VALTIOVARAINMINISTERIÖ YHTEENVETO VM065:00/2016 Vero-osasto ylitarkastaja Henna Ritari

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALTIOVARAINMINISTERIÖ YHTEENVETO VM065:00/2016 Vero-osasto ylitarkastaja Henna Ritari"

Transkriptio

1 1(10) VALTIOVARAINMINISTERIÖ YHTEENVETO VM065:00/2016 Vero-osasto ylitarkastaja Henna Ritari LAUSUNTOYHTEENVETO hallituksen esityksestä ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Esityksen pääasiallinen sisältö Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verotusmenettelystä annettua lakia, veronlisäyksestä ja viivekorosta annettua lakia, veronkantolakia, ennakkoperintälakia, rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annettua lakia, eräiden asuntojen vuokraustoimintaa harjoittavien osakeyhtiöiden veronhuojennuksesta annettua lakia, korkotulon lähdeverosta annettua lakia, perintö- ja lahjaverolakia, tonnistoverolakia ja verontilityslakia. Lisäksi esityksessä ehdotetaan eräisiin muihin lakeihin tehtäväksi teknisluonteisia muutoksia. Ennakonkannossa maksettavan veron määräämistä ja muuttamista koskevat menettely yhdenmukaistettaisiin siten, että kaikkien verovelvollisten ennakonkannossa sovellettaisiin yhtenäisiä määräaikoja. Nykymuotoisesta ennakon täydennysmaksusta luovuttaisiin. Verovelvollisen vaatimuksesta ennakoita voitaisiin määrätä, muuttaa ja poistaa verotuksen päättymiseen saakka. Verohallinnon aloitteesta ennakoita voitaisiin määrätä ja korottaa verovuoden päättymistä seuraavan toisen kuukauden loppuun saakka sekä alentaa ja poistaa verotuksen päättymiseen saakka. Ennakot luettaisiin verotuksessa hyväksi sen mukaisena kuin ne on määrätty. Sähköisten menettelytapojen lisäämiseksi yhteisön ja yhteisetuuden olisi pääsääntöisesti tehtävä ennakkoa koskeva vaatimus ja annettava tuloveroilmoitus sähköisesti. Tuloverotuksessa laskettavia korkoja koskevat säännökset uudistettaisiin verotuksen koronlaskennan yhdenmukaistamiseksi. Ennakkoperinnän ja lopullisen verotuksen vastaavuuden parantamiseksi jäännösverolle laskettaisiin huojennettua viivästyskorkoa verovuoden päättymisestä verolle määrättävään eräpäivään. Korko olisi samansuuruinen kaikille verovelvollisryhmille. Myös veronpalautukselle laskettaisiin korkoa verovuoden päättymisestä lukien. Huojennettua viivästyskorkoa laskettaisiin verovuoden päättymisen jälkeen määrättävälle ennakolle, jäännösverolle ja verotuksen muutoksen johdosta maksettavalle verolle. Verotuksen oikaisutilanteissa määrättävä veronlisäys korvattaisiin vastaavassa tilanteessa määrättävällä viivästyskorolla. Yhteisöjen jäännösverolle ja veronpalautukselle laskettaisiin korkoa verovuosikohtaisesti myös silloin, kun verovuosi koostuu kahdesta tai useammasta tilikaudesta. Tuloverotuksessa maksettavaksi määrättävistä koroista säädettäisiin veronlisäyksestä ja viivekorosta annetussa laissa ja palautuksen yhteydessä verovelvolliselle maksettavasta korosta veronkantolaissa.

2 2(10) Veronkantomenettelyjen yksinkertaistamiseksi ennakonpalautuksen siirtoa puolisoiden kesken koskeva verotusmenettelystä annetun lain säännös kumottaisiin. Veronkantolaissa säädetyt uudessa kantomenettelyssä käsiteltäviä veroja koskevat säännökset laajenisivat koskemaan myös tuloveroa, ennakkoperintälain ja sairausvakuutuslain nojalla määrättyä ennakkoa tai muuta määrää ja tonnistoveroa. Säännökset laajenisivat koskemaan myös perintöveroa, lahjaveroa ja tulonsaajalle määrättävää lähdeveroa siltä osin kuin niitä ei ole sovellettu näihin veroihin. Muutokset koskisivat veronkantolain maksujen ja palautusten käyttöjärjestystä, veron suoritusjärjestystä, yhteenvetoa, kantomenettelyn virheen korjaamista sekä palautuksen käyttämistä. Lisäksi veronkantolakiin lisättäisiin maksajan kohdentaman maksun käyttöjärjestystä koskeva sääntely edellä mainituille uudessa kantomenettelyssä käsiteltäville veroille. Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan 1 päivänä marraskuuta Lakeja sovellettaisiin pääsääntöisesti ensimmäisen kerran yhteisöjen ja yhteisetuuksien verovuoden 2017 verotuksessa ja luonnollisten henkilöiden ja kuolinpesien verovuoden 2018 verotuksessa. Esitys on valmisteltu valtiovarainministeriössä yhteistyössä Verohallinnon kanssa. Esityksestä on pyydetty lausunto seuraavilta tahoilta: Oikeusministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, korkein hallinto-oikeus, Kansaneläkelaitos, Kirkkohallitus, Suomen ortodoksinen kirkollishallitus, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Valtakunnanvoudinvirasto, Verohallinto, Akava ry, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK ry, Keskuskauppakamari, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, Perheyritysten liitto ry, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry, Suomen Kuntaliitto ry, Suomen ortodoksinen kirkollishallitus, Suomen Varustamot ry, Suomen Veroasiantuntijat ry, Suomen Taloushallintoliitto ry, Suomen Yrittäjät ry, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry, Taloushallintoliitto ja Veronmaksajain Keskusliitto ry.

3 3(10) 1. UUDISTUKSEN KESKEISET TAVOITTEET JA VAIKUTUKSET Akava: Akava katsoo, että esitetyt lakimuutokset edistävät hallitusohjelmassa asetettuja tavoitteita ja ovat yleisesti ottaen kannatettavia. Elinkeinoelämän Keskusliitto EK: Elinkeinoelämän Keskusliitto pitää kannatettavana linjausta yhdenmukaistaa ja yksinkertaistaa verotusmenettelyä. Tehtävillä ratkaisuilla ei kuitenkaan saa miltään osin heikentää verovelvollisten oikeusturvaa. Kansaneläkelaitos: Kelan mukaan mahdollisimman yhtenäinen ja yksinkertainen verotus- ja veronkantomenettely alentaa Verohallinnon kustannuksia, jolloin myös veronsaajien verotuskustannukset alenevat. Kela pitää tätä kehitystä myönteisenä ja kannatettavana. Keskuskauppakamari: Ennakonkannon ja tuloverotuksen koronlaskennan yhdenmukaistamista voi lähtökohtaisesti pitää perusteltuna ja kannatettavana uudistuksena, joka keventää sekä verovelvollisten että Verohallinnon hallinnollista taakkaa. Ehdotettuja muutoksia, jotka kiristävät verovelvollisten verorasitusta ilman, että verovelvollinen voisi niiltä huolellisellakaan toiminnalla välttyä, tulisi arvioida uudelleen. Kirkkohallitus: Kirkkohallitus pitää esityksen tavoitteita yhtenäistää ennakonkannon sääntelyä ja parantaa ennakoiden vastaavuutta ja niiden käsittelyä tarkoituksenmukaisina ja kannatettavina. Myös ennakoiden määräämistä ja muuttamista koskevan säännöstön joustavoittamista voidaan pitää perusteltuna. Esityksen taustalla olevan Valmis-hankkeen viiden miljoonan euron tuottavuusparannuksen tulee Kirkkohallituksen mukaan heijastua myös seurakuntien maksamiin verotuskustannuksiin niitä alentavasti. Korkein hallinto-oikeus: Ei lausuttavaa esityksestä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi: Pitää ehdotusta yleisesti kannatettavana. Trafilla ei ole huomautettavaa lentoliikenteen ja katsastustoiminnan valvontamaksuista annettujen lakien teknisluonteisiin muutosehdotuksiin.

4 4(10) Liikenne- ja viestintäministeriö: Ei huomautettavaa esityksestä. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK: Uudistuksen toteuttaminen ei saa heikentää verovelvollisen oikeusturvaa eikä lisätä hallinnollista taakkaa tai siirtää hallinnollista taakkaa verovelvollisen hoidettavaksi. Oikeusministeriö: Oikeusministeriö pitää ehdotettuja uudistuksia menettelyjen ja korkosäännösten yhdenmukaistamisesta hyvinä ja eri verovelvollisten yhdenvertaisuutta ja verotusjärjestelmän johdonmukaisuutta parantavina. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK: Ei lausuttavaa esityksestä. Suomen Kuntaliitto: Kuntaliitto pitää esityksessä ehdotettuja muutoksia ja kehitystä kohti reaaliaikaista ja tehokasta verotusta kannatettavana. Suomen Yrittäjät: Yhtenäiset ja selkeät menettelyt lisäävät verotuksen ennakoitavuutta ja oikeusvarmuutta. Suomen Yrittäjät korostaa, että menettelyjen kehittämisessä on tärkeää, että myös verovelvollisten edut ja yritystoiminnan käytännön tarpeet otetaan asianmukaisesti huomioon. Esitys toteuttaa tätä tavoitetta melko hyvin ja sen sisältämät muutosehdotukset ovat suurelta osin kannatettavia. Suomen ortodoksisen kirkon kirkkohallitus: Kirkkohallitus kannattaa esitysluonnosta. Taloushallintoliitto ry: Ei lausuttavaa esityksestä. Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriö pitää hyvänä, että erityislakien lakiviittaukset ajantasaistetaan. Työ- ja elinkeinoministeriöllä ei ole muuta lausuttavaa esityksestä.

5 5(10) Verohallinto: Verohallinto kannattaa esitykseen sisältyviä muutoksia. Voimaantulosäännökset vastaavat Verohallinnon tietojärjestelmäuudistuksen vaiheistussuunnitelmaa ja ehdotetut muutokset ovat toimeenpantavissa Verohallinnossa esityksen mukaisessa aikataulussa. 2. ENNAKONKANNON MUUTOSEHDOTUKSET Akava: Akava katsoo, että ennakon täydennysmaksun poistamista korvaava menettely säilyttää riittävän joustavan mahdollisuuden välttyä korkoseuraamuksilta oma-aloitteisilla suorituksilla. Akava katsoo myös, ettei ennakonpalautuksen puolisosiirron poistamisesta aiheutuisi kohtuutonta haitta verovelvollisille. Kansaneläkelaitos: Ennakon määräämistä ja alentamista koskevien määräaikojen muutoksilla ei arvioida olevan olennaisia vaikutuksia Kelalle tilitettävien sairaanhoito- ja päivärahamaksujen kertymiin. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK MTK katsoo, ettei ennakontäydennysmaksumenettelyä tulisi poistaa. Suomen Kuntaliitto: Kuntaliitto kannattaa verotusmenettelyjen yksinkertaistamista ja yhtenäistämistä, jotka mahdollistavat sähköisten menettelytapojen kehittämisen sekä ennakoiden ja lopullisen verotuksen paremman kohtaannon. Kuntien kannalta on hyvä, että verot tilitetään mahdollisimman aikaisin ja mahdollisimman oikean määräisinä. Kuntien taloudenhoidon kannalta tasainen ja mahdollisimman ennakoitava tilitysrytmi mahdollistaa tehokaan taloussuunnittelun. Tilitysten oikaisut koetaan hankaliksi. Tältä osin esimerkiksi esityksen ehdotus yhteisöjen ennakon täydennysmaksun muutokseksi aikaistanee osin kuntien yhteisöveron tilityksiä ja jaksottaa ne tasaisemmin useammalle kuukaudelle. Tilitysaikataulun kehitys on oikeansuuntainen. Suomen Yrittäjät: Aiheettomien ennakoiden muutosmenettelyn joustavoittaminen on myönteinen uudistus, sillä nykyistä menettelyä on pidetty kankeana. Voimassa olevaa sääntelyä voidaan myös määräaikojen epäyhtenäisyyden osalta pitää epäoikeudenmukaisena. Suomen Yrittäjät kiinnittää huomiota siihen, että ennakoiden muutosmenettelyn tulisi olla joustavaa myös silloin, kun yritys on ulkoistanut veroasioiden hoitamisen tilitoimistolle.

6 6(10) Ennakon hakeminen tulisi voida tehdä samalla valtuutuksella, jolla tilitoimisto asioi muissa asiakkaan veroasioissa. Valtakunnanvoudinvirasto: Valtakunnanvoudinvirasto kannattaa ennakoiden hyväksilukuun ehdotettua muutosta. Ehdotus vähentää sekä veroviranomaisen että ulosottoviranomaisen työmäärää ja turvaa Verohallinnon saatavia. Valtakunnanvoudinvirasto kiinnittää huomiota ennakoiden vanhentumista koskevaan säännösehdotukseen. Ennakon vanhentumisen ajankohta tulisi ilmoittaa selkeästi ennakoita koskevissa ulosottohakemuksissa, koska ennakon vanhentuminen laskettaisiin normaalista poikkeavasti. Veronmaksajain Keskusliitto: Veronmaksajain Keskusliitto vastustaa ennakontäydennysmaksun poistamista lainsäädännöstä. Veronmaksun vapaaehtoista aikaistamista ei tulisi haitata vaan edistää. Verohallinto: Verohallinnon näkemyksen mukaan verovuoden ennakoihin esitetty nykyistä joustavampi ja reaaliaikaisempi määräämis- ja poistamismenettely soveltuu nykyistä paremmin verovelvollisten yritystoimintaan ja Verohallinnon toimintatapoihin. Ehdotus mahdollistaa nykyistä paremmin ennakkoperintälaissa säädetyn verojen oikeamääräisyyden ja oikeaaikaisuuden kaikkien verovelvollisten osalta. Ennakoiden hyväksilukuun esitettävä muutos yhdessä ennakoiden määräämistä koskevien muutosten kanssa selkeyttää, yksinkertaistaa ja yhdenmukaistaa nykyistä tuloverotuksen toimittamis- ja kantomenettelyä. 3. KORKOSÄÄNTELYN MUUTOSEHDOTUKSET Akava: Akavan mukaan esitys nostaisi merkittävästi luonnollisten henkilöiden jäännösverolle maksettavan koron määrää. Akavan mukaan esityksen perusteluja tulisi täydentää siten, että esityksestä kävisi ilmi tyyppitilanteet, joissa luonnollisille henkilöille määrätään suurehkoa jäännösveroa ja perusteet, miksi heiltä tulisi vaatia nykyistä suurempaa huolellisuutta ennakkoperinnässä veron vastaavuuden osalta. Elinkeinoelämän Keskusliitto: Elinkeinoelämän Keskusliitto ei kannata ehdotusta, että tilikauden päättymisen jälkeen maksettu ennakko olisi heti korollista. Yhteisöillä monet verotettavan tulon laskentaa vaikuttavat erät tulevat tietoon vasta tilikauden päättymisen jälkeen. Näitä eriä ovat

7 7(10) esimerkiksi ulkomailta hyvitettävien lähdeverojen määrä, väliyhteisötulona verotettava tulon määrä, valuuttakurssimuutokset sekä konserniavustuksen määrä. Edellä mainitut erät voivat muodostua hyvinkin suuriksi. Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan tilikauden jälkeen maksettavan ennakon tulisi säilyä korottomana vähintään 1-2 kuukautta tilikauden päättymisestä. Elinkeinoelämän Keskusliitto ei pidä perusteltuna ehdotusta, jonka mukaan luonnollisen henkilön enintään euron suuruisen jäännösveron korko nousee nykyisestä. Elinkeinoelämän Keskusliitto ei pidä perusteltuna nykyistä tilannetta, jossa jäännösverolle ja veronpalautukselle maksettavat korot ovat erisuuruiset. Suomen Kuntaliitto: Esityksessä ehdotetaan tuloverotuksen koronlaskennan säännösten yhdenmukaistamista ja selkiyttämistä. Tämä muuttaisi esimerkiksi jäännösverolle ja veronpalautukselle maksettavien korkojen määrää ja vaikuttaa tältä osin kuntien verotuottoihin, mutta vaikutus ei ole kovin merkittävä. On kannatettavaa, että koronlaskennan muutos kannustaa verovelvollisia huolehtimaan ennakkoperinnän riittävyydestä jo verovuoden aikana. Kansaneläkelaitos: Ehdotetuilla koron laskentajakson muutoksilla ei ole olennaista vaikutusta Kelan vuosittaiseen vakuutusmaksukertymään. Keskuskauppakamari: Ehdotus huojennetun viivästyskoron laskemisesta verovuoden päättymistä seuraavasta päivästä johtaa siihen, että yritykset eivät useinkaan voisi välttyä korkoseuraamuksilta. Yrityksen tulokseen vaikuttavat sellaiset erät, kuten poistot ja satunnaiset erät, joiden määrä ei useinkaan ole selvillä tilikauden päättyessä. Tällöin yrityksillä ei ole tarkkaa tietoa verovuoden veronalaisesta tulosta vielä tilikauden päättyessä. Keskuskauppakamari esittää, että yrityksille annetaan riittävä aika tilinpäätöksen valmistelulle ja mahdollisuus maksaa oikea määrä veroa ilman korkoseuraamuksia esimerkiksi kuukauden ajan verovuoden päättymisestä lukien. Suomen Yrittäjät: Korkosääntelyn yhdenmukaistamista voidaan sääntelyn ymmärrettävyyden ja selkeyden parantumisen näkökulmasta pitää tervetulleena uudistuksena. Suomen Yrittäjien mukaan ehdotus luonnollisten henkilöiden alle euron jäännösverolle määrättävän viivästyskoron osalta nostaa koron määrää huomattavasti, eikä ehdotusta voida pitää tältä osin perusteltuna. Lisäksi Suomen Yrittäjät katsoo, että nykyiselle jäännösverolle ja veronpalautukselle maksettavan koron epäsymmetrisyydelle ei ole perusteita.

8 8(10) Ehdotus huojennetun viivästyskoron laskemisesta heti verovuoden päättymisestä on Suomen Yrittäjien näkemyksen mukaan ongelmallinen. Verovelvollisille olisi perusteltua varata kohtuullinen aika verolaskentaa varten tilanteessa, jossa veron määrää ei tosiasiassa voida vielä laskea tarvittavien tietojen puuttuessa. Esimerkiksi lopullisesti suoritettavan konserniavustuksen määrä selviää vasta tilikauden jälkeen. Korkotekijän asettaminen heti verovuoden päätyttyä voisi aiheuttaa ongelmia myös pienyritysten maksuvalmiudelle esimerkiksi kausiluonteista toimintaa harjoittavissa yrityksissä. Suomen Yrittäjät esittää, että huojennetun viivästyskoron laskeminen aloitetaan yhteisöillä aikaisintaan yhden tai kahden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Suomen Yrittäjät kannattaa ehdotusta huojennetusta viivästyskorosta tehtävän 20 euron vähennyksen soveltamista myös osakeyhtiöihin. Jatkovalmistelussa tulisi kuitenkin selvittää mahdollisuus soveltaa vähennystä kumulatiivisesti. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK: MTK:n mukaan jatkossakin pitäisi olla nykykäytännön mukainen mahdollisuus suorittaa jäännösveroa korkoseuraamuksitta. MTK ei pidä hyväksyttävänä, että alle euron jäännösveron korkoseuraamukset kiristyvät. MTK katsoo myös, että veronpalautukselle ja jäännösverolle laskettavan koron tulisi olla samansuuruinen. Veronmaksajain Keskusliitto: Veronmaksajain Keskusliiton mukaan eritys korottaa merkittävästi luonnollisten henkilöiden jäännösverolle maksettavaa korkoa jo hyvinkin tavanomaisissa jäännösveron määrissä. Koron nostamisella ei olisi samaa kannustavaa vaikutusta kuin yhteisökorolla. Veronmaksajain Keskusliitto esittää, että luonnollisen henkilön maksama ja saama korko säädetään yhtä suuriksi. Jos luonnollisten henkilöiden korko kuitenkin olisi sama kuin yhteisöiltä perittävä korko, tulisi korkotasoa alentaa. Veronmaksajain Keskusliitto esittääkin muutosta viivästyskoron määrään. Veronmaksajain Keskusliiton mukaan ehdotus jäännösveron koron määräämisestä ajalta ennen tilinpäätöksen valmistumista ei toimi kannustimena oikean suuruisen ennakon suorittamiseen, koska yhtiöillä ei ole tarvittavia tietoja veron määrään laskemiseen. Veronmaksajain Keskusliitto esittää, että viivästyskoron laskenta aloitetaan nykyiseen tapaan neljä kuukautta tilikauden päättymisestä. Veronmaksajain Keskusliiton mukaan viivästyskorosta tehtävä 20 euron vähennys tulee vähentää täysimääräisesti verovuoden jälkeen maksuunpannun ennakon ja jäännösveron korosta. Verohallinto: Verohallinnon mukaan muutokset tuloverotuksen koronlaskentasäännöksiin varmistavat nykyistä paremmin verovelvollisen verovuoden verojen oikea-aikaisen maksamisen.

9 9(10) Ehdotukset yksinkertaistavat koronlaskentaa, millä on merkitystä sekä verovelvollisille että Verohallinnon toiminnan tehokkuuteen. Verohallinnon mukaan tuloverotuksen korkosäännösten laskenta-aikaan ja korkotasoon tehtävät yhdenmukaistavat muutokset eivät oleellisesti muuta eri verovelvollisten tuloverotuksessa laskettavien korkojen kokonaismäärää. 4. MUITA HUOMIOITA Elinkeinoelämän Keskusliitto: Kokonaiskuvan saamiseksi esitykseen tulisi ottaa kooste ehdotettujen muutosten vaikutuksesta veronmaksun ajankohtaan sekä palautus- ja viivästysseuraamuksiin. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK: MTK pitää sähköiseen ilmoittamiseen siirtymistä hyvänä mutta pitää myös oikeusturvakysymyksenä sitä, että paperi-ilmoittaminen on jatkossakin oltava vaihtoehtona olemassa. Oikeusministeriö: Oikeusministeriö kiinnittää huomioita eräisiin asetuksenantovaltuuksia koskeviin säännöksiin. Oikeusministeriön mukaan jatkovalmistelussa tulee tarkastella valtuuden kattavuutta ja tarvittaessa täydentää sääntelyä lakiin otettavalla perussäännöksellä. Oikeusministeriö katsoo, että esityksessä tulisi tuoda esiin perusteet sille, milloin Verohallinto ei ryhdy veronkantolaissa säädettyihin perintötoimenpiteisiin, kun niihin ryhtyminen ei esimerkiksi verovelan vähäisyyden vuoksi ole tarkoituksenmukaista. Oikeusministeriön mukaan asiassa jää epäselväksi vähäisyyden ja tarkoituksenmukaisuuden määrittyminen kussakin tapauksessa. Ennakoiden hyvittämistä koskevan säännöksen selkeyttämiseksi esityksen perusteluihin tulisi lisätä maininta muutoksenhausta ja sen alkamisesta. Lisäksi oikeusministeriö kiinnittää huomioita eräisiin lakiteknisiin seikkoihin. Suomen Yrittäjät: Sähköisten menettelyjen kehittäminen on myönteistä niiden sisältämien tehokkuusetujen ja verovelvollisten hallinnollisen taakan vähenemisen johdosta. Suomen Yrittäjät korostaa, että paperiasiointi voi kuitenkin erityisesti pienille yrityksille olla erittäin tärkeää, jonka vuoksi paperi-ilmoittaminen tulisi sallia jatkossakin joustavasti niillä verovelvollisilla, jotka tarvitsevat tätä asiointimahdollisuutta.

10 10(10) Suomen Yrittäjät pitää myönteisenä, että veronkantolain mukaisessa maksujen käyttöjärjestyksessä on asianmukaisesti huomioitu maksujärjestelyn asema. Esityksessä tulisi tarkentaa mitä tarkoitetaan käsitteillä vähäinen ja tarkoituksenmukainen silloin, kun Verohallinto ei tarkoituksenmukaisuussyistä ryhdy perintätoimiin velan vähäisyyden vuoksi. Esityksen vaikutusarvio-osiota tulisi kokonaiskuvan saamiseksi täydentää tiivistelmällä ehdotettujen muutosten keskimääräisistä vaikutuksista verovelvollisryhmittäin. Verohallinto: Esityksessä ehdotetaan luovuttavaksi pienimmän kannettavan määrän sääntelystä tuloverojen veronkannossa. Pienten velvoitteiden muodostumisen estämiseksi ehdotetaan säädettäväksi pienimmästä määrättävän veron määrästä. Jatkovalmistelussa tulisi selvittää vastaavan säännöksen soveltuminen ennakkoperintään ja lähdeverotukseen.

Luonnos HE ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi

Luonnos HE ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Akava ry Lausunto 1 (5) Valtiovarainministeriö valtiovarainministerio@vm.fi Lausuntopyyntönne 1.7.2016/Dnro VM065:00/2016 Luonnos HE ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi

Lisätiedot

HE 237/2016 vp Ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistaminen. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto

HE 237/2016 vp Ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistaminen. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto HE 237/2016 vp Ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistaminen Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 15.11.2016 Esityksen tavoitteet Hallitusohjelman kirjaus: Verohallinnon toiminnan tehostamiseksi,

Lisätiedot

Verotusmenettelyjen uudistus laajenee ennakonkantoon

Verotusmenettelyjen uudistus laajenee ennakonkantoon Verotusmenettelyjen uudistus laajenee ennakonkantoon Ennakonkanto Uusia säännöksiä sovellettaisiin ensimmäisen kerran yhteisön verovuodelta 2017 toimitettavassa verotuksessa, ja ennakon määräämistä koskevia

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esityksestä ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lausunto hallituksen esityksestä ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Lausunto 1 (7) 28.11.2016 Eduskunta Valtiovarainvaliokunnan verojaosto Viite Lausuntopyyntönne 17.11.2016, HE 237/2016 vp Lausunto hallituksen esityksestä ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen

Lisätiedot

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Lausunto 1 (7) 30.8.2016 Valtiovarainministeriö Vero-osasto valtiovarainministerio@vm.fi Viite Lausuntopyyntönne 1.7.2016, VM065:00/2016 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi ennakonkannon ja eräiden

Lisätiedot

Laki. veronkantolain muuttamisesta

Laki. veronkantolain muuttamisesta Laki veronkantolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan veronkantolain (769/2016) 26 ja 41 :n 2 momentti, muutetaan 7 :n 2 momentti, 11 :n 2 ja 4 momentti, 14 :n 1 momentti, 16 :n 1

Lisätiedot

HE 237/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi

HE 237/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Hallituksen esitys eduskunnalle ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi verotusmenettelystä

Lisätiedot

HE 45/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verontilityslakia verojen kertymisjaksoa.

HE 45/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verontilityslakia verojen kertymisjaksoa. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi verontilityslain 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verontilityslakia siten, että kaikkien verontili- verojen

Lisätiedot

Yhteisöjen tuloverotus. Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö

Yhteisöjen tuloverotus. Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Yhteisöjen tuloverotus Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä 23.11.2017 Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Esityksen sisältö Menettelyn ja määräaikojen muutokset Yhteisön

Lisätiedot

HE 129/2009 vp. arpajaisverolakiin lisättäisiin väliaikaisesti lainkohdat, jotka kumottiin verotililain säätämisen

HE 129/2009 vp. arpajaisverolakiin lisättäisiin väliaikaisesti lainkohdat, jotka kumottiin verotililain säätämisen Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi verotililain sekä eräiden muiden verotusta koskevien lakien voimaantulosäännöksen muuttamisesta sekä arvonlisäverolain, ennakkoperintälain ja arpajaisverolain väliaikaisesta

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esityksestä veronkannon, verotuksen toimittamisen ja eräiden seuraamusmaksujen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lausunto hallituksen esityksestä veronkannon, verotuksen toimittamisen ja eräiden seuraamusmaksujen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Lausunto 1 (5) 24.10.2017 Eduskunta Valtiovarainvaliokunta Verojaosto Asiantuntijapyyntönne 18.10.2017, HE 97/2017 vp Lausunto hallituksen esityksestä veronkannon, verotuksen toimittamisen ja eräiden seuraamusmaksujen

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia 2017 23.11.2017 Ohjelma Mikä muuttui verotuksessa marraskuussa 2017 tai vuodenvaihteessa? OmaVero-palvelun muutoksia Kysy meiltä ja hyödynnä aineistojamme

Lisätiedot

ja ennen verotuksen päättymistä suoritettu jäännösvero tilitettäisiin veronsaajille ennakonpidätyksiä

ja ennen verotuksen päättymistä suoritettu jäännösvero tilitettäisiin veronsaajille ennakonpidätyksiä HE 155/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi veronkantolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi veronkantolakia. Ehdotuksen mukaan veronsaajaryhmien

Lisätiedot

Laki. ennakkoperintälain muuttamisesta

Laki. ennakkoperintälain muuttamisesta Laki ennakkoperintälain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ennakkoperintälain (1118/1996) 21, 32, 33, 33 a, 33 b ja 36, 4 luku, 47 ja 49 53 sekä 7 luku, sellaisina kuin niistä ovat

Lisätiedot

HE 245/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteisöveron

HE 245/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteisöveron Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi verontilityslain ja tuloverolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteisöveron

Lisätiedot

Ajankohtaista kirjanpitäjälle

Ajankohtaista kirjanpitäjälle Ajankohtaista kirjanpitäjälle Marjo Salin kirjanpidon asiantuntija, KTM Veronmaksajat Tilinpäätöksen antama oikea ja riittävä kuva Kirjanpitolain oikean ja riittävän kuvan vaatimusta koskevasta säännöksestä

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia klo 10:00 11:30

Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia klo 10:00 11:30 Tervetuloa verkkoseminaariin: Verotuksen muutoksia 2017 4.10.2017 klo 10:00 11:30 Ohjelma Mikä muuttuu verotuksessa marraskuussa 2017 tai vuodenvaihteessa? OmaVero-palvelun muutoksia Kysy meiltä ja hyödynnä

Lisätiedot

Yrittäjäilta Ajankohtaista asiaa verotuksesta, tietosuojasta ja tulorekisteristä

Yrittäjäilta Ajankohtaista asiaa verotuksesta, tietosuojasta ja tulorekisteristä Yrittäjäilta 14.11.2017 Ajankohtaista asiaa verotuksesta, tietosuojasta ja tulorekisteristä 1 Ennakonkannon uudistus Yhteisöjen ennakonkanto uudistui 1.11.2017 1.11.2017 alkaen yhteisöt eivät enää voi

Lisätiedot

HE 106/2013 vp. 51 euroon ja veron enimmäismäärä 140 eurosta taisiin ensimmäisen kerran vuodelta 2014

HE 106/2013 vp. 51 euroon ja veron enimmäismäärä 140 eurosta taisiin ensimmäisen kerran vuodelta 2014 HE 106/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisradioverosta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Esitys liittyy valtion vuoden

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 161/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuloverolain 77 :n ja sairausvakuutuslain 33 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tuloverolain ulkomaantyöskentelystä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi verontilityslain 3 ja 12 :n sekä tuloverolain 124 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verontilityslakia

Lisätiedot

HE 1/2019 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 1/2019 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle elinkeinotulon verottamisesta annetun lain ja eräiden muiden verotusta koskevien lakien annettujen lakien voimaantulosäännösten ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Nykytila. 1994 vp - HE 133. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi veronkantolain muuttamisesta ESITYKSEN P ÄÅASIALLINEN SISÅLTÖ

Nykytila. 1994 vp - HE 133. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi veronkantolain muuttamisesta ESITYKSEN P ÄÅASIALLINEN SISÅLTÖ 1994 vp - HE 133 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi veronkantolain muuttamisesta ESITYKSEN P ÄÅASIALLINEN SISÅLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi veronkantolakia, jossa säädettäisiin avoimen yhtiön

Lisätiedot

Laki. varainsiirtoverolain muuttamisesta

Laki. varainsiirtoverolain muuttamisesta Laki varainsiirtoverolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan varainsiirtoverolain (931/1996) 47 49, sellaisina kuin ne ovat, 47 laissa 876/2012 sekä 48 ja 49 laissa 526/2010, muutetaan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 191/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi kirkkolain 22 luvun 8 :n sekä kirkon keskusrahastosta annetun lain 3 ja 9 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan verotusta koskevat kirkkolain sekä

Lisätiedot

Lausunto 1 (5) SAK / Työehdot-osasto/Minna Tanska

Lausunto 1 (5) SAK / Työehdot-osasto/Minna Tanska Lausunto 1 (5) Työehdot-osasto/Minna Tanska 26.5.2017 SAK 12708 / 2017 Valtiovarainministeriö Henna Ritari Snellmaninkatu 1 A, PL 28 00023 Valtioneuvosto VM025:00/2017 Lausunto luonnoksesta hallituksen

Lisätiedot

HE 29/2016 vp Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto

HE 29/2016 vp Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto HE 29/2016 vp Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 4.5.2016 Esityksen tavoitteet Verotusmenettelyjen yhtenäistäminen ja sääntelyn sujuvoittaminen Hallinnollisen

Lisätiedot

PERUSTELUT. Tilitysajankohta Uusi verontilityslaki (532/1998) tuli voimaan 1 päivänä elokuuta Samassa yhteydessä

PERUSTELUT. Tilitysajankohta Uusi verontilityslaki (532/1998) tuli voimaan 1 päivänä elokuuta Samassa yhteydessä HE 71/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi verontilityslain 12 ja 29 :n sekä tuloverolain 21 ja 124 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verontilityslakia

Lisätiedot

Taloustorstai

Taloustorstai Taloustorstai 16.8.2018 Elokuun veroennustepäivitykset Benjamin Strandberg Verohallinnon ennakkotiedot 23.7.2018: Kunnallisveron kertymät 2018 odotettua heikommat Verohallinnon ennakkotietojen 23.7.2018

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ YHTEENVETO VM025:00/2017 Vero-osasto ylitarkastaja Henna Ritari

VALTIOVARAINMINISTERIÖ YHTEENVETO VM025:00/2017 Vero-osasto ylitarkastaja Henna Ritari 1(14) VALTIOVARAINMINISTERIÖ YHTEENVETO VM025:00/2017 Vero-osasto ylitarkastaja Henna Ritari 26.6.2017 LAUSUNTOYHTEENVETO hallituksen esityksestä veronkannon, verotuksen toimittamisen ja eräiden seuraamusmaksujen

Lisätiedot

Viitteet lyhyesti. Oikean viitenumeron valinta on tärkeää. Yleisimmät verolajin viitteet ovat: Näiden lisäksi eri tilanteisiin on mm.

Viitteet lyhyesti. Oikean viitenumeron valinta on tärkeää. Yleisimmät verolajin viitteet ovat: Näiden lisäksi eri tilanteisiin on mm. Maksujen käyttö Viitteet lyhyesti Oikean viitenumeron valinta on tärkeää Viitteellä maksu kohdistetaan oikean asiakkaan ja veron hyväksi. Yleisimmät verolajin viitteet ovat: oma-aloitteisten verojen viite

Lisätiedot

Yhteisöjen tuloverotus. Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö

Yhteisöjen tuloverotus. Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Yhteisöjen tuloverotus Ohjelmistotalojen ja Verohallinnon yhteistyöpäivä 23.5.2017 Lauri Tuomarla Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Esityksen sisältö Menettelyn ja määräaikojen muutokset Yhteisön

Lisätiedot

HE 97/2017 vp Veronkannon, verotuksen toimittamisen ja eräiden seuraamusmaksujen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi

HE 97/2017 vp Veronkannon, verotuksen toimittamisen ja eräiden seuraamusmaksujen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi HE 97/2017 vp Veronkannon, verotuksen toimittamisen ja eräiden seuraamusmaksujen uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 10.10.2017 Esityksen tavoitteet Hallitusohjelman

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 986/2012 Laki. väliaikaisesta pankkiverosta. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

SÄÄDÖSKOKOELMA. 986/2012 Laki. väliaikaisesta pankkiverosta. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012 986/2012 Laki väliaikaisesta pankkiverosta Annettu Helsingissä 28 päivänä joulukuuta 2012 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta annetun lain 3 ja 4 :n, rajoitetusti verovelvollisen tulon ja varallisuuden verottamisesta annetun lain :n

Lisätiedot

Laki. verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta

Laki. verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta Laki verotusmenettelystä annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan verotusmenettelystä annetun lain (1558/1995) 1 :n 3 momentti, 2 :n 2 momentti, 7 :n 1 4 ja 7 momentti, 8 :n

Lisätiedot

HE 23/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan autoverolakia, ajoneuvoverolakia

HE 23/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan autoverolakia, ajoneuvoverolakia Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi autoverolain, ajoneuvoverolain 50 ja 53 :n ja polttoainemaksusta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan autoverolakia,

Lisätiedot

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI VEROTUSMENETTELYN JA VERONKANNON UUDISTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI VEROTUSMENETTELYN JA VERONKANNON UUDISTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Valtiovarainministeriö Vero-osasto Viitteenne: Hankkeen VM008:00/2015 lausunto LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI VEROTUSMENETTELYN JA VERONKANNON UUDISTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

1984 vp. - HE n:o 132

1984 vp. - HE n:o 132 1984 vp. - HE n:o 132 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi velkojen korkojen vähennysoikeuden rajoittamisesta verotuksessa annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan,

Lisätiedot

verontilityslain 12 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

verontilityslain 12 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle vuoden 2005 tuloveroasteikkolaiksi ja laeiksi tuloverolain 105 a ja 124 :n sekä verontilityslain 12 :n muuttamisesta Esitys sisältää ehdotuksen vuoden 2005 verotuksessa

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 65/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuloverolain 33 c :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n sekä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 ja 3

Lisätiedot

Verotusmenettelylain muutokset

Verotusmenettelylain muutokset A&S Tax Day Spring 2017 Verotusmenettelylain muutokset Torstai 23.3.2017 klo 9.00 12.00 Alder & Sound Mannerheimintie 16 A FI-00100 Helsinki firstname.lastname@aldersound.fi www.aldersound.fi The Finnish

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Keskeisiä käsitteitä VML = Verotusmenettelylaki Huom! VML:ään tullut ja tulossa merkittäviä muutoksia v. 2017-2019 Verovuosi

Lisätiedot

VEROLAIT 1/2016 TALENTUM MEDIA OY

VEROLAIT 1/2016 TALENTUM MEDIA OY VEROLAIT 1/2016 TALENTUM MEDIA OY HELSINKI 2016 Lainsäädäntöä on seurattu säädöskokoelman numeroon 119/2016 (julkaisupäivä 15.2.2016) saakka. Julkaisija ja kustantaja: Talentum Media Oy ISBN 978-952-14-2830-2

Lisätiedot

VEROLAIT 1/2015 TALENTUM MEDIA OY

VEROLAIT 1/2015 TALENTUM MEDIA OY VEROLAIT 1/2015 TALENTUM MEDIA OY HELSINKI 2015 Lainsäädäntöä on seurattu säädöskokoelman numeroon 105/2015 (julkaisupäivä 11.2.2015) saakka. Julkaisija ja kustantaja: Talentum Media Oy ISBN 978-952-14-2529-5

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Keskeisiä käsitteitä VML = Verotusmenettelylaki Verovuosi Tuloverotuksessa kalenterivuosi, jolta veroilmoitus on annettava

Lisätiedot

HE 107/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 107/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 107/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi varallisuusverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi omistajayrittäjien varallisuusverohuojennusta

Lisätiedot

Hallituksen esitys verotusmenettelyn ja veronkannon uudistamisesta. Keskeiset ongelmat kuntien kannalta

Hallituksen esitys verotusmenettelyn ja veronkannon uudistamisesta. Keskeiset ongelmat kuntien kannalta Hallituksen esitys verotusmenettelyn ja veronkannon uudistamisesta Keskeiset ongelmat kuntien kannalta Esityksen keskeiset ongelmat kuntien kannalta Veronsaajan muutoksenhakuajan lyhentäminen» Kiinteistöverotuksen

Lisätiedot

Verotuksen ajankohtaiset asiat

Verotuksen ajankohtaiset asiat Verotuksen ajankohtaiset asiat 10.1.2019 Benjamin Strandberg Lopullinen verokertymä 2018 Kaikki verolajit, muutos edellisvuodesta: -0,5 % Kunnallisvero: 18 758 miljoonaa euroa (-0,8 %)» Lopullinen verovuoden

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 16.01.2018 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2018! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

Esityksessä ehdotetaan, että yhtiöveron hyvityksestä annettuun lakiin tehdään muutokset, jotka johtuvat siitä, että yhteisöjen tuloveroprosentti

Esityksessä ehdotetaan, että yhtiöveron hyvityksestä annettuun lakiin tehdään muutokset, jotka johtuvat siitä, että yhteisöjen tuloveroprosentti 1991 vp - HE 64 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi yhtiöveron hyvityksestä annetun lain sekä elinkeinotulon verottamisesta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta

Lisätiedot

HE 29/2016 vp Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 29.3.2016

HE 29/2016 vp Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 29.3.2016 HE 29/2016 vp Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 29.3.2016 Esityksen tavoitteet Hallitusohjelman kirjaus: Verohallinnon toiminnan tehostamiseksi, verovelvollisten

Lisätiedot

HE 97/2017 vp. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto

HE 97/2017 vp. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto HE 97/2017 vp Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 7.11.2017 Veronkorotuksen perustaso - 2 % lisätystä tulosta tai 10 % lisääntyneestä verosta - vastaisi tuloverotuksen keskimääräistä veronkorotustasoa nykytilassa

Lisätiedot

Ajankohtaiset veroasiat

Ajankohtaiset veroasiat Ajankohtaiset veroasiat Taloustorstai 16.11.2017 Jukka Hakola Kehityspäällikkö, verotus Ajankohtaiset veroasiat Kuntaliiton 6.11. päivitetty ennuste» Valmistunut verotus» Loppuvuoden oikaisut» Ensi vuoden

Lisätiedot

HE 6/2008 vp. sakon täytäntöönpanosta annettua lakia

HE 6/2008 vp. sakon täytäntöönpanosta annettua lakia HE 6/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 :n muuttamisesta ja siihen liittyväksi laiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Sakon täytäntöönpanosta annettua

Lisätiedot

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuloverolain 33 c :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n sekä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

HE 106/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 106/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 106/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 51 b ja 51 d :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi elinkeinotulon

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 17.01.2017 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2017! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 1 (3)

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 1 (3) Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 1 (3) VM/Vero-osasto Jukka Vanhanen 27 Lausunto valtiovarainministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi tulotietojärjestelmästä ja eräiden muiden lakien

Lisätiedot

HE 193/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 193/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 193/1996 vp esitys Eduskunnalle laiksi kirldcolain muutta Hallituksen misesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolain hallintolainkäyttöä koskevia säännöksiä ehdotetaan tarkistettaviksi sen johdosta,

Lisätiedot

1992 vp - HE 281 ESITYKSEN PÅÅASIALLINEN SISÅLTÖ

1992 vp - HE 281 ESITYKSEN PÅÅASIALLINEN SISÅLTÖ 1992 vp - HE 281 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi korkotulon lähdeverosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÅÅASIALLINEN SISÅLTÖ Määräaikaisena voimassa olevaa korkotulon lähdeverosta annettua

Lisätiedot

HE 97/2017 vp. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto

HE 97/2017 vp. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto HE 97/2017 vp Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 10.11.2017 Rikosilmoitusharkinta Verohallinnossa rikosilmoitusharkinnan suorittavat verorikoksiin perehtyneet asianvalvojat Verorikokset ovat rangaistavia

Lisätiedot

Kuntien verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset

Kuntien verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset Kuntien verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset Kuntamarkkinat 2017 Jukka Hakola Kuntien verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset Vuoden 2017 tilitysten kehitys Vuoden 2016 valmistuva verotus ja

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1990 vp. - HE n:o 249 Hallituksen esitys Eduskunnalle ulkomaisten luottolaitosten Suomessa olevien sivukonttoreiden verotusta koskevaksi lainsäädännöksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan,

Lisätiedot

Yhteenveto verojen maksutilanteesta

Yhteenveto verojen maksutilanteesta Yhteenveto 1 (4) Verohallinto.540A.L0004318170 Pertti Palkansaaja Esimerkkitie 16 A 1 00100 HELSINKI 30.11.2018 Asiakirjan tunnus L0004318170 Yhteenveto muodostetaan kalenterikuukauden viimeisenä päivänä,

Lisätiedot

HE 108/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisradioverosta annetun lain 2 :n muuttamisesta

HE 108/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisradioverosta annetun lain 2 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisradioverosta annetun lain 2 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yleisradioverosta annettua lakia. Henkilön

Lisätiedot

HE 271/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rikoslain 2 a luvun 2 :n muuttamisesta

HE 271/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rikoslain 2 a luvun 2 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rikoslain 2 a luvun 2 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rikoslakia siten, että päiväsakon rahamäärän laskemisen

Lisätiedot

HE 205/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan perintö- ja lahjaverolakia pian. Muutosta sovellettaisiin

HE 205/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan perintö- ja lahjaverolakia pian. Muutosta sovellettaisiin Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi perintö- ja lahjaverolain 14 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan perintö- ja lahjaverolakia muutettavaksi siten, että ensimmäidollisimman

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Yhdistyksen, säätiön, kunnan ja seurakunnan veroilmoitus

Tervetuloa verkkoseminaariin: Yhdistyksen, säätiön, kunnan ja seurakunnan veroilmoitus Tervetuloa verkkoseminaariin: Yhdistyksen, säätiön, kunnan ja seurakunnan veroilmoitus 21.3.2018 Ohjelma Yleistä yhdistyksen, säätiön, kunnan ja seurakunnan veroilmoituksista 6C-veroilmoituksen täyttäminen

Lisätiedot

Lausunto. Esityksen taloudellisten vaikutusten arvioinnista ja verotulokertymän jakautuminen

Lausunto. Esityksen taloudellisten vaikutusten arvioinnista ja verotulokertymän jakautuminen Lausunto Hakola Jukka 17.10.2017 Dnro 748/03/2017 Eduskunnan verojaosto Lausuntopyyntönne Hallituksen esityksestä veronkannon, verotuksen toimittamisen ja eräiden seuraamusmaksujen uudistamista koskevaksi

Lisätiedot

Verotuksen muutokset ja mahdollisuudet - Ajankohtaiset veroasiat

Verotuksen muutokset ja mahdollisuudet - Ajankohtaiset veroasiat Verotuksen muutokset ja mahdollisuudet - Ajankohtaiset veroasiat Taloustorstai LIVE 8.2.2018 Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumissa Jukka Hakola kehittämispäällikkö, verotus Ajankohtaiset veroasiat

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 141/2005 vp. Hallituksen esitys eräiden verotusmenettelyyn liittyvien säännösten muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 141/2005 vp. Hallituksen esitys eräiden verotusmenettelyyn liittyvien säännösten muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 141/2005 vp Hallituksen esitys eräiden verotusmenettelyyn liittyvien säännösten muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä eräiden verotusmenettelyyn liittyvien

Lisätiedot

1989 vp. - HE n:o 1 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1989 vp. - HE n:o 1 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1989 vp. - HE n:o 1 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi ennakkoperintälain 10 ja 19 :n sekä työnantajan sosiaaliturvamaksusta annetun lain 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle.

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle. HE 69/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamista

Lisätiedot

Verotuksen oikaisun, veron määräämisen ja päätöksen oikaisun määräaika

Verotuksen oikaisun, veron määräämisen ja päätöksen oikaisun määräaika Mika Jokinen ja Virp Pasanen Valtiovarainministeriö PL 28 00023 Valtioneuvosto Lausunto 1 (5) 24.9.2015 Lausuntopyyntönne VM008:00/2015 VEROTUSMENETTELYN JA VERONKANNON UUDISTAMINEN Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 15.01.2019 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2019! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

HE 129/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain 4 :n muuttamisesta

HE 129/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain 4 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Lentoliikenteen valvontamaksusta annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 165/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 165/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 165/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi väliaikaisesta pankkiverosta sekä laeiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 16 :n ja verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta

Lisätiedot

Ennakkoperintälaki käytännössä. Tomi Peltomäki

Ennakkoperintälaki käytännössä. Tomi Peltomäki Ennakkoperintälaki käytännössä Tomi Peltomäki TALENTUM Helsinki 2015 2., uudistettu painos, 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittaja Yhteistyössä Lakimiesliiton Kustannus Kansi: Lauri Karmila

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 10/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuloverolain 105 a :n ja vuoden 2003 veroasteikkolain 2 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tuloverolakia ja vuoden 2003 veroasteikkolakia.

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirjanote 1 (4)

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirjanote 1 (4) Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirjanote 1 (4) Valtiovarainministeriö Lahti Ilkka PL 28 (Snellmaninkatu 1 A) 00023 VALTIONEUVOSTO 133 Lausunto valtiovarainministeriölle tulotietojärjestelmästä annettavasta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 239/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vakuutusoikeuslain 11 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan vakuutusoikeuslain sivutoimisten jäsenten määräämistä

Lisätiedot

LAUSUNTO Esikunta- ja oikeusyksikkö PL VERO

LAUSUNTO Esikunta- ja oikeusyksikkö PL VERO 1 (5) VEROHALLINTO LAUSUNTO Esikunta- ja oikeusyksikkö PL 325 7.8.2017 00052 VERO Valtiovarainministeriö valtiovarainministerio@vm.fi Viite / Diaarinumero VM066:00/2017 A45/00 00 01/2017 esittää lausuntonaan

Lisätiedot

Muistio. Talouspolitiikka/Veropolitiikka Tero Honkavaara ja Pekka Hyttinen (5)

Muistio. Talouspolitiikka/Veropolitiikka Tero Honkavaara ja Pekka Hyttinen (5) Tero Honkavaara ja Pekka Hyttinen 5.4.2016 1 (5) Valtiovarainvaliokunnan verojaosto Hallituksen esitys eduskunnalle verotusmenettelyn ja veronkannon uudistamista koskevaksi lainsäädännöksi (HE 29/2016

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle velkojen korkojen vähennysoikeutta verotuksessa koskeviksi muutoksiksi verolainsäädäntöön

Hallituksen esitys Eduskunnalle velkojen korkojen vähennysoikeutta verotuksessa koskeviksi muutoksiksi verolainsäädäntöön 1983 vp. - HE n:o 70 Hallituksen esitys Eduskunnalle velkojen korkojen vähennysoikeutta verotuksessa koskeviksi muutoksiksi verolainsäädäntöön ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että

Lisätiedot

Voimalaitosverolaki. EDUSKUNNAN VASTAUS 195/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle voimalaitosverolaiksi. annetun lain 16 :n muuttamisesta ja

Voimalaitosverolaki. EDUSKUNNAN VASTAUS 195/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle voimalaitosverolaiksi. annetun lain 16 :n muuttamisesta ja EDUSKUNNAN VASTAUS 195/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle voimalaitosverolaiksi sekä laeiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 16 :n muuttamisesta ja verotilistä annetun lain 1 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 179/2006 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 179/2006 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 179/2006 vp Hallituksen esitys ulkomailta vuokratun työntekijän sekä rajoitetusti verovelvolliselle maksettavan työkorvauksen verottamiseen liittyviksi säännöksiksi Asia Hallitus on

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2005 N:o Laki. N:o väliaikaisesta työnantajan matalapalkkatuesta

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2005 N:o Laki. N:o väliaikaisesta työnantajan matalapalkkatuesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2005 Julkaistu Helsingissä 27 päivänä joulukuuta 2005 N:o 1078 1090 SISÄLLYS N:o Sivu 1078 väliaikaisesta työnantajan matalapalkkatuesta... 4801 1079 verotusmenettelystä annetun lain

Lisätiedot

1981 vp; n:o 130 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1981 vp; n:o 130 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1981 vp; n:o 130 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vuodelta 1982 toimitettavassa valtionverotuksessa sovellettavista veroasteikoista ja veroprosenteista ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen

Lisätiedot

Rahoitusratkaisun vaikutukset Ahvenanmaan asemaan HE 15/2017 vp

Rahoitusratkaisun vaikutukset Ahvenanmaan asemaan HE 15/2017 vp Rahoitusratkaisun vaikutukset Ahvenanmaan asemaan HE 15/2017 vp Perustuslakivaliokunta 28.3.2017 Neuvotteleva virkamies Timo Annala Finanssisihteeri Filip Kjellberg Budjettineuvos Petri Syrjänen 1 Valmistelun

Lisätiedot

HE 71/2016 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kansaneläkelaitoksesta annettua lakia.

HE 71/2016 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kansaneläkelaitoksesta annettua lakia. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kansaneläkelaitoksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kansaneläkelaitoksesta annettua lakia. Kansaneläkelaitoksen

Lisätiedot

HE 123/2010 vp. Arvonlisäverolain (1501/1993) 32 :n 3 momentin mukaan kiinteistöhallintapalveluja ovat rakentamispalvelut, kiinteistön puhtaanapito

HE 123/2010 vp. Arvonlisäverolain (1501/1993) 32 :n 3 momentin mukaan kiinteistöhallintapalveluja ovat rakentamispalvelut, kiinteistön puhtaanapito HE 123/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain 32 ja :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan arvonlisäverolakia muutettavaksi siten, että kiinteistöhallintapalvelun ja itse suoritetun

Lisätiedot

Veronkantolaki. EDUSKUNNAN VASTAUS 87/2005 vp

Veronkantolaki. EDUSKUNNAN VASTAUS 87/2005 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 87/2005 vp Hallituksen esitys veronkantolaiksi sekä laeiksi valmisteverotuslain 36 :n ja ajoneuvoverolain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä veronkantolaiksi

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Osakeyhtiön veroilmoitus

Tervetuloa verkkoseminaariin: Osakeyhtiön veroilmoitus Tervetuloa verkkoseminaariin: Osakeyhtiön veroilmoitus 21.3.2018 Ohjelma Yleistä osakeyhtiöiden veroilmoituksista 6B-veroilmoituksen täyttäminen OmaVerossa Kysy meiltä ja hyödynnä aineistojamme Esityksen

Lisätiedot

Kansaneläkelaitoksen lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi Kansaneläkelaitoksesta annetun lain muuttamisesta (HE 71/2016)

Kansaneläkelaitoksen lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi Kansaneläkelaitoksesta annetun lain muuttamisesta (HE 71/2016) Esikuntapalvelut Lausunto 18.5.2016 Kela 1/29/2016 Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Kansaneläkelaitoksen lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi Kansaneläkelaitoksesta annetun

Lisätiedot

Muistio. ylitarkastaja Henna Ritari Luonnos

Muistio. ylitarkastaja Henna Ritari Luonnos Muistio VM126:00/2016 ylitarkastaja Henna Ritari Luonnos 23.11.2016 VEROTUSMENETTELYÄ JA VERONKANTOA KOSKEVAN LAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMISEEN LIITTYVÄ VALTIOVARAINMINISTERIÖN ASETUS VERONKANNOSTA Tausta Valmis-hanke

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1255/2013 Voimalaitosverolaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1255/2013 Voimalaitosverolaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2013 1255/2013 Voimalaitosverolaki Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2013 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Soveltamisala

Lisätiedot

HE 158/1999 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Pääomatulojen ja yhteisöjen. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset C

HE 158/1999 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Pääomatulojen ja yhteisöjen. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset C HE 158/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle pääomatulojen ja yhteisön tuloveroprosentin korottamisesta sekä siitä aiheutuviksi muutoksiksi tuloverolainsäädäntöön ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. 13.8.1976/680 Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 (30.12.1992/1536) Yhteiskunnallisesti

Lisätiedot