö toisiamme

Ymmärrämmekö toisiamme Ymmärrämmekö toisiamme Koulutuspäivä vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015 Kristiina Salovaara/Filha 1 Kertomus 1 Kyseessä on 23-vuotias turvapaikanhakijana maahan tullut mies, joka asuu

Lisätiedot

LAUSUNTO 11/43/2004. Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan lausunto koskien naisiin kohdistuvan väkivallan ja HIV/AIDS suhdetta

LAUSUNTO 11/43/2004. Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan lausunto koskien naisiin kohdistuvan väkivallan ja HIV/AIDS suhdetta SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ LAUSUNTO 11/43/2004 Tasa-arvoasiain neuvottelukunta 20.9.2004 Sosiaali- ja terveysministeriö PL 33 00023 Valtioneuvosto Asia Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan lausunto koskien

Lisätiedot

Ilmoitusvelvollisuus ja lainsäädäntö

Ilmoitusvelvollisuus ja lainsäädäntö Ilmoitusvelvollisuus ja lainsäädäntö 18.1.2017 / Timo Mutalahti 1 Kuvat: Pixabay.com Ilmoitus viranomaisille Missä asukkaan asumiseen tai elämiseen liittyvissä ongelmissa vuokranantajalla tai asumisen

Lisätiedot

Soluista elämää. Tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle

Soluista elämää. Tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle Soluista elämää Tietopaketti Kantasolurekisteriin liittyjälle Perehdy huolella tietopakettiin ennen liittymistäsi Kantasolurekisteriin. Rekisteriin liitytään osoitteessa www.soluistaelämää.fi kantasolujen

Lisätiedot

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin.

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. TEKIJÄNOIKEUS (Kopiereg - Derechos d autor - Müəlliflik hüquqları

Lisätiedot

Esityksen sisältö. Seksuaalirikoksesta tuomittujen kuntoutus osana rangaistuksen täytäntöönpanoa

Esityksen sisältö. Seksuaalirikoksesta tuomittujen kuntoutus osana rangaistuksen täytäntöönpanoa Seksuaalirikoksesta tuomittujen kuntoutus osana rangaistuksen täytäntöönpanoa Esitys 13.1.2015 Otanvastuun.fi infotilaisuus/pela Yliopettaja, psykologi Nina Nurminen Rikosseuraamuslaitos/ Rikosseuraamusalan

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

YK: vuosituhattavoitteet

YK: vuosituhattavoitteet YK: vuosituhattavoitteet Tavoite 1. Poistetaan äärimmäinen nälkä ja köyhyys -Aliravittujen määrä on lähes puolittunut 23,3%:sta 12,9%:iin. -Äärimmäisen köyhyysrajan alapuolella elävien määrä on puolittunut

Lisätiedot

III RIKOLLISUUSKONTROLLI

III RIKOLLISUUSKONTROLLI III RIKOLLISUUSKONTROLLI Tässä jaksossa käsitellään virallisen kontrollijärjestelmän toimintaa kuvailemalla muun muassa rikosten ilmituloa, ilmi tulleiden rikosten selvittämistä, rikoksentekijöiden syytteeseen

Lisätiedot

Tilastotietoa tuberkuloosista. Tuberkuloosi maailmalla

Tilastotietoa tuberkuloosista. Tuberkuloosi maailmalla Tilastotietoa tuberkuloosista Tuberkuloosi maailmalla Tuberkuloosi on huomattava terveydellinen ongelma maailmalla. Tuberkuloosi on yleinen erityisesti alhaisen tulotason maissa ja niissä maissa, joiden

Lisätiedot

TUBERKULOOSI. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus

TUBERKULOOSI. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus TUBERKULOOSI On Mycobacterium tuberculosis bakteerin aiheuttama infektio. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus Hoitona käytetään usean lääkkeen

Lisätiedot

Turvallisesti netissä

Turvallisesti netissä Turvallisesti netissä Reilun somen säännöt: 1. Erottele tieto ja mielipide. Esitä tietona vain sellaista, mikä on totta. Erota oma pohdintasi, kantasi ja arvelusi tiedosta. 2. Perustele väitteesi. Tuo

Lisätiedot

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Istuntoasiakirja 14.9.2011 B7-2011/0000 PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS suullisesti vastattavan kysymyksen B7-0000/2011 johdosta työjärjestyksen 115 artiklan 5 kohdan mukaisesti EU:n

Lisätiedot

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo Puolueettomuus Vapaaehtoistoiminnassa toimitaan tasapuolisesti kaikkien edun mukaisesti. Vapaaehtoinen ei asetu kenenkään puolelle vaan pyrkii toimimaan yhteistyössä eri osapuolten kanssa. Mahdollisissa

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN

TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN TOIMINTAOHJEET ULKOISEN SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖÖN ETELÄ-POHJANMAAN LIITTO Julkaisuvuosi 2015 www.epliitto.fi 1. YLEISOHJEET... 3 2. ESIINNY OMANA ITSENÄSI... 3 3. HENKILÖKOHTAISEN MIELIPITEEN ILMAISEMINEN...

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Turvallisuusasenteet ja turvalliset työtavat

Turvallisuusasenteet ja turvalliset työtavat Turvallisuusasenteet ja turvalliset työtavat erityisasiantuntija Jarmo Vorne http://www.tttdigi.fi/index.php?mid=15&pid=57&aid=2774 Miksi henkilöt työskentelevät ei turvallisesti? Henkilö ei usko joutuvansa

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Naisten oikeuksien ja tasa-arvoasioiden valiokunta 2003/2146(INI) 4. marraskuuta 2003 LAUSUNTO naisten oikeuksien ja tasa-arvoasioiden valiokunnalta kehitysyhteistyövaliokunnalle

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Tietopaketti seksitaudeista

Tietopaketti seksitaudeista Tietopaketti seksitaudeista Tietopaketti seksitaudeista Seksitaudit tarttuvat nimensä mukaan seksin välityksellä, kun kahden ihmisen limakalvot (tai niiden viereinen iho) ovat kosketuksissa keskenään.

Lisätiedot

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi.

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Moni tekijä vaikuttaa vointiisi. Mitä paremmin

Lisätiedot

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille FI FI FI Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille Näissä menettelysäännöissä vahvistetaan periaatteita, joita yksittäiset sovittelijat voivat halutessaan noudattaa omalla vastuullaan. Sovittelijat

Lisätiedot

Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 8/2001 vp). Nyt koolla oleva eduskunta on hyväksynyt seuraavat

Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 8/2001 vp). Nyt koolla oleva eduskunta on hyväksynyt seuraavat Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä ehdollista vankeutta koskeviksi rikoslain säännöksiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 177/2000 vp). Lakivaliokunta on

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Päivätyökeräys 2015 2016. Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Päivätyökeräys 2015 2016. Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2015 2016 Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Kuka on pakolainen? Pakolainen on henkilö, jolle on myönnetty turvapaikka kotimaansa ulkopuolella. Hän on paennut sotaa,

Lisätiedot

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Parempi kokonaisuus.

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Parempi kokonaisuus. Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Parempi kokonaisuus. Potilastietojen yhdistäminen otetaan nyt käyttöön

Lisätiedot

Tuomionjälkeisen sovittelun tarpeet ja hyödyt syyttäjän näkökulmasta

Tuomionjälkeisen sovittelun tarpeet ja hyödyt syyttäjän näkökulmasta Tuomionjälkeisen sovittelun tarpeet ja hyödyt syyttäjän näkökulmasta Jälkisovitteluhankkeen loppuseminaari Tampereella 19.10.2016 Leena Metsäpelto Valtionsyyttäjä Valtakunnansyyttäjänvirasto Sovittelulain

Lisätiedot

Ilmoitus oikeuksista

Ilmoitus oikeuksista Ilmoitus oikeuksista Tästä lehtisestä saat tärkeää tietoa oikeuksista, jotka sinulla on ollessasi Oikeuksilla tarkoitetaan tärkeitä vapauksia ja apua, jotka ovat lain mukaan saatavilla kaikille. Kun tiedät

Lisätiedot

Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari

Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari Vaikeuksia ymmärtää, että ovat rikoksen uhreja. Vaikeuksia saada asioihin selvyyttä hajallaan olevan

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Liite III. Valmisteyhteenvetojen ja pakkausselosteiden tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset

Liite III. Valmisteyhteenvetojen ja pakkausselosteiden tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset Liite III Valmisteyhteenvetojen ja pakkausselosteiden tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset 55 Monovalenttisten tuhkarokkorokotteiden valmisteyhteenvetojen tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset Kohta

Lisätiedot

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunneklinikka Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunnekehoterapia on luontaishoitomenetelmä, joka on kehittynyt erilaisten luontaishoitomenetelmien yhdistämisestä yhdeksi hoitomuodoksi.

Lisätiedot

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen.

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen. Koulutusaineiston pohdintatehtäviä ROMANIT EUROOPASSA Ihmisoikeudet, liikkuvuus ja lapset 1. OSA: ROMANIT - Vähemmistönä Euroopassa ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla

Lisätiedot

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria.

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria. Lapsen oikeuksien julistus Barnkonventionen på finska för barn och ungdomar YK:n lapsen oikeuksien julistus annettiin vuonna 1989. Lapsen oikeuksien julistuksessa luetellaan oikeudet, jotka jokaisella

Lisätiedot