FUAS Newsletter 2/2010 1/14

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FUAS Newsletter 2/2010 1/14"

Transkriptio

1 FUAS Newsletter 2/2010 1/14 Fuas-liittouma etenee Pentti Rauhala, Rehtoriryhmän pj. Laurea Kuluvana syksynä FUAS-liittouman sisäinen yhteistyö on jatkunut ja syventynyt. Fountain Park teki liittoumastrategian valmistelun pohjaksi kyselyn työryhmätyössä mukana olleille sekä kumppaniammattikorkeakoulujen johdolle. Kyselyssä pyrittiin selvittämään FUAS-työssä kiinteästi mukana olleiden näkemystä siitä, mitä mahdollisuuksia liittouma tuo sekä arvioimaan, miten tärkeinä vastaajat pitävät mainittuja asioita. Tärkeimmiksi yhteistyökohteiksi vastaajat katsoivat opintotarjonnan, profiloinnin ja kansainvälisyyden. Tältä pohjalta yhteisten kesäopintojen merkitys korostuu entisestään. Kesällä 2010 yhteisiin kesäopintoihin osallistui 586 opiskelijaa. Luvusta puuttuvat Metropolian opiskelijat. Seuraavana kesänä on tavoitteena laajentaa kesäopintotarjontaa ja jäntevöittää niiden järjestelyä. Tavoitteena seuraavassa vaiheessa voisi olla yhteinen kesäopintojen virtuaalikampus, joka olisi oma tulosvastuullinen yksikkönsä. FUAS-liittouman johto on työstänyt pohjaa liittoumastrategialle Fountain Park -kyselyn pohjalta. FUAS-liittouman ohjausryhmän työ käynnistyy loppuvuodesta, ja sen ensimmäisenä tehtävänä on liittoumastrategian valmistelu. Pää- ja kärkihankkeissa sekä työryhmissä on tehty hyvää työtä. Yhtenä tuoreena esimerkkinä oli kansainvälisen Contemporary views on Business (Combi2010) -konferenssin toteuttaminen Vantaan Rantasipi Airport -konferenssikeskuksessa Konferenssissa oli esityksiä yli 20 maasta. Ensi vuonna Combi-konferenssi järjestetään Hämeenlinnassa. Marraskuussa on vuorossa YAMK-tutkintojen ristiinarvionti, joka tuo merkittävää tietoa tutkintojen toteuttamisesta ja kehittämisestä. Työryhmien FUAS-työskentelyalusta on otettu käyttöön ja FUAS-nettisivut avataan marraskuun lopussa. Säännöllinen FUAS-tiedote on alkanut ilmestyä. Näin laaja yhteistyössä mukana oleva joukko saa ajankohtaista tietoa liittouman asioista. Vuoden 2011 alussa rehtorityöryhmän puheenjohtajuus siirtyy Lahteen rehtori Risto Ilomäelle. Yhteistyöhankkeiden ja FUAS-tehtäviä hoitavan henkilöstön palkkaukseen on ensi vuonna enemmän resursseja kuin kuluvana vuonna. Laurean palvelukseen siirtynyt Teknillisen korkeakoulun Innovaatiokeskuksen entinen johtaja Veijo Ilmavirta keskittää työpanosta erityisesti FUAS-toimialueen kattavan laajan metropolialueen metropolipolitiikan valmisteluun ja edunvalvontaan alueen kaikkien korkeakoulujen intressit huomioon ottaen.

2 FUAS Newsletter 2/2010 2/14 Fountain Park -kyselyn yksi merkittävimmistä tuloksista on, että kaikkien vastaajien suhtautuminen FUAS-yhteistyöhön oli konsultinkin mielestä poikkeuksellisen myönteistä. Tämä on ollut havaittavissa myös käytännön työssä. Se on hyvä pohja jatkotyölle.

3 FUAS Newsletter 2/2010 3/14 FUAS-liittouma vahvistuu, kun korkeakoulujen rakenteellista kehittämistä vauhditetaan Projektijohtaja Antti Kauppi Sivistyspoliittinen ministerityöryhmä kokoontui ottamaan kantaa korkeakoulujen rakenteellisen kehittämiseen. Keskeisenä tavoitteena rakenteellisessa kehittämisessä on korkeakoulujen laadun ja vaikuttavuuden vahvistaminen. Tavoitteeseen pyritään korkeakoulujen ja niiden toimipisteiden määrää vähentämällä ja tukemalla vahvempien kokonaisuuksien strategista kehittämistä. FUAS-liittoumakin on esillä sivistyspoliittisen työryhmän kannanotossa maininnalla, että Hämeen ammattikorkeakoulu, Lahden ammattikorkeakoulu ja Laurea-ammattikorkeakoulu ovat käynnistäneet hankkeen, jonka tavoitteena on strategisen liittoutuman muodostuminen. FUAS-liittouma muuttui kesäkuussa hankkeesta kolmen itsenäisen ammattikorkeakoulun liittoumaksi, kun sen perustamissopimus allekirjoitettiin. Perustamissopimuksessa sovittiin liittoumalle asetettavasta ohjausryhmästä, johon kuuluu kaksi kunkin ylläpitäjän edustajaa sekä opiskelijoiden ja henkilöstön edustajat. FUAS-liittoumastrategiaprosessi on käynnistetty luottamusmiesjohdolle, johdolle ja FUAS-työryhmien jäsenille suunnatulla verkkoideoinnilla. Liittoumastrategiaa työstetään eteenpäin yhteistyössä ja se tulee ohjausryhmän käsittelyyn vielä tämän vuoden puolella. FUAS-liittouman yhteistyötä vahvistettiin perustamalla kolme amk-tason asioita rehtoreille valmistelevaa ryhmää koulutus-, TKI- ja yhteiset palvelut -ryhmät. Niiden jäseninä ovat kustakin FUAS-amk:sta yksi johtoryhmän jäsen ja yksi päällikkö. Valmistelevien ryhmien tehtävänä on FUAS-liittouman toimenpideohjelmaan sisältyvien toimenpiteiden amk-tasoinen valmistelu. FUAS-työryhmät jatkavat edelleen vahvasti toimintaansa omilla koulutusaloillaan tai omiin palvelukokonaisuuksiinsa liittyen. Opiskelijoille lisää mahdollisuuksia tarjonneet FUAS-liittouman yhteiset kesäopinnot järjestettiin ensimmäistä kertaa kesällä Nyt on jo sovittu kesän 2011 kesäopintojen järjestämisen yhteisistä periaatteista ja tarjonnan kasvattamisesta. FUAS-amk:ien toimintatapoja sovitetaan yhteen myös opiskelijaliikkuvuuden lisäämiseksi amk:ien välillä lukuvuonna Tavoitteena on, että kaikki koulutusohjelmat järjestävät kesäopintoja ja kaikkien koulutusohjelmien opiskelijat voivat ottaa opintoja muista FUAS-amk:eista.

4 FUAS Newsletter 2/2010 4/14 Sekä koulutus- että TKI-ryhmässä työstetään FUAS-liittouman yhteisiä profiileja ja rakennetaan niiden ympärille yhteisiä linjauksia ja uudistavia toimintamalleja. On myös käynnistetty selvityksen tekeminen yhteisten palveluiden ja järjestelmien alueella saavutettavissa olevista hyödyistä opiskelijoille ja työelämälle. Lähtökohtana FUAS-liittouman rakentamisessa on koulutuksen, TKI-toiminnan ja palveluiden laadun ja vaikuttavuuden parantaminen.

5 FUAS Newsletter 2/2010 5/14 FUAS on metropolipolitiikan toteuttaja Johtaja Veijo Ilmavirta, Laurea: vastuualueina metropolipolitiikan, korkeakouluyhteistyön ja TKI-profiilien kehittäminen, FUASin tahtotilan mukaisen kansainvälisen kilpailukykyaseman kohottaminen edellyttää kouluiltamme suurta visionääristä kykyä. Pitää löytää sellaisia osaamisen alueita, yhteistyömuotoja ja uusia innovatiivisia avauksia, joilla on merkitystä Suomen kilpailukyvylle pitkälle tulevaisuuteen. Parhaat tulokset saavutetaan kun tehtäviimme kuuluvaa aluekehitystä tehdään osana metropoliajattelua ja tiiviissä yhteistyössä yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa. Yhteiset tavoitteenasettelut ja niihin sitoutuminen ovat nyt ensiarvoisen tärkeitä. Metropolipolitiikka on pääkaupunkiseudun aluepolitiikkaa, joka tähtää koko maan etuun, ei vain omien tarpeiden täyttämiseen. Vastakkainasettelu alueiden välillä ei ole kenellekään hyödyksi. Helsingin metropoli on tunnustetusti Suomen kilpailukyvyn veturi. Jos pääkaupunkiseudulla menee huonosti, koko Suomi kärsii. Helsingin metropolilla on siksi erityisasema alueiden kehittämisessä. Tämä yhteisen hyvän ja yhteisöllisyyden vire tulisi kaikkialla tiedostaa. Kiireellinen tehtävämme on määritellä yhteistyökumppanien kanssa metropolipolitiikkaan konkreettisia tavoitteita ja visioita, joihin haluamme sitoutua ja joita tarjota tulevan hallituksen ohjelmaan. Tällainen voisi olla metropolille ominaisen korkeakoulujen duaalimallin kehittäminen ja sen jalostaminen kilpailukyvyn välineeksi. Innovaatiosektorilla on monia haastavia mahdollisuuksia, samoin koulutuksen monialaistamisessa ja kansainvälistämisessä. Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja valtion aiesopimuksessa on useita hankkeita, joita voisi konkretisoida. Pienistäkin puroista syntyy suuri virta kun osamme johdattaa visiomme samaan maaliin. Metropolipoliittinen työ on vahvasti käynnissä, avauksia määritellään tarmokkaasti. Kertokaa ajatuksianne ja visioitanne! Tehdään ne yhdessä!

6 FUAS Newsletter 2/2010 6/14 Aikuiskoulutuksen yhteiset osaamispalvelut metropolialueella Metaosaaminen hanke Vararehtori Helena Karento, LAMK Työelämässä tarvittavan osaamisen vahvistaminen, työllistymisen edistäminen ja työttömyyden vaikutusten lieventäminen ovat aikuiskoulutuksen keskeisiä tehtäviä. Nämä tehtävät korostuvat lähitulevaisuudessa. Myös osallistumispohjan laajentaminen ja tasa-arvon lisääminen ovat aikuiskoulutuksen keskeisiä haasteita. Aikuiskoulutuksen koordinaatiohankkeen tarkoitus on suunnitella ja käynnistää aikuiskoulutuksen yhteisten osaamispalveluiden järjestäminen laajalla Helsingin metropolialueella. Tavoite on luoda yhteinen toimintamalli yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteensovitetulle aikuiskoulutustarjonnalle. Lahden ammattikorkeakoulu vastaa koordinaatiohankkeen valmistelusta ja toteutuksesta. Vuonna 2011 hankkeen pääpaino on FUAS-ammattikorkeakoulujen aikuiskoulutuksessa. Vuoden 2012 aikana hankkeeseen on tarkoitus liittää mahdollisimman kattavasti Helsingin laajan metropolialueen muiden ammattikorkeakoulujen ja yliopistoiden aikuiskoulutus. Hankkeen aluksi tehdään nykytila-analyysi, joka ensi vaiheessa kokoaa FUAS-ammattikorkeakoulujen tämänhetkisen aikuiskoulutuksen tarjonnan ja laajenee sen jälkeen kattamaan metropolialueen muiden ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vastaavan tarjonnan. Nykytila-analyysin perusteella luodaan suunnitelma ja vaiheittainen toimintamalli metropolialueen aikuiskoulutuksen osaamispalveluille, joka mahdollistaa alueen ammattikorkeakoulujen ja yliopistoiden yhteensovitetun aikuiskoulutustarjonnan. Mallin suunnittelu ja sen mukaisen aikuiskoulutuksen toteuttaminen käynnistyvät ensi vaiheessa FUAS-ammattikorkeakoulujen strategisena yhteistyönä.

7 FUAS Newsletter 2/2010 7/14 Mitä tapahtui FUAS-kesäopinnoissa 2010? Kehittämispäällikkö Pirjo Kuisma, HAMK, Opintoprosessin tuki / Rakenteet, järjestelmät ja puitteet -osahankkeen vetäjä FUAS-liittouman ensimmäiset yhteiset kesäopinnot toteutuivat kesällä Yhteisessä FUAS- kesätarjonnassa oli 48 opintojaksoa, joista 13 oli englanninkielisiä. Lisäksi yhteistyössä oli mukana Metropolia 2 opintojaksolla. Pääosin opiskelijat valitsivat oman korkeakoulun opintotarjonnasta. Kuitenkin liikkuvuutta saatiin aikaiseksi korkeakoulujen välillä ja siten saatiin pienestä opiskelijamäärästä kokemuksia yhteistyön kehittämiseksi. Ilmoittautumisia yhteisen tarjonnan opintojaksoille kumppaniamkiin tuli seuraavasti: HAMKin tarjontaan 11 ilmoittautumista LAMKista ja 12 Laureasta, LAMKin tarjontaan 10 ilmoittautumista HAMKista, 11 Laureasta ja 1 Metropoliasta ja Laurean tarjontaan 3 ilmoittautumista HAMKista, 11 ilmoittautumista LAMKista ja 7 ilmoittautumista Metropoliasta. Lisäksi 2 HAMKin opiskelijaa ilmoittautui Metropolian kesätarjontaan. Opiskelijoilta kerätyn palautteen mukaan kesäopinnot nähdään positiivisena lisänä lukuvuoden opintotarjontaan ja FUAS-yhteistyöllä on mahdollista laajentaa opiskelijan opintotarjontaa. Palautteesta käy myös ilmi se, että opiskelijat eivät tiedä vielä juuri mitään FUAS:sta. Liikkuvuuden laajempi toteutuminen edellyttää erityistä huomiota opintojen toteutuksen joustavuuteen ja mm. virtuaalisten toteutusten lisäämistä. Henkilökunnan palautteesta käy ilmi mm. se, että kesäopintojen nähdään olevan yksi tapa vaikuttaa opintojen etenemiseen. Henkilökunnan palautteessa näkyy myös se, että kesäopetus nähdään hyvin suunniteltuna mahdollisuutena tasoittaa lukuvuoden vapaita. Kesäopinnoista etenkin heinäkuulle ajoittuva osuus on haasteellinen niin opiskelijoiden ohjaamisen kuin tukipalveluidenkin saatavuuden osalta. Yhteisten kesäopintojen ja myös lukuvuoden aikaisen liikkuvuuden edistäminen jatkuu edelleen FUAS- ja Metropolia-yhteistyönä opintoprosessin tuki -hankkeessa ja myös yhteistyössä muiden FUAS-työryhmien kanssa. Yhteisten käytänteiden kehittäminen vaatii vielä paljon yhteistyötä.

8 FUAS Newsletter 2/2010 8/14 Liikkuvuuden edistäminen / IT Ari Kuusio, HAMK FUAS IT ryhmä linjasi vuonna 2009 keskeiseksi tehtäväkseen ensivaiheessa IT:n tuen opiskelijoiden ja opettajien liikkuvuudelle FUAS:in sisällä. Toiminta tällä sektorilla käynnistyi pohtimalla, mitä liikkuvuuden tuki voisi konkreettisesti tarkoittaa IT-palvelujen näkökulmasta Raketti kokonaisarkkitehtuurimallin mukaisesti. Tämän esiselvityksen pohjalta voitiin aloittaa eri FUAS sidosryhmien kanssa keskustelut siitä, mikä olisi keskeinen käytännön toiminto, jossa liikkuvuuden tuesta olisi ensi vaiheessa eniten hyötyä. Pohdinnan jälkeen aloimme keväällä 2010 tiiviimmät keskustelut Opintoprosessin tuki hankkeen Rakenteet alihankkeen kanssa. Elokuussa 2010 aloimme yhteistyössä kyseisen ryhmän kanssa hahmotella, mitkä olisivat konkreettisia kehityskohteita. Keskustelujen tuloksena päädyimme ratkaisuun, että kesäopinnot 2011 ja siihen liittyvä tarjonta ja ilmoittautuminen olisi sopiva fokusointialue, onhan opiskelijoille tärkeää nähdä mahdollisimman sujuvasti mitä kesäopintoja FUAS alueella on tarjolla. Kyseinen kokonaisuus on hyvin merkittävä FUAS:in strategian kannalta ja sisältää tällä hetkellä varsin paljon manuaalitoimintoja, minkä vuoksi se on otollinen liikkuvuuden tuen kehittämiskohde. Toisena pilottina näimme käyttäjähallinnan yhtenäistämisen ns. HAKA mallin avulla. CSC:n www-sivuilla on hyvin tiivistetty, että: Haka on Suomen korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten yhteinen käyttäjätunnistusjärjestelmä. Hakan avulla jäsenorganisaatioiden opiskelijat ja henkilöstö voivat käyttää kotiorganisaationsa käyttäjätunnuksia kirjautuakseen myös muiden organisaatioiden palveluihin. Tämän liikkuvuuden tuki kärkihankkeen lisäksi FUAS IT on mm. perustanut tietoturvayhteistyöryhmän ja järjestänyt ITIL-mallin räätälöidyn yhteiskoulutuksen. Onpas liikuttavan kivat kesäopinnot FUAS:ssa!

9 FUAS Newsletter 2/2010 9/14 Tietojenkäsittelyn kesäprojektit Summer ICT Projects Yliopettaja Lasse Seppänen, HAMK Tietojenkäsittelyn koulutusohjelmat HAMKista ja Laureasta toteuttivat yhdessä kesäprojektit, jotka olivat laajuudeltaan 15 op. Pohjana käytettiin HAMK:n tietojenkäsittelyn jo 11 vuotta LbD-mallilla toiminutta erikoistumisprojektia, jonka projektihallinta käännettiin englanniksi. Virtuaalijärjestelmiä käyttäen opiskelijaprojektit toimivat yli koulurajojen toistensa ohjausryhminä. HAMK:ssa projektit oli myös integroitu Ammattialan englannin (3 op) kanssa, josta opiskelijat kovasti pitivät. HAMK:n projekteissa tyypillisesti tuotetaan it-järjestelmiä ja verkko-oppimateriaaleja. Nyt kesäprojekteissa tuotettiin asiakkuudenhallintajärjestelmä ProCare Oy:lle, oppimateriaalipankin prototyyppi, 3D-maailma tietojenkäsittelyn opetussuunnitelmasta sekä kahden eri opintojakson verkkomateriaaleja. Summer ICT projects of Business Information Technology The degree programmes in Business Information Technology of HAMK and Laurea conducted Summer ICT Projects, that were 15 cr. The background of these projects were the Specializing projects held in HAMK with LbD model for 11 years already. Now the project management was translated into English. Using virtual systems project groups of different universities acted as steering groups. In HAMK also Professional English was integrated into the project. The students liked this arraingement a lot. In the HAMK projects a typical outcome is an it system or elearning material. Now in the summer projects produces a customer relationship management system for Pro- Care Oy, a prototype of a learning material bank, 3D world of BIT curriculum and web material for two courses.

10 FUAS Newsletter 2/ /14 Wanted: Businekseen parasta osaamista! Lehtori Liisa Laiho, LAMK Liiketalouden kärkihankkeen 2010 teemana on Koulutusohjelmien benchmarking ja ristiinarviointi - Tradenomikoulutuksen työelämälähtöinen kehittäminen. Tavoitteena on työelämässä tarvittavan monialaisen liiketoimintaosaamisen varmistaminen tradenomien koulutuksessa ja profiloinnin ja työnjaon vahvistaminen kumppanien kesken. Kärkihanke toteutetaan kolmena osa-alueena: 1. Ennakoinnilla liikkeelle - tulevaisuustiedon hankinta tarvittavasta tradenomin osaamisesta 2. Nykyisten kaupallisen korkeakoulutuksen ja TKI:n hyvien käytänteiden benchmarking 3. Koulutusohjelmien ristiinarviointi kolmen kumppanin kesken, vertaaminen hankkeen aikana saavutettuun tavoitetilaan, vahvuuksien kartoittaminen, kehittämiskohteiden määrittely ja työnjaosta sopiminen Hanke käynnistyi vauhdikkaasti keväällä 2010, jolloin suunniteltiin koko henkilökunnalle tarkoitettu seminaari Tradenomi Asiantuntijaluennoitsijoita saatiin mm. EK:sta, Suomen Yrittäjät ry:stä, Tradenomiliitosta, Keskuskauppakamarista, Kaupan liitosta, Finanssialan keskusliitosta ja yhteistyöyrityksistä. Mielenkiintoisen päivän aikana hahmottui kuva työelämän muutossuunnista ja kriittisistä osaamisalueista tulevaisuuden työtehtävissä ja -yhteisöissä. Kesän ja syksyn aikana työstetään toista osa-aluetta, jossa kartoitetaan Suomen ammattikorkeakoulujen tradenomikoulutusohjelmien hyviä käytänteitä erityisesti työelämäkontaktien ja kansainvälisen yhteistyön alueilta. Joihinkin kiinnostaviin korkeakouluihin tehdään tutustumiskäyntejä ja benchmarkataan valittuja toimintoja. Tavoitteena on myös tutustua kolmen eurooppalaisen korkeakoulun toimintatapoihin ja onnistumisiin erityisesti työelämäkontaktien, TKI:n, ennakointimenetelmien ja kansainvälistymisosaamisen saralla sekä viritellä konkreettista yhteistyötä. Kärkihankkeen kolmas vaihe ristiinarviointeineen ajoittuu vuodelle 2011.

11 FUAS Newsletter 2/ /14 Sense liikeideakilpailu uudistuu! Tutkimuspäällikkö Vesa Tuomela, HAMK Hyvä liikeidea ja osaava kehittäjätiimi ovat menestyvän liiketoiminnan perusta. Uudistunut Sense- liikeideakilpailu nostaa esiin ideat ja tekijät. Kilpailuun valmistautumisen voi aloittaa jo syksyn opintojaksoilla ja kilpailun lopputapahtuma pidetään Kilpailu toteutetaan Hämeen ammattikorkeakoulun, Lahden ammattikorkeakoulun sekä Laurea-ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Toimintamallin mukaan kukin ammattikorkeakoulu toteuttaa oman valmennuksensa ja kilpailunsa. Koulujen parhaat kilpailutyöt pääsevät koulujen väliseen semifinaaliin, jossa tarjotaan osallistujille yhteinen idean myyntivalmennus. Semifinaalista kymmenen parasta ideaa pääsee finaaliin, jossa arvioidaan ideat niiden esitysten perusteella ja arviointiryhmässä on mukana pääomasijoittajaedustus. Uusi Sense-liikeideakilpailu luo uusia ideoita, kehittää innovatiivisia liikeideoita sekä innostaa ja tarjoaa työkaluja innovaatioiden luomiseen. Kilpailu kasvattaa opiskelijoiden ymmärrystä yrittäjyydestä ja liiketoiminnan ytimestä sekä antaa valmiuksia tehokkaiden oppimisprosessien ja menetelmien käyttöön, opiskelijoiden keskinäiseen vuorovaikutukseen sekä opiskelijoiden ja ohjaajien yhteistyöhön. Kilpailu mahdollistaa osallistujille oppimisprosessin, joka keskittyy ideoiden tuottamiseen, ideoiden kehittämiseen ja ideoiden myymiseen. Sense-yhdyshenkilöt ovat Tapio Kari, LAMK, Vesa Taatila, Laurea ja Vesa Tuomela, HAMK. Lisätietoa

12 FUAS Newsletter 2/ /14 FUAS-kehitysyhteistyöpinnot ovat supersuosittuja Projektikoordinaattori Eija Laitinen, HAMK Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) aloitti syksyllä 2009 kehitysmaaopintojen sivuainekokonaisuuden opettamisen yhteistyössä Lahden, Laurean ja Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa. Lukuvuoden toteutus avattiin myös avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja yhteistyökumppaneiden vaihto-opiskelijoille. Opiskelijoiden mielenkiinto onkin ollut mittavaa. Kehitysmaaopintoihin on ollut hakijoita reilu tuplamäärä. Kiintiöksi on sovittu 10 opiskelijaa kutakin ammattikorkeakoulua kohti. 10 paikkaa on varattu avoimen amk:n opiskelijoille ja vaihto-opiskelijoille. Ajatus kehitysmaaopinnoista syntyi, koska Hämeen ammattikorkeakoulu on jo yli vuosikymmenen ajan ollut mukana kehityshankkeissa erityisesti Itä-Afrikassa yhteistyökumppaneiden kautta. Opiskelijoilla on aiheeseen mielenkiintoa. HAMK:n ulkomaille pitkään (yli 3 kk) vaihtoon lähtijöistä vuosina 2007 Afrikkaan suuntautui 5 %. Vuosina 2008 ja 2009 Afrikan maihin harjoittelija- ja opiskelijavaihtoihin lähti kumpanakin vuonna 8 % ulkomaanvaihtoihin osallistuneista. Kehitysmaaopintojen poikkitieteellisen si-sällön vuoksi opintokokonaisuutta oli järkevää lähteä kehittämään yhteistyössä monien eri alojen osaajien kanssa, siis FUAS-verkostossa. Kehitysyhteistyötä ei Suomessa nykyisellään opeteta ammattikorkeakouluissa muuta kuin yksittäisinä opintojaksoina tai kokonaisuuksia, joka voidaan sisällön perusteella väljästi tulkiten pitää alan opetuksena. Opetuksellisesta tyhjiöstä kertoo myös se, että avoimen amk:n opinnot ovat herättäneet myönteistä mielenkiintoa. Pelkän nettisivun olemassaolo toi puolentusinaa opiskelijaa ja huomattavaa näissä on, että joukossa on maisterin tutkintoa suorittavia tai jo suorittaneita. Kohdennettu ja vahva markkinointi varmasti toisivat runsaasti lisää opiskelijoita myös tätä kautta. Opiskelijapalaute ensimmäisestä toteutuksesta oli hyvin rohkaisevaa; joukossa oli opiskelijoita, jotka kirjoittivat saaneensa opinnoista rohkaisua oman ammattiuransa valinnassa. Suomen kehitysyhteistyön määräraha on vuositasolla yli 900 m, EU:n lähes 50 miljardia. Kehitysmaaosaajia tarvitaan kaupan, kulttuurin ja monen muun osa-alueen yhteistyössä.

13 FUAS Newsletter 2/ /14 Opiskelijoiden terveyden edistäminen Second Lifessa FUASyhteistyönä TtT, projektipäällikkö Tiina Mäenpää Opiskelijoiden terveyden edistäminen Second Lifessa on Hämeen ammattikorkeakoulun, Lahden ammattikorkeakoulun, Laurean ja Metropoliam Ammattikorkeakoulun yhteinen hanke opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Hanketta hallinnoi ja koordinoi Hämeen ammattikorkeakoulun Hyvinvointialan osaamiskeskittymä. Hanke toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamana. Hankkeen tavoitteena on opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin lisääntyminen, ennaltaehkäisevien palveluiden saavutettavuuden parantaminen sekä ammattikorkeakoulujen yhteisöllisyyden lisääminen. Second Lifeen eli Internetissä toimivaan kolmiulotteiseen virtuaalimaailmaan on luotu ammattikorkeakoulujen yhteinen hyvinvointialue, jonka opiskelijat ovat nimenneet 4GoodLife alueeksi. Opiskelijalähtöisyys on alueen kehittämisen keskiössä. Opiskelijat, opettajat ja hyvinvointitoimijat tuottavat vaiheittain 4GoodLife hyvinvointialueelle terveyttä ja hyvinvointia edistävää tietoa hyödyntäen alueen käyttäjien palautteita ja ammattikorkeakoulujen opiskelu hyvinvointikartoitusten tuloksia. Lisäksi alueelle rakennetaan erilaisia kohtaamispaikkoja, joissa opiskelijat voivat tavata oman avatar-hahmonsa välityksellä toisiaan, opettajia sekä muita opiskeluhyvinvointitoimijoita, kuten opintopsykologia, kuraattoria, pastoria ja terveydenhoitajaa. Hankkeen ensimmäisenä vuonna 4GoodLife alueelle tuotetaan palveluita erityisesti opintonsa aloittavien opiskelijoiden hyvinvoinnin vahvistamiseen, mutta sitä voivat hyödyntää myös pidemmälle opinnoissaan edenneet opiskelijat. Kaikki 4GoodLife -hyvinvointialueelle tuotetut palvelut ovat FUAS-liittouman ammattikorkeakoulujen sekä Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteisessä käytössä. Alue julkistetaan marraskuussa 2010.

14 FUAS Newsletter 2/ /14 Ajankohtaista FUAS-kesäopinnot 2011 FUAS-kesäopintojen tarjonta laajenee. Rehtorien päätöksen mukaisesti tavoitteena on, että jokainen koulutusohjelma järjestää yksin tai kumppani AMKien kanssa vähintään 15 op kesäopintoja kesällä Näin opiskelijoille mahdollistuu opiskelu kesälläkin opintotuella. Tarjonta on valmiina ja opiskelijoille tiedotetaan opinnoista Sidosryhmätutkimus 2010 FUAS-ammattikorkeakoulut toteuttavat yhdessä sidosryhmätutkimuksen syksyn 2010 aikana. Tutkimuksen odotetaan antavan kuvaa sidosryhmien näkemyksestä erityisesti tki-toiminnan kannalta ammattikorkeakoulujen tunnettuudesta ja sidosryhmien tiedon saantitarpeesta sekä kanavista. YAMK-ristiinarviointi marraskuussa suoritetaan YAMK-tutkintojen ristiinarviointi. Seuraavassa FUAS Newsletterissa LAMK:n yliopettaja Päivi Huotarin katsaus ristiinarviointitilaisuuteen ja sen tuloksiin. FUAS Newsletter on FUAS-liittouman uusi tapa viestiä toiminnasta. Uutiskirje ilmestyy 5 kertaa vuodessa. FUAS Newsletterin toimittaa viestintäjohtaja Päivi Korhonen ja taiton suorittaa laatuassistentti Tuomo Niemi Laurea-ammattikorkeakoulusta. Palautetta ja kirjoitusvinkkejä voi lähettää osoitteeseen viestinta (at) laurea.fi

FUAS-opinnot Irina Salminen

FUAS-opinnot Irina Salminen FUAS-opinnot 2012 Irina Salminen 2 FUAS-liikkuvuus FUAS-liittouman kesäopinnot 2010 alkaen Tavoitteena on, että jokainen koulutusohjelma järjestää yksin tai kumppaniamkien kanssa vähintään 15 op kesäopintoja

Lisätiedot

Laurea-ammattikorkeakoulu vuonna 2020

Laurea-ammattikorkeakoulu vuonna 2020 LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU V I S I O 2 0 2 0 Metropolialueen hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn kansainvälinen kehittäjä 30.1.2014 Jouni Koski www.laurea.fi Laurea-ammattikorkeakoulu vuonna 2020 Metropolialueen

Lisätiedot

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla

FUAS-virtuaalikampus rakenteilla Leena Vainio, FUAS Virtuaalikampus työryhmän puheenjohtaja Antti Kauppi, FUAS liittouman projektijohtaja FUAS-virtuaalikampus rakenteilla FUAS Virtuaalikampus muodostaa vuonna 2015 yhteisen oppimisympäristön

Lisätiedot

AIKUISKOULUTUKSEN TOIMINTAMALLIA RAKENTAMASSA 7.3.2012 Tuula Piensoho Voimaa ja laatua kumppanuudesta -seminaari, Hyvinkää

AIKUISKOULUTUKSEN TOIMINTAMALLIA RAKENTAMASSA 7.3.2012 Tuula Piensoho Voimaa ja laatua kumppanuudesta -seminaari, Hyvinkää AIKUISKOULUTUKSEN TOIMINTAMALLIA RAKENTAMASSA 7.3.2012 Tuula Piensoho Voimaa ja laatua kumppanuudesta -seminaari, Hyvinkää 2 Näistä asioista puhumme tänään Hankkeen lähtökohdat Hankkeen tavoitteet ja toimintavaiheet

Lisätiedot

FUAS Newsletter 1/2010 1/7

FUAS Newsletter 1/2010 1/7 FUAS Newsletter 1/2010 1/7 FUAS-LIITTOUMA ETENEE Pentti Rauhala, FUAS-liittouman rehtoriryhmän pj. FUAS-liittouma (Federation of Universities of Applied Sciences) syntyi kuluvana vuonna Hämeen, Lahden

Lisätiedot

Tietoa Laureasta. Finnsecurity ry:n turvallisuusalan kouluttajien ajankohtaispäivä 12.3.2014. Reijo Lähde 3/11/2014

Tietoa Laureasta. Finnsecurity ry:n turvallisuusalan kouluttajien ajankohtaispäivä 12.3.2014. Reijo Lähde 3/11/2014 Tietoa Laureasta Finnsecurity ry:n turvallisuusalan kouluttajien ajankohtaispäivä 12.3.2014 Reijo Lähde 3/11/2014 3/11/2014 Laurea-ammattikorkeakoulu 2 Laurean koulutusalat Fysioterapia Hoitotyö Hotelli-

Lisätiedot

FUAS ja sen toiminnallisen ohjauksen malli

FUAS ja sen toiminnallisen ohjauksen malli FUAS ja sen toiminnallisen ohjauksen malli 01.02.2012 Suomen suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus FUAS toimii Helsingin laajalla metropolialueella Opiskelijoita 21.000 HAMK LAMK Henkilöstöä 1.700 Liikevaihto

Lisätiedot

FUAS ajankohtaisia asioita. Rehtoriterveiset Voimaa ja laatua kumppanuudesta seminaari 7.3.2012 Outi Kallioinen, LAMK

FUAS ajankohtaisia asioita. Rehtoriterveiset Voimaa ja laatua kumppanuudesta seminaari 7.3.2012 Outi Kallioinen, LAMK FUAS ajankohtaisia asioita Rehtoriterveiset Voimaa ja laatua kumppanuudesta seminaari 7.3.2012 Outi Kallioinen, LAMK FUASin vastaus OKM:lle 17.2.2011 HAMK, LAMK ja Laurea ovat muodostaneet strategisen

Lisätiedot

FUAS Virtuaalikampus. Voimaa ja laatua kumppanuudesta 7.3.2011. Jaana Kullaslahti, HAMK

FUAS Virtuaalikampus. Voimaa ja laatua kumppanuudesta 7.3.2011. Jaana Kullaslahti, HAMK FUAS Virtuaalikampus Voimaa ja laatua kumppanuudesta 7.3.2011 Jaana Kullaslahti, HAMK 2 Työryhmän jäsenet Leena Vainio HAMK, pj. Kari Katajisto HAMK (IT-Tietohallinto) Pirjo Kuisma HAMK (Opintoprosessin

Lisätiedot

FUAS pähkinänkuoressa 5/2014

FUAS pähkinänkuoressa 5/2014 FUAS pähkinänkuoressa 5/2014 FUAS liittouman kehitysvaiheet Kumppanuussopimus 2008 Yhteinen strateginen tahtotila 2020: sopimus OKM:n kanssa (2010 2012) Toimenpideohjelma (2010 2012) FUAS liittouman perustamissopimus

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulut yhteistyötä tiivistämässä ja enemmänkin

Ammattikorkeakoulut yhteistyötä tiivistämässä ja enemmänkin Ammattikorkeakoulut yhteistyötä tiivistämässä ja enemmänkin Päivi Karttunen vararehtori 16.6.2009 Päivi Karttunen 1 Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen (1) OPM 2008: Rakenteellisen kehittämisen

Lisätiedot

Monialaisten opintojen kehittäminen Oamkin ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin

Monialaisten opintojen kehittäminen Oamkin ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin Monialaisten opintojen kehittäminen Oamkin ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin HANKESUUNNITELMA Anttinen, A., Huttunen, J. & Paaso, L. Esitelty Master-tutkintojen yhteistoiminnallisessa työpajassa

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTON JA OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULUN

OULUN YLIOPISTON JA OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULUN OULUN YLIOPISTON JA OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULUN VÄLISEN YHTEISTYÖN N KEHITTÄMINEN Rehtori Lauri Lantto Oulun seudun ammattikorkeakoulu KOHTI UUTTA KORKEAKOULULAITOSTA Korkeakoulujen rakenteellisen

Lisätiedot

Opiskelu kohtaa työelämää

Opiskelu kohtaa työelämää Opiskelu kohtaa työelämää Mikä on Yrityslabra? Yrityslabra on Lohjan Laurean uudenlainen oppimisympäristö, jossa alueen yrittäjät, julkinen sektori ja opiskelijat kohtaavat. Tarkoituksena on mahdollistaa

Lisätiedot

FUAS Kielet ja viestintä. Taina Juurakko-Paavola & Sari Saarinen HAMK Kielikoulutuskeskus & Laurea

FUAS Kielet ja viestintä. Taina Juurakko-Paavola & Sari Saarinen HAMK Kielikoulutuskeskus & Laurea FUAS Kielet ja viestintä Taina Juurakko-Paavola & Sari Saarinen HAMK Kielikoulutuskeskus & Laurea 2 Mikä on FUAS? Hämeen ammattikorkeakoulun, Lahden ammattikorkeakoulun ja Laureaammattikorkeakoulun muodostama

Lisätiedot

FUAS pähkinänkuoressa

FUAS pähkinänkuoressa FUAS pähkinänkuoressa 11/2013 FUAS-liittouman kehitysvaiheet Kumppanuussopimus 2008 Yhteinen strateginen tahtotila 2020: sopimus OKM:n kanssa (2010-2012) Toimenpideohjelma (2010-2012) FUAS-liittouman perustamissopimus

Lisätiedot

EDELLÄKÄVIJÖIDEN KUMPPANUUS JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO

EDELLÄKÄVIJÖIDEN KUMPPANUUS JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO EDELLÄKÄVIJÖIDEN KUMPPANUUS JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO 1 KESKI-SUOMI JA PIRKANMAA TOIMINTA-ALUEINA Väkiluku n. 800 000 2 KESKEISET TUNNUSLUVUT JAMK TAMK Liikevaihto, M 58 75

Lisätiedot

Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration

Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration 1 of 5 8.6.2010 12:39 Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma

Lisätiedot

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration Yrittäjyyden ja

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulu talousalueen elinvoimaisuuden edistäjänä

Ammattikorkeakoulu talousalueen elinvoimaisuuden edistäjänä Ammattikorkeakoulu talousalueen elinvoimaisuuden edistäjänä Talousalueparlamentti, Hyvinkää 18.8.2010 Johtaja Anita Lehikoinen Korkeakoululaitoksen haasteet laatu, tehokkuus, vaikuttavuus, kansainvälinen

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulun Bioanalytiikan koulutusohjelma: Bioanalyytikko

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulun Bioanalytiikan koulutusohjelma: Bioanalyytikko Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulun Bioanalytiikan koulutusohjelma: Bioanalyytikko Bioanalyytikko (AMK) Opinnot kestävät 3,5 vuotta ja ne koostuvat

Lisätiedot

Ympärivuotinen opiskelu opintojen ja ohjauksen sekä opintotehokkuuden näkökulmista

Ympärivuotinen opiskelu opintojen ja ohjauksen sekä opintotehokkuuden näkökulmista Ympärivuotinen opiskelu opintojen ja ohjauksen sekä opintotehokkuuden näkökulmista Oppiminen kannattaa aina S. Niinistö-Sivuranta Laurea 17.3.2014 www.laurea.fi Oppia voi milloin vain Mitä Laureassa on

Lisätiedot

Testien käyttö korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa seminaari Fulbright Centerissä. Maija Innola 17.11.2010

Testien käyttö korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa seminaari Fulbright Centerissä. Maija Innola 17.11.2010 Testien käyttö korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa seminaari Fulbright Centerissä Maija Innola 17.11.2010 Ulkomaisten opiskelijoiden määrä kasvanut suomalaisissa korkeakouluissa Vuonna 2009 ulkomaisia

Lisätiedot

ARENEN YRITTÄJYYSSUOSITUKSET

ARENEN YRITTÄJYYSSUOSITUKSET ARENEN YRITTÄJYYSSUOSITUKSET Yrittäjyyssuositukset Arenen verkkosivuilla Arene ry Suomen Yrittäjät Riikka Ahmaniemi (JAMK), Kari Ristimäki (SeAMK), Lauri Tuomi (HAAGA-HELIA), Mika Tuuliainen (Suomen Yrittäjät),

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä

Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä 1 Tämänhetkisiä ongelmia työn ja opintojen integroinnissa Opiskelijoiden opintojen aikaista työssäkäyntiä ja siinä syntyvää osaamista ei riittävässä

Lisätiedot

Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä

Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä Juho Tiili, Markus Aho, Jarkko Peltonen ja Päivi Viitaharju n koulutusyksikössä opetusta toteutetaan siten, että saman opintokokonaisuuden opintojaksot

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN TAUSTAA JA TUTKINTORAKENNE AMK- TUTKINTOON JOHTAVASSA KOULUTUKSESSA

OPETUSSUUNNITELMAN TAUSTAA JA TUTKINTORAKENNE AMK- TUTKINTOON JOHTAVASSA KOULUTUKSESSA OPETUSSUUNNITELMAN TAUSTAA JA TUTKINTORAKENNE AMK- TUTKINTOON JOHTAVASSA KOULUTUKSESSA LAUREAN TOIMINTA-AJATUS Laurea-ammattikorkeakoulun tahtotila on olla "Metropolialueen hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn

Lisätiedot

Korkeakoulutuksen turvaaminen Lapissa

Korkeakoulutuksen turvaaminen Lapissa Korkeakoulutuksen turvaaminen Lapissa Lapin korkeakoulukonserni 22.9.2010 Markku Tarvainen LAPIN KORKEAKOULUKONSERNI MIKSI? Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen vuosi 2020: enintään 15 yliopistoa

Lisätiedot

Korkeakoulurajat ylittävän opiskelun toteutus. Opetuksen tietojärjestelmien integraatioprojekti

Korkeakoulurajat ylittävän opiskelun toteutus. Opetuksen tietojärjestelmien integraatioprojekti Korkeakoulurajat ylittävän opiskelun toteutus Opetuksen tietojärjestelmien integraatioprojekti FUAS pähkinänkuoressa FUAS on Hämeen ammattikorkeakoulun, Lahden ammattikorkeakoulun ja Laurea - ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö Kätilö (AMK) Opintojen kesto nuorisokoulutuksessa on 4,5 vuotta ja laajuus

Lisätiedot

Ajankohtaista Arenen viestinnässä

Ajankohtaista Arenen viestinnässä Ajankohtaista Arenen viestinnässä Ammattikorkeakoulujen viestintäpäivät 2013, Tampere Rehtori Anneli Pirttilä Arenen viestintävaliokunnan puheenjohtaja Vastaajat Rehtori Muuhun johtoon tai esimieskuntaan

Lisätiedot

Innovaatioammattikorkeakoulun. lähtökohdat. Sinimaaria Ranki

Innovaatioammattikorkeakoulun. lähtökohdat. Sinimaaria Ranki Innovaatioammattikorkeakoulun strategiset lähtökohdat Sinimaaria Ranki 2.9.2008 1 Taustalla vaikuttavat talouden muutosvoimat Informaatiokumous Ennuste: puolet maailmankaupasta immateriaalikauppaa Tuotanto

Lisätiedot

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Koulutusohjelman tuottama tutkinto Tradenomi (Ylempi AMK) on ylempi korkeakoulututkinto, joka tuottaa saman pätevyyden julkisen sektorin virkaan

Lisätiedot

FUAS Newsletter 1/2011 1/12

FUAS Newsletter 1/2011 1/12 FUAS Newsletter 1/2011 1/12 Rehtori Risto Ilomäki, Lahden ammattikorkeakoulu Puheenjohtajan palsta Arvoisa FUAS-väki. Oikein Hyvää, Miellyttävää ja Dynaamista Vuotta 2011 Teille kaikille! Valtaisat kiitokset

Lisätiedot

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK. Pääväri - sininen. HAMK pähkinänkuoressa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK. Pääväri - sininen. HAMK pähkinänkuoressa Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK Pääväri - sininen HAMK pähkinänkuoressa 8.8.2016 Organisaatio Korkeakoulujohtaminen Yhtiökokous Hallitus Rehtori, Toimitusjohtaja Omistajat Hallinto Vararehtori Toimitusjohtajan

Lisätiedot

Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden osaaminen FUAS-ammattikorkeakouluissa. Teemu Rantanen 7.3.2012

Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden osaaminen FUAS-ammattikorkeakouluissa. Teemu Rantanen 7.3.2012 Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden osaaminen FUAS-ammattikorkeakouluissa Teemu Rantanen 7.3.2012 Taustaa YAMK-tutkinto edelleen kohtuullisen uusi ja paikoin heikosti tunnettu > Tarvitaan myös tutkimustietoa

Lisätiedot

Tekemisen laatu ratkaisee Koulutusorganisaation laadun parantamisen prosessit Laatua laivalla -seminaari

Tekemisen laatu ratkaisee Koulutusorganisaation laadun parantamisen prosessit Laatua laivalla -seminaari Tekemisen laatu ratkaisee Koulutusorganisaation laadun parantamisen prosessit Laatua laivalla -seminaari 26.8.2013 Jatta Herranen kehitysjohtaja jatta.herranen@pkky.fi 2 21.8.2013 Mitkä asiat ovat olennaisia?

Lisätiedot

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus 3.5.2017 Mihin tarkoitukseen uraseuranta? Korkeakoulujen

Lisätiedot

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen VALOA Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat suomalaisille työmarkkinoille Milja Tuomaala ja Tiina Hämäläinen - VALOA-hankkeen esittely Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Edutool- maisteriohjelmalle,

Lisätiedot

Yhteistyötä ja kehittämistäkolmas sektori ammattikorkeakoulun kumppanina

Yhteistyötä ja kehittämistäkolmas sektori ammattikorkeakoulun kumppanina Yhteistyötä ja kehittämistäkolmas sektori ammattikorkeakoulun kumppanina KANTU 2015 Eila Hirvonen SAMK, yliopettaja 13.2.2015 Yhteistyökumppanit Satakunnan Syöpäydistys ry vuodesta 2010 alkaen ja edelleen

Lisätiedot

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, harjoittaa soveltavaa työelämän ja julkisen sektorin kilpailukykyä edistävää tutkimus-,

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

LAMK Avoin ammattikorkeakoulu

LAMK Avoin ammattikorkeakoulu LAMK Avoin ammattikorkeakoulu Polkuopiskelijoiden info 7.9.2015 FellmanniCampus www.lamk.fi/avoin-amk Avoin AMK -opinnot Avoin AMK-opetus on Lahden ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmien mukaista, kaikille

Lisätiedot

OPISKELIJAMETROPOLI-HANKE: opiskelija-asumisen asiantuntijatapaaminen

OPISKELIJAMETROPOLI-HANKE: opiskelija-asumisen asiantuntijatapaaminen Tervetuloa! OPISKELIJAMETROPOLI-HANKE: opiskelija-asumisen asiantuntijatapaaminen keskiviikkona 3. maaliskuuta 2010 Helsingin kaupungintalolla AAMUPÄIVÄN OHJELMA 9.00 avaus ja hankkeen esittelyä 9.20 osallistujien

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen avaimet luonnosta

Lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen avaimet luonnosta Lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen avaimet luonnosta Forssan seudun Green Care klusterihankkeen 2016 2017 aloitusseminaari 16.2.2016 Yliopettaja Päivi Homan-Helenius HAMK ja tutkija Anja Yli-Viikari

Lisätiedot

Osaamisperustaisuus korkeakouluissa (ESR) hanke 1.1.2012 30.6.2014

Osaamisperustaisuus korkeakouluissa (ESR) hanke 1.1.2012 30.6.2014 Osaamisperustaisuus korkeakouluissa (ESR) hanke 1.1.2012 30.6.2014 Hankkeen tavoitteena on edistää korkeakoulujen rakenteellista kehittämistä seuraavasti: 1. Suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK Korkeakoulutusta vuodesta 1840 Juuret syvällä Mustialan mullassa V HAMKilla on vuonna 2020 innostavin korkeakoulutus ja työelämälähtöisin tutkimus. Keskeisimmät tunnusluvut

Lisätiedot

TURVALLISUUSKOULUTUKSEN ja TUTKIMUKSEN KEHITTÄMINEN

TURVALLISUUSKOULUTUKSEN ja TUTKIMUKSEN KEHITTÄMINEN TURVALLISUUSKOULUTUKSEN ja TUTKIMUKSEN KEHITTÄMINEN Harri Koskenranta yliopettaja 1 Esityksen sisältö Laureasta Turvallisuusalan korkeakoulututkinnot Laureassa Turvan koulutuksen kehittäminen T&K&I 2 Laureasta

Lisätiedot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot 2015 Botniastrategia Kansainvälinen Nuorekas Vahva pedagoginen osaaminen Korkea teknologia Toiminnallinen yhteistyö Mikro- ja pk-yrittäjyys Vaikuttavuus Arvostettu aikuiskoulutus Tutkimus ja innovaatiot

Lisätiedot

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki Konferenssi on osaamisen kehittämisen prosessi, jonka tavoitteena on 1. tuoda esille ne osaamiset, joita

Lisätiedot

Sosiaalisena innovaationa

Sosiaalisena innovaationa FUAS-tulevaisuusseminaari 30 31.1.2014 Långvik Leena Treuthardt PUHEENVUORONI KÄSITTELEE FUASIA Sosiaalisena innovaationa 1 Innovaatio ja sosiaalinen innovaatio? Innovaatioista on tavallisesti puhuttu

Lisätiedot

HAMK VISIO. HAMKilla on innostavin korkeakoulutus ja työelämälähtöisin tutkimus. OPISKELIJAN OSAAMINEN JA OPPIMINEN KESKIÖSSÄ - YMPÄRIVUOTISESTI

HAMK VISIO. HAMKilla on innostavin korkeakoulutus ja työelämälähtöisin tutkimus. OPISKELIJAN OSAAMINEN JA OPPIMINEN KESKIÖSSÄ - YMPÄRIVUOTISESTI HAMK VISIO 2020 HAMKilla on innostavin korkeakoulutus ja työelämälähtöisin tutkimus. OPISKELIJAN OSAAMINEN JA OPPIMINEN KESKIÖSSÄ - YMPÄRIVUOTISESTI Rakenteellinen kehittäminen Esimerkkejä toiminnasta

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

Tradenomit työmarkkinoilla

Tradenomit työmarkkinoilla Tradenomit työmarkkinoilla Uudistu ja uudista 2011 Johanna Tuovinen asiamies, koulutus-, työvoima- ja elinkeinopolitiikka Tradenomiliitto TRAL ry Minkälaista osaamista tarvitaan? Yleinen osaaminen korostuu

Lisätiedot

TYÖN OPINNOLLISTAMINEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA

TYÖN OPINNOLLISTAMINEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA TYÖN OPINNOLLISTAMINEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA OPO-päivä 10.11.2016 Eeva-Leena Forma opetuksen kehittämispäällikkö Opiskelijalähtöinen Korkeakoululähtöinen työn opinnollistaminen Työpaikkalähtöinen OPISKELIJALÄHTÖINEN

Lisätiedot

Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja kokemuksia ja haasteita suomalaisista korkeakouluista

Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja kokemuksia ja haasteita suomalaisista korkeakouluista Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja kokemuksia ja haasteita suomalaisista korkeakouluista Irma Garam, CIMO Kv kevätpäivät Lahti 22.5.2012 Jun- 12 Selvitys: Kansainvälisyys osana korkeakouluopintoja

Lisätiedot

Vantaan alueyksikkö, Laurea ammattikorkeakoulu

Vantaan alueyksikkö, Laurea ammattikorkeakoulu PUITESOPIMUS KEHITTÄMISYHTEISTYÖSTÄ 2010-2012 Sopijaosapuolet Loviisan kaupunki ja Vantaan alueyksikkö, Laurea ammattikorkeakoulu Sopimuksen tarkoitus Sopijaosapuolten strategiset tahtotilat ja tavoitteet

Lisätiedot

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Sairaanhoitaja

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Sairaanhoitaja Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Sairaanhoitaja Sairaanhoitaja (AMK) Opinnot kestävät 3,5 vuotta ja ne koostuvat

Lisätiedot

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi Kymenlaakson ammattikorkeakoulu opiskelijoita 4500 henkilöstöä 300 2 kampusta 4 koulutusalaa 18 tiimiä Kyamkin laatupolitiikka Laadusta viestitään ymmärrettävästi Vastuu laadusta ja kehittämisestä on kaikilla

Lisätiedot

Forssan seudun Green Care - klusterihanke

Forssan seudun Green Care - klusterihanke Forssan seudun Green Care - klusterihanke 2016 2017 Yliopettaja Päivi Homan-Helenius, Hämeen ammattikorkeakoulu, Hoitotyön koulutusohjelma, Forssa Museo Militarian Tykkihalli, Linnankasarmi, Hämeenlinna

Lisätiedot

Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt

Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt Pedagoginen johtaminen ja opetuksen kehittäminen Salpauksessa - kaikki yhdessä tehtäviensä mukaisesti Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt Koulutusjohtajat Hankkeiden rahoitus Hannu

Lisätiedot

Miten ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistyö tulisi lainsäädännössä ja rahoituksessa mahdollistaa?

Miten ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistyö tulisi lainsäädännössä ja rahoituksessa mahdollistaa? Miten ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistyö tulisi lainsäädännössä ja rahoituksessa mahdollistaa? Ammattikorkeakoulujen rakenne ja rahoitus -seminaari Helsinki 15.09.2010 Timo Luopajärvi Korkeakoulujen

Lisätiedot

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN OSAAMISMATKA POLKU OSAAMISEN YTIMEEN MIKSI OSATA? Ohjauksen ja opetuksen roolin tulee muuttua siten, että se tukee oppijan osaamisidentiteetin kehittymistä ja antaa valmiuksia rakentaa omia yksilöllisiä

Lisätiedot

Työn opinnollistamisen kehittäminen eri koulutusaloilla T Y Ö S T Ä O P P I M A S S A, T Y Ö H Ö N A R B E T E K O M P E T E N S K A R R I Ä R

Työn opinnollistamisen kehittäminen eri koulutusaloilla T Y Ö S T Ä O P P I M A S S A, T Y Ö H Ö N A R B E T E K O M P E T E N S K A R R I Ä R Työn opinnollistamisen kehittäminen eri koulutusaloilla T Y Ö S T Ä O P P I M A S S A, T Y Ö H Ö N A R B E T E K O M P E T E N S K A R R I Ä R JAMK Toteemi 1. Tavoite: Uudistetaan korkeakoulupedagogiikkaa

Lisätiedot

INTENSIIVIKURSSIN HYÖDYT KORKEAKOULULLE

INTENSIIVIKURSSIN HYÖDYT KORKEAKOULULLE LEVÓN-INSTITUUTTI INTENSIIVIKURSSIN HYÖDYT KORKEAKOULULLE Miia Mäntylä 22.5.2012 Selvityksen taustaa ja menetelmiä CIMOn tilauksesta Toteutettiin 11/2011 3/2012 Toteuttajana Vaasan yliopisto, Levón-instituutti

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

KOOTuki-ryhmän viestinnästä ja yhteistyön tuesta. Pekka Linna,

KOOTuki-ryhmän viestinnästä ja yhteistyön tuesta. Pekka Linna, KOOTuki-ryhmän viestinnästä ja yhteistyön tuesta Pekka Linna, 10.11.2014 Sisältö 1. Strategia 2. Toimintatavat sidosryhmäviestinnässä 3. Kanavat 4. Yhteistyön tukeminen ja yhteisötuottaminen 5. Välineet

Lisätiedot

Atlantin ylittävää yhteisohjelmayhteistyötä

Atlantin ylittävää yhteisohjelmayhteistyötä Atlantin ylittävää yhteisohjelmayhteistyötä Vs. kv-päällikkö Anu Härkönen 23.9.2013 Turun AMK:n EU-Kanada ja EU-USA projektien taustaa Turun AMK mukana kolmessa TEP-projektissa ja yhdessä TDP-projektissa

Lisätiedot

Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa

Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa Opetuksen ja TKI:n johtaminen ammattikorkeakouluissa Ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät 9.10.11.2011 Laurea Vuokko Kohtamäki, Tampereen yliopisto/ Higher Education Group Lähtökohtia

Lisätiedot

XAMK Kestävän hyvinvoinnin ja teknologian ammattikorkeakoulu

XAMK Kestävän hyvinvoinnin ja teknologian ammattikorkeakoulu XAMK Kestävän hyvinvoinnin ja teknologian ammattikorkeakoulu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) strategia 2022 ja visio vuoteen 2030 Tiivistelmä, hyväksytty Xamk Oy:n hallituksessa 23.9.2015 Visio

Lisätiedot

OPISKELIJAMETROPOLI-HANKE: korkeakoulukampusten välisen liikenteen asiantuntijatapaaminen

OPISKELIJAMETROPOLI-HANKE: korkeakoulukampusten välisen liikenteen asiantuntijatapaaminen Tervetuloa! OPISKELIJAMETROPOLI-HANKE: korkeakoulukampusten välisen liikenteen asiantuntijatapaaminen keskiviikkona 10. maaliskuuta 2010 Helsingin kaupungintalolla 8.45 aamukahvi AAMUPÄIVÄN OHJELMA 9.15

Lisätiedot

Näkökulmia tvt:n opetuskäyttöön. TOPSEK-opintojakso 13.10.2009

Näkökulmia tvt:n opetuskäyttöön. TOPSEK-opintojakso 13.10.2009 Näkökulmia tvt:n opetuskäyttöön TOPSEK-opintojakso 13.10.2009 Tavoite johdattaa opintojakson työskentelyyn nostaa esille ajankohtaisia koulutuspolitiikan tavoitteita tarkastella tvt:n opetuskäytön haasteita

Lisätiedot

TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TUORSNIEMEN KOULU TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016

TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TUORSNIEMEN KOULU TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016 TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016 Tuorsniemen koulun tehtävänä on tukea oppilaan kokonaisvaltaista kasvua yksilölliset erot huomioon ottaen ja opettaa niitä perustietoja ja taitoja, joita oppilas

Lisätiedot

Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt. Pepe Vilpas

Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt. Pepe Vilpas Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt Pepe Vilpas Digitalisaatiolla tarkoitetaan laajasti toimintatapojen uudistamista ja prosessien ja palveluiden sähköistämistä

Lisätiedot

Sirkka-Liisa Kolehmainen 8.11.2014. http://www.oecd.org/site/cfecpr/ec- OECD%20Entrepreneurial%20Universities%20Framework.pdf

Sirkka-Liisa Kolehmainen 8.11.2014. http://www.oecd.org/site/cfecpr/ec- OECD%20Entrepreneurial%20Universities%20Framework.pdf EU, OECD 2012: A Guiding Framework for Entrepreneurial Universities alustava käännös ja sovellus Metropolia ammattikorkeakoulun tarpeisiin Sirkka-Liisa Kolehmainen 8.11.2014 http://www.oecd.org/site/cfecpr/ec-

Lisätiedot

ABS:n ajankohtaiskatsaus. Jukka Pellinen Juuso Leivonen 20/8/2013

ABS:n ajankohtaiskatsaus. Jukka Pellinen Juuso Leivonen 20/8/2013 ABS:n ajankohtaiskatsaus Jukka Pellinen Juuso Leivonen 20/8/2013 Missä mennään sidosryhmien kanssa muodostetun kauppatieteiden kansallisen strategian toimeenpanon kanssa? - ABS perustettiin osittain strategian

Lisätiedot

Integratiivinen pedagogiikka HAMK:ssa. Seija Mahlamäki-Kultanen vararehtori, johtaja HAMK AOKK

Integratiivinen pedagogiikka HAMK:ssa. Seija Mahlamäki-Kultanen vararehtori, johtaja HAMK AOKK Integratiivinen pedagogiikka HAMK:ssa Seija Mahlamäki-Kultanen vararehtori, johtaja HAMK AOKK 2 HAMK Koulutusstrategia 2010-2015 Koulutustoiminnan visio /// Koulutukset suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä

Lisätiedot

AHOT-toiminta TAMKissa

AHOT-toiminta TAMKissa AHOT-toiminta TAMKissa AHOT voi jonain päivänä olla kilpailuvaltti! Hanna Saraketo Koulutuspäällikkö, liiketoiminta ja palvelut yksikkö, liiketalouden ja matkailun koulutusohjelmat, Ikaalisten toimipiste

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN TAUSTAA JA TUTKINTORAKENNE AMK- TUTKINTOON JOHTAVASSA KOULUTUKSESSA

OPETUSSUUNNITELMAN TAUSTAA JA TUTKINTORAKENNE AMK- TUTKINTOON JOHTAVASSA KOULUTUKSESSA OPETUSSUUNNITELMAN TAUSTAA JA TUTKINTORAKENNE AMK- TUTKINTOON JOHTAVASSA KOULUTUKSESSA LAUREAN TOIMINTA-AJATUS 21.8.2019 Laurea on opiskelijakeskeinen, kansainvälinen ja uutta kehittävä ammattikorkeakoulu.

Lisätiedot

Englanninkielisten tutkintojen tarjonta suomalaisissa korkeakouluissa. Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan sektoritutkimuksen tutkijatapaaminen 2008

Englanninkielisten tutkintojen tarjonta suomalaisissa korkeakouluissa. Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan sektoritutkimuksen tutkijatapaaminen 2008 Englanninkielisten tutkintojen tarjonta suomalaisissa korkeakouluissa Korkeakoulu ja tiedepolitiikan sektoritutkimuksen tutkijatapaaminen 2008 Irma Garam, Hanna Boman CIMO CIMO tiedon tuottajana Kerätä,

Lisätiedot

Verkkokeskustelujen tavoite

Verkkokeskustelujen tavoite Anu Valtari 25.1.2012 FUAS-LIITTOUMA FUAS tunnetuksi Verkkokeskustelujen tuloksia Verkkokeskustelujen tavoite Kaksivaiheisen projektin kokonaistavoitteena oli tehdä FUAStoimijoille liittouma tunnetuksi,

Lisätiedot

FastLane-koulutusohjelma

FastLane-koulutusohjelma FastLane-koulutusohjelma Parasta eurooppalaista liiketoiminnan osaamista kasvu-, kansainvälistymis- ja uudistumishakuisten pk-yritysten johtoryhmille Kun koko johtoryhmä osallistuu, varmistetaan yhteinen

Lisätiedot

Vesannon kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa

Vesannon kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa Vesannon kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa 18.6.2018 Strategia sisältää: Brändityyppisen vision (vakiinnuttamisaika 10-20 vuotta) Kunnan toimintatapoja koskevat linjaukset 2018-2021 Kuntatason

Lisätiedot

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN MAAKUNTAOHJELMA MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN Rauli Sorvari koulutuspäällikkö Keski-Suomen liitto Maakuntasuunnitelman linjaukset Aikuiskoulutuksella tuetaan työyhteisöjen kykyä uudistua ja kehittyä.

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmän toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden mukainen

Lisätiedot

Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen ja OKM

Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen ja OKM Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen 2017-2019 ja 2018-2020 OKM 22.8.2017 Erityisavustukset korkeakoulutuksen kehittämishankkeisiin 2017-2019 Opetus- ja kulttuuriministeriö järjesti

Lisätiedot

Ylempien amk-tutkintojen toteuttaminen verkossa

Ylempien amk-tutkintojen toteuttaminen verkossa Ylempien amk-tutkintojen toteuttaminen verkossa Heli Mattila Ylemmät amk-tutkinnot Samkissa Business Management and Entrepreneurship (BME) Automaatioteknologia Hyvinvointiteknologia Kuntoutus (Turkuamkin

Lisätiedot

10.12.2010 Ulla Keto & Marjo Nykänen

10.12.2010 Ulla Keto & Marjo Nykänen Itsearviointi, case MAMK Laatu- ja palvelujohtaja Marjo Nykänen Lehtori, laatuvastaava Ulla Keto Ohjelma Itsearviointi korkeakoulun laatutyökaluna Itsearviointi MAMKissa EFQM-itsearvioinnit (1998, 1999)

Lisätiedot

KONSEPTIMÄÄRITYS YHTEINEN KEITTÖ HANKKEESSA OLEVIEN VIIDEN PILOTIN POHJALTA (YK-konseptimääritys)

KONSEPTIMÄÄRITYS YHTEINEN KEITTÖ HANKKEESSA OLEVIEN VIIDEN PILOTIN POHJALTA (YK-konseptimääritys) YHTEINEN KEITTIÖ HANKKEEN OSAPROJEKTI: KONSEPTIMÄÄRITYS YHTEINEN KEITTÖ HANKKEESSA OLEVIEN VIIDEN PILOTIN POHJALTA (YK-konseptimääritys) PROJEKTISUUNNITELMA 1. PROJEKTIN TAUSTATIEDOT... 3 2. YHTEINEN KEITTIÖ-HANKE

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen KOTA -seminaari 20.8.2013 Erikoissuunnittelija, KT Hannele Seppälä, Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen

Lisätiedot

Please note! This is a self-archived version of the original article. Huom! Tämä on rinnakkaistallenne.

Please note! This is a self-archived version of the original article. Huom! Tämä on rinnakkaistallenne. Please note! This is a self-archived version of the original article. Huom! Tämä on rinnakkaistallenne. To cite this Article / Käytä viittauksessa alkuperäistä lähdettä: Kinnari-Korpela, H. 2017. Kokemuksia

Lisätiedot

Tuohta tutkimuksesta, kiehisiä kehittämisestä. Valtiosihteeri Heljä Misukka Opetus- ja kulttuuriministeriö 9.12.2010

Tuohta tutkimuksesta, kiehisiä kehittämisestä. Valtiosihteeri Heljä Misukka Opetus- ja kulttuuriministeriö 9.12.2010 Tuohta tutkimuksesta, kiehisiä kehittämisestä Valtiosihteeri Heljä Misukka Opetus- ja kulttuuriministeriö 9.12.2010 Tavoitteita OKM:n tulevaisuuskatsauksesta Työvoiman saatavuuden turvaaminen Koulutustason

Lisätiedot

Kokemuksia monipuolisista kumppaniverkostoista Leena Vainio/Titi Tamminen, Suomen eoppimiskeskus

Kokemuksia monipuolisista kumppaniverkostoista Leena Vainio/Titi Tamminen, Suomen eoppimiskeskus Kokemuksia monipuolisista kumppaniverkostoista Leena Vainio/Titi Tamminen, Suomen eoppimiskeskus TIEKE, Vaikuta ja vaikutu yhdessä hankkeet elämään seminaari 17.9.2009 Projektiaihio on - mistä kumppanit:

Lisätiedot

Kooste Anne Kärki, Anne Ilvonen, Seliina Päällysaho

Kooste Anne Kärki, Anne Ilvonen, Seliina Päällysaho Kooste Anne Kärki, Anne Ilvonen, Seliina Päällysaho Hankkeissa (N=17) on mukana 2 25 amkia/hanke Lähes jokaisessa hankkeessa on tavoitteena Yritys/organisaatioyhteistyön tehostaminen, osaamisen kehittäminen,

Lisätiedot

Kone- ja metallialan työnjohtokoulutuskokeilu:

Kone- ja metallialan työnjohtokoulutuskokeilu: Kone- ja metallialan työnjohtokoulutuskokeilu: AMK-yhteistyö; rakennusmestarikoulutus; miten tästä eteenpäin Johtaja Mervi Karikorpi, 18.2.2011 Tarve Teknologiateollisuuden yritykset arvioivat työnjohdon

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot