VIR GO by SÄRMÄ. Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille projektin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIR GO by SÄRMÄ. Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille projektin"

Transkriptio

1 VIR GO by SÄRMÄ Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille projektin LOPPURAPORTTI Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu, Itsenäisen Suoriutumisen Innovaatiokeskus ISAK 1(34)

2 Sisällysluettelo I YHTEYSTIEDOT... 4 II TIIVISTELMÄ... 5 III LOPPURAPORTTI Henkilöstö Hankkeen ohjausryhmä Hankkeen yhteistyötahot Lyhyt katsaus virtuaalimaailmaan Hankkeen saavutetut tavoitteet ajanjaksolla Yhteenveto saavutetuista tavoitteista...11 Saavutettujen tavoitteiden tarkempi yksilöinti: Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat Harjoitus ja opinnäytetyöt Asiantuntijaverkoston luominen ja työskentelyn kehittäminen Virtuaalimalli Kolin loma asuntomessuilla Kolin loma asuntomessujen osasto Virtuaalimallin oheistietokanta Hankkeen keskeiset toimenpiteet Ohjausryhmä Luonnostasoinen kuvaus kokonaisvaltaisen, integroidun PCpohjaisen järjestelmän kokoamiseen talotekniikan, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin yhteiskäyttöä varten Selvitys uudenlaisesta massiivipuuseinäelementin käytöstä vapaaajan asunnon sisäseinärakenteissa Kolin loma asuntomessujen alueen esteettömyyden lisääminen Kartoitus ja valmistelutyö esteettömän grillikatoksen rakentamisesta Kolin loma asuntomessualueelle Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen luonnossuunnitelmien pohjalta Osasto Kolin loma asuntomessuilla 2006, Lieksassa Yleisen esteettömyystietoisuuden lisääminen eli tiedottaminen ja vaikuttaminen Tuotettu materiaali Opiskelijoiden harjoittelu ja opinnäytetyöt Arvio vaikuttavuudesta Asiantuntijaverkostot Kohteen luonnossuunnitelmat Esteettömyystietoisuuden lisääminen Palaute virtuaalimallista (34)

3 8. Muutosten johtaminen Projektin organisointi, vaiheistus ja ositus Sisällön ja muutosten ohjaus Riskien hallinta projektissa Viestintä ja tiedottaminen Informaatioteknologian hyödyntäminen Jatkotoimenpide ehdotukset...32 IV LIITTEET (34)

4 I YHTEYSTIEDOT Projektin yhteystiedot Hankkeen nimi Älykäs, elinkaarta palveleva vapaa ajan asunto Kolin loma asuntomessuille projekti (SÄRMÄ projekti) Vastuutaho Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Itsenäisen Suoriutumisen Innovaatiokeskus ISAK Yhteyshenkilöt Projektijohtaja Timo Ekroos Rehtorintoimisto, Tikkarinne 9, JOENSUU GSM Sähköposti: Kehittämisjohtaja Lasse Neuvonen Rehtorin toimisto, Tikkarinne 9, JOENSUU Puh. (013) GSM Sähköposti: Hankkeen toteutusaika: Rahoittajat: JOSEK Oy Lieksan kaupunki Pohjois Karjalan maakuntaliitto Loppuraportin kansikuva Ville Penttinen virtuaalimaailman kuvaus Seppo Laukkanen, SenseTrix 4(34)

5 II TIIVISTELMÄ Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille projektin nimi jo kertoo hankkeen päätavoitteet. Lyhyesti kerrattuna tavoitteet olivat älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat, suunnitelmien virtuaalinen mallintaminen ja virtuaalimallin esittely kolmen viikon ajan Kolin loma asuntomessuilla kesällä Loppuraportissa on kuvattu hankkeen saavutetut tavoitteet eli älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat, harjoitus ja opinnäytetyöt, asiantuntijaverkoston luominen ja työskentelyn kehittäminen, virtuaalimallin esittely Kolin loma asuntomessuilla, virtuaalimallin oheistietokanta ja koulutustilaisuudet ja konsultaatiot esteettömyyden osalta. Hankkeen toiminta on perustunut suoraan tavoitteiden toteuttamiseen. Virtuaalimalli, mikä se on? Jotta haluttu kohde saadaan virtuaalitilaan, se täytyy mallintaa oikein 3Dmuodossa. 3D mallintaminen tarkoittaa sitä, että kohteesta tehdään ikään kuin pienoismalli tietokoneelle. Pelkkä kuva rakennuksesta ei riitä. Kuvassa täytyy olla mukana pituus, leveys ja syvyys siten, että kuvaa voidaan käännellä ja sen sisään voidaan sukeltaa kyseistä kuvaa ei tarkastella pelkästään yhdeltä puolelta kuten paperilla. Tarkasteltavaan malliin täytyy tehdä kaikki osat samoin kuin pienoismallissa. Yhteenvetona voidaan sanoa, että Kolilla esillä ollut virtuaalitalo oli tietokoneiden avulla esitetty pienoismalli. Mallinnuksessa pitää huomioida rakenteiden lisäksi materiaalien ominaisuudet, valon näkyminen erilaisilla pinnoilla, varjot, liikkuvat osat, jne. Liikkuviin osiin tehdään animaatiot. Tehdyn mallin aitous riippuu käytettävästä tietokoneesta ja sen grafiikkakortista, mallia pyörittävästä ohjelmasta sekä 3Dmallintajan kyvyistä. SÄRMÄ hanke teki yhteistyötä mallinnukseen liittyen mm. Outokummun Pelitalon, VTT:n ja SensiTrix Oy:n kanssa, jotka pystyivät tarjoamaan käyttöömme alan huippuosaamista ja uutta tekniikkaa. Toimenpiteillä tavoitteisiin Toimenpiteet, joilla tavoitteisiin on päästy, olivat asiantuntija ja sidosryhmätyöskentely, toimivan ja esteettömän vapaa ajan asunnon suunnitelmien tilaaminen, luonnostasoisen kuvauksen laatiminen kokonaisvaltaisen, integ 5(34)

6 roidun PC pohjaisen järjestelmän kokoamiseen talotekniikan, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin yhteiskäyttöä varten, kartoitus ja valmistelutyön tekeminen esteettömän grillikatoksen rakentamiseksi Kolin lomaasuntomessualueelle, loma asunnon virtuaalinen mallintaminen, osaston organisoiminen Kolin loma asuntomessuille, yleisen esteettömyystietoisuuden lisääminen tiedottamalla, tuottamalla esittelymateriaalia hankkeesta ja opiskelijoiden harjoittelu ja opinnäytetöillä. Mallintamisen on jatkuttava Tämän virtuaalimallin tuottaminen osoitti, että mallintamisen prosesseja voidaan yksinkertaistaa ja näin saada mallintamisen hintatasoa kohtuullisemmaksi. Tämä edellyttää mallintamisen tehostamista ja siirtämistä esim. muotoilun palvelukeskuksen tapaisiin yksiköihin. Mallintaminen kokonaisvaltaisena työnä on vielä lastenkengissä. Todella hyvin mallinnettuja, visualisoituja ja vuorovaikutteisia ympäristöjä löytyy pelitaloista, jotka käyttävät peliympäristöjen tuottamiseen rahaa kymmeniä miljoonia euroja, kymmeniä pelinrakentajia ja vuosikausia aikaa. Meidän mallimme on tuotettu taloudellisesti ja lyhyellä aikavälillä. Sitä voidaan pitää ensimmäisenä prototyyppinä, joka avaa äärettömät mahdollisuudet mallin hyödyntämiseen esteettömyyden kehittämisessä ja koulutuksen tukimateriaalina. Työ ei lopu tähän tästä se vasta alkaa! 6(34)

7 III LOPPURAPORTTI 1. Henkilöstö Projektipäällikkö Mervi Niemelä Hytönen (kokoaikainen) ja projektisihteeri Hilkka Malinen (osaaikainen) Lisäksi projektijohtaja Timo Ekroos ja suunnittelija Seija Örn (ent. Parkkinen) sekä hankepäällikkö Susanna Varis alkaen ovat laskuttaneet hanketta tehdystä työstä tuntiseurannan perusteella. 2. Hankkeen ohjausryhmä Kauppinen Jarmo, Josek Oy, puheenjohtaja Ekroos Timo, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu/isak Heikkinen Ani Elena, Joensuun seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Kilpeläinen Ari, Karelment Oy Kokkonen Pellervo, Savonlinnan Matkailun Osaamiskeskus Laitinen Oiva, Pohjois Karjalan Maakuntaliitto Lehikoinen Paula, Joensuun Reumayhdistys ry Lehikoinen Urpo, Joensuun Tiedepuisto Oy Loijas Sari, STM, Valtakunnallinen vammaisneuvosto Mikkonen Harri, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Neuvonen Lasse, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Niemelä Hytönen Mervi, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu/isak Savolainen Heikki, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy Tahkokallio Päivi, STAKES, Design for All verkosto Turunen Tapio Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Malinen Hilkka, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu/isak (sihteeri) 3. Hankkeen yhteistyötahot Hanke on tehnyt yhteistyötä seuraavien tahojen kanssa: Avence Digital Oy Joensuun Tiedepuisto Oy Joensuun Yliopisto, Savonlinnan Matkailualan osaamiskeskus 7(34)

8 Joensuun Yliopisto, Täydennyskoulutuskeskus KareliaExpert Matkailupalvelu Oy Karelment Oy Kolin loma asuntomessutoimisto, Lieksa Puuteknologia osaamiskeskus Puugia, Joensuun Tiedepuisto Oy Liikenne ja viestintä ministeriön ELSA ohjelma Abloy Oy Chasswheel Oy Martela Oy Miratel Oy Vemta Oy Väinö Korpinen Oy Virtuaaliammattikorkeakoulu /PKAMK 4. Lyhyt katsaus virtuaalimaailmaan Kuva 1: Virtuaalitodellisuus Kuvassa 1 virtuaalitodellisuus on esitetty sellaisena kuin monet tahot sitä tänä päivänä käyttävät. Tässä käyttäjä tai käyttäjät ovat kuution sisällä. Jokaiselle kuution seinämälle, mukaan lukien katto ja lattia (seiniä 6kpl) heijastetaan tietokoneelta kaksi kuvaa. 8(34)

9 Toinen kuvista on tarkoitettu vasemmalle ja toinen oikealle silmälle. Kuvat ovat hieman eri kuvakulmasta, mutta muutoin toisiaan vastaavia. Tämä stereokuva pompahtaa pois seinästä niin, että käyttäjä näkee kuvan, jossa on syvyysominaisuus mukana. Käyttäjän näköaisti ei pysty havainnoimaan seinää, jolle kuva on heijastettu. Kun tällainen kuutiokuva on käyttäjän ympärillä, syntyy käyttäjälle vaikutelma hologrammeista. Katsoja kokee, että kuvassa olevat 3D objektit ovat hologrammeja, vaikka ne eivät sitä todellisuudessa olekaan. Käyttäjä voi kuitenkin kiertää kuvissa näkyvän virtuaalisen pöydän fyysisesti tai oikeasti ryömiä sen ali aivan kuin kyse olisi hologrammeista. Kuva 1 kuvaa tilannetta, jossa pyritään erilaisin tekniikoin huijaamaan ihmisen aisteja: näköaisti näkee vain ja ainoastaan tietokoneen lähettämää kuvaa, riippumatta siitä mihin suuntaan ihminen katsoo. Silmä ei myöskään erota heijastuspintaa, kuvat näyttävät todelliselta. Syntyy aistimus, jossa silmä näkee kauas vaikka kuva onkin todellisuudessa metrin päässä. Ympärillä oleva kaiutinjärjestelmä tekee saman kuuloaistille käyttäjä kuulee vain ne äänet, joita tietokone lähettää. Tällaisessa virtuaalitilassa käyttäjä kokee mahdollisimman vahvasti, että hän on sisällä virtuaalimaailmassa. Filosofisesti ajateltuna todellisuus on sitä, mitä koemme. Se määrittyy sen mukaan, mitä aistimme kertovat. Tilanteessa, jossa aisteillemme luodaan tahallisesti uskottavia ja täydellisiä harhakuvia, on kyse harhatodellisuuden luomisesta. Ja koska todellisuus on sitä mitä aistit kertovat, voidaan puhua harhatodellisuudesta. Tästä tulevat sanat virtuaalitodellisuus, lumetodellisuus, fake reality. Käytännössä kuuden (6) seinämän tilan rakentaminen on kallista ja hankalaa, jonka vuoksi monesti käytetään yksinkertaisempaa versiota. Yksinkertaisemmassa versiossa on vain 2 seinämää, joille tietokone heijastaa stereokuvan, kts. kuva 2. Kuva 2: Kevyempi virtuaalitodellisuus 9(34)

10 Kahden seinän laitekokonaisuudella ei enää synny hologrammivaikutelmaa, mutta muutoin periaate on sama kuin 6 seinämän laitekokonaisuudessa. Toisinaan käytetään pelkkiä datalaseja, mutta niiden laatu on yleensä heikko verrattuna isompiin järjestelmiin ja siksi niiden käyttö on vähäistä. Virtuaalimallin esittämiseen tarkoitettuja järjestelmiä on maailmalla useammallakin taholla, mutta ne ovat kaikki rekalla liikuteltavia kokonsa takia, niiden pystytys kestää useista tunneista päiviin ja niiden vaatima tila on kohtuullisen suuri. Suomalainen SenseTrix on kuitenkin kehittänyt ns. mobiilin version, joka kulkee vaikka bussissa yhden miehen matkassa: Mobiili versio sopi helpon siirrettävyytensä vuoksi Kolin lomaasuntomessuilla käytettäväksi esityslaitteisto saatiin nopeasti kasaan ja se mahtui hyvin telttaan. Kuitenkin se antoi riittävän suuren ja stereomaisen kuvan, jotta kohtuullinen tunnelma esitellystä rakennuksesta saatiin aikaan. Jotta haluttu kohde, esim. talo, saadaan virtuaalitilaan, se täytyy mallintaa oikein 3D muodossa. 3D mallintaminen tarkoittaa, että kohteesta tehdään pienoismalli tietokoneelle. Pelkkä kuva ei riitä. Kuvassa täytyy olla mukana pituus, leveys ja syvyys siten, että kuvaa voidaan käännellä ja sen sisään voidaan sukeltaa kuvaa ei tarkastella pelkästään yhdeltä puolelta kuten paperilla. Tarkasteltavaan malliin täytyy tehdä kaikki osat samoin kuin pienoismallissa. 10(34)

11 Voidaankin siis sanoa, että Kolilla ollut virtuaalinen rakennus oli tietokoneilla esitetty pienoismalli. Mallinnuksessa pitää huomioida rakenteiden lisäksi materiaalien ominaisuudet, valon näkyminen erilaisilla pinnoilla, varjot, liikkuvat osat (kuten avautuvat ovet) jne. Liikkuviin osiin tehdään animaatiot joko mallinnusohjelmassa tai sitten ne voidaan tehdä ohjelmoinnin kautta (hitaampi ja työläämpi vaihtoehto). Tehdyn mallin aidon näköisyys riippuu käytettävästä tietokoneesta ja sen grafiikkakortista, mallia pyörittävästä ohjelmasta sekä 3D mallintajan kyvyistä. 5. Hankkeen saavutetut tavoitteet ajanjaksolla Yhteenveto saavutetuista tavoitteista a. Hankesuunnitelmassa on määritelty, että projektin toiminnan tuloksena syntyvät seuraavat tuotteet: I Virtuaalinen, älykäs, elinkaarta palveleva vapaa ajan asunnon malli, II Teknologiaratkaisujen sisällön/toiminnallisuuden määrittelymalli ja III Koulutusta, jossa hyödynnetään projektin tuottamaa virtuaalista mallia ja asiantuntijaverkostoa. b. Loppuraportissa on lueteltu seuraavat saavutetut tavoitteet: I Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat Suunnitelmat koostuvat seuraavista alakohdista: 1. Archicad ohjelmalla laaditut rakennussuunnitelmat älykkäästä, elinkaarta palvelevasta vapaa ajan asunnosta 2. Selvitys siitä, että talotehtaiden elementtitekniikalla pystytään toteuttamaan elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon ulkoseinäelementit eli rakenteet 3. Tavoitehinta arvio suunnitelmien mukaisesta vapaa ajan asunnosta 4. Alustava kuvaus kokonaisvaltaisen, integroidun PC pohjaisen järjestelmän kokoamisesta kiinteistön, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin käyttämiseen yhden käyttöliittymän avulla. 5. Alustava kartoitus massiivipuuseinäelementin käytöstä puurunkoisen rakennuksen kosteiden ja WC tilojen väliseinärakenteessa 6. Esteettömän grillikatoksen suunnitelmat 11(34)

12 II Harjoitus ja opinnäytetyöt III Asiantuntijaverkoston luominen ja työskentelyn kehittäminen III Virtuaalimalli Kolin loma asuntomessuilla IV Virtuaalimallin oheistietokanta V Koulutustilaisuudet ja konsultaatiot esteettömyyden osalta Saavutettujen tavoitteiden tarkempi yksilöinti: 5.1. Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat Arkkitehti Osmo Karttusen Archicad ohjelmalla laaditut rakennussuunnitelmat älykkäästä, elinkaarta palvelevasta vapaa ajan asunnosta. Luonnossuunnitelmien kuvat ovat liitteenä 1. Selvitys siitä, että talotehtaiden elementtitekniikalla pystytään toteuttamaan suunnitelmien mukaisen elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon ulkoseinäelementit eli runkorakenteet Tavoitehinta arvio suunnitelmien mukaisesta vapaa ajan asunnosta Alustava kuvaus kokonaisvaltaisen, integroidun PC pohjaisen järjestelmän kokoamisesta kiinteistön, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin käyttämiseen yhden käyttöliittymän kautta. Sisällön kuvaus on liitteenä 2. Alustava selvitys massiivipuuseinäelementin käytöstä puurunkoisen rakennuksen kosteiden ja WC tilojen väliseinärakenteessa Esteetön grillikatos, luonnossuunnitelmat ovat liitteenä Harjoitus ja opinnäytetyöt Sosiaalialan koulutusohjelman opiskelijoiden Jaana Heiskanen ja Anne Malinen harjoitustyönä tekemä MANU opas eli Opas oheistoiminnan toteuttamiseen erityisryhmille kesätapahtumien yhteydessä Viestinnän koulutusohjelman oppilastyönä tuotettu Apuvälinevideo, jossa esiintyjinä toimivat käyttäjäarvioijat Tekniikan koulutusohjelman insinööriopiskelijoiden Mikko Eronen ja Matti Hyttinen insinöörityö Esteettömän loma asunnon alapohjan ja perustusten suunnittelu, rakenteiden mitoitus ja kustannuslaskenta Kuvataideopiskelija Heini Urhosen suunnittelemat ja valmistamat esteettömyysominaisuuksia omaavat puujakkarat Kolin lomaasuntomessu osastolle 12(34)

13 5.3. Asiantuntijaverkoston luominen ja työskentelyn kehittäminen Nettityötilan koekäyttö ja hyödyntäminen hankkeen asiantuntijaverkoston työskentelyssä ja sisällön tuottamisessa älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmiin 5.4. Virtuaalimalli Kolin loma asuntomessuilla Arkkitehti Osmo Karttusen laatimat pääpiirustustasoiset suunnitelmat älykkäästä, elinkaarta palvelevasta vapaa ajan asunnosta Suunnitelmien siirto kolmiulotteista mallintamista varten Pohjois Karjalan koulutuskuntayhtymän Pelitaloon, Outokumpuun Pelitalon kolmiulotteisen mallin siirtäminen VTT:lle koodausta ja virtuaaliesityksen valmistelua varten Virtuaalimallin siirto SenseTrix:lle, jolta vuokrataan Mobitrix laitteisto messuosastolle Virtuaalimallin esittäminen ja esittely Kolin loma asuntomessuilla 5.5. Kolin loma asuntomessujen osasto Näyttelypaikka (30 m2) Nettiyhteys messuosastolla Messuosaston varusteet ja kalusteet yhteistyössä Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulun markkinoinnin kanssa Esteettömyys ominaisuuksia sisältävien puujakkaroiden suunnittelu ja valmistus messuosastolle Hankkeen esitteen suunnittelu ja painatus messuja varten yhteistyössä ammattikorkeakoulun markkinoinnin kanssa Nimikilpailun ja kyselylomakkeiden suunnittelu ja kopiointi Kahden opiskelijan rekrytointi ja perehdyttäminen messuesittelijöiksi Käyttäjäarvioijien (4 henkilöä) rekrytointi asiantuntijoiksi messuosastolle Miratel Oy, Chasswheel Oy ja Väinö Korpinen Oy edustajien vierailut osastolla Mobitrix esityslaitteiston vuokraus messuille Virtuaalimallin sekä mukana olevien yritysten tuotteiden esittely Kolin loma asuntomessuilla 5.6. Virtuaalimallin oheistietokanta Virtuaalimallin oheistietokantaan ovat tuotetietonsa antaneet Abloy Oy, Miratel Oy, Väinö Korpinen Oy, Vemta Oy ja Chasswheel Oy 13(34)

14 6. Hankkeen keskeiset toimenpiteet 6.1. Ohjausryhmä Rehtori Pentti Maljajoki nimesi projektin ohjausryhmän yksihenkilöisen viranomaisen päätöksellä huhtikuussa Ohjausryhmän ensimmäisessä kokouksessa puheenjohtajaksi valittiin ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy. Ohjausryhmä on kokoontunut hankkeen aikana kaikkiaan yhdeksän (9) kertaa. Osallistuminen ohjausryhmän kokouksiin: Jäsen Yhteisö Kauppinen Jarmo Josek Oy (pj) 4 /4 5/5 Ekroos Timo PKAMK/ISAK 4 /4 4 /5 Heikkinen Ani Elena Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 0 /4 0 /5 Kilpeläinen Ari Karelment Oy 0 /4 0 /5 Kokkonen Pellervo Hakolahti Teemu Savonlinnan Matkailun Osaamiskeskus 1 /4 0 /5 Laitinen Oiva Pohjois Karjalan Maakuntaliitto 2 /4 2 /5 Lehikoinen Paula Joensuun Reumayhdistys ry 4 /4 4 /5 Lehikoinen Urpo Joensuun Tiedepuisto Oy 3 /4 4 /5 Loijas Sari STM 3 /4 5 /5 Valtakunnallinen vammaisneuvosto Mikkonen Harri PKAMK 2 /4 3 /5 Neuvonen Lasse PKAMK 3 /4 0 /5 Niemelä Hytönen PKAMK/ISAK 4 /4 5 /5 Mervi Savolainen Heikki Karelia Expert Matkailupalvelu Oy 3 /4 0 /5 Tahkokallio Päivi Design for All verkosto 2 /4 0 /5 STAKES Turunen Tapio PKAMK 4 /4 5 /5 Malinen Hilkka PKAMK/ISAK (siht.) 4 /4 3 /5 14(34)

15 6.2. Asiantuntija ja sidosryhmätyöskentely Projektin alussa suunniteltiin, että operatiivisen työn tukena on kolme asiantuntijaryhmää eli projekti, teknologia ja rakentamisryhmä. Ryhmät perustettiin, jotta ryhmien jäsenten avulla hankkeen kehittämistyöhön saatiin moniammatillinen ote ja käytännön osaaminen. Ryhmätyöskentelyn tavoitteena oli arvioida ja kommentoida mitoituksen, rakennusteknisten ratkaisujen ja älykkään teknologian suunnittelu ja kehittämistyötä. Lisäksi ryhmien tehtävänä oli innovoida tekniikan uudenlaista soveltamista. Hankkeen painopisteen muuttuessa, teknologia ja projektiryhmässä päätettiin, että jatkossa hankkeessa toimii vain yksi ryhmä, projektiryhmä. Projektiryhmän tehtävä on arvioida operatiivisella tasolla virtuaalimallin sisällön kehittymistä ja mallin tuottamista. Projektiryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet. Ahonen Ulla, Sisäilmakeskus, Kaprakka Alajuuma Salli, käyttäjä Ekroos Timo. Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Gustafsson Nils, käyttäjä Hakolahti Teemu, Savonlinnan matkailun osaamiskeskus Hietala Marja, Lieksan asuntomessutoimisto Hyttinen Sauli, Lieksan asuntomessutoimisto Kaikko Ilkka, Joensun Tiedepuisto Oy Kauppinen Jarmo, JOSEK Oy Korhonen Voitto, projektiryhmän puheenjohtaja Lehikoinen Paula, Joensuun reumayhdistys ry Lehikoinen Seppo, käyttäjä Lehikoinen Urpo, Joensuun Tiedepuisto Oy Lindström Ella, Joensuun Tiedepuisto Oy Moilanen Raimo, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Neuvonen Lasse, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Niemelä Hytönen Mervi, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Paakkola Esko, Joensuun Yliopisto, täydennyskoulutuskeskus Palviainen Soila, Karelian Expert Matkailupalvelu Oy Parviainen Jouko, JOSEK Oy Pitkänen Sari, Joensuun Yliopisto, täydennyskoulutuskeskus 15(34)

16 Puranen Antti, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Savolainen Heikki, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy Sikanen Lauri, METLA Tahvanainen Pauli, JOSEK Oy Virtanen Petri, Avence Digital Oy Projektiryhmä on kokoontunut hankkeen aikana 8 kertaa. Teknologiaryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet: Ekroos Timo, Pohjois karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Hakolahti Teemu, Savonlinnan matkailun osaamiskeskus Korhonen Voitto Lehikoinen Urpo, Joensuun Tiedepuisto Oy, ryhmän puheenjohtaja Lehtiniemi Leena, Kolin loma asuntomessujen tiedottaja Lindström Ella, Joensuun Tiedepuisto Oy Niemelä Hytönen Mervi, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Parkkinen Seija, Pohjois karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Pitkänen Sari, Joensuun Yliopisto, täydennyskoulutuskeskus Puranen Antti, Pohjois karjalan ammattikorkeakoulu Savolainen Heikki, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy Virtanen Petri, Avence Digital Oy Wuorisalo Jyri, Avence Digital Oy Teknologiaryhmä sulautui osaksi projektiryhmää syksyllä 2005, jolloin tarkennettu hankehakemus virtuaalimallin tuottamisesta hyväksyttiin. Ryhmä kokoontui hankkeen aikana 5 kertaa. Rakentamisryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet: Ahonen Ulla, Sisäilmakeskus, Kaprakka Ekroos Timo, Pohjois karjalan ammattikoreakoulu / ISAK Kilpeläinen Ari, Karelment Oy Lindström Ella, Joensuun Tiedepuisto Oy Puranen Antti, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Suninen Jukka, Kolikeskus / Remal Ltd. (toukokuuhun 2005 asti) Välimäki Harri, Puugia, Joensuun Tiedepuisto Oy Rakentamisryhmä kokoontui hankkeen aikana 1 kerran. 16(34)

17 6.3. Suunnitelmat kokonaisvaltaisen toiminnallisuuden ja esteettömyyden toteuttamiseksi vapaa ajan asunnossa Esteettömyys oli monelle toimijalle hahmottumaton asia. Asian konkretisoimiseksi sovittiin maaliskuussa 2005 pidetyssä rakentamisryhmän kokouksessa, että projekti tilaa Kolin loma asuntomessujen tonttivaraukseen tarvittavat luonnossuunnitelmat älykkäästä, elinkaarta palvelevasta loma asunnosta. Kilpailutuksen jälkeen luonnossuunnitelmat tilattiin arkkitehti Osmo Karttuselta, arkkitehtitoimisto Torikka&Karttunen Oy, Joensuu. Luonnossuunnittelun pohjana oli projektipäällikön laatima ja alkuperäisen rakennuttajan suullisesti hyväksymä tilaohjelma. Tilaohjelman laadinnassa huomioitiin esteettömään vapaa ajan asumiseen liittyviä ominaisuuksia ja toimintoja seuraavasti: a) Toiminnallisuus / esteettömyys / käytettävyys vaihtoehtoisten toimintatapojen mahdollistaminen esim. mitoittamalla tilaan kaksi, toisilleen peilikuvallista makuuhuone ja WC tilaa, joissa molemmissa on tilaa pyörätuolin käyttäjille. Peilikuvalliset tilat mahdollistavat joko oikea tai vasenkätisen toiminnan mitoituksen lähtökohtana olivat manuaalipyörätuolin tai rollaattorin käyttäjät. Materiaali ja värivalinnoilla haettiin tukea näkö ja kehitysvammaisten sekä lievästi muistihäiriöisten henkilöiden toimintaan b) Teknologia kokonaisvaltaisen teknologiaratkaisun pohjana olivat asumiseen liittyvät sähköisesti hallittavat palvelut, ympäristönhallintateknologia asukkaan toiminnan tukemiseen(oviautomatiikka) ja älykäs talotekniikka kiinteistön ylläpitoon ja turvallisuuden tehostamiseen. c) Puuta uudella tavalla rakenteiden toteuttaminen terveellisesti puusta uudenlaisen seinärakenteen hyödyntäminen esim. WC tilojen seinärakenteissa siten, että tukien ja apuvälineiden kiinnittäminen rakenteisiin on turvallista ja riippumatonta seinän tukirakenteista d) Etätyö suunnitelmissa asuntoon varattiin etätyöhuone IT tekniikkaan perustuvan työskentelyn mahdollistamiseksi. IT yhteyksien sijoittami 17(34)

18 sella erilliseen työhuoneen haettiin rauhallista ympäristöä työn tekemiseen, viihteen hyödyntämiseen tai verkkopalveluiden käyttämiseen. e) Yhdessäolo ja vapaa aika pohjaratkaisussa on huomioitu asunnon käyttäminen sekä vapaaajan aktiviteettien tukiasemana että perheen / ystävien yhdessäolon tyyssijana. Makuu ja WC tilojen sijoittaminen rakennuksen eri päihin mahdollistaa vetäytymisen omaan rauhaan ja yhteistilojen sijoittuminen keskelle rakennusta tukee asukkaiden yhdessäoloa autokatoksen liittäminen kuistin katoksen yhteyteen mahdollistaa apuvälineiden käyttäjien, lasten kantokoppien/turvaistuinten, ruokaostosten ja matkalaukkujen siirtämisen säältä suojassa katoksesta sisätiloihin varaston ja pesutilojen sisäänkäynnin vierekkäin asettaminen mahdollistavat urheilu ja liikunta aktiviteettien suorittajien välineiden varastoinnin ja vaatehuollon sekä henkilökohtaisen hygienian ylläpidon tehokkuuden f) Asumista tukevat palvelut varaston hyödyntämisen lähtökohtana oli, että kuorma autolla voidaan suoraan varaston viereen tuoda esim. lavalle pakatut polttopuut Alkuperäisen rakennuttajan Jukka Sunisen vetäydyttyä hankkeesta, tilattiin KARRAK Oy:ltä tavoitehinta arvio luonnossuunnitelmien pohjalta. Hinta arvio oli tarpeellinen rakennuttajan etsimisen tukena. Keskusteluissa kävi ilmi, että vapaa ajan asunto on vaativa kohde ja yksittäinen pk yritys ei voi ottaa sen rakennuttaja ja ylläpitovastuuta kantaakseen. Pk toimijoiden mielestä taustalla täytyisi olla osuuskunta tai osakeyhtiö. Tämän pohjalta päätti projektipäällikkö hankkia ammattikorkeakoulun käyttämältä lakimiestoimistolta vertailumuistion osuuskunnan ja osakeyhtiön välisestä erosta ja niiden soveltuvuudesta rakennuttajavastuun kantamiseen. Vertailumuistion on laatinut asianajaja Jyrki Piiparinen Kontturi & Co Oy:stä. Rakennuttajan etsinnässä oltiin suoraan yhteydessä melkein 30 erilaiseen ja erityyppiseen toimijaan. Osa toimijoista oli Pohjois Karjalasta ja osa muualta Suomesta. 18(34)

19 Toimijat kokivat kohteen haasteelliseksi rakentamiskustannusten, jatkokäyttämisen, kohteen suuruuden tai pienuuden takia. Rakennuttajakartoituksen yhteydessä selvisi, että esteettömyys on edelleen haasteellinen asia. Esteettömyyden tuotteistaminen ja markkina arvo ovat edelleen minimissä Luonnostasoinen kuvaus kokonaisvaltaisen, integroidun PC pohjaisen järjestelmän kokoamiseen talotekniikan, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin yhteiskäyttöä varten Teknologiatyöryhmässä käsiteltiin vapaa ajan asunnon teknologisten ratkaisujen sisältöjä ja tavoitteita. Ryhmän työskentelyn pohjalta projektipäällikkö laati alustavan luonnoksen teknologisen kokonaisratkaisun toiminnallisista tavoitteista. Projektipäällikkö kartoitti ympäristöhallintalaitteiden (apuvälineet) ominaisuuksia ja kävi tutustumassa älykkäitä, PC pohjaisia taloteknisiä järjestelmiä toimittavaan yritykseen. Vapaa ajan asunnon suunnitelmiin varattiin erillinen tila etätyötilaksi Selvitys uudenlaisesta massiivipuuseinäelementin käytöstä vapaa ajan asunnon sisäseinärakenteissa Projektipäällikkö osallistui Puuosaamiskeskus Puugian järjestämään esittelypäivään toukokuussa 2005, jossa toimitusjohtaja Heinz Hamacher esitteli Hama Holz GmbH :n massiivipuuelementtirakennetta. Hama Holz:n massiivipuuelementtiä valmistetaan ja käytetään Keski Euroopassa. Tuote ei ole vielä Suomen markkinoilla. Hama Holtzhaus :n massiivipuuelementin rakennetta selviää viereisestä kuvasta. Elementti sopii ulko ja sisäseiniin sekä kosteantilan seinärakenteeksi. Massiivipuuelementti tukee esteettömyyttä siten, että WC ja kosteiden tilojen seinärakenteina se mahdollistaa tukien ja kiinteästi asennettavien apuvälineiden kiinnittämisen käyttäjän kannalta sopivampaan kohtaan. Tavanomaisissa seinärakenteissa tukien asentamiskohdan on ratkaissut seinärakenteiden tukirakenteet. 19(34)

20 Hankkeessa selvitettiin, että talotehtaat pystyvät valmistamaan suunnitelmissa esitetyn loma asunnon seinäelementit sekä ulko että sisäseinien osalta. Elokuussa 2005 projektipäällikkö pyysi hintatiedot seuraavilta yrityksiltä/tuotteilta: Abloy Oy/oviympäristöt ja oviautomatiikka, Väinö Korpinen Oy/pesuhuoneen ja WC tilojen kalusteet ja varusteet, H.I.M Säätökaluste/keittiökalusteet, Homesoft Oy/talotekniikka, Lämpötalo Oy/pellettilämmitin ja lämmön siirto sekä ilmanvaihto ja Honkarakenne Oy/asunnon runkorakenteet, vesikatto, rakenteisiin liittyvät kalusteet. Saatujen hintatietojen kanssa käytiin vielä neuvotteluja rakennuttajan löytämiseksi. Saaduista hinta arvioista oli todettava, että niissä ei huomioitu messukohteen markkina ja esittelyarvoa. Hinnat olivat pitkälle perushintoja ja näin hinta arvio laadukkailla tuotteilla, materiaaleilla ja korkealla teknologialla nousi korkeahkosi. Hinta oli kuitenkin keskivertohinta verrattuna Kolille rakennettuihin loma asuntoihin, joiden rakennuskustannukset vaihtelivat euron välillä. Lisäksi on todettava, että hinta arviot on tehty luonnossuunnitelmien pohjalta ja tuotteiden edustajat eivät olleet varmoja lopullisesta rakennuttajasta. Heidän näkökulmastaan hanke on rakentamishankkeessa kolmas osapuoli eli ulkopuolinen ja aitoa kilpailutusta ei pystytty toteuttamaan. Ohjausryhmä päätti elokuun kokouksessa, että jos rakennuttajaa ei löydy syyskuun puoleen väliin mennessä, on hankkeesta tehtävä tarkennettu hankesuunnitelma. Hankesuunnitelman pohjana tulee olla alkuperäinen ajatus älykkäästä, elinkaarta palvelevasta vapa ajan asunnosta. Tarkennetun hankesuunnitelman tuli perustua sille, että asunto toteutetaan kolmiulotteisena, virtuaalisena mallina. Malli esitellään Kolin lomaasuntomessuilla. Tarkennettu hankesuunnitelma ja kustannusarvio esiteltiin ohjausryhmälle syyskuun kokouksessa Kolin loma asuntomessujen alueen esteettömyyden lisääminen Lieksan kaupungin messutoimistolle tarjottiin messualueen esteettömyyden ja luonnonarvojen arviointia. Arvioinnista olisivat vastanneet MTT Sari Pitkänen, täydennyskoulutuskeskus, Joensuun Yliopisto ja projektipäällikkö Mervi Niemelä Hytönen, PKAMK/ISAK. 20(34)

Esteettömyys ja turvallisuus kotona - tapahtuma Tiistai 9.10.2012, Kitee. Esteetön ja turvallinen koti- käytännön esimerkkejä.

Esteettömyys ja turvallisuus kotona - tapahtuma Tiistai 9.10.2012, Kitee. Esteetön ja turvallinen koti- käytännön esimerkkejä. Esteettömyys ja turvallisuus kotona - tapahtuma Tiistai 9.10.2012, Kitee Esteetön ja turvallinen koti- käytännön esimerkkejä Timo Ekroos ISAK- koordinaattori Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu/ Muotoilun

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2016 1 Kokousaika kello 9:30 11.30 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Edellisen kokouksen

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2016 1

KAUHAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2016 1 KAUHAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2016 1 Vammaisneuvosto 21.03.2016 AIKA 21.03.2016 klo 18:00-19:06 PAIKKA Helmirannan kokoustila, Helminkuja 3, 62200 Kauhava KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Valtakunnallisen

Lisätiedot

Eurooppa investoi kestävään kalatalouteen. Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke. Hanke no: Dnro: 782/3561/2010

Eurooppa investoi kestävään kalatalouteen. Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke. Hanke no: Dnro: 782/3561/2010 HANKERAPORTTI 1. Hankkeen toteuttajan nimi 2. Hankkeen nimi ja hanketunnus Pyhäjärven Kalainvestointien esiselvitys hanke Hanke no: 1000778 Dnro: 782/3561/2010 3. Yhteenveto hankkeesta Pyhäjärven Kalainvestointien

Lisätiedot

Lähilämpöverkoista ja uusista energiaratkaisuista liiketoimintaa matalaenergiarakentamisessa

Lähilämpöverkoista ja uusista energiaratkaisuista liiketoimintaa matalaenergiarakentamisessa Lähilämpöverkoista ja uusista energiaratkaisuista liiketoimintaa matalaenergiarakentamisessa matalaenergiarakentamisessa 26.3.2009 matalaenergiarakentamisessa 1 Kestävä Yhdyskunta 2007-2012ohjelma Lähtökohtia

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

Rautjärven sotahistoria- hanke

Rautjärven sotahistoria- hanke Liite 1 74 HANKESUUNNITELMA Laadittu 4.3.2016 Rautjärven sotahistoria- hanke 1. Hakijan yhteystiedot Rautjärven kunta Projektijohtaja, Juha-Pekka Natunen Simpeleentie 12, 56800 SIMPELE 040 581 8040 juha-pekka.natunen@rautjarvi.fi

Lisätiedot

Joensuun lentoaseman logistisen käytävän kehittämissuunnitelma

Joensuun lentoaseman logistisen käytävän kehittämissuunnitelma Joensuun lentoaseman logistisen käytävän kehittämissuunnitelma Kuva: Passenger Market Potential Analysis, Scan Of New Air Routes for the Airport of Joensuu, Finland (2013) MKmetric Gesellschaft für Systemplanung

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 MAASEUTUJAOSTON KOKOUS

KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 MAASEUTUJAOSTON KOKOUS KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 KOKOUSTIEDOT MAASEUTUJAOSTON KOKOUS Aika: klo 9.00 12.15 Paikka: Kukkaismäen maaseutumatkailutila, Jämsän Juokslahti,

Lisätiedot

Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009

Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009 Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009 Ympäristötoiminnan neuvottelupäivä Marketta Karhu Oulun seudun ympäristötoimi Maakunnallinen ympäristötietoisuuden yhteistyöalkoi

Lisätiedot

3. VäI~raportti. FU [ta. Kemin toimeksianto 48912/F10548. Raportointi ajanjaksolta 26.4. - 30.10.2013. V~puv~i~ta. Eu~oap~rn W~O~i ~ur~x~p~rn Lha~t~

3. VäI~raportti. FU [ta. Kemin toimeksianto 48912/F10548. Raportointi ajanjaksolta 26.4. - 30.10.2013. V~puv~i~ta. Eu~oap~rn W~O~i ~ur~x~p~rn Lha~t~ 3. VäI~raportti Kemin toimeksianto 48912/F10548 Raportointi ajanjaksolta 26.4. - 30.10.2013 V~puv~i~ta FU [ta Eu~oap~rn W~~i ~ur~x~p~rn Lha~t~ LUTTAMUKSELLINEN 2 Sisällysluettelo Kemin toimeksianto 48912/F10548

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2016 1 Kokousaika 20.10.2016 kello 12:00-14:15 Kokouspaikka Maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Pelastustoimi valmistelutyöryhmä 11.01.2017 Kokousaika 11.01.2017 kello 13:00 13:50 Kokouspaikka Juvan paloasema, Yhdystie 3, 51900 Juva Asialista: Sivu 1

Lisätiedot

Jatkokehittämisen ideoita nuorten vastavuoroisesta palautteesta Ohjaamoissa

Jatkokehittämisen ideoita nuorten vastavuoroisesta palautteesta Ohjaamoissa Jatkokehittämisen ideoita nuorten vastavuoroisesta palautteesta Ohjaamoissa Juva 8.12.2016 Heikki Kantonen TKI asiantuntija Välittömän palautteen kerääminen Etelä-Savossa on kokeiltu palautteen keräämistä

Lisätiedot

Liikenneverkon kehittämistä liiketaloudellisesti selvittävän hankkeen organisointi

Liikenneverkon kehittämistä liiketaloudellisesti selvittävän hankkeen organisointi 1(5) 25.1.2017 Liikenneverkon kehittämistä liiketaloudellisesti selvittävän hankkeen organisointi Ohjausryhmä Juhapekka Ristola, LVM Antti Vehviläinen, Liikennevirasto Kari Wihlman, Liikenteen turvallisuusvirasto

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2016 1 n kokous Kokousaika kello 14:00 16.15 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus

Lisätiedot

Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä

Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä Aika 22.01. 2010, kello 9:00 16:00 Paikka Finanssialan keskusliitto, Bulevardi 28 Paikalla Martti From TIEKE, pj Ari Pulkkinen Agentit, ohjelmistotalotyöryhmä pj Pirjo Ilola

Lisätiedot

ISM ja SM-esikisat 2016

ISM ja SM-esikisat 2016 ISM ja SM-esikisat 2016 Vesanto, 10.07.2016 Yksilökilpailut M 1. Seppä Timo 9 SS 300 (20:19) 292 (0m/-4m) 564 (94) 1156 2. Hiltunen Petri 29 PK 283 (23:09) 278 (+5m/+6m) 594 (99) 1155 3. Mikkonen Harri

Lisätiedot

Arjen turvaa kunnissa -hanke

Arjen turvaa kunnissa -hanke Arjen turvaa kunnissa -hanke Arjen turvaa ja palveluja kuntalaisille taloudellisuutta ja tehokkuutta kunnille Esittelydiat 12.4.2013 Projektipäällikkö Marko Palmgren Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto

Lisätiedot

Avustuksen hakija (hallinnollisesti vastuullinen verkoston jäsen) ja hankkeen koordinaattori Organisaatio Inarin kunta Ulla Hynönen

Avustuksen hakija (hallinnollisesti vastuullinen verkoston jäsen) ja hankkeen koordinaattori Organisaatio Inarin kunta Ulla Hynönen 1. Taustatiedot Raportoitavan Osaava-kehittämishankkeen nimi/nimet Osaava hanke Opetuksella tulevaisuuteen Avustuksen hakija (hallinnollisesti vastuullinen verkoston jäsen) ja hankkeen koordinaattori Organisaatio

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA

AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA 17.11.2015 AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA SELVITYKSEN TULOKSIA ARA:N ERITYISRYHMÄ- KOHTEIDEN TILAMITOITUS SELVITYKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET Ramboll Management Consulting toteutti yhdessä Arkkitehtitoimisto

Lisätiedot

Hallitus on päättänyt 19.2.2013 kokouksessa, että tämä liite julkaistaan myös hallituksen kokouksen tiedotteen liitteenä.

Hallitus on päättänyt 19.2.2013 kokouksessa, että tämä liite julkaistaan myös hallituksen kokouksen tiedotteen liitteenä. TÄSSÄ TOIMINNAN SEURANNAN RAPORTISSA SEURATAAN KUUKAUSITTAIN ENONTEKIÖN KEHITYS OY TÄRKEIMPIÄ TOIMIA, SEKÄ KATSOTAAN SEURAAVAN KUUKAUDEN JO SOVITTUJA TEEMOJA. RAPORTTI LAADITAAN KUUKAUSITTAIN JA ESITETÄÄN

Lisätiedot

Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta

Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta virtu.fi sähköiset palvelut lappilaisille Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Käyttäjien osallistuminen suunnitteluprosessiin

Lisätiedot

Paikka Oulun yliopisto, Yliopistokatu 9, C ovi, tila KTK 112

Paikka Oulun yliopisto, Yliopistokatu 9, C ovi, tila KTK 112 Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus/ Lapin toimintayksikkö Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä Myllärintie 35 96400 ROVANIEMI PÖYTÄKIRJA 26.5.2010 Pohjois-Suomen monialaiset sosiaali- ja terveyspalvelut

Lisätiedot

Ikääntyvät työryhmän / I&O kokous 2. Aika klo Pihlaja, Sepänkatu 1, Kuopio

Ikääntyvät työryhmän / I&O kokous 2. Aika klo Pihlaja, Sepänkatu 1, Kuopio Ikääntyvät työryhmän / I&O kokous 2. Aika 12.12.2016 klo 9-11 Paikka Pihlaja, Sepänkatu 1, Kuopio Asiat 1. Avaus Puheenjohtaja Anne Mikkonen avasi kokouksen.todettiin kokouksen läsnäolijat: Anne Mikkonen,

Lisätiedot

Hankkeiden työ näkyväksi tuotekorteilla

Hankkeiden työ näkyväksi tuotekorteilla Hankkeiden työ näkyväksi tuotekorteilla Opin ovi klinikka 1.12.2011 Paula Tyrväinen (paula.tyrvainen@cimo.fi) Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Esityksen sisältö 1.CIMO lyhyesti 2.Vaikuttavuudesta

Lisätiedot

Energiatehokkuuden ja sisäilmaston hallinta ja parantaminen

Energiatehokkuuden ja sisäilmaston hallinta ja parantaminen Energiatehokkuuden ja sisäilmaston hallinta ja parantaminen TkT Risto Ruotsalainen, tiimipäällikkö Rakennusten energiatehokkuuden palvelut VTT Expert Services Oy Rakenna & Remontoi -messujen asiantuntijaseminaari

Lisätiedot

Sihteerin avaintehtävät

Sihteerin avaintehtävät SIHTEERIN OPAS Sihteerin avaintehtävät 1. Toimia presidentin oikeana kätenä sekä hallituksen että klubikokouksissa. 2. Liiton jäsenrekisterin ylläpito. (uudet jäsenet, eroavat jäsenet, jäsenten yhteystietojen

Lisätiedot

TalokeskusYhtiötOy. Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon. Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6.

TalokeskusYhtiötOy. Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon. Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6. TalokeskusYhtiötOy Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6.2014 Stefan Fransman Kehityspäällikkö Suomen Talokeskus Oy

Lisätiedot

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla Leena Vainio, FUAS Virtuaalikampus työryhmän puheenjohtaja Antti Kauppi, FUAS liittouman projektijohtaja FUAS-virtuaalikampus rakenteilla FUAS Virtuaalikampus muodostaa vuonna 2015 yhteisen oppimisympäristön

Lisätiedot

LUMIJOKI-PROJEKTI Lumijoen ja Sannanlahden pienvenesataman kunnostus

LUMIJOKI-PROJEKTI Lumijoen ja Sannanlahden pienvenesataman kunnostus -PROJEKTI Lumijoen ja Sannanlahden pienvenesataman kunnostus Sisältö 1. HANKKEEN YHTEYSTIEDOT...3 2. HALLINNOIJA, TOTEUTUSORGANISAATIO JA RAHOITTAJAT...3 3. HANKKEEN AIKATAULU...5 4. TAUSTA JA KEHITTÄMISTARPEEN

Lisätiedot

Yhdistystoiminnan kehittämisen tsekkauslista Missä meillä menee hyvin ja missä voisimme tulla yhdessä paremmiksi?

Yhdistystoiminnan kehittämisen tsekkauslista Missä meillä menee hyvin ja missä voisimme tulla yhdessä paremmiksi? Yhdistystoiminnan kehittämisen tsekkauslista Missä meillä menee hyvin ja missä voisimme tulla yhdessä paremmiksi? Yhdistyksen toiminta-ajatus Onko meillä yhteinen näkemys siitä, miksi yhdistys on olemassa?

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm 29.01.2014 Diaarinumero POPELY/164/2014 Käsittelijä Verna Mustonen Puhelinnumero 0295 023 573 Projektikoodi S12432

Lisätiedot

Hankinnat ja logistiikka sekä siivous ja ruokahuolto

Hankinnat ja logistiikka sekä siivous ja ruokahuolto Hankinnat ja logistiikka sekä siivous ja ruokahuolto MUISTIO: Järjestäytymiskokous 28.10.2016 klo 12.30-14.23 Tampereen kaupungin virastotalo, ryhmähuone 4, 5.krs (Aleksis Kiven katu 14-16, Tampere) 1.11.2016

Lisätiedot

Hyvän asumisen malleja -kehittämispäivä

Hyvän asumisen malleja -kehittämispäivä Hyvän asumisen malleja -kehittämispäivä 26.11.2015 ryhmätyöosio (3 ryhmää,) Ryhmätöiden ohjeistus, jakaantuminen ryhmiin, työpajatyöskentelyä klo 14.15 Ryhmätöiden purku ja yhteiskeskustelu RYHMÄ 2. PJ.

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN HANKKEEN TULOKSET. Loppuseminaari Saku Rikala

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN HANKKEEN TULOKSET. Loppuseminaari Saku Rikala ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 -HANKKEEN TULOKSET Loppuseminaari 3.12.2015 Saku Rikala Esityksen sisältö 1. Hankkeen perustiedot, tavoitteet ja toteutus kunnissa 2. Hankkeen tulokset ja päätöstoimenpiteet

Lisätiedot

Työsuunnitelma. Pelastustoimi ja varautuminen teemaryhmä

Työsuunnitelma. Pelastustoimi ja varautuminen teemaryhmä Työsuunnitelma Pelastustoimi ja varautuminen teemaryhmä 2.1.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Työsuunnitelman sisältö 1. Kokouskäytännöt 2. Teemaryhmän yleiset tehtävät 3. Teemaryhmän tehtävät 4. Valmistelun

Lisätiedot

6.4.2010. Tornion Järjestöyhdistys ry Kemintie 53 95420 Tornio

6.4.2010. Tornion Järjestöyhdistys ry Kemintie 53 95420 Tornio LOPPURAPORTTI 1 / 5 MAHIS PROJEKTIN LOPPURAPORTTI AJALTA 1.4.2007 30.3.2010 Projektin nimi Projektipäällikkö Ohjausryhmä Mahis projekti Tornion Järjestöyhdistys ry Kemintie 53 95420 Tornio Sauli Hyöppinen

Lisätiedot

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2015 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2015 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2015 sivu 1 Kokoustiedot Aika: perjantaina 2.10.2015 klo 14.00 15.45 Paikka: Mikkelin kaupungintalo (Raatihuonenkatu 8-10), kaupunginhallituksen kokoushuone (2. krs) Paikalla:

Lisätiedot

voimavaroja. Kehittämishankkeen koordinaattori tarvitsee aikaa hankkeen suunnitteluun ja kehittämistyön toteuttamiseen. Kehittämistyöhön osallistuvill

voimavaroja. Kehittämishankkeen koordinaattori tarvitsee aikaa hankkeen suunnitteluun ja kehittämistyön toteuttamiseen. Kehittämistyöhön osallistuvill Niemi, Petri. 2006. Kehittämishankkeen toteuttaminen peruskoulussa toimintatutkimuksellisen kehittämishankkeen kuvaus ja arviointi. Turun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan lisensiaatintutkimus.

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ aika Maanantai 19.12.2016 klo 14.05 15.33 paikka Varsinais-Suomen liitto (Ratapihankatu 36, Turku), nh. Tammi läsnäolijat Pöytäkirjan

Lisätiedot

MAL-verkoston toimintasuunnitelma 2013

MAL-verkoston toimintasuunnitelma 2013 MAL-verkoston toimintasuunnitelma 2013 Seminaarit ja työpajat Seminaarit ja työpajat toteutetaan niin, että ne tukevat kansallisia ja seudullisia politiikka- ja suunnitteluprosesseja. Ohjausryhmän kokouksessa

Lisätiedot

Tavoitteena laadukkaat järjestämissuunnitelmat

Tavoitteena laadukkaat järjestämissuunnitelmat November 16, 2011 Tavoitteena laadukkaat järjestämissuunnitelmat Näyttötutkintomestarin koulutusohjelma 25 op Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Ammatillinen opettajakorkeakoulu 1 2 Tavoitteena laadukkaat

Lisätiedot

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden

Lisätiedot

Projektiryhmän kokous

Projektiryhmän kokous Muistio 3/12 1(5) n kokous Aika 27.3.2012 klo 9.00-11.00 Paikka Läsnä WinNova, Liisanpuisto, Krouvari Heino Ulla-Maija Sarasoja Liisa Vilponen Raija Kauri Ulla Tabell Ari Harju-Vahekoski Elina Uusi-Uola

Lisätiedot

KKV:n selvitys palveluasumisen markkinoista. Ulla Maija Laiho HYVÄ neuvottelukunta 15.10.2014

KKV:n selvitys palveluasumisen markkinoista. Ulla Maija Laiho HYVÄ neuvottelukunta 15.10.2014 KKV:n selvitys palveluasumisen markkinoista toimenpide ehdotukset id TEM:lle Ulla Maija Laiho HYVÄ neuvottelukunta 15.10.2014 Hoivapalvelualan yritysten liiketoimintaosaamisen i i i khi kehittäminen i

Lisätiedot

Tuotemallintamisohjeet 2006. Rakennetyyppitietokannan prototyyppi

Tuotemallintamisohjeet 2006. Rakennetyyppitietokannan prototyyppi Tuotemallintamisohjeet 2006 Rakennetyyppitietokannan prototyyppi Hannu Penttilä Sampsa Nissinen Tuotemallintaminen rakentamisessa piirustus- ja dokumenttikeskeinen rakentaminen muuttuu vähitellen v tuotemallikeskeiseksi,,

Lisätiedot

KArkisto. - Kansallisen potilastietoarkistoliittymän testaaminen ja liittymismallin laatiminen. Terveydenhuollon Atk päivät 26.-27.5.

KArkisto. - Kansallisen potilastietoarkistoliittymän testaaminen ja liittymismallin laatiminen. Terveydenhuollon Atk päivät 26.-27.5. KArkisto - Kansallisen potilastietoarkistoliittymän testaaminen ja liittymismallin laatiminen Terveydenhuollon Atk päivät 26.-27.5.2009 Jyväskylä Riitta Häkkinen KArkisto Projektipäällikkö Kuopion sosiaali-

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ aika Maanantai 24.10.2016 klo 12.30 14.30 paikka Varsinais-Suomen liitto (Ratapihankatu 36, Turku), nh. Tammi läsnäolijat Päytäkirjan

Lisätiedot

Sija No Kippari Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Yht.

Sija No Kippari Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Yht. OPM-Cup 2013 Lopullinen tulosluettelo OPM cupin lisenssejä lunastettu 169 kpl. Harri Nikula teki kovat pohjat heti alkukaudesta, ja voittaa cupin Tuurin hauki kisassa suurin hauki 10435 g, Sami Aittokallion

Lisätiedot

Katse tulevaisuuteen. ASPA-pilotit puolenvälin krouvissa -seminaari Ylitarkastaja Jaana Salmi

Katse tulevaisuuteen. ASPA-pilotit puolenvälin krouvissa -seminaari Ylitarkastaja Jaana Salmi Katse tulevaisuuteen ASPA-pilotit puolenvälin krouvissa -seminaari 14.1. Ylitarkastaja Jaana Salmi Uusia toimijoita pilottipisteisiin Keskusteluja käyty tähän mennessä Tullin, Maanmittauslaitoksen, oikeusministeriön

Lisätiedot

Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli. Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014

Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli. Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014 Maakunnallinen palliatiivisen hoidon täydennyskoulutusmalli Satu Hyytiäinen Irja Väisänen 19.9.2014 Tausta ja määritelmä TAUSTA: Terveydenhuollon henkilöstön ammattitaidon ylläpitämistä, kehittämistä ja

Lisätiedot

Koulutustoimikunnan suunnitelma kaudelle

Koulutustoimikunnan suunnitelma kaudelle Liite Hannu Anttonen 28.3.2016 Koulutustoimikunnan suunnitelma kaudelle 2016-2017 Koulutuksella ja valmennuksella kehitämme ja uudistamme klubien ja piirin johtamista tavoitteena tuloksellinen toiminta

Lisätiedot

Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittäminen (Kuntatieto ohjelma)

Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittäminen (Kuntatieto ohjelma) Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon (Kuntatieto ohjelma) hallintamalli (luonnos) 26.6.2013 Tommi Oikarinen Ohjauksen ja hallinnan tehtävät Johtoryhmä Ohjaus Tavoitteiden asettaminen

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt

Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt LIITE 6. VIRTA OULUN VIESTINTÄSUUNNITELMA Virta Oulu alahankkeessa noudatetaan Oulun kaupungin viestintäohjetta: http://www.ouka.fi/viestinta/pdf/viestintaohje.pdf Taulukko 1. Sisäinen viestintä. Kohderyhmä

Lisätiedot

Pöytäkirja 10/ (14) Johtoryhmä Aika klo 09:03-12:07. Kotkan kampus, rehtorin työhuone B1014.

Pöytäkirja 10/ (14) Johtoryhmä Aika klo 09:03-12:07. Kotkan kampus, rehtorin työhuone B1014. Pöytäkirja 10/2016 1 (14) Johtoryhmä 19.10.2016 Aika 19.10.2016 klo 09:03-12:07 Paikka Kotkan kampus, rehtorin työhuone B1014 Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 133 Kokouksen avaus ja esityslistan hyväksyminen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Aika: Keskiviikko klo Paikka: Lahden kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone

Sisällysluettelo. Aika: Keskiviikko klo Paikka: Lahden kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone PAKETTI KUNTIEN PALVELURAKENTEIDEN KEHITTÄMISPROJEKTI Ohjausryhmä 1/2011 PÖYTÄKIRJA Aika: Keskiviikko klo 12.00 13.30 Paikka: Lahden kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

Puheenjohtaja kertoi LT:n kokouksesta. Pöytäkirja on toimitettu myös Koulutus- ja turvallisuuskomitean jäsenille (illalla 29.8.2001, huom. RV).

Puheenjohtaja kertoi LT:n kokouksesta. Pöytäkirja on toimitettu myös Koulutus- ja turvallisuuskomitean jäsenille (illalla 29.8.2001, huom. RV). SUOMEN ILMAILULIITTO RY PÖYTÄKIRJA Laskuvarjotoimikunta Koulutus- ja turvallisuuskomitea Kokous 4-2001 AIKA: PAIKKA: Ke 29.8.2001 klo 18.00 alkaen SIL ry, Malmi LÄSNÄ: Ilkka Keinänen puheenjohtaja Timo

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET 2013 LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN HALLINTOMALLI PÄÄTÖKSENTEON VUODENKIERTO

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET 2013 LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN HALLINTOMALLI PÄÄTÖKSENTEON VUODENKIERTO Kokousaika Keskiviikko 24.4. klo 17 Kokouspaikka Lempoisten srk-talo, pieni sali 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 KOKOUKSEN AVAUS VARAPUHEENJOHTAJAN VALINTA LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET

Lisätiedot

Projektiryhmän kokous

Projektiryhmän kokous Muistio 7/12 1(5) n kokous Aika klo 9.00 15.00 Paikka Läsnä Länsirannikon Koulutus Oy WinNova, ravintola Liisanpuisto, Seminaari Heino Ulla-Maija Niina Kollar Harju-Vahekoski Elina Rousu Jaakko (paikalla

Lisätiedot

Pöytäkirja. Pirjo Riskilä (vara) x Mervi Kestilä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapin piiri ry Mira Uusiportimo (vara)

Pöytäkirja. Pirjo Riskilä (vara) x Mervi Kestilä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapin piiri ry Mira Uusiportimo (vara) LAPIN LIITTO Pöytäkirja 5.4.2013 Järjestöneuvottelukunnan 2. kokous Aika: 5.4.2013 klo 9.00-11.00 Paikka: Lapin liitto Osallistujat: Läsnä Poissa Nimi Järjestö x Raili Kerkelä Kemijärven Järjestökiehinen

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN SOSIAALITYÖN YLIOPISTOVERKOSTO JOHTORYHMÄN KOKOUS

VALTAKUNNALLINEN SOSIAALITYÖN YLIOPISTOVERKOSTO JOHTORYHMÄN KOKOUS VALTAKUNNALLINEN SOSIAALITYÖN YLIOPISTOVERKOSTO JOHTORYHMÄN KOKOUS Aika: Perjantai klo 9:00 11:00 Paikka: Puhelinkokous: Soittonumero 0800 136 716, PIN 011124# Jäsenet ja varajäsenet: Maritta Törrönen

Lisätiedot

Hankkeen toiminta. ESR-koordinaattori Sanna Laiho. Uudenmaan ELY-keskus

Hankkeen toiminta. ESR-koordinaattori Sanna Laiho. Uudenmaan ELY-keskus Hankkeen toiminta ESR-koordinaattori Sanna Laiho Uudenmaan ELY-keskus 28.5.2013 Ohjausryhmä tai erillinen asiantuntijaryhmä (1) Lump Sum hankkeen neuvotteluvaiheessa harkitaan tapauskohtaisesti, tullaanko

Lisätiedot

PALJON TUKEA TARVITSEVAT PALJON PALVELUITA KÄYTTÄVÄT Kaste kehittämishanke

PALJON TUKEA TARVITSEVAT PALJON PALVELUITA KÄYTTÄVÄT Kaste kehittämishanke PALJON TUKEA TARVITSEVAT PALJON PALVELUITA KÄYTTÄVÄT Kaste kehittämishanke 2015 2017 Kainuu Keski Pohjanmaa Lappi (Kolpene hakija/poske koordinoi) Länsi Pohja TAVOITTEET Asiakas keskiössä Vaikuttavat ja

Lisätiedot

JOHDANTO (1/3) JOHDANTO (3/3) JOHDANTO (2/3)

JOHDANTO (1/3) JOHDANTO (3/3) JOHDANTO (2/3) JOHDANTO (1/3) ESTEETTÖMYYS LIIKUNTA- JA LUONTOMATKAILUSSA Kyselytutkimus Lapin matkailuyrityksille Esteettömyydellä tarkoitetaan sellaista ympäristöä ja sellaisia palveluita, joita voidaan hyödyntää fyysisestä,

Lisätiedot

Lapin kylätoiminnan ja Lapin Kylätoiminnan Tuki ry V U O S I K E R T O M U S 2010

Lapin kylätoiminnan ja Lapin Kylätoiminnan Tuki ry V U O S I K E R T O M U S 2010 Lapin kylätoiminnan ja Lapin Kylätoiminnan Tuki ry V U O S I K E R T O M U S 2010 Lapin kylätoiminta oli kylien yhteenliittymä, jonka tehtävänä oli kylien edunvalvonta ja kylätoiminnan edistäminen. Sen

Lisätiedot

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta 2/2013 Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta lappi Lisätietoja antaa Projektipäällikkö Virpi Vaarala Lapin ELY-keskus, Rovaniemi virpi.vaarala@ely-keskus.fi +358 295 037

Lisätiedot

Tehtävät, työn organisointi ja toimintatavat

Tehtävät, työn organisointi ja toimintatavat Kitkajärvien ja Posionjärven hoidon ja kunnostuksen työryhmä Tehtävät, työn organisointi ja toimintatavat Työryhmän I kokous 2.9.2013 Työryhmän tehtävät ja asema järvien ja niiden valuma-alueen ongelmien

Lisätiedot

Esteettömyyskartoitus tarjouksesta toteutukseen

Esteettömyyskartoitus tarjouksesta toteutukseen Esteettömyyskartoittajatapaaminen 21.10.2016 Tampere Esteettömyyskartoitus tarjouksesta toteutukseen Niina Kilpelä esteettömyysasiantuntija, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE p.

Lisätiedot

Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin ja käynnistyviin hankkeisiin sekä toimintaohjeet uusille hankkeille

Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin ja käynnistyviin hankkeisiin sekä toimintaohjeet uusille hankkeille Valtionavustushankkeiden 2016 aloitusseminaari Hankeryhmät Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen ja Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin

Lisätiedot

Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo

Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet 11.9.2014 klo 12.30-15.30 Osaamisperusteisten tutkinnon perusteiden toimeenpano Oppimisympäristöjen kehittäminen ja monipuolistaminen

Lisätiedot

Esivalmistelun sote-tiimi

Esivalmistelun sote-tiimi MUISTIO 1/2016 1 Esivalmistelun sote-tiimi Aika 21.12.2016 klo 14:00-16:20 Paikka Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 B Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaaminen 3 2 Sote- ja maakuntauudistuksen

Lisätiedot

OSAAVA-ohjelman mukaisen kehittämishankkeen arviointikysely2015

OSAAVA-ohjelman mukaisen kehittämishankkeen arviointikysely2015 OSAAVA-ohjelman mukaisen kehittämishankkeen arviointikysely2015 1. Raportoitavan Osaava-kehittämishankkeen nimi/ nimet - Osaava Pudasjärvi- hanke 1 TAUSTATIEDOT 2. Avustuksen hakija (hallinnollisesti vastuullinen

Lisätiedot

SosKes - MediKes. Keskisuomalainen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteisöverkko. Terveydenhuollon Atk-päivät

SosKes - MediKes. Keskisuomalainen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteisöverkko. Terveydenhuollon Atk-päivät SosKes - MediKes Keskisuomalainen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteisöverkko Terveydenhuollon Atk-päivät 19.-20.5.2008, Lahti Projektipäällikkö Pirkko Uuttu, Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Lisätiedot

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Turun ammattikorkeakoulu, TYT:n Innovointiraha 2012 LOPPURAPORTTI Projektin nimi Monialaiset tutkimuspajat pvm 20.12.2012 1 (7) PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Monialaiset tutkimuspajat Tekniikka, ympäristö ja

Lisätiedot

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen VALOA Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat suomalaisille työmarkkinoille Milja Tuomaala ja Tiina Hämäläinen - VALOA-hankkeen esittely Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Edutool- maisteriohjelmalle,

Lisätiedot

Esivalmistelun sote-tiimi

Esivalmistelun sote-tiimi MUISTIO 1/2017 1 Esivalmistelun sote-tiimi Aika 12.01.2017 klo 14:00-16:00 Paikka Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 B Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaaminen 3 2 Lakiluonnos asiakkaan valinnanvapaudesta

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2016 1 Kokousaika kello 13:00 15:00 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 4 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoitus on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina jäseninä

Lisätiedot

MAL verkostotapaaminen Uuden kauden käynnistys 14.3.2012. Kimmo Kurunmäki

MAL verkostotapaaminen Uuden kauden käynnistys 14.3.2012. Kimmo Kurunmäki MAL verkostotapaaminen Uuden kauden käynnistys 14.3.2012 Kimmo Kurunmäki Pilottikausi 2010 2011 paketissa Koordinointi www.mal verkosto.fi Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki, kimmo.kurunmaki@tampereenseutu.fi,

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari /0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari /0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Strategiseen tutkimusavaukseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus

Lisätiedot

Henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen 2013 loppuraportti

Henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen 2013 loppuraportti Henkilönsuojainten markkinavalvontahankkeen 2013 loppuraportti Kuva: Unto Kärkkäinen Työsuojelunäyttely Sivu 2 / 7 Sisällys Tiivistelmä. 3 1 Hankkeen tausta ja tavoite.3 1.1 Hankkeen taustaa 3 1.2 Hankkeen

Lisätiedot

HKL:n johtamisjärjestelmän uudistaminen

HKL:n johtamisjärjestelmän uudistaminen HKL:n johtamisjärjestelmän uudistaminen Suunnittelu & Valmistelu Toimeenpano Vakiinnuttaminen HKL johtoryhmä työpaja 13.5.2015 1 Uuden johtamisjärjestelmän suunnittelu ja valmistelu 1. Projektin tavoitteet,

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI ESITYSLISTA 1. Kaupungintalo, Teknisen toimen kokoushuone (2 krs.)

ORIMATTILAN KAUPUNKI ESITYSLISTA 1. Kaupungintalo, Teknisen toimen kokoushuone (2 krs.) ORIMATTILAN KAUPUNKI ESITYSLISTA 1 Aika 26.3.2015 klo 18.00 - Paikka Osanottajat Kaupungintalo, Teknisen toimen kokoushuone (2 krs.) Karjalainen Riitta pj. Mölsä Jukka vpj. Koivunen Tuula j. Venesjärvi

Lisätiedot

(x) (x) (x) (x) (x) (x) (x) Mikko Ihanti Anitta Hakkarainen Kalevi Kinnunen Marjatta Koivukoski Ilkka Leppänen Jonna Leppänen Raimo Pekkarinen

(x) (x) (x) (x) (x) (x) (x) Mikko Ihanti Anitta Hakkarainen Kalevi Kinnunen Marjatta Koivukoski Ilkka Leppänen Jonna Leppänen Raimo Pekkarinen KINNULAN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Nro 20/ 2010 322 Kokousaika 27.9.2010 klo 17.00-18.40 Kokouspaikka Kunnanvirasto, valtuustosali Jäsenet Saapuvilla olleet jäsenet (merkintä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Kainuun maakunta -kuntayhtymä 9.8.2012 Sosiaalisen vahvistamisen kehittämisohjelma Ohjausryhmän kokoonpano ja yhteystiedot

Kainuun maakunta -kuntayhtymä 9.8.2012 Sosiaalisen vahvistamisen kehittämisohjelma Ohjausryhmän kokoonpano ja yhteystiedot Kainuun sosiaalisen vahvistamisen kehittämisohjelma KAIRA -hanke (Vaikuttavuutta Kainuun rakennetyöttömyyden purkamiseen) (S10179) KaiTo -projekti (Kainuulainen työ- ja terveyskunnon toimintamalli) (S10073)

Lisätiedot

OPPILASKUNTA 2012-2013 TOIMINTAKERTOMUS

OPPILASKUNTA 2012-2013 TOIMINTAKERTOMUS OPPILASKUNTA 2012-2013 1. KALEVANKANKAAN KOULUN OPPILASKUNNAN KOKOONPANO JA TEHTÄVÄ Oppilaskuntatoiminta on tärkeä osa Kalevankankaan kouluyhteisöä. Sen tavoitteena on kehittää oppilaiden valmiuksia toimia

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman toteutussuunnitelma vuosille 2016 2017

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman toteutussuunnitelma vuosille 2016 2017 Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman toteutussuunnitelma vuosille 2016 2017 A. Ennakointi ja varautuminen 1. Otetaan ikääntyneiden asumisen parantaminen huomioon valtion asuntopolitiikan toteutuksessa

Lisätiedot

sihteeri, hallintojohtaja Kontiolahti Markku Kauppinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joensuu

sihteeri, hallintojohtaja Kontiolahti Markku Kauppinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joensuu KOKOUSMUISTIO 2 / 2016 1 (5) Seuturyhmän kokousmuistio Aika: ke 24.8.2016 klo 13:00 16:15 Paikka: Ilomantsin kunnanvirasto, Kalevalasali Läsnä: Pekka Kukkonen seututyöryhmän puheenjohtaja, poistui kokouksesta

Lisätiedot

RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta. Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos

RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta. Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos RAK-C3003 - Tietoyhdennetty rakentaminen Rakentamisen suunnitteluprosessi talotekniikan näkökulmasta Jouko Pakanen, ENG/Rakennustekniikan laitos Lähdekirjallisuutta RIL 249-2009 Matalaenergiarakentaminen

Lisätiedot

Taulukkoon yksi on koottu koulutus- ja klubitilaisuudet sekä niihin osallistuneiden määrät.

Taulukkoon yksi on koottu koulutus- ja klubitilaisuudet sekä niihin osallistuneiden määrät. LOHJAN SEUDUN YMPÄRISTÖKLUSTERI Klusteri on yhteistyöverkosto, joka edistää yritysten ja yhteisöjen ympäristöasioiden hallintaa, auttaa ennakoimaan ja sopeutumaan muutoksiin ja riskeihin sekä edesauttaa

Lisätiedot

Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo

Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet 11.9.2014 klo 12.30-15.30 Opiskelijahuoltolain toimeenpano tuki Uudistettujen valintaperusteiden käyttöönoton tuki Opetusneuvos

Lisätiedot

Infrastruktuurin hyödyntäminen työryhmä Jaana Mäkelä Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulu

Infrastruktuurin hyödyntäminen työryhmä Jaana Mäkelä Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulu Infrastruktuurin hyödyntäminen työryhmä 2010-2011 Jaana Mäkelä Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulu 14.5.2011 Tavoitteet Paikkatietojen hyödyntäminen Suomessa 2010 kysely Kehittää indikaattorit,

Lisätiedot

Loppuraportti. Virtuaali-Frami, CAVE-ohjelmisto. Harri Mähönen projektiassistentti Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Versio

Loppuraportti. Virtuaali-Frami, CAVE-ohjelmisto. Harri Mähönen projektiassistentti Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Versio 1 Loppuraportti Virtuaali-Frami, CAVE-ohjelmisto Harri Mähönen projektiassistentti Seinäjoen ammattikorkeakoulu Versio 1.0 15.1.2006 2 Sisällys Tiivistelmä... 3 1 Johdanto... 4 1.1 Dokumentin tarkoitus...

Lisätiedot

RAUTAVAARAN KUNTA ESITYSLISTA 8 / 2013 115 Tekninen lautakunta. kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone

RAUTAVAARAN KUNTA ESITYSLISTA 8 / 2013 115 Tekninen lautakunta. kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone ESITYSLISTA 8 / 2013 115 Tekninen lautakunta KOKOUSAIKA torstai 17.10.2013 klo 16.00 - KOKOUSPAIKKA kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone SAAPUVILLA OLLEET Kainulainen Pentti Heikkinen Merja Kilpeläinen

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen esivalmistelu Satakunnassa Valmisteluryhmien käynnistystilaisuus

Maakuntauudistuksen esivalmistelu Satakunnassa Valmisteluryhmien käynnistystilaisuus Maakuntauudistuksen esivalmistelu Satakunnassa Valmisteluryhmien käynnistystilaisuus 7.10.2016 Elinkeino- ja työvoivoima/kasvupalvelut -ryhmä Ylijohtaja Marja Karvonen, Satakunnan ELY-keskus Johtaja Juhani

Lisätiedot

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Salon seudun suunnittelumalli yhdistää toiminnallisen kyläsuunnittelun ja maankäytön suunnittelun Toiminnallinen kyläsuunnitelma edustaa kyläläisten

Lisätiedot

VERKOSTOYHTEISTYÖ YHTEISTYÖ ETÄTULKKI. FI

VERKOSTOYHTEISTYÖ YHTEISTYÖ ETÄTULKKI. FI KEVÄTTIEDOTE 2009 VERKOSTOYHTEISTYÖ YHTEISTYÖ ETÄTULKKI. FI hankkeen kanssa Punos-hankkeessa on testattu puhevammaisten sähköisiä kommunikointisovelluksia yhdessä kuvapuhelinsovellusten kanssa. Hanke on

Lisätiedot

Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistokatu 1, 2krs, Huone C222

Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistokatu 1, 2krs, Huone C222 Kansallinen elektroninen kirjasto ESITYSLISTA 3/2008 1 (5) OHJAUSRYHMÄN KOKOUS 3/2008 Aika 15.9.2008 klo 12.00 15.00 Paikka Läsnä Esittelijä Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistokatu 1, 2krs,

Lisätiedot