MICROSOFT ENCARTA 95 TIETOSANA- KIRJAOHJELMAN KÄYTETTÄVYYSTESTAUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MICROSOFT ENCARTA 95 TIETOSANA- KIRJAOHJELMAN KÄYTETTÄVYYSTESTAUS"

Transkriptio

1 Syventävä harjoitustyö: MICROSOFT ENCARTA 95 TIETOSANA- KIRJAOHJELMAN KÄYTETTÄVYYSTESTAUS Henri Jounila Oulun yliopisto Tuotantotalouden osasto Työtieteen yksikkö

2 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO ENCARTA 95:N KÄYTETTÄVYYSARVIOINTI Ohjelman kuvaus Käytettävyysarvioinnin tulokset TESTAUSMENETELMÄ SUS-kaavake Heuristinen arviointi KOEJÄRJESTELYT JA KÄYTETTÄVYYDEN TESTAAMINEN TESTAUKSEN SUORITUKSEN ARVIOINTI TESTIN TULOKSET JA JOHTOPÄÄTÖKSET Tulokset SUS-kaavakkeista Tulokset heuristisesta arvioinnista Johtopäätökset...18 LÄHTEET...20

3 3 1 JOHDANTO Tämä syventävä harjoitustyö liittyy yhtenä osana kurssiin käytettävyys jokapäiväisessä ympäristössämme. Harjoitustyössä tuli suorittaa ensimmäisessä harjoitustyössä käytettävyydeltään arvioidun Microsoft Encarta 95 tietosanakirjaohjelman käytettävyystestaus. Tämän avulla voitaisiin todeta tehdyn käytettävyysarvioinnin oletukset oikeiksi sekä mahdollisesti löytää arvioinnissa huomaamatta jääneet käytettävyysongelma-alueet. Käytettävyystestauksessa käytettiin samoja menetelmiä kuin käytettävyysarvioinnissa; SUS-kaavaketta sekä heuristista arviointia. Testauksessa hyödynnettiin neljän käytettävyysosaamista omaavan koehenkilön asiantuntemusta, jota ennen kaikkea heuristinen arviointi vaatii. Tälle menetelmälle on tyypillistä, että 3-5 koehenkilöä kykenee antamaan lähes kaiken tarvittavan tiedon ongelmien ratkaisemiseksi. Lisähenkilöt eivät juurikaan tuo lisäarvoa suoritettavaan tutkimukseen. SUS-kaavaketta hyödynnettiin ainoastaan osakokonaisuuksin, eikä normaaliin tapaan yhtenä kokonaisuutena, koska vertailukohdetta kokonaistulokselle ei ollut käytettävissä. 2 ENCARTA 95:N KÄYTETTÄVYYSARVIOINTI Microsoft Encarta 95 -tietosanakirjaohjelman käytettävyysarviointi tehtiin suunnitelmien mukaisesti ennen varsinaiseen käytettävyystestaukseen ryhtymistä. Seuraavassa lyhyt kuvaus ohjelmasta sekä käytettävyysarvioinnissa saatuja konkreettisia tuloksia.

4 4 2.1 Ohjelman kuvaus Microsoft Encarta 95 on interaktiivinen englanninkielinen tietosanakirjaohjelma. Se sisältää noin artikkelia, joihin voi tutustua tekstiä lukemalla sekä kuvia ja videoita katselemalla. Historiaan pääse helposti käsiksi aikajanojen avulla. Ohjelma tarjoaa myös monipuolisen karttakokoelman alkaen pienimittakaavaisesta maapallosta aina maanosa- ja valtiokohtaiseen karttakuvaan asti. Ohjelma sisältää myös muutaman interaktiivisen tietopelin, jotka monipuolistavat asioiden ymmärtämistä. Lisäksi Mindmaze-pelin avulla voi testata omaa asiantuntemustaan. Encarta 95:n käyttöliittymä on Windows-ympäristöihin tutustuneelle kohtuullisen yksinkertainen (kuva 1). Ikkunan oikeassa yläkulmassa ovat painikkeet ikkunan pudottamiselle pois näytöltä, ikkunan suurentamiseksi ja ohjelman sulkemiseksi. Yläpalkkiin on sijoitettu kaikki ohjelman päätoiminnot, jotka on selitetty taulukossa 1. Kuva 1. Ohjelman käyttöliittymä on Windows-käyttäjälle tuttu.

5 5 Yläpalkin alapuolella seuraavana on artikkelin otsikko suurella fonttikoolla. Sen alapuolella on toinen rivistö valikkoja. Views-valikosta voi muokata näytölle tulevien artikkelien esitysasua haluamakseen neljällä eri tavalla: 1. Kuvat, kartat yms. ja teksti vierekkäin, 2. Kuvat, kartat yms. ja teksti vierekkäin sekä lisäksi artikkelin sisällysluettelo, 3. Pelkkä teksti näkyvillä. Kuvat, kartat yms. linkkien takana, 4. Teksti ja sisällysluettelo näkyvillä. Kuvat, kartat yms. linkkien takana. Menu-painikkeesta löytyvät samat toiminnot kuin ikkunan oikeasta yläkulmasta. Tämän valikon alta löytyy yhdeksän eri pääaihepiiriä, jotka on jaettu vielä useisiin ala-aihepiireihin. Valittaessa joku aihepiiri, avautuu näytölle aakkosellinen hakemisto ko. aiheesta. nopeasti. Tästä löytyvät valitun pääaihepiirin sisältämät ala-aihepiirit Tästä valikosta avautuu aakkosellinen hakemisto, ns. Findboxi. Siihen voi kirjoittaa itse hakusanoja tai niitä voi hakea vierittämällä palkkia. Hakemiston sisältöön voi vaikuttaa valitsemalla jonkun yhdeksästä aihepiiristä. Lisäksi on mahdollisuus hakea esim. kaikki videokuvaa tai karttoja sisältävät aiheet jne. Paluu edelliselle sivulle. Tästä valikosta löytyy zoomattava kartasto, mediagalleria, aikajana sekä Mindmaze-tietopeli. Valikosta löytyy seuraavat välineet: Back List, joka listaa jo katsotut sivut; Notemark, jonka avulla voi liittää muistilapun artikkeliin; Browse Panel, joka antaa pikanäppäimet aakkosissa seuraavaan tai edelliseen artikkeliin; Dictionary, joka antaa tietoja halutusta sanasta; Word Processor, joka on tekstinkäsittelyä varten. Valikosta löytyy ohjelmaa koskevia ohjeita. Taulukko 1. Yläpalkissa sijaitsevien valikoiden sisältö.

6 6 Views-valikon jälkeen on kuvien ja artikkelitekstien päällä palkit, joiden alta löytyy mahdollisuus molempien kopioimiseen, printtaamiseen ja koon muutokseen. Mikäli artikkeli sisältää videoita, kuvia tai muita vastaavia, löytyy niille linkit tekstin sisältä. Kuvasta 1 voidaan vielä havaita vasemmassa alanurkassa olevat kaksi painiketta; Outline-painike on artikkelin sisällysluettelon pikanäppäin ja Related Articlespainikkeen avulla saadaan esillä olevaan artikkeliin liittyvät muut artikkelit. 2.2 Käytettävyysarvioinnin tulokset Käytettävyysarviointi suoritettiin siten, että tutustuttiin ohjelmaan reilun puolen tunnin ajan ja täytettiin SUS-kaavake sen jälkeen. Tämän jälkeen siirryttiin toteuttamaan heuristista arviointia Nielsenin & Mackin (1994) mukaan. Käytettävyysarvioinnin lähtökohtainen tutkimusongelma oli mahdollisten käytettävyysongelmien kartoittaminen ja niiden tutkiminen. Arvioinnissa päädyttiin johtopäätökseen, jossa todettiin, että muutamia selviä käytettävyysongelmakohtia ohjelmasta löytyi jo yhden asiantuntijan tekemässä arvioinnissa. Suurimmaksi ongelmaksi ohjelmassa muodostui Findboxin häviäminen, kun haku suoritettiin loppuun. Jokaiselle haulle Findboxi piti noutaa ylävalikosta erikseen, joka hermostuttaa ja turhauttaa käyttäjää. Findboxi tulisi ehdottomasti saada jatkuvasti näkyviin ja sille löytyy tilaakin käyttöliittymästä runsaasti. Pienempinä ongelmina todettiin muun muassa käyttöliittymän räätälöintimahdollisuuden puute käyttäjän toiveitten mukaiseksi, jolloin käyttäjä voisi koota vain hänelle tarpeelliset asiat näyttöön. Lisäksi huomattiin, ettei ensikäyttäjä ohjelmaan tutustuessaan aina tiedä, missä ollaan menossa. Tähän voisi yksi ratkaisu olla ohjattu toiminto, jossa ohjelma ja käyttäjä suorittavat toimintoja interaktiivisesti. Kuvat ja videoleikkeet näkyvät ohjelmassa häiritsevän pieninä, johon tulisi kiinnittää huomiota.

7 7 Ohjelma oli edellä mainittuja muutamaa ongelmaa lukuun ottamatta hyvin tehty. Yhden asiantuntijan voimin tehtävässä arvioinnissa osa ongelmista jää kuitenkin useimmiten selvittämättä. Sen vuoksi lisäarvioinnin ja testauksen tarve on ilmeinen. 3 TESTAUSMENETELMÄ Ohjelman käytettävyyden testaamiseksi valittiin suoritetun arvioinnin tavoin kaksi erillistä menetelmää, SUS-kaavake ja heuristinen arviointi. Näiden avulla saadaan tuloksia numerojen lisäksi kirjallisessa muodossa testattavien mielipiteinä. 3.1 SUS-kaavake SUS-kaavake valittiin yksinkertaisuuden vuoksi. Yksinkertaiset selkeät väittämät eivät sotke testihenkilön ajatuksia, vaan antavat luotettavan kuvan testihenkilön kokemuksista. Lisäksi lomake on lyhyt sekä helposti ja nopeasti täytettävissä. Kokemusten mukaan testattava miettii tarkemmin vastaustaan, kun havaitsee lomakkeen olevan lyhyt. Liian pitkät ja testihenkilöä turhauttavat lomakkeet saattavat antaa hyvinkin vääränlaisen kuvan kokemuksista. System Usability Scale (SUS) on yksinkertainen kymmenkohtainen kaavake (liite 1), jonka avulla saadaan laaja subjektiivinen arvio tuotteen käytettävyydestä. Kaavakkeessa käytetään useimmiten asteikkoa yhdestä viiteen. Vastaus yksi tarkoittaa voimakkaasti eri mieltä ja vastaus viisi voimakkaasti samaa mieltä. Muille numeroille ei anneta sanallista määritelmää, vaan ne ovat jotain edellä mainittujen vastausten välillä. (Brooke 1996, s. 191)

8 8 Menetelmästä on havaittu, että se kattaa hyvin käytettävyyteen liittyvät asiat, kuten esimerkiksi tuen tarpeen, oppimisen ja monimutkaisuuden. Sen vuoksi sen on katsottu olevan hyvinkin validi käytettävyysmittausmenetelmä. (Brooke 1996, s. 193) SUS-kaavaketta käytetään yleensä sen jälkeen, kun käyttäjällä on ollut tilaisuus käyttää arvioitavaa tuotetta, mutta kuitenkin ennen kuin käyttäjä keskustelee tuotteesta muitten kanssa. Vastaajien tulisi merkitä vastaukseksi se kohta, joka tulee välittömästi mieleen ilman pitkää harkinta-aikaa. Kaikkiin kohtiin tulee vastata, mutta jos vastaaja tuntee, ettei kykene johonkin kohtaan vastaamaan, niin hänen pitäisi ympyröidä keskimmäinen numero. (Brooke 1996, s. 194) SUS-pisteitä laskettaessa ensin lasketaan pisteet yksittäisille vastauksille, jotka vaihtelevat nollasta neljään. Kaavakkeen kohdat 1,3,5,7 ja 9 saavat arvon annettu vastaus miinus yksi ja kohdat 2,4,6,8 ja 10 arvon viisi miinus annettu vastaus. Kun nämä pisteet summataan ja kerrotaan 2,5:llä, saadaan lopulliset SUS-pisteet. Ne voivat vaihdella siis nollasta sataan. (Brooke 1996, s. 194) SUS-menetelmän on koettu olevan arvokas ja luotettava arviointiväline. Se korreloi hyvin muitten subjektiivisten käytettävyysmenetelmien kanssa. SUS on tehty kaikkien vapaaseen käyttöön ja sitä onkin käytetty useissa tutkimusprojekteissa ja teollisissa arvioinneissa. (Brooke 1996, s. 194) 3.2 Heuristinen arviointi Heuristinen arviointi on hyvä menetelmä etenkin ohjelmistojen arviointiin. Sen avulla voidaan ohjelman käytettävyyttä tutkia kattavasti ja luotettavasti. Suurin syy tämän menetelmän valintaan oli aikaisempien hyvien kokemusten lisäksi käytettävyysasiantuntijoiden hyvä saatavuus testihenkilöiksi. Heuristinen arviointi suoritetaan yksin. Tosin tutkija on mukana arvioinnissa kirjaamassa tuloksia ylös tai sen voi suorittaa myös arvioija itse. Tulokset voidaan esittää joko muodollisesti tai vapaasti keskustelemalla. Heuristinen arviointi eroaa

9 9 ainakin kahdella osa-alueella perinteisestä käytettävyystutkimuksesta; heuristisessa arvioinnissa tutkija voi vastata arvioijan kysymyksiin tutkimuksen aikana sekä arvioijalle voidaan antaa runsaastikin erilaisia vinkkejä tutkimuskohteesta. Perinteisestihän tutkija haluaa löytää käyttäjän tekemiä virheitä, jolloin tutkija ei voi olla neuvomassa käyttäjää. (Nielsen & Mack 1994, s ) Heuristinen arviointi kestää yhdeltä arvioijalta tyypillisesti yhdestä kahteen tuntia. Mikäli kysymyksessä on erittäin laaja ja monimutkainen käyttöliittymä, tulisi arvioinnin tekeminen jakaa useampaan lyhyempään osaan. Arvioija voi testauksen aikana tuoda esille mitä tahansa käytettävyyteen ja mieleen tulevia asioita. Muodollisemmassa osassa arvioija käy käyttöliittymän läpi useampaan kertaan verraten siinä olevia elementtejä kymmenkohtaiseen käytettävyysheuristiikkalistaan (liite 2). Nämä heuristiikat ovat yleisiä sääntöjä, jotka kuvaavat käyttöliittymien yleisiä ominaisuuksia. (Nielsen & Mack 1994, s ) 4 KOEJÄRJESTELYT JA KÄYTETTÄVYYDEN TESTAAMINEN Edellä mainituista menetelmän valinnoista johtuen koejärjestelyt olivat suhteellisen yksinkertaisia. Toimistotilaan perustettiin käytettävyyslaboratorio, johon tarvittiin kirjoituspöytä ja kaksi tuolia; toinen koehenkilölle ja toinen tutkijalle. Pöydälle asetettiin kannettava tietokone, johon kytkettiin erillinen rullahiiri käytön helpottamiseksi. Tietokoneessa oli asennettuna Microsoft Windows 98 käyttöjärjestelmä sekä testattu ohjelmisto Microsoft Encarta 95. Jälkimmäisen ohjelman CD-ROM levyke oli asemassa valmiina paikallaan, koska ohjelman käyttö vaatii sitä. Testaustilanne aloitettiin siten, että tietokone oli valmiiksi käynnistetty ja testattavan ohjelmiston ikoni näkyi keskellä tietokoneen näyttöä. Liitteellä 3 esitetty tehtävänantopaperi sekä liitteet 1 ja 2 oli sijoitettu tietokoneen viereen. Jokainen

10 10 testihenkilö sai tehdä tehtävä 1:n rauhassa omin avuin tutkijan ollessa reilusti taustalla hätätilanteen varalta. Tehtävään 2 siirryttäessä tutkija istuutui koehenkilön viereen mukanaan kirjoituslehtiö ja kynä. Nielsenin heuristiikat käytiin yhdessä läpi ja tutkija kirjoitti keskusteluissa ilmenneet tarpeelliset tiedot ylös. Ennen varsinaisen testauksen aloittamista päätettiin tehdä yksi pilot-testi kaiken varalta, jos testijärjestelyissä ilmenisi puutoksia. Jo ennakolta päätettiin, että mikäli puutoksia ei ilmenisi, mikä oli järjestelyjen yksinkertaisuuden vuoksi todennäköistä, tämänkin testihenkilön tulokset liitettäisiin varsinaiseen tutkimukseen. 5 TESTAUKSEN SUORITUKSEN ARVIOINTI Testauksen suorituksessa ei ilmennyt minkäänlaisia puutoksia eikä lisäjärjestelyjä tarvittu. Tehdyssä pilot-testissäkään ei ilmennyt mitään muutostarvetta järjestelyihin ja sen vuoksi pilot-testin tulokset voitiin ottaa mukaan varsinaisiin tuloksiin. Koehenkilöt suoriutuivat ensimmäisen tehtävän tekemisestä hyvin eikä neuvoja tarvittu. Tutkijan aikaisemman kokemuksen vuoksi tiedossa oli SUS-lomakkeen täyttöön liittyvät ongelmat; koehenkilöt ympyröivät usein vahingossa väärän vaihtoehdon joihinkin väittämiin. Tämä johtuu siitä, että väittämistä joka toinen on muotolitu positiivisesti ja joka toinen negatiivisesti. Tätä koehenkilöt eivät kiireessä usein huomaa ja valinnaksi muodostuu väärä vastaus. Mikäli koehenkilö vastaa äärimmäisen positiivisesti (tai negatiivisesti) kaikkiin väittämiin, vastaukset sijoittuvat vuorotellen molempiin ääripäihin, jolloin muodostuu eräänlainen siksak-kuvio. Usein vastaukset noudattavat jollain lailla tätä kuviota ja sen vuoksi vastaukset on helppo tarkistaa heti. Näin tehtiin myös nyt ja havaittiin, että parin henkilön kohdalla kuviota ei muodostunut. Tutkija kysyi välittömästi oliko vastaukset oikeita ja molemmissa tapauksissa kävi ilmi, että tulokset olivat parissa

11 11 kohdin väärässä laidassa. Väärät vastaukset korjattiin heti. Testauslomakkeiden tulokset katsottiin riittävän oikeiksi ja paikkansapitäviksi korjausten jälkeen. Heuristinen arviointi sujui hyvin ja tuloksia saatiin runsaasti. Keskustelemalla ja yhdessä tekemällä vuorovaikutus tutkijan ja koehenkilön välillä oli loistavaa. Tämän osion voitiin katsoa olevan erityisen arvokas tässä tutkimuksessa. Arvioinnin suorittamistapaan ei ollut mitään huomautettavaa. Tilanteen vapaamuotoinen luonne antoi tutkijalle riittävästi aikaa tulosten kirjaamiseen riittävällä tarkkuudella. 6 TESTIN TULOKSET JA JOHTOPÄÄTÖKSET SUS-kaavakkeista saaduista tuloksista päätettiin tehdä kohta kohdalta kaikki vastaukset näyttävä numerojono, koska vastausten määrä oli niin pieni, että tulkitseminen onnistuisi näinkin. Lisäksi tuloksista laskettiin keskiarvot. Heuristisen arvioinnin tulokset päätettiin esittää luettelomuodossa kirjoittaen koehenkilöiden antamaa palautetta sellaisenaan. 6.1 Tulokset SUS-kaavakkeista Kohta 1: Olen sitä mieltä, että voisin käyttää tätä tuotetta säännöllisesti. Vastaukset: 2,2,3,4 (1= vahvasti eri mieltä, 5 = vahvasti samaa mieltä) Keskiarvo: 2,75 Koehenkilöt olivat aika neutraaleja ohjelmiston säännöllisen käytön suhteen. Kovin mielellään he eivät selvästikään tuotetta käyttäisi.

12 12 Kohta 2: Tuote on mielestäni liian monimutkainen. Vastaukset: 2,2,3,4 (1= vahvasti eri mieltä, 5 = vahvasti samaa mieltä) Keskiarvo: 2,75 Myös monimutkaisuuden suhteen oltiin aika neutraaleja. Kuitenkin tulokset painottuivat enemmän siten, että ohjelmisto olisi aika yksinkertainen käyttää. Kohta 3: Tuotetta on mielestäni helppo käyttää. Vastaukset: 2,2,4,4 (1= vahvasti eri mieltä, 5 = vahvasti samaa mieltä) Keskiarvo: 3 Helppokäyttöisyydestä saatiin keskiarvoksi tasan kolme. Mielenkiintoista oli vastausten jakaantuminen tasan keskimmäisen arvon molemmin puolin eli kaksi koehenkilöä oli väittämään samaa mieltä ja kaksi eri mieltä. Kohta 4: Mielestäni tuotteen käytön oppiminen vaatii kokeneen käyttäjän opastusta. Vastaukset: 2,2,3,4 (1= vahvasti eri mieltä, 5 = vahvasti samaa mieltä) Keskiarvo: 2,75 Puolet koehenkilöistä koki opastuksen tarpeen kokeneemmalta käyttäjältä tarpeettomaksi. Yksi vastaajista koki opastuksen olevan paikallaan. Kohta 5: Mielestäni tuotteen eri toiminnot ovat liitetty toisiinsa onnistuneesti. Vastaukset: 1,1,4,4 (1= vahvasti eri mieltä, 5 = vahvasti samaa mieltä) Keskiarvo: 2,5 Puolet koehenkilöistä koki vahvasti, että eri toiminnot oli liitetty toisiinsa epäonnistuneesti. Tämä väittämä oli myös yksi harvoista kohdista, joka sai

13 13 ääriarvovastauksia. Lisäksi vastaukset jakaantuivat harvinaisen paljon asteikon eri päihin keskimmäisten arvojen jäädessä kokonaan pois. Kohta 6: Mielestäni tuotteessa on liikaa epäjohdonmukaisuuksia. Vastaukset: 2,2,4,4 (1= vahvasti eri mieltä, 5 = vahvasti samaa mieltä) Keskiarvo: 3 Keskiarvon perusteella epäjohdonmukaisuuksia ei koettu olevan kovinkaan häiritsevästi. Vastaukset jakaantuivat kuitenkin tasaisesti neutraaliarvon molemmin puolin. Kohta 7: Uskon, että useimmat oppivat käyttämään tuotetta hyvin nopeasti. Vastaukset: 2,2,2,4 (1= vahvasti eri mieltä, 5 = vahvasti samaa mieltä) Keskiarvo: 2,5 Vastaajat eivät uskoneet käyttäjien oppivan tuotteen käyttöä kovinkaan nopeasti. Jopa 75% uskoi nopean oppimisen olevan useimmille jokseenkin mahdotonta. Kohta 8: Mielestäni tuote on hyvin kömpelö käyttää. Vastaukset: 2,2,4,5 (1= vahvasti eri mieltä, 5 = vahvasti samaa mieltä) Keskiarvo: 3,25 Keskiarvon perusteella tuote koettiin hieman kömpelöhköksi. Huomattavaa kuitenkin on, että puolet koehenkilöistä ei pitänyt tuotetta kovinkaan kömpelönä. Kohta 9: Tunsin oloni hyvin luottavaiseksi tuotetta käyttäessäni. Vastaukset: 2,3,4,4 (1= vahvasti eri mieltä, 5 = vahvasti samaa mieltä) Keskiarvo: 3,25

14 14 Vastaajat tunsivat itsensä aika luottavaisiksi ohjelmaa käyttäessään. Tästä voidaan päätellä, että koehenkilöt pääsivät lyhyessä ajassa kohtuullisesti jyvälle ohjelman ominaisuuksista ja käytöstä. Kohta 10: Mielestäni ennen tuotteen käyttöä pitää opetella paljon uusia asioita. Vastaukset: 2,2,3,4 (1= vahvasti eri mieltä, 5 = vahvasti samaa mieltä) Keskiarvo: 2,75 Keskiarvon perusteella voidaan todeta, että ennen tuotteen käyttöä ei tarvitse opetella uusia asioita kovinkaan paljon. Tässä kohden on mainittava, että eräs koehenkilöistä kysyi, mitähän kaikkea uusien asioiden opettelu mahtaa pitää sisällään. Jos siihen luetaan esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmän opettelu, niin vastaus muuttuu ihan eri paikkaan. Koehenkilöä pyydettiin vastaamaan tasapuolisuuden vuoksi niin, miten hän itse ymmärtää väittämän, mutta tulosten analysoinnissa asia otettaisiin mainintana huomioon. Tämän vuoksi tämän kohdan vastauksiin tulee suhtautua kriittisesti. 6.2 Tulokset heuristisesta arvioinnista Seuraavassa tuloksia heuristisesta arvioinnista jaoteltuna käytettävyysheuristiikkalistan mukaan. Vastaukset ovat pääasiassa suoria lainauksia koehenkilöiden kanssa käydyistä keskusteluista, mutta joiltain osin asiohin on lisätty selventäviä sanoja tai lauseita. 1. Systeemin tila on näkyvissä: Käyttäjän tulee saada oikeaan aikaan riittävästi tietoa ja palautetta systeemiltä, jotta käyttäjä tietää kokoajan, mitä tapahtuu. - ei voi joutua hukkaan - sekavanoloinen - ei selkeää hierarkiaa, paljon paikkoja, eksyy

15 15 - categoryssa kun valitsee aihealueen, ei uuden aihealueen nimi muutu heti otsikkoon, vaan vanha otsikko säilyy, kunnes ensimmäinen artikkeli on valittu, sekoittaa käyttäjää - aihealueluettelossa voisi olla myös kohta all articles - valittaessa Findboxi, se tuli näyttöön kuvan päälle, missään ei ollut tietoa, että sitä pystyy siirtelemään näytöllä, boxi saisi olla kiinteästi omalla tietyllä paikallaan, tosi ärsyttävää, kun se aina katoaa - välillä olin hukassa, kun perustilanne häviää näytöltä, miten pääsee alkutilaan? 2. Systeemi vastaa todellisen maailman käytäntöjä: Systeemin tulee puhua käyttäjän kieltä. Ei käytetä systeemipohjaisia termejä, vaan käskyt ja lauseet tulee olla käyttäjälle tuttuja. Käytä todellisen maailman käytäntöjä siten, että tieto ilmestyy luonnollisessa ja oikeassa järjestyksessä. - selvät lauseet ja kuvakkeet - ainakin tottuneelle käyttäjälle hyvät, mummelit saattavat olla hukassa, tiedon järjestys (artikkeleissa) kummallinen, esim. Suomen esittely alkaa elukoista - käskyt, lauseet ja kuvakkeet OK, animaatiota esittävä kuvake ei selvinnyt ennen kuin katsoi sen sisällön - symbolit epäselviä, ei tiedä mitä ne tarkoittavat - linkit epäselviä, kun menee linkin päälle, osassa linkeistä ei tapahdu mitään, osassa tulee selkeä linkkiä osoittava käden kuva, kun siirtää osoittimen sen päälle 3. Käyttäjällä on valta ja vapaus: Käyttäjät valitsevat usein erehdyksessä väärän toiminnon ja tarvitsevat siksi selvästi merkityn hätäpoistumistien väärästä tilasta esimerkiksi Paluu-näppäimen avulla. Tue Kumoa- ja Toista-toimintoja. - paluu-näppäin selvästi näkyvillä, lisäksi pitäisi olla go forward näppäin - go back riittää tottuneelle käyttäjälle - jos karttakuvassa ottaa kohdan go to article ja painaa siellä go back, niin kuva ei palaakaan karttakuvaan, vaan sitä edeltävään artikkeliin, sekoittaa turhaan käyttäjää - pitäisi olla myös go forward

16 16 - media galleryssa ei ole ylävalikkoa lainkaan, eikä siten myöskään paluunäppäintä, ainoastaan ylänurkassa huomaamattomasti pienellä teksti close - Findboxi häviää, kun ottaa go back, palaa kyllä tuolloin edelliseen artikkeliin, mutta findboxia näytöllä ei ole, vaikka se oli, kun samaa artikkelia luki aikaisemmin 4. Yhdenmukaisuus ja standardit: Käyttäjien ei tulisi joutua tilanteeseen, jossa he ihmettelevät, tarkoittavatko erilaiset käskyt, tilanteet tai toiminnot samaa asiaa. Tue platform -käytäntöjä. - ei erilaisia käskyjä 5. Virhetoimintomahdollisuuksien ehkäisy: Hyviä virheilmoituksia parempi vaihtoehto on ehkäistä virheiden synty kokonaan. - ei virheentekomahdollisuuksia - jos kaksi ikkunaa on auki päällekkäin ja yrität sulkea takempaa, ei tapahdu mitään, kuuluu vain kling, muttei tule mitään virheilmoitusta, mitä pitäisi tehdä 6. Tunnistaminen mieluummin kuin muistaminen: Tee objektit, toiminnot ja vaihtoehdot näkyviksi. Käyttäjien ei pitäisi tarvita turvautua muistiin siirtyessään paikasta toiseen. Ohjeet systeemin käyttöön pitäisi olla näkyvillä tai helposti saatavilla tarvittaessa. - kaikki toiminnot ja vaihtoehdot selkeästi näkyvillä - tarpeellinen näkyvillä, kummallinen asia on, kun kuvat on normaalikoossa ja painaa siinä olevasta nuolesta, niin siellä ei ole kohtaa go to article, mutta kun suurentaa kuvan ja tekee saman niin se on siellä muitten joukossa - hakuhomma on kummallinen, kun se hakee vain otsikon mukaan, jos haluttu sana ei satu olemaan otsikossa, asiaa ei löydy - close liian pienellä - ei johdonmukainen, pitää räplätä vähän aikaa, että muistaa toiminnot - ohjepainike vaikea huomata

17 17 7. Joustavuus ja käytön tehokkuus: Pikatoiminnot etenkin kokeneille käyttäjille nopeuttavat käyttöä, mutta niitä on oltava sopiva määrä, ettei systeemistä tule liian monimutkainen. Salli räätälöinti käyttäjän tarpeiden mukaisiksi useissa toiminnoissa. - ei tarvita muita pikatoimintoja tai käyttäjäkohtaista räätälöintiä, ehkä yksi rivi ylös, jossa olisi copy, paste, print, sähköposti jne. - mieluusti räätälöisin, muttei pysty - räätälöintiä ei tarvita näin yksinkertaisessa hommassa - views -valikossa olevia valmiita käyttöliittymän räätälöintikuvakkeita ei ymmärrä, niissä voisi olla kohdasta riippuen esim. teksti only text, no pictures - vähän räätälöintimahdollisuuksia, voisi olla enemmän käyttöliittymän muokkaukseen 8. Esteettinen ja minimalistinen suunnittelu: Tarpeetonta ja harvoin tarvittavaa tietoa ei tule esittää. Kaikki ylimääräinen tieto heikentää tärkeämmän tiedon näkymistä. - mitään ylimääräistä ei ole laitettu näkyville - sopivan tiivis systeemi, ei mitään ylimääräistä - features -valikko turha, sillä samat toiminnot löytyy findboxista, sekoittaa turhaan - tarpeellinen näkyy, mutta turhan pienellä, esim. close ja rastimerkki, jolla suljetaan ikkuna, molemmat oikeassa ylänurkassa, havaitseminen heikkoa sekä virhetoimintamahdollisuus, jos sattuu osumaan nuolella viereen vähän ohi - ei tarpeetonta tietoa, itse voi karsia jotakin poissa valitsemalla tietyn käyttöliittymävaihtoehdon neljästä mahdollisesta 9. Apu virheiden tunnistamisessa, määrittelemisessä ja niistä selviämisessä: Virheilmoitukset tulee esittää ymmärrettävällä kielellä. Kyseessä oleva ongelma ja ratkaisut siihen tulee ilmaista selkeästi. - virheilmoituksia ei ole, eikä virheitä pysty tekemäänkään, ainoa mahdollisuus on väärän kohdan valinta tai vahinkopainallus, joita ohjelma ei tietenkään kykene tunnistamaan virheelliseksi toiminnaksi - kerran kuului kling, tiesin jotain olevan vialla; mitä, jos äänet ei ole päällä?

18 Ohjeet ja dokumentaatio: Systeemiä tulisi voida käyttää ilman dokumentteja, mutta saattaa olla välttämätöntä antaa apua niiden muodossa. Ohjeen tulee olla helposti haettavissa ja ymmärrettävissä. Käyttäjälle tulee antaa ohjeita askel askeleelta riittävästi, muttei yhtään liikaa. - suunnilleen pääsee alkuun ilman ohjeita, mutta ei oikein mieleinen systeemi, jaottelu vähän ihmeellinen - ohjeet ovat hyviä ja selkeitä - ohjeen sisältämissä kuvissa pallukoita, jotka sisältävät asiaa, niissä ei ole mitään merkintää, eikä niitä pysty havaitsemaan, jos osoitin ei satu vahingossa päälle - ohjeessa tulee hirveän pitkä lista asioita näkyviin, pikaohjeet puuttuvat - askel askeleelta ohjeistus puuttuu - pitää alussa naputella aika kauan, että ymmärtää ja pääsee alkuun, kuitenkin selviää ilman ohjeitakin, odotus oli aluksi, että sanakirjaan kirjoitetaan hakusana heti ensimmäiseksi - hyvin pääsee alkuun ilman ohjeitakin ainakin sellainen, joka on käyttänyt nettiä tai tietokonetta aikaisemmin; joka ei käytä nettiä, niin sitten on vaikeampaa, ohjeet kuitenkin hyvät 6.3 Johtopäätökset SUS-lomakkeen avulla saadut tulokset olivat sellaisia kuin odotettiinkin eli niistä saatiin suuntaa-antavia numerotietoja tietyistä aihealueista väittämien avulla. Näiden perusteella voitiin vetää joitain suuntaa-antavia johtopäätöksiä tarkempien, tulevaisuudessa tehtävien tutkimusten tekemiseksi. Ongelmana on yleisesti, niin kuin myös nytkin se, että käyttäjät välttelevät selvästikin ääriarvoja, jolloin tuloksista, mukaan lukien tietysti keskiarvot, tulee pääasiassa keskimmäisen luvun läheisyyteen osuvia lukuja, jotka ei oikein kerro mitään. Ehkä suurin anti olikin se, että selvästi poikkeaviin lukuihin reagoidaan riittävällä vakavuudella. Tiivistettynä voidaan sanoa, että ohjelman käytön oppimista tulisi parantaa sekä lisäksi käytön kömpelyyttä vähentää.

19 19 Heuristisen arvioinnin avulla saatiin huomattava määrä uusia ongelma-alueita selville, kun verrataan tutkijan tekemää omaa käytettävyysarviota. Siinä voimakkaasti esille noussut Findboxin häviäminen näytöltä ei noussut koekäyttäjien mielessä muita ongelmia korkeammalle tasolle. Ohjelmaa pidettiin pääasiassa yksinkertaisena ja käyttökelpoisena, mutta pieniä parannusehdotuksia löydettiin useita. Näistä ei mikään noussut erityisesti muitten yläpuolelle. Pienistä, mutta tärkeistä muutosehdotuksista voidaan valita tärkeimmät ja sopivimmat sekä joiltain osin voidaan tehdä tarkentavia testejä myöhemmässä vaiheessa muutostarpeen varmistamiseksi.

20 20 LÄHTEET Brooke, J SUS: a quick and dirty usability scale. In: Jordan, P. W., Thomas, B., Weerdmeester, B. A. & McClelland, I. L. (toim.). Usability Evaluation in Industry. Taylor & Francis, London. s Nielsen, J & Mack, R. L. (eds.) Usability Inspection Methods. John Wiley & Sons, Inc., New York, USA. 413 s.

21 21 LIITE 1 System Usability Scale Digital Equipment Corporation, Vahvasti eri mieltä Vahvasti samaa mieltä 1. Olen sitä mieltä, että voisin käyttää tätä tuotetta säännöllisesti. 2. Tuote on mielestäni liian monimutkainen Tuotetta on mielestäni helppo käyttää Mielestäni tuotteen käytön oppiminen vaatii kokeneen käyttäjän opastusta. 5. Mielestäni tuotteen eri toiminnot ovat liitetty toisiinsa onnistuneesti 6. Mielestäni tuotteessa on liikaa epäjohdonmukaisuuksia. 7. Uskon, että useimmat oppivat käyttämään tuotetta hyvin nopeasti. 8. Mielestäni tuote on hyvin kömpelö käyttää Tunsin oloni hyvin luottavaiseksi tuotetta käyttäessäni. 10. Mielestäni ennen tuotteen käyttöä pitää opetella paljon uusia asioita.

22 LIITE 2 22 Nielsenin käytettävyysheuristiikkalista: 1. Systeemin tila on näkyvissä: Käyttäjän tulee saada oikeaan aikaan riittävästi tietoa ja palautetta systeemiltä, jotta käyttäjä tietää kokoajan, mitä tapahtuu. 2. Systeemi vastaa todellisen maailman käytäntöjä: Systeemin tulee puhua käyttäjän kieltä. Ei käytetä systeemipohjaisia termejä, vaan käskyt ja lauseet tulee olla käyttäjälle tuttuja. Käytä todellisen maailman käytäntöjä siten, että tieto ilmestyy luonnollisessa ja oikeassa järjestyksessä. 3. Käyttäjällä on valta ja vapaus: Käyttäjät valitsevat usein erehdyksessä väärän toiminnon ja tarvitsevat siksi selvästi merkityn hätäpoistumistien väärästä tilasta esimerkiksi Paluu-näppäimen avulla. Tue Kumoa- ja Toista-toimintoja. 4. Yhdenmukaisuus ja standardit: Käyttäjien ei tulisi joutua tilanteeseen, jossa he ihmettelevät, tarkoittavatko erilaiset käskyt, tilanteet tai toiminnot samaa asiaa. Tue platform -käytäntöjä. 5. Virhetoimintomahdollisuuksien ehkäisy: Hyviä virheilmoituksia parempi vaihtoehto on ehkäistä virheiden synty kokonaan. 6. Tunnistaminen mieluummin kuin muistaminen: Tee objektit, toiminnot ja vaihtoehdot näkyviksi. Käyttäjien ei pitäisi tarvita turvautua muistiin siirtyessään paikasta toiseen. Ohjeet systeemin käyttöön pitäisi olla näkyvillä tai helposti saatavilla tarvittaessa. 7. Joustavuus ja käytön tehokkuus: Pikatoiminnot etenkin kokeneille käyttäjille nopeuttavat käyttöä, mutta niitä on oltava sopiva määrä, ettei systeemistä tule liian monimutkainen. Salli räätälöinti käyttäjän tarpeiden mukaisiksi useissa toiminnoissa. 8. Esteettinen ja minimalistinen suunnittelu: Tarpeetonta ja harvoin tarvittavaa tietoa ei tule esittää. Kaikki ylimääräinen tieto heikentää tärkeämmän tiedon näkymistä. 9. Apu virheiden tunnistamisessa, määrittelemisessä ja niistä selviämisessä: Virheilmoitukset tulee esittää ymmärrettävällä kielellä. Kyseessä oleva ongelma ja ratkaisut siihen tulee ilmaista selkeästi. 10. Ohjeet ja dokumentaatio: Systeemiä tulisi voida käyttää ilman dokumentteja, mutta saattaa olla välttämätöntä antaa apua niiden muodossa. Ohjeen tulee olla helposti haettavissa ja ymmärrettävissä. Käyttäjälle tulee antaa ohjeita askel askeleelta riittävästi, muttei yhtään liikaa.

23 23 LIITE 3 TIETOSANAKIRJAOHJELMAN KÄYTETTÄVYYSTESTAUS 1. Tutustu ohjelmaan noin minuutin ajan. Täytä sen jälkeen oheinen SUSlomake. 2. Jatka tutustumista tarpeen mukaan (myös tutkija voi tarvittaessa auttaa). Käy ohjelma läpi tutkijan avustuksella oheisen kymmenkohtaisen heuristiikkalistan mukaan. Kirjaa asioita ylös ko. numeroinnin mukaisesti.

SEPA-päiväkirja: Käytettävyystestaus & Heuristinen testaus

SEPA-päiväkirja: Käytettävyystestaus & Heuristinen testaus SEPA-päiväkirja: Käytettävyystestaus & Heuristinen testaus Lehmus, Auvinen, Pihamaa Johdanto Käyttäjätestauksella tarkoitetaan tuotteen tai sen prototyypin testauttamista todellisilla käyttäjillä. Kehittäjät

Lisätiedot

Heuristisen arvioinnin muistilista - lyhyt versio

Heuristisen arvioinnin muistilista - lyhyt versio Alla oleva kymmenkohtainen muistilista on sovellettu Jakob Nielsenin heuristisen arvioinnin muistilistasta (Nielsen, 1994), hyödyntäen Keith Instonen wwwpalveluiden arviointiin muokattua samaista listaa

Lisätiedot

Good Minton Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä SEPA: Heuristinen arviointi

Good Minton Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä SEPA: Heuristinen arviointi Good Minton Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä SEPA: Heuristinen arviointi Versiohistoria: Versio: Pvm: Laatijat: Muutokset: 0.1 2006-11-25 Janne Mäkelä Alustava 1.0 2006-12-10 Janne Mäkelä Valmis 1.

Lisätiedot

Ryhmäläisten nimet:

Ryhmäläisten nimet: 1 TJT10, kevät 2017 VERTAISARVIOINTILOMAKE Ryhmäläisten nimet: 1. 2. 3. Heuristinen arviointi käyttäen ohjeistuksessa olevaa heuristiikkalistaa. Tehdään vertaisarviointi käyttöliittymästä. Testi suoritetaan

Lisätiedot

Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus. Testaustulosten esittely

Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus. Testaustulosten esittely 1 Suomi.fi: Asiointi ja lomakkeet osion käyttöliittymämallien käyttäjätestaus Testaustulosten esittely 14.1.2009 Paula Hupponen ja Tino Rossi / Steerco Oy 2 Esityksen sisältö Käyttäjätestauksen toteutus

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

H Prosessi- ja kokonaisarkkitehtuurityökalu palveluna Liite 17 Käytettävyyden arviointi

H Prosessi- ja kokonaisarkkitehtuurityökalu palveluna Liite 17 Käytettävyyden arviointi H087-12 Prosessi- ja kokonaisarkkitehtuurityökalu palveluna Liite 17 Käytettävyyden arviointi Tämän dokumentin tarkoituksena on määrittää kilpailutukseen H087-12 liittyvää käytettävyyden arviointia Tässä

Lisätiedot

Ryhmäläisten nimet:

Ryhmäläisten nimet: 1 TJTA10, kevät 2020 VERTAISARVIOINTILOMAKE Ryhmäläisten nimet: 1. 2. 3. Heuristinen arviointi käyttäen ohjeistuksessa olevaa heuristiikkalistaa. Tehdään vertaisarviointi käyttöliittymästä. Testi suoritetaan

Lisätiedot

Heuristinen arviointi. Laskari 7

Heuristinen arviointi. Laskari 7 Heuristinen arviointi Laskari 7 Heuristinen arviointi Arvioidaan käyttöliittymää suunnitelusääntöjen avulla Useimmiten käytetään Jakob Nielsenin kymmentä sääntöä Eräs asiantuntija-arviointitavoista Etsitään

Lisätiedot

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tähän käsikirjaan on koottu Ecomiin liittyviä yleisiä aiheita ja toimintatapoja, joiden opiskelemisesta on hyötyä kaikille Ecomin käyttäjille. 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan

Lisätiedot

CoSafe Virve-puhelinten käytettävyystutkimusta kylmissä olosuhteissa

CoSafe Virve-puhelinten käytettävyystutkimusta kylmissä olosuhteissa CoSafe Virve-puhelinten käytettävyystutkimusta kylmissä olosuhteissa 15.4.2011, Käytettävyydellä menestystä tuotteisiin ja palveluihin Kirsi Jussila, tutkimusinsinööri Hyvinvointia työstä Työhyvinvoinnin

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

LIITE 1. KÄYTETTÄVYYSONGELMAT JA KÄYTTÄJIEN TOIVEET, NIIDEN MÄÄRÄ, LUOKITTELU JA PARANNUSEHDOTUKSET

LIITE 1. KÄYTETTÄVYYSONGELMAT JA KÄYTTÄJIEN TOIVEET, NIIDEN MÄÄRÄ, LUOKITTELU JA PARANNUSEHDOTUKSET LIITE 1. KÄYTETTÄVYYSONGELMAT JA KÄYTTÄJIEN TOIVEET, NIIDEN MÄÄRÄ, LUOKITTELU JA PARANNUSEHDOTUKSET Käytettävyysongelmat Tässä liitteen luvussa käsitellään kaikki testeissä esiintyneet käytettävyysongelmat,

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

FyKe-Mopin opettajanohje

FyKe-Mopin opettajanohje 1 FyKe-Mopin opettajanohje Ohjelma jakautuu aihepiireittäin Opiskelen ja opin ja Testi osioihin. Miten saan FyKe-Mopin nopeasti käyttöön? Ensimmäisenä on ohjelma asennettava joko yksittäiselle koneelle

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Nimi: Opnro: Harjoitustyön suoritus: ( ) syksy 2006 ( ) syksy 2005 ( ) muu, mikä. 1. Selitä seuraavat termit muutamalla virkkeellä ja/tai kaaviolla:

Nimi: Opnro: Harjoitustyön suoritus: ( ) syksy 2006 ( ) syksy 2005 ( ) muu, mikä. 1. Selitä seuraavat termit muutamalla virkkeellä ja/tai kaaviolla: Harjoitustyön suoritus: ( ) syksy 2006 ( ) syksy 2005 ( ) muu, mikä 1. Selitä seuraavat termit muutamalla virkkeellä ja/tai kaaviolla: a) käytettävyys b) käyttäjäkeskeinen suunnittelu c) luonnollinen kieli

Lisätiedot

H5P-työkalut Moodlessa

H5P-työkalut Moodlessa H5P-työkalut Moodlessa 1. H5P-työkalujen käyttöönotto Moodlessa Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Emma Hanhiniemi 1. Klikkaa Moodlen muokkausnäkymässä Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä. 2.

Lisätiedot

EuroTraffic Language Training

EuroTraffic Language Training EuroTraffic Language Training Käyttäjän opas Sisällysluettelo Kurssin aloittaminen... 3 Rekisteröityminen... 4 Sisäänkirjautuminen... 6 Tehtävien aloittaminen... 7 Sanasto... 9 Yhdistä ääni ja kuva...

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

SYMBIANIN SERIES 60 JA PUHELIMEN PERUSTOIMINNOT

SYMBIANIN SERIES 60 JA PUHELIMEN PERUSTOIMINNOT T-121.200 KÄYTTÖLIITTYMÄPSYKOLOGIA SYMBIANIN SERIES 60 JA PUHELIMEN PERUSTOIMINNOT Kirsi Männistö kmannist@cc.hut.fi T-121.200 Käyttöliittymäpsykologia 1 (7) Kirsi Männistö Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla

Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla Viimeksi muokattu 5. toukokuuta 2012 Maastotietokannan torrent-jakeluun sisältyy yli 5000 zip-arkistoa,

Lisätiedot

Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa

Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa Päivitetty 19.1.2006 Autodata-ohjelmiston käyttö - 1 - Sisällys YLEISTÄ... 3 AUTODATA-KUVAKKEEN KÄYTTÖ... 3 OSIEN HAKU AUTODATASTA (EI AUTODATA KOODIA)...

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

Lahden, Pohjois Karjalan ja Kemi Tornion AMK Effective Reading > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%)

Lahden, Pohjois Karjalan ja Kemi Tornion AMK Effective Reading > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%) Oppimisaihion arviointi / Arvioinnin tulos 9 Aineiston arvioinnin tulos arviointialueittain Lahden, Pohjois Karjalan ja Kemi Tornion AMK Effective Reading > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Arviointialue Ominaisuuksien

Lisätiedot

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40 Visma.net Approval Versiosaate 1.40 Nimi ja ikoni Uusi nimi: Visma.net Approval Visma.net Approval Centerin uusi nimi on lyhennys Visma.net Approval. Nimi otettiin käyttöön, koska se soveltuu paremmin

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA 1 (6) MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA TEEMU SALORIUTTA 17.6.2012 Päivitetty 28.6.2013 1. Avaa Maanmittauslaitoksen latauspalvelu osoitteesta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta.

Lisätiedot

TAMK Ohjelmistotekniikka G Graafisten käyttöliittymien ohjelmointi Herkko Noponen Osmo Someroja. Harjoitustehtävä 2: Karttasovellus Kartta

TAMK Ohjelmistotekniikka G Graafisten käyttöliittymien ohjelmointi Herkko Noponen Osmo Someroja. Harjoitustehtävä 2: Karttasovellus Kartta TAMK Ohjelmistotekniikka G-04237 Graafisten käyttöliittymien ohjelmointi Harjoitustehtävä 2: Karttasovellus Kartta TAMK Karttasovellus Kartta Sivu 2/8 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...3 2. VAATIMUSMÄÄRITTELY...

Lisätiedot

Oulun seudun ammattikorkeakoulu Aineistojen polku kirjastoon > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%)

Oulun seudun ammattikorkeakoulu Aineistojen polku kirjastoon > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%) Oppimisaihion arviointi / Arvioinnin tulos 9 Aineiston arvioinnin tulos arviointialueittain Oulun seudun ammattikorkeakoulu Aineistojen polku kirjastoon > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Arviointialue Ominaisuuksien

Lisätiedot

Nelli-portaalin käytettävyys. Saija Lukkarila Pro gradu, kevät 2005 Informaatiotutkimus, OY

Nelli-portaalin käytettävyys. Saija Lukkarila Pro gradu, kevät 2005 Informaatiotutkimus, OY Nelli-portaalin käytettävyys Saija Lukkarila Pro gradu, kevät 2005 Informaatiotutkimus, OY Pro gradu -tutkimus Nelli-portaalin hyödyllisyys tutkimustyöhön liittyvän tiedonhankintaprosessin tukemisessa

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

HAMK Pähkinäkori > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%)

HAMK Pähkinäkori > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%) Oppimisaihion arviointi / Arvioinnin tulos 9 Aineiston arvioinnin tulos arviointialueittain HAMK Pähkinäkori > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Arviointialue Ominaisuuksien Arviointialue Ominaisuuksien Valmis/

Lisätiedot

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta Windows 10 Resurssienhallinta 1 Sisällysluettelo Resurssienhallinta...3 Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan...3 Vasen sarake...5 Tietojen muuttaminen...8 Tapa 1: Hiiren 2.

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

b) Määritä myös seuraavat joukot ja anna kussakin tapauksessa lyhyt sanallinen perustelu.

b) Määritä myös seuraavat joukot ja anna kussakin tapauksessa lyhyt sanallinen perustelu. Johdatus yliopistomatematiikkaan Helsingin yliopisto, matematiikan ja tilastotieteen laitos Kurssikoe 23.10.2017 Ohjeita: Vastaa kaikkiin tehtäviin. Ratkaisut voi kirjoittaa samalle konseptiarkille, jos

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu VPN peli > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%)

Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu VPN peli > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%) Oppimisaihion arviointi / Arvioinnin tulos 9 Aineiston arvioinnin tulos arviointialueittain Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu VPN peli > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Arviointialue Ominaisuuksien Arviointialue

Lisätiedot

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(16) Sisällysluettelo 1 Joomla! sivuston sisällöntuotanto... 2 2 Artikkeleiden julkaisu sivustolla... 4 3 Artikkelin julkaisemista

Lisätiedot

Käytettävyys verkko-opetuksessa Jussi Mantere

Käytettävyys verkko-opetuksessa Jussi Mantere Käytettävyys verkko-opetuksessa 21.8.2002 Jussi Mantere Mitä käytettävyys on? Learnability (opittavuus) Efficiency (tehokkuus) Memorability (muistettavuus) Errors prevented (virheiden tekeminen estetty)

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

BORIS-peruskurssi - Harjoitukset

BORIS-peruskurssi - Harjoitukset BORIS-peruskurssi - Harjoitukset Esimerkkimateriaali 31.8.2018 Henna Malinen, SYKE 1 Alkuverryttely, valikot, ikkunoiden hallinta Älä avaa mitään onnettomuustapausta vielä (valitse Sulje valitse onnettomuustapaus

Lisätiedot

Mitä käytettävyys on? Käytettävyys verkko-opetuksessa. Miksi käytettävyys on tärkeää? Mitä käytettävyys on? Nielsen: käytettävyysheuristiikat

Mitä käytettävyys on? Käytettävyys verkko-opetuksessa. Miksi käytettävyys on tärkeää? Mitä käytettävyys on? Nielsen: käytettävyysheuristiikat Mitä käytettävyys on? Käytettävyys verkko-opetuksessa 21.8.2002 Jussi Mantere Learnability (opittavuus) Efficiency (tehokkuus) Memorability (muistettavuus) Errors prevented (virheiden tekeminen estetty)

Lisätiedot

Savonia ammattikorkeakoulu Miten tilintarkastajan tulee toimia? v. 0.5 > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%)

Savonia ammattikorkeakoulu Miten tilintarkastajan tulee toimia? v. 0.5 > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%) Oppimisaihion arviointi / Arvioinnin tulos 9 Aineiston arvioinnin tulos arviointialueittain Savonia ammattikorkeakoulu Miten tilintarkastajan tulee toimia? v. 0.5 > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Arviointialue

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Evaluointidokumentti

Evaluointidokumentti Home Movie Archive Evaluointidokumentti Teknillinen korkeakoulu T-121.310 -opintojakson ryhmätyö Juha-Pekka Koivisto Janne Ojala Pasi Ranne 18.11.2003 Sisällys 1 Johdanto...1 2 Heuristinen arviointi...1

Lisätiedot

Webropol-kyselyt. Tarja Heikkilä

Webropol-kyselyt. Tarja Heikkilä Webropol-kyselyt Tarja Heikkilä Internet-kyselyt Soveltuvat kyselyihin, joissa kaikilla perusjoukon jäsenillä on mahdollisuus internetin käyttöön, toisin sanoen on mahdollisuus edustavan aineiston saamiseen.

Lisätiedot

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen KTKO104 Demo 3 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Harjoitusryhmät Vko 41 Esitysgrafiikka, Powerpoint, Prezi ja pientä kuvankäsittelyä Vko 43 Tekstinkäsittely Vko 44 Tekstinkäsittely jatkuu

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu Villan keritseminen, karstaus ja kehrääminen v.0.5 > 80 % % % < 50 %

Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu Villan keritseminen, karstaus ja kehrääminen v.0.5 > 80 % % % < 50 % Oppimisaihion arviointi / Arvioinnin tulos 9 Aineiston arvioinnin tulos arviointialueittain Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu Villan keritseminen, karstaus ja kehrääminen v.0.5 > 80 % 80 60 % 60 50 %

Lisätiedot

Oppijan verkkopalvelun käyttöohjeiden laatiminen

Oppijan verkkopalvelun käyttöohjeiden laatiminen Oppijan verkkopalvelun käyttöohjeiden laatiminen 14.2.2013 elina.melkko@etnoteam.fi Sisältö! Yleistä käyttöohjeiden laatimisesta Hyvä käyttöohje Käyttöohjeen kieli! Virkailijan käyttöliittymän ohjeiden

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu Teknillinen mekaniikka monivalinta aihio > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%)

Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu Teknillinen mekaniikka monivalinta aihio > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%) Oppimisaihion arviointi / Arvioinnin tulos 9 Aineiston arvioinnin tulos arviointialueittain Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu Teknillinen mekaniikka monivalinta aihio > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Arviointialue

Lisätiedot

Japanin kirjoittaminen Japanese IME:n avulla Windows 7 -käyttöjärjestelmässä

Japanin kirjoittaminen Japanese IME:n avulla Windows 7 -käyttöjärjestelmässä www.kanjikaveri.net Ohje 1 (6) Japanin kirjoittaminen Japanese IME:n avulla Windows 7 -käyttöjärjestelmässä Japania on mahdollista kirjoittaa tietokoneella ihan tavallisella suomalaisella näppäimistöllä.

Lisätiedot

Teknillinen korkeakoulu T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Käyttöliittymäprototyypin testaussuunnitelma. Koordinaattieditori

Teknillinen korkeakoulu T Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Käyttöliittymäprototyypin testaussuunnitelma. Koordinaattieditori Käyttöliittymäprototyypin testaussuunnitelma Koordinaattieditori Sisällysluettelo 1. Esittely...3 1.1. Testattavan prototyypin käyttötarkoitus ja pääkäyttäjäryhmä...error! Bookmark not defined. 1.2. Testin

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat

Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Vasemman laidan painikkeet... 5 4 Erikoishinnoittelut ruutu... 6 5 Raportit... 12 1 Yleistä Fivaldi Asiakaskohtaiset

Lisätiedot

VirtuaaliAMK Tilastollinen päättely > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%)

VirtuaaliAMK Tilastollinen päättely > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%) Oppimisaihion arviointi / Arvioinnin tulos 9 Aineiston arvioinnin tulos arviointialueittain VirtuaaliAMK Tilastollinen päättely > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Arviointialue Ominaisuuksien Arviointialue

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille

Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille Käytettäessä eri käyttöjärjestelmää tai järjestelmäarkkitehtuuria palvelimelle ja asiakkaalle yhteys ei ehkä toimi oikein, kun yhteyden muodostus suoritetaan

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä OPALA Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto 4 2 Root, koko Opalan pääkäyttäjä...5 2.1 Sisäänkirjautuminen.5 2.2 Käyttäjätunnukset 6 2.2.1 Pääkäyttäjätunnukset.6 2.2.1.1 Luo. 7 2.2.1.2 Muokka/poista 8

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

Valttikortit 100 -ohjelman sanasto on peruskoulun opetussuunnitelman ytimestä.

Valttikortit 100 -ohjelman sanasto on peruskoulun opetussuunnitelman ytimestä. Valttikortit 100 on uusi avaus sanaston ja kuullunymmärtämisen oppimiseen. Digitaaliset oppimateriaalit ovat aiemminkin lisänneet yksilöllistä työskentelyä ja välittömiä palautteita harjoitteluun, mutta

Lisätiedot

Google Forms kyselyiden teko-ohje

Google Forms kyselyiden teko-ohje Google Forms kyselyiden teko-ohje 1 Ohje on vielä raakile. Netissä (https://mervi2016.wordpress.com/google-forms/) Kirjaudu Google Formsiin luoduilla tunnuksillasi osoitteessa: https://www.google.com/forms/

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Teknillinen korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testausraportti Smartmeeting opponointi

Teknillinen korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö. Testausraportti Smartmeeting opponointi Testausraportti Smartmeeting opponointi Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Testitapaukset Smartmeeting...4 2.1 Yritä kirjautua järjestelmään väärällä salasanalla...4 2.2 Lisää uusi käyttäjä...4 2.3 Lisää

Lisätiedot

Tallennus ja tiedostot

Tallennus ja tiedostot Tallennus ja tiedostot Tiedostot Lomakkeen välitallennus RTF-pohjat Tiedostot E-lomakkeella voidaan kerätä vastaajilta tiedostoja lomakkeen liitteenä. Liitetiedostoja koskevat asetukset löytyvät lomakkeen

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Data@Flow Verkkosivuston hallinnan ohjeet atflow Oy tuki@atflow.fi AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sivuston muokkaus... 2 3. Sivujen ja valikoiden

Lisätiedot

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti Saila Oldén 1. JOHDANTO Tässä raportissa kuvataan perjantaina 25.2.2011 Luuppi-projektin tiimoilta suoritettujen käytettävyystestien

Lisätiedot

SEPA päiväkirja. Dokumentti: SEPA_diary_EM_PV.doc Päiväys: Projekti : AgileElephant Versio: V0.93

SEPA päiväkirja. Dokumentti: SEPA_diary_EM_PV.doc Päiväys: Projekti : AgileElephant Versio: V0.93 AgilElephant T-76.115 Esa Mommo, 57197J Pauli Vesterinen, 65220P Tekijä: Esa Mommo/Pauli Vesterinen Omistaja: ElectricSeven Aihe: Sivu 1 of 7 Dokumentti Historia Revisio Historia Revision päiväys: 29.11.2004

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

CISS Base Excel raporttien määritys Käyttäjän käsikirja. CISS Base Käyttäjän Käsikirja Econocap Engineering Oy 1

CISS Base Excel raporttien määritys Käyttäjän käsikirja. CISS Base Käyttäjän Käsikirja Econocap Engineering Oy 1 Käyttäjän käsikirja CISS Base Käyttäjän Käsikirja Econocap Engineering Oy 1 Tuotemerkit Accudraw, Bentley, B Bentley logo, MDL, MicroStation, MicroStation/J, QuickVision ja SmartLine ovat rekisteröityjä

Lisätiedot

Tervetuloa käyttämään ehopsia

Tervetuloa käyttämään ehopsia Tervetuloa käyttämään ehopsia Sisällys: Uuden ehops-pohjan luominen (opettaja)... ehops-pohjan jakaminen opiskelijoille (opettaja)... Opiskelijan jakaman ehopsin etsiminen (opettaja)... Opiskelijan jakaman

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN 1 HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 1/8: Informaation esitystapa

Lisätiedot

Suomen Virtuaaliammattikorkeakoulu Kasvinsuojelu ruiskutustekniikka v. 0.5 > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%)

Suomen Virtuaaliammattikorkeakoulu Kasvinsuojelu ruiskutustekniikka v. 0.5 > 80 % % % < 50 % Suhteellinen osuus maksimiarvosta (%) Oppimisaihion arviointi / Arvioinnin tulos 9 Aineiston arvioinnin tulos arviointialueittain Suomen Virtuaaliammattikorkeakoulu Kasvinsuojelu ruiskutustekniikka v. 0.5 > 80 % 80 60 % 60 50 % < 50 % Arviointialue

Lisätiedot

Käytettävyystyön laatu: tarjotaanko oikeita palveluja, tuotetaanko oikeita tuloksia?

Käytettävyystyön laatu: tarjotaanko oikeita palveluja, tuotetaanko oikeita tuloksia? Käytettävyystyön laatu: tarjotaanko oikeita palveluja, tuotetaanko oikeita tuloksia? Timo Jokela, FT Timo Jokela, FT historiaa 1990-luvun alussa VTT:llä käyttöliittymien mallinnusta 1995 Nokia Mobile Phones,

Lisätiedot

Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu

Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu Johdanto Tarkoituksenamme on parantaa Konebox.fi-verkkokaupan nettisivuja. Ensivaikutelman perusteella sivusto tuntuu todella kömpelöltä ja ahdistavalta. Sivu on

Lisätiedot

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle Metropolia ammattikorkeakoulu Mediatekniikan koulutusohjelma VBP07S Sami Hirvonen Ulkoasut Media Works sivustolle Loppuraportti 14.10.2010 Visuaalinen suunnittelu 2 Sisällys 1 Johdanto 3 2 Oppimisteknologiat

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot