VIR GO by SÄRMÄ. Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille projektin

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIR GO by SÄRMÄ. Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille projektin"

Transkriptio

1 VIR GO by SÄRMÄ Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille projektin LOPPURAPORTTI Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu, Itsenäisen Suoriutumisen Innovaatiokeskus ISAK 1(34)

2 Sisällysluettelo I YHTEYSTIEDOT... 4 II TIIVISTELMÄ... 5 III LOPPURAPORTTI Henkilöstö Hankkeen ohjausryhmä Hankkeen yhteistyötahot Lyhyt katsaus virtuaalimaailmaan Hankkeen saavutetut tavoitteet ajanjaksolla Yhteenveto saavutetuista tavoitteista...11 Saavutettujen tavoitteiden tarkempi yksilöinti: Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat Harjoitus ja opinnäytetyöt Asiantuntijaverkoston luominen ja työskentelyn kehittäminen Virtuaalimalli Kolin loma asuntomessuilla Kolin loma asuntomessujen osasto Virtuaalimallin oheistietokanta Hankkeen keskeiset toimenpiteet Ohjausryhmä Luonnostasoinen kuvaus kokonaisvaltaisen, integroidun PCpohjaisen järjestelmän kokoamiseen talotekniikan, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin yhteiskäyttöä varten Selvitys uudenlaisesta massiivipuuseinäelementin käytöstä vapaaajan asunnon sisäseinärakenteissa Kolin loma asuntomessujen alueen esteettömyyden lisääminen Kartoitus ja valmistelutyö esteettömän grillikatoksen rakentamisesta Kolin loma asuntomessualueelle Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen luonnossuunnitelmien pohjalta Osasto Kolin loma asuntomessuilla 2006, Lieksassa Yleisen esteettömyystietoisuuden lisääminen eli tiedottaminen ja vaikuttaminen Tuotettu materiaali Opiskelijoiden harjoittelu ja opinnäytetyöt Arvio vaikuttavuudesta Asiantuntijaverkostot Kohteen luonnossuunnitelmat Esteettömyystietoisuuden lisääminen Palaute virtuaalimallista (34)

3 8. Muutosten johtaminen Projektin organisointi, vaiheistus ja ositus Sisällön ja muutosten ohjaus Riskien hallinta projektissa Viestintä ja tiedottaminen Informaatioteknologian hyödyntäminen Jatkotoimenpide ehdotukset...32 IV LIITTEET (34)

4 I YHTEYSTIEDOT Projektin yhteystiedot Hankkeen nimi Älykäs, elinkaarta palveleva vapaa ajan asunto Kolin loma asuntomessuille projekti (SÄRMÄ projekti) Vastuutaho Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Itsenäisen Suoriutumisen Innovaatiokeskus ISAK Yhteyshenkilöt Projektijohtaja Timo Ekroos Rehtorintoimisto, Tikkarinne 9, JOENSUU GSM Sähköposti: Kehittämisjohtaja Lasse Neuvonen Rehtorin toimisto, Tikkarinne 9, JOENSUU Puh. (013) GSM Sähköposti: Hankkeen toteutusaika: Rahoittajat: JOSEK Oy Lieksan kaupunki Pohjois Karjalan maakuntaliitto Loppuraportin kansikuva Ville Penttinen virtuaalimaailman kuvaus Seppo Laukkanen, SenseTrix 4(34)

5 II TIIVISTELMÄ Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille projektin nimi jo kertoo hankkeen päätavoitteet. Lyhyesti kerrattuna tavoitteet olivat älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat, suunnitelmien virtuaalinen mallintaminen ja virtuaalimallin esittely kolmen viikon ajan Kolin loma asuntomessuilla kesällä Loppuraportissa on kuvattu hankkeen saavutetut tavoitteet eli älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat, harjoitus ja opinnäytetyöt, asiantuntijaverkoston luominen ja työskentelyn kehittäminen, virtuaalimallin esittely Kolin loma asuntomessuilla, virtuaalimallin oheistietokanta ja koulutustilaisuudet ja konsultaatiot esteettömyyden osalta. Hankkeen toiminta on perustunut suoraan tavoitteiden toteuttamiseen. Virtuaalimalli, mikä se on? Jotta haluttu kohde saadaan virtuaalitilaan, se täytyy mallintaa oikein 3Dmuodossa. 3D mallintaminen tarkoittaa sitä, että kohteesta tehdään ikään kuin pienoismalli tietokoneelle. Pelkkä kuva rakennuksesta ei riitä. Kuvassa täytyy olla mukana pituus, leveys ja syvyys siten, että kuvaa voidaan käännellä ja sen sisään voidaan sukeltaa kyseistä kuvaa ei tarkastella pelkästään yhdeltä puolelta kuten paperilla. Tarkasteltavaan malliin täytyy tehdä kaikki osat samoin kuin pienoismallissa. Yhteenvetona voidaan sanoa, että Kolilla esillä ollut virtuaalitalo oli tietokoneiden avulla esitetty pienoismalli. Mallinnuksessa pitää huomioida rakenteiden lisäksi materiaalien ominaisuudet, valon näkyminen erilaisilla pinnoilla, varjot, liikkuvat osat, jne. Liikkuviin osiin tehdään animaatiot. Tehdyn mallin aitous riippuu käytettävästä tietokoneesta ja sen grafiikkakortista, mallia pyörittävästä ohjelmasta sekä 3Dmallintajan kyvyistä. SÄRMÄ hanke teki yhteistyötä mallinnukseen liittyen mm. Outokummun Pelitalon, VTT:n ja SensiTrix Oy:n kanssa, jotka pystyivät tarjoamaan käyttöömme alan huippuosaamista ja uutta tekniikkaa. Toimenpiteillä tavoitteisiin Toimenpiteet, joilla tavoitteisiin on päästy, olivat asiantuntija ja sidosryhmätyöskentely, toimivan ja esteettömän vapaa ajan asunnon suunnitelmien tilaaminen, luonnostasoisen kuvauksen laatiminen kokonaisvaltaisen, integ 5(34)

6 roidun PC pohjaisen järjestelmän kokoamiseen talotekniikan, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin yhteiskäyttöä varten, kartoitus ja valmistelutyön tekeminen esteettömän grillikatoksen rakentamiseksi Kolin lomaasuntomessualueelle, loma asunnon virtuaalinen mallintaminen, osaston organisoiminen Kolin loma asuntomessuille, yleisen esteettömyystietoisuuden lisääminen tiedottamalla, tuottamalla esittelymateriaalia hankkeesta ja opiskelijoiden harjoittelu ja opinnäytetöillä. Mallintamisen on jatkuttava Tämän virtuaalimallin tuottaminen osoitti, että mallintamisen prosesseja voidaan yksinkertaistaa ja näin saada mallintamisen hintatasoa kohtuullisemmaksi. Tämä edellyttää mallintamisen tehostamista ja siirtämistä esim. muotoilun palvelukeskuksen tapaisiin yksiköihin. Mallintaminen kokonaisvaltaisena työnä on vielä lastenkengissä. Todella hyvin mallinnettuja, visualisoituja ja vuorovaikutteisia ympäristöjä löytyy pelitaloista, jotka käyttävät peliympäristöjen tuottamiseen rahaa kymmeniä miljoonia euroja, kymmeniä pelinrakentajia ja vuosikausia aikaa. Meidän mallimme on tuotettu taloudellisesti ja lyhyellä aikavälillä. Sitä voidaan pitää ensimmäisenä prototyyppinä, joka avaa äärettömät mahdollisuudet mallin hyödyntämiseen esteettömyyden kehittämisessä ja koulutuksen tukimateriaalina. Työ ei lopu tähän tästä se vasta alkaa! 6(34)

7 III LOPPURAPORTTI 1. Henkilöstö Projektipäällikkö Mervi Niemelä Hytönen (kokoaikainen) ja projektisihteeri Hilkka Malinen (osaaikainen) Lisäksi projektijohtaja Timo Ekroos ja suunnittelija Seija Örn (ent. Parkkinen) sekä hankepäällikkö Susanna Varis alkaen ovat laskuttaneet hanketta tehdystä työstä tuntiseurannan perusteella. 2. Hankkeen ohjausryhmä Kauppinen Jarmo, Josek Oy, puheenjohtaja Ekroos Timo, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu/isak Heikkinen Ani Elena, Joensuun seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Kilpeläinen Ari, Karelment Oy Kokkonen Pellervo, Savonlinnan Matkailun Osaamiskeskus Laitinen Oiva, Pohjois Karjalan Maakuntaliitto Lehikoinen Paula, Joensuun Reumayhdistys ry Lehikoinen Urpo, Joensuun Tiedepuisto Oy Loijas Sari, STM, Valtakunnallinen vammaisneuvosto Mikkonen Harri, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Neuvonen Lasse, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Niemelä Hytönen Mervi, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu/isak Savolainen Heikki, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy Tahkokallio Päivi, STAKES, Design for All verkosto Turunen Tapio Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Malinen Hilkka, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu/isak (sihteeri) 3. Hankkeen yhteistyötahot Hanke on tehnyt yhteistyötä seuraavien tahojen kanssa: Avence Digital Oy Joensuun Tiedepuisto Oy Joensuun Yliopisto, Savonlinnan Matkailualan osaamiskeskus 7(34)

8 Joensuun Yliopisto, Täydennyskoulutuskeskus KareliaExpert Matkailupalvelu Oy Karelment Oy Kolin loma asuntomessutoimisto, Lieksa Puuteknologia osaamiskeskus Puugia, Joensuun Tiedepuisto Oy Liikenne ja viestintä ministeriön ELSA ohjelma Abloy Oy Chasswheel Oy Martela Oy Miratel Oy Vemta Oy Väinö Korpinen Oy Virtuaaliammattikorkeakoulu /PKAMK 4. Lyhyt katsaus virtuaalimaailmaan Kuva 1: Virtuaalitodellisuus Kuvassa 1 virtuaalitodellisuus on esitetty sellaisena kuin monet tahot sitä tänä päivänä käyttävät. Tässä käyttäjä tai käyttäjät ovat kuution sisällä. Jokaiselle kuution seinämälle, mukaan lukien katto ja lattia (seiniä 6kpl) heijastetaan tietokoneelta kaksi kuvaa. 8(34)

9 Toinen kuvista on tarkoitettu vasemmalle ja toinen oikealle silmälle. Kuvat ovat hieman eri kuvakulmasta, mutta muutoin toisiaan vastaavia. Tämä stereokuva pompahtaa pois seinästä niin, että käyttäjä näkee kuvan, jossa on syvyysominaisuus mukana. Käyttäjän näköaisti ei pysty havainnoimaan seinää, jolle kuva on heijastettu. Kun tällainen kuutiokuva on käyttäjän ympärillä, syntyy käyttäjälle vaikutelma hologrammeista. Katsoja kokee, että kuvassa olevat 3D objektit ovat hologrammeja, vaikka ne eivät sitä todellisuudessa olekaan. Käyttäjä voi kuitenkin kiertää kuvissa näkyvän virtuaalisen pöydän fyysisesti tai oikeasti ryömiä sen ali aivan kuin kyse olisi hologrammeista. Kuva 1 kuvaa tilannetta, jossa pyritään erilaisin tekniikoin huijaamaan ihmisen aisteja: näköaisti näkee vain ja ainoastaan tietokoneen lähettämää kuvaa, riippumatta siitä mihin suuntaan ihminen katsoo. Silmä ei myöskään erota heijastuspintaa, kuvat näyttävät todelliselta. Syntyy aistimus, jossa silmä näkee kauas vaikka kuva onkin todellisuudessa metrin päässä. Ympärillä oleva kaiutinjärjestelmä tekee saman kuuloaistille käyttäjä kuulee vain ne äänet, joita tietokone lähettää. Tällaisessa virtuaalitilassa käyttäjä kokee mahdollisimman vahvasti, että hän on sisällä virtuaalimaailmassa. Filosofisesti ajateltuna todellisuus on sitä, mitä koemme. Se määrittyy sen mukaan, mitä aistimme kertovat. Tilanteessa, jossa aisteillemme luodaan tahallisesti uskottavia ja täydellisiä harhakuvia, on kyse harhatodellisuuden luomisesta. Ja koska todellisuus on sitä mitä aistit kertovat, voidaan puhua harhatodellisuudesta. Tästä tulevat sanat virtuaalitodellisuus, lumetodellisuus, fake reality. Käytännössä kuuden (6) seinämän tilan rakentaminen on kallista ja hankalaa, jonka vuoksi monesti käytetään yksinkertaisempaa versiota. Yksinkertaisemmassa versiossa on vain 2 seinämää, joille tietokone heijastaa stereokuvan, kts. kuva 2. Kuva 2: Kevyempi virtuaalitodellisuus 9(34)

10 Kahden seinän laitekokonaisuudella ei enää synny hologrammivaikutelmaa, mutta muutoin periaate on sama kuin 6 seinämän laitekokonaisuudessa. Toisinaan käytetään pelkkiä datalaseja, mutta niiden laatu on yleensä heikko verrattuna isompiin järjestelmiin ja siksi niiden käyttö on vähäistä. Virtuaalimallin esittämiseen tarkoitettuja järjestelmiä on maailmalla useammallakin taholla, mutta ne ovat kaikki rekalla liikuteltavia kokonsa takia, niiden pystytys kestää useista tunneista päiviin ja niiden vaatima tila on kohtuullisen suuri. Suomalainen SenseTrix on kuitenkin kehittänyt ns. mobiilin version, joka kulkee vaikka bussissa yhden miehen matkassa: Mobiili versio sopi helpon siirrettävyytensä vuoksi Kolin lomaasuntomessuilla käytettäväksi esityslaitteisto saatiin nopeasti kasaan ja se mahtui hyvin telttaan. Kuitenkin se antoi riittävän suuren ja stereomaisen kuvan, jotta kohtuullinen tunnelma esitellystä rakennuksesta saatiin aikaan. Jotta haluttu kohde, esim. talo, saadaan virtuaalitilaan, se täytyy mallintaa oikein 3D muodossa. 3D mallintaminen tarkoittaa, että kohteesta tehdään pienoismalli tietokoneelle. Pelkkä kuva ei riitä. Kuvassa täytyy olla mukana pituus, leveys ja syvyys siten, että kuvaa voidaan käännellä ja sen sisään voidaan sukeltaa kuvaa ei tarkastella pelkästään yhdeltä puolelta kuten paperilla. Tarkasteltavaan malliin täytyy tehdä kaikki osat samoin kuin pienoismallissa. 10(34)

11 Voidaankin siis sanoa, että Kolilla ollut virtuaalinen rakennus oli tietokoneilla esitetty pienoismalli. Mallinnuksessa pitää huomioida rakenteiden lisäksi materiaalien ominaisuudet, valon näkyminen erilaisilla pinnoilla, varjot, liikkuvat osat (kuten avautuvat ovet) jne. Liikkuviin osiin tehdään animaatiot joko mallinnusohjelmassa tai sitten ne voidaan tehdä ohjelmoinnin kautta (hitaampi ja työläämpi vaihtoehto). Tehdyn mallin aidon näköisyys riippuu käytettävästä tietokoneesta ja sen grafiikkakortista, mallia pyörittävästä ohjelmasta sekä 3D mallintajan kyvyistä. 5. Hankkeen saavutetut tavoitteet ajanjaksolla Yhteenveto saavutetuista tavoitteista a. Hankesuunnitelmassa on määritelty, että projektin toiminnan tuloksena syntyvät seuraavat tuotteet: I Virtuaalinen, älykäs, elinkaarta palveleva vapaa ajan asunnon malli, II Teknologiaratkaisujen sisällön/toiminnallisuuden määrittelymalli ja III Koulutusta, jossa hyödynnetään projektin tuottamaa virtuaalista mallia ja asiantuntijaverkostoa. b. Loppuraportissa on lueteltu seuraavat saavutetut tavoitteet: I Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat Suunnitelmat koostuvat seuraavista alakohdista: 1. Archicad ohjelmalla laaditut rakennussuunnitelmat älykkäästä, elinkaarta palvelevasta vapaa ajan asunnosta 2. Selvitys siitä, että talotehtaiden elementtitekniikalla pystytään toteuttamaan elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon ulkoseinäelementit eli rakenteet 3. Tavoitehinta arvio suunnitelmien mukaisesta vapaa ajan asunnosta 4. Alustava kuvaus kokonaisvaltaisen, integroidun PC pohjaisen järjestelmän kokoamisesta kiinteistön, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin käyttämiseen yhden käyttöliittymän avulla. 5. Alustava kartoitus massiivipuuseinäelementin käytöstä puurunkoisen rakennuksen kosteiden ja WC tilojen väliseinärakenteessa 6. Esteettömän grillikatoksen suunnitelmat 11(34)

12 II Harjoitus ja opinnäytetyöt III Asiantuntijaverkoston luominen ja työskentelyn kehittäminen III Virtuaalimalli Kolin loma asuntomessuilla IV Virtuaalimallin oheistietokanta V Koulutustilaisuudet ja konsultaatiot esteettömyyden osalta Saavutettujen tavoitteiden tarkempi yksilöinti: 5.1. Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat Arkkitehti Osmo Karttusen Archicad ohjelmalla laaditut rakennussuunnitelmat älykkäästä, elinkaarta palvelevasta vapaa ajan asunnosta. Luonnossuunnitelmien kuvat ovat liitteenä 1. Selvitys siitä, että talotehtaiden elementtitekniikalla pystytään toteuttamaan suunnitelmien mukaisen elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon ulkoseinäelementit eli runkorakenteet Tavoitehinta arvio suunnitelmien mukaisesta vapaa ajan asunnosta Alustava kuvaus kokonaisvaltaisen, integroidun PC pohjaisen järjestelmän kokoamisesta kiinteistön, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin käyttämiseen yhden käyttöliittymän kautta. Sisällön kuvaus on liitteenä 2. Alustava selvitys massiivipuuseinäelementin käytöstä puurunkoisen rakennuksen kosteiden ja WC tilojen väliseinärakenteessa Esteetön grillikatos, luonnossuunnitelmat ovat liitteenä Harjoitus ja opinnäytetyöt Sosiaalialan koulutusohjelman opiskelijoiden Jaana Heiskanen ja Anne Malinen harjoitustyönä tekemä MANU opas eli Opas oheistoiminnan toteuttamiseen erityisryhmille kesätapahtumien yhteydessä Viestinnän koulutusohjelman oppilastyönä tuotettu Apuvälinevideo, jossa esiintyjinä toimivat käyttäjäarvioijat Tekniikan koulutusohjelman insinööriopiskelijoiden Mikko Eronen ja Matti Hyttinen insinöörityö Esteettömän loma asunnon alapohjan ja perustusten suunnittelu, rakenteiden mitoitus ja kustannuslaskenta Kuvataideopiskelija Heini Urhosen suunnittelemat ja valmistamat esteettömyysominaisuuksia omaavat puujakkarat Kolin lomaasuntomessu osastolle 12(34)

13 5.3. Asiantuntijaverkoston luominen ja työskentelyn kehittäminen Nettityötilan koekäyttö ja hyödyntäminen hankkeen asiantuntijaverkoston työskentelyssä ja sisällön tuottamisessa älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmiin 5.4. Virtuaalimalli Kolin loma asuntomessuilla Arkkitehti Osmo Karttusen laatimat pääpiirustustasoiset suunnitelmat älykkäästä, elinkaarta palvelevasta vapaa ajan asunnosta Suunnitelmien siirto kolmiulotteista mallintamista varten Pohjois Karjalan koulutuskuntayhtymän Pelitaloon, Outokumpuun Pelitalon kolmiulotteisen mallin siirtäminen VTT:lle koodausta ja virtuaaliesityksen valmistelua varten Virtuaalimallin siirto SenseTrix:lle, jolta vuokrataan Mobitrix laitteisto messuosastolle Virtuaalimallin esittäminen ja esittely Kolin loma asuntomessuilla 5.5. Kolin loma asuntomessujen osasto Näyttelypaikka (30 m2) Nettiyhteys messuosastolla Messuosaston varusteet ja kalusteet yhteistyössä Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulun markkinoinnin kanssa Esteettömyys ominaisuuksia sisältävien puujakkaroiden suunnittelu ja valmistus messuosastolle Hankkeen esitteen suunnittelu ja painatus messuja varten yhteistyössä ammattikorkeakoulun markkinoinnin kanssa Nimikilpailun ja kyselylomakkeiden suunnittelu ja kopiointi Kahden opiskelijan rekrytointi ja perehdyttäminen messuesittelijöiksi Käyttäjäarvioijien (4 henkilöä) rekrytointi asiantuntijoiksi messuosastolle Miratel Oy, Chasswheel Oy ja Väinö Korpinen Oy edustajien vierailut osastolla Mobitrix esityslaitteiston vuokraus messuille Virtuaalimallin sekä mukana olevien yritysten tuotteiden esittely Kolin loma asuntomessuilla 5.6. Virtuaalimallin oheistietokanta Virtuaalimallin oheistietokantaan ovat tuotetietonsa antaneet Abloy Oy, Miratel Oy, Väinö Korpinen Oy, Vemta Oy ja Chasswheel Oy 13(34)

14 6. Hankkeen keskeiset toimenpiteet 6.1. Ohjausryhmä Rehtori Pentti Maljajoki nimesi projektin ohjausryhmän yksihenkilöisen viranomaisen päätöksellä huhtikuussa Ohjausryhmän ensimmäisessä kokouksessa puheenjohtajaksi valittiin ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy. Ohjausryhmä on kokoontunut hankkeen aikana kaikkiaan yhdeksän (9) kertaa. Osallistuminen ohjausryhmän kokouksiin: Jäsen Yhteisö Kauppinen Jarmo Josek Oy (pj) 4 /4 5/5 Ekroos Timo PKAMK/ISAK 4 /4 4 /5 Heikkinen Ani Elena Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 0 /4 0 /5 Kilpeläinen Ari Karelment Oy 0 /4 0 /5 Kokkonen Pellervo Hakolahti Teemu Savonlinnan Matkailun Osaamiskeskus 1 /4 0 /5 Laitinen Oiva Pohjois Karjalan Maakuntaliitto 2 /4 2 /5 Lehikoinen Paula Joensuun Reumayhdistys ry 4 /4 4 /5 Lehikoinen Urpo Joensuun Tiedepuisto Oy 3 /4 4 /5 Loijas Sari STM 3 /4 5 /5 Valtakunnallinen vammaisneuvosto Mikkonen Harri PKAMK 2 /4 3 /5 Neuvonen Lasse PKAMK 3 /4 0 /5 Niemelä Hytönen PKAMK/ISAK 4 /4 5 /5 Mervi Savolainen Heikki Karelia Expert Matkailupalvelu Oy 3 /4 0 /5 Tahkokallio Päivi Design for All verkosto 2 /4 0 /5 STAKES Turunen Tapio PKAMK 4 /4 5 /5 Malinen Hilkka PKAMK/ISAK (siht.) 4 /4 3 /5 14(34)

15 6.2. Asiantuntija ja sidosryhmätyöskentely Projektin alussa suunniteltiin, että operatiivisen työn tukena on kolme asiantuntijaryhmää eli projekti, teknologia ja rakentamisryhmä. Ryhmät perustettiin, jotta ryhmien jäsenten avulla hankkeen kehittämistyöhön saatiin moniammatillinen ote ja käytännön osaaminen. Ryhmätyöskentelyn tavoitteena oli arvioida ja kommentoida mitoituksen, rakennusteknisten ratkaisujen ja älykkään teknologian suunnittelu ja kehittämistyötä. Lisäksi ryhmien tehtävänä oli innovoida tekniikan uudenlaista soveltamista. Hankkeen painopisteen muuttuessa, teknologia ja projektiryhmässä päätettiin, että jatkossa hankkeessa toimii vain yksi ryhmä, projektiryhmä. Projektiryhmän tehtävä on arvioida operatiivisella tasolla virtuaalimallin sisällön kehittymistä ja mallin tuottamista. Projektiryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet. Ahonen Ulla, Sisäilmakeskus, Kaprakka Alajuuma Salli, käyttäjä Ekroos Timo. Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Gustafsson Nils, käyttäjä Hakolahti Teemu, Savonlinnan matkailun osaamiskeskus Hietala Marja, Lieksan asuntomessutoimisto Hyttinen Sauli, Lieksan asuntomessutoimisto Kaikko Ilkka, Joensun Tiedepuisto Oy Kauppinen Jarmo, JOSEK Oy Korhonen Voitto, projektiryhmän puheenjohtaja Lehikoinen Paula, Joensuun reumayhdistys ry Lehikoinen Seppo, käyttäjä Lehikoinen Urpo, Joensuun Tiedepuisto Oy Lindström Ella, Joensuun Tiedepuisto Oy Moilanen Raimo, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Neuvonen Lasse, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Niemelä Hytönen Mervi, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Paakkola Esko, Joensuun Yliopisto, täydennyskoulutuskeskus Palviainen Soila, Karelian Expert Matkailupalvelu Oy Parviainen Jouko, JOSEK Oy Pitkänen Sari, Joensuun Yliopisto, täydennyskoulutuskeskus 15(34)

16 Puranen Antti, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Savolainen Heikki, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy Sikanen Lauri, METLA Tahvanainen Pauli, JOSEK Oy Virtanen Petri, Avence Digital Oy Projektiryhmä on kokoontunut hankkeen aikana 8 kertaa. Teknologiaryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet: Ekroos Timo, Pohjois karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Hakolahti Teemu, Savonlinnan matkailun osaamiskeskus Korhonen Voitto Lehikoinen Urpo, Joensuun Tiedepuisto Oy, ryhmän puheenjohtaja Lehtiniemi Leena, Kolin loma asuntomessujen tiedottaja Lindström Ella, Joensuun Tiedepuisto Oy Niemelä Hytönen Mervi, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Parkkinen Seija, Pohjois karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Pitkänen Sari, Joensuun Yliopisto, täydennyskoulutuskeskus Puranen Antti, Pohjois karjalan ammattikorkeakoulu Savolainen Heikki, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy Virtanen Petri, Avence Digital Oy Wuorisalo Jyri, Avence Digital Oy Teknologiaryhmä sulautui osaksi projektiryhmää syksyllä 2005, jolloin tarkennettu hankehakemus virtuaalimallin tuottamisesta hyväksyttiin. Ryhmä kokoontui hankkeen aikana 5 kertaa. Rakentamisryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet: Ahonen Ulla, Sisäilmakeskus, Kaprakka Ekroos Timo, Pohjois karjalan ammattikoreakoulu / ISAK Kilpeläinen Ari, Karelment Oy Lindström Ella, Joensuun Tiedepuisto Oy Puranen Antti, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Suninen Jukka, Kolikeskus / Remal Ltd. (toukokuuhun 2005 asti) Välimäki Harri, Puugia, Joensuun Tiedepuisto Oy Rakentamisryhmä kokoontui hankkeen aikana 1 kerran. 16(34)

17 6.3. Suunnitelmat kokonaisvaltaisen toiminnallisuuden ja esteettömyyden toteuttamiseksi vapaa ajan asunnossa Esteettömyys oli monelle toimijalle hahmottumaton asia. Asian konkretisoimiseksi sovittiin maaliskuussa 2005 pidetyssä rakentamisryhmän kokouksessa, että projekti tilaa Kolin loma asuntomessujen tonttivaraukseen tarvittavat luonnossuunnitelmat älykkäästä, elinkaarta palvelevasta loma asunnosta. Kilpailutuksen jälkeen luonnossuunnitelmat tilattiin arkkitehti Osmo Karttuselta, arkkitehtitoimisto Torikka&Karttunen Oy, Joensuu. Luonnossuunnittelun pohjana oli projektipäällikön laatima ja alkuperäisen rakennuttajan suullisesti hyväksymä tilaohjelma. Tilaohjelman laadinnassa huomioitiin esteettömään vapaa ajan asumiseen liittyviä ominaisuuksia ja toimintoja seuraavasti: a) Toiminnallisuus / esteettömyys / käytettävyys vaihtoehtoisten toimintatapojen mahdollistaminen esim. mitoittamalla tilaan kaksi, toisilleen peilikuvallista makuuhuone ja WC tilaa, joissa molemmissa on tilaa pyörätuolin käyttäjille. Peilikuvalliset tilat mahdollistavat joko oikea tai vasenkätisen toiminnan mitoituksen lähtökohtana olivat manuaalipyörätuolin tai rollaattorin käyttäjät. Materiaali ja värivalinnoilla haettiin tukea näkö ja kehitysvammaisten sekä lievästi muistihäiriöisten henkilöiden toimintaan b) Teknologia kokonaisvaltaisen teknologiaratkaisun pohjana olivat asumiseen liittyvät sähköisesti hallittavat palvelut, ympäristönhallintateknologia asukkaan toiminnan tukemiseen(oviautomatiikka) ja älykäs talotekniikka kiinteistön ylläpitoon ja turvallisuuden tehostamiseen. c) Puuta uudella tavalla rakenteiden toteuttaminen terveellisesti puusta uudenlaisen seinärakenteen hyödyntäminen esim. WC tilojen seinärakenteissa siten, että tukien ja apuvälineiden kiinnittäminen rakenteisiin on turvallista ja riippumatonta seinän tukirakenteista d) Etätyö suunnitelmissa asuntoon varattiin etätyöhuone IT tekniikkaan perustuvan työskentelyn mahdollistamiseksi. IT yhteyksien sijoittami 17(34)

18 sella erilliseen työhuoneen haettiin rauhallista ympäristöä työn tekemiseen, viihteen hyödyntämiseen tai verkkopalveluiden käyttämiseen. e) Yhdessäolo ja vapaa aika pohjaratkaisussa on huomioitu asunnon käyttäminen sekä vapaaajan aktiviteettien tukiasemana että perheen / ystävien yhdessäolon tyyssijana. Makuu ja WC tilojen sijoittaminen rakennuksen eri päihin mahdollistaa vetäytymisen omaan rauhaan ja yhteistilojen sijoittuminen keskelle rakennusta tukee asukkaiden yhdessäoloa autokatoksen liittäminen kuistin katoksen yhteyteen mahdollistaa apuvälineiden käyttäjien, lasten kantokoppien/turvaistuinten, ruokaostosten ja matkalaukkujen siirtämisen säältä suojassa katoksesta sisätiloihin varaston ja pesutilojen sisäänkäynnin vierekkäin asettaminen mahdollistavat urheilu ja liikunta aktiviteettien suorittajien välineiden varastoinnin ja vaatehuollon sekä henkilökohtaisen hygienian ylläpidon tehokkuuden f) Asumista tukevat palvelut varaston hyödyntämisen lähtökohtana oli, että kuorma autolla voidaan suoraan varaston viereen tuoda esim. lavalle pakatut polttopuut Alkuperäisen rakennuttajan Jukka Sunisen vetäydyttyä hankkeesta, tilattiin KARRAK Oy:ltä tavoitehinta arvio luonnossuunnitelmien pohjalta. Hinta arvio oli tarpeellinen rakennuttajan etsimisen tukena. Keskusteluissa kävi ilmi, että vapaa ajan asunto on vaativa kohde ja yksittäinen pk yritys ei voi ottaa sen rakennuttaja ja ylläpitovastuuta kantaakseen. Pk toimijoiden mielestä taustalla täytyisi olla osuuskunta tai osakeyhtiö. Tämän pohjalta päätti projektipäällikkö hankkia ammattikorkeakoulun käyttämältä lakimiestoimistolta vertailumuistion osuuskunnan ja osakeyhtiön välisestä erosta ja niiden soveltuvuudesta rakennuttajavastuun kantamiseen. Vertailumuistion on laatinut asianajaja Jyrki Piiparinen Kontturi & Co Oy:stä. Rakennuttajan etsinnässä oltiin suoraan yhteydessä melkein 30 erilaiseen ja erityyppiseen toimijaan. Osa toimijoista oli Pohjois Karjalasta ja osa muualta Suomesta. 18(34)

19 Toimijat kokivat kohteen haasteelliseksi rakentamiskustannusten, jatkokäyttämisen, kohteen suuruuden tai pienuuden takia. Rakennuttajakartoituksen yhteydessä selvisi, että esteettömyys on edelleen haasteellinen asia. Esteettömyyden tuotteistaminen ja markkina arvo ovat edelleen minimissä Luonnostasoinen kuvaus kokonaisvaltaisen, integroidun PC pohjaisen järjestelmän kokoamiseen talotekniikan, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin yhteiskäyttöä varten Teknologiatyöryhmässä käsiteltiin vapaa ajan asunnon teknologisten ratkaisujen sisältöjä ja tavoitteita. Ryhmän työskentelyn pohjalta projektipäällikkö laati alustavan luonnoksen teknologisen kokonaisratkaisun toiminnallisista tavoitteista. Projektipäällikkö kartoitti ympäristöhallintalaitteiden (apuvälineet) ominaisuuksia ja kävi tutustumassa älykkäitä, PC pohjaisia taloteknisiä järjestelmiä toimittavaan yritykseen. Vapaa ajan asunnon suunnitelmiin varattiin erillinen tila etätyötilaksi Selvitys uudenlaisesta massiivipuuseinäelementin käytöstä vapaa ajan asunnon sisäseinärakenteissa Projektipäällikkö osallistui Puuosaamiskeskus Puugian järjestämään esittelypäivään toukokuussa 2005, jossa toimitusjohtaja Heinz Hamacher esitteli Hama Holz GmbH :n massiivipuuelementtirakennetta. Hama Holz:n massiivipuuelementtiä valmistetaan ja käytetään Keski Euroopassa. Tuote ei ole vielä Suomen markkinoilla. Hama Holtzhaus :n massiivipuuelementin rakennetta selviää viereisestä kuvasta. Elementti sopii ulko ja sisäseiniin sekä kosteantilan seinärakenteeksi. Massiivipuuelementti tukee esteettömyyttä siten, että WC ja kosteiden tilojen seinärakenteina se mahdollistaa tukien ja kiinteästi asennettavien apuvälineiden kiinnittämisen käyttäjän kannalta sopivampaan kohtaan. Tavanomaisissa seinärakenteissa tukien asentamiskohdan on ratkaissut seinärakenteiden tukirakenteet. 19(34)

20 Hankkeessa selvitettiin, että talotehtaat pystyvät valmistamaan suunnitelmissa esitetyn loma asunnon seinäelementit sekä ulko että sisäseinien osalta. Elokuussa 2005 projektipäällikkö pyysi hintatiedot seuraavilta yrityksiltä/tuotteilta: Abloy Oy/oviympäristöt ja oviautomatiikka, Väinö Korpinen Oy/pesuhuoneen ja WC tilojen kalusteet ja varusteet, H.I.M Säätökaluste/keittiökalusteet, Homesoft Oy/talotekniikka, Lämpötalo Oy/pellettilämmitin ja lämmön siirto sekä ilmanvaihto ja Honkarakenne Oy/asunnon runkorakenteet, vesikatto, rakenteisiin liittyvät kalusteet. Saatujen hintatietojen kanssa käytiin vielä neuvotteluja rakennuttajan löytämiseksi. Saaduista hinta arvioista oli todettava, että niissä ei huomioitu messukohteen markkina ja esittelyarvoa. Hinnat olivat pitkälle perushintoja ja näin hinta arvio laadukkailla tuotteilla, materiaaleilla ja korkealla teknologialla nousi korkeahkosi. Hinta oli kuitenkin keskivertohinta verrattuna Kolille rakennettuihin loma asuntoihin, joiden rakennuskustannukset vaihtelivat euron välillä. Lisäksi on todettava, että hinta arviot on tehty luonnossuunnitelmien pohjalta ja tuotteiden edustajat eivät olleet varmoja lopullisesta rakennuttajasta. Heidän näkökulmastaan hanke on rakentamishankkeessa kolmas osapuoli eli ulkopuolinen ja aitoa kilpailutusta ei pystytty toteuttamaan. Ohjausryhmä päätti elokuun kokouksessa, että jos rakennuttajaa ei löydy syyskuun puoleen väliin mennessä, on hankkeesta tehtävä tarkennettu hankesuunnitelma. Hankesuunnitelman pohjana tulee olla alkuperäinen ajatus älykkäästä, elinkaarta palvelevasta vapa ajan asunnosta. Tarkennetun hankesuunnitelman tuli perustua sille, että asunto toteutetaan kolmiulotteisena, virtuaalisena mallina. Malli esitellään Kolin lomaasuntomessuilla. Tarkennettu hankesuunnitelma ja kustannusarvio esiteltiin ohjausryhmälle syyskuun kokouksessa Kolin loma asuntomessujen alueen esteettömyyden lisääminen Lieksan kaupungin messutoimistolle tarjottiin messualueen esteettömyyden ja luonnonarvojen arviointia. Arvioinnista olisivat vastanneet MTT Sari Pitkänen, täydennyskoulutuskeskus, Joensuun Yliopisto ja projektipäällikkö Mervi Niemelä Hytönen, PKAMK/ISAK. 20(34)

SÄRMÄ projekti. Älykkään, elinkaartapalvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen. Kolin loma asuntomessuille 1 JOHDANTO

SÄRMÄ projekti. Älykkään, elinkaartapalvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen. Kolin loma asuntomessuille 1 JOHDANTO SÄRMÄ projekti Älykkään Elinkaarta palvelevan Vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille 1 JOHDANTO Älykkään, elinkaartapalvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1 Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1 Kokousaika 24.3.2017 kello 13:00-14.23 Kokouspaikka Tuma, Sammonkatu 12,50130 Mikkeli Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen ajankohtaista

Lisätiedot

Esteettömyys ja turvallisuus kotona - tapahtuma Tiistai 9.10.2012, Kitee. Esteetön ja turvallinen koti- käytännön esimerkkejä.

Esteettömyys ja turvallisuus kotona - tapahtuma Tiistai 9.10.2012, Kitee. Esteetön ja turvallinen koti- käytännön esimerkkejä. Esteettömyys ja turvallisuus kotona - tapahtuma Tiistai 9.10.2012, Kitee Esteetön ja turvallinen koti- käytännön esimerkkejä Timo Ekroos ISAK- koordinaattori Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu/ Muotoilun

Lisätiedot

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Hankkeessa on lukuisia toimijoita: tutkimusorganisaatioita, rahoittajia ja välittäjäorganisaatioita, joiden roolit ja työn tulokset tulee saada sopivalla tavalla

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2016 1 Kokousaika kello 9:30 11.30 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Edellisen kokouksen

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/2017 1 Kokousaika kello 9:30-11.38 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Asialista: 1 Kokouksen avaus 3 2 Edellisen kokouksen muistion

Lisätiedot

Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa

Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa Timo Lehtoviita Saimaan ammattikorkeakoulu Rakennustekniikka Lehtori, TOKA-projektin projektipäällikkö 11.10.2012 Tietomallikysely: Tietomalliosaaminen

Lisätiedot

Lähilämpöverkoista ja uusista energiaratkaisuista liiketoimintaa matalaenergiarakentamisessa

Lähilämpöverkoista ja uusista energiaratkaisuista liiketoimintaa matalaenergiarakentamisessa Lähilämpöverkoista ja uusista energiaratkaisuista liiketoimintaa matalaenergiarakentamisessa matalaenergiarakentamisessa 26.3.2009 matalaenergiarakentamisessa 1 Kestävä Yhdyskunta 2007-2012ohjelma Lähtökohtia

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2016 1

KAUHAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2016 1 KAUHAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2016 1 Vammaisneuvosto 21.03.2016 AIKA 21.03.2016 klo 18:00-19:06 PAIKKA Helmirannan kokoustila, Helminkuja 3, 62200 Kauhava KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Valtakunnallisen

Lisätiedot

Katariina Myllärniemi liikenne- ja viestintäministeriö. V-S ELY-keskus, liikenne ja infrastruktuuri. Laura Leppänen, siht. Varsinais-Suomen liitto

Katariina Myllärniemi liikenne- ja viestintäministeriö. V-S ELY-keskus, liikenne ja infrastruktuuri. Laura Leppänen, siht. Varsinais-Suomen liitto PÖYTÄKIRJA TURUN KAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ OHJAUSRYHMÄ aika: torstai 7.11.2013 klo 9.15 11.00 paikka: Varsinais-Suomen liitto, Ratapihankatu 36, kokoushuone Tammi kutsutut: Jarkko Virtanen,

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1 Kokousaika 09.12.2016 kello 12:00 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus

Lisätiedot

Eurooppa investoi kestävään kalatalouteen. Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke. Hanke no: Dnro: 782/3561/2010

Eurooppa investoi kestävään kalatalouteen. Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke. Hanke no: Dnro: 782/3561/2010 HANKERAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke Hanke no: 1000778 Dnro: 782/3561/2010 3. Yhteenveto hankkeesta Pyhäjärven Kalainvestointien

Lisätiedot

Joensuun lentoaseman logistisen käytävän kehittämissuunnitelma

Joensuun lentoaseman logistisen käytävän kehittämissuunnitelma Joensuun lentoaseman logistisen käytävän kehittämissuunnitelma Kuva: Passenger Market Potential Analysis, Scan Of New Air Routes for the Airport of Joensuu, Finland (2013) MKmetric Gesellschaft für Systemplanung

Lisätiedot

Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009

Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009 Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009 Ympäristötoiminnan neuvottelupäivä Marketta Karhu Oulun seudun ympäristötoimi Maakunnallinen ympäristötietoisuuden yhteistyöalkoi

Lisätiedot

Suunnitelman laatija(t): Hannu Sääskilahti, Eero Kukkonen, Juha Nikkinen, Samuli Pirkkiö, Eino Jaakola. 1 Hankkeen tavoitteet... 2

Suunnitelman laatija(t): Hannu Sääskilahti, Eero Kukkonen, Juha Nikkinen, Samuli Pirkkiö, Eino Jaakola. 1 Hankkeen tavoitteet... 2 1 (5) Päivämäärä: 17.11.2008 Osahankkeen nimi Suunnitelman laatija(t): Hannu Sääskilahti, Eero Kukkonen, Juha Nikkinen, Samuli Pirkkiö, Eino Jaakola Toimintamallin kehittäminen työssäoppimisen ajantasaiseen,

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON KEHITTÄMISPROJEKTEILLE Hyväksytty lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokouksessa

TOIMINTAOHJE LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON KEHITTÄMISPROJEKTEILLE Hyväksytty lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokouksessa TOIMINTAOHJE LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON KEHITTÄMISPROJEKTEILLE Hyväksytty 17.1.2017 lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokouksessa Tässä toimintaohjeessa kuvataan systemaattinen toimintatapa, jota käytetään

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

Porin selvitysalueen kuntajakoselvitys Työvaliokunnan 6. kokous

Porin selvitysalueen kuntajakoselvitys Työvaliokunnan 6. kokous Porin selvitysalueen kuntajakoselvitys Työvaliokunnan 6. kokous Aika: 7.2.2014 klo 13.00-15.50 Paikka: Merikarvian kunnatalo Läsnä: Jaana Laitinen-Pesola, pj x Aino-Maija Luukkonen x Pori Leena Jokinen-Anttila

Lisätiedot

Tulosta maidosta-koulutushanke Hankenumero: VÄLIRAPORTTI

Tulosta maidosta-koulutushanke Hankenumero: VÄLIRAPORTTI Tulosta maidosta-koulutushanke Hankenumero: 15821 VÄLIRAPORTTI 1.11.2015 31.12.2016 TULOSTA MAIDOSTA-KOULUTUSHANKE 1.11.2015 31.10.2018 Koulutushanketta rahoittaa Euroopan maaseuturahasto, Suomen valtio,

Lisätiedot

VIIHTYISÄN PIHAN PUURAKENNUKSET. Puurakentamisen RoadShow 1.3.2012 Kuhmo. Erkki Salmirinne PYR Liiketoiminta -hanke

VIIHTYISÄN PIHAN PUURAKENNUKSET. Puurakentamisen RoadShow 1.3.2012 Kuhmo. Erkki Salmirinne PYR Liiketoiminta -hanke VIIHTYISÄN PIHAN PUURAKENNUKSET Puurakentamisen RoadShow 1.3.2012 Kuhmo Erkki Salmirinne PYR Liiketoiminta -hanke Sisältö Piharakentamisen trendit Metlan tutkimuksen mukaan Piharakentamisen palvelutarjonta

Lisätiedot

Rautjärven sotahistoria- hanke

Rautjärven sotahistoria- hanke Liite 1 74 HANKESUUNNITELMA Laadittu 4.3.2016 Rautjärven sotahistoria- hanke 1. Hakijan yhteystiedot Rautjärven kunta Projektijohtaja, Juha-Pekka Natunen Simpeleentie 12, 56800 SIMPELE 040 581 8040 juha-pekka.natunen@rautjarvi.fi

Lisätiedot

Hankkeen viestintäsuunnitelma

Hankkeen viestintäsuunnitelma Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa (S20136) 15. elokuuta 2016 / 1 Hankkeen viestintäsuunnitelma 1. Hankkeen kuvaus Ydinosaajat-hankkeessa luodaan malli koulutusorganisaatioiden

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 MAASEUTUJAOSTON KOKOUS

KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 MAASEUTUJAOSTON KOKOUS KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 KOKOUSTIEDOT MAASEUTUJAOSTON KOKOUS Aika: klo 9.00 12.15 Paikka: Kukkaismäen maaseutumatkailutila, Jämsän Juokslahti,

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA. SOS Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin

VIESTINTÄSUUNNITELMA. SOS Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin VIESTINTÄSUUNNITELMA SOS Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin VÄLI-SUOMEN SOS-HANKE 2011-2013 Kuva Niina Raja-aho Päivi Krook Maarit Pasto SOS-HANKE JA SEN TAVOITTEET SOS Syrjäytyneestä osalliseksi

Lisätiedot

Itsenäinen suoriutuminen

Itsenäinen suoriutuminen Teknologia ikäihmisten toimintakyvyn ja kotona asumisen tukena Jyväskylä 29.9.2009 Turvallinen, esteetön asuinympäristö itsenäisen suoriutumisen tukena Timo Ekroos, projektijohtaja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu/

Lisätiedot

PS-vaiheen edistymisraportti Kuopio

PS-vaiheen edistymisraportti Kuopio PS-vaiheen edistymisraportti Kuopio Kuopio, PS-vaiheen edistymisraportti, 30.10.2001 Versiohistoria: Versio Pvm Laatija Muutokset 1.0 30.10.2001 Ossi Jokinen Kuopio2001, vain kurssin T-76.115 arvostelun

Lisätiedot

Pirkanmaan Lapen eteneminen. Ohjausryhmän kokous

Pirkanmaan Lapen eteneminen. Ohjausryhmän kokous Pirkanmaan Lapen eteneminen Ohjausryhmän kokous 3.4.2017 1 18.5.2017 Hankkeen etenemisen tilanne Täydennetty ja saatuun valtionavustukseen sopeutettu hankehakemus toimitettu Sosiaali- ja terveysministeriöön

Lisätiedot

1 Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen

1 Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen Liikenneväyliä ja yleisiä alueita koskeva mittariprojekti Päijät-Hämeen kunnissa PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO PAKETTI Kuntien palvelurakenteiden kehittämisprojekti

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No3/ Savonlinnan keskussairaala, F-rakennuksen 2. neuvottelutila, 5. kerros

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No3/ Savonlinnan keskussairaala, F-rakennuksen 2. neuvottelutila, 5. kerros Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No3/2017 1 Kokousaika kello 10:00 13:33 Kokouspaikka Savonlinnan keskussairaala, F-rakennuksen 2. neuvottelutila, 5. kerros Asialista: 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI

Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI Malleja paikalliseen, toimivaan, terveyttä edistävään sovellettuun liikuntatoimintaan Lounais-Suomessa Konsultointi- ja kehittämishanke 2006 2009 Soveli-järjestöjen

Lisätiedot

Itä-Suomen Innovatiiviset toimet ohjelma 2006-2008

Itä-Suomen Innovatiiviset toimet ohjelma 2006-2008 Huomiota ohjelman toteutuksesta ja haasteita hyvinvointisektorin kehittämistoiminnalle jatkossa 8.1.2009 Maarit Siitonen Ohjelman tekninen toteutus: - Toiminta-alueena neljä maakuntaa: Etelä-Savo, Pohjois-Savo,

Lisätiedot

Lego Mindstorms anturit

Lego Mindstorms anturit Lego Mindstorms anturit Metropolia Ammattikorkeakoulu Projektisuunnitelma Tomi Ilonen KA09 Tommi Nuotiomaa KA09 Matias Pitkänen KA09 20.1.2012 Insinöörityö Päivämäärä Sisällys 1 Projektin kuvaus 1 1.1

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA

VIESTINTÄSUUNNITELMA 1 (5) ETELÄ-KARJALAN KUNTARAKENNESELVITYS Kuntajohtajien työvaliokunta 17.12.2013 Ohjausryhmä 21.1.2014 Sisältö 1. TAUSTAA JA SELVITYKSEN ORGANISOINTI... 2 2. VIESTINNÄN TAVOITE JA VASTUUT... 2 Tavoite

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/2017 1 Kokousaika kello 12:00 14.10 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen

Lisätiedot

Luova monimuotoinen oppiminen uudistuvassa Suomessa (LUMOUS-ohjelma)

Luova monimuotoinen oppiminen uudistuvassa Suomessa (LUMOUS-ohjelma) Tietoyhteiskuntaneuvosto Luova monimuotoinen oppiminen uudistuvassa Suomessa (LUMOUS-ohjelma) Eero Silvennoinen Koulutus, tutkimus ja tuotekehitys jaoston puheenjohtaja Teknologiajohtaja, Tekes Tavoitteena

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2016 1 n kokous Kokousaika kello 14:00 16.15 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2016 1 Kokousaika 20.10.2016 kello 12:00-14:15 Kokouspaikka Maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus

Lisätiedot

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa:

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y. Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Helsingin ja Turun kaupunkien esittämä haaste toimiin Itämeren tilan parantamiseksi: Tietoisuuden

Lisätiedot

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry KYLIEN TOIMINNALLINEN KEHITTÄMINEN - esimerkkinä Nurmijärvi Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry Leader-ryhmä Keski-Uudenmaan ja Etelä- Hämeen alueelta. Kehittää maaseutua pääasiassa rahoittamalla Manner-Suomen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014 sivu 2 / 8 Toimintasuunnitelma ja talousarvioehdotus vuodelle 2014 SISÄLLYSLUETTELO 3. VUODEN 2014 TOIMINNAN PAINOPISTEET 1. PARANNETAAN NUORISOVALTUUSTON

Lisätiedot

Liikenneverkon kehittämistä liiketaloudellisesti selvittävän hankkeen organisointi

Liikenneverkon kehittämistä liiketaloudellisesti selvittävän hankkeen organisointi 1(5) 25.1.2017 Liikenneverkon kehittämistä liiketaloudellisesti selvittävän hankkeen organisointi Ohjausryhmä Juhapekka Ristola, LVM Antti Vehviläinen, Liikennevirasto Kari Wihlman, Liikenteen turvallisuusvirasto

Lisätiedot

KUSTANNUSSELVITYS AURLAHDEN KESÄTEATTERI LOHJA 18.2.2015

KUSTANNUSSELVITYS AURLAHDEN KESÄTEATTERI LOHJA 18.2.2015 KUSTANNUSSELVITYS AURLAHDEN KESÄTEATTERI LOHJA 18.2.2015 Sisällysluettelo Sisällysluettelo 2 Dokumentin tiedot 2 Hankekuvaus 3 Lähtökohdat 3 Yhteenveto 3 Laskentaperusteet 5 Riskit 6 Liitteet 6 Dokumentin

Lisätiedot

Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun. Lokakuu 2011, päivitetty Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta

Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun. Lokakuu 2011, päivitetty Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun kehittäminen Lokakuu 2011, päivitetty 1.2.2012 Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta SUUNNITELMA Aika 19.9.2011 31.5.2012 Kumppanit Nurmijärven kunnan vammaispalvelut

Lisätiedot

ISM ja SM-esikisat 2016

ISM ja SM-esikisat 2016 ISM ja SM-esikisat 2016 Vesanto, 10.07.2016 Yksilökilpailut M 1. Seppä Timo 9 SS 300 (20:19) 292 (0m/-4m) 564 (94) 1156 2. Hiltunen Petri 29 PK 283 (23:09) 278 (+5m/+6m) 594 (99) 1155 3. Mikkonen Harri

Lisätiedot

3. VäI~raportti. FU [ta. Kemin toimeksianto 48912/F10548. Raportointi ajanjaksolta 26.4. - 30.10.2013. V~puv~i~ta. Eu~oap~rn W~O~i ~ur~x~p~rn Lha~t~

3. VäI~raportti. FU [ta. Kemin toimeksianto 48912/F10548. Raportointi ajanjaksolta 26.4. - 30.10.2013. V~puv~i~ta. Eu~oap~rn W~O~i ~ur~x~p~rn Lha~t~ 3. VäI~raportti Kemin toimeksianto 48912/F10548 Raportointi ajanjaksolta 26.4. - 30.10.2013 V~puv~i~ta FU [ta Eu~oap~rn W~~i ~ur~x~p~rn Lha~t~ LUTTAMUKSELLINEN 2 Sisällysluettelo Kemin toimeksianto 48912/F10548

Lisätiedot

Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen. Päijät-Hämeessä

Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen. Päijät-Hämeessä Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen Päijät-Hämeessä SOS II hankkeen tavoitteet Asiakkaan osallisuutta edistävien käytäntöjen kehittäminen Aikuissosiaalityön raportoinnin ja arvioinnin mallien kehittäminen

Lisätiedot

VPK POHJOIS-SUOMEN VAMMAISPALVELUJEN KEHITTÄMISYKSIKÖN VALMISTELUHANKE. Jari Lindh Hankekoordinaattori Kolpeneen palvelukeskus

VPK POHJOIS-SUOMEN VAMMAISPALVELUJEN KEHITTÄMISYKSIKÖN VALMISTELUHANKE. Jari Lindh Hankekoordinaattori Kolpeneen palvelukeskus VPK POHJOIS-SUOMEN VAMMAISPALVELUJEN KEHITTÄMISYKSIKÖN VALMISTELUHANKE Jari Lindh Hankekoordinaattori Kolpeneen palvelukeskus VPK - käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen yhteistyön areenana Vammaispalvelujen

Lisätiedot

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 Erikoistutkija, MSc. Tapio Matinmikko, Teknologian tutkimuskeskus VTT 2 Esittäjästä

Lisätiedot

Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA

Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA Konsultointi- ja kehittämisprojekti 2013 2015 Liikunta kuuluu kaikille myös neurologista sairautta sairastavalle Liikunnan on todettu

Lisätiedot

Jatkokehittämisen ideoita nuorten vastavuoroisesta palautteesta Ohjaamoissa

Jatkokehittämisen ideoita nuorten vastavuoroisesta palautteesta Ohjaamoissa Jatkokehittämisen ideoita nuorten vastavuoroisesta palautteesta Ohjaamoissa Juva 8.12.2016 Heikki Kantonen TKI asiantuntija Välittömän palautteen kerääminen Etelä-Savossa on kokeiltu palautteen keräämistä

Lisätiedot

OPINNÄYTETÖIDEN KEHITTÄMINEN Valtakunnallinen verkostohanke vuosina 2004-2006

OPINNÄYTETÖIDEN KEHITTÄMINEN Valtakunnallinen verkostohanke vuosina 2004-2006 1 OPINNÄYTETÖIDEN KEHITTÄMINEN Valtakunnallinen verkostohanke vuosina 2004-2006 1 Hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet HANKEKUVAUS Hyväksytty ohjausryhmässä 31.8.2004 Valtioneuvoston hyväksymässä koulutuksen

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Yliarkkitehti Niina Kilpelä Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Mitä ja miksi? Esteettömyys on hyviä perusratkaisuja, jotka palvelevat mahdollisimman

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON KEHITTÄMISPROJEKTEILLE Hyväksytty lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokouksessa

TOIMINTAOHJE LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON KEHITTÄMISPROJEKTEILLE Hyväksytty lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokouksessa TOIMINTAOHJE LÄÄKEINFORMAATIOVERKOSTON KEHITTÄMISPROJEKTEILLE Hyväksytty 16.9.2013 lääkeinformaation koordinaatioryhmän kokouksessa Tässä toimintaohjeessa kuvataan systemaattinen toimintatapa, jota käytetään

Lisätiedot

LCCE. Projektivastaava. Opinnäytetyö. Katosrakenne. merkeissä. yhteyttä yhteistyön merkeissä. LCCE-projekti. Mu06M yritysvierailulle Loviisaan

LCCE. Projektivastaava. Opinnäytetyö. Katosrakenne. merkeissä. yhteyttä yhteistyön merkeissä. LCCE-projekti. Mu06M yritysvierailulle Loviisaan P 2011 Lokakuu LCCE Marraskuu Joulukuu Tammikuu Syyskuu Helmikuu Lokakuu Maaliskuu Marras Huh Lcce lyhyesti MediaModo Oikeita projekteja, Tilan suunnittelu oikeiden ja yritysten toteutus. kanssa. Projektit

Lisätiedot

Paikka Oulun yliopisto, Yliopistokatu 9, C ovi, tila KTK 112

Paikka Oulun yliopisto, Yliopistokatu 9, C ovi, tila KTK 112 Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus/ Lapin toimintayksikkö Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä Myllärintie 35 96400 ROVANIEMI PÖYTÄKIRJA 26.5.2010 Pohjois-Suomen monialaiset sosiaali- ja terveyspalvelut

Lisätiedot

Suomen lastensuojelun avohuollon toimijat ry Toimintakertomus Yhdistyksen

Suomen lastensuojelun avohuollon toimijat ry Toimintakertomus Yhdistyksen Suomen lastensuojelun avohuollon toimijat ry 2.1.2014 Toimintakertomus 2012-2013 Yhdistyksen alku Yhdistyksen idea sai alkunsa 2011 Vaasassa lastensuojelun sijaishuollon päivillä, jossa muutamien toimijoiden

Lisätiedot

Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta. Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9.

Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta. Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9. Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9.2017 Johdanto Valtuustokausittain laadittu Joensuun (kaupunki)seudun

Lisätiedot

NCC Plaza Business Park Kiinteistö ja sen yritysten verkottaminen. TYKELI Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä

NCC Plaza Business Park Kiinteistö ja sen yritysten verkottaminen. TYKELI Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä NCC Plaza Business Park Kiinteistö ja sen yritysten verkottaminen TYKELI Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä Sisältö Pilotin aikataulu ja toimijat Pilotin tavoitteet ja kohderyhmä Pilotin sisältö

Lisätiedot

Hissi - Esteetön Suomi 2017 Toimintasuunnitelma 1.4-31.12.2013 Vesa Ijäs kehittämispäällikkö

Hissi - Esteetön Suomi 2017 Toimintasuunnitelma 1.4-31.12.2013 Vesa Ijäs kehittämispäällikkö Hissi - Esteetön Suomi 2017 Toimintasuunnitelma 1.4-31.12.2013 Vesa Ijäs kehittämispäällikkö Osaamiskeskusohjelma 2007 2013 13 klusteria 21 osaamiskeskusta Lahden Seudun Kehitys LADEC Henkilöstöä 75 Asumisen

Lisätiedot

LAHDEN HISSI ON KIINTEISTÖN KEHITTÄMISTÄ ESTEETTÖMYYS - TYÖRYHMÄ. Asumisen ja hyvinvoinnin rahoitus 04.11.2014 Lahti

LAHDEN HISSI ON KIINTEISTÖN KEHITTÄMISTÄ ESTEETTÖMYYS - TYÖRYHMÄ. Asumisen ja hyvinvoinnin rahoitus 04.11.2014 Lahti LAHDEN HISSI ON KIINTEISTÖN KEHITTÄMISTÄ ESTEETTÖMYYS - TYÖRYHMÄ Asumisen ja hyvinvoinnin rahoitus 04.11.2014 Lahti Esteettömyys on asumisen kehittämistä - seminaarisarja Ari Juhanila Asuntoasiainpäällikkö

Lisätiedot

Teemapohjainen kylämatkailun kehittäminen - Valtakunnallinen koordinaatiohanke 2009-2011. Susanna Kulmala Lomalaidun ry

Teemapohjainen kylämatkailun kehittäminen - Valtakunnallinen koordinaatiohanke 2009-2011. Susanna Kulmala Lomalaidun ry Teemapohjainen kylämatkailun kehittäminen - Valtakunnallinen koordinaatiohanke 2009-2011 Susanna Kulmala Lomalaidun ry Taustaa Hanketta on ollut suunnittelemassa maaseutumatkailun ja kylätoiminnan kehittäjiä

Lisätiedot

Hallitus on päättänyt 19.2.2013 kokouksessa, että tämä liite julkaistaan myös hallituksen kokouksen tiedotteen liitteenä.

Hallitus on päättänyt 19.2.2013 kokouksessa, että tämä liite julkaistaan myös hallituksen kokouksen tiedotteen liitteenä. TÄSSÄ TOIMINNAN SEURANNAN RAPORTISSA SEURATAAN KUUKAUSITTAIN ENONTEKIÖN KEHITYS OY TÄRKEIMPIÄ TOIMIA, SEKÄ KATSOTAAN SEURAAVAN KUUKAUDEN JO SOVITTUJA TEEMOJA. RAPORTTI LAADITAAN KUUKAUSITTAIN JA ESITETÄÄN

Lisätiedot

Sija No Kippari Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Yht.

Sija No Kippari Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Yht. OPM-Cup 2013 Lopullinen tulosluettelo OPM cupin lisenssejä lunastettu 169 kpl. Harri Nikula teki kovat pohjat heti alkukaudesta, ja voittaa cupin Tuurin hauki kisassa suurin hauki 10435 g, Sami Aittokallion

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma PIRKKALAN KUNTA TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma VALTUUSTON HYVÄKSYMÄ 20.2.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kuntastrategiaa toteuttava hanke... 4

Lisätiedot

RHY:n kilpailu - Tuloskooste 31.01.2016

RHY:n kilpailu - Tuloskooste 31.01.2016 RHY:n kilpailu JUUKA, 15.03.2014 Yksilökilpailut Kilpasarja Miehet alle 50v Nimi Nro Seura Hiihto Arviointi Ammunta Pisteet 1. Nousiainen Jarno 101 Petrovaaran Metsästysseura 288 (24:09) 244 (-5m/-23m)

Lisätiedot

Erikoiskauppaan ja taloushallintoon liittyvien yritysten puhelinhaastattelut 2012

Erikoiskauppaan ja taloushallintoon liittyvien yritysten puhelinhaastattelut 2012 Erikoiskauppaan ja taloushallintoon liittyvien yritysten puhelinhaastattelut 2012 Puhelinhaastatteluissa esiin nousseet osaamisen kehittämisen tarpeet Projektiassistentti Paula Sovelius TäsmäProto-hanke

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Pelastustoimi valmistelutyöryhmä 11.01.2017 Kokousaika 11.01.2017 kello 13:00 13:50 Kokouspaikka Juvan paloasema, Yhdystie 3, 51900 Juva Asialista: Sivu 1

Lisätiedot

Tarjoussuunnitteluun työkalu

Tarjoussuunnitteluun työkalu Aleksi Heimovesa, Iiro Hakkarainen, Jesse Honko Tarjoussuunnitteluun työkalu Metropolia Ammattikorkeakoulu Kone- ja tuotantotekniikka Projektisuunnitelma 16.1.2015 Sisällys 1 Johdanto 1 2 Projektin tavoitteet

Lisätiedot

Arkeen Voimaa (CDSMP) - Ryhmästä tukea pitkäaikaissairauden oireiden hallintaan ja arjen sujuvuuteen

Arkeen Voimaa (CDSMP) - Ryhmästä tukea pitkäaikaissairauden oireiden hallintaan ja arjen sujuvuuteen Arkeen Voimaa (CDSMP) - Ryhmästä tukea pitkäaikaissairauden oireiden hallintaan ja arjen sujuvuuteen Arkeen Voimaa toiminta Kuntaliiton strategiassa Arkeen Voimaa -toiminta toteuttaa Kuntaliiton strategiatavoitetta

Lisätiedot

Tuotteen hitsattavuuden testaus robottisimulointiohjelmalla. Kari Solehmainen Savonia Ammattikorkeakoulu HitSavonia

Tuotteen hitsattavuuden testaus robottisimulointiohjelmalla. Kari Solehmainen Savonia Ammattikorkeakoulu HitSavonia Tuotteen hitsattavuuden testaus robottisimulointiohjelmalla Kari Solehmainen Savonia Ammattikorkeakoulu HitSavonia Sisältö Yhtenäissuunnittelu (Concurrent engineering) Mallinnus ja simulointi Robottihitsauksen

Lisätiedot

Sähköiset palvelut - Isäntä ja renki

Sähköiset palvelut - Isäntä ja renki Sähköiset palvelut - Isäntä ja renki Projektikoordinaattori Minna Vänskä, Helsingin yliopisto Avoimien yliopistojen neuvottelupäivät To 1.10.2009 6.10.2009 1 Sähköisiä palveluja asiakkaille Opintojen haku

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA

AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA 17.11.2015 AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA SELVITYKSEN TULOKSIA ARA:N ERITYISRYHMÄ- KOHTEIDEN TILAMITOITUS SELVITYKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET Ramboll Management Consulting toteutti yhdessä Arkkitehtitoimisto

Lisätiedot

Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot

Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja Tavoitteet: hallittu muutos -hanke 1. Toimihenkilöiden

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1 Kokousaika kello 12:00 14.03 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen

Lisätiedot

Opistojohtaminen muutoksessa hanke. Kansanopiston kehittämissuunnitelma. Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista

Opistojohtaminen muutoksessa hanke. Kansanopiston kehittämissuunnitelma. Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista Opistojohtaminen muutoksessa hanke Kansanopiston kehittämissuunnitelma Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista Opistojohtaminen muutoksessa hankkeessa ryhmä kansanopistoja laati

Lisätiedot

MINNO Metropolia 2014 - Loppukatselmus. Kotisatama Järjestelmät 14.11.2014

MINNO Metropolia 2014 - Loppukatselmus. Kotisatama Järjestelmät 14.11.2014 MINNO Metropolia 2014 - Loppukatselmus Kotisatama Järjestelmät 14.11.2014 Mikä MINNO on? Innovaatioprojekti, joka sisältyy jokaisen Metropolian opiskelijan opetussuunnitelmaan. Opinnot toteutetaan usein

Lisätiedot

Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä

Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä Aika 22.01. 2010, kello 9:00 16:00 Paikka Finanssialan keskusliitto, Bulevardi 28 Paikalla Martti From TIEKE, pj Ari Pulkkinen Agentit, ohjelmistotalotyöryhmä pj Pirjo Ilola

Lisätiedot

Suomen malli Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle

Suomen malli Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle Suomen malli Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle Sosiaali- ja terveysministeriö Pekka Järvinen 2.4.2014 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen Tavoitteet Lyhyt historia Uusi palvelurakenne

Lisätiedot

Tarjous (21.1.2015) LUOTTAMUKSELLINEN Kainuun liitto Liikennebiometaanin tuotanto ja jakelu Kainuussa selvitys

Tarjous (21.1.2015) LUOTTAMUKSELLINEN Kainuun liitto Liikennebiometaanin tuotanto ja jakelu Kainuussa selvitys Tarjous (21.1.2015) LUOTTAMUKSELLINEN Kainuun liitto Liikennebiometaanin tuotanto ja jakelu Kainuussa selvitys Lähtökohta 1. 8-12/2014 Oulun yliopiston/kajaanin yliopistokeskuksen tilaama Liikennebiokaasun

Lisätiedot

Hyvät käytännöt ja suositukset alueellisille hissityöryhmille Hissi-Esteetön Suomi hanke

Hyvät käytännöt ja suositukset alueellisille hissityöryhmille Hissi-Esteetön Suomi hanke Hyvät käytännöt ja suositukset alueellisille hissityöryhmille 20.12.2017 Hissi-Esteetön Suomi 2017- hanke Toiminnan vakiinnuttaminen hankekauden 2013-2017 jälkeen johtaja Jarmo Lindén, Asumisen rahoitus-

Lisätiedot

Kainuun maakunta -kuntayhtymä 16.6.2011 Sosiaalisen vahvistamisen kehittämisohjelma Ohjausryhmän kokoonpano ja yhteystiedot

Kainuun maakunta -kuntayhtymä 16.6.2011 Sosiaalisen vahvistamisen kehittämisohjelma Ohjausryhmän kokoonpano ja yhteystiedot 16.6.2011 Kainuun sosiaalisen vahvistamisen kehittämisohjelma KAIRA -hanke (Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen) (S10179) KaiTo -projekti (Kainuulainen työ- ja terveyskunnon toimintamalli)

Lisätiedot

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 5/2007 HALLITUKSEN KOKOUS 20.6.2007

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 5/2007 HALLITUKSEN KOKOUS 20.6.2007 1(6) Aika 13.6.2007 Paikka Läsnä Asianajotoimisto Fredman & Månsson Mikko Salo, hallituksen puheenjohtaja Une Tyynilä, pääsihteeri Matti Hietanen, hallituksen jäsen Jan Hjelt, hallituksen jäsen Salla Korhonen,

Lisätiedot

Biokaasua liikenteeseen. Hankesuunnitelma tiedonvälityshankkeelle

Biokaasua liikenteeseen. Hankesuunnitelma tiedonvälityshankkeelle Hankesuunnitelma tiedonvälityshankkeelle Laadittu Pohjois-Karjalan liikennebiokaasuverkoston kehityshankkeessa 14.8.2012 1. Tiivistelmä tiedonvälityshankkeen tarkoituksena on auttaa samaan aikaan Pohjois-

Lisätiedot

Hyvän asumisen malleja -kehittämispäivä

Hyvän asumisen malleja -kehittämispäivä Hyvän asumisen malleja -kehittämispäivä 26.11.2015 ryhmätyöosio (3 ryhmää,) Ryhmätöiden ohjeistus, jakaantuminen ryhmiin, työpajatyöskentelyä klo 14.15 Ryhmätöiden purku ja yhteiskeskustelu RYHMÄ 2. PJ.

Lisätiedot

LUMIJOKI-PROJEKTI Lumijoen ja Sannanlahden pienvenesataman kunnostus

LUMIJOKI-PROJEKTI Lumijoen ja Sannanlahden pienvenesataman kunnostus -PROJEKTI Lumijoen ja Sannanlahden pienvenesataman kunnostus Sisältö 1. HANKKEEN YHTEYSTIEDOT...3 2. HALLINNOIJA, TOTEUTUSORGANISAATIO JA RAHOITTAJAT...3 3. HANKKEEN AIKATAULU...5 4. TAUSTA JA KEHITTÄMISTARPEEN

Lisätiedot

RAHOLAN RADANVARSI TARJOUS

RAHOLAN RADANVARSI TARJOUS Tampere Kaupunkiympäristön palvelualue Kaupunkiympäristön suunnittelu RAHOLAN RADANVARSI TARJOUS 7.11.2017 SERUM ARKKITEHDIT OY PÄLKÄNEENTIE 19 A FIN-00510 HELSINKI FINLAND WWW.SERUM.FI Tampere Kaupunkiympäristön

Lisätiedot

Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia. Kari Koivumäki suunnittelija, OKM

Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia. Kari Koivumäki suunnittelija, OKM Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia Kari Koivumäki suunnittelija, OKM Toimenpideohjelman lähtökohta Terveyttä edistävän liikunnan neuvottelukunta (Teli)

Lisätiedot

Hyvinkään kestävän liikkumisen ohjelma 2030 Tapio Kinnunen Hyvinkään kaupunki

Hyvinkään kestävän liikkumisen ohjelma 2030 Tapio Kinnunen Hyvinkään kaupunki Hyvinkään kestävän liikkumisen ohjelma 2030 Tapio Kinnunen Hyvinkään kaupunki Hyvinkään kaupunki 46 300 asukasta 90 % hyvinkääläisistä asuu alle 4,5 km keskustasta 52 % hyvinkääläisten matkoista on alle

Lisätiedot

Rakennetun ympäristön esteettömyys. Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys

Rakennetun ympäristön esteettömyys. Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys Rakennetun ympäristön esteettömyys Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys Fyysinen esteettömyys Jne. Tiedonsaannin esteettömyys Saavutettavuus

Lisätiedot

M A A L I. Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle

M A A L I. Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle M A A L I Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle MIKSI? - luovat alat auttavat muita toimialoja parantamaan tuotteitaan ja palveluitaan - luovan osaamisen parempi hyödyntäminen lisää yritysten

Lisätiedot

TIEDONHALLINTA Avain koordinointiin ja tiedon laadun ytimeen

TIEDONHALLINTA Avain koordinointiin ja tiedon laadun ytimeen TIEDONHALLINTA Avain koordinointiin ja tiedon laadun ytimeen Rakennuttamisen ja suunnittelun laadunhallinnan kehitysseminaari, Varkaus 18.3.2015 Toni Teittinen ja Jenni Kaukonen, Capisso Oy MENU Rakentamisen

Lisätiedot

Katsaus ohjelman keskeisiin tuloksiin ja tulevaisuussuunnitelma

Katsaus ohjelman keskeisiin tuloksiin ja tulevaisuussuunnitelma Katsaus ohjelman keskeisiin tuloksiin ja tulevaisuussuunnitelma Ohjelmapäällikkö, Sari Hosionaho, FT Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman 2013 2017 päätösjuhla 24.11.2017, Hilton Strand, Helsinki

Lisätiedot

Arjen turvaa kunnissa -hanke

Arjen turvaa kunnissa -hanke Arjen turvaa kunnissa -hanke Arjen turvaa ja palveluja kuntalaisille taloudellisuutta ja tehokkuutta kunnille Esittelydiat 12.4.2013 Projektipäällikkö Marko Palmgren Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN HANKKEEN TULOKSET. Loppuseminaari Saku Rikala

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN HANKKEEN TULOKSET. Loppuseminaari Saku Rikala ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 -HANKKEEN TULOKSET Loppuseminaari 3.12.2015 Saku Rikala Esityksen sisältö 1. Hankkeen perustiedot, tavoitteet ja toteutus kunnissa 2. Hankkeen tulokset ja päätöstoimenpiteet

Lisätiedot

Verkoston puheenvuorot

Verkoston puheenvuorot Verkoston puheenvuorot 15.11.2012 Yksilöllisten opintopolkujen tukeminen yhteistyössä Taustalla ammatillisilla erityisoppilaitoksilla on lakisääteinen erityisopetuksen ohjaus-, tuki- ja kehittämistehtävä

Lisätiedot

Tuen, avun ja palvelutarpeen arvioinnin kehittäminen

Tuen, avun ja palvelutarpeen arvioinnin kehittäminen Tuen, avun ja palvelutarpeen arvioinnin kehittäminen Toteutus 3 12/2011 Kumppaneina Kaste-rahoitteisen Vammaispalveluhankkeen Etevan osahanke Eteva kuntayhtymä Espoon vammaispalvelut Aivovammaliitto ry

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/ (9) Juankosken pitäjäraati

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/ (9) Juankosken pitäjäraati Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2017 1 (9) Julkinen Kokoustiedot Aika tiistai klo 18:00-20:20 Paikka Säyneisen nuorisoseurantalo Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Päivi Marttila, puheenjohtaja Anu Jestoi,

Lisätiedot

Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta

Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta virtu.fi sähköiset palvelut lappilaisille Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Käyttäjien osallistuminen suunnitteluprosessiin

Lisätiedot

Liikunta ja osallisuus -hanke. Tukiryhmän kokous

Liikunta ja osallisuus -hanke. Tukiryhmän kokous Liikunta ja osallisuus -hanke Tukiryhmän kokous 16.12.2016 Kuulumiskierros Hankkeen keskeisimmät toimenpiteet tukiryhmän kokouksen 7.6. jälkeen Liikunta ja osallisuus -hankkeen keskeisimmät toimenpiteet

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2014 1 (9 )

KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2014 1 (9 ) KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2014 1 (9 ) Vammaisneuvosto 01.12.2014 AIKA 01.12.2014 klo 09:00-11:07 PAIKKA Keskustan palvelutalo, Sauvosaarenkatu 25 KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 8 Laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot