Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia."

Transkriptio

1 Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa useampia pelipaketteja. Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Ensimmäisissä 9 liuskassa on värireunat, joiden mukaisille väripapereille nämä sivut on tarkoitus tulostaa. Tarvitset 3 vihreää, 3 sinistä, 1 keltaisen ja 2 oranssia paperiarkkia. Muut sivut tulostetaan valkoiselle paperille tai pahville. Pelilauta sekä ohjeet jokaiselle pelaajalle ovat neljässä viimeisessä liuskassa. Pelilauta on olemassa kahtena erilaisena kappaleena: vaakasuorana sivuna, jonka voit ensin tulostaa ja sitten valokopioida A3-kokoiselle paperille tai kahtena pystysuorana A4-sivuna, jotka voidaan liimata tai teipata yhteen. Pelilaudan tulee olla lopulta A3-kokoinen, tämä on tärkeää! Ohjesivu on hyvä tulostaa väripaperille, tosin valkoinenkin käy. Huolehdi siitä, että pelilautoja ja ohjesivuja on yhtä monta kuin pelaajia. Peli-iloa! Lisätietoja saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen:

2 C O M M O N S D E E D Nimi mainittava-ei jälkiperäisiä teoksia-ei kaupalliseen käyttöön 2.5 Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta Seuraavilla ehdoilla Nimi mainittava. Teoksen tekijä on ilmoitettava siten kuin tekijä tai teoksen lisensoija on sen määrännyt. (www.playdecide.org) Ei-kaupalliseen käyttöön. Teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Ei jälkiperäisiä teoksia. Teosta ei saa muuttaa, muunnella tai käyttää toisen teoksen pohjana. Uudelleenkäyttäessäsi tai levittäessäsi tätä teosta, sinun tulee tehdä selväksi muille tämän teoksen käyttäjille nämä lisenssiehdot. Tämän lisenssin rajoituksista voidaan luopua tekijänoikeuden omistajan antamalla luvalla. Tämä lisenssi ei vaikuta tekijänoikeuslaissa sallittuun yksityiskopiointioikeuteen tai muiden lakien myöntämiin oikeuksiin. Koko lisenssin lakitekstin voit lukea osoitteessa: Oikeuksista luopuminen:

3 Tietokortti 1 Mitä erityistä on nanomittakaavassa? Paljonkin! Pienessä mittakaavassa tutut materiaalit saavat uusia sähköisiä, kemiallisia ja magneettisia ominaisuuksia ja jopa yksittäisiä atomeja voidaan käsitellä. Nanomittakaavassa on myös mahdollista rakentaa pieniä moottoreita. Tietokortti 2 Mitä tapahtuu nanomittakaavassa? 1 Nanohiukkaset ovat pikkuruisia materian palasia. Hiukkasten pienentyessä niiden suhteellinen pinta-ala kasvaa. Tämän vuoksi juokseva sokerikuorrute sulaa nopeammin kuin kiinteä sokeri. Tietokortti 3 Mitä tapahtuu nanomittakaavassa? 2 Nanomittakaavassa olevat hiukkaset voivat läpäistä solukalvon tai ihon. Kuten kaikessa uudessa teknologiassa (esim. sähkö) tämä ominaisuus voi olla joko hyödyksi tai haitaksi. Tietokortti 4 Mitä tapahtuu nanomittakaavassa? 3 Materia käyttäytyy poikkeuksellisesti, esimerkiksi: Kulta, joka yleensä ei reagoi herkästi, muuttuu reaktiiviseksi ja sulaa matalammassa lämpötilassa. Kupari lakkaa olemasta hyvä sähkönjohdin. Tietokortti 5 Mitä nanoteknologia on? Nanoteknologia on yleisnimitys kaikille sellaisille tekniikoille, jotka käsittelevät nanometrin kokoisia hiukkasia ja käyttävät hyväkseen ainakin yhtä hiukkasten ulottuvuuksista. Tietokortti 6 Nanohiukkasia voi esiintyä luonnossa Kullan ja hopean nanohiukkasia on havaittu sedimentaarisissa kivissä. Tulivuorenpurkaus tuottaa nanohiukkasia, ja myös jotkut meren suolayhdisteet sisältävät niitä. Tietokortti 7 Hiilinanoputki 1 Nanoputki muistuttaa ohutta hiilipaperia käärittynä sylinteriksi. Sen läpimitta on vain muutama nanometri; se on kertaa ohuempi kuin ihmisen hius. Tietokortti 8 Ison-Britannian Royal Societyn suositukset 2004 Tehtaiden ja tutkimuslaboratorioiden tulee pitää tuottamiaan nanohiukkasia ja nanoputkia terveydelle vaarallisina ja pyrkiä pienentämään niiden määrää jätteessä. Tietokortti 9 Myrkyllisyys Kemikaalien ominaisuudet muuttuvat, kun ne pienennetään nanohiukkastai nanoputkimuotoon. Hyvin pienet hiukkaset voivat läpäistä solukalvon ja saattavat olla suuria myrkyllisempiä.

4 Tietokortti 10 Terveysriskit Tietokortti 11 Maailmanlopun ennuste Tietokortti 12 Hiilinanoputki 2 Isossa-Britanniassa toimiva riippumaton tieteellinen elin The UK Royal Society suosittelee ilmassa olevien nanohiukkasten välttämistä kunnes lisätutkimuksia on tehty. Tutkija Eric Drexlerin mukaan niin kutsutut nanokoneet voisivat kopioitua ja kuluttaa maapallon kaiken materian. Tätä teoriaa ei enää pidetä ajankohtaisena ja Drexler onkin perunut puheensa. Hiilinanoputket ovat erittäin kestäviä (terästä 100 kertaa kestävämpiä ja samalla 6 kertaa kevyempiä), ja niillä on erinomainen sähkönjohtamiskyky. Tästä voisi olla hyötyä lääkkeiden kohdistamisessa tiettyyn osaan elimistöä sekä erilaisissa sähköisissä ja mekaanisissa sovelluksissa. Tietokortti 13 Kuka rahoittaa nanoteknologioita? Yhdysvallat ja Japani ovat suurimpia nanoteknologiatutkimuksen rahoittajia. EU ja muut Euroopan valtiot kuluttavat seuraavan neljän vuoden aikana yli miljardi euroa nanoteknologiaan. Suurimmat kehitysmaat ovat myös merkittäviä rahoittajia. Tietokortti 14 Nykysovellukset 1 Hopean nanohiukkasia on käytetty sukissa hajunsyöjinä. Hopean bakteereja vastustava ominaisuus tehostuu pintaalan laajentuessa nanomittakaavaan siirryttäessä. Tietokortti 15 Nykysovellukset 2 Yhdysvaltojen merivoimat käyttää nanomittakaavaan pienennettyä keraamista pinnoitetta laivoissaan. Tämä estää ruostumista, sillä merenelävät eivät tartu pinnoitukseen. Säästöä saadaan noin miljoonan dollarin verran jokaista laivaa kohti. Tietokortti 16 Mahdollisia sovelluksia 1 Tietokortti 17 Mahdollisia sovelluksia 2 Tietokortti 18 Mahdollisia sovelluksia 3 Magneettisten nanohiukkasten avulla voitaisiin kohdistaa lääkitys oikeaan, sairaaseen kohtaan elimistössä. Nanoputket voitaisiin täyttää lääkkeellä ja putkien ohjaus toteuttaa kehon ulkopuolelta käsin. DNA:n osiin liitetyillä, pienen pienillä kultahiukkasilla voitaisiin jäljittää veressä olevia sairauden aiheuttajia, viruksia ja bakteereja. Rokotukset voitaisiin koteloida nanomateriaaleihin, jolloin niitä ei enää tarvitsisi pakastaa. Emme kuitenkaan tiedä, mitä tapahtuu, kun kotelot avataan. Aihetta tutkitaan paraikaa.

5 Tietokortti 19 Mahdollisia sovelluksia 4 Tietokortti 20 Mahdollisia sovelluksia 5 Tietokortti 21 Mahdollisia sovelluksia 6 Raudan nanohiukkasia voitaisiin käyttää syöpäkudokseen kiinnittyjinä. Niiden kuumentaminen magneettikentän avulla tuhoaisi syöpäsolut. Tällä hetkellä muovinen tekolonkka kestää käytössä noin kymmenen vuotta. Keraamisella pinnoitteella tekolonkka voisi kestää jopa 40 vuotta, sillä nanomittakaavassa keraaminen pinta vahvistuu merkittävästi. Hiilinanoputkia hyödyntävät valaisimet voisivat vähentää valaistukseen kuluvan sähkön määrän puoleen nykyisestä. Tietokortti 22 Mahdollisia sovelluksia 7 Tietokortti 23 Mahdollisia sovelluksia 8 Tietokortti 24 Mahdollisia sovelluksia 9 Uudet materiaalit voisivat pudottaa aurinkokennojen hintaa. Näin aurinkoenergian hyödyntämisestä tulisi taloudellisesti kannattavaa ja todellinen vaihtoehto. Erikoistuneilla nanohiukkasilla voitaisiin puhdistaa saastunutta vettä, maata tai jopa ilmaa. Nykyään on jo mahdollista tehdä kalvoja, joiden huokoset ovat tarpeeksi pieniä virusten suodattamiseksi vedestä. Valoa säteilevistä nanomateriaaleista voitaisiin rakentaa paperinohuita TVkuvaruutuja, jotka olisi mahdollista rullata sanomalehden lailla kasaan. Tämänkaltaiset kuvaruudut kuluttaisivat todennäköisesti hyvin vähän sähköä.

6 1 Ihmisen parantelu Onko hyväksyttävää parannella ihmiskehon toimintaa lääketieteellisillä hoitomenetelmillä kuten muistin heikentymistä tai ikääntymistä estävällä lääkityksellä? 4 Ihmisoikeudet ja syrjintä Mahdollisesti niitä ihmisiä, joita ei ole tavalla tai toisella paranneltu, alettaisiin syrjiä. 7 Nanohiukkasia elimistön sisällä? Emme tiedä, mitä tapahtuu elimistössä, kun sen sisälle pääsee nanohiukkasia. Hiukkaset saattavat esimerkiksi vaikuttaa huolestuttavalla tavalla proteiinien toimintaan. 2 Nanoteknologioiden vaikutus Jotkut arvelevat nanoteknologioiden vaikuttavan elämäämme yhtä paljon kuin sähkön tai muovin keksiminen aikanaan. Kukaan ei kuitenkaan voi tietää, mikä tämän päivän nanoteknologioista on hyödyllistä tulevaisuudessa. 5 Royal Societyn raportti julkisesta osallistumisesta Raportin mukaan julkinen keskustelu ja osallistuminen ovat mahdollisia sen jälkeen, kun asiantuntijat ovat esitelleet uudet tutkimustulokset. Kuinka paljon suuren yleisön tulisi vaikuttaa nanoteknologian tutkimustavoitteisiin? 8 Suurennellaanko terveysriskejä? Nanohiukkaset eivät ole uusi asia. Altistumme niille jatkuvasti vetäessämme henkeen autojen pakokaasuja, tupakansavua ja hiuslakkaa sekä polttaessamme kynttilöitä ja paahtaessamme leipää. 3 Teknologialla on pitkä historia yllättävistä seurauksista Esimerkkejä: virusten ja bakteerien vastustuskyky lääkkeille, kemikaalien pitkäkestoinen säilyminen luonnossa, ydinonnettomuudet, öljypäästöt ja vuodot, maailmanlaajuinen ilmaston lämpeneminen. Nanoteknologian seuraukset ovat yhtä lailla arvaamattomia. 6 Oikeus ja kohtuus Tärkeintä oikeudenmukaisuuden kannalta on, kuinka osaamme käyttää nanoteknologiaa rikkaiden ja köyhien välisen kuilun kaventamiseksi. 9 Tiedon puute Nanohiukkasten vaikutuksista eläinlajeihin tai ilmaan, veteen sekä maahan ei käytännössä ole olemassa lainkaan tietoa.

7 10 Liika säännöstely hidastaa kehitystä Kehitys vaatii uudistusmielistä tiedon tavoittelua. Tätä ei voi rajoittaa säännöillä ja säädöksillä. 11 Voiko teknologia olla puolueetonta? Yhtäältä voidaan ajatella, että nanoteknologia on eettisesti puolueetonta, sillä sen vaikutukset riippuvat käyttötavasta. Toisaalta teknologia peilaa aina keksijöidensä, rahoittajiensa ja koko yhteiskunnan arvoja. 12 Kuka omistaa tieteen? Eroaako teollisuuden rahoittama valtion rahoittamasta tutkimuksesta? Pitäisikö näillä kahdella olla eri pelisäännöt? Voidaanko kaupallisen tieteen tekoa salailla? 13 Teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välinen ero Voisiko nanoteknologia lisätä köyhien ja rikkaiden välistä kuilua? Ajavatko lännen tiukat säädökset tuotannon köyhiin maihin, jossa ihmisten on pakko panna itsensä alttiiksi täällä kielletyille vaaroille? 14 Kaksi peruskysymystä uusista teknologioista: Kuka kontrolloi niiden käyttöä? Kuka hyötyy niiden käytöstä? 15 Vanheneminen Pitäisikö meidän tyytyä normaaliin elinikään vai yrittää estää ikääntyminen? 16 Miksi seurausten tutkimus on tärkeää Nanoteknologia saatetaan kokonaan suistaa raiteiltaan, ellei sen eettisten, lainopillisten, sosiaalisten ja ympäristö- sekä talousseuraamusten tutkimus pysy tieteen kehityksen vauhdissa. 17 Lainsäädäntö vastaan julkinen osallistuminen Hyvä lainsäädäntö on tärkeämpää kuin mikään määrä julkista osallistumista. Jonathan Porritt, englantilainen ympäristöaktivisti. 18 Missä vaiheessa julkista keskustelua? Riippumattoman tieteellisen the UK Royal Societyn raportin mukaan julkista keskustelua tarvitaan ennen kuin tärkeät teknologiaan liittyvät päätökset lukitaan asemiinsa. Tämä tapahtuu useimmiten silloin, kun uudistus tuotteistetaan kaupallisiksi hyödykkeiksi.

8 19 Onko osallistumisesta mitään hyötyä? Koko maailma on nykyään niin kiinteästi liitetty yhteen, että yhden valtion on lähes mahdotonta hallita ja kontrolloida yksittäisiä tieteenaloja. 20 Säädökset ja muutosten nopeus Realistisesti ajateltuna, voimmeko millään keinolla säädellä niin monimuotoista ja nopeasti kehittyvää alaa kuin nanoteknologia? 21 Olemassa oleva lainsäädäntö Niissä maissa, joissa on tiukka terveys-, työturvallisuus-, ympäristö- ja lääkealan lainsäädäntö, olemassa olevat määräykset riittävät yksinkertaisten nanoteknologian sovellusten hallitsemiseen. 22 Ihmisoikeudet ja yksityisyys Näkymättömät seurantalaitteet antaisivat hallituksille rajattomat valvontamahdollisuudet. 23 Skeptikon näkemys 2000-luvun vahvat teknologiat genetiikka, nanoteknologia ja automatiikka voivat luoda aivan uudenlaisia ongelmia. Ensimmäistä kertaa nämä teknologiat ovat yksittäisten ihmisten ja ihmisryhmien ulottuvilla. 24 Siru sähkölaitteissa Seurantasirun asentaminen sähkölaitteisiin antaisi kauppiaille ja valmistajille mahdollisuuden seurata, kuka laitteita ostaa ja missä laitteet sijaitsevat. Onko tämä etu, vaikkapa rikollisuuden ehkäisyssä, vai yksityisyyden loukkaus?

9 Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu.

10 Kerro ryhmälle, kuka mielestäsi maksaa (niin kulut kuin seurauksetkin) ja millä tavoin. Selitä lyhyesti muille pelaajille mitä seurauksia tuleville sukupolville koituu. Mitä mieltä uskot tiedotusvälineiden olevan tästä kaikesta? Liittyykö asiaan riskejä? Jos liittyy, kerro se ryhmälle ja pyydä kahta muuta pelaajaa keksimään lisää riskejä. Kuvittele, mitä isovanhempasi sanoisivat aiheesta! Kerro myös ryhmälle. Onko peliryhmä kohtelias ja välttelee aiheeseen liittyvistä tabuista puhumista? Jos näin on, sano Me emme ole puhuneet ja aloita keskustelu. Vaikuttaako tämä luontoon? Kerro ryhmälle, mitä mieltä olet. Jos sinulla on vielä mielipiteistä asiasta, joita et ole ilmaissut ryhmälle, tee se nyt. Ota tarinakortti. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro mielipiteesi ryhmälle.

11 Onko oikeutettua käyttää rahaa tällaiseen tutkimukseen ottaen huomioon epäoikeudenmukaisesti jakautuvan terveydenhuollon Euroopan ja Afrikan maiden välillä? Ovatko ihmisten tarpeet tärkeämmät kuin puhekyvyttömien, kuten eläinten ja alkioiden? Meidän tulee maksimoida ihmiselämä ja käyttää kaikki tutkimusmahdollisuudet hyväksi auttaaksemme sairaita ihmisiä. Oletko samaa mieltä? Valitse tarinakortti, joka eroaa omasta mielipiteestäsi. Kerro ryhmälle miten oma näkökantasi eroaa tai on samanlainen kuin tarinan henkilön. Selvitä, mitä mieltä oikealla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Keksi väite, joka tukee hänen näkemystään. Selvitä, mitä mieltä vasemmalla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Ole tarkoituksella hänen kanssaan eri mieltä. Valitse tarinakortti, jonka henkilö on kaukana omasta kannastasi. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro muille pelaajille mielipiteesi.

12 Tarinakortti 1 Zed Omega Tarinakortti 2 William Johnson Tarinakortti 3 Joel Reddy Olen transhumanisti. Uskon nanoteknologian, genetiikan, kybernetiikan sekä kantasolu- ja aivotutkimuksen yhdistävän voimansa uuden, pysyvästi erilaisen ihmisen luomiseksi. Tulevaisuudessa perinnölliset sairaudet voitetaan, ikääntyminen estetään ja ihmisen älykkyyttä, aisteja sekä kestävyyttä parannellaan. Halveksun nykyistä uskonnollista ja eettistä lyhytjänteisyyttä. Meidän tulisi ottaa ihmiskunnan tulevaisuus haltuumme. Etiikka ei saa riistää meiltä tätä oikeutta. Olen anglikaaninen pastori. Mielestäni ihmiselämä on pyhä. Kannatan nanoteknologiaa lääketieteessä, mutta pelkään, että sitä voidaan käyttää väärin esimerkiksi ihmiskehon paranteluun tai tietokonesirun asettamiseen ihmisaivoihin. Tiedemiehet leikittelevät ihmisyydellä ja toimivat vain rikkaiden puhemiehinä. Oikeat ongelmamme kumpuavat henkisestä ja moraalisesta heikkoudesta, jolle teknologia ei voi mitään. Olin onnekas, kun pääsin töihin MIT:n (the Massachusetts Institute for Technology) Sotilaallisen nanoteknologian instituuttiin. Yritämme kehittää taisteluasun, jonka sisäänrakennettu lisävoima auttaisi sotilasta nostamaan raskaita esineitä tai kiristämään vuotavan haavan siteen tiukaksi. Kehittämistämme laitteista esimerkiksi nanoanturien käyttö ihmisten seurannassa on herättänyt huolta. Kansallinen turvallisuus kuitenkin vaatii tätä työtä jos me emme ole riittävän nopeita, joku muu keksii uudistukset ensin. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

13 Tarinakortti 4 S B Patel Tarinakortti 5 Claire Green Tarinakortti 6 Fred Smith Väittelin Harvardin yliopistossa tekniikan alalta mutta olen palannut Intiaan, Hyderabadiin, perustamaan oman nanoteknologiayritykseni. Haluan olla alusta saakka mukana seuraavassa teollisessa vallankumouksessa ja huolehtia sen toteutumisesta myös Intiassa ja Kiinassa, ei ainoastaan Yhdysvalloissa ja Japanissa. Pääomasijoittajat ovat olleet kiinnostuneita yrityksestäni, sillä täällä he näkevät fiksujen ihmisten työskentelevän amerikkalaista tasoa matalammilla palkoilla. Intiassa on paljon teollista tuotantoa, joten tulee olemaan helppoa soveltaa tutkimuksiamme käytäntöön Olen fyysikko, ja työskentelen nanoteknologian tutkimusinstituutissa. Tutkin mahdollisuutta käyttää nanohiukkasia ympäristösaasteiden puhdistajina. Hiukkaset voivat ehkä muuttaa haitalliset ainesosat vaarattomiksi. Halusin tähän työhön, sillä olen huolestunut ympäristömme tilasta. Kuitenkin aikaisempien tutkimustulosten mukaan nämä pienet hiukkaset saattavat olla vaaraksi muille eläinlajeille ja ehkä jopa ihmisillekin. Riski on pieni, mutta emme tiedä kuinka pieni. Ovatko hiukkasten hyödyt suuremmat kuin haitat? Jatkanko tätä työtä vai en? Olen lääkäri. Eräs potilas tuli vastaanotolleni yskän vuoksi. Otin hänestä verikokeen tutkiakseni, mikä antibiootti sopisi parhaiten hänen perinnöllisiin taipumuksiinsa. Nanoteknologian avulla saatoin selvittää hänen geenikarttansa minuutissa. Sain selville, mikä lääkitys sopisi hänelle parhaiten, mutta samalla selvisi, että hänellä on suuri riski sairastua perinnölliseen sairauteen. Mies tuli vastaanotolleni vain yskän takia. Pitäisikö minun siis kertoa hänelle? Haluaako hän tietää? Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

14 Tarinakortti 7 Jane Bold Tarinakortti 8 Sir Richard Macdonald Valkoinen kortti Olen InsulinNano-yrityksen toimitusjohtaja. InsulinNano tekee pieniä, ihoon asennettavia neuloja, joilla diabeetikko saa insuliinin automaattisesti verenkiertoonsa. Valtio tuki yrityksemme perustamista ja samalla nanolääketieteen tuotteiden markkinointia. Valmiille tuotteelle olisi suuri kysyntä, mutta tuotteen turvallisuuteen liittyvät kliiniset kokeet ovat aikataulusta jäljessä ja rahoitus loppumassa. Armeija on kiinnostunut neuloistamme; biologisessa sodankäynnissä niille olisi tarvetta, kun sotilaille annettaisiin taistelukaasujen vastamyrkkyä. Pitäisikö minun tarttua armeijan rahakkaaseen tarjoukseen, vai tuhoanko silloin yrityksemme lääketieteelliset tavoitteet? Olen kehittänyt menetelmän, jolla nanokokoisiin kultahiukkasiin voidaan yhdistää lääkeaineita. Kultahiukkaset kulkevat veren mukana, etsivät ja tuhoavat sairaat solut mutta jättävät terveet solut rauhaan. Ryhmä aktivisteja keskeytti luentoni huutelemalla: Mistä tiedät, etteivät ne osu vääriin soluihin? Kultahiukkaset voivat myös aiheuttaa syöpää! Pötyä! vastasin. Olemme tehneet kattavia eläinkokeita, eikä mitään sivuvaikutuksia esiintynyt. Et voi tietää, mitä tapahtuu ihmisessä, he vastasivat. En niin, vastasin. Mutta edistystä ei saavuteta ilman riskejä. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

15 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

16 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

17 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

18 Kannanotot nanoteknologiaan Tuen Lisätään nopeasti nanoteknologioiden käyttöä ilman rajoituksia, jotta tekniikan kaikki eri hyödyt ymmärrettäisiin mahdollisimman pian. Annetaan tieteellisen tutkimuksen edetä painollaan samalla kuitenkin rajoittaen nanoteknologioiden sovelluksia. Säännöstellään nanotieteitä (kuten kohdassa kaksi) ja kannustetaan ihmisiä keskustelemaan julkisesti siitä, mihin suuntaan ja millaisiin sovelluksiin nanoteknologioita halutaan käyttää. Sallitaan ainoastaan sellainen nanoteknologinen tutkimus, jonka tavoitteet on hyväksytty laajassa, julkisessa keskustelussa. Tämän ryhmän kannanotto: Hyväksyn En hyväksy En ota kantaa Äänestystulos Kokonaisäänestystulokset löydät osoitteesta: password: vote

19 on nanotechnology Tarinakortti Tietokortti Tietokortti Ensimmäisiä ajatuksia Mitä on nanoteknologia? Nanoteknologialla tarkoitetaan molekyylien ja atomien (tai tarkemmin ilmaistuna nanometrin kokoisten hiukkasten) käsittelyä, jonka avulla pyritään valmistamaan uutta tekniikkaa. Aiheen monimuotoisuuden vuoksi puhutaan usein nanoteknologioista yhtenäisen nanoteknologian sijasta. Nanoteknologiat hyödyntävät materiaalien erikoisominaisuuksia, jotka ovat havaittavissa ainoastaan erittäin pienessä mittakaavassa. Esimerkiksi jakamalla tietty määrä ainetta nanohiukkasiksi voidaan samalla laajentaa aineen pinta-alaa huomattavasti. Tämä puolestaan lisää aineen reaktiokykyä. Saman ilmiön voi huomata vaikkapa siinä, miten juokseva sokerikuorrute sulaa nopeammin kuin kiinteä sokeri. Lisäksi nanohiukkaset voivat liikkua solukalvon ja ihon läpi. Uusi teknologia tuo aina mukanaan asioita, jotka voivat olla joko hyödyllisiä tai haitallisia riippuen niiden käyttötavasta (vertaa esimerkiksi höyryvoiman tai sähkön käyttöönottoon). Aseta tarinakortti tähän. Aseta ensimmäinen tietokortti tähän. Aseta toinen tietokortti tähän. Kirjoita ylös ne ajatukset, jotka tulivat ensimmäisinä mieleesi, ja käytä valkoisia kortteja lisätäksesi näkökulmia. Kannanotot 1. Lisätään nopeasti nanoteknologioiden käyttöä ilman rajoituksia, jotta tekniikan kaikki eri hyödyt ymmärrettäisiin mahdollisimman pian. 2. Annetaan tieteellisen tutkimuksen edetä painollaan samalla kuitenkin rajoit taen nanoteknologioiden sovelluksia. 3. Säännöstellään nanotieteitä (kuten kohdassa kaksi) ja kannustetaan ihmisiä keskustelemaan julkisesti siitä, mihin suuntaan ja millaisiin sovelluksiin nanoteknologioita halutaan käyttää. 4. Sallitaan ainoastaan sellainen nanoteknologinen tutkimus, jonka tavoitteet on hyväksytty laajassa, julkisessa keskustelussa. Aseta ensimmäinen näkökulmakortti tähän. Aseta toinen näkökulmakortti tähän. Aseta haastekortti tähän, jos haluat. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa.... ja vielä yksi Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. Kirjatkaa keskustelu ylös 3. Ryhmän yhteinen mielipide Kootkaa eri keskustelunaiheiden perustelut yhteen. Voitteko ryhmänä saada aikaan positiivisen sopuratkaisun ja päätyä yhteisesti tietyn kannanoton puolelle? Voitte luoda myös aivan uuden kannanoton niin halutessanne. ± 30 MIN. ± 20 MIN. 4. Toiminta Mene osoitteeseen ja: syötä ryhmäsi tulokset Decide-tietopankkiin; tutki, mitä mieltä muut eurooppalaiset ovat aiheesta; lue lisää aiheesta; lataa itsellesi ja ystävillesi uusi peli; ota selvää, miten voit vaikuttaa asioihin pelattuasi Decide-peliä.

20 on nanotechnology Mitä on nanoteknologia? Nanoteknologialla tarkoitetaan molekyylien ja atomien (tai tarkemmin ilmaistuna nanometrin kokoisten hiukkasten) käsittelyä, jonka avulla pyritään valmistamaan uutta tekniikkaa. Aiheen monimuotoisuuden vuoksi puhutaan usein nanoteknologioista yhtenäisen nanoteknologian sijasta. Nanoteknologiat hyödyntävät materiaalien erikoisominaisuuksia, jotka ovat havaittavissa ainoastaan erittäin pienessä mittakaavassa. Esimerkiksi jakamalla tietty määrä ainetta nanohiukkasiksi voidaan samalla laajentaa aineen pinta-alaa huomattavasti. Tämä puolestaan lisää aineen reaktiokykyä. Saman ilmiön voi huomata vaikkapa siinä, miten juokseva sokerikuorrute sulaa nopeammin kuin kiinteä sokeri. Lisäksi nanohiukkaset voivat liikkua solukalvon ja ihon läpi. Uusi teknologia tuo aina mukanaan asioita, jotka voivat olla joko hyödyllisiä tai haitallisia riippuen niiden käyttötavasta (vertaa esimerkiksi höyryvoiman tai sähkön käyttöönottoon). Tarinakortti Aseta tarinakortti tähän. Kannanotot 1. Lisätään nopeasti nanoteknologioiden käyttöä ilman rajoituksia, jotta tekniikan kaikki eri hyödyt ymmärrettäisiin mahdollisimman pian. 2. Annetaan tieteellisen tutkimuksen edetä painollaan samalla kuitenkin rajoit taen nanoteknologioiden sovelluksia. 3. Säännöstellään nanotieteitä (kuten kohdassa kaksi) ja kannustetaan ihmisiä keskustelemaan julkisesti siitä, mihin suuntaan ja millaisiin sovelluksiin nanoteknologioita halutaan käyttää. 4. Sallitaan ainoastaan sellainen nanoteknologinen tutkimus, jonka tavoitteet on hyväksytty laajassa, julkisessa keskustelussa. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa. Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. ± 30 MIN.

21 Tietokortti Tietokortti Ensimmäisiä ajatuksia Aseta ensimmäinen tietokortti tähän. Aseta toinen tietokortti tähän. Kirjoita ylös ne ajatukset, jotka tulivat ensimmäisinä mieleesi, ja käytä valkoisia kortteja lisätäksesi näkökulmia. Aseta ensimmäinen näkökulmakortti tähän. Aseta toinen näkökulmakortti tähän. Aseta haastekortti tähän, jos haluat.... ja vielä yksi Kirjatkaa keskustelu ylös 3. Ryhmän yhteinen mielipide Kootkaa eri keskustelunaiheiden perustelut yhteen. Voitteko ryhmänä saada aikaan positiivisen sopuratkaisun ja päätyä yhteisesti tietyn kannanoton puolelle? Voitte luoda myös aivan uuden kannanoton niin halutessanne. ± 20 MIN. 4. Toiminta Mene osoitteeseen ja: syötä ryhmäsi tulokset Decide-tietopankkiin; tutki, mitä mieltä muut eurooppalaiset ovat aiheesta; lue lisää aiheesta; lataa itsellesi ja ystävillesi uusi peli; ota selvää, miten voit vaikuttaa asioihin pelattuasi Decide-peliä.

22

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

-lehti. Haastattelu tulevaisuudentutkimuksen grande damen kanssa: Eleonora Massini. Peter Piot ja hänen visionsa epidemian voittamisesta

-lehti. Haastattelu tulevaisuudentutkimuksen grande damen kanssa: Eleonora Massini. Peter Piot ja hänen visionsa epidemian voittamisesta C I V I S T I -lehti Citizen Visions on Science Technology and Innovation Katse huomisessa Haastattelu tulevaisuudentutkimuksen grande damen kanssa: Eleonora Massini Peter Piot ja hänen visionsa epidemian

Lisätiedot

S I S Ä LTÄ Ä Y H T E E N

S I S Ä LTÄ Ä Y H T E E N TULEVAISUUDEN riskit Kukaan ei tiedä, millaisia riskejä kohtaamme tulevaisuudessa. Jo nykyään internet muodostaa riskin, samoin kuin ne kymmenet tuhannet kemikaalit, joille altistumme päivittäin. Myös

Lisätiedot

OPPITUNTEJA ENERGIAN, ÖLJYN JA HIILIDIOKSIDIN TULEVAISUUDESTA I T S AL L AB O U T EN E RG Y! - 1

OPPITUNTEJA ENERGIAN, ÖLJYN JA HIILIDIOKSIDIN TULEVAISUUDESTA I T S AL L AB O U T EN E RG Y! - 1 OPPITUNTEJA ENERGIAN, ÖLJYN JA HIILIDIOKSIDIN TULEVAISUUDESTA I T S AL L AB O U T EN E RG Y! - 1 S I S Ä L T Ö Osa 1 ENERGIAN TULEVAISUUS 1.1 Energiaa on kaikki, kaikki tulee energiasta, johdanto 3 1.2

Lisätiedot

Kehittyvä ihmiskunta

Kehittyvä ihmiskunta Kehittyvä ihmiskunta Kaj Sotala Kehittyvä ihmiskunta Kaj Sotala Kehittyvä ihmiskunta Uuden teknologian uhkaavat mahdollisuudet Finn Lectura ISBN 978-951-792-434-4 Copyright Kaj Sotala Finn Lectura Ulkoasu

Lisätiedot

VIESTEJÄ OULUN YLIOPISTOSTA 3/2006. Älykästä radiotekniikkaa tulevaisuuden tietoliikenteeseen s. 12. Alumnille aukeni ura Brysselissä s.

VIESTEJÄ OULUN YLIOPISTOSTA 3/2006. Älykästä radiotekniikkaa tulevaisuuden tietoliikenteeseen s. 12. Alumnille aukeni ura Brysselissä s. VIESTEJÄ OULUN YLIOPISTOSTA 3/2006 Sähköä johtava muste tulostuu k ank a alle ja paperille Älykästä radiotekniikkaa tulevaisuuden tietoliikenteeseen s. 12 Alumnille aukeni ura Brysselissä s. 20 Näkymätön

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio Johdanto Läheisen hoitaminen voi olla eräs kaikkein stressaavimmista ja rasittavimmista kokemuksista. Samalla se voi kuitenkin olla erittäin antoisaa molemmille osapuolille. Vaikka omaishoitosuhde vetoaa

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Teknologian tutkimuskeskus VTT. Low Carbon Finland 2050 -platform ja SUSER -hankkeet: kuluttajakysely, kevät 2014

Teknologian tutkimuskeskus VTT. Low Carbon Finland 2050 -platform ja SUSER -hankkeet: kuluttajakysely, kevät 2014 Teknologian tutkimuskeskus VTT Low Carbon Finland 2050 -platform ja SUSER -hankkeet: kuluttajakysely, kevät 2014 Taustatietoja tutkimuksesta Tutkimuksen tavoitteet ja kohderyhmä Tutkimuksen tavoitteena

Lisätiedot

Kodin remontointi Taivas vai helvetti?

Kodin remontointi Taivas vai helvetti? Consultants for Strategic Futures Kodin remontointi Taivas vai helvetti? Tiivin trendiraportti 2014 Me kaikki Tiivituotteella työskentelevät haluamme ovi- ja ikkunatuotteidemme kautta parantaa suomalaisten

Lisätiedot

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet Christina Daous Yrittäjyys ja tuotteistaminen (5+5 op) Maaliskuu 2013 SISÄLLYS 1 Yrittäjyysajattelu - sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys 1 op 4 2 Yrityksen

Lisätiedot

Kemi PARANTAJA. Uudet työkalut ongelmanratkaisuun HUUME- KOIRAT MUOVIT RAHA. Asiantuntemusta asiakkaan hyväksi

Kemi PARANTAJA. Uudet työkalut ongelmanratkaisuun HUUME- KOIRAT MUOVIT RAHA. Asiantuntemusta asiakkaan hyväksi 7/2014KEMIA Kemi PARANTAJA ammentaa kasvien aarreaitasta HUUME- KOIRAT varhaiseläkkeelle? MUOVIT mukaan kiertotalouteen Uudet työkalut ongelmanratkaisuun Pakkausmateriaalit Raman Mineraalit FT-NIR Vaurioanalyysit

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Joel Shalowizt: Healthcare trendsetting in the US Selviytymistä vai suorituskykyä seminaari 3.9.2012 Sivu 1

Joel Shalowizt: Healthcare trendsetting in the US Selviytymistä vai suorituskykyä seminaari 3.9.2012 Sivu 1 Shalowitz haluaa antaa kuulijoille kuvan siitä, mitä Yhdysvaltojen terveydenhuoltosysteemissä tapahtuu tällä hetkellä ja miten siellä ongelmia ratkotaan. Terveydenhuolto järjestetään Yhdysvalloissa hyvin

Lisätiedot

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta Pirjo Rautianen / Moguli pr 1 Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta -tutkimuksen on ideoinut ja toteuttanut uusmediatutkija, FM Pirjo

Lisätiedot

Suomalainen osaaminen puree

Suomalainen osaaminen puree VTT 1.2012 Lehti tieteestä, teknologiasta ja liiketoiminnasta Suomalainen osaaminen puree sähköä AUTOihin! s. 20 PAINETUN ÄLYN EDELLÄKÄVIJÄ s. 52 ENERGIAA KIERRÄTYSPOLTTOAINEESTA s. 66 tiede VTT tekee

Lisätiedot

ITÄMEREN YMPÄRISTÖ, RUOKA JA TERVEYS:

ITÄMEREN YMPÄRISTÖ, RUOKA JA TERVEYS: ITÄMEREN YMPÄRISTÖ, RUOKA JA TERVEYS: TAVOISTA TIETOISUUTEEN OPETTAJAN KÄSIKIRJA Külli Relve Tarton yliopiston luonnontieteellinen museo, Tartto 2013 Pääkirjoittaja: Külli Relve Toimittaja: Eva-Liisa Orula

Lisätiedot

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen

Luova ympäristö lasten omaaloitteisen Luova ympäristö lasten omaaloitteisen toiminnan tukemiseksi (Miten käytimme TRIZ:a lasten TV-pelin suunnittelutyössä?) Kirjailija Karl Rautio Creavit Media Osk (Suomi) 2013 Opetusaineisto on valmistunut

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Tutkimus tuotekehityksen tukena

Tutkimus tuotekehityksen tukena TUOTETIEDE Tutkimus tuotekehityksen tukena Internet-painos 25.1.2006. Sivuja 163. Kirj. Pentti Routio Löytyy verkosta Word- ja Adobe Acrobat-muodossa osoitteessa www2.uiah.fi/projects/metodi/002.htm Sisällys

Lisätiedot

Vapa Media -julkaisu

Vapa Media -julkaisu MISTÄ ON KYSE? Hiljainen signaali -trendiraportti käsittelee digitaalista murrosta ja sen moninaisia seurauksia yritysten, kuluttajien ja median arkeen. Kolme kertaa vuodessa ilmestyvä trendiraportti koostuu

Lisätiedot

Opettajan Opas Luokat 3 6

Opettajan Opas Luokat 3 6 Opettajan Opas Luokat 3 6 Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 MITÄ KESTÄVÄ KEHITYS ON?... 3 Miksi kestävää kehitystä tarvitaan?... 4 Ekologinen jalanjälki... 4 KALVOSARJA... 5 Kalvosarjan lähteet... 13 PIIRUSTUSTEHTÄVIÄ

Lisätiedot

Mutu. Terveellisiä pakinoita hengenvaarallisesta mutusta. Jouko Tuomisto 2014

Mutu. Terveellisiä pakinoita hengenvaarallisesta mutusta. Jouko Tuomisto 2014 1 Mutu Terveellisiä pakinoita hengenvaarallisesta mutusta Jouko Tuomisto 2014 2 3 Sisällys Sisällys... 3 Lukijalle... 4 Rokotusvastaisuus... 7 Rokotteiden elohopea... 9 Syyn ja seurauksen suhde... 11 Hygieniaharha...

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Copyright (c) 2011 by ERYICA asbl

Copyright (c) 2011 by ERYICA asbl Copyright (c) 2011 by ERYICA asbl Opas turvalliseen ja laadukkaaseen toimintaan verkossa Nuorten tieto- ja neuvontatyöntekijöiden työkalupakki TOIMITTAJAT Patrick Daniels Alexandra Cangelosi Julkaisua

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas. Ympäristö

VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas. Ympäristö VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas Ympäristö 2 Sisältö Kampanja 3 Luonnonvarojen tehokas käyttö 4 Mikä se on? 4 Miksi tarvitsemme sitä? 4 Jätteiden muuntaminen resursseiksi 4 Vesi: elintärkeä

Lisätiedot

Millaisen hallintomallin ja yhteiskunnan sinä loisit, jos voisit aloittaa tyhjältä pöydältä?

Millaisen hallintomallin ja yhteiskunnan sinä loisit, jos voisit aloittaa tyhjältä pöydältä? 1 2 Millaisen hallintomallin ja yhteiskunnan sinä loisit, jos voisit aloittaa tyhjältä pöydältä? ***** Voimakkaampi kuin maailman kaikkien armeijoiden voima on idea, jonka aika on tullut. Victor Hugo Omistettu

Lisätiedot