POHJOLAN VOIMA OY KOKKOLAN EDUSTAN MERITUULIVOIMALAITOS VAIKUTUKSET ALUEIDEN KÄYTTÖÖN JA MAISEMAAN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "POHJOLAN VOIMA OY KOKKOLAN EDUSTAN MERITUULIVOIMALAITOS VAIKUTUKSET ALUEIDEN KÄYTTÖÖN JA MAISEMAAN"

Transkriptio

1

2 1 POHJOLAN VOIMA OY KOKKOLAN EDUSTAN MERITUULIVOIMALAITOS VAIKUTUKSET ALUEIDEN KÄYTTÖÖN JA MAISEMAAN 1 JOHDANTO AINEISTO JA MENETELMÄT Lähtötiedot ja tehdyt selvitykset Vaikutusten arviointiin liittyvät epävarmuustekijät VAIKUTUKSET NYKYISEEN ALUEIDEN KÄYTTÖÖN Suunnittelualueen nykyinen käyttö Vaikutukset nykyiseen alueiden käyttöön Kansalaisten mielipide Kansalaiskysely Merialueen tärkeys? Vaikutukset asumiseen? Vaikutukset vapaa-aikaan ja harrastuksiin? Yhteenveto Vaikutukset kalastuksen harjoittamisen edellytyksiin Kalastukseen liittyvät tiedot Kalastajamäärät Pyydykset, pyyntialueet ja saaliit Kalastajakyselyn tulokset Kalataloudelliset vaikutukset Rakentamisvaihe Käyttövaihe VAIKUTUKSET SUUNNITELTUUN ALUEIDEN KÄYTTÖÖN Kaavoitustilanne Seutu- ja maakuntakaava Yleiskaava Merituulivoimalaitoksen vaikutus alueen pääkäyttötarkoituksen toteutumiseen VAIKUTUKSET MAISEMAAN Maiseman nykytila Valtakunnallisesti arvokas maisema-alue Maiseman muutos ja sen kokeminen Maiseman eri vyöhykkeet Tuulimyllyjen havaitseminen maisemassa Kansalaisten mielipide Mitä ei saa muuttaa ympäristössä? Merituulivoimalaitoksen kielteiset ja myönteiset vaikutukset? Maisemavaikutusten intensiteetti Maisemallinen muutos eri sijoitusalueilla Maisemallisen haitan korvaaminen SOSIAALISET VAIKUTUKSET JOHTOPÄÄTÖKSET LÄHDEKIRJALLISUUS Maanmittaustoimisto lupa nro 3/MYY/01

3 2 POHJOLAN VOIMA OY KOKKOLAN EDUSTAN MERITUULIVOIMALAITOS VAIKUTUKSET ALUEIDEN KÄYTTÖÖN JA MAISEMAAN 1 JOHDANTO Pohjolan Voima Oy käynnisti vuonna 1999 tutkimushankkeen Merituulivoima teollisena energialähteenä. Tämä raportti on osa tämän tutkimushankkeen tuloksia. Tutkimuksen toteuttamiseen on saatu osarahoitusta kauppa- ja teollisuusministeriöltä. Tutkimushankkeen tavoitteena on Suomessa ensimmäisen kerran selvittää, millä edellytyksillä on meidän oloissamme mahdollista rakentaa teollisen mittakaavan merituulivoimalaitos rannikon edustan merialueelle. Selvitystyössä tutkitaan merituulivoimalaitoksen teknisiä ja taloudellisia toteutusmahdollisuuksia, oikeudellisia edellytyksiä sekä ympäristövaikutuksia. Nämä vaikutukset selvitetään ympäristövaikutusten arviointimenettelyä noudattaen. Suunnittelutyön kohdealueeksi valittiin Kokkolan edustan merialue, jonne suunniteltiin yhteensä yli 300 MW suuruinen merituulivoimalaitos. Erityispiirteen suunnittelualueelle aiheuttaa se, että valtaosa tarkasteltavasta merialueesta kuuluu erilaisiin suojeluohjelmiin (lintuvesiensuojeluohjelma, rantojensuojeluohjelma, Natura-2000 aluevaraus). Maankäytön osalta tutkimushankkeeseen yhdistyy Kokkolan kaupungin tavoite laatia merialueelle osayleiskaava, jossa tuulivoimalaitoksen rakentamiseen soveltuva alue on osoitettu. Myös Keski-Pohjanmaan maakuntakaavan laatiminen on vireillä. Vaikka merituulivoimalaitoksia on jo muutama olemassa Itämerenkin alueella, alueiden käyttöön ja maisemaan kohdistuvia vaikutuksia ei kirjallisuuslähteisiin perustuen ole toistaiseksi kovin paljoa selvitetty. Suomen alueiden käytön suunnittelulle on laajalle merialueelle rakentaminen täysin uusi tilanne. Kaavoitusjärjestelmää ja suojeluohjelmia laadittaessa ei tällainen mahdollisuus ole ollut näköpiirissä. Tässä osaraportissa käsitellään tuulivoimalaitoksen vaikutuksia Kokkolan edustan alueiden käyttöön ja maisemaan. Myös vaikutuksia kalastuselinkeinon harjoittamisen edellytyksiin ja virkistyskalastukseen tarkastellaan tässä osaraportissa. Meriveden ja pohjan laatuun sekä kalastoon kohdistuvia vaikutuksia tarkastellaan tarkemmin osaraportissa Vaikutukset merialueen tilaan ja kalastoon. Lintuihin kohdistuvia vaikutuksia tarkastellaan osaraportissa Vaikutukset linnustoon ja suojelualueisiin kohdistuvia vaikutuksia osaraportissa Vaikutukset suojelualueisiin.

4 3 Kartta 1.1. Kokkolan edustan merituulivoimalaitoksen suunnittelualueet: 1. Tankarin Djupörenin alue, 2. Santapankin alue, 3. Munakarin Poroluodon alue, 4. Trullevin ranta, 5. Santapankin laajennus pohjoiseen.

5 4 2 AINEISTO JA MENETELMÄT 2.1 Lähtötiedot ja tehdyt selvitykset Tässä raportissa on arvioitu tuulivoimalaitoksen vaikutuksia alueiden käyttöön ja maisemaan niistä lähtökohdista, joita hankkeeseen liittyvästä kansalaiskyselystä, maastokäynneillä, viistoilmakuvauksesta, alueelta otetuista valokuvista ja olemassa olevista kaavoista, on saatu. Myös projektin ohjaus- ja seurantaryhmien kokouksissa esille tulleet seikat on huomioitu selvitettäessä vaikutuksia alueiden käyttöön ja maisemaan. Maisemavaikutusten osalta on perehdytty myös teoreettisempaan aineistoon. Lähtö- ja vertailutietoina on käytetty kirjallisuutta, kansalaiskyselyn tuloksia, karttoja ja valokuvia Kokkolan edustan merialueelta. Valokuvista on tehty kuvasovitteita, joissa tuulimyllyt on sijoitettu suunnitelman mukaisille paikoilleen. Maiseman nykytilaa ja maisemavaikutusten intensiteettiä on hahmotettu karttatarkastelun avulla. Alueelta otetut valokuvat tukevat selvitystä. Valokuvia on otettu ranta-alueilta, veneellä tehtyjen maastokäyntien yhteydessä sekä lentokoneesta. Projektin aikana on tutustuttu tuulivoimalaitosten rakentamiseen Tanskassa. Tällöin tutustumiskohteena oli Tuno Knobin alue Jyllannin niemimaan itäpuolella ja Kööpenhaminan voimalaitostyömaa. Kokkolan edustan kalataloudesta saatiin ammattikalastajien osalta tietoja Pohjanmaan TE-keskuksen kalatalousyksiköstä ja vapaa-ajankalastajien osalta vuoden 2001 aikana valmistuvasta kalastustiedusteluraportista. Lähdekirjallisuus on esitetty tämän raportin lopussa. 2.2 Vaikutusten arviointiin liittyvät epävarmuustekijät Merialueille rakentamista ei Suomessa ole juurikaan toteutettu. Yleisimpiä merialueelle tehtyjä rakentamistoimenpiteitä ovat majakat ja väylämerkit. Niinpä myöskään kaavoituksessa ei merialueelle rakentamista ole huomioitu. Poikkeuksen tästä muodostavat tiet ja sillat, joita merialueelle suunnitellaan. Tulevassa Keski-Pohjanmaan maakuntakaavassa otetaan ensimmäistä kertaa kantaa soveltuviin rakentamisalueisiin merialueiden osalta. Suomessa ei ole yhtään merialueelle sijoitettua tuulivoimalaitosta. Kokemukset Tanskaan rakennetuista merituulivoimalaitoksista antavat pohjan arvioida hankkeen vaikutuksia. Pohjanlahden rannikon jäätilanne talvisin poikkeaa muun maailman esimerkeistä. Siksi nykyiseen tai suunniteltuun alueiden käyttöön kohdistuviin vaikutuksiin liittyy epävarmuuksia.

6 5 Maiseman kokeminen on subjektiivista. Siksi maiseman muutoksista on määritelty näkyvyysalue, intensiteetti ja muutoksen luonne. Kuvasovitteet ja niistä saatu palaute ovat tärkeässä asemassa maisemavaikutusten selvittämisessä. Harvalla suomalaisella on kokemusperäistä tietoa arvioida merituulivoimalaitoksen vaikutuksia maisemaan ja merialueen käyttöön. Tämä muodostaa keskeisimmän epävarmuustekijän arvioinnissa. Erilaisten rakennelmien mittakaavan hahmottaminen maastossa on vaikeaa. Erityisen vaikeaa se on merellä, missä vertailukohtia on vähän tai ei ollenkaan. Metsässä tuntuu, että puut ovat korkeita. Vastaavasti voimalinjapylväs tuntuu hyvin korkealta ja suurelta rakenteelta. Näsinneulan jokainen tietää olevan korkea, mutta tuulimyllyn korkeutta harva pystyy hahmottamaan kun niitä ei Suomen maisemassa juuri näe. Kuvat 2.1. ja 2.2. konkretisoivat tuulimyllyjen kokoa. Kuva 2.1. Vertailussa 400 kv voimalinjapylvään, suuren kuusen, tuulimyllyn, 45 jalkaisen purjeveneen ja Näsinneulan korkeudet ja profiilit. Kuva 2.2. Tuulimyllyn roottorin asennusta Tanskassa (kuva: Vestas Wind Systems A/S)

7 6 3 VAIKUTUKSET NYKYISEEN ALUEIDEN KÄYTTÖÖN 3.1 Suunnittelualueen nykyinen käyttö Tavallisimmin Kokkolan edustan meri- ja ranta-alueet tarjoavat asukkaille ulkoilu- ja retkeilypaikkoja sekä mahdollisuuden tarkkailla luontoa. Talvisin jääalue on monille tärkeä hiihtopaikka. Myös veneily ja kalastus ovat kokkolalaisille tärkeitä vapaa-ajanviettomuotoja. Suunnittelualueita käytetään kansalaiskyselyn mukaan seuraavasti: Kesäkäyttö avoveden aikaan moottoriveneily purjeveneily virkistyskalastus ammattikalastus luonnon tarkkailu (erityisesti linnusto) uiminen vesihiihto maisemien katselu ulkoilu rannoilla retkeily rannoilla lomailu rannoilla marjastus rannoilla Lisäksi talvikäyttö jäiden aikaan kävely hiihto luistelu moottorikelkkailu virkistys- ja ammattikalastus

8 7 Kuva 3.1. Veneily ja kalastus ovat tärkeitä vapaa-ajan viettomuotoja Kokkolassa. Kokkolan, Luodon ja Pietarsaaren kuntien yhteisessä ulkoilukartassa Kokkolan edustan merialueille on merkitty laivaväyliä, veneilyreittejä, hiihtoreittejä, moottorikelkkauria ja lintusaaria sekä arvokkaita luonto- tai maisemakohteita (suojeluohjelmien ja Natura 2000 verkoston alueille). Rannoilla ja lähisaarilla on retkeilymajoja, autiotupia, laavuja, nuotiopaikkoja, käymälöitä, rantautumispaikkoja, jätehuoltoa, uimapaikkoja, puhelimia ja kauniita näköaloja. Tankarin majakkasaarella on lisäksi vierasvenesatama, kahvila, luontopolku ja lintutorni. Käytän alue tta vapaa-aikanani 80,0 70,0 60,0 % vastanneista 50,0 40,0 30,0 20,0 10,0 13,8 29,0 18,8 26,3 7,1 4,9 0,0 Viikottain Kuukausittain Vuosittain Harvemmin En koskaan Kuva 3.2. Kuinka usein vastaajat käyttävät merialuetta vapaa-aikanaan.

9 8 3.2 Vaikutukset nykyiseen alueiden käyttöön Merituulivoimalaitoksen vaikutus rakennusalueen merialueen eri käyttömuotoihin rakennusaikana on voimakas. Lähellä rakennettavaa aluetta ei rakennusaikana voi liikkua, kauempana merellä tai rannalla voi toki kulkea ja rakentamista seurata. Rakentamisen on tarkoitus edetä osa-alueittain, jolloin yhden alueen rakentamisen aikana muut alueet ovat koskemattomina. Kauppamerenkulku Kokkolassa on tärkeä merialueen nykyinen käyttömuoto. Kokkolan sataman toiminta ja meriväylien käyttö säilyvät ennallaan myös merituulivoimalaitoksen rakentamisaikana. Merituulivoimalaitos ei häiritse merenkulkua tai satamatoimintoja myöskään käyttövaiheessa. Lopulliset vaikutukset ovat lähinnä maisemamuutoksia ja tyylimyllyjen estevaikutuksia. Myös linnustoon ja kalastoon kohdistuu vaikutuksia. Niistä kerrotaan enemmän erillisissä niitä koskevissa osaraporteissa Vaikutuksen linnustoon ja Vaikutukset merialueen tilaan ja kalastoon. Virkistysmahdollisuuksia ajatellen merituulivoimalaitos tuo uusia retkeily- ja tarkkailukohteita alueelle. Veneilijöitä ajatellen väistettäviä kohteita tulee lisää, mutta jokaisen myllyn juurelle voi myös kiinnittyä, jolloin merituulivoimalaitos saattaa jopa lisätä virkistysalueen monipuolisuutta ja turvallisuutta. Kuva 3.3. Tuulivoimalaitoksen perustusten rakentamista kuivatelakalla Tanskassa. Kuva 3.4. Tuulimyllyn roottorin kiinnitys tapahtuu nosturin avulla. (kuva: Vestas Wind Systems A/S)

10 9 Kuva 3.5. Meripelastusvene tuulimyllyn juurella. Kuva Kallskäristä Tankarille päin. (170 metriä pitkä Silja Festival kuvassa mittakaavana) Lähin tuulimylly 500 m Kallskärin rannasta, tuulimyllyjen väli noin 1 km ja Tankarin saareen etäisyyttä noin 2 km. Tuulimyllyt eivät estä virkistysalueen käyttöä. Seuraavissa taulukoissa on esitetty merialueen eri toimintoihin ja virkistyskäyttömuotoihin kohdistuvia vaikutuksia. Taulukoissa on yleisten käyttömuotojen osalta esitetty erikseen rakentamisen aikaiset ja lopulliset vaikutukset. Virkistyskäytön osalta rakennusaikana on rajoituksia liikkumiseen ja meluhaittoja. Taulukkoon on koottu virkistyskäyttömuotojen osalta vain lopulliset vaikutukset. Taulukko 3.6. Rakentamisen aikaisia vaikutuksia alueen yleisiin käyttömuotoihin. TOIMINTO Asutus Virkistys Palvelut Työpaikka-alueet Virkistys- ja veneilyreitit Satama ja merenkulku Tiestö RAKENTAMISEN VAIKUTUKSET Työkoneet näkyvät ja kuuluvat rannalta Rajoituksia liikkumiseen ja meluhaittoja Työmaa tarvitsee palveluja Satama ja telakka-alueita käytetään perustusten rakentamiseen Rakennusaikana rajoituksia liikkumiseen Ei vaikutuksia Liikenne lisääntyy satamiin

11 10 Taulukko 3.7. Käytön aikaisia vaikutuksia alueen yleisiin käyttömuotoihin. TOIMINTO Asutus Virkistys Palvelut Työpaikka-alueet Virkistys- ja veneilyreitit Satama ja merenkulku Tiestö LOPULLISET VAIKUTUKSET Näköala muuttuu rannalla Ei merkittäviä vaikutuksia Matkailupalvelut lisääntyvät Huoltotoiminta työllistää Väylät ja säilyvät ennallaan, tarkkailtavia kohteita ja kiinnittymispaikkoja lisää Ei vaikutuksia Ei merkittäviä vaikutuksia Taulukko 3.8. Vaikutukset merialueen virkistyskäyttömuotoihin. VIRKISTYSKÄYTTÖ- MUOTO Moottoriveneily Purjehdus Virkistyskalastus Luonnon tarkkailu Uiminen Vesihiihto Maisemien katselu Kävely, hiihto, luistelu Moottorikelkkailu Ulkoilu, retkeily, marjastus LOPULLINEN VAIKUTUS Uusia kiinnittymispaikkoja, lisää väistettäviä kohteita Lisää väistettäviä kohteita Uusia kiinnittymispaikkoja Mahdollisesti vaikutuksia linnustoon Ei vaikuta Lisää väistettäviä kohteita Ei estä, mutta maisema erilainen Jäätilanteesta riippuen melu saattaa häiritä Jäätilanteesta riippuen Lisää mielenkiintoisia kohteita ulkoilulle Kansalaisten mielipide Kansalaiskysely Kansalaiskyselystä saatuja mielipiteitä vaikutuksista alueiden käyttöön ja maisemaan on tarkasteltu tässä sekä luvussa Kokkolan edustan merituulivoimalaitoksen tutkimukseen liittyvä kansalaiskysely lähetettiin 1280 henkilölle, ja vastauksia tuli yhteensä 338 (224 asukasta, 47 loma-asunnon omistajaa, 27 veneilijää, 22 kaupunginvaltuutettua ja 20 kalastajaa). Kansalaiskyselyä vastaavaan internet-kyselyyn ( vastasi 113 henkilöä.

12 Merialueen tärkeys Intressiryhmien edustajien (loma-asunnon omistajat, veneilijät, valtuutetut, kalastajat) näkemykset poikkesivat odotetusti asukkaiden näkemyksistä. Ainoastaan valtuutettujen näkemykset mukailivat asukkaiden kansalaiskyselyssä antamia vastauksia. Myös internet-kyselyn vastaukset olivat kansalaiskyselyn kanssa samansuuntaisia. Asukkaat käyttävät merialuetta erityisesti vapaa-aikana. Yli 60 prosentilla vastaajista merialue liittyy vapaa-ajanviettoon ja harrastuksiin vähintään kerran kuukaudessa. Veneilijät korostivat merialueen tärkeyttä kokonaisuudessaan. Etenkin vapaaajanviettotavat liittyivät mereen ja sen ranta-alueisiin. Kaikkien sijoitusalueiden kerrottiin olevan tärkeitä veneilyalueita, mutta myös alueiden muu virkistyskäyttö ja maisemalliset arvot mainittiin tärkeiksi. Valtaosa vastaajista kertoi haluavansa säilyttää juuri liikkumisen vapauden ja merialueen maisemalliset arvot. Merialue on tärkeä myös sataman toimintojen ja merenkulun kannalta Vaikutukset asumiseen Asumiseen liittyen kysyttiin kuinka usein asukkaat katselevat asunnoltaan sijoitusalueille. Useimpien vastaajien (71 %) asunnolta avautuvaan maisemaan merituulivoimalaitos ei vaikuttanut. Loma-asunnon omistajien kohdalla tilanne on kuitenkin erilainen: vastaajat korostivat eri sijoitusalueiden vaikutusta loma-asunnolta avautuvaan maisemaan sekä vapaa-ajan virkistysmahdollisuuksiin. Alueen luonnonrauhan ja hiljaisuuden toivottiin säilyvän. Myös pelko liikenteen lisääntymisestä tuli muita ryhmiä useammin esille. Varsinkin Trullevin rannan, mutta myös Santapankin sijoitusalueiden koettiin sijaitsevan liian lähellä loma-asuntoa. Lisäksi Santapankin merkitys kalastusalueena toistui useissa vastauksissa. Kysyttäessä häiritsevintä sijoitusaluetta useimmat vastaajista mainitsivat juuri Trullevin (28 %) ja Santapankin alueet (17 %). Tankarin Djupörenin alue mainittiin puolestaan useimmin sijoitusalueista parhaaksi. Suurin osa alueen asukkaista uskoi, ettei merituulivoimalaitoksella ole minkäänlaisia vaikutuksia asumiseen. Maiseman muutos (8 %) ja melu (6 %) koettiin asumista haittaaviksi tekijöiksi. Myös liikenteen pelättiin lisääntyvän (2 %) ja häiritsevän asumista niin voimalaitosta rakennettaessa kuin uteliaiden tullessa myllyjä katselemaan. Kahdessa vastauksessa maiseman uskottiin muuttuvan asumisen kannalta parempaan suuntaan. Loma-asukkaat, veneilijät ja kalastajat kokivat tuulivoiman vaikuttavan asumiseen valtaosin kielteisesti. Varsinkin loma-asunnon omistajat uskoivat esitetyn tuulivoimalan vaikuttavan myös henkilökohtaiseen asumiseensa. Vaikka avoimissa vastauksissa esille nousivatkin tuulivoiman puhtaus ja toive ilmanlaadun paranemisesta, maiseman muutoksen sekä melun ja rauhattomuu-

13 12 den lisääntymisen pelättiin laskevan asunnon ja asuinalueen viihtyisyyttä ja mahdollisesti myös asunnon arvoa Vaikutukset vapaa-aikaan ja harrastuksiin Vaikka yli puolet asukkaista ei kokenut tuulivoimalaitoksella olevan minkäänlaista vaikutusta henkilökohtaisiin vapaa-ajanviettomahdollisuuksiinsa, merituulivoimalaitoksen koettiin vaikuttavan vapaa-ajan viettoon sekä harrastus- ja virkistysmahdollisuuksiin useammin kuin työhön tai asumiseen. Monet alueella vapaa-aikanaan liikkuvista asukkaista arvostivat merialueen ja maiseman rauhallisuutta ja luonnonläheisyyttä. Tämän vuoksi juuri maiseman muuttuminen tutuilla ulkoilualueilla tuntui kielteiseltä. Tuulivoimalasta aiheutuva melu ja mahdollinen liikenteen lisääntyminen koettiin myös uhkana vapaa-ajanvietolle. Asukkaat pelkäsivät joutuvansa etsimään rauhallista ja kiireetöntä merta kauempaa. Toisaalta muutamat mainitsivat maiseman muuttumisen vaikuttavan myönteisesti vapaa-ajanviettomahdollisuuksiinsa ja ympäristöönsä. Vapaa-ajan maiseman koettiin monipuolistuvan ja tulevan asutun näköiseksi. Maisemassa on jotain mitä katsella. Tuulimyllyjen mainittiin myös lisäävän retkeilykohteita ja synnyttävän alueelle uusia nähtävyyksiä, joita voi yhtä lailla esitellä vieraille kuin itsekin ihailla. Kuva 3.9. Tuulivoimalaitos monipuolistaa maisemaa. Kuvasovite Trullevin rannalta kohti Santapankkia. Tuulimyllyjen uskottiin toimivan navigointia helpottavina kiintopisteinä ja maamerkkeinä etenkin merellä liikuttaessa. Pääosin tuulivoimalan kuitenkin pelättiin rajoittavan merialueiden käyttöä ja merellä liikkumista. Kalastajille, veneilijöille ja loma-asunnon omistajille meren ja sen ranta-alueiden merkitys vapaa-ajanviettopaikkana oli suuri. Valtaosa näiden ryhmien

14 Yhteenveto edustajista uskoi tuulivoimalaitoksen vaikuttavan harrastuksiinsa. Merituulivoimalaitoksesta ei myöskään nähty seuraavan juurikaan positiivista tärkeille vapaa-ajanviettomuodoille eikä merialueen käytölle ylipäänsä. Negatiivisina asioina mainittiin jo asukkaiden vastauksissa esille nousseet maisema-arvojen muuttuminen sekä liikkumisen ja alueen käytön rajoittuminen. Kalastajat ja veneilijät painottivat erityisesti omia vapaa-ajan intressejään. Paikallisesti merkittävimmiksi vaikutuksiksi nousivat tuulivoimalaitoksista aiheutuva melu, maiseman muutokset ja merialueen käytön rajoitukset. Tuulivoima sinänsä koettiin pääsääntöisesti myönteisenä asiana. Vastaajat kokivat yleisesti, että merituulivoimalaitoksen hyödyt suuntautuvat toisaalle, mutta haitoista joutuu kärsimään pieni joukko lähiseudun asukkaita. Paikallisten ja yleisten vaikutusten välinen ristiriita välittyi ihmisten vastauksista. 3.3 Vaikutukset kalastuksen harjoittamisen edellytyksiin Kokkolan edustan merialueella harjoitetaan sekä ammatti- että vapaa-ajankalastusta. Veden laatuun ja sitä kautta kalakantoihin vaikutuksia aiheuttavat rannikon teollisuudesta ja asutuksesta peräisin olevat jätevedet sekä Perhonjoen mereen kuljettamat ravinteet. Jokirakentaminen on suurelta osin lopettanut Perhonjoen suulla tapahtuvan vaelluskalatuotannon. Nykyisin kantoja pyritään elvyttämään kalataloudellisilla kunnostuksilla ja poikasistutuksilla. Kalastajat kokivat vuonna 1995 alkaneen ja syksyllä 2001 päättyneen syväväylän ruoppauksen useana vuonna heikentäneen kalastuksen kannattavuutta Kokkolan edustalla. Myös kasvaneen hyljekannan on sanottu aiheuttaneen pyydys- ja saalistappioita. Suomen oloissa aivan uudenlaisen vesistörakentamisen vaikutusten arvioinnissa keskeisellä sijalla on huomioida merialuetta käyttävien eri intressiryhmien, tässä tapauksessa kalastajien, näkemykset ja mielipiteet hankkeesta. Näitä näkemyksiä kartoitettiin vuonna 2000 tehdyllä kyselyllä. Tuloksista on laadittu erillisraportti Kansalaiset ja merituulivoima. Lisäksi merialueen tilasta ja hankkeen ekologisista vaikutuksista on laadittu raportti Vaikutukset merialueen tilaan ja kalastoon. Tässä tuulivoiman ja merialueen kalatalouskäytön välistä suhdetta tarkastelevassa osiossa esitettävät johtopäätökset tukeutuvat edellä mainittuun raporttiin. Nykytilan kuvauksessa keskitytään ammattikalastajien ja vapaa-ajankalastajien ilmoittamiin pyydys- ja saalistilastoihin sekä näkemyksiin tärkeimpien talouskalojen lisääntymisalueista. Viimeisin Kokkolan edustan merialueella kalastaneiden keskuudessa tehty tiedustelu koskee vuoden 2000 aikana tapahtunutta kalastusta Kalastukseen liittyvät tiedot Kalastajamäärät Vuoden 2001 syyskuun tilanteeseen perustuen Kokkolan edustan merialueella oli rekisteröityjä ammattikalastajia yhteensä 69 henkilöä. Vuonna 2000

15 14 Kokkolan kalastajaseuran ja Öjan kalastuskunnan myymien lupien määrä kotitarvekalastajille oli yhteensä 588 kpl Pyydykset, pyyntialueet ja saaliit Verkkopyynti on merialueella selvästi yleisintä. Talvella vapaa-ajankalastajien keskuudessa pilkkiminen on suosittua. Ammattikalastajat käyttävät myös rysiä ja paunetteja. Lisäksi käytetään koukkuja ja ulompana merellä lohisiimoja. Kalastusta harjoitetaan pääsääntöisesti ympäri vuoden. Kuitenkin valtaosa saaliista saadaan avovesikautena. Valtion vesialueelle kahdelle ammattikalastajalle myönnettyjen rysäpaikkojen sijainnit esitetään kuvassa Niistä kolme sijoittuu Santapankin ulkoosien matalikoille, yksi ulommas Kokkolan majakalle ja loput kaksi Kokkolan majakan, Råbergin ja Tankarin majakkasaaren väliselle matalan veden vyöhykkeelle. Kuva Valtion vesille vuosiksi myönnettyjen rysäpaikkojen sijainnit.

16 15 Siian merkitys eri kalastajaryhmien saaliissa on keskeinen. Vuonna 2000 ammattikalastajien ilmoittamasta kokonaissaaliista ( kg) yli puolet (56 %) koostui kyseisestä kalalajista (taulukko 3.12). Kalastustiedustelujen mukaan siikaa kalastetaan pääasiassa alueelta Trullevi Trullögrund Råberg Bergbådan Repskär Trutklippan. Kalastajien näkemyksen mukaan kyseiset vesialueet ovat keskeisimpiä siian ja silakan lisääntymisen kannalta (kuva 3.13). Kutupohjia sanotaan olevan myös esim. Munakarin ja Lerbådanin välisissä karikkoisissa vesissä. Kuva Näkymä Trullevin kalasatamasta.

17 16 Taulukko Ammattikalastajien Kokkolan merialueelta vuonna 2000 saama saalis. Tilastotiedot on saatu Pohjanmaan TE- keskuksen kalatalousyksiköstä. Rannikkokalastus: Pyydys: Ahven Kuha Made Kirjolohi Muikku Lohi Muu laji kg kg kg kg kg kg Kg Silakkarysä- tai paunetti Lohirysä- tai paunetti 10 Siikarysä- tai paunetti Muu rysä Silakkaverkko Siian ajoverkko Pesäverkko 2 Muu verkko, alle 36 mm Muu verkko, mm Muu verkko, mm Muu verkko, mm Muu verkko, yli 60 mm 8 Muu pyydys 285 Yhteensä Kalastusalus > 10 m: Pyydys Silakka Lohi Taimen Siika Muikku Muu laji kg kg kg kg kg Kg Muu verkko, alle 36 mm Muu verkko, mm Muu verkko, mm 1022 Pinta/väliv.trooli, yksinv Silakkarysä- tai paunetti Siikarysä- tai paunetti 4 60 Yhteensä Kalastusalus < 10 m Pyydys Kilohaili Silakka Siika Taimen Kuore Lahna Säyne Särki Hauki kg kg kg kg kg kg kg kg kg Silakkarysä- tai paunetti Lohirysä- tai paunetti 12 Siikarysä- tai paunetti Muu rysä Silakkaverkko Siian ajoverkko Pesäverkko Muu verkko, alle 36 mm Muu verkko, mm Muu verkko, mm Muu verkko, mm Muu verkko, yli 60 mm 16 Muu pyydys 280

18 17 Mainittakoon, että vuonna 2000 Suomen rannikkovesiltä pyydystettiin yhteensä 1,2 milj. kg siikaa, josta Selkämereltä saadun saaliin määrä oli 0,4 milj. kg. Kokkolan edustan siikasaalis (noin 0,04 milj. kg) vastasi siten vajaata neljää prosenttia kokonaissaaliista ja 11 prosenttia Selkämeren alueen saaliista. Kalastajien havaintojen mukaan talouskalojen (erityisesti siian) osuus saaliissa on vähentynyt ja toisarvoisten lajien osuus kasvanut. Tämä ilmiö liittyy osaltaan rannikkovesien rehevöitymisen aiheuttamiin kalastomuutoksiin. Toisaalta esim. siikakantojen voimakkuuden vaihtelut eri vuosina voivat johtua myös luontaisista tekijöistä. Kalastuksen merialueella on luvulla koettu vaikeutuneen erityisesti syväväylän ruoppauksesta johtuen. Haitat ovat ilmenneet mm. pyydyksien likaantumisena, kalojen kuolemisena pyydyksiin ja karkottumisena totutuilta pyyntialueilta. Esimerkiksi vuosina , jolloin ruoppaustyö eteni Repskärin tasolla, Santapankin alueelta saadut siikasaaliit olivat huonoja. Vuoden 1998 loppukesällä ja syksyllä ruoppaus siirtyi sataman läheisyyteen. Tämä näkyi siikasaaliiden paranemisena edellä mainitulla kalastusalueella. Kuitenkin tällöinkin kalojen sanottiin liikkuneen normaalia enemmän ja olleen siten vaikeammin pyydystettävissä. Tämän arveltiin johtuvan melun aiheuttamasta häiriöstä tai heikentyneestä ravintotilanteesta, jos ruoppauksesta veteen joutunutta kiintoainetta oli sedimentoitunut suuria määriä totutuille syönnösalueille.

19 18 Kuva Vuonna 1999 kalastajien ilmoittamat siian lisääntymisalueet Kokkolan edustan merialueella (Pohjanmaan Tutkimuspalvelu Oy 2001).

20 19 Korostettakoon, että kuvassa 3.13 esitetyt kutualuetiedot perustuvat suppeaan (n=9) haastateltujen määrään. Vuoden 2001 alussa, samaa asiaa koskeneen kyselyn otos oli paljon kattavampi (n=95). Tämän selvityksen perusteella vuosina , Kokkolan edustalla, siian ja silakan kutualueita oli paljon laajemmalla alueella, ulottuen mm. Santapankissa koko matalikon osalle. Mainittakoon, että vuosina Kokkolan merialueelle istutettiin yhteensä keskimäärin kpl vaellussiian poikasia. Pohjanlahdella on parhaillaan meneillään hanke selvittää siikaistutusten tuloksellisuutta. Työ päättyy vuonna Alustavien tulosten perusteella näyttää siltä, että Kokkolan- Uudenkaarlepyyn alueella istukkaiden henkiinjäämisprosentti on varsin korkea ja kasvu hyvää. Kuitenkin kalastuksen rakenteen ja vaellussiian vaelluskäyttäytymisen vuoksi vain pieni osa saaliista saadaan istutuspaikan läheisyydestä Kalastajakyselyn tulokset Kokkolan seudulle suunnattuun Kansalaiset ja merituulivoima - kyselyyn osallistuneista intressiryhmistä kalastajat olivat aktiivisimpia palauttamaan kyselylomakkeen. Keskimääräistä selvästi suuremman vastausprosentin voidaan katsoa kuvastavan tarkasteltavan asian tärkeyttä juuri kalastuselinkeinon harjoittajille, joiden toimeentuloon hankkeella voi olla suoria vaikutuksia. Ammattikalastajien vastauksia saatiin yhteensä 20 henkilöltä. Sekä ammattimaisesti kalastavat että vapaa-ajankalastajat kokivat Kokkolan edustan merialueen tärkeäksi kalastusalueeksi, eikä alueen nykytilaan siksi saisi kajota. He vastustivatkin hanketta selvästi muita kansalaiskyselyyn vastanneita intressiryhmiä enemmän. Tuulivoimalaitoksen eri hankealueista Santapankin matalikko koettiin selvästi tärkeimmäksi kalatalouselinkeinon kannalta. Jopa 80 % vastanneista koki tuulivoiman rakentamisen tälle alueelle haitallisena. Muutoinkin kalastajat korostivat etenkin saaliskalojen lisääntymisalueiden turvaamisen tärkeyttä elinkeinonsa kannalta. Kyselyssä noin puolet (55 %) kalastajista vastusti esitettyä suunnitelmaa merituulivoimalaitoksen rakentamiseksi. Kannattaneiden osuus oli 40 % ja loput 5 % eivät osanneet ilmaista kantaansa Kalataloudelliset vaikutukset Mereen pystytettävän tuulivoimalaitoksen rakentamisen ja käytön aikaisia kalataloudellisia vaikutuksia ei käytettävissä olevien tietojen mukaan ole toistaiseksi kovin paljoa tutkittu. Tässä suhteessa tilanne kuitenkin lähivuosina paranee, sillä esim. Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Englannissa on tällä hetkellä meneillään asiaa koskevia selvityksiä. Aiempien tulosten perusteella voidaan olettaa, että voimalaitos voi toisaalta houkutella kaloja lähialueelle tai toisaalta karkottaa niitä kauemmas merelle.

21 Rakentamisvaihe Käyttövaihe Merituulivoimalaitoksen rakentamisen haitalliset vaikutukset kalastuksen harjoittamiseen keskittyvät pääosin rakentamisvaiheen aikaan. Tällöin hankealueille joudutaan asettamaan liikkumisrajoituksia, jotka estävät kalanpyynninrakentamisalueella ja sen välittömässä läheisyydessä. Tällöin kalastusmatkat pitenevät ja saaliin saannin epävarmuus kasvaa. Toisaalta myös pyynnin kohteina olevat kalalajit karkottuvat melun seurauksena osaksi tai kokonaan työkohteiden läheisyydestä. Rakentamisvaiheen aikana mereen voi kohdistua öljyn tai muiden vedessä haitallisten yhdisteiden päästöjä, joilla niin ikään on kaloja karkottava vaikutus. Perustusten rakentaminen aiheuttaa merenpohjalla pysyviä muutoksia. Osa perustuksista sijoittuu talouskalojen lisääntymiseen soveliaille matalikkojen koville pohjille. Tämä taas voi heijastua tulevina vuosina syntyvien kalakantojen voimakkuuteen. Edellä kuvattu kehitys vaikuttaisi suunnittelualueilla tapahtuvan kalastuksen kannattavuuteen sekä rakentamisvaiheen aikana että myös sen jälkeenkin. Kalastukselle aiheutuvan haitan suuruuden arviointi on nykytiedoilla vaikeata, sillä esim. suunnittelualueiden merkitystä eri lajien lisääntymisen kannalta ei ole kaikilta osin tutkittu. Haittojen vähentäminen Kalataloudellisia haittoja ja kalastusrajoituksia voidaan vähentää ja niiden kestoa lyhentää rakentamalla tuulivoimalayksiköt merialueelle kohdealue kerrallaan. Rakentamisessa tulee käyttää parasta mahdollista käytettävissä olevaa tekniikkaa. Alueet tulisi rakentaa valmiiksi saman avovesikauden aikana. Erityistä huomiota tulee kiinnittää perustusten ominaisuuksiin ja materiaaleihin sekä suojaverhoilun rakentamiseen. Näin menetellen voidaan edesauttaa eliöyhteisöjen kehittymistä perustusten kiinteille pinnoille. Näin menetellen pohjien olosuhteet voivat normalisoitua mahdollisimman nopeasti rakentamisvaiheen jälkeen. Tuulivoimalaitoksen käytöstä ei nykytietämyksen perusteella aiheudu erityistä haittaa kalakannoille. Tämä johtuu siitä, että mereen ei kohdistu haitallisten aineiden päästöjä, jotka vaikuttaisivat kalojen toimeentulon edellytyksiin. Merialueelle ei myöskään jää rakentamivaiheen aikaisia liikkumis- tai pyyntialuerajoituksia, perustuksia lukuun ottamatta. Kalastus merialueella nykyisinkin eniten käytetyillä verkoilla on mahdollista myös tuulivoimalaitoksen toiminnan aikana. Troolikalastusta suunnittelualueilla ei tiettävästi harjoiteta. Mereen kaivettavat sähkökaapelit on suojattu niin tehokkaasti, että voimakkaita sähkökenttiä, jotka vaikeuttaisivat kalojen suunnistusta, ei muodostu kaapelien ympärille. Vaikka monet kalalajit aistivat magneettikenttien olemassaolon, tiedot niiden vaikutuksista kalojen käyttäytymiseen ovat ristirii-

22 21 taisia. Kuitenkaan esimerkiksi ankeriaan vaelluskäyttäytymisessä ei tutkimuksin voitu todeta eroja merikaapeleiden läheisyydessä tuulivoimalaitoksen ollessa toiminnassa tai pysähtyneenä. Kalastajien keskuudessa on esiintynyt epäilyjä siitä, että tuulivoimalaitoksista saattaisi aiheutua veteen matalataajuisia ääniä, joilla olisi merkittäviä kaloja karkottavia vaikutuksia. Merenpohjaan esitetyllä tavalla perustetuista tuulivoimalaitoksista ei nykytiedon mukaan aiheudu veteen ääniä tai värähtelyjä, jotka karkottaisivat kaloja yksiköiden läheisyydestä. Tätä tukevia tuloksia on saatu myös käytännössä, kun usean vuoden seurannan perusteella tuulimyllyjen läheisyydessä siikasaaliit rysillä ja loukuilla kalastettaessa eivät ole oleellisesti muuttuneet aiemmin vallinneeseen tilanteeseen verrattuna. Nykytiedon perusteella voidaan arvioida, että tuulivoimalaitoksen käytön aikaiset haitalliset vaikutukset kalastuksen harjoittamiselle liittyvät lähinnä muutoksiin kalastaa perinteisillä pyyntipaikoilla perustusten asentamisen seurauksena. Toisaalta näiden rakenteiden lähiympäristöön voi vähitellen muodostua sopivia kutupohjia, jotka osoittautuvat myös hyviksi kalastuspaikoiksi. Samalla tällainen kehityssuunta voi osittain kompensoida pyynnin kohteina olevien kalakantojen tilaan rakennusaikana aiheutuneita haittoja. Vesilain mukaan haittaa tai vahinkoa kärsinyt ammatinharjoittaja on oikeutettu saamaan korvauksia ansiotulojensa menetyksestä. Aiheutuneen haitan määrä ja laatu sekä siitä maksettavat korvaukset selvitetään erikseen kalastajakohtaisesti.

23 22 4 VAIKUTUKSET SUUNNITELTUUN ALUEIDEN KÄYTTÖÖN 4.1 Kaavoitustilanne Vaikutuksia suunniteltuun alueiden käyttöön on selvitetty nykyisiä kaavoja ja niiden määräyksiä tutkimalla. Keski-Pohjanmaan maakuntakaava, jossa tuulivoimalaitosrakentamiseen soveltuvat merialueet on tarkoitus osoittaa, on tekeillä Seutu- ja maakuntakaava Merituulivoimalaitoksen mahdolliset sijoitusalueet merellä sijaitsevat Keski- Pohjanmaan ja Vaasan rannikkoseudun seutukaavojen alueilla. Kaavat on vahvistettu vaiheittain vuosina 1981, 1990 ja Suunnitellut sijoitusalueet ovat seutukaavoissa virkistysalueina (VI-1 ja VI-2), tai kokonaan vailla merkintää. Alueisiin sisältyvistä saarista Poroluodonkari on suojelualuetta (SU-1 ja SU-4). Lisäksi Poroluodonkarilla on kalastuksen tukikohta (LV-2). Yksi suunnitelluista myllyistä sijaitsee Poroluodonkarin SU-1 alueella. Kuva 4.1. Yhdistelmä Keski-Pohjanmaan ja Vaasan rannikkoseudun seutukaavoista.

24 23 Seutukaavan virkistysalueilla rakentamista on rajoitettu, ja vesistöt on pyrittävä säilyttämään luonnontilaisina ja puhtaina. Suojelualueet on rauhoitettu, ja rakentamista näille alueille rajoitettu. Satamatoimintojen alueilla varsinaisia rakentamisrajoituksia ei seutukaavamerkinnöissä ole. Laivaväylille rakentaminen on kielletty. Seutukaavassa rannikon ulkovyöhykkeen ja välivyöhykkeen saarilla rakentaminen on sallittua, mutta näillä alueilla on huomioitava luonto ja ympäristönsuojelunäkökohdat erityisen tarkasti. Seutukaavamerkintöjen rajoituksia rakentamiseen on koottu taulukkoon 4.2. Taulukko 4.2. Tuulivoimalaitoksen rakentamiseen vaikuttavat rajoitukset seutukaavassa. SEUTUKAAVAN KAAVAMERKINTÄ VI-1 (virkistysalue, lähiulkoilu) VI-2 (virkistysalue, tehokas retkeily) SU (suojelualue) SU-1 (luonnonsuojelualue, LSL) SU-4 (suojelualue, RakL 135 ) LV (satama) LV-1 (kalasatama) LV-2 (kalastuksen tukikohta) LV-3 (vierassatama) Laivaväylä, moottorivene- tai purjeveneväylä Ulkovyöhyke (ulkomeren puoleiset saaret) Välivyöhyke (mantereen puoleiset saaret) RAJOITUKSET RAKENTAMISEEN Vesistöt pyrittävä säilyttämään luonnontilaisina ja puhtaina, rakentamista rajoitettu Vesistöt pyrittävä säilyttämään luonnontilaisina ja puhtaina, rakentamista rajoitettu Suojelutavoitteita ei saa vaarantaa Alue on rauhoitettava, rakentamista rajoitettu Alue on rauhoitettava, rakentamista rajoitettu Ei Ei Ei Ei Rakentaminen kielletty Huomioitava ympäristönsuojelunäkökohdat Taaja-asutus mahdollista, huomioitava luonto

25 Yleiskaava Kokkolan kaupunginvaltuuston vuonna 1992 hyväksymässä yleiskaavassa osa seutukaavan VI-1 ja VI-2 alueiden saarista on merkitty virkistysalueeksi (VR) ja osa suojelualueeksi (SL). Suojelualueille ei ole merkitty suojavyöhykkeitä. Munakarin itäpuolella sijaitseva Rebbådan saari on merkitty yleiskaavassa suojelualueeksi ja siitä noin 200 metriä päässä on lähin alueelle suunniteltu tuulimylly. Kuva 4.3. Ote Kokkolan yleiskaavasta. 4.2 Merituulivoimalaitoksen vaikutus alueen pääkäyttötarkoituksen toteutumiseen Tuulivoimalaitos ei merkittävästi muuta merialueen luontoarvoja tai retkeilymahdollisuuksia. Tuulivoimalaitoksia rakennettaessa pyritään vesistöt pitämään luonnontilaisina ja puhtaina mahdollisuuksien mukaan. Niinpä seutukaavan virkistysalueille voidaan tarvittaessa rakentaa tuulivoimalaitos. Mikäli saaren luonto on rauhoitettu, ei sinne eikä aivan sen lähialueellekaan voida sijoittaa tuulivoimalaitosta. Etäisyys suojelualueeseen pitäisi olla alueesta ja suojeluperusteista riippuen 200 m 500 m. Mikäli rauhoitetun saaren ympärille on seutukaavan suojelualueen rajauksessa jätetty suojavyöhyke, voidaan tuulivoimalaitos sijoittaa heti suojelualuerajauksen ulkopuolelle.

26 25 Satamatoiminnot eivät estä tuulivoimalaitoksen sijoittamista kunhan laivaväylille ja laitureille jätetään riittävästi tilaa. Usein satama-alueiden rajaukset ovat kuitenkin niin lähellä rantaa, ettei merituulivoimalaitoksia sinne muutenkaan sijoitettaisi. Laivaväylille, moottorivene- tai purjeveneväylille ei voida sijoittaa tuulivoimalaitosta. Etäisyys väyliin tulee olla vähintään 200 m. Tuulivoimalaitosten paikat määräytyvät tuulisuuden ja veden syvyyden mukaan. Ulkovyöhykkeen ja välivyöhykkeen merialueilla ei siten lähtökohtaisesti ole eroa tuulivoimalaitosten sijoittamisen kannalta. Yleiskaavan suojelluilla saarilla ei ole suojavyöhykkeitä, joten edellisen perusteella tuulivoimalaitoksen etäisyys suojelluista saarista tulisi olla vähintään 200 m.

27 26 5 VAIKUTUKSET MAISEMAAN 5.1 Maiseman nykytila Maisemaa käsiteltäessä on tarkasteltava sitä kokonaisuutena, joka muodostuu ekologisista perustekijöistä sekä niiden vuorovaikutussuhteista. Maisema on luonnonlakien mukaan toimiva, elävä ja kehittyvä, dynaaminen ympäristökokonaisuus. Maisema siis muuttuu koko ajan ja sen kuuluukin muuttua. Vaikutukset maisemaan ovat maiseman muutoksia, ja selvitykseen kuuluu näiden muutosten suuruuden ja merkittävyyden arviointi. Kokkolan ja Kälviän ulkosaaristo on avara alue, koska saaria on suhteellisen vähän. Alueelle on luonteenomaista luode kaakkoissuuntaiset pitkät niemet ja syvät lahdet. Maakunnan muusta rannikosta poiketen maisemallinen yleisilme ja pinnanmuodot ovat peruskallion aikaansaamaa. Monimuotoinen rantaviiva luo alueelle vaihtelevia näkymiä ja erilaisia ympäristöjä. Maisemaa kuitenkin hallitsee avoin merialue. Kuva 5.1. Alueelle tyypillisiä luode kaakkoissuuntaisia pitkiä saaria Poroluodon eteläpuolella. Laivaväylät, helikopteritaso ja majakat jäsentävät muuten vaikeasti hahmotettavaa merimaisemaa. Helikopteritaso ja majakat näkyvät kauas ja niiden avulla ihminen hahmottaa sijaintinsa alueella. Laivaväylät erottuvat merkintöineen läheltä, mutta niiden havaitseminen kaukaa on jo vaikeampaa. Tankarin saari kuuluu valtakunnallisesti arvokkaisiin kulttuuriympäristöihin. Hyviä näköalapaikkoja ovat Tankarin majakkasaari, Lillgrundet, Kallskär, Repskär, Märaskäret, Harrinniemi, Trullevin kalasatama, Trullögrund, Poroluodonkari sekä Poroluodon länsiranta ja kauempana merellä sijaitseva helikopteritaso. Lisäksi rannalta on monin paikoin hyvät näkymät merelle.

28 27 Rannat ovat pääosiin rakentamattomia, mutta tiheästikin rakennettuja alueita löytyy mm. Trullevin niemeltä. Mereltä päin tullessa Ykspihlajan teollisuusalue erottuu näkymässä hyvin jo kaukaa. Ykspihlaja onkin maisemallinen solmukohta, jossa mereltä tuleva laivaliikenne kohtaa maalta tulevan raide- ja tieliikenteen. Ykspihlajan teollisuusalueen ja tiheän rantarakentamisen vaikutuspiiri ulottuu merellä Märaskäretiltä Repskärille ja Trullevin kalasatamaan asti. Ykspihlajan teollisuusalueen kaukovaikutusalue ulottuu Tankarin majakan takaa aina Poroluodonkarille asti. Tälläkin alueella teollisuusalueen erottaa selvästi horisontissa. Myös Tankarin majakan ympäristö ja Luodon saariston itäosat ovat rakennettua maisemaa, joskin rakennelmat (lähinnä Tankarin majakka ja saaren muut rakennukset) ovat hyvin ympäristöön sopivia. Suunnittelualueista luonnontilaisin on tämän tarkastelun perusteella Munakarin Poroluodon alue. Kauempana avomerellä alueet ovat myös luonnontilaisia. Kuva 5.2. Kartta maiseman nykytilasta seuraavalla sivulla.

29

30 Kokkolan edustan marituulivoimalaitos Valtakunnallisesti arvokas maisema-alue Kokkolan ja Kälviän ulkosaaristo on vuonna 2001 valmistuneessa Keski-Pohjanmaan arvokkaat maisema- ja kulttuurialueet selvityksessä merkitty kokonaisuudessaan valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi, jonka suositeltava maakuntakaavamerkintä on selvityksen mukaan NA/MA-1/LUO. Tällä selvityksellä ei kuitenkaan ole itsenäisiä oikeusvaikutuksia, vaan ulkosaariston alue on vasta ehdotus valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Tekeillä oleva maakuntakaava on keskeinen väline tämän maisemaalueen huomioimiseksi ja turvaamiseksi. Ympäristöministeriön vuonna 1993 valmistuneessa Maisema-aluetyöryhmän mietinnössä II: Arvokkaat maisema-alueet, saaristo ei kuulu valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin. Alueella ei siis vielä ole oikeusvaikutteista asemaa arvokkaana maisema-alueena. 5.2 Maiseman muutos ja sen kokeminen Maisemavaikutus on noussut hyvin keskeiseksi tekijäksi julkisessa keskustelussa suunniteltaessa tuulivoimaloiden sijoituspaikkaa. Maisemavaikutuksiin keskityttäessä helposti unohtuu, että tuulivoimaloiden sijoittelussa alueen tuulisuusolot ovat ratkaiseva tekijä hankkeen taloudellisen kannattavuuden takia. Useimmissa tapauksissa juuri paikoissa, joissa tuulisuusolot ovat parhaimmat, myös maisemavaikutus on suurin. Ratkaisevaa on siis mikä painoarvo annetaan toisaalta taloudellisille ja toisaalta esteettisille näkökohdille. Kuva 5.3. Nykytilainen merimaisema Harrinniemestä nähtynä. Kuva 5.4. Kuvasovite tuulivoimalaitoksen myötä muuttuneesta maisemasta Harrinniemestä nähtynä.

31 Kokkolan edustan marituulivoimalaitos 30 Maiseman havaitseminen on subjektiivinen kokemus. Sekä ympäristö että ihminen muuttuvat jatkuvasti ja sama ihminen voikin kokea saman maiseman eri tavoin eri aikoina riippuen esimerkiksi omasta mielialasta tai säätilasta. Tältä pohjalta syntyvät myös maisema-arvostukset ja -mieltymykset. Maisemamieltymykset ovat osittain synnynnäisiä, mutta niitä muokkaavat monet kulttuuriset ja persoonalliset tekijät. Ihmiset rentoutuvat, virkistyvät sekä kokevat olonsa turvalliseksi ja mukavaksi kukin tietynlaisissa ympäristöissä Maiseman eri vyöhykkeet Yksinkertaisin maiseman vyöhykejaottelu on lähi- ja kaukomaisema. Kaukoarvioinnissa ääriviivat ja silhuettivaikutus ovat merkityksellisiä, läheltä tarkasteltuna vaikuttaa eniten yksittäisten kohteiden sijoittelu. Maisema jaetaan kuitenkin useimmiten kolmeen vyöhykkeeseen: etualaan (alle 500 m), keskialueeseen (500 m 6 km) ja taustaan (yli 6 km). Keskialue on paras etäisyys tarkastella maisemassa olevia suuria rakennelmia. Maiseman eri osien välinen suhde koetaan ensimmäisen kerran juuri tältä etäisyydeltä Tuulimyllyjen havaitseminen maisemassa Mahdollisuuteen havaita rakennelmia maisemassa vaikuttavat näköpiirissä olevat esteet kuten kukkulat, kasvillisuus, rakennukset jne. Rakennelman näkyminen riippuu sen korkeudesta suhteessa mahdollisiin esteisiin sekä katselijan, esteen ja rakennelman välisistä etäisyyksistä. Mitä vähemmän esteitä on maisemassa, sitä selvemmin maisemaan sijoitetut rakennelmat tulevat esiin. Kun katselija on kohteen alapuolella, kiinnittyy huomio etualalla oleviin yksityiskohtiin ja tilan rajoittuneisuuteen. Mitä korkeammalla katselija on suhteessa kohteeseen, sitä pienempi merkitys on etäisyydellä ja muilla visuaalisilla esteillä. Etäisyys rakennelmaan vaikuttaa siis sen havaittavuuteen. Ihminen pystyy näkemään 125 metriä korkean tuulimyllyn kokonaan noin 125 metrin päästä, mikäli seisoo myllyn perustusten kanssa samalla tasolla, eikä välissä ole esteitä. Yli 6 kilometrin päästä tai esteiden takaa tuulimyllyjä ei enää tarkasti pysty näkemään.

32 Kokkolan edustan marituulivoimalaitos 31 Kuva 5.5. Kaavakuva ihmisen näkökentästä ja etäisyydestä, jolla voi havaita 125 metriä korkean tuulimyllyn kokonaan. Säätila vaikuttaa varsinkin tuulimyllyjen havaittavuuteen ratkaisevasti. Kirkkaalla säällä nähdään huomattavasti pitemmälle kuin sateisella säällä. Pilvisellä säällä vaaleat myllyt katoavat vaaleaan taustaan eikä niitä enää erota. Liike kiinnittää huomiota, vaikka se esiintyisi aivan näköpiirin takarajoilla. Käynnissä olevat tuulivoimalaitokset havaitaankin paremmin kuin esimerkiksi samalla korkeudella olevat savupiiput. Ihmissilmä käsittää vaakasuunnassa laajemman alueen kuin pystysuunnassa. Tästä johtuen pystysuuntaiset kohteet koetaan suurempina kuin vaakasuuntaiset, koska ne vievät suhteellisesti suuremman osan näköpiiristä. Värillä ja pintarakenteella voidaan heikentää käsitystä etäisyydestä kohteeseen. Vaaleat myllyt katoavat taivasta vasten ja tummat maata vasten. Sileä pinta korostaa kohteen muotoa. Myös toistolla on vaikutusta havaittavuuteen. Kun useita samankaltaisia rakennelmia on tarpeeksi lähellä toisiaan, niiden yhteisvaikutus on huomattava. Aihetta on käsitelty useissa tutkimuksissa tuulivoimaloiden osalta ja useimmiten niissä kannatettiin muutamaa suurta voimalaa monen pienen voimalan sijaan. Usein ensireaktio maiseman muutoksesta on suuri, varsinkin jos maisema muuttuu merkittävästi lyhyen ajan sisällä. Ihminen kuitenkin tottuu maiseman muutoksiin hyvin nopeasti. Myöhemmin rakennettua ja siten alkuperäisestä luonnontilaisesta maisemasta muuttunutta maisemaa aletaan muutamassa vuodessa pitää normaalitilana, johon tulevia muutoksia verrataan.

33 Kokkolan edustan marituulivoimalaitos 32 Kuva 5.7. Kokkolan edustan helikopteritaso on jo muuttunut osaksi tuttua luonnonmaisemaa. Kuva 5.6. Tankarin majakkasaari rakennuksineen ei ole luonnontilainen, mutta siihen on totuttu ja sitä pidetään nykyään luonnonmaisemana Kansalaisten mielipide Kansalaiskyselystä saatuja mielipiteitä vaikutuksista alueiden käyttöön ja maisemaan on tarkasteltu myös luvussa Mitä ei saa muuttaa ympäristössä? Asukkaita pyydettiin erittelemään, mikä heidän asuin- tai vapaa-ajan ympäristössään on sellaista, jota merituulivoiman rakentaminen ei saa muuttaa. Vaikka valtaosa avoimeen kysymykseen vastanneista koki merituulivoiman ja tarkasteltavat suunnitelmat myönteisinä, merituulivoimalan pelättiin muuttavan elinpiirin tärkeitä asioita. Ainoastaan 23 % uskoi, ettei tuulivoimalaitos muuta mitään tärkeää tai koki ettei alueella ylipäänsä ollut mitään, mikä ei saisi muuttua. Merimaiseman mainitsi 17 % asukkaista, ja he toivoivat, että merituulivoimalaitos sulautuisi maisemaan mahdollisimman hyvin. Vastauksissa esitettiin myös toiveita sijoittelun suhteen. Luonnonkauniita merimaisemia haluttiin säilyttää ennallaan ja toisaalta viedä voimalaitos mahdollisimman kauas rannikosta. Osa asukkaista totesi tuulivoimalaitoksen joka tapauksessa pilaavan maiseman.

34 Kokkolan edustan marituulivoimalaitos Merituulivoimalaitoksen kielteiset ja myönteiset vaikutukset? Yleisesti vaikutusten arvioiminen koettiin vaikeaksi, mutta eniten kielteisiä vaikutuksia asukkaat kokivat aiheutuvan mm. maisemalle. Myönteisiä vaikutuksia yhdistettiin mm. kaupungin imagoon. Useimmat tarkastellut vaikutukset jakoivat kuitenkin mielipiteitä ja vastaajat eivät joko pystyneet arvioimaan vaikutuksen suuntaa ja merkitystä tai kokivat merituulivoimalan vaikuttavan tarkasteltaviin asioihin sekä myönteisesti että kielteisesti. Tuulivoimalan vaikutus maisema-arvoihin jakoi mielipiteitä. Kysyttäessä yleisesti maiseman muutoksen suuntaa ja merkitystä 52 % asukkaista koki merituulivoimalaitoksen vaikuttavan maisemaan kielteisesti. Toisaalta 32 % asukkaista koki muutoksen myönteisesti ja 15 % ei osannut määritellä kantaansa. Maiseman muutos 80 % vastanneista ,2 32,1 15,6 Myönteinen Kielteinen Ei osaa sanoa Kuva 5.8. Kuinka tuulimyllyt vaikuttavat maisemaan. Tuulivoimalan vaikutus oman elinympäristön viihtyisyyteen jakoi mielipiteitä intressiryhmien välillä. Melu ja maiseman muutokset koettiin pääasiassa kielteisinä kaikissa ryhmissä. Tosin asukkaiden lailla myös valtuutetuista kolmannes koki maiseman muuttuvan myönteisesti. Merimaiseman ja tuulivoimalan yhteensovittaminen herätti vastanneissa ristiriitaisia tunteita. Vaikka yli 50 % vastaajista koki merituulivoimalan vaikuttavan kielteisesti ympäröivään maisemaan, ainoastaan vajaa 40 % vastaajista koki kyselyn mukana lähetetyissä kuvasovitteissa tuulimyllyjen häiritsevän tai pilaavan rannikkomaiseman. Lähes puolet vastanneista kertoi tuulivoimalan monipuolistavan ja 15 % kaunistavan merimaisemaa. Viidennes vastaajista ei kokenut maisemamuutoksia merkityksellisiksi. Kysymykseen vastanneista useimmat olivat kuitenkin rastineet useamman vaihtoehdon.

35 Kokkolan edustan marituulivoimalaitos 34 Vaikutus maisemaan ,4 % vastanneista ,2 19,6 27,7 9,8 0 Kaunistavat Monipuolistavat Pilaavat Kuva 5.9. Tuulimyllyt rannikkomaisemassa Yleinen suhtautuminen suunnitelmaan vaikutti myös tuulivoimaloiden visuaaliseen kokemiseen. Mitä vähemmän tuulivoimalaitoksesta koettiin seuraavan positiivisia muutoksia, sitä rumemmilta tuulimyllyt kuvasovitteissa näyttivät. Kalastajat, veneilijät ja loma-asunnon omistajat vastasivatkin muita useammin tuulivoiman häiritsevän ja pilaavan rannikkomaiseman. Varsinkin lähialueiden loma-asunnon omistajat halusivat lisäksi, että tuulimyllyt sijoitettaisiin mahdollisimman kauas tärkeistä kohteista. Avoimissa vastauksissa voimalaa arvosteltiin ja kehuttiin. Tuulimyllyjä kuvattiin edellisten lisäksi piristäviksi, elävöittäviksi, eksoottisiksi, massiivisiksi, masentaviksi, keinotekoisiksi ja rumiksi. Tavallinen asenne merituulivoimalan aiheuttamiin maisemamuutoksiin oli uhrautuva. Vaikka useat asukkaista olivatkin sitä mieltä, etteivät tuulimyllyt sulaudu luonnolliseen merimaisemaan, he uskoivat kuitenkin vähitellen tottuvansa näkymään. Esteettiset tappiot oltiin pääasiassa valmiita kestämään, jos sen seurauksena ympäristön tila paranisi. Tuulivoimaloiden koettiin viestivän ympäristöystävällisyydestä, puhtaudesta ja positiivisesta suhtautumisesta tulevaisuuteen. Tilannetta kuvaa hyvin vastaus: Tilanne on ristiriitainen. Luonnonmaiseman koskemattomuus on rikottu, mutta tuulimyllyt viestivät edistyksellisyyttä ja luonnon kunnioittamista. Internet-kyselyssä tuulivoimalan sijoitteluun ja maisemointiin haluttiin kiinnitettävän entistä enemmän huomiota. Hyvin suunnitellulla sijoittelulla ja maisemoinnilla toivottiin mm. maisemahaittojen ja luontovaikutusten vähenevän. Yleisesti tuulivoimala haluttiin viedä mahdollisimman kauas asutuksesta ja virkistysalueista sekä tärkeistä luontokohteista. Myös sijoittelua jo

POHJOLAN VOIMA OY KOKKOLAN EDUSTAN MERITUULIVOIMALAITOS TURVALLISUUSVAIKUTUKSET

POHJOLAN VOIMA OY KOKKOLAN EDUSTAN MERITUULIVOIMALAITOS TURVALLISUUSVAIKUTUKSET TURVALLISUUSVAIKUTUKSET 1 POHJOLAN VOIMA OY KOKKOLAN EDUSTAN MERITUULIVOIMALAITOS TURVALLISUUSVAIKUTUKSET 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 RAKENTAMISEN AIKAISET TURVALLISUUSVAIKUTUKSET...

Lisätiedot

KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012

KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012 KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n julkaisu no 234/2013 Markku Kuisma ISSN 1458-8064 TIIVISTELMÄ Tämä julkaisu

Lisätiedot

KIVIVAARA-PEURAVAARAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KIVIVAARA-PEURAVAARAN LÄHIALUEELLE

KIVIVAARA-PEURAVAARAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KIVIVAARA-PEURAVAARAN LÄHIALUEELLE KIVIVAARA-PEURAVAARAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY KIVIVAARA-PEURAVAARAN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Metsähallitus Laatumaa suunnittelee Hyrynsalmella

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNGIN EDUSTAN MERITUULIPUISTO Merialueen nykytila. Ari Hanski 16.12.2008

KRISTIINANKAUPUNGIN EDUSTAN MERITUULIPUISTO Merialueen nykytila. Ari Hanski 16.12.2008 KRISTIINANKAUPUNGIN EDUSTAN MERITUULIPUISTO Merialueen nykytila Ari Hanski 16.12.2008 KESÄLLÄ 2008 TEHDYT SUUNNITTELUALUEEN VEDENALAISLUONNON INVENTOINNIT JA MUUT SELVITYKSET VAIKUTUSARVIOINNIN POHJAKSI

Lisätiedot

SANDBACKA VINDKRAFTSPARK

SANDBACKA VINDKRAFTSPARK SVEVIND OY AB SANDBACKA VINDKRAFTSPARK MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BILAGA 9. Sammanfattning sociala konsekvensförfrågningar FCG DESIGN OCH PLANERING AB 27.6.2014 P19557 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1

Lisätiedot

6. Asuntosi ja/tai loma-asuntosi sijainti (Kunnan ja kylän tarkkuudella)

6. Asuntosi ja/tai loma-asuntosi sijainti (Kunnan ja kylän tarkkuudella) 1 Esitiedot 1. Ikäsi 16 30 vuotta 31 45 vuotta 46 60 vuotta yli 60 vuotta 2. Sukupuolesi Mies... Nainen. 3. Talouden koko henkilöä 4. Ammatti / elinkeino (esim. rakennusmies, eläkeläinen, poromies) 5.

Lisätiedot

VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ. 7.5.2013 Terhi Fitch

VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ. 7.5.2013 Terhi Fitch VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ 7.5.2013 Terhi Fitch YVA-menettely lakisääteinen menettely Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (468/1994 muutoksineen) Valtioneuvoston

Lisätiedot

OULUJOEN PÄÄUOMAN MONTAN PATOALTAAN YLÄOSAN

OULUJOEN PÄÄUOMAN MONTAN PATOALTAAN YLÄOSAN OULUJOEN PÄÄUOMAN MONTAN PATOALTAAN YLÄOSAN VIRKISTYSKALASTUKSELLISEN KÄYTÖN KEHITTÄMINEN ESISUUNNITELMA 3/2014 *Kehittämispäällikkö Kyösti Honkala *Suunnittelija, kalastusmestari Matti Hiltunen Tavoite

Lisätiedot

Kalakantojen muutokset Saaristomerellä. Fiskebeståndens förändringar i Skärgårdshavet

Kalakantojen muutokset Saaristomerellä. Fiskebeståndens förändringar i Skärgårdshavet Kalakantojen muutokset Saaristomerellä Fiskebeståndens förändringar i Skärgårdshavet Skärgårdshavets biosfärområdets vinterträff 2010 28. 1. 2010 Ari Leskelä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalakantojen

Lisätiedot

IIN RANNIKON JA SAARTEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS POHJOIS-IIN JAKOKUNTA, HIUE IIJOKISUUN OSA-ALUE (2)

IIN RANNIKON JA SAARTEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS POHJOIS-IIN JAKOKUNTA, HIUE IIJOKISUUN OSA-ALUE (2) IIN RANNIKON JA SAARTEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS POHJOIS-IIN JAKOKUNTA, HIUE IIJOKISUUN OSA-ALUE (2) KAAVASELOSTUS 19.12.2016 2 IIN KUNTA IIN RANNIKON JA SAARTEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS POHJOIS-IIN JAKOKUNTA,

Lisätiedot

Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto. YVAn yleisesitys, ohjelmavaihe

Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto. YVAn yleisesitys, ohjelmavaihe Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto YVAn yleisesitys, ohjelmavaihe Hanke Suunnitteluperusteena Syvyys rakennuspaikalla oltava >3,5 m Tuulisuus sopiva Voimaloiden väliset etäisyydet riittävät Tuulivoimalan napakorkeus

Lisätiedot

1. Mikä on sidoksenne alueeseen? 2. Kuinka kaukana hankealueesta asuntonne/omistamanne kiinteistö sijaitsee?

1. Mikä on sidoksenne alueeseen? 2. Kuinka kaukana hankealueesta asuntonne/omistamanne kiinteistö sijaitsee? 1(6) 1. Mikä on sidoksenne alueeseen? 1 Vakituinen asukas 2 Loma-asukas 3 Yrittäjä 4 Muu, mikä? 2. Kuinka kaukana hankealueesta asuntonne/omistamanne kiinteistö sijaitsee? 1 Alle 1 km 2 1-2 km 3 2-4 km

Lisätiedot

Vapaa-ajankalastus Suomessa ja Itä-Suomessa

Vapaa-ajankalastus Suomessa ja Itä-Suomessa PUHTI-tilastomylly 7/2019 PUHTI Muuttuvat yritystoiminnan muodot Pohjois-Karjalan maaseudulla -hanke Kuva: Mikko Kela Vapaa-ajankalastus Suomessa ja Itä-Suomessa Vapaa-ajankalastuksella on useita tärkeitä

Lisätiedot

ESIPUHE. 2. painos Pohjolan voima Oy on vuonna 1999 käynnistänyt tutkimushankkeen Merituulivoima

ESIPUHE. 2. painos Pohjolan voima Oy on vuonna 1999 käynnistänyt tutkimushankkeen Merituulivoima KANSALAISET JA MERITUULIVOIMALAITOS 1 ESIPUHE 2. painos Pohjolan voima Oy on vuonna 1999 käynnistänyt tutkimushankkeen Merituulivoima teollisena energialähteenä. Tämä raportti on osa tätä tutkimushanketta.

Lisätiedot

Puulan kalastustiedustelu 2015

Puulan kalastustiedustelu 2015 26.2.2016 Puulan kalastustiedustelu 2015 Hyvä kalastaja! Puulan kalastusalue tekee Puulan viehekalastusta koskevan kalastustiedustelun. Kysely on lähetty kaikille niille Puulan vieheluvan ostaneille kalastajille,

Lisätiedot

Kainuun tuulivoimamaakuntakaava

Kainuun tuulivoimamaakuntakaava Kainuun tuulivoimamaakuntakaava Maakuntakaavamerkinnät ja -määräykset Ehdotus MH 25.8.2015 Maakuntakaavaehdotus MH 25.8.2015 2 Julkaisija: Kauppakatu 1 87100 KAJAANI Puh. (08) 615 541 Faksi (08) 6155 4260

Lisätiedot

METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS POLTTIMON LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISPÄÄTÖKSEN MUKAISEKSI

METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS POLTTIMON LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISPÄÄTÖKSEN MUKAISEKSI LUHANGAN KUNTA METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS POLTTIMON LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISPÄÄTÖKSEN MUKAISEKSI KAAVAN MUUTOS KOSKEE METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAA VASTAAMAAN YKSITYISEN MAAN SUOJELUTAVOITTEITA.

Lisätiedot

Pyhäjoen kunta ja Raahen kaupunki Maanahkiaisen merituulivoimapuiston osayleiskaava

Pyhäjoen kunta ja Raahen kaupunki Maanahkiaisen merituulivoimapuiston osayleiskaava 82127096 Pyhäjoen kunta ja Raahen kaupunki Maanahkiaisen merituulivoimapuiston osayleiskaava Kaavaehdotus 20.11.2012 Tuulivoimalamuodostelmien esteettiset ominaisuudet Tuulivoimaloiden keskittäminen usean

Lisätiedot

Millä edellytyksillä ammattikalastus voi toimia?

Millä edellytyksillä ammattikalastus voi toimia? Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto ry Teemu Tast Millä edellytyksillä ammattikalastus voi toimia? Ammattikalastuksen merkitys Troolikalastus Rysäkalastus Verkkokalastus Sisävesikalastus Hylkeet ja merimetsot

Lisätiedot

MYLLYKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON YVA-MENETTELY

MYLLYKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON YVA-MENETTELY Liite 3 16WWE1127.B723M.SLU 25.10.2011 MYLLYKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON YVA-MENETTELY ASUKASKYSELYN TULOKSIA Sisältö 1 ASUKASKYSELYN TAUSTA... 3 2 ASUKASKYSELYN TOTEUTUS... 3 3 KYSELYN TULOKSET... 4 3.1

Lisätiedot

Liite B: Sosiaalisten vaikutusten kyselylomake

Liite B: Sosiaalisten vaikutusten kyselylomake Liite B: Sosiaalisten vaikutusten kyselylomake 1 (11) VÄSTERVIKIN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY VÄSTERVIKIN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Triventus Wind

Lisätiedot

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT 1 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT Sisältö JOHDANTO... 2 HÄÄHINMÄKI, HANKASALMI/KONNEVESI... 3 KÄRKISTENSALMI, JYVÄSKYLÄ... 5 JÄMSÄNNIEMI, JÄMSÄ... 8 VEKKULA, JÄMSÄ...

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

Tuulivoiman maisemavaikutukset

Tuulivoiman maisemavaikutukset Kuvasovite raportista Etelä-Pohjanmaan tuulivoimaselvitys, FCG, E-P:n liitto, YM. http://www.epliitto.fi/upload/files/etelapohjanmaan_tuulivoimaselvitys.pdf Tuulivoiman maisemavaikutukset Tietoa ja havainnollistusta

Lisätiedot

Vastarannan kiiski Miten minusta tuli kalastaja ja miten yritykseni on kehittynyt. Amorella Jarno Aaltonen

Vastarannan kiiski Miten minusta tuli kalastaja ja miten yritykseni on kehittynyt. Amorella Jarno Aaltonen Vastarannan kiiski Miten minusta tuli kalastaja ja miten yritykseni on kehittynyt Amorella 6.2.2019 Jarno Aaltonen Vuodet 2007-2010 Kalastusta Pyhärannassa. Yksi vene, verkkoja noin 1km. Saaliit vähäisiä.

Lisätiedot

KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA

KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA Kaavamerkinnät ja - määräykset, luonnos 30.6.2014 Julkaisija: Kainuun Liitto Kauppakatu 1 87100 Kajaani Puh. 08 6155 41 / vaihde Faksi: 08 6155 4260 kainuunliitto@kainuu.fi

Lisätiedot

Kokkolan edustan merituulivoimalaitos YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA 22 2 2001 Valokuva Tuno Knob, Tanska 1 13010 POHJOLAN VOIMA OY KOKKOLAN EDUSTAN MERITUULIVOIMALAITOS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA

Lisätiedot

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö 5.12.2007 1

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö 5.12.2007 1 Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö 5.12.2007 1 Vapaa-ajankalastus Suomessa ja Lapissa Poroeno 2001 5.12.2007 SVK / Petter Nissén 25.10.2007 2 Vapaa-ajankalastajat Suomessa n. 1,93 milj. vapaa-ajankalastajaa

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN TUULIVOIMASEMINAARI

POHJOIS-KARJALAN TUULIVOIMASEMINAARI POHJOIS-KARJALAN TUULIVOIMASEMINAARI Maankäytölliset edellytykset tuulivoimapuistoille Pasi Pitkänen 25.2.2011 Lähtökohtia - valtakunnallisesti: Tarkistetut (2008) valtakunnalliset alueidenkäytön tavoitteet

Lisätiedot

JALASJÄRVEN RUSTARIN ALUEEN TUULIPUISTOHANKE

JALASJÄRVEN RUSTARIN ALUEEN TUULIPUISTOHANKE JALASJÄRVEN RUSTARIN ALUEEN TUULIPUISTOHANKE Lähialueen asukkaille, vapaa-ajanasukkaille ja maanomistajille Jalasjärven kuntaan Rustarin alueelle suunnitellaan tuulipuiston perustamista. Suunnittelualue

Lisätiedot

MITEN TUULIVOIMA VAIKUTTAA

MITEN TUULIVOIMA VAIKUTTAA MITEN TUULIVOIMA VAIKUTTAA VEDENALAISEEN LUONTOON? ENERGINEN SELKÄMERI 5.10.2010 TAPIO SUOMINEN SUUNNITTELIJA VELMU-YHTEISTYÖ SELKÄMERELLÄ -HANKE TAUSTAA Kuva: Metsähallitus 2010 ERIKOISLAATUISIA YMPÄRISTÖJÄ

Lisätiedot

Tulevaisuuden Tuusula 2040- kyselyn raportti

Tulevaisuuden Tuusula 2040- kyselyn raportti Tulevaisuuden Tuusula 24- kyselyn raportti Tuusulan kunta Sisältö Kysely... 3 Asukkaiden näkemykset... 3 Tuusulan vahvuudet ja heikkoudet... 3 Kehitettävät ja ennallaan säilytettävät alueet... 4 Rakentamisen

Lisätiedot

Marseuddenin osayleiskaavan muutos. Kiinteistöjen rajautuminen rantaan. Kiinteistöjen omarantaisuus

Marseuddenin osayleiskaavan muutos. Kiinteistöjen rajautuminen rantaan. Kiinteistöjen omarantaisuus Marseuddenin osayleiskaavan muutos Kiinteistöjen rajautuminen rantaan Kiinteistöjen omarantaisuus Marseuddenin niemen rakennetut kiinteistöt ovat omarantaisia ja suuri osa niistä rajoittuu rannan suunnassa

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PITKÄSAAREN RANTA-ASEMAKAAVA NRO 0414

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PITKÄSAAREN RANTA-ASEMAKAAVA NRO 0414 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PITKÄSAAREN RANTA-ASEMAKAAVA NRO 0414 KOTKAN KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelu Vireille tulo 29.05.2015 TEHTÄVÄ Ranta-asemakaava OSOITE Pitkäsaari, Kaarniemi (417), Kotka

Lisätiedot

NÄKEMÄALUEANALYYSIT. Liite 2

NÄKEMÄALUEANALYYSIT. Liite 2 NÄKEMÄALUEANALYYSIT Liite 2 Näkemäalueanalyysin taustaa Näkemäalueanalyysi antaa tietoa siitä, mille alueille tuulivoimalat teoreettisen tarkastelun perusteella näkyisivät ja mille alueille eivät. Alueet,

Lisätiedot

TUULIVOIMALAT JA MAISEMA. Lieto 8.12.2011 Emilia Weckman (Heidi Saaristo-Levin)

TUULIVOIMALAT JA MAISEMA. Lieto 8.12.2011 Emilia Weckman (Heidi Saaristo-Levin) TUULIVOIMALAT JA MAISEMA Lieto 8.12.2011 Emilia Weckman (Heidi Saaristo-Levin) 1 Tuulivoimarakentamisen maisemavaikutukset ovat sidoksissa: 1) Voimaloiden ja niihin liittyvien rakenteiden: ulkonäköön,

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Sarvvikinportin (ent. Kurkiranta) asemakaava (hanke 34500), osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkistaminen ja hyväksyminen MRL 62 :n ja 63 :n mukaisesti

Lisätiedot

Suomenlahden kalakannat ja kalastus. Suomenlahden tila ja tulevaisuus seminaari

Suomenlahden kalakannat ja kalastus. Suomenlahden tila ja tulevaisuus seminaari Suomenlahden kalakannat ja kalastus. Suomenlahden tila ja tulevaisuus seminaari 25.1.2018 Mikko Koivurinta Varsinais-Suomen ELY-keskus / kalatalouspalvelut-yksikkö Helsingin aluetoimisto 1 Sisältö 1. Kalakannat

Lisätiedot

Kollaja-hankkeen ympäristövaikutusten arviointi Sosiaaliset vaikutukset; Dosentti Joonas Hokkanen PsM Anne Vehmas Rak.ark.

Kollaja-hankkeen ympäristövaikutusten arviointi Sosiaaliset vaikutukset; Dosentti Joonas Hokkanen PsM Anne Vehmas Rak.ark. Kollaja-hankkeen ympäristövaikutusten arviointi Sosiaaliset vaikutukset; Dosentti Joonas Hokkanen PsM Anne Vehmas Rak.ark. Matti Kautto Mitä ovat sosiaaliset eli ihmisiin kohdistuvat vaikutukset Sosiaalisella

Lisätiedot

Kokemäenjoen harjusselvitys vuonna 2014 Kannattaako harjuksia istuttaa???

Kokemäenjoen harjusselvitys vuonna 2014 Kannattaako harjuksia istuttaa??? Kokemäenjoen harjusselvitys vuonna 2014 Kannattaako harjuksia istuttaa??? 24.3.2015 KOKEMÄKI Kokemäenjoen kalakantojen hoito-ohjelman seurantaryhmä Heikki Holsti Selvityksen tavoitteet Kalastajille kohdistetun

Lisätiedot

Unelmakalapaikkakyselyn yhteenveto 25.11.2014. Isoja elämyksiä kotiaan kalavesiltä -hanke

Unelmakalapaikkakyselyn yhteenveto 25.11.2014. Isoja elämyksiä kotiaan kalavesiltä -hanke Unelmakalapaikkakyselyn yhteenveto 25.11.2014 Isoja elämyksiä kotiaan kalavesiltä -hanke Kysely toteutettiin syksyn 2014 aikana Kohderyhmänä olivat aktiiviset vapakalastuksen harrastajat Metsähallituksen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PITKÄSAAREN RANTA-ASEMAKAAVA NRO 0414

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PITKÄSAAREN RANTA-ASEMAKAAVA NRO 0414 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PITKÄSAAREN RANTA-ASEMAKAAVA NRO 0414 KOTKAN KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelu Vireille tulo 29.05.2015 TEHTÄVÄ Ranta-asemakaava OSOITE Pitkäsaari, Kaarniemi (417), Kotka

Lisätiedot

Kyselylomake 2. Mussalon sataman laajennuksen ympäristövaikutusten arviointiohjelman tiivistelmä 3. Vastauskuori

Kyselylomake 2. Mussalon sataman laajennuksen ympäristövaikutusten arviointiohjelman tiivistelmä 3. Vastauskuori 13.6.2006 Arvoisa vastaanottaja, Kotkan Satama Oy suunnittelee laajennuksia Mussalon satamassa (ks. liite 2). Suunnittelun yhteydessä arvioidaan myös laajennusten ympäristövaikutuksia. Ympäristövaikutuksilla

Lisätiedot

Tuulivoima ja maisema

Tuulivoima ja maisema Tuulivoima ja maisema Tuulivoima vasta tai myötätuulessa Marie Nyman Kemiönsaari 19.3.2013 Tuulivoimaloiden maisemavaikutukset Tuulivoimarakentamisen laajimmalle ulottuvat vaikutukset kohdistuvat yleensä

Lisätiedot

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA HIRVENSALMEN KUNTA LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA Kaavaselostus, ehdotus 4.9.2017 Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

Ahosuon turvetuotantoalueen YVA

Ahosuon turvetuotantoalueen YVA VESISTÖN KÄYTTÖSELVITYS Tiedustelu osakaskunnille 1. Yhteystiedot Osakaskunta Puheenjohtaja Osoite Puhelin Sähköposti 2. Tiedustelualue Tämä tiedustelu koskee Peuraojan, Koivuojan ja Livojen alaosan vesialueita.

Lisätiedot

Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen. BirdLife Suomi ry

Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen. BirdLife Suomi ry Tuulivoiman linnustovaikutukset ja vaikutusten vähentäminen BirdLife Suomi ry Tuulivoimalat jauhavat linnut kuoliaiksi... Roottorit tekevät linnuista jauhelihaa... Ei lintusilppureita Siipyyhyn Ihmisen

Lisätiedot

NÄSIJÄRVEN KALASTUSALUEEN SAALISKIRJANPITO VUOSINA 2006-2008

NÄSIJÄRVEN KALASTUSALUEEN SAALISKIRJANPITO VUOSINA 2006-2008 NÄSIJÄRVEN KALASTUSALUEEN SAALISKIRJANPITO VUOSINA 26-28 Markku Nieminen 29 SISÄLLYSLUETTELO 1.1 Menetelmät 2 1.2 Tulosten tulkintaa vaikeuttavat tekijät 2 1.3 Kalastus 2-5 2. Yksikkösaaliit 6 2.1 Siika

Lisätiedot

Riittääkö Selkämerellä kalaa myös lähivuosina ja miten kalasto muuttuu?

Riittääkö Selkämerellä kalaa myös lähivuosina ja miten kalasto muuttuu? Riittääkö Selkämerellä kalaa myös lähivuosina ja miten kalasto muuttuu? Lari Veneranta Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Vaasa Suuria kaloja ei ole ilman pieniä kaloja Kalojen kutu- ja poikasalueet

Lisätiedot

Luonnonvaraisesti lisääntyvät siikakannat

Luonnonvaraisesti lisääntyvät siikakannat Luonnonvaraisesti lisääntyvät siikakannat Ari Leskelä ja Teuvo Niva RKTL Onko meillä uhanalaisia siikakantoja? Siika on yleisimpiä kalalajejamme ja hyvin monimuotoinen samassa vesistössä voi elää useita

Lisätiedot

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap Tuulivoima kaavoituksessa Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap MITÄ SELVITETÄÄN Valtakunnalliset alueidenkäyhö- tavoiheet MaankäyHö- ja rakennuslaki EU:n säädökset Strategiat ja ohjelmat

Lisätiedot

LIITE LIITE 11. Kuusankoski-Koria. Kouvolan keskustaajaman. viherosayleiskaava. viherosayleiskaava

LIITE LIITE 11. Kuusankoski-Koria. Kouvolan keskustaajaman. viherosayleiskaava. viherosayleiskaava LIITE LIITE 11 Kuusankosken-Korian viherosayleiskaava Kouvolan keskustaajaman viherosayleiskaava Kuusankoski-Koria viherosayleiskaava Suunnittelualueen Suunnittelualueen sijainti sijainti Yleiskaavoitus

Lisätiedot

Hailuoto Oulu liikenneyhteyden kehittäminen ja merialueen osayleiskaavoitus

Hailuoto Oulu liikenneyhteyden kehittäminen ja merialueen osayleiskaavoitus Hailuoto Oulu liikenneyhteyden kehittäminen ja merialueen osayleiskaavoitus Yleisötilaisuus 10.9.2014 POP ELY Oulunsalo Hailuoto Oulun seutu Metsähallitus Lumituuli Oulun Seudun Sähk Lähtökohdat kaava-alue

Lisätiedot

Saimaannorppa ja verkkokalastuskielto Tiedotustilaisuus. Maakuntajohtaja Matti Viialainen Etelä-Savon maakuntaliitto 14.4.2010

Saimaannorppa ja verkkokalastuskielto Tiedotustilaisuus. Maakuntajohtaja Matti Viialainen Etelä-Savon maakuntaliitto 14.4.2010 Saimaannorppa ja verkkokalastuskielto Tiedotustilaisuus Maakuntajohtaja Matti Viialainen Etelä-Savon maakuntaliitto 14.4.2010 Taustaksi Saimaan alueen maakunnat haluavat osallistua ja vaikuttaa saimaannorpan

Lisätiedot

AHLAISTEN LAMMIN TUULIVOI- MAOSAYLEISKAAVA, PORI MAISEMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN TÄYDENNYS

AHLAISTEN LAMMIN TUULIVOI- MAOSAYLEISKAAVA, PORI MAISEMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN TÄYDENNYS Vastaanottaja Satawind Oy A. Ahlström Kiinteistöt Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 21.3.2016 Viite 1510006584 AHLAISTEN LAMMIN TUULIVOI- MAOSAYLEISKAAVA, PORI MAISEMAN YHTEISVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN

Lisätiedot

Tuulivoimatuotantoon soveltuvien alueiden selvittäminen Uudenkaupungin tuulivoimayleiskaavaa varten Varsinais-Suomen liiton asiantuntijatyönä.

Tuulivoimatuotantoon soveltuvien alueiden selvittäminen Uudenkaupungin tuulivoimayleiskaavaa varten Varsinais-Suomen liiton asiantuntijatyönä. Tuulivoima-alueiden rajaus, Uusikaupunki Tuulivoimatuotantoon soveltuvien alueiden selvittäminen Uudenkaupungin tuulivoimayleiskaavaa varten Varsinais-Suomen liiton asiantuntijatyönä. Alustavassa selvitysvaiheessa

Lisätiedot

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoiman maakuntakaavoitus 11.10.2013 Mitä maakuntakaavoitus on? Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma alueiden käytöstä maakunnassa

Lisätiedot

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakuntakaavat merialueilla VELMU-seminaari 15.4.2010 Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakunnan liiton tehtävät Lakisääteinen kuntayhtymä Alueiden kehittämisviranomainen ja maakunnan

Lisätiedot

RÖYTTÄN MERITUULIVOIMA- PUISTON KALATALOUDELLISTEN VAIKUTUSTEN LISÄSELVITYKSET KALOJEN SYÖNNÖSALUEET

RÖYTTÄN MERITUULIVOIMA- PUISTON KALATALOUDELLISTEN VAIKUTUSTEN LISÄSELVITYKSET KALOJEN SYÖNNÖSALUEET Vastaanottaja Rajakiiri Oy Asiakirjatyyppi Lisäselvitys Päivämäärä Marraskuu 2011 RÖYTTÄN MERITUULIVOIMA- PUISTON KALATALOUDELLISTEN VAIKUTUSTEN LISÄSELVITYKSET KALOJEN SYÖNNÖSALUEET RÖYTTÄN MERITUULIVOIMAPUISTON

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä Ruissalo 6.6.2013 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä

Lisätiedot

KYSELY LÄHIYMPÄRISTÖN ASUKKAILLE JA LOMA-ASUKKAILLE

KYSELY LÄHIYMPÄRISTÖN ASUKKAILLE JA LOMA-ASUKKAILLE Mikonkeitaan tuulivoimapuiston YVA-menettely KYSELY LÄHIYMPÄRISTÖN ASUKKAILLE JA LOMA-ASUKKAILLE UPM-Kymmene Oyj (Otsotuuli Oy) suunnittelee Mikonkeitaan tuulivoimapuistoa Pohjanmaalle Kristiinankaupungin

Lisätiedot

NUOTTASAAREN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SUMMAN KYLÄN TILALLA 2:24

NUOTTASAAREN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SUMMAN KYLÄN TILALLA 2:24 1 (6) HAMINAN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELU Maankäytön suunnittelu PL 70 49401 HAMINA NUOTTASAAREN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SUMMAN KYLÄN TILALLA 2:24 SELOSTUS NRO 515 KAAVA- ALUEEN SIJAINTI Sijainti Kymenlaakson

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi

Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä arvioidaan hankkeen aiheuttamia välittömiä ja välillisiä vaikutuksia jotka kohdistuvat (laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä

Lisätiedot

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö Riitta Murto-Laitinen 22.1.2014 Maakuntakaavoitus merialueilla MRL:n mukaista alueiden käytön suunnittelua Suomessa merialueiden suunnittelua koskevaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Ysp/13 15.12.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Ysp/13 15.12.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Asia tulisi käsitellä kokouksessa 13 Lausunto aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle rakennusviraston hakemuksesta Verkkosaaren eteläosan rantarakentamiseksi,

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS RANTA- ALUEILLA JA ERÄILLÄ OSA-ALUEILLA

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS RANTA- ALUEILLA JA ERÄILLÄ OSA-ALUEILLA 1 LAPPAJÄRVI KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS RANTA- ALUEILLA JA ERÄILLÄ OSA-ALUEILLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnitelman nimi ja suunnittelualue Suunnitelman nimi on LAPPAJÄRVEN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (6) 232 Lausunnon antaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Helsingin Sataman meriläjityksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Viite:

Lisätiedot

Porin Tahkoluodon edustan merituulipuisto

Porin Tahkoluodon edustan merituulipuisto Porin Tahkoluodon edustan merituulipuisto YVA 2005-2007 o VE1: 12-16 voimalaa lähempänä rantaa o VE2: I vaihe vaihtoehdon 1 voimalat ja II vaihe ulommas merelle 10-16 lisävoimalaa Jatkosuunnittelua 2008-2013

Lisätiedot

Lestijärven tuulivoimapuisto

Lestijärven tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LESTIJÄRVEN TUULIVOIMA OY Lestijärven tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet E126 x 118 x HH170 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 182014 P20818 FCG

Lisätiedot

Vesijärven Enonselkä lähikalastuskohteena Mitä se tarjoaa?

Vesijärven Enonselkä lähikalastuskohteena Mitä se tarjoaa? Vesijärven Enonselkä lähikalastuskohteena Mitä se tarjoaa? Lähikalastusseminaari 10.11.2016 Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut Vesijärvi -Vesijärvi on luontaisesti kirkasvetinen

Lisätiedot

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO HIRVENSALMEN KUNTA PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO Kaavaselostus 20.2.2012 Kaavan vireilletulo: Tekninen lautakunta 7.10.2011 39 Kaavan hyväksyminen:

Lisätiedot

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari 30.10.2013, Oulu Esityksen sisältö Yleistä tuulivoimasta ja tuulivoimarakentamisesta Maakunnalliset selvitykset Tuulivoiman hankekehitys Metsähallituksen rooli

Lisätiedot

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE arkis KUOPION KAUPUNKI HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU 2.2.2018 Kansikuva: Kuvasovitus Heinjoen uudesta ylijäämämaiden läjitysalueesta, näkymä Korsumäeltä. TIIVISTELMÄ Kuopion

Lisätiedot

KALAJOEN KAUPUNKI, KALAJOEN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Luonnosvaiheen kuuleminen 15.1. 13.2.2015

KALAJOEN KAUPUNKI, KALAJOEN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Luonnosvaiheen kuuleminen 15.1. 13.2.2015 KALAJOEN KAUPUNKI, KALAJOEN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Luonnosvaiheen kuuleminen 15.1. 13.2.2015 ASUKASKYSELY OSAYLEISKAAVALUONNOKSESTA Vastaajan nimi: Osoite: Puhelinnumero / sähköpostiosoite: Olen kaava-alueen

Lisätiedot

Esimerkkejä ekologisista kompensaatioista merellä. Kirsi Kostamo SYKE/Merikeskus Ekologiset kompensaatiot merellä seminaari 13.4.

Esimerkkejä ekologisista kompensaatioista merellä. Kirsi Kostamo SYKE/Merikeskus Ekologiset kompensaatiot merellä seminaari 13.4. Esimerkkejä ekologisista kompensaatioista merellä Kirsi Kostamo SYKE/Merikeskus Ekologiset kompensaatiot merellä seminaari 13.4.2018 Ekologisten kompensaatioiden käyttö maailmalla Ekologisia kompensaatioita

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9. HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 14.4.2015 Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.2014 162 Kaavan hyväksyminen: Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo

Lisätiedot

Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset matkailuun

Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset matkailuun Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset Timo Huhtinen 22.12.2016 2 (10) 22.12.2016 Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset SISÄLTÖ 1 SELVITYKSEN TARKOITUS... 3 2 LAPIN MATKAILUN MAANKÄYTTÖSTRATEGIA 2040...

Lisätiedot

Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma. Maija Stenvall, Uudenmaan liitto

Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma. Maija Stenvall, Uudenmaan liitto Asemakaava-alueiden ulkopuolinen rakentaminen Uudellamaalla, maakuntakaavoituksen näkökulma Maija Stenvall, Uudenmaan liitto MAL verkosto Oulu 13.11.2012 Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaava 2 Suunnittelualueena

Lisätiedot

Maisema ja virkistysarvokauppa. Tapio Nummi Suomen metsäkeskus

Maisema ja virkistysarvokauppa. Tapio Nummi Suomen metsäkeskus Maisema ja virkistysarvokauppa Tapio Nummi Suomen metsäkeskus Maisema- ja virkistysarvokauppa Käsitteet eivät ole vakiintuneet Tapio: Metsämaiseman vuokraus MTK: Virkistysarvokauppa Metla: Maisema- ja

Lisätiedot

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (5) KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

OSALLISTU PYHÄJÄRVEN MURTOMÄELLE SUUNNITELTUA TUULIVOIMAPUISTOA KOSKEVAAN ASUKASKYSELYYN

OSALLISTU PYHÄJÄRVEN MURTOMÄELLE SUUNNITELTUA TUULIVOIMAPUISTOA KOSKEVAAN ASUKASKYSELYYN OSALLISTU PYHÄJÄRVEN MURTOMÄELLE SUUNNITELTUA TUULIVOIMAPUISTOA KOSKEVAAN ASUKASKYSELYYN YIT Rakennus Oy ja Pyhäjärven kaupunki haluavat kuulla mielipiteesi suunnitteilla olevasta tuulivoimapuistosta osana

Lisätiedot

TOIVOLA-MYNTTILÄ-PERUVESI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

TOIVOLA-MYNTTILÄ-PERUVESI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS TOIVOLA-MYNTTILÄ-PERUVESI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS Osayleiskaavan muutos Mäntyharjun kunnan (507) Niinimäen kylän (419) tilan Antinmäki 1:66 osa-alueella. Suunnittelualueen likimääräinen sijainti jarmo.makela@karttaako.fi

Lisätiedot

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN Haapajärven kaupunki Tekninen lautakunta Kirkkokatu 2 85800 Haapajärvi Infinergies Finland Oy Karppilantie 20 90450 Kempele Puh. 044 7595 050 sisko.kotzschmar@infinergiesfinland.com www.infinergies.com

Lisätiedot

Kailon asemakaavamuutos AK-364. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Sisällys. Suunnittelualueen rajaus

Kailon asemakaavamuutos AK-364. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Sisällys. Suunnittelualueen rajaus Naantalin kaupunki tekniset palvelut maankäyttöosasto asemakaavoitus sivu 1/6 Kailon asemakaavamuutos AK-364 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma eli OAS on kooste

Lisätiedot

KAAVASELOSTUS. Asemakaava Vierumäen Laviassuon ja Vuolenkoskentien väliselle alueelle

KAAVASELOSTUS. Asemakaava Vierumäen Laviassuon ja Vuolenkoskentien väliselle alueelle KAAVASELOSTUS Asemakaava Vierumäen Laviassuon ja Vuolenkoskentien väliselle alueelle LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan laitos Ympäristöteknologian koulutusohjelma Miljöösuunnittelun suuntautumisvaihtoehto

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Hankilanneva_Valkeselvitys- CGYK150219- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO HANKILANNEVA Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 02.12.2014

Lisätiedot

Etelä-Savon seutukaava, joka on vahvistettu ympäristöministeriössä 18.12.2001, koskee koko suunnittelualuetta.

Etelä-Savon seutukaava, joka on vahvistettu ympäristöministeriössä 18.12.2001, koskee koko suunnittelualuetta. SULKAVAN KUNTA PARTALANSAAREN RANTAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelualue Oikeusvaikutteinen osayleiskaava on tarkoitus laatia Sulkavan kunnan Partalansaaren ranta-alueille.

Lisätiedot

Inarijärven kalatalousvelvoitteen muutostarpeiden selvitys

Inarijärven kalatalousvelvoitteen muutostarpeiden selvitys Inarijärven kalatalousvelvoitteen muutostarpeiden selvitys Maare Marttila Inarijärven seurantaryhmän kokous 2/2018 20.09.2018 Veskoniemi SISÄLTÖ Taustaa Vahinkoarvio Istutusten tavoitteet ja tuloksellisuus

Lisätiedot

Siikainen Jäneskeidas 20.3.2014. Jari Suominen

Siikainen Jäneskeidas 20.3.2014. Jari Suominen Siikainen Jäneskeidas 20.3.2014 Jari Suominen Siikainen Jäneskeidas Projekti muodostuu 8:sta voimalasta Toimittaja tanskalainen Vestas á 3,3 MW, torni 137 m, halkaisija 126 m Kapasiteetti yhteensä 26

Lisätiedot

Lapin suuret tekojärvet kalastuksen, hoidon ja tutkimuksen kohteena

Lapin suuret tekojärvet kalastuksen, hoidon ja tutkimuksen kohteena Lapin suuret tekojärvet kalastuksen, hoidon ja tutkimuksen kohteena Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Inarin kalantutkimus ja vesiviljely Ahti Mutenia Lokan ja Porttipahdan ominaisuuksia Rakennettu

Lisätiedot

Kokemukset tuulivoimaloista

Kokemukset tuulivoimaloista Kokemukset tuulivoimaloista Haastattelututkimus Iin Olhavassa Maija Suokas, Johanna Varjo, Valtteri Hongisto Työterveyslaitos, Turku Tulosten julkistaminen 15.9.2015 verkossa Tämä esitys on vapaasti nähtävissä

Lisätiedot

FENNOVOIMA Ydinvoimalaitoshanke, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukaskysely Pyhäjoki 10/2008

FENNOVOIMA Ydinvoimalaitoshanke, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukaskysely Pyhäjoki 10/2008 FENNOVOIMA Ydinvoimalaitoshanke, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukaskysely Pyhäjoki /28 1 Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa

Lisätiedot

SATAKUNNAN MAAKUNTAKAAVA Ehdotus 27.4.2009

SATAKUNNAN MAAKUNTAKAAVA Ehdotus 27.4.2009 SATAKUNNAN MAAKUNTAKAAVA Ehdotus 27.4.2009 NAKKILAN TAAJAMAOSAYLEISKAAVAN Tarkistaminen ja laajentaminen 2010 SATAKUNNAN ALUESUUNNITTELUN YHTEISTYÖRYHMÄ 20.1.2011 * KAAVOITUSARKKITEHTI SUSANNA ROSLÖF Satakunnan

Lisätiedot

LIITE 11. Leipiön tuulivoimapuiston osayleiskaava Halmekankaan tuulivoimapuiston osayleiskaava Onkalon tuulivoimapuiston osayleiskaava.

LIITE 11. Leipiön tuulivoimapuiston osayleiskaava Halmekankaan tuulivoimapuiston osayleiskaava Onkalon tuulivoimapuiston osayleiskaava. S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LIITE 11 SIMON KUNTA Havainnekuvat FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 14.5.2014 P19456 1 (17) 1 Johdanto Havainnekuvat on laadittu WindPRO-ohjelmiston PHOTOMONTAGE modulilla.

Lisätiedot

Espoo Salo-oikoradan karttapalautekysely

Espoo Salo-oikoradan karttapalautekysely Espoo Salo-oikoradan karttapalautekysely 08 8..09 Kyselyn toteutus Palautekysely oli avoinna 9.0.-0..08 Kyselyn kartalla esitettiin alustavan yleissuunnitelman kahden raiteen ratalinja maakuntakaavan maastokäytävässä.

Lisätiedot

Hakalan kaupunginosa (5), Kalmaa-Hietaranta asemakaava

Hakalan kaupunginosa (5), Kalmaa-Hietaranta asemakaava Ymp.ltk 14.4.2015 / 26 Hakalan kaupunginosa (5), Kalmaa-Hietaranta asemakaava Asemakaava koskee Kalman kylän osaa kiinteistöstä (6:13) sekä lähiympäristöä. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 14.4.2014

Lisätiedot

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti Kysely suomalaisten luontosuhteesta Kyselyn tulosten koonti 21.6.2018 Kyselyllä selvittiin suomalaisten suhdetta luontoon, sen monimuotoisuuden turvaamiseen ja siihen, miten vastuut tulisi jakaa eri tahojen

Lisätiedot

Vastarannan kiiski Contrarian. Helsinki Jarno Aaltonen

Vastarannan kiiski Contrarian. Helsinki Jarno Aaltonen Vastarannan kiiski Contrarian Helsinki 6.4.2018 Jarno Aaltonen Vuodet 2009-2010 Kalastusta Pyhärannassa. Yksi vene, verkkoja noin 1km. Saaliit vähäisiä. Enemmän harrastus kuin ammatti. Halu kehittyä kova.

Lisätiedot

o övv Liite 8 Finnpulp Oy, ympäristölupahakemuksen täydennys 26.5.20 16

o övv Liite 8 Finnpulp Oy, ympäristölupahakemuksen täydennys 26.5.20 16 o övv Finnpulp Oy, ympäristölupahakemuksen täydennys 26.5.20 16 Liite 8 Kalataloudellisen vahingon korvaaminen vesialueen omistajille, kalatalousmaksu ja rantakiinteistöjen virkistyskäyttöhaitta Kalaraloudellisen

Lisätiedot