Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista Sapuska. Mitä ohjelman jälkeen?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista Sapuska. Mitä ohjelman jälkeen?"

Transkriptio

1 Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista Sapuska Mitä ohjelman jälkeen? Tekesin ohjelma

2 Sapuska loppuu, elämä jatkuu! Tekesin Sapuska-ohjelmasta on muodostunut koko elintarvikealan tuntema brändi. Tekes on rahoittanut ohjelmassa neljän vuoden aikana yhteensä 110 hanketta, joista 93 on ollut yritys- ja 17 tutkimushankkeita. Ohjelmatilaisuuksia (seminaareja, työpajoja ja opintomatkoja) on järjestetty noin 50 kappaletta ja niihin on osallistunut satoja alan ammattilaisia. Huippuammattilaisten mentorointia on saanut 40 yritystä ja 39 yritystä on saanut apua kansainvälistymispolullaan hankeaktivointipalvelun kautta. Voidaan siis sanoa, että ohjelma on ollut menestys. Kaikki hyvä loppuu aikanaan, mutta elämä jatkuu! Tekesin tärkein viesti elintarvikealan toimijoille on, että Tekesin hankerahoitus jatkuu ja ohjelmapalveluita löytyy Tekesin muista ohjelmista ja toimenpiteistä myös elintarvikealan organisaatioille. Innovatiivisille, kansainvälistymiseen tähtääville Tekesin ehdot täyttäville yrityshankkeille on aina mahdollista hakea innovaatiorahoitusta! Tutkimusorganisaatioiden hakemia hankkeita rahoitetaan hakuaikojen puitteissa.

3 Tekesin rahoituspalvelut pk-yrityksille Mistä saisin rahoitusta hyvälle hankkeelle nyt kun Sapuska päättyy? Mitähän ehtoja siinä on? Kenen puoleen kääntyä? Tekesin kotisivuilta (www.tekes.fi -etusivulta) löytyy Tunnustelupalvelu, jossa uutta ideaa kannattaa ensin testata ja sen jälkeen voi ottaa yhteyttä Tekesin asiantuntijaan, aivan kuten tähänkin asti. Myös Sapuska-ohjelmasta tutut Tekesin asiantuntijat ovat jatkossakin käytettävissänne! Elintarvikealan pk-yrityksille ja muille toimijoille sopivia Tekesin ohjelmia Elintarvikealan toimijoille sopivia ohjelmia jatkossa ovat mm. Fiiliksestä fyrkkaa -ohjelma sekä Green Growth-, Liideri- ja Biologisen tiedon hallinta -ohjelmat. Ohjelmien tapahtumiin osallistuminen on maksutonta tai omakustanteista eikä edellytä, että yrityksellä olisi rahoitettua Tekes-hanketta. Ehdottomasti parhaiten saat ohjelmista tietoa liittymällä kiinnostavien ohjelmien uutiskirjeen postituslistoille osoitteessa: Sapuska-ohjelmassa sain uutiskirjeitä, pääsin seminaareihin ja opintomatkoille ja sain runsaasti alan ajankohtaista tietoa. Mistähän sitä nyt saa?

4 Fiiliksestä fyrkkaa Liiketoimintaa tietoa ja tunnetta ja teknologiaa yhdistämällä Tunnetta mukaan, mitä ihmettä? Loistava innovaatio tai uusi palvelu, mutta se ei enää riitä! Asiakasta on ymmärrettävä ja aineettomista asioista, kuten maineesta, brändistä, vastuullisuudesta tai vaivattomuudesta tai jopa asiakkaan onnelliseksi tekemisestä voi tulla aineellisen tuotteen lisäksi yrityksen kilpailuvaltti. Kyseessä on uusi, juuri käynnistynyt ohjelma. Lue lisää Liideri, no johdossa mekin halutaan olla! Ja kehityksen kärjessä! Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Liideri-ohjelman tavoitteena on yritysten toiminnan uudistaminen. Uuden ohjelman visiona on, että Suomessa on vuonna 2020 Euroopan parhaat työpaikat, jotka ovat huipputuottavia ja saavat aikaan työn iloa. Innovoinnissa on kyse muustakin kuin teknisten ongelmien ratkomisesta. Ohjelmaan osallistuvat yritykset kehittävät työn organisointia ja työnteon tapoja osana liiketoiminnan uudistamista. Ohjelmalla on kaksi keskeistä teemaa: 1. Työntekijöiden osallistuminen tuotteiden palvelujen ja niiden tuottamisen uudistamiseen 2. Uudenlaiset työnteon tavat Lue lisää: Green Growth Tie kestävään talouteen Vastuullisuus ja vihreä kasvu ovat päivän sanoja. Ohjelmaan liittyen Tekes rahoittaa projekteja, joissa halutaan kehittää liiketoimintaa kestävän kehityksen periaatteilla. Kyseessä voi olla teknologinen tai palveluinnovaatio, joka edistää luonnonvarojen tehokkaampaa ja kestävämpää käyttöä. Innovaatiolla on myös liiketoiminnallisia kasvu- ja kansainvälistymisedellytyksiä. Lue lisää: Biologisen tiedon hallinta Ohjelma suunnitteilla Biologisen datan määrä kasvaa ennennäkemätöntä vauhtia, paljon nopeammin kuin sen hallintaan ja analysointiin tarvittava teknologia kehittyy. Tarvitaan uusia palveluja ja entistä tehokkaampia työkaluja. Elintarvikealalla biologinen tieto voi liittyä esim. ravitsemukseen, terveellisyyteen tai tuotetietohin. Ravitsemuksella on suuri merkitys terveyden ylläpidossa ja sairauksien ehkäisyssä. Haasteena on saada elintarviketieto myös kuluttajan ulottuville ja hyödynnettäväksi. Kyseessä on uusi ohjelma ja sen on tarkoitus käynnistyä vuoden 2013 alussa. Lue lisää: bio-ict Green growth, se on varmaan jotain vihreää ja kasvua.. Biologinen tieto, sitähän elintarvikealallakin tarvitaan. Mutta mitä kaikkea siihen liittyy ja miten sitä voi hyödyntää ja hallita?

5 Tekes rahoitusta ja asiantuntemusta Tekes on innovaatiorahoittaja. Rahoitamme kasvuun ja uuteen liiketoimintaan tähtäävien innovaatioiden kehittämistä ja uuden osaamisen luomista. Kannustamme edelläkävijyyteen. Asiakkaitamme ovat yritykset, tutkimusorganisaatiot ja julkisten palvelujen tarjoajat. Tekesillä on vuosittain käytettävissä avustuksina ja lainoina noin 550 miljoonaa euroa tutkimus- ja kehitysprojektien rahoitukseen. Tekesin ohjelmat verkostoitumisen foorumeita Tekesin ohjelmat tarjoavat yrityksille, yliopistoille, korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille verkostoitumismahdollisuuksia, apua kansainvälistymiseen ja liiketoimintaosaamisen kehittämiseen sekä rahoitusta ohjelman aihepiiriin kuuluville tutkimus- ja kehitysprojekteille. Seminaarit, workshopit, ulkomaille suuntautuvat tutustumismatkat, koulutusohjelmat, uutiskirjeet ja muut julkaisut ovat ohjelmien keskeistä antia. Lisätietoja Ohjelman päällikkö Kari Venäläinen, Tekes, puh , Marrakuu 2012 Paino: Markprint Oy Graafinen suunnittelu: Mainstoimisto Cake Oy Kuvat: istockphoto