analyysipalvelut Menetelmäkuvaukset sekä ohjeet näytteenottoon ja lähettämiseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "analyysipalvelut Menetelmäkuvaukset sekä ohjeet näytteenottoon ja lähettämiseen"

Transkriptio

1 Ympäristöterveysyksikön kemialliset analyysipalvelut Menetelmäkuvaukset sekä ohjeet näytteenottoon ja lähettämiseen

2 SISÄLLYS Ympäristöterveysyksikkö...1 Menetelmät Bisfenoli A 2 Ftalaatit.3 Kotiniini. 4 Orgaaniset tinayhdisteet (OT).. 5 Parabeenit... 6 Perfluoratut alkyyliyhdisteet (PFAS) 7 Polyklooratut dioksiinit ja furaanit (PCDD/F), polyklooratut bifenyylit (PCB) ja polybromatut difenyylieetterit (PBDE) 9 Ympäristömyrkyt pienestä seerumi- tai plasmatilavuudesta (mikro-pop).. 12 Näytteenotto.. 14 Näytteiden lähetys 14 Yhteystiedot.. 15

3 YMPÄRISTÖTERVEYSYKSIKKÖ Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Ympäristöterveysyksikkö tutkii ihmisten altistumista terveydelle haitallisille yhdisteille. Yksikkö tekee myös maksullista ympäristömyrkkyjen analytiikkaa. Analyysit soveltuvat ihmisperäisille näytteille, kuten seerumille, äidinmaidolle ja virtsalle sekä ympäristönäytteille, elintarvikkeille, kulutustuotteille, vedelle ja rehuille. Suurin osa yksikön kemiallisista analyysimenetelmistä on akkreditoitu (FINAS SFS- EN ISO/IEC 17025:2005), ja samoja laadunvarmistustoimenpiteitä sovelletaan kaikkeen kemialliseen analytiikkaan. Yksikön käyttämät menetelmät on itse kehitetty tilanteisiin, joihin ei ole olemassa sopivia standardoituja menetelmiä. Vakiomenetelmiä on mahdollista muokata asiakkaan tarpeisiin soveltuviksi ja niihin voidaan esimerkiksi lisätä samankaltaisia yhdisteitä. Tarvittaessa on mahdollista myös kehittää uusia analyysimenetelmiä ympäristöperäisille haitta-aineille. Mahdollisimman hyvän analyysitarkkuuden saavuttamiseksi menetelmissä käytetään isotooppileimattuja vertailuyhdisteitä. Yksikkö osallistuu säännöllisesti kansallisiin ja kansainvälisiin laboratorioidenvälisiin vertailukokeisiin. Korkeatasoisen analytiikan varmistamiseksi yksikön laitekantaan kuuluvat mm. korkean erotuskyvyn kaasukromatografi-massaspektrometri (GC-HRMS), kaasukromatografi-kolmoiskvadrupoli-massaspektrometri (GC-MS/MS), nestekromatografikolmoiskvadrupoli-massaspektrometri (LC-MS/MS) sekä ASE-uuttolaitteisto. Maa- ja metsätalousministeriö on nimennyt yksikön rehu- (86/2008) ja elintarvikelain (23/2006) mukaiseksi kansalliseksi vertailulaboratorioksi. Yksikkö täyttää EY:n valvonta-asetuksessa (882/2004) vertailulaboratoriolle asetetut vaatimukset. Kuopio, Hannu Kiviranta, tutkimusprofessori Tässä esitteessä akkreditoidut menetelmät on merkitty erikseen akkreditointitunnuksilla: 1 (15)

4 Bisfenoli A Menetelmäkoodi Näytteet Matriisit Menetelmäkuvaus Analyytit Määritysraja Näytteenotto-ohjeet YKAT MO19 Yksittäisille näytteille (vähintään 5 kpl) ja suuremmille näytekokonaisuuksille. Virtsa Kulutustuotteet Vesi Näytteet esikäsitellään tarvittaessa entsymaattisesti. Tutkittavat yhdisteet uutetaan orgaanisella liuottimella. Määritys tehdään nestekromatografi-kolmoiskvadrupolimassaspektrometrillä (LC-MS/MS). Menetelmä on akkreditoitu virtsalle. Bisfenoli A 0,2 1,5 ng/ml (vesi ja virtsa) tai 0,2 1,5 ng/g tuorepainoa (kulutustuotteet) Näyteastia Lasi, polypropyleeni- tai polyeteeniastia tai alumiinifolio Näytemäärä vähintään Virtsa: 1,0 ml Muut näytteet: 1 g Näytteen säilyvyys Alle -18 C, 12 kk Alle -70 C tai nestetyppi, vähintään 20 v Lähettäminen Kylmäpakkauksessa 2 (15)

5 Ftalaatit Menetelmäkoodi Näytteet Matriisit Menetelmäkuvaus Analyytit Määritysraja Näytteenotto-ohjeet YKAT MO24 Yksittäisille näytteille (vähintään 5 kpl) ja suuremmille näytekokonaisuuksille. Virtsa Näytteet esikäsitellään entsymaattisesti. Tutkittavat yhdisteet määritetään nestekromatografi-kolmoiskvadrupolimassaspektrometrillä (LC-MS/MS). Menetelmä on akkreditoitu virtsalle. Monoetyyliftalaatti Mono-isobutyyliftalaatti Mono-n-butyyliftalaatti Mono-(2-etyyliheksyyli)-ftalaatti Monobentsyyliftalaatti Mono-(2-etyyli-5-oksoheksyyli)-ftalaatti Mono-(2-etyyli-5-hydroksiheksyyli)-ftalaatti Mono-(2-etyyli-5-karboksipentyyli)-ftalaatti Monosykloheksyyliftalaatti Mono-n-oktyyliftalaatti Mono-isononyyliftalaatti Monokarboksi-iso-oktyyliftalaatti Monohydroksi-isononyyliftalaatti Mono(propyyli-6-hydroksiheptyyli)-ftalaatti Monokarboksi-isononyyliftalaatti 0,25 2,5 ng/ml Näyteastia Lasi- tai polypropyleenipullo (PP) Näytemäärä vähintään 1 ml Näytteen säilyvyys Alle +7 C, 3 vrk Alle -18 C, vähintään 20 v Alle -70 C tai nestetyppi, pysyvästi Lähettäminen Pakasteena kylmäpakkauksessa 3 (15)

6 Kotiniini Menetelmäkoodi Näytteet Matriisit Menetelmäkuvaus Analyytit Määritysraja Näytteenotto-ohjeet YKAT MO25 Yksittäisille näytteille (vähintään 5 kpl) ja suuremmille näytekokonaisuuksille. Seerumi Virtsa Tutkittavat yhdisteet uutetaan orgaanisella liuottimella. Määritys tehdään nestekromatografi-kolmoiskvardupolimassaspektrometrillä (LC-MS/MS). Kotiniini 0,25 ng/ml Näyteastia Lasi- tai polypropyleenipullo Näytemäärä vähintään Seerumi: 0,1 ml Virtsa: 1 ml Näytteen säilyvyys Alle +7 C, 3 vrk Alle -18 C, vähintään 20 v Alle -70 C tai nestetyppi, pysyvästi Lähettäminen Pakasteena kylmäpakkauksessa 4 (15)

7 Orgaaniset tinayhdisteet (OT) Menetelmäkoodi Näytteet Matriisit Menetelmäkuvaus YKAT MO14 Yksittäisille näytteille ja suuremmille näytekokonaisuuksille. Kokoveri ja muut ihmisperäiset näytteet Kala ja muut eläinperäiset näytteet Elintarvikkeet Maaperä, sedimentti ja muut ympäristönäytteet Vesi OT-yhdisteet uutetaan näytteestä orgaaniseen liuottimeen. Natriumtetraetyyliboraatilla muodostetaan haihtuvat johdannaiset ja näytteet puhdistetaan alumiinioksidipylväällä. Määritys tehdään kaasukromatografilla ja korkean erotuskyvyn massaspektrometrillä (GC-HRMS). Menetelmä on akkreditoitu. Analyytit MBT Monobutyylitina MPhT Monofenyylitina DBT Dibutyylitina DPhT Difenyylitina TBT Tributyylitina TPhT Trifenyylitina DOT Dioktyylitina Määritysraja Näytteenotto-ohjeet Sedimenteille: ng/g kuivapainoa Kudoksille: ng/g tuorepainoa Vedelle: 0,1 5,0 ng/l DOT:n määritys kaikista matriiseista sekä DPhT:n määritys kudosnäytteistä on semikvantitatiivinen. Näyteastia Nesteet: Suolahappopesty lasiastia, saatavilla THL:stä Kiinteät näytteet: suolahappopesty lasi, alumiinifolio tai alkuperäispakkaus Vältettävä kontaktia värillisten muovien kanssa Säilöntäaine Verinäytteisiin tulee lisätä antikoagulantti Näytemäärä vähintään Kokoveri: 5 ml Vesi: 500 ml Muut näytteet: 50 g Näytteen säilyvyys Alle +7 C, 2 vko (vesinäytteet) Alle -18 C, 12 kk (vesinäytteet) Alle -18 C, vähintään 5 v (muut näytteet) Alle -70 C tai nestetyppi, vähintään 20 v (muut näytteet) Lähettäminen Kylmäpakkauksessa 5 (15)

8 Parabeenit Menetelmäkoodi Näytteet Matriisit Menetelmäkuvaus YKAT MO23 Yksittäisille näytteille (vähintään 5 kpl) ja suuremmille näytekokonaisuuksille. Virtsa Seerumi Kulutustuotteet Vesi Näytteet esikäsitellään tarvittaessa entsymaattisesti. Tutkittavat yhdisteet uutetaan orgaanisella liuottimella. Määritys tehdään nestekromatografi-kolmoiskvadrupolimassaspektrometrillä (LC-MS/MS). Menetelmä on akkreditoitu virtsalle. Analyytit MeP metyyliparabeeni EtP etyyliparabeeni n-prp propyyliparabeeni i-prp isopropyyliparabeeni n-bup butyyliparabeeni i-bup isobutyyliparabeeni BzP bentsyyliparabeeni HpP heptyyliparabeeni Määritysraja Näytteenotto-ohjeet 0,2 1,5 ng/ml (virtsa, seerumi ja vesi) tai 0,2 1,5 ng/g tuorepainoa (kulutustuotteet) Näyteastia Lasi, polypropyleeni- tai polyeteeniastia tai alumiinifolio Näytemäärä vähintään Virtsa ja vesi: 0,5 ml Seerumi: 0,2 ml Muut näytteet: 1 g Näytteen säilyvyys Alle -18 C, 12 kk Alle -70 C tai nestetyppi, vähintään 20 v Lähettäminen Kylmäpakkauksessa 6 (15)

9 Perfluoratut alkyyliyhdisteet (PFAS) Menetelmäkoodi Näytteet Matriisit Menetelmäkuvaus Analyytit Määritysraja Näytteenotto-ohjeet YKAT MO20 Yksittäisille näytteille ja suuremmille näytekokonaisuuksille. Seerumi ja muut ihmisperäiset näytteet Elintarvikkeet ja äidinmaito Maaperä, sedimentti ja muut ympäristönäytteet Vesi Näytteet puhdistetaan saostamalla ja tutkittavat yhdisteet uutetaan orgaanisella liuottimella. Määritys tehdään nestekromatografi-kolmoiskvadrupoli-massaspektrometrillä (LC-MS/MS). Menetelmä on akkreditoitu seerumille ja kalalle. Perfluoroalkyylisulfonaatit PFHxS perfluoroheksaanisulfonaatti PFHpS perfluoroheptaanisulfonaatti PFOS perfluoro-oktaanisulfonaatti PFDS perfluorodekaanisulfonaatti Perfluoroalkyylikarboksyylihapot PFHxA perfluoroheksaanihappo PFHpA perfluoroheptaanihappo PFOA perfluoro-oktaanihappo PFNA perfluorononaanihappo PFDA perfluorodekaanihappo PFUnA perfluoroundekaanihappo PFDoA perfluorododekaanihappo PFTrA perfluorotridekaanihappo PFTeA perfluorotetradekaanihappo Perfluoro-oktaanisulfonamidi ja sen johdannaiset FOSA perfluoro-oktaanisulfonamidi MeFOSAA N-metyyliperfluoro-oktaanisulfonamidoetikkahappo EtFOSAA N-etyyliperfluoro-oktaanisulfonamidoetikkahappo 0,2 1,5 ng/ml (seerumi ja muut nestemäiset näytteet) tai 0,2 1,5 ng/g tuorepainoa (kiinteät näytteet) Näyteastia Polypropyleeni tai polyeteeniastia Vältettävä kontaktia lasin ja muiden muovien kanssa Näytemäärä vähintään Seerumi: 0,2 ml Äidinmaito: 10 ml Vesi: 50 ml Muut näytteet: 2 g (jatkuu) 7 (15)

10 Näytteen säilyvyys Alle -18 C, 12 kk Alle -70 C tai nestetyppi, vähintään 20 v Lähettäminen Kylmäpakkauksessa 8 (15)

11 Polyklooratut dioksiinit ja furaanit (PCDD/F), polyklooratut bifenyylit (PCB) ja polybromatut difenyylieetterit (PBDE) Menetelmäkoodi Näytteet Matriisit Menetelmäkuvaus Analyytit YKAT MO3-MO8, MO11 Yksittäisille näytteille ja suuremmille näytekokonaisuuksille. Seerumi, äidinmaito, istukka ja muut ihmisperäiset näytteet Kala ja muut eläinperäiset näytteet Elintarvikkeet Maaperä, sedimentti ja muut ympäristönäytteet Vesi Rehu Tuhka ja muut prosessinäytteet Muut rasvaa tai öljyä sisältävät näytteet Matriisikohtaisen esikäsittelyn jälkeen tutkittavat yhdisteet uutetaan ja uute puhdistetaan silika- ja alumiinioksidipylväällä. Yhdisteet erotellaan aktiivihiilipylväällä. Määritys tehdään kaasukromatografilla ja korkean erotuskyvyn massaspektrometrillä (GC-HRMS). Menetelmä on akkreditoitu. Polyklooratut dibentso-p-dioksiinit (PCDD:t) 2,3,7,8-TCDD 2,3,7,8-tetrakloori-dibentso-p-dioksiini 1,2,3,7,8-PeCDD 1,2,3,7,8-penta- 1,2,3,4,7,8-HxCDD 1,2,3,4,7,8-heksa- 1,2,3,6,7,8-HxCDD 1,2,3,6,7,8-heksa- 1,2,3,7,8,9-HxCDD 1,2,3,7,8,9-heksa- 1,2,3,4,6,7,8-HpCDD 1,2,3,4,6,7,8-hepta- OCDD okta- Polyklooratut dibentsofuraanit (PCDF:t) 2,3,7,8-TCDF 2,3,7,8-tetrakloori-dibentsofuraani 1,2,3,7,8-PeCDF 1,2,3,7,8-penta- 2,3,4,7,8-PeCDF 2,3,4,7,8-penta- 1,2,3,4,7,8-HxCDF 1,2,3,4,7,8-heksa- 1,2,3,6,7,8-HxCDF 1,2,3,6,7,8-heksa- 1,2,3,7,8,9-HxCDF 1,2,3,7,8,9-heksa- 2,3,4,6,7,8-HxCDF 2,3,4,6,7,8-heksa- 1,2,3,4,6,7,8-HpCDF 1,2,3,4,6,7,8-hepta- 1,2,3,4,7,8,9-HpCDF 1,2,3,4,7,8,9-hepta- OCDF okta- Non-ortho polyklooratut bifenyylit (Non-ortho PCB:t) PCB 77 3,3',4,4'-tetrakloori-bifenyyli PCB 81 3,4,4',5-tetra- (jatkuu) 9 (15)

12 PCB 126 3,3',4,4',5-penta- PCB 169 3,3',4,4',5,5'-heksa- Muut polyklooratut bifenyylit (Muut PCB:t) PCB 18 2,2',5-triklooribifenyyli PCB 28 2,4,4'-tri- PCB 33 2',3,4-tri- PCB 47 2,2',4,4'-tetra- PCB 49 2,2',4,5'-tetra- PCB 52 2,2',5,5'-tetra- PCB 66 2,3',4,4'-tetra- PCB 74 2,4,4',5-tetra- PCB 99 2,2',4,4',5-penta- PCB 101 2,2',4,5,5'-penta- PCB 105 2,3,3',4,4'-penta- PCB 110 2,3,3',4',6-penta- PCB 114 2,3,4,4',5-penta- PCB 118 2,3',4,4',5-penta- PCB 123 2',3,4,4',5-penta- PCB 128 2,2',3,3',4,4'-heksa- PCB 138 2,2',3,4,4',5'-heksa- PCB 141 2,2',3,4,5,5'-heksa- PCB 153 2,2',4,4',5,5'-heksa- PCB 156 2,3,3',4,4',5-heksa- PCB 157 2,3,3',4,4',5'-heksa- PCB 167 2,3',4,4',5,5'-heksa- PCB 170 2,2',3,3',4,4',5-hepta- PCB 180 2,2',3,4,4',5,5'-hepta- PCB 183 2,2',3,4,4',5',6-hepta- PCB 187 2,2',3,4',5,5',6-hepta- PCB 189 2,3,3',4,4',5,5'-hepta- PCB 194 2,2',3,3',4,4',5,5'-okta- PCB 206 2,2',3,3',4,4',5,5',6-nona- PCB 209 deka- Polybromatut difenyylieetterit (PBDE:t) PBDE 28 2,4,4'-tribromidifenyylieetteri PBDE 47 2,2',4,4'-tetra- PBDE 66 2,3',4,4'-tetra- PBDE 75 2,4,4,6-tetra- PBDE 77 3,3',4,4'-tetra- PBDE 99 2,2',4,4',5-penta- PBDE 100 2,2,4,4,6-penta- PBDE 138 2,2',3,4,4',5'-heksa- PBDE 153 2,2',4,4',5,5'-heksa- PBDE 154 2,2,4,4,5,6 -heksa- PBDE 183 2,2',3,4,4',5',6-hepta- PBDE 209 deka- (jatkuu) 10 (15)

13 Määritysraja Näytteenotto-ohjeet Riippuu näytemäärästä ja matriisista; esim. kudosnäytteet: 0,1 5,0 pg/g rasvaa PCDD/F:lle ja non-ortho-pcb:lle pg/g rasvaa muille PCB-yhdisteille ja PBDE:lle Näyteastia Nesteet: lasi tai polyeteenipullo Muut näytteet: lasi tai alumiinifolio Muoviastioita tulee välttää PBDE-analyysin yhteydessä Näytemäärä vähintään Nesteet: 1000 ml Seerumi ja äidinmaito: 100 ml Maaperä ja sedimentti: 50 g Elintarvikkeet ja rehut: 1000 g (EU Nro. 252/2012) Rasva: 10 g Näytteen säilyvyys Alle +7 C, 7 vrk (vesi, maaperä, sedimentti) Alle +7 C, 3 vrk (muut näytteet) Alle -18 C, vähintään 20 v Alle -70 C tai nestetyppi, pysyvästi Lähettäminen Pakasteena kylmäpakkauksessa 11 (15)

14 Ympäristömyrkyt pienestä seerumi- tai plasmatilavuudesta (mikro-pop) Menetelmäkoodi Näytteet Matriisit Menetelmäkuvaus YKAT TO18 Yksittäisille näytteille ja suuremmille näytekokonaisuuksille Seerumi ja plasma Näytteet saostetaan etanolilla ja tutkittavat yhdisteet uutetaan dikloorimetaani/heksaanilla. Uute puhdistetaan silikapylväällä. Määritys tehdään kaasukromatografilla ja kolmoiskvadrupoli-massaspektrometrillä (GC-MS/MS). Menetelmä on akkreditoitu. Analyytit PeCB Pentaklooribentseeni HCB Heksaklooribentseeni α-hch alfa-heksakloorisykloheksaani β-hch beta-heksakloorisykloheksaani γ-hch gamma-heksakloorisykloheksaani Oksyklordaani 1 α,2 β,4 β,5,6,7 β,8,8-oktakloori-2,3 α- epoksi-3a α,4,7,7a α-tetrahydro-4,7- metanoindaani Trans-nonakloori (1a,2b,3a,3aa,4b,7b,7aa)-1,2,3,4,5,6,7,8,8- Nonakloori-2,3,3a,4,7,7a-heksahydro-4,7- metano-1h-indeeni p,p -DDT 1,1-bis-(4-Kloorifenyyli)-2,2,2- trikloorietaani p,p -DDE 1,1-Dikloori-2,2-bis-(pkloorifenyyli)-etyleeni PCB 74 2,4,4,5-tetraklooribifenyyli PCB 99 2,2,4,4,5-pentaklooribifenyyli PCB 118 2,3',4,4',5-pentaklooribifenyyli PCB 138 2,2',3,4,4',5'-heksaklooribifenyyli PCB 153 2,2',4,4',5,5'-heksaklooribifenyyli PCB 156 2,3,3',4,4',5-heksaklooribifenyyli PCB 170 2,2',3,3',4,4',5-heptaklooribifenyyli PCB 180 2,2',3,4,4',5,5'-heptaklooribifenyyli PCB 183 2,2,3,4,4,5,6-heptaklooribifenyyli PCB 187 2,2,3,4,5,5,6-heptaklooribifenyyli PBDE 47 2,2 4,4 -tetrabromidifenyylieetteri PBDE 99 2,2,4,4,5-pentabromidifenyylieetteri PBDE 153 2,2,4,4,5,5 -heksabromidifenyylieetteri (jatkuu) 12 (15)

15 Määritysraja Näytteenotto-ohjeet 5 40 pg/ml Näyteastia Nesteet: lasi tai polyeteenipullo Muut näytteet: lasi tai alumiinifolio Näytemäärä vähintään 200 µl Näytteen säilyvyys Alle +7 C, 3 vrk Alle -18 C, vähintään 20 v Alle -70 C tai nestetyppi, pysyvästi Lähettäminen Pakasteena kylmäpakkauksessa 13 (15)

16 NÄYTTEENOTTO Analyysikohtaiset näytteenotto-, säilytys- ja lähetysohjeet on annettu menetelmäkuvauksissa. Näytteenoton yhteydessä on vältettävä ihokontaktia näytteen kanssa kontaminaatioriskin vuoksi. Näyteastian materiaali on valittava huolella, jotta astia ei kontaminoi näytettä. Pyydettäessä toimitamme sopivia näytteenottoastioita. Vesinäytepullo huuhdellaan ensin näytevedellä. Mikäli vesinäytteet joudutaan pakastamaan ennen näytteen lähettämistä, pulloihin on jätettävä tilaa laajenemisen vuoksi. Älä pakasta vesinäytteitä lasipullossa. Näytteet tulee toimittaa laboratorioon mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. NÄYTTEIDEN LÄHETYS Analyysitilauslomake Kaikkien näytteiden mukana on toimitettava täytetty analyysitilauslomake. Analyysitilauslomakkeen liitteenä tulee toimittaa myös eritelty näytelista. Analyysitilauslomake on saatavilla sähköisenä osoitteessa Näytteiden pakkaaminen Näytteet tulee merkitä selkeästi sekä pakata huolellisesti ja järjestelmällisesti. Helposti pilaantuvat näytteet, kuten kala ja muut kudosnäytteet, tulee lähettää pakastettuna ja hyvin pakattuna esimerkiksi kylmälaukkuun. Sulamisen välttämiseksi helposti pilaantuvat näytteet tulee lähettää siten, että ne ovat perillä jo lähetyspäivänä. Lähetys Näytteet tulee lähettää perille toimitettuna esimerkiksi matkahuollon kautta, postitse tai lentorahtina. Näytteiden lähetysosoite löytyy seuraavalta sivulta. Näytteiden tulee olla perillä klo 16 mennessä (ma-to) tai klo 12 mennessä (pe). Olkaa yhteydessä yksikköömme ennen näytteiden lähetystä. 14 (15)

17 YHTEYSTIEDOT Kirjalliset tarjouspyynnöt ja yhteydenotot Tutkijoiden yhteystiedot Päivi Ruokojärvi, erikoistutkija Hannu Kiviranta, tutkimusprofessori Panu Rantakokko, erikoistutkija Jani Koponen, tutkija Näytteiden lähettämiseen liittyvät tiedustelut Päivi Ruokojärvi, erikoistutkija Postiosoite Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Ympäristöterveysyksikkö PL Kuopio Näytteiden lähetysosoite Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Ympäristöterveysyksikkö Neulaniementie Kuopio 15 (15)

18

EU-kalat III Hankkeen tulokset Säätytalo Hannu Kiviranta

EU-kalat III Hankkeen tulokset Säätytalo Hannu Kiviranta EU-kalat III Hankkeen tulokset 1 Tänään puheena EU-KALAT III Mitä ympäristömyrkkyjä määritettiin, mistä kaloista ja miltä alueilta Lainsäädäntö, poikkeusluvista, TEQ-käsite EU-kalat III hankkeen tulokset

Lisätiedot

Perfluorattujen alkyyliyhdisteiden (PFAS) ympäristötutkimukset ja riskinarviointi - PFARA

Perfluorattujen alkyyliyhdisteiden (PFAS) ympäristötutkimukset ja riskinarviointi - PFARA Perfluorattujen alkyyliyhdisteiden (PFAS) ympäristötutkimukset ja riskinarviointi - PFARA Noora Perkola Suomen ympäristökeskus SYKE Pilaantuneiden alueiden neuvottelupäivä, 2.10.2018 PFARA 2016 2018 Rahoittajat:

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU)

KOMISSION ASETUS (EU) L 320/18 Euroopan unionin virallinen lehti 3.12.2011 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 1259/2011, annettu 2 päivänä joulukuuta 2011, asetuksen (EY) N:o 1881/2006 muuttamisesta elintarvikkeissa olevien dioksiinien,

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 31. elokuuta 2011 (31.08) (OR. en) 13558/11 DENLEG 116 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 31. elokuuta 2011 (31.08) (OR. en) 13558/11 DENLEG 116 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 31. elokuuta 2011 (31.08) (OR. en) 13558/11 DENLEG 116 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 18. elokuuta 2011 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Kom:n asiak.

Lisätiedot

Elohopea ja POP-yhdisteet ympäristössä - mitä tiedämme jo nyt?

Elohopea ja POP-yhdisteet ympäristössä - mitä tiedämme jo nyt? Elohopea ja POP-yhdisteet ympäristössä - mitä tiedämme jo nyt? Sari Kauppi, Jaakko Mannio SYKE LAPCON - Kaukokulkeutuvat ympäristömyrkyt Suomen pohjoisilla alueilla, 25.05.2016 Pysyvät, kertyvät ja myrkylliset

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 18.12.2014 L 363/67 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 1342/2014, annettu 17 päivänä joulukuuta 2014, pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004 liitteiden

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU)

KOMISSION ASETUS (EU) 31.3.2016 L 80/17 KOMISSION ASETUS (EU) 2016/460, annettu 30 päivänä maaliskuuta 2016, pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004 liitteiden

Lisätiedot

ASETUKSET. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) (4) COP4-kokouksessa päätettiin sisällyttää klordekoni, heksabromibifenyyli

ASETUKSET. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) (4) COP4-kokouksessa päätettiin sisällyttää klordekoni, heksabromibifenyyli L 223/20 Euroopan unionin virallinen lehti 25.8.2010 ASETUKSET KOMISSION ASETUS (EU) N:o 756/2010, annettu 24 päivänä elokuuta 2010, pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

TURUN JÄTTEENPOLT- TOLAITOS SAVUKAASUJEN RASKASMETALLI- JA DIOKSIINIMITTAUKSET 2013

TURUN JÄTTEENPOLT- TOLAITOS SAVUKAASUJEN RASKASMETALLI- JA DIOKSIINIMITTAUKSET 2013 Vastaanottaja Jätteenpolttolaitos TE Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 18.12.2013 Viite 1510005392-001A TURUN JÄTTEENPOLT- TOLAITOS SAVUKAASUJEN RASKASMETALLI- JA DIOKSIINIMITTAUKSET 2013 TURUN JÄTTEENPOLTTOLAITOS

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 19.6.2006 KOM(2006) 252 lopullinen/2 CORRIGENDUM Ce document annule et remplace le COM(2006) 252 final du 31.5.2006. Cette correction concerne la dernière ligne du

Lisätiedot

Muutokset kotimaisen luonnonkalan ympäristömyrkkypitoisuuksissa (EU-kalat III)

Muutokset kotimaisen luonnonkalan ympäristömyrkkypitoisuuksissa (EU-kalat III) Muutokset kotimaisen luonnonkalan ympäristömyrkkypitoisuuksissa (EU-kalat III) Tässä kalvosarjassa on esitelty hankkeen keskeisimmät tulokset tiiviisti. Koko raportti on luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/urn:isbn:978-952-287-600-3

Lisätiedot

Orgaaniset haitta-aineet biokaasulaitosten lopputuotteissa

Orgaaniset haitta-aineet biokaasulaitosten lopputuotteissa Orgaaniset haitta-aineet biokaasulaitosten lopputuotteissa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Riskinarvioinnin tutkimusyksikkö Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT Valokuva: Teija Paavola 1

Lisätiedot

Väestön altistuminen perfluoratuille alkyyliyhdisteille Suomessa. Jani Koponen, THL Ympäristöterveyspäivät , Sokos Hotel Ilves, Tampere

Väestön altistuminen perfluoratuille alkyyliyhdisteille Suomessa. Jani Koponen, THL Ympäristöterveyspäivät , Sokos Hotel Ilves, Tampere Väestön altistuminen perfluoratuille alkyyliyhdisteille Suomessa Jani Koponen, THL Ympäristöterveyspäivät 2.-3.11.216, Sokos Hotel Ilves, Tampere Mitä ovat PFAS-yhdisteet? Ryhmä 1 Ryhmä 3 Ryhmä 2 PFAS

Lisätiedot

Tammervoima Oy:n Tarastenjärven hyötyvoimalaitoksen neulastutkimus vuonna 2017

Tammervoima Oy:n Tarastenjärven hyötyvoimalaitoksen neulastutkimus vuonna 2017 Tutkimusraportti 76/2017 16.5.2017 Tammervoima Oy:n Tarastenjärven hyötyvoimalaitoksen neulastutkimus vuonna 2017 Nab Labs Oy Henna Toivanen Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Aineisto ja menetelmät... 1 Tutkimusalat

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan vesiympäristölle vaarallisista

Lisätiedot

OT ja PFC -yhdisteet Vanhankaupunginlahden kaloissa

OT ja PFC -yhdisteet Vanhankaupunginlahden kaloissa OT ja PFC -yhdisteet Vanhankaupunginlahden kaloissa Erikoistutkija Jaakko Mannio Suomen ympäristökeskus Haitallisten aineiden yksikkö EU-kalat II Marina Congress Center Helsinki 27.5.2011 Organotinojen

Lisätiedot

PFAS-yhdisteet Suomessa - Väestön altistuminen

PFAS-yhdisteet Suomessa - Väestön altistuminen PFAS-yhdisteet Suomessa - Väestön altistuminen Jani Koponen ja Hannu Kiviranta, THL Ympäristöterveysyksikkö Tukholman sopimuksen täytäntöönpanonsuunnitelman luonnoksen esittelytilaisuus 10.10.2017, SYKE

Lisätiedot

TUTKIJOIDEN JA KALASTAJIEN VÄLINEN KUMPPANUUS. Kalojen vierasaineiden ja ympäristön tilan seurantojen kehittäminen.

TUTKIJOIDEN JA KALASTAJIEN VÄLINEN KUMPPANUUS. Kalojen vierasaineiden ja ympäristön tilan seurantojen kehittäminen. TUTKIJOIDEN JA KALASTAJIEN VÄLINEN KUMPPANUUS Kalojen vierasaineiden ja ympäristön tilan seurantojen kehittäminen Panu Rantakokko 1 ESITYKSEN SISÄLTÖ YMPÄRISTÖSEURANNOISTA Kansallinen vaarallisia kemikaaleja

Lisätiedot

Koti- ja ulkomaiset populää

Koti- ja ulkomaiset populää Limnologipäivät Haitalliset aineet 15.11.2007 SYKE Koti- ja ulkomaiset populää äärilistat Jaakko Mannio, SYKE Haitallisten aineiden ja riskien tutkimusohjelma Yhteys paineiden, kuormituksen ja seurannan

Lisätiedot

Liite 1. YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen 8.6.2016 Neuvotteleva virkamies Ulla-Riitta Soveri

Liite 1. YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen 8.6.2016 Neuvotteleva virkamies Ulla-Riitta Soveri Liite 1 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen 8.6.2016 Neuvotteleva virkamies Ulla-Riitta Soveri Valtiosta toiseen tapahtuvaa ilman epäpuhtauksien kaukokulkeutumista koskevaan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.1.2015 COM(2014) 749 final 2014/0358 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS valtiosta toiseen tapahtuvaa ilman epäpuhtauksien kaukokulkeutumista koskevaan vuoden 1979 yleissopimukseen

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesi Menetelmän nimi ja tutkimuslaitos (suluissa) *E.coli

TESTAUSSELOSTE Talousvesi Menetelmän nimi ja tutkimuslaitos (suluissa) *E.coli TESTAUSSELOSTE Talousvesi 18.3.2019 19-5061 #1 3 (5) MENETELMÄTIEDOT Määritys Menetelmän nimi ja tutkimuslaitos (suluissa) *E.coli SFS 3016:2011 (TL25) *Koliformiset bakteerit SFS 3016:2011 (TL25) Ulkonäkö

Lisätiedot

Kalan syöntisuositusten uudistamistarve

Kalan syöntisuositusten uudistamistarve EU-kalat II EU kalat II Kalan syöntisuositusten uudistamistarve Kuva: ScandinavianStockPhoto/Max Buzun Itämeri seminaari 27.5.2011 Tutkimusprofessori Anja Hallikainen, Evira Evira 2004 ja 2009: Poikkeukset

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Tampere, akkreditoitu testauslaboratorio, FINAS T064

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Tampere, akkreditoitu testauslaboratorio, FINAS T064 SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 22.8.2017 17-5850 #1 1 (2) Kajaanin Vesi Onnelantie 10 87100 KAJAANI Tilausnro 224601 (10007/LINNAHVO), saapunut 7.8.2017, näytteet

Lisätiedot

Näytteenottosuunnitelma (CEN/TS ja 14779)

Näytteenottosuunnitelma (CEN/TS ja 14779) Näytteenottosuunnitelma (CEN/TS 14778 ja 14779) Jotta näytteenotto voidaan tehdä laadukkaasti, tulee laatia näytteenottosuunnitelma. Sen tarkoituksena on helpottaa ja selkeyttää laaduntarkkailua sekä varmistaa

Lisätiedot

Asiakastiedote 26/2014

Asiakastiedote 26/2014 Arvoisa asiakas, Asiakastiedote Sivu 1/5 Muutoksia reniini- ja aldosteronimäärityksiin sekä uusi tutkimus Aldosteroni-reniini, suhde fp-reniini, konsentraatio fp-reninm ATK 22100 P -Reniini, konsentraatio

Lisätiedot

Tutkimuksen ja kalastajien kumppanuusohjelma. TP2: Kalojen vierasainepitoisuudet seurantaa ja tiedottamista. Panu Rantakokko

Tutkimuksen ja kalastajien kumppanuusohjelma. TP2: Kalojen vierasainepitoisuudet seurantaa ja tiedottamista. Panu Rantakokko Tutkimuksen ja kalastajien kumppanuusohjelma TP2: Kalojen vierasainepitoisuudet seurantaa ja tiedottamista Panu Rantakokko 1 TYÖPAKETIN 2 TOIMENPITEET 1. KALOJEN KÄYTTÖÄ JA VIENTIÄ EDISTÄVÄN KONTAMINANTTI-

Lisätiedot

Meren myrkyt kalan silmin

Meren myrkyt kalan silmin Meren myrkyt kalan silmin Jaakko Mannio SYKE Kulutuksen ja tuotannon keskus, haitalliset aineet Uutta tietoa meren tilasta 6.2.2018, Turku Tässä esityksessä Mitä vesiympäristölle vaaralliset aineet ovat?

Lisätiedot

Ihmisten altistuminen ympäristöperäisille POP-yhdisteille. 26.5.2016 Altistuminen ja terveysvaikutukset / Panu Rantakokko

Ihmisten altistuminen ympäristöperäisille POP-yhdisteille. 26.5.2016 Altistuminen ja terveysvaikutukset / Panu Rantakokko Ihmisten altistuminen ympäristöperäisille POP-yhdisteille 26.5.2016 Altistuminen ja terveysvaikutukset / Panu Rantakokko 1 Esityksessä käsiteltäviä teemoja Aineiden lainsäädännöllinen status ja sen vaikutus

Lisätiedot

Laboratoriopalvelut biolaitosasiakkaille. Biolaitosyhdistys ry 16.11.2012 Novalab Oy/Vera Martomaa

Laboratoriopalvelut biolaitosasiakkaille. Biolaitosyhdistys ry 16.11.2012 Novalab Oy/Vera Martomaa Laboratoriopalvelut biolaitosasiakkaille Biolaitosyhdistys ry 16.11.2012 Novalab Oy/Vera Martomaa Novalab Oy on yksityinen, kotimaisessa omistuksessa oleva ympäristö- ja vesilaboratorio toimipiste Karkkilassa

Lisätiedot

MetropoliLab Oy (perustettu ) Helsingin tytäryhtiö, muut omistajat Espoo, Vantaa ja Kauniainen Helsingin Viikin tiedeyhteisön kampusalueella

MetropoliLab Oy (perustettu ) Helsingin tytäryhtiö, muut omistajat Espoo, Vantaa ja Kauniainen Helsingin Viikin tiedeyhteisön kampusalueella MetropoliLab Oy (perustettu 1.6.2010) Helsingin tytäryhtiö, muut omistajat Espoo, Vantaa ja Kauniainen Helsingin Viikin tiedeyhteisön kampusalueella Helsingin laboratorio perustettu 1884 MetropoliLab Oy

Lisätiedot

Sisä- ja rannikkovesien ympäristömyrkkyjen seuranta vuosina

Sisä- ja rannikkovesien ympäristömyrkkyjen seuranta vuosina SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUKSEN RAPORTTEJA 16 2008 Sisä- ja rannikkovesien ympäristömyrkkyjen seuranta vuosina 2003 2005 Tarja Nakari, Riitta Pehkonen, Jari Nuutinen ja Olli Järvinen SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUKSEN

Lisätiedot

Pysyvät orgaaniset yhdisteet Suomen ympäristössä. Päivi Munne Suomen ympäristökeskus Kulutuksen ja tuotannon keskus

Pysyvät orgaaniset yhdisteet Suomen ympäristössä. Päivi Munne Suomen ympäristökeskus Kulutuksen ja tuotannon keskus Pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevan Tukholman yleissopimuksen velvoitteiden kansallinen täytäntöönpanosuunnitelma (NIP) Kansallinen tahattomasti tuotettujen POP-yhdisteiden päästöjen vähentämissuunnitelma

Lisätiedot

Loppuraportti Rauman sataman ja eteläisen väylän vesistötarkkailusta

Loppuraportti Rauman sataman ja eteläisen väylän vesistötarkkailusta Loppuraportti Rauman sataman ja eteläisen väylän vesistötarkkailusta vuosilta 2016-2018 Asta Laari Karri Reiman RAPORTTI 2019 nro 181/19 Loppuraportti Rauman sataman ja eteläisen väylän vesistötarkkailusta

Lisätiedot

HIIDENSALMI, LOHJA SEDIMENTIN PILAANTUNEISUUSTUTKIMUS. Lohjan kaupunki Palvelutuotanto / rakennuttaminen ja kaupunkitekniikka Seppo Lötjönen

HIIDENSALMI, LOHJA SEDIMENTIN PILAANTUNEISUUSTUTKIMUS. Lohjan kaupunki Palvelutuotanto / rakennuttaminen ja kaupunkitekniikka Seppo Lötjönen Vastaanottaja Lohjan kaupunki Palvelutuotanto / rakennuttaminen ja kaupunkitekniikka Seppo Lötjönen Asiakirjatyyppi Tutkimusraportti Päivämäärä 19.9.2018 Viite 1510042322 HIIDENSALMI, LOHJA SEDIMENTIN

Lisätiedot

POP-yhdisteitä koskevan Tukholman yleissopimuksen velvoitteiden kansallinen täytäntöönpanosuunnitelma (NIP) - tilaisuus , SYKE, Helsinki

POP-yhdisteitä koskevan Tukholman yleissopimuksen velvoitteiden kansallinen täytäntöönpanosuunnitelma (NIP) - tilaisuus , SYKE, Helsinki Tahattomasti syntyvien POPyhdisteiden päästöt Suomessa POP-yhdisteitä koskevan Tukholman yleissopimuksen velvoitteiden kansallinen täytäntöönpanosuunnitelma (NIP) - tilaisuus 10.10.2017, SYKE, Helsinki

Lisätiedot

Ympäristömyrkyt Itämeren kaloissa ja koko ekosysteemissä

Ympäristömyrkyt Itämeren kaloissa ja koko ekosysteemissä Ympäristömyrkyt Itämeren kaloissa ja koko ekosysteemissä Ikääntyvien yliopiston terveys, hyvinvointi ja ympäristö -luentosarja 1 Tänään puheena Ympäristömyrkyistä (dioksiinit, PCB-, PBDE-, PFAS-yhdisteet)

Lisätiedot

PFAS ja paloharjoitusalueet - uudet selvitykset, tilanne ja riskit

PFAS ja paloharjoitusalueet - uudet selvitykset, tilanne ja riskit PFAS ja paloharjoitusalueet - uudet selvitykset, tilanne ja riskit MUTKU-päivät, 25.3. 2015, Lahti Jussi Reinikainen, SYKE 1 http://yle.fi/uutiset/svt_lasten_talvikengista loytyi_haitallisia_aineita/7609792

Lisätiedot

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM Karjalainen Anneli, Soveri Ulla- Riitta Suuri valiokunta

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM Karjalainen Anneli, Soveri Ulla- Riitta Suuri valiokunta Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2015-00063 YSO Karjalainen Anneli, Soveri Ulla- Riitta 26.02.2015 Suuri valiokunta Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi valtiosta toiseen tapahtuvaa ilman epäpuhtauksien kaukokulkeutumista

Lisätiedot

Dibentso-p-dioksiinien ja dibentsofuraanien ekvivalenttikertoimet

Dibentso-p-dioksiinien ja dibentsofuraanien ekvivalenttikertoimet 151/2013 11 Liite 1 Dibentso-p-dioksiinien ja dibentsofuraanien ekvivalenttikertoimet Dioksiinien ja furaanien kokonaispitoisuuksien määrittämiseksi seuraavien dibentso-pdioksiinien ja dibentsofuraanien

Lisätiedot

Konservointityössä huomioitavia haitta-aineita

Konservointityössä huomioitavia haitta-aineita 1 Konservointityössä huomioitavia haitta-aineita 26.11.2018 Konservaattoriliiton syyskoulutuspäivät 2018 - Kulttuuriperintökohteiden sisältämät haitalliset ja vaaralliset aineet KUMPPANISI LABORATORIOTUTKIMUKSISSA

Lisätiedot

Kaasumittaukset jatkuvatoimiset menetelmät 1. Näytteenotto 1 Näytteenottolinja

Kaasumittaukset jatkuvatoimiset menetelmät 1. Näytteenotto 1 Näytteenottolinja Kaasumittaukset jatkuvatoimiset menetelmät 1 Näytteenotto 1 Näytteenottolinja Kaasumittaukset jatkuvatoimiset menetelmät 2 Näytteenotto 2 Näytteenkäsittelytekniikat y Suositus: näytekaasu suoraan kuumana

Lisätiedot

Kemikaalien valmistuksen, käytön, viennin ja tuonnin rajoittaminen. POP-yhdisteiden rajoitukset. Tukholman sopimus ja POP-yhdisteet

Kemikaalien valmistuksen, käytön, viennin ja tuonnin rajoittaminen. POP-yhdisteiden rajoitukset. Tukholman sopimus ja POP-yhdisteet Kemikaalien valmistuksen, käytön, viennin ja tuonnin rajoittaminen POP-yhdisteiden rajoitukset Timo Seppälä Ylitarkastaja SYKE/haitallisten aineiden yksikkö 3.11.2015 Rajoitukset perustuvat kemikaalin

Lisätiedot

Näytteiden merkitseminen, sinetöinti ja kuljetus

Näytteiden merkitseminen, sinetöinti ja kuljetus Näytteiden merkitseminen, sinetöinti ja kuljetus NMKL Evira Tulli -näytteenottokoulutus 19.11.2015 Kristiina Ala-Fossi-Aalto 1 Näytteiden merkitseminen - Estetään näytteiden sekaantuminen - Varmistetaan

Lisätiedot

Ympäristölle vaaralliset aineet kaloissa - missä mennään ympäristön tilan arvioinnissa?

Ympäristölle vaaralliset aineet kaloissa - missä mennään ympäristön tilan arvioinnissa? EU-kalat III seminaarit Aloitus 23.05.2016 SYKE, Helsinki Loppu 25.11. 2018 Säätytalo, Helsinki Ympäristölle vaaralliset aineet kaloissa - missä mennään ympäristön tilan arvioinnissa? Jaakko Mannio SYKE

Lisätiedot

Haitallisten aineiden näytteenotto ja esiintyminen jätevedenpuhdistamoilla

Haitallisten aineiden näytteenotto ja esiintyminen jätevedenpuhdistamoilla SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUKSEN RAPORTTEJA 5 2008 Haitallisten aineiden näytteenotto ja esiintyminen jätevedenpuhdistamoilla Kirjallisuusselvitys Henri Haimi ja Jaakko Mannio Suomen ympäristökeskus SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUKSEN

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus Tilausnro (WNAANT/N1), saapunut , näytteet otettu (09:40) Näytteenottaja: VS

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus Tilausnro (WNAANT/N1), saapunut , näytteet otettu (09:40) Näytteenottaja: VS TESTAUSSELOSTE 1 (4) Raision kaupunki Tekninen keskus Ympäristönvalvontapalvelut PL 100 21201 RAISIO Tilausnro 156291 (WNAANT/N1), saapunut 4.6.2013, näytteet otettu 4.6.2013 (09:40) Näytteenottaja: VS

Lisätiedot

Huumetestauksen tekniikkaa

Huumetestauksen tekniikkaa Huumetestauksen tekniikkaa SKKY ry:n ja Sairaalakemistit ry:n syyskoulutuspäivät 1.11.2013, Helsinki FT Antti Leinonen Huume-, lääkeaine- ja dopinganalytiikan yksikkö Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy Huumetestien

Lisätiedot

POP-aineet jätteissä; katsaus lainsäädäntöön. Else Peuranen, ympäristöministeriö SYKE, Helsinki

POP-aineet jätteissä; katsaus lainsäädäntöön. Else Peuranen, ympäristöministeriö SYKE, Helsinki POP-aineet jätteissä; katsaus lainsäädäntöön SYKE, 29.-30.10.2013 Helsinki POP-ainelainsäädäntö ja kv.sopimukset Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) 850/2004 pysyvistä orgaanisista yhdisteistä

Lisätiedot

KEMIALLINEN RISKINARVIOINTI. Tutkimusprofessori Anja Hallikainen 26.10.2011

KEMIALLINEN RISKINARVIOINTI. Tutkimusprofessori Anja Hallikainen 26.10.2011 KEMIALLINEN RISKINARVIOINTI Tutkimusprofessori 26.10.2011 Historian havinaa OECD:n ohjeet tarvittavista toksisuustutkimuksista ja eläinkokeista Kemiallisen yhdisteen syöpävaarallisuus tärkein tutkittava

Lisätiedot

Haakoninlahden sedimenttitutkimus

Haakoninlahden sedimenttitutkimus SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA HELSINGIN KAUPUNKI, STARA Haakoninlahden sedimenttitutkimus Tutkimusraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 11.9.2012 P19261P001 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Tutkimusraportti

Lisätiedot

Mukautuva pätevyysalue - hyödyntäminen käytännön laboratoriotyössä. FINAS-päivä Sara Heilimo, Tullilaboratorio

Mukautuva pätevyysalue - hyödyntäminen käytännön laboratoriotyössä. FINAS-päivä Sara Heilimo, Tullilaboratorio Mukautuva pätevyysalue - hyödyntäminen käytännön laboratoriotyössä FINAS-päivä 26.1.2017 Sara Heilimo, Tullilaboratorio Esityksen sisältö Tullilaboratoriosta lyhyesti Mukautuva pätevyysalue Tullilaboratoriossa

Lisätiedot

Tampereen Rantaväylä (Vt 12) välillä Santalahti-Naistenlahti, tiesuunnitelman täydentäminen

Tampereen Rantaväylä (Vt 12) välillä Santalahti-Naistenlahti, tiesuunnitelman täydentäminen TAMPEREEN KAUPUNKI Kaupunkiympäristön kehittäminen Tampereen Rantaväylä (Vt 12) välillä Santalahti-Naistenlahti, tiesuunnitelman täydentäminen SANTALAHDEN RANTAPENGERRYSALUEEN SEDIMENTTITUT- KIMUKSET TUTKIMUSRAPORTTI

Lisätiedot

ASETUKSET. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

ASETUKSET. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 115/22 ASETUKSET KOMISSION ASETUS (EU) 2017/771, annettu 3 päivänä toukokuuta 2017, asetuksen (EY) N:o 152/2009 muuttamisesta dioksiinien ja polykloorattujen bifenyylien pitoisuuksien määrittämiseen

Lisätiedot

Kemialliset aseet ja verifikaatioanalytiikka

Kemialliset aseet ja verifikaatioanalytiikka Kemialliset aseet ja verifikaatioanalytiikka FT Paula Vanninen Johtaja Kemiallisen aseen kieltosopimuksen valvontalaitos () Historiaa I Maailmansota saksalaiset, britit, ranskalaiset ja amerikkalaiset

Lisätiedot

Haitalliset aineet jätevesissä - hanke

Haitalliset aineet jätevesissä - hanke 25.9.2013 Haitalliset aineet jätevesissä - hanke Saijariina Toivikko vesihuoltoinsinööri 25.9.2013 1 Saijariina Toivikko Selvitys haitallisista aineista jätevesissä Tutkimus haitallisten aineiden kartoittamiseksi

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 3.8.2016 16-4925 #2 1 (4) Uudenkaupungin kaupunki Uudenkaupungin Vesi Nervanderinkatu 9 23500 UUSIKAUPUNKI Tilausnro 192720 (WUKI/N10), saapunut 12.7.2016, näytteet otettu

Lisätiedot

Pohjois-Suomen pysyviä ja kaukokulkeutuvia

Pohjois-Suomen pysyviä ja kaukokulkeutuvia Erikoistutkija Sari Kauppi, Suomen ympäristökeskus Ryhmäpäällikkö Jaakko Mannio, Suomen ympäristökeskus Erikoistutkija Pia Anttila, Ilmatieteen laitos Yksikön päällikkö Hannu Kiviranta, Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Tärkeimmät yhdisteryhmät ja niiden käyttäytyminen ympäristössä

Tärkeimmät yhdisteryhmät ja niiden käyttäytyminen ympäristössä Ympäristön kemikalisoituminen HY luentosarja 27.10.2015 Tärkeimmät yhdisteryhmät ja niiden käyttäytyminen ympäristössä Jaakko Mannio SYKE Kulutuksen ja tuotannon keskus, haitalliset aineet 27.10.2015 Taustaa

Lisätiedot

YLEISSOPIMUKSEN TOIMEENPANEVAN ELIMEN PÄÄTÖKSEN 2009/1 1 ARTIK- LASSA ESITETYT PÖYTÄKIRJAN MUUTOKSET. A.1 artikla

YLEISSOPIMUKSEN TOIMEENPANEVAN ELIMEN PÄÄTÖKSEN 2009/1 1 ARTIK- LASSA ESITETYT PÖYTÄKIRJAN MUUTOKSET. A.1 artikla Liite 2 Sopimusteksti YLEISSOPIMUKSEN TOIMEENPANEVAN ELIMEN PÄÄTÖKSEN 2009/1 1 ARTIK- LASSA ESITETYT PÖYTÄKIRJAN MUUTOKSET A.1 artikla Korvataan 12 kohta seuraavasti: uudella kiinteällä lähteellä mitä

Lisätiedot

SEDIMENTTITUTKIMUS HAMINAN PAPPILANSAARTEN ALUEELLA SYKSYLLÄ 2016

SEDIMENTTITUTKIMUS HAMINAN PAPPILANSAARTEN ALUEELLA SYKSYLLÄ 2016 SEDIMENTTITUTKIMUS HAMINAN PAPPILANSAARTEN ALUEELLA SYKSYLLÄ 2016 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 346/2016 Marja Anttila-Huhtinen TIIVISTELMÄ Haminan Pappilansaarten salmista haettiin

Lisätiedot

Mineraalilaboratorio Mila Oy Versio 2.8 Näytteenotto-ohje MINERAALILABORATORIO MILA OY NÄYTTEENOTTO-OHJE

Mineraalilaboratorio Mila Oy Versio 2.8 Näytteenotto-ohje MINERAALILABORATORIO MILA OY NÄYTTEENOTTO-OHJE MINERAALILABORATORIO MILA OY NÄYTTEENOTTO-OHJE 2017 NÄYTTEIDEN LÄHETYSOHJEITA - Näytteiden lähetys maanantaista torstaihin pikapostina. Taksin tai kuriiripalvelun välityksellä näytteitä voi lähettää myös

Lisätiedot

ANALYYSIVASTAUS Tilaus:

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 1 (7) Länsi-Suomen Rakennusanalyysi Oy Esa Rämänen Åbackantie 18 64320 DAGSMARK PAH-määritys materiaalinäytteestä Asiakasviite: Kauhajoen kaupunki / Räimiskä Analyysin kuvaus: PAH-yhdisteet tuotteessa,

Lisätiedot

TOIMINNAHARJOITTAJAN ILMOITUS KÄYTTÄMISTÄÄN HAITALLISISTA JA VAARALLISISTA AINEISTA

TOIMINNAHARJOITTAJAN ILMOITUS KÄYTTÄMISTÄÄN HAITALLISISTA JA VAARALLISISTA AINEISTA TOIMINNAHARJOITTAJAN ILMOITUS KÄYTTÄMISTÄÄN HAITALLISISTA JA VAARALLISISTA AINEISTA = Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojeluasetuksen muuttamisesta (889/2006): 2 = Valtioneuvoston asetus vesiympäristölle

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU)

KOMISSION ASETUS (EU) 25.8.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 223/29 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 757/2010, annettu 24 päivänä elokuuta 2010, pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus Tilausnro (WRAISIO/R2), saapunut , näytteet otettu (13:30) Näytteenottaja: SaKo

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus Tilausnro (WRAISIO/R2), saapunut , näytteet otettu (13:30) Näytteenottaja: SaKo TESTAUSSELOSTE 1 (4) Raision kaupunki Ympäristövirasto Nallinkatu 2 21200 RAISIO Tilausnro 157803 (WRAISIO/R2), saapunut 15.7.2013, näytteet otettu 15.7.2013 (13:30) Näytteenottaja: SaKo NÄYTTEET Lab.nro

Lisätiedot

Ympäristön saastumisen indikaattorit; Lapin poron ja hirven POP-yhdisteet

Ympäristön saastumisen indikaattorit; Lapin poron ja hirven POP-yhdisteet Ympäristön saastumisen indikaattorit; Lapin poron ja hirven POP-yhdisteet RISKin seminaari, Evira Päivi Ruokojärvi, THL 15.4.2013 Projektiryhmä, Evira Anniina Holma-Suutari, väitöskirjan tekijä, Oulun

Lisätiedot

Kemikaalien hallinta kiertotaloudessa: Kestävä ja turvallinen kiertotalous - SIRKKU

Kemikaalien hallinta kiertotaloudessa: Kestävä ja turvallinen kiertotalous - SIRKKU Kemikaalien hallinta kiertotaloudessa: Kestävä ja turvallinen kiertotalous - SIRKKU Sari Kauppi, Suomen ympäristökeskus, SYKE Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma (KIO) Kiertotalouslaitosten turvallisuusriskit

Lisätiedot

HORISONTAALIMENETELMIEN KÄYTTÄJÄKOKEMUKSIA UUDET YHTEISET STANDARDIT YMPÄRISTÖANALYTIIKKAAN? 2014/05/13

HORISONTAALIMENETELMIEN KÄYTTÄJÄKOKEMUKSIA UUDET YHTEISET STANDARDIT YMPÄRISTÖANALYTIIKKAAN? 2014/05/13 HORISONTAALIMENETELMIEN KÄYTTÄJÄKOKEMUKSIA RAMBOLL GROUP Perustettu v. 1945 Toimialat: Infrastruktuuri Rakentaminen Öljy & kaasu Energia Ympäristö Liikkeenjohto Säätiöpohjainen omistus Lähes 200 toimistoa

Lisätiedot

Kestävä ja turvallinen kiertotalous SIRKKU työpaja , SAS Radisson, Helsinki. Hannu Kiviranta THL Ympäristöterveysyksikkö

Kestävä ja turvallinen kiertotalous SIRKKU työpaja , SAS Radisson, Helsinki. Hannu Kiviranta THL Ympäristöterveysyksikkö Kestävä ja turvallinen kiertotalous SIRKKU työpaja 13.2.2019, SAS Radisson, Helsinki Jaakko Mannio SYKE Kulutuksen ja tuotannon keskus, haitalliset aineet Hannu Kiviranta THL Ympäristöterveysyksikkö Mannio,

Lisätiedot

PORFYRIATUTKIMUSKESKUS HELSINGIN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA

PORFYRIATUTKIMUSKESKUS HELSINGIN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA PORFYRIATUTKIMUSKESKUS HELSINGIN YLIOPISTOLLINEN KESKUSSAIRAALA Johtaja Dos. Raili Kauppinen, sisätautien erikoislääkäri Sähköposti: raili.kauppinen@hus.fi Puh. (09) 471 71910 Laboratorio tarjoaa analytiikka-

Lisätiedot

SEDIMENTTITUTKIMUSRAPORTTI

SEDIMENTTITUTKIMUSRAPORTTI SEDIMENTTITUTKIMUSRAPORTTI SUKELTAJAN SUORITTAMA NÄYTTEENOTTO KRUUNUNHAAN SILTASUUNNITTELUALUEEN SEDIMENTISTÄ HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO ENV520 27.3.2014 VAHANEN ENVIRONMENT OY Linnoitustie 5,

Lisätiedot

Ruoppausmassojen meriläjityksen kalatalousvaikutusten

Ruoppausmassojen meriläjityksen kalatalousvaikutusten Ramboll Finland Oy Knowledge taking people further Turun Satama Ruoppausmassojen meriläjityksen kalatalousvaikutusten tarkkailu 2007 Mateen haitta ainepitoisuudet 82117732 6.3.2008 Turun Satama Ruoppausmassojen

Lisätiedot

Liite 16. Kuva 1. Näytepisteet Savon Sellun tehdasalueella sekä sen läheisyydessä Kallaveden Kelloselällä.

Liite 16. Kuva 1. Näytepisteet Savon Sellun tehdasalueella sekä sen läheisyydessä Kallaveden Kelloselällä. Finnpulp Oy, ympäristölupahakemuksen täydennys 26.5.2016 Liite 16 Käytettävissä olevat tutkimustiedot ruoppausalueiden sedimenttien laadusta Geologian tutkimuskeskus (GTK) on tehnyt selvityksen maaperän

Lisätiedot

ANALYYSIVASTAUS Tilaus:

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 1 (6) Insinööritoimisto Levola Oy Tomi Levola Pihlajaranta 10 28400 ULVILA PAH-määritys materiaalinäytteestä Asiakasviite: Sauvon Koulu Näytteen kerääjät: Tomi Levola Analyysin kuvaus: PAH-yhdisteet tuotteessa,

Lisätiedot

Haitallisten aineiden pitoisuudet puhdistetuissa jätevesissä ja jätevesien ekotoksisuus

Haitallisten aineiden pitoisuudet puhdistetuissa jätevesissä ja jätevesien ekotoksisuus SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUKSEN RAPORTTEJA 7 2012 Haitallisten aineiden pitoisuudet puhdistetuissa jätevesissä ja jätevesien ekotoksisuus Tarja Nakari, Eija Schultz, Päivi Munne, Pirjo Sainio ja Noora Perkola

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D47571/03 LIITE 1.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D47571/03 LIITE 1. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. tammikuuta 2017 (OR. en) 5442/17 ADD 1 AGRILEG 13 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 18. tammikuuta 2017 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Kom:n asiak.

Lisätiedot

LIITE I LUVAN- JA ILMOITUKSENVARAISUUDEN JA SUURONNETTOMUUSVAARAN TORJUNTAA KOSKEVIEN VELVOITTEIDEN MÄÄRÄYTYMINEN

LIITE I LUVAN- JA ILMOITUKSENVARAISUUDEN JA SUURONNETTOMUUSVAARAN TORJUNTAA KOSKEVIEN VELVOITTEIDEN MÄÄRÄYTYMINEN 256 LIITE I LUVAN- JA ILMOITUKSENVARAISUUDEN JA SUURONNETTOMUUSVAARAN TORJUNTAA KOSKEVIEN VELVOITTEIDEN MÄÄRÄYTYMINEN 1. Tässä liitteessä esitetään luvan- ja ilmoituksenvaraisuuden ja suuronnettomuusvaaraa

Lisätiedot

NÄYTTEIDEN VASTAANOTTO

NÄYTTEIDEN VASTAANOTTO NÄYTTEIDEN VASTAANOTTO Näytteiden vastaanotto Vierasainevalvontanäytteitä Projektinäytteitä Tilaustutkimusnäytteitä Vertailututkimusnäytteitä Aistinvaraiseen arviointiin tulevia näytteitä Näytteet tulevat

Lisätiedot

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset keväältä 2017

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset keväältä 2017 / 2 Stora Enso Oyj A 74.6 Varkauden tehdas Keski-Savon Vesi Oy 29.6.207 Carelian Caviar Oy Tiedoksi: Pohjois-Savon ely-keskus Keski-Savon ympäristölautakunta Rantasalmen ympäristönsuojelultk Joroisten

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 27.3.2018 18-1878 #1 1 (4) Uudenkaupungin kaupunki Uudenkaupungin Vesi Nervanderinkatu 9 23500 UUSIKAUPUNKI Tilausnro 212152 (WUKI/V2), saapunut 19.3.2018, näytteet otettu

Lisätiedot

PFARA-projektin tuloksia

PFARA-projektin tuloksia PFARA-projektin tuloksia PIMA-päivät 7.5.2019, Helsinki Jussi Reinikainen jussi.reinikainen@ymparisto.fi Raportti valmis! http://hdl.handle.net/10138/301524 Julkaistu myös aiemman PFAS-ELYselvityksen tulokset

Lisätiedot

Elintarvikkeiden orgaaniset ympäristömyrkyt ja niiden siirtyminen ihmiseen. Terttu Vartiainen, Hannu Kiviranta, Arja Hallikainen ja Teija Strandman

Elintarvikkeiden orgaaniset ympäristömyrkyt ja niiden siirtyminen ihmiseen. Terttu Vartiainen, Hannu Kiviranta, Arja Hallikainen ja Teija Strandman Ruoka Elintarvikkeiden orgaaniset ympäristömyrkyt ja niiden siirtyminen ihmiseen Terttu Vartiainen, Hannu Kiviranta, Arja Hallikainen ja Teija Strandman Ravintomme sisältää pieninä pitoisuuksina erilaisia

Lisätiedot

Liite: Mittaus- ja laskentamenetelmät

Liite: Mittaus- ja laskentamenetelmät Liite: Mittaus- ja laskentamenetelmät Method used for determination of releases/off-site transfers Measurement methodologies: Mittausmenetelmät Internationally approved measurement standard Kansainvälisesti

Lisätiedot

Turun sataman TBTsedimenttien. liukoisuustutkimukset. Knowledge taking people further --- Modifioitu diffuusiotesti LIFE06 ENV/FIN/00195-STABLE

Turun sataman TBTsedimenttien. liukoisuustutkimukset. Knowledge taking people further --- Modifioitu diffuusiotesti LIFE06 ENV/FIN/00195-STABLE Ramboll Knowledge taking people further --- Turun sataman TBTsedimenttien liukoisuustutkimukset Modifioitu diffuusiotesti LIFE06 ENV/FIN/00195-STABLE Helmikuu 2007 Ramboll Vohlisaarentie 2 B 36760 Luopioinen

Lisätiedot

(6) Pöytäkirjan osapuolten on hyväksyttävä päätöksissä 2009/1 ja 2009/2 esitetyt muutokset pöytäkirjan 14 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

(6) Pöytäkirjan osapuolten on hyväksyttävä päätöksissä 2009/1 ja 2009/2 esitetyt muutokset pöytäkirjan 14 artiklan 3 kohdan mukaisesti. 18.5.2016 L 127/21 NEUVOSTON PÄÄTÖS (EU) 2016/769, annettu 21 päivänä huhtikuuta 2016, valtiosta toiseen tapahtuvaa ilman epäpuhtauksien kaukokulkeutumista koskevaan vuoden 1979 yleissopimukseen liittyvän

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus TESTAUSSELOSTE 1 (4) Raision kaupunki Ympäristövirasto Nallinkatu 2 21200 RAISIO Tilausnro 146791 (WRAISIO/R2), saapunut 17.7.2012, näytteet otettu 17.7.2012 (09:45) Näytteenottaja: Saarenala Auli NÄYTTEET

Lisätiedot

Stara (Helsingin kaupungin rakentamispalvelu) Tarjouspyyntö HEL Päiväys

Stara (Helsingin kaupungin rakentamispalvelu) Tarjouspyyntö HEL Päiväys 1/10 Pitääkö poissulkemisperusteet kohtaan toimittaa liitteeksi yrityksen hallituksen jäsenten, toimitusjohtajan ja osastopäälliköiden rikosrekisteriotteet, vaikka heidän ei tiedetä syyllistyneen mihinkään

Lisätiedot

Itämeren silakan ympäristömyrkkyjen vähentyminen vuosina 1978-2009 ja mahdolliset terveydelliset ja taloudelliset hyödyt

Itämeren silakan ympäristömyrkkyjen vähentyminen vuosina 1978-2009 ja mahdolliset terveydelliset ja taloudelliset hyödyt Itämeren silakan ympäristömyrkkyjen vähentyminen vuosina 1978-2009 ja mahdolliset terveydelliset ja taloudelliset hyödyt Riikka Airaksinen Itämeren silakan ympäristömyrkkyjen vähentyminen vuosina 1978-2009

Lisätiedot

Orgaaniset haitta-aineet biokaasulaitosten lopputuotteissa

Orgaaniset haitta-aineet biokaasulaitosten lopputuotteissa Orgaaniset haitta-aineet biokaasulaitosten lopputuotteissa Kimmo osuominen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Riskinarvioinnin tutkimusyksikkö Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT 1 Taustaa

Lisätiedot

Tahkolahden vesistösedimentin koontiraportti

Tahkolahden vesistösedimentin koontiraportti Tahkon matkailukeskuksen keskustan liikennejärjestelyjen ja ympäristön kehittäminen Tuomas Pelkonen 29. huhtikuuta 2019 / 1 Tahkolahden vesistösedimentin koontiraportti Geologian tutkimuskeskus on tehnyt

Lisätiedot

Makeutusaineet, lääkeaineet ja perfluoratut aineet Kokemäenjoen vesistössä CONPAT-hankkeen tuloksia

Makeutusaineet, lääkeaineet ja perfluoratut aineet Kokemäenjoen vesistössä CONPAT-hankkeen tuloksia Makeutusaineet, lääkeaineet ja perfluoratut aineet Kokemäenjoen vesistössä CONPAT-hankkeen tuloksia Noora Perkola, SYKE, Ympäristöterveyspäivät Tampere, 3.11.2016 3.11.2016 1.9.2012-31.12.2016 Veden kontaminantit

Lisätiedot

SELKÄYDINNESTEEN NÄYTTEENOTTO

SELKÄYDINNESTEEN NÄYTTEENOTTO PREANALYTIIKKA Sivu 1(5) Versio: 2.0 / 03.01.2014 Laatijat: T.Kouri, J. Lilja, A-C. Berglund, U. Tuulos-Kontio, U. Koponen, E.Alppiranta, P.Hälikkä, R. Hilla, R. Loginov 03.01.2014 Tarkastajat: L.Uotila,

Lisätiedot

Haitallisten aineiden esiintyminen Suomen vesiympäristössä

Haitallisten aineiden esiintyminen Suomen vesiympäristössä Ympäristön kemikalisoituminen HY luentosarja 27.10.2015 Haitallisten aineiden esiintyminen Suomen vesiympäristössä Jaakko Mannio SYKE Kulutuksen ja tuotannon keskus, haitalliset aineet 9.11.2015 Tässä

Lisätiedot

VPD-aineiden päästölähdeselvitys ja toimialakohtaisten suositusten laatiminen toiminnanharjoittajien päästötarkkailuohjelmille

VPD-aineiden päästölähdeselvitys ja toimialakohtaisten suositusten laatiminen toiminnanharjoittajien päästötarkkailuohjelmille VPD-aineiden päästölähdeselvitys ja toimialakohtaisten suositusten laatiminen toiminnanharjoittajien päästötarkkailuohjelmille Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen OHKE-hankkeessa toteutetun ympäristölupavelvollisille

Lisätiedot

Ohjeita vesinäytteen ottamiseen TIINA TULONEN, SARI UUSHEIMO

Ohjeita vesinäytteen ottamiseen TIINA TULONEN, SARI UUSHEIMO Ohjeita vesinäytteen ottamiseen TIINA TULONEN, SARI UUSHEIMO Tässä ohjeistuksessa kerrotaan 1) kuinka otetaan vesinäyte laboratorioanalysointia varten 2) mitä muita vedenlaatuhavaintoja voi tehdä näytteenoton

Lisätiedot

Euroopan unionin virallinen lehti

Euroopan unionin virallinen lehti L 32/6 6.2.2018 KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2018/172, annettu 28 päivänä marraskuuta 2017, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE J ^Talousvesitutkimus 13.11.2017 17-8046 #1 1 (4) Martonvaaran vesiosuuskunta Tossavainen Jarmo jarmo.tossavainen@luukku.com Tilausnro 228289 (4765J/VERJAKSO),

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 12.4.2013. Tilausnro 153993 (WRAISIO/R1), saapunut 25.3.2013, näytteet otettu 25.3.2013 (09:00) Näytteenottaja: JS

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 12.4.2013. Tilausnro 153993 (WRAISIO/R1), saapunut 25.3.2013, näytteet otettu 25.3.2013 (09:00) Näytteenottaja: JS TESTAUSSELOSTE 1 (4) Raision kaupunki Ympäristövirasto Nallinkatu 2 21200 RAISIO Tilausnro 153993 (WRAISIO/R1), saapunut 25.3.2013, näytteet otettu 25.3.2013 (09:00) Näytteenottaja: JS NÄYTTEET Lab.nro

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE *Vesilaitosvesi

TESTAUSSELOSTE *Vesilaitosvesi 20.11.201 1-4031 1 (4) Kirkkonummen kunta / Vesihuoltolaitos Lehtinen Maria PL 20 02401 KIRKKONUMMI Tilausnro 91197 (103/Meiko), saapunut 3.11.201, näytteet otettu 3.11.201 (11:30) Näytteenottaja: Luvyn

Lisätiedot