Tarkastele itseäsi peilistä ja piirrä omakuva, johon liität mukaan jotain toisesta ryhmästä tai kulttuurista, johon et itse kuulu.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tarkastele itseäsi peilistä ja piirrä omakuva, johon liität mukaan jotain toisesta ryhmästä tai kulttuurista, johon et itse kuulu."

Transkriptio

1 Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman valintakoe 2006 Osa II Tehtävä 1. Omakuva toisena Aika: Ma klo Määrittely: Tunnistamme yleensä erilaisiin ryhmiin ja kulttuureihin kuuluvia ihmisiä vaatteiden, asusteiden ja muiden ulkoisten tai ympäristöön kuuluvien merkkien perusteella. Nämä merkit myös usein muodostavat osan kantajansa identiteettiä. Tarkastele itseäsi peilistä ja piirrä omakuva, johon liität mukaan jotain toisesta ryhmästä tai kulttuurista, johon et itse kuulu. Toteutustapa Vaakasuuntainen A3 paperi, lyijykynä. Arviointiperusteet Kokonaissommittelu, muodon ilmaiseminen valon ja varjon avulla, piirustustaito, ideointi.

2 Osa II Tehtävä 2. Mediatehtävä Aika: ma klo Määrittely "herää" kriittinen postikortti The Media Foundation on kulutus ja mediakriittinen järjestö, joka muun muassa julkaisee Adbusters lehteä ja se on aloittanut vuosittain järjestettävän "älä osta mitään päivä" kampanjan. Järjestö kuvailee itseään seuraavasti verkkosivuillaan: "We are a global network of artists, activists, writers, pranksters, students, educators and entrepreneurs who want to advance the new social activist movement of the information age. Our aim is to topple existing power structures and forge a major shift in the way we will live in the 21st century." Media Foundation järjestön kautta taiteilijat voivat osallistua media ja kulutuskritiikkiin esimerkiksi suunnittelemalla antimainoksia tai suurten brändien vastaisia kampanjoita. Suunnittele postikortin etupuoli, joka on osa kulutus tai mediakriittistä kampanjaa Suomessa. Postikortin tarkoitus on kuvan ja sanan keinoin herättää ystäviä, tuttavia ja / tai poliitikkoja huomaamaan jokin epäkohta suomalaisessa yhteiskunnassa ja toimimaan sen poistamisen puolesta henkilökohtaisesti. Suunnittelemaasi postikorttia jaetaan ilmaiseksi eri tapahtumissa ja sitä on tarjolla julkisilla paikoilla mukaan otettavaksi ja lähetettäväksi. Sijoita postikortin etupuolelle teksti, joka alkaa sanalla "herää". Voit lisätä myös muuta tekstiä. Toteutustapa A4 piirustuspaperi, muuten toteutus vapaa. Arviointiperusteet Kuvan ja tekstin informatiivisuus. Kokonaisuuden visuaalinen kiinnostavuus ja toimivuus mediavälineenä. Aiheen käsittelytavan kiinnostavuus. Kirjoita oma nimesi paperin taakse.

3 Osa II Tehtävä 3. Ihmisiä paikoissa Aika: ti klo Määrittely Kaupungissa on paljon sellaisia paikkoja, joissa ihmisillä on omia tapojaan olla yhdessä. Ihmiset voivat kokea paikkoja omikseen ja tuntea kuuluvansa johonkin yhteisöön ja ympäristöön. He myös muuttavat paikkoja läsnäolollaan. Samalla paikat vaikuttavat ihmisiin: käyttäydymme eri tavoin erilaisissa paikoissa. Paikat myös kertovat jotakin ihmisistä, heidän elämäntavoistaan ja kulttuureistaan. Etsi kaupungilta jokin paikka, jossa ihmiset viettävät aikaa ja mahdollisesti myös tapaavat toisiaan ja tekevät jotakin yhdessä. (ks. saamasi karttaliite). Tee näkemästäsi ja kokemastasi maalaus. Toteutustapa: A2 paperi, vesi /peitevärit. Arviointiperusteet: Kuvan kokonaissommittelu ja maalauksellisuus, paikan tunnelman ja tilan ilmaiseminen värin ja valon avulla.

4 Osa II Tehtävä 4. Aika: ti klo Määrittely Toteuta veistos, jossa kahden elementin avulla kuvaat kahden erilaisen kulttuurin kohtaamista. Toteutustapa Muotoile annetuista materiaaleista alustalle kolmiulotteinen veistos. Teoksessa on käytettävä annettuja materiaaleja: savea, lankaa, paperia ja grillitikkuja. Kiinnitä alustaan lappu, johon olet kirjoittanut nimesi selvästi. Arviointiperusteet Kolmiulotteisen muodon hallinta Elementtien välinen vuoropuhelu

5 Osa III 5. tehtävä Aika: ke klo Määrittely: Lue ohessa oleva ote Janne Seppäsen kirjasta Visuaalinen kulttuuri. Teoriaa ja metodeja mediakuvan tulkitsijalle. (Vastapaino 2005), sivut Tutki saamasi Lapin Kansan aukemaa sivuilla ja tarkastele sitä Seppäsen tekstin herättämien ajatusten pohjalta. Laadi kirjoitus Seppäsen tekstin ja lehtiaukeaman perusteella. Esitä näistä nousseita omia ajatuksiasi. Perustele näkemyksiäsi suhteessa Seppäsen esittämiin ajatuksiin. Kirjoituksen ohjepituus on noin konseptiarkki (4 sivua) joka riville kirjoitettuna. Käsialan on oltava selkeää. Sanojen sekä isojen ja pienten kirjainten on erotuttava toisistaan. Kappalejaon on erotuttava selkeästi. Jätä reunaan marginaali. Arviointiperusteet: Kyky tehdä päätelmiä, kyky ilmaista ja perustella näkemyksiään selkeällä ja moitteettomalla kielellä. Kyky tarkastella lehtiaukeamaa annetun tekstin pohjalta.

6 OSA III Tehtävä 6. Soveltava tehtävä / maisteriopiskelijoiden kuvallinen tehtävä Aika: ke klo Rovaniemellä on esillä Rethinking Nordic Colonialism näyttely. Näyttely on Nifcan (Nordic Institute for Contemporary Art) toteuttama. Määrittely Tehtävänäsi on suunnitella esine, joka tulee myytäväksi Rethinking Nordic Colonialism näyttelyn museokauppaan sekä esite, jolla esittelet suunnitelmasi näyttelytyöryhmälle. Esitystapa A2 paperille toteutettu julistemuotoinen esite, joka esittelee suunnittelemaasi esinettä, ideointiasi ja ja suunnitteluprosessiasi. Esitteen voi toteuttaa piirtämällä, maalaamalla tai sekatekniikalla. Esityksen pääpaino on kuvissa. Esitteessä tulee kuitenkin olla suunnitelmasi nimi ja siinä voi olla muuta kirjoitusta enintään 40 sanaa. Arviointi Esineen soveltuminen näyttelyn teemaan. Ideoinnin ja suunnittelun välittyminen. Esittelyn jäsentyneisyys, selkeys ja mielenkiintoisuus.

7 NIFCA, Nordic Institute for Contemporary Art Suomenlinna B 28 FIN Helsinki Finland T: F: E: information@nifca.org nordic colonialism.org LEHDISTÖTIEDOTE Viisijaksoinen näyttelyprojekti pohjoismaisesta kolonialismista Act 1: Reykjavik, Islanti, 24. maaliskuuta 16. huhtikuuta 2006 Act 2: Nuuk, Grönlanti, 21. huhtikuuta 14. toukokuuta 2006 Act 3: Tórshavn, Färsaaret, 12. toukokuuta 4. kesäkuuta 2006 Act 4: Rovaniemi, Sápmi/Suomi, 16. kesäkuuta 9. heinäkuuta 2006 Act 5: DVD boksin julkaisu, Helsinki, Kööpenhamina, Oslo & Tukholma, 25. marraskuuta 2006 Näyttelyprojektin on kuratoinut Kuratorisk Aktionin (Frederikke Hansen & Tone Olaf Nielsen) Pohjoismaiselle nykytaiteen instituutille (NIFCA) Tiedotus ja lehdistökoordinaattori: Hamayun Latif Butt , hamayun@hamayun.cc, nordic colonialism.org Pohjoisen Unohdettu Menneisyys Pohjoismaiden siirtomaa aikojen synkkä historian näyttää vaipuneen unohduksiin joissain osissa aluetta. Laaja näyttelyprojekti Rethinking Nordic Colonialism: A Postcolonial Exhibition Projec in Five Acts valottaa tätä pimeää menneisyyttä. Näyttelyprojekti osoittaa kolonialistisen menneisyyden olevan yhteydessä pohjoismaisten nyky yhteiskuntien ongelmiin, suvaitsemattomuuteen, muukalaisvihaan ja nationalismiin. Pohjoismainen nykytaiteen instituutti (NIFCA) toteuttaa tämän laajakatseisen projektin, missä näyttelyt yhdistetään työpajoihin, konferensseihin, luentoihin ja tapahtumiin Islannissa, Grönlannissa, Färsaarilla ja Suomen Sámialueella. Yhteensä 56 arvostettua taiteilijaa, tutkijaa, poliitikkoa ja aktivistia kaikkialta maailmasta osallistuvat 24. maaliskuuta 25. marraskuuta tapahtuvaan projektiin. Kolonialismi Eurooppalaiset valtiot ovat vuosisatojen ajan vallanneet ja riistäneet vieraita maa alueita piittaamatta alueilla asuvista ihmisistä ja näin tuhonneet ja alistaneet alkuperäisyhteisöjä. Eurooppalaisen siirtomaaherruuden valtavuosina 1930 luvulla siirtomaat kattoivat 84 prosenttia maailman pinta alasta. Pohjoismainen kolonialismin historia on yhteydessä tähän yleiseurooppalaiseen kehityskulkuun, jossa valta asemalla oikeutettiin kansojen alistaminen sekä heidän vaurauksiensa riisto. Pohjoismaat postkolonialistisessa tilassa Vaikka valtaosa pohjoismaisista siirtomaista on purettu, ei kolonialismi ole loppuun käsitelty aihe. Pohjoismaiden voidaan sanoa olevan postkolonialistisessa tilassa, jossa on vielä selkeitä jälkiä

8 kolonialismista. Turhautuneisuus ymmärryksen ja kunnioituksen puutteesta sekä ristiriitaiset tunteet NIFCA, Nordic Institute for Contemporary Art Suomenlinna B 28 FIN Helsinki Finland T: F: E: information@nifca.org nordiccolonialism.org siirtomaavaltoja kohtaan ovat edelleen esillä entisissä siirtomaissa. Sen sijaan joissain entisissä siirtomaavalloissa ylläpidetään romantisoivia käsityksiä siirtomaa ajoista; kuinka kolonialismi oli lahja paikalliskansoille ja kuinka näille alueille tuotiin apua, vaurautta ja osaamista. Projektin tavoitteet Rethinking Nordic Colonialism käsittelee Pohjoismaiden siirtomaahistoriaa määrittääkseen alkuperää eräille Pohjoismaissa tänä päivänä ilmeneville epätasa arvoisuuden ja suvaitsemattomuuden suuntauksille. Lisäksi projekti haluaa osoittaa, että alueen postkolonialistinen tila ehdollistaa kulttuurisiin ristiriitoihin. Nämä johtavat uusien arvojen muodostumiseen, jotka usein jätetään huomiotta, mutta voivat kuitenkin osoittaa hedelmällisiä vaihtoehtoja vallitseville arvoille. Merkittävä projekti Tämä projekti on ensimmäinen yritys kattavan Pohjoismaisen kolonialismin historian kartoittamiseksi. Projekti on myös rakenteeltaan merkittävä, sillä se yhdistää eri taiteen muotoja; kuvataidetta, videota, elokuvaa, performanssia, musiikkia ja toiminnallista taidetta postkolonialistisen kritiikin ja poliittisen teorian kanssa. Projektiin osallistuvat kaikki Pohjoismaat poikkeuksellisessa yhteistyössä alueen merkittävien taideja kulttuurilaitosten kanssa: The Living Art Museum ja The Reykjavik Academy Islannissa; Greenland National Museum and Archives sekä Teachers Training School of Greenland Nuukissa; The Faroe Islands Art Museum ja Pohjolatalo Tórshavnissa; Arktinen Keskus ja Ratahallintokeskus Rovaniemellä. Viestin kulku Pohjoismaissa Rethinking Nordic Colonialism näyttelyprojekti muodostaa viisijaksoisen tapahtumaketjun. Neljässä ensimmäisessä jaksossa esitellään teemoitettuja taidenäyttelyitä työpajan, konferenssin, luennon tai performanssitapahtuman kanssa. Jokainen osio kestää kolme viikkoa ja tavoitteena on välittää kunkin osion kokemukset seuraaviin osioihin. Näin tuloksena on jatkuva kokemusten kertyminen sekä vuorovaikutteinen tiedonsiirto projektin päätelmistä. Projektin viidennessä osiossa kaikki projektin tulokset dokumentoidaan DVD boksiin, joka julkaistaan 25. marraskuuta 2006 yhtäaikaisissa tapahtumissa neljässä pohjoismaisessa pääkaupungissa. Nämä julkaisutapahtumat päättävät projektin.

TV-sarja jäi vain muutaman jakson mittaiseksi katsojapulan vuoksi. Nykyisin keskustelu Mikkosten maailmankatsomuksesta jatkuu netissä.

TV-sarja jäi vain muutaman jakson mittaiseksi katsojapulan vuoksi. Nykyisin keskustelu Mikkosten maailmankatsomuksesta jatkuu netissä. Tehtävä 1 Aika: Maanantai 8.6.2009 klo 9.00-13.00 MIKKOSTEN MAAILMASTA PUOLESTA JA VASTAAN Mikkosten Maailma oli Nelosella suurella kohulla pyörinyt TV-sarja, jossa pitkän linjan toimittaja Timo T.A. Mikkonen

Lisätiedot

Määrittely Etsi yliopistorakennuksen sisä tai ulkopuolelta jokin itseäsi kiinnostava tila. Piirrä tilasta kuva.

Määrittely Etsi yliopistorakennuksen sisä tai ulkopuolelta jokin itseäsi kiinnostava tila. Piirrä tilasta kuva. Tehtävä 1. Johdanto Lapin yliopiston suunnittelu on alkanut 1980 luvun alussa suunnittelukilpailusta ja jatkunut viime vuosiin saakka. Suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Juhani Katainen. Sen

Lisätiedot

Tehtävä 1 Maanantai klo

Tehtävä 1 Maanantai klo Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta 2013 Tehtävä 1 Maanantai 10.6.2013 klo 9.00-13.00 perushakijat Valitse yksi karttaan merkityistä kaupungin julkisista taideteoksista (ks. liitteenä

Lisätiedot

Arviointiperusteet Kyky hahmottaa ympäröivää todellisuutta luonnostelemalla; kuvittelukyvyn ja havainnon vuoropuhelu teoksen toteuttamisessa.

Arviointiperusteet Kyky hahmottaa ympäröivää todellisuutta luonnostelemalla; kuvittelukyvyn ja havainnon vuoropuhelu teoksen toteuttamisessa. Tehtävä 1 Aika: Maanantai 8.6.2015 klo 9 12.00 Johdanto Metamorfoosi on sanana peräisin kreikan kielestä. Se tarkoittaa yleisesti ottaen muodonmuutosta. Sillä on myös seuraavia erityisiä merkityksiä: Täydellinen

Lisätiedot

Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta 2016

Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta 2016 Tehtävä 1 Aika maanantai 13.6.2016 klo 9 13.00 Maalaustehtävä Valitse itsellesi mielenkiintoinen ja haastava näkymä yliopiston sisätiloista. Kiinnitä huomio tilan tuntuun ja perspektiiviin. Yhdistä työssäsi

Lisätiedot

Näet ensin minuutin mittaisen esittelyn Duudsonien kohelluksesta

Näet ensin minuutin mittaisen esittelyn Duudsonien kohelluksesta Tehtävä 1 Aika: Maanantai 14.6.2010 klo 9.00-13.00 DUUDSONIT LELULAATIKOLLA Sen lisäksi, että Etelä Pohojanmaa on hallussa niinku ennenki, me lähretään oikiasti reissuun. Käyrään muun muassa Lapin Ylläksellä

Lisätiedot

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu Vaatetusmuotoilu Teollinen muotoilu Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu Aika Maanantai 29.5. klo 11.00-12.45 Tehtävä 1 TILASTA TASOKSI Käytä lähtökohtana/ mallina ennakkotehtäväksi suunnittelemaasi

Lisätiedot

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu Vaatetusmuotoilu Teollinen muotoilu Koru- ja jalometallimuotoilu Aika Maanantai 29.5. klo 11.00-12.45 Tehtävä 1 TILASTA TASOKSI Käytä lähtökohtana/ mallina ennakkotehtäväksi suunnittelemaasi kolmiulotteista

Lisätiedot

Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta TEHTÄVÄ 1 Aika: maanantai klo

Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta TEHTÄVÄ 1 Aika: maanantai klo TEHTÄVÄ 1 Aika: maanantai 12.6.2017 klo 9.00-13.00 Maalaustehtävä Liikunta on terveellistä. Myös esteettinen ulottuvuus on olennainen seikka kaikessa liikkumisessa. Ympäristöt, tilat, liikkeet ja maisemat

Lisätiedot

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu Vaatetusmuotoilu Koru- ja jalometallimuotoilu Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu Aika Maanantai 29.5. klo 11.00-12.45 Tehtävä 1 TILASTA TASOKSI Käytä lähtökohtana/ mallina ennakkotehtäväksi suunnittelemaasi

Lisätiedot

Tehtävä 1 Maanantai

Tehtävä 1 Maanantai Tehtävä 1 Maanantai 9.30 12.30 Typografia tekee kirjoitetusta tekstistä näkyvää ja muotoilee sen ulkoasun. Millä tavalla typografia vaikuttaa kulttuurissamme ja elämässämme? Poimi esimerkkejä omien kokemustesi

Lisätiedot

KUVATAIDEKASVATUKSEN KOULUTUSOHJELMAN OPISKELIJAVALINNAT 2008

KUVATAIDEKASVATUKSEN KOULUTUSOHJELMAN OPISKELIJAVALINNAT 2008 OSA II TEHTÄVÄ 1 Aika: maanantai 9.6.2008 klo 9.00 13.00 Kuvaus Sähkö- ja elektroniikkajätettä kertyy Suomessa vuosittain noin 40 tonnia. Tuottajien jätehuoltovastuu käytöstä poistetuista sähkö- ja elektroniikkalaitteista

Lisätiedot

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu Teollinen muotoilu Koru- ja jalometallimuotoilu Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu Aika Maanantai 29.5. klo 11.00-12.45 Tehtävä 1 TILASTA TASOKSI Käytä lähtökohtana/ mallina ennakkotehtäväksi suunnittelemaasi

Lisätiedot

Tanska. Legoland, Billund

Tanska. Legoland, Billund Pohjoismaat Tanska Kokonaispinta-ala: 43 376 km² Rantaviiva: 7 313 km Korkein kohta: Yding Skovhøj 173 m Isoin sisävesistö: Arresø 41 km² Pisin joki: Gudenå 158 km Asukasluku: 5 400 000 (2006) Pääkaupunki:

Lisätiedot

Hallintotieteen ja soveltavan psykologian sekä johtamisen valintakoe 2016

Hallintotieteen ja soveltavan psykologian sekä johtamisen valintakoe 2016 Hallintotieteen ja soveltavan psykologian sekä johtamisen valintakoe 2016 Kokeen osat Kirjallisuusosio (enimmäispistemäärä 45) Tehtävä I Prosessikonsultoinnin uusi aalto (enimmäispistemäärä 15) Tehtävä

Lisätiedot

Hallintotieteen, johtamisen ja soveltavan psykologian valintakoe 2017

Hallintotieteen, johtamisen ja soveltavan psykologian valintakoe 2017 Hallintotieteen, johtamisen ja soveltavan psykologian valintakoe 2017 Kokeen osat Kirjallisuusosio (enimmäispistemäärä 45) Tehtävä I Autenttinen johtaminen (enimmäispistemäärä 15) Tehtävä II Talouden eri

Lisätiedot

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2012 Nuorten koulutus

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2012 Nuorten koulutus ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2012 Nuorten koulutus Tutustu huolellisesti Elokuvan ja television koulutusohjelman hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin. Kuva ja leikkaus

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

Nordisk kulturkontakt

Nordisk kulturkontakt Nordisk kulturkontakt Pohjoismainen kulttuuripiste Nordic Culture Point Mikä Pohjoismainen kulttuuripiste? Tapahtumia Kirjasto Tukiohjelmia Foto: Kychan Tukiohjelmia kulttuuriyhteistyölle Kulttuuri- ja

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1 audiovisuaalisen mediakulttuurin ja graafisen suunnittelun koulutusohjelmat

TEHTÄVÄ 1 audiovisuaalisen mediakulttuurin ja graafisen suunnittelun koulutusohjelmat II OSA Tiistai 6.6.2006 klo 9 12 TEHTÄVÄ 1 audiovisuaalisen mediakulttuurin ja graafisen suunnittelun koulutusohjelmat Janne Seppänen toteaa: "Visuaalinen ei ole satunnaista näköaistimusten virtaa. Siihen

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

Arviointiperusteet: Otsikointi, kuvauksen selkeys, argumentoinnin ja perustelujen havainnollisuus ja johdonmukaisuus, oikeakielisyys.

Arviointiperusteet: Otsikointi, kuvauksen selkeys, argumentoinnin ja perustelujen havainnollisuus ja johdonmukaisuus, oikeakielisyys. ENNAKKOTEHTÄVÄT AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT 2010 Tehtävä 1. Tehtävän määrittely: MINUN SUHTEENI SOSIAALISEEN MEDIAAN. Määrittele ja perustele henkilökohtainen suhteesi

Lisätiedot

ELOKUVAN JA TELEVISION ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2016

ELOKUVAN JA TELEVISION ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2016 1 / 5 Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2016 ELOKUVAN JA TELEVISION ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2016 Äänisuunnittelu Päivätoteutus Tutustu huolellisesti Elokuvan ja television hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin.

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1 Ennakolta luettava pääsykoekirja: Charlie Gere: Digitaalinen kulttuuri, 2006.

TEHTÄVÄ 1 Ennakolta luettava pääsykoekirja: Charlie Gere: Digitaalinen kulttuuri, 2006. AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2007 V A L I N T A K O E T E H T Ä V Ä T TEHTÄVÄ 1 Ennakolta luettava pääsykoekirja: Charlie Gere: Digitaalinen kulttuuri, 2006. Digitaalisen kulttuurin

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

Esitystapa: Piirrä suunnitelma lyijykynällä, kuulakärkikynällä ja/tai puuväreillä yhdelle vaakasuuntaiselle A3-paperille.

Esitystapa: Piirrä suunnitelma lyijykynällä, kuulakärkikynällä ja/tai puuväreillä yhdelle vaakasuuntaiselle A3-paperille. tehtävä 1. ideointi Suomen kesä tarjoaa useita festivaalitapahtumia moneen makuun. Tällä kertaa vaihtoehtoinasi ovat metallimusiikkiin keskittyvä Tuska, musiikki- ja kaupunkikulttuurifestivaali Flow tai

Lisätiedot

Elokuva ja televisio, Medianomi (AMK) -tutkinto Ennakkotehtävät 2014 / nuorten koulutus HUOM! Nämä ovat vanhoja ennakkotehtäviä!

Elokuva ja televisio, Medianomi (AMK) -tutkinto Ennakkotehtävät 2014 / nuorten koulutus HUOM! Nämä ovat vanhoja ennakkotehtäviä! Sivu 1 / 13 Elokuva ja televisio, Medianomi (AMK) -tutkinto Ennakkotehtävät 2014 / nuorten koulutus HUOM! Nämä ovat vanhoja ennakkotehtäviä! Äänisuunnittelu Tutustu huolellisesti Elokuvan ja television

Lisätiedot

Nordisk kulturkontakt

Nordisk kulturkontakt Nordisk kulturkontakt Pohjoismainen kulttuuripiste Nordic Culture Point Mitkä ovat vahvuutemme? Tukiohjelmat Tapahtumat Kirjasto Foto: Kychan 4 tukiohjelmaa Kulttuuri- ja taideohjelma Pohjoismaiden ja

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Sisällöntuotannon erikoiskurssi

Sisällöntuotannon erikoiskurssi Tik- 111.070 Sisällöntuotannon erikoiskurssi syksy 2004: Installaatiotyöpaja * johdantoluento * 21.9.2004 Tassu Takala 1 Tavoitteet ja sisältö Digitaalisten (taide)installaatioiden ja kokeellisen vuorovaikutuksen

Lisätiedot

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri?

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? Kulttuuri = jonkin ryhmän ominaislaatu, joka ilmenee erilaisina arvoina ja toimintatapoina sekä aineellisina ja aineettomina tuotteina.

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot

tiistai Kaksiosainen: Suoritetaan ensin kohta a, aikaa 15 min. Sen jälkeen paperit kootaan ja aloitetaan kohta b.

tiistai Kaksiosainen: Suoritetaan ensin kohta a, aikaa 15 min. Sen jälkeen paperit kootaan ja aloitetaan kohta b. tehtävä 2: tiistai 13 17 Kaksiosainen: Suoritetaan ensin kohta a, aikaa 15 min. Sen jälkeen paperit kootaan ja aloitetaan kohta b. tehtävä 2 a OMENA ESINEENÄ Omenan voi syödä, mutta miten muuten sitä voisi

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Median matkassa Media on tuotettua todellisuutta. Media tarjoaa informaatiota ja tapoja ymmärtää maailmaa. Suomalaiseksi sanaksi media on päätynyt englannin

Lisätiedot

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄT

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄT ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄT 2009 Nuorten koulutus Tutustu huolellisesti hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin osoitteessa http://www.metropolia.fi/hakeminen HUOM! Nämä

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

Nimi: Syntymäaika: Kotikunta: Sähköpostiosoite: Toisen vaiheen tehtävien maksimipisteet (älä tee merkintöjä taulukkoon)

Nimi: Syntymäaika: Kotikunta: Sähköpostiosoite: Toisen vaiheen tehtävien maksimipisteet (älä tee merkintöjä taulukkoon) Täytä selkeällä käsialalla: Nimi: Syntymäaika: Kotikunta: Sähköpostiosoite: @ Tarkista, että sinulla on neljä erikseen nidottua tehtävää (tehtävät 1 4, 9 sivua), kaksi liitettä sekä konseptipaperi. Mikäli

Lisätiedot

C.V. Marius Olsen *1963 in Tórshavn, Faroe Islands graphic artist

C.V. Marius Olsen *1963 in Tórshavn, Faroe Islands graphic artist C.V. Marius Olsen *1963 in Tórshavn, Faroe Islands graphic artist ph. +298-264606 / +358-50-467-4697 email: simunmarius(at)yahoo.dk http://www.mariusolsen.net Education: 1990-1992 Konsthögskolan/Umeå University,

Lisätiedot

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2010 Nuorten koulutus

ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2010 Nuorten koulutus 1 ELOKUVAN JA TELEVISION KOULUTUSOHJELMAN ENNAKKOTEHTÄVÄT KEVÄÄLLÄ 2010 Nuorten koulutus Tutustu huolellisesti Elokuvan ja television koulutusohjelman hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin. Kuvaus ja leikkaus

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot 4. Jatkot 5. Tutustu Kiasmaan 6. Seuraa meitä 7. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro -käynnillä

Lisätiedot

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE TAMPEREEN YLIOPISTO TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE 12.6.2006 Tiedotusopin valintakoe koostuu neljästä tehtäväkokonaisuudesta. Valintakokeesta voi saada yhteensä 60 pistettä. Kokeen eri osat tuottavat pisteitä

Lisätiedot

Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto. Visuaalisen suunnittelun valintakoe 2018, Vaihe 1 TEHTÄVÄ 1. Tehtävä: Pakopiste

Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto. Visuaalisen suunnittelun valintakoe 2018, Vaihe 1 TEHTÄVÄ 1. Tehtävä: Pakopiste Visuaalisen suunnittelun valintakoe 2018, Vaihe 1 TEHTÄVÄ 1 Tehtävä: Pakopiste Tehtävänäsi on piirtää pakopiste. Paperin koko A3, toteutusvälineenä lyijykynä. Kirjoita paperin kääntöpuolelle: Maksimissaan

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Tunnus Tehtävän nimi Kesto Aloitus Valmis

Tunnus Tehtävän nimi Kesto Aloitus Valmis Tunnus Tehtävän nimi Kesto Aloitus Valmis 1 Natura Mobile Projekti 741 päivää la 1.1.2011 to 31.10.2013 2 NM -automaatio 576 päivää la 1.1.2011 pe 15.3.2013 3 hankinnat 132 päivää ti 1.3.2011 ke 31.8.2011

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2010: 13. ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu)

Määräykset ja ohjeet 2010: 13. ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu) Lukiodiplomi Kuvataide 2010 2011 Määräykset ja ohjeet 2010: 13 ISSN-L 1798 887X ISSN 1798 8888 (verkkojulkaisu) Kuvataiteen lukiodiplomin sisältö 1 Lukiodiplomin muoto, rakenne ja laajuus 3 2 Lukiodiplomikurssi

Lisätiedot

Padasjoki Johtola Rakennus 5 Iso sauna Pieni sauna Ajoharjoittelurata 150 m ampumarata Telttamajoitusalue

Padasjoki Johtola Rakennus 5 Iso sauna Pieni sauna Ajoharjoittelurata 150 m ampumarata Telttamajoitusalue Tammikuu PE LA SU MA TI KE TO PE LA SU MA TI KE TO PE LA SU MA TI KE TO PE LA SU MA TI KE TO PE LA LA Ampumahiihtopaviljonki, rak 359 Riimu, rak. 358 Helmikuu Ma Ti Ke To Pe La Su Ma Ti Ke To Pe La Su

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTON TAITEIDEN TIEDEKUNNAN AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2009 V A L I N T A K O E T E H T Ä V Ä T

LAPIN YLIOPISTON TAITEIDEN TIEDEKUNNAN AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2009 V A L I N T A K O E T E H T Ä V Ä T II OSA Maanantai 8.6.2009 klo 9-12 TEHTÄVÄ 1 audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma Tämä kirjallisesti suoritettava tehtävä perustuu liitteenä jaettavaan artikkeliin *). Määrittely: Kirjoita

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot

Sopimus. 1 artikla. Sopimuksen nimi ja johdanto-osa kuuluvat muutettuina seuraavasti:

Sopimus. 1 artikla. Sopimuksen nimi ja johdanto-osa kuuluvat muutettuina seuraavasti: Sopimus Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin välillä eräiden terveyden- ja sairaanhoidon henkilöstöryhmien sekä eläinlääkäreiden yhteisistä pohjoismaisista työmarkkinoista 14 päivänä kesäkuuta

Lisätiedot

Pohjoismainen kulttuuripiste

Pohjoismainen kulttuuripiste Pohjoismainen kulttuuripiste Luomme tilaa pohjoismaiselle kulttuurille Webinaari 16.6.2016 Erityisasiantuntija Laura Norppa, Pohjoismainen kulttuuripiste POHJOISMAINEN KULTTUURIPISTE Virallinen pohjoismainen

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja ala Lapin yliopisto Taiteiden

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Oppiaine Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja Kuvataideala Kuvataide

Lisätiedot

66 päivää ma ma

66 päivää ma ma Tunnus Tehtän nimi Kesto Aloitus Valmis Edeltäjät 1 Natura Mobile Projekti 587 päivää la 1.1.2011 su 31.3.2013 2 Natura Mobile automaatio 566 päivää la 1.1.2011 pe 1.3.2013 3 hankinnat 132 päivää ti 1.3.2011

Lisätiedot

Saga of Finland. Product, Place, Price, Promotion. Markkinointimix-työpaja" 19.-20.11.2012

Saga of Finland. Product, Place, Price, Promotion. Markkinointimix-työpaja 19.-20.11.2012 Saga of Finland Product, Place, Price, Promotion Markkinointimix-työpaja 19.-20.11.2012 Työpajan esittely Suomessa järjestettävä kaksipäiväinen teemoitettu työpaja keskittyy markkinointimixiin 4P-mallin

Lisätiedot

PÄÄSY. kevät 2011. työpajoja tapahtumia

PÄÄSY. kevät 2011. työpajoja tapahtumia AINA VAPAA PÄÄSY kevät 2011 työpajoja tapahtumia höyrykonemuseo Metallin hohto Kierros Werstaan Höyrykonemuseossa, jossa 110-vuotias Sulzer-höyrykone edelleen lepää alkuperäisellä paikallaan. Kierroksen

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN,,, Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako -työryhmä 18.11.2009 Pirkko Pohjakallio

Lisätiedot

KUVATAIDE VALINNAINEN 8.- 9. LK 2h / VIIKKO LISÄKURSSI 8. LK 2h / VIIKKO 9. LK 2h tai 1h / VIIKKO

KUVATAIDE VALINNAINEN 8.- 9. LK 2h / VIIKKO LISÄKURSSI 8. LK 2h / VIIKKO 9. LK 2h tai 1h / VIIKKO KUVATAIDE VALINNAINEN 8.- 9. LK 2h / VIIKKO LISÄKURSSI 8. LK 2h / VIIKKO 9. LK 2h tai 1h / VIIKKO KUVATAIDE VALINNAINEN 2 tuntia/viikko 8.lk peruskurssi 3 ja 4 Valokuvaus ja pimiötekniikka: Opit valokuvaamaan

Lisätiedot

SeAMK / Frami: E kirjasto

SeAMK / Frami: E kirjasto E aineistopäivä 1.10.2014 Työpaja 2. E aineistojen markkinointi ideointia Työpajatyöskentelyn purku: Anna Laakkonen Työpajaan osallistui 19 henkilöä, jotka jaettiin neljään pienempään ryhmään. Ennen E

Lisätiedot

Digitaaliset tarinat

Digitaaliset tarinat Future School research Ist Wave-hanke 2009-2011 Digitaaliset tarinat Esi- ja alkuopetusryhmissä Marja Hytönen KM, Tutkija Literacy in the 21st Century- Uusi luku ja kirjoitustaito Digitarina>

Lisätiedot

Suomi. NordForsk strategia

Suomi. NordForsk strategia Suomi NordForsk strategia 2011-2014 NordForsk strategia 2011 2014 Johdanto NordForsk on pohjoismaisen tutkimuksen ja tiedepolitiikan yhteistyöelin. NordForskin tavoitteena on edistää yhteistyötä kaikilla

Lisätiedot

Yhteinen kaupunki hyvinvointia taiteesta Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto, Kemin kaupunki ja Lappia

Yhteinen kaupunki hyvinvointia taiteesta Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto, Kemin kaupunki ja Lappia Yhteinen kaupunki hyvinvointia taiteesta 1.3.2017 31.5.2018 Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto, Kemin kaupunki ja Lappia Mitä tavoitellaan? Koko yhteisön kaksisuuntaista kotoutumista Kemin kaupungissa,

Lisätiedot

2/ To Lue Saunologian arvio: Saunakohde Vantaan Kuusijärven saunat. (Arviossa olevat puutteet ja epäkohdat olisi jo ennalta ehkäisty, jo

2/ To Lue Saunologian arvio: Saunakohde Vantaan Kuusijärven saunat. (Arviossa olevat puutteet ja epäkohdat olisi jo ennalta ehkäisty, jo 1/7 Internet-sivujen tiedotteet ja uutiset Su 31.12. Internet-sivuihimme tutustui joulukuussa 347 yksittäistä vierailijaa (eli ja sivuja katsottiin 1215 kertaa 10 eri maasta! Ma 18.12. Suru-uutinen Ma

Lisätiedot

Projektisykli. SKY Kansainvälistyvä kansanopisto 27.-28.11.2007 HEO

Projektisykli. SKY Kansainvälistyvä kansanopisto 27.-28.11.2007 HEO Projektisykli SKY Kansainvälistyvä kansanopisto 27.-28.11.2007 HEO Projektin ideointi Arviointi Tarvittavien toimenpiteiden nimeäminen Toteutus Projektisuunnitelman muotoilu Rahoitus Projektin ideointi

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

Tyhjän tilan hallintaa

Tyhjän tilan hallintaa Teoksesta Vieraana pohjoisen valossa. 2009. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Toimitus: Olli Tiuraniemi ja Marjo Laukkanen Kuvatoimitus: Pirjo Puurunen Graafinen suunnittelu: Annika Hanhivaara Tyhjän tilan hallintaa

Lisätiedot

ESIMERKKEJÄ OSALLISTAVASTA KAUPUNKISUUNNITTELUKONSEPTISTA. APOLI, MÄNTSÄLÄ 4.5.2015 Emma Johansson, arkkitehti SAFA

ESIMERKKEJÄ OSALLISTAVASTA KAUPUNKISUUNNITTELUKONSEPTISTA. APOLI, MÄNTSÄLÄ 4.5.2015 Emma Johansson, arkkitehti SAFA ESIMERKKEJÄ OSALLISTAVASTA KAUPUNKISUUNNITTELUKONSEPTISTA APOLI, MÄNTSÄLÄ 4.5.2015 Emma Johansson, arkkitehti SAFA UUSI KAUPUNKI ON NUORTEN ARKKITEHTITOIMISTOJEN MUODOSTAMA KOLLEKTIIVI + uudet jäsenet

Lisätiedot

HANNALEENA HEISKA. Turun taidemuseo

HANNALEENA HEISKA. Turun taidemuseo HANNALEENA HEISKA Turun taidemuseo 8.2. 19.5.2019 Tämä tehtävämateriaali on suunniteltu yläkoulujen ja 2. asteen oppilaitosten käyttöön. Materiaalissa tutustutaan Hannaleena Heiskan näyttelyyn ja syvennytään

Lisätiedot

Kansalaisten Eurooppa ideasta hankkeeksi. Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

Kansalaisten Eurooppa ideasta hankkeeksi. Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Kansalaisten Eurooppa ideasta hankkeeksi Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Aamun ohjelma EU:n Kansalaisten Eurooppa -ohjelman esittely Ideasta hankkeeksi Kysymykset ja jatkokeskustelut Kansalaisten

Lisätiedot

hyvä osaaminen

hyvä osaaminen MERKITYS, ARVOT JA ASENTEET FYSIIKKA T2 Oppilas tunnistaa omaa fysiikan osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti. T3 Oppilas ymmärtää fysiikkaan (sähköön

Lisätiedot

Artikkelikansio (2 op), tentitään tiedekunnan tai I oppiaineryhmän tenttipäivänä. Tentaattori Veli-Pekka Lehtola.

Artikkelikansio (2 op), tentitään tiedekunnan tai I oppiaineryhmän tenttipäivänä. Tentaattori Veli-Pekka Lehtola. Saamelainen kulttuuri 20.10.2010 SYKSYN 2010 OHJELMA I periodi 23.8. 22.10. ja II periodi 1. 11. 17.12.2010 Viikolla 43 eli 25. 29.10.2010 ei ole luentoja. PERUSOPINNOT I Periodi: 683371P Johdatus saamelaiseen

Lisätiedot

Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla

Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla Child in the City konferenssi Firenzessä 27.-29. lokakuuta, 2010 Saija Turunen ja Kirsi Nousiainen Taustaa Child in the City 2010 konferenssin tavoitteena oli rohkaista

Lisätiedot

LASTEN KERTOMUKSIA PÄIVÄHOIDON ARJESTA

LASTEN KERTOMUKSIA PÄIVÄHOIDON ARJESTA LASTEN KERTOMUKSIA PÄIVÄHOIDON ARJESTA Varhaiskasvatusjohdon päivä 15.52014 Eila Estola 1 Kaksi tutkimushanketta TELL I S - H A N K E (2010-2013) - Lapset kertovat hyvinvoinnistaan kuka kuuntelee? Kohdistuu

Lisätiedot

Tehtävä 1. Valintakoe 2014 Graafisen suunnittelun koulutusohjelma, Lapin yliopisto, TTK Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00

Tehtävä 1. Valintakoe 2014 Graafisen suunnittelun koulutusohjelma, Lapin yliopisto, TTK Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00 Tehtävä 1. Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00 Kirjallinen tehtävä Ennakkoon luettava materiaali: Typografia Kieltä vai visuaalisuutta (sivut 81 156). Kirjoita essee, jossa pohdit kysymystä siitä, millaisia

Lisätiedot

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa:

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y. Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Helsingin ja Turun kaupunkien esittämä haaste toimiin Itämeren tilan parantamiseksi: Tietoisuuden

Lisätiedot

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT. Koe sisältää neljä vaihtoehtoa:

Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT. Koe sisältää neljä vaihtoehtoa: Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman valintakoe 2009 VALINTAKOETEHTÄVÄT Koe sisältää neljä vaihtoehtoa: I II III IV Novellianalyysi Perinnetekstin analyysi Kuva-aineiston analyysi Populaarimusiikkiaineiston

Lisätiedot

Millainen on tämänhetkinen suhteenne Suomeen yleisellä tasolla? Hyvä Huono En osaa sanoa

Millainen on tämänhetkinen suhteenne Suomeen yleisellä tasolla? Hyvä Huono En osaa sanoa LIITE 1: Taulukot Millainen on tämänhetkinen suhteenne Suomeen yleisellä tasolla? 6 22 Hyvä Huono Miten luonnehtisitte Venäjän ja Suomen välisiä suhteita tällä hetkellä? Normaalit, rauhalliset 2 Hyvät,

Lisätiedot

Suunnittele ja toteuta lukuhetki!

Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Minä luen sinulle -kampanja (2017) Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Tietoa ja vinkkejä oppilaitoksille ja vammais- ja vanhustyön yksiköille Hyvä lukija, Selkokieli - yhteinen kieli tämä pieni opas tarjoaa

Lisätiedot

Opetusharjoittelun tuntisuunnitelma

Opetusharjoittelun tuntisuunnitelma Opetusharjoittelun tuntisuunnitelma Minna Kuivalainen Haaga-Helia, ammatillinen opettajakorkeakoulu Opetusharjoittelu: Suomen Diakoniaopisto, SDO Sote-koulutus 16.1-20.1.2017 Opetusharjoittelupaikka ja

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTON TAITEIDEN TIEDEKUNNAN AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2012 V A L I N T A K O E T E H T Ä V Ä T

LAPIN YLIOPISTON TAITEIDEN TIEDEKUNNAN AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2012 V A L I N T A K O E T E H T Ä V Ä T LAPIN YLIOPISTON TAITEIDEN TIEDEKUNNAN AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2012 II OSA Maanantai 11.6.2012 klo 9.30 13.30 TEHTÄVÄ 1 audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma Lue ensin

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta KeVa perhehoidon valmennuksen kuudes tapaaminen toteutetaan joko 1) paneelina tai 2) tutustumiskäyntinä

Lisätiedot

Galleria Uusitalo. E-mail: marjukka@galleriauusitalo.inet.fi www.galleriauusitalo.fi GSM 040-547 5379

Galleria Uusitalo. E-mail: marjukka@galleriauusitalo.inet.fi www.galleriauusitalo.fi GSM 040-547 5379 Galleria Uusitalo Lönnrotinkatu 15, 00120 Helsinki tel. (09) 4780 0850 fax (09) 4780 0851 AVOINNA ti pe 11 17 la su 12 16 OPEN Tue Fri 11 17 Sat Sun 12 16 E-mail: marjukka@galleriauusitalo.inet.fi www.galleriauusitalo.fi

Lisätiedot

Jyväskylän Taiteilijaseura ry

Jyväskylän Taiteilijaseura ry TILATEOS YRITYKSEN VALMISTAMISTA TUOTTEISTA Valmistetaan yritykselle tilataideteos, jossa käytetään materiaalina yrityksen valmistamia tuotteita. Teoksen lähtökohtana ovat tilaajan toiveet. Teos voi olla

Lisätiedot

Kokoelmanäyttely Kiasma Hits 27.9.2013 2014

Kokoelmanäyttely Kiasma Hits 27.9.2013 2014 Kokoelmanäyttely Kiasma Hits 27.9.2013 2014 Perehtymismateriaali ennen näyttelykäyntiä. Soveltuu perusopetukseen 5 9-luokille ja 2. asteelle. Minimalismi Tarkastele kuvaa: Muistuttaako teos jotakin? Millaisia

Lisätiedot

Artikkelikansio (2 op), tentitään tiedekunnan tai I oppiaineryhmän tenttipäivänä. Tentaattori Veli-Pekka Lehtola.

Artikkelikansio (2 op), tentitään tiedekunnan tai I oppiaineryhmän tenttipäivänä. Tentaattori Veli-Pekka Lehtola. Saamelainen kulttuuri SYKSYN 2011 OHJELMA I periodi 22.8. 21.10. ja II periodi 31.10. 16.12.2011 Viikolla 43 eli 24. 28.10.2011 ja 5.12.ei ole luentoja. 1 Uusien opiskelijoiden ja henkilökunnan tapaaminen

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Tavoitteista Ajankäytöstä Suunnitelmallisuudesta 4.10.2013 esitys tulee http://teemailtapaivat.wikispaces.com Aika http://www.locksleynet.com/wp-content/uploads/2010/07/24-hour-clock.jpg

Lisätiedot

OSAII. Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot

OSAII. Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot OSAII Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot Tukimateriaalin rakenne OSA I Johdanto pedagogiseen dokumentointiin Videoluento 1: Johdanto, Kirsi Tarkka OSA

Lisätiedot

TEHTÄVÄT LUKION KURSSEIHIN

TEHTÄVÄT LUKION KURSSEIHIN TEHTÄVÄT LUKION KURSSEIHIN Veijo Fiskaali 2013! 1 KURSSI 1 / UI 1 - HISTORIA Kirjoitusohjeet ja arvostelu Teksti tietokoneella tuotettuna: Riviväli 1,5 Fontti: Times New Roman Fonttikoot: " Pääotsikko

Lisätiedot

KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA

KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA KARHUKUNNAT KANSAINVÄLISYYS PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMISSA Kuva: Ville Asuma, Friitalan koulu, Ulvila. SataGlobalin kuvataidekilpailu 2002, I palkinto, 1. 2. lk. KANSAINVÄLISYYS Ote tasavallan presidentin

Lisätiedot

arvioinnin kohde

arvioinnin kohde KEMIA 9-lk Merkitys, arvot ja asenteet T2 Oppilas tunnistaa omaa kemian osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti T3 Oppilas ymmärtää kemian osaamisen

Lisätiedot

Tik projektityö Installaatiotyöpaja * johdantoluento * Tassu Takala 1

Tik projektityö Installaatiotyöpaja * johdantoluento * Tassu Takala 1 Tik-111.5077 Sisällöntuotannonllöntuotannon projektityö 2005-06 Installaatiotyöpaja * johdantoluento * 26.9.2005 Tassu Takala 1 Tavoitteet ja sisältö Digitaalisten (taide)installaatioiden ja kokeellisen

Lisätiedot

Sukupuoli ja valta Pohjoismaissa - selvityksen tuloksia

Sukupuoli ja valta Pohjoismaissa - selvityksen tuloksia Sukupuoli ja valta Pohjoismaissa - selvityksen tuloksia Tasa-arvoasiain neuvottelukunta, 19.3.2010 Linda Hart, MA, E.MA Projektitutkija/Sukupuoli ja valta Pohjoismaissa Tutkija, Sosiaalitieteiden laitos,

Lisätiedot

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Paula Jaatinen ja Tuulikki Leinonen, opiskelijat Metropolia ammattikorkeakoulu

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Paula Jaatinen ja Tuulikki Leinonen, opiskelijat Metropolia ammattikorkeakoulu 61 TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Paula Jaatinen ja Tuulikki Leinonen, opiskelijat Metropolia ammattikorkeakoulu Kvartti-malli LAPSEN TUKEMINEN SIIRTYMÄVAIHEESSA Malli koostuu kahdesta osasta:

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma

Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma AUDIOVISUAALISEN MEDIAKULTTUURIN KOULUTUSOHJELMA 2016 Maanantai 13.6.2016 klo 9.00 13.00 (F2066 ja F2063) Tehtävä 1 - Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma Tehtävän materiaalit Lyhytelokuva

Lisätiedot

Tietoa ja inspiraatiota

Tietoa ja inspiraatiota Terveyspolitiikka Tietoa ja inspiraatiota Nykypäivänä arvostamme valinnan vapautta. Tämä ilmenee kaikkialla työelämässämme, vapaa-aikanamme ja koko elämäntyylissämme. Vapauteen valita liittyy luonnollisesti

Lisätiedot