Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia."

Transkriptio

1 Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa useampia pelipaketteja. Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Ensimmäisissä 9 liuskassa on värireunat, joiden mukaisille väripapereille nämä sivut on tarkoitus tulostaa. Tarvitset 3 vihreää, 3 sinistä, 1 keltaisen ja 2 oranssia paperiarkkia. Muut sivut tulostetaan valkoiselle paperille tai pahville. Pelilauta sekä ohjeet jokaiselle pelaajalle ovat neljässä viimeisessä liuskassa. Pelilauta on olemassa kahtena erilaisena kappaleena: vaakasuorana sivuna, jonka voit ensin tulostaa ja sitten valokopioida A3-kokoiselle paperille tai kahtena pystysuorana A4-sivuna, jotka voidaan liimata tai teipata yhteen. Pelilaudan tulee olla lopulta A3-kokoinen, tämä on tärkeää! Ohjesivu on hyvä tulostaa väripaperille, tosin valkoinenkin käy. Huolehdi siitä, että pelilautoja ja ohjesivuja on yhtä monta kuin pelaajia. Peli-iloa! Lisätietoja saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen:

2 C O M M O N S D E E D Nimi mainittava-ei jälkiperäisiä teoksia-ei kaupalliseen käyttöön 2.5 Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta Seuraavilla ehdoilla Nimi mainittava. Teoksen tekijä on ilmoitettava siten kuin tekijä tai teoksen lisensoija on sen määrännyt. (www.playdecide.org) Ei-kaupalliseen käyttöön. Teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Ei jälkiperäisiä teoksia. Teosta ei saa muuttaa, muunnella tai käyttää toisen teoksen pohjana. Uudelleenkäyttäessäsi tai levittäessäsi tätä teosta, sinun tulee tehdä selväksi muille tämän teoksen käyttäjille nämä lisenssiehdot. Tämän lisenssin rajoituksista voidaan luopua tekijänoikeuden omistajan antamalla luvalla. Tämä lisenssi ei vaikuta tekijänoikeuslaissa sallittuun yksityiskopiointioikeuteen tai muiden lakien myöntämiin oikeuksiin. Koko lisenssin lakitekstin voit lukea osoitteessa: Oikeuksista luopuminen:

3 Tietokortti 1 Kehittyvät aivot 20 vuotta sitten tutkijat olivat sitä mieltä, että aivot eivät muutu lapsuuden jälkeen lukuun ottamatta vanhetessa menetettäviä aivosoluja. Itse asiassa aivot muuttuvat jatkuvasti elämän aikana oppimisen ja ympäristöön sopeutumisen tuloksena. Tietokortti 2 Mitä tietoisuus on? Tutkijoiden mukaan siinä vaiheessa, kun tietoisesti teemme jotain, aivomme ovat jo suorittaneet tehtävän. Aivot siis määräävät tekemisistämme ja tietoisuus on aivojen tapa selittää meille toimintaansa. Tietokortti 3 Aivojen anatomian ja käyttäytymisen välinen yhteys Etsiessään käyttäytymisen ja aivojen anatomian ja biologian välistä yhteyttä tutkijat huomasivat, että 21 antisosiaalisesti käyttäytyvällä yksilöllä aivojen volyymi oli paikoitellen keskimäärin 11% pienempi kuin muilla. Tietokortti 4 Eläinten malli Tutkiessaan riippuvaisuutta, aggressiivisuutta ja vanhempien käyttäytymistä tutkijat ovat havainneet, että eläinten käytökseen voidaan vaikuttaa lääkkeillä. Osaa tehdystä tutkimuksesta on jo sovellettu ihmisiin. Tietokortti 5 Vastustuskyky lääkkeille Parkinsonin tautia sairastavat eivät pysty hallitsemaan liikkeitään. Syynä on solujen kuolema aivojen liikkeitä hallitsevassa osassa. Tautiin on olemassa lääkkeitä, mutta monien keho tulee niille vastustuskykyisiksi. Tietokortti 6 Biologisten ja psykologisten ongelmien hoito Parkinsonin taudin ja muiden liikehäiriöiden hoidossa on käytetty syväaivostimulantteja. Niitä kokeillaan nyt myös psykiatristen häiriöiden kuten depression ja obsessiiviskompulsiivisen häiriön hoitoon. Tietokortti 7 Kantasoluterapia Parkinsonin tauti sopii hyvin kantasoluterapian kohteeksi, koska vahingoittunut alue aivoissa on pieni ja helppo tunnistaa. Vahingoittuneiden solujen korvaaminen kantasoluilla voi helpottaa tautia tai mahdollisesti jopa parantaa sen. Tietokortti 8 Lobotomia välisenä aikana skitsofreniaa sairastavia potilaita hoidettiin poistamalla aivojen etuosa. Potilaan persoonallisuus muuttui lopullisesti. Nykyinen syväaivostimulaatiotekniikka toimii huomattavasti valikoivammin aivoja kohtaan ja sen vaikutus voidaan peruuttaa. Tietokortti 9 Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) TMS näyttää parantavan suoritusta muisti- ja päättelytehtävissä. Se myös helpottaa vakavasta väsymyksestä ylipääsemistä ja uuden taidon oppimista.

4 Tietokortti 10 Medikalisaatiotrendi Tietokortti 11 Lääkkeillä tehostaminen Tietokortti 12 Uudet mielialalääkkeet Rohkaisemmeko reseptilääkkeillä tapahtuvaa hoitoa, kun eilääketieteellisille tiloille annetaan lääketieteellinen tai psykiatrinen nimike? Lääkehoidolla normaaleista ihmisistä voidaan tehdä normaalia parempia. Lääkkeitä käytetään jo mielialan, muistin ja oppimiskyvyn sekä perustoimintojen kuten unen, ruokahalun ja seksuaalisuuden tehostamiseen. Uudet lääkkeet ovat turvallisempia kuin aiemmat, joten niitä voidaan käyttää laajemmin. Jopa täysin terveet ihmiset saattavat käyttää niitä mielialan kohottajina, kun haluavat voida paremmin kuin hyvin. Tietokortti 13 Hoitoa ilman oireita Tietokortti 14 Faktaa ja fiktiota Tietokortti 15 Masennusepidemia Masennus tulee ja menee, ja usein masennuskausien välissä voi olla vuosiakin. Nykypäivänä masennusta hoidetaan uuden sukupolven mielialalääkkeillä useiden vuosien ajan, vaikka oireita ei olisikaan näkyvillä. Aldous Huxleyn 1930-luvulla kirjoittamassa kirjassa Uusi uljas maailma Soma-niminen lääke poisti kaikki kivun- ja tuskantunteet. Nykyisin aivoihin vaikuttavia lääkkeitä on saatavilla runsaasti sekä reseptivapaina että lääkärin määrättävinä. Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt masennuksen tämän vuosisadan suurimmaksi terveysriskiksi. Psyykkiset häiriöt ovat yksi johtavista taudinja toimintakyvyttömyyden aiheuttajia sekä Euroopassa että sen ulkopuolella. Tietokortti 16 Reseptivapaat lääkkeet Monia aivoihin vaikuttavia lääkkeitä käytetään muuhun kuin sairauksien hoitamiseen. Esimerkiksi mielialalääkkeitä käyttävät eivät välttämättä ole erityisen ahdistuneita. Tietokortti 17 Oppimiskykyyn vaikuttavat lääkkeet Ritalin ja sen kaltaisen psykostimulantit parantavat huomio-, reaktio-, ongelmanratkaisu- ja suunnittelukykyä. Ritalin on käytetyin viihdehuume amerikkalaisilla yliopistokampuksilla. Tietokortti 18 Muistia tehostavat lääkkeet Monet lääkefirmat panostavat valtavasti muistia parantavien lääkkeiden tutkimukseen ja kehittämiseen. Muistia parantavat ravintolisäaineet ovat jo miljardibisnes siitä huolimatta, että niiden tehosta ei juuri ole todisteita.

5 Tietokortti 19 Sotilasvoimaa Tietokortti 20 Armeijan kokeilut Tietokortti 21 Yli-ihminen Lääkkeet, joilla hoidetaan unihäiriöitä, voivat pidentää hereilläoloaikaa päivien mittaiseksi. Yhdysvaltain armeija on tutkinut miten lääkkeet vaikuttavat terveisiin ihmisiin. Yhdysvaltain armeija käyttää 20 miljoonaa dollaria löytääkseen uusia keinoja estää sotilaiden väsyminen ja pitää heidät hereillä, valppaina ja tehokkaina jopa seitsemän päivää yhteen menoon ilman sivuvaikutuksia. Yhdysvaltain armeija on ehdottanut, että ihmisiä pitää parantaa. Armeija tutkii tapoja, joilla sotilaista voisi tehdä fiksumpia, kestävämpiä, nopeampia ja vahvempia lyhyesti sanottuna yliihmisiä. Tietokortti 22 Muistia tehostavien lääkkeiden vaarat Ehkä ei ole hyvä tehostaa muistiaan päivittäin koko loppuelämänsä ajan. Siitä saattaa tulla psykologisia sivuvaikutuksia, vaikka että pää jumiutuu asioista, joita ei yksinkertaisesti pysty unohtamaan. Tietokortti 23 Reseptivapaat lääkkeet Monet aivoja tehostavat lääkkeet suunniteltiin alun perin lääketieteellisen ongelman hoitoon, mutta ne ovat osoittautuneet riittävän turvallisiksi myös laajempaan käyttöön. Tietokortti 24 Media Emme tiedä millainen vaikutus median tiedon tulvalla on kehittyviin aivoihin. Saattaa olla, että medialla on jopa vaarallisempi vaikutus aivoihin kuin huumeilla.

6 1 Tekniikoiden valvonta Pitäisikö aivokuvantamistekniikka sallia muihin tarkoituksiin kuin diagnosointiin ja sairauden hoitoon? Kenellä on oikeus käyttää sitä? 2 Elektrodit ja pillerit Eroaako aivoissa oleva elektrodi pillereiden syömisestä? 3 Ihmisten vapaus ja omanarvontunto Jos oikeus määrää lääkehoidon aggressiivisesti ja seksuaalisesti sopimattomasti käyttäytyvälle ihmiselle, rikkooko se yksilönvapautta ja ihmisarvoa? Entä jos hoitoon kuuluu elektrodien istutus? 4 Oman itsen tehostaminen Mitä seuraavista tehostaisit, jos se olisi mahdollista keinotekoisesti (pillerit, elektrodit, TMS)? Muistia Älykkyyttä Mielialaa Ovatko jotkut keinot muita hyväksyttävämpiä? 5 Lääkkeet ja yhteiskunta Onko aivojen tehostajilla laajoja sosiaalisia vaikutuksia? Hyötyvätkö jotkut sosiaaliryhmät lääkkeiden käytöstä enemmän kuin toiset? 6 Lääkkeitä vallankäyttäjille Pitäisikö meidän vaatia, että presidentit ja pääministerit, jotka tekevät koko maailmaa koskevia päätöksiä, käyttäisivät aivoja tehostavia lääkkeitä? 7 Lääkkeiden vaikutus evoluutioon Muutammeko ihmisen evoluutiota, kun muutamme keinotekoisesti ihmisaivoja? 8 Riskien arviointi Miten voimme tietää, millaisia riskejä psykoaktiivisten lääkkeiden käytöstä seuraa, erityisesti jos niitä aletaan ottaa jo nuorena ja käyttö jatkuu pitkään? 9 Lääkkeiden käytön valvonta Kun lääke hyväksytään, ihmiset alkavat käyttää sitä muuhun kuin sen alkuperäiseen tarkoitukseen.

7 10 Pakotetaanko ihmiset tehostamaan aivojaan? On olemassa vaara, että huippusuorittajia etsivät työnantajat ja koulut pakottavat halukkaat tehostamaan aivojaan. Tämä täytyy estää. 11 Lääkkeiden vaikutukset Olenko edelleen sama ihminen, jos käytän aivoihini vaikuttavaa lääkettä? 12 Lääkkeitä vai terapiaa? Pitäisikö masennusta hoitaa pillereillä vai terapeutille puhumalla? 13 Mitä pitäisi parantaa? Jos ongelma sijaitsee aivoissa, pitäisikö myös hoidon kohdistua ainoastaan aivoihin? 14 Rajanveto Miten mielialahäiriöiden maailmassa voidaan vetää selkeä raja terveen ja sairaan välillä? 15 Millainen häiriö masennus on? Onko masennus yksilön vai yhteiskunnan häiriö? 16 Ongelman salaaminen Onko mahdollista, että aivoihin vaikuttavan lääkkeen käytöllä voisi peittää sosiaalisen ongelman? 17 Yhteiskunnan asenteet Kuinka paljon olemme sosiaalisesti valmiita hyväksymään ihmisen käytöksen vaihteluita? 18 Epävarmuus lääkkeiden suhteen Useimmat meistä haluaisivat elää elämänsä iloisina ja hoikkina, keskittyä lasersäteen lailla töissä ja nauttia raivoisasta seksistä joka yö. Kuitenkin suurin osa meistä suhtautuu epäilevästi tämän saavuttamiseen lääkkeiden avulla. Miksi?

8 19 Kuka määrää? Kuka määrittelee käytöksen ja käytöshäiriön, kenen pitäisi kontrolloida hoitoa? 20 Edun saavuttaminen Onko eettisesti oikein käyttää lääkkeitä pärjätäkseen muita paremmin? 21 Aivojen tehostaminen ja reiluus Koulutus on kognitiivinen tehostaja, joka on jakautunut todella epätasa-arvoisesti. Yhteiskunta ei kuitenkaan vastusta koulutusta. Sitä vastoin neurokognitiivisia tehostajia voisi olla suhteellisen helppo jakaa tasaisesti kaikille. 22 Lääkkeitä kokeissa pärjäämiseen Millaisia vaikutuksia oppimiskykyä tehostavilla lääkkeillä olisi, jos niitä käytettäisiin sellaisissa testeissä pärjäämiseen, joissa paras valitaan tiettyyn toimeen tai tehtävään? 23 Kahvi ja muut piristeet Eroaako piristeiden nauttiminen ennen koetta millään lailla kahvikupillisen juomisesta? 24 Tuomioistuimen vallan laajentaminen Oikeudessa voidaan jo määrätä rikollisia hoitoon. Onko olemassa riski, että hoitoon voidaan määrätä kuka tahansa, jota yhteiskunta pitää poikkeavana?

9 Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu.

10 Kerro ryhmälle, kuka mielestäsi maksaa (niin kulut kuin seurauksetkin) ja millä tavoin. Selitä lyhyesti muille pelaajille mitä seurauksia tuleville sukupolville koituu. Mitä mieltä uskot tiedotusvälineiden olevan tästä kaikesta? Liittyykö asiaan riskejä? Jos liittyy, kerro se ryhmälle ja pyydä kahta muuta pelaajaa keksimään lisää riskejä. Kuvittele, mitä isovanhempasi sanoisivat aiheesta! Kerro myös ryhmälle. Onko peliryhmä kohtelias ja välttelee aiheeseen liittyvistä tabuista puhumista? Jos näin on, sano Me emme ole puhuneet ja aloita keskustelu. Vaikuttaako tämä luontoon? Kerro ryhmälle, mitä mieltä olet. Jos sinulla on vielä mielipiteistä asiasta, joita et ole ilmaissut ryhmälle, tee se nyt. Ota tarinakortti. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro mielipiteesi ryhmälle.

11 Onko oikeutettua käyttää rahaa tällaiseen tutkimukseen ottaen huomioon epäoikeudenmukaisesti jakautuvan terveydenhuollon Euroopan ja Afrikan maiden välillä? Ovatko ihmisten tarpeet tärkeämmät kuin puhekyvyttömien, kuten eläinten ja alkioiden? Meidän tulee maksimoida ihmiselämä ja käyttää kaikki tutkimusmahdollisuudet hyväksi auttaaksemme sairaita ihmisiä. Oletko samaa mieltä? Valitse tarinakortti, joka eroaa omasta mielipiteestäsi. Kerro ryhmälle miten oma näkökantasi eroaa tai on samanlainen kuin tarinan henkilön. Selvitä, mitä mieltä oikealla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Keksi väite, joka tukee hänen näkemystään. Selvitä, mitä mieltä vasemmalla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Ole tarkoituksella hänen kanssaan eri mieltä. Valitse tarinakortti, jonka henkilö on kaukana omasta kannastasi. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro muille pelaajille mielipiteesi.

12 Tarinakortti 1 Kevinin tarina Tarinakortti 2 Oliven tarina Tarinakortti 3 Rosen tarina Kärsin elinkautista vankeustuomiota Texasissa vuonna 1981 tehdystä murhasta, josta minut tuomittiin. Olen syytön, mutta 20 vuoteen en kyennyt todistamaan sitä. Viime vuonna minulle tehtiin aivosormenjälkitutkimus. Päähäni laitettiin elektrodihattu ja minulle näytettiin kuvia murhapaikasta sekä aivan asiaan liittymättömiä kuvia. Minulle sanottiin, että vaikka yrittäisin peittää reaktioni, laite havaitsisi aivoihini tallentuneen murhapaikkaan liittyvän muiston. Tulos oli tietysti se, että mitään muistoja ei löytynyt. Minulla on vihdoinkin toivoa. Olen sairastanut Parkinsonin tautia yli kahdeksan vuotta. Jäseneni nytkähtelevät, tärisevät ja vapisevat. Lääkitykseni ei ole toiminut viime aikoina yhtä hyvin kuin ennen ja jäseneni ovat vääntyneet hallitsemattomasti. Lääkärini sanoi, että lääkitykseni ei pysty enempään ja ehdotti aivojen syvästimulaatiota. Aivoihini voitaisiin istuttaa elektrodi hallitsemaan oireitani. Voisin laittaa sen päälle ja pois päältä rinnassani olevan tahdistimen avulla. Onnistumisen mahdollisuudet ovat hyvät. Mutta tulisiko minusta sitten vähän niin kuin robotti? Olen 63-vuotias. Viime aikoina minulla on ollut muistiongelmia. Kokeet paljastivat, että minulla on MCI lievä kognitiivinen heikentyminen, mikä on dementian varhainen merkki. Saan luultavasti Alzheimerin taudin seuraavien viiden vuoden aikana, vaikka se ei olekaan varmaa. Lääkärit ovat määränneet minulle lääkkeen, joka hidastaa tilani huonontumista, mutta ei pysty pysäyttämään sitä. Haluan lääkkeen epätoivoisesti, koska dementia pelottaa sekä minua että perhettäni. Lääke on kuitenkin hyvin kallis, enkä tiedä kuinka kauan saan sen ilmaiseksi. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

13 Tarinakortti 4 Susanin tarina Tarinakortti 5 Tohtori Andersonin tarina Tarinakortti 6 Margaretin tarina Hei, olen 43-vuotias kolmen lapsen kotiäiti. Olen kärsinyt masennuksesta useita vuosia. Lääkärini on määrännyt minulle masennuslääkkeitä, jotka auttavat minua näkemään asioiden valoisan puolen. En voi kuvitellakaan millaista elämäni olisi ilman näitä pillereitä. Mietin silti millainen ihminen olisin ilman lääkitystä. Kuka oikeastaan olen? Auttaako lääke minua löytämään todellisen persoonallisuuteni? Vai tekeekö se minusta eri ihmisen, sellaisen joka on aina onnellinen ja hymyilevä, mutta minulle itselleni vieras? Kolme vuotta sitten todistin 17- vuotiaan Leen puolesta, joka oli syytettynä 15-vuotiaan nuoren tappoyrityksestä. Kerroin oikeudessa, että Lee ei kyennyt hallitsemaan väkivaltaista käytöstään, koska hän oli kasvanut väkivaltaisessa kodissa. Käytin aivokuvantamistekniikkaa näyttääkseni, että osassa hänen aivojaan oli normaalia vähemmän volyymia. Tämä on tyypillistä klassiselle väkivaltakuviolle. Valamiehistö vapautti hänet murhayrityssyytteestä sen perusteella, että häntä ei voitu pitää vastuullisena teoistaan. Opetan yläasteella. Lähes kolmasosa opettamistani pojista käyttää Ritalin-nimistä lääkettä. Suurimmalla osalla heistä ei kuitenkaan ole tarkkaavaisuuden ja yliaktiivisuuden häiriötä ADHD:ta, jonka hoitoon lääkettä yleensä käytetään. Yhä useammat varakkaat vanhemmat antavat tätä lääkettä lapsilleen auttaakseen heitä keskittymään opiskeluun. Joudummeko jonain päivänä vaatimaan virtsanäytettä oppilailta kun he palauttavat koepaperin selvittääksemme onko koetulos saavutettu kovalla työllä vai lääkkeillä? Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

14 Tarinakortti 7 Sybilin tarina Tarinakortti 8 Barbaran tarina Valkoinen kortti John ja minä saimme juuri ensimmäisen lapsemme, ihanan Oliver-pojan. Nyt minun täytyy palata töihin. Sydäntäni särkee ajatus siitä, että minun täytyy jättää Oliver päiväkotiin joka päivä. Päiväkodin henkilökunta on todella osaavaa, mutta luin jostain, että tarhalapsista tulee helpommin häiriköitä myöhemmin elämässä. Minusta se kuulostaa oudolta, koska olen aina ajatellut, että muiden lasten kanssa oleminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja. En tosiaan tiedä mitä tehdä. Sybil Poikani Kevin joutui moottoripyöräonnettomuuteen viisi vuotta sitten, kun hän oli 22- vuotias. Siitä lähtien hän on ollut koomassa, vegetatiivisessa tilassa. Hänen aivokuorensa on eloton, joten hän ei koskaan kykene ajattelemaan tai tuntemaan. Ainoa elävä osa aivoja on eläinaivot, jotka saavat hänet hengittämään ja hänen sydämensä lyömään. Ei ole toivoa siitä, että hän tulisi tajuihinsa. Mitä järkeä tässä on? Joskus minusta tuntuu, että hän elää ja joskus tuntuu, että hän on kuollut. Joskus tuntuu, etten ole varma, mitä eroa niillä on. Barbara Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

15 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: Näkökulma korttien määrä: Tarinakorttien määrä : Valkoisten korttien määrä:

16 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

17 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

18 Kannanotot neurotieteeseen Tuen Jos mahdollisista haitallisista vaikutuksista on saatavilla riittävän kattavat arviot, aivotehostajia ei tarvitse säännöstellä sen enempää kuin alkoholia ja tupakkaa nykyään. Markkinat saavat päättää. Aivotehostajien pitäisi olla kaikissa olosuhteissa tiukan lääketieteellisen valvonnan alaisia, eli niiden saamiseksi tarvittaisiin lääkärin määräys. Aivotehostajien ei pitäisi olla suuren yleisön saatavilla. Niitä pitää kuitenkin tutkia (kliinisillä kokeilla, armeijan käytössä jne.), jotta niiden pitkäaikaiskäytön lääketieteelliset ja sosiaaliset vaikutukset saadaan selville. Ei ole moraalisesti hyväksyttävää käyttää tällaisia lääkkeitä normaalin käyttäytymisen tehostamiseen. Niitä pitäisi käyttää ainoastaan terapeuttisiin tarkoituksiin sairauksien ja erilaisten häiriöiden hoitoon. Tämän ryhmän kannanotto: Hyväksyn En hyväksy En ota kantaa Äänestystulos Kokonaisäänestystulokset löydät osoitteesta: password: vote

19 on neuroscience Tarinakortti Tietokortti Tietokortti Ensimmäisiä ajatuksia Neurotiede aivojen tehostaminen Lääkkeillä, joita kehitetään sairauksien hoitamiseen, voidaan tulevaisuudessa todennäköisesti myös tehostaa luonnollisia kykyjämme. Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääkitys parantaa myös normaalisti toimivaa muistia. Stimuloivat lääkkeet, joita käytetään keskittymishäiriö ADHD:sta kärsivien lasten hoidossa, lisäävät myös normaalien aivojen keskittymiskykyä. Myös tunnepuolta voidaan parantaa. Uudet masennuslääkkeet vaikuttavat myös ihmisiin, jotka eivät kärsi masennuksesta. Ne vähentävät pieniä jokapäiväisiä murheita ja auttavat ihmisiä olemaan optimistisempia ja itsevarmempia. Sairauden hoidon sijaan näitä lääkkeitä saatetaan tulevaisuudessa käyttää terveen ruumiin, aivojen ja psyyken tehostamiseen. Kun otetaan huomioon kaikki mahdolliset lääkkeistä saatavat edut ja itsemme tehostaminen, onko väistämätöntä, että lääkkeitä tullaan käyttämään tähän tarkoitukseen? Voimmeko, tai pitäisikö meidän edes, yrittää rajoittaa niiden käyttöä? Kysymys on todellakin aiheellinen, jos lääkkeet eivät ole vahingollisia. Mitä haittaa voisi olla muistin, älykkyyden ja huomio- ja keskittymiskyvyn parantamisesta? Tai luovuuden, empatiakyvyn ja sosiaalisuuden lisäämisestä? Turvaudumme jo nyt päivittäin kahviin, tupakkaan ja viinilasilliseen. Emmekö teekin niin lähinnä kofeiinin, nikotiinin ja alkoholin vaikutuksen vuoksi? Miten pilleri eroaa kahvikupillisesta? Kannanotot 1. Jos mahdollisista haitallisista vaikutuksista on saatavilla riittävän kattavat arviot, aivotehostajia ei tarvitse säännöstellä sen enempää kuin alkoholia ja tupakkaa nykyään. Markkinat saavat päättää. 2. Aivotehostajien pitäisi olla kaikissa olosuhteissa tiukan lääketieteellisen valvonnan alaisia, eli niiden saamiseksi tarvittaisiin lääkärin määräys. 3. Aivotehostajien ei pitäisi olla suuren yleisön saatavilla. Niitä pitää kuitenkin tutkia (kliinisillä kokeilla, armeijan käytössä jne.), jotta niiden pitkäaikaiskäytön lääketieteelliset ja sosiaaliset vaikutukset saadaan selville. 4. Ei ole moraalisesti hyväksyttävää käyttää tällaisia lääkkeitä normaalin käyttäy tymisen tehostamiseen. Niitä pitäisi käyttää ainoastaan terapeuttisiin tarkoituk siin sairauksien ja erilaisten häiriöiden hoitoon. Aseta tarinakortti tähän. Aseta ensimmäinen tietokortti tähän. Aseta ensimmäinen näkökulmakortti tähän. Aseta toinen tietokortti tähän. Aseta toinen näkökulmakortti tähän. Kirjoita ylös ne ajatukset, jotka tulivat ensimmäisinä mieleesi, ja käytä valkoisia kortteja lisätäksesi näkökulmia. Aseta haastekortti tähän, jos haluat. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa.... ja vielä yksi Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. Kirjatkaa keskustelu ylös 3. Ryhmän yhteinen mielipide Kootkaa eri keskustelunaiheiden perustelut yhteen. Voitteko ryhmänä saada aikaan positiivisen sopuratkaisun ja päätyä yhteisesti tietyn kannanoton puolelle? Voitte luoda myös aivan uuden kannanoton niin halutessanne. ± 30 MIN. ± 20 MIN. 4. Toiminta Mene osoitteeseen ja: syötä ryhmäsi tulokset Decide-tietopankkiin; tutki, mitä mieltä muut eurooppalaiset ovat aiheesta; lue lisää aiheesta; lataa itsellesi ja ystävillesi uusi peli; ota selvää, miten voit vaikuttaa asioihin pelattuasi Decide-peliä.

20 on neuroscience Neurotiede aivojen tehostaminen Lääkkeillä, joita kehitetään sairauksien hoitamiseen, voidaan tulevaisuudessa todennäköisesti myös tehostaa luonnollisia kykyjämme. Alzheimerin tautiin tarkoitettu lääkitys parantaa myös normaalisti toimivaa muistia. Stimuloivat lääkkeet, joita käytetään keskittymishäiriö ADHD:sta kärsivien lasten hoidossa, lisäävät myös normaalien aivojen keskittymiskykyä. Myös tunnepuolta voidaan parantaa. Uudet masennuslääkkeet vaikuttavat myös ihmisiin, jotka eivät kärsi masennuksesta. Ne vähentävät pieniä jokapäiväisiä murheita ja auttavat ihmisiä olemaan optimistisempia ja itsevarmempia. Sairauden hoidon sijaan näitä lääkkeitä saatetaan tulevaisuudessa käyttää terveen ruumiin, aivojen ja psyyken tehostamiseen. Kun otetaan huomioon kaikki mahdolliset lääkkeistä saatavat edut ja itsemme tehostaminen, onko väistämätöntä, että lääkkeitä tullaan käyttämään tähän tarkoitukseen? Voimmeko, tai pitäisikö meidän edes, yrittää rajoittaa niiden käyttöä? Kysymys on todellakin aiheellinen, jos lääkkeet eivät ole vahingollisia. Mitä haittaa voisi olla muistin, älykkyyden ja huomio- ja keskittymiskyvyn parantamisesta? Tai luovuuden, empatiakyvyn ja sosiaalisuuden lisäämisestä? Turvaudumme jo nyt päivittäin kahviin, tupakkaan ja viinilasilliseen. Emmekö teekin niin lähinnä kofeiinin, nikotiinin ja alkoholin vaikutuksen vuoksi? Miten pilleri eroaa kahvikupillisesta? Tarinakortti Aseta tarinakortti tähän. Kannanotot 1. Jos mahdollisista haitallisista vaikutuksista on saatavilla riittävän kattavat arviot, aivotehostajia ei tarvitse säännöstellä sen enempää kuin alkoholia ja tupakkaa nykyään. Markkinat saavat päättää. 2. Aivotehostajien pitäisi olla kaikissa olosuhteissa tiukan lääketieteellisen valvonnan alaisia, eli niiden saamiseksi tarvittaisiin lääkärin määräys. 3. Aivotehostajien ei pitäisi olla suuren yleisön saatavilla. Niitä pitää kuitenkin tutkia (kliinisillä kokeilla, armeijan käytössä jne.), jotta niiden pitkäaikaiskäytön lääketieteelliset ja sosiaaliset vaikutukset saadaan selville. 4. Ei ole moraalisesti hyväksyttävää käyttää tällaisia lääkkeitä normaalin käyttäy tymisen tehostamiseen. Niitä pitäisi käyttää ainoastaan terapeuttisiin tarkoituk siin sairauksien ja erilaisten häiriöiden hoitoon. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa. Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. ± 30 MIN.

21 Tietokortti Tietokortti Ensimmäisiä ajatuksia Aseta ensimmäinen tietokortti tähän. Aseta toinen tietokortti tähän. Kirjoita ylös ne ajatukset, jotka tulivat ensimmäisinä mieleesi, ja käytä valkoisia kortteja lisätäksesi näkökulmia. Aseta ensimmäinen näkökulmakortti tähän. Aseta toinen näkökulmakortti tähän. Aseta haastekortti tähän, jos haluat.... ja vielä yksi Kirjatkaa keskustelu ylös 3. Ryhmän yhteinen mielipide Kootkaa eri keskustelunaiheiden perustelut yhteen. Voitteko ryhmänä saada aikaan positiivisen sopuratkaisun ja päätyä yhteisesti tietyn kannanoton puolelle? Voitte luoda myös aivan uuden kannanoton niin halutessanne. ± 20 MIN. 4. Toiminta Mene osoitteeseen ja: syötä ryhmäsi tulokset Decide-tietopankkiin; tutki, mitä mieltä muut eurooppalaiset ovat aiheesta; lue lisää aiheesta; lataa itsellesi ja ystävillesi uusi peli; ota selvää, miten voit vaikuttaa asioihin pelattuasi Decide-peliä.

22

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

MAESTRO. Ohjaajan käsikirja. Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn

MAESTRO. Ohjaajan käsikirja. Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn MAESTRO Ohjaajan käsikirja Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn MAESTRO Ohjaajan käsikirja Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn Copyright Suomennos Kieliasun ja sisällön

Lisätiedot

MOTIVAATIO JA MUUTOS¹. William Miller & Stephen Rollnick. 1. Motivaation kehittäminen

MOTIVAATIO JA MUUTOS¹. William Miller & Stephen Rollnick. 1. Motivaation kehittäminen MOTIVAATIO JA MUUTOS¹ William Miller & Stephen Rollnick 1. Motivaation kehittäminen Konsultaatioprosessin aloittaminen ei kovinkaan paljon poikkea shakkierästä. Kaikki on selkeää ja järjestyksessä alussa,

Lisätiedot

Kehittyvä ihmiskunta

Kehittyvä ihmiskunta Kehittyvä ihmiskunta Kaj Sotala Kehittyvä ihmiskunta Kaj Sotala Kehittyvä ihmiskunta Uuden teknologian uhkaavat mahdollisuudet Finn Lectura ISBN 978-951-792-434-4 Copyright Kaj Sotala Finn Lectura Ulkoasu

Lisätiedot

Opettajanopas syrjinnän estämiseen

Opettajanopas syrjinnän estämiseen Opettajanopas syrjinnän estämiseen Lähdemateriaalista toimittanut: Mari Hakojärvi Käännökset: Milla Mäkinen, Saija Ohtonen Taitto: Point Panic Kuvat: UNICEF Kannen kuva: UNICEF/ Alpine Fund/ Garth Willis

Lisätiedot

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio Johdanto Läheisen hoitaminen voi olla eräs kaikkein stressaavimmista ja rasittavimmista kokemuksista. Samalla se voi kuitenkin olla erittäin antoisaa molemmille osapuolille. Vaikka omaishoitosuhde vetoaa

Lisätiedot

Ensimmäinen kokous. Aloittelijoiden kokoukset syntyivät varhain 40-luvun alussa kun AA alkoi kasvaa nopeasti.

Ensimmäinen kokous. Aloittelijoiden kokoukset syntyivät varhain 40-luvun alussa kun AA alkoi kasvaa nopeasti. Paluu Perusasioihin - Aloittajien kokoukset 1 Ensimmäinen kokous TERVETULOA ensimmäiseen neljästä yhden tunnin AA-kokouksesta. Seuraavien viikkojen aikana tulet kuulemaan, miten toivutaan alkoholismin

Lisätiedot

UUTUUS TUNNE LUKKOSI -MENESTYSKIRJAN

UUTUUS TUNNE LUKKOSI -MENESTYSKIRJAN UUTUUS TUNNE LUKKOSI -MENESTYSKIRJAN TEKIJÄLTÄ! KIMMO TAKANEN TUNNE SYDÄMESI SYDÄMESI MATKA UUTEEN RAKKAUTEEN WSOY KIMMO TAKANEN TUNNE SYDÄMESI MATKA UUTEEN RAKKAUTEEN WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

MAESTRO. Nuoren työkirja. Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn

MAESTRO. Nuoren työkirja. Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn MAESTRO Nuoren työkirja Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn MAESTRO Nuoren työkirja Stressinhallintakurssi nuorten masennuksen ehkäisyyn Copyright Suomennos Kieliasun ja sisällön muokkaus

Lisätiedot

Simply Well. Simply Well neljä. Kristian Ekström. ravinto. ravinto. neljä askelta terveyteen. liike. liike. mieli. mieli

Simply Well. Simply Well neljä. Kristian Ekström. ravinto. ravinto. neljä askelta terveyteen. liike. liike. mieli. mieli Kristian Ekström on helsinkiläinen kiropraktikko ja hyvinvointivalmentaja. Hänen intohimonsa on ihmisten innostaminen terveyttä ja elämänlaatua parantaviin elämäntapamuutoksiin. Hän on työssään nähnyt

Lisätiedot

Neljännen askeleen opas

Neljännen askeleen opas Neljännen askeleen opas 41 ON OLEMASSA RATKAISU Anonyymit Alkoholistit On olemassa ratkaisu. Tuskin kukaan meistä piti siitä, että joutui tutkistelemaan itseään, luopumaan ylpeydestään ja tunnustamaan

Lisätiedot

HUNTINGTONIN TAUTI Tietoa Huntington-perheille ja hoitohenkilökunnalle

HUNTINGTONIN TAUTI Tietoa Huntington-perheille ja hoitohenkilökunnalle HUNTINGTONIN TAUTI Tietoa Huntington-perheille ja hoitohenkilökunnalle HUNTINGTONIN TAUTI Tietoa Huntington-perheille ja hoitohenkilökunnalle Oppaan kirjoittajat: Perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri

Lisätiedot

Wilma- keskustelu lasten kännykän ja netin käytöstä - Yhteenveto 2/2015

Wilma- keskustelu lasten kännykän ja netin käytöstä - Yhteenveto 2/2015 Wilma- keskustelu lasten kännykän ja netin käytöstä - Yhteenveto 2/2015 Hyvät Hakalan koulun oppilaiden vanhemmat! Aiemmin syksyllä Wilmassa käytiin keskustelua lasten tietokoneiden, kännyköiden ja muiden

Lisätiedot

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen Luova ympäristö lasten omaaloitteisen toiminnan tukemiseksi (Miten käytimme TRIZ:a lasten TV-pelin suunnittelutyössä?) Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) 2013 Opetusaineisto on valmistunut

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta omaisille

Ensitietoa skitsofreniasta omaisille Ensitietoa skitsofreniasta omaisille Omaisjärjestöt: Euroopan Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitto European federation of associations of families of mentally ill people/ Eu Fami Omaiset mielenterveystyön

Lisätiedot

VAIKEAN MASENNUKSEN HOITO 1. Ivy M. Blackburn. Johdanto

VAIKEAN MASENNUKSEN HOITO 1. Ivy M. Blackburn. Johdanto VAIKEAN MASENNUKSEN HOITO 1 Ivy M. Blackburn Johdanto Kognitiivista terapiaa on useimmiten käytetty lievempien masennusreaktioiden hoidossa. Suurin osa tähän asti julkaistuista tutkimuksista on käsitellyt

Lisätiedot

Onko väliä, mitä adhd-oireisten lastemme lautasella on tai ei ole? Purkistako jotain lisää? s. 6

Onko väliä, mitä adhd-oireisten lastemme lautasella on tai ei ole? Purkistako jotain lisää? s. 6 ADHD-liiton jäsenlehti Onko väliä, mitä adhd-oireisten lastemme lautasella on tai ei ole? Purkistako jotain lisää? s. 6 Kotioloissa sitä ei haittaa - muualla täytyy hävetä - tutkimus sisarusten asemasta

Lisätiedot

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU AMMATILLINEN OPETTAJAKORKEAKOULU

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU AMMATILLINEN OPETTAJAKORKEAKOULU OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU AMMATILLINEN OPETTAJAKORKEAKOULU Nuorten oireilu ja varhainen puuttuminen ammatillisessa koulutuksessa Hiivala Jussi Huhtaniska Reijo Jokinen Ari Jäntti Pekka Kaksonen Jouni

Lisätiedot

Parkinsonin tauti ja elämänlaatu

Parkinsonin tauti ja elämänlaatu Parkinsonin tauti ja elämänlaatu Sairaus pakottaa aina ihmisen arvioimaan elämäänsä täysin uudelleen. On asioita, joista on pakko luopua. Riittääkö se, mitä jää? Parkinsonpotilaan elämänlaadun kannalta

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

1. KIVUN MÄÄRITELMÄ HOT- TERAPIASSA... 3 1. 1. KIVUN VÄLTTELYMEKANISMI... 3 1. 2. PUHDAS JA LIKAINEN KIPU... 4 1. 3. KIPUKETJU HARJOITUS...

1. KIVUN MÄÄRITELMÄ HOT- TERAPIASSA... 3 1. 1. KIVUN VÄLTTELYMEKANISMI... 3 1. 2. PUHDAS JA LIKAINEN KIPU... 4 1. 3. KIPUKETJU HARJOITUS... Kirjareferaatti: Living Beyond your pain Esa Ryynänen, 14.9.2010 Sisältö 1. KIVUN MÄÄRITELMÄ HOT- TERAPIASSA... 3 1. 1. KIVUN VÄLTTELYMEKANISMI... 3 1. 2. PUHDAS JA LIKAINEN KIPU... 4 1. 3. KIPUKETJU HARJOITUS...

Lisätiedot

Avoimen Tilan Ulottuma

Avoimen Tilan Ulottuma atu Avoimen Tilan Ulottuma Nappi julkaisut 1/2008 1. painos teksti: Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti ulkoasu: Pia Barclay Nappituntumalla Seksuaalisuus on suuri ja kiehtova aihe. Sen voi nähdä

Lisätiedot

Teema: dementia ja muistisairaudet

Teema: dementia ja muistisairaudet 6. 2010 Muistin huolto Aivojen terveys Huumori vanhustyössä Teema: dementia ja muistisairaudet Vanhustenhuollon Uudet Tuulet 3 Pääkirjoitus 4 "Aivoterveys avainasemassa" 6 "Aivot ovat kallis pääomamme"

Lisätiedot

TRAUMA JA JOURNALISMI. Opas journalisteille, päätoimittajille ja esimiehille. Koonnut ja toimittanut: Mark Brayne. Suomennos: Marja Hakola

TRAUMA JA JOURNALISMI. Opas journalisteille, päätoimittajille ja esimiehille. Koonnut ja toimittanut: Mark Brayne. Suomennos: Marja Hakola 1 DART CENTER for journalism & trauma TRAUMA JA JOURNALISMI Opas journalisteille, päätoimittajille ja esimiehille Koonnut ja toimittanut: Mark Brayne Suomennos: Marja Hakola Johdanto 2 Mitä trauma on?

Lisätiedot

Maallisten ilojen puutarha - materiaalia seksuaalisuudesta päihdeongelmaisten naisten ryhmäkeskustelun tueksi

Maallisten ilojen puutarha - materiaalia seksuaalisuudesta päihdeongelmaisten naisten ryhmäkeskustelun tueksi Maallisten ilojen puutarha - materiaalia seksuaalisuudesta päihdeongelmaisten naisten ryhmäkeskustelun tueksi Seksologian perusteet -koulutus Jyväskylän Ammattikorkeakoulu 2007 Kehittämistehtävä Pia Piispanen

Lisätiedot