ELINTARVIKEKETJUN DIGITALISAATIO: 7 MAHDOLLISUUTTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ELINTARVIKEKETJUN DIGITALISAATIO: 7 MAHDOLLISUUTTA"

Transkriptio

1 ELINTARVIKEKETJUN DIGITALISAATIO: 7 MAHDOLLISUUTTA

2 Sisällys Sisällys 2 Lukijalle 3 Digitalisaatio elintarvikeketjussa 4 Seitsemän mahdollisuutta 6 1. Jäljitettävyys 7 2. Läpinäkyvyys 8 3. Ympäristöystävällisyys 9 4. Automaatio Ruoan brändäys Kylmäketjut Tuotantoeläinten hyvinvointi ja 14 viljan laatu Digitalisaation hyötyjä elintarviketeollisuudessa ja 15 ketjussa Elintarviketeollisuuden tulevaisuus 16 Haluatko lisätietoja? 17 Mtech Digital Solutions 18

3 Lukijalle Digitalisaatio on päivän sana, jota toitotetaan joka puolella. Suuri osa yritysten toiminnoista sisältää teknisiä osa-alueita, ja manuaalista työtä pyritään välttämään mahdollisimman pitkälle. Erilaiset järjestelmät ja ohjelmistot ovat keskeisessä osassa työntekoa ja haasteeksi nouseekin mm. tiedonsiirron automaatiot, tietoturvaan liittyvät asiat sekä osaaminen hyödyntää eri teknologioita. Elintarvikeketju ei muodosta poikkeusta, vaan digitalisaatio tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kasvattaa kilpailukykyä ketjun eri osissa. Tänä päivänä digitalisaation hyötyihin uskotaan ja investointeja uskalletaan tehdä. Tulevaisuudessa digitaaliset työkalut ja menetelmät varmasti lisääntyvät entisestään mahdollistaen mm. työn tehostamisen sekä uusien liiketoimintojen kehittämisen. Tämä opas on tiivis katsaus digitalisaatioon elintarvikeketjussa. Oppaasta löydät seitsemän eri mahdollisuutta, joilla kilpailukykyä sekä tehokkuutta on mahdollista ammentaa digitalisaation avulla. Toivomme oppaan antavan lisätietoa aiheesta ja jos sinulle herää kysymyksiä tai ajatuksia aiheesta, otathan yhteyttä! Antoisia lukuhetkiä toivotellen, Mtech 3

4 Digitalisaatio elintarvikeketjussa Digitalisaatio Digitalisaatio on trendisana, jolla esim. Wikipedian mukaan tarkoitetaan digitaalisten teknologioiden yleistymistä arkielämän toiminnoissa. Perinteisesti termi ymmärretään eri prosessien automatisointina ja laadullistamisena: esimerkiksi taloushallinnon automaatio sekä integraatiot eri järjestelmien välillä ovat digitalisaation ydintä. Digitalisaatiolla tarkoitetaan myös liiketoiminnan laajentamista uusiin toimiin sekä laitteiden internetin sensori- ja radioteknologiaa sekä niiden analysointia, tekoälyä ja virtuaalitodellisuutta. Digitalisaatio mahdollistaa myös kokonaan uusia liiketoimintamalleja, joista loistavina esimerkkeinä toimivat kuljetusten välityspalvelu Über ja sosiaalisen median Facebook. Yksiselitteistä määritelmää digitalisaatiolle ei siis ole aivan helppo sanoa, vaan se on laaja ja monipuolinen kokonaisuus, joka muuttaa toimintatapoja.

5 Elintarviketeollisuus ja elintarvikeketju Elintarviketeollisuus on yksi Suomen suurimmista teollisuuden aloista ja merkittävistä työllistäjistä. Se tuottaa elintarvikkeita sekä niiden raaka-aineita. Elintarvikeketju muodostuu viidestä eri alueesta: alkutuotannosta, jalostavasta teollisuudesta, kuljetuksesta ja logistiikasta, kaupasta sekä yksittäisestä kuluttajasta. Käytännössä se siis kuvaa ruoan liikettä pellolta lautaselle. Elintarvikeketjussa digitalisaatio mahdollistaa jokaisen eläin- tai kasviyksilön seurannan erikseen sekä niiden terveyden ja kasvun parantamisen koko niiden elinkaaren ja jalostusketjun ajan. Teknologia automatisoi jakelu- ja hallintakanavia sekä tuotantoprosesseja ja on varmasti tulevaisuudessa yhä keskeisemmässä osassa koko ruoantuotannon ketjua.

6 Digitalisaatio elintarvikeketjussa 7 mahdollisuutta Digitalisaation tehokas hyödyntäminen mahdollistaa elintarvikeketjussa mm. liikevaihdon kasvua ja kustannustehokkuutta. Se tarjoaa ruokaketjussa oleville yrityksille keinoja tehostaa toimintaa, parantaa myyntiä, vähentää hävikkiä, tuottaa vähemmän jätettä ja lisätä tuotteiden seurattavuutta. Lopputuloksena elintarvikeketjun tuotteiden loppukäyttäjät saavat sekä nykyistä parempia tuotteita että enemmän tietoa tuotteista ja niiden lähtökohdista.

7 1. Jäljitettävyys Digitalisaatio mahdollistaa entistä paremman tuotteiden jäljitettävyyden eli tiedon elintarvikeketjun kaikista osista. Tarkemmilla tiedoilla tuotantoprosessista elintarvikkeiden jalostusketju pystytään todentamaan maatilalta kaupan hyllylle tai jopa kuluttajalle saakka. Esimerkiksi kuluttajalle myytävän leikkelepaketin koko elintarvikeketju on mahdollista nähdä aina maatilalta lautaselle asti. Vain siten lopullisella tuotteen käyttäjällä on läpinäkyvää tietoa, mistä kyseinen leikkele on muodostunut ja mitä sen valmistamisen eteen on tehty. On esimerkiksi pystyttävä seuraamaan miltä tilalta tuote on lähtöisin, millaista rehua eläimelle on syötetty, millä jalostamolla ja miten lihaa ja viljaa on käsitelty, mitkä rekat ovat niitä kuljettaneet, kylmäketjun katkeamattomuustarkastelu ja niin edelleen. Tämä on pääosin jo arkipäivää, mutta digitalisaation avulla pystytään laajentamaan horisonttia muun muassa eläinten hyvinvoinnin tarkasteluun, kuluttajapakkausten seurantaan, hävikin minimoimiseen, ketjun ekologia-/tehokkuustarkasteluun ja kehittämiseen puhumattakaan ruoan brändäyksestä ja koko ketjun kehittämisestä tehokkaammaksi. Elintarvikeketjun läpinäkyvyys ja jäljitettävyys lisäävät kotimaisen ruoan arvostusta, kuluttajien luottamusta ja parantavat kotimaisen elintarviketuotannon kilpailukykyä. Kuluttajille suodaan myös mahdollisuus tehdä valintoja sen mukaan, millaisia asioita hän arvostaa.

8 2. Läpinäkyvyys Tiedon läpinäkyvyys kulkee käsi kädessä jäljitettävyyden kanssa. Kun esimerkiksi lihan kulku on jäljitettävissä jääkaapista takaisin navettaan, ja lopulta jopa pelloille, joilla rehu on kasvatettu, on samalla elintarvikeketju tehty läpinäkyväksi. Tämä lisää uskottavuutta ja luotettavuutta tuotteen tarjoajaa kohtaan. Läpinäkyvyys tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden saada hyvin yksityiskohtaista tietoa käytetyistä elintarvikkeista. Kuluttaja voi tehdä hyvin syvälle meneviä valintoja sen mukaan, millaisia asioita hän arvostaa elintarvikkeissa. Älypakkauksen avulla onkin mahdollista saada tietoa kaikista tuotteen elinkaaren ja jalostusketjun vaiheista.

9 3. Ympäristöystävällisyys Nykypäivänä ympäristöystävällisyyteen ja kestäviin valintoihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Elintarvikeketjun tiedonkeruulla ja analysoinnilla saadaan kerättyä tietoa koko jalostusketjusta, jolloin toimintaa on mahdollista ohjata entistä tehokkaampaan tuotantoon ja ympäristöystävällisyyteen. Esimerkiksi älykkäillä sensoreilla kerätään langattomasti tietoa mm. peltojen fosforipitoisuuksista, lämpötilasta, kosteudesta, kalkin määrästä yms. Lannoitteiden määrän optimointi helpottaa viljelijän työtä ja säästää kustannuksissa. Sensorit myös antavat keräämänsä datan pohjalta ennakoitavaa tietoa, kuten tulevan kastelutarpeen ajankohtaa. Ympäristöystävällisyyteen liittyy olennaisesti myös ruokahävikki, jolla tarkoitetaan syömäkelpoista ruokaa, jota kuitenkin päätyy jätteeksi. Viime aikoina hävikki ja sen vähentäminen on ollut runsaasti esillä aivan syystäkin, sillä Suomessa ruokahävikin määrä koko ruokaketjussa on noin 400 miljoonaa kiloa vuodessa. Kotitalouksien osuus hävikistä on noin 150 miljoonaa kiloa.

10 Onneksi digitalisaatiossa on erinomaisia keinoja hävikin vähentämiseen. Maailmalla on esimerkiksi useita yrityksiä, jotka tarjoavat pakettina tarkalleen oikean määrän raaka-aineita tietyn ruoka-annoksen valmistamiseksi kotona. Tällainen palvelu vaatii erittäin pitkälle vietyä digitalisointia ja yksityiskohtaisia tietoja ruoka-aineiden ravintoarvoista. On vain ajan kysymys, koska vastaavat palvelut tulevat Suomeen. Ruokaketjussa digitalisaatio tuo mukanaan avun hävikin vähentämiseen, sillä sen avulla ruoan menekkiä on mahdollista ennustaa etukäteen. Elintarviketeollisuudelle digitaaliset työkalut tuovat tietoa koko elintarvikeketjun läpi aina lihan tuottamisesta kaupan hyllylle saakka. Kaupoissa taas tuotteiden menekkiä on mahdollista seurata älyhyllyillä, joilla on tieto siitä, mitä hyllyt sisältävät ja kuinka paljon tuotteita tavallisesti ostetaan. Älyhyllyt keräävät valtavan määrän tietoa, joiden varjolla ne pystyvät lähettämään tilaukset oikeasta määrästä tuotteita. Kun tuotteita on vain kulutukseen tarvittava määrä, ei hävikkiä synny juuri lainkaan. Lisäksi älyhyllyjen automaatio vähentää manuaalista työtä ja jättää aikaa liiketoiminnan kehittämiseen. Kotitalouksille vastaavanlainen digitaalinen apukeino voisi olla esimerkiksi älyjääkaappi, joka hälyttää silloin kun ruokapakkausten viimeiset käyttöpäivät lähestyvät. Tällaiseen toimintoon voisi suhteellisen helposti myös yhdistää älypuhelimen sovelluksen, joka ehdottaisi reseptejä jääkaapin raaka-aineista.

11 4. Automaatio Automaatio ilmenee elintarvikeketjussa muun muassa seuraavasti: Tuotantoprosessien ja maatilan toimintojen automaationa Tehostuneena varastonhallintana Pienille kohderyhmille kohdennettuina tuotteina Entistä paremmin toimivana yhteistyönä maatilojen ja tuotantolaitosten välillä Yksilöllisinä tuotteen alkuperän kertovina pakkauksina Elintarvikeketjun automaatio lähtee liikkeelle maatiloilta ja kulkee koko ruokaketjun ajan mukana kuluttajalle. Se helpottaa tuotteiden tunnistamista ja automaation avulla ruokaketjun yritykset ja kuluttajat saavat ajantasaista sekä oikeaa tietoa tuotteista ja niiden raaka-aineista. Ilman digitalisaatiota nykyaikainen ruokaketju toimisi kömpelösti, sillä ruokaketjun koko logistiikka perustuu nopeaan ja luotettavaan tuotteiden tunnistamiseen. Digitaalisuus auttaa myös uusien hajautettujen agroekologisten tuotantomuotojen kehittämisessä tiedon automaattisena virtauksena pien- ja lähituotannossa, jossa paikallinen teollinen symbioosi voi ennustaa tarkasti raaka-aineensa ja tuotantonsa määriä. Alkutuotannossa digitalisaation ja automaation avulla viljelijä pystyy seuraamaan ja ohjaamaan tuotantoaan automaattisesti mm. täsmäviljelyn, robottitraktorin, automaattisen langattoman mittauksen, satelliitin, nelikopterin ja älykkään kuvantamisen avulla sekä ylläpitämään eläinten terveyttä ja kasvien laatua niiden ajantasaisen ja yksikkökohtaisen tietämyksen avulla. 11

12 5. Ruoan brändäys Yksi automaation ilmentymä ovat ruoan verkkokaupat, jotka ovat yleistyneet viimeisien vuosien aikana merkittävästi. Verkkokaupat tarjoavat mm. ruoan toimituksia suoraan tiloilta kuluttajille sekä ruoan ostoa kaupasta kotiovelle. Verkkokaupat ovat myös esimerkki digitalisaation tarjoamasta mahdollisuudesta laajentaa liiketoimintaa. Yhä useampi maatila onkin tarttunut mahdollisuuteen myydä lähiruokaa suoraan tilalta kuluttajille. Suoramyynnin lyhyt ruokaketju tarjoaa aivan uusia mahdollisuuksia sekä tiloille että ruokaketjun yrityksille. Verkkokauppojen ja älypakkausten avulla maataloustuottaja pystyy myös brändäämään ja erilaistamaan tuotteitansa ja siten saamaan tuotteensa laajaan jakeluun. Esimerkiksi kalastaja tai munantuottaja voi brändätä ja personoida oman tuotteensa identifioimalla kuluttajalle myymänsä tuotteen. Tällaisia nettisaitteja on jo maailmalla olemassa. Myös esimerkiksi aiemmin esitelty hävikitön ruokapakkaus toimisi erittäin hyvin maatila-kuluttaja-ruokaketjussa.

13 6. Kylmäketjut Kylmäketjulla tarkoitetaan sitä, että elintarvikkeiden lämpötilat ovat riittävän alhaisia läpi koko elintarvikeketjun. Kylmäketjujen on oltava yhtenäisiä ja katkottomia, jotta tuotteet eivät pilaannu, eikä niiden laatu heikkene. Esimerkiksi kuljetusvälineissä on nykyään jäähdytysjärjestelmät, jotka estävät tuotteiden lämpenemisen. Digitalisaatio mahdollistaa sekä kylmäketjujen aukottoman toteutuksen, mutta myös lämpötilatietojen seurannan ja datan keruun ketjusta. Tekoäly tarjoaa myös huimia mahdollisuuksia elintarviketeollisuudelle: älykkäät algoritmit tekevät laskelmia ja analyyseja, jotka auttavat mm. kylmäketjujen ylläpitämisessä. Kone osaa esimerkiksi tehdä analyysin kylmävaraston lämpötilanoususta ja automatisoidusti pyytää huoltomiehen korjaamaan patterin. Siten myös virheriskit vähenevät ja elintarvikkeiden laatu pysyy tasaisena, eikä synny turhaa hävikkiä. 13

14 7. Tuotantoeläinten hyvinvointi ja viljan laatu Tulevaisuudessa tuotantoeläinten terveys sekä viljan hyvinvointi tulevat korostumaan yhä enemmän. Kuluttajia kiinnostaa jo nyt, että ruoka ei ole geenimuunneltua tai ettei eläimille ole annettu antibiootteja tai liikaa lääkkeitä. Myös ns. pehmeämmät arvot, kuten eläinten elinolosuhteet, niiden stressittömyys ja muut vastaavat asiat merkitsevät yhä enemmän kuluttajille. Ne myös vaikuttavat tuottavuuteen, sillä on tutkittu, että hyvinvoiva eläin tuottaa enemmän ja parempaa laatua - esimerkiksi tyytyväinen lehmä lypsää enemmän. Digitalisaation ansiosta eläimistä ja viljasta on mahdollista saada entistä enemmän kattavampaa tietoa. Erilaisilla sensoreilla pystytään seuraamaan eläinten hyvinvointia ja peltoja sekä reagoimaan välittömästi, mikäli niissä ilmenee poikkeamia. Myös esim. lääkemäärät ja peltojen lannoitteet optimoimalla taataan, että tuotettu ruoka on puhdasta, eikä sen tuottamiseen ole käytetty ylimääräisiä aineita.

15 Digitalisaation hyötyjä elintarviketeollisuudessa ja -ketjussa Edellä esitellyt seitsemän osa-aluetta sisältävät valtavan määrän digitalisaation mahdollistamia hyötyjä, mutta kiteytettynä elintarviketeollisuus hyötyy tietoteknistymisestä kassaan kilahtaneiden eurojen muodossa. Koko elintarvikeketjua digitalisaatio nopeuttaa ja tehostaa, sillä sen ansiosta tuotteet saadaan markkinoille entistä nopeammin. Tuotteet ovat myös puhtaampia ja laadukkaampia sekä yritykset pystyvät todistamaan tuotteiden laadun saatavilla olevan tiedon valossa. Hyötyihin lukeutuvat myös ympäristöystävällisyys ja ekologisuus, joita digitalisaatio mahdollistaa yhä enemmän. Hävikin vähentäminen on vain osa ympäristöystävällisyyttä. Yhteenvetona todettakoon digitalisaation tuovan valtavan määrän hyötyjä mukanaan. Ei pidä kuitenkaan unohtaa sen olevan investointi, joka tulee suunnitella huolellisesti, jotta liiketoiminnan tavoitteisiin varmasti päästään. Älä siis epäröi kääntyä asiantuntijan puoleen tarvitessasi apua investoinnin suunnitteluun. 15

16 Elintarviketeollisuuden tulevaisuus Elintarviketeollisuuden tulevaisuus on hyvin laaja aihe, mutta lyhykäisyydessään ala tulee kehittymään digitaalisten menetelmien ja työkalujen ansiosta. Jo nyt esimerkiksi ruoan verkkokauppa on arkipäiväistynyt ja luonut jopa uusia yrityksiä alalle. Uudet palvelumallit ja liiketoiminnat tulevatkin lisääntymään alalla. Myös tiedolla johtaminen tulee varmasti valtaamaan alaa elintarviketeollisuudessa. Eläinten hyvinvointia ja liikkeitä seurataan jo nyt erilaisilla sensoreilla, mutta lähitulevaisuudessa tuottavuuden arviointi tiedon pohjalta kehittyy entistä enemmän. Mielenkiintoisia ilmiöitä ovat myös mm. 3D-ruoantuotanto, tekoliha, sisäviljely ja robotisaatio. 3D-printteristä uskotaan tulevan arkipäiväinen kodinkone, jolla raaka-aineista valmistetaan näyttäviä ja terveellisiä annoksia ilman lisäaineita. Tekolihaa pystytään tuottamaan jo laboratorio-olosuhteissa, mutta sen kustannukset toistaiseksi hidastavat sen yleistymistä. Sisäviljelyä kasvihuoneiden ohella harjoitetaan jo Suomessakin, mutta sen yleistyminen vaatii vielä uskottavan kannattavan case-tarinan kehittämistä. Esimerkiksi robottiauto ja -traktori täsmäviljelylaitteineen sekä automaattiset lentolaitteet tehostavat huomattavasti viljelyä ja logistiikkaa.

17 Haluatko lisätietoja? Digitalisaatioon kannattaa paneutua huolella, sillä liiketoiminnan osienkin digitalisointi on aina strateginen investointi, joka vaikuttaa laajasti yrityksen toimintatapoihin. Asiantuntevan kumppaninen valitseminen helpottaa prosessissa, eikä ole aivan se ja sama, kuka hankkeeseen ryhtyy. Kysy meiltä lisätietoja autamme mielellämme. Markku Laak Juha Taina Puh Puh Tutustu lisäksi blogiimme! 17

18 Mtech Digital Solutions Mtech on biotalouteen erikoistunut digitaalisten ratkaisujen toimittaja. Olemme luotettava kumppani, joka tunnetaan innovointikyvystään, hyvästä palvelustaan sekä asiakkaiden tarpeiden ja toiminnan ymmärtämisestä. Asiakkaitamme ovat esimerkiksi elintarvikeyritykset, neuvonta- ja jalostusjärjestöt sekä viranomaiset Pohjoismaissa. Me olemme siellä, missä biotalous ja digiteknologia yhdistyvät. Siitä hyötyvät jo esimerkiksi Valio, Atria, Eläinten Terveys ETT ry, Viking Genetics, Evira, Sagafurs, HKScan ja Honkajoki. Tutustu meihin lisää:

Ruokaa päätyy hävikkiin kaikkialla maailmassa

Ruokaa päätyy hävikkiin kaikkialla maailmassa Ruokaa päätyy hävikkiin kaikkialla maailmassa Ruoantuotanto ja kulutus maailmassa on jakautunut hyvin epätasa arvoisesti. Länsimaissa tuotetaan ruokaa yli tarpeiden, kun taas kehittyvissä maissa ruoantuotanto

Lisätiedot

Ruokahävikki EU:n kasvavat vaatimukset ja ruokahävikin seuranta ja vähentäminen Suomessa

Ruokahävikki EU:n kasvavat vaatimukset ja ruokahävikin seuranta ja vähentäminen Suomessa Ruokahävikki EU:n kasvavat vaatimukset ja ruokahävikin seuranta ja vähentäminen Suomessa Hanna Hartikainen, tutkija, Luke hanna.hartikainen@luke.fi Ruokahävikkitutkimus Suomessa Ensimmäinen ruokahävikkitutkimus

Lisätiedot

Ruokaketjun vastuullisuuspäivä Säätytalolla

Ruokaketjun vastuullisuuspäivä Säätytalolla Ruokaketjun vastuullisuuspäivä 19.4.2012 Säätytalolla 10.30- Avaussanat, Vastuullinen ruokaketju hyvinvoiva kuluttaja 1. sessio: Elintarvikeketjun ruokahävikki Ruokahävikin määrä, syyt, vähentämiskeinot

Lisätiedot

Ruokaketjuhankkeet mitä uutta luvassa. Eveliina Viitanen Maaseutuvirasto

Ruokaketjuhankkeet mitä uutta luvassa. Eveliina Viitanen Maaseutuvirasto Ruokaketjuhankkeet mitä uutta luvassa Eveliina Viitanen Maaseutuvirasto Hakuvaihe Syksyn 2014 haku 78 hakemusta, joista 47 hyväksyttyä hanketta Avustusta haettiin yhteensä yli 17 miljoonaa 1-vuotisia:

Lisätiedot

Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha

Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha 17.1.2017 Kajaani 1 Suomen Pakkausyhdistys ry Pakkausalan yhteistoimintajärjestö perustettu 1954 Toiminta-ajatus: pakkausalan toimintaedellytysten edistäminen

Lisätiedot

Tutkimuksen tavoitteena kilpailukykyinen ja kestävä ruokaketju

Tutkimuksen tavoitteena kilpailukykyinen ja kestävä ruokaketju Tutkimuksen tavoitteena kilpailukykyinen ja kestävä ruokaketju Kehitysjohtaja Ilkka P. Laurila Luonnonvarakeskus ilkka.p.laurila@luke.fi Salaojituksen Tukisäätiö 13.5.2015 Luke 133 pv (tai 117 v) Toiminta

Lisätiedot

Digitalisaatio / Digiloikka. Digiloikka-työryhmä Kari Nuuttila

Digitalisaatio / Digiloikka. Digiloikka-työryhmä Kari Nuuttila Digitalisaatio / Digiloikka Digiloikka-työryhmä Kari Nuuttila 12.9.2016 Asiakas prosessissa Kirjaudu Kahoot.it Game PIN: 458597 Luo nimimerkki esim. KariN Miksi olemme täällä? Digitalisaatio on uusi ja

Lisätiedot

Digitalisaatio ja maatilojen materiaali- ja resurssitehokkuus. SALO Heikki Aro

Digitalisaatio ja maatilojen materiaali- ja resurssitehokkuus. SALO Heikki Aro Digitalisaatio ja maatilojen materiaali- ja resurssitehokkuus SALO 28.3.2019 Heikki Aro Materiaali- ja resurssitehokkuutta 100 vuotta sitten (Kaarle Aron muistiinpanot v. 1921 ) Materiaali- ja resurssitehokkuus

Lisätiedot

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa Josek-VTT, Älyä koneisiin ja palveluihin digitalisaation vaikutukset valmistavassa teollisuudessa 7.2.2017

Lisätiedot

Miten digitalisaatio muuttaa ruokaketjua?

Miten digitalisaatio muuttaa ruokaketjua? Miten digitalisaatio muuttaa ruokaketjua? Kilpailukykyä teknologiasta leipomoalalle hankkeen päätöseminaari Erikoistutkija Terhi Latvala Luonnonvarakeskus (Luke) Mitä digitalisaatio tarkoittaa? Digitalisaatiolla

Lisätiedot

Elintarviketalous 4.0

Elintarviketalous 4.0 TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Elintarviketalous 4.0 VTT:n visio älykkään, kuluttajakeskeisen ruokatuotannon aikakauteen Kaisa Poutanen, Emilia Nordlund, Jaakko Paasi, Kaisa Vehmas ja Maria Åkerman

Lisätiedot

Pöllöparlamentti Saarijärvi Jukka Valkonen.

Pöllöparlamentti Saarijärvi Jukka Valkonen. Digipolku @ Pöllöparlamentti Saarijärvi 20170112 Jukka Valkonen www.jyu.fi/digipolku Digitalisaatio kuuluu kaikille vaikuttaa jo nyt jokaiseen voi olla yritykselle kasvupolku 2 Maaseudun yritystoiminnan

Lisätiedot

Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä

Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä Kari Penttinen 12.3.2013 Digitaalisuus palvelujen ja tuotannon uudistajana Perustelut Organisaatioiden kokonaisvaltainen uudistaminen prosesseja tehostamalla,

Lisätiedot

Kasvua Hämeessä. Hämäläisen ruokaketjun kehittämisen teemaohjelma vuosille

Kasvua Hämeessä. Hämäläisen ruokaketjun kehittämisen teemaohjelma vuosille Kasvua Hämeessä Hämäläisen ruokaketjun kehittämisen teemaohjelma vuosille 2015-2020 Kasvua Hämeessä ohjelma 2015-2020 Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä teemaohjelma on strateginen kehittämisohjelma, jonka

Lisätiedot

Artesaaniruoka Mitä se oikein on?

Artesaaniruoka Mitä se oikein on? Artesaaniruoka Mitä se oikein on? Margot Wikström Ruoka-artesaani Artesaaniruoka / elintarviketeollisuus Elintarvikeketju: 1. Raaka-aineiden tuottaminen 2. Jalostus 3. Myynti A. Teollinen tuotanto B. Pienimuotoinen

Lisätiedot

Centria tutkimus ja kehitys

Centria tutkimus ja kehitys Luonnontuote-digiä Janne Känsäkoski Centria tutkimus ja kehitys Centria tutkimus ja kehitys Luonnontuote-digiä Yhteinen alusta Metsästä ovelle Palvelullistaminen Työn automatisointi, robotit jalostuksessa

Lisätiedot

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla?

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen 12.3.2013 Digitaalisuus palvelujen ja tuotannon uudistajana Perustelut Organisaatioiden kokonaisvaltainen uudistaminen prosesseja

Lisätiedot

SUOMALAINEN FINN ANGUS PIHVILIHA. -luotettavin ja laadukkaini

SUOMALAINEN FINN ANGUS PIHVILIHA. -luotettavin ja laadukkaini SUOMALAINEN FINN ANGUS PIHVILIHA -luotettavin ja laadukkaini 2 Finn Angus tarina Angus-tuottaja etsi toistaan vuosituhannen vaihteessa; Tarttis tehdä jotain! Tila ei elätä perhettä perinteisellä tavalla,

Lisätiedot

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Yritysten toiminta: LähiPuoti Remes Oy on perustettu 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais-Häme ja Pirkanmaa. Valikoimissa

Lisätiedot

Digitaalisuus teollisuuden uudistajana. Pääjohtaja Pekka Soini Tekes Alihankintamessut, Tampere

Digitaalisuus teollisuuden uudistajana. Pääjohtaja Pekka Soini Tekes Alihankintamessut, Tampere Digitaalisuus teollisuuden uudistajana Pääjohtaja Pekka Soini Tekes Alihankintamessut, Tampere 17.9.2014 Digitaalisuus ravistelee kaikkia aloja Digitaalisuus Systeemiset muutokset ja liiketoimintaekosysteemit

Lisätiedot

Opintojakson nimi ja laajuus: Agrobiotalouden uudet innovatiiviset ratkaisut, 5 op

Opintojakson nimi ja laajuus: Agrobiotalouden uudet innovatiiviset ratkaisut, 5 op Opintojakson nimi ja laajuus: Agrobiotalouden uudet innovatiiviset ratkaisut, 5 op Tunnistaa agrobiotalouteen liittyviä uusia ratkaisuja Tunnistaa innovatiivisten ratkaisujen mahdollisuuksia sekä rajoitteita

Lisätiedot

Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari

Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari 18.9.2012 Heikki Juutinen Elintarvikeala muutoksessa 1. Ruuan kysyntä kasvaa maailmalla 2. Kuluttajat haluavat tietää, missä ja miten

Lisätiedot

UUSIA TULONLÄHTEITÄ ALKUTUOTTAJALLE VERKKOKAUPASTA. Pirjo Yli-Viitala

UUSIA TULONLÄHTEITÄ ALKUTUOTTAJALLE VERKKOKAUPASTA. Pirjo Yli-Viitala UUSIA TULONLÄHTEITÄ ALKUTUOTTAJALLE VERKKOKAUPASTA Pirjo Yli-Viitala AJANKOHTAISTA VERKKOKAUPASSA Apetit tuo verkkokauppaan kasvislaatikon kotiovelle vähintään viittä sesongin kasvista Ruoka 14.09.2017

Lisätiedot

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI Ju-Ha Consulting Oy 8.11.2017 www.juhaconsulting.fi 1 Vastuulliset elintarvikehankinnat Ruokapalveluhankinnat mahdollisuus

Lisätiedot

Elintarvikeyrityksen rooli arvoketjussa. Mika Ala-Fossi, Toimitusjohtaja, Atria Suomi Oy

Elintarvikeyrityksen rooli arvoketjussa. Mika Ala-Fossi, Toimitusjohtaja, Atria Suomi Oy Elintarvikeyrityksen rooli arvoketjussa Mika Ala-Fossi, Toimitusjohtaja, Atria Suomi Oy 23.11.2016 Isot globaalit muutokset ja valtasiirtymät Teollisuuden työpaikat siirtyneet Kiinaan Kasvun keskukset

Lisätiedot

Digitalisaation hyödyntäminen yhteismetsissä Oulun yhteismetsäpäivät

Digitalisaation hyödyntäminen yhteismetsissä Oulun yhteismetsäpäivät Digitalisaation hyödyntäminen yhteismetsissä Oulun yhteismetsäpäivät 4-5.4.2019 Virpi Stenman / DataBio-projektin projektipäällikkö Sisältö - DataBio Euroopan suurin big data hanke - Digitaalisten palveluiden

Lisätiedot

Kilpailuetua digitalisaatiosta elintarviketeollisuudessa. Digitalisaatioselvitys, toukokuu 2016

Kilpailuetua digitalisaatiosta elintarviketeollisuudessa. Digitalisaatioselvitys, toukokuu 2016 Kilpailuetua digitalisaatiosta elintarviketeollisuudessa Digitalisaatioselvitys, toukokuu 2016 Kyselyn taustatiedot ja digitalisaation määritelmä ETL:n jäsenyritysten digitalisaation tilannetta kartoittava

Lisätiedot

Tekes kannustaa virtuaalisiin työkaluihin

Tekes kannustaa virtuaalisiin työkaluihin Tekes kannustaa virtuaalisiin työkaluihin Kari Penttinen 12.3.2013 Katsaus päättyneeseen ohjelmaan, jossa tavoitteina oli eri toimialoilla: Kilpailukyvyn parantaminen samanaikaisesti ICT:tä hyödyntämällä

Lisätiedot

Satakunta Koordinaattori Sari Uoti

Satakunta Koordinaattori Sari Uoti Satakunta 13.11.2018 Koordinaattori Sari Uoti Maakuntaohjelma 2018-2021 Kehittämisteemat Toimintalinja 1 KANNUSTAVAA YHTEISÖLLISYYTTÄ Yrittäjyys Työllisyys ja sosiaalinen osallisuus Teollisuuden uudistuminen

Lisätiedot

Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa

Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa Tomi-Pekka Juha, Sector Manager, GS1 Finland Oy 08.10.2015 Sisältö GS1 Finland GS1 ja verkkokauppa GS1 järjestelmä

Lisätiedot

Elintarvikkeesta euroja - jatkojalostuksella kannattavuutta? Unelmakauppa elintarvikkeesta euroja -koulutushanke Omenatyöpaja 28.3.

Elintarvikkeesta euroja - jatkojalostuksella kannattavuutta? Unelmakauppa elintarvikkeesta euroja -koulutushanke Omenatyöpaja 28.3. Elintarvikkeesta euroja - jatkojalostuksella kannattavuutta? Unelmakauppa elintarvikkeesta euroja -koulutushanke Omenatyöpaja 28.3.2017 Asiakkaan tarve liiketoiminnan lähtökohtana Manfred Max-Neef, ekonomisti

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

ProAgrian NEUVO 2020 palvelut maatiloille

ProAgrian NEUVO 2020 palvelut maatiloille ProAgrian NEUVO 2020 palvelut maatiloille Maatilojen neuvontajärjestelmä ja sen laajennus maatilojen nykyaikaistamiseen ja kilpailukyvyn kasvattamiseen Kuuksene ilta 14.11.2018 Asko Laapas ProAgria Etelä-Suomi

Lisätiedot

Missä menee Suomalainen ruoka? Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, MTK/Maaseutuyrittäjyyslinja

Missä menee Suomalainen ruoka? Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, MTK/Maaseutuyrittäjyyslinja Missä menee Suomalainen ruoka? Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, MTK/Maaseutuyrittäjyyslinja Suomiruoka rulettaa? Tilaisuudessa puhuu myös kuumana käytävän suomalaisen ruokakeskustelun tiimoilta

Lisätiedot

Suomen elintarviketalouden laatustrategia ja -tavoitteet

Suomen elintarviketalouden laatustrategia ja -tavoitteet Suomen elintarviketalouden laatustrategia ja -tavoitteet maa- ja metsätalousministeriö, marraskuu 2007 Visio Kuluttaja haluaa suomalaisia elintarvikkeita ja ruokapalveluita sekä luottaa suomalaisen elintarvikeketjun

Lisätiedot

Kestävä ruoantuotanto. Suomenlahden tila ja tulevaisuus Tarja Haaranen, YM

Kestävä ruoantuotanto. Suomenlahden tila ja tulevaisuus Tarja Haaranen, YM Kestävä ruoantuotanto Suomenlahden tila ja tulevaisuus Tarja Haaranen, YM 25.1.18 Ilmastomuutos Ekosysteemipalvelujen heikkeneminen Ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät sään ääri-ilmiöt. Osasta nykyhetken

Lisätiedot

Digitaalisuus murtaa perinteisiä toimialoja ja toimintamalleja nyt eikä vasta tulevaisuudessa Jarmo Matilainen, toimitusjohtaja, Finnet-liitto ry,

Digitaalisuus murtaa perinteisiä toimialoja ja toimintamalleja nyt eikä vasta tulevaisuudessa Jarmo Matilainen, toimitusjohtaja, Finnet-liitto ry, Digitaalisuus murtaa perinteisiä toimialoja ja toimintamalleja nyt eikä vasta tulevaisuudessa Jarmo Matilainen, toimitusjohtaja, Finnet-liitto ry, Digicenter hankkeen fasilitaattori Mikä on Digicenter?

Lisätiedot

Suomalaiset sähköyhtiöiden valitsemisesta ja sähkön säästämisestä. Sakari Nurmela

Suomalaiset sähköyhtiöiden valitsemisesta ja sähkön säästämisestä. Sakari Nurmela Suomalaiset sähköyhtiöiden valitsemisesta ja sähkön säästämisestä Sakari Nurmela Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteuttaminen Aineiston kerääminen Tutkimusaineisto kerättiin Gallup Kanavalla 25.

Lisätiedot

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus - näkökulmana biohajoavat jätteet ja ruokahävikin vähentäminen

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus - näkökulmana biohajoavat jätteet ja ruokahävikin vähentäminen Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus - näkökulmana biohajoavat jätteet ja ruokahävikin vähentäminen Jätealan yhteistyöryhmä 12.11.2018 Ilkka Nieminen, Päivittäistavarakauppa ry Anna Vainikainen,

Lisätiedot

Teollinen internet ja 5G - ohjelmavalmistelu

Teollinen internet ja 5G - ohjelmavalmistelu Teollinen internet ja 5G - ohjelmavalmistelu Tekes valmistelee toimenpiteitä teollisen internetin ja 5G:n alueille Tekes on käynnistänyt teollisen internetin ohjelmavalmistelun. Samassa yhteydessä tarkastellaan

Lisätiedot

DIGITALISAATIO JA TEKOÄLY

DIGITALISAATIO JA TEKOÄLY DIGITALISAATIO JA TEKOÄLY HALLITUSPARTNERIT Koodiviidakko Paavo Vasala Chairman of the Board 14.11.2017 KOODIVIIDAKKO OY Perustettu 2005 Perustana 35 vuotta viestinnän kokemusta Perustajien (5) omistama

Lisätiedot

Teollinen Internet. Tatu Lund

Teollinen Internet. Tatu Lund Teollinen Internet Tatu Lund Suomalaisen yritystoiminnan kannattavuus ja tuottavuus ovat kriisissä. Nokia vetoinen ICT klusteri oli tuottavuudeltaan Suomen kärjessä ja sen romahdus näkyy selvästi tilastoissa.

Lisätiedot

Miten Evira ottaa huomioon Suomen kierrätystavoitteen? ylitarkastaja Olli Venelampi, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Miten Evira ottaa huomioon Suomen kierrätystavoitteen? ylitarkastaja Olli Venelampi, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Miten Evira ottaa huomioon Suomen kierrätystavoitteen? ylitarkastaja Olli Venelampi, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarviketurvallisuusvirasto Tutkii ja valvoo elintarvikeketjun turvallisuutta

Lisätiedot

RAVINNE- JA ENERGIAOMAVARAINEN RUOKAJÄRJESTELMÄ

RAVINNE- JA ENERGIAOMAVARAINEN RUOKAJÄRJESTELMÄ RAVINNE- JA ENERGIAOMAVARAINEN RUOKAJÄRJESTELMÄ Biokiertotalouden tulevaisuus seminaari 13.12.2018 KARI KOPPELMÄKI Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Kari Koppelmäki 17/12/2018 1 Tuotantopanokset ALKUTUOTANTO

Lisätiedot

Arktisuudesta selkänojaa elintarvikeviennille. Pohjois-pohjanmaan maakuntapäivät 2016 Minna Asunmaa, Ruokatieto Yhdistys ry

Arktisuudesta selkänojaa elintarvikeviennille. Pohjois-pohjanmaan maakuntapäivät 2016 Minna Asunmaa, Ruokatieto Yhdistys ry Arktisuudesta selkänojaa elintarvikeviennille Pohjois-pohjanmaan maakuntapäivät 2016 Minna Asunmaa, Ruokatieto Yhdistys ry Ruokatieto Yhdistys ry - edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta

Lisätiedot

KUUMA-kuntien elintarvikeketjun kehittäminen ja INKA-ohjelmaehdotus

KUUMA-kuntien elintarvikeketjun kehittäminen ja INKA-ohjelmaehdotus KUUMA-kuntien elintarvikeketjun kehittäminen ja INKA-ohjelmaehdotus Mikko Punakivi & Anna Kilpelä 1.2.2013 KUUMA-seudun elintarvikeketju Alueen yritysten tarpeita selvitetty: Puhelinhaastatteluin Työpajassa

Lisätiedot

Digitalisaation kartoitus ja tiekartan suunnittelu. Palvelu innovaatioseteliin Steamlane Oy

Digitalisaation kartoitus ja tiekartan suunnittelu. Palvelu innovaatioseteliin Steamlane Oy Digitalisaation kartoitus ja tiekartan suunnittelu Palvelu innovaatioseteliin Ari Karppinen ari.t.karppinen@steamlane.com Steamlane Oy 050 5410775 Digitalisaation kartoitus ja tiekartan suunnittelu Kartoitamme

Lisätiedot

Työ on. muuttunut. Digitalisoimme työajanhallinnan.

Työ on. muuttunut. Digitalisoimme työajanhallinnan. Työ on muuttunut Digitalisoimme työajanhallinnan. Työn tulos ei synny sen tekemiseen käytetystä ajasta vaan sen tuottavuudesta. Työ on muuttunut. Digitalisaatio sekä muutokset ympäristössä, yhteiskunnassa

Lisätiedot

Ilmastolounas-esittely 9.10.2013

Ilmastolounas-esittely 9.10.2013 Ilmastolounas-esittely 9.10.2013 Ilmastolounaan tausta MTT Agrifood Research Finland 11/11/2013 2 Kulutuksen ympäristövaikutusten jakautuminen kulutusryhmittäin Muu Koulu/työ Vaatteet Hyvnvointi Vapaa-aika

Lisätiedot

Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014

Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014 1 Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014 Outi Hohti, viestintäpäälikkö S-ryhmän marketkauppa Twitter: @hohti Kotimaisuus S-ryhmän marketkaupassa

Lisätiedot

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ Syöminen vaikuttaa ympäristöön. Ruoan tuottamiseen tarvitaan valtavasti peltoja, vettä, ravinteita ja energiaa. Peltoja on jo niin paljon, että niiden määrää on vaikeaa lisätä,

Lisätiedot

Maria Ohisalo, VTM, köyhyystutkija, Itä-Suomen yliopisto. Ovatko leipäjonot ratkaisu ruokahävikkiin?

Maria Ohisalo, VTM, köyhyystutkija, Itä-Suomen yliopisto. Ovatko leipäjonot ratkaisu ruokahävikkiin? Maria Ohisalo, VTM, köyhyystutkija, Itä-Suomen yliopisto Ovatko leipäjonot ratkaisu ruokahävikkiin? Keskeiset paradoksit 1. HUONO-OSAISUUS: Suomalaisten suuri enemmistö voi paremmin kuin koskaan Silti

Lisätiedot

DIGITAALISUUDELLA SAVON TEOLLISUUTEEN JA PALVELUIHIN MENESTYSTÄ POHJOIS- Yliopettaja Esa Hietikko

DIGITAALISUUDELLA SAVON TEOLLISUUTEEN JA PALVELUIHIN MENESTYSTÄ POHJOIS- Yliopettaja Esa Hietikko DIGITAALISUUDELLA MENESTYSTÄ POHJOIS- SAVON TEOLLISUUTEEN JA PALVELUIHIN Yliopettaja Esa Hietikko Digitalisaatio on hyvin laaja käsite 2/13 Miksi digitalisaatiota? Digibarometrin mukaan yritysten digitaalinen

Lisätiedot

Kauppa se on joka kannattaa

Kauppa se on joka kannattaa 1 Kauppa se on joka kannattaa Verkkokauppabisnes on houkuttelevaa. Lähtökohdat liiketoiminnan aloittamiseen ovat moninaiset - ja näin ollen myös verkkokauppiaiden joukko on monenkirjava. On intohimoyrittäjää,

Lisätiedot

Mistä tulevat hankehakujen painoalueet? 10.2.2015 Anna Lemström elintarvikeylitarkastaja, ruokaosasto, MMM

Mistä tulevat hankehakujen painoalueet? 10.2.2015 Anna Lemström elintarvikeylitarkastaja, ruokaosasto, MMM Mistä tulevat hankehakujen painoalueet? 10.2.2015 Anna Lemström elintarvikeylitarkastaja, ruokaosasto, MMM 1 Sisältö Hankehaku 2014 painoalueet Taustalla vaikuttavat asiakirjat Elintarviketurvallisuuselonteko

Lisätiedot

Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT

Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT 2 Maapallo kohtaa haasteet - kestävän kehityksen avaimet Vähähiilisyys Niukkaresurssisuus Puhtaat

Lisätiedot

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n TUOMAS VANHANEN KUKA Tu o m a s Tu m u Vanhanen Energiatekniikan DI Energialähettiläs Blogi: tuomasvanhanen.fi TEEMAT Kuka Halpaa öljyä Energian kulutus kasvaa Ilmastonmuutos ohjaa energiapolitiikkaa Älykäs

Lisätiedot

PIKAOPAS KULUTTAJALLE

PIKAOPAS KULUTTAJALLE PIKAOPAS KULUTTAJALLE Tiedätkö, mistä ruokasi tulee? Suomessa syötävästä ruuasta noin 80 % on Suomessa valmistettua. Noin 65 % ruokamme raaka-aineesta on suomalaista. Elintarviketuotanto on maailmanlaajuista.

Lisätiedot

Markkinoinnin ja myynnin pelikenttä meni uusiksi. Miten virität joukkueen ja pelivälineet palvelemaan asiakasta? Anne Puntari, DiVa 11.5.

Markkinoinnin ja myynnin pelikenttä meni uusiksi. Miten virität joukkueen ja pelivälineet palvelemaan asiakasta? Anne Puntari, DiVa 11.5. Markkinoinnin ja myynnin pelikenttä meni uusiksi Miten virität joukkueen ja pelivälineet palvelemaan asiakasta? Anne Puntari, DiVa 11.5.2017 Olemme kasvava digitaalisiin palveluihin ja ratkaisuihin keskittyvä

Lisätiedot

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 30.9.2010 Mitä lihayritykset tekevät sikojen ja nautojen hyvinvoinnin varmistamiseksi? Matti Perälä Suomen lihateollisuusyhdistys,

Lisätiedot

Strategian perusteet

Strategian perusteet Strategian perusteet Visio Suomessa tuotetaan kannattavasti kysyntää vastaava määrä puhdasta ja turvallista, kuluttajien arvostamaa sianlihaa eläinten hyvinvoinnin ja ympäristön kannalta kestävillä tuotantotavoilla.

Lisätiedot

Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille?

Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille? Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille? MTK Pohjois-Karjala Kansanedustajatapaaminen Kitee Maatalouden hintakehitys vuosina 2000 2011 => viljelijöiden ostovoima heikkenee Lähde:

Lisätiedot

Näin K-ruokakaupan valikoima syntyy ja elää

Näin K-ruokakaupan valikoima syntyy ja elää Näin K-ruokakaupan valikoima syntyy ja elää Seminaariesitys PTY:n toteuttamassa hankkeessa: Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Paikalliset tuotteet

Lisätiedot

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Yrityksen toiminta: - LähiPuoti Remes Oy on perustettu tammikuussa 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. - Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais- ja Etelä-Suomi.

Lisätiedot

Case Tenhon tila historiaa. Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa

Case Tenhon tila historiaa. Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa Case Tenhon tila historiaa Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa Tilan toimintaa Suomalaisen suoramyynnin pioneeritila Suoramyyntiä

Lisätiedot

ZEF Arviointikone. Parhaat arvioinnin tulokset

ZEF Arviointikone. Parhaat arvioinnin tulokset ZEF Arviointikone Parhaat arvioinnin tulokset Valmiit sovellukset - Työyhteisön hyvinvointi - Asiakastyytyväisyys - Riskiarvioinnit - Laatuarvioinnit - Strategia-arvioinnit - Innovaatioarvioinnit - Mielipidevertailut

Lisätiedot

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua Liite 15.12.2008 65. vuosikerta Numero 4 Sivu 6 Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua siinä kuluttajien odotuksia tulevaisuuden broilerituotteilta Sari Forsman-Hugg, MTT,

Lisätiedot

Maaseutuohjelman tulevaisuus

Maaseutuohjelman tulevaisuus Maaseutuohjelman tulevaisuus Hämeessä on hyvät eväät Ruokaketjun kehittämisseminaari 12.1.2018 Minna-Mari Kaila MMM MAASEUTUALUEET TUOVAT SUOMELLE TULOJA EU:STA 95 % SUOMESTA MAASEUTUA EU-osarahoitteista

Lisätiedot

Tehokkuushyötyjä digitaalisesta liikenteestä? Hyötyjinä käyttäjät, yritykset ja suunnittelijat

Tehokkuushyötyjä digitaalisesta liikenteestä? Hyötyjinä käyttäjät, yritykset ja suunnittelijat Tehokkuushyötyjä digitaalisesta liikenteestä? Hyötyjinä käyttäjät, yritykset ja suunnittelijat Digi Roadshow Kuopio 23.4.2015 Jaakko Rintamäki Ympäristösi parhaat tekijät Sito? 2 Infrajohtamisen konsultointi

Lisätiedot

from the north poultry protein meal

from the north poultry protein meal from the north Poultry meal proteiinirikas eläinvalkuainen Poultry Meal on suomalaisen siipikarjan sivutuotteista valmistettu proteiinirikas eläinvalkuainen. Se on laadukas raaka-aine rehuihin ja lemmikkien

Lisätiedot

Lähiruoan aluetaloudellinen merkitys

Lähiruoan aluetaloudellinen merkitys Lähiruoan aluetaloudellinen merkitys Tarkastelussa Kanta- ja Päijät-Hämeen, Keski-Suomen sekä Varsinais-Suomen maakunnat Susanna Määttä & Hannu Törmä Ruralia-instituutti / Aluetaloudellisten vaikutusten

Lisätiedot

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa? Kuinka saada lisää arvoa kalalle ja kalan kasvattajalle? Osallistujat ohjattiin ideoimaan keinoja kalan ja kalankasvattajien

Lisätiedot

Työpohja 1: Ideointi tulevaisuuden mahdollisuuksista ja potentiaalista

Työpohja 1: Ideointi tulevaisuuden mahdollisuuksista ja potentiaalista Työpohja 1: Ideointi tulevaisuuden mahdollisuuksista ja potentiaalista Tuote palveluna Nyt Tulevaisuuden mahdollisuudet Taloudellinen potentiaali Elinkaaren pidentäminen Verkoston optimointi Digitaaliset

Lisätiedot

Uusi puu kertoo, mihin puu pystyy SYYSKUU 2015

Uusi puu kertoo, mihin puu pystyy SYYSKUU 2015 Uusi puu kertoo, mihin puu pystyy SYYSKUU 2015 Esityspohjan malli 9/15/2015 1 Suomalainen metsäala hyödyntää uusiutuvia luonnonvaroja 2 Maailma vuonna 2030 on taas erilainen Meillä on monia haasteita globaalisti

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2019

Pk-yritysbarometri, syksy 2019 Pk-yritysbarometri, syksy 219 Seuturaportti, Kainuu 1: Suhdannenäkymät lähimmän vuoden aikana (saldoluku %) KOKO MAA, n=6119 Kainuu, n=3-3 Kajaani, n= Kehys-Kainuu, n=26-1 -2-1 - - 1 2: Suhdannenäkymät

Lisätiedot

PAIKALLISET ELINTARVIKKEET VÄHITTÄISKAUPASSA - case-tutkimuksen alustavia tuloksia

PAIKALLISET ELINTARVIKKEET VÄHITTÄISKAUPASSA - case-tutkimuksen alustavia tuloksia PAIKALLISET ELINTARVIKKEET VÄHITTÄISKAUPASSA - case-tutkimuksen alustavia tuloksia Jaana Paananen MTT Taloustutkimus Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari 1. - 2.10.2002 Mikkeli Vähittäiskauppa-aineiston

Lisätiedot

Ruokaketjun kiertotalous - vaikutus maatiloihin. KTT, HM Ville Tuomi

Ruokaketjun kiertotalous - vaikutus maatiloihin. KTT, HM Ville Tuomi Ruokaketjun kiertotalous - vaikutus maatiloihin KTT, HM Ville Tuomi 11.10.2018 Mitä kiertotalous on? resurssitehokkuuden lisääminen ja jätteiden vähentämistä koko tuotetun tavaran elinkaaren ajan kestävää

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2019

Pk-yritysbarometri, syksy 2019 Pk-yritysbarometri, syksy 219 Seuturaportti, Etelä-Karjala 1: Suhdannenäkymät lähimmän vuoden aikana (saldoluku %) KOKO MAA, n=6119 Etelä-Karjala, n=126 Imatra, n= -2 Lappeenranta, n=82 8 - -2 2 6 8 12

Lisätiedot

Miten hiilikukan taustalaskenta on tehty?

Miten hiilikukan taustalaskenta on tehty? Miten hiilikukan taustalaskenta on tehty? Satu Pahkala 6.6.2011 1 Satu Pahkala Esityksen sisältö Mikä on Hiilikukka? Miksi Hiilikukka? Miten laskenta on tehty Opit ja jatkosuunnitelmat 2 Satu Pahkala Fazerin

Lisätiedot

Maaseutuohjelma vartissa. Leader-ryhmien puheenjohtajat 7.4.2015 Taina Vesanto

Maaseutuohjelma vartissa. Leader-ryhmien puheenjohtajat 7.4.2015 Taina Vesanto Maaseutuohjelma vartissa Leader-ryhmien puheenjohtajat 7.4.2015 Taina Vesanto Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Puumarkkinapäivät Reima Sutinen Työ- ja elinkeinoministeriö www.biotalous.fi Biotalous on talouden seuraava aalto BKT ja Hyvinvointi Fossiilitalous Luontaistalous Biotalous:

Lisätiedot

Miten luomuraaka-aineiden käyttönne / luomutuotteiden myyntinne/tuotantonne on kehittynyt viime vuoden aikana?

Miten luomuraaka-aineiden käyttönne / luomutuotteiden myyntinne/tuotantonne on kehittynyt viime vuoden aikana? Kooste luomun ketjubarometrista ja luomualan keskustelutilaisuudesta! Miten luomuraaka-aineiden käyttönne / luomutuotteiden myyntinne/tuotantonne on kehittynyt viime vuoden aikana? Kaikki 2015, n=336 2013,

Lisätiedot

Ruokahävikin seuranta ja toimet hävikin vähentämiseksi Suomessa

Ruokahävikin seuranta ja toimet hävikin vähentämiseksi Suomessa Ruokahävikin seuranta ja toimet hävikin vähentämiseksi Suomessa Hanna Hartikainen, tutkija, Luke Hanna.hartikainen@luke.fi Ruokahävikkitutkimus Suomessa Ensimmäinen ruokahävikkitutkimus 2008 (Luke) Lukessa

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2019

Pk-yritysbarometri, syksy 2019 Pk-yritysbarometri, syksy 19 Seuturaportti, Etelä-Savo 1: Suhdannenäkymät lähimmän vuoden aikana (saldoluku %) KOKO MAA, n=119 Etelä-Savo, n=1 Mikkeli, n=1 9 Savonlinna, n= 1 Pieksämäki, n=3 1 : Suhdannenäkymät

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2019

Pk-yritysbarometri, syksy 2019 Pk-yritysbarometri, syksy 19 Seuturaportti, Varsinais-Suomi 1: Suhdannenäkymät lähimmän vuoden aikana (saldoluku %) KOKO MAA, n=6119 Varsinais-Suomi, n=469 Loimaa, n=32 Salo, n=63 Turku, n=6 12 12 Turunmaa,

Lisätiedot

& KESTÄVÄ ARKI. Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari

& KESTÄVÄ ARKI. Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari & KESTÄVÄ ARKI Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari 20.4.2018 OLEMME EDISTÄNEET KESTÄVÄÄ ARKEA JO 119 VUOTTA Välitämme tietoa ja tarjoamme ratkaisuja kohtuulliseen kulutukseen

Lisätiedot

Kustannukset kohdallaan mihin on varaa?

Kustannukset kohdallaan mihin on varaa? Kustannukset kohdallaan mihin on varaa? Tuomo Rissanen Valion Navettaseminaari 10-11.2.2016 Vt. Toimitusjohtaja, ProAgria Pohjois-Savo tuomo.rissanen@proagria.fi 0405638749 Case, 130 lehmän navetan investoinnin

Lisätiedot

K-ryhmän Hävikkitutkimus 2018

K-ryhmän Hävikkitutkimus 2018 K-ryhmän Hävikkitutkimus 2018 Tutkimuksen tiedot Tutkimuksen toteutus: K-ryhmän asiakkaat, K-Kylä asiakasyhteisö Tiedonkeruu: 22.-28.8.2018 Vastaajia: 738 Lisätietoja: Viestintäpäällikkö Kristiina Seppä

Lisätiedot

Käyttäjät ovat tyytyväisiä

Käyttäjät ovat tyytyväisiä ZEF Arviointikone Valmiit sovellukset - Työyhteisön hyvinvointi - Asiakastyytyväisyys - Riskiarvioinnit - Laatuarvioinnit - Strategia-arvioinnit - Innovaatioarvioinnit - Mielipidevertailut - Hankearvioinnit

Lisätiedot

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Säätytalo Päivittäistavarakauppa ry Toimitusjohtaja 1 Elintarvikeketjun ympäristövastuu ja asiakastoiminnan haasteet Tuoteturvallisuus (Suomessa)

Lisätiedot

Luomukasvisten kysyntä kasvaa miten siihen vastaamme?

Luomukasvisten kysyntä kasvaa miten siihen vastaamme? @apetit_oyj #apetitluomu Luomukasvisten kysyntä kasvaa miten siihen vastaamme? Liiketoimintajohtaja Anu Ora twitter: @AnuOra1 APETIT OYJ Luomuelintarvikepäivä 5.10.2017 1 Luomme hyvinvointia kasviksista

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2019

Pk-yritysbarometri, syksy 2019 Pk-yritysbarometri, syksy 219 Seuturaportti, Pohjois-Savo 1: Suhdannenäkymät lähimmän vuoden aikana (saldoluku %) KOKO MAA, n=119 Pohjois-Savo, n= Koillis-Savo, n=2-1 Kuopion seutu, n=11 Sisä-Savo, n=1

Lisätiedot

Hyönteistuotannon tilanne ja tulevaisuus Suomessa Minustako hyönteisten tuottaja? Toholampi

Hyönteistuotannon tilanne ja tulevaisuus Suomessa Minustako hyönteisten tuottaja? Toholampi Hyönteistuotannon tilanne ja tulevaisuus Suomessa Minustako hyönteisten tuottaja? Toholampi 16.3.2018 s. Kurikka Helsingin yliopisto, MMM Hyönteistalous osana suomalaista alkutuotantoa 2015 Finsect Foto:

Lisätiedot

Kulutuksen nykytrendit

Kulutuksen nykytrendit Kulutuksen nykytrendit Terhi-Anna Wilska Keski-Uudenmaan elinkeinopäivä 28.10. 2014 Mitä kuluttamisessa on 2 tapahtumassa? Elintason nousu, välttämättömyyksien muuttuminen Digitalisaatio, teknologian jokapaikkaistuminen

Lisätiedot

Solidaarinen maatalous. Sosiaalifoorumi 2.4.2011 Jukka Lassila

Solidaarinen maatalous. Sosiaalifoorumi 2.4.2011 Jukka Lassila Solidaarinen maatalous Sosiaalifoorumi 2.4.2011 Jukka Lassila Työn arvotus Ruoan tuotanto 5 /h Jatkojalostus 10 /h Edunvalvonta 0-15 /h Luomenauraus ym. 20 /h Luennot 40-50 /h Maatila nykymalli Tuotantopanos

Lisätiedot

Lisää luomua kiertue Somerolla 30.10.2012

Lisää luomua kiertue Somerolla 30.10.2012 Lisää luomua kiertue Somerolla 30.10.2012 Luomun haasteet ja mahdollisuudet Sari Raimoranta, hankevetäjä www.mtk.fi/luomuvakka Sivu 1 30.10.2012 MTK-Varsinais-Suomen Luomuvakka-hanke Varsinais-Suomen maataloustuottajain

Lisätiedot

Huomisen pöytää kattamassa. Elintarviketeollisuusliiton tavoitteet hallitusohjelmaan

Huomisen pöytää kattamassa. Elintarviketeollisuusliiton tavoitteet hallitusohjelmaan Huomisen pöytää kattamassa Elintarviketeollisuusliiton tavoitteet hallitusohjelmaan 2019 2023 Elintarviketeollisuus kokoaan merkittävämpi tekijä Työllistää 38 000 suomalaista, välillinen vaikutus työllisyyteen

Lisätiedot

Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa

Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa Lähiruokaa ammattikeittiöihin seminaari. 13.11.2014. Eero Kananen, LähiPro Oy, Ruokaa Suomesta palvelu eero@lahipro.fi, 040 5862850 1 Esityksen sisältö Lähiruoan

Lisätiedot

KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA

KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA Esitys Joensuussa Frans Silvenius tutkija, MTT Tutkimusalue Vastuullinen ruokaketju hyvinvoiva kuluttaja Miten kehitetään ruokaketjun vastuullisuutta ja edistetään kuluttajien

Lisätiedot

Muuttuva ruokakulttuuri ja kuluttajien valinnat Ruokahuolto ja ruokaturva haavoittuvassa yhteiskunnassa Varautumisen IV opintopäivät,

Muuttuva ruokakulttuuri ja kuluttajien valinnat Ruokahuolto ja ruokaturva haavoittuvassa yhteiskunnassa Varautumisen IV opintopäivät, Muuttuva ruokakulttuuri ja kuluttajien valinnat Ruokahuolto ja ruokaturva haavoittuvassa yhteiskunnassa Varautumisen IV opintopäivät, 12.10.2016 Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Minna Asunmaa, Ruokatieto

Lisätiedot