Sipoon Kansalaisopisto / Sibbo Medborgarinstitut TEATTERITAITEEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sipoon Kansalaisopisto / Sibbo Medborgarinstitut TEATTERITAITEEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 Sipoon Kansalaisopisto / Sibbo Medborgarinstitut TEATTERITAITEEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA

2 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ 1.1. Sipoon teatteri ja Etelä-Sipoon Nuorisoseura ry 1.2. Taiteen perusopetus 1.3. Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän tehtävä 2. SIPOON KANSALAISOPISTON JA SIPOON TEATTERIN TEATTERITAITEEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 2.1. Toiminta-ajatus 2.2. Arvot 3. OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN 3.1. Oppimisympäristö 3.2. Yleiset tavoitteet opiskelulle 3.3. Opetuksen rakenne ja laajuus 3.4. Oppilaaksi ottaminen 3.5. Muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen 4. OPETUKSEN TAVOITE JA SISÄLTÖ OPINTOKOKONAISUUKSITTAIN 5. ARVIOINTI 5.1. Toiminnan sisäinen arviointi 5.2. Oppilasarviointi 5.3. Todistus 6. YHTEISTYÖ SIPOON KANSALAISOPISTO JA SIPOON TEATTERI 7. YHTEISTYÖ MUIDEN TAHOJEN KANSSA 8. TOIMINTAKERTOMUS 9. OPETUSSUUNNITELMAN PÄIVITTÄMINEN 2 (15)

3 1. Yleistä 1.1. Sipoon teatteri ja Etelä-Sipoon Nuorisoseura ry Etelä-Sipoon Nuorisoseura ry on Sipoon teatterin tuottajayhteisö. Yhdistys on perustettu vuonna Seuran tarkoituksena alkuperäisten sääntöjensä mukaan on herättää ja pitää vireillä varsinkin nuorisossa harrastusta itsekasvatukseen, jota tarkoitusta seura edelleen toteuttaa nykyisen pääasiallisen toimintamuotonsa teatterin kautta. Koska seura tunnetaan toiminnastaan pääosin nimellä Sipoon teatteri, käytämme tässä asiakirjassa tätä nimeä. Sipoon teatterilla on vankka, yli 20 vuoden kokemus lasten ja nuorten ilmaisutaito- ja teatteritoiminnasta. Se luo vahvan perustan teatteritaiteen perusopetuksen aloittamiselle kunnassamme. Sipoon kansalaisopisto on ollut erinomainen yhteistyökumppanimme teatterityön kurssien järjestämisessä. On siis luontevaa, että teatteritaiteen perusopetuksen varsinaisesta opetustyöstä tulee vastaamaan Sipoon kansalaisopisto. Sipoon teatteri tulee vastaamaan muusta opetussuunnitelman ja taiteen perusopetuslain mukaisesta toiminnasta. Teatteriopetus noudattaa taiteen perusopetuksesta annetun lain ja opetushallituksen vahvistaman opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti yleisen oppimäärän mukaista opetusta teatteritaiteessa. Tämä teatteritaiteen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma on kirjoitettu oppaaksi ja ohjeeksi kokonaisvaltaiseen teatteritaiteen toteuttamiseen Sipoon teatterin ja Sipoon kansalaisopiston yhteistyönä. Opetussuunnitelma ei esittele yksityiskohtaisia tuntisuunnitelmia tai opetusohjeita. Kukin opettaja muokkaa oppitunnit sisällöllisen ja pedagogisen asiantuntemuksensa avulla. Sipoon teatteri tekee omaan toimintasuunnitelmaansa erillisen osion teatteritaiteen perusopetuksesta. Sipoon kansalaisopisto ilmoittaa toimintasuunnitelmassaan erillisessä osiossa teatteritaiteen perusopetuksesta. Tämän opetussuunnitelman perustana ovat Opetushallituksen vahvistama Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelman perusteet (11/011/2005). Sipoossa / 2016 Opetussuunnitelma viedään Sipoon kunnan vapaa-ajanjaoston päivitysten osalta hyväksyttäväksi marraskuussa (15)

4 1.2. Taiteen perusopetus Taiteen perusopetus on tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää, ensisijaisesti lapsille ja nuorille järjestettävää eri taiteen alojen opetusta, joka samalla antaa oppilaalle valmiuksia ilmaista itseään ja hakeutua asianomaiseen taiteen alan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen. Taiteen perusopetuksen yhteydessä voidaan järjestää myös muuta taiteen edistämiseen liittyvää toimintaa (Laki taiteen perusopetuksesta /633). Taiteen perusopetus jaetaan laajuudeltaan laajaan - sekä yleiseen oppimäärään. Laajan oppimäärän laskennallinen laajuus on 1300 tuntia, joka jakautuu kahteen tasoon: - perusopinnot - syventävät opinnot Yleisen oppimäärän laskennallinen laajuus on 500 tuntia, sisältäen 10 opintokokonaisuutta, joissa oppilas syventää ja laajentaa osaamistaan. Yleinen oppimäärä voi sisältää myös usean taiteenalan opintoja. Tässä esityksessä syvennymme teatteritaiteen yleiseen oppimäärään ja sen toteuttamiseen Sipoossa Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän tehtävä Taiteen perusopetuksen tehtävä Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän tehtävänä on luoda perustaa emotionaaliselle, esteettiselle ja eettiselle kasvulle sekä antaa valmiuksia elinikäiseen taiteiden harrastamiseen. Opetuksen tavoitteena on tukea oppilaan minän kasvua ja kehittymistä sekä hänen kykyään jäsentää ympäröivää todellisuutta. Keskeistä on taiteen tekeminen ja sen kokemisen ilo sekä halu, taito, uteliaisuus ja uskallus tulkita taidetta persoonallisesti. Opetuksen tulisi tukea oppilaan kehittymistä hänen omista lähtökohdistaan. Taiteen perusopetuksen tehtävänä on myös kehittää ja säilyttää kansallista kulttuuria sekä tukea oppilaan kykyä arvostaa eri kulttuureita ja toimia monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetuksessa korostetaan taiteidenvälisyyttä. Opiskelun tarkoituksena on avata oppilaille uusia valmiuksia ymmärtää taidetta ja kulttuuria sekä niiden sisältämiä merkityksiä. Tehtävänä on myös kehittää oppilaiden ajattelemisen taitoja ja luovuutta elämän eri alueilla. 4 (15)

5 Yleisen oppimäärän tehtävänä on kehittää sellaisia tietoja ja taitoja, joita oppilas tarvitsee elämän eri aloilla ja jotka antavat hänelle valmiuksia hakeutua myöhempiin opintoihin. 2. Sipoon kansalaisopiston ja Sipoon teatterin taiteen perusopetuksen toiminta-ajatus ja arvot 2.1. Toiminta-ajatus 2.2. Arvot Sipoon teatteri tarjoaa yhdessä Sipoon kansalaisopiston kanssa oppilaille paikan, missä he voivat turvallisesti harjoittaa ja kehittää omia taitojaan, iloita oppimisesta ja onnistumisesta omaan ryhmäänsä ja teatteriyhteisöömme kuuluen. Kansalaisopiston oppituntien lisäksi ja ohessa oppilaat voivat Sipoon teatterissa osallistua teatteriesitysten valmistamiseen liittyviin taiteellisiin prosesseihin asettaen itselleen haasteita ja tavoitteita, joiden saavuttaminen vaatii sitoutumista ja harjoittelua. Opetuksen lähtökohtana on teatteri esittävänä taiteena. Opiskelu on ryhmässä yhdessä tapahtuvaa toimintaa. Opetus tukee oppilaan henkilökohtaisen näkemyksen syntymistä teatteritaiteesta sekä rohkaisee itsenäiseen ajatteluun ja toimimaan ryhmässä. Teatteritaiteen opetuksessa autetaan oppilaita jäsentämään ympäröivää monikulttuurista todellisuutta ja tuetaan itseymmärryksen kasvua. Kokonaispersoonallisuuden kehittyminen Tuemme ja arvostamme jokaista oppilasta omana itsenään. Vaalimme yksilön kasvua ja hänen kokonaispersoonallisuutensa monipuolista henkistä ja fyysistä kehittymistä. Opiskelun yhteydessä oppilas saa asiallista, rohkaisevaa ja kannustavaa palautetta, joka tukee häntä hänen opinnoissaan. Yhteisöllisyys Opetuksen päätoimintatapana on ryhmäopetus. Ryhmässä toimiessamme luomme innostavan ilmapiirin ja kehitämme yhteis- ja ryhmätoiminnan taitoja. Vaalimme moniarvoista toimintatapaa, missä erilaiset yhteiskunnalliset ajatussuunnat ovat edustettuina. Luovuus Vaalimme ja tuemme yksilöiden luovuutta. Kunnioitamme uusia ajatuksia, ideoita ja avointa mielikuvitusta perinteitä unohtamatta. 5 (15)

6 Luotettavuus Pidämme sen minkä lupaamme ja arvostamme ja odotamme samaa muilta. Teatterin oppilaiden, jäsenten ja järjestössä toimijoiden odotamme sitoutuvan sovittuihin pelisääntöihin ja arvostamme reilua peliä puolin ja toisin. Toiminnassamme ja päätöksenteossa vaalimme avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. 6 (15)

7 3. Opetuksen toteuttaminen 3.1. Oppimisympäristö Fyysinen opiskeluympäristö Opiskeluympäristön tulee olla viihtyisä ja turvallinen fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti. Opiskelussa käytettävien tilojen, työvälineiden ja materiaalien tulee olla sellaisia, että opetus voidaan toteuttaa opetussuunnitelman mukaisesti. Teatteritaiteen opetukseen soveltuu iso luokkahuone, koulun juhlasali, liikuntasali tai draama/teatteristudio, jossa voidaan tarpeen mukaan käyttää nykyaikaista tekniikkaa. Käytössä tulee olla myös riittävästi tarpeistoa, pukuja ja lavasteita sekä rekvisiittaa etenkin esitysten toteuttamista ajatellen. Sipoon teatteri ja Sipoon kansalaisopisto käyttävät nämä määrittelyt täyttäviä kunnan omistamia tiloja teatteritaiteen perusopetuksen opiskelu-, harjoitusja esitystiloina. Osapuolten tarkoituksena on järjestää opetusta sekä Nikkilässä että Söderkullassa. Sipoon Kansalaisopiston kautta Sipoon kunta osoittaa korvauksetta tilat opetukseen sekä siihen liittyvien esitysten toteuttamiseen ja pyrkii yhteistyössä luomaan hyvät mahdollisuudet opiskelulle. Sipoon teatteri antaa teatteritaiteen opiskeluun tarvittavia omistamiaan tarpeistoja, pukuja, lavasteita sekä rekvisiittaa teatteritaiteen perusopintojen käyttöön. Tästä tehdään erillinen sopimus osapuolten välillä. Psyykkinen opiskeluympäristö Opiskeluympäristössä vaalimme sellaista ilmapiiriä, jossa on ilo opiskella ja työskennellä. Sipoon Kansalaisopisto ja Sipoon teatteri vaalii ja ylläpitää hyviä kontakteja oppilaiden, opettajien, lasten ja nuorten vanhempien välillä Yleiset tavoitteet opiskelulle Teatteritaiteen perusopetuksen lähtökohtana on teatteri esittävänä taiteena. Sipoon Kansalaisopistossa ja Sipoon teatterissa teatteritaiteen opetuksessa painottuu teatteriesityksen valmistaminen ja teatterin osa-alueiden ymmärtäminen osana kokonaisuutta. Painotamme teatteriesityksen valmistamista prosessina, jossa jokainen ryhmän jäsen tuo oman panoksensa kokonaisuuteen. Tavoitteena on, että oppilas yhdessä muiden kanssa tutkimalla tutustuu sekä 7 (15)

8 teoriassa että käytännössä teatterin eri osa-alueisiin. Kannustamme ja rohkaisemme oppilasta kehittämään omaa ilmaisukykyään, opiskelemaan ja toimimaan yhdessä ja yksin ryhmän jäsenenä. Opiskelu alkaa ohjatuilla leikeillä, jotka houkuttelevat keskittymään, olemaan läsnä tilanteessa ja toimimaan ryhmässä. Opiskelun edetessä siirrytään katsottavana olemisen kokemuksen kautta tutkimaan roolihenkilön toimintaa eri tiloissa erilaisin tulkinnoin. Teatteriesitysten teko ja taso etenee opiskelun vaikeusasteen mukaisesti taso tasolta kohti päättötyötä. Opettajat tekevät ja toteuttavat opetussuunnitelmaa itsenäisesti yhdessä sovittujen periaatteiden sekä kulloisenkin ryhmän edellytysten ja kehitystason mukaan. Tuntiopettajan velvollisuuteen kuuluu oppitunnin valmistelu, oppitunnin pito, oppituntiin välittömästi liittyvät muut työt, osallistuminen työsopimuksen mukaisiin opettajankokouksiin. Sipoon Kansalaisopisto ja Sipoon teatteri tukee opettajia ja oppilaita yhdessä sovittujen päämäärien saavuttamisessa Opetuksen rakenne ja laajuus Opetusta tarjotaan säännöllisenä viikoittain lukuvuosien aikana Sipoon kansalaisopiston tunteina. Lukuvuosi alkaa syyskuussa ja päättyy toukokuussa. Lisäksi opetusta tarjotaan erillisinä, maksullisina (oma kustannus periaate) kursseina ja leireinä koulujen lomien aikana kansalaisopiston ja Sipoon teatterin yhteistyönä. Esitysten valmistamisessa Sipoon teatteri avustaa kumppaneiden välillä tehdyn sopimuksen mukaisesti. Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän laajuus Sipoon teatterissa on 520 oppituntia. Perusopinnot kestävät 6-8 lukuvuotta. Opinnot on jaettu kymmeneen opintokokonaisuuteen, joista muodostetaan neljä (4) opintoryhmää. Kussakin ryhmässä opiskelija on 2 lukukautta. Yhden opintokokonaisuuden laajuus on oppituntia. Yhden oppitunnin pituus on 45 minuuttia. 1. RYHMÄ opintokokonaisuudet 1 ja 2 1. Opintokokonaisuus (7-8 -vuotiaat) Ensimmäinen lukuvuosi: 40 oppituntia 2. Opintokokonaisuus (9-10 -vuotiaat) Toinen lukuvuosi: 60 oppituntia 2. RYHMÄ opintokokonaisuudet 3 ja 4 1. Opintokokonaisuus ( vuotiaat) Kolmas lukuvuosi: 60 oppituntia 4. Opintokokonaisuus ( vuotiaat) Neljäs lukuvuosi: 60 oppituntia 8 (15)

9 3. RYHMÄ opintokokonaisuudet 5 ja 6 5. Opintokokonaisuus ( vuotiaat) Viides lukuvuosi: 70 oppituntia 6. Opintokokonaisuus ( vuotiaat) Kuudes lukuvuosi: 70 oppituntia 4. RYHMÄ opintokokonaisuudet 7, 8, 9 ja Opintokokonaisuudet ( vuotiaat) Työpajaopinnot Seitsemäs lukuvuosi: Opintokokonaisuus 7: 30 oppituntia Opintokokonaisuus 8: 50 oppituntia Kahdeksas lukuvuosi Opintokokonaisuus 9: 30 oppituntia Opintokokonaisuus 10: 50 oppituntia 3.4. Oppilaaksi ottaminen Uudet oppilaat ilmoittautuvat vuosittain Sipoon Kansalasiopiston. Jos oppilas on kerran päässyt teatteritaiteen perusopetukseen ja osallistunut siihen aktiivisesti, hänen ei tarvitse ilmoittautua opetukseen uudelleen, vaan riittää, että oppilas jo keväällä on yhteydessä Sipoon Kansalaisopistoon kansliaan ja ilmoittaa jatkavansa syksyllä opintojaan. Näin oppilaalle, joka aloittaa 1-2 opintokokonaisuuden, taataan mahdollisuus jatkaa opintojaan niin, että hän voi suorittaa teatteritaiteen yleisen oppimäärän Muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen Oppilaan hyväksi luetaan pääsääntöisesti vain taiteen perusopetuksen piirissä suoritettuja teatteritaiteen opintoja. Hyväksi lukemisen edellytyksenä ovat todistuksella osoitettu tavoitteiden ja sisältöjen vastaavuus opistossa noudatettavan teatteritaiteen perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteiden ja sisältöjen kanssa. Taiteen perusopetuksen ulkopuolella suoritetut teatteritaiteen opinnot tai muilla taiteenaloilla suoritetut taiteen perusopetuksen opinnot luetaan oppilaan hyväksi harkinnanvaraisesti ja tapauskohtaisesti. Tällaisia opintoja voivat 9 (15)

10 olla esimerkiksi harrastaja- tai ammattiteatterin esitykseen osallistuminen ja produktiossa mukana oleminen. Sipoon teatteri ja kansalaisopiston rehtori päättävät yhdessä teatteritaiteen opettajan esityksen pohjalta, miten muualla suoritetut opinnot luetaan hyväksi. Kansalaisopiston rehtori tekee virallisen päätöksen muualla suoritettujen opintojen hyväksymisestä. He myös vastaavat opintoneuvonnasta. 4. OPETUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ OPINTOKOKONAISUUKSITTAIN Perusopetus, opintokokonaisuus 1 (7-8 -vuotiaat) 40 h Tavoite: Oppilas osallistuu draamaleikkeihin roolissa ja oppii eläytymään tietoisesti erilaisiin henkilöhahmoihin. Sisältö: Leikkien, satujen, tarinoiden ja erilaisten draamaharjoitusten avulla harjoitellaan ryhmässä toimimisen taitoja ja roolin esittämistä. Esitys: Ei esitystä, lukuvuoden päätteeksi perheiden ilta, jossa oppilaiden perheillä on mahdollisuus tutustua siihen, mitä vuoden aikana on tehty. Perusopetus, opintokokonaisuus 2 (9-10 -vuotiaat) 60 h Tavoite: Oppilas oppii toimimaan ryhmässä toisia kannustaen ja itseään ilmaisten. Oppilas tutustuu teatteri-ilmaisun alkeisiin ja astuu kuvitteelliseen maailmaan. Oppilas oppii kommentoimaan rakentavasti tehtyä ja osoittaa kiinnostusta toisten draamaleikkejä kohtaan. Sisältö: Leikkien, satujen, tarinoiden ja erilaisten draamaharjoitusten avulla harjoitellaan esillä olemista, keskittymistä, ryhmässä toimimisen taitoja ja roolin esittämistä. Esitys: Valmistetaan pienimuotoinen esitys, jossa yleisönä perheet. Perusopetus, opintokokonaisuus 3 ( vuotiaat) 60 h Tavoite: Oppilas oppii tunnistamaan erilaisia draaman lajeja ja oppii hallitsemaan draaman perusrakenteet. Sisältö: Prosessidraama. Erilaisten draamaharjoitusten avulla laajennetaan ilmaisullisia valmiuksia ja tutustutaan teatteritaiteen eri osa-alueisiin valmistamalla lyhyt näytelmä. Esitys: Valmistetaan lyhyt näytelmä, jossa yleisönä perheet ja ystävät. Perusopetus, opintokokonaisuus 4 ( vuotiaat) 60 h 10 (15)

11 Tavoite: Oppilas oppii rohkeasti ilmaisemaan itseään ja käyttämään ääntä ja liikettä valitun roolin ja sen vaatimusten mukaan. Oppilas kykenee esittämään draaman yleisölle ja huolehtimaan esityksen aikana näyttämöntakaisista tehtävistä. Sisältö: Erilaisten draamaharjoitusten avulla laajennetaan ilmaisullisia valmiuksia ja tutustutaan teatteritaiteen eri osa-alueisiin. Käydään katsomassa jokin teemaan liittyvä teatteriesitys. Esitys: Valmistetaan lyhyt näytelmä, jossa yleisönä perheet ja ystävät. Perusopetus, opintokokonaisuus 5 ( vuotiaat) 70 h Tavoite: Oppilas oppii luottamaan itseensä esiintyjänä sekä oppii esityksen valmistamisen perusteet. Oppilas oppii käsikirjoittamisen perusteita sekä visualisoimaan erilaisia käsikirjoituksia näyttämölle. Sisältö: Improvisaatio, ideasta esitykseen, omasta tekemisestä ja nähdyistä esityksistä keskusteleminen. Valmistetaan ja kootaan ryhmän omien ideoiden pohjalta esitys. Esitys: Valmistetaan lyhyt näytelmä, jossa yleisönä perheet, ystävät ja muut taiteen perusopetuksen ryhmät. Perusopetus, opintokokonaisuus 6 ( vuotiaat) 70 h Tavoitteet: Oppilas oppii esityksen valmistamisen perusteita ja sitoutumaan esityksen tuotantoprosessiin. Oppilas oppii ottamaan omat havainnot ja mielikuvituksen taiteellisen prosessin käyttöön. Oppilas oppii tekemään huomioita draaman ja todellisen elämän yhteneväisyyksistä. Sisältö: Ryhmä valmistaa näytelmän valmiin tekstin perusteella opettajan avustuksella. Esitys: Ryhmän valmistama näytelmä esitetään yleisölle, jossa perheiden lisäksi mukana ulkopuolisia katsojia. Työpajaopinnot, opintokokonaisuus 7 ( vuotiaat) 30 h Tavoite: Oppilas tutustuu teatterin eri genreihin ja syventää teatteritietouttaan. Sisältö: Ryhmä perehtyy valitsemansa genren teatteriesityksen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Esitys: Ryhmä valmistaa yleisöesityksen, joka esitetään useamman kerran. 11 (15)

12 Työpajaopinnot, opintokokonaisuus 8 ( vuotiaat) 50 h Tavoite: Oppilas syventää jonkun valitsemansa teatterin osa-alueen (ohjaus, dramaturgia, näyttelijäntyö, puvustus, lavastus, maskeeraus, valo- ja äänisuunnittelu sekä teatteri musiikki) tietämystä ja osallistuu työryhmän jäsenenä esitysprosessiin. Sisältö: Ryhmä valmistaa esityksen opettajan tuella. Oppilaat vastaavat eri osaalueista oman kiinnostuksensa mukaan. Esitys: Ryhmä valmistaa yleisöesityksen, joka esitetään useita kertoja. Työpajaopinnot, opintokokonaisuus 9 ( vuotiaat) 30 h Tavoite: Oppilas kasvattaa teatteritietouttaan ja oppii näkemään ja tunnistamaan draaman ja sen useita ilmenemismuotoja yhteiskunnassa. Sisältö: Tutustutaan teatterin historiaan ja nykypäivään teksti- ja esitysanalyysien avulla. Esitys: Ryhmä aloittaa päättötyön valmistelun. Työpajaopinnot, opintokokonaisuus 10 (15 17-vuotiaat) 50 h Tavoite: Oppilas syventää esiintymistaitojaan ja kehittää omaa taiteellista ilmaisukykyään. Oppilas tutustuu esityksen tuotantoprosessiin. Sisältö: Ryhmä valmistaa esityksen opettajan tuella. Kiinnitetään erityisesti huomiota näyttelijäntyön taitojen syventämiseen. Esitys: Ryhmä valmistaa päättötyönä yleisöesityksen, joka esitetään useita kertoja. 5. ARVIOINTI 5.1. Toiminnan sisäinen arviointi Toiminnan sisäistä arviointia tehdään vuosittain yhdessä teatterin ja kansalaisopiston kanssa yhteisissä palautetilaisuuksissa. Sisäisen arvioinnin perustana käytetään oppilaskyselyjä sekä vanhemmilta ja opettajilta saatuja kirjallisia ja suullisia palautteita Oppilasarviointi Arvioinnin tarkoituksena on auttaa oppilasta tunnistamaan ja ymmärtämään, mitä hän on oppinut ja tukea oppilaan edistymistä opinnoissaan. Arviointi on 12 (15)

13 aina kannustavaa ja rohkaisevaa kohdistuen siihen, mitä oppilas osaa. Lukukauden aikana oppilas saa suullista palautetta opettajalta. Lukukauden päätteeksi oppilas saa todistuksen suorittamistaan opinnoista Todistus Oppilas saa pyynnöstä vuosittain todistuksen, jossa käyvät ilmi hänen suorittamansa opintokokonaisuudet. Päästötodistuksen hän saa suoritettuaan 10 opintokokonaisuutta, joiden sisältö on taiteen yleisen oppimäärän opetussuunnitelman perusteiden mukainen. Kaikki oppilaan suorittamat opintokokonaisuudet merkitään päättötodistukseen. Oppilaalle annetaan pyydettäessä todistus suoritetuista opintokokonaisuuksista. Päättötodistuksen tulee sisältää seuraavat asiat: - koulutuksen järjestäjän ja oppilaitoksen nimi - taiteenala ja opinnot, joista päättötodistus annetaan - oppilaan nimi ja syntymäaika - opiskeluaika vuosina - oppilaan suorittamat opintokokonaisuudet - ja oppilaan saaman opetuksen tuntimäärä niissä (laskennan perustana käytetään 45 minuutin pituista oppituntia) - rehtorin allekirjoitus ja oppilaitoksen leima - lainsäädäntö, johon koulutus perustuu - opetusministeriön myöntämän koulutuksen järjestämisluvan päivämäärä tai kunnan päätös (päivämäärä) opetussuunnitelman hyväksymisestä) - maininta, että taiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä koostuu vähintään kymmenestä opintokokonaisuudesta - maininta, että koulutus on toteutettu Opetushallituksen vahvistamien taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelman perusteiden 2005 mukaisesti (Valtakunnallisen taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelman perusteet 2005 mukaisesti) 6. YHTEISTYÖ SIPOON KANSLAISOPISTO JA SIPOON TEATTERI Vastuut Sipoon kansalaisopisto toimii päävastuullisena teatteritaiteen perusopetuksen järjestäjänä. Kansalaisopiston rehtori toimii teatteritaiteen perusopetuksen rehtorina. Kansalaisopisto vastaa opettajien palkkakustannuksista. Sipoon kansalaisopisto (Sipoon kunta) järjestää korvauksetta teatteritaiteen perusopetuksen ja siihen liittyvien esitysten käyttöön tarvittavat tilat. 13 (15)

14 Sipoon teatteri toimii osapuolten välisen sopimuksen mukaisesti yhteistyökumppanina pääasiallisena vastuualueena esitysten valmistamisesta huolehtiminen. Sipoon teatteri luovuttaa esitysten käyttöön omistamiaan pukuja, rekvisiittaa ja lavasteita. Sipoon teatteri vastaa sosiaalisen kanssakäymisen ylläpitämisestä ja kehittämisestä oppilaiden ja heidän vanhempiensa, opettajien, kansalaisopiston ja teatterin välillä. Ilmoittautuminen ja maksut/lukukausi Kursseille ilmoittaudutaan pääsääntöisesti Internetin kautta ( tai soittamalla opiston kansliaan puh. (09) viimeistään 5 arkipäivää ennen kurssin alkamista. Alle 18-vuotiaat osallistujat: Ilmoittakaa myös huoltajan henkilötiedot ja osoite laskutusta varten. Peruutus tulee tapahtua viimeistään 3 arkipäivää ennen kurssin alkamista soittamalla opiston kansliaan (opettajalle ilmoittaminen ei riitä), netti-ilmoittautumiset voi perua netin kautta. Myöhässä peruutetusta kurssista asiakas joutuu maksamaan 50 % kurssin hinnasta. Jo alkaneesta, keskeytetystä kurssista ei hyvitetä kurssimaksua. Kurssimaksu maksetaan jokaisesta kurssista, syys- ja kevätlukukaudet erikseen. Kurssi on myös mahdollista maksaa nettipankissa samalla kun ilmoittaudutaan, osallistujille lähetetään kurssikohtaisesti lasku kotiin. Osallistujat maksavat kurssikirjat ja materiaalit erikseen. Sipoon teatterin osuus oppilasmaksuista Oppilasmaksuilla katetaan teatterille koituvat kulut koskien esitysten järjestämistä, yhteistoiminta kuluja ja teatteritaiteen perusopetuksen ilmoitus- ja markkinointikuluja. Sipoon teatteri voi saada kohdeavustuksia sille osalle tämän toiminnan kuluja, joita oppilasmaksujen osuudella ei saada katettua. Sipoon Kansalaisopisto tilittää osapuolten yhdessä sopiman osuuden teatteritaiteen perusopetuksen oppilasmaksuista Sipoon teatterille. Markkinointi ja tiedottaminen Sipoon Kansalaisopisto ilmoittaa teatteritaiteen perusopetuksesta opiston koteihin jaettavassa vihkosessa sekä opiston nettisivuilla, joissa on oma osio teatteritaiteen perusopinnoille. Sipoon Kansalaisopisto ilmoittaa myös omalla palstallaan Sipoon Sanomissa teatteritaiteen opinnoista. Sipoon teatteri mainostaa teatterin nettisivuilla teatteritaiteen perusopinnoista omassa osiossaan. Teatteri mainostaa keväisin syksyn opintoihin ilmoittautumisesta koteihin jaettavilla tiedotteilla, lehti-ilmoituksilla ja sähköpostilistoillaan. Teatteri edesauttaa ja tukee omalla toiminnallaan taiteen perusopetuksen tunnetuksi tekemistä toiminta-alueellaan. Kun taiteen perusopetuksessa oleva oppilas osallistuu Sipoon teatterin näytöksiin niin Sipoon teatteri ilmoittaa markkinoinnissaan että kyseessä on yhteistyö Sipoon Kansalaisopiston kanssa ja käyttää Sipoon kunnan virallista logoa mainoksissa. 14 (15)

15 Sopimus Osapuolet tekevät yhteistyö sopimuksen, jossa määritellään osapuolten väliset toiminnalliset ja taloudelliset velvoitteet siltä osin kuin niitä ei ole tässä esityksessä määritelty. 7. YHTEISTYÖ MUUT TAHOT Yhteistyötä tehdään erityisesti muuta taiteen perusopetusta antavien yhteisöjen sekä oman kunnan kulttuuri- ja nuorisotoimen kanssa. Yhteistyötä tehdään myös eri toimijoiden kanssa aina, kun se on järkevää ja mahdollista. 8. TOIMINTAKERTOMUS Sipoon teatteri laatii yhdessä Sipoon Kansalaisopiston teatteritaiteen opettajien kanssa toimintakertomuksen teatteritaiteen perusopetuksesta vuosittain. Toimintakertomus käydään läpi Sipoon Kansalaisopiston rehtorin kanssa ja toimitetaan Sipoon Kansalaisopiston kansliaan. 9. OPETUSSUUNNITELMAN PÄIVITTÄMINEN Teatteritaiteen opetussuunnitelma tarkistetaan ja päivitetään aina valtakunnallisten perusteiden muuttuessa, kuitenkin vähintään viiden vuoden välein. 15 (15)

Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma

Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kansalaisopisto 8.9.2011 Pentti Kinosmaa, Eeva Puromies 1 Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelman

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Yleisten osien valmistelu

Yleisten osien valmistelu Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Yleisten osien valmistelu Alustavien luonnosten tarkastelua Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen 15.4.2016 Opetushallitus

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus 15.4.2010 Helsinki, Paasitorni Taiteen perusopetuksen kehittäminen Opetustuntikohtaisen taiteen perusopetus:

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA LIITE ------- Musiikki: Piano, musiikinteoria ja säveltapailu Tanssi Esittävät taiteet: Teatteritaide Visuaaliset

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

ILMAJOEN TANSSIKOULU

ILMAJOEN TANSSIKOULU ILMAJOEN TANSSIKOULU Ilmajoen tanssikoulu Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma, Tanssi 2018 1 SISÄLTÖ 1. Ilmajoen tanssikoulun toiminta, tehtävät ja arvot 2. Opetuksen tavoite, oppimisympäristö

Lisätiedot

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS Mitä taiteen perusopetus on? Koulutuksen järjestäminen Taiteen perusopetuksen lainsäädäntö

Lisätiedot

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus Tanssin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Tanssin laaja ja yleinen oppimäärä Perusteiden taiteenalakohtaisten

Lisätiedot

MÄÄRÄYS 40/011/2002 TAITEEN PERUSOPETUKSEN TEATTERITAITEEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2002

MÄÄRÄYS 40/011/2002 TAITEEN PERUSOPETUKSEN TEATTERITAITEEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2002 MÄÄRÄYS 40/011/2002 TAITEEN PERUSOPETUKSEN TEATTERITAITEEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2002 Opetushallitus 2002 Opetushallitus Kansi Taitto Viherjuuren Ilme Oy Pirjo Nylund ISBN 952

Lisätiedot

TIKKURILAN TEATTERI- JA SIRKUSKOULUN SIRKUSTAITEEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA

TIKKURILAN TEATTERI- JA SIRKUSKOULUN SIRKUSTAITEEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TIKKURILAN TEATTERI- JA SIRKUSKOULUN SIRKUSTAITEEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA SISÄLLYS 1. YLEISTÄ 1.1 Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulu 3 1.2 Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän tarkoitus,

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TANSSIKOULU STUDIO DANCE PITISSÄ

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TANSSIKOULU STUDIO DANCE PITISSÄ TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TANSSIKOULU STUDIO DANCE PITISSÄ 1 Sisällys Taiteen perusopetus... 3 Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän tehtävä... 3 Toiminta-ajatus...

Lisätiedot

T A I T E E N P E R U S O P E T U K S E N O P E T U S S U U N N I T E L M A K Ä S I T Y Ö ÅBOLANDS HANTVERK R.F.

T A I T E E N P E R U S O P E T U K S E N O P E T U S S U U N N I T E L M A K Ä S I T Y Ö ÅBOLANDS HANTVERK R.F. T A I T E E N P E R U S O P E T U K S E N O P E T U S S U U N N I T E L M A K Ä S I T Y Ö ÅBOLANDS HANTVERK R.F. www.gullkrona.fi Sisällysluettelo 1 Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän tehtävä, arvot

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT. Kuvataide Käsityö Tanssi

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT. Kuvataide Käsityö Tanssi TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT Kuvataide Käsityö Tanssi Ilmajoki-opisto Hyväksytty johtokunnassa 22.5.2018 1 SAATTEEKSI Kädessäsi on Ilmajoki-opiston taiteen perusopetuksen

Lisätiedot

RIIHIMÄEN LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA

RIIHIMÄEN LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA RIIHIMÄEN LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA Visuaalisten taiteiden yleinen oppimäärä OSA A: KUVATAIDE Sisällys RIIHIMÄEN LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA... 1 Visuaalisten

Lisätiedot

ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA

ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA 2006 1.6.2006 Tom Linkopuu 1 KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA 1. Toiminta-ajatus 2. Kuvataiteen opetuksen

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA AIKUISILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA AIKUISILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA AIKUISILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998, 1 sekä

Lisätiedot

Osaavat luovat MAAILMOJA

Osaavat luovat MAAILMOJA Osaavat luovat MAAILMOJA SASKY koulutuskuntayhtymä YLÄ-SATAKUNNAN MUSIIKKIOPISTON OPETUSSUUNNITELMA (tiivistelmä) 1 Sisällysluettelo 1. Ylä-Satakunnan musiikkiopisto... 2 1.1. Oppilaitoksen toiminta-ajatus,

Lisätiedot

Teatteritaiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä 2009

Teatteritaiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä 2009 Kulttuuriyhdistys Kurpitsa ry Teatteritaiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä 2009 Annukka Honkimäki Laura Kivimäki Heidi Lepistö 1. Taiteen perusopetuksen yleiset arvot ja tehtävät Valtakunnallisen taiteen

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA

TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA Muonion kansalaisopisto TAITEEN PERUSOPETUKSEN MUSIIKIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 12.10.2011 63 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS... 3 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET...

Lisätiedot

PIRKAN OPISTO OPETUSSUUNNITELMA. Teatteritaiteen yleinen oppimäärä. Lasten ja nuorten teatteritaiteen perusopetuksen opetussuunnitelma

PIRKAN OPISTO OPETUSSUUNNITELMA. Teatteritaiteen yleinen oppimäärä. Lasten ja nuorten teatteritaiteen perusopetuksen opetussuunnitelma Nokia-Pirkkala Taiteen perusopetus (laki 633/1998 ja asetus 813/1998) Teatteri, lapset ja nuoret PIRKAN OPISTO OPETUSSUUNNITELMA Teatteritaiteen yleinen oppimäärä Lasten ja nuorten teatteritaiteen perusopetuksen

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Haku Käsityön taiteen syventäviin opintoihin Sivu 1 / 9 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Tanssin taiteenperusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma

Tanssin taiteenperusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Tanssintaiteenperusopetuksen yleisenoppimääränopetussuunnitelma Sisältö 1. Toiminta-ajatus...3 1.1Arvotjayleisettavoitteet...3 2.Opetuksentoteuttaminen...3 2.1.Oppimiskäsitys...4 2.2.Opiskeluympäristöjatyötavat...4

Lisätiedot

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Vanhemmille ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Askolan kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1992. Koulun ylläpitäjänä toimii Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry. Koulu on antanut taiteen perusopetusta syksystä

Lisätiedot

Seinäjoen kansalaisopiston Kurpitsateatteri

Seinäjoen kansalaisopiston Kurpitsateatteri Koul.ltk 135 /2011 Dnro 1084/ 2011 Seinäjoen kansalaisopiston Kurpitsateatteri Teatteritaiteen perusopetuksen opetussuunnitelman yleinen oppimäärä KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄ Nimi: Seinäjoen kansalaisopisto

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen järjestäminen ja oppimäärät

Taiteen perusopetuksen järjestäminen ja oppimäärät Taiteen perusopetuksen järjestäminen ja oppimäärät Tornio 3.3.2011 Opetusneuvos Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS Mitä opetushallitus tekee? OPH on opetuksen kehittämisvirasto, joka vastaa esi- ja perusopetuksen,

Lisätiedot

asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk löäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäz

asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk löäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäz qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå Taiteen perusopetus asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Lempäälä-opisto, Nokian Työväenopiston, Pirkkala-opisto

Lisätiedot

Perusopinnot: KOHTI JULKISIA ESITYKSIÄ 564h

Perusopinnot: KOHTI JULKISIA ESITYKSIÄ 564h ESKO/TEATTERILINJA - 1298 tuntia 23.5.2016 Perusopinnot: KOHTI JULKISIA ESITYKSIÄ 564h PO1 SATUJEN MAAILMA 2h/68h 7-8v PO2 YHDESSÄ TEATTERIA 2h/68h 8-9v PO3 TARINAT LENTOON 2h/68h 9-10v PO4 KEKSITÄÄN UUTTA

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Pähkinätie 6 01710 Vantaa Puh. (09) 530 1100 muskari.musike@kolumbus.fi www.kolumbus.fi/muskari.musike Hämeenkylän musiikkileikkikoulun

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUS. Kuvataidekoulu. 110300 KUVATAITEEN PERUSTEET 1 (60 t)

TAITEEN PERUSOPETUS. Kuvataidekoulu. 110300 KUVATAITEEN PERUSTEET 1 (60 t) TAITEEN PERUSOPETUS 42 Taiteen perusopetus alkaa kansalaisopistossa viikolla 36. Katso ilmoittautumisohjeet oppaan takakannesta. Taiteen perusopetuksessa opiskelevilla sisaruksilla on oikeus sisaralennukseen.

Lisätiedot

TEATTERI APLOODI TEATTERITAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LOHJA Alkaen syksy 2018

TEATTERI APLOODI TEATTERITAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LOHJA Alkaen syksy 2018 TEATTERI APLOODI TEATTERITAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LOHJA Alkaen syksy 2018 Sisällysluettelo 1 OPPILAITOKSEN TOIMINTA-AJATUS 3 2 OPPILAITOKSEN ARVOT, OPPIMISKÄSITYS, OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi T a TI e P n o e er us u S ep t TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi Hän ei tiennyt ettei sitä pysty kukaan tekemään. Niinpä hän meni ja teki sen. Hei koululaisen kotiväki!

Lisätiedot

Taiteenalakohtaiset opetussuunnitelmatyöpajat Musiikki ja tanssi. Eija Kauppinen

Taiteenalakohtaiset opetussuunnitelmatyöpajat Musiikki ja tanssi. Eija Kauppinen Taiteenalakohtaiset opetussuunnitelmatyöpajat 15.4.2010 Musiikki ja tanssi Eija Kauppinen Musiikin ja tanssin työpaja - klo 13.30-14.45 yhteinen osuus - klo 14.45-15.00 kahvi - klo 15.00-15.45 musiikin

Lisätiedot

Musiikkikoulu Ilonen. Opetussuunnitelma

Musiikkikoulu Ilonen. Opetussuunnitelma Opetussuunnitelma Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Toiminta-ajatus... 3 2. Arvot... 3 3. Yleiset tavoitteet... 3 4. Oppimiskäsitys... 4 5. Opiskeluympäristö... 4 6. Oppilaaksi ottaminen... 4 7.

Lisätiedot

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK Esi- ja peruskouluikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille voidaan järjestää perusopetukseen valmistavaa opetusta perusopetuslain (628/1998) mukaisesti. Sitä voidaan

Lisätiedot

Luku 6 Oppimisen arviointi

Luku 6 Oppimisen arviointi Luku 6 Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää

Lisätiedot

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS Yhteystiedot Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh. 044 701 5488 Sähköposti: sari.halonen@pori.fi Tuntiopettajat Anne Siltanen, puh. 040 588 1824 Emma Koskinen,

Lisätiedot

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS. Yhteystiedot. Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh Sähköposti:

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS. Yhteystiedot. Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh Sähköposti: Yhteystiedot KÄSITYÖKOULU TAITIS Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh. 044 701 5488 Sähköposti: sari.halonen@pori.fi Tuntiopettajat Anne Siltanen, puh. 040 588 1824 Emma Koskinen, puh. 044 371 3662 Porin

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen teatteritaiteen suuntautumisvaihtoehdon yleisen oppimäärän opetussuunnitelma

Taiteen perusopetuksen teatteritaiteen suuntautumisvaihtoehdon yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Taiteen perusopetuksen teatteritaiteen suuntautumisvaihtoehdon yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Rauman kaupunki 8/2014 Susanna Siren-Saranpää, tuntiopettaja, Rauman kansalaisopisto Helinä Seikola,

Lisätiedot

Teatteritaiteen Perusopetuksen Opetussuunnitelma YLEINEN OPPIMÄÄRÄ

Teatteritaiteen Perusopetuksen Opetussuunnitelma YLEINEN OPPIMÄÄRÄ Teatteritaiteen Perusopetuksen Opetussuunnitelma YLEINEN OPPIMÄÄRÄ Teatteri Soittorasia 2016 SISÄLTÖ 1. TOIMINTA-AJATUS... 3 1.1. Teatteri Soittorasia... 3 1.2. Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän

Lisätiedot

SALON MUSIIKKIOPISTO

SALON MUSIIKKIOPISTO SALON MUSIIKKIOPISTO SALON MUSIIKKIOPISTO Musiikkiopiston Nohterin ja Kärjen talot Musiikkiopiston kirjastotalon tilat Musiikkiopiston toimitilat sijaitsevat Salon keskustassa kirjaston läheisyydessä.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107 20.03.2013 Sivu 1 / 1 1428/12.01.01/2013 107 Taiteen perusopetus varhaiskasvatuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Mattila Virpi, puh. (09) 816 23022 Suihkonen Jaana, puh. (09) 816 52353 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Aktiivisuus, vuorovaikutus ja myönteiset kokemukset oppimiskäsityksen kuvauksessa Tampere 28.1.2015 Eija Kauppinen Oppimiskäsitys perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen MUSIIKKI Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen ohjata

Lisätiedot

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Painopistealueet Kivijalka: Turvallinen oppisympäristö Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen Kannustava ilmapiiri

Lisätiedot

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN KOULUTULOKKAAN TARJOTIN 11.1.2016 VUOSILUOKAT 1-2 KOULULAISEKSI KASVAMINEN ESIOPETUKSEN TAVOITTEET (ESIOPETUKSEN VALTAKUNNALLISET PERUSTEET 2014) Esiopetus suunnitellaan ja toteutetaan siten, että lapsilla

Lisätiedot

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Liite nro 4 Yhdtr. 30.7.2008 223 liite2 Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Kurssihinnoittelun lähtökohtana on oppitunnin tuotantohinta,

Lisätiedot

KAUKAMETSÄN SANATAIDEKOULU

KAUKAMETSÄN SANATAIDEKOULU KAUKAMETSÄN SANATAIDEKOULU TAITEEN PERUSOPETUS SANATAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET KAUKAMETSÄN OPISTOSSA 1 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 2 SANATAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISTAVOITTEET

Lisätiedot

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi Lukuvuosi - Yksikkö Esiopetusryhmän nimi Esiopetusryhmän henkilöstö Lukuvuoden painotusalueet Esioppilaiden määrä Tyttöjä Poikia LUKUVUODEN TYÖAJAT Syyslukukausi / 20 - / 20 Syysloma / 20 - / 20 Joululoma

Lisätiedot

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Niina Sinkko/Suomalais-venäläinen koulu Suomi-Venäjä-Seura, pääsihteeri https://www.youtube.com/watch?v=f8rq_iugejc Yleisesti Paikalliset opsit

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Opetussuunnitelmajärjestelmä ja opetussuunnitelman perusteet

Opetussuunnitelmajärjestelmä ja opetussuunnitelman perusteet SISÄLTÖ 1. OPETUSSUUNNITELMA................................. 1 1.1. Opetussuunnitelmajärjestelmä ja opetussuunnitelman perusteet..... 2 1.2. Opetussuunnitelman laatiminen.......................... 2 1.3.

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

PIRKAN OPISTO OPETUSSUUNNITELMA. Teatteritaiteen yleinen ja laaja oppimäärä. Aikuisten teatteritaiteen perusopetuksen opetussuunnitelma

PIRKAN OPISTO OPETUSSUUNNITELMA. Teatteritaiteen yleinen ja laaja oppimäärä. Aikuisten teatteritaiteen perusopetuksen opetussuunnitelma Nokia-Pirkkala Taiteen perusopetus (laki 633/1998 ja asetus 813/1998) Aikuisten Teatteritaide PIRKAN OPISTO OPETUSSUUNNITELMA Teatteritaiteen yleinen ja laaja oppimäärä Aikuisten teatteritaiteen perusopetuksen

Lisätiedot

SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO

SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO SALON MUSIIKKIOPISTO Musiikkiopiston Nohterin ja Kärjen talot Musiikkiopiston kirjastotalon tilat Musiikkiopiston toimitilat sijaitsevat Salon keskustassa

Lisätiedot

Järvenpää Pöytäkirja 2/ (9) Kokouksessa on käytetty sähköistä päätöksentekomenettelyä

Järvenpää Pöytäkirja 2/ (9) Kokouksessa on käytetty sähköistä päätöksentekomenettelyä Järvenpää Pöytäkirja 2/2018 1 (9) Aika 19.06.2018, klo 07:58-08:25 Paikka Kirkkotie 49, Tuusula / Aino-sali Käsitellyt asiat Kokouksessa on käytetty sähköistä päätöksentekomenettelyä 08.06.2018-19.06.2018

Lisätiedot

Horisontti

Horisontti Horisontti 19.11.2015 Vuosiluokkaistaminen. Mitä tehdään ennen sitä? Oppimiskäsitys Eriyttäminen ja oppimisen tuki Oppiaine Laaja-alainen osaaminen Oppimisen arvioinnin periaatteet Oppimisympäristöt Tärkeää

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016

Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016 Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016 Taiteen perusopetuksen seminaari15.4.2016 Minna Harmanen Jan Hellgren Matti Pietilä

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Teatteritaiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä

OPETUSSUUNNITELMA. Teatteritaiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä OPETUSSUUNNITELMA Teatteritaiteen perusopetuksen yleinen oppimäärä Toiminta-ajatus Young Art -toiminta on lapsille ja nuorille suunnattua teatteritaiteen tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää opetusta,

Lisätiedot

VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS

VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS VUOSILUOKKIIN SITOMATON 0 2-OPETUS 21.4.2017 Warkaus-Sali, Varkaus Seminaarin avaus Itä-Suomen aluehallintovirasto 1 Perusopetuslaki, 21.8.1998/628 18 Erityiset opetusjärjestelyt Oppilaan opiskelu voidaan

Lisätiedot

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET

Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa , 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 17.3.2005, 24 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus Perusopetuksen oppimäärän suorittaneille

Lisätiedot

KUVATAIDE. Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman kehittäminen > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide

KUVATAIDE. Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman kehittäminen > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide www.edu.fi > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide KUVATAIDE Kuvataiteessa taiteen perusopetusta annetaan joko yleisen tai laajan oppimäärän mukaan. Mahdolliset varhaisiän ja aikuisten

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

Kivi-juhlien teatteritaiteen laajan oppimäärän opetussuunnitelma

Kivi-juhlien teatteritaiteen laajan oppimäärän opetussuunnitelma Kivi-juhlien teatteritaiteen laajan oppimäärän opetussuunnitelma Lea Hirvasniemi-Haverinen /2011 1 Sisällysluettelo 1 Yleistä...3 1.1 Laki taiteen perusopetuksesta...3 1.2 Kivi-juhlat ry...3 1.3 Kivi-juhlien

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUS. TEATTERITAITEEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA Loimaan työväenopistossa

TAITEEN PERUSOPETUS. TEATTERITAITEEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA Loimaan työväenopistossa Loimaan työväenopisto Loimaan Seudun Teatteriyhdistys ry TAITEEN PERUSOPETUS TEATTERITAITEEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA Loimaan työväenopistossa Tämä opetussuunnitelma täsmentää ja täydentää

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512 Haku Käsityön taiteen perusopintoihin Sivu 1 / 8 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden laajan oppimäärän

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2014-2015 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

TIKKURILAN TEATTERI- JA SIRKUSKOULUN TEATTERITAITEEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA

TIKKURILAN TEATTERI- JA SIRKUSKOULUN TEATTERITAITEEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TIKKURILAN TEATTERI- JA SIRKUSKOULUN TEATTERITAITEEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA SISÄLLYS 1. YLEISTÄ 3 1.1 Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulu 3 1.2 Laki taiteen perusopetuksesta 3 1.3 Oppilaitoksen

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen.

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Esiopetus ja 1.-3.lk Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Tutustu verkkosivuihin nuoriyrittajyys.fi Tutustu ohjelmavideoon nuoriyrittajyys.fi/ohjelmat/mina-sina-me

Lisätiedot

Perustiedot - Kaikki -

Perustiedot - Kaikki - KMO 13+ RTF Report - luotu 27.05.2015 15:22 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet final 13+ 73 40 23 Yhteensä 73 40 23 Perustiedot 1. Ikäni on (39) Ikäni on 2. Olen ollut oppilaana (36) Olen ollut oppilaana

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA - TANSSIN PERUSOPINNOT

TAITEEN PERUSOPETUKSEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA - TANSSIN PERUSOPINNOT TAITEEN PERUSOPETUS VAASASSA Vaasan työväenopisto Vasa Arbis Vaasan kulttuurivirasto TAITEEN PERUSOPETUKSEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA - TANSSIN PERUSOPINNOT Taiteen perusopetuksen toiminta Vaasassa

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003).

Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003). 1 1. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT 1.1 Lainsäädäntö Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003). Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa säädetyn

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA2018

OPETUSSUUNNITELMA2018 OPETUSSUUNNITELMA2018 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ. 2 1.1 Toiminta-ajatus 1.2 Arvot 1.3 Oppimiskäsitys 1.4 Eskon taidekäsitys 1.5 Oppimisympäristö 1.6 Toimintakulttuuri 1.7 Opetuksen yleiset tavoitteet

Lisätiedot

MÄÄRÄYS 38/011/2002 TAITEEN PERUSOPETUKSEN TANSSIN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2002

MÄÄRÄYS 38/011/2002 TAITEEN PERUSOPETUKSEN TANSSIN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2002 MÄÄRÄYS 38/011/2002 TAITEEN PERUSOPETUKSEN TANSSIN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2002 Opetushallitus 2002 Opetushallitus Kansi Taitto Viherjuuren Ilme Oy Pirjo Nylund ISBN 952 13 1381

Lisätiedot

RAUMAN KÄSITYÖKOULU TAITAVA

RAUMAN KÄSITYÖKOULU TAITAVA RAUMAN KÄSITYÖKOULU TAITAVA OPETUSSUUNNITELMA 2018 2 Sisällysluettelo Rauman käsityökoulu Taitava Toiminta-ajatus. 4 Arvot.... 4 Oppimiskäsitys.. 5 Oppimisympäristö ja työtavat. 5 Toimintakulttuuri.....

Lisätiedot

RAUMAN KÄSITYÖKOULU TAITAVA

RAUMAN KÄSITYÖKOULU TAITAVA RAUMAN KÄSITYÖKOULU TAITAVA OPETUSSUUNNITELMA 2018 2 Sisällysluettelo Rauman käsityökoulu Taitava Toiminta-ajatus. 4 Arvot.... 4 Oppimiskäsitys.. 5 Oppimisympäristö ja työtavat. 5 Toimintakulttuuri.....

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

TANSSIKOULU DCA TAITEEN PERUSOPETUKSEN TANSSIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA

TANSSIKOULU DCA TAITEEN PERUSOPETUKSEN TANSSIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TANSSIKOULU DCA TAITEEN PERUSOPETUKSEN TANSSIN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA SISÄLTÖ 1 Tanssikoulu DCA:n toiminta-ajatus 2 2 Tanssin yleisen oppimäärän opetuksen arvot ja yleistavoitteet 2 2.1 Tehtävä

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Kokemäen kansalaisopisto 25.6.2013 LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2013 31.7.2014 Syyskausi 9.9. 15.12.2013 Kevätkausi 7.1. 18.5.2014

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 1901/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 1901/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (1) 30 Asianro 1901/00.01.02.00/2016 Taiteen perusopetuksen käsityön laajan oppimäärän opetuksen aloittaminen Kuopiossa, Kuopion Rouvasväenyhdistys ry:n hakemus kasvun

Lisätiedot

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Oppimiskäsityksen kuvaus Helsinki 6.3.2015 1 Oppimiskäsitys perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa Perusteissa kuvataan oppimiskäsitys, jonka pohjalta opetussuunnitelman

Lisätiedot

Aiotko ohjata tai arvioida PALETIN? Lohjanseudun kuvataidekoulun päättötyöohjeet ohjaajille ja ulkopuolisille arvioitsijoille

Aiotko ohjata tai arvioida PALETIN? Lohjanseudun kuvataidekoulun päättötyöohjeet ohjaajille ja ulkopuolisille arvioitsijoille Aiotko ohjata tai arvioida PALETIN? Lohjanseudun kuvataidekoulun päättötyöohjeet ohjaajille ja ulkopuolisille arvioitsijoille SYKSY 2010 MIKÄ PALETTI ON? Taiteen perusopetuksen visuaalisten taiteiden laajan

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen Sirkustaiteen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteet 2005

Taiteen perusopetuksen Sirkustaiteen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteet 2005 Taiteen perusopetuksen Sirkustaiteen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteet 2005 Opetushallitus 2005 MÄÄRÄYS 1 (1) velvoittavana noudatettava 30.3.2005 Dnro 10/011/2005 Voimassaoloaika 30.3.2005

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja ala Lapin yliopisto Taiteiden

Lisätiedot

Musiikin perusteet ja taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen. Opetusneuvos Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS

Musiikin perusteet ja taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen. Opetusneuvos Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS Musiikin perusteet ja taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetusneuvos OPETUSHALLITUS Terveisiä Opetushallituksesta MUSIIKIN PERUSTEIDEN TEEMAVUOSISEMINAARIIN 12.2.2011 2

Lisätiedot

Taidekoulu Oiva KUVATAITEEN PERUSOPETUS. yleisen oppimäärän opetussuunnitelma

Taidekoulu Oiva KUVATAITEEN PERUSOPETUS. yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Taidekoulu Oiva KUVATAITEEN PERUSOPETUS yleisen oppimäärän opetussuunnitelma 2 KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄ Nimi: Seinäjoen kansalaisopisto Osoite: Vapaudentie 83, 60100 Seinäjoki Puhelin: Opisto 06-4162463,

Lisätiedot

Joustavaa perusopetusta Kouvolassa

Joustavaa perusopetusta Kouvolassa Joustavaa perusopetusta Kouvolassa Kuntamarkkinat 10.9.2009 Teija Toppila Rehtori / aluerehtori Esiintyjä 1 Opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä oppilaiden edellytyksiä

Lisätiedot

CIRCUS HELSINGIN OPETUSSUUNNITELMA 2015

CIRCUS HELSINGIN OPETUSSUUNNITELMA 2015 CIRCUS HELSINGIN OPETUSSUUNNITELMA 2015 Circus Helsingin opetussuunnitelma on laadittu taiteen perusopetuksesta annetun lain ja asetusten perusteella sekä Opetushallituksen vahvistamien taiteen perusopetuksen

Lisätiedot

VST vapaa sivistystyö. OAO AKOL ry vst-tiimi

VST vapaa sivistystyö. OAO AKOL ry vst-tiimi VST vapaa sivistystyö OAO 7.11.2018 AKOL ry vst-tiimi Mitä on vapaa sivistystyö? Vapaan sivistystyön tarkoituksena on elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta tukea yksilöiden persoonallisuuden monipuolista

Lisätiedot

Cross Move Company Tanssin opetussuunnitelma

Cross Move Company Tanssin opetussuunnitelma Cross Move Company Tanssin opetussuunnitelma 1 SISÄLTÖ 1 CMC Tanssinopetus 1.1 Toiminta-ajatus 1.2 Opetussuunnitelman laadinta 1.3 Opetuksen tehtävät ja yleistavoitteet 1.4 Arvot 2 Opetuksen toteuttaminen

Lisätiedot

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus)

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus) VALINNAISAINEEN OPETUSSUUNNITELMA: MUSIIKKI (Make music) Musiikin monipuolinen tekeminen ryhmässä. HYPE painotus Musiikin tekeminen ryhmässä kehittää sosiaalisia taitoja. Oma tekeminen täytyy sovittaa

Lisätiedot

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Valintatarjotin Wilmaan Huoltajat tekevät lastensa kanssa valinnan Wilmaan avattavaan tarjottimeen. A2-tarjotin on avoinna 29.1.-9.2.2018.

Lisätiedot

Nurmijärven tanssiopisto SYVENTÄVÄT OPINNOT

Nurmijärven tanssiopisto SYVENTÄVÄT OPINNOT Nurmijärven tanssiopisto SYVENTÄVÄT OPINNOT SYVENTÄVÄT OPINNOT Kaikki oppilaat, jotka tällä hetkellä suorittavat syventäviä opintoja NTO:ssa SUORITTAVAT VIELÄ VANHAN OPETUSSUUNNITELMAN TUNTIMÄÄRIÄ: Laaja

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot