Lapset kokeilevat yrittäjyyttä Pikkuyrittäjät. Klubivetäjien koulutus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lapset kokeilevat yrittäjyyttä Pikkuyrittäjät. Klubivetäjien koulutus"

Transkriptio

1 Lapset kokeilevat yrittäjyyttä Pikkuyrittäjät Klubivetäjien koulutus

2 Mikä on Pikkuyrittäjät? Pikkuyrittäjät-klubi on iltapäiväkerhotoimintaa luokkalaisille ala-astelaisille, jossa he pääsevät toteuttamaan ideoitaan oikeankaltaisen yritystoiminnan tavoin. Klubissa ryhmät keksivät omat yritysideat, joita he lähtevät toteuttamaan ohjaajien avustuksella. Yritysideaa hiotaan jokaisella kerhokerralla eri teeman näkökulmasta. Valmiit yritykset esitellään 7 iltapäiväkerhoviikon jälkeen loppuhuipentumassa.

3 Mikä motivoi osallistumaan Pikkuyrittäjiin klubivetäjänä? Työtodistus Rahallinen korvaus: matkakustannusten korvaus / kumppani, joka maksaa ohjaajan palkkion Arvokas kokemus ja oma kasvaminen: esiintymistaidot, lasten kanssa toimiminen, ryhmänvetäjä- ja johtamistaidot Opit myös ryhmäyttämistä, itsenäistä työskentelyä, vastuunottoa, rakentavan palautteen antamista, kannustamista ja innostamista Oppia yrittämisestä ja yrittäjyydestä.

4

5 Klubin eteneminen q Eteneminen: Koulutus klubivetäjille 2 h Pikkuyrittäjät klubi kokoontuu 1 krt/vk á 1,5 h seitsemän viikon ajan ja kahdeksas kerta on loppuhuipennus Yhteinen palautetapaaminen näiden lisäksi, jossa on mukana sekä Pikkuyrittäjät että klubivetäjät

6 Klubinvetäjän vastuut q Klubivetäjän vastuut: Esimerkillinen esiintyminen ja toimiminen olet roolimallina Kannustaminen ja innostaminen energisoi klubilaiset Vastoinkäymisten ja mahdollisten konfliktitilanteiden selvittäminen Rakentavan palautteen antaminen

7 Klubin runko 1. Ideat lentoon! 2. Nimet ja plänit 3. Nettisivut ja villit logot 4. Vierailu tai video 5. Myyntitykit liikkeelle! 6. Mainoksilla mainetta ja esityksillä estradeille 7. Kohti loppuhuipennusta 8. Loppuhuipennus Extra: Palautetta ja popcornia Pikkuyrittäjät tilinpäätös

8 Viikko 1: Ideat lentoon! Esittäydytään ja tutustutaan toisiin. Pyydä klubilaisia kertomaan esimerkiksi mistä he erityisesti pitävät ja/tai mitä he harrastavat. Herätellään keskustelua yrittäjyydestä Houkutellaan kaikki mukaan keskusteluun ja kivaan tekemiseen -> innostava startti Jaetaan osallistujat ryhmiin ja ryhmäyttäminen. Mietitään liikeideaa, jota lähdetään toteuttamaan. Tavoitteena 1. kerralla on idea. Katso video.

9 Viikko 1: Ideat lentoon! kerran kulku 5-15min Mitä tulee mieleen sanasta yrittäjä? Miksi ollaan Pikkuyrittäjät? Yleisesti käsitteitä Mitä yritykset tekee? Mitä yrityksiä tiedätte? (Yritys on firma, korporaatio) Millaisia yrityksiä on olemassa? Millaista liiketoimintaa ne tekee? Millaisia asiakkaita erilaisilla yrityksillä on?

10 Viikko 1: Ideat lentoon! kerran kulku 15-30min Unelmaideat/hullut ideat. Mitä tahansa ideoita tulee mieleen niin kirjoitetaan ne esimerkiksi post it lapuille. Ryhmiä voi muodostaa niinkin, että katsotaan kenellä on samankaltaisia ideoita niin heistä muodostuu yksi Pikkuyrittäjä-ryhmä, joka lähtee toteuttamaan ideaa. Jaetaan Pikkuyrittäjät 2-4 hengen ryhmiin. Mieti valmiiksi ohjaavia kysymyksiä, jos ideoita ei synnykään. Voit myös keksiä valmiita klubin puitteissa toteutuskelpoisia ideoita ehdotettavaksi.

11 Viikko 1: Ideat lentoon! kerran kulku Keskustelun ohjauksena, idean pitäisi olla toteuttamiskelpoinen Tavoitteena on että jokaisella ryhmällä olisi idea kotiin lähdettäessä Pikkuyrittäjät klubivihkoon kirjataan Pikkuyrittäjän nimi ja mahdollinen ehdotus ideasta hullujen ideointien jälkeen. Kotiläksyksi Jokainen toimittaa valokuvausluvan seuraavaan kertaan mennessä mikäli sitä ei vielä ole. Keskustella vanhempien kanssa siitä onko omalle idealle kilpailevia firmoja ja tehdä pientä kilpailijatutkimusta. Mitkä ovat kilpailijan tuotteet/palvelu, hinnat, sijainti, pakkaus, värit jne.? EXTRA: ryhmät tutkivat kilpailijoista mm. nimen, tarkemmin mitä yritys tekee, hinnoittelua, firman väritystä, logoa, mahdollisia työasuja jne.

12 Viikko 2: Nimet ja plänit Tavoite: työstetään 1. kerralla mietittyä ideaa ideacanvaksen avulla. Idea saadaan hiottua niin hyvään kuntoon, että kolmannella kerralla päästään työstämään nettisivuja. Mietitään myös tuotteen/palvelun hintaa Raha kiertää tehtävän avulla (klubivetäjän oppaassa).

13 Viikko 2: Nimet ja plänit Toinen tunti käytetään viime tunnilla keksityn ja viikon aikana mielessä hioutuneen idean kehittämiseen. Pikkuyrittäjän klubivihkossa Ideacanvas. Ideoikaa ensin yhdessä ringissä ja käykää läpi mitä ideacanvakseen täytetään ja miksi. Yritykselle ja/tai tuotteelle/palvelulle keksitään nimi (Nimi on keksittävä, jotta saadaan tehtyä kolmannella kerralla kotisivut.) Nimi syntyy esim. keksimällä mahdollisimman monta sanaa tietyssä ajassa. Niistä voi sitten yhdistellä ja valita jonkun mieleisen. Voitte tehdä myös kuvailuharjoituksen Alias-pelityyliin tai tehdä pantomiimi näytelmäharjoituksen.

14 Viikko 2: Nimet ja plänit Esiintymisharjoitus viimeisen 30 min aikana: Esittele idea muille Pikkuyrittäjille Ohjaava esitys: Kertovat ideasta ideacanvaksen avulla, ohjaajilla haastattelukysymyksiä Tuotetuumasta (löydät tämän liitteistä NY Sharessa) Alustetaan seuraavaa kertaa keskustelemalla. Mitä kotisivuilla tulee näkyä? Kotitehtäväksi voi antaa, että jokaisen täytyy tutustua kotisivuihin (esim. tuttu yritys tai tuotemerkki) sekä miettiä mitä kaikkea nettisivuilla voisi olla. Jos Pikkuyrityksen nimi ei jostain syystä ole tullut tällä kerhokerralla niin se on kotiläksynä miettiä.

15 Viikko 3: Nettisivut ja villit logot Tavoitteena on saada kotisivut valmiiksi rakenteellisilta ratkaisuiltaan. Niiden tekemistä voidaan jatkaa joko kotona tai myöhemmillä kerhokerroilla. Tämän kerhokerran päätteeksi esitellään kuitenkin lyhyesti mitä ollaan saatu aikaan. Mietitään millainen on hyvä logo. Tehdään logojen tunnistustehtävä Pikkuyrittäjien klubivihkosta. Kotitehtäväksi voi antaa miettiä oman Pikkuyrityksen logoa ensi kertaa varten. Jos aikaa riittää niin keskustellaan rahasta ja veroista. Mietitään yhdessä paljonko Pikkuyrittäjien tuote/palvelu voi maksaa ja millä perusteella.

16 Viikko 3: Puhutaan rahasta Puhutaan rahasta ja veroista: Voit hyödyntää NY Mitä ihmiset tekevät mitä kaupungissa tapahtuu? ohjelman viranhaltijoita ja verokarhuja materiaalia, jonka löydät NY Sharesta. Mikä palvelun/tuotteen hinta voisi olla? Millaisia kuluja toimintaan voi liittyä? Kulut+palkka=hinta. Keksi konkreettinen esimerkki, jolla asiaa voi avata. Lopuksi jokainen ryhmä voi pitää 2-3 minuutin pitchin siitä, mitä ajattelee hinnoittelusta heidän liiketoiminnassaan. (Pitchaus on osa toiminnan teemaa, jossa kehitetään esiintymistaitoja) Ryhmät miettivät minkä verran oma tuote/palvelu maksaa, kertovat siitä muille ja perustelevat.

17 Viikko 4: Vierailu tai video Neljännellä klubikerralla on kolme eri toteutusvaihtoehtoa: Vierailu mainostoimistoon / Mainostoimiston vierailu klubille / Pikkuyrittäjät mainostoimistovideon katsominen Tavoitteena on tutustua mainostoimistotyöhön ja suunnitella oman Pikkuyrityksen logo.

18 Viikko 4: Vierailu mainostoimistoon kerran kulku (mahdollista toteuttaa myös niin että mainostoimistosta tulee henkilö klubivierailulle) Käy läpi ennakkoon mainostoimiston AD:n kanssa mitä hän kertoo: Millainen on hyvä logo? Miksi yrityksillä on logo? Mitä täytyy ottaa huomioon oman liikeidean/palvelun/tuotteen brändäyksessä. Ryhmät piirtävät logon ja esittelevät sen AD:lle. Tämä antaa niistä kannustavaa palautetta. Jos mahdollista niin AD myös työstää logot digimuotoon. Lasten vieminen vierailulle: koulukuljetukset (kysy koulun hyväksymän koulukuljetuksen yhteystiedot ja tilaa kuljetukset) ja eväät (voi ohjeistaa tuomaan kotoa tai budjetin salliessa ostaa kerhorahoilla)

19

20 Viikko 4: Mainostoimistovideo Neljännen klubikerran voi toteuttaa myös katsomalla Pikkuyrittäjätmainostoimistovideon. Videon katsomisen jälkeen käydään läpi mitä yrityksien visuaalisessa ilmeessä kannattaa ottaa huomioon. Tehdään Pikkuyrittäjien klubivihkosta logotehtävä. Piirretään logoja ja esitellään niitä muille. Klubiohjaaja antaa kannustavaa palautetta logoista.

21 Viikko 5: Myyntitykit liikkeelle! Pyydä Pikkuyrittäjiä kannustamaan ja sparraamaan toisiaan esiintymisharjoituksissa -> luodaan positiivisia kokemuksia esiintymisestä yleisölle. Kuvataan esityksiä puhelimella/tabletilla/kameralla ja katsotaan miltä näyttää = opitaan äänenkäytöstä ja maneereista. Mieti omakohtainen kokemus myynnistä ja kerro siitä Pikkuyrittäjille. Entä millaisia kokemuksia on Pikkuyrittäjillä? Millainen on hyvä myyjä? Miten saadaan kaupat aikaiseksi?

22 Viikko 5: Myyntitykit liikkeelle! Tavoitteena on saada myyntikärjet kuntoon oman tuotteen/palvelun osalta. Käytä apunasi hissipuhekalvoja Sharesta keskustelun ja pohdinnan herättämiseksi. + Työstetään nettisivuille myyntikohtaa. Miettikää myös yhdessä millaisia myyntikanavia on olemassa. Miten olen muiden edessä, katsekontakti, vakuuttavuus, vuoropuhelu, ja muut myyntiä edistävät keinot. Jokainen Pikkuyrittäjä kirjoittaa klubivihkoon 5 vinkkiä itselleen. Kirjoittakaa myös kokonainen pitchi paperille ja esittäkää se muille klubikerran lopuksi.

23 Viikko 5: Mitä Pikkuyrittäjille halutaan kertoa myynnistä? Mitä vinkkejä voit antaa Pikkuyrittäjille: Katso silmiin, annat luotettavan kuvan itsestäsi myyjänä. Puhu selkeällä äänellä, älä peitä kasvojasi käsillä tai hiuksilla. Opettele kertomaan tuotteestasi tai palvelustasi faktat. Tarinat ovat hyvä myyntivaltti. Yritä keksiä miksi asiakas tarvitsee tuotettasi tai palveluasi.

24 Viikko 6: Mainoksilla mainetta ja esityksillä estradeille Tavoite: Pikkuyrittäjät keksivät Pikkuyritykselleen sloganin ja valmistelevat mainoksia sekä kotisivuja loppuhuipentumaan myyntipisteelleen. Kerhokerran lopuksi esitetään muiden edessä slogan ja näytetään millaisia mainoksia ollaan saatu aikaan. (Esiintymisen harjoittelu.)

25 Viikko 6: Mainoksilla mainetta ja esityksillä estradeille Sloganin keksimisen avuksi mietitään esimerkiksi mitä TV-mainoksien mainoslauluja kukin muistaa. Youtubesta löytää soittolistan hakusanalla Mainoslauluja. Mainoksien piirtämisen pohjalle kannattaa varata sanoma- ja aikakausilehtiä, joista saada ideoita mainoksiin. Keskustellaan aluksi mikä mainoksissa kiinnittää huomion jne.

26 Hyvä tsemppi päälle! Viikko 7: Kohti loppuhuipennusta! Valmistautuminen loppuhuipennukseen: myyntipiste, mainokset, tuotteet/palvelu, hinnat, kuitit, nettisivut, esiintyminen ja myyminen (Seitsemännellä kerhokerralla ei ole tarkoitus valmistaa konkreettisesti tuotteita/palvelua myyntikuntoon loppuhuipennusta varten. > esim. Leivonnaiset. HUOM! Leivonnaisia tekevät tuovat etukäteen maistiaisia ryhmälle, joka koemaistaa tuotteet. Keskustelua hygieniasta ja miten tuotteet kannattaa pakata) Jännityksen poistaminen! Mikä loppuhuipennuksessa mietityttää? Onko vielä joitain asioita mitkä ovat epäselviä tai tekemättä? Katso että kaikki on kunnossa.

27 Viikko 7: Kohti loppuhuipennusta! kerran kulku Pohdiskellaan ja hyödynnetään klubilla ja mainostoimistolla opittua. Keskustellaan yrittäjyyskokemuksista. Laaditaan juliste ja/tai flyer (Word/PowerPoint tms.)? Videomainos? Tai jatketaan viimekertaisia mainoksia. Täydennetään ja viimeistellään kotisivuja Mistä saadaan pohjakassa? Koti tai kerhorahat. Raha liikkuu oikeasti loppuhuipentumassa. KOTITEHTÄVÄNÄ: Valmistaa myytäviä tuotteita. / Valmistautua palvelun myyntiin.

28 Viikko 8: Loppuhuipentuma Pikkuyrittäjät pääsevät nyt laittamaan kaiken läpikäydyn käytäntöön. Kaikilla ryhmillä on oma ständi, jossa tuote/ palvelu on myynnissä aidoille asiakkaille. (Eurot siis liikkuvat, joten varatkaa pohjakassa kullekin PY:lle) Seuraa ryhmien työskentelyä koko loppuhuipentuman ajan ja ohjaa tarvittaessa. Tuomaristo arvioi Pikkuyrittäjiä. Jokainen ryhmä palkitaan jostain ansiosta, kuten esimerkiksi paras myyntipuhe tai nettisivut.

29 Extra: Palautetta ja popcornia Pikkuyrittäjät tilinpäätös Kerrataan Pikkuyrittäjät-klubin sisältö 8 viikon ajalta. Mitä ollaan tehty? opittu? Mikä on ollut hauskaa? Suositelisitko klubia kaverillekin? Miltä yrittäjyys tuntui? Juhlistetaan onnistumisia klubilaisten kesken!

30 Ole yhteydessä Pikkuyrittäjät-projektipäällikkö Päivi Laakso p & Yhteydenpitoa ja sparrausta muiden klubivetäjien kanssa sähköpostitse ja Facebookryhmässä:

31 Haluamme Sinulta palautetta Millainen kokemus klubin läpivienti oli? Opitko jotain uutta? Millaista lasten kanssa toimiminen oli? Antoiko klubivetäjän koulutus ja diasarja riittävästi tukea kerhon pitämiseen? Jäikö jotain uupumaan? Oliko opas kattava ja hyödyllinen? Onko siinä jotain mitä lisäisit/ poistaisit/muuttaisit? Oliko yhteydenpito riittävää? Olivatko kanavat toimivat?

32 Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Pikkuyrittäjän klubivihko Pikkuyrittäjät-klubi on hauskaa tekemistä yhdessä! Opit uusia juttuja ja saat kokeilla ideoiden toteutusta. Pääset jutelemaan yrittäjyydestä

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Pikkuyrittäjät on alakoululaisille lapsille suunnattu klubi, jossa ryhmät keksivät omat yritysideansa ja lähtevät toteuttamaan niitä ohjaajien

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ AINA KANNATTAA YRITTÄÄ www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com AINA KANNATTAA YRITTÄÄ ohjeita esityksen pitäjälle futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja pitchaus: Osa 3. pitchaus

Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja pitchaus: Osa 3. pitchaus 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja pitchaus: Osa 3 Uusien liiketoimintamahdollisuuksien pitchaus Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta

Lisätiedot

Helsinki, Espoo, Tampere, Lappeenranta, Loimaa, Vaasa, Iisalmi, Oulu

Helsinki, Espoo, Tampere, Lappeenranta, Loimaa, Vaasa, Iisalmi, Oulu 1 TAITAJA 2014 YRITTÄJYYS Semifinaali, paikkakuntaxxx Osoite:XXX Lajin semifinaalivastaavat: paikallinen koordinaattori Tuomarit: XXX XXX XXX Paikkakunnat: Helsinki, Espoo, Tampere, Lappeenranta, Loimaa,

Lisätiedot

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Työhyvinvointikyselyn tulosten käsittely ja hyvinvointisuunnitelman laatiminen työyksikön hyvinvointipajassa Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Lapin sairaanhoitopiirin työhyvinvointisyke

Lisätiedot

Kylä yrittäjän ja yrittäjä kylän toiminnan tukena. Yrittäjä Tiina Ekholm 8.6.2013 Tykköö

Kylä yrittäjän ja yrittäjä kylän toiminnan tukena. Yrittäjä Tiina Ekholm 8.6.2013 Tykköö Kylä yrittäjän ja yrittäjä kylän toiminnan tukena. Yrittäjä Tiina Ekholm 8.6.2013 Tykköö Kylätoiminta on kylän asukkaiden vapaaehtoista yhteistyötä omien elinolojensa kehittämiseksi. Elintärkeää on yhteistyö:

Lisätiedot

AAN-A avp.aalto.fi. Yrittäjyys Aallossa Håkan Mitts

AAN-A avp.aalto.fi. Yrittäjyys Aallossa Håkan Mitts AAN-A1001 - avp.aalto.fi Yrittäjyys Aallossa 21.9.2016 Håkan Mitts Päivän epistola 16:15 16:45 Intro/luento Håkan 16:45 17:15 Factory Finder 17:15 17:30 Tauko 17:30 18:30 Speed interview haastatteluharjoitus

Lisätiedot

Cross-Border Citizen Scientists (CBCS)

Cross-Border Citizen Scientists (CBCS) Businessteeman yrittäjyyspaja 2013 CrossBorder Citizen Scientists (CBCS) TERVETULOA! Elena Ruskovaara LUT 1 Yrityspajan ohjelmaa ja teemoja Suunnitellaan pienryhmissä kuvitteellinen rajan pinnassa toimiva

Lisätiedot

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE Hyvä NY-yrittäjä! NY-aluemessut järjestetään tiistaina 2.2. klo 12-17 Kajaanin Prismassa. NYyritysten tulee osallistua messuille, osallistuminen messuille kuuluu

Lisätiedot

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Nuorten työelämätaidot ja syrjimätön työelämä koulutus 9.11.2012 Yritysvierailut eri tarkoituksiin Kysy pois! Tutustutaan yrityksen kokonaisvaltaiseen

Lisätiedot

Oppilas: Oppitunnilla ideoidaan luovasti, tutustutaan erilaisiin ammatteihin ja yrittäjyyteen sekä ryhmäydytään omiin pikkuyrityksiin.

Oppilas: Oppitunnilla ideoidaan luovasti, tutustutaan erilaisiin ammatteihin ja yrittäjyyteen sekä ryhmäydytään omiin pikkuyrityksiin. OPETTAJAN OPAS Pikkuyrittäjät-ohjelmassa 4. 6.-luokkalaiset perustavat oman pikkuyrityksensä ja myyvät suunnittelemiaan tuotteita ja palveluita oikeille asiakkaille oikealla rahalla. Oppitunneilla tutustutaan

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

LIIKETOIMINTASUUNNITELMA YRITYKSEN NIMI PÄIVÄYS

LIIKETOIMINTASUUNNITELMA YRITYKSEN NIMI PÄIVÄYS LIIKETOIMINTASUUNNITELMA YRITYKSEN NIMI PÄIVÄYS YT2 ALOITTAVAN YRITYKSEN LIIKETOIMINTASUUNNITELMA LITE Tämä työkirja on tarkoitettu yrityksen perustamista suunnitteleville henkilöille ja soveltuu parhaiten

Lisätiedot

Innostunut oppilaskunta. Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille

Innostunut oppilaskunta. Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille Tervetuloa! 2,5 tuntia Kaksi osiota Vaikuttavat oppilaat Kannustavat aikuiset Teemaan johdattavat videot sekä keskustelu- ja

Lisätiedot

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia MYY PALVELUA Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia Ryhmätyöskentely - tavoitteena ideoida, KUINKA MYYNNIN MUUTTUNEESEEN ROOLIIN VOIDAAN VASTATA? - tarkastellaan kysymystä

Lisätiedot

TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012

TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012 TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012 Päivämäärä Lajin vastuuhenkilöt: Tea Ruppa, lajivastaava, Jyväskylän ammattiopisto Semifinaalikoordinaattori:

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen Adoptiomaatapaamisen järjestäminen 2016 Aina tulee yllätyksiä. Hyvällä suunnittelulla turvaa paljon, reagointikyvyllä ja hyvillä hermoilla pelastaa kaiken. Tekijä: Julia Kurki 2 Vapaaehtoistyö tapahtuman

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Etelä-Hervannan koulu. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Etelä-Hervannan koulu. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Etelä-Hervannan koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat

Lisätiedot

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona?

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona? 1 Idealaboratorio on työpaja, jossa nuoret pääsevät itse ideoimaan koulun toimintakulttuuria. Työpaja on suunniteltu 15-60 hengelle ja ideointi tapahtuu 4-5 oppilaan ryhmissä. 60-90 minuuttia kestävän

Lisätiedot

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi?

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Kesäkuussa 2017 Lappeenrannassa nähdään ja koetaan sirkusta, kansantanssia ja teatteria lasten ja nuorten esittämänä, kun Nurtsi-nuorisosirkusfestivaali,

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa Hanna Salminen Projektipäällikkö Rocket 2020 Rohkeasti Amis TAVOITE 1 Yli tutkintorajojen ja koulutusmuotojen välisen joustavuuden lisääminen

Lisätiedot

Maatalouden vesitalouden hallinta menetelmät käyttöön paikallisella yhteistyöllä

Maatalouden vesitalouden hallinta menetelmät käyttöön paikallisella yhteistyöllä Maatalouden vesitalouden hallinta menetelmät käyttöön paikallisella yhteistyöllä Työpaja 13.6.2014 Kati Berninger Tutkimusjohtaja Tyrsky-Konsultointi Oy Ohjelma 9.00-9.30 Aamukahvi 9.30-9.45 Johdanto Osanottajien

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Lapsen kannustaminen Erilaiset tavat kannustaa

Lisätiedot

Mistä kannattaa aloittaa?

Mistä kannattaa aloittaa? Olet saanut yritysidean ja päättänyt perustaa yrityksen. Yhtä aikaa muiden perustamistoimenpiteiden kanssa täytyy alkaa miettimään yrityksen markkinointia. Ilman markkinointia yrityksellä ei ole yhtään

Lisätiedot

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa 1 Aluksi esittäytymiskierros ja nimilista kiertämään Valintojen

Lisätiedot

Messuohje NY-yrittäjille

Messuohje NY-yrittäjille Messuohje NY-yrittäjille Hyvä NY-yrittäjä! Kainuun Uskalla Yrittää -semifinaali järjestetään keskiviikkona 7.2. klo 12-16 Kajaanin Prismassa. NY-yritysten tulee osallistua messuille, osallistuminen messuille

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9.

Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9. Tervetuloa! Opettajien alueellinen koulutus 3 Syksy 2018 Tampere 28.8., Helsinki 4.9. ja Oulu 5.9. Koulutuksen ohjelma klo 10.00 Teemme yhdessä 12.00 Lounas 13.00 Kokemuksia luokkapiiristä ja juttutuokiosta

Lisätiedot

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti.

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti. Taivas+Helvettikirjan käyttäminen opetuksessa Opettajan ohje Taivas+Helvetti Taivas+Helvetti Vol. 1 julkaistiin vuonna 2013 ja sen suosio ylitti kaikki odotukset. Lukijat inspiroituivat kirjan rehellisistä

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

Ohje työpaikkaohjaajalle

Ohje työpaikkaohjaajalle Ohje työpaikkaohjaajalle oppisopimusopiskelijan ammattitaidon arvioinnista Vain oppilaista voi tulla mestareita. (intialainen sananlasku) AJATUKSIA OPPISOPIMUSOPISKELIJAN AMMATTITAIDON KEHITTYMISEN ARVIOINNISTA

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Kenelle, mitä, missä? Kenelle? Kenelle suuntaatte viestinne? Mitä? Määritelkää kolme tärkeintä asiaa, jotka haluatte

Lisätiedot

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman kriteerit

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman kriteerit 1 NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman kriteerit Tämä on dokumentti sisältää kriteerit ja arviointitapahtumat, joiden perusteella tuomaristo arvioi NY-yritysten toimintaa Uskalla Yrittää -finaalissa ja niiden

Lisätiedot

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA - Oulun yliopiston Ohjaus- ja työelämäpalvelujen koulutusmateriaalia - mitä haluat mitä osaat millä ehdoilla TYÖNHAUN SUUNNITELMA Tavoite saavutettu? Haastattelu Aloita tästä: Mitä

Lisätiedot

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT Markkinointi on Asiakaslähtöistä ajattelu Tuote-, hinta-, jakelutie- ja viestintäratkaisujen tekemistä ja toimenpiteiden toteuttamista mahdollisimman hyvän taloudellisen

Lisätiedot

Osallistuva budjetointi

Osallistuva budjetointi Osallistuva budjetointi Helsingin kaupunki avaa vuosittain 4,4 miljoonaa euroa omaa budjettiaan kaupunkilaisten ideoitavaksi ja päätettäväksi. Rahaa on sekä kaupunkitason että kunkin suurpiirin hankkeisiin.

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus 1 (9) Pikatreffit Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille ja työnantajille - matchmaking-viestipohjat treffien jälkeen lähetettäväksi - treffikorttipohjat

Lisätiedot

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10 Auvo Turpeinen Uusyrityskeskus toiminta: Elinkeinoelämän perustama yhteistoimintajärjestö 31 alueellista yhdistystä, yli 80 neuvontapistettä Suomessa vuodesta -89 saakka Jäseninä

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan Ohjaamot. Suuntaviivat ja vinkit 2017

Keski-Uudenmaan Ohjaamot. Suuntaviivat ja vinkit 2017 Keski-Uudenmaan Ohjaamot Suuntaviivat ja vinkit 2017 SISÄLTÖ Mielikuva Mielikuva Millaiseksi ohjaamolaiset kokevat Ohjaamon? Rento Osaava Lämmin Ihmisläheinen Paikallinen/kuntakohtainen Positiivinen Avoin

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Markkinointi sosiaalisessa mediassa Markkinointi sosiaalisessa mediassa Digityöpaja, 30.11.2017 Outi Mertamo DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework Minä Outi Mertamo Tuotantotalouden insinööri, 2010. Aloittanut HAMKissa markkinointisuunnittelijana

Lisätiedot

Työhakemus ja CV: - CV kertoo historiasta

Työhakemus ja CV: - CV kertoo historiasta Tampere 12.2.2014 Työhakemus ja CV: - Työhakemuksen tarkoitus on myydä à Myydä osaamistasi ja taitojasi - Kyse on mielikuvien luomisesta à Mitkä ovat tärkeimmät myyntivalttini, joilla vakuutan työnantajan

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Atalan koulu lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Atalan koulu lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Atalan koulu lv. 2016-2017 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 5.9. - 9.12.2016 ja keväällä 9.1. - 12.5.2017. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT

SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT 1. ENSIMMÄINEN TUNTI: tiistai 19.9. klo 11.00 11.45 Kaikille 9.luokkalaisille yhtä aikaa luokassa X! n. klo 11.00, n. 15 20 min LÄMMITTELY/VIRITTÄYTYMINEN AIHEESEEN MINDMAP

Lisätiedot

Vahvuudet: Mitä on tiiminne osaaminen suhteessa valitsemaanne yritykseen perusteluineen

Vahvuudet: Mitä on tiiminne osaaminen suhteessa valitsemaanne yritykseen perusteluineen KILPAILUTEHTÄVÄ: YRITTÄJYYS A1: Case yritys Joukkue valitsee case yrityksen annetuista oikeista yrityksistä saamansa pohjatiedon perusteella. Joukkue perustelee valintansa joukkueensa vahvuuksilla/osaamisella

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI TYÖKALUPAKKI eli sosiaalisen median pikaopas nenäilijälle Nenätapahtuman tueksi. Näiden ohjeiden avulla tempaiset verkostosi mukaan sosiaalisessa mediassa. MISTÄ LIIKKEELLE?

Lisätiedot

Arkipäivän automaatiota ja robotiikkaa

Arkipäivän automaatiota ja robotiikkaa Arkipäivän automaatiota ja robotiikkaa 1. oppitunti: Miten laitteet toimivat Lämmittelyharjoitus: Ohjaa ihmisrobottia Video lämmittelyharjoituksesta Mitä ohjelmointi on -video Video: Mitä ohjelmointi on

Lisätiedot

Vaasan lyseon lukion BUSINESS SCHOOL

Vaasan lyseon lukion BUSINESS SCHOOL Vaasan lyseon lukion BUSINESS SCHOOL Yrittäjyyden ja liiketalouden opintokokonaisuuden opetussuunnitelma Yrittäjyyskasvatus (YRK) 1. Yrittäjyyskasvatuksen perusteet (YRK1) SO Harjoitellaan yrittäjyyteen

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Interaktiivinen LTS -esittely

Interaktiivinen LTS -esittely Espoon kaupunki Metropolia AMK 4. syyskuuta 2018 / 1 DuuniPolku-hankkeen vertaisarviointipaja Interaktiivinen LTS -esittely DuuniPolku-hankkeen Espoon kaupungin ja Metropolia AMK:n osatoteuttajien tavoitteena

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

TEKES MYYNTIKLINIKKA. Miten suomalaisista ideoista tehdään menestystarinoita? Tekes Syksy Elsa Ervasti Ervasti Consulting Oy.

TEKES MYYNTIKLINIKKA. Miten suomalaisista ideoista tehdään menestystarinoita? Tekes Syksy Elsa Ervasti Ervasti Consulting Oy. TEKES MYYNTIKLINIKKA Miten suomalaisista ideoista tehdään menestystarinoita? Tekes Syksy 2017 Elsa Ervasti Ervasti Consulting Oy Company AGENDA 9:15 Miten suomalaisista ideoista tehdään menestystarinoita?

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

More is More. Yksin vai yhdessä 11.12.2012. Harri Meller/JSL Partners Oy

More is More. Yksin vai yhdessä 11.12.2012. Harri Meller/JSL Partners Oy More is More Yksin vai yhdessä 11.12.2012 Harri Meller/JSL Partners Oy Valmentaja: Harri Meller Yli 30 vuoden kokemus liike-elämästä, tukkukaupan ja vähittäiskaupan myynnistä ja markkinoinnista sekä maahantuonnista

Lisätiedot

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Aktiviteetti: Riskit ja turvallisuus Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Tavoite: Tarpoja oppii ennakoimaan ja ymmärtämään, mitkä asiat voivat tehdä retkestä vaarallisen. Vartionjohtajan ohje: Vartio

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E Draamatyöpajassa ryhmä ideoi ja tuottaa synopsiksen pohjalta musiikkiteatteriesityksen käsikirjoituksen. Käsikirjoitus

Lisätiedot

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava 10-12 asiantuntijaluentoa vuosittain 1 000 osallistujaa Teemoina mm. työnhaun uudet tuulet, työnantajien

Lisätiedot

Sosiaalinen media ja siellä markkinointi. Valtteri Lindholm / Varusteleka

Sosiaalinen media ja siellä markkinointi. Valtteri Lindholm / Varusteleka Sosiaalinen media ja siellä markkinointi Valtteri Lindholm / Varusteleka Yritys voi somettaa ja mainostaa somessa. Ne eivät ole sama asia. Kuva: https://www.linkedin.com/pulse/suosituimmat-sosiaalisen-median-kanavat-suomessa-2017-ari-pekka-ojala

Lisätiedot

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tämä on esimerkki tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutuksesta.

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

Kilpailija-analyysi - markkinatilanne

Kilpailija-analyysi - markkinatilanne Kilpailija-analyysi - markkinatilanne Tässä modulissa kyse on siitä, että kirkastetaan ja haetaan faktoja markkinatilanteesta, jotta tiedämme, missä olemme suhteessa muihin sekä miten voisimme sitten erottua

Lisätiedot

Valmistautuminen kampanjointiin. Minustako ehdokas?

Valmistautuminen kampanjointiin. Minustako ehdokas? Valmistautuminen kampanjointiin Minustako ehdokas? Aloita Tästä 1 Proflointi Millainen ehdokas minä olen? Millainen on potentiaalinen äänestäjäkohderyhmäni? Kenen ääniä haluan tavoitella? 2 Kampanjaryhmä

Lisätiedot

Yrittäjyys YY00B75. Katta Siltavirta

Yrittäjyys YY00B75. Katta Siltavirta Yrittäjyys YY00B75 Katta.siltavirta@oamk.fi 2 Opintojaksokuvaus Yrittäjyyden merkitys yhteiskunnallisesti Keskeiset käsitteet ja sisällöt Yrittäjyysprosessin pääsisällöt: ideasta uuteen liiketoimintaan

Lisätiedot

Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi

Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi Näy netissä! Hio LinkedIn profiilisi kuntoon ja paranna näkyvyyttäsi 19.10.2015 1 Agenda Lyhyesti atalentista Miksi LinkedIn Profiilin hionti Kansikuva Otsikko Yhteystiedot Summary Skills Kiinnostuksenkohteet

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Kaarilan koulupolku. Harju - Rahola - Kaarila - Hyhky. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Kaarilan koulupolku. Harju - Rahola - Kaarila - Hyhky. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Kaarilan koulupolku Harju - Rahola - Kaarila - Hyhky lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017 ja keväällä 8.1.

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu 1. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu valmistelee toimeksiannon. määrittää seuraavan kauden tarjonnan. Valitaan kehitysaiheet lle työstettäväksi. Yhteys n yhteyshenkilöön. Ollaan

Lisätiedot

LADEC OY. Taiteilijan ja luovan alan toimijan toimeentulomallit Yrittäjänä toimiminen

LADEC OY. Taiteilijan ja luovan alan toimijan toimeentulomallit Yrittäjänä toimiminen LADEC OY Taiteilijan ja luovan alan toimijan toimeentulomallit 18.11.2015 Yrittäjänä toimiminen Luovien alojen yrittäjyys erilaistako? On luotava tuote tai palvelu, jonka asiakas haluaa ostaa (Luovien

Lisätiedot

Yleistä Tavoite eli mitä opettaja haluaa teidän oppivan ja mikä on arvioinnin peruste: Ryhmä tutustuu laajasti yrittäjyyteen Ryhmätyöskentely

Yleistä Tavoite eli mitä opettaja haluaa teidän oppivan ja mikä on arvioinnin peruste: Ryhmä tutustuu laajasti yrittäjyyteen Ryhmätyöskentely Yritysprojekti Yleistä Tavoite eli mitä opettaja haluaa teidän oppivan ja mikä on arvioinnin peruste: Ryhmä tutustuu laajasti yrittäjyyteen Ryhmätyöskentely Esittäminen Tietotekniikan hyödyntäminen Omat

Lisätiedot

MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla

MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla MAA- JA KOTITALOUSNAISET Juuret maalla Muutama sana markkinnoinnista Markkinoinnissa tärkeimmät tehtävät: Määritä tavoiteltava myynti jokaiselle tuotteelle/ palvelulle kohderyhmittäin. Määritä mitä markkinoinnilta

Lisätiedot

Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen

Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen Koonti Näkyy, kuuluu ja vaikuttaa! -tulosviestinnän koulutuksen (Tampere 8.12.2016) materiaaleista. Kaikki päivän materiaalit löydät: https://1drv.ms/f/s!anjvcgvt_x1ehddqn-tspw6v2x_ffg

Lisätiedot

Kaari-työhyvinvointikysely - esimiehen opas

Kaari-työhyvinvointikysely - esimiehen opas Kaari-työhyvinvointikysely - esimiehen opas Valmistaudu kyselyyn vinkkilista esimiehelle vinkkilista työyhteisölle Valmistaudu kyselyyn - vinkkilista esimiehelle Missä tilaisuudessa/palaverissa työyhteisönne

Lisätiedot

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT Johdanto Mahdollisuus koputtaa harvoin ovellesi. Koputa sen sijaan mahdollisuuden ovea, jos toivot pääseväsi sisään. J okaisen myyjän on hyvä tiedostaa miten ja miksi pitää

Lisätiedot

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus Elävä kuva oppimisympäristönä Käsikirjoitus Mihin käsikirjoitusta tarvitaan? Elokuva (lyhyt, täyspitkä, dokumentti)- ja tv -tuotannot Mainokset Musiikkivideot Nettisivut Trailerit Kirjat Kuunnelmat Mikä

Lisätiedot

Digitaalisuus palvelumuotoilussa. Annemari Auvinen Digipolku

Digitaalisuus palvelumuotoilussa. Annemari Auvinen Digipolku Digitaalisuus palvelumuotoilussa Annemari Auvinen Digipolku Palvelumuotoilutyöpaja Keskustele parin kanssa: Millaisia hyviä kokemuksia sinulla on erilaisista palveluista, joissa digitaalisuus on ollut

Lisätiedot

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta!

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Tänä vuonna YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta, joten Liikkuva koulu -ohjelma kutsuu kaikki koulut tekemään tunnetuksi ja juhlimaan yhdessä

Lisätiedot

Torstai1 Ratkaisujen ideointi. Jamk Innovointipäivät

Torstai1 Ratkaisujen ideointi. Jamk Innovointipäivät Torstai1 Ratkaisujen ideointi Jamk Innovointipäivät Olemme saaneet eilen toimeksiannon, ja tutkineet saaneet käsityksen asiakkaiden tarpeita ja toiveista kehityskohteeseen liittyen. Nyt siirrymme ideoimaan

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

Kehitetään oppimista yhdessä -peli

Kehitetään oppimista yhdessä -peli Kehitetään oppimista yhdessä -peli 1. Esivalmistelut 2. Pelin virallinen aloitustilaisuus 3. Ideointi 4. Pudotuspelit oman luokan kesken 5. Pudotuspelit opettajien kanssa 6. Pudotuspelit vanhempien kanssa

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI TYÖKALUPAKKI eli sosiaalisen median pikaopas nenäilijälle Nenätapahtuman tueksi. Näiden ohjeiden avulla tempaiset verkostosi mukaan sosiaalisessa mediassa. MISTÄ LIIKKEELLE?

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus joukkueille. OVOn tehopäivä

Sosiaalisen median ohjeistus joukkueille. OVOn tehopäivä Sosiaalisen median ohjeistus joukkueille OVOn tehopäivä 22.1.2017 OVON UUSILLA NETTISIVUILLA SOME- SISÄLLÖT OVAT ENTISTÄ NÄKYVÄMMÄSSÄ ROOLISSA OVOn some-kanavat Facebook Olarin Voimistelijat OVO Team OVO

Lisätiedot

60% 10% 1. MIKSI IHMEESSÄ VERKKOASIAKASPALVELUUN KANNATTAA PANOSTAA? Ole läsnä ja tavoitettavissa. Suomalaisista noin 90 % käyttää nettiä viikoittain.

60% 10% 1. MIKSI IHMEESSÄ VERKKOASIAKASPALVELUUN KANNATTAA PANOSTAA? Ole läsnä ja tavoitettavissa. Suomalaisista noin 90 % käyttää nettiä viikoittain. Tavoita ja vaikuta Oletko koskaan ollut epätietoinen siitä, mitä tuotteita tai palveluita yritys, jonka sivuilla vierailet, oikeasti tarjoaa? Jos olet, niin on todennäköisesti asiakkaasikin. Hän voi olla

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS Opas onnistuneeseen osallistumiseen Suunnittele! Toteuta! Seuraa! Arvioi! = Paras ikinä saatu tulos! easyfairs.com easyfairs työkalupakki Tervetuloa näytteilleasettajaksi easyfairs

Lisätiedot

SeAMK / Frami: E kirjasto

SeAMK / Frami: E kirjasto E aineistopäivä 1.10.2014 Työpaja 2. E aineistojen markkinointi ideointia Työpajatyöskentelyn purku: Anna Laakkonen Työpajaan osallistui 19 henkilöä, jotka jaettiin neljään pienempään ryhmään. Ennen E

Lisätiedot