Ajokorttiseuraamusjärjestelmän kehittämiseen pisteytysjärjestelmäperiaatteiden mukaisesti on sitouduttava ja sille on määrättävä selvä aikataulu.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ajokorttiseuraamusjärjestelmän kehittämiseen pisteytysjärjestelmäperiaatteiden mukaisesti on sitouduttava ja sille on määrättävä selvä aikataulu."

Transkriptio

1 1 Suomen eduskunta Liikenne- ja viestintävaliokunta AJOKORTTILAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTUS Pyydettynä lausuntona hallituksen esityksestä eduskunnalle ajokorttilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 212/2010, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry esittää seuraavan kannanoton. KESKEISET VAATIMUKSET Liikennetraktorin kuljettajalta on edellytettävä nykyisen lainsäädännön mukaisesti C-luokan ajo-oikeutta ja ammattipätevyyskoulutusta, silloin kun hän suorittaa maantieliikenteessä kaupallisia kuljetuksia. Ajokieltoon vaikuttavien tekojen joukosta on poistettava kaikki rikesakolla rangaistavat teot. Ajokorttiseuraamusjärjestelmän kehittämiseen pisteytysjärjestelmäperiaatteiden mukaisesti on sitouduttava ja sille on määrättävä selvä aikataulu. PERUSTELUT 1. LIIKENNETRAKTORIT JA KANSALLINEN LT -AJOKORTTILUOKKA Hallituksen ehdotuksessa esitetään otettavaksi käyttöön liikennetraktoreille uusi kansallinen LT -ajokorttiluokka. LT -kortin saamisen edellytyksiä olisivat 18 vuoden ikä sekä teoria- ja käsittelykokeen suorittaminen. Nykyinen lainsäädäntö edellyttää liikennetraktorin kuljettajalta C-luokan ajo-oikeutta ja ammattipätevyyskoulutusta. SKAL katsoo, ettei nykyistä lainsäädäntöä, joka maantieliikenteen osalta perustuu EY:n ammattipätevyysdirektiivin 2003/59/EY määräyksiin, ole mahdollista muuttaa hallituksen esityksessä esitetyllä tavalla. EY:n ammattipätevyysdirektiivi 2003/59/EY asettaa koulutusvaateen sellaisille ajoneuvoille joiden suurin sallittu nopeus on yli 45 km/h tai joita käytetään kaupallisiin henkilö- tai tavarakuljetuksiin. Käsityksemme mukaan näistä EU määräyksistä ei voida kansallisella päätöksenteolla poiketa. EY:n ammattipätevyysdirektiivi 2003/59/EY sääntelee ammattiliikenteen kuljettajien pakollista koulutusta. Koulutusvaade koskee kuljettajia, jotka kuljettavat yli 3,5 tonnia painavia ajoneuvoja, joiden suurin sallittu nopeus on yli 45 km/h tai jos tällaisia

2 2 ajoneuvoja käytetään kaupallisiin henkilö- tai tavarakuljetuksiin. Pakollisen ammattipätevyyskoulutuksen tarkoituksena on erityisesti parantaa tieturvallisuutta ja kuljettajan turvallisuutta. Kuljettajan ammatin olisi herätettävä nuorissa mielenkiintoa tätä ammattia kohtaan, jotta aikoina, jolloin kuljettajista on pulaa, voitaisiin saada uusia kuljettajia palvelukseen. Kaavailtu uusi LT kortti on mielestämme ristiriidassa EU määräysten kanssa, sillä se oikeuttaisi kuljettamaan liikennetraktoria, jonka suurin sallittu nopeus on 50 km/h, eikä kuljettajilta vaadittaisi ammattipätevyyttä. Tällainen olisi direktiivin mukaan mahdollista vain silloin, kun kyseistä ajoneuvoa käytetään muualla kuin maantiekuljetuksissa, tai kun kuljetuksessa ei ole kyse kaupallisista henkilö- tai tavarakuljetuksista. Ajoneuvoyhdistelmien käsiteltävyyteen ja siten liikenneturvallisuuteen vaikuttavat keskeisesti ajonopeudet ja yhdistelmien kokonaismassat. Liikennetraktoriyhdistelmien kokonaismassaa ei ole rajoitettu samalla tavoin kuin esimerkiksi kuormaautoilla on tehty. Kokonaismassaa rajoittaa ainoastaan kytkentäsääntö, akseli- ja telimassat sekä joissakin tapauksissa ns. siltasääntö. Tämä on johtanut siihen, että maantieliikenteessä liikkuu yli 40 tonnin kokonaismassaisia liikennetraktoriyhdistelmiä, joihin mm. katsastusvelvoitteen puuttumisen vuoksi liittyy vakava liikenneturvallisuusriski. Liikennetraktoreille lainsäädännössä sallittu enimmäisyhdistelmäpituus on 16,5 metriä. Kun koon ja painon lisäksi otetaan huomioon muuta liikennevirtaa merkittävästi alhaisempi ajonopeus ja siitä seuraava vastuu arvioida oikein muiden liikenteen osapuolten toimintaa, olisi tällaista yhdistelmää kuljettavalle henkilölle käsityksemme mukaan asetettava liikenneturvallisuusnäkökulmasta samat vaatimukset kuin muulle tavaraliikenteelle. Kun LT ajokortille ei olisi muita vaatimuksia kuin teoria- ja käsittelykokeen suorittaminen sekä 18 vuoden ikä, mielestämme pelkkä teoria- ja käsittelykokeen suorittaminen ei anna riittäviä valmiuksia toimimiseen kuljettajana ammattimaisessa liikenteessä. Uutta LT- ajokorttiluokkaa on perusteltu sillä, että C-luokan ajokorttivaatimus on maatalousajoon ylimitoitettu. Näin saattaakin olla, mutta tilanteen korjaaminen ei voi johtaa siihen, että EU säädöksiä kiertäen perustetaan uusi LT luokka, josta koulutusvelvoite on poistettu. SKAL ei näe mitään syytä helpottaa sivutulojen ansaintamahdollisuutta liikennetraktoreilla poistamalla niiltä ammattiliikenteen koulutusvaatimukset ja asettamalla liikennetraktoreilla kaupallisia kuljetuksia suorittavat henkilöt kilpailullisesti merkittävästi kuorma-autoyrittäjiä parempaan asemaan. Mikäli kuitenkin liikennetraktoreiden koulutusvaatimuksista nähdään välttämättömäksi joltain osin lieventää, katsomme, että näin voidaan tehdä ainoastaan maa- ja metsätalouden omien kuljetusten osalta.

3 3 Liikennetraktoreiden perävaunuja ei tarvitse rekisteröidä, eikä liikennetraktoreita ja niiden perävaunuja tarvitse katsastaa. Näin ollen traktoriyhdistelmien kuntoa ei valvota säännöllisesti viranomaisten taholta. Liikennetraktoreilla ei ole käyttövoimaveroa, kun taas neliakselisella maansiirtokuorma-autolla (32 t) käyttövoimavero on 1402 euroa vuodessa. Lisäksi liikennetraktoreissa on mahdollista käyttää polttoöljyä 5 :n päiväkohtaisella ennakkomaksulla. Liikennetraktoria koskevan lainsäädännön puutteellisuudet aiheuttavat epäselvyyksiä sekä ajopiirtureiden asennusvelvoitteen osalta sekä ajo- ja lepoaikojen valvonnan osalta. Näissä olosuhteissa hallituksen esitys mielestämme johtaa siihen, että samoissa kuljetustehtävissä traktorikaluston ja kuorma-autokaluston välinen kilpailu vääristyy kuorma-autoyrittäjien vahingoksi. Riskinä on myös harmaan talouden lisääntyminen sekä keinotekoinen, uudesta säännöksestä johtuva siirtyminen kuorma-autoista liikennetraktoreihin. Pidämme sekä liikenneturvallisuusnäkökulmasta että kilpailuneutraliteetin kannalta erittäin tärkeänä, että liikennetraktoria maantieliikenteessä kuljettavilta henkilöiltä vaaditaan C-luokan ajo-oikeus ja siihen liittyvät terveysvaatimukset sekä tuntemusta alaa koskevista säädöksistä. Esitämme, että liikennetraktorin ajo-oikeus määritellään lainsäädännössä edelleen siten, että sen kuljettajalta vaaditaan C-luokan ajooikeus silloin kun hän suorittaa maantieliikenteessä kaupallisia kuljetuksia. 2. PISTEYTYSJÄRJESTELMÄ UNOHDETTU AJOKIELTOJÄRJESTELMÄÄ UUDIS- TETTAESSA 2.1. Hallituksen esitys perustuu nykyjärjestelmään Toistuvista liikennerikkomuksista määrättävä ajokieltoseuraamus on ollut käytössä vuodesta 1996 lähtien. Vuonna 2005 säännöksiä muutettiin siten, että ajokielloille säädettiin vähimmäisajat ja toistuvien rikkomusten jälkeen ajokielto tuli laittaa täytäntöön välittömästi ajokieltopäätöksen jälkeen. Samassa yhteydessä myös varoituksen käyttömahdollisuutta ajokiellon sijasta tiukennettiin. Kun eduskunta hyväksyi tuolloin ajokieltoja koskevat lainmuutokset, se edellytti, että hallitus ryhtyy kokonaisvaltaisen ajokieltojärjestelmän ja sen perusteiden selvityksen pohjalta toimenpiteisiin yhtenäisemmän ja helpommin miellettävän ajokieltojärjestelmän luomiseksi. Valtioneuvoston liikenneturvallisuutta koskevassa periaatepäätöksessä ( ) linjattiin ajokorttiseuraamusjärjestelmää kehitettäväksi toistuvista rikkomusten osalta ns. pistejärjestelmän avulla. Hallituksen esitys ajokorttilaiksi perustuu ajokortin poisoton osalta nykyjärjestelmään. Siinä ei ole huomioitu lainkaan eduskunnan tahdonilmausta ajokorttiseuraamusjärjestelmän kehittämiseksi eikä Valtioneuvoston periaatepäätöstä. Siinä ei ole myöskään huomioitu lakialoitetta LA 32/2010 vp, eikä aloitteen tiimoilta toukokuussa eduskunnassa käytyä keskustelua.

4 4 Hallituksen esityksen yleisperusteluissa on maininta, että seuraamusjärjestelmän ja siihen ehdotettujen muutosten vaikutuksia olisi jatkossa seurattava ja tutkittava tarkoin. Jos osoittautuu, että muutettua järjestelmää ei pidetä riittävän toimivana, ehdotetaan käynnistettäväksi selvitystyö vaihtoehtoisen järjestelmän laatimiseksi. Vaikka kirjaukset ovat sinällään oikeasuuntaisia, pidämme kuitenkin puutteena, että Hallituksen esitys ei sisällä mainintaa pisteytysjärjestelmästä eikä aikataulua, jolla järjestelmää on tarkoitus kehittää. SKAL katsoo, että ajokorttiseuraamusjärjestelmää on välttämätöntä kehittää oikeudenmukaisemmaksi siirtymällä pisteytysjärjestelmään. Vasta pistejärjestelmän avulla voidaan huomioida, mikä vaikutus teoilla on liikenneturvallisuuteen. Tämän johdosta SKAL esittää, että eduskunta velvoittaisi hallituksen käynnistämään pisteytysjärjestelmän valmistelun välittömästi esim. lakialoitteen LA 32/2010 vp. periaatteiden mukaisesti. Jotta asia saadaan valmisteltua huolella, tätä tarkoitusta varten tulisi asettaa viranomaisista ja alan edunvalvontajärjestöistä koostuva komitea, jolle asetettaisiin tavoite luoda ns. pistejärjestelmään perustuva seuraamusjärjestelmä ja määrättäisiin ko. työlle selvä aikataulu Rikesakot hallinnolliseksi seuraukseksi ja pois ajokieltoon vaikuttavien tekojen joukosta Hallituksen esitysluonnoksessa esitetään ajokieltojärjestelmän tehostamista sisällyttämällä ajokieltoharkintaan lisää tekomuotoja niin, että ajokieltoon johtavien toistuvien rikkomusten laskennassa otettaisiin huomioon nykyistä laajempi valikoima vähäisiäkin rikkomuksia kuten vaarallisten aineiden kuljetusrikkomukset, rikesakolla rangaistavat henkilökohtaisen suojavälineen käyttöä koskevat rikkomukset ja matkapuhelimen kädessä pitäminen ajon aikana. Näiden muutosten myötä seuraamusjärjestelmä ankaroituu tuntuvasti nykyisestä ja lisää tavallisen tienkäyttäjän ja ammattiliikenteestä toimeentulonsa hankkivien välistä epätasa-arvoa. SKAL katsoo, että oikeampi kehityssuunta olisi ns. lievien laittomuuksien sanktioiden kiristämisen sijasta muuttaa nykyiset rikesakot hallinnollisiksi seuraamuksiksi eli virhemaksuiksi ja näin ollen poistaa kaikki rikesakolla rangaistavat teot ajokieltoon vaikuttavien tekojen joukosta. Virhemaksun valvonnassa voitaisiin hyödyntää nykyaikaista kameratekniikkaa, joten sen valvominen ja määrääminen olisi halvempaa, tehokkaampaa ja nopeampaa, kun virhemaksuja lähettävä viranomaistaho organisoitaisiin toimivaksi. Myös muu valvonta paranisi, kun poliisin resursseja voitaisiin vapauttaa liikenneturvallisuuteen enemmän vaikuttavien tekojen valvontaan Varoitusmenettelyn käyttöalan laajentaminen voi vähentää kohtuuttomuutta, jos sitä käytetään oikein SKAL katsoo, että ajokieltoa ei ainakaan ammattiliikenteen kuljettajan osalta voida pitää ainoastaan hallinnollisena seuraamuksena, vaan sitä on pidettävä sakkojen lisäksi annettavana rangaistusluontoisena seuraamuksena. Ajokiellon vaikutus niille, joiden toimeentulo on riippuvainen ajo-oikeudesta, on ankarampi kuin tavalliselle tienkäyttäjälle. Ajokielto tarkoittaa käytännössä palkka- tai ansiotulojen menetystä ajokiellon (1-6 kk) ajalta. Kokonaisseuraamus ammattiliikenteen kuljettajalle on näin ollen huomatta-

5 5 vasti kovempi kuin tavalliselle tienkäyttäjälle ja usein epäsuhteessa ajokieltoon johtaneiden tekojen vakavuuteen tai moitittavuuteen. Hallituksen esityksessä ajokorttilaiksi on ajokiellon vaihtoehtona edelleen varoitus ja sen käyttöalaa ehdotetaan laajennettavaksi. Pidämme myönteisenä sitä, että ajokorttilainsäädännön yleisperusteluissa on ehdottoman ajokiellon sijasta annettavan varoituksen antamisessa mainittu ammattikuljettajat ja syynä heille ajokiellosta aiheutuvan seuraamuksen kohtuullistaminen. Myönteistä on lisäksi myös se, että liikenteessä toimivien kritiikki nykyisen varoitusjärjestelmän toimimattomuudesta on huomioitu. Hallituksen esitys sisältää myös ajatuksen, että varoitus ei välttämättä pala heti, vaan poliisilla on mahdollisuus antaa uusi varoitus, jos kuljettaja vuoden sisällä edellisen varoituksen saamisesta syyllistyy käytännössä rikesakkorikkomukseen. Esityksen heikkous on kuitenkin siinä, että annettu uusi varoitus käytännössä jatkaa koetusaikaa vuodella, mutta sinä aikana sattuneesta vähäisestäkin rikkeestä seuraa ehdoton ajokielto. Toinen ongelma on siinä, että varoituksen antaminen on poliisin harkinnasta kiinni. Epäselväksi jää lisäksi, onko ajokielto edelleen rangaistuksena ensisijainen ja varoitus puolestaan vasta toissijainen. Varoituksen lisääntyvä käyttö voi oikein toteutettuna ja poliisin sisäisin ohjein ohjeistettuna hieman poistaa liikenteen parissa toimiviin kohdistuvaa sanktioiden kumuloitumista. SKAL katsoo, että varoituksen tulee olla ensisijainen seuraamus silloin, kun kyse on henkilöstä, jonka toimeentulo on ajo-oikeudesta riippuvainen sekä selvät linjat siitä, milloin varoitusta ei voi käyttää. Ainoastaan teot, joilla on vaarannettu liikenneturvallisuutta tai jotka osoittavat tahallista piittaamattomuutta lain säännöksistä (ei esim. rikesakoilla tai muutamilla päiväsakoilla rangaistavat teot, mutta kylläkin esim. teko, josta seuraa yli 15 päiväsakon suuruinen rangaistus), johtaisivat ajokieltoon. Tämä linjaus voitaisiin toteuttaa päivittämällä Sisäasiainministeriön ajokieltoon määräämistä ja varoituksen antamista koskevaa ohjetta, jotta käytännöt kautta maan olisivat yhtenäiset. Varoituksen käytön laajentaminen vakavan piittaamattomuuden johdosta annettuihin ajokieltoihin tuntuu epäjohdonmukaiselta, jos samaan aikaan ajo-oikeuteen vaikuttavien, mutta rikesakolla rangaistavien tekojen määrää aiotaan lisätä. Vakavaan piittaamattomuuden johdosta annettava ajokielto tulee kyseeseen käytännössä silloin kun kuljettaja syyllistyy liikenneturvallisuuden vaarantamiseen joko yhdellä tai useammalla teolla, ja teosta annettujen päiväsakkojen lukumäärä nousee yli 20 päiväsakon. SKAL ei pidä suotavana, että varoitusmahdollisuus ulotettaisiin sellaisiin suunnitelmallisuutta osoittaviin tekoihin kuten esim. piirturin hämäämiseksi asennetun laitteiston käyttöön tai muuhun tämän kaltaiseen tahalliseen toimintaan. Tämäkin linjaus voitaisiin toteuttaa päivittämällä Sisäasiainministeriön ajokieltoon määräämistä ja varoituksen antamista koskevaa ohjetta Raskasta liikennettä valvotaan tavallista tienkäyttäjää tarkemmin Ensiarvoisen tärkeää on huomata, että raskas liikenne ja tavallinen tienkäyttäjä eivät ole samassa asemassa valvonnan suhteen. Raskasta liikennettä valvotaan normaalia tienkäyttäjää huomattavasti tarkemmin ja valvonta on ammattikuljettajien osalta jopa takautuvaa. Suurista ajomääristä johtuen raskas liikenne joutuu valvontatilanteeseen myös suhteessa huomattavasti useammin.

6 6 Tavaraliikenteessä on noudatettava ajo- ja lepoaika-asetuksen määräyksiä (mm. tauoista, max. ajoajoista, viikko- ja vuorokausilevoista jne.) ja kuljettajalta on löydyttävä tiedot kuluvalta päivältä ja edellisen 28 kalenteripäivän ajalta digitaalisessa muodossa kuljettajakortilta tai mekaanisen ajopiirturin ollessa kyseessä, mukana olevilta piirturilevyiltä. Näin ollen ammattikuljettajaa voidaan sakottaa tapahtumista, jotka ovat tapahtuneet useaa viikkoa aikaisemmin. Raskaan liikenteen valvonta on kiristynyt merkittävästi, kun valvova viranomainen on ottanut laajamittaisesti käyttöön uudet valvontalaitteet, joilla digipiirturissa olevia tietoja voidaan valvoa entistä tehokkaammin ja tarkemmin. Edellä mainitut seikat puoltavat yleisesti nykyisen ajokorttiseuraamusjärjestelmän kohtuullistamista sekä pisteytysjärjestelmän avulla että lisäämällä ajo-oikeuteen vaikuttamattomien hallinnollisten seuraamusten käyttöä Turvavyön käyttö ja ajokorttiseuraamus Ehdotuksessa esitetään turvavyön käytön laiminlyönnin lisäämistä ajokieltoon johtavien rikkomusten joukkoon. SKAL on jo pitkään suosittanut turvavöiden käyttöä ja katsoo, että turvavyön käytön lisääminen autolla ajettaessa on kannattavaa. Em. määräyksellä tuskin tullaan estämään yhtään liikenneonnettomuutta. Todennäköisesti sen käyttö vähentää onnettomuuden sattuessa loukkaantumisia ja pelastaa ihmishenkiä. Kysymys on siitä, miten ankarasti yhteiskunta sanktioi teot, joilla tähdätään muiden henkilöiden liikenneturvallisuuden parantamisen sijasta yksittäisen henkilön suojelemiseen hänen omilta toimiltaan. Kuorma-autoissa ei ole ns. takapenkkiläisiä, joista em. kuljettajalle aiheutuisi vaaraa, ojaanajotapauksissa taas turvavyön käyttö voi pelastaa kuljettajan hengen. Erityiseksi ongelmaksi turvavyökysymys voi tulla kaupunkien jakeluliikenteen hoitamisessa, jossa pienellä alueella saattaa olla useita kymmeniä purkupaikkoja. Emme kannata turvavyön käytön laiminlyönnin lisäämistä ajo-oikeuteen vaikuttavien tekojen listalle, koska se kiristää kohtuuttomasti ajokorttiseuraamusjärjestelmää raskaan liikenteen kuljettajien osalta. Katsomme, että laiminlyönnistä nykyisen systeemin mukaan aiheellisesti määrätty rikesakko tai ehdottamme virhemaksu on riittävä seuraamus em. laiminlyönnistä ADR rikkomukset ja ajokorttiseuraamus Ehdotuksessa esitetään, että vaarallisten aineiden kuljetusrikkomukset lisättäisiin toistuvina huomioon otettavien tekojen ajokieltoperusteisiin. Perusteluna on esitetty raskaiden ajoneuvojen onnettomuustilanteisiin liittyvä suuronnettomuusvaara. Vaarallisten aineiden kuljetuksissa havaitut puutteet liittyvät yleensä kappaletavarakuljetuksiin ja ovat luonteeltaan lieviä. Valtaosa todetuista rikkeistä liittyy valvovan viranomaisen mukaan kuljetusten merkintään, varusteisiin (esim. mm. lapion puuttuminen), pakkaamiseen ja rahtikirjoihin. Esimerkiksi pakkauksia koskevat rikkomukset kuljetuksissa voivat johtua myös tavaran lähettäjästä samoin kuin rahtikirjan virheellisyydet. Riskinä on, että vaikka vastuu kuuluisi oikeasti lähettäjälle, sanktio tosiasiassa kohdistuu kuljettajaan. Muuta tavaraliikennettä tiukemman kontrollin alaisena olevan vaarallisten aineiden kuljetusten lisääminen ehdotetulla tavalla ajokieltoperusteisiin ei mielestämme paranna kuljetusten turvallisuutta. Esitämme ko. kohdan poistamista siten, että ajo-oikeuteen

7 7 vaikuttavien tekojen piiriin ei luettaisi vaarallisten aineiden kuljetusrikkomuksista annettuja sakkoja. 3. MUUT 3.1. Terveysvaatimukset Terveysvaatimusten osalta toteamme, että tällä hetkellä kokemusten mukaan vaatimukset vaihtelevat alueellisesti suuresti. Kannatamme ajatusta, että terveysvaatimuksiin luodaan yksiselitteiset valtakunnalliset pelisäännöt sairauksia koskevien vaatimusten täyttymisestä ja niiden käytännön soveltamisesta. Tämä edistää yhdenvertaista kohtelua ajoterveysasioissa Kuljettajatutkintotoiminnan järjestäminen Vaarallisten aineiden ajolupakokeen vastaanottajan ammattitaito ehdotetaan varmistettavaksi siten, että kokeen vastaanottajalla on oltava vaarallisten aineiden kuljetukseen oikeuttava ajolupa. Lisäksi edellytetään työkokemusta tai Liikenteen turvallisuusviraston antamaa koulutusta sekä lainsäädännön tuntemusta. Käsityksemme mukaan kokeen vastaanottajan ammattitaito pystyttäisiin yksinkertaisemmin varmistamaan siten, että kokeen vastaanottajalta edellytettäisiin sekä vaarallisten aineiden ajolupaa että voimassa olevaa turvallisuusneuvonantajatutkintoa. Näin vältyttäisiin myös uuden koulutusjärjestelmän luomiselta ja, ottaen huomioon turvallisuusneuvonantajatutkinnon vaativuus, varmistettaisiin luotettavasti kokeen vastaanottajien ammattitaito. 4. KESKEISET LAINMUUTOSEHDOTUKSET Ehdotamme edellä mainituin perustein seuraavia muutoksia säännösten sanamuotoihin sekä eräiden kohtien poistamista: Liikennetraktori: Hallituksen esitystä uudesta ajokorttilaista tulisi muuttaa seuraavasti 4 1 mom. kohta 8); LT, johon kuuluvat liikennetraktorit niihin kytkettyine hinattavine ajoneuvoineen silloin, kun ajoneuvolla tai ajoneuvoyhdistelmällä suoritetaan polttoainemaksusta annetun lain 7 :n mukaisia maa- tai metsätalouden kuljetuksia. Em. pykälän yksityiskohtaisiin perusteluihin tulisi lisätä määritysteksti esim. seuraavasti:

8 8 Silloin kun traktorilla suoritetaan korvausta vastaan muita kuin polttoainemaksusta annetun lain 7 :n mukaisia maa- tai metsätalouden kuljetuksia, tulee kuljettajalla olla C luokan ajo-oikeus. Hallituksen esitykseen uudesta ajokorttilaista tulisi lisätä 4 2 mom. 3 kohtaan uusi alakohta C), joka kuuluisi seuraavasti: Liikennetraktori, silloin kun ajoneuvolla suoritetaan korvausta vastaan muita kuin polttoainemaksusta annetun lain 7 :n mukaisia maa- tai metsätalouden kuljetuksia, Em. pykälän yksityiskohtaisiin perusteluihin tulisi lisätä määritysteksti esim. seuraavasti: Silloin kun traktorilla suoritetaan korvausta vastaan muita kuin polttoainemaksusta annetun lain 7 :n mukaisia maa- tai metsätalouden kuljetuksia, tulee kuljettajalla olla C luokan ajo-oikeus. Rikesakot: Hallituksen esityksestä ajokorttilaiksi tulisi poistaa 65 1 mom. kohdat 1a) - 1d): a) tieliikennelain 24 a :n 2 momentissa tarkoitettua matkapuhelimen kiellettyä käyttöä ajon aikana; b) tieliikennelain 25 :n 1 ja 2 momentissa tarkoitettua nopeusrajoituksen rikkomista moottorikäyttöisellä ajoneuvolla; c) tieliikennelain 88 :n 1 momentissa tarkoitettua ajoneuvon kuljettajan turvavyön käyttämättä jättämistä ja 88 c :ssä tarkoitetun kuljettajan velvollisuuden laiminlyöntiä huolehtia alle 15-vuotiaan turvalaitteiden käytöstä ajon aikana; d) tieliikennelain 89 :n 1 momentissa tarkoitettua suojakypärän käyttämättä jättämistä ja 2 momentissa tarkoitetun kuljettajan velvollisuuden laiminlyöntiä huolehtia alle 15- vuotiaan lapsen suojakypärän käyttämisestä;

9 9 ja 65 1 mom. kohta 1) muutettaisiin näin ollen seuraavanlaiseksi: 1) tieliikennelain 103 :ssä tarkoitettuun liikennerikkomukseen, lukuun ottamatta rikesakolla rangaistavia tekoja ADR rikkomukset: Hallituksen esityksestä ajokorttilaiksi tulisi poistaa 65 1 mom. kohta 7): 7) vaarallisten aineiden kuljetuksesta annetun lain (719/1994) 19 :n 3 momentissa tarkoitettuun vaarallisten aineiden kuljetusrikkomukseen. Varoitus: Hallituksen esityksestä ajokorttilaiksi tulisi poistaa 73 2 mom. 3. virke: Uuteen edellä mainittuun tekoon syyllistyminen yhden vuoden sisällä toisen varoituksen antamisesta johtaa ajokieltoon. Kunnioittaen Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Iiro Lehtonen Toimitusjohtaja Esa Näätänen Laki- ja TIR-asiain päällikkö

Hallitusneuvos Eija Maunu Liikenne- ja viestintäministeriö PL 31 00023 Valtioneuvosto kirjaamo@lvm.fi; eija.maunu@lvm.fi

Hallitusneuvos Eija Maunu Liikenne- ja viestintäministeriö PL 31 00023 Valtioneuvosto kirjaamo@lvm.fi; eija.maunu@lvm.fi Hallitusneuvos Eija Maunu Liikenne- ja viestintäministeriö PL 31 00023 Valtioneuvosto kirjaamo@lvm.fi; eija.maunu@lvm.fi Asia: Lausuma koskien luonnosta hallituksen esityksiksi ajokorttilaiksi ja eräiksi

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 180 / 2017 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 180 / 2017 vp) Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 180 / 2017 vp) Liikenne- ja viestintävaliokunta 16.2.2018 Ari Herrala Johtava asiantuntija, Suomen Kuljetus ja

Lisätiedot

AJOKORTTILAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS

AJOKORTTILAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS AJOKORTTILAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS Hallituksen esitys eduskunnalle 21.10.2010 Liikenneministeri Anu Vehviläinen AJOKORTTILAKI Toteutetaan EU:n III ajokorttidirektiivin edellyttämät muutokset, joita

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi 1 (6) 22.9.2015 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eija.maunu@lvm.fi kirsi.miettinen@lvm.fi Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Lisätiedot

Suomen Kuljetus ja Logistiikka (myöh. SKAL) esittää pyydettynä lausuntona maanteiden tavaraliikenteen ja logistiikan kannalta seuraavaa:

Suomen Kuljetus ja Logistiikka (myöh. SKAL) esittää pyydettynä lausuntona maanteiden tavaraliikenteen ja logistiikan kannalta seuraavaa: 1 (5) Eduskunnan lakivaliokunta LaV@eduskunta.fi Viite: Lausuntopyyntö, HE 103/2017 vp Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laeiksi sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain ja ajokorttilain

Lisätiedot

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

HE 41/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi HE 41/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Eduskunnalle. LAKIALOITE 37/2012 vp. Laki rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta

Eduskunnalle. LAKIALOITE 37/2012 vp. Laki rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta LAKIALOITE 37/2012 vp rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta Eduskunnalle Rattijuopumustapauksissa kuolleita on 2000-luvulla ollut keskimäärin

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintävaliokunta Eduskunta

Liikenne- ja viestintävaliokunta Eduskunta 1 (7) Liikenne- ja viestintävaliokunta Eduskunta LiV@eduskunta.fi Asia: Kirjallinen asiantuntijalausunto HE 84/2015 vp Hallituksen esitykseen eduskunnalle laeiksi ajokorttilain, kuorma- ja linja-autonkuljettajien

Lisätiedot

Muutoksia ajokortteihin Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Muutoksia ajokortteihin Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutoksia ajokortteihin 1.7.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. LT-luokan poistuminen LT-luokka (liikennetraktori) poistuu uuden ajokorttilain voimaantulohetkellä Nykyiseen LT-luokkaan kuuluvien

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tieliikennelain ja ajoneuvolain 89 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tieliikennelakia ja ajoneuvolakia muutettavaksi. Lakeihin

Lisätiedot

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100 VAHVA SUOMALAINEN Suomi Finland 100 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Talousvaliokunta 10.11.2017 Ari Herrala

Lisätiedot

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ammattipätevyys 20.4.2015 Jussi-Pekka Laine Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Termistöä Kuorma-autonkuljettaja = ammattinimike henkilölle jonka työ on kuljettaa kuorma-autoa Kuorma-auton kuljettaja

Lisätiedot

HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Trafin kuljettajantutkinto-työpaja

HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Trafin kuljettajantutkinto-työpaja HE 146/2017 vp. laiksi ajokorttilain muuttamisesta Trafin kuljettajantutkinto-työpaja 1.12.2017 1 HE ajokorttilain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan Ajokorttimenettelyjä kehitettäväksi Muutoksia kuljettajakoulutukseen

Lisätiedot

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain 61 :n muuttamisesta

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain 61 :n muuttamisesta VAHVA SUOMALAINEN Suomi Finland 100 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain 61 :n muuttamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 29.11.2017 Johtava asiantuntija Ari Herrala Suomen Kuljetus

Lisätiedot

Laki. ajokorttilain muuttamisesta

Laki. ajokorttilain muuttamisesta Laki ajokorttilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ajokorttilain (386/2011) 65 :n 3 momentti, muutetaan 64 :n 1 momentti ja 2 momentin 3 ja 4 kohta, 65 :n 1 momentin johdantokappale,

Lisätiedot

HE 40/1998 vp YLEISPERUSTELUT

HE 40/1998 vp YLEISPERUSTELUT HE 40/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia 26711981 siten, että turvavyön käyttöpakkoa

Lisätiedot

HE 247/2009 vp. muutettavaksi. Laista poistettaisiin säännös raskaan ajoneuvoyhdistelmän. Lakiin lisättäisiin uusi pykälä ajo-oikeuden

HE 247/2009 vp. muutettavaksi. Laista poistettaisiin säännös raskaan ajoneuvoyhdistelmän. Lakiin lisättäisiin uusi pykälä ajo-oikeuden Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tieliikennelakia sällä menetetyn ajo-oikeuden takaisin saamisesta. muutettavaksi.

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi 1 (7) Liikenne- ja viestintävaliokunta Eduskunta Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnassa on käsiteltävänä

Lisätiedot

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. VAK-velvollisuudet Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä 2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. www.trafi.fi/vak Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vaarallisten aineiden kuljetus VAK Kuljetuksella

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

HE 117/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ylikuormamaksusta annetun lain 5 :n muuttamisesta

HE 117/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ylikuormamaksusta annetun lain 5 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ylikuormamaksusta annetun lain 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan ylikuormamaksusta annetun lain muuttamista niin, että ylikuormasta

Lisätiedot

HE 146/2017 vp laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta

HE 146/2017 vp laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta HE 146/2017 vp laiksi ajokorttilain muuttamisesta Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 14.11.2017 1 HE ajokorttilain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan Ajokorttimenettelyjä kehitettäväksi Muutoksia

Lisätiedot

Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin

Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin Tieliikenteen säädösinfo Susanna Metsälampi 27.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Lainsäädäntökokonaisuus on palapeli EU-säädökset (asetukset

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rikesakkorikkomuksista Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään rikoslain (39/1889) 2 a luvun 8 :n 2 momentin ja 9 :n 8 momentin nojalla, sellaisina kuin ne ovat 2 a luvun

Lisätiedot

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain muuttamisesta

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain muuttamisesta VAHVA SUOMALAINEN Suomi Finland 100 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain muuttamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 16.11.2017 Johtava asiantuntija Ari Herrala Suomen Kuljetus ja Logistiikka

Lisätiedot

Työkaluja ajokyvyn arviointiin

Työkaluja ajokyvyn arviointiin Työkaluja ajokyvyn arviointiin 23.9.2011 Ajokorttiviranomaisen ja lääkärin yhteistyö ajo-oikeusasioissa Tarkastaja Tero Mäkikyrö Oulun poliisilaitos Lupayksikkö tero.makikyro@poliisi.fi Tausta tieliikennelaista

Lisätiedot

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100 VAHVA SUOMALAINEN Suomi Finland 100 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Liikenne- ja viestintävaliokunta 29.11.2017

Lisätiedot

voimaan tulleet muutokset ajokortin hankkimiseen. Marjo Immonen

voimaan tulleet muutokset ajokortin hankkimiseen. Marjo Immonen 1.7.2018 voimaan tulleet muutokset ajokortin hankkimiseen Marjo Immonen Traficom @Immonmar Mikä on Traficom? Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on palveleva liikenteen ja viestinnän lupa-, rekisteri-

Lisätiedot

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ 21.9.2007 Liikenneturvallisuusyksikkö hallitusneuvos Anna-Liisa Tarvainen

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ 21.9.2007 Liikenneturvallisuusyksikkö hallitusneuvos Anna-Liisa Tarvainen LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ 21.9.2007 Liikenneturvallisuusyksikkö hallitusneuvos Anna-Liisa Tarvainen LAUSUNTOYHTEENVETO Ajokorttiseuraamusjärjestelmän kehittäminen - liikennerikkomusten pisteytys

Lisätiedot

Kevytautot ja LVM:n ajankohtaiset. Aino Still, Palveluosasto, Markkinayksikkö

Kevytautot ja LVM:n ajankohtaiset. Aino Still, Palveluosasto, Markkinayksikkö Kevytautot ja LVM:n ajankohtaiset Aino Still, Palveluosasto, Markkinayksikkö Esityksen sisältö Kevytautot Muita ajankohtaisia säädöshankkeita C1- ja C1E-luokan ajokorttiopetuksen muutokset Mobiiliajokortti

Lisätiedot

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Tiemaksut ja maksajan oikeusturva Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Muutamia oikeusturvan kannalta olennaisia kysymyksiä Paikannus ja henkilötietojen käyttö Tietojen kerääminen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 2011. 706/2011 Laki. kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 2011. 706/2011 Laki. kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 2011 706/2011 Laki kuljettajantutkintotoiminnan järjestämisestä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 17 päivänä kesäkuuta 2011

Lisätiedot

Kuljettajien ammattipätevyys, ohjeita toimintaan alkaen. Timo Repo Yli-insinööri

Kuljettajien ammattipätevyys, ohjeita toimintaan alkaen. Timo Repo Yli-insinööri Kuljettajien ammattipätevyys, ohjeita toimintaan 1.1.2018 alkaen Timo Repo Yli-insinööri Sisältö Kuljettajien ammattipätevyys, yleistä Koulutustoiminnalta edellytettävä okm lupa Ammattipätevyyskoulutus

Lisätiedot

Rikosperusteinen määräaikainen ajokielto

Rikosperusteinen määräaikainen ajokielto Antero Olli Rikosperusteinen määräaikainen ajokielto 1. Johdanto Ajokielto on ajo-oikeuteen kohdistuva seuraamus, jolla pyritään estämään ajoneuvon kuljettajan osallistuminen liikenteeseen silloin, kun

Lisätiedot

1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä

1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä Koulutusohjelmat vuodelle 2015 1. Matkustaja- ja matkustusturvallisuus päivittäisessä työssä Sisältää henkilöliikenteen kuljettajan lainsäädännölliset oikeudet ja velvollisuudet häiriö-, vaara ja onnettomuustilanteissa.

Lisätiedot

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100 VAHVA SUOMALAINEN Suomi Finland 100 Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta direktiiviksi maanteiden tiettyjen ajoneuvojen kuljettajien perustason ammattipätevyydestä ja jatkokoulutuksesta annetun

Lisätiedot

Ajokortin hankkiminen uudistuu

Ajokortin hankkiminen uudistuu Ajokortin hankkiminen uudistuu Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi 31.5.2018 Tuire Simonen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Uusi ajokorttilaki ja uudet kuljettajantutkinnot 1.7.2018 alkaen

Lisätiedot

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 ~ - HE 113 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilakia muutettavaksi siten, että laissa säädettäisiin Euroopan

Lisätiedot

että liikennerikoksista sakkoihin tuomituista

että liikennerikoksista sakkoihin tuomituista H allituksen esitys Eduskunnalle rangaistusm ääräysm enettelyä koskevan lainsäädännön uudistamisesta ja eräiksi m uutoksiksi tieliikennerikoksia koskevaan lainsäädäntöön. Rangaistusmääräysmenettely, joka

Lisätiedot

VAK-rikkomustiedot kuljetusyritysten riskiluokitusrekisteri ERRUssa. VAK-päivä , Helsinki

VAK-rikkomustiedot kuljetusyritysten riskiluokitusrekisteri ERRUssa. VAK-päivä , Helsinki VAK-rikkomustiedot kuljetusyritysten riskiluokitusrekisteri ERRUssa VAK-päivä 7.2.2019, Helsinki Mikä ERRU? Lyhenne sanoista European Registers Of Road Transport Undertakings ERRU ei varsinaisesti ole

Lisätiedot

Ammattipätevyysoppikirja

Ammattipätevyysoppikirja SKAL 2013 + PowerPointit Ammattipätevyysoppikirja 3 2012 Esitysmateriaali Esitysmateriaali noudattaa kirjan rakennetta Dioja yhteensä noin 800 Esitykset avoimia ja muokattavissa 4 2012 2013 Perustason

Lisätiedot

Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Sähköpostiosoite ja kotisivu

Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Sähköpostiosoite ja kotisivu 1/6 LaV@eduskunta. Viite Lakivaliokunnan asiantuntijapyyntö 3.1.2018 Lakivaliokunta torstai 9.2.2018 klo 10:00 HE 180/2018 vp/ Oikeusrekisterikeskuksen kirjallinen asiantuntijalausunto Hallituksen esityksestä

Lisätiedot

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle.

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle. HE 69/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamista

Lisätiedot

HE 14/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta

HE 14/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi ajoneuvoliikennerekisteristä

Lisätiedot

HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta

HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta Keskustelutilaisuus 7.5.2015 Aikataulua Lausuntovaihe päättyy 8.5.2015 Lausuntoyhteenveto ja mahdolliset tarkistukset säädöksiin toukokuu Käännättäminen

Lisätiedot

1994 vp - HE 38 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1994 vp - HE 38 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1994 vp - HE 38 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia siten, että liikennerikkomusten

Lisätiedot

Ajokorttilain muutokset moottoripyörien osalta

Ajokorttilain muutokset moottoripyörien osalta Ajokorttilain muutokset moottoripyörien osalta Marjo Immonen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Pakolliset tuntimäärät Mikäli moottoripyörän ajo-oikeus on ensimmäinen ajooikeus on suoritettava 4h

Lisätiedot

liikenne säännöistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

liikenne säännöistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. HE 72/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia. Tieliikennelaissa määriteltäisiin

Lisätiedot

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002

Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002 Ajoneuvohallintokeskus PÄÄTÖS Nro 21918/302/2002 PL 120 00101 Helsinki 20.12.2002 Asia Säädösperusta Päätös Ehdot ja rajoitukset Kuljettajaopetuksen opetussuunnitelman hyväksyminen Ajokorttiasetus 19 2.

Lisätiedot

HE 84/2015 vp. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1 päivänä tammikuuta 2016.

HE 84/2015 vp. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1 päivänä tammikuuta 2016. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajokorttilain, kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain 2 ja 4 :n sekä alkolukolla valvotusta ajo-oikeudesta annetun lain 4 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 114/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi erillisellä. määrättävästä veron- ja tullinkorotuksesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 114/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi erillisellä. määrättävästä veron- ja tullinkorotuksesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 114/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi erillisellä päätöksellä määrättävästä veron- ja tullinkorotuksesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 111/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön yleisen tutkintojen tunnustamisjärjestelmän voimaanpanosta annetun lain 6 ja 10 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 212/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain :n muuttamisesta Tieliikennelakiin ehdotetaan koottaviksi liikenteen ohjauslaitteista annettavia asetuksia ja määräyksiä koskevat valtuussäännökset.

Lisätiedot

Ajo- ja lepoaika-asetus sekä ajopiirturin käyttö maarakennusalalla. Kuljetusasiantuntija Petri Murto / SKAL ry

Ajo- ja lepoaika-asetus sekä ajopiirturin käyttö maarakennusalalla. Kuljetusasiantuntija Petri Murto / SKAL ry Ajo- ja lepoaika-asetus sekä ajopiirturin käyttö maarakennusalalla Kuljetusasiantuntija Petri Murto / SKAL ry Ajo- ja lepoaika-asetus / ajopiirturiasetus Soveltamisala Maanteiden tavaraliikenne, jossa

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 108/2001 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työllisyyslain 21 :n, palkkaturvalain 9 :n, merimiesten palkkaturvalain 8 :n ja työehtosopimuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi

Lisätiedot

LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN MIETINTÖ 20/2012 vp

LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN MIETINTÖ 20/2012 vp LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN MIETINTÖ 20/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajokorttilain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 6 päivänä

Lisätiedot

Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan päivänä tammikuuta 1993.

Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan päivänä tammikuuta 1993. 1992 vp - HE 247 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi opintotukilain :n ja korkeakouluopiskelijoiden opintotuesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan opintotuen

Lisätiedot

Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla?

Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla? Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla? Yhteistä ajoneuvolaissa luokitelluille em. ajoneuvoille on kansan suussa kulkeva nimitys mönkijä. Kauppiaat

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräksi siihen liittyviksi laeiksi Valtakunnansyyttäjänvirasto Lausunto 30.03.2017 Dnro 18/61/17 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto Voitte kirjoittaa

Lisätiedot

U-kirje 29/2017 vp; kuorma- ja linja- auton kuljettajien ammattipätevyysdirektiiviä koskeva komission ehdotus

U-kirje 29/2017 vp; kuorma- ja linja- auton kuljettajien ammattipätevyysdirektiiviä koskeva komission ehdotus U-kirje 29/2017 vp; kuorma- ja linja- auton kuljettajien ammattipätevyysdirektiiviä koskeva komission ehdotus Liikenne- ja viestintävaliokunta 6.4.2017 1 Ehdotuksen tausta Direktiivi koskee kuorma- ja

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 32/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle metallirahalain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan metallirahalakiin lisättäväksi säännös valtiovarainministeriön oikeudesta

Lisätiedot

Hallituksen esitys 180/2017 vp (tieliikennelaki)

Hallituksen esitys 180/2017 vp (tieliikennelaki) LAUSUNTO 1 (5) Lainvalmisteluosasto Lainsäädäntöneuvos Ville Hinkkanen 13.2.2018 Eduskunnan lakivaliokunnalle Viite: Lausuntopyyntö 3.1.2018 (LaV ke 14.2.2018 klo 9.30) Hallituksen esitys 180/2017 vp (tieliikennelaki)

Lisätiedot

Laki. EV 263/1998 vp- HE 32/1997 vp. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen liikennerikoksia koskevan lainsäädännön uudistamisesta

Laki. EV 263/1998 vp- HE 32/1997 vp. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen liikennerikoksia koskevan lainsäädännön uudistamisesta EV 263/1998 vp- HE 32/1997 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen liikennerikoksia koskevan lainsäädännön uudistamisesta Eduskunnalle on vuoden 1997 valtiopäivillä annettu hallituksen esitys n:o

Lisätiedot

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Valvonta ja pakkokeinot Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 MRL 24 luku Pakkokeinot ja seuraamukset Rakennustyön keskeyttäminen

Lisätiedot

Tieliikennelainsäädäntö uudistuu. Kimmo Kiiski

Tieliikennelainsäädäntö uudistuu. Kimmo Kiiski Tieliikennelainsäädäntö uudistuu Kimmo Kiiski 1 Menossa Valtioneuvoston periaatepäätös liikenneturvallisuuden parantamisesta Liikennekaari Liikenneverkko-hanke Tiekartta liikenteen älykkään ja turvallisen

Lisätiedot

Pienitehoisen mopon kuljettamiseen vaadittaisiin edelleen vain 15 vuoden ikä. Lisäksi säädettäisiin oikeudesta kuljettaa

Pienitehoisen mopon kuljettamiseen vaadittaisiin edelleen vain 15 vuoden ikä. Lisäksi säädettäisiin oikeudesta kuljettaa HE 92/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 64 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi ajooikeutta koskevia tieliikennelain säännöksiä.

Lisätiedot

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA Kuninkaanhaan koulun liikenneturvallisuuskysely 2014 Yhteenveto oppilaiden vastauksista ja ajatuksista www.ts.fi 1/11 Leena-Maria Törmälä, Ramboll Finland

Lisätiedot

HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta. LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM

HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta. LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM Lakiehdotuksen EU-tausta Mopojen, moottoripyörien, nelipyörien

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia. Esitys koskee rikosperustein määrättäviä määräaikaisia ajokieltoja, joissa toimivalta

Lisätiedot

HE 191/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verotusmenettelystä annetun lain 14 d :n muuttamisesta

HE 191/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verotusmenettelystä annetun lain 14 d :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verotusmenettelystä annetun lain 14 d :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verotusmenettelystä annettua lakia siten,

Lisätiedot

HE 77/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan itsehallintolakiin lisätään säännös Ahvenanmaan maakuntapäivien osallistumisesta Euroopan

HE 77/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan itsehallintolakiin lisätään säännös Ahvenanmaan maakuntapäivien osallistumisesta Euroopan HE 77/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 59 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että Ahvenanmaan itsehallintolakiin lisätään

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus Liikenne- ja viestintäministeriön asetus ajokorttiasetuksen soveltamisesta annetun liikenneministeriön päätöksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 28 päivänä elokuuta 2008 Liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

Käsikirja seuraamusten määräämiseksi rangaistuvaatimus- ja rikesakkoasioissa

Käsikirja seuraamusten määräämiseksi rangaistuvaatimus- ja rikesakkoasioissa Käsikirja seuraamusten määräämiseksi rangaistuvaatimus- ja rikesakkoasioissa Poliisihallitus 2010 Työryhmä, johon on kuulunut henkilöitä Helsingin poliisilaitoksesta, liikkuvasta poliisista ja Poliisihallituksesta,

Lisätiedot

Liikenteen palveluista annetun lain kolmas vaihe. Kuuleminen perustuslakivaliokunnassa

Liikenteen palveluista annetun lain kolmas vaihe. Kuuleminen perustuslakivaliokunnassa Liikenteen palveluista annetun lain kolmas vaihe Kuuleminen perustuslakivaliokunnassa 27.11.2018 Liikenteenpalveluista annetun lain kokonaisuus Asiakas keskiössä Kaikki liikennemuodot Liikenne palveluna

Lisätiedot

Seuraamukset - VAK-rikokset ja rikkomukset

Seuraamukset - VAK-rikokset ja rikkomukset Seuraamukset - VAK-rikokset ja rikkomukset Johanna Isoaho Niina Kallio-Nordlundin 9.2017 esityksen pohjalta Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Seuraamusjärjestelmä vaarallisten aineiden kuljetuksessa

Lisätiedot

Viite: Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö 11.11.2015 LVM/174/03/2013

Viite: Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö 11.11.2015 LVM/174/03/2013 HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS LAUSUNTO Porkkalankatu 13 00180 Helsinki 16.12.2015 *029 56 44200 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi Viite: Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö 11.11.2015

Lisätiedot

Tieliikenteen lievät rikkomukset ja niiden seuraamukset tieliikennelainsäädäntöä uudistettaessa. Kimmo Kiiski LVM

Tieliikenteen lievät rikkomukset ja niiden seuraamukset tieliikennelainsäädäntöä uudistettaessa. Kimmo Kiiski LVM Tieliikenteen lievät rikkomukset ja niiden seuraamukset tieliikennelainsäädäntöä uudistettaessa Kimmo Kiiski LVM Kokonaisuus osa tieliikenteen kokonaisuudistushanketta Työryhmä on arvioinut pääosin tieliikennelain

Lisätiedot

HE 135/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta

HE 135/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain (1144/1991) muuttamista siten,

Lisätiedot

HE 27/2006 vp. Ehdotetuin säännöksin pantaisiin täytäntöön

HE 27/2006 vp. Ehdotetuin säännöksin pantaisiin täytäntöön HE 27/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi palkkaturvalain ja merimiesten palkkaturvalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäviksi palkkaturvalakiin

Lisätiedot

Ajankohtaista liikenne- ja viestintäministeriöstä

Ajankohtaista liikenne- ja viestintäministeriöstä Ajankohtaista liikenne- ja viestintäministeriöstä PANK Tiemerkintäpäivät 12.2.2015, Tampere Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Turvallisuustilanteen kehitys 1990-2014 800 700 600 500 400

Lisätiedot

HE 143/2015 (Kabotaasi) Hallitusneuvos Jorma Hörkkö, LVM Eduskunnan liikenne- ja viestintävlk

HE 143/2015 (Kabotaasi) Hallitusneuvos Jorma Hörkkö, LVM Eduskunnan liikenne- ja viestintävlk HE 143/2015 (Kabotaasi) Hallitusneuvos Jorma Hörkkö, LVM Eduskunnan liikenne- ja viestintävlk 17.2.2016 Minkä vuoksi Suomen omat määritelmät poistettaisiin Hallituksen vastaus komission perusteltuun lausuntoon

Lisätiedot

Hallituksen esitys liikennekaareksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi - HE 161/2016 vp

Hallituksen esitys liikennekaareksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi - HE 161/2016 vp Hallituksen esitys liikennekaareksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi - HE 161/2016 vp Autoalan näkökulmia lakiuudistukseen Liikenne- ja viestintävaliokunta 10.11.2016 erityisasiantuntija Hanna Kalenoja

Lisätiedot

Automaattisen nopeusvalvonnan kehitysnäkymät. LINTU-seminaari Veli-Pekka Kallberg, VTT Jan Törnqvist

Automaattisen nopeusvalvonnan kehitysnäkymät. LINTU-seminaari Veli-Pekka Kallberg, VTT Jan Törnqvist Automaattisen nopeusvalvonnan kehitysnäkymät LINTU-seminaari 6.2.2012 Veli-Pekka Kallberg, VTT Jan Törnqvist 2 1. Tausta ja tavoitteet 2. Osatehtävät Sisältö 3. Automaattisen nopeusvalvontajärjestelmän

Lisätiedot

TOISTUVISTA LIIKENNERIKKOMUKSISTA MÄÄRÄTTÄVÄ AJOKIELTO

TOISTUVISTA LIIKENNERIKKOMUKSISTA MÄÄRÄTTÄVÄ AJOKIELTO LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ MUISTIO Sivu 1 (12) TOISTUVISTA LIIKENNERIKKOMUKSISTA MÄÄRÄTTÄVÄ AJOKIELTO 1 Taustaa Liikennerikkomusten ja -rikosten vuoksi määrätty ajokorttiseuraamus on yleisimmin ajokielto.

Lisätiedot

Ajokorttilaki. Johtava asiantuntija Ari Herrala Ylitarkastaja Mika Hotti. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ajokorttilaki. Johtava asiantuntija Ari Herrala Ylitarkastaja Mika Hotti. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajokorttilaki Johtava asiantuntija Ari Herrala Ylitarkastaja Mika Hotti Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajokorttilaki ja sen sisältö Uusitaan ajokorttiasioita koskeva lainsäädäntö avoitteena kehittää

Lisätiedot

Ajokorttilainsäädännön uudistaminen. HE 146/2017 vp. ajokorttilain muuttamisesta/ Eija Maunu Tieliikenteen säädösinfo/trafi/

Ajokorttilainsäädännön uudistaminen. HE 146/2017 vp. ajokorttilain muuttamisesta/ Eija Maunu Tieliikenteen säädösinfo/trafi/ Ajokorttilainsäädännön uudistaminen HE 146/2017 vp. ajokorttilain muuttamisesta/ Eija Maunu Tieliikenteen säädösinfo/trafi/ 31.10.2017 1 Uudistuksen tavoitteet Ajokorttijärjestelmää selkeytetään ja joustavoitetaan

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/127. Tarkistus. Karima Delli liikenne- ja matkailuvaliokunnan puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/127. Tarkistus. Karima Delli liikenne- ja matkailuvaliokunnan puolesta 21.3.2019 A8-0204/127 127 1 artikla 1 kohta 3 alakohta a alakohta 5 artikla 1 kohta a alakohta a) yrityksellä on tilat, joissa se säilyttää yrityksen keskeisiä asiakirjoja, erityisesti sen kaupallisia

Lisätiedot

tarkasteltavaksi turvallisuuden edistämistä yleisellä paikalla

tarkasteltavaksi turvallisuuden edistämistä yleisellä paikalla 1 Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA 17.2.2016 KELLO 9.30 HE 1/16 vp laeiksi rikoslain 2 a ja 9 luvun muuttamisesta sekä pysäköinninvalvonnasta annetun lain 3 :n muuttamisesta Esityksen keskeisiä asioita

Lisätiedot

Liikennekaari. SKAL tiivistelmä muutostarpeista. Iiro Lehtonen

Liikennekaari. SKAL tiivistelmä muutostarpeista. Iiro Lehtonen Liikennekaari SKAL tiivistelmä muutostarpeista Iiro Lehtonen Liikennekaari korvaa mm. tavaraliikennelain LVM: Liikennekaari edistää kilpailun tasapuolisuutta henkilöliikennemarkkinoilla sekä henkilö- ja

Lisätiedot

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ

LIITE C KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ 300 000 LIITE C 2453 KULJETUS HENKILÖITÄ KULJETTAVASSA AJONEUVOSSA, MAASTOSSA JA MOOTTORIKELKKAILUREITILLÄ Soveltamisala 300 001 (1) Vaarallisten aineiden kuljetus henkilöitä kuljettavissa ajoneuvoissa,

Lisätiedot

Mietintö Cláudia Monteiro de Aguiar Ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttö maanteiden tavaraliikenteessä

Mietintö Cláudia Monteiro de Aguiar Ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttö maanteiden tavaraliikenteessä 11.6.2018 A8-0193/ 001-014 TARKISTUKSET 001-014 esittäjä(t): Liikenne- ja matkailuvaliokunta Mietintö Cláudia Monteiro de Aguiar A8-0193/2018 Ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttö maanteiden

Lisätiedot

-ORGANISAATIO. Jäsenyritykset. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry. Logistiikkajäsenet. Liitännäis -jäsen. Veteraanijäsenet.

-ORGANISAATIO. Jäsenyritykset. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry. Logistiikkajäsenet. Liitännäis -jäsen. Veteraanijäsenet. -ORGANISAATIO Jäsenyritykset Suoritealayhdistykset Elintarvikealan Kuljetusyrittäjät Metsäalan Kuljetusyrittäjät Suomen Säiliöautoliitto Ulkomaan- ja Sopimusliikenteen Kuljetusyrittäjät USL SKAL Kustannus

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/194. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/194. Tarkistus 22.3.2019 A8-0204/194 194 1 artikla 1 kohta 5 alakohta a alakohta 7 artikla 1 kohta Täyttääkseen 3 artiklan 1 kohdan c alakohdassa säädetyn vaatimuksen yrityksen on pystyttävä pysyvästi vastaamaan taloudellisista

Lisätiedot

1980 vp. n:o 125 ESITYKSEN P ÄÅASIALLINEN SISÄLTÖ.

1980 vp. n:o 125 ESITYKSEN P ÄÅASIALLINEN SISÄLTÖ. 1980 vp. n:o 125 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi auto- ja moottoripyöräverosta annetun lain 7 ja 17 :n muuttamisesta. ESITYKSEN P ÄÅASIALLINEN SISÄLTÖ. Esityksessä ehdotetaan taksiauton ja invalidien

Lisätiedot

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 Työ-ja elinkeinoministeriö TEM/1924/00.04.01/2014 LÄHETETTYJEN TYÖNTEKIJÖIDEN DIREKTIIVIN TÄYTÄNTÖÖNPANOA KOSKEVAN DIREKTIIVIN JA TYÖNTEKIJÖIDEN VAPAATA

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0184(COD) 26.2.2013. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0184(COD) 26.2.2013. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 26.2.2013 2012/0184(COD) LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta liikenne- ja matkailuvaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

muutos johtuvat Euroopan unionin neuvoston direktiivin muuttamisesta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 1999.

muutos johtuvat Euroopan unionin neuvoston direktiivin muuttamisesta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 1999. HE 13/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi luvanvaraisesta

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunta VÄLIAIKAINEN 2003/0252(COD) 5. helmikuuta 2004 LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

Lisätiedot