VIR GO by SÄRMÄ. Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille projektin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIR GO by SÄRMÄ. Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille projektin"

Transkriptio

1 VIR GO by SÄRMÄ Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille projektin LOPPURAPORTTI Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu, Itsenäisen Suoriutumisen Innovaatiokeskus ISAK 1(34)

2 Sisällysluettelo I YHTEYSTIEDOT... 4 II TIIVISTELMÄ... 5 III LOPPURAPORTTI Henkilöstö Hankkeen ohjausryhmä Hankkeen yhteistyötahot Lyhyt katsaus virtuaalimaailmaan Hankkeen saavutetut tavoitteet ajanjaksolla Yhteenveto saavutetuista tavoitteista...11 Saavutettujen tavoitteiden tarkempi yksilöinti: Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat Harjoitus ja opinnäytetyöt Asiantuntijaverkoston luominen ja työskentelyn kehittäminen Virtuaalimalli Kolin loma asuntomessuilla Kolin loma asuntomessujen osasto Virtuaalimallin oheistietokanta Hankkeen keskeiset toimenpiteet Ohjausryhmä Luonnostasoinen kuvaus kokonaisvaltaisen, integroidun PCpohjaisen järjestelmän kokoamiseen talotekniikan, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin yhteiskäyttöä varten Selvitys uudenlaisesta massiivipuuseinäelementin käytöstä vapaaajan asunnon sisäseinärakenteissa Kolin loma asuntomessujen alueen esteettömyyden lisääminen Kartoitus ja valmistelutyö esteettömän grillikatoksen rakentamisesta Kolin loma asuntomessualueelle Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen luonnossuunnitelmien pohjalta Osasto Kolin loma asuntomessuilla 2006, Lieksassa Yleisen esteettömyystietoisuuden lisääminen eli tiedottaminen ja vaikuttaminen Tuotettu materiaali Opiskelijoiden harjoittelu ja opinnäytetyöt Arvio vaikuttavuudesta Asiantuntijaverkostot Kohteen luonnossuunnitelmat Esteettömyystietoisuuden lisääminen Palaute virtuaalimallista (34)

3 8. Muutosten johtaminen Projektin organisointi, vaiheistus ja ositus Sisällön ja muutosten ohjaus Riskien hallinta projektissa Viestintä ja tiedottaminen Informaatioteknologian hyödyntäminen Jatkotoimenpide ehdotukset...32 IV LIITTEET (34)

4 I YHTEYSTIEDOT Projektin yhteystiedot Hankkeen nimi Älykäs, elinkaarta palveleva vapaa ajan asunto Kolin loma asuntomessuille projekti (SÄRMÄ projekti) Vastuutaho Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Itsenäisen Suoriutumisen Innovaatiokeskus ISAK Yhteyshenkilöt Projektijohtaja Timo Ekroos Rehtorintoimisto, Tikkarinne 9, JOENSUU GSM Sähköposti: Kehittämisjohtaja Lasse Neuvonen Rehtorin toimisto, Tikkarinne 9, JOENSUU Puh. (013) GSM Sähköposti: Hankkeen toteutusaika: Rahoittajat: JOSEK Oy Lieksan kaupunki Pohjois Karjalan maakuntaliitto Loppuraportin kansikuva Ville Penttinen virtuaalimaailman kuvaus Seppo Laukkanen, SenseTrix 4(34)

5 II TIIVISTELMÄ Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon virtuaalinen mallintaminen Kolin loma asuntomessuille projektin nimi jo kertoo hankkeen päätavoitteet. Lyhyesti kerrattuna tavoitteet olivat älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat, suunnitelmien virtuaalinen mallintaminen ja virtuaalimallin esittely kolmen viikon ajan Kolin loma asuntomessuilla kesällä Loppuraportissa on kuvattu hankkeen saavutetut tavoitteet eli älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat, harjoitus ja opinnäytetyöt, asiantuntijaverkoston luominen ja työskentelyn kehittäminen, virtuaalimallin esittely Kolin loma asuntomessuilla, virtuaalimallin oheistietokanta ja koulutustilaisuudet ja konsultaatiot esteettömyyden osalta. Hankkeen toiminta on perustunut suoraan tavoitteiden toteuttamiseen. Virtuaalimalli, mikä se on? Jotta haluttu kohde saadaan virtuaalitilaan, se täytyy mallintaa oikein 3Dmuodossa. 3D mallintaminen tarkoittaa sitä, että kohteesta tehdään ikään kuin pienoismalli tietokoneelle. Pelkkä kuva rakennuksesta ei riitä. Kuvassa täytyy olla mukana pituus, leveys ja syvyys siten, että kuvaa voidaan käännellä ja sen sisään voidaan sukeltaa kyseistä kuvaa ei tarkastella pelkästään yhdeltä puolelta kuten paperilla. Tarkasteltavaan malliin täytyy tehdä kaikki osat samoin kuin pienoismallissa. Yhteenvetona voidaan sanoa, että Kolilla esillä ollut virtuaalitalo oli tietokoneiden avulla esitetty pienoismalli. Mallinnuksessa pitää huomioida rakenteiden lisäksi materiaalien ominaisuudet, valon näkyminen erilaisilla pinnoilla, varjot, liikkuvat osat, jne. Liikkuviin osiin tehdään animaatiot. Tehdyn mallin aitous riippuu käytettävästä tietokoneesta ja sen grafiikkakortista, mallia pyörittävästä ohjelmasta sekä 3Dmallintajan kyvyistä. SÄRMÄ hanke teki yhteistyötä mallinnukseen liittyen mm. Outokummun Pelitalon, VTT:n ja SensiTrix Oy:n kanssa, jotka pystyivät tarjoamaan käyttöömme alan huippuosaamista ja uutta tekniikkaa. Toimenpiteillä tavoitteisiin Toimenpiteet, joilla tavoitteisiin on päästy, olivat asiantuntija ja sidosryhmätyöskentely, toimivan ja esteettömän vapaa ajan asunnon suunnitelmien tilaaminen, luonnostasoisen kuvauksen laatiminen kokonaisvaltaisen, integ 5(34)

6 roidun PC pohjaisen järjestelmän kokoamiseen talotekniikan, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin yhteiskäyttöä varten, kartoitus ja valmistelutyön tekeminen esteettömän grillikatoksen rakentamiseksi Kolin lomaasuntomessualueelle, loma asunnon virtuaalinen mallintaminen, osaston organisoiminen Kolin loma asuntomessuille, yleisen esteettömyystietoisuuden lisääminen tiedottamalla, tuottamalla esittelymateriaalia hankkeesta ja opiskelijoiden harjoittelu ja opinnäytetöillä. Mallintamisen on jatkuttava Tämän virtuaalimallin tuottaminen osoitti, että mallintamisen prosesseja voidaan yksinkertaistaa ja näin saada mallintamisen hintatasoa kohtuullisemmaksi. Tämä edellyttää mallintamisen tehostamista ja siirtämistä esim. muotoilun palvelukeskuksen tapaisiin yksiköihin. Mallintaminen kokonaisvaltaisena työnä on vielä lastenkengissä. Todella hyvin mallinnettuja, visualisoituja ja vuorovaikutteisia ympäristöjä löytyy pelitaloista, jotka käyttävät peliympäristöjen tuottamiseen rahaa kymmeniä miljoonia euroja, kymmeniä pelinrakentajia ja vuosikausia aikaa. Meidän mallimme on tuotettu taloudellisesti ja lyhyellä aikavälillä. Sitä voidaan pitää ensimmäisenä prototyyppinä, joka avaa äärettömät mahdollisuudet mallin hyödyntämiseen esteettömyyden kehittämisessä ja koulutuksen tukimateriaalina. Työ ei lopu tähän tästä se vasta alkaa! 6(34)

7 III LOPPURAPORTTI 1. Henkilöstö Projektipäällikkö Mervi Niemelä Hytönen (kokoaikainen) ja projektisihteeri Hilkka Malinen (osaaikainen) Lisäksi projektijohtaja Timo Ekroos ja suunnittelija Seija Örn (ent. Parkkinen) sekä hankepäällikkö Susanna Varis alkaen ovat laskuttaneet hanketta tehdystä työstä tuntiseurannan perusteella. 2. Hankkeen ohjausryhmä Kauppinen Jarmo, Josek Oy, puheenjohtaja Ekroos Timo, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu/isak Heikkinen Ani Elena, Joensuun seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Kilpeläinen Ari, Karelment Oy Kokkonen Pellervo, Savonlinnan Matkailun Osaamiskeskus Laitinen Oiva, Pohjois Karjalan Maakuntaliitto Lehikoinen Paula, Joensuun Reumayhdistys ry Lehikoinen Urpo, Joensuun Tiedepuisto Oy Loijas Sari, STM, Valtakunnallinen vammaisneuvosto Mikkonen Harri, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Neuvonen Lasse, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Niemelä Hytönen Mervi, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu/isak Savolainen Heikki, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy Tahkokallio Päivi, STAKES, Design for All verkosto Turunen Tapio Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Malinen Hilkka, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu/isak (sihteeri) 3. Hankkeen yhteistyötahot Hanke on tehnyt yhteistyötä seuraavien tahojen kanssa: Avence Digital Oy Joensuun Tiedepuisto Oy Joensuun Yliopisto, Savonlinnan Matkailualan osaamiskeskus 7(34)

8 Joensuun Yliopisto, Täydennyskoulutuskeskus KareliaExpert Matkailupalvelu Oy Karelment Oy Kolin loma asuntomessutoimisto, Lieksa Puuteknologia osaamiskeskus Puugia, Joensuun Tiedepuisto Oy Liikenne ja viestintä ministeriön ELSA ohjelma Abloy Oy Chasswheel Oy Martela Oy Miratel Oy Vemta Oy Väinö Korpinen Oy Virtuaaliammattikorkeakoulu /PKAMK 4. Lyhyt katsaus virtuaalimaailmaan Kuva 1: Virtuaalitodellisuus Kuvassa 1 virtuaalitodellisuus on esitetty sellaisena kuin monet tahot sitä tänä päivänä käyttävät. Tässä käyttäjä tai käyttäjät ovat kuution sisällä. Jokaiselle kuution seinämälle, mukaan lukien katto ja lattia (seiniä 6kpl) heijastetaan tietokoneelta kaksi kuvaa. 8(34)

9 Toinen kuvista on tarkoitettu vasemmalle ja toinen oikealle silmälle. Kuvat ovat hieman eri kuvakulmasta, mutta muutoin toisiaan vastaavia. Tämä stereokuva pompahtaa pois seinästä niin, että käyttäjä näkee kuvan, jossa on syvyysominaisuus mukana. Käyttäjän näköaisti ei pysty havainnoimaan seinää, jolle kuva on heijastettu. Kun tällainen kuutiokuva on käyttäjän ympärillä, syntyy käyttäjälle vaikutelma hologrammeista. Katsoja kokee, että kuvassa olevat 3D objektit ovat hologrammeja, vaikka ne eivät sitä todellisuudessa olekaan. Käyttäjä voi kuitenkin kiertää kuvissa näkyvän virtuaalisen pöydän fyysisesti tai oikeasti ryömiä sen ali aivan kuin kyse olisi hologrammeista. Kuva 1 kuvaa tilannetta, jossa pyritään erilaisin tekniikoin huijaamaan ihmisen aisteja: näköaisti näkee vain ja ainoastaan tietokoneen lähettämää kuvaa, riippumatta siitä mihin suuntaan ihminen katsoo. Silmä ei myöskään erota heijastuspintaa, kuvat näyttävät todelliselta. Syntyy aistimus, jossa silmä näkee kauas vaikka kuva onkin todellisuudessa metrin päässä. Ympärillä oleva kaiutinjärjestelmä tekee saman kuuloaistille käyttäjä kuulee vain ne äänet, joita tietokone lähettää. Tällaisessa virtuaalitilassa käyttäjä kokee mahdollisimman vahvasti, että hän on sisällä virtuaalimaailmassa. Filosofisesti ajateltuna todellisuus on sitä, mitä koemme. Se määrittyy sen mukaan, mitä aistimme kertovat. Tilanteessa, jossa aisteillemme luodaan tahallisesti uskottavia ja täydellisiä harhakuvia, on kyse harhatodellisuuden luomisesta. Ja koska todellisuus on sitä mitä aistit kertovat, voidaan puhua harhatodellisuudesta. Tästä tulevat sanat virtuaalitodellisuus, lumetodellisuus, fake reality. Käytännössä kuuden (6) seinämän tilan rakentaminen on kallista ja hankalaa, jonka vuoksi monesti käytetään yksinkertaisempaa versiota. Yksinkertaisemmassa versiossa on vain 2 seinämää, joille tietokone heijastaa stereokuvan, kts. kuva 2. Kuva 2: Kevyempi virtuaalitodellisuus 9(34)

10 Kahden seinän laitekokonaisuudella ei enää synny hologrammivaikutelmaa, mutta muutoin periaate on sama kuin 6 seinämän laitekokonaisuudessa. Toisinaan käytetään pelkkiä datalaseja, mutta niiden laatu on yleensä heikko verrattuna isompiin järjestelmiin ja siksi niiden käyttö on vähäistä. Virtuaalimallin esittämiseen tarkoitettuja järjestelmiä on maailmalla useammallakin taholla, mutta ne ovat kaikki rekalla liikuteltavia kokonsa takia, niiden pystytys kestää useista tunneista päiviin ja niiden vaatima tila on kohtuullisen suuri. Suomalainen SenseTrix on kuitenkin kehittänyt ns. mobiilin version, joka kulkee vaikka bussissa yhden miehen matkassa: Mobiili versio sopi helpon siirrettävyytensä vuoksi Kolin lomaasuntomessuilla käytettäväksi esityslaitteisto saatiin nopeasti kasaan ja se mahtui hyvin telttaan. Kuitenkin se antoi riittävän suuren ja stereomaisen kuvan, jotta kohtuullinen tunnelma esitellystä rakennuksesta saatiin aikaan. Jotta haluttu kohde, esim. talo, saadaan virtuaalitilaan, se täytyy mallintaa oikein 3D muodossa. 3D mallintaminen tarkoittaa, että kohteesta tehdään pienoismalli tietokoneelle. Pelkkä kuva ei riitä. Kuvassa täytyy olla mukana pituus, leveys ja syvyys siten, että kuvaa voidaan käännellä ja sen sisään voidaan sukeltaa kuvaa ei tarkastella pelkästään yhdeltä puolelta kuten paperilla. Tarkasteltavaan malliin täytyy tehdä kaikki osat samoin kuin pienoismallissa. 10(34)

11 Voidaankin siis sanoa, että Kolilla ollut virtuaalinen rakennus oli tietokoneilla esitetty pienoismalli. Mallinnuksessa pitää huomioida rakenteiden lisäksi materiaalien ominaisuudet, valon näkyminen erilaisilla pinnoilla, varjot, liikkuvat osat (kuten avautuvat ovet) jne. Liikkuviin osiin tehdään animaatiot joko mallinnusohjelmassa tai sitten ne voidaan tehdä ohjelmoinnin kautta (hitaampi ja työläämpi vaihtoehto). Tehdyn mallin aidon näköisyys riippuu käytettävästä tietokoneesta ja sen grafiikkakortista, mallia pyörittävästä ohjelmasta sekä 3D mallintajan kyvyistä. 5. Hankkeen saavutetut tavoitteet ajanjaksolla Yhteenveto saavutetuista tavoitteista a. Hankesuunnitelmassa on määritelty, että projektin toiminnan tuloksena syntyvät seuraavat tuotteet: I Virtuaalinen, älykäs, elinkaarta palveleva vapaa ajan asunnon malli, II Teknologiaratkaisujen sisällön/toiminnallisuuden määrittelymalli ja III Koulutusta, jossa hyödynnetään projektin tuottamaa virtuaalista mallia ja asiantuntijaverkostoa. b. Loppuraportissa on lueteltu seuraavat saavutetut tavoitteet: I Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat Suunnitelmat koostuvat seuraavista alakohdista: 1. Archicad ohjelmalla laaditut rakennussuunnitelmat älykkäästä, elinkaarta palvelevasta vapaa ajan asunnosta 2. Selvitys siitä, että talotehtaiden elementtitekniikalla pystytään toteuttamaan elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon ulkoseinäelementit eli rakenteet 3. Tavoitehinta arvio suunnitelmien mukaisesta vapaa ajan asunnosta 4. Alustava kuvaus kokonaisvaltaisen, integroidun PC pohjaisen järjestelmän kokoamisesta kiinteistön, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin käyttämiseen yhden käyttöliittymän avulla. 5. Alustava kartoitus massiivipuuseinäelementin käytöstä puurunkoisen rakennuksen kosteiden ja WC tilojen väliseinärakenteessa 6. Esteettömän grillikatoksen suunnitelmat 11(34)

12 II Harjoitus ja opinnäytetyöt III Asiantuntijaverkoston luominen ja työskentelyn kehittäminen III Virtuaalimalli Kolin loma asuntomessuilla IV Virtuaalimallin oheistietokanta V Koulutustilaisuudet ja konsultaatiot esteettömyyden osalta Saavutettujen tavoitteiden tarkempi yksilöinti: 5.1. Älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmat Arkkitehti Osmo Karttusen Archicad ohjelmalla laaditut rakennussuunnitelmat älykkäästä, elinkaarta palvelevasta vapaa ajan asunnosta. Luonnossuunnitelmien kuvat ovat liitteenä 1. Selvitys siitä, että talotehtaiden elementtitekniikalla pystytään toteuttamaan suunnitelmien mukaisen elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon ulkoseinäelementit eli runkorakenteet Tavoitehinta arvio suunnitelmien mukaisesta vapaa ajan asunnosta Alustava kuvaus kokonaisvaltaisen, integroidun PC pohjaisen järjestelmän kokoamisesta kiinteistön, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin käyttämiseen yhden käyttöliittymän kautta. Sisällön kuvaus on liitteenä 2. Alustava selvitys massiivipuuseinäelementin käytöstä puurunkoisen rakennuksen kosteiden ja WC tilojen väliseinärakenteessa Esteetön grillikatos, luonnossuunnitelmat ovat liitteenä Harjoitus ja opinnäytetyöt Sosiaalialan koulutusohjelman opiskelijoiden Jaana Heiskanen ja Anne Malinen harjoitustyönä tekemä MANU opas eli Opas oheistoiminnan toteuttamiseen erityisryhmille kesätapahtumien yhteydessä Viestinnän koulutusohjelman oppilastyönä tuotettu Apuvälinevideo, jossa esiintyjinä toimivat käyttäjäarvioijat Tekniikan koulutusohjelman insinööriopiskelijoiden Mikko Eronen ja Matti Hyttinen insinöörityö Esteettömän loma asunnon alapohjan ja perustusten suunnittelu, rakenteiden mitoitus ja kustannuslaskenta Kuvataideopiskelija Heini Urhosen suunnittelemat ja valmistamat esteettömyysominaisuuksia omaavat puujakkarat Kolin lomaasuntomessu osastolle 12(34)

13 5.3. Asiantuntijaverkoston luominen ja työskentelyn kehittäminen Nettityötilan koekäyttö ja hyödyntäminen hankkeen asiantuntijaverkoston työskentelyssä ja sisällön tuottamisessa älykkään, elinkaarta palvelevan vapaa ajan asunnon suunnitelmiin 5.4. Virtuaalimalli Kolin loma asuntomessuilla Arkkitehti Osmo Karttusen laatimat pääpiirustustasoiset suunnitelmat älykkäästä, elinkaarta palvelevasta vapaa ajan asunnosta Suunnitelmien siirto kolmiulotteista mallintamista varten Pohjois Karjalan koulutuskuntayhtymän Pelitaloon, Outokumpuun Pelitalon kolmiulotteisen mallin siirtäminen VTT:lle koodausta ja virtuaaliesityksen valmistelua varten Virtuaalimallin siirto SenseTrix:lle, jolta vuokrataan Mobitrix laitteisto messuosastolle Virtuaalimallin esittäminen ja esittely Kolin loma asuntomessuilla 5.5. Kolin loma asuntomessujen osasto Näyttelypaikka (30 m2) Nettiyhteys messuosastolla Messuosaston varusteet ja kalusteet yhteistyössä Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulun markkinoinnin kanssa Esteettömyys ominaisuuksia sisältävien puujakkaroiden suunnittelu ja valmistus messuosastolle Hankkeen esitteen suunnittelu ja painatus messuja varten yhteistyössä ammattikorkeakoulun markkinoinnin kanssa Nimikilpailun ja kyselylomakkeiden suunnittelu ja kopiointi Kahden opiskelijan rekrytointi ja perehdyttäminen messuesittelijöiksi Käyttäjäarvioijien (4 henkilöä) rekrytointi asiantuntijoiksi messuosastolle Miratel Oy, Chasswheel Oy ja Väinö Korpinen Oy edustajien vierailut osastolla Mobitrix esityslaitteiston vuokraus messuille Virtuaalimallin sekä mukana olevien yritysten tuotteiden esittely Kolin loma asuntomessuilla 5.6. Virtuaalimallin oheistietokanta Virtuaalimallin oheistietokantaan ovat tuotetietonsa antaneet Abloy Oy, Miratel Oy, Väinö Korpinen Oy, Vemta Oy ja Chasswheel Oy 13(34)

14 6. Hankkeen keskeiset toimenpiteet 6.1. Ohjausryhmä Rehtori Pentti Maljajoki nimesi projektin ohjausryhmän yksihenkilöisen viranomaisen päätöksellä huhtikuussa Ohjausryhmän ensimmäisessä kokouksessa puheenjohtajaksi valittiin ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy. Ohjausryhmä on kokoontunut hankkeen aikana kaikkiaan yhdeksän (9) kertaa. Osallistuminen ohjausryhmän kokouksiin: Jäsen Yhteisö Kauppinen Jarmo Josek Oy (pj) 4 /4 5/5 Ekroos Timo PKAMK/ISAK 4 /4 4 /5 Heikkinen Ani Elena Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 0 /4 0 /5 Kilpeläinen Ari Karelment Oy 0 /4 0 /5 Kokkonen Pellervo Hakolahti Teemu Savonlinnan Matkailun Osaamiskeskus 1 /4 0 /5 Laitinen Oiva Pohjois Karjalan Maakuntaliitto 2 /4 2 /5 Lehikoinen Paula Joensuun Reumayhdistys ry 4 /4 4 /5 Lehikoinen Urpo Joensuun Tiedepuisto Oy 3 /4 4 /5 Loijas Sari STM 3 /4 5 /5 Valtakunnallinen vammaisneuvosto Mikkonen Harri PKAMK 2 /4 3 /5 Neuvonen Lasse PKAMK 3 /4 0 /5 Niemelä Hytönen PKAMK/ISAK 4 /4 5 /5 Mervi Savolainen Heikki Karelia Expert Matkailupalvelu Oy 3 /4 0 /5 Tahkokallio Päivi Design for All verkosto 2 /4 0 /5 STAKES Turunen Tapio PKAMK 4 /4 5 /5 Malinen Hilkka PKAMK/ISAK (siht.) 4 /4 3 /5 14(34)

15 6.2. Asiantuntija ja sidosryhmätyöskentely Projektin alussa suunniteltiin, että operatiivisen työn tukena on kolme asiantuntijaryhmää eli projekti, teknologia ja rakentamisryhmä. Ryhmät perustettiin, jotta ryhmien jäsenten avulla hankkeen kehittämistyöhön saatiin moniammatillinen ote ja käytännön osaaminen. Ryhmätyöskentelyn tavoitteena oli arvioida ja kommentoida mitoituksen, rakennusteknisten ratkaisujen ja älykkään teknologian suunnittelu ja kehittämistyötä. Lisäksi ryhmien tehtävänä oli innovoida tekniikan uudenlaista soveltamista. Hankkeen painopisteen muuttuessa, teknologia ja projektiryhmässä päätettiin, että jatkossa hankkeessa toimii vain yksi ryhmä, projektiryhmä. Projektiryhmän tehtävä on arvioida operatiivisella tasolla virtuaalimallin sisällön kehittymistä ja mallin tuottamista. Projektiryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet. Ahonen Ulla, Sisäilmakeskus, Kaprakka Alajuuma Salli, käyttäjä Ekroos Timo. Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Gustafsson Nils, käyttäjä Hakolahti Teemu, Savonlinnan matkailun osaamiskeskus Hietala Marja, Lieksan asuntomessutoimisto Hyttinen Sauli, Lieksan asuntomessutoimisto Kaikko Ilkka, Joensun Tiedepuisto Oy Kauppinen Jarmo, JOSEK Oy Korhonen Voitto, projektiryhmän puheenjohtaja Lehikoinen Paula, Joensuun reumayhdistys ry Lehikoinen Seppo, käyttäjä Lehikoinen Urpo, Joensuun Tiedepuisto Oy Lindström Ella, Joensuun Tiedepuisto Oy Moilanen Raimo, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Neuvonen Lasse, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Niemelä Hytönen Mervi, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Paakkola Esko, Joensuun Yliopisto, täydennyskoulutuskeskus Palviainen Soila, Karelian Expert Matkailupalvelu Oy Parviainen Jouko, JOSEK Oy Pitkänen Sari, Joensuun Yliopisto, täydennyskoulutuskeskus 15(34)

16 Puranen Antti, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Savolainen Heikki, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy Sikanen Lauri, METLA Tahvanainen Pauli, JOSEK Oy Virtanen Petri, Avence Digital Oy Projektiryhmä on kokoontunut hankkeen aikana 8 kertaa. Teknologiaryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet: Ekroos Timo, Pohjois karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Hakolahti Teemu, Savonlinnan matkailun osaamiskeskus Korhonen Voitto Lehikoinen Urpo, Joensuun Tiedepuisto Oy, ryhmän puheenjohtaja Lehtiniemi Leena, Kolin loma asuntomessujen tiedottaja Lindström Ella, Joensuun Tiedepuisto Oy Niemelä Hytönen Mervi, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Parkkinen Seija, Pohjois karjalan ammattikorkeakoulu / ISAK Pitkänen Sari, Joensuun Yliopisto, täydennyskoulutuskeskus Puranen Antti, Pohjois karjalan ammattikorkeakoulu Savolainen Heikki, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy Virtanen Petri, Avence Digital Oy Wuorisalo Jyri, Avence Digital Oy Teknologiaryhmä sulautui osaksi projektiryhmää syksyllä 2005, jolloin tarkennettu hankehakemus virtuaalimallin tuottamisesta hyväksyttiin. Ryhmä kokoontui hankkeen aikana 5 kertaa. Rakentamisryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet: Ahonen Ulla, Sisäilmakeskus, Kaprakka Ekroos Timo, Pohjois karjalan ammattikoreakoulu / ISAK Kilpeläinen Ari, Karelment Oy Lindström Ella, Joensuun Tiedepuisto Oy Puranen Antti, Pohjois Karjalan ammattikorkeakoulu Suninen Jukka, Kolikeskus / Remal Ltd. (toukokuuhun 2005 asti) Välimäki Harri, Puugia, Joensuun Tiedepuisto Oy Rakentamisryhmä kokoontui hankkeen aikana 1 kerran. 16(34)

17 6.3. Suunnitelmat kokonaisvaltaisen toiminnallisuuden ja esteettömyyden toteuttamiseksi vapaa ajan asunnossa Esteettömyys oli monelle toimijalle hahmottumaton asia. Asian konkretisoimiseksi sovittiin maaliskuussa 2005 pidetyssä rakentamisryhmän kokouksessa, että projekti tilaa Kolin loma asuntomessujen tonttivaraukseen tarvittavat luonnossuunnitelmat älykkäästä, elinkaarta palvelevasta loma asunnosta. Kilpailutuksen jälkeen luonnossuunnitelmat tilattiin arkkitehti Osmo Karttuselta, arkkitehtitoimisto Torikka&Karttunen Oy, Joensuu. Luonnossuunnittelun pohjana oli projektipäällikön laatima ja alkuperäisen rakennuttajan suullisesti hyväksymä tilaohjelma. Tilaohjelman laadinnassa huomioitiin esteettömään vapaa ajan asumiseen liittyviä ominaisuuksia ja toimintoja seuraavasti: a) Toiminnallisuus / esteettömyys / käytettävyys vaihtoehtoisten toimintatapojen mahdollistaminen esim. mitoittamalla tilaan kaksi, toisilleen peilikuvallista makuuhuone ja WC tilaa, joissa molemmissa on tilaa pyörätuolin käyttäjille. Peilikuvalliset tilat mahdollistavat joko oikea tai vasenkätisen toiminnan mitoituksen lähtökohtana olivat manuaalipyörätuolin tai rollaattorin käyttäjät. Materiaali ja värivalinnoilla haettiin tukea näkö ja kehitysvammaisten sekä lievästi muistihäiriöisten henkilöiden toimintaan b) Teknologia kokonaisvaltaisen teknologiaratkaisun pohjana olivat asumiseen liittyvät sähköisesti hallittavat palvelut, ympäristönhallintateknologia asukkaan toiminnan tukemiseen(oviautomatiikka) ja älykäs talotekniikka kiinteistön ylläpitoon ja turvallisuuden tehostamiseen. c) Puuta uudella tavalla rakenteiden toteuttaminen terveellisesti puusta uudenlaisen seinärakenteen hyödyntäminen esim. WC tilojen seinärakenteissa siten, että tukien ja apuvälineiden kiinnittäminen rakenteisiin on turvallista ja riippumatonta seinän tukirakenteista d) Etätyö suunnitelmissa asuntoon varattiin etätyöhuone IT tekniikkaan perustuvan työskentelyn mahdollistamiseksi. IT yhteyksien sijoittami 17(34)

18 sella erilliseen työhuoneen haettiin rauhallista ympäristöä työn tekemiseen, viihteen hyödyntämiseen tai verkkopalveluiden käyttämiseen. e) Yhdessäolo ja vapaa aika pohjaratkaisussa on huomioitu asunnon käyttäminen sekä vapaaajan aktiviteettien tukiasemana että perheen / ystävien yhdessäolon tyyssijana. Makuu ja WC tilojen sijoittaminen rakennuksen eri päihin mahdollistaa vetäytymisen omaan rauhaan ja yhteistilojen sijoittuminen keskelle rakennusta tukee asukkaiden yhdessäoloa autokatoksen liittäminen kuistin katoksen yhteyteen mahdollistaa apuvälineiden käyttäjien, lasten kantokoppien/turvaistuinten, ruokaostosten ja matkalaukkujen siirtämisen säältä suojassa katoksesta sisätiloihin varaston ja pesutilojen sisäänkäynnin vierekkäin asettaminen mahdollistavat urheilu ja liikunta aktiviteettien suorittajien välineiden varastoinnin ja vaatehuollon sekä henkilökohtaisen hygienian ylläpidon tehokkuuden f) Asumista tukevat palvelut varaston hyödyntämisen lähtökohtana oli, että kuorma autolla voidaan suoraan varaston viereen tuoda esim. lavalle pakatut polttopuut Alkuperäisen rakennuttajan Jukka Sunisen vetäydyttyä hankkeesta, tilattiin KARRAK Oy:ltä tavoitehinta arvio luonnossuunnitelmien pohjalta. Hinta arvio oli tarpeellinen rakennuttajan etsimisen tukena. Keskusteluissa kävi ilmi, että vapaa ajan asunto on vaativa kohde ja yksittäinen pk yritys ei voi ottaa sen rakennuttaja ja ylläpitovastuuta kantaakseen. Pk toimijoiden mielestä taustalla täytyisi olla osuuskunta tai osakeyhtiö. Tämän pohjalta päätti projektipäällikkö hankkia ammattikorkeakoulun käyttämältä lakimiestoimistolta vertailumuistion osuuskunnan ja osakeyhtiön välisestä erosta ja niiden soveltuvuudesta rakennuttajavastuun kantamiseen. Vertailumuistion on laatinut asianajaja Jyrki Piiparinen Kontturi & Co Oy:stä. Rakennuttajan etsinnässä oltiin suoraan yhteydessä melkein 30 erilaiseen ja erityyppiseen toimijaan. Osa toimijoista oli Pohjois Karjalasta ja osa muualta Suomesta. 18(34)

19 Toimijat kokivat kohteen haasteelliseksi rakentamiskustannusten, jatkokäyttämisen, kohteen suuruuden tai pienuuden takia. Rakennuttajakartoituksen yhteydessä selvisi, että esteettömyys on edelleen haasteellinen asia. Esteettömyyden tuotteistaminen ja markkina arvo ovat edelleen minimissä Luonnostasoinen kuvaus kokonaisvaltaisen, integroidun PC pohjaisen järjestelmän kokoamiseen talotekniikan, ympäristönhallintalaiteiden ja internetin yhteiskäyttöä varten Teknologiatyöryhmässä käsiteltiin vapaa ajan asunnon teknologisten ratkaisujen sisältöjä ja tavoitteita. Ryhmän työskentelyn pohjalta projektipäällikkö laati alustavan luonnoksen teknologisen kokonaisratkaisun toiminnallisista tavoitteista. Projektipäällikkö kartoitti ympäristöhallintalaitteiden (apuvälineet) ominaisuuksia ja kävi tutustumassa älykkäitä, PC pohjaisia taloteknisiä järjestelmiä toimittavaan yritykseen. Vapaa ajan asunnon suunnitelmiin varattiin erillinen tila etätyötilaksi Selvitys uudenlaisesta massiivipuuseinäelementin käytöstä vapaa ajan asunnon sisäseinärakenteissa Projektipäällikkö osallistui Puuosaamiskeskus Puugian järjestämään esittelypäivään toukokuussa 2005, jossa toimitusjohtaja Heinz Hamacher esitteli Hama Holz GmbH :n massiivipuuelementtirakennetta. Hama Holz:n massiivipuuelementtiä valmistetaan ja käytetään Keski Euroopassa. Tuote ei ole vielä Suomen markkinoilla. Hama Holtzhaus :n massiivipuuelementin rakennetta selviää viereisestä kuvasta. Elementti sopii ulko ja sisäseiniin sekä kosteantilan seinärakenteeksi. Massiivipuuelementti tukee esteettömyyttä siten, että WC ja kosteiden tilojen seinärakenteina se mahdollistaa tukien ja kiinteästi asennettavien apuvälineiden kiinnittämisen käyttäjän kannalta sopivampaan kohtaan. Tavanomaisissa seinärakenteissa tukien asentamiskohdan on ratkaissut seinärakenteiden tukirakenteet. 19(34)

20 Hankkeessa selvitettiin, että talotehtaat pystyvät valmistamaan suunnitelmissa esitetyn loma asunnon seinäelementit sekä ulko että sisäseinien osalta. Elokuussa 2005 projektipäällikkö pyysi hintatiedot seuraavilta yrityksiltä/tuotteilta: Abloy Oy/oviympäristöt ja oviautomatiikka, Väinö Korpinen Oy/pesuhuoneen ja WC tilojen kalusteet ja varusteet, H.I.M Säätökaluste/keittiökalusteet, Homesoft Oy/talotekniikka, Lämpötalo Oy/pellettilämmitin ja lämmön siirto sekä ilmanvaihto ja Honkarakenne Oy/asunnon runkorakenteet, vesikatto, rakenteisiin liittyvät kalusteet. Saatujen hintatietojen kanssa käytiin vielä neuvotteluja rakennuttajan löytämiseksi. Saaduista hinta arvioista oli todettava, että niissä ei huomioitu messukohteen markkina ja esittelyarvoa. Hinnat olivat pitkälle perushintoja ja näin hinta arvio laadukkailla tuotteilla, materiaaleilla ja korkealla teknologialla nousi korkeahkosi. Hinta oli kuitenkin keskivertohinta verrattuna Kolille rakennettuihin loma asuntoihin, joiden rakennuskustannukset vaihtelivat euron välillä. Lisäksi on todettava, että hinta arviot on tehty luonnossuunnitelmien pohjalta ja tuotteiden edustajat eivät olleet varmoja lopullisesta rakennuttajasta. Heidän näkökulmastaan hanke on rakentamishankkeessa kolmas osapuoli eli ulkopuolinen ja aitoa kilpailutusta ei pystytty toteuttamaan. Ohjausryhmä päätti elokuun kokouksessa, että jos rakennuttajaa ei löydy syyskuun puoleen väliin mennessä, on hankkeesta tehtävä tarkennettu hankesuunnitelma. Hankesuunnitelman pohjana tulee olla alkuperäinen ajatus älykkäästä, elinkaarta palvelevasta vapa ajan asunnosta. Tarkennetun hankesuunnitelman tuli perustua sille, että asunto toteutetaan kolmiulotteisena, virtuaalisena mallina. Malli esitellään Kolin lomaasuntomessuilla. Tarkennettu hankesuunnitelma ja kustannusarvio esiteltiin ohjausryhmälle syyskuun kokouksessa Kolin loma asuntomessujen alueen esteettömyyden lisääminen Lieksan kaupungin messutoimistolle tarjottiin messualueen esteettömyyden ja luonnonarvojen arviointia. Arvioinnista olisivat vastanneet MTT Sari Pitkänen, täydennyskoulutuskeskus, Joensuun Yliopisto ja projektipäällikkö Mervi Niemelä Hytönen, PKAMK/ISAK. 20(34)

Nuorten vaikutusmahdollisuuksien arviointi 2008

Nuorten vaikutusmahdollisuuksien arviointi 2008 Nuorten vaikutusmahdollisuuksien arviointi 2008 1 Anu Gretschel (toim.) Nuorten vaikutusmahdollisuuksien arviointi 2008 Menetelmän kehittäminen nuorten näkökulman, ja päättäjien kanssa keskustelun aikaansaamiseksi

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI. Sivu 1 / 29 STUUVA-HANKE LOPPURAPORTTI. Hanke on toteutettu Työsuojelurahaston tuella.

LOPPURAPORTTI. Sivu 1 / 29 STUUVA-HANKE LOPPURAPORTTI. Hanke on toteutettu Työsuojelurahaston tuella. Sivu 1 / 29 STUUVA-HANKE LOPPURAPORTTI Hanke on toteutettu Työsuojelurahaston tuella. Sivu 2 / 29 1 Tiivistelmä Stuuva-hankkeen tavoitteena oli levittää Satamien turvallisuustietokanta hankkeessa kehitetyn

Lisätiedot

Taito Craftnet. -projekti 2004-2007

Taito Craftnet. -projekti 2004-2007 Taito Craftnet -projekti 2004-2007 Taito Craftnet 2 projektin loppuraportin ovat rahoittaneet kauppa- ja teollisuusministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto. Kannen kuvat: Kuva 1. Yksityiskohta sydänvadista,

Lisätiedot

Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta

Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta Suurpellossa Antila, Heidi Isoviita, Leeni Kinnunen, Hanna Laukkonen, Patrick Liukkonen, Jussi 2014 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara Palvelumuotoilulla

Lisätiedot

Sanotaan, ettei ikäihminen opi mutta oppiihan ne

Sanotaan, ettei ikäihminen opi mutta oppiihan ne Sanotaan, ettei ikäihminen opi mutta oppiihan ne Ikäihmiset ja tietoyhteiskunta -projektin (2005 2009) loppuraportti Pekka Roni Jaakko Tyni Tuula Immonen 2 Sisällys 1. Projektin päämäärät, tavoitteet ja

Lisätiedot

metsäenergia-ala ammatiksi

metsäenergia-ala ammatiksi Metsäja metsäenergia-ala LOPPURAPORTTI 1.5.2011-28.2.2014 METSÄ- JA METSÄENERGIA-ALA AMMATIKSI -HANKE Raportointikausi 1.5.2011-28.2.2014 Sisällysluettelo 1. Hankkeen toteuttaja... 2 2. Hankkeen nimi ja

Lisätiedot

Osallistavia menetelmiä ja tukea dementiatyön arkeen

Osallistavia menetelmiä ja tukea dementiatyön arkeen Osallistavia menetelmiä ja tukea dementiatyön arkeen Kuva Kirsi Siirola Riihimäen seudun dementiatyön kehittämisyksikköhankkeen (RIDKE) LOPPURAPORTTI 2007 2008 SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO... 1 1 HANKKEEN

Lisätiedot

SENIOREILL TEKNOLOGIA-AVUSTEISIA ASUMISSOVELLUKSIA SENIOREILLE

SENIOREILL TEKNOLOGIA-AVUSTEISIA ASUMISSOVELLUKSIA SENIOREILLE TEKNOLOGIA-AVUSTEISIA ASUMISSOVELLUKSIA SENIOREILLE SENIOREILL Päivi Aro Panu Harmo Asta Kainulainen Matti Linnavuo Taija Pakarinen Sara Viitala Teknillinen korkeakoulu Sosiaali- ja terveydenhuollon tekniikan

Lisätiedot

APU ON KOSKETUKSEN PÄÄSSÄ

APU ON KOSKETUKSEN PÄÄSSÄ Mia Vaelma APU ON KOSKETUKSEN PÄÄSSÄ T-Seniorit -projekti 2008 2010 Loppuraportti Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi C 2/2011 Tampereen kaupungin Tietotuotannon ja laadunarvioinnin julkaisusarja

Lisätiedot

Esteetön suunnittelu Suomessa

Esteetön suunnittelu Suomessa Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Konetekniikan tutkinto-ohjelma Esteetön suunnittelu Suomessa Kandidaatintyö 14.12.2010 Pauli Immonen AALTO-YLIOPISTO

Lisätiedot

Seitsemän kunnan alueellinen työterveyshuolto:

Seitsemän kunnan alueellinen työterveyshuolto: Seitsemän kunnan alueellinen työterveyshuolto: Oulunkaaren seutukunnan ja Vaalan kunnan työterveyshuoltojen verkostoyhteistyökokeilu LOPPURAPORTTI 15.3.2005 Hannu Virokannas ja Maiju Österman Yhteystiedot

Lisätiedot

Home Crafts Elinkeinojen kehittämishanke, loppuraportti 1.8.2011 31.7.2014. Taito Pohjois-Karjala ry

Home Crafts Elinkeinojen kehittämishanke, loppuraportti 1.8.2011 31.7.2014. Taito Pohjois-Karjala ry Home Crafts Elinkeinojen kehittämishanke, loppuraportti 1.8.2011 31.7.2014 Taito Pohjois-Karjala ry SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN TOTEUTTAJAN NIMI... 3 2 HANKKEEN NIMI JA HANKETUNNUS... 3 3 YHTEENVETO HANKKEESTA...

Lisätiedot

HUIPPUMALLIT KÄYTTÖÖN. Innovaatioiden tunnistamisen, siirtämisen ja käyttöönoton käsikirja

HUIPPUMALLIT KÄYTTÖÖN. Innovaatioiden tunnistamisen, siirtämisen ja käyttöönoton käsikirja HUIPPUMALLIT KÄYTTÖÖN Innovaatioiden tunnistamisen, siirtämisen ja käyttöönoton käsikirja Matti Mäkelä Jaana Kilpinen HUIPPUMALLIT KÄYTTÖÖN Innovaatioiden tunnistamisen, siirtämisen ja käyttöönoton käsikirja

Lisätiedot

LIIKKUMISEN ESTEISTÄ AJAN HALLINTAAN. Esteettömyyden hyvät käytännöt ja kovat kokemukset

LIIKKUMISEN ESTEISTÄ AJAN HALLINTAAN. Esteettömyyden hyvät käytännöt ja kovat kokemukset LIIKKUMISEN ESTEISTÄ AJAN HALLINTAAN Esteettömyyden hyvät käytännöt ja kovat kokemukset korkea-asteen oppilaitoksissa ESOK hanke Esteetön opiskelu korkea-asteen oppilaitoksissa 2006 2009 www.esok.fi Paula

Lisätiedot

VATUKKA-PROJEKTI HYVÄT KÄYTÄNNÖT

VATUKKA-PROJEKTI HYVÄT KÄYTÄNNÖT VATUKKA-PROJEKTI HYVÄT KÄYTÄNNÖT Loppuraportti Vatukka-projekti Hämeenlinnan Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry www.hmlseudunkehitysvammaistentuki.net 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. TAUSTA A 2. VATUKKA-PROJEKTIN

Lisätiedot

ESPOO 2008 VTT TIEDOTTEITA 2424. Sanna-Kaisa Ilomäki, Magnus Simons & Timo Liukko. Kohti yritysten vuorovaikutteista kehitystoimintaa

ESPOO 2008 VTT TIEDOTTEITA 2424. Sanna-Kaisa Ilomäki, Magnus Simons & Timo Liukko. Kohti yritysten vuorovaikutteista kehitystoimintaa ESPOO 2008 VTT TIEDOTTEITA 2424 Sanna-Kaisa Ilomäki, Magnus Simons & Timo Liukko Kohti yritysten vuorovaikutteista kehitystoimintaa VTT TIEDOTTEITA RESEARCH NOTES 2424 Kohti yritysten vuorovaikutteista

Lisätiedot

Turun ammattikorkeakoulun

Turun ammattikorkeakoulun OPPIMATERIAALEJA PUHEENVUOROJA 79 RAPORTTEJA TUTKIMUKSIA Päivi Saalasto (toim.) Turun ammattikorkeakoulun nettisivu-uudistus Kokemuksia onnistuneesta projektista Kirjoittajat: Pietilä Sara, projektisuunnittelija,

Lisätiedot

soskes-hanke kunnallisten sosiaalipalveluiden tietohallinnon

soskes-hanke kunnallisten sosiaalipalveluiden tietohallinnon RAPORTTEJA 23 LOPPURAPORTTI soskes-hanke kunnallisten sosiaalipalveluiden tietohallinnon kehittäminen keski-suomessa 2005 2009 PIRKKO UUTTU, TIMO VALLIUS, HANNA JAKONEN Julkaisija Keski-Suomen sosiaalialan

Lisätiedot

KUUMA- kuntien ja Hyvinkään kaupungin vammaispalvelujen kehittämishanke 2007-2009

KUUMA- kuntien ja Hyvinkään kaupungin vammaispalvelujen kehittämishanke 2007-2009 KUUMA- kuntien ja Hyvinkään kaupungin vammaispalvelujen kehittämishanke 2007-2009 LOPPURAPORTTI Marjo Hattunen & Satu Tanttu SISÄLLYS 2 1 Johdanto 3 2 Hankkeen tausta 4 3 Hanketyön eteneminen 4 4 Hankkeen

Lisätiedot

Euroopan neuvoston Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia - eurooppalainen nuorisokampanja monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseksi 2006-2007

Euroopan neuvoston Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia - eurooppalainen nuorisokampanja monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseksi 2006-2007 Euroopan neuvoston Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia - eurooppalainen nuorisokampanja monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseksi 2006-2007 Kansallisen kampanjan raportti ja arviointi Riikka Jalonen,

Lisätiedot

Asiakkaille parempia tuotteita ja palveluita

Asiakkaille parempia tuotteita ja palveluita Asiakkaille parempia tuotteita ja palveluita Korkeakouluverkoston innovaatiopalvelut (KIP) hanke kehitti uusia tapoja korkeakouluverkoston innovaatiotoimintaan Miika Kajanus - Sari Karhu 1 Savonia-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Vain me ja tavallinen kerrostalo

Vain me ja tavallinen kerrostalo Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen raportteja 6 2013 Vain me ja tavallinen kerrostalo Yhteiskehittelyllä uusia asumisen ratkaisuja Susanna Hintsala ja Reetta Mietola Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

päivitetty lokakuussa 2003 TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry

päivitetty lokakuussa 2003 TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry Sähköisen kaupankäynnin aapinen päivitetty lokakuussa 2003 TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry 2(104) LUKIJALLE Tervetuloa tutustumaan pk-yrityksille laadittuun Sähköisen kaupankäynnin aapiseen.

Lisätiedot

Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI

Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI 1 Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä Taitto ja grafiikat Minna Nissilä Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja B. Raportteja

Lisätiedot

Aivovammaliitto TOIMINTAKERTOMUS 2012. www.aivovammaliitto.fi

Aivovammaliitto TOIMINTAKERTOMUS 2012. www.aivovammaliitto.fi Aivovammaliitto TOIMINTAKERTOMUS 2012 www.aivovammaliitto.fi Aivovammaliiton visio 2014 Asiantunteva ja toimiva vammais- ja kansanterveysjärjestö Aivovammaliiton asiantuntevuus tarkoittaa monipuolista,

Lisätiedot

AMMATTITAIDON SM -KILPAILUJEN TAITAJA 2007 LOPPURAPORTTI

AMMATTITAIDON SM -KILPAILUJEN TAITAJA 2007 LOPPURAPORTTI AMMATTITAIDON SM -KILPAILUJEN TAITAJA 2007 LOPPURAPORTTI 1 Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä 30.7.2007 TAITAJA 2007 TIIVISTELMÄ Taitaja-kilpailujen tarkoituksena on lisätä ammatillisen koulutuksen tunnettavuutta,

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN LASTENSUOJELUN JÄLKIHUOLLON KEHITTÄMISHANKE 2006 2008 LOPPURAPORTTI

ETELÄ-KARJALAN LASTENSUOJELUN JÄLKIHUOLLON KEHITTÄMISHANKE 2006 2008 LOPPURAPORTTI Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen julkaisuja B.4:2008 ETELÄ-KARJALAN LASTENSUOJELUN JÄLKIHUOLLON KEHITTÄMISHANKE 2006 2008 LOPPURAPORTTI Sanna Romppanen 2008 Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Lisätiedot

Tuetusti päätöksentekoon- projekti. Väliraportti 4/2014 Savon Vammaisasuntosäätiö Maarit Mykkänen

Tuetusti päätöksentekoon- projekti. Väliraportti 4/2014 Savon Vammaisasuntosäätiö Maarit Mykkänen Tuetusti päätöksentekoon- projekti Väliraportti 4/2014 Savon Vammaisasuntosäätiö Maarit Mykkänen 1 Sisällysluettelo Johdanto 1 TUETUSTI PÄÄTÖKSENTEKOON-PROJEKTI... 1.1 Tuepa-projektin tavoitteet... 1.2

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm Diaarinumero Käsittelijä Puhelinnumero Projektikoodi S10996 Tila Jätetty viranomaiskäsittelyyn 18.10.2012 1. PROJEKTIN

Lisätiedot

Loppuraportti. Perhemetsä 3G -hanke Kaakkois-Suomi 2013 2014 Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut

Loppuraportti. Perhemetsä 3G -hanke Kaakkois-Suomi 2013 2014 Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut Loppuraportti Perhemetsä 3G -hanke Kaakkois-Suomi 2013 2014 Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut Sisällysluettelo 1. Toteuttaja:... 1 2. Hankkeen nimi ja tunnus... 1 3. Yhteenveto hankkeesta... 1 4. Raportti...

Lisätiedot