SIPOON KUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIPOON KUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA"

Transkriptio

1 SIPOON KUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA Yksikkökohtaiset osaohjelmat

2 1 (111) Sisällysluettelo Kansalaisopiston ympäristöohjelma... 2 Katu- ja viheralueiden sekä vesihuollon ympäristöohjelma... 7 Kaavoitus- ja kehityskeskuksen ympäristöohjelma Kirjaston ympäristöohjelma Koulujen ympäristöohjelma Liikuntapalveluiden ympäristöohjelma Nuorisopalveluiden ympäristöohjelma Päivähoidon ympäristöohjelma Rakennusvalvonnan ympäristöohjelma Ruokapalveluiden ympäristöohjelma Sosiaalityön ympäristöohjelma Talous- ja hallintokeskuksen ympäristöohjelma Terveyskeskuksen ympäristöohjelma Toimitilojen ympäristöohjelma Vanhustyön ympäristöohjelma Ympäristönsuojeluyksikön ympäristöohjelma

3 2 (111) KANSALAISOPISTON YMPÄRISTÖOHJELMA SIPOON KUNTA PÄÄMÄÄRÄ: KESTÄVÄN KEHITYKSEN JA YMPÄRISTÖASIOIDEN VÄLITTÄMINEN OPISKELIJOILLE. Tavoite 1: Ympäristöasioita ja kestävää kehitystä käsitellään mahdollisimman monen opetusaineen yhteydessä. Kansalaisopistossa järjestetään vuosittain 3-5 ympäristöön ja/tai kestävään kehitykseen liittyvää luentoa tai kurssia. Järjestetään mm. puutarhanhoitoon, entisöintiin, vaatteiden korjaukseen sekä kierrätykseen ja jätteiden käsittelyyn liittyviä kursseja. Mikäli ympäristöasiat eivät kuulu oppiaineen sisältöön, kerrotaan opiskelijoille kyseisen aineen opiskeluun liittyvistä käytännön ympäristöasioista (mm. käytettävien materiaalien alkuperä, jätehuoltokäytännöt). Ympäristön huomioiminen kuvataideopetuksessa: Käytetään kursseilla mahdollisimman myrkyttömiä ja lähellä tuotettuja materiaaleja. Tuuletetaan opetustilat tehokkaasti ja kerätään mahdollisesti syntyneet ongelmajätteet erikseen sekä toimitetaan ne ongelmajätteiden keräykseen. Ongelmajätteitä sisältävät astiat merkitään huolellisesti ja kerrotaan opiskelijoille, miten minkin aineen kanssa toimitaan. Ympäristön huomioiminen käsityön opetuksessa: Tekstiilityö oppiaineena huomioi hyvin kestävän kehityksen periaatteet. Opiskelijat voivat tehdä tuotteita, joita he itse tai heidän läheisensä käyttävät. Tällaisia tuotteita arvostetaan ja niitä käytetään mahdollisimman pitkään. Kursseilla voi korjata, pienentää, suurentaa, pidentää tai lyhentää, jotta ei tarvitse heittää pois. Käytetyistä materiaaleista voi kutoa mattoja tai tilkkutyötekniikoilla luoda muita kodin käyttö- tai taidetekstiilejä. Tekstiilityön kurssien ekologisuutta voi lisätä kertomalla opiskelijoille mm. käytettävien materiaalien mahdollisista ympäristövaikutuksista. Aikataulu: Vastuuhenkilö: Kansalaisopiston rehtori. PÄÄMÄÄRÄ: MATERIAALIEN JA LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄ KULUTUS.

4 3 (111) Tavoite 2: Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista sisältää ympäristövaatimuksia v. 2015, 50 % v Hankitaan pitkäikäisiä, huollettavia ja korjattavia tuotteita ja laitteita, joilla on toimivat huoltopalvelut ja varaosien käyttömahdollisuus. Valitaan toimittajia, jotka huolehtivat laitteiden asianmukaisesta kierrätyksestä tuotteen käytöstä poiston jälkeen. Itse tehtävissä tarjouspyyntöissä pyydetään soveltuvissa kohteissa tarjoajia liittämään tarjouksiin selvityksen tuotteen ympäristövaikutuksista sekä miten tarjoaja ottaa ympäristöasiat huomioon toiminnassaan. Laitehankinnoissa huomioidaan energian kulutus sekä energiamerkinnät ja valitaan energialuokkaan A kuuluvia laitteita. Tulostimia ja kopiokoneita uusittaessa pyydetään sellaiset tuotteet, joissa on 2-puoleisen tulostuksen mahdollisuus. Suositaan kotimaisia tuotteita, jolloin kuljetusmatkat lyhenevät. Hankitaan ja käytetään kierrätettyjä huonekaluja ja tuotteita. Valitaan toimistotarvikevarastosta ympäristömerkittyjä (FSC, Joutsenmerkki) sekä uusiutuvista luonnonvaroista tehtyjä ja myrkyttömiä tuotteita (kopiopaperi, kynät, liimat ). Käytetään vanhoja kirjekuoria sisäisessä postissa. Aikataulu: Jatkuva; oman vaikutuspiiriin vallassa olevien hankintojen kohdalla aloitus heti, yleisiin kunnan hankintoihin pyritään vaikuttamaan aktiivisesti kysymällä Vastuuhenkilö: Kansalaisopiston rehtori. %-osuus hankinnoista, joissa ympäristönäkökohdat on huomioitu. Sellaisten tulostimien ja kopiokoneiden %-osuus, joissa on 2-puoleisuustoiminto. Tavoite 3: Vähennetään kuntaorganisaation toimistopaperin kulutusta 40 % vuoden 2009 kokonaistasosta (5040 riisiä) vuoteen 2015 mennessä suhteutettuna työntekijöiden/asiakkaiden määrään. Ensimmäisenä vuonna vähennys on 15 %. Vähennetään painettujen kurssiohjelmien ja toiminnassa käytettävien paperilomakkeiden tarvetta internetin kautta tapahtuvalla tiedotuksella. Käytetään kopiokoneen ja tulostimien pienennys- ja kaksipuolisuustoimintoja. Koko asiakirjojen kopioimisen tai tulostamisen sijaan tulostetaan vain ne sivut, joihin on tehty muutoksia. Korvataan paperimuodossa olevia kokousmuistioita, esityslistoja ja niiden liitteitä sähköpostilla.

5 4 (111) Muotoillaan tulostettavat asiakirjat paperia säästäviksi mm. pienentämällä kirjasinkokoa ja marginaaleja (kuitenkin varmistaen luettavuuden säilyminen). Käytetään tietokoneen esikatselutoimintoa ennen tulostamista. Kierrätetään asiakirjoja kopioinnin sijaan. Siirtyminen sähköiseen arkistointiin ja laskujen kiertoon (kun kunnassa on siihen olemassa organisaatio ja mahdollisuus). Tilataan lasku sähköisenä, mikäli myyjällä on kyseinen palvelu käytettävissään. Käytetään kokouksissa dataprojektoria paperikopioiden sijaan. Tehostetaan paperin hyötykäyttöä toimittamalla sitä päiväkodeille tai käyttämällä sitä omassa toiminnassa suttupaperina. Selvitetään mahdollisuus käyttää uusiopaperia sellaisissa toiminnoissa, joissa ei vaadita arkistokelpoista paperia. Vastuuhenkilö: Opistosihteeri. Kuntaorganisaation yhteenlaskettu paperin kulutus, riisiä / vuosi. PÄÄMÄÄRÄ: ENERGIAN JA VEDEN SÄÄSTÄVÄ KÄYTTÖ. Tavoite 4: Kiinnitetään vuosittain järjestelmällisesti huomiota energian ja veden kulutuksen vähentämiseen. Kiinnitetään huomio valaistuksen tarpeellisuuteen: hyödynnetään luonnonvaloa ja sammutetaan valot kun poistutaan 30 minuutiksi tai pidemmäksi aikaa työhuoneesta. Mikäli jossain kohteessa valaistusta on ylimäärin, pyydetään talonmiestä poistamaan joitain loisteputkia lampuista. Valaistusta uusittaessa pyydetään soveltuviin kohteisiin valojen ohjaukseen liiketunnistimia ja muuta automatiikkaa. Varmistetaan, että opetustiloista poistuttaessa sammutetaan valot ja suljetaan ikkunat. Kytketään kopio- ja tietokoneiden virransäästöohjelmat päälle ja sammutetaan laitteet ja näytöt poistuttaessa työpaikalta (tarvittaessa it-osaston tuella sekä heidän asiaa koskevat ohjeensa huomioiden). Näytöt voi sammuttaa myös keskellä päivää koneen ollessa käyttämättä. Tuuletetaan nopeasti ristivedolla. Pidetään tietoisku-tyyppisiä muistutuksia henkilökunnalle valojen ja laitteiden sammuttamisesta sekä tarvittaessa laitetaan seinille muistutukset.

6 5 (111) Ilmoitetaan vuotavista hanoista ja wc:stä heti huoltomiehelle. Aikataulu: Jatkuva Vastuuhenkilö: Koko henkilökunta PÄÄMÄÄRÄ: JÄTTEEN MÄÄRÄN VÄHENTÄMINEN JA HYÖTYKÄYTÖN LISÄÄMINEN. Tavoite 5: Sekajätteen määrän vähentäminen ja tehokas hyötyjätteen lajittelu. Ongelmajätettä ei joudu sekajätteen joukkoon. Kerrotaan kurssien alussa opiskelijoille käytettävistä materiaaleista ja kansalaisopiston jätehuoltokäytännöistä. Hyödynnetään paperijätettä opiskelussa soveltuvin osin paperimassatöihin. Jätteistä lajitellaan hyötykäyttöön paperi, kartonki ja pahvi, (biojäte) sekä SER- ja ongelmajätteet. Pyydetään toimitilapalveluita toimittamaan tarvittaessa lisää jäteastioita. (Lasi- ja metallijätteet voidaan toimittaa kunnallisiin hyötyjätepisteisiin, sillä toistaiseksi Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy ei kerää metallia kiinteistöiltä.) Huolehditaan aina ongelmajätteiden oikeasta käytöstä ja hävittämisestä. Peruutetaan turhat postin mukana tulevat mainokset ja lehdet. Käytetään kertakäyttöastioiden sijasta pestäviä astioita. Kierrätetään huonekalujen uusimisen yhteydessä vanhat huonekalut. Toimistohuonekalujen on suositeltavaa olla ensisijaisesti huone-, ei henkilökohtaisia. Vastuuhenkilö: Opetukseen liittyvät ongelmajätteet: kyseisten aineiden opettajat. PÄÄMÄÄRÄ: SIPOON KUNNAN VIRKAMATKALIIKENTEESTÄ AIHEUTUVIEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN MINIMOINTI.

7 6 (111) Tavoite 6: Virka-ajojen sekä oppilaiden liikkumisesta aiheutuvien ympäristövaikutusten minimointi. Vähennetään asiakkaiden liikkumistarvetta tarjoamalla mahdollisimman paljon informaatiota sekä kursseille ilmoittautumismahdollisuus internetissä. Toimitaan paikallisella tasolla laaja-alaisesti ja hyödynnetään kunnan koulujen tiloja toiminnassa. Käytetään mm. kokousmatkoilla kimppakyytejä. Noudatetaan taloudellista ajotapaa. Käytetään lyhyillä asiointimatkoilla henkilökunnan käyttöön tarkoitettua polkupyörää, mikäli sellainen otetaan käyttöön. Aikataulu: Vastuuhenkilö: PÄÄMÄÄRÄ: YMPÄRISTÖASIAT JA YMPÄRISTÖOHJELMA OVAT KIINTEÄ OSA TOIMINTAA. Tavoite 7: Ympäristöasiat huomioidaan osana työpaikan arkea. Ympäristöohjelma ja siihen liittyvät toimintatavat ovat vakiintuneet osaksi yksikön toimintaa. Yksikössä tehdään yhteistyötä ympäristöohjelmaan tutustumiseksi ja sen käyttöönoton helpottamiseksi. Nimetään jokaiselle ympäristöön vaikuttavalle toiminnolle vastuuhenkilö, joka huolehtii siitä, että kaikki yksikössä kyseistä toimintoa suorittavat ovat tietoisia toiminnon ympäristövaikutuksista ja oikeista toimintatavoista haitallisten ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Järjestetään säännöllisesti tietoisku-tyyppistä koulutusta yksikön henkilökunnalle (esimerkiksi 2- puoleinen kopiointi ja tulostus, taloudellinen ajotapa). Liitetään ympäristöohjelma osaksi uusien työntekijöiden perehdytystä. Vastuuhenkilö: Kansalaisopiston rehtori.

8 7 (111) KATU- JA VIHERALUEIDEN SEKÄ VESIHUOLLON YMPÄRISTÖOHJELMA SIPOON KUNTA PÄÄMÄÄRÄ: MONIMUOTOISEN LUONNON JA SEN EDELLYTYSTEN SEKÄ MAISEMALLISTEN ARVOJEN JA LUONNON PAIKALLISTEN ERITYISPIIRTEIDEN SÄILYTTÄMINEN SIPOOSSA. Tavoite 1: Kunnan puistot ja viheralueet hoidetaan ekologisesti ja ympäristöystävällisesti edistäen luonnonsuojelua ja monimuotoisuuden ylläpitoa. Hankitaan kuntaan yksipuoleisen kasvillisuuden omaavien puistojen lisäksi monimuotoisempia ja luonnontilaisempia puistoalueita. Luodaan virkistysalueita suunniteltujen asuinalueiden läheisyyteen yhteistyössä liikuntapalveluiden kanssa. Tehdään kunnan omistamille suojelualueille käyttö- ja hoitosuunnitelmat yhteistyössä ympäristönsuojeluyksikön kanssa. Puistoille tehdään ympäristönäkökohtia sisältävät hoito-ohjeet. Kemiallisia torjunta-aineita käytetään mahdollisimman vähän, ja käytettävät aineet kuormittavat luontoa mahdollisimman vähän. Hyödynnetään istutusalustoilla kuorihumuskatetta rikkaruohojen torjunnassa. Lannoitteena käytetään luonnonlantaa. Perustetaan ketoja tai muita viljelyksiä kunnan peltomaille kuntalaisten käytettäväksi (mm. auringonkukkia, pellavaa ja yrttejä). Käytetään työkoneissa biopolttoainetta ja teräketjuöljyä. Selvitetään mahdollisuudet hyödyntää viheralueiden kastelussa raaka- ja sadevettä sekä hulevesiä. Aikataulu: Vastuuhenkilö: Puutarhuri Tavoite 2: Luonnonvaraisen luonnon ja vanhojen metsien sirpaloitumisen ja kulumisen ehkäisy. Metsäluonnon monimuotoisuutta vaalitaan, ja myös taajamametsien hyvinvointi on turvattu.

9 8 (111) Toimenpidekieltoalueiden ja asutuksen lähimetsien metsänhakkuista ei aiheudu mainittavia haittoja maisemalle tai virkistysalueiden käytölle. Kuntalaisten ja viranomaisten vuorovaikutusta lisätään sekä kehitetään Sipoosta viihtyisä ja kokemusrikas asumis- ja virkistymisympäristö. Metsäsuunnitelman uusimisen yhteydessä vuonna 2012 esitellään useita erilaisia ehdotuksia metsäluonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi sekä niiden taloudellisia seurauksia. Tutkitaan, soveltuisiko jokin osa kunnan metsistä METSO-ohjelmaan. Lisätään metsänhoidollista yhteistyötä ja neuvontaa ympäristönsuojelun, kaavoituksen ja viheralueiden hoitajien välillä. Tehdään yhteistyötä myös metsänomistajien ja metsänhoitoyhdistyksen kanssa, jotta taajamien läheisessä metsänhoidossa ja hakkuissa huomioidaan virkistyskäytön edellytykset ja maisemanhoito. Hakkuissa käytetään soveltuvissa kohteissa pienaukkomenetelmää, jolloin metsässä on jatkuvasti eri-ikäistä puustoa. Lisätään tiedotusta asukkaille ennen heidän lähiympäristönsä hakkuiden aloittamista esimerkiksi tiedotustilaisuuksilla. Haketetaan / hyödynnetään muuten taajamien virkistysmetsistä virkistyskäyttöä häiritsevät risut ja oksat metsänhoidollisten toimenpiteiden jälkeen. Aikataulu: Vastuuhenkilö: Puutarhuri PÄÄMÄÄRÄ: MATERIAALIEN JA LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄ KULUTUS Tavoite 3: Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista sisältää ympäristövaatimuksia v. 2015, 50 % v Tehdään yhteistyötä muiden hallintokuntien kanssa hankintojen ympäristönäkökohtiin liittyvän tiedon lisäämiseksi. Kerrotaan tuotteiden valmistajille ja myyjille halukkuudesta käyttää ympäristöystävällisiä tuotteita. Itse tehtävissä tarjouspyyntöissä pyydetään soveltuvissa kohteissa tarjoajia liittämään tarjouksiin selvitys tuotteen ympäristövaikutuksista sekä miten tarjoaja ottaa ympäristöasiat huomioon toiminnassaan. Hankitaan pitkäikäisiä, huollettavia ja korjattavia tuotteita ja laitteita, joilla on toimivat huoltopalvelut ja varaosien käyttömahdollisuus. Laitehankinnoissa huomioidaan energian kulutus

10 9 (111) sekä energiamerkinnät ja valitaan energialuokkaan A kuuluvia laitteita. Valitaan toimittajia, jotka huolehtivat laitteiden asianmukaisesta kierrätyksestä tuotteen käytöstä poiston jälkeen. Ajoneuvokaluston sekä ajoneuvojen rengasvalinnoissa huomioidaan ympäristöystävällisyys, kuten mitoitus tarkoituksen mukaan, pieni polttoaineen kulutus ja vähäpäästöisyys. Omissa toimitiloissa hankitaan ja käytetään kierrätettyjä huonekaluja, jotka ovat yhteensopivia vanhojen kalusteiden kanssa. Tulostimia ja kopiokoneita uusittaessa pyydetään sellaiset tuotteet, joissa on 2-puoleisen tulostuksen mahdollisuus. Valitaan toimistotarvikevarastosta ympäristömerkittyjä (FSC, Joutsenmerkki) sekä uusiutuvista luonnonvaroista tehtyjä ja myrkyttömiä tuotteita (kopiopaperi, kynät, liimat ). Aikataulu: Jatkuva; oman vaikutuspiiriin vallassa olevien hankintojen kohdalla aloitus heti, yleisiin kunnan hankintoihin pyritään vaikuttamaan aktiivisesti kysymällä. Vastuuhenkilö: %-osuus hankinnoista, joissa ympäristönäkökohdat on huomioitu. Sellaisten tulostimien ja kopiokoneiden %-osuus, joissa on 2-puoleisuustoiminto. Tavoite 4: Vähennetään kuntaorganisaation toimistopaperin kulutusta 40 % vuoden 2009 kokonaistasosta (5040 riisiä) vuoteen 2015 mennessä suhteutettuna työntekijöiden/asiakkaiden määrään. Ensimmäisenä vuonna vähennys on 15 %. Käytetään kopiokoneen ja tulostimien pienennys- ja kaksipuolisuustoimintoja. Koko asiakirjojen kopioimisen tai tulostamisen sijaan tulostetaan vain ne sivut, joihin on tehty muutoksia. Korvataan paperimuodossa olevia kokousmuistioita, esityslistoja ja niiden liitteitä sähköpostilla. Muotoillaan tulostettavat asiakirjat paperia säästäviksi mm. pienentämällä kirjasinkokoa ja marginaaleja (kuitenkin varmistaen luettavuuden säilyminen). Kierrätetään asiakirjoja kopioinnin sijaan. Siirtyminen sähköiseen arkistointiin ja laskujen kiertoon (kun kunnassa on siihen olemassa organisaatio ja mahdollisuus). Tilataan lasku sähköisenä, mikäli myyjällä on kyseinen palvelu käytettävissään. Käytetään kokouksissa dataprojektoria paperikopioiden sijaan. Tehostetaan paperin hyötykäyttöä toimittamalla sitä päiväkodeille, lasten piirustuspaperiksi odotustiloihin ja käyttämällä omassa toiminnassa suttupaperina.

11 10 (111) Selvitetään mahdollisuus käyttää uusiopaperia sellaisissa toiminnoissa, joissa ei vaadita arkistokelpoista paperia. Vastuuhenkilö: Kuntaorganisaation yhteenlaskettu paperin kulutus, riisiä / vuosi. PÄÄMÄÄRÄ: ENERGIANSÄÄSTÖN EDISTÄMINEN. Tavoite 5: Kiinnitetään vuosittain järjestelmällisesti huomiota energian kulutuksen vähentämiseen. Kunnan katu- ja ulkovalaistus on energiatehokasta, ja uusia teknisiä systeemejä, tuotteita ja ratkaisuja käytetään suositusten ja lainsäädännön mukaisesti. Tehdään ulkovalaistuksen kartoitus ja kehittämissuunnitelma. Uusilla rakennettavilla alueilla käytetään valaisimina elohopealamppujen sijasta energiatehokkaampaa tekniikkaa. Kun lamppuvarasto loppuu, ei käytetä katu- ja ulkovalaistuksessa energiatehottomia elohopealamppuja vaan uutta tekniikkaa ja tuotteita. Omissa toimitiloissa kiinnitetään huomio valaistuksen tarpeellisuuteen: hyödynnetään luonnonvaloa ja sammutetaan valot kun poistutaan 30 minuutiksi tai pidemmäksi aikaa työtilasta. Kytketään kopio- ja tietokoneiden virransäästöohjelmat päälle ja sammutetaan laitteet ja näytöt poistuttaessa työpaikalta (tarvittaessa it-osaston tuella sekä heidän asiaa koskevat ohjeensa huomioiden). Näytöt voi sammuttaa myös keskellä päivää koneen ollessa käyttämättä. Pidetään tietoisku-tyyppisiä muistutuksia henkilökunnalle valojen ja laitteiden sammuttamisesta sekä tarvittaessa laitetaan seinille muistutukset. Vastuuhenkilö: Aluemestari PÄÄMÄÄRÄ : JÄTEVESIKUORMITUKSEN VÄHENTÄMINEN.

12 11 (111) Tavoite 6: Vuonna 2017 kunnallisen viemäriverkoston piirissä on noin 68 % ja vuonna 2025 noin 80 % väestöstä. Edistetään hulevesien ympäristöystävällistä käsittelyä. Viemäriverkostoa laajennetaan uusille asemakaavoitetuille sekä haja-asutusalueille. Viemäriverkoston laajennuksessa ensisijalla ovat pohjavesialueet sekä vesistöjen läheisyydessä olevat alueet. Hulevesien johtaminen suunnitellaan ja toteutetaan uusilla kaava-alueilla yhdessä kaavoitusyksikön kanssa. Hulevesien johtamisessa hyödynnetään avoimia uomia, imeytystä ja kosteikkoja suljettujen putkien sijasta. Aikataulu: Vastuuhenkilö: Kuntatekniikan päällikkö PÄÄMÄÄRÄ : JÄTTEEN MÄÄRÄN VÄHENTÄMINEN JA HYÖTYKÄYTÖN LISÄÄMINEN. LUONNONVAROJEN KÄYTTÖÄ VOIDAAN KORVATA UUSIOKÄYTTÄMÄLLÄ VANHOJA MATERIAALEJA. Tavoite 7: Ylijäämämaiden uusiokäyttöä tehostetaan: 30 % käytetään lähialueiden kohteissa ja 30 % toimitetaan muualle. Ylijäämämaiden kuljetusmatkoja pienennetään. Kantojen hyötykäyttömahdollisuuksia selvitetään ja edistetään. Hyödynnetään ylijäämämaita etenkin kunnan omissa rakennuskohteissa. Suunnitellaan ylijäämämaiden käyttö kaavoituksella määriteltyjen edellytysten mukaisesti; sijoitus lähelle syntypaikkaa ja selvitetään mahdollisuus hyödyntää ylijäämämassat seuraavassa kohteessa hankkeita aikatauluttamalla. Tehdään yhteistyötä ja annetaan ehdotuksia kaavoittajille sopivien hyödyntämiskohteiden sekä varastointi- /läjitysalueiden löytämiseksi. Selvitetään yhteistyössä ympäristönsuojeluyksikön kanssa tarvittavat suunnitelmat tai ympäristölupakäytännöt. Alueiden sijoittamisessa huomioidaan rakennettavien kohteiden läheisyys, asuinalueiden sijainti, mahdolliset suojelualueet, ja vieraslajien leviäminen. Edistetään kaava-alueiden massatasapainon saavuttamista yhteistyössä kaavoitusyksikön kanssa erityisesti kerrostalovaltaisilla alueilla. Pyydetään maankäyttöyksikköä ja KEKEä ostamaan ja osoittamaan alueita louheiden tilapäiseen varastointiin rakennettavien alueiden läheisyydestä. Suunnitellaan kunkin alueen / hankkeen massatasapaino sen ollessa ajankohtaista.

13 12 (111) Käytetään ylijäämämaita meluvalleissa ja maisemointikohteissa tai toimitetaan ne muuhun hyötykäyttöön mahdollisimman lähellä sijaitseviin kohteisiin. Maisemoidaan meluvallit. Hyödynnetään kalliolouhetta ja betonimursketta katurakenteissa. Asetetaan tarjouspyynnöissä urakoitsijoille vaatimukset sitoutua ylijäämämaiden hyödyntämistavoitteisiin. Tehdään yhteistyötä alueella toimivien maansiirto-, rakennus- ja jätealan yrittäjien kanssa. Hyödynnetään kasvualustoiksi soveltuvia ylijäämämassoja puistojen ja viheralueiden hoidossa. Tehdään yhteistyötä mittaus- ja kiinteistöyksikön kanssa sopivan varastointialueen löytämiseksi kannoille ja kivilouheelle sekä haetaan tarvittava varastointilupa (+ mahdolliset muut tarvittavat luvat). Kantojen kuivatuksen ja kivien poiston jälkeen haketetaan kannot ja käytetään hake mm. istutusalueilla ja kuntopoluilla. Selvitetään, voiko kantojen hyödyntämisessä tehdä yhteistyötä energiayhtiön kanssa. Aikataulu: Vastuuhenkilö: Julkaisu Selvitys ylijäämämaiden hyötykäytöstä ja aurauslumien sijoittamisesta. Kuopion kaupunki, tekninen virasto Tavoite 8: Sekajätteen määrän vähentäminen ja tehokas hyötyjätteen lajittelu. Ongelmajätettä ei joudu sekajätteen joukkoon. Työmailla on toimiva jätehuolto. Jätelaitos ja kunta (ympäristönsuojeluyksikkö, katu- ja viheralueet) parantavat yhteistyötään kartoittamalla tarpeen ja laativat selvityksen alueista, joissa yhteistyötä tulee lisätä. Hyödynnetään työmailta ja muusta toiminnasta ylijääneitä materiaaleja muissa kohteissa voimassa olevat säädökset huomioiden. Tehdään yhteistyötä kaavoitus- ja mittaus- ja kiinteistöyksikön kanssa lumien läjityspaikkojen määrittelemiseksi. Lumen läjityspaikat valitaan pohjavesialueiden ulkopuolelta ja siten, että sulamisvedet eivät kulkeudu suoraan vesistöihin. Selvitetään yhteistyössä ympäristönsuojeluyksikön kanssa tarvittavat lupakäytännöt sekä tarvittavat toimet sulamisvesien käsittelemiseksi. Hyödynnetään lumenkaatopaikoilta tulevaa hiekoitushiekkaa mahdollisuuksien mukaan (mm. puistokäytävissä).

14 13 (111) Kaikki puutarhajäte kompostoidaan. Työmailla huomioidaan rakennusjätteen osalta kunnan jätehuoltomääräykset. Tehdään isoille työmaille jätehuoltosuunnitelmat ja edellytetään niitä myös alihankkijoilta. Haitallisten ja vaarallisten aineiden (mm. öljy, polttoaineet) käsittely ja varastointi tehdään siten, että aineita ei kulkeudu maaperään tai muuhun ympäristöön. Varmistetaan tarvittavalla koulutuksella, että kaikki aineita käsittelevät henkilöt tuntevat oikeat menettelytavat. Jätteistä lajitellaan hyötykäyttöön paperi, kartonki ja pahvi, biojäte, lasi sekä SER. Polttokelvottoman jätteen (mm. pvc) lajittelussa noudatetaan Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n ohjeistuksia. Omissa toimitiloissa käytetään kokouksissa ja tilaisuuksissa kertakäyttöastioiden sijasta pestäviä astioita. Käytetään vanhoja kirjekuoria sisäisessä postissa. Peruutetaan turhat postin mukana tulevat mainokset ja lehdet. Uusia huoneluja ja laitteita hankittaessa valitaan sellaiset, jotka sopivat yhteen vanhojen kanssa. Huonekalujen on suositeltavaa olla ensisijaisesti huone-, ei henkilökohtaisia. Mikäli tämä ei ole mahdollista, kierrätetään huonekalujen uusimisen yhteydessä vanhat huonekalut. Vastuuhenkilö: Tavoite 9: Katupölystä aiheutuvien haittojen ehkäisy. Tarkistetaan asuinalueiden nopeusrajoituksia. Hienojakoista hiekkaa ei käytetä hiekoituksessa. Poistetaan hiekoitushiekka kaduilta kosteana ja mahdollisimman aikaisin keväällä. Aikataulu: Vastuuhenkilö: Aluemestari

15 14 (111) PÄÄMÄÄRÄ: SIPOON KUNNAN VIRKAMATKALIIKENTEESTÄ AIHEUTUVIEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN MINIMOINTI. Tavoite 10: Virka-ajojen ympäristövaikutusten minimointi. Sipoon kunnan sisäiset kuljetukset hoidetaan yhteistyössä muiden osastojen ja yksiköiden kanssa. Tilataan työmailla tarvittavat materiaalit suoraan paikan päälle, ja toimitetaan yli jääneet materiaalit mahdollisuuksien mukaan suoraan seuraavalle työmaalle. Kunnossapitoliikenteen ja kuljetusten suunnittelussa huomioidaan ajojen ja reittien mahdollisimman lyhyet siirtymämatkat ja vältetään tyhjäkäyntiä. Yhdistetään kuljetuksia mahdollisimman paljon ja tehdään kuljetusten tarveharkintaa yhdessä muiden kunnan toimijoiden kanssa, jotta ulkoisten kuljetusyrittäjien käyttötarve olisi mahdollisimman pieni. Noudatetaan taloudellista ajotapaa. Käytetään mm. kokousmatkoilla kimppakyytejä. Aikataulu: Vastuuhenkilö: PÄÄMÄÄRÄ: YMPÄRISTÖASIAT JA YMPÄRISTÖOHJELMA OVAT KIINTEÄ OSA TOIMINTAA. Tavoite 11: Ympäristöasiat huomioidaan osana työpaikan arkea. Ympäristöohjelma ja siihen liittyvät toimintatavat ovat vakiintuneet osaksi yksikön toimintaa. Yksikössä tehdään yhteistyötä ympäristöohjelmaan tutustumiseksi ja sen käyttöönoton helpottamiseksi. Nimetään jokaiselle ympäristöön vaikuttavalle toiminnolle vastuuhenkilö, joka huolehtii siitä, että kaikki yksikössä kyseistä toimintoa suorittavat ovat tietoisia toiminnon ympäristövaikutuksista ja oikeista toimintatavoista haitallisten ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Osallistutaan oman toimialan ympäristöasioita koskeviin koulutuksiin ja seminaareihin. Järjestetään säännöllisesti tietoisku-tyyppistä koulutusta yksikön henkilökunnalle. Liitetään ympäristöohjelma osaksi uusien työntekijöiden perehdytystä.

16 15 (111) Vastuuhenkilö:

17 16 (111) KAAVOITUS- JA KEHITYSKESKUKSEN YMPÄRISTÖOHJELMA SIPOON KUNTA PÄÄMÄÄRÄ: SIPOON YHDYSKUNTARAKENTEESSA NÄKYVÄT KAIKKI KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSA-ALUEET, MUKAAN LUKIEN ILMASTONMUUTOKSEN HILLITSEMINEN JA ENERGIANSÄÄSTÖN EDISTÄMINEN. Tavoite 1: Kunnan kasvutavoitteisiin liittyvissä kaavoituspäätöksissä huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet. Sipoon yhdyskuntarakenne on yhtenäinen. Asutus on ekologisesti kestävää keskittyen taajamiin tai haja-asutusalueilla kyläkeskuksiin. Laaditaan maankäytön ekologisuutta ja kestävää kehitystä lisääviä strategioita ja suunnitelmia. Osallistutaan Kuntien ilmastonsuojelukampanjaan sekä KUUMA-kuntien strategiseen ilmastoohjelmaan. Uusilla suunnittelualueilla huomioidaan ekotehokkuus yhtenä pääkriteerinä. Edistetään asuin- ja työpaikkarakentamisen sijoittumista taajamiin ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien pariin, keskitetään haja-asutusalueilla rakentaminen kyläkeskuksiin. Sijoitetaan peruspalvelut ja vähittäiskaupan toiminnot siten, että mahdollisimman moni kuntalainen saavuttaa palvelut ilman oman auton käyttöä. Säilytetään uusilla asuinalueilla mahdollisuudet päästä kävellen tai polkupyörällä virkistysalueille. Aikataulu: Jatkuva Vastuuhenkilö: Yksiköiden esimiehet. Taajama-asteen kehitys. Sibbesborg; Söderkullan kestävän yhdyskunnan suunnittelukilpailu. Tavoite 2: Kunnan yhdyskuntarakenteessa kehitetään keskustaajamia ja niiden palvelu- ja työpaikkaomavaraisuutta. Maankäytön suunnittelussa huomioidaan vaikutukset ilmastonmuutokseen. Taajamarakenteet ovat tiiviitä, jolloin liikenteestä ja muusta energian käytöstä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt pysyvät kohtuullisina ja maata ja luontoalueita säästyy.

18 17 (111) Ekologiset asuinmuodot toimivan joukkoliikenteen piirissä tai kävely - tai pyöräilyetäisyydellä palveluista ovat houkuttelevia, yksityisautoilun tarve vähenee. Kunnassa on kevyen liikenteen väyliä taajamien välillä. Uusien alueiden kaavoittamisen vaihtoehtona tiivistetään taajamarakennetta ja lisätään rakentamista jo kaavoitetuilla alueilla. Ohjataan kaavoituksella alueiden liikennettä tarkoituksenmukaiseksi ja pyritään vähentämään yksityisautoilun tarvetta. Arvioidaan suurten maankäyttö- ja rakennussuunnitelmien yhteydessä kasvihuonekaasupäästöt. Huomioidaan uusien alueiden suunnittelussa uusiutuvan energian hyödyntäminen sekä tonttien sijoittaminen ilmastollisesti suotuisasti. Edistetään kaavoissa ja tontinluovutusehdoissa lämmitystapoja, jotka perustuvat ensisijaisesti maakaasulla tai kierrätysenergialla tuotettuun kaukolämpöön ja/tai kiinteistökohtaisiin, uusiutuviin energiaan perustuviin ratkaisuihin (esim. aurinkopaneeli, lämpöpumppu, pientuulivoima, pellettikattila tai vastaava). Aikataulu: Kasvihuonekaasupäästöjen arviointi menetelmien kehityttyä. Vastuuhenkilö: Yksiköiden esimiehet. Tontinluovutusehdot; sitovan ehdon %-osuus toteutuneissa kaupoissa. Tavoite 3: Asuinalueiden suunnittelussa otetaan huomioon rakennetun ympäristön alueelliset ja maisemalliset erityispiirteet sekä turvallinen ja terveellinen asuinympäristö. Maiseman erityispiirteet otetaan huomioon kaavoja laadittaessa. Selvitetään asuinalueiksi suunniteltujen alueiden maaperän terveyteen vaikuttavat ominaisuudet (mm. radontilanne). Huomioidaan maankäytön suunnittelussa ja tonttien myynnissä teollisuustonttien sijoittaminen. Selvitetään mahdolliset haittavaikutukset ympäristölle ja ihmisten terveydelle. Katu- ja tieliikenteestä aiheutuvaa melua vähennetään varaamalla kaavoihin riittävästi suojaviheralueita sekä meluesteitä, kuten meluvalleja. Tehdään yhteistyötä katu- ja viheralueyksikön kanssa ylijäämämaiden käyttämiseksi esimerkiksi meluesteissä sekä viherrakentamisessa. Vastuuhenkilö: Yksiköiden esimiehet.

19 18 (111) PÄÄMÄÄRÄ: MONIMUOTOISEN LUONNON JA SEN EDELLYTYSTEN SEKÄ MAISEMALLISTEN ARVOJEN JA LUONNON PAIKALLISTEN ERITYISPIIRTEIDEN SÄILYTTÄMINEN SIPOOSSA. Tavoite 4: Sipoossa säilytetään rakentamattomia alueita alueelle ominaisten metsä- ja luontotyyppien, virkistyskäyttöön soveltuvien alueiden sekä kansallismaiseman säilyttämiseksi. Taajama-alueiden laajeneminen ei johda eliölajiston köyhtymiseen Sipoossa. Sipoolaisilla on hyvät mahdollisuudet liikkua suurilla ja yhtenäisillä, taajamametsiä luonnontilaisemmilla alueilla sekä lähiympäristönsä viheralueilla. Herkkiä alueita suojellaan häiriöltä ja kulumiselta määrittämällä tarvittavat reitistöt osayleiskaavoissa. Kiinnostavia, viihtyisiä ja luonnonläheisiä viheralueita, ulkoilualueita sekä puistoja on tiiviin asutuksen lähellä. Kaavoitetaan sellaisia alueita, jotka parhaiten sopivat luonnon- ja maisemaoloiltaan rakennettaviksi. Keskitetään kaavoitusta jo rakennettujen alueiden yhteyteen. Hyödynnetään kartoituksilla saatua tietoa rauhoitettujen / uhanalaisten lajien esiintymispaikoista ja tehdään päätöksiä rakentamatta jätettävistä alueista. Taataan kaavoituspäätöksillä monimuotoisten elinympäristöjen säilyminen. Huomioidaan alueita kaavoitettaessa suojelualueet, niiden reunavyöhykkeet ja yhteydet suojelualueiden välillä. Sipoonkorven laaja ja yhtenäinen alue säilytetään. Turvataan kaavoituspäätöksillä taajama-alueilla esiintyvien rauhoitettujen / uhanalaisten lajien ja niiden esiintymispaikkojen säilyminen. Tiedotetaan harkinnanvaraisesti myös alueen asukkaille alueella esiintyvistä erityisistä lajeista sekä tarvittavista suojelutoimenpiteistä. Kaavasuunnittelussa huomioidaan taajamapuistojen tarve. Otetaan esille ja tehdään ehdotuksia kuntien rajat ylittävästä yhteistyöstä kaavasuunnittelussa. Tehdään tiivistä yhteistyötä kunnan sisällä kaavoituksen, luonnonsuojelun sekä viheralueiden hoidon välillä. Vastuuhenkilö: Yksiköiden esimiehet

20 19 (111) Tavoite 5: Sipoossa on yhtenäinen viheralueverkosto: suojelualueiden, vesialueiden, suurien metsäalueiden sekä muiden viheralueiden välille luodaan ja pidetään yllä viheryhteyksiä ja ekologisia käytäviä. Viheralueverkoston toteutumista seurataan yleiskaavatasolla viiden vuoden välein. Yksittäisten, toisistaan erillisten viheralueiden sijaan suositaan toisiinsa yhteydessä olevia viheralueita. Luodaan taajama-alueetkin kattava viherverkosto sekä viher- ja luonnonsuojelualueita yhdistävät ekologiset, riittävän leveät käytävät Sipooseen. Tehdään asiassa tarvittaessa yhteistyötä naapurikuntien kanssa kattavan viherverkoston luomiseksi ja ylläpitämiseksi. Aikataulu: Vastuuhenkilö: Yksiköiden esimiehet. Viheralueverkoston toteutuminen. Sipoon viher- ja virkistysaluestrategia PÄÄMÄÄRÄ: VESIEN SUOJELU JA JÄTEVESISTÄ AIHEUTUVAN KUORMITUKSEN PIENENTÄMINEN. Tavoite 6: Suunnittelussa otetaan huomioon yhdyskuntarakentamisen pinta- ja pohjavesille aiheuttamat riskit ja haitat sekä tarpeelliset toimet näiden minimoimiseksi. Hulevedet käsitellään suunnitelmallisesti ja ympäristöystävällisesti. Vesistöjen ja pohjavesialueiden pilaantumisriskit huomioidaan uusien asuin- ja teollisuusalueiden suunnittelussa. Tehdään tulva- ja hulevesien riskien kartoitus tarvittavilla alueilla. Tehdään kuntaan hulevesisuunnitelma ja ohjataan hulevesien luonnonmukaista käsittelyä kaavamääräyksillä. Huomioidaan rakennettavien asuin- ja virkistysalueiden sijoittelussa ja koossa mahdollisuus käsitellä hulevedet tehokkaasti sekä suunnitellaan hulevesien johtaminen taajamissa ja teollisuusalueilla yhteistyössä katu- ja viheralueet yksikön kanssa. Uusilla kaavaalueilla päätetään vesien ohjausreiteistä. Sisällytetään vuokraehtoihin edellytys, että kunnan omistamien ja vuokrattujen viljelysmaiden ympärillä on riittävät suojavyöhykkeet vesistöjen läheisyydessä. Aikataulu: Vastuuhenkilö: Yksiköiden esimiehet.

21 20 (111) PÄÄMÄÄRÄ: TIESTÖN RAKENNE SIPOOSSA ON TURVALLINEN JA SEN SUUNNITTELUSSA HUOMIOIDAAN MYÖS YMPÄRISTÖNÄKÖKOHDAT. KUNNASSA ON TOIMIVA JOUKKOLIIKENNE SEKÄ KATTAVA VERKOSTO KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLIÄ. Tavoite 7: Tielinjaukset tehdään merkittävät maisemakohteet ja/tai uhanalaisten lajien elinympäristöt säilyttäen. Huomioidaan kaikessa maankäytön suunnittelussa, että kuntalaisilla on mahdollisuus käyttää joukkoliikennettä tai kevyen liikenteen väyliä. Palvelut ja työpaikat sijoitetaan siten, että ne ovat helposti saavutettavissa joukkoliikenteellä tai kevyen liikenteen väylillä. Joukkoliikennettä tuetaan, jotta siitä tulee kilpailukykyinen yksityisautoilun kanssa. Kohdennetaan resursseja joukkoliikenneyhteyksien lisäämiseen ja kehittämiseen sekä lisätään liikenteen verkostoitumista ja yhteistyötä viranomaisten, liikennöitsijöiden, työnantajien ja matkustajien välillä. Osallistutaan pääkaupunkiseudun matkalippujärjestelmään sekä kehitetään joukkoliikenteen tiedotusjärjestelmää ja joukkoliikenneyhteyksien markkinointia. Kehitetään henkilöraideliikennettä. Kunnassa on oma liikennesuunnittelija. Tehdään kunnan tavoiteltuun väestönkasvuun liittyvä liikennestrategia. Päivitetään tieverkko- ja liikenneturvallisuussuunnitelma. Hyödynnetään tiesuunnittelussa jo olemassa olevaa tieverkkoa. Huomioidaan kaavasuunnittelussa vaarallisten aineiden kuljetukset: uudisrakentamista, kävelyreittejä tai muuta virkistyskäyttöä ei sijoiteta ns. punaiselle alueelle. Suunnitellaan ja toteutetaan liityntäpysäköintipaikkoja. Panostetaan taloudellisesti tiheämmän linja-autoverkoston luomiseen. Otetaan muiden kuntien kanssa osaa palvelutasoselvitykseen vuosina ; selvityksessä määritellään reittivaihtoehdot sekä asetetaan tavoitteet miten usein reitillä liikennöidään. Neuvotellaan viranomaisten kanssa henkilöliikenteen avaamiseksi Nikkilän ja Keravan välisellä rataosuudella. Rakennetaan kevyen liikenteen väyliä yhteistyössä tiehallinnon kanssa.

22 21 (111) Omassa toiminnassa vähennetään virka-ajojen ympäristövaikutuksia käyttämällä mm. kokousmatkoilla kimppakyytejä, noudattamalla taloudellista ajotapaa sekä käyttämällä lyhyillä asiointimatkoilla henkilökunnan käyttöön tarkoitettua polkupyörää, mikäli sellainen otetaan käyttöön. Kehitetään osaston sähköisiä palveluja, jolloin asiakkaiden tarvitsema tieto ja lomakkeet löytyvät internetistä ja vähentävät heidän asiakasliikenteen tarvetta. Aikataulu: Vastuuhenkilö: Yksiköiden esimiehet. Kevyen liikenteen väylien määrän (pituus kilometreinä). Liityntäpysäköintipaikkojen lukumäärä, niille mahtuvien autojen lukumäärä, käyttöaste. Pääkaupunkiseudun matkalippujärjestelmä on käytössä, kyllä/ei. PÄÄMÄÄRÄ: KAAVOISSA HUOMIOIDAAN KATTAVASTI JÄTEHUOLLON TARPEET. JÄTTEEN MÄÄRÄN VÄHENTÄMINEN JA HYÖTYKÄYTÖN LISÄÄMINEN. Tavoite 8: Jätteidenkäsittelykysymykset huomioidaan kaavoituksessa sekä varataan tilaa tehokkaalle ja toimivalle jätehuollolle. Jätehuoltopisteet kaava-alueilla sijoitetaan siten, että jätteen vieminen ja astioiden tyhjentäminen on mahdollista hoitaa ilman merkittävää liikenteen lisäystä. Varataan jätteenlajittelupisteille tilaa kaava-alueilla, jotta tyhjennysautot eivät aiheuta vaaratilanteita ja ne mahtuvat kääntymään. Sijoitetaan jätepisteet asuinalueella lähelle päätietä sellaiseen kohtaan, johon suurin osa alueen kauttakulkuliikenteestä ohjautuu. Vastuuhenkilö: Maankäyttöpäällikkö. Tavoite 9: Ylijäämämaiden uusiokäyttöä tehostetaan yhteistyössä katu- ja viheralueyksikön kanssa. Varataan kaavoissa alueita ylijäämämaiden sekä lumen tilapäisiksi varastointipaikoiksi. Huomioidaan kaavoissa myös ylijäämämaiden hyödyntämiskohteiden tarvitsema tila, kuten

23 22 (111) meluvallit. Lumen läjityspaikat valitaan pohjavesialueiden ulkopuolelta ja siten, että sulamisvedet eivät kulkeudu suoraan vesistöihin. Edistetään kaava-alueiden massatasapainon saavuttamista erityisesti kerrostalo- ja työpaikkavaltaisilla alueilla. Osoitetaan alueita louheiden tilapäiseen varastointiin rakennettavien alueiden läheisyydestä. Suunnitellaan yhteistyössä alueen rakentajan kanssa kunkin alueen / hankkeen massatasapaino sen ollessa ajankohtaista. Aikataulu: Vastuuhenkilö: Yksiköiden esimiehet. Tavoite 10: Saastuneille tai maisemallisesti kärsineille kohteille löydetään niiden visuaalista arvoa parantava, mielekäs ja turvallinen uusi käyttötapa. Pilaantuneet maa-alueet saneerataan erityisesti pohjavesialueilla ja vesistöjen läheisyydessä. Tehdään kartoitus ja riskianalyysi kunnan alueella sijaitsevista pilaantuneista maa-alueista. Viedään tiedot paikkatietojärjestelmään yhteistyössä ympäristönsuojeluyksikön sekä katu- ja viheralueyksikön kanssa. Riskialtteimmat alueet saneerataan priorisoiden kohteet, jotka sijaitsevat asuin- ja pohjavesialueiden sekä vesistöjen lähistöllä ja voivat vaikuttaa niiden olosuhteisiin. Aikataulu: Vastuuhenkilö: Yksiköiden esimiehet. Tavoite 11: Sekajätteen määrän vähentäminen ja tehokas hyötyjätteen lajittelu. Ongelmajätettä ei joudu sekajätteen joukkoon. Jätteistä lajitellaan hyötykäyttöön paperi, kartonki ja pahvi, biojäte sekä SER- ja ongelmajätteet. (Lasi- ja metallijätteet voidaan toimittaa kunnallisiin hyötyjätepisteisiin, sillä toistaiseksi Itä- Uudenmaan Jätehuolto Oy ei kerää metallia kiinteistöiltä.)

24 23 (111) Huolehditaan aina ongelmajätteiden oikeasta käytöstä ja hävittämisestä. Haitallisten ja vaarallisten aineiden (mm. maalit, polttoaineet) käsittely ja varastointi tehdään siten, että aineita ei kulkeudu maaperään tai muuhun ympäristöön. Varmistetaan tarvittavalla koulutuksella, että kaikki aineita käsittelevät henkilöt tuntevat oikeat menettelytavat. Omissa toimitiloissa peruutetaan turhat postin mukana tulevat mainokset ja lehdet, käytetään kertakäyttöastioiden sijasta pestäviä astioita sekä kierrätetään huonekalujen uusimisen yhteydessä vanhat huonekalut. Huonekalujen on suositeltavaa olla ensisijaisesti huone-, ei henkilökohtaisia. Vastuuhenkilö: Tavoite 12: Vähennetään kuntaorganisaation toimistopaperin kulutusta 40 % vuoden 2009 kokonaistasosta (5040 riisiä) vuoteen 2015 mennessä suhteutettuna työntekijöiden/asiakkaiden määrään. Ensimmäisenä vuonna vähennys on 15 %. Käytetään kopiokoneen ja tulostimien pienennys- ja kaksipuolisuustoimintoja. Koko asiakirjojen kopioimisen tai tulostamisen sijaan tulostetaan vain ne sivut, joihin on tehty muutoksia. Korvataan paperimuodossa olevia kokousmuistioita, esityslistoja ja niiden liitteitä sähköpostilla. Muotoillaan tulostettavat asiakirjat paperia säästäviksi mm. pienentämällä kirjasinkokoa ja marginaaleja (kuitenkin varmistaen luettavuuden säilyminen). Käytetään tietokoneen esikatselutoimintoa ennen tulostamista. Kierrätetään asiakirjoja kopioinnin sijaan. Siirtyminen sähköiseen arkistointiin ja laskujen kiertoon (kun kunnassa on siihen olemassa organisaatio ja mahdollisuus). Tilataan lasku sähköisenä, mikäli myyjällä on kyseinen palvelu käytettävissään. Käytetään kokouksissa dataprojektoria paperikopioiden sijaan. Tehostetaan paperin hyötykäyttöä toimittamalla ylijäänyttä paperia päiväkoteihin tai käyttämällä sitä omassa toiminnassa suttupaperina. Selvitetään mahdollisuus käyttää uusiopaperia sellaisissa toiminnoissa, joissa ei vaadita arkistokelpoista paperia.

25 24 (111) Vastuuhenkilö: Kuntaorganisaation yhteenlaskettu paperin kulutus, riisiä / vuosi. PÄÄMÄÄRÄ: YMPÄRISTÖASIAT JA YMPÄRISTÖOHJELMA OVAT KIINTEÄ OSA TOIMINTAA. SIDOSRYHMIEN KANSSA TEHDÄÄN YHTEISTYÖTÄ YMPÄRISTÖASIOISSA. Tavoite 13: Ympäristöasiat huomioidaan osana työpaikan arkea. Ympäristöohjelma ja siihen liittyvät toimintatavat ovat vakiintuneet osaksi yksikön toimintaa. Yksikössä tehdään yhteistyötä ympäristöohjelmaan tutustumiseksi ja sen käyttöönoton helpottamiseksi. Nimetään jokaiselle ympäristöön vaikuttavalle toiminnolle vastuuhenkilö, joka huolehtii siitä, että kaikki yksikössä kyseistä toimintoa suorittavat ovat tietoisia toiminnon ympäristövaikutuksista ja oikeista toimintatavoista haitallisten ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Osallistutaan oman toimialan ympäristöasioita koskeviin koulutuksiin ja seminaareihin. Liitetään ympäristöohjelma osaksi uusien työntekijöiden perehdytystä. Järjestetään säännöllisesti tietoisku-tyyppistä koulutusta yksikön henkilökunnalle (esimerkiksi 2- puoleinen kopiointi ja tulostus, taloudellinen ajotapa). Omissa toimitiloissa kiinnitetään huomio valaistuksen tarpeellisuuteen: hyödynnetään luonnonvaloa ja sammutetaan valot kun poistutaan 30 minuutiksi tai pidemmäksi aikaa työhuoneesta. Kytketään kopio- ja tietokoneiden virransäästöohjelmat päälle ja sammutetaan laitteet ja näytöt poistuttaessa työpaikalta (tarvittaessa it-osaston tuella sekä heidän asiaa koskevat ohjeensa huomioiden). Näytöt voi sammuttaa myös keskellä päivää koneen ollessa käyttämättä. Pidetään tietoisku-tyyppisiä muistutuksia henkilökunnalle valojen ja laitteiden sammuttamisesta sekä tarvittaessa laitetaan seinille muistutukset. Kehitetään yhteistyötä alueen yrittäjien kanssa, jotta kunnassa voidaan hyödyntää mahdollisimman paljon lähialueen tuotteita ja palveluja (mm. lähiruoka). Vastuuhenkilö:

26 25 (111) Tavoite 14: Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista sisältää ympäristövaatimuksia v. 2015, 50 % v Konsulttien ja muiden alihankkijoiden kanssa tehtäviin sopimuksiin sisällytetään ympäristökriteerejä. Konsultteja, alueen yrittäjiä ja muita yhteistyökumppaneita informoidaan sopivissa yhteyksissä Sipoon kunnan ja kaavoitus- ja kehityskeskuksen ympäristöohjelmasta sekä ympäristöasioiden huomioinnista päätöksenteossa ja toiminnassa. Pyydetään tarjouspyyntö- / sopimusvaiheessa konsultteja ja muita alihankkijoita kertomaan omista ympäristöasioiden hallintamenetelmistään. Tarjouspyyntöasiakirjoissa voidaan tapauskohtaisesti todeta, että konsulttitoimistolle annetaan lisäpisteitä sertifioidusta ympäristöjärjestelmästä. Hankitaan pitkäikäisiä, huollettavia ja korjattavia tuotteita ja laitteita, joilla on toimivat huoltopalvelut ja varaosien käyttömahdollisuus. Valitaan toimittajia, jotka huolehtivat laitteiden asianmukaisesta kierrätyksestä tuotteen käytöstä poiston jälkeen. Itse tehtävissä tarjouspyyntöissä pyydetään soveltuvissa kohteissa tarjoajia liittämään tarjouksiin selvityksen tuotteen ympäristövaikutuksista sekä miten tarjoaja ottaa ympäristöasiat huomioon toiminnassaan. Laitehankinnoissa huomioidaan energian kulutus sekä energiamerkinnät ja valitaan energialuokkaan A kuuluvia laitteita. Tulostimia ja kopiokoneita uusittaessa pyydetään sellaiset tuotteet, joissa on 2-puoleisen tulostuksen mahdollisuus. Suositaan kotimaisia tuotteita, jolloin kuljetusmatkat lyhenevät. Hankitaan ja käytetään kierrätettyjä huonekaluja ja tuotteita. Valitaan toimistotarvikevarastosta ympäristömerkittyjä (FSC, Joutsenmerkki) sekä uusiutuvista luonnonvaroista tehtyjä ja myrkyttömiä tuotteita. Käytetään vanhoja kirjekuoria sisäisessä postissa. Aikataulu: Jatkuva; oman vaikutuspiiriin vallassa olevien hankintojen kohdalla aloitus heti, yleisiin kunnan hankintoihin pyritään vaikuttamaan aktiivisesti kysymällä Vastuuhenkilö: %-osuus hankinnoista, joissa ympäristönäkökohdat on huomioitu. Sellaisten tulostimien ja kopiokoneiden %-osuus, joissa on 2-puoleisuustoiminto.

27 26 (111) KIRJASTON YMPÄRISTÖOHJELMA SIPOON KUNTA PÄÄMÄÄRÄ: MATERIAALIEN JA LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄ KULUTUS. Tavoite 1: Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista sisältää ympäristövaatimuksia v. 2015, 50 % v Tuetaan toimia, joilla voidaan vähentää kirjaston ja sen asiakkaiden materiaalien kulutusta. Hankitaan pitkäikäisiä, huollettavia ja korjattavia tuotteita ja laitteita, joilla on toimivat huoltopalvelut ja varaosien käyttömahdollisuus. Valitaan toimittajia, jotka huolehtivat laitteiden asianmukaisesta kierrätyksestä tuotteen käytöstä poiston jälkeen. Itse tehtävissä tarjouspyyntöissä pyydetään soveltuvissa kohteissa tarjoajia liittämään tarjouksiin selvityksen tuotteen ympäristövaikutuksista sekä miten tarjoaja ottaa ympäristöasiat huomioon toiminnassaan. Suurissa hankinnoissa (esimerkiksi kirjastoauto, kalusteet) huomioidaan tuotteen ympäristönäkökohdat kuten takuuaika, päästöt, kierrätysmahdollisuus sekä uudelleenkäyttö- ja korjausmahdollisuudet. Myös kirjastoauton rengasvalinnoissa kiinnitetään huomiota niiden ympäristöystävällisyyteen. Laitehankinnoissa huomioidaan energian kulutus sekä energiamerkinnät ja valitaan energialuokkaan A kuuluvia laitteita. Tulostimia ja kopiokoneita uusittaessa pyydetään sellaiset tuotteet, joissa on 2-puoleisen tulostuksen mahdollisuus. Suositaan kotimaisia tuotteita, jolloin kuljetusmatkat lyhenevät. Hankitaan ja käytetään kierrätettyjä huonekaluja ja tuotteita. Valitaan toimistotarvikevarastosta ympäristömerkittyjä (FSC, Joutsenmerkki) sekä uusiutuvista luonnonvaroista tehtyjä ja myrkyttömiä tuotteita (kopiopaperi, kynät, liimat ) sekä huomioidaan ympäristömerkinnät itse tehtävissä toimistotarvikehankinnoissa. Suositaan kirjojen muovivalinnoissa PVC-vapaita muoveja. Asiakkaille myytävien tuotteiden valinnassa huomioidaan ympäristönäkökulma (mm. paperiset ja kankaiset kassit). Suositellaan asiakkaille siirtymistä postitettavista nouto- ja myöhästymisilmoituksista tekstiviesti- ja sähköposti-ilmoituksiin. Pidetään yllä kattavaa lehtitilauskantaa sekä viihtyisää lukuympäristöä asiakkaiden oman tilaustarpeen vähentämiseksi. Täydennetään lehtivalikoimaa verkkolehdillä.

28 27 (111) Käytetään vanhoja kirjekuoria ja muuta pakkausmateriaalia sisäisessä postissa ja aineistojen lähetyksissä. Aikataulu: Jatkuva; oman vaikutuspiiriin vallassa olevien hankintojen kohdalla aloitus heti, yleisiin kunnan hankintoihin pyritään vaikuttamaan aktiivisesti kysymällä Vastuuhenkilö: %-osuus hankinnoista, joissa ympäristönäkökohdat on huomioitu. Sellaisten tulostimien ja kopiokoneiden %-osuus, joissa on 2-puoleisuustoiminto. Tavoite 2: Vähennetään kuntaorganisaation toimistopaperin kulutusta 40 % vuoden 2009 kokonaistasosta (5040 riisiä) vuoteen 2015 mennessä suhteutettuna työntekijöiden/asiakkaiden määrään. Ensimmäisenä vuonna vähennys on 15 %. Käytetään kopiokoneen ja tulostimien pienennys- ja kaksipuolisuustoimintoja. Koko asiakirjojen kopioimisen tai tulostamisen sijaan tulostetaan vain ne sivut, joihin on tehty muutoksia. Korvataan paperimuodossa olevia kokousmuistioita, esityslistoja ja niiden liitteitä sähköpostilla. Pyydetään vähentämään kirjastoon toimitettavien esityslistojen määrää 1-2 lukukappaleeseen. Muotoillaan tulostettavat asiakirjat paperia säästäviksi mm. pienentämällä kirjasinkokoa ja marginaaleja (kuitenkin varmistaen luettavuuden säilyminen). Käytetään tietokoneen esikatselutoimintoa ennen tulostamista. Opastetaan myös asiakkaita paperia säästävässä tulostamisessa. Kierrätetään asiakirjoja kopioinnin sijaan. Siirtyminen sähköiseen arkistointiin ja laskujen kiertoon (kun kunnassa on siihen olemassa organisaatio ja mahdollisuus). Tilataan lasku sähköisenä, mikäli myyjällä on kyseinen palvelu käytettävissään. Käytetään kokouksissa dataprojektoria paperikopioiden sijaan. Tehostetaan paperin hyötykäyttöä käyttämällä sitä omassa toiminnassa suttupaperina. Selvitetään mahdollisuus käyttää uusiopaperia sellaisissa toiminnoissa, joissa ei vaadita arkistokelpoista paperia. Vastuuhenkilö: Kuntaorganisaation yhteenlaskettu paperin kulutus, riisiä / vuosi.

29 28 (111) PÄÄMÄÄRÄ: ENERGIAN JA VEDEN SÄÄSTÄVÄ KÄYTTÖ Tavoite 3: Kiinnitetään vuosittain järjestelmällisesti huomiota energian ja veden kulutuksen vähentämiseen. Pyydetään toimitilapalveluilta tiedot kuluneen energian määristä kiinteistöillä. Kartoitetaan kohteet ja mahdollisuudet, missä ja miten kirjastossa voi säästää energiaa. Kiinnitetään huomio valaistuksen tarpeellisuuteen: hyödynnetään luonnonvaloa ja sammutetaan valot kun poistutaan 30 minuutiksi tai pidemmäksi aikaa tilasta. Mikäli jossain kohteessa valaistusta on ylimäärin, pyydetään talonmiestä poistamaan joitain loisteputkia lampuista. Valaistusta uusittaessa pyydetään soveltuviin kohteisiin valojen ohjaukseen liiketunnistimia ja muuta automatiikkaa. Kytketään kopio- ja tietokoneiden virransäästöohjelmat päälle ja sammutetaan laitteet ja näytöt poistuttaessa työpaikalta (tarvittaessa it-osaston tuella sekä heidän asiaa koskevat ohjeensa huomioiden). Henkilökunnan omissa tiloissa sijaitsevat näytöt voi sammuttaa myös keskellä päivää koneen ollessa käyttämättä. Laitetaan asiakaspäätteet päälle vähän ennen kirjaston avautumista. Pidetään tietoisku-tyyppisiä muistutuksia henkilökunnalle valojen ja laitteiden sammuttamisesta sekä tarvittaessa laitetaan seinille muistutukset. Pidetään kirjastossa ja markkinoidaan asiakkaille lainattavaa sähkönkulutusmittaria. Ilmoitetaan vuotavista hanoista ja wc:stä heti huoltomiehelle. Vesikalusteita uusittaessa pyydetään soveltuviin kohteisiin automaattisia, optisesti aktivoituvia hanoja. Vältetään juoksevan veden käyttöä astioita pestessä ja käytetään tiskikoneiden säästöohjelmia. Vastuuhenkilö: Energian ja veden kulutuslukemat / vuosi. PÄÄMÄÄRÄ : JÄTTEEN MÄÄRÄN VÄHENTÄMINEN JA HYÖTYKÄYTÖN LISÄÄMINEN Tavoite 4: Sekajätteen määrän vähentäminen ja tehokas hyötyjätteen lajittelu. Ongelmajätettä ei joudu sekajätteen joukkoon.

30 29 (111) Jätteistä lajitellaan hyötykäyttöön paperi, kartonki ja pahvi, (biojäte) sekä SER- ja ongelmajätteet. Pyydetään toimitilapalveluita toimittamaan tarvittaessa lisää jäteastioita. (Lasi- ja metallijätteet voidaan toimittaa kunnallisiin hyötyjätepisteisiin, sillä toistaiseksi Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy ei kerää metallia kiinteistöiltä.) Polttokelvottoman jätteen (mm. pvc:tä sisältävät kirjankannet) lajittelussa noudatetaan Itä- Uudenmaan Jätehuolto Oy:n ohjeistuksia. Käytetään kertakäyttöastioiden sijasta pestäviä astioita. Jätettä synnyttävien toimintojen yhteydessä (esim. kopiokone) on riittävä määrä lajittelulaatikoita. Käytetään henkilökunnan tiloissa kertakäyttöisten käsipyyhkeiden sijaan rullapyyhejärjestelmää (yhteistyö toimitilapalveluiden kanssa). Kierrätetään huonekalujen uusimisen yhteydessä vanhat huonekalut. Vastuuhenkilö: PÄÄMÄÄRÄ: SIPOON KUNNAN VIRKAMATKALIIKENTEESTÄ AIHEUTUVIEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN MINIMOINTI Tavoite 5: Virka-ajojen ympäristövaikutusten minimointi. Kuljetusten ja kirjastoauton reittien suunnittelussa huomioidaan ajojen ja reittien mahdollisimman lyhyet siirtymämatkat ja vältetään tyhjäkäyntiä. Yhdistetään kuljetuksia mahdollisimman paljon. Käytetään mm. kokousmatkoilla kimppakyytejä. Noudatetaan taloudellista ajotapaa. Käytetään lyhyillä asiointimatkoilla (joihin ei liity aineiston kuljetusta) henkilökunnan käyttöön tarkoitettua polkupyörää, mikäli sellainen otetaan käyttöön. Aikataulu: Jatkuva Vastuuhenkilö:

Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista sisältää ympäristövaatimuksia v. 2015, 50 % v. 2020.

Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista sisältää ympäristövaatimuksia v. 2015, 50 % v. 2020. 1 (6) NUORISOPALVELUIDEN YMPÄRISTÖOHJELMA SIPOON KUNTA Versio 1 1.11.2010 PÄÄMÄÄRÄ: MATERIAALIEN JA LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄ KULUTUS. Tavoite 1: Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista

Lisätiedot

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Fiksu Ammattilainen YLEINEN YMPÄRISTÖTIETOUS Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Ryhmän jäsenet: Kartoituspäivämäärä ja aika: Täytä lomake jokaisessa kohteessa kun saat tiedot selville.

Lisätiedot

Kestävä kehitys kirjastoissa (3K)

Kestävä kehitys kirjastoissa (3K) Kestävä kehitys kirjastoissa (3K) kysely 1.-10.2.2012 Suomen yleisille kirjastoille ekologisen kestävyyden tilasta Leila Sonkkanen Suunnittelija Helsingin kaupunginkirjasto grafiikka Jouni Juntumaa Erikoissuunnittelija

Lisätiedot

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS Hyvä ekotukihenkilö, Käsissäsi on ekotukitoiminnan alkukartoituslomake. Sen avulla saatte helposti kuvan oman työyhteisönne energian- ja vedenkulutuksesta, lajittelusta ja

Lisätiedot

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT Osallistujamäärä alle 20 Leirialue nimi (leiriläiset) 2050 koko

Lisätiedot

KOUVOLAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2012-2020. Tiivistelmä

KOUVOLAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2012-2020. Tiivistelmä ympäristöystävällinen KOUVOLAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2012-2020 Tiivistelmä KOUVOLAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖOHJELMA 2012-2020 Ympäristöohjelman vuoteen 2020 ulottuvat tavoitteet toteuttamalla vähennetään

Lisätiedot

Ympäristöohjelma kaudelle:

Ympäristöohjelma kaudelle: Yritys Ympäristövastaava tai -tiimi Ympäristöohjelman tekijä(t) Kiinteistö-KYS Oy Päivämäärä (päivitetty viimeksi) 18.1.2018 Ympäristöpolitiikka Ympäristöohjelma kaudelle: 2018-2019,, Kati Lundgren Kiinteistö-KYS

Lisätiedot

Nykyisen ympäristöohjelman toteutumisen arviointi. Lounais-Suomen ympäristöohjelma seminaari 10.4.2013 Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Nykyisen ympäristöohjelman toteutumisen arviointi. Lounais-Suomen ympäristöohjelma seminaari 10.4.2013 Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus Nykyisen ympäristöohjelman toteutumisen arviointi Lounais-Suomen ympäristöohjelma seminaari 10.4.2013 Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus Ympäristöohjelman 2010 2013 toteutuminen Alueiden käyttö

Lisätiedot

Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020. Asukastyöpaja I: maankäyttö, asuminen, liikenne ja ympäristö Nurmijärvellä. Klaukkalan koulu 30.1.

Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020. Asukastyöpaja I: maankäyttö, asuminen, liikenne ja ympäristö Nurmijärvellä. Klaukkalan koulu 30.1. Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020 Asukastyöpaja I: maankäyttö, asuminen, liikenne ja ympäristö Nurmijärvellä Klaukkalan koulu 30.1.2014 Vaihe 1A. Osallistujia pyydettiin kertomaan, millaiset olisivat

Lisätiedot

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå LUONNON JA YMPÄRISTÖN HYVINVOINTI: LUONNOS STRATEGISIKSI PÄÄMÄÄRIKSI

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå LUONNON JA YMPÄRISTÖN HYVINVOINTI: LUONNOS STRATEGISIKSI PÄÄMÄÄRIKSI Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå LUONNON JA YMPÄRISTÖN HYVINVOINTI: LUONNOS STRATEGISIKSI PÄÄMÄÄRIKSI Ehdotukset strategisiksi päämääriksi Kaupungin hyvinvoinnin osa-alue Ehdotukset strategisiksi

Lisätiedot

Ympäristöriskianalyysit 1/7 Jätevedet Kyllä Osittain Ei

Ympäristöriskianalyysit 1/7 Jätevedet Kyllä Osittain Ei Ympäristöriskianalyysit 1/7 Jätevedet Kyllä Osittain Ei 1. Tunnetaanko tilalla muodostuvien jätevesien laatu ja niille soveltuvat käsittelymenetelmät? 2. Toimiiko asuinrakennusten jätevesien käsittely

Lisätiedot

Hämeenlinnassa on yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämeenlinnalainen ympäristö vuonna 2020.

Hämeenlinnassa on yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämeenlinnalainen ympäristö vuonna 2020. Kestävän kehityksen toimenpideohjelma Arvo: Hämeenlinnassa on yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämeenlinnalainen ympäristö vuonna 2020. Visio: Hämeenlinna säilyy elinvoimaisena ja ympäristö paranee:

Lisätiedot

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI VALTAKUNNALLISTEN ALUEDENKÄYTTÖTAVOITTEIDEN OHJAAVUUS JOUNI LAITINEN 23.1.2012 VALTAKUNNALLISET ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEET (VAT) Valtioneuvosto päätti

Lisätiedot

SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO. Ympäristöasiat

SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO. Ympäristöasiat SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO Ympäristöasiat Visio Ulkoasiainhallinto ottaa ympäristönäkökulmat huomioon kaikessa toiminnassaan tulevina vuosina. Missio Osana yhteiskuntavastuuta tavoitteemme on minimoida

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Catering-ala TYÖSSÄOPPIMISJAKSO Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa hotelli-ravintolassa. Tehtävänäsi on selvittää,

Lisätiedot

Tekn.ltk 26.11.2013 ASIA NRO 9 Asiakastyytyväisyyskysely syksy 2013

Tekn.ltk 26.11.2013 ASIA NRO 9 Asiakastyytyväisyyskysely syksy 2013 Tekn.ltk.11.13 ASIA NRO 9 Asiakastyytyväisyyskysely syksy 13 Kysely toteutettiin lähinnä nettikyselynä, paperiversio oli jaettu kunnan viraston toimipisteisiin. Vastauksia tuli netin kautta 9 kpl ja kaksi

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Ympäristöasioiden hoito yrityksessä 1 (5) Opiskelijan tehtävälomake 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa hotelli-ravintolassa. Tehtävänäsi on selvittää, miten jätteen synnyn ehkäisy ja muut ympäristöasiat

Lisätiedot

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen näkökulmasta Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö 30.8.2013 ELY:n tehtäviä (kytkös metsiin) Alueidenkäyttö, yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa TOIMINNALLASI ON ISO VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN Suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy kiinteistöjen käytönaikaisista päivittäisistä toiminnoista,

Lisätiedot

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS Hyvä ekotukihenkilö, Käsissäsi on ekotukitoiminnan alkukartoituslomake. Sen avulla saatte helposti kuvan oman työyhteisönne energian- ja vedenkulutuksesta, lajittelusta ja

Lisätiedot

YLIJÄÄMÄMAIDEN JA AURAUSLUMEN HYÖTYKÄYTTÖ- JA SIJOITTAMISSELVITYS

YLIJÄÄMÄMAIDEN JA AURAUSLUMEN HYÖTYKÄYTTÖ- JA SIJOITTAMISSELVITYS YLIJÄÄMÄMAIDEN JA AURAUSLUMEN HYÖTYKÄYTTÖ- JA SIJOITTAMISSELVITYS Selvityksen keskeisiä tuloksia Hyvät rakennuskäytännöt Jätteet ja hyötykäyttö Kaupungininsinööri Ismo Heikkinen 11.12.2010 HANKKEEN TAVOITTEET

Lisätiedot

1. Kaavoitus -yleissuunnitelma 2013-14 - asemakaavat 2014 alkaen. 2. Kaavoitus - jatkuva prosessi. Kaavoitus

1. Kaavoitus -yleissuunnitelma 2013-14 - asemakaavat 2014 alkaen. 2. Kaavoitus - jatkuva prosessi. Kaavoitus HYVINKÄÄN KAUPUNKI YMPÄRISTÖOHJELMA Aika: 2013-2016 Yksikkö: Hyvinkään kaupunkiorganisaatio Laatijat: Ympäristöhallintatyöryhmä 15.5.2013, Kaupungin johtoryhmä 27.5.2013 Hyväksyjä: Kaupunginhallitus 10.6.2013,

Lisätiedot

Ympäristö ja terveys. Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä

Ympäristö ja terveys. Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä Ympäristö ja terveys Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä 13.11.2009 Eija Enberg 2 13.11.2009 Eija Enberg 3 Ympäristötyön ohjaus Työ aloitettu 1998, ISO 14001 pohjana Ympäristökäsikirja Ympäristötyöryhmä

Lisätiedot

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011 ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET Hannu Koponen 21.9.2011 Sektorikohtaiset tavoitteet vuoteen 2020 Vertailuvuosi 2004-2006 Liikenne -30% Lämmitys -30% Sähkönkulutus -20% Teollisuus ja työkoneet -15% Maatalous

Lisätiedot

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS Hyvä ekotukihenkilö, Käsissäsi on ekotukitoiminnan alkukartoituslomake. Sen avulla saatte helposti kuvan oman työyhteisönne energian- ja vedenkulutuksesta, lajittelusta ja

Lisätiedot

RESURSSITEHOKKUUTTA RAKENTAMISEEN JA YLEISTEN ALUEIDEN YLLÄPITOON. Riina Känkänen SKTY 22.5.2015 Turku

RESURSSITEHOKKUUTTA RAKENTAMISEEN JA YLEISTEN ALUEIDEN YLLÄPITOON. Riina Känkänen SKTY 22.5.2015 Turku RESURSSITEHOKKUUTTA RAKENTAMISEEN JA YLEISTEN ALUEIDEN YLLÄPITOON Riina Känkänen SKTY 22.5.2015 Turku MITEN HELSINGIN RAKENNUSVIRASTON KESKEISTEN TOIMINTOJEN RESURSSITEHOKKUUTTA VOIDAAN PARANTAA? Puisto-

Lisätiedot

Ravintola-alan ympäristöasiat

Ravintola-alan ympäristöasiat Ravintola-alan ympäristöasiat Helsingin ympäristökeskus 03.11.2008 Ympäristökouluttaja Erja Mähönen Miljöönääri Oy Erja.mahonen@miljoonaari.fi Miksi? Laki vaatii - esim. jätelaki Hyvä yrityskansalaisuus

Lisätiedot

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kestävä kulutus ja kierrätys Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kulutus Suomessa Suomalainen: Käyttää luonnonvaroja kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalainen keskimäärin Tuottaa

Lisätiedot

ASIKKALAN YMPÄRISTÖTILINPÄÄTÖS 2014

ASIKKALAN YMPÄRISTÖTILINPÄÄTÖS 2014 ASIKKALAN YMPÄRISTÖTILINPÄÄTÖS 2014 Kuva: Päijänteen Eetunpohjaa 9/2014 K.V ASIKKALAN KUNNAN YMPÄRISTÖTILINPÄÄTÖS 2014 Katja Viita Arja Stenhammar Asikkala 3/2015 Yleistä ympäristötilinpäätöksestä Työ-

Lisätiedot

SVEITSIN-HÄRKÄVEHMAAN ALUEEN KAAVOITUS

SVEITSIN-HÄRKÄVEHMAAN ALUEEN KAAVOITUS SVEITSIN-HÄRKÄVEHMAAN ALUEEN KAAVOITUS 24.1.2018 1. Avaus, kaavoituspäällikkö Anitta Ojanen 2. Yleiskaavaehdotuksen esittely, yleiskaavasuunnittelija Hannu Lindqvist 3. Asemakaavan vireilletulon esittely,

Lisätiedot

Kestävä kehitys Turun kasvatus- ja opetustoimessa Mika Helva 1

Kestävä kehitys Turun kasvatus- ja opetustoimessa Mika Helva 1 Kestävä kehitys Turun kasvatus- ja opetustoimessa 18.4.2012 Mika Helva 1 Kestävä kehitys arvoissa Kestävä kehitys on Turun kasvatus- ja opetustoimen toimintaajatuksessa mukana yhteiskuntavastuullisen toimintatavan

Lisätiedot

Energiatehokkuus Kouvolan kaupungin toiminnassa

Energiatehokkuus Kouvolan kaupungin toiminnassa Energiatehokkuus Kouvolan kaupungin toiminnassa ympäristöasiantuntija Anna-Riikka Karhunen Kouvolan kaupunki Ympäristöystävällistä energiaa -seminaari, Kotka 6.6.2014 2 Kouvolan kaupunkistrategia 2014-2020

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA. Toiminta-ajatus. Päämäärä. Toiminnan painopistealueet Toimintaympäristön muutos

TEKNINEN LAUTAKUNTA. Toiminta-ajatus. Päämäärä. Toiminnan painopistealueet Toimintaympäristön muutos TEKNINEN LAUTAKUNTA Toiminta-ajatus Teknisen toimen tarkoituksena on tuottaa ja ylläpitää teknisiä palveluja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen yhteistyössä naapurikuntien ja ulkopuolisten palvelun

Lisätiedot

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Tuotamme jätettä Yhdyskuntajätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 2,4-2,8 miljoonaa tonnia Henkilöä kohden jätettä syntyy noin 500kg vuodessa Tällä hetkellä suurin osa

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOSTRATEGIAN SEURANTA

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOSTRATEGIAN SEURANTA TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOSTRATEGIAN SEURANTA Pirkanmaan ilmastoseminaari 6.3.2014 Kaisu Anttonen Ympäristöjohtaja Tampereen kaupunki Strategian taustaa EUROOPAN TASOLLA osa EU: ilmasto- ja energiatavoitteita

Lisätiedot

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ Ympäristöasiat Kuopiossa 10.4.2014 Tapio Kettunen Toimenpide Säästö vuodessa Vuotavan wc-istuimen tai hanan korjaaminen 100-900 Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella

Lisätiedot

Kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (Sustainable energy action plan, SEAP)

Kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (Sustainable energy action plan, SEAP) Kestävän energiankäytön toimenpideohjelma (Sustainable energy action plan, SEAP) 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Kestävän energiankäytön toimintasuunnitelma... 4 3. Johtopäätökset... 5 LIITE: Kestävän

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue Varsinais-Suomen ELY-keskus / Olli Madekivi 13.4.2010 1 Organisaatio 13.4.2010 2 Ympäristökeskuksesta ELYn

Lisätiedot

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19 kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista Ennakkokäsityksiä 1. Miksi on tärkeää, että rakentamista suunnitellaan tarkoin? 2. Mitä seikkoja pitää ottaa huomioon uuden koulun sijoittamisessa?

Lisätiedot

KUOPION YMPÄRISTÖN TILA JA ILMASTOPOLITIIKKA (Environment and climate issues in Kuopio region)

KUOPION YMPÄRISTÖN TILA JA ILMASTOPOLITIIKKA (Environment and climate issues in Kuopio region) KUOPION YMPÄRISTÖN TILA JA ILMASTOPOLITIIKKA (Environment and climate issues in Kuopio region) Ympäristönsuojelutarkastaja Kuopio, 29.11.2010 YMPÄRISTÖHALLINTO SUOMESSA ALUEHALLINTOVIRAS TOT - Ympäristölupien

Lisätiedot

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA KUNNAN VISIO JA STRATEGIA LUONNOLLISEN KASVUN UURAINEN 2016 AKTIIVISTEN IHMISTEN UURAISILLA ON TOIMIVAT PERUSPALVELUT, TASAPAINOINEN TALOUS, MENESTYVÄ YRITYSELÄMÄ JA PARHAAT MAHDOLLISUUDET TAVOITELLA ONNEA

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä.

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Helsinki aikoo vähentää CO 2 -päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Jotta tavoitteet saavutetaan, tarvitaan uudenlaista yhteistyötä kaupungin, sen asukkaiden, kansalaisjärjestöjen sekä yritysten

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU JA KEHITTÄMINEN

YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU JA KEHITTÄMINEN NUORISOKESKUS ANJALAN YMPÄRISTÖOHJELMA YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU JA KEHITTÄMINEN 1. Ympäristötavoite: Ympäristöasioita hoitoa ja ylläpitoa seurataan ja arvioidaan tietyin väliajoin. Vuosittain tehdyn

Lisätiedot

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Olli Jaakonaho, Uudenmaan ELY-keskus SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA KAAVOITUS, RAKENTEET, TOIMIVUUS JA HUOLTO

Lisätiedot

[Tiedoston alaotsikko]

[Tiedoston alaotsikko] [Tiedoston alaotsikko] YMPÄRISTÖSUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo Lämmönkulutus... 3 Sähkönkulutus... 3 Veden kulutus... 4 Hankinnat... 4 Materiaalikulutus... 5 Jätteet... 6 Kuljetukset ja liikenne... 8 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa. Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, , Antti Below

Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa. Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, , Antti Below Valtion luonnonsuojelu Östersundomissa Östersundomin yleiskaava ja kaupunkiekologia, Helsinki Laituri, 31.5.2011, Antti Below Taustaa Matti Vanhasen II hallituksen ohjelma (19.4.2007): Selvitetään mahdollisuudet

Lisätiedot

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi 11.10.2012 Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi Juha-Heikki Tanskanen Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Jätehuolto ja ilmastonmuutos (vuosi 2010, lähde Tilastokeskus) Suomen khk-päästöt:

Lisätiedot

RESURSSIVIISAUDEN TIEKARTTA

RESURSSIVIISAUDEN TIEKARTTA luonnos RESURSSIVIISAUDEN TIEKARTTA Leena Maidell-Münster KOLME PÄÄTAVOITETTA 22.3.2018 2 HIILINEUTRAALI VANTAA 2030 Muutos -80 % vuodesta 1990 Jäljelle jäävien päästöjen kompensointi 13.2.2018 3 1000

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset 28.4.2016 Muutostekijöitä on runsaasti Ilmastonmuutos Niukkeneva julkinen talous Väestön ikääntyminen Elinkeinoelämän

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS HOITOLUOKITUKSEN MERKITYS Kaavoitusvaiheessa määritetty alustava käyttö ja hoitoluokka kuvaavat alueen laatutavoitetta. Samalla viheralueiden rakentamisen ja hoidon kustannukset

Lisätiedot

Jätehuollon varaukset kaavoituksessa

Jätehuollon varaukset kaavoituksessa Savo-Pielisen jätelautakunta Jätehuollon varaukset kaavoituksessa Alueen kuntien kaavoituksessa huomioon otettavaksi Huhtikuu 2015 Jätehuollon toimijoiden mukana olo kaavoitusprosessissa Savo-Pielisen

Lisätiedot

Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa

Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa Päätösten ennakkovaikutusten arviointi EVA: Ratamoverkko-pilotti Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa Ve0: Nykytilanne Ve1: Ratamopalveluverkko 2012 Ve2: Ratamopalveluverkko 2015 1.

Lisätiedot

Ilmasto-ohjelman taustatekijät

Ilmasto-ohjelman taustatekijät Lappeenrannan kaupunki ILMASTO-OHJELMA Luonnos 20.4.2009 Ilmasto-ohjelman taustatekijät 2 Ilmastosopimukset Suomella on ollut vuodesta 2001 saakka kansallinen ilmastostrategia, jonka avulla pyritään toteuttamaan

Lisätiedot

KEKE-KOUTSIN CHECK-LIST TAPAHTUMAJÄRJESTÄJILLE

KEKE-KOUTSIN CHECK-LIST TAPAHTUMAJÄRJESTÄJILLE KEKE-KOUTSIN CHECK-LIST TAPAHTUMAJÄRJESTÄJILLE Tapahtumat ovat keskeinen osa urheiluseurojen toimintaa ja samalla upeita tapoja luoda yhteistä fiilistä, edistää toimintaa ja rakentaa yhteisöllisyyttä.

Lisätiedot

Ekologisen kestävyyden tavoitteet maankäyttö- ja rakennuslaissa. Olli Maijala Ympäristöministeriö KEKO-workshop, SYKE

Ekologisen kestävyyden tavoitteet maankäyttö- ja rakennuslaissa. Olli Maijala Ympäristöministeriö KEKO-workshop, SYKE Ekologisen kestävyyden tavoitteet maankäyttö- ja rakennuslaissa Olli Maijala Ympäristöministeriö KEKO-workshop, SYKE 3.4.2012 Alustuksen sisältö ja painotukset 1) Ekologinen kestävyys / läheiset käsitteet:

Lisätiedot

Green Office ympäristöjärjestelmä

Green Office ympäristöjärjestelmä Green Office ympäristöjärjestelmä Suunnittelu, toteutus ja seuranta Ympäristökoordinaattori Veli-Heikki Vänttinen Yliopistopalveluiden laatuvastaavien kokous 23.5.2012 Mikä on Green Office? WWF:n kehittämä

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Seutuhallituksen työpaja 28.5.2014 TYÖ- SUUNNITELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LINJA- RATKAISU LUONNOS EHDOTUS Linjaratkaisu, sh. 23.4.2014 Linjaratkaisuehdotus perustuu tarkasteluun,

Lisätiedot

Uusiomateriaalien suunnittelun ja hankinnan kehittäminen

Uusiomateriaalien suunnittelun ja hankinnan kehittäminen Uusiomateriaalien suunnittelun ja hankinnan kehittäminen Timo Tirkkonen, Liikennevirasto UUMA2-vuosiseminaari 7.10.2014 Liikennevirasto UUMA2-ohjelmassa Liikennevirasto Osallistumme UUMA2-ohjelman ja sen

Lisätiedot

Miltä elinympäristöjen heikkeneminen näyttää Suomen kannalta? Viestejä päätöksentekoon?

Miltä elinympäristöjen heikkeneminen näyttää Suomen kannalta? Viestejä päätöksentekoon? Miltä elinympäristöjen heikkeneminen näyttää Suomen kannalta? Viestejä päätöksentekoon? Luontopaneelin ja Ympäristötiedon foorumin seminaari 28.5.2018 Johanna Niemivuo-Lahti, maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

LIITE 1a. Suunnittelu

LIITE 1a. Suunnittelu LIITE 1a. Suunnittelu ualueen sijainti kunnann opaskartalla. Kartassa on esitetty suunnittelualueen rajaus mustalla rajauksella. Kartassa yksi ruutu = 1 km. LIITE 1b. Suunnittelu ualueen alustava rajaus

Lisätiedot

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2007 2020 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2007 2020 1 (4) JOHDANTO Kunnanvaltuusto hyväksyi Kärkölän kunnan strategian 2001 2010 22.10.2001. Kunnallinen toimintaympäristö

Lisätiedot

Kaavoitus ja pohjavedet. Hydrogeologi Timo Kinnunen Uudenmaan ELY-keskus Luonnon- ja vesiensuojelun yksikkö

Kaavoitus ja pohjavedet. Hydrogeologi Timo Kinnunen Uudenmaan ELY-keskus Luonnon- ja vesiensuojelun yksikkö Kaavoitus ja pohjavedet Hydrogeologi Timo Kinnunen Uudenmaan ELY-keskus Luonnon- ja vesiensuojelun yksikkö 7.10.2015 Kaavoitus ja pohjavedet, sisältö: Maankäytön suunnittelujärjestelmä Suomessa Esimerkkejä

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Rakennusala KARTOITUS TYÖSSÄOPPIMISJAKSOLLA Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa rakennusalan yrityksessä. Tehtävänäsi

Lisätiedot

#omailmastokokous

#omailmastokokous Järjestä yrityksessäsi Oma ilmastokokous ja nosta organisaatiosi edelläkävijöiden joukkoon! Nykyaikainen yritys huolehtii toimintaympäristönsä hyvinvoinnista ja kantaa vastuunsa ympäristöstä. Konkreettisiin

Lisätiedot

AVIAPOLIS - NÄYTÖN PAIKKA. AVIAPOLIS -kestävää kehitystä kiertotaloudesta Tallinna, Kuntatekniikan päivät

AVIAPOLIS - NÄYTÖN PAIKKA. AVIAPOLIS -kestävää kehitystä kiertotaloudesta Tallinna, Kuntatekniikan päivät AVIAPOLIS -kestävää kehitystä kiertotaloudesta Tallinna, Kuntatekniikan päivät 8.6.2018 Kaupungininsinööri Henry Westlin Johtava asiantuntija Marika Kämppi Sitowise AVIAPOLIS - NÄYTÖN PAIKKA 13.6.2018

Lisätiedot

Rovaniemen ilmasto-ohjelma

Rovaniemen ilmasto-ohjelma Rovaniemen ilmasto-ohjelma 2012-2020 Miksi ilmasto-ohjelma? Ilmastonmuutos on suuri globaali ympäristöongelma Kansainväliset ja kansalliset sitoumukset Maakunnallinen ilmastostrategiatyö Kunnille ei ole

Lisätiedot

Vesivarojen hallinta ja vesihuolto

Vesivarojen hallinta ja vesihuolto Vesivarojen hallinta ja vesihuolto Vs. johtaja, yli-insinööri Hannu Wirola Pirkanmaan ELY-keskus Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seuranta seminaari, 31.1.2013 5.2.2013 Tavoitteena vesivarojen

Lisätiedot

Energia- ja ilmasto-ohjelma 04/2019. MAIJA ALASALMI Kehittämispäällikkö

Energia- ja ilmasto-ohjelma 04/2019. MAIJA ALASALMI Kehittämispäällikkö Energia- ja ilmasto-ohjelma 04/2019 MAIJA ALASALMI Kehittämispäällikkö Esityksen sisältö 1. Miksi energia- ja ilmastoohjelmaa tarvitaan 2. Tavoitteet 3. Tavoitetila vuonna 2035 4. Päästöjen tilanne Vaasassa

Lisätiedot

Helsingin leikkipuistojen jätehuollon alkukartoituskysely

Helsingin leikkipuistojen jätehuollon alkukartoituskysely touko kesäkuu 2010 Helsingin sosiaalivirasto ja 4V-hanke Touko kesäkuussa kaikille Helsingin leikkipuistoille lähetettiin jätehuollon alkukartoituskyselyt, joiden tarkoituksena oli kartoittaa leikkipuistojen

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus TTS:N ORGANISAATIO TIIMIT KOULUTUSPÄÄLLIKÖT ESKO NOUSIAINEN rehtori/koulutusjohtaja TUKIPALVELUT HALLINTOPALVELUT (Talous

Lisätiedot

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo 1. Perus ja tunnistetiedot 1.1 Tunnistetiedot Ramsinniemi, Vuosaari Helsinki Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo, maisema-arkkitehtuurin

Lisätiedot

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Kuntien 7. ilmastokonferenssi, 8.5.2014 Jaana Suur-Askola Uponor infra Oy Tuotehallintapäällikkö Hulevesien muodostuminen Hulevesi on erilaisilta pinnoilta valuvaa

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Vt 9 Tampere Orivesi YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Arvioinnin työohjelma: ohjaa vaikutusarviointien tekemistä Välittää tietoa: hankkeen suunnittelun vaihtoehdoista tutkittavista vaihtoehdoista

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2014 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020 KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIA 2020 Kuvitus: Jarkko Vehniäinen Ulkoasu: Sami Saresma Harkitse, valitse oikein. Tule ajatelleeksi, muuta asennettasi. Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen on kaikkien

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

KaKe-pohdintaa 6.3.2013

KaKe-pohdintaa 6.3.2013 KaKe-pohdintaa 6.3.2013 Helsingin yleiskaavan lukemista: - Kasvu (-> 2050) - Maahanmuutto, vieraskielisten määrä, ennuste 2030 - Kaavoitettu maa loppuu n. 2020 - Mistä maata? -> luonto, moottoritiet, ylöspäin,

Lisätiedot

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto Esityksen sisältö Taustaa Hankkeen rahoitus Mitä hankkeessa tehdään? Hankkeen

Lisätiedot

Asemakaavan sisällöstä. VARELY / Ympäristövastuualue / Alueiden käyttö / Maarit Kaipiainen

Asemakaavan sisällöstä. VARELY / Ympäristövastuualue / Alueiden käyttö / Maarit Kaipiainen Asemakaavan sisällöstä 11.4.2013 Asemakaava: yksityiskohtaisin kaavataso Asemakaava on yksityiskohtaisin kaavataso. Sillä ohjataan maankäyttöä ja rakentamista paikallisten olosuhteiden, kaupunki- ja maisemakuvan,

Lisätiedot

Huomioita Vaasan metsäsuunnitelmasta

Huomioita Vaasan metsäsuunnitelmasta Huomioita Vaasan metsäsuunnitelmasta 2020-2030 Luonto-Liitto Pohjanmaa, Merenkurkun lintutieteellinen yhdistys, Ostrobothnia Australis, Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri, Vaasan ympäristöseura

Lisätiedot

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Nunu Pesu ympäristöministeriö 27.3.2013 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 1 Lain yleinen tavoite Tämän lain tavoitteena on järjestää

Lisätiedot

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Avainsanat: kulutus, kestävä kulutus, luonnonvara, millainen kuluttaja sinä olet?, halu ja tarve Mitä kulutus on? Kulutus on jonkin hyödykkeen käyttämistä

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Infrarakentamisen ympäristöasiakirja - kokonaisuus Ympäristöjohtaminen hankkeissa. Kurkistus kehityshankkeeseen

Infrarakentamisen ympäristöasiakirja - kokonaisuus Ympäristöjohtaminen hankkeissa. Kurkistus kehityshankkeeseen Infrarakentamisen ympäristöasiakirja - kokonaisuus Ympäristöjohtaminen hankkeissa Kurkistus kehityshankkeeseen 12.5.2017 Heidi Huvila, Helsinki heidi.huvila@hel.fi Heidi Huvila 15.12.2016 1 Heidi Huvila

Lisätiedot

Ekotukitoiminta. Postiosoite: PL 683, 20101 Turku Käyntiosoite: Linnankatu 55 L, 2. krs., 20100 Turku. 11.10.2012 Jukka Leino 1

Ekotukitoiminta. Postiosoite: PL 683, 20101 Turku Käyntiosoite: Linnankatu 55 L, 2. krs., 20100 Turku. 11.10.2012 Jukka Leino 1 Ekotukitoiminta 11.10.2012 Jukka Leino 1 Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy käsittää kolme toimialaa: Ruokapalvelut Siivouspalvelut Kiinteistönhoitopalvelut Ruokapalvelu tuottaa ruokapalveluita pääosin

Lisätiedot

HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD

HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD 14.4.2016 8.3.2016 12 Lainvoimainen Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus 15.2.2016 33 4.8. 4.9.2014 Kaavaehdotus nähtävillä MRL 65, MRA 27 11.6.2014 Ympäristölautakunta 28.4.2014

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA

HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA Jouko Kettunen 15.4.2010 http://www.hameenlinna.fi/pages/21158/hulevesistrategia.pdf LÄHTÖKOHDAT HULEVESISTRATEGIALLE Moreenin elinkeinoalueelle oli syntynyt suuri logistiikan

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖN TOIMINTASUUNNITELMA. Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara

ENERGIANSÄÄSTÖN TOIMINTASUUNNITELMA. Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara ENERGIANSÄÄSTÖN TOIMINTASUUNNITELMA Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara 11.02.2014 1 1. Helsingin kaupungin Staran energiansäästösuunnitelma... 3 2. Stara energiankuluttajana... 4 2.1 Toimipisteet...

Lisätiedot

SIPOON KUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2011-2025

SIPOON KUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2011-2025 SIPOON KUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2011-2025 1 Sisältö 1. JOHDANTO... 4 1.1. Ympäristönsuojelusta kestävään kehitykseen... 4 1.2. Ilmastonmuutoksen hillitseminen... 4 1.3. Kestävä kehitys kunnissa... 5 2.

Lisätiedot

Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun. Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut

Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun. Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Kestävä kehitys mukaan toiminnansuunnitteluun Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Ohjelma Tutustuminen Kestävä kehitys eli Keke Keke-toiminnan hyötyjä Toiminnan aloittaminen Vinkkejä motivointiin

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

KOKOEKO seminaari Ympäristönäkökohdat hankinnoissa. Leena Piekkola Kuopion seudun hankintatoimi 29.10.2008

KOKOEKO seminaari Ympäristönäkökohdat hankinnoissa. Leena Piekkola Kuopion seudun hankintatoimi 29.10.2008 KOKOEKO seminaari Ympäristönäkökohdat hankinnoissa Leena Piekkola Kuopion seudun hankintatoimi 29.10.2008 Miten julkiset hankinnat liittyvät ympäristöön? Viranomaiset ovat huomattava kuluttajaryhmä Euroopassa:

Lisätiedot

N080 Etelätie Korttelit 93-95 ja 528-530 Asemakaava ja asemakaavan muutos

N080 Etelätie Korttelit 93-95 ja 528-530 Asemakaava ja asemakaavan muutos LIITE 3 Nastolan kunta Korttelit 93-95 ja 528-530 Asemakaava ja asemakaavan muutos Kaavaehdotusvaiheen vastineet muistutuksiin ja lausuntoihin Nastolan kunta Kaavoitus Nastolan kunta Ehdotusvaiheen vastineet

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot