214, KH :00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "214, KH 5.10.2015 18:00"

Transkriptio

1 214, KH :00 ST: 1/2015 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Puheenjohtajan päätös:

2 215, KH :00 ST: 2/2015 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Kaupunginhallituksen päätös:

3 216, KH :00 ST: 3/2015 ESITYSLISTAN HYVÄKSYMINEN Kaupunginhallituksen päätös:

4 217, KH :00 ST: 4/2015 ILMOITUSASIAT Seuraavien kokousten pöytäkirjat: Seinäjoen koulutuskuntayhtymän hallitus Suupohjan koulutuskuntayhtymän hallitus Seinäjoen koulutuskuntayhtymän valtuusto Länsirannikon valvontalautakunnan ympäristöjaoston pöytäkirja Pohjanmaan liiton maakuntahallitus Kutsu seuraavaan kokoukseen: Suupohjan koulutuskuntayhtymän hallitus Länsirannikon valvontalautakunta Uutisia Pohjanmaan liitosta 7/2015. Aluehallintoviraston kuulutus ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisesta lupahakemuksesta, A. Ruohonen. KEHA keskuksen päätös työvoimapoliittisen avustuksen maksusta. Opetus- ja kulttuuriministeriön yleiskirjeet Valtionavustukset yleisten kirjastojen erityistehtäviin ja toiminnan kehittämiseen. ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaun sekä muiden yhteisten hakujen aikataulusta. muutoksia ammatillisen koulutuksen opiskelijaksi ottamisen perusteisiin. Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry:n valituksen Länsirannikon valvontalautakunnan ympäristöjaoston päätöksestä ympäristöluvan myöntämisestä ARock Ay:lle kiviaineksen louhintaan sekä murskaukseen ja murskeen välivarastointiin tilalla Uttermossan kylässä. Pohjanmaan liiton tiedoksianto koskien Pohjanmaan maakuntakaavaa, vaihekaavaa 1. ELY-keskuksen lausunto Tiukan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Kuntaliiton yleiskirje koskien Gramex ry:n uudistettua kuntasopimusta. Kuntien on syytä varautua maahanmuuttajien vastaanottoon. Pohjanmaan yrittäjäyhdistyksen jäsenkirje. KHO:n päätös hylätä Oy Uttermossan Tuulivoimapuisto Vindkraftpark Ab:n valitus Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä koskien valitusta ELY-keskuksen päätöksestä ympäristövaikutusten arvioinnin soveltamistarpeesta. Työ- ja elinkeinoministeriön ilmoitus TYP-lain toimeenpanon etenemisestä. Ministeri Vehviläisen vetoomus kuntapäättäjille. Sosiaali- ja terveysministeriön Kuntainfo 8/2015, lastensuojelun kiireellisiä sijoituksia koskevat muutokset alkaen. Etelä-Pohjanmaan liiton uutiskirje 5/2005 koskien Hyvinvointia kuntiin ilman rajoja. Rannikko-Pohjanmaan kuntayhtymän Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma K5. Kaupunginjohtajan ehdotus: Merkitään. Kaupunginhallituksen päätös:

5 218, KH :00 ST: 5/2015 PÄÄTÖKSET ASIOISTA, JOTKA KAUPUNGINHALLITUS VOI OTTAA KÄSITELTÄVIK- SEEN Tekninen lautakunta , Paavo Rantala. Kaupunginjohtajan ehdotus: Merkitään. Kaupunginhallituksen päätös:

6 219, KH :00 ST: 40/2015 KORKEIMMALLE HALLINTO-OIKEUDELLE ANNETTAVA SELITYS VAASAN HAL- LINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖKSESTÄ KOSKIEN KAUPUNGINVALTUUS- TON PÄÄTÖSTÄ HUVILATONTTIEN VUOKRASOPIMUSTEN UUSI- MISPERIAATTEISTA (ES/REN) (Kaupunginhallitus ) Antti Luoma ym. ovat jättäneet korkeimmalle hallinto-oikeudelle (KHO) valituksen Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä koskien kaupunginvaltuuston päätöstä , 68, huvilatonttien vuokrasopimusten uusimisperiaatteista. Korkein hallinto-oikeus pyytää kaupunginhallitukselta selitystä viimeistään Muutoksenhakijat ovat esittäneet seuraavat Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisua koskevat vaatimukset ja perusteet: Vaatimukset Korkein hallinto-oikeus kumoaa tehdyt päätökset niillä perusteilla, jotka olemme esittäneet kunnallisvalituksessa ja että KHO asettaa asian täytäntöönpanokieltoon. Lisäksi muutoksenhakijat esittävät seuraavaa: Perustelut 1. Asian valmistelu 1.1. Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että valmistelu ei ole ollut sillä tavalla ilmeisen puutteellinen, että valtuuston päätös olisi syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Kaupunginvaltuuston päätös poikkeaa kuitenkin täysin siitä, mitä kaupunginvaltuusto on asiassa aiemmin päättänyt ja mitä valtuustolle oli esitetty Aiemmin kaupunki oli arvioinut, että tonttien laadussa on hyvin suuria eroja ja, että korkeampien vuokrien soveltaminen edellyttäisi tonttien luokitusta (kaupunginhallitus ) Päätöstä tehdessään asiasisältöä valmistelematta valtuuston jäsenillä ei ole voinut olla riittävästi edellytyksiä arvioida monitahoisen asian syvällisiä oikeudellisia ja taloudellisia vaikutuksia, joita asiasta seuraa vuokralaisille. Hallinto-oikeus on todennut, että valtuuston toimivaltaan on kuulunut arvioida, pitääkö se suoritettua valmistelua riittävänä päätöksentekoa varten, ja ottaessaan asian ratkaistavakseen pitänyt valmistelua riittävänä. Tähän voi todeta, että kaupunginhallitus on valmistellut uudelleenvuokrausperiaatteet hyvinkin seikkaperäisesti, mutta kaupunginvaltuusto on päätöksessään muuttanut koko periaatteen ilman asiasisältöön kohdistuvaa etukäteisvalmistelua. Pidämme täten valmistelua riittämättömänä. Hallinto-oikeuden päätöksessä asiaa on tarkasteltu lähtökohtana valtuuston muodollinen päätöksentekojärjestys, ei asian sisältö. 2. Luottamuksensuoja ja oikeutetut odotukset 2.1. Pidämme virheellisenä hallinto-oikeuden tulkintaa siitä, että asiassa ei ole voinut muodostua luottamuksensuojaa ja syntyä oikeutettuja odotuksia, jotka olisi pitänyt huomioida. Tämä tulkinta perustuu liian suppeaan ja pinnalliseen arvioon, joka johtaa väärään lopputulokseen. Kaupunginvaltuuston päätöksen olisikin tullut huomioida uudelleenvuokrausprosessin aikana muodostuneet oikeutetut odo-

7 219, KH :00 ST: 40/2015 tukset ja noudattaa aiempaa päätöksentekoa asiassa, jotta luottamuksensuojan vastaista tilannetta ei olisi syntynyt Luottamuksensuojaa arvioidessaan hallinto-oikeus katsoo, että luottamuksensuoja ei synny vailla lainvoimaa olevasta päätöksestä Tähän voi todeta, että lainvoimainen päätös ei voi olla edellytys luottamuksensuojan saamiselle niin, että luottamuksensuojaan perustuvat odotukset häviäisivät hallinto-oikeuden päätöksellä Hallinto-oikeus ei ole myöskään huomioinut, että kaupunki on valtuuston päätösten ja välisenä aikana päättänyt oma-aloitteisesti toimeenpanna kyseisen lainvoimaa vailla olevan päätöksen toimittamalla uudet sopimukset allekirjoitettuina Tämä on viranomaisen kanssa asioivalle vuokralaiselle selkeä ratkaisu siitä, millä ehdoilla uudelleenvuokraus tapahtuu ja näin ollen muodostaa selkeän oikeutetun odotuksen asiassa. 3. Asian takautuva vaikutus 3.1. Kaupunki on valituksenalaisella päätöksellä päättänyt mitätöidä jo aiemmin allekirjoittamansa sitoumuksen vuokrasopimukseksi. Sillä, että varsinainen sopimussisältö on tuolloin kohdistunut tulevaisuuteen ( alkaen) ei ole merkitystä, koska takautuva vaikutus kohdistuu tähän sitoumukseen. 4. Yhdenvertainen kohtelu 4.1. Hallinto-oikeus on todennut, että kaupunginvaltuuston päätös ei ole yhdenvertaisuutta loukkaava viittaamalla yhteenvedonomaisesti yhdenvertaisuusperiaatteen keskeiseen sisältöön, aikaisempien sopimusten sisältöön, niiden kestoon ja lunastusoikeutta koskeviin poikkeuksiin esitettyihin syihin ja on pysyttänyt valtuuston päätöksen. Hallinto-oikeus keskittyy kuitenkin arviossaan päättyneissä vuokrasopimuksissa olleisiin vähäisiin hinnoittelueroihin ja pitänyt eroja suhteellisen pieninä. Tämä ei kuitenkaan ole yhdenvertaisen kohtelun arvioinnin oikea ja relevantti tarkastelukohde, sillä päätöksenteon kohteena ovat olleet tulevat alkavat vuokrasopimukset eivätkä päättyneet. Päättyneisiin vuokrasopimuksiin asetetut vähäiset korjaustekijät vuokriin (voimalaitoksen läheisyys, saaritontti), joita hallinto-oikeus on arvioinut päätöksessään eivät kuvasta tämänhetkisiä todellisia huomattavia eroja vuokratonttien laadullisissa tekijöissä kuten asian valmistelussa ulkopuolisten arviointien perusteella on käynyt ilmi Hallinto-oikeuden päätöksessä todetaankin asian oikeudellisen arvioinnin taustoituksessa, että kaupunki on asian aikaisemmassa käsittelyssä 1998 päättänyt, että korkeampaa hintatasoa ei voi soveltaa ilman tonttikohtaisia arvioita, koska vuokrattavissa kohteissa oli jo tuolloin huomattavia laadullisia eroja. Tämä käsitys vahvistuu valituksenalaisen päätöksen valmistelussa (alueiden neliöhintojen vaihteluväli on 4 49,79 euroa/m 2 ).

8 219, KH :00 ST: 40/ Asian valmistelussa ja aikaisemmassa päätöksenteossa kaupunki on pyrkinyt käyttämään tätä tonttikohtaista arviointia, mutta lopulta valituksenalaisessa päätöksessä päätynytkin ratkaisuun, jossa asetetaan kaikille ainoastaan pinta-alaan perustuva, mutta merkittävästi korkeampi vuokrataso riippumatta tontin pinta-alaan liittymättömistä laadullisista tekijöistä (esim. ranta, lunastusoikeus, saaritontti jne.) vastoin omaa aikaisempaa arviotaan asiassa (-98). Vuokralaiset, joiden tontit omaavat huonoja laadullisia tekijöitä joutuvat kohdelluksi yhdenvertaisuuden vastaisesti koska vastaavankokoinen hyvälaatuinen vuokratontti hinnoitellaan samoin korkeammalla hintatasolla. Tämän tilanteen synty pyrittiin asian valmistelussa välttämään tonttikohtaisella hinnoittelulla, jota vastaan valtuusto kuitenkin päätti. Liitteet: Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisu Antti Luoma ym. valitus Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus antaa Korkeimmalle hallinto-oikeudelle seuraavan selityksen: 1. Asian valmistelu Vaasan hallinto-oikeus on ratkaisussaan sivuilla täysin oikein todennut, ettei asiassa ole käynyt ilmi mitään sellaisia seikkoja, joiden seurauksena kaupunginvaltuuston päätös tulisi kumota kuntalain (1995/365) 90 :n 2. mom. 1. kohdan nojalla. Mikäli katsottaisiin, että kaupunginvaltuuston päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä muutoksenhakijoiden KHO:lle esittämin perustein, valtuutetut eivät kuntalain (1995/365) 59 :n mukaan voisi asian käsittelyn aikana käytävässä keskustelussa jättää kaupunginhallituksen perusehdotuksesta poikkeavaa päätösehdotuksen. Näin ei kuitenkaan ole. Muutoksenhakijoiden väitteelle siitä, että päätös olisi syntynyt virheellisessä järjestyksessä sillä perusteella, että valtuutetuilla ei ole voinut olla riittävästi edellytyksiä arvioida monitahoisen asian syvällisiä oikeudellisia ja taloudellisia vaikutuksia, joita asiasta seuraa vuokralaisille, ei ole perusteita. Asia pantiin vireille teknisessä lautakunnassa ja oli siten ollut käsiteltävänä lähes 1,5 vuotta joulukuussa 2014, jolloin kaupunginvaltuusto toistamiseen päätti huvilatonttien vuokrasopimusten uusimisperiaatteista sen jälkeen kun Vaasan hallinto-oikeus kumosi valtuuston tekemän päätöksen asiassa. Asiasta on myös kunnallishallinnon ulkopuolella keskusteltu vilkkaasti valtuutettujen ja vuokralaisista, eli asian asianosaisista koostuvan paikallisen huvilayhdistyksen välillä. 2. Luottamuksensuoja ja oikeutetut odotukset Vaasan hallinto-oikeus on ratkaisussaan sivulla 35 (toinen kappale) täysin oikein todennut, ettei valtuuston voida katsoa päätöksellään loukanneen vuokralaisten oikeutettuja odotuksia, kun otetaan huomioon luottamuksen-

9 219, KH :00 ST: 40/2015 suojaperiaatteen keskeinen sisältö, kaupungin ja vuokralaisten aiemmat vuokrasopimussuhteet, mukaan lukien vuokran määräytymisperusteet nyt ja aiemmin. Myöskään se, että valtuusto on tehnyt uuden, erisisältöisen päätöksen kuin hallinto-oikeuden kaikilta osin kumoama päätös ei ole vastoin luottamuksensuojaperiaatetta. Lainvoimaa vailla ollut aiempi päätös ei ole voinut luoda vuokralaisille luottamuksensuojan edellyttämiä perusteltuja odotuksia. On oikein, kuten muutoksenhakijat ilmoittavat valituksessaan, että kaupunki ehti lähettää allekirjoitettavaksi 64 vuokrasopimusta, jotka perustuivat kaupunginvaltuuston päätöksen sisältöön. Hallinto-oikeus kuitenkin kumosi päätöksen kaikilta osin Yksi kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen 16 muutoksenhakijasta, Mirva Tulisalo, oli kunnallisvalituksessaan vaatinut, että hallinto-oikeus asettaisi päätöksen täytäntöönpanokieltoon. Hallinto-oikeus ei kuitenkaan antanut tässä asiassa välipäätöstä täytäntöönpanokiellosta, kuten tämän asian käsittelyssä annettiin Vasta pääasian ratkaisussa hallinto-oikeus päätti, että kaupungin tulee välittömästi keskeyttää asian täytäntöönpano. Kuntalain (1995/365) 98 :ssä todetaan vailla lainvoimaa olevan päätöksen täytäntöönpanosta kuntahallinnossa seuraavaa: Päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi taikka jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä toimielin tai valitusviranomainen kieltää täytäntöönpanon. Tämä on kuitenkin poikkeussäännös. Pääsääntö kaikkien viranomaisten täytäntöönpanon osalta sisältyy hallintolainkäyttölain (1996/586) 31 :n 1. ja 2. momentteihin: Päätöstä, johon saa hakea muutosta valittamalla, ei saa panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Päätös voidaan kuitenkin panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, jos laissa tai asetuksessa niin säädetään tai jos päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti, tai jos päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä. Kunnan viranomaisen olettamuksena on siten, että viranomaiselle annetaan mahdollisuus panna täytäntöön valituksen kohteena oleva päätös, kun taas muiden viranomaisten lähtökohtana on, että täytäntöönpano tapahtuu vasta sen jälkeen kun päätös on hallintovalituksen jättämisen jälkeen saanut lainvoiman 1,2. 1 Halila, Leena, Aer, Janne, Oikaisumenettely hallinnossa, WSOYpro, 2011, s. 207: Hallintopäätöksen täytäntöönpano edellyttää pääsäännön mukaan päätöksen lainvoimaisuutta (HLL ). Päätös voidaan hallintolainkäyttölain 31 :n 2 momentin mukaan kuitenkin panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, jos laissa tai asetuksessa niin säädetään, tai jos päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti, tai jos päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä. Kuntalain 98 toteuttaa päinvastaista lähtökohtaa. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi taikka jos oikaisuvaatimuksen käsiteltävä toimielin tai valitusviranomainen kieltää täytäntöönpanon. 2 Paso, Mirjami, Saukko, Petri, Tarukannel, Veijo, Tolvanen, Matti, Hallintolainkäyttö, Talentum, 2015, s : Hallintovalitukseen nähden päinvastainen sääntely perustuu kunnallisen itsehallinnon kunnioittamiseen. Valitus voi käydä täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi esimerkiksi silloin, kun kunnallisen toimielimen päätöksen perusteella on tehty ennen valitusajan ratkaisemista sekä kuntaa että toista osapuolta siviilioikeudellisesti sitova sopimus omaisuuden ostamisesta tai myymisestä.

10 219, KH :00 ST: 40/ vuokrasopimusta lähetettiin , eli ennen kuin päätös maanvuokran suuruudesta oli saanut lainvoiman, jotta vältyttäisiin tilanteesta, jossa vuokrasuhteen päätyttyä ei olisi voimassa olevia vuokrasopimuksia. Tätä pidettiin tärkeänä lähinnä siitä syystä, että vuokralainen oli hakenut vuokraoikeuden merkintää erityisenä oikeutena lainhuutorekisteriin ja käyttänyt vuokraoikeutta lainan panttiesineenä ja hakenut käyttöoikeuskiinnitystä kiinnitysrekisteriin. Kunta halusi suojata tätä yleistä etua panemalla täytäntöön tehty päätös, jolla ei vielä ollut lainvoimaa. Kuten alla selostetaan, täytäntöönpano pystyttiin korjaamaan lähettämällä uudet vuokrasopimukset Tätä täytäntöönpanoa ei siten voida verrata esim. kiinteistökauppaan, joka oikeuskirjallisuudessa usein mainitaan esimerkkinä päätöksestä, jossa kunnan tulee odottaa täytäntöönpanoa siihen saakka kunnes myyntipäätös on saanut lainvoiman. Liian varhaisesta täytäntöönpanosta aiheutunut vahinko ja näin ole myös luottamuksensuojan tarve vähenevät, koska päättyneiden vuokrasopimuksen kohdassa 3.2. todetaan seuraavaa: Vuokralaisella on etuoikeus kohdassa 3.1. mainitun vuokrakauden päättyessä saada alue välittömästi uudelleen vuokralle samaan käyttötarkoitukseen, jolloin uudet sopimukset solmitaan 15 vuodeksi pääosin muuttumattomin ehdoin, kuitenkin siten, että vuokranantajalla on oikeus määrätä uusi vuokra. Osapuolille, eli vuokralaisille ei ole ollut epäselvää, saavatko he vuokrata vuokra-alueet uudelleen sopimuskauden päätyttyä Joissakin tapauksissa sama vuokralainen tai sen perilliset ovat vuokranneet saman vuokra-alueen useita vuosia joka viidestoista vuosi uusittujen vuokrasopimusten ja uusittujen maanvuokrien nojalla. Siten luottamuksensuojan tarve vähenee ko. asiassa, koska valtuuston ja tekemät päätökset ovat yksittäisten vuokralaisten osalta koskeneet vain vuokramaksun suuruutta, eivätkä esimerkiksi sitä, kuka saa vuokrata tietyn alueen. Sitä vastoin vuokralaiset ovat koko ajan olleet tietoisia siitä, että vuokranantaja päättää vuokrasopimuksen mukaisesti maanvuokrasta. Maanvuokrasta on säädetty vuokrasopimuksen kohdassa 4.1, muilta osin sopimusehdot ovat samat sekä edellisen, päättyneen sopimuskauden, mutta myös sekä lähetettyjen tehtyyn päätökseen perustuvien vuokrasopimusten osalta. Jos noudatettaisiin muutoksenhakijan perustelua asiassa, eli että osittainen täytäntöönpano (64 vuokrasopimuksen lähettäminen yhteensä 229 sopimuksesta) on luonut osalle vuokralaisista luottamuksensuojan arvoisia odotuksia, joiden seurauksena tehty päätös katsotaan lainvastaiseksi Kuntalain (1995/365) 90 :n nojalla, tämä saisi merkillisiä seurauksia. Se johtaisi nimittäin siihen, että kaupunginvaltuusto joutuisi tekemään uuden päätöksen, joka sisällöltään vastaa tehtyä päätöstä, koska muunsisältöinen päätös katsottaisiin kuntalain (1995/365) 90 :n nojalla lainvastaiseksi. Niistä 64 vuokrasopimuksesta, jotka kunta päätti lähettää ja joiden myöhemmin todettiin sisältävän lainvastaisia vuokramaksuja, on vain kaksi vuokralaista kieltäytynyt palauttamasta niitä. Antti Luoma ym. ja

11 219, KH :00 ST: 40/2015 Tom Österholm ovat siten päättäneet olla allekirjoittamatta kumpaakaan lähetetyistä vuokrasopimuksista, ei lähetettyä eikä myöskään lähetettyä, vaan ovat molemmilla kerroilla palauttaneet molemmat sopimuskappaleet allekirjoittamattomina. Siten heidän tarvettaan luottamuksensuojaan voidaan kyseenalaistaa. Kunnallisvalituksen saa KunL 90 :n mukaisesti tehdä sillä perusteella, että päätöksen laillisuudessa tai päätösprosessissa on puutteita. Kunnallisvalitus on nimenomaan kunnan asukkaan oikeuskeino valvoa kunnan toiminnan laillisuutta. Maanvuokralain (1966/258) 6. luvun 78 :n mukaan vuokrasopimusta koskeva riita voidaan saattaa tuomioistuimessa soviteltavaksi siten kuin riitaasioiden sovittelusta yleisissä tuomioistuimissa annetussa laissa säädetään. Valitusviranomaisen tulee jättää tutkimatta kunnallisvalitus, joka voidaan tutkia muussa järjestyksessä. Kaupunginhallitus vaatii, että Korkein hallinto-oikeus jättää muutoksenhakijoiden valituksen tutkimatta tältä osin. Tämä koska luottamuksensuojaa ja oikeutettuja odotuksia koskeva perustelu on luonteeltaan sopimusoikeudellinen. Muutoksenhakijat väittämät koskevat siviilioikeudellisen sopimuksen voimassaoloa, mikä siten on yleisessä tuomioistuimessa käsiteltävä asia. Jos Korkein hallinto-oikeus päättää tutkia muutoksenhakijoiden valitusta siltä osin kuin he väittävät, että kaupunginvaltuuston päätös on lainvastainen johtuen kunnan lähettämästä vuokrasopimuksesta, kaupunginhallitus vaatii, että hallinto-oikeus kumoaa muutoksenhakijoiden kunnallisvalituksen, koska kaupunginvaltuuston päätös , 68, ei ole Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisussaan sivuilla esittämin perustein aineellisten määräysten tai ohjeiden vastainen (KuntaL 90 2 mom. 3 kohta). Valtuuston päätökseen , 95, perustuva vuokramaksun suuruutta koskeva luottamuksensuoja, jonka muutoksenhakijoiden tulee väittämänsä mukaan saada hyväkseen, edellyttää soveltamista ajatellen, että viranomaisen päätös ei ole lainvastainen Asian taannehtiva vaikutus Muutoksenhakijat esittävät katsovansa, että päätös saa taannehtivan vaikutuksen lähetettyjen sopimusten, eli valtuuston tekemän ja kumotun päätöksen seurauksena. Kaupunginhallitus vaatii ensisijaisesti, että valitus on tältä osin jätettävä tutkimatta, koska tämä koskee siviilioikeudellista asiaa, eli tarjouksen tai vuokrasopimuksen pätevyyttä. Maanvuokralain (1966/258) 6. luvun 78 :n mukaan vuokrasopimusta koskeva riita voidaan saattaa tuomioistuimessa soviteltavaksi siten kuin riita-asioiden sovittelusta yleisissä tuomioistuimissa annetussa laissa säädetään. Valitusviranomaisen tulee jättää tutkimatta kunnallisvalitus, joka voidaan tutkia muussa järjestyksessä. 3 Mäenpää, Olli, Hallintolaki ja hyvän hallinnon takeet, Edita, 2011, s : Luottamuksensuojan tavoitteena ei toisaalta ole muodostaa saavutettuja oikeuksia sen paremmin kuin pysyttää kerran tehtyä hallintopäätöstä täysin muuttumattomaksi. Siten viranomainen voi myös perustellusta syystä esimerkiksi muuttaa vakiintunutta ratkaisukäytäntöään. Toisaalta myönnetty lupa tai etuus voidaan myös peruuttaa tai niitä voidaan muuttaa, jos tällaiselle päätökselle on lainmukaiset perusteet. Luottamuksensuojan saaminen edellyttää, että viranomaisen päätös, tulkintalinja tai noudattama käytäntö on lainmukainen. Kaikki viranomaisten toimet eivät näin ollen ole sen luonteisia, että ne saisivat aikaan riittävän luottamuksensuojan.

12 219, KH :00 ST: 40/2015 Jos hallinto-oikeus katsoo, että valituksen tutkimiselle tältä osin on perusteita, kaupunginhallitus vaatii, että valitus tältä osin hylätään seuraavin perustein: Osana luottamuksensuojan periaatetta viranomaisia koskee kielto tehdä vaikutukseltaan taannehtivia päätöksiä. Yksittäisen osapuolen oikeus luottamuksensuojaan taannehtivien päätösten kiellon muodossa koskee vain lainvoiman saaneita päätöksiä 4. Siten valtuuston päätös ei kuntalain (1995/365) 90 :n nojalla voi olla lainvastainen tällä perusteella. Jos noudatettaisiin muutoksenhakijan väitettä asiassa, eli että osittainen täytäntöönpano (64 vuokrasopimuksen lähettäminen yhteensä 229 sopimuksesta) on luonut osalle vuokralaisista vaikutukseltaan taannehtivien päätösten suojan, jonka takia tehty päätös katsotaan lainvastaiseksi Kuntalain (1995/365) 90 :n nojalla, se saisi merkillisiä seurauksia. Se johtaisi nimittäin siihen, että kaupunginvaltuusto joutuisi tekemään uuden päätöksen, joka sisällöltään vastaa tehtyä päätöstä, koska muun sisältöinen päätös katsottaisiin kuntalain (1995/365) 90 :n nojalla lainvastaiseksi. Näin ei kuitenkaan voi olla ja tästä syystä vaikutukseltaan taannehtivien päätösten suoja koskee vain lainvoiman saaneita päätöksiä. 4. Tasapuolinen kohtelu Muutoksenhakijat kyseenalaistavat valituksessaan hallinto-oikeuden ratkaisun johtopäätöstä sivulla 36 (toinen kappale), jonka mukaan valtuuston päätöksen ei voida katsoa olevan vastoin vuokralaisten yhdenvertaisen kohtelun vaatimusta. Muutoksenhakijat esittävät, että hallinto-oikeus ei ole käyttänyt relevanttia tarkastelukohdetta, sillä päätöksenteon kohteena ovat olleet tulevat alkavat vuokrasopimukset eivätkä päättyneet. Muutoksenhakijat väittävät, että hallinto-oikeuden tulisi arvioida vuokraalueiden laadullisia tekijöitä ottaessaan kantaa siihen, onko valtuusto rikkonut yhdenvertaisuusperiaatetta. Tämä väite ei ole kuntalain (1995/365) 90 :n sisällön nojalla merkityksellistä. Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella että, että päätöksen laillisuudessa tai päätösprosessissa on puutteita tai että päättävä toimielin on ylittänyt toimivaltansa. Kunnallisvalitus on nimenomaan kunnan asukkaan oikeuskeino valvoa laillisuutta. Mitään lainvastaisuutta ei ole siinä, että kaupunginvaltuusto on päättänyt yhtä suuresta perusmaksusta kaikille vuokralaisille ja huomioinut maanvuokran määräytymismuuttujana ainoastaan kunkin vuokra-alueen pinta-alan 5. Tässä tapauksessa on kyse yksityisoikeudellisesta maksusta, johon sovelletaan maanvuokralakia (1966:258). Maanvuokralakiin ei sisälly määräyksiä vuokramaksun suuruudesta. Maanvuokralain (1966/258) 6. luvun 78 :n mukaan vuokrasopimusta koskeva riita 4 Kulla, Heikki, Förvaltningsförfarandets grunder, Talentum, Helsingfors 2014, svensk översättning, s. 119 ff.: Skyddet för berättigade förväntningar (ibland kallad skydd för tillit) är nära förbundet med rättssäkerhetsprincipen och särskilt med kraven på rättslig kontinuitet och konsekvens i myndigheternas verksamhet. I den offentliga rätten har principen anknytning till reglerna om rättskraft och myndighetsbesluts bestånd, förbudet mot retroaktivitet samt skyddet för god tro.. (s. 121) Som begrepp består det skydd för berättigade förväntningar som grundar sig på bestämmelsen i FL 6 av en grundmodell, som kan anses omfatta ett krav att få förvänta sig något bestämt, en på denna förväntan baserad verksamhet, att verksamheten är värd att skyddas samt en intresseavvägning. 5 Harjula, Prättälä, Kuntalaki, tausta ja tulkinnat, 8. teos, 2012, s., 571: Kunnallisten maksujen perusteita koskevaa yleistä, valtion maksuperustelakia vastaavaa lakia ei ole, mutta tiettyjen maksujen perusteiden määräämisestä on säädetty asianomaisessa erityislaissa... Jos julkisoikeudellisen maksun määräämisestä ei ole erityissäännöstä, maksu on periaatteessa vapaasti määrättävissä. Päättävän viranomaisen harkintavaltaa rajoittavat kuitenkin harkintavallan yleiset rajoitusperiaatteet Useimmin käytännössä joudutaan harkitsemaan, onko yhdenvertaisuusperiaatetta noudatettu. Maksujen erilaisuuden ja eron suuruuden täytyy olla asiallisesti perusteltavissa.

13 219, KH :00 ST: 40/2015 voidaan saattaa tuomioistuimessa soviteltavaksi siten kuin riita-asioiden sovittelusta yleisissä tuomioistuimissa annetussa laissa säädetään. Kaupunginhallitus vaatii ensisijaisesti, että Korkein hallinto-oikeus jättää valituksen tutkimatta tältä osin, koska vuokramasun suuruutta koskeva asia on käsiteltävä yleisessä tuomioistuimessa. Jos Korkein hallinto-oikeus päättää tutkia valituksen tältä osin, kaupunginhallitus vaatii sen hylkäämistä. Perustelu ehdotukselle yhtä suuresta maksusta kaikille vuokra-alueille sisältyy valtuuston kokouksen pöytäkirjaan, s. 37: Patrick Ragnäs perusteli ehdotustaan sillä, että tällä tavalla turvataan kaikkien vuokralaisten tasapuolinen kohtelu. Yhdenvertaisuusperiaate merkitsee sitä, että ryhmiä ei perusteetta saa kohdella eriarvoisesti. Hallinto-oikeus on ratkaisussaan perustellut johtopäätöstään siitä, että valtuuston päätös ei ole yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen ottamalla huomioon yhdenvertaisuusperiaatteen keskeisen sisällön, aikaisempien vuokrasopimusten sisällön, vuokrasopimusten pituuden ja lunastusoikeuden poikkeusehtojen syyt. Kaupunginhallitus toistaa antamansa lausunnon sisällön Vaasan hallinto-oikeudelle koskien lunastusoikeuden poikkeusehtojen syitä. Kuten hallinto-oikeus toteaa sivulla 36, ratkaisunsa toisessa kappaleessa, valtuuston kokoukseen laaditussa valmistelussa oli erillisen vahvistetun maanvuokran (700 euron perusmaksu sekä 0,10 euroa/m 2 ) syynä alueita koskeva kaavoitustilanne. Muutoksenhakijoiden vuokra-alueet sijaitsevat näillä alueilla eli Kellarinlahden (Källviken) pohjoispuolella ja mainitaan valmistelussa (kaupunginvaltuuston pöytäkirja , s. 29) seuraavasti; valkoisilla alueilla, Kellarinlahden (Källviken) alueella ja lahden pohjoispuolisilla. Näitä alueita kutsutaan valmistelutekstissä valkoisiksi alueiksi, koska valtuusto päätti hyväksyä Karhusaaren osayleiskaava 2020 nimisen osayleiskaavan tarkoituksenaan myöhemmin hyväksyä asemakaava voimalaitos- ja satamatoiminnan laajentamiseksi Karhusaarella. Lisäksi suunnitellaan biovoimalaitoksen rakentamista teollisuusalueelle ja osayleiskaavassa on myös osoitettu 5-6 rakennuspaikkaa tuulivoimalalle. Kunta omistaa kaiken maan, joka Karhusaaren osayleiskaavan 2020 mukaan on varustettu merkinnällä T-1 ja sijaitsee nykyisen hiilivoimalaitoksen pohjoispuolella. Alueella, jossa muutoksenhakijoiden vuokra-alueet sijaitsevat, oli jo ennestään lainvoiman saanut oikeusvaikutteinen rantayleiskaava. Alueilla, joilla muutoksenhakijoiden vuokra-alueet sijaitsevat, on rantayleiskaavassa merkintä RA. Björnön osayleiskaavan 2020 luonnoksessa (laatinut Pöyry Finland Oy, Seinäjoella 10. helmikuuta 2010, tarkistukset 7. joulukuuta 2010) annettiin niille alueille, joilla muutoksenhakijoiden vuokra-alueet sijaitsevat, seuraava kaavamerkintä: RA-1-merkintä, Källvikenin pohjoispuolella sijaitsevat nykyiset lomaasunnon rakennuspaikat on esitetty loma-asuntojen alueina, jotka on tarkoitettu säilymään loma-asuntokäytössä vähintään osayleiskaavakauden ajan. Uudisrakentaminen ja nykyisten rakennusten laajentaminen ei ole sallittua. Antti Luoma ym. ja Tom Österholm jättivät Vaasan hallinto-oikeuteen kunnallisvalituksen valtuuston päätöksestä hyväksyä Björnön osayleiskaava. Vaasan hallinto-oikeus katsoi ratkaisussaan , että päätös oli syntynyt virheellisessä järjestyksessä johtuen Karhusaaren osayleiskaavaan

14 219, KH :00 ST: 40/ sisältyvien RA-1-merkintöjen puutteellisesta kuulemisesta asian valmistelussa ja poisti siksi nämä alueet kaavakartasta. Siten nämä alueet nimitetään valtuuston päätöksessä valkoisiksi alueiksi, koska ne eivät sisälly Karhusaaren osayleiskaavaan. On hieman epävarmaa kuuluvatko kyseiset vuokra-alueet oikeusvaikutteiseen Kristiinankaupungin rantayleiskaavaan, joka sai lainvoiman Tosiasia on joka tapauksessa, että laajennettujen teollisuusalueiden yhdistäminen vapaa-ajan asutukseen on vaikeaa ja siten, voidaan todeta, että kaupunginvaltuuston tuleva tahto ja aikomus näiden nk. valkoisten alueiden osalta on epäselvä. Tulevaisuuden maankäyttöä säädellään asemakaavassa ja Karhusaaren osayleiskaavan mukaan alue asemakaavoitetaan viimeistään vuonna Tästä syystä näitä alueita ei ole sisällytetty siihen vuokra-alueryhmään, jossa vuokralaisille on valtuuston päätöksessä myönnetty oikeus hankkia omistusoikeus vuokra-alueeseen. 5. Yhteenveto Muutoksenhakijat kokevat, että Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisun asioita on tarkasteltu liian yleisellä tasolla ottamatta riittävästi huomioon koko huvilatonttien vuokrausprosessia ja kaupungin asiassa aikaisemmin tekemiä päätöksiä. Asioita on tarkasteltu lähinnä lain kirjaimen ja hallinnon näkökulmasta ottamatta riittävästi huomioon lain tarkoitusta sekä päätöksen seurauksia yksittäisille asianosaisille. Kaupunginhallitus myöntää, että asia on monisäikeinen, koska kunta solmii yksityisoikeudellisia vuokrasopimuksia noin 230 osapuolen kanssa valtuuston tekemän, vuokramaksujen suuruutta koskevan periaatepäätöksen pohjalta. Lisäksi on kyse monivuotisista oikeussuhteista, joissa kunnalle on annettu yksipuolinen oikeus tehdä uusi päätös vuokramaksujen suuruudesta joka viidestoista vuosi. Lisäksi on nyt myös osalle vuokralaisista ajankohtaistunut oikeus ostaa vuokraamansa vuokra-alue kaavoitustilanteen näin salliessa. Kaupunginvaltuuston päätöksestä voidaan kuitenkin vain tehdä laillisuusharkinta ja valitusperusteet rajoittuvat kuntalain 90 :ssä mainittuihin. Sitä vastoin hallinto-oikeus ei voi tehdä nk. tarkoituksenmukaisuusharkintaa asiassa 6. Ainoa päätös, joka valitusviranomaisen tulee tutkia, on kaupunginvaltuuston päätös Sitä vastoin valitusviranomaisella ei ole toimivaltaa tutkia valtuuston tekemästä päätöksestä jätetyssä kunnallisvalituksessa valtuuston aikaisemmin tekemien päätösten tai sen valmistelujen laillisuutta. Yhdenvertaisuusperiaatteen näkökulmasta tehty päätös perustui kunkin vuokra-alueen arviointiin, jossa vuokramaksu perustui 5 %:iin arvioinnista tietyin poikkeuksin. Koska muutoksenhakijoiden vuokra-alueita ei oltu arvioitu, ne suljettiin tämän maanvuokran määräytymisperiaatteen ulkopuolelle. Valtuuston tekemässä päätöksessä päätettiin, että kaikilla vuokralaisilla on sama perusmaksu sekä pinta-alaan perustuva 6 Ibid s. 738, Valitusperusteita on rajoitettu alun perin lähinnä kahdesta syystä. Ensinnäkin perustuslain 121 :n kunnallisen itsehallinnon suojasta on johdettu rajoituksia valitusviranomaisen tutkimisvallalle. Valitusviranomainen ei tee ratkaisuja kunnan itsehallintoon kuuluvissa asioissa. Toisena syynä valitusperusteiden rajoittamiseen on mainittu vaatimus paikallisolojen tuntemisesta. On katsottu, että kunnan viranomaisella on parhaat mahdollisuudet harkita asian tarkoituksenmukaisuus.

15 219, KH :00 ST: 40/2015 osuus vuokramaksusta. Tällaisen maksun vahvistamistavan ei voida katsoa olevan yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen. Kuten yllä on selostettu sekä Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisusta ilmi käyvin perustein kaupunginhallitus esittää, että valtuuston päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, että valtuusto ei ole ylittänyt toimivaltaansa tai että päätös on muulla perusteella lainvastainen. Kaupunginhallitus vastustaa sitä, että valitusviranomainen asettaa päätöksen täytäntöönpanokieltoon sillä perusteella, että voimaan astuneiden noin 230 vuokrasopimuksen voimassaolo on yleisten etujen mukaista. Kaupunginhallituksen päätös:

16 219, KH :00 / Pykälän liite: kho_luoma_valitus Korkein hallinto-oikeus Saapunut , 2015 Liitteitä... no mjiä... KORKEIMMALLE HALLINTO-OIKEUDELLE VALITUS VAASAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖKSESTÄ 15/0346/1 VALITUKSEN TEKIJÄT: 1. Antti Luoma, Katajaharjuntie 21 C 27, Helsinki Mikko Luoma, Klemetsögatan 7 B 6, Vasa Sonja Luoma, Fiat 3, 25 Thicket road, SE20 8DB London, England Aino Luoma, Hovioikeudenpuistikko 3 A 21, Vaasa 2. Tom Österholm, Pilotgatan 26, Skarpnäck, Sverige Tyytymättöminä Vaasan hallinto-oikeuden päätökseen /0346/1, millä päätöksellä Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt valituksemme Kristiinankaupungin kaupunginvaltuuston tekemästä päätöksestä pyydämme, että korkein hallinto-oikeus kumoaa tehdyt päätökset niillä 1

17 219, KH :00 / Pykälän liite: kho_luoma_valitus perusteilla, jotka olemme esittäneet hallinto-oikeudelle tekemässämme valituksessa. Asiaa kokonaisuutena tarkasteltaessa haluamme tuoda esiin, että hallinto-oikeuden perustelut päätökselleen ovat riittämättömät. Asioita on tarkasteltu liian yleisellä tasolla ottamatta riittävästi huomioon koko huvilatonttien vuokrausprosessia ja kaupungin asiassa aikaisemmin tekemiä päätöksiä. Asioita on tarkasteltu lähinnä lain kirjaimen ja hallinnon näkökulmasta ottamatta riittävästi huomioon lain tarkoitusta sekä päätöksen seurauksia yksittäisille asianosaisille. Sen lisäksi mitä olemme asiassa aikaisemmin esittäneet, haluamme kunnioittaen vielä tuoda esiin seuraavaa: Asian valmistelu Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että valmistelu ei ole ollut sillä tavalla ilmeisen puutteellinen, että valtuuston päätös olisi syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Kaupunginvaltuuston päätös poikkeaa kuitenkin täysin siitä mitä asiassa kaupunginvaltuusto on aiemmin päättänyt ja mitä oli esitetty valtuustolle. Tehty päätös on täydellinen muutos huvilatonttien vuokrausperiaatteisiin. Aiemmin kaupunki oli arvioinut, että "tonttien laadussa on hyvin suuria eroja ja, että korkeampien vuokrien soveltaminen edellyttäisi tonttien luokitusta" (kaupunginhallitus ). Valituksenalaisessa päätöksessä kaupunki on kuitenkin päättänyt soveltaa vuokratason hinnoitteluperiaatetta, joka kolminkertaistaisi kohdallamme vuokran määrän ilman tonttien luokitusta ja vastoin asian valmistelua. Päätöstä tehdessään asiasisältöä valmistelematta valtuuston jäsenillä ei ole voinut olla riittävästi edellytyksiä arvioida monitahoisen asian syvällisiä oikeudellisia ja taloudellisia vaikutuksia jota asiasta seuraa vuokralaisille. Hallinto-oikeus on todennut, että valtuuston toimivaltaan on kuulunut arvioida, pitääkö se suoritettua valmistelua riittävänä päätöksentekoa varten ja, ottaessaan asian ratkaistavakseen pitänyt valmistelua riittävänä. Tähän voi todeta, että kaupunginhallitus on valmistellut uudelleenvuokrausperiaattet hyvinkin seikkaperäisesti, mutta kaupunginvaltuusto on päätöksessään muuttanut koko periaatten ilman asiasisältöön kohdistuvaa etukäteisvalmistelua. Pidämme täten valmistelua riittämättömänä. Hallinto-oikeuden päätöksessä asiaa on tarkasteltu lähtökohtana valtuuston muodollinen päätöksentekojärjestys, ei asian sisältö. 2

18 219, KH :00 / Pykälän liite: kho_luoma_valitus Luottamuksensuoja ja oikeutetut odotukset Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että asiassa ei ole voinut muodostua luottamuksensuojaa ja syntyä oikeutettuja odotuksia, joita olisi valituksenalaisessa päätöksessä pitänyt huomioida. Pidämme tätä tulkintaa virheellisenä. On selvää, että vuokralaisilla on oikeutetut odotukset asiassa ja luottamuksensuoja kaupungin hallintopäätösten pysyvyyteen. Katsomme, että hallinto-oikeuden tulkinta luottamuksensuojasta ja asiassa syntyneistä oikeutetuista odotuksista perustuu liian suppeaan ja pinnalliseen arvioon, joka johtaa väärään lopputulokseen. Kaupunginvaltuuston päätöksen olisikin tullut huomioida uudelleenvuokrausprosessin aikana muodostuneet oikeutetut odotukset ja noudattaa aiempaa päätöksentekoa asiassa, jotta luottamuksensuojan vastaista tilannetta ei olisi syntynyt. Luottamuksensuojaa arvioitaessa hallinto-oikeus katsoo, että luottamuksensuoja ei synny vailla lainvoimaa olevasta päätöksestä Tähän voi todeta, että lainvoimainen päätös ei voi olla edellytys luottamuksensuojan saamiselle niin, että luottamuksensuojaan perustuvat odotukset häviäisivät hallinto-oikeuden päätöksellä Hallinto-oikeus ei myöskään ole huomioinut, että kaupunki on valtuuston päätösten ja välisenä aikana on päättänyt omaaloitteisesti toimeenpanna kyseisen lainvoimaa vailla olevan päätöksen toimittamalla uudet sopimukset allekirjoitettuina Tämä on viranomaisen kanssa asioivalle vuokralaiselle selkeä ratkaisu siitä, millä ehdoilla uudelleenvuokraus tapahtuu ja näin ollen muodostaa selkeän oikeutetun odotuksen asiassa. Lisäksi kun arvioidaan luottamuksensuojan syntyä asiassa on tämä arvio tehtävä pidemmältä aikajänteeltä koko uudelleenvuokrausprosessin ajalta. Uudelleenvuokrausasiaa on käsitelty kaupungissa ainakin jo alkaen. Vuokralaiset ovat vilpittömässä mielessä vuokrasopimuksia uusiessaan ilmoittaneet kaupungin tiedoksiannon (liite 1) perusteella halukkuudesta uudelleenvuokraukseen riippuen kaupungin tuolloin ilmoittamista vuokraehdoista. Vuokralaiselle keskeisiä seikkoja tuolloin ovat luonnollisesti olleet annetaanko alue uudelleen vuokralle ja millä ehdoilla koskien m.m. vuokran määrää. Kaupunki on tämän jälkeen vahvistanut odotusten mukaisesti tämän ilmoituksellaan (liite 2) ja vielä täytäntöönpanollaan lähettämällä uudet vuokrasopimukset Tämä tapahtumaketju on ollut selkeä kannanotto vuokralaisten suuntaan siitä, mitkä ovat kaupungin aikeet ja tahtotila asiassa. Tästä muodostuu vuokralaisille oikeutetut odotukset, jotka olisi tullut huomioida valituksenalaisessa päätöksessä. Tämän jälkeen hallinto-oikeuden kumottua valtuuston päätöksen , 3

19 219, KH :00 / Pykälän liite: kho_luoma_valitus kaupunki onkin päättänyt asiasta uudestaan ja ennalta-arvaamatta pyörtänyt aikaisemmat vuokrausperiaatteet asiassa. Tästä koituisi kohdallamme huomattavaa taloudellista haittaa vuokratason ennalta-arvaamatta moninkertaistuessa ja vuokraoikeuden arvon romahtaessa. Tämä tapahtuisi, vaikka osaltamme kaavoittamattomalla alueella ("valkoinen alue") sijaitsevien vuokraoikeuksien vuokranmääräytymisperusteissa mitään yhdenvertaisuutta loukkaavaa hallintooikeuden kumoamassa päätöksessä ei alunperin edes ollut todettu. Edellä olevan lisäksi olemme vastaanottaneet kaupungilta eri ajankohtina kaksi erisisältöistä vuokrasopimusta, kummatkin allekirjoitettuina, joissa kaupunki pyrkii myöhemmällä allekirjoittamallaan ( perusteella) mitätöimään aikaisemman allekirjoittamansa ( perusteella) sopimuksen samalla kolminkertaistaen vuokran. On huomattava, että asian täytäntöönpanosta syntyvät vuokrasopimukset ovat yksityisoikeudellisia ja luovutuskelpoisia vuokraoikeuksia, jotka m.m. sitovat kaupunkia mahdollisessa luovutustapauksessa kolmanteen henkilöön nähden. Kaupunki ei voi käsitellä asiaa näin karkeasti hallintopäätöksissään. Seurauksena tästä olisi vielä, että joutuisimme vuokraamaan alueita uudelleen ehdoilla, jotka eivät ole olleet samat kuin asiasta vilpittömässä mielessä päättäessämme ja näin ollen olisivat täysin asiassa syntyneiden oikeutettujen odotusten vastaisia. Katsomme lisäksi, että asiassa on takautuva vaikutus. Kaupunki on valituksenalaisella päätöksellä päättänyt mitätöidä jo aiemmin allekirjoittamansa sitoumuksen vuokrasopimukseksi. Sillä, että varsinainen sopimussisältö on tuolloin kohdistunut tulevaisuuteen ( alkaen) ei ole merkitystä, koska takautuva vaikutus kohdistuu tähän sitoumukseen. Kaupunki on omalla toiminnallaan rajoittanut liikkumavaraansa päätöksenteossa antamalla vuokralaisille uudellenvuokrausprosessin aikana selkeät oikeutetut odotukset, täytäntöönpanemalla päätöksen ja hyväksymällä omalta osaltaan vuokrasopimusten sisällön. Näin ollen kaupunki ei voi vedota vuokrausperiaatteita muuttaessaan kunnan laajaan itsehallintoon ja siitä seuraavaan vapaaseen päätöksentekoon. Se, että kaupunki muuttaa päätöksessään kokonaan perusteet uudelleenvuokraukselle ei saa koitua haitaksemme syntyneiden oikeutettujen odotusten ja luottamuksensuojan vuoksi. Kaupunki ei ole voinut myöhemmin valtuuston päätöksellä muuttaa tai peruuttaa aiempaa päätöstään asianomaisille vuokralaisille haitalliseen suuntaan ilman näiden suostumusta ja kaupungin tulisikin päätöksenteossaan suojata vuokralaisten oikeutettuja odotuksia asiassa. 4

20 219, KH :00 / Pykälän liite: kho_luoma_valitus Yhdenvertainen kohtelu Hallinto-oikeus on todennut, että kaupunginvaltuuston päätös ei ole yhdenvertaisuutta loukkaava viittaamalla yhteenvedonomaisesti yhdenvertaisuusperiaatteen "keskeiseen sisältöön", aikaisempien sopimusten sisältöön, niiden kestoon ja lunastusoikeutta koskeviin poikkeuksiin esitettyihin syihin ja on pysyttänyt valtuuston päätöksen. Hallinto-oikeus keskittyy kuitenkin arviossaaan päättyneissä vuokrasopimuksissa olleisiin vähäisiin hinnoittelueroihin ja pitänyt eroja suhteellisen pieninä. Tämä ei kuitenkaan ole yhdenvertaisen kohtelun arvioinnin oikea ja relevantti tarkastelukohde, sillä päätöksenteon kohteena on ollut tulevat alkavat vuokrasopimukset eivätkä päättyneet. Päättyneisiin vuokrasopimuksiin asetetut vähäiset korjaustekijät vuokriin (voimalaitoksen läheisyys, saaritontti), joita hallinto-oikeus on arvioinut päätöksessään eivät kuvasta tämänhetkisiä todellisia huomattavia eroja vuokratonttien laadullisissa tekijöissä kuten asian valmistelussa ulkopuolisten arviointien perusteella on käynyt ilmi. Hallinto-oikeuden päätöksessä todetaankin asian oikeudellisen arvioinnin taustoituksessa, että kaupunki on asian aikaisemmassa käsittelyssä 1998 päättänyt, että korkeampaa hintatasoa ei voi soveltaa ilman tonttikohtaisia arvioita, koska vuokrattavissa kohteissa oli jo tuolloin huomattavia laadullisia eroja. Tämä käsitys vahvistuu valituksenalaisen päätöksen valmistelussa, jossa ulkopuolisten arviointien perusteella kohteiden arvon vaihteluväli on euroa. Alueiden neliöhintojen vaihteluväli olisi valmistelun mukaan 4-49,79 eur/m2. Tämä vaihteluväli on hyvin suuri mikä osoittaa, että pinta-alaan liittymättömät laadulliset erot ovat huomattavia. Asian valmistelussa ja aikaisemmassa päätöksenteossa kaupunki on pyrkinyt käyttämään tätä tonttikohtaista arviointia, mutta lopulta valituksenalaisessa päätöksessä päätynytkin ratkaisuun jossa asetetaan kaikille ainoastaan pinta-alaan perustuva, mutta merkittävästi korkeampi vuokrataso riippumatta tontin pinta-alaan liittymättömistä laadullisista tekijöistä (esim ranta, lunastusoikeus, saaritontti jne) vastoin omaa aikaisempaa arviotaan asiassa (-98). Vuokralaiset joiden tontit omaavat huonoja laadullisia tekijöitä joutuvat kohdelluksi yhdenvertaisuuden vastaisesti koska vastaavankokoinen hyvälaatuinen vuokratontti hinnoitellaan samoin korkeammalla hintatasolla. Tämän tilanteen synty pyrittiin asian valmistelussa välttämään tonttikohtaisella hinnoittelulla jota vastaan valtuusto kuitenkin päätti. Kaikkeen edelläolevaan viitaten pyydämme, että korkein hallinto-oikeus kumoaa Vaasan hallinto- oikeuden ja Kristiinankaupungin kaupunginvaltuuston päätökset. 5

21 219, KH :00 / Pykälän liite: kho_luoma_valitus Pyydämme asiassa täytäntöönpanokieltoa. Allekirjoitukset omasta puolestaan ja alussa mainittujen henkilöiden valtuuttamana, Helsingissä Liitteet 1. Kaupungin tiedoksianto Kaupungin ilmoitus Valtakirjat 6

22 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

23 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

24 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

25 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

26 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

27 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

28 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

29 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

30 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

31 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

32 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

33 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

34 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

35 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

36 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

37 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

38 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

39 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

40 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

41 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

42 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

43 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

44 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

45 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

46 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

47 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

48 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

49 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

50 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

51 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

52 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

53 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

54 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

55 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

56 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

57 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

58 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

59 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

60 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

61 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

62 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

63 219, KH :00 / Pykälän liite: vho_päätös_huvilavalitus

64 220, KH :00 ST: 163/2015 TARJOUS KAHDESTA TONTISTA KAUPUNGINOSASSA 8 (JI/REN) (Kaupunginhallitus ) Marko Kärkkäinen ja Jouni Jääskeläinen (MaJo Hoivakiinteistöt) ovat lähettäneet hakemuksen kahden tontin nro 15 ja 16 varaamisesta 8. kaupunginosan korttelista saakka. Ajatuksena on, että perusteilla oleva yhtiö rakentaa palvelukodin. Tontit sijaitsevat Huvilakadun varrella, tontit ovat AR-tontteja, eli enintään kaksikerroksisten rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialuetta, tehokkuusluvun e=0,3. Tonttien kokonaisala on 9023 m 2. Perusteilla olevalla yhtiöllä on tarkoituksena ensin varata tontti tutkiakseen kaupungin kiinnostusta hankkeeseen, selvittääkseen yksityisesti tai kaupungin toimesta järjestettävää palvelutuotantoa sekä tutkiakseen rakennusluvan myöntämisen mahdollisuuksia ja rakentamisen taloudellisia mahdollisuuksia. Kun kaupungin kanssa on käyty keskustelua yllä mainituista selvityksistä ja kaupunki on ilmoittanut toteuttamisen olevan mahdollista, ostotarjous tonteista on Puolet summasta maksetaan heti takuusummana, kun selvitykset on tehty ja asia etenee. Asiaan oheistetaan tarjous sekä tarjoukseen kuuluvat asiakirjat Kaupungille on tullut ehdotuksia ja tonttivarauspyyntöjä palveluasumisrakentamista varten useilta yksityisiltä toimijoilta. Tiedossa on, että vanhuspalvelut ovat muutoksen alla. Palvelurakenne muuttuu tulevaisuudessa siten, että avohoidon osuus kasvaa ja palveluasumisen ja laitoshoidon osuus pienenee. Kristiinankaupungissa on lisätty satsauksia kotihoitoon ja omaishoitoon. Perusturvalautakunnan vuoden 2016 talousarviossa ehdotetaan kotihoidossa otettavaksi käyttöön myös kotisairaala- ja etälääkäripalvelut. Pitkäaikaishoidon tarpeen lisääntymisestä (erikoisesti seuraavan 20 vuoden aikana) johtuen, tehostetun palveluasumisen osuuden odotetaan kasvavan, samalla kun vuodeosastojen ja vanhainkotien osuus vähenee. Ihmisten terveyden ja toimintakyvyn paraneminen eliniän kasvaessa tarkoittaa nykyistä vähäisempää laitospaikkatarvetta. Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan hyväksynyt Kristiinakodin peruskorjauksen ja uudisrakennuksen luonnospiirustukset. Hanke tuo vuonna 2017 valmistuttuaan helpotusta tämäntyyppistä asumista tarvitsevien tilanteeseen. Samaan aikaan on myös huomioitava avautuvat mahdollisuudet yhteistyötahojen kanssa. Mikäli yksityinen toimija haluaa rakentaa palveluasumisyksikön kaupunkiin, on se omalla riskillä ja soveltuva tontti varmistuessa mahdollista. Kaupunki on systemaattisesti eri keskusteluissa tuonut esiin, ettei se nykyti-

Heinolan kaupunki. Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu 1 13100 Hämeenlinna hameenlinna.hao(a)oikeus.fi

Heinolan kaupunki. Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu 1 13100 Hämeenlinna hameenlinna.hao(a)oikeus.fi Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu 1 13100 Hämeenlinna hameenlinna.hao(a)oikeus.fi Asia Lausunto asiassa diaarinumero 01419/15/2299 Lausunnonantaja Prosessiosoite Valittaja Prosessiosoite Lausunto

Lisätiedot

LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 233 Kunnanhallitus 25.5.2015

LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 233 Kunnanhallitus 25.5.2015 LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 233 Kokousaika 25.5.2015 klo 17.00 Kokouspaikka Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat 141 142 143 144 145 146 147 148 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Kunnallisten päätösten oikeusvoima ja päätösten pysyvyys

Kunnallisten päätösten oikeusvoima ja päätösten pysyvyys Kunnallisten päätösten oikeusvoima ja päätösten Voiko kunta muuttaa mieltään? Kuntamarkkinat, 12.9.2018 Kai Ketelimäki päätöksen edellyttää sen lainvoimaisuutta päätös voidaan yleensä panna täytäntöön

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 7.11.2016 Taltionumero 4668 Diaarinumero 2984/3/15 1 (6) Asia Valittaja Kunnallisasiaa koskeva valitus Hämeenkyrön kunnanhallitus Päätös,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (5) Asia tulisi käsitellä 9.6.2015 226 Vaasan hallinto-oikeuden päätös valitusasiassa, joka koskee AVI:n ympäristölupaa maaperän puhdistamisesta HEL 2014-006858 T

Lisätiedot

Tilatukilain 20. 4.2.2009 Jyväskylä MMM/Juha Palonen

Tilatukilain 20. 4.2.2009 Jyväskylä MMM/Juha Palonen Tilatukilain 20 4.2.2009 Jyväskylä MMM/Juha Palonen Tausta Tilatukilaki tuli voimaan 1.8.2005 eduskunta lisäsi lakiin 20 3 ja 4 momentin Ennen lain voimaantuloa tehtyjen vuokrasopimusten päättyessä tukioikeudet

Lisätiedot

Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 01/2010 TUUSNIEMEN KUNTA Kunnanhallitus. Maanantai klo

Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 01/2010 TUUSNIEMEN KUNTA Kunnanhallitus. Maanantai klo Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 01/2010 TUUSNIEMEN KUNTA Kunnanhallitus KOKOUSAIKA Maanantai 11.01.2010 klo 17.00 19.20 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Aika Maanantai klo 15:04 Keskiviikko klo 22:00

Aika Maanantai klo 15:04 Keskiviikko klo 22:00 SALON SEUDUN KOULUTUS- PÖYTÄKIRJA Hallitus 12/2017 Kokoustiedot Aika Maanantai 28.8.2017 klo 15:04 Keskiviikko 30.8.2017 klo 22:00 Paikka Sähköpostikokous Käsiteltävät asiat: 116 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA

Lisätiedot

MUUTOKSENHAUSTA YLIOPPILASKUNNAN OMAISUUDEN SÄÄTIÖITTÄMISTÄ KOSKEVASTA PÄÄTÖKSESTÄ

MUUTOKSENHAUSTA YLIOPPILASKUNNAN OMAISUUDEN SÄÄTIÖITTÄMISTÄ KOSKEVASTA PÄÄTÖKSESTÄ 1/6 Pääsihteeri Kimmo Kääriä KY MUUTOKSENHAUSTA YLIOPPILASKUNNAN OMAISUUDEN SÄÄTIÖITTÄMISTÄ KOSKEVASTA PÄÄTÖKSESTÄ Taustaa Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta on valmistelemassa mahdollista omaisuutensa

Lisätiedot

Tontti luovutetaan Advenille käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5.luvun tarkoittamalla tavalla kaukolämpölaitoksen tonttina.

Tontti luovutetaan Advenille käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5.luvun tarkoittamalla tavalla kaukolämpölaitoksen tonttina. Luonnos 23.4.2015 MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Sastamalan kaupunki, 0144411-3 PL 23 38201 Sastamala jäljempänä kaupunki Vuokralainen: Adven Oy Äyritie 18, 01510 Vantaa jäljempänä

Lisätiedot

L A U S U N T O. Viranomainen, jonka päätöksestä valittaja valittaa Rovaniemen hallinto-oikeus Oikeustalo, Valtakatu 17, Rovaniemi

L A U S U N T O. Viranomainen, jonka päätöksestä valittaja valittaa Rovaniemen hallinto-oikeus Oikeustalo, Valtakatu 17, Rovaniemi L A U S U N T O K O R K E I M M A L L E H A L L I N T O O I K E U D E L L E Viranomainen, jonka päätöksestä valittaja valittaa Rovaniemen hallinto-oikeus Oikeustalo, Valtakatu 17, 96101 Rovaniemi Valittaja

Lisätiedot

Kunnanhallitus

Kunnanhallitus Kunnanhallitus 59 4.08.05 Länsi-Jorvaksen asemakaava-alueen rakennuskiellon ja toimenpiderajoituksen jatkaminen MRL 53 :n ja 8:n mukaisesti, päätös uudestaan valtuuston käsiteltäväksi (Kv) 30/0.0.05/03

Lisätiedot

KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS. Puheenjohtajan päätös:

KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS. Puheenjohtajan päätös: 51, KH 9.3.2015 18:00 ST: 1/2014 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Puheenjohtajan päätös: 52, KH 9.3.2015 18:00 ST: 2/2014 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Kaupunginhallituksen päätös: 53, KH 9.3.2015

Lisätiedot

Palkanoikaisuvaatimus, Aro Jenni

Palkanoikaisuvaatimus, Aro Jenni Kunnanhallitus 102 08.04.2013 Kunnanhallitus 73 03.03.2014 Palkanoikaisuvaatimus, Jenni Aro 116/01.02.01/2013 Kunnanhallitus 08.04.2013 102 Palkanoikaisuvaatimus, Aro Jenni Erityisluokanopettaja Jenni

Lisätiedot

Irene Toppinen on tehnyt valituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen Oulun hallinto-oikeuden päätöksistä

Irene Toppinen on tehnyt valituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen Oulun hallinto-oikeuden päätöksistä Kunnanhallitus 251 24.09.2013 Selitys korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen koskien Irene Toppisen valitusta Oulun hallinto-oikeuden päätöksistä 00733/13/2299, 00734/13/2204, 00735/13/2204 ja 00736/13/2204

Lisätiedot

Lausunnon antamisen määräaika on 15.1.2016. Lausuntopyyntö ja valitus ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Lausunnon antamisen määräaika on 15.1.2016. Lausuntopyyntö ja valitus ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa. Kaupunginhallitus 10 11.01.2016 Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle valitukseen koskien valtuuston päätöstä vuoden 2016 talousarvion hyväksymisestä Poikeluksen päiväkodin sulkemisen osalta / Koskela

Lisätiedot

Suoritemaksu on 85 (lasku suoritemaksusta postitetaan myöhemmin).

Suoritemaksu on 85 (lasku suoritemaksusta postitetaan myöhemmin). Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 9/2015 1 (5) 84 Poikkeamishakemus / Luusniemi, Vääräsaari 2:59 / Siirtopäätös KNGDno-2015-514 Valmistelija / lisätiedot: Hannu Manninen hannu.manninen@kangasniemi.fi Liitteet

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4217/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4217/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2017 1 (1) 25 Asianro 4217/10.03.01.02/2016 Kuopion kaupungin kävelykeskustan keskitetyn puhtaanapidon jatkaminen / Kuopion Yrittäjät ry:n valitus / kaupunginhallituksen lausunto

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 16.12.2016 Taltionumero 5353 Diaarinumero 3105/3/16 ja 3181/3/16 1 (5) Asia Valittajat Täytäntöönpanon kieltämistä koskeva valitus 1. Lulu Ranne, Hämeenlinna

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus henkilöstöjohtajan tekemästä päätöksestä, palkan takaisinperintä

Oikaisuvaatimus henkilöstöjohtajan tekemästä päätöksestä, palkan takaisinperintä Kunnanhallitus 83 21.03.2016 Oikaisuvaatimus henkilöstöjohtajan tekemästä päätöksestä, palkan takaisinperintä 97/01.02.00/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 83 Vt. henkilöstöjohtaja on päätöksellään 8.2.2016

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 16 Keski-Suomen pelastuslautakunta

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 16 Keski-Suomen pelastuslautakunta JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 16 Asiat 32,33,34,35,36,43 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 27.03.2017 Sivu 1 / 1 334/2017 10.02.03 94 Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle määräajan palauttamista koskevan hakemuksen johdosta Valmistelijat / lisätiedot: Mauri Hämäläinen,

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2014 Tarkastuslautakunta 2013-2016. AIKA 29.4.2014 klo 15.00 15.55. Kunnanviraston kokoushuone

MYRSKYLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2014 Tarkastuslautakunta 2013-2016. AIKA 29.4.2014 klo 15.00 15.55. Kunnanviraston kokoushuone AIKA 29.4.2014 klo 15.00 15.55 Paikka Osallistujat: Kunnanviraston kokoushuone Sirkku Uljas, puheenjohtaja vpj. Mäenpää Jonna (poissa), tilalla varajäsen Jari Rantanen Yngve Bergman, jäsen Markku Fabritius,

Lisätiedot

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu Hyvän hallintopäätöksen sisältö Lakimies Marko Nurmikolu Hallintopäätöksen sisältö Hallintolain 44 (Päätöksen sisältö) Kirjallisesta päätöksestä on käytävä selvästi ilmi: 1) päätöksen tehnyt viranomainen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (6) Kiinteistölautakunta Tila/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (6) Kiinteistölautakunta Tila/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2012 1 (6) 602 Oikaisuvaatimukset osoitteessa Hämeentie 125 A sijaitsevan rakennuksen (Bokvillan) myyntiä koskevasta kiinteistölautakunnan päätöksestä HEL 2012-011159 T

Lisätiedot

Kuopion yliopistollinen sairaala, hallituksen kokoushuone (rak. 10, 1. krs)

Kuopion yliopistollinen sairaala, hallituksen kokoushuone (rak. 10, 1. krs) Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 4/2017 1 (9) Tarkastuslautakunta Kokoustiedot Aika tiistai klo 10:00-15:45 Paikka Läsnä Kuopion yliopistollinen sairaala, hallituksen kokoushuone (rak. 10, 1.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 143. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 143. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 08.05.2017 Sivu 1 / 1 94/2015 10.02.02 143 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle Finnoon osayleiskaavan hyväksymistä koskevasta valituksesta Valmistelijat / lisätiedot: Mauri

Lisätiedot

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. TOIMIELIN: TEKNINEN LAUTAKUNTA 23.8.2018 OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELTO Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta,

Lisätiedot

PADASJOEN KUNTA SISÄLLYSLUETTELO 1/2015 Tiejaosto. 1 Tieavustushakemus: Kaikuniemen yksityistie Tieavustushakemus: Paikkarin yksityistie...

PADASJOEN KUNTA SISÄLLYSLUETTELO 1/2015 Tiejaosto. 1 Tieavustushakemus: Kaikuniemen yksityistie Tieavustushakemus: Paikkarin yksityistie... PADASJOEN KUNTA SISÄLLYSLUETTELO 1/2015 Kokousaika Maanantai 9.3.2015 klo 9.50 10.10 Kokouspaikka Kuntala, neuvotteluhuone Asiat sivu nro 1 Tieavustushakemus: Kaikuniemen yksityistie... 2 2 Tieavustushakemus:

Lisätiedot

Tämä kokouskutsu on julkipantu julkisten kuulutusten ilmoitustaululle 22.10.2015 Ilmoitustaulunhoitaja Anne Härkälä

Tämä kokouskutsu on julkipantu julkisten kuulutusten ilmoitustaululle 22.10.2015 Ilmoitustaulunhoitaja Anne Härkälä Kokousaika 26.1.215 klo 17. Kokouspaikka Käsiteltävät asiat 224 225 226 227 228 Kunnanvirasto Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien valinta Kiinteistöveron määrääminen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 173. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 173. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 11.05.2015 Sivu 1 / 1 5299/01.02.01/2014 173 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle palkan takaisinperintää koskevassa asiassa Valmistelijat / lisätiedot: Pekka Harju, puh.

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2010 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2010 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2010 Kokousaika 16.03.2010 klo 18.00 19.01 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Tekninen toimisto KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Esityslista 3/2017 1 (5) 8 Oikaisuvaatimus koskien kiinteistölautakunnan päätöstä 1.12.2016 ( 484) vuokrata Kiinteistö Oy Helsingin Uimarannantien palvelukodille tontti 39049/4 (kiinteistötunnus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 22/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/

Helsingin kaupunki Esityslista 22/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/ Helsingin kaupunki Esityslista 22/2014 1 (5) 9 Botanica Calonia -säätiön oikaisuvaatimus kiinteistölautakunnan päätöksestä koskien Kulosaaressa sijaitsevan aitan lunastamista Helsingin kaupungille HEL

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 27.4.2018 Taltionumero 2047 Diaarinumero 3075/2/16 1 (7) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 Tarkastuslautakunta AIKA klo Kunnanviraston kokoushuone

MYRSKYLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 Tarkastuslautakunta AIKA klo Kunnanviraston kokoushuone AIKA 27.4.2016 klo 15.00 Paikka Osallistujat: Kunnanviraston kokoushuone Sirkku Uljas, puheenjohtaja poissa vpj. Mäenpää Jonna, paikalla varajäsen Jari Rantanen Yngve Bergman, jäsen Markku Fabritius, jäsen

Lisätiedot

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 15/0789/3, Antero Pohjonen, Antti Annala, Kaija Asunmaa, Kyösti Rahkonen

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 15/0789/3, Antero Pohjonen, Antti Annala, Kaija Asunmaa, Kyösti Rahkonen KORKEIMMALLE HALLINTO-OIKEUDELLE ASIA Kunnallisasiaa koskeva valitus MUUTOKSENHAUN KOHTEENA OLEVA PÄÄTÖS VALITTAJA VASTAPUOLI Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 15/0789/3, 9.10.2015 Keuruun kaupunki

Lisätiedot

Päätöksenteossa huomioitavaa perehdytyskoulutus uusille luottamushenkilöille

Päätöksenteossa huomioitavaa perehdytyskoulutus uusille luottamushenkilöille Päätöksenteossa huomioitavaa perehdytyskoulutus uusille luottamushenkilöille 6.2.2015 päätösvalmistelupäällikkö Tiina Kyöttilä-Vettenranta 1 9.2.2015 Kokouksen julkisuus - Valtuuston kokoukset ovat julkisia,

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2016 Sivu 45 (51) Kunnanhallitus

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2016 Sivu 45 (51) Kunnanhallitus KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2016 Sivu 45 (51) Kunnanhallitus KOKOUSAIKA Maanantai 16.5.2016 kello 18.00-19.30 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Konneveden

Lisätiedot

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. TOIMIELIN: TEKNINEN LAUTAKUNTA 24.1.2019 OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELTO Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta,

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely

Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 662/00.02.02/2018 110 Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely Hallintopäällikkö Anne Rantala 4.6.2018: Raision kaupunginhallitus on päättänyt 21.5.2018 118 päätösten

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI OIKAISUVAATIMUSOHJE 16

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI OIKAISUVAATIMUSOHJE 16 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI OIKAISUVAATIMUSOHJE 16 Asiat Oikaisuvaatimusviranomainen ja oikaisuvaatimusoikeus Oikaisuvaatimuksen maksu Oikaisuvaatimus-aika 67 Päätökseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksena

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/

IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/ IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2017 125 Kaupunginhallitus Aika 20.02.2017 klo 18:19-18:25 Paikka Kaupungintalo, kokoushuone 138 Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 51 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 45

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 45 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 45 Asiat 15-20, 24-28, 31-35 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 96. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 96. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 07.03.2016 Sivu 1 / 1 5059/2015 10.03.01 96 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle valituksista, jotka koskevat valtuuston päätöstä Kehä I:n parantamisen käynnistämisestä Keilaniemessä

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallituksen esitys kaupunginvaltuustolle:

Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallituksen esitys kaupunginvaltuustolle: OMAKOTITONTTIEN LUOVUTUSEHTOJEN VAHVISTAMINEN KHALL 7 Vuonna 2015 asetetaan myyntiin tai vuokrattavaksi Juliuksentien asemakaavan muutos-alueelta kuusi omakotitonttia ja Hanhijoen asemakaavan muutosalueelta,

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ Raatihuone, kaupunginhallituksen kokoushuone. MUUT Andersson Otto kv:n puheenjohtaja

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ Raatihuone, kaupunginhallituksen kokoushuone. MUUT Andersson Otto kv:n puheenjohtaja LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2017 1 Kaupunginhallitus AIKA 28.06.2017 klo 17:35-18:36 PAIKKA Raatihuone, kaupunginhallituksen kokoushuone LÄSNÄ Heijnsbroek-Wirén Mia puheenjohtaja Isotalo Arja I varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Perjantai 09.07.2015 klo 09.00-9.16

Perjantai 09.07.2015 klo 09.00-9.16 PÖYTÄKIRJA 1 Kokousaika Kokouspaikka Läsnä Perjantai klo 09.00-9.16 Puhelinkokous Jäsen Uusitalo Merja, puheenjohtaja Keltto Pekka, varapj. Huhtamäki-Kuoppala Minna Kankaanpää Mauri Kuivila Leena Mäkinen

Lisätiedot

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus 2.5.2017 Liite MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Perusteet Seuraavista päätöksistä

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Perusturvalautakunnan terveydenhuollon jaosto

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Perusturvalautakunnan terveydenhuollon jaosto Perusturvalautakunnan terveydenhuollon jaosto 9.3.2011 7 MUUTOKSENHAKUOHJEET Muutoksenhakukielto Asiat 16-19 Kiellon peruste Asiat Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91

Lisätiedot

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle vesihuoltolaitoksen taksan tarkistamista koskevasta valituksesta

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle vesihuoltolaitoksen taksan tarkistamista koskevasta valituksesta PARGAS STAD PARAISTEN KAUPUNKI UTDRAG UR PROTOKOLL OTE PÖYTÄKIRJASTA Kaupunginhallitus 29 27.02.2017 Lausunto Turun hallinto-oikeudelle vesihuoltolaitoksen taksan tarkistamista koskevasta valituksesta

Lisätiedot

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus Liite MUUTOKSENH

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus Liite MUUTOKSENH Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus 7.5.2019 Liite MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa

Lisätiedot

PORNAISTEN KUNTA SISÄLLYSLUETTELO 10/2007. Perusturvalautakunta Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

PORNAISTEN KUNTA SISÄLLYSLUETTELO 10/2007. Perusturvalautakunta Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen PORNAISTEN KUNTA SISÄLLYSLUETTELO 10/2007 Päivämäärä Perusturvalautakunta 27.9.2007 KOKOUSAIKA Tiistai 2.10.2007 klo 18.00 21.00 KOKOUSPAIKKA Kunnanvirasto KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Liite Sivu 123 Kokouksen

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta 29.4.2015

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta 29.4.2015 TERVEYDENHUOLON KY. 1 Kokousaika Ke 29.4.2015 klo 14.00 16.54 Paikka Muonion kunnanvirasto, valtuustosali Jäsenet: Läsnä Varsinaiset jäsenet Varajäsenet Birgitta Eira. puheenjohtaja Anne-Mari Keimiöniemi,

Lisätiedot

UUSI JYVÄSKYLÄ MUUTOKSENHAKUKIELTO 26

UUSI JYVÄSKYLÄ MUUTOKSENHAKUKIELTO 26 UUSI JYVÄSKYLÄ MUUTOKSENHAKUKIELTO 26 Asiat 73, 74, 75, 76, 78, 79 ja 81 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska

Lisätiedot

LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA

LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 1 Aika: 30.03.2017 klo 18:00-21:17 Paikka: Kaupungintalo, kokoushuone 3 LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA Otsikko Sivu 20 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 21 Edellisen kokouksen

Lisätiedot

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n 1 mom. mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla:

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n 1 mom. mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla: HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI MUUTOKSENHAKUOHJEET HUS-KUNTAYHTYMÄN TALOUS- JA KONSERNIJAOSTO Kokouspäivä 3.6.2015 Pykälät 37-41 Sivut 1-11 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista

Lisätiedot

Salon seudun koulutuskuntayhtymän hallituksen pöytäkirja on nähtävänä kuntayhtymän toimistossa hallituksen päätöksen hall 13/ mukaisesti.

Salon seudun koulutuskuntayhtymän hallituksen pöytäkirja on nähtävänä kuntayhtymän toimistossa hallituksen päätöksen hall 13/ mukaisesti. Salon seudun koulutuskuntayhtymän hallituksen pöytäkirja on nähtävänä kuntayhtymän toimistossa hallituksen päätöksen hall 13/2017 125 mukaisesti. Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon

Lisätiedot

Esittelijä: kaupunginjohtaja Juha Majalahti

Esittelijä: kaupunginjohtaja Juha Majalahti Kaupunginhallitus 41 21.01.2013 Kaupunginvaltuusto 23 28.01.2013 Kaupunginhallitus 151 22.04.2013 Kaupunginvaltuuston päätöksen 28.1.2013 23 Jäsenten valitseminen Perusturvakuntayhtymä Karviaisen yhtymähallitukseen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2010. Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Niittytie 3 Käsiteltävät asiat

YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2010. Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Niittytie 3 Käsiteltävät asiat YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2010 Kokousaika 14.10.2010 klo 18.30-19.10 Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Niittytie 3 Käsiteltävät asiat KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

Lisätiedot

Kuntien ja maakuntien muutoksenhakujärjestelmän kehittäminen

Kuntien ja maakuntien muutoksenhakujärjestelmän kehittäminen Kuntien ja maakuntien muutoksenhakujärjestelmän kehittäminen 9.4.2018 Eeva Mäenpää Kunta- ja aluehallinto-osasto Tilaisuuden ohjelma klo 9:30 10:00 Kahvit klo 10:00 10:15 Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta

Lisätiedot

Vaasan hallinto-oikeus

Vaasan hallinto-oikeus Vaasan hallinto-oikeus Päätös 1(5) Antopäivä Päätösnumero 29.6.2018 18/0259/1 Diaarinumero Asia Muutoksenhakija Luvan hakija Valitus ympäristölupa-asiassa X ja kumppanit avoin yhtiö, Evijärvi Y Oy, Kauhava

Lisätiedot

Luonnos Selityspyyntö , korkeimman hallinto-oikeuden diaarinumero 5845/1/18

Luonnos Selityspyyntö , korkeimman hallinto-oikeuden diaarinumero 5845/1/18 1 (5) Luonnos 22.2.2019 Dnro LPR/283/23/2019 Korkein hallinto-oikeus / korkein.hallinto-oikeus@oikeus.fi Viite ASIA Selityspyyntö 4.2.2019, korkeimman hallinto-oikeuden diaarinumero 5845/1/18 Lappeenrannan

Lisätiedot

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus 17.4.2018 Liite MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa

Lisätiedot

Viite Korkeimman hallinto-oikeuden selityspyyntö 20.7.2012, diaarin:o 2219/1/12

Viite Korkeimman hallinto-oikeuden selityspyyntö 20.7.2012, diaarin:o 2219/1/12 1 (5) Korkein hallinto-oikeus PL 180 00131 HELSINKI Viite Korkeimman hallinto-oikeuden selityspyyntö 20.7.2012, diaarin:o 2219/1/12 ASIA SELITYKSEN ANTAMINEN KORKEIMMALLE HALLINTO- OIKEUDELLE KIINTEISTÖ

Lisätiedot

u a UØ Taltionumero 3682/3/14

u a UØ Taltionumero 3682/3/14 KORKEIMMAN HALLINT O-OIKEUDEN PÄÄTUS Ant opäivä 1 (5} 4.2.2015 Taltionumero 265 Diaarinumero 3682/3/14 u a UØ Kiryaamo 05. 02. 2015 Asia Kunnallisvalitus i3 Valittaja Matti Vattulainen, Joutseno Päätös,

Lisätiedot

Kunnanvirasto, valtuustosali. Kokous alkaa valtuuston kokouksen jälkeen.

Kunnanvirasto, valtuustosali. Kokous alkaa valtuuston kokouksen jälkeen. Toivakan kunta Pöytäkirja 9/2014 1 / 12 Kunnanhallitus 14.04.2014 Aika 14.04.2014 klo 19:55-20:36 Paikka Kunnanvirasto, valtuustosali. Kokous alkaa valtuuston kokouksen jälkeen. Käsitellyt asiat Otsikko

Lisätiedot

PADASJOEN KUNTA SISÄLLYSLUETTELO 1/2016 Tiejaosto. 1 Tieavustushakemus Kotirinteen yksityistie... 2

PADASJOEN KUNTA SISÄLLYSLUETTELO 1/2016 Tiejaosto. 1 Tieavustushakemus Kotirinteen yksityistie... 2 PADASJOEN KUNTA SISÄLLYSLUETTELO 1/2016 Tiejaosto Kokousaika Tiistaina 3.5.2015 klo 9.00 9.20 Kokouspaikka Kuntala, neuvotteluhuone Asiat sivu nro 1 Tieavustushakemus Kotirinteen yksityistie... 2 2 Tieavustushakemus

Lisätiedot

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus 19.6.2018 Liite MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa

Lisätiedot

Kuntayhtymä Oikaisuvaatimusohje Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus klo 17:00-17:39 Liite MUUTOKSENHAKUK

Kuntayhtymä Oikaisuvaatimusohje Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus klo 17:00-17:39 Liite MUUTOKSENHAKUK Kuntayhtymä Oikaisuvaatimusohje Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus 4.9.2018 klo 17:00-17:39 Liite MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Perusteet Seuraavista päätöksistä

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun 1 b :n 4 momentin kumoamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

MÄNTYHARJUN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2015 13. Otsikko Sivu 6 Tilinpäätös 2014 / Rakennuslautakunta 16

MÄNTYHARJUN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2015 13. Otsikko Sivu 6 Tilinpäätös 2014 / Rakennuslautakunta 16 MÄNTYHARJUN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2015 13 Rakennuslautakunta AIKA 03.03.2015 klo. 16:30 17:00 PAIKKA Kunnantalo, kaavoittajan huone ASIAT Otsikko Sivu 6 Tilinpäätös 2014 / Rakennuslautakunta 16 7 Ilmoitusasiat

Lisätiedot

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus 7.11.2017 Liite MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Perusteet Seuraavista päätöksistä

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto NRO 3/2011 Kokousaika klo Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajien valinta

Kaupunginvaltuusto NRO 3/2011 Kokousaika klo Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajien valinta HAAPAVEDEN KAUPUNKI KOKOUSKUTSU Kaupunginvaltuusto NRO 3/2011 Kokousaika 16.5.2011 klo 19.00 Kokouspaikka Kaupungintalo Käsiteltävät asiat Asia nro Liite nro Asia Sivu Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Kaupunginvaltuusto

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 1.9.2014 34 MUUTOKSENHAKUOHJEET Muutoksenhakukielto Asiat 65, 66, 67, 72, 74, 75 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan kunnallisvalitusta, koska

Lisätiedot

KANTELU JA SELOSTUS ASIAN VAIHEISTA

KANTELU JA SELOSTUS ASIAN VAIHEISTA ANONYMISOITU PÄÄTÖS 10.06.2016 Dnro OKV/572/1/2015 1/5 KANTELU JA SELOSTUS ASIAN VAIHEISTA Kirjoituksessaan 10.4.2015 oikeuskanslerille kantelija arvostelee peruspalvelukuntayhtymän (jatkossa kuntayhtymä)

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2010. Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Niittytie 3 Käsiteltävät asiat

YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2010. Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Niittytie 3 Käsiteltävät asiat YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2010 Kokousaika 26.8.2010 klo 18.30-18.55 Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Niittytie 3 Käsiteltävät asiat KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

Lisätiedot

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus 3.6.2014 Liite MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Perusteet Seuraavista päätöksistä

Lisätiedot

277 Jouni Viitasen luottamustoimen päättyminen ja keskusvaalilautakunnan varajäsenen vaali. Valmistelija / lisätiedot: Hirvelä Heli

277 Jouni Viitasen luottamustoimen päättyminen ja keskusvaalilautakunnan varajäsenen vaali. Valmistelija / lisätiedot: Hirvelä Heli Tampere Ote pöytäkirjasta 12/2017 1 (5) Kaupunginvaltuusto, 277, 23.10.2017 Kaupunginhallitus, 552, 25.09.2017 277 Jouni Viitasen luottamustoimen päättyminen ja keskusvaalilautakunnan varajäsenen vaali

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 13 Jyväskylän Seudun Työterveys Liikelaitoksen johtokunta 11.5.2010

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 13 Jyväskylän Seudun Työterveys Liikelaitoksen johtokunta 11.5.2010 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 13 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä 1(5) Viestitie KAJAANI Tarkastuslautakunta nro 2/2016

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä 1(5) Viestitie KAJAANI Tarkastuslautakunta nro 2/2016 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä 1(5) KOKOUSAIKA Perjantai 8.4.2016 kello 16.00 17.45 KOKOUSPAIKKA Kainuun jätehuollon kuntayhtymän toimisto 87700 KAJAANI SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä kuka

Lisätiedot

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2009 18

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2009 18 PUDASJÄRVEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2009 18 Maaseutulautakunta 15.05.2009 AIKA 15.05.2009 klo 11:00-12:40 PAIKKA Kaupungintalo, kokoushuone Kotka KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 Kokouksen laillisuus ja

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus 59 4.08.05 Kunnanvaltuusto 87 07.09.05 Länsi-Jorvaksen asemakaava-alueen rakennuskiellon ja toimenpiderajoituksen jatkaminen MRL 53 :n ja 8:n mukaisesti, päätös uudestaan valtuuston käsiteltäväksi

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI MAANVUOKRASOPIMUS 1 Lammasluoto. 1.2 Vuokralainen Naantalin purjehdusseura ry, y-tunnus 0638337-2, PL 57, 21101 Naantali.

NAANTALIN KAUPUNKI MAANVUOKRASOPIMUS 1 Lammasluoto. 1.2 Vuokralainen Naantalin purjehdusseura ry, y-tunnus 0638337-2, PL 57, 21101 Naantali. NAANTALIN KAUPUNKI MAANVUOKRASOPIMUS 1 1 OSAPUOLET 1.1 Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2, Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali. 1.2 Vuokralainen Naantalin purjehdusseura ry, y-tunnus 0638337-2,

Lisätiedot

ISONKYRÖN KUNTA PÖYTÄKIRJA No 3/2018 Ympäristölautakunta Sivu 31

ISONKYRÖN KUNTA PÖYTÄKIRJA No 3/2018 Ympäristölautakunta Sivu 31 ISONKYRÖN KUNTA PÖYTÄKIRJA No 3/2018 Ympäristölautakunta Sivu 31 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET Tiistai 10.4.2018 klo 18.30 19.22 Isonkyrön virastotalo, kunnanhallituksen kokoushuone

Lisätiedot

Päätösesitys Kokous todettaneen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Päätös Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

Päätösesitys Kokous todettaneen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Päätös Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. PÖYTÄKIRJA 1/19 1 (5) KEINUMÄEN KOULUN JOHTOKUNNAN KOKOUS Aika: Maanantai 20.5.2019 klo 16.00 Paikka: Keinumäen koulu, opettajainhuone Läsnä: Aaro Partanen (pj), Mari Silvennoinen, Jaana Nopola-Hemmi,

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN HALLINTO-OIKEUS PÄÄTÖS 18/0103/4. Antopäivä

ITÄ-SUOMEN HALLINTO-OIKEUS PÄÄTÖS 18/0103/4. Antopäivä ITÄ-SUOMEN HALLINTO-OIKEUS PÄÄTÖS 18/0103/4 Antopäivä 13.4.2018 Diaarinumero 00714/18/2299 ASIA Valittajat Kunnallisasiaa koskeva valitus, tontin vuokraaminen Jari Vuori, Kuopio Veikko Kataja, Kuopio Päätös,

Lisätiedot

LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 137 Kunnanhallitus 14.4.2014

LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 137 Kunnanhallitus 14.4.2014 LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 137 Kokousaika 14.4.2014 klo 17.00 Kokouspaikka Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat 86 87 88 89 90 91 92 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

- 16 Kokouksen avaaminen Pöytäkirjantarkastajien valinta Työjärjestyksen hyväksyminen. Vt. kaupunginjohtajan päätösehdotus:

- 16 Kokouksen avaaminen Pöytäkirjantarkastajien valinta Työjärjestyksen hyväksyminen. Vt. kaupunginjohtajan päätösehdotus: Kaupunginhallitus 198 12.06.2017 Kaupunginvaltuuston kokouksen 24.4.2017 päätösten täytäntöönpano 1898/00.02.01/2017 KHALL 12.06.2017 198 Kuntalain (410/2015) 39 :n 1 momentin mukaan kunnanhallitus vas

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Kaupunginhallitus 19.01.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Kaupunginhallitus 19.01.2015 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 19.01.2015 Sivu 1 / 1 5299/01.02.01/2014 37 Oikaisuvaatimus aiheettomasti maksetun palkan takaisinperinnästä Valmistelijat / lisätiedot: Pekka Harju, puh. 046 877 2591 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus 6.6.2017 Liite MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Perusteet Seuraavista päätöksistä

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 75

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 75 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 75 Asiat Kiellon peruste 19, 24, 33, 34, 35, 36, 37 Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain

Lisätiedot

Luonnos 22.5.2015. 1.2 Vuokralainen Merimaskun Metsästäjät r.y., yhdistyksen rekisterinumero 123.918.

Luonnos 22.5.2015. 1.2 Vuokralainen Merimaskun Metsästäjät r.y., yhdistyksen rekisterinumero 123.918. 1 Osapuolet 1 1.1 Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2. 1.2 Vuokralainen Merimaskun Metsästäjät r.y., yhdistyksen rekisterinumero 123.918. 2 Vuokran kohde 2.1 Vuokra-alue Naantalin kaupungin

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Lasten ja nuorten lautakunta. :t 37, 39, 41-43. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään

OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Lasten ja nuorten lautakunta. :t 37, 39, 41-43. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Lasten ja nuorten lautakunta :t 37, 39, 41-43 Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään Tähän päätökseen haetaan muutosta tekemällä oikaisuvaatimus Kouvolan kaupungin

Lisätiedot

Vehmaan kunta Kunnanhallitus Kokous 307 Nro 13 Kokoustiedot Aika: Maanantai 12.8.2013, klo 17.45 Kunnanvirasto, Vinkkilä Asialista:

Vehmaan kunta Kunnanhallitus Kokous 307 Nro 13 Kokoustiedot Aika: Maanantai 12.8.2013, klo 17.45 Kunnanvirasto, Vinkkilä Asialista: Kunnanhallitus Kokous 307 Nro 13 Kokoustiedot Aika: Maanantai 12.8.2013, klo 17.45 Paikka: Kunnanvirasto, Vinkkilä Asialista: Sivu 209 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen... 309 210

Lisätiedot

SYSMÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1 ( 6 ) KIRKKONEUVOSTO 2/ 2012 7.3.2012

SYSMÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1 ( 6 ) KIRKKONEUVOSTO 2/ 2012 7.3.2012 SYSMÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1 ( 6 ) Aika Tiistai 7.3.2012 klo 9.05 9.30 Paikka Olavin toimintakeskus, Kokoustila Katiska, Uotintie 7 Läsnä Eija Nurminen puheenjohtaja Jarmo Heinonen Hannu Hyttinen Riitta

Lisätiedot

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 13/2013 166

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 13/2013 166 PUDASJÄRVEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 13/2013 166 Tarkastuslautakunta 12.11.2013 AIKA 12.11.2013 klo 16:30-19:42 PAIKKA Kaupungintalo, kokoushuone Kotka KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 100 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus 15.11.2016 Liite MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Perusteet Seuraavista päätöksistä

Lisätiedot

ASIA. Kaupunginhallituksen, kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan menettely KANTELU

ASIA. Kaupunginhallituksen, kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan menettely KANTELU ANONYMISOITU PÄÄTÖS 21.09.2015 Dnro OKV/1735/1/2014 1/5 ASIA Kaupunginhallituksen, kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan menettely KANTELU Kantelija arvostelee oikeuskanslerille 7.10.2014 osoittamassaan

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2015 Tarkastuslautakunta AIKA klo Kunnanviraston kokoushuone

MYRSKYLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2015 Tarkastuslautakunta AIKA klo Kunnanviraston kokoushuone AIKA 8.12.2015 klo 15.00 Paikka Osallistujat: Kunnanviraston kokoushuone Sirkku Uljas, puheenjohtaja vpj. Mäenpää Jonna Yngve Bergman, jäsen Markku Fabritius, jäsen Jukka Panu, jäsen Muut osallistujat:

Lisätiedot