TIIVISTELMÄ TAVOITTEIDEN TOTEUTUMISESTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIIVISTELMÄ TAVOITTEIDEN TOTEUTUMISESTA"

Transkriptio

1 TIIVISTELMÄ TAVOITTEIDEN TOTEUTUMISESTA Lisää kilpailukykyä Osion tavoitteet ovat toteutumassa pääosin. Kasvulle kestävä rakenne Tavoitteet ovat käynnistyneet mutta joidenkin valmistuminen siirtyy vuodelle Osa on kokonaan siirtymässä vuodella eteenpäin. Hyvinvoiva yhteisö Tavoitteet ovat pääosin käynnistyneet mutta joidenkin valmistuminen siirtyy vuodelle Seutuyhteistyön yleinen kehittäminen on toteutumassa hyvin Talouden toteutuminen Tehtäväkokonaisuudet toteutuvat tasapainoisesti jopa jonkin verran ylijäämäisinä.

2 KUNTAYHTYMÄN TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2017 Jäsenkunnat hyväksyvät Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategian valtuustoissaan alkuvuodesta Luonnosvaiheen strategia näkyy talousarvion rakenteessa ja toiminnallisissa tavoitteissa. Tavoitteissa on huomioitu myös rakennesuunnitelman 2040 ja MAL3- sopimuksen toteuttaminen. Lisäksi kuvataan seutuyhteistyön yleinen kehittäminen, seudullisen tietohallinnon, joukkoliikennelautakunnan ja elinkeinojen kehittämisen sekä kansallisen MAL-verkoston painopisteet Lisää kilpailukykyä Strategia: Vahvistamme kansainvälistymistä elinvoiman lisäämiseksi. Edistämme monipuolista osaamista ja uusia työmahdollisuuksia. Toimenpiteitä suunnataan hyvän saavutettavuuden, houkuttelevan osaamis- ja innovaatioympäristön, monipuolisen elinkeinorakenteen sekä aluetaloutta vahvistavan yrittäjyys- ja työllisyyspolitiikan edistämiseen. 1. Kaupunkiseudun edunvalvontatyötä kehitetään tavoitteelliseksi ja suunnitelmalliseksi yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Edunvalvontatyö on jatkunut nykytasolla yhdessä Tampereen kauppakamarin, Pirkanmaan liiton, Pirkanmaan yrittäjien, Tampereen kaupungin ja Business Tampereen kanssa. Kaupunkiseutu on määritellyt myös omat tavoitteet hallitusohjelman välitarkasteluun. 2. Toisen asteen koulutuksen ja korkeakoulujen yhteistyö systematisoituu ja laajenee koko kaupunkiseudulle. Keväällä 2016 on laadittu Tampereen seudun lukio- ja kampusyhteistyön työsuunnitelma vuosille Hyvinvointipalvelujen työryhmä käsittelee työsuunnitelman toteutumisesta kokouksessaan Asia raportoidaan kuntajohtajakokoukselle ja seutuhallitukselle syksyn 2017 aikana. 3. Työllisyyspalvelut paranevat alueellisen kokeilusuunnitelman mukaisesti. Työllisyyskokeilu on käynnistynyt ja kaikki kaupunkiseudun kunnat osallistuvat kokeiluun. Mukana ovat myös Sastamala ja Punkalaidun. 4. Kansainväliset lentoyhteydet kehittyvät lentoliikenteen projektisuunnitelman mukaisesti. Työstä vastaa Tredea. Lentoliikenteen projektisuunnitelman etenemistä on selostettu KJK:ssa Ennusteen mukaan viisi vuotta kestäneen vähenemisen jälkeen lentoliikenne olisi kääntymässä kasvuun ja vuoden 2017 aikana.

3 Kasvulle kestävä rakenne Strategiaehdotus: Edistämme väestönkasvua ja hyödynnämme kaupungistumista. Lisäämme seudun houkuttelevuutta asuin- ja toimintaympäristönä. Käytämme resursseja viisaasti ja hillitsemme ilmastonmuutosta. Toimenpiteitä suunnataan toimivan yhdyskuntarakenteen edistämiseen, rajattoman sijoittumisalueeseen ja tasapainoisten asuntomarkkinoiden edistämiseen. 1. Viherrakenteen yleissuunnitelman laadinta käynnistetään. Viherrakenteen yleissuunnitelman laadinta käynnistyi 8.6. Maston kokouksessa. Projektisuunnitelman luonnosta käsiteltiin KJK:ssa Työ valmistuu vuoden 2018 aikana. 2. Rajaton sijoittumisalue -työ käynnistetään laatimalla elinkeinojen seudullinen vetovoimaprofiili. Työn lähtökohdat tarkistettiin Maston kokouksessa 8.6. Projektisuunnitelman luonnosta käsiteltiin KJK:ssa Työ valmistuu vuoden 2018 aikana. 3. Kaupunkiseudun ilmasto- ja energiatavoitteiden päivitys käynnistetään. Päivityssuunnitelma oli lähetekeskusteluna kuntajohtajakokouksessa ja seutuhallituksessa Lähtökohtana on hiilineutraali kaupunkiseutu Tavoitteena on, että kuntajohtajakokous ja seutuhallitus voivat hyväksyä päivitetyt tavoitteet alkuvuodesta Rakennesuunnitelman mukaisten raitiotien seudullisten laajenemissuuntien tarkentaminen käynnistetään. : Raitiotien tulevaisuuden suuntien suunnittelusta järjestettiin elokuussa 2017 tarjouskilpailu ja työ käynnistyy marraskuussa. 5. Lähijunaliikenteen edellytykset kehittyvät Tampereen Tesomalla sekä Nokian keskustassa ja Harjuniityssä kuntien ja Livin yhteistyönä. : Tesoman rautatiekorttelin asemakaava hyväksyttiin huhtikuussa. Lempäälän ja Nokian keskustojen kehittämishankkeet etenevät ja tukevat asemanseudun vahvistumista. 6. Kävelyn ja pyöräilyn seudulliset olosuhteet kehittyvät käpy-ohjelman toteuttamisella. : Keväällä julkaistiin ensimmäinen seurantatiedot yhteen kokoava seudullinen kävelyn ja pyöräilyn katsaus. Kuntakohtaisten ohjelmien laatiminen on käynnissä Vesilahdella ja Tampereella. Käpy-ohjelman toteutumisen tilanne on käsitelty liikennejärjestelmätyöryhmässä kesäkuussa. 7. Satamatoiminnot kehittyvät vesistöjen virkistyskäytön ja vesiliikenteen tarpeisiin. Seutusatamat -esiselvitys on päättynyt ja loppuraportti on käsitelty kuntajohtajakokouksessa 8.9. ja seutuhallituksessa Kehittämisohjelmassa on kaupunkiseudun kuntien satamat (54 kpl) palvelujen mukaisissa laatuluokissa jatkokehittämisehdotuksineen. Seuraava vaihe on kehittämisohjelman jalkauttaminen ja siihen tarkastellaan eri toimijavaihtoehtoja seudulle.

4 8. Pysäköinnin seudulliset periaatteet valmistuvat hyödynnettäväksi kuntien suunnittelussa. : Seututoimiston henkilövaihdoksista johtuen työn käynnistyminen on siirretty vuodelle Kohtuuhintaista vuokra-asumista koskeva kaavoituksen ja tontinluovutuksen toimintamalli kunnille valmistuu. : Työ käynnistettiin Maston kokouksessa. Työ valmistuu vuoden 2018 aikana. 10. Asuntotuotannon ennakointi ja seuranta tehostuvat ja tiedon hyödyntäminen paranee. : Paikkatietopohjaista asuntotuotannon tietotuotteita on kehitetty seudulla ja kunnissa. Hyvinvoiva yhteisö Strategiaehdotus: Uudistamme palveluja digitalisaation ja kokeilujen avulla. Korostamme kuntalaisten hyvinvointia ja yhdessä tekemistä yhteisömme menestystekijänä. Toimenpiteitä kohdistetaan helpon asioinnin ja toimijoiden aktiivisuuden edistämiseen. 1. Koulujen työ- ja loma-aikojen uudistamisen kokeilumahdollisuudet selvitetään yhteistyössä paikallisten ja kansallisten osapuolten kanssa. Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjan kanssa on käynnistetty yhteinen kaksivuotinen työ- ja lomaaikaprojekti Tarkoituksena on selvittää lukuvuoden ajankohdan muuttamista eurooppalaisempaan suuntaan eri näkö- ja tulokulmat huomioiden. Työn ohjauksesta vastaa hyvinvointipalvelujen työryhmä. 2. Kuntien varhaiskasvatussuunnitelmat toteutetaan seudullisessa yhteistyössä ja niiden käyttöönottoa tuetaan seudullisesti. Tampereen kaupunkiseudun kuntien varhaiskasvatussuunnitelmat on toteutettu soveltuvin osin seudullisesti. Varhaiskasvatussuunnitelmien käyttöönottoa tuetaan mm. Tampereen seudun kasvatus- ja opetusalan osaamisen kehittämispalvelu Osakkeen toiminnalla. Osake toteuttaa seutustrategiaa kehittämällä henkilöstön ammatillisen osaamista laadukkaiden kasvatus- ja opetuspalveluiden tuottamiseksi. 3. Kasvatuksen ja opetuksen arviointi- ja laatutyö kehittyy seudullisten menetelmien käyttöönotolla. Seutusivistystyöryhmä on hyväksynyt omalta osaltaan Tampereen kaupunkiseudun kasvatus- ja opetuspalveluiden arviointisuunnitelman Suunnitelman toteutumista ohjaa ja seuraa hyvinvointipalvelujen työryhmä. 4. Sähköinen palvelutarjonta lisääntyy ja viranomaispalvelu sujuvoituu rakennusvalvonnassa. Sivistystoimialan digitalisaation edistämiseksi on laadittu esiselvitys. Jatkotoimenpiteenä käynnistetään projektisuunnitelman laadinta seudullisen kokeilun määrittelemiseksi sivistystoimialalla ensisijaisesti VM:n Digikuntakokeilun rahoituksella Kaikki kunnat ovat ottaneet käyttöönsä sähköisen Lupapiste.fi -palvelun.

5 5. Vireyttä vapa-ajasta -yhteistyö käynnistyy kuntien välillä ja 2017 painopisteenä on liikunnan edistäminen (sisältää mm. ulkoliikuntapaikkojen ja viheralueiden tuotteistuksen) HYPAINFRA-kehittämisohjelman luonnoksessa on nostettu liikunnan ja liikkumisen edistäminen kehitystyön toimenpideohjelmaan vuosille Ohjelma on käsittelyssä työryhmissä syyskuussa ja seutuhallituksessa lokakuussa. Ulkoliikuntapaikkojen ja viheralueiden tuotteistushanke alkoi maaliskuussa ja se päättyy helmikuussa Hankkeessa on kartoitettu kaikki kuntien ulkoliikuntapaikkatyypit ja rakennetut viheralueet ja on kehitetty tuotekortteja niiden kunnossapitoon ja hoitoon siten, että niihin liittyvät työtehtävät, laatuvaatimukset ja hankinta-asiakirjat saadaan seudullisesti yhtenäisiksi. 6. Kunnat kehittävät kiinteistöomaisuuden hallintaa, mm. sisäisiä vuokraperusteita ja korjausvelan laskentaa, seudullisessa yhteistyössä. Pääomavuokraselvitys käsiteltiin seutuhallituksessa ja päätettiin, että sen yhtenäistämiselle ei ole edellytyksiä mm. sen toimialoihin kohdistuvan talousvaikutuksen, erilaisten poistoperusteiden ja maan arvottamisen vuoksi. Ylläpitovuokran erien yhtenäistämistyötä jatketaan Kuntaliiton mallin mukaisesti, jolloin päästään vertaamaan esim. huollon, kunnossapidon ja siivouksen kustannuksia. Korjausvelan laskentatyö siirtyy vuoden 2018 työohjelmaan. SEUTUYHTEISTYÖN MUUT TAVOITTEET 2017 Seutuyhteistyön yleinen kehittäminen Painopisteenä on seutustrategian jalkauttaminen kunnissa. Työskentelyä tuetaan viestintäsuunnitelmalla ja aktiivisilla viestintätoimilla. Asian toteutumista seurataan vuoden aikana. Seutustrategian viestintää on kohdistettu kaikille jäsenkuntien valtuutetuille. Jalkauttamista tehostettiin 4.9. pidetyllä seutuhallituksen ja jäsenkuntien kunnanhallitusten yhteisellä perehdytys/työpajasessiolla, jossa työstettiin painospisteitä alkaneelle toteutuskaudelle Lisäksi edistetään kuntien ja maakuntien toimivaa työnjakoa ja hyvien käytäntöjen jakamista osallistumalla maakuntauudistuksen teemaryhmien työskentelyyn. Osallistutaan myös korkeakouluyhteistyönä toteutettavaan KAITSE-hankkeeseen, jossa kehitetään kaupunkikehityksen prosesseja maakuntauudistuksessa. Seutuyksikön asiantuntijat ovat omalta osaltaan osallistuneet teemaryhmien työskentelyyn. Teemaryhmien loppuraportit valmistuivat kesäkuussa. KAITSE-hanke on edennyt työsuunnitelman mukaisesti. Kattava työpaja pidettiin Uuden seutuhallituksen sekä työryhmien ja muiden kokoonpanojen perehdytykseen laaditaan ohjelma, jota toteutetaan koko vuoden Kunnallishallituksille järjestetään yksi yhteinen seutuperehdytystilaisuus. Kunnille tarjotaan valtuustojen ja muiden toimielinten perehdyttämistukea materiaalipaketin ja päättäjäinfojen muodossa. Lisäksi järjestetään Seutufoorumi ja Seutupäivä. Seutuhallitukselle pidettiin koko päivän kestänyt perehdytys kokouksen yhteydessä. Kunnanhallitusten perehdytys pidettiin 4.9. Seutufoorumia järjestetään yhteistyössä Kuntaliiton kanssa. Seutupäivä pidettiin Suomi 100 -teemaan sopien Vesilahdella.

6 Hypa/Infra-työryhmien yhteinen kehittämispäivä oli Masto- ja LJ-työryhmän kehittämispäivä on Henkilöstön osaamista kehitetään tukemaan uuden strategian toimeenpanoa. Painopisteinä ovat: digitalisaatio, edunvalvontaosaaminen ja viestintä. Henkilökunnan some-osaamista lisäävä koulutus on päätetty järjestää marraskuussa. Viestinnän periaatteet ovat uudistuksessa, jonka jälkeen ne ohjaavat kuntayhtymän henkilökuntaa viestintätehtävissä. Tietohallinnon yhteistyö Kaupunkiseudun kunnilla on sopimus tietohallintoyhteistyöstä, jota johtaa Tampereen kaupunki. Käytännön työstä vastaa seudullinen johtoryhmä. Vuonna 2017 jatketaan 2016 solmittujen uusien toimittajasopimusten mukaisten palvelujen käyttöönottoa ja kehittämistoimia. Perustietotekniikan palvelut (Tieto Oyj) saatiin otetuksi käyttöön kesäkuussa 2017, kommunikaatiopalvelujen (DNA Oy) käyttöönotto on aloitettu kehyskunnissa, joka on kesken. Käyttöönottoa ei vielä Tampereella aloitettu. Uuden sopimuksen mukaiset datapalvelut (Telia) otettiin käyttöön jo viime vuonna. Maakuntauudistuksen osalta tietohallinto pyrkii mukauttamaan toimintaansa sote -uudistuksen tarpeisiin ja edistämään uudistuksen valmistelussa ICT osuuden toteuttamista. Seudullinen ICTstrategian päivitys on käynnissä ja sen painopisteet tulevat ohjaamaan kehittämistyön suuntaa. Seudullinen ICT-strategia käsitellään seutuhallituksessa. Seudullinen ICT kehittämissuunnitelma valmistui helmikuussa Tietohallintoyhteistyötä on painotettu kehittämissuunnitelmassa edellytettyyn toimiala-palveluiden kehittämisen suuntaan. Tietohallinnon resursseja on käytetty maakuntauudistuksen sote:n valmisteluissa ICT:n osalta. Lisäksi digitalisaation hyödyntämisen edistäminen ja sähköisten palveluiden etenemisen vauhdittaminen on keskeisesti mukana kaikessa kehittämisessä. Toiminnasta raportoidaan vuosittain kuntajohtajakokoukselle ja seutuhallitukselle. Digitaalisten palvelujen kehittämisprojekteja on seudulla käynnissä lukuisia ja näistä laajin kokonaisuus on Tampereen kaupungin digiohjelma. Joukkoliikenteen yhteistyö Joukkoliikenteen operatiivisista tehtävistä vastaa Tampereen kaupungin seudullinen joukkoliikenneyksikkö ja -lautakunta. Kaupunkiseudulla siirryttiin alkaen yhtenäiseen lippu- ja tariffijärjestelmään ja koko seudun joukkoliikenne siirtyi joukkoliikennelautakunnan järjestämisvastuulle. Vuonna 2011 toteutettu koko kaupunkiseudun kattava joukkoliikenteen palvelutasomäärittely uusitaan vuosina Esitys laaditaan istuvan joukkoliikennelautakunnan toimiaikana, ja uusi lautakunta päättää siitä syksyllä Palvelutaso määritellään nelivuotiskaudeksi Joukkoliikenteen seudullisesta yhteistoiminnasta raportoidaan vuosittain kuntajohtajakokoukselle ja seutuhallitukselle.

7 Kaupunkiseudulla siirryttiin alkaen yhtenäiseen, vyöhykkeisiin perustuvaan lippu- ja tariffijärjestelmään. Joukkoliikenteen matkustajamäärät kasvoivat vyöhykejärjestelmän ensimmäisenä toimintavuonna noin 9 %. Vuonna 2011 laaditun koko kaupunkiseudun kattavan joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn uusiminen on käynnissä. Joukkoliikennelautakunta hyväksyi keväällä 2017 esityksen uudesta palvelutasomäärittelystä ja lähetti sen kuntiin lausunnoille. Kesällä aloittaneet kuntien uudet toimielimet hyväksyvät esityksen omalta osaltaan alkusyksyn aikana ja joukkoliikennelautakunta päättää koko kaupunkiseudun palvelutasomäärittelystä loppu vuonna Elinkeinojen kehittämisen yhteistyö Seudullisen elinkeinopolitiikan toteutuksesta vastaa Tredea Oy Luova uho -elinkeino-ohjelman pohjalta. Yhtiön keskittyy investointien ja osaajien hankintaan, kilpailukykyisen liiketoimintaympäristön ja alueellisten liiketoimintaekosysteemien kehittämiseen kolmella toimialalla: uudistuvassa teollisuudessa, älykkään kaupunkiseudun ratkaisuissa sekä tapahtuma-, kävijä- ja elämystaloudessa. Tredea hankkii kansainvälisiä ja kotimaista investointeja aktiivisella markkinointi- ja myyntityöllä sekä edistää lentoyhteyksien kehittämistä. Yhtiö kehittää yritys- ja innovaatiopalveluita mm. yrityspalvelusetelin avulla. Rahoitusvälineinä kuntien rahoituksen lisäksi ovat mm. kaupunkiseudun strategiset ohjelmat; Avoin Tampere, 6Aika ja Kasvusopimus sekä EU-rahoitus. Matkailun markkinointi sekä tapahtumien ja kongressien hankinta on koottu Tredea Oy:n omistamaan Visit Tampere Oy tytäryhtiöön. Tredean toiminnasta raportoidaan vuosittain kuntajohtajakokoukselle ja seutuhallitukselle. Seudullisen elinkeino-ohjelman Luova Uho toteuttamisesta raportoidaan osakaskunnille kolme kertaa vuodessa. Lisäksi kaupunkiseudun elinkeinojen kehitystä seurataan seudullisten indikaattoreiden avulla. Yhtiö on ottanut käyttöön elokuussa 2017 aputoiminimet Business Tampere ja Business Tampere Region, joita käytetään kaupunkiseudun elinkeinomarkkinoinnissa ja investointien edistämisessä. Uudistukseen liittyy myös www-sivustouudistus Sivuille kootaan kattavasti yritysten ja muiden elinkeinotoimijoiden tuottamaa palvelusisältöä. Uusia yrityksiä on saatu TKI-toiminnan piiriin innovaatiosetelin avulla. Pilotin aikana on jaettu 162 seteliä, joiden yhteisarvo on Käyttäjäkokemukset ovat erittäin positiivisia. Jatkorahoituksesta neuvotellaan. Painopistealueina ovat älykäs kaupunki, uudistuva teollisuus ja hyvinvointi. Tapahtuma-, kävijä- ja elämystalouden osalta kehitystoiminnan painopisteenä on media- ja AVtuotannon ja toimintaympäristön kehittäminen. Työnsä on aloittanut uusi liiketoiminnan kehitysjohtaja. Uudistuvan teollisuuden alueella on järjestetty mm. useita hackathon-tilaisuuksia yritysvetoisesti. Älykkään kaupunkiseudun ratkaisujen osalta Smart Tampere -ohjelmaa seutukunnallistetaan esittelemällä mahdollisia ratkaisuja kaupunkiseudun kuntakeskusten kehittämisprojekteihin.

8 MAL-VERKOSTON TOTEUMA KEHITTÄMISKOKONAISUUKSITTAIN MAL-verkoston toiminta on edennyt raportointikaudella pääsääntöisesti toiminta- ja taloussuunnitelman sekä kehittämiskokonaisuuksien teemallisten tavoitteiden mukaisesti. MAL-verkoston ohjausryhmä kokoontui raportointijaksolla 4 kertaa. Kuopion seutu liittyi mukaan verkostoon. 1. Verkostotoiminta Toteutettiin asemanseutujen kehittämistavoitteiseen liittyvä Asemanseutujen kehittämiskonseptit Tanskassa selvitys ja julkistettiin se yhteistyöverkoston avulla toteutetussa Asemanseudut 2017 seminaarissa Valmisteltiin ja käynnistettiin Liikenneviraston ja MAL-verkoston yhteinen Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin -hanke. Hanketoteuttajaksi valittiin kilpailutuksen kautta Sito Oy. Kumppanuuksia toteutettiin lisäksi SYKEn toteuttaman, valtionhallinnon ja osallistujakaupunkien UZ3- hankkeen toteutuksessa ja tulosten levityksessä, Seinäjoen asemanseudun kehittämishankkeen RESPA- kaupunkien erityisalueiden uusi yrityskehitysmalli -hankkeen ohjausryhmässä sekä Kaupunkiagenda EU:lle ja Kestävän kaupunkiliikkumisen yhteistyöaloitteen verkostoyhteistyön piirissä. Verkostotoiminta toteutetaan jäsenmaksuilla. 2. BEMINE yhteiskehittelyhanke BEMINE: MALPE koordinaatiosta integroivaan visiointiin yhteiskehittelyhanke on strategisen tutkimuksen neuvoston Kaupungistuva yhteiskunta ohjelman yhteiskunnallista hyötyä tuottava tutkimusja yhteiskehittelyhanke joka tuo uusia näkökulmia ja ratkaisuja strategiseen kaupunkisuunnitteluun sekä malpe-toimintojen integrointiin. Sidosryhmäyhteistyö konsortion ja yhteistyökumppaneiden kanssa on edennyt suunnitellusti. Ajanjaksolla on järjestetty yksi yhteiskehittämisfoorumia sekä pienempiä keskusteluja. Hankkeen piirissä on työstetty nk. Vaikuttavuustarinat: strategisempaan yhteistyöhön, strategisempaan hallintaan ja strategisempaan tietopohjaan sekä uusia kaupungistumisdiagrammeja. 3. Tulevaisuuden kaupunkiseudut teemaverkosto (AIKO) MAL-verkoston koordinoiman Alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) -instrumentin Tulevaisuuden kaupunkiseudut - kokonaisuudessa toteutettiin hankkeita ja yhteistyöverkostojen käynnistämiseen tähtääviä toimenpiteitä kaikissa talopaketeissa: Asemanseutujen kehittäminen, tulevaisuuden monipuolinen asuntotuotanto, liikennejärjestelyine digiloikka sekä joustava maankäytön suunnittelu. Toteutettuja ja julkistettuja hankkeita raportointikaudella: - Asemanseutujen kansallinen yhteistyöalusta ja portaali - Asemanseutujen kehittämisverkoston ekskursio Tanskaan ja Ruotsin Malmön alueelle. - MAL-GIS Paikkatietopohjainen asumiskatsausmalli (pilottina Jyväskylän seudun asumiskatsaus). - Uudet pysäköintiratkaisut osana älykästä liikennejärjestelmää -selvitys. - Kestävän liikkumisen asema kuntien poliittisessa päätöksenteossa KELIPO- selvitys. - Bio- ja kiertotalouden maankäyttöulottuvuudet kasvavilla kaupunkiseuduilla. - Digitalisaation mahdollisuudet alue- ja rakennussuunnittelussa 3DYKS. Verkoston merkittävimmät tapahtumat ja seminaarit ajanjaksolla - BEMINE yhteiskehittämisfoorumi II: Musiikkitalossa - Asemanseudut Viisaat ja vähähiiliset kaupunkielämän ytimet VR:n auditoriossa. - Tulevaisuuden kaupunkiseudut: Päättyneiden ja uusien hankkeiden tulosseminaari Tampereella.

9 TULOSLASKELMA JA TILINPÄÄTÖSENNUSTE Ennuste TA TOT TOT % SEUTUYKSIKKÖ ta/12 kk Myyntitulot/kunnat , ,00 100, ,00 Muut tuet ja avust. 0,00 0,00 0,0 0,00 Tulot yht , ,00 100, ,00 Palkat ja palkkiot , ,65 89, ,00 Sivukulut , ,79 90, ,00 Palvelujen ostot , ,59 67, ,00 Vuokrat , ,82 69, ,00 Tarv., yms , ,98 195, ,00 Kaluston hankinta 4 000, ,54 121, ,00 Menot yht , ,37 80, ,00 MAL-verkosto ta/12 kk Myyntitulot/alueet , ,85 62, ,00 Muut tuet ja avust. 0,00 0,00 0,0 0,00 Tulot yht , ,85 62, ,00 Palkat ja palkkiot , ,63 105, ,00 Sivukulut , ,51 98, ,00 Palvelujen ostot , ,74 30, ,00 Vuokrat 7 600, ,22 130, ,00 Tarv., yms ,00 898,75 49, ,00 Kaluston hankinta 2 660,00 0,00 0,0 0,00 Menot yht , ,85 62, ,00 KY YHTEENSÄ ta/12 kk Myyntitulot , ,85 90, ,00 Muut tuet ja avust. 0,00 0,00 0,0 0,00 Tulot yht , ,85 90, ,00 Palkat ja palkkiot , ,28 92, ,00 Sivukulut , ,30 92, ,00 Palvelujen ostot , ,33 55, ,00 Vuokrat , ,04 78, ,00 Tarv., yms , ,73 163, ,00 Kaluston hankinta 6 670, ,54 72, ,00 Menot yht , ,22 76, ,00 +/- toimintakate 0, , ,00 muut rahoituskulut 0,00-210,27-210,27 +ylijäämä/-alijäämä 0, , ,27 Kuntayhtymän tuloslaskelma on toteutumassa vuoden loppuun mennessä ylijäämäisenä, joka kertyy kokonaisuudessaan seutuyksikön tehtäväkokonaisuudesta. Vuoden aikana tapahtuneista henkilöstövaihdoksista johtuen hankkeita ei ole toteutunut alkuvuoden aikana vaan käynnistymiset ovat siirtyneet syksyyn 2017 ja hankkeet valmistuvat vuoden 2018 puolella.

TYÖOHJELMA, infra 2017-

TYÖOHJELMA, infra 2017- TYÖOHJELMA, infra 2017- PÄÄTTÄJÄ- JA SIDOSRYHMÄKYSELY KUNNALLISHALLITUSTEN TYÖPAJA ASIANTUNTIJATYÖPAJA TYÖRYHMÄT INFRATYÖRYHMÄN KEHITTÄMISPÄIVÄ 29.9. infra 24.11. Seutuhallituksen pj. Anna-Kaisa Ikonen:

Lisätiedot

Seutuhallituksen kokous Seutusihteeri Pohjonen Vuoden 2016 toiminnan toteutuminen

Seutuhallituksen kokous Seutusihteeri Pohjonen Vuoden 2016 toiminnan toteutuminen 71 TALOUSARVIORAAMI VUODELLE 2017, EHDOTUS Seutusihteeri Pohjonen 28.4.2016 Seutuyhteistyön vuosisuunnittelua ohjaavat seutustrategia, rakennesuunnitelma 2040 ja MAL3-sopimus. Vuonna 2010 hyväksytty seutustrategia

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Toteutuksen luonnostelua. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Toteutuksen luonnostelua. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Toteutuksen luonnostelua Seutuhallitus 14.12.2016 9.12.2016 Saatesanat Tampereen kaupunkiseudun valtuustot (ovat hyväksyneet) Tulevaisuuden kaupunkiseutu strategian

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Yhtymäkokous kokouskutsu 4/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Yhtymäkokous kokouskutsu 4/ TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Yhtymäkokous kokouskutsu 4/2017 21.12.2017 Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän yhtymäkokous pidetään torstaina 21.12.2017 klo 9.00 alkaen, Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus Seutuhallitus Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet Lisää kilpailukykyä Kasvulle

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia. Kaupunkiseudun tonttipäivä

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia. Kaupunkiseudun tonttipäivä Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Kaupunkiseudun tonttipäivä 27.4.2017 Seutuyhteistyö Seutuyhteistyö on kuntien päätöksiin perustuvaa yhteistyötä alueen kehittämiseksi Valtuustot ovat hyväksyneet

Lisätiedot

Seutuyhteistyön abc Pirkkalan valtuusto

Seutuyhteistyön abc Pirkkalan valtuusto Seutuyhteistyön abc Pirkkalan valtuusto 26.8.2017 NYT 380 000 as TULEVAISUUDESSA 480 000 Tampere, 228 173 Nokia, 33 206 Ylöjärvi, 32 806 Väestö 31.12.2016 Kangasala, 31 177 Lempäälä, 22 747 Pirkkala, 19

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Luonnos lausuntoja varten Seutuhallitus 26.10.2016 Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen

Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen Seudullinen ilmastostrategia hyväksytty kunnissa 2010 seutu Suomen kärkitasoa päästöjen vähentämisessä vähennys vuosina 1990 2030

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ Tarkastuslautakunta pöytäkirja 4/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ Tarkastuslautakunta pöytäkirja 4/ TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ Tarkastuslautakunta pöytäkirja 4/2017 Aika: klo 8.028.55 Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, kokoushuone Tammer, Kelloportinkatu 1 B Päätöksentekijät: Jäsen:

Lisätiedot

Seutuyhteistyön salaisuus Tampereenseudulla. Kuntamarkkinat Seutujohtaja Päivi Nurminen

Seutuyhteistyön salaisuus Tampereenseudulla. Kuntamarkkinat Seutujohtaja Päivi Nurminen Seutuyhteistyön salaisuus Tampereenseudulla Kuntamarkkinat 11.9.2019 Seutujohtaja Päivi Nurminen 380 000 Tampereen kaupunkiseudun yhteistyö on parasta A-luokkaa Tampere Kangasala Lempäälä Nokia Orivesi

Lisätiedot

Talousarvio 2017 Taloussuunnitelma

Talousarvio 2017 Taloussuunnitelma 1 Talousarvio 2017 Taloussuunnitelma 2017 2019 Kuntajohtajakokous 18.11.2016 Seutuhallitus 30.11.2016 Yhtymäkokous 14.12.2016 SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT... 3 Yhteistyön strategiaperusta... 3 Seutustrategian

Lisätiedot

MAL-verkoston vuosikello 2/2017 Talouden toteuma ohjausryhmä VM, Tienhaara

MAL-verkoston vuosikello 2/2017 Talouden toteuma ohjausryhmä VM, Tienhaara MAL-verkoston vuosikello 2/2017 Talouden toteuma 1.1.-31.7.17 22.8.2017 ohjausryhmä VM, Tienhaara Tero Piippo Kati-Jasmin Kosonen MAL-verkoston koordinaatio 2017 Ohryt ja valtion työryhmät Verkoston yhteiset

Lisätiedot

Seutustrategia-asiakirjan valmistelu, alustavia tulkintoja sh:n keskustelun 28.9 pohjaksi

Seutustrategia-asiakirjan valmistelu, alustavia tulkintoja sh:n keskustelun 28.9 pohjaksi Seutustrategia-asiakirjan valmistelu, alustavia tulkintoja sh:n keskustelun 28.9 pohjaksi 21.9.2016 21.9.2016 Strategiaprosessi Seutuyhteistyön strategiset ohjausvälineet, Sh.25.5 Strategia +10 v Kasvulle

Lisätiedot

MAL-GIS: PAIKKATIETOPOHJAINEN ASUMISKATSAUSMALLI HANKKEEN TYÖPAJA

MAL-GIS: PAIKKATIETOPOHJAINEN ASUMISKATSAUSMALLI HANKKEEN TYÖPAJA MAL-GIS: PAIKKATIETOPOHJAINEN ASUMISKATSAUSMALLI HANKKEEN TYÖPAJA 10.1.2017 Rambollin toimisto Pakkahuoneenaukio 2, Tampere Tero Piippo, MAL-verkoston projektipäällikkö MAL-VERKOSTON RAHOITTAJAT JA JÄSENSEUDUT

Lisätiedot

KUNTAYHTYMÄN TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2018

KUNTAYHTYMÄN TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2018 KUNTAYHTYMÄN TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2018 Jäsenkunnat hyväksyivät keväällä 2017 Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategian ja sen toteutusohjelman, jotka ohjaavat tavoitteiden asettamista vuodelle 2018.

Lisätiedot

HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8.

HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8. HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8.2018 Tero Piippo HYVINVOINNIN SEURAAVA ERÄ - Ihanteet, visio ja

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu

Tulevaisuuden kaupunkiseutu Tulevaisuuden kaupunkiseutu Hyvinvointiympäristön kehittämisohjelma 2017-2020 Siilovapaa, monialainen kehittämisohjelma. Uusi MAL Hyvinvoiva kuntalainen + hyvinvointia rakentava elinympäristö = elinvoima

Lisätiedot

TOIMINTA JA TALOUS 1.1.-31.8.2014

TOIMINTA JA TALOUS 1.1.-31.8.2014 TOIMINTA JA TALOUS 1.1.-31.8.2014 Seutuyhteistyön yleinen kehittäminen on toteutumassa tyydyttävästi. (yht. 2 kpl) Maankäytön ja asumisen yhteistyö toteutuu vuodenloppuun mennessä hyvin. (yht. 5 kpl) Liikennejärjestelmäyhteistyössä

Lisätiedot

MAL-verkosto, katsaus

MAL-verkosto, katsaus MAL-verkosto, katsaus 14.2.2012 Maksatuksen hakeminen ajalta 1.7.-31.12.2011 Haettava summa ajanjaksolta yhteensä 128 293 euroa. Kustannukset koko vuonna yhteensä 216 035 euroa, mikä on n. 60 000 euroa

Lisätiedot

Seutuyhteistyön strategia, toimintamalli ja tuloksellisuus. Kunnanhallitusten seminaari Seutujohtaja Päivi Nurminen

Seutuyhteistyön strategia, toimintamalli ja tuloksellisuus. Kunnanhallitusten seminaari Seutujohtaja Päivi Nurminen Seutuyhteistyön strategia, toimintamalli ja tuloksellisuus Kunnanhallitusten seminaari 4.9.2017 Seutujohtaja Päivi Nurminen ALUE NYT 380 000 as TULEVAISUUDESSA 480 000 Tampere, 228 173 Nokia, 33 206 Ylöjärvi,

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen rooli kunta- ja maakuntauudistuksessa

Kaupunkiseutujen rooli kunta- ja maakuntauudistuksessa Kaupunkiseutujen rooli kunta- ja maakuntauudistuksessa Keskustelutilaisuus 4.11.2014, Ympäristöministeriö Päivi Nurminen, seutujohtaja, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Kaupunkiseutu 2015 Kaupunkiseutu

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN KAUPUNKISEUDUT KEHITTÄMISHANKKEIDEN 2. TULOSTYÖPAJA Hotelli Arthur Helsinki Tero Piippo MAL-verkoston projektipäällikkö

TULEVAISUUDEN KAUPUNKISEUDUT KEHITTÄMISHANKKEIDEN 2. TULOSTYÖPAJA Hotelli Arthur Helsinki Tero Piippo MAL-verkoston projektipäällikkö TULEVAISUUDEN KAUPUNKISEUDUT KEHITTÄMISHANKKEIDEN 2. TULOSTYÖPAJA Hotelli Arthur 31.10.2018 Helsinki Tero Piippo MAL-verkoston projektipäällikkö MAL-VERKOSTON HAKEMUS 2016-2018 TULEVAISUUDEN KAUPUNKISEUDUT

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS

TILINPÄÄTÖS 1 TILINPÄÄTÖS 1.1. 31.12.2017 TOIMINTAKERTOMUS TULOSLASKELMA JA TASE LIITETIEDOT Kuntajohtajakokous 9.2.2018 Seutuhallitus 7.3.2018 Yhtymäkokous 6.6.2018 2 UUDISTUMISEN VUOSI... 3 1. TOIMINTAKERTOMUS...

Lisätiedot

Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys

Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys Varhaiskasvatuksen ryhmä 11.12.2017 Hyvinvointipalvelujen työryhmä 14.12.2017 ja 8.2.2018 Kuntajohtajakokous 23.2.2018 Seudullisen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 20/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 20/ Aika: 2.12.2016 klo 8.15-10.15 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone Tammerkoski, Kelloportinkatu 1 b Osallistujat Yli-Rajala Juha konsernijohtaja Tampere, pj. Auvinen Oskari kunnanjohtaja Kangasala

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

Seutuvaraamo-projektin tiivistelmä. Tampereen kaupunkiseudun digikokeilu

Seutuvaraamo-projektin tiivistelmä. Tampereen kaupunkiseudun digikokeilu Seutuvaraamo-projektin tiivistelmä Tampereen kaupunkiseudun digikokeilu Projektin suunnittelun aloitus Kesällä 2017 toteutetussa sivistystoimialan ja hyvinvointipalvelujen digitalisaatioselvityksessä nousi

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU ILMASTOVERKOSTON KUNTAEDUSTAJAT MUISTIO 7/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU ILMASTOVERKOSTON KUNTAEDUSTAJAT MUISTIO 7/ Aika: Keskiviikko 23.11.2016 klo 13:00-14:25 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, kokouskeskus Pellava, kokoustila Liekki, Kelloportinkatu 1 B, Tampere Osallistujat: Anttonen Kaisu ympäristöjohtaja Tampere,

Lisätiedot

KAUPUNKISEUDUN TOIMINTA JA TALOUS

KAUPUNKISEUDUN TOIMINTA JA TALOUS KAUPUNKISEUDUN TOIMINTA JA TALOUS 1.1.-31.8.2016 Seutuyhteistyön yleinen kehittäminen on toteutumassa hyvin. (yht. 2 kpl) Maankäytön ja asumisen yhteistyö on toteutumassa hyvin. (yht. 5 kpl) Liikennejärjestelmäyhteistyö

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 5/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 5/ Ennen liikennejärjestelmätyöryhmän kokousta on seuturyöryhmien yhteinen seutustrategiatyöpaja klo 8:30 alkaen. Tilaisuuksien välissä tarjotaan lounas n. klo 12:15. Aika: torstai 25.8.2016 noin klo 12:45

Lisätiedot

Kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus (MAL3) Lähetekeskustelu Sh ja Kjk 27.5.2015, työpajan yhteenveto

Kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus (MAL3) Lähetekeskustelu Sh ja Kjk 27.5.2015, työpajan yhteenveto Kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus (MAL3) Lähetekeskustelu Sh ja Kjk 27.5.2015, työpajan yhteenveto Työpajan 27.5 teemat 1. Sopimusmenettelyn tavoitteet 2. Sopimuksen teemat ja

Lisätiedot

Seutuhallitus vastaa kuntayhtymän viestinnästä ja tiedottamisesta. Seutuhallitus hyväksyy viestintäperiaatteet.

Seutuhallitus vastaa kuntayhtymän viestinnästä ja tiedottamisesta. Seutuhallitus hyväksyy viestintäperiaatteet. Viestintäperiaatteet 1. Viestinnän tavoitteet 2. Seutuviestinnän kokonaisuus 3. Perusviestit 4. Viestinnän vastuut ja roolit 5. Kohderyhmät 6. Tapa puhua 7. Viestinnän kanavat 8. Häiriötilanteen viestintä

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Väliraportista saadut lausunnot Jatkosuunnittelu Masto+ LJ -työryhmä 27.3.2014 TYÖ- SUUNNI- TELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LUONNOS EHDOTUS Väliraportista saadut lausunnot JATKOSUUNNITTELU

Lisätiedot

MAL-verkoston toimintasuunnitelma 2013

MAL-verkoston toimintasuunnitelma 2013 MAL-verkoston toimintasuunnitelma 2013 Seminaarit ja työpajat Seminaarit ja työpajat toteutetaan niin, että ne tukevat kansallisia ja seudullisia politiikka- ja suunnitteluprosesseja. Ohjausryhmän kokouksessa

Lisätiedot

SEUTUYHTEISTYÖ Seutuhallitus

SEUTUYHTEISTYÖ Seutuhallitus SEUTUYHTEISTYÖ 2013-2017 Seutuhallitus 3.5.2017 SEUTUHALLITUKSEN KESKEISET TEEMAT 2013-2017 TOIMINTAJAKSO 2013-2014 Rakennesuunnitelma 2040, MAL2-aiesopimus, maakuntakaava, lähijunaliikenne, asuntopolitiikka

Lisätiedot

Päättäjien strategiaviestit työryhmille Pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Asiantuntijoiden seutustrategiatyöpaja

Päättäjien strategiaviestit työryhmille Pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Asiantuntijoiden seutustrategiatyöpaja Päättäjien strategiaviestit työryhmille Pormestari Anna-Kaisa Ikonen Asiantuntijoiden seutustrategiatyöpaja 25.8.2016 Toimintaympäristömme muuttuu Tampereen kaupunkiseutu on kasvanut 10 vuoden aikana 40

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Toteutusohjelman ehdotus. Kuntajohtajat

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Toteutusohjelman ehdotus. Kuntajohtajat Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Toteutusohjelman ehdotus Kuntajohtajat 15.2.2017 Lähetesanat Tampereen kaupunkiseudun valtuustot ovat hyväksyneet Tulevaisuuden kaupunkiseutu strategian seutuyhteistyön

Lisätiedot

Palveluasumisen teemapäivä 20.11.2014 klo 11.30-16.00

Palveluasumisen teemapäivä 20.11.2014 klo 11.30-16.00 Palveluasumisen teemapäivä 20.11.2014 klo 11.30-16.00 Olvi Oluthalli, Luuniemenkatu 4, Iisalmi Tero Piippo projektipäällikkö MAL-verkosto Valtakunnan laajuinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sekä palvelujen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ Tarkastuslautakunta pöytäkirja 2/ Aika: klo

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ Tarkastuslautakunta pöytäkirja 2/ Aika: klo Aika: 15.11.2016 klo 9.08-9.50 Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, kokoushuone Pauhu, Kelloportinkatu 1 b Päätöksentekijät: Jäsen: Ollila Heikki A., pj. Dündar-Järvinen Aila, vpj. Haarla-Kettunen

Lisätiedot

Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta. Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9.

Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta. Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9. Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9.2017 Johdanto Valtuustokausittain laadittu Joensuun (kaupunki)seudun

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Yhtymäkokous pöytäkirja 2/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Yhtymäkokous pöytäkirja 2/ TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Yhtymäkokous pöytäkirja 2/2016 14.12.2016 Aika: Keskiviikko 14.12.2016 klo 13.00 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone Koski, Kelloportinkatu 1 B Osallistujat Päätöksentekijät

Lisätiedot

MAL-sopimuksen seurannasta

MAL-sopimuksen seurannasta MAL-sopimuksen seurannasta MAL-aiesopimustyöpaja 11.9.2012 14.9.2012 Tampereen seudun MAL-sopimus Lähtökohtana Tampereen seudun hankekokonaisuuden 2030 toteuttaminen Tavoitteena tukea kaupunkiseudun elinvoimaisuuden,

Lisätiedot

MAL-verkoston painopisteet

MAL-verkoston painopisteet Resurssiviisas, kaupungistuva yhdyskunta MAL-verkoston painopisteet 2016-2018 Resurssiviisas, kaupungistuva yhdyskunta Elävät ja välityskykyiset asemanseudut Seudulliset yhteistyöprosessit, seutujen malpe-yhteistyö

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Toteutusohjelman luonnos, versio 2. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Toteutusohjelman luonnos, versio 2. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Toteutusohjelman luonnos, versio 2. Seutuhallitus 25.1.2017 18.1.2017 Lähetesanat Tampereen kaupunkiseudun valtuustot (ovat hyväksyneet) Tulevaisuuden kaupunkiseutu

Lisätiedot

Kaupunkiseudun MAL3-sopimuksen valmistelutilanne. Seutufoorumi 3.11.2015 Päivi Nurminen

Kaupunkiseudun MAL3-sopimuksen valmistelutilanne. Seutufoorumi 3.11.2015 Päivi Nurminen Kaupunkiseudun MAL3-sopimuksen valmistelutilanne Seutufoorumi 3.11.2015 Päivi Nurminen Esitykseni Sopimusmenettelyn lähtökohdat Kaupunkiseudun tavoitteet MAL3-kierrokselle Tavoitteista toimenpiteisiin

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Yhtymäkokous kokouskutsu 2/2018

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Yhtymäkokous kokouskutsu 2/2018 Yhtymäkokous kokouskutsu 2/2018 Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän yhtymäkokous pidetään 20.12.2018 klo 13.00 alkaen, Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone Roine, Kelloportinkatu 1 B Tampereella 28.11.2018

Lisätiedot

Kaupunkiseudun raideliikenneratkaisut osana MALsopimusmenettelyä. Pro Rautatie seminaari Seutujohtaja Päivi Nurminen

Kaupunkiseudun raideliikenneratkaisut osana MALsopimusmenettelyä. Pro Rautatie seminaari Seutujohtaja Päivi Nurminen Kaupunkiseudun raideliikenneratkaisut osana MALsopimusmenettelyä Pro Rautatie seminaari 29.11.2017 Seutujohtaja Päivi Nurminen NYT 380 000 as TULEVAISUUDESSA 480 000 Tampere, 228 173 Nokia, 33 206 Ylöjärvi,

Lisätiedot

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 Aluekeskusohjelman toteutus Aluekeskusohjelman kansallisesta koordinoinnista vastaa työ- ja elinkeinoministeriöministeriö

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun lähijunaliikenteen kehittämissuunnitelma. Tiedotus- ja keskustelutilaisuus 8.2.2011

Tampereen kaupunkiseudun lähijunaliikenteen kehittämissuunnitelma. Tiedotus- ja keskustelutilaisuus 8.2.2011 Tampereen kaupunkiseudun lähijunaliikenteen kehittämissuunnitelma Tiedotus- ja keskustelutilaisuus 8.2.2011 Tampereen kaupunkiseudun alue 8 kuntaa 355 749 asukasta Kasvu 1 % Kasvun kärki kehyksellä Väestö

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020

Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020 Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020 Sisällys 4 LAMKin visio 2020 6 Arvomme ovat ilo, oivallus ja arvostus 8 Teot, jotka ratkaisevat LAMKin ja lamkilaisten tulevaisuuden 9 Profiloituminen 12 Strategiset

Lisätiedot

KUUMA-seutu liikelaitos

KUUMA-seutu liikelaitos KUUMA-johtokunta 14.3.2018 12 Liite 12d KUUMA-seutu liikelaitos Toiminta- ja talouskertomus 2017 KUUMA-johtokunta 14.3.2018 7.3.2018 Antti Kuusela Toimintakertomus tiiviisti 1/3 KUUMA-seutu liikelaitoksen

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1/2016. Maakuntajohtajan katsaus 1 (6) MHS 4/2016 asia nro 63. Tuleva aluehallintouudistus

Osavuosikatsaus 1/2016. Maakuntajohtajan katsaus 1 (6) MHS 4/2016 asia nro 63. Tuleva aluehallintouudistus 1 (6) Osavuosikatsaus 1/2016 MHS 4/2016 asia nro 63 Maakuntajohtajan katsaus Tuleva aluehallintouudistus Pääministeri Sipilän hallitus on päättänyt toteuttaa vuoden 2019 alusta alkaen laajan SOTE- ja aluehallinnon

Lisätiedot

MAL - aiesopimusmenettely - valmisteluprosessit. Kaisa Mäkelä

MAL - aiesopimusmenettely - valmisteluprosessit. Kaisa Mäkelä MAL - aiesopimusmenettely - valmisteluprosessit Kaisa Mäkelä 11.9.2012 MAL aiesopimusmenettelyn lähtökohdat PARAS lainsäädäntö ja Valtioneuvoston selonteon kaupunkiseutulinjaukset (2009) Pilottiaiesopimukset

Lisätiedot

Kaavoituksen näkökulma. Hyvinvointiympäristön kehittäminen seututasoisessa suunnittelussa.

Kaavoituksen näkökulma. Hyvinvointiympäristön kehittäminen seututasoisessa suunnittelussa. Kaavoituksen näkökulma. Hyvinvointiympäristön kehittäminen seututasoisessa suunnittelussa. MAL4-sopimus Rakennesuunnitelman ja Asuntopoliittisen ohjelman päivitys Kaisu Kuusela, Tampereen kaupunkiseutu

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Seutuhallituksen työpaja 28.5.2014 TYÖ- SUUNNITELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LINJA- RATKAISU LUONNOS EHDOTUS Linjaratkaisu, sh. 23.4.2014 Linjaratkaisuehdotus perustuu tarkasteluun,

Lisätiedot

Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien verkoston kehittämissuunnitelma (KÄPY)

Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien verkoston kehittämissuunnitelma (KÄPY) Tekninen lautakunta 102 13.08.2015 Kunnanhallitus 205 24.08.2015 Kunnanvaltuusto 83 31.08.2015 Kunnanhallitus 254 19.10.2015 Maankäyttölautakunta 125 28.10.2015 Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien

Lisätiedot

Seudun kestävän rakenteen kehittymisen kannalta keskeinen infra

Seudun kestävän rakenteen kehittymisen kannalta keskeinen infra LIITE 1 Seudun kestävän rakenteen kehittymisen kannalta keskeinen infra 1. Raitiotien laajeneminen Tampereelta Pirkkalan, Ylöjärven ja Kangasalan suuntiin - Valtio osallistuu vuosina 2019-2020 tapahtuvaan

Lisätiedot

Talousarvio 2016 Taloussuunnitelma 2016 2018

Talousarvio 2016 Taloussuunnitelma 2016 2018 1 Talousarvio 2016 Taloussuunnitelma 2016 2018 Kuntajohtajakokous 6.11.2015 Seutuhallitus 25.11.2015 Yhtymäkokous 17.12.2015 SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT... 3 Yhteistyön strategiaperusta... 3 Seutustrategia

Lisätiedot

Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle

Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle Me teemme yhdessä uutta! Kuntastrategia valtuustokaudelle 2017-2021 Vuoden 2019 tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittely Indikaattoreiden lähtö- ja tavoitetasojen määrittely Riskienhallinta Kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Tampereen kestävä kaupunkiliikenne

Tampereen kestävä kaupunkiliikenne Tampereen kestävän liikkumisen ideointikeskustelu 20.11.2014 Tampereen kestävä kaupunkiliikenne 20.11.2014 Suunnittelupäällikkö Tampere kasvaa voimakkaasti liikennejärjestelmän kehittäminen on välttämätöntä

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS muistio 3/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS muistio 3/ Aika: 21.4.2017 klo 12-14 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone Valimo, Kelloportinkatu 1 B Osallistujat: Lehtinen Nina sivistysjohtaja Lempäälä, pj. klo 13.30 asti Pikka Pauliina sivistysjohtaja

Lisätiedot

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö työryhmä

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö työryhmä Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö työryhmä 6.11.2012 Liikennejärjestelmäsuunnitelman käynnistäminen 1. Aiempi LJ-suunnitteluhistoria 2. Perusteet/tarve suunnittelun käynnistämiselle MAL-aiesopimus

Lisätiedot

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys vuosille

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys vuosille Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 628/00.04.01/2019 87 Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys vuosille 2019-2020 Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA TAMPEREEN SEUDUN VESIHUOLLOSTA. Tekpan seutuseminaari 23.3.2011. Tj Pekka Pesonen Tampereen Vesi

AJANKOHTAISTA TAMPEREEN SEUDUN VESIHUOLLOSTA. Tekpan seutuseminaari 23.3.2011. Tj Pekka Pesonen Tampereen Vesi AJANKOHTAISTA TAMPEREEN SEUDUN VESIHUOLLOSTA Tekpan seutuseminaari 23.3.2011 Tj Pekka Pesonen Tampereen Vesi 1 KÄYNNISSÄ OLEVIA SEUDULLISIA HANKKEITA Sako ja umpikaivolietteiden keräystyön järjestäminen

Lisätiedot

MAL2-aiesopimuksen toteuttaminen ja seuranta. Seutujohtaja Päivi Nurminen

MAL2-aiesopimuksen toteuttaminen ja seuranta. Seutujohtaja Päivi Nurminen MAL2-aiesopimuksen toteuttaminen ja seuranta Seutujohtaja Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun alue 8 kuntaa 365 000 asukasta Tampereen kaupunkiseudun lähtökohdat Toinen sopimuskausi MAL1 sopimuksen

Lisätiedot

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2018 Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta 20.12.2017 Strateginen johtamisjärjestelmä TAMPEREEN STRATEGIA VISIO JA TAVOITELTAVAT TULOKSET

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU INFRAPALVELUT MUISTIO 3/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU INFRAPALVELUT MUISTIO 3/ Aika: Tiistai 16.5.2017 klo 13:00-15:00 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, Tampella/kokoushuone Valimo, Kelloportinkatu 1 B Tampere Osallistujat: Tietäväinen Milko rakennuttamisjohtaja Tampere, pj. Piiparinen

Lisätiedot

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue Kestävää liikkumista Pirkanmaalla Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue PIRKANMAAN ELY-KESKUKSEN STRATEGISET PAINOTUKSET 2012 2015 1. Hyvän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehitys

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Ilmastostrategian seuranta muistio 1/2011 13.6.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Ilmastostrategian seuranta muistio 1/2011 13.6.2011 Aika: maanantai 13.6.2011 klo 13:00, Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kokoushuone, Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Osallistujat Kutsutut Anttonen Kaisu ympäristöpäällikkö Tampere, pj. Välimäki Pauli hankkeen

Lisätiedot

MAL-verkoston tapahtumat ja talouden toteuma Vuosikello & talous

MAL-verkoston tapahtumat ja talouden toteuma Vuosikello & talous MAL-verkoston tapahtumat ja talouden toteuma Vuosikello & talous Tero Piippo Kati-Jasmin Kosonen MAL-verkoston koordinaatio 29.11.2016 Ohjausryhmä, Kuntatalo KANSALLISEN MAL-VERKOSTON TAVOITTEET 2017 Kaupunkiseudun

Lisätiedot

PYKÄLÄ II - Pyöräilyn ja kävelyn potentiaalin hyödyntäminen Suomessa

PYKÄLÄ II - Pyöräilyn ja kävelyn potentiaalin hyödyntäminen Suomessa Projektin työsuunnitelma PYKÄLÄ II - Pyöräilyn ja kävelyn potentiaalin hyödyntäminen Suomessa Kohti konkretiaa kaupunkiverkoston voimalla 1. Lähtökohta Tampereen teknillisen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskus

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 4/2011 11.5.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 4/2011 11.5.2011 Aika: 11.5.2011 klo 14.00 Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Osallistujat: Liikennejärjestelmätyöryhmä: Laaksonen Risto tilaajapäällikkö Tampere, pj.

Lisätiedot

Onnistumisia, oppeja ja kehittämistarpeita

Onnistumisia, oppeja ja kehittämistarpeita Onnistumisia, oppeja ja kehittämistarpeita TEM:n Alueelliset innovaatiot ja kokeilut -kehittämiskokonaisuus läpivalaisussa MAL-verkoston tulostyöpaja 31.10.2018 Työ- ja elinkeinoministeriö www.tem.fi 5.11.2018

Lisätiedot

HANKKEEN VÄLI- / LOPPURAPORTTI Alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO)

HANKKEEN VÄLI- / LOPPURAPORTTI Alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) HANKKEEN VÄLI- / LOPPURAPORTTI Alueelliset innovaatiot ja koklut (AIKO) Hankkeen nimi: TULEVAISUUDEN KAUPUNKISEUDUT - Elinvoimakunnat ja resurssiviisas yhdyskunta kaupungistuvassa Suomessa Hankkeen toteutusaika:

Lisätiedot

Maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) aiesopimus Seurantaryhmän 1. kokous , Helsinki

Maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) aiesopimus Seurantaryhmän 1. kokous , Helsinki Maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) aiesopimus 2011-2012 Seurantaryhmän 1. kokous 7.2.2012, Helsinki Tampereen kaupunkiseutu, 360 600 as., 8 kuntaa Tampere Kangasala Lempäälä Pirkkala Orivesi Nokia

Lisätiedot

MAL-verkoston painopisteet

MAL-verkoston painopisteet Resurssiviisas, kaupungistuva yhdyskunta MAL-verkoston painopisteet 2016-2018 Resurssiviisas, kaupungistuva yhdyskunta Elävät ja välityskykyiset asemanseudut Seudulliset yhteistyöprosessit, seutujen malpe-yhteistyö

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI / VALT.SEMINAARIT ,

KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI / VALT.SEMINAARIT , KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI 2017-2025 / VALT.SEMINAARIT 24.8.17, 5.9.17 MISSIO (MIKÄ ON KUNNAN TEHTÄVÄ? MIKSI OLEMME TÄÄLLÄ?) Kuntalaki 410/2015 Kuntalain mukaan kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja

Lisätiedot

Kestävä kaupunkiliikkuminen Helsingissä Tilannekatsaus 2017

Kestävä kaupunkiliikkuminen Helsingissä Tilannekatsaus 2017 Kestävä kaupunkiliikkuminen Helsingissä Tilannekatsaus 2017 Anna Pätynen ja Jari Rantsi (8.12.2017) Kestävän kaupunkiliikkumisen edistäminen on osa ratkaisua, jolla vähennetään liikenteestä aiheutuvia

Lisätiedot

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Kaupunginhallitus 26.6.2017 1 21.6.2017 Uusi strategia ja talousarvio 2018 Tampereen uutta strategiaa laaditaan parhaillaan. Strategia ulottuu vuoteen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle. Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2018 1 (5) 305 Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen ja koordinointi Helsingissä HEL 2018-004236 T 06 01 02 Päätös Käsittely päätti panna asian pöydälle. Pöydällepanoehdotus:

Lisätiedot

Suunittelujärjestelmän tulevaisuus kommenttipuheenvuoro kaupunkiseutujen roolista

Suunittelujärjestelmän tulevaisuus kommenttipuheenvuoro kaupunkiseutujen roolista Suunittelujärjestelmän tulevaisuus kommenttipuheenvuoro kaupunkiseutujen roolista Suomi kaupungistuu kaupungistuuko Suomi Kalasataman Kellohalli, Helsinki Anne Jarva Tulevaisuuden kuntaan kohdistuu monia

Lisätiedot

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Valtiovarainvaliokunta, liikennejaosto Jenni Eskola 19.10.2017 Esityksen sisältö 1. Joukkoliikennerahoituksen tilanne

Lisätiedot

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma 1 Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma Työohjelman esittely 3.8.2011 2 Suunnitelman tausta ja rooli Edellinen liikennejärjestelmäsuunnitelma valmistui vuonna 2004 Toimintaympäristön muutokset (mm.

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin

Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin Liikkumisen ohjauksen integrointi liikenne- ja ilmastostrategioihin Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö LIVE-tilaisuus 19.11.2013 LVM:n ilmastopoliittinen ohjelma ILPO (2009) Liikenne-

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 13/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 13/ Aika: 22.9.2017 klo 8.00-10.00 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone Valimo, Kelloportinkatu 1 B Osallistujat: Yli-Rajala Juha konsernijohtaja Tampere, pj. Auvinen Oskari kunnanjohtaja Kangasala

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 5/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 5/ Aika: 14.6.2017 klo 13-14.30 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone Valimo, Kelloportinkatu 1 B Osallistujat: Ennen kokousta klo 12.00 alkaen on mahdollisuus ruokailuun ravintola Rootelissa Tampereen

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunginvaltuuston talous ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2018

Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2018 Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2018 Joukkoliikennelaut akunt a 7.9.2017 Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2018 Sisällysluettelo Joukkoliikennelautakunnan talousarvioesitys

Lisätiedot

Ehdotus kestävän liikkumisen alatyöryhmän perustamiseksi ja Turun seudun liikennejärjestelmätyön organisoimiseksi. Mari Sinn Varsinais-Suomen liitto

Ehdotus kestävän liikkumisen alatyöryhmän perustamiseksi ja Turun seudun liikennejärjestelmätyön organisoimiseksi. Mari Sinn Varsinais-Suomen liitto Ehdotus kestävän liikkumisen n perustamiseksi ja Turun seudun liikennejärjestelmätyön organisoimiseksi Mari Sinn Varsinais-Suomen liitto Taustat ja tavoitteet Nykyisessä Turvallisen ja kestävän liikkumisen

Lisätiedot

projektipäällikkö Tero Piippo

projektipäällikkö Tero Piippo SEUDULLISEN ASUNTOPOLITIIKAN MAHDOLLISUUDET? Asuntopoliittinen seminaari kunnille, kaupunkiseuduille ja valtiolle ke 21.10.2015 Ympäristöministeriö, Pankkisali, Aleksanterinkatu 7, Helsinki projektipäällikkö

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOSTRATEGIAN SEURANTA

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOSTRATEGIAN SEURANTA TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ILMASTOSTRATEGIAN SEURANTA Pirkanmaan ilmastoseminaari 6.3.2014 Kaisu Anttonen Ympäristöjohtaja Tampereen kaupunki Strategian taustaa EUROOPAN TASOLLA osa EU: ilmasto- ja energiatavoitteita

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 6/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 6/ Aika: 13.4.2017 klo 8.00-10.15 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone Valimo, Kelloportinkatu 1 B Osallistujat Yli-Rajala Juha konsernijohtaja Tampere, pj. Auvinen Oskari kunnanjohtaja Kangasala

Lisätiedot

Rajaton seutu työpaja Synteesi- ja ohjelmointipaja

Rajaton seutu työpaja Synteesi- ja ohjelmointipaja Rajaton seutu työpaja 4 30.5.2018 Synteesi- ja ohjelmointipaja Pajassa 30.5. 10-10:45 1. Edellisessä työpajassa sovittua ja pajojen välissä esiin noussutta asiaa 2. Tiivistelmä analyyseistä sekä niistä

Lisätiedot

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 9/ Otsikko Sivu 143 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 251

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 9/ Otsikko Sivu 143 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 251 VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2018 248 Kunnanhallitus 13.08.2018 AIKA 13.8.2018 klo 18.45-19.49 PAIKKA Tekninen toimi, Kestintie 3 KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 143 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN

Lisätiedot

Vuoden 2012 toiminnan arviointi

Vuoden 2012 toiminnan arviointi Vuoden 2012 toiminnan arviointi Alatyöryhmien toiminnalliset tavoitteet Liikenneturvallisuus-alatyöryhmän erityistavoitteet Seudullisen liikenneturvallisuussuunnitelman laadinnan saattaminen loppuun ja

Lisätiedot

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen

Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Elinvoiman palvelualue 2017 Toiminnan strategiset painopisteet Johtaja Teppo Rantanen Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 15/ Aika: klo Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 15/ Aika: klo Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A Aika: 23.10.2015 klo 8.15-10.40 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A Osallistujat Yli-Rajala Juha 122-124 konsernijohtaja Tampere, pj. Auvinen Oskari kunnanjohtaja Kangasala Joensuu Jaakko kansliapäällikkö

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun näkemys liikenneverkkojen kehittämiseen

Tampereen kaupunkiseudun näkemys liikenneverkkojen kehittämiseen Tampereen kaupunkiseudun näkemys liikenneverkkojen kehittämiseen Parlamentaarinen liikenneverkon rahoitusta arvioiva työryhmä, LVM 5.10.2017 Seutujohtaja Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä

Lisätiedot

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Kuntien ICT-muutostukiohjelma Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Ossi Korhonen 11.12.2014 ICT-muutostukiprojekteissa nyt mukana yhteensä 135 kuntaa ICT-muutostuki

Lisätiedot