PROJEKTITIEDOTE 2/2010, s. 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PROJEKTITIEDOTE 2/2010, s. 1"

Transkriptio

1 PROJEKTITIEDOTE 2/2010, s. 1 Myötätuulessa on vuonna 2009 alkanut Euroopan sosiaalirahaston tukema hanke, jonka tavoitteena on rakentaa nuorille ajanmukainen nettiareena. Hankkeen aikana kehitetään työssäoppimisen malli, jonka avulla koulutetaan nuorisotyöntekijöitä digitaalisissa taidoissa. Samalla hyödynnetään sosiaalisen median mahdollisuuksia nuorisotyössä. Hanke päättyy VERKKOTOIMITUS Verkkotoimituksen arkipäivä koostuu niin nettiareenan suunnittelu- ja kehitystyöstä, kuin käytännön toimitustyöstä, joka sisältää muun muassa Hapen tapahtumista tiedottamisen, sosiaalisessa mediassa (facebook) toimimisen ja juttujen kirjoittamisen. Nämä työt jakautuvat verkkotoimittajan ja assistentin kesken. SOVELLUSSUUNNITTELU Sovellussuunnittelun vuoden 2010 loppu on mennyt nettiareenan tarpeiden kartoituksessa ja toteutuksessa. Nettiareenan kehitys on edennyt vaiheeseen, jossa on mahdollista esittää konkreettisia tuloksia ja visioita tulevasta yhteisestä portaalista. Nämä tulokset mahdollistavat pilottitalojen tuomisen osaksi uutta nettiareenaa. Jatkossa pyritään viemään pilottitaloille nettiareenan elementtejä ja toteuttamaan sekä pilottitaloille että Hapen toiminnoille omat portaalit. Yksi verkkotoimituksen tavoitteista on saada Hapen väki mukaan tekemään sisältöä ja kertomaan tulevista tapahtumista sivuilla. Syksyn 2010 aikana muun muassa Hapen Värkkäämö on aktiivisesti tehnyt puffeja sivuille tulevista tapahtumista. Lisäksi sivuille on saatu myös Hapessa musiikkitapahtuman järjestäneen nuoren tekstiä. Suurin osa tapahtumapuffeista tai valokuvareportaaseista tehdään toistaiseksi verkkotoimituksen Joulun kynnyksellä sovellussuunnittelu otti työkseen Hapen portaalin uudistamisen uuteen uskoon ja tarkoitus onkin saada väliaikaiselle sivustolle pysyvämpi korvaaja. Hapen uuden sivuston on tarkoitus pilotoida nettiareenan yleistä rakennetta ja näin esittää ensimmäinen vilkaisu tulevaan nettiareenaan. Hapen uuden ulkoasun myötä on tarkoitus jatkaa ulkoasun uudistusta kaikille Hapen toimijoille. Sovellussuunnittelijoina toimivat Arto Kellokoski ja Marko Jalavisto. Työ tehdään yhteistyönä NK:n tietotekniikkayksikön kanssa.

2 PROJEKTITIEDOTE 2/2010, s. 2 toimesta, mutta tarkoituksena on kevään 2011 aikana kouluttaa talon väkeä aktiivisesti julkaisualustan käyttöön. Keväällä 2010 aloitti osastopäällikön nimeämä Nettiareenan sisältö- ja rakennetyöryhmä (nesira). Työryhmän tehtävä on ollut määritellä vuoden 2010 loppuun mennessä tulevan nettiareenan sisältötarpeet. Ryhmä jättää loppuraporttinsa tammikuussa Hapen väki on omaksunut Google-kalenterin käytön hyvin. Kalenterin avulla eri toimijat ilmoittavat nettiareenalla tapahtumistaan. Verkkotoimitus pitää huolen siitä, että talon ulkoinen ja sisäinen kalenteri ovat samoilla linjoilla. Nettiareenan ohessa toimivan nuorten julkaisualustan BlaBlan suhteen aktiivista nuorista koostuvaa toimitusta ei ole muodostunut, vaan nuorilta tuleva sisältö on tätä nykyä saatu lähinnä mediatuottajan ja kuvatoimituksen vetämien toimintojen kautta ja toimitettu verkkotoimituksen avulla. Keväällä 2011 verkkolehti BlaBla yhdistetään Hattumediasivustoon. annettu opastusta videoeditoinnissa ja muissa avtuotantoihin liittyvissä asioissa. Viikoittain nuorille järjestettävä matalan kynnyksen mediatoiminta sai nimikilpailun myötä nimekseen Mediaklubi. Klubin vetäjinä ovat toimineet vakituisesti mediatuottaja Säde Kultanen ja mediaassistentti Julius Hella. Hapen nuorisotyöntekijät Mohamad Taha ja Omar Abdi ovat toimineet myös Mediaklubin ohjaajina ja samalla hankkineet mediaohjaajan taitoja. Mediaklubille on kehitetty yhdessä ohjaajien kanssa työskentelymalli, johon kuuluu käsikirjoituksen suunnittelua ja kuvauksia, evästauko, kuvausten jatkaminen tai editointi, sekä lopuksi valmiiden videoiden katselu ja palauteosuus. Mediaklubin toimintoja on pyritty luomaan nuorten lähtökohtien ja kiinnostuksen mukaan. Keväällä 2011 Mediaklubin vetovastuuta on tarkoitus siirtää enemmän nuorisotyöntekijöille. Verkkotoimittajana toimii Henna-Kaisa Ranta ja verkkotoimitusassistenttina Salla Ikonen. MEDIATUOTANNOT Myötätuulessa-hanke lainaa videokalustoa nettiareenaan sisältöä tekeville nuorille, Hapen henkilökunnalle sekä pilottitalojen nuorisotyöntekijöille. Lisäksi on toimitettu koulutusmateriaaleja sekä

3 PROJEKTITIEDOTE 2/2010, s. 3 Mediaklubilla on tehty syksyn aikana videopäiväkirjoja, sketsejä, digitarinoita, ediotoitu kesän videoleirin satoa, työstetty animaatioita ja kuvattu lyhytelokuvaa. Nuorten kanssa tehtyjä videoita on julkaistu nettiareenan verkkolehti BlaBla:ssa. Syksyllä on testattu YouTuben ja Vimeon käyttöominaisuuksia osana nettiareenan julkaisutoimintaa. Myötätuulessa-hankkeen ja Glorian yhteinen mediatuottaja Jonna Pipatti on vetänyt Gloriassa monikameratuotantokoulutuksia säännöllisesti ja tapahtumia on taltioitu lähes viikoittain. Gloriassa monikameratuotantojen työryhmä on koostunut työntekijöistä sekä nuorista, jotka toimivat Gloriassa työllistettyinä ja työharjoittelijoina. Tuotantoihin on osallistunut myös Myötätuulessa-hankkeen ja Hapen työntekijöitä. Myötätuulessa-hanke järjesti lokakuussa 2010 elokuvaohjaaja ja mediantekijä Carlos Marroquinin kanssa Video nuorisotyön välineenä -työpajan. Työpajaan osallistui seitsemän nuorisotyöntekijää, joista osa oli pilottitaloilta. Työpaja osoitti, että nuorisotyöntekijöitä on tarpeen opastaa teknisiin taitoihin ja erilaisten laitteiden hallintaan. Mediatuotantojen osalta pilottitalo-yhteistyö pyörähtää käyntiin keväällä Myötätuulessa-hanke toimittaa nuorisotyöntekijöille ja nuorille suunnatun oppaan videotyöskentelystä. Opas valmistuu talvella Mediatuottajana on toiminut lokakuusta lähiten Säde Kultanen työparinaan media-assistentti Julius Hella. Editoinnin ohjauksesta vastaa Paltsa Salama. VALOKUVAUS JA GRAAFINEN TUOTANTO Kuvatoimituksen vastuulla on valokuvauksen, kuvankäsittelyn ja graafisen tuotannon koulutus nuorisotyötekijöille sekä osallistuminen Hapen tapahtumien taltiointiin ja markkinoinnin suunnitteluun. Kesän ja syksyn 2010 aikana kuvatoimitus on järjestänyt valokuvauskursseja ja -opetusta nuorisotyöntekijöille ja nuorisoasiainkeskuksen henkilökunnalle. Kouluttajina ovat toimineet kuvatoimituksen työntekijät sekä Kamera-lehden päätoimittaja Pekka Punkari.

4 PROJEKTITIEDOTE 2/2010, s. 4 Kuvatoimituksen työntekijät ovat antaneet nuorisotyöntekijöille koulutusta kameran käyttössä ja valokuvauksen perusteissa. Koulutus on ollut pääosin henkilökohtaista ja luonteeltaan nonformaalia. Lisäksi kuvatomituksen yhteydessä on toiminut nuorisotyöntekijöistä koostuva valokuvaryhmä, joka on kokoontunut säännöllisesti, keskimäärin kerran kuukaudessa. Ryhmää on kouluttanut Pekka Punkari. Syksyllä 2010 järjestettiin Pekka Punkarin johdolla viiden päivän mittainen luovan valokuvauksen intensiivikurssi Tukholmassa. Kurssilla otetuista valokuvista koostettiin kirja Muotoja ja heijastuksia Valokuvauksen lisäksin kuvatoimitus on kouluttanut nuorisotyöntekijöitä kuvankäsittelyssä, graafisessa tuotannossa ja digitaalisessa julkaisemisessa. Koulutus on tapahtunut pääosin kuvatoimituksen tiloissa ja laitteilla, tarpeen mukaan koulutusta on annettu myös nuorisotalojen omissa tiloissa (mm. Pasilan nuorisotalo).

5 PROJEKTITIEDOTE 2/2010, s. 5 Koulutuksen pääasiallisena kohderyhmänä ovat olleet nuorisotyöntekijät, jotka ovat päivittäin tekemisissä nuorten kanssa ja joiden työnkuvaan kuuluu eri mediavälineillä nuorten kanssa tehtävä työ. Osa koulutuksista on toteutettu niin, että myös nuoria on ollut mukana. Kohderyhmään on kuulunut kesällä ja syksyllä 2010 yhteensä 23 nuorisotyöntekijää, pääosin Hapesta, pilottitaloilta ja kulttuurisen nuorisotyön toimipaikoista. Koulutustoimintaa varten on koostettu opetusmateriaalikokonaisuuksia, jotka toimivat koulutusten runkona ja joita osallistujat voivat hyödyntää myöhemmin oman oppimisensa tukena sekä apuvälineenä toimiessaan nuorten kanssa. Kuvatoimitus on jatkanut yhteistyötään toimintakeskus Hapen eri toimijoiden kanssa. Kuvatoimitus on osallistunut Hapen nettisivujen, markkinoinnin ja talon fyysisen visuaalisen ilmeen kehittämiseen. Lisäksi kuvatoimitus on ollut mukana Hapen osalta Fantasy Design -hankkeessa, jossa on yhdessä nuorisotyöntekijöiden, nuorten ja alan ammattilaisten kanssa suunniteltu Hapen sisustusratkaisuja, tilanjakoa, opasteita ja visuaalisuutta. Kuvatoimitus oli kesällä 2010 mukana Narrin nuoret ry:n järjestämässä Peili-studio -elokuva- ja valokuvatyöpajassa, johon osallistui 25 nuorta Suomesta ja Virosta. Valokuvauksen osuus leiristä oli esillä Kirjasto 10:ssä kesän ajan valokuvanäyttelynä nimellä Omakuva urbaanissa ympäristössä. Lisäksi kuvatoimitus on järjestäjänä Katso peiliin -valokuvauskilpailussa yhdessä Kamera-lehden ja virolaisten toimijoiden (mm. Tallinna 2011 kulttuuripääkaupunki) kanssa. Kuvatoimituksessa toimivat tuottaja Antti-Veikko Salo (graafinen tuotanto, tekijänoikeusasiat, tapahtumataltioinnit) sekä kuvatoimittajat Ari Matinmikko ja Jari Mäenpää (valokuvauksen, graafisen tuotannon ja kuvankäsittelyn opetus, tapahtumataltioinnit). Lisäksi kuvatoimituksessa on työskennellyt harjoittelijoita ja työllistettyjä. DIGITAALINEN KUVA-ARKISTO Käytäntö on osoittanut, että on järkevää eriyttää digivideoiden ja digikuvien arkistointi omiksi kokonaisuuksiksi. Tarve valokuvien digitointiin on suurempi kuin videoiden digitointiin. Valokuvien arkistoinnissa keskitytään nuorisotyöntekijöiden omatoimisuuteen kuvien siirtämisessä kuvapankkiin. Kuvia voi helposti itse tallentaa, selata ja ladata sisäverkossa. Pelitalon pelikoneita voidaan hyödyntää myös kuvankäsittelyssä ja niiltä pääsee tallettamaan kuvia Hapen mediapalvelimelle, koska kaikki pelikoneet ovat nuorisoverkossa. Alustavaa koulutusta palvelun käyttöön pelikoneiden kautta on tarjottu Pasilan ja Malminkartanon nuorisotaloille. Kuvien sisäiset metatiedot ovat keskeisessä roolissa, käytäntöjä niiden syöttämiseksi kehitetään mahdollisimman käteviksi. Kuvapankista löytyy jo tuhansia skannattuja valokuvia ja digikuvia. Kuvapankin rinnalla käytetään myös Flickr-palvelua, jonka käyttöä koulutetaan nuorisotyöntekijöille. Digivideoarkistosta löytyy lisäksi satoja digitoituja ja digitaalisena tuotettuja videoita.

6 PROJEKTITIEDOTE 2/2010, s. 6 Vanhojen videoiden digitointi, luettelointi ja siirto mediapalvelimelle edistyy koko ajan. Uusien videoiden arkistointia on kehitetty siten, että kaikki NK:n omalla julkaisupalvelimella nettiin julkaistut videot siirtyvät automaattisesti Hapen mediapalvelimelle. ARVIOINTITUTKIMUS Nuorisotutkimusverkosto toteuttaa projektiin liittyvän arviointitutkimuksen. Tutkijana toimii VTM Heidi Villikka. Tutkimushanke käynnistyi Kyseessä on osa-aikainen tutkijapanos vuoden 2012 loppuun asti. Myötätuulessa-hankkeen tuottamien ja sen kaluston avulla tuotettujen videoiden käyttöoikeuksissa on otettu huomioon arkistokäyttö, mikä mahdollistaa materiaalin käytön jatkossakin. Myös grafiikkateoksia voidaan arkistoida PDFmuodossa. Free Your Mind -nettisivujen arkistointi otetaan käsittelyyn Muistitietohaastattelut aloitettiin haastattelemalla NK:n pitkäaikaisinta työntekijää Rainer Sjölundia. Tutkimusta tehdään hankkeen aikana, joten arvioinnin kohteena on kehittämistoiminnan ja muutosprosessien tarkastelu. Prosessiarvioinnin avulla ja laadullisin menetelmin pyritään kuvaamaan kehittämistyön vaiheita ja sisältöjä, paikallista kontekstia sekä mahdollisia esteitä ja onnistumisia. Pyrkimys on kokoavaan analyysiin, jossa projektin lopputuloksia peilataan siihen miten ne on tuotettu. Matkan varrella on tarkoitus täsmentää tutkimuksen kysymyksenasettelua. Arkistointisuunnittelijana toimii Tommi Lehtonen ja arkistointiassistenttina Adel Qaraman. Myötätuulessa-hanke koostuu neljästä toisiinsa kietoutuvasta alateemasta. Tutkimuksessa tarkastelukohteiksi on näistä rajattu erityisesti toiminnallisen nettiareenan rakentaminen ja nonformaalin työssäoppimisen mallin soveltaminen nuorisotyöhön. Tämän syksyn aikana on lähdetty kartoittamaan projektin nykytilannetta ja tavoitteita. Projekti käynnistyi syksyllä Kartoitusta on tehty haastattelemalla projektin työntekijöitä (6 henkeä) sekä yhtä harjoittelijaa, käymällä läpi projektissa tuotettuja materiaaleja (muistiot, suunnitelmat) Hapen wikisivustolta sekä osallistumalla valittuihin projektin palavereihin. Tämän pohjalta on täsmennetty tutkimuskysymyksiä.

7 PROJEKTITIEDOTE 2/2010, s. 7 Syksyn aikana tutkimushankkeelle on koottu ohjausryhmä, johon kuuluvat projektipäällikkö Leena Louhivuori, tutkimusjohtaja Leena Suurpää Nuorisotutkimusverkostosta, suunnittelija Sini Perho Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksesta, tutkija Jani Merikivi Nuorisotutkimusverkostosta, erityisasiantuntija Tina Heino Opetushallituksesta, osastopäällikkö Leena Ruotsalainen Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksesta sekä tutkija Tomi Kiilakoski Nuorisotutkimusverkostosta. Ohjausryhmä on kokoontunut syksyn aikana kerran. tuksena on luoda työssäoppimisen malli, jolla tuetaan nuorisotyöntekijöiden osaamista verkkonuorisotyössä. Toiminnalla lisätään nuorisotyöntekijöiden valmiuksia ohjata nuorten digitaalisia toimintoja. Malli perustuu nonformaaliin työssä oppimiseen, työharjoitteluun, oppisopimuksiin, työllistämisen tukemiseen ja nuorten kanssa yhdessä tekemiseen. Työssäoppimisen mallia kehittää tutkija Tomi Kiilakoski Nuorisotutkimusverkostosta. Hänen assistenttinaan toimii suunnittelija Hannu Ollila. Syksyn aikana on myös lähdetty seuraamaan nuorille suunnattua mediaklubitoimintaa ja verkkolehti BlaBlan-kokeilua. Tutkija on osallistunut mediaklubin toimintaan havainnoimalla sekä haastattelemalla toimintaan säännöllisesti osallistuvia nuoria. Lisäksi syksyn aikana on haastateltu kahta nuorta, jotka ovat olleet suunnittelemassa verkkolehti BlaBla:ta. Havainnoinnin ja haastattelujen pohjalta kootaan palaute, jota käydään läpi yhdessä toimintaa ohjaavien työntekijöiden kanssa alkuvuodesta. Keväällä 2011 lähdetään seuraamaan piloteiksi valituilla nuorisotaloilla nuorisotyöntekijöiden kouluttamista ja työssäoppimista. Lisäksi perehdytään tarkemmin aiheeseen liittyvään tutkimuskirjallisuuteen ja ajankohtaiseen nuorisotyölliseen keskusteluun. TYÖSSÄOPPIMISEN MALLI Nonformaali oppimisympäristö on osa Myötätuulessa-projektin toimintaa, jolle on projektihakemuksessa tehty seuraavanlaista kehikkoa: Projektin tarkoi- Kuten kaikessa kasvatustyössä, nuorisotyössä oma persoona on työväline. Tämän takia työtapojen muutos ei itsestäänselvästi ole helppo tehtävä. Hyvä työssä tarjottava koulutus varmistaa yhtäältä sen, että kunkin persoonallinen työote säilyy ja toisaalta sen, että uudet ajatukset ja hyvät toiminnot voivat nivoutua osaksi tuota työotetta. Myötätuulessahankkeessa rakennetaan mallia, jossa omaa osaamista voi kehittää nonformaalin oppimisen ajatusten mukaisesti. Hankkeen oppimisympäristöä rakennettaessa nonformaalin oppimisympäristön idea näkyy siis esimerkiksi seuraavina tarpeina: Mallin tulee olla joustava, jotta yksittäisten oppijoiden tarpeet mahdollistuvat riittävällä tavalla. Mallin tulee mahdollistaa monenlaisten oppimisympäristöjen muokkautuminen. Malli on rakennettava riittävän dialogiseksi, jotta oppimisen suunta ei muovaudu yksipuoliseksi, vaan se rakentaa yhteyttä Myötätuulessahankkeen ja nuorisotaloilla toimivien välille.

8 PROJEKTITIEDOTE 2/2010, s. 8 Työssäoppimisessa yhdistyvät työnantajan hyväksymät tavoitteet sekä työntekijän oma kokemus. Työssäoppimisessa pidetään keskeisenä työntekijän omaa aktiivisuutta ja hänen mahdollisuuttaan asettaa omia tavoitteita sekä kirkastaa tietojaan, kokemuksiaan, ammatillisia uskomuksiaan tai sosiaalisia verkostojaan. Mallin tehtävänä on mahdollistaa se, että työntekijät voivat saada tukea oppimiselleen ja ammatilliselle kehittymiselle. Vaikka oma persoona eittämättä onkin työn tekemisen väline, ei tämän tarvitse tarkoittaa sitä, että työn ja työssä oppimisen lähtökohtana on yksinomaan oma persoona tai oma välitön työyhteisö nuorisotalolla. Mallin kehittymistä määrittää kytkeytyminen Myötätuulessa-hankkeeseen ja sen myötä syntyviin osaamisalueisiin. Ilmiselvänä tavoitteena on lisätä NK:ssa toimivien ihmisten valmiuksia käyttää erilaisia digitaalisia välineitä tuottamalla oppimista välineiden perustaidoista. Tämän toivotaan muuttuvan käytännöiksi, joissa välinetason osaaminen muuntuu nuorisotyölliseksi valmiudeksi käyttää välineitä kasvatuksellisen ohjauksen välineinä. Teknologiaan kouluttamisessa ongelmana saattaa olla, että väline muuttuu oppimisprosessissa liian keskeiseksi. Tärkeää on, miten teknologia mahdollistaa oman työn paremman osaamisen. Nuorisotyön näkökulmasta olennaista on oppia, millä tavalla lisääntyvä teknologian hallinta auttaa nuorisotyötä toteuttamaan omaa tehtäväänsä nuorten oman ajan tukijana, aktiivisen kansalaisuuden vahvistajana ja muiden nuorisotyöllisten tavoitteiden saavuttajana. Hankkeessa tarkastellaan sekä sitä, miten yksittäiset työntekijät ja työyhteisöt pystyvät saamaan tukea omalle toiminnalleen, että myös sitä, millä tavoin nuorisoasiainkeskukseen onnistutaan rakentamaan oppimista tukeva kulttuuri. Tästä näkökulmasta tärkeitä ominaisuuksia ovat esimerkiksi tiedon tuotanto ja sen muuttaminen käytännöiksi; joustavat rakenteet, jotka mahdollistavat verkottautumista toisten työntekijöiden kanssa; työntekijöiden mielipiteitä ja ajatuksia kunnioitetaan ja niiden ilmaisuun kannustetaan aktiivisesti; oppimista tapahtuu sekä yksilön, ryhmien että koko organisaation tasolla. Toisin ilmaisten kysymys on siis siitä, osallistuuko malli organisaation sisäisen sosiaalisen pääoman rakentamiseen ja tukeeko se luottamuksen syntymistä ja informaation vapaita virtoja ihmisten välillä. Mallin kautta turvataan talojen omia kokeiluja. Näin malli synnyttää uutta oppimista. Kunnianhimoisena tavoitteena voidaan pitää, millä tavalla nonformaali oppimisympäristö rakentaa eri nuorisotyön sektoreiden (kuten netari, kulttuurinen nuorisotyö, tieto- ja neuvontapalvelut, alueellinen nuorisotyö) välistä dialogia ja kehittää nuorisoasiainkeskukseen yhteistoiminnan henkeä. Tämä tukee nonformaalien oppimismallien siirtämistä eteenpäin nuorisotyön kentälle. KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ Hankkeen kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ovat Tallinnan nuorisotyökeskus, Tallinnan kaupungin nuorisotoimi, Tallinnan kulttuuripääkaupunki toimisto, Baltic Film and Media School ja Nuku-

9 PROJEKTITIEDOTE 2/2010, s. 9 filmi Lastestuudio sekä Tukholman Kulturhuset Lava. Myötätuulessa-hankkeen kuvatoimitus yhdessä Narrin nuoret ry:n kanssa ja Tallinnan nuorisotyökeskus, Nukufilmi Lastestuudio sekä Baltic Film and Media School järjestivät virolaisille ja suomalaisille nuorille yhteisen Peili-studio-medialeirin kesäkuussa Leirin mediatuotannot esitettiin Stadi-tv:ssä suorana lähetyksenä. Valokuvauksen osuus leiristä oli esillä Kirjasto 10:ssä kesän ajan valokuvanäyttelynä nimellä Omakuva urbaanissa ympäristössä. Tallinnan yhteistyötahojen kanssa järjestetään nuorten valo- ja elokuvafestari H2T. Festivaaliin kootaan nuorten tekemiä mediatuotantoja vuosilta 2010 ja Festivaali kuuluu Tallinnan kulttuuripääkaupunki 2011 ohjelmistoon. Festivaalin toteutuksessa on mukana myös Turun kaupungin Vimma. Festivaalin ajankohta on syyskuuta 2011 Tallinnassa. Festivaali jatkuu Helsingissä kulttuuriareena Gloriassa vuonna Opettajana oli Kamera-lehden päätoimittaja Pekka Punkari. Työpaja julkaisi valokuvakirjan Muotoja ja heijastuksia KANSALLINEN YHTEISTYÖ Myötätuulessa hanke esitteli toimintaansa Oulun ESR-hankkeille ja Oulun nuorisotoimelle kesäkuussa Turun kaupungin nuorisoasiankeskuksen Vimman kanssa aloitettiin yhteistyö syksyllä Syksyllä 2010 Metropolian ESR-hanke Medios suunnitteli ja koulutti Myötätuulessa-hankkeen työntekijöitä, aiheena digitarinoiden tekeminen. Tukholman kulturhuset Lava kutsui Myötätuulessa -hankkeen esittelemään toimintaansa Tukholman läänin kulttuuri-, opetus- ja nuorisotyön seminaariin Om ungas makt Seminaarin ohella keskusteltiin siitä, kuinka Kulturhuset Lava suunnittelee käynnistävänsä Myötätuulessa-hankkeen mallin mukaisen projektin Tukholmaan. Myötätuulessa hankkeen nuorisotyöntekijöiden valokuvauksen ryhmä työskenteli Kulturhuset Lavassa Luovan valokuvauksen työpajassa

10 PROJEKTITIEDOTE 2/2010, s. 10 YHTEYSTIEDOT Myötätuulessa nuorten digitaaliset oppimisympäristöt Nuorten toimintakeskus Happi Sörnäisten rantatie 31, 4. krs PL Helsingin kaupunki Leena Louhivuori, projektipäällikkö (09) , Arto Kellokoski, sovellussuunnittelija (09) , Henna-Kaisa Ranta, verkkotoimittaja (09) , myotatuulessa.nettiareena.fi happi.nettiareena.fi happi.nettiareena.fi/wiki/ > Luokka: Myötätuulessa Säde Kultanen, mediatuottaja (09) , Paltsa Salama, editoinnin ohjaaja (09) , Tommi Lehtonen, arkistosuunnittelija (09) , Jari Mäenpää, kuvatoimittaja (09) , Ari Matinmikko, kuvatoimittaja (09) , Antti-Veikko Salo, tuottaja (09) ,

PROJEKTITIEDOTE 1/2010, s. 1

PROJEKTITIEDOTE 1/2010, s. 1 PROJEKTITIEDOTE 1/2010, s. 1 SOVELLUSSUUNNITTELU Sovellussuunnittelu alkoi kesällä 2009. Syksyllä 2009 luotiin väliaikainen, Wordpress -pohjainen nettisivusto toimintakeskus Hapelle. Joulukuussa 2009 valittiin

Lisätiedot

Nuorisotoimen EU-hankkeet 2012

Nuorisotoimen EU-hankkeet 2012 HELSINGIN KAUPUNKI TAE 2012 1 (5) Nuorisotoimen EU-hankkeet 2012 MYÖTÄTUULESSA NUORTEN DIGITAALISET OPPIMISYMPÄRISTÖT Manner-Suomen ESR- ohjelma / Etelä-Suomen suuralue Hankeaika 2007 2013 Myötätuulessa

Lisätiedot

PROJEKTITIEDOTE 1/2010, s. 1

PROJEKTITIEDOTE 1/2010, s. 1 PROJEKTITIEDOTE 1/2010, s. 1 Myötätuulessa on vuonna 2009 alkanut Euroopan sosiaalirahaston tukema hanke. Sen tavoitteena on rakentaa nettiareena, nuorten ja nuorisotyöntekijöiden kohtauspaikka. Lisäksi

Lisätiedot

Vuositiedote 2012. Myötätuulessa Nuorten digitaaliset oppimisympäristöt

Vuositiedote 2012. Myötätuulessa Nuorten digitaaliset oppimisympäristöt Vuositiedote 2012 Myötätuulessa Nuorten digitaaliset oppimisympäristöt Manner-Suomen ESR-ohjelma / Toimintalinja 2: Työllistymisen ja työmarkkinoilla pysymisen edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäisy Myötätuulessa-hanke

Lisätiedot

Vuositiedote 2011. Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen ESR-hanke Myötätuulessa 2009 2012. Myötätuulessa Nuorten digitaaliset oppimisympäristöt

Vuositiedote 2011. Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen ESR-hanke Myötätuulessa 2009 2012. Myötätuulessa Nuorten digitaaliset oppimisympäristöt Vuositiedote 2011 Myötätuulessa Nuorten digitaaliset oppimisympäristöt Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen ESR-hanke Myötätuulessa 2009 2012 Hankkeen tarkoituksena on digitaalisten taitojen opettaminen

Lisätiedot

4.3.2010 1. Videoiden digitointi Nuorisoasiainkeskuksessa

4.3.2010 1. Videoiden digitointi Nuorisoasiainkeskuksessa 4.3.2010 1 Videoiden digitointi Nuorisoasiainkeskuksessa Myötätuulessa nuorten digitaaliset oppimisympäristöt Myötätuulessa on vuonna 2009 alkanut Euroopan sosiaalirahaston tukema hanke. Sen tavoitteena

Lisätiedot

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla Leena Vainio, FUAS Virtuaalikampus työryhmän puheenjohtaja Antti Kauppi, FUAS liittouman projektijohtaja FUAS-virtuaalikampus rakenteilla FUAS Virtuaalikampus muodostaa vuonna 2015 yhteisen oppimisympäristön

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit n kriteerit 1. Oman opetus- ja ohjausosaamisen jatkuva kehittäminen Erinomaisuus näkyy mm. siten, että opettaja arvioi ja kehittää systemaattisesti opettamiseen ja ohjaukseen liittyvää omaa toimintaansa

Lisätiedot

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Digitaalisen nuorisotyön strategisessa kehittämisessä tavoitteena on, että organisaatioissa digitaalisen median ja teknologian tarjoamia

Lisätiedot

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Kaikissa toisen asteen

Lisätiedot

eosaajan taidot -hanke HAMK/eLearning Centre

eosaajan taidot -hanke HAMK/eLearning Centre 1 eosaajan taidot -hanke HAMK/eLearning Centre 2 Hankkeesta lyhyesti Projekti on Hämeen ammattikorkeakoulun hallinnoima (HAMK) ja Etelä-Suomen lääninhallituksen rahoittama ESR-hanke. Projekti aloitettiin

Lisätiedot

Sosiaalinen media ja moniammatillisuus nuorille suunnatussa työssä

Sosiaalinen media ja moniammatillisuus nuorille suunnatussa työssä Sosiaalinen media ja moniammatillisuus nuorille suunnatussa työssä ArctiChildren InNet -seminaari, Rovaniemi 25.1.2012 projektisuunnittelija Anna-Laura Marjeta, Verke projektisuunnittelija Heikki Lauha,

Lisätiedot

Digiajan opettajan selviytymispaketti

Digiajan opettajan selviytymispaketti 10+ opepäivitystä odottaa. Aloita lataus nyt! Digiajan opettajan selviytymispaketti Saamelaisalueen koulutuskeskus virtuaalikoulu Ovatko verkko-opetustaitosi päivityksen tarpeessa? Ota askel eteenpäin

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Hankkeen viestintäsuunnitelma

Hankkeen viestintäsuunnitelma Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa (S20136) 15. elokuuta 2016 / 1 Hankkeen viestintäsuunnitelma 1. Hankkeen kuvaus Ydinosaajat-hankkeessa luodaan malli koulutusorganisaatioiden

Lisätiedot

Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013. Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä

Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013. Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013 Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä Nuorten Kipinä -kehittämisryhmä Tausta Hankkeiden (Ester, Koppi, sähköinen asiointi) yhteiset tavoitteet

Lisätiedot

Nuoret ja nuorisotyöntekijät facebookissa

Nuoret ja nuorisotyöntekijät facebookissa Nuoret ja nuorisotyöntekijät facebookissa Tuula Hohenthal, LTO, KM projektitutkija/erikoissuunnittelija Reetta Leppälä, KT, lehtori Centria ammattikorkeakoulu Esityksen sisältö 1. Hanke ja tutkimusaineisto

Lisätiedot

PAJA-HANKE JA MEDIAPAJA

PAJA-HANKE JA MEDIAPAJA Heinolan kansalaisopisto Jyränkölän Setlementti PAJA-HANKE JA MEDIAPAJA Sirkka Suomi, rehtori Mikko Kallio, koulutussuunnittelija Kuvat: Anne Heilman / Mediapaja Heinolan kansalaisopiston Mediapaja Työllistämiseen

Lisätiedot

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta 23.09.2014 1 Nuorisotakuu osana nuorisotoimea 1. Nuorten työpajatoiminta 2. Etsivä nuorisotyö 3. Monialainen yhteistyö 2 1. Nuorten työpajat Nuorten työpajoilla

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön arvioinnin ja kehittämisen työvälineet - auditointi ja osaamiskartta

Nuorten tieto- ja neuvontatyön arvioinnin ja kehittämisen työvälineet - auditointi ja osaamiskartta Nuorten tieto- ja neuvontatyön arvioinnin ja kehittämisen työvälineet - auditointi ja osaamiskartta Arviointityövälineiden kehittämisen taustaa Kolme nuorten tieto- ja neuvontatyön aluekoordinointialuetta

Lisätiedot

Ajankohtaista Kohtaamosta / Tuki Ohjaamoille

Ajankohtaista Kohtaamosta / Tuki Ohjaamoille Ajankohtaista Kohtaamosta / Tuki Ohjaamoille Mirja Määttä Tutkija 9.9.2015 Kouvola Mitä Kohtaamossa tehdään Ohjaamo-verkoston rakentumisen tuki (30) Paikkakuntakäynnit, alueelliset työpajat Projektipäällikköpäivä

Lisätiedot

RENNOSTI TYÖSSÄOPPIMAAN -KUVALLINEN MATERIAALI ENSIMMÄISEEN TOP-VALMISTAUTUMISEEN

RENNOSTI TYÖSSÄOPPIMAAN -KUVALLINEN MATERIAALI ENSIMMÄISEEN TOP-VALMISTAUTUMISEEN Diginä Duunissa RENNOSTI TYÖSSÄOPPIMAAN -KUVALLINEN MATERIAALI ENSIMMÄISEEN TOP-VALMISTAUTUMISEEN Mitä? 360-virtuaalitoimisto: animaatiota, kuvaa, videota ja ääntä. Työpaikalle saapuminen, työskentely

Lisätiedot

Opettajankoulutus digitaalisella aikakaudella. Kristiina Kumpulainen professori, Helsingin yliopisto Opettajankoulutus verkossa seminaari 04.04.

Opettajankoulutus digitaalisella aikakaudella. Kristiina Kumpulainen professori, Helsingin yliopisto Opettajankoulutus verkossa seminaari 04.04. Opettajankoulutus digitaalisella aikakaudella Kristiina Kumpulainen professori, Helsingin yliopisto Opettajankoulutus verkossa seminaari 04.04.2008 Opettajan ammattitaidon kehittymisen tukeminen tietoyhteiskunnassa

Lisätiedot

Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt

Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt Tuettu Oppisopimus Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskus SISÄLLYS 1 AMMATILLISEN VERKOSTON KEHITTÄMISEN PROSESSI 1 2 HYVÄT KÄYTÄNNÖT 2 2.1 Yritysten kanssa

Lisätiedot

PUUTARHA NUORISOTILANA

PUUTARHA NUORISOTILANA PUUTARHA NUORISOTILANA Esityksemme sisältää 1. Keskeiset käsitteet: nuorisotyö, puutarha ja puutarhanhoito 2. Kuvaukset Puutarhakesä 2010 toteutuksesta ja puutarhan käytöstä nuorten toimintatilana Nuorisotyöllä

Lisätiedot

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa OPStuki 2016 TYÖPAJA 3 Rauma 23.9.2015 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet: luku 4.2. Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena Opetushallituksen esiopetuksen

Lisätiedot

Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa

Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa VKK-Metro Pääkaupunkiseudun kehittämis- ja koulutusyhteistyö 2014-2016 Helsingin kaupungin aineistopankki

Lisätiedot

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Osa 1: Kestävän kehityksen asioiden johtaminen Arvot ja strategiat KRITEERI 1 Kestävä kehitys sisältyy oppilaitoksen arvoihin, ja niiden sisältöä

Lisätiedot

Sormitietokoneet alkuopetuksessa pintaselailua vai syvällistä oppimista?

Sormitietokoneet alkuopetuksessa pintaselailua vai syvällistä oppimista? Sormitietokoneet alkuopetuksessa pintaselailua vai syvällistä oppimista? ITK2012 Call for papers vaihe Sari Muhonen, luokanopettaja, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Ari Myllyviita, hankekoordinaattori,

Lisätiedot

Miten lapset ja nuoret voivat vaikuttaa asuin- ja elinympäristöönsä? Hesan Nuorten Ääni -kampanja Päivi Anunti 10.10.2005

Miten lapset ja nuoret voivat vaikuttaa asuin- ja elinympäristöönsä? Hesan Nuorten Ääni -kampanja Päivi Anunti 10.10.2005 Miten lapset ja nuoret voivat vaikuttaa asuin- ja elinympäristöönsä? Hesan Nuorten Ääni -kampanja Päivi Anunti 10.10.2005 Ovatko suomalaiset nuoret kiinnostuneita osallistumaan? Tutkija Sakari Suutarinen:

Lisätiedot

Päämääränä yhteisöllisen oppimisen toimintakulttuuri. Liikkuva koulu-seminaari Tampere 28.1.2015

Päämääränä yhteisöllisen oppimisen toimintakulttuuri. Liikkuva koulu-seminaari Tampere 28.1.2015 Päämääränä yhteisöllisen oppimisen toimintakulttuuri Liikkuva koulu-seminaari Tampere 28.1.2015 Turvallisuus ja terveellisyys Toiminnallisuus, monikäyttöisyys Muunneltavuus, monipuolisuus Avaruus, modernisuus

Lisätiedot

Verkostokysely nuorisotyöntekijöille Yhteenvetoraportti, N=33, Julkaistu: Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Verkostokysely nuorisotyöntekijöille Yhteenvetoraportti, N=33, Julkaistu: Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Verkostokysely nuorisotyöntekijöille Yhteenvetoraportti, N=33, Julkaistu: 17.2012 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Tehtävänimikkeesi, valitse oikea vaihtoehto 1. nuorisosihteeri tai nuorisotoimenjohtaja

Lisätiedot

Kysely TURBO-verkosto Yhteenvetoraportti, N=12, Julkaistu: Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Kysely TURBO-verkosto Yhteenvetoraportti, N=12, Julkaistu: Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Kysely TURBO-verkosto Yhteenvetoraportti, N=12, Julkaistu: 12012 Vertailuryhmä: Kaikki vastaat Minkälaisena näet TURBO-Turun seudun nuorisotoimen kuntien nuorisotoimesta vastaavien verkoston roolin?voit

Lisätiedot

Ennen kokouksen alkua Saila Linnahalme esitteli Päivälehden museon toimintaa.

Ennen kokouksen alkua Saila Linnahalme esitteli Päivälehden museon toimintaa. M-KANAVAN OHJAUSRYHMÄN 1. KOKOUS Ti 25.2.2014 klo 14 16 Päivälehden museo (Ludviginkatu 2 4) Puheenjohtaja Esa Härkönen Sihteeri Antti-Veikko Salo (esittelijä, mikäli ei toisin mainittu) Läsnä: Esa Härkönen

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTTÖ JA SUKUPUOLI. Ella Kiesi Opetushallitus

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTTÖ JA SUKUPUOLI. Ella Kiesi Opetushallitus TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTTÖ JA SUKUPUOLI Ella Kiesi Opetushallitus Tieto ja viestintätekniikkataidot kouluissa Valtakunnalliset opetussuunnitelmien perusteet lähtökohtana Tieto- ja viestintätekniikalla

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajan tehtävät. momutoko. monimuotoinen työpaikkaohjaajien koulutus

Työpaikkaohjaajan tehtävät. momutoko. monimuotoinen työpaikkaohjaajien koulutus Työpaikkaohjaajan tehtävät momutoko monimuotoinen työpaikkaohjaajien koulutus Työpaikkaohjaaja voi monin tavoin auttaa opiskelijan oppimista työssäoppimisjaksoilla. Ohjaaja voi ottaa huomioon oppimisen

Lisätiedot

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö ja työpaikkanäyttö 3. TYÖSSÄOPPIMISPROSESSI

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto: tilannekatsaus

Kansallinen digitaalinen kirjasto: tilannekatsaus Suomen VIII Arkistopäivät 18.5.2010 Jyväskylässä Kansallinen digitaalinen kirjasto: tilannekatsaus Suunnittelija Tapani Sainio www.kdk2011.fi Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen

Lisätiedot

Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa

Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa Myötätuulessa toimintaa ja tuloksia ammatilliseen koulutukseen 19-21.3.2012 OPH seminaari Riitta Karusaari Koulutuspäällikkö

Lisätiedot

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus

Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat. 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus Fysiikan ja kemian opetussuunnitelmat uudistuvat 3.10.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

KOKEMUSASIANTUNTIJA OPINTOJEN OHJAAJANA

KOKEMUSASIANTUNTIJA OPINTOJEN OHJAAJANA KOKEMUSASIANTUNTIJA OPINTOJEN OHJAAJANA Itsearviolomake ja eri sidosryhmien arviolomake kokemusasiantuntijan toimimisesta opintojen ohjaajana ( kopona ) OPISKELIJA / PROJEKTI YHTEISÖ - OPINNÄYTETYÖN AIHE

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2011

Toimintasuunnitelma 2011 Toimintasuunnitelma 2011 1 Sitoumus Itämeren tilan parantamiseksi Itämerihaaste on Turun ja Helsingin kaupunkien yhteinen aloite Itämeren tilan parantamiseksi. Itämerihaaste julkistettiin kesäkuussa 2007.

Lisätiedot

Ohjaamo ja ammatilliset pajat RASEKO

Ohjaamo ja ammatilliset pajat RASEKO Ohjaamo ja ammatilliset pajat RASEKO Etsivä nuorisotyön viranomainen ja rekisterinpitäjä Naantali, Nousiainen, Masku, Mynämäki, Raisio ja Rusko 9.11.2012 Raision seudun koulutuskuntayhtymä / Maria Taipale

Lisätiedot

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA Ylijohtaja Mika Tammilehto 5.10.2018 Uusi ammatillinen koulutus 1.1.2018 alkaen Uusia mahdollisuuksia Joustava palvelutarjonta:

Lisätiedot

Kirje 05.10.2015. Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 ja 2016

Kirje 05.10.2015. Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 ja 2016 Kirje OKM/64/592/2015 05.10.2015 Jakelussa mainituille Viite Asia Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 ja 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö on vuonna

Lisätiedot

Opettajan TVT-työkalupakki. Tampereen seudun TVT-portaali Tampereen seudun TVT-suunnitelma Koulun e-valmiustasot Opettajien osaamistasot

Opettajan TVT-työkalupakki. Tampereen seudun TVT-portaali Tampereen seudun TVT-suunnitelma Koulun e-valmiustasot Opettajien osaamistasot Opettajan TVT-työkalupakki Tampereen seudun TVT-portaali Tampereen seudun TVT-suunnitelma Koulun e-valmiustasot Opettajien osaamistasot Opettaja TVT-työkalupakki tvt.tampereenseutu.fi TVT-koulutustarjonta

Lisätiedot

Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi - hanke 2014-2015. Nuorten oppisopimuskoulutuksen ja työssä oppimisen uudistamisen toimenpidekokonaisuus

Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi - hanke 2014-2015. Nuorten oppisopimuskoulutuksen ja työssä oppimisen uudistamisen toimenpidekokonaisuus Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi - hanke 2014-2015 Nuorten oppisopimuskoulutuksen ja työssä oppimisen uudistamisen toimenpidekokonaisuus Päätavoitteet Työpaikkakouluttajan osaaminen Roolin sisäistäminen

Lisätiedot

Osaamistarpeet toimitustyössä. Kyselytutkimuksen tulokset SJL VKL 24.1.2012

Osaamistarpeet toimitustyössä. Kyselytutkimuksen tulokset SJL VKL 24.1.2012 Osaamistarpeet toimitustyössä Kyselytutkimuksen tulokset SJL VKL 24.1.2012 1 Johdanto Suomen Journalistiliiton ja Viestinnän Keskusliiton koulutustyöryhmä tekivät touko lokakuun aikana 2011 kolme samansisältöistä

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunta Nuorisopalvelut xx.xx.2015 Johdanto Nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin (Nuorisolaki, Kuntien nuorisotyö ja

Lisätiedot

T.E.H.D.A.S. Arkisto. Kokemuksia performanssitaiteen arkistoinnista. Juha Mehtäläinen

T.E.H.D.A.S. Arkisto. Kokemuksia performanssitaiteen arkistoinnista. Juha Mehtäläinen T.E.H.D.A.S. Arkisto Kokemuksia performanssitaiteen arkistoinnista Juha Mehtäläinen Miksi arkistoida? Koska arkistoitavaa materiaalia on Performanssitaidetta halutaan kuvata - uutta aineistoa syntyy koko

Lisätiedot

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN 1(5) NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN Ammattitaitovaatimukset : tunnistaa sosiaalista vahvistamista tarvitsevan nuoren ja/tai hallitsee varhaisen tukemisen ja kohtaamisen menetelmiä pystyy toimimaan moniammatillisessa

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä Ops-prosessi pedagogisen ja strategisen kehittämisen näkökulmasta Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä 2 1 Yleissivistävän

Lisätiedot

Miksi nuorisotyöntekijän ammattiosaamista tarvitaan koululla?

Miksi nuorisotyöntekijän ammattiosaamista tarvitaan koululla? Miksi nuorisotyöntekijän ammattiosaamista tarvitaan koululla? Maija Lanas 3.10.2017 Oulun yliopisto University of Oulu Nuorisotyöllä on paljon annettavaa kouluun. Mitä? Uusille toimijoille ei kuitenkaan

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5

SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 Vertaistukiryhmät nuorille aikuisille 2019 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS -RYHMÄ... 6

Lisätiedot

Työelämälähtöinen projektioppiminen vahvuudet ja karikot

Työelämälähtöinen projektioppiminen vahvuudet ja karikot Työelämälähtöinen projektioppiminen vahvuudet ja karikot Jarmo Alarinta, SEAMK Matti Väänänen, Turun AMK Jussi Horelli, HAMK, Miksi työelämä on projekteja, joiden kautta prosesseja ja osaamista kehitetään

Lisätiedot

Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä. Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori

Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä. Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori Kenelle Liikkuvasta koulusta pitäisi viestiä? Oppilaat Opettajat Rehtori Muu henkilökunta Vanhemmat

Lisätiedot

työpaikkaohjaajan opas

työpaikkaohjaajan opas työpaikkaohjaajan opas LUKIJALLE Tähän oppaaseen on koottu ohjauksessa huomioitavat ydinasiat, jotka antavat vinkkejä työssä tapahtuvan oppimisen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Paljon lisämateriaalia

Lisätiedot

Yri$äjyysvalmennus. Kokonaisuuden tavoi$eet

Yri$äjyysvalmennus. Kokonaisuuden tavoi$eet Yri$äjyysvalmennus Kokonaisuuden tavoi$eet Saada 7etoa, taitoa ja tahoa yri$äjänä toimimiselle, onnistumiselle ja kasvamiselle Onnistumisen eväitä yri$äjänä Taito perustaa yritys Osaamista rakentaa toimiva

Lisätiedot

Nuorten ohjaus- ja palveluverkostojen ensiaskeleita

Nuorten ohjaus- ja palveluverkostojen ensiaskeleita Nuorten ohjaus- ja palveluverkostojen ensiaskeleita Onnistuvat opit -hanke Hyvinvointipäivä, Rovaniemi 31.3.2011 Pirjo Oulasvirta-Niiranen Onnistuvat opit nuorten ohjaus- ja palveluverkostojen ensiaskeleilla

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Nuorisolautakunta Ntj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Nuorisolautakunta Ntj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2012 1 (5) 110 Nuorisolautakunnan lausunto valtuutettu Näreen ym. aloitteesta virtuaalinuorisotyön kehittämisestä nettipelaajille HEL 2012-013152 T 00 00 03 Päätös Lautakunta

Lisätiedot

Kuusio konseptikuvaukset askelia tehokkaampaan oppimiseen. oulun seudun ammattikorkeakoulu :: oamk.fi

Kuusio konseptikuvaukset askelia tehokkaampaan oppimiseen. oulun seudun ammattikorkeakoulu :: oamk.fi Kuusio konseptikuvaukset askelia tehokkaampaan oppimiseen oulun seudun ammattikorkeakoulu :: oamk.fi Konsepti 1: Oman osaamisen arviointi Tommi Inkilä, Lucia Jakobsson, Minna Karukka, pekka silven, Heidi

Lisätiedot

Digitaalisen nuorisotyön strateginen kehittäminen

Digitaalisen nuorisotyön strateginen kehittäminen Digitaalisen nuorisotyön strateginen kehittäminen Kanuuna-seminaari, 9.11.2016 Heikki Lauha Vuonna 2015 toteutettu viiden maan tutkimusprojekti (Suomi, Irlanti, Pohjois-Irlanti, Tanska ja Itävalta) Määrällistä

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

NOSTOJA NUORISOTYÖSTÄ KOULUSSA (Nuorisotyö koulussa vrt. koulunuorisotyö) Lounais-Suomen nuorisotyön päivät

NOSTOJA NUORISOTYÖSTÄ KOULUSSA (Nuorisotyö koulussa vrt. koulunuorisotyö) Lounais-Suomen nuorisotyön päivät 17.9.2018 www.nuorisokanuuna.fi 1 NOSTOJA NUORISOTYÖSTÄ KOULUSSA (Nuorisotyö koulussa vrt. koulunuorisotyö) Lounais-Suomen nuorisotyön päivät 6. - 7.9.2018 050 383 6453, suvi.lappalainen@lahti.fi 17.9.2018

Lisätiedot

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus)

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus) VALINNAISAINEEN OPETUSSUUNNITELMA: MUSIIKKI (Make music) Musiikin monipuolinen tekeminen ryhmässä. HYPE painotus Musiikin tekeminen ryhmässä kehittää sosiaalisia taitoja. Oma tekeminen täytyy sovittaa

Lisätiedot

Kansainvälinen yritysviestintä - oppisopimustyyppinen täydennyskoulutusohjelma

Kansainvälinen yritysviestintä - oppisopimustyyppinen täydennyskoulutusohjelma Kansainvälinen yritysviestintä - oppisopimustyyppinen täydennyskoulutusohjelma OPM:n seminaari Helsingissä 8.10.2009 Koulutuspäällikkö Hannu Mäkinen Jyväskylän yliopisto, hannu.makinen@jyu.fi Soc&kom TYT

Lisätiedot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot 7/2019 Yleissivistävän koulutuksen opetus- ja oppimisympäristöjen digitalisointi 257/54/2017

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot 7/2019 Yleissivistävän koulutuksen opetus- ja oppimisympäristöjen digitalisointi 257/54/2017 Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot 7/2019 Yleissivistävän koulutuksen opetus- ja oppimisympäristöjen digitalisointi 257/54/2017 Opetus- ja kulttuuriministeriö, 11.4.2019. Valtioneuvoston kanslia, 12.4.2019.

Lisätiedot

emenetelmäopinnot Sessio Metodifestivaalit 2015 Tampere

emenetelmäopinnot Sessio Metodifestivaalit 2015 Tampere emenetelmäopinnot Sessio Metodifestivaalit 2015 Tampere emenetelmäopinnot Opetuksia tieteenteorian nettikurssin tekemisestä Petteri Niemi Ihmistieteiden metodikeskus Jyväskylän yliopisto ToSIC 2015 1.

Lisätiedot

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Koordinaatin toimintaa rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella veikkausvoittomäärärahoista.

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

Tietoinen (kirjallinen) lupa

Tietoinen (kirjallinen) lupa Tietoinen (kirjallinen) lupa Tutkittava voi antaa tietoon perustuvan suostumuksensa osallistua tutkimukseen ainoastaan asianmukaisen informaation perusteella Läpinäkyvyys ja vastuullisuus Toisinaan vaaditaan,

Lisätiedot

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii!

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Minna Koirikivi, Centria-ammattikorkeakoulu Reetta Leppälä, Centria-ammattikorkeakoulu Mari Myllylä, Alavieskan kunta Paula Santapakka, Centria-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Pe 20.11. Hyvän ulkoasun elementit. Oulu. Mediapyörä Oy, Tiitinen La 21.11. Hyvän ulkoasun elementit. Ylivieska, Mediapyörä Oy, Tiitinen

Pe 20.11. Hyvän ulkoasun elementit. Oulu. Mediapyörä Oy, Tiitinen La 21.11. Hyvän ulkoasun elementit. Ylivieska, Mediapyörä Oy, Tiitinen Lokkaali-hankkeen KOULUTUSKALENTERI Marraskuu 2009 To 5.11. Journalistinen kirjoittaminen 1. Oulu. Moniviestintä Oy, Pietilä Pe 6.11. Journalistinen kirjoittaminen 1. Ylivieska, Moniviestintä Oy, Pietilä

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Päämääränä yhteisöllisen oppimisen toimintakulttuuri. Opi ja onnistu esteettä seminaari

Päämääränä yhteisöllisen oppimisen toimintakulttuuri. Opi ja onnistu esteettä seminaari Päämääränä yhteisöllisen oppimisen toimintakulttuuri Opi ja onnistu esteettä seminaari 17.11.2015 Henkilöstön, oppilaiden ja huoltajien yhteistyötyötaidot Yhteisöllisen toimintakulttuuri kehittyminen

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Teema 1: Tiedonkulku. Vuorovaikutussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet. Luonnos 1/2019

Teema 1: Tiedonkulku. Vuorovaikutussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet. Luonnos 1/2019 Vuorovaikutussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet Luonnos 1/2019 Teema 1: Tiedonkulku Tavoite Toimenpiteet Asukkaat tietävät, mitä Oulussa tapahtuu ja mitä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia

Lisätiedot

Euroopan unionin rakennerahastokauden jälkiä Pirkanmaalta

Euroopan unionin rakennerahastokauden jälkiä Pirkanmaalta Page 1 of 6 Euroopan unionin rakennerahastokauden 2007 2013 jälkiä Pirkanmaalta Page 2 of 6 OSAAMISELLA KILPAILUKYKYÄ Pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukykyä on parannettu kehittämällä yritysten

Lisätiedot

Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä

Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus 15.3.2016 Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutuksen tavoite 2025

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Kohti ammatillista huippuosaamista

Kohti ammatillista huippuosaamista Kohti ammatillista huippuosaamista HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu KOULUTUSPALVELUT YRITYKSILLE JA ORGANISAATIOILLE 2 hamk.fi Palvelumme yrityksille ja organisaatioille HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Lisätiedot

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on?

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on? Työelämäpedagogi Mitä työelämäpedagogiikka on? millaisilla menetelmillä ja ratkaisuilla päästään siihen tavoitteeseen joka on asetettu ja tai olemassa toimitaan yhteistyössä koulutuksen järjestäjän ja

Lisätiedot

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op)

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 15.1.2014 31.5.2015 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi 2 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Yhteistyöllä osaamista

Yhteistyöllä osaamista Yhteistyöllä osaamista Opas työpaikalla tapahtuvan oppimisen suunnitteluun Yhteistyöllä osaamista Opas työpaikalla tapahtuvan oppimisen suunnitteluun Työpaikalla tapahtuva oppiminen* on osa työyhteisöjen

Lisätiedot

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008 Elise Virnes AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN TAVOITTEET Madaltaa siirtymiskynnystä perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS RYHMÄT...

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Avauspuheenvuoro. Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Avauspuheenvuoro. Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät Pääjohtaja Aulis Pitkälä Avauspuheenvuoro Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2016 Pääjohtaja Aulis Pitkälä 7.12.2016 Ajankohtaista koulutuksen kehittämisessä Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2016 - keskeiset kehittämisen

Lisätiedot

Työväline työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen toteutuksen arviointiin

Työväline työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen toteutuksen arviointiin Oppimistulosten arvioinnin kehittäminen sosiaali- ja terveysalalla Erja Kotimäki projektipäällikkö SOTE JÄRKEVÄ -projekti Projektissa kehitetään lähihoitajakoulutukseen soveltuva, näyttöjärjestelmään yhdistetty

Lisätiedot

Erilaisten siltojen rakentaminen

Erilaisten siltojen rakentaminen Erilaisten siltojen rakentaminen Kaikki tulokset saavutetaan verkostojen avulla. Verkostoja on opittava luomaan, hyödyntämään ja johtamaan. Pirjo Ståhle 16.9.2009 Peruskoulu 2020 Verkostoista muodostuu

Lisätiedot

Työnjohtokoulutuskokeilu Kaupan lähiesimies. Intoa ja inspiraatiota ammattikorkeakouluyhteistyöstä - vaan kenelle?

Työnjohtokoulutuskokeilu Kaupan lähiesimies. Intoa ja inspiraatiota ammattikorkeakouluyhteistyöstä - vaan kenelle? Työnjohtokoulutuskokeilu Kaupan lähiesimies Intoa ja inspiraatiota ammattikorkeakouluyhteistyöstä - vaan kenelle? Puustinen 19.4.2012 Kokeiluohjelmasta poimittua Tavoitteet ammattikorkeakouluyhteistyölle

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 19.5.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen aloitettiin osana laajempaa laadun arviointityökalujen kehittämisen

Lisätiedot

Hyvä sivistystoimenjohtaja/rehtori

Hyvä sivistystoimenjohtaja/rehtori Hyvä sivistystoimenjohtaja/rehtori Digitaalisten oppimisympäristöjen tulo kouluihin on nopeutunut merkittävästi viimeisen kahden vuoden aikana. Tämä on johtanut opettajien tieto- ja viestintäteknisten

Lisätiedot

Rauman nuorten työpaja

Rauman nuorten työpaja Rauman nuorten työpaja Projektidokumentaatio Työssäoppiminen 24.11. -12.12.2014 Susa Räikkälä AVAT 2014-2015 Sisältää : Kirjastokuvaus Kiitoskortti Painikkeet Joulumyyjäisten esite Ntp-Logo Uutiset Yhteenveto

Lisätiedot

Koonti ryhmätöiden tuloksista / Tampere

Koonti ryhmätöiden tuloksista / Tampere Koonti ryhmätöiden tuloksista / Tampere 26.10.2009 Kanuuna verkosto / nuorisotalotyön 1. Tilatyö muuttuvassa yhteiskunnassa Ryhmä 1a Ryhmä 1a Kaupunkien + alueiden erilaiset lähtökohdat (ja tarpeet) Erilaiset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (6) Nuorisolautakunta Halpo/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (6) Nuorisolautakunta Halpo/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (6) 28 Nuorisolautakunnan lausunto valtuutettu Tenkulan ym. valtuustoaloitteesta koskien paperisen kesäpassin käyttöönottoa HEL 2013-002194 T 00 00 03 Päätös päätti

Lisätiedot