Eettiset liiketoimintaperiaatteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Eettiset liiketoimintaperiaatteet"

Transkriptio

1 Eettiset liiketoimintaperiaatteet

2 Toimitusjohtajalta Caverionin historia itsenäisenä yhtiönä on melko lyhyt. Yhtiön juuret ovat lukuisissa yksittäisissä yhtiöissä, jotka muodostivat yhden Caverionin vuonna Tästä alkaen olemme noudattaneet liiketoiminnassamme yhteisiä arvoja ja yhteisiä toimintatapoja. Tätä taustaa vasten Eettiset Liiketoimintaperiaatteemme (Code of Conduct) ovat erityisen tärkeät. Olen varma, että me kaikki Caverionissa haluamme työskennellä rehellisessä, avoimessa, vastuullisessa ja eettisessä työympäristössä. Nämä Eettiset Liiketoimintaperiaatteet kuvaavat käyttäytymisstandardimme, joita jokaisen Caverionissa työskentelevän tulee aina noudattaa ilman poikkeuksia. Päivittäisessä työssämme tämä voi tarkoittaa turvallisuuteen liittyvää havaintoa, asiakkaalle tarjottavan ylenpalttisen vieraanvaraisuuden välttämistä, tai sen varmistamista ettemme jaa hintatietoa kilpailijoiden kanssa. Jos olet epävarma toimintatavasta, muista aina kysyä ennen kuin toimit! Asiakkaamme ja liiketoimintakumppanimme arvostavat Caverionia luotettavana partnerina. Heidän tulee voida luottaa siihen, että Caverionissa noudatetaan korkeimpia eettisiä periaatteita. Sama koskee sijoittajiamme sekä yhteisöjä, joissa toimimme. Eettiset Liiketoimintaperiaatteemme tuovat varmuutta sidosryhmillemme, että täytämme nuo meille asetetut odotukset. Caverionilla on nollatoleranssi korruptioon, lahjontaan, kilpailulainsäädännönvastaisiin käytäntöihin, syrjintään, häirintään ja kaikkeen lainvastaiseen toimintaan. Jos sinulla on huolenaihe Eettisten Liiketoimintaperiaatteidemme noudattamista koskien, keskustele tästä avoimesti esimiehesi kanssa. Jokaisen joka uskoo, että näitä periaatteitamme on rikottu, tai niitä voi epäillä rikotun, tulee raportoida tästä välittömästi käyttäen Caverionin eettisiä raportointikanavia. Asian sivuuttaminen tai vierestä seuraaminen ei ole sallittua. Vakuutan, ettemme salli vastatoimenpiteitä ketään vastaan joka raportoi väärinkäytöksistä. Haluamme Caverionissa kehittää liiketoimintaa pitkällä aikavälillä. Menestyääksemme meidän on pystyttävä viemään yrityksemme tulevaisuuteen arvostettuna ja luotettuna yrityksenä. Noudattamalla yhteisiä toimintaperiaatteitamme edistät osaltasi yrityksemme menestystä ja jatkuvuutta. Ari Lehtoranta Toimitusjohtaja Laadittu Hyväksytty Päivitetty Päivitys hyväksytty 1 (7)

3 Arvot, johtajuus ja yrityskulttuuri Caverion on uusi, itsenäinen konserni, jolla on kuitenkin pitkä historia ja runsaasti arvokasta osaamista kaikissa toimintamaissamme. Pitkän taipaleemme aikana olemme kasvaneet sekä orgaanisesti että yritysostojen avulla, ja toimintaa on laajennettu myös uusille maantieteellisille alueille. Ostetut yritykset, eri liiketoiminta-alat ja uudet toimintamaat ovat tuoneet oman näkökulmansa Caverionin yrityskulttuuriin. Tavoitteenamme on rakentaa vahva, yhteinen yrityskulttuuri, ja pidämme erittäin tärkeänä sitä, että arvomme, missiomme ja visiomme välitetään yhtenäisesti maasta ja yksiköstä riippumatta. Caverionin missio Suunnittelemme, toteutamme ja ylläpidämme käyttäjäystävällisiä ja energiatehokkaita ratkaisuja rakennuksille, infrastruktuurille ja teollisuuslaitoksille. Visio Tavoitteemme on olla Euroopan johtava ja tehokkain kiinteistöteknisten palvelujen tarjoaja. Arvot Kaiken toimintamme ja yrityskulttuurimme perustana ovat yhteiset arvomme: Edelläkävijyys Vankka osaamisemme perustuu jatkuvaan oppimiseen Kehitämme kestäviä ratkaisuja parempaa tulevaisuutta varten Toimintatapamme on innovatiivinen Yhteistyö Asiakaskeskeisyys ohjaa toimintaamme Toimimme tiiminä yhteistyökumppaneita kunnioittaen Toimimme yhteistyössä ja jaamme osaamistamme Vastuullisuus Toimimme eettisesti Teemme sen, mitä lupaamme Olemme aloitteellisia Erinomainen toiminta Luomme lisäarvoa eri sidosryhmille Ylitämme odotukset Haluamme olla toimialamme paras Laadittu Hyväksytty Päivitetty Päivitys hyväksytty 2 (7)

4 Nämä arvot ohjaavat päivittäistä toimintaamme ja päätöksentekoa. Arvojen toteuttaminen käytännössä edellyttää kaikkien työntekijöiden jatkuvaa panostusta. Johdon ja esimiesten rooli on erityisen tärkeä, sillä heidän on näytettävä omalla toiminnallaan esimerkkiä muille. Johtamisen periaatteet Caverionin jokaisella työntekijällä on oikeus hyvään johtamiseen. Johtajuus perustuu avoimuuteen ja luottamukseen. Avoin viestintä henkilöstön kanssa on tärkeä osa hyvää johtajuutta. Jokaisella työntekijällä on oikeus tietää liiketoiminnan tavoitteet ja oman yksikkönsä näkymät. Johtaessamme noudatamme yhteisesti sovittuja johtamisen periaatteita: Johdamme rohkeasti esimerkin voimalla. Asetamme haastavia tavoitteita. Annamme rehellistä ja rakentavaa palautetta. Kannustamme henkilökohtaisen ja suunnitelmallisen ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Tuemme innovatiivisuutta. Välitämme työntekijöidemme hyvinvoinnista. Olemme aina helposti lähestyttäviä ja avoimia asemastamme riippumatta. Annamme vastuuta ja valtuudet toimia. Tulosjohtaminen (MBKR) muodostaa suorituskyvyn hallintajärjestelmämme perustan. Tulos- ja kehityskeskustelu on jokaisen Caverionin työntekijän oikeus, ei velvollisuus. Suhde eri sidosryhmiin Asiakkaat Liiketoimintamme tärkein tavoite on tyydyttää asiakkaidemme tarpeet kannattavasti ja tuottaa heille arvoa. Haluamme olla luotettava yhteistyökumppani ja ensimmäinen vaihtoehto asiakkaillemme. Seuraavat periaatteet ohjaavat suhdettamme asiakkaisiin: Tuotteidemme ja palvelujemme markkinointi on aina totuudenmukaista ja täsmällistä. Otamme aina huomioon asiakkaidemme turvallisuuden tuotteissamme ja palveluissamme. Tuotteidemme ja palvelujemme laatuun voi luottaa. Meillä on vakaa ja kattava näkemys kiinteistötekniikasta. Ymmärrämme kokonaiskuvan ja pystymme muuntamaan sen selkeiksi palveluiksi, jotka tuottavat asiakkaille arvoa. Otamme vastuun kiinteistöjen koko elinkaaresta. Tavoitteenamme on, että erinomainen laatu näkyy kaikessa toiminnassamme asiakkaan ensimmäisestä yhteydenotosta aina lopulliseen toimitukseen saakka. Teemme sen, minkä lupaamme. Kehitämme jatkuvasti uusia ja parempia ratkaisuja tuottaaksemme yhä enemmän arvoa asiakkaillemme. Missiomme on tarjota käyttäjäystävällisiä ja energiatehokkaita ratkaisuja. Omien innovatiivisten ratkaisujemme ansiosta olemme teknologian edelläkävijä. Meillä on Laadittu Hyväksytty Päivitetty Päivitys hyväksytty 3 (7)

5 erikoisosaamista kiinteistötekniikan toimittamisesta vaativiin kiinteistöihin. Energiatehokkuus on osa kaikkia palvelujamme ja ratkaisujamme. Keräämme asiakkailtamme säännöllisesti palautetta ja kehitämme tuotteitamme ja palvelujamme sen perusteella. Kehitämme myös aktiivisesti uusia tapoja viestintään ja yhteistyöhön asiakkaidemme kanssa. Erinomainen palvelu syntyy pohjimmiltaan jokaisen Caverionin työntekijän asenteesta, ammattitaidosta ja halukkuudesta ratkaista asiakkaan ongelmat välittömästi. Työntekijät Caverion toimii henkilöstövaltaisella toimialalla, joka perustuu vahvasti yrityksen työntekijöiden kokemukseen ja osaamiseen. Työntekijät ovat keskeinen osa yrityksemme menestystä, ja heitä on kohdeltava sen mukaisesti. Pyrimme olemaan alamme halutuin työnantaja ja houkuttelemaan palvelukseemme kaikkein pätevimmät ja sopivimmat työntekijät. Seuraavat periaatteet ohjaavat suhdettamme työntekijöihimme: Noudatamme toimintamaissamme sovellettavaa työlainsäädäntöä ja muita määräyksiä. Jokaisella työntekijällä on oikeus turvalliseen työympäristöön, joten panostamme voimakkaasti työturvallisuuteen. Caverionin tavoitteena on työpaikka, jossa onnettomuudet vältetään: Kehitämme työturvallisuutta ja valvomme sitä aktiivisesti. Jokainen Caverionin työntekijä huolehtii omalla toiminnallaan turvallisuudesta. Edellytämme myös, että alihankkijamme ja kumppanimme noudattavat turvallisuusperiaatteitamme. Kunnioitamme kansainvälisiä ihmisoikeuksia. Tämä tarkoittaa muun muassa seuraavaa: o Emme salli minkäänlaista syrjintää, kuten ikään, sukupuoleen, kansallisuuteen, yhteiskunnalliseen asemaan, uskontoon, fyysiseen tai psyykkiseen haittaan, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää syrjintää. Emme salli minkäänlaista ahdistelua tai kiusaamista työpaikalla. o Työntekijöillämme on järjestymisvapaus, myös oikeus perustaa ammattiyhdistyksiä ja liittyä niihin edunsuojan varmistamiseksi sekä oikeus työehtosopimusneuvotteluihin. o Maksamme työntekijöillemme aina vähintään lain mukaista minimipalkkaa. o Työntekijöillä on oikeus tasapuolisiin palkkausperusteisiin samasta työstä. Uudet työntekijät palkataan pelkästään heidän osaamisensa ja potentiaalinsa perusteella. Tarjoamme työntekijöillemme mahdollisuuden heidän nykyisten ja tulevien työtehtäviensä vaatimusten mukaiseen koulutukseen. Sitoudumme edistämään työntekijöidemme hyvinvointia ja kehittymistä pitkällä aikavälillä sekä ylläpitämään ja lisäämään heidän arvoaan työmarkkinoilla. Tavoitteenamme on pitää kiinni työntekijöistämme ja motivoida heitä tarjoamalla mahdollisuuksia edetä uralla ja kehittää osaamista, jotta saisimme heistä pitkäaikaisia työntekijöitä Caverionille. Kehittämällä työntekijöidemme osaamista voimme varmistaa, että he pystyvät hoitamaan työnsä hyvin. Odotamme, että työntekijämme ovat myös itse aktiivisia tietojensa ja taitojensa päivittämisessä. Laadittu Hyväksytty Päivitetty Päivitys hyväksytty 4 (7)

6 Tarjoamme paljon kesätyö- ja harjoittelupaikkoja sekä vastaavia määräaikaisia työpaikkoja. Osallistumme myös toimialoihimme liittyvien koulutusohjelmien kehittämiseen. Tuemme yhteistyötä koulujen ja korkeakoulujen kanssa, jotta voimme kouluttaa tulevaisuuden Caverionin työntekijöitä ja kehittää yrityksemme kuvaa työnantajana. Caverionin palkitsemisperiaatteet ovat avoimia. Caverion tarjoaa motivoivan ja oikeudenmukaisen korvauksen taatakseen kilpailukyvyn paikallisilla markkinoilla. Palkat perustuvat eri maissa sovellettavaan lainsäädäntöön ja sopimuksiin. Omistajat Caverion on sitoutunut maksimoimaan omistaja-arvon pitkällä aikavälillä. Pyrimme hyvään taloudelliseen tulokseen laillisin ja rehellisin keinoin ja annamme osakkeenomistajille tarpeelliset ja totuudenmukaiset tiedot toiminnastamme. Hyvä hallintotapa ja tehokas riskien hallinta ovat olennaisen tärkeitä. Lisäksi seuraavat periaatteet ohjaavat suhdettamme omistajiimme: Varmistamme, että toimitamme arvopaperimarkkinoille kaikki tarpeelliset tiedot ajallaan ja että toimimme avoimesti. Caverionin viestinnän pääperiaatteet ovat oikea-aikaisuus, todenmukaisuus ja ymmärrettävyys. Luovuttamamme tiedot ovat parhaan tietämyksemme mukaan oikeita ja ne raportoidaan voimassa olevien lakien ja hallinnointikoodien mukaisesti. Konsernitasolla raportoimme talousluvut kansainvälisten taloudellisten raportointistandardien (IFRS) mukaisesti. Emme käytä emmekä luovuta sisäpiiritietoja kielletyllä tavalla. Caverionin sisäpiiriohjeet ovat Helsingin pörssin pörssiyhtiöille hyväksymien sisäpiiriohjeiden mukaisia. Ohjeet tarkistetaan ja päivitetään säännöllisesti. Caverion noudattaa Suomen Arvopaperimarkkinayhdistyksen antamaa Suomen listayhtiöiden hallinnointikoodia. Caverionin kaikki liiketapahtumat kirjataan ja dokumentoidaan täydellisesti ja oikein Caverionin laskentaperiaatteiden ja yleisen hyvän kirjanpitotavan mukaisesti. Kaikki yritystä koskevat transaktiot ja asiakirjat perustuvat liiketoiminnalliseen harkintaan. Toimittajat, alihankkijat ja muut liiketoimintakumppanit Hyvät ja luotettavat toimittajat ja alihankkijat ovat ensiarvoisen tärkeitä Caverionin liiketoiminnalle. Pyrimme pitkäaikaisiin ja molempia osapuolia tyydyttäviin suhteisiin heidän kanssaan. Haluamme varmistaa hyvän liiketoimintatavan koko toimitusketjussa ja tuemme koko kentän kehittämistä yhä vastuullisempaan ja eettisempään suuntaan. Lisäksi seuraavat periaatteet ohjaavat suhdettamme toimittajiin, alihankkijoihin ja muihin liiketoimintakumppaneihin: Toimittajia, alihankkijoita ja muita liiketoimintakumppaneita kohdellaan tasapuolisesti, syrjimättä, rehellisesti ja sovellettavien lakien ja määräysten mukaisesti. Emme salli minkäänlaista lahjontaa tai muita laittomia maksuja suhteissamme toimittajien, alihankkijoiden ja muiden liiketoimintakumppanien kanssa. Toimimme määrätietoisesti Laadittu Hyväksytty Päivitetty Päivitys hyväksytty 5 (7)

7 lahjonnan, korruption ja talousrikollisuuden estämiseksi. Emme salli lapsityövoiman tai minkäänlaisen pakkotyövoiman käyttöä. Edellytämme, että toimittajamme, alihankkijamme ja muut liiketoimintakumppanimme noudattavat kansainvälisiä ihmisoikeuksia, työehtoja, yhteiskuntavastuun periaatteita ja hyviä eettisiä käytäntöjä. Pidämme tärkeänä yhteistä liiketoiminnan kehittämistä toimittajien ja alihankkijoiden kanssa voidaksemme paremmin tyydyttää asiakkaidemme muuttuvat tarpeet. Kilpailijat Caverion kannattaa avointa ja reilua kilpailua kaikilla markkinoilla. Noudatamme sovellettavaa kilpailulainsäädäntöä kaikessa toiminnassamme ja vältämme tilanteita, joihin liittyy kilpailumääräysten rikkomisen vaara. Emme keskustele kilpailijoidemme kanssa hinnoista tai hinnoitteluperiaatteista, tarjouskilpailuihin osallistumisesta, kustannuksistamme tai kustannusrakenteestamme, strategisista päätöksistämme emmekä mistään muista tiedoista, jotka eivät ole julkisia ja joiden ei kuuluisi tulla kilpailijoiden tietoon. Suhde yhteiskuntaan Caverionin liiketoiminta on luonteeltaan paikallista. Toimimme eri maissa kaiken kokoisilla paikkakunnilla, pikkukylistä suurkaupunkeihin. Työllistämme paikallista väestöä ja teemme yhteistyötä paikallisten toimittajien ja urakoitsijoiden kanssa. Siksi hyvät suhteet ympäröivään yhteiskuntaan ovat liiketoiminnallemme ensiarvoisen tärkeitä. Näitä suhteita ohjaavat seuraavat periaatteet: Caverion noudattaa kaikissa toimintamaissaan paikallisia lakeja ja määräyksiä. Emme harjoita emmekä salli korruptiota, kiristystä tai lahjontaa ja olemme sitoutuneet toimimaan niiden estämiseksi. Emme tue rahallisesti poliittisia puolueita, ryhmiä tai yksittäisiä poliitikkoja. Osallistumme aktiivisesti koko kiinteistötekniikan alan kehittämiseen esimerkiksi tekemällä yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa. Julkinen sektori on Caverionille tärkeä asiakasryhmä. Toimittamalla kiinteistötekniikkaa ja huolehtimalla julkisten rakennusten huollosta ja ylläpidosta voimme auttaa julkisen sektorin asiakkaitamme käyttämään taloudellisia resurssejaan entistä tehokkaammin. Lisäksi takaamme hyvät elinolosuhteet ja työskentelyolosuhteet ylläpitämissämme kouluissa, sairaaloissa, päiväkodeissa jne. Laadittu Hyväksytty Päivitetty Päivitys hyväksytty 6 (7)

8 Ympäristö Caverion on kansainvälinen kiinteistöteknisiä ja teollisuuden palveluja tarjoava yritys, joka voi vaikuttaa merkittävästi rakennetun ympäristön kestävään kehittämiseen. Yrityksen omalla toiminnalla on ympäristövaikutuksia, joista yritys haluaa ottaa vastuun. Merkittävin mahdollisuus vaikuttaa globaaliin hiilijalanjälkeen on kuitenkin yhteistyö asiakkaiden kanssa. Caverion kehittää jatkuvasti tuotteitaan ja palvelujaan, joiden avulla voidaan pienentää asiakkaiden toiminnasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Noudatamme seuraavia ympäristöön liittyviä periaatteita: Ympäristöystävällinen liiketoiminta on yrityksellemme strategisesti tärkeää toimintaa. Caverion tarjoaa asiakkailleen lukuisia energiatehokkaita palveluja ja teknologioita. Energiatehokkuutta sovelletaan kaikissa palveluissamme ja ratkaisuissamme. Sitoudumme minimoimaan omasta toiminnastamme aiheutuvan energian- ja vedenkulutuksen, tuottamamme jätteen määrän sekä aiheuttamamme kasvihuonekaasupäästöt. Toiminnastamme aiheutuvat päästöt syntyvät pääosin huoltoautojemme polttoaineenkulutuksen seurauksena. Yritys hyödyntää logistiikkaratkaisuja, joiden avulla voidaan pienentää sekä tavaroiden että henkilöstön kuljettamisesta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä. Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme kestävän kehityksen mukaisen, pitkäaikaisen elin- ja työympäristön. Panostamme alan uusien innovaatioiden kehittämiseen. Ohjeiden noudattaminen ja rikkomuksista ilmoittaminen Jokainen työntekijä on velvollinen näiden ohjeiden noudattamiseen. Menettelyohjeissa määritettyjä periaatteita on noudatettava aina ja kaikkialla Caverionissa. Esimiesten on huolehdittava, että heidän alaisensa ovat tietoisia näistä ohjeista ja seurattava niiden noudattamista. Työntekijöitä kannustetaan keskustelemaan näistä ohjeista ja niihin liittyvistä kysymyksistä esimiestensä kanssa. Menettelyohjeiden lisäksi Caverionilla voi olla käytössään edellä mainittuja teemoja koskevia tarkempia erityisohjeita. Kyseiset erityisohjeet tarjoavat lisätietoa ja ovat menettelyohjeiden mukaisia. Sääntöjen rikkomiseen puututaan. Työsuhteen irtisanominen tai purkaminen on mahdollista rikkomustapaukissa. Jos menettelyohjeiden rikkomiseen liittyy laitonta toimintaa, tapauksesta voidaan ilmoittaa viranomaisille lisätutkimuksia ja toimenpiteitä varten. Tällaisissa tilanteissa tuemme tutkintaa suorittavia viranomaisia mahdollisuuksiemme mukaan. Caverionin työntekijän on ilmoitettava lähimmälle esimiehelleen tai muulle yrityksen johtoon kuuluvalle henkilölle, jos hän epäilee, että yhtiön menettelyohjeita on rikottu. Caverionilla on käytössään myös ulkoisen palveluntarjoajan ylläpitämä verkkopohjainen ilmoituskanava, jonka kautta työntekijät voivat ilmoittaa luottamuksellisesti ja tarvittaessa myös nimettömästi havaitsemistaan väärinkäytöksistä. Jo epäilet väärinkäytöstä, voit ilmoittaa siitä myös sähköpostitse osoitteeseen Caverion Oyj:n lakiasiainjohtaja ja sisäisen tarkastuksen johtaja lukevat säännöllisesti tähän sähköpostiosoitteeseen lähetetyt viestit. Tietoa Jos sinulla on näihin menettelyohjeisiin liittyvää kysyttävää, käänny lähimmän esimiehesi puoleen. Laadittu Hyväksytty Päivitetty Päivitys hyväksytty 7 (7)

YIT:n liiketoimintaperiaatteet

YIT:n liiketoimintaperiaatteet YIT:n liiketoimintaperiaatteet Sisällys 1 Missio, visio ja arvot YIT:n toiminnan perusta 4 2 YIT:n johtamisen periaatteet 6 3 YIT:n suhteet sidosryhmiin 8 3.1 Suhde YIT:n asiakkaisiin 8 3.2 Suhde YIT:n

Lisätiedot

YIT:n liiketoimintaperiaatteet

YIT:n liiketoimintaperiaatteet YIT:n liiketoimintaperiaatteet Sisällys 1 Missio, visio ja arvot YIT:n toiminnan perusta 4 2 YIT:n johtamisen periaatteet 6 3 YIT:n suhteet sidosryhmiin 8 3.1 Suhde YIT:n asiakkaisiin 8 3.2 Suhde YIT:n

Lisätiedot

YIT:n toimintaperiaatteet

YIT:n toimintaperiaatteet YIT:n toimintaperiaatteet Sisältö 1 Johdon kirje... 1 2 Missio, visio ja arvot YIT:n toiminnan perusta... 2 3 YIT:n yrityskulttuuri... 3 4 YIT:n suhteet sidosryhmiin... 4 4.1 Suhde YIT:n asiakkaisiin...

Lisätiedot

YIT Code of Conduct. tapamme toimia yhteisten arvojen ja sääntöjen mukaisesti

YIT Code of Conduct. tapamme toimia yhteisten arvojen ja sääntöjen mukaisesti YIT Code of Conduct tapamme toimia yhteisten arvojen ja sääntöjen mukaisesti 1 Sisällys Hyvä lukija 1 Missio, visio ja arvot YIT:n toiminnan perusta... 4 2 Johtamisen periaatteet... 5 3 YIT:n suhteet sidosryhmiin...

Lisätiedot

LGT ja yhteiskuntavastuu

LGT ja yhteiskuntavastuu LGT ja yhteiskuntavastuu Voit luottaa siihen, että kannamme vastuumme Kaikki, mitä kuljettajana, toimittajana, työnantajana, yrityksenä, ostajana ja yrityskansalaisena teemme, vaikuttaa ympäröivään maailmaan.

Lisätiedot

Alma Media Oyj Code of Conduct eettinen ohjeistus

Alma Media Oyj Code of Conduct eettinen ohjeistus Alma Media Oyj 2011 Code of Conduct eettinen ohjeistus Alma Median Code of Conduct -- eettinen ohjeistus Tämä eettinen ohjeistus koskee kaikkia Alma Median ja sen tytäryhtiöiden työntekijöitä organisaatiotasosta

Lisätiedot

Toimittajien menettelyohje

Toimittajien menettelyohje Toimittajien menettelyohje 1 (3) 01/01/2015 Toimittajien menettelyohje Tausta ja tarkoitus Posti on ensisijainen valintasi postin, logistiikan ja verkkokaupan palveluissa. Huolehdimme kaupankäynnin ja

Lisätiedot

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Tampereen kaupunki Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet 1 Taustaa Kaupungin toimintamallin arvioinnin ja henkilöstön kanssa käsiteltyjen Kunta10 - työhyvinvointikyselyn tulosten pohjalta kaupungissa on havaittu

Lisätiedot

ODE TOIMITTAJIEN CODE OF CONDUCT. Coor Group

ODE TOIMITTAJIEN CODE OF CONDUCT. Coor Group ODE TOIMITTAJIEN CODE OF CONDUCT Coor Group Vahvistettu Coorin hallituksessa 11. joulukuuta 2014 TARKOITUS JA SOVELLUSALA Etiikassa on pohjimmiltaan kyse siitä, mitä tekoja pidetään oikeina ja miten meidän

Lisätiedot

Code Eettiset of ohjeemme. It s all about values

Code Eettiset of ohjeemme. It s all about values Code Eettiset of ohjeemme Conduct It s all about values JOHDANTO Eettisten ohjeidemme perustana ovat Nordzuckerin arvot, jotka ovat yrityskulttuurimme kulmakivi. Arvot ohjaavat toimintaamme pulmatilanteissa,

Lisätiedot

Sisältö. Toimintaperiaatteet

Sisältö. Toimintaperiaatteet Sisältö 1 Johdanto 3 2 Liiketoiminnan etiikka vastuullisten liiketoimintakäytäntöjen noudattaminen 3 2.1 Lakien ja määräysten noudattaminen 3 2.2 Kirjausten ja raporttien oikeellisuus 3 2.3 Eturistiriidat

Lisätiedot

Pidetään selkä suorana

Pidetään selkä suorana Eettinen pelikirja Pidetään selkä suorana Mitä on oikea ja väärä Enveralla? Envera haluaa olla esimerkillinen yritys, jossa työntekijän on hyvä olla ja joka kohtaa asiakkaat ja muut sidosryhmät suoraselkäisesti.

Lisätiedot

SCA:n eettinen ohjeisto

SCA:n eettinen ohjeisto SCA:n eettinen ohjeisto 1 Eettinen ohjeisto SCA:n eettinen ohjeisto SCA on sitoutunut luomaan osakkeenomistajilleen lisäarvoa ja rakentamaan kunnioitukseen, vastuullisuuteen ja arvostukseen perustuvat

Lisätiedot

Kärkkäinen Oy arvot 2019

Kärkkäinen Oy arvot 2019 Kärkkäinen Oy arvot 2019 Kärkkäinen Oy konsernin (jäljempänä yhtiö tai Kärkkäinen Oy) toimintaa ohjaavat kolme arvoa: luotettava, tehokas ja yhteistyö. Yhtiön arvot on yhteisesti hyväksytty ja ne perustuvat

Lisätiedot

2.1. Noudatamme kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ja säädöksiä. Noudatamme asianmukaisia kansainvälisiä ja kansallisia lakeja ja säädöksiä.

2.1. Noudatamme kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ja säädöksiä. Noudatamme asianmukaisia kansainvälisiä ja kansallisia lakeja ja säädöksiä. EETTISET PERIAATTEET 1. Johdanto Ahlstromin eettisissä periaatteissa kuvataan ne eettiset periaatteet, jotka ohjaavat yhtiömme liiketoimintaa. Periaatteet perustuvat ydinarvoihimme, joita ovat vastuullinen

Lisätiedot

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet 1/5 Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet Berner-konsernin yhteistyökumppaneiden ja toimittajien (tästä eteenpäin Toimittaja ) on noudatettava kaikkea soveltuvaa lainsäädäntöä,

Lisätiedot

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011 Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille Huhtikuu 2011 JOHDANTO Sodexon periaatteisiin liiketoiminnassa kuuluu korkeat eettiset standardit. Tämän vuoksi olemme laatineet Code of Conduct, toimintaohjeistuksen

Lisätiedot

EETTISET OHJEET MUNKSJÖ OYJ (YRITYSTUNNUS 2480661-5) Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13. toukokuuta 2013

EETTISET OHJEET MUNKSJÖ OYJ (YRITYSTUNNUS 2480661-5) Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13. toukokuuta 2013 EETTISET OHJEET MUNKSJÖ OYJ (YRITYSTUNNUS 2480661-5) Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13. toukokuuta 2013 Tekijä: Åsa Fredriksson Laadittu: 24. helmikuuta 2013 Tarkistettu: 10. syyskuuta 2014 Versio:

Lisätiedot

CODE OF CONDUCT TAPAMME TOIMIA

CODE OF CONDUCT TAPAMME TOIMIA CODE OF CONDUCT TAPAMME TOIMIA LUOTTAMUKSESI ARVOISIA AMMATTILAISIA Rentalle vastuulliset ja eettiset toimintatavat ovat toimintamme perusedellytys. Yhtiömme arvot ja maine on rakennettu avoimuuden, luottamuksen

Lisätiedot

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Kaupunginvaltuuston strategiaseminaari

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Kaupunginvaltuuston strategiaseminaari Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet Kaupunginvaltuuston strategiaseminaari Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja 28.08.2017 Sami Uusitalo työhyvinvointipäällikkö Taustaa Kaupungilla käytössä

Lisätiedot

Code of Conduct eettinen ohjeistus

Code of Conduct eettinen ohjeistus Code of Conduct eettinen ohjeistus Alma Media Oyj 2016 Sisällys 1. Almamedialaiset...1 2. Alma Media -konsernin edun ajaminen... 2 3. Yhteistyö ja kumppanuudet... 2 4. Asiakkaat... 3 5. Lakien, säädösten

Lisätiedot

TAPAMME TOIMIA -PERIAATTEET -PERIAATTEET

TAPAMME TOIMIA -PERIAATTEET -PERIAATTEET TAPAMME TOIMIA -PERIAATTEET -PERIAATTEET TAPAMME TOIMIA -PERIAATTEET OLEMME OSA JOKIVARSIEN ELÄMÄÄ 5 Viesti toimitusjohtajalta 6 Lainsäädännön ja hyvien liiketoimintatapojen noudattaminen 8 Reilu kilpailu

Lisätiedot

Eettiset ohjeet. www.polygongroup.fi

Eettiset ohjeet. www.polygongroup.fi Eettiset ohjeet Toimimme Aina Parhaaksesi. www.polygongroup.fi Our Responsibility Johdanto Polygonin eettisiin ohjeisiin Polygonin eettiset ohjeet sisältävät Polygonin yhteiskuntavastuun pääperiaatteet

Lisätiedot

Espoon eettiset periaatteet ja käytännön toimintatavat Code of Conduct. 28.1.2015 Johanna Kattelus Timo Kuismin

Espoon eettiset periaatteet ja käytännön toimintatavat Code of Conduct. 28.1.2015 Johanna Kattelus Timo Kuismin Espoon eettiset periaatteet ja käytännön toimintatavat Code of Conduct 28.1.2015 Johanna Kattelus Timo Kuismin Espoon eettiset periaatteet ja käytännön toimintatavat s. 1. Kaiken toimintamme taustalla

Lisätiedot

Toimittajien eettiset periaatteet

Toimittajien eettiset periaatteet Toimittajien eettiset periaatteet www.quantservice.com Sivu 1/7 Sisältö Toimittajien eettiset periaatteet... 3 1.1 Ihmisoikeudet... 3 1.2 Oikeudenmukaiset työehdot ja lapsityövoima... 3 1.3 Työturvallisuus

Lisätiedot

Governia konsernissa noudatettavat eettiset ohjeet

Governia konsernissa noudatettavat eettiset ohjeet GOVERNIA OY (2245476-7) Governia konsernissa noudatettavat eettiset ohjeet 1. Johdanto Governia Oy:n eettisissä ohjeissa kuvataan ne eettiset periaatteet, jotka ohjaavat yhtiön ja sen tytäryhtiöiden liiketoimintaa.

Lisätiedot

DACHSER KÄYTÄNNESÄÄNNÖT LIIKEKUMPPANEILLE. Dachserin yrityskomplianssi huolinnan rehellisyys

DACHSER KÄYTÄNNESÄÄNNÖT LIIKEKUMPPANEILLE. Dachserin yrityskomplianssi huolinnan rehellisyys DACHSER KÄYTÄNNESÄÄNNÖT LIIKEKUMPPANEILLE Dachserin yrityskomplianssi huolinnan rehellisyys DACHSER-käytännesäännöt liikekumppaneille 1. Johdanto Mottonaan logistiikan rehellisyys ( Integrity in Logistics

Lisätiedot

Eettinen toimintaohje

Eettinen toimintaohje Eettinen toimintaohje Me Tokmannilla haluamme toimia vastuullisesti ja odotamme sitä myös yhteistyökumppaneiltamme. Sisällysluettelo 1. Toimitusjohtajan terveiset 4 2. Ihmisten reilu ja kunnioittava kohtelu

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEEMME SISÄLTÖ

TOIMINTAOHJEEMME SISÄLTÖ TOIMINTAOHJE TOIMINTAOHJEEMME Tämä on Fortumin toimintaohje. Se perustuu yhteisiin arvoihimme ja auttaa meitä saavuttamaan visiomme: Olla ensiluokkainen sähkö- ja lämpöyhtiö ja kestävän kehityksen edelläkävijä.

Lisätiedot

POLYGONIN VASTUULLINEN KUMPPANIKÄYTÄNTÖ

POLYGONIN VASTUULLINEN KUMPPANIKÄYTÄNTÖ GROUP POLICIES POLYGONIN VASTUULLINEN KUMPPANIKÄYTÄNTÖ Toimimme Aina Parhaaksesi. www.polygongroup.fi Sisältö 2 Yhteenveto käytännöstä 3 Johdanto 4 Toimintalinjaus 4 Alihankkijat 5 Viestintä ja toteutus

Lisätiedot

Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1

Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1 Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1 Sosiaalialan yritysvastuu tarkoittaa yrityksen vastuuta omista yhteiskunnallisista vaikutuksistaan toimia, jotka hyödyttävät työntekijöitä ja muita yrityksen

Lisätiedot

Peabin liiketoimintaperiaatteet (code of conduct)

Peabin liiketoimintaperiaatteet (code of conduct) Peabin liiketoimintaperiaatteet (code of conduct) Olemme määrittäneet Peabin tavat toimia Code of Conduct liiketoimintaperiaatteissa. Me Peabilla haluamme luoda lisäarvoa asiakkaille, työntekijöille, toimittajille

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Toimitusjohtajan viesti Oriola-konsernin arvot... 4

Sisällysluettelo. Toimitusjohtajan viesti Oriola-konsernin arvot... 4 Eettiset ohjeet 1 Table of contents Sisällysluettelo Toimitusjohtajan viesti... 3 Oriola-konsernin arvot... 4 Määräystenmukaisuus... 5 Me noudatamme lakia Me vältämme eturistiriitoja ja vastustamme lahjontaa

Lisätiedot

Eettinen toimintaohje

Eettinen toimintaohje Eettinen toimintaohje sisältö 1 Olemme aktiivinen ja luotettava yhteiskunnallinen toimija... 3 2 Noudatamme lakeja ja sitoumuksiamme... 4 3 Välitämme ihmisistä ja työyhteisöstämme... 5 4 Kehitämme kestävää

Lisätiedot

HENKILÖSTÖVUOKRAUKSEN AUKTORISOINTISÄÄNNÖT

HENKILÖSTÖVUOKRAUKSEN AUKTORISOINTISÄÄNNÖT HENKILÖSTÖVUOKRAUKSEN AUKTORISOINTISÄÄNNÖT T y ö n t e k i j ä l l e Henkilöstövuokrauksen auktorisointi Henkilöstöpalveluyritysten auktorisoinnilla varmistetaan, että henkilöstövuokraus on aina reilua

Lisätiedot

Toimimme Aina Parhaaksesi. GROUP POLICIES. Eettiset ohjeet.

Toimimme Aina Parhaaksesi. GROUP POLICIES. Eettiset ohjeet. GROUP POLICIES Eettiset ohjeet Toimimme Aina Parhaaksesi. www.polygongroup.fi Sisällysluettelo Johdanto 3 Polygonin eettiset ohjeet Eettinen liiketoiminta 4 Korruption ja kartellien vastaisuus Työntekijät

Lisätiedot

TOIMITTAJIEN EETTISET PERIAATTEET AHLSTROM-MUNKSJÖ OYJ. Tekijä: Anders Hildeman Luonut: Versionumero: 1.0

TOIMITTAJIEN EETTISET PERIAATTEET AHLSTROM-MUNKSJÖ OYJ. Tekijä: Anders Hildeman Luonut: Versionumero: 1.0 TOIMITTAJIEN EETTISET PERIAATTEET AHLSTROM-MUNKSJÖ OYJ Tekijä: Anders Hildeman Luonut: 03.04.2017 Versionumero: 1.0 Johdanto Ahlstrom-Munksjö on sitoutunut luomaan lisäarvoa osakkeenomistajille ja muille

Lisätiedot

EEttisEt toimintaohjeet

EEttisEt toimintaohjeet Eettiset toimintaohjeet Husqvarna-konsernin eettiset toimintaohjeet noudattavat YK:n Global Compact -aloitteen periaatteita, joiden tarkoitus on saada yritykset toimimaan ihmisoikeuksia, työntekijöiden

Lisätiedot

Uudistamme rohkeasti. Toimimme vastuullisesti. Vaikutamme verkostoissa

Uudistamme rohkeasti. Toimimme vastuullisesti. Vaikutamme verkostoissa Uudistamme rohkeasti Uudistaminen on sitä, että reagoimme muuttuvaan toimintaympäristöön aiempaa herkemmin. Kehitämme ammattitaitoamme, kokeilemme rohkeasti uusia toimintatapoja ja opimme yhdessä luottaen

Lisätiedot

Vastuullisuus on välittämistä. Vastuullisuus näkyy kaikessa toiminnassamme. Hyvä asiakaskokemus ja luottamuksen säilyttäminen on meille tärkeää.

Vastuullisuus on välittämistä. Vastuullisuus näkyy kaikessa toiminnassamme. Hyvä asiakaskokemus ja luottamuksen säilyttäminen on meille tärkeää. SRV:n Eettiset toimintaohjeet (Code of Conduct) 1. Meidän tapamme toimia Toimintamme pohjautuu arvoihimme. Toimimalla vastuullisesti ja eettisesti varmistamme, että SRV tunnetaan asiakkaiden, alihankkijoiden

Lisätiedot

LUONALAISEN EETTISET PERIAATTEET

LUONALAISEN EETTISET PERIAATTEET LUONALAISEN EETTISET PERIAATTEET 1 Aluksi Me Luonassa haluamme rakentaa luottamusta ja puolueettomuutta kuvaamalla omat eettiset periaatteemme. Eettiset periaatteet on valmisteltu osana vastuullisuustyötämme,

Lisätiedot

Eettiset ohjee. iska regler Etisk regelsæ. Etiska regler. Eet. ttiset ohjeet Etikos kodeks. Verhaltenskodex. Eti k. kos kodeksas.

Eettiset ohjee. iska regler Etisk regelsæ. Etiska regler. Eet. ttiset ohjeet Etikos kodeks. Verhaltenskodex. Eti k. kos kodeksas. Kódex správania Kó Kódex správania E ode of Conduct Eet ttiset ohjeet Etikos kodeks deksas Kode eks postępowania Kodeks postępowania Verhaltenskodex enskod iska regler Etisk regelsæ Kodeks p Eettiset ohjeet

Lisätiedot

ACCOUNTORIN EETTINEN TOIMINTAOHJE

ACCOUNTORIN EETTINEN TOIMINTAOHJE ACCOUNTORIN EETTINEN TOIMINTAOHJE MIKSI EETTINEN TOIMINTAOHJE ON TÄRKEÄ? Me haluamme olla luottamuksen arvoisia ja toimia vastuullisesti ja eettisesti asiakkaita, yhteistyökumppaneita, työntekijöitä, johtajia

Lisätiedot

HYY Yhtymän sitoumus Global Compactin periaatteiden noudattamisesta ja raportointi (6)

HYY Yhtymän sitoumus Global Compactin periaatteiden noudattamisesta ja raportointi (6) HYY Yhtymän sitoumus Global Compactin periaatteiden noudattamisesta ja raportointi 2016 1 (6) 2 (6) HYY YHTYMÄN GLOBAL COMPACTIN PERIAATTEIDEN NOUDATTAMISESTA HYY Yhtymä on hyväksytty YK:n Global Compact

Lisätiedot

TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ TYÖTÄ!

TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ TYÖTÄ! TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ TYÖTÄ! VMP PÄHKINÄNKUORESSA Mikä VMP Group on? Olemme yksi Suomen suurimmista työnantajista ja rekrytoijista. Toimimme Suomen lisäksi Virossa, Ruotsissa, Espanjassa ja Romaniassa.

Lisätiedot

Rehellisen liiketoiminnan periaatteet

Rehellisen liiketoiminnan periaatteet Rehellisen liiketoiminnan periaatteet Sisällys 1. Epäreilusta kilpailusta pidättyminen... 2 2. Sidosryhmien kanssa toimiminen... 2 3. Lahjonnasta kieltäytyminen... 3 4. Eturistiriitojen torjuminen... 3

Lisätiedot

Viria-konsernin eettiset ohjeet

Viria-konsernin eettiset ohjeet Viria-konsernin eettiset ohjeet Yleistä Viria-konsernin (myöhemmin Viria) eettiset toimintaohjeet kuvaavat Viriassa hyväksyttyjä toimintatapoja ja arvoja sekä konsernin sitoutumista lakien ja viranomaismääräysten

Lisätiedot

Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN

Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN 2 Inergia on monipuolinen energia-alan ammattilainen läheinen, inhimillinen ja lappilaisten tarpeita aidosti ymmärtävä Alkusanat Inergian toiminta-ajatus on selkeä: Inergia-konserni

Lisätiedot

Avarn Security. Ensiluokkaista turvallisuutta vastuullisesti

Avarn Security. Ensiluokkaista turvallisuutta vastuullisesti 23.5.2019 Avarn Security Ensiluokkaista turvallisuutta vastuullisesti AVARN Security Liikevaihto n. 130 miljoonaa euroa* Asiakasarvon tuottaminen reaaliaikaisten ratkaisujen kautta. Yli 3 500 työntekijää*

Lisätiedot

Eettiset toimintaohjeet

Eettiset toimintaohjeet Eettiset toimintaohjeet 1 JOHDANTO 1.1 Näiden toimintaohjeiden tarkoitus ja soveltamisala Finnair on suomalainen lentoyhtiö, jolla on symboliarvoa ja joka on kansainvälisen ilmailuyhteisön arvostettu jäsen.

Lisätiedot

Eettiset toimintaohjeet

Eettiset toimintaohjeet Eettiset toimintaohjeet (Code of Conduct) 1 (4) 1. Meidän tapamme toimia Toimintamme pohjautuu arvoihimme. Toimimalla vastuullisesti ja eettisesti varmistamme, että SRV tunnetaan asiakkaiden, alihankkijoiden

Lisätiedot

Carunan toimintaohje. Code of Conduct

Carunan toimintaohje. Code of Conduct Carunan toimintaohje Code of Conduct Carunan toimintaohje CODE OF CONDUCT Carunan toimintaohje luo perustan tavallemme tehdä töitä. Se määrittelee, miten huolehdimme Carunan omaisuudesta, teemme yhteistyötä

Lisätiedot

HYY Yhtymän sopimus Global Compactin periaatteiden noudattamisesta ja raportointi 2014 1 (6)

HYY Yhtymän sopimus Global Compactin periaatteiden noudattamisesta ja raportointi 2014 1 (6) HYY Yhtymän sopimus Global Compactin periaatteiden noudattamisesta ja raportointi 2014 1 (6) 2 (6) HYY YHTYMÄN GLOBAL COMPACTIN PERIAATTEIDEN NOUDATTAMISESTA HYY Yhtymä on hyväksytty YK:n Global Compact

Lisätiedot

Eettiset toimintaohjeet

Eettiset toimintaohjeet Eettiset toimintaohjeet 2 Nämä Cargotecin hallituksen hyväksymät eettiset toimintaohjeet määrittelevät yhteiset työskentelytapamme. Tavoitteenamme on, että Cargotec on kiistaton markkinajohtaja lastinkäsittelylaitteiden

Lisätiedot

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Kemiönsaaren henkilöstöstrategia Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Sisältö 1. Lähtökohdat 2. Rekrytointi 3. Johtaminen ja alaistaidot 4. Työhyvinvointi 5. Osaaminen ja palkitseminen 6. Arviointi ja seuranta

Lisätiedot

VAHVEMMIN, PAREMMIN, YHDESSÄ ASIAKKAIDEMME JA TAVARANTOIMITTAJIEN KANSSA

VAHVEMMIN, PAREMMIN, YHDESSÄ ASIAKKAIDEMME JA TAVARANTOIMITTAJIEN KANSSA TOIMITTAJIEN TOIMINTAOHJEET VAHVEMMIN, PAREMMIN, YHDESSÄ ASIAKKAIDEMME JA TAVARANTOIMITTAJIEN KANSSA Imperial Brands Code of Conduct (10.04.2018) TOIMITTAJIEN IMPERIALIN ARVOT TOIMINTOHJEET ME IMPERIAL

Lisätiedot

Fingridin toimintaperiaatteet. Code of Conduct

Fingridin toimintaperiaatteet. Code of Conduct Fingridin toimintaperiaatteet Code of Conduct Fingridiläisyys arjen työssä Fingridillä on Suomen kantaverkkoyhtiönä merkittävä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa. Tehtävämme laadukas hoitaminen edellyttää

Lisätiedot

Eettinen toimintaohje

Eettinen toimintaohje Eettinen toimintaohje Me Tokmannilla haluamme toimia vastuullisesti ja odotamme sitä myös yhteistyökumppaneiltamme. Sisällysluettelo Toimitusjohtajan terveiset 4 Ihmisten reilu ja kunnioittava kohtelu

Lisätiedot

Metson toimintaperiaatteet

Metson toimintaperiaatteet Metson toimintaperiaatteet Toimitusjohtajalta Hyvä kollega, Metso on suuri, globaali yhtiö, jolla on yli 11 000 työntekijää ja toimintaa yli 50 maassa. On tärkeää, että työskentelemme tiiminä, jolla on

Lisätiedot

Uudistamme rohkeasti. Toimimme vastuullisesti. Vaikutamme verkostoissa

Uudistamme rohkeasti. Toimimme vastuullisesti. Vaikutamme verkostoissa Uudistamme rohkeasti Uudistaminen on sitä, että reagoimme muuttuvaan toimintaympäristöön aiempaa herkemmin. Kehitämme ammattitaitoamme, kokeilemme rohkeasti uusia toimintatapoja ja opimme yhdessä luottaen

Lisätiedot

Kokemuksia BSCI-jäsenyydestä

Kokemuksia BSCI-jäsenyydestä Kokemuksia BSCI-jäsenyydestä Vastuullinen vaate- ja tekstiiliala koulutus 6.6.2013 Satumaija Mäki Vastuullisuusasiantuntija Nanso Group Oy Mistä Nanso Groupin tuotteet tulevat? Nanso Groupilla omat tehtaat

Lisätiedot

Fingridin toiminta periaatteet. Code of Conduct

Fingridin toiminta periaatteet. Code of Conduct Fingridin toiminta periaatteet Code of Conduct Fingridiläisyys arjen työssä Fingridillä on Suomen kantaverkkoyhtiönä merkittävä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa. Tehtävämme laadukas hoitaminen edellyttää

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

TYÖSKENTELY KOLMANSIEN OSAPUOLTEN KANSSA -KÄYTÄNTÖ KÄYTÄNTÖ OTETTU KÄYTTÖÖN MAALISKUUSSA 2015, PÄIVITETTY HELMIKUUSSA 2017

TYÖSKENTELY KOLMANSIEN OSAPUOLTEN KANSSA -KÄYTÄNTÖ KÄYTÄNTÖ OTETTU KÄYTTÖÖN MAALISKUUSSA 2015, PÄIVITETTY HELMIKUUSSA 2017 TYÖSKENTELY KOLMANSIEN OSAPUOLTEN KANSSA -KÄYTÄNTÖ KÄYTÄNTÖ OTETTU KÄYTTÖÖN MAALISKUUSSA 2015, PÄIVITETTY HELMIKUUSSA 2017 SISÄLTÖ TYÖSKENTELY KOLMANSIEN OSAPUOLTEN KANSSA -KÄYTÄNTÖ... 3 Johdanto... 3

Lisätiedot

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Kaupunginvaltuuston perehdyttämiskoulutus Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Kaupunginvaltuuston perehdyttämiskoulutus Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet Kaupunginvaltuuston perehdyttämiskoulutus 14.6.2017 Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja Taustaa Kaupungin toimintamallin arvioinnissa ja Henkilöstön työhyvinvointikyselyssä

Lisätiedot

ARVOKAS VASTUULLISUUS LIIKETOIMINNASSA

ARVOKAS VASTUULLISUUS LIIKETOIMINNASSA ARVOKAS VASTUULLISUUS LIIKETOIMINNASSA SÄÄNNÖT 6.3.2012 Kilpailusäännöt ARVOKAS Sivu 2 (6) ARVOKAS VASTUULLISUUS LIIKETOIMINNASSA -KILPAILU SÄÄNNÖT 1 KILPAILUN TARKOITUS... 3 2 KILPAILUTEHTÄVÄ... 3 3 OSALLISTUJAT...

Lisätiedot

Eettinen toimintaohje

Eettinen toimintaohje Eettinen toimintaohje Me Tokmannilla haluamme toimia vastuullisesti ja odotamme sitä myös yhteistyökumppaneiltamme. Sisällysluettelo 1. Toimitusjohtajan terveiset 4 2. Ihmisten reilu ja kunnioittava kohtelu

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJAN TAPA TOIMIA

LASSILA & TIKANOJAN TAPA TOIMIA LASSILA & TIKANOJAN TAPA TOIMIA Meille L&T:llä vastuulliset ja eettiset toimintatavat ovat toimintamme perusedellytys. Yhtiömme maine on rakentunut yli sadan vuoden aikana, ja meidän tulee vaalia sitä

Lisätiedot

Altia-konsernin eettiset periaatteet (Code of Conduct)

Altia-konsernin eettiset periaatteet (Code of Conduct) Altia-konsernin eettiset periaatteet (Code of Conduct) Altia toimii vaativassa ja säännellyssä liiketoimintaympäristössä, jossa vastuullinen yritystoiminta ja lahjomattomuus ovat ensiarvoisen tärkeitä

Lisätiedot

HUURRE GROUP EETTISET PERIAATTEET

HUURRE GROUP EETTISET PERIAATTEET HUURRE GROUP EETTISET PERIAATTEET 13.6.2018 Copyright Huurre Group Oy Huurre Groupin eettiset periaatteet 1 (5) Huurre Groupin (Huurre) eettiset periaatteet Näiden eettisten periaatteiden ensisijaisena

Lisätiedot

Eettiset liiketoimintaperiaatteet CAVERIONIN TOIMINTAOHJEET

Eettiset liiketoimintaperiaatteet CAVERIONIN TOIMINTAOHJEET Eettiset liiketoimintaperiaatteet CAVERIONIN TOIMINTAOHJEET Sisällysluettelo TOIMITUSJOHTAJALTA...3 1. YLEISTÄ...4 2. CAVERIONILAISET...5 3. TYÖSUOJELU...6 4. EETTINEN LIIKETOIMINTA Lahjonnanvastainen

Lisätiedot

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa.

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Hyria 2018 Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Strategian avulla toteutamme visiomme. Hyria 2018 Strategia ei anna suoraa

Lisätiedot

Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia

Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia Ainutlaatuinen tapa toimia Fiblonilla on alalla ainutlaatuinen tapa toimia paneudumme asiakkaidemme liiketoimintaan ja kehitämme jatkuvasti uusia, innovatiivisia palvelu-

Lisätiedot

EETTISET TOIMINTAOHJEET

EETTISET TOIMINTAOHJEET NORDIC MORNINGIN Tässä esitteessä on kiteytetty Nordic Morningin eettiset toimintaohjeet. Arvoihimme perustuvat ohjeet neuvovat, miten meidän tulee toimia suhteessa työtovereihimme, asiakkaisiimme, yhteistyökumppaneihimme

Lisätiedot

Espoon eettiset periaatteet ja käytännön toimintatavat Code of Conduct , päivitetty Johanna Kattelus Timo Kuismin

Espoon eettiset periaatteet ja käytännön toimintatavat Code of Conduct , päivitetty Johanna Kattelus Timo Kuismin Espoon eettiset periaatteet ja käytännön toimintatavat Code of Conduct 28.1.2015, päivitetty 12.12.2017 Johanna Kattelus Timo Kuismin Espoon eettiset periaatteet ja käytännön toimintatavat s. 1. Kaiken

Lisätiedot

KNAUF CODE OF CONDUCT

KNAUF CODE OF CONDUCT KNAUF CODE OF CONDUCT Hyvät työntekijämme, Viimeisten 80 vuoden aikana Knauf on edennyt yrittäjäperheestä maailmanlaajuiseksi, johtavaksi rakennustuoteteollisuuden yritykseksi. Luotettavuus, uskottavuus

Lisätiedot

Toiminta- periaatteet

Toiminta- periaatteet Toimintaperiaatteet Toimitusjohtajalta Hyvä Metson kollega, haluamme olla varmoja siitä, että kaikki työntekijät ymmärtävät, kuinka liikeasioissa toimitaan rehellisellä ja kestävällä tavalla. Sen vuoksi

Lisätiedot

Hankintastrategia. Janne Kilpijoki / Versio 4

Hankintastrategia. Janne Kilpijoki / Versio 4 Hankintastrategia Janne Kilpijoki 15.9.2016 / Versio 4 Sisällysluettelo 1. Eettiset ohjeet 2. Harmaan talouden torjunta 3. Hankinnan tavoitteet 4. Suunnittelun ohjaus 5. Kilpailuttamisen periaatteet 6.

Lisätiedot

Peab pohjoismainen yhteiskuntarakentaja

Peab pohjoismainen yhteiskuntarakentaja Peab pohjoismainen yhteiskuntarakentaja EVENTES BUSINESS GARDEN Espoo 1 Liikeideamme Peab on rakennusalan yritys, jonka tärkein tavoite on ehdoton LAATU ja AMMATTITAITO rakennusprosessin kaikissa vaiheissa.

Lisätiedot

LAILLISTA, OIKEUDENMUKAISTA JA EETTISTÄ

LAILLISTA, OIKEUDENMUKAISTA JA EETTISTÄ Code of Conduct LAILLISTA, OIKEUDENMUKAISTA JA EETTISTÄ Pankissa ja vakuutusyhtiössä työskentelyyn liittyy suuri vastuu. Työtehtävästä riippumatta on meidän aina toimittava tavalla, joka herättää luottamusta

Lisätiedot

Code of Conduct Eettiset toimintaperiaatteet

Code of Conduct Eettiset toimintaperiaatteet Code of Conduct Eettiset toimintaperiaatteet TIKOMET A GTP Company 5 ohjaavaa Liiketoimintaamme ohjaavat periaatteet periaatetta Noudatamme toiminnassamme lakia Kunnioitamme ihmisoikeuksia Toimimme konsernin

Lisätiedot

ODE CODE OF CONDUCT. Coor Group

ODE CODE OF CONDUCT. Coor Group ODE CODE OF CONDUCT Coor Group Vahvistettu Coorin hallituksessa 11. joulukuuta 2014 TOIMITUSJOHTAJAN LAUSUNTO PELIN SÄÄNNÖT Etiikassa on pohjimmiltaan kyse siitä, mitä tekoja pidetään oikeina ja miten

Lisätiedot

TEM oppaat ja muut julkaisut 1/2017. yrityksille

TEM oppaat ja muut julkaisut 1/2017. yrityksille TEM oppaat ja muut julkaisut 1/2017 Opas OECD:n toimintaohjeisiin monikansallisille yrityksille Työ- ja elinkeinoministeriö Työelämä- ja markkinaosasto PL 32, 00023 Valtioneuvosto Puh. 029 516 001 www.tem.fi

Lisätiedot

Ohjenuora työntekijöillemme

Ohjenuora työntekijöillemme Geberit kompassi Ohjenuora työntekijöillemme Tehtävä Arvot Toimintaperiaatteet Menestystekijät Mitä me teemme Mikä meitä johdattaa Miten työskentelemme yhdessä Mikä on menestyksemme takana Hyvät työntekijät

Lisätiedot

TuUS menestyssuunnitelma. (niin sanottu strategia)

TuUS menestyssuunnitelma. (niin sanottu strategia) TuUS menestyssuunnitelma (niin sanottu strategia) Taidolla uintiin! Visio Mahdollistamme hyvät taidot uintiurheilussa menestymiseen. Missio Luomme edellytykset kunkin tarpeiden ja kykyjen mukaiseen kunto-

Lisätiedot

Liike-elämän etiikan toimintaohjeet Smithsin toimittajille

Liike-elämän etiikan toimintaohjeet Smithsin toimittajille Liike-elämän etiikan toimintaohjeet Smithsin toimittajille Smiths Group on globaali konserni, joka toimii vuorovaikutuksessa asiakkaiden, osakkeenomistajien ja toimittajien kanssa maailmanlaajuisesti.

Lisätiedot

STOCKMANNIN KORRUPTION VASTAISET PERIAATTEET

STOCKMANNIN KORRUPTION VASTAISET PERIAATTEET STOCKMANNIN KORRUPTION VASTAISET PERIAATTEET 1. Tarkoitus Näiden korruption vastaisten periaatteiden tarkoituksena on tarkentaa ohjeita suhtautumisessamme korruptioon ja eturistiriitatilanteisiin, joita

Lisätiedot

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto!

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto! FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto Yritysvastuuverkosto FIBS tarjoaa ajankohtaista tietoa yritysvastuun parhaista käytännöistä, trendeistä ja työkaluista, tukea vastuullisuustoiminnan kehittämiseen,

Lisätiedot

NSG Group Toimittajien toimintaohjeet

NSG Group Toimittajien toimintaohjeet Johdanto NSG Group Toimittajien toimintaohjeet NSG Group pyrkii rakentamaan vahvan maailmanlaajuisen maineen ammattimaisten, lainmukaisten ja eettisten liiketapojen vaalijana NSG Groupin arvojen ja periaatteiden

Lisätiedot

Eettiset toimintaohjeet

Eettiset toimintaohjeet Eettiset toimintaohjeet 1 JOHDANTO 1.1 Näiden toimintaohjeiden tarkoitus ja soveltamisala Finnair on suomalainen lentoyhtiö, jolla on symboliarvoa ja joka on kansainvälisen ilmailuyhteisön arvostettu jäsen.

Lisätiedot

PRH:n strategia vuosille

PRH:n strategia vuosille PRH:n strategia vuosille 2018-2022 Asiakaskeskeisyys on työmme lähtökohta. Yhteistyössä rakennetut palveluketjut tarjoavat asiakkaalle sujuvan reitin asioiden hoitamiseen. Asiointi palveluissamme on helppoa,

Lisätiedot

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle STRATEGIA 2016-2018 Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle 19.11.2015 1 STRATEGISET TAVOITTEET 2016-2018 VISIO 2020 MISSIO ARVOT RIL on arvostetuin rakennetun ympäristön ammattilaisten verkosto.

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt. Yhteiskuntavastuullinen toimija ja toimialansa suunnannäyttäjä

Senaatti-kiinteistöt. Yhteiskuntavastuullinen toimija ja toimialansa suunnannäyttäjä Senaatti-kiinteistöt Yhteiskuntavastuullinen toimija ja toimialansa suunnannäyttäjä Teemme tilaa onnistumiselle Senaatti-kiinteistöt on yksi merkittävimmistä kiinteistöalan toimijoista ja valtionhallinnon

Lisätiedot

Sote-liikelaitoksen visio ja arvot

Sote-liikelaitoksen visio ja arvot Sote-liikelaitoksen visio ja arvot Hankejohtaja Mira Uunimäki ja projektipäällikkö Tiina Karppinen Sote-virkamieskoordinaatioryhmä 24.1.2019 Ohjeet Projektin eteneminen ja työvaiheet Työskentely alkanut

Lisätiedot

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015 REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ Tero Lausala, 24.9.2015 TYÖN MUUTOS JA MURROS TYÖPAIKOISTA TYÖTEHTÄVIIN: MONIMUOTOISET TAVAT TEHDÄ TYÖTÄ TYÖN TARJONNAN JA KYSYNNÄN KOHTAANTO-ONGELMA

Lisätiedot

LARK 9.5.2012 Tekijä Aika Arkisto

LARK 9.5.2012 Tekijä Aika Arkisto LARK 9.5.2012 Tekijä Aika Arkisto Kirjoita Master sivulle 18.3.2013 Kirjoita Master-sivulle Visio 2016 Perho on Euroopan johtavia hotelli- ja ravintola-alan oppilaitoksia Ravintolakoulu Perho on johtava

Lisätiedot

Yritysesittely. Marraskuu 2012

Yritysesittely. Marraskuu 2012 Yritysesittely Marraskuu 2012 Agenda Mediverkko tänään Mediverkon tehtävä ja toiminnan lähtökohdat Mediverkon palvelut ja toimintakenttä Mediverkko kumppanina ja työnantajana Mediverkon omistus ja yhteiskuntavastuu

Lisätiedot

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista.

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista. Päivän ohjelma. 7:30 Aamiainen 8:30 Hyvän aamun aloitus. Mieli ja keho auki. 8:40 Tervetuloa! 8:45 Johtoryhmätyöskentelyä. Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista

Lisätiedot

Stora Enson toimintaohjeet. storaenso.com/storaensocode

Stora Enson toimintaohjeet. storaenso.com/storaensocode Stora Enson toimintaohjeet storaenso.com/storaensocode Olemme uusiutuvien materiaalien yhtiö 2 Valitsemme uusiutuvan tulevaisuuden Tärkein raaka-aineemme puu kasvaa takaisin se on uusiutuvaa. Kierrätettävyys

Lisätiedot