JÄTENEUVONNAN PALVELUT JA LAINATTAVAT MATERIAALIT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄTENEUVONNAN PALVELUT JA LAINATTAVAT MATERIAALIT"

Transkriptio

1 JÄTENEUVONNAN PALVELUT JA LAINATTAVAT MATERIAALIT Tehtävänä puhtaampi ympäristö

2 ROUSKIKSEN JÄTENEUVONTA Jäteneuvonta opastaa asukkaita jätteen synnyn ehkäisyyn, lajitteluun, hyötykäyttöön ja kierrätykseen. Jäteneuvonta vastaa kaikkiin jätehuoltoon liittyviin kysymyksiin. Jäteneuvonta laatii oppaita ja esitteitä, tarjoaa koulutus- ja neuvontapalveluja, osallistuu kampanjoihin ja tapahtumiin sekä tiedottaa asukkaita. Jäteneuvonta on osa kuntien lakisääteistä palvelua, jota rahoitetaan jätehuollon perusmaksulla. Opastusta kaikenikäisille Jäteneuvonnan tavoitteena on ohjata asukkaita oikeanlaiseen jätehuoltoon. Rouskis tarjoaa maksutonta jäteneuvontaa kotitalouksille, vapaa-ajanasukkaille, erilaisille ryhmille, kouluille, päiväkodeille, taloyhtiöille ja yhdistyksille. Jäteneuvonta tekee myös ympäristökasvatustyötä ja on mukana sitä tukevissa hankkeissa eri toimijoiden kanssa. Jäteneuvonnan eri muodot Jäteneuvonta osallistuu erilaisille messuille ja kuntatapahtumiin. Neuvojan voi tilata vierailemaan esimerkiksi koulun tai yhdistyksen tilaisuuteen. Neuvontatilaisuuksia pidetään myös jäteasemilla, joissa ryhmät pääsevät tutustumaan jäteasemien toimintaan. Jäteneuvonnasta voi tilata itselle tai jaettavaksi jätehuoltoon liittyviä oppaita ja esitteitä. Niitä on saatavana myös kuntien kirjastoissa ja palvelupisteissä. Esitteet ovat luettavissa kotisivuiltamme Neuvonnan materiaaleja, kuten pelejä ja leikkejä, voi lainata omiin tilaisuuksiin ja oppitunneille. Neuvonnan palvelut ja lainattavat materiaalit ovat asukkaille maksuttomia.

3 VIERAILUT JÄTEASEMALLE Jäteaseman toimintaan ovat tervetulleita tutustumaan kaikenlaiset ryhmät, kuten päiväkodit, koulut, oppilaitokset, taloyhtiöt ja yhdistykset. Tutustumiskäynnin sisällöstä sovitaan erikseen tilaajan kanssa. Tutustumiskäynti sisältää tavallisimmin neuvojan luennon ja jäteasemakierroksen. Luennolla saa tietoa Rouskiksen toiminnasta sekä kodin jätehuollosta. NEUVOJAN VIERAILUT Neuvojan luennon voi tilata kouluun, päiväkotiin, asukas- ja yhdistysiltaan tai yleisötapahtumaan. Neuvojan kanssa voi myös suunnitella ja toteuttaa ympäristöpäivätapahtuman. YmpäristöÄmpärillä yhteistyötä YmpäristöÄmpäri on Rouskiksen, Valonian, Aurinkoinen Tulevaisuus ry:n, Salon 4H-yhdistys ry:n ja Salon Seudun Luonnonsuojeluyhdistys ry:n yhdessä suunnittelema yhteistyörinki. YmpäristöÄmpärin tavoitteena on yhdistää kestävän kehityksen mukaisen ympäristökasvatustyön resursseja. YmpäristöÄmpäri tarjoaa suunnittelua ja toteutusta mm. koulujen ja päiväkotien luonto- ja ympäristötapahtumiin sekä lainaa ympäristökasvatusmateriaaleja ja -leikkejä. Kaikilta yhteistyökumppaneilta voi tiedustella toteuttajia esimerkiksi koulun ympäristöpäivään. Luonto- ja ympäristökasvatustyön parissa työskentelevät yhdistykset ja seurat ovat kaikki tervetulleita mukaan yhteistyöhön. Lisätietoja YmpäristöÄmpäristä voi kysyä Rouskiksen jäteneuvonnasta.

4 JÄTEHUOLTO-OPPIA NÄYTELLEN JA LEIKKIEN Jätejengi-käsinuket Jätejengiin kuuluu yhdeksän käsinukkea, joista kukin edustaa yhtä tavallisimmista jätelajeista. Nukkejen mukana saa valmiita näytelmiä, runoja ja muita tekstejä, joiden avulla jätehuollon tärkeyden opettaminen ja oppiminen on mielekästä ja helppoa. Näytelmiä voivat esittää opettajat ja ohjaajat tai lapset itse. Sopii päiväkodeille. Jätejengirastit Jätejengirastit sisältävät lajitteluun liittyviä kysymyksiä sekä valmiit vastausvaihtoehdot, joista leikkijä valitsee oman vastauksensa. Jätejengirastit soveltuvat sekä sisä- että ulkokäyttöön, esimerkiksi koulun ympäristöpäivään. Jätejengirasteja on 9 kpl. Kysymyssarjoja on kolme: rastit päiväkodeille, helpot rastit ja vaativat rastit. Sopii päiväkodeille, kouluille ja leireille. Lajittelutesti Visailijoille jaetaan paperiarkit, joissa on kuuden eri jäteastian (biojäte, paperi, kartonki, lasi, metalli ja sekajäte) kuvat. Leikittäjä luettelee listalta eri jätelajeja, joiden nimet kirjoitetaan oikeaan jäteastiaan. Lopuksi tarkistetaan vastaukset. Sopii lisätehtäväksi kouluille ja kerhoille. Fiksu vähentää jätettä -rastit Kestävän kehityksen mukaisiin kysymyksiin pääsee vastaamaan Fiksu vähentää jätettä -rasteilla. Kolmesta vastausvaihtoehdosta yksi tai useampi on oikea. Kysymykset on kiinnitetty rastikeppeihin, jotka on helppo pystyttää pihamaalle nojaamaan aitoja ja seiniä vasten. Fiksu vähentää jätettä -rasteja on 9 kpl. Sopii kouluille.

5 Fiksu ostaa viisaasti Fiksu ostaa viisaasti -leikin tavoitteena on keksiä kestävämmät ja ympäristön kannalta paremmat tavarat jätemäärän vähentämiseksi. Paremmat valinnat ovat joko uudelleen käytettäviä ja/tai kierrätettäviä. Leikillä pyritään vaikuttamaan omiin kulutusvalintoihin ja sitä kautta jätemäärän vähentämiseen. Leikkiä voi muunnella ikäryhmän mukaan lisäämällä ja vähentämällä tavaroita sekä otta- malla mukaan helposti/vaikeasti keksittäviä tavaroita. Leikki soveltuu kaikenikäisille. Lajitteluleikki Lajitteluleikissä voi harjoitella lajittelua oikeilla jätteillä. Lajitteluleikkiin kuuluu seitsemän pientä lajitteluastiaa, joihin jätteet lajitellaan. Mukana on myös kirpputorilaatikko, johon kuuluu lajitella vielä ehjät ja käyttökelpoiset tavarat. Kaikki jätteet on numeroitu ja lajitteluastioiden pohjasta voi tarkistaa oikeat vastaukset. Sopii kaikenikäisille.

6 Muistipeli Muistipelissä tarkoituksena on löytää oikeat parit jätteiden, tavaroiden, jäteastioiden ja paikkojen joukosta. Leikkijän tulee tietää, miten jätteet lajitellaan. Muistipeli sopii le. Pienimpien leikkijöiden apuna on hyvä olla kaikenikäisillukutaitoinen vetäjä. Mysteerilaatikot Mysteerilaatikot sisältävät erilaisia pieniä tava- roita, joita tunnustellaan pienen aukon kautta. Laatikoissa olevat tavarat ovat kaikille tuttuja ja pienikin tutkija tunnistaa ne helposti. Tun- nustelun jälkeen voidaan yhdessä keskustella, mitä laatikoista löytyi ja miten ne kuuluisi lajitella. Laatikoita on 5 kpl. Sopii päiväkodeille. Jätekiikku Jätekiikussa leikkijä pääsee testaamaan kierrätystuntemustaan ja käden heittotarkkuutta. Jätekiikku sisältää pienen kysymyssarjan, heittotehtävän ja laatikollisen jätteitä. Leikkijä lukee kysymyksen, miettii vastauksen ja valitsee jätteiden joukosta oikean jätteen ja heittää tai vie sen oikeaan jäteastiaan. Jätekiikku kootaan kuvan mukaisesti. Jäteastiat kiinnitetään kiikkuun ketjuilla ja naruilla. Sopii kouluille. Tunnista ympäristömerkit ja varoitusmerkit Ympäristömerkkien tunnistusleikissä tarkoituksena on yhdistää merkki ja sen selitys. Merkkejä on yhteensä kuusi. Leikki sopii kouluille ja ryhmille. Kemikaalien varoitusmerkkien tunnistusleikissä tarkoituksena on yhdistää merkki ja sen selitys. Merkkejä on yhteensä yhdeksän. Leikki sopii kouluille ja ryhmille.

7 Jätebingo Jätebingoon voi osallistua yhdellä kertaa kuusi ryhmää. Bingon vetäjän johdolla jätebingossa lajitellaan puisia leikkijätteitä lajittelulaatikoihin. Laatikoissa on lokerot biojätteelle, kartongille, lasille, metallille, paperille ja sekajätteelle. Vaaralliset jätteet on mahdollista lajitella erilliseen astiaan. Sopii ryhmille ja kerhoille. Kehikkohärdelli Kehikkohärdellissä kootaan ja puretaan puinen puutarhajätekehikko. Puutarhakehikkoja on kaksi. Kahden joukkueen välille voi järjestää kehikon kokoamisessa ja purkamisessa myös pienen nopeuskisailun. Sopii lisätehtäväksi päiväkodeille ja kouluille ympäristöpäivään. Biojätepolku Biojätepolulla leikkijä kiertää ämpäriltä toiselle ja poimii omaan ämpäriinsä kompostoriin kelpaavia jätteitä. Leikkijä palaa alkuun, jossa tarkistetaan ovatko kerätyt jätteet kompostorissa maatuvia biojätteitä. Valinta on oikea, jos Kelpaanko kompostiin? Muutunko mullaksi? -ehdot täyttyvät. Biojätepolun voi sijoittaa sisätiloihin tai pihapiiriin. Sopii lajittelutehtäväksi alakouluille ja päiväkodeille. Biojäterastit Biojäterasteilla kuljetaan tuttuun tapaan rastilta toiselle. Jokaisella rastilla on biojäteaiheinen kysymys ja sille kolme vastausvaihtoehtoa, joista yksi on oikea. Omat vastaukset merkitään lomakkeelle ja vastaukset tarkistetaan kierroksen lopussa. 10 rastikysymystä sijoitetaan pihapiiriin tai sisätiloihin. Kysymyssarjoja on kaksi: helppo ja vaikea. Sopii kouluille.

8 KOMPOSTOINTIOPPIA KOULUILLE JA PÄIVÄKODEILLE Rouskis lahjoittaa kaikille kompostoinnista kiinnostuneille omistajakuntien kouluille ja päiväkodeille lämpökompostorin. Kouluilla ja päiväkodeilla on siten mahdollisuus ryhtyä kompostoimaan ruokailussa syntyvä jäte joko kokonaan tai osittain. Kompostointi saadaan sujuvaksi, kun yhdessä suunnitellaan käytännöt ja huolehditaan sovituista tehtävistä. Porukalla kompostointi sujuu leikiten ja se on helppoa ja palkitsevaa. Mikäli kompostoinnista halutaan myöhemmin luopua, palautetaan kompostori Rouskikselle. Kompostorilahjoitus antaa lapsille tilaisuuden päästä näkemään, miten ruoantähteet muuttuvat mullaksi. Kompostoija tekee oikean ekotyön ja osallistuu näin omalla panoksellaan ympäristönsuojeluun. Samalla lapset oppivat ymmärtämään luonnon kiertokulkua. Kompostointi vähentää kaatopaikalle menevän biojätteen määrää ja siten haitallisen kaatopaikkakaasun syntymistä. Turhat biojätteen kuljetukset eivät myöskään rasita ympäristöä, joten hyöty on moninkertainen. OTA YHTEYTTÄ Rouskiksen jäteneuvonta palvelee ma pe klo Kysy lisää sähköpostitse tai soita p Rouskis 04/15

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET YMPÄRISTÖKASVATUSTA DRAAMA- HARJOITUSTEN AVULLA VIHREÄ DRAAMA on ympäristökasvatusmenetelmä, jota toteutetaan draaman keinoin. Se on yhdessä tekemistä ja osallistumista. Kyse

Lisätiedot

Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri. Opettajan lisämateriaali

Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri. Opettajan lisämateriaali Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri Opettajan lisämateriaali Tämä opettajan lisämateriaali täydentää vuonna 2006 ilmestynyttä opasta Lennu Liito-oravan ympäristökerhoille. Se on laadittu helpottamaan Lennu-materiaalien

Lisätiedot

SIPI SAMMAKON SIIVOUSKOULU. Yleiskuvaus projektin sisällöstä

SIPI SAMMAKON SIIVOUSKOULU. Yleiskuvaus projektin sisällöstä SIPI SAMMAKON SIIVOUSKOULU Yleiskuvaus projektin sisällöstä Sipi sammakon siivouskoulu on osa laajempaa Kestävä puhtaus elinympäristössä ympäristökasvatushanketta. Kestävä puhtaus elinympäristössä hankkeen

Lisätiedot

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnan käyttöön

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnan käyttöön Kestävän kehityksen hyvät käytännöt lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnan käyttöön 1 Kestävän kehityksen hyvät käytännöt lasten ja nuorten vapaa-ajantoiminnan käyttöön Tähän esitteeseen on koottu kaikki

Lisätiedot

Korjaamon käytännöt kuntoon AUTOKORJAAMON TARKISTUSLISTAT JA HYVÄT KÄYTÄNNÖT

Korjaamon käytännöt kuntoon AUTOKORJAAMON TARKISTUSLISTAT JA HYVÄT KÄYTÄNNÖT Korjaamon käytännöt kuntoon AUTOKORJAAMON TARKISTUSLISTAT JA HYVÄT KÄYTÄNNÖT Sisällysluettelo Johdanto 4 Hyvä johtaminen tavaksi 5 Johtamisen työvälineitä 5 Perehdyttäminen 7 Henkilöstön osaamisen ylläpitäminen

Lisätiedot

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt päivähoidon käyttöön

Kestävän kehityksen hyvät käytännöt päivähoidon käyttöön Kestävän kehityksen hyvät käytännöt päivähoidon käyttöön 1 Kestävän kehityksen hyvät käytännöt paivähoidon käyttöön Tähän esitteeseen on koottu kaikki 4V-hankkeessa vuosina 2008-2010 kootut hyvät käytännöt

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Annukka Luomi, Johanna Paananen, Katja Viberg, Laura Virta Kestävän kehityksen opas

Annukka Luomi, Johanna Paananen, Katja Viberg, Laura Virta Kestävän kehityksen opas Annukka Luomi, Johanna Paananen, Katja Viberg, Laura Virta Kestävän kehityksen opas Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy 4V Välitä, Vaikuta, Viihdy, Voi hyvin Kestävän kehityksen opas 4V Välitä, Vaikuta,

Lisätiedot

O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007

O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007 O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007 Ihminen muuttaa ympäristöä 1: Raaka-aine ja jäte ( Daniel Forsman) Aine ei synny tyhjästä eikä aine voi hävitä. Palaessaankaan aine ei katoa, vaan se muuttuu

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA vuosille 2011 2014

TOIMINTASUUNNITELMA vuosille 2011 2014 TOIMINTASUUNNITELMA vuosille 2011 2014 SISÄLLYS 1. JOHDANTO 3 1.1. Keskeiset toiminnalliset osa-alueet 4 2. Valonia asiantuntijaorganisaationa 5 2.1. Alueelliset strategiat ja ohjelmat 5 2.2. Kuntien ja

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON KEHITTÄMINEN. Yritykset ja julkiset organisaatiot. www.kiertokapula.fi

JÄTEHUOLLON KEHITTÄMINEN. Yritykset ja julkiset organisaatiot. www.kiertokapula.fi JÄTEHUOLLON KEHITTÄMINEN Yritykset ja julkiset organisaatiot www.kiertokapula.fi Sisällysluettelo 1 TOIMINTAMALLI... 3 2 LAINSÄÄDÄNTÖ... 4 3 LÄHTÖTILANTEEN KARTOITUS... 5 3.1 Syntyvän jätteen ja keräystoimintojen

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Pikkuyrittäjät on alakoululaisille lapsille suunnattu klubi, jossa ryhmät keksivät omat yritysideansa ja lähtevät toteuttamaan niitä ohjaajien

Lisätiedot

Kierrätys on sydämen asia. Ekotukihenkilölle. Lämpökamera löytää lämpövuodot. Energiapeili lopetti lotrauksen. Vertaistukea tietokoneen käyttöön

Kierrätys on sydämen asia. Ekotukihenkilölle. Lämpökamera löytää lämpövuodot. Energiapeili lopetti lotrauksen. Vertaistukea tietokoneen käyttöön Vantaan Energia Oy:n ja Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n yhteinen asiakaslehti 1 2015 Lämpökamera löytää lämpövuodot Energiapeili lopetti lotrauksen Vertaistukea tietokoneen käyttöön 6 14 18 Ekotukihenkilölle

Lisätiedot

Jätekukon osakaskuntien jätepoliittinen ohjelma vuoteen 2015

Jätekukon osakaskuntien jätepoliittinen ohjelma vuoteen 2015 Jätekukon osakaskuntien jätepoliittinen ohjelma vuoteen 2015 Juankoski, Juuka, Kaavi, Konnevesi, Kuopio, Lieksa, Maaninka, Nilsiä, Nurmes, Pieksämäki, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo,

Lisätiedot

Maahanmuuttajanuorten VaSkooli - Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa

Maahanmuuttajanuorten VaSkooli - Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa Sisältö I Koulutuspolkujen moninaisuus 3 S2-päättöarviointimateriaalin siirto yläkouluista ammattiopistoon 4 Suomen kielen arviointilomake 6 Ohjeet kielitaidon arviointilomakkeen täyttöön 7 Kielikokeen

Lisätiedot

Poliisi-kirjailija Marko Kilpi kompostoi sekä biojätteet että kirjojensa tarinat

Poliisi-kirjailija Marko Kilpi kompostoi sekä biojätteet että kirjojensa tarinat Jätekukon asiakaslehti joka kotiin 2014 IK - ITELLA POSTI OY JULKINEN TIEDOTE JAETAAN KAIKKIIN KOTITALOUKSIIN Poliisi-kirjailija Marko Kilpi kompostoi sekä biojätteet että kirjojensa tarinat SIVU 7 Ota

Lisätiedot

YMPÄRISTÖKASVATUS- SUUNNITELMA

YMPÄRISTÖKASVATUS- SUUNNITELMA YMPÄRISTÖKASVATUS- SUUNNITELMA HEINOLAN SEURAKUNTA Eija Leskinen (toim.)2009 Ympäristötyöryhmä (päivitt.) 2013 YMPÄRISTÖKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. YMPÄRISTÖKASVATUKSEN TEOLOGISET LÄHTÖKOHDAT 2. YMPÄRISTÖKASVATUKSEN

Lisätiedot

Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin

Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin talouksiin Ekopisteinfo Oy Botniarosk Ab:n asiakaslehti 2011 Lajitteluohjeet Vuoden 2010 jätemäärät Tempaukset 2011 Muita ajankohtaisia asioita SISÄLLYS: PÄÄKIRJOITUS...3

Lisätiedot

PAUKUISTA PEUKKUIHIN Järjestelmä yhdistysten vapaaehtoistoiminnan sosiaalisen hyödyn mittaamiseen

PAUKUISTA PEUKKUIHIN Järjestelmä yhdistysten vapaaehtoistoiminnan sosiaalisen hyödyn mittaamiseen PAUKUISTA PEUKKUIHIN Järjestelmä yhdistysten vapaaehtoistoiminnan sosiaalisen hyödyn mittaamiseen OK-opintokeskus ja Suomen Parkinson-liitto ry 2012-2013 1 PAUKUISTA PEUKKUIHIN -MALLI Paukuista peukkuihin

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

jätepolitiikkaa Meidän perheen Ota talteen keräysautojen ja -lautan aikataulut Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n asiakaslehti 1 2009

jätepolitiikkaa Meidän perheen Ota talteen keräysautojen ja -lautan aikataulut Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n asiakaslehti 1 2009 Julkinen tiedote, jaetaan kaikkiin kotitalouksiin Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n asiakaslehti 1 2009 Ota talteen keräysautojen ja -lautan aikataulut Meidän perheen jätepolitiikkaa Toimivia ja kustannustehokkaita

Lisätiedot

Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko

Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko Toimintatehtävät Taustatietoa: Kasveilla eli tuottajilla on käytössään auringon energiaa hyvin paljon. Kasvinsyöjät ja pedot ovat kuluttajia.

Lisätiedot

1 Mitä jätehuoltomääräykset ovat ja miksi niitä annetaan

1 Mitä jätehuoltomääräykset ovat ja miksi niitä annetaan Nurmijärven kunnan yleiset jätehuoltomääräykset: Yleinen osa 1 Mitä jätehuoltomääräykset ovat ja miksi niitä annetaan Tämä luku ei sellaisenaan sisällä sitovia jätehuoltomääräyksiä, vaan siinä kerrotaan

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Ravurin toimintayksikkö. Opetuslautakunta 25.11.2013

Varhaiskasvatussuunnitelma. Ravurin toimintayksikkö. Opetuslautakunta 25.11.2013 V Varhaiskasvatussuunnitelma Ravurin toimintayksikkö Opetuslautakunta 25.11.2013 Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Opetussuunnitelman lähtökohdat... 2 2.1 Arvot lähtökohtana... 2 2.2 Lapsen hyvä päivä Ravurin

Lisätiedot

Maalle oppimaan. Kestävää kehitystä koulujen ja lähimaatilojen yhteistyönä. Maa- ja elintarviketalous 112. Helmi Risku-Norja ja Virpi Aaltonen (toim.

Maalle oppimaan. Kestävää kehitystä koulujen ja lähimaatilojen yhteistyönä. Maa- ja elintarviketalous 112. Helmi Risku-Norja ja Virpi Aaltonen (toim. Maa- ja elintarviketalous 112 Maalle oppimaan Kestävää kehitystä koulujen ja lähimaatilojen yhteistyönä Helmi Risku-Norja ja Virpi Aaltonen (toim.) Maaseutu Maa- ja elintarviketalous 112 64 s. Maalle oppimaan

Lisätiedot

Turun Kaupunkiseudun jätehuoltomääräykset

Turun Kaupunkiseudun jätehuoltomääräykset Turun Kaupunkiseudun jätehuoltomääräykset Yleinen osa 1. Mitä jätehuoltomääräykset ovat ja miksi niitä annetaan? Tämä jätehuoltomääräysten yleinen osa ei sisällä sitovia määräyksiä. Tässä osassa kerrotaan

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot