Helsinki No YS 612

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsinki No YS 612"

Transkriptio

1 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2005 Y No YS 612 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Helsingin Hanasaareen rakennettavaa huippu ja varalämpökeskusta. Ympäristölupapäätös sisältää ympäristönsuojelulain 101 :ssä tarkoitetun ratkaisun toiminnan aloittamisesta muutoksen hausta huolimatta. LUVAN HAKIJA Helsingin Energia Helen LAITOS JA SEN SIJAINTI Hanasaaren huippu ja varalämpökeskus Parrukatu Helsinki Kiinteistörekisteritunnukset: :2, Toimialatunnus: Liike ja yhteisötunnus: FI LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 1 momentin kohta 3 b TOIMIVALTAINEN LUPAVIRANOMAINEN Uudenmaan ympäristökeskus Ympäristönsuojeluasetus 6 :n 1 momentin kohta 3 MAKSU 6 194,50 A AT2056 Asemapäällikönkatu 14 PL 36, Helsinki Puh Faksi kirjaamo.uus@ymparisto.fi Stinsgatan 14 PB 36, FI Helsingfors, Finland Tfn Fax kirjaamo.uus@ymparisto.fi

2 2 (26) ASIAN VIREILLETULO Hakemus on toimitettu Uudenmaan ympäristökeskukseen TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Toimintaa koskevat luvat ja päätökset Alueen kaavoitustilanne Kyseessä on uusi toiminta, jolle ei ole olemassa aikaisempia lupia. Lämpökeskus tulee tekemään sopimuksen jätevesien johtamisesta Helsingin Veden viemäriverkkoon. Vähäisten varastoitavien kemikaalimäärien vuoksi lämpökeskuksella ei ole kemikaalilainsäädännön mukaista valvontaviranomaista. Lämpökeskuksen sijoituspaikka on Uudenmaan maakuntakaavassa energiahuollon aluetta ja Helsingin seutukaavassa erityisaluetta. Yleiskaavassa lämpökeskus sijoittuu kerrostalovaltaiselle alueelle, jota kehitetään asumisen, kaupan, julkisten palvelujen ja virkistyksen käyttöön sekä ympäristöhaittoja aiheuttamattoman toimitilojen ja alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön. Alueelle ollaan laatimassa osayleiskaavaa, joka on tarkoitus hyväksyä vuodenvaihteessa Asemakaavassa tontti on merkitty tehdaskorttelialueeksi. Kiinteistöä :2 ei ole asemakaavoitettu. Alueen kaavoituksen keskeneräisyyden vuoksi korttelin 252 tontti nro 12 on rakennuskiellossa saakka. Helsingin kaupunginhallitus on hyväksynyt poikkeamislupahakemuksen rakennuskiellosta ja hakemuksen suunnittelutarveratkaisua varten LAITOKSEN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Sijainti Laitosalue sijaitsee pääosin tilalla :2 sekä osittain tontilla Sijoituspaikan kiinteistön omistaa Helsingin kaupunki. Kiinteistön haltija on Helsingin Energia. Huippu ja varalämpökeskuksen sijoituspaikan pohjoispuolella on Suvilahden suojeltu teollisuuskorttelialue, itä ja eteläpuolella Hanasaaren voimalaitosalue ja länsipuolella Sörnäisten rantatie ja asuntokortteleita. Huippu ja varalämpökeskus rakennetaan Helsingin Energian Hanasaari B voimalaitoksen luoteispuolelle, noin 20 m:n päähän voimalaitosrakennuksesta. Hakemuksen mukaan tarve sijoittaa lämpökeskus mahdollisimman lähelle jo olemassa olevia öljysäiliöitä sekä alueella oleva muu johtoverkko ja merivesikanavat rajaavat sijoitusmahdollisuudet siten, että valittu paikka on tekniikan ja kaupunkisuunnittelun kannalta paras mahdollinen.

3 3 (26) Ympäristön tila ja laatu Alueen hydrologia, geologia ja ympäristön luonnon tila Rakennettava lämpökeskus ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella taikka sellaisen läheisyydessä. Vesistön tila ja käyttökelpoisuus Ilmanlaatu Etäisyys lämpökeskukselta mereen on noin 230 m. Läheistä merialuetta kuormittaa erityisesti Vantaanjoki. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen monisteen Katsaus Helsingin ympäristön tilaan 2003 mukaan läheisen merialueen laatuluokitus on viime vuosina ollut välttävä. Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) julkaisun Ilmanlaatu pääkaupunkiseudulla vuonna 2004 mukaan merkittävimmät epäpuhtauksien päästölähteet pääkaupunkiseudulla ovat liikenne, energiantuotanto ja tulisijojen käyttö. Liikenteellä on suurin vaikutus ilmanlaatuun, koska sen päästöt purkautuvat matalalle, lähelle hengityskorkeutta. Energiantuotannon päästöt purkautuvat korkeammalta ja leviävät laajalle alueelle. Teknisin keinoin sekä energiantuotannon että liikenteen päästöjä on kyetty vähentämään viime vuosina. Liikennemäärät ja energiantuotanto kuitenkin kasvavat jatkuvasti, mikä hidastaa suotuisaa kehitystä. Läheisellä YTV:n ilmanlaadun mittausasemalla Kallio 2 mitatut pitoisuudet kuvaavat Helsingin kantakaupungin yleistä ilmanlaatua. Kalliossa ilmanlaatu oli vuonna 2004 valtaosan ajasta hyvä tai tyydyttävä, ja terveysvaikutukset siten hyvin epätodennäköisiä. Ilmanlaatu oli hyvä enimmäkseen öisin ja viikonloppuisin. Päivisin liikenteen vilkastuessa ilmanlaatu heikkeni tyydyttäväksi, ajoittain välttäväksi ja epäedullisissa sääolosuhteissa jopa huonoksi tai erittäin huonoksi. Välttävään ilmanlaatuun olivat syynä useimmiten kohonneet typpidioksidi tai hiukkaspitoisuudet etenkin kevätaikaan. Huonoja tai erittäin huonoja tilanteita oli Kalliossa harvoin. Näistä suurin osa ajoittui kevään katupölyaikaan tai vuodenvaihteeseen. Huonoon ja erittäin huonoon ilmanlaatuun oli yleensä syynä hengitettävien hiukkasten pitoisuuksien kohoaminen. Julkaisun Uudenmaan ja Itä Uudenmaan maakuntien alueen ilmanlaadun bioindikaattoritutkimus vuosina 2004 ja 2005 mukaan Helsingin alueella sormipaisukarpeen vauriot, IAP indeksi (Index of Atmospheric Purity) ja jäkälälajiston määrä olivat huomattavasti koko tutkimusalueen keskimääräisiä tuloksia heikommat. Neljä havaintoalaa Helsingin keskustassa luokiteltiin jäkäläautioiksi. Havaintoalojen määrä, joilta sormipaisukarve oli kuollut tai puuttui, oli vähentynyt. Todettujen jäkälämuutosten perusteella ilmansaasteiden kuormitus Helsingissä oli voimakkainta koko tutkimusalueella. Vuoteen 2000 verrattuna jäkälälajiston määrä oli pysynyt samana, mutta jäkälien vauriot olivat hieman lieventyneet. Rikki ja typpiyhdisteiden aiheuttama kuormitus näkyy neulasten keskimääräistä suurempina rikki ja typpipitoisuuksina. Mäntyjen neulasten rikki ja typpipitoisuudet olivat kasvaneet vuonna 2001 otettuihin näytteisiin verrattuna.

4 4 (26) Maaperän tila Alue on täyttömaata. Lämpökeskuksen sijoitusalueen läheisyydessä on tehty pilaantuneisuustutkimuksia. Osasta tutkituista näytepisteistä on löytynyt jätetäyttöä (tiili, puu, hiili) sekä korkeita raskasmetallien pitoisuuksia. Tulosten perusteella myös lämpökeskuksen sijoitusalueella voi esiintyä pilaantuneita maamassoja, jolloin alue voi vaatia kunnostusta. Alueet ja kohteet, joihin toiminnalla voi olla vaikutuksia Natura 2000 kohde Vanhankaupunginlahden lintuvesi sijaitsee lähimmillään 2,7 km:n päässä lämpökeskuksesta koilliseen. Lähimmät päiväkodit, koulut ja vanhustenkodit sijaitsevat m:n päässä. Lähin asutus on noin 150 m:n päässä lännessä Sörnäisten rantatien takana. Sörnäisten tavarasataman toimintoja ollaan siirtämässä pois, mikä vapauttaa alueen uuteen käyttöön. Osayleiskaavan suunnittelun lähtökohtana on satama ja teollisuusalueiden muuttaminen uudeksi kaupunginosaksi. Kalasataman kaupunginosan rakentaminen alkaa metroaseman korttelissa luvulla seuraavat Sompasaaren kortteliryhmät, joiden on arvioitu valmistuvan 2020 luvun alussa luvulla päätettäneen Hanasaari B voimalaitoksen uusimisesta ja uuden voimalaitoksen sijaintipaikasta. Viimeistään tällöin Hanasaaren asuntokortteleiden rakentaminen tullee ajankohtaiseksi. Kalasataman kaupunginosa tulee nykyisten suunnitelmien mukaan olemaan valmiiksi rakennettu 2030 luvun alussa. Melu, liikenne ja muu kuormitus alueella Liikennemäärät syksyn arkivuorokautena ovat Sörnäisten rantatiellä noin ajoneuvoa ja Kulosaaren sillalla noin ajoneuvoa. Liikenteen aiheuttama melutaso Sörnäisten rantatiellä ja Itäväylällä 10 m kadun keskilinjasta laskettuna on noin 76 db. Lämpökeskuksen itäpuolella sijaitsee Hanasaari B voimalaitos ja Sörnäisten satama. Satamatoiminnot poistunevat alueelta ennen lämpökeskuksen valmistumista. Helsingin alueen energiantuotantolaitosten vuosipäästöt ilmaan vuosina ovat keskimäärin olleet: rikkidioksidi t, typen oksidit typpidioksidina t, hiukkaset 440 t ja fossiilinen hiilidioksidi t. Oletetulla normaalikäytöllä Hanasaaren huippu ja varalämpökeskuksen päästöt ovat näihin verrattuna 0,3 1,7 %. LAITOKSEN TOIMINTA Pääosa Helsingin kaukolämmön tuotannosta saadaan peruskuormakäytössä toimivista voimalaitoksista Hanasaari B, Salmisaari B sekä Vuosaari A ja B. Huippulämpökeskukset otetaan tuotantokäyttöön silloin, kun peruskuormalaitosten lämpöteho ei ole kaukolämmön kysynnän tyydyttämiseksi riittävä. Huippulämpökeskuksista ensimmäisenä otetaan käyttöön laitokset, joiden polttoaineena on maakaasu ja näiden jälkeen laitokset, joiden polttoaineena on raskas polttoöljy. Huippulämpökeskusten vuosittaiset käyttötuntimäärät riippuvat pääasiassa siitä, kuinka kylmä talvikausi on.

5 5 (26) Yleiskuvaus toiminnasta Helsingin kaukolämmön tilaustehon on arvioitu kasvavan vuosina noin 270 MW tehontarpeen kasvun ollessa suurinta itäisessä ja eteläisessä kantakaupungissa. Nykyinen ja jo rakenteilla oleva tuotantokapasiteetti riittää Helsingin Energian arvioiden mukaan kattamaan kysynnän enintään talvikaudelle Suunnitellun Hanasaaren huippu ja varalämpökeskuksen polttoaineteho on 282 MW ja se tuottaa kaukolämpöä Helsingin kaukolämpöverkkoon. Toiminta sijoittuu pääasiassa talviaikaan. Laitos on miehittämätön ja toimii kaukokäytössä. Laitoksen toiminnan suunniteltu aloitusajankohta on loppuvuonna 2008 ja sen käyttöiäksi on arvioitu vähintään 30 vuotta. Tuotteet, tuotanto ja kapasiteetti Seuraavassa taulukossa on esitetty arvio lämpökeskuksen kuuden kattilan keskimääräisistä tuotantotiedoista. Vuotuinen käyttöaika on esitetty täyttä polttoainetehoa vastaavana. Käytännössä kaikki kattilat eivät käy koko ajan samaan aikaan, eikä niitä normaalisti käytetä täydellä polttoaineteholla. Näin ollen laitoksen todellinen käyttöaika on alla esitettyä pitempi. Käytännössä vuotuiset kattilakohtaiset käyttöajat voivat vaihdella suuresti. Kattilat K1 K6 Polttoaineteho 6 * 47 MW (yht. 282 MW) Hyötysuhde Käyttöaika Raskaan polttoöljyn kulutus 0, h/a t/a (huipunkäyttöajaksi (koko lämpökeskus) laskettuna) Kaukolämmön tuotanto 35 GWh/a (koko lämpökeskus) Polttoaineet ja kemikaalit Lämpökeskuksen polttoaineena käytetään raskasta polttoöljyä. Sen tehollinen lämpöarvo on 41 MJ/kg, rikkipitoisuus 0,9 % ja tuhkapitoisuus 0,02 %. Sytytyspolttoaineena käytetään kevyttä polttoöljyä. Raskasta polttoöljyä ei varastoida lämpökeskuksen alueella, vaan se imetään omilla pumpuilla Hanasaari B voimalaitoksen varastosäiliöjärjestelmästä (kaksi maanpäällistä ja valuma altailla varustettua m 3 :n säiliötä) ja siirretään uudella putkistolla lämpökeskukseen. Siirtoputket lämpökeskukselle tulevat todennäköisesti olemaan maanalaisia. Tiedot merkittävimmistä lämpökeskuksen alueella varastoitavista kemikaaleista on esitetty seuraavassa taulukossa. Kemikaali tai valmiste Luokitus Maksimi varastomäärä Kevyt polttoöljy Xn, N 1 m 3 Natriumhydroksidiliuos (noin 50 %) C 5 m 3 LUOKITUKSET: F helposti syttyvä F+ erittäin helposti syttyvä O hapettava T myrkyllinen T+ erittäin myrkyllinen E Xn Xi C N räjähtävä haitallinen ärsyttävä syövyttävä ympäristölle vaarallinen Lisäksi lämpökeskuksessa varastoidaan ja käytetään muun muassa voiteluöljyjä, muuntajaöljyjä ja kunnossapitokemikaaleja.

6 6 (26) Liikenne Käytön, huollon ja työmatkojen aiheuttamaa henkilöliikennettä on laitosalueella lähinnä arkisin päiväaikaan. Lisäksi alueella on alueen muihin toimintoihin liittyvää raskasta liikennettä. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Jätevedet ja päästöt vesiin ja viemäriin Päästöt ilmaan Melu ja tärinä Lämpökeskus käyttää vuosittain noin m 3 vesijohtovettä. Jätevesiviemäriin johdetaan saniteettijätevedet sekä öljynerotuksen kautta kattilahallin lattia ja prosessivedet. Öljynerotuskaivon öljyvuotohälyttimen toiminta sulkee öljynerotuskaivosta pois johtavan jätevesiputken. Alueilla, joissa käsitellään öljyä (öljyn purkaus, öljyputkikanavat), on vastaavanlainen järjestely. Piha alueilla, joilla ei käsitellä öljyä, on normaali sadevesiviemäröinti mereen. Salaojavesikaivossa on öljyvuotohälytin, joka tarvittaessa pysäyttää sadevesipumput ja antaa hälytyksen. Savukaasut johdetaan maanpinnasta 100 m korkeaan piippuun, jossa jokaisella kattilalla on oma sisäpiippunsa. Seuraavassa taulukossa on esitetty arvio laitoksen päästöistä ilmaan. Hakemuksessa ilmoitettujen ominaispäästöjen mg/mj perusteella on laskettu päästökomponenttien pitoisuudet savukaasuissa yksikössä mg/m 3 (n) kuivaa savukaasua muutettuna 3 %:n happipitoisuuteen. Päästökomponentti Ominaispäästö ja Yksittäisen kattilan Koko laitoksen pitoisuus vuosipäästö vuosipäästö Rikkidioksidi, SO mg/mj 10,5 t/a 63 t/a mg/m 3 (n) Typen oksidit, NO x 180 mg/mj 3,8 t/a 23 t/a 600 mg/m 3 (n) Hiukkaset 20 mg/mj 0,45 t/a 2,6 t/a 70 mg/m 3 (n) Hiilidioksidi, CO 2FOSS 76,6 g/mj t/a t/a Nikkeli, Ni 0,3 mg/mj 8 kg/a 50 kg/a Vanadiini, V 1 mg/mj 27 kg/a 160 kg/a Yksittäisen lämpökeskuksen melulähteen melutaso on enintään 85 db. Ympäristömelua vähennetään muun muassa sijoittamalla palamisilman otto voimalaitokselle päin (kaakkoon) ja asentamalla kaikkiin palamisilman imukammioihin ääniloukut. Laitoksen meluisissa tiloissa ei ole lainkaan ikkunoita. Laitoksen kaikki ikkunat ovat normaaleissa huonetiloissa, ikkunat ovat pieniä ja ne on sijoitettu suojaisiin suuntiin ja tehty melua vaimentaviksi. Hakemuksen mukaan laitoksen toiminnasta aiheutuva melu ei ylitä päiväaikaan ekvivalenttitasoa (L Aeq ) 55 db eikä yöaikaan ekvivalenttitasoa (L Aeq ) 50 db. Laitoksen toiminnasta ei aiheudu tärinää.

7 7 (26) Rakentamisen aikaiset vaikutukset Lämpökeskuksen rakentamistyöt on tarkoitus tehdä pääsääntöisesti normaalina työaikana. Työmaa aiheuttaa lisääntynyttä liikennettä tontille. Raskaat ja isot liikennettä haittaavat kuljetukset suoritetaan ruuhka ajan ulkopuolella, muut kuljetukset päiväaikaan. Pohjatyövaiheessa joudutaan ylimääräistä kaivumaata viemään pois. Mahdollisten pilaantuneiden maiden käsittelystä tehdään erillinen lupahakemus. Rakentaminen tapahtuu vuosina Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen Arvio merkittävimmistä Hanasaaren huippu ja varalämpökeskuksessa syntyvistä jätteistä ja tiedot niiden käsittelystä on esitetty seuraavassa taulukossa. Ongelmajätteet on merkitty tähdellä *. Jäte ja tunnusnumero Määrä vuodessa Käsittely Sekalainen rakennusjäte 1 t Kaatopaikka Metalliromu 0,5 t Kierrätykseen Yhdyskuntajäte 1,8 t Kaatopaikka Lentotuhka* 0,5 t Ongelmajätelaitos Nuohousvesi* m 3 Haihdutus, sakka ongelmajätelaitokselle Erilaiset öljyiset jätteet* t Ongelmajätelaitos Jätteitä varastoidaan laitoksella korkeintaan vuodessa syntyvä määrä. Rakennusjäte ja metalliromu varastoidaan siirtolavoilla kiinteistön alueella. Sekajäte varastoidaan jäteastioissa tai siirtolavoilla. Ongelmajätteet kuljetetaan pääsääntöisesti suoraan ongelmajätelaitokselle tai välivarastoitavaksi Helsingin Energian muihin lämpökeskuksiin. Mikäli Hanasaaren lämpökeskuksessa varastoidaan ongelmajätteitä lyhytaikaisesti, varastoidaan nestemäiset jätteet kuten puhtaat kemikaalit. Rikkihappoa sisältävät lyijyakut toimitetaan heti vaihdon jälkeen ongelmajätelaitokseen. Loisteputkilamput varastoidaan sisätiloissa niiden varastointiin tarkoitetussa astiassa. Lentotuhka varastoidaan tiiviissä muovisäkeissä sisätiloissa. Lentotuhkaa voidaan varastoida useita vuosia. Kattiloiden nuohousvedet kuljetetaan neutraloinnin jälkeen käsiteltäviksi Helsingin Energian Patolan lämpökeskukseen, jossa on nuohousvesihaihdutin. Jätteiden keräilijöinä ja kuljettajina käytetään yrittäjiä, joiden ympäristöluvassa tällainen toiminta on hyväksyttyä, tai yrittäjiä, jotka ovat tehneet jätetiedostoon ilmoituksen. Jätteiden kuljettajana ja keräilijänä voi toimia myös Helsingin Energia, jonka kuljetuskeskuksella on vaarallisten aineiden kuljettamiseen tarvittava ajolupa.

8 8 (26) Päästöt maaperään (estäminen) Hakemuksen mukaan toiminta ei aiheuta päästöjä maaperään. Lämpökeskuksen piha alue asfaltoidaan. PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA (BAT) Helsingin Energia katsoo, ettei kattiloita tule käsitellä valtioneuvoston asetuksen 1017/2002 (asetus polttoaineteholtaan vähintään 50 megawatin polttolaitosten ja kaasuturbiinien rikkidioksidi, typenoksidi ja hiukkaspäästöjen rajoittamisesta) mukaisena polttolaitoskokonaisuutena. Mikäli lämpökeskusta käsiteltäisiin polttolaitoskokonaisuutena, edellyttäisi se rikinpoistolaitoksen rakentamista, low NO X polttimien ja mahdollisesti muiden typen oksidien poistomenetelmien käyttöönottoa sekä jatkuvatoimisia päästömittauksia. Kun otetaan huomioon laitoksen käyttötapa vara ja huippukuormalaitoksena ja tästä johtuvat pienet vuotuiset käyttötunnit, olisi laitoksen käsittely polttolaitoskokonaisuutena Helsingin Energian mukaan taloudellisesti täysin kohtuutonta. Suomen ympäristökeskus on vuonna 2003 tuottanut julkaisun Paras käytettävissä oleva tekniikka (BAT) 5 50 MW:n polttolaitoksissa suomessa. Seuraavassa taulukossa on esitetty julkaisun mukaisia BATpäästötasoja ja päästöjen vähentämistekniikoita uusille polttoaineteholtaan 47 MW:n raskasöljykattiloille. Päästökomponentti ja BAT päästötaso, mg/m 3 (n) SO 2 <1 700 mg/m 3 (n) NO X mg/m 3 (n) hiukkaset mg/m 3 (n) BAT:n mukainen päästöjen vähentämistekniikka ja maksimi erotusaste vähärikkinen polttoaine low NO X poltto ja yläilman käyttö (30 70 %) sykloni tai multisykloni (60 70 %) Tekniikan edut halpa investointi ja alhaiset käyttökustannukset vaatii vähän tilaa halpa investointi ja alhaiset käyttökustannukset vaatii vähän tilaa Tekniikan haitat häkä ja hiukkaspäästön mahdollinen kasvu suuri painehäviö huono erotusaste varsinkin pienillä hiukkasilla herkkä polttoaineen laadun vaihtelulle erotusaste heikkenee tyypillisesti osateholla Hakemuksen mukaan Hanasaaren huippu ja varalämpökeskuksen päästöt tulevat olemaan BAT tasoa. Helsingin Energia on alkuperäisessä hakemuksessaan ilmoittanut, että laitokseen on tarkoitus hankkia hiukkaspäästöjä vähentävät syklonit. Ympäristöasioiden hallintajärjestelmä Helsingin Energian kaukolämmön tuotannolle on valmisteilla ympäristöasioiden hallintajärjestelmä, jossa sovelletaan standardia ISO Järjestelmää ei sertifioida.

9 9 (26) Energiatehokkuus Kattiloiden hyötysuhde on hakemuksen mukaan noin 94 %. Suomen ympäristökeskuksen BAT julkaisun mukaan tyypillinen hyötysuhde yhdyskunnille lämpöä tuottavissa pienissä polttolaitoksissa on %. TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Vaikutus ilmaan Lämpökeskuksen päästöjen vaikutusta lähiympäristön ilmanlaatuun on selvitetty leviämislaskelmilla. Laskelmissa selvitettiin lämpökeskuksen normaalitoiminnan päästöjen ja maksimipäästöjen (kaikki kattilat käyvät yhtä aikaa täydellä teholla marraskuusta maaliskuuhun) vaikutusta ulkoilman rikkidioksidi, typenoksidi ja hiukkaspitoisuuksiin. Lisäksi arvioitiin Hanasaari B voimalaitoksen ja lämpökeskuksen normaalikäyttötilanteen päästöjen yhteisvaikutusta lähialueen ilmanlaatuun. Piipun korkeus on laskelmissa ollut 100 m ja sisäpiippujen halkaisijat 1,1 m. Käytetyt ominaispäästökertoimet ovat olleet: rikkidioksidi 500 mg/mj, typen oksidit 180 mg/mj sekä hiukkaset 15 mg/mj ja 40 mg/mj. Leviämislaskelmien tuloksia on verrattu voimassa oleviin ilmanlaadun ohje ja raja arvoihin (valtioneuvoston päätös ilmanlaadun ohjearvoista ja rikkilaskeuman tavoitearvoista 480/1996 ja valtioneuvoston asetus ilmanlaadusta 711/2001). Lasketut lämpökeskuksen maksimipäästöjen aiheuttamat epäpuhtauspitoisuudet suhteessa voimassa oleviin ohjearvoihin olivat suurimmillaan: rikkidioksidi 46 %, typen oksidit 2,7 % sekä hengitettävät hiukkaset 4,3 % (päästötaso 40 mg/mj) ja 1,6 % (päästötaso 15 mg/mj). Lämpökeskuksen ja voimalaitoksen normaalitoiminnan yhteenlasketuilla päästöillä saatiin mallilaskelmissa rikkidioksidipitoisuuksia, jotka olivat suurimmillaan 18 % ohjearvosta. Laskelmien mukaan suurimmat maanpintatason pitoisuudet muodostuvat useimmiten Kallion ja Sörnäisten alueelle, joka sijaitsee maastoltaan selvästi korkeammalla kuin Hanasaaren voimalaitosalue. Lähimmät asuinkerrostalot Merihaassa ja Lintulahdessa jäävät vielä päästöjen leviämisen katvealueelle. Leviämislaskelmaraportin mukaan Hanasaaren lämpökeskuksen päästöjen aiheuttamat typpidioksidi ja hiukkaspitoisuudet ovat niin pieniä, ettei niistä nykytietämyksen mukaan voida olettaa aiheutuvan terveyshaittaa lähiympäristön asukkaille. Sen sijaan maksimipäästötilanteen aiheuttamat rikkidioksidipitoisuudet voivat pahimmillaan epäedullisissa meteorologisissa tilanteissa nousta suhteellisen korkeiksi, vaikkakin itse ohjearvot selvästi alittuvat. Raportin mukaan laitoksella on kuitenkin niin vähän käyntitunteja vuodessa, että tilanteita, joissa maksimipäästö ajoittuu epäedullisiin meteorologisiin olosuhteisiin, tulee esiintymään harvoin. Normaalikäytössä lämpökeskus ei raportin mukaan merkittävästi lisää Hanasaaren ympäristön rikkidioksidipitoisuuksia eikä heikennä alueen ilmanlaatua.

10 10 (26) LAITOKSEN TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Käyttö ja päästötarkkailu Laadunvarmennus Laitos käydään tarkastamassa tarvittaessa ja vähintään 84 tunnin välein. Käynneistä tehdään merkintä käyttöpäiväkirjaan. Häiriötilanteessa normaalityöajan ulkopuolella päivystäjä käy paikalla ja tekee käynnistä raportin. Kattiloiden, polttimien, savuhormien, polttoainesäiliöiden ja mittauslaitteiden huolto suoritetaan ennakkohuoltosuunnitelman mukaisesti. Kattiloiden vesi lipeänuohous suoritetaan toiminta aikana käyttötunneista riippuen noin kahden viikon välein. Tehon ja palamisilman säätö tapahtuu automaattisesti. Käyttötarkkailuun liittyen savukaasujen lämpötilaa, jäännöshappipitoisuutta ja tummuutta seurataan kattilakohtaisesti jatkuvatoimisesti. Mittauksille on ATKtallennus ja tulostus. Prosessinohjausjärjestelmästä saadaan kuukausittain kattilakohtainen raportti, josta käyvät ilmi kattiloiden käynnistyskerrat, käyttötunnit ja teho sekä tiedot käytetystä polttoaineesta. Polttoaineen kulutusta seurataan jatkuvalla määrämittauksella ja polttoainelaivasta saadaan raportti tuodun polttoöljyn laadusta. Syntyvien jätteiden ja ongelmajätteiden määrästä ja laadusta pidetään kirjaa. Kirjanpitoa säilytetään vähintään kolme vuotta. Ongelmajätteen siirtoa varten laaditaan siirtoasiakirja, joka annetaan jätteen kuljettajalle luovutettavaksi edelleen ongelmajätteen vastaanottajalle. Siirtoasiakirja tai sen jäljennös säilytetään kolmen vuoden ajan sen allekirjoittamisesta. Helsingin Energia ehdottaa savukaasupäästöjen tarkkailuksi seuraavaa: Tarkkailtava suure Mittaustiheys Mittausmenetelmä typen oksidit, NO X Kaikki kattilat käyttöönotossa ja sen jälkeen polttoteknisten muutosten jälkeen infrapuna absorptio hiukkaset Kaikki kattilat käyttöönotossa manuaalinen gravimetrinen ja sen jälkeen joka 5. vuosi menetelmä (SFS 3866, SFS EN ) Päästömittausten yhteydessä määritetään aina myös savukaasujen lämpötila ja happipitoisuus. Rikkidioksidipäästöt arvioidaan laskennallisesti polttoainetietojen perusteella. Hiilidioksidipäästöjen seuranta kuvataan Energiamarkkinavirastolle toimitettavassa päästökauppalupahakemuksessa. Mittaukset suorittaa Helsingin Energian oma päästömittauslaboratorio ja mittaukset pyritään suorittamaan joustavasti käyttötilanteen mukaan siten, ettei kattiloita tarvitse käynnistää ainoastaan mittausten takia. Lämpökeskuksen käyttöönoton yhteydessä laitoksen melutaso mitataan lähimpien häiriintyvien kohteiden läheisyydessä. Helsingin Energian Tuotannon tukipalvelujen päästömittauslaboratoriolla on olemassa laatukäsikirja ja mittaukset tehdään standardien mukaisesti. Päästömittaaja kalibroi kalibrointikaasulla NO X mittarin ennen ja jälkeen mittauksen. Mittaustulokselle lasketaan myös epävarmuus. Hiuk

11 11 (26) kaspitoisuusmittaukset suoritetaan laitteistolla, jota ei mittaustekniikasta johtuen vastaavanlaisesti kalibroida, sillä laitteella ainoastaan imetään näyte kanavasta. Hiukkasnäytteet käsitellään ja punnitaan Helsingin Energian Voimalaitoskemian laboratoriossa, jonka laitteet kalibroidaan säännöllisesti. Lisäksi mittaustulosten epävarmuus määritetään. Mittalaitteita huolletaan säännöllisesti ja tarpeen mukaan. Laitoksen vaikutusten tarkkailu Raportointi Helsingin Energian laitosten päästöjen vaikutuksia ilmanlaatuun tarkkaillaan osana pääkaupunkiseudun energiantuotantolaitosten yhteistarkkailua. Nyt voimassa oleva, Uudenmaan ympäristökeskuksen päätöksellä No YS 1362/ hyväksymä, tarkkailusuunnitelma on vuosille Päätöksen mukaan suunnitelma tarkkailun jatkamisesta vuoden 2008 jälkeen on tehtävä viimeistään Tarkkailun suorittaa Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV. Tarkkailu on yhdistetty YTV:n yleiseen ilmanlaadun tarkkailuun sekä luontovaikutusten seurantaan. Ympäristönsuojeluun liittyvistä asioista laaditaan vuosittain yhteenveto ympäristöluvan valvontaviranomaiselle. Polttoaine ja päästötiedot toimitetaan sähköisessä muodossa, muut tiedot postitse tai sähköpostitse. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Riskiarviointi Lämpökeskuksella suoritetaan paineastialainsäädännön edellyttämä vaaran arviointi ja laitokselle tehdään pelastussuunnitelma. Toimet onnettomuuksien estämiseksi Öljyvuotohälyttimien toimintakunto tarkastetaan säännöllisesti. Lämpökeskuksessa käytettävät voimalaitosakut tulevat todennäköisesti olemaan geeliakkuja, jotka eivät vaurioituessaankaan vuoda happoa. Toimet onnettomuus ja häiriötilanteissa Lämpökeskusta käytetään normaalisti miehittämättömänä, jolloin hälytykset ohjautuvat Helsingin Energian Kampissa sijaitsevaan kaukolämpövalvomoon, josta lähtee henkilö selvittämään vikaa, ja pyytää tarvittaessa apua. Lämpökeskuksen ollessa miehitettynä hälytykset ohjautuvat lämpökeskuksen omaan valvomoon. Kriittisimmät hälytykset ohjautuvat tämän lisäksi myös kaukolämpövalvomoon. Mahdollisten öljyvuototilanteiden varalle Hanasaaren voimalaitosalueella on imeytysainetta sekä öljyntorjuntakalustoa. Imeytysainetta sijoitetaan myös huippu ja varalämpökeskukseen.

12 12 (26) LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksen täydennykset Hakemusta on täydennetty Helsingin Energia on toimittanut Uudenmaan ympäristökeskukselle alustavat tulokset Munkkisaaren huippulämpökeskuksen vastaanottokokeiden hiukkaspitoisuusmittauksista. Munkkisaaren huippulämpökeskuksessa on viisi sykloneilla varustettua polttoaineteholtaan 47 MW:n raskasöljykattilaa. Teholla 47 MW syklonien jälkeisten savukaasujen hiukkaspitoisuudet olivat mg/m 3 (n) kuivaa savukaasua jäännöshappipitoisuudessa 3 % ja syklonien erotusasteet %. Teholla 24 MW hiukkaspitoisuudet olivat mg/m 3 (n) ja syklonien erotusasteet %. Teholla 13 MW hiukkaspitoisuudet olivat mg/m 3 (n) ja syklonien erotusasteet %. Lupahakemuksesta tiedottaminen Uudenmaan ympäristökeskus on tiedottanut asian vireilletulosta kuuluttamalla lupahakemuksesta ilmoitustaulullaan ja Helsingin kaupungin ilmoitustaululla sekä ilmoittamalla kuulutuksesta Helsingin sanomat ja Hufvudstadsbladet nimisissä sanomalehdissä. Hakemuksesta on erikseen annettu tieto tiedossa oleville asianosaisille. Tarkastukset, neuvottelut ja katselmukset Lausunnot Ympäristölupahakemusta koskeva tarkastus on suoritettu Tarkastusmuistio No YS 149/ on liitetty asiakirjoihin. Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Helsingin kaupungin ympäristölautakunnalta, Helsingin kaupunginhallitukselta ja Etelä Suomen lääninhallitukselta. Helsingin kaupungin ympäristölautakunta esittää päivätyssä lausunnossaan, että laitoksen toiminnalle voidaan hakemuksen perusteella myöntää ympäristölupa. Lupaehtoihin tulee liittää määräys siitä, että toiminta on asemakaavan mukaista luvan voimaantullessa. Ympäristölautakunta katsoo lisäksi, että luvanhakijan tulisi ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin suunnitellun rakennuspaikan maaperän kunnostamiseksi. Uudenmaan ympäristökeskuksen päätöksessä , mikä koski hakijan Munkkisaaren lämpökeskusta, joka rakenteeltaan ja toiminnaltaan on Hanasaaren laitoksen kaltainen, hiukkasraja arvoksi määrättiin 50 mg/m 3 (n). Ympäristölautakunta katsoo, että mikäli Munkkisaaren lämpökeskuksen savukaasujen hiukkaspitoisuus on laitosta käyttöön otettaessa lupamääräyksen mukainen, ei Hanasaaren laitokselle tulisi määrätä olennaisesti lievempää raja arvoa. Helsingin kaupunginhallitus puoltaa antamassaan lausunnossa ympäristölupahakemuksen hyväksymistä sellaisilla ehdoilla, että läm

13 13 (26) pökeskuksen toiminnasta ei aiheudu haittaa sijoituspaikan lähiympäristön suunnitellulle käytölle. Lisäksi lämpökeskuksen sijaintipaikan maaperän kunnostuksesta tulisi tehdä ilmoitus ympäristöviranomaiselle tai sille tulisi hakea ympäristölupa. Muistutukset Hakijan kuuleminen ja vastine Asunto Oy Haapaniemenkatu 20 esittää päivätyssä muistutuksessaan, ettei se hyväksy suunnitelmaa huippu ja varalämpökeskuksen rakentamiseksi. Syntyvien ympäristöhaittojen vuoksi voimalaitostoiminta on pikemminkin siirrettävä asuinalueen lähistöltä muualle. Kiinteistö Oy Lintulahdenpenger toteaa päivätyssä muistutuksessaan, että laitoksen hyödyt verrattuna aiheutettuihin ympäristöhaittoihin ovat epäsuhteessa. Tarkastelussa olisi otettava huomioon sekä suoritettavat investoinnit että fossiilisten polttoaineiden päästöoikeuksista maksettavat investointiluonteiset maksut. Hakemus tulee käsitellä tai ainakin sitä tulee tarkastella yhdessä Sörnäisten satamaa koskevan ympäristölupahakemuksen yhteydessä. Erityisesti on otettava huomioon, että lähialue Sörnäisten rantatien yläpuolella on jo muuttunut ja edelleen muuttumassa pelkäksi asuinalueeksi. Vuosaaren sataman valmistuttua ja sen käytön vakiinnuttua tullaan myös Sörnäisten satama alueen käyttöä harkitsemaan uudelleen. Tästä syystä lupaehtojen tulee olla sekä tiukkoja päästöjen ja meluhaittojen osalta, että lyhyeen voimassaoloaikaan sidottuja. Tästä syystä koko varavoimalaitosinvestointi tuntuu erittäin huonosti harkitulta ratkaisulta. Luvan hakijalle on päivätyllä kirjeellä No YS 150 varattu tilaisuus esittää vastineensa annetuista lausunnoista. Helsingin Energia esittää päivätyssä vastineessaan muun muassa seuraavaa: Yleiskaavassa lämpökeskuksen rakennuspaikka on teknisen huollon aluetta. Alueella ei ole muita mahdollisia lämpökeskuksen sijoituspaikkoja. Lämpökeskuksen ympäristövaikutukset ja onnettomuusriskit ovat vähäisiä, eikä toiminta estä yleiskaavan maankäyttöratkaisujen toteuttamista. Vuoden 2006 alussa nähtäville asetetun osayleiskaavan luonnosaineiston mukaan lämpökeskuksen rakennuspaikka sijaitsee energiahuollon alueella. Vaikka kyseessä on luonnos, ilmaisee se kaupungin tahdon alueen käytön järjestämisessä. Vaatimus siitä, että toiminta on asemakaavan mukaista luvan voimaantullessa, ei perustu lakiin ja tulee hylätä. Rakennettava lämpökeskus on osa kantakaupunkia palvelevaa kaukolämpöhuoltoa. Kaukolämmitys on energiatehokas, taloudellinen ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Satamatoiminnan päästölähteet ovat lähellä merenpinnan tasoa, kun lämpökeskuksen päästöt purkautuvat noin sadan metrin korkeudella. Osayleiskaavaselostuksen mukaan tavarasatamatoiminnot siirtyvät Vuosaareen lokakuussa Lämpökeskus on tarkoitus ottaa käyttöön joulukuussa Maaperän kunnostukseen liittyvät asiat eivät kuulu nyt kyseessä olevaan lämpökeskuksen ympäristölupaharkintaan, vaan ne ratkaistaan erillisessä hallintomenettelyssä.

14 14 (26) Hiukkaspäästöjen raja arvo Helsingin Energian mukaan poltinlaitetoimittajalta saadun tiedon perusteella pelkillä polttoteknisillä toimenpiteillä on tällä hetkellä mahdollista päästä kaikissa olosuhteissa hiukkaspäästötasoon 70 mg/m 3 (n). Syklonit ovat erotuslaitteina tehottomia. On hyvin todennäköistä, että lähivuosina myös alle 50 MW:n kattiloiden hiukkaspäästöjä tullaan rajoittamaan nykyisestä. Tiukempia raja arvoja ei pystytä noudattamaan sykloneja käyttämällä. Lisäksi markkinoille on tulossa puhdistintekniikoita, joilla päästään olennaisesti parempaan puhdistustulokseen. Hanasaaren lämpökeskukseen ei ole myöskään teknistaloudellisten syiden takia perusteltua asentaa vanhentumassa olevaa tekniikkaa. Munkkisaaren lämpökeskuksessa syklonien investointikustannus oli noin /sykloni. BATtekniikan mukaisen päästöraja arvon noudattaminen tai ympäristönsuojelulaissa 42 :ssä luvan myöntämiselle asetetut edellytykset eivät edellytä syklonien käyttöä. Hiukkaspäästöjen pienentämistä edistävät toimenpiteet ja investoinnit olisi tässä vaiheessa järkevää keskittää laitoksessa käytettävään polttotekniikkaan. Helsingin Energian mukaan leviämisselvityksen tulosten perusteella on ilmeistä, ettei hiukkaspitoisuuden raja arvolla 50 tai 70 mg/m 3 (n) ole merkitystä ihmisten terveydelle. Edellä esitetyillä perusteluilla savukaasujen hiukkaspitoisuuden rajaarvoksi tulisi määrätä 70 mg/m 3 (n). VIRANOMAISEN RATKAISU Ratkaisu Uudenmaan ympäristökeskus myöntää Helsingin Energian polttoaineteholtaan 282 MW:n Hanasaaren huippu ja varalämpökeskuksen hakemuksen mukaiselle toiminnalle ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisen ympäristöluvan seuraavin lupamääräyksin. Vastaus yksilöityihin vaatimuksiin ja lausuntoihin Lausunnoissa ja muistutuksissa esitetyt näkökohdat on otettu huomioon tämän lupapäätöksen määräyksissä ja perusteluissa. Lupamääräykset pilaantumisen ehkäisemiseksi Pilaantuneen maa alueen kunnostaminen (YSL 43 ) 1. Ennen rakennustöiden aloittamista on lämpökeskuksen sijoitusalueen mahdollinen maaperän pilaantuneisuus ja sen laajuus selvitettävä. Tarvittaessa on tehtävä toimivaltaiselle viranomaiselle ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ympäristölupahakemus tai ilmoitus pilaantuneen maa alueen kunnostamisesta. Päästöt vesiin ja viemäreihin (YSL 43 ) 2. Laitoksen sosiaali, lattia ja prosessijätevedet sekä kevyen polttoöljyn tankkauspaikan mahdolliset hulevedet on johdettava vesihuolto

15 15 (26) laitoksen viemäriin. Piha alueen hulevedet voidaan johtaa sadevesiviemäriin. 3. Lattia ja prosessijätevedet sekä kevyen polttoöljyn tankkauspaikan mahdolliset hulevedet on johdettava öljynerottimen kautta. Öljynerottimet on varustettava hälyttävillä öljynilmaisimilla ja hälytysjärjestelmien toimivuus on testattava vähintään vuoden välein. Toiminnanharjoittajan on oltava selvillä käyttämiensä kemikaalien haittavaikutuksista. Viemäriin ei saa johtaa jätevesiä siten, että siitä aiheutuu vauriota viemäriverkolle, haittaa puhdistamon toiminnalle tai puhdistamolietteen hyötykäytölle. Luvan saaja on vastuussa jäteveden johtamisesta mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, haitasta tai muusta edunmenetyksestä. Päästöt ilmaan (YSL 43, VNA 766/2000) 4. Lämpökeskuksen kattiloiden savukaasut on johdettava maanpinnasta vähintään 100 metriä korkean piipun kautta ulkoilmaan. 5. Lämpökeskuksen kattiloiden savukaasujen hiukkaspitoisuus saa raskasta polttoöljyä käytettäessä olla enintään 70 mg/m 3 (n) kuivaa savukaasua muutettuna 3 %:n happipitoisuuteen. Päästöraja arvoa katsotaan kertamittauksissa noudatetun, jos kunkin mittaussarjan tai muiden vastaavien menettelyjen tulokset, jotka lupaviranomainen on hyväksynyt, eivät ylitä raja arvoa. Kattiloiden käynnistys ja alasajojaksoja eikä häiriötilanteita oteta huomioon päästöraja arvon noudattamisen tarkasteluissa. 6. Laitoksessa polttoaineena käytettävän raskaan polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 1,00 painoprosenttia. Laitoksessa polttoaineena käytettävän kevyen polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 0,10 painoprosenttia. Melu ja tärinä (YSL 43, NaapL 17, VNp 993/1992) 7. Laitoksen toiminnasta aiheutuva melu ei saa ylittää lähimmissä melulle altistuvissa kohteissa päivällä klo 7 22 ekvivalenttimelutasoa L Aeq 55 db eikä yöllä klo 22 7 ekvivalenttimelutasoa L Aeq 50 db. Polttoaineiden ja kemikaalien varastointi ja käsittely (YSL 43 ) 8. Polttoaineet ja kemikaalit on varastoitava ja niitä on käsiteltävä siten, että niistä ei aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, pölyämistä, hajuhaittaa, pilaantumisvaaraa maaperälle tai pintavesille eikä muutakaan haittaa ympäristölle. Kemikaalit on varastoitava kullekin kemikaalityypille tarkoitetussa ja asianmukaisesti merkityssä astiassa laitoksen sisällä tai erillisessä lukittavassa varastossa. Varastointitilan lattia on pinnoitettava varastoitavia kemikaaleja kestävällä pinnoitteella. Nestemäisten kemikaalien astiat on lisäksi sijoitettava suoja altaisiin tai reunakorok

16 16 (26) kein varustettuun tilaan siten, että suoja altaan tai reunakorokkein varustetun tilan tilavuus vastaa suurimman astian tilavuutta. Varastointitilassa ei saa olla viemäreihin yhteydessä olevia lattiakaivoja. Kevyen polttoöljyn säiliön on oltava kaksoisvaipallinen tai varustettu vähintään 100 %:n suoja altaalla. Raskaan polttoöljyn maanalainen siirtoputki on varustettava vuotohälytysjärjestelmällä. Hälytysjärjestelmän toimivuus on testattava vähintään vuoden välein. 9. Polttoaineiden ja kemikaalien varastointiin, käsittelyyn ja vuotojen tarkkailuun käytettävien rakenteiden ja laitteiden kuntoa on tarkkailtava säännöllisesti ja tarvittaessa on ryhdyttävä viipymättä korjaustoimenpiteisiin. Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen (YSL 43, JL 6, VNp 659/1996, VNp 101/1997, YMA 1129/2001) 10. Laitoksen toiminnasta muodostuvat jätteet on lajiteltava syntypaikoillaan ja säilytettävä lajiteltuina toisistaan erillään siten, että niistä ei aiheudu roskaantumis tai muuta haittaa ympäristölle. Toiminnassa on pyrittävä siihen, että jätteitä syntyy mahdollisimman vähän. Hyötykäyttöön kelpaavat jätejakeet on ensisijaisesti toimitettava kohteeseen, jossa hyödynnetään jätteen sisältämä aine ja toissijaisesti kohteeseen, jossa hyödynnetään jätteen sisältämä energia. Vain hyötykäyttöön kelpaamattomat jätteet saa toimittaa kaatopaikalle, mikäli ne eivät sisällä ongelmajätteiksi luokiteltavia aineita siinä määrin, että kyseessä olevat jätteet on luokiteltava ongelmajätteiksi. Tavanomaisesta yhdyskuntajätteestä poikkeavasta kaatopaikalle toimitettavasta jätteestä on teetettävä kaatopaikkakelpoisuustesti. Säännöllisesti syntyvän samanlaatuisen jätteen kaatopaikkakelpoisuus on varmistettava laadunvalvontatestein kaatopaikan pitäjän edellyttämin väliajoin. Jätteen saa antaa kuljetettavaksi vain alueellisen ympäristökeskuksen päätöksellä jätetiedostoon hyväksytylle toiminnanharjoittajalle. 11. Laitoksella syntyvät ongelmajätteet on toimitettava säännöllisesti, mutta kuitenkin vähintään kerran vuodessa, hyödynnettäväksi tai käsiteltäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa kyseisen jätteen vastaanotto ja käsittely on hyväksytty. Ongelmajätteet on pidettävä erillään muista jätteistä. Erilaiset ongelmajätteet on pidettävä erillään toisistaan ja ryhmiteltävä ja merkittävä ominaisuuksiensa mukaan. Ongelmajätteet on toimitettava käsiteltäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa on hyväksytty kyseisen ongelmajätteen käsittely. Ongelmajätettä luovutettaessa on jätteiden siirrosta laadittava siirtoasiakirja, josta ilmenevät valtioneuvoston päätöksen 659/1996 mukaiset tiedot ongelmajätteistä. Siirtoasiakirjan on oltava mukana jätteiden siirron aikana ja se on luovutettava jätteiden vastaanottajalle.

17 17 (26) Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset tilanteet (YSL 43, YSA 30 ) 12. Mikäli prosessilaitteisiin tulee vikoja tai toimintahäiriöitä, jotka lisäävät päästöjen määrää tai muuttavat päästöjen laatua haitallisemmaksi, on laitteet saatettava normaaliin toimintakuntoon niin pian kuin se teknisesti on mahdollista. Yli 24 tuntia kestävistä häiriötilanteista on ilmoitettava viivytyksettä Uudenmaan ympäristökeskukselle ja Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Muissa häiriötilanteissa tai poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa on aiheutunut tai uhkaa aiheutua määrältään ja laadultaan tavanomaisesta poikkeavia päästöjä ilmaan, viemäriin, vesistöön tai maaperään, on viivytyksettä ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin tällaisten päästöjen estämiseksi, päästöistä aiheutuvien vahinkojen torjumiseksi ja tapahtuman toistumisen estämiseksi. Kyseisistä tilanteista on ilmoitettava viivytyksettä Uudenmaan ympäristökeskukselle ja Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Merkittävistä polttoaine tai kemikaalivuodoista on välittömästi ilmoitettava pelastuslaitokselle. Jätevesiviemäriin joutuvista poikkeuksellisista päästöistä on välittömästi ilmoitettava vesihuoltolaitokselle. 13. Vahinko ja onnettomuustilanteiden varalle on alueella oltava riittävä määrä imeytysmateriaalia ja muuta tarvittavaa öljyntorjuntakalustoa helposti saatavilla. Vuotoina ympäristöön päässeet kemikaalit, polttonesteet ja muut aineet on kerättävä välittömästi talteen. Toiminnan lopettaminen (YSL 43, 90 ) 14. Toiminnanharjoittajan on hyvissä ajoin, viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan lopettamista esitettävä yksityiskohtainen suunnitelma vesiensuojelua, ilmansuojelua, maaperänsuojelua ja jätehuoltoa koskevista toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista. Tarkkailu ja raportointimääräykset Tarkkailu (YSL 43, 46, 108, NaapL 17 ) 15. Laitoksen päästöjen vaikutuksia ilmanlaatuun on tarkkailtava ja tarkkailu voidaan suorittaa osana Helsingin Energian energiantuotantolaitosten yhteistä ilmanlaadun tarkkailua. Tarkkailuohjelmista sovitaan erikseen. Laitoksen käyttö ja päästötarkkailu on suoritettava sivulla 10. esitetyllä tavalla. 16. Jokaisen kattilan savukaasujen typen oksidien ja hiukkasten pitoisuudet ja päästöt on mitattava laitoksen ensimmäisen käyttövuoden aikana. Typen oksidien pitoisuusmittaukset on uusittava polttoteknisten muutosten yhteydessä. Hiukkaspitoisuus ja hiukkaspäästö on mitattava kattilakohtaisesti viiden vuoden välein.

18 18 (26) Kattiloita ei tarvitse käynnistää savukaasumittausten takia. Mittaukset on suoritettava kattilan toimiessa täydellä ja keskimääräisellä käyttöteholla. Mittaustilanteen on vastattava mahdollisimman hyvin normaalia käyttötilannetta muun muassa polttoaineen laadun ja palamisolosuhteiden suhteen. Mittausraportissa on esitettävä tiedot polttoaineen laadusta ja mittaustulokset yksikössä mg/m 3 (n) kuivaa savukaasua muutettuna 3 %:n happipitoisuuteen. Lisäksi mittausraportissa on esitettävä mittaustulokset yksikössä mg/mj sisään syötettyä energiayksikköä kohti laskentakaavoineen, yksikössä kg/h ja t/a sekä arvio tulosten luotettavuudesta. Mittausraportti on toimitettava Uudenmaan ympäristökeskukselle ja Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle kahden kuukauden kuluessa mittausten suorittamisesta. 17. Laitoksen toiminnasta aiheutuva ekvivalenttimelutaso eniten melulle altistuvissa kohteissa Sörnäisten rantatien länsipuolella on mitattava kertaluonteisesti kattiloiden ensimmäisen käyttövuoden aikana. Mittaukset on suoritettava ympäristöministeriön ohjeen 1/1995 "Ympäristömelun mittaaminen" mukaisesti. Mittaukset on suoritettava riippumattoman asiantuntijan toimesta. Mittaustulokset ja mittausraportti on toimitettava Uudenmaan ympäristökeskukselle ja Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle kahden kuukauden kuluessa mittausten suorittamisesta. Uudenmaan ympäristökeskus antaa tarvittaessa tehtyjen mittausten perusteella lisämääräyksen melun vähentämisvaatimuksista ja melutason uusintamittauksista. 18. Mittaukset, näytteenotto ja analysointi on suoritettava standardien (CEN, ISO, SFS tai vastaavan tasoinen kansallinen tai kansainvälinen yleisesti käytössä oleva standardi) mukaisesti. Tarkkailuohjelmia voidaan tarvittaessa muuttaa Uudenmaan ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla, mikäli tarkkailutulokset tai muu perusteltu syy antaa aihetta. Raportointi ja kirjanpito (YSL 46, JL 51, 52 ) 19. Toiminnanharjoittajan on vuosittain helmikuun loppuun mennessä toimitettava Uudenmaan ympäristökeskukselle ja Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle edellistä vuotta koskeva raportti, josta käyvät ilmi muun muassa seuraavat kattilakohtaiset tiedot: käyntiajat kuukausittain (h/kk) kaukolämmön tuotanto (GWh/kk) polttoaineiden kulutustiedot (t/a) sekä sisään syötetty energian vuosittainen kokonaismäärä polttoaineen rikkipitoisuus ja muut laatutiedot tiedot päästöjen yksittäisistä mittauksista

19 19 (26) mitatut ja/tai laskennalliset rikkidioksidi, typenoksidi, hiukkasja hiilidioksidipäästöt (t/a) sekä ominaispäästötiedot yksiköissä mg/m 3 (n) kuivaa savukaasua muutettuna 3 %:n happipitoisuuteen ja mg/mj mitatut ja/tai laskennalliset raskasmetallien (nikkeli, vanadiini) päästöt (kg/a) yhteenveto vesihuoltolaitoksen viemäriin johdettujen vesien aiheuttamasta kuormituksesta päästöjen laskentatavat ja mittausmenetelmät sekä arvio tulosten luotettavuudesta ympäristönsuojelun kannalta merkittävät häiriötilanteet ja onnettomuudet (syy, kestoaika ja päästö), niistä aiheutuneet seuraamukset ja toimenpiteet, joihin tapahtuman vuoksi on ryhdytty tiedot (laatu, määrä, käsittelytapa, toimituspaikka) muodostuneista ja laitosalueelle tuoduista jätteistä ja ongelmajätteistä sekä toimintavuoden lopussa varastossa olleet määrät jätteiden hyötykäyttö (laatu, määrät ja toimituspaikat) tiedot vuoden aikana toteutuneista tai suunnitteilla olevista päästöjen määrään tai laatuun vaikuttaneista muutoksista. Raportointi on soveltuvin osin tehtävä sähköisesti sähköisen palvelun tuottajan välityksellä. Laitoksen toiminnasta ja sen valvonnasta sekä toimintaan liittyvistä ympäristönsuojelun kannalta merkityksellisistä tapahtumista ja toimenpiteistä on pidettävä käyttöpäiväkirjaa. Siihen on kirjattava edellä esitetyt raportointia varten tarvittavat tiedot. Kirjanpito koskee päästö ja vaikutustarkkailumittauksia, näytteidenottoa ja analysointia, mittalaitteiden laadunvarmennusta ja kalibrointeja sekä myös öljynerotuksen tarkkailua ja tyhjennyksiä. Kirjanpito on pyydettäessä esitettävä ympäristöluvan valvontaviranomaisille. RATKAISUN PERUSTELUT Lupaharkinnan perusteet Uudenmaan ympäristökeskus katsoo, että kun toimintaa harjoitetaan tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudatetaan annettuja määräyksiä, toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset sekä ne vaatimukset, jotka luonnonsuojelulaissa ja sen nojalla on säädetty. Ympäristönsuojelulain (86/2000) 42 :n mukaan toimintaa ei saa sijoittaa asemakaavan vastaisesti. Tontti on asemakaavassa merkitty tehdaskorttelialueeksi. Kiinteistöä :2 ei ole asemakaavoitettu. Uudenmaan ympäristökeskus katsoo, ettei hakemuksessa esitetty lämpökeskuksen toiminta ole asemakaavan vastaista. Lisäksi lämpökeskuksen sijoitusalue on osayleiskaavan luonnosaineistossa merkitty energiahuollon alueeksi.

20 20 (26) Luvan myöntämisen edellytykset Lupamääräysten perustelut Uudenmaan ympäristökeskus katsoo, että asetetut lupamääräykset huomioon ottaen laitoksen toiminnasta ei aiheudu terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta naapureille. Määräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan aiheuttaman pilaantumisen todennäköisyys, onnettomuusriski ja alueen kaavamääräykset. Yleiset perustelut Hanasaaren huippu ja varalämpökeskus toimii pääasiassa talviaikaan ja sen kattiloiden käyttötehot vaihtelevat tarpeen mukaan. Savukaasujen riittävä nousunopeus piipussa on tärkeää, jotta voidaan varmistua haitallisten aineiden laimenemisesta ulkoilmaan. Tämä ja muut tämän ympäristölupapäätöksen sivulla 8 esitetyt tekniset ja taloudelliset perustelut huomioon ottaen Uudenmaan ympäristökeskus katsoo, ettei Hanasaaren huippu ja varalämpökeskuksen kattiloiden savukaasuja voi johtaa yhteisen sisäpiipun kautta, eikä lämpökeskus siten muodosta valtioneuvoston asetuksen 1017/ :n mukaista polttolaitoskokonaisuutta. Erityisesti on otettu huomioon ilmoitettu kattiloiden vähäinen käyttömäärä. Lupamääräyksiä annettaessa on ympäristönsuojelulain 43 :n mukaan otettava huomioon toiminnan luonne, sen alueen ominaisuudet, jolla toiminnan vaikutus ilmenee, toiminnan vaikutus ympäristöön kokonaisuutena, pilaantumisen ehkäisemiseksi tarkoitettujen toimien merkitys ympäristön kokonaisuuden kannalta sekä tekniset ja taloudelliset mahdollisuudet toteuttaa nämä toimet. Päästöraja arvoja sekä päästöjen ehkäisemistä ja rajoittamista koskevien lupamääräysten tulee perustua parhaaseen käytettävissä olevaan tekniikkaan. Lisäksi on tarpeen mukaan otettava huomioon energian käytön tehokkuus sekä varautuminen onnettomuuksien ehkäisemiseen ja niiden seurausten rajoittamiseen. Hanasaaren huippu ja varalämpökeskuksen jätevedet johdetaan kaupungin viemäriverkkoon ja tarvittaessa öljynerotuksen kautta. Öljyvuotohälyttimien kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti. Hakemuksessa arvioidut savukaasujen epäpuhtauspitoisuudet ovat parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaisella tasolla. Toiminnassa syntyvät jätteet toimitetaan mahdollisuuksien mukaan hyötykäyttöön. Käsittelemällä nuohousvedet haihdutuslaitteistolla vähennetään ongelmajätteiden määrää. Uudenmaan ympäristökeskus katsoo, että toimittaessa annettujen lupamääräysten mukaisesti, voidaan toiminnan katsoa edustavan parasta käyttökelpoista tekniikkaa.

21 21 (26) Ympäristönsuojelulain (86/2000) 101 :n mukaan lupaviranomainen voi perustellusta syystä ja edellyttäen, ettei täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, luvan hakijan pyynnöstä lupapäätöksessä määrätä, että toiminta voidaan muutoksenhausta huolimatta aloittaa lupapäätöstä noudattaen, jos hakija asettaa hyväksyttävän vakuuden ympäristön saattamiseksi ennalleen lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräyksen muuttamisen varalle. Uudenmaan ympäristökeskus katsoo, että Helsingin kantakaupungin kaukolämpöhuollon varmistaminen on perusteltu syy toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta. Lämpökeskuksen sijoitusalue on teollisuusaluetta, jolla ei ole kasvillisuutta. Alueen maaperä on täyttömaata. Tehtyjen leviämislaskelmien mukaan laitoksen toiminnalla ei ole merkittävää vaikutusta alueen ilmanlaatuun. Toiminnan aloittaminen ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi. Lupamääräysten yksilöidyt perustelut Ympäristönsuojelulain 43 :n mukaan ympäristöluvassa on annettava tarpeelliset määräykset päästöistä, niiden ehkäisemisestä ja muusta rajoittamisesta sekä päästöpaikan sijainnista, jätteistä ja niiden synnyn ja haitallisuuden vähentämisestä, toimista häiriö ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa, toiminnan lopettamisen jälkeisistä toimista, kuten alueen kunnostamisesta ja päästöjen ehkäisemisestä, ja muista toimista, joilla ehkäistään, vähennetään tai selvitetään pilaantumista, sen vaaraa tai pilaantumisesta aiheutuvia haittoja. Hanasaaren voimalaitosalue on täyttömaata ja lämpökeskuksen sijoitusalueen läheisyydestä on löytynyt jätetäyttöä sekä korkeita raskasmetallien pitoisuuksia. (Määräys 1.) Määräykset jäte ja hulevesien johtamisesta vesihuoltolaitoksen viemäriin on annettu ympäristön suojelemiseksi. Happoja, emäksiä, öljyjä tai muita vaarallisia aineita sisältävien jätevesien johtaminen vesihuoltolaitoksen viemäriin ja edelleen puhdistamolle ilman asianmukaista esikäsittelyä saattaa aiheuttaa vaurioita viemäriverkolle tai haittaa puhdistamon toiminnalle tai puhdistamolietteen hyötykäytölle. (Määräykset 2. ja 3.) Piipunkorkeudella 100 m tehtyjen leviämismallilaskelmien mukaan lämpökeskuksen päästöjen aiheuttamat typpidioksidi ja hiukkaspitoisuudet ovat niin pieniä, ettei niistä voida olettaa aiheutuvan terveyshaittaa. Laitoksen täyden tehon toiminnassa aiheuttamat rikkidioksidipitoisuudet voivat pahimmillaan epäedullisissa meteorologisissa tilanteissa nousta suhteellisen korkeiksi, vaikkakin itse ohjearvot selvästi alittuvat. Vähäisten käyntituntien vuoksi tilanteita, joissa maksimipäästö ajoittuu epäedullisiin meteorologisiin olosuhteisiin, tulee kuitenkin esiintymään harvoin. Normaalikäytössä lämpökeskus ei merkittävästi lisää ympäristön rikkidioksidipitoisuuksia eikä heikennä alueen ilmanlaatua. Tehdyissä leviämislaskelmissa on huomioitu myös huippu ja varalämpökeskuksen ja Hanasaari B voimalaitoksen yhteisvaikutukset. Tehtyjen leviämismallilaskelmien perusteella Uudenmaan ympäristökeskus katsoo, että hakemuksessa esitetty piipunkorkeus on riittävä. (Määräys 4.)

Helsinki No YS 232

Helsinki No YS 232 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 20.2.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 588 111 No YS 232 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Helsingin Ruskeasuossa

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen (6) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Ruskeasuon huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6) Anna Häyrinen 14.04.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Myllypuron huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Lassilan huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1.

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (7) Anna Häyrinen 05.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian n huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1. Hakijan

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6) Anna Häyrinen 05.05.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus n Hanasaaren huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1. Hakijan yhteystiedot

Lisätiedot

Helsinki No YS 84

Helsinki No YS 84 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 19.1.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2006 Y 289 111 No YS 84 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Helsingin Energian Munkkisaaren

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2014 1 (5) 415 Lausunto Helsingin Energian Munkkisaaren huippu- ja varalämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamisesta ja toiminnan muuttamisesta HEL 2014-002841

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot N:o 1017 4287 Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot Taulukko 1. Kiinteitä polttoaineita polttavien polttolaitosten

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Helsinki No YS 682

Helsinki No YS 682 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 21.5.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2004 Y 877 111 No YS 682 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Helsingin Ruskeasuossa

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 21/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 353

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 21/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 353 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 21/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 353 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2008 ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen lupahakemus, joka koskee Helsingin Energian

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

PÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S

PÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S H Ä M E E N PÄÄTÖS (epävirallinen) Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Dnro....................... Nro YSO/92/07 Annettu julkipanon jälkeen 20.8.2007 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen ympäristöluvan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ypv/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ypv/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (5) Asia tulisi käsitellä 346 Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston päätökseksi koskien siirtymäsuunnitelmaa rajoittaa tiettyjen yli 50 megawatin polttolaitosten

Lisätiedot

Helsinki No YS 1640

Helsinki No YS 1640 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 14.11.2006 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2004 Y 865 111 No YS 1640 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Helsingin Oulunkylässä

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Helsinki No YS 681

Helsinki No YS 681 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 21.5.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2004 Y 867 111 No YS 681 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Helsingin Myllypurossa

Lisätiedot

PÄÄTÖS. annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS annettu julkipanon jälkeen 17.6.2009 Dnro ESA-2008-Y-252-111 ASIA LUVAN HAKIJA LAITOS Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta. Päätös koskee Suur-Savon Sähkö Oy:n varalämpökeskuksen

Lisätiedot

Helsinki No YS 1134

Helsinki No YS 1134 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 17.8.2006 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2004 Y 871 111 No YS 1134 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Helsingin Vuosaaressa

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen valvonta ilmaan johdettavien päästöjen osalta

Ympäristönsuojelulain mukainen valvonta ilmaan johdettavien päästöjen osalta Ympäristönsuojelulain mukainen valvonta ilmaan johdettavien päästöjen osalta 40. Ilmansuojelupäivät, Lappeenranta 18.-19.8.2015 Ylitarkastaja Juha Lahtela Esityksen sisältö Ympäristönsuojelulain mukainen

Lisätiedot

Helsinki No YS 1471

Helsinki No YS 1471 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 25.11.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2004-Y-857-111 No YS 1471 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen, St1 Oy:n Helsingin keskusvaraston (Laajasalo) toimintaa

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Helsinki No YS Nordica Re (Finland) Oy Tallbergin puistotie Helsinki

Helsinki No YS Nordica Re (Finland) Oy Tallbergin puistotie Helsinki YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 27.8.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-215-111 No YS 1004 ASIA Kursivoitu kohta on korjattu hallintolain 51 :n perusteella Uudenmaan ympäristökeskuksessa 10.9.2009.

Lisätiedot

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA Helsinki 12.8.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2007-Y-639-111 No YS 949 ASIA Ympäristösuojelulain 55 mukainen lupamääräysten tarkistaminen, joka

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 74. Ympäristölautakunta 12.06.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 74. Ympäristölautakunta 12.06.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 12.06.2014 Sivu 1 / 1 2522/11.01.00/2014 74 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kaupunginkallion lämpökeskuksen ympäristöluvan lupamääräysten tarkistushakemuksesta

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598 PÄÄTÖS Helsinki 19.5.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-653-111 No YS 598 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee YIT Rakennus Oy:n

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 17.2.2003 Kokouspvm 13. 2.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Ilmoituksenvaraisen toiminnan luvanvaraisuus YSL LIITE 4 YSL 89 :n muutos UUSI HANKE Olennainen muutos TOIMINTAKOKONAISUUS

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465 PÄÄTÖS Helsinki 11.4.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 63 111 No YS 465 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee Strömsö Property Development

Lisätiedot

Asia on tullut vireille ympäristökeskuksessa TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA SOPIMUKSET SEKÄ ALUEEN KAAVOITUSTILANNE

Asia on tullut vireille ympäristökeskuksessa TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA SOPIMUKSET SEKÄ ALUEEN KAAVOITUSTILANNE 1 (8) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro A 2032 Dnro KAS 2007 Y 369 111 Annettu julkipanon jälkeen 5.12.2008 ASIA HAKIJA Ympäristösuojelulain 55 :n mukainen lupamääräysten tarkistaminen, joka koskee Lappeenrannan

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

Helsinki No YS 1232

Helsinki No YS 1232 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 28.9.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 127 111 No YS 1232 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Helsinki Vantaan lentoaseman

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

Helsinki No YS 1387

Helsinki No YS 1387 PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Helsinki 9.11.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-131-111 No YS 1387 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 55 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 30.12.2004 No YS 1570 Dnro 0199Y0187 114 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA TOIMINNAN SIJAINTI

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (5) 301 Lausunnon antaminen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Helsingin Energian hakemuksesta (Hanasaari B) HEL 2013-016184 T 11 01 00 00 Viite: Dnro:t 1) ESAVI/135/04.08/2013

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT

Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT LUONNOS 6.9.2017 Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT Uudet energiantuotantoyksiköt noudattavat tämän liitteen 1A päästöraja-arvoja 20.12.2018 alkaen, olemassa olevat polttoaineteholtaan yli 5 megawatin energiantuotantoyksiköt

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (5) 19 Vaasan hallinto-oikeuden päätös Helen Oy:n valituksesta Vuosaaren voimalaitosten ympäristöluvasta Nro 170/2014/1 HEL 2014-013602 T 03 01 01 Päätös Asia tulisi

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1591

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1591 PÄÄTÖS Helsinki 30.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 519 111 No YS 1591 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Mankkaan kaatopaikan sulkemistoimintojen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. No YS 301. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS. No YS 301. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS Helsinki 17.2.2006 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2005 Y 345 12 No YS 301 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Helsinki No YS 251

Helsinki No YS 251 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 10.3.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2004-Y-815-111 No YS 251 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Porvoon Energia Oy:n

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

PÄÄTÖS Dnro 0100Y Helsinki No YS 1547

PÄÄTÖS Dnro 0100Y Helsinki No YS 1547 PÄÄTÖS Dnro 0100Y0309 11 Helsinki 23.12.2004 No YS 1547 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellisia tilanteita koskevan ilmoituksen johdosta. ILMOITUKSEN TEKIJÄN NIMI JA

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1349

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1349 PÄÄTÖS Helsinki 30.9.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2008 Y 258 119 No YS 1349 ASIA Päätös Helsingin Energian Helsingissä sijaitsevien energiantuotantolaitosten ilmanlaadun yhteistarkkailusuunnitelmasta

Lisätiedot

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 330 29.05.2001 1 Ymp 7289-2000 (662) Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

Helsinki No YS 1006

Helsinki No YS 1006 PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Helsinki 27.08.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2007-Y-413-111 No YS 1006 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 55 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka

Lisätiedot

Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua. Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät

Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua. Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät 4.6.2019 Miltä osin valvoja voi päättää laitoksen tarkkailusta? 2 YSL 62 Seuranta- ja tarkkailumääräykset

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Hakemus on jätetty ympäristökeskukselle

Hakemus on jätetty ympäristökeskukselle PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 14.9.2005 Dnro 1197Y0062 11 ASIA YMPÄRISTÖLUVAN MUUTOS LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee ympäristölupapäätöksen (Dnro

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

No YS 1526. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 1 momentin kohta 3 b

No YS 1526. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 1 momentin kohta 3 b YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 16.11.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2005 Y 333 111 ASIA No YS 1526 Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee HK Ruokatalo Oy:n

Lisätiedot

Lannanpolttolainsäädäntö muuttui Mitä se tarkoittaa?

Lannanpolttolainsäädäntö muuttui Mitä se tarkoittaa? Huom: Esityksen pitämisen jälkeen on 13.12.2018 korjattu esityksessä ja lannan polttoa koskevassa ohjeessa ollut virhe typen oksidien päästörajaarvossa. Oikea typen oksidien päästöraja-arvo on 300 mg/m

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) No YS 535. Lassila & Tikanoja Oyj Tuusulan tuotantolaitos Konetie Tuusula. Ympäristötönsuojelulaki 61

PÄÄTÖS 1 (5) No YS 535. Lassila & Tikanoja Oyj Tuusulan tuotantolaitos Konetie Tuusula. Ympäristötönsuojelulaki 61 U U D E N M A A N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... N Y L A N D S M I L J Ö C E N T R A L PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 18.5.2004 Dnro 0199Y0187-114 No YS 535 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisesta

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1348

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1348 PÄÄTÖS Helsinki 30.9.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2008 Y 284 119 No YS 1348 ASIA Päätös Fortum Power and Heat Oy:n Espoon energiantuotantolaitosten ilmanlaadun yhteistarkkailusuunnitelmasta

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. No YS 1438

PÄÄTÖS. Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. No YS 1438 PÄÄTÖS Helsinki 16.10.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2004 Y 263 115 No YS 1438 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1665

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1665 PÄÄTÖS Helsinki 9.12.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2005 Y 83 111 No YS 1665 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee Keravan kaupungin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 114. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 114. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 12.12.2013 Sivu 1 / 1 1137/11.01.00/2013 Ympäristölautakunta 25 21.3.2013 114 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Ekokem-Palvelut Oy:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee hiekanpesu-

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1 (7) Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. Dnro. No YS 1752

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1 (7) Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. Dnro. No YS 1752 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1 (7) Helsinki 12.12.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2008 Y 528 111 No YS 1752 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee ThermiSol

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Ympäristölautakunta Ysp/7 25.08.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (6) Asia tulisi käsitellä 25.8.2015 283 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Helen Oy:n Patolan huippulämpökeskuksen ympäristölupa-asiassa HEL 2015-001987 T

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2019 1 (5) 102 Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Helen Oy:n Salmisaaren voimalaitoksen ympäristöluvan tarkistamisesta HEL 2019-000778 T 11 01

Lisätiedot

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät 3.-4.4.2019 Kuopio Ari Kangas Ympäristöministeriö

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.01.2016 Sivu 1 / 1 4343/2014 11.01.00 6 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös, maa-ainesten varastointi ja käsittely, Espoon kaupungin tekninen keskus, Hannus Valmistelijat

Lisätiedot

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY YMPA 6.10.2010, 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY Sellueriste Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee sellueristeen valmistusta keräyspaperista Porin

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuuden ympäristöasiat Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuudesta mahdollisesti vaadittavia ilmoituksia ja lupia Meluilmoitus Ympäristönsuojelulaki 527/2014 Jätehuoltosuunnitelma Jätelaki 646/2011

Lisätiedot

ASIA Päätös Valmet Automotive Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee ympäristölupapäätöksen lupamääräyksen muuttamista.

ASIA Päätös Valmet Automotive Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee ympäristölupapäätöksen lupamääräyksen muuttamista. YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 16 YLO LOS-2003-Y-1259-111 Annettu julkipanon jälkeen 3.3.2009 ASIA Päätös Valmet Automotive Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1350

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1350 PÄÄTÖS Helsinki 30.9.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2008 Y 295 119 No YS 1350 ASIA Päätös Vantaan Energia Oy:n Vantaalla sijaitsevien energiantuotantolaitosten ilmanlaadun yhteistarkkailusuunnitelmasta

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa. PÄÄTÖS Nro 3/2015/1 Dnro ISAVI/55/04.08/2013 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2015 ASIA Varkauden tehtaiden ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Varkaus, Joroinen ja Rantasalmi HAKIJA

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus asfalttiasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista Annettu Helsingissä 27 päivänä toukokuuta 2010 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty ympäristöministeriön esittelystä,

Lisätiedot

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh K A I N U U N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Kainuun Ympäristökeskus PÄÄTÖS PL 115 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 87101 Kajaani Dnro: 1297Y0008-121 puh. 08-61631 ASIA Päätös hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen keskus PL 36, KANKAANPÄÄ

Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen keskus PL 36, KANKAANPÄÄ 1(5) PÄÄTÖS Nro Dnro 3 YLO LOS-2003-Y-1283-121 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 894

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 894 PÄÄTÖS Helsinki 28.6.2005 Dnro UUS 2005 Y 268 14 Annettu julkipanon jälkeen No YS 894 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 60 :n mukaisen tilapäistä melua ja tärinää koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (5) Asia tulisi käsitellä kokouksessa 359 Vaasan hallinto-oikeuden päätös Helen Oy:n valituksesta Kellosaaren kaasuturbiinilaitoksen ympäristölupa-asiassa HEL 2015-014194

Lisätiedot

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY YMPA 09.12.2008, 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY (JK) Yj:n ehdotus: Elometalli Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa metalliromun käsittely-

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Neuvotteleva virkamies 16.12.2012 Anneli Karjalainen VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖS YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 110 A :SSÄ TARKOI- TETUSTA POLTTOAINETEHOLTAAN VÄHINTÄÄN 50 MEGAWATIN POLTTOLAI-

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

Kooste Eteläsataman toimintaa koskevan ympäristöluvan (ympäristönsuojelulaki 86/2000, 55 ) lupamääräysten tarkistamispäätöksestä

Kooste Eteläsataman toimintaa koskevan ympäristöluvan (ympäristönsuojelulaki 86/2000, 55 ) lupamääräysten tarkistamispäätöksestä 1 21.4.2016 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Nro 131/2014/1 (Dnro ESAVI/297/04.08/2012), annettu 30.6.2014 Kooste Eteläsataman toimintaa koskevan ympäristöluvan (ympäristönsuojelulaki 86/2000,

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY 1 26.2.2019 FINAL NOKIANVIRRAN ENERGIA OY SELVITYS RINNAKKAISPOLTTOLAITOKSEN TOIMINNASTA 2018 Copyright Nokianvirran Energia Oy Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida

Lisätiedot

Isojen ja pienten polttolaitosten päästövaatimukset

Isojen ja pienten polttolaitosten päästövaatimukset Isojen ja pienten polttolaitosten päästövaatimukset Teollisuuden polttonesteet - seminaari Tampere 9.-10.9.2015 Neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen Polttolaitosten päästöjen sääntely Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 1/YMPLA 27.1.2016 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 27.1.2016 3 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 Alastaro 29.1.2016 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suomen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 202. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisesta poikkeuksellista tilannetta koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 202. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisesta poikkeuksellista tilannetta koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS Helsinki 7.2.2006 Dnro UUS 2005 Y 739 114 Annettu julkipanon jälkeen No YS 202 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisesta poikkeuksellista tilannetta koskevasta ilmoituksesta.

Lisätiedot