BEQUEST Workshop 3, Torino

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "BEQUEST Workshop 3, Torino 10. 13.6.1999"

Transkriptio

1 Tmi ST-Arkki Sami Toivanen BEQUEST Muistio Torinon Workshopista BEQUEST Workshop 3, Torino Kuva1. I Bianchi, Valentinon linnan suuri salonki, Amedeo III Damaskoksesta valtaa Nizzan kaupungin. Tämä muistio jakaantuu kolmeen osaan. Ensimmäisessä käydään läpi Steering Committeen kokouksessa käsitellyt ja toisessa muut partnerien kesken käsitellyt asiat. Kolmannessa osassa käsitellään Extranet-päivää. Asiat esitetään tiivistetysti; yksityiskohtaisemmat pöytäkirjat ilmestyvät aikanaan projektin web-sivuille. Torinossa mentiin vaihteeksi selvästi eteenpäin. Työryhmät pystyivät sopimaan konkreettisista toimenpiteistä. Extranet-työpajan teema, ajalliset ja tilalliset dimensiot, ei ehkä onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla. Aihe oli ilmeisesti puhujille haasteellinen, eivätkä alustusten yhteydet teemaan olleet kovin runsaat. Suomalaisilla partnereilla on projektissa erittäin hyvä näkyvyys ja meihin tunnutaan luottavan. Tämä näkyy mm. suomalaispitoisina valintoina sessioiden puheenjohtajiksi ja raportoijiksi. 1 (13)

2 Osa I. Steering Committee 1. Projektipäällikön raportti Steve Curwell kiinnitti partnerien huomiota mm. seuraaviin asioihin: Projekti ei ole edistynyt riittävästi. Newslettereitä ei ole syntynyt ennakoitua tahtia, eikä kontakti Extranetiin ole vielä aktiivisesti toimiva. Selvästikin yksi syy on resurssien vähyys. Keskustelu projektin tavoitteista on jatkunut turhan pitkään. Projektipäällikkö ei ole kovin paljon puuttunut työryhmien työhön; olisi ehkä voinut olla aktiivisempi. Olisi vielä mietittävä, ovatko case studyt oikea tapa lähestyä arviointimenetelmiä. Nehän eivät varsinaisesti ole projektin tuloksia (deliverables). Työryhmiltä tarvitaan tuloksia, joiden kanssa lähestytään Extranetiä. Projektin on tuotettava a) kaupallisesti hyödynnettäviä, luottamuksellisia tuloksia partnereiden omaan käyttöön, b) ei-hyödynnettäviä tuloksia, jotka osoittavat T&K -reittejä, c) tuloksia, jotka ovat vapaasti muiden hyödynnettävissä. Vincenzo Bentivegna esitti myös ajatuksen, että BEQUEST-ryhmä voisi työskennellä asiantuntijoiden neuvonantajina ammattimaisena ryhmänä. 2. Kotisivut Projektin kommunikaatioteknologiasta vastaava Andy Hamilton kertoi mm. seuraavaa: Äskettäinen serverin vaihtuminen Salfordin yliopistolla aiheutti projektille turhia teknisiä ongelmia. Projektin yleiset, kaikille avoimet sivut on yhdistetty Extranet-sivuihin. Osoite on Kestävää kehitystä koskevan tiedon strukturointi on haasteellista, koska aihe on pehmeä (so. moniulotteinen ja epämääräinen). Oli käytettävä strukturointi mikä tahansa, sen täytyy 1) johtua projektin kokonaisuudesta ja 2) olla käyttäjien hyväksyttävissä. Pekka Huovila korosti, että käyttäjän on saatava kotisivuilta konkreettista hyötyä mm. jotta Extranetiin saadaan jäseniä. Ian Cooper asettui samalle kannalle ja huomautti, että tällä hetkellä netissä on infoa lähinnä projektista ja partnereista sekä heidän keskusteluistaan, ei hyödyllistä tietoa loppukäyttäjille. Kiinnostavuuden lisäksi tarvitaan myös ymmärrettävyyttä! Steve Curwell totesi, että nyt ollaan vähän muna vai kana -tilanteessa: ilman kehystä ei tule konkreettista tietoa ja kehyksen luomiseen tarvittaisiin konkreettista tietoa. 2(13)

3 3. Työryhmät Matriisiryhmä Matriisi on käsitteellinen ja myöhemmin myös elektroninen rakennelma, jonka akseleina ovat rakennettua ympäristöä muokkaavien toimintojen tyypit (kuten rakennussuunnittelu, kaavoitus tai rakennusten käyttö) ja kestävän kehityksen aspektit. Curwell korosti, että matriisin ruutuihin tarvitaan nyt substanssia. Hän muistutti myös, että vaikka arviointimetodeja lähdettiin katsomaan case studyjen kautta, varsinainen lopputuote ovat metodiarviot. (Matriisiryhmään ei kuulu suomalaisia jäseniä.) Arviointimenetelmäryhmä Ryhmän vetäjä Patrizia Lombardi käsitteli viime kokouksen jälkeistä työtä. Hänen oma työnsä oli Amsterdamin päätösten mukaisesti suuntautunut lähinnä Doyewerdin modaliteetteihin. Ryhmä oli keskustellut sekä niistä että metodiarvioista huomattavasti aktiivisemmin kuin koskaan aiemmin kokoontumisten välillä. Curwell totesi ryhmän olleen hänen odotuksiinsa ja käytettävissä oleviin resursseihin nähden yllättävän kunnianhimoinen, ilmeisesti liikaakin. Päätöksenteko kaavoitus- ja rakennusprosessissa -ryhmä Prosessiryhmän uusi vetäjä Vincenzo Bentivegna esitti, että työryhmän täytyy nyt miettiä lopullista dokumenttia ja sitä, mitä ryhmä haluaa konkreettisesti tuottaa. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta työssä on mentävä eteenpäin. Ryhmässä valmistellaan yhteinen kysymyslista, jonka mukaan edetään ja käsitellään case-kohteita. BRE ei ole nyt suoraan mukana prosessiryhmän toiminnassa, mutta he lähettivät edustajansa Torinon workshoppiin ja todennäköisesti he ovat mukana jatkossakin. 4. Projektinjohtomenetelmät Curwell valitteli pöytäkirjojen viivästymistä. Jatkossa ne tulevat rakentumaan vähitellen ja ovat koko ajan nettisivuilla kommentoitavissa. Koko workshopin pikakirjoitusmuistiinpanojen puhtaaksikirjoitus kestää kuitenkin jonkin aikaa, ja vasta sitten Curwell pääsee käsiksi itse pöytäkirjan tekoon. Todettiin workshopeja olleen liikaa siinä mielessä, että tätä vauhtia työohjelmaan kirjattu määrä ylittyy. Tämä on myös korostanut myöhästymisongelmaa. Lisäksi projektisihteeri on vain puolipäiväinen. Curwell muistutti, että kaikkien partnereiden on toimitettava selvitys 1. vuoden kuluista kesäkuun lopussa lähetettävää 1. vuosiraporttia varten. Curwell lähettää raporttiluonnoksen kommentoitavaksi pian. Projektia ollaan siirtämässä neljännestä viidenteen puiteohjelmaan. Toivasen kysyttyä asiaa Curwell kertoi, ettei siinä yhteydessä kuitenkaan ole mahdollista muuttaa projektin luonnetta sellaiseksi, että komissiolta voisi saada korvausta henkilöajasta. Komissio ei periaatteesta nosta kattohintoja, eikä asiaan vaikuta Jonathan Parkerin (DG XII) myönteinen raportti projektista (liitteenä), jossa hän myös toteaa projektin lupaavuuden viidennen puiteohjelman kannalta. 3(13)

4 Osa II. Muut partnerien työsessiot 1. Technology implementation plan (TIP) Curwell kertoi, että viidennen puiteohjelman projekteilta TIP joka on suunnitelma tulosten hyödyntämisestä ja levittämisestä vaaditaan heti projektin aluksi, kun neljännessä puiteohjelmassa se tehtiin projektin päätteeksi. BEQUESTia eivät suoraan koske kummankaan määräykset, koska olemme siirtymässä 4:nnestä 5:nteen, mutta tavoitteena on saada TIP aikaan mahdollisimman pian, mihin Jonathan Parkerkin oli rohkaissut. TIP auttaa hahmottamaan projektin lopputuotteet. 2. Arviointimenetelmäryhmä Kerrattiin, mitä työohjelmassa sanottiinkaan; tehtävänä on lajitella kaupunkikehityksen kestävyyden arvioinnissa käytettäviä menetelmiä, arvioida niitä ja tunnistaa niiden puutteita. Arviointia varten on käytössä formaatti jossa on toistakymmentä kysymystä menetelmästä. Toivanen oli käynyt maaliskussa silloin käsillä olleet 20 metodiarviota läpi ja identfioinut niissä joukon puutteita. Ennen Torinoa oli käyty sähköpostikeskustelua siitä, pitäisikö formaattia muuttaa vai korjata ensin havaitut puutteet. Grönlund ja Toivanen korostivat loppukäyttäjän näkökulmaa. Tulisi miettiä, mitä jonkin arviointiongelman eteen joutunut loppukäyttäjä-asiantuntija, esimerkiksi kaupunkisuunnittelija tarvitsee. Käytiin keskustelua siitä, mikä on lopputuote. Mark Deakin ehdotti, että ehkä tulisi vain laatia lista kestävää kaupunkikehitystä mittaavista indikaattoreista. Matriisiryhmän selostuksesta omista tuloksistaan syntyi ajatus, että formaattiin tulee lisätä, mihin matriisin vaaka-akselin luokkaan kukin metodi soveltuu (ts. mitä rakennettua ympäristöä muokkaavien toimintojen luokkaa se koskee). Curwell lupasi lähettää tarkan listauksen ko. luokista. Sovittiin, että kukin metodiarvion tekijä käy sen läpi lisäten em. kohdan sekä korjaten sitä Toivasen esittämän puutelistan pohjalta mennessä. 3. Päätöksenteko kaavoitus- ja rakennusprosessissa -ryhmä Prosessiryhmän vetäjäksi astui Vincenzo Bentivegna Firenzen yliopistosta Alan Gilhamin BRE:ltä siirryttyä toisiin tehtäviin.vincenzo oli pohjustanut tapaamista toimittamalla partnereille ennen workshoppia paperin, missä määriteltiin hankintaprosessiin liittyviä käsitteitä. Työryhmässä keskusteltiin siitä perustavasta asiasta, että onko prosessiryhmässä kysymys toteutusmuodoista yleensä (Suomi) vai arviointimetodien järjestyksestä (Italia). Eli pysytäänkö arviointikentällä vai mennäänkö myös tuotannon alueelle? On olemassa kaksi näkökantaa: päätösentekoprosessi ja kuinka arviointi toteutetaan sen osana (how to do) ja tekninen käytäntö (how to judge). 4(13)

5 Italialaisilla on yhdyskuntatson osaamista, Suomella rakennustason. Kumpikin käyttää asiantuntemusta omalla alueellaan ja esittelee esimerkkikohteet sen mukaisesti, mutta tavoitteena on laajentaa osaamista toisenkin alueelle. Englantilainen BRE toimii kentän keskellä. Judgement Doing PLANNING ITALY? BUILDING? FINLAND areas of attention that need to be considered A GENERIC STRUCTURE Dokumentoidaan osa, rajattu alue, hankkeen vaiheista. Ei yritetä käsitellä kaikkia tasoja ja rakennustyyppejä. Aloitetaan case studien avulla. Helsingin workshopissa Suomi esittelee esimerkkinä Viikin alueen ja Pimawag-arviointimenetelmän käytön sekä Italia italialaisen yhdyskuntasuunnittelun lakiehdotuksen. Caset käydään läpi yhdessä BRE:n kanssa ja arvioidaan yhteisten periaatteiden mukaisesti kysymyslistan pohjalta. Helsingissä jokainen ryhmän jäsen esittää konkreettisen, kolmen sivun pituisen ehdotuksen siitä, mitä hankintaprosessiryhmässä tehdään. Jatkolle tehdään toimintasuunnitelma, johon voi kuulua workshoppien ulkopuolisia työryhmätapaamisia. Työryhmällä on kaksi asiakasta: Euroopan komission ja loppukäyttäjät. Ennen lopputuotetta tavataan komission edustaja ja aihetta koskevien direktiivien laatijoita, ja kysytään heidän toiveitaan. Projektin aikana mietitään myös sen päättymisen jälkeistä aikaa ja mahdollisesti valmistellaan seuraavaa tutkimusohjelmaa, missä työryhmän lopputuote vietäisiin käytännön tasolle. Projektissa on edustettuina kaksi näkökulmaa: tieteellinen ja käytännöllinen. Tämä perusasetelma luo tiettyjä ongelmia, mihin ei voida odottaa suoraa ratkaisua. 5(13)

6 Kuva 2. Hankintaryhmän tehtävät. Animoitu kaavio on esillä Internetissä osoitteessa: 4. Matriisiryhmä Matriisiryhmä päätti ottaa selvitettäväkseen Doyewerdin modaliteettien käyttökelpoisuuden. Lisäksi se päätti tiivistää yhteyksiään muihin työryhmiin siten, että Ian Cooper affilioituu hankintaryhmän kanssa ja Gordon Mitchell arviointimenetelmäryhmän kanssa. 5. Mitä Helsingin jälkeen? Hahmoteltiin alustavasti projektin lopun kulkua. Koska workshopeja on pidetty niin ahkerasti, niiden välit tulevat nyt pitenemään. Pidettiin mahdollisena pitää yksi workshop enemmän kuin alunperin oli tarkoitus. Alustava käsitys workshopeista on: Aika Paikka Teema 3/2000 Lissabon/Firenze BEQUEST-työkalupakki 9/2000 Wien Liikenne Kevät 2001 Firenze/Lissabon Lopputuotteiden viimeistely Syksy 2001 Venetsia BEQUEST-konferenssi* *Projektin päätyttyä erikseen haettavalla rahoituksella toteutettava 6(13)

7 Osa III. Extranet-päivä BEQUEST/Torino Päivän teema oli Aika ja tila rakennetun ympäristön kestävyyden arvioinnissa. Kuten saimme huomata, monet alustajista eivät etukäteen toimitetusta kysymyslistasta huolimatta käsitelleet aiheitaan kovin elimellisesti teemaan liittyvällä tavalla. Workshop pidettiin Valentinon linnan suuressa salissa, jossa oli kyllä upeat katto- ja seinäfreskot, mutta huono akustiikka. Extranet-päivän kaikki puhujat olivat italialaisia lukuunottamatta yhtä Extranetin jäsentä, jonka puhe jäi projektille aika etäiseksi. Toisistaan enemmän poikkevat puhujat olisivat tehneet päivästä vaihtelevamman. Ensimmäinen istunto liikkui rakennustasolla, toinen yhdyskuntatasolla käsitellen kaupunkeja. 1. Istunto: rakennusten elinkaari Luigi Fusco Girard, Napolin yliopisto: Kulttuuriperintö ja kestävä kaupunkikehitys Girard pohti kuinka parhaiten voitaisiin hyödyntää sosiaalista pääomaa (kansalaisosallistumisessa) ja kuinka parhaiten huomioitaisiin tulevaisuus valinnoissa (päätöksenteossa). Hän puhui yksityisen, julkisen, sosiaalisen ja kulttuuritalouden vuorovaikutuksista. Eri ryhmien taloudelliset intressit tulee yhdistää: tasapainottaa kansallinen, valtiollinen, yhteiskunnallinen ja yksityinen talousjärjestelmä. Girard korosti kulttuuriperinnön suojelun olevan silta eilisestä tämän päivän kautta huomiseen. Ilman ko. suojelua meillä ei ole yhteistä muistia. Hän näki kansalaisten osallistumisen edellytyksenä suojelulle, mistä nousee samalla eräänlaisen yhteiskuntasopimuksen mahdollisuus. Girard puhui yhteiskunnallisesta kompleksiarvosta (social complex value), missä huomioidaan suorien käyttäjien lisäksi tulevien aikojen käyttäjät. Girard piti paikallisagenda 21:tä työkaluna, jonka avulla voidaan tuottaa uutta kulttuuripääomaa, joka voi rajoittaa kasvavaa urbaania entropiaa. Guido Sivo, Barin teknillinen opisto: Kaupunkilaboratoriot: julkisen ja yksityisen sektorin yhteinen keino ylläpitää rakennettua ympäristöä Kaupunkilaboratorioiden tarkoituksena on testata uutta teknologiaa, jolla voidaan edesauttaa yhteiskunnan eri ryhmien välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Sekä julkisen että yksityisen sektorin toimijoiden pitää päästä käsiksi säännöllisesti päivitettävään ja kattavaan tietokantaan. Puheessa vilahtelivat ISDN ja videokonferenssit; Sivon teknologiaoptimismista kertonee hänen arvionsa, että 2 3 vuodessa jokaisessa kotitaloudessa on internetiin kytketty tietokone. Ajatuksena on, että mitä enemmän tietoa on käytettävissä, sitä parempi lopputulos on, edellyttäen kuitenkin että tietokannan rakenne on hyvin rakennettu. Esimerkkikohteita kaupunkilaboratorioista ovat Otranton kaupunki Italiassa (1979), Unescon hankkeen arkkitehtina oli Renzo Piano, Bari (1980) ja BRICCprojekti Internetissä, mikä löytyy osoitteesta present/bricc.htm. Kaupunkilaboratorioprojektin Internet -sivut löytyvät osoitteesta: Suomessa, missä yksityistenkin ihmisten tekninen varustelutaso on korkea voisi kokeilla jotain vastaavantyyppistä juttua. 7(13)

8 2. Istunto: Kaupunkien uudistaminen Stefano Stanghellini, Venetsian arkkitehtoninen korkeakoulu: kaupunkiympäristöjen elinvoimaistamisohjelma PRUSST Stanghellini käytti indikaattoreita kaupunkiympäristön kehittämishankkeiden arvioinnissa. PRUSST-ohjelman tavoitteita ovat: vähentää infrastruktuurin vajetta, luoda pitkäaikaisia työpaikkoja ja kouluttaa ympäristötuotteita. Julkista rahoitusta halutaan jakaa valikoivasti pääkriteereinä laatu ja hankkeen toteutettavuusmahdollisuudet. Tavoitteena on myös lisätä yksityisten investointien määrää. Hankkeiden arviointiin on kehitetty arviointisysteemi, missä on 80 kansallisen tason indikaattoria (60 investoinnin dimensioista ja 20 suunnittelun laadusta) ja 20 alueellista, paikallista, indikaattoria. Franco Corsico, Torinon teknillinen opisto: Kestävän kehityksen mukainen kaupunkiympäristön uudistaminen: tapaus Spina 3 Torinon kaupunkiseudulla asuu n. 1,5 miljoonaa asukasta, joista Torinon kaupungissa Torinon kaupunki on laatinut kaupunkia halkovan Spina Centralen alueelle uudistusohjelman. Corsico piti Torinon kaupungin vahvuutena hyvää saavutettavuutta eri kulkuvälineillä, kaupunkialueen laajuutta, pirstoitumatonta maanomistusta ja ympäristömahdollisuuksia (Po-joki). Heikkous on, että teollisuus sulkee ovensa. Corsicon alustus käsitteli yhtä ohjelman osaprojektia, Spina 3:a. Projektiin sisältyy mm. rautatien muuttaminen maanalaiseksi. Torinon kaupungin kahteen osaan jakava rautatie lasketaan maan alle. Sen päälle rakennetaan kansi ja vihreä vyö halki kaupungin. Radan varrella sijaitsevat nauhamaisesti kaupungin kehitysalueet. Corsico mainitsi yksityisen pääoman hyödyntämisestä kehittämishankkeissa. Mukana on myös EU-rahaa. Ryhmäkeskustelu Toivasen ryhmässä todettiin, ettei yksikään alustuksista kovin suoraan kosketellut teemaa aika ja tila. Girard tosin puhui sillasta eilisen ja huomisen välillä, mutta asia jäi hyvin yleiselle tasolle. Sivo alustus taas sivusi tilan supistamista modernin teknologian keinoin. Ryhmässä tehtiin tärkeä havainto liittyen alustusten tiladimensioon: Kaikkein eniten käsiteltiin hankkeiden rahoituksen maantieteellistä jakautumista, joka ulottui Euroopan tasolta paikalliselle. Toiseksi eniten puhuttiin itse hankkeiden mittakaavasta, mutta vaikutusten jakaantumisesta tilassa (tai ajassa) ei puhuttu juuri mitään. Grönlundin ja Sunikan ryhmässä oltiin sitä mieltä ettei esitysten esimerkkikohteissa yleensä oltu arvioitu sitä, miten itse arviointiprosessi oli onnistunut. Myös sosiaalinen kestävä kehitys on huomioitava, koska kaupunki itsessään, ilman asukkaita, ei vielä ole mitään. Esimerkiksi työttömyys on yksi tärkeä dimensio kaikkialla Euroopassa. Kestävä kehitys tulisi myös ymmärtää laajemmin. Se ei tarkoita vain suunnitelmien ehostamista vihreällä ja sinisellä. Toisaalta oli hyvä kuulla näinkin erilaisia lähestymistapoja aiheeseen, koska todellisessa elämässä joudumme elämään erilaisten lähestymistapojen kanssa. 8(13)

9 3. Istunto: tapaus Environment park Marco Operto, Environment Parkin johtaja sekä Benedetto Camerana & Giovanni Durbiano, Environment parkin arkkitehtikilpailun voittajat Environment park on korkean ympäristöteknologian yritysten käyttöön suunniteltu alue, jonka suunnittelussa ja rakentamisessa on pyritty pieniin negatiivisiin ympäristövaikutuksiin. Projekti on rahoitettu 70-prosenttisesti EU:n aluekehitysrahaston tuella. Toimitiloja alueelle tulee n m 2 kolmen ja puolen vuoden kuluessa. Environment parkin arkkitehtuuria leimaa vihreys mutta toisaalta tilallinen köyhyys: niin katot kuin seinätkin on tarkoitus peittää kasvillisuudella. Erityisesti huomiota on kiinnitetty esteettömyyteen, mm. puisto sokeille, osana tasa-arvoisuuden teemaa. Ympäristöteemoista voisi mainita vielä kierrätyksen ja sadeveden hyödyntämisen. Kasvillisuuden lisäksi seiniä peitetään osittain Japanista toimitettavalla muoviverkolla. Maahan laskeutuvat vinot katot ovat kasvillisuuden peitossa ja niillä kulkeminen on suunniteltu erityisiä polkuja pitkin puistomaisesti. Alueella hyödynnetään aurinkoenergiaa. BEQUESTille luvattiin toimittaa tarkempaa tietoa arkkitehtikilpailun säännöistä ja siihen sisältyneen elinkaarianalyysin tuloksista sekä Italian johtavan ekokonsultin laatima kilpailuohjelma. Suunnittelu- ja toteutuskilpailun arviointikriteerien painoarvot olivat: 30 % teknologia, 20 % arkkitehtuuri, 20 % kustannukset ja 10 % ylläpitokustannukset. Ympäristöasiat olivat osa teknologiaa suhteellisen pinellä painoarvolla. Elinkaarianalyysi oli tehty 20 vuoden ajalle. Yksityistaloudellisesti projektin on laskettu maksavan itsensä kymmenessä vuodessa. Marco Operto kertoi Environmental Parkin budjetin olevan 35 Meuroa. Euroopan komissio rahoittaa kehitystä maksamalla ympäristöpuiston kulut. Camerana ja Durbiano olivat ainoat, jotka esittivät kirjallisesti suorat vastaukset heille etukäteen toimitettuihin kysymyksiin. Muistion liitteenä on arkkitehtien antama vastauspaperi. Esityksen päätteeksi Environment Parkiin tutustuttiin tontilla. Muistion liitteenä on Environment Parkin englanninkielinen esite. Sopisiko vastaavantyyppinen Environmental Park Suomeenkin? Steve Curwell ja Patrizia Lombardi, BEQUEST: Vertaileva poikkikultturinen tutkimus poliittisten, taloudellisten, sosiaalisten ja teknisten aktoreiden arvoista Salfordissa ja Torinossa Tutkimuksessa oli selvitetty ko. intressiryhmien käsityksiä seuraavista kestävän kehityksen osa-alueista: ympäristön laatu; resurssien hyödyntämisen tehokkuus; liikennejärjestelmä ja -infrastruktuuri; talous; yhteisöllis-poliittiset kysymykset; rikollisuus, terveys ja turvallisuus sekä muutosvoimat. Kaupungeilla havaittiin eroja. Esimerkiksi Torinossa taloudelliset ja sosiaaliset aktorit eivät pitäneet muutosvoimia lainkaan tärkeinä, kun taas Salfordissa kaikki aktorit pitivät niitä tärkeinä. 9(13)

10 BEQUEST/Torino Ryhmäkeskustelu Cameranan ja Durbianon esityksestä todettiin, että vaikkakin siinä oli esitetty kaksi hyvin selvää aikadimensiota, ne olivat kumpikin talouspohjaisia eivätkä kestävän kehitykseen pohjautuvia. Ryhmässä oli jonkin verran erilaisia käsityksiä siitä, missä määrin Curwellin ja Lombardin esitys oli käsitellyt päivän teemaa. Joka tapauksessa ainakin yksi opetus tiladimension kannalta oli opittavissa siitä, miten ahtaasti Salford oli rajannut esimerkkinä käytetyn Chapel Streetin uudistuskohteen: kunnanrajaa pitkin vaikka aivan kadun päässä sijaitsee Manchesterin liikekeskus. Kuva 4. Environment Park. 10(13)

11 BEQUEST/Torino Muuta Osallistuttiin partneri Patrizia Lombardin ja Ezio Micellin toimittaman kirjan "Le misure del piano" julkistamistilaisuuteen. Kirja käsittelee kestävän kehityksen ympäristön arviointimetodeja. Torinon workshopiin osallistui professori John MacDonald King's Collegesta Lontoosta. Hän piti lyhyen alustuksen aiheesta pitäisikö kaikkien olla taloustieteilijöitä, jossa hän mm. esitti ajatuksen siitä, pitäisikö rakennusten ja maan olla eri markkinoilla kuin tuotanto. Torinon kaupunki: historialllinen, mutta yhä hyvin toimiva, renessanssi-barokki -keskusta ja toisaalta sitä ympäröivät teollisuus- ja asuinalueet Fiatin tehtaineen sekä workshopin miljöö, 1600-luvulta oleva Valentinon linna tarjosivat hienot ja ajayuksia herättävät puitteet ajallisen ja tilallisen dimension teemoille.torinon kekustaan tutustuttiin perjantai-iltana ravintolaksi muutetulla vanhalla raitiovaunulla. Kuva 5. I. Bianchi, War Room; Kunnia kruunaa voiton. Kuva 4. Castello di Valentino Po-joelta nähtynä. Kuva 6. Valentinon linnan Suuri Salonki, Bequest Extranet-päivän tapahtumapaikka. 11(13)

12 Torinon workshopiin osallistujat: Partnerit Tri Thomas Macoun, TU Wien, Itävalta Sakari Grönlund, Maa ja vesi, Suomi Sami Toivanen Tmi ST Arkki, Suomi Pekka Huovila ja Minna Sunikka, VTT Rakennustekniikka, Suomi Peter Nijkamp, Economical and Social Institute, Free University of Amsterdam, Hollanti Professori Vincenzo Bentivegna ja Filippo Nati Poltri, Dipartamento di Processi e Metodi della Produzione Edilizia, Università Degli Studi di Firenze, Italia Patrizia Lombardi ja Tecla Mambelli, Dipartamento di Urbanistica, Instituto Universitario di Architettura di Venezia, Italia Professori Giulio Mondini, Dipartamento Georisorse e Territorio, Politecnico di Torino, Italia Mark Deakin, Department of Building and Surveying, Napier University, Skotlanti Tri Gordon Mitchell, The Environment Centre, University of Leeds, Englanti Tri Simin Davoudi, The Bartlett School of Architecture, Building, Environmental Design & Planning, University College London, Englanti Tri Frank Brown, School of Architecture, University of Manchester, Englanti Steve Curwell (Bequest-verkoston vetäjä), Andy Hamilton, Peter Brandon ja Sheila Walker (sihteeri), The Centre for Built and Human Environment, University of Salford, Englanti Paul Evans, Centre for Sustainable Construction, BRE, Englanti Ian Cooper, Englanti Puhujat Luigi Fusco Girard, Napolin yliopisto Guido Sivo, Barin teknillinen opisto Stefano Stanghellini, Venetsian arkkitehtoninen korkeakoulu Franco Corsico, Torinon teknillinen opisto Marco Operto, Environment Park, Torino Benedetto Camerana & Giovanni Durbiano, Torino 12(13)

13 Extranet-jäsenet Prof. John McDonald, King s College, Lontoo Prof. G. Stellin, Padovan yliopisto Prof. P. Rosato, Triesten yliopisto Prof. Giulio Sapelli, ENI Milano Arch. Angelo Ciribini, DISET Arch. Mahela Sistri, Torino Arch. S. Vecchietti, Bologna Arch. Lorenzo de Christoforo, Torinon kaupunki Arch. Mitzi Bollani, Modena Arch. Umberto Liguori, Capranican kaupunki Ar Marina Bravi, DICAS Ar Isabella Lami DICAS Ing. Pierluigi Morano, DICAS Prof. Ferruccio Zorzi, DICAS Prof. Gemma Sirchia, DICAS Ar Elisabetta Parisi, DINSE Ar Roberto Giordano, DINSE Ar Marvi Maggio, Turin Ar Fiamma Bernardi, DITE, L.A.R.T.U. Massimo Giacosa, Torino Chris Sherlock SNW, Englanti 13(13)

Workshop 2, Amsterdam 11.-14.3.1999

Workshop 2, Amsterdam 11.-14.3.1999 RAKENNUSTEKNIIKKA Rakentaminen ja kiinteistöhallinta Muistio, Amsterdamin workshop 18.3.1999 Minna Sunikka ja Pekka Huovila 1 (5) Workshop 2, Amsterdam 11.-14.3.1999 Bequest-projektin toinen workshop järjestettiin

Lisätiedot

Bequest Workshop 5, Helsinki-Vantaa-Espoo 16.-19.9.1999 Public Participation in Promoting Urban Sustainability

Bequest Workshop 5, Helsinki-Vantaa-Espoo 16.-19.9.1999 Public Participation in Promoting Urban Sustainability RAKENNUSTEKNIIKKA Rakentaminen ja kiinteistöhallinta Muistio, Helsinki-Vantaa-Espoo workshop 10.11.1999 Sakari Grönlund, Pekka Huovila, Minna Sunikka ja Sami Toivanen 1 (5) Bequest Workshop 5, Helsinki-Vantaa-Espoo

Lisätiedot

Sinisen valtameren strategia työkaluja järjestöille Sisällys

Sinisen valtameren strategia työkaluja järjestöille Sisällys Sinisen valtameren strategia työkaluja järjestöille Sisällys Johdanto... 2 Kummassa meressä uit?... 2 10 kysymystä Onko aika katsoa uuteen?... 3 Vähennä, luovu, vahvista, luo -matriisi... 4 Muutoksen karikot...

Lisätiedot

KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa

KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa 6AIKA - AVOIMET JA ÄLYKKÄÄT PALVELUT-STRATEGIA KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa Muistio Ohjausryhmän kokous 6/2014 Aika: 17.10.2014, 10.00-13.00 Paikka: Tampereen kaupungintalo,

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2 /

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2 / LAPPEENRANNAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2 / 2018 1 AIKA klo 14:00 15:00 PAIKKA Kaupungintalo, Willimies, 02.krs, Villimiehenkatu 1, 53100 Lappeenranta KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asianro Sivu 1 Kokouksen avaus 2 2 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Vihreät hankinnat ja hankintalaki. Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki

Vihreät hankinnat ja hankintalaki. Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki Vihreät hankinnat ja hankintalaki Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari 18.01.2010 Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki Yleisiä lähtökohtia Hankintalaki perustuu pitkälti EU-lainsäädäntöön,

Lisätiedot

INNOVAATIOPUTKESTA YRITYSTOIMINTAA

INNOVAATIOPUTKESTA YRITYSTOIMINTAA INNOVAATIOPUTKESTA YRITYSTOIMINTAA Cleantech-innovaatioiden kaupallistaminen Loppuseminaarin paneelikeskustelu Irma Ylikangas, Ilmatieteen laitos 14.06.2011 Paneelikeskustelu TERVETULOA TEKNIIKAN TESTAUS

Lisätiedot

Järkevää sääntelyä koskeva sidosryhmien kuuleminen Euroopan unionissa. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry vastaa lausuntonaan seuraavaa:

Järkevää sääntelyä koskeva sidosryhmien kuuleminen Euroopan unionissa. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry vastaa lausuntonaan seuraavaa: Lausunto 1 (5) Edunvalvonta/TK 20.9.2012 SAK 10670 / 2012 Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry PL 157 00531 Helsinki Tunnistenumero: 73707199645-17 Järkevää sääntelyä koskeva sidosryhmien kuuleminen

Lisätiedot

3D-IDEAKILPAILU. Kaupunkikudelmia - kilpailuohjelma

3D-IDEAKILPAILU. Kaupunkikudelmia - kilpailuohjelma keltainen rajaus = ohjeellinen kilpailualue Kaupunkikudelmia - kilpailuohjelma Hyvinkäällä on parhaillaan käynnissä kansainvälinen Europan 15-suunnittelukilpailu, jossa nuoret kaupunkisuunnittelijat ideoivat

Lisätiedot

LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI. 6.9.2010, Muistiinpanot

LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI. 6.9.2010, Muistiinpanot LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI 6.9.2010, Muistiinpanot Tampereen yliopisto Tutkivan teatterityön keskus Ylös Ammattiteattereiden yleisötyön kehittäminen Anna-Mari Tuovinen 24.11.2010 Lahden

Lisätiedot

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Suomen Ekonomien hallitukseen 2018-2020 Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Infoa haastattelijalle Nina Juhava, 29.8.2017 5.9.2017 Hallitushaastattelut Hallitushaastattelut 1. Esityö: Tehtävän

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 2/2012 1. Heke-tiimi. Käsitellyt asiat. Otsikko Sivu

PÖYTÄKIRJA 2/2012 1. Heke-tiimi. Käsitellyt asiat. Otsikko Sivu PÖYTÄKIRJA 2/2012 1 Heke-tiimi Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 8 Edellisen kokouksen muistio 3 9 Työnohjaus 4 10 Opettajien työssäjaksaminen 5 11 Savuton työyhteisö -toimenpideohjelma 6 12 Rekrytoinnin kehittämisen

Lisätiedot

IPBEStyöohjelmaluonnos. Esko Hyvärinen Ympäristöneuvos Kansallinen IPBES-sidosryhmäseminaari Säätytalo

IPBEStyöohjelmaluonnos. Esko Hyvärinen Ympäristöneuvos Kansallinen IPBES-sidosryhmäseminaari Säätytalo IPBEStyöohjelmaluonnos Esko Hyvärinen Ympäristöneuvos Kansallinen IPBES-sidosryhmäseminaari Säätytalo 18.11.2013 Työohjelman yleinen päämäärä Ensimmäinen IPBES työohjelma Valmisteltu Bureaun ja MEPin (Multidisciplinary

Lisätiedot

Akvaariokeskustelu-menetelmästä

Akvaariokeskustelu-menetelmästä Akvaariokeskustelu-menetelmästä Matti Vuori, www.mattivuori.net 11.2.2009 1(11) Sisällysluettelo Yleistä 3 Akvaarion perusasetelma 4 Miten avoin akvaario toimii 6 Menestystekijät 8 Toinen malli: Suljettu

Lisätiedot

Päihke-projektin päätösseminaari Suvanto Eero Pirttijärvi. Päihke-projekti järjestöjen yhteistyön välineenä

Päihke-projektin päätösseminaari Suvanto Eero Pirttijärvi. Päihke-projekti järjestöjen yhteistyön välineenä Päihke-projektin päätösseminaari Suvanto 22.11.2006 Päihke-projekti järjestöjen yhteistyön välineenä Laajennan puheenvuoroani käsittämään Päihkeestä tehtyjä tutkimuksia. Kommentoin aluksi Päihkeestä viime

Lisätiedot

Prosessin seuranta. Tuulikki Venninen, tutkijatohtori

Prosessin seuranta. Tuulikki Venninen, tutkijatohtori Prosessin seuranta tutkimuspäiväkodeissa, tutkijatohtori Prosessinseurannan tarkoitus Kaikki kerätty tieto pyritään palauttamaan vastaajille hyödynnettäväksi omassa kehittämistyössään (siksi nimellisenä)

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto, Sovellusprojektien kokoustila AgC223.1. Itkonen Jonne (saapui 9.25) Santanen Jukka Pekka (saapui 9.35)

Jyväskylän yliopisto, Sovellusprojektien kokoustila AgC223.1. Itkonen Jonne (saapui 9.25) Santanen Jukka Pekka (saapui 9.35) 3. PROJEKTIPALAVERI, Aika: Tiistai 17.2.2004 klo 8:30 9:40 Paikka: Läsnäolijat: Jyväskylän yliopisto, Sovellusprojektien kokoustila AgC223.1 Aarniovuori Timo (puheenjohtaja) Alasalmi Teija (sihteeri) Hyvärinen

Lisätiedot

Womento Työuramentoroinnilla tuloksiin! Kieli ja kulttuuri ohjauksessa seminaari 18.11.2014 Gunta Ahlfors ja Inka Saarela www.vaestoliitto.

Womento Työuramentoroinnilla tuloksiin! Kieli ja kulttuuri ohjauksessa seminaari 18.11.2014 Gunta Ahlfors ja Inka Saarela www.vaestoliitto. Womento Työuramentoroinnilla tuloksiin! Kieli ja kulttuuri ohjauksessa seminaari 18.11.2014 Gunta Ahlfors ja Inka Saarela www.vaestoliitto.fi/womento Kehi5ämishanke Womento Womento- hanke+a on rahoi+anut

Lisätiedot

Palvelutuotannon ja palveluinnovaation avoin kehittämismalli älykkäässä kaupungissa: toimintakonsepti ja -malli julkisen päätöksenteon tueksi

Palvelutuotannon ja palveluinnovaation avoin kehittämismalli älykkäässä kaupungissa: toimintakonsepti ja -malli julkisen päätöksenteon tueksi Palvelutuotannon ja palveluinnovaation avoin kehittämismalli älykkäässä kaupungissa: toimintakonsepti ja -malli julkisen päätöksenteon tueksi Laurea University of Applied Sciences, Espoo, Finland Prof.

Lisätiedot

FROM VISION TO CRITERIA: PLANNING SUSTAINABLE TOURISM DESTINATIONS Case Ylläs Lapland

FROM VISION TO CRITERIA: PLANNING SUSTAINABLE TOURISM DESTINATIONS Case Ylläs Lapland FROM VISION TO CRITERIA: PLANNING SUSTAINABLE TOURISM DESTINATIONS Case Ylläs Lapland Tiina Merikoski, Landscape Architect (M.Sc) Aalto University School of Science and Technology Department of Architecture

Lisätiedot

Esitys InnoSchool-hankkeen rahoittamisesta innovaatiorahastosta

Esitys InnoSchool-hankkeen rahoittamisesta innovaatiorahastosta Helsingin kaupunginhallitus Esitys InnoSchool-hankkeen rahoittamisesta innovaatiorahastosta Esitämme, että Helsingin kaupunki myöntäisi Teknilliselle korkeakoululle innovaatiorahastosta rahoitusta InnoSchool-hanketta

Lisätiedot

Internet-pohjainen ryhmätyöympäristö

Internet-pohjainen ryhmätyöympäristö Menetelmäohje Internet-pohjainen ryhmätyöympäristö Riku Hurmalainen, 24.3.2002 Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Termit...4 3. Toteutus...5 3.1. Yleiskuvaus...5 3.2. Tekninen ratkaisu...5 3.3. Tietoturva...6

Lisätiedot

Esitys InnoSchool-hankkeen rahoittamisesta innovaatiorahastosta

Esitys InnoSchool-hankkeen rahoittamisesta innovaatiorahastosta Helsingin kaupunginhallitus Esitys InnoSchool-hankkeen rahoittamisesta innovaatiorahastosta Esitämme, että Helsingin kaupunki myöntäisi Teknilliselle korkeakoululle innovaatiorahastosta rahoitusta InnoSchool-hanketta

Lisätiedot

Talousarvion valvontavaliokunta

Talousarvion valvontavaliokunta Euroopan parlamentti 2014-2019 Talousarvion valvontavaliokunta 2015/2196(DEC) 6.9.2016 TARKISTUKSET 1-15 Mietintöluonnos Marian-Jean Marinescu (PE584.114v01-00) vastuuvapauden myöntämisestä ITERistä ja

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Womento Mentoroinnilla tukea työllistymiseen. Marina Wetzer-Karlsson 31.03.2014

Womento Mentoroinnilla tukea työllistymiseen. Marina Wetzer-Karlsson 31.03.2014 Womento Mentoroinnilla tukea työllistymiseen Marina Wetzer-Karlsson 31.03.2014 Sisältö Monikulttuuriinen osaamiskeskus Kehittämishanke; Womento- malli Kokemukset Tulokset malli, kokemukset ja tulokset

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.9.2013 COM(2013) 621 final 2013/0303 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteisön sisävesiliikenteen aluskapasiteettia koskevista toimintalinjoista sisävesiliikenteen

Lisätiedot

Atlantin ylittävää yhteisohjelmayhteistyötä

Atlantin ylittävää yhteisohjelmayhteistyötä Atlantin ylittävää yhteisohjelmayhteistyötä Vs. kv-päällikkö Anu Härkönen 23.9.2013 Turun AMK:n EU-Kanada ja EU-USA projektien taustaa Turun AMK mukana kolmessa TEP-projektissa ja yhdessä TDP-projektissa

Lisätiedot

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa?

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Professori Katriina Siivonen, Helsingin yliopisto Elävä perinne! Avaus aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen

Lisätiedot

OSALLISENA METROPOLISSA DRAAMAN JA SOVELTAVAN TEATTERIN MENETELMIEN MAHDOLLISUUDET

OSALLISENA METROPOLISSA DRAAMAN JA SOVELTAVAN TEATTERIN MENETELMIEN MAHDOLLISUUDET OSALLISENA METROPOLISSA DRAAMAN JA SOVELTAVAN TEATTERIN MENETELMIEN MAHDOLLISUUDET Yli vuoden kansalaisnavigoinnin jälkeen on hyvä koota yhteen tähänastisia kokemuksia draaman ja soveltavan teatterin mahdollisuuksista.

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Kangas osallistamisen polulla

Kangas osallistamisen polulla Kangas osallistamisen polulla 21.2.2013 Tanja Oksa Jyväskylän kaupunki, Kaupunkirakennepalvelut JYVÄSKYLÄN KANGAS Keskusta Paperinvalmistusta 130 vuotta. Tehdas suljettiin kesällä 2010 Kaupungin omistukseen

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous Selkeä esityslista

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous Selkeä esityslista Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous 2018 Selkeä esityslista Esityslista on kokouksen ohjelma. Siinä kerrotaan kokouksessa päätettävät asiat. esityslista 1. Kokouksen avaus Liittokokous

Lisätiedot

Interreg Itämeren alue 2014-2020

Interreg Itämeren alue 2014-2020 Interreg Itämeren alue 2014-2020 Ajankohtaista kansainvälisistä rahoitusohjelmista 2014-2020 16.9.2015 Lahti Harry Ekestam Työ- ja elinkeinoministeriö Interreg Baltic Sea Region (IBSR) 2014-2020 8 jäsenmaata

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Kansalaisvapauksien ja -oikeuksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 21. toukokuuta 2002 VÄLIAIKAINEN 2002/2031(COS) LAUSUNTOLUONNOS kansalaisvapauksien ja -oikeuksien

Lisätiedot

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Tampere

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Tampere TYÖPAJATYÖSKENTELY Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Tampere 27.10.2016 Sini Männistö ja Juha Mieskolainen 1 TYÖPAJATYÖSKENTELY: TEEMA Palautetaan mieleen aamupäivän

Lisätiedot

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake NOSACQ-FI-08 Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake Kyselylomakkeen tarkoitus on kartoittaa sinun käsityksesi työturvallisuudesta tällä työpaikalla. Vastauksiasi käsitellään tietokoneella ja

Lisätiedot

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA?

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? 2 maakuntakaavoitus on suunnittelua, jolla päätetään maakunnan tai useamman kunnan suuret maankäytön linjaukset. Kaava on kartta tulevaisuuteen Kaavoituksella ohjataan jokaisen arkeen

Lisätiedot

yhteiskuntana Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto

yhteiskuntana Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto Suomi palkkatyön yhteiskuntana Harri Melin Sosiaalitutkimuksen laitos Tampereen yliopisto Nopea muutos Tekninen muutos Globalisaatio Työmarkkinoiden joustot Globalisaatio ja demografinen muutos Jälkiteollisesta

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ. Voimaan 1.1.2013

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ. Voimaan 1.1.2013 LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Voimaan 1.1.2013 1 1 Yleistä Tämän säännön mukaan luottamushenkilölle maksetaan 1. palkkiota luottamustoimen hoitamisesta 2. korvausta luottamustoimen hoitamisesta aiheutuvasta

Lisätiedot

Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006

Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006 Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006 keskusteltiin ilmastonmuutoksesta. Tutkija Kimmo Ruosteenoja, ympäristöjohtaja Pekka Kansanen ja kansanedustaja Tarja Cronberg alustivat.

Lisätiedot

Prosessikonsultaatio. Konsultaatioprosessi

Prosessikonsultaatio. Konsultaatioprosessi Prosessikonsultaatio Lähtötilanteessa kumpikaan, ei tilaaja eikä konsultti, tiedä mikä organisaation tilanne oikeasti on. Konsultti ja toimeksiantaja yhdessä tutkivat organisaation tilannetta ja etsivät

Lisätiedot

Ilmasto-opas.fi Klimatguide.fi Climateguide.fi

Ilmasto-opas.fi Klimatguide.fi Climateguide.fi Ilmasto-opas.fi Klimatguide.fi Climateguide.fi Juha A. Karhu, Ilmatieteen laitos (IL) fmi.fi/cccrp Juha A. Karhu, IL: Climate Change Community Response 1 Esityksen sisältö 1. Perustietoja hankkeesta 2.

Lisätiedot

Sustainability in Tourism -osahanke

Sustainability in Tourism -osahanke 25.3.2013 Päivi Lappalainen Matkailun ja elämystuotannon osaamiskeskus Osaprojektin tavoitteet Osaprojektin tavoitteena oli työpajojen ja tilaisuuksien kautta koota yritysten näkemyksiä ja tarvetta vastuullisen

Lisätiedot

Urban Design Management ja lisäarvo - Integroiva suunnitteluoperaatio. Tommi Mäkynen 14.12.2007 maekynen@arch.ethz.ch

Urban Design Management ja lisäarvo - Integroiva suunnitteluoperaatio. Tommi Mäkynen 14.12.2007 maekynen@arch.ethz.ch Urban Design Management ja lisäarvo - Integroiva suunnitteluoperaatio Tommi Mäkynen 14.12.2007 maekynen@arch.ethz.ch Mitä arvo on? Arvo on subjektiivinen ja asiakas moninainen Helsinki Design District?

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

KOMPROMISSITARKISTUKSET 1-7

KOMPROMISSITARKISTUKSET 1-7 EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Aluekehitysvaliokunta 2011/0273(COD) 1.7.2013 KOMPROMISSITARKISTUKSET 1-7 Mietintöluonnos (PE487.789v04-00) ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi erityissäännöksistä

Lisätiedot

Taide, terveys ja hyvinvointi osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin Verkostoiva yhteistyöseminaari Tampereella

Taide, terveys ja hyvinvointi osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin Verkostoiva yhteistyöseminaari Tampereella Taide, terveys ja hyvinvointi osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin Verkostoiva yhteistyöseminaari Tampereella Työpajatyöskentelyä Aika: pe 9.10.2015, klo 10 15, Paikka: Kumppanuustalo Artteli ry.,

Lisätiedot

Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdens musikinstitut Mestarinkatu 2, Turku

Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdens musikinstitut Mestarinkatu 2, Turku Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdens musikinstitut Mestarinkatu 2, 20810 Turku Hallituksen kokous 1/2017 Aika: Maanantaina 13.2.2017 klo 17.00 Paikka: Mestarinkatu

Lisätiedot

Yritysvuorovaikutus kaupunkiseutujen suunnittelussa. Kotkan-Haminan seutu

Yritysvuorovaikutus kaupunkiseutujen suunnittelussa. Kotkan-Haminan seutu Yritysvuorovaikutus kaupunkiseutujen suunnittelussa Kotkan-Haminan seutu Ohjelma 10.12. 12.00 Salaattilounas 12.30 Avaussanat Pauli Korkiakoski, Cursor Oy 12.40 Kotkan-Haminan seudun suunnittelu muutoksessa

Lisätiedot

Liikennetelematiikan kansallinen järjestelmäarkkitehtuuri. TYÖPAJA ARKKITEHTUURIN KÄYTÖSTÄ FITS-ohjelman hankkeille.

Liikennetelematiikan kansallinen järjestelmäarkkitehtuuri. TYÖPAJA ARKKITEHTUURIN KÄYTÖSTÄ FITS-ohjelman hankkeille. Liikennetelematiikan kansallinen järjestelmäarkkitehtuuri TYÖPAJA ARKKITEHTUURIN KÄYTÖSTÄ FITS-ohjelman hankkeille Ohjeet ja ohjelma Luonnos 16.5.2002 Sisällys 1 LÄHTÖKOHDAT...4 2 ETUKÄTEISVALMISTELU...5

Lisätiedot

Palvelumuotoilu muutostyökaluna. Asukkaiden kuuntelemiseen ja osallisuus kulttuuripalveluiden kehittämisessä.

Palvelumuotoilu muutostyökaluna. Asukkaiden kuuntelemiseen ja osallisuus kulttuuripalveluiden kehittämisessä. Palvelumuotoilu muutostyökaluna. Asukkaiden kuuntelemiseen ja osallisuus kulttuuripalveluiden kehittämisessä. Satu Miettinen, professori Lapin yliopisto Palvelumuotoilu on strategisen johtamisen väline.

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE Kunnanhallitus 355 19.10.2015 Kunnanhallitus 404 01.12.2015 TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2017-2018 157/2/20/200/2015 Khall 19.10.2015 355 Valtuusto hyväksyi vuoden 2016 talousarvion raamin

Lisätiedot

Kasvatuskeskustelu Yleiset tukikäytännöt ja tehostettu tuki

Kasvatuskeskustelu Yleiset tukikäytännöt ja tehostettu tuki Kasvatuskeskustelu Yleiset tukikäytännöt ja tehostettu tuki Aika: 10.9.2011, klo: 9 15 Paikka: Pulkkila / Ylämäkelän koulu Kouluttaja: Liisa Vilppola KOULUTUKSEN SISÄLTÖ JA OHJELMA 9:00 9:15 9:15 11:15

Lisätiedot

Lausunto Varsinais-Suomen liikennestrategian tavoitteista ja linjapäätöksistä. Kehittämisjohtaja Matti Tunkkari, puh. 02 761 1101

Lausunto Varsinais-Suomen liikennestrategian tavoitteista ja linjapäätöksistä. Kehittämisjohtaja Matti Tunkkari, puh. 02 761 1101 Kaupunginhallitus 360 07.10.2013 Kaupunginhallitus 202 09.06.2014 Lausunto Varsinais-Suomen liikennestrategian tavoitteista ja linjapäätöksistä 526/08.00.00/2014 Kh 07.10.2013 360 Kehittämisjohtaja Matti

Lisätiedot

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017

OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 OKM:n ja TEM:n ohjeistus vuodelle 2018 Kaakkois-Suomen luovien alojen kehittämisverkoston kokous 3/2017 Aineeton tuotanto ja luova talous Ohjaus tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla

Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla Kaupunkitilaa myös lapsen ehdoilla Child in the City konferenssi Firenzessä 27.-29. lokakuuta, 2010 Saija Turunen ja Kirsi Nousiainen Taustaa Child in the City 2010 konferenssin tavoitteena oli rohkaista

Lisätiedot

SÄHKÖISTEN KULKUVÄLINEIDEN KÄYTTÖÖNOTON EDISTÄMINEN EUROOPPALAISIA LÄHESTYMISTAPOJA. TransECO 2011, Jukka Räsänen

SÄHKÖISTEN KULKUVÄLINEIDEN KÄYTTÖÖNOTON EDISTÄMINEN EUROOPPALAISIA LÄHESTYMISTAPOJA. TransECO 2011, Jukka Räsänen SÄHKÖISTEN KULKUVÄLINEIDEN KÄYTTÖÖNOTON EDISTÄMINEN EUROOPPALAISIA LÄHESTYMISTAPOJA ESITYKSEN SISÄLTÖ Tausta ja tavoitteet Tarjonta ja kysyntä Erilaisia lähestymistapoja Suosituksia TAUSTA JA TAVOITTEET

Lisätiedot

Workshop Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA. Ohjelma. Luovuuden ainekset. Odotukset.

Workshop Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA. Ohjelma. Luovuuden ainekset. Odotukset. Workshop 30.3.2017 Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA Workshopin tavoitteena on oppia, miten palveluita ideoidaan ja kehitetään palvelumuotoilun menetelmien avulla. Workshop

Lisätiedot

Lähentyminen Yhteisestä käytännöstä usein kysytyt kysymykset Lähentymisohjelma 3. Erottamiskyky:

Lähentyminen Yhteisestä käytännöstä usein kysytyt kysymykset Lähentymisohjelma 3. Erottamiskyky: FI FI Lähentyminen Yhteisestä käytännöstä usein kysytyt kysymykset Lähentymisohjelma 3. Erottamiskyky: kuvailevia/erottamiskyvyttömiä sanoja sisältävät kuviomerkit A. YHTEINEN KÄYTÄNTÖ 1. Mitkä virastot

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 6 09.02.2016 Sivistyslautakunta 21 03.05.2016 Kunnanhallitus 93 09.05.2016 Kunnanhallitus 116 13.06.2016

Sivistyslautakunta 6 09.02.2016 Sivistyslautakunta 21 03.05.2016 Kunnanhallitus 93 09.05.2016 Kunnanhallitus 116 13.06.2016 Sivistyslautakunta 6 09.02.2016 Sivistyslautakunta 21 03.05.2016 Kunnanhallitus 93 09.05.2016 Kunnanhallitus 116 13.06.2016 JUVAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN TOIMITILARYHMÄ 45/12.00/2016 SIVLTK 6 (Asian valmistelija

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Uusi hankintadirektiivi ja kansallinen hankintalaki

Uusi hankintadirektiivi ja kansallinen hankintalaki Uusi hankintadirektiivi ja kansallinen hankintalaki Rakennusfoorumi 10.6.2014 12. kesäkuuta 2014 Arkkitehtitoimistojen liitto ATL Ry 1 Nykyisiä ongelmia Edelleen silloin tällöin hankintayksiköt pyytävät

Lisätiedot

Tietosivu 2 MISTÄ RAHA ON PERÄISIN?

Tietosivu 2 MISTÄ RAHA ON PERÄISIN? Tietosivu 2 MISTÄ RAHA ON PERÄISIN? Euroopan investointiohjelma on toimenpidepaketti, jonka avulla reaalitalouden julkisia ja yksityisiä investointeja lisätään vähintään 315 miljardilla eurolla seuraavien

Lisätiedot

MAANALAINEN KAUPUNKIMALLI. Aleksin huoltotunneli

MAANALAINEN KAUPUNKIMALLI. Aleksin huoltotunneli MAANALAINEN KAUPUNKIMALLI Aleksin huoltotunneli Maanalainen kaupunkimalli Aleksin huoltotunneli Aleksanterinkadun huoltotunnelin mallinnusprojektin tavoitteena on kehittää menetelmä ja prosessi maanalaisten

Lisätiedot

EUKN -pilottiprojekti Päätösseminaari Oulu

EUKN -pilottiprojekti Päätösseminaari Oulu EUKN -pilottiprojekti Päätösseminaari Oulu 27.9.2007 Asta Manninen ja Minna Salorinne Helsingin kaupungin tietokeskus EUKN pilottiprojekti (2005-2007 toukokuu) Lähtökohdat Tavoitteet Kohderyhmät ja hyödynsaajat

Lisätiedot

KH 38 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh

KH 38 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh Kaupunginhallitus 38 30.01.2017 Rauhan ja Ukonniemen alueen opastushanke 102/00.01.05.02/2017 KH 38 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot

IJI - Innovatiivisuutta julkisiin investointeihin

IJI - Innovatiivisuutta julkisiin investointeihin IJI - Innovatiivisuutta julkisiin investointeihin Hankkeen päätösseminaari 9.6.2014 Case Hämeenlinnan Engelinranta kokemuksia hankintojen kilpailutuksesta Markku Raimovaara Hämeen ammattikorkeakoulu Missä

Lisätiedot

Tavoitteista käytäntöihin - esimiehistä ketteriä työhyvinvoinnin kehittäjiä Tampereen Yliopisto, Johtajuussymposium 2.9.2015

Tavoitteista käytäntöihin - esimiehistä ketteriä työhyvinvoinnin kehittäjiä Tampereen Yliopisto, Johtajuussymposium 2.9.2015 Tavoitteista käytäntöihin - esimiehistä ketteriä työhyvinvoinnin kehittäjiä Tampereen Yliopisto, Johtajuussymposium 2.9.2015 Espoon kaupunki, henkilöstöjohtaja Kimmo Sarekoski Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu,

Lisätiedot

Kädenjälki korostaa toiminnan positiivisia kestävyysvaikutuksia

Kädenjälki korostaa toiminnan positiivisia kestävyysvaikutuksia Kädenjälki korostaa toiminnan positiivisia kestävyysvaikutuksia Riina Antikainen Suomen ympäristökeskus SYKE 20.4.2017 Kestävän tuotekehityksen teemaklinikka, Joensuu Taustalla elinkaariajattelu tuotteen

Lisätiedot

Energia- ja ympäristötutkimuksen rahoitusmahdollisuudet tiukentuvan talouden Euroopassa

Energia- ja ympäristötutkimuksen rahoitusmahdollisuudet tiukentuvan talouden Euroopassa Energia- ja ympäristötutkimuksen rahoitusmahdollisuudet tiukentuvan talouden Euroopassa Eikka Kosonen Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö 7.2.2012 Eurooppa tarvitsee tutkimusta ja innovointia

Lisätiedot

Aurinkoenergia kaavoituksessa. Ana Rodriguez-Gabriel, arkkitehti (ATY) Aurinkoenergia Suomessa seminaari

Aurinkoenergia kaavoituksessa. Ana Rodriguez-Gabriel, arkkitehti (ATY) Aurinkoenergia Suomessa seminaari Aurinkoenergia kaavoituksessa Ana Rodriguez-Gabriel, arkkitehti (ATY) Aurinkoenergia Suomessa seminaari Helsingin Messukeskus, 12.10.2016 Kaavoituksen keinoin varmistetaan, että aurinkoenergiaa voidaan

Lisätiedot

Kesto ja budjetti. Hankkeen kestoaika: 1.1.2012 31.12.2014. INTERREG IVC-hanke

Kesto ja budjetti. Hankkeen kestoaika: 1.1.2012 31.12.2014. INTERREG IVC-hanke Esityksen sisältö Hankkeen tarkoitus Kesto ja budjetti Kumppaniorganisaatiot Hankkeen idea Hyvät käytännöt Tulokset TRAP Kainuussa Yhteys ja lisätiedot Hankkeen tarkoitus Hankehakemuksesta: TRAP deals

Lisätiedot

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA

KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 15.6.2016 KANSALLISEN PARLAMENTIN PERUSTELTU LAUSUNTO TOISSIJAISUUSPERIAATTEESTA Asia: Ranskan senaatin perusteltu lausunto ehdotuksesta

Lisätiedot

Kolarctic ENPI CBC - Rahoitusohjelma. Kansainvälisen EU-rahoituksen koulutus Rovaniemi 21.09.2010

Kolarctic ENPI CBC - Rahoitusohjelma. Kansainvälisen EU-rahoituksen koulutus Rovaniemi 21.09.2010 Kolarctic ENPI CBC - Rahoitusohjelma Kansainvälisen EU-rahoituksen koulutus Rovaniemi 21.09.2010 Kolarctic ENPI CBC Yleistä - ENPI = European Neighbourhood and Partnership Instrument - CBC = Cross-border

Lisätiedot

Key facts PLEEC. Rahoitus. Kumppanit. Kesto. Planning for energy efficient cities. EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma

Key facts PLEEC. Rahoitus. Kumppanit. Kesto. Planning for energy efficient cities. EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Key facts PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria 13:sta Euroopan maasta 6 keskikokoista kaupunkia, 9 yliopistoa, 3 yritystä Kesto 36

Lisätiedot

Miten yhteiskunnalliset haasteet, julkiset palvelut ja yritysten liiketoiminta kohtaavat vai kohtaavatko?

Miten yhteiskunnalliset haasteet, julkiset palvelut ja yritysten liiketoiminta kohtaavat vai kohtaavatko? Miten yhteiskunnalliset haasteet, julkiset palvelut ja yritysten liiketoiminta kohtaavat vai kohtaavatko? Ville Valovirta Miten liiketoimintaa sosiaalisista innovaatioista? -seminaari 23.1.2013 2 1. Miten

Lisätiedot

tavoitteet, osapuolet, painopisteet

tavoitteet, osapuolet, painopisteet Aalto PRO Aalto University Continuing Education ENEF-hanke: Värikoodi tähän päälle tavoitteet, osapuolet, painopisteet Central Baltic Cooperation in Energy Efficiency and Feasibility in Urban Planning

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 SM Waismaa Marjo 3.12.2004 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia E-kirjelmä aloitteesta neuvoston päätökseksi euron suojelemisesta väärentämiseltä nimeämällä

Lisätiedot

move!2040 Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä? Jorma Haapamäki

move!2040 Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä? Jorma Haapamäki move!2040 Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä? Jorma Haapamäki Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä Maailmalla on useita infraan sijoittavia rahastoja ja projektiyhtiöitä Infraan

Lisätiedot

Opintohallinnon ja tietohallinnon yhteistyöryhmä

Opintohallinnon ja tietohallinnon yhteistyöryhmä Opintohallinnon ja tietohallinnon yhteistyöryhmä Aika: 13.3.2015 klo 09.30-15.00 Paikka: Helsingin yliopisto Läsnäolijat: yhteistyöryhmä: Kati Kettunen, Eva Raudasoja, Tapio Rimpioja, Marko Wilén, Tuomas

Lisätiedot

Kuntien käyttötalouden kannustinmalli. Antti Saastamoinen, erikoistutkija, VATT Kuntaliiton Taloustorstai

Kuntien käyttötalouden kannustinmalli. Antti Saastamoinen, erikoistutkija, VATT Kuntaliiton Taloustorstai Kuntien käyttötalouden kannustinmalli Antti Saastamoinen, erikoistutkija, VATT Kuntaliiton Taloustorstai 14.6.2018 Kannustinmallihankkeen taustaa Tutkimushankkeen taustaa Valtionneuvoston kanslian selvitys

Lisätiedot

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 5/2007 HALLITUKSEN KOKOUS 20.6.2007

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 5/2007 HALLITUKSEN KOKOUS 20.6.2007 1(6) Aika 13.6.2007 Paikka Läsnä Asianajotoimisto Fredman & Månsson Mikko Salo, hallituksen puheenjohtaja Une Tyynilä, pääsihteeri Matti Hietanen, hallituksen jäsen Jan Hjelt, hallituksen jäsen Salla Korhonen,

Lisätiedot

KESTÄVÄT JA INNOVATIIVISET PIMA KUNNOSTUKSET -TYÖPAJA

KESTÄVÄT JA INNOVATIIVISET PIMA KUNNOSTUKSET -TYÖPAJA KESTÄVÄT JA INNOVATIIVISET PIMA KUNNOSTUKSET -TYÖPAJA KOKEMUKSIA PIMA KOKEILUOHJELMASTA TILAAJAN JA KONSULTIN NÄKÖKULMASTA JARNO LAITINEN Johtava asiantuntija (DI, KTM) Ramboll Finland Oy MITÄ TARKOITAMME

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus 9.5.2018 Rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 (EAKR, ESR) Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) - Tavoitteena: - Parantaa työllisyyttä, lisätä

Lisätiedot

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille Viikon tavoitteet Kansainvälisellä World Green Building Weekillä haluamme kiinnittää huomion kestävään, tuottoisaan ja viihtyisään rakennettuun ympäristöön

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Italian kunnan Campione d Italian sekä Luganonjärven

Lisätiedot

KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 16/2005 4.4.2005

KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 16/2005 4.4.2005 KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 16/2005 4.4.2005 ESITYKSET RITARIKUNTIEN KUNNIAMERKEIKSI ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ 2005 Opetusministeriö on lähettänyt Kirkkohallitukselle ohjeensa Suomen Valkoisen Ruusun ja

Lisätiedot

SUOMALAISEN YHTEISKUNNALLISEN YRITYSTOIMINNAN ERITYISPIIRTEET

SUOMALAISEN YHTEISKUNNALLISEN YRITYSTOIMINNAN ERITYISPIIRTEET SUOMALAISEN YHTEISKUNNALLISEN YRITYSTOIMINNAN ERITYISPIIRTEET Harri Kostilainen & Saila Tykkyläinen Diak, FinSERN Suomalaisen Työn Liitto KANTU13 Työryhmä Kansalaisyhteiskunnan tutkimus- ja kehittämispäivät

Lisätiedot

Mauno Rahikainen 2009-09-29

Mauno Rahikainen 2009-09-29 SISÄLTÖ - Alustus - Tutustutaan toisiimme - Omat odotukset (mitä minä haluan tietää) - Vaalivaliokunnan tehtävät (sääntöjen vaatimat) - Miksi vaalivaliokunta on tärkein vaikuttaja järjestöissä? - Järjestön

Lisätiedot

Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista Sapuska. Mitä ohjelman jälkeen?

Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista Sapuska. Mitä ohjelman jälkeen? Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista Sapuska Mitä ohjelman jälkeen? Tekesin ohjelma 2009 2012 Sapuska loppuu, elämä jatkuu! Tekesin Sapuska-ohjelmasta on muodostunut koko elintarvikealan tuntema

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot

2. VIESTINTÄRYHMÄ JA KREODIN TOIMITUSKUNTA 2013 2014. AMKIT-konsortio on päättänyt 9.1.2013 viestintäryhmän ja Kreodin toimituskunnan kokoonpanosta.

2. VIESTINTÄRYHMÄ JA KREODIN TOIMITUSKUNTA 2013 2014. AMKIT-konsortio on päättänyt 9.1.2013 viestintäryhmän ja Kreodin toimituskunnan kokoonpanosta. AMKIT-KONSORTIO MUISTIO Viestintäryhmä ja Kreodin toimituskunta 29.1.2013 AIKA 14.1.2013 klo 10.10-15 PAIKKA Tikkurila, Ratatie 22, tila A406 Kutsutut Hanna Lahtinen, pj Hanna-Riina Aho, etäyhteydellä,

Lisätiedot

RESTORE Jukka Jormola, SYKE. Life+ info ja työpaja SYKE

RESTORE Jukka Jormola, SYKE. Life+ info ja työpaja SYKE RESTORE Jukka Jormola, SYKE Life+ info ja työpaja 2013 4.4.2013 SYKE RESTORE hankkeen taustaa Kuuluu Life+ Communication osioon Kesto 2010- syyskuu 2013 Lähtökohtana valmiit yhteistyösuhteet, hakijataustana

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 2/2017 1

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 2/2017 1 Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 2/2017 1 Vanhusneuvosto Aika 07.03.2017 klo 09:30 Paikka Kunnantalo, 3 krs Eliel Läsnäolijat Niemeläinen Ismo puheenjohtaja Tammi Jukka varapuheenjohtaja Fellman Urban jäsen

Lisätiedot

Kestävän rakentamisen innovaatioiden julkiset hankinnat. SCI-verkosto (www.sci-network.eu) Isa-Maria Bergman Motiva Oy

Kestävän rakentamisen innovaatioiden julkiset hankinnat. SCI-verkosto (www.sci-network.eu) Isa-Maria Bergman Motiva Oy Kestävän rakentamisen innovaatioiden julkiset hankinnat SCI-verkosto (www.sci-network.eu) Isa-Maria Bergman Motiva Oy Rakentaminen, kestävä kehitys & innovaatiot Ympäristönäkökulmat: Energiankulutus Materiaalivalinnat

Lisätiedot

Asemanseutujen kehittämiskonseptit ja investointimallit

Asemanseutujen kehittämiskonseptit ja investointimallit Asemanseutujen kehittämiskonseptit ja investointimallit Ari Hynynen Professori Tampereen teknillinen yliopisto Arkkitehtuurin laitos / Seinäjoen kaupunkilaboratorio 28.01.2016 Miksi asemanseudut? Miksi

Lisätiedot

OHJEET RAHOITUSHAKEMUS JA PROJEKTIRAPORTTI -LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISEEN. Rahoitushakemus Kuntarahoituksen hakeminen JOSEK Oy:ltä

OHJEET RAHOITUSHAKEMUS JA PROJEKTIRAPORTTI -LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISEEN. Rahoitushakemus Kuntarahoituksen hakeminen JOSEK Oy:ltä OHJEET RAHOITUSHAKEMUS JA PROJEKTIRAPORTTI -LOMAKKEIDEN TÄYTTÄMISEEN Rahoitushakemus Kuntarahoituksen hakeminen JOSEK Oy:ltä Projektin tarve: Mihin tarpeeseen, haasteeseen tai ongelmaan projektilla haetaan

Lisätiedot

Ennakkotehtävien jatkokehittelypohja. Suunnittelutasojen suhteet

Ennakkotehtävien jatkokehittelypohja. Suunnittelutasojen suhteet Ennakkotehtävien jatkokehittelypohja Suunnittelutasojen suhteet Suunnittelutasojen suhteet Pääpointit jatkokehittelystä A. Mitä ennakkotehtävässä oli saatu aikaan? Hyvä ja konkreettinen esitys, jonka pohjalta

Lisätiedot