Työryhmä: Ruuminavaus vai jälleensyntymä? Journalismin tila ja tutkimuksen anti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työryhmä: Ruuminavaus vai jälleensyntymä? Journalismin tila ja tutkimuksen anti"

Transkriptio

1 Mediatutkimuksen päivät 2014 Työryhmä: Ruuminavaus vai jälleensyntymä? Journalismin tila ja tutkimuksen anti Ohjelma Perjantai 4.4. klo Kari Koljonen: Vapauden kaiho toimituksissa ja tutkimuksessa Jaana Hujanen: Ammattitaito ja osallistuminen journalistien itseymmärryksessä Reetta Pöyhtäri & Jari Väliverronen: Mistä on suomalainen toimittaja tehty? TAUKO Elina Noppari & Pentti Raittila: Anneli Auerin murhasyyte mediassa Heikki Kuutti: Todenmukainen journalismi Lauantai 5.4. klo Turo Uskali et al: Datajournalismin evoluutio: Miten datajournalismi rantautui maailmalta Suomeen vuosien aikana? Kimmo Taiminen et al: Brändin uudet vaatteet Journalistin rooli tarinassa Panu Uotila: Uutisjournalismin uudet muodot verkossa ja sanomalehdessä Loppukeskustelu

2 Kari Koljonen Viestinnän, median ja teatterin yksikkö CMT Tampereen yliopisto Vapauden kaiho toimituksissa ja tutkimuksessa Autonomia on ollut journalistiprofession yksi keskeisimmistä arvoista. Ammattikunnan näkökulmasta juuri riippumattomuus on taannut sen, että journalistit ovat voineet tuottaa yhteiskunnalle välttämätöntä julkista palvelua välittämällä tietoa ja ylläpitämällä keskustelua olennaisista asioista. Journalistien toimintavapauden on kuitenkin arvioitu kaventuneen viime vuosina sitä mukaa kun instituution asema tiedonvälittäjänä ja julkisen keskustelun säätelijänä on käynyt kyseenalaiseksi. Mitä vahvemmin journalismi on ankkuroitunut liiketoiminnan logiikkaan, sitä vaikeampaa on ollut perustella journalistien erityisasemaa yhteiskunnassa. Esityksessäni tarkastelen journalistien ja vähän journalismin tutkijoidenkin vapauden kaipuuta toimitusten organisoitumisen ja johtamisen näkökulmasta. Näkemykseni perustuvat suomalaisten journalistien haastattelupuheeseen (46 haastattelua) ja heiltä saatuihin kyselyvastauksiin (330 vastaajaa). Lisäksi olen perehtynyt aiheesta jo tehtyihin tutkimuksiin ja journalistien siitä eri foorumeilla käymiin keskusteluihin. Aiemmissa tutkimuksissa on voimakkaasti painotettu sitä, että entistä suunnitelmallisempi ja päällikkövetoisempi toimitustyö olisi kaventanut suorittavan portaan toimintavapautta ja sitä myöten heikentänyt työtyytyväisyyttä. Omat empiiriset aineistoni kertovat kuitenkin päinvastaista; valtaosa haastatelluista ja kyselyyn vastanneista arvioi organisaationsa toimintaa ja omaa asemaansa siinä hyvin myönteisessä sävyssä. Enemmistö oli omaksunut ammattieetoksen, jossa keskeistä oli valmius uudistua ja tehdä tiimityötä. Tämän seurauksena journalistit eivät enää pitäneet kiinni yksilökeskeisestä vapaustulkinnasta eivätkä torjuneet heidän työhönsä kohdistuvia muutospaineita. Tutkimukseni aikana minua on askarruttanut se, miksi omista aineistoni tuotetut tutkimustulokset poikkeavat aiempien tutkimusten tuloksista. Esityksessäni pohdinkin sitä, onko vapauden kaiho kadonnut toimituksista vai oliko se alun perinkin tutkijoiden luomus, joka syntyi entisten, parempien aikojen romantisoinnista.

3 Jaana Hujanen Svenska social och kommunalhögskolan Helsingfors universitet Ammattitaito ja osallistuminen journalistien itseymmärryksessä Professionaalisen journalismin tuottamisen olosuhteet Suomessa ovat kiihtyvässä liikkeessä monien muutosten, ristipaineiden ja mahdollisuuksien vuoksi. Esityksessä tarkastellaan, millaiseksi suomalaisten sanomalehtitoimittajien ymmärrys yleisöstä journalismin tuottamisessa on rakentumassa sekä miten journalistisen profession moderni käsitys hyvän journalismin käytännöistä peilautuu ajankohtaiseen journalismia ja yleisön osallistumista koskevaan neuvotteluun. Kysymys journalismin ihanteista ja journalistin ammattitaidosta vie tarkastelun niin yleisen ja julkisen palvelun, eettisyyden kuin autonomiankin ihanteisiin. Tarkastelun teoreettinen tausta ja keskustelu pohjaavat paitsi journalismin myös diskurssin tutkimukseen. Aineistona ovat 20 sanomalehtitoimittajan laadulliset haastattelut. Niitä analysoidaan diskursiivisesti: aineistosta on erotettu ammattimaisen uutistuotannondiskurssi, jossa määritellään niin uutisjournalismia kuin kansalaiskeskustelua. Huomio analyysissä kohdentuu siihen, miten toimittajat määrittelevät journalistien sekä yleisön roolit ja tehtävät journalismin tuotannossa sekä millaiset ammattitaidon ja osallistumisen kriteerit ja käytännöt tällöin rakentuvat. Ammattimaisen uutistuotannon diskurssille on leimallista, että se rakentaa rajan journalismin ja ei journalismin, kansalaiskeskustelun sekä ammattilaisen ja amatöörin välille. Journalismin tekijyys kuuluu ammattilaisille. Vaikka toimittajan ammattiin on vapaa pääsy, journalismin perusperiaatteiden tuntemus piirtyy diskursiivisessa neuvottelussa profession pätevyysvaatimuksena. Kiinnostavaa on, että kysymykset koulutuksesta tai koulutusvaatimuksista ovat kuitenkin pätevyyskeskustelusta poissa. Huomionarvoista on, että paikallisuus ei näyttäydy aineistona erityisenä syynä tai alueena, jossa toimittajat orientoituisivat lukijoita kohtaan. Tämä on hieman yllättävää, koska lehdet pyytävät ja saavat etenkin verkon välitykseltä lukijoiltaan aineistoa, kuten esimerkiksi kuvia. Osallistumisen näkökulmasta analyysi kertoo kuitenkin myös murtumakohdista: toimittajien työn kohde, journalismi, hahmottui toimituksessa heterogeenisesti ja ristiriitaisesti. Kilpailevat ja keskenään ristiriitaiset journalismikäsitykset synnyttävät hybridejä ihanteita ja uutiskäytäntöjä, jotka resonoivat niin professionaalisen journalismin vaatimaa objektiivisuutta ja riippumattomuutta kuin orastavaa osallistumisenkin ihannetta.

4 Reeta Pöyhtäri ja Jari Väliverronen, Tampereen yliopisto, tutkimuskeskus COMET Mistä on suomalainen toimittaja tehty? Osana kansainvälistä Worlds of Journalism hanketta haastateltiin keväällä 2013 yhteensä 366:ta suomalaistoimittajaa. Määrällisessä survey tutkimuksessa selvitettiin, miten toimittajat arvioivat omaa rooliaan ja tehtäväänsä journalistina, journalismietiikkaan liittyviä kysymyksiä sekä sitä, miten journalistit itse tulkitsevat ammatissaan tapahtuneita muutoksia ja toimittajan työhön vaikuttavia tekijöitä. Määrälliset tutkimustulokset kuvaavat suomalaistoimittajan itseymmärrystä 2010 luvulla, ajassa, jossa toimintaympäristö on muuttunut voimakkaasti. Vaikka journalistit tunnistavat toimintaympäristönsä ja journalismin muutoksen, tulokset osoittavat siihen suuntaan, että toimittajien ymmärrys journalistiprofessiosta ja sen keskeisistä arvoista ei kuitenkaan olisi muuttunut yhtä voimakkaasti. Toimittajat esimerkiksi edelleen näkevät itsensä maailmaa tarkkailevina vahtikoirina ja uskovat journalistietiikkaan. Esityksessä käymme läpi kyselyn tuloksia ja pohdimme niitä kyselyaineistoa täydentävien laadullisten ryhmähaastatteluiden tarjoamien tulkintojen valossa. Millaista on toimittajan asiantuntemus 2010 luvulla? Kuinka muuttuneessa toimintaympäristössä voi yhä toimia eettisesti? Kuinka perinteiset toimintatavat voivat toteutua nykyisessä toimintaympäristössä ja millaista sopeutumista tilanne toimittajalta vaatii?

5 Elina Noppari ja Pentti Raittila Tutkimuskeskus COMET, Tampereen yliopisto Anneli Auerin murhasyyte mediassa Käynnistymisvaiheessa olevassa tutkimuksessa analysoidaan, miten Anneli Auerin mahdollista syyllisyyttä miehensä Jukka Lahden murhaan käsiteltiin julkisuudessa vuosina Tutkimuksessa perehdytään kolmen sanomalehden (Helsingin Sanomat, Iltalehti, Satakunnan Kansa) painettuihin ja online aineistoihin ja luodaan aineiston perusteella kokonaiskuva murhan oikeusprosessista. Analyysin tavoitteena on tehdä näkyväksi otsikoinnin, juttujen rakenteiden, kuvituksen sekä lausetason verbaalisten ilmausten kautta mahdollisesti syntyviä Auerin syyllisyyttä tuottavia tulkintoja ennen käräjäoikeuden päätöstä. Journalististen tekstien lisäksi tarkastellaan sitä, miten verkkoyhteisöissä käydyt keskustelut, spekulaatiot tai ilmaisut mahdollisesti siirtyivät journalismiin, sekä toisaalta sitä, miten journalistien oma toiminta sosiaalisessa mediassa täydentää journalistisissa jutuissa syntynyttä kuvaa tapahtuneesta. Tarkastelun kohteena on myös se, miten Anneli Auerin sukupuoli ja roolit naisena, äitinä tai leskenä tulivat esiin oikeusprosessin eri vaiheissa, miten sukupuolen representaatio oli osana syyllisyyttä tai syyttömyyttä rakentavissa mediateksteissä. Tekstiaineistoa analysoidaan soveltaen diskurssintutkimuksen ja retoriikan tutkimuksen perinteisiin nojautuvaa kulttuurista tekstintutkimusta ja kuvasemioottista analyysia. Näissä tutkimusperinteissä erityinen paino on merkityksen ja tulkinnan käsitteillä. Tekstin ja kuvien tulkinnassa ei silloin rajoituta niiden informaatiosisältöön (mitä sanotaan?), vaan kiinnitetään erityistä huomiota ilmaisutapaan (miten sanotaan?). Paitsi yhteen rikokseen ja journalismin genreen keskittyvä tapaustutkimus hanke on myös laajempi nykyisen mediaympäristön analyysi, ja tätä kautta se liittyy yleisempään journalismin ja muun verkkojulkisuuden suhdetta ja tulevaisuutta koskevaan pohdintaan. Yhden erityistapauksen uutisoinnin analyysin kautta pohditaan journalismin ja erityisesti sanomalehden muuttuvaa roolia tilanteessa, jossa se kilpailee yleisöstä journalismin eettisistä periaatteista riippumattoman verkkomaailman kanssa. Mediatutkimuksen näkökulmasta syyllisyyteen ja sukupuoleen liittyvien kielellisten ja visuaalisten ilmaisukeinojen tarkka analyysi on tärkeä myös tutkimusmenetelmien kehittämisen kannalta.

6 Heikki Kuutti Journalistiikka Viestintätieteiden laitos Jyväskylän yliopisto Todenmukainen journalismi Kerrottavien tietojen todenmukaisuus on journalismin tärkein ulottuvuus ja median luotettavuuden peruspilari. Tietojen paikkansapitävyyden arvioinnin ja varmistamisen pitäisikin olla olennainen osa jokaista juttuprosessia. Todenmukainen journalismi tutkimushankkeessa selvityksen kohteena ovat median julkaisemalle tiedolle asetetut paikkansapitävyysvaatimukset ja tiedonvälityksen todenmukaisuuden parantaminen käytännössä. Tarkasteltavana ovat sekä a) toimitustyön ulkopuoliset (so. juridiset ja eettiset) vaatimukset ja niiden soveltamisen edellytyksen tiedon luotettavuudelle että b) toimitusten mahdollisuudet varmistaa hankittujen tietojen ja niitä koskevien tulkintojen paikkansapitävyys. Journalististen käytäntöjen analysoinnissa erityisiä mielenkiinnon kohteita ovat: 1) Käsiteltävän tiedon arvioiminen kuten lähdekritiikki, journalistin pätevyys tiedonhankinnassa ja virheellisten tietojen oikaisukäytännöt toimituksissa. 2) Journalistiset esitystavat ongelmatilanteissa kun asioista ei tiedetä riittävästi 3) Verkkojournalismin lähdekäytännöt ja verkkotietojen paikkansapitävyyden varmistaminen 4) Tehtyjen lähdevalintojen perusteleminen ja jutun sisältämien mahdollisten epävarmuustekijöiden kuvaileminen yleisölle. 5) Amerikkalaisten fact checking käytäntöjen kuvaileminen ja hyödyntämismahdollisuudet suomalaisessa journalismissa. Journalistisessa työprosessissa olennaisia osavaiheita tietojen paikkansapitävyyden arvioinnin ja varmistamisen kannalta ovat lähdekritiikki, tietojen kriittinen tarkastelu, juttukokonaisuuden tarkastelu sekä mahdollinen julkaisemisen jälkeinen virhetietojen tarkistus. Käytännössä kaikkiin osakokonaisuuksiin ei välttämättä kiinnitetä huomiota, koska jutun rakentaminen onnistuu sinällään ilman niitäkin. Lähteiden valinta voi tapahtua niiden vaivattoman saatavuuden pohjalta tai jopa sattumanvaraisesti tai jutun teon lähtökohtana voi olla toimittajan tyytyminen pelkästään lähteiden tarkkaan siteeraamiseen.

7 Kirjallisuutta FactCheck. A project of the Annenberg Public Policy Center of the University of Pennsylvania ( Goldstein, Tom: Journalism and Truth. Northwestern University Press 2007 Juntunen E. : Leikkaa liimaa journalismia? Tutkimus uutismedian lähdekäytännöistä. Viestinnän tutkimuskeskus CRC, Kovach, Bill & Tom Rosenstiel: The Elements of Journalism. Three Rivers Press 2007 Kuutti, Heikki & Ville Manninen: Verkon pelisäännöt hukassa medialta. Journalistikritiikin vuosikirja Tampereen yliopisto Regret the Error. Poynter Institute ( news/regret the error/) Truth in the Age of Social Media. Nieman Reports. Summer ( aspx)

8 Turo Uskali, Heikki Kuutti, Ilkka Toikkanen & Johanna Raatikainen Journalistiikka Viestintätieteiden laitos Jyväskylän yliopisto Datajournalismin evoluutio: Miten datajournalismi rantautui maailmalta Suomeen vuosien aikana? Tämä paperi perustuu kaksivuotisen datajournalismin työkäytännöt tutkimuksen ensimmäisiin tuloksiin. Esittelemme ensin lyhyesti datajournalismin alkujuuria, jonka jälkeen keskitymme tekemään yhteenvetoa suomalaisen datajournalismin työkäytännöistä ja niiden muutoksista lähivuosien aikana. Lopuksi pyrimme ennustamaan datajournalismin lähitulevaisuuden kehitystä Suomessa. Keskeinen kysymys kuuluu: millaisilla journalistisilla ratkaisuilla datajournalismin työkäytännöt voivat levitä ajan oloon osaksi perinteistä uutistoimintaa? Tutkimuksessa syvähaastateltiin vuoden 2013 aikana kaikki suomalaiset datajournalistit sekä tehtiin useita päivän mittaisia havainnointijaksoja Helsingin Sanomien ja Yleisradion toimituksissa. Helsingin Sanomat perusti ensimmäisen data deskinsä kesällä 2012 ja Yleisradio plusdeskin vuoden 2013 alussa. Datajournalismin on arvioitu olevan yksi uusista potentiaalisista hyvän ja laadukkaan journalismin pelastajista. (Bounegru et al 2012; Mair et al ) Lyhyesti määriteltynä datajournalismi on digitaalisen verkkoviestinnän muoto, joka hyödyntää uutisoinnissaan suuria data aineistoja. Datajournalismi kiinnittyy tutkivan journalismin ja tietokoneavusteisen journalismin traditioihin. (Meyer 1973; Ettema & Glasser 1998.) Modernin datajournalismin alkuna voidaan kuitenkin pitää WikiLeaksin kautta vuodettujen Afganistanin ja Irakin sotaan liittyvien dokumenttien käsittelyä maailman johtavissa uutismedioissa vuodesta 2010 alkaen. Tutkimustyötä rahoittaa Helsingin Sanomain säätiö, ja se toteutetaan Jyväskylän yliopiston viestintätieteiden laitoksella. Lähteet Bounegru. Liliana, Chambers, Lucy, and Gray Jonathan (Ed.) The Data Journalism Handbook. EJC: Brussels. Ettema, James S. & Glasser, Theodore L Custodians of conscience: investigative journalism and public virtue. Columbia University Press, New York. Mair, John, Keeble, Richard Lance, Bradshaw, and Paul, Beleaga, Teodora (Ed.) Data Journalism: Mapping the Future. Abramis academic publishing: Suffolk. Meyer, Philip Precision journalism: A Reporter s Introduction To Social Science Methods. Indiana University Press: Bloomington and London.

9 Kimmo Taiminen, Viestintätieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, PL 35, Jyväskylän yliopisto sähköposti: Puh Markus Lehto, Viestintätieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, PL 35, Jyväskylän yliopisto sähköposti: Vilma Luoma aho, Viestintätieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto, PL 35, Jyväskylän yliopisto sähköposti: vilma.luoma BRÄNDIN UUDET VAATTEET JOURNALISTIN ROOLI TARINASSA Mediatalojen mainontatulot ovat jyrkässä laskussa yritysten sopeutuessa digitaaliseen kehitykseen siirtämällä mainosrahojaan perinteisistä kanavista verkkomainontaan (Mainonnan neuvottelukunta 2014) ja omaan sisällöntuotantoonsa. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa kenellä tahansa on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin ja kalastella huomiota muilta verkon käyttäjiltä (Pulizzi 2012). Samalla kuluttajien sitouttamisesta verkossa on tullut tärkeä tavoite yrityksen markkinoinnissa (Brown, Johnson ja Willmott 2013). Uudet mainonnan muodot sisältävät niin maksettua, omistettua, kuin ansaittuakin medianäkyvyyttä ja käsittävät useita toisiinsa liittyviä, mutta toimintalogiikaltaan eroavia käsitteitä, kuten brändätty journalismi (Wybenga 2013), brändijournalismi (Brito 2013, Cole ja Greer 2012; Swenson 2012), sponsoroitu sisältö (Sonderman ja Tran 2013), natiivimainonta (Interactive Advertising Bureau 2013) ja sisältömarkkinointi (Pulizzi 2012). Näiden muotojen yleistyminen on samalla saanut aikaan journalismin ja mainonnan rajojen sekoittumisen, ja läpinäkyvyyden käsite onkin noussut keskeisen tärkeäksi. Brändijournalismin nousu on haasteellinen uusi ilmiö. Parhaimmillaan se on luonut journalisteilla uusia uravaihtoehtoja yritysten ja brändien puolella ja mahdollistaa lukijoita kiinnostavien tarinoiden tuottamisen. Pahimmassa tapauksessa se taas johtaa harhaan lukijoita ja rapauttaa luottamustaan mediaan. Tämä tutkimus esittelee markkinoinnin ja mainonnan uusia muotoja ja selvittää yrityksien näkökulmaa sisällöntuotannossa tutkimalla verkon ammattimedioissa käytävää diskurssia aiheesta ja ottaa kantaa journalistien rooleihin tässä uudessa mediamainonnan muotojen kentässä.

10 LÄHTEET Brito, M Employees ja Brand Journalism. Saatavissa e aineistona: < and brand journalism/ > (viitattu ) Brown, B., Johnson, S. ja Willmott, P Bullish on digital: McKinsey Global survey results. Saatavissa e aineistona: < obal_survey_results?cid=other eml alt mip mck oth 1308> (viitattu ). Cole, J. T. & Greer, J. D Audience Response to Brand Journalism: The Effect of Frame, Source, and Involvement. Journalism & Mass Communication Quarterly 90 (4), Interactive Advertising Bureau Saatavissa e aineistona: < Native Advertising Playbook2.pdf> (viitattu ) Mainonnan neuvottelukunta Mediamainonta väheni Suomessa Saatavissa e aineistona:< Tar kennettu_6_2.pdf> (viitattu ) Pulizzi, J The rise of storytelling as the new marketing, Publishing Research Quaterly, Vol. 28 No. 2, s Sonderman ja Tran Understandind the rise of sponsored content. American Press Institute. Saatavissa e aineistona: < rise sponsored content/> (viitattu ) Swenson, R Brand Journalism: A Cultural History of Consumers, Citizens and Community in Ford times. Saatavissa e aineistona: (viitattu ) Wybenga, E The Birth of Branded Journalism. Saatavissa e aineistona: < > (viitattu )

11 Panu Uotila Journalistiikka Viestintätieteiden laitos Jyväskylän yliopisto Uutisjournalismin uudet muodot verkossa ja sanomalehdessä Verkkolehtien uutisjournalismista on tällä vuosituhannella kehittynyt oma journalismin genrensä, jonka tuotantoa ja kulutusta leimaavat digitaalisen journalismin ominaispiirteet kuten nopeus, multimediaisuus, vuorovaikutteisuus, hyperlinkitys ja mahdollisuus sanomalehdestä poikkeaviin kerronnallisiin ratkaisuihin. Esittelen Mediatutkimuksen päivillä tekeillä olevaa väitöskirjatutkimustani, jossa analysoin ja vertailen verkko ja sanomalehtien uutisjournalismin uutiskriteereitä, uutiskerronnan muotoja ja sisällöllistä työnjakoa yhdistelemällä määrällisen ja laadullisen tutkimuksen menetelmiä. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella uudentyyppisen verkkojournalismin erityispiirteitä osana uutisgenreä sekä selvittää verkkojournalismin läpimurron vaikutusta sanomalehtijournalismiin ja mediasisältöjen väliseen vuoropuheluun. Tutkimuksen teoreettis metodologisena tavoitteena on kehittää välineitä ja malleja, joilla intermediaalisuus ja konvergenssikehityksen muovaamaa sanoma ja verkkolehtien uudentyyppistä sisällöllistä rakentumista, vuoropuhelua ja kerrontaa voidaan analysoida ja mallintaa. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostuu Helsingin Sanomien, Aamulehden, Iltalehden ja Ilta Sanomien verkko ja sanomalehtien uutissivuista, joita verrataan sisällönanalyysin keinoin brittiläisen The Guardianin ja yhdysvaltalaisen International Herald Tribunen verkko ja sanomalehtiin. Aineiston havaintoyksikkö koostuu uutisjournalistisista juttukokonaisuuksista, joita on yhteensä 630. Esityksessäni tarkastelen tutkimuksen alustavia tuloksia verkko ja sanomalehtien sisältöjen muutoksesta ja todennäköisestä kehityssuunnasta. Kehityksessä voidaan nähdä journalismin tiedonvälitysfunktion toteutumisen näkökulmasta positiivisia ja negatiivisia osatekijöitä. Korostan, että vaikka verkkojournalismissa suositaan tärkeimpänä uutiskriteerinä kiinnostavuutta ja sisällöltään kaupallista, paikallista, tabloidisaation keinoja käyttävää, dramatisoitua ja henkilöityä esitystapaa, se myös toisaalta avaa painettuja lehtiä vuorovaikutteisemman, keskustelevamman ja mielipidevetoisemman lähestymiskulman uutisaiheisiin.

Aiheesta tutkimussuunnitelmaan

Aiheesta tutkimussuunnitelmaan Aiheesta tutkimussuunnitelmaan Aihepiiri Kiinnostaa, mutta ei ole liian tuttu oppii jotain uutta Mikä on se kysymys tai asia, jonka haluan selvittää? Miten jalostan pähkäilyni tieteellisesti tarkasteltavaksi

Lisätiedot

Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100)

Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100) Politiikka ja viestintä, perusopinnot 25 op (PVK-100) Opintokokonaisuuden osaamistavoitteet Politiikan ja viestinnän perusopintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija ymmärtää niin politiikan, organisaatioiden,

Lisätiedot

ERKKI HUJANEN MITEN MEDIA TOIMII? Popup Media/Technopolis Oulu 25.8.2015 Erkki Hujanen Kaleva

ERKKI HUJANEN MITEN MEDIA TOIMII? Popup Media/Technopolis Oulu 25.8.2015 Erkki Hujanen Kaleva MITEN MEDIA TOIMII? Popup Media/Technopolis Oulu 25.8.2015 Erkki Hujanen Kaleva KALEVA Suurin media-alan konserni Pohjois-Suomessa tarjoaa asiakkailleen tuoreita uutisia, kiinnostavia juttuja ja hyödyllisiä

Lisätiedot

Median tulevaisuus alan murroksessa. Metsäakatemia, Mikael Pentikäinen, 7.5.2013.

Median tulevaisuus alan murroksessa. Metsäakatemia, Mikael Pentikäinen, 7.5.2013. Median tulevaisuus alan murroksessa Metsäakatemia, Mikael Pentikäinen, 7.5.2013. Media on historiallisessa murroksessa Murros on teknologialähtöinen. Sen ilmentymä on internet ja uusi mobiiliteknologia.

Lisätiedot

Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011

Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011 Täältä tullaan! Nuoret journalistit -tutkimus TAT-ryhmä 2011 Nuoret journalistit -tutkimus Nuoret journalistit -tutkimuksessa kiinnostuksen kohteena ovat journalismin uudet sukupolvet. Millainen on tulevien

Lisätiedot

LovOne tutkimushankkeen johtopäätöksiä /jm

LovOne tutkimushankkeen johtopäätöksiä /jm LovOne tutkimushankkeen johtopäätöksiä /jm24.1.2018 Heti PoC-projektin alusta alkaen oli selvää, että Loviisan Sanomat kaipaa osin kiirellisiäkin toimenpiteitä, joiden avulla se pystyy vastaamaan erityisesti

Lisätiedot

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely Juha Herkman 10.1.008 Helsingin yliopisto, viestinnän laitos Sisällönanalyysi/sisällön erittely Sisällönanalyysi (SA), content analysis Veikko Pietilä: Sisällön

Lisätiedot

Tieteen ja julkisuuden välisen suhteen tulevaisuus. Tuomo Mörä Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt

Tieteen ja julkisuuden välisen suhteen tulevaisuus. Tuomo Mörä Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt Tieteen ja julkisuuden välisen suhteen tulevaisuus Tuomo Mörä Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt 25.2.15 Muutoksia tiedeviestinnän toimintaympäristössä Viestinnän roolin kasvu tiedeyhteisössä Ulkopuolisen

Lisätiedot

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti 2 4. 1 1. 2 0 1 6 Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti Hanna Repo, Asiakkuusjohtaja Risto Laine, Myyntijohtaja Otavamedia OMA Autamme asiakkaitamme luomaan merkityksellistä vuorovaikutusta

Lisätiedot

Mediatyö murroksessa

Mediatyö murroksessa Mediatyö murroksessa Luento Digitaalinen viestintä ja media -kurssilla Nando Malmelin, Professor of Practice, PhD Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu 1.3.2018 MIKÄ MEDIASSA MURTUU? MEDIA- TOIMIALA MEDIA

Lisätiedot

SISÄLTÖMARKKINOINTI. Viestintää uusissa vaatteissa vai markkinointia vanhoissa vaatteissa? @MinnaPerila

SISÄLTÖMARKKINOINTI. Viestintää uusissa vaatteissa vai markkinointia vanhoissa vaatteissa? @MinnaPerila SISÄLTÖMARKKINOINTI Viestintää uusissa vaatteissa vai markkinointia vanhoissa vaatteissa? @MinnaPerila SISÄLTÖMARKKINOINTI JA NATIIVIMAINONTA OVAT NYT IN. MIKSI? Digitaalinen maailma antaa uusia reviirejä

Lisätiedot

Mitä mediassa tapahtuu?

Mitä mediassa tapahtuu? Mitä mediassa tapahtuu? 12 maakuntalehden yhteistä valtakunnallista toimitusta rakentava päätoimittaja Matti Posio Lännen Media Oy Northern Glow, Oulu 29.8.2014 Tulevaisuus on jo täällä. Se on vain jakautunut

Lisätiedot

Natiivimainonta uutismedioissa: Suomen parhaat työkalut tuloksekkaan natiivimainonnan tekemiseen. Santtu Kottila & Sanna Valkeejärvi 3.6.

Natiivimainonta uutismedioissa: Suomen parhaat työkalut tuloksekkaan natiivimainonnan tekemiseen. Santtu Kottila & Sanna Valkeejärvi 3.6. Natiivimainonta uutismedioissa: Suomen parhaat työkalut tuloksekkaan natiivimainonnan tekemiseen Santtu Kottila & Sanna Valkeejärvi 3.6.2015 1 4 June 2015 Kaupallinen sisältöyhteistyö Natiivimainonta?

Lisätiedot

Käsitteitä ja määritelmiä

Käsitteitä ja määritelmiä Käsitteitä ja määritelmiä Sanomalehti on 1-7 kertaa viikossa ilmestyvä, maksullinen ja painettu julkaisu, joka sisältää uutisia, artikkeleita, kirjeitä, kommentteja, mielipiteitä ja mainoksia. Lisäksi

Lisätiedot

Sanomalehtien Liitto

Sanomalehtien Liitto 12.6.2019 Sanomalehtien Liitto Mediakasvatuksen asema perusopetuksessa Terhi Hyvönen, Emilia Valtola & Kati Valta TIIVISTELMÄ Mediakasvatuksen tärkeys Kuinka tärkeänä näet mediakasvatuksen? Erittäin tärkeänä

Lisätiedot

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä

TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä TEKSTIÄ YLEISÖLLE - tarina viestinnässä Lionspiirin viestintäkoulutus Erkki Hujanen, Oulu 8.10.2015 WWW.KALEVA.FI KALEVA-KONSERNI Pohjois-Suomen suurin media-alan konserni, joka tarjoaa asiakkailleen tuoreita

Lisätiedot

MILLAINEN ON MEDIANKÄYTTÄJÄ VUONNA 2025? Katsaus tulevaisuuteen arvotutkimusten avulla

MILLAINEN ON MEDIANKÄYTTÄJÄ VUONNA 2025? Katsaus tulevaisuuteen arvotutkimusten avulla MILLAINEN ON MEDIANKÄYTTÄJÄ VUONNA 2025? Katsaus tulevaisuuteen arvotutkimusten avulla Mediapäivä 25.11.2015 Marina Congress Center Juho Rahkonen JUHO RAHKONEN Taloustutkimus Oy:n tutkimuspäällikkö vuodesta

Lisätiedot

VANHAN (2012-2015) JA UUDEN (2015-2018) OPETUSSUUNNITELMAN VASTAAVUUDET

VANHAN (2012-2015) JA UUDEN (2015-2018) OPETUSSUUNNITELMAN VASTAAVUUDET 26.5.2015 VANHAN (2012-2015) JA UUDEN (2015-2018) OPETUSSUUNNITELMAN VASTAAVUUDET Vastaavuustaulukko on laadittu uuden opetussuunnitelman näkökulmasta eli katsotaan, mitkä vanhan opetussuunnitelman opintojaksoista

Lisätiedot

Tiede ja media: kaksi kulttuuria? Näkökulmia tiedejournalismiin

Tiede ja media: kaksi kulttuuria? Näkökulmia tiedejournalismiin Tiede ja media: kaksi kulttuuria? Näkökulmia tiedejournalismiin Tieteen julkisuus ja tiedeviestintä Esa Väliverronen Luento 2 (10.9.2015) syvällisyys asiat logiikka kysymykset abstrakti teoreettinen periaatteet

Lisätiedot

MARKKINOINNIN MUUTTUMINEN SISÄLTÖ- OHJAUTUVAKSI

MARKKINOINNIN MUUTTUMINEN SISÄLTÖ- OHJAUTUVAKSI MARKKINOINNIN MUUTTUMINEN SISÄLTÖ- OHJAUTUVAKSI CASE: SOCIAL HERO & MICROSOFT JAANA VUORI MICROSOFT OY SATU YRJÄNEN SEK LOYAL OY PÄIVÄN SISÄLTÖ 1 2 3 4 5 6 Markkinoinnin ja ostokäyttäytymisen muutos Sisältöohjautuva

Lisätiedot

Consumers Online 2010 Tietoa suomalaisten internet-käytöstä

Consumers Online 2010 Tietoa suomalaisten internet-käytöstä ISO 9001 -sertifioitu Consumers Online 2010 Tietoa suomalaisten internet-käytöstä TNS Gallup Oy Huhtikuu 2010 Digital Consumers Online 2010 Consumers Online kertoo tiivistetysti viimeisimmät tiedot suomalaisten

Lisätiedot

Asuntopolitiikan tutkimus ja julkinen keskustelu

Asuntopolitiikan tutkimus ja julkinen keskustelu Asuntopolitiikan tutkimus ja julkinen keskustelu ASU-vuosiseminaari, Lahti 23.-24.10.2014 Asuntopolitiikka muutoksessa konsortio Hanna Kettunen (sekä Tuula Laukkanen ja Christer Bengs) Konsortion hankkeiden

Lisätiedot

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Sanomalehti onnistuu, jos sen levikkialueen urheilu- ja liikuntaväki pitää paikallista urheilujulkisuutta tärkeänä ja haluaa osallistua sen tuottamiseen ja ylläpitää

Lisätiedot

YHTEISÖT. Sivut yhteisöjen omille esimerkeille Kalevassa. KALEVA OY Lekatie 1, 90140 OULU / PL 170, 90401 OULU / Puhelin (08) 5377 111 / www.kaleva.

YHTEISÖT. Sivut yhteisöjen omille esimerkeille Kalevassa. KALEVA OY Lekatie 1, 90140 OULU / PL 170, 90401 OULU / Puhelin (08) 5377 111 / www.kaleva. YHTEISÖT Sivut yhteisöjen omille esimerkeille Kalevassa KALEVA OY Lekatie 1, 90140 OULU / PL 170, 90401 OULU / Puhelin (08) 5377 111 / www.kaleva.fi KALEVA-KONSERNI Pohjois-Suomen suurin media-alan konserni

Lisätiedot

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi

Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Politiikka-asiakirjojen retoriikan ja diskurssien analyysi Perustuu väitöskirjaan Sukupuoli ja syntyvyyden retoriikka Venäjällä ja Suomessa 1995 2010 Faculty of Social Sciences Näin se kirjoitetaan n Johdanto

Lisätiedot

Tiedeohjelmien analyysi Tuomo Mörä

Tiedeohjelmien analyysi Tuomo Mörä Tiedeohjelmien analyysi 26.3.15 Tuomo Mörä Tausta ja tavoitteet Tiedeohjelmien analyysiin ei ole oppikirjoja tai formaaleja analyysimenetelmiä tätäkin harjoitusta käytetään menetelmän kehittämiseen Tavoitteena

Lisätiedot

Tohtorit toimittajina. Mitä tiedämme tohtoreiden työmarkkinoista toimittajina ja tietokirjoittajina Ulla Järvi, Tampere

Tohtorit toimittajina. Mitä tiedämme tohtoreiden työmarkkinoista toimittajina ja tietokirjoittajina Ulla Järvi, Tampere Tohtorit toimittajina Mitä tiedämme tohtoreiden työmarkkinoista toimittajina ja tietokirjoittajina Ulla Järvi, Tampere 20.4.2018 Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri * Julkisen sanan neuvoston jäsen

Lisätiedot

Yrittäjätoimittajat, hybridijournalismi ja journalismin tulevaisuus

Yrittäjätoimittajat, hybridijournalismi ja journalismin tulevaisuus Yrittäjätoimittajat, hybridijournalismi ja journalismin tulevaisuus Media-alan tutkimussäätiön tutkijatapaaminen 29.11.18 Juho Ruotsalainen, tohtorikoulutettava / Turun yliopisto / Tulevaisuuden tutkimuskeskus

Lisätiedot

SUKUPUOLI JA TASA-ARVO JOURNALISMISSA. Lapin Letkan media-aineiston analyysi 2008-2011. Pälvi Rantala

SUKUPUOLI JA TASA-ARVO JOURNALISMISSA. Lapin Letkan media-aineiston analyysi 2008-2011. Pälvi Rantala SUKUPUOLI JA TASA-ARVO JOURNALISMISSA Lapin Letkan media-aineiston analyysi 2008-2011 Pälvi Rantala NIINHÄN SEN PITÄISI MENNÄ. JA NIIN SE MYÖS USEIN MENEE VALITETTAVASTI. Työssä ja kaikessa elämässä meidän

Lisätiedot

Meidän kaikkien juttu -mediakasvatuskoulutus Hanna Romppainen & Piia Hietamäki

Meidän kaikkien juttu -mediakasvatuskoulutus Hanna Romppainen & Piia Hietamäki SANOMALEHTI OPETUKSESSA -TOIMINTA Meidän kaikkien juttu -mediakasvatuskoulutus 9.9.2016 Hanna Romppainen & Piia Hietamäki TAVOITTEENA KRIITTINEN JA AKTIIVINEN LUKIJA Tahdomme tukea lasten ja nuorten kriittistä

Lisätiedot

Alma Media Oyj:n yhtiökokous. Kai Telanne, toimitusjohtaja

Alma Media Oyj:n yhtiökokous. Kai Telanne, toimitusjohtaja Alma Media Oyj:n yhtiökokous Kai Telanne, toimitusjohtaja 1 Esityksen sisältö Uutisvuosi 2009 Toimintaympäristö 2009 Alma Media vaikeassa markkinatilanteessa Tulos 2009 Alma Media tänään Strategia tulevaan

Lisätiedot

PR, mediasuhteet ja journalismi. Timo Pihlajamäki HUMAK INNOverkko 2012

PR, mediasuhteet ja journalismi. Timo Pihlajamäki HUMAK INNOverkko 2012 PR, mediasuhteet ja journalismi Timo Pihlajamäki HUMAK INNOverkko 2012 Viestinnän ja markkinoinnin integraatio Imago Brandi Maine Yksinkertainen viestinnän perusasetelma Lähde: Karvonen, E. Suomalainen

Lisätiedot

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely Juha Herkman 25.11.2010 Helsingin yliopisto, viestinnän laitos Sisällönanalyysi/sisällön erittely Sisällönanalyysi (SA), content analysis Veikko Pietilä: Sisällön

Lisätiedot

ESLUn viestinnän seuraseminaari 21.9.2013 Viking Grace. Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies

ESLUn viestinnän seuraseminaari 21.9.2013 Viking Grace. Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies ESLUn viestinnän seuraseminaari 21.9.2013 Viking Grace Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Sanomalehti onnistuu, jos sen levikkialueen urheilu- ja liikuntaväki pitää paikallista urheilujulkisuutta

Lisätiedot

KUN PAPERI EI RIITÄ PÄÄTTÄJIEN METSÄAKATEMIA 10.9.2014 RIIKKA VENÄLÄINEN

KUN PAPERI EI RIITÄ PÄÄTTÄJIEN METSÄAKATEMIA 10.9.2014 RIIKKA VENÄLÄINEN KUN PAPERI EI RIITÄ PÄÄTTÄJIEN METSÄAKATEMIA 10.9.2014 RIIKKA VENÄLÄINEN KAIKESTA TULEE DIGITAALISTA. Digiraha on paperirahaan verrattuna keskimäärin vielä nappikauppaa. Kotimaisten sanomalehtien kuluttaja-

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

Tiedeohjelmien analyysi Tuomo Mörä

Tiedeohjelmien analyysi Tuomo Mörä Tiedeohjelmien analyysi 25.3.14 Tuomo Mörä Tausta ja tavoitteet Tiedeohjelmien analyysiin ei ole oppikirjoja tai formaaleja analyysimenetelmiä tätäkin harjoitusta käytetään menetelmän kehittämiseen Tavoitteena

Lisätiedot

Tiedettä kaikelle kansalle. Ulla Järvi Vs.päätoimittaja Tesso-lehti, THL

Tiedettä kaikelle kansalle. Ulla Järvi Vs.päätoimittaja Tesso-lehti, THL Tiedettä kaikelle kansalle Ulla Järvi Vs.päätoimittaja Tesso-lehti, THL Ulla Järvi - kuka? Suomen Lääkärilehden toimittaja vuodesta 2000 1.5.09 31.5.10 vs päätoimittaja Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen

Lisätiedot

Ääni toimitukselle. Toimituskyselyt kehitysideoiden kartoittajana

Ääni toimitukselle. Toimituskyselyt kehitysideoiden kartoittajana Ääni toimitukselle Toimituskyselyt kehitysideoiden kartoittajana TOIMI-hanke, päätösseminaari 6.11.2014 Aurora Airaskorpi Projektitutkija, Media Concepts Research Group @aairaskorpi auroraairaskorpi.com

Lisätiedot

YLIOPISTO-LEHDEN IDEA

YLIOPISTO-LEHDEN IDEA YLIOPISTO-LEHDEN IDEA Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt luentosarja Päätoimittaja Marja Pemberton 18.2.2014 Viestintä ja yhteiskuntasuhteet Kommunikation och samhällsrelationer University University

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Median matkassa Media on tuotettua todellisuutta. Media tarjoaa informaatiota ja tapoja ymmärtää maailmaa. Suomalaiseksi sanaksi media on päätynyt englannin

Lisätiedot

Lukijatutkimus 2015. Tutkimusraportti 11.8.2015 Focus Master Oy

Lukijatutkimus 2015. Tutkimusraportti 11.8.2015 Focus Master Oy Lukijatutkimus 05 Tutkimusraportti.8.05 Focus Master Oy Lukijaprofiili () työtehtävät % työnantaja % toimittaja 9 tuottaja / toimitussihteeri toimituksen esimies / päällikkötoimittaja freelancetoimittaja

Lisätiedot

Tieteen julkisuus ja tiedeviestintä. Esa Väliverronen

Tieteen julkisuus ja tiedeviestintä. Esa Väliverronen Tieteen julkisuus ja tiedeviestintä Esa Väliverronen 7.3.2007 Tiedeviestintä miksi nyt? Tieteen ja yhteiskunnan suhde murroksessa - kolmas tehtävä, vaikuttavuus... Tutkimuskulttuurit murroksessa - moni/poikkitieteellisyys,

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op)

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön

Lisätiedot

J ournalistinen tiedonhankinta voidaan jakaa pääsääntöisesti kolmeen. Viranomaisten journalistinen merkitys. HeiKKi KuuTTi

J ournalistinen tiedonhankinta voidaan jakaa pääsääntöisesti kolmeen. Viranomaisten journalistinen merkitys. HeiKKi KuuTTi Viranomaisten journalistinen merkitys HeiKKi KuuTTi J ournalistinen tiedonhankinta voidaan jakaa pääsääntöisesti kolmeen lähdekäytäntöön: tallenteisiin, henkilölähteisiin ja journalistien tekemään omakohtaiseen

Lisätiedot

Mitä on yritysvastuu media-alalla?

Mitä on yritysvastuu media-alalla? Mitä on yritysvastuu media-alalla? VKL:n seminaari 24.8.2010 Riikka Poukka, yritysvastuusuunnittelija, Alma Media Sisältö Mitä yritysvastuu on? Miksi yritysvastuu on noussut agendalle myös media-alalla?

Lisätiedot

Sisällönanalyysi. Sisältö

Sisällönanalyysi. Sisältö Sisällönanalyysi Kirsi Silius 14.4.2005 Sisältö Sisällönanalyysin kohde Aineistolähtöinen sisällönanalyysi Teoriaohjaava ja teorialähtöinen sisällönanalyysi Sisällönanalyysi kirjallisuuskatsauksessa 1

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

Verkkomainonnan mahdollisuudet. Kaupan liiton verkkokauppakoulutus 16.11.2011

Verkkomainonnan mahdollisuudet. Kaupan liiton verkkokauppakoulutus 16.11.2011 Verkkomainonnan mahdollisuudet Kaupan liiton verkkokauppakoulutus 16.11.2011 Elina Teräsvirta KTM, 31v. Tuotepäällikkö Sanoma Digital Finlandissa 2010- Displaymainonnan kehittäminen Oikotie Asunnot Oikotie

Lisätiedot

Palkansaajien tutkimuslaitoksen sidosryhmäkartoitus Tiivistelmä selvityksen keskeisimmistä löydöksistä

Palkansaajien tutkimuslaitoksen sidosryhmäkartoitus Tiivistelmä selvityksen keskeisimmistä löydöksistä Palkansaajien tutkimuslaitoksen sidosryhmäkartoitus Tiivistelmä selvityksen keskeisimmistä löydöksistä Selvityksen tarkoitus ja tutkimusasetelma Palkansaajien tutkimuslaitos teetti heinä-syyskuussa 2016

Lisätiedot

Suomalaiset maaseutumatkailijat internetissä: markkinointi sosiaalisessa mediassa ja hakukoneissa.

Suomalaiset maaseutumatkailijat internetissä: markkinointi sosiaalisessa mediassa ja hakukoneissa. Sisältöä ja ilmettä markkinointikanaviin: mitä, miksi ja kenelle. Internetmarkkinointiseminaari osa 2, Tupaswilla, Laukaa, 19.11.2012. Suomalaiset maaseutumatkailijat internetissä: markkinointi sosiaalisessa

Lisätiedot

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet.

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet. OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) Opintojakso Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi

Lisätiedot

Verkkoyhteisöt muuttavat media-alaa: yhteisluominen kehittää mediasisältöjä ja journalistisia käytäntöjä

Verkkoyhteisöt muuttavat media-alaa: yhteisluominen kehittää mediasisältöjä ja journalistisia käytäntöjä Verkkoyhteisöt muuttavat media-alaa: yhteisluominen kehittää mediasisältöjä ja journalistisia käytäntöjä Tutkimusraportti/osatutkimus Creative leadership in media management -tutkimushanke Aalto-yliopiston

Lisätiedot

helsingin sanomain säätiön vuonna 2013 myöntämät apurahat ja stipendit

helsingin sanomain säätiön vuonna 2013 myöntämät apurahat ja stipendit helsingin sanomain säätiön vuonna 2013 myöntämät apurahat ja stipendit median ja teatterin yksikkö (CMT), Professori Risto Kunelius ilmastopolitiikka ja verkottunut journalismi MediaClimate 2.0 -hankkeessa

Lisätiedot

Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa. 29.10.2015 Anna-Maria Maunu

Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa. 29.10.2015 Anna-Maria Maunu Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa 29.10.2015 Anna-Maria Maunu Viranomaisviestintä? 28.1.2015 Anna-Maria Maunu Viestintä kohdentuu kun on: kiinnostava viesti selkeä kieli osattu käyttää

Lisätiedot

Vältä sudenkuopat natiivimainonnassa. IAB Finland Paula Paloranta, Keskuskauppakamari

Vältä sudenkuopat natiivimainonnassa. IAB Finland Paula Paloranta, Keskuskauppakamari Vältä sudenkuopat natiivimainonnassa IAB Finland 1.3.2018 Paula Paloranta, Keskuskauppakamari Muuttunut toimintaympäristö Erityyppisten aineistojen luonteen hahmottaminen vaativaa Viihde, journalismi,

Lisätiedot

FiSERN 1. Tutkija Harri Kostilainen, Diak Vanhempi tutkija Jari Karjalainen, Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu, PYK

FiSERN 1. Tutkija Harri Kostilainen, Diak Vanhempi tutkija Jari Karjalainen, Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu, PYK Näkökulmia sosiaalisten yritysten kilpailuedusta alustavia tuloksia FiSERN 1. Tutkija Harri Kostilainen, Diak Vanhempi tutkija Jari Karjalainen, Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu, PYK Lähtökohdat Miten

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

DATAJOURNALISTISTEN MENETELMIEN INTEGROINTI JOURNALISMIOPETUKSEEN

DATAJOURNALISTISTEN MENETELMIEN INTEGROINTI JOURNALISMIOPETUKSEEN DATAJOURNALISTISTEN MENETELMIEN INTEGROINTI JOURNALISMIOPETUKSEEN NIINA UUSITALO, ANU KUUSISTO COMET/COMS / TAMPEREEN YLIOPISTO 17.8.2017/ PEDA-FORUM, VAASA MITÄ ON DATAJOURNALISMI? Journalistinen työprosessi,

Lisätiedot

tripod research ethos elämä 2011 LOHAS

tripod research ethos elämä 2011 LOHAS ethos elämä 2011 LOHAS ethos elämä 2011 Toteutettu elo-syyskuussa 2011 Tiedonkeruu M3 paneelissa Vastaajia yhteensä 1967 Aineisto on painotettu vastaamaan manner-suomen väestöä 15-75 v LOHAS LOHAS = Lifestyles

Lisätiedot

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple Tekijänoikeus Suomalaiset pitävät tekijänoikeuksia tärkeänä asiana Vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä mieltä he ovat tekijänoikeuksista. Haastatelluille esitettiin kolme kuvailevaa sanaparia: tärkeä

Lisätiedot

Digitaalinen markkinointi ja myynti Mitä DIVA meille kertoi?

Digitaalinen markkinointi ja myynti Mitä DIVA meille kertoi? Digitaalinen markkinointi ja myynti Mitä DIVA meille kertoi? Myynnin Digiloikka, 11/5/2017 Tommi Laukkanen UEF // University of Eastern Finland Asiakkaan ostopäätösprosessi TARPEEN TUNNISTAMINEN INFORMAATION

Lisätiedot

Pe 20.11. Hyvän ulkoasun elementit. Oulu. Mediapyörä Oy, Tiitinen La 21.11. Hyvän ulkoasun elementit. Ylivieska, Mediapyörä Oy, Tiitinen

Pe 20.11. Hyvän ulkoasun elementit. Oulu. Mediapyörä Oy, Tiitinen La 21.11. Hyvän ulkoasun elementit. Ylivieska, Mediapyörä Oy, Tiitinen Lokkaali-hankkeen KOULUTUSKALENTERI Marraskuu 2009 To 5.11. Journalistinen kirjoittaminen 1. Oulu. Moniviestintä Oy, Pietilä Pe 6.11. Journalistinen kirjoittaminen 1. Ylivieska, Moniviestintä Oy, Pietilä

Lisätiedot

Tabloiditutkimus meillä ja muualla:

Tabloiditutkimus meillä ja muualla: Tabloiditutkimus meillä ja muualla: Mitä tiedetään ja mitä nyt selvitetään? Sanomalehtien Liiton tabloidiseminaari Helsinki, 12.2.2013 Esa Reunanen Aiempaa kirjallisuutta Josefine Sternvik: I krympt kostym

Lisätiedot

Logosta käytetään ensisijaisesti symboliversiota. Ilman symbolia olevaa logoa on käytettävä harkiten.

Logosta käytetään ensisijaisesti symboliversiota. Ilman symbolia olevaa logoa on käytettävä harkiten. Graafinen ohjeisto LOGOT Logosta käytetään ensisijaisesti symboliversiota. Ilman symbolia olevaa logoa on käytettävä harkiten. x x x x x x SUOJA-ALUE Logon ympärille jätettävä ihanteellinen minimialue

Lisätiedot

Nuorten ääni vai tutkijan tulkintoja? Veronika Honkasalo

Nuorten ääni vai tutkijan tulkintoja? Veronika Honkasalo Nuorten ääni vai tutkijan tulkintoja? Veronika Honkasalo 31.10.2008 Ääntä etsimässä Mikä ääni? Käytetty usein poliittisessa mielessä, nuorten ääni politiikassa, kirkossa, kulttuurien välisessä vuoropuhelussa.

Lisätiedot

Ohjeistus verkkoprojektiin

Ohjeistus verkkoprojektiin Ohjeistus verkkoprojektiin Luomuyrityksen web design brief -työkirjamalli HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS UNIVERSITET UNIVERSITY OF HELSINKI Projektin RAAMIT JA RAJAUKSET Onko sinulla toiveita julkaisujärjestelmästä

Lisätiedot

AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto. MÄÄRÄYKSEN MUUTOS Lausuntopyyntö 15/421/2012 LIITE 1 (4) - - -

AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto. MÄÄRÄYKSEN MUUTOS Lausuntopyyntö 15/421/2012 LIITE 1 (4) - - - 1 (4) - - - 4.2.17 Tallennetuotanto Ammattitaitovaatimukset osaa tallentaa tekstiä, kuvaa, ääntä, liikkuvaa kuvaa ja kolmiulotteisia malleja laatukriteerien mukaisesti käsitellä kaikkia aineistolajeja

Lisätiedot

Nimi: Syntymäaika: Kotikunta: Sähköpostiosoite: Toisen vaiheen tehtävien maksimipisteet (älä tee merkintöjä taulukkoon)

Nimi: Syntymäaika: Kotikunta: Sähköpostiosoite: Toisen vaiheen tehtävien maksimipisteet (älä tee merkintöjä taulukkoon) Täytä selkeällä käsialalla: Nimi: Syntymäaika: Kotikunta: Sähköpostiosoite: @ Tarkista, että sinulla on neljä erikseen nidottua tehtävää (tehtävät 1 4, 9 sivua), kaksi liitettä sekä konseptipaperi. Mikäli

Lisätiedot

Kurikka-Lehti Paikallislehtien vahvuudet tutkimus 2016

Kurikka-Lehti Paikallislehtien vahvuudet tutkimus 2016 Kurikka-Lehti Paikallislehtien vahvuudet tutkimus 2016 1 Tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Kurikka-lehden tavoittavuutta, asemaa paikallisena tietolähteenä sekä lehden imagoprofiilia

Lisätiedot

PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti

PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti Harjoitustyön ohje Tehtävänäsi on laatia tutkimussuunnitelma. Itse tutkimusta ei toteuteta, mutta suunnitelman tulisi

Lisätiedot

Minun mediapäiväni 2012 kuluttajatutkimuksen yhteenveto. Lisätietoja: kristiina.markkula@vkl.fi

Minun mediapäiväni 2012 kuluttajatutkimuksen yhteenveto. Lisätietoja: kristiina.markkula@vkl.fi Minun mediapäiväni 2012 kuluttajatutkimuksen yhteenveto Lisätietoja: kristiina.markkula@vkl.fi Kuluttajatutkimukset 2012 Mediaan koukuttuminen ja fragmentoitunut media käyttö: edelläkävijänuoret ja nuoret

Lisätiedot

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Näytön työpaikat ja ajankohdat

Lisätiedot

Mainosbarometri 2007 ennakoi mainonnan kasvua

Mainosbarometri 2007 ennakoi mainonnan kasvua Mainosbarometri 2007 ennakoi mainonnan kasvua TIEDOTUSVÄLINEILLE JULKAISTAVISSA 20.9.2006 KLO 9.00 Markkinointiviestinnän panostusaikeita selvittävä Mainosbarometri 2007 -tutkimus ennakoi mainonnan lisääntyvän

Lisätiedot

Hakkereita uutishuoneeseen!

Hakkereita uutishuoneeseen! Hakkereita uutishuoneeseen! Datajournalismi on tutkivan journalismin Suuri Trendi 1.12.2011 Esko Varho Esko Varho, Ylen A-studion toimittaja Kouluttanut toimittajia mm. tehokkaampaan nettihakuun, tietokantojen

Lisätiedot

Verkkojulkaisun hallinta 1 ov VirtuaaliKYLÄssä?

Verkkojulkaisun hallinta 1 ov VirtuaaliKYLÄssä? Verkkojulkaisun hallinta 1 ov VirtuaaliKYLÄssä? TAVOITTEET: Alaansa liittyvien tekstien keskeisten käsitteiden, olennaisen sisällön ja tarkoituksen ymmärtäminen Tiedonhankinta eri tavoilla eri lähteistä

Lisätiedot

Osaamisportfolio. Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi (5) MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON?

Osaamisportfolio. Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi (5) MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON? Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi 27.12.2017 1 (5) Osaamisportfolio MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON? Osaamisportfoliossa osoitat joko sellaisenaan tai erikseen annettujen tehtävien

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

Tekstianalyysi Lotta Lounasmeri Viestinnän laitos

Tekstianalyysi Lotta Lounasmeri Viestinnän laitos Viestinnän menetelmät I Tekstianalyysi 03.12. 2008 Lotta Lounasmeri Viestinnän laitos Tekstintutkimuksen konstruktivistinen lähtl htökohta Sosiaalinen konstruktivismi -> > todellisuuden sosiaalinen rakentuminen.

Lisätiedot

Tieteen ja julkisuuden muuttuva suhde. Tuomo Mörä Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt

Tieteen ja julkisuuden muuttuva suhde. Tuomo Mörä Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt Tieteen ja julkisuuden muuttuva suhde Tuomo Mörä Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt 28.2.17 Muutoksia tiedeviestinnän toimintaympäristössä Viestinnän roolin kasvu tiedeyhteisössä Ulkopuolisen rahoituksen

Lisätiedot

TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS. Alma Median yhtiökokous Kai Telanne

TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS. Alma Median yhtiökokous Kai Telanne TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS Alma Median yhtiökokous 22.3.2017 Kai Telanne Esityksen sisältö Ajankohtaista mediasta Tilinpäätös 2016 Suhdannetilanne Strategia Fake news is the best thing that has happened

Lisätiedot

helsingin sanomain säätiön vuonna 2014 myöntämät apurahat ja stipendit

helsingin sanomain säätiön vuonna 2014 myöntämät apurahat ja stipendit helsingin sanomain säätiön vuonna 2014 myöntämät apurahat ja stipendit Helsingin Sanomain Säätiön innovaatiokilpailu uutisraivaaja Kilpailun tavoitteena on löytää tiedonvälitykseen ja journalismiin uusia

Lisätiedot

Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista

Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista Tutkimuksen tarkoitus ja tutkimusasetelma Pohjolan Voima teetti alkuvuoden

Lisätiedot

Alma Median tulos Q4 ja 2011

Alma Median tulos Q4 ja 2011 Alma Median tulos Q4 ja 2011 Kai Telanne, toimitusjohtaja Tuomas Itkonen, talous- ja rahoitusjohtaja 1 Agenda Avainkohdat Markkinoiden kehitys Segmenttikatsaukset Taloudellinen kehitys ja näkymät 2 Liikevaihto

Lisätiedot

Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt. VTT Tuomo Mörä kl 2010

Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt. VTT Tuomo Mörä kl 2010 Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt VTT Tuomo Mörä kl 2010 Kurssin suorittaminen Luennot Oppimispäiväkirja Essee Läsnäolo: alle viiden luentopäivän oppimispäiväkirjan tekeminen alentaa arvosanaa,

Lisätiedot

Online Advertising Mainonnan panostukset

Online Advertising Mainonnan panostukset Online Advertising 212 Mainonnan panostukset TNS 212 Verkkomainonnan määrä ja kehitys 29 211 (display- ja luokiteltu, hakusanamainonta ja sähköiset hakemistot) 25 2 15 1 5 Milj. Euroa 14,7 Muutos-% 18

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE

VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE VIESTINTÄSUUNNITELMA CITIZEN MINDSCAPES TUTKIMUSRYHMÄLLE Joulukuu 2015 Mira Matilainen LÄHTÖKOHDAT Kohderyhmät: Rahoittajat, tutkijakollegat, muut sosiaalisen median tutkimuksesta ja hankkeesta kiinnostuneet

Lisätiedot

Prof. Sirkka Heinonen

Prof. Sirkka Heinonen Mitä on media? Media voidaan määritellä suppeasti ja laveasti. Lavean määritelmän mukaan media (monikko lat. sanasta medium, väline) on mikä tahansa kommunikaatioväline, joka korvaa ihmisten välisen suoran

Lisätiedot

Senioriasiakkuus 2018 SKENAARIO

Senioriasiakkuus 2018 SKENAARIO Senioriasiakkuus 2018 SKENAARIO Toukokuu 2015 Hannu Mattinen, Steps Ahead Nina Hyyppä, Newborn Communications Lainaus, kopiointi ilman lupaa kielletty. Senioriasiakkuus 2018 SKENAARIO SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

MEDIASTA. katsele, kuuntele, kirjoita... Nakkilan lukio/kh

MEDIASTA. katsele, kuuntele, kirjoita... Nakkilan lukio/kh MEDIASTA katsele, kuuntele, kirjoita... Nakkilan lukio/kh KÄSITTEITÄ MEDIOITUMINEN MEDIAVALTA MEDIALUKUTAITO SOSIAALINEN MEDIA medioituminen... tarkoitetaan prosessia, jossa media yhtäältä itsenäistyy

Lisätiedot

Päivittäistavarakaupan digitalisoituminen 2014

Päivittäistavarakaupan digitalisoituminen 2014 Päivittäistavarakaupan digitalisoituminen 2014 Esimerkkejä tutkimuksen sisältämästä tiedosta TNS Gallup Päivittäistavarakauppa digitalisoituvan kuluttajan edessä Tutkimus vastaa kysymyksiin: Näkyykö verkkokaupan

Lisätiedot

Tekes kannustaa virtuaalisiin työkaluihin

Tekes kannustaa virtuaalisiin työkaluihin Tekes kannustaa virtuaalisiin työkaluihin Kari Penttinen 12.3.2013 Katsaus päättyneeseen ohjelmaan, jossa tavoitteina oli eri toimialoilla: Kilpailukyvyn parantaminen samanaikaisesti ICT:tä hyödyntämällä

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5)

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) 143 Lausunto ehdotuksesta valtionhallinnon viestintäsuositukseksi HEL 2016-010244 T 00 01 06 Päätös Päätöksen perustelut toteaa valtioneuvoston kanslialle lausuntonaan

Lisätiedot

JOURNALISMIN NYKYVAATIMUKSET PELASTUSTOIMELLE Alan käytäntöjen sekä tutkimustiedon hyödyntäminen tiedottamisessa

JOURNALISMIN NYKYVAATIMUKSET PELASTUSTOIMELLE Alan käytäntöjen sekä tutkimustiedon hyödyntäminen tiedottamisessa JOURNALISMIN NYKYVAATIMUKSET PELASTUSTOIMELLE Alan käytäntöjen sekä tutkimustiedon hyödyntäminen tiedottamisessa Asta Tenhunen toimittaja, YTM Savon Sanomat PL 68 70101 Kuopio asta.tenhunen@savonsanomat.fi

Lisätiedot

Mitä on laadullinen tutkimus? Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto

Mitä on laadullinen tutkimus? Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Mitä on laadullinen tutkimus? Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Määritelmiä Laadullinen tutkimus voidaan määritellä eri tavoin eri lähtökohdista Voidaan esimerkiksi korostaa sen juuria antropologiasta

Lisätiedot

ANTTI ISOKANGAS & RIKU VASSINEN

ANTTI ISOKANGAS & RIKU VASSINEN ANTTI ISOKANGAS & RIKU VASSINEN Me kirjoittajat tapasimme toisemme ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2008 haastattelun merkeissä. Riku oli juuri aloittanut tuolloin maailman suosituimman verkkoyhteisön,

Lisätiedot

Luento 4, , Mediaviestintä Vastuuopettaja Miia Jaatinen, valtiot.tri, dosentti Kurssiassistentti Jenni Kaarne

Luento 4, , Mediaviestintä Vastuuopettaja Miia Jaatinen, valtiot.tri, dosentti Kurssiassistentti Jenni Kaarne TU-C9280 Viestintä 1 Luento 4, 7.10.2016, Mediaviestintä Vastuuopettaja Miia Jaatinen, valtiot.tri, dosentti Kurssiassistentti Jenni Kaarne Agenda Alustus Keskustelua Ryhmätyö: Aallon mediaviestinnän analyysia

Lisätiedot

Medialiitto. Valeuutistutkimus Tanja Herranen

Medialiitto. Valeuutistutkimus Tanja Herranen Medialiitto Valeuutistutkimus 2017 14.11. 2017 Tanja Herranen Johdanto Tutkimuksen tavoitteena on selvittää suomalaisten mielipiteitä uutisoinnin luotettavuudesta Suomessa. Tutkimuksen kohderyhmänä ovat

Lisätiedot

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkinnon osa: Palvelujen tuottaminen AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Näytön työpaikat ja ajankohdat suunnitellaan ja henkilökohtaistetaan yhteistyössä

Lisätiedot