KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS. Puheenjohtajan päätös:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS. Puheenjohtajan päätös:"

Transkriptio

1 51, KH :00 ST: 1/2014 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Puheenjohtajan päätös:

2 52, KH :00 ST: 2/2014 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Kaupunginhallituksen päätös:

3 53, KH :00 ST: 3/2014 ESITYSLISTAN HYVÄKSYMINEN Kaupunginhallituksen päätös:

4 54, KH :00 ST: 4/2015 ILMOITUSASIAT Kutsut seuraaviin kokouksiin ja tilaisuuksiin: - Samkommunen för svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur kuntayhtymän hallitus Länsirannikon valvontalautakunta ympäristöjaosto Finlandssvenska Landsbygdsriksdagen Pedersöressä. - Ympäristöministeriön merialuesuunnittelun sidosryhmätilaisuus Helsingissä. Pöytäkirja seuraavista kokouksista: - Suupohjan koulutuskuntayhtymän hallitus Seinäjoen koulutuskuntayhtymän hallitus ja Rannikko-Pohjanmaan kuntayhtymän valtuusto Vaasan sairaanhoitopiirin hallitus Pohjanmaan liiton maakuntahallitus Suupohjan jätelautakunta Seinäjoen koulutuskuntayhtymän hallitus Pohjanmaan liiton maakuntahallitus Opetus- ja kulttuuriministeriön: - yleiskirje valtion erityisavustuksen hakemisesta kielikylpytoiminnan laajentamiseen. - päätös erityisopetuksen laadun kehittämiseen ja siihen liittyvään koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen kohdennetun valtionavustuksen hakemisesta. Opetushallituksen tiedote ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijavalinnoista ym. Vaasan kaupungin ilmoitus Vaasanseudun talous- ja velkaneuvonnan sopimuskunnille. ELY-keskuksen kirje; - kehittämiskeskusteluista 2015.kielteinen rakennussuojelupäätös, Juuselan talo.länsirannikon ympäristökeskuksen kuulutus ympäristölupahakemuksesta, Peltoniemi, Simo. Kaskisten ja Närpiön päätökset edustajan valinnasta neuvottelukuntaan. Valtiovarainministeriön lausuntoyhteenveto Suomen 2. avoimen hallinnon toimintasuunnitelmasta. Kaupunginjohtajan ja talouspäällikön vastaus sektoreiden päälliköiden kirjelmään koskien aloitetta talouden tasapainottamiseksi. Pohjanmaan liiton tilinpäätös Uutisia Pohjanmaan liitosta helmikuu/2015. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen uutiskirje. Suomen kuntaliiton yleiskirje kansallisesta veteraanipäivästä. Väestönsuojelukeskuksen kirje äänestysaluejaon muutosten ilmoittamisesta maistraatille. Teknisen lautakunnan päätös kaupungin edustajista yhtiöissä, yhdistyksissä ja muissa yhteisöissä. Kristiinankaupungin kannanotto valiokunnan ehdotuksesta hallituksen esitykseksi laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi, liite. Isojoen kunnanvaltuuston päätös Lakiakangas II tuulivoimapuiston osayleiskaavan hyväksymisestä. Kaupunginjohtajan ehdotus: Merkitään.

5 54, KH :00 ST: 4/2015 Kaupunginhallituksen päätös:

6 55, KH :00 ST: 5/2015 PÄÄTÖKSET ASIOISTA, JOTKA KAUPUNGINHALLITUS VOI OTTAA KÄSITELTÄVIK- SEEN Perusturvalautakunta , Mikael Perjus. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta , Carina Storhannus. Tekninen lautakunta , Paavo Rantala Kaupunginjohtajan ehdotus: Merkitään. Kaupunginhallituksen päätös:

7 56, KH :00 TEKN: 195/2012 VUOKRASOPIMUSSUHTEIDEN PÄÄTTYMINEN (ES/REN) (Kaupunginhallitus ) Kaupunki on vuoden 2015 alusta ottanut käyttöön vuokrille uuden laskutusaikataulun siten, että vuokria laskutetaan neljä kertaa vuodessa. Vuosivuokran ensimmäisen osamaksun aika on koittanut, joten tekninen keskus lähettää viikolla 10 laskun ensimmäisestä maanvuokraerästä. Lähetetyistä 230 huvilatontin vuokrasopimuksesta 33 vuokralaista on jättänyt palauttamatta allekirjoitetun sopimuskappaleen kunnalle. Se merkitsee sitä, ettei heillä ole sopimussuhdetta kuntaan alkaen, joten kaupungilla ei ole perustetta lähettää laskua näiden vuosivuokrien ensimmäisestä erästä. Liitteenä luonnos kirjeeksi, joka tulisi lähettää saakka vuokralaisina olleille. Kaupunginhallituksen tulee päättää, että tämä kirje lähetetään niille vuokralaisille, joilla ei vielä ole voimassa olevaa sopimussuhdetta kuntaan vuokra-alueensa osalta. Heille annetaan aikaa saakka palauttaa allekirjoittamansa vuokrasopimuksen. Liite: kirjeluonnos, Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus päättää, että; 1. tämän asian liitteenä oleva kirje lähetetään vuokralaisille, 2. niissä tapauksissa, joissa allekirjoitettua vuokrasopimusta ajalle (vuosi 2016 ja 2019) ei ole jätetty tekniseen keskukseen mennessä, kaupunginhallitus toteaa vuokrasuhteen päättyneen , sekä voimaan tulleen vuokrasopimuksen kohta 5.4 ajankohtaistuu siinä tapauksessa, ettei uutta vuokrasopimusta ole allekirjoitettu. Kaupunginhallituksen päätös:

8 57, KH :00 ST: 54/2015 MAANVUOKRASUHTEEN PÄÄTTYMINEN, KAJ MYLLYKANGAS (ES/REN) (Kaupunginhallitus ) Kaj Myllykangas ilmoitti kirjallisesti kunnalle sanovansa irti Karhusaarella sijaitsevan kuvion 1044/12, noin 2250 m 2 :n kokoisen alueen vuokrasopimuksen. Ilmoitus merkitsee sitä, ettei Myllykankaan osalta allekirjoiteta uutta vuokrasopimusta kaudelle Myllykankaan vuokra-alueelle rakentamien rakennusten osalta pätee seuraavaa: Rakennusten lunastaminen, mikäli vuokralainen ei halua solmia uutta vuokrasopimusta alkaen Vuokranantajan lunastusvelvollisuudesta säädetään päättyneen vuokrasopimuksen 5.1 kohdassa. Tätä kohtaa sovelletaan vain siinä tapauksessa, mikäli uutta vuokrasopimusta ei solmita vuokralaisen kanssa alkaen ja tämä johtuu vuokranantajan toimenpiteistä. Tämä sopimusehto on ymmärrettävä siten, että sitä sovelletaan vain siinä tapauksessa, ettei vuokranantaja ole yksittäistapauksessa lähettänyt uutta vuokrasopimusta kaudelle Näin ei ole tapahtunut, vaan kaikille huvilatontin vuokralaisille on annettu mahdollisuus solmia uusi vuokrasopimus alkaen. Kunnan aikaisemmassa käsittelyssä on vuokra-asiaan liittyen esitetty asianajotoimisto Roschierin laatima muistio. Siinä oli virheellistä tietoa vuokranantajan mahdollisesta velvollisuudesta lunastaa rakennuksia. Päivitetty, täydennetty versio löytyy kunnan kotisivuilta, > kuntainfo ja palvelut>pöytäkirjat ja esityslistat>kaupunginvaltuusto Omaisuus, jota ei lunasteta Vuokranantajan oikeudesta lunastaa vuokralaisen rakennuksia voidaan mainita, että päättyneessä vuokrasopimuksessa oli sovittu seuraavaa: Kohta 5.4: Vuokralainen on velvollinen vuokrasuhteen päättyessä viemään pois sellaiset omistamansa rakennukset, laitteet ja laitokset sekä muun omaisuutensa, jota vuokranantaja ei lunasta. Vuokralainen, joka ei halua jatkaa vuokrasopimusta alkaen, on myös velvollinen siistimään alueen. Selvennyksenä todettakoon, että vuokrasopimus päättyy, ellei vuokralainen solmi uutta vuokrasopimusta alkaen. Siinä tapauksessa vuokranantajalla ei ole lunastusvelvollisuutta, mutta vuokralainen on sitä vastoin velvollinen poistamaan rakennukset ym. Vuokralaisen on poistettava rakennukset, laitteet ja laitokset mennessä. Mikäli sitä ei ole tehty määräaikaan mennessä, vuokranantajalla on oikeus joko myydä ne julkisella huu-

9 57, KH :00 ST: 54/2015 tokaupalla tai menetellä omaisuuden suhteen parhaaksi katsomallaan tavalla. Liitteet: Kirje, Kaj Myllykangas Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus päättää; 1. todeta, että kunnan ja Kaj Myllykankaan välinen vuokrasuhde kuvion 1044/12 (noin 2250 m 2 :n kokoinen vuokra-alue Karhusaarella) osalta päättyi todeta, että Kristiinankaupungin ja Kaj Myllykankaan välisen vuokrasopimuksen 5.4 kohta ajankohtaistuu. Kaupunginhallituksen päätös:

10 58, KH :00 ST: 56/2015 VUOKRASUHTEEN PÄÄTTYMINEN, PATRIK JA STEFAN HELLMAN (ES/REN) (Kaupunginhallitus ) Patrik ja Stefan Hellman ovat vuokranneet n m 2 :n kokoisen vuokrakuvion 953/ Vuokralaisilla on useista muistutuksista huolimatta maksamattomia vuokria vuosilta 2013 ja Kaudeksi solmitun vuokrasopimuksen kohdassa 3.2 sanotaan: Uusi vuokrasopimus solmitaan vuokralaisen kanssa sillä edellytyksellä, että a) vuokralainen on täyttänyt kaikki tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa. Vuokrasopimuksen 4. kohdan mukaan vuokralainen on velvollinen maksamaan vuotuista vuokraa. Koska Patrik ja Stefan Hellman eivät täytä vuokrasopimuksen 3.2 a) kohtaa, heille ei ole voitu lähettää uutta vuokrasopimusta kaudelle Patrik ja Stefan Hellmanin vuokra-alueelle rakentamien rakennusten osalta pätee seuraavaa: Rakennusten lunastaminen, mikäli vuokralainen ei halua solmia uutta vuokrasopimusta alkaen Vuokranantajan lunastusvelvollisuudesta säädetään päättyneen vuokrasopimuksen 5.1 kohdassa. Tätä kohtaa sovelletaan vain siinä tapauksessa, mikäli uutta vuokrasopimusta ei solmita vuokralaisen kanssa alkaen ja tämä johtuu vuokranantajan toimenpiteistä. Tämä sopimusehto on ymmärrettävä siten, että sitä sovelletaan vain siinä tapauksessa, ettei vuokranantaja ole yksittäistapauksessa lähettänyt uutta vuokrasopimusta kaudelle Näin ei ole tapahtunut, vaan kaikille huvilatontin vuokralaisille on annettu mahdollisuus solmia uusi vuokrasopimus alkaen. Kunnan aikaisemmassa käsittelyssä on vuokra-asiaan liittyen esitetty asianajotoimisto Roschierin laatima muistio. Siinä oli virheellistä tietoa vuokranantajan mahdollisesta velvollisuudesta lunastaa rakennuksia. Päivitetty, täydennetty versio löytyy kunnan kotisivuilta, > kuntainfo ja palvelut>pöytäkirjat ja esityslistat>kaupunginvaltuusto Omaisuus, jota ei lunasteta Vuokranantajan oikeudesta lunastaa vuokralaisen rakennuksia voidaan mainita, että päättyneessä vuokrasopimuksessa oli sovittu seuraavaa: Kohta 5.4: Vuokralainen on velvollinen vuokrasuhteen päättyessä viemään pois sellaiset omistamansa rakennukset, laitteet ja laitokset sekä muun omaisuutensa, jota vuokranantaja ei lunasta.

11 58, KH :00 ST: 56/2015 Vuokralainen, joka ei halua jatkaa vuokrasopimusta alkaen on myös velvollinen siistimään alueen. Selvennyksenä todettakoon, että vuokrasopimus päättyy, ellei vuokralainen solmi uutta vuokrasopimusta alkaen. Siinä tapauksessa vuokranantajalla ei ole lunastusvelvollisuutta, mutta vuokralainen on sitä vastoin velvollinen poistamaan rakennukset ym. Vuokralaisen on poistettava rakennukset, laitteet ja laitokset mennessä. Mikäli sitä ei ole tehty määräaikaan mennessä, vuokranantajalla on oikeus joko myydä ne julkisella huutokaupalla tai menetellä omaisuuden suhteen parhaaksi katsomallaan tavalla. Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus päättää; 1. todeta, että kunnan ja Patrik ja Stefan Hellmanin välinen vuokrasuhde kuvion 953/7 (noin m 2 :n kokoinen alue) osalta on päättynyt todeta, että Kristiinankaupungin ja Patrik ja Stefan Hellmanin välisen, solmitun vuokrasopimuksen 5.4 kohta ajankohtaistuu. Kaupunginhallituksen päätös:

12 59, KH :00 ST: 282/2013 MÄÄRÄALAN MYYNTI LOMA-ASUNTOA VARTEN CARL-HENRIK WALLINILLE (DAS/REN)(Kaupunginhallitus ) Carl-Henrik anoo saada ostaa n m 2 :n kokoisen määräalan osoitteesta Korkeasaarentie 79. Määräala koostuu vuokrakuviosta 994/0 sekä noin 1436 m 2 suuresta lisäalueesta eteläisellä rajalla. Määräalan rajat käyvät ilmi liitteestä. Hinta perustuu kaupunginvaltuuston päätökseen seuraavasti: 1. Vuokrakuvio 994:0 Pinta-ala Kaupunginvaltuuston vahvistama Neliöhinta hinta N m ,00 euroa 14,96 /m 2 Lisäalueen pinta-ala on m 2 ja lisäalueen hinta on ,56 euroa (1 436 m 2 x 14,96 /m 2 ). Noin m 2 :n kokoisen määräalan kokonaishinta on ,56 euroa. Määräalueella on Kristiinankaupungin rantayleiskaavassa RA-merkintä (loma-asuntojen korttelialue). Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus päättää, että kaupunki myy Carl-Henrik Wallinille ,56 euron hinnalla noin m 2 :n kokoisen määräalan Kristiinankaupungin kylässä sijaitsevasta Kristinestads donationsjord -nimisestä tilasta RN:o (kiinteistötunnus ). Määräalan rajat käyvät ilmi liitteestä. Ilmoitettu pinta-ala ei ole täsmällinen, vaan lopullinen pinta-ala vahvistetaan lohkomistoimituksessa. Määräala sijaitsee ositteessa Korkeasaarentie 79. Luovutuksen yhteydessä huomioidaan seuraavat ehdot: kauppaan ei sisälly yhteismaaosuuksia vuokrakuvion 994/0 vuokrasopimus päättyy kun kuvion omistusoikeus siirtyy ostajalle ostaja vastaa lohkomiskustannuksista ja lainhuutokustannuksista määräalalla on ostajalle kuuluvia rakennuksia, minkä vuoksi erillistä rakennusvelvollisuutta ei tarvitse määrätä ostajalla on oikeus mantereella sijaitsevaan venepaikkaan, jonka tekninen keskus osoittaa. Kaupunki myöntää maanomistajana luvan rakentaa rannalle nykyisen laiturin viereen vielä toisen laiturin. Venepaikka- ja laiturimaksu peritään teknisen lautakunnan taksan mukaisesti muilta osin kauppaan sovelletaan tavanomaisia ehtoja. Kaupunginhallituksen päätös: Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Liite 343

13 59, KH :00 ST: 282/2013 (ES/REN) (Kaupunginhallituksen jatkokokous ) Koska Vaasan hallinto-oikeus on kumonnut kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen 95 ja velvoittanut kaupungin välittömästi keskeyttämään päätöksen täytäntöönpanon, kaupunginhallituksen tulee päättää, että edellä mainitun määräalan myymisestä Carl-Henrik Wallinille tehty päätös perutaan. Kaupunginhallituksen päätös nk. huvilavuokra-alueiden myymisestä voidaan katsoa liittyvän kaupunginvaltuuston päätökseen , mutta koska myyntipäätös perustuu tehtyyn päätökseen 95, kaupungin tulee myös keskeyttää myynnin täytäntöönpanon. Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus päättää perua päätöksensä Kaupunginhallituksen päätös: Merkitään, että kaupunginhallituksen jäsenet Anna-Kajsa Blomqvist, Sari- Milla Ingves, Kaj Kärr ja Paavo Rantala poistuivat eivätkä osallistuneet tämän asian käsittelyyn (peruste: intressijäävi). Merkitään, että kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja Henrik Antfolk poistui eikä osallistunut tämän asian käsittelyyn (peruste: intressijäävi). Merkitään, että hallintopäällikkö Dan-Anders Sjöqvist poistui eikä osallistunut tämän asian käsittelyyn esteellisyyden (intressijäävi) takia. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta kaupunginjohtajan poissa ollessa ja hallintopäällikön esteellisyyden takia. Puheenjohtaja toisti kaupunginjohtajan ehdotuksen. Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Liite 343 (ES/REN) (Kaupunginhallitus ) Carl-Henrik Wallin anoo päivätyssä kirjelmässä, että kaupunginhallituksen päätös pantaisiin täytäntöön. Tässä asiassa on erotettava toisaalta yksityisoikeudellinen ulottuvuus, joka liittyy kiinteän omaisuuden ostamista koskevaan tarjoukseen ja hyväksymiseen ja toisaalta hallinto-oikeudellinen ulottuvuus, joka liittyy kunnan sisäiseen päätöksentekoon. Kuntalain kommenteissa sanotaan: Kunnan puolesta sopimukset ja muut oikeustoimet tekee kunnanhallitus tai muu johtosäännössä määrätty viranomainen. Oikeustoimen tekemisessä on erotettava kunnan sisäinen päätöksenteko ja suhde ulkopuoliseen sopimuskumppaniin. Sopimuksen hyväksyminen on voinut vaatia valtuuston päätöksen. Täytäntöönpano eli sopimuksen tekeminen on kunnanhallituksen tehtävä. Vastaavasti sopimuksen hyväksyminen voi kuulua lautakunnalle ja täytäntöönpano viranhaltijalle. Jos sopimuskumppani on vilpittömässä mielessä, kunta ei useinkaan voi vedota

14 59, KH :00 ST: 282/2013 omassa päätöksenteossaan tapahtuneisiin virheisiin. Sopimussuhdetta arvioidaan yksityisoikeudellisten säännösten mukaan ja tehty sopimus sitoo kuntaa (Laki varallisuusoikeudellisista oikeustoimista 228/ ) Kunnan viranhaltijalla tai työntekijällä voi myös asemansa perusteella olla ulkopuoliseen nähden kelpoisuus edustaa kuntaa ja tehdä kunnan puolesta sopimuksia ja muita oikeustoimia. Tällaisen asemavaltuutuksen (OikTL 10 2 mom.) nojalla ja rajoissa tehty oikeustoimi sitoo kuntaa. Esim. kunnanjohtajalla, kunnan rakennusmestarilla, terveyskeskuksen talouspäälliköllä ja koulun johtajalla on omalla tehtäväalueellaan sellainen asema, että ulkopuolinen voi luottaa heidän oikeuteensa tehdä asemaansa perustuvia oikeustoimia. (Kuntalaki. Tausta ja tulkinnat, Heikki Harjula, Kari Prättälä, Talentum, Helsinki 2007, sivu 236) Sen jälkeen kun kaupunginhallitus päätti myydä vuokra-alueen Wallinille, hallintopäällikkö on lähettänyt Wallinille sähköpostin, jossa ilmoitettiin, että kaupunginhallitus on päättänyt myydä vuokra-alueen Wallinille ja että kauppa voidaan toteuttaa, mikäli myyntipäätöksestä ei valiteta. Hallintopäällikön sähköposti-ilmoitus antoi Wallinille perustellun syyn olettaa, että kauppakirja allekirjoitetaan. Tämä sitoo kuntaa yksityisoikeudellisesti ja siten kaupunginhallituksen on tehtävä uusi päätös kyseisen vuokra-alueen myymisestä Wallinille. Tämä on tehtävä, koska kaupunginhallitus on peruuttanut tekemänsä myyntipäätöksen , minkä kunnallinen toimielin on sinänsä oikeutettu tekemään. Myyntiehtoihin lisätään ehto siitä, että ostaja sitoutuu olemaan moittimatta kauppasummaa myöhemmässä vaiheessa, jos kaupunginvaltuusto päättäisi keväällä 2015 alemmasta hinnasta. Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus päättää, että kaupunki myy Carl-Henrik Wallinille ,56 euron hinnalla noin m 2 kokoisen määräalan Kristinestads donationsjord -nimisestä tilasta RN:o 14:0 Kristiinankaupungin kylässä (kiinteistötunnus ). Määräalan rajat käyvät ilmi liitteestä. Ilmoitettu pinta-ala ei ole täsmällinen, vaan lopullinen pinta-ala vahvistetaan lohkomistoimituksessa. Määräala sijaitsee ositteessa Korkeasaarentie 79. Luovutuksen yhteydessä huomioidaan seuraavat ehdot: kauppaan ei sisälly yhteismaaosuuksia vuokrakuvion 994/0 vuokrasopimus päättyy kun kuvion omistusoikeus siirtyy ostajalle ostaja vastaa lohkomiskustannuksista ja lainhuutokustannuksista lohkomattomalla määräalalla on ostajalle kuuluvia rakennuksia, minkä vuoksi erillistä rakennusvelvollisuutta ei tarvitse määrätä ostajalla on oikeus mantereella sijaitsevaan venepaikkaan, jonka tekninen keskus osoittaa. Kaupunki myöntää maanomistajana luvan rakentaa rannalle nykyisen laiturin viereen vielä toisen laiturin. Venepaikka- ja laiturimaksu peritään teknisen lautakunnan taksan mukaisesti muilta osin kauppaan sovelletaan tavanomaisia ehtoja ostaja sitoutuu olemaan moittimatta kauppasummaa myöhemmässä vaiheessa, jos kaupunginvaltuusto päättäisi keväällä 2015 alemmasta hinnasta. Kaupunginhallituksen päätös:

15 60, KH :00 ST: 23/2015 VASTINE KUNNALLISVALITUKSEEN, HUVILAVUOKRA-ALUE, ERKKI PELTONIE- MEN KUOLINPESÄ (ES/REN) (Kaupunginhallitus ) Vaasan hallinto-oikeudelle on jätetty valitus kaupunginvaltuuston päätöksestä koskien huvilatonttien vuokrasopimusten uusimisperiaatteita. Vaasan hallinto-oikeus pyytää kaupunginhallitusta oheisen valituksen johdosta liittämään asiakirjoihin kaupunginvaltuuston tai kaupunginhallituksen sen puolesta johtosääntönsä mukaisesti antaman lausunnon sekä valituksenalaisen päätöksen perusteena olevat asiakirjat. Kristiinankaupungin hallintosäännön 17 :n 5. kohdan mukaan kaupunginhallituksen tehtävänä on antaa selitys kaupunginvaltuuston päätöksistä tehtyihin valituksiin, mikäli kaupunginhallitus katsoo voivansa hyväksyä valtuuston päätöksen lopputuloksen. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöön. Kaupunginhallitus voi siten katsoa hyväksyvänsä valtuuston päätöksen lopputuloksen ja siten antaa lausunnon vireillä olevasta kunnallisvalituksesta. Muutoksenhakijat ovat esittäneet seuraavat vaatimukset ja perustelut: Dnro 00056/15/2299 Erkki Peltoniemen kuolinpesän osakkaat Vaatimukset - Vaadimme, että kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen kohta 2 mitätöidään koskien PVO:n poikkeusalueille olevia mökkitontteja (PVO:n valkoinen alue) ja kaupunginvaltuusto tekee uuden päätöksen kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti, jossa esitettiin poikkeusalueen vuosivuokraksi pinta-alaan perustuva maksu 0,10 /m 2. Jos vuokrahinnoittelujen muutos kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti ei ole mahdollista, on alueen vuokra-ajaksi muutettava myös 15 vuotta, kuten se muillakin vuokra-alueilla on ja/tai annettava tontille lunastusmahdollisuus realistiseen markkinahintaan. Perustelut - Kaupunginvaltuuston päätös ( 68) asettaa vuokralaiset keskenään eriarvoiseen asemaan, jolloin hallintolain 6 :n tasapuolisuusperiaate ei toteudu. - Tällä alueella oleville tonteille ei ole ei ole annettu vahvistettua hintaa eikä näin ollen myöskään mahdollisuutta tontin lunastamiseen. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan vuosivuokra tulee lähtien olemaan pinta-alaan perustuva maksu 0,55 /m 2. Lisäksi vuokra-aika tällä alueella on vain viideksi vuodeksi kerrallaan. Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus antaa seuraavan lausunnon hallinto-oikeudelle: Valitusoikeus Kuntalain 92. :ssä säädetään seuraavaa valitusoikeudesta:

16 60, KH :00 ST: 23/2015 Oikaisuvaatimus- ja valitusoikeus Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Kuntalain 4 :ssä on seuraava kunnan jäsenen määritelmä: Kunnan jäsen on: 1. henkilö, jonka kotikuntalaissa (201/94) tarkoitettu kotikunta kyseinen kunta on (kunnan asukas); 2. yhteisö, laitos tai säätiö, jonka kotipaikka on kunnassa; sekä 3. se, joka omistaa tai hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa. Kaupunginvaltuuston päätös on periaatepäätös alkaen sovellettavien maanvuokrien tasosta. Kuolinpesän osakas Marja-Leena Peltoniemen kotipaikka on Karijoki, eikä hän siten ole Kristiinankaupungin kunnan asukas. Kuolinpesän osakas Kirsi Saaranluoman kotipaikka on Nurmo, eikä hän siten ole Kristiinankaupungin kunnan asukas. Kuolinpesän osakas Jaana Mäkelän kotipaikka on Kauhajoki, eikä hän siten ole Kristiinankaupungin kunnan asukas. Muutoksenhakijat ovat valinneet olla allekirjoittamatta ja palauttamatta vuokrasopimusta sopimuskaudelle Kunnan ja muutoksenhakijoiden välillä ei ole voimassa olevaa sopimusta jälkeen. Siten muutoksenhakijat eivät ole asianosaisia enää jälkeen. Valituksentekijöille lähetettiin pöytäkirjanote kaupunginvaltuuston päätöksestä , koska he olivat asianosaisia päättyneen vuokrasopimuksen perusteella. Koska muutoksenhakijat eivät ole kunnan asukkaita, eivät omista kiinteää omaisuutta Kristiinankaupungissa eivätkä ole vuokrasopimuksen perusteella asianosaisia, heillä ei ole valitusoikeutta tässä asiassa. Sen valaisemiseksi, että kunta on kehottanut niitä vuokralaisia, jotka eivät vielä helmikuussa 2015 olleet palauttaneet allekirjoitettua vuokrasopimusta kunnalle, oheistetaan kopio kaikille nk. huvilatontin vuokralaisille lähetetystä infokirjeestä. Vaatimukset Kaupunginhallitus vaatii, että Vaasan hallinto-oikeus jättää kunnallisvalituksen tutkimatta, koska muutoksenhakijoilla ei ole oikeutta tehdä valitusta kaupunginvaltuuston päätöksestä Jos hallinto-oikeus kuitenkin päättää ottaa kunnallisvalituksen tutkittavakseen, kaupunginhallitus pyytää saada antaa lisälausunnon asiasta ennen sen ratkaisemista. Kaupunginhallituksen päätös:

17 61, KH :00 ST: 38/2015 VASTINE KUNNALLISVALITUKSEEN, HUVILAVUOKRA-ALUE, SANDELIN YM. (ES/REN) (Kaupunginhallitus ) Vaasan hallinto-oikeudelle on jätetty valitus kaupunginvaltuuston päätöksestä koskien huvilatonttien vuokrasopimusten uusimisperiaatteita. Vaasan hallinto-oikeus pyytää kaupunginhallitusta oheisen valituksen johdosta liittämään asiakirjoihin kaupunginvaltuuston tai kaupunginhallituksen sen puolesta johtosääntönsä mukaisesti antaman lausunnon sekä valituksenalaisen päätöksen perusteena olevat asiakirjat. Kristiinankaupungin hallintosäännön 17 :n 5. kohdan mukaan kaupunginhallituksen tehtävänä on antaa selitys kaupunginvaltuuston päätöksistä tehtyihin valituksiin, mikäli kaupunginhallitus katsoo voivansa hyväksyä valtuuston päätöksen lopputuloksen. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöön. Kaupunginhallitus voi siten katsoa hyväksyvänsä valtuuston päätöksen lopputuloksen ja siten antaa lausunnon vireillä olevasta kunnallisvalituksesta. Muutoksenhakijat ovat esittäneet seuraavat vaatimukset ja perustelut: Dnro 00142/15/2299 Reino Sandelin, Bengt Mattfolk, Gustav Carlson, Kerstin Sandelin, Margareta Nisula, Markku Nisula, Oiva Östmanin kuolinpesä, Paul Sandelin Vaatimukset ja perusteet - Tilannetta on kompensoitava maanvuokrien tuntuvalla alentamisella. Esim. 500 euron perusmaksu + 10 senttiä/neliö olisi hyväksyttävä. Nyt ehdotettu maanvuokra 850 euroa + 55 senttiä/neliö merkitsisi sitä, että korotus olisi 432 %, mikä kertakorotuksena toteutettuna voidaan pitää kohtuuttomana. - Mainittujen alueiden rantakaavaa on muutettu siten, että vapaaajanasutuksen alueet muutettiin määrittelemättömiksi valkoisiksi alueiksi, joilla vallitsee totaalinen rakennuskielto, aikaisemmat 15 vuoden vuokra-ajat lyhennettiin paikoitellen 2 vuoteen ja paikoitellen 5 vuoteen ja lunastusoikeus evättiin kokonaan. - Kaupunginhallitus on valtuustolle antamassaan ehdotuksessa huomioinut valituskirjelmässä esitetyt rajoitteet, jotka koskevat noin 40 vuokralaista (perusmaksu 700 euroa + 10 senttiä/neliö). Tämä hallituksen ehdotus esitettiin valtuuston kokouksessa Valtuuston käsittelyn aikana puheenjohtaja ehdotti, että kaikilla vuokralaisilla olisi sama vuokra, 850 euroa + 55 senttiä/neliö vallitsevista rajoitteista riippumatta. Ehdotus hyväksyttiin äänestyksen jälkeen ilman että kaupunginhallituksella oli mahdollisuus käsitellä asiaan tullutta uutta käännettä. - Katsomme, että päätös johtaa vuokralaisten eriarvoiseen kohteluun. Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus antaa seuraavan lausunnon hallinto-oikeudelle:

18 61, KH :00 ST: 38/2015 Aluksi todetaan, ettei Paul ja Kerstin Sandelinillä ole valitusoikeutta asiassa. Valitusoikeus Kuntalain 92. :ssä säädetään seuraavaa valitusoikeudesta: Oikaisuvaatimus- ja valitusoikeus Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Kuntalain 4 :ssä on seuraava kunnan jäsenen määritelmä: Kunnan jäsen on 1) henkilö, jonka kotikuntalaissa (201/94) tarkoitettu kotikunta kyseinen kunta on (kunnan asukas); 2) yhteisö, laitos tai säätiö, jonka kotipaikka on kunnassa; sekä 3) se, joka omistaa tai hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa. Kaupunginvaltuuston päätös on periaatepäätös alkaen sovellettavien maanvuokrien tasosta. Paul ja Kerstin Sandelinin kotipaikka on Ruotsin Skellefteå, joten he eivät ole Kristiinankaupungin kunnan asukkaita. Paul ja Kerstin Sandelin ovat valinneet olla allekirjoittamatta ja palauttamatta vuokrasopimusta sopimuskaudelle Kunnan ja Paul ja Kerstin Sandelinin välillä ei ole voimassa olevaa sopimusta jälkeen. Siten Paul ja Kerstin Sandelin eivät enää ole asianosaisia jälkeen. Paul ja Kerstin Sandelinille lähetettiin pöytäkirjanote valitusosoituksineen kaupunginvaltuuston päätöksestä , koska he olivat asianosaisia päättyneen vuokrasopimuksen perusteella. Koska Paul ja Kerstin Sandelin eivät ole kunnan asukkaita, eivät omista kiinteää omaisuutta Kristiinankaupungissa eivätkä ole vuokrasopimuksen perusteella asianosaisia, heillä ei ole valitusoikeutta tässä asiassa. Kohtuuton korotus Muutoksenhakijat esittävät, että maanvuokran korotus on kohtuuton. Kunnallisvalitus on nimenomaan kunnan asukkaan oikeuskeino valvoa kunnan toiminnan laillisuutta. Siten valitusviranomaisen tulee jättää tutkimatta kunnallisvalitus, joka voidaan tutkia muussa järjestyksessä. Maanvuokralain (1966/258) 6. luvun 78 :n mukaan vuokrasopimusta koskeva riita voidaan saattaa tuomioistuimessa soviteltavaksi siten kuin riita-asioiden sovittelusta yleisissä tuomioistuimissa annetussa laissa säädetään. Vuokralaisten eriarvoinen kohtelu Muutoksenhakijat esittävät, että kaupunginvaltuusto asettaa tekemällään päätöksellä vuokralaiset eriarvoiseen asemaan, koska seuraava kappale on poistettu kaupunginhallituksen päätösehdotuksesta:

19 61, KH :00 ST: 38/ Markkina-arvo määräytyy kunkin vuokra-alueen osalta kaupunginhallituksen kokouksessa , 198, esitettyyn arviointitaulukkoon (H-Kiinteistöt LKV) merkityn arvon mukaan, korotettuna 28,47 prosentilla. Tulevissa vuokrasopimuksissa alkaen maanvuokran tulee olla viisi prosenttia huvilatontin korotetusta markkina-arvosta vuokrasopimuksen solmimisajankohtana. Vuokra tarkistetaan kokonaisuudessaan vuosittain elinkustannusindeksin mukaisesti. Poikkeuksen muodostavat ne vuokratontit, jotka sijaitsevat asemakaavan viheralueella (VR) Furuvikenissä/Kanuunaniemellä. Sama koskee PVO:n pohjoispuolisella T-1 -alueella sekä valkoisilla alueilla, Kellarinlahden alueella ja lahden pohjoispuolisilla VL-alueilla sijaitsevia vuokratontteja. Näille, sekä muille huvilavuokra-alueille joille ei ole vahvistettu hintaa, vahvistetaan vuosivuokra, joka määräytyy 700 euron perusmaksun ja vuokra-alueen pinta-alaan perustuvan maksun 0,10 euroa/m 2 mukaisesti. Maanvuokra sidotaan kaikissa tapauksissa linkustannusindeksiin (indeksi 2015:1). Yhdenvertaisuusperiaate on yksi viranomaisen hyvän hallinnon perusperiaatteista, joista säädetään hallintolain 6 :ssä. Muutoksenhakijat vaativat siten, että kaupunginvaltuuston päätöksen todetaan olevan KunL:n 90 :n 3. kohdan nojalla lainvastainen. Yhdenvertaisuusperiaate merkitsee sitä, että ryhmiä ei perusteetta aseteta eriarvoiseen asemaan. Kunnalla on aina oltava asialliset perusteet eri maksujen soveltamiseen. Syynä siihen, että vuokratonteille, jotka sijaitsevat asemakaavan viheralueella (VR) Furuvikenissä/Kanuunaniemellä, PVO:n pohjoispuolisella T-1 -alueella sekä valkoisilla alueilla, Kellarinlahden alueella ja lahden pohjoispuolisilla VL-alueilla ehdotettiin valmistelussa 700 euron vuotuista perusmaksua ja vuokra-alueen pinta-alaan perustuvaa maksua 0,10 /m 2, ei ollut pyrkimys alemmalla vuosivuokralla kompensoida sitä, että näihin vuokra-alueisiin ei tule olemaan lunastusoikeutta. Syynä siihen, että ehdotettiin 700 euron vuotuista maksua plus 0,10 euroa/neliö oli se, että päätösehdotus perustui siihen, että jokaisella vuokra-alueella oli vahvistettu markkina-arvo ulkopuolisen arvioinnin perusteella. Kyseisille alueille ei kuitenkaan ollut tehty ulkopuolista arviointia ja sen takia vahvistettiin vuotuinen perusmaksu sekä pinta-alaan perustuva maksu. Vuokraan liittyvä "erityiskohtelu johtui siis siitä tosiasiasta, ettei näillä alueilla sijaitseville vuokratonteille ollut tehty arviointia, mutta koska kokouksessa annettu ehdotus ei perustunut ulkopuolisessa arvioinnissa saatuun markkinaarvoon, ei myöskään enää ollut tarvetta näillä alueilla sijaitsevien vuokratonttien erityiskohteluun. Selvennyksenä voidaan todeta, että syy siihen, ettei näihin vuokra-alueisiin ole lunastusoikeutta, on kaavoitustilanne. Tulevaisuuden käyttö ratkaistaan tulevassa asemakaavassa. Päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä Muutoksenhakijat esittävät, että kaupunginvaltuuston päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä: Valtuuston käsittelyn aikana puheenjohtaja ehdotti, että kaikilla vuokralaisilla olisi sama vuokra, 850 euroa + 55 senttiä/neliö vallitsevista rajoitteista riippumatta. Ehdotus hyväksyttiin äänestyksen jälkeen ilman että kaupunginhallituksella oli mahdollisuus käsitellä asiaan tullutta uutta käännettä. Kuntalain 59 :n mukaan valtuutettu voi esittää päätösehdotuksia asian käsittelyyn liittyvän keskustelun aikana. Keskustelun päätyttyä alkaa päätös-

20 61, KH :00 ST: 38/2015 prosessi. Jos pohjaehdotuksen lisäksi on muita kannatusta saaneita ehdotuksia, on toimitettava äänestys. Päätökseksi tulee eniten ääniä saanut ehdotus. Kuten pöytäkirjasta käy ilmi tätä päätöstä tehtäessä on noudatettu kuntalain 59 :ää. Vaatimukset Kaupunginhallitus vaatii, että kunnallisvalitus jätetään tutkimatta Paul Sandelinin ja Kerstin Sandelinin osalta. Kaupunginhallitus vaatii, että Vaasan hallinto-oikeus jättää kunnallisvalituksen tutkimatta, koska muutoksenhakijoilla ei ole oikeutta tehdä valitusta kaupunginvaltuuston päätöksestä Muilta osin kunnallisvalitus on hylättävä. Kaupunginvaltuuston päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, kaupunginvaltuusto ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös muutoinkaan ole lainvastainen. Kaupunginhallituksen päätös:

21 62, KH :00 ST: 39/2015 VASTINE KUNNALLISVALITUKSEEN, HUVILAVUOKRA-ALUE, SUOMINEN (ES/REN) (Kaupunginhallitus ) Vaasan hallinto-oikeudelle on jätetty valitus kaupunginvaltuuston päätöksestä koskien huvilatonttien vuokrasopimusten uusimisperiaatteita. Vaasan hallinto-oikeus pyytää kaupunginhallitusta oheisen valituksen johdosta liittämään asiakirjoihin kaupunginvaltuuston tai kaupunginhallituksen sen puolesta johtosääntönsä mukaisesti antaman lausunnon sekä valituksenalaisen päätöksen perusteena olevat asiakirjat. Kristiinankaupungin hallintosäännön 17 :n 5. kohdan mukaan kaupunginhallituksen tehtävänä on antaa selitys kaupunginvaltuuston päätöksistä tehtyihin valituksiin, mikäli kaupunginhallitus katsoo voivansa hyväksyä valtuuston päätöksen lopputuloksen. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöön. Kaupunginhallitus voi siten katsoa hyväksyvänsä valtuuston päätöksen lopputuloksen ja siten antaa lausunnon vireillä olevasta kunnallisvalituksesta. Muutoksenhakijat ovat esittäneet seuraavat vaatimukset ja perustelut: Dnro 00147/15/2299 Pentti Suominen, Patrik Suominen, Peter Suominen, Ulrika Suominen Vaatimukset - Että hallinto-oikeus kumoaa tehdyn kaupunginvaltuuston päätöksen koskien loma-asuntojen tonttivuokraa valkoisilla alueilla. Perustelut 1. Valtuustossa voittaneen vastaehdotuksen valmistelu oli puutteellinen ja sen motivointi tasapuolisella kohtelulla oli harhaanjohtava. 2. Hallinto-oikeuden kumouspäätöstä nro 14/0461/1 käytettiin tarkoituksenhakuisesti. 3. Valtuusto poikkesi radikaalisti periaatepäätöksestä 198/ , jossa kaupunginjohtajan ehdotus kohdassa 2 käsitteli valkoisten alueiden muita huonompaa asemaa tulevissa vuokraussopimuksissa ja aseman vaikutusta tuleviin vuokriin. Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus antaa seuraavan lausunnon hallinto-oikeudelle: 1. Puutteellinen valmistelu ja harhaanjohtava perustelu Se, että valtuusto on tehnyt kaupunginhallituksen päätösehdotuksesta poikkeavan päätöksen, ei merkitse sitä, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai että valtuusto on ylittänyt toimivaltansa. Kuntalain 59 :n mukaan valtuutettu voi esittää päätösehdotuksia asian käsittelyyn liittyvän keskustelun aikana. Keskustelun päätyttyä päätösprosessi alkaa. Jos pohjaehdotuksen lisäksi on muita kannatusta saaneita ehdotuksia, on toimitettava äänestys. Päätökseksi tulee eniten ääniä saanut ehdotus. Kuten pöytäkirjasta käy ilmi tätä päätöstä tehtäessä on noudatettu kuntalain 59 :ää.

22 62, KH :00 ST: 39/2015 Kokouksessa annetun päätösehdotuksen perustelujen selventämiseksi kaupunginhallitus esittää seuraavaa: Valtuuston tekemän päätöksen 68 :n 2. kohdan viidennettä virkettä kuten ei myöskään valtuuston tekemän päätöksen 68 :n 3. kohtaa ei ole missään vaiheessa asian käsittelyä perusteltu sillä, ettei mainituilla alueilla sijaitseviin tontteihin ole lunastusoikeutta. Sillä, että vuokratonteille, jotka sijaitsevat asemakaavan viheralueella (VR) Furuvikenissä/Kanuunaniemellä, PVO:n pohjoispuolisella T-1 -alueella sekä valkoisilla alueilla, Kellarinlahden alueella ja lahden pohjoispuolisilla VLalueilla ehdotettiin valmistelussa 700 euron vuotuista perusmaksua ja vuokra-alueen pinta-alaan perustuvaa maksua 0,10 /m 2, ei ollut tarkoitus kompensoida alemmalla vuosivuokralla sitä, ettei näihin alueisiin tule olemaan lunastusoikeutta. Syynä siihen, että ehdotettiin 700 euron vuotuista maksua plus 0,10 euroa/neliö oli se, että päätösehdotus perustui siihen, että jokaisella vuokra-alueella oli vahvistettu markkina-arvo ulkopuolisen arvioinnin perusteella. Kyseisille alueille ei kuitenkaan ollut tehty ulkopuolista arviointia ja sen takia vahvistettiin vuotuinen perusmaksu sekä pinta-alaan perustuva maksu. Vuokraan liittyvä "erityiskohtelu johtui siis siitä tosiasiasta, ettei näillä alueilla sijaitseville vuokratonteille ollut tehty arviointia, mutta koska kokouksessa annettu ehdotus ei perustunut ulkopuolisessa arvioinnissa saatuun markkina-arvoon, ei myöskään enää ollut tarvetta näillä alueilla sijaitsevien vuokratonttien erityiskohteluun. Selvennyksenä voidaan todeta, että kaavoitustilanne on syy siihen, miksei näihin alueisiin ole lunastusoikeutta. Tulevaisuuden käyttö ratkaistaan tulevassa asemakaavassa. Näillä perusteilla kaupunginvaltuusto katsoi olevan perusteltu syy luopua näiden vuokralaisten erityiskohtelusta. Kaupunginhallitus haluaa myös korostaa hallinto-oikeudelle sitä tosiasiaa, että jollei myös näiden alueiden vuokratonttien (asemakaavan viheralue (VR) Furuvikenissä/Kanuunaniemellä, PVO:n pohjoispuolisella T-1 - alueella sekä valkoisilla alueilla, Kellarinlahden alueen ja lahden pohjoispuolisilla VL-alueilla) vuokratasoa olisi muutettu, olisi suurena vaarana ollut, että sellaiset vuokralaiset, joiden vuokra-alueet sijaitsevat aikaisemmassa vaiheessa arvioiduilla alueilla, olisivat tehneet kunnallisvalituksen sillä perusteella, että päätöksessä ei ole noudatettu yhdenvertaisuusperiaatetta. 2. Hallinto-oikeuden kumouspäätöstä nro 14/0461/1 käytettiin tarkoituksenhakuisesti. Vaikka kaupunginvaltuuston päätöstä ei pidetty lainvastaisena sen 2. kohdan viidennen virkkeen osalta, kunnan itsehallinto oikeuttaa valtuuston tekemään uuden, erisisältöisen päätöksen tältä osin sen jälkeen kun päätös on kumottu kaikilta osin kunnallisvalitusten johdosta. Päätöksen kumoaminen johti vuokran muuttumiseen kaikkien vuokralaisten osalta, eikä se merkitse kielteistä erityiskohtelua niiden vuokralaisten osalta, joita valtuuston tekemän päätöksen kohta koskee. Muilta osin viitataan kaupunginhallituksen perusteluihin tämän lausunnon 1. kohdassa. 3. Valtuusto poikkesi radikaalisti kaupunginhallituksen periaatepäätöksestä 198/ , 2. kohta Muutoksenhakijoiden tässä kohdassa esittämät perustelut ovat luonteeltaan tarkoituksenmukaisuusperusteita, eivät laillisuusperusteita. Kuten aikaisemmin on esitetty, kunnan päättävällä toimielimellä on itsenäinen oikeus

23 62, KH :00 ST: 39/2015 ottaa uudelleen harkittavakseen aikaisemmin tehtyjä päätöksiä. Varsinkin tässä tapauksessa uuden, erisisältöisen päätöksen tekeminen ei ole ristiriidassa lain kanssa, koska tehty päätös on kumottu kokonaisuudessaan hallinto-oikeudessa. Muutoksenhakijat ottavat esille sen tosiasian, että valtuusto on tehnyt päätöksen, joka sisällöltään eroaa kaupunginhallituksen valtuustolle antamasta päätösehdotuksesta. Kaupunginhallitus viittaa perusteluihinsa tämän lausunnon 1. kohdassa. Lisäksi kaupunginhallitus viittaa kuntalain 13 :n 4. kohtaan, jonka mukaan kunnanvaltuusto päättää kunnan palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista. Tässäkään kohdassa valtuuston päätös ei ole ristiriidassa lain kanssa. Kuten aikaisemmin tässä lausunnossa on esitetty, nk. erityisalueiden vuokran muutos johtui muuttuneista olosuhteista, eli poikettiin vuokratasosta, joka perustui siihen, että kaikille muille alueille paitsi nk. erityisalueille oli vahvistettu markkina-arvo. Tässä siteerataan Kuntaliiton asiantuntijalausuntoa asiassa: Yhdenvertaisuusperiaatteen mukainen menettely vaatii myös johdonmukaisuutta. Johdonmukaisuusvaatimus ei sinänsä estä ratkaisulinjan tai menettelytavan muuttamista, kunhan muutokseen on perusteltu syy. Muutos voi perustua esimerkiksi olosuhteiden muutokseen. Johdonmukaisuusvelvoite täyttyy, kunhan muutettua käytäntöä aletaan noudattaa johdonmukaisesti. Viranomaisen on noudatettava omaksumaansa ratkaisulinjaa, jotta pystytään turvaamaan viranomaisen ratkaisujen ennakoitavuus, mikä puolestaan on oikeusvarmuuden periaatteen yksi olennainen osa. (Kuntaliiton lausunto, Ijäs, Sulonen, ) Lisäksi kaupunginhallitus korostaa, ettei näillä nk. erityisalueilla ole ollut alempaa vuokraa kuin muilla vuokralaisilla päättyneellä sopimuskaudella. Vaikutusten arvioinnissa vertailun ei pidä perustua asian aikaisemmassa käsittelyssä kumottuihin päätöksiin, vaan siihen, millä perusteilla vuokrista päätettiin edellisellä sopimuskaudella. Vaatimus Kaupunginhallitus vaatii, että kunnallisvalituksessa esitetyt vaatimukset hylätään. Kaupunginvaltuuston päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, kaupunginvaltuusto ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös muutoinkaan ole lainvastainen. Kaupunginhallituksen päätös:

24 63, KH :00 ST: 36/2015 VASTINE KUNNALLISVALITUKSEEN, HUVILAVUOKRA-ALUE, HALKOSAARI YM. (ES/REN) (Kaupunginhallitus ) Vaasan hallinto-oikeudelle on jätetty valitus kaupunginvaltuuston päätöksestä koskien huvilatonttien vuokrasopimusten uusimisperiaatteita. Vaasan hallinto-oikeus pyytää kaupunginhallitusta oheisen valituksen johdosta liittämään asiakirjoihin kaupunginvaltuuston tai kaupunginhallituksen sen puolesta johtosääntönsä mukaisesti antaman lausunnon sekä valituksenalaisen päätöksen perusteena olevat asiakirjat. Kristiinankaupungin hallintosäännön 17 :n 5. kohdan mukaan kaupunginhallituksen tehtävänä on antaa selitys kaupunginvaltuuston päätöksistä tehtyihin valituksiin, mikäli kaupunginhallitus katsoo voivansa hyväksyä valtuuston päätöksen lopputuloksen. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöön. Kaupunginhallitus voi siten katsoa hyväksyvänsä valtuuston päätöksen lopputuloksen ja siten antaa lausunnon vireillä olevasta kunnallisvalituksesta. Muutoksenhakijat ovat esittäneet seuraavat vaatimukset ja perustelut: Dnro 00133/15/2299 Kalevi Halkosaari, Jaakko Honkaniemi, Kirsti Muotio, Markku Muotio, Ritva Honkaniemi, Tarmo Palmu, Tuula Palmu Vaatimukset - Valituksenalainen päätös tulee kumota ja palauttaa vuokran määrittely Kristiinankaupungille uutta käsittelyä varten. Perustelut 1. Tonttien hinnoittelu ei edelleenkään ole tasapuolista eikä poikkeavaa hinnoittelua ole mitenkään perusteltu. Isommille määräaloille vuokrankorotuskerroin on oheisen esimerkkitaulukon mukaan jopa yli kaksinkertainen pienien määräalojen korotuskertoimeen verrattuna (liite 1). 2. Lisäksi kaupunginvaltuuston päätös on syytä kumota, koska vuokran korotus on täysin kohtuuton. 3. Toisaalta katsomme, että saaritonteille olisi tullut määritellä erilainen korotus, koska valtuuston päätös ei huomioi saaritonttien eriarvoisuutta mantereella sijaitseviin tontteihin nähden. Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus antaa seuraavan lausunnon hallinto-oikeudelle: 1. Tonttien hinnoittelu ei ole edelleenkään tasapuolista Muutoksenhakijat katsovat, että valtuuston päätös ei noudata yhdenvertaisuusperiaatetta, koska isompien määräalojen nk. vuokrankorotuskerroin on suurempi pienempien määräalojen korotuskertoimeen verrattuna. Korotuskertoimella muutoksenhakijat tarkoittavat sitä lukua, joka saadaan jakamalla uusi vuokra vanhalla vuokralla. Kaupunginhallitus esittää seuraavaa: Vuokra-alueen pinta-alaan perustuvan vuokran vahvistaminen ei ole ristiriidassa yhdenvertaisuusperiaatteen kans-

25 63, KH :00 ST: 36/2015 sa. Kun vuokra perustuu vuokra-alueen pinta-alaan seuraa luonnollisesti, että vuokra on sitä korkeampi mitä suurempi pinta-ala on. Kaupunginhallitus korostaa, että kunnalla on tässä asiassa vapaa harkintavalta vuokria vahvistettaessa. Samalla tavalla kuin kunta on asian aikaisemmassa käsittelyssä voinut päättää, että vuokra perustuu ulkopuolisen arvioijan esittämään arvoon, kunta voi vapaasti vahvistaa vuokran, joka koostuu perusmaksusta ja pinta-alaan perustuvasta maksusta. 2. Kohtuuton korotus ristiriidassa asian aikaisemman käsittelyn kanssa Muutoksenhakijat esittävät, että maanvuokran korotus on kohtuuton. Kunnallisvalitus on nimenomaan kunnan asukkaan oikeuskeino valvoa kunnan toiminnan laillisuutta. Siten valitusviranomaisen tulee jättää tutkimatta kunnallisvalitus, joka voidaan tutkia muussa järjestyksessä. Maanvuokralain (1966/258) 6. luvun 78 :n mukaan vuokrasopimusta koskeva riita voidaan saattaa tuomioistuimessa soviteltavaksi siten kuin riita-asioiden sovittelusta yleisissä tuomioistuimissa annetussa laissa säädetään. 3. Saaritonteille olisi tullut määritellä erilainen korotus Muutoksenhakijat esittävät, että kaupunginvaltuuston päätös ei noudata yhdenvertaisuusperiaatetta, koska vuokran määrittämisessä ei ole huomioitu saaritonttien eriarvoisuutta mantereella sijaitseviin tontteihin nähden. Tästä valitusperusteesta kaupunginhallitus haluaa korostaa, etteivät saaritonttien vuokralaiset ole edellisellä sopimuskaudella saaneet erityiskohtelua vuokraa vahvistettaessa. Tässä siteerataan Kuntaliiton asiantuntijalausuntoa asiassa: Yhdenvertaisuusperiaatteen mukainen menettely vaatii myös johdonmukaisuutta. Johdonmukaisuusvaatimus ei sinänsä estä ratkaisulinjan tai menettelytavan muuttamista, kunhan muutokseen on perusteltu syy. Muutos voi perustua esimerkiksi olosuhteiden muutokseen. Johdonmukaisuusvelvoite täyttyy, kunhan muutettua käytäntöä aletaan noudattaa johdonmukaisesti. Viranomaisen on noudatettava omaksumaansa ratkaisulinjaa, jotta pystytään turvaamaan viranomaisen ratkaisujen ennakoitavuus, mikä puolestaan on oikeusvarmuuden periaatteen yksi olennainen osa. (Kuntaliiton lausunto, Ijäs, Sulonen, ) Kaupunginvaltuusto on tietoisesti päätöksellään päättänyt pitää kiinni aikaisemmasta käytännöstä, jonka mukaan vuokralaisten eri kategorioita ei kohdella eri perustein. Jos valtuusto olisi päätynyt uuteen erityiskohteluun tällä sopimuskaudella, esim. siten, että saaritonttien vuokralaiset olisivat saaneet alemman vuokran, muut vuokralaiset olisivat tehneet valituksia sillä perusteella, että valtuuston päätös on ristiriidassa yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa. Vaatimus Kaupunginhallitus vaatii, että kunnallisvalituksen vaatimukset hylätään. Kaupunginvaltuuston päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, kaupunginvaltuusto ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä pää-

26 63, KH :00 ST: 36/2015 tös muutoinkaan ole lainvastainen. Siltä osin kuin kunnallisvalitus koskee sitä, että päätös on lainvastainen kohtuuttoman korotuksen vuoksi, kunnallisvalitus tulee jättää tutkimatta. Kaupunginhallituksen päätös:

27 64, KH :00 ST: 40/2015 VASTINE KUNNALLISVALITUKSEEN, HUVILAVUOKRA-ALUE, LUOMA YM. (ES/REN) (Kaupunginhallitus ) Vaasan hallinto-oikeudelle on jätetty valitus kaupunginvaltuuston päätöksestä koskien huvilatonttien vuokrasopimusten uusimisperiaatteita. Vaasan hallinto-oikeus pyytää kaupunginhallitusta oheisen valituksen johdosta liittämään asiakirjoihin kaupunginvaltuuston tai kaupunginhallituksen sen puolesta johtosääntönsä mukaisesti antaman lausunnon sekä valituksenalaisen päätöksen perusteena olevat asiakirjat. Kristiinankaupungin hallintosäännön 17 :n 5. kohdan mukaan kaupunginhallituksen tehtävänä on antaa selitys kaupunginvaltuuston päätöksistä tehtyihin valituksiin, mikäli kaupunginhallitus katsoo voivansa hyväksyä valtuuston päätöksen lopputuloksen. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöön. Kaupunginhallitus voi siten katsoa hyväksyvänsä valtuuston päätöksen lopputuloksen ja siten antaa lausunnon vireillä olevasta kunnallisvalituksesta. Muutoksenhakijat ovat esittäneet seuraavat vaatimukset ja perustelut: Dnro 00148/15/2299 Antti Luoma, Aino Luoma, Elin ja Sture Mannsin kuolinpesä, Mikko Luoma, Sonja Luoma, Tom Österholm Vaatimukset - että päätös kumotaan, koska se on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, kaupunginvaltuusto on ylittänyt toimivaltansa ja päätös on muutoinkin lainvastainen. - Täytäntöönpanokielto. Perustelut 1. Kristiinankaupungin kaupunginvaltuusto on päättänyt uudestaan huvilatonttien vuokrasopimusten uusimisperiaatteista ja samassa yhteydessä ennalta-arvaamatta korottanut kaavoittamattomien vuokra-alueiden vuokratasoa kohtuuttomasti vastoin asian aiempaa valmistelua ja omaa päätöstään asiassa , vaikka hallinto-oikeuden kumoaman valtuuston päätöksen valituksessa kaavoittamattomien alueiden laskentakaava ei ollut valitusten kohteena (lukuun ottamatta minimi- ja maksimivuokria). 2. Asian kaikessa aikaisemmassa valmistelussa ja nyt valtuustolle annetussa esityksessä kaavoittamattomien alueiden vuokratasoksi on määritelty 700 euroa + 0,1 euroa/m 2 vuodessa, ja nyt kaupunginvaltuuston päätöksen seurauksena vuokra olisikin 850 euroa + 0,55 euroa/m 2 vuodessa, mikä moninkertaistaisi vuokran. Tätä on pidettävä kohtuuttomana ja täysin vastoin asian aiemman valmistelun ja päätöksenteon antamaa oikeutettua odotusta ja päätöksenteon ennustettavuutta (mm. kaupunginhallituksen ilmoitus ). Kaava-alueen ulkopuolisten vuokra-alueiden vuokratason määrittävästä laskentakaavasta ei ollut valitettu eikä tätä vuokratason määritystä (700 euroa + 0,1 euroa/m 2 /vuosi) hallinto-oikeuden ratkaisussa todettu yhdenvertaisuutta loukkaavaksi. Tämän johdosta kaupunginvaltuusto ei voi mielivaltaisesti muuttaa sitovalla tavalla aikaisemmin tehtyä päätöstään ilman asiallista perustetta.

477, KH 14.12.2015 18:00

477, KH 14.12.2015 18:00 477, KH 14.12.2015 18:00 ST: 1/2015 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Puheenjohtajan päätös: 478, KH 14.12.2015 18:00 ST: 2/2015 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Kaupunginhallituksen päätös: 479,

Lisätiedot

Keuruun seurakunta / Keuruun kaupunki

Keuruun seurakunta / Keuruun kaupunki M A A N V U O K R A S O P I M U S 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Keuruun seurakunta (Y-tunnus 02083946) Kippavuorentie 11 42700 Keuruu Yhteyshenkilö: talouspäällikkö Heikki Kangas heikki.kangas@evl.fi

Lisätiedot

Liite 6 Kaupunginhallitus 2.5.2016

Liite 6 Kaupunginhallitus 2.5.2016 MAANVUOKRASOPIMUS Allekirjoittaneet ovat tänään tehneet seuraavan maanvuokrasopimuksen, joka korvaa sopimusosapuolten 28.10.2013 allekirjoittaman maanvuokrasopimuksen. Vuokranantaja Ulvilan kaupunki (0204910-7)

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 67 08.04.2015. 67 Asianro 722/10.00.02.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 67 08.04.2015. 67 Asianro 722/10.00.02.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) 67 Asianro 722/10.00.02.00/2015 Oikaisuvaatimus / Tontin 297-34-166-5 (Piikatie 6) myynti Tonttipäällikkö Jarkko Meriläinen Tonttipalveluyksikkö Tontin 34-166-5

Lisätiedot

Palkanoikaisuvaatimus, Aro Jenni

Palkanoikaisuvaatimus, Aro Jenni Kunnanhallitus 102 08.04.2013 Kunnanhallitus 73 03.03.2014 Palkanoikaisuvaatimus, Jenni Aro 116/01.02.01/2013 Kunnanhallitus 08.04.2013 102 Palkanoikaisuvaatimus, Aro Jenni Erityisluokanopettaja Jenni

Lisätiedot

MAANVUOKRASOPIMUS. 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, ly-tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe

MAANVUOKRASOPIMUS. 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, ly-tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe MAANVUOKRASOPIMUS Liite 4 1. JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, ly-tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe Vuokralainen: SF-Caravan Lohenpyrstö Ry Haapatie 24, 92140 Pattijoki Vuokralainen

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallituksen esitys kaupunginvaltuustolle:

Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallituksen esitys kaupunginvaltuustolle: OMAKOTITONTTIEN LUOVUTUSEHTOJEN VAHVISTAMINEN KHALL 7 Vuonna 2015 asetetaan myyntiin tai vuokrattavaksi Juliuksentien asemakaavan muutos-alueelta kuusi omakotitonttia ja Hanhijoen asemakaavan muutosalueelta,

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 16.3.2015

Kaupunginhallitus 16.3.2015 Kristiinankaupunki Kaupunginhallitus 16.3.2015 Esityslista KRISTIINANKAUPUNKI Kaupunginhallitus Kokouksen: Ajankohta 16.3.2015 klo. 18.00 Paikka Raatihuone Asiat 83 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun 1 b :n 4 momentin kumoamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO. 1.1 Sopijapuolet. Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä

MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO. 1.1 Sopijapuolet. Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä 1 MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä Vuokralainen: Jämsän Vesi liikelaitos Y-0175622-1-300 Teollisuuskatu 10 42100 Jämsä

Lisätiedot

Vuokranantaja: Oulaisten kaupunki (0186852-2), PL 22, 86301 Oulainen. Vuokralainen: Sonira Oy (2364672-8), Liponkuja 10, 86300 Oulainen

Vuokranantaja: Oulaisten kaupunki (0186852-2), PL 22, 86301 Oulainen. Vuokralainen: Sonira Oy (2364672-8), Liponkuja 10, 86300 Oulainen Maanvuokrasopimus 1. JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet 1. Vuokra-alue Vuokranantaja: Oulaisten kaupunki (018685-), PL, 8601 Oulainen Vuokralainen: Sonira Oy (667-8), Liponkuja 10, 8600 Oulainen Sopimuksen tarkoittama

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI MAANVUOKRASOPIMUS 1 Lammasluoto. 1.2 Vuokralainen Naantalin purjehdusseura ry, y-tunnus 0638337-2, PL 57, 21101 Naantali.

NAANTALIN KAUPUNKI MAANVUOKRASOPIMUS 1 Lammasluoto. 1.2 Vuokralainen Naantalin purjehdusseura ry, y-tunnus 0638337-2, PL 57, 21101 Naantali. NAANTALIN KAUPUNKI MAANVUOKRASOPIMUS 1 1 OSAPUOLET 1.1 Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2, Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali. 1.2 Vuokralainen Naantalin purjehdusseura ry, y-tunnus 0638337-2,

Lisätiedot

28.10.2014. Vuokrakohteen käyttötarkoitus on kahvila- ja ravintola sekä satamakonttoritoiminta asemakaavan mukaisesti.

28.10.2014. Vuokrakohteen käyttötarkoitus on kahvila- ja ravintola sekä satamakonttoritoiminta asemakaavan mukaisesti. 1 1 Osapuolet 1.1 Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2. 1.2 Vuokralainen Haukantupa Oy, y-tunnus 2296247-0 Haukka, 21195 Velkua. puh. 045 635 2800 2 Vuokra-alue 2.1 Vuokrakohde Naantalin

Lisätiedot

ISONKYRÖN KUNTA Kokouspäivämäärä Sivu Kunnanhallitus 12.4.2016 57

ISONKYRÖN KUNTA Kokouspäivämäärä Sivu Kunnanhallitus 12.4.2016 57 ISONKYRÖN KUNTA PÖYTÄKIRJA No 6/2016 Kunnanhallitus Sivu 56 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimii puheenjohtajana) MUUT SAAPUVILLA OLLEET (ja läsnäolon peruste)

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 57. 57 Omakotitonttien luovuttaminen omatoimiseen rakentamiseen vuonna 2015

Espoon kaupunki Pöytäkirja 57. 57 Omakotitonttien luovuttaminen omatoimiseen rakentamiseen vuonna 2015 01.06.2015 Sivu 1 / 1 2248/02.07.00/2015 57 Omakotitonttien luovuttaminen omatoimiseen rakentamiseen vuonna 2015 Valmistelijat / lisätiedot: Henry Laine, puh. 050 395 2151 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Toppilan sataman toiminnan lopettamista koskevan määräajan jatkaminen, Oulu Oulun kaupunki / Oulun

Lisätiedot

Vuokrakohde vuokrataan vuokralaiselle antennimaston ja siihen liittyvän laitetilan/tilojen sijoittamiseksi ja käyttämiseksi kiinteistöllä.

Vuokrakohde vuokrataan vuokralaiselle antennimaston ja siihen liittyvän laitetilan/tilojen sijoittamiseksi ja käyttämiseksi kiinteistöllä. MAANVUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja Suonenjoen kaupunki PL 13 Y-tunnus: 0208061-4 77601 Suonenjoki 2. Vuokralainen Elisa Oyj PL 40 Y-tunnus 0116510-6 00061 ELISA 3. Vuokrakohde Sopimuksen liitteenä (liite

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 30.3.2015

Kaupunginhallitus 30.3.2015 Kristiinankaupunki Kaupunginhallitus 30.3.2015 Esityslista KRISTIINANKAUPUNKI Kaupunginhallitus Kokouksen: Ajankohta 30.3.2015 klo. 18.00 Paikka Rådhuset Asiat 91 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Luonnos 22.5.2015. 1.2 Vuokralainen Merimaskun Metsästäjät r.y., yhdistyksen rekisterinumero 123.918.

Luonnos 22.5.2015. 1.2 Vuokralainen Merimaskun Metsästäjät r.y., yhdistyksen rekisterinumero 123.918. 1 Osapuolet 1 1.1 Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2. 1.2 Vuokralainen Merimaskun Metsästäjät r.y., yhdistyksen rekisterinumero 123.918. 2 Vuokran kohde 2.1 Vuokra-alue Naantalin kaupungin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 43. 43 Omakotitonttien luovuttaminen omatoimiseen rakentamiseen vuonna 2014

Espoon kaupunki Pöytäkirja 43. 43 Omakotitonttien luovuttaminen omatoimiseen rakentamiseen vuonna 2014 05.05.2014 Sivu 1 / 1 1937/02.07.00/2014 43 Omakotitonttien luovuttaminen omatoimiseen rakentamiseen vuonna 2014 Valmistelijat / lisätiedot: Henry Laine, puh. 050 395 2151 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Vuokra-aika on kymmenen (10) vuotta, joka alkaa xx.xx.20xx ja päättyy xx.xx.20xx.

Vuokra-aika on kymmenen (10) vuotta, joka alkaa xx.xx.20xx ja päättyy xx.xx.20xx. VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja Pyhäjoen kunta, Y-tunnus 0189127-1 Kuntatie 1, 86101 PYHÄJOKI 2. Vuokralainen xxxxxxxxxxxxxxx Oy, Y-tunnus xxxxxxx-x xxxxxxxxxxxxx, xxxxx xxxxxx 3. Vuokra-alue Kiinteistötunnus:

Lisätiedot

V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS)

V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS) Sivu 1 / 6 Kaupunkirakennelautakunta asianro 297- V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS) 1. Vuokra-aika 2. Vuokra Kuopion kaupunki vuokraa KENELLE ( ) maanvuokralain 5. luvun mukaisena vuokrauksena Kuopion

Lisätiedot

Vuokra-aika on kymmenen (10) vuotta, joka alkaa 14.8.2015 ja päättyy 13.8.2025.

Vuokra-aika on kymmenen (10) vuotta, joka alkaa 14.8.2015 ja päättyy 13.8.2025. VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja Pyhäjoen kunta, Y-tunnus 019127-1 Kuntatie 1, 6101 PYHÄJOKI 2. Vuokralainen Suomen Maastorakentajat Oy Kalajoentie 6, 5100 KALAJOKI Y-tunnus: 0655477-6 3. Vuokra-alue Pyhäjoen

Lisätiedot

1. Vuokra-aika on kolmekymmentä (30) vuotta alkaen 1.5.2016 ja päättyen 30.4.2046.

1. Vuokra-aika on kolmekymmentä (30) vuotta alkaen 1.5.2016 ja päättyen 30.4.2046. Kaupunginhallitus 4.4.2016 Liite 1 121 VUOKRASOPIMUS Tällä vuokrasopimuksella vuokraa Mikkelin kaupunki (0165116-3), jota jäljempänä sanotaan kaupungiksi, kaupunginvaltuuston päätöksen /xx.xx.2016 nojalla

Lisätiedot

V U O K R A S O P I M U S (Ampumarata-alue)

V U O K R A S O P I M U S (Ampumarata-alue) 1 V U O K R A S O P I M U S (Ampumarata-alue) Tällä vuokrasopimuksella uudelleen vuokrataan ja uudistetaan 8.11.1991 allekirjoitettua vuokrasopimusta seuraavin ehdoin jäljempänä kohdassa 3 mainit tuun

Lisätiedot

Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle koskien valitusta Peningin koulukiinteistön myynnistä. Asian kuvaus: Peningin koulukiinteistön myynti

Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle koskien valitusta Peningin koulukiinteistön myynnistä. Asian kuvaus: Peningin koulukiinteistön myynti Kunnanhallitus 93 02.05.2016 Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle koskien valitusta Peningin koulukiinteistön myynnistä 218/520/2016 Kunnanhallitus 02.05.2016 93 Asia: Kunnallisvalitus Asian kuvaus:

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Toimitusjohtaja Teijo Tikkanen, Kiinteistö Oy Mäkelän Koulu

Yhteyshenkilö: Toimitusjohtaja Teijo Tikkanen, Kiinteistö Oy Mäkelän Koulu 1 (5) Vuokrasopimus 1. Vuokranantaja Helsingin seudun kauppakamari Y-tunnus: 0201253-1 Hattulantie 2 00550 HELSINKI (jäljempänä Vuokranantaja ) Yhteyshenkilö: Toimitusjohtaja Teijo Tikkanen, Kiinteistö

Lisätiedot

Kunnanvirasto, valtuustosali. Kokous alkaa valtuuston kokouksen jälkeen.

Kunnanvirasto, valtuustosali. Kokous alkaa valtuuston kokouksen jälkeen. Toivakan kunta Pöytäkirja 9/2014 1 / 12 Kunnanhallitus 14.04.2014 Aika 14.04.2014 klo 19:55-20:36 Paikka Kunnanvirasto, valtuustosali. Kokous alkaa valtuuston kokouksen jälkeen. Käsitellyt asiat Otsikko

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Opetuslautakunta POL/4 25.08.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) Opetuslautakunta POL/4 25.08.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 8/2015 1 (5) 4 Oikaisuvaatimus luokanopettajan virkaan ottamisesta määräajaksi HEL 2015-006724 T 01 01 01 01 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää kuntalain 89 :n

Lisätiedot

Viranomaislautakunta 17 12.05.2014 Viranomaislautakunta 21 18.06.2014

Viranomaislautakunta 17 12.05.2014 Viranomaislautakunta 21 18.06.2014 Viranomaislautakunta 17 12.05.2014 Viranomaislautakunta 21 18.06.2014 OIKAISUVAATIMUS RAKENNUSLUPAAN 14-0016-R/ AS OY METSOHOVIN KATETUT TERASSIT/VASTINE VALITUKSEEN 244/00.02.02/2014 VOLTK 17 Juhani Riuttanen

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus henkilöstöjohtajan tekemästä päätöksestä, palkan takaisinperintä

Oikaisuvaatimus henkilöstöjohtajan tekemästä päätöksestä, palkan takaisinperintä Kunnanhallitus 83 21.03.2016 Oikaisuvaatimus henkilöstöjohtajan tekemästä päätöksestä, palkan takaisinperintä 97/01.02.00/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 83 Vt. henkilöstöjohtaja on päätöksellään 8.2.2016

Lisätiedot

Toivakan kunta Pöytäkirja 12/2015 1 / 10. Kunnanhallitus 11.06.2015. Aika 11.06.2015 klo 18:00-19:05. Kirjasto, kirjaston sali.

Toivakan kunta Pöytäkirja 12/2015 1 / 10. Kunnanhallitus 11.06.2015. Aika 11.06.2015 klo 18:00-19:05. Kirjasto, kirjaston sali. Toivakan kunta Pöytäkirja 12/2015 1 / 10 Kunnanhallitus 11.06.2015 Aika 11.06.2015 klo 18:00-19:05 Paikka Kirjasto, kirjaston sali Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 166 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 167

Lisätiedot

Vuokra-aika on kymmenen (10) vuotta, joka alkaa 1.4.2015 ja päättyy 30.3.2025

Vuokra-aika on kymmenen (10) vuotta, joka alkaa 1.4.2015 ja päättyy 30.3.2025 VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja Pyhäjoen kunta, Y 0189127-1 Kuntatie 1, 86101 PYHÄJOKI 2. Vuokralainen Mano Luoto ML Auto ja Laitehuolto, Y-tunnus 2453459-2 Tiirontie 6, 86100 PYHÄJOKI 3. Vuokra-alue Pyhäjoen

Lisätiedot

1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Tervolan kunta y-tunnus: 0193249-1 Keskustie 81, 95300 Tervolan kunta

1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Tervolan kunta y-tunnus: 0193249-1 Keskustie 81, 95300 Tervolan kunta 1 MAANVUOKRASOPIMUS 1. JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Tervolan kunta y-tunnus: 0193249-1 Keskustie 81, 95300 Tervolan kunta Vuokralainen: xxxxxxxxxxxx 1.2 Vuokra-alue Tervolan kunnan Lapinniemen

Lisätiedot

määräala yhteensä 961 m 2. Alue on osoitettu sopimuksen liitekartassa.

määräala yhteensä 961 m 2. Alue on osoitettu sopimuksen liitekartassa. Maanvuokrasopimus : Keuruun kaupunki / Keurusjumppa ry 1 / 7 M A A N V U O K R A S O P I M U S 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Keuruun kaupunki (Y-tunnus 0208388-2) Multiantie 5 42700 Keuruu

Lisätiedot

Kiinteistöasiamies..2016 297-

Kiinteistöasiamies..2016 297- Kiinteistöasiamies..2016 297- V U O K R A S O P I M U S (luonnos 7.1.2016) Kuopion kaupunki vuokraa kenelle ( ) maanvuokralain 5. luvun mukaisena vuokrauksena Kuopion kaupungissa sijaitsevan kiinteistön

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 18/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 224 16.12.2015. 224 Asianro 8457/10.00.02.01/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 18/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 224 16.12.2015. 224 Asianro 8457/10.00.02.01/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 18/2015 1 (1) 224 Asianro 8457/10.00.02.01/2015 Tonttien 297-25-80-1 (Jynkän koulu) ja 297-43-17-1 (Karttulan koulu) vuokraaminen / Kiinteistö Oy Kuopion Koulutilat Kiinteistöjohtaja

Lisätiedot

Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 5/2015 1 (6) Kunnanvaltuusto 28.09.2015

Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 5/2015 1 (6) Kunnanvaltuusto 28.09.2015 Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 5/2015 1 (6) Kunnanhallitus, 135, 14.09.2015 Kunnanhallitus, 150, 28.09.2015 Kunnanvaltuusto, 37, 28.09.2015 37 Muut mahdolliset asiat / Korholan koulun myyminen KNGDno-2015-647

Lisätiedot

Myytäviksi tai vuokrattaviksi vuosina 2014-2015 esitetyt rakennetut kiinteistöt

Myytäviksi tai vuokrattaviksi vuosina 2014-2015 esitetyt rakennetut kiinteistöt KH - Kaupunkisuunnittelujaosto 60 11.08.2014 KH - Kaupunkisuunnittelujaosto 72 29.09.2014 Myytäviksi tai vuokrattaviksi vuosina 2014-2015 esitetyt rakennetut kiinteistöt 354/10.01.02/2013 KSJ 60 Vs. kaupunginjohtaja

Lisätiedot

M A A N V U O K R A S O P I M U S

M A A N V U O K R A S O P I M U S M A A N V U O K R A S O P I M U S 1. JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokralainen: Kemijärven kaupunki Pl 5 98101 Kemijärvi Y-tunnus Vuokranantaja: Lappi Timber Oy Y-tunnus PL 4 72600 KEITELE 1.2 Vuokra-alue

Lisätiedot

ALUSTAVA EHDOTUS VUOKRASOPIMUKSESTA: Lohjan ryhmäpuutarhapalstan vuokrasopimus

ALUSTAVA EHDOTUS VUOKRASOPIMUKSESTA: Lohjan ryhmäpuutarhapalstan vuokrasopimus ALUSTAVA EHDOTUS VUOKRASOPIMUKSESTA: Lohjan ryhmäpuutarhapalstan vuokrasopimus Vuokranantaja Lohjan ryhmäpuutarhayhdistys ry. (myöhemmin yhdistys) nimi henkilötunnus osoite laskutusosoite jos ei sama kuin

Lisätiedot

Vuokralainen: Kiinteistö Oy Kemijärven Vuokratalot Oy perustettavan Asunto Oy Kemijärven Kallaanvaaran lukuun

Vuokralainen: Kiinteistö Oy Kemijärven Vuokratalot Oy perustettavan Asunto Oy Kemijärven Kallaanvaaran lukuun M A A N V U O K R A S O P I M U S 1. JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Kemijärven kaupunki Vuokralainen: Kiinteistö Oy Kemijärven Vuokratalot Oy perustettavan Asunto Oy Kemijärven Kallaanvaaran

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN. 4.2.2009 Heinola 5.2.2009 Lahti

PÄIJÄT-HÄMEEN. 4.2.2009 Heinola 5.2.2009 Lahti PÄIJÄT-HÄMEEN KUNTAPÄÄTTÄJÄSEMINAARI 4.2.2009 Heinola 5.2.2009 Lahti VALTUUTETUN ESTEELLISYYS On rajoitetumpaa kuin muun luottamushenkilön esteellisyys Koskee vain valtuuston kokousta (kuntalaki 52 ) Jos

Lisätiedot

Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä. TeliaSonera Finland Oyj Y-1475607-9 PL 320 00051 Sonera

Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä. TeliaSonera Finland Oyj Y-1475607-9 PL 320 00051 Sonera 1 MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä Vuokralainen: TeliaSonera Finland Oyj Y-1475607-9 PL 320 00051 Sonera 1.2 Vuokra-alue

Lisätiedot

Heinolan kaupunki. Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu 1 13100 Hämeenlinna hameenlinna.hao(a)oikeus.fi

Heinolan kaupunki. Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu 1 13100 Hämeenlinna hameenlinna.hao(a)oikeus.fi Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu 1 13100 Hämeenlinna hameenlinna.hao(a)oikeus.fi Asia Lausunto asiassa diaarinumero 01419/15/2299 Lausunnonantaja Prosessiosoite Valittaja Prosessiosoite Lausunto

Lisätiedot

Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä

Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä Kunnallishallinnossa voidaan päätöksenteon jälkeen tutkia päätökseen ja päätöksentekoon liittyviä erimielisyyksiä ja virheellisyyksiä monin tavoin. Yleensä päätökseen

Lisätiedot

103 ohm Toimeksiantosopimus/Kaakkois-Suomen Metsätilat Oy

103 ohm Toimeksiantosopimus/Kaakkois-Suomen Metsätilat Oy 134 Kokousaika Tiistai 28.6.2011 kello 17.50 18.55 Kokouspaikka Kunnanvirasto, kunnanvaltuuston istuntosali Käsitellyt asiat nro liite 98 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 99 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Luottamushenkilön asema. Reino Hintsa

Luottamushenkilön asema. Reino Hintsa Luottamushenkilön asema kunnallis- ja hallinto-oikeuden oikeuden näkökulmasta Kunnan jäsenyys kunnan asukas yhteisö, laitos, säätiö, jolla on kotipaikka kunnassa se, joka omistaa kiinteistön kunnassa 2

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) Kiinteistövirasto 39/2015 Tonttiosasto Yritystonttitoimisto 18.03.2015 Yritystonttitoimiston toimistopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) Kiinteistövirasto 39/2015 Tonttiosasto Yritystonttitoimisto 18.03.2015 Yritystonttitoimiston toimistopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (11) 59 Alueen vuokraaminen tilapäistä pysäköintiä varten Kyläsaaresta Ajotaito Oy Autokoululle HEL 2015-003288 T 10 01 01 04 S0110-223 Päätös Vuokranantaja Päättäjä Vuokralainen

Lisätiedot

Tontti luovutetaan Advenille käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5.luvun tarkoittamalla tavalla kaukolämpölaitoksen tonttina.

Tontti luovutetaan Advenille käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5.luvun tarkoittamalla tavalla kaukolämpölaitoksen tonttina. Luonnos 23.4.2015 MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Sastamalan kaupunki, 0144411-3 PL 23 38201 Sastamala jäljempänä kaupunki Vuokralainen: Adven Oy Äyritie 18, 01510 Vantaa jäljempänä

Lisätiedot

Lausunnon antamisen määräaika on 15.1.2016. Lausuntopyyntö ja valitus ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Lausunnon antamisen määräaika on 15.1.2016. Lausuntopyyntö ja valitus ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa. Kaupunginhallitus 10 11.01.2016 Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle valitukseen koskien valtuuston päätöstä vuoden 2016 talousarvion hyväksymisestä Poikeluksen päiväkodin sulkemisen osalta / Koskela

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon rakenteellinen kehittäminen

Ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon rakenteellinen kehittäminen KEMIJÄRVEN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA Sivistyslautakunta 76 17.06.2014 Kaupunginhallitus 305 26.06.2014 Kaupunginvaltuusto 64 18.08.2014 Ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon rakenteellinen kehittäminen

Lisätiedot

Tämä sopimus korvaa Raahen kaupungin ja Tuuliwatti Oy:n välillä 16.10.2010 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen.

Tämä sopimus korvaa Raahen kaupungin ja Tuuliwatti Oy:n välillä 16.10.2010 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen. 1(7) Liite 1 MAANVUOKRASOPIMUS Tämä sopimus korvaa Raahen kaupungin ja Tuuliwatti Oy:n välillä 16.10.2010 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen. 1. Osapuolet Vuokranantaja Raahen kaupunki, Y-tunnus 1791817-6

Lisätiedot

64 Moision sairaalan kiinteistöjen ja maa-alueen ostaminen ja osakassopimuksen hyväksyminen

64 Moision sairaalan kiinteistöjen ja maa-alueen ostaminen ja osakassopimuksen hyväksyminen Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2015 1 (5) Kaupunginhallitus, 215, 08.06.2015 Kaupunginvaltuusto, 64, 15.06.2015 64 Moision sairaalan kiinteistöjen ja maa-alueen ostaminen ja osakassopimuksen hyväksyminen

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 50 29.02.2016 Kaupunginvaltuusto 12 21.03.2016. Tonttien myynnin ja vuokraamisen ehdot

Kaupunginhallitus 50 29.02.2016 Kaupunginvaltuusto 12 21.03.2016. Tonttien myynnin ja vuokraamisen ehdot Kaupunginhallitus 50 29.02.2016 Kaupunginvaltuusto 12 21.03.2016 Tonttien myynnin ja vuokraamisen ehdot Khall 29.02.2016 50 (Valm. maankäyttöpäällikkö) Kaupungin hallintosäännössä 41 määrätään että Tekninen

Lisätiedot

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n 1 mom. mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla:

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n 1 mom. mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla: HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI MUUTOKSENHAKUOHJEET HUS-KUNTAYHTYMÄN TALOUS- JA KONSERNIJAOSTO Kokouspäivä 3.6.2015 Pykälät 37-41 Sivut 1-11 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3 Tekninen lautakunta 6.3.2014 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et 6.3.2014 klo 16.30 (TORSTAI) Kunnanviraston kokoushuone Petteri Wiinamäki Satu Hoffren Irja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (5) Kiinteistölautakunta Tila/7 23.08.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (5) Kiinteistölautakunta Tila/7 23.08.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (5) 444 Oikaisuvaatimus vuokrauspäällikön päätöksestä liikehuoneiston vuokrahyvitysasiassa HEL 2011-008469 T 03 01 00 Päätös päätti hyväksyä osittain oikaisuvaatimuksen

Lisätiedot

Kunnanhallitus päättää tehdä valtuustolle seuraavan päätösehdotuksen:

Kunnanhallitus päättää tehdä valtuustolle seuraavan päätösehdotuksen: Puumala Ote pöytäkirjasta 3/2015 1 (6) Kunnanhallitus, 64, 08.06.2015 Valtuusto, 20, 15.06.2015 20 Takauksen antaminen Puumalan Vesiosuuskunnan lainojen konvertoinnille PuuDno-2015-198 Kunnanhallitus,

Lisätiedot

Vastuuvapauden myöntäminen vuosien 2011-2012 aikana toimineelle kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle sekä muille tilivelvollisille

Vastuuvapauden myöntäminen vuosien 2011-2012 aikana toimineelle kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle sekä muille tilivelvollisille Kunnanvaltuusto 65 25.06.2013 Vastuuvapauden myöntäminen vuosien 2011-2012 aikana toimineelle kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle sekä muille tilivelvollisille KVALT 65 Khsal 31 Tarkastuslautakunta

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI / HUOLTOASEMATONTIN 1 KIINTEISTÖYHTYMÄ SAMMONPUISTO VUOKRASOPIMUS LUONNOS 2.10.2013

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI / HUOLTOASEMATONTIN 1 KIINTEISTÖYHTYMÄ SAMMONPUISTO VUOKRASOPIMUS LUONNOS 2.10.2013 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI / HUOLTOASEMATONTIN 1 Sopijapuolet Vuokranantaja Vuokralainen Lappeenrannan kaupunki Teknisen toimen kiinteistö- ja mittaustoimi Pl 38; Villimiehenkatu 1 53101 Lappeenranta Kiinteistöyhtymä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (1) Kaupunginhallitus 35 02.02.2015. 35 Asianro 8528/10.00.02.01/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (1) Kaupunginhallitus 35 02.02.2015. 35 Asianro 8528/10.00.02.01/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 9 21.1.2015 35 Asianro 8528/10.00.02.01/2014 Kolmisopen ryhmäpuutarha-alueen 297-30-9905-1 maanvuokrasopimuksen uusiminen ja rakennusten

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 158. Kaupunginhallitus 16.05.2016 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 158. Kaupunginhallitus 16.05.2016 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 16.05.2016 Sivu 1 / 1 1950/2016 02.07.00 Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto 49 9.5.2016 158 Kiinteistöosakeyhtiön myynti LVI-Wabek Oy:lle Koskelosta, kortteli 82001

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 27.03.2017 Sivu 1 / 1 334/2017 10.02.03 94 Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle määräajan palauttamista koskevan hakemuksen johdosta Valmistelijat / lisätiedot: Mauri Hämäläinen,

Lisätiedot

M A A N V U O K R A S O P I M U S

M A A N V U O K R A S O P I M U S M A A N V U O K R A S O P I M U S 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Saarijärven kaupunki, Y-tunnus 0176975-1 Sivulantie 11 43100 SAARIJÄRVI Vuokralainen: AgroLarja, Y-tunnus 1967929-5 Kolkanrinteentie

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin liittyvien yksityisoikeudellisten asioiden käsittely kuuluu Helsingin käräjäoikeuden toimivaltaan:

Seuraaviin päätöksiin liittyvien yksityisoikeudellisten asioiden käsittely kuuluu Helsingin käräjäoikeuden toimivaltaan: HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI MUUTOKSENHAKUOHJEET HUS-KUNTAYHTYMÄN HALLITUS Kokouspäivä 21.9.2015 Pykälät 102-108 Sivut 1-21 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä

Lisätiedot

SIMON KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2014 1

SIMON KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 SIMON KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 Ympäristölautakunta 06.02.2014 AIKA 06.02.2014 klo 16:00-17:10 PAIKKA Kunnanvirasto KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

JAKOBSTADS SKYTTEFÖRENING R.F: LAUNISAAREN AMPUMARATA-ALUE. Kh Jakobstads skytteförening r.f:n kirje 19.6.

JAKOBSTADS SKYTTEFÖRENING R.F: LAUNISAAREN AMPUMARATA-ALUE. Kh Jakobstads skytteförening r.f:n kirje 19.6. JAKOBSTADS SKYTTEFÖRENING R.F: LAUNISAAREN AMPUMARATA-ALUE Kh 25.6.2012 306 Jakobstads skytteförening r.f:n kirje 19.6.2012: Liite 306 Jakobstads skytteförening r.f. anoo, että kaupunginhallitus valitsee

Lisätiedot

13.1.2015, ver 2 Sivu 1 / 7

13.1.2015, ver 2 Sivu 1 / 7 13.1.2015, ver 2 Sivu 1 / 7 MAANVUOKRASOPIMUS VUOKRANANTAJA (Mäntsälän portin yritysalue) Mäntsälän kunta y-tunnus: 0129261-5 osoite: Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä puhelin: 019-264 5000 päätös: kunnanhallitus..2016,

Lisätiedot

214, KH 5.10.2015 18:00

214, KH 5.10.2015 18:00 214, KH 5.10.2015 18:00 ST: 1/2015 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Puheenjohtajan päätös: 215, KH 5.10.2015 18:00 ST: 2/2015 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Kaupunginhallituksen päätös: 216, KH

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston päätös 28.5.2012 62

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston päätös 28.5.2012 62 1 (6) Kouvolan hallinto-oikeus PL 401 45100 KOUVOLA Viite Lähete 1680/12, 20.6.2012 ASIA LAUSUNNON ANTAMINEN KOUVOLAN HALLINTO- OIKEUDELLE LAPPEENRANNAN KAUPUNGINVALTUUSTON PÄÄTÖKSESTÄ 28.5.2012 62 MATTI

Lisätiedot

1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, Y- tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe

1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, Y- tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe MAANVUOKRASOPIMUS Liite 1 1. JOHDANTO Tällä vuokrasopimuksella uudistetaan Raahen kaupungin ja Posiber Oy:n välillä tonttia 678-21-2193-23 koskeva vuokrasopimus. Laitostunnus 678-21-2193-18-L1. 1.1 Sopijapuolet

Lisätiedot

Laskutusosoite: Vapo Oy / Petri Tomperi PL 22

Laskutusosoite: Vapo Oy / Petri Tomperi PL 22 Luonnos 20.3.2017 1/4 MAANVUOKRASOPIMUS SOPIJAPUOLET Vuokranantaja: Sastamalan kaupunki PL 38201 Sastamala Vuokralainen Vapo Oy, 0174817-6 PL 22 40101 Jyväskylä Laskutusosoite: Vapo Oy / Petri Tomperi

Lisätiedot

Ryhtyminen MRL 182 :n mukaisiin toimenpiteisiin/ Seinäke/ Anna-Liisa Välske

Ryhtyminen MRL 182 :n mukaisiin toimenpiteisiin/ Seinäke/ Anna-Liisa Välske Ympäristölautakunta 5 20.01.2011 Ympäristölautakunta 14 08.02.2011 Ympäristölautakunta 13 05.02.2013 Ympäristölautakunta 24 12.03.2013 Ympäristölautakunta 15 04.03.2014 Ryhtyminen MRL 182 :n mukaisiin

Lisätiedot

Haapiorinne asemakaava-alueen omakotitonttien myynti- ja vuokrausperusteiden hyväksyminen (kv)

Haapiorinne asemakaava-alueen omakotitonttien myynti- ja vuokrausperusteiden hyväksyminen (kv) Yhdyskuntatekniikan lautakunta 27 20.04.2017 Kunnanhallitus 145 02.05.2017 Haapiorinne asemakaava-alueen omakotitonttien myynti- ja vuokrausperusteiden hyväksyminen (kv) 282/10.00.02/2017 Yhdyskuntatekniikan

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 9/2010 Kunnanhallitus. Maanantai 3.5.2010 klo 17.00 19.00. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 9/2010 Kunnanhallitus. Maanantai 3.5.2010 klo 17.00 19.00. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 9/2010 Kunnanhallitus KOKOUSTIEDOT Aika Maanantai 3.5.2010 klo 17.00 19.00 Paikka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia nro Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Pöytäkirjan Sivu

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2010. Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Niittytie 3 Käsiteltävät asiat

YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2010. Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Niittytie 3 Käsiteltävät asiat YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2010 Kokousaika 14.10.2010 klo 18.30-19.10 Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Niittytie 3 Käsiteltävät asiat KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI, tekninen toimi, kiinteistö- ja mittaustoimi, PL 38; Villimiehenkatu 1 53101 Lappeenranta Y-tunnus: 0162193-3

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI, tekninen toimi, kiinteistö- ja mittaustoimi, PL 38; Villimiehenkatu 1 53101 Lappeenranta Y-tunnus: 0162193-3 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI/ KIINTEISTÖN 1 / 6 Myyjä LAPPEENRANNAN KAUPUNKI, tekninen toimi, kiinteistö- ja mittaustoimi, PL 38; Villimiehenkatu 1 53101 Lappeenranta Y-tunnus: 0162193-3 Ostaja Kellomäentie

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. RAKLTK, 16.1.2013 18:00, Pöytäkirja

SISÄLLYSLUETTELO. RAKLTK, 16.1.2013 18:00, Pöytäkirja i SISÄLLYSLUETTELO RAKLTK, 16.1.2013 18:00, Pöytäkirja -1 Läsnäolijat... 1 1 Rakennuslupa, Teuvan kunta/hammashoitolan väistötilat... 2 2 Ilmoitusasiat, rak.ltk 16.1.2013... 3 9998 Oikaisuvaatimusohjeet

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 22/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/

Helsingin kaupunki Esityslista 22/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/ Helsingin kaupunki Esityslista 22/2014 1 (5) 9 Botanica Calonia -säätiön oikaisuvaatimus kiinteistölautakunnan päätöksestä koskien Kulosaaressa sijaitsevan aitan lunastamista Helsingin kaupungille HEL

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 11/2013 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 11/2013 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 11/2013 Kokousaika 8.10.2013 klo 18.00 21.45 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Kunnanhallituksen kokoushuone KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 2/2016 15

PÖYTÄKIRJA 2/2016 15 Sivistystoimen suomenkielinen jaosto PÖYTÄKIRJA 2/2016 15 Aika 05.04.2016 kl. 18.30 Paikka Metsäkulman koulu Käsiteltävät asiat 11 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 17 12 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Päätöksenteossa huomioitavaa perehdytyskoulutus uusille luottamushenkilöille

Päätöksenteossa huomioitavaa perehdytyskoulutus uusille luottamushenkilöille Päätöksenteossa huomioitavaa perehdytyskoulutus uusille luottamushenkilöille 6.2.2015 päätösvalmistelupäällikkö Tiina Kyöttilä-Vettenranta 1 9.2.2015 Kokouksen julkisuus - Valtuuston kokoukset ovat julkisia,

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUS Motonet-tavaratalon pysäköintialueen laajennusosa

VUOKRASOPIMUS Motonet-tavaratalon pysäköintialueen laajennusosa VUOKRASOPIMUS Motonet-tavaratalon pysäköintialueen laajennusosa Vuokranantaja Vuokralainen Savonlinnan kaupunki y 0166906-4 jäljempänä kaupunki Olavinkatu 27 57130 Savonlinna BG-liikekiinteistöt Oy y 2191695-8

Lisätiedot

M A A N V U O K R A S O P I M U S

M A A N V U O K R A S O P I M U S M A A N V U O K R A S O P I M U S 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Saarijärven kaupunki Sivulantie 11 43100 SAARIJÄRVI (Y-tunnus 0176975-1) Vuokralainen: Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2014 Sivu 49 (61) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali. 3 varavaltuutettua

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2014 Sivu 49 (61) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali. 3 varavaltuutettua KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2014 Sivu 49 (61) Valtuusto KOKOUSAIKA Maanantai 17.11.2014 kello 18.00-18.20 KOKOUSPAIKKA Konneveden kunnantalo, Konnevesisali SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET 18 valtuutettua LIITE

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 83/ (5) Kiinteistövirasto Tonttiosasto Osastopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 83/ (5) Kiinteistövirasto Tonttiosasto Osastopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 83/2015 1 (5) 137 Tontin 28094/20 pitkäaikainen vuokraaminen asuntotarkoituksiin HEL 2015-007588 T 10 01 01 02 Henrik Sohlbergin tie 8 Päätös n osastopäällikkö päätti vuokrata

Lisätiedot

1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, Y-tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe

1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, Y-tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe MAANVUOKRASOPIMUS Liite 2 1. JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, Y-tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe Vuokralainen: Asunto-osakeyhtiö Raahen Anna Mustosen Puisto Y-tunnus 269 7186-8

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54 14.05.2012 Sivu 1 / 1 3449/02.07.00/2011 54 Tontin myyminen Laaksolahdesta Kiinteistö Oy Espoon Lähdekeskukselle liikerakennushankkeen rakentamista varten, kortteli 60022 tontti 1 Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Näytesivut. 4.1 Yhtiökokous. Kokoustapa. Päätöksentekoa yhtiökokouksessa koskevat säännökset vastaavat pääosin vanhan lain säännöksiä.

Näytesivut. 4.1 Yhtiökokous. Kokoustapa. Päätöksentekoa yhtiökokouksessa koskevat säännökset vastaavat pääosin vanhan lain säännöksiä. 4 4.1 Yhtiökokous HALLINTO Päätöksentekoa yhtiökokouksessa koskevat säännökset vastaavat pääosin vanhan lain säännöksiä. Kokoustapa Osakkaat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa, jossa päätökset

Lisätiedot

Tonttihakemukset tulee palauttaa hakuajan puitteissa os. Sodankylän kunta, Tekninen osasto, PL 60, 99601 SODANKYLÄ.

Tonttihakemukset tulee palauttaa hakuajan puitteissa os. Sodankylän kunta, Tekninen osasto, PL 60, 99601 SODANKYLÄ. SODANKYLÄ KUULUTTAA HAETTAVAKSI TONTTEJA Sodankylän kunta vuokraa yhdeksän uutta pientalotonttia Savikankaalta. Tontit on rakennettava kahden vuoden kuluessa vuokrasopimuksen allekirjoituksesta alkaen.

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 17/2014 Kunnanhallitus. Maanantai 1.9.2014 klo 17.00 17.40. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 17/2014 Kunnanhallitus. Maanantai 1.9.2014 klo 17.00 17.40. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 17/2014 Kunnanhallitus KOKOUSTIEDOT Aika Maanantai 1.9.2014 klo 17.00 17.40 Paikka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia nro Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Pöytäkirjan Sivu

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 16/2015 Kunnanhallitus. Tiistai 27.10.2015 klo 17.00 17.50. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 16/2015 Kunnanhallitus. Tiistai 27.10.2015 klo 17.00 17.50. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 16/2015 Kunnanhallitus KOKOUSTIEDOT Aika Tiistai 27.10.2015 klo 17.00 17.50 Paikka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia nro Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Pöytäkirjan Sivu

Lisätiedot

KÄRSÄMÄEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2011 29

KÄRSÄMÄEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2011 29 KÄRSÄMÄEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2011 29 Maaseutulautakunta 26.04.2011 AIKA 26.04.2011 klo 19:00-19:25 PAIKKA Kunnanviraston kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 21 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden

Lisätiedot

Koulurakennuksen tarpeellisen remontoinnin lisäksi heillä on tarkoitus rakentaa tontille sepän paja.

Koulurakennuksen tarpeellisen remontoinnin lisäksi heillä on tarkoitus rakentaa tontille sepän paja. Kunnanhallitus 54 24.03.2003 Kunnanhallitus 67 09.04.2003 Kunnanvaltuusto 20 16.04.2003 Kunnanhallitus 110 26.06.2003 Kunnanhallitus 33 16.03.2004 Kunnanvaltuusto 11 24.03.2004 OSTOTARJOUS LÄNSIKYLÄN VANHASTA

Lisätiedot

KARIJOEN KUNTA KOKOUSKUTSU. KUNNANHALLITUS No 14/2014

KARIJOEN KUNTA KOKOUSKUTSU. KUNNANHALLITUS No 14/2014 KARIJOEN KUNTA KOKOUSKUTSU KUNNANHALLITUS No 14/2014 KOKOUSAIKA 23.10.2014 klo 19.00-. KOKOUSPAIKKA Karijoen kunnanvirasto, valtuustosali. KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia no Liite no 154 155 156 157 158 159 160

Lisätiedot

LUONNOS. Kaupunginhallitus 8.2.2016 Liite 2 53. Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 141 Liite 7

LUONNOS. Kaupunginhallitus 8.2.2016 Liite 2 53. Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 141 Liite 7 Kaupunginhallitus 8.2.2016 Liite 2 53 Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 141 Liite 7 VUOKRASOPIMUKSEN ESISOPIMUS LUONNOS 1. Sopijapuolet 2. Sopimuksen tausta 3. Esisopimuksen kohde VUOKRASOPIMUS 1. OSAPUOLET

Lisätiedot

SAAREN ALUEEN OMAKOTITONTTIEN MYYNTIEHTOJEN VAHVISTAMINEN

SAAREN ALUEEN OMAKOTITONTTIEN MYYNTIEHTOJEN VAHVISTAMINEN SAAREN ALUEEN OMAKOTITONTTIEN MYYNTIEHTOJEN VAHVISTAMINEN KHALL 340 Saaren asemakaava-alueelta ja muutos-alueelta asetetaan 2012 myyntiin 28 omakotitonttia. Esityslistan liitteenä kartta, josta ilmenee

Lisätiedot

Itä-Immasen I- ja II-alueiden tonttien hinnoittelu

Itä-Immasen I- ja II-alueiden tonttien hinnoittelu KH - Kaupunkisuunnittelujaosto 34 18.04.2011 KH - Kaupunkisuunnittelujaosto 39 09.05.2011 KH - Kaupunkisuunnittelujaosto 5 23.01.2012 Kaupunginhallitus 50 30.01.2012 Kaupunginvaltuusto 5 13.02.2012 KH

Lisätiedot

2. VUOKRA-ALUEEN KÄYTTÖ

2. VUOKRA-ALUEEN KÄYTTÖ MAANVUOKRASOPIMUS 1. JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja Vuokralainen Hyrynsalmen kunta Laskutie 1, 89400 HYRYNSALMI Kiinteistö Oy Ukkohallan Palvelut CIO Til- Tekno Oulu Oy Kauppurienkatu 12 4 kerros

Lisätiedot