Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia."

Transkriptio

1 Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa useampia pelipaketteja. Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Ensimmäisissä 9 liuskassa on värireunat, joiden mukaisille väripapereille nämä sivut on tarkoitus tulostaa. Tarvitset 3 vihreää, 3 sinistä, 1 keltaisen ja 2 oranssia paperiarkkia. Muut sivut tulostetaan valkoiselle paperille tai pahville. Pelilauta sekä ohjeet jokaiselle pelaajalle ovat neljässä viimeisessä liuskassa. Pelilauta on olemassa kahtena erilaisena kappaleena: vaakasuorana sivuna, jonka voit ensin tulostaa ja sitten valokopioida A3-kokoiselle paperille tai kahtena pystysuorana A4-sivuna, jotka voidaan liimata tai teipata yhteen. Pelilaudan tulee olla lopulta A3-kokoinen, tämä on tärkeää! Ohjesivu on hyvä tulostaa väripaperille, tosin valkoinenkin käy. Huolehdi siitä, että pelilautoja ja ohjesivuja on yhtä monta kuin pelaajia. Peli-iloa! Lisätietoja saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: info@playdecide.org

2 C O M M O N S D E E D Nimi mainittava-ei jälkiperäisiä teoksia-ei kaupalliseen käyttöön 2.5 Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta Seuraavilla ehdoilla Nimi mainittava. Teoksen tekijä on ilmoitettava siten kuin tekijä tai teoksen lisensoija on sen määrännyt. ( Ei-kaupalliseen käyttöön. Teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Ei jälkiperäisiä teoksia. Teosta ei saa muuttaa, muunnella tai käyttää toisen teoksen pohjana. Uudelleenkäyttäessäsi tai levittäessäsi tätä teosta, sinun tulee tehdä selväksi muille tämän teoksen käyttäjille nämä lisenssiehdot. Tämän lisenssin rajoituksista voidaan luopua tekijänoikeuden omistajan antamalla luvalla. Tämä lisenssi ei vaikuta tekijänoikeuslaissa sallittuun yksityiskopiointioikeuteen tai muiden lakien myöntämiin oikeuksiin. Koko lisenssin lakitekstin voit lukea osoitteessa: Oikeuksista luopuminen:

3 Tietokortti 1 Mitä ksenotransplantaatio on? Ksenotransplantaatioon kuuluu: Kokonaisten elinten siirtäminen Solusiirtohoidot Bioartificial Liver Devices (BAL) sian maksasoluja käytetään ihmisen maksan tärkeiden toimintojen suorittamiseen. Tietokortti 4 Pelastavat siirrännäiset Potilaat, jotka sairastavat perinnöllistä kystistä fibroosia, eivät todennäköisesti elä yli 30- vuotiaiksi ilman keuhko- tai sydän-keuhko-siirtoa. Tietokortti 2 Perinteiset siirrännäiset Ensimmäisestä sydämensiirrosta lähtien ihmisen elinten siirtoa on pidetty parhaimpana vaihtoehtona elintensiirroissa. Tietokortti 5 Elävät luovuttajat Norjassa on runsaasti munuaissiirrännäisiä, koska useat ihmiset lahjoittavat terveistä munuaisistaan toisen. Tietokortti 3 Siirrettävien elinten puute Jokaista lahjoitettua elintä kohden on viisi siirrännäistä odottavaa potilasta. Siirrettävistä elimistä on kova puute, koska vaihtoehtoisia hoitokeinoja ei yleensä ole tarjolla. Tietokortti 6 Luovutuskampanjoiden tehokkuus 70 % briteistä on valmis lahjoittamaan elimiään kuolemansa jälkeen. Kuitenkin vain neljäsosalla on elintenluovutustestamentti. Julkisilla elintenluovutuskampanjoilla ei juurikaan ole ollut vaikutusta. Tietokortti 7 Ratkaisu siirrännäisten puutteeseen Ksenotransplantaation avulla voitaisiin ehkä löytää ratkaisu elinten puutteeseen. Sikojen tai kädellisten (lähinnä apinoiden) elimiä voitaisiin käyttää, koska niiden koko ja rakenne ovat samanlaisia kuin ihmiselinten. Tietokortti 8 Ovatko siat parempia kuin apinat? Sikoja pidetään parhaimpina elintenluovuttajina ihmisille, koska niiden elimet ovat suunnilleen oikean kokoisia, suhteellisen halpoja ja niiden käyttöön liittyy vähemmän eettisiä ongelmia kuin apinoiden elimiin. Tietokortti 9 Mahdollisuudet elinsiirrännäisten lisäksi Kokonaisten elinten siirron lisäksi on tutkittu myös sikojen hermosolujen käyttöä Parkinsonin ja Huntingtonin tautien hoidossa.

4 Tietokortti 10 Hylkimisongelmat Ksenotransplantaation tekee vaikeaksi se, että ihmisen puolustusjärjestelmä pitää siirrettyä elintä vieraana ja yrittää tappaa sen. Tietokortti 11 Elinsiirtojen onnistuminen Ihmiselinten siirto onnistuu nykyisin paremmin, koska puolustusjärjestelmää tukahduttavat lääkkeet estävät hylkimistä ja leikkaustekniikat ovat parantuneet. Tietokortti 12 Elinajanodote elinsiirron jälkeen Kaksi kolmasosaa munuaispotilaista elää yli viisi vuotta siirron jälkeen. Uuden munuaisen saanut potilas saattaa elää jopa 20 vuotta tai ylikin. Tietokortti 13 Loppuelämän kestävä hoito Jopa potilaat, joille siirretään ihmisen elin, joutuvat ottamaan puolustusjärjestelmää tukahduttavia lääkkeitä loppuelämänsä ajan. Tietokortti 14 Geneettisesti muunnellut eläimet Ratkaistakseen hylkimisongelman tutkijat tekevät eläimiin geneettisiä muutoksia. He poistavat niistä molekyylin, joka tekee eläimen elimestä vieraan ihmisen puolustusjärjestelmälle tai siirtävät ihmisgeenejä sikoihin. Tietokortti 15 Tautien leviäminen lajista toiseen Siirretty elin voi siirtää taudin lajista toiseen. Mitä lähempänä lajit ovat toisiaan, sitä todennäköisempää se on. Tämän vuoksi sikoja pidetään apinoita turvallisempina, mutta laboratoriokokeissa sikojen virukset ovat tarttuneet ihmissoluihin. Tietokortti 16 Piilossa olevat uhat Jotkut virukset saattavat aiheuttaa taudin toiseen lajiin levittyään, vaikka eivät aiheuta tautia isäntälajissaan. Tietokortti 17 Puolustusjärjestelmän tukahduttaminen Siirtopotilaiden puolustusjärjestelmä tukahdutetaan lääkkeillä, mikä tekee heistä alttiita retroviruksille. Mikä tahansa tulehdus voi siten levitä myös muihin ihmisiin. Tietokortti 18 Sikojen kloonauksen edut Sioista voidaan poistaa geeni, joka yleensä aiheuttaa hylkimisreaktion. Tämä voidaan kuitenkin tehdä vain kloonatuille sioille.

5 Tietokortti 19 Aiempia esimerkkejä lajista toiseen siirtyneestä taudista Taudit saattavat siirtyä lajista toiseen. HIV-kanta tuli alun perin apinoista. BSE ( hullun lehmän tauti ) siirtyi ihmisiin kuolemaan johtavana Creutzfeldt-Jakobin tautina. Tietokortti 20 Virusten siirtyminen lajista toiseen Laboratoriokokeissa on löydetty sioista ihmisiin siirtyviä viruksia. Ei ole kuitenkaan mitään todisteita siitä, että sian sydän tai veri olisivat siirtäneet potilaisiin viruksia. Tietokortti 21 Ksenotransplantaation vaihtoehtoja 1 Ehkäisy Tämä tarkoittaa terveellisempiä elintapoja sydäntautien vähentämiseksi. Näin ei kuitenkaan voida estää monia muita ongelmia, jotka johtavat elinsiirron tarpeeseen. Tietokortti 22 Ksenotransplantaation vaihtoehtoja 2 Elinlahjoitusten lisääntyminen Lahjoituksia voitaisiin lisätä olettamalla, että ihmiset ovat valmiita lahjoittamaan elimiään kuolemansa jälkeen, paitsi jos he ovat erikseen ilmoittaneet vastustavansa sitä. Tietokortti 23 Ksenotransplantaation vaihtoehtoja 3 Keinotekoiset elimet Vaihtoehtona ovat myös keinotekoiset elimet, kuten patterilla toimiva sydän. Niissä on kuitenkin omat ongelmansa, kuten veritulpat ja korkeat kustannukset. Tietokortti 24 Ksenotransplantaation vaihtoehtoja 4 Kantasolut Kantasolut ovat yleissoluja, jotka voivat tuottaa muunlaisia soluja. Niitä voitaisiin käyttää tuottamaan sydän- ja maksasoluja, jotka tukisivat kuolevia elimiä.

6 1 Syömmehän me sikojen lihaakin Jos kerran tapamme sikoja syödäksemme niiden lihaa, varmasti voimme myös käyttää niiden elimiä pelastaaksemme ihmisiä? Toisaalta voidaan myös sanoa, että eläinten lihan syöminen on luonnollista, mutta niiden elinten käyttäminen ei. 2 Miten sikoja saa käyttää hyödyksi? Pitäisikö meidän siirtää ihmisen geenejä sikoihin tai sikojen elimiä ihmisille? Tuleeko sikojen kloonauksen olla sallittua tiettyjen geenien poistamiseksi? 3 Jonotuslistat Elinsiirtoa odottavien jono on pitkä. Monien terveys huononee jatkuvasti, potilaat kärsivät ahdistuksesta ja he saattavat jopa kuolla odottaessaan. Puolestapuhujien mukaan eläimiä voitaisiin tuottaa riittävästi ongelman ratkaisemiseksi. 4 Etniset vähemmistöt Ksenotransplantaatiosta hyötyisivät erityisesti etniset vähemmistöt, joille on vielä muita vaikeampi löytää sopivia elimiä. 5 Elinkaupan pysäyttäminen Elinkauppa, erityisesti munuaisten myyminen ja ostaminen, jatkuu siitä huolimatta, että se on monissa maissa lailla kielletty. Menestyksekäs ksenotransplantaatio saattaisi estää kaupan. 6 Vaihtoehto ihmiskudokselle Ksenotransplantaatio saattaa tarjota vaihtoehdon abortoitujen sikiöiden kudoksen käytölle. 7 Kuolevaisuuden hyväksyminen Yritämmekö huijata kuolemaa? Missä kulkee raja, jolloin meidän tulisi hyväksyä kuolevaisuutemme ja lopettaa elinten korvaaminen uusilla? 8 Eläinten käyttö ihmisten hoidoissa Kuinka pitkälle voimme viedä eläinten käytön löytääksemme hoitokeinoja ihmisille? 9 Eettinen dilemma Onko väärin luoda eläimiä vain siksi, että niiltä voidaan ottaa elimiä elinsiirtoja varten?

7 10 Riskien tasapainottaminen Kuolevalle potilaalle, jolle tarjotaan sian sydäntä, riski saada virus sialta vaikuttaa todennäköisesti suhteellisen pieneltä. 11 Riskin mittakaava tuntematon Riski viruksen tarttumisesta ihmisiin on pieni, mutta mahdollisella tartunnalla voisi olla hyvin vakavat seuraukset. 12 Yksilö vastaan yhteiskunta Miten on mahdollista suhteuttaa yksittäisen potilaan tai rakkaan ihmisen elämä ja terveys yhteiskuntaa laajalti koskettavaan riskiin? 13 Sikojen asema Jos sikoja käytetään elintenluovuttajina ja niitä kohdellaan ihmisten käyttöhyödykkeinä, rohkaiseeko se meitä ajattelemaan, että siat ovat olemassa vain ihmisten hyödyksi? 14 Kun riskit ovat liian suuret Vuonna 2000 brittiläinen Roslin Institute luopui ksenotransplantaatiotutkimuksesta retrovirusten leviämisriskin vuoksi. Sen sijaan laitos keskittyi luomaan kudosta kantasoluista. 15 Hyväksyntä Euroopassa Eurooppalaisen mielipidetutkimuksen mukaan 36 % väestöstä hyväksyy ksenotransplantaation. 16 Varoituksen sana Pahinta olisi, jos yrittäessämme pelastaa elämämme aiheuttaisimme ruton. Pääkirjoitus New Scientist -lehdessä Ei-toivottu sivuvaikutus Ksenotransplantaation käyttäminen ei poista ihmiselinten tarvetta, mutta saattaa vähentää ihmisten halukkuutta lahjoittaa elimiään. 18 Eläinten patentointi Jos geneettisesti muunneltuja ksenotransplantaatiota varten tuotettuja sikoja alettaisiin patentoida, yleinen eläinten patentoinnin moraalisuuteen ja laillisuuteen liittyvä keskustelu lisääntyisi.

8 19 Elämä eristyksissä Geneettisesti muunneltujen sikojen eristäminen infektioilta saattaa merkitä muutosta niiden elinolosuhteissa ja vaikuttaa vahingollisesti niiden hyvinvointiin. Niitä jouduttaisiin pitämään eiluonnollisessa ympäristössä ilman niiden elämää rikastuttavia virikkeitä. 22 Eettisten valintojen kunnioittaminen Potilailla pitäisi olla oikeus kieltäytyä ksenotransplantista eettisiin syihin vedoten, eikä kieltäytymisellä saa olla vaikutusta ihmiselinsiirrännäisen saamiseen. 20 Oireettomat taudit HIV:n kaltaisilla virusinfektioilla saattaa olla pitkä oireeton latenssiaika. Ksenotransplantaatiosta aiheutuva uusi tauti saattaisi voida levitä useiden vuosien ajan ennen kuin se tunnistettaisiin. 23 Hinta-hyöty-suhde Ksenotransplantaatiolla saavutettua hyötyä tulee verrata siitä aiheutuviin terveydenhuoltokuluihin. Hyötyä tulee myös verrata siihen, mitä etuja saavutettaisiin sijoittamalla vastaava rahasumma julkisen terveydenhuollon ohjelmiin. 21 Kun seulonta on liian myöhäistä Sioilla ja apinoilla on tuntemattomia infektioorganismeja, joista ei tehdä seulontatutkimusta. Nämä organismit havaitaan yleensä vasta niiden aiheuttaman taudin puhkeamisen jälkeen. 24 Uudenlainen vastuu Ison-Britannian ksenotransplantaatiota valvovat viranomaiset ovat antaneet lausunnon, jonka mukaan jokainen eläinsiirrännäisen saanut potilas joutuu suostumaan loppuelämän kestävään seurantaan ja olemaan koskaan harrastamatta suojaamatonta seksiä.

9 Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Pelin periaatteet: Keltainen kortti! Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu. Käytä keltaista korttia apuna, jotta ryhmä pitää kiinni säännöistä. Nosta kortti ilmaan, jos mielestäsi toimitaan ohjeiden vastaisesti tai jos et ymmärrä, mitä tapahtuu.

10 Kerro ryhmälle, kuka mielestäsi maksaa (niin kulut kuin seurauksetkin) ja millä tavoin. Selitä lyhyesti muille pelaajille mitä seurauksia tuleville sukupolville koituu. Mitä mieltä uskot tiedotusvälineiden olevan tästä kaikesta? Liittyykö asiaan riskejä? Jos liittyy, kerro se ryhmälle ja pyydä kahta muuta pelaajaa keksimään lisää riskejä. Kuvittele, mitä isovanhempasi sanoisivat aiheesta! Kerro myös ryhmälle. Onko peliryhmä kohtelias ja välttelee aiheeseen liittyvistä tabuista puhumista? Jos näin on, sano Me emme ole puhuneet ja aloita keskustelu. Vaikuttaako tämä luontoon? Kerro ryhmälle, mitä mieltä olet. Jos sinulla on vielä mielipiteistä asiasta, joita et ole ilmaissut ryhmälle, tee se nyt. Ota tarinakortti. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro mielipiteesi ryhmälle.

11 Onko oikeutettua käyttää rahaa tällaiseen tutkimukseen ottaen huomioon epäoikeudenmukaisesti jakautuvan terveydenhuollon Euroopan ja Afrikan maiden välillä? Ovatko ihmisten tarpeet tärkeämmät kuin puhekyvyttömien, kuten eläinten ja alkioiden? Meidän tulee maksimoida ihmiselämä ja käyttää kaikki tutkimusmahdollisuudet hyväksi auttaaksemme sairaita ihmisiä. Oletko samaa mieltä? Valitse tarinakortti, joka eroaa omasta mielipiteestäsi. Kerro ryhmälle miten oma näkökantasi eroaa tai on samanlainen kuin tarinan henkilön. Selvitä, mitä mieltä oikealla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Keksi väite, joka tukee hänen näkemystään. Selvitä, mitä mieltä vasemmalla puolellasi istuva pelaaja on asiasta. Ole tarkoituksella hänen kanssaan eri mieltä. Valitse tarinakortti, jonka henkilö on kaukana omasta kannastasi. Eläydy tarinan henkilöksi ja kerro muille pelaajille mielipiteesi.

12 Tarinakortti 1 Sophian tarina Tarinakortti 2 Tohtori Sharon Taylor Tarinakortti 3 Benin tarina Olen eläintenhoitaja. On uskomatonta, miten paljon näihin kasvattamiimme sikoihin voi kiintyä. Niiden teurastaminen on raskasta, mutta se on tehtävä. Sen sijaan olisi todella väärin kohdella näitä eläimiä huonosti vain siksi, että ne lopuksi tapetaan osana koetta. Olemme niille hyvän huolenpidon velkaa. Tiedän ettei ole luonnollista, että ne viettävät koko elämänsä sisätiloissa, mutta uskon silti, että ne voivat hyvin. Olen työskennellyt kymmenen vuotta sen eteen, että sikojen sydämiä voitaisiin siirtää ihmisille. Olen omin silmin nähnyt synnynnäisen sydänvian kanssa syntyneiden kärsimyksen. Pojallani Tobylla oli sydänvika. Hän kykeni tuskin kävelemään eikä voinut leikkiä muiden lasten kanssa. Odotimme uutta sydäntä, mutta Toby kuoli ennen kuin sopiva löytyi. En halua, että muut lapset ja heidän perheensä joutuvat kärsimään samalla tavalla. Sen vuoksi uskon, että ksenotransplantaatio on tärkeä asia. Odotan sydämensiirtoa. Minulla on ollut sydänvaivoja jo vuosia. Viimekesäinen auto-onnettomuus aiheutti kuitenkin sellaisen shokin koko kropalleni, että sydämeni on toiminut epäsäännöllisesti siitä lähtien. Lääkärit sanovat, että sopivan sydämen löytyminen on epätodennäköistä. Olen kuullut ksenotransplantaatiosta, jossa sikojen sydämiä siirretään ihmisille. Olen kasvissyöjä enkä periaatteessa haluaisi sian sydäntä, mutta todellisuudessa ajatus tulee houkuttelevammaksi mitä pidempään joudun odottamaan. Haluan vain nähdä tyttäreni kasvavan ja tuntea oloni taas hyväksi. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

13 Tarinakortti 4 Tohtori Dean Kusafuko Tarinakortti 5 Hildan tarina Tarinakortti 6 Vishnun tarina Olen sydänkirurgi ja erikoistunut sydämensiirtoihin. Jonotuslistalla on monta potilasta, jotka eivät kykene viettämään täysipainoista elämää. Olen kiinnostunut mahdollisuudesta käyttää sian sydämiä vaihtoehtona ihmisen sydämelle. Jotkut potilaat tarttuisivat epäröimättä tähän mahdollisuuteen jos voisivat. Minun ainoa huolenaiheeni on virusten tarttumiseen liittyvä riski. HIV:n ja Creutzfeldt-Jakobin taudin jälkeen asia on otettava vakavasti. Emme halua aiheuttaa lisää tauteja. Olen 18-vuotias. Matkustelin Etelä-Afrikassa kolme kuukautta ennen kuin aloitin opiskelut. Olen järkyttynyt näkemästäni. Niin paljon ihmisiä kuolee AIDSista johtuviin sairauksiin. Länsimaissa on saatavilla lääkkeitä, mutta niitä ei lähetetä Afrikkaan. Kondomit estävät AIDSin leviämisen, mutta myöskään niitä ei ole saatavilla! Miksei länsimaissa tehdä mitään afrikkalaisten auttamiseksi? Miksi tutkijat syytävät rahaa uusien alojen tutkimiseen kuten geneettisesti muunneltujen sikojen tuottamiseen elinluovutuksia varten? On muitakin tapoja vähentää ihmisten kärsimystä ja parempia tapoja käyttää rahaa. Asun New Delhissä lääkärivaimoni Radhan ja perheeni kanssa. Uskon siihen, että synnynnäisen sydänvian kaltaiset viat johtuvat karmasta seurauksena siitä, miten on elänyt tässä tai edellisessä elämässä. Radha on kertonut minulle, että länsimaissa halutaan siirtää sikojen sydämiä ihmisille! Siellä kokeillaan erilaisia asioita vain uuden löytämisen ja maineen takia. Samanaikaisesti näen päivittäin ihmisiä, jotka näkevät nälkää tai ovat sellaisten sairauksien vammauttamia, jotka voitaisiin estää. Miksi tämä epätasa-arvo saa jatkua? Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

14 Tarinakortti 7 Nanoun tarina Tarinakortti 8 Anna vuonna 2030 Valkoinen kortti Pojallani, joka on nyt 35-vuotias, on sydänvika, ja hän melkein kuoli synnytyksessä. Hän kävelee hyvin hitaasti kävelykepin kanssa ja tarvitsee jatkuvaa hoitoa. Vaikka meillä onkin varaa kokeilla erilaisia hoitokeinoja, mikään niistä ei ole auttanut. Poikani on ollut jonotuslistalla sydämensiirtoa varten jo joitakin vuosia. Tekisin mitä tahansa, jotta hän olisi taas onnellinen ja terve. Olen kuullut, että ihmiselle saattaisi olla mahdollista siirtää sian sydän. Toivon, että tutkijat onnistuvat siinä. Mutta tapahtuuko se riittävän ajoissa, jotta poikani pelastuisi? Tarvitsin uutta sydäntä epätoivoisesti, ja kun minulle tarjottiin sian sydäntä, tartuin heti mahdollisuuteen. Totta kai minusta on hienoa tuntea oloni paremmaksi ja voin taas tehdä monia asioita. Mutta mitä kauemmin aikaa kuluu, sitä ikävämmältä minusta tuntuu kantaa sian elintä kehossani. Jos kyseessä olisi vaikka sianluusta valmistettu tekolonkkanivel, ei se haittaisi, mutta sydän on eri asia. Minusta tuntuu, että vaikka kehoni ei fyysisesti hylkinyt sydäntä, olen itse hylkinyt sitä tunnetasolla. Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti Valkoinen kortti

15 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

16 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

17 Ryhmitelmän nimi: Millaisia johtopäätöksiä voitte tehdä tämän ryhmitelmän perusteella? Ryhmitelmän kortit: Tietokorttien määrä: en määrä: Tarinakorttien määrä: Valkoisten korttien määrä

18 Kannanotot ksenotransplantaatioon Moraalisista ja eettisistä syistä eläinten elimiä ei tule siirtää ihmisille. Eläinten elimiä ei tule siirtää ihmisille, koska riskit ovat liian suuret. Eläinten elimiä tulee siirtää ihmisille ainoastaan siinä tapauksessa, että siitä on varmasti merkittävää hyötyä ja saavutettu etu on aiheutuvia riskejä suurempi. Eläinten elimiä voi siirtää ihmisille, jos aiheutuvat riskit ovat todistettavasti kohtuulliset. Tämän ryhmän kannanotto: Tuen Hyväksyn En hyväksy En ota kantaa Äänestystulos Kokonaisäänestystulokset löydät osoitteesta: password: vote

19 on xenotransplantation Tarinakortti Tietokortti Tietokortti Ensimmäisiä ajatuksia Mitä ksenotransplantaatio on? Ksenotransplantaatio on kirurginen toimenpide, jossa eläimen soluja, kudosta tai elimiä siirretään ihmiseen. Aseta tarinakortti tähän. Aseta ensimmäinen tietokortti tähän. Aseta toinen tietokortti tähän. Kirjoita ylös ne ajatukset, jotka tulivat ensimmäisinä mieleesi, ja käytä valkoisia kortteja lisätäksesi näkökulmia. Ksenotransplantaatiosta keskusteleminen on tärkeää, koska niin saadaan nostettua esiin tärkeitä kysymyksiä kuten: Onko moraalisesti oikein kasvattaa geneettisesti muunneltuja eläimiä, jotta niiden elimiä voidaan siirtää ihmisille? Onko ksenotransplantaatio hyväksyttävää vai ovatko riskit liian suuret? Mihin ikään asti potilaan elimiä ja soluja tulisi korvata uusilla? Tulisiko ksenotransplanttipotilaiden ja heidän perheidensä elämää rajoittaa, jotta ympäristö säästyisi mahdollisten virusten leviämiseltä? Miten löydetään tasapaino yksilönvapauden ja hoidon saatavuuden ja sen pienen riskin välillä, että eläimestä leviää virusepidemia ihmisiin? Kannanotot 1. Moraalisista ja eettisistä syistä eläinten elimiä ei tule siirtää ihmisille. 2. Eläinten elimiä ei tule siirtää ihmisille, koska riskit ovat liian suuret. 3. Eläinten elimiä tulee siirtää ihmisille ainoastaan siinä tapauksessa, että siitä on varmasti merkittävää hyötyä ja saavutettu etu on aiheutuvia riskejä suurempi. 4. Eläinten elimiä voi siirtää ihmisille, jos aiheutuvat riskit ovat todistettavasti kohtuulliset. Aseta ensimmäinen näkökulmakortti tähän. Aseta toinen näkökulmakortti tähän. Aseta haastekortti tähän, jos haluat. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa.... ja vielä yksi Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. Kirjatkaa keskustelu ylös 3. Ryhmän yhteinen mielipide Kootkaa eri keskustelunaiheiden perustelut yhteen. Voitteko ryhmänä saada aikaan positiivisen sopuratkaisun ja päätyä yhteisesti tietyn kannanoton puolelle? Voitte luoda myös aivan uuden kannanoton niin halutessanne. ± 30 MIN. ± 20 MIN. 4. Toiminta Mene osoitteeseen ja: syötä ryhmäsi tulokset Decide-tietopankkiin; tutki, mitä mieltä muut eurooppalaiset ovat aiheesta; lue lisää aiheesta; lataa itsellesi ja ystävillesi uusi peli; ota selvää, miten voit vaikuttaa asioihin pelattuasi Decide-peliä.

20 on xenotransplantation Mitä ksenotransplantaatio on? Ksenotransplantaatio on kirurginen toimenpide, jossa eläimen soluja, kudosta tai elimiä siirretään ihmiseen. Tarinakortti Aseta tarinakortti tähän. Ksenotransplantaatiosta keskusteleminen on tärkeää, koska niin saadaan nostettua esiin tärkeitä kysymyksiä kuten: Onko moraalisesti oikein kasvattaa geneettisesti muunneltuja eläimiä, jotta niiden elimiä voidaan siirtää ihmisille? Onko ksenotransplantaatio hyväksyttävää vai ovatko riskit liian suuret? Mihin ikään asti potilaan elimiä ja soluja tulisi korvata uusilla? Tulisiko ksenotransplanttipotilaiden ja heidän perheidensä elämää rajoittaa, jotta ympäristö säästyisi mahdollisten virusten leviämiseltä? Miten löydetään tasapaino yksilönvapauden ja hoidon saatavuuden ja sen pienen riskin välillä, että eläimestä leviää virusepidemia ihmisiin? Kannanotot 1. Moraalisista ja eettisistä syistä eläinten elimiä ei tule siirtää ihmisille. 2. Eläinten elimiä ei tule siirtää ihmisille, koska riskit ovat liian suuret. 3. Eläinten elimiä tulee siirtää ihmisille ainoastaan siinä tapauksessa, että siitä on varmasti merkittävää hyötyä ja saavutettu etu on aiheutuvia riskejä suurempi. 4. Eläinten elimiä voi siirtää ihmisille, jos aiheutuvat riskit ovat todistettavasti kohtuulliset. Ohjeet Kolme eri vaihetta Jos haluat keskeyttää keskustelun, käytä puherahaa. Saat käyttää sitä kaksi kertaa tässä osiossa. Sinulla on oikeus puheenvuoroon: puhu totta, mutta älä jaarittele. Arvosta elämänkokemustasi. Kunnioita muita. Anna heidän puhua loppuun ennen kuin aloitat. Iloitse eri mielipiteistä. Ota yllätykset ja hämmennys vastaan, voit oppia niistä uutta. Etsi asioita, joista olette samaa mieltä. Mutta korostaa eriävää mielipidettä; ja korostaa samanmielisyyttä. 1. Tieto Tee selväksi oma näkemyksesi aiheesta. Lue ja valikoi ne kortit, joiden antama tieto on mielestäsi tärkeintä. Aseta korttisi pelilaudalle, ja lue ne sitten ääneen muille pelaajille. ± 30 MIN. Haastekortit 2. Keskustelu Aloittakaa keskustelu yhdestä tai useammasta yleisteemasta, jotka ovat mielestänne olennaisia. Jokainen saa puheenvuoron. Aseta korttisi pöydälle, jotta sinulla on jokaiseen teemaan perustelut. ± 30 MIN.

21 Tietokortti Tietokortti Ensimmäisiä ajatuksia Aseta ensimmäinen tietokortti tähän. Aseta toinen tietokortti tähän. Kirjoita ylös ne ajatukset, jotka tulivat ensimmäisinä mieleesi, ja käytä valkoisia kortteja lisätäksesi näkökulmia. Aseta ensimmäinen näkökulmakortti tähän. Aseta toinen näkökulmakortti tähän. Aseta haastekortti tähän, jos haluat.... ja vielä yksi Kirjatkaa keskustelu ylös 3. Ryhmän yhteinen mielipide Kootkaa eri keskustelunaiheiden perustelut yhteen. Voitteko ryhmänä saada aikaan positiivisen sopuratkaisun ja päätyä yhteisesti tietyn kannanoton puolelle? Voitte luoda myös aivan uuden kannanoton niin halutessanne. ± 20 MIN. 4. Toiminta Mene osoitteeseen ja: syötä ryhmäsi tulokset Decide-tietopankkiin; tutki, mitä mieltä muut eurooppalaiset ovat aiheesta; lue lisää aiheesta; lataa itsellesi ja ystävillesi uusi peli; ota selvää, miten voit vaikuttaa asioihin pelattuasi Decide-peliä.

22

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia.

Peli tulee tulostaa A4-kokoiselle paperille tai pahville. Parhaan tulostuksen saat, kun käytät 160 g/m paperia. Kiitos tämän Decide-pelipaketin lataamisesta! Jokainen pelipaketti sisältää kaiken tarvittavan Decide-pelin pelaamiseen. Yksittäistä peliä voi pelata jopa 8 pelaajaa. Jos pelaajia on enemmän, tulostakaa

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1. Johdanto

Sisällysluettelo. 1. Johdanto Säännöt Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Sisältö 4 3. Alkuvalmistelut 5 4. Pelin aloitus ja kulku 6 5. Pelin lopetus 9 6. Vaikea peli ja muut pelimuunnelmat 10 1. Johdanto Pelilauta on 25 ruudusta muodostuva

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan?

Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan? Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan? Anna Valros Eläinten hyvinvointitieteen professori Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Hyvinvointi on eläimen kokemus sen omasta psyykkisestä

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ Syöminen vaikuttaa ympäristöön. Ruoan tuottamiseen tarvitaan valtavasti peltoja, vettä, ravinteita ja energiaa. Peltoja on jo niin paljon, että niiden määrää on vaikeaa lisätä,

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin.

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. TEKIJÄNOIKEUS (Kopiereg - Derechos d autor - Müəlliflik hüquqları

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Luku 20. Biotekniikka

Luku 20. Biotekniikka 1. Harjoittele käsitteitä Biotekniikkaa on tekniikka, jossa käytetään hyväksi fysiikkaa. tekniikka, jossa käytetään hyväksi puuta. tekniikka, jossa käytetään hyväksi eläviä eliöitä. puutarhakasvien siementen

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Ympäristöpeli Kipinä. Ympäristöpeli Kipinä on saatavilla sähköisenä osoitteessa: www.kierratyskeskus.fi/vety/julkaisut

Ympäristöpeli Kipinä. Ympäristöpeli Kipinä on saatavilla sähköisenä osoitteessa: www.kierratyskeskus.fi/vety/julkaisut Ympäristöpeli Kipinä Ympäristöpeli Kipinä on kevyt ja hauska tapa käsitellä ympäristötietoa. Se on suunnattu aikuisille, ja siinä on kahdeksan perusteemaa. Pelin kortteihin voivat tarttua ihan tavalliset

Lisätiedot

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta Tarkkailuharjoitus 4..4. Tarkkailu- harjoitus Tarkkailuvihkotekniikka Alla on kuvattu askel askeleelta etenevät ohjeet siitä, kuinka kuluttajien tarpeita voidaan paljastaa. Tämä metodi auttaa sinua tekemään

Lisätiedot

STEP 1 Tilaa ajattelulle

STEP 1 Tilaa ajattelulle Työkalu, jonka avulla opettaja voi suunnitella ja toteuttaa systemaattista ajattelutaitojen opettamista STEP 1 Tilaa ajattelulle Susan Granlund Euran Kirkonkylän koulu ja Kirsi Urmson Rauman normaalikoulu

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

PU:NC Participants United: New Citizens

PU:NC Participants United: New Citizens PU:NC Participants United: New Citizens 2013 PU:NC Participants United: New Citizens * Kolmas Loimaan teatterin (Suomi) & County Limerick Youth Theatren (Irlanti) yhteinen Youth in Action projekti * CIMOn

Lisätiedot

Positiivisten asioiden korostaminen. Hilla Levo, dosentti, KNK-erikoislääkäri

Positiivisten asioiden korostaminen. Hilla Levo, dosentti, KNK-erikoislääkäri Positiivisten asioiden korostaminen Hilla Levo, dosentti, KNK-erikoislääkäri Krooninen sairaus - Pitkäaikainen sairaus = muuttunut terveydentila, mikä ei korjaannu yksinkertaisella kirurgisella toimenpiteellä

Lisätiedot

Fimea kehittää, arvioi ja informoi

Fimea kehittää, arvioi ja informoi Fimea kehittää, arvioi ja informoi SELKOTIIVISTELMÄ JULKAISUSARJA 4/2012 Eteisvärinän hoito Verenohennuslääke dabigatraanin ja varfariinin vertailu Eteisvärinä on sydämen rytmihäiriö, joka voi aiheuttaa

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

EETTISIÄ ONGELMIA. v Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä?

EETTISIÄ ONGELMIA. v Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? Auktoriteetin hyvä EETTISIÄ ONGELMIA v 1.3 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? 2. Jos auktoriteetti on jumalolento, onko senkään hyvä aina hyvä? 3. Olet saanut tehtäväksesi

Lisätiedot

ZA4816. Flash Eurobarometer 238 (Europeans' Attitudes Towards Animal Cloning) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4816. Flash Eurobarometer 238 (Europeans' Attitudes Towards Animal Cloning) Country Specific Questionnaire Finland ZA4816 Flash Eurobarometer 238 (Europeans' Attitudes Towards Animal Cloning) Country Specific Questionnaire Finland FLASH EUROBAROMETER ON CONSUMER ATTITUDES TOWARDS ANIMAL CLONING GENERAL BACKGROUND KNOWLEDGE

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

Pelin tavoitteena on kerätä eniten eläin-pelimerkkejä ennen takaisin leiriin palaamista.

Pelin tavoitteena on kerätä eniten eläin-pelimerkkejä ennen takaisin leiriin palaamista. OHJE / PELIOHJE 1 (5) Eläinsafari yli 5-vuotiaille pelilauta 4 värikästä jeeppi-pelikorttia 4 värikästä kortinpidikettä 2 noppaa 40 eläinkorttia, joissa 1-3 eläintä laskutaitoa taktikointia Kasatkaa pelilauta.

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

Minä olen Jeesus len Jees Minä

Minä olen Jeesus  len Jees Minä Minä olen Jeesus Nimilappu pussinnauhaan, peliohje pussiin. Voit tulostaa pelin kopiopaperille. Leikkaa ja liimaa kortit sitten kartongille tai pahville. Kontaktimuovilla tai laminaatilla saat korteista

Lisätiedot

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI ESITTELYN YLEISKATSAUS Carl Rehnborg ja NUTRIWAYn tarina Tasapainoisen ruokavalion haasteet Lisää väriä ruokavalioosi Tasapainoinen ruokavalio. Tasapainoinen

Lisätiedot

Elämä hiv-positiivisena

Elämä hiv-positiivisena Elämä hiv-positiivisena Lukijalle Mikä on hiv? Miten hiviä hoidetaan? Millaista on elämä hiv-positiivisena? Mistä saat tietoa ja apua? Tästä esitteestä saat tietoa siitä, mikä on hiv ja millainen sairaus

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Kysely syöpäpotilaiden hoidosta Tulokset FIN-P-CARF /18

Kysely syöpäpotilaiden hoidosta Tulokset FIN-P-CARF /18 Kysely syöpäpotilaiden hoidosta Tulokset FIN-P-CARF-0918-0844-9/18 OTOS Näissä tuloksissa on mukana tulokset, jotka on kerätty ajalla 4.5 18..18. Tässä esityksessä tuloksia tarkastellaan seuraavien kohderyhmien

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Mikä tekee sinut onnelliseksi? Mikä tekee sinut onnelliseksi? Minut tekee onnelliseksi terveys! Minut tekee onnelliseksi sen oivaltaminen, että KIIRE on keksitty juttu eikä annettu, muuttumaton elämän muoto. Minut tekee onnelliseksi

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Näin käytät GROW-kortteja

Näin käytät GROW-kortteja Mikä on GROW? GROW-korttipeli perustuu Graham Alexanderin, Alan Finen ja John Whitmoren kehittämään GROWmalliin, jossa erilaisia pulmatilanteita ja haasteita käsitellään valmentajan kysymysten avulla ratkaisukeskeisesti.

Lisätiedot

Minulleko lemmikkilintu?

Minulleko lemmikkilintu? Minulleko lemmikkilintu? Hyvin hoidettuna lintu sopii vastuuntuntoisen ihmisen lemmikiksi. Sen tulee kuitenkin saada elää linnun elämää kotona, eikä kyseessä ole ensisijaisesti sylilemmikki. Ennen oman

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Hiv tutuksi. Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015. Batulo Essak HIV-tukikeskus

Hiv tutuksi. Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015. Batulo Essak HIV-tukikeskus Hiv tutuksi Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015 Batulo Essak HIV-tukikeskus 1 Täyttä elämää hivin kanssa www.tuberkuloosi.fi/materiaali/animaatiot/ 2 Näitte juuri hivistä kertovan

Lisätiedot

Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009

Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009 Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009 Vieraillessani Langkawin saarella viime vuonna kävin tutustumassa paikalliseen löytöeläinkotiin ja siihen miten kyseisellä saarella

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

TaLO-tapaukset Virusoppi. Vastuuhenkilöt: Tapaus 1: Matti Varis Tapaus 2: Veijo Hukkanen Tapaus 3: Sisko Tauriainen Tapaus 4: Ilkka Julkunen

TaLO-tapaukset Virusoppi. Vastuuhenkilöt: Tapaus 1: Matti Varis Tapaus 2: Veijo Hukkanen Tapaus 3: Sisko Tauriainen Tapaus 4: Ilkka Julkunen TaLO-tapaukset Virusoppi Vastuuhenkilöt: Tapaus 1: Matti Varis Tapaus 2: Veijo Hukkanen Tapaus 3: Sisko Tauriainen Tapaus 4: Ilkka Julkunen TaLO-tapaus 1 Uusi uhkaava respiratorinen virusinfektio Tapaus

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa. Jokaiseen keskusteluun

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja.

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja. AQUA ROMANA Vesi oli elintärkeä ja keskeinen edellytys Rooman imperiumin kehitykselle. Vedensaannin turvaamiseksi taitavimmat rakennusmestarit rakensivat valtavan pitkiä akvedukteja, joita pidetään antiikin

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Miten luodaan kestävän kehityksen hyvinvointia kaikille?

Miten luodaan kestävän kehityksen hyvinvointia kaikille? Miten luodaan kestävän kehityksen hyvinvointia kaikille? Maailman Alzheimer -päivän muistiseminaari 20.9.2013 Seminaarin teema: Välitä Timo Järvensivu, KTT, tutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu KESTÄVÄ

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

arkikielessä etiikka on lähes sama kuin moraali

arkikielessä etiikka on lähes sama kuin moraali Etiikan teoriat Katse s. 133-149 etiikka = 1) moraalin ja moraalikäsitysten tutkimista 2) tavat perustella sitä, mikä on moraalisesti hyvää tai oikein ja pahaa tai väärin arkikielessä etiikka on lähes

Lisätiedot

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA Kaikki tietävät, että tupakointi on epäterveellistä. Mutta tiesitkö, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa, vaikka olisit tupakoinut jo pitkään ja että lopettaminen

Lisätiedot

ohjekortti #1 Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä.

ohjekortti #1 Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä. ohjekortti #1 tämä on siirron nimi Tämä on ehto. Kun se täyttyy pelissä, seuraa tämän siirron sääntöjä. Tässä on säännöt, joita siirto noudattaa. Säännöt käydään läpi ylhäältä alaspäin Noppien kohdalla

Lisätiedot

Lataa Parkinsonin tauti - Ulf Schenkmanis. Lataa

Lataa Parkinsonin tauti - Ulf Schenkmanis. Lataa Lataa Parkinsonin tauti - Ulf Schenkmanis Lataa Kirjailija: Ulf Schenkmanis ISBN: 9789510311165 Sivumäärä: 84 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 37.99 Mb Parkinsonin tautiin voi sairastua kuka tahansa. Vaikka

Lisätiedot

Pelaajat siirtävät nappuloitaan vastakkaisiin suuntiin pelilaudalla. Peli alkaa näin. Tuplauskuutio asetetaan yhtä kauas kummastakin pelaajasta.

Pelaajat siirtävät nappuloitaan vastakkaisiin suuntiin pelilaudalla. Peli alkaa näin. Tuplauskuutio asetetaan yhtä kauas kummastakin pelaajasta. DVD Backgammon Pelin tavoite Pelin tavoitteena on siirtää kaikki omat pelinappulat omalle sisäkentälle ja sieltä pois laudalta. Se pelaaja, joka ensimmäisenä on poistanut kaikki pelinappulansa pelilaudalta,

Lisätiedot

Maailman aids-päivä Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus

Maailman aids-päivä Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus Maailman aids-päivä 1.12.2015 Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus Maailman aids-päivä Maailman Terveysjärjestö WHO julisti vuonna 1988 Maailman aidspäivän 1. joulukuuta vietettäväksi

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen.

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen. Koulutusaineiston pohdintatehtäviä ROMANIT EUROOPASSA Ihmisoikeudet, liikkuvuus ja lapset 1. OSA: ROMANIT - Vähemmistönä Euroopassa ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla

Lisätiedot

Näin käytät kortteja:

Näin käytät kortteja: Näin käytät kortteja: Näitä kortteja voi käyttää puheeksi ottamisen ja keskustelun tukena. Kortit on jaettu neljään eri teemaan: Faktat Kysymykset Väittämät Päihteettömyys ja hyvinvointi. Tulosta korttisivut

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

LÄHTÖVAIHEEN KYSELY - HIV-POSITIIVINEN NAINEN

LÄHTÖVAIHEEN KYSELY - HIV-POSITIIVINEN NAINEN OHJEET TUTKIMUSHENKILÖKUNNALLE: Antakaa tutkimukseen osallistujien täyttää tämä lähtövaiheen kysely tutkimukseen ilmoittauduttaessa. Varmistakaa, että annatte oikean kyselylomakkeen. Kun kyselylomake on

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi

SÄÄNNÖT. Language: English / Suomi Rules of Coerceo by Coerceo Company Finnish translation by Janne Henriksson SÄÄNNÖT Language: English / Suomi Tekijänoikeus Mitään tämän dokumentin osaa ei saa jäljentää, kopioida tai välittää missään

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Biopankkilain valmistelun lyhyt historia

Biopankkilain valmistelun lyhyt historia Biopankkilain valmistelun lyhyt historia Puheenjohtaja Kimmo Pitkänen Biotekniikan neuvottelukunta Tutkijoiden ja kansanedustajien seura - TUTKAS Biotekniikan neuvottelukunta BIOPANKKIEN MERKITYS KANSALAISILLE

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Potilaan opas. Tietoa henkilöille, joille on määrätty botulinutoksiini B:tä (NeuroBloc ) servikaalisen dystonian hoitoon

Potilaan opas. Tietoa henkilöille, joille on määrätty botulinutoksiini B:tä (NeuroBloc ) servikaalisen dystonian hoitoon Potilaan opas Tietoa henkilöille, joille on määrätty botulinutoksiini B:tä (NeuroBloc ) servikaalisen dystonian hoitoon Oppaan on laatinut Eisai Europe Limited Tässä oppaassa kerrotaan NeuroBloc -lääkkeestä

Lisätiedot

Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta. Mika Lehkosuo

Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta. Mika Lehkosuo Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta Mika Lehkosuo KIRJE PELAAJILLE Moi Pelaajat, Pelirohkeus on sana joka usein esiintyy, kun kuvataan meidän pelitapaamme ja ajatteluamme jalkapallon

Lisätiedot

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2016 2017 Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Tällä hetkellä Maailmassa on yli 60 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa hakeakseen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Tiedän mitä minun pitää tehdä, että pääsen toisten lasten leikkiin mukaan

Tiedän mitä minun pitää tehdä, että pääsen toisten lasten leikkiin mukaan Viitottu Rakkaus on muokannut joitakin tämän tarinan kuvia yhdistämällä kuvia sivustoilta mycutegraphics.com ja papunet.net Tarina: 2017 Viitottu Rakkaus Muokatut kuvat on merkitty tällä tunnuksella: Kuvat:

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Peittyvä periytyminen. Potilasopas. Kuvat: Rebecca J Kent www.rebeccajkent.com rebecca@rebeccajkent.com

Peittyvä periytyminen. Potilasopas. Kuvat: Rebecca J Kent www.rebeccajkent.com rebecca@rebeccajkent.com 12 Peittyvä periytyminen Muokattu allamainittujen instanssien julkaisemista vihkosista, heidän laatustandardiensa mukaan: Guy's and St Thomas' Hospital, London, United Kingdom; and the London IDEAS Genetic

Lisätiedot

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET ROBOGEM_Ohjevihko_148x210mm.indd 1 PELIN TAVOITE Robotit laskeutuvat kaukaiselle planeetalle etsimään timantteja, joista saavat lisää virtaa aluksiinsa. Ohjelmoi

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Matinteko (1 / 10) Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen on kahdella raskaalla upseerilla (esim. kuningattarella ja tornilla).

Matinteko (1 / 10) Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen on kahdella raskaalla upseerilla (esim. kuningattarella ja tornilla). Shakkinappuloiden voimasuhteet Matinteko (1 / 10) Kuningas on pelin tärkein nappula, ilman kuningasta peli on hävitty. 1. Kuningas + Daami + Torni vs Kuningas Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö

Lisätiedot

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate 2011. Marking Scheme. Finnish. Higher Level

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate 2011. Marking Scheme. Finnish. Higher Level Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission Leaving Certificate 2011 Marking Scheme Finnish Higher Level VASTAUKSET I Tehtävä: Vastaa kaikkiin kysymyksiin. 1. Selitä omin sanoin seuraavat

Lisätiedot

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ!

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! GPP on ohjelma, missä hyvin toimeentulevat rahoittajat suunnittelevat investoivansa iäkkäiden ihmisten eläkevakuutuksiin. Siksi GPP etsii 100.000 henkilöä, jotka haluavat

Lisätiedot